BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Dirk op 26 november 2017, 17:55:12

Titel: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 26 november 2017, 17:55:12
Allen,

van mijn vorige baan heb ik nog een Mehano Thalys met tussenbakken. Dit is een AC(3-rail), maar nu ben ik dus DC (2-rail) aan het bouwen. Is het moeilijk om deze Thalys om te bouwen? er zit al een LoPi3 in. Is het doenbaar voor een leek? of beter verkopen en een DC kopen? En zoja, moet ik dan ook de tussenbakken verkopen of zijn die wel om te bouwen?

Dirk

ps, het is geen Aldi Thalys,
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Haradigi op 26 november 2017, 18:03:48
Hi Dirk,

Voor 2-rail moet je in ieder geval alle AC wielen vervangen voor DC(zijn geïsoleerd)
en stroomafname contacten  monteren.

groet
Harald
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: guest9985 op 26 november 2017, 18:04:15
Zo'n Thalys heb ik ook omgebouwd.
De wielen van de 2 kopbakken zijn geïsoleerd - alleen maar de verbinding tussen links en recht weghalen.
De tussenrijtuigen hebben niet-geïsoleerde wielen - die zal je dus moeten vervangen.

Groet, Martin.
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 26 november 2017, 21:41:39


Martin, Waar kan ik de juiste wielen kopen voor de tussenbakken? Ik heb draadjes gelezen dat het nogal steekt met die wielen, ze moeten heel juist zijn.

Dirk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: T.Spat op 26 november 2017, 23:03:48
De meeste wielen zijn in standaardmaten te krijgen, dat komt wel goed met die tussenbakken ;)

Gelijkstroomwielen zijn gewoon in de winkel te krijgen, gewoon even
met een tussenbak heengaan en daar de wielen omwisselen,
waarschijnlijk hebben ze wel wielen die passen 8)

Mvg,

Tis
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: guest9985 op 27 november 2017, 00:03:24
Probeer het hier eens voor de wielen:
http://www.das-service.de/modellbahn-radsatz/index.php
Vele merken en typen.

Groet, Martin.
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: KNed op 27 november 2017, 13:13:50
Ik heb een DC liggen die ik om wil bouwen naar AC. Ruilactie op touw zetten?

Koen
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Falcon10 op 27 november 2017, 18:25:52
Koen,

Moest Dirk geen interesse hebben, heb hier ook een AC liggen, die ik zelf ooit eens naar DC wil zetten, al lijkt een ruil handiger/sneller :D
Maar Dirk heeft natuurlijk wel voorrang.
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 27 november 2017, 20:55:16
Ik heb een DC liggen die ik om wil bouwen naar AC. Ruilactie op touw zetten?

Koen

Dat is ook een oplossing, is het een Mehano versie zonder rails ed?  De mijne is met een ovp mehano, het nummer moet ik op de doos zoeken, die ken ik niet vanbuiten? Zit er ook een decoder in? En met of zonder de doos tussenbakken? Graag wat meer details, dan komen we mss wel tot een afspraak. Laat maar via pb iets weten.

mvg

Dirk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: KNed op 28 november 2017, 00:24:41
 (y) Ik ga het uitzoeken en stuur je een pb.

Koen
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Olivier77 op 28 november 2017, 20:49:56
Een goede avond Heren,

Ter info heb ik nog te koop.
Een 10 delige Thalys voor 3 rail.
Een 4 delige Thalys voor 2 rail.
Bij interesse lees ik het wel.
Mvg
Olivier 77
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 01 december 2017, 12:56:52
Heren,
Wegens geen bericht ontvangen ivm de ruilaanvraag ben ik maar begonnen met het ombouwen van mijn Thalys. Ik heb gelijk de gelegenheid gebruikt om grote schoonmaak te houden. Ik had heel slecht contact met de wielen en dus maar de wielen grondig gekuist. Ook heb ik de asb eraf gehaald en nu is het contact 100%
De asb heb ik bij gehouden voor als de tractie niet goed blijkt.
Maar nu het volgende, ik heb de verlichting weer aangesloten zoals ik denk dat het moet, maar ik heb wel ontdekt dat de ledjes een gemeenschappelijk + hebben, dus de blauwe draad moet aan de anode, het lange beentje van de led. Ik heb dat dus zo aangesloten, maar wat er nu gebeurd is dat zodra de lok spanning krijgt, dus zodra ik de centrale aanzet, de front verlichting begint te knipperen aan een tempo van ongeveer 2a3 keer per seconde. Ook hoor ik de lok tikken op het zelfde tempo. Ik heb de decoder, (LoPi3) naar fabrieksinstellingen gezet maar dat hielp niet. Dus waarschijnlijk een foute aansluiting. Wie kan me op weg helpen.

mvg

Dirk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Falcon10 op 01 december 2017, 13:18:31
Dirk, zou het niet kunnen dat de verlichting teveel stroom trekt ?

