BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Ronald van der kooi op 13 november 2017, 20:07:51

Titel: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Ronald van der kooi op 13 november 2017, 20:07:51
Na 1 4018 te hebben geinstalleerd de 2 de geprobeerd maar deze doet het niet
Eerst maar eens een reset gedaan.
Dus op ingang 1 moet adres 1 nu wezen wissel aangesloten doet niks maar rode led geeft wel het signaal van omgaan aan.
Dan ingang 8 een wissel die doet het wel vreemd.
Dan de decoder een nieuw adres geven toets 29 in knopje van decoder ingedrukt rode led brandt doe de toets van de wissel om en rode lampje gaat uit.
Wissel op 1 ingang moet nu 29 zijn en 8 moet 36 zijn allebeide niks.
Mijn vraag is is de decoder stuk of doe ik iets verkeerd
Titel: Re: Digikeijs 4018 doet het niet
Bericht door: Ronald van der kooi op 14 november 2017, 08:01:50
Iemand van de electro techneuten een idee misschien
Titel: Re: Digikeijs 4018 doet het niet
Bericht door: NS264 op 14 november 2017, 08:28:55
Hoi,

Ik wil je niet ontmoedigen maar er is al zoveel over digikeijs geschreven dat er vast iets te vinden moet zijn wat de oorzaak is.

Veel storingen worden op een zelfde manier opgelost dus ik zou zeggen neem een paar draadjes door en wellicht vind je de oplossing.

mvg Koen.
Titel: Re: Digikeijs 4018 doet het niet
Bericht door: Wim Ros op 14 november 2017, 16:30:41
Met welke centrale doe je dat? En verder zoals altijd, doen wat er in de handleiding staat stap voor stap, zal leiden tot het juiste resultaat.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Digikeijs 4018 doet het niet
Bericht door: Ronald van der kooi op 14 november 2017, 17:10:32
Ik gebruik de roco multimaus
ik heb al 1 decoder helemaal ingesteld
ik heb alles in de gebruiksaanwijzing gedaan zoals het er staat
cv 8 op 8 voor reset.( halve minuut stroom van decoder af)
cv 47 op 0
sterkere trafo gebruikt voor power

Titel: Re: Digikeijs 4018 doet het niet
Bericht door: Ronald van der kooi op 14 november 2017, 21:11:54
Mmmm heb toch nog wat gevonden een iets zwaardere voeding en dikkere draden gebruiken kan het probleem oplossen
Morgen avond maar even proberen
Titel: Re: Digikeijs 4018 doet het niet
Bericht door: Ronald Koerts op 14 november 2017, 21:19:55
Yep, dat kan het nog weleens doen :) Dat is bij de DR4018 een min of meer 'bekend' probleem. Ik weet niet welke multimaus zet je hebt maar als je de 'oude' zware trafo hebt dan kan je de DR4018 ook even aan de baanspanning hangen. Die kan namelijk 3A leveren. Dat is voldoende voor de DR4018.

Groet Ronald.
Titel: Re: Digikeijs 4018 doet het niet
Bericht door: Ronald van der kooi op 14 november 2017, 21:39:34
Ik heb nog een roco 10718 trafo te liggen 15v-5A ik denk dat dat wel genoeg is ;D
Titel: Re: Digikeijs 4018 doet het niet
Bericht door: Wim Ros op 15 november 2017, 00:02:38
En als de decoder alleen maar wissels moet bedienen, heb je hemaal niets te maken met welke CV dan ook, dan is het gewoon knoppie drukken en wissel omzetten met het gewenste adres via je Multi_maus. Simpeler kan het niet worden en moeilijker ook niet.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Digikeijs 4018 doet het niet
Bericht door: Ronald van der kooi op 15 november 2017, 19:52:44
zo vanavond  een zwaardere trafo aan de power aansluiting voila hij doet het.
alleen ik moet lang op de knop van de multimaus drukken om de wissel om te laten gaan.
volgens mij ben ik al een draadje daarover voor bijgekomen.
Toch nog even aan het zoeken geweest maar niet gevonden.
Iemand nog een idee hoe ik dat kan veranderen
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: phdirk op 16 november 2017, 10:57:21
Hallo Ronald,

