BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: rotaspeed op 11 januari 2015, 11:57:12

Titel: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 11 januari 2015, 11:57:12
Hoi mede forumlezers

Hier het eerste bericht van mijn baantje in opbouw/ aanleg Pronsfeld. De naam Pronsfeld heb ik  geleend om dat ik van dit Bahnhof zeer fijne herringeringen heb. Devoormalige nebenbahnen in de Eiifel zijn mijn voorbeeld voor deze baan. En dan voornamelijk de lijnen die uit Gerolstein vertrokken. Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders hier vroeger graag op vakantie gingen waardoor ik het nog mocht meemaken dat de lijnen nog in bedrijf waren.
Het staion in opbouw wordt gebouwd op 2 module bakken van 50 x 120 cm met de mogelijkheid om naar de ene of andere kant uit te breiden. Ook wordt na alle jaren het digitaal rijden ingevoerd. Verder probeer ik zoveel mogelijk zelf te bouwen en naar bestaand voorbeeld.
Het leuke is dat ik niet de enige ben zoals ik op dit forum lees die de Eiffel als voorbeeld heeft.
Hieronder een paar foto's van de opbouw.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_446.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_446.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_367.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_367.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Daafs128 op 11 januari 2015, 11:59:45
Hoi rotaspeed, ziet er interessant en mooi uit. Ga je zeker volgen!


David
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: g-j op 11 januari 2015, 12:09:59
Hoi, die goederenloods is erg mooi! Zelfbouw? Ben benieuwd naar het vervolg.

Gert-Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: RudyB op 11 januari 2015, 15:23:10
Goeie start. Wordt het een heen-en-weer baan, of een waar je rond kunt rijden? Is er een layout planning?

Mooie loods inderdaad, en ook mooie tank trouwens.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 11 januari 2015, 19:59:22
Hoi Gert Jan

de loods is inderdaad zelbouw naar voorbeeld van een loods in Kaiseresch. Opgebouwd uit foamboard en dakpanplaten. Loods is nog lang niet klaar maar voor het zicht alvast ff neergezet

rudy

Het wordt een heen en weer baan, aan een zijde een eventuele uitbreiding en aan de andere kant het schaduwstation.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 11 januari 2015, 22:09:09
Ha! Weer iets uit de Eifel. Smul smul. Die loods ziet er goed uit. Ook lopen de sporen mooi in de bocht. Geeft een ruim gevoel. Gaat dat trouwens goed genoeg qua koppelen? Ik ben er met mijn gekozen koppelingen wat huiverig voor om bogen in stations te lebben, vandaar m'n vraag.

Je hebt denk ik m'n geklus aan de Eifelburgenbahn (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,60917.0.html) al gezien? Het grappige is dat ik iets Pronsfeld-achtigs voor m'n kopstation van plan ben, namelijk dat er een paar meter na de inrijwissel een steile wand met tunnel is :) Direct na m'n kopstation moet de lijn namelijk door een wandje heen richting trapgat. De Pronsfeld situatie leek me een mooie reden om dat bij mij ook te doen.

Ik sluit me trouwens aan bij de vraag naar een sporenplan. Overzichtsfoto van het geheel is ook goed :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 11 januari 2015, 22:39:12
Hoi Reinout

Jazeker ook hier ontstaat een Eifelbahn. Natuurlijk heb ik je verhalen al gelezen en vindt het schitterend hoe je over het trapgat heen bouwt en een Eifelbahn maakt.
Mijn baan ontstaat in de slaapkamer zal van de week proberen om een baanplan er op te zetten. De Eifelbanen zijn in de nadagen van WO 2 flink beschadigd waar je nu nog de gevolgen van kan zien. De brug bij Pelm en de opgeblazen straatbrug bij Bleialf. Hierdoor is bijvoorbeeld mijn spoor wat naar de losweg loopt alleen van de linkerkant (doodlopend gedeelte) te bereiken wat extra rangeer bewegingen veroorzaakt. Vroeger was het een doorgangs station maar men heeft het vervolg traject niet meer herstelt waardoor dit kopstation ontstond.
Wat de koppelingen betreft gebruik ik Kadee's waar ik zeer te spreken over ben ook in flauwe bochten. Ze zien voor Europese modellen eigenlijk niet uit maar bij mijn zijn ze bedrijfszeker.
Als stationsgebouw wil ik het voorbeeld van Waxweiller gebruiken, zie de foto

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/549_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/549_3.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 11 januari 2015, 23:23:59
Dat zijn ze mooi aan het opknappen! Ik meende er ooit iets op een Duits forum over gelezen te hebben. Iemands oma woonde erin ofzo en die klaagde steen en been dat het pand niet/nauwelijks te isoleren was :)

Ben je bekend met eine kleine Anlage van A bis Z (https://shop.vgbahn.info/miba/shop/kleine+anlage+von+a+bis+z-_1127.html)? Mooi tijdschrift dat de bouw van een module over Freilingen beschrijft, dat een enigszins vergelijkbaar stationsgebouw bezit. De bouw van het gebouw wordt uitgebreid beschreven. Zie ook de voorbeeld PDF (https://shop.vgbahn.info/media/pdf/Blick%20in%20diese%20Ausgabe/15087445.pdf).

Koppelingen: tja, beugelkoppelingen en alle reguliere kortkoppelingen zien er toch óók niet uit? Zo'n kadee is echt niet lelijker, toch? Eerlijk gezegd vind ik die halfronde ontkoppelstangetjes onder de koppeling er best realistisch als luchtleiding ofzo uitzien. Niets mis mee toch?

Versperring na de oorlog: dat scenario gebruik ik ook. Het werkt inderdaad spel-verhogend om zo'n losweg alleen van "de irritante kant" bereikbaar te laten zijn. Je moet simpelweg beter oppassen bij het rangeren. Ik heb al eens "oh, bah, vergeten dat ik...." gezegd tijdens het rangeren.

Ik kijk uit naar meer plaatjes van je baan! :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 12 januari 2015, 12:01:02
Vraagje tussendoor: heb je trouwens een sporenplan van Waxweiler danwel Pronsfeld? ik kan wel iets afleiden uit foto's her en der op het internet, maar ik heb nooit een goed totaaloverzicht gevonden. Even om het te kunnen vergelijken met mijn verzonnen kopstation  ;)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 januari 2015, 19:27:17
Hoi reinout.

Ze waren inderdaad in het voorjaar het stationsgebouw aan het opknappen en de deur stond helaas pen zodat ik overal heb gekeken. Die oude oma zal het zomers wel lekker koel hebben gehad in het gebouw met muren van inimaal 0,5m dik.
Aan de stationsplattegronden kan ik je helaas niet helpen want daar ben ikzelf ook al jaren naar op zoek bij Pronsfeld staat een monument een kof met rongenwagen en allemaal foto's waar je wel veel van kan afleiden.
Mag ik je nog hartelijk bedanken voor de links die je mij gegeven heb eens kijken of ik het blad op de kop kan tikken. Ga vanavond weer verder met de ondergrondse wisselaandrijvingen puur mechanisch met trekstanngen onder de tafel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 januari 2015, 22:16:09
Vanavond weer met de wisselaandrijvingen bezig geweest. Lekker ouderwets met trekstangen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_137.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_137.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 13 januari 2015, 10:22:06
Die handbediening ziet er netjes uit. Kun je misschien een detailopname maken? Er zijn namelijk twee dingen die ik me afvraag:


Nog een correctie trouwens op wat ik eerder zei, namelijk "dat ik de steile wand met tunnel net na de inrijwissel van Pronsfeld na ging bouwen". Dat moet geen Pronsfeld zijn maar het iets verderop gelegen Neuerburg. Die twee haal ik continu door elkaar, zucht. Zie foto 9 in dit verslag (http://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?17,6286879). (On topic, want er staat ook een fotootje van Pronsfeld en Waxweiler bij :) ).

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 januari 2015, 21:25:56
De horizontale "draad" is een autogeen lasdraad. De lus in het blokje zit er in zodat er niks gaat verdraaien. Het handeltje van de kipschakelaar zit tussen een stukje kroonsteen gefixeerd. Dit idee heb ik ergens op internet gevonden en gewoon nagemaakt.  Met de schakelaar wordt het puntstuk van de juiste spanning voorzien.
Hier nog 2 detail foto's

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_369.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_369.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_448.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_448.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 13 januari 2015, 22:13:14
Nou, 't ziet er allemaal netjes uit hoor  (y)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 januari 2015, 21:50:40
Even een foto van een tussendoor projectje van vorige week. Een stootblok gemaakt van foamboard. Alleen nog opvullen en begrassen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_217.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_217.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 14 januari 2015, 22:49:43
Krassen met een spijker ofzo?

Ik moet ook aan de gang met stootblokken, dus ik zit met interesse te kijken. Bij mij is het best snel nodig dat ik iets ga doen omdat er meerdere plekken zijn waar een lok van 80 Euro vliegles kan krijgen, ahem :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 januari 2015, 19:50:05
Vandaag weer lekker verder gegaan met de brandstofhandel en diversen. Kolenopslag schiet al aardig op en de deuren van de loods (achterste) gaan ook de goede kant op. Alleen de muren van de voorste nog wat bijwerken. Foto's zijn inderdaad genadeloos. Kortom een heerlijke knutsel zondag.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/086_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/086_2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 19 januari 2015, 19:07:42
Vanmddag ff tijd gehad om verder te werken aan de kolenopslag. De onderbasis voor de kolenhopen zijn reeds klaar. Nu maar eens iets zien te maken van maanzaad. Ergens gelezen dat je hiermee eierkolen kan namaken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_449.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_449.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 januari 2015, 21:23:14
Vanavond begonnen met bezigheids therapie. Het indrukken van de kinderkoppen van de kolenhandel de eerste 0,5m Ik moet zeggen sinds ik voorzichtig ben begonnen met foamboard wil ik eigenlijk niets anders meer. Het is materiaal wat je blijft verbazen. Voorlopig ben ik nog wel ff bezig.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_127.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_127.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 januari 2015, 22:50:14
En het resultaat van ruim een uur "stempelen"

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_67.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_67.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: marcombv op 21 januari 2015, 23:03:42
Netjes hoor.  :)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 22 januari 2015, 09:24:06
Ziet er interessant uit. Wat voor foamboard gebruik je? Kunstwinkel instappen en gewoon "5mm dik foamboard" roepen of heb je iets specifieks nodig? Of is 3mm blauw gamma/karwei ondergrond ook foamboard-achtig-genoeg?

Bij mij zijn het meer muren (onderdoorgang, kasteelmuur) dan klinkerpaadjes. Het ziet eruit als een makkelijke methode. Met een beetje schilderen is het neem ik aan aanrakings-bestendig genoeg?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 23 januari 2015, 22:01:36
Hoi

Ik gebruik foamboard van 3 en 5 mm dik van Kapa. Dikker is leverbaar. Dit is het juiste foamboard met het goede schuim. Er is ook een goedkopere versie in de handel maar dan is het schuim een soort"piepschuim" dit druk je in maar veert weer net zo snel weer terug. Toevallig heb ik met kerst laminaat gelegd en nog wat foam van de Hornbach over gehouden gelijk zojuist getest maar het heeft niet de juiste structuur
Ik ben er nou een 1/2 jaartje mee bezig en moet zeggen dat het een wonderbaarlijk spul is. Je kan er werkelijk alles van maken. (Kan je mooi je tunnelingangen van maken voor de Eiffelbahn. Het mooie is wanneer je de kartonnen buitenlaag er van af heb gepulkt je al een zeer mooie structuur heb al schijnt er ook plaat te zijn waar de kartonlaag er al niet omheen zit.
Er heeft in de modelspoor magazine een aantal artikelen gestaan wat je ermee kan doen. Momenteel staat er een artikel in over het maken van een stookhuis ook van foamboard of op zijn Belgisch pulkkarton.
De platen zijn via internet te bestellen of bij Harrolds in Rotterdam.
Ik ga van het weekend weer verder met de kinderkoppenzodra het klaar is laat ik een foto zien.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 april 2015, 09:31:14
Zo even wat bijpraten. Afgelopen tijd niet veel tijd gehad om aan de baan te werken maar wel veel uitgezocht op internet. Over een paar weken gaan we een weekje naar Prum en het lijstje wat bekeken moet worden buiten de familie activiteiten om is behoorlijk.
Zeer zeker staat het BW van Gerolstein op het programma en eens kijken hoever met ze met de restauratie van de oer railbus zijn. Verder een goede foto maken van de tunnelingang van Pronsfeld richting Ihre grenze.
Gisteren is de beslissing gevallen dat de gehele brandstof/landhandel van rechts naar links wordt verplaatst. Tevens begonnen om de bestrating van zijn eerste kleur te voorzien. Ongelofelijk hoeveel verf foamboard opzuigt. Volgende keer eerst maar een restant voorstrijk er overheen.Vandaag dan laag 2 en in de loop van de week een wash er overheen.
Het gaat langzaam maar wat ik wel in het verleden heb geleerd probeer het zo goed mogelijk te doen zodat je niet de hele tijd zoiets heb van had ik het maar anders gedaan. Zo ben ik dus in Feb- Mrt alleen met de inrijwissels bezig geweest omdat het naar mijn mening niet klopte. Bedankt forum genoten die geholpen hebben met tekeningen en foto's van afbuigende meegebogen wissels.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/024_32.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/024_32.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 april 2015, 17:49:06
Vandaag de kinderkoppen van een 2e laag Humrol voorzien. Tevens even een toaalplaatje geschoten. Naar mijn mening ziet het er al aardig uit. Als de kinderkoppen verder op kleur zijn gebracht ga ik verder met de kolenhandel/ loodsen af te bouwen en ga mijn eerste ervaringen met de vliegenmepper opdoen. Mocht dit niet werken dan ben op een ander forum al een zelfbouwer tegen gekomen die net zo krachtig is als de Noch stok

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/025_32.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/025_32.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/026_32.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/026_32.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 12 april 2015, 21:07:18
Monnikenwerk, met die steentjes. Maar je hebt wel eer van je werk. Ik weet nog niet of ik dat geduld heb. M'n losweg ben ik van een betonnen laagje aan het voorzien "omdat dat zo lekker snel klaar is" ;D Die foto van jou verleidt me wel om zoiets ook eens te proberen.

Keurig net ballastbed trouwens, op die laatste foto! Welk merk ballast gebruik je? En met welke kleur heb je je rails geschilderd? Het lijkt me dat je rails+dwarsliggers in dezelfde roestkleur hebt geschilderd om spoor met stalen dwarsliggers na te bootsen?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 april 2015, 21:41:59
Het monikkenwerk valt wel mee dit is het eerste deel nog maar. Ik denk in totaal nog 1m te gaan.Ik moet zeggen dat het rustgevend werkt als je de gehele dag in de machine herrie heb gestaan. Wat mij bij is gebleven dat op elke losweg waar ik in de Eifel ben geweest de losweg bestond uit kinderkoppen of fijn split.
Wat betreft de stalen dwarsliggers. Ik rij nog op normale code 100 rails van Roco de overblijfselen van mijn oude baan uit de jaren 90. Om het voor het gezin financieel vriendelijk te houden ben ik hiermee verder gegaan. Je kan volgens mij van Tillig rails met stalen biels kopen maar de laatste keer heb ik die op Houten gezien en het viel mij tegen. Had reeds al op internet de Tillig rails gezien en vond het toen ook al niet zo mooi.
in jouw draadje heb je mij aan het denken gezet. Als de bielzen in het balast liggen vallen de schuine kanten aan het uiteinde niet zo op. Je heb gezien dat ik het nog geprobeerd heb met een verhit metalen blokje maar dat was zeker geen succes.De rails verf ik al jaren met roest verf van Humrol.
De bielzen worden nu eerst geschuurd om het houtmotief er af te halen en daarna muurrood van Annita beton gekleurd. Het Ballast is ook van Annita beton wat ik reeds al jaren gebruikt. Als alles droog is gaat er met de airbrusch nog een fijn waasje roest kleur er overheen. Met krijtpoeder krijg je ook een goed effekt. Op het stukje parade strecke naar het schaduw station ga ik de bielzen nog wel aan de kopsekanten afschuinen.

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 april 2015, 20:37:23
Hoi

Zojuist een testje gedaan met de vliegenmepper electrostaat. Ik mag zeggen het valt niet tegen.Zoals op de foto's te zien staan de 2 en 6,5mm vezels rechtop. Ben benieuwd hoe het strakts op de baan gaat uitzien eerst nog wat verder proberen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_134.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_134.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_72.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_72.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/012_81.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/012_81.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 15 april 2015, 00:00:54
Da's niet verkeerd! 'k Ben ook benieuwd hoe het op de baan zal staan.

Vraagje: heb je een specifieke pagina die je hebt gebruikt voor de vliegenmepper-ombouw? Er zijn er veel, dus als ik mijn keus kan beperken tot een werkende is het makkelijk :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 april 2015, 18:08:31
Er staan verschillende schema's op het internet. De mijne heb ik laats op rail 2015 gekocht voor 10 Euro. Dit was geen geld en dus het proberen waard.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Davy Beumer op 16 april 2015, 19:10:50
Vraagje tussendoor: heb je trouwens een sporenplan van Waxweiler danwel Pronsfeld? ik kan wel iets afleiden uit foto's her en der op het internet, maar ik heb nooit een goed totaaloverzicht gevonden. Even om het te kunnen vergelijken met mijn verzonnen kopstation  ;)

Ha liefhebbers van de spoorwegen in de Eifel,

Zie het boek "Hommage a la Vennbahn, 2e verbeterde uitgave" van de auteurs Michael Heinzel, Klaus-Dieter Klauser en Roland Marganne, uitgeverij ZVS (Geschichts- und Museumsverein Zwischen Venn und Schneifel).

Daarin staat op bladzijde 191 een 'gleisplan von Pronsfeld 1943' en op bladzijde 181 een 'Streckenplan' met ook de layout van Waxweiler.

Sorry....ik kan niet scannen...

Maar dit boekje is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de boeiende historie van de spoorwegen in de Hoge Venen voor zowel het Belgische als Duitse deel!

Groetjes Davy
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 16 april 2015, 21:38:26
Klinkt interessant; die ga ik binnenkort bestellen.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 april 2015, 22:01:46
En natuurlijk ik ook
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 april 2015, 22:24:27
Beste Davy.

Bedankt voor de tip het boek is besteld. Reinout bij de NVBS shop is het boek te bestellen.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Davy Beumer op 17 april 2015, 10:20:39

You're welcome! Benieuwd wat je er van gaat vinden...

Enne...succes met de nabouw verder hè! Jullie zijn goed bezig!

Groetjes Davy
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Sicco Jan op 17 april 2015, 17:44:26
Fotootje met de smartphone of tablet werkt ook uitstekend als scan...

Succes met bouwen.

Groet, Sicco Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 20 april 2015, 17:34:59
Zo ondertussen de kinderkoppen ingewassen met sterk verdunde zwarte verf. De straat gaat gelijk ergens op lijken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010_110.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010_110.jpg)

Ook nog een plaatje gevonden van de koolzuurwagon uit Daun. Eens kijken of we een basiswagen kunnen vinden in Houten om zelf zo iets te kunnen maken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_75.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_75.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 24 april 2015, 21:34:57
Afgelopen week met de loodesen bezig geweest. Bij het oorspronkelijke model stond er aan de linkerkant nog een gebouw naast. Na wat pasen en meten besloten deze ook te bouwen. Het wordt een heerlijk rommelig geheel met al deze loodsen. Verder was er nog wat ruimte voor de kolenbunkers die heb ik dan ook gelijk maar gemaakt. De vorige die ik had gebouwd vond ik eigenlijk te grof deze zijn beter.
Het stootblok is met de theezeef begrast maar ben toch niet helemaal tevreden hier wordt verder aan gewerkt.
Morgen op Houten op jacht naar profielen voor de kozijnen, een koolzuurwagon en een veewagon.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_139.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_139.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 24 april 2015, 22:08:06
Wordt wel een karakteristiek gebouw zo! Ik heb ergens de opmerking gezien dat het beste dat je voor een authentiek uiterlijk van je spoorbaan kan doen, dat dat het maken van je eigen gebouwen is. Zodra het maar enigszins lijkt op een echt voorbeeld en het ook nog eens geen standaard bouwdoos model is... Dat doet wonderen. Volgens mij is die opmerking op jouw baan zeker van toepassing.

Ah, jij gaat ook naar Houten. Ben je van plan rond 12:00 ook naar "het tafeltje" in het restaurant te komen? Ik ga er in ieder geval wel heen.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 april 2015, 19:11:16
Het boek is binnen. Even ingekeken en dat belooft weer vele avonden leesplezier.

Ook vandaag naar Houten geweest wat een rijke oogst is geworden (zie draadje wat heb je gekocht in Houten)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_227.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_227.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: joop100 op 25 april 2015, 21:11:36
Ik vind die kinderkopjes er goed uit zien  (y)

Ik gebruik ook foambord voor de gebouwen, maar hoe pulk jij de karton laag er vanaf?

mvg Joop
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 25 april 2015, 21:40:22
Ik heb rotaspeed vandaag in Houten ontmoet en hij had drie stukjes van dat foamboard bij zich. Het laagje was er redelijk makkelijk af te pulliken. En het ging in ieder geval netjes. Ik deed het met m'n vingers, dus zonder schaar ofzo.

Volgens mij was het een specifiek merk ("Kappa" uit m'n hoofd) dat beter is dan veel andere. Of zoiets. Ik doe het uit m'n hoofd :) Misschien dat dit makkelijker pullikbaar is? Zie ook bijvoorbeeld dit draadje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,52854.15.html).

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 april 2015, 22:28:11
Hoi Joop

Leuk dat jij ook met foamboard werkt. Ik pulk het er gewoon van af met mijn vingers of met behulp van een breekmes er heelvlak er onderdoor te snijden. Ik heb ook wel eens iets gelezen mbv een strijkbout of natmaken maar met het foamboard wat ik gebruik gaat het vrij goed. Verder schijnt er in de handel ook foamboard te zijn wat niet bekleed is. Eigenlijk dus gewoon foam.
Wat mij wel opvalt is wanneer een plaat wat ouder wordt het verwijderen van het karton wat moeizamer gaat.

Ik kan je nog verwijzen naar  modelspoor magazine nr 123 en op een volgende nummers waar Rik Martens een artikel reeks heeft geschreven over werken met foamboard.

Het soort wat ik gebruik is Kapa. ik moet zeggen dat ik alsmaar meer mogelijkheden ontdek wat je ermee kan maken. Het enige nadeel vindt ik alleen nog wel eens het lijmen.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: joop100 op 25 april 2015, 22:35:48
Jongens,
Bedankt voor deze info ga morgen ook een pulken. ;D

mvg Joop
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 mei 2015, 14:58:35
Na wat weken stilstand oa tuin onderhoud en andere werkzaamheden in en om het huis heb ik vandaag de eerste maatschetsen voor het stationsgebouw gemaakt. Blij dat ik nog foto's had van een jaar of 15 geleden en verschillende internet afbeeldingen er veranderd toch veel aan een gebouw.
Het wordt een typisch station van de lijn Mayen-Daun. Deze lijn heeft veelal dezelfde stations met markante hoeksteenen. Het station zal weer gebouwd worden uit foamboard en plasticprofiel. De hoeksteenen moet ik nog even bedenken hoe ik dat ga doen maar dat komt vanzelf goed.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/028_22.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/028_22.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Sven op 25 mei 2015, 22:40:44
De hoekstenen plak je er toch gewoon op met op maat gesneden styreen stripjes?
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 25 mei 2015, 23:23:10
Is dat Ulmen op de foto's?

'k Weet niet of je deze link (http://www.forum.hunsrueckquerbahn.de/viewtopic.php?f=38&t=40979) al kent, daar bouwt iemand ook zo'n station na. En uiteindelijk komt de binnenindeling van zo'n station ook een langzamerhand boven water.

Ik heb nog een PDFje met eenvoudige maatschetsen van degene die dit station gebouwd had. Heb je daar nog interesse in of heb je zelf alle maten wel?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 mei 2015, 19:10:04
Bedankt Reinout Ik kende alleen het filmpje van You Tube. Ik zie dat mijn maatvoering behoorlijk klopt. Je gaat het vervolg zien vanavond nog even schetsen en dan met een beetje geluk de eerste plaatjes snijden.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 28 mei 2015, 22:24:05
Was ik van de week door mijn foamboard heen. Nieuwe platen besteld en nieuwe mesjes. Het middengedeelte van station Ulmen grof op maat gesneden nu de linker en rechter vleugel nog.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_322.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_322.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 28 mei 2015, 23:02:00
Ik zit verlekkerd te kijken :) Kun je hem binnenkort eens op de baan naast het spoor zetten om een betere indruk van de verhoudingen te krijgen?

Heb je nog iets aan deze pagina (http://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?17,3333308), en dan vooral de zevende foto? Daar is de Fahrdienstleiter-uitbouw van Ulmen nog in zijn oorspronkelijke vorm te zien. Bij de huidige versie hebben ze wat essentiële ramen dichtgepleisterd.

Ik zag laatst zelf op die foto voor het eerst dat Ulmen vroeger hoge lantaarns had om het goederendeel van het emplacement te verlichten. Die zijn ook al weer een tijd gesneuveld!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 28 mei 2015, 23:22:20
Klopt Reinout er zijn wel wat delen veranderd en deze foto had ik al zitten bekijken. Hetzelfde is met het rechte raam in de kopse kant en straat zijde. Hier wil ik eigenlijk mijn eigen draai aan geven.
15 Jaar geleden heb ik ook al eens foto's gemaakt en toen waren er al dingen veranderd maar nu is het compleet gerestaureerd naar de maatstaven van de huidige bewoners.
Aan de losweg stonden toen een stuk of 6 van die 3 assige umbauwagen's in sloop toestand.
Het leuke is dat ik dus een paar weken geleden met mijn piketlatje om het gebouw ben heen gelopen nadat ik de huidige bewoner gevraagd had of dit mocht. Ik kreeg gelijk de vraag of ik er een of 2 ging bouwen want de huidige bewoner wil geloof ook wel een model van zijn huidige huis hebben.
Als ik beide zijvleugels heb gesneden plaats ik weer een foto.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 30 mei 2015, 00:07:05
Het vervolg van een avondje doorsnijden.(https://images.beneluxspoor.net/bnls/019_46.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/019_46.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/020_40.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/020_40.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 31 mei 2015, 00:11:48
Ondertussen begonnen met de ramen. Ook nog een foto gevonden van de sloop 3 assers uit de jaren 90 op bahnhof Ulmen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_262.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_262.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_232.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_232.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 31 juli 2015, 12:10:50
Het heeft even geduurd maar we gaan weer verder. Het station van foamboard kan ik eindelijk in elkaar zetten. Het was nog een heel gedoe met de kozijnen opgebouwd uit plastic profieltjes, dit heeft wel lang geduurd.
Ik had het mezelf niet makkelijk gemaakt omdat met mijn sporenplan het gebouw gespiegeld gebouwd wordt. Het is een mengeling van verschillende stations aan de eifel bahn geworden van Gerolstein naar Mayen. Het echte gebouw van Pronsfeld vindt ik niet mooi en deze stations zijn zeer herkenbaar als Eifel station
Het gebouw staat al in de grondverf nu de wat vuile gele verfkleur er op uit de jaren 70 zodat alle uitschieters bij de kozijnen ook weer dekkend worden. Ook zit er een foto bij hoe ik de wanden recht zet tijdens het monteren.
Het dak zal nog wel een probleem worden met alle schuine hoeken die ook nog eens onder elkaar steken. Eerst maar van karton een malletje maken en deze met kartonnen pannen geknipt met de kartelschaar uit zwart papier deze beplakken.

Als het station nu in ruwbouw staat dan kan ik de aanbouw aan de peronzijde maken. Deze heeft in de loop der jaren ook nog al wat verbouwingen mee gemaakt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_IMG_2755_1024.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_IMG_2755_1024.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_IMG_2756_1024.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_IMG_2756_1024.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_IMG_2757_1024.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_IMG_2757_1024.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_IMG_2758_1024.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_IMG_2758_1024.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_IMG_2760_1024.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_IMG_2760_1024.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 31 juli 2015, 23:41:34
Alles in elkaar gezet het gaat er op lijken.
Hopelijk van het weekend tijd om het gebouw te schilderen en dan de eerste aanzet voor het dak.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: bernhard67 op 01 augustus 2015, 12:41:02
Hoi,

Leuk project waarmee jij bezig ben blijf je draadje volgen  (y)

groetjes van bernard
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 19 augustus 2015, 16:22:54
Hoi! Hoe staat het met het mooie optrekje?

Ik kwam in de vakantie nog wat gaafs uit Pronsfeld tegen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,60917.msg3221591400.html#msg3221591400): het officiële handgetekende sporenplan (met het equivalent van tipp-ex!) uit de laatste jaren van het station.

Hoe heb jij je bedieningspaneel op het moment uitgevoerd?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 23 augustus 2015, 22:29:18
Hoi reinout.

Met het optrekje gaat het langzamer dan verwacht maar ik heb de muren klaar ramen zitte er in en vandaag het aanbouwtje aan de perronzijde gemaakt. Ik ben net terug van vakantie in Frankrijk en heel even in de Eifel daarom reageer ik wat laat. Ik heb inderdaad het gave sporenplan van Pronsfeld op je draadje gezien. Ik hoop er volgende keer er naar toe te gaan. Op een van de Duitse site's kwam ik nog een foto tegen van een wagon die ook op onze banen moet komen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0820450_bitburger_1976zwbl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0820450_bitburger_1976zwbl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 28 augustus 2015, 21:50:42
Gisteren en vandaag met het gebouwtje van de fahrdienstleiter bezig geweest. Door dat je goed door de ramen heen kan kijken is er wel iets van een binneninrichting nodig. Restantjes papier karton en foambord.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3105_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3105_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3108_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3108_2.jpg)

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 september 2015, 21:50:01
Even een snelle actie tussendoor. In de goederenafdeling van het station wat in aanbouw is wil ik een beladen pallet. de pallet heb ik gemaakt van papierstrookjes en de doos van bruin karton. morgen nog 2 spanijzers er omheen maken en plaatsen in de loods.
Gewoon van wat afvalmateriaal gemaakt met een leuk resultaat.

Groetjes Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/doos1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/doos1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/doos2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/doos2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 24 september 2015, 18:40:51
Hoi allemaal hier een upate van mijn station.

Na 4 maanden van bouwen is het stationsgebouw eindelijk klaar. Ik heb niet gekozen voor het station wat ik eerst in mijn gedachte had maar de bouwwijze van de statoins van de Eifelquerbahn . Ulmen heeft het meeste als voorbeeld gediend. Alleen het extra aangebouwde goederen gedeelte heb ik weggelaten en de rest is in spiegelbeeld gebouwd

Het geheel is opgebouwd uit foamboard. De kozijnen zijn stuk voor stuk opgebouwd uit plasticprofieltjes. De daken en regengoten zijn gemaakt van Auhagen dakpanplaten en goten. De regenpijpen zijn gemaakt van gestript zwart elektra draad en dunne stukjes krimpkous als mof.

Verder nog wat plastic plaat voor de loods deuren en toegangs deuren Het gedeelte van de fahrdienstleiter is ingericht met een handelinrichting en nog wat spullen. In de goederenafdeling is van af de straatkant te zien dat er kisten en pallets  in staan.
Het lastigste waren eigenlijk de hoekstenen en de losse letters van het naambord. De hoekstenen zijn gemaakt van foamboard en getand. Hierna met aluminiumfolie bewerkt om de structuur in de stenen te krijgen. De letters heb ik gemaakt van een plaatje polymeer. Hierna de letters er van af gesneden en stuk voor stuk er op geplakt.

Het gehele gebouw is behandeld met diverse soorten verf en her en der al wat verouderd. De komende dagen wordt het gebouw verder vervuilt.
Het ondergedeelte bij het goedere gedeelte is bewust weggelaten om hier een verhoogde losweg om heen te bouwen.
Het is een typisch Eifelstation geworden die goed past op mijn baan.

Verder nog mijn dank aan Reinout die nog extra informatie had.

Groetjes Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_3.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_4.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_5.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_6_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_6_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_7_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_7_2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bhf_8.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 24 september 2015, 19:34:37
Genieten! Je hebt het uiterlijk erg goed getroffen. De letters op de gevel maken het echt af!

Netjes gemaakt ook. Alles ziet er kaarsrecht uit.

Goed om te zien dat de Auhagen dakplaten goed overkomen, daar heb ik er ook een paar van liggen met hetzelfde doel :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: AlfaArjen op 24 september 2015, 19:47:32
Da's me een heel fraai stationsgebouw geworden! (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: JaJo op 24 september 2015, 19:51:41
Prachtig gemaakt Harry! (y)

Groet Jaap
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 07 oktober 2015, 14:58:05
Vandaag een begin gemaakt met de verhoogde zijlading/ houtverlading. Het geheel gaat weer uitgevoerd worden in foamboard. Allereerst het wegdek zitten drukken. Een ongelofelijk aantal kinderkoppen dit werkt wel zeer rustgevend. Kop koffie erbij en gaan.Hierna de zijkant maken waar ik het voorbeeld van Prum voor gebruik. Momenteel toch een behoorlijk aantal foto's van dit soort zijladingen en toch telkens weer anders zeker wat de kleur betreft.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/117_9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/117_9.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 07 oktober 2015, 23:31:36
Qua kleur maakt het vooral enorm veel uit of het geregend heeft of niet. Wat de ene keer donkergrijs is, is de andere keer licht-graniet-achtig...

