BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: gvandersel op 07 maart 2012, 09:17:38

Titel: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 07 maart 2012, 09:17:38
All.

Na lange tijd de hobby op een laag pitje gehad hebbende (opgroeiende kinderen) is er nu weer meer tijd voor de modelbouw.
Om het gevoel en alles weer een beetje terug te krijgen eerst maar weer een kleine baan gebouwd. De baan is ruwweg een
cirkel met een zijspoor. Midden door de cirkel loopt een extra spoor om een keerlus te krijgen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Layout_YinYan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Layout_YinYan.jpg)

De baan is geheel gedetekteerd (ook de wissels) en voorzien van een digitale selectrix besturing. De aansluiting naar de sporen
zijn zo gemaakt dat eventueel een DCC signaal ook op de rails geplaatst kan worden. De terugmelders en de wisselsturing zijn
aan de SX-bus gekopppeld.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Blokindeling_YinYan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Blokindeling_YinYan.jpg)
De baan is ingevoerd in drie verschillende besturingsporogramma's, te weten:
 - Koploper (Windows)
 - RocRail (Windows, MacBook en Ubuntu (Linux))
 - Eigen software (MacBook en Ubuntu (Linux), tesamen met srcpd)
In alle drie de programma's is een autonatisch treinbedrijf mogelijk.

Aan de onderzijde is alle zelf ontwikkelde elektronica aangebracht. Het zijn twee sorten schakelingen. Terugmelders en wisselaandrijving.
De terugmelders zijn simpele diodebruggen, met daarover een opto-coupler (Zoals veel gebruikt bij DCC). De meldingen uit de opto-coupler
gaan direct naar een microcontroller, welke communiceert met de SX-bus. Tevens is op de print ruimte voor een relais met een dubbel
wisselcontact, waardoor een aparte keerlusschakeling niet nodig is (microtroller stuurt relais aan bij het berijden van bepaalde terugmelders).
Naast het adres op de SX-bus, kunnen ook de terugmelders voor het opkomen en het afvallen van het relais via de SX-bus geprogrammeerd worden.
De wisselaandrijving gebeurt met servo's. Ook die aansturing gebeurt met behulp van een microcontroller. Hierbij is een microcontroller
in staat om en de SX-bus en 4 wisselservo's aan te sturen (samen met de hartstuk aansturing).

Na alle elektronica is het nu tijd voor de aankleding. Voor iemand die normaal stopt geeft dit kleine baantje voldoende mogelijkheid tot experimentren verwacht ik. Naast een klein station met dorpje wil k op een heuvel (hier en daar rotsen) een kasteel neerzetten
als toeristische trekpleister. Aan de voet van de heuvel een bos, waar een kleine houtzagerij bij komt. Deze heeft als "aandrijving"
een watermolen, dus ook een klein stroompje mag niet ontbreken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Basis_bebouwing_YinYan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Basis_bebouwing_YinYan.jpg)
Alle plannen op een overziend zal ik ze zeker niet allemaal realiseren, maar ik ga het gewoon proberen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 12 maart 2012, 13:36:59
All,

Wel een van de 4 (deel)projecten oppakken. Mij is geleerd altijd met het grootste te beginnen dus de heuvel/berg. Een berg maken kan via de gebaande paden op twee manieren:
- Houtconstructie, kippegaas en gips (levert een holle berg op).
- Piepschuim en gips (levert een massieve berg op).

Ik zelf wilde gaan voor een holle berg. Dan kan ik altijd bij de treinen van de zijkant, en anders til ik de berg wel op. Ik dacht zelf aan een houtconstructie met horregaas. Dit heeft kleinere mazen, waardoor een katoen/papierlaag met gips achterwege kan blijven. Ik denk dat ik dan wel met dikker gipspapje zal moeten werken. Wie heeft met deze werkwijze ervaring en is het aan te raden?

Groet,

gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Hugo Baart op 13 maart 2012, 00:43:05
Horregaas spannen op een houten constructie en afwerken met roodband geeft een uitstekend effect. Het voordeel van roodband is dat het wat langer tijd nodig heeft om te harden. Je hebt dan de tijd om naar behoefte te smeren. Het hoeft echt niet zo dik op het horregaas, mag kunststof gaas zijn, gesmeerd te worden. Met een plamuurmes goed door de gaatjes drukken en je hebt een stevig geheel.
Wil je een massieve berg maken gebruik dan PIR schuim en smeer daar roodband over. PIR schuim roof je bij een aannemer uit de puincontainer. Deze gebruikt dat materiaal voor kant en klare dakplaten. Schuine kanten, dakkapellen e.d. worden uitgezaagd en de restanten gaan in de puincontainer. Met een stevige beitel of plamuurmes dient de deklaag verwijderd te worden. PIR schuim is niet statisch, makkelijk met mes, schuurpapier en staalborstel te bewerken.  Mijn ervaring is dat de dakplaten van de firma Opstalan, dat staat op de rooie schutvellen, het best te gebruiken zijn.
www.msgvalkenswaard.nl. Op deze website staat B.A.Bodil. De rotsen zijn van PIR schuim gemaakt. In de juiste vorm gemoduleerd, behandeld met powertex en vervolgens in kleur geschilderd. Het voordeel van deze methode is dat het licht van gewicht is. En de powertex zorgt er voor dat het ook nog stevig is.
Succes er mee.

Hugo
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 29 maart 2012, 11:17:27
All,

Met een plaat hout en een decoupeer zaag het binnenste van de berg/heuvel gemaakt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_Hout.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_Hout.jpg)
De berg/heuvel kan als geheel van de tafel af gehaald worden. De onderste 2 centimeter heb ik uitgevoerd als een rand die op de tafel zit.
De afwerking van het onderstedeel (met gips) zal op een later tijdstip samen met wat meer omgeving (station) gebeuren.
De houten spanten vastgezet tot een stabiele contructie (zelf zonder spijkers bleef alles al staan).
Hierna het gaas over de grote open delen aanbrengen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_Gaas.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_Gaas.jpg)
Het gaas vastzetten met kleine spijkers die een kleinbeetje uit steken, zodat het gips hier ook omheen kan grijpen (gewapend gips).
Dan weer gaten snijden waar de treinen straks door heen kunnen rijden. Meteen ter controle de tunnelopeningen erin gezet.
De trein past door de tunnelopeningen. Nu maar hopen dat na het gipsen het geheel ook nog past.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_Gips.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_Gips.jpg)
Na het voorzien van gips heeft de gehele berg/heuvel zijn definitieve ruwe vorm gekregen. Nu de ondersterand nog samen met de grove opzet voor de stations omgeving en de volgende fase komt aan bod.

Ik heb wel wat ideeen om de visuele scheiding tussen de keerlus en rondgaande baan wat nadrukkelijker te maken.
Zou een uitloper van de berg/heuvel helpen een visuele scheiding tussen deze twee sporen te maken?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Ruud K op 29 maart 2012, 11:28:31
Ik kan de manier waarop je met die berg bezig bent, wel waarderen, maar misschien moet je toch nog eens nadenken over het uitgangspunt. Dat is namelijk niet realistisch. In een geheel vlak landschap ligt bij jou een berg. Dat kan. Maar dat men nu uitgerekend door die ene berg tunnels heeft aangelegd, ligt niet voor de hand. In werkelijkheid zou men die kostbare actie niet ondernemen, maar het spoor er juist langs leggen.

Groet,
Ruud
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 29 maart 2012, 11:35:28
Ruud,

Volkomen met je eens.
Dit is waarschijnlijk (dinsdag beproeving) de eerste berg in 55 jaar waar ook werkelijk een trein doorheen kan.
Gezien het experimentele karakter van deze baan (ik wil oefenen met de basis dingen aan de bovenzijde van de baan) zit ik niet met wat minder realistische zaken (alhoewel dit waarschijnlijk een zeer onrealistisch zal zijn).
Ik wil proberen om door andere scenery elementen het wat realistiser te maken.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Chris80 op 29 maart 2012, 12:01:43
Wellicht kun je een mooi groot meer langs de berg maken. Dan is het m.i. gelijk logischer dat er een tunnel door de berg gaat ipv een spoorlijn er langs.

Groet,
Chris
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 03 april 2012, 10:52:42
Eigenlijk heeft Ruud wel gelijk. Echter wat eraan te doen. Het voorstel van Chris ben ik eens mee gaan spelen.
Eerst met vlekken op de baan (papier in een ruwe vorm knippen). Ik ben er uit.
Er komt een meer en een uitloper aan de heuvel/berg, waardoor de scheiding tussen de twee sporen duidelijker wordt, en de tunnel wat aannemelijker wordt. Dit geeft echter minder ruimte voor een dorp, waardoor de noodzaak voor een overweg weer groter wordt. Zo kan ik het dorp ook aan de andere kant van de spoorlijn bouwen.
Al met al zou het dus zo kunnen worden:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorstel_scenery.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorstel_scenery.jpg)

Wat is jullie mening?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Jeronimos op 03 april 2012, 11:53:30
Hoe lijkt jouw het idee om  dat gehele middelste spoor uit te voeren als een sneeuwgalerij (http://www.flickr.com/photos/naturum/5329425659/in/set-72157625627543593)?
Af en toe laat je een kant open om de trein te zien. Het dorp zou je dan op een plateau boven deze sneeuwgalerij kunnen maken.

Even verschrikkelijk snel een plaatje getekent. Het bruine zijn sneeuwgalerijen met een open kant met daartussen een tunnel die door een uitloper loopt van de helling.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sneeuwgallerij.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/sneeuwgallerij.jpg)

In jou huidge opzet zul je eigenlijk een toe en afvoer van je meer moeten fixen. Want zo'n meer onstaat ergens door natuurlijk. Als het kunstmatig is dan zul je daar een reden voor moeten bedenken die je misschien ook op de baan kunt vormgeven. Wordt het wel realistisch van, of niet? ;D
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 05 april 2012, 11:08:33
Op zich is het idee goed. En ik heb het al eerder overwogen. Echter de grote van de berg/heuvel hebben mij toen doen besluiten er niet mee door te gaan.  De baan wordt namelijk rechtopstaand opgeruimd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/008_Opslagtoestand.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/008_Opslagtoestand.jpg)
Hierbij wordt de berg/heuvel en alle andere scenery hoger dan 2 cm opgeruimd in dozen. De maximale maat voor de scenery elementen is 30x40 cm.

Toch heb je een punt wat beteft de water aan en afvoer van het meer. Aanvoer kun je verklaren door de grondwater stand. De hoogte van de grondwaterstand zorgt ervoor dat deze plek zich vanzelf vult met water. Echter de afvoer is dan nog niet verklaard.  Dus de berg/heuvel maar weer anders ingericht (papier is geduldig). Hierbij kan de afvoer van het meer gebruikt worden om de watermolen bij de zagerij aan te drijven.
Ik moet dan wel twee keer onder het spoor door. Er is daar geen rekening mee gehouden dus een heel laag bruggetje of iets dergelijks zal hier uitkomst moeten brengen.
Hierdoor ontstaat nu het volgende voorstel:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_Voorstel_scenery2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/009_Voorstel_scenery2.jpg)
Hoe de uitbreiding er naadloos tegen aan te passen wordt weer een puzzle.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 17 april 2012, 09:41:54
De berg wordt op zijn plaats gefixeerd door een rand van circa 2 cm hoog. Deze rand moet een geheel worden met de berg. Dus wederom met gips in de weer om dit voor elkaar te krijgen. Gips tegen en op hout blijft niet zitten, dus eerste een paar kleine spijkers tegen het hout geslagen, zodat deze het gips vast kunnen houden. Ik heb nog overwogen om hier ook een reepje horregaas in te doen. Ik verwacht dat dat niet nodig zal zijn.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/010_Onderkant_berg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/010_Onderkant_berg.jpg)
Ook een aantal spijkers in de ondergrond geslagen om de omtrek van het meer te fixeren. Ik heb nog gezocht naar een methode om ter plaatse van het meer de grondplaat van een gat te voorzien. Dit ging echter niet, daar een stuk elektronica zich onder het meer bevindt. Dus komt er een laag "dijkje" om het meer heen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_Omtrek_meer.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/011_Omtrek_meer.jpg)
De houtzagerij is door de loop van het water een klein beetje gedraaid, wat wel weer tot gevolg heeft dat de houtzagerij nu zo dicht bij de berg komt dat het extra stukje berg nu komt te vervallen.
Volgende stap is het perron. Dan zijn de grote bepalende scenery stukken in ruwbouw klaar. Dan komt het echte werk. Het aankleden.
Heeft er iemand een suggestie voor een hotel/restaurant bij het meer?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 20 april 2012, 16:38:04
Geinspireerd door de succesvolle zoekactie van RuudK tussen zijn bouwpakketten, ook een blik in mijn voorraad geworpen. Er zijn er nog twee bruikbaar voor op de baan. Het hotel/restaurant en een boerderij. Nadat het ergste stof is verwijderd door de harde preiser werkertjes is dit wat er tevoorschijn kwam:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/012_Schoonmaken_hotel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/012_Schoonmaken_hotel.jpg)
Het andere bouwpakket is van een boerderij. Deze krijgt misschien een plaatsje in de buurt van de houtzagerij.

PS.: Ik meende dat vroeger onder de preisertjes een transparant plaatje zat, waardoor staande figuurtjes bleven staan. Wat is er met dit plaatje gebeurt en hoe maak ik zoiets zelf?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Afgelopen op 20 april 2012, 17:09:18
Omdat echte mensen ook geen glasplaat onder de schoenen hebben zitten en de modelspoorders steeds meer de werkelijkheid willen benaderen hebben ze besloten deze maar weg te laten. Er zit wel eens een los stripje in dat je op maat kan knippen en je poppetjes erop plakken, maar fraaier is het ze gewoon met een druppeltje houtlijm vast te zetten. Dat kan je altijd weer zacht maken met water en ze zonder schade verwijderen of verplaatsen.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: JaJo op 20 april 2012, 17:31:57
Citaat
Gips tegen en op hout blijft niet zitten

Het hout eerst even insmeren met houtlijm!

Groet Jaap
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Ruud K op 20 april 2012, 17:37:22
Als je een plastic plaatje als voet wilt gebruiken, is dit te knippen van allerlei supermarktverpakkingen (met name koekjes en kaas ;D).
Je kunt ze ook tijdelijk vastzetten met fotolijm of Hin und Weg-kleber van Noch. Dat laatste gebruik ik. Een beetje van die lijm onder de zolen, een paar minuten laten drogen, figuur neerzetten en klaar. Je kunt de figuren daarna weer net zo makkelijk weghalen. Dat kan tot een keer of twintig. Daarna moet er weer een beetje nieuwe lijm op.

Groet,
Ruud
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 20 april 2012, 17:41:11
Jas een pennetje in een van hun "poten"  ;D
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Afgelopen op 20 april 2012, 17:46:31
Ruud, dat hin und weg kleber van Noch is zeker alleen bij de vakhandel verkrijgbaar? Lijkt me wel wat.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Ruud K op 20 april 2012, 17:50:17
Ja, alleen bij de treinenwinkel te koop.

Groet,
Ruud
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 15 mei 2012, 08:51:34
All,

Na het afronden van de ruwbouw van de berg het volgende element in ruwbouw maken. Het perron.
Dit is helaas geen bouwpakket, doordat het in een scherpe bocht komt te liggen. De grote wagens maar
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/013_MoeilijkeModellen_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/013_MoeilijkeModellen_1.jpg)
uit hun doos gehaald en gekeken hoe het perron uit een lange rechte lat vorm gegeven kan worden. Na wat passen en meten ontstaat een leuk perronnetje. Nadat het geheel vast is gezet en er met de modellen is langs gereden, blijkt bij het bekijken bij stilstand dat het perron te hoog is. De bovenkant van het perron komt boven de trappen van het rijtuig uit. Perron losgemaakt en gekeken hoe het een en ander kan zakken. Het hout is opzich van de goede dikte maar de totale ondergrond is te dik. Gelukkig ligt de rails en dus ook het perron op blauw schuim. Dit terplaatse van het perron maar weer weggesneden. Net aangebracht om het perron op de juiste hoogte te krijgen. Nu past het geheel wel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/014_PerronPast.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/014_PerronPast.jpg)
Nu de ruwbouw klaar is komt de afwerking, aanbrengen van kleur en kleinere scenery elemeneten.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 13 juni 2012, 09:15:24
Paar dagen lopen denken. In het oorspronkelijke plan zat geen water.
Inmiddels is er een meertje met afvoer op het baanplan verschenen. De afvoerbeek kruist twee maal het spoor. Doordat deze net als de afvoerbeek op de ondergrond ligt is er geen ruimte voor bruggetjes. Zitten broeden en ik ga voor een soort duikers.
Toen deze beslissing genomen was, kon de afvoerbeek gemaakt worden. Voor de duikers aan beide zijden van het spoor een stenen muurtje gemaakt (Faller karton). Straks aan beide zijden nog een gedeelte van een grijze PVC pijpje en dan ziet het er redelijk uit als een duikertje.
Hierbij de tussen stand:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/015_Sloot_meer.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/015_Sloot_meer.jpg)
Duiker bij het meer.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/016_Sloot_rand.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/016_Sloot_rand.jpg)
Duiker bij de rand

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: obb70 op 17 juli 2012, 13:30:56
Allereerst een leuk en klein sporenplan.(ik wou dat ik zoveel fantasie had) Engelsman in de hoofdbaan is eigenlijk niet toegestaan. Kun je de combi engelsman en wissel niet vervangen door een combi wissel ?
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 17 juli 2012, 14:01:38
 (y) (y) (y) ;D ;D

Kan allemaal, maar dit is geen leuk sporenplan, maar een doelmatig voor zijn doel gemaakt sporenplan. Naar mijn bescheiden mening kun je de beide plannen niet vergelijken.
Ter verdediging:
Engelsman moest erin ivm de twee aansturingen, waar interesseerde mij niet.
Rondrijden: want ik hou niet van moeilijk doen tijdens debugsessies op de computer. En een op hol geslagen trein (lees computer is ergens anders mee bezig en ik ben de treinen even vergeten) blijft zo keurig op de tafel.
De twee sporen naar de rand hadden een doel, dat inmiddels vervallen is.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 17 juli 2012, 15:50:12
Citaat
Engelsman in de hoofdbaan is eigenlijk niet toegestaan

Van wie niet  ???
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 17 juli 2012, 17:00:48
In de 1:1 situatie wordt het gebruik van een engelsman in de hoofdbaan ontraden door ProRail. De reden is dat een engelsman bij een afgebogen rijweg tot grote snelheidsbeperking leid, max 80 km/h bij de grootste boogstraal. Dus op emplacementen waar de snelheid lager is dan 80 km/h kan een engelsman vrijelijk toegepast worden. Dus verboden is misschien wat sterk uitgedrukt.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 10 augustus 2012, 08:37:53
Zo gisterenavond, aangemoedigd door de activiteiten op de site, weer naar zolder getrokken en de temperatuur gecontroleerd. Ik dacht wel dat er geverfd kon worden en dat dan ook maar geprobeerd. Vlak voor de vakantie is de rails bruin. Tijdens dit werkje is er tijd om na te denken.
- Waarom doe ik dit allemaal, techniek is leuker.
- Dit kost wel erg veel tijd en met mijn scills gaat het toch niets worden.
- Ik zou de bielsen niet ook kleuren, maar dat code 55 is zo klein je ze automatisch mee schilderd.
- Word ik niet te oud, je ziet de details zowat niet meer.
- Straks alles weer afschuren (na het "storten" van het ballastbed).

Geen foto's van de bruine sporen, maar bij het ballasten komen die vanzelf.

Groet en weer een voorspoedig seizoen,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 10 augustus 2012, 09:09:35
leuk klein plan heb je hier ;D
ik ga je volgen :)
succes met de bouw ;D
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 10 augustus 2012, 09:43:32
Ist niet makkelijker om de bielsen weer een kleurtje te geven met verf ?
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 13 september 2012, 11:06:46
All,

Inmiddels beginnen de ideeen over de stad "Holzburg" een concretere vorm te krijgen. Er zal nog een rest van de oude ommuring te zien zijn, naast een aantal vakwerkhuizen. Het tot nu toe gebruikte station vind ik te klein en daar niet bij passen. Ik heb wat rondgekeken bij de diverse leveranciers en heb een vakwerk station gevonden dat niet te groot en niet te klein is.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/AankoopStationed.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/AankoopStationed.jpg)
Tevens een raadhuis in dezelfde stijl gevonden en gekocht. Nu de rest van het marktplein nog vullen. Een bierhuis en een kerk zijn de ideeen voor de overige gebouwen rond het marktplein, waarop een kleine fontein moet komen.
Wat beterft de werkzaamheden nog wat grind en afwerkhoeken voor het perron gekocht.
Bij het kijken hoe het een en ander staat, met de grondplaten, viel mij op dat door alle fratsen de bovenkant van de rails nu gelijk is aan perronhoogte. Zijn hier meer mensen met deze ervaring, en hoe hebben jullie dat opgelost?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 25 september 2012, 21:33:21
Wel eerste stukje grind gestort. Ziet er in mijn ogen niet uit. Toch de gebruikelijke receptuur gevolgd.
Of ziet het er bij jullie na aanbrengen ook zo uit?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/GrindStrort1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/GrindStrort1.jpg)
en andere hoek
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/GrindStort2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/GrindStort2.jpg)
Ik vind het geheel op een eerste gezicht nogal teleurstellend.
Of is het normaal? Wat doe ik fout?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 25 september 2012, 21:37:07
heb je: allereerst de ballast gestrooid en met een kwast ofzo netjes verspreidt?
daarna alles natgespoten met water met een scheutje afwasmiddel?
en daarna alles ingedruppeld met: houtlijm met water en wederom een klein scheutje afwasmiddel?
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 25 september 2012, 21:50:34
zie trouwens in je rij draadje dat je al een berg hebt gebouwd?
dat is hier niet terug te vinden :o
had eerst niet door dat dat dezelfde baan was ;D
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 26 september 2012, 08:24:49
Auke,

Bedankt, ik heb het recept (http://www.nproject.org/nl/modelspoor-scenery/ballast-leggen-met-houtlijm.html) nog eens opgezocht. Het vochtig maken met de plantenspuit staat er inderdaad in. Volgende stukje maar op die manier doen, en kijken wat er gaat gebeuren. Het is nu na een nachtje drogen al donkerder geworden.

De berg wordt al op pagina een gebouwd in ruwe vorm. Na de breuk iin het gips sleep ik er wat minder mee (dus ook minder op de foto). Na het aanbrengen van het grind staat het kleuren op het programma. Dan komt er groen en andere tinten op de baan. De berg is het eerste slachtoffer. Ja gaat hem dus binnenkort wat regelmatiger zien.

Groet en bedankt,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 26 september 2012, 09:06:23
Het natmaken van tevoren maakt een zeer groot verschil..
Dit deed ik eerst ook niet en was daardoor heel lang bezig met indruppelen..
Met natmaken is indruppelen zo gedaan, kan in dezelfde tijd nu 5x zoveel rails vastlijmen ;D
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: JaJo op 26 september 2012, 15:20:16
Citaat
Ik vind het geheel op een eerste gezicht nogal teleurstellend.
Of is het normaal? Wat doe ik fout?

Voordat je gaat druppelen met verdunde houtlijm + een druppie afwasmiddel moet je eerst met een kwastje de overtollige ballast wegvegen van de bielzen. Dit is een secuur karweitje. Alle ballast moet tussen de bielsen liggen.

Hier nog een paar plaatjes om de moed er in te houden: http://modeltreinbaan.nl/?p=5180

Groet Jaap
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: rjr op 26 september 2012, 15:56:44
..... Alle ballast moet tussen de bielsen liggen.

Hier nog een paar plaatjes om de moed er in te houden: http://modeltreinbaan.nl/?p=5180

Groet Jaap

dat gebeurt in het echt ook altijd netjes:
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,39418.msg746000.html#msg746000 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,39418.msg746000.html#msg746000)
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 26 september 2012, 16:00:34
haha en dan zie ik een foto die ik hier heb geplaatst ;D grappig ;D
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: JaJo op 26 september 2012, 17:06:33
Ik zat er al op te wachten...... ;D

Gr. Jaap
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 27 september 2012, 09:21:51
@Jaap,
Ballasten doe ik voor het eerst  in mijn modelbaan carriere. Voor ik jouw niveau bereik ben ik nog wel een paar jaar bezig met oefenen (doel van dit project).

@Auke,
Ik heb inmiddels een stukje met de plantenspuit gedaan. Kleurverschil is er nauwlijks. Werksnelheid wel zoals je al schreef.

