BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Krokodil68 op 16 februari 2018, 22:18:31

Titel: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 februari 2018, 22:18:31
Hallo mede foristi,

Ik wil mij even voorstellen; ik ben  Jeroen en kom uit Midden Limburg en 46 jaar oud. Ik loop over van het 3rail forum naar dit forum omdat ik vind dat hier toch wat meer mensen de hobby op de zelfde manier willen beleven als ik. Mijn baan is een enkelsporige zijlijn ergens in zuid duitsland. Ik heb geen voorbeeld maar doe aan Prototype Freelancing, oftwel, het bestaat niet maar had bestaan kunnen hebben. Mijn inspirators zijn o.a. Robert Meissner, Otto O Kurbjuweit en de helaas verdwenen webste van Thomas Englich. Vooral das Falkensteiner Bockerl is een bron van inspiratie. Let op zeer goed gedocumenteerd.
http://www.falkensteiner-bockerl.de/  Maar ook Reinout van Rees en Wim Wijnhout hun escapades zijn niet te versmaden. Reden van mijn overstap is dan ook hier wel een aantal mij aansprekende banen
Lekker boemelen met Wagen kaarten ala Fremo, een Daisy 2 afstand bediening en vooral niet plankgas en ik wil perse geen computer aan mijn baan hangen. Het verhaal begint in een Fiddle Yard en slingert dan dik 20 meter over mijn zolder voor het einde bereikt is. Onderweg zijn dan 2 haltes, een hout verlading, een station ala Falls aan de schiefe ebene en uit eindelijk komen we dan aan in in Bahnhof Falkenstein uit de voornoemde website. Ik heb er onder andere een originele Bayerische würfel als stations gebouw opgezet. Ik ben al op een aantal plaatsen bezig en de baan is ook nog lang niet klaar. Dit is het sporenplan van de gehele baan. De baan is ongeveer 20 vierkante meter groot.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Scannen0002_zps062fcfe6_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Scannen0002_zps062fcfe6_1.jpg)
Gaandeweg de komende dagen stel ik meer van mijn baan voor. Voor de geïnteresseerden wil ik ook vertellen over mijn vracht en wagen kaarten systeem welk nog in ontwikkeling is.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20160625_141438.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20160625_141438.jpg)
Oja hier ligt ondertussen wel rails op. Ik zal misschien vanavond anders morgen nog wat actueele foto's plaatsen.


Groeten Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 16 februari 2018, 22:59:32
Leuk uitziende baan, leuk sporenplan, bekende naam als "OOK". En dan zie ik opeens mijn eigen naam staan in het lijstje inspiraties... :) Welkom.

Ziet er leuk uit! 20m rijlengte is indrukwekkend, dan kan je met Nebenbahn-snelheid lekker realistisch lang boemelen. Ik heb een metertje of 12 en kom met 40km/u aan 2 minuten rijtijd. 20 meter... Dan heb je goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden van je zolder! Ik weet niet of het lukt om ergens vanuit een tweetal hoekjes overzichtsfoto's te maken? Dat kan een leuke indruk van de rijlengte geven.

Wagenkaartensystemen enzo... Altijd welkom. Ik ben ook zoiets van plan, maar heb nog niets in de praktijk gedaan. Dus spui de ideeën gerust. Zeker als je al praktijkervaring ermee hebt!

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 februari 2018, 23:08:25
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_222915.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_222915.1.jpg)
Dit is mijn low budget max fun schaduwstation
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_222956.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_222956.1.jpg)
Het huidige project; Zaagmolen met veldspoor adoptie uit N en Viaduct. Gaat op korte termijn gereed komen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180121_130824.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180121_130824.1.jpg)
Buurtgoederentrein onderweg op Leutal brucke
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_223028.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180216_223028.1.jpg)
Lokschuppen in station Falkenstein
Nog meer?

Groeten Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 februari 2018, 23:28:06
Goedenavond,

Ik zal eens een poging ondernemen om een paar foto's in overzicht te maken en een tekening van het principe van het railplan te maken.
Die wagen kaarten zijn geleen bij Minimax modules uit noord duitsland en dat zijn niet van die ingewikkelde fremo karten maar lekker tot de verbeelding sprekend zodat je zonder 3 maanden data invoeren toch je rollend materieel op de kaart kunt zetten.
Nu gebruik ik een simpel systeem met dobbelstenen en dat gaat als volgt; Je gooit met de dobbelsteen en het getal geeft het aantal wagens. Vervolgens gooi je voor iedere wagen nog een keer om het type te bepalen. Zo is dan een 1 een open wagen 2 een gesloten wagen 3 een rongen wagen enz. enz. Je stelt dan je trein samen en houd rekening met het aantal bedieningen/ladingen per week. Om het lastig te maken kan je de geplaatste wagen een beurt laten staan om extra rangeer werk te creeren als je de volgende set komt plaatsen. De lok blijft dus overdag in het eind station achter. Offf hij gaat terug en je stuurt hem in dubbel tractie mee in de namiddagse studenten trein. Laten staan in Falkenstein (resp Kelberg) geniet mijn voorkeur. Ik wil mij in voorlopig op het bouwen richten en mij af en toe eens bezig houden met wagenkaarten en zo. Wie weet zijn er nog meer gelijk geaarden die hun ideeën hier willen ventileren. Ik zal eens een foto sessie plaatsen over de dobbelsteen methode.

https://www.youtube.com/watch?v=NCokl1sArOk&t=17s


Verder wil ik nog een filmpje delen over het plaatsen van een goederen wagen bij de Baywa in Falkenstein. Deze ligt in het verlengde van spoor 1. Dat is het enige perronspoor en ook uithaalspoor. Om bij de Baywa te komen moet er een straat over gestoken worden en dient een man met een vlag op de onbeveiligde overweg te gaan staan. Deze man heeft een messing staafje in zijn "gat" en je kan dus niet zonder hem oversteken. Het stop ontspoor blok moet open zijn om spanning op het laatste stukje te kunnen zetten.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Rondje_HO op 16 februari 2018, 23:40:17
Leuke baan!  (y)  Ben benieuwd naar de bouw.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 17 februari 2018, 11:34:42
Dat mannetje met messing staafje: daarmee sluit je een contactje dat benodigd is om te mogen rijden? Leuke methode :)

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 februari 2018, 11:57:54
Jazeker op geheel medisch verantwoorde wijze in zijn achterste geïmplanteerd zet hij een micro switch onder de baan om.

Als liefhebber van relais zit daar een simpel schakelingetje en een tortoise voor het zelfbouw stop ontspoorblok onder. Volgens mij komt die sleutel bij jou ook een keer voor. DB replica?


Zoals wellicht al is opgevallen rij ik op pukkel rails. Helaas heb ik hier in mijn jeugd voor gekozen en nu is er zo'n grote collectie dat ik weinig zin heb om hier de grote wisseltruc op toe te passen. En ook past dit niet in de gezinsbegroting. Maar met wat airbrush en het voor veel die hard tante-M Fanatici geheel onbekende met de voorzijde laten wijken van de spoorligging Kom je een eind. Zo is de wissel voor de lokloods een klein beetje aangepast door de afbuigend rail na het hartstuk recht te trekken.

Verder is het 3rail systeem gemakkelijk om te schakelen maar ja dat doe ik op de hele baan maar een keer. Er zit een schakelingetje in het spoor net voor de brug om te voorkomen dat er een trein na een kruising in Falls toch de Fiddle Yard in kachelt. Dus FY uit geen probleem FY in alleen na het in drukken van een op de koof lijst geplaatste drukknop.


groet Jeroen


Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: jerrytrein op 17 februari 2018, 13:37:46
vind neven banen wel leuk
ALS ik kan mag de kans krijg
Ik heb geen 25 meter en eigenlijk door de H0 geen ruimte
Maar heb wel wat N spul met handwissels en locs en wagons
Blijf ook hier wel volgen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 februari 2018, 19:44:12
Er zijn ook nooie module systemen zoals FremoN. Met een beetje plaats toch af en toe op een enorme baan rijden. ENN een dienstregeling. Wat wil een mens nog meer
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 21 februari 2018, 20:23:35
Sleutel? Volgens mij heb jij net een andere soort. Ik heb de goedkoopste van de Karwei.

Ik moet zeggen dat de pukkels die je noemde me pas laat opvielen: alleen in het begin van dat "Bhf Falls" filmpje. Vanaf een normale afstand gefilmd/gefotografeerd zie ik ze niet. En inderdaad: als je al een grote collectie hebt is het lastig om compleet te veranderen. Die moeite kan je beter in een dienstregeling en een overwegmannetje stoppen, toch? :D

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 21 februari 2018, 22:06:21
Heb zelf een beetje een apart gevoel bij de puko discussie. Vind de met een laser uitgelegde spoorplannen zonder een greintje fantasie een veel grotere afbreuk aan de werkelijkheid als een rij puntjes. Ja je kan ook de pukkels tussen het grind verstoppen maar ik bouw al in gemiddeld belastingambtenaren tempo (spreekwoordelijk natuurlijk) dus dat gaat het ook niet worden. Ik zal morgen avond een stukje wijden aan de wagenkaartjes en waar ik die basis vandaan heb. Moeilijk is het niet want ik kan het als digi-leek ook.

Mijn sleutel is de goedkoopste van Multimate.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 21 februari 2018, 22:39:01

Ben nog een beetje aan het vechten met het uploaden van foto's. Hoe kan ik het gemakkelijkst het formaat verkleinen?

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Eric B op 21 februari 2018, 22:45:28
Dat kan met Paint, zelf gebruik ik PhotoScape (http://www.photoscape.org/ps/main/index.php). Daar kan je ook nog een beetje mee bewerken, aanpassen en samenvoegen.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 22 februari 2018, 08:30:27
Hallo Jeroen,

Via het draadje van Reinout werd ik op jouw baan gewezen.  :) Je bent met een erg leuk project bezig! Het thema (Duitse) zijlijn met meerdere stations en losplaatsen vind ik erg interessant!

Heb zelf een beetje een apart gevoel bij de puko discussie. Vind de met een laser uitgelegde spoorplannen zonder een greintje fantasie een veel grotere afbreuk aan de werkelijkheid als een rij puntjes.
Helemaal mee eens! Op de één of andere manier neigen juist veel Märklin rijders naar een "speelgoed achtig" ontwerp: recht toe recht aan, parallel aan de rand van de modelbaan, scherpe bogen en wissels. Spaggetti... Terwijl dat helemaal niet nodig is. Met flexrail kun je prima ontwerpen maken, met een natuurlijk sporenverloop. En met schilderen van de rails en pucos kom je ook een heel eind. Ik heb meerdere publicaties van 3 rail banen gezien (oa in Miba) die er prima uitzien.
Het meest storende vind ik zelf de pucos bij de wissels. Daar vallen ze echt op. Je kunt ze inderdaad ook tussen de dwarsligger in het grind verstoppen, maar dat is weer heel veel extra werk.

...maar ik bouw al in gemiddeld belastingambtenaren tempo (spreekwoordelijk natuurlijk) ....
Ook dit is erg herkenbaar!  ;D Ik zit met hetzelfde probleem...

Ik bouw(de) zelf trouwens ook aan een Märklin baan. De bouw daarvan ligt helaas stil, want ik woon inmiddels in het buitenland en heb alleen nog ruimte voor N. Ook leuk trouwens :)

Groet, Wim

PS Ik ben ook erg benieuwd naar je wagenkaartensysteem!
Titel: Re: Falkensteiner bockerl-Model dienstregeling goederentreinen
Bericht door: Krokodil68 op 22 februari 2018, 20:20:10
Zoals belooft hier mijn uiteenzetting over hoe ik de ultieme rijsensatie beleef.
Ik vind het dus leuk om met een dienstregeling te rijden. Vooral de goederen treinen zijn leuk maar kruisen met een personentrein is ook leuk en altijd mooi om te zien. Op de zijlijnen werden er veel GmP en PmG's gerden en het verschil wil ik wel even uitleggen;

PmG; Personen mit Güterbeförderung
Dus een personen trein die een handjevol goederen wagens meeneemt die normaalgesproken op het eindpunt pas uit de trein gerangeerd worden. De reiziger zal hier niet veel hinder ondervinden tijdens zijn/haar reis.

GmP; Güterzug mei Personenbefförderung
Goederen trein die in het pad van een personen trein wordt gelegd en hier dan ook de wagen(s) van de personentrein meeneemt. Dit betekent dat er dus onderweg gerangeerd wordt. En dat kan wel eens de oorzaak zijn van een erg lange reistijd over een korte afstand.

Al met al is onze eisenbahnromantiek in werkelijkheid een stuk minder romantisch. Dag in dag uit is de lol er zeer vlot af.

Nu dan de kaarten

Eerste mogelijkheid is een dobbelsteen en verder heb je hier niets voor nodig.
Maak een lijstje met de categorieën goederen wagens waar je mee rijd.

bijv.
1. Open
2. Gesloten
3. Rongen
4. Onderlossers
5. Ketel
6. Vrije keuze

Gooi eerst hoeveel wagens je meeneemt, kan ook met 2 stenen, gooi vervolgens met de dobbelsteen om de soort wagen te bepalen. Uiteraard net zo vaak gooien als er wagens mee gaan.