Dat lang moeten drukken op de knoppen kan het volgende draadje geweest zijn:

https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,76055.msg3221783374.html#msg3221783374

Bert-Apd en ik gaan nog eens uitzoeken waar hem dat in zit. Het vreemde is dat veel van mijn treinencollega's de DR4018 zonder problemen gebruiken, maar bij werkt het niet lekker zonder dat duidelijk is waarom.
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Ronald van der kooi op 18 november 2017, 12:55:07
De decoder die ik nu niet goed aan de gang krijg is dus van digikeijs en de anderen zijn allemaal van digirails en werken perfect zeer vreemd hebben ze toch wat veranderd op de print of software wat niet goed werkt.
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Wim Ros op 18 november 2017, 20:28:28
Als iets niet werkt dan neem je toch gewoon contact op met de leverancier, en dan blijf je toch niet doormodderen. Er zit 2 jaar garantie op.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Bert_Apd op 18 november 2017, 23:54:50
Hallo Ronald,

Zoals Wim inderdaad zegt, als de DR4018 niet werkt moet je contact opnemen met degene bij wie je de DR4018 hebt gekocht, die kan je daarna verder helpen. Zonodig kun je ook met Digikeijs contact opnemen.

Voor zover mij bekend zijn er echter geen (relevante) verschillen tussen de DR4018's met Digirails of Digikeijs opdruk, ik heb ze hier zelf ook door elkaar in gebruik.

Maar, zoals ook eerder in dit draadje al is gemeld, de meeste problemen worden veroorzaakt door het niet goed bedienen van de "centrale" tijdens het programmeren van de DR4018.

Daarom wil ik nog een keer proberen om de instructies te geven voor het programmeren/resetten van de DR4018 via POM met de Roco/Fleischmann MultiMaus/versterker combinatie.

Ik neem aan dat je weet hoe je de MultiMaus moet bedienen dus laat ik de specifieke toetshandelingen achterwege.

  1. Sluit de DR4018 op onderstaande wijze aan op de rail/rail-uitgang van de versterker:

          (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DR4018_MM_aansluiting_2_400.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DR4018_MM_aansluiting_2_400.jpg)


       Dus POWER en SIGNAL van de DR4018 beide aan de rails!
       Het aantal wissels is niet relevant maar minimaal eentje op OUT1 (1C2) is handig...
       Mocht een aangesloten wissel "gek" doen, koppel dan die wissel maar even af, zonder wissel(s) kan het ook.


  2. Definieer in de MultiMaus een locomotief met de naam 9999 (die kun je steeds weer gebruiken en zo kun je hem goed onthouden) met de volgende eigenschappen:
         - Lok adres 9999 (dus L9999)
         - 128 rijstappen (dus FS 128)

  3. Kies op de MultiMaus deze net gedefinieerde lok 9999 (dus met adres 9999) en zet de rijregelaar in de nul-stand.

  4. Beweeg de rijregelaar van de MultiMaus even heen en weer (dus net alsof je de loc 9999 een stukje laat rijden).

  5. Kies nu via shift+menu de functie PROGrammeren + OK

  6. Kies nu voor MODUS + OK

  7. Kies nu voor POM + OK
      De MultiMause staat nu in de stand om de decoder met adres 9999 via POM te gaan programmeren.

