BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Mudhen op 14 april 2014, 14:30:44

Titel: Roco z21: eerste ervaringen en problemen.
Bericht door: Mudhen op 14 april 2014, 14:30:44
Na lang wikken en wegen toch maar zo'n z21 Centrale in huis gehaald. Prachtig systeem met mooie bijbehorende apps (iPhone en iPad)! Was ook erg gemakkelijk te installeren al heb ik nog niet de internetaansluiting in gebruik. Wil dit wel op korte termijn doorschakelen, want nu is het switchen tussen twee (wifi) netwerken.

Het systeem werkt op het eerste oog naar behoren. (2) Locs ingevoerd, wisseldecoders worden herkend en correct aangestuurd, bediening werkt uitstekend.

Totdat,...

Mijn ESU BR 215 de Tillig EW6 oversteekt. Bij de boogwissel geen problemen, maar bij de EW6 ontstaat een heftige kortsluiting. Met het MM systeem erol was me wel al opgevallen dat hij flink vonkt als hij de wissel overstak, maar nog geen storingen gehad daardoor. Nu kan het zijn dat het z21 een stuk gevoeliger is als systeem en daardoor op 'tilt' slaat, maar dat weet ik nog niet zeker. Ik ken de verhalen over kortsluiting veroorzakende ESU locs, maar is het mogelijk dat daardoor alles in een soort speciale 'tilt' stand komt te staan?

Ook als ik de loc van de rails heb gehaald is het systeem niet te resetten via de app en/of STOP knop op de centrale. Alleen een 'harde' shutdown en restart van de app zorgt dan nog voor herstel. Eén keer was ik (schijnbaar) door de storing de hele 'inhoud' van mijn apps kwijt en kon ik alles opnieuw invoeren.

Daarnaast lukt het me nog niet om te programmeren / uit te lezen meiddels de centrale en een iPhone. Ook dan slaat het hele systeem 'vast'. De wisseldecoders / servo's gaan naar middenstand en er heerst een soort voortdurende kortsluiting. Ook dan is een 'harde' reset vereist om alles weer aan de praat te krijgen.

Iemand suggesties of ervaringen die mij op weg kunnen helpen? Bij voorbaat dank!
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Timo op 14 april 2014, 16:04:30
Wat betreft programmeren, je hebt een z21m, deze heeft geen programmeerspoor. Ik weet niet welke wisseldecoders gebruikt maar als deze ook een vorm van CV programmeren hebben kunnen deze nog wel eens voor problemen zorgen. Probeer een loc eens op een los stuk spoor te programmeren. Dus los van de baan de z21 ff aan een stuk spoor koppelen.

Dat een loc vonkt op een overgang is nooit goed, daar zou ik wel verder naar kijken. Iets steeds op het randje goed laten zijn is niet echt wenselijk. Het kan best zijn dat de z21 iets gevoeliger is als een MM. Maar wel raar dat hij niet meer normaal uit stop te halen is. Als je een "normale" korsluiting maakt kun je hem wel weer gewoon starten?


Timo
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: rjr op 14 april 2014, 16:21:52
Dat vonken van die lok is iets waar al heel veel over gesproken is. Schijnt zelfs gewoon in de handleiding van die loks te staan dat het kan gebeuren. Bij Esu denken ze blijkbaar dat het wel normaal is.

Ook al wel discussie geweest dat, afhankelijk van de rijsnelheid van de lok, een centrale wel of niet in kortsluiting slaat hierdoor. En volgens mij is ook de MM van roco er eentje die vrij gevoelig is in dat opzicht.
Maar dat een centrale helemaal op tilt slaat is wel een beetje overdreven.

Als je een "normale" kortsluiting veroorzaakt slaat hij dan ook op tilt?

