BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: freekvo op 11 oktober 2015, 15:40:30

Titel: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: freekvo op 11 oktober 2015, 15:40:30
Sinds een paar maanden gebruik ik Rocrail in combinatie met een Intellibox. Met hulp van de Rocrail-wiki en het Rocrail-forum kan ik nu mijn treinen (handmatig) aansturen en de wissels bedienen.

Ondanks de uitgebreide NL-beginnershandleiding en de nog uitgebreidere (meertalige) wiki vind ik het wel lastig om een stap verder te komen (met name door de omvang van de wiki en de taal). Denk daarbij aan: aanpassen max-snelheid per loc, aanpassen optreksnelheid, automatisch stoppen in een blok etc. Wanneer ik een vraag stel op het (Duitse) Rocrailforum word ik heel snel en ook goed geholpen maar de taalbarrière maakt het toch wel erg lastig. Verder moet ik ook wel een 'drempel' overwinnen om een vraag te stellen want ik voel me daar echt een beginnende beginner.
Bovendien leer ik meer van het zien hoe iets moet, dan het lezen, proberen te begrijpen en  uitproberen.

Wellicht zijn er meer gebruikers van Rocrail die tegen hetzelfde aanlopen of ervaren gebruikers die 'on site'  ervaringen willen delen. Zou wel makkelijk zijn als dat enigszins in de buurt is (ik woon zelf in Twente). Verder kunnen we met z'n allen misschien het NL-Rocrail-forum weer wat nieuw leven inblazen. Of misschien per maand, kwartaal, jaar als gebruikersgroep bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen.

Afijn, misschien zijn er nog wel andere ideeën. Ik zie wel wat de reacties zijn.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Mark been op 12 oktober 2015, 18:49:45
Ik wil eigenlijk ook gaan beginnen met deze software maar begrijp er nog niet veel van.
Ik heb wel ervaring met koploper, maar dit werkt weer heel anders naar mijn idee.
Ik heb sinds kort een z21 en die zou prima met rocrail moeten werken. Ben wel benieuwd naar andere gebruikerservaring met rocrail.

M.v.g. Mark
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: freekvo op 12 oktober 2015, 20:13:06
Rocrail werkt prima met de z21. Die heb ik eerst ook aangesloten gehad maar vooral mijn oudere locs gaven op bepaalde plekken teveel storingen (stroom werd uitgeschakeld op de z21) zodat ik toch maar weer terug ben gegaan naar mijn Intellibox.
Om te beginnen kun je wellicht deze video bekijken (in het Duits): https://www.youtube.com/watch?v=--OI_NWpfug (https://www.youtube.com/watch?v=--OI_NWpfug)
En ook de stap-voor-stap handleiding kan je een eind op weg helpen; die kun je hier vinden: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=dutch&DokuWiki=0fbb17af2774b91ff803941f225219e4 (http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=dutch&DokuWiki=0fbb17af2774b91ff803941f225219e4)
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: rvooyen op 19 oktober 2015, 20:24:16
Hoi.

Rvooyen vd Rocrail forum hier.
Ik ben een redelijk ervaren Rocrail gebruiker en ben overgestapt van Koploper.  Er zijn er veel meer denk ik.
Rocrail forum is ook in het Engels en in het Nederlands, daarin stel ik ook mijn vragen.
Hoewel mijn baan in opbouw is kan ik ook demos geven denk ik. Ben wel een 3railer dus hardware vragen bij de 2railers binnen Rocrail stellen.

Een gg is een goed idee. Ben benieuwd of er belangstelling voor is.

Groeten,

Robert

Verstuurd vanaf mijn GT-S7275R met Tapatalk

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 10 februari 2018, 08:37:07
Uit nieuwsgierigheid ben ik deze week gaan spelen met RocRail. Niet erg populair bij BNLS. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat deze draad al heel lang geen bezoekers heeft gehad. Vandaar deze “reanimatie”-poging.

Waar de aandacht veelal gericht is op Koploper, en de laatste tijd iTrain of Traincontroller, is RocRail duidelijk achtergebleven. Het had en heeft de reputatie moeilijk te zijn; kent gebruikers die veelal 3-rail rijden, en is tamelijk Duits georiënteerd.

Maar... het is net als Koploper gratis en wordt in tegenstelling tot de laatste wel onderhouden en steeds vernieuwd. En dat was voor mij een uitdaging. Zou het ingezet kunnen worden als aanvulling op de EMV Kinderprojecten? Daar maken we met succes gebruik van de combinatie DR5000, Traincontroller en Smarthand. Maar hoewel Traincontroller erg eenvoudig is, en intuïtief in gebruik, is het ook meteen een duur programma. Voor kinderen die enthousiast zijn, toch snel een brug te ver om het thuis te gebruiken.

Tot mijn verbazing heb ik deze week RocRail redelijk snel aan de praat gekregen. De DR5000 is met een LAN kabel én een USB gekoppeld aan de PC met RocRail. Op mijn iPhone staan de beide versies van de Z21 App van Roco, en deze zijn via WiFi verbonden met de DR5000. En dat draait prima. Allemaal erg prettig zelfs.

Maar het ging niet zonder slag of stoot. De handleidingen zijn m.i. het zwakke punt. Teveel geschreven vanuit een technische invalshoek, soms incompleet of juist weer veel te veel details. Voor hulp is er het RocRail forum. Dat is zonder meer erg goed, maar enkel in Engels of Duits, en niet in het Nederlands beschikbaar.

Daar waar ik er echt niet uitkwam, kreeg ik antwoord van Nederlandse gebruikers die óók actief bleken op BNLS. Dus een extra argument om het draadje hier nieuw leven in te blazen.

Ik heb al gelezen dat sommigen problemen hebben met het koppelen en inregelen van wissels en/of Mardec. Dus alvast op voorhand, wie wil helpen. 😀

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Overet op 10 februari 2018, 09:08:19
Ook ik heb recent wat gespeeld met Rocrail en ben er positief over.

Op dit moment heb ik geen vaste baan, maar ben ik mij aan het orienteren op de techniek voor een nog te ontwerpen baan. Een testpendelbaantje is in wording. Ik beschik al langer over een multimouse met ExpressnetLI en heb recent een Z21 aangeschaft. De laatste aanschaf was ook de reden om eens naar Rocrail te kijken, gezien de eenvoudige koppeling via het netwerk tussen pc en centrale die dan mogelijkwordt. Verder heb ik, na een gesprekje met Nico op Eurospoor 2016, ook de Mardec aangeschaft en ontdekt en recent een ArCoMoRa loconet bezetmelder met Okkies voor het pendelbaantje. Super spullen en prijstechnisch zeer toegankelijk.

Niets staat dus het verdiepen van de kennis van Rocrail in de weg en een groep enthousiaste Nederlandse gebruikers kan daar zeker in ondersteunen.

Tom
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Romavami op 10 februari 2018, 10:09:08
Ik ben een jaartje of 5 aan het stoeien met RocRail. Ik ben nu zover dat ik handmatig, half automatisch en volautomatisch kan rijden met als het moet 10 locs tegelijk.

Het NL forum van RocRail blijft misschien wel wat achter bij het Duitse of het Engelse maar er zitten wel een paar kanjers op. Ik ben eigenlijk altijd binnen een snelle tijd geholpen.

Mijn ervaring is dat het vooral belangrijk is om te proberen te begrijpen wat je aan het doen bent met RocRail. Een duidelijk idee over een baanplan en weten waar je bezetmelders en blokken in wilt richten. Begin vooral met een oefenbaantje volgens de handleiding van RocRail.

Ik ben er van overtuigd dat ik nog geen 20% van de functies van RocRail gebruik maar ik sta iedere keer weer versteld van de schijnbaar onuitputtelijke mogelijkheden. Daarnaast is er ieder dag (!!!) een update beschikbaar.

RocRail is ontwikkeld door een Nederlander die in Duitsland woont. Mooi om te zien dat er zelfs Duitse gebruikers zijn die in het Nederlandse forum meedoen om problemen op te lossen. De taalbarriere is dan opeens niet meer zo'n probleem.

Ik woon in de buurt van Nijmegen en zou graag meedoen met een gebruikersgroep RocRail.

