BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Geert 84 op 11 augustus 2017, 21:34:51

Titel: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 11 augustus 2017, 21:34:51
Hallo allemaal,

In de afgelopen jaren ben ik regelmatig aan het plannen en schetsen geweest, dat resulteerde in mooie plannen voor modelbanen. Hier en daar staan op het forum wat topics daarover. Over het algemeen te ambitieus voor de ruimte en tijd die ik heb. Ik ben dus opnieuw begonnen. Geinspireerd door oude ansichtkaarten van mijn woonplaats Barneveld. Een leuk station aan een rustige lokaalspoorlijn.

De Vallei
Mijn modelbaan krijgt de naam "De Vallei" mee en beeldt een stukje uit van de spoorlijn Ede SS - Barneveld - Nijkerk. Beter bekend als de Kippenlijn. Aan het einde van de 19e eeuw waren de spoorlijnen in ons land enorm in opkomst. Zo onstond ook de idee dat er behoefte was aan een spoorwegverbinding door de vallei. De dorpen Ede, Lunteren en Barneveld lagen nét tever van elkaar vandaan om dat af te leggen met de traditionele middelen, zoals paard en wagen. Een trein zou voorzien in die mogelijkheid, tot het bezoeken van de eiermarkt in Barneveld bijvoorbeeld. Bovendien zou de aansluiting met Nijkerk resulteren in de mogelijkheid voor overslag naar schepen.

Al met al bleef het een rustig lijntje met boemeltjes en bescheiden goederenvervoer (hout, zand, eieren en pluimvee). Leuk artikeltje hierover: http://www.ad.nl/amersfoort/kippenlijn-was-van-groot-belang~a166b078/

Station Barneveld-Dorp
Op mijn modelbaan ligt de focus op station Barneveld Dorp. Dit station was het belangrijkste station op de lijn en bevatte naast wat laad-/lossporen ook een locloods. In de loop der jaren groeide het station en later werden er weer delen gesaneerd. Rond het station waren bedrijven gevestigd met name gericht op veevoer (o.a. de cooperatie), een houtzagerij, kolenhandel, de molen en de eierbeurs.

Met het sporenplan, materieel en de invulling van industrie houd ik me niet helemaal aan het origineel, maar het is de bedoeling dat Barneveld erin herkend wordt. Qua materieel richt ik me meer op tijdperk III, terwijl het sporenplan dateert uit 1913. Dat is de tekening die de meest uitgebreide situatie van het station bevat.

De sfeer was ongeveer zo:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2017-08-11_20-19-09.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2017-08-11_20-19-09.png)

Het plan
De ruimte die ik nu heb is op zolder, de lange zijde 5,5 meter, met over een korte zijde 3 meter. De vorm wordt dus een omgekeerde L. Het station wordt gesitueerd op 3 modules van 120 x 60cm. Richting Nijkerk is voorlopig doodlopend en richting Lunteren maak ik een hoekmodule met aansluitend een zichtbaar schaduwstation van 6 opstelsporen. In de toekomst wil ik middels verwijderbare keerlussen en een "zwevend spoor" achter de modules langs ervoor kunnen zorgen dat ook rondgereden kan worden. Schaal H0, rails is Roco Line.

Het sporenplan:
Het sporenplan is gebaseerd op tekeningen uit HUA (Het Utrechts Archief). Ik heb een kleine afwijking, in het echt takthet spoor naar de Cooperatie vanaf het bovenste spoor naar boven af, dus van de module af. Ik heb ervoor gekozen die naar rechts af te laten takken.