Roelco
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: johnny-VIRM op 14 april 2014, 16:46:03
zijn die wissels van tillig nog het oudere type zonder onderbroken tongen dan klopt dit, weet even niet zo snel waar het staat, maar ook daar is een oplossing voor....
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 14 april 2014, 18:50:09
Dat van de normale kortsluiting zal ik zo eens testen Roelco. En het betreft hier de nieuwe (onderbroken) wissels van Tillig Johnny.
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 14 april 2014, 21:01:31
Het lijkt erop dat de ROSOFT decoders roet in het eten gooien. Als ik de iPhone app verlaat springt op zijn minst 1 van de wisseldecoders in de middenstand en gooit daarmee het hele systeem op slot.

Zijn er meer mensen die ervaring hebben met z21/Z21 en ROSOFT wisseldecoders? Moet ik iets aanpassen?
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 15 april 2014, 00:06:24
Laatste update; Wim van Rosoft geeft aan dat er in een jaar bij hem geen problemen zijn voorgevallen icm de wisseldecoders. Het zit hem naar zijn idee in de polariteit van het aangeboden DCC signaal. Ben benieuwd wat dat betekent en hoe het te verhelpen...
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Timo op 15 april 2014, 08:43:30
Weet niets van de Rosoft decoders maar als het de polariteit is draai deze dan eens om. Dus de draden naar de baan vanuit de z21 omdraaien. Of het wat doet weet ik niet...

Maar schiet de boel ook de de stres als je de baan uitschakelt?

Toch raar dat een wisseldecoder roet in het eten KAN gooien. De communicatie loopt namelijk alleen van de z21 naar de decoders. Enige wat ze terug kunnen sturen is kortsluiting  ::) Zijn de hartstukken gepolariseerd? Anders zouden ze misschien kortsluiting kunnen maken bij het naar de middenstand schieten. Dus dan weer de vraag, hoe reageert de z21 op normale kortsluiting? Kan je dit los en aan de baan testen?


Timo
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: rjr op 15 april 2014, 09:25:57
Dat is eenvoudig te testen. Even de twee draden omdraaien die naar de decoders gaan.

Daarnaast zegt het natuurlijk ook weer niet alles al heeft hij al een jaar zonder problemen gedraaid. Bij jouw is de situatie net iets anders. Heb in het verleden ook wel wat problemen gehad met onderdelen waarvan anderen zeggen dat het niet kan en dat ze het al jaren zonder problemen draaien. En toch heb/had ik ze, en zijn er na lang onderzoek ook wel eens goede verklaringen voor gevonden.

Aan de andere kant is het natuurlijk wel een indicatie dat de combinatie wel kan werken.

Nu heb ik ook al eens wat onverklaarbaar gedrag gehad wat uiteindelijk lijkt te komen door een draadloos toetsenbord en muis die ik op mijn computer heb. Als ik die gebruik zie ik het rare gedrag, als ik ze niet gebruik (batterij er uit) draait alles goed. En ik rij met een Lenz centrale, waar alles via kabels aan elkaar zit. Niet echt iets dat je met elkaar in verband zou brengen, maar toch.

Wat ik probeer te zeggen, kijk naar het totaal plaatje. probeer niets uit te sluiten totdat je dat ook heel zeker weet. b.v. testen met andere wissel decoders. 1 voor 1 een wissel decoder los koppelen van het systeem. Maar niet alleen met wissel decoders. Ook met andere zaken die op, bij of in de buurt van het geheel worden gebruikt.

En weet niet in hoeverre eventueel ook nog de versie van de z21 hier invloed op zou kunnen hebben?

Groet,
Roelco

Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 15 april 2014, 09:34:58
Dank Timo en Roelco! Ik ga weer het eea testen. Gisteren centrale in proefopstelling gezet met alleen programmeer spoortje. Back to basic en testen of ik dan wel 'alles' uit de centrale kan halen. Dan kan het daar niet aan liggen. Daarna zal ik de hele baan nogmaals nalopen...

2BC
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Dave van der Locht op 15 april 2014, 17:38:33
Het lijkt erop dat de ROSOFT decoders roet in het eten gooien. Als ik de iPhone app verlaat springt op zijn minst 1 van de wisseldecoders in de middenstand en gooit daarmee het hele systeem op slot.

