BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Krokodil68 op 16 februari 2018, 22:18:31

Titel: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 februari 2018, 22:18:31
Hallo mede foristi,

Ik wil mij even voorstellen; ik ben  Jeroen en kom uit Midden Limburg en 46 jaar oud. Ik loop over van het 3rail forum naar dit forum omdat ik vind dat hier toch wat meer mensen de hobby op de zelfde manier willen beleven als ik. Mijn baan is een enkelsporige zijlijn ergens in zuid duitsland. Ik heb geen voorbeeld maar doe aan Prototype Freelancing, oftwel, het bestaat niet maar had bestaan kunnen hebben. Mijn inspirators zijn o.a. Robert Meissner, Otto O Kurbjuweit en de helaas verdwenen webste van Thomas Englich. Vooral das Falkensteiner Bockerl is een bron van inspiratie. Let op zeer goed gedocumenteerd.
http://www.falkensteiner-bockerl.de/  Maar ook Reinout van Rees en Wim Wijnhout hun escapades zijn niet te versmaden. Reden van mijn overstap is dan ook hier wel een aantal mij aansprekende banen
Lekker boemelen met Wagen kaarten ala Fremo, een Daisy 2 afstand bediening en vooral niet plankgas en ik wil perse geen computer aan mijn baan hangen. Het verhaal begint in een Fiddle Yard en slingert dan dik 20 meter over mijn zolder voor het einde bereikt is. Onderweg zijn dan 2 haltes, een hout verlading, een station ala Falls aan de schiefe ebene en uit eindelijk komen we dan aan in in Bahnhof Falkenstein uit de voornoemde website. Ik heb er onder andere een originele Bayerische würfel als stations gebouw opgezet. Ik ben al op een aantal plaatsen bezig en de baan is ook nog lang niet klaar. Dit is het sporenplan van de gehele baan. De baan is ongeveer 20 vierkante meter groot.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Scannen0002_zps062fcfe6_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Scannen0002_zps062fcfe6_1.jpg)
Gaandeweg de komende dagen stel ik meer van mijn baan voor. Voor de geïnteresseerden wil ik ook vertellen over mijn vracht en wagen kaarten systeem welk nog in ontwikkeling is.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20160625_141438.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20160625_141438.jpg)
Oja hier ligt ondertussen wel rails op. Ik zal misschien vanavond anders morgen nog wat actueele foto's plaatsen.


Groeten Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 16 februari 2018, 22:59:32
Leuk uitziende baan, leuk sporenplan, bekende naam als "OOK". En dan zie ik opeens mijn eigen naam staan in het lijstje inspiraties... :) Welkom.

Ziet er leuk uit! 20m rijlengte is indrukwekkend, dan kan je met Nebenbahn-snelheid lekker realistisch lang boemelen. Ik heb een metertje of 12 en kom met 40km/u aan 2 minuten rijtijd. 20 meter... Dan heb je goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden van je zolder! Ik weet niet of het lukt om ergens vanuit een tweetal hoekjes overzichtsfoto's te maken? Dat kan een leuke indruk van de rijlengte geven.

Wagenkaartensystemen enzo... Altijd welkom. Ik ben ook zoiets van plan, maar heb nog niets in de praktijk gedaan. Dus spui de ideeën gerust. Zeker als je al praktijkervaring ermee hebt!

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 februari 2018, 23:08:25
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_222915.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_222915.1.jpg)
Dit is mijn low budget max fun schaduwstation
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_222956.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_222956.1.jpg)
Het huidige project; Zaagmolen met veldspoor adoptie uit N en Viaduct. Gaat op korte termijn gereed komen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180121_130824.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180121_130824.1.jpg)
Buurtgoederentrein onderweg op Leutal brucke
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_223028.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_223028.1.jpg)
Lokschuppen in station Falkenstein
Nog meer?

Groeten Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 februari 2018, 23:28:06
Goedenavond,

Ik zal eens een poging ondernemen om een paar foto's in overzicht te maken en een tekening van het principe van het railplan te maken.
Die wagen kaarten zijn geleen bij Minimax modules uit noord duitsland en dat zijn niet van die ingewikkelde fremo karten maar lekker tot de verbeelding sprekend zodat je zonder 3 maanden data invoeren toch je rollend materieel op de kaart kunt zetten.
Nu gebruik ik een simpel systeem met dobbelstenen en dat gaat als volgt; Je gooit met de dobbelsteen en het getal geeft het aantal wagens. Vervolgens gooi je voor iedere wagen nog een keer om het type te bepalen. Zo is dan een 1 een open wagen 2 een gesloten wagen 3 een rongen wagen enz. enz. Je stelt dan je trein samen en houd rekening met het aantal bedieningen/ladingen per week. Om het lastig te maken kan je de geplaatste wagen een beurt laten staan om extra rangeer werk te creeren als je de volgende set komt plaatsen. De lok blijft dus overdag in het eind station achter. Offf hij gaat terug en je stuurt hem in dubbel tractie mee in de namiddagse studenten trein. Laten staan in Falkenstein (resp Kelberg) geniet mijn voorkeur. Ik wil mij in voorlopig op het bouwen richten en mij af en toe eens bezig houden met wagenkaarten en zo. Wie weet zijn er nog meer gelijk geaarden die hun ideeën hier willen ventileren. Ik zal eens een foto sessie plaatsen over de dobbelsteen methode.

https://www.youtube.com/watch?v=NCokl1sArOk&t=17s


Verder wil ik nog een filmpje delen over het plaatsen van een goederen wagen bij de Baywa in Falkenstein. Deze ligt in het verlengde van spoor 1. Dat is het enige perronspoor en ook uithaalspoor. Om bij de Baywa te komen moet er een straat over gestoken worden en dient een man met een vlag op de onbeveiligde overweg te gaan staan. Deze man heeft een messing staafje in zijn "gat" en je kan dus niet zonder hem oversteken. Het stop ontspoor blok moet open zijn om spanning op het laatste stukje te kunnen zetten.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Rondje_HO op 16 februari 2018, 23:40:17
Leuke baan!  (y)  Ben benieuwd naar de bouw.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 17 februari 2018, 11:34:42
Dat mannetje met messing staafje: daarmee sluit je een contactje dat benodigd is om te mogen rijden? Leuke methode :)

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 februari 2018, 11:57:54
Jazeker op geheel medisch verantwoorde wijze in zijn achterste geïmplanteerd zet hij een micro switch onder de baan om.

Als liefhebber van relais zit daar een simpel schakelingetje en een tortoise voor het zelfbouw stop ontspoorblok onder. Volgens mij komt die sleutel bij jou ook een keer voor. DB replica?


Zoals wellicht al is opgevallen rij ik op pukkel rails. Helaas heb ik hier in mijn jeugd voor gekozen en nu is er zo'n grote collectie dat ik weinig zin heb om hier de grote wisseltruc op toe te passen. En ook past dit niet in de gezinsbegroting. Maar met wat airbrush en het voor veel die hard tante-M Fanatici geheel onbekende met de voorzijde laten wijken van de spoorligging Kom je een eind. Zo is de wissel voor de lokloods een klein beetje aangepast door de afbuigend rail na het hartstuk recht te trekken.

Verder is het 3rail systeem gemakkelijk om te schakelen maar ja dat doe ik op de hele baan maar een keer. Er zit een schakelingetje in het spoor net voor de brug om te voorkomen dat er een trein na een kruising in Falls toch de Fiddle Yard in kachelt. Dus FY uit geen probleem FY in alleen na het in drukken van een op de koof lijst geplaatste drukknop.


groet Jeroen


Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: jerrytrein op 17 februari 2018, 13:37:46
vind neven banen wel leuk
ALS ik kan mag de kans krijg
Ik heb geen 25 meter en eigenlijk door de H0 geen ruimte
Maar heb wel wat N spul met handwissels en locs en wagons
Blijf ook hier wel volgen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 februari 2018, 19:44:12
Er zijn ook nooie module systemen zoals FremoN. Met een beetje plaats toch af en toe op een enorme baan rijden. ENN een dienstregeling. Wat wil een mens nog meer
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 21 februari 2018, 20:23:35
Sleutel? Volgens mij heb jij net een andere soort. Ik heb de goedkoopste van de Karwei.

