BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: freekvo op 11 oktober 2015, 15:40:30

Titel: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: freekvo op 11 oktober 2015, 15:40:30
Sinds een paar maanden gebruik ik Rocrail in combinatie met een Intellibox. Met hulp van de Rocrail-wiki en het Rocrail-forum kan ik nu mijn treinen (handmatig) aansturen en de wissels bedienen.

Ondanks de uitgebreide NL-beginnershandleiding en de nog uitgebreidere (meertalige) wiki vind ik het wel lastig om een stap verder te komen (met name door de omvang van de wiki en de taal). Denk daarbij aan: aanpassen max-snelheid per loc, aanpassen optreksnelheid, automatisch stoppen in een blok etc. Wanneer ik een vraag stel op het (Duitse) Rocrailforum word ik heel snel en ook goed geholpen maar de taalbarrière maakt het toch wel erg lastig. Verder moet ik ook wel een 'drempel' overwinnen om een vraag te stellen want ik voel me daar echt een beginnende beginner.
Bovendien leer ik meer van het zien hoe iets moet, dan het lezen, proberen te begrijpen en  uitproberen.

Wellicht zijn er meer gebruikers van Rocrail die tegen hetzelfde aanlopen of ervaren gebruikers die 'on site'  ervaringen willen delen. Zou wel makkelijk zijn als dat enigszins in de buurt is (ik woon zelf in Twente). Verder kunnen we met z'n allen misschien het NL-Rocrail-forum weer wat nieuw leven inblazen. Of misschien per maand, kwartaal, jaar als gebruikersgroep bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen.

Afijn, misschien zijn er nog wel andere ideeën. Ik zie wel wat de reacties zijn.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Mark been op 12 oktober 2015, 18:49:45
Ik wil eigenlijk ook gaan beginnen met deze software maar begrijp er nog niet veel van.
Ik heb wel ervaring met koploper, maar dit werkt weer heel anders naar mijn idee.
Ik heb sinds kort een z21 en die zou prima met rocrail moeten werken. Ben wel benieuwd naar andere gebruikerservaring met rocrail.

M.v.g. Mark
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: freekvo op 12 oktober 2015, 20:13:06
Rocrail werkt prima met de z21. Die heb ik eerst ook aangesloten gehad maar vooral mijn oudere locs gaven op bepaalde plekken teveel storingen (stroom werd uitgeschakeld op de z21) zodat ik toch maar weer terug ben gegaan naar mijn Intellibox.
Om te beginnen kun je wellicht deze video bekijken (in het Duits): https://www.youtube.com/watch?v=--OI_NWpfug (https://www.youtube.com/watch?v=--OI_NWpfug)
En ook de stap-voor-stap handleiding kan je een eind op weg helpen; die kun je hier vinden: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=dutch&DokuWiki=0fbb17af2774b91ff803941f225219e4 (http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=dutch&DokuWiki=0fbb17af2774b91ff803941f225219e4)
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: rvooyen op 19 oktober 2015, 20:24:16
Hoi.

Rvooyen vd Rocrail forum hier.
Ik ben een redelijk ervaren Rocrail gebruiker en ben overgestapt van Koploper.  Er zijn er veel meer denk ik.
Rocrail forum is ook in het Engels en in het Nederlands, daarin stel ik ook mijn vragen.
Hoewel mijn baan in opbouw is kan ik ook demos geven denk ik. Ben wel een 3railer dus hardware vragen bij de 2railers binnen Rocrail stellen.

Een gg is een goed idee. Ben benieuwd of er belangstelling voor is.

Groeten,

Robert

Verstuurd vanaf mijn GT-S7275R met Tapatalk

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 10 februari 2018, 08:37:07
Uit nieuwsgierigheid ben ik deze week gaan spelen met RocRail. Niet erg populair bij BNLS. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat deze draad al heel lang geen bezoekers heeft gehad. Vandaar deze “reanimatie”-poging.

Waar de aandacht veelal gericht is op Koploper, en de laatste tijd iTrain of Traincontroller, is RocRail duidelijk achtergebleven. Het had en heeft de reputatie moeilijk te zijn; kent gebruikers die veelal 3-rail rijden, en is tamelijk Duits georiënteerd.

Maar... het is net als Koploper gratis en wordt in tegenstelling tot de laatste wel onderhouden en steeds vernieuwd. En dat was voor mij een uitdaging. Zou het ingezet kunnen worden als aanvulling op de EMV Kinderprojecten? Daar maken we met succes gebruik van de combinatie DR5000, Traincontroller en Smarthand. Maar hoewel Traincontroller erg eenvoudig is, en intuïtief in gebruik, is het ook meteen een duur programma. Voor kinderen die enthousiast zijn, toch snel een brug te ver om het thuis te gebruiken.

Tot mijn verbazing heb ik deze week RocRail redelijk snel aan de praat gekregen. De DR5000 is met een LAN kabel én een USB gekoppeld aan de PC met RocRail. Op mijn iPhone staan de beide versies van de Z21 App van Roco, en deze zijn via WiFi verbonden met de DR5000. En dat draait prima. Allemaal erg prettig zelfs.

Maar het ging niet zonder slag of stoot. De handleidingen zijn m.i. het zwakke punt. Teveel geschreven vanuit een technische invalshoek, soms incompleet of juist weer veel te veel details. Voor hulp is er het RocRail forum. Dat is zonder meer erg goed, maar enkel in Engels of Duits, en niet in het Nederlands beschikbaar.

Daar waar ik er echt niet uitkwam, kreeg ik antwoord van Nederlandse gebruikers die óók actief bleken op BNLS. Dus een extra argument om het draadje hier nieuw leven in te blazen.

Ik heb al gelezen dat sommigen problemen hebben met het koppelen en inregelen van wissels en/of Mardec. Dus alvast op voorhand, wie wil helpen. 😀

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Overet op 10 februari 2018, 09:08:19
Ook ik heb recent wat gespeeld met Rocrail en ben er positief over.

Op dit moment heb ik geen vaste baan, maar ben ik mij aan het orienteren op de techniek voor een nog te ontwerpen baan. Een testpendelbaantje is in wording. Ik beschik al langer over een multimouse met ExpressnetLI en heb recent een Z21 aangeschaft. De laatste aanschaf was ook de reden om eens naar Rocrail te kijken, gezien de eenvoudige koppeling via het netwerk tussen pc en centrale die dan mogelijkwordt. Verder heb ik, na een gesprekje met Nico op Eurospoor 2016, ook de Mardec aangeschaft en ontdekt en recent een ArCoMoRa loconet bezetmelder met Okkies voor het pendelbaantje. Super spullen en prijstechnisch zeer toegankelijk.

Niets staat dus het verdiepen van de kennis van Rocrail in de weg en een groep enthousiaste Nederlandse gebruikers kan daar zeker in ondersteunen.

Tom
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Romavami op 10 februari 2018, 10:09:08
Ik ben een jaartje of 5 aan het stoeien met RocRail. Ik ben nu zover dat ik handmatig, half automatisch en volautomatisch kan rijden met als het moet 10 locs tegelijk.

Het NL forum van RocRail blijft misschien wel wat achter bij het Duitse of het Engelse maar er zitten wel een paar kanjers op. Ik ben eigenlijk altijd binnen een snelle tijd geholpen.

Mijn ervaring is dat het vooral belangrijk is om te proberen te begrijpen wat je aan het doen bent met RocRail. Een duidelijk idee over een baanplan en weten waar je bezetmelders en blokken in wilt richten. Begin vooral met een oefenbaantje volgens de handleiding van RocRail.

Ik ben er van overtuigd dat ik nog geen 20% van de functies van RocRail gebruik maar ik sta iedere keer weer versteld van de schijnbaar onuitputtelijke mogelijkheden. Daarnaast is er ieder dag (!!!) een update beschikbaar.

RocRail is ontwikkeld door een Nederlander die in Duitsland woont. Mooi om te zien dat er zelfs Duitse gebruikers zijn die in het Nederlandse forum meedoen om problemen op te lossen. De taalbarriere is dan opeens niet meer zo'n probleem.

Ik woon in de buurt van Nijmegen en zou graag meedoen met een gebruikersgroep RocRail.

Groet, Rob
Titel: Rocrail gebruikersgroep ? HCC Modelbaan
Bericht door: trdl op 10 februari 2018, 10:49:24
Alle,

of er een gebruikersgroep is van RocRail gebruikers weet ik niet.

Veel gebruikers van RocRail, iTrain, Koploper en andere programma's kun je treffen bij de HCC modelbaan.
Daar zijn vaak operationele baantjes opgesteld, waarop met de verschillende programma's wordt gereden.

Volgende bijeenkomst is op 10 maart in Houten, tegelijk met de beurs.

Groet, Willem.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 10 februari 2018, 10:54:20
@Willem,

Het gaat mij niet om een groep die in het echt bij elkaar komt. Ik dacht meer aan een forumgroeo op BNLS. En daar bleek al een draadje voor te zijn.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 10 februari 2018, 11:09:35
Ik vind het prima om hier via het forum informatie uit te wisselen en elkaar op weg te helpen maar het Rocrail forum blijft voor mij toch wel de weg om bij te blijven in de ontwikkeling en het oplossen van problemen.

Ter illustratie bijgaand een filmpje van mijn eerste baan met Rocrail en een ORD-3 booster van Peter Giling. Dit is 6 jaar geleden:
https://youtu.be/LsSs9064Uso (https://youtu.be/LsSs9064Uso)

Albert.

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Fokke Boschma op 10 februari 2018, 11:35:23
Ik ben nog niet zo lang 'actief' bezig met modelspoor. Ik heb na 20 jaar stilstand afgelopen najaar weer geïnvesteerd in de hobby, oa. de aanschaf van de z21 met de wlan router.. Ik heb nu een testbaantje liggen, een dubbele ovaal, om de weer even het 'gevoel' te krijgen. Plannen voor de echte baan zijn klaar, alleen de ruimte is er nog niet geschikt voor...
Op een gegeven moment heb ik gekeken naar de mogelijkheden om de baan te besturen via de pc. Er zijn natuurlijk diverse programma's die dit kunnen, maar omdat Rocrail en gratis, en zonder extra componenten met de z21 kan worden gekoppeld was dat mijn eerste keuze.
Het programma heeft heel veel in zijn mars, alleen de start was niet 'vlekkeloos'. Tenminste bij mij, en een modelspoorvriend van mij ook niet. Je moet vooral in het begin de juiste stappen doorlopen om het goed aan de praat te krijgen. De handleiding is, zoals hier al eerder gezegd, niet altijd even helder, maar met goed lezen kom je er absoluut wel uit. Als het niet werkt, dan heb je toch zelf iets verkeerd gedaan. Dit geldt natuurlijk voor ieder programma! Als eenmaal het programma is ingericht zoals het moet, kun je de baan tekenen met alle wissels, seinen en bezetmelders. Als je de adressering goed hebt, functioneert het gewoon. Rocrail draait bij mij stabiel. Er is zeer veel mogelijk en inderdaad, je gebruikt lang niet alle mogelijkheden!
Ook op het forum is de ondersteuning goed, heb er al diverse vragen gesteld en ook antwoord gekregen.
Op dit moment rijden de treinen foutloos hun rondjes, op de kleine baan kunnen tot 5 treinen automatisch rijden.
Naast Rocrail, heb ik ook iTrain geïnstalleerd. Grafisch is iTrain vele malen mooier, en het ook hier heb je veel functies. Vooral met een proeflicentie kun je even goed kijken/proberen hoe alles werkt en wat je er mee kan doen. Maar ook hier geldt dat je de handleiding goed door moet lezen om alles goed in te richten. Eigenwijs als ik was heb ik dat natuurlijk niet gedaan.... Als je die 2 programma's met elkaar vergelijkt zijn ze qua leercurve bijna identiek. Je moet je er gewoon even in verdiepen en dan functioneert het gewoon.

Ik denk dat het goed is om ook hier informatie met elkaar te delen over Rocrail, mede omdat er hier niet zoveel gebruikers zijn, en onbekend maakt ook een beetje onbemind, wat absoluut jammer is!

FokkeB
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 10 februari 2018, 11:41:20
@Albert,

Ik snap je opmerking. Laat deze draad dan een brug slaan tussen de minder technisch aangelegde gebruikers en de echte experts.😀 Zeker voor kinderen is BNLS laagdrempeligger.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 10 februari 2018, 11:55:06
Laat deze draad dan een brug slaan tussen de minder technisch aangelegde gebruikers en de echte experts.

Helemaal mee eens. Ik beschouw mezelf niet als expert. Meer als 'in het land der blinden is éénoog koning  ;)'

Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Romavami op 10 februari 2018, 13:01:34
Ik tel in de gauwigheid 9 RocRail gebruikers die tot nu toe gereageerd hebben. Als we alleen al met die 9 gebruikers op het RocRail forum lezen en schrijven dan blazen we in ieder geval dat forum weer nieuw leven in.

idee ?

Groet Rob
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans1963 op 10 februari 2018, 17:16:59
Nu het hier weer over Rocrail gaat, wil ik ook wel even meedoen.  :)

Ik rij 3-rail met Koploper. Als centrale gebruik ik DDW.
Beide programma's staan op één PC. De opdrachten van Koploper worden door DDW vertaald
in een digitaal signaal en op de seriële poort van de PC gezet en daarnaar versterkt op de baan gezet.
Op deze manier worden de decoders voor locs, wissels en seinen aangestuurd. Terugmelding gebeurt via de
parallelle poort van de PC en via DDW ingelezen in Koploper. Dit alles werkt prima en zonder vertraging.

