BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Dirk op 17 juli 2017, 21:30:15

Titel: Diodeschakeling, hoe toepassen bij wisselpuntstuk?
Bericht door: Dirk op 17 juli 2017, 21:30:15
Heren,

een goede avond. Ik ben bezig met de opbouw van mijn schaduwstation en maak gebruik van servodecoders van Rosoft. Nu moet ik blijkbaar een diodeschakeling gebruiken voor de puntstuk polarisatie, maar wat wordt daarmee bedoeld?

mvg

Dirk
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Karst Drenth op 17 juli 2017, 21:49:09
Waarom blijkbaar ?

Puntstuk polarisatie kun je gewoon voeden uit de naastliggende rails, geen diode schakeling voor nodig.

(http://www.sleutelspoor.nl/img/marienberg/helix/Web-IMG_4123.jpg)

Mogelijk dat je de hele wissel wil voeden als 'niet gedetecteerd' dan heb je wel zo'n ding nodig. Ik detekteer alle wissels ook en voed die vanuit de terugmelder.

Grtzz,

Karst
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Wim Ros op 17 juli 2017, 23:43:57
Ja, je moet de sporen zonder detectie via een diodeschakeling voeden, dus zo ook het puntstuk. Dus niet de DCC aansluiting op de decoder doorlussen naar de T en T aansluitingen.

Ik laat je notabene in deze speciaal voor je gemaakte tekening zien.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/JenJServo.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/JenJServo.jpg)
Mvg
Wim.
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Dirk op 18 juli 2017, 09:03:34
verwarrend allemaal... En hoe maak ik zo'n diodeschakeling? Is dat hogere elektronica of is dat door zelfbouw te doen. Ik heb er toch wel een 20 tal nodig. Of is er eentje genoeg en die dan via een eigen ringleiding overal dienst kan doen? Of ben ik weer aan het vloeken in de kerk?

mvg

Dirk
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Wim Ros op 18 juli 2017, 11:14:55
Beste Dirk,

Hoe maak je een diodeschakeling, staat beschreven in de informatie welke ik je al meerdere malen heb laten lezen en heb gegeven.
http://www.rosoft.info/HandboekS88Sd16-n.html

Maar zolang jij denkt dat ik chinees spreek, zal jij de informatie nooit begrijpen, en is het ook lastig voor je om zelfs Jip en Janneke afbeeldingen te lezen en te vertalen in een werkbaar geheel.
Dit is al ongeveer 20 jaar het geval, in die periode is het je al ettelijke keren verteld, zowel telefonisch, en meerdere malen van man tot man.

Soms kan het geen kwaad om eerst eens de basis van de materie te begrijpen, en zal de rest echt geen chinees meer voor je zijn.
Ook hier in dit onderwerp is het weer een school voorbeeld van het krijgen van de juiste informatie van zowel Karst als van mij, en deze op de verkeerde manier lezen. Zoals bleek uit je reactie prive op het antwoord van Karst op et forum.

Dit schreef je als reatie op het bericht van Karst.
Citaat
Ik heb ondertussen vernomen dat ik geen diodeschakeling nodig heb. Soms
 doen prentjes of foto's veel meer dan woorden. En begrijpbaar. Gewoon
 vertellen dat ik het niet nodig heb is nu toch niet zo moeilijk. Zelfs
 zonder uitleg is het voor mij OK.
 Nuja, ik kan weer verder.
 Tot mijn volgende probleem. ;-)

En dit schreef Karst

Mogelijk dat je de hele wissel wil voeden als 'niet gedetecteerd' dan heb je wel zo'n ding nodig. Ik detekteer alle wissels ook en voed die vanuit de terugmelder.

Dus in het geval dat het wissel aangesloten is op een bezet/terugmelder, is een aparte diodeschakeling niet nodig en werkt hij over de diodeschakeling in de stroomdetectie unit.

Is dat niet het geval dan heb je dat ding nodig en dat ding is een diodeschakeling.

Mvg
Wim.

Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: 72sonett op 18 juli 2017, 12:16:23
Citaat van: Dirk
... hoe maak ik zo'n diodeschakeling? Is dat hogere elektronica of is dat door zelfbouw te doen.

https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Diodeschakeling (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Diodeschakeling)
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Dirk op 18 juli 2017, 13:23:26
Tja, ik snap dan ook geen lor van electronica, mijn excuses daarvoor, sommige dingen blijven voor mij een mysterie, economie is ook zoiets, voor mij totaal onbegrijpelijk. Alleen is bij het probleem economie de oplossing voor mij simpel, ik krijg een rekening en ik betaal. Issue opgelost. Ik wil graag met treintjes spelen, tot enige tijd geleden was het Marklin, Geen keerlussen, gewoon massa detectie, tot daar lukte het me. Nu echter 2-rail met al zijn kronkels. Ik zoek oplossingen, vind mooie dingen, diverse enthousiaste ontwikkelaars en schaf me spullen aan. Maar er is niks PnP. De ontwikkelaars vertellen me allemaal hetzelfde, geen probleem met de opbouw, gewoon de componenten aansluiten en gaan met de banaan.....Niet dus, er wordt van mij verwacht dat ik een basiskennis elektronica heb, niet dus en zelfs de ambitie om het te begrijpen is me na al die jaren verdwenen. Nu kan dat raar en vreemd klinken, maar ik wil met treintjes spelen, een baan bouwen en lol beleven, maar die lol wordt telkens weer gefnuikt door de voor mij onbegrijpelijke elektronica. Mss verwacht ik teveel, en is het onmogelijk om een simpel en begrijpelijk systeem te ontwikkelen, mss is dit systeem wel simpel en begrijpelijk, maar helaas niet voor mij. Ik stel vragen en steeds krijg ik antwoorden, ik denk het stilaan een beetje te begrijpen, maar dan komt er weer een verrassing, en weer wordt alles weer zwart voor mij. Nu ook weer die diodebrug, dat staat onderaan de manual even vermeld, OK, ik geloof het wel, ik begrijp het toch niet, maar waarom niet van in het begin vermelden? Zo lijkt het een extraatje, iets wat kan maar niet moet, Ik stel weer een vraag, en dan krijg ik een antwoord van maak het maar of koop het maar. Tja, RTFM is ook een bekende reactie of DWEIS, of 'hier word ik helemaal moe van', of nog beter, 'dat heb ik al 20 jaar uitgelegd'. Dat is wel zo, maar kan je er niet inkomen dat sommigen er met de beste wil van de wereld er na 20 jaar geen moer van begrijpen?
Sorry voor deze triade, maar ik begin zo langzamerhand te denken dat treintjes niet voor mij bedoeld zijn, Een blinde zal nooit leren zien, een dove zal nooit luisteren, ik zal nooit electronica snappen, mijn excuses voor dat en toch bedankt voor "20 jaar geduld"

mvg

Dirk
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: 72sonett op 18 juli 2017, 13:39:33
Je zou een analoge baan kunnen bouwen zonder blokbeveiliging, simpeler dan dat kan het niet.
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 juli 2017, 13:40:17
Dirk, als ik je een goed raad mag geven, ga eens op bezoek bij een modelspoorclub bij jou in de buurt. En kijk of er iemand bereid is om je, eventueel bij je thuis, wegwijs te maken in deze materie.
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Bert V op 18 juli 2017, 13:48:15
Dirk,

Ik snap je frustratie, ben zelf ook allesbehalve deskundig maar als je het zelf wilt aanleggen zul je je er toch in moeten verdiepen of er iemand in je buurt bijhalen die er meer van af weet zoals Klaas ook al aangaf.

Je hoeft zo'n diodeschakeling helemaal niet zelf te maken (kan wel), je kunt hem rechtstreeks bij Wim kant en kaar voor  1,55 bestellen.Je hebt er maar één nodig en die kun je net als een ringleiding gebruiken waar je al je puntstukken naar toe leidt conform de tekening van Wim.

Probeer het gewoon eens uit met een paar stukken rails en een wissel en sluit alles volgens die tekening aan dan wordt het als het goed is vanzelf allemaal wel wat duidelijker.