De lengte is ongeveer op schaal, de geometrie wijkt natuurlijk iets af van het echt, dus de wissels liggen - met name bij de locloods en losweg - nét iets anders.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2017-08-11_20-49-40.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2017-08-11_20-49-40.png)

De Bouw
Inmiddels ben ik gestart met bouwen. De modules staan, tegen elkaar geschroefd met balkjes als poten. Omdat ik niet zo'n held ben met houtbouw wil ik dit voorlopig zo laten, en de modules voor zover ik die los wil halen, de multiplex plaat nog los op het frame laat liggen. Bovenop het frame dus een multiplex plaat van 12mm met daarbovenop een laag piepschuim van 2cm, zodat ik hoogtevariaties kan aanbrengen. Daarbovenop worden de sporen gelegd en gelijmd.

Momenteel ziet het er ongeveer als volgt uit:

Overzicht van de stationsmodules:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6258_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6258_4.jpg)

Schaduwstation:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6259_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6259_1.jpg)

Vandaag bij de Karwei de piepschuim platen gehaald, die staan ook klaar.

Groet,
Geert
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: hooidonk op 11 augustus 2017, 22:16:50
Mooie start, Geert!  (y)

Ik kom gauw een keer kijken.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 11 augustus 2017, 22:20:46
Doen  ;D
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Reinout van Rees op 13 augustus 2017, 14:02:33
Grappig hoeveel goederenaansluitingen er op zo'n stationnetje zijn. Dat had ik niet direct verwacht.

Leuk effect vind ik dat het emplacement nog een eentje "naar rechts doorloopt" terwijl de perronsporen al "klaar" zijn. Daardoor lijkt het emplacement visueel lekker ruim opgezet.

Reinout
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Antal op 23 augustus 2017, 21:38:26
Als Lunteraan moet ik dit wel volgen.
Ben erg benieuwd wat je gaat maken. :)

Mvg,

Antal
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 23 augustus 2017, 22:51:45
Bedankt voor de reacties. Indertijd was er best wat te doen rondom het station. In model gebeurt er natuurlijk altijd meer qua treinbewegingen :)

Ik schiet nog niet erg op overigens. Nu vooral bezig met vastleggen van de sporen op het schaduwstation en het bedraden van de terugmelding aldaar.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 14 april 2018, 23:14:35
Na wikken en wegen komt er een aanpassing in het ontwerp. Zoals ik het nu heb liggen is station Barneveld direct gekoppeld aan het schaduwstation (zie foto hierboven). Echter loop ik de laatste maanden steeds te denken hoe ik het toch zo kan realiseren dat ik kan rond rijden.

Daarvoor moet wel wat aangepast worden. De tafels moeten iets verhoogd worden (onder de tafels zitten namelijk deuren naar kasten onder het schuine dak en dat moet toegankelijk blijven). Hoe dit op te lossen ben ik nog niet helemaal uit.

Een van de punten is de plaats waar nu het schaduwstation ligt. Dat is een opstelterrein en moet ten minste één doorlopend spoor krijgen. Kortgezegd: ik wil die situatie anders. De schaduwsporen wil ik verplaatsen. Ik weet nog niet precies hoe en wat, maar op die plek wil ik wat extra ruimte creeren voor wat groen en bedrijvigheid.

Ik werd eerder al geinspireerd door de fabriek Vrolic van Huib Maaskant (zie: http://www.floodland.nl/aim/blust_bouwverslag_1.htm). Iets dergelijks lijkt me mooi om te realiseren.

Tegelijk: het spoor loopt richting Lunteren en dat is een prachtig stukje Nederland, waar ik ook inspiratie uit kan putten. Tussen Barneveld en Lunteren lag vroeger halteplaats Meulunteren, in een mooie omgeving met heide en bos. Terwijl er vroeger iets verderop een aftakking was naar de zandgraverij.

Ter illustratie.