Of maak kaarten zoals deze,
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180214_173445.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180214_173445.1.jpg)

Oja de lading hoort niet bij deze kaart

Info en excel bestanden zijn freeware bij minimax modellanlage in de www.

Ik heb er voor gekozen om niet van die ingewikkelde kaarten als de Fremoikaner te maken want zoveel data vind ik niet van belang. De lading kaartjes zijn 2 zijdig en aan de achterkant staat wwar de wagen na het laden/lossen naar toe moet. Je kan de bestemming een kleur geven voor het gemak.

Ik begin met het grabbelen van het gegooide aantal ladingen.Daar kies ik dan de geschikte wagens bij en een lok die geschikt is. Voor de lokomotieven is het gemakkellijk om een soort envelop te maken waar een afbeelding van de lok opstaat, het adres en evt digitale funties en je kan er bijv ook een max aantal assen op vermelden. Hier kunnen de wagenkaarten met de ingestoken ladingen in. Nu ga je rijden met je trein en dien je de wagens op de goede plaats neer te zetten.

Op de plaats waar ze horen leg je ook de kaart in bijv, een vakje voor in je baan neer en als de wagen gelos/geladen is, is de opdracht gereed. Je hebt nu een pilsje verdient. Na 10 treinen voorzichtig op de trap, want bezopen.

Veel plezier en ook op het spoor geldt dat met die BOB

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 24 februari 2018, 22:15:53
Hm, ik moet ook maar eens wat explicieter gaan worden met m'n goederenverkeer. Ik zet eigenlijk "maar wat op de rails", hoewel ik ze wel op de goede (=handigste) volgorde neerzet en ook een beetje nadenk over hoeveelheden. Wat jij schrijft zet me gelijk aan het denken. Bijvoorbeeld over de verdeling over de stations. "Is het niet leuk voor allebei m'n stations apart met de dobbelsteen te gooien?" 1-2 één wagon, 3 twee, enz. Daar ga ik eens lekker over brainstormen.

Goed dus om af en toe iets te lezen van iemand die er veel lol aan beleeft: dat inspireert :)

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: g-j op 25 februari 2018, 07:58:03
Hoi, leuk en veelbelovend project! Welkom en ik ben zeer nieuwsgierig naar het vervolg. Het rijden met een achterliggende gedachte spreekt me zeer aan. Op bijna al mijn modelbanen gebeurt dit dan ook. En als ik de uitspraak:" prototype freelancing" lees dan zit je helemaal goed.

Ongeveer 4 jaar geleden is er een draadje geweest (door mij gestart) over het rijden met bestemmingskaarten, vrachtbrieven en scenario's.  Staat in de rubriek:" wat zijn we aan het rijden". Voor mijn Ostmuhle modelbaan ben ik nu ook weer een rangeersysteem aan het ontwikkelen. Twee dobbelstenen, de eerste bepaald welke industrie een wagen krijgt, de tweede dobbelsteen het soort wagen/lading. Verder wordt er dmv de dobbelstenen bepaald hoeveel wagens er uitgezet worden, opgehaald worden en blijven staan. Dit alles wordt vervolgens overgezet op een vrachtbrief.

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: jandcargo op 25 februari 2018, 14:05:57
Hallo,

Het met dobbelstenen en kaartjes heb ik ook al enige tijd op mn baan.
Misschien aardig om mijn variant hier te plaatsen.
Naar mijn mening nog meer naar het grootbedrijf heb ik geen kaartjes voor de wagens maar kaartjes voor lading.
Dat geeft nog meer aanleiding tot puzzels zoals in het echhie.
Het aantal kaartjes wordt gegooid met de dobbelsteen
Ik heb kaartjes van bv:
2 landbouwtractoren
1 lading cement
100 ton aardappels
2 ladingen boomstammen
50 ton kunstmest enz enz

Zo zal die 100 ton aardappels verdeeld moeten worden over bv 5 wagens type Gs
OP deze manier kan de trein te lang worden voor je sporen en moet een tweede trein gaan rijden.
Puzzel voor de treindienstleider:
Kan de trein wel op de sporen?
is de losweg groot genoeg?
(smiddags extra bediening?)
De afvoertrein moet geregeld worden enz enz
Je kan zo ook andere wagentypes inzetten dan gebruikelijk voor een lading.

Naar mijn idee zo nog een levendiger goederenverkeer met leuke puzzels.

groeten jandcargo

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Erwinmk op 25 februari 2018, 14:26:06
Wat een leuk idee! Ik ga eens kijken naar dat draadje ;-)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 25 februari 2018, 15:29:15
Mooi om te horen, hier is gelukkig wat meer bijval voor een realistisch bedrijf. Bij  huismerk tante M forum leven dit soort dingen een stuk minder.

Dat met die dobbelstenen daar moeten we het nog eens met zijn allen over hebben want ik geloof dat we nog veel van elkaar op kunnen steken.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: nkob op 27 februari 2018, 12:27:02
meer complicaties kunnen zijn belastbaarheid viaduct op je lijn
bederfelijke waar
verzoek voor lege wagens ivm met aanbod goederen
leuk om te lezen
kees
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 27 februari 2018, 21:13:01
Inderdaad dit zou mooi op een paar kaartjes kunnen staan die als een soort pest kaart of joker tussen de vrachtkaarten zitten.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl-uitleg sporen verloop
Bericht door: Krokodil68 op 16 maart 2018, 23:39:08
Na op Ontraxs met Reinout gesproken te hebben volgt hier een schets van hoe mijn zijlijnen netwerk in elkaar steekt. Dus rondjes rijden zit er niet in maar dat is ieder voor zich.


Naast het feit dat ik mij leuk kan redden op mijn PC ben ik verder geen digi-freak dus een digitale tekening zit er gewoon niet in. Maar wellicht is het zo wel duidelijk.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/spoorplanschets.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/spoorplanschets.1.jpg)

rechts onder ligt de Fiddle Yard met 8 sporen en een lengte van 1.20meter. Geen gehannes onder een plank en geen kapitaal aan digi gedoe. vandaar uit gaat het een 180 graden bocht door met halverwege een viaduct en een in het dal gelegen zaagmolen met rivier en stuw tbv kracht opwekking van de water molen. Dan volg er een houtoverslag met een rail aansluiting. Hier moet nog een stop ontspoorblok komen.

Aan de andere korte zijde ligt Station Falls. Dit is een gevalletje Prototype Freelancing. Hier was vroeger op de website van Thomas Englich, Reminisenz an die Lokalbahnen, veel over te lezen. Hier takt een kleinbahn af. Deze wil ik met E69 en E70 gaan rijden onder een simpele soort tram boven leiding.

Na Falls gaat het door de enige tunnel op de baan en na de tunnel kruist hij ongelijk met de lijn naar het kieswerk. Daar worden Talbotjes geladen door een SOB kofII. Deze takt net voor Station Falkenstein af. Het sporen plan van dit station  staat in een eerder bericht.

Als ik de handel een keer opgeruimd heb dan zal ik eens een paar foto's maken van links naar rechts om een volledig beeld te krijgen.


Ik heb een vraagje; wie weet waar ik een hoogspannings module vandaan kan halen voor een gras donder wolk?
Dacht zelf aan een bobine uit een auto deze is  ongeveer 35000 Volt

Heb zojuist een omgebouwde vliegen mepper met zeeteef opgerookt. Deze leek mij geschikt voor een iets hogere spanning maar die hoop ging na een paar seconden al in rook op, letterlijk.

Groet Jeroen

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 17 maart 2018, 11:36:09
Wat een leuk draadje is dit!

Experimenteren met dobbelstenen levert mooi klassiek samengestelde ‘bonte’ goederentreinen op.
Wat meer bijzondere dobbelstenen, bijvoorbeeld met 12 of 20 vlakjes, leveren nog meer worpresultaten op, leidend tot grotere variatie in je acties.

En het is handig om de verdeling van je worpresultaten aan te passen aan de verhoudingen tussen open, gesloten, platte en bijzondere wagens van je wagenpark.


Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 maart 2018, 19:18:00
dank je wel!!!
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 maart 2018, 20:06:46
Vanmiddag nog even een uurtje aan de halte na de Fiddle Yard geknutseld. H0m rails en zelfgesneden balsa bielsjes als perron. Wat ziet mijn natuursteen er nog afzichtelijk uit op de foto. Aandachtspuntje.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bhf-Leutal.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bhf-Leutal.jpg)


Dit trek ik recht als ik de sluitstenen een kleurtje geef.


Groet Jeroen


Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Dennis1984 op 19 maart 2018, 00:16:56
Mooi geweatherd allemaal Jeroen, ben wel benieuwd naar meer foto's. Vooral die V212 is prachtig!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 19 maart 2018, 20:39:55
Effe een smaakmaker. Volgens mij ergens in de Eifel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/stckged0880009.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/stckged0880009.jpg)


De man die de kroeg in loopt is naar waarschijnlijkheid de Machinist. Wat nou stress.....

Prost


Groeten Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: jandcargo op 19 maart 2018, 23:44:59
hallo,

mmm meer van deze plaatjes!!!

groet jandcargo
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: g-j op 20 maart 2018, 11:03:33
Helemaal mee eens Jan! Ik heb er een screenshot van gemaakt, het zou ook in spoor 0 een leuke trein zijn namelijk. Iemand een idee wat voor wagen de laatste is?

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 maart 2018, 12:24:02
volgens mij is  dat  een  goederentrein begeleidingswagen


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Theo v Wijngaarden op 20 maart 2018, 18:03:07
Idd. Het is zo te zien een Pwg 41, in spoor 0 gemaakt door Arge als clubwagen in kitvorm. En opdit moment zijn een aantal mensen aan het Lobbyen bij MBW om het ding gemaakt te krijgen. Die van Arge kom je niet zo makkelijk meer aan.

In HO is de wagen er van Trix/marklin.

Mvg Theo
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 20 maart 2018, 20:21:44
Leuke foto.
Die laatste wagen doet mij denken aan zoiets (https://de.wikipedia.org/wiki/Begleitwagen#/media/File:Pwgs.jpg), een specifiek type nogal platte/lage goederentreinbagagewagen.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 maart 2018, 21:01:43
Okidoki, in de categorie korte treintjes.....1961 in station Falls aan de Schiefe Ebene. Daar takt dat lijntje van een paar kilometer naar een zeer vaak nagebouwd Bahnhof Gefrees af.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/981125-falls-1961.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/981125-falls-1961.jpg)


Heerlijk toch

Dit vind ik zelf een van de mooiste stations nabouwwaardig.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: jandcargo op 20 maart 2018, 21:17:12
Hallo,

Het lijkt mij een goederentreinbegeleidingswagen.
De bentheimer eisenbahn had een vergelijkbaar type
Wat vroeger hier de Dg was.
Ben niet op de hoogte van de juiste duitse code

groeten jandcargo
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 21 maart 2018, 21:13:18
Bij onze oosterbuur heten die dingen Pwg. Erg leuk om met open deur te rijden en gedeeltelijk interieur of met een rookgenerator.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 11 mei 2018, 13:37:00
Omdat ik liever bouw knutsel en pruts post ik (schaam me diep) niet al te vaak. Ook moet er af en toe gereden worden en word ik gallisch van dat geknip en gefreubel aan die wagen kaarten. Ongeveer 160 stuks. Zonder mijn Zwitserse collectie.

Zeer recentelijk wou ik toch weer wat aan mijn landschappelijke skills werken en het goederen perron bouwen. Na een diepe peins sessie en een blik op de giet mallen kwam ik tot de conclusie dat de bovenste helft van de tunnel mal wel eens zeer geschikt kon zijn om daar de keer muren uit te halen.

Kijk en huiver zelf.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180428-172033.0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180428-172033.0.jpg)

Best aardig toch???

Beetje kleur mag er nog wel op

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180428-172039.0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180428-172039.0.jpg)

Wie weet of ik zand en aarde uit de natuur zo kan gebruiken of dat ik dat eerst nog een keer in de oven moet desinfecteren?

ik wil met zeer fijn zand de verharding op de los weg maken. Iemand andere ideeën?
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Rondje_HO op 11 mei 2018, 13:43:34
Niet precies maar ik zou de onderlaag wel eerst schilderen, anders komt deze door de bovenlaag heen (dat had ik tenminste bij een fijne laag op mijn perron). Hele leuke foto van dat korte passagierstreintje  (y)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Christoph op 11 mei 2018, 13:49:50
Wie weet of ik zand en aarde uit de natuur zo kan gebruiken of dat ik dat eerst nog een keer in de oven moet desinfecteren?

ik wil met zeer fijn zand de verharding op de los weg maken. Iemand andere ideeën?

Voor fijn zand, gewoon uit de natuur gebruik ik strandzand.
Gewoon een emmertje halen, in een mooie tijd waarbij het al even niet geregend heeft. Zorg dat je een deel hebt, met niet al teveel schelpen.

Ik heb dit nog nooit in de oven gedaan, dus volgens mij ook niet nodig.

Groeten,

Christoph
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 11 mei 2018, 14:39:27
Als je het uit de tuin ofzo haalt: wel in de oven. Ten eerste om het ècht goed te drogen en ten tweede om alle bacteriën en beestjes te doden.

Ik heb het gedaan in een ovenschaal met zilverfolie erin, toen bleef het commentaar van het thuisfront beperkt tot een gefronste wenkbrauw en mocht ik er later gewoon weer lasagna in klaarmaken.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: jerrytrein op 11 mei 2018, 16:03:25
Met folie is een aanrader
Anders heb je lasagna als bodem dekker  :angel:
Wat ook kan is bij de bouw markt een emmer zaagsel halen
kleur erdoor ,en in de oude blender draaien tot het niet meer klonterd
Of eerststrooien en dan met heel verdunde verf kleuren
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 11 mei 2018, 18:17:16
Zeg Reinout,
Dat jij daar van je vrouw weer lasagna in mag maken.........mazzelaar


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 oktober 2018, 17:22:22
Beste medeforisti,


Na een lange periode van afwezigheid hier weer een berichtje uit het zonnige zuiden. Niet dat ik niks gedaan heb aan mijn baan maar  het heeft wel op een laag pitje gestaan. Nu nog de laatste dingetjes in en om huis en dan weer overwinteren op de tweede etage.


Ik ben begonnen aan de kolenboer die gevestigd is ter hoogte van de lokloods. Zoals ik al eerder vermeld heb houd ik van doorkijkjes en mag de trein bij mij best een keer achter de bebouwing verdwijnen. Ook omdat er maar drie tunnelportalen op de baan zijn.


Maar eerst een fotoreportage over de bouw van het goederen perron.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180424_215253.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180424_215253.jpg)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180825_131610.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180825_131610.jpg)


Het perron is gemaakt van de bovenste 18mm van een tunnel ingang. Hier is het onderste stuk van afgezaagd en de zijdes zijn gladgevijld. ook is er een schuin afgezaagd om de helling te creëren. Hij is gevuld met isolatie plaat en afgewerkt met ytong afwerkmortel.


De rand van de losweg is ook van gips gemaakt. Dit is een mal van een sluitsteen van een rots plaat van spörle.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180424_215242_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180424_215242_1.jpg)

Ondertussen is ook de losweg afgewerkt. Ik zal als de opruimploeg geweest is eens een overzicht foto maken. (en bij behoefte ook posten).

Dan nu de kolen boer.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180826_135801-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180826_135801-1.jpg)

Hier gaat hij komen. Oja hier kan je de losweg zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180826_135801-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180826_135801-1.jpg)

Het plaatsen van de kolommen en de tijdelijke wand delen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181020_161435.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181020_161435.jpg)

Hier staan de kollomen en zijn de bielsen tussen de profielen gelegd.
De bielsen zijn uit balsa gesneden met een hulpstukje en dat leg ik de volgende keer wel uit.
Ook heb ik een hekwerk geplaatst. Met opzet geen muur wand dan wordt het wel heel massief van de voorzijde af gezien.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181020_161442_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181020_161442_1.jpg)Aan de linker zijde staan de tanks voor de handel in vloeibare brandstoffen klaar voor installatie. Nog verder naar links wil ik een los plaats voor gas ketel wagens bouwen. Hier moet het spoor voor verlengd worden.Groet Jeroen.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 20 oktober 2018, 17:34:29
't Wordt steeds leuker zo! Een flinke vooruitgang.
Doordat er nu her en der gebouwen staan komt het emplacement op mij ruimer over. Ook een "doorkijkje" doordat de trein even achter een gebouw verdwijnt: dat helpt om ruimte te genereren.

Bouw ze :) Dan kunnen wij verder genieten.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Rondje_HO op 20 oktober 2018, 18:53:43
Daar is flink doorgebouwd  (y)  Die kolenboer wordt leuk zo!
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 31 oktober 2018, 21:49:50
Goedenavond,

Even een vraagje aan de gene die een beetje thuis zijn met realistische stations vormen. ik heb een plaatje geplaatst met boven de huidige situatie en onder een optie die ik in gedachte had. Het gaat mij om hoe ik de kleinbahn aansluit en hoe ik dit overgave spoor ga bedienen. De onderste schets is mijns inziens het meest realistisch.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Falls-ubergabegleis.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Falls-ubergabegleis.1.jpg)


Dus wil ik graag wat input. Alvast bedankt.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: H0eGenaamd op 01 november 2018, 11:04:36
Jeroen,

van de bovenste tekening wordt vooral de Bundesbahn vast niet heel gelukkig. Een wagonnetje klaarzetten op of weghalen van het Übergabegleis betekent behoorlijke zaagbewegingen, waarbij het rangeerdeel waarschijnlijk moet doorrijden tot in het Kleinbahnhof. Maar als dat kan/'mag', is het hele Übergabegleis overbodig en kan er volstaan worden met een simpel verbindingsspoor tussen beide delen van het station. Dus wel die boog, maar niet het kopspoor.

De tweede is wat dat betreft logischer; de ene maatschappij duwt iets het kopspoor op, de ander kan het er zo weer vandaan trekken.

Doorgaande treinen van Bundes- naar Kleinbahn vv. zijn in beide varianten duidelijk niet de bedoeling  ;D


Roald
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Klaas Zondervan op 01 november 2018, 11:27:27
Je kan het übergabegleis beter aan beide einden verbinden met de Bundesbahn. Dan kan een trein er afhankelijk van de rijrichting van beide kanten in komen.
Het is bij een sporenplan altijd nuttig om de treinbewegingen op papier na te spelen zodat je ziet wat handig en logisch is.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 01 november 2018, 22:00:27
Het aan beide zijde aansluiten gaat niet en wil ik ook niet. Ik rangeer namelijk erg graag. Ik kan ook geen rondjes rijden.
De kolen boer zit in de weg.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181006_131811.1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181006_131811.1.jpg)

Het spoortje eindigt links tegen de wand aan. Het is het niet afgeplakte spoor.
TIP; plak rails niet te lang af en al zeker niet bij warm weer. Je krijgt de lijm van die goedkope rotplakband na 2 weken al niet meer van de rails af. Uit ervaring.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20181020-WA0001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20181020-WA0001.jpg)

Zo ziet het domein van de kolenboer er uit. Op dit moment is er al iets meer geschilderd en geweatherd. Ik moet nog het nodige doen aan de afwerking maar heb even schoon gemaakt om een paar rijsessies te kunnen doen. Hier doe ik altijd veel inspiratie op.

Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 02 november 2018, 08:10:30
Het ziet er mooi uit Jeroen! Heerlijk zo'n zijlijntje!  (y)
Die rijsessie zou ik zeker doen: en stuur dan een paar wagens met kolen mee. Zo te zien zit de kolenboer om kolen te springen... ;)
Wat betreft het Uebergabegleis zou ik ook voor optie 2 gaan, daar hoeft een stuk minder gezaagd te worden.
Groet, Wim
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Jelmer op 02 november 2018, 09:44:51
Ja optie 2 lijkt mij ook het meest logisch gezien de omstandigheden.
Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 15 november 2018, 22:00:33
Beste Foristi,


Na ooit een engelse Marklin kruising ingebouwd te hebben en al snel tot de conclusie te komen dat je daar alleen met 10 assige loks over heen kan rijden of plankgas, had ik besloten die enge dingen nooit meeer te gebruiken. In de aansluiting naar het schotterwerk was een engelsman toch wel leuk geweest. Maar wat moet ik met die belabberde contact eigenschappen van dat ellende ding. Gekeken, gemeten en besloten. Het ligt aan de puntstukken. Dus die dingen er uit gesloopt en nieuwe uit oude rails geslepen. In eerste instantie als experiment maat bij nader inzicht toch zo goed gelukt dat ik ze gemonteerd heb. Foto.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211607.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211607.jpg)


Ziet er niet slecht uit toch?


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211910.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211910.jpg)


Moelijkheidsgraad A. Oftewel ik kan het iedereen kan het.


Nu nog even 2 foto's van het aansluitspoor naar het schotterwerk.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211317.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211317.jpg)


Zie dat ie een beetje wazig is. Lokje is eigenlijk een zwitser maar ik heb de afkorting omgevormd naar SOB, Schotterwerk Ober Bayern. Ga nu aan de bouw van een schotterwerk beginnen. Hier wil ik de Talbotjes gaan laden. Met een maximale treinlengte van 1.20 meter kan je met korte wagens een lang effect krijgen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211303.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211303.jpg)


Vraagje, Wie kan mij aan inspiratie helpen? Evt een paar foto's posten.
alvast bedankt.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 16 november 2018, 13:03:28
Dat zijn de betere knutselwerkjes, die engels wissel.
Maar: wat was het oorspronkelijke probleem? Waren de puntstukken van plastic? Dat is bij drierail niet nodig, dus dat kan ik me niet voorstellen ;) Was het puur de vorm van de puntstukken?

Inspiratie voor een "schotterwerk": ik zou op "schotterwerk westerwald" een image search doen in google, daar vind je best veel. Bijvoorbeeld een 218 in citybahn-look (http://www.forum.hunsrueckquerbahn.de/viewtopic.php?t=45778) en dit plaatje van een laadinstallatie (https://www.westerwaelder-bahnen.net/index.php?nav=1000031&lang=1&file=756&action=image).
Wat ik zelf leuk vind, en wat veel eenvoudiger is dan die hiervoor genoemde laadinstallatie, is dit voorbeeld (https://www.westerwaelder-bahnen.net/index.php?nav=1000077&lang=1) en dan vooral dit plaatje (wat zo klein is dat ik meen hem hier te mogen tonen):

(https://www.westerwaelder-bahnen.net/imgs/bild_schotter-uhrmacher.jpg)

Gewoonweg een verhoogde weg links, met een betonconstructie die net een tikkie overkraagt. Daardoor kan de ballast makkelijk in de wagens worden gestort.
Deze constructie zit ik voor mezelf ook aan te denken: ik ga ook gesteente transporteren ("schwerspat" in mijn geval, maar goed).
Ik heb ergens nog een betere foto van deze constructie, ik zal eens gaan zoeken.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 november 2018, 17:56:29
Hoi Reinout,

De tongen zijn niet aangesloten dus zij voeren alleen spanning door tegen de rail aan te liggen. Slecht contact dus. de originele puntstukken zijn van plastic. De kleine lokjes worden door de sleper toch een beetje lichter en de wieldruk neemt af. wiebelt de lok net naar de verkeerde kant staat hij stil. En ben ik minder stil...…  Uiteindelijk had ik op mijn elfde beter een railsysteem met een geleider minder kunnen kiezen maar daar is nu mijn collectie te groot voor.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 16 november 2018, 21:53:06
Inspiratie voor een "schotterwerk": ik zou op "schotterwerk westerwald" een image search doen in google, daar vind je best veel.
Je was me net voor Reinout!  ;D Inderdaad, er is (was) genoeg te vinden in het Westerwald. Helaas zijn ze nu allemaal gesloten... Gelukkig hebben we de fotos nog :)

Qua korte wagentjes en indrukwekkende treinen: in Nederland was ik lid van de Lahntalbahn Modelspoorvereniging. Daar had ik een basalttrein met 21 Talbotwagentjes rijden. Niet superlang (zeker niet in schaal N), maar toch indrukwekkend om al die korte wagentjes over een wisselstraat te zien slingeren. Op tentoonstellingen trok hij altijd veel bekijks :)

Groet, Wim
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 23 november 2018, 19:14:18
Ik heb een oud berichtje van mij teruggevonden (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=60917.msg3221729628#msg3221729628) toen ik het had over zo'n laadinrichting. O.a. had ik onderstaand plaatje geplaatst. Zo'n constructie bedoelde ik met m'n kleine fotootje van een paar berichten geleden.

Een andere uitvoering die me leuk lijkt:

(https://abload.de/img/screenshot2017-03-02a89koj.png)

(Ik kan de bron van de foto niet meer vinden, ook niet via google image search. Het was ergens op DSO. Iets met "alte Hochrampe Wilsenroth". Ik heb dus maar een kleine uitsnede ervan gepakt als 'digitaal citaat'.)

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 25 november 2018, 20:48:15
hallo,


Late reactie wegens de verjaardag van mijn dochter, dus veel belangrijker, mooie laadplaats, sfeervol aan te kleden. Maar ik wil echt gaan laden. Van die kleine Talbotjes. Ik wil een gebouw met een wirwar aan aanbouwtjes en kleine hokjes met allemaal verschillende soorten gevelbekleding en dakbedekking. Een allegaartje van 70 jaar aan en verbouwen.
Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 25 november 2018, 21:25:41


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/58-3047-mit-ueg68015-anschluss-838867.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/58-3047-mit-ueg68015-anschluss-838867.jpg)


zoals deze bijvoorbeeld


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 december 2018, 17:40:38
Beste foristi,

Vanmiddag heb ik een start gemaakt met de bouw van mijn segmentdraai schijf. Das heel mooi om de dag mee om te krijgen als je nog een hoop uren over hebt. (niet verdient met stom uit het raam kijken). Dus kijk maar eens wat jullie er van vinden. Vanavond nog even een uurtje knutselen. De wieltjes zijn asje van een N-spoor wagen waar ik een wieltje aan de ander kant opgezet heb zodat de flenzen aan de buiten kant zitten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181217_135310-1-Large.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181217_135310-1-Large.jpg)


Fraai toch?


Groet Jeroen

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 december 2018, 18:59:53
Goeden avond, nu nog een foto van het tweede deel van de hobby dag.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181217_165056-1-Large.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181217_165056-1-Large.jpg)

De sparing wordt in de plaat gezaagd en op diepte gebracht met stokeindjes. zo kan ik de bodem van de put secuur op diepte stellen. Ik ga hem aandrijven met een spindel en een hand kruk aan de voorkant. Als ik weer aan het werk ga in Januari hoop ik ook de silo's van het schotterwerk klaar te hebben. Verdere info volgt.


Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Te 2/2 op 17 december 2018, 19:19:16
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211607.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181115_211607.jpg)
Geinig voor weinig.  (y)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 17 december 2018, 19:24:02
Die segmentschijf ziet er al leuk uit, vooral door de dwarsprofielen.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 17 december 2018, 19:57:16
# Jan willem, bij de originele wissel is het niet spanning voerende hartstuk 1 van de zwakheden van de wissel.

# reinout, op de witte I profielen komt een houten vloer te liggen, Anders dondert die rangeerder zon end omlaag als hij de brug om laat lopen. Nou zijn die preissers goedkoper te vervangen als het grote voorbeeld maar toch is dat ook in model niet aardig. Bovendien heeft bij mij iedereen op het schotterwerk zij VCA. Ook wordt het gedeelte tussen het spoor afgedicht.Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Te 2/2 op 17 december 2018, 20:17:13
twee van de alternatieven:

1. foto Niedertalbahn: silberleitlack zorgt voor massa geleiding
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/m2275-silberleitlack.jpg)

2. Bardioc's (http://bardioc.bplaced.net/Bardioc/Seite03/index-3b.html) dure oplossing met relais:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/b1.jpg)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: daempfer op 17 december 2018, 21:11:36
Leuk idee die spindelaandrijving! Ik ben benieuwd hoe dat eruit gaat zien  :o
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 19 december 2018, 17:46:34
Te 2/2, bedankt voor de tip!

Hier nog wat foto's van de vorderingen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181219_172042.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181219_172042.jpg)

Op de uitliggers komt een loopbrug met messing railing. Wel een simpel type railing.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181219_172051.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181219_172051.jpg)

De brug is 25 cm lang, net genoeg voor een kof en 2 talbotjes.


Morgen knutsel ik een aandrijving in elkaar en spuit ik hem zwart om hem daarna af te leven.Groet Jeroen

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 22 december 2018, 12:56:17
Hallo allemaal,

Ik ben begonnen aan mijn aandrijving van de segmentschijf. Daarvoor heb ik een Lemaco wissel aandrijving onleed.
Dit is een kinderlijk eenvoudig klusje. Men neme een draadstang M3 en openen het aandrijvinkje. Het beste kan je eerst het motortje er uit klikken  en dan de 2 helften met gezond verstand van elkaar klikken. Vraag anders hulp. Binnenin zit een wormwiel op een messing draadasje. Dit klik je eruit en de bevestiging knip je gewoon af. Dan boor je op de hoogte van de oude as aan weerszijde een gaatje en hier steek je een draadstang M3 door. de ringetjes er weer op en het tandwieltje eroverheen draaien. Na aflloop ziet het er zo uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181222_123043-Large.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181222_123043-Large.jpg)

Wellicht nog wat duidelijker.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181222_123120-Large.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20181222_123120-Large.jpg)

Ik hoop met een veertje de eind afschakeling, die nu dus zonder aandrijving zit toch te kunnen gebruiken door op de draadstang een aanslag te zetten die de eindstand schakelt. Laat je hem de andere kat oplopen dan gaat hij weer in het bekrachtigde midden staan. Lijkt mij zo....Groet Jeroen

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 22 december 2018, 22:10:43
maar als er interesse is maak ik hem nog eens open. Dit is een vrij gangbare aandrijving.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 22 december 2018, 22:32:23
Hoi Jeroen,
Leuk bezig! Je hebt een heel leuke benadering van de hobby. Ik kan me ongeveer voorstellen hoe de aandrijving van je segmentdraaischijf is. Voor mij hoef je hem niet nog eens open te maken. Maar bouw gerust verder.

Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 27 januari 2019, 14:26:28
Beste foristi,

Graag wil ik nog een update doen van de bouw van mijn segment schijf. Op een druilerige zondag ga ik zo aan de aandrijving verder. Maar eerst wat plaatjes van de brug.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_151539-Large.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_151539-Large.jpg)

Hier nog op een montage steuntje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_155718-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_155718-Medium.jpg)

Hier zie ik dat ik die kabel nog weg moet werken

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_155724-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190126_155724-Medium.jpg)

Als dit gereed is ga ik met de bouw van het schotterwerk beginnen. Eerst in ruw bouw de aandrijving van de kleppen en de stort buizen. Dit zijn buizen die kunnen zakken om een wegspringen van het grind te voorkomen.


Oja, als die Mandarinli hoofd zakelijk aan een zijde gaat koppelen krijgt hij aan de kabine zijde een draadkoppeling. Ziet er beter uit.
Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 27 januari 2019, 15:01:32
Kan ik je een plezier doen met één aardige trekhaak van HOfine voor de cosmetische kant van je oranje Köfje? Doe me in dat geval even een PB.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DE70CA90-2AAC-41BD-AB69-EA620A911687.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DE70CA90-2AAC-41BD-AB69-EA620A911687.jpeg)

Ik heb ze zelf op mijn Sik gebruikt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0BBC067A-AC14-4091-994E-119CBE6E0C0C.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0BBC067A-AC14-4091-994E-119CBE6E0C0C.jpeg)

Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 27 januari 2019, 15:08:43
Is die golf plaat een eigen product en zo ja hoe doe je dat?


Groet Jeroen.

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 27 januari 2019, 16:27:53
Ja. Stukje van een aluminium wegwerpbord op golfdakplaat van Auhagen houden en dan met iets wat niet al te scherp is even door de groeven trekken. Is op dit forum al vaker voorgedaan. Zie eventueel mijn draadje ‘Obscuur schuurtje’ van eind vorig jaar.

Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: tothebeach op 28 januari 2019, 08:34:34
Is op dit forum al vaker voorgedaan.

Of kijk even hier (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=57827.msg3221444438#msg3221444438).

Groet,
michel
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 24 februari 2019, 21:38:13
Beste Noordernet,

Na een maand niet de energie gehad te hebben omdat ik last van Kinkhoest heb,  nu ondertussen minder vaak een aanval en ook niet zo vaak van die stik aanvallen, die steeds beter te beheersen zijn, heb ik als eerste actie jou H0fine koppeling in mijn köf gezet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190224_212237-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190224_212237-Medium.jpg)

Nou heb ik vanavond een paar lokjes een kleine update gegeven. Morgen gaat hij nog even langs de lakafdeling en wordt hij stemmig zwart gepinseld.

Nogmaals bedankt Noordernet.

Weldra ga ik verder met het grind werk en ik zal een filmpje maken over dienstregelingen en gleissperre, aan het uiterste puntje van de lijn.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 24 februari 2019, 23:31:42
Graag gedaan, natuurlijk. En het  ziet er nu al goed uit, zelfs zonder zwarte verf.

Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl / eindelijk landschap
Bericht door: Krokodil68 op 29 april 2019, 22:05:11
Eindelijk landschap

Na in Dortmund een greenkeeper 35 kV gekocht te hebben en een paar proefjes en heel veel jijbuis gekeken te hebben ben ik aan het stuk aan het begin van de lijn bij de brug en de rivier met  watermolen begonnen. Het berg riviertje welk van boven afkomt is van rots blokken uit Zwitserland voorzien en krijgt binnenkort een "sliert" water.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190429_214101-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190429_214101-Medium.jpg)

Langs de weg heb ik een rand fijn zand gelijmd. De berm wordt immers door het verkeer kaal gereden.

De witte plekjes zijn lijm die nog niet droog is. Dit is de tweede laag van 6 mm herfst gras van Heki. De eerste laag is mininatur 002-24. 

Nu ik beneden de foto bekijk zie ik dat de foto niet de beste kwaliteit heeft. Blij ben ik echter wel zeker met het resultaat!!!


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: nkob op 30 april 2019, 09:00:56
dank je voor de inspiratie
groet kees
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 02 mei 2019, 21:19:26
beste Foristi,

Na een uurtje gras geschoten te hebben, en nog wat gips in malletjes gegoten te hebben ben ik weer een laag gras gaan schieten. Heb een gekeken hoe mede modelbouwers dat nou doen en vond de methode van Bijv. Reinout wel zo gemakkelijk en met een mooi resultaat dat ik op de zelfde manier ben begonnen. Gewoon doen en het komt vanzelf goed.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190502_192802-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190502_192802-Medium.jpg)

Dat begint er toch al op te lijken of niet?


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 03 mei 2019, 13:23:29
Inderdaad. Gewoon lekker vrutten :)

Ik zie verschillende kleuren en variatie in lengte. En niet al te felle kleuren. Ziet er prima uit!

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 03 mei 2019, 21:26:03
 Vandaag nog eens even met veel plezier een schietoefening gedaan. Met gras weliswaar. Wat is dat leuk zeg!(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204633-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204633-Medium.jpg)


Vooral als het erop begint te lijken.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204644-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204644-Medium.jpg)


De bovenste laag doe ik met haarspray.
Op de foto hieronder kan je zien wat de kleur is van de eerste laag. 2mm. Gemixed als een lapjes kat, dan gaat er herfst of nazomer 6mm overheen en dan een laag met wat frisse groen 2,5 tot 6 mm. Beetje experimeteren en vooral lekker aankloten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204639-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204639-Medium.jpg)


Ik ben er nog lang niet maar toch...


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204633-Medium_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190503_204633-Medium_2.jpg)


Allen die beek is een beetje dich gegroeid, dat moet een keer over nieuw, of niet dan?


Wat gebruiken jullie voor lijm en is hout lijm echt niet geschikt of is dat verkoop praat van een handelaar met mooi groen spul?


Groet JeroenTitel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: ArjanB op 03 mei 2019, 22:12:37

Wat gebruiken jullie voor lijm en is hout lijm echt niet geschikt ….
Ik gebruik gewone witte multipurpose / houtlijm  voor mijn statische gras en dat werkt voor mij goed. Niet gelijk je hele baan in smeren maar als je oppervlaktes "normaal" houd en gelijk begint met strooien zou het geen problem moeten opeleveren.

 Volgens sommige zou houtlijm een vliesje maken als je het uitgesmeert. Dat is wel een beetje zo maar als je dus gelijk begint en de oppervlaktes beperkt houd…….denk geen problem.


Probeer het eens uit.

Voor een 2e laagje gebruik ik woodlands scenic cement uit met een hand matig spuitbusje en nog een keer met de licht met de begrasser erover. Wellicht werk verdunde houtlijm ook. Wel je spuitje uitwassen met warmwater na gebruik

Succes

Arjan
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 03 mei 2019, 22:17:53
Ik kwam ook een Youtuuper tegen die houtlijm verdunt met voorstrijkmiddel, ongeveer 10%

Iemand mee bekend?

Ook nog een tip voor struikjes en overig woekerend spul?Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 05 mei 2019, 21:40:32
Vandaag nog heel even zitten prutsen, Beetje schotter en een paar bielsjes bij de overweg.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190505_212736-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190505_212736-Medium.jpg)

Ook tussen de rails moet nog een stukje overbrugt worden.

en deze

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190505_212740-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190505_212740-Medium.jpg)

nu nog een hoop details!
Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 06 mei 2019, 13:28:40
Ik heb van alles gebruikt. Houtlijm 1:1 verdund met water, boekbinderslijm 1:1 met water, 1:1 houtlijm+voorstrijk.
Het meeste met de 1:1 boekbinderslijm/water. Die lijm lijkt erg op houtlijm, alleen heb je (naar mijn indruk) minder snel een vliesje.
Maar houtlijm is ook OK als je niet te traag werkt.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 22 mei 2019, 12:58:22
beste foristi,

gisteren met de blender bosgrond  gemaakt. En alle levende organismen met de magnetron het hoekje om geholpen. Maar 5 minuten is wel te lang. hele huis stinkt.  Dus obercommando was niet blij. Kleinigheidje hou je toch. 

Nu lijm ik met collal boekbinderslijm  en dat bevalt me goed tot dusver.

hier een foto.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190521-WA0003-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190521-WA0003-1.jpg)

Eerst globaal dan detaillering.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 19 juni 2019, 21:37:09
Even genoten van de afkoeling na een onweersbui en een van de gelegenheid gebruikgemaakt om even de zolder op te gaan. Na even nagedacht te hebben over wat te doen heb ik eerst wat geknutseld en daarna nog even een beetje gereden. Zodoende een barriëre gebouwd op een korte helling. Dit om te voorkomen dat de trap tree van de paradebaan naar het stations niveau zo ontzettend monotoon wordt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190619_195539-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190619_195539-Medium.jpg)

Ik vind wederom het resultaat beter als de foto's.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190619_211839-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190619_211839-Medium.jpg)


eigenlijk vind ik dat het er best al op begint te lijken.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 23 juni 2019, 15:10:19
Leuk hoor. Net even wat (horizontale) "afleiding" die afleidt van het vertikale.
Kijk eens (na de hittegolf) of je wat langere geligere vezels langs het hekje krijgt. Daar waar de maaimachine nooit komt :)

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 23 juni 2019, 16:55:52
Ik heb mij bij de aankoop van míjn  RTS royaal voorzien van vooral groen en herfst kleurig gras. Gaandeweg leert men en zal er een inkoop ronde plaats moeten vinden.

