BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: wimk op 11 januari 2017, 22:32:45

Titel: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 11 januari 2017, 22:32:45
Sinds een paar maanden ben ik bezig met een nieuwe baan. Ik heb de ruimte van 3,40 meter lang tot mijn beschikking. De oude (kortere baan) is gesloopt, de spullen in dozen, en nu ben ik bezig met het opbouwen van de baan. In dit draadje zal ik pogen regelmatig de vorderingen van mijn bouwactiviteiten te laten zien.
Mijn oude draadje is nog te zien onder de link  http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,61921.60.html (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,61921.60.html), een bouwdraadje dat nu dus is afgesloten.

Een aantal uitgangspunten:
-   Ik houd van rijden. Rangeren hoeft voor mij niet zo.
-   Ik rijd met korte, vaste eenheden.
-   Ik wil een berg (rechts op de baan), een dorp (links op de baan), een kanaal (midden)
-   Onder de berg enkele tunnels
-   Een enkelsporige baan, met hier en daar een passeerstation. Aan beide kanten een keerlus
-   Een schaduwstation met 5 sporen
-   Schaal h0

Na veel tekenen, evenzovele tekeningen weggegooid hebbend, ben ik uiteindelijk tot het volgende resultaat gekomen. Hieronder mijn baanplan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-baanplan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-baanplan.jpg)

Links boven het schaduwstation. Ligt op 19 cm onder nulniveau. Bovenaan (tegen de klok rijdend) kom je van boven naar beneden. De keerlus wordt altijd met de klok mee bereden, waarna op 5 sporen het schaduwstation kan worden bereikt.

Rechtsboven het erboven liggend niveau (ca. 9 cm onder nul-niveau). Van onder naar boven gaand kom je (met de klok rijdend) rechtsboven uit. Rechts vooraan een passeerstation, dat vooraan iets uit de baan piept. Direct bij de wissels duikt de baan aan beide kanten een tunnel in.

Linksonder het niveau-0. Links kom je vanuit het schaduwstation. Vooraan (op niveau 0) een stationnetje met een kopspoor. Korte treinen (railbus) die niet naar het schaduwstation gaan kunnen daar keren). Rechts draait het onder de berg door en stijgt het naar ca.7 cm hoogte Daar is weer een station. Net voor dat station ligt van boven naar beneden een kanaal, dat dus op 7 cm hoogte wordt gepasseerd.

Rechtsonder het volgend niveau. De lus links gaat weer verder naar boven. Het dorpje blijft op 7 cm hoogte liggen. Waarschijnlijk komt er in het dorpje nog een tramlijn te liggen, grotendeels evenwijdig aan de schuin getekende spoorlijn, met links een lus door het dorpje. De spoorlijn draadit dus achterom het dorpje en stijgt verder naar boven, gaat weer over het kanaal (op ca.15 cm) en draait rechts op de tekening in een keerlus. Het linker deel van die keerlus ligt in de open lucht tegen de berg, het rechter deel van de keerlus ligt in de berg. Op ca. 40 cm voor het wissel komt een tunneluitgang.

Voor het grootste deel van de baan kom ik uit op ca. 2 procent stijging, met op een paar plaatsen tot 2,5 procent. De rails zijn van Piko-A. De bogen die ik gebruik zijn scherpe bogen van 36 cm boogstraal, op mijn vorige baan bleek dat geen probleem te zijn. Omdat ik toch met korte, tweeassige wagens en rijtuigen rijdt, is dat verder geen probleem. Eigenlijk is alleen de boog links van 7cm hoogte naar 15 cm hoogte een in het zicht liggende boog, net als een deel van de keerlus rechts bovenaan (niveau +1). De andere bogen liggen allemaal in een tunnel.

Binnenkort meer foto’s over het bouwproces dat ik de afgelopen maanden al heb doorgemaakt.

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 12 januari 2017, 19:45:00
En dan hier de eerste foto's.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0001.jpg)
De lus aan het einde van het schaduwstation. Op de planken vooraan komt e-e-n spoor naar rechts (het meest linker spoor, dat in de lus verder moet gaan, en 5 sporen die alle van rechts naar links op de foto worden bereden.
De rails liggen nog los. Uiteraard komt er isolatiematiaal onder.
Op de plank links komt het stijgparcours van niveau 0 (schaduwstation) naar niveau 1 (passeerstation).
De wandplaatmet bergen/bebouwing loopt nog niet verder. Rechts komt nog een wandplaat met plaatje van bergen. Ik denk dat dat pas gebeurt als ik die berg wat vorm ga geven, pas in een later stadium.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0002.jpg)
Een foto naar de andere kant genomen.
De plaat aan de wand met dorp en berglandschap sluit als het goed is straks aan op het bovenste niveau. Voorlopig hangt het nog maar wat in de lucht.
En de rommel? Die laat ik voorlopig nog onder en achter de baan, straks moet dat weg om kruipruimte te krijgen als ik van onderaf bij de baan moet zijn. Maar dat komt later wel.

Wordt vervolgd.
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 16 januari 2017, 18:12:29
Voor de volgende fasen moest er eerst nog wat worden besteld.
Hieronder de aankomst van de bestelling. Vooral die flexrails zorgen ervoor, dat het pakket erg groot is. Een heleboel zakjes met lucht zorgen voor de opvulling van de doos.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0003.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0003.jpg)

Onder de rails wordt eerst die blauwe vloer-isolatieplaat van de bouwmarkt aangebracht.  Hieronder een foto van de werkzaamheden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0004.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0004.jpg)

Die blauwe plaat wordt op de ondergrond vastgelijmd met lijm van diezelfde bouwmarkt.
(de rails die je ziet liggen, liggen los op een kastje dat onder de baan staat; ze moeten uiteraard later op de blauwe plaat komen te liggen)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0005.jpg)

Wordt vervolgd.
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 18 januari 2017, 20:23:21
Weer een stapje verder met de bouw.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0006.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0006.jpg)
Hier het schaduwstation. De rails liggen tijdelijk vast met schroefjes, die gaan later weg. Het linker spoor leidt naar de keerlus achteraan, waar de treinen naar de 5 opstelsporen gaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0007.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0007.jpg)
Een blik naar de andere kant. De sporen van het schaduwstation komen hier weer samen, en gaan verder in het enkelspoor langs de muur.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0008.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0008.jpg)
En nog een plaatje van twee treinen in het schaduwstation. Nu nog goed bereikbaar, straks ligt dit onder de plaat waar het landschap op komt.