Halte Meulunteren:
(https://www.ede.nl/fileadmin/_processed_/7/2/csm_GA14237Kippenlijn_1683125c72.jpg)
Bron: Gemeente Ede

Zandgraverij:
(https://middelpuntvannederland.nl/wp-content/uploads/2017/04/Groeve-t-Schietgat-de-spoorlijn-tot-in-de-groeve.jpg)
Bron: https://middelpuntvannederland.nl/goudsberg-schatten/goudsberg-overige-attracties-3/groeve-t-schietgat-1900/

Dat in combinatie met een kleine losweg is een compilatie geworden, die me leuk lijkt om te realiseren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2018-04-14-23-09-24.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2018-04-14-23-09-24.png)

Een paar opmerkingen:

Wordt vervolgd...
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: NS264 op 15 april 2018, 11:30:57
Hoi,

Je kan de boel, industrie, minimaliseren in de ruimte die het nodig heeft, door het te spiegelen.
Dan kun je de industrie halveren mbv half reliëf gebouwen.
Hou je nog genoeg ruimte over voor hele gebouwen en landschap.

Mooi plan al zo.

Gr Koen.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 28 juli 2018, 14:48:58
Komende weken vakantie, dus plan opgevat om hier weer verder mee te gaan. Zal met name ook een stuk verbeteren zijn van de modules.

Modules:

Ik ga het idee lenen zoals RHB-Mikey het systeem heeft gemaakt voor zijn baan Langwies (http://https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=62997.195).

Een tijd geleden heb ik vast als ondergrond Polystyreen isolatieplaten van 2cm dik gehaald. Dat biedt de mogelijkheid om wat relief in te maken, zoals een sloot of beek of wat straat verloop. Tegelijk is het een demping.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Temepx.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Temepx.jpeg)

Ik had het plan om het spoor hier rechtstreeks bovenop te leggen, zonder extra kurk of iets dergelijks. Het hele stationsemplacement is niet voorzien van een spoordijk of dergelijke.

Heeft iemand ervaring met hoe je het beste kunt werken op tempex/polystyreen?
Kan ik dit gewoon met grondverf zwart verven?

Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: NS1220 op 28 juli 2018, 15:19:29
Ik werk er veel mee Geert.
Laat ik beginnen met jouw vraag over grondverf. Gebruik een verf op acrylbasis (zo'n waterverdunbare) want oplosmiddelen kunnen het polystyreen aantasten.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 28 juli 2018, 15:25:02
Ik werk er veel mee Geert.
Laat ik beginnen met jouw vraag over grondverf. Gebruik een verf op acrylbasis (zo'n waterverdunbare) want oplosmiddelen kunnen het polystyreen aantasten.

Veel met Polystyreen bedoel je?
Nadeel wat ik hiervan nog zie is dat het lastiger is om je rails vast te schroeven, in de fase vóór het ballasten.
Dat gaat met kurk oid makkelijker. (bijv. http://floodland.nl/aim/info_rails_leggen_1.htm)

Thnx voor de verftip. Die ga ik onthouden :)
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 28 juli 2018, 15:30:44
Nog even terugkomend op het sporenplan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2017-08-11_20-49-40.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2017-08-11_20-49-40.png)

Hier ligt een perron tussen spoor 1 en 2, dat is zoals de werkelijke situatie was tot 1950 ofzo denk ik. Nadien is het perron verplaatst en kwam het tussen de sporen 2 en 3 te liggen. Dat is zoals het in de huidige situatie ook nog is.

Wellicht breng ik daar een kleine wijziging in aan, waarbij ik spoor 1 en 2 iets dichter bij elkaar leg en het perron verleg naar spoor 2/3. Nadeel is afwijken van "hoe het was" en het idyllische van zo'n tussenperron weg is. Voordeel is dat ik vooral TP3 materiaal heb en dat wat beter bij elkaar past. En het perron ook wat langer kan.

Het perron aan stationskant hou ik wel "ouderwets".
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: NS1220 op 28 juli 2018, 15:53:21
Citaat
Veel met Polystyreen bedoel je?
Ik maak er zelfdragende doosconstructies van, een soort modules die ik later wil combineren tot een grote baan. Als maten houd ik een veelvoud van 23cm aan vanwege de rechte stukken van RocoLine. De hoogte is 11.5cm zo heb ik ruimte voor een aandrijving of stortkuil.

Citaat
Nadeel wat ik hiervan nog zie is dat het lastiger is om je rails vast te schroeven, in de fase vóór het ballasten.
Daar zeg je wat... Ik denk dat het met houtlijm wel wil. Of je lijmt er eerst toch kurk op.
Zelf heb ik dat probleem niet want ik gebruik RocoLine met de rubberen bedding die ik niet eens vastzet.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: NS1220 op 28 juli 2018, 16:05:57
Het polystyreen verlijm ik met een lijmpistool. Zo kun je de rails misschien ook fixeren.
Waar ik geen bedding heb (industrieterreinen en zo) gebruik ik strookjes van het polystyreen om dezelfde hoogte te houden. Die bevestig ik met houtlijm.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Edsko Hekman op 28 juli 2018, 18:28:03
Wat een leuk thema.  (y) Ik had het draadje nog gemist tot nu toe. Ben benieuwd!
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 28 juli 2018, 20:41:17
Wat een leuk thema.  (y) Ik had het draadje nog gemist tot nu toe. Ben benieuwd!

Thnx! Het is voor mij het eerste grote project, dus het zal met vallen en opstaan worden.
Titel: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 14 augustus 2018, 22:56:23
Vandaag weer een kleine voortgang te melden.

Onze zolder staat regelmatig ter discussie. Ergens in de toekomst willen we de zolder wat verbouwen (over 3-5 jaar ofzo). Belangrijk punt daarbij is dat er dan een wand komt dwars over de zolder heen, die het geheel splitst. En daar stond nu precies mijn modelbaan. Vast vooruitlopend op een eventuele verbouwing heb ik de zolder compleet opnieuw ingericht en de modules/tafels waar Barneveld op komt te liggen verplaatst.

Dat had overigens wel wat voeten in de aarde, want ook 8 Billy boekenkasten moesten worden verplaatst (6 heleen 2 halfjes). Dat klusje is geklaard, dus ik ben nu weer bezig met de opbouw van het houtwerk.

Gevolgen:

Zoals gezegd, het geheel is weer in opbouw. Links tegen de blinde muur wordt Barneveld-Dorp gesitueerd op zo'n 3,6 meter. Achterin onder de schuine kap de verbindingsboog (met kleine halte). Rechts tegen de boekenkasten "tentoonstellingsruimte" waar in eerste instantie het project Rijnhaven wordt opgebouwd. Deze krijgt verbinding met Barneveld via een omloopspoor.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/180814_schets_barneveld.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/180814_schets_barneveld.png)

De modules Rijnhaven liggen zo'n 10cm hoger dan Barneveld, dus de sporen kruisen elkaar en de stijging wordt overbrugd door het eerder genoemde omloopspoor. Let niet op de "onaangesloten rails" op de tekening, daar zijn flexen en railzaagjes voor 

Plaatje:
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180814/f15e36d5bd01abba353a6058b37f8f0e.jpg)

Nog lang niet af dus, maar wel toekomstbestendiger. En praktischer.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: NS264 op 14 augustus 2018, 23:16:52
##nr 6

Missen twee foto's van externe host, misschien kun je de link of foto's nog sturen per PB, kijk ik even of ik die terug kan plaatsen.

Gr Koen (team moderatoren)
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 16 augustus 2018, 15:19:28
De foto's zal ik opzoeken.

Vandaag weer een stuk verder. Misschien dat ik toch de rails rechtstreeks op het hout leg ipv een piepschuimen laag. Dat piepschuim maakt montage een stuk lastiger. De enige plek waar ik diepte heb is de verlegde Barneveldse beek, die kan ik ook wel in het hout uitzagen.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 09 maart 2019, 14:51:22
Korte tekstuele update: er kan rondgereden worden, zei het nog wat provisorisch. Komende weken maar eens een brug maken die verwijderbaar is.