  8. Druk nu op de PROGRAM knop van de DR4018, het rode ledje zal nu aangaan en moet blijven branden.

  9. Kies nu op de MultiMaus voor CV wijzigen + OK

10. Vul in CV 8 en druk op OK

11. Vul nu de waarde 8 in (staat er meestal al) en druk op OK

12. Het rode ledje van de DR4018 moet nu nog steeds branden.

13. Druk op de PROGRAM knop van de DR4018, het rode ledje zal nu doven.

14. Druk nu net zo vaak op de STOP toets van de MultiMaus tot de centrale de stroom op de rails (en dus ook op de DR4018 aan diezelfde rails) uitschakelt.

15. Wacht nu 5 seconden en druk weer op de STOP toets van de MultiMaus, de stroom wordt nu weer op de rails (en dus ook op de DR4018) geschakeld.

16. In het scherm van de MultiMaus staat nog steeds de locomotief met de naam (en adres) 9999 geselecteerd.

17. Draai nu weer even aan de snelheidsregelaar (dus even "gas" geven)

18. Kies nu op de MultiMaus de wissel-modus en geef het wisseladres in dat je als beginadres aan de DR4018 wilt geven.

19. Druk nu weer op de PROGRAM knop van de DR4018, het rode ledje zal weer aangaan en moet blijven branden.

20. Schakel nu het gekozen wisseladres op de MultiMaus (rechtdoor of afbuigend maakt niet uit)

21. Het rode ledje op de DR4018 gaat nu vanzelf uit.

22. Schakel nu het gekozen wisseladres nogmaals een aantal malen heen en weer, als het goed is zal bij elke schakelopdracht het rode ledje even oplichten.


Als je deze handelingen juist hebt uitgevoerd heb je de DR4018 zowel gereset ( via CV8 = 8 ) en meteen een nieuw wisseladres gegeven.

De instelling van de DR4018 is nu weer Preset 0 (wisseldecoder) met 8 adressen die beginnen met het door jou onder punt 18 opgegeven wisseladres.

Ben benieuwd of het is gelukt.
Als het niet lukt geef dan even aan bij welk punt het mis gaat...  ;)

Groeten,
Bert
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Ronald van der kooi op 19 november 2017, 10:42:29
Bert helemaal top van je uitleg
ik heb hem al een paar keer gereset.
en wissel adres gegeven hij werkt wel alleen moet heel lang drukken voor dat de wissel omgaat.
ga nog wel je instructie erbij nog een keer proberen.
alleen bij digirails hoef ik niet lang te drukken dat is het verschil
De winkel waar ik de digikeijs heb gekocht bestaat niet meer.
zal op den duur digikeijs contacteren voor opties als dit niet lukt.
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Bert_Apd op 19 november 2017, 11:16:44
Hallo Ronald,

alleen bij digirails hoef ik niet lang te drukken dat is het verschil

Het langer moeten drukken op de knop van de MultiMause heeft naar mijn idee niets te maken met verschil in de DR4018's.
Ik denk eerder dat je de oorzaak moet zoeken in het schakelen van het wissel zelf of in de bedrading naar de DR4018's en/of tussen de DR4018 en het wissel.

Gedurende de tijd dat je het knopje van de MultiMaus ingedrukt houdt blijft de DR4018 de geschakelde wisseluitgang aansturen, d.w.z. hij blijft schakelspanning op het wissel zetten. Een (te) zwaar schakelende wissel zal dan uiteindelijk toch nog omgaan. Voor goed werkende wissels is een lichte druk op de MultiMaus en de standaard schakeltijd van de DR4018 (0,8 seconde) ruim voldoende...

Welk merk en type wissel gebruik je en hebben deze een (werkende) eindafschakeling?

Ook kan de dikte van de bedrading naar de DR4018 en/of het wissel zelf een oorzaak zijn: is die te dun dan zou het wissel onvoldoende schakelspanning kunnen krijgen.

Wat voor trafo (merk, type) heb je op de POWER van de DR4018 aangesloten?

Zo maar even nog wat vragen, mogelijk leiden die tot de oorzaak van je probleem.