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 19 januari 2017, 20:20:38
Na het leggen van de rails volgde het vastlijmen. Tot nu toe waren de rails met een schroefje en een ringetje gefixeerd, nu gaan de schroeven eruit, en wordt de rail met houtlijm vastgelijmd op de blauwe onderplaat.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0009.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0009.jpg)

Hieronder een overzicht. Achteraan ligt de lijm onder de rails nog te drogen onder een zwaar balkje. In het stuk vooraan (de evenwijdige sporen en het hoger gelegen stukje spoor) zie je de ringetjes nog zitten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0010.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0010.jpg)

Wordt vervolgd
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 21 januari 2017, 20:17:28
In de vorige post vertelde ik, dat de rails tijdelijk waren vastgezet met een schroefje en een ringetje. Hieronder twee foto's van de werkwijze waarop dat gebeurde.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0011.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0011.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0012.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0012.jpg)

Ik was in het verleden behoorlijk sceptisch over geluidsisolatie. Ja, ja, dacht ik, wat maakt dat nou uit.
Nu ik deze nieuwe baan aan het bouwen ben, heb ik kunnen vergelijken. De rails waren tijdelijk gefixeerd met een schroef, en zaten op die plaats dus vast aan de onderplaat. Voor de rest lagen de rails nog los op de blauwe isolatieplaat.
Tijdens proefrijden bleek je precies te kunnen horen als een trein over een schroefje reed. Het leek wel op de vroegere spoorwegen waar rails met bouten aan elkaar vastzaten. Kedeng, kedeng. Net zo bij het proefrijden op mijn baan. Een duidelijk hoorbaar verschil.

Ik ben dus genezen van mijn sceptisme. De rails worden later vastgelijmd (met houtlijm) op de blauwe isolatieplaat. Daarbij gaan de schroefjes er uiteraard uit.

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 28 januari 2017, 17:30:42
Weer een stukje verder met de bouw. Twee niveaus'. Het onderste is de ene kant van het schaduwstation. Over het bovenste probeert de V200 hoogte te winnen om bij het later aan te leggen basisniveau te komen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0013.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0013.jpg)

En hieronder nog een overzichtsfoto van het schaduwstation. Let niet op de rommel onder de baan, daar moet ik zeker nog wat aan doen, maar wie weet kan ik bepaalde dingen later nog gebruiken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0014.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0014.jpg)

En nog een detail van het bruggetje van het tussen-niveau. Het eindigt wat vreemd bij de muur, maar hoe het echt wordt, daar komen in een later stadium wel wat foto's op deze site te staan. De rails die er los op liggen zijn alleen maar een geisoleerd stukje als uitloop bij mijn eerste testritten op het schaduwstation en het tussen niveau. Later moet de rails naar links buigen om verderop op het basis-niveau uit te komen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0015.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0015.jpg)

Wordt vervolgd.
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 29 januari 2017, 16:05:49
En hier dan de situatie, waarbij er een bocht gaat komen. Vanaf het plankje overdwars de baan draait de baan (steeds verder stijgend) naar links, om langs de houten wand verder omhoog te gaan.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0016.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0016.jpg)

En hier dan de situatie, waarbij de baan het nul-niveau bereikt. Ik heb alvast e-e-n wissel losjes neergelegd. Op dat bovenste niveau moet straks de basis-plaat komen waarop de scenery gaat komen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0017.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0017.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 01 februari 2017, 16:22:53
Omdat het niveau met scenery zal gaan bestaan uit twee niveau's, en ik van tevoren niet zo goed kan zien hoe het eruit zal komen te zien, heb ik eerst op behangpapier de rails uitgelegd op ware grootte. Zo kan ik zien met welke maat ik het hout moet gaan zagen.

Hieronder twee foto's van het passen en meten in de woonkamer.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0018.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0018.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0019.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0019.jpg)

De maten heb ik overgenomen op het behangpapier, nu kan ik naar de bouwmarkt om multiplex te halen en op maat te zagen.

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 15 februari 2017, 17:17:07
Vandaag een hele dag kunnen werken aan de modelbaan. Vroeg naar de bouwmarkt om hout te halen, zagen, zagen, wiedewiedewage, in de juiste vorm voor de bodemplaat van de modelbaan.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0020.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0020.jpg)

Eerder had ik de rails uitgelegd op behangpapier, en daarop met potlood de vorm overgenomen. Kwam nu goed van pas. Zo kon ik de juiste maat overnemen op het hout en correct zagen. Het terras was net genoeg sneeuwvrij om de spullen neer te leggen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0021.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0021.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: Rondje_HO op 15 februari 2017, 18:10:06
Gelukkig goed weer ervoor  (y)  Ziet er indrukwekkend uit.
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: Sobat Kras op 15 februari 2017, 18:16:30
Er ligt wel een hoop zaagsel in je tuin........ :angel:
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: könings op 15 februari 2017, 19:42:19
Wit zaagsel. Misschien toch geen hout geweest, maar styreen 8)
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 17 februari 2017, 22:00:12
De eerste gezaagde plaat is op de baan aangebracht. Het schaduwstation dat er onder ligt komt zo wat uit het zicht te liggen, alleen de bovenplaat zal zichtbaar blijven.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-024.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-024.jpg)

En hier een stukje verder met de bouw. De gezaagde platen worden op de modelbaan bevestigd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-022.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-022.jpg)

Zo nu en dan moet je ook wel even passen en meten om te controleren of de hoogte goed is. Het is wat knullig als de baan klaar is, en het wagentje kan er net niet onderdoor. Hier een test voor de hoogte.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-023.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-023.jpg)
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 20 februari 2017, 21:46:07
Na het nul-niveau komt er ook nog een +1 niveau. Hier de eerste voorbereidingen.
Het hout van het eerste stukje hoog-niveau is aangebracht.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-025.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-025.jpg)

En vervolgens een stukje naar rechts. In het nul-nivau komt een stukje kanaal. Een aan de onderkant blauw geschilderd stuk plexyglas. Hieronder de eerste voorbereidingen voor het kanaal. De boormachine ligt op het nul-nivau. daarachter (met de losse stukken flex-rail) het +1 niveau:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-026.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-026.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: heuvelbaan op 20 februari 2017, 22:26:09
Komt er ook een aquaduct?
Zo te zien loopt het kanaal over je paradespoor heen?  ???

