BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Materieel => Topic gestart door: Ivo tB op 04 september 2007, 22:33:17

Titel: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 04 september 2007, 22:33:17
Beste allemaal,

Afgelopen weken was ik met vakantie en dan neem ik altijd een paar bouwdozen mee. Dit keer dacht ik de NS 1300 van MK modelbouw wel even in elkaar te zetten. Dat is dus nog niet gelukt. In Railmagazine 210 (12-2003) stond al een verslag van Michiel van Aart, die er een NBDS versie van bouwde. Die van mij moet een late NS worden met tenderkap.

Gezien de belangstelling voor de workshops messing bouwen is er wel belangstelling voor messing modellen. Dit model moet ik wel afraden voor beginners. Ik heb hem nog niet af, maar ik denk dat dit ook niet je eerste stoomlokomotief moet zijn om te gaan bouwen. Ik zou als eerste eerder opteren voor een NS 5500 van Modelloco. Lekker rechtoe rechtaan (wel solderen en niet lijmen)

Het model is bij MK allang uitverkocht, maar Maykel heeft ons de NS 1200 beloofd en die lijkt hier heel veel op.

Het allereerste begin:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8170018_2_1.jpg)
De doos waarin de eerste onderdelen in 1998 aankwamen, nog zonder aandrijving en zonder wielen

De ets van de lokomotief
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8170020.jpg)
Dit belooft veel bouwplezier

De ets van de tender en de veren
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8170019.jpg)


De foto van de vele kleine onderdelen is mislukt, dus daarom maar even de huidige stand van zaken:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9040068_2.jpg)

En hierbij het prachtige resultaat van Michiel in RM 201
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9040067_2.jpg)


Zoals al gezegd, die van mij wordt een late NS versie in olijfgroen en zwart met tenderkap.

Het belooft een zeer gedetailleerd en accuraat model te worden, maar daarvoor is wel nauwkeurig werken en aanpassen van onderdelen nodig.

wordt vervolgd,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: stig op 04 september 2007, 22:36:21
Daarom heet het modelbouwen, anders was het wel kitjes plakken! ;)

Je gaat in iedergeval de goede kant op! Ik moet nog steeds mijn 5500 afmaken... :'(
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: ronald56 op 05 september 2007, 20:27:28
Staat ook in de catalogus : begin eerst met een model geschikt voor beginners , bv de rongenwagen .
Maar gezien het resultaat op de foto ben jij die die fase al voorbij .
Ik heb hem nog ik de kast staan , net als de 2900 . maar eerst die 20 andere modellen afmaken waaraan ik bezig ben.
oa de NS2000 van wim mesu
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 05 september 2007, 21:51:18
Ronald,

Veel modellen in aanbouw. Klinkt heel bekend. Ik hou de tel niet meer bij. Ik heb ook getwijfeld of ik eerst de 2900 en dan de 1300 zou bouwen. De NS 2000 heb ik ook bij Wim besteld, maar nog niet in huis.

De eerste stap in het bouwen van de NS 1300 is de bouw van het chassis

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8180021.jpg)

Hier zijn de eerste stappen gezet. Zeer herkenbaar is de opzet van het chassis. Volgens mij volgt Maykel hier op een groot aantal punten Iain Rice, die hierover een aantal maatgevende boeken heeft geschreven, uitgegeven door Wild Swan en nog te verkrijgen via GM&S. Als je makkelijk engels leest en lokomotieven wilt bouwen een absolute aanrader.

Herkenbaar zijn namelijk het brede chassis, de haakse afstandhouders, waardoor vrij snel een star chassis ontstaat.  Wel goed opletten op de maatvoering, want ik moest van sommige stukken aardig wat afvijlen om het passend te krijgen. Zoals Iain zegt: beter te groot dan te klein, dat kun je nog passend maken, voor gaten voor lagers geldt het omgekeerde: beter te klein, dan kun je dat nog opruimen.

Ook bleek al snel dat er nog allerlei onderdelen moeten worden aangepast om de compensatieboom te kunnen laten werken. Oa de imitatie lijbanen van de binnenliggende drijfstangen.

Voor mij was dit de eerste lokomotief met compensatie op 3 assen

De volgende stap (na een paar dagen):

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8210023_2.jpg)

Hier is het hele chassis rijdend opgebouwd. Dat betekent assen in de lagers, tandwielkast gemonteerd en motor vastgezet en nog niet vastgesoldeerd in het chassis. Ik twijfel ook of ik dat ga doen, maar ik heb nu de methode van de NS 8200 van Maykel toegepast. Dan zit de eerste as ook vast in het chassis en hij kan er toch nog uit. Dat wordt lastiger voor de 2e as, met name als het remwerk al is gesoldeerd. Maar zoals gezegd, dit was mijn eerste gecompenseerde chassis en het is een bijzonder gezicht dit onder je vingers over een wissel te laten rijden en alle wielen keurig contact te zien houden met de rails. Het zijn RP25 wielen en op een Roco wissel vallen die een aardig eind naar beneden in het puntstuk.

Maar hier had ik de volgende stappen gezet:
Wielen op de assen geschoven en 'wobbelvrij' gepositioneerd. Krukken erop en gekwarteerd. Koppelassen gemaakt en passend op de kruklagers gemaakt, afregelen van de krukken, zodat het geheel zonder mankeren loopt. Alleen een groot vraagteken: hoe breed moeten de assen worden. Dat kun je pas bepalen als de voetplaat met chassis is gemaakt, want dan zie je pas hoe breed de assen moeten zijn. Dus je raad het al: dit is veel te breed. Dat betekent dat het weer grotendeels uit elkaar moet om de assen op de juiste lengte te maken. Ik was heel blij, dat ik het remwerk nog niet had gemaakt. Dit soort dingen realiseer je je veel beter als het niet je eerste model is.

wordt vervolgd

Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: ronald56 op 05 september 2007, 22:19:55
Ivo,

mooi die foto's genomen tijdens de bouw , moet ik ook eens gaan doen .

morgen eerst maar eens een nieuwe camera halen , mijn oude is overleden (kortsluiting door losgelaten metalen pinnetje van de draagband , welke naar binnen verdween - moest uitgerekend tegen de contacten van de flitsbuis komen  - knappe vonk )
gaat waarschijnlijk een canon worden

ga je bouwvorderingen op de voet volgen ( als je tenminste doorgaat met posten )

nooit te oud om van andere te leren

mvg Ronald
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 06 september 2007, 21:21:24
Een andere blik op het chassis

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8210022.jpg)

Hier zie je als je goed kijkt dat het chassis niet recht op de baan staat. Dit was simpel te verhelpen door het verbuigen van de compensatieboom naar boven, maar in eerste instantie ga je kijken wat je fout hebt gedaan. Daar kon ik niks van vinden. Een tip nog bij het gebruiken van Gibson wielen. Omdat de binnenkant van de wielen (het zwarte deel) van kunststof is zitten er aan de binnenkant soms nog wat gietresten. Deze moet je er zeker bij dit brede chassis afsnijden, want anders geeft dat zeker problemen met de vrije loop van de wielen. Hoe ik dat weet: simpel, eerst zelf fout doen, je afvragen hoe dat nu weer kan en dan het euvel vinden. Met Gibson wielen op een DJH chassis heb je nergens last van. Daar moet je weer werken met allerlei ringen om de zijdelingse speling in de hand te houden.
Staat ook in de catalogus : begin eerst met een model geschikt voor beginners , bv de rongenwagen .

Ik zou eigenlijk aanraden eerst een lokomotief met Romford wielen te bouwen en misschien wel met een star chassis om gevoel te krijgen voor alle elementen die een goed lopend chassis bepalen. Dus eerst een rongenwagen en dan een NS 1300 lijkt me een heeeel grote stap.

Volgende fase is de opbouw van de lokomotief te onderscheiden in het buitenliggende frame met machinistenhuis en de vuurkist, ketel, rookkast

De zijkanten bestaan uit de volgende onderdelen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8210025.jpg)

Je ziet hier de linker en rechter zijkant bestaande uit de voetplaat, de zijkant met details en het eigenlijke chassis met de zijkanten van het machinistenhuis. Links is het chassis al een keer gevouwen en rechts al 2 keer. Dat betekent dat de chassis platen nu al uit 3 lagen messing bettaan (1,2mm schat ik) en dan nog een afwerkplaat ertegenaan. Ik zag erg op tegen het plaatsen van de voetplaat in het chassis, omdat deze een aantal welvingen hebben boven de krukken van de koppelstang. Hoe krijg je dat mooi vanuit een messingplaatje met door het etsen verschillende dikten en het buigen met lipjes ook nog verschillende lengtes. Voorzichtig voorbuigen langs allerlei ronde voorwerpen leverde inderdaad niet het gewenste resultaat, maar anders krijg je de lipjes nooit door het chassis gestoken. Toen gebeurde het wonder. De lipjes passen exact in de sleufjes van het chassis en de sleufjes zijn gevormd in de boog die de voetplaat moet volgen. Voorzichtig insteken met de hand induwen en aan de achterkant met een tang vasttrekken leverde een fantastisch gebogen voetplaat op. Petje af voor Maykel!!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8210026.jpg)

In de onderste is de voetplaat al vastgesoldeerd en de opening in de zijkant van het machinistehuis al uitgevijld naar het model dat ik wil maken. De gedetailleerde zijplaat ligt er los op. Boven is de voetplaat alleen ingestoken en nog niet gesoldeerd. Vervolgens moet de 'leuning' in het machinistenhuis worden gemaakt. Ook een spannende klus, maar als je Maykels beschrijving volgt haast probleemloos. Alleen moet je een stripje messing van minder dan 1mm breed even voorvormen langs 2 ongeveer gelijkende ronde staafjes. Voor de onderste ronding gebruikte ik een koker van een set ruimers en voor de bovenste de houder van een X-acto mes.

Als alles goed gaat is dan dit het resultaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9060069.jpg)

Na dit enthousiasme volgde weer een teleurstelling, maar daarover meer in het vervolg

Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 06 september 2007, 23:34:20
Mooi werk, Ivo! Wat ik ervan begrepen heb inderdaad geen "shake the box"-kitje maar je komt er zo te zien wel uit. Nu ik dit zo zie moet ik ook nodig weer eens een echt gecompenseerd onderstelletje gaan bouwen, dat gerommel met roco-draaistelletjes en zo is toch wel wat laf ;)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: stig op 06 september 2007, 23:40:08
dat gerommel met roco-draaistelletjes en zo is toch wel wat laf ;)

Ik vind het slim.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 06 september 2007, 23:45:54
het scheelt wel weer moeite ja, zeker voor en treinloc die gewoon moet sleuren en die toch wel zat stroomafnamepunten heeft, maar zo'n lokaalloccie dat zich druk compenserend over een hobbelig wissel rupst zonder een enkele hapering vind ik toch leuker om te zien  ;)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: JaJo op 07 september 2007, 10:17:19
Leuk verslag Ivo, temeer omdat ik zelf ook druk aan messingen ben. Na een rongenwagen experiment, nu een locje.
Altijd fijn om te lezen dat ook anderen problemen hebben. ;)
Groet Jaap
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: 1795 op 07 september 2007, 17:41:45
Zo kan die er uit komen te zien:
(http://farm1.static.flickr.com/51/136031138_75479fdffb.jpg)

Edwin
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 07 september 2007, 22:14:46
Edwin,

Prachtig, de staatsspoor versie. Hoe loopt die van jou? en herken je de verschillende bouwperikelen?

De mijne wordt zoals eerder gezegd de late NS, dus dan staan in dit draadje over een aantal maanden alle 3 de verschillende kleurvarianten.

mvg
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 07 september 2007, 23:06:50
Ik heb nog een vervolg beloofd.

Eerst nog een foto, waarbij een zijframe los op het chassis is gezet en waar de vloeiende vorm van de voetplaat goed is te herkennen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8210027.jpg)

Als je van de achterkant soldeert met voldoende vloeimiddel aan de voorkant wordt de piepkleine naad ook nog eens mooi gevuld

Zo ziet het aan de achterkant eruit met de erdoor getrokken en getordeerde lipjes, waarna je het geheel kunt solderen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8210028.jpg)

Dan de teleurstelling:
Als beide zijframes van de opbouw gereed zijn kun je die gaan verbinden met een deel dat de brilplaat vormt en tegelijkertijd de bodem van het machinistenhuis en aan de voorkant met de bufferbalk. De constructie is weer heel doordacht. Met name had ik bewondering voor de bufferbalk, welke uiteindelijk een vrijhangend onderdeel is voorop de twee frameplaten. Alleen als je de brilplaat en de bufferbalk vastmaakt zoals bedoeld dan blijkt het frame te smal en kan er geen wiel meer draaien. Dus eerst maar eens controleren of ik de wielen te ver uit elkaar had staan en vervolgens die iets meer naar binnen gezet, zonder dat dat aanleiding gaf tot ontsporingen. De afstand was wel op de voorgeschreven maat gemaakt en bij de NS2900 zit zelfs een mooie mal geetst in de bouwkit, maar het pastte toch niet. De handleiding nog eens goed gelezen en jawel ook Maykel had het probleem zelf onderkend. In voorzichtige bewoordingen leidt hij in dat het frame soms te smal kan zijn en dat je dan plaatjes restmessing van 0,4mm dik aan beide kanten moet invoegen bij de brilplaat. (Ook Michiel van Aart vertelde in zijn artikel van hetzelfde euvel) Zo gezegd zo gedaan en het frame past inderdaad. Maar nu komt bij mij de vraag op wat nu eigenlijk op schaal is. Besloten om het zo te laten, want het model wordt er niet minder fraai op. Echter de aansluiting bij de bufferbalk moet ook worden aangepast en de verbindingsplaat via welke straks het chassis, de voetplaat en de rookkast aan elkaar worden geschroefd moet ook worden voorzien van de passtukjes, want anders krijg je een taps toelopend chassis en blijft er voor de loopas helemaal geen ruimte om zijdelings te bewegen meer over.

Een idee van de speling van boven gezien

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8240035.jpg)

Hier zie je ook dat de bufferbalk nog verder op het chassis moet komen en ik blijf met de vraag zitten of de bufferbalk eigenlijk niet iets breder moet zijn van het chassis. Maykel voegt bij de kit 2 versies van de bufferbalk, de oorspronkelijke houten en de latere stalen, die ik heb gemaakt. Voor het opvouwen van het etsdeel moeten een aantal onderdelen nog flink kleiner worden gevijld, want anders kun je dat niet opvouwen tot een mooie rechthoekige doos.

Boven in het plaatje liggen de door mij al voorgebogen spatborden voor boven de drijfwielen. Deze pastten perfect en de ketel pastte er later ook perfect tussen, dus ik heb uiteindelijk de indruk dat de brilplaat gewoon te smal was gemaakt. Het gaat hier overigens om een chassisdeel en niet de uiteindelijke brilplaat aan de buitenkant, want dat is een mooi apart onderdeel waar de vuurkist aan kan worden bevestigd.

Dus shake the box Floris, inderdaad niet. Maar zoals eerder gezegd en door Michiel, Edwin en Lokwerkstatt DRG al getoond de basis voor een supermodel.

Jajo, welk lokje??

Wel een min of meer shake the box kit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9070071.jpg)


En als je dan echt zin hebt gekregen iets veel moeilijkers, maar ook met uitstekende handleiding

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9070077.jpg)

En iets wat relatief snel te bouwen lijkt want je gebruikt een handelsmodel voor het chassis:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9070078.jpg)

Als je echt kritisch bent, dan moet je toch heel veel aan het chassis veranderen wil het echt een NS6200 worden. Volgens mij kloppen de wieldiameter, de wielafstanden, de cylinders, maar ook de schuifbeweging niet. De remmen heb ik ook verzet van de ene kant naar de andere kant van de wielen.

NS1300 wordt vervolgd,

mvg
Ivo

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: 1795 op 08 september 2007, 00:22:10
Mijn 1300 (de SS versie) loopt niet. Heb ook een NS versie met tenderkap gemaakt, die liep ook niet. (zelfs geen motor in gebouwd)
Ik had wel 2 kits van de eerste versie, daar waren de problemen nog niet in voorzien, dat van het verbreden van het chassis.
Heb het wel geprobeerd, liep ook wel, maar bochten onmogelijk. De reden was kortsluiting op de wielen - chassis. Dus ALS je er mee wilt rijden zul je het chassis moeten verbreden. Ik heb ook geprobeert (andere) wielen af te draaien, maar daar ben ik niet verder mee gegaan.)

Mijn conclusie was/is: er is een zeer fraai model van te maken. Het rijdend krijgen ervan is misschien nog wel een grotere uitdaging als het in elkaar zetten...
Maar het is en blijft een van de fraaiste modellen. (heb het 0 model al besteld, wie volgt..... ;D ;D)

Edwin
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FritsT op 08 september 2007, 11:56:42
ik doe mee,

wie nog meer?
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ries op 08 september 2007, 17:01:43
Ziet er allemaal prachtig uit, maar ik doe niet mee (13 schaaldelen te klein ;)

Ries
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: JaJo op 08 september 2007, 17:13:22
Citaat
Jajo, welk lokje??
Ik ben nog steeds bezig met de Grote Sik van Dutzrail. Maar het uiteindelijke doel is toch zo iets te gaan maken als waar jij mee bezig bent. :)
Oefenen en veel, heel veel geduld heb ik inmiddels ontdekt.
Groet Jaap
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 08 september 2007, 19:23:22
een 1300 van styreen (geen kortsluitingen dus) is ook al een rotwerk. De mijne heeft lompere wielen en is duidelijk verbreed (het stoort mij niet, maar wie het weet zal het vast wel zien) en het frame loopt nog wat uit naar voren om de loopas extra ruimte te geven en nu loopt het best aardig. Gezien hoe dun echte wielen zijn zal de etsplaat in originele vorm vast wel op schaal zijn... maar ja, rijdende modellen bouwen blijft toch vaak veel compromisgepulk.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FritsT op 08 september 2007, 23:48:52
Floris.... in een depressieve bui? Je klinkt niet al te optimistisch

Ik ben juist heel positief gestemd over de know how en technische mogelijkheden die binnen handbereik zijn.

Dus wat mij betreft.....(en  heren soldeercusrsusvolgers ??)..... gaan we voor een mooie 1300 in 0?

Luidt het spreekwoord niet: waar een wil is, is een weg.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: 1795 op 09 september 2007, 00:09:55
Voor wie het nog niet weet, MK heeft er een aangekondigd in 0.
Hoe meer bestellingen er kopen, hoe eerder hij komt.

Voordeel in 0 is, het rijdend krijgen is makkelijker. (net wat meer ruimte en speling)

Edwin
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: e_p op 09 september 2007, 00:15:52
aaaah, is niet echt mijn ding, zo'n engelse kinderwagen. model dat MK aankondigd na de 1300, de platluis , is vind ik een geiniger locje.
overigens in de eerste plaats hulde voor het strakke bouwen van Ivo tB
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Lokwerkstatt_DRG op 09 september 2007, 11:14:20
Het is alweer jaren geleden dat ik deze heb gebouwd in opdracht, maar een recht-toe-recht-aan kit was het niet, en er mankeerde nogal wat dingen aan, maar het was meen ik zijn eerste kit van Maykel.
Dus in dat opzicht heeft hij goed werk geleverd.

Het rijdend krijgen van het model is niet een makkelijke opgaaf, maar het is goed te doen. Je bouwt wat om de obstakels heen en neemt er rustig de tijd voor. Het model welke ik heb gebouwd rijdt zeer soepel en kruipt makkelijk met een paar aanpassingen in het ontwerp.

Een foto uit vervlogen tijden uit de Lokwerkstatt_DRG ;D, inmiddels een aantal jaar verder en aangekomen bij HO-Pur© en Proto-87, compromisloos bouwen in exacte schaal 1:87.
Dat geeft me veel meer voldoening dan ik had verwacht en de lat ligt hoog.....heerlijk ;D

Maargoed Ivo, gewoon lekker doorgaan met solderen en de tijd nemen.
Het ziet er al goed uit!

(http://home.planet.nl/~hoend117/1215.JPG)

vr grt
Edwin ;)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 09 september 2007, 11:32:05
Mij gaat het vooral om de modelbouw. Of dat in schaal N, Ho, 0 of 1 is maakt me niet uit. Wel heb ik inmiddels een sterke voorkeur voor messing modellen, omdat ik daar de mooiste resultaten mee bereik. Overigens heb ik ook de styreen plots voor de plan U besteld, want dat vind ik een mooi model en een kant en klare van Philotrain vind ik te duur. Dus zo sluit iedereen zijn eigen compromissen. Zo ook voor de boogstralen waar een trein doorheen moet kunnen. Ik heb me al neergelegd bij het feit dat de beste baan een baan wordt met heen en weer rijden, omdat je dan alle bogen vermijdt. Maar ik test al mijn modellen op R5 van Roco, volgens mij levert dat een diameter op van 1,20 als je dubbelspoor keerlus wilt maken. En dat is niet alleen voor lokomotieven moeilijk, maar soms ook voor rijtuigen. In een ander draadje refereerde Floris al aan Philotrain couperijtuigen. Die rijden prima, maar niet door krappe bogen.

Doel van dit draadje voor mij is te laten zien wat je met zelfbouw kunt bereiken en dat we heel veel van elkaar kunnen leren in alle schalen. De fouten die Len de Vries vrolijk aanhaalt in zijn verslagen in Railmagazine hoeven wij niet meer te maken. Dat geldt ook voor de fouten die ik maak en waarvan ik hoop te laten zien hoe dat soms beter kan. En als Maykel ooit de NS 1300 op schaal 0 uitbrengt dan heeft hij aan mij ook een klant.

Ik heb de indruk van Philotrain, MK en Werps dat op dit moment er maar tussen de 25 en 50 echte messingmodelbouwers zijn in Nederland. Dat zouden er toch meer moeten kunnen worden. Waarschijnlijk kennen de 25 a 50 elkaar inmiddels allemaal via beurzen en dit forum.

En als er meer komen, is er meer mogelijk voor de kleinspoorfabrikanten om modellen te ontwikkelen en dat lijkt me wel wat.

Tegelijkertijd heb ik heel veel bewondering voor anderen die in styreen mooie resultaten bereiken, vaak vanaf gebrekkige tekeningen, dus over de bouwsels van Floris en anderen lees ik met veel plezier.

En er is nog een ander punt en laten we dat niet ontkennen: bouwen in messing is duur. De waarde van mijn verzameling is mij inmiddels iets te hoog geworden om nog als leuke hobby voor erbij te worden versleten.

Ik ga in elk geval alles op alles zetten om mijn NS 1300 tot een goed rijdend model te krijgen en gezien het voorbeeld van Maykel zelf en Michiel gaat dat vast lukken. Wanneer? Op zijn vroegst medio 2008, want naast een drukke baan heb ik ook nog een vrouw en 4 kleine kinderen en daar moet je gezien een ander draadje ook zuinig op zijn.

En voor het rijdend krijgen zet ik mijn ervaring van het bouwen van inmiddels meer dan 10 messing loks in en dat betekent dat ik vanaf het begin op veel dingen let, waar je anders geen weet van hebt. Mijn eerste stoomlok (NS 6000 van DJH) rijdt bijvoorbeeld niet, vanwege te weinig ervaring met compensatie, Gibson wielen en kwarteren. Echter alle volgende rijden wel en prima.

Ik ben nog steeds bezig met de Grote Sik van Dutzrail. Maar het uiteindelijke doel is toch zo iets te gaan maken als waar jij mee bezig bent. :)
Oefenen en veel, heel veel geduld heb ik inmiddels ontdekt.
Groet Jaap

Ik heb nog een etsplaat van de grote Sik van Nulpunt/CW modelbouw. Nog niet aan begonnen, maar de Dutzrail versie lijkt me aantrekkelijk vanwege dat alle onderdelen er al bij zitten

Allen: Succes met bouwen en eens moet de eerste keer zijn :) :)

mvg
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 09 september 2007, 11:34:03
...

De meester aan het woord!!

Bedankt voor de verdere inspiratie

Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Dennis op 09 september 2007, 12:19:18
Ik moet zeggen dit draadje is zeer interessant om te volgen.
En ook ik ben een modelbouwer die wel in messing wil beginnen, maar de stap zo groot vindt.

Nu zag ik dat ze bij rails een workshop geven in messing solderen, mischien is dat wat?

Groeten,
Dennis
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: prutser op 09 september 2007, 14:09:37
mischien is dat wat?

Ja dat is wat, dus zeker doen !

Stephan
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: arjen op 09 september 2007, 18:23:14
Het is alweer jaren geleden dat ik deze heb gebouwd in opdracht, maar een recht-toe-recht-aan kit was het niet, en er mankeerde nogal wat dingen aan, maar het was meen ik zijn eerste kit van Maykel.