Ik moet zeggen dat de pukkels die je noemde me pas laat opvielen: alleen in het begin van dat "Bhf Falls" filmpje. Vanaf een normale afstand gefilmd/gefotografeerd zie ik ze niet. En inderdaad: als je al een grote collectie hebt is het lastig om compleet te veranderen. Die moeite kan je beter in een dienstregeling en een overwegmannetje stoppen, toch? :D

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 21 februari 2018, 22:06:21
Heb zelf een beetje een apart gevoel bij de puko discussie. Vind de met een laser uitgelegde spoorplannen zonder een greintje fantasie een veel grotere afbreuk aan de werkelijkheid als een rij puntjes. Ja je kan ook de pukkels tussen het grind verstoppen maar ik bouw al in gemiddeld belastingambtenaren tempo (spreekwoordelijk natuurlijk) dus dat gaat het ook niet worden. Ik zal morgen avond een stukje wijden aan de wagenkaartjes en waar ik die basis vandaan heb. Moeilijk is het niet want ik kan het als digi-leek ook.

Mijn sleutel is de goedkoopste van Multimate.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 21 februari 2018, 22:39:01

Ben nog een beetje aan het vechten met het uploaden van foto's. Hoe kan ik het gemakkelijkst het formaat verkleinen?

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Eric B op 21 februari 2018, 22:45:28
Dat kan met Paint, zelf gebruik ik PhotoScape (http://www.photoscape.org/ps/main/index.php). Daar kan je ook nog een beetje mee bewerken, aanpassen en samenvoegen.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 22 februari 2018, 08:30:27
Hallo Jeroen,

Via het draadje van Reinout werd ik op jouw baan gewezen.  :) Je bent met een erg leuk project bezig! Het thema (Duitse) zijlijn met meerdere stations en losplaatsen vind ik erg interessant!

Heb zelf een beetje een apart gevoel bij de puko discussie. Vind de met een laser uitgelegde spoorplannen zonder een greintje fantasie een veel grotere afbreuk aan de werkelijkheid als een rij puntjes.
Helemaal mee eens! Op de één of andere manier neigen juist veel Märklin rijders naar een "speelgoed achtig" ontwerp: recht toe recht aan, parallel aan de rand van de modelbaan, scherpe bogen en wissels. Spaggetti... Terwijl dat helemaal niet nodig is. Met flexrail kun je prima ontwerpen maken, met een natuurlijk sporenverloop. En met schilderen van de rails en pucos kom je ook een heel eind. Ik heb meerdere publicaties van 3 rail banen gezien (oa in Miba) die er prima uitzien.
Het meest storende vind ik zelf de pucos bij de wissels. Daar vallen ze echt op. Je kunt ze inderdaad ook tussen de dwarsligger in het grind verstoppen, maar dat is weer heel veel extra werk.

...maar ik bouw al in gemiddeld belastingambtenaren tempo (spreekwoordelijk natuurlijk) ....
Ook dit is erg herkenbaar!  ;D Ik zit met hetzelfde probleem...

Ik bouw(de) zelf trouwens ook aan een Märklin baan. De bouw daarvan ligt helaas stil, want ik woon inmiddels in het buitenland en heb alleen nog ruimte voor N. Ook leuk trouwens :)

Groet, Wim

PS Ik ben ook erg benieuwd naar je wagenkaartensysteem!
Titel: Re: Falkensteiner bockerl-Model dienstregeling goederentreinen
Bericht door: Krokodil68 op 22 februari 2018, 20:20:10
Zoals belooft hier mijn uiteenzetting over hoe ik de ultieme rijsensatie beleef.
Ik vind het dus leuk om met een dienstregeling te rijden. Vooral de goederen treinen zijn leuk maar kruisen met een personentrein is ook leuk en altijd mooi om te zien. Op de zijlijnen werden er veel GmP en PmG's gerden en het verschil wil ik wel even uitleggen;

PmG; Personen mit Güterbeförderung
Dus een personen trein die een handjevol goederen wagens meeneemt die normaalgesproken op het eindpunt pas uit de trein gerangeerd worden. De reiziger zal hier niet veel hinder ondervinden tijdens zijn/haar reis.

GmP; Güterzug mei Personenbefförderung
Goederen trein die in het pad van een personen trein wordt gelegd en hier dan ook de wagen(s) van de personentrein meeneemt. Dit betekent dat er dus onderweg gerangeerd wordt. En dat kan wel eens de oorzaak zijn van een erg lange reistijd over een korte afstand.

Al met al is onze eisenbahnromantiek in werkelijkheid een stuk minder romantisch. Dag in dag uit is de lol er zeer vlot af.

Nu dan de kaarten

Eerste mogelijkheid is een dobbelsteen en verder heb je hier niets voor nodig.
Maak een lijstje met de categorieën goederen wagens waar je mee rijd.

bijv.
1. Open
2. Gesloten
3. Rongen
4. Onderlossers
5. Ketel
6. Vrije keuze

Gooi eerst hoeveel wagens je meeneemt, kan ook met 2 stenen, gooi vervolgens met de dobbelsteen om de soort wagen te bepalen. Uiteraard net zo vaak gooien als er wagens mee gaan.

Of maak kaarten zoals deze,
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180214_173445.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180214_173445.1.jpg)

Oja de lading hoort niet bij deze kaart

Info en excel bestanden zijn freeware bij minimax modellanlage in de www.

Ik heb er voor gekozen om niet van die ingewikkelde kaarten als de Fremoikaner te maken want zoveel data vind ik niet van belang. De lading kaartjes zijn 2 zijdig en aan de achterkant staat wwar de wagen na het laden/lossen naar toe moet. Je kan de bestemming een kleur geven voor het gemak.

Ik begin met het grabbelen van het gegooide aantal ladingen.Daar kies ik dan de geschikte wagens bij en een lok die geschikt is. Voor de lokomotieven is het gemakkellijk om een soort envelop te maken waar een afbeelding van de lok opstaat, het adres en evt digitale funties en je kan er bijv ook een max aantal assen op vermelden. Hier kunnen de wagenkaarten met de ingestoken ladingen in. Nu ga je rijden met je trein en dien je de wagens op de goede plaats neer te zetten.

Op de plaats waar ze horen leg je ook de kaart in bijv, een vakje voor in je baan neer en als de wagen gelos/geladen is, is de opdracht gereed. Je hebt nu een pilsje verdient. Na 10 treinen voorzichtig op de trap, want bezopen.

Veel plezier en ook op het spoor geldt dat met die BOB

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 24 februari 2018, 22:15:53
Hm, ik moet ook maar eens wat explicieter gaan worden met m'n goederenverkeer. Ik zet eigenlijk "maar wat op de rails", hoewel ik ze wel op de goede (=handigste) volgorde neerzet en ook een beetje nadenk over hoeveelheden. Wat jij schrijft zet me gelijk aan het denken. Bijvoorbeeld over de verdeling over de stations. "Is het niet leuk voor allebei m'n stations apart met de dobbelsteen te gooien?" 1-2 één wagon, 3 twee, enz. Daar ga ik eens lekker over brainstormen.