Voordeel: je kan het bijna niet fout doen qua kleur, zolang het maar in het geheel van je spoorlijn past :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 oktober 2015, 10:55:15
Dat klopt inderdaad maar de ene keer is er bijna zwarte steen gebruikt dan weer grijs of het roodachtige. Zoals je zeg je kan het niet fout doen. Ik denk dat het de donker grijze kant op gaat. Eerst maar eens verder met de muren aan de spoorkant.
Hierbij nog een foto van Weinsheim dit is weer grijs.

Groetjes Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/109_13.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/109_13.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: T.Spat op 08 oktober 2015, 19:32:43
Al die korstmossen op dat poreuze basalt maakt
er ook een mooi kleurenpalet van 8)

Mvg,

Tis
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 oktober 2015, 20:39:34
Hier nog een paar foto's van de voortgang op de eerste foto zit er een rib onder die is uitgehold. Door het wegdek moetwillig vast te lijmen op deze rib krijg je het beeld van een behoorlijke verzakking. Op de andere foto zoals eea gesneden en mishandeld is. Kortom het gaat lekker en het schiet weer een beetje op. Het schuine gdelte van de muur is reeds vervangen foutje bij het drukken van de stenen.

Groetjes Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/losweg_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/losweg_3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/losweg_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/losweg_2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 11 oktober 2015, 10:21:04
De voortgang van de verhoogde losweg. Het wordt wel groot maar komt goed over. De deuk in het wegdek en beschadigingen zijn ook goed gelukt. Nu weer verder afwerken.

Groetjes Harry.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3615_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3615_4.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 oktober 2015, 13:23:22
Zo de losweg met bestrating staat in de grondlaag en begint al weer een beetje te leven. Iedere keer sta ik er weer versteld van wat een verf er op gaat.  Ben alleen nog op jacht naar putdeksels  dat wordt weer een onderzoekingstocht.
Vroeger zaten namelijk de rioolputten in het hart van de losstraat. Dus het water loopt van de spoorkant en loodskanten naar het midden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/losweg_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/losweg_5.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 oktober 2015, 15:54:33
Om te kunnen rijden moet ik eigenlijk mijn fiddel yard gaan bouwen . Nu is de ruimte dusdanig beperkt dat er een fiddel yard van maximaal 3 sporen breedt gebouwd kan worden. Eigenlijk wil ik 5 sporen hebben dan kan je een lekker avondje rangeren. Nu is de vraag heeft er iemand al eens verticale fiddelyard gemaakt? Dit zou mijn probleem kunnen oplossen. Het zoeken op het internet heeft wel iets gebracht maar niet veel. Ik wacht jullie reacties af.

Groetjes Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim1969 op 26 oktober 2015, 19:34:51
hoi Harry,

Soms mis je wat, kende dit draadje niet, helaas, want je bent lekker bezig (y) (y)

Leuk thema, en mooie aanpak. Ziet er goed uit es fff lekker door je draadje heen gelezen. Ik hou wel van die mooie ruime loswegen! Handig te weten welk foam karton merk je gebruikt ;)

(ik vinnut wel n klein beetje jammer dat je code 100 rails gebruikt, als ik goed kijk in je 1e pagina's, maar... ik begrijp het ook wel ;))

un je niet heel eenvoudig gewone wisselbakken gebruiken ipv een fiddle yard als je o weinig ruime hebt, dan kun je gelijk ook treinen opbergen en hele treinen keren, en heb je nog meer wisselmogelijkheden.

Heeft Auhagen geen putdeksels? anders zeker Weinert wel, of andere kleinserie leveranciers. Ergens op Houten te vinden misschien?
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 26 oktober 2015, 19:39:55
Iain Rice's "railway modelling the realistic way" heeft volgende voorbeeld:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screen_Shot_2015_10_26_at_193327.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screen_Shot_2015_10_26_at_193327.png)

Wat een eenvoudiger optie is: losse cassettes gebruiken die je op kan tillen en in een rek kan zetten. Zie dit voorbeeld:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screen_Shot_2015_10_26_at_193551.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screen_Shot_2015_10_26_at_193551.png)

De onderste leek me zelf wel een handig systeem, ik heb het ook voor mijn baan overwogen. Ook een voordeel: op deze manier kan je je treinen makkelijk in z'n geheel keren.

Krijg je daar ideeën van?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Falkenberg op 26 oktober 2015, 19:58:55
Het kan zelfs nog minimalistischer, zoals bij Lance Mindheim (http://lancemindheim.com/?p=467)

Dirkjan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 oktober 2015, 22:26:59
Hoi mensen

Ik krijg inderdaad al wat ideeen van jullie voorstellen. Morgen is het mooi weer dus de zaagtafel naar buiten en aan de gang.
Het gaat zoits worden wat die Engselsman laat zien Reinout.

Wim ik heb code 100 gebruikt omdat ik dat nog in ruime hoeveelheden heb liggen van mijn vroegere baan. Ik ben zoals ik hetzelf altijd noem herintreder en dan snap je het wel dan denk je aan de kosten.

Falkenberg ook bedankt voor je input.

Groetjes Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 november 2015, 20:13:21
Hier weer een update.

De verticale fiddelyard is het niet geworden. Ik was nog op tijd om te bedenken dat het spoor dan langs de muur zou gaan en dat was niet de bedoeling. Voor een vaste fiddelyard is ook geen plaats dus het wordt een fiddel trolly yard.
Als de sporen vol zijn verrijdt ik de fiddel yard en draai deze in zijn geheel om. Ben ik niet aan het rijden dan zet ik het opzij. Het blijft woekeren met de ruimte maar het komt goed. Om de sporen makkelijk heen en weer te schuiven heb ik een paar oude Fleischmann blikken wagons gesloopt en de onderstellen er onder geschroeft. De sporen verschuiven zich nu uiterst soepel.
Vanavond wat draden aan de sporen gesoldeerd en van de week de poten zagen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/135_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/135_7.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/163_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/163_7.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 15 november 2015, 20:19:54
Geweldig idee, om die hele trolley te draaien als hij vol is! Eenvoudige, doch doeltreffende oplossing.

Die wagons onder de fiddle yard, zijn die stevig genoeg qua ashouders? Je leunt al snel per ongeluk te zwaar op de fiddle yard. Je hebt het over "blikken wagons" en dan zal het wel goed gaan, neem ik aan?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 november 2015, 20:35:37
Afgelopen week kwam ik op stumi forum een beschrijving tegen om naald bomen te bowen met alleen vezels en turf. Alleen gebruikt de auteur van dit stuk als stam een sate prikker. In Miba nr 60 April 2004 staat ook een stuk beschreven en hier wordt de stam van 2 koperdraden gemaakt waar de takken tussen worden gesoldeerd.
Afgelopen vrijdag op jacht geweest naar koper draad en deze gevonden bij de Formido. Gisteravond het frame hiervoor gemaakt oftewel een fakirbed.  Eerst een koperdraad in het fakirbed leggen en dan de draad zig zag heen en weer spannen.
Nu de volgende draad er op leggen en de gehele "stam" dicht solderen. Als het soldeer is afgekoelt het frame van de boom verwijderen en de takken openknippen.
Hierna de stam met lijm bestrijken en van strooisel zand of wat dan ook voorzien.
De volgend stap is de stam van kleur voorzien niet bruin volgens de bomen specialist Jos (Grove den).
Ik heb de stam nu grijs gespoten in de airbrush cabine van mijn vrouw en deze hangt nu te drogen.

Update van dit projekt gaat nog volgen.

Groetjes Harry.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/155_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/155_7.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/156_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/156_5.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/157_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/157_4.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/159_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/159_3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/161_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/161_3.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 november 2015, 20:36:52
Reinout volop op de fiddeyard geleund en het is zeer stabiel.

Groet Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 november 2015, 12:56:12
De boom is grijs gespoten nog wat in model brengen en dan met de supergrasser een beetje van vezels voorzien. Op de foto hangt de boom op zijn kop.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/162_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/162_4.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 16 november 2015, 13:04:45
Ah! Een vleerboom!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 november 2015, 14:36:40
Met de superbegrasser voorzien van 6,5 mm vezels en daarna mbv de luchtspuit de vezels omlaag gespoten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_487.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_487.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_397.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_397.jpg)Hierna van onderaf voorzien van 2 mm vezels (iets teveel naar mijn mening)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_271.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_271.jpg)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_250.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_250.jpg)

Het begint zowaar op een reus van een den te lijken. Nu laat ik het weer even drogen en straks met fine turf er over heen. Op zich is het totaal geen slechte techniek alleen nog behoorlijk oefenen.
Wat materiaal kosten betreft valt het reuze mee.

Gestript 1,5 mm zwart installatiedraad
Koperdraad voor de takken
Soldeer
Spuitlijm
Superbegrasser
Vezels 2 en 6 mm

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 16 november 2015, 14:54:30
Ziet er best goed uit. 30cm hoog ofzo?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 november 2015, 15:37:32
Inderdaad een kleine 30 cm.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 17 november 2015, 11:47:05
En de boom bestrooit met fine turf van WS.

Niet onaardig alleen de top klopt niet. Volgende keer een stukje draad anders mee solderen. Kosten zijn eigenlijk nihil van deze boom. Met het fakirbed kan je elke willekeurige lengte maken.
Leuk projekt voor tussendoor.

Groetjes Harry


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_336.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_336.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 17 november 2015, 16:28:04
Het is lekker weer om te prutsen. Vanuit het station worden de wissels en inrijsein bediend. Van Auhagen een setje kabelkanalen gekocht om dit aan te leggen. Deze kanalen is nog een hele studie. De kasten van de umlenkrollen zijn van boven glad afgewerkt wat ik eigenlijk niet wil. In alle documutatie die ik heb is dit afgedekt met een wybertjesplaat.
Van een stukje trekband van een verpakking dit er opgeplakt zodat dit er meer op lijkt. Nu nog de kanalen verder aanleggen en met een vies kleurtje grijs op kleur brengen.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_272.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_272.jpg)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_252.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_252.jpg)


Groetjes Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Ruud K op 17 november 2015, 16:38:18
Mooie bomen!

Groet,
Ruud
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 17 november 2015, 19:37:26
Nog 2 foto's van de losweg. Moet nog wel wat nabehandeld worden met oa pigmenten en verder lekker aankleden. Het onkruidveld een stuk verder op heeft hele mooie boomstammen opgeleverd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_160.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_160.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_149.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_149.jpg)

Groetjes Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 november 2015, 10:40:14
Zo weer verder met de kabel kanalen. Ik heb besloten om tusen het spoor van de losweg en omrijspoor de kabels in een overdekt kanaal te doen. Normaal zou volgens mij dit met losse trekdraden gebeuren. Volgens mij moet ik alleen de draden beschermen als men goederen op de losweg zou laden en het zou over de wagon heen schieten dan lijkt mij afgesloten kabelkanalen veiliger.
Veiligheid boven alles en zeker bij onze oosterburen.
Ik heb gisteren ruitplaat gemaakt van trekbanden vandaag moest het nog fijner dus ik heb een tip gebruikt wat ik hier ergens op het forum heb gelezen. Zoek oude of verbruikte tabletten op deze zitten in een mooie doordrukstrip met het juiste motief.
hier kan je hele mooie ruitplaten van maken.

Hierbij weer enkel foto's

Groetjes Harry


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_489.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_489.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_253.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_253.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 18 november 2015, 12:19:38
Mooi werk. Inspirerend, want ik moet er ook nog mee aan de slag :) Ik heb v/d zomer al wat Auhagen wissellantaarns en kabelhouders gekocht.

De medicijnstrips zien er netjes uit. Het geeft de goede indruk. Hoewel het er niet fout is als het vrijwel glad is. Oude foto uit 1991, Uersfeld:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screen_Shot_2015_11_18_at_120007.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screen_Shot_2015_11_18_at_120007.png)

(Dat stapeltje hout tegen het Bü-überwachungssignal doet me elke keer weer glimlachen, dat ga ik in ieder geval nabootsen.)

En de beunhazen editie van de nette kabelgoten:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screen_Shot_2015_11_18_at_120041.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screen_Shot_2015_11_18_at_120041.png)

"Het is een suffig zijlijntje, dus waarom doen we moeilijk. Gewoon een buis leggen."   ;D Dan denk ik automatisch "hé, dan kan ik op veel plekken met een geschilderde coktailprikker wegkomen", gniffel.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: T.Spat op 18 november 2015, 15:00:06
 ;D

Hebben ze destijds het makkelijk gemaakt voor ons,
modelbouwers (y)

En dat stapeltje brandhout... 8)

Mvg,

Tis
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 november 2015, 15:59:23
Geloof het of niet maar de rioolpijp is een origineel onderdeel van de duitse trekdraden. Zie tekening (Miba) foto links boven
.

Groet Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006_229.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006_229.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 18 november 2015, 16:52:59
Dat is wel iets dat ik in de gaten moet houden: in die scan staat "für maximal zwei Doppelleitungen". En mijn buizen daar moet zowel een inrijsein en een inrijwissel doorheen. Een inrijsein zelf heeft al twee draadparen, dus die pikt al een complete buis in. Leuk dat soort details!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 18 november 2015, 17:06:09
Daarom zijn er ook verschillende "buizen", Form I, Form II, Form III enzovoorts. Datzelfde geldt voor de zgn "Umlenk- und Druckrollenkästen".
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 18 november 2015, 17:21:09
Ah, dus het past wèl in één buis? Gokje: dit staat in dat miba blad "mechanische Stellwerke" deel 1 of 2?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 18 november 2015, 17:37:15
Ik denk in deel 1. Wil je het zeker weten, dan kijk ik het voor je na, maar beide ) delen zijn, vind ik, de moeite waard, óók als je de "oude" al hebt.

Ik heb nog de oude gele uitgaven (Miba Report 11 & 12), daar is de materie verdeeld over twee delen.

(http://thumbs.ebaystatic.com/images/g/PTwAAOSwo6lWPGkl/s-l225.jpg) (http://thumbs.ebaystatic.com/images/g/wV4AAOSwcwhVQ~hz/s-l225.jpg)

In de herziene uitgaves heeft C de tekst bijgewerkt en hier en daar foto's toegevoegd of vervangen, deel 1 staat in mijn bieb, deel 2 nog niet.

Zie ook Miba Report (https://shop.vgbahn.info/miba/shop/r,MIBA-Report_-n175)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 november 2015, 18:39:09
Miba report 11 blz 107.

Groet Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 november 2015, 20:12:48
Er zijn nog 2 andere delen die zeer zeker ook niet mogen ontbreken in ieders verzameling die naar Duits voorbeeld rijden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_162.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_162.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 november 2015, 21:22:51
Wat ook zo leuk is om een lantaarnkast voor een DKW te maken. Volgens mij is dit in model alleen bij Weinert te verkrijgen maar zelf bouwen is zoveel leuker. Hierbij het resultaat van een uurtje rommelen. Gemaakt van een loden letter en slaters profielen.
Helaas is de foto niet al te scherp. De ene helft van de witte strepen nog zwart maken zodat de juiste rijweg staat aangegeven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008_143.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008_143.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 19 november 2015, 12:12:11
Tijdens het zoeken hoe het zit met aandrijfkasten van een Engels wissel kwam ik nog een mooie site tegen.

www.wenz-modellbau.de

Hier staat heel mooi beschreven (bij workshopsnr 15) hoe en waar aandrijfkasten gemonteerd moeten worden bij de DB

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 20 november 2015, 18:00:39
Afgelopen dagen bezig geweest met kabelkanalen en wisselaandrijvingen. Vandaag nog 2 boekwerken hierover binnen gekregen. Waren op de MP aangeboden voor een net bedrag.

Groetjes Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_491.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_491.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 24 november 2015, 19:11:11
Eindelijk tijd gehad om mijn fiddel trolly yard verder in elkaar te schroeven. Op de 1e foto als deze opzij staat en op de 2e als deze aan de baan is gekoppeld. Aan het einde is de bak beveiligd met een uitneembaar schotje om er voor te zorgen dat het materiaal heel blijft en niet naar beneden valt.
Nu alleen nog rails leggen van station naar de fiddel trolly yard, en dan eindelijk eens een stukje rijden. Niet meer heen en weer rijden op het station maar en trein laten komen, rangeren en weer wegzetten. Heerlijk lijkt het mij.

Groetjes Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_493.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_493.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_337.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_337.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: NS264 op 25 november 2015, 08:17:11
Hele mooie oplossing, toepasbaar in elke kleine ruimte.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Servé op 25 november 2015, 08:24:31
Ik weet niet of jullie Kotol (http://kotol.de/index2.php) al kennen, maar daar krijg je allemaal van dat soort leuke grut: werkende wissellantaarns, werkende stop-ontspoorblokken, tig verschillende kabelgoten, etc etc etc... :)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 25 november 2015, 08:55:27
Knap stukje werk, Harry! Zo'n schuifbak is een leuk alternatief voor een schaduwstation met giga-wisselstraten!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 november 2015, 13:06:55
Mijne heren bedankt voor jullie reactie. De bak meet 1m bij 48 cm. Kleiner moet je het eigenlijk niet maken. Er passen nu perfekt 5 treinen op dus voor een klein baantje meer dan genoeg speel plezier.
Moet alleen nog iets met een pin verzinnen om de schuifbak perfekt te positioneren. Zowel van de ene als van de andere kant.
dat wordt nog een middag denken en prutsen.

Bedankt Serve voor de tip van Kotol. Ik heb het ooit wel eens op internet voorbij zien komen maar niet opgeslagen. Heerlijke attributen. Die wissellantaarns gaan er zeker komen. Dat is ook het voordeel als je klein bouwt dan is het finacieel ook nog te overzien.

Eigenlijk ben ik niet zo rijder maar meer een bouwer. Wat ik altijd vroeger:"dat gaat mij nooit lukken' ga ik alsmaar meer bijstellen. Geduld proberen en veel naar het echte voorbeeld kijken en als het niet bevalt weg ermee of achter op de baan.

Groetjes Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 november 2015, 21:48:42
Eindelijk is het dan zover. De eerste railbus heeft gereden. Mijn favoriet VT 95 of VT 98 met en zonder stuurstand of bijwagen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_495.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_495.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 26 november 2015, 08:47:46
De mijlpaal 1) is bereikt!

Reinout

1) In spoortermen kan je het beter over hectometerpaaltjes hebben, maar goed :)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 december 2015, 11:47:58
Zomaar een plaatje tussen door. Momenteel de loodsen van de losweg vervuilen en verder afwerken. De sfeer zit er goed in. Ik begin allleen een achtergrond steeds meer te missen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_254.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_254.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: tothebeach op 02 december 2015, 12:10:45
 (y)
Ineens hebben de loodsen ook een opschrift gekregen. Decals? Of heb je een andere manier daarvoor?

Groet,
Michel
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 december 2015, 12:39:07
Hoi het zijn geen decals geworden maar wrijfletters. Je kan hier ook zeer mooi afgesleten letters mee nabootsen. Het isde eerste keer dat ik hett zo heb gedaan. Het staat niet helemaal gecentreerd dat is de misser. Hier nog een apparte foto.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008_144.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008_144.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: tothebeach op 02 december 2015, 13:32:19
Wrijfletters! Methode Emmanuel Nouaillier ;). Kon je er makkelijk aan komen? Ik heb nog wel eens gezocht, maar kwam vaak op sites waar ze te groot waren, of uitverkocht. Ziet er goed uit, zo van dichtbij.

Groet,
Michel
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 december 2015, 14:04:45
Met de superbegrasser (type 1) een paar weken geleden pollen gemaakt. Als grondplaat gebruik ik een plaatje messing met een laagje siliconenplastic hier overheen getrokken. Daarna dotjes houtlijm of boekbinderslijm aangebracht en in 2 stappen de vezels aangebracht. Eerst 2mm en hierna 6 mm vezels.
De dotjes trekje dankzij de siliconenplastic er zo af. Hierna de zijlading voor een stukje met gras voorzien. Het wordt wederom oefenen, oefenen maar ik denk dat het wat wordt.

Groetjes Harry.(https://images.beneluxspoor.net/bnls/015_57.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/015_57.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_80.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_80.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/012_91.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/012_91.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 december 2015, 23:04:35
Hier een foto van de superbegrasser de vezels hangen er al onder zonder wat te doen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/076_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/076_4.jpg)

Hier een testveldje met lange vezels.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/075_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/075_6.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 december 2015, 13:38:06
Vanmorgen nog even in de weer geweest met een van de daken van de loodsen. Linker gedeelte nog behandeld met krijtpoeder rechts nog niet. Het ziet er uit als een dak dat onderhoud nodig heeft. Voorlopig laat ik het zo.

Groetjes Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_497.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_497.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 09 december 2015, 15:42:28
Zou een licht laagje groen krijt het goed doen? Mos op het dak? Misschien vooral ook bij de nok. Als ik zo aan de overkant van de straat kijk zit juist daar ook een moslaagje op.

Is het dak waar ik nu naar kijk hetzelfde dak als die rechts op de foto die je een tijdje geleden liet zien:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_254.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_254.jpg)

Da's een flink verschil! Goed gelukt.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 december 2015, 18:54:34
Het dak wat ik laat zien is die van de linkse goederen loods. Ondertussen zijn alle daken dakpanrood geworden. Zal later op de avond nog even een foto plaatsen.
Mos zit momenteel al een kant waar de linker loods tegen de middelste aan staat.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 december 2015, 20:33:33
 Zoals belooft de foto's zoals de staat nu is. Aan de middelste loods moet aan de kopsekanten nog wat leisteen tegen aan gemonteerd worden en de regenpijpen. Verder komt er nog een soort leidingbrug van de loods naar het spoor. Eind jaren 90 was deze al gesloopt tijdens mijn bezoek. Gelukkig is er wel wat van te zien op een you tube filmpje van de Eifelquerbahn. Een 1/2 uur lang versneld beeld met Duitse zijlijn romantiek

Groetjes Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_339.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_339.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_255.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_255.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 09 december 2015, 22:16:54
Met het versnelde filmpje bedoel je ongetwijfeld de "Bilderbogen Eifelquerbahn" (https://www.youtube.com/watch?v=8lE8OnzrXUI)? Heerlijke. Ik heb hem volgens mij al 10 keer bekeken. Lekker tijdens het strijken op vrijdagavond :)

Je doelt op de buizen zoals je bij 11:55 bijvoorbeeld ziet, in Kaisersesch? Ik had altijd het idee dat die wel met de landhandel te maken zouden hebben, want het lijken me typische ik-laad-hier-graan-mee buizen en dat komt normaliter uit zo'n silo van de landhandel. Maar die landhandel staat een flink stukje verderop. Vaag.

Loods ziet er prima uit!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 09 december 2015, 22:38:43
Het ziet er super uit, Harry!
Waar heb je die wrijfletters vandaan, als ik vragen mag?
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 december 2015, 23:13:43
Hoi De wrijfletters heb ik bij onze plaatselijke boekhandel gekocht. Heelaas is deze vorige week gesloten en opgeheven. Helaas weer een winkel in ons dorp minder.

Groet Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 december 2015, 19:42:44
Loop ik vanmiddag door de tuin zie ik iets dat toch wel de basis van een boom kan vormen. Vraag mij niet van welke plant het is.

Groet Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_340.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_340.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 december 2015, 17:00:24
De oogst van een dagje Houten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_403.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_403.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 december 2015, 20:06:50
De stortluiken gemaakt voor bij de loods. Trekband voor de platen en zwakstroomisolatiedraad voor de scharnieren. Beetje omgebogen om levenige luiken te krijgen.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_499.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_499.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_341.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_341.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 14 december 2015, 20:42:07
Dat ziet er erg geslaagd uit! Vooral ook het roestige kleurtje.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 14 december 2015, 21:19:58
Zeer zeker.
Misschien ogen de scharnieren ietsje te grof door het gebruikte materiaal. Dat zou je eventueel kunnen vervangen door bijvoorbeeld een dunner stukje messingdraad of iets dergelijks.
Maar de stofuitdrukking is dik in orde!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 06 januari 2016, 13:36:20
Ondertussen weer verder geknutseld aan de koker voor losgestort spul. Toen ik  de eerste keer de loodsen zag was deze al verwijderd/ gesloopt. In het filmpje van de Eifelquerbahn die ik geloof ik met de kerst 10x heb bekeken zie je de koker af en toe nog in beeld.

Als ik de oude restanen nog zie van de pijpen op mijn eigen foto's heb ik het idee dat deze firma letterlijk hier alles mee deed. Niet alleen graan met maar met een andere leiding ook weer vloeibare brandstoffen. Dit stond ook op hun gevel vermeld.

De koker is gemaakt van slaters profielen en de stortleiding van 2,5mm koperdraad. De flensen van de vierkantepijp met kleine stukjes profiel van slaters en die van de stortleiding van krimpkous.

Halverwegen moet nog een ondersteuning komen van een H bint die bijna in het midden van de rijweg was gezet.

Ik zit nu alleen nog te denken om een losse leiding er aan te maken waardoor de vloeibare brandstoffen werden verpompt. Ik heb hier alleen geen duidelijke afbeelding van dus dat wordt zelf wat bedenken.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/020_43.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/020_43.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/021_50.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/021_50.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: NS264 op 07 januari 2016, 22:01:24
Dat soort projectjes zie ik nou graag (y).
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 januari 2016, 19:46:31
Zo de stortkoker is voorzien van kleur.

Eerst in de roest gespoten en daarna van zout voorzien. Toen grijs gespoten en wederom van zout voorzien. Hierna het geheel in een vieze kleur groen gezet. Nadat het geheel gedroogd is de zoutkorrels er van af gepulkt zodat je het resultaat krijgt van afbladderende verf. Het is wel een werkje maar het resultaat is naar mijn zin.

Groetjes Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_406.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_406.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_257.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_257.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006_231.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006_231.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Daniels op 10 januari 2016, 20:46:20
Ja dat ziet lekker roestig uit, erg gaaf.  Ga nog je wat met poedertjes rommelen?

Groet,

Daniël
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 januari 2016, 21:17:40
Hoi Daniel

Er moet nog wat zout hier en daar nog extra verwijderd worden. Ik ga inderdaad nog met wat poeders in de weer en een heel klein beetje grasvezels. Verder moet er onder de vakwerkstaander en H bint een betonplaatje komen. Voorlopig ben ik hier nog wel even mee bezig

Groetjes Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 januari 2016, 20:42:34
Vandaag nog wat verder gerommeld met roestplekken. Bij de branstofhandel komen 2 kleine opslagtanks. Eerst had ik een grote geplaatst maar dit was het niet. Toen ik in de rommelbak bezig was kwam ik nog een paar oude tanks tegen.

Eerst de tanks wederom in roestbruin gespoten en een etmaal laten drogen. Daarna licht bevochtigd en beprenkeld met grof zeezout. Wederom laten drogen en daarna met de spuitbus grijs gespoten.
Het geheel langdurig nogmaals laten drogen en mbv een harde borstel en tandenstoker het zout er af gehaald.

Groetjes Harry


Zo is het nu, zie de foto's roestplekken nog verder behandelen met druipsporen en krijtstof.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_166.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_166.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_152.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_152.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008_146.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008_146.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: NS264 op 12 januari 2016, 22:22:17
Dat ziet er goed uit. (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 13 januari 2016, 00:31:36
Da's best een aardige methode! Ik heb de indruk dat het bij de tank iets beter over komt dan bij de leidingen, maar ik kan de vinger er niet op leggen waar dat aan zou liggen. Kan ook gewoon vertekenen d.m.v. de foto's.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 januari 2016, 08:50:44
Klopt Reinout. Ik ben er ook achter dat deze methode het beste werkt op een oppervlakte en niet zo op kleine leidingen en de vakwerkconstructie. Voor de toekomst gebruik ik misschien dan toch weer de spons techniek.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 februari 2016, 11:43:14
Hallo allemaal. Hier weer een kleine update van mijn Pronsfeld baan. Momenteel ligt het werk bij de goederenloodsen even stil en ben ik begonnen om het station in te dammen. Het bestaat voor het grootste gedeelte weer uit foamboard. Het perron zal gedeeltelijk bedekt worden met asfalt en grind.

Groetjes Harry.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/067_19.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/067_19.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/066_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/066_8.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Hendrik Jan op 15 februari 2016, 11:52:08
Leuk om te zien, al die technieken. de Zoutmethode heb ik ook al wel toegepast, is geweldig om te doen.
En je foamboard muurtjes zien er zonder verfbad al zeer geslaagd uit. Heerlijk spul is dat. Ik werk werk er ook graag mee.

tschüß
Hendrik Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 15 februari 2016, 12:02:28
Losweg + stationsgebouw aan het spoor: dan gaat je stationsgebouw echt leven!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 februari 2016, 19:09:07
Vanmorgen scheen de zon zo mooi over het station dat ik er een paar plaatjes van heb gemaakt. Kunnen jullie gelijk zien hoe de perrons gaan worden.

Groet Harry.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_410.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_410.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_280.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_280.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: JaJo op 16 februari 2016, 19:20:16
Ochtendstond heeft goud in de mond, zei opa.
Maar vooral het eerste plaatje vind ik bijzonder! (y)

Groet Jaap
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 16 februari 2016, 19:53:13
En... heel netjes met afdekplaten aangegeven waar de trekdraden komen!

Dat is trouwens iets waar ik nog niet uit ben: waren er spaninstallaties buiten? Ik heb er geen een kunnen ontdekken op m'n foto's van Uersfeld. Daarom heb ik de conclusie getrokken dat er een spaninrichting in de kelder van de Fahrdienstleiter-uitbouw zat. Een aanname is dan ook dat er een kelder onder het gehele gebouw zat. Tja, dat hangt van aannames aan elkaar. Weet jij misschien meer?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 februari 2016, 20:19:37
Dat heb je goed gezien Reinout. Inderdaad een kabel kanaal voor de wissels en seinen.

Bij Ulmen weet ik het zeker daar zat de spaninrichting in de kelder (zie foto) Tussen het gebouwtje en losweg van mijn station moet nog een trap naar de kelder komen. Bij Darscheid stonden de spaninrichtingen weer buiten. Bij Prum stonden ze ook buiten en dat was voor deze lijn een behoorlijk groot station.
Volgens mij kan je er mee doen wat je wilt. Die spaninrichtingen buiten staan wel heel leuk op de baan.

Hetzelfde dilemma heb ik met de seinpalen. De enige seinpalen die er stonden waren die van Mayen en een inrijsein bij Prum. Op het emplacement van Prum stonden dan weer geen seinpalen. Op de foto's van Pronsfeld zijn ook al geen seinpalen te ontdekken terwijl hier een compleet knooppunt van zijlijnen waren.

Dat is wel het leuke van de hobby. Er komt veel onderzoek bij om iets goed te willen nabouwen. Internet oude stafkaarten dia's van oude vakanties.

Gewoon een heerlijke hobby.

Groetjes Harry.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/155_9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/155_9.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 16 februari 2016, 20:46:09
Aha! Ik heb daar bij Ulmen steeds overheen gekeken dat er ergens een kelder zat. Mooi om te weten dat het realistisch is dat ik in m'n verhaal een kelder heb verondersteld :) Nu moet ik inderdaad nog wel een trappetje inplannen...

Seinen: Daun heeft ook inrijseinen gehad. En ook voor één van de stations tussen Daun en Wittlich heb ik een emplacementstekening ontdekt waar inrijseinen op staan. Da's dan zo'n klein stationnetje aan een nog rustiger lijntje dan de Eifelquerbahn en daar heb je opeens inrijseinen... Tja. Ah, gevonden: bij "Manderscheid-Pantenburg" kijken (http://www.kbs622.hunsrueckquerbahn.de/Wittlich%20Daun/Bahnhof_Wittlich_Daun_frame.htm).

Van Daun heb ik geen uitrijseinen kunnen vinden. En dat terwijl Daun twee seinhuizen had.

Kijk je naar de Ahrtalbahn dan heb je wel weer uitrijsignalen. Da's ook in de buurt.

Inderdaad leuk, al dat uitzoekwerk :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 februari 2016, 20:57:42
Dankje voor de info

Gelijk gekeken en inderdaad 2 inrijseinen. Kortom als ik hij mijzelf heel makkelijk wil maken dan ben  ik met 1 inrijsein klaar Hp0 emn Hp2. Als het een nebenbahn met lage snelheid is dan  heb je volgens mij aan Hp0 en Hp1 al voldoende.

Groet Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 16 februari 2016, 23:15:40
Hééél gemakkelijk is het om alleen een "Trapeztafel" te plaatsen in plaats van een inrijsein. Da's ook een alternatief als je met een plastic profieltje en een uitgeprint bordje klaar wil zijn :) En voor vrijwel alle stations in de buurt van Pronsfeld absoluut voldoende.