Er bestaan zelfs twee versies van. Bij de tweede (grootste) oplage waren wat foutjes rechtgezet. Zo was bij de eerste versie de tender in spiegelbeeld geëtst.  De doos die ik aan het begin van dit draadje afgebeeld zag, doet die eerste versie vermoeden, maar dat weet ik niet zeker.
Ik heb hem indertijd ook gebouwd, herinner me er niet zo veel meer van behalve dat het onderstel inderdaad lastig is. Maar als het allemaal lukt, is het een heel fraai model.

Arjen.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DHG500 op 09 september 2007, 18:39:22
Ja dat is wat, dus zeker doen !

Stephan

Beslist!

Bob (vml. deelnemer workshop messingbouw)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Michiel2 op 09 september 2007, 21:53:59
Voor wie het nog niet weet, MK heeft er een aangekondigd in 0.
Hoe meer bestellingen er kopen, hoe eerder hij komt.

 Hmm, en die past zeker heel goed bij die rongenwagen? Het is wel leuker dan een Duits stoomlokje, dus wie weet. BR80 gaat ook vervelen :).
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 09 september 2007, 22:20:59
Aan de kandidaat messing workshop deelnemers: zeker doen als je nog twijfelt of je het kunt. Na de workshop twijfel je niet meer en ben je verkocht. Ik weet dat doordat ik op Rail 2003 in Leiden bij Frits in de stand stond en een dag demonstratie messing bouwen heb gegeven. Tot mijn grote verbazing waren er velen geinteresseerd en vol bewondering, maar net te bang om zelf iets te doen. De workshop helpt je vast over de drempel.

Er bestaan zelfs twee versies van. Bij de tweede (grootste) oplage waren wat foutjes rechtgezet. Zo was bij de eerste versie de tender in spiegelbeeld geëtst.  De doos die ik aan het begin van dit draadje afgebeeld zag, doet die eerste versie vermoeden, maar dat weet ik niet zeker.
Ik heb hem indertijd ook gebouwd, herinner me er niet zo veel meer van behalve dat het onderstel inderdaad lastig is. Maar als het allemaal lukt, is het een heel fraai model.

Arjen.

Ik denk dat ik toch de 2e versie heb, want bij mij is er geen tender in spiegelbeeld.

Dan weer een vervolg op de bouw:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8240036.jpg)

Op dit plaatje zie je nog dat de bufferbalk nog niet perfect gevornd is, maar het gaat de goede kant uit. In elk geval lopen alle wielen vrij van het chassis en de lokopbouw, ook als het door een wissel loopt, dus ik ben vol vertrouwen voor het vermijden van kortsluiting. De loopas moet wel worden beschermd, want deze zal gauw in een boog kortsluiting maken met het chassis of de opbouw. Daar moet je ook aardig wat materiaal weghalen bij allerlei onderdelen om dat mogelijk te maken, maar dat is geen probleem voor de sterkte van de constructie en aan de buitenkant zie je er ook niets van.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8240043.jpg)

De volgende stap is de bouw van de rookkast. Hier zijn de onderdelen uitgestald: de rookkastdeur. die nog bol moet worden gemaakt, dan de rechte onderkant voor een mooie rand aan de rookkastdeur voor de nieuwe versie. De rookkastvoorkant met eronder de cylinderdeksel, die met 2 niet afgebeelde onderdelen erop moeten worden gesoldeerd. De rookkast zijkant uit een stuk, welke eromheen gebogen moet worden, de achterkant van de rookkast, waar de ketel via 2 nog rond te buigen strippen aan verbonden moet worden. Deze strippen zitten bij mij pas deels vast, omdat een hele dunne strip rond moet worden gevijld om een imitatie messing of stalen lijst te maken tussen rookkast en ketel.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8260045.jpg)

Na een middagje buigen, passen, vijlen, solderen en weer herstellen is dit het resultaat, nog zonder de cylinderdeksels eronder. De kenner van dit model ziet meteen nog een fout, die overigens makkelijk te herstellen is: ik heb namelijk de klinknagels op de rookkastdeur van de achterkant ingedrukt en de nieuwe rookkastdeur was glad. Dat wordt dus terugduwen, vijlen en polijsten, maar dat lukt wel.

Even op de lokopbouw gezet geeft dat dit resultaat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8260046.jpg)

Voor de aardigheid ook maar vast een lantaarn op de bufferbalk gesoldeerd, zo begint het al wat te lijken.

Ik realiseer me dat in deze fase ook nog wat engs zit voor mensen die beginnen met solderen. Ik merk dat ik er zelf eigenlijk niet meer bij stilsta. Ik hoor nog wel eens dat als mensen onderdelen aan een deels gebouwd messing model solderen er weer andere onderdelen afvallen. Daar heb ik nooit last van en ik denk dat dat komt, doordat ik te solderen onderdelen goed schoon maak, ruim vloeimiddel gebruik (fosforzuur van GM&S) en harskernsoldeer van elektronica met een hete bout. Je soldeert dan vliegensvlug iets vast, zonder dat onderdelen de kans krijgen los te raken. Bij deze rookkast is het meest enge het solderen van de schoorsteen. Dat is een gegoten onderdeel en moet dus flink heet worden gestookt voordat het tin wil vloeien. Maar dat doe ik dan als volgt: de soldeerbout met niet echt veel soldeer op de voet van de schoorsteen aan de binnenkant van de rookkast zetten met ruim vloeimiddel tussen de verbinding van rookkast en schoorsteen, Het vloeimiddel sist weg en de bout hou je op de plaats en dan vloeit vliegensvlug het soldeer tussen schoorsteen en rookkast en vult ook nog eens de kleine kier aan de buitenkant perfect op. Die zit muurvast. En dan kijken: schoorsteen scheef. Dus schoorsteen aan de bovenkant in de bankschroef, met een metalen staafje (bij mij meestal een vijltje dat voor het grijpen ligt) de zaak weer via de schoorsteen verwarmen en als het begint te bewegen voorzichtig schuiven. Net zo vaak tot hij goed zit.

Volgende stap is de ketel en de vuurkist

mvg
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: JaJo op 10 september 2007, 09:39:52
Echt kicken dit topic. :)
Groet Jaap
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tjalling op 10 september 2007, 11:44:21
Hoi Ivo,

Dat wordt een mooi ding!
Misschien een beetje off-topic, maar wat voor soldeerbout gebruik je?

Ik heb ook meegedaan aan die workshop solderen (erg leuk!) en toen bleek wel dat ook voor het kleine wagentje wat we toen gebouwd hebben een soldeerstation van 30 watt wel erg klein is.

Groet,
Tjalling
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FritsT op 10 september 2007, 12:26:37
Soldeer moet vloeien. Zoiets als water uit de kraan.
Als je dat niet haalt met je 30W bout, is of je werkstuk te groot (veel warmte vloeit weg) of je bout is gewoon te klein voor dat specifieke stuk.
Neem een 40, 60 0f 80 Watt bout. Gewoon van de bouwmarkt.

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 10 september 2007, 19:35:38
Hoi Ivo,

Dat wordt een mooi ding!
Misschien een beetje off-topic, maar wat voor soldeerbout gebruik je?

Ik heb ook meegedaan aan die workshop solderen (erg leuk!) en toen bleek wel dat ook voor het kleine wagentje wat we toen gebouwd hebben een soldeerstation van 30 watt wel erg klein is.

Groet,
Tjalling

Beste Tjalling,

Ik gebruik een Weller WTCP-S soldeerstation, dat ik ongeveer 20 jaar geleden heb gekocht om mijn versterkers te bouwen. Het is een soldeerstation met thermostaat in de punt en daardoor zijn de soldeerstiften relatief duur. Het is niet in temperatuur te regelen, maar het is van koud binnen een halve minuut op temperatuur en kan dus aardig wat hebben. Wel gebruik ik een dikkere soldeerstift dan voor de elektronica. Voor witmetaal heb ik een gewone Weller 40W soldeerbout, die ik regel met een regelaar/dimmer die ik zelf heb gebouwd voor een 220V boormachine. Even uitproberen op welk punt van de dimmer het witmetaal soldeer smelt en op welk punt de witmetalen onderdelen en dan de dimmer tussen deze twee punten in zetten en solderen maar. Overigens soldeer ik witmetaal soms gewoon met gietresten van onderdelen. Dat gaat ook uitstekend.

Ook heb ik nog een soldeerbrander voor 5 a 10 Euro. Deze gebruik ik voornamelijk voor het solderen met soldeerverf en dan vooral profielen op goederenwagons en bagagewagens. Maar naarmate ik meer maak, merk ik dat ik ongeveer alles met een soldeerbout netjes kan doen.

Op vakantie in de VS heb ik daar ook eens een 100Watt Weller bout gekocht op 110V. Werkte daar uitstekend op allerlei kitjes, die ik daar heb gebouwd.

Dus de tip van Frits werkt prima. Ik ben wel dol op mijn Weller WTCP-S omdat deze een mooie standaard met spons heeft, die nooit omvalt, een siliconensnoer, dat daardoor nooit in de weg zit en de eerder genoemde snelheid om op temperatuur te komen en te blijven.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 11 september 2007, 21:42:05
Nog even gecontroleerd hoeveel vermogen in een Weller WTCP-S zit: dat is 50 Watt.

Ik heb een vervolg beloofd met de ketel.

De ketel zit al voorgebogen in de bouwkit en moet met een techniek van aanspannende draadjes om de ketel dicht worden getrokken en na het fatsoenlijk rond maken soldeer je de naad dicht. Dan wordt het weer spannend, want past dit dan op de rookkast? Zoals bij de rookkast al verteld zijn er 2 messing strips, die de verbinding tussen rookkast en ketel moeten vormen. De dikste heb ik rond gebogen langs een mal en vervolgens in de rookkast pas gemaakt. Dat betekent een stuk eraf vijlen, want gelukkig is de strip te lang. Nadat deze past droog gepast op de ketel en die paste wonder boven wonder echt exact. Dus vervolgens de rondgebogen strip in de rookkast gesoldeerd en de ketel erop geschoven. Dan is de vuurkist aan de beurt. Deze wordt aan de brilplaat vastgezet welke op de juiste manier gevouwen keurig 3 stukken heeft, waar de vuurkist op past. Dit is op de vorige foto's te zien. Vervolgens moet de vuurkist in de juiste vorm worden gebogen aan de hand van het messing onderdeel dat de voorkant van de vuurkist moet vormen en waaraan de ketel wordt gesoldeerd. Het buigen van de vuurkist in de juiste vorm gaat super makkelijk, omdat aan de binnenkant een aantal sleufjes is geetst, waardoor het buigen in een licht, maar rechte en haakse ronding perfect gaat en vervolgens perfect op de brilplaat en de voorkant past. Daarna het geheel passend gemaakt op het onderstel en dan met name de spatborden van de drijfwielen waar het net op staat. Bij het passen op de voetplaat blijkt ook bij mij (net als bij Michiel) dat de ketel te lang is, maar daarvoor was ik dus al gewaarschuwd. Even een stukje eraf vastsolderen en ziedaar een perfect uitgelijnd geheel. De ketel is nog wel een keer losgesoldeerd van de vuurkist, omdat het gat voor de dom net niet helemaal bovenin zat, maar daar had ik rekening mee gehouden door de ketel eerst op een klein puntje vast te zetten en pas als de plek mij beviel de hele naad met soldeer vast te zetten. Daarvoor moest ook de vuurkist aan de voorkant nog worden rondgevijld, omdat het messing onderdeel anders te rechthoekig is.
Na wat kleine onderdelen op het geheel: 4 wasdeksels op de vuurkist, 6 bevestigingspunten van de 2 handrails, 2 sluitseinijzers op de rookkast, de grendel van de rookkastdeur en de cylinderdeksels is dit het resultaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9110089.jpg)

En dan op het chassis en de lokopbouw ziet het er als volgt uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8270048.jpg)

De messing dom staat er los op en moet nog worden bewerkt. Zo zit er een grote druppel messing aan de bovenkant en gaan we weer poetsen aan de dom zodat deze zo gaat glimmen, dat je je er in kunt spiegelen.


Van een iets andere hoek:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8270049.jpg)

Van achteren:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8270050.jpg)

En van boven, waar de cylinderdeksels goed zichtbaar zijn en ik eens begon na te denken over welke versie ik eigenlijk ga bouwen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8270051.jpg)

Maykel heeft namelijk een aantal nummerplaten bij de bouwkit gevoegd. Als ik me beperkt tot de NS nummers dan kan ik de 1317, 1326, 1338, 1346, 1358, 1382, 1391, 1437, 1464 en 1475 maken. Dat werd dus zoeken in alle boeken naar foto's van de NS 1300. Ik speurde naar de volgende kenmerken per nummer:


(ik heb de opsomhulp nog niet goed begrepen ;D ;D)

De zoektocht leidde tot het afvallen van een aantal nummers om reden van een afwijkend machinistenhuis (voormalige NBDS loks), geen tenderkap, dicht tussen bufferbalk en rookkast etc. Maar de 1382 lijkt redelijk te maken.

Overigens is dit een algemeen punt van aandacht bij het bouwen van stoomlokomotieven: er hebben zeer veel verschillende uitvoeringen binnen lokomotiefseries rondgereden en de individuele lokomotieven waren zelf gedurende hun levensduur ook vaak verschillend uitgerust. De indeling voor en na de 2e wereldoorlog is daarvoor veel te grof. De meest betrouwbare manier is het vinden van 2 foto's van een lokomotief, bij voorkeur genomen op dezelfde dag, waar beide zijkanten goed op zichtbaar zijn voor de plaatsing van pompen, voorwarmers, leidingen en krikken. Als je gaat speuren naar foto's, dan zie je dat er heel veel is verbouwd aan de uitrusting van de lokomotieven.

Om eens te zien hoe het totaal eruit gaat zien ben ik vervolgens begonnen aan de tender, maar daarover later meer.

mvg
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Lokwerkstatt_DRG op 12 september 2007, 22:50:06
Hi Ivo,

Staat de schoorsteen niet een tikkie naar rechts te hangen ;D op de laatste foto?
Zet een geo- driehoek op je werkblad, en kijk dan of het precies verticaal staat t.o.v. je werktafel ervan uit gaande dat die vlak is natuurlijk...
grt
Edwin ;)

Ziet er goed uit verders, dit zien we te weinig helaas!
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 13 september 2007, 08:10:33
Beste Edwin,

Aan de foto te beoordelen denk ik het ook. Ik zal het nog eens even nakijken, maar ik heb er al een mooi blokhaakje naast gehad en mijn eigen timmermansoog. Ik denk eerder dat het een vertekening van het perspectief op de foto is doordat het een macro opname is.

mvg
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 14 september 2007, 12:21:52
hou er ook rekening mee dat de voorkant van de rookkast bij een 1300 hellend is (zelfde hoek als de cilinders)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 14 september 2007, 15:16:33
De rookkast is bij mij ook hellend, maar de cylinders niet. Volgens mij liggen die keurig evenwijdig met het spoor. Ik baseer me hierbij op de SS lok in het Spoorwegmuseum, waar de leibanen waartussen de zuigerstangen lopen keurig horizontaal lopen. Ook dit model heeft de cylinders horizontaal liggen. De aandrijfassen zitten ook keurig in deze lijn. Je kunt dit een beetje zien op de eerste foto in mijn laatste bijdrage over de ketel.

Ik hou het er voorlopig op dat het een gevolg is van de instelling van mijn camera. Ik kan me nog goed herinneren dat in reviews van zoomlenzen voor spiegelreflexcamera's altijd de discussie werd gevoerd over de tonvorming van het beeld. Omgekeerde tonvorming leidt tot een naar rechts neigende schoorsteen op deze foto. Maar ik zal een foto maken recht van voren en dan kunnen we zien hoe die staat. Ik zal het eerder genoemde blokhaakje ernaast zetten.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 14 september 2007, 15:51:00
hm, dan haal ik wat dingen door elkaar, solly  :-X
De loc in het spoorwegmuseum is niet helemaal betrouwbaar meer daar de Duitsers zo vriendelijk waren aan het eind van de oorlog het cilinderblok eraf te blazen, nu is het dus een plaatstalen bak met opgeschroefde cilinderdeksels zover ik weet. Om het goed te maken: de 2900'en hadden wel hellende cilinders  ;)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 14 september 2007, 16:12:01
Floris,

Je zet me wel aan het denken en twijfelen. Opgeblazen cylinders enzo. Maar in elk geval moeten het centrum van de assen van de drijfwielen en de lengte as van de cylinders in elkaars verlengde liggen, anders draait het geheel niet mooi rond (vast ook een van de bronnen van onbalans en onrustig gedrag van stoomlokomotieven bij hogere snelheid, want de positie van een geveerde as is afhankelijk van het actuele gewicht van de lok). De 2900 heeft als goederenmachine kleinere wieldiameter van de drijfwielen en daarom is het inderdaad aannemelijk dat deze cylinders schuin liggen. Goed voorbeeld is ook de vergelijking van de NS 3900 met de NS 6300. Zelfde ketel, andere drijfwieldiameter en volgens mijn herinnering liggen de cylinders van de NS3900 horizontaal en die van de NS6300 onder een helling naar beneden.

Maar ik zal thuis nog eens goed kijken naar de 1300 en de documentatie, want misschien liepen ze wel schuin. Mijn belangrijkste referentie was de 1:1 uitvoering in het NSM.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 14 september 2007, 16:40:03
De onbalans van een stoomloc komt ook vooral doordat de heen- en weergaande massa van de zuigerstang en drijfstang niet volledig uitgebalanceerd kan worden met een contragewicht aan het wiel. Ik heb hier geen tekeningen van een 1300 waar de hartlijn van de cilinders op staat, dus helemaal controleren kan ik het niet maar de loopas van de 1300 zit nog net ter hoogte van de achterkant van het cilinderblok, zodat het cilinderblok boven de loopas moet blijven. Ik heb wel tekeningen van de 1700 waarop te zien is dat de cilinders (horizontaal overigens) maar net boven de bovenkant van de loopassen liggen. Bij de 1300 zouden ze dus wel schuin gezet zijn.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 14 september 2007, 16:52:29
Die hoofdoorzaak van de onbalans ken ik natuurlijk ook. Maar het niet in lijn liggen helpt zeker niet. Aardig is ook dat de meeste NL lokomotieven binnenliggende cylinders hebben waardoor het moment tgv van de arbeidsslagen van de zuigers op het lokomotiefchassis in lengterichting kleiner is dan met buitenliggende cylinders.

Maar even terug naar je conclusie. Ze moeten schuin liggen, omdat de loopas van een 1300 een grotere diameter heeft dan de assen in de bogie van de 1700?

Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 14 september 2007, 17:59:04
nee, die diameter is hetzelfde, maar er moet een beetje ruimte over zijn natuurlijk, de loopas kan wat i9nveren en er zitten nog zaken als cilinderkranen en zo onder het cilinderblok... en een schuin front en rechte cilinders is gewoon raar.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 17 september 2007, 21:30:44
Beste Floris,

Een wat late reactie, maar afgelopen weekend allemaal verjaardagen.

De schuine cylinders van de 1300 laten me nog niet los. Ik heb nergens een tekening kunnen vinden, dus wat mij betreft kan schuin en recht allemaal nog. Maar misschien een aardige analyse:

* In de 1300 ligt de middellijn van de drijfwielen keurig midden in het chassis en van daaruit is een rechte lijn naar cylinders mogelijk en zouden de cylinders recht kunnen liggen. Dat kan inderdaad bij een 2900 helemaal niet, want daar ligt de middellijn van de drijfwielen duidelijk onder het chassis. Schuinliggende cylinders zijn daar een must, ook om andere redenen, zoals de voorste drijfas.

* Kijkend naar de afmetingen zou een en ander ook horizontaal moeten kunnen. Volgens Waldorp (7e gewijzigde druk) is de middellijn van de drijfwielen 2150mm, de middellijn van de cylinders 457mm (ik ga ervanuit dat dit ook de middellijn van de zuigers is, en van 1:87 teruggerekend is de middellijn van het loopwiel 1200mm. De ruimte bij horizontaal liggen van de cylinders wordt dan:

drijwielen/2 = 1075mm daaronder hebben dan de cylinders minimaal 457/2 = 229mm nodig en de as van de loopas ligt 600mm boven het spoor. Dan blijft er een ruimte over van 246mm voor de cylinderwand, de halve dikte van de loopas en de gewenste invering van de loopas. Dan hou ik bewust geen rekening met cylinderkranen, want die hoeven niet in de weg te liggen.

Kortom voor mij blijven beide opties mogelijk, daar komt bij de horizontale ligging van de leibanen in het NSM prototype (maar mogelijk afwijkend van het origineel) en de uitvoering van MK modelbouw, die ze ook horizontaal heeft liggen.

Dan de volgende uitdaging: de NS 1700.

Ik heb mijn Philotrain model niet opgezocht, maar alleen naar foto's gekeken en me proberen voor te stellen wat wel en niet kan.

Ten eerste is volgens Waldorp de ruimte kleiner, want de cylinders hebben inmiddels een middellijn van 502mm. Dat scheelt in bovenstaande som weer 2,5 cm de verkeerde kant op. Duidelijkheid over de diameter van de bogiewielen heb ik niet, maar ze zien er zeker niet kleiner uit dan die van de 1300. Eigenlijk is dus wel aannemelijk dat deze schuin lopen, maar ik heb geen tekening die dat bevestigt.
de bogie zelf hoeft nmm niet meer in de weg te liggen dan een losse loopas. Zeker niet als je naar de buitenkant van de bogie kijkt van de NS1700. Dan zou je constateren dat geprobeerd is een bogie te construeren met een zo laag mogelijke ophanging in het midden.

Maar het enige echte antwoord is denk ik te vinden in constructietekeningen. Iemand??

Overigens is op foto's van een bijzondere NS 1700, een compound uitvoering, zonder enige twijfel vast te stellen dat de cylinders hier schuin zijn ingebouwd. Ook niet vreemd, want een compound versie heeft cylinders met een veel grotere diameter.

mvg,

Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 17 september 2007, 21:39:28
Ik heb constructietekeningen van een 1700, de cilinders van dat ding liggen horizontaal, de loopassen liggen ruim voor en achter de cilinders dus die zitten sowieso niet in de weg.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 17 september 2007, 23:30:52
Edwin:

Deze had ik eerder ook nog beloofd. Blokhaak naast de lok gezet en zo goed mogelijk recht van voren een foto. Alles zit nog niet aan elkaar geschroefd, maar mijn conclusie is toch dat het niet aan de vertekening van lenzen ligt, maar dat de schoorsteen inderdaad licht naar rechts staat.

Dat wordt weer een tijdje verwarmen en schuiven net zo lang tot hij iets beter staat. Ik kan er in elk geval nog goed bij van binnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9170096.jpg)

Ik heb constructietekeningen van een 1700, de cilinders van dat ding liggen horizontaal, de loopassen liggen ruim voor en achter de cilinders dus die zitten sowieso niet in de weg.

Kijk dat werpt weer nieuw licht op de discussie. Bij de 1300 zit zonder twijfel de loopas onder de cylinders.

mvg
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Karst Drenth op 17 september 2007, 23:43:03
Hoi,

zonder dat ik veel verstand heb van dit soort locomotieven, zomaar een J.B.F. opmerking:

Is het niet zo dat het vlak waarin zich de cylinderdeksels haaks staat op de lijn vanuit het middelpunt van deze deksels, naar het middelpunt van de aangedreven wielen.

Zo niet, zou je een scharnierende drijfstang moeten hebben ( achter de leibaan, Kruisblok oid, of heet dat ?? ), die naar boven en onder verschillende uitslagen kent  :-| :-| of een excentrische krukas  ::) vast niet dus ;)

Dus Ivo: centrum van je cylinders opmeten, centrum van je drijfwielen ( beide tov B.S. ) zijn die gelijk, liggen de cylinders horizontaal, zo niet liggen ze onder een hoe. Welke hoek kun je dan eenvoudig uitrekenen :)

Grtzz,

Karst
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 18 september 2007, 00:02:08
Karst,

Mijn redeneringen hebben ook een JBF karakter, maar je eerste opmerking heb ik in een eerdere reactie van mij ook al genoemd, maar dit bepaalt niet of de cylinders wel of niet horizontaal liggen. De vraag bij de 1300 is feitelijk of er voldoende ruimte is. Floris merkt op dat de cylinderdeksels aan de voorkant  van de rookkast gekanteld liggen, waardoor hij aanneemt dat de cylinders schuin lopen. Alleen bij het MK modelbouw model ligt de rookkast (boven de cylinders) weliswaar gekanteld naar achteren, maar staan de cylinderdeksels daaronder tussen het chassis weer haaks. Vervolgens liggen de cylinderafdekkingen waar de zuigerstang doorheen loopt aan de andere kant ook horizontaal en de daarmee verbonden leibanen ook en wekt in elk geval de suggestie dat een en ander horizontaal ligt. Volgens de afmetingen genoemd in het boek van Waldorp zou het ook moeten kunnen.

