BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Arjen52 op 22 november 2015, 19:47:11

Titel: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 22 november 2015, 19:47:11
Beste forumgenoten,

Al enige tijd volg ik verschillende draadjes in dit forum met belangstelling en bewondering.
Mijn complimenten voor het werk van de verschillende deelnemers en de organisatie achter dit forum.

Zelf ben ik als oudere jongere, zoals vaker gemeld in dit forum, na ongeveer 50 jaar weer opnieuw gestart met het opbouwen van een modelspoorbaan. Daarvoor heb ik mijn oude treinspullen (Fleischmann en Lima/Hema) uit de opslag gehaald en wat bleek: de locomotieven doen het allemaal nog redelijk tot goed (na een kleine onderhoudsbeurt).

Vervolgens heb ik met Scarm een baanontwerp gemaakt, waarbij het uitgangspunt was dat ik (voorlopig) analoog ga rijden en dat ik mij niet vastleg op een bepaald tijdperk en spoorbedrijf. Een echte rommelbaan dus. Het gaat mij immers om het plezier van het bouwen en niet om een natuurgetrouwe nabootsing van de (vergane) werkelijkheid.

In een ander draadje had ik al eens een baanplan gepresenteerd, maar dat is intussen achterhaald. Ik wil nu op 1 niveau blijven werken en in twee richtingen gaan rijden.
De binnenbaan (blauw) is gedeeltelijk een museumlijn met een stoomlocomotief. De tweede lus van de binnenbaan is voor de reguliere stopdienst. Rijrichting met de klok mee.
De buitenbaan (oranje/geel) is voor de sneldienst met bij het station een stopspoor en een doorgangsspoor. Rijrichting tegen de klok in, maar de seinen maken tweerichtingsverkeer mogelijk. Met behulp van gelijkrichters wordt gezorgd dat de seinen alleen voor de naderende treinen gelden.
Dan is er nog een industrie-/havengebied (paars) en een geplande tramlijn (groen). De tramlijn krijgt twee haltes met Aufenthaltschalter van FLM.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cranicher_Altbahn_02_1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cranicher_Altbahn_02_1_1.jpg)

Via dit draadje hoop ik jullie op ongeregelde tijden te informeren over mijn vorderingen, maar reken op een zeer lange termijnplanning.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Stedahult op 22 november 2015, 20:00:10
Dat haven/industrie gedeelte spreekt mij wel aan.
De rest is mij veel te druk, het word zo opeen gepakt.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 22 november 2015, 20:07:26
Hallo Steef,

Ik hou wel van wat drukte  ;D.
Stel je overigens niet te veel van mijn vaardigheden voor. Ondanks mijn oude dag heb ik nog veel te leren. Gelukkig heb ik jullie (forumgenoten)  (y).

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hendrik Jan op 22 november 2015, 21:26:08
Het is jouw baan. Als jij er maar gelukkig mee bent.

Dan mijn suggesties:
-Je ontwerp oogt wat levendiger als je de sporen niet evenwijdig met je grondplaat laat lopen
-treinen rijden meestal ergens vandaan en ergens heen. Je kunt dit nadoen, door je achterste station (de bovenste in je tekening) in het landschap te verbergen. Dan heb je ineens een schaduwstation. En daarmee een modelbaan (=afspiegeling van de werkelijkheid)
-je kunt er ook voor kiezen de beide buitenste ovalen te verenigen tot één dubbel railovaal. Dat oogt ook wat echter.
-het havenspoor kan ook aan de linkerkant aftakken, ipv aan de onderkant van het hoofdspoor. Zo krijg je meer ruimte voor een station aan de onderkant. En zo ontstaat meteen een excuus voor de haven. Immers: vlakbij de "stad".
-de tram kan ook een niveau hoger of (liever) lager gelegd worden. Dan krijg je meteen meer ruimte voor de keerlussen van je tram, namelijk: onder de treinsporen (en uit het zicht)

Het zijn maar zo wat gedachten.
succes met je plannen
Hendrik Jan
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: NS264 op 22 november 2015, 21:39:59
Ben benieuwd naar de vorderingen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 22 november 2015, 21:42:43
Hoi Hendrik Jan,

Bedankt voor je ideeën.
De gedachte van een 'schaduwstation' zal ik zeker in overweging nemen. In een eerder (niet getoond) plan was dit inderdaad de bedoeling, maar heb ik toen laten vallen omdat ik opzag tegen een realistische doorgang van voor naar achter.
Op de tekening lijken de twee ovalen niet evenwijdig. In werkelijkheid lopen zij zeker aan de linkerzijde vrijwel evenwijdig.
Het aftakken van het havenspoor heb ik bewust zo gedaan, omdat ik deze (kruis-)wissels al had en via een goede deal via eBay op de kop heb weten te tikken. Voor deze baan maak ik veel gebruik van oude spullen die ik al had.
Over je voorstel voor de trambaan moet ik nog een of meerdere nachtjes slapen.

Maar nogmaals bedankt voor je opmerkingen.

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Sicco Jan op 22 november 2015, 21:55:35
Kan 9.01 korter, 9.02 naar boven, zodat je het omlopen over 9.12 wat meer ruimte krijgt?

Groet, Sicco Jan

Ps. Praar makkelijk zeg, met die nummertjes erbij. Top idee!
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 22 november 2015, 22:05:59
Hoi Sicco Jan,

Ook bedankt voor je reactie.

Het havengebied is nog een open boek. Er komt zeker een omloopspoor in en ik zal jouw opmerking meenemen.
Ik heb nog een kruiswissel en een gewone wissel (rechts) over en de twee wissels in de plattegrond zullen zeker sneuvelen.
Het havengebied wordt geheel handbediend, terwijl de beide hoofdlijnen alle wissels en kruiswissels electromagnetisch zijn.

Die nummertjes wil ik in de toekomst gaan gebruiken om de blokken te coderen, mocht ik mij gaan bekeren tot de 'Digitalen'.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 27 november 2015, 20:01:31
Beste forumgenoten,

Even een update van de ontwikkelingen. Zoals al eerder gemeld ben ik een leek (in opleiding), dus alles gaat met vallen en opstaan. Gelukkig houden deze twee elkaar tot nu toe in evenwicht.

Op basis van de opmerkingen van enkelen van jullie heb ik het baanplan enigszins aangepast.
De belangrijkste wijzigingen zijn:
1. De binnen- en buitenovaal vormen een eenheid en lopen zoveel mogelijk parallel.
2. Het haven-/industriedeel heeft een andere layout gekregen. Het omloopspoor is langer en de wissels zijn vervangen door Engelse wissels die ik nog had liggen. Er zijn nu vier opstelsporen. De loc kan nu beter en makkelijker rangeren.
3. Er komt geen echt schaduwstation, maar wel zal het stationsgebied verborgen worden door het stationscomplex. De treinen verdwijnen als het ware achter de bebouwing en zijn dan van de voorzijde niet meer zichtbaar. Van de achterzijde is dit gebied wel zichtbaar.
4. Bij het wisselcomplex aan de voorzijde komt bij het binnenste spoor van het museumlijntje een halte.

Het aangepaste baanplan
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cranicher_Altbahn_02b_1a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cranicher_Altbahn_02b_1a.jpg)

Hoe de trambaan er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Het idee om deze verdiept aan te leggen is volgens mij niet goed realiseerbaar. Dan zou ik feitelijk de gehele spoorbaan moeten verhogen. Maar ook hier zal de uiteindelijke bebouwing een camouflerende werking kunnen krijgen.

Voorlopig blijft de layout parallel lopen met de grondplaat. Dat is wellicht niet echt realistisch, maar ik heb al eerder gemeld dat ik mij niet als doel stel een modelbaan naar werkelijkheid te maken. Met dit project wil ik juist allerlei verschillende technieken van het modelbouwen leren.

Ik ben vandaag opnieuw begonnen om de rails opnieuw uit te leggen. De kurklaag wordt later op maat gesneden en dient als bedding voor het spoor.
Bijgaand enige foto's.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_11_27_181919.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_11_27_181919.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_11_27_181935.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_11_27_181935.jpg)

Voor de duidelijkheid. Ik kan aan drie zijden om de baan lopen. Alleen rechts staat de baan tegen de muur aan.

Arjen
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 02 december 2015, 21:04:44
Ik ben weer een stapje verder. De rails voor het hoofdspoor en het museumlijntje ligt op zijn plaats. Alle scheidingen en aansluitingen zijn gemaakt. Een provisorische controlerit over alle sporen toont aan dat alles goed ligt.
Het industrie-/havengebied heeft al wel een aansluiting op het hoofdspoor, maar wordt later uitgebouwd. Dat deel van de tafel hou ik nog even beschikbaar als opslagplaats.
Twee foto's van de voortgang:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_12_02_204114.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_12_02_204114.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_12_02_204137.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_12_02_204137.jpg)

Wat het 'schaduwstation' betreft: ik denk een oplossing te hebben dat past bij de geplande scenery. Volgens mij voldoet een overdekt station in de stijl van station Barendrecht aan de eisen. De achterkant van het station krijgt echter geen glazen wand, zoals het echte station, maar blijft open. Dan kan ik gemakkelijker bij een trein als er iets is. Op het station komt een park en parkeerplaatsen. Dat is in werkelijkheid ook zo.

Groet
Arjen
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: NS264 op 02 december 2015, 21:48:25
Dat is een hele creatieve oplossing voor een schaduwstation.

Je kan ook aan bebouwing denken zoals de flats van Artitec of de 2-laagse woningen van Markenburg iets in die sferen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: eemstede op 02 december 2015, 22:11:12
En als je 'ruimte' tekort komt, kun je misschien dat binnenste spoor nog weghalen; als je ook een trambaan wil aanleggen, houd je wel weinig ruimte over voor bebouwing en veel toegevoegde waarde lijkt me dat spoortje niet te hebben.
Hou je bij de trambaan ook rekening met een simpele remise ?
Ook heb je maar één tramstel, je moet die toch ergens kunnen stallen.

Gr. Frank
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 02 december 2015, 22:33:18
Bedankt voor jullie opmerkingen.
Het binnenspoortje wil ik wel handhaven, want dat is het museumbaantje waar mijn oude stoomlocomotief rijdt. Daar staan ook de armseinen.
Wel kan ik de lus iets vergroten.
Het trambaantje past overigens binnen de binnenste boog.  Wel zit ik nog te broeden op het idee om de trambaan verdiept aan te leggen (zie eerdere post). Alleen zou de trambaan wellicht ook verhoogd kunnen  worden aangelegd?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: NS264 op 03 december 2015, 00:23:03
Geen idee hoe diep, maar ik zou eerder voor verhoogd gaan.

Eventueel een pendelbaantje maken van werkplaats naar halte en terug bv.

Of een deel van je ovaal als scenery verhoogd aanleggen maar dan krijgt je plan een heel ander effect.
Maar aangezien je al een beetje naar het grootstedelijk bouwen neigt...?

 :)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 03 december 2015, 14:13:00
Hallo Koen,

Bedoel je dat de trein dan aan de achterzijde als het ware door een dal rijdt?
Dat is een idee waar ik niet op gekomen zou zijn, maar dat wel mogelijkheden biedt.
De tram kan dan door de straten van de verhoogde bebouwing rijden.

Bedankt voor de hint  ;D

Arjen
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 12 december 2015, 19:20:48
Update 12-12-2015:

Zoals in de vorige update is gemeld ligt de rails op zijn plaats.
Nu is het tijd voor de beveiliging.
Van één van de forumleden heb ik nog een aantal lichtseinen overgenomen voor een prima prijs. Dank hiervoor. Deze seinen komen goed van pas bij het (schaduw)station aan de achterzijde. Dit station blijft wel zichtbaar van de zij- en achterkant.
De uitrijseinen zijn gekoppeld aan de meegebogen wissels. Dus bij een juiste wisselstand staat het bijbehorende uitrijsein op groen en het andere sein op rood. De railsecties voor de seinen zijn resp. stroomvoerend en stroomloos. Met gelijkrichters wordt geregeld dat een trein die een sein `van achteren` nadert gewoon doorrijdt. Zonodig wordt deze trein door het inrijsein tegengehouden.
Op onderstaande foto zie je een proefopstelling en na wat geëxperimenteer werkt alles naar behoren. (Mede dankzij een oude FLM-handleiding.)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_12_12_181117.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_12_12_181117.jpg)
(Helaas krijg ik de foto niet gedraaid, misschien dat de moderator dit kan?)

Vandaag in Houten een paar aankopen gedaan en een mooie (tram)aanvulling voor mijn baan ontvangen van de goede Sint vrind. Hier ben ik heel blij mee. 😀

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_12_12_180556.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2015_12_12_180556.jpg)

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Bert van Gelder op 13 december 2015, 22:38:04
Op een ander plekje.... ;)

Gr, Bert
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 24 december 2015, 13:33:00
Update 24/12/2015:

Zo vlak voor Kerst een korte update van de activiteiten.
Het baanplan is nog op kleine onderdelen aangepast. Alle blokken hebben een nummer gekregen.
De binnenbaan heeft blokken die beginnen met 10.xx of 11.xx
De buitenbaan krijgt de nummers 20.xx en 21.xx.

Alle (voor)seinen en (Engelse) wissels hebben een nummer gekregen.
Hoofdseinen hebben een nummer dat begint met een H.
Voorseinen beginnen met een V en hebben het nummer van het bijbehorende hoofdsein.
Wissels hebben een W.
Als seinen en/of wissels gekoppeld zijn, hebben zij hetzelfde nummer en zo nodig de toevoeging ..A, ..B enz.
Bijvoorbeeld: wissel W20 is gekoppeld met de seinen H20A en H20B

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cranicher_Altbahn_04.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cranicher_Altbahn_04.jpg)
Aan de rechterzijde van de baan ontbreekt een nummer. Daar is rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding naar een werkplaats met bijbehorende opstelsporen.