Ik zat zelf ook aan zwerfafval te denken voor achter het hekje. Ik hou niet van uitbundig dus geen uitgebrande snelheidscontrole. of zoiets


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 07 juli 2019, 19:35:06
Vandaag getwijfeld of ik op zolder ging modelbouwen of toch voor een wat frisser alternatief zou kiezen. Het laatste heeft gewonnen. Eerst even MotoGP gekeken. Die Marquez toch, wat een gigant (2x46 is nog steeds geen 93). Maar goed.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_163522.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_163522.jpg)

In de tuin aan de tafel met mijn spullen graspollen gemaakt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_165147-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_165147-Medium.jpg)

Wellicht zijn ze niet allemaal even mooi maar dan gaan die gevallen gewoon in de groene bak.


Groet Jeroen

en zo ziet dat er van dichtbij uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_165137-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190707_165137-Medium.jpg)

Niet alle pollen zijn goed vol geschoten want in de frisse bries en in de buiten lucht heeft ook de boekbinderslijm vrij snel een vliesje. Dus moet je minder blopjes in keer doen. Of sneller, maar het is weekend en geen konijnen jacht.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Hendrik Jan op 07 juli 2019, 23:55:26
Lijke me prima pollen.
Ik schiet de mijne met houtlijm, maar dit ziet er toch beter uit.
Boekbinderslijm dus...

tschùß
Hendrik Jan
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 06 augustus 2019, 23:20:01
ik ben in de garage aan het zagen geweest aan de kooflijst. maar ben er nog niet over uit hoe hoog dat moet worden. Ik ben zelf  net geen 1,80m.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203702.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203702.jpg)


Ik wil die rommel onder de baan wegwerken en de kooflijst ook netjes aflakken.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203742.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203742.jpg)


En ook hier een handige opslagruimte voor alles wat je misschien nog wel eens kan gebruiken, bijbehorend de vraag van mijn vrouw wat we met die enorme voorraad hout moeten, uit de tijd dat ik als cv monteur nog veel op de bouw kwam; antwoord; weet je wat hout kost, ik wil het lieftst kopen want dan hoef ik zelf niet te zagen maarja kost wat.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203717.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190806_203717.jpg)


Voor degene die het nog niet in de gaten hebben, ik heb meer als 1 project lopen, begin graag bijtijds wat nieuws maar nu loopt het de spui gaten uit en maak ik een TODOnogverymutslist


Groeten Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 06 augustus 2019, 23:21:15
Oja baan hoogte is ongeveer 1 meter en lijst zit ongeveer op 1,58 meter. De lange lijst moet ik nog maken.

groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 08 september 2019, 18:36:48
Beste Foristi,

Na nog een laatste keer een "dienstregeling" gereden te hebben, blijft toch leuk hè, heb ik besloten om eerst een aantal zaken aan te pakken die mij allang storen.

1 ; Kooflijst.

deze zit er gedeeltelijk tegenaan maar boven de lange zijde van de baan hangt, bungelt, een lichtlijst. Het is de bedoeling dat ook het plafond een likkie krijgt en het hele "hok" op de schop gaat. Ook onder de baan wil ik dicht maken zodat je mijn opslag niet meer ziet. Als ik klaar ben met de houtbouw voer ik dat af en ruim ik langzaam maar zeker de voorraad op.


2 ;  Kortsluiting in Kleinbahn.

Zoals de titel al zegt.


3 ; Inrijsein, uitrijsein, wisselbewaking en overweg.


Bij het inrijden van het eind station moeten alle wissels in een uitgangs positie staan. Dit kan een voudig met de contacten op de tortoise motoren.

De overweg moet dicht en dan kan het sein pas op veilig.


Ongeveer hetzelfde verhaal voor het uitrijden maar dan omgekeerd. Met de mogelijkheid om naar het schotterwerk te rijden.


Ik ben begonnen met de koof.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_141303.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_141303.jpg)

Wat is dat voor stuk ijzer?
Een zwaar montage profiel. gebruikt in de installatie techniek. En een draadstang met een koppelmoer aan een stokeindje verbonden. Op goed geluk een gat van 32 mm geboord onder de balk en daar de draadstang met stokeind door gestoken. Accu machine erop en.... raak. Heerlijk dat Hilti gereedschap.

Zoals te zien is de lichtlijst ongeveer 3 cm door gaan hangen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_141503.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_141503.jpg)

Deze ga ik met de draadstang aan de nok balk boven het verlaag plafond ( ong. 1,5m hoger) optrekken.

aan de draadstang hang ik ook de montage rail en daar kan ik dan nog 2 pendels aanhangen. Tevens de koof afdekking schroef ik hier op vast.

Zoiets dus.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_172006.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20190908_172006.jpg)


Hij is nu wel helemaal recht laserstraal eronder. Gemakkelijk.


Van de week een regelwerk ertegen en de koofplaat ertegen.


Nu de kleur nog. Iemand een tip? Ik wil de zelfde kleur voor de voorzijde van de baan zelf.Groet JeroenTitel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Vink op 08 september 2019, 18:40:53
Hoi Jeroen.
Ik zou in ieder geval een neutrale kleur nemen. B.v. medium grijs.
Zelf ga ik t.z.t. vloerbedekking toepassen (medium/donker grijs).
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 08 september 2019, 21:46:44
Vloerbedekking?
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Vink op 08 september 2019, 22:25:33
Ja van die strakke (laagpolige) tapijttegels. Heb ooit eens een proefje hiermee gemaakt en dat ziet er fraai en strak uit!
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 08 september 2019, 22:54:55
Hallo Jeroen,

Leuk te zien dat er weer voortgang is!

Wat betreft de kleur van de fries/koof, dat is denk ik grotendeels een kwestie van smaak. Ik zou wel voor iets neutraals gaan.
Zelf heb ik voor donkerbruin gekozen:
(https://live.staticflickr.com/7866/32508656377_7c061bfa42_b.jpg) (https://flic.kr/p/RwFmXt)
NB inmiddels zit er een 2e laag verf op. Op de foto is het nog een beetje vlekkerig.

De reden voor het kiezen voor een donkere kleur was voor mij dat het dan minder afleidt. Doordat de baan goed verlicht is, wordt je oog daar naar toe getrokken. Net als het toneel in een theater. Uiteraard moet de praktijk het uitwijzen. Zoals je ziet moet ik nog "best veel" landschap bouwen.... ;)

Groet, Wim

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 09 september 2019, 20:09:07
Wim,

Wat heerlijk om te zien dat ik niet de enige ben die niet geheel rommel vrij werkt.

Uiteindelijk denk ik zelf dat creativiteit en georganiseerde chaos uitstekend door een deur kunnen.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 10 september 2019, 22:35:25
Hallo Jeroen,

Je bent zeker niet de enige die een werkplek vol rommel heeft.  ;D Eens in de zoveel tijd ruim ik het op, maar binnen de kortste keren verspreidt alles zich weer over ieder horizontaal oppervlak dat ik maar kan vinden. En met alles bedoel ik echt alles: gereedschap, spoorwegmaterieel, bouwmateriaal, plastic of houten frutseltjes (mijn vrouw noemt dat afval) waarvan ik denk dat ik ze nog wel een keer ergens voor kan gebruiken, pennen van het bureau dat onder de baan staat, speelgoed van mijn dochtertje, enz, enz...
Mijn vrouw ergert zich er regelmatig aan (zij is meer van het continu opruimen), maar ik ken mezelf al wat langer. Zo ben ik nou eenmaal. Ik weet doorgaans heel goed waar wat ligt. Pas na het opruimen ben ik zaken kwijt (waar ligt die schroevendraaier nu? De laatste plek waar ik dan zoek is de gereedschapskist in de kast...  ::) )

Ook op mijn werk doe ik niet aan een clean desk policy. Mijn bureau ligt redelijk vol met van alles. Alleen rondom het keybord en de muis is het bureaublad goed zichtbaar. Maar ik weet wel waar wat ligt. Dus wat je zegt; georganiseerde chaos :)

Ik beroep me altijd op een quote van Einstein (dat wordt tenminste beweerd):
"Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?"

Groet, Wim
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Ronald Halma op 11 september 2019, 09:30:40
Ik beroep me altijd op een quote van Einstein (dat wordt tenminste beweerd):
"Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?"

Precies, zo is het maar net! ;D ;) Wat was het ook al weer? Ik zie geen rommel, ik zie creatieve ideeën?
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 06 oktober 2019, 14:00:00
Ook ik probeer mijn vrije tijd door te komen op zolder. Maar af en toe doe ik daar een leuke vondst.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191005_112357-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191005_112357-Medium.jpg)

Bij het snoeien van een klimop kwam ik deze kleine krokodil tegen. Of het een SBB of een duitse kroko is weet ik niet maar daar kan vast wel iemand uitsluitsel over geven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191005_112400-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191005_112400-Medium.jpg)

Ik denk een Alpenwatersalamander. Dus de kans is groot dat het een SBB er is.

Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 06 oktober 2019, 14:11:31
Maar ook op zolder is het aanpoten geweest vandaag. Eerst Marquez even wereld kampioen Motogp zien worden en toen aan de slag. Een van de kinderen is aan het leren dus kunnen we niet teveel kabaal maken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191006_134130-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191006_134130-Medium.jpg)


Ik schroef met een accu slagsleutel van Hilti en dat maat wat meer kabaal.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191006_134138-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191006_134138-Medium.jpg)

Dat Hilti gereedschap is voor de hobbyist wellicht wat overdreven maar wel absoluut het beste. Panasonic heeft ook deze machines want zij zijn de makers van de Hilti accu's. Op mijn werk kan ik een hele dag hamerboren en schroeven zonder tussen door op te hoeven laden. Kost wat heb je ook wat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191006_134147-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191006_134147-Medium.jpg)


Ik zie dat mijn telefoon heeft scherp gesteld op de kruislijnlaser.

Ik ga eerst de rand onderlangs verdikken met een strookje mdf van 9 bij 30 mm.
doet het niet zo'n pijn als je je harses stoot.


Groet Jeroen


Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 06 november 2019, 21:29:20
Beste Foristi,

Op een doordeweekse avond een uurtje met een spontane ingeving aan de slag.... dat kennen we allemaal toch wel?

Dus een oude doos gepakt  (nee viespeuk, van faller) nummer B-557, de Loreley portalen en daar eens een poging ondernomen van 2 portalen 1 afgeleide versie te bouwen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bergertalbahn-portaal-Falls-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bergertalbahn-portaal-Falls-1.jpg)


Lekker wazige foto. Maar ik zie het nut van een peperdure telefoon niet zitten.
Om te voorkomen dat je door dat grote gat heen kijkt heb ik er twee potjes turf achter gelegd.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bergertalbahn-portaal-Falls-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bergertalbahn-portaal-Falls-2.jpg)


zelf ben ik wel te spreken over het effect. Nu nog een likkie verf over het geheel. Maar eerst effe de lijm uitlaten drogen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bergertalbahn-portaal-Falls-3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bergertalbahn-portaal-Falls-3.jpg)


Waarschijnlijk volgende week laat ik nog een paar foto's zien.

Als alles naar plan verloopt dan schroef ik van het weekend gipsplaten tegen het plafond van mijn hobby hok en word het steeds meer een modelbaan paradijs, eigen mening dan hè.


Groeten Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: ron w op 06 november 2019, 21:35:51
Wat betreft de hagedis of salamander achtige lijkt het wel op een muur gecko die in hoofdzaak of in het zuiden van Europa voor komen. Een salamander is volgens mij niet

Groetjes Ron Wouters
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 06 november 2019, 21:59:10
Ik had er naar gezocht en het leek mij een  Alpenwatersalamander. Ondanks dat hij niet zo klinkt is hij wel inheems. Mooi beestje toch? In de regel zijn modelspoorders natuur bewonderaars dus dat is bij mij ook zo. Wellicht weet iemand er wel meer van.

groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 18 november 2019, 22:13:36
Vandaag aan een hoop aandacht aan de uitstraling van mijn hobby ruimte besteed. Van hobby hok naar Luxe modelspoorruimte

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191118_210625_resized.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191118_210625_resized.jpg)

Dat werd ook wel eens tijd.

Nu ga ik beginnen aan het afwerken van de rand onder de baan langs.
Wellicht dat ik de rommel er onder ook nog camoufleer TZT.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191118_210706_resized.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191118_210706_resized.jpg)

De vlekjes in het beeld zijn stofpluisjes van het schuren van het onderste stuk.Dus geen lelijke plekken in het hout werk. Zo hier en daar moet ik nog een paar kleine uitschieters op het plafond wegwerken. Ik ben geen schilder, vind dit absoluut takke werk.
Maar ben nu tevreden over mezelf.

