BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Hoontje op 07 november 2016, 23:11:21

Titel: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 07 november 2016, 23:11:21
Hallo allemaal en welkom bij mijn draadje over de bouw van mijn modulebaan;

Stamlijn en Emplacement Oosterhout de Vijf Eiken

Sinds 2013 ben ik bezig met de bouw van de, inmiddels opgebroken, stamlijn van station Gilze-Rijen naar het Oosterhoutse industrieterrein 'de Vijf Eiken'. Onder sommigen vast bekend van de lange autotransport-treinen naar de 'GEFCO' en de gesloten wagons naar de 'Bauknecht'.

Ikzelf ben te jong om de 'gloriedagen' van de stamlijn mee gemaakt te hebben. Ik was 9 toen de laatste trein naar de Vijf Eiken reed. (1993) Als kind herinner ik me vooral de momenten dat we door het bos liepen met de hond en dat er dan zo'n trein heel voorzichtig, maar toch met veel kabaal langs schoof, toeterend bij elk overpad.

Een situatie die ik graag in model naboots.

Op mijn 8ste had ik een treinset gekregen, een Fleischmann startset A+B (Bruine doos) in N-spoor en ik was verkocht. Vaak werd het ovaaltje met verschillende wissels op tafel uitgelegd om rondjes te rijden, maar hoe ouder ik werd, hoe verder de hobby zich ontwikkelde. In m'n tienerjaren ontstond er het voorzichtige begin van een vaste baan op zolder met een oppervlakte van 90 x 200 cm, maar zonder de kennis van het internet én met slechts 2 - 3 boeken over modelbouwen en een klein zakgeld, groeide dit project erg traag. Studie, op kamers wonen etc. maakte dat de verzameling uiteindelijk in dozen verdween...

Het idee om de lijn door het bos na te bouwen, bleef echter sudderen...

Op latere leeftijd heb ik vaak gereisd vanaf het station Gilze-Rijen en ontstond mijn fascinatie ervoor. Hoe meer ik daar stond te wachten, hoe meer sporen van het verleden me op gingen vallen. Met de komst van het internet en verschillende hulpbronnen (zoals dit forum, maar ook de website fijenoordsemeester.nl en talloze foto's) leerde ik de toch wel rijke geschiedenis van het kleine stationnetje aan de lijn Breda - Tilburg.

Nu, na een WW-periode van ruim 1 jaar (2012 - 2013) én een ziekteperiode van inmiddels alweer een dikke 4 jaar (2012 - nu), waarin ik het advies kreeg om, tussen het solliciteren door en het verbeteren van de gezondheid, niet helemaal gek te worden tussen de vier muren van mijn kleine huisje, pakte ik langzaam de bouw van 'mijn droombaan' op.

Inmiddels vordert de bouw gestaag, heb ik met de huidige baan op een beurs gestaan (Station N-spoor 2016) én is de gezondheid dermate verbetert, dat ik vooral weer plezier beleef :D

Het bouwplan:

Gezien mijn woning, een klein appartementje, kon de baan niet thuis blijven staan. Ik kreeg de mogelijkheid om te bouwen in een van de vrijgekomen slaapkamers in mijn ouders hun nieuwe huis en zo geschiedde. Door ruimte gebrek en de verworven kennis van modulebouwers op het internet, was de keus snel gemaakt. Ik wilde ook wellicht eens naar een beurs met de baan, dus modules werden het.

Omdat de hoofdlijn Breda - Tilburg veel verschillend materiaal kent, en mijn verzameling modellen inmiddels toenam, wilde ik een flink schaduwstation. Ik had gelezen dat dat nooit groot genoeg kan zijn, dus dat moest er dan ook zo groot mogelijk komen. In combinatie met modules bedacht ik een modulair 2 lagen systeem met 2 modules boven elkaar. Aan beide uiteinden zou dan een helix komen om de treinen van beneden naar boven en vice versa te brengen.

De constructie werd opgetrokken uit Maranti Multiplex van 9 mm (bovenbouw) en 15 mm (onderbouw).
De boven modules kregen de maat 61 cm x 122 cm, gewoon de standaard plaat-maat. De onderste laag kreeg 80 cm x 122 cm.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/2015-07-19%2016.54.20_zpsyau44y3a.jpg)

De ruwbouw met in het midden 1 van de inmiddels alweer 2 aanwezige modules. Deze module toont het begin van het emplacement van station Gilze-Rijen. De weg aan de stationszijde naast het spoor heet 'de Venneweg' en zo heb ik deze module dus ook gedoopt.

Het sporenplan en tijdperk:

Als tijdperk koos ik eerst voor 'rond 1990', de tijd dat ik de lijn ken. Tijdperk V grofweg. Echter, gaandeweg de bouw van de eerste module, leerde ik dus meer en meer over de geschiedenis van het station. Er bleek een goederenloods te zijn en een laad- en (verhoogde) losweg. Mogelijkheden tot rangeren en boeiende kleine scenes in de scenery dus!
Alleen, al die zaken waren anno 1990 al verdwenen... Dus bij het begin van de bouw van de tweede module, is het tijdperk veranderd. De scenery op de eerste module doorstaat dat best vind ikzelf, daar er vooral veel groen te vinden is.
Het uiteindelijke tijdperk gaat van grofweg 1978 - 2000. Waarom? Omdat in 1978 er nog een wissel in de stamlijn lag naar het Rijense bedrijf Curver en er ook nog gebruik werd gemaakt van een omloopspoor net na de overweg in de Julianastraat. Dat maakt dat er wat meer actie te zien is op de baan.

Het sporenplan is dat van anno 1980. De uitgebreide wisselstraat aan de Tilburgse zijde van het station is dan alweer enkele jaren opgebroken En zo rechtvaardig ik dan het groene, overwoekerde gebied op de eerste module.  :angel:
Maar de goederenloods en het spoor naar de laad- en losweg is nog intact en aanwezig.
De kaarten van het NS tonen het volgende:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/JPEG%20NS%20Spoorplan%20Station%20Rijen%201980%20scan906%202_zps3d9z8m97.jpg)

Het NS Station Gilze-Rijen anno 1980. Module Venneweg ligt rechts t.o.v. deze tekening.
(Bron: Utrechts Archief)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/JPEG%20NS%20Spoorplan%20Venneweg%201970%20scan907_zpsyashzohd.jpg)

Het emplacement aan de 'Tilburgse zijde'. De afslag naar de vliegbasis ga ik niet maken. Module Venneweg begint bij het afbuigend wissel links op de tekening...

Een vrij eenvoudig en duidelijk baanplan. Maar voor mij als niet-techneut al uitdagend genoeg!

Rollend materieel:

NS. Mijn doel is om een dienstregeling te organiseren met de sneltreinen en stoppertjes uit die tijd, welke dan af en toe doorkruist worden door de lange goederentreinen richting Venlo. Het is toch de Brabant-route pré Betuwelijn...
Momenteel laat de software een dergelijk plan steeds beter lukken, maar het is op dit moment écht nog uitproberen wat de klok slaat...

Mijn opvallendste NS materieel:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_2549_zps546bd89c.jpg)

NS Mat '64 (TRAWOS kappen op Fleischmann onderstel)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5601_zpsmdgzgcfb.jpg)

NS Sik (THS)

De electronica:

Als echte nit-wit op electronica gebied, ben ik lang aan het dubben geweest met welk (digitaal) systeem ik wilde rijden. Via het internet en veel beursbezoeken, kwam ik in aanraking met het DINAMO systeem van VPEB. Toen een analoge trein van mij bijna vanzelf net zo mooi reed als een digitale trein ernaast, was ik meteen verkocht. Treinen openmaken en solderen vind ik maar eng, dus dit was een mogelijkheid. Ook het feit dat het systeem per blok aan te sluiten is én ik de denklijn erachter begreep, maakte dat het de overweging won. DCC is simpeler zeggen veel mensen, maar ik snap het principe niet op een of andere manier. Ik zag mezelf steeds maar weer kortsluitingen zoeken waardoor m'n baan helemaal stil viel en voelde de frustraties al toenemen. Nee, DINAMO werd het.
iTrain werd gekozen als baan besturingssoftware en inmiddels werkt een en ander naar tevredenheid.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_6533_zps532o71ha.jpg)

Een overzicht van de onderzijde van een der modules. Dit is de schaduwstationmodule-1, de enige waar ook de voedingen (15V en 7,5V) onder zitten.

De modules onderling worden d.m.v. speakerkabel en 'huishoudkabel-2 aderig' voorzien van beide spanningen. Deze worden doorgegeven via kroonsteen-stekkers. Tot op heden een goed systeem. Omdat ik ergens las dat dergelijke spanningen goed bekabeld nodig waren en het best geïsoleerd van de rest moesten liggen, berg ik ze op in een afzonderlijke pvc-flexibele buis.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_6594_zpscevwa6ei.jpg)

De bedrading komt dan uit in zgn Lasklemmen. Op de foto nog los, deze worden vastgezet met behulp van het lijmpistool. Vanuit de lasklemmen lopen dan verschillende aders naar printplaten en verdeelprinten elders op de module.

De verschillende modules:

De baanbouw is in 2013 begonnen, echter, al doende leert men, dus in december 2014 zijn die modules vervangen voor een beter, robuuster en vooral beter doordacht systeem. Al doende leert men. Om tijd te sparen, beperk ik me nu even tot de bouw van de huidige baan. (december 2014)

Tijdens de bouw van deze baan merkte ik dat ik het meest plezier haal uit kleinere projecten per keer. Zo heb je geregeld successen en dat motiveert om door te gaan. Een module is al een redelijk afgebakend gebied, maar in N, nog een zee van ruimte. Dus worden op de modules ook steeds kleine projecten uitgevoerd, bijvoorbeeld rails leggen, ballasten, seinen plaatsen en aansluiten, scenery gebieden stuk voor stuk aankleden etc. etc.
Inmiddels zijn er 2 modules gebouwd en deze worden hieronder per module getoond.

...einde post 1...
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 07 november 2016, 23:11:39
Module Venneweg: (Start bouw januari 2015)

Deze module is het 'begin' van de scenery op mijn baan. Een soort paradestukje alvorens de treinen op het station binnenlopen. Het emplacement van station Gilze-Rijen begint op deze module door een afbuigend wissel. Ik heb gekozen om de woestenij die momenteel over het oude emplacement woekert, na te bootsen. Dus veel groen, enkele bomen en wat lichte industriële bebouwing aan de zichtzijde van de module. (Dus waar het publiek recht tegenaan kijkt).
Centrale scene is de kortsluiting in een PNEM Stroomhuisje.

Eerst een overzicht:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5935_zps7x4cau47.jpg)

Helikopterview van module Venneweg. Boven het afbuigend wissel ga je richting Tilburg, naar onder richting Breda. De speelse lijn van het spoor is er in het echt niet zo, maar is hier noodzakelijk om goed uit te komen bij de helix. Het geeft een mooi speels effect.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_6049_zpscxzwa1sn.jpg)

Hoewel een 6400 nooit gerangeerd heeft richting Oosterhout naar mijn weten, kan dat in model dus wel. Hier vertrekt de 'autotrein' richting Tilburg Goederen...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5407_zpsiyzmwus9.jpg)

Helikopterview van de scene met de kortsluiting. De basis van het PNEM-busje is een HERPA sprinter bus met de hand in de juiste kleuren geverfd en voorzien van 2 oranje LED's.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5413_zpskuiatird.jpg)

Mijn eerste echte zelfbouw project. Een rechttoe rechtaan electrahuis. Van styreen plaat en restjes uit de knutselbak. Alles ook weer met de hand en verdunde verf geschilderd. Met lichte wash wat vervuild.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5382_zpss0svnmnq.jpg)

Het andere electra huisje staat in werkelijkheid niet hier, maar gekregen voor m'n verjaardag, moest het natuurlijk een plaats krijgen. De deur werd met een scherp mes opengesneden.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/2016-01-14%2017.20.37_zpsmue3htad.jpg)

Een blauwe en witte LED verzorgen de knipperende effecten, terwijl de monteur peinzend staat te kijken hoe hij dit nu toch weer op gaat lossen...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5416_zpsllvzfitb.jpg)

Een doorkijkje die voor het publiek verborgen blijft omdat deze aan de 'bestuurderskant' van de baan zit...


Zelfbouw projecten op deze module:

Omdat ik in N-spoor NL rijdt, ben ik vaak aangewezen op zelfbouw. Veel prutsen, proberen en falen met een lach (en vaak toch ook wel een traan en vloek) levert me steeds meer plezier op.

Het ronduit moeilijkste project waren enkele dwergseinen op deze module. De bouwpakketten van Phildie bleken te hoog gegrepen, maar met behulp van enkele onderdelen en wat styreen kwam ik toch een eind:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5706_zpsbjkisib8.jpg)

Dat zwarte bolletje is dus een dwergseintje...

Een film van de werkende seintjes vind je op mijn kanaal:  HIER  (https://www.youtube.com/watch?v=WcQvWgMWKyA)

Ook de karakteristieke portalen voor de bovenleiding ontbreken bij de grote leveranciers, dus aan de slag...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5694_zpsfleskyvo.jpg)

Met behulp van messing profielen werden bovenleidingsmasten nagebouwd. Vanaf foto's en door welke ik zag staan rond het traject. De uitleggers zijn afgeknipte eindjes van weerstanden en andere componenten, met isolatoren van Sommerfeldt...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5485_zpszobujvgb.jpg)

Langs het oude emplacement ligt een afwaterslootje. Hier staan sporadisch wat plassen in. Met wat lijm en hars probeerde ik e.e.a. na te bootsen met bovenstaand resultaat...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5530_zpszk0bdkw2.jpg)

Bomen maak ik zelf, met de hier ook al vaak beschreven draad-methode, besmeren met Anita Decor boomschors en dan verven. Met behulp van allerlei Woodland Scenics Turfs, Heki en Busch spullen komt er een bladerendak op...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5859_zpswjikxzak.jpg)

Als laatste zelfbouw project op deze module de fabriekshal aan de Parallelweg. Deze hal staat aan de publiekszijde. Het leek mij mooi dat je af en toe de trein ziet verdwijnen achter gebouwen en groen.
De hal zelf bestaat uit styreen plaat en profielen. Het interieur is volledig uit de rommeldoos opgebouwd.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5866_zpsai8jofv5.jpg)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5867_zpstmpos75s.jpg)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5882_zpsap5hawhe.jpg)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_5885_zps9sustgh9.jpg)

Enkele detailfoto's van de desbetreffende hal...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/13174107_1116170668434184_591203408062576732_n_zpslrnwvn0j.jpg)

Spuitbus-jeugd op de modelbaan... Ook hier...

Module Station Rijen anno 1980: (start bouw nov. 2015 - heden)

De tweede module in opbouw is de module met het stationsgebouw van station Gilze-Rijen.
Dit gebouw heb ik in 2013 voorgesteld aan Mark van Markenburg.nl om te ontwerpen en uit te voeren als bouwpakket. Het is een laser-cut kartonnen bouwpakket. Best complex om in elkaar te zetten. Deze module herbergt een tweede versie. Aan de hand van foto's, bestektekeningen etc. heeft hij er echt wat moois van weten te maken.
Het resultaat:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7273_zpsjsrfecvs.jpg)

Perronzijde...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7315_zpsn60rszqg.jpg)

Straatzijde. De regenpijpen zijn van messingdraad 0,1 en styreen U-profiel. Loodslabben van alu-folie en verder nog allerlei details vanuit de laserprinter op mat fotopapier, zoals stationposters, reclame, pictogramborden etc.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7200_zpsxslwsstn.jpg)

Het gebouw kent grote raampartijen, waardoor een interieur noodzakelijk werd. De wachtruimte werd voorzien van enkele bankjes met geduldige reizigers.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/2016-07-20%2023.13.16_zpsmir8mkov.jpg)

Direct in het begin werden sommige deuren opengesneden. Zo ontstaan soms leuke scenes...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7166_zpsgtrvizzl.jpg)

Ook de stationshal werd voorzien van interieur. Met behulp van styreen werd het kenmerkende loket in het gebouw nagebootst. Het staat wat schots en scheef hier, maar is later bijgewerkt.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/2016-07-25%2001.44.13_zpscofbw8rd.jpg)

Doorkijkje door het raam vanaf de publiekszijde. (Perronzijde)

Al bij al een heel project.

Op deze module begint verder de eerste helft van het eilandperron. Dit lange perron is ooit nog in het nieuws geweest omdat het plotseling afbrokkelde. Ook had het een kenmerkende ABRI in de jaren '90, deze is ook door Markenburg.nl ontworpen. Dat geheel oogt als volgt:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7066_zpshqzeiiwf.jpg)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/2016-03-12%2023.11.58_zpsomfrvpex.jpg)

Een leuk detail, de reclameposters en naambord van het station...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7026_zpsqxboyqhq.jpg)

Ook mijn zelfgemaakte CTA's met juiste aanduidingen vind ikzelf erg geinig...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7537_zpsudthkj2k.jpg)

Om op dat eilandperron te kunnen komen, is er voorzien in een AOB. Deze is in N te vinden in het 3D print gebeuren. Een en ander is met de hand geschilderd. De bomen worden door Servo's aangedreven en een AVT Soundmodule voorziet in geluid.

Zelfbouwprojecten op deze module:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7084_zps762gdmhp.jpg)

Alle borden langs het spoor maak ik zelf. Het zijn veelal geprinte bordjes op mat glans fotopapier. Gemiddeld zo'n 1,5 x 1,5 mm groot.

Op de baan oogt dat als volgt:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7111_zpspbt6hpwv.jpg)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7106_zpsdshpd73h.jpg)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/2016-05-18%2016.55.56_zpse0kibovc.jpg)

Ook in verschillende huisjes met grote ramen kwamen interieurs terecht;

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_3468_zpsfe2d4f21.jpg)

Een ouder stel zit gezellig aan tafel in een van de woonhuisjes. Ook dit is vanaf de publiekszijde geheel onzichtbaar. Omdat het huis met de rug naar het publiek staat. Aan de achterzijde kun je het huisje ook in kijken...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7324_zps9gpryfp4.jpg)

Hoewel nagenoeg voor het blote oog onzichtbaar, heeft ook de bakkerij een interieur gekregen...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7522_zpsqpe3mpfo.jpg)

Door de winkelruit oogt dat dus als bovenstaand...

Naast treinen ook auto's:

Zo, na deze voorstelling dan het punt waar de baan nu is. Naast treinen, ben ik ook begonnen met het aanleggen van een MCC systeem. Dit is te combineren met het DINAMO besturingssysteem van de baan, dus was die keuze snel gemaakt. Inmiddels ben ik in de testfase van het aangelegde tracé aangekomen. Helaas nog geen foto's van.

Tot slot:

Al bij al een heel verhaal. Hopelijk is het duidelijk met wat ik beoog te bereiken. Tips, opmerkingen, vragen etc. etc. zijn uiteraard welkom. Meer foto's van specifieke zaken kan altijd! Ik heb er een boel inmiddels...

Via dit draadje ga ik jullie proberen op de hoogte te houden van mijn vorderingen. Dat zullen lang niet zulke uitgebreide verhalen zijn als vandaag, noch met een hele hoge frequentie. Ik heb wisselend tijd voor de hobby, en om nu loze posten te doen, lijkt me ook zinloos niet?

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Reinier Z. op 07 november 2016, 23:45:00
Ik heb zelf niet zoveel gevoel bij schaal N, maar ik moet zeggen dat dit er leuk uitziet. Leuk ook dat je veel details zelf maakt. Bedrading ziet er ook netjes uit, geen dradenspaghetti in ieder geval. Succes!
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: ruudns op 08 november 2016, 11:05:27
 (y) Dat is wel heel mooi in N (y).
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Reinout van Rees op 08 november 2016, 22:37:59
Benieuwd wat dit wordt, vooral als je aan het eigenlijke raccordement gaat beginnen. De eerste foto, met het overzicht van de twee modules, ziet er in ieder geval netjes en geordend uit.

In 2013 zag het lijntje er zo uit:

(https://abload.de/img/screenshot2016-11-08agus98.png)

Benieuwd hoe het er straks bij jou uit ziet!

Reinout
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 09 november 2016, 18:27:07
Dank allen.

@ Reinout. De eerste module die ik bouwde was het raccordement aan de Karolusstraat. Echter, dit was met rails van minitrix en is nooit electrisch afgemaakt. Ook was de module constructie verre van ideaal. 2 Vuren latjes en een plank van MDF 120 x 60. Ben nu dus de nieuwe baan vanaf de andere kant begonnen. Deze module komt t.z.t. dus helemaal nieuw terug. Het was een mooi probeersel. Mogelijk dat ik hem analoog maak en als minibaantje ga gebruiken ofzo.

Enkele foto's:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_2379_zpsilzkopm7.jpg)

Een overzicht...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_2406_zps87addf44.jpg)

Een autotrein op de Karolusstraat.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_2368_zpsd4qy7wwy.jpg)

Zelf gefabriceerde toegangspoort tot industriecomplex...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_2382_zpsg5j0tusk.jpg)

Zelf gefabriceerde hoofdpoort tot industriecomplex. Spullen allen uit de rommeldoos...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_2398_zpss1db4qfg.jpg)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_2402_zpsevidkhif.jpg)

Een chemisch ongeval, waar de brandweer natuurlijk niet bij mag ontbreken...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_2439_zpsx3snnn6e.jpg)

In de verte de rotonde in de Vijf Eiken weg. De ANWB Paal is een 3D print van het 'eerste uur'. Tegenwoordig kan alles veel minder grof...

Goed, dat waren enkele plaatjes van de eerste module. Deze ligt inmiddels alweer 2 jaar onder een laken in de kast. Geen idee hoe hij eraan toe is eigenlijk, maar wat ik zeg; hij past niet meer bij de huidige baan. Ik weet nog niet wat ik ermee ga doen.

Groetjes,

Hoontje


Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Reeks77 op 09 november 2016, 18:37:30
Ik kan me het lijntje richting de vliegbasis nog wel herinneren , de laatste jaren was het lijntje eigenlijk meer een aftakking naar nergens toe, want het hield na 500 meter op in een stootblok , dat was rond 1983.
Het 5 eiken lijntje heb ik van dichtbij meegemaakt omdat ik destijds rond 1996 nog heb gewerkt voor de gemeente Gilze en Rijen.Wij deden daar bermonderhoud en heb er eigenlijk geen treinen meer rond die tijd gezien . Wel voor ´96 , meestal een sik of een 2200 maar zo nu en dan ook een 2400 met autotransporters en een enkele 4assige gesloten wagen.De treinen waren niet absurd lang en het rijden  van de trein was niet snel , je kon met een aanloop je als het ware zo inspringen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Reinout van Rees op 10 november 2016, 08:27:56
Die ANWB paal + rotonde is wel super-herkenbaar en heel Nederlands. Ik zou die in gedachten houden voor versie twee :)

Reinout
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 23 november 2016, 00:47:32
Hallo allemaal,

Helaas geen 'bouwnieuws' aan de baan zelf. Maar heb wel mijn NS 1300 van Startrain 'gepimpt' zoals ze dat hier noemen volgens mij.  ;D

Hij is voorzien van een omgekeerd L-sein en schakelbare sluitseinen. Er bestaat al een draadje, enige verschil daarmee is dat ik als weerstand een smd 4k7 heb gebruikt. Dacht ik ook eens wat origineels bedacht te hebben...  :-*
Maar goed, het resultaat is er niet minder om!

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/20161122_223959_zpsycz5gl3x.jpg) (https://youtu.be/p_5ATzdSnec)

TADAAAAAAAA! (https://youtu.be/p_5ATzdSnec)

Hopelijk komende weken ergens weer een keer tijd om echt aan de baan te werken. Zodra er weer nieuws is, lees je het hier!

Tot zover,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Marco EB op 23 november 2016, 09:12:38
Je ziet de progress, vooral doorgaan.  (y)

Vooral de bakkerij vind ik leuk.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 15 december 2016, 16:08:44
Er is de afgelopen dagen zowaar weer wat tijd gevonden om aan de hobby te besteden. Zondag heeft een goede vriend me op weg geholpen bij de start met m'n nieuwe helix. De onderdelen lagen alweer 2 maanden te wachten op assemblage, maar ik kreeg mezelf er niet toe gezet  :|  Bang voor wederom een teleurstelling ofzo denk ik. Het wordt namelijk helix nummer 3...

Nou, wat blijkt, de ICm-4 en m'n plan-V's gaan nu probleemloos omhoog  :D  :D  :D  Máár  :evil:  :evil:  :evil:  m'n autotrein met de 5 GEFCO wagonnetjes van MFTrain komt de berg niet op... Dus maar weer eens bijstellen en proberen, voordat we doorbouwen.

Een plaatje:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/20161214_190741_zpsdwzbtujg.jpg)

Dubbelsporige helix, met ovalen waarbij de ronde kant binnenbocht een straal heeft van +/- 250mm en de buitenbocht +/- 285mm heeft. Totale omloop van 1 ovaal = +/- 188cm.

En dan ook nog leuk nieuws  :o  :D  :D  :D  :o

Via via ben ik in het bezit van een messing PHILDIE NS/DE2400 loc. In Geel-grijs met opschrift 2520. Op de baan maakt hij het geluid alsof er een echte dieselmotor inzit, dus er zal onderhoud gepleegd moeten worden aan het beestje, maar ik ben er heel blij mee! Enkele plaatjes na ontvangst van TNT, op de baan volgt zodra de baan weer opgebouwd is! Kijken of ik wat 'Feijenoordsemeesters-foto's-in-1:160' na kan bootsen! :mrgreen:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/20161211_002338_zpsxyo28wpq.jpg)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/20161211_002220_zpsoqmjwyd4.jpg)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/20161211_002354_zpsrog4whrp.jpg)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 04 januari 2017, 23:51:14
Bouwupdate:

Terwijl de Helix-stress hier langzaamaan een hoogtepunt bereikt, vandaag wat andere dingen geprobeerd.

De modulebaan staat alweer 2 jaar op schragen van IKEA. Deze schragen zijn slechts 60cm breed, terwijl de schaduwstation bakken zelf 80cm breed zijn.  :?  Als je goed kijkt, zie je de bakken dan ook iets door gaan hangen, hetgeen m.n. merkbaar is bij de moduleovergangen op de randen van de bakken. Dus er moest een nieuw onderstel komen. Maar hoe dan?
In de bouwmarkt kwam ik U-profielen van aluminium tegen. 30mm breed, ze klemmen zo vast om de schragen van IKEA. Ze zijn voldoende stijf om niet door te buigen. Dus aan de knutsel, de oude hoek-profielen verwijderen en de nieuwe op de plek zetten.
Onder [Module Venneweg] zit echter geen profiel dus daar moet nog flink met hout aan de slag om voldoende 'vlees' te hebben om de profielen vast te kunnen zetten.
Maar goed, enkele foto's van een eerste testmoment:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7594_zpsymef26mt.jpg)

De module op het nieuwe onderstel. 2 Schragen moeten onder elke set modules komen om doorhangen te voorkomen.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7597_zps5loz6peu.jpg)

Detailopname van het U-profiel wat zich klemt om de schraag. In de Schraag zijn de schroefgaten van de vroegere bouten te zien...

Ook ben ik al langere tijd aan het dubben over mijn schaduwstation. Dit is erg donker en op beurzen trekt het toch vaak ook de aandacht. Dus daar moet verlichting in komen. Hieronder enkele foto's met een test met LED's...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7607_zpsztmc6gey.jpg)

Zonder verlichting is het maar donker...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7599_zpsqno9llst.jpg)

Met LEDstrip als proef gewoon tegen de houtenwand van de bovenste module...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7600_zpsheyj8pjt.jpg)

De Mat '64 staat er zo mooi verlicht bij...

Bedoeling is dat een en ander geschakeld wordt met een simpele drukknop. Nu ben ik geen elektricien, dus voordat ik gaten in m'n bakken ga boren, eerst thuis maar eens een proefopstelling gemaakt...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/20170104_204051_zpslp0uprqg.jpg)

Dat werkt dus. De drukknop krijgt nog een weerstand om diens verlichting iets af te zwakken. De LED's mogen zo fel (15V) want dat werkt best goed, zoals te zien op voorgaande foto's...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/20170104_222517_zpsvjdsztfi.jpg)

Ook ben ik vast begonnen aan een nieuw scenery stukje voor [Module Station Rijen anno 1980] . Tegenover de bakkerij komt de makelaar die ook echt te vinden is in de Stationstraat in Rijen. Het huisje komt van Tilly Models. Eigenlijk zou een variant van Markenburg.nl beter passen, maar ik vind dit modelletje zo schattig en qua raampartijen klopt de benedenverdieping ook, dus we gaan eerst hier eens kijken wat het oplevert. Uiteraard komt er interieur in. Maar zo ver zijn we nog lang niet!

Na al dit geknutsel, was het even tijd om foto's te maken van m'n nieuwe aanwinst, dat hadden jullie nog tegoed!

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7564_zpsfkj8b4du.jpg)

De NS/DE2520, hier als losse loc wachtend voor het dwergseintje om de hoofdbaan richting Tilburg op te mogen...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7568_zpsuigsp7qa.jpg)

De NS/DE2520, als losse loc richting Oosterhout Vijf Eiken om enkele GEFCO Autotransporters op te gaan halen...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_7577_zpsubxaizae.jpg)

De NS/DE2520 met een onbeladen GEFCO autotrein aan de haak staat te wachten om de hoofdbaan richting Tilburg op te mogen...

Goed, nu maar eens uitzoeken hoe die verdraaide helix afgesteld moet worden, want dit is wel erg frustrerend zo! 3.00mtr spoor wat 5cm stijgt in een ovaal van 100 x 60... Ik wil daar toch gewoon m'n lange slepen (+12 wagons) doorheen zien glijden.  :police: Zou te doen moeten zijn, echter niets is minder waar, met meer dan 4 lichte (!) wagonnetjes is't slippen wat de klok slaat!  :-[
Maar goed, we gaan maar weer eens proberen binnenkort!  (y)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje


Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 05 januari 2017, 00:18:43
Hoi,

Mooi om vooruitgang te zien.
Ben al een tijdje in de ban van NS in N-spoor. Vroeger was er niet zoveel van.
Maakt het aantrekkelijk om een project te beginnen omdat je dan een mooie rijlengte kan creëren met passend materieel.

 (y)

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: g-j op 05 januari 2017, 08:01:09
Dit is prachtig wat je maakt! En dat in schaal N, ik herinner me deze schaal altijd van het slechtere rijden en het vastlopen op wissels, maar de laatste jaren valt me op beurzen op hoe soepel het tegenwoordig rijdt.

Ik snap de opmerking van Koen zeker, voor rijlengtes e.d. is dit zeker aantrekkelijk.  Dat laat je goed zien.

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 29 januari 2017, 20:46:36
Wauw! Dank G-J en Koen. Jullie draadjes bekijk ik altijd met enorm veel ontzag en plezier. Meesters aan het werk en dan dit teruglezen in mijn draadje (y) (y) (y) Thank you :)

Goed, afgelopen tijd is er vooral veel in m'n leven wat de bouw tegenwerkt. Zowel privé als werk maken het vinden van de hobbytijd wat moeilijk. Wat dan echt niet meehelpt zijn tegenslagen in diezelfde hobby.  :'(

Om de beloofde rij-lengten te halen, is een goed functionerende helix noodzakelijk. Mijn schaduwstation bevind zich zo'n 30 cm onder mijn scenerymodules en treinen kunnen naar mijn weten nog altijd niet vliegen.
De circulaire helix met handgelegde rails maakt het onmogelijk voor (zeer) lange treinen om boven te komen en enkele van de belangrijkste modellen voor deze baan zouden dus nooit in de scenery aankomen. Zoals bijvoorbeeld de GEFCO autotrein... dé reden waarom deze baan gebouwd is eigenlijk, want die reed over de stamlijn (net als een plan U ooit, maar Artitec is nog niet zo gek dat model in N uit te brengen  :D ;D :D )

Goed, de helix werd opnieuw gebouwd, ditmaal zoals eerder gesteld in een ovale vorm met een stijgingspercentage tussen de 1,8 - 2,2% . Zou moeten werken! Nee dus  ??? ??? ???

Frustrerend genoeg komt geen enkele trein de eerste helling op. Ze blijven slippen. Afstellen, meten, rekenen, inschakelen van hulplijnen, het hielp allemaal niets.  ::) Dus ik was er klaar mee!

Afgelopen week kon mijn ega het niet meer aanzien en heeft ze me geholpen. Als werktuigbouwkundige-in-spé werd een en ander berekend en bekeken en ook haar bevinding was, dat het theoretisch zou werken.

Om een (nu al) veel te lang verhaal kort te maken, ze vroeg of we éérst de plannen voor het onderstel eens aan zouden pakken. Deze heb ik enkele posts hiervoor laten zien, de schragen in een u-profiel.

Nadat dit gedaan is, de helix was proefkonijn, hebben we de helix nog éénmaal gecheckt en nagemeten en toen maar eens een testtrein geplaatst. Wat blijkt?! De testtrein rijdt moeiteloos naar boven en beneden!!  ??? Ik werd gek!

Het lag dus aan de basis, de werktafel waar de helix opstaat is niet waterpas zo bleek en de treinen reden dus geen helling van 1,8% maar van 4,6% ...

Nu dat gefixt is, kunnen we door! Enkele foto's hoe een en ander er nu aan toe is op de zolderkamer:


(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/20170125_195425_zpsdphfyidd.jpg)

Nieuwe manier van het bevestigen van het U-profiel. Ditmaal niet onder de bak, maar 'in' de bak. Daardoor kan de bak op de vloer pas staan en beschadigen de profielen niet én zitten de schragen er klemvast in...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/20170125_195447_zpsgnmmbe21.jpg)

Helix Tilburg op zijn pootjes, nog zeker 4 lagen te gaan...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/20170125_195456_zpsh6uaps1m.jpg)

Overzicht van de hobbyruimte. De beide schaduwstationbakken liggen te wachten op dat wat komen gaat. Komende tijd is er hopelijk wat meer bouwruimte en tijd; dus hopelijk kan dan eindelijk de to-do list wat opgeschoond worden :D

Voor nu dus vooral technisch verder gaan bouwen, terwijl ik eigenlijk liever scenery knutsel. Maar goed, ik wil rijdende treinen, dus daar moet 'k maar eens voor gaan zorgen  8)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: jandcargo op 29 januari 2017, 23:04:25
 Hallo,

Ja dat soort helixproblemen kosten je nachtrust.
Verrassend als dan een een "buitenstaander" je blinde spot vind!
het zier er allemaal mooi uit.
Als ik jouw details zie is het jammer dat je geen ruimte hebt voor een grotere schaal.
dan kun je echt los gaan

succes en een goed vrouw is nooit weg

jandcargo
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 01 februari 2017, 22:36:15
Bouwupdate:

Nou, 'losgaan' is het niet geworden, maar vanmiddag wel weer heerlijk kunnen klussen. Rustig aan op het gemakje de 2e wenteling van de helix afgemaakt en begonnen aan de derde wenteling.
Dat betekent dat ik nu over de helft ben!!!  ;D ;D ;D

Nog zeker 3 lagen te gaan hoor, maar toch, je wordt er wel blij van!

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/20170201_164001_zpsovfecuxs.jpg)

Oogt al best imposant zo...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/20170201_162209_zpsfmvnta3e.jpg)

De hoogte na 3 wentelingen is geen 15 cm maar bijna 17cm omdat de houtdikte 4 mm per plaat dik is...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/20170201_162106_zpshazrp2yo.jpg)

Vanuit deze hoek lijkt het ding eigenlijk helemaal niet zoveel of imposant...

Terwijl de lijm droogde van de net gelegde rails, heb ik nog wat scenery geknutseld, maar helaas zijn die foto's mislukt.

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 28 april 2017, 20:08:33
Bouwupdate:

Zo dan, bijna 3 (!) maanden was het stil hier. Niet alleen mijn Diorama nam tijd in beslag, ook op m'n werk neemt de werkdruk hand over hand toe. Als dan vervolgens je vriendin ook nog ziek wordt, is er van bouwtijd helemaal geen sprake meer...
Nu de ergste golf der tijdsverslindende zaken voorbij lijkt, toch eens kijken hoe ik e.e.a. 1 februari jl. achtergelaten heb.
De helix was toen op de helft. Inmiddels is deze op hoogte. Nu nog een verloop maken en alles op poten zetten.
Dan testen en kijken wat ik voor Hilversum '17 afkrijg van m'n to-do list.
Goed, paar plaatjes van opnieuw veel hout en rails...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/20170210_195910_zpsujjobpeq.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/20170210_195910_zpsujjobpeq.jpg.html)

[Helix Tilburg] zoals ik hem in februari achterliet...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170426_203316_zps5gx4rfc4.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170426_203316_zps5gx4rfc4.jpg.html)

[Helix Tilburg] zonder de bovenste laag. Die ligt op de foto er nog naast. Inmiddels ligt die er bovenop...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170428_120759_zpstfybjixm.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170428_120759_zpstfybjixm.jpg.html)

0
(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170428_121044_003_zpsuneqrx5j.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170428_121044_003_zpsuneqrx5j.jpg.html)

Moment van de waarheid, helaas steekt een van de platen net wat te ver over, dus binnenkort maar eens afschuren tot het wel past...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170428_121143_003_zps7fgck5fj.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170428_121143_003_zps7fgck5fj.jpg.html)

Ook [ Module Venneweg] staat op zijn pootjes. De helix komt helaas 3 cm te hoog uit. Dus er worden nieuwe zijplankjes gezaagd binnenkort...

Nog niet veel vooruitgang, maar beter dan helemaal geen vooruitgang!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 28 april 2017, 22:33:04
Hoi,

Nu ja, daar heb ik ook moeite mee met het houtwerk. Grote voordeel van het zelf doen en bouwen, het wordt zoals jij het wilt.

Zo'n helix is nou eenmaal precisiewerk maar dat gaat wel goed komen.