Zijn er meer mensen die ervaring hebben met z21/Z21 en ROSOFT wisseldecoders? Moet ik iets aanpassen?

De Rosoft WDD wissel- en seindecoders werken 100% probleemloos onder onze clubbaan i.c.m. de Z21. De servodecoders die je volgens mij gebruikt (gezien de term middenstand gebruikt wordt) heb ik echter geen ervaring mee.

En weet niet in hoeverre eventueel ook nog de versie van de z21 hier invloed op zou kunnen hebben?

Zorg er simpelweg altijd voor dat je de laatste versie software in je z21/Z21 hebt zitten om eventuele problemen - die reeds in de software zijn opgelost - voor te zijn. Met de maintenance tool en het volgen van de beschrijving is dit uiterst eenvoudig te updaten.

Nieuw uit de doos is overigens de kans groot dat deze NIET van de laatste softwareversie is voorzien.

Gr. Dave
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 15 april 2014, 18:01:47
Dank! Wat is- en waar vind- ik een maintanance tool? Als ik vanavond weer thuis ben zal ik ook daar even induiken.
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Dave van der Locht op 15 april 2014, 23:07:05
Uhh.. wat dacht je van https://www.google.nl/#q=z21+maintenance+tool (https://www.google.nl/#q=z21+maintenance+tool).

Gr. Dave
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 15 april 2014, 23:15:53
Lol Dave, meestal haat ik dat soort reacties, maar in dit geval hielp het me. Vroeg me af of zoiets bijgeleverd moest zijn, maar online is logischer inderdaad! Thx
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: rjr op 16 april 2014, 08:29:52

Zorg er simpelweg altijd voor dat je de laatste versie software in je z21/Z21 hebt zitten om eventuele problemen - die reeds in de software zijn opgelost - voor te zijn. Met de maintenance tool en het volgen van de beschrijving is dit uiterst eenvoudig te updaten.

Nieuw uit de doos is overigens de kans groot dat deze NIET van de laatste softwareversie is voorzien.

Gr. Dave

Maar z'n nieuwe versie kan ook juist de reden zijn waarom het niet werkt :).
Als je z'n systeem koopt, en je gaat er vanuit dat er niet de laatste versie op staat zul je hem misschien updaten (ik zou daar pas aan gaan denken als ik problemen heb maar goed )
Als hij dan goed werkt da zou ik in elk geval niet elke week/maand of wat dan ook, gaan kijken naar updates. Dus lijkt het mij vrij logisch dat mensen die al langere tijd zonder problemen rijden niet noodzakelijkerwijs op de laatste versie zitten.

En als iemand anders wel problemen meld, later aangeschaft zou het dus kunnen zijn dat die wel op de nieuwere versie zit ( hetzij standaard geleverd, hetzij door een update zelf uitgevoerd ) en dat dus juist die nieuwere versie de problemen veroorzaakt. Het zal echt niet voor het eerst zijn dat een nieuwere versie nieuwe bugs introduceert die vervelender zijn dan de oudere bugs die ze proberen op te lossen.

Dus ja, controleer de versie, eventueel updaten, maar vergelijk die ook met hen die geen problemen hebben.

Roelco
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Dave van der Locht op 16 april 2014, 17:16:01
Kan inderdaad Roelco, met de nadruk op kan... Over het algemeen lost een firmware update meer problemen op dan dat hij nieuwe veroorzaakt en krijg je er soms erg handige/bruikbare/goede features bij. Tenminste, als nieuwe features direct doen wat ze moeten doen.  ;D

Daarnaast is de kans groot dat Roco de Z21 niet ondersteund bij problemen wanneer je niet de laatste versie firmware erin gezet hebt. En voor die gevallen dat je liever terug gaat naar de oude, dan doe je dat. Volgens mij kun je dan met de oude tool gewoon de vorige firmware versie 'er overheen blazen'.