Groet Jeroen

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 18 november 2019, 22:41:27
Nou! Da's een verbetering! Eer van je werk.

Veel plezier,

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 19 november 2019, 21:52:01
Ik heb mij vanavond nog even een keer gegeven aan een laagje "vuil" op mijn tunnelportaal. Hij is nog niet helemaal droog maar begint er wel al op te lijken.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191119_212628_resized.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191119_212628_resized.jpg)


Ik ben op het moment een beetje om en om boven/beneden aan het freubelen.

Maar het belangrijkste zijn het afwerken van een paar minder leuke punten;

Schilderwerk.
Afwerken zolder
Kortsluiting kleinbahn
inrijbeveiliging Falkenstein

Hier moet ik even door dus dat doe ik in hoog tempo. Ben ik er eerder van af.

Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 15 december 2019, 22:31:13
Beste Foristi,

Ik vond dat er een wissel verbinding teveel in het station zat. Om er achter te komen of dat ook zo is heb ik een stukje schildertape over de verbinding geplakt en ben ik een paar sessies gaan rijden en slecht is een enkel geval was de verbinding nodig. Dus wegbezuinigen die handel. En anders fietspad en aldi er overheen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bhf-Falkenstein-13-12-2012-1.3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bhf-Falkenstein-13-12-2012-1.3.jpg)

Dit is de oude situatie.

Op spoor 4c komt een spoorgebonden bedrijf. Iets met staal.
Dus om daar te komen moet je zagen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bhf-Falkenstein-13-12-2012-1.5-revisie-15-12-2019.Gleisnummers.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bhf-Falkenstein-13-12-2012-1.5-revisie-15-12-2019.Gleisnummers.jpg)

En dit de nieuwe.

Veel werk was het niet maar vond het toch leuk om dit te delen.
Heb al kerstvakantie dus er komt nog meer aan.
Snode plannen, om de een of andere reden erg fanatiek de laatste tijd.


Heb het boek Rangieren aber richtig bestelt en hoop hier nog meer rangeer plezier van op te steken. Dat vind ik toch wel leuker als het heen en weer rijden met personen treinen. Dit doe ik om bij te komen na een pittige buurtgoederen trein.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 15 december 2019, 22:32:43
Oh deze staat niet op mijn toodoo lijstje. Nou al afgeleid. Maar wel klaar dat dan weet wel.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 15 december 2019, 22:53:50
Je hebt de verbinding van "rechts" naar 4b weggehaald als ik het goed zie?

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 15 december 2019, 23:01:25
Precies. Er een rechter voor in de plaats gelegd en een kopspoortje naar een kop zij verlading. Wil hier ook nog iets met veeverladen doen omdat hier mooie scenes en lekker kneuterige tafereeltjes te creeeëren zijn. Bieten verladen lijkt me ook wel iets maar in Bayern?


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 16 december 2019, 08:56:50
Hallo Jeroen,
Ook in Beieren staan suikerfabrieken en worden bieten verbouwd. Niet op de hellingen van het Bayerische Wald, maar in de wat vlakkere gebieden zeker wel. Oa in Plattling staat een suikerfabriek. De bieten worden tussen Landau en Deggendorf verbouwd.
Even googelen op "Zuckerfabrik Bayern: geeft een hele serie links (oa Wikipedia):

https://www.br.de/br-fernsehen/sendungen/lavita/lavita-ruebenernte-zuckerfabrik100.html (fabriek in Plattling)

https://de.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCdzucker#Deutschland
https://de.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCdzucker-Werk_Offstein#/media/Datei:Zuckerr%C3%BCbengebiete-D.PNG

Groet, Wim
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 december 2019, 16:54:33
Da's leuk om te lezen. Bedankt voor de links. Nog even gegoogelt en ook een hoop mooie plaatjes gezien.

Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 december 2019, 11:57:29
Op het ozo grote www heb ik naar een filmpje gekeken van een Zweeds persooon die zichzelf kenbaar maakte onder de naam Marklin of Sweden. Nou kan je wel of niet gecharmeerd zijn van die lelijke ribbels maar dat is, ook voor mij, niks anders als een jeugd zonde.

Even een blikje voorwaarts....

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191220_111722_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191220_111722_1.jpg)

Hoe ik dit hoop te doen laat ik zien in de volgende foto's.

Die man heeft een snij hulpje gemaakt om plankjes van balsa te snijden. En er vervolgens een gebouwtje van te knutselen.

Dat kan ik ook. Dus eerst een balsa snijder in elkaar zetten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191218_162046.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191218_162046.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191218_162143_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191218_162143_1.jpg)

Dit is dus de snijder. Overbodige luxe staat op een laag pitje dus.

Eerst een strookje balsa snijden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191218_162211.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191218_162211.jpg)

Lekker makkelijk dat spul. Gewoon met een hobby mesje.

Dan een tekeningetje gemaakt met de wanden en het meeste in mijn hoofd opgeslagen. ik weet wat het ongeveer moet worden dat maakt het gemakkelijk.

Dan snijden. Hier heb ik een foto van gemaakt maar die is niet om aan te gapen dus op verzoek.

Het verven van dat spul doe ik met een potje smurrie. Iets van die tubes van de achtung met een plens water.
Huid kleur met veel bruin en zwart, beetje wit en roeren. Dan lekker soppen.

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 december 2019, 13:11:36
Het eerste wandje zat redelijk vlot in elkaar.
De opzet is dat het er uit ziet als op het eind van zijn bestaan.

Je kan door het wandje heen kijken. En dat vind ik een leuk effect.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191219_202334-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191219_202334-Medium.jpg)

Je legt de balsa plankjes op het oog op de snijmat. Ik gebruik de rasterverdeling om het recht te leggen maar een kleine correctie met een winkelhaakje is nodig. Een beetje vierkant mag het wel zijn.
Dan lijm je 2 lang stroken aan 1 kant in en lijmt die op de achterzijde, parallel natuurlijk.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191219_201314-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191219_201314-Medium.jpg)

Dan ballast erop. Niet mijn huis merk maar je moet wat.
Als het droog is kan je niet meer stoppen. Wat is dit leuk om te doen en nog een goed resultaat op de koop toe.Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 december 2019, 15:37:37
Nog de laatste stukjes in lijmen en dan aan de betonnen fundatie beginnen. Ik had gedacht om de onderste halve, driekwart meter in beton uit te voeren, dan rot dat hout niet zo. En dat werkt wand het loodsje staat er al bijna 110 jaar.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191220_152645-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191220_152645-Medium.jpg)

En zo kijk je door het houtwerk heen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191220_153406-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191220_153406-Medium.jpg)

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 23 december 2019, 19:48:25
Best leuk geworden.

Die "Märklin of Sweden", da's best een leuk youtube kanaal. Ik heb làààng niet alles gezien, maar die 7 ofzo die ik gezien heb waren best leuk.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 25 december 2019, 11:18:36
De aflevering over de goederentrein met fahrplan is leuk om te zien
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 25 december 2019, 15:15:28
Bedoel je https://youtu.be/XWpTxCqxPq0 (https://youtu.be/XWpTxCqxPq0)?
Die had ik ooit al een duimpje omhoog gegeven, ja.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 25 december 2019, 23:04:34
Ja die bedoel ik.  Zou ook bij jou een hoop toevoegen. Heb ook een programma  om bild fahrplaner te maken. Zal de link nog eens plaatsen. Is freeware dus.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 26 december 2019, 10:35:13
Leuk en instructief, die video. De benadering past erg bij wat ik ook voor ogen heb: een bescheiden wagenladingverkeer met een paar bestemmingen. Dat is ook haalbaar op een kleine ruimte.
Dank voor de tip, Jeroen.

Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 26 december 2019, 13:24:16
Voor iedereen die zijn modellen tot hun recht willen laten komen zonder kilometers door schatten bahnhof en parade strecken te laten draven.....
En ook actief meedoen


Groet en de beste wensen Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 29 december 2019, 15:26:40
Ik heb eigenlijk geen idee waar ik met het landschappelijke en de aankleding van het geheel moet beginnen. Ik weet wel waar het ongeveer naartoe moet.

Na diep beraad met mezelf, 2de kerstdag terug wandelen van de wok naar huis, ongeveer 6km door bos en weide heb ik besloten met de aankleding van uit het dal onder het raam naar links, richting toegangsdeur te gaan bouwen. Om later nog bij de baywa te kunnen komen heb ik hier de basis plaat uit gesneden met een multitool en heb ik een kleine eerste vrije opstelling gedaan aangaande de plaats van de bebouwing

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191229_125920.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191229_125920.jpg)

Van links naar rechts;

Wagondraaischijf. 10cm lang. Genoeg voor de meeste 2 assers.

Silo. wagens worden in een vloer rooster onder een kleine overkapping gelost, en geladen.
Van hier uit buizen door de lucht naar;

Mengtoren. Deze is 2 segmenten hoger als de standaard

Tussen gebouw los/laad platform. Dit wordt uit oude gebouwen bij elkaar gefrokeld.

Opslag gebouw. Hier komt nog een dak opbouw op.

Open loods. Wellicht nog in 1 of 2 vakken een tussen vloer voor de opslag van bijv. isolatie materiaal en potgrond zaagsel en co.
 
Hekwerk. Tijdelijk van N spoor.

Kantoor/Woning. Zoals het woord zegt. Misschien nog wat details erbij.

Toegang wegverkeer.

Spoorpoort. Ronde muur om draaischijf heen.


Iets in die geest.
Meer foto,s volgen.


groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 30 december 2019, 20:54:47
Als er nog veel te doen is (ook vast nog wat niet-landschaps/aankledings-gerelateerds) blijft het lastig om iets aan te pakken. Waar moet je nou beginnen? Maar... eigenlijk maakt het ook niet uit. Keus maken en iets leuks doen. Van links naar rechts of van boven naar onder, allemaal prima. Je kunt het niet fout doen :)

Een stuk uitzagen zoals je gedaan hebt is erg handig. Dan kan je er van alle kanten goed bij tijdens de bouw. Lukt het om het permanent demonteerbaar te houden? Toen er laatst een lampje stuk was in m'n Landhandel die al helemaal vast zat tegen de achtergrond was ik er maar wat blij mee dat ik dat stuk achtergrond+gebouw op kon pakken en er vanaf de achterkant met een boortje bij kon...

Die mengtoren die je 2 segmenten hoger hebt gemaakt: ja, dat staat goed, die extra hoogte. Leuk.

Qua opstelling: is het een idee het iets minder rechthoekig en parallel te maken? Het hekje net in een hoek van 15 graden laten lopen ofzo. Daardoor kan het visueel aantrekkelijker worden. (Maar keurige nette ordelijke rechte lijnen hebben ook wel wat :) ).

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 30 december 2019, 23:58:53
Da's inderdaad waar. Kijk ik naar breken van parallelle lijnen is een ding ja. Hekje is N rails. Tijdelijk.


Groet Jeroen
En de beste wensen voor 2020.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 01 januari 2020, 19:53:21
Ik heb een leuk stukje freeware gevonden voor het maken van goederen rij opdrachten.
Omdat ik een groot liefhebber ben van het doelgericht modelbanen op mijn baan lijkt mij dit een leuk stukje software.
Dit in combinatie met een wagen kaarten systeem a la Fremo. Ik heb zelf wat gemaakt op excel met eenvoudige kaarjes. Ik heb hier wel een voorbeeldje van.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180214_173923-Medium_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180214_173923-Medium_1.jpg)

Dit is een foto van een wagenkaart met willekeurige lading kaart. Uiteraard is dit de achterzijde van een kaartje en geeft aan dat de wagen al gelost is. De trein die de wagens ophaalt kan dus wagens meenemen naar de meest exotische oorden. Ook kan je een wagen onderweg op een locatie onderweg, bijv. een kleinbahn en zo wordt het ook op de terugweg een iets spannendere bezigheid. Het aantal aansluitingen hoeft ook niet groot te zijn.
Hier zijn een hoop mogelijkheden om er een hele actieve rit van te maken.

Zelf dobbel ik voor het aantal ladingen en zoek daar de wagenkaarten bij. Met deze lading generator kan je de dobbelstenen met pensioen doen. Nadeel vind ik wel dat je een computer of laptop nodig hebt langs je besturing. Of dat je de bonnen beneden even af moet drukken....

Iemand nog ideeën?


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Falcon10 op 01 januari 2020, 20:13:26
Kijken of je er een appje van kan maken, dat je op de GSM kan installeren ?
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 01 januari 2020, 23:40:57
Dat wordt een uitdaging...


groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 02 januari 2020, 23:39:14
Dat het hekje een provisorisch stukje N spoor was had ik niet opgemerkt. Leuk :)

Qua ladinggenerator: wat je kan doen is combinatie daarvan en en van je dobbelsteen-methode. De ladinggenerator laat je eenmalig een stapel (100?) random kaartjes genereren. Die print je uit. Uurtje knippen en je hebt genoeg variatie, toch?
Vervolgens jouw dobbelsteen-methode om het aantal kaartjes vast te stellen. Eventueel hussel je de stapel af en toe een keertje.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 03 januari 2020, 15:37:09
Hoe doe jij dat?  Reinout? Ik vind het lastig. Misschien even wachten op de nieuwe OOK.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 03 januari 2020, 15:57:23
Volgens mij heeft OOK het in zijn boek "Die BAE" ook deels beschreven.
Dus eigenlijk wat Reinout aangaf: je maakt een behoorlijke stapel kaartjes voor alle mogelijke transportopgaven voor je modelbaan (een stuk of 100 of zo). En dan kies je daar random een aantal uit. Of je dat met een dobbelsteen doet, of met een fancy pc programma maakt niets uit.