Goed dus om af en toe iets te lezen van iemand die er veel lol aan beleeft: dat inspireert :)

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: g-j op 25 februari 2018, 07:58:03
Hoi, leuk en veelbelovend project! Welkom en ik ben zeer nieuwsgierig naar het vervolg. Het rijden met een achterliggende gedachte spreekt me zeer aan. Op bijna al mijn modelbanen gebeurt dit dan ook. En als ik de uitspraak:" prototype freelancing" lees dan zit je helemaal goed.

Ongeveer 4 jaar geleden is er een draadje geweest (door mij gestart) over het rijden met bestemmingskaarten, vrachtbrieven en scenario's.  Staat in de rubriek:" wat zijn we aan het rijden". Voor mijn Ostmuhle modelbaan ben ik nu ook weer een rangeersysteem aan het ontwikkelen. Twee dobbelstenen, de eerste bepaald welke industrie een wagen krijgt, de tweede dobbelsteen het soort wagen/lading. Verder wordt er dmv de dobbelstenen bepaald hoeveel wagens er uitgezet worden, opgehaald worden en blijven staan. Dit alles wordt vervolgens overgezet op een vrachtbrief.

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: jandcargo op 25 februari 2018, 14:05:57
Hallo,

Het met dobbelstenen en kaartjes heb ik ook al enige tijd op mn baan.
Misschien aardig om mijn variant hier te plaatsen.
Naar mijn mening nog meer naar het grootbedrijf heb ik geen kaartjes voor de wagens maar kaartjes voor lading.
Dat geeft nog meer aanleiding tot puzzels zoals in het echhie.
Het aantal kaartjes wordt gegooid met de dobbelsteen
Ik heb kaartjes van bv:
2 landbouwtractoren
1 lading cement
100 ton aardappels
2 ladingen boomstammen
50 ton kunstmest enz enz

Zo zal die 100 ton aardappels verdeeld moeten worden over bv 5 wagens type Gs
OP deze manier kan de trein te lang worden voor je sporen en moet een tweede trein gaan rijden.
Puzzel voor de treindienstleider:
Kan de trein wel op de sporen?
is de losweg groot genoeg?
(smiddags extra bediening?)
De afvoertrein moet geregeld worden enz enz
Je kan zo ook andere wagentypes inzetten dan gebruikelijk voor een lading.

Naar mijn idee zo nog een levendiger goederenverkeer met leuke puzzels.

groeten jandcargo

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Erwinmk op 25 februari 2018, 14:26:06
Wat een leuk idee! Ik ga eens kijken naar dat draadje ;-)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 25 februari 2018, 15:29:15
Mooi om te horen, hier is gelukkig wat meer bijval voor een realistisch bedrijf. Bij  huismerk tante M forum leven dit soort dingen een stuk minder.

Dat met die dobbelstenen daar moeten we het nog eens met zijn allen over hebben want ik geloof dat we nog veel van elkaar op kunnen steken.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: nkob op 27 februari 2018, 12:27:02
meer complicaties kunnen zijn belastbaarheid viaduct op je lijn
bederfelijke waar
verzoek voor lege wagens ivm met aanbod goederen
leuk om te lezen
kees
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 27 februari 2018, 21:13:01
Inderdaad dit zou mooi op een paar kaartjes kunnen staan die als een soort pest kaart of joker tussen de vrachtkaarten zitten.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl-uitleg sporen verloop
Bericht door: Krokodil68 op 16 maart 2018, 23:39:08
Na op Ontraxs met Reinout gesproken te hebben volgt hier een schets van hoe mijn zijlijnen netwerk in elkaar steekt. Dus rondjes rijden zit er niet in maar dat is ieder voor zich.


Naast het feit dat ik mij leuk kan redden op mijn PC ben ik verder geen digi-freak dus een digitale tekening zit er gewoon niet in. Maar wellicht is het zo wel duidelijk.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/spoorplanschets.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/spoorplanschets.1.jpg)

rechts onder ligt de Fiddle Yard met 8 sporen en een lengte van 1.20meter. Geen gehannes onder een plank en geen kapitaal aan digi gedoe. vandaar uit gaat het een 180 graden bocht door met halverwege een viaduct en een in het dal gelegen zaagmolen met rivier en stuw tbv kracht opwekking van de water molen. Dan volg er een houtoverslag met een rail aansluiting. Hier moet nog een stop ontspoorblok komen.

Aan de andere korte zijde ligt Station Falls. Dit is een gevalletje Prototype Freelancing. Hier was vroeger op de website van Thomas Englich, Reminisenz an die Lokalbahnen, veel over te lezen. Hier takt een kleinbahn af. Deze wil ik met E69 en E70 gaan rijden onder een simpele soort tram boven leiding.

Na Falls gaat het door de enige tunnel op de baan en na de tunnel kruist hij ongelijk met de lijn naar het kieswerk. Daar worden Talbotjes geladen door een SOB kofII. Deze takt net voor Station Falkenstein af. Het sporen plan van dit station  staat in een eerder bericht.

Als ik de handel een keer opgeruimd heb dan zal ik eens een paar foto's maken van links naar rechts om een volledig beeld te krijgen.


Ik heb een vraagje; wie weet waar ik een hoogspannings module vandaan kan halen voor een gras donder wolk?
Dacht zelf aan een bobine uit een auto deze is  ongeveer 35000 Volt

Heb zojuist een omgebouwde vliegen mepper met zeeteef opgerookt. Deze leek mij geschikt voor een iets hogere spanning maar die hoop ging na een paar seconden al in rook op, letterlijk.

Groet Jeroen

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 17 maart 2018, 11:36:09
Wat een leuk draadje is dit!

Experimenteren met dobbelstenen levert mooi klassiek samengestelde ‘bonte’ goederentreinen op.
Wat meer bijzondere dobbelstenen, bijvoorbeeld met 12 of 20 vlakjes, leveren nog meer worpresultaten op, leidend tot grotere variatie in je acties.

En het is handig om de verdeling van je worpresultaten aan te passen aan de verhoudingen tussen open, gesloten, platte en bijzondere wagens van je wagenpark.


Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 maart 2018, 19:18:00
dank je wel!!!
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 maart 2018, 20:06:46
Vanmiddag nog even een uurtje aan de halte na de Fiddle Yard geknutseld. H0m rails en zelfgesneden balsa bielsjes als perron. Wat ziet mijn natuursteen er nog afzichtelijk uit op de foto. Aandachtspuntje.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bhf-Leutal.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bhf-Leutal.jpg)


Dit trek ik recht als ik de sluitstenen een kleurtje geef.


Groet Jeroen


Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Dennis van Leuverden op 19 maart 2018, 00:16:56
Mooi geweatherd allemaal Jeroen, ben wel benieuwd naar meer foto's. Vooral die V212 is prachtig!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 19 maart 2018, 20:39:55
Effe een smaakmaker. Volgens mij ergens in de Eifel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/stckged0880009.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/stckged0880009.jpg)


De man die de kroeg in loopt is naar waarschijnlijkheid de Machinist. Wat nou stress.....

Prost


Groeten Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: jandcargo op 19 maart 2018, 23:44:59
hallo,

mmm meer van deze plaatjes!!!

groet jandcargo
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: g-j op 20 maart 2018, 11:03:33
Helemaal mee eens Jan! Ik heb er een screenshot van gemaakt, het zou ook in spoor 0 een leuke trein zijn namelijk. Iemand een idee wat voor wagen de laatste is?

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 maart 2018, 12:24:02
volgens mij is  dat  een  goederentrein begeleidingswagen


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Theo v Wijngaarden op 20 maart 2018, 18:03:07
Idd. Het is zo te zien een Pwg 41, in spoor 0 gemaakt door Arge als clubwagen in kitvorm. En opdit moment zijn een aantal mensen aan het Lobbyen bij MBW om het ding gemaakt te krijgen. Die van Arge kom je niet zo makkelijk meer aan.

In HO is de wagen er van Trix/marklin.