All,
Ik ga rustig door. Sommige klussen vallen tegen qua werk (en daardoor tijd). En doordat je nu zo grof bezig bent, is de vooruitgang niet zo groot. Perron opgeknapt, dat ziet er nu een stuk realistischer uit als die houten plankjes die de basis vormen. Geen foto's want het is nog niet af. Bij het ballasten komt dit wel.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 27 september 2012, 12:22:18
gaat een stuk makkelijker met plantenspuit hea ;D de ballast blijft dan ook precies zo liggen als je het er eerst neerlegt ;D
een groot deel van mijn ballast licht er enorm brokkelig bij doordat ik dit in het begin ook over het hoofd had gezien :(
zit dus ook een groot verschil in de modules...
gelukkig weet jij het nu.. zo tast je de baan iig niet te veel aan ;D
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 04 oktober 2012, 10:00:03
Lezers,

Gisteren avond weer heerlijk zitten ballasten. Beetje overmoedig geworden door de snelheid waarmee het gaat op een gegeven moment zelf een stuk van zo'n 50 cm in een keer gedaan. Dit ging in een keer, blijft mijn vraag hoeveel (lengte) kan je in een keer ballasten?

Tijdens het ballasten toch even naar de vervolgstap gekeken. Uitvoering is ook een beetje plannen niet waar. Ik heb mijn houten perron voorzien van keurige randen en wil daar met platen met een steenpatroon het perrondek in maken. Hoe kan ik het beste deze perronplaten op maat maken. Intekenen en snijden met een scherp mes of zagen?
Eventuele andere methoden wil ik ook graag lezen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 04 oktober 2012, 10:24:19
de hoeveelheid dat je kunt ballasten is meer afhankelijk van wat je wil dan wat kan ;)

wat betreft het perron.. geen ervaring mee..
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: tothebeach op 04 oktober 2012, 10:30:42
Hoi Gerard,

Ik heb in 1x mijn baan  (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,39935.msg728858.html#msg728858) gedaan. Maar waarschijnlijk bedoel je hoelang je na het benattenmet de plantenspuit bezig kunt zijn? Dat is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij mij was die zo rond de 18oC. Ik kon de drie bakken elk bijna in 1x doen. Hier en daar leek het even dat ik bij moest spayen, het leek droger te worden, maar werd het niet. Een gevoelskwestie (helaas?) dus.
Mijn perron (pag7 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,39935.msg744217.html#msg744217)) zijn losgesneden (mes) strips van Auhagen trottoirtegels. Ik heb ze bijna per strip gelegd. Het nadeel is dat je de strips toch wel een beetje blijft zien.

Groet,
Michel
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Deka op 04 oktober 2012, 15:24:21
Michel,
Heb je de voegen tussen de tegels "ingewassen"?
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: tothebeach op 04 oktober 2012, 16:00:53
Nee, de hele bubs moet nog geschilderd worden.Tot nu toe is alles geplakt op 2 modules. Ik niet altijd de ruimte om het station op te zetten en ik wil het perron in 1x schilderen om kleurverschil te voorkomen. Wel een goed idee trouwens (y)

Groet,
Michel
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 25 oktober 2012, 09:23:59
Lezers,

De hele baan zit in de ballast en de rails zijn bruin geschilderd. Dit laatste is niet al te best gelukt, moet ik tzt maar een over doen. Ook zijn een aantal wissels "onder" de ballast verdwenen. Ze schakelen niet meer. Nu heb ik ergens gelezen dat dat met water weer opgelost kan worden. Heeft iemand hier ervaring mee?

Ondertussen ook wat bebouwing aangeschaft (2e hands en nieuw). Naast het station, zoals eerder gezien, een groot aantal vakwerkhuisjes en wat delen van een stadmuur. Kijken of ik een klein stuk van de stad kan maken. Ik zit een beetje met twee ideeen te stoeien:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/020___Stad_compakt.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/020___Stad_compakt.jpg)
Compacte stad met veel huizen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/021___Stad_klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/021___Stad_klein.jpg)
Compacte stad met weinig huizen
Ik heb op de reserve bank nog een aantal huizen staan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/022___Aanvulling.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/022___Aanvulling.jpg)
Aanvulling, welke gedeeltelijk op de baan komt.
Er komt iets van een stationsplein voor het station. Geen idee van de maten van een klein plein. Moet overigens wel wenne aan de schaal. Als ik twee huizen op een leuke afstand neerzet, blijkt dat na omrekenen een wereldreis te zijn om bij de buren te komen. We gaan de komende weken schuiven. Heeft er iemand suggesties.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Ruud K op 25 oktober 2012, 09:32:30
Hoi Gerard,

Mijn voorkeur is een compact stadje met veel huizen. Verder: weet je het zeker dat je het station daar in die bocht wilt plaatsen? Het is nogal een scherpe bocht en er kunnen zo weinig wagons langs het perron. Stations die in een bocht liggen komen in werkelijkheid wel voor, maar dan toch wel in een flauwere boog.

Groet,
Ruud
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 25 oktober 2012, 09:33:30
Dit soort vakwerkhuizen werden gebouwd in een tijd dat de huizen erg dicht op elkaar stonden, meestal zelfs strak tegen elkaar aan.
Het zijn stadshuizen, en het is niet realistisch om ze erg ver uit elkaar te zetten (tenzij je dat zelf leuk vindt natuurlijk).

Zoek via google en wikipedia eens op steden als Dinkelsbuhl (Duitsland), Colmar (Frankrijk, Elzas), en de dorpjes Eguisheim en Riquewihr (Frankrijk, Elzas).
Daar vind je vast veel inspiratie.

Vaak kom je kleine pleintjes tegen, met alleen maar een fontein erop (bv. achtkantig).
Zo'n pleintje hoeft niet groter te zijn dan bv. 15x15 m.

Bestrating bestaat meestal uit kinderhoofdjes, vaak in een leuk patroon gelegd.


PS
IK heb nog wat oude Faller huisjes liggen (gebouwd) die wel weg mogen.
Ze werden indertijd als HO verkocht, maar zijn in feite N.
Als je interesse hebt stuur maar een PB, dan zal ik ze opzoeken en een fotootje mailen.




Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 25 oktober 2012, 09:50:26
Wissels kan je inderdaad losmaken met water.. mits het mechanisme niet word geblokkeerd door je ba last..
Heb zelf ook wissels vast gehad.. deze zaten vooral met de tongen op de bielsen vast, klein beetje duwen met de hand en ze wouden weer :)
Heb ook gehad dat er naast het elektrische mechanisme wat ba last lag tussen de wissel en dat mechanisme.. toen kwam ik erachter dat daar een deel van het mechanisme naar buiten kwam(piko wissels)

Voor wat betreft de huisjes.. k denk dat t volle wel leuk staat.. hangt wel een beetje van de vormgeving af.. als je wat een groenere stad wil zou k de andere doen :)

Succes met het los krijgen van je wissels :)
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 25 oktober 2012, 11:15:48
Een paar impressies van Riquewihr (wikipedia):

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/165px_Riquewihr.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/165px_Riquewihr.jpg)
(beetje lage resolutie, maar geeft wel de dichtheid van de bebouwing weer...)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/791px_Riquewihr_001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/791px_Riquewihr_001.jpg)
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 01 november 2012, 11:08:10
Forum,

Weekje verder en weer een aantal huisjes in elkaar gezet. Na de tips van de vorige week "rondgekeken" in de steden die genoemd werden. Straten zijn zo'n 3 tot 10 meter breed. Overheerst echter de smalle straat (circa 5 meter). Als ik dit vertaal naar mijn baan kom ik op 2 tot 6 cm voor een straat. Een pleintje kan in grote varieren maar de genoemde 10 x10 meter is best redelijk. Met deze gegevens even wat opstellingen gemaakt:
Eerste poging:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/GrootPlein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/GrootPlein.jpg)
Groot plein.
Tweede poging:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MuurAchterKerk.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MuurAchterKerk.jpg)
Muur achter kerk.
Derde poging:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RaadhuisMidden.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RaadhuisMidden.jpg)
Raadhuis in het midden.
Het geheel geeft naar mijn mening een druk en levendig beeld.
Ik heb zelf een favoriet, die nog wat kleine aanpassingen moet ondergaan. Toch zou ik graag van jullie willen weten welke jullie voorkeur heeft (graag met een kleine motivatie).

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Ruud K op 01 november 2012, 11:11:03
Gerard, voor een station ligt meestal een stationsplein(tje) met parkeerplaatsen en/of bushalte. Je derde optie is om die reden iets minder voor de hand liggend.

Groet,
Ruud
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 01 november 2012, 11:29:19
Dit soort stadjes werd gebouwd in een tijd dat er helemaal nog geen trein bestond (middeleeuwen).
Meestal hadden ze rondom een stadsmuur met verdedigingswerken. Vaak is hiervan in onze tijd nog het meeste intact.

Toen in de 19e eeuw de eerste spoorlijntjes kwamen, liepen deze (in de meeste gevallen) buiten dit soort stadjes/dorpjes om.
Er was in die tijd immers nog ruimte genoeg. Verder was er alleen paard en wagen, en niemand wist nog welke rol de trein ooit zou gaan spelen.

Een station direct IN een centrum met oude vakwerkhuisjes is dan ook niet zo realistisch. Het komt eigenlijk alleen op modelbanen voor.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 01 november 2012, 11:47:28
Er werd, in het kader van de vooruitgang, ook wel eens een stadsmuur afgebroken.
Dan is versie 2 het meest logisch:
het station ligt precies op de plek, waar vroeger de stadsmuur lag.

Veel middeleeuwse bouwsels werden in de 19e eeuw opgeruimd, in het kader van de "vooruitgang".
Ze hadden toen hele andere ideeën over middeleeuwse meuk dan wij nu.
Vaak werden stations wel net buiten de stad gelegd,om de artillerie een vrij schootsveld te geven.
Misschien moet je hele stad een klein stukje delucht in, dan ligt het (middeleeuwse) centrum op de heuvel. Tevens fortificatie.
Het station ligt dan nèt buiten de stad(smuur).

Al met al vind ik het een leuk bouwsel; ik ben ook zoiets van plan, maar knobbel ook nog over de uitvoering.

Hendrik Jan
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 01 november 2012, 13:17:27
Zo'n stadje bouwen is inderdaad erg leuk. Je hebt al snel een soort Anton Pieck sfeertje.

Rond 1978 vond ik dat het aanbod aan vakwerkhuisjes nogal eenzijdig was.
Het waren bijna allemaal raadhuizen en brandweerkazernes. Weinig "gewone" huizen.

Ik ben toen zelf wat gaan experimenteren.
Op een romp van dun triplex lijmde ik (versmalde) lucifers als vakwerk. Deze werden donkerbruin of zwart geschilderd.
De ruimte tussen de lucifers werd opgevuld met gips. Dit kreeg dan nog een kleurtje roze, lichtgeel oid. net als in de werkelijkheid vaak werd gedaan.
De ramen waren gewoon van kunststof.
Veel werk? Viel best mee. En het resultaat was zeer realistisch (in HO).

Ik heb nog 1 foto kunnen vinden van zo'n zelfgebouwd huisje; mijn allereerste exemplaar uit 1977 (in het geel omlijnde kader).
Op de hoek van het huisje 2 ronde gaten. Die waren voor een gevellantaarn van Brawa; die waren toen net uit.
Het dak is karton van Faller (schubvormige pannen), en is nog niet afgewerkt met windveren.

De overige huizen op de foto zijn van Vollmer en Kibri.
Die van Vollmer vond ik eigenlijk te strak en te steriel van ontwerp. Kibri was toen net begonnen met zijn 2-kleuren spuitgietwerk, en ik vond het best mooi. De Kibri modellen waren 'landelijker'.
De stadspoort is van Wiad (nu bijna legendarisch).

Het straatje loopt licht omhoog naar de poort. Daarom werden de meeste huisjes aan de onderkant afgeschuind. Het had een heel speels effect.
De bestrating bestaat uit karton van Faller (kinderhoofdjes). Dat was nog niet eens zo verkeerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/09_14.jpg)
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 08 november 2012, 09:52:51
Forum,

Alle opmerkingen goed op me in laten werken en de huizen afgebouwd. Stad mag niet te groot worden, want dan ben ik mijn "bos" en akker kwijt. Ik dacht zelf aan een van deze oplossingen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rathaus_in_centrum_boven.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rathaus_in_centrum_boven.jpg)
Stadhuis aan plein (bovenaanzicht)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rathaus_in_centrum_buiten.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Rathaus_in_centrum_buiten.jpg)
Stadhuis aan plein (buiten aanzicht)
Nu is het natuurlijk wel heel opvallend dat er toevallig aan het stationsplein ook het stadhuis ligt. Alhoewel er verstopt in de bebouwing al twee hotels zitten, het stadhuis vervangen door een hotel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hotel_in_centrum_boven.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hotel_in_centrum_boven.jpg)
Hotel aan plein (bovenaanzicht)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hotel_in_centrum_buiten.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hotel_in_centrum_buiten.jpg)
Hotel in centrum (buiten aanzicht)

Oplossingen:
Ik dennk dat het seinhuis zijn nieuwe plak gaat behouden. Stadhuis of hotel wordt meer de vraag, en zou bebouwing buiten de muur kunnen?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 08 november 2012, 09:57:43
Met stadhuis vind ik he mooist ogen :)
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 08 november 2012, 10:56:56
Kun je de huizen nog iets hoger plaatsen? zo maak je iets meer scheiding tussen station en stad. Hoeft maar een paar cm te zijn.

Hendrik Jan
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 09 november 2012, 09:51:15
@Hendrik Jan,

Wat bedoel je precies. Als naar de rij huisjes kijk bij de muur, dan staat het eerste huis op een "verhoging" (zie trap)". De andere twee (kerk en stadhuis of hotel) staan nu nog op hun meegeleverde ondergrond. Ze komen op een gipsen, klei of plastic stoep te staan. Gezien het character van het plein, en dus de panden eraan vind ik het vreemd om deze op een verhoging te plaatsen. Kun je dus je beweegredenen wat verder toelichten?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 15 november 2012, 10:26:22
Bezig geweest met zoeken naar een goede straatsteen in de stad. Nog niet gevonden. Maar de knutselavond is daar. Dus de witte berg (geen sneeuw) maar aangepakt. Via gesprekken met de leverancier er achter dat het kleuren van een berg toch wel wat anders is. Hij had een paar leuke tips, die in mijn fantasie de prachtigste beelden opriepen. Aangespoort daardoor ook de koe bij de horens gevat en op die manier de ondergrond aangebracht. Zie hier het resultaat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_in_basis_kleur.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_in_basis_kleur.jpg)
Berg in basis kleur.
Dit blijkt niet mijn stijl te zijn. Levert flink veel rotzooi op en vooral niet wat ik verwachte. Dagje laten drogen en toen met de kleurtjes aan de gang. Nu eens niet een granieten berg, maar meer naar zandsteen (geel/bruin) proberen te gaan.
De bergwand boven het meer gaat de goede kant op, de meeroevers en het stroompje hebben nog wat na werk nodig. ook vergeten de ondergrond voor het restaurant aan het meer te vlakken. Het resultaat tot nu:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_gaat_naar_zandsteen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_gaat_naar_zandsteen.jpg)
Berg in de zandsteen kleur.
Op zich ben ik niet ontevreden Maar de oever en de achterkant van de berg hebben nog wat extra aandacht nodig. Ik zit ook een beetje met de ondergrond onder een stuk gras. in mijn tuintje altijd zwart, maar in de bergen? Heb ik eigenlijk nooit op gelet. Affijn volgende week weer verder met kleuren. Dan draai ik de tafel wel om, zodat ik er beter bij kan.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Ruud K op 15 november 2012, 10:32:36
Viezig kleurtje, Gerard ;D. Het heeft in dit soort gevallen zin eens foto's uit de werkelijkheid te bekijken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Heuvels_bij_Koblenz.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Heuvels_bij_Koblenz.jpg)

Groet,
Ruud
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 16 november 2012, 10:51:50
Ik probeer een wat meer rood gele kleur te krijgen (ijzer houdend). Graniet maakt iedereen al. Een voorbeeld hier:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bergkleuren.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Bergkleuren.jpg)
Ik zit voor kleine stukken in de buurt, maar het grote geheel zeker nog niet.

Groet en bedankt voor de foto.

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 29 november 2012, 14:03:31
Van de week wat tegenslag. Na het goed laten drogen van de ballast deze eindelijk weer van de rail verwijderd. Bij de wissels gekomen deze blijkbaar op de verkeerde manier schoongemaakt. Twee wissels defect (onrepareerbaar). Inmiddels wel ontdekt dat je beter eerst de rails/wissels weer kunt nat maken met wat water. Alles gaat er dan beter vanaf. Het heeft in iedergeval een positief punt. Het wordt eenvoudiger om het perron te verlagen. Dit is inmiddels voorzien van een keurig perron oppervlak. Nu ligt de baan er wat troosteloos en railloos bij langs het perron.

Bergkleur: Eigenlijk is de kleur die Ruud in zijn foto laat zien best goed. Ook is er meer begroeiing te zien. Dus de berg opnieuw in de grondkleur gezet. Volgende week wordt er een andere kleur op aangebracht.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 29 november 2012, 16:34:22
Citaat
@Hendrik Jan,

Wat bedoel je precies. Als naar de rij huisjes kijk bij de muur, dan staat het eerste huis op een "verhoging" (zie trap)". De andere twee (kerk en stadhuis of hotel) staan nu nog op hun meegeleverde ondergrond. Ze komen op een gipsen, klei of plastic stoep te staan. Gezien het character van het plein, en dus de panden eraan vind ik het vreemd om deze op een verhoging te plaatsen. Kun je dus je beweegredenen wat verder toelichten?

Wat ik bedoelde was:
het héle stadje een stukkie de lucht in. het station ligt dan in het dal.
Dus een aparte grondplaat voor het dorp, iets verhoogd... Zo ligt de historische stadskern op de heuvel, en het station nèt buiten de stad.
Het is maar een idee. ben hiermee nu zelf ook volop aan het stoeien, vandaar.
Veelzijdige hobby hebben wij: landschapsarchitect, stadsplanoloog, bosbouwer.
En dan tussendoor nog wat met treintjes spelen. ;)

Hendrik Jan
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 29 november 2012, 16:46:42
@Hendrik Jan,

Ah nu begrijp ik je. Dan hebben we twee verschillende stadjes. Het station ligt net aan de rand van de stad, maar binnen de muur. Afgebroken, historisch besef was nog niet zo groot.
Ik ga voor deze globale indeling:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorstel_scenery_indeling.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Voorstel_scenery_indeling.jpg)

Groet,

Gerard van der Sel
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 29 november 2012, 16:52:35
Gesnopen en succes.
Wordt vast een mooi dorp.
Grappig om te zien: die kale baan ziet er vreemd uit.
Zodra de huisjes erop staan wordt het een stuk logischer. De stad vormt een optische scheiding tussen de sporen.
Op een kale baan kom je daar niet mee weg. Maar met je huisjes wel (y)

Hendrik Jan
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 31 december 2012, 23:38:40
Beste wensen voor 2013 en veel modelbouw plezier.

Groet,

Gerard van der Sel
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 25 maart 2013, 16:35:41
Zo na de nodige troubles de afgelopen maanden weer verder met het bouwen. Wat is er achter de schermen allemaal veranderd. Mijn centrale is kapot gegaan. Ik heb gezocht naar een vervanger en gevonden. Een RMX centrale met 2 maal een SX bus. Verder is de spanning op de rail losgekoppeld van de SX bus(sen), zodat ik nu drie afzonderlijke bussen heb. Voorlopig alleen de RMX7 bus in gebruik samen met de bus voor de rails.
Tijdens het rijden bleek het perron aan de hoge kant. Deze is de afgelopen weken vervangen door een lagere wat bij het nodige breekwerk tot extra schade heeft geleid. Twee wissels zijn verbogen en niet meer te gebruiken, dus ook deze vervangen.
Hier een foto van al het breekwerk:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2719_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2719_NEW.jpg)
Het is wel even moed verzamelen om aan zo'n klus te beginnen.
Inmiddels is alles weer hersteld en kan er weer voorzichtig rondgereden worden. Hier nog een foto van een bouwfase:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2721_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2721_NEW.jpg).
Ik ga binnenkort weer verder met Holburg. Daarvoor zijn van een mede forumlid een aantal huizen overgenomen, die een plaats gevonden hebben. Tevens is het restaurant vervangen door een kleiner exemplaar. Dat oogt volgens mij beter bij de plek waar het moet komen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 25 maart 2013, 20:20:59
Wat het perrons en mis rekenend naar hoogtes en bijbehorende drama's,ik weet waar je t over hebt  :(
In elk geval leuk om te lezen dat de bouw toch weer vooruit gaat ipv stil staat  (y)  ;D
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 02 april 2013, 12:34:43
All,

Zo nu Holzburg  zijn "definitieve" uiterlijk proberen te geven. Wat is er allemaal veranderd wordt:

Als je al deze veranderingen doorvoert krijg je een leuk, maar groot, plein voor het station.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Holzburg_plein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Holzburg_plein.jpg)
Dit vraagt om een aanpassing. De kerk terug laten komen zou kunnen, maar bij passen en meten blijkt de kerk te groot. Je kunt er niet omheen rijden met een auto. Aan beide kanten is dat noodzakelijk, omdat de doorgaande weg het dorp uit langs de kerk komt. Aan de andere zijde moet vrachtverkeer kunnen komen om goederen af te leveren voor de trein. Dus de kerk is ook niet de oplossing. In een heleboel dorpen staan op een plein vaak grote eiken. Hoe zou dat in Holzburg staan.
Dorpje opgebouwd en een klein glas neergezet die een boom moet voorstellen. Dit van alle kanten bekeken en ja dit geeft een leuk gezicht.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Holzburg_klein_Boom.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Holzburg_klein_Boom.jpg)
Vraagt mijn zoon of een grotere boom, die boven de daken uitkomt niet beter is. Een groter glas gezocht en neergezet. Eigenlijk oogt dat beter dan het kleine glas.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Holzburg_groot_Boom.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Holzburg_groot_Boom.jpg)
Nu eens kijken of zo'n boom te maken is. Eens snuffelen in het draadje "Nieuwe bomen, verse nieuwe bomen" (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,13464.0.html) om te zien of daar een eik of kastanje van een paar honderd jaar oud gemaakt is. En dan kijken of zo iets ook na gemaakt kan worden door mij. Als dat niet lukt kijk ik wel in Houten naar een boom van zo'n 15 cm hoog (circa 25 meter). In Houten ook op zoek naar wat auto's voor de broodnodige verhoudingen. Want alles vergelijken met een huisje gaat toch niet echt.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: desperado112 op 02 april 2013, 12:38:51
Goe bezig, ben benieuwd naar de boom succes daarmee  (y)
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Daniel24 op 02 april 2013, 15:51:49
Mooi hoor! Ik kan ook wel een boom voor je maken! Niet zo mooi als Jos maar ze zien er niet verkeerd uit hoor (al zeg ik hetzelf ;D!

groet,

Daan
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 02 april 2013, 19:05:02
Bekende huisjes!  ;)

In schaal N komen ze inderdaad veel beter tot hun recht.
Compositie ziet er goed uit. (y)

In dat bierglas zou je nog iets groens kunnen stoppen.
Dan zie je nog beter wat het effect van ene boom op die plek is.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 08 april 2013, 12:25:34
All,

Dorp heeft weer een paar weken rust, tenslotte is Houten pas in juni. Dus weer verder met de berg. Voor het weiland moet ik ook in Houten zijn. De berg zit al in de grondverf. Ik heb een gedeelte al een keer aangepakt, maar dat lijkt niet op wat ik voor ogen heb. Dus weer de verven gepakt en gedaan wat ik als advies gekregen heb. Verf verdunnen en in een plantenspuit (sorry, heb geen airbrush). Volgens de Handelaar moet je vanuit de heup, zoals in een western geschoten wordt, de verf aanbrengen. De eerdere ervaringen worden ook deze keer bevestigd. Dit is niet mijn methode. Via YouTube een snelle cursus opgezocht met de kwast. Dit is volgens wijlen mijn vader de enige manier om verf aan te brengen. Twee kwasten genomen een hele dikke en wat dunnere. De kleuren van licht naar donker aangebracht, dus geel, rood, bruin en toen zwart. De berg is nog uit een eerdere poging aardig  (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,42898.msg771440.html#msg771440)in de grondverf. Na een dagje verf aanbrengen staat er nu een berg in de kleuren die ik leuk vind (niet graniet als basis). Hierbij het resultaat voordat er groen op aangebracht wordt:
Dorpszijde:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_dorpszijde.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_dorpszijde.jpg)
Boszijde:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_boszijde.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Berg_boszijde.jpg)
Na drogen zijn de kleuren iets meer in de richting van bruin/zwart gegaan, en komt het geheel nog beter tot zijn recht. Al met al met deze tweede poging niet ontevreden. Vol goede moed volgende keer verder met het aanbrengen van groen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 15 april 2013, 15:14:51
All,

Van het weekend niet zoveel tijd gehad. Veel taxi- en vrachtwagenchauffeur geweest. Toch tussendoor toch nog tijd gehad om spullen voor het plein voor het station te halen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Onderdelenpergola.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Onderdelenpergola.jpg).
Een grondplaat, wat "rotsen" en wat styreen dat straks als hout de pergola gaat vormen. Natuurlijk ook wat verf om het witte styreen een kleurtje te geven.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 25 april 2013, 17:07:51
All,

Afgelopen zaterdag de boom voor op het stationsplein binnen gekomen. Nu werken aan het tweede deel, het "pleintje". Dit wordt een verhoging met wat bankjes en een waterpomp. Typische zaken voor een plein.
De pergola bij gebrek aan een bouwpakket van styreen gemaakt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pergola_Holzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pergola_Holzburg.jpg)
Aardige klus om zoiets uit de vrije hand op te bouwen. Gelukkig is het mooi weer.
Nu nog een foto samengevoegd en ongekleurd:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Linde_Holzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Linde_Holzburg.jpg)
Zo komt de k(r)oningslinde straks in Holzburg te staan.
 
Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Daniel24 op 25 april 2013, 17:22:08
Dat gaat wat moois worden Gerard! (y)
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Mudhen op 25 april 2013, 19:52:32
All,

Dorp heeft weer een paar weken rust, tenslotte is Houten pas in juni.
Groet,

Gerard van der Sel.

4 mei is er toch ook nog een beurs in Houten?!
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Gert1 op 25 april 2013, 20:09:18
2013: 4 mei - 29 juni - 31 augustus - 5 oktober - 9 november - 14 december
2014: 18 januari - 29 maart - 3 mei - 5 juli - 30 augustus - 4 oktober - 8 november - 13 december

Kansen genoeg dus.   :D

mvg,
Gert
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Mudhen op 25 april 2013, 20:19:41
Top info, fijn hoor Gert.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 25 april 2013, 23:37:02
Off topic maar toch even vermelden: http://www.expohouten.nl/Agenda.html (http://www.expohouten.nl/Agenda.html)
Kan je t zelf in de gaten houden  ;D
On topic,erg fraai boompje en bouwsel dr om heen,op naar t vervolg  (y)  ;D
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 26 april 2013, 13:09:24
Oke,

Sorry ik heb met vergist. Heb 4 mei over het hoofd gezien. Ik zal me daar dan ook melden en wat spulletjes halen. Tevens weer een poging doen om de Beneluxspoor tafel te vinden  ;D

Overigens ben ik iedere dag in Houten te vinden  ;).

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 29 april 2013, 12:20:53
All,

Ik wilde op het plein eindelijk de straatstenen vastlijmen. Kom ik er ineens achter dat ik de overwegen nog wat berijdbaarder moest maken. Dus de rotband weer tevoorschijn gehaald en op de plaatsen waar een overweg komt (3 stuks) een nette oprit gemaakt. Tevens de ruimte voor het restaurant bij het meer wat vergroot. Wat kleine klusjes zoals het perron bij het stationsgebouw en de boom met een klodder gips vast gezet in het midden van de pergola.
In ruwe vorm ziet dat er dan zo uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WegenInHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WegenInHolzburg.jpg)
Aanstaande zaterdag wat bewoners, auto en vrachtverkeer halen. Als het budget het toelaat ook wat vee en gewassen voor bij de boerderij. Kijken of ik op tijd thuis kan zijn om alsnog het plein vast te plakken, anders komt dat volgende keer wel.

Groet,

Gerard van der Sel.

PS ik zie net dat ik aan de 1000 zit.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 29 april 2013, 18:01:27
Krijgen we nu allemaal een biertje vanwege je 1000ste berichtje dan ?  ;D
Ben benieuwd naar hoe dat baantje gaat worden..
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 06 mei 2013, 12:36:02
Naar de beurs geweest op de fiets en wat inkopen gedaan. Gekeken naar de prijzen van auto e.d. maar die zijn voor een stuk versiering toch wel hoog. Toch nog wat spulletjes gehaald:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2850_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2850_NEW.jpg)
Wat mensen en dieren, een bus een een stuk graan. Dit laatste is misschien te hoog, daar ik vermoed dat het H0 is. Ik kan in ieder geval de toppen eraf knippen, zodat het wat lager wordt.
Dat wordt de komende weken dus weer verder knutselen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 06 mei 2013, 12:41:58
Floris,

Krijgen we nu allemaal een biertje vanwege je 1000ste berichtje dan ?  ;D
Wenn Sie mit einer dieser Zuge (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,51490.msg843887#msg843887) komen Herr TijgerNootje, bekommen Sie ihr bier sprach frau Helga.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2848_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2848_NEW.jpg)

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 06 mei 2013, 19:19:28
Zal t.z.t. helemaal goed komen dan  (y)  ;D
Kan nou al niet meer wachten op die kouwe rakker  ;)
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 13 mei 2013, 17:32:27
All,

Paar avonden bezig geweest. Eerst de opritten van de overweg, perron en plaats restaurant aan het meer in de grondverf gezet. Hierna het perron in een matching grijs geschilderd. Totslot het geheel eindelijk van straatstenen voorzien. Nu ziet Holzburg er zo uit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OverzichtHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/OverzichtHolzburg.jpg)
Een inkijkje over de overweg geeft dit plaatje:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/InkijkHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/InkijkHolzburg.jpg)
Nu verder met groen en hekjes.
Wat is een goede afscheiding tussen het seinhuis en het plein? Een simpele heg of iets anders?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 13 mei 2013, 17:41:40
Hoi,

een heg zou kunnen, maar een andere mogelijkheid is een afrastering van "Maschendraht", niet te hoog, in het echie heb ik het vaak gezien, en dan was het ongeveer 1,20 m hoog, of anderhalf, zoiets. Bevestigd dmv betonnen palen.
Heet het hier in NL niet harmonicagaas of zo?

Groet,
Jan
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 13 mei 2013, 19:23:24
Dat harmonica spul is zelf is houten versie gebruikt als laag hekje,zoals je nu nog vind voor je tuin afscheiding.
Vroeger was men niet zo moeilijk met meters hoge hekken  ;D
Kortom er gaat erg veel als t gaat om een afscheiding te maken met het idee dat je ermee aangeeft dat je t niet zomaar mag betreden  ;)
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 13 mei 2013, 21:07:23
@Jan en Floris,

Goed idee.
Alleen wat ik mij van de vakantiereizen door Duitsland weet te herinneren, waren het in Duitsland inderdaad een betonnen paaltjes met daar tussen vierkante gaten (horizontaal en vertikaal), terwijl in Nederland in die tijd metalen palen op betonnen voet met daartussen ruitvormig gaas zit. Dit kan in niet gespannen toestand inderdaad enigszins ingedrukt worden (harmonica effect). Of laat mij geheugen mij in de steek?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 22 mei 2013, 15:36:50
Tijd voor gras. Gezien de schaal heb ik niet voor strooigras gekozen, maar heb groene turf gebruikt.Dit is fijner van structuur en geeft in mijn ogen een beter beeld als grasvezels van 1,5 mm (24 cm in werkelijkheid). Eerst de berg met kasteel erop van gras voorzien. Dit ging eigenlijk vrij simpel. Daarna verderop nog wat gras gestrooid. Weg afgemaakt, waarbij niet gekozen is voor asfalt, maar een ander verband van stenen. Dit komt in de buurt van klinkers. De breedte zodanig gekozen dat bussen/vrachtauto's elkaar met een beetje moeite kunnen passeren. Nog niet klaar want ook kleine struiken en hekjes moeten nog geplaatst.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/GrasInHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/GrasInHolzburg.jpg)
Tussenstand nu eens niet opgeruimd, zodat jullie een beetje de zooi tussentijds kunnen zien. Ook nog een van de wissels opnieuw aangesloten. De trein bleek er bij rijden met de klok mee te ontsporen, terwijl rijden tegen de klok in geen probleem vormde. Na lang zoeken bleek aan een zijde de verbindingslas (geïsoleerd) niet goed verbonden, waardoor een spoorstaaf circa 1 mm hoger zat als de ander. Dit verholpen door wissel en aansluitende spoorstaaf los te weken en weer netjes te verbinden. Hierna weer plakken en nu voor grindstorten afregelen en testrijden.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 04 juni 2013, 14:33:37
All,

Even een elektrisch probleem verholpen. Bij het na lange tijd weer rijden met de treinen bleek dat er op 8 plaatsen niets werd terug gemeld. Dankzij de documentatie bleek al snel dat het om een en dezelfde terugmelder ging T3.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_165_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_165_NEW.jpg)
Dit is tevens de terugmelder met dubbelfunctie, omdat daar ook de keerlus sturing op zit. Deze werkte ook niet meer.
Met de software gekeken wat er op de SX bus gebeurd als ik daar met een trein rij, zoals verwacht niets.
Maar wat erger was ik kon er zelf schrijven. Goed het grote zoeken kon beginnen. Nu toch wel het gemak ervaren van een "module baan". De baan ondersteboven gelegd en rustig gezocht naar verdachte zaken. Kabels doorgemeten, voedingen gecontroleerd. Alles bleek in orde. Echter bij het losnemen van de print van de baan bleek een pen van een rij van 6 wat minder stevig vast te zitten. Deze vast gesoldeerd en wederom getest. Alles was weer inorde. Testrijden bleek ook weer in orde.
Kan ik volgende week mooi weer verder aan de bovenkant.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 04 juni 2013, 17:27:50
Citaat
...weer verder aan de bovenkant.

Uit m'n hart gegrepen! Die hele elektronica is mijn pakkie-an niet, komt ook omdat ik er niet veel van weet. Maar hoe dan ook, scenery bouwen vind ik wel zo'n beetje het leukste aspect van een baan bouwen.

Groet,
Jan
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 12 juni 2013, 12:37:13
All,

Weer wat verder met de groene kleuren in Holzburg. De aankleding vordert gestaag. De berg heeft nu de kleuren die ik wil. Het heeft toch wel wat, een niet granieten berg.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BergKleurenHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/BergKleurenHolzburg.jpg)
Als geheel ziet Holzburg er nu zo uit. Jullie zien nog genoeg werk te verzetten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TotaalbeeldHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TotaalbeeldHolzburg.jpg)
En tot slot, het is hier een treinen site:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TreinInHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TreinInHolzburg.jpg)
De stoptrein naar Schwarzburg staat klaar voor vertrek.
Ik ga verder met knutselen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 25 juni 2013, 12:39:40
All,

Even een weekje weg, dus geen activiteiten op de modelbaan. Toch de treinen niet helemaal vergeten. Met een tip in gedachten tijdens de vakantie naar een van de vele spoorwegmusea van dat land geweest. Helaas voor renovatie gesloten gedurende een week (waarom de week dat ik er naar toe wilde?).
Even over de muur gekeken en een foto gemaakt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0049_BURST002_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0049_BURST002_2.jpg)
En als je dan zo die locomotieven rond de draaischijf ziet denk je waarom bij mij geen draaischijf. Er is ruimte denk ik. Er zal een boer uitgekocht moeten worden en de houtzagerij zal wat harder moeten werken om een stuk van het bos weg te halen. Al met al zou het te realiseren moeten zijn. Maar dan denk toch maar nee. Dan wordt alles wel heel krap. Verder er achter gekomen dat er vroeger in het dorp waar ik verblijf een trein geweest moet zijn, want er is een stationsstraat. Dit verklaart ook de "smalspoor" treinen die langs de weg staan op een wissel en 400 meter spoor (spoor is denk ik normaal 1,435 m maar dat is in dit land smalspoor ;D).
Thuis eens internet afspeuren naar tekenen van treinactiviteiten in dit dorp in het verleden.

Groet uit zonnig Spanje,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 27 juni 2013, 14:51:17
All,

Terug en maar even achter scarm gaan zitten. In het plan van YinYang twee varianten voor een draaischijf toegevoegd:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/YinYang_schijf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/YinYang_schijf.jpg)
Welke heeft jullie voorkeur? Bij oranje wat bomen hakken en een klein beetje boerderij minder, bij groen geen boerderij en het bos wat verkleinen. Blijft over wat moet er minimaal bij zo'n draaischijf komen. Het moet zeker geen grote bw worden zoals in schwarzburg, maar wat is er nodig aan het einde van de lijn. Locomotieven blijven niet over, onderhoud op z'n hoogst wat noodreparaties. Moet er in dit geval kolen en water genomen? Wie weet het?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Johnnytrein op 27 juni 2013, 15:24:17
Wat er nog bij een bw hoort kolenbunker 1 inrij en 1 uitrijspoor. Voor de kolenbunker een kolentoevoer spoor, waterkranen dus ook een water toren , zandvoorraad en zand vul installatie, slakken put ,gereedschap om de rookkast te reinigen.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: Jeronimos op 27 juni 2013, 15:43:42
Misschien heb je hier (http://wenz-modellbau.eshop.t-online.de/WS9) wat aan, Gerard?
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 27 juni 2013, 16:21:02
Jeroen,

Bedankt voor de link. Het is wel schaal O, maar dat maakt het misschien makkelijker. In ieder geval geleerd dat er nog een vorm van BW is: Wende-Bw.
Deze zijn er in twee vormen en wel met en zonder mogelijkheid tot overnachten (locomotieven en personeel). Een voorbeeld van zo'n wende-Bw is hieronder gegeven:
(http://wenz-modellbau.eshop.t-online.de/WebRoot/Store/Shops/Shop00671/4C16/0BA9/6395/CD46/C4B9/AC14/504B/EC74/bw1.gif) (http://wenz-modellbau.eshop.t-online.de/WebRoot/Store/Shops/Shop00671/4C16/0BA9/6395/CD46/C4B9/AC14/504B/EC74/bw1.gif)
Plaatje van Wenz-Modellbau Online shop
Ik zal de Wende BW iets anders moeten organiseren, maar zou het dan toch kunnen realiseren.
Zaterdag opzoek naar een draaischijf en dan de daarbij horende problemen oplossen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 27 juni 2013, 18:17:02
In elk geval lagen de sporen van de schijf af,vaak dichterbij elkaar en dus niet met zulke afstanden ertussen.
Miss dat dat je nog helpt ivm ruimte ?
(zie ook dat plaatje van een "uitgekleed" Bw )
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 30 juni 2013, 10:21:08
Gerard,
Heb je ook meer informatie over dat wende Bw? Met name de nummers die daar vermeld worden?
Titel: Re:Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 01 juli 2013, 17:23:48
Auke en de anderen,

Even plaatje herhalen:
(http://wenz-modellbau.eshop.t-online.de/WebRoot/Store/Shops/Shop00671/4C16/0BA9/6395/CD46/C4B9/AC14/504B/EC74/bw1.gif) (http://wenz-modellbau.eshop.t-online.de/WebRoot/Store/Shops/Shop00671/4C16/0BA9/6395/CD46/C4B9/AC14/504B/EC74/bw1.gif)
Plaatje van Wenz-Modellbau Online shop
1 Lokloods
2 Overnachtingsgelegenheid
3, 4, 5, 6, 7 en 8 Allerlei plaatsen waar onderhoud aan onderdelen plaats kan vinden (volgens mij in de loods
9 spoor voor rangeerloc
10 Ontslakken met bokkraan
11 Kleine kolenvoorraad
12 Waterkraan
13 Afvalput
14 Pijpenreiniging
15 Watertoren
Ik heb nog wel wat meer gevonden over wende-bw's, maar dat was zeer moeilijk (wende is een veel gebruikt begrip sinds de val van de muur  ;D). Voor mij hebben ze bestaan.
Ik ben ook een beetje bezig naar aanleiding van jouw vorige rangeerbaan.
Ben inmiddels alles maar aan het verkleinen. Het kan in 0 in 40 cm breed, moet het in N toch wel in 20 cm kunnen. Voorlopige tussenstand:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/YinYang_schijf1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/YinYang_schijf1.jpg)
Hiermee kan ik een wende bw maken. Heb afgelopen zaterdag gekeken naar een loc-loods en watertoren van auhenhagen. Zien er mooi uit, waarbij de loods wat bijgebouwen heeft en  ook achterdeuren.
Maar project gaat pas in uitvoering als de draaischijf werkt. Dat is voor na de zomer  8).

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 01 juli 2013, 17:31:58
Hoi Gerard,

nr. 13 op je tekening ("afvalput") is denk ik een zgn "Löschebansen". Zeg maar een bak, gevorm door niet al te hoog opgemetselde muurtjes, waarin de Lösche uit de rookkast wordt geschept. Ik heb geen idee hoe dat spul in het nederlands heet, maar het is het spul wat zich tijdens de rit in de rookkast verzamelt: as en al dan niet half verbrande steenkooldeetjes, die uit de vuurkist worden gezogen door de trek en door de vonkenvanger worden tegengehouden. Door het relatief hoge aandeel van onverbrande steenkool wordt het spul in Bw's nog wel gebruikt om bijvoorbeeld de kachels in de loods of die voor het drogen van zand te stoken.

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Menno op 01 juli 2013, 17:58:23
Ik denk dat dat de slakken zijn in het Nederlands ;)

Overigens ken ik die alleen maar als ontslakkingskuil, maar ik ben bepaald geen stoomkenner.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 02 juli 2013, 11:30:16
@Menno,
Ik sluit me bij je aan. Elocs kan ik overpraten, diesel durf ik wat te zeggen, maar stoom nee.

@All,
Sinds ik twee stoomlocs heb, ben ik me wat meer gaan interesseren over hoe er dagelijks met die dingen omgesprongen werd. Wat er allemaal nodig is. Ik val vaak nog van de ene verbazing in de andere. Nu ook weer met dat wende-bw. De verschillen met een heimat-bw zijn duidelijk. Ik vraag me af of de bw's hier op het for,um wel heimat-bw's zijn (zullen vast zo bedoeld zijn). Ik zie namelijk veel te weinig kolenopslag.
Wie weet er een goed boek dat het gehele onderhoudsproces van stoomlocs in het algemeen behandeld?

Goed nog wat anders:
Afgelopen zaterdag toch even naar de andere kant van het dorp gefietst. Daar even wat inkopen gedaan op de beurs:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NieuweAankopenHolzburgJuni2013.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NieuweAankopenHolzburgJuni2013.jpg)
Wat extra "mais" om het vee te voederen en hegjes. Mijn hegjes van 20 jaar geleden zijn vergaan. Verder een betonnen schutting voor bij het station. Tenslotte de draaischijf om te kunnen beginnen met nadenken hoe alles aan te sturen en tenslotte nog wat (vracht)auto's om de eenzame bus gezelschap te houden.
Voor bij de boerderij een trekker met gierwagen kon ik niet laten staan. Detailfoto's gaan nog komen  ;D.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Jeronimos op 02 juli 2013, 11:38:54
Misschien dat de volgende boeken/tijdschriften veel info voor je hebben?

-Jan Reiners: „So funktioniert das Bahnbetriebswerk“, transpress Verlag, ISBN 3-613-71279-2

-Walter Weikelt/Manfred Teufel: „Die Technologie der Ausbesserung der Dampflokomotiven“, transpress Verlag, ISBN 3-613-71256-3

-Markus Tiedtke: „Bahnbetriebswerke Teil 1, Bekohlung und Besandung“, EK-Special 19, EK-Verlag GmbH, Freiburg

-Markus Tiedtke: „Bahnbetriebswerke Teil 2, Wasser marsch“, EK-Special 24, EK-Verlag GmbH, Freiburg

-Markus Tiedtke: „Bahnbetriebswerke Teil 3, Drehscheiben und Lokschuppen“, EK-Special 34, EK-Verlag GmbH, Freiburg

-Volker Großkopf/Dirk Rohde/Markus Tiedtke: „Bahnbetriebswerke Teil 1, Kleine Lokstationen“, Eisenbahn-Journal Anlagenplanung 2/2001, Verlagsgruppe-Bahn GmbH, Fürstenfeldbruck 2001, ISBN 3-89610-073-4

-Volker Großkopf/Dirk Rohde/Markus Tiedtke: „Bahnbetriebswerke Teil 2, Mittelgroße Lokstationen“, Eisenbahn-Journal -Anlagenplanung 4/2002, Verlagsgruppe-Bahn GmbH, Fürstenfeldbruck 2002, ISBN 3-89610-102-1

-Dirk Rohde/Markus Tiedtke: „Bahnbetriebswerke Teil 3, Große Lokstationen“, Eisenbahn-Journal Anlagenplanung 4/2003, Verlagsgruppe-Bahn GmbH, Fürstenfeldbruck 2003, ISBN 3-89610-116-1

-Dirk Rohde/Markus Tiedtke: „Bahnbetriebswerke Teil 4, Groß-Bw“, Eisenbahn-Journal Anlagenplanung 4/2004, Verlagsgruppe-Bahn GmbH, Fürstenfeldbruck 2004, ISBN 3-89610-129-3

van http://de.wikipedia.org/wiki/Bahnbetriebswerk
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 02 juli 2013, 11:56:21
@Menno: Schlacke is wel degelijk iets anders dan Lösche. Zoals ik al zei, datgene wat uit de vuurkist komt wordt (werd) nog wel gebruikt om bijvoorbeeld wegen te "verharden" (sintelweg), Lösche bezit (of, zo je wilt, vt, bezat) nog enige verbrandingswaarde.

@Gerard: over het thema "Betriebswerke" is een hoop literatuur te vinden. Eisenbahn Kurier heeft ooit een drietal brochures, die aan dit thema gewijd waren, uitgegeven, ik weet niet of die nog leverbaar zijn.
Een ander boekje, waarvan ik ook niet weet of je er nog aan kunt komen, is dit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img0528.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img0528.jpg)
ISBN 3-923967-00-4
ISBN 3-85649-897-4

Goed, ondertussen zie ik dat er al een aardig lijstje is geplaatst, dat scheelt me een end typewerk, hoef ik er alleen nog maar een plaatje van een hierboven genoemd boek aan toe te voegen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img0703.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img0703.jpg)

O, wacht, hier is er nog eentje:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img0702.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img0702.jpg)
ISBN 978-3-7654-7278-7

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 02 juli 2013, 21:12:44
Dat laatste boek is via de (betere)boekhandel nog wel te verkrijgen op aanvraag.
(ik kan t weten  ;D )
Heb t zel ook besteld toen ik enige tijd terug begon met ideen voor een baan en de bouw ervan  ;)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 02 juli 2013, 21:28:16
Op de titel en de omslag afgaand ga ik voor "So funktioniert das betriebswerk" ga. Is euro 10,00 bij amazon.de. Bezorging is bij hun gratis.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 08 juli 2013, 15:32:45
Zo nog een verlaat vaderdag cadeau. De eerste van 3 overwegen on Holzburg. Om de overweg te gaan gebruiken zullen de grondplaten verdwijnen en de onderdelen die de overweg vormen direct op de baan gemonteerd worden. Ik weet niet of de overweg functioneel word.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/EersteOverwegHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/EersteOverwegHolzburg.jpg)
In eerste instantie alleen gesloten. Eens kijken hoe dat eruit gaat zien. Ik heb alleen een vraagje hoever staan op een modelbaan de verkeersborden van de overweg verwijderd? (Laat je schaal even weten).

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: memen op 08 juli 2013, 16:14:52
In schaal heb ik het nog niet uitgerekend, maar op deze site (http://rzv113.rz.tu-bs.de/Forschung/projekte/saferail/bue-grundlagen/index.htm) staan de formules voor in het echt. Je kunt ook gewoon schaal afmetingen in de formule zetten en dan uitrekenen. Misschien heb je daar wat aan? Succes!

Groeten,

Rauke
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 08 juli 2013, 20:05:24
Heb ik weer :(
Paar meter duitse tekst en wat wiskundige formules waar de honden geen brood van lusten.
Kan er nou niemand zeggen 5 cm en 20 cm in schaal N (mogen ook andere getallen zijn als ze maar uit de eerder genoemde formules komen  ;D

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 08 juli 2013, 20:18:01
De eerste: 240 m, de tweede 160, de derde 80, in N resp. 1,5 meter, 1 en de laatste een halve meter.
Theorielessen zijn lang geleden voor mij, maar ik meen dat de tussenafstanden 100, 80 en 80 waren, of zoiets, of 80, 80 en 100, daar wil ik af wezen.

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Jeronimos op 08 juli 2013, 20:27:03
Jan, als het eerste waarschuwingsbord op 240 m, het tweede op 160 meter en het derde op 80 meter voor de overweg staat dan is de onderlinge afstand tussen elk bord toch 80 meter? of begrijp ik je verkeerd ???