Overigens nog een nuance voor de scharnierende drijfstang. Dat principe is juist, maar in een stoomlokomotief niet altijd te garanderen. De meeste cylinders van stoomlokomotieven zijn star aan het chassis opgehangen. Uitzonderingen zijn de Geisler?? smalspoorlokomotieven in de VS in de bosbouw (In Shay's staan ze wel vast volgens mij)
Terug naar de gewone stoomlokomotief: ondanks het feit dat de cylinders star zijn opgehangen staat de hele aandrijving niet altijd in lijn, omdat de aandrijfassen altijd verend zijn opgehangen. Dus enerzijds zal er regelmatig onbalans ontstaan door oneffenheden in de rails en anderzijds is het totale actuele gewicht bepalend voor de hoogtepositie van de drijfassen en daarmee de mate waarin het geheel in een lijn ligt. Immers een constante hoogte zoals in de bekende Citroens met hydropneumatische vering, is niet gegarandeerd in een stoomlok. Vandaar ook dat ik bedacht dat dit, naast de heen en weer bewegende massa van zuiger, zuigerstang, drijfstang en koppelassen, ook wel eens een bron kan zijn van onrustig lopende machines.

Maar als ik het in model opmeet ligt het allemaal mooi in lijn en de cylinders horizontaal.

mvg
Ivo

P.S. Ik worstel ook altijd met alle termen ;) ;D, met name als je regelmatig duits en engels leest wordt het er niet beter op
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 18 september 2007, 08:16:34
Ter aanvulling: ik noemde het Geisler, maar dat moet zijn Heisler, maar uiteindelijk bedoelde ik het principe van de Climax. Deze heeft volgens mij een pendelende cylinder. Een Heisler zou dit ook kunnen hebben, maar dat kan ik zo snel niet zien.

mvg
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: arjen op 18 september 2007, 09:24:11
Nee hoor, bij zowel de Climax als de Heisler zitten de cilinders vast op het frame. Bij de Heisler hangen ze in V-vorm onder de ketel en drijven een centrale krukas aan die in de lengterichting onder die ketel doorloopt. Bij de Climax liggen de cilinders schuin links en rechts van de ketel en drijven een blinde as aan die dwars onder de ketel ligt. In beide gevallen worden de wielen aangedreven via tandwielen en cardans.
En nu weer on-topic  ;)

Arjen.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 19 september 2007, 22:07:37
Inderdaad Arjen, weer on topic:

Hoewel de lokomotief nog lang niet gereed is, wilde ik wel eens weten hoe het geheel eruit gaat zien. Dus ben ik begonnen met de tender. De belangrijkste onderdelen waren snel uit de messing etsplaat te knippen en te ontdoen van alle bramen.

Een beetje georganiseerd ziet het er dan als volgt uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8280058.jpg)

Rechtsboven liggen de onderdelen voor de buitenkant en links het chassis met de gedetailleerde zijplaten met alle imitatie klinknagels. De grootste uitdaging hier lijkt vooral de ronde bovenkant van de tender die moet worden gebogen aan de 2 zijkanten en de achterkant. Klemmen met een boortje van de juist diameter in de bankschroef en met een stalen lineaal buigen geeft het gewenste resultaat.

Vervolgens passen en meten en toen merkte ik dat er het een en ander niet klopte. De binnenafdekking van de tender en het deel dat dit mooi haaks erin moet laten staan was bij mij te breed. Na lang zoeken kwam ik tot de conclusie dat helaas de fotofilms aan beide zijden van de etsplaat niet goed op elkaar moeten hebben gelegen, waardoor de onderdelen te groot worden. Dat wordt dus veel vijlen. Vervolgens het chassis in elkaar gezet en de opbouw netjes aan elkaar gesoldeerd.

Maykel past hier voor de tender het principe toe dat deze op de lokomotief leunt, waardoor het adhesiegewicht van de aandrijfwielen groter wordt. Het effect daarvan heb ik nog niet getest, maar er zit wel een leuke oplossing in om dit te realiseren, waarbij de achterste tenderas vast in het chassis wordt gezet en de voorste 2 in een soort krukje worden gezet, waarmee de voorste 2 assen op 3 punten worden gedragen en die vervolgens op een punt bewegend aan het chassis worden gehangen. Tekstueel is dit lastig te volgen, maar de goede tekening en de echte onderdelen in de hand verduidelijken alles.

Helaas heb ik de bouwkit destijds blijkbaar niet goed gecontroleerd, want voor de voorste assen kom ik 3 lagers te kort. Maykel gemaild en hij belooft meteen ze op te sturen.

Het geheel ziet er nu als volgt uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8280064.jpg)

De tender maar even op 2 vijltjes gebalanceerd voor de juiste hoogte van de foto.

Vanuit een iets andere hoek:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8280063.jpg)

Het vervolg wordt vooral verder detailleren van de lokomotief en de tender en vervolgens het goed rijdend krijgen. Maykel beveelt aan overal lood in te stoppen, maar daar moet ik eens goed naar kijken. Vooral in de lokomotief zelf lijkt er alleen ruimte te zijn in de ketel en de rookkast. Dat vind ik riskant, want dan zit er teveel gewicht aan de voorkant van het ophangpunt van de 2 gecompenseerde assen met als gevolg het risico van voorover kippen van de lok. Dat wordt uiteindelijk wel gecompenseerd door het gewicht van de tender. Eens kijken of dit allemaal gaat lukken.

wordt vervolgd,

Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Lokwerkstatt_DRG op 19 september 2007, 22:46:04
......Het vervolg wordt vooral verder detailleren van de lokomotief en de tender en vervolgens het goed rijdend krijgen. wordt vervolgd,

Ivo

Ik wil je adviseren het andersom te doen Ivo: eerst het model goed rijdend bouwen, want dat is de basis en uitgangspunt van het bouwen van dergelijke modellen, en daarna de detaillering. Nu kun je overal nog goed bij, straks met de details eraan/op heb je meer kans op evt schade aan de details als gevolg van modificaties en gefrut aan het chassis en motorisering...Maykel geeft de voorkeur aan visloodjes in het model....ik heb het niet toegepast ( op wat bladlood na in de ketel) en het model had voldoende adhesie, tenzij je een complete ICE wilt trekken ;D
Het model is zeer soepel rijdend te bouwen, maar je moet om de obstakels heen kijken en bouwen....veel kleine aanpassingen maken dus, maar dat maakt het bouwen van deze kits nu ook zo leuk vind ik.

grt
Edwin ;)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 19 september 2007, 22:55:42
Edwin,

Helemaal mee eens. Hij loopt al perfect onder mijn vingers. Kortsluiting ontstaat alleen bij de loopas en dat kan ik volgens mij alleen oplossen met afplakken van alle onderdelen waar de wielen tegenaan kunnen lopen in een boog. Ik zie er een beetje tegenop om de worm op de motoras te duwen, want die krijg ik er nooit meer af en vervolgens kan ik ook niets testen of spuiten. Ik ga eerst de assen op de juiste lengte maken. Daarvoor heb ik eerst de opbouw gemaakt om te zien hoe lang ze moeten zijn. En dan moet ik ook nog een besluit nemen over de krukken. De plastic, die er nu op zitten, vind ik te grof en de geetste zien er niet uit zoals ik wil. Bovendien lijken ze me lastig kwarteren. GM&S al gevraagd naar een alternatief, maar die heeft hij niet. Kortom nog maar eens nadenken. Details kan ik aanbrengen op die plekken waar ik uit het oogpunt van loopeigenschappen toch niet bij hoef te zijn.

Maar bedankt voor je advies.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Lokwerkstatt_DRG op 19 september 2007, 23:03:54
Ik weet niet meer exact hoe ik de loopas heb geïsoleerd tov de bodemplaat met wielkast, maar ik heb meen ik destijds wat van de binnenzijde weg gefreesd met een slijpschijfje (zeer voorzichtig en met BELEID), en er een vulringetje tussen gedaan die niet in het oog springt, en achter de as uit het zicht blijft.

De Romford wielen vind ik zelf drie keer niks, veel te grof, om over de kruk maar niet te spreken, die kun je zo op een deur zetten als kruk ;D

Maargoed, zorg eerst maar voor een rustige en gelijkmatige loop met tender erachter, en met name over een wissel en een tegenboog erna...

Ziet er in elk geval goed uit, en dat je er plezier in hebt moge duidelijk zijn ;)

grt
Edwin ;)

Ps, destijds bij de NS 1475 van Werps had de opdrachtgever waarvoor ik toen bouwde (zie mijn site) een paar wielen laten maken, custom made van Gunter Weimann, zeg maar wielen voor anglofielen om een puntje aan te  lebberen :o
Nu bestel ik nog steeds wielen door hem gedraaid al is het nu in P-87, maar een fijnere bankdraaier en vakman is er op deze aardbodem niet te vinden
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 20 september 2007, 15:38:09
Ik zal eens kijken welke ruimte ik heb met de loopwielen. Een ring aan de binnenzijde heeft misschien bij mij niet zoveel zin, vanwege het feit dat het voorloopstel inmiddels volledig onder het chassis door kan lopen en alleen door het wiel vooraan en bovenaan wordt tegengehouden. Een ring wordt dan te groot denk ik, waardoor je dat onderin het wiel gaat zien. Wel een idee is om een klein fiber ringetje aan de buitenkant op de as te zetten, waardoor het wiel niet meer tegen het buitenliggende chassis kan gaan lopen.

Ik heb er overigens geen Romford wielen bij, maar wielen van Gibson. Met wielen van Romford had ik de lokopbouw nog veel breder moeten maken. Het grote voordeel van Gibson kan nog zijn dat de lok zelf in principe niet onder stroom hoeft te staan, wat bij Romford vrijwel altijd wel het geval is. Dus alleen als 2 van de 6 assen tegelijk aan de linker en de rechterkant tegen de lokomotief lopen ontstaat er kortsluiting.
Nu hebben de aandrijfassen geen zijdelingse speling en de as waar de motor op zit ook geen verticale speling. Dus de eerste as is goed vrij van het chassis te maken. De middelste as is lastiger, want deze is gecompenseerd en kan iets kantelen. Dat zelfde geldt voor het loopwiel, maar deze kan natuurlijk ook zijdelings bewegen anders kan het geheel niet door een boog.

Wielen laten maken lijkt me wel wat, maar is vast erg duur. Het voordeel is dan ook dat je de wielbanden dunner kunt laten maken, want de Gibsons zijn te dik.

Overigens een vraagje: wie maakt de wielbanden zwart of laat ze staal / nikkelzilver. Ik zie dat Philotrain ze meestal nikkelzilver laat, maar volgens mij zijn ze op alle foto's van NS lokomotieven keurig zwart. In het begin heb ik ze ook nikkelzilver gelaten, maar inmiddels spuit ik ze zwart en denk dat dat realistischer is.

Eerst maar eens wat loopoefeningen met mijn NS 1300

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FritsT op 28 september 2007, 17:15:47
Al uitgewandeld?
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 28 september 2007, 20:45:54
Dat was in juli na de 4daagse.

Nu nog niet aan de loopoefeningen begonnen. Deze week druk geweest met het afmaken van andere modellen, waarover in een ander draadje.

En, zoals je weet, de bouwset van de NS 2000 van Wim Mesu bewondert.

Binnenkort meer over de Grote groene

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FritsT op 04 oktober 2007, 00:11:55
Is dit het gevolg van de discussie binnen dit draadje?

Mededeling van heden avond van MK.

Spoor 0 nieuws:
De eerste serie van de gelimiteerde vierassige rongenwagens is op dit moment in huis voor verdere afwerking en verpakking. Er zijn nog modellen te bestellen voor de tweede oplage.
Het tweeassige AB rijtuig is inmiddels ook gereed voor aflevering. Daarmee hoeft voor de rijtuigsets enkel nog het bagagewagentje te worden geleverd. Dit model verschijnt eind 2008. Daarna zal worden begonnen aan de ontwikkeling van de NS 1300 stoomlocomotief als volledig messing model. Bestellen van dit model is reeds mogelijk!


Ik heb Maykel alvast gemaild voor een exemplaar.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 04 oktober 2007, 21:07:55
Zo zie je maar weer, waar dit forum en dit soort draadjes misschienn ook goed voor zijn

Voortgang van mijn H0 1300 is nog laag. Eerst andere modellen afronden.

Maar er komt meer.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FritsT op 04 oktober 2007, 22:07:41
ja dat klopt , je 1300 in 0.

Ander kleurtje..
komt helemaal goed.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FransS op 06 oktober 2007, 14:05:07
Nog bijkomend van een goede vakantie zit ik met genoegen dit draadje te lezen en lees dat er enige verwarring is over de stand van de cilinders ect.
Ik heb het genoegen een fabriekstekening te bezitten van de SS 301-475 met verbreed vuurkistraam. Deze tekening komt uit een oude Gids van Gadsonides. Ik heb het dus even nakeken.
De cilinders liggen horizontaal, d.w.z. het hart van de zuigers liggen "vlak" in het verlengde van het hart van de as waar de exentrieken op zitten (voorste aangedreven as).  Als ik het voor aanzicht bekijk dan ligt het hart van de bufferbalk iets onder het hart van de cilinders.
De bufferbalk steekt aan beide zijden een behoorlijk stuk buiten het frame.
Als er verder vragen zijn, dan wil ik het met genoegen na kijken. Mijn tekening bestaat overigens alleen uit de machine, een tekening van de tender zit er niet bij.

Frans
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 06 oktober 2007, 21:50:40
Beste Frans,

Dat is een mooi bericht. Dan hoeven we hier geen discussie meer over te voeren.

Ook in model ligt het hart van de bufferbalk onder het hart van de cylinders. Alleen doordat de wielen in 1:87 iets breder zijn moet het chassis iets breder worden, waardoor de bufferbalk nog maar een fractie van een mm aan beide kanten uitsteekt.

De tekening is wel interessant. Is die te kopieren of op een veel te groot formaat??

mvg
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FransS op 10 oktober 2007, 18:54:19
Hallo Ivo,

Het is vreemd formaat (hoogte A4-breedte A3), een soort uitvouwblad die als bijlage in het boek zat. Hij is nog al smal maar wel breed. Ik ga dat ding scannen in delen en dan zal ik een poging wagen om hem in dit draadje te plaatsen. Ik moet hem nog wel wat fatsoeneren, want ik heb hem al een paar jaartjes en het boek van Gadsonides was uit 1934  (als ik het goed heb)
Dus ik doe mijn best, maar even geduld!
Trouwens petje af voor je product. Ik sloof me uit in wat eenvoudiger modellen.

groet,

Frans
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Streamliner op 10 oktober 2007, 19:39:03
Het ziet er mooi uit tot nu toe. Wordt het een NS of SS-versie?
Het zal wel geen gemakkelijke loc zijn denk ik. Dat er zoveel discussie kan zijn over alleen al over de cylinders :P Tja daar krijg je uiteindelijk wel goede informatie door.  ;D
Succes nog verder met de bouw.
Mvgr Jan Wiebrand
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 15 oktober 2007, 13:30:12
@frans,

Geduld is geen probleem voor modelbouwers, toch? ;) Ik wacht regelmatig vele jaren op modellen nadat ze zijn aangekondigd.

@Jan Wiebrand

Dit wordt een NS versie. In dit draadje staan al foto's van een SS, een NBDS en een NS versie, dus in die zin niets nieuws.

Tja, de discussie over de cylinders heeft mij ook verrast. Aan de andere kant leer ik daar weer van en zo blijk je over heel veel zaken van een model te kunnen nadenken. In elk geval vind ik het een verrijking om zo over een model en techniek te discussieren.

mvg
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 15 oktober 2007, 13:53:46
ja, over zo'n oud barrel bomen is altijd leuk, bij een redelijk bekende loc als de 1300 kan dat ook nog wel. Helaas ben je bij de meer obscure gevallen meer op jezelf aangewezen, dan is het ook wel handig om wat over het hoe en waarom van een locontwerp te weten zodat je als je bepaalde details niet kunt zien je in elk geval geloofwaardig kunt gokken.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FransS op 16 oktober 2007, 18:39:03
Voor de liefhebbers.....
Daar is de tekening van de SS 301-475.
Ik heb hem in zes delen gescand.
Het is een oude tekening en op sommige plaatsen wat onduidelijk, maar beter dan niets. In ieder geval zijn er een aantal belangrijke punten in de constructie duidelijk zichtbaar. De tekening heeft geen maatvoering. De nummers verwijzen naar de onderdelen, waarvan er in het gids van Gadsonides een flink aantal in detail te zien zijn. Mochten er vragen zijn over onderdelen, dan kan ik dat mogelijk opzoeken, omdat ik flinke delen uit dat boek heb gecopieerd. Het was van belang voor mijn 1700, waarvan een aantal onderdelen gelijk zijn aan de SS machine.
Er zijn wat maten zichtbaar op de tekening met o.a. de wielen.
 
(http://i141.photobucket.com/albums/r74/frans2006/image.jpg)

(http://i141.photobucket.com/albums/r74/frans2006/image-5.jpg)

(http://i141.photobucket.com/albums/r74/frans2006/image-4.jpg)

(http://i141.photobucket.com/albums/r74/frans2006/image-1.jpg)

(http://i141.photobucket.com/albums/r74/frans2006/image-3.jpg)

(http://i141.photobucket.com/albums/r74/frans2006/image-2.jpg)

Veel plezier,

Frans
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 16 oktober 2007, 19:59:32
Beste Frans,

Heel erg bedankt. Hier staat nog heel veel meer interessants op. Bijvoorbeeld de bovenaanzichten geven info over de bufferbalk, zoals je al zei, maar ook over de koppelstangen en de krukken en hoever die uitsteken. Ook zie ik veel meer info over het binnenliggende drijfwerk en schuifbeweging. Dit wordt smullen. :) :)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: prutser op 16 oktober 2007, 23:13:10
Hoi Frans,

De link met image-1 doet het niet , ik denk dat daar het zijaanzicht voorzijde loc op staat.

Groeten Stephan.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FransS op 19 oktober 2007, 14:49:02
Hallo Stephan,
Mogelijk kan Ivo even reageren of het bij hem wel lukt.
Bij mij gaat hij gewoon open.
Anders gaat er bij jou wat fout.

(http://i141.photobucket.com/albums/r74/frans2006/tek2.jpg)

(http://i141.photobucket.com/albums/r74/frans2006/image.jpg)

Ik heb ze er beide nog een keer opgezet.
Ik hoor het wel,
Anders even een persoonlijk mailtje.

Groet, Frans
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ed K. op 19 oktober 2007, 14:59:26
Hallo Frans,

Bij mij doet image 1 het ook niet

Gr. Ed
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 19 oktober 2007, 16:05:06
Beste Frans,

Bij mij deed -1 het ook niet, maar de 2 die je er nu op hebt gezet wel.

Bedankt,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FransS op 24 oktober 2007, 18:18:24
Ik blij, jullie blij, zo komt alles goed.

Frans
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 08 november 2007, 23:39:33
Eergisteren de bouw van de NS 1300 weer opgepakt. Zoals werd aangeraden eerst maar eens proberen de zaak goed aan het lopen te krijgen. Het chassis liep al goed onder de vingers. Dat wil zeggen met de vinger op het chassis en/of de opbouw over rails en wissels voortduwen en voelen of er ergens zware punten zitten. Dat was niet het geval en dat is alvast een teken dat de speling in het hele chassis niet te klein en niet te groot is. Waar zit de speling:

* tussen de assen en de lagers
* tussen de lagers en het chassis, voor zover deze niet zijn gesoldeerd in het chassis. Omdat het een gecompenseerd chassis is, moeten de lagers kunnen bewegen, dus er zit speling
* tussen de krukken en de koppelstangen

En dan misschien wel het belangrijkste voor een lopend chassis van een stoomlok: de kwartering. Dat is in dit geval misschien iets makkelijker, omdat je niet de wielen nauwkeurig hoeft te kwarteren, maar de krukken.

Dus de volgende stap wordt het wormwiel op de motoras drukken en het chassis op de motor proefdraaien. Daarvoor is wel het een en ander nodig. Ten eerste omdat ik me afvroeg hoe lang de assen moesten zijn heb ik na het chassis eerst de lokopbouw gemaakt. Daardoor zag ik dat er een fors stuk, wel 6mm van de assen moest worden ingekort. Dus daarmee maar eens begonnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB070150.jpg)

Op dit plaatje zie je het chassis met lokopbouw zonder ketel van de bovenkant. Goed is te zien dat de krukken en de koppelstangen uitsteken, terwijl de krukken onder de voetplaat moeten zitten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB070151.jpg)

Hier het chassis met lokopbouw van de onderkant

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB070152.jpg)

En het chassis zonder lokopbouw aan de onderkant.

Als je op deze basis gaat gokken hoe ver de assen met krukken moeten uitsteken ga je geheid in de fout. Dus daarom heb ik eerst de lokopbouw in elkaar gezet. Bovendien heb ik op die manier al vroeg gemerkt dat de lokopbouw te smal was voor de wielen in de juiste spoorbreedte, waardoor ik de lokopbouw uiteindelijk breder moest bouwen en dus ook de assen langer dan op basis van een op normale breedte gebouwd chassis.

Om de assen korter te maken moet de hele zaak weer uit elkaar. Daar zag ik tegenop, omdat het geheel zonder zware punten liep en na uit elkaar halen en in elkaar zetten, moet je maar weer afwachten of dat weer lukt.

Hier ligt de middelste as uit elkaar.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB070153.jpg)

Je ziet hier de wielen, de koppelstangen, de as, de krukken met schroeven en in het dekseltje van een fotoroldoosje de lagers van de koppelstangen en de schroefjes om deze mee vast te zetten.

De motor met aandrijving en motoras is ook uit het chassis

Na zagen en weer opnieuw in elkaar is dit het resultaat

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB070154.jpg)

Van onderen zonder lokopbouw

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB070156.jpg)

En van opzij met de lokopbouw erop

Ook de achterste as zit er weer in en zo zie je het verschil tussen een ingekorte as en de as op oorspronkelijke lengte. Dit is een enorme verbetering en de krukken vallen nu keurig onder de voetplaat.

Volgende stap is het monteren van de aandrijving. Hiervoor heb ik eerst het gat in de beugel waar de motor in vast zit opgeboord tot 6mm zodat de motor met worm nog gedemonteerd kan worden. In de praktijk zal dit wel lastig zijn, omdat een van de schroefjes in de beugel achter het wormwiel zit, waardoor je er met een schroevendraaier niet meer bij kunt.

Hier zit de aandrijving in elkaar.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB080158.jpg)

Het schroefje, waar ik het net over had, is op deze foto niet meer te zien. Het wormwiel wordt met loctite op de as vastgezet, nadat ik de as op de juiste lengte heb gemaakt. Alleen wil ik nu toch de motor er weer afhalen, omdat ik eerst het chassis weer in elkaar wil zetten om het geheel eerst weer gewoon met de vinger voort te bewegen op het spoor. Met motor met worm erin lukt dat niet.
De messing pennen, die ik aan de beugel heb gesoldeerd, zijn een trucje van Maykel, die hij heeft toegepast op de NS 8200, om de motor met aandrijving demontabel te maken. Deze pennen klemmen onder een dwarsverbinding in het chassis en met een beugel op de motor, zit de hele eenheid muurvast, maar demontabel in het chassis.

Dus de volgende stap wordt de motor as weer met lagers in het chassis zetten, de krukken monteren en kwarteren en vervolgens de koppelstangen erop. Dan net zo lang een van de 4 krukken een heel klein beetje verdraaien, totdat het geheel weer mooi loopt.

Maar dat staat in een volgend bericht.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 22 november 2007, 22:41:26
Na het monteren van de motor en de tandwielkast heb ik het chassis weer in elkaar gezet. Met het bovenste schroefje los kon ik de worm loskrijgen van het wormwiel. Dus het geheel in elkaar, de krukken zo goed mogelijk op het oog kwarteren en kijken of het loopt. Na wat verstellen aan een van de 4 krukken is het weer gelukt. Daarna de de motor weer vastgezet zodat de worm weer in het wormwiel grijpt. Eerst het chassis met spanning op de motor laten lopen, alleen met losse draadjes aan de motor, dus niet met stroomafname van de wielen. Deze stap zet ik eerst om te weten of het geheel goed rond draait, want met stroomafname heb je weer een extra punt wat ergens niet goed kan functioneren.

Maar het loopt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB160163.jpg)

Dus met de hand aan de draadjes achter de lok aan en de andere hand aan de snelheidregelaar. Zo zonder enig gewicht gaat het geheel er snel vandoor. En op een Roco wissel met een tegenboog na het afbuigende spoor blijft het geheel mooi in de rails.

Dan vervolgens met de lokopbouw:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB160165.jpg)

En hier loopt het al iets langzamer en hebben de assen ergens te weinig speling. Dus hier ga ik nog wat ruimte maken in de uitsparingen voor de assen tussen de wielen en de krukken.