Groet Marco
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 20 februari 2017, 22:35:52
Nee, geen aquaduct. Het kanaal loopt tot waar het blauw eindigt, is dus doodlopend. Op het houten balkje vooraan komt nog een stukje multiplex. Dat wordt een dammetje waarover een spoor komt te lopen. Op dat niveau is het eigenlijke paradespoor. Dat eronder gelegen spoor is alleen maar een laaggelegen stukje, onderdeel van het vanuit het schaduwstation komende spoor.
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 25 februari 2017, 09:19:09
Even een zijsprongetje. Geen foto van mijn modelbaan dit keer.

Het werken aan de modelbaan gebeurt ook wel 's avonds, als het donker is. In mijn modelbaankamer hangt aan het plafond een TL-balk die goed licht geeft. Maar als je zo onder de baan aan het werk bent, dan is een looplamp toch wel erg gemakkelijk.

Ik beschikte altijd over een klein tl-armatuur dat ik met een lang snoer overal onder de baan kon gebruiken. Flexibel en goed verplaatsbaar. Maar bij een leeftijd van 31 jaar hield deze er toch een keer mee op.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0027.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0027.jpg)

Even wat rondgekeken, maar een vergelijkbare lamp kost al gauw enkele tientjes.
Gelukkig hadden ze bij de bouwmarkt de hieronder getoonde lamp. Eigenlijk bedoeld om aan een plafond of muur in de buitenlucht te hangen. Maar ook goed geschikt voor werk onder de modelbaan. De lamp is helemaal dicht, geen enkel gevaar voor aanraken van stroomdraadjes. Het snoer van de oude lamp overgezet en voor 4.50 euro beschik ik weer over een perfecte looplamp.

Hieronder twee foto's van de nieuwe looplamp.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0028.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0028.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0029.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0029.jpg)
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: GD op 25 februari 2017, 09:28:15
Hoi Wim,
Ik had je nieuwe topic nog niet gezien. Zo te zien heb je een flinke rijlengte weten te maken. Ik ben benieuwd naar de voortgang.

Groeten,
Gerard
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 26 februari 2017, 13:54:36
Weer een stapje verder met de bouw. De plaat van het boven-niveau ligt er nu op. De rails liggen nog los, nog geen isolatie, draadjes nog niet aangesloten, even losjes een huisje erbij gezet. De drie sporen op de voorgrond vormen samen een station. Alles is nog niet in definitieve vorm, maar je kunt toch al een beetje zien hoe het gaat worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0030.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0030.jpg)

En hieronder een beeld naar rechts gekeken. Het kanaal is nu zichtbaar. In antwoord op de vraag van Marco, er is nu te zien, dat het kanaal doorlopend is. Het enkelspoor direct naast het kanaal gaat over een dammetje van het kanaal. De rails op de achtergrond zijn nog een grote warboel, ze liggen er even om te kijken of wat ik had bedacht ook realiseerbaar is, of de toekomstige bocht het bovenste niveau straks niet net haalbaar zou zijn of zoiets. Op die achtergrond komt straks een berg met hier en daar tunnel-ingangen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0031.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0031.jpg)

En hier nog een detail-foto van het kanaal. Het bruggetje staat even los op een blokj, van links naar rechts gaat daar straks een spoor overheen. Op de achtergrond, tegen de muur (bij de landschapsfoto) komt er nog een hoger gelegen brug of viaduct. Maar dat komt pas later.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0032.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0032.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: Timo op 28 februari 2017, 12:40:13
Begint ergens op te lijken (y) Leuk!

Mag ik nog twee opmerkingen maken over de lamp?
- Zorg dat het snoer vast zit in de lamp. Omdat het een lamp is die je "normaal" niet los aan een snoer hebt komt de draad er nu waarschijnlijk gewoon uit. Maar als je blijft hangen trek je dan makkelijk de draden eruit. Leg even een dikke knoop in de draad die niet door het gat in de lamp past, zo kan je de draden niet los trekken
- Beste lamp om er in te gebruiken, een ledlamp en op nummer twee een spaarlamp. Niet om nu stroom te gaan zitten besparen, maar een ledlamp kan veel beter tegen trillen/vallen/bewegen dan een gloeilamp en veel veel veel beter dan de moderne halogeen gloeilampen. Bijkomend voordeel, de lamp wordt een stuk minder heet. Voor €7,- heb je twee goeie robuuste ledlampen (http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/70321658/) bij de geel blauwe winkel uit Zweden :)


Timo
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 28 februari 2017, 22:44:43
Timo,
Bedankt voor je raadgevingen.

Ik heb inderdaad een knoop gelegd in het snoer (binnenin de lampkast). Mechanische trekkrachten komen dan niet op de metalen kern van het snoer, dat met een klein schroefje vast zit, maar op het heles snoer. Het zal dus niet gebeuren dat het snoer lossschiet waarbij de metalen kern bloot komt te liggen.

Ik heb er een spaarlamp ingedaan. Die wordt niet zo warm, en geeft voldoende licht. En ik ga er niet mee gooien, dus qua breekbaarheid valt dat wel mee.

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: Timo op 28 februari 2017, 22:58:18
Spaarlamp is inderdaad mijn tweede keuze. Maar vooral met de halogeen gloeilampen hoef je er echt niet mee te gooien om hem stuk te krijgen. En dan bedoel ik niet het glas maar dat hij geen licht meer geeft. Als hij goed heet is is een tikje al genoeg. En voor een looplamp is dat wel wat vervelend ;D


Timo
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 04 maart 2017, 10:02:41
Voor geluidsisolatie komt er onder de rails eerst de blauwe isolatieplaat van de bouwmarkt. Hieronder een foto van de bouwwerkzaamheden met de isolatieplaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0035.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0035.jpg)


Uit het verleden heb ik gemerkt, dat als je gaat ballasten, dat er dan altijd wel een klein beetje de ondergrond doorschijnt. Nu is blauw niet zo' natuurlijke kleur voor een ondergrond. Daarom heb ik mijn isolatieplaten eerst bruin geschilderd. Schijnt er dan toch wat door omdat ik niet op 100% mijn ballast neerstrooi, dan schijnt bruin door en niet blauw.
Dus eerst bruin geschilderd (met een restje acrylverf van een schilderscursus van mijn vrouw):