Nu gok ik dat je in ieder geval één seinpaal wilt hebben omdat die dingen zo leuk zijn, maar goed :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 17 februari 2016, 16:15:14
Je mag nooit meer raden.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: T.Spat op 17 februari 2016, 22:39:45
Het begint een heel sreervol station te worden,
met of zonder seinpalen :)

Alweer wat jaarjes geleden het traject Keulen-Trier greisd, nog met
218 plus (rode) Silberlingen... 8) en toen dus het hele Eifellijntje
gezien, een fraai traject (y)

Mvg,

Tis
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 20 februari 2016, 11:37:49
Zojuist een mooi blad gekocht over railbussen incl DVD dat wordt genieten. Morgen naar Rail en op jacht naar de nieuwste Miba.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/014_69.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/014_69.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 20 februari 2016, 14:02:08
Nieuwste Miba? Vanwege "Ausflug in die Eifel" over de Rurtalbahn, neem ik aan? Helemaal rechts achterin de rechter hal hadden ze een stapeltje.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 20 februari 2016, 14:19:28
Dank je. Heb jij hem zelf ook gekocht?
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 20 februari 2016, 14:26:40
Ik zat er wel naar te kijken, maar heb hem niet gekocht omdat alle exemplaren in cellofaan zaten en ik eerst even wilde kijken. Ik denk dat ik in de bruna op het station wel een blik ga werpen.

Ik zit überhaupt te denken wat ik qua tijdschriften ga doen, want ik heb sinds modelkroniek 0 een abo op railmagazine, maar haal inmiddels meer info van internet. Miba of miba spezials zouden dan misschien beter uitkomen. Dus... ik denk nog na.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 19 maart 2016, 11:00:26
Even een update

De bouwwerkzaamheden zijn weer opgestart na een paar weken van rust. Ontrax heeft mij wel weer een boost gegeven. Momenteel weer verder met de trekraden en ballasten. Verder de ondergrond gemodelleerd met een mengsel van eierdozen en gips. dit wordt voor mij het nieuwe materiaal. Werkt zeer lekker en alle tijd om bij te werken.

Tot ziens maar weer.

Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 19 maart 2016, 11:12:49
Eierdozen? Hoe gebruik je die? Lagen op elkaar lijmen en dan gips erover? Zal qua stevigheid prima werken; wordt het gewicht dan niet te hoog? Hangt ook af natuurlijk van de hoeveelheid verplaatsingen die je met je modules moet/wilt doen.

Of eierdozen in stukjes scheuren?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 19 maart 2016, 12:35:21
Heel eenvoudig Reinout. De eierdozen zijn al van afval gemaakt met bindingsmideel erin. Ik scheur de doos in kleine stukjes en giet er wat water erbij. Dan laat ik het geheel een paar uur staan en mix het met een oude vork tot een lekker papje. Hierna gooi ik er wat gips bij meng het goed door elkaar en je heb een pracht van een brei om je landschap mee te bedekken. Ook een voordeel is dat de brei al een grijze of beige kleur heeft.
Ik heb dit recept van een Duitse site en ik ben zeer te spreken over. Gewoon en keer proberen en kijken hoe het bevalt.

Groet Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 19 maart 2016, 14:20:46
Aha! Eigenlijk een handige variant op papier-maché dus. In tegenstelling tot wat ik dacht zal dit dus ook relatief licht van gewicht zijn.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 19 maart 2016, 16:41:34
Inderdaad.

Ik heb een doos of 10 op voorraad en daar kan je heel wat van maken. Geen geklieder met behanglijm en makkelijk te doseren. Een ander voordeel het is spotgoedkoop.

Groetjes Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 07 april 2016, 12:21:12
Het was even stil maar ik had wat gedoe om de foto's te uploaden. Geen foto's geen verhaal.
Maar stilte geeft ook wel weer war resultaat. Het hoofdperron is af en zoals in werkelijkheid voor het grootste gedeelte asfalt en bij het minder gebruikte gedeelte en fijnere soort steenslag. De sporen zijn voorzien van ballast en de overlopen tussen de sporen zijn ook aangelegd.
Het spoor van de verhoogde zijlading is van ballast en restanten tuinafval voorzien om het houttransport te benadrukken.

Verder zijn de kabelkanalen naar het linker gedeelte klaar. Het zal niet 100% werkelijkheidsgetrouw zijn maar onder het motto dat de lijn in de oorlog verder ging of nooit is afgebouwd (spoorlijn naar Waxweiller) is er veel mogelijk.
Langzaam maar zeker ga ik nu richting het rechter gedeelte waar een berg komt om de scherpe radius die er zit weg te werken. De tunnelingangen worden gemaakt naar voorbeeld van Neuerburg. Weet er ook iemand hoe het zit met het bord halt fur rangierfahrte als er gelijk na het emplacement een tunnel begint. Ik kan mij voorstellen dat er zeker door de tunnel van Neuerburg is gerangeerd . Op internet kan ik het helaas niet vinden.
De begroening blijft nog even achterwegen. Wordt het zeer late herfst of aanvang voorjaar ik kom er nog niet uit. Wel ben ik begonnen om de foto's van alle boomskeletten die afgelopen maanden heb gemaakt nader te bestuderen. Ook de vele mogelijkheden om deze in model na te maken.
Kortom weer wat gedaan en nog veel te doen. Het wordt weer mooi weer dus tijdens de andere hobby (vissen) kunnen we hier weer over nadenken.

Groetjes Harry.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/089_nio.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/089_nio.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 07 april 2016, 13:48:16
Echt super-blij wordt je natuurlijk niet als je door de tunnel rangeert. Tussen tunnel en lok past net één lok.

Ik vraag me af... Op deze pagina (http://www.neuerburg-eifel.de/index.php/stadt-neuerburg/historisches-neuerburg/rund-um-den-bahnhof) zie je bij foto 9 en 10 dat er bij het eind van het station nog apart een onderdoorgang is gemaakt om de lijn een meter of 100 door te trekken. Op foto 27 (die is in kleur) zie je dat het toendertijd verwijderd is. Ik vraag me dus af of er in de begintijd vooral ook via die kant van het station is gerangeerd.

Doet niets af aan het probleem. Ik zie op geen enkele foto zo'n bordje staan.

Ik kan het bij http://www.stummiforum.de/viewforum.php?f=35 (http://www.stummiforum.de/viewforum.php?f=35) navragen, 't lijkt me de beste mogelijkheid een antwoord te krijgen. Ik ben nu ook benieuwd :)

Reinout

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 07 april 2016, 15:04:53
Dank voor je reactie.
Zover ik weet was de lijn naar Neuerburg ook voorbestemd om doorgetrokken te worden maar dit is er nooit van gekomen. ik kan wel via de andere zijde rangeren maar ik denk dat in de latere sitiuatie jaren 60-70 toch echt via de tunnelzijde werd gerangeerd.
Uit de foto's is ook te zien dat het emplacement is ingekort na de oorlog dus er moet een regel voor zijn. Wil jij het eens voor mij bij stummiform proberen na te trekken?
Ik ben toch benieuwd geen zicht en rangeren dat is niet Duits
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 07 april 2016, 15:45:21
Tadaaah: http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=35&t=136275 (http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=35&t=136275)

Ik ben ook benieuwd :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 07 april 2016, 16:23:15
Bedankt Reinout ik ben nu ook reuze benieuwt.
Het kan gewoon niet anders dat de tunnel gebruikt werd maar hoe?

En wil jij niks meer zeggen over je Duits want dat is gewoon top.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 07 april 2016, 16:34:05
M'n duits mag prima zijn, maar m'n ogen kennelijk niet. Ik verwees daar naar een foto (http://imageshack.us/a/img831/5817/09248sneuerburg19800527.jpg) en kreeg antwoord (http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=35&t=136275&p=1531009#p1531005) dat daar wel degelijk zo'n "Halt für Rangierfahrten" bord op stond. Inderdaad:

(http://abload.de/img/screenshot2016-04-07aikoll.png)

Ik had 'em over het hoofd gezien omdat 'ie niet rechts staat en ook nog eens super laag is.

Kennelijk onderschatten we de afstand die er toch nog is! Inderdaad, een v100 + 3 tweeassers zie ik er nog wel passen.

't Zou ook kunnen zijn dat het simpelweg betekent dat je maar wat vaker heen en weer moet steken met kortere rangeerdelen! Uitstekende smoes als je rangeren leuk vind :)

In het antwoord wordt ook gezegd dat er anders aan de andere kant v/d tunnel zo'n bord had gestaan.

Nou, tijd voor de opticiën :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 07 april 2016, 16:42:07
Dan ben ik ook toe aan nieuwe glazen. Ik ken deze foto zeer goed maar heb dit bord ook duidelijk niet gezien.
Heel hartelijk bedankt voor de moeite. Ik zie lekker veel rangeer werk dat wordt super.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 07 april 2016, 21:45:48
Hier nog een paar foto's van de trekdraadhouders en aandrijving met kast van het engels wissel. Hier is wel dan ook duidelijk te zien dat ik nog de oude code 100 van Roco gebruik. Voor de volgende baan wat anders.
De kast van het engels wissel is gevijld uit een stukje lood en het kruis is van papier gemaakt. Kosten wederom nihil. De aandrijfsasten een stukje foamboard met medicijnstrip beplakt. De draadbuizen gemaakt van electriciteitsdraad en plasticprofiel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/013_nio.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/013_nio.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/014_nio.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/014_nio.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/017_nio.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/017_nio.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Hendrik Jan op 07 april 2016, 22:11:24
Lekker bezig, ziet er goed uit.

Wel goed je handjes wassen na werken met lood. Maar dat wist je natuurlijk al.

Tschüß
Hendrik Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 07 april 2016, 23:08:05
Bedankt Hendrik Jan en je weet dat je ook een 1/2 liter melk moet drinken tegen loodvergiftiging.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: NS264 op 09 april 2016, 09:43:03
Pak melk bij de hand houden dus.

Ziet er weer top uit.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 april 2016, 10:03:12
Vanmorgen nog even de foto's van ontrax doorgenomen. Het sfeertje van deze foto vind ik zo heerlijk. Eenvoud geen harde kleuren en toch veel details. Dit is wat ik voor ogen heb bij mijn baan. Alleen jammer van de achtergrond naad.

Foto van de poolse baan

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/031_nio.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/031_nio.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 10 april 2016, 20:37:38
Ze zijn in het "waar staat het bordje" (http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=35&t=136275) draadje trouwens nog vrolijk doorgegaan met discussiëren. Kennelijk is het zelfs mogelijk het bord ergens midden in de tunnel te zetten. Dus als je nog alternatieven zoekt: vrijwel alles is wel eens gedaan :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 11 april 2016, 07:10:21
Leuk dat zo'n vraag zoveel reacties opleverd.

Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 11 april 2016, 08:54:53
Gisteren bij Mobexpo nog een leuke veewagon van roco gevonden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004nio.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004nio.jpg)

Leuk met tegenlicht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/nio_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/nio_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 juni 2016, 09:10:51
Het is alweer enige tijd geleden dat ik wat heb geplaatst. Momenteel druk bezig in en om het huis. tussendoor wel een Kibri brug ingekort voor over het riviertje de Prum te plaatsen.
Verder heb ik een oud Roco rijtuig uit elkaar liggen om hier led verlichting in te bouwen. Led verlichting van de Action en een stukje elektronica van het forum.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3438_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3438_2.jpg)

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 juni 2016, 15:32:57
Naast het station is nog een losweg. Bij het begin van de losweg is nog een openplekje. Tja en wat moet daar nou komen?  na lang denken ben ik begonnen aan een Aral tankstation bouwstijl jaren 50/60. Het voorbeeld is van internet gehaald. Makkelijk tellen met de tegeltjes. De pompen worden opgebouwd uit styreen en de oliekast die vroeger in het midden stond ook. De oliekast is gevuld met stukjes rond en geschilderd zodat het net blikken zijn. Het tankstation zelf wordt gebouwd met mijn favoriete materiaal foamboard. De muren tegelmuren zijn op stickervel geprint en daarna op het foam geplakt.

wordt vervolgd

Groetjes Harry 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3486.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3486.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 12 juni 2016, 16:54:03
Het leuke van zo'n Aral station, vind ik, is dat het kleur brengt. Dat blauw zie je verder niet zo veel.

(Zie ook Giessenstad (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,54735.msg3221525273.html#msg3221525273), daar zit ècht een hele stapel blauw :) )

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 juni 2016, 21:15:40
Afgelopen dagen weer wat aan het tankstation gedaan. van styreen en leds van de Action een tl armatuur gecreerd voor boven de werkbank. De deuren in ruwbouw gereed en het dak uit vliegtuigtriplex gezaagd. Tja en zo'n tankstation vraagt natuurlijk om een verdere inrichting bijvoorbeeld een bandenrek pomp voor 2 takt enz. Kortom wordt weer een leuke zoektocht.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/027_29.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/027_29.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/028_29.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/028_29.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/029_32.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/029_32.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 19 juni 2016, 11:10:01
Voor Vaderdag een Fleischmann 218 gekregen. Een model dat nog zeker mee kan komen bijvoorbeeld losse rangeerdershandgrepen, luchtslangen enz Een fijne aanwinst voor Pronsfeld in de laatste bedrijfsjaren.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_415.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_415.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: tijgernootje op 19 juni 2016, 13:20:05
Dat is een mooie aanwinst  (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 19 juni 2016, 20:06:36
Even zomaar een sfeerplaatje. Soms gaat het snel met de hobby en soms wat langzamer. Als ik de vooruitgang zie bij sommige forumleden dan hebben sommige wel een zeer hoog tempo. Gelukkig is het voor mij en voor velen andere pure ontspanning.
Als vader van een drukgezin,heb je de ene keer meer tijd dan de andere keer en tevens moet er onderhoud aan huis en tuin worden gepleegd.
Als ik dan lekker achter mijn werktafel zit of achter de laptop om te kijken hoe een ander iets maakt of om iets uit te zoeken, dan heb ik echt een ontspannen gevoel.  Afgelopen tijd even wat minder tijd aan de baan besteed de zin was er even niet maar de afgelopen weken heb ik de draad weer opgepakt.

Zo zit ik nu weer te dubben hoe ik de tunnel ga maken waar het station in verdwijnt. De tunnel ligt in een bocht en ik wil eigenlijk een tunnel binnenwand hebben. Voor een rechte tunnel is dat geen probleem maar met een bocht wordt het anders. Voorlopig zullen het parten worden van 20mm die ik dan schuin afsnij zodat zich een boog gaat vormen.

Ook dit is hobby problemen waar je tegen aanloopt overdenken, oplossen en een goedgevoel van krijgen. Het duurt soms even maar het komt goed. En ben je niet tevreden overnieuw beginnen. De garagedeuren van het tankstation wat ik aan het bouwen ben zijn na de 7e keer goedgekeurd. Tja hobby.....

Groetjes Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3413_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3413_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 20 juni 2016, 08:43:31
Mooi hoor! Lekker brede losweg, dat brengt rust en wat leegte. Verweerd gebouw ernaast, wat groen bij het uiteinde van het spoor... Sfeertje!

Tunnelbuis: in hoeverre zijn die flexibele Faller "schuim" muurplaten een idee? Die dingen die ik rondgebogen heb voor de onderkant van m'n viadukt (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,60917.msg3221638981.html#msg3221638981).

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: bernhard67 op 20 juni 2016, 10:17:12
Hoi Harry,

Ik wou even zeggen dat je goederenloods mooi uitziet met de kinderhoofdjes weg ga zo door,

met spoorse groeten,

bernard
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 20 juni 2016, 20:10:39
Heel hartelijk bedankt voor de complimenten Reinout en Bernard.

Het probleem van de tunnel is dat het in een boog moet komen. Je kan de doorsnede van een spoortunnel zien als een hoefijzer.
Ooit heb ik op de MTS plaatuitslagen moeten tekenen maar volgens mij kom je hier niet mee weg. Als het een 1/2 cirkel zou dan zou je kunnen tekenen. Dab zouden de onderste gedeeltes ook te maken zijn.

Wat ik eigenlijk zou willen is aan beide zijden van de tunnel een stuk van 150mm beklede binnenkant . De ingang van de tunnel aan de stations zijde is zeer aanwezig dus dat moet er gewoon goed komen uit te zien. Misschien zou het inderdaad met de faller platen kunnen Reinout maar dan kom ik toch weer terug op het voorgaande verhaal met de boog.

Ik denk toch aan foam 20mm waar ik de tunnel in uitsnij. Als ik hierna er een soort taartpunt van maak en een stuk of 10 met de boog mee plaats dan zou het goed moeten komen.

Kan iedereen het nog volgen?

Hierna zou ik de binnenkant kunnen beklede met gips en de stenen er in kunnen krassen. Ik zit er ook aan te denken om repen gips te gieten en deze is zeer kleine stukjes te breken. Hierna met de stukjes de binnenkant van de tunnel beklede. Het zal wel een monniken werk worden.

De tunnel ingang wordt gebaseerd op die van Neuerburg. Deze is aan beide zijden voorzien van torentjes  de andere kant heeft geen torentjes.

Groetjes Harry

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 21 juni 2016, 01:27:16
Ik denk dat ik snap waar je op doelt: er zit een dubbele kromming in? Het gewelf van de tunnel is gekromd èn de tunnel ligt in een boog? Ja, dan is het maar net de vraag of bijvoorbeeld zo'n buigzame Faller muurplaat ook comprimeerbaar genoeg is. Grote kans op scheuren.

Dat met die kleine stukjes gips... Het monnikenhuis is zo'n gek idee nog niet, maar ik zou toch niet mikken op een verblijf in het gekkenhuis :)

Dat 2cm dikke foam met taartpunten... Met een goede mal voor de doorsnee van de tunnelbuis moet je een aardig eind komen. Is dat dan foam waar je netjes de steentjes in kan drukken zoals je bij de losweg enzo gedaan hebt? De binnenkant van zo'n tunnelbuis is ook weer niet zò zichtbaar, dus misschien kom je weg met een snel rastertje in plaats van individuele steentjes? In ieder geval na de eerste 10 cm?

Zelf krijg ik binnenkort ook twee kromme tunnelbuizen op m'n TODO lijst. Ik zal daar de faller platen voor gebruiken. Als ik daar elke 10 cm een taartpunt van maak zal het best goed genoeg zijn. De eerste 10 cm voer ik dan uit met een gipsen zijwand. Die loopt dan recht, maar goed.

Als afsluiter van het station à la Neuerburg... ik kan me goed voorstellen dat je dan wat hogere kwaliteitseisen gaat stellen. Het zichtbaarste is dan de buitenbocht. Binnenbocht zie je nauwelijks en de bovenkant van de tunnel al helemaal niet. Kan je de buitenbocht dan niet bekleden met een doorlopende strook van dat mooie indrukbare foamplaat?

Succes!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 juni 2016, 17:22:01
Je breng mij wel weer aan het denken Reinout. Je heb inderdaad gelijk dat er 2 krommingen in zitten. Dat bedoeld ik ook maar kreeg het niet goed uitgelegd. Waar ik de taartpunten van zou kunnen maken is 20 mm foam van de Hornbach. Het is hetzelfde soort schuim als waar ik ook de losweg van heb gemaakt.

Nu kan ik er dus voor kiezen om de stenen hier in te drukken maar of dat mooi wordt is nog maar de vraag. Dus dat wordt vanavond of morgenavond weer proberen. Ik denk dat het met losse gips steentjes wel heel mooi en onregelmatig wordt.

De Faller platen zijn denk ik wel wat indrukbaar maar ik denk niet goed genoeg. Misschien kan ik wel de taartpunt er van binnen mee bekleden

Tja dit is ook hobby. Problemen bekijken en oplossen.

Groetjes Harry.

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 22 juni 2016, 07:34:04
In een ander draadje van Reinout EifelBurgenBahn gaat het verhaal over perrons aan een Duitse zijlijn in de Eiffel. Op mijn perrons heb zit fijn steengruis wat ik van een perron in de Eiffel had meegenomen. Ze zijn wel donker geworden maar het is wel zoals ik het mij herinner.
Op de foto ziet het er toch nog wel grof uit maar als je zo bij de baan sta en er naar kijk lijkt het goed. Dus voorlopig laat ik het zo. Wel nog aankleden met graspollen en onkruid vooral aan het einde van het perron.

Hierbij een foto toen het net in Mei was gemaakt. De zon vertekend wel erg.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/087.jpg_ver.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/087.jpg_ver.jpg)

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 22 juni 2016, 11:51:52
De tunnelingang is volgens NEN 105 getekend en uitgeknipt. Wel erg ruim maar ja krappe boog en toch met 1:87 rijtuigen willen rijden. Vindt het niet zo mooi maar dit wordt een compromi met mijzelf.
De tunnelingang zou nog wat krapper kunnen wat wel betekend dat je afwijkt van de NEN norm waardoor de lange rijtuigen kunnen aanlopen tegen de tunnelwand.
Aan de andere kant de wand moet nog bekleed worden en dan wordt het ook wel weer wat krapper.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_353.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_353.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpg_copy_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpg_copy_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpg_copy_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpg_copy_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpg_copy_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpg_copy_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpg_copy_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpg_copy_1.jpg)

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 28 juni 2016, 21:30:18
Zo vanavond het foam op maat gesneden. Hierna de tunneldoorsnede op het foam getekend. Even een stel achter elkaar gezet en ik geloof dat het eindelijk goed gaat komen. Nu nog bedenken of de tunnel segmenten nog in een hoek worden gesneden of dat de segmenten zo tegen elkaar worden gelijmd. Hierna wel dan weer de kieren opvullen.

Groetjes Harry


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_417.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_417.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_267.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_267.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_355.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003_355.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 juli 2016, 13:34:08
Om de tunnel te kunnen snijden heb ik een styreen snijder gemaakt. Er zijn mooie filmpjes hiervan te vinden op You Tube maar niet allemaal even veilig. (hoe zou ik dit weten) Poging 2 ging beter en de styreensnijder werkt naar behoren.
Mijn eerste idee was om de tunnel te maken kieren op te vullen en dan stenen er in drukken, maar het gaat toch anders worden. De uitgesneden doorsnede plakken we aan elkaar en gieten er hierna gips over. Dit is volgens mij een iets makkelijker methode.

Wordt vervolgd en fijn weekend

Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/025_38.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/025_38.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/026_38.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/026_38.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 08 juli 2016, 13:57:33
Filmpjes op Utube... prima. Maar die resultaten zijn"onveilig"?
Zou je er dan iets op tegen hebben om het apparaat van jou eens wat nader te omschrijven?
Ik heb op voorhand wel een paar vragen:

1. Waar haal je de snijdraad vandaan?
2. Welk merk?
3. Hoe lang?
4. Wat kost dat?
5. Zo te zien gebruik je een ouwe M*-trafo als voeding. Welke uitgang/hoeveel V?
6. Leuke vormgeving! Vertel!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 juli 2016, 15:02:55
Geen probleem om er wat meer over te vertellen

Tja wat is onveilig?

Als de stoppen er uitvliegen een soldeerpistool in rook opgaat en je hebt een mopperende familie (zoon aan het gamen vrouw achter de computer) dan wordt het niet zo veilig.

Ik had eerst een voorbeeld gevonden van een figuurzaagbeugel met een soldeerpistool op aangesloten. Volgens mij staat dat zelfs in de bnls encyclopedie. Het werkte goed maar na 2 tunnelingangen gesneden te hebben was het dus pats. Nou vond ik het altijd al een onding maar mijn vrouw die redelijk technisch is gebruikte hem wel. Die krijgt dus een nieuwe.

Na enig zoeken ben ik dit tegen gekomen op You Tube

How to make a Hot Wire Cutter for foam or polystyrene- styro slicer - cosplay, lost foam casting etc

Dit is een stuk beter. Helaas was de trafo te zwaar waardoor het ijzerdraadje opgloeide en doorbrande. Omdat ik geen zin had om weer een paar weerstanden te kopen had ik er nog een autolamp tussen gezet. Uitstekend licht maar het draadje wordt niet heet.
Op zolder op jacht gegaan naar iets anders en heb daar nog een oude Marklin trafo gevonden. Mooi regelbaar dus dit moet lukken.En inderdaad het draadje wordt mooi heet en is keurig onder controle te houden. Als de spanning te hoog is wordt de beveiliging van de trafo aangesproken.

1 De snijdraad is te koop bij de Formido

2 LUX 0,5mm

3 ca 250mm

4 Qua materiaal denk ik 6 Euro totaal

5 Oude marklin trafo uitgangen L en B  uitgang circa 10V

6 Zie het verhaal

Voor het hout heb ik stuk MDF van 22 mm gebruikt een 2 stukjes balkhout voor de onderkant verder spreekt het filmpje en de foto"s voor zich.

Heb er nog een paar foto's van gemaakt met de meter er op de temperatuur en de afmetingen.
Succes ermee

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/027_30.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/027_30.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/028_31.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/028_31.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/029_33.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/029_33.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/030_23.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/030_23.jpg)

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 juli 2016, 21:17:32
De tunnelsegmenten tegen elkaar geplaatst en de nissen er tegen gelijmd.
Morgen afmaken ff na schuren bekleden en een bekisting er omheen maken. Hierna gips er omheen gieten en dan eens kijken wat het resultaat is.
De ingang maak ik apart ivm de torentjes en bogen die er inkomen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006_241.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006_241.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_175.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_175.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 juli 2016, 13:43:27
En de bekisting is klaar. Weer een voordeel ontdekt van deze harde isolatieplaten je kan ze ook schroeven.
Nu het moedermodel nog verder bekleden en dan lekker gieten. Eerst F1 kijken.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_285.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_285.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 juli 2016, 19:02:19
En het moedermodel verder klaar gemaakt en gevuld. Ik ben benieuwt over een paar dagen.

Groet Harry
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006_242.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006_242.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_176.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007_176.jpg)

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Ronald Koerts op 10 juli 2016, 19:59:04
hum, interessante methode om een tunnel te maken.  (y) Ben benieuwd naar het resultaat.

Groeten Ronald.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 juli 2016, 19:22:15
Vandaag de bekisting gelost. Het resultaat mag er zijn. De binnenkant is mooi geworden alleen nu nog de stenen er in krassen. Hiervoor had ik het plastic stripje meegegoten zodat ik 2 helften krijg om het krassen makkelijker te maken. De bonken gips moeten alleen nog drogen want ze voelen nog steeds nat aan.

De bekisting verwijderd

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_418.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002_418.jpg)

De 2 helften

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_269.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005_269.jpg)

De 2 helften tegen elkaar

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_286.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_286.jpg)

De oude bekisting

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006_243.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006_243.jpg)

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 juli 2016, 20:02:44
Terwijl de blokken gips liggen te drogen begonnen om de tunnelingang van Neuerburg uit te tekenen. Nu weer omzetten naar een gietmal. Normaal gebruik ik foamboard maar omdat de tunnel al van gips is gemaakt worden de tunnelingangen ook van gips gemaakt.
Opvallend is dat de tunnel ingang aan de bahnhof zijde uitgevoerd is met torens en wat versiering terwijl de andere zijde eenvoudig is uitgevoerd. De volgende tunnel op het oude traject Pronsfeld Neuerburg is 3 km verderop en deze is weer anders uitgevoerd.
Voorlopig hoef ik mij niet te vervelen.

Groet Harry.

Origineel (auter wabecostrasse)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tunnel_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tunnel_7.jpg)

Modeltekening

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_512.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001_512.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: gvandersel op 15 juli 2016, 09:33:25
Benieuwd hoe je dat gaat maken. Zien er leuk uit. Moet ook nog zoiets maken (schaal N), alleen in een scherpe boog.

Groet,

Gerard van der Sel
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 27 juli 2016, 17:58:57
Helaas door een ongeval met de cirkelzaag even uitgeschakeld wat betreft het verslag van de tunnel in de boog. De tunnelingang was bijna klaar maar dit moet even geduld hebben.
Een laatste plaatje van de gietmal. Er moet nog wat folie in en dan gieten. Wanneer eeeeeeh?

Ondertussen wel een oude fleischmann V 200 opengemaakt om mij te verdiepen in mijn eerste ombouw project. Ook dit is weer een gedoe met motorschildjes. Weer stof om te bestuderen

Groetjes Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpg_bnl.jpg)[/url (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpg_bnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Ruud K op 27 juli 2016, 18:41:16
Ik hoop maar dat het ongeval niet al te ernstig is ....

Groet,
Ruud
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 05 augustus 2016, 17:56:25
Hallo allemaal. Nu het weer wat beter gaat met de hand vandaag weer wat kunnen doe met de tunnelingang. De mal afgemaakt en volgestort met gips. Hierna de bekisting verwijderd en de tunnel van Neuerburg is in ruwbouw gereed. Verder zijn er 2 blokjes meegegoten waar de torentjes  van worden gemaakt.
Hierna begint wederom het krassen en tegen de tunnel plakken. Ondertussen moet de andere ingang ontworpen worden en nog een van een tunnel verderop.
Vandaag wel geleerd zout bij gips dan wordt deze sneller hard. Azijn bij gips dan duurt het langer voordat het hard is.

Groetjes Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/023.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/023.jpgbnl.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/027.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/027.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 05 augustus 2016, 22:06:26
Van uit Zweden, je draadje even door gelezen. Top (y)
Leuke ideeën en mooi technieken.

Gr.Patrick
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 05 augustus 2016, 22:42:34
Herkenbaar! Ik zie m'n twee koters en vrouwlief er zo weer door fietsen. Oh wacht, da's in het asfalttijdperk...

(https://abload.de/img/screenshot2016-08-05au1utu.png)

Dat lijkt goed te lukken, zelf een mal maken en gips gieten. Je hebt het over folie, dus dat klinkt als "mal maken van karton/piepschuim/wat-dan-ook en dan huishoudfolie erin proppen en dan gips gieten"? Zoiets? Is de mal nog een beetje herbruikbaar?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 05 augustus 2016, 23:16:51
Dank je Patrick voor de complimenten.

Beste Reinout met de folie bedoel ik het zilveren huishoudfolie. Eerst maak je hier een prop van en dan trek je deze weer voorzichtig uit. Als je nu de uitgetrokken folie ergens op plak en hier een afgietsel van maak dan heb je eigenlijk al een ruw stenen oppervlak. De folie is redelijk makkelijk te verwijderen als het gips voldoende is uitgehard.

De mal maak ik meestal van grijsboard, foamboard of latjes. Het enige moeilijke is zoals bij deze tunnel dat je omgekeerd moet denken. Deze mal was gemaakt voor een keer dus niet meer bruikbaar voor een 2e keer. De mal voor de tunnel zelf heb ik wel zo gemaakt dat deze minimaal 3x gebruikt kan worden.
Je kan het moedermodel mbv vloeibare latex omzetten in je eigen gietmal Zo heb ik een bij mijn vorige baan een mal van een steunmuur gemaakt die ik wederom ga gebruiken.
Als je van een van de bekende siliconen leverancier de doorsnede zie van de tunnel binnenkant dan zitten de schuil nissen veels te dicht naast elkaar. Met je eigen ontwerp kan je dat heel makkelijk veranderen.

Het enige minnetje is dat ik modelgips heb gebruikt wat eigenlijk te broos is. Eigenlijk moet je hier porselein gips voor gebruiken.

Wel leuk dat je ook met de familie door de tunnel heen ben geweest. Jullie fietsend wij lopend.

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 06 augustus 2016, 00:06:58
Ik keek bij DSO wat overzichten van de laatste (vakantie-)weken door en zag twee relevante bijdragen met plaatjes: 215 in Neuerburg (http://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?17,7892882) en een 211 o.a. in Arzfeld en Neuerburg (http://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?17,7438970).

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 06 augustus 2016, 10:21:41
Fijne foto's om naar te kijken Reinout. Een diesel met een stuk of 4 goederen wagens een railbus met of zonder bijwagen en bij grote drukte een stel umbau rijtuigen.
Lekker kneuterig maar o zo heerlijk om naar te kijken.

Dan heerlijk de dienstregeling bekijken  met een oud spoorboekje uit 1961.

Hieronder een spoorboekje uit 1961 gescoord op een vlooienmarkt in Prum.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpg_bnl.jpg)[/url


[url=https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpg_bnl.jpg](https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpg_bnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpg_bnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 06 augustus 2016, 12:54:50
Leuke buit. Wat me in die oude spoorboekjes altijd opvalt is dat het logo voor "bus" en "railbus" zo op elkaar lijkt: je moet goed opletten om te zien of het nou een treindienst of "Gummibahn" is.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 06 augustus 2016, 17:21:08
En na een middagje krassen heb je dit als resultaat.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 06 augustus 2016, 17:25:22
Gaaf (y) (y), dacht eerst wat moet het worden :-\
Zo zie je maar weer ;)

Gr.Patrick
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: NS264 op 06 augustus 2016, 19:27:10
Hoi,

Mooi gelukt het portaal.

Gr Koen.

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 07 augustus 2016, 22:16:18
Vandaag er niet veel aangedaan en komende dagen kom er ook weinig van maar toch even een opstelling gemaakt.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpg_bnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpg_bnl_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Henry Visser op 07 augustus 2016, 23:28:23
Nou Har,duim omhoog,(ook al ligt'ie an bonken)....... :P
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: DJV op 07 augustus 2016, 23:48:33
Geeft toch al een mooie indruk van hoe het gaat worden. (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Ronald Koerts op 08 augustus 2016, 08:50:24
Ziet er al goed uit  (y) Ben benieuwd als het geheel in de kleur is gezet en in de omgeving is ingepast.

Groeten Ronald.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: gvandersel op 08 augustus 2016, 09:57:28
Mijn complimenten. Ik weet niet of ik wel zoveel geduld heb. Maar ja het moet ook een stapje nauwkeuriger (1:160).
Ga eerst denk ik maar proberen de tunnelingang te construeren na de vakantie.