Met een beetje gewicht loopt het soms al beter:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB160164.jpg)

Ik heb altijd een doosje visloodjes als gewicht.

Eigenwijs als ik ben ook maar even met de ketel erop proberen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB160161.jpg)

Hier zie je de worm nog zitten in het machinistenhuis waar later de ketelvoorwand overheen komt.

En van opzij:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB160162.jpg)

Maar zo in zijn geheel loopt het nog niet lekker. Met lokopbouw worden de assen beperkt en met de ketel wordt de motor met tandwielkast ook op een bepaalde manier geklemd, zodat het geheel wel loopt, maar niet zonder zware punten. Dat wordt dus weer net zo lang zoeken tot dit goed draait.

Daarover een volgende keer meer.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DHG500 op 22 november 2007, 23:34:53
Hoi Ivo,
ik volg dit draadje met grote bewondering dus bij deze complimenten.
Wat bedoel je dat "de assen beperkt" worden? Zit er spanning tussen de lokopbouw en de aslagering waardoor de assen scheef t.o.v. elkaar komen te staan? Of drukken ze te hard van boven op de asuiteinden?
En wat de ketel betreft, drukt deze misschien tegen de soldeerpunten van de aansluitdraden aan waardoor de motor iets uit het lood wordt gedrukt?

Nu ja, laat deze dieselaar maar kletsen want zo op afstand en met al mijn ervaring (nil) verwacht ik niet al te veel te kunnen toevoegen. Ik ben echter wel nieuwsgierig! Ik wacht af....
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: JaJo op 23 november 2007, 09:26:36
Mooi verhaal en mooie foto's over de bouwproblemen van je loc. Dit is een kwestie van een lange adem hebben maar dat het voor elkaar komt weet ik zeker.
Groet Jaap
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 23 november 2007, 12:08:00
@DHG

Uitleggen zonder plaatjes is vaak moeilijk, maar op PC tekenen en  hier publiceren lukt me ook niet zo gauw.

Even uitleggen wat ik bedoel. De sleutel tot het succesvol bouwen van een stoomlokchassis is de juiste speling in een veelheid van elementen. Waar het omgaat bij de lokopbouw nu is de speling tussen de sieretsplaat op de zijkanten van de lokopbouw en de assen, die gelagerd zitten in het chassis erachter. Dit is gewoon op te lossen met vijlen aan het lokchassis. De sierplaten zijn namelijk geetst voor 2mm assen, terwijl de assen in mijn lok 1/8 inch zijn. Tegelijkertijd wil je voor het gezicht de speling zo klein mogelijk houden. Maar omdat het een gecompenseerd chassis is moet er wel enige speling zitten. Een ander punt is dat ik de assen flink heb ingekort, om de krukken haast tegen de lokopbouw te laten draaien. Daar zitten keurig alle geetste nabootsingen van klinknagels op. Een heel geringe afwijking van een kruk en hij loopt tegen een van die klinknagels. Dus gewoon iets meer ruimte nemen en het gaat goed. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goedkomt.

De ketel en de motor is een ander probleem. De motor zit aan een tandwielkast gemonteerd, die via de assen vastkomt te zitten aan het chassis. Als je dat te strak vastzet, dan loopt de aandrijving niet lekker. Dus ook hier is enige ruimte nodig en die krijgt de combinatie motor en tandwielkast nu onvoldoende. Dus ook hier blijven zoeken en proberen tot het lekker loopt.

@Jajo,

Eigenlijk noem ik dit geen bouwproblemen, maar een nromaal bouwproces dat je doorgaat om een goed lopend stoomlokchassis te krijgen. Als je de boeken van Iain Rice hierover leest, gaat het altijd om deze principes. Het is wat anders dan een tandwielkast in elkaar zetten in draaistellen, welke volgens een cardan worden aangedreven door een motor. Bijvoorbeeld zoals bij de NS2400 en NS1500, die ik heb gebouwd van Philotrain. Dat kan haast niet misgaan, omdat alle speling al volledig is bepaald door de tandwielkasten. Aandrijving via koppelstangen is gewoon iets lastiger. En dan is deze 1300 vreselijk makkelijk, want er zijn maar 2 gekoppelde assen. Leuker wordt het met 3, 4 of 5 gekoppelde assen. Denk aan 3700, 6000, 6300 en niet te vergeten de 5000 austerity. Lukt ook met de juiste afstelling en het geduld om dat te vinden.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: JaJo op 23 november 2007, 15:55:57
Ik volg je draadje met grote interesse omdat een messing-kit van een stoomloc mijn volgende uitdaging gaat worden. Welke type weet ik nog niet maar ik heb de messingkoorts een beetje te pakken geloof ik. ;)

Groet Jaap
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 23 november 2007, 17:01:22
Beste Jaap,

Dat doet me plezier. Messing is het mooiste materiaal om in H0 te bouwen ;D ;D Nu krijg ik met allerlei mensen bonje. Maar doe de test: vraag een paar mensen, die niet met modelspoor bezig zijn naar welk model ze het mooiste vinden en zet naast elkaar een beetje vergelijkbare modellen in grootserie kunststof, witmetaal en messing en iedereen kiest de messing lok.

Nu hoop ik met vele anderen in dit forum (de mensen van de messing workshop onder andere) dat er meer mensen in messing willen en durven gaan bouwen. Alle begin is moeilijk.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FritsT op 23 november 2007, 17:11:03
Ivo schreef over het bouwen in messing:

Citaat
Alle begin is moeilijk.
Is dat zo?

Niks is moeilijk als je het wilt  leren en leraren zijn er, o.a. op dit forum, genoeg.
Kwestie van positief bekijken.

Toch?
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 23 november 2007, 17:15:35
Ik wist zeker dat Frits ging reageren ;D

Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Streamliner op 23 november 2007, 17:51:50
Kijk! Daar heb ik ook wat aan!  :) Ik ben nog maar een beginner en mijn eerste kitje moet ook nog beginnen wat ik al wel in huis heb. Alleen ik heb nog geen werkplaats dus dat is een beetje moeilijk :-| En mijn eigen kamer wil ik hier liever niet voor opofferen.
Nou ja, in ieder geval volg ik ook met veel bewondering dot draadje. Schitterend zijn ze toch altijd weer die NS-stoomlocs ;)
Succes nog verder met het lopend krijgen van de loc ;)
Mvgr Jan Wiebrand
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FritsT op 23 november 2007, 18:30:18
Jan Wiebrand,

Wat denk je voor werkplaats nodig te hebben?
Zit dat in de gereedschappen of letterlijk in de plek voor de werktafel.

Misschien is er wel wat over te adviseren.
vertel eens.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Streamliner op 23 november 2007, 18:35:26
Is goed zal wel even wat vertellen. We gaan nu wel wat off topic maar ok maar even kort ;D
In principe heb ik al een aardige hoeveelheid gereedschap. Genoeg om in ieder geval te solderen en wat aan te vijlen knippen enz.
Het gaat inderdaad meer over de plek van de werktafel. Ik heb een schuur maar daar is het s'winters erg koud dus dat lijkt me niet echt een goede optie. Nou denk ik over de zolder maar daar kan ik niet staan.
Verder is er niet echt een aparte ruimte voor werken. Maar ik zal mijn best doen om wat te vinden ;)
Mvgr Jan Wiebrand
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Gerke op 23 november 2007, 18:48:55
Hallo allemaal,

Over werkplek gesproken... In ons vorige huis zat ik in de trapkast!! Gewoon zo'n ding waar de meeste mensen hun potjes Hak en de stofzuiger hebben staan. Ik heb daar van een interieurbouwer een werkblad, een boekenplank met werkverlichting en een muurkastje laten bouwen. De deur kon evengoed gewoon dicht. (niet als ik aan het bouwen was) Dus groot hoeft het niet te zijn. Er is daar behoorlijk wat gebouwd! En het vrouwtje was blij, zij op de bank naar de tv kijken en ik in de hoek "gezellig" erbij... Ik moet daar overigens nog foto's van hebben, dus als iemand nu denkt... EUREKA, dan wil best even op zoek gaan naar die foto's.
Nu heb ik overigens een hele kamer tot mijn beschikking met een werktafel, kast, boekenkast en opbergkast... Ook niet verkeerd.

Grt,

Ger.

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: JaJo op 23 november 2007, 19:01:42
Citaat
Ik wist zeker dat Frits ging reageren

 ;D Frits heeft een messingdedector op zijn desktop denk ik. ;D
Groet Jaap
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 23 november 2007, 21:53:58
Welke werkplek?

Ik heb geluk, ik kan kiezen. Maar de meest gebruikte werkplek is in de huiskamer, want dat vindt mijn vrouw het gezelligst. Ik heb in een wandmeubel een onzichtbare werkplek gemaakt op de plek waar een TV was gepland. Een grote deur die naar buiten scharniert, waarna aan de binnenkant van de deur opbergruimte zit. Vervolgens kan ik twee laden naar buiten schuiven langs lade geleiders. De onderste is de grootste en de werkplek (en ligt altijd overvol met gereedschap en potjes met onderdelen van de verschillende modellen, die ik gelijk aan het bouwen ben.De bovenste bevat rails, waar ik op kan proefrijden.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Streamliner op 24 november 2007, 20:53:02
Haha dat is inderdaad en leuke werkplek :D Maar ik denk in ieder geval een werkatfel nodig te hebben met wat ruimte om gereedschap kwijt te kunnen en eventueel zou rails ook nog wel handig zijn.
Maar ja ik zie nog wel. Een werkplek met warmte zou in ieder geval prettig zijn, want in de kou is ook niks :(
Mvgr Jan Wiebrand
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Lokwerkstatt_DRG op 05 januari 2008, 17:33:50
En Arjan, zit de 1300 al in elkaar? ;D
t'is al een tijdje stil...
grt
Edwin ;)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 05 januari 2008, 21:12:36
Edwin,

Die van mij nog niet. Stadium zoals hierboven. Eerst wat andere projecten afwerken en de afgelopen week gebouwd aan een slaapkamer op zolder. Hebben alle kinderen weer een eigen kamer.

Maar wees gerust: de 1300 komt af, alleen duurt het soms wat langer.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Lokwerkstatt_DRG op 06 januari 2008, 11:53:15
Hallo Ivo,

Neem gerust de tijd om het tot een succes te brengen, het is het meer dan waard.

M vr grt
Edwin ;)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: stig op 25 augustus 2008, 07:55:45
*kick* ;D

(we zijn je niet vergeten)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 25 augustus 2008, 10:50:58
Ook namens mij bedankt. Ik heb er nog 1 uit de eerste serie liggen. Ja, nog steeds....... ::)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: stig op 25 augustus 2008, 11:34:13
Verkopeh? ;D
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 26 augustus 2008, 02:04:47
No way! Vraag maar aan Lars!
Wordt een post-pensioen-project, vrees ik.
Daarbij is het er één uit de eerste serie. Die wil je niet.

Groet,

Huibert
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 28 augustus 2008, 17:24:42
Ik ben m'n Grote Groene ook niet vergeten. Extra inspiratie binnenkort misschien met het aangekondigde NS 1700 boek, vandaag gezien op de binnenpagina van de nieuwe Railmagazine. Tenslotte is dit de doorontwikkeling van de NS 1300.

Maarja, dit forum inspireert ook tot andere bouwaktiviteiten en helaas gaan er maar 24 uur in een dag en op deze manier haal ik de plan U meeting niet.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: stig op 28 augustus 2008, 17:27:57
Nee, da's waar! Ik houd je niet langer op! ;D
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Dennis op 03 september 2008, 21:52:27
Hallo allemaal,

Over werkplek gesproken... In ons vorige huis zat ik in de trapkast!! Gewoon zo'n ding waar de meeste mensen hun potjes Hak en de stofzuiger hebben staan. Ik heb daar van een interieurbouwer een werkblad, een boekenplank met werkverlichting en een muurkastje laten bouwen. De deur kon evengoed gewoon dicht. (niet als ik aan het bouwen was) Dus groot hoeft het niet te zijn. Er is daar behoorlijk wat gebouwd! En het vrouwtje was blij, zij op de bank naar de tv kijken en ik in de hoek "gezellig" erbij... Ik moet daar overigens nog foto's van hebben, dus als iemand nu denkt... EUREKA, dan wil best even op zoek gaan naar die foto's.
Nu heb ik overigens een hele kamer tot mijn beschikking met een werktafel, kast, boekenkast en opbergkast... Ook niet verkeerd.

Grt,

Ger.Ben erg benieuwd naar die foto`s, klinkt interessant

GR,
Dennis
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: HenkZ op 07 december 2008, 21:22:12
Ik heb inmiddels ook een van deze kits op de kop kunnen tikken.
Alleen de aandrijving stelt mij voor raadsels ???
Op het plaatje de betreffende onderdelen, iemand een idee?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF1627.jpg)

Mvg Henk
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: HuubvG op 07 december 2008, 21:40:32
... ...  iemand een idee? ... ...

Dat wel, ja...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF1627a.jpg)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 07 december 2008, 21:42:05
Beste Henk,

Dit is een tandwielkast van .......... (ik dacht Exactoscale). Ik kan even niet op de naam komen. GM&S verkoopt deze en ze zijn heel mooi. Je moet ze in elkaar zetten met moervast van Bison. Het klinkt raar, maar het werkt prima. En het is een heel exact lopende vertraging. Het enige nadeel vind ik dat de uitgaande as niet de dikte heeft van de asgaten van de wielen. Maar daar zie ik op jouw foto's wel adapters voor, die je ook met moervast kunt vastzetten. Waar je voor moet oppassen is dat dat spul nergens tussen de lagers komt.

Ik neem aan dat er een bouwbeschrijving bij zit.

Algemeen: de ronde lagers zijn voor de uitgaande as, waar volgens mij de adapters in gelagerd worden. De 4 afstandhouders zitten tussen de 2 platen en de U beugel komt aan de onderkant. Dus omgekeerd in de platen als je naar je foto kijkt. Dan aan de bovenkant komt het wormwiel als volgt:  vierkantlager-ring-worm-ring-vierkantlager en deze wordt met het rechthoekige plaatje afgedekt.

Ik heb er nog wel ergens een liggen. Als je er niet uitkomt, kan ik een fotoverhaal maken.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 07 december 2008, 21:43:23
Huub heeft de tekening bijna goed. De U beugel zou ik met een pijltje naar onderen tekenen.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: HenkZ op 07 december 2008, 21:51:30
Ivo en Huub bedankt, ik heb er helaas geen bouwbeschrijving bij (tenminste niet van de tandwielkast).
Ik snap niet goed hoe de motor vastgezet moet worden.
Heb inmiddels deze site gevonden: http://www.scalefour.org/resources/gearbox.htm

Mvg Henk
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: HuubvG op 07 december 2008, 21:56:28
@IVo, dat klopt, ik had nog willen vermelden dat deze omgedraaid diende te worden (maar luiheid)! 'k Heb zelf zo'n ding (nog) niet, maar idd wel een idee hoe het werkt.

@Henk, dat weet ik ook niet, misschien kan Ivo je verder helpen.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 07 december 2008, 21:58:41
Henk,

Als ik je goed begrijp is dit de NS 1300 kit van MK met deze tandwielkast. Als ik naar mijn eigen 1300 kijk met dus een andere tandwielkast, dan denk ik dat de worm direct met de lagers op de motoras wordt gezet. Meer ruimte is er gewoon niet. De motor kan in de ketel niet roteren, dus daarmee zit die dan ook vast. Anders kun je denk ik tussen het frame een beugeltje solderen, waarmee de motor wordt vastgehouden. Wel lastig met spuiten.

Heb je de bouwbeschrijving niet? Die van MK is meestal heel uitgebreid. Ik zal komende week wel eens kijken. Het zou me niet verbazen als Maykel voor beide een oplossing heeft beschreven.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: ronald56 op 07 december 2008, 22:40:42
Klopt Ivo , beide tekeningen staan op 1 stukje papier .
Ik heb hem net ingescaned (op hoge resolutie) , maar het orgineel is zo slecht afgedrukt dat de scan ook niet optimaal is.
Ik ga morgen nog even kijken of ik hem wat beter kan krijgen.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: stig op 07 december 2008, 22:41:55
Ik heb inmiddels ook een van deze kits op de kop kunnen tikken.

Die onlangs op marktplaats stond?
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 07 december 2008, 22:45:30
Ronald,

Dat is mooi, daar is Henk vast mee geholpen. Ik heb op mijn tekening alleen maar kunnen vinden dat de tandwielkast van een afwijkend model kan zijn.

Inmiddels even naar mijn kit gekeken en ik heb een tandwielkast van branchelines.

Uit de catalogus van GM&S blijkt dat ik het merk van de kast fout had. Het is geen Exactoscale kast, maar een kast van GM&S zelf. De vertraging zal wel 1:40 zijn. De rest blijft zoals ik eerder schreef. Piet heeft ook plaatjes in zijn catalogus afgedrukt. Daaruit blijkt dat de ronde lagers van binnenuit moeten worden gemonteerd.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: ronald56 op 08 december 2008, 19:43:14
Even gezocht , en een betere tekening gevonden met uitgebreide tekst .
Hier zijn ze beide :

(http://i226.photobucket.com/albums/dd135/ronaldurbanus/Image0001-1.jpg)

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: HenkZ op 08 december 2008, 20:03:00
Bedankt Ivo, Huub en natuurlijk Ronald, dit helpt mij echt! :D

Mvg Henk

PS Stig, ik heb de kit niet van Marktplaats.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 08 december 2008, 20:58:33
Henk,

Die tekening van Ronald is ook niet te versmaden :D. Daarmee zijn toch vrijwel alle vragen opgelost. En nu maar bouwen. Ben je al begonnen aan het eerste chassis? ;D

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: HenkZ op 08 december 2008, 21:48:52
Nee ik ben nog niet begonnen. Ik heb nog wat andere kitjes in de steigers staan  :-[ eigenlijk wil ik die eerst afmaken ;D

Mvg Henk
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Gerben Stoffels op 08 april 2012, 15:39:26
Zo, even een oud topic afstoffen.  :)

Ben wel benieuw hoe het gaat, zijn er inmiddels nieuwe vorderingen gemaakt?

Mvg,
Gerben S.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 08 april 2012, 20:33:47
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PB160162.jpg)

Dit is nog steeds de staat van de lok. We zijn bijna 5 jaar verder en veel andere projecten begonnen en de meeste wel al afgemaakt. 5 jaar terug mistte ik onderdelen, die ik inmiddels wel heb. De 1300 staat wel vrij hoog op mijn lijstje om af te maken, maar er ligt nog een en ander in de weg  ;)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: roadster36 op 08 april 2012, 20:47:17
ik bied je hierbij aan om (natuurlijk geheel belangeloos) je even te komen helpen met opruimen Ivo ;D
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 30 juli 2012, 19:51:49
Ik ben zelf nog steeds aan het opruimen. Komende weken heb ik weer even tijd om een en ander te bouwen. Als zich zo'n mogelijkheid voordoet start ik meestal een nieuw project. Of eindelijk een lang stilliggend project weer nieuw leven inblazen. Ik ga mijn best doen de komende weken mijn 1300 verder af te maken.

Daarover heb ik nu een vraag. Ik ga de 1382 maken in de late NS tijd, dus met tenderkap (is een foto van te vinden in Vervlogens Stoom, ergens in Coevorden). Nu heeft MK er een vrij gedetailleerd interieur bij geleverd, maar nu sta ik toch voor een principiele vraag: is de plaats van de meester ook bij de 1300 verplaatst naar rechts of niet? In de SS tijd was dat links, maar in de NS tijd rechts. Nu laat MK de inrichting zien, alsof de besturing links zat en ook de SS 326 in het NSM heeft de besturing links, maar dat hoort ook zo.

Weet iemand het antwoord? Het meest logische lijkt me rechts, anderzijds heeft men misschien geen moeite meer gedaan het om te bouwen voor een voor de NS al heel oude serie. Aan de buitenkant kun je het niet zien op foto's, want de bediening van het ganghendel naar de schaar loopt met twee stangen aan beide kanten onderlangs.

Voor de inspiratie 2 foto's van het interieur in het NSM, waarop op de eerste het ganghendel duidelijk zichtbaar is.

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/IMGKopiren.jpg)

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/IMG_0001Kopiren.jpg)

mvg,
Ivo

P.S., deze rare kleuren ga ik niet toepassen. Ik ga ervanuit dat alles in de NS tijd zwart was, misschien waren de binnenwanden grijs, maar zeker niet dit rood.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Beached op 01 augustus 2012, 10:48:28
De standplaats van de machinist was in de NS tijd rechts.
Op bladzijde 71 van Vervlogen Stoom kun je de ganghandel boven de rand van de cabine uit zien komen. In hetzelfde boek op bladzijde 284 kun je ook de 1434 (Depot Coevorden) zien met de bediening van de cylinderkranen aan de rechterzijde. Aangezien de cylinderkranen regelmatig door de machinist worden bediend, is het logisch dat de bediening aan de kant van de machinist staat.
En als klap op de vuurpijl, hier een foto waar de ganghandel mooi op staat:
http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1930-1940/162451 (http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1930-1940/162451)

Verder ben ik benieuwd naar de afbouw van de loc. Ik ben nogal een fan van de 1300-en.

Veel geluk,
Rick
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 01 augustus 2012, 23:51:35
Machinistenhuizen waren in de NS-tijd lichtgrijs van binnen. oogt net wat leuker dan zwart. Ketelfront en apparatenmeuk was wel zwart, alleen t machinistenhuis zelf was dus grijs.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 12 augustus 2012, 23:10:56
Inmiddels ben ik wat verder met het interieur. Bedankt voor de tip van het grijze interieur.

De foto die ik laat zien van de 1300 in het NSM laat nogal weinig zien van het ketelfront. Ik krijg het vermoeden dat deze verre van compleet is. Ik mis volgens mij een peilglas en volgens mij horen er ook 2 injecteurs op. Daarbij is het mij niet duidelijk of er ook nog ergens manometers zaten, maar ik vermoed van wel. Ook de bediening van de blazer en de luchtpomp ontbreken. In het boek over de 1700 staan foto's van een vergelijkbaar ketelfront. Ik zal eens kijken wat ik daarvan van kan maken.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: martinh op 13 augustus 2012, 08:58:43
Ivo,

dat peilglas mis je niet hor. In die tijd was het heel normaal dat locomotieven maar 1 peilglas hadden en aan de andere zijde peilkranen. Die kranen zie je op jou foto aan de linkerkant zitten, 3 kraantjes schijn boven elkaar met daaronder een opvangbakje met afvoerleiding. Bij het niet (goed) functioneren van het peilglas kon door het openen van deze kranen gekeken worden tot waar het water (ongeveer) stond. Wanneer water uit een kraantje liep wist je dat het waterpeil in ieder geval tot vlak boven die kraan stond.

Manometers hoeven niet op het ketelfront te zitten, kunnen ook op de wanden van het machinistenhuis bevestigt zijn. Ook voor injecteurs geldt dat deze niet op het ketelfront aanwezig hoeven te zijn. Greshams zaten daar wel maar er zijn ook genoeg typen die los van de ketel in het machinistenhuis hangen en waarvan de leiding richting ketel buiten het machinistenhuis op de ketel aantakt. Ik weet even niet hoe dat bij de 1300 zat en welk soort injecteurs daar op hing.

Groeten,

Martin
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 13 augustus 2012, 15:28:24
Bedankt Martin en Rick,

Weer meer informatie.

@Rick, ik had je reactie nog niet gezien. Meteen Vervlogen Stoom erbij gepakt en het ganghendel gezien op pag 71. Dit geeft me meteen een beter idee van de hoogte en de plaats vanaf de voorkant in het machinistenhuis. Ook goed om te horen dat die lange stang naar voren, die vervolgens via een koppelhaak naar beneden de cylinderkranen bedient. Ik wist niet waarvoor dat er zat, maar dat is nu duidelijk. Aan de andere kant van de lok zit nu volgens mij de bediening van de blazer.
Ik had overigens via anderen en het boek stoomlokomotieven in Nederland al ontdekt dat de positie van de machinist inderdaad naar rechts was verplaatst.

@Martin,
Super, nu snap ik die 3 kraantjes op de foto. Het aardige is dat MK wel 2 peilglazen meelevert met de suggestie om die ook te plaatsen. Misschien dat dat toch ook voorkwam tijdens de NS tijd. De manometers zoek ik nog (met positie. Ik verwacht die ook niet op het ketelfront, maar erboven. Mijn foto is net te laag genomen en ik heb ook geen betere.
Die injecteurs kan ik ook volgen en verklaart nog iets anders. Op de 1300 was in de SS tijd aan beide zijden van de ketel al een soort triple klep te zien, die bij de 3700 etc. aan een kant van de ketel pas verscheen na het plaatsen van de voorverwarmer. Ik vermoed dat dit inderdaad de injecteurs zijn, die via het toestel bovenop het ketelfront met 2 handwielen kunnen worden bediend. Er lopen vrij dikke leidingen van de bovenkant langs het ketelfront naar beneden, dus dat zou allemaal kunnen kloppen.