Ga je het verder uitbreiden met meer wissels zorg dan dat je consequent dezelfde kleur draden blijft gebruiken en nummer ze overeenkomstig je wissels dan houdt je het beste het overzicht en zie je ook het makkelijkst welke draad waar aangesloten moet worden.

Groeten,
Bert
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Wim Ros op 18 juli 2017, 13:57:10
Klaas, Dirk is al jaren lid of is al jaren lid geweest van de Modelspoorverening in Hasselt, ook dat heeft geen oplossingen gebracht.

Mvg
Wim.
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 juli 2017, 14:15:48
Voor mij is het een beetje moeilijk te snappen dat iemand elektronica niet snapt. Hoewel dit deel nauwelijks elektronica is, het is gewoon platte elektrotechniek. Het is eigenlijk vrij eenvoudig, als je eenmaal de logica vat die er achter zit.
Te rade gaan bij een vereniging lijkt me toch de enige optie. En daarnaast moet je het ook willen snappen.
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Dirk op 18 juli 2017, 15:43:17
Iemand met zichtprobleem kan ook niet met de auto rijden, en dat is toch gewoon instappen en wegwezen. Verwacht jij van een heftruckchauffeur dat die de kennis van hydraulica kent? dat een matroos een schip kan bouwen? Als jij op vakantie gaat met het vliegtuig, verdiep jij je dan ook in aero-dynamica? Dacht het niet. Geloof me maar dat ik al dikwijls geprobeerd heb om het licht te zien, maar dat heb ik opgegeven. Ik zal eens kijken om een diodeschakeling te kopen, als dat toch niet duur is, maar het is zoals geloven in een god, velen hebben er iets aan, ik vind het onbegrijpelijk dat er zulke mensen bestaan, maar dat neemt niet weg dat ik zulke mensen respecteer in hun overtuiging en dat ik daar niet denigrerend over doe. Nuja, sommigen zijn daar blijkbaar minder goed in, Jammer.

Dirk
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Wim Ros op 18 juli 2017, 15:55:39
En iedereen wordt geholpen, alhoewel dat bij een enkeling dat tegen beter weten in is. Mede door hun eigen opstelling. En het dus eigenlijk gewoon zonde is van de energie die er in gestoken wordt. Laat de reactie en de uitleg van Dirk daar een les in zijn, en bedenk je een paar keer voor je een uitleg of antwoord geeft, je ziet wat het resultaat is keer op keer.

Mvg
Wim.
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Dirk op 18 juli 2017, 15:58:32


Jammer van weer zulke reactie Wim.

Dirk
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Timo op 18 juli 2017, 16:45:00
Beste Dirk,

Probleem is dat jij niet op vakantie gaat met het vliegtuig maar probeert copiloot te worden zonder de aerodynamica te leren. ;) Tja, dan wordt het lastig.

Jij hebt bepaalde verwachtingen gesteld aan je baan maar die stellen weer eisen aan jou. En in dit geval is dat het automatisch rijden / rijden met de computer. Als ik mijn baan super realistisch wil aankleden zal ik ook de basis van de aardrijkskunde of architectuur moeten kennen. Of als ik naar een een specifiek tijdperk en land wil rijden moet ik ook een halve historicus worden. Zelf ben ik juist meer van de techniek kant van deze hobby ook al kan ik enorm genieten van mooie banen. Helaas gaat mij dat niet zomaar lukken :-\ dus heb ik die verwachting ook niet.

Wil je gewoon rijden, dan is het gewoon twee draadjes aansluiten en gaan. Wil je met meer dan één trein rijden dan ja, wordt het analoog ook complexer qua elektronica. Digitaal is het nog steeds twee draadjes aansluiten en gaan. Wel zal je dan de basis van digitaal moeten snappen wat betreft je interface en adressen enzo. Wil je ook zelf instellingen kunnen aanpassen zal je je daar in moeten verdiepen enz.