Ik ben nu begonnen met de aansluiting van de rails, wissels en seinen. Een klus dat nog al wat tijd vergt en veel onder de tafel werken betekent. Voor een oudere jongere is dat geen pretje. ;) Maar het werk vordert gestaag.
Binnenkort foto's van die werkzaamheden.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 18 februari 2016, 18:03:56
Update 18/02/2016:

Er is alweer geruime tijd verstreken sinds mijn vorige bouwbericht. Dat betekent niet dat ik stil heb gezeten, maar er zijn meer dingen in het leven dan het modelspoorbedrijf.
Maar nu weer even bijpraten.
De afgelopen weken heb ik veel geleerd op het gebied van basiselektronica. Intussen kan ik een eenvoudige schakeling maken met weerstanden, leds, elco's en diodes.
Om te oefenen ben ik begonnen met een beginnerscursus Arduino (de zeker bekende knipperlicht-opdracht). Toen dat lukte ben ik wat verder gegaan.
De Lima 1220 is ruim bemeten en had nog geen verlichting. Dat leek mij een mooie gelegenheid om het geleerde in de praktijk te brengen. En met succes, want hij heeft nu frontverlichting, die wisselt met de rijrichting. Het ziet er nog provisorisch uit met een kroonsteentje, maar het werkt. Voor een velen van jullie is dit wellicht een gruwel, maar ik ben trots dat het gelukt is.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016_02_18_2139.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016_02_18_2139.jpg)
(Sorry dat de foto niet scherp is, maar je ziet de werkende frontverlichting!)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016_02_18_2146.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016_02_18_2146.jpg)

Tweede opdracht die ik mij zelf stelde is het in fases laten afremmen van de lok bij het passeren van een geel voorsein. En na veel experimenteren lukte het om de schakeling zo te maken dat de trein bij een groen voorsein rustig door het station rijdt, terwijl bij een geel voorsein in twee stappen werd afgeremd naar stilstand voor het rode sein.
De proefopstelling ziet er als volgt uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016_02_18_2147.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016_02_18_2147.jpg)

Bij mijn "Chinese leverancier" heb ik nu meer diodes, weerstanden en printplaatjes besteld. Dan kan ik alles netjes maken voor de inbouw.

Tenslotte ben ik begonnen om de bedrading onder de tafel te ordenen. Iedere bundel van draadjes heeft een label met informatie over de functie van de draadjes (wisselaansturing, blokbeveiliging etc.). Onder de tafel zijn op strategische plaatsen verdeeldozen bevestigd. Vandaar uit of via deze dozen lopen de voedingsdraden voor de baanvakken en de verbindingen tussen de schakelaars en de wissels en/of seinen. Met speciale plakklemmetjes houd ik de (groepjes van) draden uit elkaar, zodat ik bij een storing of wijziging niet eindeloos moet zoeken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016_02_18_2141.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016_02_18_2141.jpg)

Nogmaals, ik ben een leek op modelspoorgebied en het kan niet tippen aan de bouwsels van vele anderen op dit forum. Maar ik heb wel lol en daar gaat het bij mij om.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: VFR op 18 februari 2016, 21:39:35
Nou Arjen, je slaat de spijker op zijn kop; je hebt lol van je hobby en daar gaat het inderdaad om.
Als b.v. de bedrading zoals jij het aanlegt goed voor je werkt, is dat helemaal prima. Als anderen het anders oplossen, fijn voor hen. Uiteindelijk zijn we allemaal een stel prutsers, waarbij de één wat gedetailleerder kan prutsen dan de ander.
Het gaat erom dat jij er plezier in hebt en alleen jij bepaald wanneer goed, goed genoeg is.

Nou valt er van alles te leren op dit forum en eens even lekker allerlei draadjes lezen heeft je al wat opgeleverd. Als je eens iets nieuws wil proberen moet je dat inderdaad gewoon doen. Door te proberen, te oefenen leer je nieuwe technieken, leer je nieuwe mogelijkheden voor jezelf. Gewoon lekker doorprutsen. En zo nu en dan een fotootje voor de rest van de prutsers op dit forum, zodat we een beetje mee kunnen genieten.

(En ik zie al dat je beter bent met elektronica dan ik.  ;))
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 18 februari 2016, 22:16:08
Hallo Hijlco,

Bedankt voor je reactie. Soms voel ik mij inderdaad een prutser, zeker als ik die mooie banen en diorama's van vele forumgenoten zie. Zo kan ik het zeker nooit. Maar ik heb een hobby waar ik plezier aan beleef en dat wil ik uitdragen. Jouw opmerkingen steunen mij daarbij. :)

P.S. Ik zie dat dit mijn 100ste bericht is. 🎂
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: T.Spat op 18 februari 2016, 22:43:21
Hallo Arjen,

ieder zijn speciealiteit ;)  Ik zelf bijvoorbeeld ben erg van sceneriy bouwen, maar kan amper een draadje
aan een spoorstaaf solderen ;D  ik vind die afremschakeling best wel knap gemaakt, zo kan die
oude 1200 toch soepel rijden :D

Het blijft inderdaad gewoon hobby waar wij allen plezier
uit kunnen halen...

Mvg,

Tis
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 19 februari 2016, 09:06:45
Hoi Tis,

Bedankt voor je reactie.
Die afremsectie heb ik kunnen maken dankzij een draadje in dit forum (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,60449.msg3221488725.html#msg3221488725 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,60449.msg3221488725.html#msg3221488725)).
Bij mij is het nog iets complexer omdat de seinen gekoppeld zijn aan een wissel en een Aufenthaltsschalter bij het (toekomstige) station.
Maar zoals gemeld: het is gelukt. Als ik tijd en zin heb zal ik schakeling eens tekenen.
Die "ouderwetse" analoge treinbesturing biedt nog veel uitdagingen  :)

Arjen
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 03 maart 2016, 13:18:23
Ik ga eens wat experimenteren.
Het idee is om het buitenspoor soms in 2 richtingen te gaan berijden.
Een oude Lima-loc wil ik verlichting geven en op afstand van rijrichting kunnen laten wijzigen.
Zie hiervoor mijn draadje http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,68607.0.html (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,68607.0.html).
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 20 maart 2016, 12:13:28
De Vrienden van het Cranicher Museumspoor hebben een nieuwe aanwinst.
Via een bekende veilingsite is deze wagon aangekocht bij een particulier uit de omgeving van Nürnberg.
De wagon is voorzien van werkende (sluit-)verlichting.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016-03-20_2149.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016-03-20_2149.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016-03-20_2150.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2016-03-20_2150.jpg)

Het wachten is op het moment dat de eerste museumritten worden uitgevoerd.

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: tijgernootje op 20 maart 2016, 16:41:14
He die ken ik  :o
Ik heb r hier ook 1,met werkende verlichting,leuke dingen zijn dat  (y)
( ben er niet zeker van maar ik denk dat ze met werkende verlichting werden geleverd af fabriek)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 20 maart 2016, 16:57:04
Hallo Floris,

Er zijn verschillende varianten, met en zonder verlichting.
Kijk hier (http://www.mobadaten.info/wiki/FLM_5301_DB_III_Pwg_Güterzugbegleitwagen_mit_Zugschlussbeleuchtung) maar eens.

Arjen
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 27 september 2016, 23:30:16
Update 27-09-2016:

Beste mensen, de zomerse dagen zijn voorbij en de afgelopen weken ben ik weer langzaam aan de baan gaan werken.
In één van de vorige berichten heb ik verteld over een afremschakeling.
Na veel experimenteren kan ik melden dat het gelukt is.
De schakeling ziet er als volgt uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afremschakeling_1.png)

En in realiteit zo:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20160924_1702552_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20160924_1731061_1.jpg)

Meer staat hier (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/index.php/topic,70816.0.html).
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 28 september 2016, 21:49:47
Update  28-09-2016:

Het eenmansbestuur van het Cranicher Museumspoor was niet tevreden met de (te hoge) snelheid van de stoomlocomotief, een FLM 1304 uit de jaren '60. Dat vroeg om actie en de encyclopedie van dit forum gaf de oplossing (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Diodeschakeling_voor_aanpassen_snelheid_van_analoge_locs_en_treinstellen). Het locje rijdt nu veel rustiger en maakt zelfs een passend geluid (en dat zonder decoder en geluidsmodule ☺).
Binnenkort zal de afremsectie voor sein H11 van het museumlijntje worden gemaakt en krijgt het museumspoor een nog realistischer rijpatroon.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: NS264 op 28 september 2016, 23:04:58
Hoi,

Goed dat het werkt, geen overbelastingen op de motor?
Met elektronika kun je veel leuke dingen doen.

Gr Koen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 28 september 2016, 23:10:05
... geen overbelastingen op de motor?
Hoi Koen,
Ik zou niet weten hoe ik dat kan waarnemen. De oude FLM-motortjes zijn gelukkig nog redelijk eenvoudig en robuust.
Kan jij vertellen hoe ik overbelasting kan herkennen?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: NS264 op 28 september 2016, 23:23:05
Hoi,

Zover mijn kennis rijkt met een multimeter.

Gr Koen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 28 september 2016, 23:29:37
Die heb ik wel. Moet ik dan de stroomsterkte meten en vermenigvuldigen met de spanning?
En wat zijn dan de criteria?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: NS264 op 28 september 2016, 23:41:49
Hoi,

Daar vraag je me wat.
Dat weet ik ook niet maar je kan even in de encyclopedie  (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Meten_van_de_motorstroom_v%C3%B2%C3%B2r_het_inbouwen_van_een_decoder)(klik)kijken hoe je moet meten of even wachten tot iemand je hiermee kan helpen.

Ikzelf heb geen meter en weet niet hoe dat moet.

Gr Koen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 29 september 2016, 12:00:27
Gelukkig rij ik nog lekker 'ouderwets' analoog.
Overigens stond de oplossing voor het langzamer laten rijden ook in de onvolprezen BNLS-encyclopedie en dan heb ik er vertrouwen in dat het verantwoord is. (y)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: JaJo op 29 september 2016, 14:27:48
Overbelasting op deze manier. Lijkt mij sterk als je het voltage vermindert door een paar diodes.

Groet Jaap
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 29 september 2016, 20:46:15
Weer even aan de baan gewerkt.
De afremsectie voor sein H11 is gemaakt. Deze schakeling is eenvoudiger dan die van sein H10.
Hier onder wat foto's.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20160929_192941.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20160929_192955.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20160929_202548.jpg)

De tekening van de schakeling:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afremschakeling_H11_1-traps.png)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 02 oktober 2016, 19:58:50
Nu het probleem met de knipperleds (klik (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,70932.msg3221688837.html#msg3221688837)) een voorlopige oplossing heeft ben ik weer verder gegaan met de afremblokken.
Sein H15 is nu ook voorzien van een afremschakeling. Deze schakeling lijkt als twee druppels water op die van sein H11.
Beide seinen zijn einflügelige Hauptsignalen en worden door de museumloc via een reedcontact steeds in de stand Hp0 gesteld.
Sein H11 staat bij het hoofdstation en H15 bij een halte van de museumlijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afremschakeling_H15_1-traps.png)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 05 oktober 2016, 18:28:36
De knipperledpuzzel nadert zijn apotheose.
Het is gelukt om de led werkend te krijgen. Zie hier (https://youtu.be/c9FRqen2-S0).

In schema:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipperled_1.png)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Bert Sprinter op 05 oktober 2016, 18:52:01
Ha Arjen,

En op dezelfde manier maak je ook sluitverlichting, maar dan gebruik je natuurlijk een gewone rode LED en geen knipperaar.

Met vriendelijk groet, Bert.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 20 oktober 2016, 17:02:28
Voor het museumlijntje wil ik een oude FLM-wissel 1724A aansturen met twee reedcontacten (één voor afbuigen, één voor rechtdoor). Daarvoor heb ik twee Viessmann 6840 (http://www.viessmann-modell.com/shop/product_info.php?info=p384_H0-schakelcontact.html&XTCsid=2e87fb16099278512004e280c9f159a9) aangeschaft. Deze kunnen een stroom van 2A verwerken.
Ik wil de reedcontacten beschermen tegen inbranden middels een vonkblusser.
Daartoe heb je, vanwege de 14V wisselspanning, een condensator en een weerstand in serie nodig.

Dankzij de ondersteuning van een forumlid is de vonkblusser gerealiseerd.
Hieronder wat foto's:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20161020_153548.jpg)
De proefopstelling

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20161018_Vonkblusser_bij_reedcontact.png)
Het schakelschema

Voor meer info over deze vonkblusser, kijk hier (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/index.php/index.php/topic,71127.0.html) en in de BNLS-encyclopedie (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Elektronica_basis#Vonkblussing).
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Bert Sprinter op 20 oktober 2016, 19:17:41
Hallo Arjen,

Ziet er goed uit! Hoe heb je dat nu met die wissel geregeld, je wilt hem natuurlijk ook met zo'n groen FLM wisselschakelkastje kunnen bedienen. Heb je alles op de foto gewoon op het wisselkastje aangesloten waar ook die wissel op aangesloten zit? Dus gewoon parallel aangesloten bedoel ik.

Mvg,

Bert
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 20 oktober 2016, 20:58:25
Inderdaad Bert.
Beide reedcontacten worden parallel aan het FLM kastje aangesloten. De ene tussen de voeding en de aansluiting voor afbuigend, de andere tussen de voeding en de aansluiting voor rechtdoor. In het laatste geval worden wissels W13A en W13B/W25B aangestuurd. Beide wissels staan dan rechtdoor ingesteld.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20161020_205123.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Jan D op 20 oktober 2016, 21:02:10
Hoi Arjen

Net met veel belangstelling je draadje gelezen. Vraagje : die cursus electronica van Arduino, is die een beetje goed te doen. Ook ik ben een prutser met electronica tot dusverre en zou er graag wat meer mee doen bij mijn GOLS station Haaksbergen cq van weten. Heb je ook nog andere cursussen gedaan ?
Blijf je draadje volgen, leerzaam

Groet Jan
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 20 oktober 2016, 21:55:16
Hallo Jan,
Welkom op mijn draadje. Ik probeer al doende te leren via 'trial and error'. En dat gaat vaak genoeg fout  ;D
Die cursus Arduino is geen officiële cursus en ik ben niet verder gekomen dan een looplicht.
Deze winter wil ik serieuzer aan de slag.
Ik haal mijn info onder andere uit de volgende bronnen:
1. arduino.nu (http://www.arduino.nu) (Nederlands)
2. arduino.org (http://www.arduino.org) (Engels)
3. arduino.cc (http://www.arduino.cc) (Engels)
4. En natuurlijk dit BNLS forum (http://forum.beneluxspoor.net/index.php?action=search2;params=eJwtUEFuwzAM-8suu_BgWbZsH_eSIE0MtEOWDGnaYUAeP2roQTBFiaShcX6O69Tn8_0M59t52R1JMIgkiCEiKhIqeyhiRVG0CuWErKEqKkHmvEBCQy2wiiZoEY27dJEA-hGEwFKWkPQ3slzm9oZCI5941yAMlsip-ssA9aJL9KIy-g4d1YsBUVApVVpoRCas4F7LaIZMgX_SdQwkdGe0gpQQDS2gGJKBaTStDZZQMkxgGYVR6gL3J06MTMxJ_Br1kjJvd79uP8O0fX0v_ei8olOPy2efjmFbl98Xs-0H0d6X_n_4FzXMt5303O-TM33cpyv7j31-3NbtD7xJaI4.).
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Jan D op 20 oktober 2016, 21:56:51
Dank voor de info Arjen, ik ga me er ook eens in verdiepen

groet Jan
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 20 oktober 2016, 23:08:16
Jan, kijk ook eens hier: InfVO (https://infvo.nl/lab/index.php/Hoofdpagina).
Hier staan lessen voor vo-leerlingen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 22 oktober 2016, 17:53:25
De baan is weer een klein stukje verder. De reedcontacten (met vonkblussers) zijn aangesloten op de wissels.
Klik hier (https://youtu.be/75EdLcnaWZE) voor een filmpje van het museumlijntje en de automatische (analoge) bediening van de wissel.
Kijk maar niet naar de rommel en het perron. Het perron is nog uit mijn jeugdjaren en heeft de tijd niet ongeschonden overleefd. Ook waren mijn plakskills in die jaren niet echt om over naar huis te schrijven.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Bert Sprinter op 22 oktober 2016, 20:26:01
Hallo Arjen,

Dat werkt perfect, en het langzamer rijden en stoppen ook  (y)

Mvg Bert.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 22 oktober 2016, 21:03:27
Het is natuurlijk niet zo mooi als digitaal of met een kant-en-klare schakeling van Conrad of een ander merk.
Er komt nog wel een schakelaar om de reedcontacten aan of uit te schakelen. Dan wordt de wissel handmatig bediend en kan ook de stoomlocomotief rechtdoor rijden. Ook bij rangeerbewegingen is dit gewenst.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 27 oktober 2016, 20:35:02
Omdat de schakelingen voor de afremsecties mij niet goed bevielen heb ik ze opnieuw gemaakt.
De (groene) aansluitklemmetjes komen hier ook goed van pas.
Het ziet er zo veel strakker uit. Hieronder zie je de schakeling van de afremsecties A en B voor sein H10.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20161027_201554.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20161027_201613.jpg)
Nu nog een schakeling voor sein H14 maken en daarna worden zij onder de plaat weggewerkt.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 29 oktober 2016, 22:15:00
Vandaag naar Eurospoor 2016 geweest. Het was voor mij de eerste keer.
Bij binnenkomst werd ik overweldigd door de vele mooie grote en kleine banen. Zozeer zelfs dat ik na een tijdje besloot om de markt te bezoeken.
Toen weer terug naar de banen. Ik sta versteld van de detaillering. Ook de dioramas waren in veel gevallen om je vingers bij af te likken.

Nu ik het toch over vingers heb, er is zowaar wat aan blijven kleven voor de Cranicher Altbahn.
Voor een aantal goederenwagons heb ik metalen wieltjes gekocht. Door de plastic wielen te vervangen rollen de wagons nu een stuk beter.
Mijn Lima NS 1220 heeft de tand des tijds niet geheel ongeschonden doorstaan. Voor een prikkie een donorloc gevonden, zodat de Lima NS 1220 weer compleet wordt. Ook heb ik antislipbandjes voor deze loc gekocht. Nog even wachten op de SMD-ledjes en de loc wordt weer in elkaar gezet
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 05 november 2016, 12:50:10
Gisteren eens gaan experimenteren met Kristal Klear. Voor de inbouw van frontverlichting bij de Lima 1220 en de FLM 1306 wil ik dit goedje gaan gebruiken. Ook wil ik de rangeerloc van vensters voorzien.
Eerst maar eens oefenen op een sloopexemplaar.
Er zijn nu echter nog een aantal zaken, waarvoor ik in een ander draadje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,71396.msg3221697241.html) advies vraag.

Wanneer alles 'in het echie' gaat gebeuren zal ik hier foto's plaatsen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 13 november 2016, 15:01:49
NS 1220 van Lima wordt door mij aangepakt.
Allereerst is de motor grondig gereinigd en van een klein beetje siliconenspray voorzien. In plaats van als een oude koffiemolen, zoemt zij weer over de baan.
Verder zijn de wielen weer voorzien van nieuwe antislipbandjes.
Ik ben nu bezig om een eenvoudige driepunts frontverlichting aan te brengen.
Daarvoor heb ik een apart draadje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,71542.msg3221699402) opgestart.
Hopelijk kan ik binnenkort wat foto's plaatsen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 21 december 2016, 22:26:28
Weer even een korte update van de werkzaamheden.
De afgelopen tijd ben ik op vijf fronten doende geweest.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20161221_222301.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20161221_222301.jpg)

Kortom de baan wordt langzamerhand completer, maar ik moet mijn tijd verdelen tussen deze hobby en andere verplichtingen. Snel gaat het dus niet.

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 28 december 2016, 19:53:22
Weer eens aan het klussen geweest.
Deze keer een schakeltableau gemaakt. Daarvoor heb ik gebruik gemaakt van resthout, Chinese schakelaartjes, oude FLM-schakelaars en transparante zelfklevende folie.
Ik heb eerst de baan schematisch getekend en vervolgens geprint op de zelfklevende folie.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20161228_193647.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20161228_193647.jpg)

Dit folie heb ik op een triplex plaatje geplakt en vervolgens (bij blauwe cirkeltjes) een aantal tuimelschakelaartjes gemonteerd. Deze schakelaartjes had ik al eerder aangesloten.
De FLM-schakelaars worden met dubbelzijdig plakband vastgezet. De trafo's staan nu los op de tafel, maar er komt nog plaatje onder het tableau wanneer alles definitief is aangesloten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20161228_190142.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20161228_190142.jpg)

Het is wellicht niet erg professioneel,  maar als klusser met twee linkerhanden ben ik tevreden.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: desperado112 op 28 december 2016, 20:20:31
Hoi Arjen,

Prima toch zo het tableau, wat betreft die tuimelschakelaars zoiets moet ik ook nog een keer maken voor de baan van mijn oude heer.
Zijn die schakelaars van de chinees ook nog van een redelijk kwaliteit?


gr
Martijn
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 28 december 2016, 20:36:09
Hoi Martijn,

Bedankt voor je reactie.
Die schakelaartjes zijn op zich prima (tot nu toe)  :)
Je moet wel geduld hebben. In mijn geval heeft het eerst bijna 2 maanden geduurd voordat de bestelling werd geleverd. Toen bleek dat ze de verkeerde schakelaars hadden verstuurd. (Ik wilde dubbelpolige schakelaars met 6 aansluitingen, kreeg enkelpolige schakelaars met 3 aansluitingen.  :-\)
Uiteindelijk,  na weer 2 maanden wachten, de juiste schakelaartjes ontvangen (gratis, dat wel!).
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 28 december 2016, 22:08:37
Hoi Arjen,

Fantastisch om je baan te zien, en te lezen hoe je met analoge schakelingen de baan meestert. Bij het bekijken van je filmpje klonk mij het zoemen en klikken van de Fleischmann wissels als de beste muziek. In het schema gebruik je verschillende kleuren voor de sporen, heeft elke kleur een aparte trafo?
Ik zie echter maar twee trafo's vandaar mijn vraag.

Nog een vraag over de wissels: op mijn baan heb ik ook een aantal Engelse wissels en standaard wissels die niet omgaan met de spanning van de Fleischmann trafo. Ik heb voor de wissels trafo's met variabel instelbare spanning, die ingesteld staan op ca. 18V. Hoe is jouw ervaring met de wissels?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 28 december 2016, 22:50:39
Goedemorgen Hans,

Ik heb  drie regeltrafo's.
De linker 6735 voedt de binnenbanen (blokken, wissels, seinen beginnend met 1) en de buitenbaan (eerste cijfer = 2). Bovendien worden alle wissels en seinen van spanning voorzien. Gevolg is wel dat bij schakelen soms het licht iets dimt. Maar alles functioneert zonder aanpassingen. Wel heb ik volgens de gebruiksaanwijzing de AC-uitgang gekoppeld met de DC-uitgang.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_20161228-230024_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_20161228-230024_1.jpg)
Bron: Fleischmann  BA 1724 (http://www.fleischmann-ho.nl/downloads/handleidingen/rails/hl-1724.pdf)

De rechtse trafo (711) is primair voor het rangeren en bedienen van het havenspoor  (paars, nog niet aangelegd).
De groene blokken op het tableau kunnen via tuimelschakelaartjes gevoed worden door één van beide transformatoren.
Seinen met een sterretje (*) zijn gekoppeld aan een wissel of een ander sein met overeenkomstig nummer.
De derde transformator (710) krijgt een rol bij de toekomstige trambaan.
Voor de lichtvoorziening van de huisjes e.d. heb ik nog een aparte AC-trafo.

Hieronder zie je de lay-out nogmaals:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cranicher_Altbahn_04a_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Cranicher_Altbahn_04a_3.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 31 december 2016, 16:49:20
Wanneer een loc een raillas passeert blijkt er op twee plaatsen iets te haperen. Ben nu bezig te onderzoeken wat de oorzaak is.
Nu kan ik natuurlijk met de multimeter aan de slag gaan, maar ik vond in mijn rommeldoos nog een kaal onderstel van een wagon met metalen ashouders, 2 metalen wielstellen en een fitting met een 14V gloeilampje.
Met deze materialen heb ik een 'spanningscontrolewagen' in elkaar geknutseld.
Ik zie hiermee gelijk of er spanning op de rails staat.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20161231_162920.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20161231_162920.jpg)

En voor iedereen: Einen guten Rutsch ins neue Jahr!
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 januari 2017, 23:26:38
Het probleem van de haperingen op twee raillassen is opgelost. Oorzaak was de koppeling van seinen met een wissel. Wanneer de binnenbaan en de buitenbaan ongelijk gepoold waren ontstond er via één wissel bij het passeren van de raillas een kortsluiting.
De oplossing is gevonden in het scheiden van de voeding van deze wissel.
Ben nu bezig alle bekabeling definitief aan te sluiten bij de schakelaars en de verdeelblokken. Ook worden de kabels beter gelabeld.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 13 januari 2017, 17:22:25
De eerder genoemde oplossing bij de gekoppelde wissels en seinen bleek niet helemaal in orde. Alles ging goed zolang de binnenbaan 1 en de buitenbaan 2 gelijk gepoold waren, maar bij wisselen van de rijrichting in één baan ontstond er toch kortsluiting.
Na veel zoekwerk eindelijk de oplossing gevonden.
De ene DC-voedingsdraad is nu met een diode aangesloten op de AC-draad van de seinen. De andere DC-draad is met een anti-parallel geplaatste diode ook aangesloten op dezelfde AC-draad. Bijkomend voordeel is dat de seinen niet meer zo fel branden.

Voor de duidelijkheid nog een keer een eerder geplaatst aansluitschema voor seinen gekoppeld aan wissels van Fleischmann.
De diodes zijn geplaatst in de stippellijn en deze is nu dus verbonden met beide DC-polen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_20161228-230024_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_20161228-230024_1.jpg)
Bron: Fleischmann  BA 1724 (http://www.fleischmann-ho.nl/downloads/handleidingen/rails/hl-1724.pdf)

Mocht iemand de aangepaste aansluiting in tekening willen zien, dan hoor ik het wel.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 13 januari 2017, 19:22:53
Hoi Arjen,

Die schakelingen met sein aan wissels zijn standdaard. Daar heb je toch geen diode voor nodig?
Ik zou trouwens spoor geel(groen?) (ben helaas een beetje kleurenblind) op een aparte trafo zetten, voor meer treinbewegingen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 13 januari 2017, 19:37:44
Klopt Hans, het is inderdaad standaard, maar ik heb achter 1 trafo twee ompoolschakelaars met regelbare weerstanden die resp. baan 1 (blauw) en baan 2 (geel/oranje) regelen.
Je herkent de banen in de plattegrond ook aan de baanvaknummers (10.xx/11.xx, resp. 20.xx/21.xx) en de sein- en wisselnummers (1x, resp. 2x).
Die ompoolschakeling maakt het iets complexer dan de standaardoplossing.
Maar wellicht koop ik nog een extra (2e hands) trafo erbij.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 21 januari 2017, 16:59:06
De driepunts frontverlichting van de 1220 heeft wat voeten in de aarde gehad, maar is eindelijk af.
Een korte video van het resultaat.
https://youtube.com/v/UmlSLWidwBk

Meer informatie over dit projectje vind je hier (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,71542.msg3221699402).

Ik realiseer mij dat het resultaat niet tipt aan de werkstukken van andere forumgenoten, maar voor beginnende en ondeskundige modelspoorders (met een smalle portemonnee), zoals ik, is deze info wellicht toch nuttig. Bovendien is het voor mij, zoals reeds vaker gemeld, een leerproces.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 26 januari 2017, 15:38:43
Hoi Arjen,

Die schakelingen met sein aan wissels zijn standaard. Daar heb je toch geen diode voor nodig?
Ik zou trouwens spoor geel(groen?) (ben helaas een beetje kleurenblind) op een aparte trafo zetten, voor meer treinbewegingen.
Hallo Hans,
Ik heb je advies opgevolgd.   (y)
Voor een paar euro twee FLM 6735 MSF-trafo's aangeschaft via de Duitse eBay.
Nu de aansluitingen aanpassen en weer verder aan de baan klussen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 09 februari 2017, 08:32:28
Hoi Arjen,

Wow, een paar euro zeg je? Goeie deal.
Wanneer kunnen we bewegende beelden zien van al die treinen op je baan?

Fleischmann rules (y)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4026_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4026_4.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 26 februari 2017, 21:45:26
Het is weer een tijdje stil geweest in dit draadje, maar nu even bijpraten.
De baan werkt zoals ik wil. Toch zijn er her en der haperingen. Dat heb je nu eenmaal als je met oud spul werkt. Zo wilde een Engels wissel (FLM 1725A) niet goed omgaan.  Eerst goed gereinigd, geen verbetering.  Toen kwam ik op het idee om dit weigerachtige exemplaar te vervangen door een handbediende versie en vervolgens de elektromagnetische aandrijving over te plaatsen. Resultaat is een goed werkend Engels wissel.
De dienstweigeraar bleek last te hebben van een bekend FLM-kuurtje: het plastic was iets gekrompen. Dankzij dit draadje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,32588.msg495088.html#msg495088) heb ik ook dit probleem opgelost en zo is er uiteindelijk geen Engels wissel verloren gegaan.

Verder ben ik een beetje aan het experimenteren met het 'schaduw'station. Met betonlookverf van de Action en de pc+printer en (foto)papier aan de slag. Het perron tussen 10.05 en 20.07/08 krijgt al vorm, maar is nog niet naar tevredenheid. Wel heb ik een automaat gemaakt. De bouwvakkers hadden bij hun chef geklaagd, dat er niets te snoepen viel.

Tenslotte zijn de drie E-locs voorzien van een driepuntsfrontverlichting met miniledjes. Een hele verbetering.

Binnenkort komt er een filmpje.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 24 maart 2017, 17:33:22
Eindelijk weer eens tijd gehad om wat te sleutelen aan de Cranicher Altbahn.
En... ...het beloofde filmpje is gemaakt.
Bij voorbaat een waarschuwing: het filmpje is niet zo professioneel en kan niet tippen aan de producten van forumgenoten.
De drie e-locs hebben alle (nieuwe) frontverlichting gekregen. Uiteindelijk krijgen alle locs en personenwagons verlichting.
Ook het overdekte station Cranich Centraal is nog niet klaar. Er moeten nog trappen komen en het perron met winkels langs het spoor van de museumlijn staat ook op mijn to-do-lijst.

https://www.youtube.com/v/U1W0ZdjJwjw

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: MOVisser op 24 maart 2017, 17:55:09
Arjan, een leuk resultaat tot zo ver.

Succes verder.
Ronald Visser
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 24 maart 2017, 17:56:11
Bedankt Ronald.   (y)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 24 maart 2017, 23:30:19
Mooi Arjen, fijn dat je ons laat meegenieten van je baan.
Ziet er prima uit, echt een Altbahn, met de bekende FLM trafo's en schakelaars.
I like it.


Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 25 maart 2017, 10:44:48
Ha Hans, bedankt voor je reactie.
Het is inderdaad een bijna prehistorische baan. Het klikt en klakt dat het een lieve lust is.
Mijn materieel bestaat uit oude Fleischmann en Lima/Hema locs, wagons en rijtuigen uit de jaren '60 en '70. Het rijdt wel redelijk en een soundmodule hoeft niet ingebouwd te worden. ;)

Binnenkort volgt er nog een filmpje over het rangeren.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 26 maart 2017, 17:40:31
En hier is het tweede filmpje.
Voor het rangeren kan ik de blokken 10.01; 10.03; 10.09; 11.01 en 11.03, resp. 20.01; 20.02; 20.03 en 20.12 loskoppelen van de trafo's 1, resp. 2. en voeden met trafo 9 voor de blokken 90.xx/91.xx van het toekomstig havencomplex.
Het reguliere treinverkeer komt geheel of gedeeltelijk stil te liggen.

https://www.youtube.com/v/Pa_kLPUqQII
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 26 maart 2017, 22:05:37
Hallo Arjen:

Prachtige filmpjes. Reuze leuk om dat oude startset-materiaal van Fleischmann nog te zien rijden, dat heb ik hier in Colombia nl. ook (Museumtrein met 1304 tenderlok, blikken Shell tankwagentjes, enz) en die zie je hier op BNLS niet zo vaak langs komen.

Ga zo door!

MVG,

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 26 maart 2017, 22:21:29
Hoi Joost,
Leuk dat je reageert.
Ik had al ergens gezien dat je ook dit historisch materieel had.
Verbazendwekkend dat dit oude spul, uit mijn jeugdjaren, na tientallen jaren opslag, nog rijdt. De blikken personenwagons zijn een beetje geroest, maar dat is gewoon een natuurlijke weathering.

Succes met jouw baan. Komen daar ook eens foto's of filmpjes van? Ik ken alleen je 'Kerstbaantje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,72073.msg3221709476.html#msg3221709476)'.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 26 maart 2017, 23:50:28
Hallo Arjen:

Dat kerstbaantje is inmiddels gesloopt  ;D  Ik heb, wegens ruimte- en tijdgebrek, (nog) geen  baan. Alleen een testrondje. Als ik ooit zo ver kom krijgen jullie 'm natuurlijk te zien.

Ik houdt me voorlopig bezig met opknappen van het oude wagenpark uit mijn jeugd. Misschien kan dit je interesseren:

http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,69232.msg3221657203.html#msg3221657203 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,69232.msg3221657203.html#msg3221657203)

MVG,

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 27 maart 2017, 09:14:04
Zeker Joost, ik heb twee van die wagonnetjes. Op termijn krijgen zij ook een refurbish!
Maar eerst wil ik hier verlichting in maken. Ze hebben al nieuwe ashouders en metalen spaakwielen gekregen voor de stroomafname. Daarmee rollen zij tevens een stuk soepeler.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 02 september 2017, 17:35:16
Zo de zomer schijnt voorbij te zijn en de klussen aan huis en tuin (vrijwel) afgerond. Er is weer tijd voor de wereld in schaal 1:87.
Deze week wat bestellingen gedaan voor de verdere uitbouw van het hoofdstation. Hierover komt binnenkort wel het één en ander in dit draadje.

In mijn vorige bijdrage schreef ik al dat ik de twee (blikken) personenwagons van de museumtrein onder handen zou nemen.
Hierbij heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de informatie van een ander forumlid (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,72330.msg3221714663.html#msg3221714663 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,72330.msg3221714663.html#msg3221714663)).
Ook heeft het dak een verfbeurt gekregen.
Onderstaand wat foto's.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_155029.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_155029.jpg)
De benodigdheden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_155052.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_155052.jpg)
De schakeling ingebouwd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_155201.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_155201.jpg)
Voorlopig is alles weggewerkt met goudkleurig karton. Ik wil ooit een echt interieur met reizigers maken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_155312.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_155312.jpg)
Het geverfde dak, met binnenverlichting, zit weer op zijn plek.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_165642.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_165642.jpg)
Het eindresultaat. Links de tweede wagon nog in oude staat, in het midden de gereviseerde versie.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_165656.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170902_165656.jpg)
En hier zie je de verlichting.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 04 september 2017, 02:31:20
Hallo Arjen:

Prachtig gedaan. Reuze leuk om nog iemand bezig te zien met die oude blikken wagentjes.

MVG,

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 04 september 2017, 09:01:35
Buenos dias Joost,
Bedankt voor je reactie. Ik ben niet zo'n handige knutselaar, maar stapje voor stapje krijg ik de techniek een beetje in de vingers.
Uiteindelijk wil ik de raampjes ook nog van 'beglazing' voorzien en de wagonnetjes van interieur voorzien.
Succes met het opknappen van jouw materieel. Krijgen we binnenkort weer eens foto's te zien?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 05 september 2017, 20:48:05
Vandaag kwamen stroomafnemers voor de vijf personenrijtuigen (2x LIMA/Hema Plan E; 3x LIMA/Hema lijkend op 'Le Capitole'). In deze rijtuigen wil ik ook binnenverlichting maken.
Hoewel ik nog niet de juiste elco's heb, kon ik het toch niet laten bij één Plan E-rijtuig een proefversie te maken.
Probleem is dat bij deze rijtuigen het dak met twee schroeven vastgezet is.
Ik heb de ledstrip in drie stukken moeten knippen, resp. met 1, 3 en 1 leds. Deze stukjes heb ik doorverbonden met lakdraad.
De stroomafnemers zijn eveneens met lakdraad verbonden met de brugcel en de instelpotmeter. De elco (470 uF) komt nog aan het einde van de strip.
Als de juiste elco's binnen zijn ga ik de definitieve versie maken en volgen ook foto's.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 06 september 2017, 17:22:31
Hierbij toch een paar plaatjes van de proefversie.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170906_161758.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170906_161758.jpg)
De stroomafnemer in draaistel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170906_165404.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170906_165404.jpg)
De ledstrip. Rechts nog tijdelijk vastgezet met een pleister i.v.m. de elco.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170906_164143.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170906_164143.jpg)
Het (voorlopige) eindresultaat.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: jerrytrein op 06 september 2017, 19:13:42
En als de strip in 2en deelt en iets schuin langs de schroeven zet
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 06 september 2017, 19:17:40
@Jerrytrein: dat zou ook een oplossing zijn, maar dan ben ik bang dat je een paar ledjes van buitenaf kunt zien. Nu zitten ze mooi in het midden. Twee draadjes extra solderen is de moeite niet.  :)
Maar bedankt voor het meedenken.  (y)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: jerrytrein op 06 september 2017, 23:49:05
Ik heb zat van die lima als CIWL
er zit genoeg ruimte voor een led strip langs die staaf ,en het dak is hoog genoeg
Je zal meest van af de zijkant en schuins van boven kijken
Bij andere merken met ori verlichting zitten ze meestal lager,en zie je ze van af de zijkant al zitten
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 07 september 2017, 00:21:56
Hallo Arjen:

Ik heb bij zo´n wagen de LED strip aan één kant van het dak geplakt. De LED strip kon alleen in stukjes van telkens 3 LEDs geknipt worden, en dat paste niet tussen de schroeven. Van buitenaf is het niet zichtbaar, en ik zie ook niet erg veel verschil tussen de hoeveelheid licht aan beide kanten. Meestal bekijk je de wagen toch maar aan één kant tegelijk.

Nog even een vraag: wat is lakdraad?

MVG

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 september 2017, 04:14:05
@Jerrytrein: het gaat prima zo en alleen bij de Plan E-wagons moet ik werken met een geknipte ledstrip. De andere drie wagons hebben geen schroefverbinding. Bovendien moet ik de schakeling met de potmeter enz. ook wegwerken in het plafond.
@Joost: ik heb bij de Action (een goedkope winkel in NL, DE enz.) ledstrips met batterijvoeding gekocht. Deze hebben 30 ledjes, die ieder apart zitten. Je kan ze dus per stuk gebruiken.
Lakdraad is dun koperdraad met een blanke of gekleurde laklaag als isolatie. Volgens mij wordt het ook gebruikt bij spoelen en ankers in motoren. (Klik voor plaatje (https://www.conrad.nl/nl/conrad-components-604975-koperdraad-gelakt-1-x-1500-m-604975.html).)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: eemstede op 07 september 2017, 08:32:39
Goed bezig; om het witte van het licht wat te dempen kan een likje gele verf misschien wereken
(bij mij wel in ieder geval).

Gr Frank.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 september 2017, 09:13:54
Dat is een idee.  (y)
Bij de twee blikken wagonnetjes heb ik de ledjes in een geel rietje gestopt. Dat geeft een gedempt gele gloed.
In de Plan E en de rode wagons is verven een makkelijker oplossing.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 september 2017, 17:59:33
Vandaag weer even gefröbeld. Naar aanleiding van de opmerking van Frank (aka Eemstede) heb ik de ledjes bedekt met een stukje van een oranje limonaderietje. Het gevolg is dat de verlichting warmer en diffuser is.
Bovendien heb ik de stroomafnemers vastgeplakt aan het draaistel. Hiermee voorkom ik dat ze er onderweg losschieten.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 13 september 2017, 18:04:45
Vanochtend kwamen 30 rode microleds (SMD 0402) binnen en dat vroeg om actie.
Één van de LIMA/Hema Plan E-rijtuigen krijgt namelijk sluitverlichting.
Het is een heleboel gepruts, maar het werkt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170913_174737.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170913_174737.jpg)
Sluitverlichting (donker)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170913_174758.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170913_174758.jpg)
Sluitverlichting (gefotografeerd met flitser)

Ik ben nog niet helemaal tevreden. Het lijkt erop dat het rechter lichtje niet goed voor het gaatje gericht is.
Daar ga ik nog wat aan doen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: eemstede op 13 september 2017, 18:07:51
leuk he, dat gepruts.
heb je die 2 in serie staan ? dan  heb ik hetzelfde euvel, maar in één geval.
Bij de andere branden beide gelijk.

Gr Frank.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 13 september 2017, 18:10:44
Nee, ze staan parallel.
De ledjes zijn vastgezet met Kristal Klear en waarschijnlijk is het rechter ledje iets verschoven.
Het moet natuurlijk niet gelijk goed gaan.  ;D
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 19 september 2017, 13:22:07
Afgelopen winter ben ik begonnen met het perron B (sporen 10 en 20) van Cranich Centraal.
Kortgeleden heb ik twee perrontrappen van Peco (https://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Peco/41-4-0-70933-004010-0-0-0-0-0-0-grp-nl-p-0/ein_produkt.html) gekocht. Één trap is bestemd voor het toekomstige perron A (spoor 11), de andere voor perron B. Deze trap moet nog geplaatst worden, maar het gat is reeds uitgezaagd.
Verder heeft perron B pilaren met betonverf. Op de pilaren is een rondje klittenband geplakt, waarop een latje bevestigd is met LED-verlichting. De stroomvoorziening loopt door één van de pilaren.
De bestrating is geprint en geplakt en de perronzijkanten zijn aangepaste Bahnsteigkanten van Auhagen (https://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Auhagen/46-4-0-28299-004014-0-0-0-0-0-0-grp-de-p-0/ein_produkt.html).

Wat foto's van de bouwactiviteiten:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170919_123820.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170919_123820.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170919_123840.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170919_123840.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170919_123933.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170919_123933.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: eemstede op 19 september 2017, 18:20:46
Is dat perron niet erg smal / of zijn de pilaren niet heel groot; hoe kunnen mensen hierlangs lopen zonder van het perron af te vallen ?

Gr Frank.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 19 september 2017, 18:49:59
Die pilaren zijn inderdaad aan de dikke kant en het perron is smal. Beide zijn echter van resthout gemaakt, de baan is immers 'oude meuk'.  ;D
Maar te overwegen is om voor de tussenliggende pilaren smaller rondhout te gebruiken. Ik ga nog eens goed zoeken in de restjes.
Bedankt voor je kritische bijdrage.  (y)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: eemstede op 19 september 2017, 19:07:28
Als 'oude meuk' uit wandelen gaat, het is tenslotte 'Cranicher ALT' , loopt die vaak met rollator; dan worden die pilaren een onoverkomelijke hindernis - of mogen ze niet met de trein ? ;D

Gr. Frank.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 19 september 2017, 19:18:49
Ja, ja. Ik ga aan de slag. Overigens biedt mijn resthout geen soelaas, dus auf zum Baumarkt.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: jerrytrein op 19 september 2017, 20:29:54
schroef in de boorkop
Op tafel klemmen met een lijmtang
En de houtrasp erlangs tot je de juiste dikte (of dunte ) hebt
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 19 september 2017, 20:35:50
Goede tip, ga ik eens proberen.  (y)
Dan kan ik de bovenzijde van de pilaren wel breed houden.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 23 september 2017, 16:36:00
Het idee van Jerrytrein is helaas mislukt. Eigenlijk zou je een draaibankje moeten hebben, maar die heb ik niet.
Toch zijn drie pilaren smaller geworden. I.p.v. 18 mm nu 8 mm diameter.
Het grenenhout heb ik vervangen door beukenhout. Dat is steviger en buigt niet zo snel door.
Aan de bovenzijde heb ik een houten knoop (ideetje van mijn vrouw) geplakt en vervolgens geschilderd met betonkleurige verf van de Action.
De trap is nog provisorisch aangebracht, want hiervoor moet de grondplaat wat worden uitgesneden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170923_162007.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170923_162007.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 01 oktober 2017, 15:08:33
Ik werk niet volgens vaste werklijsten (in tegenstelling tot bij mijn vroegere werkgever), dus ik spring een beetje van de hak op de tak.p
Omdat ik mijn goederentrein van sluitverlichting wilde voorzien ben ik op jacht gegaan naar een gesloten goederenwagon van Lima.
Uiteindelijk via de Duitse eBay een mooi exemplaar gevonden voor een schappelijk prijsje.
Tevens heb ik twee sluitlichtlantarens van Märklin gekocht.
Een paar dagen geleden kwam alles binnen en kon ik de verleiding niet weerstaan om het perron even te laten voor wat het was en mij te storten op de sluitverlichting.
Hieronder een kort fotoverslag.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170927_205801.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170927_205801.jpg)
De 'gewonnen' wagon (Bron: eBay.de)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170930_171544.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170930_171544.jpg)
De stroomafname via eenzijdig geïsoleerde assen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170930_175046.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170930_175046.jpg)
De sluitlichtlantarens moesten nog aangepast worden: Kristal Klear als venster (hier nog wit, maar later rood gemaakt met viltstift) en een bodem van een zwartgemaakt stripje styreen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20171001_142518.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20171001_142518.jpg)
Het eindresultaat bij licht...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20171001_143116.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20171001_143116.jpg)
...en donker.

Gebruikt materiaal:
* 1 potmeter
* 1 weerstand 4K7 Ohm
* 1 elco 470 uF
* 2 rode SMD-leds 0402
* draad
* stripje styreen
* zwarte en rode watervaste viltstift
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Rondje_HO op 01 oktober 2017, 15:12:32
Leuk gedaan al die knutselwerken  (y)  Het lijkt allemaal zo simpel.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 01 oktober 2017, 20:23:54
Even een kort pauzefilmpje.
Een eerste (nog verre van complete) indruk van het perron en de gemengde goederentrein incl. de wagon met sluitverlichting.

https://youtube.com/v/eFB0fkp26uo
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: eemstede op 02 oktober 2017, 09:23:11
Mooi gedaan die sluitlichten.

Gr Frank.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 02 oktober 2017, 09:29:52
Martijn en Frank: Dank voor de reacties.
Ik merk wel dat ik steeds een beetje vaardiger word. Maar een echte expert ben ik zeker niet.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 oktober 2017, 22:05:25
Vandaag in Houten geweest. Vooral de bakken onder de tafels hadden mijn warme belangstelling.
Van één van de Lima/Hema Plan E-rijtuigen was een  draaistel kapot. Bij een kraam vond ik een mooi 'plukexemplaar' met metalen wielen, voor een prima prijsje. Hiermee kon ik het verlichtings- en interieurproject Plan E mooi afronden, overigens mede dankzij een forumlid dat de spulletjes voor het interieur kon leveren.  (y)

Hier zie je, weliswaar niet in topkwaliteit, het resultaat:
https://youtube.com/v/J2YBvuMLx7M

Nu nog wachten op de passagiers. Maar die zitten nog in een vliegtuig uit het Verre Oosten.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 16 oktober 2017, 11:04:24
De afgelopen dagen heb ik, tussen alle andere werkzaamheden door, de verlichting aangebracht in mijn drie rode Franse expressrijtuigen van Lima. Een rijtuig heeft ook sluitverlichting gekregen.
Toen alles gemonteerd was, ben ik gaan proefrijden en toen bleek dat ik een denkfout gemaakt had.
Zoals bekend rijd ik analoog en heb ik voor de seinen een stukje rails dat stroomloos geschakeld wordt bij een onveilig sein.
Daartoe is een rail op twee plaatsen onderbroken.
Nu bleek dat ik de wielassen verkeerd om in de draaistellen gemonteerd had. Bij een onveilig sein maakte het eerste draaistel een kortsluiting over de railisolatie. Gevolg was dat de loc met een schok een beetje verder reed en dat de verlichting van de wagon (langzaam) doofde. (Zie in de tekening bij A.)
Door het omkeren van de assen is dit probleem opgelost. (In de tekening bij B.)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stroomafname_rijtuig.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stroomafname_rijtuig.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170906_161758_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20170906_161758_1.jpg)
De stroomafname in het draaistel
Deze foto is eerder getoond bij de ombouw van de Plan E-rijtuigen, maar is bij de Franse wagons hetzelfde.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20171016_101735.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20171016_101735.jpg)
De binnenverlichting

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20171016_101759.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20171016_101759.jpg)
De sluitverlichting
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 26 november 2017, 15:32:55
Na een drukke periode met tuinwerkzaamheden en een korte vakantie weer aan het werk met de Cranicher Altbahn.
Tijdens de vakantie zijn 100 zittende reizigers eindelijk aangekomen uit China. Deze zijn schaal 1:100, maar dat is geen probleem. Ook zijn ze kwalitatief niet te vergelijken met echte Preisers; daar is de prijs ook wel naar.
Zij vormen de inzittenden van de vijf personenrijtuigen.
Het ziet er gelijk 'gevulder' uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20171126_152704a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20171126_152704a.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 26 november 2017, 16:04:33
Hoi Arjen,

Zien er prima uit, je nieuwe reizigers. Maare, hebben ze meteen maar rijst op de vloerbedekking gestrooid?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 26 november 2017, 16:15:53
Bij jou een discotrein, bij mij een Reis(e)zug.  :D

Maar zonder gekkigheid: de Limarijtuigen waren zonder interieur en verlichting. Ik heb ze 'aangekleed' en de vloer van plakfolie voorzien.
Dat maakt het licht ook iets warmer van kleur en het reflecteert een beetje.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 08 december 2017, 17:33:43
Het heeft wat moeite (en onwelvoeglijke woorden) gekost, maar het is gelukt: de frontverlichting en knipperlicht bij de rangeerloc.
De beide koplampen zijn SMD-ledjes 0805 warmwit. Het knipperlicht is een rode 2mm knipperled. Met behulp van een gelijkrichter en een elco plus twee voorschakelweerstanden van 1k Ohm is het geheel werkend.
Ik ben nog niet helemaal tevreden, maar de eerste test ziet er goed uit.

https://www.youtube.com/v/k1N-qrybdSw
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 12 januari 2018, 20:01:43
In een ander draadje heb ik een vraag gesteld over de frontverlichting van rangeerlocs (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,75838.msg3221778999.html).
De antwoorden waren tweeledig: zowel 1 lamp aan beide zijden als A-verlichting aan beide zijden schijnt voor te komen.
Voor mij een reden om in eerste instantie mijn oude O&K-loc te voorzien van de éénlamp-versie met een rood knipperlicht. (Zie een eerder bericht in dit draadje.)
Via eBay kon ik echter voor een paar euro nog zo'n O&K-loc op de kop tikken. Dit was een nieuwere versie met vaste ballastblokken.
En deze heb ik nu voorzien van A-verlichting aan beide zijden. Deze rangeerloc mag dus in de toekomst ook op de 'grote baan' komen.
Zo heb ik toch een Salomonsoordeel kunnen vellen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20180112_185249541.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 12 januari 2018, 20:29:57
Mooi die verlichting in de O&K lok. Dat zal wel lastig zijn geweest. Heb je de loden gewichtjes moeten vijlen?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 12 januari 2018, 20:51:09
Hallo Arjen:

Gebruik je 3 LEDs aan elke zijde, of 1 LED met een lichtgeleider?

Ik heb vroeger namelijk in zo´n lok een enkel gloeilampje ingebouwd, met een plexiglas lichtgeleider. Inderdaad moest er een stuk lood af. Nu zit ik te denken hoe ik dat met LEDs ga doen.

Als je een foto van het binnenwerk kunt nemen, houd ik me aanbevolen.

Groeten,

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 12 januari 2018, 21:05:02
Het oude lokje had loden ballastgewichten die uitneembaar waren. Van die blokjes heb ik een klein hoekje afgezaagd.
Bij het nieuwere (eBay) lokje zijn de gewichten geïntegreerd in het frame. Daar heb ik niets aan gedaan.
Voor de verlichting heb ik, na veel getob, uiteindelijk aan iedere zijde 3 SMD-ledjes 0603 met dunne koperdraadjes gebruikt. Deze draadjes kon ik om de ballastgewichten leiden.

Overigens zijn er nog meer verschillen tussen beide versies. De jongere versie heeft steekbuffers i.p.v. schroefbuffers.
De railgeleiders zijn ook vast aan het motorframe en de zwartgele hekjes zijn helemaal vlak, waardoor zij niet fungeren als klem tussen het frame en de plastic ombouw. Alles bij elkaar is de nieuwe versie, volgens mij, minder degelijk.

@Joost: Ik ben blij dat alles nu dicht is en functioneert. Dat was namelijk een hele bevalling.
Ik heb aan beide zijden 3 ledjes in serie geplaatst  en deze 2 series gezamenlijk via een 1K-weerstand, een elco en gelijkrichter verbonden met de motor.
De componenten heb ik weggewerkt in de ruimte tussen een ballastgewicht en de motor. Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben geweest.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 12 januari 2018, 21:27:43
Arjen: Bedankt voor de uitleg  (y)

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 14 april 2018, 13:03:52
De afgelopen maanden had ik weinig lust om aan mijn baan te werken, maar na ontvangst van spulletjes uit China ben ik toch weer begonnen.
Deze keer heb ik een relaisschakeling gemaakt bij station Cranich CS. Het idee is dat een vertrekkende trein het inrijwissel in de juiste stand zet en bij aankomst het uitrijwissel omzet. De wachtende trein kan dan (eventueel met een wachttijd) vertrekken.
Hiervoor heb ik een vierkanaals monostabiel relais gebruikt die aangestuurd wordt door vier reedcontacten. De voeding komt van de 14V AC-uitgang van de FLM-trafo. Deze spanning wordt gelijkgericht met een bruggelijkrichter en daarna met een spanningsregelaar teruggebracht tot 5V DC. Om de juiste ingangsspanning te meten heb ik een kleine digitale voltmeter in de schakeling opgenomen.

Bijgaand een filmpje.
https://www.youtube.com/v/csXrSY5qLGE
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joop_L op 14 april 2018, 17:52:45
De schakelingen is netjes zo, alleen de seinbeelden kloppen nog niet Arjen52.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 14 april 2018, 18:00:41
Dat weet ik, maar de seinen zijn (zoals bij deze analoge FLM-retrobaan gebruikelijk) gekoppeld aan het wissel.
Dus het rijspoor krijgt groen licht en het andere spoor rood licht.
Voor mij ook een mooie verklikker van de wisselstand.
Wellicht verander ik dat ooit nog eens.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joop_L op 14 april 2018, 18:11:22
Duidelijk!  (y)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 14 april 2018, 18:33:31
Dat werkt prima zo. Mooi dat je weer met je baan bezig bent.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 14 april 2018, 19:18:22
Dank je Hans.
Scenery bouwen is niet zo mijn ding, maar ik zal nu toch weer aan het station verder gaan.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 17 september 2018, 20:58:46
Zo, de zon gaat weer vroeg naar bed en dat betekent dat ik weer vaker in de kelder ben te vinden.
De afgelopen dagen begonnen met de bouw van perron 1 van station Cranich Centraal.
Ik probeer zoveel mogelijk van goedkope materialen het station te bouwen.
De verlichting is van de winkel met de zes blauwe letters á € 1,49 per strip. Het meeste hout is resthout en veel scenery komt van onder te tafels in Houten of uit China. Alleen de trap en de perronkanten komen nieuw uit de modelspoorwinkel.
Even een paar foto's van de bouwvorderingen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20180917_192245820_BURST000_COVER_TOP.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20180917_192245820_BURST000_COVER_TOP.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20180917_192421582.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20180917_192421582.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: tijgernootje op 18 september 2018, 13:52:33
Waarom staat die vent met zn kop tegen de kaartautomaat te bonken ?
En waar is de verlichting,ik zie m nie  ::)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 18 september 2018, 15:02:49
Gelukkig komt vernieling niet voor in het Cranicher woordenboek. Die vent staat nog een stukje van de automaat, maar hij is verwonderd over al die nieuwigheid. Tot voor kort kocht je je kaartje gewoon bij de conducteur  :D.

De verlichting is nog niet zichtbaar. Het station wordt overdekt en krijgt een afneembaar gesloten dak. Daarin zit ook de verlichting verwerkt in de vorm van twee ledstrips boven de perrons. Dit dak wordt pas als laatste gemonteerd.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 19 september 2018, 06:35:22
Mooi die trapopgang. Eigen product?  :)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 19 september 2018, 07:11:08
Nee Hans, of je moet bedoelen dat ik een bouwpakketje in elkaar gezet heb. Ik ben (helaas) niet zo handig.
Deze trap is van Peco (https://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Peco/41-4-0-70933-004010-0-0-0-0-0-0-grp-nl-p-0/ein_produkt.html). Het is een setje van twee, het tweede perron (spoor 2 / 3) heeft er ook één.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 19 september 2018, 08:48:08
Hi Arjen,

Bedankt voor de info. Ik heb voor Lenzkirch ook zo’n trapopgang nodig.

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 19 september 2018, 09:13:19
Het zal toch niet gebeuren dat ze in Cranich de trap afgaan en in Lenzkirch weer boven komen. 😁
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 19 september 2018, 12:10:46
Met de TARDIS in de tunnel gaat dat wel lukken:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/C38C758F-4FA5-4721-A574-6074EBE5D6A4.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/C38C758F-4FA5-4721-A574-6074EBE5D6A4.jpeg)

Kijk jij even of die daar staat?

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 19 september 2018, 16:23:40
Helaas staat hij er niet. :(
Maar wat niet is, kan nog komen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 14 oktober 2018, 21:00:35
Het bestuur van de Freunden der Cranicher Museumsbahn eV is in feeststemming.
Vandaag is het contract getekend voor de aankoop van een VT98/VS98 Schienenbus.
Hoewel de levering nog even op zich laat wachten, wordt door het enige bestuurslid toch alvast het glas geheven. 🍷
Binnenkort volgen foto's.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 14 oktober 2018, 21:15:22
De colombiaanse Freunden wachten met spanning op de foto´s. En hopen dat als het bestuurslid zijn glas geledigd heeft, zijn handen niet te veel trillen, want dan worden de foto´s niet scherp  (y)

Groeten,

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 14 oktober 2018, 21:24:09
 ;D
Even geduld a.u.b. De levering staat gepland op a.s. vrijdag.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 19 oktober 2018, 16:26:16
Het lijkt de Fyra (https://www.deingenieur.nl/artikel/de-fyra-had-vijf-jaar-vertraging) wel.
Ik krijg een bericht dat de levering van de Schienenbus helaas vertraagd is.  :'(
De foto's zullen dus even op zich laten wachten.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 23 oktober 2018, 15:30:27
Het (eenmans) bestuur van de museumbaan in Cranich kan vol trots de nieuwe aanwinst tonen: een FLM 4400 Schienenbus.
Het treinstel reed een eerste rondje met de nodige knars- en schuurgeluiden. Een behandeling in de werkplaats van het museum heeft dit opgelost en nu rijdt zij zoemend rond.
Het enige (minor) euvel is het ontbreken van het veertje bij één van de koppelingen, maar dat los ik wel op.
De front- en sluitverlichting functioneert, maar er is geen binnenverlichting. Dat is een leuk klusje voor de komende winter.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20181023_143133016.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20181023_143133016.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20181023_143156535.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20181023_143156535.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 04 november 2018, 18:08:54
Na de aanschaf van een railbus voor de museumbaan is de aansturing van deze museumbaan onder handen genomen.
Samengevat komt het er op neer dat bij vertrek van een trein uit Cranich Centraal, allereerst het vertreksein H11 weer op onveilig gezet en vervolgens het vertreksein H15 van de halte op veilig. De trein die op de halte wacht, vertrekt nu en zal het vertreksein H15 weer op onveilig zetten. De toegangswissel W13A wordt ook in de juiste richting gezet en na passeren weer in de doorgaande stand. Deze schakelingen gebeuren met reedcontacten en een relais.

https://www.youtube.com/v/OpqkZfW6V9M
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 04 november 2018, 19:14:27
Dat gaat goed met de schakelingen.
Ik heb je layout van post 59 erbij gepakt om de seinen en wissels te kunnen volgen.
Het is 1 cyclus, beginnend bij Sein H11? En de wissels W10 en W17 zijn ook in de cyclus opgenomen?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 04 november 2018, 20:42:44
Inderdaad Hans, je hebt de juiste rijweg beschreven.
Maar jouw reactie geeft wel aan dat het handig is om (een deel van) de plattegrond weer te geven.
De museumbaan start vanaf Cranich Centraal spoor 1 bij H11 en rijdt eerst over het (donkerblauwe) hoofdspoor en vanaf W13A een eigen route (lichtblauw).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20181104_203401.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 04 november 2018, 20:56:23
Ha, bedankt voor de toelichting,  (y)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 21 november 2018, 14:02:43
In een ander draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=85987.0.html) heb ik weergegeven op welke wijze ik een wissel via reedcontacten en relais 'automatisch' bedien.
Hieronder staat het schema van de wisselsturing, welke parallel is aan de handmatige bediening via een schakelaar.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wisselschakeling-met-reed-en-relais_1.png) .
Om de 14V wisselspanning van de FLM-trafo om te zetten in 5V gelijkspanning maak ik gebruik van een gelijkrichter en een regelbare DC-DC stepdown converter.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DC-DC-Stepdownconverter-gelijkrichter_3.png)
De voeding van de relais kan ik uitschakelen, zodat de 'automatische' werking niet meer functioneert.

Gisteren begonnen met een test voor het aanbrengen van ballast met een Proses Gleisschotterverteiler.
Ik ben nog niet helemaal tevreden, maar het eerste begin is er.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20181121_134212866.jpg)
Kijk niet naar de vochtplekken, op de echte baan ligt er nog een laag blauwe plaat tussen.

Het hekje is een probeersel van cocktailprikkers en schellendraad.

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 12 december 2018, 20:30:43
Ik heb weer even tijd gehad om aan de Cranicher Altbahn te werken.
De opbouw van station Cranich Centraal gaat langzaam verder. Met spulletjes uit Houten wordt de aankleding steeds completer, maar klaar is het allerminst.
Om van het perron tussen de secties 10.05 (spoor 2) en 20.07/20.08 (spoor 3) naar het hoofdgebouw te komen moet spoor 1 (na wissel W10) overgestoken worden. Daarvoor ga ik zelf een doorgang van stelconplaten en een overweg met een AKI maken.
Van zo'n 50 jaar geleden had ik nog een Kibri 2730 + 2750 knipperlichtinstallatie liggen met gloeilampen en een bimetaal. Dat moest anders.
De gloeilampen heb ik vervangen door warmwitte LEDs.
Voor het bimetaal heb ik eerst in de BNLS-encyclopedie gekeken. De daar aangedragen oplossingen waren voor mij een brug te ver. Via het internet kwam ik terecht bij een YouTube-filmpje (https://youtu.be/QqD1b5rQjnA) met een oplossing die wel aansloot bij mijn capaciteiten.

Eerst maar eens een proefopstelling gemaakt, met onderstaand schema.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipperlicht.png)

En hier een filmpje van de proefopstelling.

https://www.youtube.com/v/ueBo6hCqQ2Y

De voeding vindt weer plaats met een stepdown-converter, maar nu ingesteld op 10V DC. (Zie vorig bericht)

Binnenkort alles netjes maken. Dan zal ik het eindresultaat tonen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: eemstede op 12 december 2018, 23:04:54
Ach ja, de ouderwetse Kibri-knipperlichten + relais.
Kun je die  sokkels er niet afhalen? Deze zijn nogal, eh lomp.
En op de beurs zijn ook wel kleinere exemplaren te vinden (maar ja, dan moet je weer wachten tot januari...)


Gr. Frank.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 12 december 2018, 23:29:26
Dat weghalen van het grijze "fundament" is inderdaad een optie. Één van die grijze blokken is zelfs al een beetje gesmolten door het gloeilampje  :).
De LEDjes verstop ik dan in de grondplaat.
Bedankt voor de suggestie.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Romavami op 16 december 2018, 22:19:41
Hallo Arjen,

goed bezig. Mooi om te zien hoe je de eenvoudige elektronica combineert met een analoge FLM baan.
Ik blijf meelezen.

Groetjes, Rob
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 16 december 2018, 22:35:08
Hoi Rob,

Ik probeer als leek steeds wat nieuws te leren en andere niet-deskundige, maar wel enthousiaste modelspoorders op eenvoudige ideetjes te brengen.
Overigens merk ik wel dat een 1K uF elco iets te veel is. Het duurt even voordat de LEDjes gaan knipperen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 16 december 2018, 23:05:29
Arjen:

Muchas gracias! Weer wat nieuws geleerd  (y)

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 16 december 2018, 23:11:44
Ik ga een dezer dagen nog wat experimenteren met  een andere elco en andere spanning. Wellicht gaat het knipperen dan beter/sneller.
Mocht dat zo zijn, dan volgt hier een update met aangepast schema.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 17 december 2018, 20:06:15
Omdat ik nog niet tevreden was met het 'knipperresultaat', mede door een slecht regelbare voeding en een te zware elco, ben ik aan het zoeken geweest naar de meest optimale instellingen.
Uiteindelijk heb ik de elco vervangen door een exemplaar van 470 uF en de voeding ingesteld op 20V DC.
Het knipperen gaat nu veel gelijkmatiger en het opstarten van de elco gaat sneller.

Hieronder het aangepaste schakeldiagram (ter vervanging van het diagram uit reactie #144).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/AKI_1.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/AKI_1.png)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 21 december 2018, 16:38:01
Nadat alle materialen binnen waren ben ik begonnen aan het maken van de definitieve versie van de AKI.
Op advies van een forumgenoot heb ik de voet verwijderd, maar dat had als gevolg dat de in de testopstelling gebruikte 5 mm ledjes niet toegepast konden worden. De oplossing was het gebruik van warmwitte 0603 SMD-ledjes, waarbij de voeding teruggeschroefd werd naar 17V DC
Tevens bleek dat de schakelschema een storende fout bevatte: de transistor stond verkeerd getekend.

Het definitieve schema ziet er als volgt uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/AKI_2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/AKI_2.png)

En hier een filmpje van de knipperende AKI's.
https://www.youtube.com/v/5WEcz_YIp3w
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: gvandersel op 27 december 2018, 15:01:40
Ah,

Je laat de transistor als zenerdiode werken. Dat verklaard.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 27 december 2018, 15:09:10
@Gerard: ik ben een leek op elektronica-gebied.
Deze schakeling stond op internet en heb wat zitten "spelen" met weerstanden,  voltages en elco's tot ik het gewenste resultaat kreeg.
Wat een zenerdiode is moet ik nog eens uitzoeken.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: gvandersel op 27 december 2018, 16:19:19
Oke kleinlesje elektronica:
Zenerdiode stabiliseert een spanning op zijn zenerspanning door te gaan geleiden.
Je kunt het het beste vergelijken met een bak met een overstort erin.
Als je de bak vol laat lopen, dab stopt het op een gegeven moment, doordat de overstort het teveel aan water afvoert.
Dat doet een zener ook. Het teveel aan spanning laat de zener diode afvloeien naar 0 volt.
Handig ding, omdat onder de zenerspanning er niets gebeurt.

groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 27 december 2018, 16:26:08
Dank voor de uitleg!
Van de uitleg in Wikipedia snapte ik niets.
Misschien schaf ik er een paar aan om te fröbelen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 12 januari 2019, 17:12:04
Gisteren is de Lima/Hema NS 1220 in de Bahnbetriebswerk van de Cranicher Altbahn geweest.
De oude ankermotor liep niet lekker en maakte veel lawaai.
Via een forumgenoot kwam ik terecht op deze website: http://www.diesel-trains.co.uk (http://www.diesel-trains.co.uk).
Een CoCo-motortje besteld en gisteren ingebouwd. Dat ging probleemloos.
Omdat dit een torquemotor is gedraagt de loc zich nu heel anders. Bij een lage spanning rijdt zij rustig weg en het afremmen gaat ook veel "vloeiender". Het knarsende en schurende geluid van de loc is nu gewijzigd in een zoemend geluid.
Gevolg is wel dat ik de stopsecties bij de seinen en het station heb moeten verlengen, anders schoot de loc door het sein heen.
Ook de FLM Aufenhaltsschalter moest opnieuw ingesteld worden en van een extra weerstand van 15 Ohm worden voorzien om ongewenst "kruipen" te voorkomen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 15 januari 2019, 16:33:34
Een klusje dat al lang op mijn to-do-list staat is eindelijk aangepakt.
De museumloc FLM 1304 moest frontverlichting krijgen. Wat een gepiel was dit, met warmwitte 0603 smd LEDjes, weerstand en een diode.
Oorspronkelijk was het plan ook een elco in te bouwen, maar daarvoor bleek de ruimte te beperkt.
De LEDjes zijn aangetipt met goudkleurige gel om het licht meer een gele uitstraling te geven. Morgen nog een extra druppeltje Kristal Klear om de "lenzen" mooi bol te krijgen.
Gelijk is een deel van de raampjes van een venster voorzien en heeft de loc een echte (tweedehands) Lokführer gekregen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190115_155916819_BURST000_COVER.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190115_155916819_BURST000_COVER.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190115_161747.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190115_161747.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 06 maart 2019, 11:43:33
Naar aanleiding van een opmerking van een bekende ben ik de afgelopen weken gaan nadenken over de verdere "versiering" van mijn FLM 1304.
Via eBay heb ik een setje koppelingen en remslangen van Liliput gekocht plus een potje Revell rode verf.
Nu is verven sowieso al geen hobby voor mij, maar op h0-schaal vind ik het helemaal een crime.
Dus eerst maar eens wat geoefend op mijn sloopexemplaar.
Vervolgens heb ik de gok gewaagd, met een redelijk resultaat (al zeg ik het zelf).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190306_111155544.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Romavami op 17 maart 2019, 12:44:41
Hij gaat goed Arjen,

groeten, Rob
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 17 maart 2019, 14:03:05
Ach, ik knutsel maar wat.
Nog een beter plaatje:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190306_130341149.jpg)

Ben nu bij tijden wijle bezig om infrarood lichtsluisjes i.c.m. met een vertragingsrelais te maken voor de AKI. Maar mijn Chinese leverancier is een beetje traag.
Over een paar weken zal ik een verslagje schrijven.
Gaat jouw baan ook vooruit?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: eemstede op 17 maart 2019, 14:55:32
ja, het is echt knutselweer, ook in Kranenburg waarschijnlijk.
Het nadeel van detailfoto's is, dat je heel veel ziet; bewerk je de koplampen nog, bijv. door glad te schuren/vijlen ?


Gr. Frank.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 17 maart 2019, 15:55:51
Daar heb ik inderdaad aan gedacht, maar ik ben bang dat ik "van de regen in de drup" verzeil. Wel passend deze weken  :)
Dus ik wacht daar maar even mee.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 18 maart 2019, 00:01:53
Arjen: Dat is een mooie bufferbalk geworden!

Dat is het leuke van de 1304: Omdat hij "af fabriek" bijna geen details heeft, kun je er van alles aanknutselen, en van alles wordt ie beter  (y)

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 18 maart 2019, 10:51:21
Bedankt Joost.
Dit was mijn eerste serieuze schilder- en opknappoging van een loc.
Gelukkig kon ik eerst oefenen op een sloopexemplaar, zodat ik het daar verkeerd kon doen zonder gevolgen voor de echte loc.
Ik heb nu de smaak te pakken.  ;)
Maar eerst de AKI-schakeling afmaken.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 18 maart 2019, 19:45:03
Zoals eerder gemeld ben ik met (grote) tussenpozen bezig met de AKI bij station Cranich Centraal.
Deze overgang zal alleen voor dienstgebruik bestemd zijn.
Voor de bediening van de knipperlichten heb ik gekozen voor een instelbare vertragingsrelais met een Ne555. Deze zal worden geschakeld met infraroodsensoren tussen de bielzen direct na het vertreksein van beide perronsporen (10.05 en 11.05).
Hiervoor maak in gebruik van dit schema:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipperlicht-met-vertraging-AKI.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190318_134456306.jpg)
De TCRT5000 infraroodsensor tussen de bielzen.

De vertragingsrelais staat ingesteld op 5 seconden AAN. Om te voorkomen dat de AKI dooft wanneer er nog een trein op de overweg staat, komt er nog een IR-sensor ter hoogte van de overweg. Deze zal worden ingebouwd in een baanwachtershuisje. Maar daarvoor moet ik wachten op de spulletjes van mijn Chinese leverancier.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 12 september 2019, 20:17:11
De zomerbouwvakvakantie (schaal 1:87) is weer bijna voorbij. En nu de avonden minder uitnodigen voor een praatje, hapje en drankje in de tuin, ben ik maar weer eens gaan sleutelen aan de spoorbaan.
Voor de vakantie was ik begonnen met een AKI-installatie op basis van een oude Kibriset 2750 met bimetaal (Blinker-Thermostat) 2730.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kibri-2750-2730.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Kibri-2750-2730.jpg)

De eerder gebouwde schakeling functioneerde wel, maar bleek storingsgevoelig. Met name de transistor gaf tweemaal de geest. Dit zal waarschijnlijk het gevolg zijn van de relatief hoge spanning van 17V DC. Tijd voor een alternatief dus.
In mijn elektronicadoos had ik nog een rode knipperled (van het knipperlicht van de rangeerloc).
Door deze in serie te plaatsen met de ledjes van de AKI's ontstond er een simpele knipperschakeling. In zo'n opstelling blijven de SMD-ledjes een klein beetje gloeien als de knipperled uit staat (deze blijft dan immers een klein stroompje doorlaten), maar dat is juist redelijk realistisch.

Via het draadje van Ed (Thai-Bundesbahn) (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=58461.msg3222046155#msg3222046155) kwam ik op het idee om vanaf het perron (spoor 2/3) een overweg te maken met stelconplaten. Voor deze platen heb ik Vector board (https://www.rc-point.nl/index.php?item=graupner-13300_2_0-vector-boards-2_0-mm-1000x300mm-1st&action=article&group_id=20000476&aid=73797&lang=nl) gebruikt. Deze is vervuild met zwarte waterverf en bruin pastelkrijt. Een hekje is gemaakt van cocktailprikkers waarin ik gaatjes van 1 mm heb geboord en met bruine waterverf heb behandeld. De metalen stang is rvs rondstaf (1 mm). Het onkruid is Faller strooisel 710 uit de oude doos.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190912_192757059.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190912_192757059.jpg)


Tussen de rails heb ik van een rooster gemaakt van strookjes hout van een ijslolliestokje.

Het (voorlopige) resultaat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190912_163351390.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190912_163351390.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190912_192943025.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190912_192943025.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 12 september 2019, 23:15:50
Hallo Arjen, leuk om weer wat van je baan te zien.

Mooi gedaan en het blijft retro  (y)

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 12 september 2019, 23:22:51
Ja, inderdaad retro, maar wel gecombineerd met moderne technieken. Bijv.: die andreaskruizen hadden vroeger 14V gloeilampjes, nu LEDs.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 05 oktober 2019, 21:26:49
Mijn eerste zelfgebouwde stukje scenery is een feit. De afgelopen weken heel wat uurtjes besteed aan de bouw van een bagageafhandeling met een overweg voorzien van een AKI. (Zie hiervoor eerder bericht.)
Voor de bouw van dit bouwwerkje heb ik gebruik gemaakt van afvalmateriaal en oud spul uit mijn jeugdtijd.
Het lage hekwerk is gemaakt van cocktailprikkers en rvs-draad. Het hoge hekwerk van spijkers, knoflooknetje en rvs-draad. Voor de betonplaten heb ik, zoals eerder gemeld, Vector-board gebruikt.
De lantarenpaal (met gloeilampjes) stamt uit de jaren '60. Veel te grof, maar zeer geschikt voor mijn retrobaan.  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190927_121156309_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190927_121156309_2.jpg)
Knoflooknetje

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190928_130754738.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20190928_130754738.jpg)
Hoge hek wordt gemaakt

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191005_192506723.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191005_192506723.jpg)
Het eindresultaat

Op YouTube staat een filmpje waar de AKI werkend te zien is: https://www.youtube.com/v/T3E5bzJ3KAs
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 06 oktober 2019, 02:32:03
Mooi gemaakt Arjen.
Ik heb hier ook zo’n setje AKI’s liggen. Had daarbij niet het idee dat er nog zoveel componenten nodi zijn voor het functioneren.

Die overweg ziet er leuk uit.
Maar die schroeven in het spoor, blijft dat zo?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 06 oktober 2019, 08:44:03
Hi Hans, de ombouw van de AKI was inderdaad een langdurig leerproces.  :D
Maar ik wilde zelf iets bouwen in plaats van een kant-en-klare oplossing kopen. Iets met "uitdaging" of zo.
Die grote schroeven worden/zijn vervangen. Omdat ik de echte FLM-schroefjes te prijzig vind, gebruik ik meubelbeslagschroefjes (https://partsandpieces.nl/beslag-schroefje-gepat-2x14-200st). En binnenkort ga ik beginnen met het aanbrengen van het eerste stukje railbedding.
Het idee van het knoflooknetje kwam van mijn vrouw, nadat ik diverse opties had onderzocht, die niet het gewenste resultaat opleverden.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 07 oktober 2019, 03:19:53
Hallo Arjen:

Erg mooi gedaan, en leuk dat je allerlei beschikbaar materiaal gebruikt en niet afhankelijk bent van (dure?) modelbouw winkels. Wat dat betreft ben je al klaar om naar de tropen te komen  (y)

Groeten,

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 oktober 2019, 07:30:15
Bedankt Joost. Inderdaad probeer ik, als echte Hollander (of moet ik zeggen: inwoner van The Netherlands   ;) ) op de centjes te letten. Alles nieuw kopen is niet zo uitdagend en vaak prijzig.

Gisteren ben ik begonnen om alle schakelelementen van de AKI te monteren. Daarvoor gebruik ik een strook gaatjesboard en tiewraps. Als alles klaar is zal ik een foto plaatsen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Romavami op 07 oktober 2019, 13:58:31
Hallo Arjen,

die AKI is goed geslaagd en echt wel iets om na te bouwen. Dat ga ik van de winter doen.

Groeten, Rob
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 oktober 2019, 14:18:01
Hé Rob, bedankt voor je compliment.
Als je zover bent dan kan ik je alles wel "live" laten zien.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 07 oktober 2019, 16:09:49
Nou nog een Colombiaanse AKI, te weten een agent die midden op de kruising met een rode vlag zwaait  ;D ;D

Uiteraard automatisch en bewegend.

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 oktober 2019, 16:17:58
Je bedoelt zeker deze Preiser (http://www.modeltrein-paradise.be/shop/product_info.php?products_id=13609&osCsid=666abf82be67ff0344f4c6af6e942b72).
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 07 oktober 2019, 16:19:57
Ja! Die kende ik niet...

Moet nog wel wat geweatherd worden  ;D ;D

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 10 oktober 2019, 16:25:56
Gisteren ben ik begonnen om alle schakelelementen van de AKI te monteren. Daarvoor gebruik ik een strook gaatjesboard en tiewraps. Als alles klaar is zal ik een foto plaatsen.
Zoals beloofd:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191009_153113854_compress39.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191009_153113854_compress39.jpg)

Zeker niet zo professioneel als bij menig ander forumlid, maar wel functioneel.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 27 november 2019, 21:25:09
De afgelopen weken heb ik weinig aan de Cranicher Altbahn gewerkt.
De meeste tijd heb ik besteed aan het ballasten van de stationssporen. Een moeizame klus, zeker bij wissels en (reed)contacten.
Als ik hier wat mee gevorderd ben, zal ik foto's plaatsen.

Een andere 'ergenis' is de zichtbaarheid van de klemcontacten bij de wissels. Speurwerk op het wereldwijde web leidde niet naar een handzame en eenvoudige oplossing.
Dus dan maar zelf aan de slag. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van Auhagen 52418 (houtnerf muurplaat), styreenplaat, foamboard en een schuursponsje (idee van een forumlid). Voorwaarde is dat de afdekking afneembaar moet zijn, zodat ik later eenvoudig bij de klemmen kan komen.
Onderstaande drie foto's geven een indruk van het resultaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191127_201353563_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191127_201353563_1.jpg)
De aansluitklemmen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191127_203024149.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191127_203024149.jpg)
Het afdekkapje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191127_203232598.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191127_203232598.jpg)
Het eindresultaat: een afneembaar afdekkapje over de aansluitklemmen.

Nog een vraag: heeft iemand nog andere eenvoudige ideeën om zulke aansluitklemmen weg te werken? Voorwaarde is wel dat ik makkelijk bij de klemmen moet kunnen komen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 27 november 2019, 23:26:26
Netjes weggewerkt die klemmen.
Zoiets moet ik ook gaan doen.
Op de site "langs de rails" van Nico Spilt, kun je wat voorbeelden zien van b.v. bakken voor treinbeïnvloeding direct naast de spoorstaaf.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 28 november 2019, 02:52:16
Mooi, snel en goedkoop  (y)
Dat is het soort oplossing dat ik leuk vind.

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 28 november 2019, 08:40:00
Hallo Hans en Joost, bedankt voor jullie reactie.  (y)
Ik ben niet zo'n deskundige op het gebied van scenerybouw, maar ik zal binnenkort een tweede variant proberen te bouwen o.b.v. de genoemde schakelbakken langs de rails.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 28 november 2019, 15:12:46
Hallo Arjen:

even een tip... persoonlijk vind ik styreenplaten met houtnerf een beetje overkill. Tegels, dakpannen enz. zijn inderdaad moeilijk te zelfbouwen, maar houten planken zien er m.i. goed genoeg uit als je ze uit stukjes balsa, luciferstokjes of dergelijke houtresten maakt.
Dan wel, als je die Auhagen plaatjes al thuis hebt liggen, dan natuurlijk gebruiken.

Ik zie uit naar verdere vorderingen!

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 28 november 2019, 16:40:36
Hoi Joost, die Auhagen houtnerf muurplaat is inderdaad erg grof en dik, daardoor moeilijk te bewerken. Ik had echter zo'n plaatje van Auhagen liggen, bedoeld als overweg. Dat ging niet door omdat de geplande overweg in een bocht ligt. Dat heb ik toen opgelost met houten ijslolliestokjes die in in dunne reepjes gesneden heb.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: tijgernootje op 29 november 2019, 11:56:44
Luciferstokjes kleuren ,op lengte maken,en vervolgens aan elkaar lijmen met houtlijm doet t ook prima.
Het is wat gepiel,had t op m'n 1ste baan in opbouw ook gedaan en dat zag er (vond ik) goed uit  ;)
Bovendien een groot verpakking normale lucifers kost niks en is gelijk een goede voorraad voor andere projecten  ;D
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 29 november 2019, 13:08:02
@tijgernootje: bedankt voor je idee.
Ik zal eerst lucifers moeten kopen, want die hebben we op dit moment niet in huis.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 29 november 2019, 13:47:31
Ik zal eerst lucifers moeten kopen, want die hebben we op dit moment niet in huis.

 ;D ;D  Dan is het inderdaad slimmer om maar te beginnen met de Auhagen platen die je wél in huis hebt  (y)

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 02 december 2019, 19:42:54
In aanvulling op mijn 'oplossing' voor de camouflage van contactklemmen bij wissels heb ik voor de meegebogen wissels een andere aanpak uitgewerkt.
Bij deze wissels zit het schakelmechanisme in de (krappe) binnenboog. De afdekking mag dus niet te hoog zijn, anders schuren/botsen de lange (personen-)wagons tegen de afdekking.
Eerst heb ik de contactklemmen afgedekt met huishoudfolie, waarna ik met papier-maché een afdekking heb gevormd. Na droging is het huishoudfolie van het papier-maché verwijderd en is de afdekking op maat gemaakt. Vervolgens bruin geschilderd en fijn gezeefd zand op de 'hoop' gelijmd.
Nu liggen de aansluitklemmen keurig onder een zandhoop.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191202_191301494.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191202_191301494.jpg)
De situatie voor de aanpassing ...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191202_191323094_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191202_191323094_1.jpg)
... en na de aanpassing.

Voor een tweede meegebogen wissel wil ik een soortgelijke oplossing uitwerken, maar dan met gras.

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 06 december 2019, 20:02:33
De ballastwerkzaamheden vorderen gestaag.
Hier wat foto's van de werkzaamheden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191206_194246802.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191206_194246802.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191206_194308352.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191206_194308352.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191206_194409350.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191206_194409350.jpg)
De kabelgoten zijn gemaakt van grijs geverfde styreen C-profielen.

Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Noordernet op 06 december 2019, 22:43:36
Hoi Arjen,

Ik ben benieuwd naar je ballast. Wat gebruik je daarvoor?
Overigens vind ik het leuk wat je maakt.

Wolter
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 december 2019, 09:36:15
Hallo Wolter, de ballast heb ik bij Gleisschotterschmiede (http://gleisschotterschmiede.de/) gekocht. Het is gezeefd en stofvrij kwarts: Gleisschotter Spur H0 beige bis roetlich/braun 0,5 - 1,0 mm Körnung.
Op zich redelijk goedkoop, maar de transportkosten zijn relatief hoog door het gewicht.
Bij de bouwmarkt heb ik nu schoon metselzand gekocht en dat laten drogen en gezeefd met een keukenzeef. Dit is iets lichter van kleur en fijner van korrel. De afdekking bij de meegebogen wissel is hiermee behandeld (zie post #190 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67103.msg3222072250#msg3222072250)) en daarmee wil ik de rest van de baan (buiten het station) behandelen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Noordernet op 07 december 2019, 09:51:39
Hallo Arjen,

Dank voor je antwoord. Ik vind het meestal leuk om te zien welke oplossingen bouwers gebruiken. De ballast van de Gleisschotterschmiede ziet er goed uit, maar allerlei soorten bouwmarktzand doen het inderdaad prima. Zo vond ik die afdekking van de schakelcontacten heel overtuigend.