Onderstaand een plaatje van de onderdelen van het machinistenhuis van de MK 1300

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_312.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_312.jpg)

En hier moet dat allemaal gaan passen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_281.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_281.jpg)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: guest7823 op 13 augustus 2012, 21:22:28
@Martin,
Super, nu snap ik die 3 kraantjes op de foto. Het aardige is dat MK wel 2 peilglazen meelevert met de suggestie om die ook te plaatsen. Misschien dat dat toch ook voorkwam tijdens de NS tijd. De manometers zoek ik nog (met positie. Ik verwacht die ook niet op het ketelfront, maar erboven. Mijn foto is net te laag genomen en ik heb ook geen betere.
Die injecteurs kan ik ook volgen en verklaart nog iets anders. Op de 1300 was in de SS tijd aan beide zijden van de ketel al een soort triple klep te zien, die bij de 3700 etc. aan een kant van de ketel pas verscheen na het plaatsen van de voorverwarmer. Ik vermoed dat dit inderdaad de injecteurs zijn, die via het toestel bovenop het ketelfront met 2 handwielen kunnen worden bediend. Er lopen vrij dikke leidingen van de bovenkant langs het ketelfront naar beneden, dus dat zou allemaal kunnen kloppen.

->Proefkraantjes / peilglazen
Hoe het in de oertijd (Arend ed) was weet ik niet, dat zou ik echt moeten uitzoeken, maar ik gok dat er toen alleen met peilkranen gewerkt werd. Op een gegeven moment is er (in de stoomwet en "dien ten gevolgen" ook bij de spoorwegen*) overgegaan naar "twee, onafhankelijke, peiltoestelen" waar bij er tenminste een peilglas aanwezig moest zijn. Dus je kwam met een peilglas en een set proefkranen weg. Op enige moment werd de standaard domweg twee peilglazen, maar ik weet niet of de wetstekst daarop is aangepast. Daarmee is de combinatie peilglas / peilkranen nog steeds een legitieme combinatie.

De SHM 16 heeft nog steeds een peilglas en een set proefkranen. Hoewel het theoretisch mogelijk is om het onderscheid te horen tussen uitstromende stoom en water, wil ik er niet meer over kwijt dan dat ik de voorkeur geef aan twee peilglazen.

Kortom, zeker een SS / HIJSM loc met een peilglas en een set peilkranen kan historisch juist zijn. Echter volgens mij zijn o.a. de SS 700 / NS 3700 vanaf dag één voorzien van twee peilglazen. Waar het omslagpunt precies heeft gelegen weet ik niet, maar dat moet dus al daarvoor gelegen hebben. (de SS 700 zijn, uit mijn hoofd, wel geleverd met standplaats mcn links)

Ik sluit niet uit dat er dus 1300-en zijn geweest met twee peilglazen, maar het hoeft zeker niet zo te zijn dat ALLE 1300-en alleen maar peilglazen hadden.

-> Manometer
De manometer wil je domweg niet het ketelfront hebben, die is daar veelste kwetsbaar. D'r staat me bij dat bij sommige Diutse loc's de manometer wel op het ketelfront zit/zat, maar daar zijn de ketels domweg veel hoger (meer richting NS 3900/6300. Zeker de ketel van de 1300-en is domweg te laag om de manometer op het ketelfront te zetten. Die zou daar binnen no-time kapot zijn.

->Injecteurs
Injecteurs 1300-en weet ik zo 1-2-3 niet uit mijn hoofd, maar je hebt een aantal smaken:
- G&C ketelfrontinjecteurs
-zuigende injecteurs buiten het machinistenhuis
# te herkennen aan "pijpengedoe" direct onder de voetenplaat onder het machinistenhuis
- zuigende injecteurs in het machinstenhuis, maar die hebben we volgens mij nauwelijks gehad op hoofdspoor machines

Voor de 1300-en zou ik even naar de zijaanzichten moeten kijken en die heb ik nu even niet bij de hand

Hoewel de term "triple klep" strikt genomen niets meer is dan een driewegkleg en dus overal gebruikt kan worden is deze term eigenlijk enkel voorbehouden in het Nederlandse spoortaalgebruik voor de klep tussen treinleiding, remreservoir en remcilinder en daarmee voorbehouden voor het remsysteem. In alle andere gevallen (niet luchtrem gevallen) werd de term driewegklep gebruikt.

* De NS (in stoomtijd) heeft, naar mijn weten qua ketels nooit onder de stoomwet gevallen. De stoomketels van de NS (net als volgens mij de Marine) vielen qua stoomketels onder eigen interne regels en hielden ook hun eigen keuringen. Naar ik weet is een van de laatste aanpassingen van de stoomwet geweest dat spoorwegketels (het beperkte aantal dat toen nog aanwezig was bij museumlijnen) ook onder de stoomwet vielen. HEEEEL diep gravend in mijn geheugen staat me bij dat toen de 3737 in 1981 bij de SHM werd opgeknapt de ketel nog onder NS keur viel en niet onder het stoomwezen.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: janw op 13 augustus 2012, 21:34:32
Gaaf Ivo, nu ga je ons allemaal echt jaloers maken...
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 14 augustus 2012, 00:12:22
wat mij altijd opvalt aan allerlei duitse locmodellen is dat ook redelijk laat spul (late series pruissische machines zoals de P8, G8, G10 etc) nog gewoon 1 peilglas en 3 peilkranen hebben, Blijkbaar was men in nederland nog redelijk vooruitstrevend, of had al het duitse spul al vlak na de bouw 2 peilglazen gekregen maar zijn alle modellen van de fabriekstekeningen nagebouwd (en dus met de originele peilkranen, al zaten die er bij wijze van spreken maar 5 jaar op)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Beached op 14 augustus 2012, 06:24:38
De manometer van de NSM SS 326 zit aan de voorwand van de cabine, net links van het midden en met de onderkant van de manometer op dezelfde hoogte als de middellijn van de ramen. Oftewel, het is het bovenste etsdeel in de foto en hoort in het gaatje er direct onder te zitten.

Qua pijlglazen/proefkraantjes, Hier een foto van de cabine van de NS 723 in 1923:
http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1920-1930/162419 (http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1920-1930/162419)
Zoals te zien zijn hier de proefkraantjes vervangen door een pijlglas. Een vergelijkbare foto in Vervlogen Stoom van de cabine van NS 1021 in '25 (blz. 152) laat ook twee pijlglazen zien. Als deze twee locomotieven, die ouder zijn dan de NS 1300'en al geen proefkraantjes meer hebben, dan lijkt het mij logisch dat op jongere locomotieven zoals de 1300'en ook geen proefkraantjes meer zaten in de NS tijd. Maar, het kan natuurlijk ook zijn dat deze twee loc's buitenbeentjes zijn...

En die "triple klep", lijkt het toevallig niet in de verste verte op het apparaat middenin de foto?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0025_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0025_7.jpg)
Zo ja, dan heb je de injecteurs gevonden...
Op de fotos van het ketelfront zien de twee dikke koperen pijpen die verdacht veel op injecteur-stoomleidingen lijken.

Anders, al schrijvende heb ik even de tekeningen van de NS 1300 die een paar pagina's terug zijn geplaatst na gekeken, en onder de cabine hangen ook twee onderdelen met bedieningsstangen die ook wel eens injecteurs kunnen zijn.

mvg,
Rick
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: martinh op 14 augustus 2012, 09:09:41
De klep die op de foto te zien is op de langsketel is geen tripleklep maar een ketelklepkast. Deze klep sluit door de stoomdruk in de ketel af. Zodra de injecteur in werking wordt gesteld zal een mengsel van stoom en water gemaakt worden. Zodra dit mengsel een kracht heeft groter dan de kracht van de stoom in de ketel zal de ketelklepkast open geduwd worden.
Het feit dat aan beide zijden van de ketel zo een ketelklepkast te zien was doet mij vermoeden dat er op deze locs inderdaad injecteurs hingen die niet op het ketelfront gemonteerd waren. Gresham & Cravens die wel op het ketelfront gemonteerd worden hebben de ketelklepkast namelijk in de behuizing zitten en dus zouden deze ketelklepkasten aan de langsketel overbodig zijn. (was het er maar 1 geweest dan zou het nog van de voedingspomp kunnen zijn maar bij 2 moet er zeker 1 van een injecteur wezen).

Overigens is het plaatsen van een manometer op het ketelfront helemaal niet zo schadelijk als vermeld werd in een paar posts terug. Een van onze locomotieven heeft jaren met de manometer op die plek gereden en nooit kapot gegaan, nadeel is alleen (en dat zullen ze toen ook doorgehad hebben) dat de manometer elke keer als de vuurdeur opengaat zwart uitslaat. Wilde je dan je keteldruk aflezen dan kon je eerst weer poetsen. Persoonlijk vind ik het ook makkelijker als de manometers tegen de voorwand van het machinistenhuis hangen, het is allemaal net iets overzichtelijker.

Groeten,

Martin
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: martinh op 14 augustus 2012, 09:31:25
@beached: kijkend naar die tekeningen denk ik ook dat de injecteurs onder het machinistenhuis hangen

@paul: je hebt het over zuigende injecteurs maar bedoel je niet niet-aanzuigende injecteurs? De lage plaatsing (onder het machinistenhuis) zorgt ervoor dat het water vanzelf al naar de injecteur loopt en dus niet aangezogen hoeft te worden door een met stoom gerealiseerde onderdruk.

Groeten!
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: guest7823 op 14 augustus 2012, 09:47:58
@paul: je hebt het over zuigende injecteurs maar bedoel je niet niet-aanzuigende injecteurs? De lage plaatsing (onder het machinistenhuis) zorgt ervoor dat het water vanzelf al naar de injecteur loopt en dus niet aangezogen hoeft te worden door een met stoom gerealiseerde onderdruk.
Groeten!

yep, you're right, my mistake  :-[
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: guest7823 op 14 augustus 2012, 09:59:56
(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/IMGKopiren.jpg)

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/IMG_0001Kopiren.jpg)

Gegeven deze pijpenbrei durf ik, zonder de tekeningen gezien/bekeken te hebben, de stelling wel aan dat de 1300-en twee niet zuigende injecteurs onder de voetenplaat hadden hangen. De dubbele afsluiter boven op de ketel en de twee pijpen links en rechts voor langs de ketel zijn zo goed als zeker de stoomaanvoerleidingen voor deze injecteurs. Waarschijnlijk zitten er dan in de tender nog twee afsluiters voor de watertoevoer, maar dat zullen zo goed als zeker enkel de hendels zijn, de afsluiters zullen wel beneden de voetenplaat zitten.

PS zal een fijne loc geweest zijn om op te werken met die ongeisoleerde ketel achterkant  ::). Gelukkig is voor in de zomer het machinistenhuis lekker open, maar of je daar zo nog over denkt in de winter met "tender voor"  :-\ :-\ :-\

PPS met museumlocs HEEEEEEL voorzichtig zijn qua aanname authenticiteit. Bij het NSM zitten er een flink aantal fouten in de diverse stoomloc's t.o.v. hoe ze er in het dagelijkse bedrijf uitzagen. Maar ook de NS 7742 bij de SHM heeft in z'n huidige vorm qua indeling in het machinistenhuis NIETS te maken met hoe het er in de NS tijd uitzag. Bij de NS 6513 weet ik dat de mannen hun uiterste best aan het doen zijn om die wel "origineel" te maken. Er bestaan ideeën om ook de NS 7742 bij de eerst volgende ketelrevisie weer zo origineel mogelijk te maken, maar tot die tijd, als je hem zo nabouwt bouw je de SHM 7742 en niet de NS 7742
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Beached op 14 augustus 2012, 12:25:33
De klep die op de foto te zien is op de langsketel is geen tripleklep maar een ketelklepkast. Deze klep sluit door de stoomdruk in de ketel af. Zodra de injecteur in werking wordt gesteld zal een mengsel van stoom en water gemaakt worden. Zodra dit mengsel een kracht heeft groter dan de kracht van de stoom in de ketel zal de ketelklepkast open geduwd worden.

Ehm, bedoel je het bronzen apparaat met het kleine messing wieltje en het rechtopstaande handeltje op mijn foto?
Dat is namelijk een Sellars 7 1/2" live steam injector. De ketelklepkast op die loc zit een paar meter verder bovenop de ketel...

mvg,
Rick
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: martinh op 14 augustus 2012, 12:41:28
Nee ik bedoelde de klep op een eerdere foto van een 1300. Naar die foto verwees Ivo ook toen hij het had over de triple kleppen
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Beached op 14 augustus 2012, 13:06:38
Ok. Sorry, misverstandje :-X
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: guest7823 op 14 augustus 2012, 15:44:24
Scans uit Gatsonides, De gids voor Locomotief Machinisten en Stokers uit 1898 van Sijthoff:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_01_k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_01_k.jpg)

- rechtsonderin kan je een van de twee injecteurs zien zitten en de waterkraan voor de toevoer

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_02_k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_02_k.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_03_k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_03_k.jpg)

De waterafsluiters dus net boven de vloer in het machinistenhuis

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_04_k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_04_k.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_05_k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_05_k.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_06_k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_06_k.jpg)

- Twee niet zuigende injecteurs tussen de frameplaten dus
- ketelmanometer links van de fluit op de brilplaat

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_07_k.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300_07_k.jpg)

Omschrijvingen van alle nummertjes zullen vast wel ergens in het betreffende boek te vinden zijn, maar  volgens mij moet je hier een heel eind mee komen

Indien gewenst heb ik de scans ook in een hogere resolutie, maar dat moet dan maar even via mail  :P

In het betreffende boek zitten ook nog de tekeningen van 15/1600-en (HIJSM 359-398 / NCS 21-25)

DEUVM
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 14 augustus 2012, 20:17:00
Heren, jullie leveren voor mij onschatbare informatie om een en ander een beetje correct te bouwen. Het zal wel een puzzle blijven, maar er is me nu veel meer duidelijk dan daarvoor.

Ten eerste excuses voor de term triple klep. Ik ben niet in alles even termvast en ik bedoel denk ik inderdaad een ketelklepkast. Die zie je ook op alle NS loks met voorwarmer, die wel injecteurs op het ketelfront hebben zitten. Bij de 1300 zitten deze aan beide kanten van de ketel. Zowel op de SS versie zonder voorwarmer en voedingspomp als op de NS versie met voorwarmer. Ik vermoed dat voor de SS versie deze ketelklepkasten beide aangesloten zaten op een injecteur onder het machinistenhuis. Bij de NS versie met voorwarmer zal degene aan de linkerkant (waar ook de voedingspomp was aangebracht) waarschijnlijk niet meer aan de injecteur vast zitten. Degene aan de rechterkant vermoedelijk wel. Het is in elk geval zo dat op alle foto's van de Grote Groenen, zowel in de SS tijd als in de NS tijd er aan beide zijden een ketelklepkast op de ketel zat.

Ik ben het met jullie eens dat de twee handwielen bovenop het ketelfront waarschijnlijk de watertoevoerleidingen naar de injecteurs, die lager waren geplaatst zijn bedienen. Ik mis alleen nog een watertoevoerleiding naar deze handwielen. Ook de plaatsing van de manometer is mij inmiddels duidelijk. Misschien maar eens een transfer voor (laten) maken, dan kan ik hem straks aflezen  ;D

De tekeningen uit Gatsonides waren eerder al in dit draadje op pagina 6 geplaatst door FransS. Helaas werken zijn links naar Photobucket niet meer, maar het zijn dezelfde tekeningen als hierboven. Hier heb ik wel slechte kopieen van bij me en daar zie ik toch weer iets interessants op fig. 5. Het is nog de SS versie, want het ganghendel en de remkraan staan nog links. Maar deze tekening laat 2 peilglazen zien en niet een peilglas en de 3 kraantjes met opvangbakje. Over deze figuur 5 heb ik nog wel een paar vragen:

1. Aan de boven- en onderkant van de peilglazen lopen horizontale leidingen tot de zijwand van het machinistenhuis (nrs 33c). Die zijn op mijn foto in het zwart ook te zien. Waar dienen die voor en waar ging dat naartoe?

2. Links naast het rechter peilglas loopt een koperen leiding omhoog (54a, 54c), welke met een soort kraan op het ketelfront is gemonteerd. Zowel op fig 5. als op mijn foto is die te zien. Is dit soms de watertoevoerleiding tot de kranen via welke de injecteurs worden gevoed?

3. Zou de bediening van de vuurmond nog zijn omgedraaid in de NS tijd? Dus dat de leerling de deuren aan de linkerkant bediende of is dit onzin?

Het wordt nog wel een gedoe om een en ander na te maken. Ook omdat de ruimte tussen de wielbakken in model nog kleiner is dan in het echt, om de te brede modelwielen een plek te geven. Dat is op mijn eerder geplaatste foto wel te zien.

Afgelopen week nog veel tijd besteed aan het afbouwen van de tender. Dat bleek nogal een behoorlijke klus, mede omdat mijn etsplaat van de tender niet echt goed was: de belichtingsfilms hebben niet goed op elkaar gelegen, waardoor bijna alle onderdelen niet echt de juiste afmetingen hadden. Bovendien is het nog een puzzle het zogenaamde loaded tender principe toe te passen. Lukt allemaal wel, maar er zitten toch nogal wat mogelijkheden tot verbetering van het ontwerp in deze kit.

Als lekkermakertje:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_277.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_277.jpg)

Denken over een goede koppeling:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_280.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_280.jpg)


mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Karst Drenth op 14 augustus 2012, 21:19:26
Netjes gepoetst Ivo ;) :P

Verder leuk lokje... ik zie idd aan het soldeerwerk dat niet alle naden 100% passen ;)

Succes met het vervolg.

Grtzz,

Karst
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: NS8714 op 14 augustus 2012, 21:22:53
Ah, kijk, de versie met tenderkap. Die is leuk!

Geen idee of je er iets aan hebt, maar deze heb ik in mijn collectie:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_1415_Arnhem.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NS_1415_Arnhem.jpg)

NS 1415 te Arnhem.

Eelco
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: roadster36 op 14 augustus 2012, 21:28:47
Toch is het een pracht machine (y)
is dit de versie met de smalle voetplaat of met de brede?
de naad tussen de vuurkist en het spatbord is wel het meest storend
de rest van de naden trek je wel dicht bij het nalopen.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: martinh op 14 augustus 2012, 21:46:26
Ivo,

De twee handwielen bovenop de ketel in het machinistenhuis zijn niet van de watertoevoer naar de injecteurs maar voor de stoomtoevoer. Deze afsluiters maken deel uit van de "spinnekop". Als je goed kijkt zie je boven de handwielen nog een plugafsluiter zitten. De spinnekop is eigenlijk een verzameling afsluiters die gezamenlijk via 1 aansluiting op de ketel zitten.
Een aansluiting op je ketel is een verzwakking van de ketel, je wil die dus zo min mogelijk aanbrengen en dus koos men voor bundeling via de spinnekop.

De watertoevoer zal via een leiding direct vanaf de tender naar de injecteur lopen en wellicht niet eens te zien zijn in het machinistenhuis.

Groeten,

Martin
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: guest7823 op 14 augustus 2012, 21:51:01
Een cursus "stoomlocomotieven voor beginners"  ;)

Ik ben het met jullie eens dat de twee handwielen bovenop het ketelfront waarschijnlijk de watertoevoerleidingen naar de injecteurs, die lager waren geplaatst zijn bedienen. Ik mis alleen nog een watertoevoerleiding naar deze handwielen.
De WATERtoevoer voor de injecteurs zit ONDER de voetplaat. Onderop afb. 5 zie je 28/29. Dit is de locatie van de injecteurs. Op "afb 1" zie je rechtsonder de injecteurs zitten. De leidingen waar je het over hebt zijn de STOOMtoevoerleidingen vanaf de top van de ketel naar de injecteurs. Op de afb. 1&4 kan je de hendels van de afsluiters zien voor de afsluiters van de watertoevoer

1. Aan de boven- en onderkant van de peilglazen lopen horizontale leidingen tot de zijwand van het machinistenhuis (nrs 33c). Die zijn op mijn foto in het zwart ook te zien. Waar dienen die voor en waar ging dat naartoe?
Dit zijn de aftapleidingen van de peilglazen en gaan met een Z bocht naar onder de voetplaat. Deze worden gebruikt voor het wettelijk verplichte dagelijkse doorblazen van de peilglazen. Zal kijken of ik er aan kan denken wanneer ik donderdag op de Gouden Koets sta om er een foto van te maken. Ook worden deze leidingen gebruikt wanneer de ketel te vol of te leeg is. Door het openen van deze aftapkranen kan je het water laten dansen en dan zien wat het "ongeveer" zit. Maar eigenlijk ben je dan aan het prutsen  :-[

2. Links naast het rechter peilglas loopt een koperen leiding omhoog (54a, 54c), welke met een soort kraan op het ketelfront is gemonteerd. Zowel op fig 5. als op mijn foto is die te zien. Is dit soms de watertoevoerleiding tot de kranen via welke de injecteurs worden gevoed?
Moet ik opzoeken.
- stoomrem
- stoomverwarming
- ..........
Ik ga wel even in Gatsonides zoeken


3. Zou de bediening van de vuurmond nog zijn omgedraaid in de NS tijd? Dus dat de leerling de deuren aan de linkerkant bediende of is dit onzin?
Geen idee. Maakt waarschijnlijk voor het stoken niet zo veel uit. Deze uitvoering heeft zelfs het voordeel dat met de mcn aan de rechterkant hij het deurtje voor je open en dicht kan doen. Aan de andere kant is het omdraaien van het mechaniek een fluitje van een cent en kant je (afgezien van de draaipunten op de ketel) alles hergebruiken.

Als je wilt kan ik je via Dropbox oid even de hoge resolutie scans doen toekomen. Kan je het leidingenverloop waarschijnlijk beter zien
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: martinh op 14 augustus 2012, 22:12:14
Ivo,

Bedoel je met die "leidingen" die twee zwarte op jou foto? Dat zijn namelijk geen leidingen maar stangen. Met deze stangen kan je de kranen aan boven en onderzijde van het peilglas bedienen. De afvoerleiding en de daarbij behorende kraan zitten helemaal onderaan het peilglas. Bij het doorblazen van de peilglazen zet je deze afvoer open. Ik denk dat de verlengde stangen aan de twee kranen zitten om bij geval van een gesprongen peilglas de kranen vanaf een veilige ( zover je daar van kan praten als er stoom met 12 bar uit een kapot peilglas komt blazen) positie gesloten kunnen worden. Zit deze verlening er niet op dan moet je met je hand richting het kapotte peilglas de kranen te sluiten.

Groeten,

Martin
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 14 augustus 2012, 22:15:10
Netjes gepoetst Ivo ;) :P
Deze heeft nog geen enkele poetsbeurt gehad. Alleen hier en daar kennisgemaakt met mijn glasvezelpotlood. Daarvan zitten weer vele resten in hoeken en gaten, die er met stralen onmiddellijk uitvliegen. Ook geen Cillit Bang behandeling  ;)

@jan,

Die naad gaat vanzelf dicht. Dat is een puntje bij de verbinding met het machinistenhuis. Er zit een omgevouwen stuk messing aan de brilplaat, waar de vuurkist op rust. Dat stukje messing zit iets te hoog, waardoor de vuurkist nu niet past op het spatbord, maar straks wel.

@Eelco,

Hoe meer foto's hoe beter. Deze kende ik nog niet. Dit is volgens mij precies de versie die ik aan het bouwen ben.

@Martin en Paul,

Bedankt voor de logische toelichting voor de injecteurs en de spinnekop. Had ik zelf moeten bedenken, maar ik ben nog steeds niet voldoende thuis in het functioneren van de injecteurs. Ik weet wel wat ze moeten doen: water onder druk in de ketel brengen. Maar het hoe zit nog niet voldoende in mijn hoofd. Ik bedenk met wel steeds vaker dat de leerling en de meester toch flink moesten oppassen wat ze allemaal aanraakten. Volgens mij heb je zo brandwonden aan al die koperen leidingen.

@Paul,

Benieuwd naar je foto's van de gouden koets. Liepen die leidingen van de peilglazen ver weg of blijft dat onder het machinistenhuis. Het valt me op dat op veel foto's van de 1300 je leidingen ziet lopen onder de gebogen voetplaat van het buitenliggende frame, die volgens mij net achter de voorste bufferbalk open eindigen. Zie ook de zojuist geplaatste foto van Eelco.