Ben sinds kort ook met Rocrail in de weer om te zien of dit programma meer biedt als Koploper.
Ik ben zover dat aansturing met DDW via de serieel poort werkt en er handmatig met treinen kan worden gereden.
Ook de wisselaansturingen doen het goed.

Wat alleen niet werkt zijn de terugmeldingen, er komt niets door in Rocrail.
De handleidingen op het forum bieden mij geen oplossingen, DDW met het SRCP-protocol wordt wel door
Rocrail ondersteund. Wie heeft er tips?
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 10 februari 2018, 17:26:21
Leuk! Het wordt hier steeds drukker. Hieronder enkele plaatjes mbt tot mijn eigen experimenten...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/A3916B25-C2B8-4CA5-9FD9-9375FF3201BB.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/A3916B25-C2B8-4CA5-9FD9-9375FF3201BB.jpeg)

Op deze PC is RocRail geopend. Er staan twee virtuele throttles open voor twee verschillende locs. Op de achtergrond is nog net een stukje te zien van de Digikeijs/DR5000 software. Voor de PC staan twee iPhones met de Z21 Roco App. Links mijn oude iPhone 5, rechts de nieuwe iPhone 5SE. De sliders van beide telefoons, en die van de virtuel throttles lopen synchroon.

In principe kun je op een smartphone ook een RocRail Throttle gebruiken, maar dat lukte mij niet in de configuratie zoals nu opgezet.

Maar niet getreurd. Ook op een tweede PC kan de Z21 Roco App gebruikt worden. Hiervoor moet echter wel een speciaal programma geïnstalleerd worden: Bluestacks

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img_1639.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/img_1639.jpg)

Met dit handige programma kun je Android Apps uit Google Play gebruiken op je PC. Ook van de Z21 Roco App zijn Android versies beschikbaar. Zowel de oude als de nieuwe.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img_1640.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/img_1640.jpg)

En hier draait de Z21 App op een tweede PC. Ook weer volledig synchroon met RocRail. Zoals je ziet passen er nu twee throttles op het scherm.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: gilpin43 op 10 februari 2018, 19:33:55
Hallo,

Ik, Ron Ebregt, ben ook erg en geïnteresseerd in deze groep. Begonnen met h0m Zwitsers, nu overgeschakeld naar On30 en zelfbouw spoor en wissels, de laatste met servo-aandrijving. Eerst met een lokaal bedieningspaneel, wegens het ontbreken van de werkende koppeling met de PC, maar nu wil ik de software van MARDEC gaan gebruiken. Een aantal jaren bezig geweest met Digitrax, maar bij het weer opstarten problemen ondervonden met de DT400 handregelaar en de Locobuffer-USB. Daarom de DR5000 aangeschaft, ook de Arduino DCC++ getest. Met JMRI en de DR5000 software kan ik lok's programmeren, maar Rocrail lijkt een leuk bedieningspaneel op de laptop te kunnen leveren, maar nu ook nog de throtlles, liefst dus op de I-phone-4, want die heb ik toch al.
Voor testen wat wel of niet werkt, wil ik uiteraard niet te veel uitgeven, dus een of ander duur programma kopen en dan ontdekken dat het toch niet doet wat ik wil, vind ik zonde. Rocrail is in elk geval betaalbaar en als de ondersteuning via een Nederlands forum/gebruikersgroep werkt, doe ik graag mee.

Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 10 februari 2018, 21:40:04
Wat alleen niet werkt zijn de terugmeldingen, er komt niets door in Rocrail.
Beetje lastig om dat zo op afstand te beoordelen. Kan een kwestie van adresseren zijn. Heb je de melder monitor gebruikt? Die vond je in het menu Besturing.

Succes,
Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 10 februari 2018, 22:18:45
@Hans1963,

Wat helpt, is precies opschrijven welke stappen je hebt gezet. Alsof je het ons uitleg. Grote kans dat je er dan achter komt dat je bepaalde zaken nét niet helemaal goed hebt gedaan, of niet hebt gedaan.

Gisteren was Jekel op TV met een boeiende documentaire over aandacht. Hoe goed je het ook wilt, als iets nieuw is, vergeet je heel gemakkelijk iets. Schijnt met overzicht en focus te maken te hebben.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Romavami op 10 februari 2018, 22:32:04
&Hans1963

Ik kan uit jouw post niet herleiden welke terugmelders je gebruikt.
Maar als je met (open)dcc werkt dan is onderstaande CONFIG-tool misschien iets voor je.
Met deze tool kan je eenvoudig wissels, terugmelders en locdecoders instellen en uitlezen.

Rocrail heeft een knop om jouw probleem in een zip-file vast te leggen (issue)
In de bovenbalk zie je een afbeelding van een soort insect. Met die knop kun je de instellingen van Rocrail compleet met jouw baanplan voor andere RR gebruikers zichtbaar maken.

Ik adviseer je om in het RocRail forum jouw vraag te stellen en de issue-file te uploaden.

Succes, Rob

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/URL_config_tool.jpg)
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans1963 op 10 februari 2018, 23:33:46
bedankt voor de reacties.

Als ik meldermonitor gebruik lijkt dit goed.
Na openen melder op baanplan (rechtermuisknop-eigenschappen + ok) verschijnt de melder in de monitor.

Ik gebruik de terugmelders van Rosoft: s88-n

Aanmelden bij het forum lijkt nog niet te lukken: Forum accepteert geen gmail account  ??

groet, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 11 februari 2018, 08:41:28
Als ik meldermonitor gebruik lijkt dit goed.
Na openen melder op baanplan (rechtermuisknop-eigenschappen + ok) verschijnt de melder in de monitor.

Aanmelden bij het forum lijkt nog niet te lukken: Forum accepteert geen gmail account  ??
Hans,
Wat jij beschrijft is niet de meldermonitor. Je opent de meldermonitor via het menu Besturing - Melder monitor. Als je dan met een trein over een melder rijdt verschijnt hier het adres.

Wegens spam is aanmelden met een gmail account tijdelijk niet mogelijk. Als alternatief kun je in plaats van 'gmail.com' je email adres invullen met 'googlemail.com'.

Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 11 februari 2018, 10:49:44
Ik heb een algemene vraag. Ben bezig me in te lezen in het blokgebeuren. Nu lees ik dat sensors alleen werken wanneer automatisch rijden is ingesteld.
Zie: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=block-en

Betekent dat, dat ik niet één enkele loc handmatig kan bedienen, terwijl de andere automatisch rijden? Of dat de seinen niet reageren op zo’n handbediende loc?

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 11 februari 2018, 10:59:17
Hans,
De sensors zijn inderdaad bedoeld voor automatisch rijden. Als in automode je treinen laat rijden en je rijdt handmatig een trein naar een blok krijg je een spookmelding. Je kunt treinen ook halfautomatisch laten rijden, dan gaat het wel goed. Dan worden eerst de rijwegen ingesteld en vervolgens rijd je zelf met de handregelaar met een trein over de ingestelde rijweg.

Meer hierover in de wiki: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=automatic-nl (http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=automatic-nl)

Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 11 februari 2018, 11:03:11
@Albert,

OK, maar gecombineerd rijden is dus niet mogelijk? Of volstaat het om locs te starten in halfautomatisch bedrijf?

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 11 februari 2018, 11:50:44
Hans,
Gecombineerd rijden is (in theorie) wel mogelijk door bij een blok aan te geven dat een ghosttrein geaccepteerd moet worden. Ik vermoed dat dit handig is voor een rangeerterrein, maar ik heb dit nooit uitgeprobeerd. Als ik handmatig een trein wil besturen dan kies ik voor halfautomatisch. Dan weet ik zeker dat ik geen botsingen krijg.

Hier https://youtu.be/SB2u8CtE3Ig (https://youtu.be/SB2u8CtE3Ig) zie je een filmpje hoe ik op mijn vorige baan handmatig heen en weer kon rijden op mijn rangeerterrein. Ik had alleen de wissels aangesloten maar geen blokken gemaakt en geen terugmelders. De witte bolletjes die je op het linker tablet ziet zijn rijwegen die ik zichtbaar heb gemaakt. Hiermee kon ik met een klik op het bolletje de rijweg instellen (= alle wissels in de goede stand) en dan met de telefoon de trein laten rijden.


Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 11 februari 2018, 12:43:48
@Albert,

Op onze baan is een Inglenook Sidings rangeerterreintje gepland. Daar wilde ik so wie so handmatig gaan rijden. Enkel de wissels moeten bediend worden. Het liefst elektronisch, maar het kan ook zoals in jouw filmpje handmatig. Wel vraag ik mij af of RocRail kan helpen bij het automatisch rangeren met een Kadee koppeling. (Klik op het plaatje of op de link).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/8453D5DA-9B80-4EAE-82DE-44AFFE5DDE8F.jpeg) (https://Youtu.be/jibk1SlJb5c)

Zie: https://youtu.be/jibk1SlJb5c

Met behulp van de Hornby Railmaster/eLink (DCC) heb ik een experiment uitgevoerd. De loc maakt automatisch een aantal stop/rijbewegingen over de Kadee magneet op basis van een script. Er is geen sprake van een blok, noch van sensoren. Enkel van tijdslots. Al was bewegen in (geijkte) afstanden in mm makkelijker geweest.

Kan zoiets ook met RocRail?

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 11 februari 2018, 18:03:11
Hans,
Je kunt in Rocrail werken met acties en scripts. Om te rangeren zijn er tal van mogelijkheden, maar behalve wat je gezien hebt in mijn filmpje heb ik daar weinig mee gedaan.
Misschien dat bijgaand filmpje je op weg helpt: https://www.youtube.com/watch?v=aHd2yktg_9Q (https://www.youtube.com/watch?v=aHd2yktg_9Q)

In de Rocrail Wiki zijn er ook zogenaamde Userpages: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=userpages (http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=userpages) met heel veel uitgewerkte voorbeelden.

Groeten,
Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 12 februari 2018, 10:23:05
... Daarom de DR5000 aangeschaft, ook de Arduino DCC++ getest. Met JMRI en de DR5000 software kan ik lok's programmeren, maar Rocrail lijkt een leuk bedieningspaneel op de laptop te kunnen leveren, maar nu ook nog de throtlles, liefst dus op de I-phone-4, want die heb ik toch al.

@Ron,

Heb jij eea al aan de praat? Er is een prima YouTube film:
https://youtu.be/_KlqQP-CcwQ

In het filmpje worden zowel de PC als de DR5000 via een switch verbonden met het internet. Daarnaast wordt de PC mbv een USB draad verbonden met de DR5000. Zelf heb ik mijn PC en de centrale met een lan kabel verbonden aan de Wifi repeater, nodig vanweg het te zwakke signaal op mijn zolder. Werkt even goed. 😀

Verbind je iPhone via Wifi met de DR5000. Als je de z21 app start op je iPhone staat er het standaard IP adres van Roco ingesteld. Verander dat in het Wifi adres dat de DR5000 App op je PC opgeeft als je op de Wifi knop klikt. Bij mij is dat: 192.166.16.254

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Red Racing Rebel op 12 februari 2018, 11:20:11
Hallo allen,

Leuk om te zien dat er toch steeds meer RocRail gebruikers komen. Heb een hele tijd geleden geprobeerd het te doorgronden, maar ben toen verder met iTrain gegaan (wat ik nogsteeds zonder problemen gebruik), maar wil me toch weer eens gaan verdiepen in RocRail.

Heb mijn 'oude' Dinamo test ovaaltje weer afgestoft welke ik nu met mijn Raspberry Pi aanstuur i.c.m. iTrain, maar denk dat ik die eens ga misbruiken vooor mijn RocRail test.

Groetjes,

John
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 12 februari 2018, 11:37:12
@John,

Ha, een “partner in crime” binnen de BMB groep. 😀
Gelukkig is de afstand Geldrop - Kaatsheuvel niet al te groot.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: haoos op 09 april 2018, 15:08:26
Kan iemand mij uitleggen hoe ik in Rocrail het licht van de loc kan aanzetten?
Ik gebruik de z21 en werk met Rocrail.
Verder rij ik met Roco.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans van de Burgt op 09 april 2018, 15:14:14
@Haoos,

Ik gebruik de DR5000, RocRail en de Z21 app op mijn Smartphone. Met de functietoetsen op mijn mobiel kan ik de lichten aan/uitzetten.

Gr, Hans
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: haoos op 09 april 2018, 16:12:51
In Rocrail moet ik op een of andere manier iets in de functies instellen.
Daar gaat kennelijk iets mis.
Volgens mij moet ik functie 0 gebruiken ......maar dan.
Kortom, het werkt nog niet.
De trein rijdt overigens wel vanuit Rocrail.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: jan_pieter op 06 januari 2019, 19:33:05

Hallo,

Ik las bovenstaande vraag over de lichten aanzetten via rocrail. Dat kan. Bij mij is dat ingesteld op F0.
Geen idee of je het al werkend hebt maar toch nog even een antwoord.