Dan duurt het maar langer.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: jandcargo op 28 april 2017, 23:17:07
Hoi,

Mooi dat je weer wat tijd hebt om te bouwen.
Ziet er mooi uit en beter dat je 3 cm te hoog uitkomt dan te laag.
Wel weer eindeloos moeren draaien.
Wellicht zelf ook al bedacht: een pasblokje om alles op dezelfde onderlinge hoogte te krijgen is erg handig.
Je hoeft dan niet steeds te meten.

succes jandcargo
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 01 mei 2017, 01:58:40
@jancargo Jup zulke blokjes heb ik gemaakt. Laatste moertjes zijn gedraaid gelukkig!

Bouwupdate:

En we zijn boven!

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170430_163716_zpsz4opa2ca.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170430_163716_zpsz4opa2ca.jpg.html)

Zicht vanaf Helix Tilburg richting [Module Venneweg]...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170430_163659_zps6czoqd5l.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170430_163659_zps6czoqd5l.jpg.html)

[Module Venneweg] op vernieuwde plankjes. Het geheel is 3,5 cm gestegen.
Duidelijk te zien is de 19 cm die nog overwonnen moet worden. Hoe? Dat ben ik momenteel aan het uitwerken en zien jullie vast later wel... ;)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170430_163630_zpsaunz0zon.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170430_163630_zpsaunz0zon.jpg.html)

De oude plankjes werden aan de achterzijde hergebruikt. De gaten smeer ik nog dicht en er komt dan een nieuwe verflaag over. Het oude plankjes staat ernaast ter referentie.
Deze nieuwe planken staan, in tegenstelling tot hun voorgangers, wel direct op de topolaat van de Schaduwstationmodule. Het schuim is weg gesneden. Maakt de zaak wat stabieler. Ik zet ze nog vast met driehoekjes, maar dan moet [Module Station Rijen anno 1980] ook klaar zijn. Zodat een en ander afgemeten kan worden...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Ronald Halma op 01 mei 2017, 13:43:59
Ik zie 2 zwaar beschadigde rails?
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Chris2412 op 01 mei 2017, 17:26:07
Dat is de overgang naar breedspoor ,Ronald.

 ;D

Groeten chris
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 02 mei 2017, 18:50:56
Jup een van de railsstukken richting de helix is van zijn Messingschroef afgebroken. Die 2 stukken rails worden dus nog in zijn geheel vervangen. Derhalve ook om de moduleovergang gelijk te maken.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 08 mei 2017, 00:11:55
Bouwupdate:

Eenmaal boven, was er de noodzaak om 19 centimeter te overbruggen... Dat is gelukt. De voorzijde is voorzien van een mooie 'bak'.
Foto's zeggen meer dan 1000 woorden, dus bij deze:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_135848_zps6espyj4g.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_135848_zps6espyj4g.jpg.html)

3 op maat geslepen aluminium-U-profiellen gaan de plaat dragen...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_134056_zpsbms6lqqe.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_134056_zpsbms6lqqe.jpg.html)

Een van de dragers van dichtbij...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_134102_zpsrsol2jok.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_134102_zpsrsol2jok.jpg.html)

Bevestiging onder de bovenplaat van de helix. Simpel; gedragen door een van de schroefdraadeinde. Daarvoor moest natuurlijk wel alles weer los...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_134434_zpsxz4tafp6.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_134434_zpsxz4tafp6.jpg.html)

Dat bleek wel zeker 1 cm draaien aan de moer. Want natuurlijk sleep ik eerst de draadeinden door...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_135921_zpsufsavsjd.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_135921_zpsufsavsjd.jpg.html)

Een van de dragers ligt binnen het PVR, dus werd dat nog wat bewerkt...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_152317_zpshfkp7nbc.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_152317_zpshfkp7nbc.jpg.html)

Proefpassen van de op maat gezaagde multiplex plaat...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_152324_zps1zaadd9u.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_152324_zps1zaadd9u.jpg.html)

De afgeslepen draadeinden worden netjes afgedopt om de scherpe punten af te dekken. In de scenery worden dit dus bosjes ofzo...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_180618_zpshy4nmdlu.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_180618_zpshy4nmdlu.jpg.html)

De bak is bevestigd m.b.v. enkele bouten en moeren M4...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_180626_zps23kougad.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_180626_zps23kougad.jpg.html)

Voorzijde ziet er dan zo uit. Er komt natuurlijk nog een likje verf op...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_180636_zpsbwks8tad.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_180636_zpsbwks8tad.jpg.html)

Aansluiting aan de [Module Venneweg]. Deze is hier nog niet uitgemeten en hangt nog wat door naar beneden. Een slotbout M8 lost dit later op. Daarmee worden beide modules met elkaar verbonden...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_180724_zpsru9egbo1.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170507_180724_zpsru9egbo1.jpg.html)

Overzicht hoe de baan er nu bij staat. Binnenkort maar eens de rails gaan leggen...

Tot zover,

Groetjes,

HoontjeTitel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 05 juni 2017, 19:12:54
Bouwupdate:

Zo, nu met de pinksteren voor het eerst sinds maanden écht helemaal vrij. Tijd om eens door te bouwen aan deze baan. Er moest nog zo'n 3 meter rails gelegd worden om de helix te verbinden met [Module Venneweg]. Zo gezegd zo gedaan.
Doch, alvorens dat kon, heb ik eerst bekeken welke scenery er moest komen. De helix komt namelijk op het verste punt vanaf de modulebaan gezien op hoogte. Hij overbrugd dan 122 cm voordat hij aansluit op [Module Venneweg]. Deze 122 cm kaal laten, leek me geen porum.
Dus enkele dagen bezig geweest met het bestuderen van de oude spoorplannen én op 'field-trip' langs het spoor tussen Rijen en Tilburg. Dit polderlandschap werd vroeger doorsneden door de spoorlijn. Enkele polder- en landweggetjes kruisen de lijn. Een scene die ik na wil bootsen.
'Vroeger' lag de spoorwegovergang no. 11, Moerstraat net voorbij het begin van het emplacement station Rijen. Inmiddels ligt hier de Hannie Schaftlaan (https://www.google.nl/maps/place/Moerstraat,+5121+Rijen/@51.5824405,4.9365209,17z/data=!4m5!3m4!1s0x47c69801d9201c5d:0x51b17999d1bb28f5!8m2!3d51.5832739!4d4.9399327) en is er een ongelijkvloerse kruising gemaakt.
Die ligt er pas sinds de jaren '90, dus komt er bij mij gewoon een AKI. In een polderlandschap, met koetjes enzo...

Goed, plan duidelijk? Foto's!

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170603_164032_zps0nfjfswj.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170603_164032_zps0nfjfswj.jpg.html)

Ondergrond is groen geverfd met Acrylverf. Ik had me vergist, wilde eigenlijk bruin gebruiken... Maar dit kan ook.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170603_164045_zpsbo235tn7.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170603_164045_zpsbo235tn7.jpg.html)

De overloopwissels zodat er via de buitenbocht gestegen kan worden én vanuit Oosterhout komende treinen niet 'verkeerd spoor' richting het schaduwstation hoeven te rijden...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170603_192409_zpshpahs5ay.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170603_192409_zpshpahs5ay.jpg.html)

En zo ligt de 'module' even later bij mij thuis op de knutseltafel... Ziet Vera me ook nog een beetje dit weekend :D

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170603_222715_zpstzpucd3z.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170603_222715_zpstzpucd3z.jpg.html)

Ik blijf er versteld van staan hoeveel draden je al snel nodig hebt. Vergeet niet, dit is 2x 112 cm rails verdeeld in 2 blokken. Dat zijn al 8 draden, dan nog servo's, voeding, SP04R'tjes, OC32, scenery etc. etc...  :o

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170603_222721_zps8xhfivgk.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170603_222721_zps8xhfivgk.jpg.html)

Ook onder deze module komt een OC32, het lijkt overkill, maar er zijn nu al 16 uitgangen in gebruik inmiddels en nog niet alle scenery is aanwezig!

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170530_212418_zpsdbbcrkdh.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170530_212418_zpsdbbcrkdh.jpg.html)

De eerste LED's zitten op hun plaats; hier de witte, maatje 0402. Priegelen!

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170530_235807_zpswterfayu.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170530_235807_zpswterfayu.jpg.html)

Vervolgens ook de rode LED's, maatje 0402. Alles vastgezet met Kristal Clear.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170531_001943_zpserci0cpj.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170531_001943_zpserci0cpj.jpg.html)

Alle LED's werken op dit bord...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170531_164046_zpswmsmuval.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170531_164046_zpswmsmuval.jpg.html)

Eerste ruwe, onafgewerkte AKI. De paal moet nog geverfd worden, de klodders tin bijgewerkt etc. etc.
Het 'schrikhekje' is gemaakt m.b.v. de eigen printer en een luciferhoutje. De bordjes zijn afgedrukt op mat glans fotopapier.

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170604_011539_zpspjxqmjio.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170604_011539_zpspjxqmjio.jpg.html)

Ook komt er op deze module een hoofdsein. Dit beveiligd zowel de spoorwegovergang als de verderop gelegen overloopwissels. In werkelijkheid staat dit sein er nog altijd, eveneens met een aankondigingsbord voor een spoorwegovergang, die er vervolgens niet meer ligt...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170604_011557_zpskbaritha.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170604_011557_zpskbaritha.jpg.html)

Met m'n befaamde 'Alsaplast gaten vuller' maak ik weer een spoorwegovergang. Ditmaal schuur ik hem wel wat verder op dan tot de spoorstaafhoogte, want er komt een laagje asfalt overheen...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170604_011617_zpsurayrrpg.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170604_011617_zpsurayrrpg.jpg.html)

Een huisje wat ik al heel lang heb, van Markenburg uiteraard, stond eerst op de [Module Venneweg] maar daar misstond het een beetje, dus krijgt het hier nu een plekje. Helaas lukte het niet goed om het nog open te snijden om er interieur in te maken. Dus zit er wel verlichting in, maar is het helemaal leeg. De scene die ik erbij ga maken, laat ik nog even een verassing...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170605_000833_zpshkzr0x9u.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170605_000833_zpshkzr0x9u.jpg.html)

De boel geballast, de straat geasfalteerd en de AKI's en de schrikhekjes staan op hun plaats...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170604_234252_zps2sdprfgb.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170604_234252_zps2sdprfgb.jpg.html)

Witte licht brandt...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170604_234111_zpsy7z54tbw.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170604_234111_zpsy7z54tbw.jpg.html)

Rode lampen werken ook...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170604_234100_zpsvembe6ho.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170604_234100_zpsvembe6ho.jpg.html)

Detail opname van een van de AKI's...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170605_000852_zpsjxhw5fqp.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170605_000852_zpsjxhw5fqp.jpg.html)

Inmiddels is ook het sein aangesloten. Langs deze lijn staan nog oude seinen met van onder naar boven, rood, groen, geel...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170605_154323_zpswnkso9bt.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170605_154323_zpswnkso9bt.jpg.html)

Aan de stationszijde van het spoor ligt er een kleine kom met wild gras en begroeiing. Hier nu ook...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170605_161956_zps2olq1llv.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170605_161956_zps2olq1llv.jpg.html)

Doorkijkje richting de publiekszijde...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170605_162023_zps6doirpiz.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170605_162023_zps6doirpiz.jpg.html)

Aangeklede AKI, links en rechts zie je nog natte lijm...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/IMG_20170605_162128_zpseikasasg.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/IMG_20170605_162128_zpseikasasg.jpg.html)

Doorkijkje vanaf de publiekszijde...

En natuurlijk kon geluid niet ontbreken; klikkerdeklik! (https://www.youtube.com/watch?v=H4afdNbnDpE)aansturing d.m.v. een AVT-soundmodule + OC32...

Zo nu verder met de aankleding, misschien ooit toch eens zo'n begrasser-ding aanschaffen, maar dan moet ik eerst nog even sparen, want na alle aanschaf op Hilversum, is de portemonnee leeg!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 05 juni 2017, 20:57:17
Hoi,

Weer mooie voortgang, Hoontje.

De grasmatjes werken ook zeer handig tegenwordig.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 15 juni 2017, 01:08:46
Bouwupdate:

Vandaag rustig aan gekliederd aan de [Module Helix Tilburg]. Merk dat ik een beetje inspiratieloos raak en zit te wachten op geld voor m'n Grassmaster. Dan kan ik de weilanden aan gaan leggen. Koetjes en boertje erin. Ondertussen dus kleine details aan het aanbrengen.
Ook een poging tot aanleg van het rode fietspad langs de spoorlijn gedaan, hier ben ik nog niet uit of dit zo blijft of niet...

Foto's:

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002806_zps6tlidde5.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002806_zps6tlidde5.jpg.html)

Het sein op de rug gezien; het witte vlak is een styreen U-profieltje wat precies over de dradenbundel past. Nu ook op de andere modules nog toepassen. Die staan echter niet hier...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002744_zpsbfdo78it.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002744_zpsbfdo78it.jpg.html)

Aankondigingsbord van de spoorwegovergang, richting Breda staat het tussen de rails...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002827_zpshyetwben.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002827_zpshyetwben.jpg.html)

Richting Tilburg staat het netjes op een paal naast de rails...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002848_zpsrfbkajom.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002848_zpsrfbkajom.jpg.html)

Bij deze blokovergang gaat de spoorwegovergang thv km. 10,8 sluiten, dus ook hier een bordje. De aankondiging van de spoorwegovergang op deze module komt dus op [Module Venneweg] te staan bij de blokovergang daar. iTrain schakelt de spoorwegovergangen namelijk in, zodra het blok gereserveerd wordt. In mijn treinbedrijf reserveren de treinen 1 blok vooruit. Dus als het goed is, wordt het heel realistisch. Ooit bij Ad_M mijn setje 3D details langs het spoor ophalen, dan kan ik ook de potjes enzo plaatsen...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_003025_zps84ytfdqd.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_003025_zps84ytfdqd.jpg.html)

De auto-Preisertjes weten nu dat ze maar 60 km/h mogen en uit moeten kijken voor overstekend Vee...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002856_zpsowswhbhj.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002856_zpsowswhbhj.jpg.html)

Als laatste het fietspad in wording. Ik weet het nog niet. Ga het denk ik nog strakker wegleggen, dus eerst een malletje maken van karton en dan volstorten met rode 'ballast' van Woodland Scenic...


(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002733_zpsgrp0hioz.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170615_002733_zpsgrp0hioz.jpg.html)

Het sein moet nog zo'n zwart-geel bordje krijgen. Ik weet alleen niet het nummer, dus dat moet ik nog opzoeken. Binnenkort weer eens op een field-trip dus!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 21 juni 2017, 15:45:42
Bouwupdate:

Vanmiddag de warmte getrotseerd. Na 2 uur werken, slechts 12 draden aangesloten. Toen maar weer gestopt. Boven je macht werken en jezelf onder de modulebaan wringen bij +35 grdn Celsius is niet aan mij besteed.

Alle blokken, op het scenery blok na, van de binnenboog zijn aangesloten op hun blokkaart (TM44).
Zo zonder al die draden, oogt de boel weer een beetje opgeruimder en strakker!

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170621_140532_zpsbd6chisd.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170621_140532_zpsbd6chisd.jpg.html)

Het PVC buisje waardoorheen straks de dradenbos gaat lopen. De losse draden buiten de buis, behoren tot de buiten-boog van de helix en worden later aangesloten...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170621_140525_zpszxaysqrs.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170621_140525_zpszxaysqrs.jpg.html)

Het buisje zit met een dot 'hot-glue' vast aan de rand van de bovenste laag en de onderste laag van de helix...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170621_140705_zpsc0el9ryt.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170621_140705_zpsc0el9ryt.jpg.html)

Het geboorde gat is precies groot genoeg om het buisje doorheen te steken. Het zat klemvast in het hout. Echter, als het straks kouder wordt en het hout iets krimpt, wil ik ook dat het vast blijft zitten. Dus een dot h'ot-glue houdt het hout op zijn plaats...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170621_140659_zpsmeqcsijt.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170621_140659_zpsmeqcsijt.jpg.html)

Onder de bak komen de draden via de zgn. boekbindruggen, uiteindelijk bij hun blokkaart...

Later worden de RMU en 2e blokkaart (TM44) aangebracht. Nu eerst uitdampen met een fris drankje en vanavond nog even werken... Wellicht is de temperatuur komend weekend beter en kan ik dan verder! :D

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 26 juni 2017, 23:29:46
Bouwupdate:

Afgelopen weekend weer eens een paar uurtjes kunnen klussen. De temperatuur was ook weer wat lager, dus dat is erg prettig!
Vooral druk bezig geweest met het aansluiten van de blokken in de [Helix Tilburg]. In totaal 8 blokken. Ook de RMU kreeg weer een plaatsje onder deze helix. Langzaam maar zeker vordert het technische werk, zodat ik binnenkort weer kan gaan testrijden.  (y) :laugh: (y)

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155232_zpsjfwzzetc.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155232_zpsjfwzzetc.jpg.html)

Onderzijde van de module [Helix Tilburg]. Te zien zijn 2 volle blokkaarten en een RMU (basisbesturingseenheid van DINAMO). De blokken hebben elk 2 bezetmelders, dit is een zgn. vrije baan stuk en dus ruim voldoende. Bij perrons wil je tot max 4 bezetmelders gaan, omdat dit gewoonweg de positionering van m.n. de analoge treinen / treinstellen ten goede komt...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155252_zpswbgtkqax.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155252_zpswbgtkqax.jpg.html)

Ook aan de buitenzijde zit een PVC-buisje. Deze moet nog geschilderd worden. De draden van de scenery module, rechtboven me, worden hierdoor naar onder geleid. Ook is de vleugelmoer te zien die de helix met de [Module Venneweg] verbind...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155322_zpscvszs5ua.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155322_zpscvszs5ua.jpg.html)

De scenerymodule sluit mooi aan, aan zowel de [Helix Tilburg] als aan de [Module Venneweg]...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155331_zpsyyskttnw.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155331_zpsyyskttnw.jpg.html)

Module overgang, deze moet aan de [Module Venneweg] zijde nog verder aangekleed en hersteld worden...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155344_zpsg7n4rja4.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155344_zpsg7n4rja4.jpg.html)

Van bovenaf, de scheidingslijn is ongeveer 0,5mm dik. De foto vergroot het flink uit zeg maar...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155402_zpssawiexfz.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_155402_zpssawiexfz.jpg.html)

Vanaf publiekszijde kijkende over de Moerstraat richting de [Helix Tilburg]. Achterin zie je vaag de contouren van de helix naar beneden. Ik denk dat ik er nog een achtergrond plaat zet met een fotoachtergrond. Echter mis je dan wel als kijker zicht op de stijgende en dalende treinen...

(http://i1290.photobucket.com/albums/b524/Hoontje/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_160518_zpsxwuovobn.jpg) (http://s1290.photobucket.com/user/Hoontje/media/Mobile%20Uploads/IMG_20170625_160518_zpsxwuovobn.jpg.html)

Als laatste een overzicht hoe ik gisteren de baan achterliet. Binnenkort maar eens kijken of de oude helix nog door iemand overgenomen kan worden, anders ga ik hem slopen denk ik...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: thijsdekok op 27 juni 2017, 18:59:32
Gaaf om een baan te zien die hier in het echt vlak bij light (y)
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 28 juni 2017, 19:52:32
Hallo Thijs.
Dank je. Ooit is het plan om van Oosterhout tot Tilburg goederen te bouwen.
Als dat af is en ik heb nog tijd en ruimte, wil ik tot Tilburg industrie gaan, inclusief werkplaats. Máár dan zijn we 40 jaar verder vrees ik ;)
Eerst maar eens van Rijen naar Oosterhout afbouwen!

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 27 juli 2017, 23:59:51
Bouwupdate:

Al enkele weken is het erg stil in m'n draadje. Dat komt omdat tegen alle verwachtingen in, wij ons plots trotse huizenbezitters mogen noemen. Heuh tis huur, maar wel veel groter dan het appartement waarin mijn ega en ik nu vertoeven. Dus druk bezig met verhuizen nu.
Althans, klussen in onze nieuwe woning, zodat we kunnen verhuizen.

Afgelopen week kwam de "mancave" nagenoeg qua ruwbouw af. Er moest een nieuw plafond in na aanpassingen van de dakconstructie. De treintjes gaan in de toekomst nml op groene stroom rijden. (Zonnencollectoren)

De ruimte zelf is grofweg 6 x 3 mtr. Met aan één smalle zijde een nis van 35 cm diep. Qua oppervlakte, met wat creativiteit net niet genoeg ruimte voor m'n gehele emplacement (kom dan qua lengte 1 module (122 x 61 cm) te kort... Maar voor nu en de dichtbije toekomst is er ruimte zat!

Hierbij enkele foto's van de ruimte;

(https://s5.postimg.org/5v7bhyohj/IMG_20170712_124231.jpg) (https://postimg.org/image/p0akrq35f/)

De ruimte bij accepteren van het huis. Gelegen op het Noorden, flinke raampartij. Kapotte deur (wel met slot) en foeilelijk in slechte staat zijnde, doorgerookt behang.
Oh en een slechte dakconstructie onder het "zwevende" plafond...

(https://s5.postimg.org/njz29l08n/IMG-20170723-_WA0028.jpg) (https://postimg.org/image/q1atguk4z/)

Hier is het plafond er vakkundig uitgesloopt en is mijn ega na ruim 6 uur bijna klaar met behang verwijderen. Ze had er flink zin in! (Oprecht)

(https://s5.postimg.org/jxt8wxtvb/IMG_20170727_160751.jpg) (https://postimg.org/image/g1fx0y8vn/)

Het vernieuwde plafond. In ruwe vorm. Komende dagen wordt het nog afgewerkt. Zelfs voor ons geschilderd, dus dat scheelt weer een dag zelf klussen!

(https://s5.postimg.org/fpygo6sfr/IMG_20170727_160800.jpg) (https://postimg.org/image/vbfs854dv/)

De ruimte v.a. de andere kant bezien. Nu met nieuw plafond (en dakconstructie), kale muren en blije ega! (En Hoontje!)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 29 juli 2017, 01:35:14
Gefeliciteerd met de woning en succes met klussen en verhuizing. (y)

Mvg Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 01 augustus 2017, 23:24:16
Dankjewel!
Vandaag hebben de hulptroepen de modeltrein kamer, kortweg, mancave, voorbereid op het eerste schilderwerk.
Morgen verder!

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 27 september 2017, 23:14:40
En dan ben je opeens bijna 2 maanden verder...  :o

De hobby heeft echter niet stil gestaan, de verhuizing/verbouwing verliep vlot en inmiddels is de ruimte waar de baan moet komen omgedoopt tot 'mancave'.  8)

Vandaag weer eens tijd om lekker te klussen, maar eerst samen met m'n ega samen op pad geweest voor nog meer spullen in het nieuwe huis.
Toen bleek dat bij een grote woongigant (niet de Zweedse ;) ) een soort VIP-dag was, heb ik een nieuw 'workstation' gekocht. Een mooi grenenhouten, diep bureau of luxe gezegd; secretaire. Hierop kan ik mooi een hobby/werkplek maken, incl. programmeerspoortje. Dat wordt lekker knutselen!  8-)

(https://s5.postimg.org/w2fyazerb/IMG_20170927_180723.jpg)

Het geheel, inmiddels al deels ingericht. In de achterwand zijn wat gaten gemaakt ten behoeve van de kabel doorvoeren.

(https://s5.postimg.org/tju9aat13/IMG_20170927_180738.jpg)

Close-up van de werkplek. Bovenop komt binnenkort het programmeerspoor. Ik moet alleen nog even kijken hoe ik dat aan ga sluiten, want wil er zowel analoge als digitale spanning op kunnen zetten. Want ik rij DINAMO en werk vaak ook met gewoon analoge locs die ff een testje moeten kunnen maken...
Verder is er een ruimte voor mijn soldeerstation. Dit blijft uitneembaar, want ook op de grote baan moet worden gebakken af en toe.
Links ligt een 15V voeding waar ik krokodillenklemmen en de sPROGIIa op aansluit. Zo kan ik allerlei knutselwerkjes waar electra in verwerkt zit, testen.

Naast het bureau heb ik ook eens goed nagedacht over de verlichting in mijn 'Mancave'. Waar de baan nu staat is 's avonds weinig tot geen licht vanaf een simpele plafoniere. Bij de bouwmarkt waar wij inmiddels sinds de verhuizing 'grootafnemer' zijn, hadden ze ook hele luxe LED-panelen. Deze zijn via WIFI schakelbaar en komen in 16.000.000 kleuren. (Als we de handleiding mogen geloven). Ook is er een simpele 'Dynamic White' variant die gewone witte verlichting geeft met een kleurtemperatuur van 2200K - 6500K. Die laatste is vergelijkbaar met fel daglicht en volgens een bevriend fotograaf ideaal om later foto's onder te maken. :D
Ook voor boven de werkplek is een schakelbaar paneel geplaatst. Zo kan ik 's avonds 'voor het slapengaan' alvast een wat warmer witte verlichting schakelen. Ja ja, we worden ouder, dus daar houden we rekening mee  :ugeek:

Een plaatje van de sets in een test opstelling:

(https://s5.postimg.org/4cjda1px3/IMG_20170927_215523.jpg)

Daglicht-fel wit (6500K)  8-)

Ook een filmpje:

LEDpanelen in actie (https://youtu.be/oCxpNdK8wbo)

Naast al dit 'bouwgeweld' is er vanuit Italië nog een pakje aangekomen. Mijn laatste 2 MTR-Mende GABS'sen van de FS uit tijdperk IV!  :D  Nu is de autotransporttrein richting Oosterhout Vijf Eiken compleet!

(https://s5.postimg.org/xg2zsjomv/IMG_7983.jpg)

De MTR37001AW, af-fabriek licht geweatherd. Ik ben er erg content mee. De opdrukken zijn haarscherp...

(https://s5.postimg.org/oz3hhmjxz/IMG_7994.jpg)

De MTR37001BW, af-fabriek licht geweatherd. Ook met deze ben ik erg content. Ook hier de opdrukken haarscherp en veel details zichtbaar!

In totaal heb ik nu 4 van deze GABS'sen en kan daarmee dus het 'werkelijke' bedrijf, zoals dat 35 jaar geleden plaatsvond nabootsen. Alleen nog de modules afmaken  ;)

Al bij al veel leuke nieuwtjes...

Ik ga nog even verder knutselen!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 28 september 2017, 07:38:58
Hoi,

Goede investeringen.
Veel plezier er mee.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 22 november 2017, 22:54:14
Bouwupdate:

Zo dan! Bijna 2 maanden verder en eindelijk is er vandaag dan iets aan de baan zelf gedaan! Jaja, [Module Station Rijen anno 1980] staat in mijn inmiddels-niet-meer-zo-nieuwe huis.  8-)

Enkel de module is overgehuisd en een tas vol spullen en rijtuigen, want de afgelopen maanden heb ik danwel gescheiden van mijn baan geleefd, maar ik ben wel druk geweest met allerlei ombouwprojectjes. Aangezien het steeds 'makkelijker' wordt om in N Nederlands materieel te krijgen, lukt het ook steeds beter om authentieke treinsamenstellingen uit de jaren '80, '90 en '00 na te bootsen.
Even een crappy foto van het heugelijke feit!

(https://s5.postimg.org/d5chglk1z/IMG_20171122_131624.jpg) (https://postimages.org/)

De module, hier nog even op een workmate, in afwachting van dat wat komen gaat. Vooralsnog is enkel het vertreksein vervangen en heb ik de AOB opnieuw ingesteld. Geluid + beweging zijn nu nog wat scherper op elkaar afgesteld.

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 25 november 2017, 20:54:00
Bouwupdate:

(https://s5.postimg.org/e0ryz9k6f/IMG_20171125_173234.jpg)

Hij staat er! Heuh half, maar toch!

Het thuisklussen kan beginnen. Eerste op de lijst; de keerlus en module Gilze-Rijen op de juiste hoogte brengen. Dan alles aansluiten en rijden!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Martin Domburg op 25 november 2017, 22:26:35
Lekker maatje

Verstuurd vanaf mijn VTR-L09 met Tapatalk

Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Sven op 25 november 2017, 23:48:04
Al je foto's zijn verdwenen door de nieuwe Photobucket policy. Zou je nog foto's van je stationsgebouw kunnen laten zien, zodat ik dit aan mijn ouders kan laten zien? Zij zijn nu vrijwilligers bij het station van Rijen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 26 november 2017, 00:16:01
Hallo,

Ik ga kijken wat ik voor je kan doen.

Voor nu verwijs ik je even naar een ander forum waar ik al veel langer een draadje bijhoud. Zie: https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=5873

Groetjes
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 02 december 2017, 20:44:19
Helaas nog geen tijd gevonden om de eerste pagina's opnieuw van foto's te voorzien. :-\

Bouwupdate:

Vandaag weer druk aan de knutsel. Eerste herstelwerkzaamheden onder de baan; opnieuw aansluiten van de bekabeling etc.
Daarnaast de verlichting in de kamer verder uit kunnen meten en opgehangen.
Naast het Dynamic White LED paneel boven mijn nieuwe werkplek  (https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=5873&start=1040#p183458), hangt er nu ook een Dynamic White LED paneel van 120 x 30 cm midden boven de kamer. Ook deze is weer te sturen met een app op de telefoon en met een wandcontrole-unit. De lichtrange is 2200K - 6000K wit licht, dus van zeer warm wit naar koud wit/daglicht wit.

(https://s5.postimg.org/or00xh013/IMG_20171202_161719.jpg)

Zonder licht wordt het snel donker in de kamer. Deze foto is omstreeks 15:30u vanmiddag genomen...

(https://s5.postimg.org/bmugks09j/IMG_20171202_161558.jpg)

Nu, op 50% sterkte, schijnt de zon vol op!

Van de week ook even ergens blauwe plaat vandaan halen zodat de [Module Helix Tilburg] aangesloten kan worden op het schaduwstation. Ook moet ik het onderstel voor de [Module Keerlus] nog helemaal in orde maken, dus genoeg te doen voordat er een trein gaat rijden.

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 26 december 2017, 00:40:47
Bouwupdate:

Afgelopen 3 dagen 'plots' vrij. Dus lekker weer aan de baan kunnen knutselen. Het is gelijk merkbaar, nu hij gewoon hier thuis staat, klust het lekker door. "Even naar boven" en voor je het weet ben je een paar uur en flink aantal klussen verder!  :D

Afgelopen dagen vooral bezig geweest met het verder afwerken van de [Module Helix Tilburg]. Qua sporen etc. was hij al klaar, alleen nog enkele draden aansluiten en de nieuwe blokindeling invoeren in iTrain moest nog gebeuren. Ook de wisselstraat richting de stamlijn moest voorzien worden van een relaisschakeling, omdat dit een soort uitvergroot kruiswissel is.
Dat werd dus in een krappe kleine ruimte solderen...  :?  Maar het is goed gegaan en de treinen rijden er inmiddels overheen!
Dus heb ook enkele filmpjes gemaakt...

Foto's! :D

(https://s5.postimg.org/8n1leu7lz/IMG_20171226_001706.jpg) (https://postimages.org/)

De wisselstraat waarvoor een relaisschakeling is aangelegd. Uiterst links en uiterst rechts zie je de 2 wissels die samen het 'kruiswissel' vormen en dus niet bij een blok horen. Het wissel erboven hoort tot de buitenbocht van de helix en heeft dus geen relaisschakeling nodig...

(https://s5.postimg.org/jlcuwxgqv/IMG_20171225_205601.jpg) (https://postimages.org/)

De documentatie van de baan, daardoor wist ik weer welke draadjes waar aangesloten zaten. Op [Module Venneweg] hing een 25-polige stekker richting de voorganger van deze helix. Maar ja, waar al die draden voor waren wist ik niet meer precies natuurlijk! Dan ben je blij met zo'n tabelletje. En een multimeter om alles toch even na te meten. Zo ontdekte ik dus dat de groene draad voor de wisselstraat geen verbinding heeft mét de spoorstaaf. Dat wordt een keer [Module Venneweg] losmaken en nakijken...

(https://s5.postimg.org/j8lgqnyg7/IMG_20171225_221457.jpg) (https://postimg.org/image/9bafxlqub/)

Zoveel ruimte in de kamer, en dan ga ik hier tussen gewrongen proberen te solderen... Het ging eigenlijk best vlot...

(https://s5.postimg.org/xrsls3eqf/IMG_20171225_221640.jpg) (https://postimg.org/image/c5dlb2g5v/)

Ooit afgekeken bij de Delftse Modelbouw Vereniging; printplaatjes waaraan de 25-polige stekkers zitten gesoldeerd. Nu was het draadje op het juiste stripje, aantikken met de soldeerbout en klaar is Hoontje!

(https://s5.postimg.org/7w8v8w56v/IMG_20171225_221440.jpg) (https://postimg.org/image/vaguktn43/)

De doorvoer en het achterliggende PVC buisje zitten aardig vol draadjes. Daar moet binnenkort, als ik een ringleiding voor m'n verlichting aan ga leggen maar een gaatje naast...

(https://s5.postimg.org/5syg1ksmv/IMG_20171226_002151.jpg) (https://postimg.org/image/dlp3tjylv/)

Alle draden op een zwarte en witte na, aangesloten, dus de boel intekenen en test rijden!
Tijdens het testrijden viel het erg op dat de rolweerstand van wagonnetjes echt heel erg van invloed is op het trekkend vermogen. Mijn Startrain 1300 heeft de grootste moeite om 3 Fleischmann plan W's, 4 plan D's van Arnold en een THS Plan D omhoog te trekken, terwijl een sleep van 7 Minitrix IC rijtuigen geen belemmering lijken te zijn. Terwijl hun gewicht meer is dan de eerstgenoemde rijtuigen.
Ook de GEFCO Autotransportwagons van MFTrain gaan nog niet soepel omhoog. Ze ontkoppelen snel en lopen erg snel uit de rails. Erg balen, want om die trein gaat het nu nét! Dat waren de goederentreinen die ik vroeger door het bos zag blazen! Dus nog veel testen voor de boeg! De IC Den Haag - Venlo anno 2005 rijdt in elk geval soepel omhoog, dus er is ook zeker succes! :D

Enkele filmpjes:

 IC Den Haag - Venlo anno 2005  (https://www.youtube.com/watch?v=5AMvbIOXNac)

 NS 1202 met 7 IC rijtuigen  (https://www.youtube.com/watch?v=akBvztlgx4I)

 NS 1306 met 7 IC rijtuigen  (https://www.youtube.com/watch?v=AOUTEICnUaQ)

 NS 6503 met 7 IC rijtuigen  (https://www.youtube.com/watch?v=98wP45hXENc)

Terwijl zij testrijden, zit ik me te verwonderen over het volgende...

(https://s5.postimg.org/wcr13cy7r/IMG_20171225_234854.jpg) (https://postimg.org/image/g1qx71lpv/)

Beneden aan de andere zijde van de Helix stuit ik opnieuw op een stekker. Ik heb slechts 2 draden over, een zwarte en witte... Maar waar moeten de andere 4 draden dan aangesloten worden? Die stonden niet op het schema. Wat blijkt, het zijn de wisselvoeten zodat die ook gevoed worden, die behoren namelijk bij de beginblokken van de helix. Morgen nieuwe stekker maken en gauw nog 4 draden extra trekken. Dan is de [Module Helix Tilburg] technisch voor nu helemaal klaar!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Martin Domburg op 26 december 2017, 13:50:14
Lekker bezig maatje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: gilpin43 op 26 december 2017, 20:25:01
Even een vraagje.
In bericht 35 laat je LED-panelen zien voor de ruimte-verlichting. Kun je een link geven naar waar te koop en hoe duur ?
Alvast bedankt,
Ron
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 26 december 2017, 22:02:37
Hoi Ron,

Ik heb de LEAD ENERGY serie "Dynamic White" gekocht, bij de Hornbach bouwmarkt. Een paneel 62x62 cm kost €189,- en een paneel 120 x 30 cm kost €199,-. De wandcontroler €39,- . De bijbehorende app is gratis.
Er zijn ook goedkopere alternatieven, ledgroothandel.nl heeft die, echter waren die niet voorzien van de juiste keurmerken (China ;) ) En dat vertrouw ik dan weer niet in m'n huis qua verzekering enzo. Daarnaast hebben die minima aantallen die je af moet nemen, dus dat werkt ook niet.
De behuizing van de panelen komt wel bij hen vandaan, ze kosten daar €30,- geloof ik en bij de Hornbach €120,- (!!!) Alleen past de 120 x 30 net niet goed. Dus daar zie je een spleetje...
Hopelijk beantwoord dit je vraag?!

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: gilpin43 op 26 december 2017, 22:54:19
Bedankt
Ron
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 27 december 2017, 01:05:50
Een tweetal plaatjes die de sfeer welke ik voor ogen heb, uit beginnen te stralen. Hopelijk zijn jullie het met me eens?!

(https://s5.postimg.org/wyl1wjx0n/IMG_20171227_003957.jpg) (https://postimages.org/)

De NS 2520 met aan de haak een aantal wagons vanuit Italië beladen met witgoed ten behoeve van de Bauknecht op Oosterhout Vijf Eiken, passeert hier de spoorwegovergang in de polder bij Hulten... (Zou zomaar rond de jaren '90 van de vorige eeuw kunnen zijn!)

(https://s5.postimg.org/tez46rwvr/IMG_20171227_002248.jpg) (https://postimages.org/)

De NS 2520 komt retour richting Tilburg Goederen met een lege GEFCO Autotrein en passeert ook nu weer de spoorwegovergang in de polder nabij Hulten...


Owjah en natuurlijk was deze schone ook aan het testen in de [Module Helix Tilburg].

 Klik hier!  (https://youtu.be/eqEPd3nw31s)

Op het filmpje lijkt het een straaljagertje, dat komt omdat het beestje nog niet geijkt is en dat dan op filmpjes 10x zo erg opvalt  ;D


Weet iemand hoe ik een filmpje hier direct kan 'embedden' of 'insluiten'? De link die Youtube geeft werkt hier niet...  ???

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 27 december 2017, 23:30:54
Hoi,

ff je link gecheckt, krijg dezelfde en hij doet het.