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0033.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0033.jpg)

En hieronder dan zoals de kleur wordt. De rails zijn even tijdelijk opzij geschoven om de verf te laten drogen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0034.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0034.jpg)
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 08 maart 2017, 09:56:19
De blauwe platen zijn bruin geworden. Nu de rails daarop bevestigen. Wat houtlijm op de blauwe/bruine onderplaat, de rails erop, en even een gewichtje er bovenop.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0036.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0036.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0038.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0038.jpg)

Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 15 maart 2017, 17:07:46
Het werk aan de treinbaan ligt even een beetje stil. Ik moet nog wat hout zagen, wat ik meestal buiten doe; binnen op de modelbouwkamer zou het stof anders al snel lagen dik liggen, niet zo fijn. Laat het nou op die zaterdagen dat ik vrij ben en tijd hebnou net pijpenstelen regenen. Buiten zagen is dan even niet mogelijk. En  op een andere zaterdag houden ze nou net weer een modelbouwmanifestatie in Utrecht waar ik bij wilde zijn, kon ik ook al weer niet zagen.

Kortom, even tijd voor wat anders.

Daarom ben ik begonnen met het korte trambaan op mijn modelbaan Langdorf. Het wordt een pendelbaantje, waarop een tram heen en weer rijdt, met halverwege nog een halte.

De aansturing van het geheel is met een Arduino. Op mijn bureau heb ik eerst maar eens de besturing in elkaar gezet en getest. Het geheel op een plankje gemonteerd, dat kan ik nu lekker testen, en later makkelijk onder de baan aanbrengen. Erop zijn te zien:
- voeding 5 volt voor de Arduino
- voeding 5 volt voor het relais (bekrachtigd is heen rijden, onbekrachtigd is terug rijden
- voeding 12 volt voor het rijden van de tram
- een blokje met twee transistors voor versterking van de twee signalen die uit de Arduino komen. E-e-n voor het pulsbreedte-modulatie-signaal, waarmee ik de tram aanstuur, en e-e-n voor aansturing van het relais (heen/terug). Verder zien we hierop het relais (gele blokje).

Hieronder enkele foto's van de test-opstelling.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0039_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0039_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0040.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0040.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0041.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0041.jpg)

Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 22 maart 2017, 09:56:27
Het werd tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Ach, het gaat zo langzaam aan. Een plankje over, je weet nooit of je het nog kunt gebruiken. Leg maar onder de modelbaan. Een stukje plexyglas, een balkje, een stukje multiplex, ......
En voor je het weet, ziet de ruimte onder de modelbaan er zo uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0042.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0042.jpg)

Tijd voor schoonmaak dus. Van mijn nieuwe baan is de constructie nu zo goed als af, de berg komt over een jaar pas, dus restjes hout worden toch niet meer gebruikt, plankjes enzovoort zijn niet meer nodig.  Hieronder een foto na de schoonmaakwoede:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0043.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0043.jpg)

Zo kan ik overal weer een beetje bij zonder me in allerlei bochten te moeten wringen.
Hieronder nog een plaatje van de troep die even in de tuin geparkeerd ligt voordat ik het naar de vuilstort breng:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0044.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0044.jpg)

Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 22 maart 2017, 14:39:35
Even een klein filmpje gemaakt van de eerste ritten met de tram op Langdorf.
De snelheid is nog niet helemaal goed, die mag nog wat langzamer.
Maar het geeft alvast een indruk van de tramritten op Langdorf.

Trambaan op modelbaan Langdorf (https://youtu.be/7_LTfqehgiE)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 22 maart 2017, 21:45:47
En ook nog maar een paar foto's van het tram-pendelbaantje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0045.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0045.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0046.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0046.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0047.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0047.jpg)

Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 24 maart 2017, 18:12:06
Inmiddels ook weer wat verder met de bouw.

Het station krijgt vorm. De blauwe ondervloer-plaat is bruiin geschilderd. Als er na het ballasten nog een klein beetje ondergrond doorschijnt, dan is dat niet felblauw maar bruin, is toch wat natuurlijker. Ik heb even het stationsgebouw dat op mijn vorige baan stond ernaast gezet, zo krijg je wat idee hoe het eruit gaat zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0048.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0048.jpg)

En zo gaat het bruggetje over het kanaal eruit zien. De landhoofden zijn nog kaal, daar gaat later wel wat aan gebeuren. Hier een foto van de basis.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0049.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0049.jpg)

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 25 maart 2017, 17:59:47
Dankzij een zaterdag met mooi weer kon ik buiten zagen en binnen bouwen.
Hieronder de vorderingen voor de laatste lus, die bovenaan de baan is gelegen. Het grootste deel daarvan komt in een tunnel te liggen, dus scherpe bogen zijn niet zo erg.

Hier een overzichtsfoto:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0050.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0050.jpg)

Bij het bouwen moet je je hersens er goed bijhouden. Hoogte van een trein (zonder bovenleiding) is volgens NEM102 59 mm. Tel daarbij 5 mm voor de spoordikte, 3 mm voor de blauwe plaat en 12 mm voor de multiplexplaat, dan kom je op 79 mm minimale hoogte. Dus een steuntje gemaakt op 8 cm boven het vorige niveau. Als je geen rekening houdt met het feit dat het beugeltje en hulp-plankje zelf samen ook 15 mm hoogte innemen, dan krijg je dit resultaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0051.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0051.jpg)

Toch wat slordig als je daar pas laat achter komt. Maar ik had toch maar even de hoogte gecontroleerd met dat wagentje (het hoogste in mijn verzameling). En dan zie je het resultaat op de hierboven getoonde foto. Gelukkig was het snel te herstellen, ik heb nog wel wat speling, en het plankje kon best 15 mm hoger bevestigd worden, met het volgende resultaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0052.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0052.jpg)

Dat past beter.
Inmiddels is het houtwerk voor de baan helemaal gereed, de laatste lus is dichtgemaakt.

Wordt vervolgd.
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 27 maart 2017, 20:08:04
Nog wat foto's van de bouw-werkzaamheden.