Die stoomrem lijkt me nog wel een logische verklaring. Interessant in dit verband is ook de foto op pag 42 van het 1700 boek, waar het ketelfront van een 1700 hartje wordt getoond. Omdat er nogal een sterke familieband is met de 1300 lijkt dit sterk op elkaar. Wel zitten hier dus injecteurs op het ketelfront. De leiding die bij de 1300 meteen links naast het rechter peilglas zit lijkt hier verplaatst te zijn naar het midden.

De bediening van de vuurmond laat ik denk ik gewoon zitten.

Weet je het verschil tussen een MK en een Werps kit? De vuurmond bediening bij de MK is gewoon statisch, bij een Werps zou deze functioneel zijn. Zo, dat is een mooie uitdaging voor de 8400 en 8100  ;D ;D

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 14 augustus 2012, 22:19:40
Bedoel je met die "leidingen" die twee zwarte op jou foto? Dat zijn namelijk geen leidingen maar stangen. Met deze stangen kan je de kranen aan boven en onderzijde van het peilglas bedienen. De afvoerleiding en de daarbij behorende kraan zitten helemaal onderaan het peilglas. Bij het doorblazen van de peilglazen zet je deze afvoer open. Ik denk dat de verlengde stangen aan de twee kranen zitten om bij geval van een gesprongen peilglas de kranen vanaf een veilige ( zover je daar van kan praten als er stoom met 12 bar uit een kapot peilglas komt blazen) positie gesloten kunnen worden. Zit deze verlening er niet op dan moet je met je hand richting het kapotte peilglas de kranen te sluiten.
Lees net pas dit stukje. Antwoord: ja, die bedoel ik inderdaad. Jouw verklaring kan ik helemaal volgen, ook al omdat op een van de 2 foto's is te zien dat aan de zwarte stangen aan de zijkant hendels zitten om eraan te draaien. Gezien de dikte van de leiding naar onderen (voor het doorspoelen) lijkt me mijn eerdere opmerking over de leiding naar voren onzin.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: martinh op 14 augustus 2012, 22:28:21
Over die brandwonden heb je helemaal gelijk. Loop nog steeds met een rode plek op mijn onderarm omdat ik iets te nonchalant de cilinderkranen probeerde te bedienen en daarmee in aanraking kwam met de stoomleiding naar de injecteur  :)
Een andere bekende is het vierkantje dat de peilglazen bij ons op de Borsele je kunnen opleveren. Menig stoker heeft die al op zijn arm gehad.

Ach je raakt er aan gewend  ;D
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Beached op 14 augustus 2012, 22:34:12
Martin, heel herkenbaar ::) ;D Je mag ook de splitpennen niet vergeten als je aan het poetsen bent...2. Links naast het rechter peilglas loopt een koperen leiding omhoog (54a, 54c), welke met een soort kraan op het ketelfront is gemonteerd. Zowel op fig 5. als op mijn foto is die te zien. Is dit soms de watertoevoerleiding tot de kranen via welke de injecteurs worden gevoed?


Als ik naar mijn fotos van de NSM SS 326 kijk lijkt het erop dat dit de afsluiter nan de luchtpomp is. De stoomleiding van de luchtpomp buiten de loc komt op dezelfde hoogte binnen als waar de leiding 54a/c van het ketelfront naar voren gaat. Ik vind het wel apart dat de afsluiter niet aan de spinnekop zit, wat mij veel logischer lijkt.

Verder is het een pracht van een loc Ivo (y)

mvg,
Rick

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 15 augustus 2012, 20:47:26
Eerste stapjes gezet:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_313.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_313.jpg)

Links het ketelfront, gesoldeerd uit 4 onderdelen. De rand moet rond worden gevijld, maar eerst gevuld.

Daarnaast ligt het imitatie ganghendel, zoals dit op het rechterspatbord zal worden gemonteerd. In het messingetswerk heb ik draad getapt van 1,4mm, zodat de schroef nog kan draaien. Heeft geen enkele functie, maar is wel aardig  ;D Daar weer naast het handel zelf met de neutraalstand. Ik denk dat ik dit nog losknip, om zelf een positie van het ganghendel te kiezen.

Gepast in het machinistenhuis met nog een aantal onderdelen: een peilglas, de bediening van de vuurmond, de regulateur, de spinnekop en de manometer:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_315.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_315.jpg)

Nog een, omdat ik het zelf zo leuk vind:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_316.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/afbee_316.jpg)

Het etswerk is hier en daar iets te ver doorgeetst. De handwielen hebben haast geen spaken meer.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: martinh op 16 augustus 2012, 09:31:31
Je kan er een leuke zware trein achter hangen zie ik, want de combinatie machinistenkant rechts en de stand van je regulateur rijdt je vol open  ;D
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Beached op 16 augustus 2012, 10:23:15
En de ganghandel dan ook in het voorste hoekje van de cabine en wachten totdat de stoker plat valt... ;D
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 16 augustus 2012, 20:17:14
Dus de regulateur wordt ook omgedraaid als de standplaats van de meester verplaatst van links naar rechts? Het ganghendel en de regulateur zijn 'vaste' etsdelen. Dwz de stand is niet echt te veranderen. Het ganghendel staat niet vol vooruit, maar iets van 30 procent. Ok, de regulateur staat dan wel vol.

Mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: martinh op 16 augustus 2012, 21:09:38
Is toch mooi zo Ivo, een loc hoort de regulateur open te hebben als ze voor een trein staat.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 18 augustus 2012, 22:27:51
Ook de tender is afgelopen weken in een behoorlijk ver gevorderd stadium gebracht. In 2007 mistte ik bij de kit 4 wiellagers. Maykel dacht die niet meer te hebben, maar heeft ze een tijdje later toch nog gevonden, zodat ik deze tender verder kon gaan maken. Ik had in 2007 al de basis in elkaar gezet, maar daar was toch nog het een en ander niet helemaal in orde. Bekeken aan de achterkant stond de opbouw een beetje scheef naar links:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1793Kopiren-1.jpg)

Aan de voorkant stond alles wel recht:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1794Kopiren-1.jpg)

Met flink wat vloeimiddel heb ik de rechter zijwand losgemaakt van de achterwand en recht gezet. Vervolgens de achterwand een stukje naar rechts laten kantelen en weer vastgezet.

De zijwanden en achterwand lopen aan de bovenkant rond naar buiten. Daarom ontstaat er een spleet in de achterhoeken van de tender. Dat heb ik opgevuld met soldeer en in de juiste vorm gevijld. De achterkant van de tender is voor de verschillende versies nog afwijkend. In de latere periode zaten er verticale handrails om achter op de tender te komen en staken er ook sluitseinijzers uit. Wat nog ontbreekt zijn de volgens mij houten klossen waarop de lantaarns konden worden gezet bij achteruitrijden. Ik denk dat ik die nog ga vijlen uit een blokje messing.

Daarna eerst aan de slag om de tender rijdend te krijgen. MK heeft bedacht dat deze tender volgens het zogenaamde loaded tender principe moet worden gekoppeld aan de lok. Dat betekent dat de tender aan de voorkant leunt op de lok en zo het adhesiegewicht op de achterste drijfas van de lok vergroot (in model dan, in het prototype zal dat niet het geval zijn geweest. Dat betekent dat alleen de achterste as van de tender vast wordt gezet en de rest moet kunnen inzakken in de tender. Dat bleek niet te kunnen. Hier zit een ontwerpfoutje van de kit, want de middelste as kan niet inzakken, omdat daar een stuk messing zit:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1776Kopiren-1.jpg)

Dit is het effect op de wielen:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1777Kopiren-1.jpg)

Dus aan beide kanten heb ik die weggezaagd, maar ik heb ook de strips naar achteren weggehaald, zodat ik altijd van onderen in de tender kan komen. Aan de voorkant moet nu zoveel mogelijk lood komen, waarmee de tender dan op de lok gaat hangen. Aan de achterkant zit dan een prachtige ruimte voor een decoder.

Na de modificatie aan de onderkant, hangt het geheel nu lekker door:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1779Kopiren-1.jpg)

Nu aan de slag met alle details van de tender:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1778Kopiren-1.jpg)

Ook hier zitten enkele verrassingen.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Beached op 19 augustus 2012, 12:30:56
Er zit nu wel schot in de zaak zo te zien (y)

Die loaded tender ziet er veelbelovend uit. Ik ben nu naast een paar andere dingen ook aan het rommelen met mijn NS 3931 om de zware witmetalen tender ook op de loc te laten leunen, wat volgens mij best te doen valt als ik een paar aanpassingen maak. De loc zou dan een stevige trein moeten kunnen trekken. Hopelijk boekt de loaded tender van jouw 1300 ook goede resultaten. Ik ben in ieder geval wel benieuwd naar hoe Maykel het principe heeft toegepast.

mvg,
Rick
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 19 augustus 2012, 19:46:53
(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2023Kopiren.jpg)

Loaded tender  ;D

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: fissy op 19 augustus 2012, 19:55:15
leaded ook...  ;D
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 19 augustus 2012, 21:36:53
Eigenlijk moet ik op een cursus loodgieten bij Gert. Dit past ook wel, maar een pasgegoten deel is natuurlijk nog beter.

Maar dan nu de echte loaded tender:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2025Kopiren.jpg)

Dit is het haakje (1mm messing draad), welke op een beugel aan de lok moet hangen. Die beugel moet het mogelijk maken dat de haak zijdelings kan bewegen, anders kan deze lok door geen enkel wissel. De haak en beugel bepalen ook de afstand lok tender en daarmee de minimum boog. Deze haak is eerder al te lang dan te kort.

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2026Kopiren.jpg)

Hier zie je de uitwerking van de wielophanging aan de onderkant.  De linkeras is de achteras en daarvan zijn de lagers vastgesoldeerd in het hulpchassis. De twee andere assen kunnen met hun lagers vrij verticaal bewegen. Om te voorkomen dat ze er steeds uitvallen heb ik een dun messing draadje aan de onderkant op het hulpchassis gesoldeerd. Dit moet nog een paar keer kunnen buigen, totdat het geheel is gespoten. Het geheel is gecompenseerd gemaakt. De tender zelf staat op 3 punten, namelijk de 2 achterste wielen en de haak aan de voorkant. De 2 andere assen hangen los, maar blijven horizontaal op hun plaats door hun lagering in het hulpchassis en worden verticaal op de rails gehouden door nog een hulpchassis in het hulpchassis. Dit 2e hulpchassis is een klein messing etsdeel dat gevouwen weer voor een driepuntslagering zorgt van de 2 andere assen. De meest rechtse as wordt aan beide zijkanten naar beneden geduwd door het hulpchassis en de middelste as wordt alleen in het midden naar beneden geduwd. Dit hulpchassis moet met lood zo zwaar mogelijk worden gemaakt om te voorkomen dat de loslopende assen ontsporen. Dit hulpchassis doet verder niets met de druk op de lok, maar zorgt juist ervoor dat deze druk kan worden uitgeoefend. Het 2e hulpchassis beweegt verticaal volledig vrij en het geheel wordt alleen met een pen in positie gehouden.

Meer foto's om een en ander te laten zien:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2028Kopiren.jpg)

Links de voorste as, op 2 punten gesteund door het hulpchassis, rechts de middelste as, slechts op 1 punt gesteund.

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2029Kopiren.jpg)

Hier zie je de pen van het 2e hulpchassis door het hulpchassis steken.

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2030Kopiren.jpg)

En hier dan hoe ver de tender door kan zakken. In elke positie daarboven zal de tender het maximum aan gewicht op de lok hangen. De voorste wielen lopen dan vrij en worden door het 2e hulpchassis op de rails gehouden.

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2031Kopiren.jpg)

Hier nog eens iets duidelijker hoe een en ander zit.

Als je dan doorgaat met de tenderbouw komen er weer andere leuke dingen aan het licht. Zo moet er nog een remwerk onder (waarvan overigens niet echt duidelijk is hoe de horizontale trekstangen lopen), maar als je dat volledig bouwt, kunnen de assen er voor het spuiten niet meer uit. Klein probleem is dat de geëtste balken tussen de remblokken te breed zijn:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1884Kopiren.jpg)

Ook wordt er een mooi onderdeel bijgeleverd dat de schroefrem nodig heeft. Maar als je dat plaatst werkt het loaded tender principe weer niet, omdat de voorste wielen daar weer tegenaan lopen. Beetje bijbuigen gaat helpen, of H0 pur wielflenzen gaan gebruiken:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2027Kopiren.jpg)

De onderkant van de tender is inmiddels zo ver bijgezaagd:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2032Kopiren.jpg)

En daar kan dan voorin zoveel mogelijk lood worden gepropt voor de lead-loaded tender:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2033Kopiren.jpg)

In de tussentijd ook maar aan de slag met de sierbanden op de spatborden. Dit zijn etsdelen, bespoten met zwarte lak en dan het "hoge" messing weer lakvrij maken. Op zich allemaal goed gelukt, maar het glimt voor mij onvoldoende. Dus ik ga dit nog eens proberen te polijsten voor een beter resultaat:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2034Kopiren.jpg)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: roadster36 op 19 augustus 2012, 21:58:05
Wat een prachtige lok is het toch.
al zou ik de ss versie gebouwd hebben ;D
gr Jan
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: guest7823 op 19 augustus 2012, 22:00:47
In de tussentijd ook maar aan de slag met de sierbanden op de spatborden. Dit zijn etsdelen, bespoten met zwarte lak en dan het "hoge" messing weer lakvrij maken. Op zich allemaal goed gelukt, maar het glimt voor mij onvoldoende. Dus ik ga dit nog eens proberen te polijsten voor een beter resultaat:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2034Kopiren.jpg)

Behalve die scans heb ik ook nog wel een bijna lege tube Poll voor je hoor. Daar kan je een eeeeeeeeeuwigheid 1:87 messing mee poetsen  (y)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 19 augustus 2012, 22:16:29
Poll ken ik niet. Wat ik gebruik is meestal eerst een simpele autocleaner en daarna of koperpoets of een geimpregneerd weefsel uit een verfblik, waar Quator op staat. Als bijnaam staat erop french cotton. Dat heb ik eens gekregen van een goudsmid, die dat gebruikt voor het poetsen van sieraden. Werkt in elk geval ook prima op gegoten messing dommen en trouwringen  ;D  ;D

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Gert Arkema op 19 augustus 2012, 22:52:29
Eigenlijk moet ik op een cursus loodgieten bij Gert. Dit past ook wel, maar een pasgegoten deel is natuurlijk nog beter.

Roept u de maten maar, dan maak ik wel een bekistinkje en ga lood gieten. Compleet met fotoosch wordt dat dan een on-line-cursus voor eenieder  (y) .
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Coen Burki op 20 augustus 2012, 14:20:04
Beste NS 1300 bouwers,

Een paar jaar geleden ben ik voor onze club ( Maasbuurtspoor Gennep ) gestart met de bouw van de NBDS uitvoering van deze MK-kit en blijven hangen op het punt waar jullie nu zo'n beetje aanbeland zijn, ik haak nu dus maar in!

Dit komt mooi uit want onze modulebaan met het thema NBDS station Gennep is gereed en daar hoort de NBDS uitvoering wel bij. Dus ga ik de draad maar weer oppakken.
We staan hiermee het komend seizoen op diverse tentoonstellingen.

Als ik vragen of ideeen heb meld ik me de komende tijd.

Groet,
Coen.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: NS8714 op 20 augustus 2012, 14:22:08
@Coen Zo, dat is een leuke uitdaging! Van NBDS 'grote groenen' bestaat maar zeer weinig beeldmateriaal.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Coen Burki op 20 augustus 2012, 14:50:38
Dit was gelukkig niet mijn eerste messing kit want er komt wel wat herstel- en reparatiewerk bij kijken, zoals ook in dit draadje vermeld staat, maar het blijft natuurlijk een leuke uitdaging!

A.s. woensdag de halfgebouwde kit maar eens in ons clubgebouw opsnorren en kijken wat er nog moet gebeuren.

In de tussentijd is het boek over de NBDS van o.a. Vincent Freriks bij Uquilair uitgekomen. Daar ook maar eens in gaan snuffelen.

Er zijn voornemens om Vincent uit te nodigen voor een lezing tijdens een NBDS evenement/weekend in Gennep en daar neem ik natuurlijk wel even mijn kans waar, al was het maar om mijn exemplaar te laten signeren. Misschien heeft hij nog verdere info of foto's!

Coen.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 20 augustus 2012, 15:06:49
Leuk Coen, nog een Grote Groene in de afbouw. Ik vraag me altijd af hoeveel van deze kits er zijn geleverd en daadwerkelijk gebouwd zijn..

NBDS uitvoering van de MK kit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9040067_2.jpg)

Is hetzelfde plaatje als in de eerste post van dit draadje. Deze is destijds gebouwd door Michiel van Aart. Het bijbehorende artikel in RM 210 van december 2003 is de moeite van het lezen waard.

De NMBS uitvoering is iets eenvoudiger dan de NS uitvoering vanwege de eenvoudiger tender en minder appendages op de lok. Ook kan gewoon de linkse bediening worden gehandhaafd. In het boek Nederlandse stoomlokomotieven staat nog een foto van de NMBS nr 11 van achteren op station Gennep.

Ik wil mijn 1300 nu eindelijk eens afmaken. Ik ga nu me concentreren op het goed rijdend krijgen van de lok.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: NS8714 op 20 augustus 2012, 15:08:14
Amaai zeg, hebben die locs ook in Belgie gereden?
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 20 augustus 2012, 15:13:12
De SS versie zeker wel. Of de NMBS daar heeft gereden weet ik niet. Maar de SS versie heeft in elk geval tussen 1866 en 1898 de Luik-Limburgse spoorweg geëxploiteerd inclusief de zijtak Liers - Ans - Flémalle (bron: 1700 boek van Paul Henken).

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: NS8714 op 20 augustus 2012, 15:15:53
Ivo, ik doelde hier op:

De NMBS uitvoering is iets eenvoudiger dan de NS uitvoering vanwege de eenvoudiger tender en minder appendages op de lok. Ook kan gewoon de linkse bediening worden gehandhaafd. In het boek Nederlandse stoomlokomotieven staat nog een foto van de NMBS nr 11 van achteren op station Gennep.

 ;)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Coen Burki op 20 augustus 2012, 16:42:45
OK Ivo,
Zal woensdag eens bij de inbonden RM's op de club kijken. Bedankt voor je tip!
Coen.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 20 augustus 2012, 22:25:09
Nog een paar details op de tender:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1818Kopiren.jpg)

Wat je hier ziet zijn de sluitseinijzers, de handrail aan de zijkant, de vulpijp met afsluiter bovenop de tender achter en de gereedschapskist. Die stond bij de SS en NBDS andersom, maar was in de NS tijd vaak zo geplaatst. Ik snapte deze kist niet helemaal, want het etsdeel zorgt ervoor dat de kist op een soort kruisvormig frame staat en niet direct bovenop de tender. Maar het zal wel kloppen, want dit staat ook op de bouwtekening van MK. Ervoor (verder naar links) zit nog een gat geetst, waarvan niet duidelijk is wat daarin moet. Op sommige tekeningen lijkt daar een pijpje in te staan, misschien een soort ontluchtingspijp voor het waterreservoir.
Dan zie je rechts ervan een deel van de tenderverhoging. Dat moest allemaal aan de oppervlakte worden gesoldeerd, dus dat ziet er nu wat rommelig uit. Veel daarvan zijn glasvezelpotlood resten, die met stralen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Aan de zijstukken van de tenderverhoging zitten aan de bovenkant aan het etsdeel stripjes die je naar beneden moet buigen en in vorm moet brengen om zo de tenderverhoging vast te zetten. Dat geeft een wat minder strakke bovenkant van de tenderverhoging, maar een en ander is wel acceptabel. Het zal er in het echt ook niet allemaal strak hebben uitgezien.

Nog een paar plaatjes van de tender:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1817Kopiren.jpg)

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1815Kopiren.jpg)

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1816Kopiren.jpg)

De breedte van de tenderkap heb ik fors moeten afvijlen om dit passend te maken. Van de voorkant ziet het er nu zo uit:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_1819Kopiren.jpg)

Nu moeten er nog tenderdeurtjes in, maar het is niet echt duidelijk waar en op welke hoogte. Ook zijn er nog 2 halfronde kisten die hier een plaats moeten krijgen.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 21 augustus 2012, 19:04:45
OK Ivo,
Zal woensdag eens bij de inbonden RM's op de club kijken. Bedankt voor je tip!
Coen.
Voor ik het vergeet: zoek dan ook RM 146 juli/aug 1997 erbij, want daar staat een artikel over de 1300 serie in van de hand van Hans Kaas en verderop een oersik van Piet Scheltinga met toen al een aandrijving op 2 assen.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 22 augustus 2012, 11:33:25
Mocht je t vinden, wil je mij dan een (digitale) copie den toekomen? Kan ik gebruiken voor mijn 1300 en oersik.

Groet,

Huibert
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 23 augustus 2012, 23:32:12
Voortgang is enigzins laag. Ik wil het ding eerst aan het rijden hebben. Nu ben ik al 3 avonden bezig en ik krijg het niet goed genoeg aan de praat. Er zit teveel en te weinig speling op en de wielen krijg ik onvoldoende wobbelvrij op de assen. Door dat laatste gaat straks de lok onvermijdelijk waggelen en dat probeer ik zo maximaal mogelijk vermijden.

Teveel speling zit er op de positie van de achteras. Oplossing is de lagers vastsolderen, maar dan kan de tandwielkast en de motor er nooit meer uit. Ik heb een constructie à la 8200 toegepast, met pennen die aan de tandwielkast vastzitten en dan onder het chassis haken. Vervolgens een draad over de motor en het zaakje zit vast. Nu klemmen dan volgens mij de wiellagers weer te strak in het frame, waardoor het achterste wiel met veel te veel wrijving loopt. Het verschil met de 8200 is is dat de lagers in de tandwielkast tegelijk de lagers in het frame zijn en hier zijn dat 2 verschillende lagers.

Ook de worm en het wormwiel zijn op elkaar afgesteld en de tandwielkast loopt nu buiten het frame, maar met gemonteerde wielen prima.

Hier een kort filmpje van de draaiende achteras met wobbelende wielen. Vooral het achterste wiel heeft het. Je ziet nu alles schudden, maar de motor zit hier niet vast.

1300 achteras (http://youtu.be/XMdHe6twURE)

Ik heb het wobbelen geminimaliseerd, maar het is me nog veel teveel. Ik vind dit het lastigste van Gibson wielen. Piet Peetoom doet altijd voorkomen of het heel eenvoudig is: een beetje spuug op de as en het zit er zo wobbelvrij op. Bij mij dus niet. Tips?

Over speling gesproken denk ik dat de beste oplossing is het vastsolderen van de lagers in het frame. Dan maar een draaiend frame spuiten.

Vervolgens de krukken geplaatst, gecentreerd en de koppelassen geplaatst. Het draait wel, maar er blijven zware punten. Het beweegt ook alle kanten op, maar dat wordt wel minder met wat gewicht op het frame. Hier speelt teveel en te weinig speling. Het is een gecompenseerd chassis, dus de voorste koppelas moet verticaal kunnen bewegen en kantelen. In horizontale richting vind ik dat er een fractie teveel speling op zit en dat is ook nog een keer temperatuur afhankelijk. Vervolgens zitten de koppelassen vrij spelingsvrij. Er zitten op de krukpennen dunne boutjes met een paspen eroverheen. Deze paspen past precies door het gat in de koppelas en met een eenvoudig moertje wordt het geheel geborgd. Er blijft een hard punt in de aandrijving zitten, welke verdwijnt als ik de voorste paspennen niet plaats. Dan is er veel speling op de voorste verbinding van de koppelstangen en die blijven ook minder mooi horizontaal. En het chassis gaat nog harder schudden. Voorzichtig de speling opvoeren is wat ik aan het doen ben en dat lijkt wel te helpen, maar ik ben zo nog wel even bezig. Op zich is de afstand van de assen in het chassis en de gaten in de koppelstangen goed en bovendien komen ze uit dezelfde ets. Toch heb ik de indruk dat de koppelassen een paar tienden van milimeters te kort zijn.

1300 gekoppelde assen (http://youtu.be/98Wl5WGvaIE)

Ook hier dezelfde vraag: tips?

mvg,
Ivo

P.S., het 2e filmpje is nog aan het uploaden, mijn schatting is dat deze het rond 23.45  23-8-2012 doet  ;)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 24 augustus 2012, 00:19:29
Voor de aardigheid nog met de kap erop.

1300 met kap (http://youtu.be/BEA0kzuj5Kc)

Dan zie je ineens dat de achterste as onvoldoende diep in het chassis zit: de koppelas moet onder de voetplaat blijven en met een beetje druk van boven blijft deze dat ook. Maar dan ontstaat er een extra zwaar punt in de aandrijving. Deze dingen zijn relatief eenvoudig te vinden en op te lossen. De eerdere niet.

mvg,
Ivo

P.S., filmpje online rond 00.30

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Martin Welberg op 24 augustus 2012, 02:09:38
Wat een T ding ;D
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Beached op 24 augustus 2012, 09:31:06
Jammer dat het rijdend maken zo lastig blijkt te zijn. Hopelijk lukt het om aanpassingen te maken zodat de loc mooi door een landschap kan rijden.