Heeft iemand tips over het gebruik van wel of geen kurk (of andersoortige) bedding op een stationsemplacement?
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 16 maart 2019, 20:11:51
Vandaag de ruwbouw van de oversteek, de brug gemaakt. De aansluiting op het schaduwstation moet ik nog netjes maken maar dit gaat wel wat worden.

Ik heb besloten om mn 6-sporig schaduwstation aan te sluiten zodat en rondgereden kan worden en ik voorlopig genoeg materieel kwijt kan zo.

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190316/fed312839d511ddf92ef45dc062e6d54.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190316/acd373f149eb20b89a829ce177c236bf.jpg)
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 02 mei 2020, 22:16:32
Hier is de afgelopen tijd weinig gebeurd. Jong gezin, druk werk, excuses genoeg. Momenteel liggen de tafels vol dozen. Er gaat definitief focus komen op tijdperk III en meer specifiek jaren '70 (dus 1960 - 1969). Dat geeft rust, want qua locs kan ik me beperken tot de kleuren blauw, bruin en groen. Een uitzondering daargelaten.

De locs hebben idealiter nog geen vishaken. Helaas heeft Roco besloten alleen maar de 1206 mét vishaak uit te brengen, dus daar moet ik nog wat mee. Verder hou ik nog twee gele 1600's achter de hand voor de internationale treinsamenstellingen, puur vanwege mijn interesse op dat gebied.

Bijna al het andere wat hier niet aan voldoet vertrekt. Doet een beetje pijn, maar stukje bij beetje ruimt het op.

De verlanglijst voor aanvulling op het focusgebied is er ook.
- Piko 1100 (medio mei)
- Artitec 1300 (nog op zoek naar een exemplaar)
- Roco 1223
- Plan E rijtuigen
- Plan K rijtuigen
- Artitec DE1 (nog op zoek)
- Plan D rijtuigen (in bezit)

Daarna weer wat vorderingen hopelijk.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: 1200blauw op 09 mei 2020, 23:46:22
De locs hebben idealiter nog geen vishaken. Helaas heeft Roco besloten alleen maar de 1206 mét vishaak uit te brengen, dus daar moet ik nog wat mee.

In het lijstje hieronder spreek je jezelf tegen ;)

De verlanglijst voor aanvulling op het focusgebied is er ook.
- Piko 1100 (medio mei)
- Artitec 1300 (nog op zoek naar een exemplaar)
- Roco 1223

Is dit (https://www.bentinkmodelspoor.nl/elektrische-locomotieven/41085-vk20-ns1223-blauw-l-sein-sound-ac-periode-iii-9005033798338.html) iets voor je?

- Plan E rijtuigen
- Plan K rijtuigen
- Artitec DE1 (nog op zoek)
- Plan D rijtuigen (in bezit)

Daarna weer wat vorderingen hopelijk.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 10 mei 2020, 00:00:38
In het lijstje hieronder spreek je jezelf tegen ;)

Is dit (https://www.bentinkmodelspoor.nl/elektrische-locomotieven/41085-vk20-ns1223-blauw-l-sein-sound-ac-periode-iii-9005033798338.html) iets voor je?

Bedankt. Je hebt gelijk. Vergeten de Roco opmerking aan te passen.
Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: Geert 84 op 18 mei 2020, 22:26:41
Observatie: de Artitec Plan E rijtuigen zijn heel mooi maar ze combineren niet lekker met de Fleischmann Model Gleis in m'n schaduwstation.... daar moet ik toch eens naar gaan kijken.

Ik ga sowieso eens grondig aan de gang binnenkort. Al meer dan een jaar ligt de rails van Barneveld-Dorp op de planken (zonder ondervloer of kurk) en nadien is er vrijwel niets gedaan. Dus afstoffen, rondjes rijden. Materieelontsporingen controleren en dan langzaam verder richting rails vast maken. Op het station tenminste.

Titel: Re: De Vallei - Barneveld Dorp
Bericht door: bask185 op 19 mei 2020, 08:51:03
Leuk sporenplan, een must-follow  (y)