Dit zijn allemaal aspecten van de hobby (dus niet alleen elektronica en digitaal, maar ook aankleding en thematisering)  en deze hoeven je echt niet allemaal te liggen. Maar het is dan wel zo handig je verwachtingen van je baan daar op aan te passen. (y) Wil je je niet verdiepen in elektronica is het ook verstandiger om het daar simpel te houden. Dus gewoon handmatig digitaal rijden en wissels met de hand. Dit kan je dan uitbreiden met waar je wel vertrouwen in hebt. Volledig automatisch rijden is nu eenmaal een tak van deze sport die zwaar leunt op digitale kennis en elektronica kennis waar een ander deel van deze gemeenschap zich dan weer erg ik kan vinden.

Fabrikanten proberen het echt wel eenvoudig te houden maar dan moet je wel gewoon domweg doen wat ze zeggen zonder ook maar een klein beetje te weten waarom. En daarnaast is het natuurlijk vaak "Wij van WC-eend adviseren WC-eend". Vaak werkt het inderdaad dan prima maar dan moet je niet gaan afvragen "kan het ook anders?" als je je er niet in wilt verdiepen.

Dus Dirk, deze reactie is echt niet negatief bedoelt! (y) Maar als jij je niet in de basis elektronica wilt verdiepen of domweg aansluitingen wilt volgen, is het dan niet beter die hele automatisering achter wegen te laten? Of als je dat wil wilt, toch de energie vinden om een beetje kennis op te doen? Zoals Klaas zegt, een club kan daar erg bij helpen. Of gewoon een andere hobby gek in de buurt waarbij dit juist meer in hun straatje ligt. ;D We moeten immers juist het deel van deze veelzijdige hobby gaan doen die ons ligt! 8)


Timo
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Wim Ros op 18 juli 2017, 16:45:34
Kan ook niet anders zeggen van je eigen uitleg en reacties op je eigen onwil en onkunde, je roept dat toch echt zelf over je af.

Mvg
Wim.
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Dirk op 19 juli 2017, 11:01:08
Goedemorgen allen,

ik heb hier nog een 20 tal diodes liggen met de opschrift
N5408  MIC, kan dat dienen om zulke diodeschakeling te maken?

mvg
Dirk
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Wim Ros op 19 juli 2017, 11:20:56
Ja
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Dirk op 19 juli 2017, 11:30:48
OK thnx

Dirk
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Geert2 op 19 juli 2017, 13:08:31
Dirk,

Als je ‘geen’ gebruik maakt van bezetmelders, dan heb je deze schakeling niet nodig. Probleem opgelost…


Ga je wel gebruik maken van bezetmelders, dan wordt aangeraden een diodeschakeling te gebruiken, om het spanningsniveau op je rails min of meer gelijk te houden.

Een ‘stroom’ bezetmelder kan pas detecteren als deze een spanningsval kan meten. Deze spanningsval wordt gecreëerd door de stroom door je lok die ook door de dioden loopt van je bezetmelder. (2 dioden in serie geven een spanningsval van 1,4 Volt wat de elektronica van je bezetmelder kan meten. Maar, omdat een digitale stoom in twee richtingen loopt en de dioden de stroom maar in één richting doorlaten, worden er nog twee dioden anti-parallel geplaatst over de eerste twee om deze stoom ook in de andere richting door te laten. Dit zit allemaal al in je stroom bezetmelder, en is eigenlijk hetzelfde als de diodeschakeling)

Nu, het deel van de rails die niet via je bezetmelders gevoed worden, hebben deze spanningsval niet. Vandaar de extra diodeschakeling om deze spanningsval te creëren waardoor heel je baan werkt met dezelfde baanspanning. Als het kan gebruik je om de rest van de baan te voeden dioden met dezelfde opbouw zoals deze toegepast in de bezetmelder, meestal een diodebrug. (in een diodebrug zitten deze 4 dioden)

Een diodeschakeling heb je niet nodig voor elk puntstuk apart, in principe is één genoeg voor heel de baan die niet aangesloten is via een bezetmelder, als de stroom erdoor wel beperkt blijft!