Wolter
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 december 2019, 10:10:52
Bedankt voor het compliment  (y)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 13 december 2019, 16:20:06
In januari 2019 heb ik de Lima/HEMA NS 1220 van een torquemotor voorzien (KLIK (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67103.msg3222003270#msg3222003270)). Daarmee rijdt de loc een stuk beter en is ook nauwkeuriger te regelen.
Toch stuitte ik op een probleem. Met de oude rondmotor wachtte de loc bij het station ongeveer 30 seconden. Daarvoor gebruikte ik een FLM Aufenthaltschalter 6953 (https://www.mobadaten.info/wiki/FLM_6953_Aufenthalts-Schalter).
Na de inbouw van de nieuwe motor bleek dat de lekstroom door deze bimetaalschakeling voldoende was om de loc (langzaam) door de stopsectie te laten rijden. De gemelde oplossing met een weerstandje van 15 Ohm bleek niet meer te functioneren nadat ik de rails een poetsbeurt had gegeven. Voor de passagiers betekende dat dus niet meer rustig uit- en instappen, maar uit- en inspringen.  :)
Dat vroeg om een oplossing en die heb ik gevonden door een soortgelijke schakeling als bij de AKI (KLIK (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67103.msg3222021153#msg3222021153)), met dit verschil dat nu het relais NC (normal closed) is, dus er spanning op de stopsectie staat. Passeert de trein, even voor het inrijden van het station, een IR-sensor dan trekt het relais aan en de stopsectie wordt stroomloos met als gevolg dat de loc stopt. Na ongeveer 30 seconden valt het relais weer af en rijdt de trein weg (als het uitrijsein op groen staat). Door het toevoegen van een weerstand in de voeding van de stopsectie rijdt de loc niet gelijk full speed weg, maar komt in twee stappen op gang.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 14 december 2019, 12:27:22
Schokkend nieuws in de krant van vanochtend:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191214-Cranicher-Nachrichten.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20191214-Cranicher-Nachrichten.jpg)

Bijzonderheid is dat, hoewel Cranich in Duitsland ligt, men lokaal ook Nederlands spreekt en schrijft. (Het lijkt Kranenburg wel :D )
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 15 december 2019, 13:31:04
Zoals in de Cranicher Nachrichten gemeld gaan de werkzaamheden bij het station gestaag voort.
Omdat ik de ruimte tussen de sporen erg leeg vind, zoek ik naar objecten die gemakkelijk en zonder veel kosten te maken zijn.
Zo vond ik op de website Modeltreinen.org (https://www.modeltreinen.org/5-stappen/) een leuk voorbeeld van roestige rails langs de baan.
Daarvoor heb ik een afgeschreven rechte rail uit de rommelbak gesloopt en door midden gezaagd. Aan alle uiteinden van de spoorstaven heb ik twee slotgaten geboord met een 0,5 mm boortje.
In het voorbeeld zijn de rails erg verroest. Daarom heb ik de messing rail eerst een grondlaag van bruine verf gegeven en daarna voorzien van echte roest. Het recept hiervoor vond ik bij NProject.org (https://www.nproject.org/nl/modelspoor-scenery/hoe-maak-je-roest-op-je-modellen).
Twee bruin geverfde strookjes plastic vormen de houten draagbalkjes en het geheel werd van een beetje 'onkruid' (Noch) voorzien.
Het resultaat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20-3-bewerkt.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20-3-bewerkt.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20-2-bewerkt.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20-2-bewerkt.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Romavami op 23 december 2019, 13:07:01
Leuk Arjen,

Fijne dagen en een voorspoedig 2020 !!
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 23 december 2019, 14:14:48
Hi Rob,

Ook voor jou de beste wensen voor het komende jaar.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 23 december 2019, 14:22:23
De werkzaamheden bij station Cranich vorderen gestaag. Voor het management van de Cranicher Altbahn een reden om een video te maken waarmee een indruk wordt gegeven van de ontwikkelingen:

https://www.youtube.com/v/GD2Owbz_jv0

De railbus van de Cranicher Museumsbahn heeft vandaag een rustdag, maar het reguliere treinverkeer gaat (analoog) automatisch door.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 23 december 2019, 18:46:25
Leuk filmpje. Station ziet er goed uit. Zeker met de verlichting.


Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 23 december 2019, 18:53:29
Thnx Hans, het station is nog niet af. Op het dak boven de perrons moet nog iets komen. Ik denk aan een park, een parkeerplaats, zonnecollectoren of wellicht nog iets anders. En een lift zou ook goed passen in dit plan. Maar dat is toekomstmuziek.
Heb je de vernieuwde naamborden nog herkent?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 23 december 2019, 19:21:37
Hi Arjen,

Geen borden gezien. Foto?


Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 23 december 2019, 19:37:58
Bij deze:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191223_193241517.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20191223_193241517.jpg)
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Joost O op 23 december 2019, 22:09:21
Mooie film Arjen!

Die 1200 is een Lima?

Prachtig zoals die analoge loks er vandoor gaan... van 0 naar 100 km/u in minder dan 10 meter  (y)

Groeten,

Joost
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 23 december 2019, 22:22:43
Ja het is de HEMA/Lima 1220 maar met een torquemotor. (KLIK (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67103.msg3222003270#msg3222003270))
Ik moet nog een weerstand of optrekschakeling in de voeding toevoegen, zodat er iets rustiger wordt opgetrokken en de reizigers niet door de wagons worden gelanceerd. Ik denk dat de huidige acceleratie zelfs Max Verstappen zou doen verbleken.  ;D
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 24 december 2019, 01:17:14
Dat zijn mooie borden geworden.
Vwb het aanzetten en afremmen: is EVA van FLM geen optie?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 24 december 2019, 07:24:38
De EVA is zeker een oplossing en staat nu ook op mijn verlanglijstje. Ik merk wel dat de 1220 met de torquemotor niet goed reageert op 'oude' FLM schakelingen. Bij een kleine lekstroom gaat de loc al rijden. Daarom heb ik de FLM Aufenthaltschakelaar al vervangen door een vertragingsrelais die een baanvak een ingestelde tijd stroomloos maakt. De rondmotoren hebben hier geen last van.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 maart 2020, 13:29:53
De afgelopen weken steeds een beetje zitten fröbelen aan mijn baantje.
Behalve het aanbrengen van ballast heb ik mij bezig gehouden met het (gedeeltelijk) zelf bouwen van een dubbelspooroverweg in een boog.
Goedkope kant-en-klare overwegen zijn in het algemeen voor rechte rails en zijn ook erg grof.
Met behulp van foamplaat (2 mm en 5 mm dik), oude stukjes gebogen rails, de overwegset Busch 6020, de knipperlichtinstallatie Busch 5911 en wat spulletjes uit mijn elektronicadoos ben ik aan de slag gegaan.

Het schakelschema:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipperschakeling-overweg.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipperschakeling-overweg.png)

Het eindresultaat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200307_102012304.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200307_102012304.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200307_102202776.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200307_102202776.jpg)
Het ballast moet nog worden aangevuld.

Het 'asfalt' is gemaakt met muurverf Charcoal Black (dat een poederig effect heeft).
De markeringen waren wel een 'dingetje'. Volgens de website van NProject (https://www.nproject.org/nl/modelspoor-scenery/strepen-maken-op-de-modelspoor-weg) gaf een witte 0,8 mm Edding 780 lakpen het mooiste effect. De eerste resultaten waren inderdaad bemoedigend (zie: tussen de rails). Toen ik een paar dagen later de markering van de beide toeritten wilde aanbrengen kwam er eerst niets meer uit de pen en later alleen grote druppels witte lak. Dat was duidelijk niet de bedoeling. Ik heb toen maar Busch 7196 Straßenmarkierung toegepast.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Hans Grasmaijer op 07 maart 2020, 15:49:02
Dat ziet er goed uit.
Zijn dr slagbomen aangedreven?
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 07 maart 2020, 16:02:02
Nee Hans, dat is nog een (zeer grote) stap te ver voor mij.
Voorlopig knipperen de overweglichten constant, als de handschakelaar 'aan' staat.
Overigens is de installatie onder de tafel wel voorbereid op automatisch aan- en uitschakelen van de knipperlichten (vgl. de AKI bij het station (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67103.msg3222058850#msg3222058850)).
En wellicht dat ik in de toekomst de overwegbomen ga aandrijven, maar ik weet nog niet hoe ik met servo's moet werken.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 08 maart 2020, 10:50:10
Leuk zo'n overweg Arjan. Ik heb ook nog ergens een setje van Busch liggen geloof ik. Ik wil ze met een servo open en dicht laten gaan. Weet alleen nog niet waar ik het zal gaan plaatsen  ;D
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Rolando op 18 maart 2020, 17:34:55
Ik weet nog wel dat we vroeger ook naar dit soort overwegen keken om ze op de baan te zetten. Nooit de kans gehad, maar blijf het leuk vinden om ze in werking te zien. Vind het al knap dat je de lampjes werkend hebt, bij mij lukt zoiets vaak niet omdat ik de ballen verstand heb van elektronica 😏
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 18 maart 2020, 17:46:57
Hi Rolando. Gelukkig valt veel te leren (via dit en andere fora) over elektronica.
Ook ik had totaal geen verstand van LED's, weerstanden, condensatoren, transistors enz.
Langzaam heb ik mij het één en ander via trial and error eigen gemaakt.
Het is ook geen hogeschoolelektronica. De deskundigen zullen wellicht van mijn oplossingen gruwen, maar het werkt wel.
Ik heb in de loop der tijd veel componenten relatief goedkoop gekocht via Aliexpress.
Als er dan iets sneuvelt, dan is dat geen rib uit het lijf.
In dit draadje staan een aantal schakelingen die gemakkelijk te maken zijn.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Rolando op 18 maart 2020, 19:37:47
Ik heb al moeite om zo'n schema te doorgronden Arjen, daar snap ik al niets van.
Maar het is wel wat je zegt, hier op het forum leer je enorm veel en dat heb ik wel gemerkt met het repareren van mijn E10 en de locs waar ik nu mee bezig ben. Eerst durfde ik nog niet eens een schroef uit de locs te halen, nu sloop ik tot het anker alles eruit ;D

Trouwens jouw oplossing voor de aansluitpunten van de oude wissels is top. Zat even je topic door te nemen en kwam dat ineens tegen.
Ik zit zelf natuurlijk ook met dat soort problemen op de baan, heb een aantal van die wissels liggen.
Dus ik ga daar ook eens mee aan de slag, die houtbalkjes of zand.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 18 maart 2020, 19:43:28
Hi Rolando, bij de rechte wissels gaat deze oplossing eenvoudig. Maar bij de gebogen wissels (zoals in het voorbeeld in dit draadje) moet je zo laag mogelijk blijven i.v.m. de overhang van lange wagons/rijtuigen in de scherpe binnenbocht.
Daar zou ik alleen een dun laagje papier maché toepassen en goed testen met je langste rijtuigen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Rolando op 18 maart 2020, 20:50:11
Ik weet wat je bedoelt, ik heb geprobeerd de rechte wissels wat weg te moffelen met strooisel erop.
Niet doen dus, want er blijven wagons op vast zitten zoals de kolenwagens.
Dus je leert van je fouten, wel jammer, want de wissel was bijna niet meer te zien.
Dus ik ga ze een keer met diverse kleuren beschilderen, kijken of dat werkt.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 30 maart 2020, 12:35:02
De leden van de Cranicher Museumsbahn hebben aangegeven dat zij graag een eigen onderdak willen.
Nu vond ik in de doos met 'huisjes' een oude locomotievenloods. De deuren en een deel van de dakopbouw ontbreken, maar daar vind ik wel een oplossing voor.
Maar huisvesting zonder werkplaatsgereedschap (in het bijzonder lasapparatuur) is geen echte oplossing.
Nu had ik natuurlijk een laslicht module van Tams, Viessmann o.i.d. kunnen aanschaffen, maar dat is geen uitdaging.
Zoekend op het wereldwijde web kwam ik dit filmpje tegen: https://youtu.be/80YzxUVqpTs (https://youtu.be/80YzxUVqpTs).
Dat leek mij een leuke en goedkope oplossing.
In mijn rommeldoos vond ik een namaakwaxinelichtje en batterijkerstverlichting met koudwitte ledjes. Verder heb ik nog een 1K (voorschakel)weerstand gebruikt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200330_114432245_HDR.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200330_114432245_HDR.jpg)

Het namaakwaxinelichtje heb ik gesloopt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200330_114648997.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200330_114648997.jpg)

Vervolgens beide ledjes (de knipperled en de koudwitte led) parallel geschakeld met de 1K weerstand in serie.
De koudwitte led heb ik nog een beetje blauw gemaakt met permanent viltstift. Dat geeft een wat realistischer kleur van laslicht.
Met een gelijkspanning van 5V krijg je dan het volgende resultaat:
https://www.youtube.com/v/3wZtUL6vmyA

Het wachten is nu op de levering van 0402 SMD-leds in de kleuren helder wit en blauw. In de definitieve versie zullen deze ledjes gecombineerd het laslicht gaan weergeven in plaats van het ledje uit de kerstverlichting.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Romavami op 30 maart 2020, 15:07:31
Mooie oplossing Arjen.
Jij bent ook een echte knutselaar.
Volgens mij zie jij kans om van een oud broodrooster en een krultang nog een AKI te maken  :D :D

Ik blijf je volgen.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 30 maart 2020, 16:24:26
Dat zou misschien lukken,  ware het niet dat beide apparaten nog in gebruik zijn en ik geen conflict met mijn lief wil.   ;D
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 01 april 2020, 17:11:54
Ik heb mij nog wat verdiept in de werking van de kaarsled.
Het volgende artikel vond ik wel grappig: https://www.vice.com/nl/article/ezba9n/het-treurige-geheim-van-de-flikkerende-leds-in-nepkaarsjes (https://www.vice.com/nl/article/ezba9n/het-treurige-geheim-van-de-flikkerende-leds-in-nepkaarsjes).
Als ik het goed begrijp varieert de stroomdoorvoer van zo'n kaarsled. Krijgt deze led minder stroom, dan is er meer beschikbaar voor de parallel geschakelde led, die dan boven zijn drempelwaarde uitkomt en gaat branden.
Op het eerder geplaatste filmpje zie je ook duidelijk dat wanneer de kaarsled dimt, de andere led fel wordt en omgekeerd.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 22 april 2020, 20:18:43
Voor het definitief maken van het laslicht heb ik even moeten wachten op een levering van witte en blauwe bedrade SMD-leds 0402 (https://nl.aliexpress.com/item/32863742375.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.78014c4d1Npp26).
Ik heb een witte en een blauwe led samengevoegd om een realistische kleur van het laslicht te krijgen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200422_192730692.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200422_192730692.jpg)

Vervolgens heb ik een kleine schakeling gemaakt met de flakkerled en de 1K weerstand. Om het schijnen van de flakkerled te beperken is hier een stukje krimpkous aangebracht.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200422_192715392.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20200422_192715392.jpg)

De oude locomotievenloods is voorzien van verlichting, dakramen en nieuwe deuren.
Het eindresultaat kan je zien in deze video:
https://www.youtube.com/v/B_rh0eNCuk0
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: nkob op 22 april 2020, 22:04:39
goedeavond arjen
je maak mooie dingen !
geeft ws ook veel voldoening als het werkt zoals jij dat wil
met vriendelijke groet
kees
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 22 april 2020, 22:12:03
Hoi Kees,
Dank voor je reactie. Voor mij is modelspoorbouwen een soort van bezigheidstherapie en leerproces. Ik struin het internet af naar leuke uitdagingen voor de baan die niet veel geld kosten.
En elke keer leer ik weer iets meer van elektronica.
Jij bouwt ook aan een mooie baan, met alle beperkingen daar in het mooie Marokko. Zeker nu, met jullie complete lockdown.
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Romavami op 22 april 2020, 22:45:14
Hoi Arjen,

ik heb op de beurs in houten ooit zo'n las module meegebracht met een paar ledjes.
Het is een hele schakeling.
Ik  moet eerlijk zeggen dat jouw oplossing er mooier uitziet (vind ik) dan de schakeling van Tams.

Ik blijf van nabij meekijken

groet, Rob
Titel: Re: Cranicher Altbahn
Bericht door: Arjen52 op 22 april 2020, 22:56:53
Ik blijf van nabij meekijken
Hoi Rob, dat geldt wederzijds  :D