@Vijf Eiken: Ik ben het wel eens met de juiste sfeer te treffen.
Lastig te oordelen als je zelf niet in een andere schaal werkt of ervaring hebt, heb dat ook bij 0-rijders.

Ik vind het voor N-spoor erg gedetailleerd deze baan.

Gr Koen.

Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 27 december 2017, 23:58:03
Dank Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 04 januari 2018, 21:25:36
Bouwupdate:

Na alle draadjes van de afgelopen dagen, is het merendeel wat ik aan kon sluiten, aangesloten. Dus was het tijd om me te beraden op een nieuw project. Want de electra komt me even m'n neus uit...
Zoals meestal, ging ik ook nu nog wat internet surfen op zoek naar plaatjes van Rijen en het stationsplein anno 1980. Plots viel mijn oog op enkele foto's waarop de goederenloods goed te zien is. Belangrijke details zoals de borstweringen, metselmotieven etc. weet ik nu weer iets beter. Helaas ontrafelen de foto's niet alles :(
Desalniettemin werd het vlammetje om de loods nu eindelijk eens te gaan bouwen weer onverminderd te woekeren! Mede ook omdat een bevriend Spoorstaaf lid zich momenteel aan het bekwamen is in het zelfbouwen van een huisje. "Zien eten, doet eten" zeggen ze hier weleens...

Mijn ega is deze dagen gewoon bikkelen op stage, wat betekent dat haar lap-top beschikbaar is en laat zij nou beschikken over allerlei fancy teken- en ontwerpsoftware vanwege haar opleiding!
Aangezien ik verder wilde met de scenery, maar hierin een beetje vastloop, aangezien de gebouwen die ik wil nabouwen, steevast mislukken, ben ik eens gaan kliederen in SolidWorks. Een technisch tekenprogramma waarin je zowel 2D als 3D en technische tekeningen kunt maken.

Als startobject heb ik wat tutorials doorlopen en een of andere 'drukplaat' getekend, daarna de stoute schoenen aan en begonnen met het tekenen van het casco van de goederenloods.
Gekozen is voor een casco van 1,5 mm MDF, lekker robuust en hufterproof voor onze schaal. Daaroverheen komt dan een laagje 'steentjes karton' a la Markenburg en wordt het gebouw aangekleed.

De eerste probeersels:

(https://s5.postimg.org/8r8s4p2kn/IMG_20180103_140400.jpg) (https://postimg.org/image/7c77fz1hf/)

De kopsekant aan de stationsgebouwzijde. Duidelijk missen hier nog vele zaken, inmiddels ben ik bij versie 3 aanbeland en raak ik tevreden...

(https://s5.postimg.org/vfxz49ro7/IMG_20180103_131402.jpg) (https://postimages.org/)

De gevel aan de straatzijde. Hier zijn alweer meer details zichtbaar en alle ramen en deuropeningen reeds uitgesneden...

Zo ploeter ik rustig voort. Het is verslavend leuk en eigenlijk, als je de truucjes van het programma doorhebt en de tijd neemt om zo'n tutorial te doorlopen, betrekkelijk eenvoudig. Wel veel werk en je moet goed nadenken inzake wat komt waar etc. maar dat mag de pret niet drukken! :D

Sluiten we af met een sfeerplaatje,

(https://s5.postimg.org/kvo1lezyf/IMG_20180104_180419.jpg) (https://postimages.org/)

Zoals wel vaker, liep ook vandaag weer een NS 1000, ditmaal de NS1008 binnen op het wachtspoor te Gilze-Rijen. De loc is hier op weg naar de Hoofdwerkplaats in Tilburg omdat een van de assen is vastgelopen. Hij wordt even naar de kant gehaald zodat de IC en Sneltrein hem kunnen passeren. Rokend en stinkend staat de eloc uit te puffen terwijl de machinist bij zit te komen in de stationsrestauratie... Gilze-Rijen, 1981 [Nieuwe aanwinst dus]

Tot zover,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 19 januari 2018, 23:40:24
Bouwupdate:

Afgelopen tijd vooral bezig geweest met het terug opbouwen van de baan. [Module Station Rijen anno 1980] kreeg zijn nieuwe dragers, zodat hij op hoogte staat met [Module Venneweg]. Terwijl de modules loslagen ook allerhande kleine zaken herstelt aan de electra en netter gemaakt. Enkele foto's:

(https://s5.postimg.org/hzfrgn0xj/IMG_20180119_232324.jpg) (https://postimages.org/)

Op de [Module Station Rijen anno 1980] is het laatste (dwerg)sein geplaatst, namelijk aan spoor 4, voor verkeerd spoor rijdende treinen als ze de overweg in de Julianalaan naderen. Ook is dit sein meteen ingeregeld en opgenomen in het spoorplan. De scenery en afwerking eromheen moeten nog zoals je ziet...

(https://s5.postimg.org/6n35yuzyf/IMG_20180119_232457.jpg) (https://postimg.org/image/xxoh6s2v7/)

Ook het vertreksein naast spoor 3 is vervangen voor een kloppend sein (Mafen). Het is in de 1:1 versie namelijk Geel boven - Rood midden - Groen onder. Dat is in model nu ook zo! De achterliggende AOB over spoor 3 en het wachtspoor richting Oosterhout Vijf Eiken is ook opnieuw geprogrammeerd en getest. Om een of andere reden werkte hij niet meer. Nu weer wel!

Andere grote klus was de werkverlichting in het schaduwstation op orde te krijgen. De modules lagen nu los, dus dit was m'n kans. Gauw een Vuren houten balkje gehaald (30 x 30 mm) en een 5/8' PVC buis. Zij zouden samen de drager van de LED-strip worden. Hoe er dat uitziet? Nou zo:

(https://s5.postimg.org/5jj1n6xef/IMG_20180118_221637.jpg) (https://postimages.org/)

Het balkje (30 x 30 x 1100mm) met daarop de LED-strip geplakt en aan de andere zijde in klemmen de PVC buis...

(https://s5.postimg.org/56rnh0uk7/IMG_20180118_221723.jpg) (https://postimages.org/)

Een van de PVC-buis klemmen, hier gemonteerd onder de modulebak...

(https://s5.postimg.org/b7pce1z5z/IMG_20180118_221649.jpg) (https://postimages.org/)

De klemmen van het balkje en de modulebak grijpen vlakbij elkaar om de PVC-buis, daardoor kan de balk nog wat gericht/gedraaid worden voor optimale verlichting...

(https://s5.postimg.org/hmoda735j/IMG_20180119_225302.jpg) (https://postimages.org/)

De verlichting uitgeschakeld, de NS 1202 is slecht te zien...

(https://s5.postimg.org/jr8qbachz/IMG_20180119_225332.jpg) (https://postimages.org/)

De verlichting ingeschakeld, de NS 1202 is nu te zien als schaduw door het tegenlicht. Het publiek ziet de treinen wel beter als ze in het schaduwstation staan te wachten. Ook het op de rails zetten in het schaduwstation is nu makkelijker. Ook ik begin oud te worden  :lol:

(https://s5.postimg.org/qgf9ru89z/IMG_20180119_221933.jpg) (https://postimg.org/image/whcyowuw3/)

(https://s5.postimg.org/c9ziwms9z/IMG_20180119_225252.jpg) (https://postimg.org/image/4u09au4kj/)

Bediening geschiedt door drukknoppen op de verschillende scenery modulebakken, elke scenery modulebak krijgt een eigen knop. Zo kan de verlichting makkelijk aan en uitgeschakeld worden in de sectie waar het nodig is. Op termijn zet ik er ook nog een schakelaar tussen die de verlichting onder alle modulebakken in 1x schakelt.
De drukknoppen komen van de Chinese webwinkel GEEK... Ik heb ze inmiddels al bijna een jaar in huis, dus een link kan ik je niet geven.

Nog wat overzichten ter verduidelijking.

(https://s5.postimg.org/6ykmby12f/IMG_20180119_225350.jpg) (https://postimages.org/)

Verlichting uitgeschakeld...

(https://s5.postimg.org/9snrpdviv/IMG_20180119_225707.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/4u09at1zr/IMG_20180119_225715.jpg) (https://postimages.org/)

Verlichting ingeschakeld...

Tevens heb ik een relaisschakeling hersteld, had er 2 draadjes omgewisseld, dan wilt het niet werken! Nu testrijden en hopen dat het werkt!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 20 januari 2018, 12:30:48
Hoi,

Ziet er goed uit.
Inmiddels verder met de tekening?
Ben er momenteel ook mee bezig.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 20 januari 2018, 15:59:03
Hoi Koen, het tekenen vlot aardig. Ben nog altijd met het casco bezig. M'n partner heeft alleen haar laptop weer nodig, dus gaat het minder snel...
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 31 januari 2018, 12:54:06
Bouwupdate:

Zo, na alle verhuisperikelen en de weinige tijd door alle andere belangrijke zaken des levens, afgelopen week een belangrijke mijlpaal bereikt!

De baan rijdt weer!!!

Enkele tegenslagen en tijdgebrek verhinderden dit lange tijd, echter de afgelopen week werd succes op succes geboekt, met als resultaat dat er voor het eerst sinds ruim een jaar weer een trein het station Gilze-Rijen aandeed!

(https://s5.postimg.org/crridy3fb/IMG_20180125_154110.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/8ve6hyapz/IMG_20180125_154100.jpg) (https://postimages.org/)

De NS 1145 met een bonte verzameling rijtuigen, namelijk 1x Plan W, 1x ICK, 1x Plan E RD en 2x plan E, naar het grote voorbeeld in 1983. Naast dat dit dus de eerste trein sinds ruim een jaar is, is het tevens de eerste passagierstrein die in realistische samenstelling op mijn baan te vinden is. Het doel is al mijn (getrokken) IC's, sneltreinen en stoptreinen zo realistisch mogelijk te maken. Gezien de kosten zal dat niet snel gaan echter...

Zoals gezegd waren er enkele tegenslagen, de grootste was wel de volgende;

(https://s5.postimg.org/qy7994w9z/IMG_20180124_171011.jpg) (https://postimages.org/)

De modelbaan lap-top is aan het einde van zijn latijn zo te zien. Hij startte na dit scherm wel gewoon automatisch door, maar het aantal storingen en 'vastlopers' in iTrain en Decoderpro, frustreerden me al langer. Dus, zoals zo vaak, bracht mijn ega direct een oplossing, namelijk:

(https://s5.postimg.org/vwurnofif/IMG_20180124_192714.jpg) (https://postimg.org/image/kx9kc2p37/)

De 'huisPC' naar de mancave!!! Deze is vele malen krachtiger dan de laptop. De koelkast mocht helaas niet naar boven, anders had ik echt geen reden meer om ooit uit de kamer te komen... Flauw hoor  :lol:
Nadat alles aangesloten en geinstalleerd was, kon er begonnen worden aan een nieuw iTrain bestand. Hierin is de afgelopen jaren zoveel veranderd, aangepast etc. etc. dat het bestand zelf vervuild is. Om zoveel mogelijk storingsvrij te werken, dus opnieuw begonnen met tekenen en treinen invoeren.

(https://s5.postimg.org/8ve6hxvaf/IMG_20180125_004556.jpg) (https://postimages.org/)

Het nieuwe iTrain bestand, maagdelijk leeg qua aantallen locs. Het fijne van het helemaal opnieuw opbouwen, is ook nog dat de gehele collectie treinen door m'n handen gaat. Wat heb ik veel verzameld de afgelopen 5 jaar!!!

Naast deze tegenslag, zat er ook nog een grote storing in de baan zelf. Met de komst van de nieuwe module [Helix Tilburg], zijn de electrische aansluitingen tussen [Module Venneweg] en de [Schaduwstationbak-1] vernieuwd en waar nodig aangepast. Natuurlijk niet foutloos leek het, want de wisselstraat in het schaduwstation werkte niet meer...

(https://s5.postimg.org/7gclt7mhj/IMG-20180130-_WA0002.jpg) (https://postimages.org/)

De wisselstraat wordt door middel van een relais aangestuurd. De bedrading loopt inmiddels dus over 3 modules, waarbij lang gedacht werd dat hierin de fout zat. Na veel doormeten en testen van stukken draad, werd er geen sluiting gevonden. In het nieuwe iTrain bestand werkte het echter allemaal niet en werd er steeds een bezetmelder geactiveerd. Een teken van sluiting ergens in het net. Wat bleek?! Een vuiltje in een van de 2 25-polige stekkers!!! Toen dit verwijderd was, werkte alles gewoon weer.
Tevens bleken tijdens de verhuis en het latere opbouwen van de baan toch ook wel wat draadjes los gegaan te zijn of net niet lekker in hun socket op een printplaat te zitten, nadat alles nagelopen was, kon de treinenloop hervat worden. Laatste 'technische' project is het op hoogte brengen van de module [Keerlus Boven]. Doch, na deze weken van technisch geneuzel, wil ik veel liever even scenery knutselen en m'n hoofd verder breken over dergelijke projecten! Helaas heeft m'n ega haar laptop nodig voor haar stage, dus het tekenen van de goederenloods ligt tot nader orde stil. Maar er zijn inmiddels 3 modules die ik aan kan pakken, dus genoeg te doen!

Tot zover,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 08 februari 2018, 22:28:09
Bouwupdate:

Terwijl de baan testrondjes draait, begint het enorm te kriebelen om aan de scenery te beginnen. Het hoofd draait overuren met nadenken over de mogelijkheden en scenes die ik uit wil beelden. Zoals altijd beperk ik dat door:

1. te kijken bij het 1:1 voorbeeld
2. de oppervlakten van de scenery modules in een raster van ongeveer 20 x 20 cm te verdelen. Zeg maar ´per perceel´ ga ik dan aan de slag.

Om het overzicht niet kwijt te raken, begin ik gewoonweg aan de meest linkse zijde van de baan; de module [Helix Tilburg]. Hier moet nog veel gebeuren. De spoorwegovergang heeft de verhuis niet geheel overleefd, dus daar moet een en ander vervangen worden. Daarnaast is er veel meer scenery ruimte dan gedacht! Dus komen er nog enkele percelen bij. Wellicht is er ruimte voor het kenmerkende witte boerderijtje tussen Tilburg en Hulten...
Daarnaast is Fred/3dBuilder goed bezig geweest en heeft hij enkele bovenleidingsportalen (https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=21&t=11657&hilit=betonnen+bovenleiding#p187689) ontworpen. Deze komen natuurlijk op dit stuk van de modulebaan!
Doch, voordat die er kunnen staan, moeten er nog wat ballastwerkzaamheden plaatsvinden...

(https://s5.postimg.org/al4banhpj/IMG_20180208_194145.jpg) (https://postimg.org/image/e4q90gkf7/)

De basis voor de ballast en het 'jaagpad' ernaast. Een hele fijne soort 'zandkorrel' van BUSCH, nummer is helaas vervaagd, dus dat weet ik niet meer...

(https://s5.postimg.org/w7jbro8k7/IMG_20180208_203530.jpg) (https://postimg.org/image/o219tikb7/)

De basis met daarbovenop de bruine ballast. Deze ballast ligt er al jaren, dus is lekker vies. Straks als de lijm gedroogd is, dan ga ik e.e.a. weatheren en verder aankleden. Ook zullen dan de spoorstaven geverfd worden...

(https://s5.postimg.org/mmzp4rw2v/IMG_20180208_195804.jpg) (https://postimages.org/)

Ook het ballasten gebeurd in stukken van 20 - 30 cm per keer... Zo'n stuk neemt al snel een hele avond in beslag namelijk...

Verder dus ook bezig met de spoorwegovergang van de Moerstraat. De AKI die er nu staat is eigenlijk te modern en heeft dus de verhuis niet overleefd. De bedrading is tussen de paaltjes en de schilden gebroken. Hij moet weer uit elkaar om dat te fixxen. Nu bleek uit nader onderzoek dat deze AKI's pas eind jaren '80 er kwamen. Mitchell (van Spoorobjecten.nl (http://www.spoorobjecten.nl)) tekende ooit een oudere AKI in H0, na een PB'tje is die er nu ook gewoon in 1:160 (https://www.shapeways.com/product/Z66LZ7ASR/aki-oerversie-1-160?optionId=63644940&li=marketplace).

(https://s5.postimg.org/4k6mdkfnr/IMG_20180208_211339.jpg) (https://postimages.org/)

Let op, deze foto vertekend héél erg door de maximale zoom. (slecht genomen I know). De dradenbundel paste niet door het paaltje, dus ligt erbuiten. Met een stukje tape waarop ik de rood-witte belijning heb geverfd, verdwijnen de draden. Op de foto lijkt het een enorm dikke paal geworden, maar dat komt door mijn 'tape-plak-skills'. Inmiddels is een en ander strakker aangetrokken en heb ik een mooi slank paaltje!

Wat we ook vaak zien bij spoorwegovergangen zijn auto's die staan te wachten. Dat gaat hier ook gebeuren. Er komt een gepimpte Mercedes voor te staan. Wanneer de 'belletjes rinkelen' zullen de remlichten even kort oplichten. Daarvoor moest er natuurlijk ook wel een bestuurder / -ster in de auto!

(https://s5.postimg.org/qjd10wm93/IMG_20180208_214434.jpg) (https://postimg.org/image/5mgsw8o83/)

Tadaa... Een poppetje uit de 1000-dezelfde-goedkope-pupkes-zak is nu de trotse bestuurster van deze bolide. De auto zelf is van nature plastic-oranje. Nu met metalic lak (Revell 399 Car-metallic) dus deze kleur. Verder zijn de accenten met Humbrol 91 en Revell 191 chrome silver aangezet. De rest met Humbrol 33 mat-zwart afgewerkt, zoals banden en bodemplaat. Wat rest zijn de nummerplaten en antenne...

Al dat moois gebeurd natuurlijk in de natuur. Nu was mijn voorraad bomen helemaal uitgedund. Dus is er maar weer een hele batch nieuwe gedraaid...

(https://s5.postimg.org/qw4f6q1uf/IMG_20180129_215956.jpg) (https://postimages.org/)

De basis is gewoon koperdraad wat over is van al het technische geneuzel in onze hobby. Verschillende diktes draai ik door elkaar heen om verschillende dikten in stam en takken te krijgen. De gemiddelde start lengte van mijn draden is 10 cm. Al bij al komt er een boompje uit met een hoogte van ongeveer 7 - 8 cm. Hier zijn ze ook al voorzien van Anita schorspasta. Erg licht en makkelijk verwerkbaar...

(https://s5.postimg.org/kv6q9n7if/IMG_20180129_215950.jpg) (https://postimages.org/)

De basis kleur is een soort oker / rood. Hier komen nog strooiseltjes en washjes overheen...

(https://s5.postimg.org/i13kwfi9j/IMG_20180208_213212.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/ryelphafr/IMG_20180208_213202.jpg) (https://postimages.org/)

Het bladerdak bestaat uit HEKI mikroflor-matjes. Hier kleine stukjes uitknippen van 1 x 1 cm en deze met de vingers helemaal uit elkaar trekken. Dan over de bomen draperen. Sommige krijgen 1 kleur, anderen meerdere...

Daarna volgt een bekleding/besprenkeling met Woodland scenics fine turf in verschillende tinten groen en bruin. Dat is hier nog niet gedaan, aangezien m'n matte blanke lak op is om een en ander te kunnen fixeren...

(https://s5.postimg.org/9vliy96vb/IMG_20180205_235942.jpg) (https://postimages.org/)

En ondertussen wordt de vloot geijkt. Het schaduwstation is echt veel te klein zo...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 10 februari 2018, 00:00:20
Bouwupdate:

Vanavond begonnen met de eerste 10 cm. groen. Even kijken of ik het nog 'kan' zeg maar. Bedoeling is een verdwijnpunt te creeëren voor de treinen die hier de daadwerkelijke Helix induiken, of uitkomen, net welke kant ze opgaan...
Ondertussen zijn verschillende bestellingen gedaan op Shapeways en andere toeleveranciers, dus weldra kunnen de electrische locs ook naar boven tuffen!

Ben benieuwd naar jullie meningen...

(https://s5.postimg.org/60e017s3b/IMG_20180209_214403.jpg) (https://postimg.org/image/lymprcmb7/)

De basislaag ballast is op dit stuk gedroogd. In de verte is de eerste scenery alweer geplaatst. Hier is de aanmeldsectie voor de verderop gelegen spoorwegovergang en het 'beginpunt' van mijn modelbaan. Het bordje is zelfbouw, de relaiskast van Artitec...

(https://s5.postimg.org/ce334hk4n/IMG_20180209_214423.jpg) (https://postimg.org/image/3vtn05dlv/)

Close up van de scene in wording. Er komen nog potjes langs het spoor en van die grote metalen kleppen etc...

(https://s5.postimg.org/xnqpfbspj/IMG_20180209_231808.jpg) (https://postimg.org/image/telzd5pg3/)

Onderin de foto zie je nog net het 'dak' van de helix. Hier verdwijnen de treinen (of komen tevoorschijn) en wil ik een mooi verdwijnpunt maken. Er komt een wat wilde bossage en enkele bomen die de trein aan het zicht ontrekken. Eventuele foto's die gemaakt worden van de tegenoverliggende spoorwegovergang Moerstraat, hebben zo hopelijk een wat mooiere achtergrond...

(https://s5.postimg.org/ama49jb1j/IMG_20180209_231748.jpg) (https://postimages.org/)

Preiser-view de Helix uitkomende... (Rechterzijde foto = publiekszijde)

(https://s5.postimg.org/bokas3h07/IMG_20180209_231526.jpg) (https://postimg.org/image/5nmlv0udv/)

Preiser-view de Helix inrijdende... (Linkerzijde foto = publiekszijde)

(https://s5.postimg.org/yq0vxu187/IMG_20180209_231710.jpg) (https://postimg.org/image/gzz7csnn7/)

(https://s5.postimg.org/9wrbx87xz/IMG_20180209_231513.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/jhayk3a4n/IMG_20180209_231820.jpg) (https://postimages.org/)

Drie foto's die voor het publiek vaak niet mogelijk zullen zijn te maken. Je kijkt hier richting de publiekszijde namelijk. Er staan op de achterkant geen bomen, omdat ik hier mogelijk nog iets met een achtergrondplaat wil gaan doen en dan krijg je rare schaduwen enzo... Daarnaast, de bestuurder van de baan wil ook een mooi zicht natuurlijk! De moer blijft zichtbaar aan deze kant, zodat, mocht het nodig zijn ik er nog bij kan. Vanaf de publiekszijde is hij niet zichtbaar...

(https://s5.postimg.org/o372sf0sn/IMG_20180209_231933.jpg) (https://postimages.org/)

Dit is het zicht vanaf de publiekszijde. Je ziet hier al op enkele plaatsen stukjes rails zichtbaar, dus leuke doorkijkjes! De foto is schuin van voren genomen, met zoom vanaf [Module Venneweg] kijkende richting de meest rechterpunt van de module [Helix Tilburg]...

Wat vinden jullie ervan?

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: R op 10 februari 2018, 00:54:26
Die 1000 loc  is gaaf zeg!

gr Rik
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 10 februari 2018, 09:47:22
Hoi,

Ik vind het nog steeds knap wat er allemaal in N kan gedaan worden.
Ogenschijnlijk lijkt de paal van de Aki best dik maar dat kan gezichtsbedrog zijn.

Misschien een "wildwissel" een idee als verdwijnpunt, dan heb je een tunnelingang maar toch ook weer niet ;).
Een brug of snelweg is ook zo afgezaagd.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 13 februari 2018, 01:39:02
@ Rik dank je. Vind ik ook! Helaas rijdt hij alleen niet. Veroorzaakt steeds kortsluiting...  :'(

@ Koen, dat is wel een erg leuk idee, zo'n wildpassage of ecoduct! Dus ik ben ermee aan de slag gegaan en tadaa:

Bouwupdate:


Zo gezegd zo gedaan! Na wat googlen en het bezoeken van zo'n ecoduct hier in de buurt, had ik voldoende inspiratie. Zoveel, dat ik vergeten ben tussendoor foto's te maken, sorry! Bedankt in elk geval voor het idee!

Dus hier alleen plaatjes van het resultaat tot nu toe. Alles is nog nat en glimmend, dat is hopelijk na een nachtje drogen over!

(https://s5.postimg.org/v39iyfdmf/IMG_20180211_222101.jpg) (https://postimages.org/)

Eerst begonnen met het verven van de toplaag van de helix. Acrylverf van de Action, gewoon egaal bruin. Dat is een mooie basis om op verder te bouwen...

(https://s5.postimg.org/69zyxq4vr/IMG_20180213_003903.jpg) (https://postimages.org/)

De in/uitgang ziet er nu als volgt uit. Met styreen plaat en H-profiel heb ik een ingang gefabriekt. Van dat grauwe, prefab beton zoals ze wel vaker gebruiken bij dit soort bouwkundige hoogstandjes. Rechts is een vluchtdeur te zien met een klein bordes en enkele bordjes. Deze komen van de oude Spoorstaaf modules...
De witte letters komen ook van de Action, ongeveer 10mm hoog vormen zij een soort kunstzinnige barrière voor al te avontuurlijke dieren. En is gelijk duidelijk wat ik uit probeer te beelden hier...


(https://s5.postimg.org/wib3n39jr/IMG_20180213_004017.jpg) (https://postimages.org/)

Detailopname van de vluchtdeur, bordes en bordjes...

(https://s5.postimg.org/9tlwnizvr/IMG_20180213_003853.jpg) (https://postimg.org/image/ymvgo6iw3/)

Preiserview vanuit een cabine van een loc richting het schaduwstation...

(https://s5.postimg.org/u0zcfv7nr/IMG_20180213_003747.jpg) (https://postimages.org/)

Luchtfoto's en het bezoek aan het ecoduct hier in de buurt leerde dat er veel verschillende soorten grond worden gebruikt. Er moeten immers allerhande dieren over kunnen steken... Zo is er drassige/natte grond voor amfibieachtigen en reptielen, droge zand en grasgrond voor grazers en grotere dieren en hoog gras en bossages voor de kleinere dieren. Bomen zie je amper, deze kunnen de bouwkundige structuren met hun wortels flinke schade toe brengen...
Hier zie je mijn interpretatie van de grasgrond met bossages. Opgebouwd uit verschillende strooisels, clumpfoliages en fine turf...

(https://s5.postimg.org/4i702viyv/IMG_20180213_003752.jpg) (https://postimages.org/)

De andere helft heeft wat zandgrond (gezeefd zand + Busch) hogere plukken gras (NOCH) en donkerdere 'natte/drassige' grond. Deze is gemaakt van donkere fine turf van Woodlands. Ook nog wat toefjes clumpfoliage om het geheel wat relief te geven...

(https://s5.postimg.org/a6datr05z/IMG_20180213_003726.jpg) (https://postimg.org/image/qhdeq2cnn/)

Een overzicht/helikopterview van de wildpassage...

(https://s5.postimg.org/by69omonr/IMG_20180213_003838.jpg) (https://postimg.org/image/ml02u1wsz/)

In de andere hoek, die tegen module [Venneweg] aan, heb ik een begin gemaakt van een bos en wat hoger groen. Dit om een overgang te creeëren naar de verdere scenery vooraan deze module en [Module Venneweg] waar beduidend meer bomen op komen te staan. Ook deze ondergrond is opgebouwd uit fine-turf, verschillende strooisels en clumpfoliage. De bomen zijn zelfbouw, zoals eerder aangegeven...

(https://s5.postimg.org/6mrd3xi0n/IMG_20180213_003822.jpg) (https://postimages.org/)

Doorkijkje richting de publiekszijde van de baan. Hoewel vlak, lijkt er hier door de verschillende hoogtes in het groenwerk wat speels relief te ontstaan. Voor later meer diepte etc. te krijgen is een achtergrond foto overigens wel noodzakelijk. Zeker als ik vanaf de publiekszijde foto's maak, mis ik die enorm. Dus daar moet ik nog wat op bedenken!

(https://s5.postimg.org/efi0vwg9z/IMG_20180213_003800.jpg) (https://postimages.org/)

Detailopname van een houtwal welke de scenery scheidt tussen het bos en de wildpassage. De takjes komen uit een doosje van Anita Decor wat ik ooit gekocht heb als probeersel om boompjes mee te maken. Dat lukt niet zo goed, maar een houtwal vlechten kennelijk wel dus...

Nou, hopelijk morgen al vroeg in de middag het pakketje van Shapeways, zodat we ons daarop kunnen gaan richten! Helaas begint het werkende leven overigens ook weer, dus zullen de updates wel wat trager gaan volgen op elkaar...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje

Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 14 februari 2018, 17:12:42
Hoi,

Ziet er grandioos uit.
Denk dat ik snel nog ff octrooi aanvraag voor de wildpassage.
Een frisse afsluiter.

Gr Koen.

Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 04 maart 2018, 19:05:26
Bouwupdate:

Het eerste wild is gespot op de wildpassage!

(https://s5.postimg.org/586dg3gvr/IMG_20180228_132906.jpg) (https://postimages.org/)

 ;D  ;D  ;D

Verder de afgelopen tijd vooral bezig geweest met de aanleg van de bovenleidingsportalen. Helaas bleek bij het plaatsen al snel dat in de boog de sporen toch te ver uit elkaar lag. Deze lag 35 mm hart-tot-hart van elkaar met een radius van 28 cm. Dat bleek voor de PIKO Hondekop een probleem, zowel de masten als het kruisende verkeer bestaande uit plan W's werden geraakt. Niet wenselijk.
Na een nachtje erover slapen, vanmiddag de binnenbocht losgetrokken. Alles beneveld met water, na 10 min. trekken, schepte ik de ballast zo weg en kon het spoor opgeschoven worden.
Enkele foto's van de bouw/sloop/wederopbouw:

(https://s5.postimg.org/xtkp0w0uv/IMG_20180215_160305.jpg) (https://postimages.org/)

Oude situatie. De binnenbocht ligt te krap langs de masten...

(https://s5.postimg.org/nnqudaknr/IMG_20180304_120126.jpg) (https://postimages.org/)

Dus binnenbocht op de aansluiting tussen 2 sporen losgehaald en verlegd...

(https://s5.postimg.org/586dfvr3r/IMG_20180304_125014.jpg) (https://postimg.org/image/gkiyxnzsj/)

(https://s5.postimg.org/oq10vub6v/IMG_20180304_162331.jpg) (https://postimg.org/image/45w6xcvfn/)

Tijdens het opschuiven van de rails, werd er steeds proefgereden met materieel om te kijken of het nog past. Vaak werd er wat geschoven, tot bovenstaand resultaat!

(https://s5.postimg.org/g7rkrjuef/IMG_20180304_160747.jpg) (https://postimages.org/)

De niet symmetrische boog werd met een nieuw stuk rails gesloten. De aansluitingen liggen op 2 printplaatjes ivm de stevigheid en later te herstellen blokscheiding...

(https://s5.postimg.org/rk469cat3/IMG_20180304_161822.jpg) (https://postimg.org/image/e377qh0hf/)

Hier is goed te zien hoe ver het spoor verder 'naar binnen' is gelegd. Voorheen zat de rode draad onder de spoorstaaf...

(https://s5.postimg.org/mlgnuqu4n/IMG_20180304_175449.jpg) (https://postimg.org/image/rwvkfgg77/)

Langs het spoor werden nu gaten geboord voor de funderingen van de bovenleidingsportalen. Mooie inbusbouten M4...

(https://s5.postimg.org/3t4sr5iav/IMG_20180304_180555.jpg) (https://postimages.org/)

Plaatsen van de portalen. Deze serie is nog geheel onbewerkt. Ze worden op hun fundering gelijmd, als dat droog is, gaan ze naar de spuitcabine (= lege verhuisdoos) om bewerkt te worden. Ook moeten ze nog voorzien worden van uitleggers etc...

(https://s5.postimg.org/fv06lajtj/IMG_20180304_124929_01.jpg) (https://postimg.org/image/45w6xbsur/)

De PIKO Hondekop gaat met 1 mm speling net langs de mast af nu...

(https://s5.postimg.org/blvgj48uf/IMG_20180304_180643_01.jpg) (https://postimg.org/image/9hb3i177n/)

Preiserview vanaf de bok van een goederentrein die het overloop wissel neemt richting Tilburg, komende vanuit Oosterhout...

Al bij al een flinke klus, maar het loont zeker. Het wordt nu langzaam aan een herkenbaar stukje "Brabant"...

Op het achterste deel van dit stuk spoor, net voor de wildpassage, staan de portalen wel goed. Hier een verslag hoe die gemaakt, geplaatst en bedraad zijn!

(https://s5.postimg.org/ikurn3k13/IMG_20180213_162331.jpg) (https://postimages.org/)

De pakketjes zoals ze van Shapeways vandaan komen. 4 Portalen per set, ik heb er in totaal 16 nodig, dus 4 sets bestelt...

(https://s5.postimg.org/xtkp0u3ev/IMG_20180214_114818.jpg) (https://postimg.org/image/c75ojt4ub/)

Een kaal portaal; ik volg de bouwbeschrijving van 3dBuilder, dus de uitleggers van 0,3mm messingdraad en de funderingen zijn M4 inbusbouten...

(https://s5.postimg.org/dm798k8if/IMG_20180214_145024.jpg) (https://postimg.org/image/cwogw77yr/)

Per 4 gaan ze naar de 'spuiterij'. Een omgekeerde doos in de tuin. Hier staan ze in de primer, gewoon zo'n spuitbus uit de Action...

(https://s5.postimg.org/jn4y5mfp3/IMG_20180214_145054.jpg) (https://postimg.org/image/mtzhp904z/)

Een portaal, in de primer...

(https://s5.postimg.org/wej4c67hj/IMG_20180215_160246.jpg) (https://postimg.org/image/pbb8wk21v/)

De portalen geverfd, met een kwastje. Ik heb een hele oude REVELL color Matt 79 gebruikt. Deze droogt groen/bruin op. De funderingen zijn aangezet met REVELL 374 greiss.
Als je goed kijkt op de foto, zie je op het linkerspoor al de rijdraad gespannen zijn. Deze is gewoon gesoldeerd aan de uitlegger...

(https://s5.postimg.org/8njqu1k53/IMG_20180215_203044.jpg) (https://postimg.org/image/fe083h7ar/)

Proefrijden met de NS 1202...

(https://s5.postimg.org/b4vi1agw7/IMG_20180215_203114.jpg) (https://postimages.org/)

Een proeftrein, NS 1306, ICm en NS 1202...

(https://s5.postimg.org/3ow8fh61j/IMG_20180218_134928.jpg) (https://postimages.org/)

De hangdraad (heet dat zo?) wordt gewoon over de palen gedrapeerd.De lijmklem linksonder in beeld, houdt de draad op spanning...

(https://s5.postimg.org/w1rq62hiv/IMG_20180218_135020.jpg) (https://postimg.org/image/fqrm9r50z/)

De draad wordt met een drupje superlijm in de geleider vastgezet...

(https://s5.postimg.org/pi3ov3zzb/IMG_20180304_185249.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/9ptxco2zb/IMG_20180218_134949.jpg) (https://postimages.org/)

Beide draden worden vastgesoldeerd aan een schroef. Door een zeer scheef geboord gat komen zij bij de wildpassage naar boven. De schroef wordt later in een bossage weggewerkt...

(https://s5.postimg.org/f819vv2dz/IMG_20180304_185236.jpg) (https://postimages.org/)

Vervolgens soldeer ik tussen beide draden de hangdraden...

(https://s5.postimg.org/973kys0c7/IMG_20180304_185229.jpg) (https://postimages.org/)

Op veel foto's zie ik deze constructie, dus in model ook nagemaakt. Let wel, alles moet nog schoongemaakt worden enzo, dus de klodders vet/vuil en soldeer worden nog weggehaald...

(https://s5.postimg.org/kjg6gkgqv/IMG_20180304_185308.jpg) (https://postimages.org/)

Ingezoomd op het resultaat tussen 2 masten, de afstand is hier 10 cm van mast tot mast, omdat de boog richting de scenery ingezet wordt. De draad moet in het midden blijven en dan is deze afstand het beste. Op rechte stukken staan de masten op 16 tot zelfs 20 cm van elkaar...

Al bij al lekker aan de priegel! Met het trage tempo van de afgelopen weken, gaat het me waarschijnlijk niet lukken om de volledige baan al te voorzien van bovenleidingsdraden op Station N-spoor '18... Ach, blijven de panto's gewoon even omlaag, rijden zal er wel moeten worden!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 05 maart 2018, 00:23:45
Bouwupdate:

Nu de bovenleidingportalen staan te drogen op hun funderingen, maar ik nog geen zin had om te stoppen met knutselen, verder gegaan met een scenery stukje...
Op dit stukje 'landelijk Brabant' wilde ik een jeugdherinnering uitbeelden. De melkkoeien mochten soms wisselen van weiland en werden dan over de polderweg heen gejaagd. Vaak liepen ze zelf rustig, maar soms waren er  sommige dames die een ander plan hadden. Bijvoorbeeld op een zonnige dag even te gaan liggen op het warme asfalt, of het groene gras uit de berm te eten, in plaats van de wei in te lopen. Je moest dan van goede huize komen om de dames de juiste kant op te krijgen!
In 1:160 heb ik zo'n scene nu na proberen te bouwen. Let wel, op de foto's is de boel nog nat en is het nog niet helemaal klaar!

(https://s5.postimg.org/pxxc73007/IMG_20180304_211251.jpg) (https://postimages.org/)

In deze hoek komt een weiland met bossage en boom. Bodem is wederom Woodland's fine turf, verschillende tinten groen, geel en bruin. Ondergrond is met Acryl verf bruin geverfd. Het geheel ligt op een kartonnenplaat. Zo komt er wat relief waardoor ik straks een slootje eromheen kan leggen. Door de kijkhoek ontstaat er een beetje gezichtsbedrog, waardoor de slootjes dieper lijken dan ze zijn...

(https://s5.postimg.org/hfnw2q6c7/IMG_20180304_211307.jpg) (https://postimages.org/)

De aanloop richting de weg was vroeger altijd modderig en vol 'vlaaien'. Met boomschorspasta, waarin ik sporen heb getrokken, hoop ik dit effect te krijgen. Straks wordt e.e.a. nog geschilderd natuurlijk!