Om de wielen mooi op de as te krijgen, misschien is het een idee om de as in jouw frees te klemmen, en een wiel op de kruistafel er direct onder. Als de frees mooi haaks is afgesteld moet de as ook mooi op het wiel te drukken zijn.

Om de combinatie wielen-chassis te checken kun je zgn. Jig-axles gebruiken. In principe is een jig axle een as met de eindes afgedraaid tot de doorsnede van de koppelstang. Steek de jig-axles in plaats van de wielassen, en als de koppelstangen op de uiteindes passen zit je goed.

mvg,
Rick
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 24 augustus 2012, 10:30:29
Rick,

Het chassis heb ik gebouwd met jig axles met de koppelstangen op de uiteinden. Maar ergens in de bouw van het chassis is het lastig de horizontale speling in de lagers van de voorste koppelas zo klein mogelijk te houden en de achterste vast te zetten, omdat de motor en de tandwielkast er dan nooit meer uit kunnen. Toch zal ik dat laatste moeten doen, op hoop van zegen, dat nooit een tandwiel of de motor het zullen begeven.

Ik ga binnenkort nog wel op bezoek bij stoomboy, om te kiezen tussen welk chassisbouw hulpmiddel ik ga aanschaffen. Ik denk dat het deze (http://www.avonsideworks.com/assets/Case_pic_L.jpg) moet worden, die volgens mij de meeste instelmogelijkheden biedt.

De wielen zijn een apart probleem. Mijn frees kan volgens mij de as niet opnemen in de spantang. Ik heb er 6 verschillende, maar die zijn allemaal te klein. Het probleem zit meer in de Alan Gibson wielen zelf ben ik bang. De wielen hebben een losse stalen band, die geklemd zit op een kunststof spaakwiel. Volgens mij is het nylon. Nu zitten vaak de stalen banden niet goed op het wiel, maar dat heb ik al aangepakt. En het wielgat zit klemvast op de as en daarom weet ik niet goed meer of daar nog veel aan te doen is. Je methode van plaatsen van het wiel is helemaal duidelijk, maar het eigenwijze kunststof doet niet echt mee.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: JAB van Ree op 24 augustus 2012, 11:33:13
Misschien op een draaibankje proberen dan? Stuk stevig materiaal in de klauwplaat, kamertje draaien waar wiel precies inpast (en de kracht dus goed opvangt over hele diameter) en dan asje in de boorkop, welke in de pinole zit. Dan door rustig aandraaien pinole wiel as loodrecht in wiel persen. Voor 2e wiel even (van te voren!) een tweede drukbus maken voor in boorkop , rest idem.

Om persen te vergemakkelijken misschien heel flauw zoekertje maken aan de as?
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Coen Burki op 24 augustus 2012, 11:34:53
Beste Ivo,

Afgelopen woensdag heb ik de deels gebouwde kit op de club voor de dag gehaald. De schoorsteen,de dom en het onderstel van de tender moeten nog aangebracht worden daarna zit ik in dezelfde bouwfase als jij.

Ik wil kijken of ik het motorasje inkort. Deze zit flink in de weg om het onderstel rechtstandig in en uit te bewegen. Het aanbrengen van een "schwungmasse" kan vanwege de plaats van de schroefjes voor de motormontage helaas niet. Ik zal volgende week zaterdag bij Piet Peetoom in Houten eens navraag doen. Die heeft nog wel eens goede adviezen!

Momenteel zijn wij ( een clublid en ik ) nog bezig met de afbouw van 10 messing kits van de Nijmeegse tram met aanhanger ( HOm.) Deze zijn bijna spuitklaar. Met het spuitwerk hou ik mij niet bezig dus heb ik hierna tijd om me volledig op de afbouw van de NBDS 1300 te storten!

Coen.

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 24 augustus 2012, 11:48:34
@JAB,

Dat zou moeten kunnen. Alleen.... heb ik nog geen draaibank. En ik heb nog een twijfelpunt en dat is of het gat in het kunststof wiel gewoon niet goed is. Dus volgens jouw methode het wiel er perfect opzetten, vervolgens haal je het uit de draaibank en het springt weer in een hoepel.

@Coen,

Dat asje zaag ik er ook nog af. Het zit voor het proefdraaien mij niet in de weg, maar wel straks als ik de ketel vol heb gestopt met lood. Dat heeft deze lok gewoon nodig.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 24 augustus 2012, 11:52:07
Rick,

Het chassis heb ik gebouwd met jig axles met de koppelstangen op de uiteinden. Maar ergens in de bouw van het chassis is het lastig de horizontale speling in de lagers van de voorste koppelas zo klein mogelijk te houden en de achterste vast te zetten, omdat de motor en de tandwielkast er dan nooit meer uit kunnen. Toch zal ik dat laatste moeten doen, op hoop van zegen, dat nooit een tandwiel of de motor het zullen begeven.

Dan wordt het gewoon tijd voor een grote revisie ;)

Succes,

Huibert
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: JAB van Ree op 24 augustus 2012, 11:58:32
Sja, als je een draaibankje had gehad had je eerst ook gat tov buitenring kunnen uitdraaien, was dat meteen goed geweest. Misschien een mede-modelbouwer met draaibank opsnorren en/of er zelf een aanschaffen? Gezien jouw bouwwerken en jouw niveau had ik er eigenlijk al een bij jou in de werkplaats verwacht ;)

Tip : Buitelaar heeft de C1 staan, dat is hetzelfde als de Sieg C1 dus genoeg accessoires en informatie te krijgen. Niet duur en voldoende voor iemand die in h0 of 0 bouwt.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 24 augustus 2012, 15:36:52
Tip nagetrokken: HBM C1 voor de prijs van een gelijkstroom Artitec 3700 zonder sound.

Dat zou dus moeten kunnen, hoewel de crisis voelbaar begint te worden. Ik heb er ook nog geen plek voor én ik heb nog nooit echt met een draaibank gewerkt, hoewel ik wel heel goed begrijp wat je ermee kunt doen. Ik weet nooit wat er nog aan extra uitgaven bijkomen: andere hulpstukken en beitels. Ik moet binnenkort toch eens bij Buitelaar langs voor straalgrit, want dat is voor de 1300 tender wel nodig.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: JAB van Ree op 24 augustus 2012, 15:59:54
Och : je snapt een freesbank wel, draaien is frezen in 2D :)

Extra tooling : setje voelermaatjes (wat je sloopt als onderlegplaatjes om beitel op hoogte te zetten), paar HSS beiteltjes en een boorkopje, dan ben je 50-100 verder en kun je aan de slag. Ik neem aan dat je al boortjes/freesjes hebt voor bij je freesbank?

Rondje langs een lokale metaaltoko om eens in de schrootbak of 'peukenbak' te graven (stukken automatenstaal, delrin, nylon en alu zijn ideaal om op voorraad te hebben!) en het feest is compleet. Alleen gereedschaps-gekken zoals ik schaffen vervolgens voor de kale machineprijs nog eens attributen aan ;)

Mocht je nog meer draaibank-zaken willen weten, doe anders maar even een PB, voordat ook hier weer geveegd gaat worden want ook dit zal al wel weer als off-topic worden beschouwd...  :-X
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: ronald1956 op 24 augustus 2012, 17:42:31
Ivo , hier staat een draaibank , 60 cm tussen de centers ( ik moet hem wel eerst uitgraven ;D )

(staat trouwens ook een freeskolom op )
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 24 augustus 2012, 18:04:24
Tot straks  ;)

Zonder gekheid: we maken wel een afspraak.  (y)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 24 augustus 2012, 22:38:14
Martin, heel herkenbaar ::) ;D Je mag ook de splitpennen niet vergeten als je aan het poetsen bent...

Als ik naar mijn fotos van de NSM SS 326 kijk lijkt het erop dat dit de afsluiter nan de luchtpomp is. De stoomleiding van de luchtpomp buiten de loc komt op dezelfde hoogte binnen als waar de leiding 54a/c van het ketelfront naar voren gaat. Ik vind het wel apart dat de afsluiter niet aan de spinnekop zit, wat mij veel logischer lijkt.

Verder is het een pracht van een loc Ivo (y)

Nog even terugkomen op de leiding en de afsluiter links naast het rechter peilglas. Al redenerend trek ik de volgende conclusie:

De afsluiter voor de luchtpomp lijkt me onwaarschijnlijk, omdat deze daarvoor naar mijn idee te laag op het ketelfront zit. Tenzij erachter aan de binnenkant nog een leiding omhoog loopt staat deze leiding vrijwel altijd onder het waterniveau in de ketel. Ik zou deze afsluiter voor de luchtpomp eerder bovenop verwachten. Mijn redenering klopt weer niet met andere loks, waarbij de luchtpomp is aangesloten op een afsluiter op de ketel buiten. Die zit meestal ook in het midden van de ketel ter hoogte van de stoomdom.

De aansluiting voor de stoomrem lijkt me ook niet waarschijnlijk, omdat ik dan meer een soort remkraan zou verwachten dan een afsluiter

De aansluiting voor de stoomverwarming vind ik nog de meest aannemelijke. Reden daarvoor is dat je een dergelijke leiding met afsluiter op veel meer loks aantreft, die dan wel een aansluiting op de luchtpomp buiten hebben. In elk geval ga ik een afsluiter met een aansluitende koperen leiding maken. Kunnen we altijd nog uitvinden waar deze echt voor diende.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tomasso op 24 augustus 2012, 22:59:38
Ha Ivo,

Even over die Alan Gibson wielen, ik heb daar vaker verhalen over gehoord dat die niet altijd even maatvast zijn (dus gat as uit het midden en andere zaken). Meestal zal het kloppen hoor, niets te nadele van die mooie Alan Gibson wielen, maar het zou misschien 1 van de oorzaken kunnen zijn.

Tsja, ik blijf er bij dat als je die jig gaat gebruiken er een wereld van gebruiksgemak voor je open gaat ;D Leuk dat je trouwens naar Leen gaat, daar is een gezellig dagje gegarandeerd (y)

Nou ja, ben lang niet zo gevorderd als jij, dus heb weinig bij te dragen, maar volg je draadje met de grootste interesse :) Ben benieuwd hoe en wat!
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Gerke op 24 augustus 2012, 23:31:17
Ivo,

Ik heb hier een wielenpers annex kwarteer hulpstuk liggen. Ooit bij GMenS gekocht. Precies stukje gereedschap. Allicht is dat ook het proberen waard. Moeten de wielen wel i.o zijn.

Grt,

Ger
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 25 augustus 2012, 00:27:58
Ger,

Heb ik ook al eens over gedacht. Ik meen dat het een vrij prijzig instrument is. Werkt het ook met assen die door het wiel steken? Voor de 1300 zitten de wielen niet op het eind van de as, omdat daar de krukken zitten, dus de as moet er een stukje door.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: AB 7216 op 25 augustus 2012, 11:33:33
Hoi Ivo,

Wat mij aan het laatste filmpje opvalt, is dat ook de motor beweegt tijdens het rijden.
dit zou niet moeten kunnen.
Neem anders de loc zaterdag mee naar houten, kun je het aan Maykel vragen

Groeten Arjen
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 25 augustus 2012, 22:13:53
Arjen,

Klopt. Maar dat komt omdat zowel de lagers van de achterste as en de motor zelf nergens aan vast zitten. In het filmpje zit de tandwielkast met messing pennen vast onder het achterste dwarsschot, net zoals bij de 8200. Ik heb ook een beugel over de motor gemaakt en dan beweegt de motor niet meer, maar deze zit in het filmpje er niet op. Als ik die er wel op doe ontstaat er een duidelijk zwaar punt in de aandrijving wanneer de krukken zich in het voorste kwadrant beginnen. Bovendien klemt de motor met de beugel erop de lagers van de aangedreven as te strak in het chassis, waardoor zelfs deze as alleen niet meer lekker ronddraait. De motor beweegt dus in dit filmpje door het zware punt, maar door de motor die ruimte te geven loopt het chassis redelijk  ;) .

Daarom is de enige oplossing volgens mij de achterste lagers conform bouwbeschrijving vast te zetten in het chassis en de motor met dik dubbelzijdig tape enigzins te borgen. Dan moet die as goed lopen en moet de voorste as daarop worden afgesteld. Maar dat heeft dus het eerder door mij genoemde nadeel dat dan as, tandwielkast en motor er nooit meer uit kunnen, omdat het wormwiel klemvast zit op de aangedreven as.

Dus mijn aanpak is:

1. Lagers vast zetten
2. Met jig assen en koppelstangen de voorste as in horizontale zin op de goede plek plaatsen
3. Wielen wobbelvrij op de assen krijgen
4. Krukken plaatsen en kwarteren
5. Gewenste speling van de koppelstangen realiseren
6. Helaas het chassis volledig gemonteerd spuiten

Ik kan nog niet voorspellen of ik volgende week in Houten ben. Het voetbalseizoen is weer begonnen en mijn oudste zoon moet weer competitie spelen.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Gerke op 25 augustus 2012, 23:02:38
Ha Ivo,

Klopt, kostte me 50 piek. Alleen die assen doorsteken... weet even niet of dat kan. Zal er eens een experiment aan wagen en het resultaat posten.

Grt,

Ger
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 31 augustus 2012, 23:20:17
Deze week op bezoek geweest bij 2 forumleden. Bij Leen heb ik naast de chassis jigs ook nog heel veel ander nuttig gereedschap bekeken, waaronder een kwarteer gereedschap. Dat lijkt heel erg op wat ik me herinner dat wordt verkocht door GM&S. Het is helaas niet geschikt om wielen op assen te drukken, die vervolgens buiten het chassis een kruk hebben zoals de 1300 (én 1700 én 2000). Maar wel waren de krukken werkelijk flitsend te kwarteren. Dat is met dit gereedschap een fluitje van een cent.

Bij Paul een uitgebreide set tekeningen en files opgehaald van heel veel NS stomers. Perfecte hulpmiddelen om de details nu eens goed te krijgen:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2042Kopiren.jpg)

Toch nog 2 details die me voor vraagtekens stellen, vooral omdat deze pas later zijn aangebracht.

De voorkant van de tender ziet er inmiddels zo uit:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2039Kopiren.jpg)

Hier levert MK 2 kisten mee, die op de voetplaat van de tender moeten worden geplaatst aan de voorkant en ik neem aan naast de opening voor de kolen. Hier provisorisch geplaatst:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2040Kopiren.jpg)

Op een of andere manier vind ik ze te breed. Het lijkt me niet dat ze de opening deels moeten versperren, maar als ik ze teveel naar de zijkanten schuif dan staan ze niet meer stevig op de houten vlonder. Er is wel ruimte voor, want mijn volgende vraag betreft de tenderdeuren, die aan de voorkant van de tender worden bevestigd. Maar ik weet niet precies waar. Het lijkt me dat ze in het verlengde van de zijwand moeten komen te zitten. Ik zal nog eens kijken of deze deurtjes ook op een Philotrain 1700 zitten, tenslotte is de tender gelijk aan die van de 1300. Qua hoogte moeten ze volgens mij aansluitenaan de bovenkant met de bovenkant van de handrails (zitten er hier nog niet op, behalve de steun boven dan:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2041Kopiren.jpg)

Dan rest nog de vraag of de scharnieren aan de binnen- of buitenkant zaten. Ik vermoed aan de binnenkant.

Iemand nog suggesties?

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Karst Drenth op 01 september 2012, 00:01:43
Ivo, vraaje,

Hoe dicht zit de 1300 qua maatvoering etc. aan tegen een 1700 ?

Een nieuw chassis voor een Philo 1700 maken is niet een hele grote toer... ;)

Grtzz,

Karst
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 01 september 2012, 00:29:00
Heel dicht. De tender is vrijwel gelijk, de etsplaat van MK meldt tender voor NS 1300 en 1700.

Het chassis is ook vrijwel gelijk, behalve dan dat de 1300 een voorloopas heeft en de 1700 een bogie. Maar volgens mij kloppen de hoofdmaten. De ketel is ook gelijk, maar de rookkast van de 1700 is iets groter. Ook het machinistenhuis is voor de 1700 iets groter opgezet, hoewel er verschillen zijn, zeker later, maar de eerste 1700en hadden ook nog een smal machinistenhuis. Dit geldt allemaal voor een hartje, dus een 'natte' 1700. De chassis maten zijn natuurlijk voor een 1700 met oververhitter niet anders, maar dan wordt de opbouw toch wel behoorlijk verschillend. Ik zou het moeten nakijken, maar het zou me niet verbazen als een 1700 chassis aan de voorkant iets langer is.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Beached op 01 september 2012, 07:25:09
Op de NSM 326 staan de binnenste randen van de kisten buiten de kolenmond. Hoe ver buiten de kolenmond weet ik niet, daar is de foto te vaag voor. Ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen, maar het lijkt erop dat de buitenste randen van de kisten net tegen de tenderbuitenwand aan zitten. Gek genoeg lijkt de hele kist wel op de voetpaat te staan. Kan de voetplaat misschien te smal zijn?

Op de NSM 326 zitten geen deurtjes, dus daar kan ik niets over zeggen. Misschien kan Vervlogen Stoom daar iets meer over zeggen?

mvg,
Rick
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 01 september 2012, 13:50:54
Die foto ken ik niet, maar ik verwachtte ook dat die kisten buiten de kolenmond staan. In de NSM 326 horen ook geen tenderdeurtjes, want die zaten er in de Staatsspoor tijd ook niet op. De voetplaat is denk ik niet te smal, want deze is even breed als de vlonder in het machinistenhuis. Maar daar valt natuurlijk wel wat mee te sjoemelen.

En ik heb alle boeken er al op nageplozen, maar ik vind nergens een foto van de voorkant van de tender van een 1300 of 1700. Soms is er wel wat, maar dat zijn dan vaak fabrieksfoto's en toen waren de kisten en de tenderdeurtjes nog niet aangebracht. Overigens heeft de 1300 tender gezien vanuit de lok rechtsboven in de tender een fors afsluitbaar vak voor gereedschap. Je ziet op mijn foto's rechts naast de kolenmond een deurtje zitten.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 01 september 2012, 15:24:07
Vergelijking met de tender van de Philotrain NS 1700 levert ook niks op. Er zitten geen tenderdeurtjes in en dat hoort eigenlijk wel. Ook het tenderfront is nauwelijks gedetailleerd, omdat daar een cardanas van de aandrijving doorheen steekt. Over het ketelfront van de 1700 zullen we het maar niet hebben.

Voor de vergelijking van de 2 chassis van de loks onderstaande foto's:

Lengte:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_20521024x768.jpg)
1300

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_20531024x768.jpg)
1700

Ook de vorm van het chassis verschilt. De radafstand en de diameter van de drijfwielen klopt, maar het chassis tussen de drijfwielen is anders verjongd. Daarnaast staat de voorkant van het chassis bij de 1300 lager dan bij de 1700, omdat bij de 1700 er een bogie onder moet en bij de 1300 er een loopas tussen zit. Bovendien is het chassis korter doordat de rookkast bij de 1700 langer is en er voor de rookkast ook de voetplaat van de 1700 langer is.

Zie hieronder:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_20451024x768.jpg)

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_20461024x768.jpg)

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_20471024x768.jpg)

En omdat het zo leuk is:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_20511024x768.jpg)

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_20491024x768.jpg)


mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: guest7823 op 01 september 2012, 15:44:32
Toch nog 2 details die me nog voor vraagtekens stellen, vooral omdat deze pas later zijn aangebracht.

De voorkant van de tender ziet er inmiddels zo uit:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2039Kopiren.jpg)

Hier levert MK 2 kisten mee, die op de voetplaat van de tender moeten worden geplaatst aan de voorkant en ik neem aan naast de opening voor de kolen. Hier provisorisch geplaatst:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_2040Kopiren.jpg)

Op een of andere manier vind ik ze te breed. Het lijkt me niet dat ze de opening deels moeten versperren, maar als ik ze teveel naar de zijkanten schuif dan staan ze niet meer stevig op de houten vlonder. Er is wel ruimte voor, want mijn volgende vraag betreft de tenderdeuren, die aan de voorkant van de tender worden bevestigd. Maar ik weet niet precies waar. Het lijkt me dat ze in het verlengde van de zijwand moeten komen te zitten. Ik zal nog eens kijken of deze deurtjes ook op een Philotrain 1700 zitten, tenslotte is de tender gelijk aan die van de 1300. Qua hoogte moeten ze volgens mij aansluitenaan de bovenkant met de bovenkant van de handrails (zitten er hier nog niet op, behalve de steun boven dan:
Ivo,

Als ik zo kijk zou het me niet verbazen wanneer de losse kisten bedoelt zijn voor de variant zonder tenderkap. In de tenderkap zitten nu een tweetal kasten links en rechts van de kolenmond. Zonder tenderkap heb je die niet en zit je als stoker en machinist zonder echte bergplaats voor je spullen. Dan heb je enkel de, gereedschaps???,kist achter op de tender) en dat is wat mager / onhandig. Die losse kasten heb ik ook we op sommige Engelse loc's gezien. tot op heden heb ik ook geen goede foto's gevonden die deze vraag zouden kunnen beantwoorden. Heerlijke hè, al die 3/4 frontfoto's  :-\
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 01 september 2012, 22:40:09
Paul,

Het gekke is dat ik de indruk heb dat de 'hoge' gereedschapskist rechts in de tender er altijd heeft gezeten. Ik meen dat ook op een tekening te hebben gezien, maar ik kan dat zo snel niet terugvinden. Dat wordt ook bevestigd door de bouwbeschrijving van MK, die zegt dat zonder tenderkap de tendervoorkant gelijk blijft, dus met dezelfde kolenmond als met de tenderkap erop.

Vanavond de tekening met de beschrijving uit Gatsonides deels bestudeerd. Dan zie je toch weer heel interessante dingen aan het model:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_20551024x768.jpg)

Onder het chassis tussen de achterste drijwielen zit nog iets geëtst. Dat is van rechts naar links eerst het taps lopende dikkere deel is de waterbeker, waar het tenderwater via een flexibele leiding de lok bereikt. Dit is naar boven opgehangen. Links daarvan bevindt zich de afsluiter die met een stang naar boven naar de voetplaat loopt. Hier moet eigenlijk nog haaks erop naar de zijkant van de lok de morspijp worden gemaakt. Meer naar links zit nog een stukje naar boven. Hierop sluit de stoomleiding aan, die van de bovenop het ketelfront geplaatste spinnenkop komt, en daar weer links van zit de eigenlijke injecteur. Maykel heeft in het platte vlak dsu gewoon de injecteurs met alle bediening aangesloten. De leiding links loopt verder horizontaal door naar voren en gaat bij de ketelklepkast naar boven om via deze kast het voedingswater in de ketel te krijgen. Nu moet ik in dit chassis meer naar voren nog de Stephenson schuifbeweging plaatsen (losse etsdelen), welke bediend wordt vanaf het ganghendel (zit allemaal bij de kit) en de remblokken met bediening vanonder het machinistenhuis. De luchtketel die daar hoort te zitten zit er weer niet bij, maar zou ik eenvoudig kunnen maken.

Dikke pret dus met een goede tekening met verklaring van alle cijfers!

Ook de leiding waar ik eerder over vroeg is dus volgens dezelfde tekening de stoomtoevoer van de luchtpomp. Die was ook buitenop nergens te zien, dus dat puzzelstukje valt ook weer op zijn plaats. Ik bedoel hier de leiding naar beneden met afsluiter net links van het peilglas:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/IMG_0001Kopiren.jpg)

Het wordt tijd om weer eens door te bouwen  ;)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tomasso op 06 juli 2016, 11:52:57
Hoe staat het met dit ding?

Verstuurd vanaf mijn GT-I9295 met Tapatalk

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 06 juli 2016, 19:26:34
Nog niet af. Er zijn al wel stappen gezet om het chassis beter te laten lopen. Met de Avonside jig zijn de asafstanden in het chassis zuiver op de koppelstangen ingesteld (bleek niet helemaal goed te zitten) en zijn de wielen zo goed en zo kwaad weer op de assen gedrukt. Eén as bleek helaas te kort, dus die moet weer opnieuw.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tomasso op 07 juli 2016, 10:38:57
As te kort? Dus daar heeft iedereen dan last van met zo'n kit? Apart...