Ik heb wat screenshots toegevoegd, hoe je dit per locomotief kunt configureren.
Je komt hier via het menu tables -> locomotives (of tablellen -> locomotieven)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot-2019-01-06-at-19.29.00.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot-2019-01-06-at-19.29.00.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot-2019-01-06-at-19.29.08.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot-2019-01-06-at-19.29.08.png)

Als je dit gedaan hebt krijg je bij het controle paneel in rocrail (links van de analoge klok) een knop erbij waarop staat 'lights'.

groeten,

Jan Pieter
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Markus op 20 januari 2019, 11:24:25
hallo

ik ben na lang twijfel, wat te doen en waar voor te gaan
ook op de keuze rocrail uit gekomen .
Dus ja, erg leuk nu te zien dat  op het forum waar ik al regelmatig een en ander op bekeek , er zelfs een apart  rocrail draad is .
super . (y)
en zal hier op nu ook zeker regelmatig mee gaan kijken en lezen .

ik ben zelf niet echt bevriend met mijn pc  ,,we snappen elkaar niet altijd ,even goed .  ;D 
maar met wat hulp,  heb ik nu toch een eerste stukje van mijn baan plan er op gekregen .
en kan rijden via laptop.

Vraag wie weet  hoe ik de afbeeldingen van locomotieven  kan vinden ? 
want heb het idee dat deze er nu geen standaard in zitten .? 
of is hier evt een apart programma van / voor ?

hoor het graag
groet mark uit Tilburg
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: trabiarie op 20 januari 2019, 12:49:46
Hallo Mark

Fijn dat je weer op de goede weg bent , de afbeeldingen haal ik van internet , typ de lok in bij google en sla een afbeelding op.
Dit is meestal een jpg formaat , en het moet png zijn . Daarvoor kun je format factory downloaden en hem naar het goede formaat wegschrijven.
Misschien gaat dat ook in paint van windows zelf maar heb ik nog niet geprobeerd. Als het een png bestand is zet je ze in de map images onder de rocrail map bij documenten daarna kun je de afbeeldingen in je rijwindow zetten
vr groet Arie
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: GerardJM op 27 april 2020, 21:31:39
Hallo, ik ben na 14 jaar herintreder met een Fleischmannbaan en wil digitaal gaan rijden. Ik heb een baan gemaakt en paralel daaraan een baan in RocRail en die loopt virtueel. Heb me intussen al aardig in rocrail verdiept maar kom er steeds vaker achter dat ik pas een klein tipje van de sluier heb opgelicht.
De baan is analoog te rijden om te kijken of alles aansluit. Intussen zover voorbereid dat er veel terugmelders in zijn aangebracht met de nodige bedrading, wissels zijn geplaatst en voorzien van bedrading, seinen met bedrading, blokken zijn geformeerd en in rocrail al aardig gedefinieerd, maar nu komt het. Hoe breng ik de PC/RocRail en de baan met elkaar in contact??

Mijn baan is uitgerust met GCA-101, ORD-3_v2, GCA-50, BCA-93 en GCA-136 als besturingshardware.

GCA-101 verbonden met een stand-alone-router want ik zou ook graag een paar locs uitrusten met decoders voorzien van WiFi.
GCA-101 verbonden met GCA-50 via seriele poort
GCA-50 via 2 x 10draads stekker verbonden met GCA-93 en GCA-136
ORD-3_v2 via USB-Kabel met PC verbonden.

En nu??? Wat moet ik doen om het kontakt tussen RocRail en Hardware te aktiveren.
Wie o wie kan mij verder helpen??

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hennik op 27 april 2020, 23:00:56
Ik ken die modules allemaal niet, maar bij de Rocrail documentatie is er toch best veel informatie over te vinden?
Zo lees ik op deze pagina https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=mgv101-en#rocrail_setup
hoe de GCA101 locobuffer module gekoppeld wordt aan Rocrail en begrijp ik uit de tekst erboven dat deze module via een router aan je PC gekoppeld wordt.

In het hele assortiment mis ik een dcc centrale (command station). Of kan die ORD-3 als zodanig functioneren?
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans1963 op 27 april 2020, 23:25:26
hallo Gerard,

je moet in Rocrail eigenschappen eerst een Loconet centrale aanmaken en deze volgens de handleiding instellen.
Met de Ord-3 booster kun je gebruik maken van de eigen DCC232 centrale in Rocrail. deze ook aanmaken.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_1_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_1_2.jpg)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_2_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot_2_3.jpg)

groet, Hans.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: GerardJM op 28 april 2020, 14:09:13
Hans, bedankt. Ik ga er mijn plan mee trekken
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 29 april 2020, 17:04:11
Ik ken deze hardware zelf niet maar is het niet zo dat je de ORD-3 via loconet aan de GCA 101 moet koppelen?
En anders kun je voor vragen altijd bij Peter Giling terecht.

(Heb je toevallig dezelfde vraag op het Rocrail forum gesteld?)

Succes,
Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: GerardJM op 29 april 2020, 17:07:11
Op RocRail-forum staat dezelfde vraag.  Heb intussen iemand gevonden die mij op locatie gaat bijstaan.
Complimenten voor video 30.
Gr Gerard
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 29 april 2020, 17:14:06
Op RocRail-forum staat dezelfde vraag.  Heb intussen iemand gevonden die mij op locatie gaat bijstaan.
Complimenten voor video 30.
Gr Gerard

Altijd goed om hulp op locatie te krijgen.
En bedankt voor het compliment.

Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 29 april 2020, 17:20:45
Beste Rocrail gebruikers,
Ik lees net op het Rocrail forum dat de Windows *.exe installatie mogelijkheid binnenkort echt gaat verdwijnen.

Ik heb een video gemaakt voor de overstap naar de installatie via het *.ZIP bestand.
https://youtu.be/Up4niKGJBl8 (https://youtu.be/Up4niKGJBl8)

Succes,
Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 06 september 2020, 16:36:52
Beste lezers,

Ik ben druk doende mij wegwijs te maken met Rocrail. Ik heb een witte z21 met router. Ook heb ik een Arduino met Mardecshield. Ik heb de z21 middels een Lan kabel met de laptop verbonden en ik heb verbinding met de z21. Ik heb nu een servo aangesloten om een wissel te bedienen. Ik ben nog in de experimenteerfase dus ik gebruik de pc muis om de servo te bedienen. Nu is het zo dat de servo niet op elke klik van de muis reageert, dus de ene keer wel dan weer niet dan een paar keer weer wel maar het werkt zo niet erg betrouwbaar. Heeft iemand dit ook al eens gehad en/of heeft iemand enig idee waar aan kan liggen?

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: heuvelbaan op 06 september 2020, 18:50:20
Wat voor voeding heeft de servo?


Groeten Marco
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 06 september 2020, 19:41:51
De servo wordt gevoed met de 5V van het Mardec shield welke een aparte 12 V gelijkstroom voeding heeft.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: heuvelbaan op 07 september 2020, 12:04:53
Ja, dat zou voldoende moeten zijn.
Ik had namelijk hetzelfde probleem, en had toen geen externe voeding.

Groeten Marco
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Daan Neijenhuis op 07 september 2020, 13:57:29
Hoi Peter,

Kijk ook even hier (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=71976.msg3222146723#msg3222146723).
Wekt de Mardec wel met een andere centrale?

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Juroen op 07 september 2020, 15:02:53
Peter,

De servo reageert soms niet / soms wel.
Krijgt de mardec wel altijd een signaal binnen; ofwel licht de led van de mardec wel even op als je een commando geeft?
Mogelijk geeft dat richting of je voor, in of na de mardec moet zoeken.

Ik had (niet helemaal vergelijkbaar) wel eens dat één van mijn mardecs niet reageerde. Dat lag toen aan een slechte soldeerverbinding.

Groet Juroen
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 07 september 2020, 16:38:44
Heren,

dank voor het reageren. Daan, zulke klemmen gebruik ik niet, alles zit vastgeschroefd op het Mardec shield. Ik heb inmiddels een ander shield geprobeerd en ook een andere Uno maar het blijft allemaal hetzelfde. Het signaal lijkt inderdaad niet op de Uno binnen te komen want de led van de Mardec licht ook niet op.
Ik zou de solderingen nog eens na kunnen lopen. Zou dat de enige oorzaak kunnen zijn?

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Daan Neijenhuis op 07 september 2020, 19:28:05
Solderingen, optocoupler, weerstandswaarden, Mardec firmware; op zich is alles mogelijk  ;)

Ik ben zelf (nog) bezig met Mardec en/of DCCshield, maar kort zoeken op Mardec leverde nog deze RocRail en servo-draad op: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=75783.msg3221777810#msg3221777810 en dan specifiek het laatste stukje over adressen...
Misschien is er nog wel meer te vinden, anders Nico even een PB sturen
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Juroen op 07 september 2020, 21:24:16
Peter,

Toch kenmerkend dat het soms wel / soms niet werkt.
Hoe reageren de mardec en servo als je via een mulitmaus/lokmaus (in elk geval 'een handregelaar') de servo aanstuurt?

Dat zegt mogelijk iets over de interface tussen Z21 en rocrail.

Over de waarschijnlijkheid van een onvolkomen soldeerverbinding kan ik weinig zeggen. Ik mijn geval was dat de oorzaak maar dat zegt wellicht meer over mijn soldeervaardigheden.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 08 september 2020, 14:27:27
Als ik de servo met de multimause bedien gebeurd precies hetzelfde, soms wel en soms niet. Ik heb ook een andere voeding geprobeert, 18V wisselstroom, maar ook dat geeft geen verbetering. Ik begin nu toch te denken dat er iets op het shield niet goed zit. Ik zal in ieder geval Nico eens een mailtje sturen en anders eens op het Roco forum deze vraag gaan stellen.
Ik zal in ieder geval de solderingen nog eens gaan controleren.
Dat van die adressen had ik gelezen maar omdat de servo soms wel reageert denk ik dat ik dat wel goed opgegeven heb anders zou er helemaal geen reactie zijn denk ik zo. In ieder geval allen bedankt voor het reageren en meedenken en als er een oplossing is zal ik het hier mededelen.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Juroen op 08 september 2020, 14:40:38
Je kan hier ook foto's plaatsen van je shield. Er zijn vast mensen die er iets verstandigs over kunnen zeggen.
- soldeerverbindingen
- plaatsing van onderdelen
Wie weet!

Groet Juroen
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Valentijn op 08 september 2020, 15:56:33
Hallo Peter,

Ik beb iets gelijkaardigs, maar heb jammer genoeg nog geen oplossing gevonden.
Wel gebuikt ik Koploper ipv Rorail en een DCCNext, maar de symtomen zijn dus dezelfde.
Je klikt met de muis op de wissel en de ene keer gaat deze effectief over, maar de andere keer niet. 
Ik heb wel gemerkt dat als je de muis klikt snel na elkaar dan werkt de wissel goed, maar als er een aantal seconden tussen de muis kliks liggen dan gaat het soms fout.
Dit euvel zowel met een zwarte Roco centrale als met een Ecos centrale.

Valentijn
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 08 september 2020, 21:07:38
Hoi allen.

In Rocrail kun je controleren of de opdrachten wel verzonden worden.
Ga doorvoor naar Bestand - Rocrail eigenschappen - tabblad trace. Zet een vinkje bij 'Monitor'. Haal alle andere vinkjes weg en klik op OK.
Ga dan naar het menu Beeld en selecteer Trace.

Het venster wordt nu horizontaal in tweeën gesplitst maar het tracevenster valt helemaal over je baanplan heen. Als je je muis even over de horizontale scheiding beweegt verandert je muispijl van vorm. Als je dan klikt kun je deze horizontale lijn naar beneden slepen.

Als je nu je wissel bedient krijg je in het tracevenster de bijbehorende opdrachten te zien. Bij elke klik moet er een nieuwe regel verschijnen. Als dat gebeurt weet je in ieder geval dat Rocrail de opdrachten verstuurt.

Groeten,
Albert.

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 09 september 2020, 10:36:06
Om de oorzaak te vinden zou ik de DCCmonitor (standaard geleverd met de Arcomora installatie) laden op de Arduino/DCCNext.
Deze laat alle accessory adressen zien die voorbij komen.
Als daar ook een onregelmatigheid in zit dan is het probleem in Rocrail/z21.
Als dat wel altijd goed gaat dan zit het in Mardec.
Echter de DCCmonitor en Mardec gebruiken allebei hetzelfde stukje software.
Je zou dan ook eens de monitor van Ruud Boer kunnen gebruiken.
Helpt het als je de toets van de MM een seconde langer ingedrukt houdt i.p.v. meerdere keren drukken?

Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Karst Drenth op 09 september 2020, 11:56:39
Citaat van: NTeering
Als daar ook een onregelmatigheid in zit dan is het probleem in Rocrail/z21.
Als dat wel altijd goed gaat dan zit het in Mardec.

naar mijn idee een iets te voorbarige conclusie. Met name de eerste regel. ;)

Citaat van: NTeering
Echter de DCCmonitor en Mardec gebruiken allebei hetzelfde stukje software.
Je zou dan ook eens de monitor van Ruud Boer kunnen gebruiken.

dat is een heel goed voorstel. (y)

Waarom ?  zie hier: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=71976.msg3222146723#msg3222146723

Ik herinner me nog, dat destijds de MarDec het ook niet altijd aan de DR5000 goed deed. Serve had dat dacht ik toen met de scoop gemeten.
Ik heb destijds de DCC-generator van de DR5000 "iets relaxter" afgesteld, zodat ook de Arduino NMRA libs goed werkten.