(https://s5.postimg.org/63bakysif/IMG_20180304_232959.jpg) (https://postimages.org/)

Enkele graspollen (Anita Decor) links en rechts...

(https://s5.postimg.org/rpqb211dj/IMG_20180304_233501.jpg) (https://postimages.org/)

Een van de dames staat wat eenzaam te genieten van het gras...

(https://s5.postimg.org/3lzjdnqlj/IMG_20180304_233727_01.jpg) (https://postimg.org/image/k9r1g5lcz/)

Preiser-view vanaf de publiekszijde. In de achtergrond zie je de Wildpassage... (https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=5873&start=1090#p189184)...

(https://s5.postimg.org/63bakx2s7/IMG_20180304_233144.jpg) (https://postimages.org/)

Preiser-view vanaf de bedienzijde, in de auto zit daadwerkelijk een Preiser rustig af te wachten tot zij door kan rijden...

(https://s5.postimg.org/4o9pw7h4n/IMG_20180304_232625.jpg) (https://postimg.org/image/6su2xair7/)

Het Preisertje achter het stuur is er een uit de 100-gelijken-uit-de-goedkope-zak, gehalveerd, anders past het allemaal niet...

(https://s5.postimg.org/5qjwern3b/IMG_20180304_232734_01.jpg) (https://postimg.org/image/gq53qddib/)

(https://s5.postimg.org/fb3j1mwzr/IMG_20180304_232752.jpg) (https://postimg.org/image/xdwlsusub/)

Resultaat als het Preisertje op d'r plaats gelijmd is. De auto is eerder al voorzien van een kentekenplaat, passende bij de tijdsperiode...

(https://s5.postimg.org/n3u6tmq47/IMG_20180304_233203.jpg) (https://postimages.org/)

Totaaloverzicht; het pad is geverfd met een mengsel van bruin/groen/zwarte, verdunde acrylverf. Ook zijn er wat grassprietjes aangebracht en lichte bruine vegen, als ware het vlaaien...

Als alles droog is, wordt de scene nog bijgewerkt en verder afgemaakt. Zo moeten de slootkanten nog helemaal aangekleed worden en natuurlijk nog een prikkeldraad-afzetting rondom het weiland komen...

Tot zover,

Groetjes,

HoontjeTitel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Modellbahnwagen op 05 maart 2018, 00:32:32
Geweldig wat een sfeer. Ook die brabantse bovenleidings portalen zijn prachtig  (y)
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 05 maart 2018, 00:54:41
Dankjewel!  :)
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: gtw6016 op 05 maart 2018, 07:09:24
Bouwupdate:
De draad moet in het midden blijven en dan is deze afstand het beste.


Houd er rekening mee dat een rijdraad nooit constant in het midden hangt, maar zigzaggend loopt dit voor gelijkmatige slijtage aan de stroomafnemers ;)
Gr marc
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 12 maart 2018, 19:40:09
@Marc doe ik :)

Bouwupdate:

Terwijl de nieuwste lichting portalen staan te drogen, was het tijd voor andere projecten.

Een van de 'tradities' op mijn modulebaan is dat elke module een thema uitbeeld van m'n andere 'hobby' (en later werk), namelijk de hulpverlening bij brandweer & ambulancedienst.
Om te voorkomen dat elke module een ongeval of brand vertoond, gebruik ik voorbeelden van inzetten die je niet snel verwacht of mij om wat voor reden dan ook bijblijven...
Zo ook op deze module; In de stal bij een van de boerderijen is een koe door het rooster gezakt en in de onderliggende gierput gevallen...
Hier enkele foto's van de bouw en het eindresultaat;

(https://s5.postimg.org/xg37hhgo7/IMG_20180218_120202.jpg) (https://postimg.org/image/nvjkulrc3/)

Een andere traditie is het gebruik van Markenburg.nl gebouwen. Zo ook de stal dus...

(https://s5.postimg.org/5oc0f31pz/IMG_20180307_180922.jpg) (https://postimg.org/image/p66nv0ynn/)

De dames zijn een verzameling van NOCH en "Van Petegem" koeien. De stalinrichting waar ze achter komen te staan ligt hiervoor. Een basis van luciferhoutjes, messingdraad 0,3mm en messing buis 0,3mm binnenmantel...

(https://s5.postimg.org/azqwzrsxj/IMG_20180307_181127_01.jpg) (https://postimages.org/)

Proefpassen. Er is ruimte voor 4 dames in dit deel van de stal...

(https://s5.postimg.org/rnif2aq9z/IMG_20180307_184547.jpg) (https://postimg.org/image/d4ba0vx4z/)

De vloer bestaande uit van die betonnen roosters, is gemaakt van Markenburg.nl lamellen voor achter de ramen. De stal is geen recht-toe-recht-aan binneninrichting. De ruimte is een soort L. De vloerdelen liggen hier op elkaar. Waar de 2 delen bij elkaar komen, komt de afscheiding met de 4 dames erachter. Het hoogteverschil is amper te zien in het echt, alleen op foto's lijkt het enorm. Alles op deze foto is nog nat. Er zijn meerdere lagen mat grijs en allerlei washes en poeders over gegaan...

(https://s5.postimg.org/fyefecmgn/IMG_20180307_201654.jpg) (https://postimg.org/image/lmkq58qsz/)

De muren zijn 'saai grijs karton'. Met gehalveerde luciferhoutjes maak ik een skelet...

(https://s5.postimg.org/d4ba0wckn/IMG_20180307_204601.jpg) (https://postimg.org/image/qxzmpy55v/)

De binnenzijde wordt opgevuld met een plaatje balsahout waarin ik met een scherp mes plankjes heb gekerfd. Gewoon uit de losse pols. Nu moeilijk te zien op het blanke hout...

(https://s5.postimg.org/gb5tki25j/IMG_20180307_215554.jpg) (https://postimg.org/image/c213ibyw3/)

Geverfd met een eerste basislaag, komen de kerven al beter tot hun recht...

(https://s5.postimg.org/kx1xststj/IMG_20180307_215939.jpg) (https://postimg.org/image/6dusrezoj/)

Proefpassen met 3 dames...

(https://s5.postimg.org/mouwnshc7/IMG_20180307_223413.jpg) (https://postimg.org/image/7g4za0nnn/)

Andere hoek, in de vloer is het gat te zien waar straks dame no. 4. doorheen gezakt is...

(https://s5.postimg.org/9kpcb3253/IMG_20180307_222556.jpg) (https://postimg.org/image/z3hoo3loz/)

Zichtlijn door de deur heen, ben benieuwd hoeveel er straks te zien is eigenlijk...

(https://s5.postimg.org/9kpcb3253/IMG_20180307_222556.jpg) (https://postimg.org/image/z3hoo3loz/)

Rondom het gat worden planken gelegd waar later de veetakel op geplaatst wordt...

(https://s5.postimg.org/mouwnt4hj/IMG_20180307_232550.jpg) (https://postimages.org/)

De boel geweatherd met een eerstje wash van simpel verdunde zwart/bruine verf...

(https://s5.postimg.org/lmkq59tdz/IMG_20180307_231738.jpg) (https://postimages.org/)

In werkelijkheid kost het opbouwen van de moderne veetakel in onze regio ongeveer 30 - 120 minuten, afhankelijk van de situatie. Zo'n geavanceerde machine wilde ik hier niet maken, dus een simpel framepje van 1mm messingbuis in elkaar gesoldeerd...

(https://s5.postimg.org/gb5tkkmqv/IMG_20180308_000645.jpg) (https://postimg.org/image/ceshol1r7/)

De boel brandweerrood geschilderd...

(https://s5.postimg.org/8if5sm3x3/IMG_20180308_002949_01.jpg) (https://postimg.org/image/7g4za2l3n/)

Een lier is aangebracht. Het korte draadje aan de linkerzijde gaat straks naar een 'afstandsbediening' die door een brandweerman bediend gaat worden...

(https://s5.postimg.org/pbv3cu9pj/IMG_20180308_004155.jpg) (https://postimg.org/image/7yksxzeeb/)

Hier is de veetakel geplaatst en zie je de brandweerman de boel bedienen...

(https://s5.postimg.org/pbv3cu9pj/IMG_20180308_004155.jpg) (https://postimg.org/image/7yksxzeeb/)

Overzicht van de scene; Een brandweerman, met ademlucht (het puntje van een satéprikker), daalt de ladder af, terwijl een ander aanwijzingen geeft.
Ook de Veearts is net te zien in zijn witte jas...

(https://s5.postimg.org/t2jzqwwh3/IMG_20180308_013540.jpg) (https://postimg.org/image/fyefe84f7/)

Onder de vloer zie je nog net dame no. 4 haar kop boven de gier uithouden...

(https://s5.postimg.org/mouwnshc7/IMG_20180307_223413.jpg) (https://postimg.org/image/7g4za0nnn/)

Achter deze scene zitten de dames in hun kooien, met daarvoor dus een voerbak vol lekkers. De bak zelf is een H-profiel wat ik donkergrijs geverfd heb...

(https://s5.postimg.org/nedp00kev/IMG_20180307_233530.jpg) (https://postimg.org/image/6dusrc7df/)

De voederbak gevuld met grasjes en strooisels van NOCH en BUSCH...

(https://s5.postimg.org/8zl1mz5mv/IMG_20180312_184920.jpg) (https://postimages.org/)

De buitenzijde is mooi gedetailleerd met allerlei metselverbanden etc...

(https://s5.postimg.org/pncjpgkyv/IMG_20180312_184750.jpg) (https://postimg.org/image/77s2s26ub/)

Zonder verlichting is er niets te zien van het drama wat zich binnenin afspeelt...

(https://s5.postimg.org/5fz3x581z/IMG_20180312_185227.jpg) (https://postimg.org/image/6v0olv94z/)

Met verlichting is goed de afdalende brandweerman te zien...

(https://s5.postimg.org/pal5j9fjr/IMG_20180312_185241.jpg) (https://postimg.org/image/fq1iwdq7n/)

Een andere scherpte-diepteinstelling, tovert de 3 overgebleven dames te voorschijn...

(https://s5.postimg.org/fda4q8i8n/IMG_20180312_185347_01.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/yiddzz21j/IMG_20180312_185408.jpg) (https://postimages.org/)

Vanuit andere raampjes, andere hoeken te zien. Zoals zicht op de 3 dames in hun kooi en de rug van de bedienende brandweerman...

(https://s5.postimg.org/65hw9ivqv/IMG_20180312_185456_01.jpg) (https://postimg.org/image/iww2g15ir/)

Totaaloverzicht van de schuur. Hij staat op 3 lagen luciferhoutjes, zodat er ruimte genoeg is om een kelder na te bootsen. Hoe ik dat in het landschap in ga passen weet ik nog niet. Wellicht haal ik ze eraf en boor ik gewoon een gat in de bodemplaat. Ik ben er nog niet uit...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 13 maart 2018, 09:31:27
Hoi,

Erg fraai en nog steeds knap wat je allemaal in N doet.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Marco EB op 13 maart 2018, 12:22:43
Leuk detail, zeker omdat je er ook iets mee hebt  (y)
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 14 maart 2018, 00:18:02
Dank allen. :)
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 28 maart 2018, 23:45:43
Bouwupdate:

Ondertussen het nodige ingeslagen qua materialen. Helaas geen overzichtsfoto van gemaakt. We wonen nu op zo'n 3 km. afstand van een modelspoorwinkel met een zeer ruim scenery assortiment, niet goed voor de portemonnee, wel goed voor de baan vooruitgang!
Enkele aangeschafte zaken zijn; fruitboompjes, landschapspasta en hekwerk van NOCH, een 'akker' van BUSCH en enkele setjes Preisers voor mijn boerderij-in-wording...

De boerderij is 'van alle markten thuis'. Er is een kleine appelboomgaard, een paar varkens en dus de 25 melkvee-koeien. Ook lopen er wat kippen en ganzen rond. Een zeer levendige bedoening.
Stukje voor stukje bouw ik het terrein op. Tijdens het bouwen kwam ik mijn verloren gewaande zakje van Petegem's Koeien tegen. Dus de wei is ook weer wat voller! Hieronder enkele foto's:

Sfeerplaatjes:


(https://s5.postimg.org/y922sfi6v/IMG_20180319_004520.jpg) (https://postimages.org/)

Een van de dames graast lekker onder een boom...

(https://s5.postimg.org/l4wifqifb/IMG_20180319_004528.jpg) (https://postimages.org/)

De stal moest ontruimd worden, dus een moeder en haar kalf staan samen in de grote wei...

(https://s5.postimg.org/5w6l1yh13/IMG_20180319_004621.jpg) (https://postimages.org/)

Ondertussen speelt kleine 'Hoontje' met enkele neergestreken ganzen op een van de akkers...

(https://s5.postimg.org/n4tacbauv/IMG_20180328_220649.jpg) (https://postimages.org/)

Het melken gaat gewoon door. We schrijven 1980, dus dat kan dan nog best met de hand ;)

Appelboomgaard:

(https://s5.postimg.org/8kc7hoat3/IMG_20180318_173631.jpg) (https://postimages.org/)

Proefpassen van de boomgaard. Het was een leuke aanbieding, dus kon ze niet laten liggen. Anders had ik ze na proberen te maken natuurlijk...

(https://s5.postimg.org/b1nyows4n/IMG_20180319_000624.jpg) (https://postimages.org/)

De bodem is met NOCH landschapspasta 'Grond/Aarde' ingesmeerd. Een hekwerkje (NOCH) staat eromheen. Eén poort staat open, want er is natuurlijk bedrijvigheid in de gaard zelf.
Ook het pad vanaf de weg naar de stal is met een eerste laag landschapspasta ingesmeerd. Het glanzen komt omdat alles nog nat is...

(https://s5.postimg.org/h2lnm2err/IMG_20180319_000716.jpg) (https://postimg.org/image/ctgxjwbib/)

Eenmaal droog, vormt het geheel een soort structuur die zich nog het beste laat meten met modderige, stevige, zwarte aarde. Het pad richting de weg is voorzien van een 2e laag. Dat maakt het nog rommeliger...

(https://s5.postimg.org/fnk2xanyf/IMG_20180319_000632.jpg) (https://postimages.org/)

Omdat ik het hekwerkje net te ruim opgezet heb, had ik een loos hoekje. Een mooie ruimte om een stapel oude boompjes te leggen. Het zijn takjes van een ANITA Decor setje die ik klein geknipt heb...

(https://s5.postimg.org/qzwof29hz/IMG_20180318_194957.jpg) (https://postimages.org/)

De poort staat een stukje open. Het is een soort hout/plastic achtig iets wat erg mooi en filigrein oogt...

(https://s5.postimg.org/s26uxlcvr/IMG_20180318_181806.jpg) (https://postimages.org/)

De boomgaard is voorzien van appelbomen mét appeltjes. Deze worden hier geplukt. Het laddertje komt uit het brandweersetje en was over...

De stal:


(https://s5.postimg.org/6sj8mu4br/IMG_20180328_180256.jpg) (https://postimages.org/)

De stal is ontdaan van zijn houtenbodem, ik heb een gat in de onderplaat geboord, dus de afdalende brandweerman en de koe in de mestkelder zijn gehandhaafd. Naast de stal zijn 2 silo's geplaatst voor het broodnodige voer (brokken) voor de koeien en varkens. Het is een bouwpakketje van FALLER. Weer eens wat anders dan een kartonnen set om in elkaar te zetten. Uiteraard is een en ander wel geschilderd!

(https://s5.postimg.org/y34juqziv/IMG_20180324_224609.jpg) (https://postimg.org/image/xdlridyz7/)

De silo's zoals ik ze gebouwd heb. Het setje bevat 2 silo's die in verschillende configuraties geplaatst kunnen worden. Ik heb gekozen voor 2 afzonderlijke silo's...

(https://s5.postimg.org/gr478qlav/IMG_20180328_180318.jpg) (https://postimages.org/)

Detailopname van de silo's tegen de muur. Een heeft een hoge schachtvulling en de andere een haast horizontale...

(https://s5.postimg.org/t5qz9253b/IMG_20180328_190416.jpg) (https://postimages.org/)

Rondom de stal zijn stelconplaten gelegd. Nog niet het hele terrein is bedekt, omdat ik nog niet precies weet waar ik het woonhuis ga plaatsen en nog enkele kleine snuisterijen zoals een carport, kippenhok, hondenhok etc. etc. Stukje bij beetje werk ik dus ook dit terrein af. Hier is overigens alles nog ongeweatherd. De openingen bij de stal zijn voor een varkensbox en een melkbox. Linksonderin ziet de oplettende kijker de contouren van de (voeder)kuil en opslag verschijnen. Hierover in een andere update meer...

Varkens:

(https://s5.postimg.org/mfahzppo7/IMG_20180328_195224.jpg) (https://postimg.org/image/fc2mk3k8j/)

Een varkensbox in wording. De deur zit dicht omdat hierachter de bedrading loopt voor de verlichting in de stal. Dat kreeg ik niet netjes weggewerkt, dus dan maar de deur dicht. De bodem is wederom de landschapspasta 'Aarde'. Dit is de basislaag, er komen nog kleuraccenten in. De varkentjes komen uit een Preiser set met boerderij-dieren...

(https://s5.postimg.org/p9dnd4247/IMG_20180328_195255.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/3mymw2vtz/IMG_20180328_195303.jpg) (https://postimages.org/)

De beide zeugen heb ik ook wat 'bespetterd' met de landschapspasta, ze hebben lekker liggen rollen en dabben in de modder...

(https://s5.postimg.org/u815rog7r/IMG_20180328_210238.jpg) (https://postimg.org/image/4p8tenwnn/)

Een hekwerk geplaatst, het is een gehalveerde set 'lamellen' van Markenburg, welke geschilderd is...

(https://s5.postimg.org/nhkoi9nx3/IMG_20180328_220744.jpg) (https://postimg.org/image/xevpbbvir/)

Wat groen strooisel en verdunde landschapspasta en daarmee is de varkensbox af...

-Einde deel I-
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 28 maart 2018, 23:46:36
Bouwupdate:

-Deel II-


Melk-box:


(https://s5.postimg.org/6h1s9knqf/IMG_20180328_220624.jpg) (https://postimg.org/image/xevpbb8df/)

De andere lege plaats wordt een melk-box. Normaliter melk je in een (melk)stal, maar deze scene is te leuk om te verstoppen vind ik! Dus zit ze lekker buiten.
Het hekwerk zijn 2 stukjes die over zijn van de boomgaard. Tussen de 2 hekken in, word schrikdraad gespannen...

(https://s5.postimg.org/ms1w5wfnr/IMG_20180328_220618.jpg) (https://postimg.org/image/jxyqsgdhf/)

Even een foto met flits. De koe staat naar een voedertrog, zodat ze rustig kan eten, terwijl ze gemolken wordt. Het setje is erg compleet incl. zinken emmer, krukje, koe en boerin...

(https://s5.postimg.org/nhkoi9vmv/IMG_20180328_222726.jpg) (https://postimages.org/)

Een regiment van verschillende melkbussen staan te drogen. Ze zijn net geschilderd. Echt heel gedetailleerd 3dprintwerk van DM-Toys/Modellbahn Union...

(https://s5.postimg.org/cgpjdmlhz/IMG_20180328_224005_01.jpg) (https://postimages.org/)

Als laatste een overzichtsfoto van het terrein tot zover. Linksonder is inmiddels de kuil ook geverfd in betongrijs. Het terrein rondom is voorzien van verschillende landschapspasta's (zand/aarde/leem) en enkele hoekjes zijn voorzien van allerlei groen, zoals grasjes en Woodland fineturf in verschilende kleuren...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 29 maart 2018, 08:45:39
Hoi,

Kan niet anders zeggen dan, zeer sfeervolle beelden.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 07 april 2018, 17:24:15
Bouwupdate:

Omdat ik het niet voor elkaar krijg een uitgebreide update te plaatsen. <Er volgt steeds een error dat de server te lang moet wachten> Hier slechts enkele sfeerbeelden van de laatste bouwwerkzaamheden rondom de boerderij en spoorlijn...

(https://s5.postimg.org/t4cy9bulz/IMG_20180407_135722.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/3zlxvhv13/IMG_20180407_164220.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/jxunljp87/IMG_20180407_154948.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/e9ocuqd6v/IMG_20180407_164230_01.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/rdtx7c57r/IMG_20180407_155035.jpg) (https://postimg.org/image/lpnmgg0v7/)

(https://s5.postimg.org/va793cdcn/IMG_20180407_155013.jpg) (https://postimg.org/image/646awic2b/)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 07 april 2018, 23:41:31
Bouwupdate:

Ondertussen staat de stal vast en is de scenery rondom de boerderij ver af. Af als in, de gebouwen, de plaats, het groen etc. Voor de bouw van de brandweerwagens begin ik een apart draadje denk ik, of ik maak dadelijk nog een nieuwe update. Eerst deze maar eens;

De stal:


(https://s5.postimg.org/hqqexuwvb/IMG_20180329_003623.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.org/49tgeyzef/IMG_20180329_003747.jpg) (https://postimages.org/)

Rondom de stal is wat groen aangebracht en een stoepje richting een van de deuren. Het groen is wat wild en opgeschoten, alsof de boerderij haast ín het bos staat...

De hoeve van binnen:

Het hoofdgebouw/woonhuis zelf had ook flink wat werk nodig. Het bouwpakket is van Modellbahn Union/DM-Toys (https://www.en.dm-toys.de/produktdetails/items/MU_N-H00038.html) en een probeersel. Eigenlijk stond hier de hoeve van Markenburg.nl (https://www.markenburg.nl/nl/thema-wolfshoek/242-brabantse-boerderij.html) gepland, maar met mijn verjaardag kreeg ik deze boerderij. Welke er ook goed bijpast!
Doch, zomaar een gebouw neerzetten is niet mijn stijl en geinspireerd door draadjes op het buurforum waar mensen in H0, 0 en 1 hele interieurs bouwen, besloot ik dat ook te doen. Hoe? Met wederom allerlei setjes van Modellbahn Union en Rail-N-scale.

(https://s5.postimg.org/cs2wjairr/IMG_20180401_135821.jpg) (https://postimg.org/image/o4fi12rgj/)

Even proefpassen...
De binnenmuren zijn gebouwd met behulp van visitekaartjes die ik gekregen had op een symposium en niet meer nodig heb. De muren zijn geschilderd of beplakt met behang. De nog witte ruimtes ga ik niet inrichten, daar zie je écht niets van op de baan namelijk. De eetkamer en woonkamer wel...

(https://s5.postimg.org/866says3r/IMG_20180401_232302.jpg) (https://postimg.org/image/dhlovoe6b/)

Geverfd ziet het er direct al levendiger uit...

(https://s5.postimg.org/ewn9kgzuv/IMG_20180402_003055.jpg) (https://postimages.org/)

En dan met opa & oma Preiser en het kleine broertje van Hoontje die achter de hond aan zit, is deze scene ook weer klaar...

(https://s5.postimg.org/vx65t1ppz/IMG_20180401_232343.jpg) (https://postimg.org/image/5ov13o5mb/)

De eetkamer...

(https://s5.postimg.org/c2k46x2sn/IMG_20180401_232351.jpg) (https://postimg.org/image/ewn9kd4yr/)

De servieskast, zeer gedetailleerde 3D print...

Maar wat zie je er nou van straks op de baan?

(https://s5.postimg.org/tfuelvl9z/IMG_20180401_234447.jpg) (https://postimages.org/)

Woonkamer met bank en televisie...

(https://s5.postimg.org/jvaryzo87/IMG_20180401_234500.jpg) (https://postimages.org/)

Woonkamer met opa & oma Preiser...

(https://s5.postimg.org/bd1bun9zr/IMG_20180402_003108.jpg) (https://postimages.org/)

Kleine broertje van Hoontje en het hondje...

(https://s5.postimg.org/8vpkndidj/IMG_20180402_003114.jpg) (https://postimages.org/)

Opa Preiser...

Niet zoveel dus. Ach, ik weet dat het er zit! En jullie nu ook, dus wie komt er op Hilversum zoeken?  :lol:

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 07 april 2018, 23:50:36
Bouwupdate:

Nu de binnenzijde van het woonhuis af is, wordt het gebouw verder opgebouwd en voorzien van details...

(https://s5.postimg.org/3mujpcfc7/IMG_20180402_221113.jpg) (https://postimages.org/)

Het plafond wordt erin gelegd. De bovenverdieping krijgt geen scenery...

(https://s5.postimg.org/vlopgi6rr/IMG_20180402_223945.jpg) (https://postimages.org/)

Het dak bestaat uit meerdere lagen karton. De dakkapel moet hier nog geplaatst worden...

(https://s5.postimg.org/yfrutxtif/IMG_20180402_224024.jpg) (https://postimg.org/image/8wzigx9yb/)

(https://s5.postimg.org/gpq68xq87/IMG_20180402_224036.jpg) (https://postimg.org/image/6fnr9p0cj/)

Aan de zijkanten geeft dat een wat rommelig effect. Daar moet ik nog een oplossing voor bedenken, omdat het bouwpakket daarin niet voorziet...

(https://s5.postimg.org/vyg3mrp2f/IMG_20180407_130129.jpg) (https://postimg.org/image/gpq68zvdv/)

(https://s5.postimg.org/ysj908ttj/IMG_20180407_130157.jpg) (https://postimages.org/)

De dakranden worden bekleed met een styreenstrip van 2 mm breed...

(https://s5.postimg.org/e8ef1qqx3/IMG_20180407_130140.jpg) (https://postimages.org/)

De voorgevel met aan de dakrand een in wit uitgevoerd hoekprofiel als ware het een dakgoot. Ook zijn enkele details aangebracht, zoals een buitenlamp en melkbussen druiprek...

(https://s5.postimg.org/iuaja04pj/IMG_20180402_223954.jpg) (https://postimages.org/)

Detail van de zeer gedetailleerde schoorsteen...

(https://s5.postimg.org/y30gnvduf/IMG_20180407_131420.jpg) (https://postimg.org/image/ov88766s3/)

(https://s5.postimg.org/7hxxsbj6v/IMG_20180407_131429.jpg) (https://postimages.org/)

De dakkapel kreeg van aluminiumfolie enkele loodslabben...

(https://s5.postimg.org/646awj6xj/IMG_20180407_155434.jpg) (https://postimages.org/)

Een overzicht waarbij het woongebouw nu ook vast geplaatst is...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 07 april 2018, 23:52:12
Bouwupdate:

De beloofde details en hoe ik ze gemaakt heb.

Melkdruiprek:

(https://s5.postimg.org/nhkoi9vmv/IMG_20180328_222726.jpg) (https://postimages.org/)

De melkbussen geverfd en wel, hier nog op hun houder...

(https://s5.postimg.org/49tgeyjyv/IMG_20180329_000922.jpg) (https://postimages.org/)

Met balsahout balkjes maak ik een rekje. Hier met enkele bussen als proefpassing...

(https://s5.postimg.org/n25bikb87/IMG_20180401_144112.jpg) (https://postimages.org/)

De boel in de blauwe verf gezet. Het vaak geziene bloemmotiefje ga ik er niet opzetten :lol:

Kippenhok:

Ook deze boerderij heeft een heus kippenhok. Het gebouwtje komt van Noch, de kippetjes van Preiser...

(https://s5.postimg.org/bsclniyg7/IMG_20180402_220929.jpg) (https://postimages.org/)

Het hekwerk werd gemaakt van een FALLER industriehek setje. De palen zijn luciferhoutjes...

(https://s5.postimg.org/oigu0x3x3/IMG_20180402_224254.jpg) (https://postimages.org/)

De bodem is uitgevoerd in verschillende kleuren van de NOCH Landschapspasta. Een haan zit fier op het hok te kukelen...

Voederkuil:


Elke boerderij heeft een voederkuil. Zo ook deze.

(https://s5.postimg.org/3yc02f8qf/IMG_20180402_224322.jpg) (https://postimages.org/)

Hier is een van de 2 kuilen al gevuld en 'af'. De muren zijn luciferhoutjes welke met zijdematte verf van REVELL en HUMBROL betongrijs zijn geverfd...

(https://s5.postimg.org/4b3e8n90n/IMG_20180402_224352.jpg) (https://postimages.org/)

Een DEMAKUP watpad is de basis...

(https://s5.postimg.org/8wzih09zb/IMG_20180402_224343.jpg) (https://postimages.org/)

Deze pluk ik wat uit elkaar en frommel ik in vorm tussen de muren...

(https://s5.postimg.org/3yc02f8qf/IMG_20180402_224322.jpg) (https://postimages.org/)

Daaroverheen komt 1 laagje van een papierenzakdoekje. Dat doordrenk ik met verdunde houtlijm (1:1) en laat ik drogen.
Daarna verven met in dit geval matte Humbrol no. 33 zwart.
De balkjes zijn gemaakt van satéstokjes die ik bruin geverfd heb en verweerd met verschillende poeders van Artitec. Eigenlijk moeten er nog een stel autobanden omheen, maar die heb ik niet op voorraad helaas...

Groen rondom de boerderij:

Rondom de boerderij is allerhande groen verschenen. Ik wilde doorkijkjes maken vanaf het spoor (publiekszijde) die aantrekkelijk zijn. Vroeger hadden we zo'n haag van bomen aan de rand van het perceel staan. NOCH heeft dit jaar een mooie set bomen uitgebracht, dus die staan nu als een haag langs het perceel. Aan de voorzijde van de bak komen akkers, zoals ze in de jaren '80 en '90 ook lagen tussen Rijen en Tilburg. Nu staan er veel huizen en een industriepark. Enkele foto's:

(https://s5.postimg.org/i61oqqt1j/IMG_20180407_164311.jpg) (https://postimages.org/)

De voet van een van de bovenleidingportalen is wat overwoekerd...

(https://s5.postimg.org/o6zdntndj/IMG_20180407_164303.jpg) (https://postimages.org/)

Het groen tussen spoorbaan en akker. De akker loopt als het ware over in de groenstrook hier. De afwezigheid van een sloot, maakt dat de boer 'landjepik' kan doen en de akker net ff wat verder om kan ploegen...

(https://s5.postimg.org/4p4q7tl9z/IMG_20180407_164159_01.jpg) (https://postimages.org/)

Verschillende soorten strooisels, clump foliages en grassen maken deze groene scheiding tussen de achterliggende boerderij en op de voorgrond liggende spoorbaan...

(https://s5.postimg.org/e9ocuqd6v/IMG_20180407_164230_01.jpg) (https://postimages.org/)

De bossages worden soms wat hoger, zeker richting de moduleovergang...

(https://s5.postimg.org/srlk379s7/IMG_20180407_154922.jpg) (https://postimages.org/)

Overzicht van boven van de bomenrij en groenstrook langs het spoor...

(https://s5.postimg.org/9b0ug5jnr/IMG_20180407_164150.jpg) (https://postimg.org/image/nu7zhkcsj/)

Een overzicht van dit stuk van de baan...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 07 april 2018, 23:53:23
Bouwupdate:

Zo voor het slapengaan sluiten we de 'mancave-dag' af met wat foto's van het laatste gedane stuk van de module [Helix Tilburg]. De gehele voorzijde is nu bekleedt. Als je foto's van vroeger bekijkt zie je de spoorbaan bij Hulten door een soort polderlandschap gaan vol uitgestrekte, lege akkers. Dat heb ik na proberen te maken. Voordeel van deze akkers is dat ze niet heel snel beschadigen door langslopende bezoekers op beurzen én z e kleden het geheel wel mooi af. Daarnaast werkt het lekker snel :lol:

(https://s5.postimg.org/5sy1bnpxz/IMG_20180407_224233.jpg) (https://postimg.org/image/ol9wf8mc3/)

Akker met rondom wat groen en bossages...

(https://s5.postimg.org/c6n4evs93/IMG_20180407_224219.jpg) (https://postimages.org/)

Detailopname. Het golfkarton is bestrooid met allerlei fijne, scherpe vezeltjes. Ik heb er nog wat groene Woodland Scenics fine turf overheen gegooid in verschillende tinten. Dat moet opkomend gras en onkruid voorstellen op de rijke akkergronden...

(https://s5.postimg.org/u9g764yef/IMG_20180407_214159.jpg) (https://postimg.org/image/gfruh35sz/)

Daarnaast is het begin van de boog richting de helix voorzien van nieuwe ballast en bovenleidingportalen. Hier eerst de basislaag, zand van Busch...

(https://s5.postimg.org/enyvm5zav/IMG_20180407_214208.jpg) (https://postimages.org/)

De voet van het bovenleidingportaal wordt netjes 'ingeballast'...

(https://s5.postimg.org/nizpwo8nr/IMG_20180407_215558.jpg) (https://postimg.org/image/4dwgmwtzn/)

De toplaag, hier ook al voorzien van poeders. Een probeersel, zo direct na het indruppelen om te kijken of de boel dan gefixeerd is ook. Normaliter spuit ik het in met matte blanke lak en ben dan dagen bezig met het reinigen van de sporen. Kijken of dit werkt...

(https://s5.postimg.org/shn8b7zlz/IMG_20180407_224400.jpg) (https://postimg.org/image/yvcbeh4hv/)

Groen aangebracht langs de baan, brengt het gelijk meer tot leven...

(https://s5.postimg.org/y5tj23oiv/IMG_20180407_224338.jpg) (https://postimg.org/image/x3jcjk5pf/)

Kijkende richting Station Gilze-Rijen is er nu een aaneengesloten spoorbaan die voorzien is van scenery! Een hoogtepunt!

Het begint wel steeds vaker op te vallen (en te storen) dat ik geen achterwand en fries heb. Daar moet ik echt wat op bedenken, want de achtergrond van de kamer leidt nu heel snel af. Eerst deze module verder afwerken en zorgen dat de treinen rond kunnen gaan rijden! Dan gaan we daar eens verder over bomen!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: MiHe op 08 april 2018, 10:14:56
Lekker bezig Alwin  (y)

Groet, Michel
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 08 april 2018, 12:02:48
Hoi,

Publiekstrekker!
Dat heeft 2 betekenissen.

Je zou op die akker mooi een Magnorailtje of iets kunnen inbouwen met een rondrijdende trekker met ploeg.

Dat 2e kun je wel raden :o ;D.

Grtz Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Erwinmk op 08 april 2018, 12:49:48
Leuk om de vele N-baan draadjes hier te volgen!  (y)
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 12 april 2018, 23:15:52
Dank jullie allen!

Bouwupdate:


Afgelopen dagen verder gegaan met de aankleding van het spoor over de helix. De hernieuwde boog moest nog in de ballast en de overige bovenleidingportalen dienden geplaatst te worden. Daarna was het landschap aan de beurt. Ik heb gekozen voor een wat 'wilder' landschap alsof je langs een zoomrand van een bos rijdt ofzo. Het bos valt dan net buiten de module.

Genoeg gekletst, foto's!

(https://s5.postimg.cc/46xmsgksn/IMG_20180412_163416_01.jpg) (https://postimg.cc/image/bmwwe98hv/)

Ik ben begonnen bij de akker en zo richting de wildpassage verder gegaan. Rondom de akker zie je de bekende Brabantse zandgrond. Aan de overkant van het spoor ligt een drassig land met allerlei groen en bossages...

(https://s5.postimg.cc/4jp0ynq7r/IMG_20180412_163338.jpg) (https://postimg.cc/image/w71qcrbeb/)

Detailopname van het akkerland wat overgaat in zandgrond. Ook heb ik wat paardenbloemen in het gras gestrooid...

(https://s5.postimg.cc/5lz7h83w7/IMG_20180412_163321.jpg) (https://postimg.cc/image/saoegsl9v/)

Zakken we verder af naar het 'zuiden' zie je de spoorbedding op een zandbed liggen. Hierdoor lijkt het alsof de sporen op een soort oud dijkje en wat verhoogd liggen. Dat is louter gezichtsbedrog, de rails heb ik vlak op het hout liggen. Door te spelen met de kleuren en de manier van ballasten ontstaat er reliëf...

(https://s5.postimg.cc/710s5ycp3/IMG_20180412_163400.jpg) (https://postimg.cc/image/lk7x7d5tv/)

Aangekomen in het einde van deze boog en we naderen de wildpassage. Deze hoek heb ik voorzien van zandgrond en gras met wat opkomend groen. Aan de overkant ligt verwilderd groen met wat omgevallen bomen etc. Ook is de 'aanmeldsectie' te zien van de AKI in de Moerstraat. Wanneer de treinen dit punt passeren wordt de overweg dan ook geactiveerd...

Nu is het zaak om de laatste laag matte blanke lak aan te brengen, zodat alles echt vastzit! Dan de rails schoonmaken en kijken of ik wellicht wat met rijdraden kan gaan doen, of doorga naar de volgende module.
Zoals altijd, ben ik ook nu weer benieuwd naar jullie mening!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: jandcargo op 12 april 2018, 23:35:43
Hallo,

Ziet er mooi uit.
Zou nog die schroeven uit de rails halen.
je kunt je afvragen of blanke lak nodig is.
Modelbouwers hebben vaak de neiging het olifantenbestendig te maken

succes met de verdere bouw

jandcargo
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 12 april 2018, 23:51:50
Hoi Jandcargo,

Zie nu dat ik een verkeerde foto (die met de schroeven) heb geupload. Dank voor het attenderen!
De reden dat ik hem nu 'hufterproof' probeer te maken is omdat deze module naar het N-spoorevenement gaat in Hilversum later dit jaar...

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 16 april 2018, 00:14:38
Bouwupdate:

Zo voortvarend als de afgelopen weken de bouw ging, zo plotseling komt alles tot stilstand! Zaterdagavond brak de soldeergreep van m'n soldeerstation af. De stekker zat nog in het station, de greep er los naast. Zoeken bij Conrad naar reserve onderdelen nam vervolgens letterlijk uren in beslag, zonder resultaat. Via de Facebook groep "N-spoor groep", uiteindelijk een juiste link ontvangen. Bestelling is geplaatst, nu een week wachten...

Deze tegenslag legt de bouw vd rijdraad volledig stil. Een andere klus, die ik al heel lang uitstel, kon mooi opgepakt worden. De verhoging van de [Module Keerlus Boven]...