Verstuurd vanaf mijn GT-I9295 met Tapatalk

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 07 juli 2016, 11:45:52
Nee, dat is te kort door de bocht. De assen die geleverd worden zijn te lang en moeten worden ingekort. De juiste maat is echter lastig. Die hangt af van de breedte van het buitenliggende chassis en de toe te passen excentrieken voor de buitenliggende koppelstang. Daarmee is tevens vrijwel geen wiel op as hulpmiddel te gebruiken, omdat deze meestal geen door het wiel stekende as toestaan. Bij de kit zitten kunststof excentrieken en geëtste. De laatste zijn nauwkeurig op schaal en de kunststof zijn breder. Ook het ik bij GM&S nog andere mooiere gekocht. Dus het is puzzelen en ik blijk een as gewoon te kort te hebben gemaakt.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 07 juli 2016, 12:44:36
Heftig. Vanwaar de keuze van de fabrikant voor zo'n oplossing? Kan de breedte zo varieren??
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 07 juli 2016, 13:46:08
(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/NS%201300%20Grote%20Groene/IMG_20451024x768.jpg)

Dit is de versie met de kunststof excentrieken. Hier moet de as pas aan de buitenkant zitten, anders oogt het niet fraai. De messing excentrieken zijn een etsdeel dat je in 3 delen moet opvouwen, waarbij het buitenste deel een mooie imitatie is van een as uiteinde. Dus de as steekt er dan niet doorheen. Bovendien zijn 3 delen opgevouwen etswerk 1,2mm dik, terwijl de kunststoffen dikker zijn. Dus het is van tevoren besluiten, passen en meten en dan maar zagen. Het kan pas gemaakt worden als het buitenste chassisdeel klaar is, want pas dan kun je de breedte opmeten. Dan is er ook nog wat ruimte nodig om voldoende vrij te lopen. Teveel ruimte daarentegen resulteert in niet fraai, te ver naar buiten lopende koppelstangen. De messing excentrieken kun je alleen op de as solderen of lijmen en dat is weer heel lastig kwarteren.

Kortom veel dingen om bij na te denken, klinkt vaak ingewikkelder dan het is, maar nog geen tijd genomen om het op te lossen, met name door altijd een beetje wobbelende wielen.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tomasso op 08 juli 2016, 10:55:31
Aha, hoop variabelen dus. Nou, wacht in spanning af :D

Verstuurd vanaf mijn GT-I9295 met Tapatalk

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ko.V op 08 juli 2016, 15:43:55
Hay Ivo, lees ik het goed , dat je bij Piet exentrieken gekocht hebt. Leuk dat je weer bezig bent kan ik weer wat leren , want ik moet ook nog de 1300 maken , dus dit draatje kan in de toekomst wel weer eens druk worden.


groet Ko
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 13 september 2016, 11:02:13
Ha Ivo,
Na zes regels handleiding en drie uur ptusen het eerste 'probleem': er wordt gesproken over vierkante aslagers, die ik in mijn bouwdoos niet kan terugvinden. In mijn laatje 'lokomotiefonderdelen' kwam ik het volgende tegen (zie plaatje). Is dat wat wordt bedoeld?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tmp_31213-_20160913_105813-214372046.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tmp_31213-_20160913_105813-214372046.jpg)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tomasso op 13 september 2016, 12:28:19
Ja, dat zijn aslagers.

Verstuurd vanaf mijn GT-I9295 met Tapatalk

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 13 september 2016, 17:24:22
Inderdaad aslagers. Let wel op met wat je gevonden hebt. Als ik de foto goed interpreteer zitten de gaten van de lagers niet zuiver in het midden van het vierkant. Hoeft geen probleem te zijn als de sleuven in de lagers wel goed rondom het gat zitten. Je hebt er 2 of 4 nodig. Alleen de voorste koppelas hoeft verticaal te kunnen bewegen. In mijn kit betekende dat volgens mij het omvouwen van een randje in het chassis en het solderen van een stripje, waartussen de lagers kunnen bewegen. De achterste as komt star in het frame te zitten.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 13 september 2016, 18:28:19
Dank! Ik zal ze de maat nemen  ;D
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tomasso op 13 september 2016, 23:22:00
Bij de Philo's zit het gat ook niet in het midden kwam ik achter, dingen zijn rechthoekig. Maar, allemaal ff op de juiste manier positioneren en het is in orde...

Verstuurd vanaf mijn SM-T815 met Tapatalk

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 14 september 2016, 14:52:57
Ivo, heb je nog meer fotoos van de opbouw van het chassis, liefst zonder wielen.
De aslagers, die ik toch nog blijk te hebben bij het hele pakket, wijken af van die uit de locrommella. Hoe die in de aslageruitsparingen te steken wordt mij niet duidelijk.
Daarnaast heb ik een aandrijfmodule waarbij het tandwiel niet op de wielas past.
kZou dr bijna 't bijltje bij neergooien. Dat belooft nog wat....

Gelukkig heb ik een Tibettaanse gong op het mobiel.... Dzjing......... Zennnnnnnn.......

 ;)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 14 september 2016, 15:23:36
Het tandwiel moet je er op persen. Dat gaat inderdaad niet makkelijk. Het leuke aan mijn versie is dat je dan meteen ook de tandwielkast er op moet zetten, want die krijg je er anders nooit meer om heen. Maar als het goed is vormt dat wel een gedegen aandrijving van de achterste drijfas.

Ik zal eens kijken of ik nog meer plaatjes heb.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 14 september 2016, 15:30:20
Zoiets:

(http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Ivotb/chassispro/IMG_45761600x1200_zps91234bf6.jpg)

De achterste lagers moeten vast in het chassis, de voorste lagers worden door een dwarsverbinding binnen het chassis aan hun achterkant geleid en aan de voorkant wordt een stripje messing aan de binnenkant gesoldeerd. Dat zat bij mij te ruim en leidde tot hinderlijke horizontale (waggel) beweging van de gekoppelde assen. Hier heb ik die gebouwd op de chassis pro jig van Avonside. Dat vertel ik in het volgende draadje:

http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,59844.0.html

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 14 september 2016, 15:44:48
Aslagers nu duidelijk. Maar wat steekt daar doorheen?
A, wacht, ik reageer te rap :-)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 16 november 2017, 20:03:35
De moed weer bij elkaar geraapt.
Andere motor, andere aandrijving, Romford wielen. Heb door die wielen het chassis moeten versmallen. Benieuwd wanneer ik de gevolgen daarvan tegenkom bij de verdere bouw.....  :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1300klein.jpg)

Ivo, hoe staat het met de jouwe?
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tomasso op 16 november 2017, 22:26:52
Waarom moest het chassis versmald worden? En komen de Romford wielen overeen met degene in de kit (grootte, aantal spaken)?

Verstuurd vanaf mijn SM-T815 met Tapatalk

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 16 november 2017, 22:41:32
De Romfords zijn dikker, en passen niet op hun as wanneer het chassis ongewijzigd blijft
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tomasso op 16 november 2017, 22:42:59
Ah. En de rest, zoals de maat en de spaken?

Verstuurd vanaf mijn SM-T815 met Tapatalk

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 16 november 2017, 23:28:40
Ivo, hoe staat het met de jouwe?
Nog hetzelfde. De wielen zitten nog steeds niet goed (wobbelvrij) en dat kan inmiddels aan niets ander kiggen dan de wielen zelf. Modelspoorwegbouw ligt even helemaal stil door een oogoperatoie eind september om mijn netvlies weer vast te zetten. Ik weet van dezelfde type operatie aan mijn linkeroog dat het wel tot een half jaar kan duren voor het oog het weer voldoende normaal doet. Dus deze blijft nog even liggen.

Chassis versmallen kan problemen geven met de tandwielkast. Die past er misschien niet meer tussen. Dat zit bij mij al vrij strak. En ik twijfel of dat extra problemen geeft met de zijdelingse speling van de loopas.

Hoe heb je het met romfords opgelost met de doorlopende assen? Ik weet dat er een opzetstukje of speciale assen zijn te bestellen. Heb jij dat ook gedaan.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 17 november 2017, 08:30:30
Ha Ivo, eerst maar beterschap!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tandwielkastinchassis.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tandwielkastinchassis.jpg)
Het frame is nu 12,nogwat mm breed. De tandwielkast zit gewoon waar ie hoort, zoals je op de foto kunt zien. De Romfordwielen zijn 0,3mm breder dan de Gibsons. De loopas heeft erg weinig zijdelingse speling, viel me op. Ik moet dat nog even nalopen. Na eerste montage bijvoorbeeld werd de middelste as ook gelift. Heb dus een laagje frame weggevijld om de boel weer volledig op de rails te krijgen. Mogelijk moet er wat de zijdelingse speling betreft ook iets gebeuren: de loopas iets meer naar achteren zetten bijvoorbeeld. Het plaatje waarin de loopashouder is geschroefd, was ik kwijt. Heb dus zelf een plaatje gemaakt, die mogelijk wat te ver naar voren is gesoldeerd.

Wat de doorlopende assen betreft volg ik je niet. De assen liggen in lagers (uiteraard) en lopen door, de krukken schroef je er zo op. Ik dacht van het kwarteren af te zijn, maar dat blijkt een koude kermis. Dat wordt nog een leuk avontuur ;-)

Ik zal nog even kijken naar de wielmaat en hoeveelheid spaken.

Groet
Huibert

Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 17 november 2017, 08:51:07
Gibson wielen zijn 24,6, de Romfords 23,9. Spakenaantal is identiek.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 17 november 2017, 10:12:37
hippe messing krukkies heb je daar. Is dat wat?
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 17 november 2017, 10:23:19
Geen messing. Nieuwzilver, vermoed ik. Moet nog even uitvinden hoe ik ze vast moet zetten. Dus of het wat is.... Maar wel mooi inderdaad, dat iig wel!
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 17 november 2017, 21:17:39
nouja vind ze eerlijk gezegd wat te fors om speciaal mooi te wezen maar zo'n bonk metaal lijkt me steviger dan die plastic sh*t van gibson.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 17 november 2017, 21:43:21
Qua maat verschilt het niet veel, hoor. Het blinkt nogal aanwezig nu :-)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Floris Dilz op 17 november 2017, 22:23:18
ja en straks sowieso zwart natuurlijk...
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 17 november 2017, 23:35:26
Wat de doorlopende assen betreft volg ik je niet. De assen liggen in lagers (uiteraard) en lopen door, de krukken schroef je er zo op. Ik dacht van het kwarteren af te zijn, maar dat blijkt een koude kermis. Dat wordt nog een leuk avontuur ;-)

Je foto laat zien dat je assen hebt met een flink stuk tapeind aan beide zijden. Ik dacht dat je normale romford assen had toegepast. Inderdaad hoef je de wielen niet te kwarteren, maar de krukken natuurlijk nog steeds. Alleen opschroeven geeft niet meteen de gewenste kwartering. Volgens mij heeft Romford ook daar oplossingen voor. Ik zal de catalogus eens opzoeken want daar staan ze in. Waarschijnlijk voor toepassing in de City of Truro ed.

Je moet de boeken er nog maar eens op naslaan, maar ik vermoed dat de krukken staalkleurig waren en niet zwart. Ik vergelijk krukken als onderdelen van de normale koppelassen die ook allemaal blank staal waren. Alleen is de verjonging soms met een kleur ingelegd, maar zeker niet altijd. Voor staalkleur kan ik je de spuitlak in staal van Alclad aanbevelen. Met hun primer geeft dat een super resultaat. Dan moet je de koppelstangen ook doen anders matcht dat onvoldoende qua kleur.

Ik weet niet hoe je de krukken erop kunt schroeven, maar voor het kwarteren zou ik er eerst een moertje op draaien en dan de kruk en die vervolgens in de juiste stand met dat moertje als contra moer van achteren vastzetten. Is volgens mij bc2 in de handleiding van mijn vroegere meccano dozen ;) Moet je alleen een moertje vinden met engels draad, want ik vermoed dat Romford dat heeft.

mvg,
Ivo

P.S. welke foto's van mijn chassis zou je willen hebben? Kan ze voor je maken.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 18 november 2017, 08:54:28
Ha Ivo, dank voor je reactie. De fotoos van het chassis zijn niet meer nodig. Ik wilde ze gebruiken om te kijken hoe je 1 en ander had gebouwd, maar inmiddels zit t al in elkaar ;-)
Ik zal zelf ook s bij Romford op 'bezoek' gaan. Er is vast ook wel een gereedschap te vinden om die wielmoeren zo vast te draaien dat de wielen niet meer wobbelen.
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 18 november 2017, 14:49:16
 Komt de machinistenhuisvloer onder of op de voetplaat? Als onder, dan buigt het deel onder de brilplaat naar voren. Als boven, waarom is die voetplaat dan naar binnen gefabriceerd?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/voetplaat2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/voetplaat2.jpg)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 18 november 2017, 16:45:43
De lipjes aan het chassis horen onder de voetplaat er doorheen te steken. Dat geeft bij mij in elk geval een strak resultaat. IK zie wel dat je de lipjes van de voetplaat buiten die rondloopt er nog aan hebt laten zitten. Dat mag er allemaal vlak af worden gehaald na solderen. Misschien is dat het probleem.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 18 november 2017, 16:47:05
Ik heb nog een vervolg beloofd.

Eerst nog een foto, waarbij een zijframe los op het chassis is gezet en waar de vloeiende vorm van de voetplaat goed is te herkennen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8210027.jpg)

Als je van de achterkant soldeert met voldoende vloeimiddel aan de voorkant wordt de piepkleine naad ook nog eens mooi gevuld

Zo ziet het aan de achterkant eruit met de erdoor getrokken en getordeerde lipjes, waarna je het geheel kunt solderen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8210028.jpg)

Dan de teleurstelling:
Als beide zijframes van de opbouw gereed zijn kun je die gaan verbinden met een deel dat de brilplaat vormt en tegelijkertijd de bodem van het machinistenhuis en aan de voorkant met de bufferbalk. De constructie is weer heel doordacht. Met name had ik bewondering voor de bufferbalk, welke uiteindelijk een vrijhangend onderdeel is voorop de twee frameplaten. Alleen als je de brilplaat en de bufferbalk vastmaakt zoals bedoeld dan blijkt het frame te smal en kan er geen wiel meer draaien. Dus eerst maar eens controleren of ik de wielen te ver uit elkaar had staan en vervolgens die iets meer naar binnen gezet, zonder dat dat aanleiding gaf tot ontsporingen. De afstand was wel op de voorgeschreven maat gemaakt en bij de NS2900 zit zelfs een mooie mal geetst in de bouwkit, maar het pastte toch niet. De handleiding nog eens goed gelezen en jawel ook Maykel had het probleem zelf onderkend. In voorzichtige bewoordingen leidt hij in dat het frame soms te smal kan zijn en dat je dan plaatjes restmessing van 0,4mm dik aan beide kanten moet invoegen bij de brilplaat. (Ook Michiel van Aart vertelde in zijn artikel van hetzelfde euvel) Zo gezegd zo gedaan en het frame past inderdaad. Maar nu komt bij mij de vraag op wat nu eigenlijk op schaal is. Besloten om het zo te laten, want het model wordt er niet minder fraai op. Echter de aansluiting bij de bufferbalk moet ook worden aangepast en de verbindingsplaat via welke straks het chassis, de voetplaat en de rookkast aan elkaar worden geschroefd moet ook worden voorzien van de passtukjes, want anders krijg je een taps toelopend chassis en blijft er voor de loopas helemaal geen ruimte om zijdelings te bewegen meer over.

Een idee van de speling van boven gezien

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P8240035.jpg)

Hier zie je ook dat de bufferbalk nog verder op het chassis moet komen en ik blijf met de vraag zitten of de bufferbalk eigenlijk niet iets breder moet zijn van het chassis. Maykel voegt bij de kit 2 versies van de bufferbalk, de oorspronkelijke houten en de latere stalen, die ik heb gemaakt. Voor het opvouwen van het etsdeel moeten een aantal onderdelen nog flink kleiner worden gevijld, want anders kun je dat niet opvouwen tot een mooie rechthoekige doos.

Boven in het plaatje liggen de door mij al voorgebogen spatborden voor boven de drijfwielen. Deze pastten perfect en de ketel pastte er later ook perfect tussen, dus ik heb uiteindelijk de indruk dat de brilplaat gewoon te smal was gemaakt. Het gaat hier overigens om een chassisdeel en niet de uiteindelijke brilplaat aan de buitenkant, want dat is een mooi apart onderdeel waar de vuurkist aan kan worden bevestigd.

Dus shake the box Floris, inderdaad niet. Maar zoals eerder gezegd en door Michiel, Edwin en Lokwerkstatt DRG al getoond de basis voor een supermodel.

Jajo, welk lokje??

Wel een min of meer shake the box kit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9070071.jpg)


En als je dan echt zin hebt gekregen iets veel moeilijkers, maar ook met uitstekende handleiding

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9070077.jpg)

En iets wat relatief snel te bouwen lijkt want je gebruikt een handelsmodel voor het chassis:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P9070078.jpg)

Als je echt kritisch bent, dan moet je toch heel veel aan het chassis veranderen wil het echt een NS6200 worden. Volgens mij kloppen de wieldiameter, de wielafstanden, de cylinders, maar ook de schuifbeweging niet. De remmen heb ik ook verzet van de ene kant naar de andere kant van de wielen.

NS1300 wordt vervolgd,

mvg
Ivo

Helpt dit?
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 18 november 2017, 19:48:58
Ja!
Paar dingen: de bufferbalk moet inderdaad breder zijn dan het chassis. Maar niet breder dan de voetplaat. Hij zit dus wel goed op je 1300.
Bij mij is het frame smaller, dus ben benieuwd. Wel past het huis niet om de aandrijfeenheid heen. Dus niet alleen de vloer uitvijlen, maar ook de zijkanten. Mocht er een gapend gat ontstaan zijn in de vloer, dan vul ik dat later wel weer op, als mogelijk.
Het is ook altijd wat ;)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/waldorp1333.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/waldorp1333.jpg)
uit: De Nederlandse Stoomlocomotieven. Waldorp. De Alk, 2005. Loc 1333, fragment
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 19 november 2017, 11:22:16
Gaandeweg krijg ik toch wel wat meer respect voor het ontwerp van de 1300 door MK....
Net als Ivo loop ik natuurlijk tegen de te smalle achterkant van de locomotief aan: 26,6mm buitenzijde voetplaat. Voor, bij de bufferbalk is dat 28,05mm. Dat is me nogal een verschil.
Op de ontwerptekening van het origineel is de totale breedte over de bufferbalk 8 engelse voeten. en omgerekend naar h0 is dat 28,02 mm....
Dus de brilplaat lossen en 's kijken hoe we dat netjes gaan fiksen...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/breedteverschil.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/breedteverschil.jpg)
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 21 november 2017, 12:44:10
Huibert,

Nog even over de Romford assen en de onderdelen om daar buitenliggende krukken op te zetten. Kijk op pagina 16 naar de verschillende mogelijkheden:

http://www.markits.com/MARKITS_Price_Guide_2013_09.pdf

Het is me niet duidelijk of er dan ook gekwarteerd wordt net als met de wielen.

mvg,
Ivo

Kijk ook even onder news van de markits site
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 21 november 2017, 12:50:05
Hm... Ik zie daar wat dingen die ik even moet uitzoeken op de werkkamer.....
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 21 november 2017, 15:21:59
Even gekeken wat ik aan onderdelen bij de assen heb, en inderdaad, die buisjes kun je op de as schroeven. Het zijn een soort van verlengde wielmoeren. Bij de 1300 zou ik ze kunnen toepassen wanneer ik weet hoe lang ze uiteindelijk moeten worden. Er zit wel een risico aan. Als ik ze niet haaks afzaag, -vijl, gaan de drijfwielen wobbelen. Wil ik dat risico lopen? Natuurlijk is het makkelijk als het wiel moet worden gedemonteerd, maar hoe vaak gebeurt dat?
Ander ding is dat de 'cranks' CL-08 toch wel wat fraaier zijn dan degene die ik nu heb. Daar ga ik dus achteraan.
En ik kwam er al doende achter dat ik een as kwijt ben. Ook dat is niet handig.... ;D
Dank Ivo voor de pdf!
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 22 november 2017, 12:40:24

Huibert,

Graag gedaan.

Nog even iets anders:

Je moet de boeken er nog maar eens op naslaan, maar ik vermoed dat de krukken staalkleurig waren en niet zwart. Ik vergelijk krukken als onderdelen van de normale koppelassen die ook allemaal blank staal waren.

Ik heb zelf even in de boeken gekeken en ik had het fout. Ik denk dat ze inderdaad wel zwart zijn geweest en niet blank staal. Het duidelijkst is een en ander te zien in het Uquilair 1700 boek. Hiervan denken sommigen naar aanleiding van het recent verschenen 1600 boek dat dat niet bestaat  ;) ;D

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: DE-II op 22 november 2017, 13:44:00
In de 'Waldorp' kom ik hetzelfde tegen, inderdaad.
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tomasso op 25 maart 2020, 14:54:19
Zeau, zomaar uit nieuwsgierigheid, hoe staat het hiermee?

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: roadster36 op 25 maart 2020, 20:27:27
zeg dat ;D
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: ingenium op 25 maart 2020, 21:09:23
Waarom wil je dat weten?
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: NS8714 op 25 maart 2020, 21:11:22
Omdat hij bang is dat ik 'm in mijn klauwen krijg voor op mijn sloperij misschien  ;D
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: roadster36 op 25 maart 2020, 22:51:58
aaiiii ik voel de hete adem  ;D
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 27 maart 2020, 13:53:23
Omdat hij bang is dat ik 'm in mijn klauwen krijg voor op mijn sloperij misschien  ;D
Totaal geen angst voor. Het is uitstekend af te maken als statisch model. Het ding ziet er in kaal messing al uitstekend uit. De uitdaging is om deze goed rijdend te krijgen en dat gaat mij lukken. Alleen de drijfwielen die ik heb (verprutst?) zijn niet goed op de assen te krijgen en dan blijft het ding schommelen. En dat wil ik niet. Met nieuwe wielen en een draaibank als hulpmiddel om de wielen goed zuiver haaks op de assen te krijgen is dat ding zo af.

Is een van de langdurige projecten: in 2007 aan begonnen. Er staat nog zo'n leuk project (dat veel makkelijker af te maken is) namelijk de Blokkendoos in oorspronkelijke uitvoering begonnen eind 2009:

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=24277.0

Of de Tommy ook begonnen in 2009:

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=16839.0

Niet te vergeten de Kameel begonnen in 2011:

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=35644.0

Kijk verder maar in de hoofdgroep materieel welke topics ik heb gestart. Dan blijkt gelukkig dat er ook aardig wat gereed komt  ;D


mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: FritsT op 27 maart 2020, 14:56:38
Of toch een 1300 in Schaal-0?
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: ingenium op 27 maart 2020, 15:31:49
Ivo is trouw aan H0.
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: ronald1956 op 27 maart 2020, 15:39:23
En schaal 1
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Ivo tB op 27 maart 2020, 16:41:24
Of toch een 1300 in Schaal-0?
Als Maykel daar ooit een kit (of alleen een etsplaat en de rest zelf maken) van uitbrengt zoals hij wel heeft beloofd dan vermoed ik dat die hier gebouwd gaat worden. In 1 is zo mogelijk nog leuker.

Maar H0 gaat niet weg.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: roadster36 op 31 maart 2020, 11:29:24
Altijd lopen roepen als Maykel met de 1300 in 0 komt stap ik over ;D
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Tomasso op 31 maart 2020, 11:57:26
Jij ja Je bent te vroeg.

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk

Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: roadster36 op 31 maart 2020, 13:06:39
 ;D
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: Gert Arkema op 31 maart 2020, 13:13:06
@roadster, hoe staat het met die van jou  ::) ?
Titel: Re: BNLS Werkspoor - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's
Bericht door: rolfm op 31 maart 2020, 14:05:28
Allen,

Toevallig dit weekend een mailtje gestuurd aan Maykel en gevraagd wat nu de plannen zijn mbt de NS1300 in spoor 0 (en ook de bagagewagen in 0 van de 5 delige rijtuigenset)
Ik had in mijn mail gezet dat ik de hoop na meer dan 15 jaar wachten  :'( eigenlijk wel opgegeven heb en eerlijk gezegd er een hard hoofd in heb of deze stoomloc ooit nog door hem uitgebracht gaat worden.

Afgelopen maandag ontving ik al direct een reactie retour van Maykel welke ik hieronder zal weergeven.
Ik ben hierdoor voorzichtig positief gestemd maar eerst zien en dan geloven en heb ik inmiddels geleerd
Maar als er meer belangstelling is voor de locomotief in 0 laat het Maykel weten wellicht helpt dit om het proces te versnellen

Groeten Rolf

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoi,

De loc komt nog, het is eigenlijk de bedoeling deze komend jaar al als prototype te laten zien. Er is al redelijk veel tekenwerk aan gedaan maar de drukte met een project voor het spoorwegmuseum maken het even krap in tijd.
De bagagewagen volgt in het najaar, een protype is al gereed om te maken. Productie volgt ook pas eind dit jaar.

Groeten,

Maykel