Dat lijk me ook hier aan de hand te zijn: Niet alle DCC opdrachten worden door de  MarDec gezien (zie link). Maar ... METEN is WETEN, dus eerst de raad van Nico opvolgen :)


Grtzz & suc6,
Karst
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 09 september 2020, 16:23:51
Bedankt voor de reacties. Bij het laden van de DCCmonitor krijg ik een foutmelding. Waar kan ik die monitor van Ruud de Boer vinden? Als ik de MM iets langer ingedrukt houd dan reageert de Mardec wel, de ene keer gaat de led meteen aan en reageert de servo het volgende moment blijf de led uit en na een poosje(1 sec) knippert de led en reageert de servo.
Hieronder de foutmelding.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dcc1.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dcc1.png)

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 09 september 2020, 16:34:53
Peter,

Je moet ook de upload tool gebruiken om de monitor te laden.
Staat allemaal op je bureaublad als het goed is.
Dan heb je de library niet nodig.
Monitor van Ruud:
https://app.box.com/s/yvqfy1hk7kx02t34m2hk79uzpd7pky63 (https://app.box.com/s/yvqfy1hk7kx02t34m2hk79uzpd7pky63)

mvg
Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 09 september 2020, 21:46:32
Bedankt weer voor het reageren. Dat van die upload had ik eigenlijk moeten weten. Ik zie dat ik nog een kleine schakeling moet maken voor die DCC sniffer. Ik moet nog wel die opto aanschaffen. Zodra ik wat kan meten meld ik me weer.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 09 september 2020, 21:57:21
Citaat
Ik zie dat ik nog een kleine schakeling moet maken voor die DCC sniffer
Dat zit toch al op het DCC shield en de DCCNext.
Je hoeft de .ino alleen maar te uploaden vanuit de Arduino IDE. Gebruik de Serial monitor voor de output
Mijn monitor kun je met de Update tool doen. Gebruik dan Putty voor de output.

Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 14 september 2020, 11:29:27
Ik heb de Dcc monitor gebruikt en het blijkt dat, als ik de mm gebruik, niet altijd het signaal door komt, dus ik moet soms een paar keer drukken voordat het signaal op het scherm verschijnt.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 14 september 2020, 12:46:22
Citaat
De servo wordt gevoed met de 5V van het Mardec shield
Ik zou de servo aansluiten op een eigen voeding van 5V en niet die van het shield gebruiken.

Helpt het als je de toets van de MM een seconde langer ingedrukt houdt i.p.v. meerdere keren drukken?

Mvg
Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 14 september 2020, 14:17:34
Ik heb het nog eens aangesloten en ik krijg nu de volgende meldingen te zien.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Mardec2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Mardec2.jpg)

Zo vaak heb ik heus niet op de knop gedrukt.
De servo is nu niet aangesloten omdat ik de Mardec nu als dcc monitor gebruik.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 17 september 2020, 20:12:59
Kan iemand hier iets over zeggen waar ik moet zoeken of wat ik nu het beste kan doen om de servo goed te laten werken met Rocrail en Mardec?

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 18 september 2020, 10:07:40
Hallo Peter,

Wat ik eigenlijk wil weten: laat de monitor wat zien voor ieder adres dat je verstuurt of gebeurt er soms ook niets. Want dat is toch je probleem?
Als er soms geen reactie is, maakt het dan verschil als je de toets wat langer indrukt. Zie je dan wel alles.

Mvg
Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 18 september 2020, 13:52:33
Hoi Nico,

Het gebeurd voor elk adres, heb er nu 3 geprobeerd. Soms wel meteen een reactie als ik de muis indruk, meestal niet dan moet ik een aantal keren de muis indrukken. Als ik de muis ingedrukt houd ook dan komt er soms geen reactie, na zo'n 5 seconden, en soms komt er dus wel een reactie binnen die tijd. Wat mij nu wel opgevallen is dat als ik omschakel naar een ander adres en ik een mededeling op het DCC-scherm krijg, ik nog eerst het vorige adres te zien krijg en daarna het ingedrukte adres. Hopelijk heb ik het een beetje duidelijk verwoord, anders kan ik wel een scherm afdruk plaatsen.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 18 september 2020, 15:55:58
De monitor laat pas iets zien als het adres of het databit verandert.
Dan laat hij inderdaad het vorige adres en databit nog een keer zien en hoe vaak dat 'gezien' is.
Daarna pas het nieuwe adres met databit.
Bij iedere keer indrukken en weer los laten is er een wissel van databit en eventueel ook adres.

Citaat
meestal niet dan moet ik een aantal keren de muis indrukken
Daarmee zeg je dus dat het vaker niet goed gaat dan dat het wel goed gaat.
En ook dat langer indrukken kennelijk niet uitmaakt.

Een zinnige verklaring heb ik daar niet voor.

Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Daan Neijenhuis op 18 september 2020, 18:21:46
Of het hier van toepassing is ik niet (zeker) maar een verminking van het DCC-signaal kan zoiets ook veroorzaken. Lang geleden ooit een DCC-interface voor de HCC!m gemaakt en de gebruikte optocoupler en bijbehorende pullup lieten weinig over van het oorspronkelijk symmetrische signaal. Tijdens één van de HCC-dagen (long, long time ago) net zo lang zitten tweaken tot ik het op 800ns perfect had en omdat het veel toleranter mocht was de uiteindelijke pullup ééntje uit de E12-reeks.
Maar, dat was andere optocoupler dan die op de Mardec of DCCnext dus niet 1:1 te gebruiken als test.

De 6N137 heeft een digitale uitgang, dus als er iets verminkt wordt dan is óf je pullup geen 10k, of het komt al verstoord binnen.
Lastig meten, maar met een 4-kanaals oscilloscoop is het wel in beeld te brengen: 2 kanalen voor het DCC-signaal (en dan A-B) en één kanaal voor de uitgang van de 6N137. Van de week nog zitten meten aan een H-brug die sluiting leek te veroorzaken dus op het 3e kanaal de spanning over de meetweerstand zichtbaar gemaakt.
Helaas niet iets wat je even opzet; tijd is momenteel mijn grote gebrek (I ordered some spare time but it is still in backorder)...

Groetjes,
Daan

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 18 september 2020, 19:49:21
Nico en Daan,

Bedankt voor jullie reacties. Jammer dat er geen eenvoudige oplossing voor is. IK vogel nog wat verder.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: meino op 19 september 2020, 11:55:22
Jammer dat ik dit draadje nu pas open. Ik ben geen gebruiker van Rocrail, vandaar.

Maar het geschetste probleem is identiek aan een probleem waar ik zelf een paar jaar geleden tegen aan liep toen ik een Arduino het DCC signaal liet verwerken. Overigens ben ik ook geen gebruiker van de Mardec, maar heb ik zelf een schets geschreven met behulp van de DCC_decoder bibliotheek. Als DCC interface gebruik ik het schema van Dave Falkenburg met een 6N137.
Mijn probleem was dat het redelijk goed werkte zolang er geen locs reden op de baan. Op het moment dat er gereden werd, miste de Arduino veel van de DCC wissel commando's, die moesten dan vaak meerdere keren herhaald worden voor er iets reageerde. Uiteindelijk na veel puzzelen en monitoring, was de oplossing betrekkelijk simpel en had te maken met een kleine wijziging in de DCC_Decoder bibliotheek.
Het probleem wordt m.i.z. veroorzaakt door korte verstoringen (spikes) op het DCC signaal. In het DCC signaal is een blok van minimaal 58mS een 1 en een blok van >= 100mS een 0. De DCC_decoder bibliotheek werkt met interrups op de flanken van de blokgolf. Dus iedere keer dat het signaal verandert wordt een interrupt gegenereerd. Als nu de tijd tussen twee interrupts kleiner dan 100mS is, wordt een 1 waarde opgeslagen, anders een 0 waarde. Dit was de kern van het probleem. Als de blok door een spike kort vervormd wordt, reageert de Arduino met een interrupt waardoor het DCC pakket onherkenbaar wordt.
Mijn oplossing was om een kleine wijziging in de DCC_decoder bibliotheek te maken en niet alleen te testen op de 100mS,  maar ook te testen op een minimum tijd tussen twee interrupts. Als dat korter is dan een bepaalde periode (ik heb dat nu op 35mS staan) dan doe ik niets met het betreffende interrupt.

Deze wijziging heeft voor mij het probleem volledig opgelost.

Groet Meino
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: meino op 19 september 2020, 12:58:01
Ik heb net even de MARDECpin.ino gedownload en daaruit blijkt dat de Mardec ook de DCC_decoder bibliotheek gebruikt. Dus je zou de standaard DCC_decoder bibliotheek eens kunnen vervangen door mijn variant om te kijken of het in jouw situatie ook iets uitmaakt. Laat me maar even via een pb weten of je dat wilt zodat ik weet waar ik het zip bestandje naar toe moet sturen.

Groet Meino
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 19 september 2020, 14:42:22
Hallo Meino,

Ik hou me aanbevolen voor deze gewijzigde library.
Mardec bevat al een wijziging die een waarde van een variabele uit de library overruled.
#define kONE_Max 80  (t.b.v de DR5000)
Kan jouw wijziging ook op deze manier worden doorgevoerd?

Overigens is het geen veel voorkomend probleem dat Mardec adressen mist.
Anders was het Mardec draadje 10 keer zo groot geweest.
Mogelijk dat het toch gerelateerd is aan de z21? Zoals er ooit een probleem was met de DR5000.

Mvg
Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: meino op 19 september 2020, 15:20:33
Dag Nico

nee, in de oorspronkelijke code wordt in de interrupt routine een array gevuld. De wijziging behelst een check op de verstreken tijd, dus het is een echte code wijziging. Maar als je me in een pb een eMail adres geeft wil ik je wel een zip bestand toesturen.

Groet Meino
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Karst Drenth op 19 september 2020, 15:29:59
Citaat van: NTeering
Mogelijk dat het toch gerelateerd is aan de z21? Zoals er ooit een probleem was met de DR5000.

Mwah... beetje nuanceren graag ;) Als de Z21 net zo "strak in de leer" is qua timing als de DR5000 destijds, dan treedt vermoedelijk dit probleem nog gewoon op. De DR5000 heb ik er destijds in samenwerking met Serve een update voor gegeven ( deze is dus nu iets minder strak in de leer ;) )

Verder dat wat Meino zegt, klopt als een bus. Voor m'n eigen producten en tbv een ESP8266 NodeMCU implementatie heb ik hetzelfde mechanisme toegepast:


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ESP_DCC.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ESP_DCC.png)


Grtzz,
Karst

[Edit]

#define MAX_DCC_MESSAGE_LEN   6     // including XOR-Byte
#define NOM_DCC_ONE_TIME      58    // the nominal half period of a 1-bit
#define NOM_DCC_ONE_TOLERANCE 25    // the nominal tolerance of a 1-bit

[/Edit
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 23 september 2020, 20:44:02
Heren,

Ik heb een inmiddels gewijzigde hex bestand ontvangen van Nico. Ik heb wel het idee dat er al beter gereageerd wordt maar het is nog steeds niet betrouwbaar. Ik heb nu de vraag ook op het Rocrail forum gezet, misschien heeft iemand daar het zelfde of ook zoiets gehad.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: meino op 23 september 2020, 21:17:14
Peter

De wijziging die ik in de DCC_decoder bibliotheek had gemaakt is niet volmaakt. Ik zal maar een deel van de spikes detecteren. Dat komt omdat ik een quick en dirty methode gebruik door in de interrupt routine te timen en als een tweede interrupt binnen de 35 microSec binnenkomt, dat interrupt weg te gooien. Die waarde van 35 microSec kan nog omhoog naar 45-50 microsec. Dan zal ik de meeste spikes in de 1bits zien (die worden gedetecteerd door de bibliotheek als ze tussen de 52 en 64 microSec duren), maar in de 0bits zal ik hooguit 40-45% van de spikes detecteren.
Maar het gedrag is wel verbeterd. Ik denk dus dat het DCC signaal erg veel storing bevat. Hoe rijden je locomotieven? die moeten ook last hebben. Bijv. slechte respons op snelheids aanpassingen.
Ik zelf denk dat het weinig met Rocrail te maken heeft. Het DCC signaal wordt door de centrale en/of de boosters gemaakt. Rocrail geeft slechts de opdrachten aan de centrale en dat gebeurt met een totaal ander protocol. Kortom ik zou eerst eens kijken of er iets met de centrale aan de hand is. Check eens de bekabeling tussen centrale, booster en het spoor. Verder zitten er misschien nog ontstoor zaken (spoeltjes en condensators). Ik weet dat er aansluitrails waren met ontstoring. Die kunnen vreemde dingen doen. Verder heb je het probleem altijd, dus ook als er geen locs rijden, of treedt het pas op nadat er verkeer op de baan is.

Groet Meino
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 24 september 2020, 11:46:48
Hallo Meino,
 
Wederom bedankt voor je uitvoerige reactie. Ik ben nog volop aan het uitproberen en dus heb ik momenteel alleen deze servo aangesloten, er is dus geen rail aangesloten. Zoals ik meedeelde is de z21 middels een Lan kabel met de computer verbonden en verder zit alleen de Mardec middels een Usb kabel aan deze computer. Ik heb inmiddels ook even een andere Lan kabel geprobeerd maar dat geeft geen verbetering. Misschien dat iemand op het Rocrail forum reageert. Kijk jij daar ook of moet ik je op de hoogte houden als er een reactie is?
 
Groeten,
PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: meino op 24 september 2020, 11:57:41
Dag Peter

nee ik ben geen Rocrail en Z21 gebruiker. Ik werk met Koploper, MDRRC-II centrale en veel Arduino's met eigen code en knutsel hardware. Van Electronica heb ik niet veel verstand, voldoende om m.b.v een schema zelf wat te solderen. Van programmeren heb ik iets meer kennis en ervaring.

Groet Meino

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: meino op 25 september 2020, 10:20:37
Peter

uit de prive email uitwisseling begrijp ik dat je de Z21 direct aan de DCCshield hebt verbonden. Je zou denken dat het DCC signaal dan optimaal moet zijn, dat blijkt het dus niet te zijn. Misschien worden de problemen wel veroorzaakt door deze directe koppeling. Zou een termination van de DCC bus niet een mogelijke oplossing zijn? Zie bijv dit artikel https://dccwiki.com/Bus_Termination (https://dccwiki.com/Bus_Termination). Maar misschien kunnen anderen met meer kennis over electronica hier ook hun licht eens over laten schijnen.

Groet Meino
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 25 september 2020, 11:32:39
Als het inderdaad een Z21 is (geen z21) kun je ook het LocoNet-B signaal gebruiken.
De draden 1 en 6 (twee buitenste van platte LocoNet kabel) bevat ook het DCC signaal.
Dat kun je dan gebruiken voor DCCshield/DCCNext.
Dat is dan niet 'verontreinigt' door alle locomotieven en zal minder storingen geven.

Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: meino op 25 september 2020, 11:56:07
Nico en Peter

ik ben het Z21 gaan noemen. Ik zie dat Peter het redelijk consequent over de z21 heeft. Ik wist niet dat er twee versies bestonden, sorry als dat verwarring heeft opgeleverd.

Groet Meino
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 25 september 2020, 12:09:02
Ik ben inderdaad in het bezit vaneen witte z21, dus met een kleine z.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Karst Drenth op 25 september 2020, 18:08:08
Citaat van: NTeering
Als het inderdaad een Z21 is (geen z21) kun je ook het LocoNet-B signaal gebruiken.

Een Z21 heeft alleen LocoNet T ... ;)

Boosters gaan bij dat apparaat aan de BBUS of aan de CAN wellicht.


Grtzz,
Karst
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 25 september 2020, 18:32:34
Citaat
https://forum.beneluxspoor.net/Smileys/classic/laugh.gif

Kijk, dat wist ik niet.
Daarom heb ik ook een DR5000 :D

Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 10 oktober 2020, 12:16:21
Heren,

Heb inmiddels de beschikking over een Digikeijs 4024 en daarmee zijn er geen problemen. Heb ook nog een DccNext aangeschaft en aangesloten. Ook deze reageert onregelmatig op het omschakel signaal. Iemand nog ideeën waar het aan kan liggen dat zowel de Mardec als de DccNext onbetrouwbaar reageren?

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: MartinH0 op 10 oktober 2020, 12:57:39
Beste lezers,

Ik ben druk doende mij wegwijs te maken met Rocrail. Ik heb een witte z21 met router. Ook heb ik een Arduino met Mardecshield. Ik heb de z21 middels een Lan kabel met de laptop verbonden en ik heb verbinding met de z21. Ik heb nu een servo aangesloten om een wissel te bedienen. Ik ben nog in de experimenteerfase dus ik gebruik de pc muis om de servo te bedienen. Nu is het zo dat de servo niet op elke klik van de muis reageert, dus de ene keer wel dan weer niet dan een paar keer weer wel maar het werkt zo niet erg betrouwbaar. Heeft iemand dit ook al eens gehad en/of heeft iemand enig idee waar aan kan liggen?

PeterC


Ik ben geen software specialist maar bij mij werkt "alles" goed bij mijn baan in opbouw. Ik kreeg de z21 met direct een LAN kabel NIET aan de praat. Volgens mij iets met master-slave of cliënt gebeuren én de virusscanner lag dwars.

Ik heb nu gewoon mijn internet verbinding direct bedraad aangesloten op mijn PC en tegelijkertijd een WIFI verbinding met de z21 router en dat werkt probleemloos. Ook met Rocrail. Ik krijg wel heel veel terugmeldingen binnen per trein per ENTER of IN overgang maar dat schijnt normaal te zijn. Ik moest overigens wel de virusscanner vertellen dat dit een vertrouwde verbinding is anders werkt het nog niet.

Beetje rommelig verhaal maar misschien heb je er wat aan  ;D

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 10 oktober 2020, 21:10:56
Hallo MartinHO,

Bedankt voor het reageren. Gebruik jij ook een Mardec of DccNext? Het rijden met Rocrail dat gaat goed, het gaat mij nu om het kunnen bedienen van een servo.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: MartinH0 op 10 oktober 2020, 21:24:19
Hoi Peter,

Ik gebruik gewoon de Arduino met Mardec firmware en shield dus de 1e generatie.
Voeding naar gebruikers apart, dus niet via de DCC aansluitingen. Ik heb een redelijk aantal FLM profirail wissels met de standaard spoelaandrijving. Die heb ik gevoed via een 18Vdc / 10A schakelende voeding van mijnheer Alie.
Servo's heb ik nog niet geprobeerd maar zal ik in de toekomst wel nodig hebben. Zal de komende weken proberen daar tijd voor te maken een testopstelling op te zetten, te programmeren en te testen. Als ik iets weet zal ik dit weer posten.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 20 oktober 2020, 10:50:29
Inmiddels ben ik zo ver dat ik op mijn baan kan rijden. Een deel is klaar. Per blok het DCC signaal aangesloten, twee wissels met servo en vijf elektrisch. En LED strips aangesloten op het schaduw station.

Hiervoor gebruik ik een Arduino Uno, met powershield, een DCCnext voor de wissel aansturing, en JMRI om de Arduino te besturen. Dat gaat allemaal goed.
Vanmiddag ik eens kijken of de DCCnext de wissels ook omzet als de trein rijdt.

Ik op deze draad terecht omdat ik ook Rocrails heb geprobeerd te gebruiken. Dat zou wat beter ondersteunt worden als JMRI. En de spoorvriend had een negatieve ervaring met JMRI.
Inmiddels ben in zo ver dat de loc met Rorails rijdt. De wissels krijg ik niet geconfigureerd, zdat de DCCnext er iets mee doet.
Op een gegeven moment iets veranderd in de addressering, de spanning weer op de baan en de loc begint als een gek te rijden. Kon nog net op tijd de spanning van de baan halen. De Stop knop in Rocrail deed ook niets meer. Na het terug zetten van de spanning ging de loc er weer als een speer vandoor.
Dacht dat het aan mij lag. De setting weer terug gezet van voor de race. Dat maakte niets uit. Weer op hoge snelheid er vandoor.
ik heb dat al eens eerder meegemaakt. Toen stond de loc op de rollenbank en bleef het gelukkig heel. De DCCnext was toen overigens niet gekoppeld.

Dan JMRI maar weer geprobeerd. En daar reed alles normaal. Echter de wissels en de LED strip was niet meer te bedienen. Op de DCCnext had ik op aangeven op dit forum, ook input pinnen gedefinieerd. Daardoor kon ik testen of de DCCnext het nog deed. En die reageerde gewoon op de input signalen.
Voor de zekerheid de configuratie voor de wissels in JMRI opnieuw gemaakt. Nog steeds niet te bedienen via JMRI.

Volgende stap. DCCnext open gemaakt en gekeken of er iets te zien was. Niet dus. Voor de zekerheid de optocoupler vervangen.
En ja hoor, alles doet het weer. Mijn conclusie is dat de optocoupler stuk is gegaan toen mijn loc er vandoor ging.

Dus ik vertrouw Rocrail niet meer op het moment.
Vanmiddag zal ik zoals gezegd eens testen of de wissels goed te bedienen zijn als de loc rijdt.

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 20 oktober 2020, 11:41:38
Dus ik vertrouw Rocrail niet meer op het moment.

Dat vind ik een vreemde conclusie. Alsof Rocrail je optocoupler stuk gemaakt heeft?
Rocrail doet niets anders dan JMRI. Spanning aan of uit en commando's sturen via de centrale. Locomotief laten rijden en wissels omzetten.
Ik ben wel benieuwd welke instelling je hebt verandert die er voor gezorgd heeft dat je loc er als een speer vandoor is gegaan.

Groeten,
Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 20 oktober 2020, 12:03:12
Rocrail en Mardec.

Hebben jullie hier iets aan?

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=75783.msg3221778214#msg3221778214 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=75783.msg3221778214#msg3221778214)

Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 20 oktober 2020, 12:09:52
Dat vind ik een vreemde conclusie. Alsof Rocrail je optocoupler stuk gemaakt heeft?

Ik ook, wel de enige samenhang die ik zag. En omdat het nu de tweede keer was dat de loc er als een haas vandoor ging.
De eerste keer niet eens was met wissels gedaan. Gewoon op de testbank.
Tweede keer een DCC adres vervangen. En de range van de wissels is veel hoger dan die van de locs.

Ik ga voorlopig even verder met JMRI. Ook niet ideaal trouwens. Ik krijg het wel aan de gang.
Later op een test baan nog eens aan de slag met Rocrail.

Groeten, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 20 oktober 2020, 12:14:53
Rocrail en Mardec.

Hebben jullie hier iets aan?

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=75783.msg3221778214#msg3221778214 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=75783.msg3221778214#msg3221778214)

Nico

Dank je Nico.

Die had ik gezien. Moet het nog proberen.
Is me nog niet helemaal duidelijk welke te nemen.
Ben nu wel een beetje huiverig. Kan het doen zonder loc op de rails.

Groeten, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 20 oktober 2020, 21:32:28
Zoals ik eerder vandaag schreef: "Vanmiddag zal ik zoals gezegd eens testen of de wissels goed te bedienen zijn als de loc rijdt."

Dat heb ik dus vanavond geprobeerd en krijg de wissel lang niet altijd ongezet als ik ze aanstuur met JMRI en de loc rijdt. Wanneer de loc stil staat, werken de wissels direct op het omzetten. Lijkt dus op hetzelfde probleem als met Rocrail hierboven is beschreven.

Het is erger wanneer de loc langzaam rijdt. Dan gaat het meer mis dan goed. Wanneer de loc sneller rijdt, zeg 75% van maximaal ingestelde snelheid, dan gaat het in 80% van de gevallen goed.

Edit/Aanvulling:
Het probleem doet zich niet voor als ik de inputs (gekoppeld aan hetzelfde DCC adres) op de DCCnext gebruik om de wissels om te zetten.
Het lijkt erop dat de DCCnext niet goed het signaal leest of dat het signaal rommelig is. Ik kan dat echter niet meten. Heb daar geen apparatuur voor.
Ik ga het DCC signaal, wat ik eerst van de rails haalde, nu aansluiten op de DCC bus. En als dat niet helpt op de Arduino Powershield.

Aanvulling:
Helaas werkt dat niet.
Ik heb gekeken of het status LED aan gaat zodra er een DCC commando wordt gegeven.
Dat is altijd waar als de loc stil staat en er een DCC commando wordt gegeven.
Zodra de loc rijdt, gaat de status LED vaak niet aan en wordt ook het wissel niet omgezet. Of LED gaat heel kort aan en gebeurt er ook niets met de wissels.

Het lijkt erop dat de loc het signaal verstoord.

Aanvulling:
Ik heb nog een Roco multiMaus met kastje liggen.
Die aangesloten en En met dezelfde loc gereden, zacht/hard, het maakt niet uit, de wissels zijn op de multiMaus te bedienen (zolang je 4 adressen erbij optelt of de DCCnext aanpast voor Roco).

Komt er dus op neer dat de motorshield een niet zo net signaal behoud als de loc rijdt.
Kan het zijn dat de DCC spanning te laag is? Met de motorshield 14,5V en met de multiMaus 16,7V.
De motorshield wordt gevoed door een laptop voeding 16V gelijkspanning, de multiMaus heeft een adapter van 18V gelijkspanning.

Het goede nieuws is dat de DCCnext in orde is. En de bekabeling ook.

Heeft iemand een idee hoe ik het signaal kan verbeteren?

Aanvulling:
Dat was ik dus zelf  ;).
Ik heb een andere voeding voor de motorshield aangesloten. Die geeft 20V af en op de baan staat ongeveer 18V DCC spanning (wisselstroom gemeten met een Fluke multimeter). De wissels zijn nu goed om te zetten terwijl de trein rijdt.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 24 oktober 2020, 20:55:33
Hallo Ron,

bedankt voor je p.m. bericht. Jouw laatste opmerking hier betreffende een hogere voeding was voor mij ook de oplossing, de servo reageert nu zoals gewenst, ben er blij mee na heel wat geëxperimenteer. Hoe simpel kan de oplossing zijn.  :)
Ik had je eerste bericht wel gelezen maar je aanvullingen niet.
Nogmaals mijn grote dank.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 24 oktober 2020, 21:46:33
Graag gedaan. Daar zijn we voor op het forum.
Elkaar helpen en wijzer maken.

Ik ga toch Rocrail nog een keer proberen. Eens kijken of ik de wissels aan de gang kan krijgen. Vandaag alle 10 de wissels aangesloten op twee DCCnext decoders.
In JMRI kan ik ze allemaal bedienen en zelfs een route definieren. Echter Ik krijg JMRI niet zo ver dat die al mijn panels opstart.

Uit een filmpje van de DCC Guy heb ik begrepen dat wanneer je in je decoder aangeeft dat die ook op een analoge baan moet reageren, en er is een spike op het DC signaal, dat de DCC decoder het ziet als een 100% vooruit signaal. Dat had hij twee maal gehad. Net als ik. Dus ik heb die functie nu uit gezet in de decoder.
Eens zien of het nu beter gaat.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 25 oktober 2020, 12:09:00
Om de adressen van NMRA naar Rocrail te vertalen, heb ik een kleine spreadsheet (in Libre Office Calc en werkt ook in Excel) gemaakt.
Ik kan het bestand hier niet uploaden, want ik zie daar geen mogelijkheid voor.

Daarom beschikbaar gemaakt op mijn eigen website (zie ook onder dit bericht):
http://2rsweb.nl/media/Modelspoor/NMRA-Rocrail%20vv%20address%20calculator.xlsx (http://2rsweb.nl/media/Modelspoor/NMRA-Rocrail%20vv%20address%20calculator.xlsx)

Het bestand zal meteen gedownload worden wanneer je de link klikt.

Ik vindt het gemakkelijk. En hoop dat anderen er ook wat aan hebben.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 25 oktober 2020, 14:47:52
Ik ben onlangs bij forumlid Meino langs geweest met de Mardec en daar bleek deze wel op 12V goed te werken. Hij wees mij daar gisteren nog even op, had daar niet bij stil gestaan. Ik heb de multimeter maar even erbij aangesloten bij een werkende Mardec. Daarna heb ik het voltage terug gebracht naar 12V en nu blijft de servo goed werken. Ben er natuurlijk wel tevreden over maar helaas weet ik nu nog de oorzaak niet. We kunnen in ieder geval weer verder.

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 25 oktober 2020, 20:42:51
Peter,

heb je het over de voedingsspanning voor de Mardec (DCCnext of Shield), of over de DCC spanning op je baan.
Ik gebuik een Arduino Uno met motorshield en DCCnext voor het aansturen van wissels.
De voedingsspanning voor de DCCnext is een 5V voeding voor de een en een 12V voeding voor de ander. Ze zijn dus verschillend aangesloten omdat het zo makkelijk uit kwam.

Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 25 oktober 2020, 20:46:27
Inmiddels een stuk verder met Rocrail (niets meer wat op hol slaat).
Track plan gemaakt, de wissels en mijn LED strip in het shaduwstation zijn te bedienen.

Nu verder met blokken en stroomdetectie.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rocrail-nivo-0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rocrail-nivo-0.jpg)
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 25 oktober 2020, 21:31:27
Hoi Ron,
Je kunt een blok alleen horizontaal of verticaal plaatsen. Diagonaal gaat niet.
Houd je baanplan zo simpel mogelijk. Het is een schematische weergave, het hoeft niet tot op de centimeter te kloppen met hoe je rails ligt.

Succes.
Groeten,
Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: PeterC op 25 oktober 2020, 22:15:05
Ron, ik heb het over de voedingsspanning van het shield, de DCC spanning kan ik niet wijzigen, die komt rechtstreeks uit de z21

PeterC
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: meino op 26 oktober 2020, 15:26:44
Ik ben onlangs bij forumlid Meino langs geweest met de Mardec en daar bleek deze wel op 12V goed te werken. Hij wees mij daar gisteren nog even op, had daar niet bij stil gestaan. Ik heb de multimeter maar even erbij aangesloten bij een werkende Mardec. Daarna heb ik het voltage terug gebracht naar 12V en nu blijft de servo goed werken. Ben er natuurlijk wel tevreden over maar helaas weet ik nu nog de oorzaak niet. We kunnen in ieder geval weer verder.

PeterC

Daarom vond ik het al vreemd als het verhogen van de voedingspanning voor de Mardec het probleem zou verhelpen. Het probleem wordt veroorzaakt door het niet goed herkennen van het DCC signaal. Maar de voeding voor de optocoupler is intern 5V en dat veranderd niet door een andere voedingspanning, de regulator zal binnen de marges voor de voedingspanning, alles terug regelen naar 5V. Iets anders is echter de spanning van het DCC signaal, dat stuurt direct de led in de optocoupler aan, en ik kan me voorstellen dat die ook marges heeft om goed te werken en dat als de DCC spanning te laag is dat dan de werking van de optocoupler niet meer betrouwbaar is. Het zou kunnen dat door een andere keus van de weerstand en/of diode de werking van de optocoupler beter wordt bij lagere DCC spanningen. Maar dat is iets wat ik graag aan de electronica gurus op dit forum overlaat.

Groet Meino
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 26 oktober 2020, 21:10:08
Dan hebben we lekker langs elkaar heen gepraat  ;)

Ik had het over de voedingsspanning die ik in de motorshield aanbied. Die heeft ook invloed op de DCC spanning op de baan en de DCCnext/Mardec.
Ik heb er geen z21 of Z21 tussen zitten. De motorshield verzorgt rechtsreeks de spanning op de baan en daardoor ook op de DCC ingang van de DCCnext.

Ik vermoed dat het niet de hoogte van de spanning is die hier roet in het eten gooit, meer de kwaliteit/stabiliteit van de gebruikt voeding voor de motorshield.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 27 oktober 2020, 08:44:02
Hoi Ron,
Je kunt een blok alleen horizontaal of verticaal plaatsen. Diagonaal gaat niet.
Houd je baanplan zo simpel mogelijk. Het is een schematische weergave, het hoeft niet tot op de centimeter te kloppen met hoe je rails ligt.

Succes.
Groeten,
Albert.

Hallo Albert,

Dat realiseer ik me. En dat is in dit schema ook mogelijk.
Gisterenavond de blokken toegevoegd. Net als de rijrichting. Ik kreeg het nog niet zo ver dat ik mijn loc, virtueel, van blok naar blok kon laten "rijden".
Ik zal nog eens een van je eerdere video's terug kijken.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 27 oktober 2020, 15:34:13
Hoi Ron,
Om virtueel te kunnen rijden heb je naast blokken ook melders met een adres en rijwegen nodig.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 28 oktober 2020, 11:22:52
Hoi Ron,
Om virtueel te kunnen rijden heb je naast blokken ook melders met een adres en rijwegen nodig.

Hi Albert,

die heb ik inmiddels toegevoegd.
Rijwegen laten genereren en die zien er goed en logisch uit wanneer je te tabel bekijkt.
De loc wilde een blok wel in"rijden". Daarna geen beweging in te krijgen. Ik dacht aan een opmerking in je video dat je er voor meote zorgen dat het traject ge-elektrificeerd is, wanneer je met een eloc wil rijden.
Van de eloc een diesel gemaakt in de eigenschappen. Helaas hielp dat niet. Ik kan op het moment vanaf mijn werk niet bij de PC met Rocrail. Dus vanavond kijk ik verder.

Bedankt voor je video's. Ik wordt steeds enthousiaster van de mogelijkheden die je bespreekt.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 28 oktober 2020, 11:42:42
Hi Ron,
Weer een stapje verder. Mooi dat je nog steeds enthousiast bent.
Succes, en als je er niet uitkomt zoeken we verder.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 29 oktober 2020, 13:22:04
Hi Albert,

Gisterenavond het baanplan wat schematischer opgezet, zoals je al gesuggereerd had.
Melders, blokken en routes gedefinieerd.
Helaas kreeg ik het nog niet aan het rijden.

Dus vandaag Rocrail maar eens op mijn werk laptop geinstalleerd. Voor wanneer er stille uurtjes zouden zijn.
Die waren er en ik ben stap voor stap deel 5 gaan volgen. Uiteraard eerst een simple plan opgezet met twee wissels en een rondje. Naar jou voorbeeld. Ik dacht het te weten, helaas ging de trein niet rijden.

Dus nog eens gekeken en stap voor stap meegedaan met je handelingen.
Ik denk dat ik weet waar ik iets vergeten ben in mijn eigen baanplan. In Rocrail eigenschappen vink je "Verbind melders met Blokken" aan. En die had ik steeds gemist.
En ja hoor, de trein rijdt een rondje. Eerst nog even in verwarring doordat in de blokken de wachttijd willekeurig stond. Klik je dan al op een volgende sensor dan krijg je een spook trein/loc medling in het volgende blok. Ik kan niet goed zien hoe dat ingesteld staat als je sec naar het blok kijkt. Het zou leuk zijn als daar een countdown teller bij staat bijvoorbeeld.

Ik ben zo blij met rocrail dat ik betaald heb voor de support en een lic.dat bestand heb ontvangen.

Vanavond eens kijken of het vinkje mijn enige fout was.

Verderop in de video handleiding zie ik teksten dicht naast je wissels staan. En ben benieuwd hoe je dit gedaan hebt.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hennik op 29 oktober 2020, 14:00:44
Ik ben zo blij met rocrail dat ik betaald heb voor de support en een lic.dat bestand heb ontvangen.
Het leuke is dat je daarmee de mogelijkheid krijgt om volledig virtueel te rijden! Dan hoef je de melders niet meer apart aan te klikken, kun je meerdere treinen laten rijden en zie je in een vroeg stadium waar eventueel een flessenhals in je baanplan zit.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 29 oktober 2020, 14:09:31
Het leuke is dat je daarmee de mogelijkheid krijgt om volledig virtueel te rijden! Dan hoef je de melders niet meer apart aan te klikken, kun je meerdere treinen laten rijden en zie je in een vroeg stadium waar eventueel een flessenhals in je baanplan zit.

Inderdaad nog een reden om het te steunen.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 29 oktober 2020, 17:52:27
Hi Ron,

Ik denk dat ik weet waar ik iets vergeten ben in mijn eigen baanplan. In Rocrail eigenschappen vink je "Verbind melders met Blokken" aan. En die had ik steeds gemist.

Mooi dat je er zelf uitgekomen bent  (y)

En ja hoor, de trein rijdt een rondje. Eerst nog even in verwarring doordat in de blokken de wachttijd willekeurig stond. Klik je dan al op een volgende sensor dan krijg je een spook trein/loc medling in het volgende blok. Ik kan niet goed zien hoe dat ingesteld staat als je sec naar het blok kijkt.

Als een blok gereserveerd is dan wordt deze geel van kleur. Dan kun je op de Enter melder klikken, dan wordt het blok paars en kun je op de In melder klikken en wordt het blok rood.
De wachttijd wordt in je loc-venster in seconden weergegeven in de kolom mode. Er staat dan bijvoorbeeld Wait (5) voor 5 seconden wachten.

Verderop in de video handleiding zie ik teksten dicht naast je wissels staan. En ben benieuwd hoe je dit gedaan hebt.

In het menu 'Beeld' kun je de optie Toon ID's  aanzetten.


Succes met je baanplan en laat hier vooral weten hoe het verder gaat. Ook als het niet lukt.

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 29 oktober 2020, 19:22:24
Hallo Albert,

Dank voor de twee tips over de wachttijd en ID's.

Thuis hetzelfde ovaal met twee wissels opgezet.
De loc reserveert het volgende blok (wordt geel). Wanneer ik dan op de enter sensor klik, gebeurt er niets meer.
Het traject (wissel wordt goed gezet) en het volgende blok blijven gereserveerd.

Ik heb de routes, sensors en blokken gecontroleerd en nog wil het niet.
De loc als diesel ingesteld. Zou dus overal moeten kunnen rijden.

Ik mis nog wat.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 29 oktober 2020, 19:37:20
Hi Ron,
Je kunt eventueel het bestand plan.xml van je werklaptop naar je eigen PC kopiëren.
Uitzoeken waarom het nu nog niet werkt kan natuurlijk ook leerzaam zijn.

Kom je er niet uit, laat het dan weten.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 29 oktober 2020, 20:29:39
Hi Albert,

Ik heb het plan.xml bestand van de werk laptop naar de prive laptop gekopieerd.
Dan werkt het wel.
Dus de twee XML bestanden vergeleken. Ze verschillen hier en daar nogal. Wat het verschil echt is weet ik niet goed. Eer staat zo veel informatie in.

Dit is wat ik gemaakt heb:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan5.jpg)
De loc staat in blok 2 of in blok 3. Automaat en voeding ingeschakeld. Loc gestart.
De rijweg en het volgende blok (1) zijn gereserveerd. En worden geel. Wanneer je dan op de enter melder klik gebeurt er niets. Je zou verwachten dat die paars wordt.

Wanneer de loc in blok 1 zet en start, en op de enter melder van blok 2 klik, wordt de rijweg gereserveerd en blok 2 wordt paars.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan6.jpg)

Klik ik op de in melder van blok2 dat is de loc in blok 2 gearriveerd en is deze rood.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan7.jpg)

Na drei seconden, de ingestelde wachttijd voor blok 2, wordt de rijweg en blok 1 geel.
En zijn we weer terug bij het eerste plaatje en gebeurt er niets.

Waar nu het verschil zit met de versie op mijn werklaptop, ik weet het (nog) niet.
Ik zie een verschil. Op mijn werklaptop is de tekst BR184 normaal gedrukt en op mijn eigen laptop dik gedrukt. Weet niet meer waar ik dat verander.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 29 oktober 2020, 21:00:40
OK, nu werkt het.
Ik heb met de server mee gekeken en zag dat er melder bij een blok ontbraken toen ik een uitgebreide test liet doen.

Nog een keer Rocrail afgesloten.

Nu rijdt de loc zijn rondje en wisselt steeds tussen blok 2 en 3.
Als daar 3 seconden gestopt is, gaat de loc weer verder.

Ik zie overigens niet de snelheidsregelaar verspringen, die blijft op nul staan.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 29 oktober 2020, 21:09:48
Terug gegaan naar mijn oorspronkelijke baanplan.

Daar ook een uitgebreide baanplan check gedaan.
En ook hier fouten:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan9.jpg)

Terwijl de juiste setting is gedaan. ook Rocrail en server opnieuw gestart.:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan10.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan10.jpg)

Nu wordt het onlogisch voor me.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 30 oktober 2020, 09:32:08
Hi Ron,
Wat je het best kunt doen: zet een vinkje bij de optie Reset feedback assignments in all blocks.
Ga dan naar het menu Bestand - Router - Neem Routing terug (tweede optie)
Sla dan je plan op en herstart Rocrail.

Zet bij Rocrail eigenschappen - Trace de optie Router aan, alle andere zet je uit.
Open het Trace venster in het menu Beeld, sleep de horizontale balk naar beneden tot je je baanplan weer ziet.
Start nu de Router opnieuw.

Zie je nu foutmeldingen in je Tracevenster? Kun je daar een printscreen van maken en hier oploaden?
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 30 oktober 2020, 12:35:45
Hallo Albert,

bedankt voor je antwoord en ondersteuning.

Deze handelingen had ik al eens gedaan. Misschien niet precies in die volgorde.
Dus nog eens gedaan volgens je bericht.

Ik zie zo snel geen foutmeldingen. Zie hier onder:
12:32:08 Router is cleaned up
12:32:08 cleaning up the Router...
12:32:08 add route [S0-bk14+]-[S0-bk13-]
12:32:08 add route [S0-bk15-]-[S0-bk5-]
12:32:08 add route [S0-bk15-]-[S0-bk4-]
12:32:08 add route [S0-bk15-]-[S0-bk3-]
12:32:08 add route [S0-bk15-]-[S0-bk2-]
12:32:08 add route [S0-bk15-]-[S0-bk1-]
12:32:08 add route [S0-bk15+]-[S0-bk12-]
12:32:08 add route [S0-bk13-]-[S0-bk14+]
12:32:08 add route [S0-bk13+]-[S0-bk10+]
12:32:08 add route [S0-bk13+]-[S0-bk8+]
12:32:08 add route [S0-bk12-]-[S0-bk15+]
12:32:08 add route [S0-bk1+]-[S0-bk11-]
12:32:08 add route [S0-bk2+]-[S0-bk11-]
12:32:08 add route [S0-bk3+]-[S0-bk11-]
12:32:08 add route [S0-bk4+]-[S0-bk11-]
12:32:08 add route [S0-bk5+]-[S0-bk6+]
12:32:08 add route [S0-bk7-]-[S0-bk14-]
12:32:08 add route [S0-bk9-]-[S0-bk14-]
12:32:08 add route [S0-bk10-]-[S0-bk9+]
12:32:08 add route [S0-bk8-]-[S0-bk7+]
12:32:08 add route [S0-bk6-]-[S0-bk12+]
12:32:08 add route [S0-bk11+]-[S0-bk12+]
12:32:08 the router made 929 modifications
12:32:08 routing finished with 929 modifications
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [sw][W020B] ) = True
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk193] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk211] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk212] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk213] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk222] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk239] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk223] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk240] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk224] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk241] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk225] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk242] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk226] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk243] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk227] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk244] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk228] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk245] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk229] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [tk][S0-tk315] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: isLastItem( [fb][S0-fb33] ) = False
12:32:08 routingAll item loop2: size=43 lastItem=22
12:32:08 routingAll item loop1: [sw][W020B] SET lastItem := 22
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [sw][W020B] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk193] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk211] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk212] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk213] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk222] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk239] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk223] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk240] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk224] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk241] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk225] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk242] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk226] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk243] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk227] state=S0-bk14
12:32:08 routingAll item loop1: checkitem  [S0-bk14] for [tk][S0-tk244] state=S0-bk1
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 30 oktober 2020, 12:58:08
Hi Albert,

Dit heeft overigens geholpen. Ik kan twee treinen laten rijden.
In sommige blokken staan nog willekeurige wachttijden.

Ik rij nog handmatig door op de sensors te klikken.
Ik zie ook een verschil tussen mijn twee locs. Een met dik gedrukte tekst, de ander normaal.
En verder ga ik proberen het automatisch virtueel rijden te doen. Daar kijk ik nog even een video voor na.

Het ziet er nu goed uit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2Rail-baanplan11.jpg)

Bedankt voor je hulp.
Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 30 oktober 2020, 15:51:16
Hoi Ron,
Mooi dat het gelukt is.
Het verschil in vet weergegegeven locnaam en gewoon weet ik zo niet uit mijn hoofd. Misschien even de wiki raadplegen?

Groeten,
Albert.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 30 oktober 2020, 19:29:48
Hi Albert, en allen,

Ik had wat zitten knoeien met de wachttijden in blokken 12/13/14/15. Die heb ik op nul gezet omdat deze in het echte model leven hellingen zijn. En heb begrepen dat een trein op een helling niet stil staat. Om kort de gaan. De loc wilde niet verder rijden na dat blok (14 in dit geval).
Dus ik heb de automaat weer uitgezet de loca=s van de baan en de route opnieuw laten maken. Kennelijk leest de server telkens plan.xml. En als je iet veranderd hebt zonder je plan op te slaan, werkt het niet meer. Het is dus niet dynamisch te veranderen. Dat is geen probleem, zolang je dat maar weet.

Het dikgedrukte slaat op het feit dat de loc dan op half automaat staat. Dat is in de eigenschappen van de loc weer uit te zetten.

De wissels hebben adressen. Nu moet ik melders op de baan aan gaan sluiten en deze zien terug te koppelen in Rocrail.
Ik ben van plan OKKIEs en een Arduino Uno met Arloco software te gaan gebruiken. Als ik het goed begrepen heb, moet ik nog zorgen dat het LocoNet signaal omgezet wordt in een USB of serieel signaal voor Rocrail.

Welke converter gebruiken jullie?
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hennik op 30 oktober 2020, 20:32:13
Digikeijs DR5000
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: NTeering op 30 oktober 2020, 20:34:00
Citaat
Welke converter gebruiken jullie?

Ik gebruik de LocoNet-USB converter van Rosoft.

Nico
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 30 oktober 2020, 21:04:43
Digikeijs DR5000

Hallo Hennik,

Bedankt voor je antwoord.
Ik heb geen hele centrale nodig. Die heb ik in de vorm van een Arduino met Motorshield, welke aangestuurd wordt door Rocrail.
Verder heb ik al Arcomora Okkies in huis. Samen met de Arcomora Arloco/powershield en software heb ik alles in huis om iets teruggemeld te krijgen.
Het enige wat ik nog nodig heb is dus een converter van LocoNet naar USB.

@Nico, heb ik het zo goed uitgelegd en begrepen?
Dan is de suggestie van Nico meer in mijn straatje.

Evengoed bedankt voor het meedenken.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 30 oktober 2020, 21:22:17
Hoi Ron,
Ik weet niet wat je bedoelt met dat het niet dynamisch te veranderen is.
Bij Rocrail eigenschappen, tabblad Algemeen kun een vinkje zetten bij 'Automatisch opslaan na wijziging'. Zoals de naam al aangeeft worden wijzigingen dan direct opgeslagen.
Overigens druk ik meestal even op CTRL-S voordat ik Rocrail afsluit.

Heb ik weer wat geleerd over het dikgedrukte. Bedankt voor de terugkoppeling.

Ik lees net dat je een DCC++ centrale hebt. Dan zul je inderdaad een converter moeten hebben om op je PC aan te sluiten.
Ik werk met terugmelding via S88-N en een HSI-88 op de USB-poort.

Als je de loconet-USB converter koopt moet je deze als extra centrale in Rocrail aanmaken (net als mijn HSI-88).
De vraag is dan welke centrale je moet kiezen, maar dat moet de leverancier je kunnen vertellen. Waarschijnlijk Loconet.
Bij de melders moet je dan de naam van deze centrale vermelden bij de Interface ID op het tabblad Interface.

Succes,
Albert.

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hennik op 30 oktober 2020, 21:27:10
Ik heb geen hele centrale nodig.
Begrijp ik... maar je vroeg wat we gebruiken  ;)  :angel:
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 30 oktober 2020, 21:36:05
Begrijp ik... maar je vroeg wat we gebruiken  ;)  :angel:
Dat is waar. Goed antwoord dus. ;-)


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans1963 op 30 oktober 2020, 22:17:15
dag Ron,

jouw configuratie lijkt wat op de mijne: allebei DCC++ met een 2e centrale voor de accessoires.
Ik gebruik hiervoor Rocnet, jij dus loconet met de Arcomora-lijn.

Als verbinding met de PC heeft Peter Giling ook een loconetbuffer beschikbaar aangesloten op ethernet.
ik heb er geen ervaring mee, maar op het Rocrail forum kun je altijd navraag doen.

https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=mgv101-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=mgv101-en)
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 01 november 2020, 19:01:40
Als verbinding met de PC heeft Peter Giling ook een loconetbuffer beschikbaar aangesloten op ethernet.
ik heb er geen ervaring mee, maar op het Rocrail forum kun je altijd navraag doen.

https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=mgv101-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=mgv101-en)

Hallo Hans,

Ik heb er inderdaad over gelezen. Het probleem lijkt te zijn dat je die op het moment niet kan bestellen.
Ik heb net, net als Nico gebruikt, een Loconet <-> USB adapter/converter bij Rosoft besteld. Eens kijken of het daarmee lukt.

Nu nog snel een Okkie en het Arduino Loconet shield in elkaar solderen.

MvG, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 01 november 2020, 19:14:58
Ik weet niet wat je bedoelt met dat het niet dynamisch te veranderen is.
Bij Rocrail eigenschappen, tabblad Algemeen kun een vinkje zetten bij 'Automatisch opslaan na wijziging'. Zoals de naam al aangeeft worden wijzigingen dan direct opgeslagen.
Overigens druk ik meestal even op CTRL-S voordat ik Rocrail afsluit.

Hi Albert,

Ik bedoel dat wanneer je iets in de eigenschappen van een blok veranderd, bijvoorbeeld "niet stoppen", het eerst moet opslaan. En soms, zo lijkt het, de routes opnieuw laten bepalen.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 01 november 2020, 19:35:16
@Allen
Je kunt op dit moment niet bestellen bij Peter Giling omdat hij brand heeft gehad in zijn werkplaats. Medio november gaat hij weer leveren.

@Ron,
Als je automatisch opslaan aanzet zoals ik hierboven beschreven heb worden alle wijzigingen bewaard.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 02 november 2020, 07:35:15
@Allen
Je kunt op dit moment niet bestellen bij Peter Giling omdat hij brand heeft gehad in zijn werkplaats. Medio november gaat hij weer leveren.

@Ron,
Als je automatisch opslaan aanzet zoals ik hierboven beschreven heb worden alle wijzigingen bewaard.

Ik heb het automatisch opslaan inmiddels aangezet. De vragen en antwoorden halen elkaar zo af en toe in.
Van het weekend niet zo veel tijd gehad. Gisterenavond wel resultaat op de baan.

De loc rijdt nu automatisch zijn rondjes, wissels gaan om waar nodig, enz. Ik bedien de enter en in sensors nog met de hand, afhankelijk waar de loc dan op de baan is.
Nu moet ik mijn Okkies en Loconet shiled gaan solderen. Dinsdag komt de converter binnen om e.e.a. aan de PC te koppelen.

Als dat klaar is (schaduw station), kan ik beginnen aan de hoofdbaan.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 02 november 2020, 12:35:05
Hi Ron,
Mooi dat het nu werkt. Fijn dat je het even laat weten.
Heb je de Loconet-USB converter van Rosoft gekocht?
Succes met uitbouwen van je baan.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 03 november 2020, 07:11:34
Hi Ron,
Heb je de Loconet-USB converter van Rosoft gekocht?

Hi Albert,

Ja, die heb ik besteld. Als het goed is komt die vanmiddag binnen.
Ik moet nog wel eerste de printjes voor de terug melders solderen (Okkies en Loconetshield). Dat gaat van het weekend denk ik gebeuren.
En even kabels organiseren.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 11 november 2020, 15:00:12
Hi Allemaal,

Inmiddels de Loconet naar USB adapter van Rosoft binnen.
Ik kreeg het niet aan de gang. En dat lag natuurlijk aan mij.

Door me niet voldoende te verdiepen in het hele Loconet verhaal, ging ik er van uit dat het simple koppelen van de adapter en de Arloco shield voldoende zou zijn.
Wim Ros heeft me op de goede weg geholpen en aangegeven dat Loconet een stroombron nodig heeft en spanning op de twee buitenste aders.
Rosoft heeft daar een oplossing voor.

Nu ik me wel had ingelezen ben ik aan het experimenteren geslagen. Ik heb een schema op internet gevonden en dat gebouwd.
En ja hoor, nu werkt het. Wanneer ik op het Loconet Shield een ingang naar nul breng zie ik netjes de sensor in Rocrail veranderen van status.