(https://s5.postimg.cc/syb5chd1j/IMG_20171230_143832.jpg) (https://postimages.org/)

Oude situatie, het houtkleurige, rechtopstaande plankje is de nieuwe, juiste hoogte....

Vandaag enkele maten van de Spoorstaaf op visite, dus de nodige handen waren er. Dus aan de slag, en...

(https://s5.postimg.cc/yqtovk9xj/IMG_20180415_215812.jpg) (https://postimg.cc/image/7g8dnn70j/)

(https://s5.postimg.cc/dtxgqwjmf/IMG_20180415_215803.jpg) (https://postimages.org/)

Binnen het uur was de module op gelijke hoogte met de rest vd baan! Alleen zou me dat véél meer tijd en moeite gekost hebben.

(https://s5.postimg.cc/ejg93af13/IMG_20180415_215016.jpg) (https://postimg.cc/image/juv5o013n/)

Daarna de rails en moduleovergangen nagelopen en hier en daar hersteld...

(https://s5.postimg.cc/pj1geviav/IMG_20180415_222026.jpg) (https://postimg.cc/image/uugczl4df/)

De boel was vlot ingemeten en ingevoerd in iTrain...

(https://s5.postimg.cc/6dy754j2f/IMG_20180415_215651_01.jpg) (https://postimages.org/)

Testrijden!!! Hier staat de NS1202 met IC zoals deze in 1993 reed, te wachten op een groen sein, om de keerlus op te rijden....

In afwachting van de soldeer spullen, ga ik de komende dagen denk ik vooral testritten maken. Ik ga proberen een simpele treinenloop te realiseren op de beurs. Max 5 treinen die afwisselend de ronde rijden. Ben er wel achter dat ik nog veel mag gaan tweaken in iTrain...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 16 april 2018, 08:29:01
Hoi,

Deze N-baan lijkt me de moeite waard om te zien.
Je hebt PB, betreffende de Spoorstaaf.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 16 april 2018, 13:58:50
Dank Koen, je PB is beantwoord.

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 23 april 2018, 17:00:40
Bouwupdate:

Zo tijdens het testrijden is er minder ruimte voor knutselen merk ik. iTrain heeft nog wat vervelende momenten, waardoor de treinen nog altijd niet ongestoord rond rijden. Soms gaat het al uren goed, soms wilt het gewoon allemaal ff niet. Spookmeldingen, relais die blijven hangen, treinen die niet van hun plek gaan... Ach, we blijven positief! Want er rijden tenminste treinen én ze rijden steeds langer. Ben nu specifiek een dienstregeling aan het samenstellen voor het evenement Station N-spoor 2018. Er moeten enkele 'echte' IC's en sneltreinen te zien zijn, zoals ze in mijn tijdvak rondreden. Momenteel staat de teller van 3 treinen met realistische samenstellingen, hopelijk komt deze week nog een pakket binnen, waardoor IC nummer 4 ook te zien zal zijn. Respectievelijk heb ik dan: 1979 (Den Haag - Köln) 1983 (sneltrein Roosendaal - Zwolle) 1993 (IC Zandvoort - Heerlen) en 2005 (Den Haag - Köln) rijden. En nog wat goederen er tussendoor...

Goed, genoeg gekletst. Foto's van de gedane werkzaamheden!
De spoorwegovergang in de Moerstraat was aangelegd met behulp van Bouwe zijn 3D geprinte AKI (https://www.shapeways.com/product/MU2VGMGDE/aki-schaal-n-smd-led-0402). Deze had de verhuizing helaas niet overleefd en heb ik vervangen voor een wat 'jongere' variant, de AKI zonder beschermschild. (https://www.shapeways.com/product/Z66LZ7ASR/aki-oerversie-1-160?optionId=63644940) Ditmaal getekend door Mitchell. Deze had hem al in H0 en heeft hem voor mij verschaald naar N.
Dat ziet er dan zo uit:

(https://s5.postimg.cc/a6pke0b3b/IMG_20180423_145715.jpg) (https://postimages.org/)

AKI 'veilig'

(https://s5.postimg.cc/t0bdb1jlz/IMG_20180423_145801_01.jpg) (https://postimages.org/)

AKI 'onveilig'

Zoals je ziet schakelen bij de auto voor de AKI de remlichten in, zodra het belsignaal klinkt en de rode lampen geactiveerd worden. Ik heb daar een filmpje van, maar Jijbuis heeft zijn bewerkingsprogramma aangepast, dus ik heb dat nog niet klaar voor publicatie.

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 06 mei 2018, 21:26:25
Video update:

 Een dagje treinspotten nabij Gilze-Rijen (in 1:160) (https://youtu.be/1gNUdWwCZUs)

Zo, vandaag dan de video af kunnen maken van enkele spoorse zaken op mijn modulebaan.
Het is het eerste knip/plakwerk met nieuwe freeware, dus alle tips zijn welkom. (Complimenten ook :P)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: gvandersel op 07 mei 2018, 09:20:23
https://www.youtube.com/v/1gNUdWwCZUs

Verander hetgeheel zo:
[ flash=400,400 ]https://www.youtube.com/v/1gNUdWwCZUs[ /flash ]

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 07 mei 2018, 10:06:26
Dank Gerard! Het posten op verschillende fora maakt dat ik soms vergis waar welke code hoort. Excuus.

Groet,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 20 mei 2018, 18:22:37
Bouwupdate:

In deze update de aankleding van een perceel nabij de spoorwegovergang op de module [Helix Tilburg].

(https://s5.postimg.cc/7vmjtz093/IMG_8626.jpg) (https://postimages.org/)

Moerstraat 1 is een fictief huis wat ik nabij de spoorwegovergang (die wel echt bestaan heeft) heb neergezet.
Het was mijn allereerste Markenburg bouwpakket en is alweer 3 jaar oud ofzo. Het heeft op verschillende modules gestaan en dat is het gebouwtje wel aan te zien.
Ik wil er iets origineels mee gaan doen, wat weet ik nog niet precies...

(https://s5.postimg.cc/77dpakytz/IMG_8628.jpg) (https://postimages.org/)

Luchtfoto van het bedoelde perceel(tje)...

(https://s5.postimg.cc/o7wlj945j/IMG_8629.jpg) (https://postimages.org/)

Met luciferhoutjes probeer ik mijn inspiratie aan te wakkeren. In de jaren '80 - '90 hadden wij een soort bloembakken van spoorbielzen in de tuin.
Ik ga dat na proberen te bootsen...

(https://s5.postimg.cc/hu7ifzrjr/IMG_8634.jpg) (https://postimages.org/)

Wat 'bielzen' van luciferhoutjes en enkele stoeptegels (Markenburg) later...

(https://s5.postimg.cc/nidt6vo6f/IMG_8635.jpg) (https://postimages.org/)

Ook staat er zo'n bekende betonnen schutting tussen spoordijk & perceel...

(https://s5.postimg.cc/6huwy73fb/IMG_8644.jpg) (https://postimages.org/)

Als afscheiding tussen de landweg naar de boerderij ligt ook zo'n 'bloembak'. De stoeptegels worden met grind omgeven en vormen zo een dikke oprijlaan...

Tijdens de snuffelmarkt in Lochem vorige week, kwam ik een setje 'glaszetters' van NOCH tegen. Ik wist gelijk wat ik wilde gaan maken! Dit pand heeft geen interieur, wel verlichting. Dus het ziet er leeg en doods uit. Wat nou als ik het als een soort sloop/verkoop/renovatie/sanerings-project uitvoer?
Wat bouwvolk eromheen en dan kijken wat het oplevert. Doch, de glaszetters hebben wel zo'n speciale bestelbus nodig...

(https://s5.postimg.cc/653is05pz/IMG_8649.jpg) (https://postimages.org/)

Een Volkswagen T3 bestel van MiNi's wordt de basis.

(https://s5.postimg.cc/b3r16j1t3/IMG_8655.jpg) (https://postimages.org/)

Imperiaal van styreenstrips erop. FKS Modellbau heeft hele mooie filigrijnen, maar ik wil dit echt 'from scratch' zelf maken.
Aan de achterkant steekt de imperiaal over, tot loodrecht boven de achterbumper. Straks komt er ook een laddertje...

(https://s5.postimg.cc/3nrrkpyo7/IMG_8656.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/j9934oic7/IMG_8657.jpg) (https://postimages.org/)

Imperiaal in kleur (Revell 91)

(https://s5.postimg.cc/s2zzmbngn/IMG_8662.jpg) (https://postimages.org/)

Met een styreen hoekprofieltje en NOCH bonenstaak-houtjes die ik over had, wordt de glasdrager gemaakt...

(https://s5.postimg.cc/vzdbib0qf/IMG_8664.jpg) (https://postimages.org/)

Een brandweerauto (die vanwege een ander project al ontmanteld werd) doneert een stuk ladder...

(https://s5.postimg.cc/9ao4iq3x3/IMG_8667.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/3mhtru7af/IMG_8669.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/4os0adao7/IMG_8680.jpg) (https://postimages.org/)

Eindresultaat. Transfer voor de nummerplaat en het glas is uit blisterverpakkingen geknipt.
In het setje van NOCH zit ook wel glas, maar dat is m.i. veel te dik!

(https://s5.postimg.cc/chio2dynr/IMG_8687.jpg) (https://postimages.org/)

Eindresultaat op de baan, glaszetters pakken er net een ruit af...

(https://s5.postimg.cc/6gkz58c0n/IMG_8703.jpg) (https://postimages.org/)

Close-up van de stuk geslagen ruit...

Rondom het huis wil ik ook nog wel wat actie. In de achtertuin heb ik een vuilcontainer met pallets en losse troepjes gezet. Hier gaat sloopafval in. Een setje Timmerlui van NOCH sjouwt rond het huis met balken. Ook heb ik van Vera haar 'Trein en Zoo' (https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=7634#p121289) een mannetje wat ze overhad mogen hebben. Namelijk de kruiwagen sjouwer...
Met het nodige groen om het huisje heen, is het een leuk tafereeltje geworden, al zeg ik het zelf. Nog enkele plaatjes en doorkijkjes ter vermaak...

(https://s5.postimg.cc/g14ls4gs7/IMG_8700.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/3z97y27kn/IMG_8691.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/p8wu8uazr/IMG_8694.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/88dy065o7/IMG_8695.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/m22ap7itz/IMG_8697.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/kzs46ncvb/IMG_8709.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/6tcdbemkn/IMG_8713.jpg) (https://postimages.org/)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 18 juli 2018, 15:09:12
Bouwupdate:

Wauw, gewoon 2 maanden geen updates...   :o  Is er dan niets gedaan?! Jawel. De baan is inmiddels weer opgebouwd en ik ben bezig geweest met het plannen van de scenery op de volgende module, [Venneweg]. In Hilversum enkele huisjes gekocht bij Markenburg en deze worden een voor een in elkaar gezet. Via de videoblog: "Hoontje's How To..." (https://www.youtube.com/watch?v=ad4V1yLnP9U) kun je de vorderingen hiervan volgen...
Na Hilversum ben ik dus lekker aan het bouwen gegaan, met onderstaande foto's als gevolg;

(https://s5.postimg.cc/ukw6roa8n/IMG_20180714_140845.jpg) (https://postimg.cc/image/5ev8ku8yb/)

(https://s5.postimg.cc/8yh6anjdz/IMG_20180714_140850.jpg) (https://postimages.org/)

In het kader van "Zoek de werkplek" afgelopen week de boel maar eens gekuist en tadaa:

(https://s5.postimg.cc/jlazg36yv/IMG_20180714_153054.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/uxnkxv7xz/IMG_20180714_153146.jpg) (https://postimg.cc/image/sgbtqlo1f/)

Gevonden!   ;D

Videoblog:

Jaja, Hoontje wordt modern! Op Hilversum waren er veel mensen die vroegen "Hoe doe je dit? Hoe heb je dat gedaan? Wil je eens uitleggen etc. etc." Het forum wordt vaak wel gevonden, maar hier beschrijf ik niet vaak stap voor stap hoe ik iets doe of hoe ik wat maak. Geinspireerd door een VLOG op youtube, dacht ik, dat moet toch ook met mijn geknutsel kunnen?
Dus ik heb mijn youtube-kanaal opgepoetst en de eerste VLOG is dus een feit.

 VIDEO BLOG Hoontje's How To:... (https://www.youtube.com/watch?v=ad4V1yLnP9U)


Ben benieuwd wat jullie hiervan vinden!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 22 juli 2018, 17:03:39
Deel II uit deze serie van Hoontje's How To... staat online vanaf nu en vind je hier:

 YOUTUBElink naar mijn kanaal  (https://www.youtube.com/watch?v=QkYilhnAIpo&t=215s)

In deze vlog laat ik dus zien hoe ik in een Markenburg huisje kamers inbouw en zie je een sneakpeak hoe ik vervolgens de kamers inricht.
Woensdag komt deel III online.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Rondje_HO op 22 juli 2018, 17:16:53
Leuk filmpje, misschien ook even de link in dit draadje zetten?  :)

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=78073.0
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 22 juli 2018, 21:25:59
 Dank voor de tip! Ga ik doen. En dank voor het compliment.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 25 juli 2018, 23:33:40
Bouwupdate:

Hallo allemaal, door al het 'vlog-geweld' en de zomer en werken en branden blussen (dat laatste valt hier in de regio wel mee gelukkig), komt er van de hobby weinig. Het feit ook dat de baan 2 maanden uit elkaar lag, hielp niet mee.
Inmiddels ben ik bezig met de module [Venneweg], nu de module [Helix Tilburg] ver af is, aan te kleden.
Tegen de achterwand van deze module komen enkele vrijstaande en 2-onder-1-kap woningen te staan. Natuurlijk krijgt elke woning weer een specifieke scène, dus ik kan lekker creatief bezig gaan!
De baan reed vandaag probleemloos, ondanks de hitte, dat was erg fijn! Want zoals gezegd, heeft hij dus 2 maanden stilgestaan. Wel moeten poetsen (Ik ben ATF-loos), maar dat hoort erbij!

Op de module [Venneweg] komen huizen van Markenburg (http://www.Markenburg.nl), uit de thema's Heistraat (https://www.markenburg.nl/nl/37-thema-heistraat) en Oranjelaan (https://www.markenburg.nl/nl/46-oranjelaan). De eerste woning is Oranjelaan 43. (https://www.markenburg.nl/nl/oranjelaan/451-oranjelaan-43.html)
In mijn vlog; Hoontje's How To... Markenburg's Oranjelaan 43... (https://www.youtube.com/watch?v=ad4V1yLnP9U&list=PLfr2kVXKmEaaT99bdMoRxB6rE-SnztFWe) zie je hier in verschillende video's de voortgang van.

Doch hier even een samenvatting met behulp van foto's.

(https://s5.postimg.cc/nv5w6ibef/IMG_20180725_133218.jpg) (https://postimg.cc/image/6umzxtycz/)

Het skelet van het huisje. Uiteraard wordt er een interieur ingebouwd. Tijdens dat inbouwen, ontdekte ik dat mijn eigenlijke scène niet zou lukken. Ik wilde een vrouw in de keuken aan de afwas uitbeelden, echter paste het keukenblok er niet mooi in. Dus heb ik wat anders bedacht. Toen zat er echter wel al de woonkamer in, dat is niet zo erg, een woning met gesloten gordijnen is ook zo raar overdag...

(https://s5.postimg.cc/mjjw9kkgn/IMG_20180718_231045.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/bjyoxxc13/IMG_20180718_231015.jpg) (https://postimages.org/)

De ingerichte woonkamer. Opnieuw een setje van DM-toys gebruikt. Erg fijn werken en hun assortiment groeit met de dag zo lijkt het...

(https://s5.postimg.cc/6y2kplt2v/IMG_20180725_133222.jpg) (https://postimg.cc/image/up1y7pt9v/)

Vandaag met de garage aan het stoeien geweest. Na het mislukken van de keukenscène, heb ik bedacht dat er een 'fietsenmaker-aan-huis' komt. Vanuit de garage worden fietsen verkocht. Ik heb in Rijen samen met mijn vader ooit op 13 jarige leeftijd bij zo'n fietsenmaker-aan-huis m'n eerste grote fiets voor school gehaald. Dus dat was de inspiratie voor deze scène...

(https://s5.postimg.cc/es36ahlav/IMG_20180725_150035.jpg) (https://postimages.org/)

De inrichting van de garage bestaat opnieuw uit DM-toys sets (werkbanken) en enkele spullen uit de rommeldoos, zoals fietsen van FALLER, een poppetje van NOCH en een krik en las-apparaat uit een andere NOCH of Preiser set. Alles is op een bodemplaatje opgebouwd, wat makkelijk werken is. Later plak ik het gewoon geheel in de garagebox...

(https://s5.postimg.cc/k2852bfzr/IMG_20180725_154717.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s5.postimg.cc/es36agipz/IMG_20180725_154723.jpg) (https://postimages.org/)

De muren waren erg kaal. Mijn ega merkte laatst ook al op; "Je moet ook wel wat aan de muur hangen hoor! Anders is het zo kaal." Dus er kwamen een verkeersbord en reclame uitingen aan de muur...

(https://s5.postimg.cc/9s5q31njb/IMG_20180725_161627.jpg) (https://postimages.org/)

Als laatste het dak erop en TL verlichting (2 hellwitte LEDS in een witte omlijsting) met bovenstaand eindresultaat. Uiteraard moeten de buitenmuren nog aangekleed worden en een garagedeur erin gehangen worden, dat gebeurd later...
Ook ga ik bij Artitec nog fietsen bestellen, zodat straks buiten op de oprit voor de garage een 'fietsenzee' ontstaat waar klanten kunnen neuzen! Zie het al helemaal voor me!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 03 augustus 2018, 22:26:36
De nieuwste vlog staat online:

 YOUTUBE  (https://youtu.be/U7Gs3HEWCTA)


Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Sven op 04 augustus 2018, 14:59:48
Ik mis mijn ouders nog bij het station, die daar als vrijwillige gastheer/vrouw werken.  8) Dat die fietsen in Rijen meestal mooi opgeruimd in het rek staan, komt omdat mijn pa nogal fanatiek rondslingerende fietsen een plek (helemaal achteraan  ;) ) in de rekken geeft.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 04 augustus 2018, 23:39:26
Ha Sven,

Wat leuk. Misschien doe ik er wel wat mee als ik met die module verder ga :)
Dankjewel voor het delen,

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 08 augustus 2018, 23:54:28
VLOG-update:

Hallo allemaal,

Op de valreep van de woensdag...

[youtube]2X_oUMd-5P8[/youtube]

De nieuwste vlog. In deze aflevering plaats ik het Markenburg huisje; oranjelaan 43, op mijn modulebaan en laat ik zien hoe ik de omgeving begin vorm te geven.

Kijk je mee?

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 09 augustus 2018, 00:06:07
Bouwupdate:

Vanmiddag weer wat kunnen knutselen tussen het opnemen van de nieuwste VLOG (https://www.youtube.com/watch?v=2X_oUMd-5P8) door.
Het Markenburg huisje, Oranjelaan 43, is geplaatst op de modulebaan en ik ben begonnen met het aanleggen van het omliggende groen. Verdere details volgen binnenkort nog, zoals een berg fietsen en natuurlijk Preisertjes.
Enkele foto's...

(https://s5.postimg.cc/sljaymjvb/IMG_20180805_201918.jpg) (https://postimages.org/)

Het huisje is geplaatst, draden zijn reeds weggewerkt en ik heb de omliggende bodem al in de juiste grondkleur gezet. Basis bruin en grijs, beiden acrylverf van de ACTION. Zo krijg ik al een indruk waar een en ander moet komen. Groene ondergrond maak ik eigenlijk niet meer, aangezien dan het gras heel erg snel als een soort 'neon' kleur overkomt en erg druk oogt...

(https://s5.postimg.cc/mxd07quyf/IMG_20180808_133143.jpg) (https://postimages.org/)

De oprit en latere 'fietsenstalling' rondom de garage is gemaakt van BUSCH ballast licht grijs en wat Woodland Fine Turfs. Ik leg e.e.a. aan met de 'ballast methode' waarbij je alles indruppelt met verdunde houtlijm...

(https://s5.postimg.cc/e2c5x8dvr/IMG_20180808_135120.jpg) (https://postimages.org/)

De voortuin heeft een gazonnetje van Woodland Fine Turf gekregen. De boom is zelf gemaakt van klei/koperdraad/foliages/fineturf...

(https://s5.postimg.cc/a5yu18dgn/IMG_20180808_135156.jpg) (https://postimg.cc/image/hly3n115v/)

Aan de rechterkant van deze module staat de module [Helix Tilburg]. Daardoor een raar hoogteverschil. Met clump foliage probeer ik dat wat op te vangen. Daarnaast moet de erfafscheiding tussen gazon en 'wild-groen' nog geplaatst worden...

(https://s5.postimg.cc/a5yu17ilj/IMG_20180808_135210.jpg) (https://postimages.org/)

Een 'Preiser-view' foto waarop de dieptewerking al merkbaar begint te worden richting de achterwand...

(https://s5.postimg.cc/tnthh5n93/IMG_20180808_135508.jpg) (https://postimages.org/)

Het totaal overzicht van dit perceel. Wat ik zei; de overige details volgen later. Eerst moet dit allemaal drogen etc...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje


Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 09 augustus 2018, 08:05:09
Hoi,

Daar kun je veel details kwijt.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 12 augustus 2018, 17:32:13
Zondag, vlogdag!

Vandaag de erfafscheiding maken en plaatsen rondom het vorige week geplaatste Markenburg huisje. Kijk je weer mee?

VLOG vind je hier! (https://youtu.be/6Kp0iUlU-ZY)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 12 augustus 2018, 21:46:22
Hoi,

Volgens mij ben je behoorlijk fan van Markenburg, het zijn ook mooie producten.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 12 augustus 2018, 22:16:18
Hoi Koen,

Ja daar lijkt het op zo hé. Vind ze oprecht heel mooi inderdaad. Maar heb ook een zwak voor Artitec bijvoorbeeld. Alleen momenteel is het echt een Markenburg project aan het worden. Heel deze module word dat eigenlijk wel...
Vandaag bezig geweest met de detaillering van de fietsenmaker. Ben benieuwd wat je ervan vind. Foto's volgen binnenkort.
Groetjes

Hoi tie
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 19 augustus 2018, 17:51:01
VLOG-Update:

Zondag vlogdag, ditmaal een korte video over hoe ik de tuin van de fietsenmaker inricht.

 De nieuwste VLOG vind je hier! (https://youtu.be/tWOvWM5PJFM)

Langzaam maar zeker komt er een einde aan dit project en ik ben me aan het orienteren waar ik het vanaf volgende week over wil gaan hebben. Heb jij ideeën? Laat ze weten! (boompjes maken staat al op m'n to do lijst!)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Marcel112 op 31 augustus 2018, 20:51:51
Alwin,

Leuk artikel over je in het Brabants Dagblad.  (y)
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 31 augustus 2018, 22:07:56
Hoi,


Dankjewel! Ik zal het t.z.t. hier delen. Daar heb ik afspraken over gemaakt. Kennelijk heeft het in alle regionale kranten gestaan :) Erg leuk!

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 28 september 2018, 21:34:03
Bouwupdate:

Zo en dan is het opeens bijna anderhalve maand stil hier. Geen vlogs, geen bouwupdates. Dat had alles te maken met een samenloop van omstandigheden. Een week ziek zijn waarin ik niet eens in staat was een nieuwe vlog te maken, laat staan te denken aan de modelbaan en daarna begonnen de examens voor mijn andere 'hobby', namelijk de brandweer. Vorige week ook nog een weekje lekker op vakantie geweest, dus dan schiet het allemaal alweer erg op!
Nu ben ik weer terug, helaas niet alle examens gehaald, dus daarvoor mag ik nog een keer terug, maar de theoriepapieren zijn in elk geval binnen. Dus is er weer meer 'bouwtijd' aan de baan! :D

Afgelopen weken niet helemaal stil gezeten, ik ben bezig geweest met de achterwand en verlichting rond de baan. Mijn baan heeft geen frieslijst of koof, dus heb ik een alternatieve verlichting bedacht. IKEA-spotjes! Ze waren in de aanbieding. Per module komen er, naargelang verlichtingsbehoefte, 3 of 4. Ze worden gemakkelijk op de achterwandplaat geklemd. De bedrading is in kabelgoten weggewerkt én omdat het LED-spots zijn, werken ze ook prima op een MEANWELL voeding van 7,5V. Ze komen op een aparte voeding, zodat de baan/scenery voedingen niet overbelast worden. In Amperes zou het namelijk allemaal net niet lekker passen en zeker als de baan uitgebreid wordt, dan heb ik hem toch nodig. Dus gelijk ook die aangeschaft en in orde gemaakt.
Onder de baan moet e.e.a. nog aangesloten worden, ik weet nog niet of ik het via een OC32/iTrain wil bedienen of via een drukknop in een van de modules, vandaar.

Goed, het volk wilt foto's neem ik aan?

(https://i.postimg.cc/gJGY2Y7d/IMG_20180919_121247.jpg) (https://postimages.org/)

De spotjes hier in 'proefpassing'. De armpjes zijn zeer buigzaam, waardoor ik ervoor kan kiezen bepaalde delen van een module wat beter uit te lichten dan andere delen. Dat geeft leuke effecten!

(https://i.postimg.cc/brCY5K3P/IMG_20180901_163924.jpg) (https://postimages.org/)

Aan de achterzijde komen er wel tal van losse kabels/draden bij. Dat is niet mooi én niet handig, als ik erachter blijf hangen bijvoorbeeld!

(https://i.postimg.cc/FK5rwbgY/IMG_20180901_172042.jpg) (https://postimages.org/)

Zo is het al een stuk strakker en netter afgewerkt. Gewone goedkope plastic kabelgoot uit de bouwmarkt...

(https://i.postimg.cc/MKHpBppp/IMG_20180901_172051.jpg) (https://postimg.cc/N5htqYX3)

Via de zijkant van een van de poten van de module, loopt de kabelboom naar beneden, richting de voeding...

(https://i.postimg.cc/65P5fx8L/IMG_20180901_172105.jpg) (https://postimg.cc/56wVfGq6)

Netjes afgewerkt, al zeg ik het zelf! Bedenk me wel dat ik geen stekkers heb gemaakt tussen de boven en onder module. Dat is niet handig, dus daar ga ik nog wat op bedenken. Ze moeten wel los kunnen van elkaar namelijk!

(https://i.postimg.cc/s2YjzBww/IMG_20180901_172116.jpg) (https://postimg.cc/8FCQBC86)

Uitrichten van een spotje richting het stationsgebouw...

Goed, verder bij PEARD enkele achtergronden besteld. Tevens ben ik bezig daar een VLOG over te maken, dus ze zitten nog niet vast op de achterwand. Welke vinden jullie mooier? Ik twijfel tussen een woonwijk-achtergrond of gewoon een groen/loofbomen achtergrond. Enkele plaatjes ter vergelijk:

(https://i.postimg.cc/7Psxqrn8/IMG_20180919_121548.jpg) (https://postimages.org/)

Geen achtergrond...

(https://i.postimg.cc/3Nc712xJ/IMG_20180919_121459.jpg) (https://postimages.org/)

Woonwijk-achtergrond...

(https://i.postimg.cc/ZKWJRsw9/IMG_20180919_121654.jpg) (https://postimages.org/)

Loofbomen-achtergrond...

Welke is mooier?

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 28 september 2018, 22:13:09
Hoi,

Beide valt iets voor te zeggen.

Misschien delen kopiëren en die delen knippen en plakken op die van Peard.
Op aanvraag kun je volgens mij ook iets laten samenstellen.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 03 oktober 2018, 11:42:30
@ Koen, dank je. Heb een keuze kunnen maken!

Bouwupdate:

Afgelopen week zoals gezegd aan de achtergrond gewerkt van mijn modelbaan. Ik moet zeggen, dat brengt een heel nieuwe dimensie aan de baan! Ik heb, na adviezen hier en op een ander forum, gekozen voor de achtergrond met de woonwijk erop voor de Module [Station Rijen anno 1980].
Hoe heb ik dat gedaan?

(https://i.postimg.cc/fL6P8CTw/IMG_20180919_123428.jpg) (https://postimg.cc/62fz3dvS)

De fotoachtergrond komt van PEARD (http://www.peard.nl) en werd opgerold in een stevige koker geleverd. Inclusief duidelijke beschrijving hoe ermee om te gaan. Deze heb ik gevolgd, dus eerst de boel uitgerold op tafel en een nachtje door zware boeken laten 'rechten'...

(https://i.postimg.cc/BQfyDmVp/IMG_20180919_151902.jpg) (https://postimg.cc/23T2N7mL)

Eenmaal zonder boeken, is de meeste bolling verdwenen. Aan de randen krult de boel nog iets, maar straks bij het aanbrengen heb ik nog wat stukken over, het gedeelte wat ik gebruik, is mooi vlak nu...

(https://i.postimg.cc/WzgHCZh0/IMG_20180919_152047.jpg) (https://postimages.org/)

De boel afgedekt met kranten ter bescherming. Mijn bedoeling was om fotolijm uit een spuitbus te gebruiken, deze was echter nergens in huis meer te vinden. Anyway, de achtergrond plaat is nu nog saai, donker hout...

(https://i.postimg.cc/Y2WZh5bj/IMG_20180930_195038.jpg) (https://postimages.org/)

Bij gebrek aan fotolijm de andere constructieoptie gekozen, namelijk dubbelzijdige plakband. Hiervan hadden we nog veel rollen liggen na de verhuis, dus dat kwam mooi van pas. Tussen de banen zit ongeveer 3 - 5 cm. Kijken hoe dat gaat!

(https://i.postimg.cc/xTGZPKr2/IMG_20180930_200805.jpg) (https://postimages.org/)

Het eindresultaat. Aan de randen heb ik de foto strak naar achteren gevouwen en ook vastgezet. Zo bleef hij het netste zitten. Bij mijn diorama (https://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=10836#p174532) heb ik de foto precies passend afgesneden, nu, 2 jaar later is er toch wat krimp opgetreden en zie je dus houten randjes...

Nog enkele detail/perspectief foto's...

(https://i.postimg.cc/pdr1x4mW/IMG_20180930_195620.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/P52FgTrV/IMG_20180930_195627.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/QtBPgwD4/IMG_20180930_195646.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/pL26cpxn/IMG_20180930_195653.jpg) (https://postimages.org/)

Uiteraard wordt e.e.a. nog afgewerkt.

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 21 oktober 2018, 15:59:04
Bouwupdate:

Brrrr, het begint weer kouder te worden, ondanks de zonnige, droge dagen. Dus hobbytijd!!!
Afgelopen tijd vooral bezig geweest met het uitdokteren van 'hoe nu verder', de How To vlogs en electra voor de spotjes. Benieuwd hoe ik dat aangelegd heb? Kijk dan vanaf vanavond mijn nieuwste Vlog (https://www.youtube.com/channel/UCQECffalwc4AvX0OzDSFkIA?view_as=subscriber) hierover.

Terwijl de computer de benodigde bytes aan het streamen is naar jijbuis, ben ik verder gaan knutselen aan de achtertuin bij de fietsenmaker.
Na allerlei pogingen er een toonbare achtertuin van te maken met bloemen en paden etc, alles eruit gehaald en ervoor gekozen om een paar flinke bomen te planten. Je ziet dan nagenoeg geen tuin meer, maar dat is niet erg. Het zorgt voor leuke doorkijkjes en hints 'dat er iets is', maar de aandacht gaat vooral naar de voorzijde van het huis en de fietsenmaker zelf.

Goed, foto's dan:

(https://i.postimg.cc/nLFwK9DV/IMG-20181021-145928.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/wx7ZbNb7/IMG-20181021-145948.jpg) (https://postimages.org/)

De achtertuin ligt er wat verwilderd bij. Het gras is een mix van strooisels van Woodland Scenics fine turfs (blended, burned en green grass, op het oog gemixt).
Achter het huis en naast de schuur heb ik een betegeld terras aangelegd. Helaas kon ik mijn ge-etste tuinset niet meer vinden, dus die staat maar in de garage...

(https://i.postimg.cc/mgN5Fyh6/IMG-20181021-150712.jpg) (https://postimg.cc/TK19zmVr)

De bomen geplaatst. Het zicht op de achtertuin is gelijk een stuk minder. Ik vind het echt wat hebben...

(https://i.postimg.cc/2yZBP3hP/IMG-20181021-150725.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/HWRRGLf3/IMG-20181021-150754-01.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/BnGz6VZK/IMG-20181021-150819.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/yWCSBBTW/IMG-20181021-150840.jpg) (https://postimages.org/)

Enkele doorkijkjes hierboven. Poging gedaan de achtergrond mee te laten blenden. Op het oog ziet het er goed uit vind ik. Op de foto's met tegenlicht op de achtergrondfoto, maakt dat je ziet dat het een foto is en er dus een 'harde overgang' ontstaat. Da's wel spijtig. Met betere verlichting in deze hoek ga ik dat op proberen te lossen. Echter is er nu even geen geld voor een LEDpaneel van €200,-...

(https://i.postimg.cc/BQFyJ033/IMG-20181021-150835.jpg) (https://postimages.org/)

Ook het 'woeste land' naast de fietsenmaker probeer ik te laten blenden met de achtergrond. Mogelijk steek ik hier nog wat droge boompjes/takken er tussen, zodat de achtergrond nog beter aansluit...

Wat vinden jullie ervan?

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje


Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 21 november 2018, 14:58:13
Bouwupdate:

Afgelopen weken druk met examens, toetsen en oefenen voor m'n groot examen van de brandweeropleiding-nieuwe-stijl in januari 2019. Tot nog toe alles behaald, dus dat geeft de burger moed! De hobbytijd staat daardoor wel onder druk, maar het is even niet anders.
De afgelopen weken vooral bezig geweest met het uitdenken van nieuwe ideeën en creatieve dromen. Na het bezoek aan MiWuLa in Hamburg, Duitsland, wil ik toch ook een rijdend brandweerautootje op de baan bijvoorbeeld. Niet zomaar, ik heb een paar eisen, (het zal eens niet  ;D )

- Hij moet een duidelijk doel hebben, dus er komen verschillende incidenten die hij 'at random' afgaat.
- Het moet via MCC in combinatie met DINAMO aangestuurd worden
- Het moet 1 (of meerdere) voertuigen worden waar ik zelf mee werk of jeugdherinneringen aan heb.
- Het testplankje moet gebouwd worden met reeds in bezit zijnde onderdelen en houtwerk. (Ik heb nog bergen resthout liggen)
- Als er geen incident is, moeten de incidentlocaties gewoon opgaan in de omgeving.

Om een en ander voor elkaar te gaan krijgen, heb ik mijn MCC set onder mijn diorama uitgehaald en een heus testplankje gemaakt. Hierop wil ik me de komende tijd gaan verdiepen in iCar en het autootjes bouwen kan ik dan m.b.v. dit plankje wat effectiever doen.

Enkele foto's van het plankje en de bouw ervan:

(https://i.postimg.cc/xdyRKPMP/IMG-20181114-105818.jpg) (https://postimages.org/)

Uit resthout (vuren latjes 44mmx44mmx44mm en een multiplex plaatje van 71 x 24cm) is dit testplankje ontstaan. Ik had nog veel magneetband en zendlusdraad liggen, dus het wegdek was in no-time aangelegd... Althans de technische kant van het verhaal...

(https://i.postimg.cc/BvGpLzL6/IMG-20181118-105023.jpg) (https://postimages.org/)

Het wegdek is na een tip op facebook, gemaakt van een placemat met 'cobblestone' motief van de ACTION. Nog geen €2,- voor een flinke lap wegdek...

(https://i.postimg.cc/xThtY89L/IMG-20181114-125150.jpg) (https://postimages.org/)

Hier een detailopname van het motief. Deze is nog ongeverfd. Het op kleur brengen van deze placemat ga ik ook op het plankje testen. De placemat is stevig en een mm of 2 dik. Ik was bezorgd of de reedcontacten wel goed aangestuurd zouden worden door de magneet onder het vrachtwagentje. Gelukkig werkt dat feilloos...

(https://i.postimg.cc/JnrQKBQC/IMG-20181116-215356.jpg) (https://postimages.org/)

Zo gezegd zo gedaan, met behulp van iCar/iTrain Ultimate het vrachtwagente geijkt en het rijdt nu automatisch rondjes. Het is erg leuk om ermee te spelen, dus dat heeft me een avond of wat gekost de afgelopen weken! Je kunt zo ontzettend veel uitproberen en instellen...

Op mijn youtubekanaal heb ik een aparte serie gestart om de bouw van dit testplankje en de verdere tests verder uit te leggen; MCC-afspeellijst (https://www.youtube.com/watch?v=NTJtwq3V9sk&list=PLfr2kVXKmEaaREyahHFHC2a4pzs1n_EzU)

Verder ben ik begonnen aan de bouw van een nieuw Markenburg huisje, ditmaal de Oranjelaan 26 (https://www.markenburg.nl/nl/oranjelaan/386-oranjelaan-24.html).
Een schakelbare woning uit het thema 'Oranjelaan'. Dit wordt het 'doel' van de brandweerauto('s) om af en toe naar uit te rukken. Afgelopen zaterdag moeten assisteren bij een grote woningbrand hier in de regio, dus inspiratie genoeg!

(https://i.postimg.cc/c15cMCgP/IMG-20181118-175852.jpg) (https://postimages.org/)

Het huisje al wat in elkaar gezet, als proefpassing op de modulebaan. Ik was eerst van plan om er geen interieur in te bouwen, omdat de ramen beroet worden, maar de benedenverdieping is wel heel erg zichtbaar...

(https://i.postimg.cc/3NWFQ56L/IMG-20181118-190407.jpg) (https://postimages.org/)

Dus een interieur! Met brandweermannen die op zoek zijn naar een vuurhaard. Hier alles nog in 'mock up' dus de meubels worden nog geverfd en ook de vuurhaard ontbreekt.