Mvg Theo
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 20 maart 2018, 20:21:44
Leuke foto.
Die laatste wagen doet mij denken aan zoiets (https://de.wikipedia.org/wiki/Begleitwagen#/media/File:Pwgs.jpg), een specifiek type nogal platte/lage goederentreinbagagewagen.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 maart 2018, 21:01:43
Okidoki, in de categorie korte treintjes.....1961 in station Falls aan de Schiefe Ebene. Daar takt dat lijntje van een paar kilometer naar een zeer vaak nagebouwd Bahnhof Gefrees af.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/981125-falls-1961.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/981125-falls-1961.jpg)


Heerlijk toch

Dit vind ik zelf een van de mooiste stations nabouwwaardig.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: jandcargo op 20 maart 2018, 21:17:12
Hallo,

Het lijkt mij een goederentreinbegeleidingswagen.
De bentheimer eisenbahn had een vergelijkbaar type
Wat vroeger hier de Dg was.
Ben niet op de hoogte van de juiste duitse code

groeten jandcargo
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 21 maart 2018, 21:13:18
Bij onze oosterbuur heten die dingen Pwg. Erg leuk om met open deur te rijden en gedeeltelijk interieur of met een rookgenerator.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 11 mei 2018, 13:37:00
Omdat ik liever bouw knutsel en pruts post ik (schaam me diep) niet al te vaak. Ook moet er af en toe gereden worden en word ik gallisch van dat geknip en gefreubel aan die wagen kaarten. Ongeveer 160 stuks. Zonder mijn Zwitserse collectie.

Zeer recentelijk wou ik toch weer wat aan mijn landschappelijke skills werken en het goederen perron bouwen. Na een diepe peins sessie en een blik op de giet mallen kwam ik tot de conclusie dat de bovenste helft van de tunnel mal wel eens zeer geschikt kon zijn om daar de keer muren uit te halen.

Kijk en huiver zelf.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180428-172033.0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180428-172033.0.jpg)

Best aardig toch???

Beetje kleur mag er nog wel op

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180428-172039.0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180428-172039.0.jpg)

Wie weet of ik zand en aarde uit de natuur zo kan gebruiken of dat ik dat eerst nog een keer in de oven moet desinfecteren?

ik wil met zeer fijn zand de verharding op de los weg maken. Iemand andere ideeën?
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Rondje_HO op 11 mei 2018, 13:43:34
Niet precies maar ik zou de onderlaag wel eerst schilderen, anders komt deze door de bovenlaag heen (dat had ik tenminste bij een fijne laag op mijn perron). Hele leuke foto van dat korte passagierstreintje  (y)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Christoph op 11 mei 2018, 13:49:50
Wie weet of ik zand en aarde uit de natuur zo kan gebruiken of dat ik dat eerst nog een keer in de oven moet desinfecteren?

ik wil met zeer fijn zand de verharding op de los weg maken. Iemand andere ideeën?

Voor fijn zand, gewoon uit de natuur gebruik ik strandzand.
Gewoon een emmertje halen, in een mooie tijd waarbij het al even niet geregend heeft. Zorg dat je een deel hebt, met niet al teveel schelpen.

Ik heb dit nog nooit in de oven gedaan, dus volgens mij ook niet nodig.

Groeten,

Christoph
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 11 mei 2018, 14:39:27
Als je het uit de tuin ofzo haalt: wel in de oven. Ten eerste om het ècht goed te drogen en ten tweede om alle bacteriën en beestjes te doden.

Ik heb het gedaan in een ovenschaal met zilverfolie erin, toen bleef het commentaar van het thuisfront beperkt tot een gefronste wenkbrauw en mocht ik er later gewoon weer lasagna in klaarmaken.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: jerrytrein op 11 mei 2018, 16:03:25
Met folie is een aanrader
Anders heb je lasagna als bodem dekker  :angel:
Wat ook kan is bij de bouw markt een emmer zaagsel halen
kleur erdoor ,en in de oude blender draaien tot het niet meer klonterd
Of eerststrooien en dan met heel verdunde verf kleuren
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 11 mei 2018, 18:17:16
Zeg Reinout,
Dat jij daar van je vrouw weer lasagna in mag maken.........mazzelaar


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 oktober 2018, 17:22:22
Beste medeforisti,


Na een lange periode van afwezigheid hier weer een berichtje uit het zonnige zuiden. Niet dat ik niks gedaan heb aan mijn baan maar  het heeft wel op een laag pitje gestaan. Nu nog de laatste dingetjes in en om huis en dan weer overwinteren op de tweede etage.


Ik ben begonnen aan de kolenboer die gevestigd is ter hoogte van de lokloods. Zoals ik al eerder vermeld heb houd ik van doorkijkjes en mag de trein bij mij best een keer achter de bebouwing verdwijnen. Ook omdat er maar drie tunnelportalen op de baan zijn.


Maar eerst een fotoreportage over de bouw van het goederen perron.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180424_215253.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180424_215253.jpg)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180825_131610.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180825_131610.jpg)


Het perron is gemaakt van de bovenste 18mm van een tunnel ingang. Hier is het onderste stuk van afgezaagd en de zijdes zijn gladgevijld. ook is er een schuin afgezaagd om de helling te creëren. Hij is gevuld met isolatie plaat en afgewerkt met ytong afwerkmortel.


De rand van de losweg is ook van gips gemaakt. Dit is een mal van een sluitsteen van een rots plaat van spörle.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180424_215242_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180424_215242_1.jpg)

Ondertussen is ook de losweg afgewerkt. Ik zal als de opruimploeg geweest is eens een overzicht foto maken. (en bij behoefte ook posten).

Dan nu de kolen boer.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180826_135801-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180826_135801-1.jpg)

Hier gaat hij komen. Oja hier kan je de losweg zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180826_135801-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180826_135801-1.jpg)

Het plaatsen van de kolommen en de tijdelijke wand delen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181020_161435.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181020_161435.jpg)

Hier staan de kollomen en zijn de bielsen tussen de profielen gelegd.
De bielsen zijn uit balsa gesneden met een hulpstukje en dat leg ik de volgende keer wel uit.
Ook heb ik een hekwerk geplaatst. Met opzet geen muur wand dan wordt het wel heel massief van de voorzijde af gezien.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181020_161442_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181020_161442_1.jpg)Aan de linker zijde staan de tanks voor de handel in vloeibare brandstoffen klaar voor installatie. Nog verder naar links wil ik een los plaats voor gas ketel wagens bouwen. Hier moet het spoor voor verlengd worden.Groet Jeroen.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 20 oktober 2018, 17:34:29
't Wordt steeds leuker zo! Een flinke vooruitgang.
Doordat er nu her en der gebouwen staan komt het emplacement op mij ruimer over. Ook een "doorkijkje" doordat de trein even achter een gebouw verdwijnt: dat helpt om ruimte te genereren.

Bouw ze :) Dan kunnen wij verder genieten.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Rondje_HO op 20 oktober 2018, 18:53:43
Daar is flink doorgebouwd  (y)  Die kolenboer wordt leuk zo!
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 31 oktober 2018, 21:49:50
Goedenavond,

Even een vraagje aan de gene die een beetje thuis zijn met realistische stations vormen. ik heb een plaatje geplaatst met boven de huidige situatie en onder een optie die ik in gedachte had. Het gaat mij om hoe ik de kleinbahn aansluit en hoe ik dit overgave spoor ga bedienen. De onderste schets is mijns inziens het meest realistisch.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Falls-ubergabegleis.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Falls-ubergabegleis.1.jpg)


Dus wil ik graag wat input. Alvast bedankt.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: H0eGenaamd op 01 november 2018, 11:04:36
Jeroen,

van de bovenste tekening wordt vooral de Bundesbahn vast niet heel gelukkig. Een wagonnetje klaarzetten op of weghalen van het Übergabegleis betekent behoorlijke zaagbewegingen, waarbij het rangeerdeel waarschijnlijk moet doorrijden tot in het Kleinbahnhof. Maar als dat kan/'mag', is het hele Übergabegleis overbodig en kan er volstaan worden met een simpel verbindingsspoor tussen beide delen van het station. Dus wel die boog, maar niet het kopspoor.