Groet, Rob
Titel: Rocrail gebruikersgroep ? HCC Modelbaan
Bericht door: trdl op 10 februari 2018, 10:49:24
Alle,

of er een gebruikersgroep is van RocRail gebruikers weet ik niet.

Veel gebruikers van RocRail, iTrain, Koploper en andere programma's kun je treffen bij de HCC modelbaan.
Daar zijn vaak operationele baantjes opgesteld, waarop met de verschillende programma's wordt gereden.

Volgende bijeenkomst is op 10 maart in Houten, tegelijk met de beurs.

Groet, Willem.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 10 februari 2018, 10:54:20
@Willem,

Het gaat mij niet om een groep die in het echt bij elkaar komt. Ik dacht meer aan een forumgroeo op BNLS. En daar bleek al een draadje voor te zijn.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 10 februari 2018, 11:09:35
Ik vind het prima om hier via het forum informatie uit te wisselen en elkaar op weg te helpen maar het Rocrail forum blijft voor mij toch wel de weg om bij te blijven in de ontwikkeling en het oplossen van problemen.

Ter illustratie bijgaand een filmpje van mijn eerste baan met Rocrail en een ORD-3 booster van Peter Giling. Dit is 6 jaar geleden:
https://youtu.be/LsSs9064Uso (https://youtu.be/LsSs9064Uso)

Albert.

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Fokke Boschma op 10 februari 2018, 11:35:23
Ik ben nog niet zo lang 'actief' bezig met modelspoor. Ik heb na 20 jaar stilstand afgelopen najaar weer geïnvesteerd in de hobby, oa. de aanschaf van de z21 met de wlan router.. Ik heb nu een testbaantje liggen, een dubbele ovaal, om de weer even het 'gevoel' te krijgen. Plannen voor de echte baan zijn klaar, alleen de ruimte is er nog niet geschikt voor...
Op een gegeven moment heb ik gekeken naar de mogelijkheden om de baan te besturen via de pc. Er zijn natuurlijk diverse programma's die dit kunnen, maar omdat Rocrail en gratis, en zonder extra componenten met de z21 kan worden gekoppeld was dat mijn eerste keuze.
Het programma heeft heel veel in zijn mars, alleen de start was niet 'vlekkeloos'. Tenminste bij mij, en een modelspoorvriend van mij ook niet. Je moet vooral in het begin de juiste stappen doorlopen om het goed aan de praat te krijgen. De handleiding is, zoals hier al eerder gezegd, niet altijd even helder, maar met goed lezen kom je er absoluut wel uit. Als het niet werkt, dan heb je toch zelf iets verkeerd gedaan. Dit geldt natuurlijk voor ieder programma! Als eenmaal het programma is ingericht zoals het moet, kun je de baan tekenen met alle wissels, seinen en bezetmelders. Als je de adressering goed hebt, functioneert het gewoon. Rocrail draait bij mij stabiel. Er is zeer veel mogelijk en inderdaad, je gebruikt lang niet alle mogelijkheden!
Ook op het forum is de ondersteuning goed, heb er al diverse vragen gesteld en ook antwoord gekregen.
Op dit moment rijden de treinen foutloos hun rondjes, op de kleine baan kunnen tot 5 treinen automatisch rijden.
Naast Rocrail, heb ik ook iTrain geïnstalleerd. Grafisch is iTrain vele malen mooier, en het ook hier heb je veel functies. Vooral met een proeflicentie kun je even goed kijken/proberen hoe alles werkt en wat je er mee kan doen. Maar ook hier geldt dat je de handleiding goed door moet lezen om alles goed in te richten. Eigenwijs als ik was heb ik dat natuurlijk niet gedaan.... Als je die 2 programma's met elkaar vergelijkt zijn ze qua leercurve bijna identiek. Je moet je er gewoon even in verdiepen en dan functioneert het gewoon.

Ik denk dat het goed is om ook hier informatie met elkaar te delen over Rocrail, mede omdat er hier niet zoveel gebruikers zijn, en onbekend maakt ook een beetje onbemind, wat absoluut jammer is!

