BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Station W op 15 januari 2018, 22:52:07

Titel: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 15 januari 2018, 22:52:07
Hallo spoorliefhebbers,
Lang geleden heb ik beloofd om iets van mijn modelspoorbouwsels te laten zien. Ik vond dat moeilijk omdat er al een mede-modelbouwer bezig was met het thema en wel op hoog niveau. En het BNLS-forum is momenteel rijk gevuld met bouwprojecten waarbij het lastig wordt om ze allemaal te volgen en de eer te geven die ze verdienen. Moet mijn verhaal er dan ook nog bij. Aan de andere kant heb ik heel veel inspiratie te danken aan BNLS, wie weet wat er zo nog bij komt. Daarbij: beloofd is beloofd.

Mag ik bij het begin beginnen
In 1992 kreeg ik het boekje “Wielen naar Wageningen” in handen gedrukt. Dit boekje, over de tramlijn van Wageningen naar Ede, veroorzaakte een drang om iets te doen met het Wageningse tramverleden. Vanaf die tijd ben ik bezig om een modelspoorversie van het oude station van Wageningen te maken. Mag ik vanaf deze plaats mijn dank betuigen aan 2 personen aan wie ik schatplichtig ben voor de aanmoedigingen en de benodigde gegevens:
1.   Aan de schrijver van het boekje, de heer Wieger Steenbergen, die samen met de heer Cees Kup al eerder een maquette van het station had gemaakt. Deze maquette heeft jarenlang op de zolder van de Casteelse Poort gelegen. Met messing Fleischmann rails, gebouwen uit houten frames en baksteenkarton en Faller strooigoed, naar beste kunnen vorm gegeven, was dit een echt jaren 70 bouwwerk. Later is deze maquette naar een modelspoorvereniging in Ede overgegaan.
2.   Aan onze mede-BNLS-genoot en modelmeester Hans “Duizendpoot”, die een prachtige maquette van het station heeft gemaakt ten behoeve van het 750 jarig bestaan van de stad Wageningen in 2013 en die in de BBLTHK ten toon was gesteld. Helaas stond hier slechts een gedeelte van de maquette, want Hans was inmiddels bezig ongeveer heel Wageningen in 1:87 na te maken, want als je serieus een historische locatie in beeld brengt waar moet je dan stoppen. Ik weet dat hij twee straten verderop nog met de huisjes bezig was.
- Station Wageningen door Duizendpoot - (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,29294.0.html)

Eerst even nog dit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Station_Wageningen_eerste_maquette_Wieger_combi.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Station_Wageningen_eerste_maquette_Wieger_combi.jpg)
Zeldzame foto’s van de eerste maquette. Vertekening? Het dak was echt niet zo krom.
Rechts een zwarte Anna als 6911 en een BC411 gemaakt door de heer Cees Kup.