De tweede is wat dat betreft logischer; de ene maatschappij duwt iets het kopspoor op, de ander kan het er zo weer vandaan trekken.

Doorgaande treinen van Bundes- naar Kleinbahn vv. zijn in beide varianten duidelijk niet de bedoeling  ;D


Roald
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Klaas Zondervan op 01 november 2018, 11:27:27
Je kan het übergabegleis beter aan beide einden verbinden met de Bundesbahn. Dan kan een trein er afhankelijk van de rijrichting van beide kanten in komen.
Het is bij een sporenplan altijd nuttig om de treinbewegingen op papier na te spelen zodat je ziet wat handig en logisch is.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 01 november 2018, 22:00:27
Het aan beide zijde aansluiten gaat niet en wil ik ook niet. Ik rangeer namelijk erg graag. Ik kan ook geen rondjes rijden.
De kolen boer zit in de weg.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181006_131811.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181006_131811.1.jpg)

Het spoortje eindigt links tegen de wand aan. Het is het niet afgeplakte spoor.
TIP; plak rails niet te lang af en al zeker niet bij warm weer. Je krijgt de lijm van die goedkope rotplakband na 2 weken al niet meer van de rails af. Uit ervaring.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20181020-WA0001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20181020-WA0001.jpg)

Zo ziet het domein van de kolenboer er uit. Op dit moment is er al iets meer geschilderd en geweatherd. Ik moet nog het nodige doen aan de afwerking maar heb even schoon gemaakt om een paar rijsessies te kunnen doen. Hier doe ik altijd veel inspiratie op.

Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 02 november 2018, 08:10:30
Het ziet er mooi uit Jeroen! Heerlijk zo'n zijlijntje!  (y)
Die rijsessie zou ik zeker doen: en stuur dan een paar wagens met kolen mee. Zo te zien zit de kolenboer om kolen te springen... ;)
Wat betreft het Uebergabegleis zou ik ook voor optie 2 gaan, daar hoeft een stuk minder gezaagd te worden.
Groet, Wim
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Jelmer op 02 november 2018, 09:44:51
Ja optie 2 lijkt mij ook het meest logisch gezien de omstandigheden.
Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 15 november 2018, 22:00:33
Beste Foristi,


Na ooit een engelse Marklin kruising ingebouwd te hebben en al snel tot de conclusie te komen dat je daar alleen met 10 assige loks over heen kan rijden of plankgas, had ik besloten die enge dingen nooit meeer te gebruiken. In de aansluiting naar het schotterwerk was een engelsman toch wel leuk geweest. Maar wat moet ik met die belabberde contact eigenschappen van dat ellende ding. Gekeken, gemeten en besloten. Het ligt aan de puntstukken. Dus die dingen er uit gesloopt en nieuwe uit oude rails geslepen. In eerste instantie als experiment maat bij nader inzicht toch zo goed gelukt dat ik ze gemonteerd heb. Foto.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211607.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211607.jpg)


Ziet er niet slecht uit toch?


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211910.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211910.jpg)


Moelijkheidsgraad A. Oftewel ik kan het iedereen kan het.


Nu nog even 2 foto's van het aansluitspoor naar het schotterwerk.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211317.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211317.jpg)


Zie dat ie een beetje wazig is. Lokje is eigenlijk een zwitser maar ik heb de afkorting omgevormd naar SOB, Schotterwerk Ober Bayern. Ga nu aan de bouw van een schotterwerk beginnen. Hier wil ik de Talbotjes gaan laden. Met een maximale treinlengte van 1.20 meter kan je met korte wagens een lang effect krijgen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211303.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211303.jpg)


Vraagje, Wie kan mij aan inspiratie helpen? Evt een paar foto's posten.
alvast bedankt.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 16 november 2018, 13:03:28
Dat zijn de betere knutselwerkjes, die engels wissel.
Maar: wat was het oorspronkelijke probleem? Waren de puntstukken van plastic? Dat is bij drierail niet nodig, dus dat kan ik me niet voorstellen ;) Was het puur de vorm van de puntstukken?

Inspiratie voor een "schotterwerk": ik zou op "schotterwerk westerwald" een image search doen in google, daar vind je best veel. Bijvoorbeeld een 218 in citybahn-look (http://www.forum.hunsrueckquerbahn.de/viewtopic.php?t=45778) en dit plaatje van een laadinstallatie (https://www.westerwaelder-bahnen.net/index.php?nav=1000031&lang=1&file=756&action=image).
Wat ik zelf leuk vind, en wat veel eenvoudiger is dan die hiervoor genoemde laadinstallatie, is dit voorbeeld (https://www.westerwaelder-bahnen.net/index.php?nav=1000077&lang=1) en dan vooral dit plaatje (wat zo klein is dat ik meen hem hier te mogen tonen):

(https://www.westerwaelder-bahnen.net/imgs/bild_schotter-uhrmacher.jpg)

Gewoonweg een verhoogde weg links, met een betonconstructie die net een tikkie overkraagt. Daardoor kan de ballast makkelijk in de wagens worden gestort.
Deze constructie zit ik voor mezelf ook aan te denken: ik ga ook gesteente transporteren ("schwerspat" in mijn geval, maar goed).
Ik heb ergens nog een betere foto van deze constructie, ik zal eens gaan zoeken.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 november 2018, 17:56:29
Hoi Reinout,

De tongen zijn niet aangesloten dus zij voeren alleen spanning door tegen de rail aan te liggen. Slecht contact dus. de originele puntstukken zijn van plastic. De kleine lokjes worden door de sleper toch een beetje lichter en de wieldruk neemt af. wiebelt de lok net naar de verkeerde kant staat hij stil. En ben ik minder stil...…  Uiteindelijk had ik op mijn elfde beter een railsysteem met een geleider minder kunnen kiezen maar daar is nu mijn collectie te groot voor.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 16 november 2018, 21:53:06
Inspiratie voor een "schotterwerk": ik zou op "schotterwerk westerwald" een image search doen in google, daar vind je best veel.
Je was me net voor Reinout!  ;D Inderdaad, er is (was) genoeg te vinden in het Westerwald. Helaas zijn ze nu allemaal gesloten... Gelukkig hebben we de fotos nog :)

Qua korte wagentjes en indrukwekkende treinen: in Nederland was ik lid van de Lahntalbahn Modelspoorvereniging. Daar had ik een basalttrein met 21 Talbotwagentjes rijden. Niet superlang (zeker niet in schaal N), maar toch indrukwekkend om al die korte wagentjes over een wisselstraat te zien slingeren. Op tentoonstellingen trok hij altijd veel bekijks :)

Groet, Wim
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 23 november 2018, 19:14:18
Ik heb een oud berichtje van mij teruggevonden (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=60917.msg3221729628#msg3221729628) toen ik het had over zo'n laadinrichting. O.a. had ik onderstaand plaatje geplaatst. Zo'n constructie bedoelde ik met m'n kleine fotootje van een paar berichten geleden.

Een andere uitvoering die me leuk lijkt:

(https://abload.de/img/screenshot2017-03-02a89koj.png)

(Ik kan de bron van de foto niet meer vinden, ook niet via google image search. Het was ergens op DSO. Iets met "alte Hochrampe Wilsenroth". Ik heb dus maar een kleine uitsnede ervan gepakt als 'digitaal citaat'.)

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 25 november 2018, 20:48:15
hallo,


Late reactie wegens de verjaardag van mijn dochter, dus veel belangrijker, mooie laadplaats, sfeervol aan te kleden. Maar ik wil echt gaan laden. Van die kleine Talbotjes. Ik wil een gebouw met een wirwar aan aanbouwtjes en kleine hokjes met allemaal verschillende soorten gevelbekleding en dakbedekking. Een allegaartje van 70 jaar aan en verbouwen.
Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 25 november 2018, 21:25:41


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/58-3047-mit-ueg68015-anschluss-838867.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/58-3047-mit-ueg68015-anschluss-838867.jpg)


zoals deze bijvoorbeeld


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 december 2018, 17:40:38
Beste foristi,

Vanmiddag heb ik een start gemaakt met de bouw van mijn segmentdraai schijf. Das heel mooi om de dag mee om te krijgen als je nog een hoop uren over hebt. (niet verdient met stom uit het raam kijken). Dus kijk maar eens wat jullie er van vinden. Vanavond nog even een uurtje knutselen. De wieltjes zijn asje van een N-spoor wagen waar ik een wieltje aan de ander kant opgezet heb zodat de flenzen aan de buiten kant zitten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181217_135310-1-Large.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181217_135310-1-Large.jpg)


Fraai toch?


Groet Jeroen

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 december 2018, 18:59:53
Goeden avond, nu nog een foto van het tweede deel van de hobby dag.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181217_165056-1-Large.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181217_165056-1-Large.jpg)

De sparing wordt in de plaat gezaagd en op diepte gebracht met stokeindjes. zo kan ik de bodem van de put secuur op diepte stellen. Ik ga hem aandrijven met een spindel en een hand kruk aan de voorkant. Als ik weer aan het werk ga in Januari hoop ik ook de silo's van het schotterwerk klaar te hebben. Verdere info volgt.


Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Te 2/2 op 17 december 2018, 19:19:16
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211607.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211607.jpg)
Geinig voor weinig.  (y)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 17 december 2018, 19:24:02
Die segmentschijf ziet er al leuk uit, vooral door de dwarsprofielen.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 december 2018, 19:57:16
# Jan willem, bij de originele wissel is het niet spanning voerende hartstuk 1 van de zwakheden van de wissel.

# reinout, op de witte I profielen komt een houten vloer te liggen, Anders dondert die rangeerder zon end omlaag als hij de brug om laat lopen. Nou zijn die preissers goedkoper te vervangen als het grote voorbeeld maar toch is dat ook in model niet aardig. Bovendien heeft bij mij iedereen op het schotterwerk zij VCA. Ook wordt het gedeelte tussen het spoor afgedicht.Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Te 2/2 op 17 december 2018, 20:17:13
twee van de alternatieven:

1. foto Niedertalbahn: silberleitlack zorgt voor massa geleiding
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/m2275-silberleitlack.jpg)

2. Bardioc's (http://bardioc.bplaced.net/Bardioc/Seite03/index-3b.html) dure oplossing met relais:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/b1.jpg)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: daempfer op 17 december 2018, 21:11:36
Leuk idee die spindelaandrijving! Ik ben benieuwd hoe dat eruit gaat zien  :o
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 19 december 2018, 17:46:34
Te 2/2, bedankt voor de tip!

Hier nog wat foto's van de vorderingen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181219_172042.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181219_172042.jpg)

Op de uitliggers komt een loopbrug met messing railing. Wel een simpel type railing.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181219_172051.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181219_172051.jpg)

De brug is 25 cm lang, net genoeg voor een kof en 2 talbotjes.


Morgen knutsel ik een aandrijving in elkaar en spuit ik hem zwart om hem daarna af te leven.Groet Jeroen

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 22 december 2018, 12:56:17
Hallo allemaal,

Ik ben begonnen aan mijn aandrijving van de segmentschijf. Daarvoor heb ik een Lemaco wissel aandrijving onleed.
Dit is een kinderlijk eenvoudig klusje. Men neme een draadstang M3 en openen het aandrijvinkje. Het beste kan je eerst het motortje er uit klikken  en dan de 2 helften met gezond verstand van elkaar klikken. Vraag anders hulp. Binnenin zit een wormwiel op een messing draadasje. Dit klik je eruit en de bevestiging knip je gewoon af. Dan boor je op de hoogte van de oude as aan weerszijde een gaatje en hier steek je een draadstang M3 door. de ringetjes er weer op en het tandwieltje eroverheen draaien. Na aflloop ziet het er zo uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181222_123043-Large.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181222_123043-Large.jpg)

Wellicht nog wat duidelijker.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181222_123120-Large.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181222_123120-Large.jpg)

Ik hoop met een veertje de eind afschakeling, die nu dus zonder aandrijving zit toch te kunnen gebruiken door op de draadstang een aanslag te zetten die de eindstand schakelt. Laat je hem de andere kat oplopen dan gaat hij weer in het bekrachtigde midden staan. Lijkt mij zo....Groet Jeroen

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 22 december 2018, 22:10:43
maar als er interesse is maak ik hem nog eens open. Dit is een vrij gangbare aandrijving.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 22 december 2018, 22:32:23
Hoi Jeroen,
Leuk bezig! Je hebt een heel leuke benadering van de hobby. Ik kan me ongeveer voorstellen hoe de aandrijving van je segmentdraaischijf is. Voor mij hoef je hem niet nog eens open te maken. Maar bouw gerust verder.

Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 27 januari 2019, 14:26:28
Beste foristi,

Graag wil ik nog een update doen van de bouw van mijn segment schijf. Op een druilerige zondag ga ik zo aan de aandrijving verder. Maar eerst wat plaatjes van de brug.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_151539-Large.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_151539-Large.jpg)

Hier nog op een montage steuntje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_155718-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_155718-Medium.jpg)

Hier zie ik dat ik die kabel nog weg moet werken

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_155724-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_155724-Medium.jpg)

Als dit gereed is ga ik met de bouw van het schotterwerk beginnen. Eerst in ruw bouw de aandrijving van de kleppen en de stort buizen. Dit zijn buizen die kunnen zakken om een wegspringen van het grind te voorkomen.


Oja, als die Mandarinli hoofd zakelijk aan een zijde gaat koppelen krijgt hij aan de kabine zijde een draadkoppeling. Ziet er beter uit.
Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 27 januari 2019, 15:01:32
Kan ik je een plezier doen met één aardige trekhaak van HOfine voor de cosmetische kant van je oranje Köfje? Doe me in dat geval even een PB.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DE70CA90-2AAC-41BD-AB69-EA620A911687.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DE70CA90-2AAC-41BD-AB69-EA620A911687.jpeg)

Ik heb ze zelf op mijn Sik gebruikt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0BBC067A-AC14-4091-994E-119CBE6E0C0C.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0BBC067A-AC14-4091-994E-119CBE6E0C0C.jpeg)

Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 27 januari 2019, 15:08:43
Is die golf plaat een eigen product en zo ja hoe doe je dat?


Groet Jeroen.

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 27 januari 2019, 16:27:53
Ja. Stukje van een aluminium wegwerpbord op golfdakplaat van Auhagen houden en dan met iets wat niet al te scherp is even door de groeven trekken. Is op dit forum al vaker voorgedaan. Zie eventueel mijn draadje ‘Obscuur schuurtje’ van eind vorig jaar.

Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: tothebeach op 28 januari 2019, 08:34:34
Is op dit forum al vaker voorgedaan.

Of kijk even hier (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=57827.msg3221444438#msg3221444438).

Groet,
michel
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 24 februari 2019, 21:38:13
Beste Noordernet,

Na een maand niet de energie gehad te hebben omdat ik last van Kinkhoest heb,  nu ondertussen minder vaak een aanval en ook niet zo vaak van die stik aanvallen, die steeds beter te beheersen zijn, heb ik als eerste actie jou H0fine koppeling in mijn köf gezet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190224_212237-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190224_212237-Medium.jpg)

Nou heb ik vanavond een paar lokjes een kleine update gegeven. Morgen gaat hij nog even langs de lakafdeling en wordt hij stemmig zwart gepinseld.

Nogmaals bedankt Noordernet.

Weldra ga ik verder met het grind werk en ik zal een filmpje maken over dienstregelingen en gleissperre, aan het uiterste puntje van de lijn.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 24 februari 2019, 23:31:42
Graag gedaan, natuurlijk. En het  ziet er nu al goed uit, zelfs zonder zwarte verf.

Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl / eindelijk landschap
Bericht door: Krokodil68 op 29 april 2019, 22:05:11
Eindelijk landschap

Na in Dortmund een greenkeeper 35 kV gekocht te hebben en een paar proefjes en heel veel jijbuis gekeken te hebben ben ik aan het stuk aan het begin van de lijn bij de brug en de rivier met  watermolen begonnen. Het berg riviertje welk van boven afkomt is van rots blokken uit Zwitserland voorzien en krijgt binnenkort een "sliert" water.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190429_214101-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190429_214101-Medium.jpg)

Langs de weg heb ik een rand fijn zand gelijmd. De berm wordt immers door het verkeer kaal gereden.

De witte plekjes zijn lijm die nog niet droog is. Dit is de tweede laag van 6 mm herfst gras van Heki. De eerste laag is mininatur 002-24. 

Nu ik beneden de foto bekijk zie ik dat de foto niet de beste kwaliteit heeft. Blij ben ik echter wel zeker met het resultaat!!!


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: nkob op 30 april 2019, 09:00:56
dank je voor de inspiratie
groet kees
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 02 mei 2019, 21:19:26
beste Foristi,

Na een uurtje gras geschoten te hebben, en nog wat gips in malletjes gegoten te hebben ben ik weer een laag gras gaan schieten. Heb een gekeken hoe mede modelbouwers dat nou doen en vond de methode van Bijv. Reinout wel zo gemakkelijk en met een mooi resultaat dat ik op de zelfde manier ben begonnen. Gewoon doen en het komt vanzelf goed.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190502_192802-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190502_192802-Medium.jpg)

Dat begint er toch al op te lijken of niet?


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 03 mei 2019, 13:23:29
Inderdaad. Gewoon lekker vrutten :)

Ik zie verschillende kleuren en variatie in lengte. En niet al te felle kleuren. Ziet er prima uit!

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 03 mei 2019, 21:26:03
 Vandaag nog eens even met veel plezier een schietoefening gedaan. Met gras weliswaar. Wat is dat leuk zeg!(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204633-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204633-Medium.jpg)


Vooral als het erop begint te lijken.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204644-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204644-Medium.jpg)


De bovenste laag doe ik met haarspray.
Op de foto hieronder kan je zien wat de kleur is van de eerste laag. 2mm. Gemixed als een lapjes kat, dan gaat er herfst of nazomer 6mm overheen en dan een laag met wat frisse groen 2,5 tot 6 mm. Beetje experimeteren en vooral lekker aankloten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204639-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204639-Medium.jpg)


Ik ben er nog lang niet maar toch...


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204633-Medium_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204633-Medium_2.jpg)


Allen die beek is een beetje dich gegroeid, dat moet een keer over nieuw, of niet dan?


Wat gebruiken jullie voor lijm en is hout lijm echt niet geschikt of is dat verkoop praat van een handelaar met mooi groen spul?


Groet JeroenTitel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: ArjanB op 03 mei 2019, 22:12:37

Wat gebruiken jullie voor lijm en is hout lijm echt niet geschikt ….
Ik gebruik gewone witte multipurpose / houtlijm  voor mijn statische gras en dat werkt voor mij goed. Niet gelijk je hele baan in smeren maar als je oppervlaktes "normaal" houd en gelijk begint met strooien zou het geen problem moeten opeleveren.

 Volgens sommige zou houtlijm een vliesje maken als je het uitgesmeert. Dat is wel een beetje zo maar als je dus gelijk begint en de oppervlaktes beperkt houd…….denk geen problem.


Probeer het eens uit.

Voor een 2e laagje gebruik ik woodlands scenic cement uit met een hand matig spuitbusje en nog een keer met de licht met de begrasser erover. Wellicht werk verdunde houtlijm ook. Wel je spuitje uitwassen met warmwater na gebruik

Succes

Arjan
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 03 mei 2019, 22:17:53
Ik kwam ook een Youtuuper tegen die houtlijm verdunt met voorstrijkmiddel, ongeveer 10%

Iemand mee bekend?

Ook nog een tip voor struikjes en overig woekerend spul?Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 05 mei 2019, 21:40:32
Vandaag nog heel even zitten prutsen, Beetje schotter en een paar bielsjes bij de overweg.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190505_212736-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190505_212736-Medium.jpg)

Ook tussen de rails moet nog een stukje overbrugt worden.

en deze

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190505_212740-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190505_212740-Medium.jpg)

nu nog een hoop details!
Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 06 mei 2019, 13:28:40
Ik heb van alles gebruikt. Houtlijm 1:1 verdund met water, boekbinderslijm 1:1 met water, 1:1 houtlijm+voorstrijk.
Het meeste met de 1:1 boekbinderslijm/water. Die lijm lijkt erg op houtlijm, alleen heb je (naar mijn indruk) minder snel een vliesje.
Maar houtlijm is ook OK als je niet te traag werkt.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 22 mei 2019, 12:58:22
beste foristi,

gisteren met de blender bosgrond  gemaakt. En alle levende organismen met de magnetron het hoekje om geholpen. Maar 5 minuten is wel te lang. hele huis stinkt.  Dus obercommando was niet blij. Kleinigheidje hou je toch. 

Nu lijm ik met collal boekbinderslijm  en dat bevalt me goed tot dusver.

hier een foto.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190521-WA0003-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190521-WA0003-1.jpg)

Eerst globaal dan detaillering.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 19 juni 2019, 21:37:09
Even genoten van de afkoeling na een onweersbui en een van de gelegenheid gebruikgemaakt om even de zolder op te gaan. Na even nagedacht te hebben over wat te doen heb ik eerst wat geknutseld en daarna nog even een beetje gereden. Zodoende een barriëre gebouwd op een korte helling. Dit om te voorkomen dat de trap tree van de paradebaan naar het stations niveau zo ontzettend monotoon wordt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190619_195539-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190619_195539-Medium.jpg)

Ik vind wederom het resultaat beter als de foto's.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190619_211839-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190619_211839-Medium.jpg)


eigenlijk vind ik dat het er best al op begint te lijken.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 23 juni 2019, 15:10:19
Leuk hoor. Net even wat (horizontale) "afleiding" die afleidt van het vertikale.
Kijk eens (na de hittegolf) of je wat langere geligere vezels langs het hekje krijgt. Daar waar de maaimachine nooit komt :)

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 23 juni 2019, 16:55:52
Ik heb mij bij de aankoop van míjn  RTS royaal voorzien van vooral groen en herfst kleurig gras. Gaandeweg leert men en zal er een inkoop ronde plaats moeten vinden.

Ik zat zelf ook aan zwerfafval te denken voor achter het hekje. Ik hou niet van uitbundig dus geen uitgebrande snelheidscontrole. of zoiets


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 07 juli 2019, 19:35:06
Vandaag getwijfeld of ik op zolder ging modelbouwen of toch voor een wat frisser alternatief zou kiezen. Het laatste heeft gewonnen. Eerst even MotoGP gekeken. Die Marquez toch, wat een gigant (2x46 is nog steeds geen 93). Maar goed.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_163522.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_163522.jpg)

In de tuin aan de tafel met mijn spullen graspollen gemaakt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_165147-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_165147-Medium.jpg)

Wellicht zijn ze niet allemaal even mooi maar dan gaan die gevallen gewoon in de groene bak.