FokkeB
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 10 februari 2018, 11:41:20
@Albert,

Ik snap je opmerking. Laat deze draad dan een brug slaan tussen de minder technisch aangelegde gebruikers en de echte experts.😀 Zeker voor kinderen is BNLS laagdrempeligger.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 10 februari 2018, 11:55:06
Laat deze draad dan een brug slaan tussen de minder technisch aangelegde gebruikers en de echte experts.

Helemaal mee eens. Ik beschouw mezelf niet als expert. Meer als 'in het land der blinden is éénoog koning  ;)'

Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Romavami op 10 februari 2018, 13:01:34
Ik tel in de gauwigheid 9 RocRail gebruikers die tot nu toe gereageerd hebben. Als we alleen al met die 9 gebruikers op het RocRail forum lezen en schrijven dan blazen we in ieder geval dat forum weer nieuw leven in.

idee ?

Groet Rob
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans1963 op 10 februari 2018, 17:16:59
Nu het hier weer over Rocrail gaat, wil ik ook wel even meedoen.  :)

Ik rij 3-rail met Koploper. Als centrale gebruik ik DDW.
Beide programma's staan op één PC. De opdrachten van Koploper worden door DDW vertaald
in een digitaal signaal en op de seriële poort van de PC gezet en daarnaar versterkt op de baan gezet.
Op deze manier worden de decoders voor locs, wissels en seinen aangestuurd. Terugmelding gebeurt via de
parallelle poort van de PC en via DDW ingelezen in Koploper. Dit alles werkt prima en zonder vertraging.

Ben sinds kort ook met Rocrail in de weer om te zien of dit programma meer biedt als Koploper.
Ik ben zover dat aansturing met DDW via de serieel poort werkt en er handmatig met treinen kan worden gereden.
Ook de wisselaansturingen doen het goed.

Wat alleen niet werkt zijn de terugmeldingen, er komt niets door in Rocrail.
De handleidingen op het forum bieden mij geen oplossingen, DDW met het SRCP-protocol wordt wel door
Rocrail ondersteund. Wie heeft er tips?
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 10 februari 2018, 17:26:21
Leuk! Het wordt hier steeds drukker. Hieronder enkele plaatjes mbt tot mijn eigen experimenten...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/A3916B25-C2B8-4CA5-9FD9-9375FF3201BB.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/A3916B25-C2B8-4CA5-9FD9-9375FF3201BB.jpeg)

Op deze PC is RocRail geopend. Er staan twee virtuele throttles open voor twee verschillende locs. Op de achtergrond is nog net een stukje te zien van de Digikeijs/DR5000 software. Voor de PC staan twee iPhones met de Z21 Roco App. Links mijn oude iPhone 5, rechts de nieuwe iPhone 5SE. De sliders van beide telefoons, en die van de virtuel throttles lopen synchroon.

In principe kun je op een smartphone ook een RocRail Throttle gebruiken, maar dat lukte mij niet in de configuratie zoals nu opgezet.

Maar niet getreurd. Ook op een tweede PC kan de Z21 Roco App gebruikt worden. Hiervoor moet echter wel een speciaal programma geïnstalleerd worden: Bluestacks

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img_1639.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/img_1639.jpg)

Met dit handige programma kun je Android Apps uit Google Play gebruiken op je PC. Ook van de Z21 Roco App zijn Android versies beschikbaar. Zowel de oude als de nieuwe.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img_1640.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/img_1640.jpg)

En hier draait de Z21 App op een tweede PC. Ook weer volledig synchroon met RocRail. Zoals je ziet passen er nu twee throttles op het scherm.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: gilpin43 op 10 februari 2018, 19:33:55
Hallo,

Ik, Ron Ebregt, ben ook erg en geïnteresseerd in deze groep. Begonnen met h0m Zwitsers, nu overgeschakeld naar On30 en zelfbouw spoor en wissels, de laatste met servo-aandrijving. Eerst met een lokaal bedieningspaneel, wegens het ontbreken van de werkende koppeling met de PC, maar nu wil ik de software van MARDEC gaan gebruiken. Een aantal jaren bezig geweest met Digitrax, maar bij het weer opstarten problemen ondervonden met de DT400 handregelaar en de Locobuffer-USB. Daarom de DR5000 aangeschaft, ook de Arduino DCC++ getest. Met JMRI en de DR5000 software kan ik lok's programmeren, maar Rocrail lijkt een leuk bedieningspaneel op de laptop te kunnen leveren, maar nu ook nog de throtlles, liefst dus op de I-phone-4, want die heb ik toch al.
Voor testen wat wel of niet werkt, wil ik uiteraard niet te veel uitgeven, dus een of ander duur programma kopen en dan ontdekken dat het toch niet doet wat ik wil, vind ik zonde. Rocrail is in elk geval betaalbaar en als de ondersteuning via een Nederlands forum/gebruikersgroep werkt, doe ik graag mee.

Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 10 februari 2018, 21:40:04
Wat alleen niet werkt zijn de terugmeldingen, er komt niets door in Rocrail.
Beetje lastig om dat zo op afstand te beoordelen. Kan een kwestie van adresseren zijn. Heb je de melder monitor gebruikt? Die vond je in het menu Besturing.

Succes,
Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 10 februari 2018, 22:18:45
@Hans1963,

Wat helpt, is precies opschrijven welke stappen je hebt gezet. Alsof je het ons uitleg. Grote kans dat je er dan achter komt dat je bepaalde zaken nét niet helemaal goed hebt gedaan, of niet hebt gedaan.

Gisteren was Jekel op TV met een boeiende documentaire over aandacht. Hoe goed je het ook wilt, als iets nieuw is, vergeet je heel gemakkelijk iets. Schijnt met overzicht en focus te maken te hebben.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Romavami op 10 februari 2018, 22:32:04
&Hans1963

Ik kan uit jouw post niet herleiden welke terugmelders je gebruikt.
Maar als je met (open)dcc werkt dan is onderstaande CONFIG-tool misschien iets voor je.
Met deze tool kan je eenvoudig wissels, terugmelders en locdecoders instellen en uitlezen.

Rocrail heeft een knop om jouw probleem in een zip-file vast te leggen (issue)
In de bovenbalk zie je een afbeelding van een soort insect. Met die knop kun je de instellingen van Rocrail compleet met jouw baanplan voor andere RR gebruikers zichtbaar maken.

Ik adviseer je om in het RocRail forum jouw vraag te stellen en de issue-file te uploaden.

Succes, Rob

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/URL_config_tool.jpg)
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans1963 op 10 februari 2018, 23:33:46
bedankt voor de reacties.

Als ik meldermonitor gebruik lijkt dit goed.
Na openen melder op baanplan (rechtermuisknop-eigenschappen + ok) verschijnt de melder in de monitor.

Ik gebruik de terugmelders van Rosoft: s88-n

Aanmelden bij het forum lijkt nog niet te lukken: Forum accepteert geen gmail account  ??

groet, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 11 februari 2018, 08:41:28
Als ik meldermonitor gebruik lijkt dit goed.
Na openen melder op baanplan (rechtermuisknop-eigenschappen + ok) verschijnt de melder in de monitor.

Aanmelden bij het forum lijkt nog niet te lukken: Forum accepteert geen gmail account  ??
Hans,
Wat jij beschrijft is niet de meldermonitor. Je opent de meldermonitor via het menu Besturing - Melder monitor. Als je dan met een trein over een melder rijdt verschijnt hier het adres.

Wegens spam is aanmelden met een gmail account tijdelijk niet mogelijk. Als alternatief kun je in plaats van 'gmail.com' je email adres invullen met 'googlemail.com'.

Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 11 februari 2018, 10:49:44
Ik heb een algemene vraag. Ben bezig me in te lezen in het blokgebeuren. Nu lees ik dat sensors alleen werken wanneer automatisch rijden is ingesteld.
Zie: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=block-en

Betekent dat, dat ik niet één enkele loc handmatig kan bedienen, terwijl de andere automatisch rijden? Of dat de seinen niet reageren op zo’n handbediende loc?

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 11 februari 2018, 10:59:17
Hans,
De sensors zijn inderdaad bedoeld voor automatisch rijden. Als in automode je treinen laat rijden en je rijdt handmatig een trein naar een blok krijg je een spookmelding. Je kunt treinen ook halfautomatisch laten rijden, dan gaat het wel goed. Dan worden eerst de rijwegen ingesteld en vervolgens rijd je zelf met de handregelaar met een trein over de ingestelde rijweg.

Meer hierover in de wiki: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=automatic-nl (http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=automatic-nl)

Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 11 februari 2018, 11:03:11
@Albert,

OK, maar gecombineerd rijden is dus niet mogelijk? Of volstaat het om locs te starten in halfautomatisch bedrijf?

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 11 februari 2018, 11:50:44
Hans,
Gecombineerd rijden is (in theorie) wel mogelijk door bij een blok aan te geven dat een ghosttrein geaccepteerd moet worden. Ik vermoed dat dit handig is voor een rangeerterrein, maar ik heb dit nooit uitgeprobeerd. Als ik handmatig een trein wil besturen dan kies ik voor halfautomatisch. Dan weet ik zeker dat ik geen botsingen krijg.

Hier https://youtu.be/SB2u8CtE3Ig (https://youtu.be/SB2u8CtE3Ig) zie je een filmpje hoe ik op mijn vorige baan handmatig heen en weer kon rijden op mijn rangeerterrein. Ik had alleen de wissels aangesloten maar geen blokken gemaakt en geen terugmelders. De witte bolletjes die je op het linker tablet ziet zijn rijwegen die ik zichtbaar heb gemaakt. Hiermee kon ik met een klik op het bolletje de rijweg instellen (= alle wissels in de goede stand) en dan met de telefoon de trein laten rijden.


Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 11 februari 2018, 12:43:48
@Albert,

Op onze baan is een Inglenook Sidings rangeerterreintje gepland. Daar wilde ik so wie so handmatig gaan rijden. Enkel de wissels moeten bediend worden. Het liefst elektronisch, maar het kan ook zoals in jouw filmpje handmatig. Wel vraag ik mij af of RocRail kan helpen bij het automatisch rangeren met een Kadee koppeling. (Klik op het plaatje of op de link).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/8453D5DA-9B80-4EAE-82DE-44AFFE5DDE8F.jpeg) (https://Youtu.be/jibk1SlJb5c)

Zie: https://youtu.be/jibk1SlJb5c

Met behulp van de Hornby Railmaster/eLink (DCC) heb ik een experiment uitgevoerd. De loc maakt automatisch een aantal stop/rijbewegingen over de Kadee magneet op basis van een script. Er is geen sprake van een blok, noch van sensoren. Enkel van tijdslots. Al was bewegen in (geijkte) afstanden in mm makkelijker geweest.

Kan zoiets ook met RocRail?

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 11 februari 2018, 18:03:11
Hans,
Je kunt in Rocrail werken met acties en scripts. Om te rangeren zijn er tal van mogelijkheden, maar behalve wat je gezien hebt in mijn filmpje heb ik daar weinig mee gedaan.
Misschien dat bijgaand filmpje je op weg helpt: https://www.youtube.com/watch?v=aHd2yktg_9Q (https://www.youtube.com/watch?v=aHd2yktg_9Q)

In de Rocrail Wiki zijn er ook zogenaamde Userpages: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=userpages (http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=userpages) met heel veel uitgewerkte voorbeelden.

Groeten,
Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 12 februari 2018, 10:23:05
... Daarom de DR5000 aangeschaft, ook de Arduino DCC++ getest. Met JMRI en de DR5000 software kan ik lok's programmeren, maar Rocrail lijkt een leuk bedieningspaneel op de laptop te kunnen leveren, maar nu ook nog de throtlles, liefst dus op de I-phone-4, want die heb ik toch al.

@Ron,

Heb jij eea al aan de praat? Er is een prima YouTube film:
https://youtu.be/_KlqQP-CcwQ

In het filmpje worden zowel de PC als de DR5000 via een switch verbonden met het internet. Daarnaast wordt de PC mbv een USB draad verbonden met de DR5000. Zelf heb ik mijn PC en de centrale met een lan kabel verbonden aan de Wifi repeater, nodig vanweg het te zwakke signaal op mijn zolder. Werkt even goed. 😀

Verbind je iPhone via Wifi met de DR5000. Als je de z21 app start op je iPhone staat er het standaard IP adres van Roco ingesteld. Verander dat in het Wifi adres dat de DR5000 App op je PC opgeeft als je op de Wifi knop klikt. Bij mij is dat: 192.166.16.254

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Red Racing Rebel op 12 februari 2018, 11:20:11
Hallo allen,

Leuk om te zien dat er toch steeds meer RocRail gebruikers komen. Heb een hele tijd geleden geprobeerd het te doorgronden, maar ben toen verder met iTrain gegaan (wat ik nogsteeds zonder problemen gebruik), maar wil me toch weer eens gaan verdiepen in RocRail.

Heb mijn 'oude' Dinamo test ovaaltje weer afgestoft welke ik nu met mijn Raspberry Pi aanstuur i.c.m. iTrain, maar denk dat ik die eens ga misbruiken vooor mijn RocRail test.

Groetjes,

John
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 12 februari 2018, 11:37:12
@John,

Ha, een “partner in crime” binnen de BMB groep. 😀
Gelukkig is de afstand Geldrop - Kaatsheuvel niet al te groot.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: haoos op 09 april 2018, 15:08:26
Kan iemand mij uitleggen hoe ik in Rocrail het licht van de loc kan aanzetten?
Ik gebruik de z21 en werk met Rocrail.
Verder rij ik met Roco.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 09 april 2018, 15:14:14
@Haoos,

Ik gebruik de DR5000, RocRail en de Z21 app op mijn Smartphone. Met de functietoetsen op mijn mobiel kan ik de lichten aan/uitzetten.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: haoos op 09 april 2018, 16:12:51
In Rocrail moet ik op een of andere manier iets in de functies instellen.
Daar gaat kennelijk iets mis.
Volgens mij moet ik functie 0 gebruiken ......maar dan.
Kortom, het werkt nog niet.
De trein rijdt overigens wel vanuit Rocrail.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: jan_pieter op 06 januari 2019, 19:33:05

Hallo,

Ik las bovenstaande vraag over de lichten aanzetten via rocrail. Dat kan. Bij mij is dat ingesteld op F0.
Geen idee of je het al werkend hebt maar toch nog even een antwoord.

Ik heb wat screenshots toegevoegd, hoe je dit per locomotief kunt configureren.
Je komt hier via het menu tables -> locomotives (of tablellen -> locomotieven)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot-2019-01-06-at-19.29.00.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot-2019-01-06-at-19.29.00.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot-2019-01-06-at-19.29.08.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot-2019-01-06-at-19.29.08.png)

Als je dit gedaan hebt krijg je bij het controle paneel in rocrail (links van de analoge klok) een knop erbij waarop staat 'lights'.

groeten,

Jan Pieter
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Markus op 20 januari 2019, 11:24:25
hallo

ik ben na lang twijfel, wat te doen en waar voor te gaan
ook op de keuze rocrail uit gekomen .
Dus ja, erg leuk nu te zien dat  op het forum waar ik al regelmatig een en ander op bekeek , er zelfs een apart  rocrail draad is .
super . (y)
en zal hier op nu ook zeker regelmatig mee gaan kijken en lezen .

ik ben zelf niet echt bevriend met mijn pc  ,,we snappen elkaar niet altijd ,even goed .  ;D 
maar met wat hulp,  heb ik nu toch een eerste stukje van mijn baan plan er op gekregen .
en kan rijden via laptop.

Vraag wie weet  hoe ik de afbeeldingen van locomotieven  kan vinden ? 
want heb het idee dat deze er nu geen standaard in zitten .? 
of is hier evt een apart programma van / voor ?

hoor het graag
groet mark uit Tilburg
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: trabiarie op 20 januari 2019, 12:49:46
Hallo Mark

Fijn dat je weer op de goede weg bent , de afbeeldingen haal ik van internet , typ de lok in bij google en sla een afbeelding op.
Dit is meestal een jpg formaat , en het moet png zijn . Daarvoor kun je format factory downloaden en hem naar het goede formaat wegschrijven.
Misschien gaat dat ook in paint van windows zelf maar heb ik nog niet geprobeerd. Als het een png bestand is zet je ze in de map images onder de rocrail map bij documenten daarna kun je de afbeeldingen in je rijwindow zetten
vr groet Arie