Maargoed, da's een heel andere discussie. Ik weet echter wel uit ervaring, en van enkele andere personen, dat de 1e paar versies niet helemaal jofel zijn. Met de huidige versie heb ik zelf nog geen problemen kunnen ontdekken op 1 issue na. En dat specifieke issue zal (vermoedelijk) alleen opgemerkt worden wanneer je een XpressNet interface gebruikt voor de communicatie met een PC/laptop en andere software gebruikt dan de laatste build van Koploper 8.2 of hoger. ;)

Gr. Dave
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 16 april 2014, 19:03:17
Heb de centrale nu alleen op een kort 'programmeerspoor' aangesloten en dan werkt alles voorbeeldig! Heb alle polariteiten en aansluitingen van de huiskamerbaan grondig nagelopen en ook daar geen opvallende zaken kunnen ontdekken. Maar zodra ik de centrale op de huiskamerbaan aansluit beginnen toch echt de problemen.

De z21 heeft geen aparte aansluiting voor een programmeerspoor. Zou het wel kunnen zijn dat de wisseldecoders het programmeren / uitlezen in de weg zitten? In de testopstelling verloopt het soepel, op de baan kan ik niet programmeren / uitlezen en slaat de boel direct op tilt.

Weer verder met onderzoek, bedankt voor hulp...!

Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Timo op 16 april 2014, 19:21:05
Yep, dat kan heel goed. Dit schreef ik ook in het eerste antwoord  ::)


Timo
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Hans Kl op 16 april 2014, 19:48:11
Bij uitlezen vraag je dus aan alle decoders de waardes van hun cv op.
en reageren ze er waarschijnlijk ook allemaal.
cv1? 5! nee 3! nee 8! nee 12! ja wat is het nou?! *crash*

Heb het eerlijk gezegd nooit geprobeerd, maar lijkt me heel logisch dat uitlezen dan dus niet gaat :)
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 16 april 2014, 20:43:10
Sorry, inderdaad Timo. Heb 3 gesprekken op verschillende plekken lopen, weet soms niet meer zo goed wie wat waar zei. Maar het lijkt erop dat dat het inderdaad is...
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Wim Ros op 16 april 2014, 21:48:06
Sebas,

Hier vind je hoe je een programmeerspoor aansluit en gebruikt op de z21
http://www.z21.eu/content/download/1115/12924/file/weiße%20z21%20DE.zip
Als je het zo aansluit is je situatie opgelost.

Groetjes
Wim.
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Karst Drenth op 17 april 2014, 01:00:40
Zou het wel kunnen zijn dat de wisseldecoders het programmeren / uitlezen in de weg zitten? In de testopstelling verloopt het soepel, op de baan kan ik niet programmeren / uitlezen en slaat de boel direct op tilt.

Yep, kan en klopt... De servodecoders hebben een grote elko, die bij inschakelen van de spanning een tamelijk grote belasting vormen. Waarschijnlijk te veel voor het gereduceerde vermogen dat de z21 op de rils zet bij het programmeren.

Dus Wim's link is de enige correcte oplossing om te programmeren met de z21. Overigens ook heel verstandig, daar je anders alle rijdendmaterieel met decoder van de baan moet halen als je gaat programmeren...


Grtzz,

Karst
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 17 april 2014, 14:45:20
Sebas,

Hier vind je hoe je een programmeerspoor aansluit en gebruikt op de z21
http://www.z21.eu/content/download/1115/12924/file/weiße%20z21%20DE.zip
Als je het zo aansluit is je situatie opgelost.

Groetjes
Wim.

Thanks again Wim! Alleen krijg ik dan weer dit te zien op mijn aaifoon 'safari kan dit bestand niet openen' 8^\

Ik ben van plan om een gedeelte van de baan (enkelsporige deel) te isoleren. Het inhaalspoor met de wissels kan ik dan middels een schakelaar stroomloos zetten, zodat de decoders niet meer in de kring zitten.