Groet Jeroen

en zo ziet dat er van dichtbij uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_165137-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_165137-Medium.jpg)

Niet alle pollen zijn goed vol geschoten want in de frisse bries en in de buiten lucht heeft ook de boekbinderslijm vrij snel een vliesje. Dus moet je minder blopjes in keer doen. Of sneller, maar het is weekend en geen konijnen jacht.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Hendrik Jan op 07 juli 2019, 23:55:26
Lijke me prima pollen.
Ik schiet de mijne met houtlijm, maar dit ziet er toch beter uit.
Boekbinderslijm dus...

tschùß
Hendrik Jan
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 06 augustus 2019, 23:20:01
ik ben in de garage aan het zagen geweest aan de kooflijst. maar ben er nog niet over uit hoe hoog dat moet worden. Ik ben zelf  net geen 1,80m.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203702.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203702.jpg)


Ik wil die rommel onder de baan wegwerken en de kooflijst ook netjes aflakken.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203742.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203742.jpg)


En ook hier een handige opslagruimte voor alles wat je misschien nog wel eens kan gebruiken, bijbehorend de vraag van mijn vrouw wat we met die enorme voorraad hout moeten, uit de tijd dat ik als cv monteur nog veel op de bouw kwam; antwoord; weet je wat hout kost, ik wil het lieftst kopen want dan hoef ik zelf niet te zagen maarja kost wat.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203717.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203717.jpg)


Voor degene die het nog niet in de gaten hebben, ik heb meer als 1 project lopen, begin graag bijtijds wat nieuws maar nu loopt het de spui gaten uit en maak ik een TODOnogverymutslist


Groeten Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 06 augustus 2019, 23:21:15
Oja baan hoogte is ongeveer 1 meter en lijst zit ongeveer op 1,58 meter. De lange lijst moet ik nog maken.

groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 08 september 2019, 18:36:48
Beste Foristi,

Na nog een laatste keer een "dienstregeling" gereden te hebben, blijft toch leuk hè, heb ik besloten om eerst een aantal zaken aan te pakken die mij allang storen.

1 ; Kooflijst.

deze zit er gedeeltelijk tegenaan maar boven de lange zijde van de baan hangt, bungelt, een lichtlijst. Het is de bedoeling dat ook het plafond een likkie krijgt en het hele "hok" op de schop gaat. Ook onder de baan wil ik dicht maken zodat je mijn opslag niet meer ziet. Als ik klaar ben met de houtbouw voer ik dat af en ruim ik langzaam maar zeker de voorraad op.


2 ;  Kortsluiting in Kleinbahn.

Zoals de titel al zegt.


3 ; Inrijsein, uitrijsein, wisselbewaking en overweg.


Bij het inrijden van het eind station moeten alle wissels in een uitgangs positie staan. Dit kan een voudig met de contacten op de tortoise motoren.

De overweg moet dicht en dan kan het sein pas op veilig.


Ongeveer hetzelfde verhaal voor het uitrijden maar dan omgekeerd. Met de mogelijkheid om naar het schotterwerk te rijden.


Ik ben begonnen met de koof.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_141303.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_141303.jpg)

Wat is dat voor stuk ijzer?
Een zwaar montage profiel. gebruikt in de installatie techniek. En een draadstang met een koppelmoer aan een stokeindje verbonden. Op goed geluk een gat van 32 mm geboord onder de balk en daar de draadstang met stokeind door gestoken. Accu machine erop en.... raak. Heerlijk dat Hilti gereedschap.

Zoals te zien is de lichtlijst ongeveer 3 cm door gaan hangen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_141503.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_141503.jpg)

Deze ga ik met de draadstang aan de nok balk boven het verlaag plafond ( ong. 1,5m hoger) optrekken.

aan de draadstang hang ik ook de montage rail en daar kan ik dan nog 2 pendels aanhangen. Tevens de koof afdekking schroef ik hier op vast.

Zoiets dus.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_172006.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_172006.jpg)


Hij is nu wel helemaal recht laserstraal eronder. Gemakkelijk.


Van de week een regelwerk ertegen en de koofplaat ertegen.


Nu de kleur nog. Iemand een tip? Ik wil de zelfde kleur voor de voorzijde van de baan zelf.Groet JeroenTitel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Vink op 08 september 2019, 18:40:53
Hoi Jeroen.
Ik zou in ieder geval een neutrale kleur nemen. B.v. medium grijs.
Zelf ga ik t.z.t. vloerbedekking toepassen (medium/donker grijs).
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 08 september 2019, 21:46:44
Vloerbedekking?
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Vink op 08 september 2019, 22:25:33
Ja van die strakke (laagpolige) tapijttegels. Heb ooit eens een proefje hiermee gemaakt en dat ziet er fraai en strak uit!
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 08 september 2019, 22:54:55
Hallo Jeroen,

Leuk te zien dat er weer voortgang is!

Wat betreft de kleur van de fries/koof, dat is denk ik grotendeels een kwestie van smaak. Ik zou wel voor iets neutraals gaan.
Zelf heb ik voor donkerbruin gekozen:
(https://live.staticflickr.com/7866/32508656377_7c061bfa42_b.jpg) (https://flic.kr/p/RwFmXt)
NB inmiddels zit er een 2e laag verf op. Op de foto is het nog een beetje vlekkerig.

De reden voor het kiezen voor een donkere kleur was voor mij dat het dan minder afleidt. Doordat de baan goed verlicht is, wordt je oog daar naar toe getrokken. Net als het toneel in een theater. Uiteraard moet de praktijk het uitwijzen. Zoals je ziet moet ik nog "best veel" landschap bouwen.... ;)

Groet, Wim

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 09 september 2019, 20:09:07
Wim,

Wat heerlijk om te zien dat ik niet de enige ben die niet geheel rommel vrij werkt.

Uiteindelijk denk ik zelf dat creativiteit en georganiseerde chaos uitstekend door een deur kunnen.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 10 september 2019, 22:35:25
Hallo Jeroen,

Je bent zeker niet de enige die een werkplek vol rommel heeft.  ;D Eens in de zoveel tijd ruim ik het op, maar binnen de kortste keren verspreidt alles zich weer over ieder horizontaal oppervlak dat ik maar kan vinden. En met alles bedoel ik echt alles: gereedschap, spoorwegmaterieel, bouwmateriaal, plastic of houten frutseltjes (mijn vrouw noemt dat afval) waarvan ik denk dat ik ze nog wel een keer ergens voor kan gebruiken, pennen van het bureau dat onder de baan staat, speelgoed van mijn dochtertje, enz, enz...
Mijn vrouw ergert zich er regelmatig aan (zij is meer van het continu opruimen), maar ik ken mezelf al wat langer. Zo ben ik nou eenmaal. Ik weet doorgaans heel goed waar wat ligt. Pas na het opruimen ben ik zaken kwijt (waar ligt die schroevendraaier nu? De laatste plek waar ik dan zoek is de gereedschapskist in de kast...  ::) )

Ook op mijn werk doe ik niet aan een clean desk policy. Mijn bureau ligt redelijk vol met van alles. Alleen rondom het keybord en de muis is het bureaublad goed zichtbaar. Maar ik weet wel waar wat ligt. Dus wat je zegt; georganiseerde chaos :)

Ik beroep me altijd op een quote van Einstein (dat wordt tenminste beweerd):
"Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?"

Groet, Wim
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Ronald Halma op 11 september 2019, 09:30:40
Ik beroep me altijd op een quote van Einstein (dat wordt tenminste beweerd):
"Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?"

Precies, zo is het maar net! ;D ;) Wat was het ook al weer? Ik zie geen rommel, ik zie creatieve ideeën?