(https://i.postimg.cc/8P4wJ4dB/IMG-20181121-141342.jpg) (https://postimg.cc/hfJVN95f)

Als vuurhaard gebruik ik deze kaarsen van de ACTION met flikkerlicht-LED's. Ze zijn heel makkelijk te demonteren. De LEDs werken al bij 3V en geven een mooi geel/wit schijnsel af. Voor een brandhaard in 'real life' betekend deze vlamkleur een paar dingen;
1. we hebben te maken met een brandstof gecontroleerde brand. Er staan dus ramen/deuren in het huis open.
2. we hebben te maken met een goed ontwikkelde brand met hoge temperatuur en flinke vuurlast
3. we krijgen veel brandstof (Rook) in de ruimtes om de brand heen...
Dat geeft dus mooie mogelijkheden voor een huis wat volledig in brand staat, zonder dat de buitenzijde aangetast is. Ik wil nml. dat de brand niet opvalt als de brandweerauto niet in de buurt is.

(https://i.postimg.cc/6Q0r7pxj/IMG-20181118-210731.jpg) (https://postimages.org/)

Goed, het inbouwen van de LED's is dus niet zo'n probleem, evenals de inbouw van het interieur.

(https://i.postimg.cc/ZKGF2QLc/IMG-20181118-221946.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/59GwQrDV/IMG-20181118-222016.jpg) (https://postimages.org/)

De benedenverdieping herbergt de grootste brandhaard, wit-gele vlammen en veel roet en vieze, bruinige rook tegen de ramen.

(https://i.postimg.cc/XJ1981J9/IMG-20181118-221953.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/65vCr0NG/IMG-20181118-223052.jpg) (https://postimages.org/)

Doch mag je de brand niet zien, voordat hij er is zeg maar. Hierboven een proefopstelling waarbij eerst de vlammen aan zijn en je duidelijk de contouren van de rook etc. ziet en daaronder als alle LED's uit zijn. Geen zichtbaar interieur en geen brandhaard in het zicht! Missie geslaagd!

Naast het 'verdekt opstellen van interieur en brandhaard', was het ook een uitdaging om ervoor te zorgen dat eventueel missende ruiten niet opvallen. Niet elk raam wilde ik openzetten met behulp van het kozijn, dat stond vreemd. Dus in sommige ramen zit geen glas verwerkt. Oordeel zelf, welke dat zijn op onderstaande foto's:

(https://i.postimg.cc/QMX5rZKp/IMG-20181118-223102.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Mp0R4pH6/IMG-20181118-223120.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Y0mLxpTw/IMG-20181119-220049.jpg) (https://postimages.org/)

Op de bovenverdieping zitten in veel ruimten de ramen dicht, waardoor de branddoorslag daar een ventilatiegecontroleerd karakter heeft. Dat betekend zoveel als: weinig, wat rodere vlammen, maar wel een flinke opbouw van temperatuur en rooklaag. Ook word na verloop van tijd de brand uitslaand dus via de opengewerkte ramen, waarbij ik wil dat de gloed van de LED's in de rook meegenomen wordt. Om dit te bereiken maak ik handig gebruik van de lichtdichte skeletbouw van het Markenburg Huisje en heb ik de LED's onder verschillende hoeken geplaatst om het gewenste resultaat te bereiken. Wat dat resultaat is, zie je hieronder;

(https://i.postimg.cc/W3zkhmnz/IMG-20181120-135912.jpg) (https://postimages.org/)

De rook is amper te zien op de foto, maar de rode verkleuring komt soms als een echte vlammentong naar buiten. Helaas vervormd het beeld tot een 'lichtbolletje' op de foto...

Zoals gezegd, op de bovenverdieping komt een dikke rooklaag, dus alle ramen zijn daar zwart beroet. Ook is er geen verlichting ingebouwd, noch een interieur. Dus valt het niet op als de vlammen uit zijn, dat er 'rookaanslag' te zien is;

(https://i.postimg.cc/Y0mLxpTw/IMG-20181119-220049.jpg) (https://postimages.org/)

De bovenverdieping ramen zijn gewoon duister, meer niet...

(https://i.postimg.cc/7hp0vCS6/IMG-20181118-222034.jpg) (https://postimages.org/)

De vlammen op de bovenverdieping zijn wat roder van kleur in deze ruimte door zuurstofgebrek. Nu zie je ook het roet tegen de ramen zitten. De raampartij rechts laat een andere kamer zien en is dus donker, omdat die kamer afgesloten is van de brand. (Deur is dicht) In werkelijkheid zijn die ramen gewoon dichtgeplakt om lichtlekkage te voorkomen...

Nu de verlichting echt af is, werd het tijd de rest van de brand te creëren. Dus; Rook!
Het bepalen van een goed 'ventilatietraject' (= rook door het gebouw) is wat lastiger. Ik wil namelijk dat de vuurhaard toeneemt in heftigheid. Dus er hoeft niet meteen rook te zijn, eerst wat vlammen op 1 verdieping, klein, gloeiend en langzaam uitbreidend. Met een OC32 is dat goed te regelen qua licht/geluid effecten. De rook is echter een ander verhaal...
Na het testen van verschillende Seuthe rookgeneratoren, bleek dat de rook te snel afkoeld en neerslaat in de woning. Dus minimale rookvorming buiten het huisje. Met een ventilatortje kreeg ik al wat meer turbulentie en joeg ik de rook door het huis heen. Alleen was dat een te grote om in te kunnen bouwen onder de baan...

(https://i.postimg.cc/8c3B1XgT/IMG-20181115-194317.jpg) (https://postimages.org/)

Via het www. vond ik in de RC-auto modelbouw rookgeneratoren met ventilatoren. Deze rook kwam er turbulenter uit dan de modelbouwtegenhangers die ik vond. Dus 1 op proef laten komen...

(https://i.postimg.cc/3J4FLh2N/IMG-20181115-193558.jpg) (https://postimages.org/)

Het is een 12V rookgenerator met mini fan (computerventilatortje). Hij maakt best lawaai, maar onder de baan valt dat hopelijk wat weg. Tevens komen er via AVT-soundmodules ook nog brandgeluiden bij, dus zou het allemaal moeten meevallen!

(https://i.postimg.cc/KYJTGptC/IMG-20181119-141240.jpg) (https://postimages.org/)

Tijd om te testen! Maar dan moest eerst het huisje verder afgebouwd worden.
Door al het gemanipuleer en gedoe is het huisje wat uit vorm geraakt. Daardoor weken de muurdelen teveel en ontstonden er overal gaatjes. Dat willen we niet, want dan zou de rook echt overal uit de woning komen en da's ook té...

Goed, hieronder enkele plaatjes van de testopstelling:

(https://i.postimg.cc/0Q4Jm6Wf/IMG-20181120-161028.jpg) (https://postimages.org/)

Als je goed kijkt op deze foto zie je de rook door het opengewerkte raam stromen en ook rook uit de schoorsteen komen. De schoorsteen heb ik opengewerkt door een gat tussen de dakplaten te maken en daar een krimpkous doorheen te steken. Messingbuisje was geen goede optie, omdat dit te 'koud' is waardoor er amper rook uitkomt. Het krimpkousje is stug genoeg om open te blijven en is minder afhankelijk van de omgevingstemperatuur, waardoor de rook er gewoon doorheen walmt. Bovenaan slaat de rook neer, doordat ik een raam open heb staan. Als dat dicht is, stijgt de rook nog een centimeter of 3 op...

(https://i.postimg.cc/Px5m1ntt/IMG-20181120-161109.jpg) (https://postimages.org/)

Totaalbeeld van het huisje. Zowel door het opengewerkte als het openstaande raam bulkt rook naar buiten en door de schoorsteen kringelt ook rook omhoog. Verder komt er geen rook uit de woning. Ook niet door de achterdeur die ik open heb gezet of via de garage.
Eventuele bewegende beelden komen nog een keer in een vlog voorbij! Die moet ik nog monteren en publiceren, dus keep posted!

Nu is het zaak om de aansturing verder af te werken en de boel op en onder de baan te monteren...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 18 december 2018, 00:02:45
Bouwupdate:

Zoals ik al zei op facebook en eerder hier, heb ik tijdens Houten Digitaal de MCC spullen van een bevriend spoorstaaf lid over kunnen kopen voor zeer weinig. Daarmee is de aanleg van het MCC systeem zeker gesteld. Na inmiddels enkele avonden/dagen met het testplankje een en ander uitgeprobeerd te hebben, ben ik met de aanleg van het MCC traject op de [Module Venneweg] begonnen.

(https://i.postimg.cc/j2MPdTnh/IMG-20181215-213433.jpg) (https://postimages.org/)

De nieuwe aanwinsten (de bus en touringcar) naast mijn eigen MCC-vrachtwagen van Schenker. Hier in proefopstelling op de module Venneweg...

(https://i.postimg.cc/C1FRZtgr/IMG-20181128-224246.jpg) (https://postimages.org/)

Zo staat de module erbij sinds ik voor het laatst geknutseld heb. Alles moest dus eerst wat opgeruimd (lees: verschoven) worden...

(https://i.postimg.cc/gcsvKVt6/IMG-20181129-181721.jpg) (https://postimages.org/)

Van Markenburg zijn de nodige straatonderdelen binnengekomen, onderandere "stoepen, enkelbrekers en kaaibanden" (trottoirtegels, molsgoten en stoepranden).

(https://i.postimg.cc/hGYLVc2Z/IMG-20181215-220107.jpg) (https://postimages.org/)

Snel in elkaar knutselen. Mark verkoopt dus tegenwoordig ook op maat gemaakte trottoir onderdelen, deze maar eens uitgetest. Normaliter bestelde ik gewoon grote vellen met stoeptegels en sneed ik alles op maat, dit werkt wel efficiënter moet ik zeggen. Het motief is hetzelfde, dus het sluit naadloos op elkaar aan...

(https://i.postimg.cc/fby73Jf0/IMG-20181215-220738.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/50Fw3TG4/IMG-20181217-215627.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/90dy3TCs/IMG-20181217-215642.jpg) (https://postimages.org/)

De straatstenen (ACTION placemat) moeten afgesleten kinderkoppen voorstellen. Hier met poeders en verven verschillende kleurtesten. Ter referentie dus de troittoirtegels erbij gelegd...

(https://i.postimg.cc/wT5QnKB3/IMG-20181217-221745.jpg) (https://postimg.cc/Cz18fQkV)

(https://i.postimg.cc/y8vXYFcH/IMG-20181217-221750.jpg) (https://postimg.cc/G4TsXTX7)

Uiteindelijke basiskleur in eerste laag op de wegdelen. De meeste zijn al op maat gesneden. De grote lap is voor de keerlus van de auto's in de Module [Helix Tilburg]. Ik weet nog niet hoe groot die lus wordt, dus vandaar de gehele placemat ingekwast, om later minimaal kleurverschil te ervaren...

(https://i.postimg.cc/F1tmSdSF/IMG-20181215-203252.jpg) (https://postimages.org/)

Het wegdek bouw ik als volgt op, in de 3mm dikke ondergrond guts ik een 3mm brede strook uit, deze vul ik op met dikke dubbelzijdige plakband van 2mm (Action) en daar bovenop komt de magneetband die later de autootjes moet gaan leiden.

(https://i.postimg.cc/bNfR6YpK/IMG-20181215-225610.jpg) (https://postimages.org/)

Met behulp van afplaktape houd ik de soms wat onwillige magneetband nabij gaten voor reed-contacten in bedwang. Straks ligt er het wegdek overheen, dan wordt de magneetband wel omlaag gedrukt, echter moet hij nu al vlak liggen, om geen raar rijgedrag te krijgen bij de autootjes. Dit werkt tot op heden prima!
Naast de magneetband zie je in het schuim weggestopt ook 2 witte draden lopen, dit is de zendlus voor het MCC systeem om te kunnen communiceren tussen computer - iCar en MCC-decoder in de auto's. De draad is 0,2mm2, de standaard electradraad die ik op mijn baan ook gebruik om bv de stroomvoorziening aan te leggen...

(https://i.postimg.cc/vZQtsP1h/IMG-20181215-233548.jpg) (https://postimg.cc/svNhP44G)

totaaloverzicht, 1 set trottoirtegels + banden is voldoende om zo'n 140cm mee aan te leggen. Deze module is 121cm lang, dus dat werkt prima! Omgerekend heb ik 3 of 4 vellen nodig om het zelf op maat te krijgen etc, dus dit is ook nog eens goedkoper!

(https://i.postimg.cc/wMLQ6Zcf/IMG-20181216-165820.jpg) (https://postimages.org/)

Proefpassen van de vrachtwagens als ik de weg opbouw. Ik begon met het trottoir, stoeprand, dan de molgoten, dan wegdek, dan weer molgoten en stoeprand. Die laatste moeten nog aangelegd worden. Dat doe ik pas als het wegdek op kleur is en vastligt. De brandweerauto wordt mijn eerste MCC ombouwproject. Ergens deze winter hoop ik daar nog tijd voor te vinden!

(https://i.postimg.cc/kMbcFR3Q/IMG-20181215-213412.jpg) (https://postimages.org/)

Test van een situatie die ik na wil bootsen op de baan. Een auto die mbv een servo + magneetje uitwijkt voor aanstormend MCC verkeer, zoals een bus of later dus een brandweerauto! Eerste testen zijn geslaagd, de auto hier is maar een tester. Ik ben bezig om een leuk model uit te kiezen en hier dan verlichting, zoals richtingaanwijzers en remlichten, in te maken. Dat maakt het geheel af. Oh, en een bestuurder natuurlijk!

Kortom er moet nog heel veel gebeuren! De reedcontacten moeten nog in orde gemaakt worden, de hardware onder de module aangelegd, de brandweerauto ombouwen, alles in iTrain/iCar inprogrammeren en natuurlijk de straat en bijbehorende scenery verder afwerken! Wat ik zei, ik moet echt heel veel tijd gaan vinden deze winter

(https://i.postimg.cc/k5Rc12RP/IMG-20181215-205858.jpg) (https://postimages.org/)

Ter afsluiting een sfeerplaat van de NS 2200 als LLT richting Oosterhout Vijf Eiken...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 30 december 2018, 01:17:40
Bouwupdate:

Afgelopen week bezig geweest met het wegdek van de Venneweg. Zoals eerder al gemeld fabriceert ik uit Action placemats de kasseien. Ernaast liggen molsgoten en stoepen van Markenburg. Nu is alles op kleur en geweatherd en ver af.
Alleen de molsgoten aan de zuidzijde moeten nog.
Goed, foto's;

(https://i.postimg.cc/wjgH3Vq3/IMG-20181229-171106.jpg) (https://postimages.org/)

Laatste kleuring van de wegdelen. Ook zitten de eerste washes en poeders erop...

(https://i.postimg.cc/LXw2XF5M/IMG-20181229-202830.jpg) (https://postimages.org/)

Proef met de Renault 5 van RailNscale...

(https://i.postimg.cc/jdzts9rG/IMG-20181229-202854.jpg) (https://postimages.org/)

En met het MCC/FALLER Cat System vrachtwagentje...

(https://i.postimg.cc/rmKqMw8J/IMG-20181229-205329.jpg) (https://postimages.org/)

Het wegdeel op de module vastgelegd. De naden vallen nagenoeg gewoon weg! In tegenstelling tot de naden van de trottoirs...

(https://i.postimg.cc/Y2LtP0D2/IMG-20181229-215051.jpg) (https://postimages.org/)

Preiserview, het sluit allemaal behoorlijk mooi aan. Denk met de juiste aankleding dat het wel wat wordt straks...

(https://i.postimg.cc/nc8nfxN4/IMG-20181229-215637.jpg) (https://postimages.org/)

Start van de Venneweg, zo naast de Markenburg straatstenen doet het wel erg grof aan. Dat is even niet anders helaas...

Morgen verder afwerken en hopelijk inclusief het eerste groen werk! Gaat deze module wellicht gewoon afkomen deze winter!

Tot zover,

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 06 januari 2019, 21:19:12
Bouwupdate:

Nog even niet verder gegaan met de straat en het groenen. Om echt goed te kunnen groenen ben ik vaak een dag of wat bezig. Aangezien m'n examenweek 14 januari start, ben ik vooral bezig met studeren en oefenen. Afgelopen donderdag stond gepland om te knutselen, toen kwam er een extra oefenmiddag tussendoor en gisterochtend ... tja, weer wat inspiratie opgedaan voor de modelbaan zeg maar. Vandaag eens uitgewerkt,

Een drugslab! Via Ebay vorig jaar en paar gaspakdragers kunnen bemachtigen en daarmee was het plannetje in mijn hoofd geboren. Enkele dagen later was er een ware golf van drugsafval en -labs in de provincie, dus inspiratie en belangrijker nog, beeld van deze schimmige plaatsen!
Met de kerstdagen ook de kamer eens opgeruimd en de laatste MC de Spoorstaaf modules ontmanteld. Op een van die modules stond een Romney-loods. Die had ik lekker roestig gemaakt. Het vervallen uiterlijk past prima bij mijn idee. Dus aan de slag!

(https://i.postimg.cc/5y5yWFdy/IMG-20190106-164827.jpg) (https://postimg.cc/0KQPpjN1)

In het lab wat dus al verlaten is, horen allerlei gevaarlijke stoffen, vaten, gereedschappen etc. etc. Via DM-Toys/Modellbahn Union kun je allerlei 3Dgeprint interieur krijgen. Hier heb ik  tijdens Station N-spoor 2018 heel wat van ingeslagen en dat komt nu van pas.
Alle onderdelen en de gaspakdragers geschilderd...

(https://i.postimg.cc/pTFyk6sD/IMG-20190106-173551.jpg) (https://postimages.org/)

Proefpassen van de verschillende onderdelen. Dit doe ik nagenoeg altijd. Vaak volgen er meerdere varianten, voordat ik het definitief allemaal vastzet...

(https://i.postimg.cc/pLLT3T0V/IMG-20190106-180247.jpg) (https://postimg.cc/N5ZBHgqZ)

Eindresultaat na een klein uurtje schuiven met materialen...

(https://i.postimg.cc/057bwhMv/IMG-20190106-180303.jpg) (https://postimages.org/)

Een gaspakdrager ontfermt zich over een vat, terwijl een ander de machines probeert uit te schakelen...

(https://i.postimg.cc/jj9LHb4x/IMG-20190106-180315.jpg) (https://postimages.org/)

Onderzoek ter plaatse...

(https://i.postimg.cc/pdym5T8c/IMG-20190106-180333.jpg) (https://postimages.org/)

Een voor een worden alle vaten en het afval naar buiten gebracht. Buiten wil ik nog een smoetzige vrachtwagen neerzetten. Aangezien bij de buren al brand is, ga ik hier niet ook nog een brandweerwagen plaatsen. Dat is teveel van het goede...

(https://i.postimg.cc/TY91kmJH/IMG-20190106-182216.jpg) (https://postimages.org/)

De Romney-loods. Een messing bouwkitje van N-detail.de. Stond dus ooit op de MC de Spoorstaafmodule...

(https://i.postimg.cc/hvRvY1YN/IMG-20190106-181228.jpg) (https://postimages.org/)

In de loods heb ik een LED-strip aangebracht van 12V, warm wit. Moet nog goed gedimd worden. Dit is veel te fel. Op de baan wordt hij aangesloten op 7,5V, hier is het 15V, dus dat zal sowieso al wat schelen qua lichtsterkte. Met de OC32 regel ik verder dat er een mooi licht gaat stralen...

(https://i.postimg.cc/L6RhBvL1/IMG-20190106-181721.jpg) (https://postimages.org/)

Inkijkje in de geplaatste loods. Straks komen er nog bossages en een hekwerk voor, dus dan zie je het amper nog vrees ik. Ach, gelukkig hebben we de foto's nog hé!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 06 januari 2019, 23:24:06
Hoi,

Ben je je examenfrustratie nu kwijt? ;D

Erg benieuwd hoe je FCS gaat werken.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: PieterHa op 07 januari 2019, 00:29:02
Hoi,

Een hele mooie realisatie van je inspiratie.
Komt de loods bij de Curver te staan of bij Hulten?

Hoe zit het met je tijdperk? Dit lijkt mij erg actueel.

Groeten, Pieter
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 07 januari 2019, 15:03:54
@Koen nee. Frustraties blijven nog even. Als m'n diploma er is niet meer hoop ik!

@Pieter hij komt te staan richting Hulten. In werkelijkheid staat daar een oude Romneyloods (waar geen criminele activiteiten in plaatsvinden hoor!) Qua tijdperk zit het wel ok. De omgeving is nagenoeg onveranderd. Ik behoud m'n tijdperk dus qua rollend materieel. Staan de treinen uit '70-'80 op de baan, is het toch IV, '90-2000 V etc etc. :) Qua MCC auto's probeer ik hetzelfde te doen. Dus ga proberen de oude DAF van de brandweer te maken én de nieuwere VOLVO en Mercedes.

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 07 januari 2019, 15:42:11
Veel suc6 dan, en laat je hobby de ontspanning zijn.

Gr Koen

Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 17 januari 2019, 12:23:47
Bouwupdate:

Afgelopen 2 weken bezig geweest met het groen en de 'finishing touches' rond het drugslab. Daarbij heb ik voor het eerst de elektrostaat van RTS (de Greenkeeper 25KV) gebruikt. Het resultaat is mooi, maar om nu te zeggen dat er met het blote oog er veel verschil is waar te nemen ten opzichte van de eerder ingestrooide grasjes met de 'stofzuigermethode'; nee dat niet. In schaal H0 zie je wel verschil, op mijn testplank heb ik 12mm grassprieten gebruikt, dan is het heel duidelijk en mooier met de greenkeeper! Bon, Hieronder een uitgebreid fotoverslag van de vorderingen. Eerst een paar overzichtsfoto's, zodat je de vorderingen in het grotere geheel ziet. daarna verschillende detailopnamen.

(https://i.postimg.cc/C168RgXp/IMG-20181215-142207.jpg) (https://postimages.org/)

Start van de aanleg van het perceel. Het Romneyloodsje wordt uitgemeten op het perceel. Daarna wordt de ondergrond nog verder in een basiskleur geverfd, zodat het grijs/blauw van de onderplaat niet meer opvalt straks...

(https://i.postimg.cc/43PVTt1d/IMG-20190109-142418.jpg) (https://postimg.cc/CZZzGRXT)

Perceel met het 'basis' groen en bestrating. De eerste bossages zijn aangebracht, verdere details ontbreken nog...

(https://i.postimg.cc/s2jGKxRR/IMG-20190116-155608.jpg) (https://postimg.cc/18dz39tW)

Perceel met 'basis' groen, uitgebreid met grassen en bosjes. Achterin zijn wat bomen verschenen en de eerste grote details, zoals een tank naast de loods zijn zichtbaar geworden...

(https://i.postimg.cc/FzMJxxhP/IMG-20190116-163739.jpg) (https://postimages.org/)

Het eindresultaat. Een desolate loods met vervuiling rondom en een louche handelaar die zijn vrachtwagentje vol laadt met spullen...

(https://i.postimg.cc/yxgZ9GCg/IMG-20190109-142422.jpg) (https://postimg.cc/8fGcgt5N)

De aanleg van rijplaten. Een oprit naar de loods ontbreekt, dus zijn er provisorisch rijplaten neergelegd...

(https://i.postimg.cc/MTGRZTsY/IMG-20190109-142528.jpg) (https://postimages.org/)

Preiserperspectief. Goed te zien is dat de loods erg donker is en de inrichting (bijna) niet te zien is. Dat is de bedoeling, alleen als het licht in de loods brand, moet je zien wat er in gehuisvest is!

(https://i.postimg.cc/CL88x949/IMG-20190109-142453.jpg) (https://postimages.org/)

De poort komt nog van mijn oude MC de Spoorstaaf modules, werkstatt Alschüberg. De waarschuwingsborden heb ik erop gelaten voor wat extra details...

(https://i.postimg.cc/RCyf9vwc/IMG-20190109-142404.jpg) (https://postimages.org/)

Een zogenaamde 'controlefoto'. Met behulp van dit soort foto's kijk ik of het beeld in m'n hoofd ook tot leven is aan het komen en anderen kunnen zien wat mijn intenties zijn om te laten zien. Daarnaast kan ik zo beter bepalen of kleuren kloppen en bijvoorbeeld alles goed aansluit bij de achterwand.
Gemiddeld bij een perceel als dit schiet ik zo'n 10-20 bruikbare controlefoto's...

(https://i.postimg.cc/MpbjyRND/IMG-20190109-144901.jpg) (https://postimages.org/)

Zelfde soort controlefoto. Nu dus met toegevoegde details en grasjes...

(https://i.postimg.cc/rmbd89R8/IMG-20190116-152042.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/7LKGR4xJ/IMG-20190116-152035.jpg) (https://postimages.org/)

Detailfoto's van ingestrooid met gras, maar nog niet het overtollige materiaal weggezogen...

(https://i.postimg.cc/QVZH7xqw/IMG-20190116-161754.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/C5qRdfbb/IMG-20190116-161759.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/50jYdr07/IMG-20190116-161743.jpg) (https://postimages.org/)

Zelfde locatie, zelfde details, alleen nu helemaal af en met weggezogen overtollige materialen...

(https://i.postimg.cc/kMBhMNhL/IMG-20190116-161807.jpg) (https://postimg.cc/vDwv3nyv)

(https://i.postimg.cc/52qsKs6Q/IMG-20190116-163617.jpg) (https://postimages.org/)

Op bovenstaande foto's een grote tank. Ook afkomstig van de oude clubbaan modules. Toen al verouderd met poeders en allerlei details erop aangebracht...

Ter afsluiting nog wat random detailfoto's van dit perceel:

(https://i.postimg.cc/Y9VRLVyZ/IMG-20190116-163527.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/2502r3dz/IMG-20190116-163551.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/6qv0r0k3/IMG-20190116-163556.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/RZzPTkVz/IMG-20190116-163607.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/VNfDxXCG/IMG-20190116-163723.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/QN90Z8F3/IMG-20190116-163539.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/1t4MtPMD/IMG-20190116-163545.jpg) (https://postimages.org/)

Op naar de achtertuin van de buren! Inmiddels zijn daar de voortuinen en achtertuinen van in aanleg, dat laat ik een andere keer zien!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 26 januari 2019, 15:52:21
Bouwupdate:

Helaas, de examens heb ik niet mogen behalen. Ik werkte te netjes en lette teveel op details... Ok, dan pas ik dat toch toe in deze hobby? ;)

Dus verder met de voortuinen en opritten van de beider woningen aan de Venneweg 24 en 26.

(https://i.postimg.cc/Jnd82P5Z/IMG-20190116-164733.jpg) (https://postimages.org/)

De voortuin voor het brandende pand wordt eenvoudig. Anders kun je amper binnenkijken en dat is bij dit huis echt de bedoeling.
Het fel groen is onverdunde acrylverf. Zeer chemisch kleurtje op de foto, in het echt valt het mee...

(https://i.postimg.cc/Fsbr9gr5/IMG-20190116-160732.jpg) (https://postimg.cc/Wh3L8ZqX)

Terwijl de verf droogt, begonnen met de beider opritten voor de woningen. Links modern, volledig betegeld met stoeptegels van Markenburg. Ik heb ze uit de set gehaald van de perondelen B van Markenburg, deze had ik nog over. Rechts is grind gestrooid van Busch...

(https://i.postimg.cc/DfXfN3Rz/IMG-20190116-161424.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/X76NSD0k/IMG-20190116-161735.jpg) (https://postimages.org/)

Details van de opritten. Minimaal groen, dat komt dadelijk. Het gras is met een elektrostaat geplant. Ook de kleine bosjes links van de linker oprit. Het effect blijft me verbazen van het apparaat...

(https://i.postimg.cc/kMpM1XTz/IMG-20190121-214342.jpg) (https://postimages.org/)

De voortuin voor het brandende pand krijgt vorm. Heggetjes van schuurspons en wat groen strooisel. Dat laatste is de 'supermix' van Anita Decor. De oprit ligt vol met Woodland Scenics fine turf 'earth' en 'dark green'. Daaronder, nu niet zichtbaar, een grindpaadje van Busch ballast grey.

(https://i.postimg.cc/fR4zsqnv/IMG-20190121-214610.jpg) (https://postimages.org/)

Beide opritten. Links is klaar. Het gras is van Faller 'dark green' en dus met behulp van de electrostaat geplant. De auto is van Busch, voorzien van NL kentekenplaat en wat extra details natuurlijk...

(https://i.postimg.cc/0QNxnLD9/IMG-20190121-214621.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/bvgpQzG6/IMG-20190121-214627.jpg) (https://postimages.org/)

Details van de voortuin voor het brandende pand. Het ligt hier nog vol met groen en is nog niet goed droog. Straks zuig ik al het overtollige groen weg met de stofzuiger. Kijken of dan de grindpaadjes, tegels en details te zien gaan zijn...

(https://i.postimg.cc/8CNTJFCJ/IMG-20190126-111559.jpg) (https://postimages.org/)

Detailoverzicht van de voortuin voor het brandende pand, nu is al het overtollige groen weggezogen. Duidelijk zichtbaar is het grind op de oprit en een paadje naar de poort naast het huis...

(https://i.postimg.cc/HkQpk0T1/IMG-20190121-215911.jpg) (https://postimages.org/)

Even een tussendoor totaalplaatje. Links van no. 24 is dat perceel ook al geverfd in voorbereiding op de scenery aldaar. Wat daar komt weet ik nu nog niet precies...

Tot zover vandaag,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 30 januari 2019, 17:18:05
Bouwupdate:

Vandaag eventjes geknutseld. Maar het wilde een keer niet lekker, dus niet teveel gedaan.
Op het programma stond de achtertuin van het brandende pand. Hij is wat simpel ingericht met een gazon, wat bossages en kinderspeeltoestellen.
Enkele foto's:

(https://i.postimg.cc/HkQpk0T1/IMG-20190121-215911.jpg) (https://postimages.org/)

Met het rechterhuis ben ik dus bezig in de achtertuin. Zo zag het eruit voor ik begon...

(https://i.postimg.cc/nr0gBjXT/IMG-20190127-122647.jpg) (https://postimages.org/)

In plaats van sneeuw, viel hier statisch gras uit de lucht...

(https://i.postimg.cc/pVZgg7s8/IMG-20190130-161947.jpg) (https://postimg.cc/yWDQRf4Y)

De boel gekuist met een stofzuiger. Tadaa een mooi strak, groen gazon!

(https://i.postimg.cc/NMv3cwh8/IMG-20190130-162120.jpg) (https://postimg.cc/kVw1QzgD)

Ik heb wat losse tegels als wandelpad gelegd door de tuin van de achterdeur naar de poort. Die lagen er eerst, daarna heb ik het gras eromheen gestrooid. Wel opletten dat er geen lijm bovenop de tegels zit, want dan verdwijnen ze dus...

(https://i.postimg.cc/HLyqRkNs/IMG-20190130-162131.jpg) (https://postimages.org/)

Een mooie grasmat met verschillende tinten groen...

(https://i.postimg.cc/zvJ4ySGV/IMG-20190130-164953.jpg) (https://postimages.org/)

Vanuit deze hoek ziet het er al redelijk af uit. Ook in de achtergrond is groen geplaatst in overgang naar de achtergrondfoto...

(https://i.postimg.cc/zBw9DP5s/IMG-20190130-165002.jpg) (https://postimages.org/)

De speeltoestellen, een glijbaan en een zandbak. De zandbak is natuurlijk goed gevuld met zand (Busch). Ook hebben de spelende kinderen wat gemorst...

(https://i.postimg.cc/3JxP7Bqq/IMG-20190130-165111.jpg) (https://postimg.cc/HjFS9Qd0)

Een totaaloverzicht van dit perceel, Venneweg 26. Ik ben voor nu tevreden. Aan straat komen nog straatlantaarns en enkele details, maar verder laat ik het zo denk ik. Anders wordt het al snel te druk. Heb nog wat met bomen zitten spelen, maar wat ik zei; dat gaf teveel onrust...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Niekleair op 30 januari 2019, 17:33:16
Ziet er leuk uit!

Ik heb wel een tip voor de volgende keer; bij de overgang tussen 2 'platen' met trottoirtegels zou ik volgende keer 1 reepje tegels wegsnijden, zodat het patroon doorloopt. Trottoirs zijn meestal in het geheel in halfverband (als dat ook zo heet met 30x30 tegels) gestraat. Nu liggen bij de naad de tegels "vierkant" tegen elkaar aan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/trottoir-mic.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/trottoir-mic.jpg)

Die "grind" oprit is goed gelukt zeg!
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 30 januari 2019, 22:36:53
Dank voor de tip. Ik heb het inderdaad "te snel" gebouwd. Heb een stukje verderop de stenen tandgewijs uitgesneden. Dat werkt het mooist.

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 07 april 2019, 21:19:08
Bouwupdate:

Zo, ruim 2 maanden geen bouwupdate. Inmiddels zijn de Hoontje's How To's weer vlot getrokken en afgelopen week kwam langzaamaan in elk geval de zin om weer wat te bouwen terug. Wat onder andere geholpen heeft is het opruimen...  :oops:

Zo zag module Venneweg er het begin van de week nog uit:

(https://i.postimg.cc/ZRcshYhg/IMG-20190405-230324.jpg) (https://postimages.org/)

Druk bezig!  :roll:  :roll:

(https://i.postimg.cc/d0GS4mNJ/IMG-20190407-195951.jpg) (https://postimages.org/)

Opgeruimd!  :mrgreen:

(https://i.postimg.cc/Kj8qcXGY/IMG-20190405-230258.jpg) (https://postimages.org/)

Ook de module Station Rijen anno 1980 werd gekuist, helaas heb ik daar geen 'zo zag hij er van te voren uit' foto van. Die lag overigens lang niet zo vol!

Omdat ik met m'n treinen wilde rijden, moet ik wel eerst nog sloop/breek/herstel werk uitvoeren aan de wisselstraat aan het begin van het schaduwstation. Hier ligt al een paar jaar een PECO Code 80 SL wissel in waarvan de wisseltong wat gammel is. Nu is er wederom een deel afgebroken en krijg ik hem echt niet meer herstelt. Dus een paar weken geleden bij H@ns nieuwe wissels gehaald. Ditmaal code 80 slanke wissels.

(https://i.postimg.cc/m2F3YZ5s/IMG-20190407-154516.jpg) (https://postimages.org/)

De bedoelde wisselstraat. Nu deze kapot is, kunnen treinen het schaduwstation niet in en uitrijden...

(https://i.postimg.cc/mD2NCQ0X/IMG-20190407-154557.jpg) (https://postimages.org/)

Close-up van de kapotte wissel...

(https://i.postimg.cc/HnFQqFjR/IMG-20190407-160403.jpg) (https://postimg.cc/LgBYfCt3)

Onder de baan de servo's en bedrading weggehaald...

(https://i.postimg.cc/W4sMcGbN/IMG-20190407-155754.jpg) (https://postimages.org/)

Bovenop de baan stukken rails en beide wissels verwijderd. De nog complete en goed functionerende wissel wordt bewaard als reserve...

(https://i.postimg.cc/XYd8bNf8/IMG-20190407-163046.jpg) (https://postimages.org/)

Eerst is het uitgaande spoor terug aangelegd. Deze wissel is uitgelijnd op het gat van de servo. Deze wissels zijn langer dan hun voorgangers, dus moet voor de andere wissel ook alle gaten opnieuw geboord worden...

(https://i.postimg.cc/hvXL3K4V/IMG-20190407-164533.jpg) (https://postimages.org/)

Inpassen andere wissel. Omdat deze op de rand van de modulebak ligt, heb ik op de ondergrond een zwarte streep gezet waar de balk eindigt. De wissel moet voorbij die balk komen qua bediening, anders kan ik de servo niet goed monteren...

(https://i.postimg.cc/SNwr3YMR/IMG-20190407-164543.jpg) (https://postimages.org/)

Het bovenste spoor ligt geheel op zijn plaats. Ook is de module overgang naar de Helix weer terug in orde gemaakt...

(https://i.postimg.cc/0yRYcgTJ/IMG-20190407-163038.jpg) (https://postimg.cc/7f9JZRYx)

Close-up van de moduleovergang. Ik gebruik hier weer schroefjes waar de railsstaaf uiteinden op vastgesoldeerd zijn. Behoorlijk hufterproof...

De overige rails wordt op een ander moment teruggelegd. Ik pak dan gelijk een stuk aan in de helix wat me irriteert qua ligging. Hiervoor zijn echter nog extra spullen nodig. Die zijn onderweg.

Al bij al lekker bezig geweest!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 14 april 2019, 22:46:13
Bouwupdate:

Afgelopen weekend weer eens onvervalst 'treintjes-tijd'. Gisteren heel de dag eigenlijk bezig geweest met het rijdend krijgen van mijn NS 2454 van PIKO. Het onwillige hok kwam uiteindelijk met de juiste combinatie van CV instellingen, ATF en een glimmend geboende baan goed in beweging, zodat er vandaag lekker gereden kon worden. Helaas is de wisselstraat nog niet aangesloten in het schaduwstation, dus rondrijden ging niet. Pendelen van de Helix-sporen naar het Keerlusstation boven, was echter geen probleem.
Ook dus de 2454 laten rondsnorren. En een aantal foto's getrokken...

(https://i.postimg.cc/6qRgXN0v/IMG-20190414-172910.jpg) (https://postimages.org/)

Terwijl onze fotograaf wacht om de overweg in de Moerstraat te mogen kruisen, sprint de NS 2454 als LLT de overweg over...

(https://i.postimg.cc/MpDkHq80/IMG-20190414-172837.jpg) (https://postimages.org/)

Hier rijdt hij langs de Moerstraat...

(https://i.postimg.cc/pXKMNKG6/IMG-20190414-172947.jpg) (https://postimg.cc/D8fML4Kr)

De nadering van de overloopwissels welke het begin van het emplacement bij Station Gilze-Rijen vormen. Zou de LLT richting Oosterhout-Zuid/Vijf Eiken gaan?

(https://i.postimg.cc/kM0PhTcS/IMG-20190414-173134.jpg) (https://postimages.org/)

Jazeker, soepel glijdt de dame het afbuigend wissel naar spoor 2 van Station Gilze-Rijen op...