Het eerste bord heeft 3 strepen, het 2de 2 strepen het laatste een streep

(http://auto-en-vervoer.infonu.nl/artikel-fotos/jvd/0282307442-thumb1.jpg)

van http://auto-en-vervoer.infonu.nl/
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 08 juli 2013, 20:32:19
Ja, je hebt gelijk, ik ben niet helemaal duidelijk. Ergens op internet stond: afstand tot de overweg: eerste bord (drie strepen + waarschuwingsbord): 240 meter, tweede bord (twee strepen) 160 meter, derde bord (één streep) 80 meter.
Analoog daaraan had ik moeten schrijven dat ik me meen te herinneren dat dat resp. 260 meter, 160 meter en 80 meter was, of 260, 180 en 100).

Nou, als er nou nòg niemand in de war raakt...  ;D :P
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 09 juli 2013, 14:42:40
Goed afstanden lijken overeen te komen met Nederland (60 m tussen de borden). Dus in Duitslang iets langer 80 m (Duitskland is ook groter dan Nederland  ;D).
Dit omgerekend is 50 cm tussen de borden (schaal 1:160). Op mijn baan (1 m x 1,1 m) kan ik dus alleen de borden met een streep neerzetten. Of je moet nog een verkorting gaan toepassen. Is zeg 20 cm tussen de borden aanvaardbaar? Welke afstand zouden jullie in zo'n geval gebruiken?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Jeronimos op 09 juli 2013, 15:09:53
Hou het er maar op dat in NL en D de afstand gelijk is, 80 meter.

Ik denk dat je moet bekijken wat realistisch is Gerard. Dus proberen.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 09 juli 2013, 16:49:53
ik heb in H0 ook niet de echte ruimte ::)
ik zet ze op een 20 cm
En ik meen me te herrinneren dat elke streep 100 meter was ???
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 10 juli 2013, 11:15:30
Jerry,

Hen je ergens op het forum een foto van de situatie? Post anders een foto hier. Eens zien hoe dat eruit ziet. Ik vind 10 cm (20 cm in H0) zelf wat kort.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 10 juli 2013, 15:03:20
ben nog aan t schuiven en zoeken
Maar echt veel ruimte heb ik niet
Denk dat ik er maar 2 nner zet op 15 cam max
Dan is de ruimte echt op
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 18 juli 2013, 16:07:47
All,

Na wat geschuif met de bakens en passen met auto's ben ik tevreden met dit compromis. De afstand tot de volgende overweg is niet zo groot dus de paaltjes kunnen ook niet zo ver uit elkaar.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BakenAfstandenHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/BakenAfstandenHolzburg.jpg)
Wat is jullie mening?
Bij het station de eerste aanzet voor een losplaats gemaakt. Muurtje om het spoor af te schermen en een plaatsje voor een vrachtauto.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/LosplaatsInHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/LosplaatsInHolzburg.jpg)
Ik zie dat het gips aardig gekrompen is. Dat gaat nog wat nawerk geven.


Groet,

Gerard van der Sel.

PS.: Temperatuur begint te hoog te worden voor de modelbaan. Ik denk dat ik binnenkort maar weer een boek voor in de tuin pak en wat simpele problemen die via het internet opgelost kunnen worden.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 18 juli 2013, 16:27:38
Ik heb de paaltjes op 15 cm staan onderling
Dit ook door ruimte gebrek
Probeer een vrachtwagen met aanhanger als ruimte te houden
En zet anders ipv 3 2 paaltjes neer
Verder ziet het er toch goed uit zo
met de aankleding zal dit steeds fraaier worden
en met de latere fine afwerking gaat het pas echt leven
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 22 juli 2013, 14:29:45
All,

Nu de warmte ook op zolder toeslaat wat simpel werk met de laptop. Hierna toch even 1:1 (dus 1:160) uitgeprobeerd. Het wende BW maar nu op de plaat van Holzburg. Kijken of het allemaal past:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WendeBWHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WendeBWHolzburg.jpg)
Op het keerspoortje om het BW op te rijden na past alles. Het keerspoortje zal ingekort moeten worden. Er ligt al een weg, met daarachter een beek. Na wat passen en meten blijkt de langste tenderloc nog net tussen wissel en einde spoor te passen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/KeerspoorWendeDWHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/KeerspoorWendeDWHolzburg.jpg)
Dit betekend dat als er ooit sleeptenderlocs komen deze maar via een spoor in de wende-BW kunnen komen.
Tja wat nu. Idee overboord of toch doorzetten?

Groet,

Gerard van der Sel.

PS. Op de draaischijf past maximaal een BR38 of BR57 (kleinere sleeptenderloc).
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 22 juli 2013, 16:48:41
alles spiegelen misschien een optie?
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 22 juli 2013, 20:07:31
Kun je die laatste wissel er niet uitgooien?
Dan kun je daar meteen je kolenpark kwijt.
In de bocht, zeg maar.
Of die laatste wissel vervangen door een meegebogen exemplaar?

de groeten van...
Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 23 juli 2013, 16:04:15
@Auke:
Heb ik nog minder ruimte, door de halve bocht.
@Henk Jan:
Twee sporen is het minste. Als er een trein met kolen geladen wordt, kan via het andere spoor een trein vertrekken. Nu zal het in dit wende-BW niet zo druk zijn maar toch.
Wissels vervangen gaat niet. De meegebogen wissels van Peco zitten in de midden straal. Dit zijn de kleine wissels om ruimte te sparen.

Ik kort spoortje wel in en ga dus voor een wende-BW. Nu opzoek naar de gebouwen en andere zaken voor op de BW.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 23 juli 2013, 16:07:30
Hoi Gerard,

niet te gauw ophouden met schuiven en puzzelen, je weet nooit op wat voor ideeën je nog komt. 't Is net poker: kanshebbende kaarten hou je achter de hand, in afwachting of er een goeie combinatie langskomt  ;)

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 23 juli 2013, 16:14:59
Maak je niet ongerust Jan, Er zitten vrij veel bogen in het geheel. Als ik de gebouwen via het internet opzoek kom ik tot wat minder bochtige sporen. Dat wordt nog puzelen en schuiven  (op de PC ;D).
Resultaat volgt.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 01 augustus 2013, 14:20:00
Zo weer verder mer groen nu de temperatuur iets gedaald is. 's Avonds goed uit te houden.
Op en rond het kasteel groen aangebracht (struiken).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/StadsgezichtHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/StadsgezichtHolzburg.jpg)
Ook in de stad bij het rijtje huisjes. Wat is jullie reactie?

Zo nu nog een trein:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/LadenLossenHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/LadenLossenHolzburg.jpg)
Herbert wartet auf eine ladung fur die Bierstube. Es soll Bier und anderes trinken sein.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 01 augustus 2013, 14:57:22
de 1e foto is niet echt duidelijk om te oordelen over het groen..
de 2e foto oogt zeer goed ;D
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 01 augustus 2013, 16:47:13
Maar foto 1 geeft daarentegen wel een mooi overzicht, en ik vind het wel te pruimen, zo op 't eerste gezicht.
Lekker doorgaan zo, zou ik zeggen!

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 03 augustus 2013, 14:01:42
IK zal de foto t.z.t .over maken, is geen probleem. Kan ik er ook wat meer kasteel op de foto zetten.
Voor nu: FEEST, het eerste "gebouw" van de wende-BW ist da.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/KolenBunkerBwHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/KolenBunkerBwHolzburg.jpg)
Kolenlaad plaats. Zit ik gelijk met een heleboel vragen:
Hoeveel ton kolen gaat hierin? (afmetingen 30 x 35 x 15 mm [1:160], dus 4,8 x 5,6 x 2,4 m [1:1]). Dit is zo'n 65 m3.
Ik weet dat mijn locomotieven circa 4,5 ton aan boord hebben. Maar hoe kom ik van m3 naar tonnen? En hoeveel is dit in verhouding tot het gebruik? Ik las ergens dat een stoomlocomotief 200 - 300 km rijdt op een lading kolen.
Of te wel hoe zit het?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 03 augustus 2013, 14:20:29
1 ton (1000 kg) steenkool heeft een volume van plm. 1,25 m3
1 m3 steenkool weegt plm. 0,8 ton (800 kg)

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 03 augustus 2013, 14:51:59
Jan,

Hier gaat iets fout. 1 m3 water weegt 1000 kg. Als 1 m3 kolen dus 800 kg wegen, zijn kolen lichter dan water  ???
Effe zitten googlen. Door jouw schoot mij de natuurkundige term binnen: soortelijk gewicht.
En hierbij vind ik voor kolen 1250 - 1400 kg/m3, oftwel 1 m3 weegt 1250 tot 1400 kg (1,25 tot 1,4 ton).
Dit betekend bij 65 m3 dus zo'n 80 ton in een bunker, totaal 160 ton op voorraad.
Dat wordt dus een trein van circa 8 E'tjes om de totale voorraad te vernieuwen.
Mijn 2 stoomloc's kunnen dus zo'n 2 weken met de totale kolenvoorraad toe. Niet slecht.

Voor nu tevreden, maar nu nog kolen vinden. :P

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 03 augustus 2013, 15:23:21
Euh, ja, wat nu? Ik heb deze getallen uit een uitgave van de serie "Eisenbahn-Lehrbücherei der Deutschen Bundesbahn Band 143: "Betriebsmaschinentechnische Anlagen für Dampflokomotiven":

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img0718.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img0718.jpg)

Zouden ze er destijds zo verschrikkelijk naast gezeten hebben? Of hebben we het hier over verschillende soorten steenkool? Wie het weet mag het zeggen. Ik voor mij ga voorlopig hier vanuit, temeer omdat dat bevestigd wordt door een tabel die ik elders heb gevonden, maar nu even zo gauw niet bij de hand heb.

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Basilicum op 03 augustus 2013, 15:30:07
Volgens mij rekent Gerard met ongeroerde steenkool, dus met nog niet gedolven steenkool; Jan rekent met geroerde steenkool, dus als losse brokken in een tender.
Of hebben wij het alledrie mis?

Groet,
Bas
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Zaandam-Zuid op 03 augustus 2013, 15:32:36
Hoi Jan en Gerard,

Ik denk dat jullie allebei gelijk hebben. Het soortelijk gewicht houdt geen rekening met de lucht die zich bevindt tussen de losse kolen. Daardoor is dat hoger dan het gestort gewicht.

Groeten,
Peter
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 03 augustus 2013, 15:41:33
Ik denk wel dat dat de oplossing van het raadsel is.
Gerard z'n bewering snijdt hout, want als ik (zojuist geprobeerd) een brok steenkool in een emmer water gooi, zinkt het. Dus is het s.g. groter dan dat van water. Als één kuub steenkool 0,8 ton zou wegen, zou het s.g. kleiner zijn dan dat van water, en dus moeten blijven drijven.
Het door mij geciteerde boekwerkje geeft andere waardes, omdat het inderdaad gaat om losgestorte steenkool, door de lucht die zich in de tussenruimtes bevindt, zakt het gewicht per kubieke meter.

Bas en Peter, wat mij betreft (dit is mijn draadje niet), bedankt!

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Afgelopen op 03 augustus 2013, 15:50:05
http://www.hsm-814.nl/HSM814D.pdf (http://www.hsm-814.nl/HSM814D.pdf)

Kijk hier eens, veel leeswerk maar dan weet je ook wat.   :P
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 03 augustus 2013, 16:36:28
Ik heb gewoon simpel in wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenkool) gezocht (google zoektermen: soortelijk gewicht steenkool).
Hierin is ook sprake van meerdere soorten, welke ik gebruikt heb weet ik niet. Ik vond 1250 makkelijker rekenen als 1400. Overigens zijn 800 en 1250 recipoke waardes (even niet op de komma letten).
Dat is nog interressant.

groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 05 augustus 2013, 14:00:15
Wat nu precies het gewicht van een m3 kolen is is mij na lang speuren op het internet niet duidelijk. Ook het boek
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DeLocomotief.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DeLocomotief.jpg)
kon mij geen antwoord geven. Ik ga voor de Duiste 800 kg, want dat is waarschijnlijk het gewicht losgestort zoals Bas en Peter al suggereerden. Zie ook deze link naar gewichten voor binnenvaart  ladingen  (http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/lijsten/sd-ladingen.html#brandstof).
Ook Cottage Railways bedankt. Als ik het kolen verbruik naar boven afrond op 15 kg / km dan kom ik met 4,5 ton op zo'n 300 km. Dat is niet ver gezien de grote afstanden in Duitsland.
Zo verder met het volgende gebouw.l

Groet,

Gerard van der Sel.

PS: Jan en de anderen: ieder mag zijn eigen conclusies trekken en die hier neerzetten als het maar binnen de regels van het forum blijft.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 05 augustus 2013, 15:31:12
de km op een lading kolen is niet het enige
Ook water is nodig
Daar om waren er zoveel kolen en water inname plaatsen,zeker bij de wat grotere stations
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Jeronimos op 05 augustus 2013, 17:24:53
Misschien heb je nog wat aan deze site (http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/lijsten/sd-ladingen.html#brandstof), Gerard?

Onder vaste brandstoffen vind je een tabel die schippers hanteren. Het gaat om los gestort kool (met luchttussenruimte) en ze rekenen in kg/hl (omrekening staat ook op die site)


Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 05 augustus 2013, 21:18:00
@Jeroen,

Is de pagina waar ik naar het gedeelte brandstoffen wijs. Hierin wordt voor steenkool een getal van 75 tot 89 kg/hl gebruikt. Als je dit omrekent naat kg / m3 dan wordt dit:
1 hl is 100 l,
1 m3 is 1000 dm3 is dus 1000 l.
Dit betekent dat de getallen met 10 vermenigvuldigd moeten worden.
Dan kom je op 750 tot 890 kg/m3. Hier zit de in het stuk van 44 (Jan) genoemde 800 kg/m3 tussen. Dus is het inderdaad los gestorte steenkool.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 05 augustus 2013, 21:32:30
Waarbij dan nog een opmerking: ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat er verschillen in gewicht bestaan tussen steenkool uit, zeg, het Ruhrgebiet en bijvoorbeeld uit Amerika geïmporteerde steenkool. Al zal dit eerder relatief marginaal zijn.
Daarnaast is het een gegeven, dat de steenkoolbunkers van de Bw's doorgaans in de open lucht gelegen zijn. Na een fikse regenbui zal in een grijper met een inhoud van 1 kuub, diezelfde kuub steenkool (want nat) meer wegen dan na drie weken met weer zoals we dat de afgelopen weken hebben gehad.
De 0,8 ton voor eenn kuub die in het "gele boekje van de DB" wordt genoemd, zal eerder als vuistregel bedoeld zijn dan als absoluut gegeven.

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 05 augustus 2013, 22:09:45
Jan,

Er staat nog een opmerking in dat stuk die ik interessant vind. De wagentjes, mandjes of wat dan ook zijn voor een halve ton. Dus ik denk dat het hier gewoon tellen is en niet meer wegen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 05 augustus 2013, 22:33:39
Dat klopt volgens mij, worden de kolenhonden met de hand volgeschept dan wordt die vuistregel aangehouden: één lorrie is een halve ton.
Als loks met behulp van grijperkranen worden bekoold, is zo'n vuistregel niet mogelijk, het is niet te zeggen of de grijper de ene keer net zo vol zit als de andere. Daarom is er op die kranen vaak een weeginstallatie aangebracht, en ook die grote kolenbunkers die iedereen zo graag op z'n depot heeft, zijn voorzien van een weeginstallatie zodat nauwkeurig per lok kan worden bijgehouden hoeveel steenkool er in de tender gestort wordt. Voor stoker en machinist ook interessant, vanwege hun brandstofpremie.

Al met al toch erg interessant, vind ik  :D

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Jeronimos op 05 augustus 2013, 23:34:32
Sorry Gerard, ik had niet gezien dat je die site al vermeld had.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 21 augustus 2013, 13:23:04
@Jeroen, wat laat maar het hindert niet.

@All,
Zo na een paar dagen ploeteren is het hekwerk rond de weilanden klaar. Kan je merken dat ik geen twintig meer ben en N toch wel erg klein is. Voordeel is wel dat dit soort onderdelen redelijk beschermd op de baan kunnen blijven.
Goed eerste een foto:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/AfrasteringBoerderijHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/AfrasteringBoerderijHolzburg.jpg)
Rond het weiland een ordentelijk gekocht hekwerk. Dit was het moeilijkst. Past en plakt allemaal, maar je kan het met mijn kolenschoppen zowat nergens vasthouden. Ben uiteindelijk ook dit maar met de pincet gaan doen.
Het prikkeldraad krijgt nog een donkerder kleurtje, want tenslotte staan die palen al een aantal jaren in weer en wind  ;)
Het geheel komt er dan zo bij te liggen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/StadsmuurBuitenHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/StadsmuurBuitenHolzburg.jpg)
Ziet er aardig uit. Ik merk nu dat wat tips en trucs voor het fotograferen wel handig zijn. Wie heeft er wat linkjes?
Het topic fotograferen van de modelbaan gaat daar echt niet over.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 21 augustus 2013, 13:51:42
Ik weet niet wat voor camera je hebt, maar ik neem aan dat hij niet alleen een automatische stand heeft.

Als je het diafragma zo ver mogelijk knijpt, neemt je scherptediepte toe.
Is dit Chinees? Een camera lijkt op een oog: als je pupil klein is, zie je scherper. dat geldt voor de camera ook.
Daar hoort een getal bij, bv 11, 13, 16, 22 of nog hoger (bij spiegelreflexcamera's).
Hoe hoger het getal, hoe kleiner het diafragma van de camera.

Nadeel; hoe kleiner het diafragma, hoe langer je moet belichten. Veel camera's hebben een stand waarbij je het diafragma kunt vastzetten. de camera kiest dan zelf de juiste (lange) sluitertijd.
wordt je belichtingstijd langer dan 1/30ste of 1/15de seconde, dan moet je werken met een ondersteuning voor je camera. Anders raakt je foto bewogen. Je kunt een statief gebruiken, of de camera gewoon op de baan zetten.
Eventueel de zelfontspanner gebruiken, dan heb je zeker geen beweging!

Witbalans moet je misschien ook handmatig veranderen.

Succes
Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: mass am see op 21 augustus 2013, 14:45:27
Hendrik Jan dat heb je goed uitgelegd, kon het niet beter maar de meeste spiegelreflexcamera's hebben diverse standen zoals wat jij beschrijft diafragma voorkeuze.
Heb zelf meerder camera's waaronder een 9 jaar oude G5 van canon, daar mee maak ik bijna alle foto's van mijn baan die hier op bnls staan.
Het geheim van de smid is statief ,macro, en diafragma voorkeuze op tussen de 5,6 en 7 (8 is bij deze camera het max) en niet flitsen en de ontspanknop op 2 sec.

mvgr Evert.
 
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 21 augustus 2013, 14:49:04
Ik heb een NikonD40, 5 jaar oud, een een telezoomgeval waarmee ik mijn diafragma kan knijpen tot 40.
Retescherp, maar wel lange belichtingstijd in die stand.

Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 21 augustus 2013, 14:53:48
D60 met een kitlens, diafragma idd zo klein (hoog) mogelijk, lange sluitertijden op statief.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: mass am see op 21 augustus 2013, 14:56:36
Heb zelf de canon 40D, maar gebruik liever deze pocketcamera omdat je met een spiegelreflexcamera bijna nergens tussen komt  en wel met de G5.

mvgr Evert
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 21 augustus 2013, 15:11:19
Bouw een iets grotere schaal dat wel, maar leg de D60 vaak genoeg ergens op m'n baan in een zakkie rijst, werkt goed..plus het voordeel van meer DOF
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 21 augustus 2013, 15:52:56
Oke,

Ik heb een Canon 450D, die "vastgeroest" zit in de stand automaat. Documentatie zal ik op internet op moeten zoeken voor ik verder ga met fotograferen, want de enige focus die ik heb is de autofocus (er zit ergens een knop manual focus, maar de diafragma ring zit niet op de lens).
Ik denk dat ik maar eens fotgraferen voor dummy's ga lezen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 21 augustus 2013, 15:54:32
Met de meeste compacte camera's van tegenwoordig kun je behoorlijk uit de voeten.
(Ikzelf doe alles met een Fuji Finepix FP50, maar dat komt vnl. omdat ik zelf bij Fujifilm werk, en het dus praktisch voor nop heb.)

Maar welk merk camera je ook pakt, een modelbaan ermee fotograferen moet altijd wel lukken.

Belichting is toch wel het belangrijkste.
Dus inderdaad bij voorkeur niet flitsen, zeker niet op de korte afstand.
Fotograferen in echt daglicht heeft mijn voorkeur, maar dat kan natuurlijk niet altijd.
Kun je wel een beetje simuleren met een flinke bouwlamp. Eventuele kleurbalans kun je dan wel photoshoppen.

Een klein statiefje is wel handig. Kost nog geen 15 Euro (bol.com, Dixons, misschien Kijkshop, etc.). Is het geld zeker waard voor dit soort werk.

Verder: oefening baart kunst.
Probeer dezelfde foto eens op AUTO te maken, en op een stuk of wat handmatige instellingen.
En probeer wat licht omstandigheden uit.
Zoek dan gewoon de beste uit. De rest delete je gewoon weer.

Digitaal fotgraferen kost geen drol. Vroeger moest je nog fotorolletjes kopen, maar een 8GB SD kaartje krijg je zowat cadeau bij een pakje boter.
Mijn camera gaat al zo'n 12.000 foto's mee. Gaat hij ooit kapot: weggooien en een nieuwe kopen.


Een grote spiegelreflex heeft vooral het voordeel van een veel betere optiek.
Het meeste gewicht wat je dan meesjouwt, is glas... ;)

Nu weer graag on-topic.
Ik ben benieuwd naar die vakwerkhuisjes die je afgelopen winter van mij hebt gekocht... ;)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Sven op 21 augustus 2013, 16:02:32
Software zoals Photoshop kan meerdere gelijke foto's die elk een ander scherpstelpunt hebben op elkaar leggen en alleen de scherpste gedeelten eruit halen, zodat de foto's gecombineerd worden tot één foto en van voor tot achteren scherp is. Laat je dus niet gek maken door foto's in tijdschriften, zeker in de hele professionele reportages, want die zullen het vaak zo gedaan hebben. Zo doe ik het ook met mijn Canon Ixus, gewoon een eenvoudige kleine compact camera, waarbij ik kies voor een zo groot mogelijk diafragma. Zo heb ik meestal aan twee of drie foto's voldoende. Een van dichtbij genomen foto kun je anders nooit scherp krijgen, met welk diafragma dan ook.

Nu kan dit volgens mij niet in Photoshop Elements, maar alleen in het duurdere broertje.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Johnnytrein op 21 augustus 2013, 16:06:20
Heeft er soms iemand ervaring met een canon powershot S3 is ?
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Lahntal op 21 augustus 2013, 16:11:35

Uit een ouder topic:

Ik wil jullie 2 voorbeelden van foto's met veel scherpte diepte laten zien.
Beide foto's zijn gemaakt met het toestel op een statief, 3 bouwspots (totaal 2500w).

Het toestel op handbediening  (van de automaat af) en een zo'n klein mogelijk diafragma (F11 of kleiner).
Hoe groter het getal hoe kleiner het diafragma, hoe groter de scherpte diepte word, hoe meer licht je nodig hebt.

Deze foto's zijn over een diepte van ongeveer 175 cm scherp:

https://images.beneluxspoor.net/bnls/aP1090951aa.jpg
https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1090856aackopie.jpg

Bij de onderstaande foto tijd: 1/6sec bij diafragma F11. je hebt dus niet altijd zo'n klein diafragma (F22) nodig.
Wel voldoende licht. dan is hij scherp van af de Lahn-aak, de zwanen tot het torentje van het portaal.

https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1090870aab.jpg

Veel plezier met deze hobby in een hobby.
Erwin.
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,2639.msg387127.html#msg387127
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 21 augustus 2013, 17:08:40
Oke,

Ik heb een Canon 450D, die "vastgeroest" zit in de stand automaat. Documentatie zal ik op internet op moeten zoeken voor ik verder ga met fotograferen, want de enige focus die ik heb is de autofocus (er zit ergens een knop manual focus, maar de diafragma ring zit niet op de lens).
Ik denk dat ik maar eens fotgraferen voor dummy's ga lezen.

Groet,

Gerard van der Sel.

Diafragma zit op je display Gerard en vast wel een knopje / wieltje in de buurt van je ontspanknop, effe de handleiding van je 450D erbij pakken. Laat de camera de focus ook bepalen (gemak dient de mens) maar fotografeer wel in M stand. Je camera is ook in staat de witbalans te meten met een grijskaart oid..
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 21 augustus 2013, 17:11:32
@Erwin,
Mooie foto's en ik zie dat ik wat te snel door het draadje ben gegaan. Iemand een samenvatting maken voor de encyclopedie (of was iemand me al voor).