Allen hartelijk dank voor jullie hulp en suggesties. Het was even zoeken gezien er zich twee problemen tegelijk voordeden (de decoders icm programmeren en de kortsluiting veroorzaakt door de ESU loc), waardoor het voor mij als digibeet en electronoob al vrij snel onoverzichtelijk weed. Weer een hoop geleerd in ieder geval!
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Remunj op 17 april 2014, 15:57:33
Thanks again Wim! Alleen krijg ik dan weer dit te zien op mijn aaifoon 'safari kan dit bestand niet openen' 8^\
Moet je ook een echte telefoon kopen  ;D
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 17 april 2014, 16:30:23
Moet je ook een echte telefoon kopen  ;D

Daar kon ik op wachten natuurlijk.  ;D
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Timo op 17 april 2014, 17:32:56
Telefoon is het ook wel lastig voor, zeker een iDevice  ::) Maar op de link klikken klopt ook niet, die is te kort. Je moet de link even kopiëren, als je klikt mis je een deel.

@Karst, dat was ook mijn idee zonder technisch te doen. ;D


Timo
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 17 april 2014, 19:36:33
Sorry, de volledige link werkte ook niet, had dat al gezien. Beiden geven zelfde melding, waarschujnlijk omdat het een zip bestand is.
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Dirk J op 17 april 2014, 19:56:19
Je hebt een email met de pdf.
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 17 april 2014, 20:12:17
Super, dank Dirk!
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Wim Ros op 17 april 2014, 21:34:04
Sebas,

De andere optie is naar www.z21.eu te gaan zelf de download sectie te openen en de zip binnen te halen.
Het is maar een simpele suggestie.

Groetjes
Wim.
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: Mudhen op 17 april 2014, 21:58:15

Die kan ik ook niet downen op iPhone Wim, natuurlijk al gecheckt. Zie ook eerdere opmerking van Dave. Heb ze wel nu op een memory stick, maar eigen laptop doet het (bijna) niet meer. Maar dank voor deze simpele suggestie.
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen(!), help...
Bericht door: NS 1607 op 20 januari 2021, 04:23:58
Even een oud topic afstoffen.

Ik rij al enkele jaren met de z21 start.
Nu sinds 1 jaar kwam hij niet meer uit zichzelf van de kortsluitbeveiliging.
Dam moet ik de stekker uit de netstroom halen, en opnieuw insteken.

Nu vandaag heeft hij het helemaal begeven.
Hij werkt nog wel, maar hij vertaald de commando's van de tablet e. De WLAN-maus niet goed.
En treinen die niet opgeroepen worden reageren op de commando's.

Is dit probleem nog bij iemand bekend?


Jos
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen.
Bericht door: 008200 op 20 januari 2021, 09:52:49
De mijne heeft iets soortgelijks: ooit een keer een niet tijdig opgemerkte kortsluiting gehad op een wissel,
en sindsdien is een trein met adres 3 (!) vaak  niet goed aan te sturen.
Ook op andere adressen werkt de aansturing op onregelmatige momenten niet helemaal goed,
wat blijkt uit een flikkerende seinverlichting.
Reset van de z21 ( met ingedrukte knop de spanning met de stekker er weer op zetten ) helpt dan wel (een tijd...).
François
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen.
Bericht door: Zsjoske op 20 januari 2021, 14:08:31
Zet de @railcom functie eens uit op de z21 app.

Zelf in het begin ook wat probleempjes gehad met de z21start, via een Duits forum kreeg ik het advies de @railcom uit te zetten daar er wisseldecoders zijn die niet erg lekker met dit signaal omgaan.  Sindsdien geen problemen meer gehad.

Heb net nog even proberen uit te zoeken op welk Duits forum, kan het helaas niet meer terug vinden.

Mocht het geen resultaat geven is het ook weer makkelijk aan te zetten  ;D

Gr Jos
Titel: Re: Roco z21: eerste ervaringen en problemen.
Bericht door: NS 1607 op 20 januari 2021, 18:07:04
Helaas is het daar al te laat voor Zjoske.
De z21 heeft al gerookt.  :'(


Jos.