(https://i.postimg.cc/Z5ZtJ0XK/IMG-20190414-173207.jpg) (https://postimages.org/)

Zo van voren komen de beider dwergseinen ook mooi uit die de hoofdbaan en het aansluitwissel van de stamlijn beveiligen in omgekeerde richting...

(https://i.postimg.cc/VNG39gvd/IMG-20190414-173301.jpg) (https://postimages.org/)

Snorrend langs de Venneweg, waar het ruige land tussen bebouwing en dit spoor een groots spoorsverleden verbergt. Vroeger lag hier het rijke emplacement van Station Gilze-Rijen. Alleen dit spoor resteert daar nog van...

(https://i.postimg.cc/MTng9Bft/IMG-20190414-173330.jpg) (https://postimages.org/)

De beton schutting uit de jaren '70 is geheel volgeklad. Onze dame stoort zich er allerminst aan en snort rustig verder...

(https://i.postimg.cc/L4YMTczR/IMG-20190414-173355.jpg) (https://postimages.org/)

Na een minuut of vijf (dit baanvak mag maar met 30 km/h bereden worden) doemt in de verte het stations gebouw van Gilze-Rijen op...

(https://i.postimg.cc/rpFBt38B/IMG-20190414-173517.jpg) (https://postimages.org/)

De AOB wordt gekruist...

(https://i.postimg.cc/9MsKKfG2/IMG-20190414-173529.jpg) (https://postimages.org/)

De ploeg vat 'effe een bakkie' bij de stationsmeester en informeren wanneer de Goederenloods onderhand eens opgeleverd wordt. De stationschef weet te melden dat dit nog wel even kan gaan duren, omdat er eerst andere projecten afgerond moeten worden wat verder richting Oosterhout/Breda...

(https://i.postimg.cc/WpJQrMv1/IMG-20190414-173558.jpg) (https://postimages.org/)

De dame komt weer in beweging richting de rit naar de Vijf Eiken. Over ongeveer 3 uur (!) zal zij terugkeren met de wagens van de Peugeot en Citroen dealer aldaar...

(https://i.postimg.cc/D0Vp5MTy/IMG-20190414-173735.jpg) (https://postimages.org/)

Zo gezegd, zo gedaan, enkele uren later komt de dame terug met een aardige sleep LAEKKS'sen die onregelmatig geladen zijn. Tja, iedereen moet natuurlijk electrisch gaan rijden...

(https://i.postimg.cc/L8m7rwZJ/IMG-20190414-173852.jpg) (https://postimages.org/)

Terwijl ze verder stommelt, ontmoeten mensen elkaar onder de luifel van de zo opvallende abri van dit station...

(https://i.postimg.cc/Jh22HhYX/IMG-20190414-173907.jpg) (https://postimages.org/)

De ploeg vervolgt zijn weg richting Tilburg Goederen, alwaar de fotograaf niet kan volgen, omdat hier het perron ophoudt...

De volgende dag:

(https://i.postimg.cc/rmRY1L7P/IMG-20190414-175630.jpg) (https://postimages.org/)

De volgende dag is de dame alweer druk in de weer. Een 14 bakken tellende, goed belade autotrein aan de haak, brult ze voorbij station Gilze-Rijen, terwijl een stelletje viert dat ze elkaar weerzien!

(https://i.postimg.cc/jSqg8fGN/IMG-20190414-175632.jpg) (https://postimages.org/)

Dat mijn sneltrein +5 minuten heeft i.v.m. dit dieselgeweld vind ik helemaal niet erg!

(https://i.postimg.cc/QxJYkmnh/IMG-20190414-175733.jpg) (https://postimages.org/)

Snel gaat het niet, maar wat wil je met zo'n laaaaaaaaaange trein?! Ik zwaai de trein uit en ben benieuwd waar en hoe ik de volgende keer de dame zal treffen...


Tot zover,

Groetjes,

Hoontje  :police:
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 01 april 2020, 23:07:55
Bouwupdate:

Pfoeh! Hier is al heel lang niets meer gebeurd! 5 april vorig jaar was de laatste dag dat er spanning op de baan gestaan heeft! Hij staat nog altijd stroomloos te wachten op 'betere tijden'. De aandacht ging vooral uit naar mijn Beursbaan (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88703.msg3222027301#msg3222027301) en sinds februari ook naar mijn eigen bedrijf Hoontje's Creative World (https://www.hoontje.nl).
Nu door de Coronamaatregelen en de daarop voor mij enorm toegenomen werkdruk (ik werk nog altijd ook in de zorg en bij de brandweer) is het belangrijk om een goede verdeling tussen lichaam en geest te behouden. Kortom, ik heb weer gewoon échte hobbytijd ingepland. FF niets, heerlijk op de kamer prullen met klein spul!

Voordeel is dat ik nu een eigen resin 3D printer heb én dus 'gemakkelijk' zelf dingen kan maken. Zo ook interieurtjes! De tekeningen waren vrij te gebruiken via een .stil file aanbieder, voor eigen gebruik wel te verstaan. Na een uurtje printen had ik dus een interieurtje voor de keuken van mijn laatste huisje, Heistraat no. 29 van Markenburg (https://www.markenburg.nl/nl/webwinkel/bebouwing/thema-heistraat/290-heistraat-29.html).

Dit is een huis wat ik in alle ruimten inricht, de benedenverdieping bestaat uit een woonkamer, hal, keuken en bijkeuken. De hoofdscene wordt de 'was doen' in de bijkeuken en die is klaar.

Vandaag stond de keuken op het programma.

(https://i.postimg.cc/zvGcnV8T/IMG-20200329-152131.jpg) (https://hoontje.nl/)

(https://i.postimg.cc/DwJRjJsg/IMG-20200329-152144.jpg) (https://hoontje.nl/)

De scene van de huisvrouw die de was doet in de bijkeuken is al klaar. Je ziet er weinig van als de verlichting in het huisje niet brand...

(https://i.postimg.cc/HLbRmq68/IMG-20200331-113246.jpg) (https://hoontje.nl/)

(https://i.postimg.cc/HxHKk6NZ/IMG-20200328-221407.jpg) (https://hoontje.nl/)

(https://i.postimg.cc/QxPyT8PW/IMG-20200328-221358.jpg) (https://hoontje.nl/)

De meubeltjes uit eigen printer. De stoelen en tafel zijn al geschilderd. Inmiddels is de tafel ook vervangen voor een niet kromgetrokken exemplaar.
De keuken is nog onbehandeld met verf, dat oogt altijd heel vreemd zo met de doorzichtige resin...

(https://i.postimg.cc/52hTZ4SM/IMG-20200328-221513.jpg) (https://hoontje.nl/)

Ik verlies altijd veel tijd aan proefpassen en daar foto's van maken. Zo kom ik er namelijk achter wat de mooiste/handigste/leukste/best passende positie is van alles.

(https://i.postimg.cc/hvZ3Mct6/IMG-20200331-113529.jpg) (https://hoontje.nl/)

Van oude visitekaartjes en/of witte kartonnen kaartjes maak ik de vloer, wanden en plafonds...

(https://i.postimg.cc/Y93PG1Kp/IMG-20200401-211050.jpg) (https://hoontje.nl/)

Ramen teken ik ook op de wanden, deze worden later uitgesneden...

(https://i.postimg.cc/PfScdzQy/IMG-20200401-211212.jpg) (https://hoontje.nl/)

Uitsnijden van de ramen...

(https://i.postimg.cc/qv3ZXfVD/IMG-20200401-211256.jpg) (https://hoontje.nl/)

(https://i.postimg.cc/sD1LxQnr/IMG-20200401-211301.jpg) (https://hoontje.nl/)

Proefpassen van alle wanden. Wat belangrijk is, is dat de wanden niet uitsteken en de raamkozijnen ook echt helemaal vrij zijn. Hier komen later namelijk nog delen van het bouwpakket doorheen of op en dan moet het wel blijven passen!

(https://i.postimg.cc/0NGWFpNp/IMG-20200401-212844.jpg) (https://hoontje.nl/)

Alle wanden op kleur gebracht. Ditmaal met gebroken wit. De deuren teken ik met een fineliner. Markenburg heeft sinds kort ook binnendeuren in het assortiment, maar die heb ik nog niet gekocht. Die ga ik in een volgend project gebruiken denk ik...

(https://i.postimg.cc/7LrtKBqH/IMG-20200401-221013.jpg) (https://hoontje.nl/)

Nogmaals proefpassen van de meubels...

(https://i.postimg.cc/cHs9SrKP/IMG-20200401-222544.jpg) (https://hoontje.nl/)

De eerste meubels met een heel klein beetje houtlijm op hun plaats bevestigd. Er wonen nette Preisertjes, de stoelen zijn netjes aangeschoven. Ik denk erover om nog een krant opgevouwen op tafel te leggen, of een fruitmandje ofzo. Maar dat is voor een volgende keer. Eerst de keuken nog verder schilderen...

Heerlijk om weer eens lekker gewoon te kunnen frutten! Of en hoe snel de volgende update komt, weet ik nog niet!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 02 april 2020, 08:46:44
Leuke resultaten tot nu toe met de 3D-printer.

Fraaie beelden van de rondrit over de baan.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 26 april 2020, 00:49:46
Bouwupdate:

@Koen, dank je wel!

Afgelopen week kwamen de LED's binnen waar ik al heel lang op zit te wachten. Daardoor konden verschillende projecten 'vlot getrokken worden'. Waaronder de woning waar ik momenteel mee bezig ben voor op de module [Venneweg]. Dat is dezelfde woning, als waar ik enkele weken geleden een keukentje in bouwde. De benedenverdieping was af, maar ik zat dus te wachten op de LEDs waardoor het plafond en de boven verdieping niet afgemaakt konden worden.

(https://i.postimg.cc/KvX4SJC0/IMG-20200424-125947.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

(https://i.postimg.cc/htcjhhDx/IMG-20200424-162756.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

(https://i.postimg.cc/X7wqV9b4/IMG-20200424-130000.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

(https://i.postimg.cc/3x1wG7Nq/IMG-20200424-125955.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

(https://i.postimg.cc/tRn7MLv1/IMG-20200424-125939.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Zonder LED's zie je niets van het interieur. Ik ben vooral bezig geweest met het plaatsen van de buitenmuren. Helaas lieten er veel steentjes los, maar net als in het 1:1 voorbeeld, komt er flink wat begroeiing tegen dit pand, dus hopelijk valt het dan minder op.

Dit huisje kenmerkt zich door grote open raampartijen in het dak, maar wat ik op zolder wil gaan doen weet ik nog niet... Een weedplantage is wel leuk... Maar ja, er is al zoveel te zien op deze module. Elk huis perceel wel een 'probleem'... Dus daar ga ik me nog even over beraden...

(https://i.postimg.cc/0jSQKwKG/IMG-20200417-141838.jpg) (https://postimages.org/)

Voor het brandende huis heb ik even de brandweerwagens (https://www.hoontje.nl/brandweer) geplaatst. Hier komen later nog varianten met open luiken en uitgerolde slangen te staan. Dit is meer een 'mock up' voor het beeld. Het oogt al best goed vind ik!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Modellbahnwagen op 26 april 2020, 10:49:09
Leuke updates weer  (y) je zou van die zolder-minder spectaculair- een treinen zolder kunnen maken met uitgeprinte modulebakken of iets dergelijks.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 30 april 2020, 19:06:58
Oh dat is ook leuk :D dank voor de tip.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Sven op 30 april 2020, 21:20:43
Dat gebogen tafeltje  kun je toch even in kokend water leggen en dan op iets plats, zodat ie weer recht is?
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 17 juni 2020, 22:09:15
@sven Neen, dat werkt niet zo. De resin uitgehard is gewoon een soort plastic. Ik heb het geprobeerd, maar met warm en zelfs kokend water en enkele uren (!) weken, kwam er geen beweging in. Met aceton geprobeerd en toen was het tafeltje weg...  :'(

Bouwupdate:

Afgelopen maanden steeds geprobeerd om de draad bij deze baan weer op te pakken. Ik kreeg via de social media kanalen en ook hier steeds weer de vraag om foto's en filmpjes van mijn (rijdende) collectie en steeds moest ik mensen 'teleurstellen' omdat de baan al meer dan een jaar in storing ligt.

In 2018 ben ik er voor het laatst mee naar een beurs geweest. Daar heeft de baan aanzienlijke transportschade opgelopen, m.n. in het schaduwstation en op module Venneweg waar enkele bovenleidingmasten en seinen sneuvelden toen iemand zijn tas op mijn baan zette ( |:(  )
Die schade is wel herstelt, maar het schaduwstation heeft nooit meer lekker gereden. Eind 2019 heb ik nog enkele wissels vervangen, maar de servo's eronder zijn door een domme fout doorgebrand. Daarnaast zijn op 2 moduleovergangen de railzen losgebroken en dat maakte dat er niet meer gereden kon worden.
Toen ik bij een update van iTrain vervolgens het iTrainbestand niet geopend kreeg (corrupted data?), was de maat vol en ben ik me volledig gaan storten op de beursbaan en m'n bedrijfje.
Samen met m'n ega besprak ik m'n 'vastloper' en zij opperde om dan een vaste baan te ontwerpen met een schaduwstation wat gewoon vastligt. Dat leek me wel wat en in Anyrail zijn er verschillende ideeën uitgewerkt. Echter van bouwen kwam het niet, ivm ons voorgenomen huwelijk en het geld wat ik maar 1x uit kan geven.
Corona gooide vervolgens roet in het eten...

De afgelopen maand kwam er een mogelijke optie langs om een huis te kopen. In afwachting van de acceptatie van het bod, werd er alvast wat opgeruimd en ging ik weer piekeren, hoe verder met Gilze-Rijen.
Helaas werd ons bod niet geaccepteerd, maar nieuwe ideeën waren geboren. Omdat we hier alweer een tijdje wonen, heeft het management besloten, dan maar hier de boel op te gaan knappen. Inclusief nieuwe verdeling van de ruimtes.
Ik verhuis naar een andere kamer en daar maak ik gelijk goed gebruik van. Ik ga een nieuwe basis voor deze baan bouwen én meer opbergruimte creëren onder en boven de baan. Dat houdt de boel hopelijk geordend en overzichtelijk, zodat ik de draad niet opnieuw kwijtraak of dingen stukgaan...
Het wordt een volledig vaste baan met kasten eronder en een stevige fries erboven voor opbergruimten.
Het ontwerp wordt een eenvoudig hondenbot, zoals nu al, maar dan zonder groot schaduwstation. Immers is daar door de genoemde kasten geen ruimte voor. Daarnaast ben ik een scenery bouwer en geen technicus, de laatste paar keer van falende schaduwstations bewijzen dat.
Dus in mijn ontwerp binnen de beide keerlussen komen wel wat opstelsporen, zodat er een afwisselende treinenloop is, maar geen 'Schellenbach-achtig' geheel. De treinen die ik wil laten rijden, zullen dan dus gekozen worden en op de baan geplaatst worden als ik dat wil.

Het gemis van een schaduwstation lijkt me mee te vallen. Op mijn beursbaan liggen ook slechts 2 opstelsporen en daar beleef ik erg veel plezier aan. Ik vind vooral het fotograveren van het rollend materieel vind ik leuk. En dan is het handig dat een trein 10x voorbijkomt ;)

Goed, hele verhandeling, het volk wilt vast foto's...

Dan maar ter afscheid ofzo denk ik, enkele beelden!

(https://i.postimg.cc/Dyb62Dmy/IMG-20200616-224546.jpg) (https://postimages.org/)

Al het rollend materieel is de afgelopen dagen door mijn handen gegaan, gecatalogiseerd en opgeborgen. In afwachting van dat wat komen gaat...

(https://i.postimg.cc/YCK3j3mN/IMG-20200617-210726.jpg) (https://postimages.org/)

De baan (links) is helemaal leeggehaald. Goed te zien is de reeds enigzins 'desolate' staat van m.n. module Venneweg...
De beursbaan (rechts) blijft gewoon bestaan. Daar wordt momenteel een wissel in vervangen, zodat alle sporen weer bruikbaar zijn en hopelijk, na alle Corona, gaat hij voor het eerst op reis!

(https://i.postimg.cc/JzNQXkbf/IMG-20200617-210838.jpg) (https://postimages.org/)

Stationsgebouw Gilze-Rijen, van Markenburg.nl. Ik vind het nog altijd een enorm goed gelukt model van Markenburg. Dit is mijn versie 2, waar ik al veel meer details heb toegevoegd dan in het eerste model...

(https://i.postimg.cc/ZqJxx5HC/IMG-20200617-210851.jpg) (https://postimages.org/)

Overzicht van het stationsgebied...

(https://i.postimg.cc/9MnP2th7/IMG-20200617-211044.jpg) (https://postimages.org/)

Inrit van module Venneweg, vanaf het station. Hier missen veel scenery elementen, zoals de geplette bovenleidingmasten, een dwergsein en het zwaar gehavende fabrieksgebouw...

(https://i.postimg.cc/FKvDCZrF/IMG-20200617-211253.jpg) (https://postimg.cc/zydCVTH4)

Detailopname van het gehavende fabriekspand...

(https://i.postimg.cc/RFF12pjm/IMG-20200617-211052.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/hGMbyRZM/IMG-20200617-211101.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Sj0W2SjQ/IMG-20200617-211108.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/XqBfYGjD/IMG-20200617-211138.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/mgCmSqG6/IMG-20200617-211231.jpg) (https://postimages.org/)

Sommige scenes zijn nog mooi intact. Mogelijk krijgen bovenstaande zaken een plaats op de nieuwe baan...

(https://i.postimg.cc/HnFtw0vg/IMG-20200617-211306.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/FzYZkCZp/IMG-20200617-211313.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/fLT5DRS6/IMG-20200617-211328.jpg) (https://postimages.org/)

Het perron en stationsgebouw blijven bewaard voor de nieuwe baan. Hoe ik dat precies aan ga pakken weet ik nog niet, met name het perron zit hufterproof vast op de baan. Maar komt tijd, komt raad...

(https://i.postimg.cc/15LWwSbq/IMG-20200617-211417.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/9M8bMHGz/IMG-20200617-211427.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/HLt3qynw/IMG-20200617-211432.jpg) (https://postimages.org/)

Ook deze scenery wordt 'gered'...

(https://i.postimg.cc/054Z1xkB/IMG-20200617-211451.jpg) (https://postimages.org/)

De bakkerij moet wel wijken. Als in, de module is voor het nieuwe ontwerp wat te breed en wordt aan de straatzijde ingekort.
Waar de bakkerij terugkomt, weet ik nog niet...

Alle plannen zijn nog echt plannen. Eerst moeten de kamers opgeknapt worden en ingericht. Daarna begin ik met de baan te verhuizen en af te breken.
Mocht iemand in delen van de scenery of de helix als geheel, interesse hebben, dan kan die zich melden via PB.

Als alles volgens plan verloopt zal Gilze-Rijen 1:160 3.0.,van de zomer geboren worden.

En versie 2.0? Gelukkig hebben we de foto's nog, zeg maar ;)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: PieterHa op 17 juni 2020, 23:08:24
Succes met de renovatie/ nieuwbouw. Kun je gelijk de nieuwe situatie van het echter station in verwerken. Daar zijn de aannemers ook pas begonnen.


Groeten, Pieter
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Reeks77 op 17 juni 2020, 23:11:07
Ga je het gebouw tegenover het station waar in de jaren 90 een agrarische uitzendbureau zat ook nog eens maken ?
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 18 juni 2020, 15:15:21
De nieuwe situatie vind ik niet zo leuk als de situatie uit de jaren '80 - '90, toen kwam ik er nog geregeld.
Het gebouw aan de overkant, op de hoek van de parallelweg is wel heel sprekend. Misschien ga ik die wel maken. Inmiddels kan ik wat beter 3D tekenen, dus zou de gevel niet een heel groot probleem moeten zijn. Heb alleen geen maten van dat pand en slechts een paar foto's...

Maar eerst de boel maar eens ontmantelen, verhuizen en weer terug opbouwen tot een rijdend rondje  (y)

Ik meld me hier weer als ik concreet nieuws heb en aan het bouwen ben!

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Schachbrett op 18 juni 2020, 22:32:13
Mooi baan is het met veel details en passende elemanten.
Mooi werk.

gr Chris
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 20 juni 2020, 18:33:05
Dankjewel Chris. Deze baan is vandaag uit elkaar gehaald...

Hopelijk binnenkort de kamers omgooien en met de nieuwbouw beginnen!
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 01 augustus 2020, 21:17:32
Bouwupdate:

Afgelopen weken tussen het werken door, begonnen met operatie "Station Gilze-Rijen 3.0.".
Eerst moest de kamer waar de baan komt in orde gemaakt worden. Wat zoveel betekende als, het bed en de kleerkast eruit en nieuwe kasten erin. Ook het bureau en de spullen voor Hoontje's Creative World (https://www.hoontje.nl) worden in deze kamer geplaatst. Dus alles moest goed uitgedacht worden. Zoals in de vorige update al te lezen was.

Goed aan de slag dus;

(https://i.postimg.cc/vHv46hG6/IMG-20200702-153557.jpg) (https://postimages.org/)

IKEA aandelen vliegen omhoog op de beurs, gezien het feit er 3 kasten ingeslagen zijn en een boel inrichtingselementen...

(https://i.postimg.cc/8cSC7J3H/IMG-20200702-202040.jpg) (https://postimages.org/)

Een van de 3 kasten. In de lades komen alle gereedschappen, knutselspullen, scenery én natuurlijk het rollend materieel...

(https://i.postimg.cc/kgXBNS5Y/IMG-20200703-223859.jpg) (https://postimages.org/)

Paar weken elke avond aan het inruimen geweest. Veel hoefde er niet weg, afgelopen maanden al veel uitgezocht en weggedaan, weggegeven of verkocht...

(https://i.postimg.cc/527jstY4/IMG-20200705-172206.jpg) (https://postimages.org/)

Basis voor de frieslijst boven de baan...

(https://i.postimg.cc/PqCJ9kYm/IMG-20200708-140502.jpg) (https://postimages.org/)

Wat handig is, de beursbaan past er ook bovenop! Extra verstevigingen in het dak van de fries aangebracht ervoor. Tegen doorzakken...

(https://i.postimg.cc/9MTMXtx0/IMG-20200711-135249.jpg) (https://postimages.org/)

De beursbaan op zijn plaats. De poten ervoor liggen erachter. Ook de MCC testbaan en een groot bouwpakket liggen hier er bovenop. De foto is met een groothoek lens genomen en vertekend enorm. Voordat iedereen in paniek roept dat het doorhangt...

(https://i.postimg.cc/SKHRptfH/IMG-20200711-212937.jpg) (https://postimages.org/)

Een van de lades met het rollende materieel. Ooit ga ik in de lades van dat schuim stoppen, zodat ik gewoon stammen erin op kan slaan. Dat lijkt me gaaf. De OVP's gaan dan naar de schuur ofzo...

(https://i.postimg.cc/tCJd6m0F/IMG-20200729-213718.jpg) (https://postimages.org/)

Afgelopen week eindelijk begonnen met de basis. De vaste baan opbouwen! Omdat je nooit in de toekomst kunt kijken, weer gekozen voor een 'module-bakken-achtig-iets'. Omdat ik nog niet 100% zeker ben over een schaduwstation, voer ik de bakken wel als volgt uit;

(https://i.postimg.cc/3xDgS4xR/IMG-20200801-202149.jpg) (https://postimages.org/)

Een gesloten bak, 10 cm. hoog en 122 cm lang, 61 cm breed aan deze zijde van de baan...

(https://i.postimg.cc/bN5x9H8W/IMG-20200801-202620.jpg) (https://postimages.org/)

Gemakkelijk te openen, zodat ik eronder kan werken. Maar ook toegang tot het (eventuele) schaduwstation heb...

(https://i.postimg.cc/43kprfY1/IMG-20200801-202208.jpg) (https://postimg.cc/zy7Lh1SL)

Overzicht tot hoever we nu zijn. 2 Bakken zijn af, 1 van 86 cm lengte en 1 van 122 cm lengte. Daar komt aan deze zijde nog een bak van 122 cm lengte bij... In totaal overspant de baan hier 330 cm...

Terwijl ik zo aan het bouwen ben, schieten de ideeën weer door m'n hoofd. Wellicht laat ik het Tilburg Goederen idee varen en bouw ik hier toch gewoon de sporen van Oosterhout Vijf Eiken... Ik weet het nog niet... Wat ik wel weet is dat ik eerst deze helft van de baan opbouw. Da's wel zo praktisch, de onderdelen van de Gilze-Rijen 2.0. liggen nog in de slaapkamer en die wil ik toch wel vrij hebben na komende winter...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 01 augustus 2020, 21:32:43
Hoi,

Het lijkt op mijn situatie op dit moment.

Ook bezig.

Tilburg goederen.
Er is een interessant stam spoortje op het industrieterrein in de buurt van de Jules Verne weg.
Er staan op het haakse spoor nog een rij container wagons.

Misschien is dat leuk om te bouwen.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 01 augustus 2020, 23:00:35
Ha Koen,

Dat is op Loven inderdaad. Heel tof stamlijntje was dat vroeger... Maar dan moet ik de kamer rond vrees ik... Da's vanaf Tilburg GE de andere kant op dan Gilze-Rijen hahaha

Maar goed, ik peins nog ff verder  ;D

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 16 augustus 2020, 23:13:02
Bouwupdate:

Afgelopen weekend eindelijk een keer helemaal vrij en geen interventies met de Brandweer.   (y)  Dus lekker kunnen klussen!  (y)

De bestelde kurk en lijm was geleverd. Daarnaast de laatste modulebak afgewerkt en alles uitgelijnd. Daarna heel de dag bezig met de kurk aanbrengen. Ik deed precies volgens de gebruiksaanwijzing van de contactlijm handelen. Dus eerst opbrengen op beide, te verlijmen oppervlakken. Wachten tot het transparant opgedroogd was en toen... Op elkaar leggen... Volgens de beschrijving zou de kurk nog goed te positioneren zijn, helaas was dat niet zo. Vast was vast... En zeer scheef. Dus alles afgestoken en opnieuw begonnen.  |:(  Daar heb ik geen foto's van...
Wel van het resultaat tot nu toe!

(https://i.postimg.cc/L8fpcRFp/IMG-20200816-203701.jpg) (https://postimages.org/)

De modulebak "Losstraat" heeft een plekje in deze baan gekregen. Het doodlopende spoortje naar de muur is de positie van de losstraat. Deze lag tot eind jaren '80 bij het station. Aan het einde was een verhoogde kop/zijlading aanwezig. Wordt later ook gerealiseerd hier in model...
De hoofdbaan buigt hier weg de poot van de L/U/J in richting het bochtwissel...

(https://i.postimg.cc/VN881Tzb/IMG-20200816-214326.jpg) (https://postimages.org/)

De contactlijm. Eerst heb ik een laag kurk op de bakken aangebracht. Deze is 2mm hoog. Mocht ik toch nog voor MCC kiezen op deze baan, dan kan ik de magneetband en zendlus verwerken in deze kurklaag. Erbovenop, voor het reliëf, komen losse banen voor de sporen. Zo komt er een mooie bedding...

(https://i.postimg.cc/Zqxhqcqs/IMG-20200816-225941.jpg) (https://postimages.org/)

Het spoor ligt dus op een 'bedje' van 2mm kurk...

(https://i.postimg.cc/85kgf6Jp/IMG-20200816-225930.jpg) (https://postimages.org/)

De modulebak voor "Station Gilze-Rijen 3.0." met de eerste sporen aangebracht. Heuh, de railsstukken liggen nog los, het kurk zit wel muurvast. Binnenkort maar eens beginnen met de rails te leggen en te beginnen testen! Zin in!!!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: tijgernootje op 17 augustus 2020, 10:17:46
ben benieuwd hoe dit verder gaat.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 20 augustus 2020, 21:22:27
Bouwupdate:

Vandaag een dagje lekker kunnen knutselen. De eerste rails is helemaal gelegd en ook de eerste draden zijn alweer getrokken... Eigenlijk veel te warm, maar we willen vooruit niet waar 8)

(https://i.postimg.cc/tCFJWfDB/IMG-20200820-001950.jpg) (https://postimages.org/)

Het gedeelte waar straks de gebouwen komen, dus het stations gebouw, de retirade en goederenloods. De sporen worden met boekbinderslijm verlijmd, later met het ballasten komen ze helemaal vast te liggen en verdwijnen de schroeven.
Heel tof is de wissel links op de foto. Deze kon in Gilze-Rijen 2.0. niet geplaatst worden door ruimte gebrek. Dus liep het spoor ri Oosterhout altijd dood. Een echte bottleneck voor de treinenloop. Nu is het spoor wel goed aangesloten en voert het via dit wissel dus terug de hoofdbaan op, zodat de treinen door kunnen rijden. In combinatie met de nieuwe lengtes van o.a. het perron, al een enorme verbetering!

(https://i.postimg.cc/1Rnf54Fh/IMG-20200820-160705.jpg) (https://postimg.cc/ThxRtdQC)

Totaaloverzicht, onderaan de foto komt een eenvoudige lus zodat de treinen rond kunnen, bovenaan buigt de hoofdbaan naar rechts en loopt de losstraat dood. Totale lengte van het geplande perron is 1.40mtr., voldoende voor de intercity met 7 bakken en loc. Totaallengte van de perronsporen is 170 mtr. Maar die overbruggen ook de AOB richting het eilandperron. Vandaar het lengteverlies.
De losstraat is 80 cm effectief, het terugsteekspoortje richting de loods wordt 25 cm. Al bij al genoeg ruimte! (en nu voortaan enkel een Hondekop 2'tje laten stoppen aan het perron   ;D )

(https://i.postimg.cc/zDs3L5wL/IMG-20200820-160727.jpg) (https://postimages.org/)

Proefpassen en met de hand proefrijden om de moduleovergangen en bogen te testen. Deze GEFCO's (in zeer slechte staat) van MFTrain zijn daar uitermate geschikt voor...

(https://i.postimg.cc/FHmRZZBN/IMG-20200820-210320.jpg) (https://postimages.org/)

Draadjes trekken en printplaten aansluiten. Ik rijd met DINAMO van VPEB.nl (http://www.vpeb.nl) en dus analoog en digitaal door elkaar. Dat worden veul draadjes... Maar het gaat vlot, inmiddels weet ik wel hoe het werkt qua aansluiten...

(https://i.postimg.cc/Z5cqDdG3/IMG-20200820-210514.jpg) (https://postimages.org/)

Totaaloverzicht van de baan. Morgen de secties erin slijpen en testrijden!!!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 20 augustus 2020, 22:46:07
Je hebt er schot in zitten.
Goede investering, Ikea (y)

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 11 september 2020, 20:08:07
Bouwupdate:

Deze week begonnen met de Retirade bij station Gilze-Rijen. Dit gebouwtje stond tot de jaren '70 op het goederenperron. Verder ook de opbouw van het goederenperron zelf gemaakt uit schuimplaat/ondervloer voor laminaat. Totaal wordt 9mm hoog, net lager dan het personenperron. Is in het echt ook zo.

Enkele plaatjes van de vorderingen:

(https://i.postimg.cc/MHC9Rvc5/IMG-20200911-195055-01.jpg) (https://postimg.cc/5Qm5W9SQ)

Totaaloverzicht van het geheel. Zichtbaar zijn het station en retirade en het skelet van het goederenperron...

(https://i.postimg.cc/7Pj4X90s/IMG-20200826-223307.jpg) (https://postimg.cc/SjLHxWZC)

(https://i.postimg.cc/wMyW7hB3/IMG-20200826-223341.jpg) (https://postimg.cc/N2t8n2mw)

Proefpassen met een Hbiss wagon langs het goederenperron. Waar de retirade staat is het perron 3 mm lager...

(https://i.postimg.cc/bYZ8QWDS/IMG-20200907-235743.jpg) (https://postimg.cc/RqxjmPTv)

Proefpassen Retirade gebouw. Is van  Markenburg (https://www.markenburg.nl), thema Venneweg...

(https://i.postimg.cc/v8tTNp8q/IMG-20200911-193948.jpg) (https://postimg.cc/PNNdLVwY)

De retirade afgebouwd. Helaas is de deurstang verbogen en vast komen te zitten... Dat ziet er niet uit, dus ik vrees dat het gebouw t.z.t. vervangen gaat worden. Loshalen is namelijk geen optie. Dan beschadigd de muur teveel...

(https://i.postimg.cc/nhrVXg1z/IMG-20200911-165155.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/gJVG9WGM/IMG-20200911-165229.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/YqpCHhGQ/IMG-20200911-155118.jpg) (https://postimages.org/)

Enkele details rondom het retirade gebouw. Een mengeling van tijdperken. De relaiskasten staan er al sinds de jaren '60, evenals de fietsenstalling, maar het informatiebord met kaart is uit 2003...

(https://i.postimg.cc/V6QzH6Pr/IMG-20200911-165147.jpg) (https://postimages.org/)

Preiserhoogte vanaf de sporen. Met dus duidelijk de vernaggelde deurstang...

(https://i.postimg.cc/9QkmZbxB/IMG-20200911-155214.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/gjs0L6BF/IMG-20200911-193942.jpg) (https://postimg.cc/y3JKwWHv)

Rondom het stationsgebouw is de perronwand aangelegd en voorzien van het nodige onkruid. Evenals verschillende hoeken van het gebouw...

(https://i.postimg.cc/T2j3FrwR/IMG-20200911-165250-01.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/CLmLLSkX/IMG-20200911-165211.jpg) (https://postimages.org/)

Straatzijde begint ook wat te worden...

(https://i.postimg.cc/DysTNGc2/IMG-20200911-195135.jpg) (https://postimg.cc/vcQkgcjj)

Een van de 2 Class 66's die op mijn verlanglijst stond, heb ik eindelijk kunnen kopen. De class 66 met Rail4Chem opschriften. Puntgaaf 'als nieuw' voor een zeer zacht prijsje. Erg blij mee. De ACTS variant volgt hopelijk snel, maar nog even sparen!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 02 oktober 2020, 17:38:23
Bouwupdate:

Afgelopen weken ter afleiding in de spaarzame tijd lekker geknutseld. Op het programma stond het afwerken van het goederenperron en de opvallende goederenloods.
Het perron was ik al mee bezig, dit is opgebouwd uit ondervloerplaten voor laminaat. Alwaar de goederenloods moet komen, werd het perron hoger. Later, toen de fietsenstalling eropkwam, is het gedeeltelijk verlaagd, maar nog altijd kon je de sporen naar het verleden zien.

(https://i.postimg.cc/2jGqTJrg/IMG-20200826-223855.jpg) (https://postimg.cc/mhc2gmcS)

Een wat oudere foto al, het perron in basis met daarop reeds het stationsgebouw. De retirade (https://www.n-spoorforum.nl/phpbb3/viewtopic.php?p=231002#p231002) moet hier nog gebouwd worden. De goederenloods komt rechts, alwaar het perron verhoogt is.
Het beloofd een markante plaats in te nemen met zijn 28 cm lengte, 5 schuifdeuren, kantoor en laad/losperron aan beide zijden...

(https://i.postimg.cc/GhYLjm9S/IMG-20200929-143950.jpg) (https://postimages.org/)

Op het perron werd het dwergsein geplaatst. Evenals enkele relaiskasten van Artitec. Het sein wordt, net als andere scenery, aangestuurd door de OC32 van het DINAMO systeem van VPEB (https://www.vpeb.nl)...

(https://i.postimg.cc/FsxgWcWY/IMG-20200913-211833.jpg) (https://postimages.org/)

Qua scenery wil ik natuurlijk wel iets zichtbaar in het gebouw hebben. In het bouwpakket wordt een mooie houten vloer meegeleverd, zodat je de vrijheid hebt om deuren open te laten en de boel zichtbaar in te richten. Bovenstaande 'houten rekken' (https://www.markenburg.nl/nl/webwinkel/aankleding/interieurs/387-houten-rekken.html) van Markenburg, worden in de goederenloods geplaatst. Uiteraard met laadgoed etc...

(https://i.postimg.cc/QxDJJSbL/IMG-20200913-222433.jpg) (https://postimages.org/)

Laadgoed in de vorm van pakket-dozen komen van N-train. Een Spaans merk met heel veel van dit soort mini scenery zaken in het assortiment. Kant en klaar. Beetje vergelijkbaar met Artitec. De vorkheftruck is uiteraard van deze laatste fabrikant. Op de achtergrond het karkas van de goederenloods, welke reeds in elkaar gezet is...

(https://i.postimg.cc/1XQwM5D0/IMG-20200913-194544.jpg) (https://postimages.org/)

Een tandwiel en tandheugels, geprint op de eigen 3D printer. Hier als test, want met zoveel schuifdeuren, moet het toch lukken om er in elk geval 1 te laten bewegen in de goederenloods?!

(https://i.postimg.cc/R02c6TFD/IMG-20200919-182450.jpg) (https://postimages.org/)

Het tandwiel is passend ontworpen in Fusion 360 voor op een Servomotor. Zo een die ook veelvuldig gebruikt wordt om wissels aan te sturen. Er zijn ook veel kleinere op de markt, die je helemaal in het gebouw weg kunt werken, maar ik had deze nog liggen en wilde niet €15,- per servo uit gaan geven. Ik blijf 'Ollander hé!
De tandheugel is gelijmd op een stuk messing buisprofiel, wat weer in een hol messing buisje op zijn plaats gehouden wordt. De messing onderdelen laten zich prima met superlijm 'gel' op hun plaats fixeren...

(https://i.postimg.cc/dQ283rK5/IMG-20200920-192125.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/qqxnFVGP/IMG-20200920-195217.jpg) (https://postimages.org/)

Aan de verdikking van het messing, werd een styreen plaatje gelijmd. Dit zodat de deur ook licht-dicht afgesloten wordt. De deuren die Markenburg bijlevert zijn ook licht-dicht, echter komen ze nu iets los van de gevel te hangen. Zo worden ze niet gehinderd. Echter krijg je dan wel lichtlekkage. Hopelijk voorkomt dit plastic dat. Het wordt nog zwart geverfd later...