Groet, Wim
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 03 januari 2020, 16:00:13
Lijkt me een mooie mix. Heb het niet zo op digitaal buiten mijn IB2.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 03 januari 2020, 16:23:32
Ja inderdaad. Soms lijkt het wel dat het doel is om iets via een app oid te doen. Terwijl een "ouderwetse" oplossing als een dobbelsteen net zo goed werkt. (en geen updates hoeft, nooit crasht, enz....  ;D )
Groet, Wim
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 03 januari 2020, 16:34:39
Als een dobbelsteen crasht raap je um toch gewoon op?
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 03 januari 2020, 17:21:00
 ;D
Ja precies! Maar het voordeel is dat ie dan niet opnieuw moet worden opgestart of zelfs opnieuw geinstalleerd moet worden :)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Eric B op 03 januari 2020, 18:54:50
Tenzij...
(http://www.duocadeau.nl/img/p/45-2584-thickbox.jpg)
 ;D
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 03 januari 2020, 18:58:18
 ;D ;D ;D ;D ;D
Ik sta niet snel met m'n mond vol tanden, maar nu ben ik even stil...   :-X ;D
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Wim Hesselink op 03 januari 2020, 19:09:37
Sorry voor het vervuilen van je draadje Jeroen...

Weer on-topic: Wat betreft het goederenverkeer: als mijn eigen baantje een keer in rijwaardige staat komt (incl de uitbreiding met een echt station...  ::) ) dan ga ik  het goederenverkeer nog iets anders organiseren:

Voor ieder station dat er aan m'n zijlijntje is, zijn er klanten die goederen geleverd krijgen en/of willen verzenden. Ik ga vooraf bepalen hoeveel een bepaalde klant ontvangt en verzendt. Een meubelfabriek bv zal iedere maand een bepaalde hoeveelheid gezaagd hout geleverd krijgen (en verf, lijm, bekleding, schroeven en ander klein spul, enz). Je kunt dan afschatten hoeveel wagens er per maand nodig zijn voor die ene klant. Sommige zaken als gezaagd hout zal regelmatig worden geleverd (2 x per week of zo). Andere dingen als verf maar 1 x per maand. Dat betekent dat die houtleveranties volgens een vast patroon lopen (bv dinsdag en vrijdag) terwijl ik voor de wagen met verf met een dobbelsteen ga bepalen wanneer hij rijdt.

Door dit voor alle klanten aan de lijn die de Ng bedient te doen, krijg ik dan de samenstelling van de trein. Sommige wagens zijn standaard (G wagen voor een goederenloods komt dagelijks, hout voor de meubelfabriek elke dinsdag), terwijl anderen 'at random' mee gaan.

Groet, Wim
 
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Eric B op 03 januari 2020, 19:23:08
Sorry Jeroen, ik kon het even niet laten  ;)

Ontopic, ik lees al even mee over het wagen- en ladingkaarten gebeuren en las deze post van jouw...

Ja die bedoel ik.  Zou ook bij jou een hoop toevoegen. Heb ook een programma  om bild fahrplaner te maken. Zal de link nog eens plaatsen. Is freeware dus.

Heb je dat na dat bericht nog een keer gedaan? zo ja dan kijk ik gewoon niet goed.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 04 januari 2020, 11:43:04
Op
https://www.minimax-modellbahn.de/
Zijn wagenkaarten en bahnhofsdatenblätter te vinden.
Ik denk dat ik eens ga beginnen met een bahnhofdatenblatt van mijn station(s) te maken. Daar kan je in opgeven in welke frequentie je levert en of verzend.

Beste Eric B.
Hier is tie dan;
https://fahrplan.manuelhu.de/

Veel plezier


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Eric B op 04 januari 2020, 13:44:34
Dank je Jeroen, ik ga eer eens naar kijken :)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 04 januari 2020, 15:46:17
Dank voor deze extra informatie, Jeroen. Inspirerend, dat rijden met échte goederentreinen!

Wolter
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 04 januari 2020, 22:21:02
Hoe doe jij dat?  Reinout?

Ik doe nog steeds1 niets qua wagenladingkaarten/dobbelstenen/enz. Wel ben ik braaf bezig al m'n materieel van Kadee koppelingen te voorzien om lekkerder te kunnen gaan rangeren.

Reinout

1) Volgens mij heb hier in jouw draadje al vaker een smoesje gehad waarom ik het nog niet in de praktijk aan het proberen ben. Ik ga zo dit draadje weer eens helemaal doorlezen. Laatst kreeg ik de tip om dingen niet alleen te lezen, maar ze ook in de praktijk te brengen. Dat zette me aan het denken.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 05 januari 2020, 13:23:33
Ik ken het probleem. Met alleen de inkoop van de benodigdheden is het nog niet gereed.
Helaas zijn Puko's en Kadees geen gelukkige combinatie dus ik hou het maar op de marklin KK koppeling. Sommge Roco's hebben een mm minder ruimte en hier zet ik een Roco KK in. Deze lijkt op de tante M koppeling en ze gaan redelijk samen.

Bij het betriebsbahnen vind ik hand matig ingrijpen ook niet zo'n probleem. In werkelijkheid gaat het ook niet vanzelf.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 05 januari 2020, 15:12:48
Een eerste poging

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_20200105-150615.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_20200105-150615.png)

Hier geef je aan wat de intervallen zijn van wagenplaatsing


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 12 januari 2020, 19:57:08
Na een middagje knutselen heeft mijn Baywa in ieder geval een loko tractor voor het verzetten van de wagens bij de silo.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200112_162729.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200112_162729.jpg)


Op basis van de lading van een marklin hobby open wagen met een shovel en een dozer als lading. De dozer is de basis van dit leuk knutselprojectje.

Ik zak van de week een filmpje maken als hij over de  triplex baan in wording rijd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200112_162856.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200112_162856.jpg)

Nu nog even de kwast met een laagje ellende en vetlapperij eroverheen en verder.

Naah nog eentje dan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200112_162735.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200112_162735.jpg)


Oei wat een wiebelding.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 01 februari 2020, 22:24:04
Vandaag naar de goedkoopste Belg voor heel Nederland geweest, Olaerts in Diepenbeek. Daar mijn in Houten bestelde Br 86 opgehaald. Wat een kunstwerkje.


https://www.youtube.com/v/0bYaHetL6iU


Hier een klein filmpje, opnames op de baan volgen.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 02 februari 2020, 03:27:00
Gefeliciteerd! Ik hoor veel tevreden geluiden van degenen die zo'n roco 86er hebben gekocht. Hij ziet er mooi uit.
Maak vooral eens een filmpje van die 86er op je baan!

Ik heb er een wat oudere van Fleischmann rondrijden. Zelf van een decoder en van een Faulhaber "flachlaufer" voorzien. Rijdt dus prima en ziet er prima uit, behalve de vreselijke lantaarns :D Daar moet ik nog eens wat aan doen.
Heb je toevallig ergens een duidelijke vergelijking tussen de roco en fleischmann 86er gezien?

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 02 februari 2020, 10:15:03
Dat zou je hier kunnen zien, ik ga er van uit dat ik dit youtube filmpje mag plaatsen.

https://www.youtube.com/v/79BPQQm5C-8&t=64s


dit lijkt er op, mooie baan trouwens.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: basjuh1981 op 02 februari 2020, 13:08:50
Dat is zeker een mooie baan. Zijn filmpjes zijn een aanrader om eens te bekijken.

Hier (https://stummiforum.de/viewtopic.php?f=64&t=104064) zijn baan op Stummi.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 23 februari 2020, 12:05:18
Beste Foristi,

Omdat het hier carnaval is en pokke weer laat ik maar eens wat van me horen.

Ik heb in Heythuysen bij de Hobbyspecialist wat styreen plaat in klinker en dakpan motief gehaald voor op mijn loodsje bij de Baywa. Hij heeft alleen alu messing koper en styreen profiel en plaat maar daar dan wel een hoop van. Verder een enorme partij machines. Handig want ik woon in Heytse.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-schuppen-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-schuppen-2.jpg)

Overzichtje

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-schuppen-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-schuppen-1.jpg)

Ik vind hem netjes. Vooral de foto van binnen vind ik fraai. Op het dak is eerst een laag eternit aangebracht, dat mocht toen nog. Daarna een wagon lading dakpannen. Misschien dat de pannen nog wat lichter moeten en de binnen zijde een wat wittere schijn.

Ook heb ik 2 GFN spoor N kippertjes om gebouwd tot h0 veldspoor lorries.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kiplorries.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kiplorries.jpg)

Niet heel moeilijk naar wel effe leuk.
1 goed kijken wat je wilt
2 koppeling verwijderen, opname schacht wegknippen.
3 balkje balsa plakken
4 Versauen met goorigheid.

Al 3 etappes gereed.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kiplorries1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kiplorries1.jpg)


En van een tankpas en een sjaslickspies een ontkoppelhulpje gemaakt. Drie railers kunnen dit niet in messing uit voeren want dan knettert het gegarandeerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontkoppelplaatje.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ontkoppelplaatje.jpg)

Ik heb een weekje vrij dus ik zal misschien wel meer posten deze week.


Groet Jeroen

 
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 01 maart 2020, 17:00:09
Na een paar dagen griepen ben ik maar een bakje gaan maken voor mijn wagen kaarten en heb ik nog wat ladingkaarten gemaakt. Toen ook maar voor de ladingkaarten een bakje gemaakt. Nu liggen ze niet meer los op de baan rond.

Ik denk dat ik de goeie kant uit ga en het is nu een kwestie van een lange proefsessie en ik ga niet zoals gewoonlijk met een leeg emplacement aan de slag maar met een paar wagens op de diverse aansluitingen. Deze worden wel of aangevuld of gewisseld in de volgende sessie. Wellicht moet ik nog een keer ruimen om een buurtboemel even in en uit te laten rijden. Dit lijkt me wel een leuke onderbreking.

Dan rijd er naar er vraag is nog een schottertrein naar de SOB en die wordt op top dagen rond het middag uur geruild voor een tweede. Ik vind zo'n sliert van die talbotjes achter een Br50 of een Br 85 een mooi gezicht. Korte trein toch een paar wagens aan de haak. 10 stuks 80cm.

Foto's volgen.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 15 maart 2020, 17:55:02
Eindelijk nadert mijn loodsje, schüppen op z'n duits, zijn voltooiïng. Bij deze een paar foto's. Alles is zelfbouw op de dakplaten na.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200315_165533.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200315_165533.jpg)

Zoiets dus ongeveer.

Ik vind um zelf uitstekend geslaagd.

De dakgootjes zijn gemaakt van alu-tape welke gebruikt wordt om rookgasafvoeren te herstellen. Tijdelijk.
Ik plak twee stroken met de plak strook tegen elkaar en leg een autogeen lasdraad op tafel. Hier leg ik de tape overheen en vouw met twee linialen aan weerszijde een kantje eraan. Zo krijg je de vorm van een omega teken. Hier plak je strookjes van ongeveer 0.5 millimeter op om de 1,5 cm. Aan 1 kant snij je het af op ongeveer 0.5 mm aan de andere kant laat je een wat langere strook over. Deze plak je tegen de onderkant van het dakbeschot. De goot heb ik met een spuitbus zinkspray gespoten. Per slot van is het in werkelijkheid ook zink.
Alleen de kopjes moeten er nog in. Deze vouw je over de punt van een lasdraad.
De werbe affiches zijn gewwon met de printer op standaard papier gedrukt en met houtlijm opgeplakt. Of dit het helemaal is weet ik nog niet.

Groetjes en een gezond en voorspoedige toekomst.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: BartvD op 15 maart 2020, 18:58:36

Ik vind um zelf uitstekend geslaagd.

Dat mag ook!! Het ziet er mooi uit! Nu nog in zijn natuurlijke habitat.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 15 maart 2020, 20:03:45
Die habitat komt ook goed! Is in voorbereiding met een wagon draaischijf en een rangeertractor met een aandrijving onder de plaat. Hier komt een boerenbond (Baywa)


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 15 maart 2020, 20:45:48
Leuk loodsje geworden!

De posters vind ik ook prima staan. Waar je bij die posters nog naar kunt kijken: het papier met secondelijm doordrenken. Daar wordt het steviger van, dan gaat er ook na afloop geen hoekje omkrullen.
Ook las ik een tip om er wat lak op aan te brengen, op zo'n manier dat er een beetje een laagje op ontstaat. Als het goed lukt staat het er als een soort platte "bubbel" op. Als het droog is kan het het effect geven van zo'n oud emaille bord waar de randen wat gebogen waren. Dit heb ik zelf nog niet uitgetest, trouwens.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 15 maart 2020, 21:48:34
 Verhip das waar ook. Kunstmichi  style. Die artistiekeling kennen we allemaal.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 19 maart 2020, 19:06:56
helaas vandaag niet kunnen werken en dus..... Een paar dingen gedaan aan mijn diepte investering.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200319_171848.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200319_171848.jpg)

De aandrijving werkt naar behoren. Van onder naar boven; de aandrijving van de tractor, met door het messing buisje de eind afschakeling en daar loopt de aanslag door.