@All,
Draaischijf:Peco NB 55, is volledig handgestuurd. Er kan echter een mecano as in. Weet iemand daar de verkrijgbaarheid of de dikte van.
Draaischijf:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Draaischijf_bovenkant1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Draaischijf_bovenkant1.jpg)
en de onderkant:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Draaischijf_onderkant.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Draaischijf_onderkant.jpg)
Wie o wie

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 21 augustus 2013, 17:21:15
gerard
kijk eens bij bart ruim je speelgoed op
of inter tojs  ;)
die hebben setjes van metaal mecano met asjes wieltjes enz
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 21 augustus 2013, 23:39:25
Bij Conrad dit verloopstukje (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/183745/Mentor-Askoppelingen-72064) gevonden. Geeft twee mogelijke maten: 6 mm en 4 mm. Ik ga nu voor iets kleiner dan 4 mm, daar potmeterassen 5,5 mm zijn. Wie weet de exacte maat? Een pakketje kopen bij Bart Smit is mij te prijzig voor e1n as.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 21 augustus 2013, 23:56:48
Heeft Piet Peetoom niet complete aandrijfsetjes voor die Pecoschijf?
GM&S. Staat altijd op Houten en op sommige andere beurzen, heeft ook een website.

De groeten van...
Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 22 augustus 2013, 08:20:35
kijk eens bij bart ruim je speelgoed op
of inter tojs
die hebben setjes van metaal mecano met asjes wieltjes enz

Wat je tegenwoordig bij bv. Intertoys koopt, is geen echte Meccano.
Een goedkope copie of zo.
Heeft als voordeel dat het goedkoop is, en (waarschijnlijk) metrisch. Veel onderdelen zijn in onze hobby wel bruikbaar voor een of ander.

De echte Meccano is volgens het Engelse maatsysteem. Op zich hoeft dit geen nadeel te zijn, soms moet je een onderdeeltje wat "verbouwen".
Assortiment verschillende onderdelen is wel veel groter. Meccano is hier en daar nog wel verkrijgbaar, maar niet bepaald goedkoop. Zie bv. de site van het Meccano Gilde.

Vroegere "imitaties" van Meccano waren oa. Märklin (zelfde maatsysteem als Meccano), en Temsi (metrisch, zie je nog wel eens op beurzen).

Nu maar weer on-topic...
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 22 augustus 2013, 09:35:31
Verhelderend verhaal over namaak. Heeft er niemand een asje liggen en kan/wil dit even opmeten. Uitkomst hier posten  is voldoende.
Motor van
GM&S ken ik. Deze moet vertikaal onder de baan. Hier heb ik geen ruimte voor. Dus ik moet de hoek om en wil bovendien een stappenmotor gaan gebruiken. Heb ik minder sensoren nodig.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 22 augustus 2013, 11:11:59
Zie deze pagina:
http://www.girdersandgears.com/meccano.html

Een origineel Meccano asje is dus (theoretisch) 4,04 mm in diameter.
In de praktijk krijg je die niet zonder meer in een (metrische) bus van 4 mm (is mijn eigen ervaring).
Die bus zul je dan iets moeten ruimen.

Maar misschien is het toch gewoon een 4 mm asje?



Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 22 augustus 2013, 13:53:32
Ga de site eens rustig doorlezen. 4,04 is ongeveer 4mm. De mecano as past er normaal in, dus deze iets ruimer.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 29 augustus 2013, 14:28:07
All,

Vakantie gevoel in Holzburg. Even geen foto's van de baan, maar andere zaken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/VakantieboekenGerardSjpg.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/VakantieboekenGerardSjpg.jpeg)
Leesvoer om te lezen. Alles heeft met vakantie en de site te maken. Gele boeken zijn een toelichting bij de activiteiten in Donsdorf, terwijl het grote boek voor zichzelf spreekt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/VakantietreinGerardSjpg.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/VakantietreinGerardSjpg.jpeg)
Toch nog de gebruikelijk vakantietrein gevonden.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 23 september 2013, 12:51:26
Zo, terug van vakantie, op de NMF beurs geweest voor de HCC!m. Tijd voor wat vragen.
Na het doorlezen van het boek "So functioniert das Bahnbetriebswerk" blijf ik met wat vragen zitten. In dit boek worden de processen beschreven die nodig zijn om een stoomloc, dieselloc en eloc te onderhouden. Stoomloc is het meeste, daar daar toch echt het meest voor nodig is. In mijn geplande wende-Bw (ja ook in het boek genoemd) zit ik met de vraag of ik de vlampijpen reinigings-installatie ook moet plaatsen. Dit gebeurt ongeveer een keer in de maand en eigenlijk alleen bij Heimat locs of locs die gerepareerd moeten worden. Heimat locs heb ik niet, Holzburg is geen Heimat, maar kleinere reparaties daar komt een loods voor. Als ik dus consequent ben zou er dus een vlampijpen reinigings-installatie moeten komen Dit betekent een extra spoor op een plaats waar dit, volgens het boek, smerige karwei gedaan kan worden. Of zou ik de installatie weg kunnen laten?
Problemen, problemen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: De Stoker op 23 september 2013, 12:56:46
Even een krabbeltje om dit topic te volgen en nog een even na te lezen
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 23 september 2013, 17:52:21
Ik denk dat het plaatsen of weg laten van dit stukje techniek vooral afhangt van je ruimte en hoever het in werkelijkheid gebruikt zou worden in de door jouw getoonde situatie.
Of in hoeverre je tot in details wilt treden op een vaak kleine oppervlakte,ofwel 20 dinge op 10 vierkante cm is ongeloof waardig,dus het hangt denk ik af van hoever je zelf wilt detaileren en of t echt in jouw situatie nodig is geweest.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 23 september 2013, 18:13:35
Hoi Gerard,

als jouw Bw alleen maar Wende-Bw is, dus in jouw Bw zijn geen lokomotieven gestationeerd, dan hoef je die pijpenblaasinstallatie niet te plaatsen, dat soort karweitjes worden doorgaans in het Heimat-Bw uitgevoerd, daar kan tevens een vervangende lok worden gesteld indien nodig. Bij mijn weten is het reinigen van vlampijpen en -buizen zelden of nooit een karweitje wat acuut moet gebeuren (dus plotseling, buiten de planning om).
Loks die een Wende-Bw bezoeken restaureren daar (dus slakkentrekken, rookkast leegscheppen, kolen/water/zand nemen) en blijven er eventueel overnachten. Misschien een inspectieput om de boel te kunnen controleren en voor kleinere reparaties, that's it well, als je het mij vraagt.

Wat ik me nu alleen begin af te vragen is, of er wel van dat soort "reine Wende Bw's" bestaan (hebben). Ik dacht dat een Heimat-Bw (zoals Lümmeln), dus met 'eigen' lokomotieven, vaak tevens fungeren als Wende-Bw, (zoals Lümmeln voor loks vanuit bijvoorbeeld Hamm en Hannover, die beide plaatsen zijn dan weer Wende-Bw voor Lümmelner loks).

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 23 september 2013, 19:37:10
Jan,

Een reine "wende-Bw" is voorgekomen. Er worden een paar voorbeelden genoemd. Deze zouden aan het einde van van een lijn in een bergachtig traject liggen. Op dit soort trajecten wordt veel kolen/water verbruikt door het stijgen. Dus aan het einde van de lijn loc draaien, vuur verversen en wegwezen. De machinist en stoker van de laatste trein gingen niet meer terug, maar pas de volgende ochtend. Dus ze moesten ergens slapen. en de loc overnachten. Dit gebeurde dan vaak in de loods waar ook kleine reparaties uitgevoerd konden worden. (Heerlijk zo'n boek met achtergrond info uit de praktijk.) Overigens volgens het boek waren er 4 soorten theoretische  Bw's.  Die inderdaad alle 4 in een fysiek Bw ondergebracht konden zijn.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 23 september 2013, 20:31:18
Hoi Gerard,

dat boek heb ik notabene zelf. Ik moet toch @#&@# eens beter leren lezen. Tijd voor herscholing dus  ;)

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 25 september 2013, 16:37:01
Verder met het Bw. Eerst schuiven. Nu net met de rails, maar met de bouwpaketten en een sporenplan op papier.
Eerst een lekker compact BW, waarbij alles tussen elkaar is gestopt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0178_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0178_NEW.jpg)
Het spoor naar de vlampijpen reiniging is overal tussen gefrot.
Tweede ontwerp gemaakt, waarbij dit spoor wat meer naar buiten is geplaatst. Kan dan tevens voor wat moeilijkere reparaties gebruikt worden, daar de bokkraan ook over dit spoor gaat.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0180_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0180_NEW.jpg)
Wie heeft er een voorkeur?
De ontbrekende zandinstallatie komt tussen de sporen net als de koleninstallatie, waarbij het gebouwtje voor het drogen aan de buitenkant komt.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 25 september 2013, 16:42:57
Optie 2 lijkt me leuker..  daarbij heb je zicht op de vlammenpijp reiniger
Is het spoor naar de schijf toe niet iets minder scherp te maken?
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 25 september 2013, 17:09:35
optie 1 is logischer
Als de reparatie uitloopt is de vlampijpreiniging niet meer mogelijk
een extra spoor als in 2 is ook mogelijk
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 25 september 2013, 17:41:37
Zover mijn kennis strekt,zou ik dan ook gaan voor optie 1 evt idd qua sporen iets meer uitgebreid.  (y)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 25 september 2013, 18:28:58
Zie ik iets over het hoofd?
Ik tel overal hetzelfde aantal sporen..
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 25 september 2013, 18:41:57
optie 1 is logischer
Als de reparatie uitloopt is de vlampijpreiniging niet meer mogelijk
een extra spoor als in 2 is ook mogelijk
optie 1 nemen
en uitbreiden met het vlamspoor uit 2
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 25 september 2013, 20:06:38
@Auke: Inderdaad beide varianten kennen 5 sporen.

Is inderdaad ook een optie om er een zesde spoor bij te maken. Maar dan gaat de vlampijpen reiniging's installatie naar het buitenste spoor. Het tussenspoortje kan dan als opstelspoor gebruikt worden.
Niet eens zo'n gek idee dus  (y)

Groet,

Gerard van der Sel.

Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 25 september 2013, 21:14:35
of als reparatie spoor met de bok kraan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 12 oktober 2013, 13:47:40
Even stil geweest hier. Alleen en samen met de HCC!m diverse beurzen bezocht. Daarnaast wil ik bomen gaan maken. Alhoewel er hier op het forum een dijk van een draad is en het in de encyclopedie wordt uitgelegd, ook nog een draadje van grove den Jos (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,5876.msg87033.html#msg87033) is het zelf doen natuurlijk een hele uitdaging. Ik heb de lat iets hoger gelegd het moet niet zomaar een boom worden, maar een uit een rij populieren. Hier wat gevonden voorbeelden van het internet:
(http://www.bomengids.nl/turkeijelente2005/pics/Amerikaanse_populier__Populus_deltoides__Eastern_cottonwoodimg_7469.jpg)
Een rij populieren als windvang bij de boerderij, is het idee.
Tja hoe begin je dan. Eerst maar eens de kale populier erbij gehaald:
(http://www.dymfna-art.nl/populier.jpg)
Eerste indruk veel takken die omhoog wijzen. Dat moet te doen zijn.
Dus draadgeval gemaakt:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ruwe_populier.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ruwe_populier.jpg)
Nog wat kleine zijtakken erin, en dan opvullen met massa, waarna immitatie bladeren gaan komen.
Ik zal jullie het vervolg tonen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: a.moonen op 13 oktober 2013, 22:22:06
Dan ga ik dat hier eens goed volgen, want met al die draadjes hier en ideeën zou ik zelf ook wel eens bomen willen maken.
Ben erg benieuwd wat je resultaten en ervaringen zijn.  8)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 14 oktober 2013, 21:15:43
Stap 2 volgens de beschrijving:
Ik heb de boom overnieuw gemaakt. Het regende gisteren toch  ;D
De boom werd te rond en niet langgerekt.
Inmiddels "bekleed" met zaagsel. Volgens de kenner gewoon stof. Bij de lokale knutselboer gehaald, tas voor niets. Bespoten met lijm en daarna in de zaagsel. Hierna nog een keer bespoten en weer in de zaagsel.
Resultaat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier2.jpg)
Vannacht goed droge en dan morgen in de grondverf.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 14 oktober 2013, 22:24:46
Gerard, effe een tip. Doe het frame niet met spuitlijm oid maar gewoon met houtlijm en een kwastje. Laat de uiteinden kaal draad. En je kunt het "zaagsel" beter even door een theezeefje halen, ziet er erg grof uit zo..
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 15 oktober 2013, 19:45:10
@Martin,

Helaas de stam al met spuitlijm gedaan. Het zaagsel zag er zo fijn uit dat ik verwachte zonder zeven te kunnen. Nu voor deze boom te laat. Wanneer komt de spuitlijn dan wel? Nadat de stam gedaan is alleen nog maar houtlijm voor het groen. Of heb ik het verkeerd gedaan?

@All,

Vanochtend vroeg opgestaan en de boom in de grondverf gezet.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier3.jpg)
Twee keer geschilderd om maar een goede dekking te krijgen. Kleurverschil is niet te groot.
Vanavond de kleuren laag erop. Zelfde techniek als bij de berg. Eerst een wat lichtere kleur, hierna een wat donkere en tenslotte de donkerste. Dat geeft dit kleuren pallet:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ruwepopulier4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ruwepopulier4.jpg)
Afijn ik hoop dat het ook jullie goedkeuring kan wegdragen. Na schilderen is er van de twee "lichtere" kleuren weinig meer te zien. Bruin overheerst:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier5.jpg)
Zoals hoort, want een boom is bruin (behalve een berk).
Morgen eens met het vlieswerk gaan knoeien en dan kijken hoe dat eruit komt te zien. Dan gaat de uiteindelijke vorm tevoorschijn komen. ???

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 15 oktober 2013, 22:55:52
Er zijn diverse bouwdraadjes waar je door de bomen het bos niet meer ziet ;)

Boompje bouwen?

1-Draadgeraamte
2-insmeren met houtlijm en dan fijn zaagsel (uit de zeef!) erover (maar dat wist je inmiddels al)
3-spuitlijm en dan dunne twijgen van bv sisaldraad (korte stukjes, ca 7-10mm)
4-spuitbus met bruingroene verf (dumpzaak of eigen airbrush)
5-spuitlijm van boven en dan blaadjes erop.
6-fixeren met haarlak.

Dit is ongeveer de meest basale methode. En verder gewoon veel uitproberen. Kijk ook maar eens in de diverse boombouwdraadjes hier.
En bekijk iedere echte boom buiten ook zorgvuldig. Zit veel verschil tussen de soorten.

Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tothebeach op 16 oktober 2013, 09:41:43
Hoi Gerard,
Leuk om je experimenten te zien. Zelf ben ik nog niet begonnen aan het bouwen van bomen, dus ik volg je vorderingen. Qua vorm heb je deze leuk getroffen. Maar dat een boom bruin is? Hout is bruin, vliegedennen hebben nog iets roodbruin achtigs, maar bij de overige overheerst het groene van het mos, het grijze van nog net geen mos. Zie bijvoorbeeld deze uit de kluiten gegroeide haagbeuk:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BW_Apr_15_2.jpeg)
Succes.

Groet,
Michel
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 16 oktober 2013, 11:07:24
@Michel,

Effe naar buiten gekeken. Ook de bomen hier voor zijn inderdaad groen/grijzer als mijn bruine boom.

@All,

Ik gebruik acryll verf van de modelbouw winkel. Maar hier in het dorp kan je ook bij de boekhandel acryl verf kopen. Is dat dezelfde kwaliteit?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tothebeach op 16 oktober 2013, 11:26:34
Naar wat ik heb begrepen niet. De echte merken hebben meer pigment, dan die je bij de Blokker/Action e.d. kunt kopen. Dat merk je vooral bij het mengen van kleuren, heb ik gemerkt. Ik werk nu veelal met Valejo verf en vaak doe ik een aantal druppels van twee of drie kleuren bij elkaar. Kleuren die overigens in dezelfde kleurlijn liggen, overigens. Ik meng ze niet echt, maar ze liggen tegen elkaar aan. Het mengen gebeurt op het te beschilderen deel. Je krijgt dan makkelijker nuance verschillen, waardoor het minder snel een groot vlak wordt.
De goedkope acrylverven heb ik wel, deze zijn altijd handig om even uit te proberen, maar ik gebruik ze vooral om de blauwe ondergrond een andere kleur te geven of (binnenkort) de achtergrond te voorzien van een basislaag.

Groet,
Michel

Edit: ook laat de kwaliteit het wel eens afweten. Ik heb tubes gehad die al uitgedroogd waren voordat ik ze opende.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 16 oktober 2013, 12:44:32
Ligt eraan wat de boekhandel verkoopt Gerard, beetje Talens kun je je geen breuk aan vallen....
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 16 oktober 2013, 16:17:50
Het is geen "Valejo" of "Talens" geworden. Ik kon kiezen uit "van  Gogh" of "Amsterdam". De laatste is het geworden. Grijs en lichtgroen (maak ik met zwart wel wat donkerder). Tevens nog een tube wit gehaald om de aanbieding te krijgen: brons, zilver en goud. De witte kleur was ik iedere keer vergeten, terwijl bij alles wat je kleurt aan het einde een spons met wit gebruikt word.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 16 oktober 2013, 16:37:51
Beiden een merk van Talens Gerard, de van Gogh zijn kleinere tubes maar meer artist verf, Amsterdam is een studie verf maar allebei van goede kwaliteit..
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Klaas Zondervan op 16 oktober 2013, 16:46:06
Laatst kwam ik acrylverf tegen bij de Action, merk van Dijck. Het was zo spotgoedkoop dat ik van enkele voor de hand liggende kleuren een tube heb meegenomen. Ik heb het nog niet veel gebruikt, maar mijn eerste indruk is dat er niks mis mee is.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Daniel24 op 16 oktober 2013, 17:12:07
Heb die van Dijck ook gebruikt. Echt super spul voor een spotprijs!
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 16 oktober 2013, 17:23:40
De kwaliteit van materialen is nooit doorslaggevend. Wel of je al dan niet tevreden bent met het resultaat wat je er mee bereikt.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 16 oktober 2013, 17:38:12
Ehm, in dit geval ben ik het niet eens met het gezegde. Net als goed gereedschap is de kwaliteit van de materialen waar je mee werkt doorslaggevend....

En die van Dijck is goed om ergens onder te smeren, probeer maar 's te mengen...
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 16 oktober 2013, 18:32:14
Snap ik, Martin  :D
Wat ik wil zeggen is, dat ook al gebruik je 1e klas materiaal of gereedschap, het resultaat niet per sé eerste klas hoeft te zijn. Kijk maar naar m'n laatstgemaakte boompje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,42704.msg3221383230.html#msg3221383230) in mijn draadje, loof van Silflor (nu Mininatur), wat ook veelvuldig door Josef B. wordt gebruikt, maar toch een knullig boompje.
Andersom kun je ook tevreden zijn met je behaalde resultaat, ondanks dat je 'minderwaardige'materialen gebruikt.

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 16 oktober 2013, 19:18:49
Da's ook oefening Jan, handigheid krijgen...bij verf werkt dat jammer genoeg niet omdat de in de goedkope verf gebruikte pigmenten niet al te best zijn. Probeer je een fatsoenlijke mengkleur te maken komt er altijd zo'n niet te benoemen smurrie uit...
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 16 oktober 2013, 19:29:52
Zeker waar Martin. Op het gevaar af Gerard's draadje al te zeer te vervuilen, moet ik zeggen dat ik met kleurtjes uit een goekope doos met waterverfkleurtjes toch wel eens hele leuke resultaten heb bereikt, ook door ze te mengen.
Maar je hebt gelijk, ervaring schept kunst. Ontegenzeggelijk.

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 16 oktober 2013, 20:06:32
Jan en de anderen ga vooral door, het is zeer leerzaam  (y) (y) (zeker voor mij).
Ben al weer een half uurtje bezig geweest met studie kwaliteit en artist kwaliteit. Gaat zover ik kan beoordelen over pigment en bindmiddel. Pigment voor de kleurechtheid (van belang bij mengen en levensduur van de kleur) en het bindmiddel (waterigheid van de acryl verf).
"Amsterdam" is inderdaad studie kwaliteit (dus minder als artist kwaliteit). Overigens is "Van Gogh" ook studie kwaliteit, en is "Rembrandt" artist kwaliteit. Allemaal van "Talens" de verffabrikant.
Modelbaan moet nog zo'n 20 jaar mee, dat gaat lukken met "Amsterdam" is de algemene verwachting  ;D.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 17 oktober 2013, 14:39:04
Zo het grijs en "mos" toegevoegd. Ik heb dit keer zowel op de boom als op het pallet de kleuren gemengd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier7.jpg)
De boom ziet er inderdaad minder bruin uit. Echter de flits doet een boel "mos" ontstaan, terwijl dat haast niet te zien is, terwijl op andere plaatsen het niet op de foto komt. Of het is het feit dat de verf nog nat is. Zit nu wel met een andere gedachte. Dit geraamte wijkt behoorlijk af van wat ik wil, een italiaanse of zwarte populier.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier6.jpg)
Op dit moment ga ik meer in de richting van een andere boom, weet nog niet welke, maar wie wel?
De zo kenmerkende smalle hoge ronde vorm zit er echt niet in.
Alhoewel eerder gezegd, morgen de kleinere takken (Wooly) en daarna de bladeren.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Jeronimos op 17 oktober 2013, 14:44:01
tis net alsof je deze (http://www.moorsmagazine.com/wandeltochten/frederikboom.html) in gedachte had. ;D

Deze is wel erg Harry Potter (http://www.nlnatuur.nl/Album/5-Overigen/Markante%20bomen/slides/Boom%203.html)   :D 8)

 :o :o  Hik (http://www.corvanvliet.nl/wp-content/uploads/2011/10/boom1.jpg)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 18 oktober 2013, 13:27:47
Zo het vlies zit erin. Dit geeft meteen een hele verandering van boom. Het wordt nu een boom.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier8.jpg)
De populier is het niet geworden. IK denk dat het draadframe de oorzaak is. Eigenlijk de methode om een draadframe te maken. Volgens mij leidt deze methode tot een normale boom. Ga de komende tijd uitzoeken hoe dus wel een populier te maken.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: De Stoker op 18 oktober 2013, 13:33:04
Als ik hem identificeren moet zou ik zeggen: "berk".
Alleen hoogte is lastig te schatten
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 18 oktober 2013, 14:01:20
Zou nog ietse pietsie luchtiger kunnen, dwz iets minder wooly...
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 18 oktober 2013, 14:11:44
Gerwin,

Toen ik de foto hier zag, was dat ook het eerste wat in mij op kwam. De stam moet dan wel nog wat wit hebben.
De boom is 17,5 cm hoog (28 meter 1:1) en dit is volgens mij te hoog voor een berk (tot 20 m).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/RuwePopulier9.jpg)
IK heb ook even naar de bekende boomsoorten gekeken (eik, kastanje, berk, beuk en populier), maar dan ga ik nu voor een beuk. Ook daar worden hagen mee gevormd om wind te vangen. Dus hij zou dan in plaats van een populier kunnen komen. Een berk kan tot 50 m. hoog worden, daar zit de boom met circa 30m. ruim onder.
Kenmerk is een grijze stam en omhoog groeiende takken.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: De Stoker op 18 oktober 2013, 14:17:49
Hij is misschien dan wat groot voor een berk maar de stam en takken lijken mij goed maar ook het blad, als ik de berk bij ons achter bekijk dan blijft het gedurende de zomer een open boom. Je kunt er blijvend door heen kijken zij het vaag maar toch en dat heb je aardig bereikt als ik het van de foto moet beoordelen. Stam idd misschien nog iets witter
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 18 oktober 2013, 14:20:17
Of je noemt het een ratelpopulier:

(http://www.specialvillas.nl/cmslib/www.specialvillas.nl/specialvillas/accommodaties/huge/Ratelpopulier_11.JPG)

Dan is het toch een soort populier geworden  ;)

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 18 oktober 2013, 14:20:58
@Martin,

Zou nog ietse pietsie luchtiger kunnen, dwz iets minder wooly...
Dit snap ik niet. Ik heb de Wooly toch nodig om de bladeren op te bevestigen?  Of ben ik weer de weg kwijt?
Kun je je iets nader verklaren.