Heb je nu geen dioden of diodebrug (en een weerstandje), dan kan je de niet te detecteren delen van je baan ook voeden via 1 van de stroom detectie ingangen van je bezetmelder, deze ingang van je bezetmelder kan je dan niet gebruik om je baan op te volgen. 

Ik raad wel aan een aparte diodeschakeling te gebruiken!

Hopelijk is het wat duidelijker,

Geert
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Dirk op 19 juli 2017, 14:32:46
Aha, weer een lichtje.. en als ik een stroommelderpunt gebruik is de wissel gelijk terug gemeld. En ik moet niks aan de wissel knippen?

Dirk

Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Remunj op 19 juli 2017, 14:40:02
Dirk,

Had je nu de tip van 72sonett op de vorige blz opgevolgd dan had het lichtje al eerder gaan branden.  ::) :angel:
Daar stond nl. de link naar de encyclopedie met daarin dezelfde uitleg als Geert hier geeft.
Maar dan moet je natuurlijk wel adviezen opvolgen.  :police:

Had ook je vraag over het typ dioden al beantwoord geweest  ;)
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Karst Drenth op 19 juli 2017, 14:40:42
Citaat van: Dirk
.. en als ik een stroommelderpunt gebruik is de wissel gelijk terug gemeld. En ik moet niks aan de wissel knippen?

...Ik detekteer alle wissels ook en voed die vanuit de terugmelder...

Correct, dat bedoelde ik in bovenstaande post te zeggen ;)
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Wim Ros op 19 juli 2017, 16:21:27
Aha, weer een lichtje.. en als ik een stroommelderpunt gebruik is de wissel gelijk terug gemeld. En ik moet niks aan de wissel knippen?

Dirk
En als je hem aansluit op een diodeschakeling dan hoef je ook niets aan het wissel te knippen, je hoeft sowieso niet aan of in het wissel te knippen.
Heeft dus helemaal niets te maken met het gebruik van een diodeschakeling of bezetmelderpunt.

Dus wissel ongedetecteerd of gedetecteerd. Als je nu vertikt om te denken, doe het dan ook niet en volg gewoon blind de gegeven aanwijzingen op.

Mvg
Wim.
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Dirk op 19 juli 2017, 16:27:13
Citaat
Als je nu vertikt om te denken, doe het dan ook niet en volg gewoon blind de gegeven aanwijzingen op.

Bedankt, zo ken ik je weer...   :(
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Wim Ros op 19 juli 2017, 17:40:51
Ja Dirk, jij bent ook weer Dirk ten voeten uit. Afschuiven van je eigen onkunde op de gene die je probeert te helpen.

Ik heb je nu al meerdere keren geschreven dat je aan het wissel  zelf niets hoeft te veranderen, en dat je alleen 2 isolatie raillasjes op de puntstukspoorstaven hoeft te zetten.
En als je het wissel als ongetetecteerd opneemt dat je ook het puntstuk moet aansluiten op de diodeschakeling die je ook gebruik voor je andere ongedetecteerde delen, zo ook het wissel zelf dus.

En als je het wissel opneemt in een gedetecteerde deel dat je het puntstuk aansluit op dezelfde melder als het wissel zelf.
Wat is daar nu zo moeilijk Dirk???

Gewoon niet willen lezen of niet willen doen wat ik je nu al een week schrijf en duidelijk maak, maar dat is zoals het al jaren is, en ik ben bang dat dit nooit zal veranderen gezien je onwil tot bijleren. Je krijgt nu precies dezelfde informatie die je al gekregen hebt, en nog steeds kun je er niets mee of doe je er iets mee.

Mvg
Wim.
Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Edsko Hekman op 19 juli 2017, 19:59:47
Ik ga een mod vragen hier even een slotje op te zetten vanwege de onvriendelijkheden die hier door dit draadje vliegen. Even een kleine periode van afkoeling.

Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk

Titel: Re: servodecoder rosoft diode schakeling
Bericht door: Bert van Gelder op 19 juli 2017, 20:12:25
Gedaan.

Als er iets inhoudelijk te melden valt, druk dan even op de knop 'meld bericht aan de moderator'.

Gr, Bert
Team moderatoren