BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Al het andere! => Topic gestart door: eenop87 op 02 maart 2013, 13:56:14

Titel: Koppelingschacht van messing zelf maken
Bericht door: eenop87 op 02 maart 2013, 13:56:14
Heb je dat ook wel eens?: Wil je op je bouwsels een koppelingschachtje bouwen, kan je geen geschikte vinden in de rommelbak. Houten duurt nog even en de plaatselijke (als je die luxe al hebt) treinenhandelaar verkoop dat spul niet.
Ik heb wel altijd allerlei messingprofieltjes in voorraad en ben maar eens aan het snuffelen geweest naar iets geschikts.
Ik vond daar U profieltjes van de maat 3X2mm en een wanddikte van 0,5mm.

Zaag van 2 stukjes van de gewenste lengte af. Neem een paar mm meer om later de boel recht af te vijlen, frezen of draaien.
Klem even 2 stukkies op elkaar en soldeer ze daarna met normaal soldeer aan elkaar, een beetje siswater van GM&S doet hierbij wonderen.
Maak ze op maat en haal er even een dun vijltje doorheen om te ontbramen. Schuur eventuele overtollige soldeer weg met wat watervast schuurpapier. Et voila: een prima schachtje.

Je kan nu schachtjes maken in elke vorm die je nodig hebt. De vertikale maat van de schacht is wat groter dan de norm, maar indien nodig kan je dat simpel aanpassen met een dun stripje styreen. Daarmee heb je gelijk een mogelijkheid om de koppelingshoogte een beetje te corrigeren.
Als je de boel met normale (lees hoge temperatuur) soldeer hebt gemaakt, kan je er in een later stadium met low melt soldeer eventueel nog een stripje o.i.d op solderen zonder dat het ding weer in stukken uiteen valt.

Hieronder nog een paar foto's ter verduidelijking:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/helften_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/helften_1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/solderen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/solderen.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/eindresultaat_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/eindresultaat_3.jpg)

Groet,
Gerrit
Titel: Re:Koppelingschacht van messing zelf maken
Bericht door: phdirk op 02 maart 2013, 16:50:24
Hallo Gerrit,

Mooi gedaan. Bedankt voor de tip.