Groet  en bedankt voor de wijze lessen,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 08 augustus 2016, 10:10:23
Gaaf!!! Ik Ben ook benieuwd als het ingekleurd is.
Ik ga jouw techniek ook een keer uit proberen. (y) (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 augustus 2016, 10:24:31
Jongens bedankt voor jullie positieve reacties. Volgend weekend wil ik allereerst beginnen met het 2e gedeelte van de tunnel te gieten en de andere tunnelportaal uit te tekenen. Deze wijkt weer helemaal af van wat ik al gemaakt heb. Als er dan nog tijd overblijft dan zal de tunnel ook nog gekrast moeten worden.

Wanneer dit voor elkaar is ga ik eerst op een paar proefstukjes het kleuren proberen net als in het draadje kleuren van gips.

De filmpjes op You Tube van Woodland zijn een goede leidraad hier in. Verder staat een prachtfilmpje er op hoe je rotsen uit foamboard platen maakt zodat je een leisteen idee krijgt.

Dit soort filmpjes zijn een ideale leidraad voor de modelbouwer. Zeker als je bij de collega's kijkt van militaire modelbouw kijkt.

Groet Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 augustus 2016, 12:39:45
Omdat ik het toch niet laten kan nog gauw wat geprobeerd met foam plaat (Hornbach vanaf 20mm).

Via een YouTube filmpje mes er in en dan uitbreken. vervolgens grijs gespoten. Van de week verder.Foam ingesneden en uitgebroken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl.jpg)

Foam in ondergrond grijs gespoten

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_3.jpg)


Wordt nog wat oefenen met snijden en uitbreken want lei is het nog niet wel het kleuren verder uitproberen.


Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 11 augustus 2016, 19:30:48
Even vanmiddag wat geprobeerd. Hele dunne zwarte acryl verf er over laten lopen en een snufje bruin. Nu nog een wash met lichte tint.

Groet Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/194.jpg_bnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/194.jpg_bnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 augustus 2016, 09:21:32
Gisteravond nog even de hoge punten opgehaald met een vrijwel droge kwast. Het rotsblok gaat nu echt "leven".

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpg_bnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpg_bnl_2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 12 augustus 2016, 09:59:24
Nuttig om de stappen te zien. Eindresultaat ziet er prima uit!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: VFR op 12 augustus 2016, 10:08:27
Wauw, dat is mooi (gedaan). Vooral die laatste stap van het 'highlighten' maakt het mooi af.

(Bijna jammer dat er op mijn waddeneiland geen rotsen zijn.  :-[)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: g-j op 12 augustus 2016, 11:35:29
Erg mooi gedaan, ook de tunnelingang!

Precies een week geleden reed ik door het echte Pronsfeld, natuurlijk ben ik mede door dit draadje bij het voormalige station gaan kijken. Bijzonder dat er materieel staat zonder hekken eromheen, hoe lang zou het duren voor het in dit land vernield en/of beklad zou worden?

Ook de informatieborden vond ik erg interessant,  bijzondere treinsamenstellingen hebben er gereden. Een reizigerstrein getrokken door een Kof met een railbusbijwagen als rijtuig, voor mijn ooit spoor 0 project zeker interessant.

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 augustus 2016, 20:17:47
Ja G-J daar ben ik altijd weer verbaasd over als ik er ben. De informatieborden de treinen alles blijft heel en in goede staat. Je heb wel ondertussen het rijtuig gezien. Ik ben nog niet in de gelegenheid geweest om deze nieuwe aanwinst te bekijken.
Als je een plaatje hebt graag.

Bij het gips gieten gaat er ook wel eens wat fout. Tijdens het gieten ging te mal van de tunnel in een keer drijven  Ooit geleerd dat vloeistof druk uitoefent dit was een praktijkles.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 augustus 2016, 21:49:39
Zo juist de latex gietmal van een steenmuur gevonden. Deze mal is zeker 20 jaar oud en nog zeer flexibel. Gelijk maar gevuld om het kleuren te proberen.

Toen ik deze mal heb gemaakt heb ik er ook een stuk verband in meegegoten voor de versteviging. Eigenlijk kan je van alles een gietmal maken. Een mooi stukje rots kan je zo makkelijk namaken.

Groet Harry.


Binnenkant van de mal.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpg_bnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpg_bnl_1.jpg)

En de buitenkant als je goed kijkt dan kan je het verband zien zitten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_4.jpg)

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 augustus 2016, 19:14:05
Zo en de 2e tunnel is gegoten en mag weer drogen. De mal waar ik vroeger zo blij mee was komt nu veels te grof over. Nog een paar afgietsels maken voor het oefenen met de kleuren  en dan kan de mal weer de zolder op.

De gietbrokken

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpg_bnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpg_bnl_1.jpg)

En het afgietsel uit de oude mal

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpg_bnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpg_bnl_3.jpg)

Groet Harry

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: g-j op 14 augustus 2016, 10:08:47
Hallo Harry,

Hier de gevraagde foto's
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/pronsfeld_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/pronsfeld_2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/pronsfeld_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/pronsfeld_3.jpg)

En deze vond ik zeer bijzonder, foto van het informatie paneel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/pronsfeld_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/pronsfeld_1.jpg)
Had een railbus bijwagen z'n eigen verwarmingssysteem of zaten de passagiers in de kou?

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 augustus 2016, 10:44:43
Dank Gert Jan.

Er zit in Pronsfeld een fanatiek groepje treinenliefhebbers. Iedere keer breiden ze weer wat uit. De foto met kof en de railbusbijwagen kende ik al maar het blijft altijd weer leuk om te zien. Makkelijk in model na te bootsen. Ik heb gelezen dat de mensen van de heerlijke buitentemperatuur konden genieten. Brrrrrrr.

Nogmaals bedankt en er staat voor mij weer een ritje naar Pronsfeld in de herfst gepland.

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 augustus 2016, 15:16:20
Vanmorgen een eerste poging tot kleuren gedaan. Het eerste stuk kan zo de vuilnisbak in. Het 2e stuk wordt al wat beter maar niet het gewenste resultaat. Hele verdunde action verf zwart en bruin laten druipen over het gips en toen een lichte white wash.
Misschien vinden mensen het mooi maar ikzelf niet.
Bij het volgende stuk dan eerst in de voorstrijk en dan nog een keer proberen. Op de filmpjes van Woodland gebruiken ze pigmentverf wie weet waar je deze kan halen?

Groet Harry

Hier links het redelijke stuk rechts de hele foute.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl3.jpg)

Redelijke stuk

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl2.jpg)

Slechte stuk

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_6.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 14 augustus 2016, 15:31:08
Een beetje treinenboer zou de "vloeibare pigmenten (http://woodlandscenics.woodlandscenics.com/show/category/Pigments)" van Woodland moeten kunnen leveren.
Of desnoods moeten kunnen bestellen. Als ze nee zeggen: de importeur is Model Engineering te Zwaagdijk.
Hier (http://www.model-engineering.nl/verkooppunten.html) kun je zoeken naar verkooppunten bij jou in de buurt.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Railroadtycoon op 14 augustus 2016, 20:43:37
In  Houten  (http://www.modelspoorbeurs.nl/) heeft o.a.  Locdepot  (http://www.locdepot.nl/scenery/woodland-scenics/pigment) deze altijd bij zich. Zijn er vast nog wel meer.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: T.Spat op 14 augustus 2016, 22:59:54
Heej, dat personenwagentje in Pronsfeld is wel leuk :D

Lijkt sterk op een low-budgetmodel van Fleischmann 9Model
ligt hier naast me ;D) enkel de aangegoten trapjes aan de kopeinden
verwijderen en dan lijkt het sprekend 8)

Mvg,

Tis
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Henry Visser op 14 augustus 2016, 23:26:44
harolds heeft pigmentpoeder liggen
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 17 augustus 2016, 16:29:04
Ondertussen begonnen met het andere tunnelportaal.

Voor degenen die het ook willen proberen heb ik geprobeerd om het wat duidelijker te maken met wat plaatjes.

Het voorbeeld.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tun.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tun.jpg)


Eerst moet het portaal omgezet worden naar een tekening.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_bnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_bnl.jpg)

Dan voor de tunnel een stuk uitgesneden foamboard deze wordt op de tekening geplakt.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/05bnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/05bnl.jpg)

Hierna de bekisting maken met stroken foamboard karton of wat voorhanden is. Deze bekisting wordt de buitenkant van de tunnel. Als de bekisting klaar is deze bekleden met verkreukeld alu folie voor een ruwe structuur later. ook zijn er nog wat extra delen gemaakt voor de steunmuren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/06bnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/06bnl.jpg)

Hierna komt het volgooien en afreien.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_86.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_86.jpg)

Nu alleen nog wachten totdat alles hard is en we de mal kunnen verwijderen.


Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: T.Spat op 17 augustus 2016, 23:09:39
Helder uitgelegd (y)

Mvg,

Tis
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 07 september 2016, 07:57:51
Zo van een heerlijke vakantie genoten dan kunnen we weer verder met de hobby. Hier een foto van wat ik van de kinderen voor mijn verjaardag heb gekregen. Kan ik weer ideeën op doen.

Groet Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/525.jpg_bnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/525.jpg_bnl_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 september 2016, 22:05:13
Tja de 2e tunneldoorgang is gesneuveld vanavond opnieuw gegoten en even iets voorzichtiger er mee omgaan. Verder alleen maar krassen, krassen, krassen.
Gisteravond een Fleischmann Railbus opgehaald gescoord via MP De vorige eigenaar heeft er al poppetjes in geplaatst. Deze railbus ga ik een beetje ombouwen maar dat is voor de donkere winteravonden.

Groet Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_7.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 26 oktober 2016, 22:21:06
Zonet op "DSO" gezien: een Köf II plus Schienenbusbeiwagen voor een speciale rit tussen Pronsfeld en Bleialf (http://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?17,7977422).

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 oktober 2016, 22:41:06
Mooie foto's deze kende ik nog niet. Bedankt.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 13 november 2016, 18:36:01
Nog wat mij onbekende foto's van de afscheidsrit naar Neuerburg: http://www.forum.hunsrueckquerbahn.de/viewtopic.php?p=201631#p201631 (http://www.forum.hunsrueckquerbahn.de/viewtopic.php?p=201631#p201631)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 november 2016, 18:56:18
Bedankt Reinout weer mooie beelden maar wel jammer dat het de laatste rit was
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 29 december 2016, 12:12:17
Zo na enige stilstand op de baan de draad weer opgepakt. de Tunnels wil ik graag plaatsen zodat het landschap verder afgemaakt kan worden.

Net voor Prum Bij Dausfeld kruist de spoorlijn het riviertje de Prum. Onder deze vakwerkbrug stroomt behalve het riviertje ook nog een bospad door. Rond 2000 heb ik samen met 2 spoormaten hier nog foto's van gemaakt. Toen was het geheel er al slecht aan toe. Bij mijn laatste bezoek 2 jaar geleden was het echt helemaal slecht. Loszittende stenen en een totaal overwoekerd tracé met al behoorlijke berkenbomen tussen de rails.

Dit plaatje probeer ik nu na te maken. De brug is een ingekorte Kibri vakwerkbrug waar alleen de oplegpunten nog onder moeten. De landhoofden worden gemaakt van foam. Helaas niet zo breed als in het echt wegens wat ruimte gebrek. De landhoofden waren in echt berekend op dubbelspoor tijdens de bouw. Er waren wat strategische gedachtes toen der tijd.

De basis is wederom foam plaat uitgespaard en dan omhoog bouwen. kortom deze vakantie wordt zinnig besteed.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/074_12.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/074_12.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 29 december 2016, 13:10:54
Benieuwd! Altijd leuk om een echte situatie na te bouwen. Ook voor je eigen herinneringen.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: sdz1976 op 29 december 2016, 15:50:59
Was een zalig draadje om te lezen en te bekijken dit.
Heb het net ontdekt, en meteen volledig bekeken.
Ben bij deze dus een volgeling.

Grtz,

Samuel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 29 december 2016, 17:18:14
Dankje voor de leuke rectie Samuel


Na een lekker  middagje snijden, zagen, Plakken en na afloop stofzuigen het volgende foto verslag.

Drogen en ligt aandrukken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/082_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/082_8.jpg)


Past het gietstuk niet dan maar subtiel pasmaken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bene_1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bene_1_1.jpg)

Eindresultaat

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/086.jpg_bene_2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/086.jpg_bene_2_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/087.jpg_bene_3_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/087.jpg_bene_3_1.jpg)

 
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: desperado112 op 29 december 2016, 17:59:29
Prachtig zijn die platen he voor het maken van bergen ect  (y)

ziet er veelbelovend uit succes.

gr
Martijn
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 29 december 2016, 19:05:49
Zoiets heb ik in mijn gedachte. Alleen heel vroeg voorjaar of heel laat najaar.

Groet Harry

Foto rechten auteur Stehpan Zollner
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3005-900518-S12p.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3005-900518-S12p.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Henry Visser op 29 december 2016, 22:13:27
Nou ,hup,klaar?Kan de electrostaat erover..... ;D
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 29 december 2016, 23:17:33
Rustig aan meneer visser. Zoals je ziet moet er links ook nog een berg verschijnen. Hierna het geheel met de eier dozen smurrie
bestrijken op kleur brengen en dan kunnen we over de spanningsknots gaan nadenken.
Vanavond de oplegpunten onder de brug in elkaar gefriemeld. De originele van Kibri waren volgens mij bedoeld om de van brienenoordbrug te ondersteunen. Van styreen een paar passende gemaakt.
Morgen staan de landhoofden op het programma.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 30 december 2016, 11:42:32
Vaste oplegpunt van de brug. Hier heb je nog wel heel veel soorten als je gaat zoeken op het net. Het is niet de beste kwaliteit foto

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpg_bem.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpg_bem.jpg)

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Timaximus op 30 december 2016, 11:53:14
Mooi 'relaxed' uitzicht heb je daar zo bij het zagen.

MvG,

Timaximus
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 30 december 2016, 16:15:00
Van een restje foam een brug gesneden voor het idee. Dit gaat helemaal goedkomen als overgang naar het schaduwstation.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpg_ben2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpg_ben2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 30 december 2016, 19:58:20
Super-herkenbaar voor die buurt, dat wordt gaaf.

Voor m'n gevoel kan hij nog net een tikkie ronder, hoewel ik daarmee natuurlijk wel veel te detaillistisch op een voor-het-idee proefstukje reageer :)

Hier (http://www.forum.hunsrueckquerbahn.de/viewtopic.php?f=38&t=40979&start=48#p163650) kan je wat tekeningen vinden van iemand die een brug bij Uersfeld nabouwt met wat maten erbij. Voor het geval het nuttig is.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 30 december 2016, 20:28:02
Dat vindt ik leuk Reinout. Had zelf ook al het idee dat het wat ronder moest. Maar het eerste wat ik zag voor de ronding was de prullenbak. Aan de tekening zal ik zeker wat hebben. Was al op jacht op het net maar had dit nog niet gevonden bedankt hiervoor.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 30 december 2016, 22:27:37
En dan in de hoek langzaam omhoog. De familie begint zich er ook mee te bemoeien, altijd leuk de ongezouten kritiek van een tiener. Verder nog een plaatje voor de leut.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpg_ben.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpg_ben.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpg_ben.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpg_ben.jpg)

En ja voor de oplettende lezer. ik ben niet aan de landhoofden verder gegaan zoals ik van morgen had geschreven.

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: tijgernootje op 31 december 2016, 12:38:06
Ziet er goed uit  (y)
Toch handig zo'n cellenbetonblokkenzaag als t net niet past  ;D
Sprongen maken anders dan gepland,hoort bij de hobby  ;)
Mooie boom ook,zelfbouw ?
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 31 december 2016, 16:11:25
Vandaag wordt er niet veel gedaan. Wel tijd gevonden om de 2 tunnelstukken tegen elkaar te monteren. Zodra de verbinding droog is de bovenkant vlakken en nog een stukje plaat er op lijmen voor de stevigheid. Portaal er tegen voorstrijken en kleuren.
Dan nog het andere portaal en tunnelwande krassen en hierna hetzelfde verhaal.   

Inderdaad Floris de boom is eigen bouw. Het was een probeersel wat nog wat verbeterd moet worden wel dik 25 cm hoog. Ik was vergeten om de naalden omlaag te blazen. Ondertussen voor het naalden verhaal  op jacht naar crazy lint. Als je dit met de spanningsstok behandeld met 2mm vezels dan moet je de juiste structuur krijgen.

Heb het nog niet geprobeerd maar het gaat zeker goed komen.

Verder wens ik een ieder een gezond en zeker en zeer goed modelbouwjaar 2017 toe.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpg_ben.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpg_ben.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 01 januari 2017, 17:26:42
Allereerst de beste wensen voor het nieuw jaar. De eerste modelbouw activiteiten hebben plaats gevonden.

Het leggen van de bedding. Zodra de rails er op ligt met een beddingssnijder van Rail Kees er over. Een van mijn beste aangeschafte gereedschapjes van de afgelopen jaren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpg_bbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpg_bbbb.jpg)

De tunnelingang verlijmd met de 2 tunnelhelften.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbbbbb.jpg)

En met foamboard een afwerkingslaag maken voor de landhoofden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbbbb.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbbbb.jpg)


Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 01 januari 2017, 18:29:40
Harry, ziet er weer goed uit (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 01 januari 2017, 21:32:01
Buiten karton er af en drukken maar. Her en der wat stenen er uit gekrabd om een wat slechtere staat te verantwoorden.
Er gaat op de brug een snelheidsbeperking komen ivm een wat mindere staat van de brug. 

Het resultaat van een 1/2 uur drukken in foam

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpg_bbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpg_bbbbb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 05 januari 2017, 21:02:36
De tunnel een beetje op kleur gebracht. De originele tunnel heeft opvallend lichte voegen ook toen deze nog in gebruik was.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpg_ben.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpg_ben.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: sdz1976 op 06 januari 2017, 10:58:16
Vind de inkleuring meer dan geslaagd (y) (y)

Grtz,

Samuel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 06 januari 2017, 16:57:44
Hoe heb je dat wit in de voegen gekregen? Gewoon verdunde wittige verf?

Het viel me ook al op dat er soms opvallend lichte voegen zijn bij zo'n tunnelingang. Op zich heb ik een smoesje ("regenachtige dag") op m'n baan, maar toch... :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 06 januari 2017, 17:43:01
Hoi

Allereerst bedankt voor de positieve recties

De stenen had ik eerst ingewassen met verdund zwarte en bruin. Deze kleuren zitten in flesjes om witte verf op kleur te brengen wat ik bij de bouwmarkt tegen kwam.
Ik dacht het even snel te doen maar helaas kleuren is een klusje waar je de tijd voor moet nemen
Het gevolg was dat de voegen zeer donker waren geworden. Dit was even een baal moment. Toen acrylverf wit van de Action verdund en met een klein penseel er in laten lopen. Ik had niet verwacht dat het wat zou gaan worden maar het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het bijna zwart wordt netjes gedekt.
De stenen die naar mijn smaak ook te donker waren geworden werden hierdoor ook lichter.
Als je de echte tunnel zie en deze modeltunnel  ben ik over de kleuren wel tevreden. Nu alleen nog de afwerkingslaag boven de tunnel en de torentjes nog. ook nog wat druipsporen aanbrengen en hier en daar met pigmentpoeder wat behandelen.

De ervaring die ik nu met de beide soorten verdunningen heb opgedaan wat betreft het inwassen gaat bij naar de Action verf uit. Dit betreft niet de prijs maar het werkt gewoon lekker.

Nog een opmerking over de tunnel delen deze zijn gegoten met modelgips van de bouwmarkt

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 11 januari 2017, 12:47:40
En ook hier is het boek aangekomen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bene.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bene.jpg)

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 11 januari 2017, 13:25:06
Wel even je interne spellingscontrole uitzetten voordat je gaat lezen :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 januari 2017, 14:19:10
Afgelopen week niet veel aan de baan gedaan. Wel zitten zoeken hoe je naaldbomen in model maakt. Als de "berg" klaar is wil ik een dennenbos planten zoals in de Eifel. Tja en praat je niet over 10 stuks maar fors meer.
Er zijn vele mogelijkheden voor zelfbouw. Vorig jaar heb ik het geprobeerd met zo'n fakir bed maar dat was het niet helemaal. Ik vindt de stam boven te dik. Eigenlijk wil ik helemaal niet solderen maar wel een vlotte methode om de stam te maken.
Onder de baan vond ik nog een meter rond balsa hout van rond 5mm. Hier een stuk van zo'n 25 cm afgezaagd. Toen heb ik de top op een stuk schuurlinnen afgeschuurd. Het balsa is voldoende flexibel zodat het niet breekt.
De takken heb ik van 0,4mm ijzerdraad gemaakt en op lengte afgeknipt. Er wordt veel geadviseerd om dan gaatjes door de stam te boren en hierna de takken er in te steken. Als je he goed doet dan prik je het ijzerdraad zo door de stam heen zonder voor te  boren. Zelfs aan de top. Halverwege het ijzerdraadje een toefje secondelijm en dan door steken in de stam.

Hieronder het resultaat.

Groet Harry


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_boom.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_boom.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 januari 2017, 16:26:58
Het is echt van dat druilweer zodat je gewoon wilt modelbouwen. Projecten lopen bij mij altijd dwars door elkaar een systeem is er ook niet eigenlijk.
Dus ben ik vandaag verder gegaan met het inkrassen van de stenen van het andere portaal. Het viel niet mee wat er zoal fout kon gaan ging ook fout.

Beleef het mee met het fotoverslag

Lekker m.b.v. van een paar krasinstrumenten de stenen er in krassen. Eerst zachtjes een kras er in zetten en dan met een grotere kraspen van de kras een groefje maken. De blokhaak wordt hierbij altijd gehanteerd om er voor te zorgen dat wel alles horizontaal loopt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl.jpg)

Tja en dan zie je toch dat als je nog zo voorzichtig giet en nog naprikt met een spelt om de luchtbellen er uit te halen dat het niet altijd helpt. Zucht

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbnl.jpg)

En tot overmaat van ramp breekt het ook nog en 2 stukken. @#$$%^&

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbnl.jpg)

Tja dat wordt een klein restauratie projekt. Eerst de breuk spaarzaam met houtlijm insmeren en dan stevig tegen elkaar drukken. Dan een klein beetje gipspoeder over de scheur strooien. Hierna het gips met een fijn penseel in de breuk vegen en dan een klein beetje water er over sproeien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl_1.jpg)

Hier het resultaat na het sproeien

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbnl.jpg)

En dan hebben we nog de luchtbellen. Een klein beetje gips aanmaken en met een penseel in de gaten smeren. Door de penseel heb je het goed onder controle zodat je niet gelijk alles dicht smeert.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpgbnl.jpg)

Nu kan alles drogen en dan VOORZICHTIG tegen de tunnelbuis plakken. Gips is leuk om mee te werken maar eigenlijk moet je hiervoor porselein gips gebruiken.

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: SteeF_NS92 op 15 januari 2017, 16:39:34
Hoi Harry,

Ach, in het echt zullen er ook heus wel eens wat scheuren in die oude tunnelbogen bestaan en wellicht gerestaureerd zijn ;D Vind dat je het
keurig weggewerkt hebt en allicht zie je er na een likje verf al helemaal weinig meer van terug.

Gr Stefan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 15 januari 2017, 17:04:40
Bij mijn tunnelingang suggereerde iemand dat zo'n luchtbel (mits niet te groot) goed dienst kon doen als kogelgat van de 39-45 festiviteiten...

"Krasinstrument": Pipoos ofzo inlopen en ernaar vragen? Het beetje dat ik tot nu toe heb gekrast (de randstenen van m'n viadukt) heb ik met een freesje in de dremel gedaan.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 januari 2017, 18:43:59
Voor het krassen gebruik ik maar een paar krasgereedschapjes. Een kraspen een tandartshaakje een soort beiteltje en een mesje. Zulke gereedschapjes zijn te koop in Houten de rechter zaal rechts achterin. Verder nog een oude tandenborstel en een zacht vegertje om de naadjes schoon te maken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/017.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/017.jpgbnl.jpg)

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 15 januari 2017, 19:15:52
Houten! Goede tip. In Rijswijk zal die stand er ook wel staan. Ik ga kijken.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: kawaaad op 15 januari 2017, 20:46:09
hallo Harry, wat de naaldbomen betreft zag ik onlangs een filmpje hoe ze deze maakten van de kokosbodem uit een hanging basket. Ik vond het er best leuk uitzien.

mvg aad
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 januari 2017, 20:56:58
Hoi Aad.

Weet je toevallig waar je dit heb gezien. De afgelopen tijd veel op het net gezocht en gezien maar gemaakt van een kokosbodem ben ik nog niet tegengekomen. Nu zoek ik wel meestal met Duitse termen.

Groetjes Harry


Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Remco_Nzo op 15 januari 2017, 21:50:12
Voor wie in noord holland woont: Van die tandarts gereedschapjes heb ik ook zien liggen bij BACO army goods in ijmuiden.
Ik heb er al een paar keer mee in mijn handen gestaan - wie koopt dat nu ?
En nu weet ik het: ikke dus de volgende keer.
Thanks voor de tip.

Remco.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 januari 2017, 20:04:50
Plaatje van de landhoofden met brug

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 januari 2017, 15:56:48
vanmiddag even tijd gehad om de boom in de grondkleur te spuiten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: kawaaad op 18 januari 2017, 20:32:22
hallo Harry, ik roep iets bomen maken ,kan ik het niet meer vinden in mijn p.c. Maar na lang graven heb ik de youtube  film gevonden. Tall Forest Pine Trees – Model Railroad Scenery  . Ik hoop dat je er wat aan hebt.

mvg aad
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 januari 2017, 21:11:49
Hoi Aad bedankt voor het You Tube filmpje. Ik heb net zitten kijken en dit was ook wel weer verrassend. Bomen maken met kokosmatten. Ook dit is een snelle methode wat ik ook wel eens kan proberen. De stam ziet er zeer realistisch uit voorbewerken met een suède borstel en daarna op kleur gebracht. Ik heb weer wat extra ideeën nu nog de uitvoering.

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 januari 2017, 14:32:22
Bomen bouw is ook een vak. Zie mijn verslag in het draadje BNLS Baanbreker-Nieuwe bome,verse nieuwe bome!!! van Jos

Hieronder een foto zover ik nu ben.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl_2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 januari 2017, 15:14:46
Het resultaat

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_eindres.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_eindres.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: StevenK op 21 januari 2017, 16:54:18
Herkenbaar! Ik zie m'n twee koters en vrouwlief er zo weer door fietsen. Oh wacht, da's in het asfalttijdperk...

(https://abload.de/img/screenshot2016-08-05au1utu.png)

Dat lijkt goed te lukken, zelf een mal maken en gips gieten. Je hebt het over folie, dus dat klinkt als "mal maken van karton/piepschuim/wat-dan-ook en dan huishoudfolie erin proppen en dan gips gieten"? Zoiets? Is de mal nog een beetje herbruikbaar?

Reinout
He.. herkenbaar dat is daar bij de lidl

Verstuurd vanaf mijn HUAWEI NXT-L29 met Tapatalk

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 januari 2017, 17:30:27
Dat klopt ben nu met de andere kant bezig. k heb hier zeer goede herinneringen aan. Vroeger er gestaan met mijn ouders de laatste keer met mijn ouders ikzelf en mijn kinderen 3 generaties bij elkaar

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 februari 2017, 10:15:48
Afgelopen week verder gegaan met de foam hoop. Lekker stapelen en zeer licht.
Bij de eerste tunnelingang begonnen met het vormen van het gesteente zoals ik het uit de Eifel ken. Zacht met een mes insnijden en dan uitbreken met een perfect breuk resultaat. Natuurlijk wel rekening gehouden hoe de structuurlagen zijn van het gesteente zodat dit zoveel mogelijk dezelfde kant op gaat.
Voor een volgende keer zet ik een laag verticaal voor omdat er nu wel wat moeite moet worden gedaan om de horizontale voegen de verdoezelen.
Ik gebruik hier een breekmesje voor en wrijf er van boven naar beneden overheen en dat geeft een behoorlijk resultaat.
Verder nog met een ingekorte harde kwast nog wat tamponneren voor wat extra structuur. Veel hiervan heb ik van You Tube gehaald zoeken op foamboard rocks er staat zelfs een filmpje op om rotsen van een schuimmatras te maken.

Hieronder de foto's

En als u zich afvraagt wat de grote schroevendraaier in het foam doet. Deze staat er bewust in om dat het bovenste gedeelte nog gefixeerd moet worden. Dit is gedaan om bij eventuele ongevallen in de tunnel te kunnen ingrijpen.

Tot ziens Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/029.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/029.jpgbnl.jpg)

Wat bijgewerkt

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/031.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/031.jpgbnl_2.jpg)

Uit een andere hoek gezien

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/033.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/033.jpgbnl_3.jpg)

Links van de tunnel moet nog een steunmuur komen
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 10 februari 2017, 11:33:50
Dat begint al goed te lukken. Ik heb het vergeleken met een paar rotswand-foto's van mezelf uit die buurt en het lijkt er treffend op!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: sdz1976 op 10 februari 2017, 12:16:26
Vind het ook wel erg geslaagd, ben meer dan benieuwd wat dit afgewerkt gaat geven. 8) (y) (y)

Grtz,

Samuel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 februari 2017, 16:20:04
Bedankt Reinout en Samuel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: JaJo op 10 februari 2017, 17:04:09
Ziet er al indrukwekkend uit Harry! (y)

Groet Jaap
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 februari 2017, 22:18:14
Even tussendoor een Auhagen telegraafpaal verbouwd voor langs de lijn. De originele mast is uitgevoerd met 2x 6 isolatoren. De onderste er af gesneden en hiervan 2 isolatoren los gesneden en aan de bovenste gelijmd zodat er 8 isolatoren zijn. Dit was wel het maximum wat er langs het lijntje stond wat ik als voorbeeld gebruik.
Paal mat bruin, U profiel antraciet, isolatoren mat wit geschilderd. Ben zeer tevreden met het resultaat. nu nog eens verdiepen in de draden. De draad moet een beetje doorhangen dat wordt weer een studie op zich. Heb ergens iets gelezen om het met vislijn te maken. Zondag maar eens kijken op Rail of ik nog ideeën op doe.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/035.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/035.jpgbnl_2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 februari 2017, 21:24:10
Hoi forumgenoten

Vanavond het eerste gedeelte van de eierdozen/gips mengsel over de foamplaten gesmeerd. Wel wat putten in de foam gemaakt voor extra hechting. Het blijft een vreemde smurrie. Vooral toen het eierdozen mengsel in de blender verdween. Een opmerking dat ik nu toch te ver gaat heb ik maar even genegeerd.

Boven de eerste tunnelingang begonnen met snijden en hakken in het foam. Het is echt prima spul zeker als je het vergelijk met 35 jaar geleden met piepschuim. Overal in het ouderlijk kwam je de bolletjes tegen.

Verder nog een sfeer foto gemaakt omdat ik er op attent gemaakt werd in het draadje van de video ritten dat de baan niet vaak uit deze hoek te zien is.

Groet Harry.

Het eierdozen smurrie mengsel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_002.jpg)

De Tunnel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl.jpg)

Sfeerfoto

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_004.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_004.jpg)

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 15 februari 2017, 00:33:51
Ik had vanuit die video inderdaad opeens door dat je baan verder af is dan ik zelf al doorhad. En ik volg jouw topic toch aardig goed :) Netjes perrons gemaakt. Herkenbare "onderdoorgang" onder/in perron voor de trekdraden. Buizen voor trekdraden. Enz.

Dus... ik weet niet waar je voorkeuren liggen, maar volgens mij mag je behoorlijk trots zijn op wat je hebt gebouwd en mag je (naar mijn voorkeur) wel wat meer foto's online zetten omdat je 3x zoveel leuke/mooie dingen bouwt dan dat "wij" doorhebben :D

Zelf kan ik daar ook weer tips uit halen. Het screenshot van de video dat ik bewaard heb, daarop is lage perron donkerder dan ik zelf in eerste instantie van plan was. Maar het ziet er wel erg realistisch uit, dus dat motiveert me weer om beter naar m'n eigen foto's te kijken en goed op de kleur te letten.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 19 februari 2017, 22:14:00
Wederom een mooi filmpje van Vampisol

https://youtu.be/Hl3Gcz0NZRQ

Het bekijken waard.

Groet Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 23 februari 2017, 13:25:41
Hoi

Vandaag besloten om de rotswand er uit te snijden en opnieuw te doen. Waarom? Omdat het 2 punten mislukt is.

A- Je blijft de horizontale naden zien waar de platen op elkaar zijn gelijmd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/030.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/030.jpgbnl.jpg)

B- De verkeerde grijze verf er op gespoten die het foam opvrat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/031.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/031.jpgbnl_3.jpg)

Dus waar de rotsen/lei komen gaat er een stuk uit en komt er een verticaal stuk foam van de juiste afmetingen en dikte voor in de plaats.

Deze stap heeft wel even geduurd voordat ik dit voor mezelf besloten had maar afgelopen weekend naar Rail 2017 geweest en dan zie je dat het beter kan dus gewoon doen. Het is Hobby en geen werk.