Mogelijk is het opgevallen dat ik iets met Wageningen heb, ook al woon ik er al lang niet meer. Om dit iets uit te leggen wil ik graag verwijzen naar het forumonderdeel Persoonlijk: Even voorstellen (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,77143.0.html). Hieronder enkele plaatjes van mijn versie van het station Wageningen. Geen supermodel hoogstandjes, maar zo leuk om te doen. Al eerder heb ik plaatjes van de locloods in aanbouw op het forum gezet, zie deze koppeling: Locloods eerder gepost (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,29294.60.html) (iets door scrollen). Ik ben nu wat verder met de bouw gekomen en momenteel wordt er volop gewerkt aan het stationsgebouw. Nee de locloods is ook nog altijd niet klaar.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_1_Station_Wageningen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_1_Station_Wageningen.jpg)
De uitvoering van mijn stationsemplacement wijkt helaas enigszins af van de werkelijke situatie. Allereerst heb ik besloten de rijtuigenloods weg te laten. Aanvankelijk was er geen ruimte voor, maar het is ook geen mooi gebouw maar wel groot en het doet af aan de compositie van het geheel. Akkoord, ik val af voor de categorie historisch correct bouwen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_2_Station_Wageningen_sporen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_2_Station_Wageningen_sporen.jpg)
Toen ik begon met bouwen vond ik het niet zo nodig dat enkele vreemde spoorconstructies van de originele situatie ook in model zouden worden uitgevoerd. Daar heb ik nu spijt van. Natuurlijk is het wel om te bouwen, maar dan moet ik geheel overnieuw beginnen. En dat doet pijn als het bestaande werk al een nostalgische waarde heeft. De perrons zijn langer gemaakt dan het origineel want ik vond het erg vervelend als er geen normale treinen (nou ja, voor mij dan) op het station konden komen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_3_Station_Wageningen_perron.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_3_Station_Wageningen_perron.jpg)
Het ballastbed is gemaakt van koffieprut. Hier heb ik slechte ervaringen mee vanwege schimmelvorming, dus dit ben ik er aan het uitprutsen. De bedoeling is dat er fijn zand voor terug komt. Eigenlijk moet je de bielzen dan niet meer zien. De goederenloods is een Kibri bouwpakketje, deze dient als stand-in omdat de echte nog (lang) niet klaar is. Aan het rollend materieel is nog geen aandacht besteed.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_4_Station_Wageningen_lange_wissel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_4_Station_Wageningen_lange_wissel.jpg)
Dit wissel is eigenbouw. Het is een lange meegebogen wissel die vloeiend is ingepast in het sporen verloop, opgebouwd uit luciferstokjes en Rocoline railstaaf. Ik ben een groot liefhebber van simpel en niks kosten. (moet wel werken)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_5_Station_Wageningen_bouw_lange_wissel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_5_Station_Wageningen_bouw_lange_wissel.jpg)
Hierbij een plaatje van het ontstaan van het wissel.
Wat staan daar rechts nu voor treinen?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_6_Station_Wageningen_lantaarnpaal.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Foto_6_Station_Wageningen_lantaarnpaal.jpg)
Nog steeds een beetje trots op deze zelfbouw lantaarnpaal. Een pennenstift met een rondhouten voetje en wat karton en plastic verpakkingsgefreubel. Wel een tikje krom zie ik. Lang geleden gemaakt, dat kan ik vast nu beter: er moeten er nog 7 gemaakt worden.

Ik ben een langzame bouwer. Dus verwacht svp geen dagelijkse update van de voortgang. Als ik weer wat heb zet ik het erbij.

Groeten Henk


Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: VFR op 15 januari 2018, 23:41:38
Dag Henk,

Ook ik ben in het bezit van het boekje 'Wielen naar Wageningen" en dit heeft ook mij geïnspireerd bij het ontwerpen van mijn modelbaan. Dat duizendpoot Wageningen ging nabouwen vond ik al lezenswaardig. Dat jij ook al geïnspireerd bent door Wageningen kan ik zeer zeker ook waarderen.
Jouw invulling is vast weer anders en hierdoor juist ook interessant. Ik ga jouw draadje dan ook zeker volgen.

 
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Modellbahnwagen op 15 januari 2018, 23:49:43
Mooi bezig (y) Dit ziet er heel veelbelovend uit, de perronlantaarn is prachtig en ben benieuwd naar de andere zeven. Een 6400 in Wageningen vind ik wel apart.
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Reinout van Rees op 16 januari 2018, 10:48:26
Er kunnen nooit voldoende bouwdraadjes zijn, dus bedankt voor het beginnen van een nieuwe!

Mooie perronlantaarn inderdaad. En überhaupt is het geheel leuk om te zien.