Groeten,
Bert
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Ronald van der kooi op 19 november 2017, 11:52:12
Ik gebruik fleischmann modelwissels
ik heb dikke draden naar de decoders te lopen.
voor de power ingang gebruik ik een trafo van 15v 40va
ik heb gister de digikeijs onder de baan weggehaald en een digirails voor in de plaats gedaan
sluit hem aan programeer hem geen enkel probleem.
dus het zit hem waarschijnlijk toch in de digikeijs software of hardware matig
Nog ter info de ringleiding bestaat uit vde draad dus dik genoeg
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Bert_Apd op 19 november 2017, 12:22:00
De winkel waar ik de digikeijs heb gekocht bestaat niet meer.

Misschien dan toch opheffings-uitverkoop van "defecte voorraad"?

Groeten,
Bert
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Ronald van der kooi op 19 november 2017, 12:29:19
mmm dat geloof ik niet
treinshop Heerenveen nooit problemen mee gehad.
maar eens contact opnemen met digikeijs
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: lokloods op 19 november 2017, 13:57:21
Ik weet nog dat er in het verleden decoders waren die niet goed te programmeren waren. Snel daarna is er een nieuwe versie gekomen. Ik had ook een oude en deze is toen door Digikeijs omgeruild. Dus contact opnemen met Digikeijs is een goed idee.

vr. groet,
Wiebe
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Ronaldp op 19 november 2017, 16:56:29
Al bestaat de winkel niet meer?
Dan heb je  nog steeds recht op garantie

En heb je de aankoop bon nog?Zoja.
En is de garantie periode van het product nog niet verstreken.
Doen moet je rechtstreek contact op nemen met de maker van het product.
Die moet het dan in orde maken.


mvg ronald
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Ronald van der kooi op 19 november 2017, 19:41:22
Contact opgenomen met digikeijs.
Lukt dat niet wil een forumgenoot er naar kijken.
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Ronald van der kooi op 21 december 2017, 20:01:03
we zijn een maand verder nog geen bericht van digikeijs of ze hebben het te druk of ze hebben hem over het hoofd gezien
Zal hem van de week nog 1 keer proberen.
Anders gaat hij naar een forumgenoot voor onderzoek
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Roy Stahli op 09 januari 2018, 21:29:38
Mocht je een indicatie kunnen geven over de batch met "defecte" DR4018.
Ben er vandaag mee begonnen, en heb de hele dag ruzie met dat kreng.
Ik heb hem dan wel ergens ander gekocht, maar het kan zo uit dezelfde levering gekomen zijn, en dan hij stof heeft lopen happen.
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Martin Domburg op 10 januari 2018, 09:10:46
Ronald en Roy

Als jullie in Rijswijk of Houten zijn, je zou er even mee langs kunnen komen. Ik kan hem ter plekke testen en programmeren eventueel. Neem wel even een magneetspoel mee, die heb ik niet meer liggen.

Groetjes
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Bert_Apd op 10 januari 2018, 10:05:28
Martin,

De DR4018 van Ronald werkt inmiddels naar behoren, de oorzaak zat bij hem in een extra zekering tussen de centrale en de aansluiting op de signal. Lag dus niet aan de DR4018....  ;)

Aanvulling:

Verder zou het wel eens interessant zijn om te horen wat er met het "kreng" van Roy aan de hand was (mits hij bij jou langs komt). Mijn ervaring is dat veel defecten aan de DR4018 (en DR4024) door gebruikers zelf worden veroorzaakt door (onbewust) onjuist aansluiten (onbekendheid met digitale besturing) en/of kortsluiten van uitgangen.

Mocht Roy niet in de gelegenheid zijn om naar Rijswijk of Houten te komen dan mag hij zijn DR4018 ter controle ook naar mij toesturen, een PB naar mij is voldoende.