 
Verder ben ik mij dus aan het verdienen hoe ik mijn Fleischmann VT 95 ga digitaliseren en Kadee's er aan ga maken om in Pronsfeld te kunnen omlopen. Er staat een mooi verhaal hierover op het net met voorbeeld en al.
Sven heeft dezelfde railbus in een ver verleden ook gedigitaliseerd en er zelfs sound ingemaakt. Dus er moet plaats zijn voor alles

Wat mij wel opviel in Houten is dat de goedkope zittende en staande poppetjes wel een Chinese maat hebben. Dit heeft mij doen besluiten om deze niet aan te schaffen en op jacht te gaan naar poppetjes van de Duitse leveranciers. In een Railbus ga je dit zeker zien. Voor ombouwrijtuigen denk ik dat je er weer niks van zie dus daar kan je ze dan wel voor gebruiken.

Een vraag aan jullie. Heeft er iemand ervaring om het puntstuk van een Roco code 100 om te bouwen naar een wat werkelijkheidsgetrouwer puntstuk. Dit zou optisch op mijn baan namelijk veel beter zijn.

Als afsluiting nog een foto van Houten van mijn favoriete baan

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbnl_1.jpg)

Mooie afgevlakte kleuren. Mooi sporenplan en vooral de diepe die er in zit bij deze baan. even had ik het gevoel dat ik in Den Haag in het panorama mesdag stond.

 Groet Harry
 
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 23 februari 2017, 18:38:33
Zo even een stuk berg verwijderd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/036.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/036.jpgbnl.jpg)

En van een Roco wissel het puntstuk gedemonteerd om er een mooier puntstuk van te maken. Interessant is de doorlopende stroomvoorziening onder het originele puntstuk.

Fijne avond

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/040.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/040.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 23 februari 2017, 20:31:52
Hoe ga je die puntstukken verbeteren? Zelfbouw&slijptol enzo? Of zijn hier kitjes voor?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 23 februari 2017, 21:56:49
Er schijnen kitjes voor te bestaan maar het gaat zelfbouw worden. Geprobeerd om de bielzen te laten zitten maar dat gaat geen gladde basis geven. Dus zal het er uitslijpen worden en mbv evergreenstrip de bielzen herstellen.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 februari 2017, 11:40:30
Ondertussen is er nieuw stuk rots/ lei geplaatst en staat weer een halve eierdoos te weken. Dat weken duurt wel even. Zoals in een van mijn vorige berichten heeft de familie nu democratisch beslist dat ik de blender niet meer mag gebruiken voor dit werk.

Het hartstuk verbetering van de Roco code 100 loopt ook door. Een gedeelte van de bielzen vervangen door evergreen profiel al zit ik te denken aan pertinax. Het zal optisch een goede verbetering zijn. Nu nog zien dat alles er zonder ontsporingen er overheen gaat.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 01 maart 2017, 17:02:23
Hoi

De voortgang van de berg gaat lekker. Foam in vorm gesneden gaten dichtgesmeerd en weer een gedeelte bedekt met de eierdozen smurrie.


Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpgbnl.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpgbnl_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/014.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/014.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: tothebeach op 01 maart 2017, 17:09:46
Hoi Harry,

Hoe dik kan je de eierdozensmurrie smeren en hoelang is de droogtijd? Ik overweeg een glooiing te maken in het landschap met deze materie.

Groet,
michel
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 01 maart 2017, 18:13:05
Hoi Michel.

Je kan de smurrie tot zeker een cm of 2 smeren. De droogtijd is vooral afhankelijk hoeveel gips je er door mengt. De eierdozen moeten wel lang weken om er een mooie brei van te maken of in de blender. Het grote voordeel is dat het vrij licht is en dat je het nog lang kan modelleren.
Bij de supermarkt kan je ook het spul meenemen waar de meloenen in liggen dat is hetzelfde.

Succes

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: tothebeach op 01 maart 2017, 19:34:40
Dat van die meloenen wist ik niet. Wat ik gelezen heb is dat je de pulp ook kunt koken, waardoor de dozen sneller uiteen vallen. Gebruik jij gips als bindmiddel?

Wat ik wel heb begrepen is dat je het niet al te lang moet laten staan (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,42704.msg3221669059.html#msg3221669059) :D

Groet,
Michel
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 01 maart 2017, 20:59:21
Ik gebruik inderdaad gips als bindmiddel. net voordat je gaat beginnen gooi je er een grote lepel er door heen. Doordat de verhouding niet zo groot is blijft het materiaal ook nog wat flexibel.
Een emmertje eierdozenpulp staat hier gewoon een week zonder dat het gaat schimmelen.
Dat van het koken wist ik weer niet.

Op het aanrecht staan weer 2 emmertjes klaar voor het weekend. Mijn zoon blijft lachen als hij ziet wat zijn vader allemaal aan het prutsen is.

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 01 maart 2017, 21:09:37
Citaat
Dat van die meloenen wist ik niet

Als je een beetje zoekt (goed om je heen kijken in de suup) vind je ze ook in 't groen, die meloenkartonnen. Samen met het bruin van de eierdozen en het wit van meloen- en eierdozen kun je dan een aardige compositie maken.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: DJV op 01 maart 2017, 21:21:58
Mijn zoon blijft lachen als hij ziet wat zijn vader allemaal aan het prutsen is.

Groetjes Harry

Geef hem eens ongelijk ;D ;D ;)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Ludo1957 op 03 maart 2017, 11:46:38
Aloha Rotaspeed,
Petje af voor jouw Pronsfeld-baan!   (y)
Ik ben enkele leuke uren bezig geweest om alles van a tot z door te nemen en ben een hoop ideeën rijker geworden voor de realisatie van mijn Goforitz-baan https://drive.google.com/file/d/0ByEC9o7n5-u0Vm5XRDRPSW5GZ0k/view?usp=drivesdk (https://drive.google.com/file/d/0ByEC9o7n5-u0Vm5XRDRPSW5GZ0k/view?usp=drivesdk).
Reuze-benieuwd naar het vervolg  :)
Ludo
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 04 maart 2017, 10:10:07
Hallo forumgenoten.

Ludo mag ik je bedanken met je complimenten.

Gisteravond weer lekker verder gekliederd met de eierdozen troep en ernaast het ongezouten commentaar van mijn zoon.
De tunnel zit een beetje klem aan de linkerzijde maar in het echt zit hier nog een extra steunpijp die er dus nog tussen gaat komen. Altijd een vreemde constructie gevonden.
Hmm als ik nu op de foto kijk zit er een bocht in naar voren het wordt alsmaar vreemder. Op een oude foto heb ik ook ergens gezien dat er een betonplaat boven op de pijp zit met een hekje van 1m lang.
Stof tot denken en de volgende keer als er weer een Eifeltripje is eens beter kijken.


De foamplaten springen qua vlakheid er nu uit. Ik moet me nu in houden om er weer een verbetering in aan te brengen. Straks na kleuren en voorzien van groen nog maar eens kijken. Is het niet wat mij voor ogen staat dan de zaag erin

Bij de andere tunneluitgang moet nog een extra stuk steunmuur komen dus dat wordt dit weekend weer bekisting maken en gieten.

Kortom de vaart zit er lekker in.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbnl_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tunnel.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tunnel.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 04 maart 2017, 15:51:55
Nog even 3 proefstukjes ondergrond gemaakt

Links vogelzand midden zaagsel rechts zaagsel met vogelzand.

Als de Kv stok weer terug is en deze proefstukjes gekleurd kan ik eens wat proberen.


Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpgbnl_1.jpg)

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 05 maart 2017, 19:26:41
Vandaag was een lekkere modelbouwdag. Allereerst de bekisting gemaakt voor de steunmuur en volgegoten. Dit mag weer een paar dagen drogen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl_1.jpg)

Vervolgens verder met de proefstukjes. Een laagje verschillende soorten turf en maar weer laten drogen. De stukken liggen nog steeds op volgorde van links naar rechts  zand-zaagsel-zand met zaagsel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_1.jpg)


Tevens een begin gemaakt met het in model snijden van de landweg die over het spoor loopt. Dit moet de afsluiting worden naar het schaduwstation. De Radius van de boog is uitgezet met een vergiet en een korf voor over het eten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbnl_1.jpg)

Groet Harry

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 maart 2017, 22:14:26
Hoi Hoi

Ondertussen is de brug klaar. Nu het hekwerkje nog.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbnl_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpgbnl_2.jpg)

En nog wat gerommeld met graspollen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl_3.jpg)

Groet Harry

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 maart 2017, 10:15:21
Hoi Hoi

Gisteren verder gegaan met het proefstukje begrassen. Dit gaat denk ik wel wat worden. De opzet is redelijk alleen nog niet tevreden over de kleuren. Deze zijn nog te "hard"
Volgende beurs weer vezels inslaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.JPGbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.JPGbnl.jpg)

Groet Harry

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 maart 2017, 16:47:04
Hoi hoi

Het uploaden werkt weer dus hier een paar beelden.

Geprobeerd om het late zomer vroege herfst te laten lijken. De kleuren moeten naar mening absoluut niet fel zijn.

Als onderlaag verschillende soorten turf
2 mm vezels bruin in tipjes
2 mm vezels donker groen ook in tipjes
4,5 mm vezels herfst kleur
4,5 mm vezels geel voor pollen

Absoluut niet langer als je het namelijk omreken dan zit het gras in echt al bij je knieën.

Vergeleken met de vorige proef vind ik deze veel beter geslaagd. Kreeg nog een tip om er vezels van een uitgeplukte kokos hangingbasket er over heen te strooien.

Groetjes en ik hoor graag het commentaar want het kan altijd beter. Een baan valt of staat met de begroeiing

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl_3.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: sdz1976 op 14 maart 2017, 17:20:15
Knappe dinges weerom

Grtz,

Samuel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Alfred1973 op 14 maart 2017, 17:48:15
Mooi hoor, goed bezig!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 14 maart 2017, 18:36:03
Vooral die tweede foto staat me erg aan:

Citaat
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl.jpg)

Dor en droog. Die donkerroodbruine vezels heb ik ook en die vind ik lastig. Lastig om goed te gebruiken en mooi te krijgen. Ze liggen bij jou nèt onder wat andere vezels en dat lijkt goed te werken.

In vergelijking met die van mij zijn jouw pollen groter en steviger: dat ga ik ook eens proberen, want dat komt goed over.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 maart 2017, 09:54:09
Hoi hoi

In afwachting van de volgende beurs in Houten om strooisel in te slaan afgelopen week wat aan de aankleding van de losweg gedaan. Wat balsahout in reepjes gesneden en een paar stapels planken van gemaakt en een paar balken.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/020.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/020.jpgbnl.jpg)


Verder nog even een foto gemaakt van het emplacement richting tunnel om te kijken of het uitkomt met het tankstation vlak langs de baan. Het is op dit gedeelte woekeren met de ruimte. Dit is een heel handig hulpmiddel om met je mobiel foto's te maken en hierna te kijken of het klopt of niet.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/035.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/035.jpgbnl_3.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 maart 2017, 16:50:00
Hoi hoi

En een hek in aanbouw

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/045.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/045.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 25 maart 2017, 17:13:34
Leuk, die experimenten met gras en zo. Heel leerzaam.
En ook de laatste drie foto's leveren best wat inspiratie op. Mooi werk!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stedahult op 25 maart 2017, 18:30:35
Vooral die tweede foto staat me erg aan:

Dor en droog. Die donkerroodbruine vezels heb ik ook en die vind ik lastig. Lastig om goed te gebruiken en mooi te krijgen. Ze liggen bij jou nèt onder wat andere vezels en dat lijkt goed te werken.

Reinout

Donker bruine vezels op kleur vermengen met cremé kleurige. Met de hand
mengen welteverstaan. Probeer het maar eens Reinout. Plukkie bruin met twee
plukkies cremé tussen twee vingers of in je handpalm vermengen.

Harry. Ik vind je knollenveld erg... uhm... rommelig. Er mist structuur in.
Kleur gebruik is goed, maar het is te veel ronding en weinig structuur.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 maart 2017, 20:42:05
Hoi allemaal

Tja dat begrassen is wel een grote leerschool. Gisteren nog even in Waalwijk geweest maar daar hadden ze niet de juiste strooisels.

Steef zou je willen toelichten welk structuur er in zou moeten en wat je bedoel met ronding want dat is mij niet helemaal duidelijk.

Groet Harry

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: grove den op 25 maart 2017, 20:47:41
Net als Stedahult beschreef over je "mini grasvlakte " vind ik het iets te "kunstmatig"alsof er een tuinarchitect/hovenier de pollen gras heeft uitgeplant en dat ze netjes ook zo een jaartje of 2 mogen groeien....
In het echt is het echt van alles door elkaar en DAT , vind /vond ik - is best wel- moeilijk na te bootsen.
Ik heb het proberen na te bootsen door de lijm stipperig/pointillistisch aan te brengen met een pipet of voor grotere vlakken met een vrij ruwe spons( grote onregelmatige gaten)  Zelfs met het spatten van de lijm kon je ook mooie onregelmatige patronen oproepen.Ook heeft het geholpen om het oppervlak niet glad af te werken maar meer korrelig. zodat de spons - merendeels -alleen de "verhogingen voorziet van lijm.
Na de volgende lagen kun je tussen deze "verhogingen" met een kwastje of pipet ook weer lijm aantippen/brengn en weer een nieuwe "laag"met gras schieten. De lijm niet te dun maken want dan vloeit ie uit en kruipt omhoog...
Het resultaat na 4 "lagen/soorten gras:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Jurg3OKT2016herbstdiorama.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Jurg3OKT2016herbstdiorama.jpg)

Met alleen de licht en de donkerbruine vezels ( 1mm en 2 mm)en een waas van 6 mm "gedroogd gras:"
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wolfgangdioramaplatte2schichtengras.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wolfgangdioramaplatte2schichtengras.jpg)

Jos
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stedahult op 25 maart 2017, 20:58:08
Zoals Jos al aangeeft in zijn tips, is het een kwestie van proberen en niet van de
benauwde zijn. Het is nu eenmaal niet zo moeilijk om te doen. Spit mijn Deense
bouwdraadje is door vanaf pagina 9 (gok ik). Daar staan verschillende uitlegjes in
hoe je grasmat gevarieërd op te bouwen en realistiesch eruit te laten zien.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 maart 2017, 21:04:06
Ik begin het te begrijpen. Het is teveel pollen.

Als eerste heb ik met een kwastje allemaal lijmtoefjes gezet en toen met de 2 mm er over. Hierna weer toefjes er tussen gezet en weer met de 2mm erover.
Bij de derde stap nogmaals lijmtoefjes er tussen gezet en met 4,5 mm erover. Als laatste nog wat losse pollen er tussen gepland.

Wat ik dus nu begrijp moet je eigenlijk als eerste stap een onregelmatig lijmpatroon aanbrengen en dan met 1 mm begrassen gelijk gevolgd door 2 mm.
Als tweede stap dan 6,5 mm begrassen en dan ben ik het kwijt.

Het ziet er ongelofelijk mooi uit Jos vooral foto 1 spreekt mij zeer aan. Wil je nogmaals proberen uit te leggen hoe je tot dit prachtige resultaat komt.

De bomen staan even op een laag pitje maar dat gaat ook weer goed komen.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: grove den op 25 maart 2017, 21:22:22
Hallo Harry,

Zoals ik in mijn berichtje zoeven geprobeerd heb je uit te leggen dat één van de methodes het pointillistisch aanbrengen van de lijm door of een kwastje/pipet of een stuk grove spons of een stuk grof aquariumfiltermat is.
De truuk - denk ik- kan ook zijn - en daar ben ik zelf nog niet helemaal achter: dat de dikte/"dunte" van de lijm van belang is bij het opbrengen! Hij mag niet te dik zijn maar ook net weer niet te dun dat ie uit de spons druppelt...dus experimenteren! Moet ik ook nog steeds doen....( ben niet van dat uitrekenen/afwegen/verhoudingen zorgvuldig opschrijven) ;D
En dat experimenteren is juist het leuke van dit alles ! ( kost je misschien  wel een eurootje of twee aan grasvezels!  ;) )

Het lijkt mij ook niet hier van toepassing/gepast om een bepaald soort mengsel van vezels- zowel van kleur als van lengte - voor te schrijven want ik ken de "omgeving"/landschap niet  waar deze vezels verwerkt worden. Ook het licht is, denk ik, van belang/bepaald de keuze van de kleuren/tinten van  de grasvezels.


succes!

en als je dan nog van alles erover hebt gekiept en gelijmd zoals fijne kleine takjes en wortels van buxus dan kan het er zo uitzien:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wolfgangdiorama12sept5bovenaazTotaallandwegaangepast.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wolfgangdiorama12sept5bovenaazTotaallandwegaangepast.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 maart 2017, 21:56:27
Bedankt voor jullie rectie Steef en Jos.

Beste Jos het is dus zo dat je een onregelmatige lijm laag creëer en hier dan eerst de 1mm vezels inschiet en dan de 2 mm vezels.
Hierna na kan je dan weer lijm aanbrengen met de kwast of pipet en dan weer schieten en ik ga er dan van uit met 4,5mm en dit eventueel herhalen.

Ik zie bij jouw tweede foto dat je als grondlaag 2 kleuren gebruik die bij elkaar in de buurt zitten. Hierna nog een spaarzaam laagje 6,5 m er overgeschoten die ook wel in de buurt van de grondkleuren zit.

Ik ga dit dus oefenen.

Steef ben al een stukje in je draadje gevorderd. Ook dit geef stof tot overdenken.

Kortom het wordt weer oefenen.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: grove den op 25 maart 2017, 22:08:15
inderdaad Harry!
In principe(!!) van laag naar hoog....van kort naar lang....
Maar eerlijk gezegd ben ik ook pas sinds een jaartje hier mee bezig en het is nog steeds van: toch maar eens af en toe een iets andere volgorde proberen!  Maar tot nu toe kom ik toch weer terug op het bovenste!
Wat de kleuren betreft:
Het is me opgevallen dat gras best wel nog groen is in onze nederlandsche winters! Als er geen sneeuw op ligt natuurlijk! Wel zijn de grashalmen- alles hoger dan10-15 cm- geel/oker/verdort van kleu ren alleen laag bij de grond dan dat mooie groen!
Dus ik kan me vorstellen dat je dan begint met een laagje van 1 of 2 mm groene vezeltjes- niet te dicht- en daarnaast/over de verdorde grassen/vezels.( 4,5- 6,12mm)

Jos
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 maart 2017, 09:09:20
Jos ik snap het ook wat betreft met de grondlaag dat deze inderdaad wel groen is maar niet meer fris groen.

Afgelopen week nog foto's van een dijktalud gemaakt hier in buurt. Laag is inderdaad groen en hoger dor en geel bruin grijs van kleur.
In de Eifel is het lage groen volgens mij ook wat minder en wat geler (begin herfst) maar dit is dus afhankelijk of er sneeuw over heeft gelegen. Hoe langer dit er op heeft gelegen hoe geler/bruiner. Hierdoor is het gras dan ook platgedrukt. Dat is helemaal een uitdaging om zo iets na te maken.

Hier nog wat foto's van afgelopen week.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/027.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/027.jpgbnl_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/028.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/028.jpgbnl.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/029.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/029.jpgbnl_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/030.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/030.jpgbnl_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 07 april 2017, 19:44:58
Hoi hoi

Vandaag vroeger thuis en nu eerst even verder met het projekt begrassen.
In mijn persoonlijke berichten heeft een van de forum genoten het verder uitgelegd wat in lagen werken is en deze handleiding neem ik ook ten harte. De tip is om de ondergrond donker te maken en dan deze van een eerste laag WL turf te voorzien.
Eerst is het testplankje ingesmeerd met lijm en vervolgens vogelzand erover gestrooid om een ruwere ondergrond te maken.
Hierna is het test plankje in 2 kleuren gesplitst namelijk rood bruin zoals je op vele plaatsen in de west Eifel tegen komt en de niet kleur zwart.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpg_bnl_grond.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpg_bnl_grond.jpg)

Als basis heb ik hier nu met een oude kwast lijk er op getamponneerd en hierna bestrooit met een grondlaag turf.
Vervolgens de open stukken wederom voorzien van een andere kleur turf. Ik denk dat deze laag te groen is en ik naar een blekere variant moet of geel dus weer testen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/021.jpg_bnl_grond_met_turf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/021.jpg_bnl_grond_met_turf.jpg)

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 07 april 2017, 21:17:42
 (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 08 april 2017, 17:07:21
Dit is alleen nog maar turf? Je hebt er al een behoorlijke diepte/onregelmatigheid in gekregen. Dat de grond er doorheen af en toe zichtbaar is ziet er gaaf uit. Iets in die richting moet ik ook maar proberen bij die paar kale plekken die ik nog op m'n baan heb overgelaten :)

Nuttig trouwens dat je je experimenten zo expliciet ook fotografeert en toont. Idem de tips/voorbeelden die eraan toegevoegd worden.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 april 2017, 20:02:38
Hoi Hoi.

De diepte is betrekkelijk hoor er zit alleen maar als eerst vogelzand er op gelijmd. Hier zitten stukjes schelpen in die net even iets hoger zijn. En denk als je zaagsel gebruik dat het nog iets dieper wordt.
Verder zit er dus alleen nog maar turf op. Hopelijk vanavond iets van gras er op zetten.

Ondertussen wordt elk stukje veld wat verwilderd is bestudeerd en gefotografeerd. Vandaag was ik Haamstede helaas zonder de Camera een stuk grond waar pollen op stonden die zo uit de Intratuin leken te komen.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 08 april 2017, 20:12:29
Twee weken geleden in Duitsland met de trein onderweg. Ik heb wel 30 keer vanuit het raam een foto gemaakt van interessante taluds.... 28 keer mislukt, uiteraard, i.v.m. de snelheid :D Dit is één van de half gelukte:

(https://abload.de/img/screenshot2017-04-08abaoar.png)

Dat vind ik één van de leuke dingen van modelbouwen: je gaat op veel meer dingen ècht letten!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stedahult op 08 april 2017, 20:13:27
Harry, niet nog een kleur fine turf. Start eens met 2 mm vezels te begrassen.
Neem een kleurtje of 6, 7, en bekijk daarna het resultaat.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 april 2017, 20:24:32
Mooie uitdaging deze foto. Ik denk dat het omgevallen gras komt van een sneeuwlaag die er op heeft gelegen. Dat zie je ook terug in de fotoreportages van de Eifelbahn uit de jaren 70. Veel grauwe fletsen kleuren en niks van frisgroen te zien

Het klopt inderdaad dat je op meer dingen ga letten (en soms niet op de weg) een oud gebouw een stuk natuur een auto uit de jaren 70. Kortom deze hobby heeft vele facetten.

Heb je al het draadje van Grove den Jos gezien? Het ziet er wederom zo mooi uit.


Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 april 2017, 20:26:51
Hoi Steef

Kan je toelichten wat je bedoel met kleurtje 6 of 7. Een betreffend merk denk ik?

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stedahult op 08 april 2017, 20:46:54
Polàk, MiniNatur, Woodland. En dan eens kijken naar de kleuren die je denkt
nodig te hebben. Je kunt ook kleuren vezels mengen, gewoon tussen je vingers.
Heel donker bruin gemengd met beige, geeft een mooie roest bruine kleur.
Die is weer ideaal voor verdort gras. Met verschillende soorten groen kun je
dit soort kleurnuance ook krijgen. Dus proberen en foto's posten graag  ;)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 april 2017, 21:58:29
Hoi Hoi

Ik heb een hele tijd zitten dubben welk jaargetijden het zou moeten worden op mijn baan. Eerst van herfst toen naar hele late herfst door naar winter zonder sneeuw. De knoop is doorgehakt en het wordt late zomer vroege herfst.

Voor de vezels zal dat dan inhouden fletsen kleuren en hier en daar rood en geel van de herfst. Terwijl de ene boom nog in het groen zit is de andere al volop in de herfstkleuren.

Mvg Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 08 april 2017, 22:29:08
Inderdaad, wat je ook doet: foto's plaatsen :) Of het nou goed of slecht gelukt is: foto's!

Keus voor tijdstip: mooi dat je de knoop hebt doorgehakt. Heb je van dat tijdstip een paar voorbeeldfoto's? Ik zit zelf zó met november in m'n hoofd (en op m'n baan).... Laat september wordt het dan bij jou denk ik? Mooi tijdstip. Dan kan het nog lekker zonnig en warm zijn terwijl het toch qua kleuren al richting herfst gaat.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: trainiac op 08 april 2017, 22:50:04
Hallo Harry,

Net heel je draadje doorgenomen: top!
Ik heb weer wat geleerd, je methode om tunnelingangen te maken door gekreukeld alufolie moet ik vooral onthouden. En ik volg graag je grasproeven, want daar moet ik ook nog mee aan de slag.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 08 april 2017, 23:24:09
hoi

Een mixje gemaakt van 2 mm vezels bruin en zomer groen. Vervolgens gedruppeld en gedept met een stukje filter. Conclusie eerst was de lijm te dik voor het druppelen en voor het filter was het weer te dun. Het ziet er nu uit als eilandjes wat  het niet is volgens mij. Graag tips heren.

Mixje 2 mm vezels (niet de juiste kleur)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpg_bnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpg_bnl_2.jpg)

Na de lijm met druppels en filtermat. Hier is nog wel wat te verbeteren

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbnl_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbnl_4.jpg)

Lekker laten drogen nu en morgenavond wat proberen met denk ik 4 mm vezels.
Gelukkig is volgende week Houten dan kan ik de juiste kleuren inslaanNog even een plaatje van de lei rots in basis kleur

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_2.jpg)

En een plaatje van het voetstuk voor de seinpaal

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpg_bnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpg_bnl_2.jpg)

Dit was het voor vanavond tot de volgende keer weer

MVG Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 09 april 2017, 10:06:58
Gaat goed Harry,
Voor goedkope 12mm vezels, heb ik gisteren bij KM1 modellbau op intermodellbau 100gr voor €7,50 gekocht.
Ze hebben ook 6mm. Alles in 4 kleuren. Staat ook op hun site.
Wellicht een optie ;)

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stedahult op 09 april 2017, 10:22:03
Gebruik een ronde kwast. Deze eerst flink vernaggelen, en daarna met deze kwast
deppen. Niet drukken, maar licht deppen/stippen. Niet teveel lijm gebruiken. En dan
niet in patroon denken, maar zorgen dat het er als een zooitje uitziet. Druppelen ( met
een pipet) doe je pas wanneer je met langere vezels gaat accentueren.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 april 2017, 11:53:16
Dat van de kwast had ik al meer gelezen (Reinout) Dus er gaat vandaag een kwast sneuvelen. En dan ligt deppen dus. alleen de hoge punten zouden dan alleen lijm moeten pakken. de proef die ik nu heb zijn een soort eilandjes.

Vanmorgen wel gelachen. We zaten naar de F1 te kijken en mijn zoon plaats de opmerking dat op mijn Eifelbaantje nog geen Nurburgring is. Of er ook F1 auto's in H0 zijn? Waar ging het fout in de opvoeding?

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 09 april 2017, 13:40:48
Bijzonder leerzaam, jouw draadje en dat van Reinout, en natuurlijk ook Jos z'n bomendraadje. Ik moet nog aan gras schieten toekomen, dus ik kan hier alvast mooi de kunst even afkijken.  ;)

De F1-wedstrijd vanmorgen ben ik glad vergeten, maar ik kan daar ook niet van wakker liggen. F1-auto's in model zijn er, bij mijn weten, alleen ooit geweest van Herpa, die twee verschillende modellen bracht. Een Ferrari-achtige en een Sauber-achtige. Beide zonder enige opdruk, vanwege iets met tabaksreclame op speelgoed of zo, maar losse decals kon je wel weer van de een of andere decalfabrikant  kopen.
Ooit heb ik eens een (nog niet helemaal voltooid) diorama van de Loews-bocht (inclusief drie van die autootjes) bij het grofvuil gekieperd.

(http://i.ebayimg.com/images/g/9QoAAOSwEgVWReeo/s-l300.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 april 2017, 21:00:02
O jee F1 auto's gelukkig heeft hij zo nog niet gezien.


Vanmiddag even en vanavond nog wat proefstukjes ondergrond gemaakt.
2 stuks met vogelzand en een met zaagsel.

Zaagsel stuk

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl_2.jpg)

Vogelzand stuk

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_3.jpg)

Nadat deze gedroogd waren in de verf gezet roodbruin en zwart.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/027.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/027.jpgbnl_2.jpg)

Hierna de bruine turf erover dit maal met een gemartelde kwast.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/031.jpgbnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/031.jpgbnl_4.jpg)

Gelijk de groene turf erachteraan

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/034.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/034.jpgbnl_1.jpg)

Met het proefstukje van afgelopen dagen weer verder gegaan. De raad van de gemartelde kwast heb ik opgevolgd en dan proberen onregelmatig de lijm op te zetten. Ik draai hiervoor al de kwast tussen de vingers om zoveel mogelijk patroon te vermijden. Hierna 4 mm vezels geschoten met herbst gras. Hieronder de beelden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/037.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/037.jpgbnl.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/038.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/038.jpgbnl.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/039.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/039.jpgbnl.jpg)

En een luchtfoto

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/040.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/040.jpgbnl_1.jpg)

Proberen en oefenen is best leuk.

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stedahult op 09 april 2017, 21:16:03
X

Fout! Met een V..

Eerst beginnen met 2 mm, dan opbouwen naar 4 mm. En dan vooral meer
2 dan 4 mm gebruiken. Het is aardig, maar teveel hetzelfde.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 09 april 2017, 21:25:48
F1? Als je goed kijkt is op de achtergrond van Berenbach bij mij de Nürburg (het kasteel) zichtbaar, dus wat dat betreft... :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 april 2017, 21:45:00
Ik ben het even kwijt. 2 mm vezels zitten er op wel een soort eilandjes Had dit dan wat rommeliger moeten zijn?

We kunnen het gerust weer over doen er zijn weer proefplankjes op voorraad.

Na de 2 mm vezels heb ik met de slechte kwast geprobeerd licht aan te dippen en toen 4 mm erover. Was dan van plan om er nog een 2e soort er over te doen.

 Steef bedoel je nu dat het 4 mm teveel hetzelfde is want ik vond het wel aardig al ben ik nog steeds niet tevreden.

Ik heb het niet gelezen Reinout voordat ik het weet is er een Nurburgring in aanleg. Hij gaat maar lekker een slotcarbaan bouwen

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 april 2017, 12:06:31
Hoi

Steef ik heb je draadje doorgenomen vanaf 9. Je hebt over het aanbrengen van 2 mm vezels na een uur herhaal je dit met een andere kleur. Tot nu toe duidelijk. De lijm heb je opgebracht met een oude kwast die net de ondergrond raakt Dan schrijf je dat je het een stuk of 5 a 6 maal herhaal wat ligt aan het aantal kleuren vezels die je gebruik.

Mag ik hier dan uit opmaken dat je nog 5 a 6 verschillende kleuren gebruik of bedoel je dat de 2 mm laag voller wordt gemaakt.

Als ik de afbeeldingen bekijk zie ik namelijk mooie veldjes van verschillende kleuren. En als ik het goed zijn dat heel veel mengsels groen/ bruin.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 10 april 2017, 13:19:50
In je beschrijving ga je gelijk van het "turf strooien" naar de "4mm vezels", dus je leek de 2mm over te slaan. Ik vermoed dat Steefs opmerking daar vooral op slaat.

Van opzij vallen de hoge groene vezels flink op. (Scheelt per kleur, ik heb vaak het idee dat m'n beige vezels niet heel erg opvallen t.o.v. het groene spul). Het bovenaanzicht is wat genuanceerder. Heb je de 2mm en 4mm in één keer over elkaar heen opgebracht?

In de categorie "ik hou me er vaak niet aan maar je ziet de tip wel vaak": groen 2mm onderop (vers gras) en dor 4mm gras erbovenop.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 april 2017, 13:22:01
Even geprobeerd

Kwast met aangestipt vlak.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl_3.jpg)

Na het beschieten nog niet gestofzuigd wel uitgeklopt. De vele hele kleine lijmpuntjes worden toch nog aardige pollen vlakjes valt mij nu op. Het is inderdaad wat wilder.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl_3.jpg)

En een bovenaanzicht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_4.jpg)

De volgende handeling is dan wederom aantippen en dan met een ander mengsel 2 mm erover heen tussendoor denk ik

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 april 2017, 13:25:45
Op het ene plankje nr 1 (ga ze nummeren anders weten we niet meer waar we over hebben) zitten wel degelijk 2 mm vezels onder maar ik denk te weinig. Hierna heb ik er 4 mm erover geschoten.
Heb nu opnieuw een stukje gemaakt nr 2 waar vanaf de basis beelden gemaakt worden.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 april 2017, 13:42:05
Hieronder de proefstukjes 1 en 2 even buiten op beeld gezet

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbnl_3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl_4.jpg)

Groet Har
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 10 april 2017, 14:57:43
Ook nog wel een punt: we zitten nu met z'n allen heel gedetailleerd op de halve grasspriet te kijken. Je moet van mijn viadukt bijvoorbeeld ook geen detailopname maken omdat je dan de naden ziet. Net zo ziet al het gras er op de baan ook 2x zo goed uit dan als je het van heel dichtbij fotografeert.

De willekeurigheid die je met de kwast bereikt lijkt me prima.

Misschien uitgeprinte foto erachter houden met het effect dat je wilt bereiken en dan weer een foto maken? Dat is de beste vergelijking. Vooral of je qua kleur een beetje in de buurt komt.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stedahult op 10 april 2017, 16:07:03
Zal best zo bij jou zijn Reinout, maar ik kijk toch wel wat krapper.
Detail foto's van mijn grasmat laten zien dat het gras perfect is.

Harry, neem een kwast met harde haren. Bruin of zwart. De kwast
die je nu gebruikt is te zacht. Was ik vergeten te vermelden. En je
moet eens proberen met meer lichtere kleuren zoals creme, geel en
lichtbruin te werken. Je groen is ook veel te donker. Ik heb makkelijk
praten. Heb van elke lengte zeker 9 kleuren, en dan mix ik ook nog.
Een cursusje van Martin zou ook geen overbodige luxe zijn.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 april 2017, 16:58:42
Hoi heren

Oke meer vezels en zachtere kleuren. Maar Steef bij plankje 2 waar het groen te donker is zou ik dus nu weer moeten aantippen met een andere kwast en dan weer 2 mm vezels strooien. Dit zou dan betekenen dat je de open vlaktes vul mar dat je ook over de vorige laag heen gaat.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 april 2017, 21:02:03
Van de week toch door gerommeld met advies.

Hieronder het resultaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/018.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/018.jpgbnl.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/019.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/019.jpgbnl.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/020.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/020.jpgbnl_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stedahult op 13 april 2017, 21:21:24
Harry, neem dat stukkie zaterdag even mee. Is fijner kijken, en uitleggen  ;)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 april 2017, 21:27:36
Ik gooi de hele rambam in de rugzak zaterdag en dan kunnen we er eens ever over bomen.

groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 13 april 2017, 23:28:29
Ik boom graag mee! Grasduinen in goede voorbeelden kan nooit kwaad. M'n recent begraste module past niet in m'n rugtas, dus die laat ik helaas thuis wortel schieten. Tot zaterdag in Houten!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 april 2017, 17:01:30
We gaan het probleem begrassen eens goed doorspitten.

Tot Morgen

Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stedahult op 14 april 2017, 17:19:53
...... dan kunnen we er eens ever over bomen.

Nee, gras...

Tot morgen!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 april 2017, 17:09:10
Het was zeer leerzaam vanmiddag aan de BeneluxSpoor tafel. Bedank voor de uitleg Steef.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 april 2017, 10:58:30
Fijne Pasen allemaal

Na de interessante uitleg gisteren aan de Benelux spoor tafel zojuist even een stukkie roofmate gepakt en geprobeerd om als eerste de ondergrond wat ruwer op te zetten. Dit heb ik dit keer met zaagsel gedaan wat vanmiddag hoop ik op kleur gebracht kan worden.
Allereerst een paar deuken in het roofmate gedrukt en daarna egaal ingesmeerd met lijm en met zaagsel bestrooit. Hierna gelijk nog een paar tuffen lijm op het zaagsel deze iets laten uitvloeien en weer bestrooit met zaagsel.
geprobeerd om hier een foto van te maken maar dat komt niet helemaal goed tot uitdrukking. Hopelijk kunnen jullie het een beetje zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_5.jpg)

Verder op de beurs nog een assortiment grasvezels aangeschaft en een handig klemmetje die ik iedere keer vergat te kopen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_2.jpg)

Tot ziens Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 30 april 2017, 09:28:44
Hoi

Met het begrassen ben ik nog niet veel verder gegaan. Vind het resultaat nog steeds niet goed en zit mij nu te verdiepen in allerlei You tube filmpjes. Vooral die van Vampisol zijn leerzaam als ook menig uitleg op stummi forum.

Ondertussen is de 100% foam leisteen gedeeltelijk op kleur gebracht. Dit keer iets voorzichtiger voor dat het foam weer weg smelt. Eerst ingesmeerd met een deklaag en hierna met grijs van Woodland er over heen. Verder dan met sterk verdunde kleuren eroverheen Zwart bruin groen. Verder nog wat drywash met lichtgrijs.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnls.jpg)

Het gedeelte bij de beek was niet geheel naar mijn zin. Na weken zitten dubben de zaag erin en opnieuw begonnen. Het stuk wordt wat minder steil en klopt meer met de tegenovergelegen oever.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnls.jpg)

Als slot nog een foto van foamberg met het nog steeds in aanbouw zijnde Aral tankstation

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnls.jpg)

Fijn weekend verder.

Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: roadster36 op 30 april 2017, 09:32:51
Wat ga je doen met dat klemmetje?
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 30 april 2017, 11:16:41
Dit klemmetje gebruik ik om kleine onderdelen vast te houden en deze te bewerken.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 30 april 2017, 14:00:21
Ergens jammer dat ik in het grassige deel van de Eifel zit. Dat leisteen doet het leuk.

Het Neuerburger tunnelportaal ziet er uit alsof ze echt wel even hebben moeten beitelen in de rots. "Tunnelportaal zo dicht mogelijk in de rots, dan hoeven we het minste werk te doen". Precies zoals in het echt. Daardoor voelt de rots eromheen ook massiever.

Voor m'n gevoel mag de rots nog wat donkerder, maar dat kan ook de lichtval zijn. En toen ik erlangs kwam regende het pijpestelen en dan wordt alles ook véél donkerder. Fotootje maken in de lengterichting van het station met de rots+tunnelingang op de achtergrond? Dat geeft een beter idee van de relatieve kleuren. ;)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 30 april 2017, 15:40:46
Inderdaad zou het misschien nog iets donkerder kunnen maar ik denk dan dat het heel "massief" er uit gaat zien. Van licht naar donker is makkelijk maar terug is een stuk lastiger.

Leuk dat je opmerkt dat de tunnel zo krap mogelijk gemaakt moest zijn. In het echt zit deze er ook zo krap in inclusief een extra rots ondersteuning aan de linkerzijde.

Groet Harry.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 01 mei 2017, 21:16:58
Hoi

Na een nachtje slapen en een dagje werken toch besloten om de "rotsen lei" donkerder te maken. Veel donkerder moet het niet worden anders wordt het een donkere klomp.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnls.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnls.jpg)

Gelijk maar het ontstane gat ook dicht gemaakt met ouderwetse gipszwachtels Toch leuk om hier weer eens mee te werken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnls.jpg)

Fijne avond verder
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 01 mei 2017, 21:39:57
Bingo, volgens mij. Het vertekent vast op foto's, maar dat je het nèt een tikkie donkerder hebt gemaakt komt voor m'n gevoel dichter bij leisteen. Niets meer aan doen ;)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 01 mei 2017, 21:50:20
Hoi Reinout.

Op de foto lijkt het al lichter in het echt is het nog iets donkerder. Weet jij toevallig welk lettertype de DB gebruikte op de borden die de naam en lengte van een tunnel aangaven? Dit zou beide ingangen helemaal afmaken.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stedahult op 01 mei 2017, 21:52:55
Zo, na een week vakantie is het toch mooi om een goeie 'update' van je te zien.
Je rotsen zijn mooi op kleur, nu nog wat loof hier en daar er tussen frotten.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 01 mei 2017, 23:07:49
Lettertype tunnels? Dat spul werd vaak aangelegd voordat ze de lettertypes echt gestandaardiseerd hadden. Bij het ene tunneltje in de Eifelquerbahn kan ik in ieder geval geen standaard lettertype ontdekken.

Als je een standaard lettertype wilt gebruiken zou ik voor de "DIN 1451" gaan in de oude versie. Zie dit berichtje van mij in Jans draadje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,42704.msg3221597654.html#msg3221597654). Met deze (http://www.dafont.com/tgl-0-1451-engschrift.font) is het wel aardig spoor-achtig.

----

10 minuten later.... laat ik toch eens op m'n foto's gaan kijken in plaats van in m'n gedachten.

(https://abload.de/img/screenshot2017-05-01a0kb4h.png)

Met inzoomen erbij niet de duidelijkste foto, maar..... pak die oude DIN 1451 maar! Dat is in ieder geval de versie ik ik zelf ga gebruiken :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 01 mei 2017, 23:25:41
Voor het idee de "alte DIN":

(https://abload.de/img/screenshot2017-05-01adnl9i.png)

Futura:

(https://abload.de/img/screenshot2017-05-01aw2ylz.png)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: T.Spat op 01 mei 2017, 23:45:27
Even over steen, Reinout, in jouw gedeelte zit er spekkoek in de grond, met al die vulkanen en maren ernaast ;D
paar goeie lavabommen en basaltwandjes, met hier en daar tufsteen... en daartussen veel gras 8)

Mvg,

Tis
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 mei 2017, 07:09:35
Hoi
Dat lettertype bedoel ik. Dat was volgens mij een standaard lettertype voor dit soort borden. Bedankt.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 mei 2017, 07:16:10
Een leuk detail bi de Monreal tunnel is dat bij de iets uitstekende stenen van de steunmuur deze gelijk van boven begroeit zijn.

Iets om te onthouden.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 mei 2017, 21:29:15
Opgedoken in de schuur voor de juiste afmetingen en vergelijk voor het lettertype.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnls_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnls_1.jpg)

Hmm het zit in de buurt maar nog niet de juiste.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 mei 2017, 21:59:48
Ik denk gevonden voor 99%

Helvetica smalhalfvet

De onderste dus

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/10151816_m.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/10151816_m.png)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 mei 2017, 23:39:05
Het heeft even geduurd maar het is gelukt (wel met dank aan mijn vrouw)

Als je het op H0 schaal zou verkleinen dan wordt het onleesbaar. Compromis dan maar wat groter 4,5 en 5 punts. Origineel zou het 2,9 punts moeten zijn. Het wordt die van 4,5 punts.

En nu lekker slapen en morgen verder.
 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnls_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnls_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 03 mei 2017, 11:55:38
Hoi

En zo komt het er dan uit te zien. Bordje uitgesneden en randen met een stukje pannenspons en roeskleur bewerkt. Gemonteerd op de andere tunnelingang deze staat nog los dus even makkelijk proberen.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnls_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnls_2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: sdz1976 op 03 mei 2017, 21:21:39
Very nice!! (y)

Grtz,

Samuel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 mei 2017, 11:39:10
Hoi

Op jacht naar aankleding voor aan mijn station ben ik op de volgende site terechtgekomen.

http://ufoportglufenteich.de/

Een pracht site als je ideeen op wil doen voor de aankleding van je modelbaan. Wel Duits maar voor een Nederlandse baan krijg je genoeg ideeen.

groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 13 mei 2017, 12:00:36
Daar kan je lekker rondbladeren.

Je kunt het niet verzinnen: draaischijf voor een bus! (http://ufoportglufenteich.de/?p=16057)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 13 mei 2017, 12:19:45
Geweldig! Die kauwgumautomaten staan me nog vers in het geheugen, prachtig! En die magnifieke oude reclames! Bedankt voor de link!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 mei 2017, 21:22:02
Hoi.

Wat gerommeld met grasjes van 2 mm. Aan de onderkant te dik opgezet denk ik. Gelukkig moet hier stevige bosschages komen.
Kwast voorzichtig indopen en dan licht aantikken. Hier zit de fout aan de onderkant door niet te licht te deppen waardoor je een lijmvlak veroorzaakt.

Oordeel zelf.

Groet Harry.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/049.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/049.jpgbnls.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 mei 2017, 20:18:33
Zo weer lekker prullen met een ander mengsel 2mm. Langzaam aan dat wel maar rustig opbouwen. Er komt een beetje leven in..
Het grindbed is inderdaad nog niet klaar maar ik zit met smart op houten as te wachten om nog een bakje grind bij AD aan te schaffen. De laatste keer gezocht naar ze maar ze stonden er niet.

 (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnls_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnls_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnls_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnls_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbnls.jpg) vo

De volgende foto laat een bakje uitelkaar getrokken stukjes sisaltouw zien die met spuitlijm een wild geraamte voor bosschages moeten vormen. Een probeersel wie weet wordt het wat

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbnls.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 mei 2017, 08:43:07
Vanmorgen het sisal waarvan gisteravond al een geraamte met spuitlijm was gevormd zwart gespoten. Ben benieuwt wat het gaat worden.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnls_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnls_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnls_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnls_3.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 16 mei 2017, 10:10:17
En weer verder met groene turf erover.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnls_30.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnls_30.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnls.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 17 mei 2017, 11:28:24
Hoi

In het Houtendraadje een oproep gedaan of er nog mensen belangstelling hebben in stroken sticker materiaal en zwart  papier/karton gratis. Zo ja laat het even weten dan neem ik dit zaterdag mee voor bij het 12 uurtje.

Verder nog even wezen bij onze plaatselijke dorpsbloemist. Die had ook nog wat liggen wat misschien voor de begroeiing nog te gebruiken is.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnls_31.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnls_31.jpg)

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 17 mei 2017, 17:19:12
Das mooi spul, zo probeer ik ook van alles (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 19 mei 2017, 17:59:40
Hoi

Weet iemand waar de spullen van Polak in Nederland te verkrijgen zijn?

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Railroader op 19 mei 2017, 19:17:13
Hoi Harry

Han Zijlstra is op maandag 24 november 2014 overleden.
was in Nederland de enigste verkoper van Polak !
Forumlid, hobbyist & leverancier:Trainspecials! Decodershop! Sceneryshop!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 19 mei 2017, 20:01:01
Bedankt voor de reactie
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 mei 2017, 12:56:29
Hieronder een foto van het sisaltouw project even los tegen de rots gelegd. Staat niet slecht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/017.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/017.jpgbnl_1.jpg)

Voor de volgende test ben ik nu eerst begonnen met een drager. Hiervoor gebruik ik een afgepelde laag van een vochtfiltermat.
Deze filtermat komt uit de grafische industrie.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpgbnls.jpg)

Deze drager ingespoten met spuitlijm en toen een laagje sisalvezels eroverheen laten vallen. Hierna nog een keer lijm gespoten en nogmaals sisalvezels eroverheen.
Er is nu een lekkere wilde ondergrond aan het ontstaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpgbnls.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/016.jpgbnls.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/016.jpgbnls.jpg)

Hierna spuit ik dit zwart en gaan er nog hier en daar vezels overheen en turf.

Wordt vervolgd
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: trainiac op 21 mei 2017, 15:22:33
Ziet er weer veelbelovend uit Harry (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 mei 2017, 19:21:48
En vanmiddag nog even verder gegaan met het sisal projekt.

Hier de foto's na behandeling met grasvezels.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/018.jpgbnls1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/018.jpgbnls1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/020.jpgbnls2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/020.jpgbnls2.jpg)

En hier de foto's na dat ik er turf en ander soort gebladerde er over heb gestrooid.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/024.jpgbnls5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/024.jpgbnls5.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/026.jpgbnls7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/026.jpgbnls7.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/023.jpgbnls3_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/023.jpgbnls3_1.jpg)

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 21 mei 2017, 19:27:07
Hoewel het best wel ruig oogt, ziet het er helemaal niet verkeerd uit!
Zou je er eens een figuurtje (als maat-referentie) naast/in kunnen zetten?
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: trainiac op 21 mei 2017, 21:15:53
Erg fraai geworden Harry.

Heb je alleen vezels gebruikt? Of ook verf? en die beige frutseltjes, wat is dat?
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 mei 2017, 22:39:37
Heb eerst vezels gebruikt van verschillende kleuren en toen verschillende soorten blaadjes van Noch (2 kleuren) er over gestrooid. Dat Beige gebladerte komt uit het rek van Silvo in de plaatselijke supermarkt. Weet alleen niet meer wat het was want het zat in een bakje en heb het originele flesje weggegooid
Verder nog wat verschillende kleuren fijne turf van Woodland.

Het is toch gewoon proberen ben benieuwt hoe het straks staat op de baan.

Ondertussen heb ik de drager er onderuit getrokken. Hierdoor is de totale dikte met 10mm afgenomen en alles blijft toch mooi aan elkaar zitten.

Fijne avond verder.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 22 mei 2017, 15:11:25
Er is iemand boven op de wilde struiken geklommen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnls_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnls_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: tothebeach op 22 mei 2017, 15:14:27
 (y)
Kan je eens inzoomen op de figuur?

Groet,
Michel
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 22 mei 2017, 15:27:58
Juist ja, dat is duidelijk buiten de gebaande paden.
Mooi gedaan! Waar ga je dat gebruiken? Daar ben ik wel benieuwd naar  :D
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: sdz1976 op 22 mei 2017, 21:00:14
Knappe wildernis (y) (y) :)


Grtz,

Samuel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 31 mei 2017, 13:30:50
DSO: twee foto's (https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?017,8197319) van Pronsfeld-Waxweiler en Pronsfeld-Bleialf.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 31 mei 2017, 18:11:09
Dank voor de link

Wederom 2 mooie (nou ja een en al regen) foto's

Bedankt.

Afgelopen tijd na Houten niet zoveel tijd gehad en de warmte werkt ook niet mee. Wel de Fleischmann railbus vt 95 die ik vorig jaar via de marktplaats heb gekocht gedigitaliseerd mbv een standaard Uhlenbrock decoder. Ook gelijk voorzien van kadee's.
Wel snap ik nu waarom de vorige eigenaar deze heeft verkocht. De stroomafname was bijzonder slecht. Na enig onderzoek zat de extra stroomafnemer niet verend maar vast. Na een klein vijltje door de houder hebben gehaald werkt deze perfect en de stroomafname is in orde.

Hierbij nog een foto van de railbus vanmorgen genomen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/014.jpgbnls_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/014.jpgbnls_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 06 juni 2017, 10:19:24
Hoi

Hier zijn dan de beelden wat er met het wilde matje is gebeurd. De eerste aanzet tot een wilde bosschage onderaan de rots. Nu nog hogere struiken erin.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnls_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnls_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbnls_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbnls_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 06 juni 2017, 14:12:34
Tjonge...  (https://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/k020.gif)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: trainiac op 06 juni 2017, 20:53:36
Ziet er fraai uit Harry. Een verwilderd stukje groen onderaan de rotsen.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 06 oktober 2017, 17:22:43
Hoi

Na mijn zomerstop en fijne andere bezigheden vanmiddag weer eens de baan opgezocht. er was een begin gemaakt met struiken, bomen en begrassen. Dat wordt weer opnieuw inlezen en verder proberen.
Verder ligt er nog een Fleischman railbus bijwagen waar nog een decodertje, aangepaste verlichten en kadee's in en aan gemonteerd gaan worden

De hobby heeft niet helemaal stilgelegen.er is een loupelamp aangeschaft een Roco multimaus deze is momenteel redelijk voordelig te verkrijgen omdat volgens mij de z/Z 21 voordelig wordt aangeboden. aan een multimaus heb ik voldoende dus de oude lokmaus gaat in de doos.

Tja en dan ben ik deze zomer 50 geworden. Wat is er mooier om dan een 50er aan te schaffen. Deze is voordelig via de Duitse E-bay verkregen .Eindelijk is mijn lang gekoesterde wens gearriveerd.

Het beloofd weer een mooi seizoen 2017/2018 te worden.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 06 oktober 2017, 17:28:33
Benieuwd!

Wat voor een 50er is het trouwens? Heb je er een foto van? (Soort tender, aantal dommen, enz). Ik ben een beetje teveel gelezen over de mogelijke verschillen, vandaar de vraag :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 oktober 2017, 11:41:19
Hoi

Vandaag binnengekomen een ADE silberling 2e klas met verlichting na lang zoeken voor een vriendelijke prijs gescoord op de MP. Voor het lijntje Pronsfeld zijn al alle soorten Railbussen en ombouwers aanwezig maar silberlingen waren er nog niet en deze mogen op een Duitse baan niet ontbreken. Dit is de eerste nu op jacht naar de 2e wederom 2eklas of met bagage afdeling

Het is wel een schitterend rijtuig inclusief het interieur. Poppetjes er in en klaar voor op de baan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/026.jpg_bnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/026.jpg_bnl_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 14 oktober 2017, 23:03:14
Ik loop wat archiefpagina's langs te lopen en ontdekte foto's van de Westeifelbahnen (http://www.forum.hunsrueckquerbahn.de/viewtopic.php?f=31&t=39247) die ik voor de helft nog niet kende. Dus bij deze :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 oktober 2017, 19:15:37
Bedankt Reinout. Er zitten er een paar tussen die ik ken maar de meeste niet. Mooie treurige foto's wat het weer bertreft.
Arzfeld ziet er op de foto al net zo treurig uit als nu anno 2017. Op dit station staan nog 4 umbau rijtuigen te huur als vakantiewoning. Tijdens ons laatste bezoek waren de wagens er slecht aan toe. Waarschijnlijk worden deze niet meer verhuurd. Op de foto van Pronsfeld staat nog wel een baandienst wagen Klv 51.
Die staat nog op de lijst om aangeschaft te worden. Ooit uitgebracht door Brawa en een prachtexemplaar door Weinert

Wordt weer de MP en Ebay in de gaten houden

Dit is ook nog een leuke een Klv 12 Bw Gerolstein Mei 2015

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/325.jpg_bnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/325.jpg_bnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 oktober 2017, 09:05:25
Nog een mooi nebenbahnfilmpje gezien op You Tube

https://youtu.be/w33_6IXpQ84

Speciaal voor de liefhebbers van railbussen
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 oktober 2017, 09:31:12
Ondertussen het begroenen weer opgepakt en een boomgeraamte in elkaar gedraaid. Afgelopen week in de Eifel genoeg foto's gemaakt om deze winter voorruit te kunnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/178.jpgbnl.jpg)[/url
 (https://images.beneluxspoor.net/bnls/178.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: g-j op 25 oktober 2017, 11:17:52
Dat ziet er uit als het begin van een indrukwekkende boom!

Mooi filmpje, met name het begin waarin er een enkele railbus rijdt (ik ken ze vooral gekoppeld) en het einde met de postwagen erachter. Dat ziet er niet uit, maar opent wel weer leuke rij mogelijkheden.

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: sdz1976 op 25 oktober 2017, 12:28:01
Dat word idd een knappe boom,
en die draisine is nu al rg knap, ik heb deze in schaal 1.

Grtz,

Samuel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: jandcargo op 25 oktober 2017, 12:53:38
Hoi,

Ook ik heb de draadbomen ter hand genomen.
Was eerst zoeken naar goede schors.
Anita decor levert alleen boven 25 euro dacht ik.
NU van vallejo ook prima schorspasta ontdekt en bevalt goed

we gaan door
jandcargo
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Bert V op 25 oktober 2017, 13:21:52
Citaat
Nog een mooi nebenbahnfilmpje gezien op You Tube

https://youtu.be/w33_6IXpQ84

Speciaal voor de liefhebbers van railbussen

Deze baan kun je tegenwoordig met een zogenaamde solardraisine zelf berijden. Ziet er erg leuk uit en schijnt ontzettende populair te zijn. Toen ik er afgelopen zomer was, was alles helaas al volgeboekt.

http://www.solardraisine-ueberwaldbahn.de/ (http://www.solardraisine-ueberwaldbahn.de/)

Groeten,
Bert
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 oktober 2017, 23:11:37
Nog een leuke uitleg gevonden over het maken van dennenbomen bij Vampisol

https://youtu.be/-kO87XL7KlY

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 10 november 2017, 14:48:37
Weer iets van Eifelbahnforum rond Pronsfeld: ein paar letzte Bilder (https://www.eifelbahnforum.de/viewtopic.php?f=8&t=5686) en Kuriositäten zur Westeifelstrecken (https://www.eifelbahnforum.de/viewtopic.php?f=8&t=5685) en Köf II im Reisezugdienst (https://www.eifelbahnforum.de/viewtopic.php?f=8&t=5681).

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 november 2017, 15:14:12
Dank je Reinout

De beste goederentrein voor de modelbaan. onderlosser platte wagen gesloten en dan ben je er eigenlijk al. De kof railbus blijft bijzonder. dat ga zeker op de baan Pronsfeld ook rijden.

Groetjes Harry en misschien tot morgen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/239_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/239_2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 10 november 2017, 19:05:01
Vanmiddag nog wat gerommeld met mijn bomen bouw. voor het gehele verslag lees het draadje van "grove den"

Hieronder een foto van mijn proefgeraamte met 10+6+2 mm vezels.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/020_51.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/020_51.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/022_53.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/022_53.jpg)

Fijn weekend en voor degene die naar houten gaan een fijn dagTitel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 11 november 2017, 18:53:17
Hoi

Vandaag met een goede vriend naar Houten geweest. De bedoeling was alleen grasvezels snel waren gescoord bij de vriendelijk mensen van LD. De rest is zo iets van he dat kan ik nog gebruiken. Het rollend materiaal wordt uitgebreid met een rongen wagen van Marklin. Met gelijkstroomwielen erbij nog steeds een koopje.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_311.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004_311.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: jandcargo op 12 november 2017, 00:25:50
Hoi,

Zie dat je een doosje hekjes van Faller hebt gescoort!
Mijn vader heeft in 1967 hetzelfde doosje gekocht bij destijds treinenwinkel/speelgoedzaak Beumer in Epe
Echte nostalgie,50 jaar na dato, prachtig

succes jandcargo
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 november 2017, 16:33:41
Hoi

Jan ik wis niet dat het doosje zo oud is vintage zeggen we nu.

ondertussen opnieuw begonnen met een boom. De vorige boom (zie het draadje van grove den) is naar de prullenbak verwezen. Voordeel van de herfst is dat de boomskeletten goed zichtbaar zijn.
Na de F1 de stam van schors voorzien.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl_4.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 november 2017, 11:01:16
Het  nieuwe skelet voorzien van schors/plamuur. Fijn zaagsel was op dus iets grover er op maar dat is zeker geen succes. Zojuist zwart gespoten. Nu even laten drogen en dan wederom met vezels proberen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl_4.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbnl_6.jpg)

Tja en dan bekijk je de foto's en zie dat het schors inderdaad prut is en goed bedekt. Zucht nou ja het is een probeersel voor het voorzien van vezels.

Wordt vervolgd
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: jandcargo op 13 november 2017, 14:33:04
Hallo,

Voor de schors gebruik ik  pasta van Vallejo.
Prima spul wat je evt in meeerdere lagen aanbrengt met een spateltje (koffieroerlepeltje/stokje)
is in diverse kleuren maar er gaat toch wel een verfje over

succes jandcargo
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: jandcargo op 13 november 2017, 14:55:48
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/boom_klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/boom_klein.jpg)

Hier een boom van mij.
Eerst 30 draden in elkaar/uit elkaar gedraaid.
dan Vallejo pasta erover. (pumice rough 2593-val26213
 en dan een kleurtje.
Groen gemaakt met heki flor 1554.
Tis spoor 0

groeten jandcargo
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 november 2017, 15:55:08
Hoi jan

Dat ziet er mooi uit. Is dat speciaal spul van Vallejo? ik ken wel zo iets van Anita Decor.

Had vanmiddag grasvezels willen opbrengen maar de elektrostaat heeft de geest gegeven. Even de leverancier (collega die hem heeft gebouwd ) lastig vallen. wel een vervelend moment.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: jandcargo op 13 november 2017, 17:48:27
http://www.ebay.co.uk/itm/Stone-Textures-Rough-Grey-Pumice-200ml-VAL26213-/131266059405

Hoi Harry,
Is idd van Vallejo. BIjgaand een link met plaatje.
Ik ken dat van anita niet maar zal net zoiets zijn
Ik heb het van meyer en blessing voor 7 euro.
Het werkt makkelijk weg en makkelijk te schilderen en kan in meerdere lagen worden opgebracht
internet zoeken op val36213

jammer van je elektrocutiemachine

Die heki matjes knip ik kleine driehoekjes van die ik wat uitpluis en dan met drup houtlijm vastzet

groet jandcargo
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 november 2017, 21:17:00
Hoi Jan

Bedankt voor de link. Collega ga even iets fiksen zodat ik van de week weer verder kan. Kan de boom afmaken met netjes maar wil eigenlijk met de vezels verder. Ga me nu maar storten op wat verlichting op de losweg. Dat ligt ook een hele tijd te wachten.

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 november 2017, 10:56:55
Hoi

Voor mensen die niet zelf boomskeletten willen maken is hier nog een alternatief. http://www.austrodaimlermodell.at
Bij belaubung und straucher kant en klare bomen frames voor een redelijke prijs.

Toch blijf ik het zelf proberen.

Groetjes harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 20 november 2017, 16:04:11
Afgelopen dagen en vanmiddag eer verder geprutst.

Op het draadje van Jos is te lezen hoe het gaat met de bomen bouw.

Hieronder toch een plaatje na 2x met 6 mm vezels op het boomskelet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbnl_2.jpg)

Op de heuvel/ berg zou ik graag een dennenbos willen hebben. In het voorjaar blijven steken maar de draad weer opgepakt.
in de bankschroef de bandschuurmachine geklemd en begonnen met lange sateprikkers taps te schuren. Hierna met de mini boormachine gaatjes door de stam boren en stukken hechtdraad doorheen steken. De draad fixeren met secondelijm
Nu de bandschuur toch in de bankschroef geklemd zit gelijk een stuk mdf fijn geschuurd voor het schors.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbnl_6.jpg)

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 22 november 2017, 13:37:19
En weer verder.

De den is voorzien van een bast en 2x 6mm vezels.
Ik denk als de boom nog tussendoor wordt behandeld met zinkspray dat de vezels dan nog beter gaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbnl_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbnl_5.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpgbnl_3.jpg)

De boom is ondertussen voorzien van 2mm vezels

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl_5.jpg)

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 22 november 2017, 19:48:08
Hoi

Vast begonnen om een aantal dennen te maken.

Eerste maal voorzien van mdf zaagsel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpgbnl_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/013.jpgbnl_2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 23 november 2017, 07:00:34
Dat word al mooi Harry. Kijk uit, naar het vervolg.
Gr.Patrick
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 01 december 2017, 08:40:59
Hoi

Afgelopen week weer verder met mijn proef met de dennenboom. Grotendeels via de methode van Jos. Ben niet ontevreden.

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/033.jpgbnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/033.jpgbnl_4.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/035.jpgbnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/035.jpgbnl_4.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 01 december 2017, 08:55:56
Mooi boompie Harry (y) En wat een uitzicht :o
Moet er tzt ook aan geloven om boompjes te gaan bouwen.
Volg het op de voet ;)

Gr.Patrick
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 01 december 2017, 10:14:22
Ja, deze ziet er gewoon goed uit. Echt die naar beneden hangende "slierten". De dikte van het "gebladerte" klopt ook.

De takken lijken wel iets aan de dikke kant. Of het is het kleurtje: in ieder geval komen ze me wat prominent over. Maar als ik puur naar de dikte kijk vind ik die maat wèl realistisch. Dus ik weet eigenlijk niet wat het nou is dat me opvalt :) Maar ik zeg het bij deze maar even, misschien dat het je nog op een idee brengt.

De stam is prima. Ook die paar dorre takken die eruit steken:  (y) Komt goed over!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 01 december 2017, 15:13:53
Nog even zomaar een beeld en mijn herfstloofboom.

Mijn eerste boom nog heel veel te gaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/038.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/038.jpgbnl_1.jpg)

En mijn eerste herfst loofboom.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/037.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/037.jpgbnl_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 03 december 2017, 00:23:10
Hoi

Jos heeft met zijn laatste opmerking dat hij ook wel eens bomen uit staalwol maakte mij aan het denken gezet.
Vanmiddag bij d plaatselijke DHZ staalwol 00 gehaald wat zeer fijn is. De prijs was ook zeer fijn.
Even vanavond zomaar een boomskalet in elkaar gesoldeerd en hier kleine uitgeplozen stukjes staalwol op de takken geplakt.
Even laten drogen (was te snel) en je kan het in model knippen.

Hieronder het resultaat van en snelle actie. Dit zou het wel eens kunnen gaan worden zeker voor de loofbomen.

Wordt vervolgd

Groet Harry

 (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl_6.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 03 december 2017, 11:34:35
En zwart gespoten

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbnl_3.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 12 december 2017, 10:54:00
hoi

Afgelopen zaterdag op Houten bij AD en zakje met een soort zeer zachte wooly gekocht. Dit spul kan je mooi uit elkaar trekken. Hieronder een paar beelden zoals de boom hiermee bekleed is.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/042.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/042.jpgbnl.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/043.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/043.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 17 december 2017, 11:43:35
Hoi

voor de ondergrond van het toekomstige bos wordt er turf gebruikt. Een idee van een ander forum is om een laagje bosgrond uit een dennenbos mee te nemen deze te vermalen en dan als ondergrond te gebruiken. Om te kijken of dit wat is was er al een emmertje bosgrond uit de Eifel meegenomen. om dit te gebruiken zal het eerst ongedierte vrij gemaakt moeten worden.
Zo juist het emmertje op de bakplaat leeggestort en een 1/2 uurtje in de oven op 70 graden.
Het leuke is dat het hier naar een bos begint te ruiken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbnl_5.jpg)

Als dit uit de oven is en afgekoeld kan het in de oude koffiemolen gemalen worden.
Ben benieuwt wat dit gaat worden.

Groet Harry

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: eenop87 op 17 december 2017, 14:49:08
Dat zal prima spul zijn.
Ik doe hetzelfde met  materiaal uit de compostvaten in mijn tuin. De grond uit mijn tuin is voor dit doel ongeschikt, dat is vette Hoeksche Waardse klei.
Als je die droogt en gaat vermalen hou je onbruikbaar stof over.