Reinout
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 16 januari 2018, 15:39:11
He Henk wat leuk je weer te zien op dit forum. Oprecht veel plezier met het bouwen van Wageningen 3 en je weet het.... er is nog wat over van de tweede versie  ;)
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 18 januari 2018, 22:02:09
Hallo spoorliefhebbers,
Dank voor de reacties. Helaas was ik even off-line.
Ik zou inderdaad haast vergeten dat Wageningen een opmerkelijk station is. Een piepklein spoorlijntje met een piepklein stationnetje en een enorm stationsgebouw dwars op het spoor dat uitroept: Tot hier en niet verder. De 6400 moet even gezien worden als opvolger van een 6500. Gewoon qua nummering maar dan andersom. Hopelijk kom ik nog eens zo ver dat er wat passender materieel ingezet kan worden.
Hans ik ben het niet vergeten. Wellicht als ik helemaal vast loop. Het zou mooi zijn als het nog een eervolle bestemming kreeg. Momenteel ben ik met de kozijnen van de oostgevel bezig. Heb ik geen ervaring mee en zie erg op tegen de groene binnenkozijnen (of hoe dat heet). Als je nog een advies hebt houd ik me aanbevolen.

Groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 13 januari 2019, 15:52:31
Afgelopen jaar helaas niet veel gedaan aan het station. Teveel laten afleiden door andere projectjes. Niettemin hierbij een kleine update.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3509_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3509_3.jpg)

De koffieprut als ballastbed is nu helemaal verwijderd. De rails is (nog gedeeltelijk) roestig geverfd en ik ben nu de bielzen aan het verouderen. Helaas is er een ongeluk gebeurd met de perrons, waardoor deze helemaal opnieuw geverfd moesten worden, de verwering moet nog aangebracht worden.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3510_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3510_6.jpg)

De gevel van het stationsgebouw aan de perronzijde nadert de voltooiing. Alle kozijnen zijn klaar, nu nog de deurklinken. Nee het gaat niet snel.

Groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 13 januari 2019, 16:24:51
Mooi Henk  en die ramen zijn perfect gemaakt. Wel een vraagje... welke baksteenplaatjes heb je gebruikt? Want de horizontale voeg en de stootvoegen lopen echt haaks. En begin maar te zoeken naar kruispannen voor je stationnetje,  voor mijn uitvoering zijn een aantal Faller huisjes gesloopt. Maar heel fijn dat je weer een stukje verder bent gekomen.

Groet, Hans
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 13 januari 2019, 16:54:38
Hallo Hans,
Dat heb je snel gezien.
Ik heb helemaal geen verstand van voegwerk. Je koopt een baksteenplaatje in de eerste beste winkel (Peperkamp?) en dat moet het dan maar zijn. Blijkbaar niet goed maar helaas.
Maar je geen zorgen, er zal nog wel meer mis gaan.

Die kruispannen, daar heb ik al over lopen tobben. Nee hier is nog geen oplossing voor.

Groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 13 januari 2019, 17:59:00
He Henk, kom op niet zo negatief  ;)

Je hebt me waarschijnlijk verkeert begrepen. Het resultaat is perfect mede doordat je goede steenplaatjes gebruikt hebt. De voegen lopen echt haaks (90 graden) en dat kan je bij de sparingen goede zien.
En dan de kruispannen, volgens het bestek waren het grijze kruispannen. Nu ben ik al jaren zoekende naar kruispannen omdat die in mijn bouwperiode veel gebruikt zijn. Maar nog steeds niet gevonden en mogelijk leest er iemand mee die jou (en mij) kunnen helpen met een leverancier of adres. Voor mijn stationsdak zijn een aantal Faller huisjes gesloopt en de overgebleven daken een grotere plaat gemaakt. Daarna is er een mal van gemaakt en zijn er resin afdrukken van gemaakt. Omdat de dikte onderling verschilde zijn deze plaatje door een professionele bandschuurmachine gejaagd tot 0,3 mm dikte. Al met al niet echt een succes omdat de plaknaden van het moedermodel toch zichtbaar bleven.