Een overzicht van de keerlus op het hoogste niveau. Daaronder het kanaal met middenin het bruggetje. Helemaal links zien we een hooggelegen tracee over het kanaal. Dat moet een hooggelegen viaduct worden, de afwerking komt later wel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0053.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0053.jpg)

Hieronder een foto van de stations-omgeving. Het stationsgebouw is afkomstig van mijn vorige baan (de naam Neustad moet nog worden vervangen door Langdorf). Ik ben begonnen aan d perrons. Eem plankje multiplex 12 mm, met daarop papier met een afdruk van tegels of steentjes.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0054.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0054.jpg)

En nog een foto van het station vanuit een andere hoek.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0055.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0055.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 22 april 2017, 18:21:55
Er zijn weer wat vorderingen bij de baanbouw van Langdorf.

Ik wil  (behalve het kanaal dat je op de eerste foto nog net rechts bovenaan kunt zien) ook een beekje op mijn baan. Dat stroomt altijd wat lager dan het omliggende land. Nu is het best lastig om op een vlakke plaat een waterpartij in de diepte te maken. Als je niet de diepte in kunt gaan, daarom de beide oevers van het beekje maar wat verhoogd. Aan beide kanten op de grondplaat wat restjes multiplex gelijmd. Dan ben je 12 mm hoger. De glooiingen naar de beek, en aan de voorkant naar de rest van de grondplaat heb ik met gips opgevuld/afgestreken.

Hieronder ekele foto's van de aanleg van het beekje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0056.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0056.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0057.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0057.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0058.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0058.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 23 april 2017, 13:51:36
En hier een stap verder met het beekje.
Het water is blauw geschilderd. De weg grijs. Je begint nu een beetje te zien hoe het gaat worden.
Het beekje mondt uit in het kanaal, dat op de tweede foto goed is te zien.
Gras komt in de volgende stap.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0059.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0059.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0060.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0060.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: Timo op 24 april 2017, 13:06:50
Lekker bezig! (y)

Ben alleen bang dat blauw wel een beetje optimistisch is ;D Meeste sloten en kanalen in Nederland en Duitsland zijn toch eerder grijs bruin...


Timo
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: Arbhin op 24 april 2017, 15:15:52
Bij de meeste wateren is het oppervlak niet helder genoeg om door het oppervlak heen te kijken en het leven in het water zelf te kunnen zien.
Door dat het wateroppervlak voor het zicht 'dicht' is, reflecteert het zicht op het wateroppervlak als op een spiegel. Naargelang van de helderheid van het oppervlak is de spiegeling meer of minder volledig (vaker niet dan wel). Als gevolg ziet men in het oppervlak van het water de lucht of de omgeving.

 :angel:Bij troebel water kun je een brug erover heen zetten en een lied erover schrijven :angel:.

Bij bewolkt en grijs weer: zal het oppervlak van het water grijs overkomen.
Bij helder weer: Zal het oppervlak veel meer blauw weerspiegelen (lucht-blauw)
Het komt zeer weinig voor: Maar de wateroppervlakten waar je het leven onderwater ziet, is vreemd genoeg water waar een zuurstof tekort heerst.
(bron: https://www.vitens.com/pers-en-nieuws/blogoverzicht/waarom-is-de-zee-blauw-terwijl-water-geen-kleur-heeft)

Hopelijk helpt dit bij het kleuren van uwen modeltafereel.

Met vriendelijke groet,

Arbhin
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 24 april 2017, 15:22:04
Citaat
sloten en kanalen in Nederland en Duitsland

Tja, deze modelbaan is geen Nederland en het is geen Duitsland. Het is Langdorf  ;D

Maar om wat serieuser op jullie opmerkingen in te gaan, het blijkt in de praktijk erg mee te vallen. Het is niet zo fel blauw als het op de foto lijkt te zijn. Als er straks nog gras en ander onkruid op de oever komt, dan valt dat streepje blauw in de beek niet zo op (hoop ik). De toekomst zal het leren.

Hartelijke groeten
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 26 april 2017, 11:14:42
De gras-leverancier is langsgeweest. Met houtlijm de boel ingesmeerd, ruim gras gestrooid over alles heen, beetje aangedrukt en de lijm laten drogen. Hieronder wat foto's van deze actie.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0061.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0061.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0062.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0062.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0063.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0063.jpg)

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 01 mei 2017, 15:28:51
Het gras was in grote hoeveelhedenopgebracht. Nadat de lijm was opgedroogd kon het overtollige gras met de stofzuiger (panyt over de zuigmond) worden weggezogen. Hieronder enkele foto's van het resultaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-064.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-064.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-065.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-065.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-066.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-066.jpg)
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: jandcargo op 01 mei 2017, 22:10:25
Hallo Wim,

Goed bezig!
OM het gras en groen beter dekkend te krijgen kun je eerst het groen droog op de plek aanbrengen
en dan ruimschoots indruppelen met verdunde houtlijm.
Een drup afwasmiddel erbij om de oppervlaktespanning te breken.
je kunt gewoon kletsnat indruppelen met bv een pipet.
je kunt dan evt nog wat strooisel bij strooien
na droging zit het allemaal vast

Tja en die kleur van die sloot.....
Ik zou er een keer een kleine excursie aan wagen om die kleur in de echhie nog eens te bestuderen.

succes jandcargo
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 08 mei 2017, 19:32:39
Volgende fase. Het ballasten. Eerst maar eens de sporen in het station van Langdorf bewerkt, eens kijken hoe het gaat. In het verleden heb ik wel geballast met aquariumgrind, maar daar was ik niet zo tevreden over, de korrels zijn toch net te groot, te grof. Op OnTraxs een (klein) zakje ballast gekocht. Nog niet genoeg voor mijn hele baan, maar eerst maar eens wat proberen en het resultaat ervan bekijken.

In een eerdere fase heb ik de ondergrond bruin geschilderd, zodat je bij kleine oneffenheden niet direct de blauwe onderplaat te zien krijgt. In de middenberm (tussen de sporen) had ik met een fijn korrelmateriaal ook al een bodempje gelegd in grijze kleur.

Hieronder enkele foto's van het ballast-proces.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0067.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0067.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0068.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0068.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0069.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0069.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: nighttrain1 op 08 mei 2017, 22:08:23
Netjes gedaan! Hop volgende deel.....
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: a.moonen op 12 mei 2017, 15:55:24
Je gaat hard zeg, wel een veel beter resultaat zo met de fijnere ballast. (y)

Grtz
Arnold
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 10 juni 2017, 16:31:51
Het is al weer even geleden, dat er wat nieuws te melden viel over Langdorf. Maar nu is het toch weer zo ver.
Ik ben begonnen met de tunnelportalen. Er komen er vijf, en misschien later nog twee. De eerste wordt nu aan gewerkt. Hieronder een beeldverhaal van het maken van de tunnelportalen.