Recht op de aandrijving van de draaischijf.  De arm op het tand wiel is verlengd met een strip messing. Het zijn allebei verbouwde Bemo aandrijvingen. De Vijzel in deze is vervangen door een RVS draadstang. Door dubbele moertjes om te borgen nemen deze de oude meenemer mee als eindafschakeling. Dus als je nog van deze hebt liggen.... Doe er je ding mee.

In de verenstaal draad heb ik een kronkel gevouwen om een beetje de onzuiverheden en eventuele haperingen op te vangen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200319_171907.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200319_171907.jpg)

Dit is de meenemer die de tractor laat rijden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200112_162729_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200112_162729_1.jpg)

Nogmaals de tractor. Voormalige Wiking rups tractor uit een setje van marklin. Uit de tijd dat de batavieren nog met z'n vijven waren.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200319_171914_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20200319_171914_2.jpg)

Zo snap ik niet dat er van die boekbinders ringen gebruikt worden. Wat een gefriemel om je kabels er door te krijgen. Ik gebruik gewoon plak kabelgootjes. Deze zijn er in diverse maten en kosten ergens tussen de 2 en 3 euro.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 21 maart 2020, 00:24:34
Die ringen zijn een tientje per pak ofzo. Ik denk dat je ermee op een metertje of vijf komt. Vandaar dat ik het gebruik.
Ook een voordeel: je kan er makkelijk na afloop nog een paar draadjes tussen vrutten. Of een draadje er halverwege uit laten komen.

Maar: ja, 't is een akelig gevruttel om alles erin te krijgen. Dus als je gelukkig bent met je kabelgootjes zou ik het vooral zo houden!


Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 05 juli 2020, 21:54:25
Goedenavond allemaal,

Met een koelere avond en de nodige stress met betrekking de wagondraaischijf die vooral niet wil wat ik wil heb ik er vanavond nog een poging aan gewaagd. Hierna was het gegarandeerd kliko bv geworden.

Wat snort die rail tractor toch lekker.... Oh nee een nogal lawaaierige bemo aandrijving. Mij stoort dat niet. Nu kan het afwerken beginnen

https://www.youtube.com/v/ULiW0ribNCk

Wordt wel wat. Eigenbouw geeft mij meer voldoening dan botweg kopen.

Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Rondje_HO op 06 juli 2020, 11:50:33
Leuk filmpje. Dat ontkoppelen lijkt me wel lastig zo te zien. Ik weet niet of het een magneetje is maar misschien kun je op de een of andere manier de wagon vastzetten op de draaischijf? Met iets van een pinnetje dat omhoog komt net buiten de draaicirkel en die dan in de koppeling haakt en de wagon vasthoudt, terwijl de lok weer weg rijdt?
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 06 juli 2020, 18:06:48
Goed idee. Ik zal er over denken.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 07 juli 2020, 22:03:34
Leuk projectje. En lekker dat je het werkend hebt gekregen.

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 08 juli 2020, 07:44:38
Inderdaad zal ik even naar dat ontkoppelen moeten kijken. Weet niet of t met de ontkoppel hulp gemaakt van een Shell tankpas gaat. Effe oefenen. Anders aankleding van de schijf erop en dan lekker landscaping.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 20 oktober 2020, 22:50:21
Beste Foristi,


Na een dipje gehad te hebben en mijn wagen draai schijfje bijna aan de rest stof verwerking geschonken te hebben ben ik er toch nog maar mee verder gegaan. Met resultaat. Aandrijving maakt wel wat herrie maar dat doe ik ook wel eens.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201019_202912-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201019_202912-Medium.jpg)

Dus hier een overzicht en ik hoop dat jullie een beetje een idee krijgen met hoe t wordt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201019_200742-Medium_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201019_200742-Medium_2.jpg)

Een eerste sfeer beeld....

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201019_214838-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20201019_214838-Medium.jpg)

Eerst een laagje ondervloer....


Morgen een noodgedwongen dagje vrij.
Familie lid van mijn collega zondag positief en... nou ja.

Maar ik kan er ondanks mijn voorzorgmaatregelen niets meer aan doen dus lekker morgen aan de slag.
Eerst de rest van de "weg" dan straatspoor en muurtjes en inrichting terrein.
Ook wil ik een kantel installatie maken waar de draaischemelwagens van de lokale boeren een stukje op gekiept kunnen worden. Dus ergens voor de toren een rooster in de bestrating.

Zal proberen jullie iets vaker een update te laten zien. 
Maar beloof niks.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 21 oktober 2020, 00:07:18
Op eigen tempo is goed zat, hoor.
Ik heb ook al maanden geen verandering op zolder gedaan.

Herkenbaar, trouwens, alles wat gewicht heeft gebruiken om iets aan te drukken :)

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reeks77 op 21 oktober 2020, 06:52:28
De sfeer heb je goed getroffen , dat zo wie zo , op een klein oppervlak veel beweging , het imposante overslag gebouw geeft ook dat ene extra .
Belangstellend blijf ik je volgen .
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 22 oktober 2020, 08:44:51
Voor het overslag gebouw, silotoren heb ik 2 "ringen" extra besteld. Hierdoor is hij wat groter als het origineel.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 26 oktober 2020, 21:25:53
Beste Foristi,

Nog effe een update.

Ik heb me eens even aan het dichtleggen van het straatspoor gegeven. Verschillende pogingen mislukt en nu gaat er hout in.
Ik heb een code 70 peco h0m rail genekt en deze op de puko's gesoldeerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Falkenstein-202026okt-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Falkenstein-202026okt-Medium.jpg)

Hier is balsa 1mm in gelegd en daar moet ik nog plankjes in krassen. Het begin is er.

Straatspoor is bij puko rail altijd lastig.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Leolin op 27 oktober 2020, 07:45:17
Wat een prachtige baan
Groet Leon
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 27 oktober 2020, 15:21:20
Dat hoor ik graag. Heb zelf geen idee van mijn niveau. De ideeën zijn van een gigantisch level maar de uitvoering.... Ik maak t liefst gebruik van basic materiaal en ben sowieso aan die ellendige p#ko rails gebonden. Maar ja 35 jaar collectie. Hebben er vast meer last van.

Ik probeer met vloeiende lijnen een speelser geheel te creëeren. Ook geen stereotiepe parallelle sporenplan met een goniometrie waar Jan god hebbe um lief Bouvrie van zou glimlachen.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 03 november 2020, 20:24:58
Ik heb me gisteren nog eens een keer aan de bestrating gegeven. Leuk klusje. Met resultaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-1-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-1-Medium.jpg)

Volgende fase is het betoneren en van een gravel laag voorzien van het terrein.

Voorzijde Beton in desolate toestand met reparaties en onkruid.
Achterzijde gravel of sintel met onkruid en verre van vlak. Lijkt makkelijk maar is mijns inziens een grotere uitdaging als spiegelglad.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 09 november 2020, 20:53:12
De meeste modelspoorders hebben ook een zwak voor natuurlijk schoon.
Dus deze wil ik jullie niet onthouden.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Beverdam-Leudal-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Beverdam-Leudal-Medium.jpg)

Een beverdam in Heythuysen. Vlak bij het voormalig evenementen terrein.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 09 november 2020, 20:59:02

Ook op zolder is er weer gefröbeld.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-7-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-7-Medium.jpg)

Maar ik vind de klinkers ronduit slecht van kleur. Hier toch maar eens met baksteen rood op los en dan een washing vetlapperij.

Iemand tips? Voor de kleur.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 14 november 2020, 19:07:00
Weer een uurtje gefriemeld. Ik vind dat t er steeds meer op gaat lijken. De foto's zijn niet van gigantische kwaliteit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-13-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-13-Medium.jpg)

De klinkers zijn nog steeds niet naar mijn zin.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 14 november 2020, 19:12:29
Dat het silogebouw verhoogd is met 2 "ringen" is duidelijk. Heeft wel effect.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-9-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-9-Medium.jpg)


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Noordernet op 14 november 2020, 20:39:40
Mooie stappen, Jeroen!
Ik reageer op je laatste berichten:
De fotokwaliteit is prima voor dit gebruik, je laat goed zien waar je mee bezig bent.
Steentjes mooi op kleur krijgen is veel werk. Mij bevalt de methode van een paar kleuren die bij elkaar in de buurt liggen en willekeurig door je straat te gaan en een paar stenen te verven. En over een paar weken weer, en over nog eens een paar weken opnieuw. Net zo lang tot je er tevreden over bent. Omdat je per verfbeurt wat kleuren mengt krijg je waarschijnlijk net niet de exacte tint uit je vorige verfbeurt. Prachtig, want dat zoek je.
En de silo is een flink stuk imposanter geworden. Mooi!

Wolter

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Reinout van Rees op 15 november 2020, 16:38:45
Hoge silogebouwen, leuk. Ik zag er in Duitsland een paar imposante toen ik met de trein door de Eifel reed. Ik was toen blij dat ik m'n eigen silo ook lomp hoog had gemaakt.
Je hebt wat risoco dat zo'n gebouw gaat overheersen en dat alles te klein lijkt, maar volgens mij valt het reuze (...) mee. Juist door een gebouw van realistische hoogte te plaatsen lijkt de baan groter. Tenminste, zo lijkt het bij mij te werken :)

Reinout
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: basjuh1981 op 15 november 2020, 20:32:22
Steentjes mooi op kleur krijgen is veel werk. Mij bevalt de methode van een paar kleuren die bij elkaar in de buurt liggen en willekeurig door je straat te gaan en een paar stenen te verven. En over een paar weken weer, en over nog eens een paar weken opnieuw. Net zo lang tot je er tevreden over bent. Omdat je per verfbeurt wat kleuren mengt krijg je waarschijnlijk net niet de exacte tint uit je vorige verfbeurt. Prachtig, want dat zoek je.
Of je zorgt ervoor dat je maar een klein beetje verf mengt, dan heb je hetzelfde effect ;)
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 november 2020, 09:37:27
Met kleine beetjes is inderdaad een goeie


Het hoge silogebouw: ik hou van doorkijkjes en wil niet dat je alles in 1 keer kan zien. Dit zorgt ervoor dat de toeschouwer na 5 min. nog iets te ontdekken heeft.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Luit op 16 november 2020, 10:23:08
Ik wil even inhaken op silogebouwen. Zeker die aan water of spoor zullen een bepaald volume nodig hebben. En dan even kijken in welke tijd. Zeg maar voor 1990 was de scheepsmaat een Spits. ongeveer een 300ton tarwe. Na die tijd is het flink geevolueerd 1500tons schepen is een doorsnee maat. In Wormerveer staat deze  https://www.facebook.com/photo?fbid=2653522388258480&set=a.2604809519796434 . In 1 silocel gaat 1200ton tarwe. Dat was toen het gebouwd werd ruim voldoende gingen 3 tot 4 bootjes in. Aan het eind met duwbakken en grote schepen had je dus meer dan 1 silocel nodig. En dus ruimte boven de cel om het erin te krijgen en ruimte eronder , een punt en afvoerwegen wat ook zo met elkaar heel wat meters zijn. Voor spoorvervoer is dat eigenlijk ook zo, je laadt of lost een bloktrein en daarvoor moet je dus ook ruimte vinden. En ook als je een lokaal iets hebt in een wat verder verleden , van iedere hectare komt 8 tot 10 ton graan en natuurlijk altijd bijna gelijk dus gebouwen waren toch overgedimensioneerd om de oogst binnen te krijgen.
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 16 november 2020, 17:37:23
Zo had ik er nog niet over nagedacht. Belangrijke wetenschap. We kunnen wel aan prototype freelancing doen maar het moet wel een beetje werkelijkheidsgetrouw zijn. Alles wegcijferen als een foutje in de planning van de bestuurders gaat geen hele modelbaan vol een argument zijn. Dus moet t wel een beetje getrouw zijn en was een gebouw met 8 grote silo's zoals die van walthers niet op zijn plaats. Maar ik denk dat t vooral om t aankleden van het omliggend terrein en de gecreërde sfeer gaat.


Groet Jeroen
Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Krokodil68 op 23 december 2020, 22:22:54
Ik heb na een aantal dagen vrij vorige week toch nog een stukje kunnen knutselen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-14-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-14-Medium.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-15-Medium.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-15-Medium.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-16-Medium_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baywa-Falkenstein-16-Medium_1.jpg)

Ik ben er blij mee. Vindt dat het de juiste uitstraling heeft. Moet alleen nog op zoek naar wat aankleding.


Nu ga ik het stukje onder het viaduct bij de zagerij doen. Kliederen onder hoog spanning!

Titel: Re: Falkensteiner bockerl
Bericht door: Leolin op 24 december 2020, 07:27:45
dat ziet er geweldig uit.