Groet, Hans
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: clickmaniac op 13 januari 2019, 19:28:28
Mooi hoor, die gevel! En al zou dat metselverband "fout" zijn, dat mag de pret niet drukken. Leuke plek ook om een Pennsy K4s tegen te komen... Mijn overgrootvader was in de tijd die je uitbeeldt dominee in Bennekom, wat zal hij raar opgekeken hebben!  ;D
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 13 januari 2019, 20:26:00
Diederik, jammer dat je mijn berichtjes niet begrepen hebt. Ik heb niets over metselverbanden gezegd maar ik ben blij dat Henk goede muurplaatjes gebruikt heeft. En daardoor zijn ramen en deuren recht in de stenen heeft gekregen. Echter als je overmetselverbanden spreekt.... dit station had steensmuren maar dat wist niemand dus Henk heeft gelukkig een halfsteens verband gekozen wat er perfect uitziet.

Groet, Hans
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 13 januari 2019, 20:29:45
Hallo Hans,
Sorry dat had ik dus verkeerd begrepen, dank voor het compliment. Puur toeval natuurlijk. Soms kloppen de maten van het gebouw niet met het einde van de stenen. Hier en daar dus toch wel aangerommeld. Zoals je ooit eens zei: gewoon niet te moeilijk maken. Wat de kruispannen betreft: ik zie aankomen dat we ze zelf moet gaan maken. Lijkt me wel te doen om de vorm er een beetje in te krijgen. En er wordt wel vaker monnikenwerk verricht op dit forum.

Clickmaniac dat heb je goed gezien. Hoe kan dat vanuit die gezichtshoek. Een echte Bachmann Spectrum uit de 2e hands, helemaal verruïneerd met donkerbruine verfklodders en verdwenen koeienvanger. Heel veel werk aan gehad om weer toonbaar te maken, maar wat een schatje nu... Helaas wel bedenkelijk rijgedrag. De bel zie je nog liggen op het platte goederenwagentje. Niet verder vertellen wat ik allemaal op dit traject doe.

Groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: clickmaniac op 13 januari 2019, 20:50:11
Haha en toen begreep Hans míjn berichtje weer verkeerd ;-) Ik geloof je graag als je zegt dat het verband correct is, ik bedoel alleen maar te zeggen "al zou het metselverband verkeerd zijn, dan nog mag dat de pret niet drukken..."
Eind goed al goed
 
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 13 januari 2019, 21:13:53
Ok Diederik, en is het weer aan Henk om wat moois te maken en ons weer te verassen met een nieuwe update van het Wageningse stationnetje  (y)
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: roadster36 op 14 januari 2019, 00:47:46
Hoi Henk,

Ziet er goed uit man.
Kruispannen zijn er wel hoor.
ik moet even opzoeken van welk merk (tis spaans )
Maar zo te zien heb ik nog ff  (y)

Je weet dat Maykel kastelijn nu een 8700 ombouwset heeft voor de flm Beathe?
Tramrijtuigen bij Johan Moors of ook Maykel Kastelijn.

Gr Jan
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 14 januari 2019, 21:05:20
Hallo Jan,
Wat is Spaans voor kruispan?
Nee je hoeft je niet te haasten, ik ben nog lang niet aan het dak toe.

ja ik weet dat er tramrijtuigen e.d. te krijgen zijn.
Maar het lijkt me zo leuk om het helemaal zelf te maken.
Neem nou die kruispannen...

Groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: ingenium op 15 januari 2019, 00:46:18
Die dakpannen zijn van het spaanse Redutex, maar dat zijn eigenlijk tuilles losanges... is van zachte kunststofplaat. Decapod uit Frankrijk heeft dat ook maar da’s gelaserd spul.

https://www.maketis.com/en/buildings/6528-tuiles-mecaniques-losangees-ho-redutex-087tf113.html

https://www.maketis.com/de/gebaude/610-decapod-tuile-losange-petite-2001500059411.html

Een echte kruispan is niet commercieel verkrijgbaar. Er zijn wel eens pogingen gedaan met kleine stukjes gegoten resin hier en daar.
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: roadster36 op 15 januari 2019, 00:55:12
Thx Ewout  :D
Het is idd Redutex neem schaal N voor je half 0 kruispannen (y)
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Besselspoor op 15 januari 2019, 07:16:55

Redutex heeft het spul ook via Noch geleverd, maar niet alle varianten
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 15 januari 2019, 11:42:00
Een echte kruispan is niet commercieel verkrijgbaar. Er zijn wel eens pogingen gedaan met kleine stukjes gegoten resin hier en daar.

Hier dan... plaatjes van 85 x 105 mm en 3,2 mm dik deze is overgebleven van mijn Wageningse stationnetje.

(http://wp.duizendpoot.de/wp-content/uploads/2019/01/P1155322-c.jpg)
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Tulpendaal op 16 januari 2019, 06:20:17
Allereerst die gevel van station Wageningen ziet er super uit, daar hoef je je zeker niet mee te verstoppen (y)
Voor station Delft heb ik de kruispannen van Redutex genomen en wel de normale h0
versie, staan in mijn draadtje beschreven.

Gr Joke
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 18 januari 2019, 21:46:10
Dank voor alle hints en ideeën over de kruispannen. De Redutex zien er wel een beetje apart uit. Die van Hans komen beter in de buurt zou ik denken, maar die lijken me weer lastig te verwerken. De eigenbouw pannen van Rienk spreken mij ook wel aan. Zelf bouwen is toch het leukste (als het lukt tenminste).

Dit weekend eens wat proberen

(Wacht ik vergeet de 9 andere muren, anders is er helemaal geen dak nodig)

Groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: roadster36 op 28 februari 2020, 01:18:36
Henk hier de link voor de schaal n pannen
Deze zijn perfect om schaal ho kruispannen te maken.
https://www.maketis.com/en/buildings/6500-tuiles-mecaniques-losangees-n-redutex-160tf113.html?search_query=redutex+tuiles+n&results=49
maar al een jaar na je laatste bericht hier  :police:
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 28 februari 2020, 20:58:03
Hallo Jan,
Niettemin toch weer gevonden. Daar ben ik blij om. Inderdaad een jaartje met wat anders bezig geweest, maar nu weer helemaal aan de gang. Die kruispannen (Tuiles mécaniques losangées) zien er echt prachtig uit. Maar dan de prijs he. Nee ik ben niet zuinig, maar een zaagsneetje verkeerd en hup weer 8 euro verder. Ik kan er gewoon niet goed tegen. Dan moet je ook niet aan modelspoor beginnen, zul je geheel terecht zeggen.

Voorlopig nog even verder met de muren, dan kan ik er nog over nadenken. In ieder geval heel erg dank voor de tip. Hoe is het onderhand met het Ede-project?

Groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Martin Hornis op 29 februari 2020, 01:16:38
Gelukkig ben ik dus niet de enige die zijn project een jaartje stil ziet liggen. Maar we gaan weer moedig verder.  (y)
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: roadster36 op 29 februari 2020, 12:42:26
Dat Ede project gaat hem niet meer worden.
Ik ben overgestapt naar schaal O
Gr Jan
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 01 maart 2020, 20:48:53
Ach nee toch.
Spoor 0 heb ik wel eens van gehoord. Zou het besmettelijk zijn?
Maar hoe moet het dan met al die mooie H0 dingetjes van je.

Gelukkig ben ik dus niet de enige die zijn project een jaartje stil ziet liggen.
Er blijkt meer op de wereld te zijn dan alleen modelspoor. Verbaas ik me ook steeds weer over.

Groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: roadster36 op 01 maart 2020, 22:09:10
Hoi Henk,
Het spoor 0 virus is veel gevaarlijker en hardnekkiger dan Corona. ;D
ik heb het idee dat het de laatste paar jaar behoorlijk wat besmettingen heeft overgebracht.
Mijn mooie H0 dingetjes die lusten geen brood en mogen fijn blijven.
En er is idd meer op de wereld te zijn dan alleen modelspoor.
Groetjes Jan
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 14 oktober 2021, 23:38:44
Ik zie dat het hoog tijd wordt om weer eens wat te posten. Helaas ben ik een tijdje niet meer aan het station van Wageningen toegekomen, maar de laatste tijd is er wel weer wat aan gewerkt, dus ik kan toch nog een plaatje met enige voortgang tonen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20211013-Station-perronzijde5-2-61689c768f462.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20211013-Station-perronzijde5-2-61689c768f462.jpg)

Hierboven even wat materieel bij elkaar gesprokkeld. Dit is natuurlijk niet wat het zijn moet, maar qua karakter komt het in de buurt. Wat al direct niet klopt is het type lantaarnpaal tegelijk met de loc 6900 (hier nog in Zwarte Anna gedaante). Ergens in de jaren twintig zijn er “nieuwe” lantaarns gekomen. De 6900 hebben slechts vanaf 1933 dienst gedaan. Een 6500 zou mooier zijn maar die laat zich niet zomaar modelleren. Roadster36 kan het. Helemaal top zou een Merryweather zijn (met Beijnes rijtuigjes uiteraard).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20211014-Station-straatzijde6-2-61689cca21f86.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20211014-Station-straatzijde6-2-61689cca21f86.jpg)

De goederenloods is nog steeds de (hopelijk voorlopige) stand-in van Kibri (of Quick?). Ik heb het stationsgebouw voor de foto even losjes met magneetjes in elkaar gezet. De smalspoortram in aanleg gaat voor het station langs, dat is nog min of meer ok. Maar dan giert ‘ie linksaf de Gerdestraat in. Nee dat klopt niet met de werkelijkheid, maar ja concessies hè.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stationsgebouw-Wageningen-gedeeltelijk-61689d01e5643.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stationsgebouw-Wageningen-gedeeltelijk-61689d01e5643.jpg)
Bron: beeldbankwageningen.nl

Hierboven een plaatje van het echte stationsgebouw. Nu zit ik met een vraag. Weet iemand wat er op het bordje links van het gebouw kan staan? Ik heb het uitvergroot maar kan er nog steeds geen chocola van maken. Herkent iemand het patroon of is er een betere foto van? Ik houd mij zeer aanbevolen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Geheimzinnig-bord-links-van-stationsgebouw3-61689e8200f20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Geheimzinnig-bord-links-van-stationsgebouw3-61689e8200f20.jpg)

Groeten Henk

Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: roadster36 op 14 oktober 2021, 23:52:41
Geen idee misschien weet Hans het?
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 16 oktober 2021, 14:35:41
Hallo Jan,
Ik denk dat Hans het te druk heeft met andere projectjes. De watertoren vond ik trouwens heel erg mooi en de Nudenoord is leuk omdat het er nog zo staat en de NBM-tram daar zo vlak langs reed. Ik ben bang dat niemand iets van het bord bij het station weet. Als je lang kijkt dan lijkt de tekst op eeuwenoude Runen. Misschien stond dat bord er al heel lang en hebben ze er later een station omheen gebouwd. Het bord lijkt ook naar de Wageningsche Berg te wijzen waar volgens oude legenden druïden het Wageningse wiel brandend vanaf lieten rollen om de toekomst te voorspellen. Dus dat kan kloppen. Een andere legende is dat in latere jaren in het stadion De Wageningse Berg een belangrijke wedstrijd (tegen Vitesse uiteraard) uren lang heeft stilgelegen omdat de bal over het hek was getrapt en het zelfde spoor volgde als ooit het wiel en nooit meer is teruggevonden. Wetenschappers beweren dat de bal in de Rijn is gerold en meegenomen met de stroom, maar ik denk dat de bal tussen de condensorleidingen van een langsrijdende Benzo-tram is geraakt. Of verzin ik dit allemaal. Hoe gaat het inmiddels met jouw spoor-O activiteiten? Kun je daar niet een draadje van starten of is dat er al en heb ik dat gemist? O-o-o Foei toch!
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 16 oktober 2021, 21:14:33
Henk, daar staat gewoon 'van Gend en Loos' dacht ik me te herinneren. En leuk dat je weer een beetje verder bent gekomen met het Wageningse stationnetje.
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 17 oktober 2021, 21:14:44
Hallo Hans,
Dank voor je informatie. Ik kan het er niet in teruglezen maar ik neem het graag van je aan. Kan ik weer verder.
Hopelijk spreek ik je nog eens. Eurospoor misschien?

groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 18 oktober 2021, 17:19:05
Ik kan het er niet in teruglezen maar ik neem het graag van je aan.
Henk, je laat de OSM de 1e Gerdestraat in draaien dat is 150 meter eerder dan in het eggie. 
De goederenloods was van van Gend en Loos. En een beetje vrije interpretatie van een bordje mag best en helemaal als het 100 jaar geleden is geplaatst. Als je dat leuk vind mag er ook "goederen >" op staan.
Dus bouw gewoon lekker verder en laat deze kleine details voor wat het is, het gaat uiteindelijk om het totaal beeld van jou station Wageningen van rond 1920.
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 20 oktober 2021, 11:14:57
Je hebt helemaal gelijk Hans. Ga ik doen. Dank voor je reactie.

Groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 18 november 2021, 11:47:36
(https://wp.duizendpoot.de/wp-content/uploads/2021/11/142579466_3327744563991813_346695720797354958_o.jpg)

Henk, het was toch een van Gend en Loos loods in Wageningen   :angel:

PS. geen idee waar dit plaatje vandaan komt maar gevonden op Internet.
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: zuylen op 18 november 2021, 11:59:44
De modelspoorclub Veenendaal heeft een maquette van het oude station Wageningen staan. Het nieuwe station hebben ze ook gebouwd en die hadden ze in hun modelbaan verwerkt. Maar dat was zes jaar geleden dat ik dit zag.
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Gert Arkema op 18 november 2021, 13:25:51
Mja, en voor zover ik weet was dat het station Ede-Wageningen wat toch ettelijke kilometers noordelijker ligt dan deze ooit lag...
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: CeesJ op 18 november 2021, 14:06:02
Is dit de goederenloods die destijds achter of naast de winkel Jonker Lag....?
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 18 november 2021, 16:33:22
@Cees, nee hoor deze goederenloods lag op het emplacement aan de Stationsstraat.
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 30 november 2021, 12:46:37
Hallo Hans,
Wat een prachtige foto heb je daar gevonden. Helemaal confuus van. ik heb niet eerder een plaatje van deze gevel gezien. Allerlei bouwkundige details komen aan het licht. Het stootblok staat een beetje scheef, zeker een keer tegenaan gebonkt. En wat een mooie borden hangen er. Heb je nog meer van dit soort verrassingen? Fantastisch en zeer veel dank voor het posten.

Excuus voor mijn late reactie. Ik was een poosje off-line.

Groeten Henk
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Duizendpoot op 30 november 2021, 19:33:47
Ja hoor, de volgende verrassing is een house portrait van ons bekende station.
Het front is 1:87 en de diepte (voorzijde tot de noklijn) is 30 mm.

(https://wp.duizendpoot.de/wp-content/uploads/2021/11/20211121_143509-scaled.jpg)

en dat ziet er straks ongeveer zo uit...
(https://wp.duizendpoot.de/wp-content/uploads/2021/11/20211121_121607-vierkant.jpg)
Titel: Re: Het oude station Wageningen (versie 3)
Bericht door: Station W op 01 december 2021, 11:23:09
Aha. Ik ben zeer benieuwd.

Groeten Henk