Eerst een overzichtsfoto van de locatie:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0070.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0070.jpg)

Het tunnelportaal aan de achterkant met bisonkit vastgelijmd op twee blokjes hout. Houtlijm zou niet houden op het plastic van de portalen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0071.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0071.jpg)

Op papier heb ik steentjesmotief afgedrukt. Dit met hou lijm op een blokje hout geplakt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0072.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0072.jpg)

Vervolgens alles op de bodem vastgelijmd. Links en rechts dus een blokje met steentjespapier erop, vooraan het tunnelportaal. Op de volgende foto is het nog niet gereed, het tunnelportaal moet nog wat naar achteren worden geschoven, dan sluit het later prima op elkaar aan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0073.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0073.jpg)

Vervolgens met karton de bovenkant en aan de linkerkant naast het gordijn afgeplakt. De gleuf links wordt later nog met gips bijgesmeerd, en er komt bovenop het horizontaal liggende karton nog wat groen of zoiets.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0074.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0074.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 11 juni 2017, 14:54:42
Nog een laatste plaatje van de eerste gereedgemaakte tunnelingang. De open ruimte rechts achter de locomotief moet nog worden dichtgemaakt met een glooiing (doe ik met karton en gips).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0075.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0075.jpg)

Vervolgens een paar foto's van de tweede tunnelingang. De bedoeling is, dat de bovenste rail open blijft. De middelste rail gaat na de overweg in een tunnel (waar het tunnelportaal staat). De rails rechtsonder zijn open tot zover de bruingeschilderde bedding; ook daar zal later een tunnelingang omen.

Eerst een foto van de kale situatie (tunnelportaal even losjes neergezet).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0076.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0076.jpg)

Vervolgens een foto van het tunnelportaal, met daarachter aan beide zijden een houten plankje. Aan dat plankje is papier met steentjesmotief vastgeplakt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0077.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0077.jpg)

Tenslotte nog een overzichtsfoto. De loc met goederentrein kot uit de tunnel. Voor de loc komt een overweg (het huisje staat nu nog los en verkeerd op de weg). De ruimte net achter het tunnelportaal, de bovenkant van de tunnel, laat ik maar open. Dat komt straks toch midden in de berg te liggen. Eventuele lichtdoorschijning zal niet optreden, en je ziet die bovenkant toch niet. Dichtmaken is dus niet nodig.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0078.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0078.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0078.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0078.jpg)
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 15 juni 2017, 19:45:02
Een volgend tunnelportaal geeft wat meer problemen. De ingang is dusdanig scheef ten opzichte van de sporen, dat een plastic tunnelportaal hier niet mogelijk is. Daarom wordt dat een zelfbouw tunnelportaal. Eerst de wanden van de tunnel maken, een blokje hout met op papier afgedrukt steentjesmotief. Hieronder enkele foto's

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0079.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0079.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0080.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0080.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0081.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0081.jpg)

Met een stukje hout alvast een beginnetje gemaakt. Later komt daar een tunnelportaal tegenaan. Dat maak ik dan met klei, waar ik met een schroevendraaier de groeven in maak. Maar dat komt later.

Wordt vervolgd.
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 17 juni 2017, 13:36:42
Tijdens het stijgen vanuit het schaduwstation naar boven toe komt de trein even aan de voorkant van de baan te voorschijn. Daar is de helling nu nog open, die moet worden dichtgemaakt. Hieronder drie foto's van dit proces. De bovenste sporen, waar het seinhuis staat, vormt het nul-niveau waar huisjes e.d. zijn te vinden.

De bovenste foto geeft een overzicht hoe het was (nog open). De tweede foto geeft de constructie; stevig karton van een verpakkingsdoos. Bij de derde foto is het dichtgesmeerd met gips, zodat het meer op een rotspartij lijkt. Met wat acrylverf moet er nog wat kleur in worden aangebracht, maar dat komt later wel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0082.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0082.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0083.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0083.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0084.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0084.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: tuurtje op 17 juni 2017, 14:37:27
Wim,

Heel erg leuk  (y)

Groetjes

Arthur
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 18 juni 2017, 17:09:38
Ook aan de linkerkant van de baan zijn er wat stukken die moeten worden dichtgemaakt. Op de eerste foto zien we nog net een stukje blauwe onderplaat van het schaduwstation. De lijn die uit de tunnel komt is het nul-niveau en gaat rechts (na het wissel) naar het station. De bovenste lijn is het tweede niveau, waar de lijn dan na een lus weer bij uitkomt.

Dat gat moest worden dichtgemaakt. Hieronder enkele foto's van het proces. Met karton dichtgemaakt. Naast de tunnel komt er een paadje dat van onder naar het bovenste niveau loopt. Met wat karton vormgegeven. Vervolgens met gips alles dichtgesmeerd.

Tegelijk ook maar even de oprit naar de overweg op het bovenste niveau wat aangesmeerd (links, net boven het tunnelportaal).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0085.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0085.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0086.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0086.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0087.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0087.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0088.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0088.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: GD op 18 juni 2017, 17:30:11
Is het nog een beetje uit te houden in je treinenruimte?

Groet,
Gerard
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: tuurtje op 18 juni 2017, 17:42:48
Off topic,

Bij mij is het 30,2°C op zolder, dankzij de omgekeerde Meeuwen mepper   ;D is het nog dragelijk.

On topic

Groetjes

Arthur

Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 18 juni 2017, 17:55:55
Gewoon accepteren, dat de KLM (Kamertje Langdorf Meteodienst) deze hittegolf in de weersvoorspelling heeft opgegeven.
En verder 's avonds ramen wijd open, overdag rolluiken en ramen potdicht. Zo blijft het redelijk op temperatuur.

Groeten,
Wim
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: Fritsprt op 18 juni 2017, 20:23:07
Wim, goed bezig! mooi bouwproject met lekker veel foto's.