Misschien dat het op te lossen is door een condensator er tussen te plaatsen ? ( geen zekerheid hier, enkel maar een idee van de oorzaak van het probleem )
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Menno op 01 december 2017, 14:02:07
Maar nu het volgende, ik heb de verlichting weer aangesloten zoals ik denk dat het moet, maar ik heb wel ontdekt dat de ledjes een gemeenschappelijk + hebben, dus de blauwe draad moet aan de anode, het lange beentje van de led. Ik heb dat dus zo aangesloten, maar wat er nu gebeurd is dat zodra de lok spanning krijgt, dus zodra ik de centrale aanzet, de front verlichting begint te knipperen aan een tempo van ongeveer 2a3 keer per seconde. Ook hoor ik de lok tikken op het zelfde tempo.
Ik gok op overbelasting. Welke weerstandswaarde zit er tussen de LED en de functie-uitgang danwel tussen functie-plus (blauwe draad) en LED?
In analoog bedrijf kan dat best goed gaan, maar als er bij analoog bedrijf volle stroom loopt zou er bij digitaal bedrijf best wel eens veel te veel stroom kunnen gaan lopen. Als dat boven de maximaalstroom van de functie-uitgang komt, wordt er afgeschakeld.
Zit er geen contact tussen rails en functie-plus of functie-uitgang?

Een minder logische oorzaak zijn het aantal rijstappen van centrale dat niet overeenkomt met dat ingesteld in de decoder, maar dat levert vaak geen tikkende geluiden op overeenkomstig met het uitvallen van de verlichting.

@ Falcon10: een condensator gaat daar niets tegen doen...
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 01 december 2017, 14:59:45
@ menno
wat bedoel je met een contact tussen de rails en de functie uitgang? De rijstappen zijn OK, die heb ik op 28 staan.
@ falcon
Er zit standaard een printplaatje in de Thalys, daar zitten 2 condensatoren op, maar ik dacht dat die dienen voor als er op bovenleiding gereden werd, mogelijks dienen die idd voor de verlichting, echter is mijn elektronica kennis te beperkt om weer een condensator aan de lichtleiding ze zetten, Ik zal eens proberen om foto's te zetten van dat printplaatje,  of eerst eens wat uitproberen met het printje, daar zit nl een 8polige stekker op voor de decoder in te pluggen. Als ik de banen van die stekker kan volgen en dan aan de juiste baan de juiste kleur aansluit kom ik mss ook verder

Dirk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Menno op 01 december 2017, 22:52:19
@ Dirk: ik bedoel met 'contact tussen de rails en de functie uitgang' vooral een onbedoelde connectie. Het zal niet de eerste keer zijn dat door het in- en uit elkaar halen er ergens contact maakt wat dat eerst niet maakte.

Ook dat kan overbelastingsbeveiligingen activeren. Wat voor decoder zit er in?
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 01 december 2017, 23:22:11
Ondertussen is het probleem opgelost. Ik had geen idee dat er een overspanningsbeveiliging in de decoder zit, ik heb toen heel minutieus de printbaantjes nog eens na gelopen en ik heb de blauwe braad van plaats gewisseld en nu it hij voor de weerstand, dat was de fout, nu zitten  ledjes na de weerstand en nu heb ik verlichting. Wel nog een probleempje met vooruit en achteruit, maar dat kan ik oplossen door de aansluiting aan de decoder om te wisselen.
Tot nu toe lukt het prima, dit weekend eens naar het andere koprijtuig kijken.

Dirk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: KNed op 02 december 2017, 02:28:19
Wegens geen bericht ontvangen ivm de ruilaanvraag

Hmm, ik was druk de afgelopen dagen dus had er nog geen tijd voor gehad  ::)

Maar het hoeft niet meer begrijp ik  ???
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 02 december 2017, 12:56:55
Hmm, ik was druk de afgelopen dagen dus had er nog geen tijd voor gehad  ::)

Maar het hoeft niet meer begrijp ik  ???

Neen, het gaat voorlopig prima, wel moet ik nog dc wielen hebben voor alle tussenbakken, Als je die nog hebt, die wil ik graag kopen.
Toch bedankt voor het voorstel, dankzij jou drukte heb ik weer wat bij geleerd, en dat vind ik zeker zo leuk als ruilen :)

Dirk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 02 december 2017, 15:11:24
Zo Heren, ik ben vandaag begonnen aan het stuurstand rijtuig van mijn Thalys. Daar stoot ik op een probleem van de verlichting, Hoe kan ik de verlichting veranderen als ik van richting verander? Er zit hier geen decoder in. Ik zie alleen draden naar de platine van de leds, ik begrijp niet hoe de lichten dan kunnen schakelen van wit naar rood.
En dan ook nog een snelheids probleem, de Thalys komt helemaal niet op snelheid, dwz de instelling van cv5 staat op 63 en toch rijd de lok vrij langzaam. Nu heb ik alle bedrading van de Thalys vernieuwd, en ik heb gebruik gemaakt van draadjes van 0.05 mm. Is dat te dun? Ik heb die gebruikt omdat er aan de LoPi ook zulke dunne draadjes zitten, De verbinding tussen de 2 bogies heb ik ook in 0.05 alsook de draden naar de motor. Kan dat de oorzaak zijn? Het is ook zo dat als ik met de mouse rijd, ik een versnelling krijg tot ongeveer 50% draaiuitslag en daarboven gaat de lok niet sneller rijden.

mvg

Dirk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Marcel112 op 02 december 2017, 22:40:56
Welke decoder heb je dirk?