@De stoker,
Er komt nog een laag overheen die blad moet voorstellen. Dan is de boom echt klaar.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 18 oktober 2013, 14:27:46
@Jan,

Geen slecht idee. Het plaatje laat precies de sfeer zien waar ik naar toe wil werken.
Of je noemt het een ratelpopulier:
(http://www.specialvillas.nl/cmslib/www.specialvillas.nl/specialvillas/accommodaties/huge/Ratelpopulier_11.JPG)
Ratelpopulier heeft inderdaad een grijze stam en omhoog groeiende takken. Kan tot 30m hoog worden en dat is ook de hoogte van mijn "populier".

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: De Stoker op 18 oktober 2013, 15:05:04
Het nu volgend slaat nergens op maar moest er toch aan het gezegde denken : Een peppelblad en een vrouwenmond stoat nooit stille, ofte wel een populierenblad en een vrouwenmond staan nooit stil.

Nu moet ik zeggen dat ik de vergelijking denigrerend vindt maar naderhand wel gelet op de bladeren van de polpulier en die ratelen echt bij het minste zuchtje wind.

Mooi streven en als de bladeren erop zitten lijkt het mij dat je dicht bij de werkelijkheid bent, succes in ieder geval.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 18 oktober 2013, 15:24:47
@Martin,
Dit snap ik niet. Ik heb de Wooly toch nodig om de bladeren op te bevestigen?  Of ben ik weer de weg kwijt?
Kun je je iets nader verklaren.



De wooly gebruik ik normaal als eerste op de dikkere takken, maar met mate. Daarna nog wat 6 en 2mm vezeltjes en dan de bladeren..
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 18 oktober 2013, 15:41:03
Ook in N? Want 2 mm (30 cm, 1:1) en 6 mm (1 m, 1:1 ) vezeltjes zijn al behoorlijk lang voor takken.
Maar ik begrijp je nu. Sla de vezelfase over en ga bladeren strooien (geen temperatuur gevoelige bladeren).

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 19 oktober 2013, 12:43:10
Tada ........



Trom geroffel



(Spreekstalmeester komt op)



Lezer en volgers hier is hij dan:


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ruwepopulier10.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ruwepopulier10.jpg)(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ruwepopulier11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ruwepopulier11.jpg)
Voor en achterkant.
De Esp (http://nl.wikipedia.org/wiki/Ratelpopulier) of ratelpopulier. Ratelpopulier is een nederlandse benaming, dus de boom zal door het leven gaan als "Die Espe". Het is geen eens een populier, maar familielid van de wilg.

Even een korte samenvatting van de bouw:
Allereerst is de bouw/ het maken me niet tegengevallen. Voor de eerste keer alles uitzoeken geeft toch wel wat. Daarnaast jullie adviezen, die ik soms naast me neergelegd heb, daarvoor dank.
Verbeter punten aan het bomen maken:
- Punt van de takken niet bestrooien met houtstof. Dan wordt de punt te dik.
- Wooly veel minder gebruiken en naderhand met een schaar goed in "model" knippen.
Afijn dit alles geleerd hebbende ga ik beginnen aan boom 2 en 3 (Espen) en ga op Eurospoor op de stand van de HCC!m proberen een italiaanse of zwarte populier frame te maken. Ik heb wat ideeën daarover.
Wie de vorderingen daar wil zien komt maar kijken.

Groet,

Gerard van der Sel. 
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Chris80 op 19 oktober 2013, 12:45:42
Leuk hoor! Zelfbouw geeft altijd meet voldoening dan kopen :).

Vraagje, waar koop je die Wooly?

Groet,
Chris
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 19 oktober 2013, 12:48:30
Ik weet niet in welke winkel je het koopt, maar ik heb het bij de railclub Utrecht vandaan.  Die verkopen zakjes met Wooly. Een afnemer van hun is Grove Den.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 19 oktober 2013, 18:11:26
Railclub Utrecht is komen weekend op Eurospoor te vinden, verder zijn ze regelmatig in Houten te vinden. Op dit forum zijn ook een aantal leden actief. Een ervan is HansQ (http://forum.beneluxspoor.net/index.php?action=profile;u=2093) (Hans Kuiper). Je kunt hem misschien een PB sturen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Martin Welberg op 19 oktober 2013, 18:17:14
http://www.pompoenzaden-decoshop.nl/mos-sisal-kokostillandsiawooly/1784223-wooly-zak-500-gr.html
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: HansQ op 28 oktober 2013, 14:22:22
Hoi Gerard,

Grove Den neemt geen Wooly bij ons af hoor. Die koopt het ergens anders... Hij gebruikt wel hetzelfde spul in plaats van filterwatten vroeger!
Als je op Bloemist+Wooly zoekt op Google vind je gegarandeerd wel een webwinkel die het verkoopt (zie bijvoorbeeld reatcie boven).
Voor de rest kun je het in Houten op onze verkoopstand tegen een leuk prijsje per zakje krijgen, maar alleen in het donkergroen (dus geen paars of oranje :P ).

greetz, Hans   :)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 30 oktober 2013, 13:33:27
@Hans,
Ik heb je verkeerd begrepen en dank je voor de correctie.

@All,
Zo een aantal weekenden met de HCC!m op beursbezoek geweest. Eurospoor zat hier ook bij. Dit jaar een bijzonder jaar, want ik heb van een aantal mensen de gezichten bij de naam gezien, en live gesproken.
Verder inkopen gedaan. Een is bijzonder, ik vond vijf complete servo's, montagevoeten en alle schroeven plus verestaal  voor de prijs van 5 losse servo's. Meteen gekocht, kunnen mooi de resterende twee wissels (van de drie) ook van van aandrijving worden voorzien. Verder een lang gesprek gehad over de aansturing van de draaischijf. Hoe koppel ik een stappenmotor en hoe slecht (mechanisch) is mijn schijf eigenlijk. Er staan me nog aardig wat rampen te wachten als ik mijn gesprekspartner mag geloven. De schijf is niet gebalanceerd en het draaischarnier moet wat minder flexibel. We hebben verscheidene oplossingen doorgesproken, maar ik ga avonturieren en zie wel in welke richting de wind waait tegen de tijd dat de schijf ook werkelijk in de baan komt.
Er is een populier gemaakt, maar deze is toch niet door de eindcontrole gekomen. Ga het nogmaals proberen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 30 oktober 2013, 19:32:23
Voor een groot deel een geslaagd gebeuren dus,en voor de rest wordt een trail and error verhaal dus  :P
Ben wel nieuwsgierig naar wat de bevindingen van de trail(test) dingen zullen worden  ;D
Al zal dat vast wel goed komen  (y)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 01 november 2013, 16:51:05
Floris,

Ik was niet van plan om jullie met lange source listings te gaan plagen. Maar het vallen en opstaan rond het overige gebeuren rond de draaischijf gaan jullie meemaken (sorry meelezen :)).
Binnenkort zijn er weer nieuwe onderdelen voor de schijf binnen, en zal een eerste grove samenvoeging op de foto gezet worden. Dit zal nog niet op de baan zijn. In ieder geval het eerste opstaan, en misschien vallen.
Programma voor schema en print ontwerp staan al op de hardeschijf. Nu nog even leren bedienen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 11 november 2013, 15:58:44
Zo het is gebeurd. De tandwielen zijn binnen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,55374.msg3221400671.html#msg3221400671), samen met nog wat ander spul.
Even de heleboel voorzichtig uitgeprobeerd en gekeken hoe dat eruit ziet:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischiijfAandrijvingHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischiijfAandrijvingHolzburg.jpg)
De aandrijving voor de as is besteld en onderweg uit China. Deze zal met een paar weken ariveren. Het is een stappenmotor (http://robocraft.ru/files/datasheet/28BYJ-48.pdf) speciaal gemaakt voor de Arduino en kan rechtstreeks uit de 5V die voor de logica nodig is gevoed worden. Foto's daarvan volgen. Schema en printontwerp worden inmiddels op elkaar afgestemd, dus ook daar zit de gang erin.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 11 november 2013, 17:29:15
die stappenmotor heb ik ook, jammere is helaas dat er enorm veel speling in de versnellingsbak zit die eraan zit..
heb er zelf ook een draaischijf mee geprobeerd te maken, maar de speling was op de schijf al snel een aantal mm :(
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 11 november 2013, 19:45:24
Auke,

Ik had wel gemerkt dat je je draaischijf met een arduino had aangestuurd. Ik dacht dat het een normale motor was. Blijkbaar verkeerd gedacht. Hoe had jij de aandrijving van de stappenmotor naar de schijf?
Kijken of ik daar nog wat van kan leren.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 11 november 2013, 19:54:17
Ik had een plankje rechtstreeks op de as van de motor..  misschien dat je door dat wormwiel de spelling in ieder geval niet op de schijf kunt merken en daardoor in de software bij kunt stellen(is de schijf naar links geweest dan moet er voor naar rechts gaan eerst een X aantal stappen die kant op gedaan worden)
Ik had na de eerste test geen vertrouwen meer in het resultaat dus ben toen niet verder meer gegaan met het idee
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 11 november 2013, 20:04:08
Oke, blijf me dan volgen. Twee weten meer dan e1n .

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 11 november 2013, 20:33:21
Dat blijf ik zeker doen ;)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 11 november 2013, 20:38:40
weet niet of je hem al had gevonden, maar voor die stappenmotor met de standaard module voor de aansturing op de arduino is deze library gemaakt:http://playground.arduino.cc/Main/CustomStepper (http://playground.arduino.cc/Main/CustomStepper)
beetje configureren en je hebt in no time je hele draaischijf automatisch draaien ;D
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 11 november 2013, 21:02:32
Helaas, de aansturing gaat niet met een Arduino, maar met een zelf ontwikkelde schakeling. Ik heb 30 jaar terug ongeveer dezelfde opleiding als jij gehad, dus dit is nou niet de grootste uitdaging. Als met een paar dagen schema en print af zijn komt schema. Kan je even schieten. Ben benieuwd naar je mening.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 11 november 2013, 21:22:46
Auke en natuurlijk de anderen,

Print is niet af, maar als ik een behoorlijke bok heb geschoten kan die er nu maar beter uitgehaald worden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Draaischijf_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Draaischijf_5.jpg)
Korte toelichting:
De twee 5 polige DIN connectoren zijn de SX-bus. Hierop zit voeding (20V dc, 3A) en de signalen van de bus. Deze signalen worden via weerstanden direct naar een ATiny2313 geleid. Klok signaal naar een interrupt ingang. Schrijfsignaal via 100 ohm naar de bus (vanuit de microcontroller gezien).
Daar boven een simpele stabilisator. Eerst naar 12V voor het relais, daarna naar 5V voor de rest van de schakeling. Gooi hier een sausje van condensatoren en elco's tegenaan en de voeding is klaar.
Naast de voeding een relais dat het railsignaal zo nodig kan ompolen. Daaronder een ULN2803, waarop de vier spoelen worden aangesloten. Ook hier nog een extra elco.
Blijft over de drie aansluitingen, waarmee de 0 positie aan de microcontroller wordt gemeld. Dit is gewoon een sleepcontact op een printbaan (zeer korte verbonden met massa). Als deze naar massa getrokken wordt, weet de microcontroller dat de draaischijf op de nul positie is en kan ze de interne tellers synchroniseren.
De aansturing van de stappenmotor gebeurd met een timer, waarbij de laatste stappen in halfstep gedaan zullen worden. Hierdoor wordt het patroon voor de aansturing als volgt:
Step:
     A   B   C   D
     0   0   0   1
     0   0   1   0
     0   1   0   0
     1   0   0   0

Half step:
     A   B   C   D
     0   0   0   1
     0   0   1   1
     0   0   1   0
     0   1   1   0
     0   1   0   0
     1   1   0   0
     1   0   0   0
     1   0   0   1

Deze patronen worden op de uitgang geplaatst om de stappenmotor aan te sturen. Schakelen van step naar half step en vice versa gebeurt met een beetje wiskunde.
Zo dat was het dan.

Groet,

Gerard van der Sel.
     
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 11 november 2013, 21:44:17
Sc5 rij spanning in
Sc4 is rij spanning naar schijf
Sc1+sc2 is de aansluiting voor de stappenmotor
Sc3 is  ???
S1 is een reset knop
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 11 november 2013, 21:52:01
SC3:
"Blijft over de drie aansluitingen, waarmee de 0 positie aan de microcontroller wordt gemeld. Dit is gewoon een sleepcontact op een printbaan (zeer korte verbonden met massa). Als deze naar massa getrokken wordt, weet de microcontroller dat de draaischijf op de nul positie is en kan ze de interne tellers synchroniseren."

Nee de schakelaar is geen reset. Die is uitgeschakeld. Alleen power on geeft nog een reset.

Met de schakelaar en de LED wordt een stuk van het programmeren van de schakeling als deze onder de baan zit afgehaldeld. Dit is standaard bij SX systemen.  Werking als volgt:
Spanning op de baan: Led uit en schakelaar wordt niet naar gekeken.
Spanning van de baan: Druk op schakelaar en de LED gaat aan en het geheel gaat over in de programmeer mode. Er kunnen nu 111 bytes naar de schakeling gestuurd worden.
Bij het voor de tweede keer drukken op de schakelaar  gaat de LED uit en worden de nieuw geprogrammeerde waaardes gebruikt. Wordt de spanning ingeschakeld, voordat de LED gedoofd is, dan worden de oude waarden hersteld.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 19 november 2013, 17:05:45
Zo het electronica geweld is weer even tot een halt gekomen. Schema en print zijn op elkaar afgestemd. Schema is op een paar punten nog gewijzigd.
Hieronder wederom het schema:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfHolzburg.jpg)
Grootste wijziging: de LED (gaat naar massa).
De print:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfPrintHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfPrintHolzburg.jpg)
Iets meer over te zeggen. De print zit links en meet 10 x 7 cm. Daarnaast een aantal cirkels, waarmee de diverse draden naar de brug van de draaischijf gevoerd worden. Daaronder twee hulp printjes om de sleepcontacten op te monteren.

Tot slot nog een verrassing. Tante Pos kwam de stappenmotor brengen. Deze is wat kleiner als voorgesteld. Eigenlijk wel blij om, want inbouwen wordt dan makkelijker.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfMotorHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfMotorHolzburg.jpg)

Zo ik ga verder met de software voor de microcontroller. Deze bestaat uit een hoofdprogramma en twee library's. De drie delen zijn:
1 Stappenmotorregeling en main programma
2 SX-bus interface
3 EEprom aansturing
De delen 2 en 3 zijn al getest en werken in de praktijk. Ze werken al in de terugmeldschakeling en de servoschakeling (wisselaansturing).

Ondertussen verder met de boerderij en het meer met restaurant.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: JaJo op 19 november 2013, 17:12:39
Nu die speelgoedwieltjes nog Gerard. ;)

Gr. Jaap
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 19 november 2013, 18:59:20
kanje de print(en) ook gebruiken op een bestaande schijf ???
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 19 november 2013, 19:08:12
@Jaap:
Tandwielen zijn een paar plaatjes erboven te zien. Pas over een paar weken tijdens de inbouw van de schijf komen die wat prominenter in beeld. Ook de hele aandrijving zal ik dan laten zien.

@Jerry:
Iedere draaischijf die niet gemotoriseerd is kan je op deze manier straks aansturen. Dus niet de kant en klare schijven van de fabrikanten.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 19 november 2013, 20:06:55
jammer
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 20 november 2013, 10:50:41
ziet er goed uit (y)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 23 november 2013, 15:15:04
Zo even een tussenstandje gemaakt (op de foto dan), omdat ik toch foto's voor mijn verhaaltje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic=44266.msg3221405540.html#msg3221405540) aan het maken was. De foto van het geheel:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_271_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_271_NEW.jpg)

En als bonus voor mezelf van het depot de diverse gebouwen neergezet:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_270_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_270_NEW.jpg)
Zo veel lees plezier in het verhaaltje, ik lees daar de reacties wel.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 23 november 2013, 23:15:06
Hoi Gerard,
net je draaischijf verhaal doorgelezen. Gaat mij ver boven de pet, dus petje af. Wij spraken elkaar laatst in Houten, ik was die Hoed, die nog een rijtuig zou gaan overspuiten, waarop jij reageerde met iets van ontzag: "zo ver ben ik nog lang niet".
Me dunkt dat het nu tijd wordt om hem terug te geven: zo ver als jij bent met de elektra, ben ik nog lang niet ;)
Leuk verhaal ook, trouwens (y)

Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 07 december 2013, 16:44:15
@Hendrik Jan,
Bedankt voor het compliment. Hou de pet maat ik pak wel een andere als de draaischijf zijn werk doet. Hiervoor zal er nog aardig wat water door de rijn moeten, maar dat is met dit weer geen probleem.

@All,
Nu dan de feestdagen, dan stromen de cadeau's binnen. Zomaar een bak modelbaan water op de stoep. Kwam wel goed uit, want ik was toch van plan om terwijl de draaischijfaansturing gemaakt wordt aan het meer te gaan werken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WaterEnMeerHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WaterEnMeerHolzburg.jpg)
Hierbij de bodem van het meer en de bak met water. Meteen een vraag: Wie heeft hier ervaring mee!!!!!
Ja, ik heb de gebruiksaanwijzing gelezen, maar wat extra weetjes kan geen kwaad. Alleen al hoe krijg ik het spul op 110 °C? Water is maar 100 °C. Afijn, ik hoop dat er een paar tips komen, want in Duitsland mogen ze dan electrisch koken in Nederland zitten we op een gasbel en koken we op aardgas.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 07 december 2013, 16:57:49
Gerard, water kookt bij een temperatuur van 100 Co bij 1 atmosfeer (zeg maar de normale luchtdruk op zeeniveau). Verlaag de druk en water begint te koken (over te gaan van vloeibare naar gasvormige toestand) bij een lagere temperatuur. Analoog daaraan zul je, om het kookpunt te bereiken, de temperatuur moeten verhogen als je de druk verhoogd hebt. Wellicht vertel ik je tot nu toe niets nieuws.

Wat dacht je van een snelkookpan?

Groet,
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: JaJo op 07 december 2013, 17:12:56
Citaat
en koken we op aardgas.
Not. :)

Gr. Jaap
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 07 december 2013, 17:21:16
Hoi,
ik weet niet welk "water" je in je schoentje vond, maar het "water" van Noch kan in de oven, in een glazen potje of conservenblik. En dan de oven op 170´C of zo.
Dus in jouw geval de oven op 110´C?

Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 07 december 2013, 20:06:18
@Jan,
Wilde in eerste instantie mijn BR78 inzetten, omdat we geen snelkookpan hebben :( Moet inderdaad voldoende druk geven voor een redelijke kookpuntsverhoging  ;D ;D
@JaJo
Sorry het is waar. Er zijn ook elektrische kooktoestellen.
@Hendrik Jan,
MBZ is de leverancier van het "water". Ik heb niet gedacht aan de elektrische oven, dus goed advies  (y). Waarom ik er zelf niet aan gedacht heb is dat ik de thermostaat van onze elektrische oven niet vertrouw. Soms is de cake nog niet gaar, en soms is de cake zwart van boven. Ga het in ieder geval proberen met een glazen schaaltje.

Jullie gaan de resultaten zien.

Groet,

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 07 december 2013, 20:17:56
Nagekomen bericht voor Auke,
Van de stappenmotor heb ik geprobeerd wat meer gegevens boven tafel te krijgen. Naast de dingen die ik al wist, heb i uitgevonden dat de tanwieloverbrenging geen 1:64 is, maar 1 : 63 en een beetje. Hierdoor zijn voor een omwenteling van de stappenmotor niet 4096 stappen nodig, maar ongeveer 4070 en een beetje. Dit betekend dat deze motor ongeschikt is om een draaischijf aan te sturen. Een volledige draai moet een geheel aantal stappen bevatten is mijn mening. Nu was meer dan 2000 stappen toch teveel voor de microcontroller, dus heb ik de gehele tandwielkast eraf gehaald.
Via het onderstaande engelse filmpje nog meer gegevens gekregen.
https://www.youtube.com/v/jRnhjrjtkvI
De motor zal straks alleen in halfstep gaan werken. Zo krijg ik 64 * 30 = 1920 stappen in een cirkel. Alleen nog maar speling in het wormwiel.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 07 december 2013, 20:38:59
zonder tandwielkast zal hij denk ik een stuk betrouwbaarder zijn..
is het nu dan nog wel mogelijk om er een goed tandwiel voor te vinden(hoe groot is de motor as nu?)?
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 07 december 2013, 21:22:12
Auke,

Motoras is schat ik zo'n 1 mm rond. Het tandwiel op de as maakt deze iets dikker. Hierdoor kan de bus voor het verlengen van de as er precies op. Deze bus is aan de niet motorzijde rond 3 mm, zodat daar rechtreeks de as met wormwiel op past. Ook weer een vereenvoudiging van het mechanische gedeelte. Ik moet alleen nog uitvinden hoe ik de kap er weer op krijg. Deze bevat namelijk de bevestigingsogen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 08 december 2013, 00:24:23
dat kapje voorzien van een gat voor de as die erdoor moet en dan vervolgens terugplaatsen en fixeren met een paar kleine drupjes secondelijm?
secondelijm breekt wel weer als je het zootje los wilt hebben ;)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 16 december 2013, 11:53:14
Planning voor afgelopen zaterdag was om water in het meer te laten lopen. Echter op het laatste moment ingeschakeld om de analoge baan van de HCC!m te vervoeren naar Dordrecht en te zorgen dat deze reed. Dat is gelukt, alhoewel het niet zonder slag of stoot ging, omdat ik niet helemaal meer wist hoe alle kabels aangesloten moesten worden. Blijk er een vergeten te zijn. Hierna een ontmoeting met Henk Kooiman (http://www.draaischijfhk.nl/). Met hem ook van gedachten gewisseld over de bouw van een draaischijf. Al met al weer wat wijzer geworden door zijn opmerkingen.
Dan nu maar een stukje theorie over draaischijf aansturing. Ik gebruik delen van dit document om de uiteindelijke software voor de microcontroller te schrijven. Er komt nog wat meer bij, maar voor er meer klagers komen  ;D  ;D

De aansturing van de draaischijf gebeurt door een stappenmotor. De commando’s komen via de SX-bus en zijn in het draai15 protocol. Nadat de commando’s zijn binnen gekomen, wordt uit het geheugen de bij het spoor horende tellerstand gehaald. Deze wordt aan de stappenmotorcontrol gegeven, samen met de gewenste draairichting. Als noodstop fungeert het bit “reset”,hierdoor wordt een eventueel draaiende schijf gestopt, tot er een nieuw commando wordt ontvangen.
Dit heeft geleid tot de volgende opdeling van functies in de microcontroller
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/StappenmotorSturing.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/StappenmotorSturing.jpg)
SX-interface: verbinding met de centrale
Draai15: Converter van commando's naar commando's voor de aansturing
Stappenmotorcontroller: Regelt en controleert de bewegingen van de brug
Stappenmotoraansturing: Regelt het bewegen van de stappenmotor
Variabelen: Alle instellingen die opgeslagen moeten worden.

De stappenmotoraandrijving zorgt voor het direct aansturen van de stappenmotor. Deze kan afhankelijk van wat de stappenmotorcontrol wil met de klok mee (CW, rechtsom) of tegen de klok in (CCW, linksom). De stappenmotoraandrijving zal er voor zorgen dat de positie van de schijf teruggemeld wordt aan de stappenmotorcontroller. Voor de stappenmotorcontroller blijft alleen nog het initialiseren en bewaken van het proces over. Voor het initialiseren wordt het commando draaien (CW of CCW) direct overgenomen van de draai15. De plaats om weer te stoppen wordt dan bewaakt door de stappenmotorcontroller.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfControl.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfControl.jpg)
Hierbij treedt een leuk punt van aandacht op. Stel de brug van de draaischijf staat met de A-zijde bij spoor 2, en wordt gevraagd om naar spoor 4 te draaien. Als dit CW gebeurt, zal de B-zijde als eerste  bij spoor 4 komen. Volgens het draai15 protocol zal de brug nu stoppen met draaien. Echter in deze stand is de stappenteller niet gelijk aan de “gewenste stand”, maar “gewenste stand” – “helft van het aantal stappen”, daar moet de stappenmotorcontroller ook rekening mee houden. Doordat de A-zijde niet in het grijze gebied is, hoeft er niet omgepoold te worden (Zie kleur van de sporen). Wordt echter het draaien CCW uitgevoerd, dan zal de A-zijde als eerste bij spoor 4 komen. De brug zal stoppen met draaien. Echter nu is de polariteit van de brug tegengesteld aan die van het spoor Zie kleur van de sporen). De polariteit op de brug moet omgepoold (A-zijde in grijze gebied). De stappenmotorcontroller zal dan ook het relais bekrachtigen.
 Tevens bepaald de stappenmotorcontroller de snelheid van de brug. Bij starten zal deze langzaam versnellen, terwijl bij het naderen van het spoor de draaisnelheid verminderd wordt, waardoor de brug langzaam zal stoppen.
Een vergendeling zoals bij een normale motor is niet nodig, doordat de spoel(en) van de stappenmotor bekrachtigd blijven bij stilstand. Hierdoor zal de magnetischekracht de brug op zijn plaats houden.
Blijft nog een punt over. De stappenmotor kan een stap missen (Vooral bij hogere snelheden). Om dit te compenseren is de 0-punt detectie aangebracht. Deze 0-punt detectie is helaas meerdere stappen groot. Dus bij het aanspreken van de 0-punt detectie wordt de positie teller niet op 0 gezet, maar op een vooraf ingestelde waarde. Het enige waarmee rekening gehouden moet worden is aan welke kant van het 0-punt de A-zijde is. Is deze in het grijze gebied, dan wordt het aantal stappen min de helft van de breedte van de 0-punt detectie geladen, is de A-zijde aan de andere kant, dan wordt gewoon de helft van het aantal stappen van de breedte van de 0-punt detectie geladen.
Dit alles wordt in deze dagen omgezet in een voor de AVR begrijpelijke instructies. Hierna volgt uitgebreid testen, want de theorie en de praktijk kunnen nogal eens van elkaar verschillen. Jullie gaan van het testen filmpjes zien (behalve de rookwolken, dan heb ik even wat anders te doen).