(https://i.postimg.cc/pXPKFrWR/IMG-20200920-195222.jpg) (https://postimages.org/)

Na plaatsing van de servo's en eindeloos testen van het systeem, volgde eerst het herstellen van de wanden. (Deze waren erg gehavend geraakt door al het testen en verplaatsen. Met styreen en rest stukjes karton is alles verstevigd waar nodig.)
Is het nu tijd om de scenes binnen op te bouwen. Er wordt actief gewerkt in de loods, zoals hier een medewerker van van Gend & Loos, die pakken in de stellingkasten aan het plaatsen en sorteren is...

(https://i.postimg.cc/bwJbm5S5/IMG-20200920-202533.jpg) (https://postimages.org/)

Of hier een voorman die verladers vertelt waar binnenkomende goederen moeten worden neergezet. Het rood op de achtergrond is een trailer van de PTT Post (https://www.hoontje.nl/product/2113717/ptt-en-van-gend-loos-trekker-gesloten-trailer-tp-iv-v)...

(https://i.postimg.cc/ncTBYxr7/IMG-20200920-202638.jpg) (https://postimages.org/)

Even testen hoe dat eruitziet als je door de deur van de goederenloods kijkt. Straks gaat deze scene dus afhankelijk van de stand van de deur, te zien zijn of niet...

(https://i.postimg.cc/zGch6knG/IMG-20200921-003212.jpg) (https://postimg.cc/DS1mbLj9)

Overzicht van de twee eerder genoemde scenes. Ook is de servo voor de deur aandrijving goed te zien...

(https://i.postimg.cc/LXd166Qd/IMG-20200921-003205.jpg) (https://postimg.cc/XZ8Js30x)

Overzicht van een andere scene. Deze wordt af en toe zichtbaar en heeft een eigen bewegende deur gekregen. Om deze onafhankelijk van de andere deuren te bedienen, is een tweede servo bijgeplaatst. In totaal kunnen 3 deuren open en dichtgaan.
Deze scene is bedoeld om later nog veel uitgebreider te worden qua actie. Het is de oude (stook)olie en vloeistoffen opslag die in de loods aanwezig is geweest. Uiteraard is er een vat omgevallen en ontstaat er brand. Deze wordt gesimuleerd met behulp van de zichtbare LEDs. Dit zijn zogenaamde 'kaarsLEDs' die je uit de nep waxinekaarsjes haalt van de Action. Wanneer er stroom doorheen loopt, knipperen ze als ware het kaarslicht. Verschillende kleuren om de intensiteit van de brand te simuleren. Daarnaast komt er nog een rookmachine, dus op en top actie!!!

(https://i.postimg.cc/d0ZCYTBm/IMG-20200925-114545.jpg) (https://postimages.org/)

Nu alles ingebouwd is, kunnen de overige geveldelen geplaatst worden en is het geraamte van de loods gereed...

(https://i.postimg.cc/Y91m4KTv/IMG-20200925-201448.jpg) (https://postimages.org/)

De deuren geplaatst aan de perronzijde. De witte deuren gaan straks de groene scenery deuren dragen...

(https://i.postimg.cc/6qc20VWw/IMG-20200925-201503.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/tCRVgckg/IMG-20200927-002229.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/wMgRL4d0/IMG-20200927-002243.jpg) (https://postimages.org/)

Aan de straatzijde zijn de deuren gewoon vastgeplakt. Eentje blijft openstaan, zodat de verladingsscene kloppend is. Hier komt dus een vrachtwagen te staan...

(https://i.postimg.cc/fWf9DsxF/IMG-20200925-215053.jpg) (https://postimages.org/)

Deuren op de bewegende delen aangebracht. Het verschil met vastgeplakte deuren is 0,5mm. En met het blote oog amper te zien...

(https://i.postimg.cc/SNZYYG1f/IMG-20200927-002426.jpg) (https://postimages.org/)

Het totaal proefpassen op het goederenperron. Helaas beschadigde ik het huisje toen m'n pieper ging en ik met m'n pincet uitschoot. Hier komen straks dus enkele reclameposters ofzo...

(https://i.postimg.cc/1zF8T1mv/IMG-20200927-002519.jpg) (https://postimages.org/)

Totaaloverzicht 'tot dan toe' met het bekleedde goederenperron (trottoirtegels van Markenburg), goederenloods, retirade en stationsgebouw. Evenals enkele reeds geplaatste details. Let even op hoe klein het dwergseintje is, dit is het zwarte puntje direct onder de relaiskasten...

(https://i.postimg.cc/3xd4XDP5/IMG-20200927-221431.jpg) (https://postimages.org/)

Even proefrijden met een dikke Minitrix 6400 en Hbiss wagon...

(https://i.postimg.cc/fRp3BRN3/IMG-20200927-222047.jpg) (https://postimages.org/)

Het perron lijkt hier 5mm te hoog ten aanzien van de wagon, echter zijn de draden eronder nog niet weggewerkt. Dat is inmiddels wel gebeurd en de hoogte klopt nu beter...

(https://i.postimg.cc/d10pN46V/IMG-20200930-021728.jpg) (https://postimages.org/)

Zo staat de loods op zijn plek. Tijd om de perronrand onder handen te gaan nemen. Hier moet nog een 'betonnen beschermrand' op komen, zo worden ook mooi de naden weggewerkt. Ook wat onkruid links en rechts, evenals markeringen etc. moeten er nog komen...

(https://i.postimg.cc/QNFxHbDD/IMG-20200929-153439.jpg) (https://postimg.cc/w3ddrD34)

Rookmachine onder het gebouw aansluiten. De rook gaat door het rietje de loods in geperst worden... De tape is er vanwege de proefopstelling. Later volgt een 3D geprinte houder...

(https://i.postimg.cc/bvpKkz2b/IMG-20200930-003829.jpg) (https://postimages.org/)

Verlichting testen. Helaas toch nog wel wat lichtlekkages. Deze worden nog weggewerkt...

(https://i.postimg.cc/8zh27FsN/IMG-20200929-144621.jpg) (https://postimages.org/)

Sunny warm witte LED's als werkplaatsverlichting...

(https://i.postimg.cc/hvkYjgBX/IMG-20200929-152924.jpg) (https://postimages.org/)

Dat gaat ff niet helemaal goed... Overal rook, behalve uit de loods... De rookmachine moest nog wat afgesteld worden...

(https://i.postimg.cc/8C4xbqhY/IMG-20200929-153044.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/nzw5yBSY/IMG-20200929-153040.jpg) (https://postimages.org/)

Dit is al beter, rook vanaf de brand, naar buiten komende door de openstaande deur...

(https://i.postimg.cc/Wpxprkpk/IMG-20200930-022429.jpg) (https://postimages.org/)

De openstaande deur laat goed enkele omgevallen vaten met olie/chemicaliën zien, de brand woedt welig...

Uiteraard een volwaardige scene gemaakt met beweging, die zie je hieronder:

FILMPJE (https://youtu.be/Yb1RC2VG1yY)

Afgelopen week naar Domburg Trainsupport in Ermelo geweest om de nieuwe winkel te bezichtigen. Daar ook de nodige MAFEN seintjes meegenomen, zodat er nu tussen de rails een en ander geplaatst kan worden. Daarnaast ook bij Markenburg het nodige bestelt voor het volgende project, namelijk het eilandperron.
Mogelijk duurt de volgende update weer wat langer, maar stay tuned zou ik zeggen!!!

Tot zover,

groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 03 oktober 2020, 09:20:31
Hoi,

Ik vind de update lang genoeg hoor!

Blijf me verbazen wat je in N kan doen aan detail

Knap als het lukt met die ene bewegende deur.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 22 november 2020, 22:21:35
Bouwupdate:

Heel veel gebeurd er momenteel niet aan de baan. Maar vandaag toch nog even tijd gevonden om met het eilandperron verder te gaan. En wat blijkt... Ik heb toch verkeerd gemeten, ik kom 14 cm. tekort  |:(  7(8)7  Binnenkort dus bij Markenburg.nl nog een perrondeel B bestellen en dan is het perron op maat en kan ik gaan detailleren.

(https://i.postimg.cc/Jn3k3734/IMG-20201122-174055.jpg) (https://postimages.org/)

Het begint wat te worden zo. Het perron wordt vooral erg winderig en leeg. Dat was in het echt ook zo. Daarnaast kun je zo mooi doorkijken naar het goederenperron en de goederenloods...

(https://i.postimg.cc/PJt8SGKb/IMG-20201122-174103.jpg) (https://postimages.org/)

Totaaloverzicht van de baan zoals deze er nu bijligt. Het eilandperron wordt dus nog een stukje verlengd. Voordeel is dat er dan een complete, 8 bakken tellende sneltrein aan kan stoppen...

Daarnaast bericht gehad dat mijn dwergseinen van Mafen aangekomen zijn in Ermelo, dus binnenkort die kant op om bij te kletsen en ze op te halen. Dan kan de oostzijde (Ri. Tilburg GE) beveiligd worden...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 14 maart 2021, 00:50:22
Zo, dat is even geleden! Sinds november '20 is er bitter weinig gebeurd aan Gilze-Rijen 3.0.

Dit weekend eindelijk weer eens tijd om ouderwets te knutselen. Ik ben verder gegaan met het aanleggen van het eilandperron met behulp van Markenburg perron segmenten en verder nog wat klein werk rondom de sporen.

(https://i.postimg.cc/KYxPYQrk/IMG-20210313-112439.jpg) (https://postimages.org/)

Zoals in november al geschreven, kan het perron 1 segment langer worden dan dat ik dacht.
Voor mijn verjaardag kreeg ik dit missende segment laatst, dus dat kwam mooi van pas!

(https://i.postimg.cc/P5mbh0Zn/IMG-20210313-120125.jpg) (https://postimages.org/)

Het laatste stuk in elkaar gezet. Verdere details komen er later op, als de baan eromheen verder af is. Anders stoot ik er die alleen maar weer vanaf ofzo...

(https://i.postimg.cc/q7w86njm/IMG-20210313-135010.jpg) (https://postimg.cc/MccchckR)

(https://i.postimg.cc/CxyC3wR4/IMG-20210313-141054.jpg) (https://postimages.org/)

Ook van Viessmann 2 lantaarnpalen gekocht voor de nodige verlichting. Nog met 'ouderwetse' gloeilampjes...

(https://i.postimg.cc/Nf27CKjM/IMG-20210313-145100.jpg) (https://postimg.cc/TpGDpYmM)

Met behulp van Google affiches op maat gemaakt voor de reclameborden rond het perron en de goederenloods. De gouden gids, Grolsch bieren en 150 jaar spoorwegen. Niet geheel accuraat, maar ik vind ze erg mooi. Gewoon geprint op fotopapier. Nu nog uitsnijden...

Dat was hem weer voor nu, morgen nog een dagje vrij, maar ik moet voor Hoontje.nl (https://www.hoontje.nl) ook nog een en ander doen, dus of en wanneer een volgende update komt weet ik nog niet...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: hrp op 14 maart 2021, 08:59:32
 :)
Ha Hoontje.
Wordt mooie baan.
Wat zijn de afmetingen van je baan?

De NS-poster met het groene treinstel zag ik gister groot in de NRC. Er is boek uitgekomen met spoorposters. Bij de krant met introductiekorting.
Gr.
Ronald
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 14 maart 2021, 10:15:08
Dankjewel!
De afmetingen zijn nu 320cm x 70 cm. Bedoeling is dat het een L vormige baan wordt met nog een pootje van 240cmhuizen. Dan blijven de afmetingen nagenoeg hetzelfde, maar  x 70cm. Echter gaan we verhuizen, dus of die poot eraan komt, weet ik nog niet. Eerst dit station maar eens afwerken!

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: hrp op 14 maart 2021, 11:28:13
Nou, ruim 3 meter is voor N-spoor zeker een prachtige maat. Ik denk dat heel wat halfnullers daar niet aan kunnen tippen.

Succes met je verhuizing, je spoorbaan zal dat in deze vorm overleven? :D
R.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Modellbahnwagen op 14 maart 2021, 11:47:34
Leuk weer eens een update te zien in dit mooie draadje (y)
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 28 maart 2021, 17:39:35
Dank allen voor de reacties!

Klein stapje verder, vandaag 2 ABRI's van Markenburg.nl in elkaar gezet. Nu op de foto's zie ik dat ik nog wat details moet bijwerken... Met het blote oog zie ik het amper. Maar de pootjes gaan nog even aandacht krijgen. Het was een heel gepriegel.

(https://i.postimg.cc/76B81ktJ/IMG-20210328-172532.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Fz7tDBwW/IMG-20210328-173330.jpg) (https://postimages.org/)

Ook een beetje zitten 'spelen' met enkele van Gend & Loos vrachtwagens en hun opstelling bij de goederenloods.

Aangezien er een vervelende storing zit in het wissel naar de losstraat (alle treinen verliezen hun spanning tussen de 2 wissels in), kan ik nog niet gaan ballasten. Maar ik zoek het ook nog niet om weer alles los te gaan halen hier in dit hoekje qua bedrading enzo. Maar goed, zal er toch aan moeten geloven...

Heel langzaam maar zeker gaat de baan weer verder in elk geval...

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 28 maart 2021, 17:40:58
:)
Ha Hoontje.
Wordt mooie baan.
Wat zijn de afmetingen van je baan?

De NS-poster met het groene treinstel zag ik gister groot in de NRC. Er is boek uitgekomen met spoorposters. Bij de krant met introductiekorting.
Gr.
Ronald

Dank voor je reactie;

Ah kijk dat is leuk! Eens kijken of ik dat ergens kan vinden.

Mijn baan gaat als het goed is de verhuis overleven. Hij zit vastgeschroefd op de kasten. Maar bestaat uit meerdere delen die door het trappengat passen.  ;D

Groetjes,
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 18 april 2021, 19:55:07
Bouwupdate:

Afgelopen week weer wat knutseltijd gevonden voor mijn baan.
Na veel (onnodige) hoofdbrekens een storing in de baan opgelost. Een van de wissels had geen spanning meer op het hartstuk. Natuurlijk gebeurde dat ná veel testrijden maanden geleden. Simpel een draad bij steken ging in mijn hoofd niet, want dan moest ik door de wissel heen boren. Maar dat bleek allemaal niet nodig! Een draad solderen ging haast vanzelf en via een reeds bestaand gaatje kon ik het wegleiden naar het relais.

Het resultaat?

https://youtu.be/c35FgR3Gr4M (https://youtu.be/c35FgR3Gr4M)

Het rijdt nu weer helemaal goed. Dus eindelijk tijd om de rails te schilderen...

(https://i.postimg.cc/t4CHDPxr/IMG-20210418-142624.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

(https://i.postimg.cc/vZqwKB7G/IMG-20210418-151515.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Een voor en na foto... Weinig verschil hahahaha. Maar goed, je ziet het wel degelijk!

Binnenkort hopelijk tijd om het perron definitief te plaatsen en dan kan de ballasttrein langskomen!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 03 augustus 2021, 22:43:34
Bouwupdate:

Sinds april geen update meer gepost hier. Excuus!  :o Het verblijven op meerdere fora maakt dat ik er soms 1 vergeet.
In de tussentijd is er weer veel veranderd. We zijn verhuisd en de zolder is verbouwd tot hobbyruimte met opstelmogelijkheden voor beide banen (Ik heb ook nog een 'beursbaantje' Gilze-Vijf Eiken Aansluiting).

Inmiddels is de verhuis achter de rug en nu de grootste verbouwingen in huis afgerond zijn, is het tijd voor het ontwerpen van de baan in deze ruimte.
Natuurlijk kost het veel te veel tijd, levert het straks alleen een post op dit forum op en wijzigt het nog ontelbare keren, maar het is leuk om te doen.
En geeft een idee hoe de ruimte straks opgevuld wordt.

Het ontwerp is in grote lijnen hetzelfde als eerder al gepost, dus station Gilze-Rijen 3.1. met de uitbreiding van Tilburg Goederen. Het emplacement in Oosterhout komt in de plannen niet meer voor, de treinbewegingen zijn er minimaal en ik krijg het niet lekker passend. Maar nu ik het typ zie ik ook weer mogelijkheden, dus... wie weet...

Genoeg geklets; plaatje van Anyrail;

(https://i.postimg.cc/FRB9Q5bX/Gilze-Rijen-3-2-Kaardebol.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

De afmetingen zijn ruwweg 4.25 mtr bij 61 cm (Gilze-Rijen) en 3.00mtr bij 70 cm en 1.05 mtr bij 70 cm (Tilburg Goederen). Zeer mooie lengtes. Ook voor de doorgaande passagierstreinen, zodat die ook goed tot hun recht kunnen komen. Het lijkt me erg mooi om op de voorgrond te rangeren, terwijl in de achtergrond de lange passagierstreinen verdwijnen en tevoorschijn komen...

Links komt Gilze-Rijen met eronder een lus naar niveau -11 cm. De baan is opklapbaar, dus het onderliggende spoor is bereikbaar. (Niet op tekening)
In totaal bedraagd deze lengte maximaal 4.25 meter. Het stationsgebied is 2.50 mtr lang. De overblijvende meters zijn een helling naar beneden om zoveel mogelijk procenten te winnen. Dat wordt een stukje paradebaan-achtig iets. Gebaseerd op het bosgebied tussen Breda en Rijen. Dus veel groen en boompjes.

De andere kant het station uit gaan we de bocht om en komen we bij de ingang van Tilburg Goederen. Hier heb ik de sporen speels op de module gelegd, naast dat het een mooi effect geeft, levert het ook iets meer opstelspoor-lengte op, dus kan ik echt treinen samenstellen en rangeren, zoals dat daar ging. Alle sporen heb ik , zoals ze te zien zijn op de plattegronden uit 1980. Zij het met verschillende compromissen in lengtes. Daarnaast lagen er nabij de kolenloods geen overloopwissels, die heb ik geplaatst om wat meer rangeerbewegingen tegelijk te kunnen maken. Er kan nu een trein naar de kolenloods rijden, zonder dat de hoofdwisselstraat bezet blijft.

Ik mis wel de opstelsporenbundel die in werkelijkheid 'links' van het terrein lag, maar dat mag de pret niet drukken. Het rangeren over de hoofdbaan moet maar in model...

Achterlangs verdwijnen 3 doorgaande sporen ook naar het schaduwstation niveau op -11 cm.

Morgen wordt het benodigde hout gehaald om alvast de baan rond te kunnen leggen. De wissels voor de inrit naar Tilburg Goederen zijn ook al binnen. Voor de rest wordt nog gespaard... Dat geld is laatst opgegaan aan een mooie mP en PEC-rijtuig. Belangrijkste nu vind ik dat de baan rond gelegd kan worden en de treinen in elk geval weer kunnen gaan rijden. In fases kan dan aan Tilburg Goederen gebouwd gaan worden, afgewisseld met de scenery van Station Gilze-Rijen. Kortom, genoeg plannen voor dit nieuwe 'seizoen'... Nu al zin in!!!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: tijgernootje op 04 augustus 2021, 12:59:53
Een fraai plan  (y)
Wel gelijk een vraag,je spreekt over rondrijden,maar ik zie maar een U vorm,hoe had je dat dan bedacht te gaan doen ?
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 04 augustus 2021, 13:44:54
Ah ja, die verwarring snap ik, met rondrijden bedoel ik dat de treinen rechtsboven verdwijnen naar een lager gelegen schaduwstation(netjes) en links onder weer tevoorschijn komen. Dat bedoelde ik met rondrijden van de treinen.  Rond, in de U vorm. Van het schaduwstation heb ik nog geen plaatje. Zal dat t.z.t. plaatsen. Dan wordt het duidelijker.

Groetjes

Hoontje

Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 04 augustus 2021, 15:12:20
Hoi,

Dat belooft wat.
N biedt toch vele mogelijkheden met al die mooie NS modellen die erbij uitkomen.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Modellbahnwagen op 04 augustus 2021, 17:04:08
Hee wat leuk, weer een update hier. Een grote ditmaal (y) is het ook de bedoeling dat die losse module (dat Vijf Eiken) hierop aangesloten kan worden?
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 04 augustus 2021, 18:42:37
Ha Richard , neen de modulebaan Gilze Vijf Eiken is los van deze baan en kan niet gecombineerd worden. Met die baan wil ik, als Covid ooit stopt, naar beurzen gaan.

Deze baan komt gewoon vast te zitten op zolder.

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 16 augustus 2021, 21:43:42
Bouwupdate:

Afgelopen weekend was ik in Lochem en waren de PECO wissels weer ruimschoots voorradig. Voor het plan heb ik er een heleboel nodig en de eerste zijn bijgekocht. Om te zorgen dat ik niet gelijk failliet ga, ga ik ook deze baan in delen opbouwen, zoals ik dat met Gilze-Rijen ook deed.
Daarnaast vandaag in het online Regionaal Archief Tilburg heel veel bouwtekeningen en constructietekeningen gevonden van de gebouwen, loodsen en kantoren op Tilburg Goederen. Ook verschillende emplacementstekeningen, die opvallend genoeg, weer anders zijn dan die ik eerder in Utrecht in het NS archief had gevonden... Blijf dat toch bijzonder vinden. Maar goed, om al dat moois na te kunnen bouwen, was eerst de baanbouw zelf nodig. Die is de afgelopen week bijna geheel tot stand gekomen. 2 van de 3 modules zijn af. De derde moet nog even wachten. De balken voor het onderstel zijn onderweg met het overige bouwmateriaal voor de verbouwing hier in het nieuwe huis.

Goed, foto's,

(https://i.postimg.cc/yYsM3zVC/IMG-20210811-154954.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

De modules zijn groter dan die van Gilze-Rijen, maar het bouwprincipe is hetzelfde. Ze meten 70cm x 122cm. Het schaduwstation komt op de onderste laag te liggen, op -11cm dus.
Hier zien we de 'deksel' van de linkermodule al gereed op zijn kant klaar staan...

(https://i.postimg.cc/mrKxPzrm/IMG-20210812-151632.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Module 1 gereed, op naar module 2...

(https://i.postimg.cc/nrYNS3GW/IMG-20210812-165552.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Module 2 zorgde voor wat hoofdbrekens. Want achterop de module komt de helling naar het schaduwstation, daar heb ik dus geen scharnierpunten. Dus wordt de achterwand +/-20 cm naar voren getrokken. Straks kan daar de helling tegen bevestigd worden. Ook de scharnieren vinden dan hun plaats, zodat ik deze module gedeeltelijk op kan klappen, mocht eronder iets aan de hand zijn op de helling...

(https://i.postimg.cc/kGdky0K8/IMG-20210813-153755.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

(https://i.postimg.cc/C183khBS/IMG-20210813-170847.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Met kurk de binnenkant bekleed. Ik heb ooit een bak lijm gekocht ergens, speciaal voor kurk die zou over datum zijn volgens de sticker, maar werkt nog prima! (Gelukkig)

(https://i.postimg.cc/zfyZDSqL/IMG-20210813-201235.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Het schaduwstation hier is leeg, alleen een grote keerlus ligt buitenom. Gewoon enkelspoor. Dubbelspoor neemt teveel ruimte in, waardoor ik niet lekker uit zou komen met de helling tussen de niveau's...

(https://i.postimg.cc/3rXMwwQZ/IMG-20210813-202754.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Mijn 'moeilijkste' klanten zijn de auto-transporters van MFTrain (eerste versie). Zij lopen echter soepel door deze boog. Ze gaan straks een van de hoofdrollen spelen op Tilburg Goederen, dus moeten ze wel feilloos over de baan kunnen rijden. Tot dusver is dat geen probleem...

(https://i.postimg.cc/Z5qXjFBf/IMG-20210813-203242.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Beide modules af en klaar voor hun eerste kurklaagje...

(https://i.postimg.cc/wjbZryD9/IMG-20210814-163955.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Beide modules voorzien van een kurklaag. Ik bekleed de hele module met 1 laag. De sporen van de hoofdbaan komen straks op een laagje van 2mm kurk bovenop deze laag te liggen. De sporen van Tilburg Goederen zelf komen wel direct op deze laag. Dat heeft te maken met de vele straatsporen etc. die er te vinden waren. Dan hoef ik straks niet +10mm gips te gaan strijken over de baan om alles gelijk te krijgen...

(https://i.postimg.cc/Gp8VnLjG/IMG-20210816-142756.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Even scharnieren testen. De schroeven van de bovenplaat waren net te lang, dus die zijn afgeslepen. Ze duwde de plaat omhoog...

(https://i.postimg.cc/rm5Hzf3p/IMG-20210814-174505.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

De wisselstraat tussen de hoofdbaan (Boven) en Tilburg Goederen aansluiting (Beneden). Deze wisselstraat is een versimpelde weergave, in werkelijkheid lagen hier meer sporen en wissels, omdat er nog een bundel opstelsporen bij dit geheel hoort. Die komen er bij mij in model echter niet. Dus hoefde deze wisselstraat niet te uitgebreid te worden. Dat beperkt wel in de rangeermogelijkheden op het emplacement, maar ik denk dat dat de pret niet zal drukken. Op het emplacement zelf komen genoeg opstelsporen te liggen namelijk...

(https://i.postimg.cc/wBCP6CWP/IMG-20210816-155343.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Dezelfde wisselstraat, maar dan met de uitbreiding naar Tilburg Goederen... De eerste inrijwissels liggen nu klaar om de sporen richting de grote van Gend & Loos loods te kunnen bereiken. Deze sporen leg ik alvast aan, zodat ik weet tot hoever ik mijn module kan 'verzagen' straks als ik een helling maak. De bovenste 3 sporen liggen nu nog geheel los. In werkelijkheid lagen die er ook, 2 sporen van de hoofdbaan en 1 spoor voor o.a. het boemeltje tussen Tilburg West - Tilburg - Eindhoven e.v.. In model ga ik dat ook zo bedienen. Alleen zal het boemeltje dan de stoptrein Gilze-Rijen zijn. Door dat zo te doen, kunnen de korte treinen achter elkaar op de helling ook gestald worden, zonder de lange goederentreinen en sneltreinen te hinderen...

(https://i.postimg.cc/rwn2LY2X/IMG-20210816-204741.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

De eerste overloop en opstelsporen van Tilburg Goederen zijn een feit. In het plan van Anyrail waren ze 68cm lang, maar 2 hele flexrails passen ook prima. Dus zijn deze sporen nu 91 cm lang tussen de overloopwissels. Dat is mooi, want de treinen met geelbanders zijn tussen de 80 en 120 cm groot. Zij kunnen hier dan gesplitst worden voordat ze naar de loods geduwd worden. Dat moet later met automatische koppelingen enzo allemaal gaan lukken. (hoop ik!)

Zo, dat was het voor nu. De komende dagen hoop ik de helling uit te zagen en van sporen te voorzien. Daarna zullen de eerste draadjes aangesloten worden. Als het overige hout er dan is, kan Gilze-Rijen op hoogte gebracht worden en het geheel tot 1 gemaakt worden. Maar dan zijn we wel weer een tijd verder denk ik!

Tot zover,

Groetjes,

HoontjeTitel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 17 augustus 2021, 11:05:11
Hoi,

Dan toch maar de Tilburgse sporen op ;D

Als je op die hoogte scharnier komt je scenery dan niet tegen het dak?

Komt het stalen viaduct over de Bosscheweg ook erin en de brug over het Wilhelminakanaal?

Gr Koen.

Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 17 augustus 2021, 14:22:38
Ha Koen,

Deze hoogte heeft nog zo'n 20 cm ruimte aan de achterzijde. Maar daarnaast is dit niet de hoogte waarop ik wil scharnieren. Er komt nog een stootstok/ding op zodat hij niet te hoog kan komen.

Dit is het enigste Tilburg. De droom is inderdaad nog het station met de werkplaats en industrieterrein Loven. Maar dat blijft een droom. De door jou genoemde bruggen en het kanaal komen er dus ook niet helaas. Het stopt bij Goederen  ;)

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Marcel112 op 17 augustus 2021, 21:29:01
Alwin,

De wisselstraat voor de 3 doorgaande sporen, laat je die zo liggen?
Die stoptrein moet namelijk nog wel een stukje door na Tge.
Ik ga er daarbij dan dus vanuit dat er geen "afsluitend" wissel op die plek lag. Op zijn minst een hele of halve Engels Wissel.
Ik heb echter het sporenplan niet zo bij de hand.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 17 augustus 2021, 23:29:58
Klopt, daar lag een driewegwissel en een kruising extra. Heb hier 5 verschillende plannen. De stoptrein naar Tilburg West/Universiteit liep over de opstelsporen en kwam heel dat stuk niet over de hoofdbaan. Maar die overloop naar het spoor op Tilburg Universiteit en de opstelsporen heb ik niet. Heb er nog ff over gedacht om die onder het viaduct te laten verdwijnen. Maar nee, het is deze concessie geworden.

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 22 augustus 2021, 10:50:55
Bouwupdate:

Afgelopen dagen vooral bezig geweest met het afwerken van de tweede module en het bouwen van de derde 'module'. Deze ligt haaks op de tweede. Hier komt later de van Gend & Loos loods te staan en de 2 laad en losstraten.
Daarnaast zijn ook de bijbehorende sporen aangelegd. Nu wordt het tijd voor de eerste draadjes, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen...

Goed, enkele foto's dan;

(https://i.postimg.cc/KYDxvhkj/IMG-20210818-171429.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

De derde module. Eigenlijk een plank op een zelfgeknutseld framepje. Overigens vertekend de foto behoorlijk én staat het frame hier nog zonder verstevigingen, voordat iemand denkt van: Dat staat helemaal niet pas!

(https://i.postimg.cc/rwn2LY2X/IMG-20210816-204741.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Een deel van het sporenplan op de tweede module. Achterop komt dus de helling naar het schaduwstation. Hier zien we de omloop mogelijkheid met rechts de beginnende wisselstraat richting de douane- en van Gend & Loos loodsen...

(https://i.postimg.cc/XJN3r1d8/IMG-20210821-140619.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

De bovenste 3 sporen komen straks inpandig in de grote van Gend & Loos loods te liggen. Het onderste spoor is nog niet op lengte, maar is een kopspoortje naast de toekomstige douaneloods...

(https://i.postimg.cc/x8c2RksN/IMG-20210821-140651.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

De kopsporen liggen dicht bij elkaar in de loods, net als in het echt dat was. Zo konden ze makkelijker van de ene naar de andere wagon lopen met pakketjes en poststukken. Locs komen niet in deze loods, dus is het goed na te maken in model...

(https://i.postimg.cc/43gXgx3j/IMG-20210821-140642.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

De ruimte tussen deze goederenwagons en ook die van de toekomstige 'geelbanders' is minimaal in de loods, zoals hier duidelijk te zien is...

Ondertussen is het woord 'van Gend & Loos loods" meermaals gevallen, via het Tilburgs Archief heb ik heel veel tekeningen en bouwplannen gevonden. Afbeeldingen helaas een stuk minder. Nu ben ik aan het onderzoeken óf ik de loods helemaal zelf ga tekenen en printen, laat laseren of in opdracht geef bij bijvoorbeeld Markenburg.nl . Enkele vrienden hebben de beschikking over danwel de benodigde lasersnij-software of zelfs apparatuur en willen helpen, dus ik denk dat het die optie wordt. Maar eerst dan eens tekenen;

(https://i.postimg.cc/0QtvDGCq/IMG-20210820-234103.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Een van de gevels van de Douaneloods op Tilburg GE. Getekend in Fusion360, later in andere software ga ik hem 'lasersnij-klaar' maken. Uit de 3D printer kwam dit muurtje ook al, dat oogt ook helemaal prima, alleen wordt het verven dan wel echt een uitdaging, de Kozijnen zitten immers vast in deze versie. Daar kom je niet bij met een penseeltje. Dus de volgende versie wordt zonder kozijnen. Deze worden er dan later los ingezet. Nadeel van het printen is dat ik maar stukken van maximaal 20cm kan maken én mijn schilderkunsten alles behalve goed zijn. De bakststenen op maat komen wel echt prima eruit. Overwegingen, overwegingen, overwegingen... Tijd zal het leren!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: NS264 op 22 augustus 2021, 11:13:00
Hoi,

Fraaie ontwikkelingen.
Ben benieuwd hoe die v Gend en Loos loods gaat worden.

Gr Koen.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Modellbahnwagen op 22 augustus 2021, 11:23:02
Leuk idee die grote van Gend & Loods  (y) Kijken of je passende trucks en decals kan vinden om de omgeving van die loods en losweg in de juiste sfeer te zetten.
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 22 augustus 2021, 12:00:51
Dank je heren. Qua voertuigen en decals komt het wel goed denk ik...  ;D  Hoontje.nl  (https://www.hoontje.nl/ptt-en-van-gend-en-loos) levert deze. Zowel de DAFs als de Commer Walkthru series.  Ik krijg daar wel wat los denk ik  ;D

Maar zover ben ik nog lang niet... Eerst de sporen in orde maken, alles aansluiten en testen... Testen... Testen... En de loods tekenen natuurlijk!

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: tijgernootje op 22 augustus 2021, 14:47:36
Voor zover je ze nog niet had,hier een linkje naar plaatjes van die loods in die tijd:
https://www.google.nl/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.nicospilt.com%2Fz%2Fz30115.JPG&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.nicospilt.com%2Fgendenloos.htm&tbnid=roj-dTjRyOGhzM&vet=12ahUKEwjDhJWi1MTyAhUoOewKHWVEBQMQMyggegUIARDgAQ..i&docid=Do0GGH2Sw_K39M&w=350&h=233&q=van%20gend%20en%20loos%20tilburg&ved=2ahUKEwjDhJWi1MTyAhUoOewKHWVEBQMQMyggegUIARDgAQ (https://www.google.nl/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.nicospilt.com%2Fz%2Fz30115.JPG&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.nicospilt.com%2Fgendenloos.htm&tbnid=roj-dTjRyOGhzM&vet=12ahUKEwjDhJWi1MTyAhUoOewKHWVEBQMQMyggegUIARDgAQ..i&docid=Do0GGH2Sw_K39M&w=350&h=233&q=van%20gend%20en%20loos%20tilburg&ved=2ahUKEwjDhJWi1MTyAhUoOewKHWVEBQMQMyggegUIARDgAQ)

Er zal vast meer te vinden zijn,maar ik vond t mooi zo  ;)

Trouwens,geen locs in die loods,lees ik,hoe komen die wagons er dan in en uit ??
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 08 november 2021, 17:21:54
Dank voor de tips.

Al 2 maanden geen updates meer. Dat komt natuurlijk door de toename van werk en de alsmaar toenemende druk en stress daaromheen. Ik werk in de zorg, vandaar... Het meeste wat ik met de hobby doe momenteel is op woensdag de GKTC terugkijken. Wat een avontuur was dat zeg! Bouwen in H0 (nooit gedaan), onder tijdsdruk, in een team en buiten de comfortzone... Maar goed, het was leuk. En voor nu houdt het me ook wel op de been moet ik zeggen.

Ik ben laatst ook wel heerlijk een dagje naar Eurospoor geweest waar ik in elk geval rails en wissels ingeslagen heb om Tilburg GE verder vorm te geven. Ook zijn er in Polen straatsteentjes bestelt, daarover later meer...
Dus soms is er wel even ruimte voor de hobby, maar met de oplopende besmettingen, neemt ook op mijn werk de druk weer toe...

Nog even 2 plaatjes als zoethouder;

(https://i.postimg.cc/FzmVyR9q/IMG-20211030-161617.jpg) (https://postimg.cc/G87DrbTJ)

De baan is volledig op hoogte nu. Het doorverbinden moet even wachten, dat vergt precisie en tijd...

(https://i.postimg.cc/B62CPDGH/IMG-20211107-121200.jpg) (https://postimg.cc/JD4X9s0z)

Een Mock-up van de Douaneloods, laadperron en Goederenloods met kantoor. Zou ik het volledige goederenloodsgebouw neerzetten, dan heb ik meer dan 1.60mtr nodig. Dat is te gortig, dus heb ik de goederenloods en de douaneloods iets verkleind. De douaneloods levert 6 cm in en de goederenloods wordt voor slechts 60cm gerealiseerd. Waarbij ik ga proberen zoveel mogelijk van de karakteristiek te behouden...

Tot zover, hopelijk tot snel weer!

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: Stamlijn Oosterhout de Vijf Eiken in N
Bericht door: Hoontje op 14 november 2021, 15:10:11
Bouwupdate:

Vandaag een paar vrije uurtjes! Dus de nieuwe wissels en rails gelegd. Het idee is nu om dit gebied verder af te gaan werken qua techniek & scenery. Daarna ga ik verder naar voren werken. Voordeel is namelijk dat ik nu allerlei scenery spullen die ik ga gebruiken voorop de tafel neer kan zetten.

Wat is er nu aangelegd dan?

(https://i.postimg.cc/rwn2LY2X/IMG-20210816-204741.jpg) (https://postimages.org/)

Dit was de situatie tot vanochtend. Enkel de bundel en het omloopspoor richting de van Gend & Loos loods lagen er. Ook is de helling naar het schaduwstation aanwezig. Daar zal ik t.z.t. ook een verslag van tonen.

(https://i.postimg.cc/KYpg96PF/IMG-20211114-124853.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

De 3 opstelsporen welke doodlopen richting de douaneloods zijn aangelegd, inclusief hun wissels...

(https://i.postimg.cc/7LZ2nHTm/IMG-20211114-125007.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

De sporen stoppen nabij de douaneloods. In werkelijkheid was dat ook zo (zonder boog). Hier stoppen ze voor de modulescheiding. Welke nog los ligt, daarom sluiten de sporen niet netjes aan momenteel...

(https://i.postimg.cc/cCRCN2nv/Plattegrond-wat-bouwen-we.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Even een plattegrond waar ik nu bezig ben. Niet alles wordt precies 1:160 uitgevoerd, dan worden sommige sporen enorm lang. De Goederenloods zou dan ook 160 cm worden, iets te groot! In het blauwe kader ben ik nu aan het werk...

(https://i.postimg.cc/wjVNNy31/IMG-20211114-124908.jpg) (https://www.hoontje.nl/)

Hier komen straks drie mooie stootjukken type Hercules I en II te staan. Ik zie het al voor me... Tussen deze sporen en de spoorbundel richting de loods komt nog een losstraat en weeghuisje te liggen...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje