BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: MarcNL op 05 oktober 2012, 20:07:40

Titel: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 05 oktober 2012, 20:07:40
Dit draadje begint met de beschrijving van een grote graansilo, in half-reliëf.
Ik heb het draadje maar een algemene titel gegeven zodat ik ook toekomstig te bouwen industrie objecten hierin kwijt kan (ik heb er nog diverse op de planning staan…).
Een vorig model van een fabriek heb ik gepresenteerd in het draadje “huizen bouwen van karton”.
Nu is een fabriek geen huis, en speel karton bij mij niet altijd de hoofdrol. Vandaar dit nieuwe draadje, waarbij de vlag de lading beter dekt.

Verder natuurlijk graag van mede forumleden de nodige feedback, opbouwende en afbrekende kritiek, vragen.  Ik zie het allemaal graag verschijnen.
En er zullen er vast wel meer zijn die in dit draadje hun bouwsels kunnen laten zien…


Een half-reliëf graansilo in HO

In het afgelopen voorjaar heb ik mijn baan met 3,8 m verlengd. Op dit gedeelte ligt een dubbelsporige hoofdlijn vrij dicht bij de achtergrond. De bedoeling is om op de voorgrond een stamlijn te leggen met de nodige industrie aansluitingen.
Achter de hoofdlijn gaat het industriegebied verder, en ligt fictief gezien het oude havengebied van Rotterdam (Maashaven, Rijnhaven). Omdat mijn modelbaan zich ongeveer afspeelt in het Rotterdamse vanaf tijdperk III, was het in dit deel van de stad toen nog een en al bedrijvigheid.
Dit achtergrond gedeelte zal op de modelbaan gaan bestaan uit half-relief industriebebouwing, en een nog te schilderen achtergrond.

Nu bouw ik graag “op schaal”, wat in het geval van industrie al snel kan resulteren in grotere modellen en complexen. Maar 3,8 m achtergrond bouw je ook niet in een avondje vol.  Dus eerst maar wat plannen maken. De zomerperiode kwam eraan, en dan zet ik de modelbouw altijd opeen lager pitje, dit in verband met andere leuke activiteiten die het leven aangenaam maken.
Maar op een zondagmiddag onder de parasol begon het toch te kriebelen, en werd binnen een uurtje het ontwerp geboren voor de eerste industrie. Het hek was van de dam, en aansluitend werd maar meteen een aanvang genomen met de bouw.

In Houten had ik de afgelopen jaren al wat goedkope kitjes op de kop getikt die ik zou gaan gebruiken als onderdelenleverancier voor mijn plannen. Scratchbuilden en kitbashen vind ik nu eenmaal leuker dan zomaar een styreen gebouwtje in elkaar plakken.
In mijn 1:1 leven mag ik van mijn baas fabrieken ontwerpen en delen daarvan. Zo neem ik mijn werk nog mee naar huis…

Tussen de doosjes zat ook een graansilo van Heljan. Overduidelijk voor de Amerikaanse markt en met een hoog speelgoedgehalte, gezien de knalblauwe ramen en deuren. Uiteindelijk zou ik van deze kit allen der silo elementen gebruiken, en wat wandjes en ramen. De rest ging naar de rommeldoos.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0701001_fabriek_4_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0701001_fabriek_4_1.jpg)
het Heljan doosje

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0701002_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0701002_fabriek_4.jpg)
Eens kijken wat we hiervan kunnen gebruiken...

Een graansilo past goed in het Rotterdamse havengebied.
Karakteristiek aan dit soort gebouwen zijn natuurlijk de ronde silo elementen. Maar vaak zijn die van buitenaf niet zichtbaar, zoals bv. aan de Maashaven. De inmiddels gesloopte silo aan de Botlek had wel zichtbare ronde elementen.
Met de bruikbare Heljan onderdelen werd op de tuintafel een compositie gemaakt, waaruit als snel het basisontwerp resulteerde. Ik had nu eens geen zin om het hele model in AutoCAD uit te werken (het was op dat moment 30 graden… :) ). Een simpele schets zou voldoen, waarna ik tijdens de bouw wel verder zou zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0701003_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0701003_fabriek_4.jpg)
Even wat onderdelen rangschikken met wat afvalhoutjes...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0701004_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0701004_fabriek_4.jpg)
Engineeren zonder AutoCAD. Dit is het echte werk, op ruitjespapier...

(wordt vervolgd…)
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Luit op 05 oktober 2012, 20:34:20
Graansilo's bestaan ook zonder halfronde buitenvormen.
Zoals vermoedelijk aan de Maashaven gewoon rechthoekige cellen ipv die ronde cellen.
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 05 oktober 2012, 20:50:13
Heel veel silogebouwen hebben geen (half-)ronde vormen. Of de silo's zelf dan rond of rechthoekig zijn, doet er dan niet zoveel toe. Voor modelbouw telt vnl. de buitenkant van een bouwwerk.

Google maar eens op - graansilo - afbeeldingen - .
Soms zijn het ware kathedralen.

Mij ging het erom, karakteristieke ronde silovormen uit te beelden, zoals bv. aan de Botlek het geval was.
Zonder het Heljan kitje had ik bv. PVC buis kunnen gebruiken.
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Romar op 05 oktober 2012, 21:01:36
Hoi Marc,

ziet er al goed uit op papier, ben benieuwd naar de verdere bouw.
Ik ga dit draadje in de gaten houden, aangezien ik ook met een graansilo bezig ben.

Romar
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 05 oktober 2012, 21:10:50
Leuk.
Die van mij nadert zo langzamerhand zijn voltooiing, dus kan ik van jou niets meer afkijken... ;)

Ben inmiddels deel 2 van het verhaal aan het schrijven.
Even een paar dagen geduld dus.
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Romar op 05 oktober 2012, 21:29:15
paar dagen nog wel...

Ik gebruik trouwens eens walthers cornerstone kitje als basis.
de silo's staan in elkaar, en het hoofd gebouw moet ik nog even kijken wat ik daar mee ga doen.

Romar
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 10 oktober 2012, 09:41:45
Zoals beloofd hier het vervolg van het graansilo draadje:

Het gebouw zou gaan bestaan uit een aantal hoofdelementen: een plint (zo noemen architecten dat), 2x6 silo elementen, twee opvoertorens, een dienstgebouw, en 2 aparte silo’s die zogenaamd in een latere fase aan het bouwwerk werden toegevoegd.
Totaal zou het model slechts ca. 40 mm diep worden. Om een stevige basis te hebben, werd een achterwand gezaagd uit 9 mm multiplex, in de contouren van de totale fabriek. Zo ontstond een model van ca. 60 cm lang en 28 cm hoog.
In 1:1 is dit nog best bescheiden, in 1:87 aardig aan de maat.

De basis voor de plint bestaat uit 2 vurenhouten balkjes die op de multiplex plaat werden geschroefd. In een vorig leven waren die balkjes verpakkinghout van onze nieuwe vaatwasser. Waaibomenhout dus. Het multiplex was ooit de achterwand van mijn treinenvitrine, toen ik nog een tiener was.
In het onderste balkje zitten 2 M4 moeren verwerkt. Dan kan ik het model straks van onderaf op de modelbaan vastschroeven met M4 boutjes. Omdat het een erg ondiep model zou worden, heb ik er voor tijdens de bouw een paar steuntjes onder geschroefd, zodat het niet omvalt.
Ik had nog wat verlichting in gedachten voor dit model (staat wel zo leuk, ook op de achtergrond), zodat ik in dit stadium alvast wat bedrading heb aangebracht door de plint heen.

De plint werd bekleed met grijs karton (achterkant van een schrijfblok).
Het model graansilo dat ik in gedachten had is van beton, dus zou de basiskleur van het gehele model grijs worden. Nu heeft karton eigenlijk al de structuur en kleur van beton in model, maar het is niet voldoende duurzaam. Het kan snel verkleuren, en vocht en vieze vingers hebben vrij spel.
Ik heb het geschilderd met grijze primer van de Gamma. Als basislaag voldoet dit prima.
Een klein potje Humbrol is lang niet genoeg voor zo’n groot model.

De oranje deuren zijn van CGTextures.
Bij het bedrijf waar ik werk is oranje de huisstijl van alle buitendeuren. Vandaar dat ik nu eens deze kleur heb gekozen. Of ik het echt mooi vind is natuurlijk een ander verhaal. Maar af en toe moet je ook iets bouwen wat je niet mooi vindt. In het echt is immers ook niet alles aan jouw smaak aangepast...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0708001_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0708001_fabriek_4.jpg)
de houten basis van het model

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0824001_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0824001_fabriek_4.jpg)
de plint is al met karton beplakt

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0824002_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0824002_fabriek_4.jpg)
gewoon grijs karton lijkt onbehandeld al aardig op beton...

(wordt vervolgd)
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 25 november 2012, 13:53:27
Het is alweer eventjes geleden, maar hierbij het vervolg van de bouw van de graansilo.

De beide opvoertorens zijn gemaakt van polystyreen.
Ik heb deels gebruik gemaakt van delen van de Heljan kit. Deze zijn dan wel binnenste buiten gekeerd ivm. het veel te grove baksteenmotief. Zo kon ik wel de raampjes gebruiken.
De deuren zijn gewoon styreen plaat, ook weer oranje.
Boven elke deur komt een SMD LEDje zodat het gebouw ook in het donker in bedrijf lijkt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0824003_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0824003_fabriek_4.jpg)
De beide opvoertorens in aanbouw

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0824006_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0824006_fabriek_4.jpg)En op hun plaats

Het dienstgebouw heeft een basis van MDF plaat 5 mm, beplakt met grijs karton. Ook hier weer een paar Heljan raampjes. De grote ramen zijn half-matte transparante kunststof. Hierin zijn om de 3 mm groeven gekrast om raamspijlen aan te duiden.
In het dienstgebouw moest verlichting komen. Omdat de ramen wel erg groot waren, was een geheel leeg interieur geen optie. Even snel wat in elkaar gefabriekt van hout en messingdraad. Een industrie-groene vloer, 2 rode ‘roots’ blowers (NS Cargo rood van kleiNSpoor…), en metaalkleurig leidingwerk. Door de half-matte ramen lijkt het heel wat als het licht brand.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0902001_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0902001_fabriek_4.jpg)
het interieur in aanbouw

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0902003_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0902003_fabriek_4.jpg)
en geschilderd

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0902005_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0902005_fabriek_4.jpg)
het interieur geplaatst; het model is slechts enkele cm's diep

De halfronde silo’s komen rechtsreeks uit de Heljan kit. Het zijn steeds setjes van 3 silo’s aaneen. Ik heb ze als 2x2 setjes gebruikt. Ze werden eerst geschilderd, en daarna rechtstreeks op de 9 mm achterwand gelijmd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0926013_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0926013_fabriek_4.jpg)
de silo’s op hun plaats; de LED verlichting boven de deuren brandt al gedeeltelijk

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0928017_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0928017_fabriek_4.jpg)

Boven de 2x6 silo´s komen de verdeeltunnels, waarin de leiding liggen die het graan middels pneumatisch transport naar de silo´s geleiden. In feite is dit het equivalent van een rangeerterrein, waarin verdeelkleppen als wissels fungeren.
De tunnels werden gemaakt door karton op de achterplaat te plakken.
Aan de voorzijde kwamen er 2x3 luchtroosters. Dit waren oorspronkelijk ijzeren hekken uit een onderdelensetje van Vero (ex-DDR), al ca. 25 jaar geleden gekocht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1013033_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1013033_fabriek_4.jpg)
detail van een verdeeltunnel, met luchtrooster

(wordt vervolgd)
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Jefftrack op 25 november 2012, 15:33:24
Nice....... leuk project. Ik heb wel wat met industriële scenery  en thema's.

Jeffrey
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 25 november 2012, 15:45:55
Dan maar blijven volgen dit draadje... ;)

Als het een beetje meezit gaat er de komende jaren nog heel wat komen.
Plannen zat in elk geval. Nu nog de bijbehorende vrije tijd...
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 22 maart 2013, 20:54:45
Het is eventjes stil geweest, maar dat wil niet zeggen dat er in de tussentijd niets is gebeurd.
Ik gunde me gewoon geen tijd om een en ander (virtueel) aan het papier toe te vertrouwen.
Nu maar gauw verder met het verhaal van d egraansilo:

Aan de rechterzijde staan nog een 13e en 14e silo.
Deze zijn gemaakt van PVC buis 1”, gemaakt uit restanten die een elektro-installateur achterliet na een klus bij ons bedrijf.
Erboven een stukje verdeeltunnel, gemaakt uit multiplex en karton.
Zo lijkt het alsof deze silo’s er naderhand bijgebouwd zijn. Zoiets gebeurt in het echt immers ook vaak.

Toen ik aan dit model begon, vroeg ik mij af of het lastig zou zijn om bij en dergelijk groot model beton realistisch weer te geven.
Een klein betonnen randje aan een kleiner model is nu eenmaal wat anders dan een groot gebouw wat geheel uit beton is opgetrokken.
Een echt “recept” kon ik niet zo gauw vinden, dus maar met enig beleid aan het experimenteren gegaan:
Als basis is beton “grijs”, in de ruimste zin van het woord.
Deze graansilo op de modelbaan is niet echt oud (zeg 20 jaar), en het is een relatief schone industrie. Dus een gepaste veroudering/vervuiling.
Om een dergelijk model te schilderen heb je aan een potje Humbrol al bijna niet genoeg. Ik kocht een busje Gamma grijze grondverf, op alkydbasis. Dat zou ook bij toekomstige modelbouwklusjes wel van pas gaan komen.
Alle delen van het model werden hiermee geschilderd (de kunststof delen met een primerlaag eronder).

Uiteindelijk hadden zo alle delen van het model een min of meer egale middelgrijze kleur.
Zelfs voor een nieuw betonnen gebouw is dat niet erg realistisch, dus moest er nog een en ander aan werk worden gedaan.
Voorbereidingen hiervoor werden al getroffen bij de schilderbeurt van de kleinere samenstellingen.
Zo werd van de hoog opgaande delen (silo’s en opvoertorens) de verf niet in 1x aangebracht, maar in banden van ca. 25 mm hoog. Steeds werd afgeplakt met tape, en ervoor gezorgd dat de verf langs de tape zichtbaar dikker was na opdrogen. Zo ontstond al een structuur van ‘naden’ alsof de opgaande betonnen delen stapsgewijze met een glijbekisting gebouwd zijn.
Ook andere delen van het bouwwerk kregen zo subtiel wat ‘betonvlakken’.

Het gehele model kreeg een wetwash met Tamiya XF-55 (flat earth). Heel erg verdund opbrengen met een varkensharen kwast no. 4, na half opdrogen afvegen met een keukenpapiertje. Maak hierbij uitsluitend veeg bewegingen in verticale richting.
Dan begint het ineens al aardig op beton te lijken: de totale kleur wordt lichter, en is bovendien niet egaal meer. De halfglans van de grondverf is al grotendeels verdwenen ook.
Wat extra veroudering werd verkregen met heel donkergrijs. Dat geeft een minder ´hard´ effect dan echt zwart. Het werd een combinatie van wetwash en drybrush.

Uiteindelijk is het zo gelukt om goed gelijkend beton te krijgen.
Op de foto´s ziet het er wel ietsje anders uit dan op het echte model, dat is nauwelijks te vermijden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1129004_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1129004_fabriek_4.jpg)
detail van het beton

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1227003_fabriek_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1227003_fabriek_4.jpg)
het gerede model op de baan geplaatst

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1013030_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1013030_1.jpg)
een dergelijk groot stuk scenery is een fraaie achtergrond om je treinmodellen te fotograferen


Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Chris80 op 22 maart 2013, 20:58:13
Ik moet zeggen dat ik het zeer fraai vindt ogen! Imposant gewoon!

Groet,
Chris
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: JaJo op 22 maart 2013, 21:13:57
Pittig bouwwerkje Marc. Betonkleur is goed getroffen. (y)

Gr. Jaap
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Whis op 22 maart 2013, 21:21:01
Kekke unit!
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Romar op 22 maart 2013, 21:28:44
Ziet er goed uit, mooi formaat ook.
Kleur is zoals Jaap eigenlijk al zegt, mooi getroffen. (y)

Alleen glimd het geheel nog wel een beetje. :P

Romar
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: AlfaArjen op 22 maart 2013, 21:31:08
Imposant bouwwerk!
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 22 maart 2013, 21:38:21
@Romar
De silo delen zijn nog niet met matte blanke lak behandeld. Als je dan een foto maakt met flits, glimt dat hinderlijk.
Na behandeling met matte lak zal dat wel weg zijn.
(De ronde delen zijn de enige kunststof delen; de rest is karton).

Verder moeten er nog hekwerken komen, bovenop de plint.
Daar heb ik inmiddels materiaal voor in huis.
Nu nog een vrije zaterdagavond... ;)


@allen
Bedank voor de complimenten.
Ik hoop dat er lezers zijn die er inspiratie uit halen, vooral om "op schaal" te bouwen!.
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Romar op 22 maart 2013, 22:05:55
Ah, met matte blanke lak zal dat wel wat minder worden ja. (y)
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 22 maart 2013, 22:25:32
Ik heb op zolder een 1000W bouwlamp staan.
Kijkend naar de foto's denk ik dat die ook aan stond.

Dat is zo'n zee van licht, eigenlijk te fel om bij te fotograferen. Zeker met een zolder met witte dakplaten.
De meest onverwachte oppervlakken komen dan ineens glanzend over.

Dat zie je ook aan die Class 66, die is eigenlijk overbelicht. Mijn compactcamera kan daar niet heel goed mee overweg.

Maar 1000 W is wel lekker om bij te werken... (y)
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 25 maart 2013, 18:48:42
een gemetselde fabrieksschoorsteen
van hout, karton en papier

Als achtergrondmodel voor mijn modelbaan had ik ooit een fabrieksgebouw gebouwd in “half-reliëf”. Dit betekent dat het model slechts enkele centimeters diep is, maar in lengte en breedte min of meer op schaal HO (45 resp. 22 cm).
Bij deze fabriek wilde ik een model van een gemetselde schoorsteen hebben, als finishing touch en als beeldbepalend element.


zelfbouw of toch maar een gekocht model?

Hoewel ik het liefst volledige zelfbouw bedrijf, of als het niet anders kan kitbashing, heb ik toch wat rondgekeken wat er op de markt verkrijgbaar is aan modellen.
In mijn rommeldoos vond ik een fabrieksschoorsteen, welke in een grijs verleden behoorde bij een ketelhuis van Pola. Deze had voor mijn doel de juiste diameter, maar was de helft te kort.
Kibri heeft in de catalogus een losse schoorsteen (B-8633) voor minder dan 10 Euro welke zeer bruikbaar zou zijn. Maar in drie bezochte winkels had men die op dat moment niet. Ook deze viel dus af.
Artitec heeft twee zeer mooie exemplaren (10.248 en 10.249). Deze waren qua stijl en hoogte precies wat ik zocht, maar na het bekijken van enkele 1:1 voorbeelden vond ik die van Artitec te slank.
Het zou dus zelfbouw gaan worden.


uitvoering in werkelijkheid

In Nederland zijn nog enkele honderden gemetselde fabrieksschoorstenen te vinden. In de jaren 50/60 van de vorige eeuw raakte het metselen van grote schoorstenen in onbruik, in het voordeel van beton. Relevante informatie over schoorstenen vind u op de website van de Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF). Van deze site zijn ook enkele brochures te downloaden, en een lijst met van Nederlandse schoorstenen die een of andere technische of historische waarde hebben.

Als regel werden deze schoorstenen gemetseld uit speciale, vuurvaste baksteen. Vandaar ook dat de meeste een oranje-achtige kleur hebben. Wat betreft de uitvoering  kwamen veel varianten voor. De meeste schoorstenen hebben een rechthoekige sokkel en zijn hebben zelf een ronde doorsnede. Als regel lopen ze naar boven taps toe. Meestal is bovenaan een verbreding (“kraag”) gemetseld ter verfraaiing.


maatvoering

Omdat ik geen concreet voorbeeld exact na wilde bouwen, heb ik een aannemelijke maatvoering geschat, en deze naar HO omgerekend. IK had diverse echte schoorstenen bekeken in Tilburg, en in Heusden.
De hoogte van een gemetselde schoorsteen kan variëren van ca. 20 meter tot zelfs boven de 70 meter. Mijn model is gesitueerd in een stedelijk/industrieel gebied. Een extreme hoogte leek me geen goede keus, en ik kwam op ca. 30 meter uit.
Mijn modelschoorsteen is uiteindelijk 360 mm hoog geworden, in werkelijkheid ca. 31 meter.
Van die 360 mm komt 40 mm voor rekening van de sokkel. Lengte en breedte daarvan zijn
uiteindelijk 43 mm geworden. Deze maten zijn allemaal niet zo kritisch zolang je niet exact naar een bestaand voorbeeld bouwt.
De diameter van de schoorsteenpijp is onderin 24 mm, en aan de top 20 mm. Met de gekozen hoogte zijn zo aannemelijke verhoudingen bereikt.


uitvoering in model

De sokkel bestaat uit 2 blokjes hout die op elkaar zijn gelijmd, en rondom beplakt met karton een papier. Middenin de sokkel is een M4 moet ingelijmd. Zo is de schoorsteen vanaf de onderzijde van de modelbaan met een M4 schroef vast te zetten.

Over het ronde deel heb ik een tijdje lopen puzzelen. Want hoe maak je een fatsoenlijk rond, taps voorwerp van enige lengte?
Ik had wel een mogelijkheid om een tapse staaf te laten draaien uit aluminium, en was ik erg snel klaar geweest. Maar dan is het geen zelfbouw meer. Bovendien had ik meer ideeën voor hout als basismateriaal. Maar ik heb zelf geen houtdraaibank...

Van de bouw van ons huis had ik nog een voorraadje rondhout 20 mm liggen, dat ik had gebruikt om de trapspijlen te maken.
20 mm was precies de diameter bovenin, die ik in gedachten had voor de schoorsteen.

Aan de basis zou het ca. 24 mm moeten worden.
Dit heb ik bereikt door de schoorsteen trapsgewijs te bekleden met stroken archief karton van ca. 0,25 mm dikte. Daarna de hele schoorsteen geplamuurd met doe-het-zelf plamuur van Alabastine. En schuren tot er een nette kegelvorm was ontstaan.

De schoorsteen is beplakt met baksteen print van www.scalescenes.com.
Ik heb de kleur “donkere baksteen” genomen. Voor het printen heb ik de kleurbalans van de printer op mijn kantoor iets naar het oranje verschoven. Dan lijkt de baksteen meer op de speciale vuurvaste steen, die gewoonlijk voor dit soort schoorstenen werd gebruikt.

Ik gebruikte stripjes baksteen print van 25 mm breed. Aan de achterzijde ontstond wel steeds een naad, maar die ziet toch niemand, want het is ca. 5 cm bij de achtergrond vandaan.


het gebruik van bedrukt papier

Grote voordelen van zelf bedrukt/geprint papier zijn de lage prijs, onbeperkte hoeveelheid en verwerkingsgemak.
Maar papier heeft ook enkele grote nadelen. Het is erg kwetsbaar en gevoelig voor vocht. En door daglicht (UV) kan het snel verkleuren.
Ik heb de genoemde nadelen voor een deel opgevangen door de gereed gekomen delen in te spuiten met een matte, blanke lak (LUKAS).


top van de schoorsteen

De top van de schoorsteen werd gemaakt van een paar rondjes PVC buis (moffen voor 5/8”en voor3/4”elektra buis).
Bovenin ligt een rooster van zeer fijn gaas. Dit is een filtertje uit een waterkraan, dat precies een standaard diameter had van 20 mm. Nu kan er in 1:87 niemand in de schoorsteen vallen.


Afwerking

De schoorsteen heeft ijzeren verstevigingsbanden om het metselwerk heen.
Deze heb ik nagebootst met zwart ijzergaren, en gewoon op de naden van de baksteen strips gelijmd.

Ik heb afgezien van ijzeren sporten als trap. Deze zitten zogenaamd aan de achterzijde, en zie je dus niet…


Op dit soort schoorstenen werd vaak de naam van het bedrijf geschilderd, van boven naar beneden.
Ik koos een naam die in het Rotterdamse voorkwam voor diverse bedrijven.
Ik heb een relatief smal lettertype genomen, uitgeprint en sjablonen uitgesneden. Daarna een voor een de letters op de schoorsteen geschilderd.


Scalescenes: www.scalescenes.com
Stichting Fabrieksschoorstenen    www.stif.nl
Federatie Industrieel Erfgoed Nederland: www.fien.nl


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2010_1101023_schoorsteen_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2010_1101023_schoorsteen_1.jpg)
De sokkel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2010_1101025_schoorsteen_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2010_1101025_schoorsteen_1.jpg)
De schoorsteen beplakt met archief karton, en geplamuurd

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2011_0113028_fabriek_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2011_0113028_fabriek_1.jpg)
Beplakt met steentjespapier, naast de bijbehorende fabriek

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2010_1101024_schoorsteen_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2010_1101024_schoorsteen_1.jpg)
De top, met het rooster erin

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2011_0305022_schoorsteen_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2011_0305022_schoorsteen_1.jpg)
De eerste letter is erop geschilderd

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2011_0330030_fabriek_1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2011_0330030_fabriek_1_1.jpg)
Op zijn definitieve plekje op de modelbaan
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 29 maart 2013, 21:15:03
Ketelhuis met opslagtanks
een kitbash-combinatie van Pola en Kibri


Voor de achtergrond van mijn baan had ik nog en stukje scenery nodig van 8 cm diep.

Tijdens de opruiming van wat modellen van een vorige (Duitse) modelbaan had ik een ketelhuisje van Pola gesloopt en in de prullenbak gegooid. Op zich een ding met weinig detail, maar wel goed op schaal HO, en ook bruikbaar voor een Nederlandse baan.
Dus in een helder moment de onderdelen maar weer gerecovered, en in elkaar geplakt.
Als achtergrond scenery zou het helemaal niet misstaan, maar het was toch een beetje kaal.

Ik heb de originele grondplaat afgezaagd tot een rechthoek zo groot als het gebouwtje zelf. Dit daarna op een MDF plaatje geplakt van 80 mm breed, en 330 mm lang.

In het ketelhuis heb ik nog een eenvoudige stoomketel gefabriekt.
Deze is gemaakt uit een stukje PVC buis 25 mm, met aan het eind een stukje rondhout erin geperst. Daarna één uiteinde in een globale ketelvorm gevijld. Het andere uiteinde is door de ramen niet zichtbaar, dus daar heb ik geen tijd aan besteed.
Onder de ketel 2 sokkeltjes van 5 mm styreen.
De ketel heeft een vuile wit-beige kleur gekregen. Vroeger werd er nogal veel met asbest gewekt voor isolatie wat na verloop van tijd een dergelijke kleur kreeg.
Een SMD LEDje verlicht het binnenste van het ketelhuis.

De buitenzijde van het gebouwtje is behandeld met baksteenkleur verf, en geweatherd. Het dat werd zilverkleurig gespoten, en vervuild met een mix van bruin en zwart.
Ik maakte nog een aanbouwtje, ter camouflage van een grote beschadiging die was ontstaan tijdens de sloop van het model.

Een ketel moet natuurlijk gevoederd worden met brandstof. Ik koos voor een olie gestookt ketelhuis.
Ik had in Houten ooit een ouder Kibri kitje van een tank opslag/overslag gekocht.
Door het overslag deel hiervan weg te laten, kon het goeddoorgaan als olie opslag voor het ketelhuis.
Van het Kibri grondplaatje werden de gaten overgenomen op het MDF, zodat alle meegeleverde pijpleidingen zouden passen.

De tanks maakte ik nu niet eens metaalkleurig, maar een soort legergroen.
Allerlei kleinere onderdelen hadden wel wat extra bewerking nodig in de vorm van vijlen en schuren. Vooral de kooiladders waren er grof en hadden veel uitstekende plastic-vellen die eraf moesten.

Alles op en rondom de opslagtanks werd geweatherd en roestig gemaakt.
In de toekomst moet er nog wat onkruid begroeiing komen, het ketelhuis is al jaren niet meer in bedrijf.
Al met al is het een leuk stukje achtergrond scenery geworden, resultaat van een paar avonden knutselen in de kerstvakantie.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1201001_ketelhuis_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1201001_ketelhuis_1.jpg)
Het Pola ketelhuis, gered uit de vuilnisbak…

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1201003_ketelhuis_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1201003_ketelhuis_1.jpg)
Als interieur snel een ketel in elkaar geflansd. Het rechter deel is door de ramen niet zichtbaar, en dus ook niet afgewerkt.
In het witte blokje rechts zit een M4 moer verwerkt. Hiermee kan ik de hele mini-module van onderaf op de modelbaan vast schroeven.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1202006_ketelhuis_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1202006_ketelhuis_1.jpg)
Proefopstelling met de Kibri opslagtanks

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1209004_ketelhuis_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1209004_ketelhuis_1.jpg)
Gemonteerd op een MDF plaatje

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1213002_onderdelen_opslagtanks.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1213002_onderdelen_opslagtanks.jpg)
Diverse kleine onderdelen uit het Kibri setje

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1226001_ketelhuis_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_1226001_ketelhuis_1.jpg)
Het ketelhuis met olie opslag is bijna gereed. Alleen nog wat begroeiing. Die komt na het volgende bezoek aan Houten...
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 29 maart 2013, 21:23:00
Ziet er goed uit.
(Tip)Ook de Praxis heeft een aardig assorti grotere spuitbussen voor allerlei doeleinden en ruime keus in kleur, heb ik ontdekt.

Groeten Koen.


 
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: tijgernootje op 29 maart 2013, 21:39:38
En niet alleen de praxis  ;D
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 28 mei 2013, 21:06:09
Ik ben bezig met de bouw van een fabriekscomplex in HO.
Aan de voorzijde daarvan komt oa. een controlekamer, die vanaf de rand van de modelbaan goed zichtbaar is.
Genoeg reden om het interieur van deze controlekamer van de nodige details te voorzien.
Hierover later meer in dit draadje, maar één detail zal ik nu alvast laten zien, als tussendoortje.

Het betreft een brandblusser zoals je die overal vindt inde industrie etc. Het recept om dit in model na te maken is eigenlijk supersimpel:


Ik begon met een stukje rond 2 mm, ca. 7 mm lang (restant van een gietboom). Dat is in HO ongeveer de afmeting van de cilinder van een flinke brandblusser.
In één kopse kant boorde ik een gaatje 0,6 mm. Hierin lijmde ik een eindje lakdraad 0,5 mm, met CA lijm.

Na droging van deze verbinding knipte ik het draadje af op ca. 8 mm lengte. Dit was de slang. Ik lijmde nog een klein stukje draad aan de bovenzijde, als handgreep.
De cilinder schilderde ik rood (ik had toevallig NS Cargo rood van kleiNSpoor open staan. Dit is iets anders dan echt rood, maar dat ziet geen hond.)
Het eind van de slang kreeg een tipje Humbrol zilver.

De achterzijde van de cilinder vijlde ik voorzichtig weer kaal, zodat een goed lijm oppervlak ontstond.
Met Revell Contacta tegen de achterwand van de controlekamer, en klaar is kees.


Ik ga nog een aantal van deze blussers in serie maken voor toepassingen elders op mijn modelbaan.
Ook zijn er plannen om een aantal slanghaspels te gaan maken.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0525005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0525005.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0526001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0526001.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0526002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0526002.jpg)
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 28 mei 2013, 21:17:29
Mooi gelukt! ;D
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Romar op 28 mei 2013, 21:18:15
Briljant. (y)

Mooi detail.
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Ronaldk op 28 mei 2013, 21:38:11
Inderdaad een mooi detail.  (y)

Dat kleur verschil zie je echt niet ;) Mooi!

Groeten Ronald.
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: Remystoom op 28 mei 2013, 21:43:39
Mooi hoor! (y)

Grtjes Remy
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 29 mei 2013, 08:49:10
@allen

Dat zijn wel erg vel veren voor zo'n micro stukje scenery.

Het geeft wel aan dat je je op een regenachtige zondag echt niet hoeft te vervelen aan de keukentafel.
Zo'n blussertje is echt pijlsnel te maken, en zonder rommel en/en overlast voor de huisgenoten. Het enige geduld dat wordt gevraagd, is de droogtijd van de verf.  ;)
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: zuylen op 29 mei 2013, 10:04:37
Mooi gemaakt! Hopelijk hoef je het ding nooit te gebruiken. ;D ;D ;D ;D
Titel: Re:Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 29 mei 2013, 10:43:25
Nee. Daar ben ik ook niet zo bang voor.

Maar onmisbaar zijn ze wel.
Op de modelbaan kun je ze letterlijk overal wel kwijt.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 11 oktober 2013, 13:09:39
Als vervolg op de hierboven beschreven brandblusser heb ik voor dezelfde controlekamer een kapstok met werkjas in elkaar geknutseld.
De kapstok is een stripje 1,5x0,5 dat donkerbruin werd geschilderd. De haken imiteerde ik met een streepje zilverkleurige verf.

De werkjas werd geknipt uit een stukje aluminium folie.
Aan één zijde knalgeel geschilderd, en na drogen een beetje in elkaar gefrommeld. Heel precies komt dit allemaal niet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0526003_werkjassen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0526003_werkjassen.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0529001_werkjassen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0529001_werkjassen.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0529004_controlekamer.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0529004_controlekamer.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0531006_controlekamer.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0531006_controlekamer.jpg)
Bovenaanzicht, nog zonder dak.
De deurmatjes zijn gewoon grijs karton, een beetje vies gemaakt met verdunde zwarte verf. Want iedereen die binnenkomt veegt natuurlijk netjes zijn voeten...
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Herwim Frank op 14 oktober 2013, 15:24:33
Hallo Marc

Bedankt voor je link in mijn topic naar jouw topic geweldig.
Heel leuk hoe je de dingen verteld maar vooral ook laat zien erg leerzaam.
die brandblussers eenvoudig dingetje maar kom er maar eens op.
En dan in het begin van jouw verhaal de fabriek met de silo's heel mooi gemaakt.
Dit draadje blijf ik zeker volgen.
tot hoors
gr.
Herwim

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Automatic-rock op 04 december 2013, 20:47:31
Een jas uit aluminiumfolie, geweldige tip!  (y)
Dat komt op mijn baan ook vast nog wel eens van pas.

Vriendelijke groet,
Benno
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 06 december 2013, 09:04:32
Ik was zelf uiteindelijk niet zo tevereden over bv. de capuchon.
Die zou wat "boller" moeten zijn.

Een volgende keer ga ik proberen om die wat meer vorm te geven, met behulp van een paar kleine pincetjes.
Ook de mouwen zouden zo wat meer de vorm van een kokertje moeten krijgen.

Groot nadeel is wel dat alufolie zo makkelijk scheurt, en dan kun je weer overnieuw beginnen... ;D

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Herwim Frank op 06 december 2013, 09:54:59
Hallo Marc

Je hebt aluminium folie zoals miljoenen mensen gebruiken meestal 30 M op een rol en deze is nog al dun
maar je hebt ook Aluminium Gourmet folie is duurder want er zit maar 6 M op de rol maar is wel veel sterker.
Het nadeel is misschien dat de oppervlak hiervan een klein ruitvormige structuur heeft maar dat is juist misschien
leuk, wil je dat niet dan strijk die structuur weg.
Ik heb het gekocht bij een goede speciaal zaak voor keuken benodigdheden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0321_2.jpg)

gr,
Herwim
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Marc tramt op 06 december 2013, 10:34:23
Aluminium bakjes of schoteltjes zijn ook wat dikker. Even kijken in het BBQ-vak bij de grootgrutter of je kapsallonnetje helemaal uitlikken natuurlijk.  8)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 20 december 2013, 20:41:04
Omvormergebouw en
onderstation Heerlen


Het is even wat stil geweest in dit draadje, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niets is gebeurd op modelbouw gebied.
Nu weer eens een paar stukjes industriële scenery. Of meer specifiek: spoorse scenery. What’s in a name?

Na een oproepje mijnerzijds voor tekeningen van een typisch NL seinhuis heeft Bert Senden daarvan enkele tekeningen gepost (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,53769.0.html).
En in datzelfde draadje ook tekeningen van een onderstation en een omvormergebouw. Allemaal kararkteristieke Nederlandse gebouwen, van architect Sybold van Ravesteyn.
Dit soort gebouwen is door heel Nederland te vinden, in diverse afmetingen en gedaanten. Gemeenschappelijk kenmerk is de lichte, strakke bouw met bepaalde stijlkenmerken, en meest in een lichtgele baksteen.

Het seinhuis heb ik nog niet gebouwd. Dit komt bij mij aan het eind van een perron, en zover ben ik nog niet.
Het omvormergebouw en het onderstation zijn inmiddels wel naar schaal 1:87 omgetoverd.
De voorbeelden van de gebouwen staan in Heerlen. Ik heb uitsluitend de tekeningen van Bert Senden en Google als bron gebruikt. Van diverse andere onderstations van Van Ravesteyn zijn wel foto’s op het net te vinden.

De tekeningen van Bert Senden heb ik met de hand omgewerkt naar een schets in 1:87.
(Ik had hem liever direct in AutoCAD gezet, maar mijn nieuwe laptop vraagt om een 64-bits versie van dat programma. Ik moet in januari eerst maar eens op de zaak kijken of daar nog een licentie beschikbaar is.)
We beginner met het omvormergebouw.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1_755.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1_755.jpg)
De maten zijn afgerond op hele millimeters, en niet echt kritisch.

Het omvormergebouw is eigenlijk maar een simpel gevalletje. Geen ramen en slechts 2 deuren. En een paar ventilatie openingen.
De muren zijn baksteenplaat van Auhagen, uiteraard onder verstek geschuurd. De deuren van 0,5 mm styreen plaat. De deurposten zijn 0,5x1 mm styreen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2_561.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2_561.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3_410.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3_410.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/4_268.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/4_268.jpg)

Het dak is plaat 1 mm (bodemplaat van een oud Pola huisje…), met een rand van strips 1x2 mm. Het is beplakt met zandkleurig schuurpapier korrel 160. Dit kan aardig doorgaan voor grind.
De vierkante ventilatie openingen zijn aan de achterzijde dicht gemaakt met styreen 0,5 mm.
De 4 ronde gaten (één van Van Ravesteyn’s stijlkenmerken!) zijn open gelaten.
In de bodem is ter ersteviging ook een plaatje 1 mm ingelijmd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/5_172.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/5_172.jpg)

De muren zijn geschilderd met Revell lichtgeel M316, wat m.i. goed kan doorgaan voor Nederlandse gele baksteen.
Deuren en dakrand zijn lichtgrijs Mo-Lak no.36440

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/6_93.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/6_93.jpg)

Het model moet nog (licht) worden geweatherd.
Kleine kieren op de hoeken werden voor het schilderen gedicht met Gamma DHZ plamuur. Gewoon een tipje op de vinger en even erlangs, na droging een beetje opschuren.
Het model heeft geen regenafvoeren. Die werkte Van Ravesteyn vaak inpandig weg.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Automatic-rock op 21 december 2013, 13:49:44
Ziet er goed uit  (y)
Heb je ook een foto van de andere kant toevallig?

Vriendelijke groet,
Benno
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 21 december 2013, 17:12:39
Nee, niet van het gerede gebouwtje.

Die zal ik nog wel eens maken binnenkort.
Met mijn baan in wording als decor. Dat is zowieso altijd wat leuker dan losse modellen op een kale keukentafel... ;)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 21 december 2013, 21:08:14
We gaan verder met het onderstation zelf.
Gberuikte materialen en methoden zijn globaal hetzelfde als bij het omvormergebouw.
En omdat een plaatje meer zegt dan woorden gaat het verhaal verder met vnl. foto's:


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_25.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_25.jpg)
Het gebouw is te lang om uit één stuk Aughagen plaat te maken, vandaar dat de voorgevel uit 2 delen bestaat.
De kleur van het plastic is verschillend; de structuur van de platen niet.
Aangezien dit model tegen de achtergrond van mijn modelbaan komt, is een achtergevel niet nodig.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_25.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_25.jpg)
De hoeken worden inwendig verstevigd met strip 2x2 mm (Goover).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_27.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_27.jpg)
De penanten tussen de glaspartijen zijn kleine stukjes muurplaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_21.jpg)
De penanten krijgen ook een versteviging aan de achterzijde.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_19.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_19.jpg)
Van buiten ziet het er dan al snel zó uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_21.jpg)
Na de eerste laag gele verf.
Dit soort schilderwerk doe ik gewoon met een niet te dunne kwast. Daarna wordt er geplamuurd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_17.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_17.jpg)
In het echt bestaan de glaspartijen uit gemetselde glasblokken.
Ik heb hiervoor transprant styreen ingekrast met een raster van 3x3 mm.
Aan de binnenzijde is dit gelijmd op strookjes transparant.
Ik wist van tevoren dat dit van buitenaf zichtbare lijmvlekken zou opleveren. Daarover later meer.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_18.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_18.jpg)
De bodemplaat is 9 mm multiplex; de achterwand 4 mm MDF.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_17.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_17.jpg)
Het dak even proefpassen...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_50.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_50.jpg)
Op het dak van de Van Ravesteyn onderstations staan doorgaans een paar joekels van dakventilatoren.
Ik heb deze gemaakt van een aantal messing onderdelen die ik al een hele tijd had liggen. Waar ze vandaan komen? Geen idee...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_58.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_58.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/13_42.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/13_42.jpg)
De binnenkant van de glaspartijen is behandeld met transparante lak, met een drupje wit erin.
Ze zijn nu wat minder doorzichtig, en van de lijmvlekken is niets meer te zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/14_33.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/14_33.jpg)
Het onderstation op zijn voorlopige plaats op de modelbaan.
Rechtsvoor het omvormergebouw uit de vorige aflevering.


In de volgende aflevering: de transformatoren.






Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 20 januari 2014, 11:51:57
Even een tussendoortje:

Ik vind het draadje “quattro stagioni” wel inspirerend.
En aangezien ik in het verleden ook eens zo’n micro-diorama heb gemaakt vind ik het wel  leuk om het hier eens te bespreken. Zonder in bovengenoemd draadje in te willen breken, doe ik dat maar hier.

Het was een vingeroefening in de jaren ’90, als aanloop naar mijn industrie/stadsbaan naar (losjes) Rotterdams voorbeeld.
Ik wilde eens proberen om een stukje kademuur na te bootsen, voordat ik aan het echte werk begon.

De basis is een plaatje multiplex van 10x15 mm, met daarop een strook multiplex 20 mm dik, als kade. De kademuur ligt schuin op het micro-diorama, dat maakt het een beetje speels.
Het wateroppervlak is donkerbruine glasverf, met een beetje lichtgrijs erin.
Met daaronder uiteraard grondverf+plamuur geeft dit al meteen een aardig wateroppervlak.

De kademuur is baksteenplaat van Kibri.  Licht vervuild, en voorzien van een algenrand (donkergroen + lichtgroen).
Het trapje is naar Rotterdams model, gesoldeerd uit 0,5 mm messingdraad. De bolder is op een oude boormachine gedraaid, uit een stukje rond kunststof 5 mm.

De putdeksels zijn ingekrast in stukjes styreen van 1 mm dik. In die tijd waren die nog niet in messing te koop, en ik vind het wel leuk om dat soort dingen ook zelf te maken.

De kinderhoofdjes zijn met een schroevendraaier in Porion gemodelleerd. (Ik geloof dat Porion inmiddels niet meer bij de DHZ winkel te koop is.)
Het trottoir is polystyreen plaat, met tegels 30x30 mm en trottoirbanden ingekrast.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2009_1231005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2009_1231005.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2009_1231008.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2009_1231008.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2009_1231009.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2009_1231009.jpg)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Romar op 20 januari 2014, 13:03:39
Leuk stukje zo. (y)

Misschien is het wel leuk om op de kade nog iets van een scene te maken.
paar havenarbeiders die ergens mee bezig zijn, of autootje o.i.d.
Gaat het wat meer leven zeg maar.


Romar
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 20 januari 2014, 13:11:44
Een autootje erop doet inderdaad wonderen. Maar daar heb ik nooit een foto van gemaakt.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Romar op 20 januari 2014, 13:16:45
Ah oke. (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: ex44 op 20 januari 2014, 13:18:12
Citaat
Misschien is het wel leuk om op de kade nog iets van een scene te maken.

Ja. Een scene van iemand die een scene maakt bijvoorbeeld.

Mooi stukje, en ik ben het er mee eens: dit vraagt om een leuke invulling.

Groet,
Jan
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 20 januari 2014, 20:58:44
Ik wil nog wel even weten hoe je die bolder draait op een oude boormachine ;D.
Ook dit kan zo in de encyclopedie bij de afdeling scenery.

Gr Koen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Tom Z. op 20 januari 2014, 21:24:38
Porion is al heel lang niet meer te krijgen, maar er zit iets vergelijkbaars in het Alabastine- assortiment.
Kan nu helaas even niet op de naam komen, heb het laatst nog zien gebruiken om een paar lekkende voegen in een buitenmuur aan te helen.

Mvrgr, Tom Z.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: VFR op 20 januari 2014, 21:27:56
Mooi trapje  (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 21 januari 2014, 07:57:49
@Koen

Een stukje rond PS, dat ca. 15 mm uit de boorkop steekt.
De boormachine inklemmen in een bankschroef of Workmate (zorg wel dat hij goed vast zit...).
Boormachine starten en het vergrendelknopje gebruiken, zodat hij blijft draaien.

Dan met een scherp vijltje de kop van de bolder modelleren. Eventueel ook een stukje schuurlinnen gebruiken.
Niet al te veel kracht zetten en de vijl het werk laten doen. Zorg dat het kunststof niet te heet wordt.
Daarna de "steel" van de bolder (niet te kort, zodat je hem later in een geboord gaatje kunt lijmen).

Draag wel een veiligheidsbril...


PS
Ik heb zo ook wel eens een paar kunststof buffers gedraaid.


@Tom

Porion was fijn spul om kinderhoofdjes te maken.
Maar binnenkort ga ik verder met DAS klei. Dat schijnt ook goed te werken als ik op dit forum regelmatig lees...

Toch bestaat Porion nog wel bij Henkel:
http://www.qumedia.nl/index.php?page=nieuws_bericht.php&id_nieuws=5568&rubriek=Archief&blad=16&lang=NL&zoeken=&zoeken_classificatie=98
Ik weet niet hoe oud dat persbericht is, maar ik zal eens gaan grasduinen.


@VFR

Heeft dan ook wel wat zweetdruppels gekost.
Maar zeker voor een Rotterdammer heel herkenbaar door de bijzondere vorm.
(Ik weet niet of ze ook nog elders voorkomen.)

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: VFR op 21 januari 2014, 11:45:42
Het trapje mag typisch Rotterdams zijn, maar qua stijl erg sfeervol op elke modelbaan.
Inspirerend. Vraag me alleen af of ik het zo ook voor elkaar kan krijgen, maar zeker een toegevoegde waarde voor een havenmodule.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: ddv op 21 januari 2014, 23:01:11
Hallo;

TOP  (y)
Hoe verf je die aluminiumfolie zonder dat de verf er bij het vouwen[kreukelen] af gaat ?

Groet
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 21 januari 2014, 23:05:09
Dankje Marc,

Ik had ook eens een tip van de Texelse club: materiaal uit de hengelsportzaak, weet niet meer wat. Bill boats heeft ze ook maar zijn een beetje te groot.
Die bolders zijn er ook in allerlei formaten en modellen, lastig detail.

Heb het trapje wat je gemaakt hebt ook aan deze kant van het land gezien (oosten rivierengebied) :-X

Een kade bouwen is een must-have op bijna iedere baan hier :o.

Groeten Koen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Romar op 21 januari 2014, 23:06:44
Wij hebben kogeltjes voor een luchtbuks gebruikt als bolders.
Was makkelijk aan te komen aangezien we een schietclub als buren hebben. ;D
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 21 januari 2014, 23:08:35
Ik dacht al waar blijven ze toch in het Noorden ;D.
Ik had de tip van Joop.

Groet Koen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: VFR op 21 januari 2014, 23:26:57
Hallo mannen,

Nog meer tips om typische haven scenery na te bouwen? Wat kom je eigenlijk zoal tegen in een haven? Hmmm, ik denk aan een reddingsboei in een kastje, zo'n haak om drenkelingen uit het water te halen. Die bolders en die fantastische trap.
Meeuwen op van die hoge palen (beide met een witte kop). Wat is er nog meer?
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: opa-bullcat op 22 januari 2014, 01:31:06
Heftrucks, pallets, kabels
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 22 januari 2014, 08:18:51
@ddv

Die gele verf is van Revell, en bleef goed zitten.

Mocht er toch wat loslaten, dan naderhand bijwerken.
Alternatief is om te schilderen na het kreukelen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 22 januari 2014, 08:30:14
Containertje kokosnoten met coke, arrestatieteam 8)

Hendrik Jan
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 22 januari 2014, 08:33:20
@VFR

Hieronder een paar stukjes kade die ik op mijn baan heb staan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2011_0330032_huizenblok_1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2011_0330032_huizenblok_1_1.jpg)
Dit beschoeingshout is gemaakt van lindehout 4x4 mm (uit de modelbouwwinkel).
Geschilderd met zwarte glansverf, daarover een wasje van middelbruin, en een drybrush van donkergroen.
De kopjes wit. Dat ziet er leuk uit en past bij elke Nederlandse kade.
De kademuur is baksteenplaat van Auhagen.
Het water is net als bij het micro-diorama donkerbruine glansverf (Gamma of Flexa) met een beetje grijs erin. Gewoon met een 1" kwast opgebracht zoals je bv. ook een deur schildert.
NB Het hout staat hier nog los. Dat wordt pas vastgelijmd  als de bestrating klaar is.
Rechts nog een stukje zonder kademuur...


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2009_02_27_kademuur_2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2009_02_27_kademuur_2_1.jpg)
Hier zijn de palen van een restantje meranti hout, verder volgens hetzelfde recept..
De kademuur is baksteenplaat van Kibri. De ringetjes komen van een model zeilschip van Revell.
Het gele bordje is zelf gemaakt in Word. Uitgeprint op dun papier en ingespoten met matte blanke lak.
Rechts staat nog een roestige bint in het water. Restant van een fictief bouwproject wat hier ooit plaatsvond...


Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 22 januari 2014, 08:45:44
 (y)
mooi sfeertje.

Hendrik Jan
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 22 januari 2014, 09:02:11
Hieronder nog een stukje "industriële" kade in wording:


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0105003_kademuur.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2012_0105003_kademuur.jpg)
Deze is geheel gemaakt uit strookjes grijs karton (achterkant van een schrijfblok).
Geschilderd met grijze verf van Tamiya (uit mijn hoofd kleur XF-55).
Vervuild met verdunde donkergrijze verf.
De rand van het water moet in elk geval nog een stuk netter...
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: VFR op 22 januari 2014, 12:06:10
@Marc; Mooie beschoeing. Goeie uitleg hoe je zoiets maakt, dank je.
O ja, die ringetjes aan de kadewand, ook zo'n detail.
Het water is bruin met een beetje grijs erdoor. Op de foto lijkt het vooral grijs. In werkelijkheid ook? Hoe verhoudt deze kleur zich dit tot de werkelijke kleur van het water? Is dat in een haven wat donkerder dan op een buitenwater?

@Koen; Komt die tip van lindehout toch nog van pas  ;D
Marc heeft hier ook die gele borden met een Z toegevoegd, was jij ook mee bezig toch?
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 22 januari 2014, 12:44:00
In de Rotterdamse havens (het thema van mijn baan) is het water vaak grijs-bruin, door het vele stof en zand op de bodems.
Al wisselt dat wel nogal, en de laatste decennia is het water in havens en Nieuwe Maas wel wat schoner geworden.

Overigens is dit wel zout (of eigenlijk brak) water, vanwege het getij. En dat ruik je ook wel, lijkt wat op zeewater.
De zoutgrens in Rotterdam ligt ongeveer tussen de Waalhaven en de Maashaven.


Binnenhavens langs rivieren etc. zijn vaak wel wat helderder, of groeniger.
Dat moet je echt van geval tot geval bekijken, naar gelang wat je wilt nabouwen.
Het jaargetijde doet uiteraard ook nog wel iets.


Dat  het water op de foto's wat grijs lijkt, komt wellicht door de flitser of bouwlamp-verlichting.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: VFR op 22 januari 2014, 13:22:55
Duidelijk. Dank je.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 22 januari 2014, 22:48:05
Klopt Hijlco, daar ben ik ook naar op zoek die details voor langs het binnenwater. Marc is er al een heel eind mee :o

Groet Koen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 10 mei 2014, 12:53:57
In berichtje #40 van dit draadje beschreef ik de bouw van een typisch NS-onderstation.
De transformatoren hadden jullie nog van mij tegoed:

Hoe ziet nu een grote transformator er in werkelijkheid uit?
En hoe vertaal je dat naar iets in model, dat op ca. 60 cm. van de toeschouwer is verwijderd?

Een gerenomeerde leverancier van grote trafo’s in Nederland is de firma Smit in Nijmegen.
Op hun website, in combinatie met wat gegoogle op “onderstations” had ik al vrij snel een beeld wat het zou moeten gaan worden.

Bij de onderstations waarbij de trafo’s buiten staan, zijn deze geplaatst op een betonnen verhoging.
Deze maakt het mogelijk dat de kabels onder uit de trafo, aan de zijkanten het onderstation binnen gaan.
De funderingen werden gemaakt van een paar styreen plaatjes van 2 mm. dik.
In de zijwanden van de funderingen zijn 3 ronde gaten gemaakt. Dit was een stijlkenmerk van  architect Van Ravensteyn.
De funderingen links en rechts van het onderstation zijn identiek.

De transformatoren zelf kunnen worden gezien als een grote centrale kast, met op elk 5 stuks koellichamen. Er bovenop staat dan nog een expansietank voor de koel-olie. Veel details zitten er verder niet op.
Oudere type transformatoren hebben vaak wel meer zichtbare details, maar tegenwoordig pakt men ze zoveel mogelijk in om het onderhoud agv. weersinvloeden te minimaliseren.

Het centrale deel van elke trafo heb ik gemaakt van een stukje lat 44x12 mm, dat rondom werd bekleed met styreen plaat van 1 mm dik.
De koellichamen werden op dezelfde manier opgebouwd, rondom stukjes balk 8x8 mm. De geribbelde koelvlakken zijn gemaakt van een stuk golfplaten dak uit een kit van Heljan.
De langwerpige doos bovenop het centrale deel is weer rondom een balkje 8x8 gemaakt.

Vóór de samenbouw zijn alle delen geschilderd.
Ik heb de hoofdkleur lichtgrijs gehouden, om in de "lichte" stijl van Van Ravensteyn te blijven. Maar er zijn ook dergelijke onderstations waarbij de trafo’s bv. donkergroen zijn.
De koelvlakken zijn zwart, met een waasje roestleur.
Bovenop de trafo staat nog een expansietank, gemaakt van een stukje buis 8 mm, en 2 ronde plaatjes.
Van draadmateriaal werden aan de achterkant van de trafo 3 kabels gesimuleerd, en een olieleiding naar de expansietank.
Een paar gedownloade gele bordjes die waarschuwen voor hoogspanning, en een fabrieksplaat van Smit Nijmegen completeren het geheel.
De trafo’s zijn niet in spiegelbeeld gebouwd, maar beide indentiek.

Het enige wat nu nog ontbreekt, zijn manshoge hekken rondom de trafo’s.
In de originele uitvoering waren dit vaak sierlijke hekwerken die in Diergaarde Blijdorp (de oorspronkelijke gebouwen ook van Van Ravensteyn) niet zouden misstaan...


Hieronder nog enkele foto’s, want die zeggen toch meer dan alle tekst hierboven!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/21_28.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/21_28.jpg)
De onderdelen voor 2 trafo fundaties

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/22_31.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/22_31.jpg)
De fundaties geassembleerd en in de eerste laag verf gezet

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/24_23.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/24_23.jpg)
De 2x5 koellichamen in wording

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/25_26.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/25_26.jpg)
De belangrijkste onderdelen van de trafo's

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/27_20.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/27_20.jpg)
Hier beginnen ze al aardig vorm te krijgen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/28_21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/28_21.jpg)
Trafo en fundatie op hun plek naast het onderstation

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF2086_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF2086_1.jpg)
Een strak en beetje saai geheel. Maar hoe Nederlands wil je het hebben...?
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Dion op 10 mei 2014, 12:59:38
Mooi resultaat. (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Chris op 10 mei 2014, 13:17:16
 (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: T.Spat op 10 mei 2014, 16:18:36
Zeer herkenbaar (y)

Een typisch exemplaar van zo' n onderstation is goed te zien bij het station Ede-Wageningen :)
(Ook vanaf de kop van het perron te fotograferen...)

Mvg,

Tis
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 10 mei 2014, 16:20:35
Mooi geslaagd stukje scenery langs de spoorbaan, Marc.

De Smit trafofabriekage is indrukwekkend groot. Trafotransport gebeurd per dieplader over de weg dwars door de stad naar buiten. Ze hebben ook een lokatie aan de industriehaven waar ze opgeslagen worden en volgens mij kan het daar ook verscheept worden als ze een kraan huren.

Als je het zoekt op youtube zijn er vast filmpjes van.

Misschien leuk als extra scene op de baan dat er een trafo vervangen wordt?

Groeten Koen.

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 10 mei 2014, 16:26:33
Wie weet.

Ik heb nog een model van een ouder type trafo liggen. Die is van een zwaar-transport wagon van Lima.
Het onderstel van die Lima heb ik gebruikt om er een hoogoven-torpedo wagen van te maken (ruwijzer menger). Ook al omdat dat Lima zwaartransport geen realistisch model was, buiten-profiel, en met rij eigenschappen van nul-komma-nul.

Maar met die trafo op zich wil ik nog wel eens iets gaan doen op mijn industrie-baan.
Er zitten ook nog naamschildjes bij met de naam Philips er op. Maar voor zover ik weet heeft Philips nooit van dit soort trafo's gebouwd. Dat is toch echt een andere tak van sport dan TV's of wasmachines fabriceren...
Geeft nog eens extra aan dat dit Lima-ding eigenlijk een speelgoed model is.
En aan de lengte van de isolatoren is te zien dat dit een trafo is voor véél hogere voltages, tot 100 kV en meer.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0318008_LIMA_zwaar_transport_wagen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_0318008_LIMA_zwaar_transport_wagen.jpg)
Van deze wagen heb ik dus nog de trafo over...


Hieronder dezelfde wagen, in zijn 2e leven als ruwijzer menger:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_0201005_ruwijzer_mengers.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_0201005_ruwijzer_mengers.jpg)
De zelfgebouwde torpedo is een stuk langer dan die Lima zelf uitbrengt.
De kegelvormige uiteinden komen van 2 gesneuvelde badmintonrackets van de Action. De cilinder is een stukje PVC-buis 25,4 mm.
Het luik van de wagen is gemaakt van het dopje van een goedkoop parfum flesje van mijn dochter.

NB De achterste ruwijzer menger is een standaard Lima uitvoering, enigszins gesuperd en gewheaterd.
Deze modellen gaan niet rijden, maar worden geparkeerd op een stroomloos, overwoekerd kopspoortje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_0303005_DE_RUITER_ruwijzer_menger_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_0303005_DE_RUITER_ruwijzer_menger_1.jpg)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: JaJo op 10 mei 2014, 16:26:47
Ik doe gewoon zo  (y) (y)

Groet Jaap
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 10 mei 2014, 21:41:15
Een typisch exemplaar van zo' n onderstation is goed te zien bij het station Ede-Wageningen

Klopt.
Al staan daar de trafo's binnen.
Het onderstation Ede-Wageningen is wat dat betreft wat gemakkelijker na te bouwen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Hans Reints op 11 mei 2014, 15:06:02
Deze hadden ze ook. 8)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img240_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/img240_3.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img242_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/img242_3.jpg)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 11 mei 2014, 15:11:45
Dat lijkt er meer op dan dat Lima ding.
Die zou meteen omkieperen (dat deed hij in model ook...).

Op dit filmpje zie je zo'n transport rijden op een USA modelbaan (bij ca. 13:30 min).
http://www.youtube.com/watch?v=3DUbiQ_wMXM
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 15 juni 2014, 13:05:31
Voorlopig (?) wordt dit een van de laatste achtergrondmodellen die ik nodig heb voor mijn modelbaan.
Op dit forum heb ik reeds besproken:
-   Fabrieksgebouw (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,28996.105.html berichtje 118)
-   Graansilo (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,46913.0.html berichtje 1)
-   Ketelhuis (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,46913.15.html berichtje 20)
-   NS onderstation (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,46913.60.html berichtje 66)


Langs de hoofdsporen van mijn baan is op de achtergrond nog ruimte voor een gebouw van ca. 55 cm lang, en 5 cm diep.
Het gaat een fictieve machinefabriek worden, die met zijn achterzijde aan het spoor grenst.
Als archirectuur koos ik voor een betonnen basisconstructie, met 5 gebogen daksegmenten. Dit soort gebouwen kwam na de oorlog veelvuldig voor, en is ook nu nog overal in Nederland te vinden, in de meest denkbare varianten.
Gebogen dakdelen had ik nog liggen, uit een kit van een perron overkapping van Vero (ex-DDR). Deze hebben een soort golfplaat structuur, en zouden qua maat uitstekend bruikbaar zijn.
Ook de glazen kopgevels van dezelfde overkapping zouden dienst kunnen doen in de fabriek; de boogvorm sluit immers exact aan bij de dakdelen van dezelfde kit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_VERO_stationsoverkapping.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_VERO_stationsoverkapping.jpg)
De Vero bouwdoos die voor een groot deel als donor zal dienen.
Toch maar goed dat er een DDR bestond, met zijn VEB (Volks Eigener Betrieb) bedrijfjes...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_te_gebruiken_onderdelen_van_de_overkapping.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_te_gebruiken_onderdelen_van_de_overkapping.jpg)
De Vero onderdelen die voor dit project bruikbaar zijn.

Omdat het gebouw geen bakstenen gevels zou krijgen, koos ik voor karton als gevelafwerking. Lekker makkelijk te verwerken en gratis...

Als basis voor de machinefabriek maakte ik een achterwand en bodemplaat van MDF resp. multiplex, en een houten skelet van vuren 5x5 mm balkjes.
De achterwand werd zwart geschilderd, de bodem middelgrijs, en de balkjes wit. Deze zouden door de ramen heen deels te zien zijn als de dragende constructie van de fabriek.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_skelet_van_d_efabriek.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_skelet_van_d_efabriek.jpg)
Het houten/MDF skelet van het model.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_gevel_geheel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_gevel_geheel.jpg)
De voorgevel werd uit een plaat grijs karton gesneden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_gevel_detail.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_gevel_detail.jpg)
Een paar strookjes karton geven al snel wat reliëf.

De voorgevel werd gesneden uit grijs karton, en op een aantal plaatsen verdikt om wat relief te krijgen. De gehele voorgevel, en de zijgevels, werden wit geschilderd met Gamma muurverf, om een wit gesausd uiterlijk te krijgen. Heel effectief, en goedkoop...
In de gevel zitten 3 overhead deuren uit een oude kit van Heljan, waarop ik op elk 2 handgrepen maakte van 0,3 mm zwart lakdraad, en 2 loopdeuren.
Het glas van de ramen komt van de zijwanden van de overkapping uit de Vero kit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_overhead_deuren.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_overhead_deuren.jpg)
Twee van de overhead deuren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_deels_samengebouwd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_deels_samengebouwd.jpg)
De fabriek al deels samengebouwd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_aanbouw_met_schoorsteen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_aanbouw_met_schoorsteen.jpg)
De aanbouw met schoorsteen.

De 2e en 4e gebogen geveldelen kregen een glazen pui vanaf ca. 3 cm hoogte, tot aan het dak.
Omdat hierdoor het binnenste van de fabriek te zien is, heb ik in deze secties een model gemaak van kraanbalken, en één bovenloopkraan. De andere bovenloopkraan is fictief aan het andere einde van de hal, en dus niet zichtbaar.
De kraan bestaat uit enkele 3x3 mm balkjes, een blokje 8x8x3 mm als loopkat, en enkele stukjes rond als de motoren.
Ook de kraanbalken zijn balkjes 3X3 m. Alles knalgeel geschilderd, en de “motoren” groen.
De kraan heeft zelfs een haak, gebogen uit 0,3 mm staaldraad. Het hijsblok is een stukje gele draadisolatie van 2 mm lang.

Om het interieur van de machinefabriek/constructiewerkplaats nog wat op te leuken heb ik er nog het frame van een Kibri tankinstallatie in gezet, die ik van een vorig project over had. Knal-oranje+geel geschilderd lijkt dit zo op iets wat de fabriek op dat moment aan het maken is.
Verder nog wat tafels, gereedschappen en een paar snippertjes papier als technische tekeningen.
Heel veel overkill eigenijk, want van buiten af zie je er nauwelijks iets van.
Het glaswerk is van de kopwanden van de Vero overkapping.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_interieur.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_interieur.jpg)
Een deel van het interieur (vulstation voor tankauto's, uit een Kibri kitje).
Let ook op de kraanbalken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_bovenloopkraan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_bovenloopkraan.jpg)
De bovenloopkraan in het andere zichtbare deel van de fabriek.
Op deze foto is de kraanhaak nog net zichtbaar. Let ook op de grijze schakelkast op de kraan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_frontramen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_frontramen.jpg)
Door de frontramen zie je dit er van terug...

Per bouwdeel heb ik een witte LED gemonteerd als binnenverlichting.
Uit een gebruikte kerstkaart had ik een serie van 5 LEDjes gesloopt. De knipper elektronica werd weggegooid, en een voorschakelweerstand werd toegevoed. Tevens werd de afstand tussen de LEDjes vergroot, want die was steeds 3 cm te klein.

De ronde daken werden geschilderd met matzwarte verf.
In ieder dak heb ik 2 vlakken blank gelaten alsof daar transparante dakplaten in zitten.
Het dak verder vervuild met witte en beige pigmentpoeder van Vallejo, en daarna met blanke matte lak ingespoten.
De fabriek heeft nog een aanbouwtje met een metalen schoorsteenpijp erop, die ik al zo’n 30 jaar in mijn rommeldoos had liggen. Waarschijnlijk een overblijfsel uit een Pola kit.

De laatste slag was een lichte vervuiling van de witte gevels met Vallejo poeder.
Je kunt het natuurlijk zo vies maken als je zelf wilt, maar deze fabriek wil toch wat aan zijn uitstraling doen en houdt de zaak netjes bij....

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_op_de_modelbaan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_op_de_modelbaan.jpg)
Het - nog niet gerede - model alvast even op de modelbaan geplaatst.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: tijgernootje op 15 juni 2014, 14:22:01
Knap gedaan,kan niet anders zeggen  (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 15 juni 2014, 14:47:56
Gelijk alweer een interieur erin :P. Vaak zijn die gebouwen ook weer opgetrokken uit betonnen frame met baksteen opgevuld. De Vasim in Nijmegen is er een goed voorbeeld van. Maar ik begrijp dat je het niet met baksteen opvuld. :)

Gr Koen.

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 15 juni 2014, 15:00:51
Ik heb nog allerlei industrie op de planning staan, maar hoe het er allemaal uit komt te zien qua architectuur weet ik nog niet.
In elk geval een (deel van een) papierfabriek, gebaseerd op SAPPI in Maastricht. Met als interieur een deel van de productielijn (2-assige opwikkelaar en bijbehorend transportsysteem voor de papierrollen).

Ook heb ik nog een stuk stad te bouwen (gebaseerd op Rotterdam), en een station. Dus hoef ik me de komende jaren niet te vervelen, en dat is nou precies de bedoeling.

Eerste werk is nu om het viaduct aan de rechterzijde eindelijk eens af te maken (zie de laatste foto), en wat sporen definitief te gaan leggen.
En tussendoor ben ik nog bezig met de revisie van divers HO-materieel, en een aantal ombouw-projecten.

De zomer is nog maar net begonnen, en de winter daarna is alweer volgeboekt...  ;)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 03 november 2014, 21:16:54
Het is even geleden dat er een nieuw berichtje kwam in dit draadje, maar dat wil niet zeggen dat ik op modelspoorgebied heb stilgezeten de afgelopen periode.

Allereerst heeft een forse hoeveelheid rollend materieel een grote onderhoudsbeurt gehad. Vooral mijn Fleischmann locs uit de jaren ’60 en ’70 waren daar hard aan toe.
Ook divers materieel dat ik het afgelopen jaar 2e hands in Houten heb gekocht, is onderhanden genomen.

Op scenery gebied heb ik het “klein” gehouden, en wel letterlijk.
Ik had nog allelei dozen en doosjes met losse onderdeeltjes, bij elkaar gesprokkeld in zo’n 45 jaar modelspoorleven. Dit waren oa. vaten, tonnen, kisten, parkbanken, en nog véél meer.
In meerdere series heb ik veel van deze onderdelen geschikt gemaakt voor directe plaatsing op mijn modelbaan in de nabije toekomst.
Alles is dus netjes ontbraamd, van een likje verf voorzien, en wel of niet licht geweatherd.
Omdat een plaatje meer zegt dan woorden, hieronder een impressie in foto’s.
Ik heb nog veel meer spul liggen, dat is een volgende ronde aan de beurt...


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1_1048.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1_1048.jpg)
een zakje laadgoed (Faller?), ooit gekocht in Houten
In deze plastic kleuren wil geen enkele serieuze modelspoorder dit spul op zijn baan hebben...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2_788.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2_788.jpg)
de onderdelen werden in series onderhanden genomen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3_597.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3_597.jpg)
behandeld met een spuitbus zilver (Hema)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/4_402.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/4_402.jpg)
een onbehandelde verzameling tafels, stoelen, etc.; het meeste had ik al sinds de jaren '70...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/5_280.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/5_280.jpg)
in diverse stadia van schilderen; de glasbakken zijn van Mastica en worden uiteraard geel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/6_159.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/6_159.jpg)
divers laadgoed van Vero, Kibri en Faller

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/7_122.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/7_122.jpg)
transportwerktuigen mogen niet ontbreken...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/8_85.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/8_85.jpg)
en dan heb je al gauw een overzichtelijk doosje vol...
Ik schat dat ik 3 van deze doosjes makkelijk kan vullen met alles wat ik nog heb liggen.



"And now for something completely different":
De laptop op de keukentafel, met daarop de voorbereidingen voor een project dat voor komende winter op de planning staat:
Een papierfabriek, losjes gebaseerd op de fabriek van SAPPI in Maastricht, met als interieur (een deel van) de lamineerlijn van Fujifilm in Tilburg.
In AutoCAD is het basisontwerp van het model al een eind gevorderd. De lengte zal ca. 60 cm bedragen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_1101009.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_1101009.jpg)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 04 november 2014, 00:24:14
Pfff, dan kan ik nog wel even doorgaan de komende jaren met verzamelen. Ik koop steeds te grote dingen en kom nog niet aan de fijne details zoals je hier laat zien.  (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Herwim Frank op 04 november 2014, 01:09:33
Hoi Marc

Heel leuk al die kleine dingetjes te zien.
heb ook zo'n verzameling al vanaf ± 55 jaar terug maar eigenlijk niet zo veel als
jij bij elkaar hebt gesprokkeld.
Ben zeer benieuwd naar de bouw van je papier fabriek ga ik zeker volgen.
gr,
Herwim
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 24 februari 2015, 13:52:35
Ruwijzer menger wagons als stationaire modellen


In Houten had ik een aantal goedkope oude Lima wagons op de kop getikt, met het idee dat die ooit wel ergens van pas zouden komen.
Er zat ook een model bij van een ruwijzermenger (zgn. “torpedowagen”). Hier had ik mijn zinnen op gezet om die ergens op een overwoekerd kopspoortje te parkeren.

Ik heb zelf geen hoogovens op mijn modelbaan, maar die ruwijzermengers zijn best imposante dingen, die goed passen op een industriële modelbaan.
Op beurzen kom je deze Lima modellen nog maar zeer sporadisch tegen. Ze zijn volgens mij behoorlijk gewild.
Ook Trix had/heeft dit soort wagens in haar programma. Weliswaar van een andere kwaliteit en prijsklasse.

Via een mede forumlid kon ik aan nog zo’n identieke Lima-wagen komen.
Bovendien had ik een Lima zwaartransport wagen met trafo, die dezelfde onderstellen had als de torpedowagens. Dus ook daar zou ik iets mee kunnen...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_49.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_49.jpg)
de twee Lima ruwijzer mengers; sommige plastic delen zijn in de loop der tijd al aardig vergeeld...


In Nederland komen dit soort wagens in principe nooit op het openbare spoorwegnet.
Ze worden alleen gebruikt bij de hoogovens in IJmuiden. Aangezien de hoogovens en de staalfabriek daar op hetzelfde terrein staan, komen ze nooit daarbuiten.
Ook alle onderhoud wordt aldaar door het bedrijf zelf gedaan.


De Lima wagons zien er af-fabriek best aardig uit.
Niet al te veel detail, maar aangezien dit soort wagons het in de praktijk behoorlijk voor hun kiezen krijgen, wil men er in 1:1 ook niet teveel poespas op hebben aan uitstekende delen etc.

Van één van de twee wagons ontbrak het deksel van de torpedo. Dit heb ik zelf gemaakt van wat styreen plaat en strip.
Ik heb de wagons geheel gedemonteerd, en roestbruin geweatherd (vnl. Met thinner en Vallego poeder). Hierop kun je je uitleven als roest je favoriete kleur is!


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_36.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_36.jpg)
het weatheren van de diverse onderdelen


Op het draaistel bij het motorhuis heb ik een bordesje gemaakt als toegang, en het hekwerk geel gemaakt. Dat staat meteen al heel vrolijk... Op het motorhuis uit de hand een chargenummer gekalkt met witte verf.
Mijn modellen hadden metalen wielstellen, maar die heb ik vervangen door kunststof exemplaren. Het zouden immers slechts statische modellen worden, en metalen wielstellen komen ooit nog wel elders van pas.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_34.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_34.jpg)
de loopvlakken van de wielen krijgen ook en roestkleur; ze gaan toch niet rijden...


De Lima beugelkoppelingen heb ik verwijderd en de wagons veel korter gekoppeld met stukjes messing draad.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_25.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_25.jpg)
een geweatherd en een ongeweatherd model


In de volgende aflevering meer over de ruwijzermengers. Dan gaan we de zwaartransportwagen aanpakken...
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Simplex op 24 februari 2015, 17:54:51
Zou hier en daar nog wat grijs tinten aanbrengen op de vlakke delen
En wat insinuaties van mossen. Zeker als de wagens al zolang stil staan.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 24 februari 2015, 21:45:43
Da's wel een goed idee.
Op de volgende "Houten" mijn voorraad Vallejo poedertjes maar eens aanvullen, want juist grijs is op en groen had ik nog niet.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: g-j op 25 februari 2015, 19:50:32
Of je zet de wagens langs een perron als monument.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/torpedowagen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/torpedowagen.jpg)
Ik had niet door dat dit hier altijd staat, ging dus razendsnel een foto maken, bang dat het weg zou rijden!

Gert-Jan
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Floris Dilz op 25 februari 2015, 21:23:56
In duisburg staat er bij lapadu een te rotten
 Plaatje ter inspiratie: en http://www.route-industriekultur.de/typo3temp/pics/LandschaftsparkDuisburgNord_20010101_038_Foto_Guntram_Walter_db30b9d0cb.jpg
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 26 februari 2015, 08:12:08
Als je googlet op "torpedowagen" kom je zowieso heel veel inspirerende foto's tegen.
Ook van die wagens op het openbare net, vnl. foto's uit Duitsland en België.

Ik moet er duidelijk nog eens met een paar waasjes grijs overheen...


Ik ben in IJmuiden ooit een keer bij de aftap van een hoogoven geweest, in zo'n maanpak.
Dan sta je zeg maar een verdieping hoger, dus eigenlijk boven de torpedowagens. Die ze je van daar af niet.
Zo'n aftap is een geweld dat ws. nergens mee te vergelijken is. Een indrukwekkende industrietak.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 03 maart 2015, 11:14:51
de ombouw van een Lima zwaartransportwagen

In mijn set oude Lima wagons zat ook een zwaartransport wagon met een grote Philips transformator. Een fantasie model, want ten eerste heeft Philips nooit dergelijke grote trafo’s gebouwd, en ook de wijze van beladen lijkt nergens op de werkelijkheid. In model rijdt het voor geen meter, en dat zou het ook in het echt niet doen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_de_Lima_zwaartransport_wagen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_de_Lima_zwaartransport_wagen.jpg)
de Lima zwaartransportwagen


Het onderstel van deze wagen (twee 5-assige draaistellen) is identiek aan dat van de Lima ruwijzer mengers. Ik wilde de trafo vervangen door een torpedo, maar dan wel langer dan de andere twee van Lima, en een iets andere detaillering.


Nu is zo’n torpedo geometrisch een relatief eenvoudig ding: 2 conussen met een cilindrisch deel ertussen.
De totale diameter moet uiteraard binnen het profiel van een spoorwagon blijven, en de conussen mogen niet te “stijl” zijn omdat ze dan de draaistellen raken.

Maar waar haal je nu een geschikte conus vandaan?
Ik had wel de mogelijkheid om de complete torpedo te (laten) draaien uit bv. Aluminium of PVC bij een bevriende machinefabriek. Maar dat is een beetje de weg van de minste weerstand. In elk geval was dit wel mijn Plan B.
Plan A was om op een of andere manier zelf een torpedo samen te stellen uit losse delen.
Ik heb eens vrijblijvend rondgekeken in allerlei bouwmarkten, tussen het PVC afvoer spul, houten trapspijltjes, etc. En zo ook de Action en Xenos afgestruind. Maar nergens een geschikte conusvorm. Als je ernaar zoekt, vind je het niet…

Uiteindelijk kwam Plan A toch tot een oplossing toen ik in Zwitserland op mijn balkon zat, in de avondzon met een glas wijn: mijn dochter had thuis op zolder nog “ergens” 2 oude badminton rackets liggen die niet meer als zodanig bruikbaar waren (van die goedkope “made in China” dingen die je binnen 1 avond aan gort slaat...).
De overgang van de schacht naar het handvat is bij dergelijke rackets meestal een conus, en in mijn beleving ongeveer de maat die ik nodig had.

Ik kon niet wachten tot onze vakantie voorbij was, en dus thuis meteen die rackets opgezocht.
En jawel: een conus van ca. 50 mm lang, oplopend van 10 naar 25 mm. Exact de maat die ik zocht.
Ook had ik nog een stukje PVC buis 1” liggen, ooit als afval achtergelaten door een elektro-installateur op mijn werk.
Op de buis staat zelfs heel degelijk de tekst “PVC met hergebruik garantie”. In dit geval zijn het dus ook “badminton rackets met hergebruik garantie…”

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_bruikbare_delen_van_de_badminton_rackets.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_bruikbare_delen_van_de_badminton_rackets.jpg)
bruikbare delen van de badminton rackets


De handvaten van de rackets waren inwendig van hout (een soort afgeplat, acht-kantig, Chinees waaibomenhout). Dit heb ik op maat gevijld zodat het in de PVC buis pastte.
De metalen schacht van een racket zat ook in het hout geboord. Dit was aluminium buis 10 mm met een wanddikte ca. 0,7 mm. Ook hiervan heb ik een kort stuk laten zitten. In het holle aluminium heb ik een rond stukje vurenhout geperst/gelijmd.
Hierin zou ik later een gaatje kunnen boren om de torpedo op de onderstellen vast te kunnen zetten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_houten_vulling_voor_de_schacht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_houten_vulling_voor_de_schacht.jpg)
in de holle aluminium schacht werd een stukje rondhout geperst


Daarna de twee conussen + hout in de PVC buis gelijmd met alleslijm (Henkel). Zo onstond al meteen de torpedo in ruwbouw.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_onderdelen_om_de_torpedo_te_maken.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_onderdelen_om_de_torpedo_te_maken.jpg)
de onderdelen om de torpedo te maken

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_de_torpedo_in_ruwbouw.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_de_torpedo_in_ruwbouw.jpg)
de torpedo in ruwbouw


Verdere afwerking van de torpedo bestond uit een deksel. Dit maakte ik uit de dop van een goedkoop speelgoed parfum flesje van mijn dochter (ze had net zo’n beetje de leeftijd om over te stappen op echte parfum, dus vond ze het niet erg dat pappa dat flesje inpikte en sloopte...).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_het_deksel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_het_deksel.jpg)
het deksel


De zelfgemaakte torpedo is een stuk langer en iets dunner dan die van de standaard Lima wagons.
Maar ook die maat kwam in werkelijkheid voor, en is eigenlijk sierljker.
Een machinehuisje werd zelf gemaakt uit styreen plaat, naar het voorbeeld van de Lima wagons.
Let op het superfijne gaas achter de openingen. Fijner heb ik nog nooit in mijn handen gehad; het komt van een Disney balpen van Intertoys.

In het volgende deel gaan we de laatste hand leggen aan de weatering dmv. diverse poedertjes.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_vergelijking_in_lengte_met_d_eoriginere_Lima_torpedowagen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_vergelijking_in_lengte_met_d_eoriginere_Lima_torpedowagen.jpg)
vergelijking met een standaard Lima menger

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_de_torpedo_in_de_grijze_grondverf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_de_torpedo_in_de_grijze_grondverf.jpg)
de torpedo in de grijze primer (Action); of wordt het een onderzeeboot...?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/14_het_motorhuis.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/14_het_motorhuis.jpg)
het motorhuis

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/15_op_een_laatste_weatherbeurt_na_gereed.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/15_op_een_laatste_weatherbeurt_na_gereed.jpg)
op een laatste weatherbeurt na gereed...
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Louwrens op 03 maart 2015, 11:43:18
Mooi gedaan,je moet er maar opkomen (y)
Mvg Louwrens
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Floris Dilz op 03 maart 2015, 12:04:31
Persoonlijk vind ik m wel erg dun, zo heb je weinig inhoud en veel oppervlak (dus afkoeling) van de lading en veel binnenbekleding van de ketel die onderhouden moet worden. In het eggie komt deze verhouding van de ketel wel voor maar dan bij veel grotere wagens (omgrenzingsprofiel is vast, dus om capaciteit te vergroten kun je de ketel alleen verlengen... daarbij moet ie dan weer iets dunner worden wegens overhang in bogen.)
Mooi voorbeeldje van een dunne torpedo is de rechter wagen op dit plaatje, die is wel echt een stuk groter (16 assen). http://haut-fourneau06.skyrock.com/photo.html?id_article=2415444387&id_article_media=642599
De linker wagen laat een mooie oplossing zien voor het probleem dat je meer inhoud wilt zonder eindeloos te verlengen: gewoon rechthoek maken in het midden, kun je een stuk meer kwijt.  ;D (had ook te maken met minder afkoeling onderweg trouwens. Ze hebben eens van charleroi naar chertal gereden met zo'n ding en dat ging goed.)

Ben nu zelf bezig met het uitwerken van een klein dikkertje uit Luik. Slechts 12 assen en 21,5 cm lang in H0, dat frommel je nog wel door een bocht zonder dat het er al te liederlijk uitziet:
(http://i52.photobucket.com/albums/g15/emmer_van_floortje/petite%20torpille.png)

In de computer vast even testen op R1... flenzen lopen nog net los!
(http://i52.photobucket.com/albums/g15/emmer_van_floortje/petite%20torpille%20R1.png)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 03 maart 2015, 12:57:01
Die rond 25 mm is min of meer ontstaan door wat ik aan PVC buis in huis had.
Als ik eens ergens een restje tegen kom, kan ik er altijd nog rond 32 mm omheen zetten. Veel werk aan de torpedo is dat ook weer niet.

Speciaal PVC buis ervoor kopen doe ik niet. 1 meter is al duurder dan ik voor die hele Lima wagon heb betaald...
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Floris Dilz op 03 maart 2015, 13:11:57
een stukkie 32 zou een goede maat zijn. Mijn geplande wagen is 33,4 ofzo, maar ik heb het hele ding gebaseerd op foto's en wat maten die op de echte wagen staan dus heel hard is dat allemaal niet. Hou er wel rekening mee dat een lange tank van 32 mm dik betekent meer inhoud dan de lima-wagen dus meer wielen! Denk dat de verhouding inhoud/wielen van de dunne tank die je nu hebt op zich prima is (inhoud vergelijkbaar met de lima-tank). Het is alleen in het echt geen heel economisch ding. Maar goed, dat is dus voor als je het helemaal echt wilt hebben he, je moet uiteraard zelf weten hoe moeilijk je wilt doen wat dat betreft. Je zou er ook zo'n moderne demag-constructie van kunnen maken met dikke einden van de tank zoals bij de wagen die ik getekend heb. Die zijn dan wel weer zo recent dat die alleen op een baan anno nu zouden staan rotten... plaatjes vind je wel via google, rogesa gebruikt zulke dingen en in luik reden ze dus ook.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 03 maart 2015, 13:23:03
Ik heb inmiddels via dit forum een 2e Lima trafowagen op de kop getikt. Die kan ik eventueel kanibaliseren om er bv. een 12-asser van te maken.
Dan wordt het geometrisch meteen wel een iets ander plaatje en zal ik dan eerst ook even in CAD uitwerken. Maar dat wordt dan wel volgend najaar of zo...
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Floris Dilz op 03 maart 2015, 13:54:05
Ben hier nog wat aan het reutelen geslagen over mn torpedowagen, wie weet wat er nog voor info opduikt, doe er uw voordeel mee.  ;D
http://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,22026.45.html
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 21 april 2015, 11:50:21
Het is even stil geweest in dit draadje.
Familieomstandigheden eisten de afgelopen maanden mijn aandacht op.
Nu gaan we vol goede moed verder met de modelbouw, al is ook de zomer in aantocht...

Voor mijn modelbaan had ik een verkeersviaduct nodig. Hieronder de (zelf-)bouw daarvan:


Na mijn jeugd heb ik het rail-ovaal definitief afgezworen.
Met als uitgangspunt dat een spoorlijn per definitie van A naar B loopt, en de wens om een beetje op schaal bezig te zijn, kun je hooguit één van de punten A of B uitbeelden op je baan.
Of geen van beide punten A en B, maar een gedeelte daar tussen.

Voor dat laatste heb ik voor mijn huidige modelbaan gekozen, hetgeen inhoudt dat hij/zij 2 losse einden heeft.
Aan het ene eind zal een bescheiden schaduwstation worden gebouwd.
Het andere eind gaat helemaal nergens naar toe. De dubbelsporige hoofdlijn en 2 goederensporen eindigen onder een half verkeersviaduct. Dit viaduct - als camouflage voor een verdwijnpunt - wordt hier beschreven.

Ik had een betonnen viaduct in gedachten, zoals die na de oorlog veelvuldig werden gebouwd over snelwegen, spoorlijnen etc.
De breedte deed er niet zoveel toe. Uiteindelijk zou het een vierbaans autoweg worden, met op het viaduct een trottoir aan elke zijde. En dat zou dan in de lengterichting overlangs worden doorgesneden onder een flauwe hoek, om wat meer dynamiek te krijgen in de layout van mijn baan. De autoweg snijdt de spoorlijn zo onder een hoek van ca. 80 graden.

Na het bestuderen van het - gemiddelde - grote voorbeeld kwam ik op de dikte van het brugdek van 5 mm (de dikte van een dunne plaat MDF).
Als pijlers zou ik ronde kolommen van 8-12 mm doorsnede plaatsen. In werkelijkheid zijn die meestal ook niet bv. 2 meter dik, zoals je op het eerste gezicht zou denken. Eén meter in werkelijkheid is al dik zat.
Uiteindelijk kwam ik in model op 12 mm uit, omdat ik nog een paar restantjes roodkoperen waterleidingbuis van die maat had liggen.
De kolommen zijn aan onder- en bovenzijde gevat in houten latjes 12x24 mm, waarin met een speedboor potgaten van 12 mm doorsnede zijn geboord. In totaal zijn er 2 rijen kolommen (2 middenpijlers van het viaduct).
Dit alles gegrond, geplamuurd en in een “ongeveer betonkleur” geschilderd (Tamiya XF-55).

De landhoofden werden samengesteld uit restantjes multiplex. De hellingen aan de zijkant werden op 38 graden gehouden.
Vaak maken modelbouwers die veel te steil ivm. ruimtegebrek. Zand en grond hebben de fysieke eigenschap om uit zichzelf een helling van ca. 42 graden te kiezen. Als je in je ontwerp een helling steiler dan 42 graden zou kiezen, zakt het talud dus na verloop van tijd weg.
Aan dit fysieke verschijnsel ontkomen ook wegenbouwers in het echt niet. In feite hebben alle gestorte materialen met een onregelmatige vorm/korrel deze eigenschap. Dus ook suiker, meel, etc. !

De keermuren werden beplakt met een geprint beton motief (www.cg-textures.com).
Met een scherp oranje-bruin kleurpotlood werden subtiel nog wat vertikale roestspoortjes gemaakt.
Daarna werd het papier ingespoten met matte, blanke lak voor een goede houdbaarheid.
De grashellingen worden op de gebruikelijke manier van groen voorzien. Desgewenst met wat struikgewas erop.

Er zijn in mijn geval 2 landhoofden en 2 tussenpijlers, dus bestaat de brug uit 3 secties.
Deze zijn wel uit 1 plaat MDF gemaakt. De naden tussen de secties zijn ingekrast. De trottoirs zijn op hoogte gebracht met kartonnen stroken van 2x20 mm.
De onderzijde van het brugdek werd van enig reliëf voorzien dmv. kartonnen stroken 0,7x5 mm. De gehele onderzijde werd geschilderd met middelgrijze grondverf. Verder hoef je daar niets aan te doen, je ziet er toch niets van...

(volgende keer verder...
hieronder nog wat plaatjes; die zeggen waarschijnlijk meer dan alle tekst hierboven!)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_50.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_50.jpg)
de onderdelen van de middenpijlers

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_47.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_47.jpg)
de landhoofden in ruwbouw

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_38.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_38.jpg)
en beplakt met papier

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_35.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_35.jpg)
pijlers en landhoofden gerangschikt zoals ze op de baan zullen komen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_26.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_26.jpg)
de bovenzijde van het brugdek

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_29.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_29.jpg)
aan de onderzijde zijn kartonnen strookjs gelijmd voor wat reliëf

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_22.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_22.jpg)
weer even proefpassen...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_24.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_24.jpg)
geplaatst op de modelbaan
Het brugdek ligt nog los, want alles eronder moet eerst af...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_79.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_79.jpg)
alle lijnen onder het viaduct eindigen haaks op de nog te plaatsen spiegel

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_78.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_78.jpg)
zo ziet het er vanaf straatniveau uit
Het solderen van het hekwerk is al aardig gevorderd. De spiegel is nog niet geplaatst.
Eerst het spoor maar eens ballasten...



Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: JaJo op 21 april 2015, 11:59:13
Mooi werk Marc!

Groet Jaap
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: tothebeach op 21 april 2015, 16:45:44
Fraai werk,  (y)

Groet,
Michel
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: sdz1976 op 21 april 2015, 18:40:16
Leuk draadje (y)

Grtz,

Samuel.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Ronald Halma op 21 april 2015, 19:31:54
Top! (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: AndréDev op 21 april 2015, 20:23:08
Een zelfdoener!! :P
Daar worden wij blij van.  (y)
Het resultaat is bewondering waardig  8)

André
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 21 april 2015, 22:58:47
Leuk dat hier weer wat voortgang is.

Is nooit leuk als je leven geleefd wordt.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 04 november 2015, 13:14:38
Het is even stil geweest in dit draadje, maar het wordt winter en we gaan weer verder.
Eerst maar even een vingeroefeningetje tussendoor:


knotwilgen uit eigen tuin

Voor een hoekje op mijn modelbaan had ik een rijtje kleine bomen nodig. Ik dacht al gauw aan knotwilgen, omdat dat bomen zijn met een lekker ruw uiterlijk, allemaal verschillend, en niet te groot.
Uitermate geschikt om een rijtje van neer te zetten, langs een weiland aan de rand van een industriegebied. En: ze hoeven niet netjes recht te staan. Lekker makkelijk...

Maar hoe maak je een knotwilg in model? En dan nog het liefst zonder iets te hoeven kopen? Want het was zondagmiddag, dus ik moest het doen met wat ik had.
Wilde het geval dat ik net die week de Catalpa’s in mijn voortuin had gesnoeid, en de berg snoeiafval lag er nog.
Hieruit enkele stukjes tak geknipt en mee naar binnen genomen. Aan de keukentafel deze stukjes verder met een hobbymesje te lijf gegan, zodat aan de bovenzijde een “knoop” overbleef waar enkele zijtakken hadden gezeten. Het onderste deel was een recht of krom stukje tak, van ca. 2,5-3 cm lengte. Dat gaf een aardige maat knotwilg in schaal HO.

Onderin iedere tak een gaatje 1 mm geboord, en daarin een stukje ijzerdaad gelijmd. Ondanks dat het hout nog niet droog was (nog groen zelfs), hechtte de lijm toch goed genoeg (Pattex alleslijm).
Zo had ik een goede basis om de boompjes op mijn baan te plaatsen in een 1 mm gaatje.
Of een knotwilg netjes recht staat, doet er niet toe. Allemaal een beetje of heel erg scheef, is realistischer.

Bovenin iedere “knot” boorde ik een aantal gaatjes 0,5 mm. zeg maar 7-12 stuks.
In ieder gaatje lijmde ik een stukje lakdraad van ca. 10 - 15 mm lang, 0,45 mm dik.
Bij een volgende serie boompjes zal ik misschien iets dunner gebruiken. Maar op dat moment was 0,5 mm het dunste boortje dat ik in huis had...

Het lakdraad en de snijvlakken van de takjes werden middelbruin geschilderd, ongeveer in de kleur van de originele takjes.
Daarna kreeg het geheel nog een behandeling met donkerder bruin, en een drybrush met zwart. Zo ontstaat de indruk van een al oudere boom.

De lakdraadjes boog ik in een vorm zoals je vak bij knotwilgen zie: licht gebogen, en een beetje allemaal één kant op door de wind
De draadjes werden inschmeerd met blanke, matte lak en licht bestrooid met meigroen zaagsel.
Zo ontstaat een knotwilg zoals die in het voorjaar de eerste verse blaadjes heeft.
Verderop in het jaar zit er meer blad aan, en zijn de bladeren wat donkerder groen.

Op deze manier weer een paar welbesteede knutseluren doorgebracht aan de keukentafel.
Het was een beetje een experiment, maar ik beschouw het wel als geslaagd.


het snoeiafval ligt op de hakselaar te wachten...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1_catalpa_takken.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1_catalpa_takken.jpg)


enkele stukjes tak al ruw afgesneden; de basis voor een rijtje knotwilgen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2_catalpa_takjes.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2_catalpa_takjes.jpg)


lakdraad beeldt de afzonderlijke takken uit
één stam is flink ingekerfd; soms zijn knotwilgen gespleten en staan zowat op instorten
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3_knotwilgen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3_knotwilgen.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/4_knotwilgen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/4_knotwilgen.jpg)


de takken bestrooid met meigroene blaadjes
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/5_knotwilgen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/5_knotwilgen.jpg)


in een rijtje geplaatst op de modelbaan gaat het vast sfeer geven; nu nog een paar schapen eronder...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/6_knotwilgen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/6_knotwilgen.jpg)

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 04 november 2015, 23:15:04
Dat wordt een Oer-Hollands landschap.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 21 november 2015, 21:40:42
Door omstandigheden heb ik bijna een jaar lang heel weinig aan de hobby kunnen doen. Vandaar dat dit draadje ook vrijwel stil heeft gelegen.
We pakken de draad weer op en gaan eerst een paar projectjes afmaken die al in najaar 2014 waren gestart:


Romneyloodsen

De afgelopen jaren zijn er op dit forum al diverse Romneyloodsen gepasseerd, met allerlei bouwwijzen, of uit een bouwkitje
Niet schrikken: hier komt er nog eentje...

Voor mijn modelbaan wilde ik een relatief kleine Romneyloods/Nissenhut bouwen. Zo’n ding past altijd wel ergens op een (industrie-)baan.
Uitgangspunt was voor mij wel dat ik hem zou bouwen van spullen die ik al in huis had. Zelf bouwen vind ik nu eenmaal leuker dan een kitje in elkaar plakken.

Voor een realistische maatvoering kunnen we terecht op de websites van firma’s die dit soort loodsen verkopen en/of verhuren. Veel van deze firma’s hebben maatschetsen op hun site staan, wat voor ons modelbouwers natuurlijk erg handig is.
Bijvoorbeeld: http://www.jsnoeibv.com/index.php

De basis voor mijn loods is een stukje dunwandige PCV buis 80 mm doorsnede en 80 mm lang (wordt oa. gebruikt als regenpijp), en een MDF plaatje van ca. 76x80 mm.
Door de buis in de lengterichting in tweeén te delen, resulteert dit in 2 schalen waarvan 2 loodsen te bouwen zijn van 80x80 mm, of 1 lange van 80x160 mm.

Ik heb 2 kleine loodsen gebouwd, die in het echt ca. 7 m breed en 7 m diep zouden zijn. Deze bescheiden maat is geschikt om ergens op een vrij plekje van de modelbaan te plaatsen, zonder te overheersen.
Het MDF plaatje (in mijn geval ca. 4  mm dik) wordt met een universele lijm in de schaal gelijmd als bodem, waardoor al meteen een stevig geheel ontstaat.
De voor- en achterwand heb ik bij 1 loods gemaakt uit een restje kunststof “golfplaat” van Auhagen.
Aan de voorzijde twee openslaande deuren, van een oude goederenloods van Pola.
Bij de andere loods zijn de kopwanden van 0,5 mm styreen, wat wordt bekleed met echt houtfineer. Het gebruik van plankjes modelbouwhout, of een kunststof plankenimitatie, kan natuurlijk ook.

Nu komen we aan het deel van de loods, waar het op de modelbaan optisch eigenlijk om te doen is: het gebogen golfplaten dak.
Want hoe maakt je dat in model, en in dit geval van een simpel materiaal?
Als ik genoeg plaat van Auhagen had gehad, had ik daarvan natuurlijk een strook warm kunnen maken, en in een halve boog kunnen buigen. Maar ik had niet genoeg plaat, en wilde gewoon iets anders proberen. En zo gemakkelijk zal het ook niet zijn om een plaat mooi rond te buigen.

De steek van de golven bij golfplaat in 1:1 lopen uiteen van pakweg 10 cm, tot zo’n 16 cm.
Ik moest dus voor HO zoeken naar “iets” met een steek van 0,8 – 1,8 mm.
Uiteindelijk heb ik na lang denken, zoeken en wachten, de oplossing gevonden in een oud stuk flatcable, of bandkabel.
Ik had nog een paar stukken liggen die ik ooit uit een oude computer had gesloopt. Het is ook gewoon te nieuw koop bij de electronicahandel; voor een paar euro heb je een stuk van 5 cm breed en 1 meter lang.
De rastermaat van de bandkabel is 1/20”, oftewel 1,27 mm. Dit komt overeen met een golf van ca. 11 cm in schaal 1:1. Dit is alleszins acceptabel voor een model in schaal HO.
Ook voor TT ern OO kun je er mee uit de voeten.

Ik heb een strook bandkabel om de PVC schaal geplakt met Pattex Contact lijm. Aan de beide onderzijden een stukje overlengte van 3-5 mm; dit wordt na droging afgeknipt.
Een half uurtje goed aandrukken, en blijven gladstrijken met de vingers. Dat kan mooi onder de koffie gebeuren...
Wees niet te zuinig met lijm. Veel gaat in de kanaaltjes onder de kabel zitten. Bij elkaar is dat nog aardig wat volume.
Na een half uur was de volgende strook aan de beurt; die kon wat smaller zijn. Dus eerst een stuk bandkabel op de juiste breedte afgescheurd. Plakken en aandrukken als de eerste strook.

Nu was het nog zaak om enkele overlappende naden na te bootsen op het dak.
In de boogrichting bestaat een dak (bij een loods van deze afmetingen) meestal uit 5 segmenten.
De naden werden gemaakt door langs de toekomstige naad schilderstape te plakken, en met een kwast er relatief dikke verf tegenaan te vloeien. Na droging ontstaat zo een opstaand randje, als bij overlappende platen. Met weatheren gaat die naad dan net genoeg opvallen.

De eerste loods heb ik geschilderd met Tamiya XF-21 (Tamiya noemt dit “sky”, maar het is gewoon
lichtgroen), en geweatherd met Vallejo poeders (voornamelijk “roest”, en een tipje zwart). De deuren waren eerst blauw, maar dat vond ik nogal uit de toon vallen. Dus heb ik ze toch maar donkergroen gemaakt.
De tweede loods werd lichtgrijs met blauwe kopwanden, voor de nodige variatie. Ze komen waarschijnlijk niet naast elkaar te staan.

Verder is het een kwestie van wat verdere aankleding van het geheel.
Een schoorsteentje erop, een openstaande deur, een kapot ruitje, een berg schroot of een autowrak ernaast. Je kunt wel 1000 dingen verzinnen met dit soort loodsjes...

Uit afvalmateriaal haal je zo een paar leuke, pretentieloze modelletjes waar altijd plaats voor is.
Vanaf ca. Tijdperk III, in vrijwel elk land, en bij elk bedrijf of bij elke boerderij...


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_2_schalen_uit_PVC_buis_en_2_plaatjes_MDF.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_2_schalen_uit_PVC_buis_en_2_plaatjes_MDF.jpg)
2 schalen uit PVC buis en 2 plaatjes MDF


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_de_bodem_erin_gelijmd_het_geheel_is_meteen_behoorlijk_stevig.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_de_bodem_erin_gelijmd_het_geheel_is_meteen_behoorlijk_stevig.jpg)
de bodem erin gelijmd en het wordt al meteen stevig


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_de_voorzijde_van_de_eerste_loods.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_de_voorzijde_van_de_eerste_loods.jpg)
de voorzijde van de eerste loods


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_de_achterzijde_heeft_geen_ramen_of_deuren_lekker_makkelijk.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_de_achterzijde_heeft_geen_ramen_of_deuren_lekker_makkelijk.jpg)de achterzijde heeft geen ramen of deuren; leker makkelijk...


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_29.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_29.jpg)
de eerste strook flatcable erop geplakt


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_32.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_32.jpg)
het gehele dak erop...


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_25.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_25.jpg)
geschilderd met Tamiya XF-21


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_27.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/08_27.jpg)
vervuild met Vallejo poeders, en enkele stukjes met een 2e laag Tamiya


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_21.jpg)
de voorzijde van de eerste loods


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_91.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_91.jpg)
de tweede loods in ruwbouw ernaast


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_87.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_87.jpg)
de kopwanden van de tweede loods werden met echt hout beplakt


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_82.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_82.jpg)
het dak erop en de kopwanden een eerste verfje...





Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 21 november 2015, 22:29:25
Mooi gelukt.

De methode van flatkable had ik onlangs ook ergens gelezen. Niks mis mee.
Kant en klare golfplaat is lastig te buigen inderdaad, dit is praktischer en evengoed bewerkbaar voor de modelbouwer. :)

Hoop dat je weer meer modelbouwtijd hebt en vaker update (y).
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 21 november 2015, 22:31:55
Rond de Kerst in elk geval 3 weken vrij... ;)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Gastheerg op 22 november 2015, 10:19:20
Die hangaars zijn leuk!
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Menno op 22 november 2015, 14:50:35
Verder is het een kwestie van wat verdere aankleding van het geheel.
Een schoorsteentje erop, een openstaande deur, een kapot ruitje, een berg schroot of een autowrak ernaast. Je kunt wel 1000 dingen verzinnen met dit soort loodsjes...

Uit afvalmateriaal haal je zo een paar leuke, pretentieloze modelletjes waar altijd plaats voor is.
Vanaf ca. Tijdperk III, in vrijwel elk land, en bij elk bedrijf of bij elke boerderij...
Of, zoals hier in Purmerend een aantal jaar gebruikelijk is geweest met de nieuwbouwwijk Weidevenne: je maakt er een supermarkt van. Twee of drie van dit soort loodsen waren aan elkaar geschakeld en waren een Vomar supermarkt in een tijd dat er nog maar weinig mensen woonden in die wijk maar het centrum, aan de andere kant van het kanaal, niet eenvoudig te bereiken was.
Dat heeft toch wel een aantal jaar geduurd geloof ik, uiteindelijk kwam er een compleet winkelcentrum te staan. Ik heb er helaas geen foto's van kunnen vinden ;)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: JaJo op 22 november 2015, 15:25:37
Leuk gemaakt! (y)

Groet Jaap
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 01 januari 2016, 15:27:00
Nu eens geen industrieel bouwwerk, maar een blok winkel-/woningblok met gewone stadspanden.

Ik moet de mod’s binnenkort eens vragen om de titel van dit draadje te wijzigen. Iets wat minder “strikt” is, en beter aansluit bij mijn modelbaan, die inmiddels wat meer vorm begint te krijgen.
Ik ben nog even aan het puzzelen over een passende titel... Voorlopig dan nog maar even onder de vlag “industriële scenery”.


Van mijn vorige modelbaan had ik nog een bouwsel over naar Duits voorbeeld, waar ik voor mijn Nederlandse baan geen besteming meer voor had. Het waren oorspronkelijk 2 “huizen in aanbouw” van Pola geweest, die ik had samengesmeed tot 1 “huis in aanbouw”.
Uiteindelijk heb ik het gesloopt in de losse muren en vloeren. Maar ze bleven in de rommeldoos liggen. Het waren toch wel erg “Duitse” modellen. Had ik ze dus net zo goed weg kunnen gooien...

Tot ik op het idee kwam om een deel van de muurplaten te hergebruiken in een pand wat op een NL modelbaan zou passen.
Nadeel waren de relatief kleine raamopeningen, en de boogramen van de BG-vloer. Deze laatste zou ik niet hergebruiken.
Er werd een BG-verdieping gemaakt van styreen plaat, met winkelpuien er in. Daar bovenop nog 4 bouwlagen met de bakstenen muurdelen van de oude Pola kits. Voor een stadspand is dat echt niet te hoog.

Ik had ook nog enkele onderdelensetjes van Pola liggen, ooit gekocht in de jaren ’80. Het ene bevatte accessoires voor het inrichten van een slagerij, het andere voor een kapperszaak. Daar kon ik wel iets mee.
Aangezien het pand aan de voorzijde van de modelbaan zou komen te staan, was het inrichten van de winkels natuurlijk wel een ‘must’.

De totale breedte van het pand werd bepaald door de breedte van de oude Pola muurdelen.
De begane grond werd in 2 helften gesplitst, met winkelpuien die elkaars spiegelbeeld zijn, met de ingangen in een portiek.
De raamkozijnen en winkeldeuren komen uit een setje van Vero (ex-DDR).

Met de onderdelen van Pola werden de interieurs van de slagerij en de kapper ingedeeld, tot een
overtuigend geheel was ontstaan.
De slagerij heeft een etalage met daarin uitgestald diverse vleeswaren, en hangende worsten. Verder een toonbank met weegschaal en kassa, en achterin de zaak als decoratie een ouderwets hakblok + bijl, en twee halve varkens. Hierbij nog een koelvitrine die werd gebouwd uit styreen plaat.
De kleuren van de muren werden licht gehouden. In de achterwand zit nog een deur naar de fictieve ruimte erachter.

De kapsalon kreeg geen etalage, maar een brede vensterbank. daarop enkele planten, en 2 koppen met kapsel (onthoofde Preisertjes...).
Rechts een meubel met grote spiegel, en 2 kappersstoelen, uit het setje van Pola. De spiegel is de achterkant van een zilverpapiertje van een snoepje...
Achterin de winle een toonbank (ook met kassa) en daarachter een aantal schappen met haarprodukten. Links nog een bank en lage tafel voor wachtende klanten.
De winkel heeft een parketvloer, en een interieur in roze tinten (het is immers een dameskapper, al komen er ook wel heren...). Aan de muren enkele posters met voorbeelden van kapsels (even op gegoogled, en verkleind naar HO).
Mijn dochter Daria wil later een eigen kapsalon, vandaar dat ik deze in 1:87 maar alvast “Daria coiffures” zal noemen.
De parketvloer is in styreen ingekrast, en met beige verf op een licht-eiken kleur gebracht.

De verdere aankleding bestaat uit een aantal planten.
Deze heb ik gemaakt van een stukje styreenbuis, met daarin gelijmd een aantal haren van een Gardena autowasborstel.
Deze groen geschilderd, en er wat groen strooisel op geplakt.

Verder in elke winkel een paar Preisertjes als klanten.
In het plafond van beide winkels heb ik enkele SMD LED’s ingebouwd, uit een LED-strip.
Dat zal straks een fraai effect geven.
Voordat het plafond er definitief in gaat, moet uiteraard eerste het gehele interieur af zijn. daar is nog wel wat werk te doen, vnl. het schildeen van diverse attributen als de kappersstoelen en figuurtjes.


De hogere verdiepingen van het pand werden samengesteld uit de Pola muurdelen, aan de achterzijde verstevigd met strip materiaal. De baksteen werd geschilderd als rode baksteen, met enkele lagen gele baksteen. Bij oudere panden in Nederland komt dat nogal eens voor. De spekstenen delen werden gebroken-wit geschilderd.

De zijgevels van het pand werden van vlakke plaat gemaakt, omdat zij daar toch grenzen aan de naastliggende gebouwen.
De raamkozijnen zijn gemaakt van styreen 1x1 mm, en naderhand wit geschilderd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_53.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_53.jpg)
Het originele Duitse gebouwtje, samengesteld uit 2 Pola kits.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_50.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_50.jpg)
Wat ervan zou hergebruiken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_40.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_40.jpg)
Restjes strip zorgen voor de verbinding van de delen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_37.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_37.jpg)
De voorgevel in ruwbouw.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_91.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_91.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_85.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_85.jpg)
De winkeldeuren zijn van Vero.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/13_65.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/13_65.jpg)
De benedenverdieping. Links wordt de slagerij, rechts de kapsalon.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/21_37.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/21_37.jpg)
Links onderdelen voor een slagerij, rechts voor een kapsalon (Pola).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/33_26.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/33_26.jpg)
De laminaatvloer van de kapsalon.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/22_38.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/22_38.jpg)
De interieurdelen vragen om een passende schilderbeurt...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/34_15.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/34_15.jpg)
De kapsalon van achter naar voren gezien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/35_18.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/35_18.jpg)
En andersom...
Het roze doet bijna pijn aan de ogen.
Mijn dochter heeft dit op de muren van haar kamer.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/36_16.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/36_16.jpg)
De koopwaar van de slager begint ook al kleur te krijgen...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/37_14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/37_14.jpg)
De kapsalon alwwer wat verder ingricht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/38_14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/38_14.jpg)
De spiegel is een stukje zilverpapier van een chocolaatje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/39_13.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/39_13.jpg)
Posters met voorbeelden van kapsels werden van internet gehaald.
Afgedrukt op een breedte van 9 mm zijn ze nog scherp zat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/40_14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/40_14.jpg)
De belangrijkste attributen die er nog in moeten, zijn de kappersstoelen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/52_12.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/52_12.jpg)
Ook de slagerij vordert.
Al gaat hier uiteindelijk minder werk in zitten.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 01 januari 2016, 20:00:22
Erg leuk bastelproject, (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 26 september 2016, 13:58:51
De laatste maanden heb ik maar weinig gebouwd, en dus ook weinig in dit draadje gepubliceerd.
Voor de komende winter in elk geval weer inspiratie genoeg.
En het wil ook niet zeggen dat er hélemaal niets is gebeurd:

Al langere tijd liep ik te denken aan een fatsoenlijke achtergrond voor mijn modelbaan.
Op dit moment is er “niets”, wat erop neer komt dat je voor een deel tegen een stel witte schuifdeuren van de zolder aan kijkt (op zich wel heel netjes), en voor de andere helft kijk je in een “open gat” (minder netjes).
Met een doorlopende achtergrond wordt het één geheel. De modelbaan wordt intiemer en kan extra diepte krijgen.

helemaal geen achtergrond: dan is de modelbaan echt niet af en de toeschouwer wordt afgeleid door wat er achter allemaal aan "rommel" staat... (https://images.beneluxspoor.net/bnls/101_1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/101_1_1.jpg)

met een witte plaat erachter is er al een begrenzing
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/102_12.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/102_12.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/103_15.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/103_15.jpg)


Nu is mijn baan ca. 7 m lang. Met 2 zijkanten erbij moet ik dan totaal ca. 8,5 m achtergrond maken.
Op zich is dat goed te doen, maar het is wel een project op zich dat je niet eventjes in een paar avonden voor elkaar hebt.
Qua constructie hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te worden, en het is zelfs in fasen te realiseren, wat ik ook van plan ben.
Maar het leek me verstandig om eerst eens een proefstuk te maken, ook om diverse technieken weer eens uit te proberen, en om te kijken hoe het “smoelt”.
Bovendien had ik mijn artistieke talenten al jaren niet meer gebruikt, dus reden genoeg voor een try-out.

Nu heb ik de voorbereiding en uitvoering van dit proefstukje nogal pragmatisch aangepakt.
Gaandeweg kom je er dan achter dat het allemaal toch niet zo heel nauw komt, en dat het al gauw “goed genoeg” is voor een bevredigend resultaat.
Je hoeft echt geen kunstschilder te zijn om een passende achtergrond te maken. Iedereen kan dit tot een goed einde brengen...

Dit verhaal is zeker niet een recept van hoe het moet, maar van hoe het kan.
Zorg voor een goede basis (de achtergrondplaat + bevestiging). Voor de verdere uitvoering zijn zeker geen dure materialen nodig. En dus ook geen artistiek talent...
Met een paar restjes verf in een geschikte kleur en een oud rolletje en oude kwast, kom je al een heel eind.

de enige ingrediënten die vandaag gebruikt worden
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/111_17.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/111_17.jpg)


Mijn uiteindelijke achtergrond zal waarschijnlijk worden gemaakt van (ca.) 3,5 mm MDF plaat.
Met standaard platen van de bouwmarkt van 62,5 cm breed kan ik zo een achtergrond realiseren van ca. 50 cm hoogte boven de baan.

In pricipe zou ik de achtergrond nog wel iets hoger willen hebben.
Maar omdat de baan onder een schuin dak staat, zie ik daar van af. Met iedere 10 cm hogere achtergrondplaat, zou de gehele baan 10 cm naar voren moeten komen.
Ook een hobbyzolder van ruim 70 m2 heeft uiteindelijk zijn grenzen...

Voor de proef had ik een oud stuk 4 mm multiplex liggen van ca. 110x50 cm.
Dit heb ik eerst 2x behandeld met witte latex muurverf (een restantje Gamma). Normaal zou ik zoiets wel met een rolletje doen (en de eerste laag met een echte grondverf...), maar bij gebrek daaraan nu eens gewoon een kwast gepakt. Dat gaat ook prima, zeker omdat het nog een proef is.
Driemaal texen van de plaat was nodig om van de zuigende werking, en de houtnerven af te zijn.
Met MDF heb je van houtnerven in elk geval geen last.

De witte plaat heb ik eerst als proef achter een deel van mijn modelbaan gemonteerd.
Optisch is zoiets al een hele verbetering. De modelbaan wordt er inderdaad intiemer van, en de scenery komt al meteen beter tot zijn recht.

Daarna was het zaak om een basiskleur op te brengen.
In principe kom je met egaal lichtgrijs of –blauw al een heel eind. Dit is voor de gemiddelde modelbaan al veel beter dan “helemaal geen achtergrond”.
Ik heb gekozen voor nog wat meer detail en diepte in de achtergrond. De basiskleur werd niet egaal, maar verlopend van kleur zoals je de lucht vaak ziet op een gemiddelde dag. Dus geen uitgesproken mooi of slecht weer.
En dat klinkt meteen eenvoudiger dan het is. Google maar eens op “wolkenlucht”, “regenlucht”, of “heldere lucht”. Je krijgt dan genoeg plaatjes met voorbeelden, waaruit ik op het gevoel een gemiddelde heb genomen.

Met een goedkope standaard blauwe plakkaatverf (Intertoys of Action) werd een beetje witte latex op een schoteltje op een blauwe kleur gebracht (volledig mengen is hier niet nodig, je mag best kleurverschillen zien).
Dit mengsel werd met een vachtrolletje van bovenaf op de achtergrondplaat uitgerold. Dit zeer dunnetjes, zodat je het oorspronkelijke wit er hier en daar nog doorheen ziet. Veel verf heb je in totaal niet nodig voor deze aktie.

eerst aan de slag met lichtblauw en een beetje wit; het komt allemaal niet zo heel nauw...; de delen waar bebouwing voor komt, worden niet geschilderd
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/112_14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/112_14.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/113_14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/113_14.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/114_15.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/114_15.jpg)


Op een ander schoteltje mengen we witte latex met een klein beetje zwarte plakkaatverf.
Hiermee beginnen we vanaf de onderkant van de achtergrond hetzelfde te doen.
Het vachtrolletje is tussendoor niet schoongemaakt of afgeveegd.
Doordat we met dunne lagen werken, kunnen we zo blauw en grijs mooi in elkaar laten overlopen.
Het hoeft (en mag!) allemaal niet superstrak en netjes, dat is de echte lucht ook nooit.
Echt mislukken kan het niet. Zonodig de sessie met blauw en/of zwart nog een keer dunnetjes herhalen, of sommige delen wat bijwerken.
Dit bijwerken kan ook door met een penseel wat verf op te brengen, en dun met het rolletje uit te rollen.

boven een stad hangt vaak een wat grauwe waas; dit doen we met wat wit en zwart in verschillende verhoudingen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/115_13.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/115_13.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/116_9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/116_9.jpg)

Als backup had ik bij dit werk ook een oude spons en een kopje water klaar staan.
In geval van wat te abrupte kleurovergangen die al opgedroogd waren, had ik dan door met de spons te deppen, dit effect af kunnen zwakken. Maar dat bleek niet nodig; het was in 1x naar mijn zin.

Om wat meer sfeer te krijgen, kan ook nog een tipje rood of geel worden toegevoegd. Op dit proefstukje heb ik daarvan af gezien, maar op de uiteindelijke versie gaat dat wel degelijk gebeuren.
Goed kijken naar de echte lucht bij verschillende weersomstandigheden, en op verschillende tijden van de dag, vormen beste leerschool en inspiratie.
Maak het allemaal niet te overdreven: niet teveel wolken, geen regenboog, etc.

De dunne laag latex + plakkaatverf is natuurlijk heel snel droog.
Met goedkope witte en grijze spuitprimer (Action) heb ik daarna op delen van de achtergrond een heel lichte waas gespoten, om het blauw en grijs nog wat af te zwakken.
Daarna met lichtgrijze en witte primer enkele wolken licht opgespoten op het hogere (“blauwe”)  deel van de achtergrond. Zo dun dat je ze bijna niet ziet. Maar het effect is er wel, en dat is voldoende.

met de spuitbus zwakken we de grijze waas iets af, en brengen we een paar wolken aan in de blauwe lucht
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/117_12.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/117_12.jpg)


En mocht bovenstaande dan toch allemaal mislukken: een laag witte latex erover en opnieuw beginnen. Maar echt fout doen kun je het eigenlijk niet...


Nu zijn we wederom op een punt gekomen waarop we zouden kunnen stoppen, en de achtergrondplaat definitief monteren. Als achtergrond kan het zo al prima voldoen.
Ikzelf heb besloten tot nog enkele extra detaillerings stappen, waarover de volgende keer meer...

de achtergrond als proef gemonteerd:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/121_15.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/121_15.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/122_10.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/122_10.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/123_25.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/123_25.jpg)

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Rondje_HO op 26 september 2016, 14:44:10
Mooi gelukte achtergrond  (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 26 september 2016, 15:34:54
Maar zoals gezegd: in deze hoedanigheid is hij pas half af.

Binnenkort hoop ik verder te gaan, maar dan moet hij weer van de modelbaan af...
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: VFR op 26 september 2016, 15:36:07
Vergelijk dat nu eens met  deze (https://hansversfelt.wordpress.com/2011/09/23/vlak-land-met-wolkenlucht/) wolkenlucht en zie de overeenkomsten.
In het algemeen bij een wolkenlucht (blauw met wolken) vooral boven blauw en naar onderen meer grijs gebruiken. Lijkt me mooi gelukt zo Marc.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 26 september 2016, 15:45:44
Klopt. De iucht is nooit hetzelfde.

Mijn oom was kunstschilder van beroep, en later ook leraar aan de kunstacademie.
Van zijn schilderijen en aquarellen hadden de landschappen allemaal een soort dromerigheid. Het ging hem om de weergave van de sfeer, de exacte werkelijkheid deed er minder toe.

Van de vele uren die ik als kind in zijn atelier heb doorgebracht, heb ik beslist nog wel een artistieke tic overgehouden.
Dat komt nu goed van pas...
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 26 september 2016, 17:10:36
Hoi,

Aangezien ik nog een achtergrond nodig heb voor de baan, doe ik bij jou weer inspiratie op.

Loop zelf nog met het idee wat silouet van de stad erbij te maken.
Gewoon neutraal grijs of zwart met contouren van de stad die je wil uitbeelden.

Gr Koen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: JaJo op 26 september 2016, 17:19:18
 (y)
Dit is mij nooit gelukt Marc. De oplossing was kant en klare achtergrond kopen.

Groet Jaap
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 26 september 2016, 19:13:07
Loop zelf nog met het idee wat silouet van de stad erbij te maken.

Even geduld dan voor het vervolg... ;)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Wim Vink op 21 juni 2017, 13:09:27
Goed bezig Marcel !!
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 21 juni 2017, 15:47:43
Door drukke andere activiteiten is er van modelbouwen de laatste maanden niet veel gekomen.
En met de huidige 30+ temperaturen heb ik er momenteel ook helemaal geen puf voor.

Na de zomervakantie gaan we verder...

Grtz,
Marc
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: trainiac op 07 juli 2017, 14:25:03
Net je draadje doorgelezen Marc,

Leuk! Mooie voorbeelden van scratch- en zelfbouw. De knotwilgen vind ik ook erg goed gevonden. En aan het zelf vervaardigden van een achtergrond moet ik me ook maar eens wagen. Ik heb nu van die kant en klaar achtergronden met alleen lucht of een bomenrij. Benieuwd wat er na de zomer komt. Ik ga je volgen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 11 maart 2018, 11:45:15
Dit draadje heeft lange tijd stil gelegen, en dat heeft een nogal trieste oorzaak.
Afgelopen zomer is mijn echtgenote onverwachts overleden, en zoiets zet je wereld danig op zijn kop. Op zo’n moment is er in feite geen wereld meer. Alles stort in en je wilt en kunt even helemaal niets meer.
Vandaar dat ook de hobby op een heel laag pitje kwam te staan.
Maar de waakvlam is blijven branden, en na de - best moeilijke - feestdagen krijg ik gelukkig weer steeds meer zin in de modelbouw.

We gaan verder met een nieuw projectje, om een stroomloos kopspoortje op mijn baan te vullen:


de 90-tons Krupp-Ardelt spoorwegkraan van Fleischmann

Bij een webshop heb ik voor het zeer minimale bedrag van totaal slechts negen euro, drie spoorwegkranen kunnen kopen.
Het waren een 90-tons Krupp-Ardelt (Fleischmann), een 57-tons Krupp-Ardelt (Liliput) en een kraan van Roco.
Voor 1,50 euro kocht ik er nog een Fleischmann giekwagen bij.

De modellen waren alle bespeeld, en er ontbraken hier en daar wat onderdeeltjes. Dat zou voor een zelfbouwer is ik ben geen enkel probleem zijn.
Verder was het natuurlijk zaak om de treinen verder aan te vullen met een manschappen/materiaalwagen, etc.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/00_3_kranen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/00_3_kranen.jpg)
de 3 voor een prikkie gekochte kranen

Ik begon met de Fleischmann 90-tons kraan omdat die het bekendst is, en er waarschijnlijk de meeste info over te vinden zou zijn.
Wie heeft er al kind niet verlekkerd naar deze trein zitten kijken in de Fleischmann catalogus, met de gedacht: “Die wil ik ook!”. En dan ben je 57 en komt het er toch nog van. Dat is toch leuk?

Op Internet vond ik uiteraard heel veel beeldmateriaal over de trein zoals die door Fleischmann (door de jaren heen) op de markt is gebracht. Het oorspronkelijke model dateert uit 1959, en is qua schaal iets groter dan HO. De detaillering is (zeker voor die tijd) niet zo heel slecht. Momenteel zit de kraantrein al jaren niet meer in het leveringsprogramma van Fleischmann.

Op deze website staan veel info en foto’s van het grote voorbeeld:
http://www.eisenbahndienstfahrzeuge.de/kranwagen/kran_ardelt/kran-ardelt-90t/kran-krupp-ardelt-90t.htm

Het grote voorbeeld van het Fleischmann model is de kraan Nürnberg 6700, en dateert uit 1944.

NB
Enige bestudering van de grootbedrijf foto’s op de genoemde site leert al snel dat de Duitse kraan behoorlijk afwijkt van de Krupp-Ardelt kranen welke bij NS in dienst waren.
Dus even de Fleischmann kraan in bruin overspuiten levert beslist geen Nederlands model op…!

De wagenvolgorde in de kraantrein was als regel de volgende: giekwagen – tussenwagen – kraan – contragewicht wagen – tender (!) - gereedschaps-/verblijfswagen. Voor de laatste konden ook 2 aparte wagons worden ingezet, van diverse types. Ook giek- en tussenwagen behoefden niet perse hetzelfde type te zijn. Op de foto’s op de website is te zien dat hiervoor door de jaren heen waarschijnlijk verschillende wagens gebruikt zijn.

De tender was in principe nodig omdat deze kraan een stoomkraan was. Bij de Fleischmann trein is een dergelijke tender nooit in beeld geweest.

Voor mijn Fleischmann trein moest ik dus nog realiseren: tussenwagen, contragewicht wagen, tender, en gereedschaps-/verblijfswagen. De laatste twee zou ik dan universeel inzetten, ook voor andere kraantreinen.
Verder ontbraken globaal de volgende onderdelen: de stempels, het stophout, de contragewichten, en de scharnierende afdekking op de kraan (boven de kabels). Bovendien de zwengeltjes om de kraan te bedienen.
Die zwengels heb je in feite alleen nodig als je de kraan als speelobject gebruikt, wat ik niet van plan ben. Maar voor onderhoud en reparatie is het wel makkelijk om er eentje te hebben. Dus die werd aan het “to do”-lijstje toegevoegd.
Voorlopig kon de bediening wel geschieden met een klein schroevendraaiertjes, wat overhoeks in het vierkante gaatje paste.

We gaan beginnen aan de voorzijde van de trein:


giekwagen en tussenwagen

Dit is het minst spannende deel van de opknapbeurt.
Het betreft in feite het pimpen van enkele oude Fleischmann modelletjes. Wel erg leuk om te doen, en die dingen liggen voor een habbekrats op elke beurs. Je kunt er in elk geval weinig echt aan verprutsen.

De Fleischmann giekwagen is een model van een standaard lage bakwagen uit de jaren’60, waarop een giekhouder is geplaatst.
De detaillering van dit model is geheel zoals in die tijd gebruikelijk was. Niet heel slecht, maar zeker niet perfect, maar wel heel robuust.
De giekhouder is een stuk hoger dan de werkelijkheid, zoals we op de website kunnen zien. Waarschijnlijk heeft Fleischmann dit gedaan om de bedrijfszekerheid te verhogen, maar zonde buiten het profiel uit te komen. Ik heb dat bewust zo gelaten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_giekwagen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_giekwagen.jpg)
de erg stoffige giekwagen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_63.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_63.jpg)
de giekwagen gedemonteerd – Fleischmann degelijkheid uit de jaren ‘50/’60

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_53.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_53.jpg)
de gieksteun lijkt wat overgedimensioneerd, maar is in 1:87 wel bedrijfszeker

De tussenwagen is bij Fleischmann een identieke lage wagen, waarvan ik er diverse (bruine) in mijn collectie heb. Waaronder ook een oude railreinigings wagen.
Ik heb die laatste opgeofferd ten gunste van de kraantrein.
Omdat ik deze wagentjes reeds voldoende in bezit had, heb ik bij de Fleischmann kraan die tussenwagen er niet bij gekocht (zuinigheid ter waarde van 1,50 Euro…); de contragewichtwagen was niet te koop op de website.

Beide wagens werden gedemonteerd en gereinigd (vooral de giekwagen was, net als de 90-tons kraan, behoorlijk smerig en stoffig…). Van mijn oude railreinigings wagen werd het poetsmechaniek verwijderd. De huif is aan een ander model in mijn collectie toebedeeld.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_47.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_47.jpg)
de railreinigingswagen in originele staat

De railreinigingswagen heeft een kunststof onderstel met metalen platen als verzwaring. De (oudere) giekwagen heeft een metalen onderstel.
De opbouw van beide is verder identiek, met dezelfde kunststof bovenbouw..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_39.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_39.jpg)
groen en bruin

De binnenzijde van beide wagens werd zwart geschilderd. Maar ik was niet geheel tevreden over het vrij grove plankenmotief van de bodem.
Ik had nog wat dekhout (fineer) liggen uit de scheepsmodelbouw. Dit heb ik gebruikt om beide wagenbodems van een echte houten vloer te voorzien. Dit model dekhout is van Italiaanse makelij, minder dan 1 mm dik, en heel erg teer.
Het kreeg een behandeling met verdunde zwarte verf, en pigmentpoeder in een zand-/roestkleur mengsel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_43.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/06_43.jpg)
beide bakken hebben inmiddels een bodem van echt hout

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_39.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/07_39.jpg)
na de eerste verweringsbeurt…

De buitenzijde van beide wagens werd donkergroen geschilderd, om ze enigszins te laten harmoniëren (de giekwagen was al groen, de tussenwagen was bruin).
De belettering op deze wagens is in reliëf meegegoten op het plastic. Ik heb dat zo gelaten.

De witte belettering heb ik aangebracht met een stukje potloodgum wat ik als tamponneerblokje gebruikte. Dunnetjes witte verf op het blokje, en het blokje zachtjes op het reliëf van de letters drukken. Inden het niet dekt, gewoon laten drogen en nog een keer herhalen.

Vervolgens werden beide bakken ook uitwendig vervuild, voornamelijk met verdunde zwarte en roestkleurige verf, en pigmentpoeder.


Deze wagens werden in de kraantrein mede gebruikt voor het vervoer van stophout.
Op internet is te zien dat een stapel stophout kan bestaan uit houten balken van ca.30x40 cm doorsnede, met een lengte van ca. 2 meter.
Echt heel kritisch is dit niet, het kan zelfs per kraan verschillen, en hoogstwaarschijnlijk waren per kraan zelfs meerdere maten aanwezig.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_30.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_30.jpg)
met een restantje hout kun je nuttige dingen doen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_150.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/10_150.jpg)
een stapel stophout in wording

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_134.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/11_134.jpg)
na een eerste schilderbeurt

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_124.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/12_124.jpg)
op de tussenwagen lijkt het al heel wat…


Verdere aankleding van de lage bakwagens bestaat uit een paar staalplaten, en enkele dwarsliggers. Kleinere zaken zullen als regel opgeborgen zijn in de materiaalwagen.
Met het verweren met poeders etc. raak je nooit gereed. Maar je moet tenslotte toch een keertje stoppen…

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/13_88.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/13_88.jpg)
de beide lage wagens gereed; weinig herinnert nog aan hun originele staat…

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/14_67.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/14_67.jpg)
detail van de giekwagen; de stalen laten werden uit dik papier geknipt, met een speld werden er wat gaatjes in geprikt; 4 papiertjes op elkaar lijmen, schilderen en weatheren; zo simpel kan het wezen…

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/15_62.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/15_62.jpg)
even poseren met de kraan; die is als volgende aan de beurt


De volgende keer gaan we verder met de kraan…
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Bjor op 11 maart 2018, 16:25:53
Marc,

We kennen elkaar niet, maar ik wens je alle sterkte bij het verwerken van dit vreselijke verlies. Ik volg je draadje al een tijd in stilte en het is goed te zien dat je weer wat voldoening en ontspanning kunt vinden in je hobby.

Ben
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: sdz1976 op 31 maart 2018, 23:57:59
Dit ziet er al meer dan goed uit !! (y) (y)

Benieuwd naar het vervolg 8) 8)

Grtz,

Samuel.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: tijgernootje op 01 april 2018, 13:46:24
We kennen elkaar niet, maar ik wens je alle sterkte bij het verwerken van dit vreselijke verlies. Ik volg je draadje al een tijd in stilte en het is goed te zien dat je weer wat voldoening en ontspanning kunt vinden in je hobby.
Hier wil ik me graag bij aansluiten,veel sterkte nog.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Ronald Halma op 01 april 2018, 14:28:08
Idd.... Marc, wist dit niet. Wens je alsnog veel sterkte met dit verlies.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: nkob op 01 april 2018, 20:02:09
sterkte
en geniet van de detaillering die je laat zien
kees
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 19 augustus 2018, 14:26:59
De afgelopen periode heb ik weinig aan de modelbaan gedaan.
De komende weken maar eens nuttig besteden aan opruimen en afstoffen van zolder en modelbaan. Dan kunnen we tenminste weer verder.

Vanmorgen even een klein experimentje gedaan met een stuk achtergrond wat ik enkele jaren geleden heb gemaakt:

Het is de bedoeling dat hierop nog de contouren/horizon van een stad worden geschilderd.
Maar tussen een rijtje sloopwoningen en een fabrieksgebouw zat een lelijk "gat" wat nogal in het oog viel.

Op Google even een foto opgezocht van een doorsnee Rotterdamse straat.
Dit op een bruikbare schaal uitgeprint en tijdelijk met een plakbandje op de achtergrond bevestigd.
Het gat is meteen op een overtuigende wijze gedicht…

Zo simpel kan het wezen !

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180819_110252.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180819_110252.jpg)
voor

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180819_110127.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20180819_110127.jpg)
na

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Wim Vink op 19 augustus 2018, 14:52:43
Mooi werk Marc  (y)
En een goed idee van je om even een foto in het gat te plakken om een goed beeld te krijgen!
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 19 augustus 2018, 15:16:11
Hoi

Mooi doorkijkje zo.
Dat probleem heb ik nu ook met de achtergrond en dieptewerking.

Gr Koen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 19 augustus 2018, 17:16:04
Het nadeel bij dat soort vlakke achtergrondplaatjes is, dat het perspectief maar vanuit 1 punt klopt.

Dit is deels te ondervangen door het aanzicht van het plaatjes zo 'vlak' mogelijk te houden (de foto van die huizen is recht van voren genomen), en door de kleur wat vager te houden dan de 3D voorgrond.
Voor dat laatste moet ik die foto nog wat extra 'shoppen' en hem wat grijziger maken.

De te nog schilderen contouren van de rest van de stad zullen vnl. uit grijstinten bestaan, naar achter toe steeds lichter.
Met daartussen een enkel accent, bv. een hagelwit gebouw op afstand, waar net de zon op staat.

Maar dat is iets voor een volgende aflevering.
Kan niet wachten tot de herfst begint, wat dat betreft...
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 12 juni 2020, 20:45:56
Hoog tijd om dit draadje eens af te stoffen.
We pakken het verhaal van de Fleischmann HO kraan weer op, waar het in post #125 gebleven was.
De schutwagen en de giekwagen waren toen gereed. Inmiddels is de kraan zelf gedemonteerd, en wacht nu op weathering en wederopbouw.

Wat nog ontbrak aan deze kraantrein was de contragewichtwagen.
Ongeveer een jaar geleden vond ik een los exemplaar in Houten zonder contragewichten en OVP, voor maar 5 euro. Niet verkeerd, dus gekocht. En hij lag sindsdien te wachten om aangepakt te worden.
Tot ik op de site van Modeltreintreinwinkel.nl een nagelnieuw exemplaar tegenkwam, in OVP. Die ook aangeschaft, het andere exemplaar kan tzt. dienst gaan doen bij de Liliput kraan.
Inmiddels heb ik al een 7-tal spoorwegkranen in mijn verzameling: Fleischmann, Liliput, Kleinbahn, Roco (2x), Jouef, en Dietzel.

Maar goed: de Fleischmann kraan ligt dus uit elkaar, hieronder wat plaatjes ter lering en vermaak.
Bekende en solide techniek, je kunt er weinig aan verklooien (niet dat ik dat van plan was…).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/0-trein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/0-trein.jpg)
De standaard kraantrein is compleet, al is momenteel de kraan zelf onder behandeling.
Materiaalwagen en verblijfswagen volgen later, de donoren heb ik vast wel ergens op zolder liggen...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/A-draaistel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/A-draaistel.jpg)
De draaistellen van de kraan zitten bevestigd met een speciaal schroefje. Die moet je dus niet kwijt raken!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/B-bufferbalk.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/B-bufferbalk.jpg)
De buffers hebben schroefdraad. Een beproefd Fleischmann concept bij veel van hun modellen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-centrale-schroef.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-centrale-schroef.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/E-zwenkdeel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/E-zwenkdeel.jpg)
Het kraanhuis zit met een parkerschroef op het onderstel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/F-kraanhuis.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/F-kraanhuis.jpg)
Het inwendige van het kraanhuis.
De groene "kabels" gaan er uit, en worden vervangen door Italiaans model-touw uit de scheepsmodelbouw.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/G-trommels.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/G-trommels.jpg)
De kabeltrommels schreeuwen om een andere kleur. Eerst maar eens zwart maken, dan een ietsje roest, en een vettige uitstraling.
De afdekplaat van het kabeldeel ontbreekt. Die zal ik zelf moeten maken van dun metaalplaat. Maar wat wil je anders voor een kraan die minder dan 5 euro heeft gekost?









Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Robert E op 12 juni 2020, 20:55:23
Citaat
de Fleischmann kraan ligt dus uit elkaar,

Ideetje als ie toch uit elkaar ligt :)

https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=vab5n6tM00A&app=desktop

Is ergens in ander draadje ter sprake gekomen, maar weet niet meer welk draadje..

Mvg

Robert
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: ArjanB op 12 juni 2020, 21:01:31
 Weet niet of dit in je budget past

Maar een bij passende FLM bijwagen


https://www.jagermodelspoor.nl/a-41992645/personenrijtuigen/fleischmann-5594-k-in-ovp/#description

Arjan
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 12 juni 2020, 22:37:14
Ik had zelf een Umbauwagen oid. in gedachten.
Op de (spaarzame) foto's van de Krupp-Ardelt kranen kom je diverse types (oud-)personenrijtuigjes tegen. Hetzelfde geldt voor de materiaalwagen.
Op de volgende Houten (...?) moet ik nog wel op een losse kolentender uit...
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: kawaaad op 12 juni 2020, 23:40:12
Hoi Marc, liliput heeft speciaal een tender voor achter de kraan.
Mvg aad
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 15 juni 2020, 09:51:05
Klopt.
Maar of ik die ooit op een beurs tegen ga komen...?

Losse Wannentenders zijn sowieso zeldzaam in de "rommelbakken".
Maar er zal best wel ergens een (liefst 4-assige) Duitse tender te vinden zijn. Wordt dan een leuk ombouw projectje.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 19 november 2020, 22:42:33
Dit draadje maar eens afstoffen.

Eerst een tussendoor-knutseltje waar ik laatst een regenachtige zondagmiddag aan besteed heb.
We gaan verkeersborden maken:

Voorbeelden van verkeersborden zijn op internet makkelijk te vinden. Niet alleen de huidige, moderne maar ook oudere typen, en buitenlandse borden.
Op de juiste schaal afdrukken op stevig papier, met een beetje goede printer (wie heeft die nog...?).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_55.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/01_55.jpg)

Paaltjes naar Nederlands voorbeeld ("flessenpaaltjes") heb ik gemaakt van 0,5 mm staaldraad, met daaromheen een stukje kabel isolatie met een binnendiameter va 0, 5 mm.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_52.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/02_52.jpg)

De uitgeknipte borden met een beetje Bison-tix aan de paaltjes geplakt. Paaltje en achterzijde van het bord middelgrijs geschilderd en afgewerkt met een laagje transparante spuitlak.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_42.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_42.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_51.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/04_51.jpg)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 05 januari 2022, 09:55:07
Het is een tijd stil geweest in dit draadje.
We gaan verder waar we in berichtje #135 waren gebleven, met de Fleischmann spoorwegkraan:

Omdat dit model uit ca. 1960 stamt, is de detaillering niet wat we nu gewend zijn. Toch wilde ik alles zoveel mogelijk origineel houden, uit nostalgie.

De giek van mijn model was enigszins getordeerd. Wat wil je met plastic van ca. 50 jaar oud.
Ik heb een korte poging gedaan om de giek terug te torderen na enige tijd in warm water.
Dit had geen effect, en verder durfde ik niet te gaan. Het risico dat de hele giek in 1000 stukjes uiteen zou kunnen spatten, was te groot.
In de praktijk is de vervorming van de giek eigenlijk niet te zien, tenzij je het wéét.


Aan de giek ontbrak één van de steunen voor de geleiding van de kabels wanneer de giek horizontaal ligt.
Deze steun heb ik van een paar stukjes styreen 2x2 mm gemaakt, naar voorbeeld van de andere steun.
De kleur Tamiya XF-55 bleek de juiste kleur van de kraangiek, dus de zelfgemaakte constructie valt geheel niet op.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-01-61d55b28f2a68.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-01-61d55b28f2a68.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-02-61d55b2902829.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-02-61d55b2902829.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-03-61d55b2a5edf0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-03-61d55b2a5edf0.jpg)


Bij mijn – zeer goedkope – occasion ontbrak de afdekplaat boven de kabels.
Deze heb ik zelf gemaakt uit 0,5 mm messing plaat, en een paar messing draadjes 0,5 mm.
De draadjes steken door de originele bevestigingsgaatjes van dit onderdeel, en zijn in het huis omgebogen.
De afdekplaat kan zo vrij bewegen als de giek omhoog komt, en de kabels onder een hoek komen te staan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-09-61d55bb6f1667.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-09-61d55bb6f1667.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-10-61d55bb76d33a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-10-61d55bb76d33a.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-11-61d55bb955771.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-11-61d55bb955771.jpg)


Het kraanhuis heb ik verder verbeterd met voornamelijk wat schilderwerk.
Het grote vlak met de opschriften heeft bij Fleischmann een zwarte achtergrond, met witte tekst. In werkelijkheid was dit een wit vlak, met zwarte letters. Dit heb ik op het model aangepast, omdat het nogal in het oog springt.
De hijstrommels en de schoorsteen zijn zwart geschilderd.

Een opvallend detail aan de echte spoorwegkranen van dit type was, dat ze een wapenschild hadden van de stad waar zij gestationeerd waren. De Fleischmann kraan behoort het wapen van Neurenberg te dragen.
Dit wapen is eenvoudig te vinden met Google. Ik heb er een aantal uitgeprint in diverse formaten, oplopend in 0,5 mm breedte. Na het printen heb ik het vel papier met de stadswapens aan beide zijden ingespoten met matte blanke lak (Lukas) voor een betere houdbaarheid en UV bescherming.
Een breedte van 5 mm van het wapen bleek uiteindelijk het best te passen in de beschikbare ruimte op het kraanhuis.

Verder op het model de bliksemschichtjes met rood aangezet (4 op de giek en 4 op het kraanhuis), en het geheel licht verweerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-14-61d55beebac0f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-14-61d55beebac0f.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-12-61d55bef1a3b5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-12-61d55bef1a3b5.jpg)


Bij de montage heb ik de groene “staal”-kabels vervangen door zwarte. Dat is uiteraard modelgetrouwer.
Bovendien heb ik voor de giekkabel een iets dikkere draad gebruikt dan voor de hijskabel. Dat geeft optisch een aardig effect.
Het draad wat ik gebruikt heb, komt uit de scheepsmodelbouw (Amati).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-17-61d55c2b187d4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-17-61d55c2b187d4.jpg)


Aan het onderstel van de kraan ontbraken de hydraulische cilinders/stempels.
Deze heb ik nagebootst met afgezaagde spijkers met de juiste diameter, welke ik in de gaten van de stempelarmen heb gelijmd.
Een likje zwarte verf doet de rest, wat trouwens ook nodig was voor een paar kale plekjes op het onderstel.
Verder op het onderstel de wielen van de handrem rood geschilderd, en diverse opschriften wit aangezet.
Een lichte verwering met Vallejo poedertjes maakte het geheel af.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-15-61d55c63b50f4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-15-61d55c63b50f4.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-16-61d55c638f619.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-16-61d55c638f619.jpg)


De basis Fleischmann kraantrein is nu compleet.
Een jongensdroom is na 50 jaar dan tóch uitgekomen…  :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-18-61d55c9f934f6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto-18-61d55c9f934f6.jpg)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 05 januari 2022, 10:53:56
Hoi,

Dan heb je in een keer wat staan.

Gr Koen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Modellbahnwagen op 05 januari 2022, 11:06:27
Die ongevallenkraan is netjes geworden en leuk idee om de stempels uit passende spijkertjes te maken (y)
Wellicht nog een tipje om vervormd plastic weer in vorm te krijgen, met warm water wil dat niet altijd lukken maar met water dat kookt (100°C) is de kans groot dat het wel lukt. Ben daar zelf ook achtergekomen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 05 januari 2022, 11:17:29
Klopt.
Maar in mijn studietijd heb ik eens een set Rotring tekenpennen verklooid in kokend water.
Dat is een trauma dat altijd zal blijven hangen...  ;D
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Modellbahnwagen op 05 januari 2022, 11:19:52
Ver vanaf blijven dan  ;D
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 05 januari 2022, 11:23:29
Dan heb je in een keer wat staan.

De contragewicht wagen verkeert in nagelnieuw-staat (niet die op de foto; ik heb er inmiddels 3).
Ik twijfel nog of ik hem zal vervuilen. Om goed bij de rest te passen zou het wel moeten...

Inmiddels heb ik ook de originele Fleischmann materiaalwagen, in 2 versies.
Ook deze zouden vervuild moeten worden.

Een manschappenwagen wil ik maken van een Donderbus-achtige wagen die ik nog ergens heb liggen  (herkomst onbekend, is van Piko), of een 3-assige Umbauwagen.

En dan heb ik nog enkele andere spoorwegkranen te pimpen (Kleinbahn, 2x Roco).
Daar zijn mijn andere Flm contragewicht wagens voor.
Ook moet ik er nog giekwagens voor maken.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 05 januari 2022, 11:27:58
Zou alleen de giek wat lichte roestsporen in de hoeken geven.
Zo'n kraan werd toch ook wel onderhouden.

Vind van de behuizing zonde om de nostalgische kleur aan te tasten als ie nog in zo'n goede staat is.

Dan zou je hem met dezelfde huiskleur moeten behandelen als ie nu heeft.


Gr Koen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Wim Vink op 05 januari 2022, 11:56:35
Heb net met veel plezier alles gelezen over de kraanbouw/ombouw.
Dit is een van de items die dit forum zo leuk maken  (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: consolidation op 05 januari 2022, 13:27:12
Ik val net in, in dit draad(je).
Heb alles vanaf het begin gelezen en ik vind het ontzettend knap wat je tot nu toe gemaakt hebt.
Zeer innovatief allemaal, resultaat zeer goed gelukt.
Vanaf nu blijf ik je volgen Marc.
Succes verder.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 06 januari 2022, 07:57:37
@Wim Vink & @consolidation
Thnx!


De modelbouw stond de afgelopen jaren op een heel laag pitje.
De achtbaan van het leven, zullen we maar zeggen...

Ik heb mijzelf onlangs gepensioneerd zodat ik nu zeeën van tijd heb, voor oa. de modlebouw.
Maar aan dat idee moet ik nog wel een beetje wennen!  :)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 31 januari 2024, 15:11:23
In dit draadje maar eens verder met een bouwproject uit de eerste helft van de jaren ’90.
Toentertijd aan begonnen, en wordt nu afgemaakt.

Ik was in 1991 met een nieuwe modelbaan begonnen en had gekozen voor RocoLine met bedding als railsysteem.
De overbrugging van een stadsgracht wilde ik maken met RocoLine zonder bedding. Omdat ik nogal voorstander ben van het gebruik van héle railstukken, zou ik 2 lengtes gebruiken voor de overspanning (460 mm), Anderhalve lengte was niet toereikend.
Als brugtype had ik een vakwerkbrug in gedachten, zoals daarvan enkele waren opgenomen in het voormalige spoorviaduct door Rotterdam.
Een brug van 460 mm is niet in model te koop, dus was ik genoodzaakt tot zelfbouw (wat ik een heel leuk aspect vind van deze hobby).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/001-plaats-van-de-brug-65ba5266bb2c8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/001-plaats-van-de-brug-65ba5266bb2c8.jpg)
De brug komt tussen de 2 landhoofden, links en rechts van het water.


Begin jaren ’90 hadden we thuis nog geen beschikking over CAD-software (als we überhaupt al een computer hadden…), laat staan dat er zaken als lasergesneden kits of 3D-printers bestonden.
Alles moest dus “met de hand” worden gemaakt, iets wat we anno 2024 soms verleerd lijken te zijn.
Het brugontwerp heb ik indertijd op papier uitgetekend. Later heb ik het in hoofdlijnen nog wel in AutoCAD gezet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/002-CAD-tekening-65ba5266ab529.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/002-CAD-tekening-65ba5266ab529.jpg)
De hoofdlijnen van het ontwerp in AutoCAD.


Omdat ik de brug van styreen wilde maken, is een overspanning van 460 mm wel een dingetje, om doorbuiging onder belasting, of krom trekken te voorkomen.
Ik heb in het brugdek 4 stalen strips 6x1 mm opgenomen (elk op zijn kant), welke op afstand worden gehouden door 5 draadstangen M3.
Zo ontstond een stevige basis, die geen enkele moeite zal hebben met welke belasting in model dan ook.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/003-geraamte-brugdek-65ba526823873.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/003-geraamte-brugdek-65ba526823873.jpg)
Het stalen geraamte van het brugdek (foto uit 1994).


Het stalen geraamte werd vervolgens omkleed met styreen strips, zodat het brugdek lijkt te zijn samengesteld uit H-balken.
Alle strips werden zelf gesneden uit styreen plaat 0,5 , 1 en 1,5 mm.
In het brugdek zitten ook nog enkele restanten messing H-balk, als diagonalen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/004-detail-brugvloer-65ba526840f19.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/004-detail-brugvloer-65ba526840f19.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/005-brugdek-in-ruwbouw-65ba526a4dbf4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/005-brugdek-in-ruwbouw-65ba526a4dbf4.jpg)
Het brugdek is nu in ruwbouw gereed, en al deels lichtgroen geschilderd. (foto's uit 1994)


Wordt vervolgd...








Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Wim Vink op 31 januari 2024, 16:26:21
Zo dit is eens een brug die heel anders wordt (mooier) dan een plastic of lasercut versie.
Vervelend om te zeggen maar ik ga je gewoon lekker volgen en kijk uit naar de volgende update.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MOVisser op 31 januari 2024, 16:37:03
Leuk project.
Het is inderdaad een hele constructie geworden.
Een stalen netwerk en dan nog helemaal omkleden.

Je hebt het over een overspanning van (maar) 460 mm. ;)

Een kleine opmerking:
Net als in het echt kan je het doorbuigen van het onderste deel voorkomen door de boog goed uit te voeren en daar het wegdek aan op te hangen.
Nu heb je een zelfdragend dek gemaakt (de srippen), waardoor de boog feitelijk niet meer nodig is.
Een zoveel gewicht komt er echt niet op het dek.
Alles uit styreen had makkelijk gekunt.

Maar, je bent goed bezig  .... succes verder met de afwerking.

Groet
Ronald Visser
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 31 januari 2024, 17:34:14
Hoi, Marc

Leuk weer wat activiteit te zien.

Gr. Koen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 01 februari 2024, 09:35:12
@ MOVisser

Het gebruik van die stalen strips is een bewuste keuze geweest.
Omdat de bogen zijn opgebouwd uit strips en heel veel lijmverbindingen bevatten ben ik er van uit gegaan dat de bogen geen enkele bijdrage aan de sterkte hoeven te leveren.

De brug is ook relatief breed, door de grote spoorafstand van RocoLine (61,6 mm).
Dus de bogen liggen best ver uit elkaar

Bovendien weet je het op een zomers warme zolder nooit wat grotere kunststof delen doen.
In hun vlak (zoals het brugdek) kan dat best tot vervorming leiden, op langere termijn.

Op mijn werk heb ik regelmatig te maken gehad met het inkapselen van versterkend staal in kunststof constructies (bv. grote rechthoekige polyprop tanks).
Dat werkt in de praktijk prima.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MOVisser op 01 februari 2024, 10:42:43
Weet ook dat als je staal (wapening) opneemt in het hart van een balk (bv beton) dat deze geen bijdrage geeft aan de strekte.
Deze zit dan in de zogenaamde nul zone.

Bij beton wordt wapening daarom onderin een balk opgenomen.
Door de optredende momenten halverwege de balk krijg je druk bovenin de beton balk en trek onderin (bij de opleggingen juist andersom).
Beide materialen zijn daarvoor geschikt.
Stalen balken verwerken die krachten in de flenzen.

Jij hebt een staande strip geplaatst. Die werk dus als een "beton"balk.
Een ronde staaf (0,1 mm bv) had bijna niets bijgedragen aan de sterkte .
Was het een 3 mm staaf geweest dan gaat deze voor een model als een balk werken.

Zover de techniek.

Succes met de verdere afwerking.

Ronald Visser
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 01 februari 2024, 15:13:52
Klopt !

In mijn werkzame leven heb ik ook enkele grote fabrieken gebouwd.
(Grote) staalconstructies hebben voor mij weinig geheimen.

Zelfs ooit een stuk machinelijn laten bouwen geheel in RVS304, met oa. H-balken 240x240 mm.
Die waren natuurlijk niet te krijgen, en werden speciaal gelast uit 3 brede strips, welke weer waren gemaakt uit RVS-plaat.
Vanwege de kosten hebben we dat machineframe toen in Zuid Korea laten maken... :)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Carl op 02 februari 2024, 21:58:29
Marc vanavond dit draadje met aandacht doorgelezen, het compleet maken van de kraan met diverse wagons vindt ik knap gedaan  (y)
Verder nog even om bij stil te staan is de periode die je doorgemaakt hebt met het verlies van Uw vrouw, hopelijk kun je nu jezelf wat tijd gunnen en weer meer plezier te krijgen in de modelspoorhobby om verder te bouwen aan jou baan en kraan projecten enz

Ik blijf de berichten volgen  ;)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Frank 123 op 02 februari 2024, 22:13:00
Mooi bedacht de opbouw van de brug  (y) (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 04 februari 2024, 15:50:16
De onderste liggers van de brugbogen werden gemaakt van strip 1,5x7 mm (lijf), en 3x0,5 mm (flenzen).
Voor HO is dat niet helemaal op schaal, maar daar zie je aan het model helemaal niets van, en het werkt wel makkelijk.

De staanders, liggers en diagonalen  van het vakwerk zijn van strip 4x1 mm (flens), en 3x0,5 mm (flenzen).
De knoopplaten tussen alle vakwerkdelen zijn styreen 0,5 mm.

In 1994/95 had ik zo één boog helemaal gereed, en een tweede voor 90%.
Toen stopte het project omdat wij voor onszelf een huis in schaal 1:1 gingen bouwen. Dat was een klus waar in totaal wel 2,5 jaar in ging zitten.
Toen was de vaart wat modelbouw betreft er wel een beetje uit. In de jaren daarna veel andere dingen gedaan, maar nu weer uitgebreid met de spoorwegmodelbouw aan de gang…

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/006-2-bogen-65bfa22a761c0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/006-2-bogen-65bfa22a761c0.jpg)
Hier was ik in 1994 gebleven...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/007-detail-eerste-boog-65bfa229b7de5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/007-detail-eerste-boog-65bfa229b7de5.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/008-detail-eerste-boog-65bfa22a6c06f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/008-detail-eerste-boog-65bfa22a6c06f.jpg)

Eerste klusje anno 2024 was om alles van deze brug weer tevoorschijn te halen.
Er was niets zoekgeraakt of kapot. De bogen zijn op zichzelf tamelijk kwetsbaar, en hebben inmiddels 2 verhuizingen en 30 jaar rondzwerven op zolder meegemaakt…
Ook de tekeningen had ik nog, en het ontwerp zat al snel weer in mijn hoofd..

De tweede boog maar eens compleet gemaakt met nog 4 ontbrekende diagonalen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/009-2e-boog-compleet-gemaakt-65bfa22c24e66.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/009-2e-boog-compleet-gemaakt-65bfa22c24e66.jpg)
De tweede boog compleet gemaakt.

Om een boog aan het brugdek te bevestigen moesten aan weerszijden van het dek nog enkele onderdelen worden gelijmd.
In de onderligger van de boog werden 5 gaatjes 3,2 mm geboord voor de M3 draadstangen.
De bogen kunnen dan elk met 5 M3 moeren, en lijm, aan het brugdek worden vastgemaakt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/010-buitenzijde-1-boog-65bfa22d4f825.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/010-buitenzijde-1-boog-65bfa22d4f825.jpg)
Proefpassing van de eerste boog.

De andere boog die ik in 1994 had gemaakt, was bedoeld als tweede helft van de andere.
In proefpassing gaat dat er zo uit zien:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/011-dubbele-boog-65bfa22f071a0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/011-dubbele-boog-65bfa22f071a0.jpg)

Om even een indruk te krijgen hoe de brug er straks uit zal zien met bogen aan elke kant, dit ook maar even uitgeprobeerd op de keukentafel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/012-2-bogen-tijdelijk-gemonteerd-65bfa22faa991.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/012-2-bogen-tijdelijk-gemonteerd-65bfa22faa991.jpg)

Voordat de bogen definitief kunnen worden gemonteerd is het nodig om enkele delen vast te schilderen, waar later lastig bij te komen is.
De verf is in bestelling, dus later verder…
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Wim Vink op 05 februari 2024, 08:47:21
Je gaat weer lekker Marc.
Best een pittige maar leuke klus. Ben benieuwd hoe de brug er uit gaat zien als deze gebouwd en geschilderd is. Ik blijf je lekker in de gaten houden  :police:
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: ruudns op 05 februari 2024, 09:02:40
Wordt een mooie brug zo (y).
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 05 februari 2024, 11:23:38
De brug ligt een paar dagen op zijn verf te wachten.
Daarom maar even een ander oud project opgepakt, om nu eindelijk eens af te maken:


Ik had ooit een Kibri bouwdoosje gekocht van een fabrieksschoorsteen (Kibri 38633).
Deze maar eens gaan bouwen. Hij past altijd wel bij één van de fabrieken die ik nog wil realiseren op mijn baan.
Het is echt een mega-bouwdoos, met maar liefst 3 onderdelen. Dus een kit voor gevorderden, en daar ben je dan wel een paar weken zoet mee…  :laugh:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-001-onderdelen-schoorsteen-38633-29-cm-65c0b4abd4dc6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-001-onderdelen-schoorsteen-38633-29-cm-65c0b4abd4dc6.jpg)


De hoogte van het model is 29 cm.
Ik vond een extra onderbouw voor deze schoorsteen wel op zijn plaats.
Van wat restjes baksteen plaat fröbelde ik een gebouwtje van ca. 6x6 cm, en 3 cm hoog. Een stalen deur er in om as en roet te verwijderen tijdens  het schoorsteenvegen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-002-onderbouw-schoorsteen-65c0b579cc3db.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-002-onderbouw-schoorsteen-65c0b579cc3db.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-003-voorkant-onderbouw-65c0b57a88bd5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-003-voorkant-onderbouw-65c0b57a88bd5.jpg)
De deur werd gemaakt van styreen 0,5 mm, en een stukje RVS 0,3 mm als deurkruk.


In de bodem van de onderbouw heb ik een M4-moer opgenomen, zodat de schoorsteen gemakkelijk op de modelbaan kan worden bevestigd, met een M4-schroef van onderaf.
Deze methode pas ik standaard toe bij al mijn gebouwen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-004-bevestiging-onderkant-65c0b5a5c4cb1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-004-bevestiging-onderkant-65c0b5a5c4cb1.jpg)
M4 bevestiging aan de onderkant.

Omdat ik de gehele schoorsteen nogal kaal vond, besloot ik om er klimsporten op te maken.
Deze maakte ik van RVS pianosnaar 0,3 mm.
Eerste even een proefje gemaakt op de onderbouw en de hardstenen sokkel.
Dat ziet er al meteen wat volwassener uit.

Voor de schoorsteen zelf betekende het in de eerste plaats héél veel gaatjes boren, want er moesten ca. 70 klimsporten op.
Uiteindelijk was dit bij een kop koffie binnen 1 uur voor elkaar, waarna het monteren van de sporten kon beginnen.
Monnikenwerk voor de zondagmiddag.
Maar met mijn playlist van Schiller erbij is dat toch een aangenaam tijdverdrijf.  :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-005-trapsporten-onderbouw-65c0b5e5c1f49.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-005-trapsporten-onderbouw-65c0b5e5c1f49.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-006-trapsporten-sokkel-65c0b5e5c4f59.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-006-trapsporten-sokkel-65c0b5e5c4f59.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-007-gaatjes-boren-65c0b5e8d9f18.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-007-gaatjes-boren-65c0b5e8d9f18.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-008-gemonteerde-sporten-65c0b5e8f0e27.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/H27-008-gemonteerde-sporten-65c0b5e8f0e27.jpg)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Wim Vink op 05 februari 2024, 11:39:20
Er is veel oog voor detail!
En een schoorsteen met klimsporten erop/eraan is natuurlijk veel mooie dan een kale schoorsteen  (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: mass am see op 06 februari 2024, 08:39:57
Hallo Marc,

Heb net je draadje ontdekt en even door genomen en als operator in de (chemische )industrie blijf ik dit soort modelbanen altijd leuk vinden oa leidingbruggen , silo's ,  tanks en installaties.



blijf je volgen


mvgr Evert  en Bas

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Wim Vink op 06 februari 2024, 08:59:18
Plus 1!
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: hervé op 06 februari 2024, 10:47:27
Goeievoormiddag,

Vraag me af, maar weet niet meteen het antwoord, dus eventueel verder na te kijken...
die arduinen of betonnen (?) voet (basis) bovenop het dak van het bakstenen huisje, klopt dit ?   Is het niet of/of ?
Probleem met vele schoorsteenfoto's is, dat deze basis niet steeds op de afbeelding te zien is. Omdat gebouwen of struikgewas in de weg staan.

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Ronald69 op 06 februari 2024, 11:09:41
Ik heb even een foto gemaakt van het Kibri ketelhuis waar ook zo'n schoorsteen op staat. Dus het zou kunnen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240206-110504-65c20521abab6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240206-110504-65c20521abab6.jpg)

Tevens een vraag van mijn kant, waar heb jij die klimsporten van gemaakt?
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MOVisser op 06 februari 2024, 11:43:12
Ronald,
je zou nietjes kunnen gebruiken.

Of de standaard uit de nietmachine 24/6  (6 mm pootjes lengte)
of de nieten uit een nietpistool (verschillende maten)

Ronald Visser
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 06 februari 2024, 13:54:25
Ik heb de klimsporten gemaakt van pianosnaar 0,3 mm.
Dat is dan in het echt een sportdikte van ca. 30 mm, alleszins acceptabel.

Ze zijn 5 mm breed.
Lijkt me ook acceptabel, in een tijd waar veiligheid toch een minder groot issue was.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Pauldg op 06 februari 2024, 14:20:47
Ik heb de klimsporten gemaakt van pianosnaar 0,3 mm.


Steinway, Bechstein? Of is een doodgewone Yamaha ook goed?  :D
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 06 februari 2024, 15:00:48
Geen idee.
Ik had ze al een tijdje in huis.
Messing kan natuurlijk ook.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 07 februari 2024, 13:55:32
Weer een stukje verder gegaan met de spoorbrug.
Twee bogen zijn gereed, en de verf is binnen. Dus de komende dagen kunnen we in een verloren uurtje gaan kwasten.

Nu eerst een begin maken met de andere 2 bogen.
De eerste boog dient als mal voor de 3e en 4e boog.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/013-eerste-boog-dient-als-mal-65c37b1306895.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/013-eerste-boog-dient-als-mal-65c37b1306895.jpg)

Het lijf van elke onderligger bestaat uit 2 lengtes strip.
Die worden uitgelijnd langs een stalen liniaal:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/014-uitlijnen-onderligger-65c37b13e7b28.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/014-uitlijnen-onderligger-65c37b13e7b28.jpg)

De schetsplaten worden op de onderligger gelijmd.
De vorm van de meeste schetsplaten is verschillend, en is steeds geconstrueerd uit het zijaanzicht van de brug.
Deze platen had ik al in 1994 gemaakt voor alle 4 bogen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/015-onderligger-met-schetsplaten-65c37b177edb5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/015-onderligger-met-schetsplaten-65c37b177edb5.jpg)

De onderliggers beginnen al vorm te krijgen.
Nu de flenzen erop (strip 0,5x3 mm).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/016-twee-onderliggers-beginnen-vorm-te-krijgen-65c37b183b49e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/016-twee-onderliggers-beginnen-vorm-te-krijgen-65c37b183b49e.jpg)


Ondertussen ook maar eens gaan nadenken over de oplegging van de brug aan de "vaste" zijde.
(De roloplegging voor de "vrije" zijde had ik 30 jaar geleden al gemaakt.)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Wim Vink op 07 februari 2024, 14:19:25
 (y) (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 09 februari 2024, 10:34:36



Ondertussen bezig met de vaste opleggingen van de brug.
Veel kleine onderdeeltjes, dus het is een heel gepriegel.
Als de brug klaar is, zal hij uit ca. 1200 onderdelen bestaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240209-101854-65c5f0773a121.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240209-101854-65c5f0773a121.jpg)
De bruine delen links zijn de rol opleggingen voor het vrije einde van de brug.

Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: HuubvG op 10 februari 2024, 10:12:37
Nette opleggingen, ik weet wat een gepriegel het kan zijn.
Onder de rollers links komen nog geleideplaten zeker?
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 10 februari 2024, 13:01:21
Er zitten al geleideplaten onder.
Maar die zijn iets aan de korte kant en ga ik sowieso nog vervangen.
Dat doe ik pas als ik de exact benodigde dikte weet, bij de definitieve plaatsing van de brug op de modelbaan.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 12 februari 2024, 19:50:42
We gaan gestaag verder met de brug.
Beurtelings strips snijden, U-profielen samenstellen  en het vakwerk opbouwen.



(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-123015-65ca67ce5ae6e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-123015-65ca67ce5ae6e.jpg)



(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-145728-65ca67fc41477.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-145728-65ca67fc41477.jpg)



(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-145841-65ca6833c68d2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-145841-65ca6833c68d2.jpg)



(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-150951-65ca686c83126.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240212-150951-65ca686c83126.jpg)






Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Carl op 25 februari 2024, 17:03:07
Zo te zien gaat het helemaal goedkomen  (y)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 01 maart 2024, 16:26:34
Inmiddels is de eerste boog definitief aan het brugdek bevestigd.
Binnenkort de tweede boog...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240301-134132-65e1f2bf1ef4b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240301-134132-65e1f2bf1ef4b.jpg)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: NS264 op 02 maart 2024, 07:53:10
Ik vind het knap werk.

Gr. Koen.
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: MarcNL op 13 maart 2024, 10:12:09
De tweede boog is inmiddels gemonteerd.
Het wordt lekker massief en begint al ergens op te lijken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240313-100733-65f16d3c1ea8f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240313-100733-65f16d3c1ea8f.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240313-100753-65f16d4416643.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240313-100753-65f16d4416643.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240313-100814-65f16d4a83e68.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240313-100814-65f16d4a83e68.jpg)
Titel: Re: Industriële scenery
Bericht door: Wim Vink op 13 maart 2024, 10:37:42
Het gaat weer erg lekker  (y)