Gerrit
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 20 december 2017, 15:02:27
Hoi

En weer lekker verder met de ondergrond van het toekomstige bos.

Basis

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbnl_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbnl_5.jpg)

En dan bestrooit met gemalen eifel naaldbos, turf. fijn grind, steen stof en restjes wortel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_3.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl_4.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_10.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnl_10.jpg)

Nu wachten tot het is opgedroogd voor het uiteindelijke resultaat.

Groet Harry


Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: nkob op 20 december 2017, 15:27:34
zo te zien lijkt het al heel natuurgetrouw
Op de plekken waar de zon er door komt wat gras en of struikjes
Smal bospaadje waar bv wat reeen of wilde zwijnen gebruik van maken
groet
kees
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 20 december 2017, 21:10:53
Niet nog meer zwijnen :)

Ziet er al lekker onregelmatig uit. Wat dat betreft werkt de gemalen grond goed!

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 24 december 2017, 10:50:26
Pa je heb toch nog een racebaan op zolder? Jazeker. Mag ik die eens zien? Mijn vrouw was zo vriendelijk om het van zolder te halen. Je begrijp het al dat werd dus gisteravond baanstukken schoonmaken maar wel vannacht om 1:30 nog volop racen.

Het is een oude Fleischmann racebaan maar gewoon na al die jaren werkt deze nog perfekt. De treinbaan is volgens mijn zoon suffig maar dit is het. Die zit eens even niet te gamen.

Hierbij wens ik een ieder fijne feestdagen.

Groetjes Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/018.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/018.jpgbnl_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/021.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/021.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: gdh op 24 december 2017, 13:05:02
Pa je heb toch nog een racebaan op zolder? Jazeker. Mag ik die eens zien? Mijn vrouw was zo vriendelijk om het van zolder te halen. Je begrijp het al dat werd dus gisteravond baanstukken schoonmaken maar wel vannacht om 1:30 nog volop racen.

Het is een oude Fleischmann racebaan maar gewoon na al die jaren werkt deze nog perfekt. De treinbaan is volgens mijn zoon suffig maar dit is het. Die zit eens even niet te gamen.

Hierbij wens ik een ieder fijne feestdagen.

Groetjes Harry
een paar jaar geleden nog twee weken met familie en diverse buren :D onder genot van een hapje en drankje mee door de woonkamer aan het racen geweest. (toen ook nog via marktplaats wat extra spullen aangeschaft en de baan op de computer aangesloten voor de ronde tijden)
mooi degelijk spul en zeker leuk om af en toe eens op te stellen.

Eén van de buren heeft daarna toen ook allemaal fleischmann racebaan spullen aangekocht. :)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 24 december 2017, 14:09:04
Een goed idee, van die bosgrond. Die sla ik op. (y)
Het ziet er al mooi uit Harry (y)

Gr.Patrick
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 december 2017, 22:01:53
Tijdens een zoektocht naar de oude fleischmann catalogussen voor de racebaan doe je toch leuke ontdekkingen. Een Eisenbahn Journal sonderausgabe. Was deze helemaal vergeten. Fijn leesvoer voor de komende dagen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_4.jpg)

Volgende aanschaf op de lijst een 78 er

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl_5.jpg)

Speciaal voor Reinout BW Mayen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpgbnl_7.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 25 december 2017, 22:38:08
:) Die uitgave heb ik in 1990 of 1991 op het station in Koblenz gekocht toen ik met m'n ouders een tochtje vanaf Cochem (De Toeristenval Langs De Moezel) over de Moezel naar Koblenz maakte. Met de trein terug. Stonden toen op de camping in Ulmen. Die uitgave is er voor een belangrijk deel voor verantwoordelijk dat ik nu een baan naar Eifelvoorbeeld maak. Geweldig tijdschrift.

Mooiste foto: een brug over de Prüm net voor Waxweiler... Bij jou in Pronsfeld in de buurt dus :)

Die foto van Mayen herinner ik me zo snel niet meer.... Hoog tijd om het tijdschrift nog weer eens te lezen!

Reinout

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 december 2017, 15:58:24
Hoi

Lekker verder met de bosgrond. De eerste lading 2mm vezels erover. Bij bestudering op het net valt het op hoe groen een bosbodem nog is in de herfst.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbnl_6.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_5.jpg)

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 26 december 2017, 20:17:10
Mooi gedaan Harry, word al mooi groen.
Vezels nog gemixt met andere kleuren?

Gr.Patrick
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 december 2017, 20:36:24
Hoi Patrick

Spat summer en fruh herbst 2mm. En af een toefje een beetje beige erbij. wel onregelmatig gemixt zo uit de losse hand in de schieter.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: grove den op 26 december 2017, 20:36:39
" Bij bestudering op het net valt het op hoe groen een bosbodem nog is in de herfst."
Dat hangt af op wat voor bodem zo'n bos groeit! En inderdaad hier in "onze " omgeving= kuststreek van west Europa, kun je inderdaad merendeel wel een groene onderbegroeiing waarnemen. maar heb in de Eiffel en Sauerland regelmatig rotsachtige hellingen gezien met voornamelijk eiken/berken en/of beuken en daar was het alleen maar:  wat droge struikjes en dor verdroogd gras....was wel al eind oktober.
Mocht je het meer "herfstachtig"laten uitzien dan tendeer ik meer naar het verdorde okergele en niet te vergeten bruine grasvezels!
Maar het ziet er al mooi uit die oppervlakte met de basisvezeltjes!!

Jos
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 december 2017, 22:39:31
Hoi Jos

Het blijft proberen en rommelen. Maar ondanks de foto's die je kan vinden op het net van bodems van naaldbossen in de herfst ben ik ook van mening dat er meer bruin en beige in moet zelfs een tikkie meer dan groen

Hier heb ik een jaar tegen aan zitten te hikken. Blijf het wel lastig vinden met de kleuren maar gewoon lekker door gaan. In het ergste geval de staalborstel er overheen en opnieuw.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: bernhard67 op 26 december 2017, 23:06:37
Hoi,

78 is een zeer mooie machine om te zien gelukkig brengt Kiss deze overnieuw uit voor spoor nul in 1/45

met spoorse groeten,

bernard
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 30 december 2017, 10:38:45
Hoi

Ondertussen weer wat verder met het groen. Bij mijn favoriete zaak de Act... hebben ze creapatch. Wist niet wat het precies was maar voor 0.89 euro kan je het wel proberen. Het is een soort houtachtige lijm die perfect te doseren is met de draaidop.
Je kan er hele mooie puntjes lijm mee wegzetten om graspollen te maken. Verder kost de gewone houtlijm van een Duits merk hier ook niks en daar gaat wel wat van doorheen als je bezig bent.
Hier onder een kleine update.
Wat mij wel opval is dat het op de foto's groener lijkt dan als je er live voor staat dan is het namelijk veel bruiner geler.

Groet Harry

Het spul van de Act...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/014.jpgbnl_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/014.jpgbnl_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbnl_6.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbnl_6.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: sdz1976 op 30 december 2017, 11:38:34
Prachtig realistische weergave van de begroeiing  (y) (y)


Grtz,

Samuel.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Vink op 30 december 2017, 20:08:44
Prachtige groen Harry. Je hebt echt groene vingers  :D

mvg
Wim
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 30 december 2017, 23:10:02
Dank jullie wel Samuel en Wim.
Ben nog steeds aan het proberen. En niet tevreden dan weer over. Had vanavond de insnijding waar de trein in verdwijnt naar het schaduwstation voorzien van gras maar was over een kant niet tevreden. Deze kant is weer kaal gemaakt en gaat opnieuw.

Toch vind ik wel moeilijk met de kleuren. Je gaat al snel naar te felle kleuren. Hierbij moet ik zeker Jos en Steef bedanken voor hun kritische blik en uitleg.
Ook veel op stummis forum gelezen. Dit zijn echt 2 aanraders. DRG-Anlage Buchenbach en Bahnhof Jahnsbach
De eerste met een mooie uitleg (wel heel veel pollen) en de 2e gewoon met hele mooie plaatjes.

Kijk eens zou ik zeggen.

Groetjes en een goed uiteinde.

Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 31 december 2017, 19:07:08
Die Buchenbach (https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=172&t=102398&start=750#p1764133) is een leuke, ja. Mooi rustig kleurgebruik. Die heb ik aan m'n stummi-lijstje toegevoegd ter lering ende vermaak.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 januari 2018, 11:57:29
Hoi allemaal

Allereerst de beste wensen voor 2018.

De laatste dagen niet stil gezeten en bezig geweest met de insnijding te voorzien van gras. het is nog lang niet af maar het begin is er. Gelijk een foto gemaakt met mijn kerst cadeau een V60.
De brug waar het traject eindigt en over gaat naar het schaduw station moet nog een leuning hebben. Dit moet stevig zijn zodat van zwakstroomdraad getrokken in de bankschroef een leuning gesoldeerd gaat worden.
Draad trekken in de bankschroef betekent je de draad inklemt en aan de andere kant met een tang aan trekt. Door hier aan te trekken voel je op een gegeven moment dat de draad langer wordt klein beetje doortrekken en dan stoppen. Stop je niet op tijd dan begrijp je het al.
Je heb nu een getrokken draad die vrij is van kronkels en een beetje stijf is. Ideaal om voor de modelbouw.

Groetjes Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_removed/007.jpgbnl_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_removed/007.jpgbnl_8.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_removed/005.jpgbnl_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_removed/005.jpgbnl_7.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 02 januari 2018, 13:11:32
Dat is een gave foto, die eerste. Leuk perspectief, zo onder de brug door. Spoorbrug op de achtergrond, tunnel, al wat groen, enz.
Door de spoorbrug "zie" je onbewust dat daar dus een beek of een weg is en dat het landschap daar lager ligt dan aan de voorkant, bij de insnijding. En dus krijg je automatisch een mooi middelgebergte-gevoel.

Even om m'n mentale landkaart te controleren: naar achteren, de tunnel in, dan kom je aan de andere kant van de tunnel in het station uit, toch? En dan "naar voren" in het schaduwstation?

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 02 januari 2018, 13:19:21
Hoi Harry,

ik kijk al een tijdje met bewondering naar de fratsen die je allemaal aan het uithalen bent. Zo te zien lukt het allemaal prima, het ziet er prachtig uit!
Over draad rechttrekken: jouw manier is een goeie, ik doe het ook wel eens zonder trekken, met een boormachine. Draad aan één kant in de bankschroef en aan de andere kant in de spanklem van de boormachine, één tel laten draaien, losmaken en klaar. Ook zo recht als een.. euh, nou ja, recht dus. Zolang je die ene tel in acht neemt is er eigenlijk geen kans op dan begrijp je het al.

Groetjes,
Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: sdz1976 op 02 januari 2018, 13:43:35
Vind het echt een knap brugske  (y) (y)


Grtz,

Samuel
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 januari 2018, 16:14:57
Hoi

Bedankt heren voor jullie reacties.

Reinout je heb het helemaal goed hoe mijn modelspoorlijn loopt. Hieronder even snel het baanplan getekend. Het zijn 3 bakken van 50 X 120 en een los schaduwstation van 50 X100. Meer ruimte was er niet om te bouwen.
Eerst was er een aparte kamer maar toen er kinderen kwamen was het over met de treinen kamer. Hoeveel zullen er hier niet z op dit forum zijn die dit herkennen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_removed/010.jpgbnl_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_removed/010.jpgbnl_7.jpg)

Dat is ook een manier Jan om draad te trekken ga het eens proberen of er verschillen zijn. Ben benieuwt.

Samuel hier een foto van de brug met de reling die vanmorgen in elkaar gesoldeerd is.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_removed/013.jpgbnl_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_removed/013.jpgbnl_3.jpg)

Groetjes harry

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Vink op 02 januari 2018, 16:29:04
Ja dit is wat je noemt een BRUG  (y)

mvg
Wim
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Johan Keuterink op 02 januari 2018, 17:04:22
Erg mooie brug Harry!
Leuk die foto zo met die doorkijk eronder (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 03 januari 2018, 12:13:37
Hoi

Eigenlijk staat bomen bouw op het programma maar het riviertje gaat toch eerst gebeuren. Het wordt de eerste keer dat ik water ga maken. Na mij uitvoerig ingelezen te hebben en verschillende filmpjes op You Tube te hebben gekeken ben ik van plan om dit van wc-papier en bootlak te gaan maken.
Er zijn hiermee mooie resultaten te halen.

Allereerst een bakje met Eifelgrind (mee genomen uit een revierbedding) maar eens gewassen en dat licht nu keurig te drogen. in de bak met grind lagen ook nog 3 oude gipsmallen van Woodland ooit nog gekocht op de Lombardijen treinen beurs.

Dat was een van de eerste beurzen zo'n 35 jaar geleden en dan ook verschrikkelijk druk. Je stond echt boven op elkaar.
Helaas bestaat deze beurs niet meer. Volgens mij kreeg je toen de beurs in Dordrecht. Ook een goede beurs maar volgens mij ook over nadat het naar een andere locatie is verhuist.

Het riviertje daar had ik het over. Eerst de ondergrond voorbehandelen met gips aangelengd met iets azijn om het hard worden te vertragen. Dit heeft het voordeel dat je dan de steentjes mooi in het gips kan drukken. Als iemand anders een beter idee heeft graag.
Een andere methode is gips iets hard laten worden en dan met een oude tandenborstel er in drukken zodat je een mooi rimpel effect krijgt. Maar met het wc papier moet het nog beter worden.
Zelf lijk mij het zogenaamde gieten niet handig omdat je er toch wel een tijd bezig ben om "stromend" water te creëren.
Dat zie je wel eens op een beurs, een mooie baan met reviertje maar het water is zo spiegel glad. Dit hoop ik met de methode die ik denk te gebruiken te voorkomen.
Tja en wordt het niks zaag erin en opnieuw.

Groetjes Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_removed/het_001.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_removed/het_001.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Patrick1975 op 03 januari 2018, 13:45:11
Ben benieuwd naar je riviertje Harry, ik ga achter de lokloods een stroompje maken met kleine waterval, de contouren ben ik nu aan het maken. Succes.

Gr.Patrick
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 13 januari 2018, 18:11:12
Hoi

Vandaag naar Rijswijk geweest. Heb daar een heerlijke dag gehad. Er stonden voor mij 2 pareltjes van banen. Een Poolse baan en een Oost Duits kopstation van een zijlijn. Rust geen schreeuwerige kleuren en passend materiaal. wat ook zeer leuk was dat er iemand staat met een baan met allerlei bewegende dingen erin en compleet gemaakt van "afval". Zo leuk van allerlei materiaal wat je thuis kan vinden.
Op de stand van ons forum gelijk mijn "'jaarlijkse contributie" in de collectebus gedaan.
Nog even met bekenden staan praten oa Reinout en zijn zoon.

Het was voor mij een fijne beurs

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 16 april 2018, 12:25:01
Bij het zoeken naar beveiligingstechnische zaken zag ik toevallig deze rapportage over Gerolstein-Prüm in 2016 (http://railtrash.jalbum.net/westeifelbahn/index.html). Veel te veel groen....
De brug op deze foto (http://railtrash.jalbum.net/westeifelbahn/slides/VIC_5999.html) wordt binnenkort afgebroken omdat er (bijna-)ongelukken gebeuren. De laatste definitieve nagel in de doodskist voor dit lijntje.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 april 2018, 11:14:22
Tja dat wordt dan het definitieve einde van een eens zo mooie lijn. Wordt dan zeker weer een fietspad. Jammer jammer jammer
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 20 oktober 2018, 16:59:20
Het is alweer een tijd geleden dat ik wat gepost heb. Drukke bezigheden en even helemaal geen zin in de hobby. Maar hierbij toch een paar foto's van de afgelopen tijd.

Troosteloze lokverzameling in Hermeskeil Augustus 2018

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk2_1.jpg)[/url (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk2_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 20 oktober 2018, 17:42:42
Oermf, die 57er tussen de bomen ziet eruit alsof 'ie over vijf jaar helemaal als roestige verf door het ballastbed richting het grondwater is gesijpeld.

Jammer dat ze daar nooit de vergunning voor de overkapping van een deel van het terrein hebben gekregen, dat zou het verval wat meer binnen de perken hebben gehouden.

En tòch wil ik er een keertje kijken. Ik speel met de gedachte de zomer-fietsvakantie-tocht daarlangs te plannen :)

De brug in de lijn naar Prüm die ik noemde: die is inmiddels inderdaad weggehaald.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 oktober 2018, 19:10:57
Nog een paar foto's van Hermeskeil.

De restauratie door de jeugd op het verlaten rangeerterrein.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HK-10.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HK-10.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HK-11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HK-11.jpg)

En nog een paar foto's van het museum.

De oude kolenkraan

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk-13.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk-13.jpg)

En een wat roestige tender

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk-14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk-14.jpg)

Dit is er te vinden in het museum.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk-17.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk-17.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk-16.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk-16.jpg)

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 22 oktober 2018, 08:56:10
Altijd mooi van dit soort filmpjes. Goederentrein op de westeifelbahn.

https://youtu.be/w93vtm03yPQ

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 22 oktober 2018, 13:29:08
Ondertussen weer de smaak te pakken.

Hier waar het project in januari is gestrand bij de beek. Het hard wordende gips getamponneerd met een kwast om het beeld van stromend water te krijgen. Eerst geprobeerd met wc papier maar dat was geen succes.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/018.jpgb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/018.jpgb.jpg)

Verder ff snel een "bekisting" in elkaar gezet voor wat ruïne muurtjes. Vanmiddag afgieten en van de week weer eens krassen.

 (https://images.beneluxspoor.net/bnls/016.jpg-b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/016.jpg-b.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/017.jpgb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/017.jpgb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 22 oktober 2018, 14:13:12
Zelf van dat soort mallen maken: dat heb ik nog nooit gedaan. Dat is ergens ook het leuke aan deze hobby: er zijn zo veel alternatieve manieren om iets op te lossen! Gipsmallen, krassen in foamboard, kant-en-klare stenen platen, losse steentjes leggen, plastic, enz enz... Benieuwd hoe de beek eruit komt te zien.

Bij mij moet ik ook eens met de grote beek bezig. Alles moet weer eens goed schoongemaakt worden èn ik moet wat electrawerk doen, dus als er toch niets rijdt kan ik de module wel eens loshalen.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 23 oktober 2018, 11:27:16
Bekisting verwijderd en krassen maar met dit als resultaat.

Het moet een stukje ruïne worden ergens op de berg in het bos.
 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbbbbb.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbbbbb_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpgbbbbb_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 23 oktober 2018, 21:54:59
Hoi

Bij de Action is de kerst led verlichting weer leverbaar. Het Aral tankstation (waar het nog steeds wachten is op de verlichte Viessmann pompen) vanmiddag voorzien van wat ledstripjes. Even een trafo aan gehangen om te kijken hoe het er uitziet. Het resultaat wordt leuk de shop moet nog wel wat meer worden aangekleed.

De Unimog op de brug is ook mooi verlicht alleen zal een personenwagen mooier staan maar dat is voor later.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbbb.jpg)

Nog even een projectje van een paar weken geleden. Een kolenbunkertje voor bij de brandstofhandel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbbbb.jpg)


Tja en dan zijn foto's genadeloos. De randen zijn wat krom getrokken.

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: NS264 op 24 oktober 2018, 08:27:45
Hoi,

Nog zo'n zelfbouwer (y).

Troosteloze foto's van die uitgerangeerde locs maar gaaf dat je zoiets nog kan bekijken anno 2018!

Heb nog even een idee opgedaan van dat kraantje wat er te zien is.
Om die op een betonnen sokkel te zetten.

Gr Koen.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 24 oktober 2018, 12:52:45
Kromgetrokken randen? In hoeverre is het ook erg? Iets groots en lomps met een grote grijper eraan zal die bunker vullen. Dat gaat lang niet altijd netjes en goed gemikt. Dus een voorraad deuken of half-ontzette randen is juist realistisch. Tikkie roestkleur erbij...

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 24 oktober 2018, 18:01:25
Hier het voorbeeld ergens op internet gevonden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Zittau-Juni-1992-3_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Zittau-Juni-1992-3_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 24 oktober 2018, 20:12:00
Met zo'n transportband zal het wel netjes blijven. Dit voorbeeld heeft wel roestplekken, maar is verder opvallend recht en netjes.
Ik ging er van uit dat er een grijper ofzo naast stond. Dat zorgt nogal eens voor deuken :)

Kan je nog achterhalen waar dit is?
Interessant voorbeeld, trouwens, als je kijkt naar de schakeringen. Sommige plekken zijn opvallend donker terwijl de weg opvallend licht is. Als je dit in model precies na zou bouwen zou het al snel onrealistisch worden gevonden, gok ik.


Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Hesselink op 24 oktober 2018, 21:30:10
De naam van de foto is "Zittau-Juni-1992". Het is dan wel geen raadplaatje, maar ik gok Zittau ;)
Maar hoe dan ook, een mooie kolentrechter Harry! Ook al is tie een tikkie krom. Ik zit te denken of ik misschien ook zoiets voor op mijn baantje zal bouwen.
Groet, Wim
PS zit er nou een lantaarn aan de trechter vast? Dat is ook wel weer apart!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 24 oktober 2018, 22:02:24
Het is inderdaad Zittau. Zat in het mapje kolenhandel. Er zaten nog 2 foto's in zie hier onder.

Zulke plaatjes geven je altijd inspiratie. 

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Zittau-Juni-1992-4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Zittau-Juni-1992-4.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Zittau-Juni-1992-5_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Zittau-Juni-1992-5_1.jpg)

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: DJV op 24 oktober 2018, 22:25:29

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbbbb.jpg)


Tja en dan zijn foto's genadeloos. De randen zijn wat krom getrokken.
De Kraan was iets groter dan de machinist dacht ;)
Mooie stortgoedtrechter.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 oktober 2018, 19:03:26
Hoi

Weet iemand waar het hoofdsein zou moeten in de situatie van de foto. voor de tunnel moet het inrijsein voor Pronsfeld geplaatst worden wat normaal rechts van het spoor zou zijn. Als de machinist uit de insnijding komt dan ziet hij het sein erg laat. Ik kan mij voorstellen dat het sein links wordt geplaatst voor een betere zichtbaarheid. Aan de andere kant is de snelheid op dit soort lijntjes erg laag wat rechts weer logisch maakt.

Wie weet het.

Groetjes Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/027.jpgbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/027.jpgbbbb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 26 oktober 2018, 19:05:47
Citaat
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/hk-14.jpg)

Triest om te zien, en het besef dat die tijd van stoomtractie als dagelijks verschijnsel in goederen- en reizigersverkeer onherroepelijk voorbij is, komt weer eens een keertje keihard aan. Ook de hedendaagse Plandampf- en Museumsfahrten kunnen daar, zoals onze oosterburen dat zo mooi zeggen, "nicht über hinwegtäuschen".
Met andere woorden: dit is zoals het is, VSM, SSN en al die andere verenigingen en stichtingen die zich inzetten om de stoomlok te laten 'herleven' halen dat verleden op geen stukken na terug.

Dat sein zou ik, denk ik, gewoon rechts neerzetten. Misschien wel met een 12meter-mast.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: waldberg op 26 oktober 2018, 19:30:52
Hoi

Weet iemand waar het hoofdsein zou moeten in de situatie van de foto. voor de tunnel moet het inrijsein voor Pronsfeld geplaatst worden wat normaal rechts van het spoor zou zijn. Als de machinist uit de insnijding komt dan ziet hij het sein erg laat. Ik kan mij voorstellen dat het sein links wordt geplaatst voor een betere zichtbaarheid. Aan de andere kant is de snelheid op dit soort lijntjes erg laag wat rechts weer logisch maakt.

Wie weet het.

Groetjes Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/027.jpgbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/027.jpgbbbb.jpg)Hallo,


Wanneer je het mij zou vragen zou ik zeggen: direct rechts voor de brug. Waarvoor zijn er immers voorseinen? Juist om tijdig het seinbeeld van het nog niet zichtbare hoofdsein te herkennen. In de situatie van voorsein op Vr2 (stoppen verwachten) is de snelheid immers 40 km/h of lager (aangeven met bord Zs3 "<4") en kan de trein tijdig voor het hoofdsein stoppen.


Mocht je het hoofdsein tóch links voor de brug willen plaatsen komt er rechts (op de plek waar het sein rechts van het spoor normaliter zou hebben gestaan) een zogenaamde "Schachbrettafel" NE4/S02.


Meestal wordt deze laatste oplossing niet omwille van een betere zichtbaarheid aangewend, maar eerder omdat er gewoonweg geen ruimte voor het plaatsen van een sein rechts van het spoor is.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 oktober 2018, 19:54:39
Er zat al een gat in de grondplaat dus even een sein ingestoken (wordt een Hp0-Hp2) en even een plaatje geschoten. Standaard mast rechts is voor zicht niet voldoende volgens mij.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/028.jpgbbbb2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/028.jpgbbbb2.jpg)

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 26 oktober 2018, 20:05:34
Achter de brug is wat onduidelijk ja. Ook al omdat 'ie recht voor een donkere achtergrond staat, dat is ook niet goed voor de zichtbaarheid.

Voor de brug lijkt me prima, ook qua remweg.
Je kopstation ligt toch aan de andere kant van de tunnel? Dan is normaliter de max inrijsnelheid 30 km/u.

Hm, verder denkend, dan is het op de plek die je nu hebt ook wel goed genoeg.

Voor de zichtbaarheid t.o.v. de achtergrond (donker tunnelportaal + rotswand) zou je de kleuren van de seinarm kunnen omdraaien. Rood binnen, wit buiten. Voor de zichtbaarheid werd dat naar mijn weten wel sporadisch gedaan.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: waldberg op 26 oktober 2018, 20:16:14


Hallo,

Dat is te ver naar achteren. Ik dacht meer aan deze positie direct daar waar de vakwerkbrug begint:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pronsfeld.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pronsfeld.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 26 oktober 2018, 20:24:39
Voor de brug geplaatst lijkt me wel zo goed. Denk ook eens aan een Vorsignalwiederholer:

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Vr0_Licht_Wiederholer.jpg/150px-Vr0_Licht_Wiederholer.jpg)

Weliswaar ziet dat er uit als een lichtsein (dat is het ook), maar het werd in die vorm ook met vormseinen gecombineerd.

Citaat van: Reinout
... zou je de kleuren van de seinarm kunnen omdraaien. Rood binnen, wit buiten.

Inderdaad. Een zogenaamde '"negativ-Flügel". Rood met witte rand van voren, zwart met witte rand van achter. Ook kwam het wel voor dat, als er zich een donkere achtergrond vlak achter de seinvleugel bevond, men een lichtere achtergrond aanbracht, bijvoorbeeld door een wit geschilderd uit planken bestaand 'bord' achter het sein aan te brengen.

Het sein links plaatsen (ook vóór de brug) is nog steeds een mogelijkheid, natuurlijk met schaakbord.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 oktober 2018, 21:09:53
Ondertussen de bibliotheek aan het raadplegen. Een negatieve seinvleugels zijn ook een goed idee. Voor de brug lijk mij  niet het beste idee omdat er nog een veldweg met een viaduct de spoorlijn kruist. Hierdoor zou het sein dan voor het viaduct terecht komen.
Hieronder met het sein links.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/029.jpgbbbb3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/029.jpgbbbb3.jpg)

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: 44 op 26 oktober 2018, 22:31:35
Goed mogelijk. Normaal gesproken worden seinen zo geplaatst dat de vleugel(s) haaks op het spoor staan. In dit geval echter zou ik het sein zo plaatsen dat het haaks op de zichtlijn van de machinist staat, zo ongeveer vanaf het punt waarop de machinist het sein in beeld krijgt (als je begrijpt wat ik bedoel).
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 oktober 2018, 22:58:13
Ik snap wat je bedoelt. Nu lees ik in miba 18 signale het volgende

Wanneer 50m voor een seinpaal een brug is die het spoor kruist dan moet er een lagere seinpaal geplaatst worden die onder de brug door gezien kan worden.
Dit zou ook nog een optie kunnen zijn en dan rechts voor de brug of links.

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: waldberg op 26 oktober 2018, 23:00:26
Hallo,

Hier een foto waarop je die vanavond genoemde varianten allemaal bijeen hebt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pronsfeld2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pronsfeld2.jpg)

Van links naar rechts:

- Formhauptsignal aan linkerzijde van het toebedachte spoor
- Een "Schachbretttafel" Ne4 op de plek waar het bovengenoemde sein eigenlijk had moeten staan.
- Een Formhauptsignal uitgerust met een Zusatzsignal en een Lichtvorsignal
- Een Vorsignalwiederholer geldend voor het bovengenoemde (slecht zichtbare) sein erachter.


Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: waldberg op 26 oktober 2018, 23:13:18
Wanneer 50m voor een seinpaal een brug is die het spoor kruist dan moet er een lagere seinpaal geplaatst worden die onder de brug door gezien kan worden.
Dit zou ook nog een optie kunnen zijn en dan rechts voor de brug of links.


Ja, dat is inderdaad zo. In dat geval kun jij je creativiteit in de strijd gooien. Dwergsignalen zijn natuurlijk een fantastische uitdaging om te bouwen. Ik zal er zelf ook aan moeten geloven want hetzelfde geldt ook voor perrons met lage overkappingen.


Op het station van Goslar (waar allerlei verschillende exotische varianten Formsignale staan) heb ik wat jaren terug wat foto's van deze seinen gemaakt:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC07390.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC07390.jpg)Met de bouwpaketten van Conrad/Viessmann in H0 en TT kun je lekker los gaan  (y)   
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 27 oktober 2018, 08:59:32
Oeps dat zijn wel heel veel uitzonderingen bij elkaar. Een zeer interessante foto.

Na een nachtje slapen ga ik voor 2 opties

- Een ingekort sein rechts voor de brug

- Normaal sein voor de tunnel rechts eventueel met negatieve vleugels met een verlaging van de baanvak snelheid naar 30 aangegeven tussen viaduct en brug.
 
Een ingekort sein is leuk maar waar je voor moet opletten is dat er niet teveel bijzonderheden op de baan zijn. Het wordt dan al snel onrealistisch.

Fijne zaterdag
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: waldberg op 27 oktober 2018, 11:01:05

...waar je voor moet opletten is dat er niet teveel bijzonderheden op de baan zijn. Het wordt dan al snel onrealistisch...Deze kende ik nog niet...althans niet in deze context...

Was het bij de Bundesbahn niet juist dagelijkse realiteit dat er voor elke zich voordoende situatie een passende oplossing werd toegepast?(https://images.beneluxspoor.net/bnls/pronsfeld4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/pronsfeld4.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pronsfeld3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pronsfeld3.jpg)Succes verder met kiezen en jij ook een fijne zaterdag. 
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 27 oktober 2018, 11:45:24
Mag ik een ieder tot zover bedanken voor het meedenken.

Groet Harry

Nog ff een zomaar plaatje

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/032.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/032.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: tuurtje op 27 oktober 2018, 12:46:50
Dan weliswaar zomaar een mooi plaatje  (y)

Groetjes

Arthur
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Hesselink op 27 oktober 2018, 14:09:08

Deze kende ik nog niet...althans niet in deze context...

Was het bij de Bundesbahn niet juist dagelijkse realiteit dat er voor elke zich voordoende situatie een passende oplossing werd toegepast?
Hallo Sven,
Het is inderdaad altijd de uitzondering die de regel bevestigt. Of zoals ze in Duitsland zeggen "Es gibt nichts was es nicht gegeben hat."
De DB had vaste regels, maar als die niet uit te voeren waren, werd er inderdaad een oplossing voor gezocht.

Echter, wat Harry - denk ik - bedoelt, is dat je niet te veel uitzonderingssituaties op je modelbaan moet laten zien. Welliswaar kun je voor elke situatie wel een voorbeeldfoto laten zien, maar als je baan een ophoping van uitzonderingen wordt, is het meer een karikatuur van de werkelijkheid dan een realistische weergave...

Nu denk ik dat het hier wel meevalt met die ophoping. Zelf zou ik denk ik voor een ingekort sein links van de brug gaan.
In werkelijkheid zou men trouwens het inrijsein voor het viaduct plaatsen, zodat het altijd goed zichtbaar is. Alleen ligt daar je schaduwstation denk ik...

Groet, Wim

PS inderdaad een mooie sfeerfoto met die railbus die net om het hoekje kijkt! Jij hebt je stationsgebouw toch aan de voorzijde van de baan staan? Dat geeft leuke doorkijkjes!  (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 27 oktober 2018, 20:25:49
Hoi

Wim je verwoord het precies zoals ik het bedoel niet teveel uitzonderingen je baan wordt hierdoor "natuurlijker". Het sein zou eigenlijk voor het viaduct moeten staan  maar daar begint inderdaad mijn schaduwstation. ooit hoop ik hier nog uit te breiden.

Mijn stationsgebouw staat inderdaad aan de voorkant van mijn baan. Je moet om het station heenkijken om een trein te zien staan.

Wat wel ontbreek is eigenlijk een mooie achtergrond. Er is al rekening mee gehouden op het haakse stuk is het achtergedeelte rond gemaakt zodat een achtergrond vloeiend de bocht om kan gaan. Ja en dan eigenlijk een nog een dak om de verlichting onder te brengen in plaats van de tl tubes die er nu hangen.

Werk zat dus voor de toekomst.