Dat was het weer.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 28 december 2013, 16:24:37
Even wat anders dan solderen en coderen. Minor setback bij het coderen. De positie controle om  te stoppen en af te remmen blijkt niet altijd te werken. Met name rond om de omslag max naar 0 zijn er problemen. Dus terug naar de tekentafel voor wat nieuwe inzichten.

Maar toch wat gedaan. Water storten in het meer. De goedheiligman heeft het gebracht, maar een minieme gebruiks handleiding en een boel moed is niet meegeleverd. Dus de afgelopen weken moed verzameld en vandaag begonnen.
Het "water" in een pannetje en verwarmd. Wanneer is het 170 °C? Toen alles in de pan vloeibaar leek even omgeroerd en ja alles was omgezet in vloeistof. Als een haas twee trappen op en het "water" in het meer gegoten. Iets teveel, het meer liep bij de brug de spoorbaan op. Gelukkig stolt het "water" ook weer snel. Dus de overloop verwijdert en netjes gemaakt met de föhn. Dan is dit het resultaat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerBasisHolzburg1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerBasisHolzburg1.jpg)
en van de andere kant:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerBasisHolzburg2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerBasisHolzburg2.jpg)
Dit is de ondergrond dat wordt dan volgens de handleiding nog ingesmeerd met een wit goedje dat transparant moet indrogen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerBasisHolzburg3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerBasisHolzburg3.jpg)
Tja en dan het wachten. Hoe komt het er uit te zien na een uurtje. Wel zo dus:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerBasisHolzburg4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerBasisHolzburg4.jpg)
Zo nu nog vissen uitzetten en dan is het meer voor nu (na jullie opbouwende kritieken natuurlijk) klaar voor een verhaal.

Beste wensen voor 2014 uit Holzburg,

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 28 december 2013, 19:18:34
Het "water" van Noch (korrels) moet in een jampotje in de oven.
Misschien een tip voor de volgende keer?
Dat jampotje kun je trouwens, na afkoeling, gewoon gebruiken als opslag voor het "water" en later opnieuw verwarmen. Is makkelijk met doseren.

Typisch dat je water op de ene foto veel mooier spiegelt dan op de andere ???

Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: JaJo op 28 december 2013, 19:24:59
Citaat
Zo nu nog vissen uitzetten

Dat geloof ik nou net niet Gerard…. :o

Gr. Jaap
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 07 januari 2014, 10:00:30
Hendrik Jan,
Spiegelen is een effect door de hoek van de camera. Misschien dat lichtinval ook een beetje meedoet.

Helaas is de vijver zo spiegelglad. Iets meer golven was wel leuker geweest. Heb inmiddels op het forum gezocht en een draadje van een paar weken terug met een leuke tip: "Water op de modelbaan: giethars, waterdrops of toch wat anders? (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic=55992.msg3221413263#msg3221413263)".
In de eerste video wordt uitgelegd hoe kleine golven te maken. Daar ik inmiddels de "dure" spullen gekocht heb, oké van de goed heiligman gekregen, hoef ik niet opzoek naar de acryl/siliconen. Alleen dat uiterst moeilijk verkrijgbare stuk gereedschap zal wel uit de USA moeten komen ;D

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 11 januari 2014, 16:32:50
Zo wat verlate verjaardagscadeaus gescoord. Helaas door de drukke kerstperiode is het plannen van mijn verjaardagspakjes een beetje scheef gelopen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/VerlateVerjaardagHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/VerlateVerjaardagHolzburg.jpg)
Alles is uiteindelijk goed gekomen. De aankleding van het bos en wat verkeersborden is de inhoud van de beide dozen.
Tenslotte nog een onderdeel voor de draaischijf:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CirkelPrintHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CirkelPrintHolzburg.jpg)
Ik heb om het ding maar een naam te geven het een cirkelprint genoemd. De ontworpen print voor de draaischijf aansturing zal er niet komen, reden: te duur. Twee printen voor €150,00, dat vind ik een beetje te veel.
Het enige onderdeel waar ik echt niet zonder kon was de cirkelvormige print, waarmee de diverse signalen van en naar de brug worden gevoerd. Tevens zat hier de 0-punts detectie op. Ik heb een plan B uitgedacht (en ook nog een plan C), dat gelukt is. Een mede forumgenoot heeft een freesbank, en heeft het printje gemaakt. De print krijgt straks op de as van de brug van de draaischijf een plaats, samen met het tandwiel.

Water in het meer is wel gelukt, golven op het meer nog niet. Ik ben de halve bus met een speciaal stofje al kwijt en nog is er geen golf te zien. Ga zitten experimenteren met de methode uit de filmpjes. Kijken of ik dan een zeer kleine golfslag (rimpeling) op het water kan krijgen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 11 januari 2014, 18:39:09
Ik ben op de voruige baan ook eens bezig geweest met water
Lak,vernis en siliconen kit kleurloos
dat laatste bevie eigenlijk t beste
lekker lang werkbaar
overschilderbaar
(ondergron)kleur doorlatend
En glans /spiegeling zonder een spiegel te worden
en met een kwast te golven rimpelen enz
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 12 januari 2014, 13:32:07
Heren,

Is dit
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Action_Siliconen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Action_Siliconen.jpg)
van de veel geprezen Action de in Water op de modelbaan: giethars, waterdrops of toch wat anders? (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic=55992.msg3221413263#msg3221413263) genoemde filmpjes de goede siliconenkit? Als ik de beschrijving lees ben ik de draad kwijt.
Alvast bedankt,

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 12 januari 2014, 13:55:42
Eehhh....
ik hoop het wel, want ik heb precies dezelfde kitkoker in de kast staan voor een proefstukje.
Maar daarmee begin ik pas als het special tool uit de USA binnen is.
Of ik moet jouw special tool kunnen lenen (tegen reële vergoeding natuurlijk) ;)

Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: daan2353 op 12 januari 2014, 14:22:45
Dat is dezelfde als ik heb gebruikt.. Inderdaad even een proefstukkie maken, vooral even oefenen met de ondergrondkleuren, maar het ziet er naderhand gelikt uit.
Special tools kun je uit een oude colafles knippen, gaat prima.

groet daan.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 13 januari 2014, 14:20:53
@Daan,

Als Een rangeerbaantje in Frankrijk (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,56439.0.html) de baan is waar je het over hebt, dan mis ik de golfslag. Jouw rivier/meer is zo glad als een biljard.
Die het speciale tool inmiddels binnen heeft en nu opzoek gaat naar een plekje op zijn baan.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tothebeach op 13 januari 2014, 14:41:06
Hoi Gerard,

Daan bedoeld waarschijnlijk dit baantje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,23219.msg479044.html#msg479044). Volgens mij is de achtergrondschildering van de Bregenzer Waldbahn nog steeds in gebruik, alleen nu in frankrijk ;)

Groet,
Michel
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 13 januari 2014, 14:50:52
Michel (en Daan natuurlijk),

Oei dat is een mooie rivier. Hier hoop ik nog wat van te leren. Heb het stuk rond de rivier gelezen en heb begrepen dat de rest ook zeer interessant is. Ga dat rustig door spitten op zoek naar tips.
De franse baan blijf ik alleen voor de bouw volgen (zal zwaar genoeg zijn)

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Menno op 13 januari 2014, 20:37:34
De ontworpen print voor de draaischijf aansturing zal er niet komen, reden: te duur. Twee printen voor €150,00, dat vind ik een beetje te veel.
Dan ben ik toch wel heel erg benieuwd wat voor speciale printen dat zijn als die zoveel moeten kosten.

Ik hoop ook dat je die cirkelprint nog behandeld zodat het niet blank koper blijft, want als ik denk waar 'ie voor gebruikt gaat worden (sleepcontact-idee) gaat dat zo niet lang goed...
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 14 januari 2014, 20:44:29
@Menno,

Zie pagina 16 bericht 237 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=42898.msg3221404113#msg3221404113). Het is een normale enkelzijdige print op eurokaart formaat (10x16cm). Wat zou dit dan moeten kosten volgens jou?

Waarmee zou ik de cirkelprint moeten behandelen? Vertinnen heeft geen zin, want dat is zachter dan koper. De veerdruk zal niet groot zijn, want het zijn gewoon stroomopnemers voor rijtuig verlichting.
Ik denk er een jaar of drie mee te doen.

groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 15 januari 2014, 14:21:00
Goed, resultaten van de proef met de kit.
Eerst de foto:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/GolvenOpWater.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/GolvenOpWater.jpg)
Het is bij het opbrengen reeds transparant en het blijft transparant. Verder is het taai. Het kleeft en plakt overal aan. Hierdoor stormt het aardig op het proefstukje is mijn indruk. Waardoor het komt. Ik denk te dik kit opgebracht. Een dunnere laag geeft een kleinere golfslag. Verder merkte ik dat de kit aan het speciale tool bleef zitten. Is daar iets voor, zodat dat niet gebeurd? Kit experts, wie weet het?
Oh ja, ik wil mijn proefstukje graag verwijderen. Gaat dat nog?
En hoe bewaar je kit (voor langere tijd)?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 15 januari 2014, 14:23:02
is het bij de tool niet hetzelfde als bij je vinger? nat maken om te voorkomen dat het ernstig blijft plakken?
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Jobr op 15 januari 2014, 18:24:46
Ik ben momenteel zelf ook bezig met de kit. En op sommige plekken mag het wel wat gladder.
Ik zit dus met dezelfde vragen. Hopelijk heeft iemand de juiste antwoorden.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: flexy op 15 januari 2014, 18:30:23
Ik gebruik daar gewoon een plamuurmesje voor die ik dan nat mak om het redelijk totgoed vlak te krijgen.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Menno op 15 januari 2014, 20:13:24
@Menno,

Zie pagina 16 bericht 237 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=42898.msg3221404113#msg3221404113). Het is een normale enkelzijdige print op eurokaart formaat (10x16cm). Wat zou dit dan moeten kosten volgens jou?
Bij Iteadstudio kom ik prijzen van 38 dollar tegen, exclusief verzenden.

Het enige nadeel is dat je er 5 printen voor krijgt en dat de wachttijd op kan lopen: een van de redenen dat ik m'n printjes zelf maak.

Overigens zitten er in het getoonde schema een paar zaken die wel eens problemen kunnen gaan geven en sowieso kan het printje met de onderdelen compacter.

Het eerste punt is rond de spanningsregelaars: het schema is te klein om te lezen welke types dat zijn, maar op deze manier spanningsregelaars achter elkaar zetten heeft niet veel zin. Wat regelaar 2 niet dissipeert aan overtollige spanning, krijgt regelaar 1 op z'n bordje kwa stoken van vermogen in stroom, inclusief het wegstoken van de overtollige spanning op zijn ingang.
Vermogenstechnisch schiet je er dus niets mee op.

Daarnaast kan het geen kwaad om over de voedingslijnen van het IC een ontkoppelcondensator van 100 nF en eventueel nog een van 1 of 10 uF te plaatsen, die mis ik nu in het schema.

Houd ook rekening met de dissipatie van de spanningsregelaars: ik weet niet wat het precies voor connectoren zijn die op de rand van de print staan, maar ik gok op RJxx connectoren zoals van S88 of zoiets. De spanningsregelaars staan nu zodanig dat je er onmogelijk een koelblokje aan kan monteren.

Puur ethisch en uiterlijk is het altijd netjes onderdelen uit te lijnen en zo goed mogelijk alle ingangen aan 1 kant en alle uitgangen aan de andere kant van de print te houden, met aan de zijkanten die overblijven schakelaartjes of koelvinnen voor onderdelen te kunnen plaatsen.
Waarmee zou ik de cirkelprint moeten behandelen? Vertinnen heeft geen zin, want dat is zachter dan koper. De veerdruk zal niet groot zijn, want het zijn gewoon stroomopnemers voor rijtuig verlichting.
Ik denk er een jaar of drie mee te doen.
Iets dat oxidatie tegengaat... want die print gaat oxideren, geloof me maar ;) Als je zelf al over lichte veerdruk praat, dan zou ik niet gek opkijken als het na een maand ongeplande stilstand over is met de pret en je de print eerst moet reinigen wegens een minuscuul laagje oxide.

Kwa slijtage zal het wel meevallen ;)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 16 januari 2014, 10:09:52
@Menno,
Dat bedrijf is mij onbekend. Ga daar ook proberen. Wachttijd kan mij niet zoveel schelen.

Opmerkingen over het schema:
Twee regelaars 78XX (TO-220) in serie is inderdaad wat ongebruikelijk. Ik heb echter de 12V nodig voor het relais, terwijl er ook af en toe een stappenmotor 12V aangeboden wordt.
Extra condensatoren: Officieel heb e gelijk. Echter de verbindingen zijn zo kort dat ik een woud aan 100nF condensatoren zou krijgen. Een aantal samengenomen. Dat kan is mijn ervaring.
Koeling van de voedings IC is niet nodig. De motor (grootverbruiker) verbruikt 160mA. Over beide IC's valt ongeveer 7V dus is het op te stoken vermogen minder dan 1,3W (vanaf hier is koelen noodzakelijk volgens fabrikant).

Oxidatie had ik nog niet aan gedacht en heb ik ook geen ervaring mee. De meeste printen die ik gebruik behandel ik met een spray tegen oxidatie, maar die geleid niet. Zal een opzoek gaan naar een gleidende spray.

Bedankt voor alle feedback  (y)

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 18 januari 2014, 16:21:11
Beurs bezoekje in het dorp. Naar aanleiding van de ombouw van de draaischijf door Andre in Project Rhätische Bahn (http://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=40590.msg3221424388#msg3221424388) dezelfde stappen gevolgd. Even met een draaistel onder de brug naar de maten gekeken. Draaistel is te groot, mede doordat ik de draagbalken niet wil verwijderen zoals hij heeft gedaan. Tevens lijkt het of de flenzen over de grond rijden, in plaats het wiel over de rail. Ik wil liever niet dat over een jaartje de bodem eruit valt, doordat de flenzen als een pizza snijder een cirkel uit de bodem hebben gesneden. Dan maar een schaal kleiner. Op de beurs gezocht naar een schaal Z wagentje met draaistellen. Alleen lange 26,4 m meter rijtuigen. De draaistellen zien er ook daarvan zeer kort uit. Bij meten, na thuiskomst, blijken ze toch te lang. Zie foto:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Z_schaalInHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Z_schaalInHolzburg.jpg)
Volgende keer maar eens kijken of ik bij de handelaar een umbau wagen of een goederenwagen kan scoren.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hans Reints op 21 januari 2014, 23:06:50
Hoi Gerard,

 Ik heb geen idee hoe dat spul in het nederlands heet,. Stibbe!~!
Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 22 januari 2014, 13:14:36
Sobat,

Bedankt voor je antwoord. Even wat verder gezocht op het WWW en dit document (http://repository.tudelft.nl/assets/uuid:b1801da1-4442-4cd6-8cd9-c065abcd1817/1246.pdf) (pdf) gevonden dat je woorden bevestigd. Het is een oud document, maar het geeft een goed beeld over de techniek van een stoomlocomotief.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: a.moonen op 02 februari 2014, 15:42:53
Middag Gerard,

Smeer je tooltje heel licht in met afwasmiddel. Dan kleeft het niet meer.

Ziet er mooi uit!!  (y)

Golven van transparante houtlijm, is dat nog een idee?

succes
Arnold
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 08 februari 2014, 13:45:34
Transparante houtlijm? Ik weet dat normale houtlijm transparant opdroogd, dus dat geprobeerd.
Dit geeft hetzefde resutaat als het spul dat nij het water hoort. Wel een tweede poging met het action kit gedaan. Nu op een transparante ondergrond, zodat ik kon vaststellen hoe transparant het is. Wel zo dus:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WildWaterHozburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WildWaterHozburg.jpg)
Ik vind het voor een snelstromend beekje niet gek. Maar ik ben ook zoek naar rustige lage golven.
Dus dit gaat afvallen. Wat dan wel. Ik weet het nog niet. De kit is te dik en de houtlijm te dun. Iets er tussen in. Wie kent zoiets?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: daan2353 op 08 februari 2014, 15:08:14
@Gerard, ook rustige lage stukken kunnen met Kit.
(http://communities.zeelandnet.nl/data/bwb/upload/images/bwb325.jpg)
 De kit is hier ongeveer een cm dik.

(http://communities.zeelandnet.nl/data/bwb/upload/images/bwb331.jpg)

(http://communities.zeelandnet.nl/data/bwb/upload/images/bwb400.jpg)

(http://communities.zeelandnet.nl/data/bwb/upload/images/bwb278.jpg)
Op een ander stuk met wat meer stroming.

(http://communities.zeelandnet.nl/data/bwb/upload/images/bwb282.jpg)

De achtergrondplaten zijn inderdaad hergebruikt bij het franse baantje. Zoals gezegd is het franse baantje voornamelijk iets om ontwenning tegen te gaan, dus veel sneller gebouwd..

Mijn special tools waren stipjes en rondingen geknipt uit een colafles die ik in zeepwater doopte.
Op de website (http://communities.zeelandnet.nl/bwb) (gelukkig hebben we de foto's nog) kun je links en rechts e.e.a. over water terugvinden.

groet daan.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 08 februari 2014, 23:30:13
Gerard, we zitten in hetzelfde schuitje. Ook ik probeer water te maken. Mijn jongste pogingen voor Glen Moddle waren met acryllak, acryl glansmedium en acrylaatkit. Helaas blijf ik ook na ruim een week droogtijd nog een witte waas houden, bij alle drie de producten.
Siliconenkit valt voor mijn rustige watertjes af, omdat het niet glanst, en vernis er niet op p(l)akt.Voor wildstromende bergbeekjes ben ik erg onder de indruk van Daans prestaties (y)

De zoektocht gaat door
succes
Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 10 februari 2014, 12:16:35
@Daan,
Ik ben onder de indruk van je rivieren op je franse baan. Ik ben er a eerder op gewezen. Maar het is niet wat ik wil uitbeeden. Ik zef denk meer aan onderstaande voorbeeden:
(http://www.chriguseisenbahnseiten.ch/beeld08.jpg) (http://www.spoorforum.nl/spoorforum/phpBB3/viewtopic.php?f=24&t=646)
(http://cache.virtualtourist.com/2329248-Travel_Picture-Maccagno_Lago_Maggiore_Italy.jpg) (http://www.motor-forum.nl/forum/list_messages/257718/8/0/het,grote,sv650)
Dit zijn rustige golven, die bij mooi rustig weer op een meer ontstaan. Overigens bedankt voor de tip dat jij de kit tot wel 1 cm dik hebt. Als ik het aan durf haal ik het water uit het meer en stort er kit in. Eens kijken hoe dat gaat. Het geeft dan in iedergeval een probeem. Hoe krijg ik het er weer uit als het niets is.

@Hendrik Jan,
Ik hou je draad in de gaten. Op het moment dat ik het zie ga ik op dezelfde manier het ook proberen (sorry voor het copieren).

Groet,

Gerard van der Sel.

PS: Kwam onderstaande afbeeding tegen op nu.nl
(http://bin.snmmd.nl/m/m1nxjaeas18q_sqr256.jpg) (http://www.nu.nl/economie/3697443/waterschapsbelasting-ligt-vooral-bij-burger.html)
Wat riet en ik ben klaar  :)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Tjalling op 10 februari 2014, 12:25:10
Dit soort gladde wateroppervlaktes kun je waarschijnlijk beter namaken met jachtlak.

Groen/bruine/blauwige ondergrond schilderen, waarbij je kleurovergangen maakt naar de oevers, en de ondergrond al een klein beetje structuur geven.
Vervolgens, als de kleuren goed zijn, het hele geheel 5 of 6 lagen jachtlak geven. Zoek op het forum maar eens op Ruwa.

Groet,
Tjalling
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Wim1969 op 10 februari 2014, 19:14:53
jachtlak prima idee, of bij enige golfslag  > noch waterdrops of drops van Woodland scenics, ik giet er mn riviertjes mee op Wolzerdange, en daarvoor, goed hanteerbaar en corrigeerbaar
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 11 februari 2014, 12:24:33
@Tjalling

Jachtlak en Wolzerdange hebben mij overtuigd. Nu alleen een klein receptje (werkmethode). Ik zag ook foto's van een glade rivier. Hoe zorg je voor de golven? Lak is iets dikker dan houtlijm.
Overigens waarom jachtlak. Ik kan alleen maar vinden dat hier een UV filter in zit en het bestendig is tegen water (zoet en zout). Dus kan gewone transparante lak ook?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 11 februari 2014, 12:38:29
Jachtlak behoudt lang zijn hoogglans.
En omdat het goed krasbestendig is, is het ook gemakkelijk van stof te ontdoen, zonder dat het dof wordt.

Maar een goede hoogglans parketlak kan ook.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Tjalling op 11 februari 2014, 17:20:02
Echt golven?
==> Kijk bij Wim (Wolzerdange, Noch-drops)

Ik heb ook ooit wel eens een voorbeeld gezien waarbij de basis van het water gemaakt was van structuurbehang.

Dus eerst structuurbehang, dat in de gewenste kleur verven, en daarna aflakken.

Groet,
Tjalling

Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 12 februari 2014, 14:08:15
All,

Zo de stappen motor zet zijn eerste stapjes.
http://www.youtube.com/v/Zu31beLQyVo
Korte uitleg:
Eerst draait de stappenmotor snel, totdat het 0-punt gevonden is. Hierna draait de brug op normale snelheid naar spoor 1. In dit geval is dat een halve draai.
Wat doet de software:
- Implementeert het draai15 protocol, waardoor de aansturing door Koploper, RocRail en Itrain gedaan kan worden.
- Aansturing naar 15 verschilende sporen
- Langzaam optrekken en afremmen
- Draaien in twee richtingen
- Synchroniseert bij opstart automatisch
- Aansturing polariteit brugsporen

Zo nu nog de brug van wielen voorzien en dan samenbouwen en verder testen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 15 februari 2014, 14:25:30
Terug weer naar het water. Ik heb op de site rondgeneust met de de woorden "ruwa" en "water". Wildstromende rivieren en een gladde rivier. Daar kwam nog kit overheen en dan => niet wat ik zoek.
Ook een tip gevonden met het behang (zoals hier ook al genoemd), maar ik heb dat soort behang niet, en een rol kopen vind ik een beetje overdreven. Kwam wel een alternatief tegen. Gewoon een papieren tissue of keukenpapier (schijnt iets steviger te zijn) gedrenkt in houtlijm. Dit als bodem gebruiken, en na beschildering overgieten met lak. Dit zag er veel belovend uit dus dat wordt het volgende experiment, als ik de moed kan vinden om het huidige water er uit te halen. Wie weet waar een kilootje of twee moed te koop is?
Afijn dit staat voor het weekend na eurospoor gepland.

Groet,

Gerard van der Sel.