Succes Frits
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 21 juni 2017, 21:22:10
En hier nog twee foto's van de afwerking van het gedeelte bij het tunnelportaal.
Het moet nog wat worden aangevuld met wat bomen en ander groen, maar alles op z'n tijd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0089.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0089.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0090.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0090.jpg)

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 22 juli 2017, 12:12:38
Terug van vakantie, even geen posts gedaan. Maar nu weer met goede moed verder.
Het spoor dat vanaf het schaduwstation naar boven komt, ligt over ongeveer anderhalve meter aan de voorkant in het zicht. Het komt onder een scherpe hoek vanuit de tunnel, reden dat een gekocht tunnelportaal daar niet past. Ik maak dat dus zelf. Met DAS-klei vorm gegeven, met een schroevendraaier steentjesmotief erin. Later zal ik dat met verf op kleur brengen.

Hieronder enkele foto's van het proces van het maken van het tunnelportaal.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0091.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0091.jpg)
Een overzicht van de locatie. Met een restje hout een framework gemaakt. Eerst met afgedrukt steentjesmotief de binnenwand van de tunnel alvast gereedgemaakt. Daarna de houten stukjes aangebracht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0092.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0092.jpg)
Het basismateriaal waarvan het tunnenportaal wordt gemaakt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0093.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0093.jpg)
Een stukje klei. Met een schroevendraaier daarin steentjesmotief aangebracht. Twee plankjes dienen als steun om het uitzakken van de nog natte klei te voorkomen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0094.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0094.jpg)
En hier zien we dan het voorlopige resultaat. De stukken klei aangebracht met houtlijm, mijn ervaring is, dat dat goed blijft zitten. Nu even laten drogen.

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 23 juli 2017, 19:45:03
Op mijn modelbaan ligt ook een trambaantje, een pendelspoor van ca. 2,5 meter. Een deel ga ik ballasten, maar bij een deel (een stukje stad, waar veel huizen komen te staan) is het de bedoeling dat er straatspoor komt. De baan zelf heb ik met flexrail gevormd, boogstraal ca. 22 cm. Met karton ga ik nu het straatspoor maken.

Dit weekend lekker bezig geweest. Vooral veel knippen, een randje weg, nog een randje, ai, net een mm teveel weggeknipt, dan maar weer opnieuw. Vooral in de bochten is het lastig, en precies knippen.

Mijn dochter zit op een studentenkamer, en op mijn opmerking dat ik wat pizza-dozen kon gebruiken gaf ze aan, dat ze er op hun studentenverdieping nog wel een stuk of tien, twintig beschikbaar hadden. Het is maar goed dat je als vader het eetpatroon van de studenten niet iedere dag volgt.

Hieronder enkele foto's van het bouwproces.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0095.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0095.jpg)
Eerst een proefstukje. Eerst een smal stuk pizzadoos van 12 mm tussen de railklemmen. Daar bovenop een wat breder stuk van 14 mm. Dan blijft er net genoeg over voor de flenzen van de tram.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0096.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0096.jpg)
Hier zien we de constructie. Twee lagen pizza-doos. De stukjes karton liggen hier nog los, niet helemaal recht. Bovendien kan de bovenste laag nog net een mm breder zijn, dat staat nog mooier. Maar het geeft een beeld hoe de constructie in elkaar zit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0097.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0097.jpg)
Tussen de rails dus twee lagen pizza-doos, hier beide al aangebracht. Naast de rails komt eerst een ondergrond van schoenendoos-karton. Dan kom je op dezelfde hoogte als de dwarsliggers. Daar bovenop komt dan weer e-e-n laag pizza-doos. Op deze foto alleen het schoenendoos-karton als onderlaag.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0098.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0098.jpg)
En hier dan zoals het gaat worden. Links is het gereed. Rechts gaan we nog vrolijk verder.

Wordt vervolgd.
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 24 juli 2017, 17:35:42
Nog wat meer foto's van het straatspoor voor de tramlijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0099.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0099.jpg)
Bij het eindpunt van de tram komt een laag halte-perronnetje (het bruine stukje karton). Deze komt in het groen te liggen, met een stukje trottoir ernaast. Het spoor komt daar in de ballast te liggen. De weg buigt wat eerder af, en gaat over het andere deel van de tramlijn heen naar een T-kruising. De straat op de voorgrond is inmiddels al grijs geschilderd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0100.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0100.jpg)
Hier een doorkijkje van de straat. Het wegdek moet nog grijs worden geschilderd. De huizen staan nu nog los, even proberen hoe het eruit gaat zien.
Die grote huizenwand op de achtergrond is mijn achtergrond, opgeplakt op hardboard. De huisjes op de voorgrond zijn alle zelfbouw (van mijn vorige baan overgekomen).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0101.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0101.jpg)
En nog een andere foto van het straatje.

Wim K


Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 30 juli 2017, 18:22:17
Vanmiddag weer wat zitten knutselen. De straat met huizen, waar de tram door rijdt is nu afgemaakt.
Op papier straat en stoep afgedrukt. Deze uitgeknipt, eventueel nog wat karton voor het hoogteverschil en plakken maar. Hieronder wat foto's van vanmiddag.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0102.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0102.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0103.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0103.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0104.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0104.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0105.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0105.jpg)

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 30 augustus 2017, 14:02:47
Het is alweer even geleden dat er in dit draadje gepost werd, maar ik ga toch weer verder met bouwen.

De achterwand is nog dezelfde als van mijn vorige baan.  Mijn nieuwe baan bestaat uit diverse hoogtes. Bij de eerste opzet had ik uitgerekend dat ik met het bovenste niveau op een bepaalde hoogte zou uitkomen. Maar gaandeweg de bouw heb ik wat veranderd, hier een paar cm eraf, daar wat lager, zodat het bovenste niveau uiteindelijk ongeveer 10 cm lager uitkwam dan oorspronkelijk gepland. Eerst twee foto's zoals het er uitzag toen het bovenste niveau op hoogte was gekomen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0106.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0106.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0107.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0107.jpg)

Zoals je ziet niet erg fraai.
De optie om de achterwand te verlagen zou mogelijk zijn geweest, maar dan had ik toch wel veel beschadigd. Ik vermoed dat ik die niet meer heelhuids van de wand afkrijg. Het is een hardboard plaat met opgeplakt papier met afdruk van huizen en bergen. Verwijderen zou scheuren en breuk opleveren.