Vandaag bezig geweest om de bedding van de beek op kleur te brengen. Nu hier en daar nog wat gesteente.

O ja bij de Ald...... is tessa spuitlijm in de aanbieding.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbbb1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbbb1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbb2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbb2.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 28 oktober 2018, 16:51:51
Hoi

Gisteravond nog wat geprutst met de zijkanten van de beek. Hiervoor echte steentjes gebruikt die uit de Eifel komen. Tot zover gaat het goed. Van de week een blikje jachtlak halen en kijken wat het gaat worden.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/002.jpgbb.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbbbb.jpg)

Tot ziens
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 29 oktober 2018, 19:23:34
Vanmiddag vroeg thuis even wat frutsen met de seinpaal. Ik weet het niet maar ben nog niet tevreden

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 29 oktober 2018, 21:03:25
Nog een mooie foto gevonden van Kaiseresch waar een paar gebouwen van zijn nagebouwd en de "brug met leidingen"

Op de verlanglijst kome een ocaanblauw beige 211. Altijd lelijk gevonden maar ga het toch alsmaar mooier vinden

Afkomstig van Sauerlandbahnen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3005-900514-M7g.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3005-900514-M7g.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Hesselink op 29 oktober 2018, 21:39:37
Heerlijke foto Harry!
... een ocaanblauw beige 211. Altijd lelijk gevonden maar ga het toch alsmaar mooier vinden...
Tsja, over smaak...  ;)
Ik heb het altijd een geweldige lok gevonden, zeker ook in die kleur! Misschien omdat het mijn oudste herinnering van een Duitse lok is. Lang geleden midden jaren 80 was ik met mijn ouders op vakantie in het Sauerland. Ik was een jaar of 10. Toen we in Bad Berleburg waren, moesten we - uiteraard - even naar het station. En jawel ik had geluk: er kwam net een trein binnen. Een blauwe 211 (of 212, dat verschil kende ik nog niet) met 2 Silberlingen. De lok liep om, koppelde weer aan de trein en niet veel later reed het geheel weer weg. Ik keek ademloos toe en was gelukkig  :D
Sindsdien moest ik deze trein ook in model hebben. Hetgeen inmiddels gelukt is :)

Wat betreft de seinpaal: hij kan nog wel iets langer denk ik. En het lijkt of je hem nog iets dichter bij de vakwerkbrug kunt plaatsen. Dat helpt ook.
Groet, Wim
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 29 oktober 2018, 22:57:04
Hoi Wim bedankt voor je reactie.

Zelf heb ik dat met railbussen. Als ik met mijn ouders op vakantie was gingen we altijd een dagje op pad met een railbus. Zo heb ik nog net meegemaakt dat er nog op Prum 3x per dag een Railbus pendelde tussen Gerolstein en Prum.
En natuurlijk proberen voorin af helemaal achter in te zitten. De hoorn en het knetteren van de motor heerlijk. Heb ooit al eens naar een Bussing motorblok gekeken. Thuisfront was het er niet mee eens vreemd.
De hoorn heb ik sinds het voorjaar wel als de compressor is gevuld voor ander werk ff op de hoorn blazen.

De seinpaal.

Zoals het sein nu uit de tafel steekt is de paal exact omgerekend 6m wat een standaard maat is. De volgende is gelijk 8 (Viessmann) of de extra langen 10 en 12m. De trekdraadkast wordt gemaakt van een restje styreen zodat het origineel niet geheel verbouwd hoeft te worden. De paal kan gelukkig makkelijk in de grondplaat verzonken worden. Zal kijken hoever deze nog richting de brug is te plaatsen. Zal beperkt worden door het bonk gips van het bruggenhoofd.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Stieven76 op 29 oktober 2018, 23:20:26
Kwam deze toevallig tegen op 2dehands:
https://www.2dehands.be/verzamelen/modelbouw-schaalmodellen/modeltrein/roco-04154b-db-dieselloc-290-138-7-388278950.html

Is wel niet exact hetzelfde als op jouw foto vermoed ik.  ;)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 29 oktober 2018, 23:57:07
Verkeerde type, 290 i.p.v. 211/212.
290 is de rangeerlok/goederentreinversie van de 211. Tenminste, daar komt het wel op neer. Om op rangeerterreinen veel weg te kunnen trekken (met lagere snelheid) was een groot gewicht belangrijk, dus kon het frame t.o.v. de 211 zwaarder en lomper en eenvoudiger zijn.

Zo'n blauw-witte 290 is mijn enige ervaring met een goederentrein op de EIfelquerbahn, op vakantie in 1991 in Ulmen. Dus die vind ik dan weer automatisch mooi :)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: g-j op 30 oktober 2018, 07:49:11
Hoi,

Op DSO staat een prachtige fotoserie met zowel rode als de blauwe V100 of 211 of 212, welke je wilt.
Zoek op:" Mit Frau Hundert nach Bad Steben".

Fijn dat er weer leven is in dit draadje! Gert-Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Hesselink op 31 oktober 2018, 13:10:48
Inderdaad een mooie serie! Wel even zoeken, dus bij deze de link:
https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?017,8723411
Groet, Wim
ps wel erg ver van Pronsfeld gelegen... ;)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Orkhavnbanen op 31 oktober 2018, 13:21:36
Schitterende V100 foto's inderdaad in die DSO-link  (y). Ik hou het niet droog  ;D.
Vraagje: goed te zien is dat de Silberlingen die er vaak achter hangen verschillende dak-kleuren hebben, dan weer donkergrijs tot zwart, dan weer lichtgrijs.
Is dat afhankelijk van het bouwjaar van die rijtuigen? En wie weet vanaf welk jaar ze donker- dan wel lichtgrijs werden?

Groet,
Vincent
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 31 oktober 2018, 16:30:22
Op You Tube vid je ook alles.

https://youtu.be/OngVte5mFYo

Triest maar harde waarheid.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 01 november 2018, 22:34:46
Tja, treurig youtube filmpje over de overwoekerde Eifelquerbahn. Het scheelt trouwens nogal welk stukje je filmt/fotografeert. Bij Daun staan de berkeboompjes tussen de dwarsliggers. Maar op onderstaande foto lijkt het bijvoorbeeld weer reuze mee te vallen (foto van een halve maand geleden):

(https://abload.de/img/18-10-0617-59-3843859rica.jpg)

Vincent: die kleurverschillen van de Silberling-daken is volgens mij puur wel/niet schoonmaken. Ik heb naar aanleiding van vergelijkbare foto's de daken van m'n twee silberlingen ook verschillend vervuild, zie deze video:

https://vimeo.com/187712715 (https://vimeo.com/187712715)

(Sorry voor de videospam, maar de forumsoftware geeft een vimeo-url automatisch als een filmpje weer i.p.v. alleen als een link...)

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Krokodil68 op 01 november 2018, 22:53:30
Als er op dit soort baantjes nog regulier verkeer zou rijden dan waren of worden het van die klinische Perrons en van die eco diesel treinstellen. Weg charme. De herinnering is mooier. Blijkt ook uit je foto's.

Groet Jeroen
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Hesselink op 02 november 2018, 10:11:31
Klopt, aan de ene kant zou het mooi zijn als deze lijntjes nog in gebruik waren, maar ja, dan zouden het wel veredelde tramlijnen zijn geworden, met dito materieel...
Alhoewel, dat is zoals we nu tegen het huidige materieel aankijken. Toen de stoomloks werden vervangen door de (destijds) moderne Railbussen en Silberlingen was ook niet iedereen daar blij mee. Terwijl ik nu graag met een tijdmachine terug zou gaan naar 1970 om daar dieseltjes op zijlijnen te zien.
Over 40 jaar kijken we waarschijnlijk op eenzelfde manier terug naar 2018, toen her en der nog Talenten, Linten en andere "moderne" treinen reden....  ;D
Groet, Wim
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: waldberg op 02 november 2018, 11:02:15
Hallo Reinout,

Mooi filmpje  (y)


Bij het bekijken viel mij echter iets op aan de Hasenkastenstuurstandwagen:

Met het risico dat je mij een z**kerd zult vinden wil ik het jou het volgende zeggen:
Ik heb het filmpje meerdere malen bekeken voordat ik daadwerkelijk door had wat er niet klopte maar nu weet ik het na het omschakelen van de kopverlichting van de stuurstand vanaf minuut 1:20

De front- en sluitseinen zitten verkeerd om. De bovenste grotere lampen zijn bij het voorbeeld de sluitseinen en de onderste, iets kleinere zijn de frontseinen.


Het ligt niet in mijn bedoeling om iemand het plezier in de hobby te ontnemen, maar ik wilde het toch melden omdat de meesten toch streven naar een juiste omzetting van het voorbeeld in model.


Wanneer jij het model zo hebt gekocht is het een fabrieksfout. Mocht jij het zelf zo gefreubelt hebben kun je dit (indien gewenst natuurlijk) wellicht nog omzetten. 
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: waldberg op 02 november 2018, 11:09:03
Nog een aanvulling:

Ik zie nu dat het Roco Silberlinge van de (technisch gezien) laatste generatie betreft: In dat geval is het waarschijnlijk alleen een kwestie van de beide onderste gloeilampjes omzetten qua aansturing/bedrading.

Succes (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 02 november 2018, 12:36:11
Je observatie klopt helemaal: de verlichting klopt simpelweg niet :D
Of liever gezegd, klopte niet: ik kreeg dezelfde opmerking toendertijd (het is een wat oudere video) in een Duits forum. Ik had gewoonweg een foutje gemaakt toen ik verlichting op ledjes ombouwde. Omdat de decoder door onbekende reden kort daarna de geest gaf heb ik het daarna gelijk maar netjes gemaakt.

Dit soort "gezeik" mag wat mij betreft altijd, ik hou ervan om de meeste details correct te krijgen. Of om in ieder geval te weten dat het niet klopt. Niet iedereen op het forum is evenveel gecharmeerd van dat soort feedback, maar bij mij mag je losgaan.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Orkhavnbanen op 02 november 2018, 22:11:18
Vincent: die kleurverschillen van de Silberling-daken is volgens mij puur wel/niet schoonmaken. Ik heb naar aanleiding van vergelijkbare foto's de daken van m'n twee silberlingen ook verschillend vervuild
Reinout
nou nee hoor, in dit fijne overzicht https://bundesbahnbilder.blogspot.com/2017/09/n-wagen-silberlinge-nachfolger.html (https://bundesbahnbilder.blogspot.com/2017/09/n-wagen-silberlinge-nachfolger.html) van n-Wagen is op enkele zwart-wit beelden goed te zien dat het dak van een stuurstandrijtuig echt donkergrijs is (tot aan de rand van de zijwand), en dat is geen vervuiling lijkt mij. Zou dus graag willen weten of de dakkleur bouwjaar en/of type-afhankelijk is.
@Reinout: kijk meteen even goed hoe dat er in het echt uit ziet als je weer eens daken van Silberlingen gaat weatheren  8)
Maar goed, laat ik dit Pronsfeld-draadje niet verder vervuilen..
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 november 2018, 23:40:25
Hoi

Het verhaal van de silberlingen vind ik heel interessant. Ik zie dit absoluut niet als vervuiling
De silberlingen horen echt thuis op de Eifelbahnen. Al reden ze volgens mij niet op de westeifelbahnen. Als je ze tegenkom op afbeeldingen dan is dat meestal een extra trein. Ze horen thuis of de Eifelquerbahn  wat Reinout als voorbeeld heeft en op de hoofdlijn.
Op het Pronsfeldbaantje zijn ze toch te vinden dat is de vrijheid die je hebt als modelspoorder.

Verder heb ik even op het linkje onderaan van Orkhavenbaan geklikt. Wat een mooie baan en leuke tips staan hier in.

Fijn weekend verder.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 03 november 2018, 10:37:52
Ondertussen zakt de seinpaal als maar verder in de baan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/023.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/023.jpgbbb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 03 november 2018, 16:06:54
Leuk silberlingen-overzicht. Maar als ik naar bijvoorbeeld deze foto kijk (https://1.bp.blogspot.com/-zQdgiDt7Gkg/WbzWZvatNhI/AAAAAAAAJoE/Dx7ycf7KZiMBCDyh_a3tQZekldxQ4JvfwCLcBGAs/s640/19_BDnf%2B735_DB1-75014.jpg) is het stuurstandrijtuig juist licht van dakkleur en daarachter wisselen de donkere en lichte kleuren elkaar af. Ik blijf het dus nog even op houden dat het aan het schoonmaken ligt.

Ik moet wel zeggen dat het kleurverschil wel dusdanig is dat het erop lijkt alsof er meerdere soorten daken zijn gebruikt. Het was een grote serie rijtuigen...

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 03 november 2018, 19:29:14
In het kader van het schienbusvirus wat hier heerst of het forum een link voor een mooi You tube filmpje

https://youtu.be/0FQgv9p90vA
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 05 november 2018, 10:29:58
in een van mijn verhalen van afgelopen kerst vertelde ik dat er met de dennen op de berg begonnen zou worden. Ik schat in zo'n 100 stuks.  De gaatjes door de stam boren en draad door te steken begon al snel te vervelen. Een hele mooie methode voor voorop de baan maar naar achteren toe en bij een behoorlijk bos veel werk.
Tijdens de zoektocht op het web om een mooie maar toch enigszins snellere methode te vinden kwam ik iets tegen wat ik maar de broodroostermethode noem. Ik meen van een Duitse site

Je neemt een plankje en sla daar 3 spijkers op gelijke afstand doorheen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbbb.jpg)

Dan ga je ijzerdraad vlechten van de linker naar de middelste slag er omheen en naar de rechts. Terug naar de middelste slag er omheen en naar links. Terug naar de middelste sla er omheen enz. Als je het goed doe heb je een soort verwarmingsspiraal zoals in een broodrooster.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpg-bbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/007.jpg-bbb.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbbb.jpg)

Hierna trek je het "rooster" van de spijkers en prik dit op een sate/ bbq prikker die je taps heb geschuurd.
Daarna de windingen van het rooster verdelen over de stam. Het gedeelte van de windingen die nog los zitten boven aan de stam waar deze taps is iets aan de windingen trekken en dan klemt dit vanzelf.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbbb_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010.jpgbbb_1.jpg)

Hierna de stam insmeren met lijm, boomschors of wat dan ook en bestrooien met fijn MDF schuursel. Hierdoor komen de windingen vast te zitten en krijgt de stam body. Mocht je het dikker willen hebben herhalen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbbb.jpg)

Je heb nu de basis om verder te werken Windingen doorknippen en model erin brengen. Voor verdere afwerking van de takken lees het draadje van Jos "Bomen verse nieuwe bomen" de meester onder de bomenbouwers.

Succes ermee. (Deze bezigheid is ook zeer geschikt om in de woonkamer te doen bij de rest van de familie.) 


Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: waldberg op 05 november 2018, 12:33:15
Ondertussen zakt de seinpaal als maar verder in de baan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/023.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/023.jpgbbb.jpg)
Hallo,


Waarom? Is dit niet een beetje erg laag voor de situatie ter plaatse?


Op de onlangs door jou geplaatste foto komt het over alsof er vanuit het zicht van de machinist er nog ruim marge naar boven is? Natuurlijk kun jij dit ter plaatse beter beoordelen dan wij hier middels een foto, maar ik vind het sein zoals het nu is geplaatst gevoelsmatig wat aan de lage kant:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pronsfeld1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pronsfeld1.jpg)
(Foto van Rotaspeed)


Zelf heb ik ook een dergelijke situatie met slecht zicht op het sein. Dit is bij de doorkomst onder de betonbrug in de krappe boog naar links. De baanvaksnelheid is eveneens laag (Vmax= 60 km/h) en ook de afstand van brug tot sein is nagenoeg hetzelfde als bij jouw situatie.
Vergeet niet dat bovendien een (fictief) voorsein de stand van het hoofdsein reeds heeft laten zien.

Redenen genoeg bij elkaar om (bij mij althans) de normale hoogte van het sein aan te blijven houden:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/SignalBW1-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/SignalBW1-2.jpg)


Misschien moet je toch proefondervindelijk (met de camera erbij) eens kijken of het sein weer een beetje de hoogte in kan.Het betreffende stukje spoor is zo'n mooi stukje van jouw baan dat het ook gewoon verdient het sein er ook mooi bij staat.   (y)Succes verder en bedankt voor de tip met de bomenbouw. (y).


Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 05 november 2018, 19:49:07
Hierbij een plaatje zoals een machinist het sein zou zien Sven. Met de mobiel foto's maken geeft wel een vertekend beeld. Als je live kijkt onder het viaduct door dan ziet het er heel anders uit

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpgbbb.jpg)

Naar mijn idee klopt de hoogte wel, verlaagd sein standaard hoogte 6m. Het hoofdsein wordt niet vooraf gegaan door een voorsein maar door een voorsignaalbord. Op de zijlijn is een lage baanvaksnelheid waardoor de voorsignalen ontbreken. Tegenwoordig zou er een trapeziumbord staan ipv een seinpaal.

Leuk dat je het een mooi stuk vindt.

Het water heeft al 5 lagen vernis er op zitten en het begint zowaar wat te worden. ook hier live is beter dan met de mobiel.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/016.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/016.jpgbbb.jpg)

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: waldberg op 05 november 2018, 19:59:51

Hallo Harry,

Ja, vanuit dít perspectief gezien heb je helemaal gelijk met de door jou bepaalde hoogte van het sein.

Ja inderdaad....bij de zogenaamde "vereinfachtem Nebenbahnbetrieb" heb je minder of geen seinen, maar meer of uitsluitend borden en tekens.Mooi dat water.  (y)  (heb ik zelf nog nooit gedaan en het lijkt mij ook niet eenvoudig)

.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 05 november 2018, 20:52:48
Water heeft mij altijd tegen gehouden. Zit hier al een jaar tegen aan te hikken. Op You Tube vele filmpjes bekeken die met heel eenvoudig middelen tot verbluffend resultaat leiden tot allerlei methodes met chemicaliën. Kijk zeker eens bij mensen die militaire diorama's bouwen hier zitten ware meesters tussen.
 
Bij de meeste banen die je ziet is het landschap prachtig en het water spiegel glad. Als je naar water kijkt zie je altijd wel een rimpeling of een stroming. Ook bij grote wateroppervlaktes in een haven zit altijd wel een rimpeling.
Meestal probeer ik met beperkte middelen een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. 
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Hesselink op 06 november 2018, 14:55:17
Hierbij een plaatje zoals een machinist het sein zou zien Sven. Met de mobiel foto's maken geeft wel een vertekend beeld. Als je live kijkt onder het viaduct door dan ziet het er heel anders uit

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpgbbb.jpg)
Hallo Harry,
Als ik dit plaatje zie, zou ik hem toch links van het spoor zetten. Dan kan het sein ook nog iets hoger worden. Het komt nu een beetje "iel" op mij over. Misschien ook omdat het een 2 armig sein is.

Groet, Wim
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 06 november 2018, 17:43:01
Hoi Wim

Het sein blijft lastig. Het zou links kunnen maar dit is weer afwijkend. Het is al bijzonder dat op dit lijntje nog seinen worden gebruikt. (in model kan veel) Heb links ook geprobeerd maar dat was het ook niet. Zoals het nu is kan ik er redelijk mee leven maar sta er niet verbaasd van als het sein over een paar weken alsnog voor de tunnel beland.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 06 november 2018, 18:30:18
Wat mij betreft staat hij prima zo. Prima zicht zo net onder het bruggetje door: dat is ruim genoeg van te voren gezien de baanvaksnelheid.

Leuk fotopunt trouwens. "Rechtdoor" zie je net dat het landschap omlaag gaat, dus het spoor zou daar òf in de afgrond òf rechtdoor tegen een kale helling aan komen. Maar de lijn buigt gelukkig rechtsaf. Maar omdat je daar maar de helft van de brug ziet en maar een stukje van de tunnelingang vraag je je toch af wat er precies gaat gebeuren. Visueel spannend dus. Met als bonus de omlijsting door de weg die er met een viaduktje overheen gaat.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 06 november 2018, 19:24:48
Vanmiddag laat nog even wat boomskeletten gespoten. En met een bak koffie naar het seinpaal probleem gekeken en eind conclusie het blijft nu zoals het is.
De beek zo juist weer van vernis voorzien. Nog een laag of 4 en dan moet het goed zijn

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbbb.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbbb_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/005.jpgbbb_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 november 2018, 13:06:00
Hier een paar beelden die ik afgelopen zondag in Bad Ems heb gemaakt. Op het gesaneerde emplacement wat nu een parkeerterrein is staat een verlaten seinhuis. Niet zo hoog omdat onder de stationskap van Bad Ems doorgekeken moest worden. De ramen waren er uitgeslagen zodat er makkelijk beelden te maken zijn van de kelder. Een gedeelte waar je weinig beelden van zie. De plaatselijke jeugd had hier ook al een aanval op geopend. Dit zie aan de houtblokken die hier niet horen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/354.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/354.jpgbbb.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/350.jpgbbb_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/350.jpgbbb_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/351.jpgbbbb_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/351.jpgbbbb_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/352.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/352.jpgbbb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 15 november 2018, 10:06:08
Op het Mittelrheinforum staan een paar foto's uit 1996 (http://www.forum.hunsrueckquerbahn.de/viewtopic.php?f=85&t=24299&p=210623#p210616) (die ik nog niet eerder had gezien) van een Sonderfahrt in Gondelsheim, Prüm en Pronsfeld.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 25 november 2018, 19:28:41
Hoi

Afgelopen week weinig tijd gehad maar vanmiddag de draad weer opgepakt. De sateprikkers worden normaal bestrooit met fijn mdf schuurstof. De voorraad is op en op internet kan ik geen fijn zaagsel/ schuurstof meer vinden. Zeker weten dat het enige jaren geleden nog werd aangeboden. Nu staat er dat het gevaarlijk is voor de gezondheid.
Tijdens het uitscheppen van de allesbrander was het probleem verholpen. De as is ook uitstekend te gebruiken voor de sateprikkers. Het eerste stel is ingestreken en bestrooit.

Wordt vervolgd.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 november 2018, 17:38:01
Hoi

Gisteravond de beek van een laag transparante siliconenkit voorzien. Tijdens het verstijven van de kit met een korte kwast in de siliconen getamponneerd
Vanmiddag met een heel weinig wit aan de kwast licht over het water gehaald. In een keer werd het een stromende beek.
Leuk om met beperkte middelen dit resultaat te krijgen

Groet Harry

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/040.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/040.jpgbnl.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/042.jpgbnl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/042.jpgbnl.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: g-j op 26 november 2018, 18:20:47
Je beek ziet er goed uit Harry! Mooi gelukt.

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 01 december 2018, 18:03:51
Hoi

Vandaag naar Houten geweest. Nu denkt iedereen Houten dat is toch volgende week? Klopt vandaag was de Namac beurs oftewel de beurs voor modelautootjes.
Eindelijk erin geslaagd om een  VW Bitbuger T1 te scoren en een post VW kever.
Op een andere stand stond nog een krupp ardelt kraan van Wiking. Deze moest mee weer eens iets anders dan de overbekende Fuchs die nog steeds ergens op tafel ligt voor een verbouwing.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/018.jpg-bbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/018.jpg-bbb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 02 december 2018, 11:51:33
Lekker prullen aan de oever van de beek.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/001.jpgbbb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 09 december 2018, 15:32:18
En weer wat verder

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbbb_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpgbbb_1.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Hendrik Jan op 09 december 2018, 23:33:32
Ik heb ook eens iets geprobeerd met silikonenmeuk.
Werd een fiasco, want ik wou helder water, maar het spul bleef een grijswitte waas houden.
Maar voor zo'n bergbeek als die van jou is dat natuurlijk perfect (y)

Ziet er overtuigend uit zo.

Tschüß
Hendrik Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 11 december 2018, 21:18:13
Hoi

Voor de beek is heldere siliconen kit van de Action gebruikt. Op het moment dat het verstijft net even met een harde penseel er in getikt om reliëf te krijgen. Bij het bestuderen van stroompjes in de Eifel zie je ook niet altijd de bodem. Verder is het wel iets te woest maar laten we zeggen dat het flink geregend heeft.

Het was voor mij de eerste keer Hendrik Jan. Gewoon op net zoeken en je vind altijd wel iets. Op You Tube bijvoorbeeld Vampisol intikken dit zijn leerzame filmpjes over scenery.

Groetjes Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 december 2018, 20:44:45
Hoi

Zomaar een plaatje

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpg-bbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/015.jpg-bbb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Camickaeze op 14 december 2018, 20:53:31
Wat een plaatje!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Hendrik Jan op 14 december 2018, 20:58:41
kit van de action dus..
Heb ik destijds niet gebruikt
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=54292.msg3221465757#msg3221465757 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=54292.msg3221465757#msg3221465757)

De meuk die ik gebruikte werd nooit echt helemaal helder.
Is voor een bergbeek prima, maar was voor mijn poging tot zee desastreus.

Voor mijn volgende woeste bergbeek ga ik je tips wel volgen.

Tschüß
Hendrik Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 14 december 2018, 21:23:37
Hoi

Wat een gedoe met die zee Hendrik Jan. Dat is ff een geheel ander resultaat. Maar iedere modelbouwer heeft wel zo'n tegenvaller.
Op dezelfde pagina van je staan ook je bomen bouw met precies de beschrijving van Grove Den. Dat was precies waar ik naar op zoek was.

Dit is ook een mooi filmpje vooral het einde.

https://youtu.be/Eogwfb4LPLs

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 15 december 2018, 16:52:18
Wilde rabarber

Bij het wandelen door de Eifel zie je regelmatig langs een beek van die grote bladeren wat op rabarber lijkt. Bij het bruggenhoofd is daar een goede plek voor.

Dit wordt weer een leuk probeersel. Allereerst een door en door gekleurd groen papier. Dan met een pons bladeren ponsen. Omgerekend op H0 schaal ongeveer 5 - 6 mm. er zal zeker bij Busch zo iets te krijgen zijn maar zelf maken geeft meer voldoening is leuk en goedkoper.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpg-bbb_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/006.jpg-bbb_2.jpg)

Hierna de blaadjes omkeren zodat de "scherpe" rand van het papier naar boven ligt. Als je ponst heb je altijd een boven en onderkant bij papier. Waar het mes er in gaat snijd het in het papier en is mooi afgerond aan de achterzijde wordt het papier afgeschoven waardoor je hier een "scherpe" rand krijgt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpgbbbb_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/012.jpgbbbb_2.jpg)

Om de randen wat natuurlijker te krijgen pulk ik met een mes aan de randjes hele kleine stukjes weg. Je ziet nu al een blad ontstaan. Een wat ruwer plankje als ondergrond helpt hier zeker in het voordeel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbbb_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpgbbb_2.jpg)

En dan is dit het voorlopige resultaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbbb_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011.jpgbbb_2.jpg)

Het volgende wordt de bladeren van een steeltje voorzien of rechtstreeks op een stukje woody plakken eventueel de bladeren nog van een nerf voorzien en iets donkerder kleuren en wat bruin erover maar dat is voor de volgende keer. Ben benieuwt of hier zich meer mensen aan gaan wagen.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Hesselink op 15 december 2018, 18:59:47
Leuk! Ik heb destijds voor de diowedstrijd van Eurospoor 2005 wat wilde rabarber gemaakt. Ovaalvormig gewoon uit papier geknipt. Daarna een likje verf. De randjes van jouw bladen zien er wel beter uit.  :)
Groet, Wim
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 16 december 2018, 18:22:27
Dat ziet er goed uit! Het ziet er ook uit als een enorme bak met werk, maar dat zal uiteindelijk ook wel meevallen. Benieuwd hoe het er naast je beek uit komt te zien.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 18 december 2018, 20:05:33
Hoi

Laatst was ik aan het worstelen met het inrijsein hoog, laag, links of rechts. Nu vind ik deze plaatjes van een uitrijsein in Dinkelsbühl uit 1985 Deze is wel heel bijzonder lage uitvoering 6m en onder een viaduct.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/dkbnord4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/dkbnord4.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/dkbnord5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/dkbnord5.jpg)

Beelden afkomstig van http://www.woernitz-franken.de/signaledkb.htm

Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Hesselink op 18 december 2018, 21:52:56
Bizar! Onder het viadukt nog wel!
Ik vind die lage seintjes er nog steeds niet uit zien, maar ja, het is wel de werkelijkheid  ;D
Groet, Wim
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 18 december 2018, 23:04:10
Het ziet er inderdaad compleet belachelijk uit. Geniaal :D Leuke foto.
Zoals ze in Duitsland qua spoorsituaties en uitzonderinge zeggen: "es gibt nichts das es nicht gibt".

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 21 december 2018, 15:00:24
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Daun-winter-3.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Daun-winter-3.jpgbbb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 22 december 2018, 00:11:01
Dat zijn groeten uit Daun :D Lange tijd kwam daar een Schienenbus vanuit Pronsfeld langs, dus van mij mag het.

Prachtige foto. Hij doet me afvragen of ik niet beter ook een waterkolom bij het eind van m'n perron kan plaatsen. Ik denk dat dat wel een goed idee is.

Reinout
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 26 december 2018, 22:37:57
Hoi

Afgelopen dagen tussen de verplichtingen door toch wat aan de baan gedaan.

Rabarberblaadjes geplaatst en dat ziet er best leuk uit. nu nog een beetje bijkleuren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/040.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/040.jpgbbb.jpg)

Verder nog wat aan de tankstelle gedaan. Een beetje inrichten en een stukje led strip van de Action aan het dak geplakt voor de verlichting.

Groet Harry
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/036.jpgbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/036.jpgbb.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/037.jpgbbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/037.jpgbbbb.jpg)

Een waterkolom is altijd leuk Reinout. Op Pronsfeld staat aan het begin tussen de perronsporen een waterkolom zodat na het omlopen er water genomen kan worden. Bij jouw kan het ook bij je lokloods. Heb wel een rechte waterkolom genomen en niet zo een met een S bocht in de uitlooppijp.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Post49 op 26 december 2018, 23:08:30
Die zgn rabarber is eigenlijk Groot Hoefblad. Staat/stond ook in grote hoeveelheden bij Willemsdorp. (Ten noorden van de Moerdijkbrug)

Gr. Erik.
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Wim Vink op 27 december 2018, 08:52:16
Die rabarber / groot hoefblad is toch net echt  (y)
Fraai Erik!
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: waldberg op 27 december 2018, 11:47:24
Hoi


Rabarberblaadjes geplaatst en dat ziet er best leuk uit. nu nog een beetje bijkleuren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/040.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/040.jpgbbb.jpg)Hallo,


Ik vind dit echt een heel fraai stukje op jouw modelbaan geworden. Top!  (y).
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 27 december 2018, 22:49:54
Hoi

Lekker verder knutselen aan de baan . Veel zitten ijzervlechten en sateprikkers van draad voorzien. Iets wat al een jaar ligt te wachten. Deze boom is met uitgetrokken filters beplakt. Kijken of het resultaat wat is. Het beschieten gaat niet naar mijn zin de takken zitten snel te vol. Bij Jos zie je heel subtiel wat zitten.

Nou ja hieronder het resultaat met filtermat wat morgen nog bespoten gaat worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbbb_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/004.jpgbbb_1.jpg)

Ook nog met een klein knijpflesje geprobeerd om gras na te bootsen wat echt in de voegen zit en heel kort is. Hiervoor minivezels gebruikt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003.jpgbbb.jpg)

Gewoon proberen en zien waar het schip strandt.
Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Chris Westerduin op 27 december 2018, 23:08:23
Ziet er goed uit dat onkruid!  (y)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Hendrik Jan op 27 december 2018, 23:28:30
Met welke plak heb je die filtermeuk aan het ijzer gedaan?

Tschüß
Hendrik Jan
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 27 december 2018, 23:49:10
Bison alles lijm uit het huishoud vak van de Jumbo Hendrik Jan. Iets er opsmeren ff laten aandrogen en dan erop plakken.

Groet Harry
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: rotaspeed op 28 december 2018, 21:33:23
Hoi

Tja de hobby schiet bij mij van links naar rechts.  Tussen de scenery door de eerste perronlantaarn gemaakt van styreen en Action kerstverlichting. De perronlantaarns aangeboden door de bekende fabrikanten lijken niet op het voorbeeld zodat het zelfbouw wordt.
De paal is met de tel lastig te fotograferen maar hopelijk zien jullie het een beetje. 2 Styreenbuisjes kruislings ingevijld draad erdoor en een lampenkap van een buisje wat er overschuift. De lampenkap in de lengte voor de helft open gevijld zodat de SMD warm wit mooi gemonteerd kan worden.
Nu de kap nog van binnen zwart maken tegen het doorschijnen. totale kosten nog 70 cent per paaltje en uurtje werk.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpg-bbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008.jpg-bbb.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpg-bbb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009.jpg-bbb.jpg)
Titel: Re: Pronsfeld
Bericht door: Reinout van Rees op 29 december 2018, 22:18:58
Dat ziet er prima uit. Ik heb een dergelijke lantaarn (3 stuks), maar dan van Viessmann. Op iemand anders z'n baan zagen die er prima uit, vandaar dat ik ze kocht. Toen ik ze in de hand had vroeg ik me af of de hoogte klopte en of 'ie niet te dik was. Enfin, als m'n perron straks op z'n plek ligt zal ik een paaltje planten.

Die 70 cent... Wow. Viessmann is het 15-voudige :)
En nog lekker knutselen ook.

Reinout