In CV 5 gaan de meeste namelijk door tot 255' of je moet een oudere ESU hebben. Die scheiden er bij 63 mee uit, na een update gaan ook de V4 door tot 255.
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 02 december 2017, 23:31:13
esu LoPi v3, maar die heb ik ook in andere loks en die gaan wel prima.

D
irk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: KNed op 02 december 2017, 23:50:00
wel moet ik nog dc wielen hebben voor alle tussenbakken, Als je die nog hebt, die wil ik graag kopen.

Ik kijk er komende week naar. Ik stuur je een PB
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 03 december 2017, 10:34:48
Ik kijk er komende week naar. Ik stuur je een PB

Super iki kijk er naar uit.

Dirk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 06 december 2017, 14:10:19
Weer wat verder, tot nu toe is alles wel goed verlopen, alleen zit ik met een licht probleem van de stuurstand. Daar krijg ik geen licht. Ik heb geprobeerd met een decoder erin, maar ik krijg geen reactie op de programmeer rail. Niet lezen en niet schrijven. Ik dacht dat ik de decoder gereset had en dus op adres 3 staat, maar daar reageert er ook niks. Ik verwacht een dezer dagen zo'n Esu testbankje, kan ik zo eens proberen, maar zou toch moeten werken dacht ik. Of neem ik beter een echte functie decoder ?

Dirk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: saskia op 06 december 2017, 17:21:06
Als er een LokPil. in zit moet je op de oranje en grijze draad een weerstand of een lamp hangen , zodat er een verbruiker is.
Anders kan je hem niet uilezen of programmeren.
Beter is om inderdaat een echte funktiedecoder te plaatsen.

grtjs

Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Stuurman Wil op 14 juni 2018, 21:58:31
De AC versie heeft een 16 volt motor en de DC versie heeft een 14 Volt motor. Vandaar dat ie te langzaam rijdt op gelijkstroom met de gelijkstroommotor van 16 volt van de AC versie..
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Dirk op 15 juni 2018, 09:43:28
Aha, dat wist ik niet. Dat verklaart veel.

Dirk
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Stuurman Wil op 17 juni 2018, 12:27:45
Ik heb mijn AC Thalys ook omgebouwd naar twee rail gelijkstroom, vandaar, dat ik het weet.
Ik heb zowel in de locomotief als in de sluit wagon een witte led geplaatst voor de frontseinen boven de stuur cabine. Die zat er niet.

Succes

Wil
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Falcon10 op 17 juni 2018, 17:18:33
Wil, heb jij bij je ombouw dan ook het motortje gewisseld ofzo ?
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Stuurman Wil op 18 juni 2018, 12:22:20
Eerst niet, maar toen mijn treinstel samen reed met een gelijkstroom Thalys op dezelfde rails, bleek het gelijkstroom model veel sneller te rijden met dezelfde spanning op de rails.
Ik heb toen een gelijkstroom Thalys via Marktplaats gekocht en de motortjes om gewisseld. Nu rijdt mijn Thalys wel snel, maar niet zo snel als de IRM van Rivarossi, grrr. Die IRM heb ik getemd mbv diodes.
Ik rij analoog.
Digitaal kan je wisselstroom van 16 volt wel omlaag regelen.
Digitaal kan je echter gelijkstroom van 14 volt niet omhoog regelen naar 16 volt.
De Thalys van de set met stad kom je vaak tegen op veilingsites, uiterlijk is die hetzelfde als mijn AC versie.
Op aanraden van de modelspoorwinkelier had ik indertijd de luxe AC versie met interieur gekocht. Dat koste wel wat meer, maar ik heb er geen spijt van, want het gelijkstroom model had geen machinisten stoel, slechts een aangedreven draaistel en slechtere pantograven.

Groetjes
Wil
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: henk op 18 juni 2018, 12:48:39
Ik denk dat het om dat laatste onderscheid gaat. Voor tweerail was er een eenvoudige startsetversie. Die is veel verkocht, want zeer aantrekkelijk geprijsd. Goed herkenbaar aan stukjes zwart plastic bij wijze van stroomafnemer.
De luxere versie was er zowel voor tweerail als drierail en ik denk dat die ook dezelfde motor hadden.
Titel: Re: Mehano Thalys
Bericht door: Falcon10 op 18 juni 2018, 20:29:00
OK, dan zit ik waarschijnlijk save voor ombouw.
Ik heb de T674 + T676 en T677 uitbreidingssets. Zou dus normaal zonder al te veel problemen ombouw moeten kunnen doen naar DC digitaal.