Daarom voor een andere oplossing gekozen. Op karton nog wat extra afdrukken geplakt. Die heb ik ervoor gezet. Dat geeft gelijk wat diepte. Hieronder een foto zoals het is geworden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0108.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0108.jpg)

Deze oplossing gaf me gelijk een mogelijkheid om in die los ervoor staande stukken karton ook verlichting aan te brengen. Hieronder twee foto's hoe dat in zijn werk is gegaan. Vier ledjes (en weerstand) met tape op de achterkant van het karton geplakt. Vervolgens het geheel lichtdicht gemaakt, ook weer met tape en karton. Zie de volgende foto's

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0109.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0109.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0110.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0110.jpg)

En dan een laatste foto die een indruk geeft hoe het uiteindelijk is geworden. De verlichting brandt in het dorp.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0111.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-0111.jpg)

Tot de volgende keer,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 09 september 2017, 15:50:59
De omgeving van het kerkje is nu aangepakt. Het kerkje is afkomstig van mijn vorige baan, nog in karton gemaakt.  Met strooisel is een ondergrond gemaakt. Op een A4-tje wat tekst afgedrukt, uitgeknipt en opgeplakt op kartonnetjes van 1x2 cm. Die neergelegd. Zo is de begraafplaats in een uurtje helemaal gevuld. Een heggetje er omheen (van schuurspons), en de eerst boompjes op de baan zijn ook al verschenen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-112.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-112.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-113.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-113.jpg)

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 08 oktober 2017, 16:50:02
Na wat langere tijd stilte is er nu toch weer wat vooruitgang.
De boomplanter is langs geweest, dat verfraait het geheel nogal.
Hieronder een paar plaatjes.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-114.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-114.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-115.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-115.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-116.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-116.jpg)

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 10 februari 2018, 16:24:53
Gezien de lange tijd dat er niets is gepost lijkt het wel alsof de bouw van Langdorf stilligt.
Dat is voor een deel wel het geval. Als gevolg van extra vrijwilligerswerk blijft de hobby soms even liggen. Maar gelukkig wordt er nog weleens gebouwd. Hieronder gaan we verder.

Eerst een foto van een muurtje dat ik eerder had gemaakt. Van papier waarop met een kleurenprinter een steentjesmotief was afgedrukt. Wel aardig, maar ik vond het toch niet heel mooi.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-117.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-117.jpg)

Nee, dat was het toch niet helemaal. Daarom een stuk muurplaat aangeschaft. Met een mes op de juiste grootte gebracht. Maar zo'n plaat heeft dan weliswaar relief, maar is egaal grijs van kleur. Ook niet wat we van een steentjesmuur verwachten. Daarom maar de verfkwast gepakt. Samen met een paar tunnelportalen een verfbeurt. Eerst insmeren, goed in de groeven. Vervolgens met een doek de oppervlakte weer eraf vegen, zodat de bruine kleur in de voeg achterblijft. Tenslotte met groen, wit, bruin en andere kleuren nog wat kleine likjes erbij, zodat het een leuk geheel wordt.

Hieronder enkele foto's van het schilderproces.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-118.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-118.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-121.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-121.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-119.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-119.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-120.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-120.jpg)

De laatste foto is het resultaat, vergelijk met de eerste en je ziet het verschil.

Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 11 februari 2018, 18:31:42
Op de achtergrond gaat een brug over het kanaal heen. Het werd tijd om de brug aan te kleden.
Met afgedrukt steen-motief op papier beplak ik karton, dat in de vorm van de brug is uitgeknipt.
Hieronder enkele foto's van het bouwproces. Het is nog niet af, de bovenrand van de brug moet nog worden beplakt, maar je krijgt vast wel een idee hoe het moet worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-122.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-122.jpg)
Een idee van het lijmen.
Stevig karton met houtlijm en papier.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-123.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-123.jpg)
De onderste stenen zijn beplakt.
De flappen worden de brug-ondersteuning, die naar achteren wordt weggeklapt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-124.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-124.jpg)
En hier even op lokatie.
De flappen van de ondersteunende muren zijn nog niet helemaal naar achteren weggeklapt, dat komt pas als de brug gereed is.

Wordt vervolgd.
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 12 februari 2018, 21:10:48
En hier wat foto's van de eindsituatie van de brug.
Wat nog rest is wat groen op de bermen (en wat gipsresten schoonmaken op het blauwe water).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-125.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-125.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-126.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-126.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-127.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-127.jpg)

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 18 februari 2018, 20:10:07
Over het beekje was nog steeds een stukje open. Er ontbrak nog een bruggetje.
Hieronder enkele foto's van de bouw van deze brug.
Eerst een foto van de situatie. Het brugdek ligt al gereed (styreen).
De muurbekleding is van papier. Met een restje acrylverf wat grijs gemaakt.
En natuurlijk zijn er ook een paar mensen die even een praatje maken op de brug.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-128.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-128.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-129.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-129.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-130.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-130.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-131.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-131.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-132.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-132.jpg)

Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 27 april 2018, 19:11:12
Ja, het is al een lange tijd geleden dat ik wat gepost heb in dit draadje. De bouw-werkzaamheden gaan niet zo snel. Nieuw vrijwilligerswerk, en ook nog gewoon werk, soms ontbreekt de tijd even om wat de bouwen.

Maar nu toch begonnen aan de berg. Rechts op de baan moet een berg komen (ca. 40 cm boven het niveau van de bovenste sporen. De kartonnen dozen staan al gereed. Ik ben van plan de berg te maken van houten latjes, daaroverheen karton, en daaroverheen gips. Een bouwwijze die ik eerder ook al met goed succes heb toegepast.

Hieronder een overzichtsfoto.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-133.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-133.jpg)

En als je een berg bouwt, waar spoorlijnen doorheen gaan, dan moeten er ook diverse  tunnelportalen komen. Hieronder enkele foto's van de bouwwerkzaamheden aan deze portalen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-134.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-134.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-135.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-135.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-136.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-136.jpg)

Dat was het voor deze keer. Wordt vervolgd,
Wim K
Titel: Re: Langdorf (h0 : 340 x 100)
Bericht door: wimk op 28 april 2018, 18:28:20
Nadat de tunnelportalen zijn gesteld kunnen nu de voorbereidingen voor de bergbouw beginnen.
Het karton is genkipt, aangebracht met kleine schroefjes voorzichtig vastgezet. Later volgt gips.
Hieronder enkele foto's.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-136_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-136_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-137.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-137.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-138.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-138.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-139.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wimk-langdorf-139.jpg)

Wim K