Groeten,
Bert
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Roy Stahli op 11 januari 2018, 01:23:58
Het vermoeden is dat het adres "zoek" is geraakt, tijdens het programmeren (met dank aan mijn katten en ik die aan het opletten was :-X).
Ik kan de DR4018 nu niet uitlezen, dus morgen maar wat weerstanden halen.
Ik wilde vandaag (gisteren dus) al boorschappen doen, maar de plaatselijke elektronica zaak is na zijn verhuizing gestopt met losse verkoop van componenten.
Moet dus even iets verder van huis om dit in te slaan, want ik koop dit liever in een winkel dan bij Conrad, omdat ik wil zien wat ik koop (en ik kan de verkoper de schuld geven dat hij het verkeerde mee geeft ;D)

Mocht het niet lukken, dan meld ik het.
Ben er nu ook achter dat de wissel defect is, en ben dus daardoor aan het programmeren geslagen, met alle gevolgen van dien.

Dus ook maar een nieuwe wissel halen.

Morgen (vandaag dus) maar verder kijken nadat ik een weerstand heb, en ik CV kan programmeren volgens de "duidelijke" handleiding :).
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Roy Stahli op 11 januari 2018, 02:21:59
Ik hoef geen boodschappen meer te doen.......
Ik heb de DR4018 gewoon aan de praat, en ook op het adres wat ik wil hebben.

Dus ik hoef morgen iets minder ver weg om boodschappen te gaan doen.
Geen weerstandjes halen, maar enkel een nieuwe wissel.

Gelukkig had ik op lopen van thuis nog materiaal om te testen.

Blijkbaar heb ik het programmeren toch goed gedaan, en is het resetten op de een of andere manier niet helemaal lekker gegaan (of ik lees niet goed, of de handleiding is niet helemaal op mij geschreven :angel:), en zat er toch nog iets in het geheugen van de DR4018.
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Bert_Apd op 11 januari 2018, 06:09:17
Hallo Roy,

Het "kreng" bleek dus achteraf toch nog mee te vallen...  ;)

Dus ik hoef morgen iets minder ver weg om boodschappen te gaan doen.
Geen weerstandjes halen, maar enkel een nieuwe wissel.

Als je toch naar de plaatselijke Modelspoorwinkel  gaat...
In plaats van een weerstand kun je ook een gloeilampje 16V 55 mA (geen Led-lampje) gebruiken, dat is net zo gemakkelijk.

Bijvoorbeeld deze:
> https://www.fallerstore.nl/faller-gloeilamp-met-fitting-180670.html

Die kun je als "belastingsweerstand" voor het uitlezen aansluiten tussen de C en 1 van OUT1.

En met twee van die lampjes kun je ook heel simpel een wissel "nabootsen", gewoon aansluiten op OUT1 (1 C 2), je ziet dan bij het schakelen gewoon even een lampje branden... Als de instelling van de DR4018 dan anders is dan dat je verwacht brandt er tenminste geen wisselspoel door. Ideaal voor controle en testen!

Voor het uitlezen van CV's is het noodzakelijk dat zowel de POWER als de SIGNAL beide op de programmeeruitgang van de centrale zijn aangesloten, anders krijg je foutmeldingen bij het lezen.

Voor POM programmeren via Lok-adres 9999 is geen belastingsweerstand nodig.

En, wellicht ten overvloede: het wisseladres van de DR4018 kun je niet uitlezen en/of programmeren via CV's, het instellen daarvan is alleen mogelijk via "knopje drukken en wissel schakelen".

Groeten,
Bert
Titel: Re: Digikeijs 4018 wisseldecoder programmeren
Bericht door: Roy Stahli op 11 januari 2018, 11:44:39
Heb het toch kunnen herstellen via POM.
En wat ik dan niet verwacht had, was dat het wisseladres is blijven hangen, want ja, je geeft het een reset.
Dus de reset is geen factory reset, en dat staat dan weer niet lekker in de beschrijving......

Maar een lampje als weerstand, dat is een goede, die gaat op een testplank (y).