Nu is de vraag of de adapter, en met name de baudrate (19200), toereikend is om mijn 33 blokken en dus 66 sensors af te handelen.
De toekomst zal het lezen.

Allen bedankt voor de input.

Mvg, RonK
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Karst Drenth op 11 november 2020, 15:09:24
Citaat van: ron.kraaijkamp
Nu is de vraag of de adapter, en met name de baudrate (19200), toereikend is om mijn 33 blokken en dus 66 sensors af te handelen.

Geen beren zien waar ze niet kunnen zijn.... ;)

Citaat van: ron.kraaijkamp
Nu ik me wel had ingelezen ben ik aan het experimenteren geslagen.

Iets verder lezend had je namelijk gezien ( ;) ) , dat de baudrate van LocoNet zelf 16666 baud is... 19200 is dus RUIIIIIMMMMM voldoende voor jouw 66 melderingangen ;) Ik ken mensen met banen met meer dan 10x zoveel :o

Grtzz & suc6,
Karst
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 11 november 2020, 15:31:25
Iets verder lezend had je namelijk gezien ( ;) ) , dat de baudrate van LocoNet zelf 16666 baud is... 19200 is dus RUIIIIIMMMMM voldoende voor jouw 66 melderingangen ;) Ik ken mensen met banen met meer dan 10x zoveel :o

Dat is geruststellend. Gaat het vast en zeker goed komen.

Ik ben een elctronicus en IT-er. Dus lees zo min mogelijk handleidingen  ;D.
Ooit eens een heel uitgebreid systeem bij een klant moeten afleveren. Dan heb je het over kabinetten vol apparatuur. En dan het configureren ervan. Er stond achterin de handleiding bij de index, vet gedrukt, "Engineers, start reading from the first page!". Niets bijgeleerd, zal ik zelf maar zeggen.

MvG, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 05 januari 2021, 20:27:28
Nieuwe uitdaging.

Arloco en Okkies zijn in elkaar gesoldeerd en werken goed. De "Enter" en "In" melders komen goed binnen bij Rocrail.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Schaduwstation-met-melders.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Schaduwstation-met-melders.jpg)

Melders S0-bkl01 t/m S0-bkl07 zijn aangesloten (de gele blokken) op de Arloco en Okkies. Wanneer de loc daar rijdt, wordt dat netjes terug gemeld in Rocrail.

Nu wil ik de loc van blok S0-blk10 naar S0-bkl12 rijden. In de aangegeven rijrichting.
Ik sleep de loc in S0-blk10. Pas de verwissel de "blok logisch kant/swap logical direction" zodat die in de richting van de rijrichting wijst.
Dan sleep ik de loc van blok S0-blk10 naar S0-blk12. De wissels worden omgezet zodat de loc via blok S0-blk07 rijdt. En de loc begint te rijden in de richting van de rijrichting.
In blok S0-blk07 wordt een willekeurige tijd gewacht, zoals de bedoeling is. Wanneer de loc in blok S0-blk12 is stop ik 'm. Anders heb ik straks een gevalletje Spijkenisse.
Ik doe een "Reset All" en de blokken worden vrijgegeven. Dan de rijspanning er weer op. En laat ik de loc handmatig terug rijden naar blok S0-blk10.

Dan staat de loc met de frontlichten richting het "zuiden" te wijzen.
Dan sleep ik de loc weer in blok S0-blk12, zet de automatische mode aan en sleep de loc van S0-blk12 naar S0-blk12. De loc begint te rijden. Alleen in zuidelijke richting. Terwijl in Rocrail de rijrichting in noordelijke richting staat aangegeven. Wanneer je de loc via de throttle de andere kant op laat rijden, komt deze in S0-blk07, stop daar even en rijdt.... terug naar S0-blk12.
Ook de rijrichting pijl in de snelheids regelaar is dan omgedraaid t.o.v. de echte rijrichting.

En een volgende keer is het weer correct.
Je zou verwachten dat Rocrail de loc in de juiste richting zal laten rijden.
Het lijkt erop dat de loc na elke keer terug rijden, de standaard rijrichting van de loc heeft omgegooid.

Een goede vriend van me, en ik vermoed het ook, denkt dat het te maken heeft met het feit dat de andere blokken nog niet gedetecteerd worden. En Rocrail dus niet meer weet waar de loc uithangt. Ook al zet ik 'm weer terug in een blok.

Er zal wel een verklaring voor zijn, ik zien 'm nog niet.

Als de loc eerst helemaal door moet kunnen rijden en alle blokken gedefinieerd moeten zijn, dan kan ik beter verder gaan met het bouwen van mijn hoofdbaan. Alles aansluiten en testrijden.
Virtueel kan ik wel gewoon rijden. In de juiste richting. Dan heb je natuurlijk niets met echte detectie te maken.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 05 januari 2021, 20:56:47
Nog een andere vraag.

Bij een van mijn Lima loc (BR184), zie ik het volgende in het server venster:
20210105.203916.879 r9999I 000020CC OLoc     1019 lc=BR184 dir=0 fn=1
20210105.203916.879 r9999I 000020CC OLoc     1034 set loco BR184 field direction to fwd
20210105.203916.879 r9999I 000020CC OLoc     1075 lc=BR184 V=0(0)
20210105.203916.879 r9999I 000020CC OLoc     1105 loco BR184 check consist members for command lc:dirfun
20210105.203916.879 r9999I 000020CC OLoc     1116 lc=BR184 V_raw=0 V=0 fn=1 dir=Forwards throttleID=virtual
20210105.203917.852 r9999I 00000238 OLocoNet 1885 Trying to get slot for loco addr=3.
20210105.203918.843 r9999E 00000238 OLocoNet 1952 Could not get slot for loco addr=3. (no response...)
20210105.203918.843 r9999c 00000238 ODCCPP   0585 loco BR184 addr=3 V=0 dir=1 slot=1
20210105.203918.859 r9999c tid0x04E OVirtual 0523 id=BR184: addr=3, protocol=default, calculated speed=0, command=- V=0, dir=fwd, lights=on, throttleid=rv2788

Dat zie ik bijvoorbeeld wanneer ik de rijrichting verander. Dat werkt ook vertraagd. Net de decoder naar defaults terug gezet. Dat maakte niets uit.
Een andere Lima loc met hetzelfde type decoder, heeft hier geen last van.
Het lijkt iets met Loconet te maken. Ik kan alleen niet snappen hoe dan. Ik stuur de loc(s) aan via een Arduino met een motorshield. De Loconet interface gaat via een andere USB poort.
Ik verwacht eigenlijk dat het te maken heeft met een instelling voor de loc in Rocrail. Kan het alleen niet vinden.
Of de decoder is niet lekker (meer, want het heeft wel goed gewerkt).

Toch denk ik dat het in de instellingen van Rocrail zit. Met name voor deze loc. In JMRI rijdt de loc de juiste kant op en zit er geen seconde vertraging in het wisselen van de verlichting, wanneer deze stil staat.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans1963 op 06 januari 2021, 00:16:06
Je werkt zo te zien met 2 centrales in Rocrail.
een DCC++ centrale voor de locs en een Loconet centrale voor de accessoires.

dat betekent ook 2 interface ID's
heb je bij de LIMA loc de juiste ID gekozen?
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 06 januari 2021, 09:10:23
Je werkt zo te zien met 2 centrales in Rocrail.
een DCC++ centrale voor de locs en een Loconet centrale voor de accessoires.

dat betekent ook 2 interface ID's
heb je bij de LIMA loc de juiste ID gekozen?

Hallo Hans,

Ja, dat klopt. Een DCC++ centrale om de loc aan te sturen en een Loconet "centrale" voor de terugmeldingen.
Ik kan wel met de locrijden.

Je hebt me wel op het goede been gezet. Bij Interface staat "all" aangevinkt. Dus ik denk dat Rocrail dan eerst met de Loconet interface de loc probeert aan te sturen.
Nu vinkje weggehaald (werk op afstand) en dan vanavond maar even testen met de loc. Al mijn andere locs hadden dit vinkje niet. Dus het is erg aannemelijk dat dit de oplossing is.

Bedankt, ik laat het resultaat weten.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 06 januari 2021, 19:49:26
Hans, all,

Het probleem met de Lima Br184 is opgelost. Reageert meteen en geen fout melding meer in het server window.

Bedankt.

Iemand een idee over mijn andere vraag? Waarom een loc een willekeurige richting schijnt te nemen?

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans1963 op 06 januari 2021, 21:22:03
Mooi dat het nu werkt Ron.

en wat betreft de andere vraag:
je rijdt de loc handmatig terug naar blok 10 (dus achteruit)
heb je de rijrichting daar aangekomen weer goed gezet?

de richtingspijlen >> in de throttle moeten altijd vooruit wijzen in de automode.
bekijk het filmpje van Albert maar eens.


https://youtu.be/fxUkJszTDqo (https://youtu.be/fxUkJszTDqo)

Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 07 januari 2021, 13:27:06
Hans,

Bedankt voor de tip.

Ik realiseerde me deze al bekeken te hebben en zelfs de laatste "dia" te hebben uitgeprint.
Ik ga vanavond of van het weekend nog eens kijken wat ik fout heb gedaan.

Ik heb al veel gehad aan de video's van Albert. Ik heb ze dus niet allemaal onthouden  ;).

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 07 januari 2021, 18:32:39
en een Loconet "centrale" voor de terugmeldingen.

Hoi Ron,
Kun je me vertellen wat voor "centrale" dit is?
Titel: RocRail download wil niet lukken.
Bericht door: jan55 op 07 januari 2021, 21:02:18
Hallo,

Ik probeer RocRail te downloaden van de site , maar krijg hem niet geinstalleerd , wat ik ook probeer.

iemand een suggestie hoe ik het wel zover krijg.

als ik op youtube zoek hebben ze het erover dat ik voor RocRail on a stick moet kiezen maar krijg dat niet in beeld.

Gr Jan
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Bert van Gelder op 07 januari 2021, 21:17:43
Hallo Jan,

Ik heb je vraag even in het draadje gezet van de RocRail gebruikersgroep. Hier zitten vast wel een paar experts... ;)

Gr, Bert
Team moderatoren.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: Hans1963 op 07 januari 2021, 22:48:49
Uiteraard heeft Albert ook daar een video over gemaakt.  (y)

https://www.youtube.com/watch?v=Up4niKGJBl8 (https://www.youtube.com/watch?v=Up4niKGJBl8)


en hier vindt je de installatiehandleiding:

https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=win-en (https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=win-en)
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 08 januari 2021, 08:05:12
Citaat
Hoi Ron,
Kun je me vertellen wat voor "centrale" dit is?

Hi Albert,

Het is een Loconet naar USB converter. Daar heb ik een Loconet voedinkje met stroombron bijgemaakt. De Loconet terugkoppeling geschied via de Arcomora Arloco shield (Arduino).

Het probleem met de Lima BR184 is opgelost door een tip van Hans. Je kan bij de loc properties interface kiezen (in mijn geval de Arduino) en een vinkje zetten achter "All". Doordat die aan stond, ging Rocrail eerst proberen de loc te benaderen via Loconet. Wat niet lukte. Vandaar de fout melding.

Wat betreft mijn bericht over het in verkeerde richting wegrijden uit een blok, heeft Hans me getipt je 12e video te bekijken.
Dat had ik al gedaan, alleen vergeten hoe het zat. Ik ga dat van het weekend nog eens proberen.

Mvg, Ron
Titel: Re: RocRail download wil niet lukken.
Bericht door: AlbertG op 08 januari 2021, 16:52:18
Hallo,

Ik probeer RocRail te downloaden van de site , maar krijg hem niet geinstalleerd , wat ik ook probeer.


Gr Jan

Hoi Jan,
Als het de eerste keer is dat je Rocrail installeert kun je beter deze video gebruiken: https://youtu.be/qLKZy8-q5uU (https://youtu.be/qLKZy8-q5uU)

De andere video gaat over overstappers van de 'oude' installatiemethode naar de nieuwe.

En mocht je er nog niet uitkomen, laat het vooral weten.
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: AlbertG op 08 januari 2021, 16:53:32

Het is een Loconet naar USB converter.
Hoi Ron,
Heb je die ook zelf gemaakt of gekocht bij een op dit forum bekende verkoper?
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 10 januari 2021, 16:35:41

Albert,

Die heb ik niet zelf gemaakt. Zou niet weten hoe. Ik heb alleen de voeding en stroombron zelf gemaakt.
De adapter komt van een hier bekende verkoper.
Ik heb het in een eerder bericht genoemd, meen ik.

Mvg, Ron
Titel: Re: Rocrail gebruikersgroep
Bericht door: ron.kraaijkamp op 10 januari 2021, 16:39:26
Mooi dat het nu werkt Ron.

en wat betreft de andere vraag:
je rijdt de loc handmatig terug naar blok 10 (dus achteruit)
heb je de rijrichting daar aangekomen weer goed gezet?

de richtingspijlen >> in de throttle moeten altijd vooruit wijzen in de automode.
bekijk het filmpje van Albert maar eens.


https://youtu.be/fxUkJszTDqo (https://youtu.be/fxUkJszTDqo)

Inmiddels werkt het nu. Ik heb de video weer bekeken, met een vriend gesproken en nu weet ik wat ik fout deed.
Ik gebruikte Swap logical direction (voor mij logical ;) ), in plaats van Swap block enter side.

Hans, Albert, bedankt voor het me op het juiste spoor zetten.
MvG, Ron