BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: 2200 op 12 december 2013, 22:23:28

Titel: instellen Uhlenbrock 76320
Bericht door: 2200 op 12 december 2013, 22:23:28
Ik heb een Uhlenbrock 76320 ingebouwd in een Roco NMBS reeks 53. Maar... Bij het aanzetten "knerpt" het ding als een bezetene en de verlichting knippert. Ik meende eerst dat dat laatste misschien kwam omdat het decodertje te licht is voor deze loc, maar het knipperen blijft regelmatig, onafhankelijk van de snelheid/belasting van de loc. Ik heb het niet exact gemeten, maar de verlichting valt na ongeveer 2 seconden uit en springt vrijwel gelijk weer aan.

Bij sommige decoders kun je kiezen voor "blink" op de functie uitgang, maar daarvan kan ik in de handleiding van deze decoder niets vinden. En ik meen ergens gelezen te hebben dat het "knerpen" wellicht te verhelpen is met de instellingen van een CV in de 50 (CV 54?). CV 54 is een CV met meerdere waardes (bit 0 t/m 7). Vergelijkbaar met CV 29. Nu snap ik inmiddels hoe ik CV 29 moet behandelen, maar hoe dat bij deze decoder in CV 54 moet, is mij echt niet duidelijk (vooral omdat uitdrukkelijk vermeld wordt dat bit 3 t/m 7 niet gewijzigd mogen worden).

Dus mijn vragen zijn:

Alvast heel erg bedankt voor het meedenken!
Titel: Re: instellen Uhlenbrock 76320
Bericht door: Wim Rosbender op 12 december 2013, 23:49:41
Beste 2200,

Probeer hem eens te resetten en dan kijken wat hij dan doet.

Succes en we horen het wel weer.

Groetjes,

Wullem NS
Titel: Re: instellen Uhlenbrock 76320
Bericht door: Remunj op 13 december 2013, 10:28:55
Allereerst een paar vragen:
Was de loc digitaal voorbereid en was het kwestie van de decoder inprikken of heb je zelf de decoder erin "geknutselt"?
Bij eigen inbouw, heb je alles goed aangesloten, dus motoraansluitingen volledig geisoleerd van de rest van de loc en voedingsdraden ook alleen maar naar de decoder?
Zitten er lampjes in die misscchien via het chassis ongewenst contact maken met de decoder?
Staan het aantal rijstappen in de decoder en in de centrale op dezelfde waarde?

Regelmatig knipperen van de verlichting duidt verder meestal op overbelasting van de decoder.
En staar je niet blind op de maximale motorstroom die een decoder aankan.
Als er ook nog verlichting brandt (zeker met gloeilampjes) kan de decoder al snel aan zijn maximum komen.
Titel: Re: instellen Uhlenbrock 76320
Bericht door: 2200 op 13 december 2013, 13:37:29
De loc is digitaal voorbereid met een 8-polige stekker, dus ik heb niet geknutseld  ;). Ongewenst contact via het chassis lijkt mij niet aannemelijk, aangezien er met de vorige decoder (LokPilot Basic) geen problemen waren.
Rijstappen staan gelijk ingesteld. Resetten zou ik nog kunnen proberen, maar ik vraag mij af of het daaraan kan liggen bij een fabrieksnieuwe decoder?

Zoals gezegd dacht ik eerst ook aan overbelasting, maar is het aannemelijk dat de verlichting dan knippert met exact gelijke tussenpozen? Ik durf nu even niet te zeggen of deze loc is uitgerust met gloeilampjes of led, heb hem nu niet bij de hand.

Nu kan ik er natuurlijk op wachten dat iemand (terecht) gaat vragen waarom ik de goed werkende decoder vervangen heb. Ik denk erover om deze loc te verkopen en wil in mijn eigen loc's zoveel mogelijk dezelfde decoders hebben. Omdat ik die ken, stelt dat net ff wat makkelijker in.

Snel nog even de gegevens van beide decoders nagezien en de Uhlenbrock zou meer aan moeten kunnen (staar ik mij niet blind op, maar zou iets kunnen zeggen?), terwijl de ESU geen probleem gaf. Daarnaast valt het mij op dat ESU een frequentie gebruikt die bijna twee keer zo hoog ligt als die van Uhlenbrock (om de motor aan te sturen). Maar mijn kennis reikt niet ver genoeg om te weten of dat van invloed kan zijn op het "knerpen".

Bedankt voor de hulp!!
Titel: Re: instellen Uhlenbrock 76320
Bericht door: 2200 op 14 december 2013, 16:26:27
 :D En opgelost.

Ik heb net een uurtje zitten klungelen met de waardes van CV 51, 53, 54 en 58. Met name CV 53 maakte een enorm verschil. Ook voor de verlichting overigens.
De handleiding geeft aan de waarde verlaagd moet worden als de loc niet soepel loopt, dus dat heb ik maar gedaan. Een groot drama! Dus maar omhoog gezet en toen werd het iets beter. Vervolgens dan in een keer maar een heel stuk omhoog gezet. Dat kan ik dus alleen maar afraden...  :o Loc sloeg op hol, niets meer aan te sturen. En ineens begrijp je waarom er een noodstop op je centrale zit ;D.

Uiteindelijk wat realistischer waardes ingevoerd, hier en daar wat finetunen en... Loc'je loopt nu weer mooi rustig en soepel.
Dank voor de hulp, heren!