PS. Ben bij de HCC!m te vinden als je met tips wil komen die je liever niet hier opschrijft.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 15 februari 2014, 14:31:06
Beetje moed verzamelen?
Rustig de tijd nemen om te kijken naar je huidige water.
Na verloop van tijd slaat dan waarschijnlijk de irritatie wel toe die nodig is als brandstof voor het breekwerk ;D

Werkt bij mij altijd
Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 26 februari 2014, 15:16:37
All,

Op Rail 2014 me vermaakt op de stand van de HCC!m. Rustig op een hoek naast bekenden. Nog een uurtje rondgelopen en geprobeert wat meer over water maken te weten te komen. Het mooiste water dat ik gezien heb zat op een baan van een aantal Waalse / Franse lieden. Mijn frans schiet te kort en hun engels was ook niet je dat. Dus jammer maar helaas, hier geen tips vandaan. Nog wel met RailClub Utrecht staan praten die wel wat tips gaven. Ook hier was de hoofdtip lak voor rustig water, kit voor snelstromende rivieren en beken. We gaan dit de komende zaterdag in de praktijk uitproberen.
Gisterenavond nog wat verder gewerkt aan de draaischijf. Om precies te zijn aan de brug. Na de "vervelende" elektronica nu weer het begrijpelijke werk. De brug moet omgebouwd worden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/OnderkantBrugHozburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/OnderkantBrugHozburg.jpg)
De geruilde Z-draaistellen, van een schuifwand goederenwagen, passen er onder. En op de brug zal een lichtsluis komen om te zorgen dat de treinen fatsoenlijk gaan stoppen. Eerst de simpele klus: de wielen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaistelOmgebouwdHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaistelOmgebouwdHolzburg.jpg)
De draaistellen zullen verder door het leven moeten zonder koppeling, dus deze gaat eraf (ook noodzakelijk om ze tussen de "stalen" balken te laten zakkken).  Met stukjes styreen een verhoging gemaakt, zodat ze het brugdek weer dragen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BedradingBrugHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/BedradingBrugHolzburg.jpg)
Dan 5 draden van de brug naar de holle centrale as gebracht.  :P  Twee gele draden, voor de rail aansluiting. Een zwarte en een blauwe voor de 5V voeding van de lichtsluis en tenslotte een witte om te melden dat de trein in het midden van de brug is aangekomen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BrugTestenHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/BrugTestenHolzburg.jpg)
Dit geheel weer een keer in de put laten zakken en gekeken hoe de brug zich nu gedraagd. Wel zoals verwacht geen gewiebel meer en een redelijk soepel draaiende brug. De stappenmotor zal er niet al te veel moeite mee hebben schat ik in.  Ook niet na de vertraging door het wormwiel. Volgende stap lichtsluis monteren. en dan: Gat in de grond.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 01 maart 2014, 15:54:32
Zo, na al het geinformeer, uitzoeken en andere zaken is het vandaag de beurt aan de praktijk. Er wordt gezegd/schreven dat je met een goede föhn het modelwater weer vloeibaar kan krijgen. Dat heb ik als eerste gedaan. Was even moeilijk, want er zit een vlies over om het stof weg te houden. Nadat dit osgelaten was en verwijderd gaat het sneller. Het modelwater wordt zacht, een beetje dik vloeibaar. Ik kon met de lepel wat wegscheppen. Met name rond de steiger stond het water te hoog naar mijn idee. Met de zijkant van het tooltje in het zachte modelwater gestoken. Dit geeft leuke effecten. Na uitharden/afkoelen wordt het wel weer wat gladder, maar al met al zit er vooruitgang in. De resultaten:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerGolven1Holzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerGolven1Holzburg.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerGolven2Holzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerGolven2Holzburg.jpg)
Vergeleken met dit water vind ik het een gehele vooruitgang:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerBasisHolzburg1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerBasisHolzburg1.jpg)
(Oude foto uit bericht 255)
Wat is jullie mening over dit. Nog iets ruwer? of zo laten?

Groet,

Gerard van der Sel.

Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Joop_L op 01 maart 2014, 15:59:24
Ik zou het zo laten. Ziet er super uit!  (y)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 01 maart 2014, 16:02:47
zo laten (y) ziet er inderdaad super uit (y) (y)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 01 maart 2014, 20:21:10
Lieslaarzen bestellen
 (y)

Hendrik Jan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Jobr op 01 maart 2014, 21:34:09
Hoi Gerard, ziet er goed uit! Hoe heb je het nu uiteindelijk gedaan?
Heb je ook foto's van bovenaf en andere hoeken dat ik een beetje kan zien hoe de diepte er uit ziet.
Ik ben benieuwd. Ik ben er voor mijn eigen baan ook nog niet precies helemaal uit.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 03 maart 2014, 12:58:36
Heren,

Bedankt voor de compimenten. Ik zelf ben er nog niet helemaal tevreden over, en zeker nog geen  (y).
Maar ook jullie mening telt mee, dus even laten rusten en verder met het terras.
De andere hoeken:
Totaal beeld op circa 1 meter hoogte:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TotaalMeerHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TotaalMeerHolzburg.jpg)
En uit een andere hoek:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TotaalMeer2Holzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TotaalMeer2Holzburg.jpg)
Detailfoto vanaf de andere kant:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerGolven3Holzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MeerGolven3Holzburg.jpg)
Het meer is overal 3 a 4 mm diep, behalve aan de kant daar loopt het snel op.
Hoe gemaakt:
Eerst de bodem met accrylverf gekleurd, zodat er een idee van ondiep en diep ontstaat.
Hierna MBZ (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/240825/) erin gegoten. Verwarmen in een pannetje totdat het vloeibaar is. Dan nog een minuutje extra om het warm op de modelbaan te kunnen verwerken.
Dit geeft een glad oppervlak (zie voorgaande foto).
Om de lange golf te krijgen met de zijkant van een eierlepeltje kruisjes gedrukt in licht met een föhn verwarmt MBZ. Dit geeft na enige tijd dit soort lange slome golven.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, en wil je nog een verdere toelichting stel gerust je vragen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 10 maart 2014, 20:28:26
All,

Het is gebeurd. De preiserbouwvakkers hebben de kuil voor de draaischijf gegraven.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MakenGatDraaischijfHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MakenGatDraaischijfHolzburg.jpg)
Het was even werk, maar toen het echte grote gereedschap erbij kwam was het vlot gedaan.
Vooraf wel even ondergronds alles kabelvrijmaken en wat elektronica laten bungelen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BlikUitChinafHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/BlikUitChinafHolzburg.jpg)
Blik zoals de chinezen naar de draaischijf kijken. Gelukkig kon de kuil langs de steunbalk en ging de zaag langs de ringleiding. Alleen het voetje van de ringleidingsbevestiging is een kleinstukje van afgezaagd. De electronica voor de aansturing van de wisselservo's krijgt een andere plaats de detektorprint kan iets opschuiven en kan dan weer bevestigd worden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfGemonteerdfHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DraaischijfGemonteerdfHolzburg.jpg)
En zo ziet het er dan straks van boven uit. Alleen nog de blauwe schuimplaat en het sporen plan kan gemaakt worden. Maar eerste de electronica aan de onderzijde goed maken, zodat er weer gereden kan worden. Ik zal dan ook meteen het aftakkende wissel plaatsen. Maar ook dat zal ik weer de nodige foto's van plaatsen.
Voor de heren die het meer hebben met landschap en huisjes, zij zullen even geduld moeten hebben, want de komende weken is de onderkant primair mijn werkterrein. De tandwielen moet er tenslotte ook nog op komen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 17 maart 2014, 10:04:50
Voor ik aan de onderkant begin toch eerst nog even twee zowat vergeten dingen aan de bovenkant. Het wissel naar de BW en de ondergrong van de BW. Deze moet tenslotte onder de draaischijfrand zitten. Deze zal hierdoor iets hoger komen. Hierbij de toestand tijdens het drogen
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/SpoorAansluitingHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/SpoorAansluitingHolzburg.jpg)
Even wat gereedschap erop om het geheel aan te drukken tijdens het drogen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: a.moonen op 17 maart 2014, 12:34:48
Water ziet er super uit Gerard  (y)

Goed bezig

mvg
Arnold
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 17 maart 2014, 13:02:42
Arnold,

Het spu van MBZ werkt inderdaad goed. Nog bedankt voor de tip. Ik wil alleen nog wat met witte verf aan de gang. Golven wat meer acentueren. Als je van boven kijkt lijkt het een glad meer. Maar dat komt nog. Eerst weer rijden.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 26 maart 2014, 13:35:25
Oke, om niet al te veel techniek te laten zien hier een snelle foto van een stapel onderdelen die verder nog nodig zijn in de BW.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PrintenBWHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PrintenBWHolzburg.jpg)
Dit worden twee terugmeldprinten en een wisseldecoder voor servo's.
Grote delen zijn eigen ontwerp en de code van de ATTiny is in iedergeval van eigenhand.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 30 april 2014, 15:40:02
Even een korte update met foto's. Ik ben bezig de lichtsluis te maken op / in de brug van de draaischijf. Echter de verschillende elektronica componenten zijn zo groot dat die wat bewerking nodig hebben voor ze gebruikt kunnen worden. Met grof gereedschap (zoetvijltje) zijn namelijk vrij snel onherstelbare beschadigingen aan de componenten aangebracht. Dus inmiddels de derde IR-LED die op de pijnbank ligt:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IR_LED_Holzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IR_LED_Holzburg.jpg)
Links zoals de IR-LED uit de winkel komt, rechts na behandeling met de vijl. Zowel aan de onderkant als aan de bovenkant een behoorlijk stuk eraf gehaald.
Dit alles gaat tot de volgende lichtsluis leiden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DetailLichtsluisHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DetailLichtsluisHolzburg.jpg)
Met de hand schuivend gaat de BR94 er zonder problemen tussen door. Deze derde IR-LED leeft nog steeds en de sensor reageert nog steeds op het IR licht dat de IR-LED uitstraalt, ondanks dat inmiddels de gehele lens is weggevijld. Dat betekend dat de lichtsluis nu definitief gemonteert gaat worden (paar druppels lijm) en dan gaat de brug definitief op zijn plaats en ga ik aan de onderkant verder.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 02 mei 2014, 20:02:28
Is dit voor bezetmelding?
Dit kan bij n zeker bijna niet fout gaan door het tussen de wielen door schijnen?
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 02 mei 2014, 20:10:14
Ja, dat is voor bezetmelding. De tweede sectie van het blok. De sporen zelf zijn ook gedetecteerd en vormen de eerste sectie. Tussen de wielen komt niets door. Valt mij mee. Maar dat doet er niet toe. Een keer onderbroken en gedurende 80 ms blijft de melding staan.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 02 mei 2014, 20:13:55
Ah zo, dan via doorrijden in cm de juiste positie bepalen?
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 02 mei 2014, 22:15:47
Straks bij BR 38 en een BR57 wel. Bij mijn BR78 en BR94 zal dat niet nodig zijn. Van langzaam rijden tot stop is ongeveer 4 a 5 cm (schaal N). Dat is als een halve locomotief. Moet maar eerst eens kijken of het nodig is. Ik vraag met trouwens af zou een locomotief altijd in het midden hebben gestaan?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 02 mei 2014, 22:47:10
Denk wel dat hij redelijk in het midden moet staan in verband met de gewichtsverdeling.. Maar zeker weten doe ik dat niet..
Misschien kan Jan (44)  je daar wat meer over vertellen :)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 23 mei 2014, 09:26:18
In de catagorie dat overkomt mij niet: Vergeten rails vast te lijmen en de aansluitdraden te solderen :-[
Pakte de baan beet om eens lekker aan de onderkant te gaan werken mis ik daar toch 14 rode draden en een stuk of 6 bruine draden. Ik de baan weer omgedraaid en zie dat er nog steeds punaises in het spoor zitten. Punaise losgehaald valt zelfs het gehele spoor eraf.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WendeBWHolzburg_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WendeBWHolzburg_1.jpg)
Afijn terug naar de bovenkant en de sporen vast lijmen en draden vast solderen. Even uitstel dus.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: ex44 op 23 mei 2014, 10:23:12
Citaat
Ik vraag met trouwens af zou een locomotief altijd in het midden hebben gestaan?

In principe wel. Vooral bij draaischijven waar de draaibrug uit één stuk bestaat is het van belang om 'wrikken' bij het draaipunt (koningsstoel) te voorkomen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3_510.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3_510.jpg)

Bestaat de draaibrug uit twee of meer gedeeltes, die dan ook aan weerszijden een steunpunt hebben (steunpunten zijn de koningsstoel en de loopwielen aan de uiteinden) is dat probleem niet zo aanwezig.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/4_336.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/4_336.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/5_227.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/5_227.jpg)

Toch wordt er wel naar gestreefd het gewicht van de lokomotief evenredig te verdelen. Dat is minder belastend voor de aandrijving van de draaibrug.
Vaak bracht men, bijvoorbeeld op de railing van de draaibrug, merktekens aan waaraan de machinist kon aflezen op welk punt zijn machine in het midden stond.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 23 mei 2014, 10:35:18
@Jan,

Bedankt. Klopt wel met mijn geheugen. In Tilburg stonden de diesels niet echt in het midden van de draaischijf (een beetje op het oog). Dit was dan ook een draaischijf zoals op het tweede plaatje. Door de onbalans van mijn draaischijf is deze ook verworden tot een tweede plaatje variant, met werkende wielen. Het bouwpakket is echter af fabriek van pseudo "wielen" voorzien en in de kuil is een spoorstaaf aanwezig. Dus is het ook echt deze variant.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 03 juni 2014, 17:48:28
Lezers die nog over zijn  ;D,

Ter voorbereiding van de vakantie, een activiteit die ieder van ons in de komende weken ondergaat.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TreinSamenstellingenHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TreinSamenstellingenHolzburg.jpg)
Heerlijk kijken hoe buitenlandse treinen samengesteld waren in de tijd van Holzburg (1960- 1970, IIIc/IVa). Een heerlijke tijd, waarin allerlei soorten treinen in de meest bonte samenstelling rondreden. Kort doorbladeren leerde dat er een aantal pagina's is gewijd aan het parade paardje uit die tijd. Hoe kan het ook anders. Voor de titels moet ik mijn dank overbrengen aan onze lopende encyclopedie die je wat betreft deze zaken met raad en daad terzijde wil staan. Nu reeds voor de tweede keer.
Verder met bedraden en aftellen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 15 juli 2014, 09:03:23
Zo, stof eraf (zowel draadje als baan) en verder met de bouw.
Rails vast leggen. Dit keer een echte uitdaging. Zeer scherpe bochten en dan straks testen of de loc er toch nog door gaat.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Emplacement2BwHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Emplacement2BwHolzburg.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Emplacemant1BwHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Emplacemant1BwHolzburg.jpg)
Is maar goed dat het een Wende-Bw wordt, want veel ruimte is er niet. In de ontwerp fase is alles veel groter.
Verder met de volgende stap.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 25 september 2014, 08:47:37
Wederom stof eraf. Nu de start van het volgende seizoen. Ik zie dat het forum "verbouwd" is. In iedergeval staat het draadje niet meer waar het stond. Gelukkig is het niet weg. Op het forum wordt weer volop gebouwd. Ik zie banen verrijzen, spiralen ontstaan en Bw verbouwd worden. Daar was ik voor de zomer ook mee bezig dus daar pak ik de draad maar op. Een van de sporenblijft tot nu toe hardnekkige verkeerd liggen. Op zich niet erg, alleen is het een van de loodssporen dus opnieuw leggen. Inmiddesl besloten dat er naast de gebruikelijke punaises wat meer ingezet moet worden, dus:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Start_14_15_NEW_rot.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Start_14_15_NEW_rot.jpg)
Flexrailspanners bij Conrad besteld en een huisje. Van het zomer nogmaals het gehele ontwerp van het Bw bekeken, maar ik miste  een aantal zaken. Het waren er teveel, om in de al geplande panden te plaatsen dus er is een pand bij gekomen. Links op de doos (het grote gebouw). Wat komt hier in. Wel natuurlijk de kantine, een mogelijkheid om te slapen voor de machinist/stoker die mag overnachten in Holzburg, de administratie en het kantoor van de Bw-chef. Verder zal er nog wel ruimte zijn voor verdere kleine schone zaken. Het andere gebouwtje weet ik niet wat dat is. Maar krijgt ook een plaats op het Bw (als ik ruimte kan vinden). Maar eerst na het weekend het ene spoor zo maken dat het in de loods past.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 25 september 2014, 19:00:07
Hatsjoe,  ;D

Sorry Gerard,maar t verstoft hier ook veuls te veul  ;)
Je bent lekker bezig,en ga ook vooral zo door dan blijft t stof tenminste weg  :P
Worstelen met ruimte ?
Ja wie doet dat niet  :-X
Als je nog iets anders wilt gebruiken om sporen op t juiste spoor te leggen,zou ik toch nijgen naar schroeven met evt een ringetje.
Ben benieuwd naar t vervolg  (y)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 02 oktober 2014, 10:53:28
Zo fluks verder met het volgende.
De sporen lopen niet helemaal goed (optisch), de bochten zijn te scherp. De locomotieven gaan er wel door, maar het ziet er niet uit. Tevens lag een van sporen schuin, zodat de loods niet geplaatst kon worden. Dus de twee buitensporen losgeweekt. Hierna met de aangeschafte flexrailspanners de beide sporen goed gelegd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HerleggenSporenHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HerleggenSporenHolzburg.jpg)
Ter maatvoering de bodem uit de loods getrokken. Nu even drogen en dan de draden eraan.

Nog een vraag. Ik weet het ik ben er nog lang niet aan toe, maar hoe maak ik een straat die gelijk met de bovenkant van de rail ligt.
Ik kan in de encyclopedie zoiets niet vinden. Is een oplossing om alles vol te storten met gips? Zo ja, hoe dan tussen de rails?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Henk spur 0 op 02 oktober 2014, 10:57:04
Hoi Gerard,

Gips is een optie, maar misschien kun je met styreenplaten alles opvullen.

Is misschien iets meer werk, maar werkt wel schoner.

Grtz, Henk
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Ronaldk op 02 oktober 2014, 12:58:06
Hallo Gerard,

Nog een vraag. Ik weet het ik ben er nog lang niet aan toe, maar hoe maak ik een straat die gelijk met de bovenkant van de rail ligt. Ik kan in de encyclopedie zoiets niet vinden.

Ik zal je even helpen: Er staat toevallig iets over in de encyclopedie ;) artikel  Straatspoor (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Straatspoor) en  Straatspoor in model (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Straatspoor_in_model). Mogelijk heb je er iets aan....

Groet Ronald.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: wimk op 02 oktober 2014, 14:09:27
Citaat
hoe maak ik een straat die gelijk met de bovenkant van de rail ligt.
Gips en styreen zijn natuurlijk mogelijkheden. Maar zelf heb ik straatspoor gemaakt van karton. Met houdlijm vast op de dwarsliggers, en met grijze verf een kleurtje gegeven. Simpel maar een goede oplossing. Let wel op, dat je voldoende ruimte vrijlaat voor de flenzen van de wielen.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: JaJo op 02 oktober 2014, 15:19:01
Met "Das-klei" gaat het ook goed.

Gr. Jaap
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 02 oktober 2014, 15:21:28
lucifers met een veeg gips ,en dan eventueel krassen in stelcon of klinker motief
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tothebeach op 02 oktober 2014, 15:48:05
Met "Das-klei" gaat het ook goed.
Inderdaad:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3970_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_3970_2.jpg)
(h0 weliswaar)

Groet,
michel
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 02 oktober 2014, 17:37:40
Ik wilde dus de al(naar nu blijkt) aangereikte optie voor klei aangeven maar die is al gedaan,dus  ::)  :-X
Kun je er steentjes in freubelen met een aangepaste kwast zoals er hier vele hebben gedaan,en dan laten harden en kleuren.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 06 oktober 2014, 09:24:03
@Henk,
De op jouw baan geplaatste stelcon platen zien er goed uit. Ergens een bouwmethode gevonden die ik in overweging ga nemen.

@Ronald,
Bedankt voor het benoemen van mijn straatspoor. Ik zat aan werkplaatsspoor te denken, en dat levert niets op. Straatspoor des te meer.

@WimK,
De kartonnen stelcon platen lijken me wel wat.

@Michel @Floris,
Klei lijkt me arbeidsintensief, maar dat is meer van deze tijd.

Voorlopig denk ik dat er een mix komt van Stelcon platen en klinker. Met name onder het vrachtautotje (rechtsboven) op de foto van Michel doet mij toch wel een beetje denken aan stenen. Om meters te maken zal er naast de loods een flinks aantal stelcon platen komen. De stenen komen dan voor de loods waar de rails in bochten liggen. Vanaf welk jaar kunnen stelcon platen eigenlijk gebruikt worden. Volgens mij heb ik ze in de jaren 1960 en 1970 al gezien, maar vanaf wanneer te gebruiken?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tothebeach op 06 oktober 2014, 09:35:29
 ;D
Waar dat grijze autootje staat is nog niets aangebracht. Dat is grijsgeverfde (van oorsprong blauw) Gaxwei plaat. Ik heb bewust gekozen voor DAS klei als basislaag, zodat ik alvast een basis heb voor de weg (losplaats in dit geval). In een vervolg heb ik dan de mogelijkheid om te krassen, kinderkop immitatie:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4067_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4067_1.jpg)
(Wagensheim, losweg, H0)

Stelconplaten zijn al lang in gebruik. Naar mijn weten vanaf de jaren '30 van de vorige eeuw. Een link kan ik zo snel niet vinden. Maar wel bekend zijn de snelwegen die vroeger met betonplaten werden uitgevoerd, in Nederland tot in de jaren '50. Maar misschien ook later, ik kan me nog herinneren dat in Noord Brabant de snelwegen met beton waren uitgevoerd.

Groet,
Michel
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 06 oktober 2014, 11:22:52
Op het bode centrum in amsterdam lagen ze al eind jaren 50
en de weg amsterdam utrecht ,amsterdam hoorn, waren ook stelconplaten
op vacantie
deng deng         deng deng         deng deng
van de wielen op de naden met heerlijke stugge diagonaal banden  ;D
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 06 oktober 2014, 18:05:57
Er zijn inderdaad ook wegen mee uitgevoerd rondom Oosterhout vind je ze nog en volgens mij tussen de weg van 7bergen ri Terheijden ook nog.
Ergens hier op dit forum is er al minimaal 1 iemand geweest die ook wilde weten hoelang deze stelcon platen werden gemaakt voor zowel weg als anders gebruik.
Ben alleen effe kwijt,wie dat was,ik dacht fremo haven knz hengelo van Hans ombc die daar ook over bezig is geweest  ???
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 07 oktober 2014, 09:23:15
All,

Weer wat te overdenken over de bestrating in het Bw. Zelf voorlopig het idee (maar dat moet nog heel erg inzinken) om stelcon platen naast de loods te leggen en straatstenen tussen de sporen voor de loods. Maar genoeg daarover. In de vakantie erg bezig geweest met de bebouwing van het Bw. De primaire functies (kolen, water en zand) zijn ingevuld. De ondersteunende functies komen er wat mager vanaf. Administratie, overnacht gelegenheid, kantine en weet ik wat nog meer waren niet aanwezig. Paar berichten terug al de doos van het bouwpakket laten zien en van het weekend buiten in de tuin (ja en dat in schaal N), terwijl iedereen aan de nadere kant van het dorp op de beurs was het hoofdgebouw gedeeltelijk in elkaar gezet.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HauptgebaudeBwHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HauptgebaudeBwHolzburg.jpg)
Een niet te groot gebouw, waar de verschillende functies samen in ondergebracht kunnen worden. De uitstraling is er volgens mij wel. Het tweede gebouw uit de doos is vooral een opslag ruimte en een technische ruimte. Deze komt straks in de buurt van de draaischijf als onderkomen voor klein gereedschap en de techniek van de draaischijf.
Verder zit er in dit bouwpakket een manier van verlichten om ieder venster apart te laten oplichten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/VerlichtingLEDHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/VerlichtingLEDHolzburg.jpg)
Een soort verlichting 2.0 die nu ook zijn intrede in Holzburg heeft gedaan. Speuren op het internet leert dat het van Viesmann is. Ook dit wordt het overdenken waard, want geeft wat extra mogelijkheden straks in de stad en op de Bw.
Vanavond weer verder bouwen aan de twee huisjes, want N is toch wel klein.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Rotterdam op 07 oktober 2014, 09:41:03
Mooi huisje van de Lokleitung Gerard
Ziet er goed uit-KPEV stijl,klinkers en putz

mvrgr
willem
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tothebeach op 07 oktober 2014, 09:57:34
In aanvulling van mijn vorige bericht: de kunsten van een meesterbouwer (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,2449.3705.html). Voldoende uitdaging lijkt me ;)

Groet,
michel
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 14 oktober 2014, 08:44:50
Michel bedankt. IK en het draadje en volg deze bouwer op het N-spoor forum.
Even een tussen stand, omdat ik voor dit (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,44266.msg3221499802#msg3221499802) toch wat foto's wilde maken.
Hierbij een tussenstand van 12-10-2014:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg1_New.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg1_New.jpg)
Gezicht op het depot

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg2_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg2_NEW.jpg)
Boederij

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg3_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg3_NEW.jpg)
Station Holzburg met trein uit Schwarzburg

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg4_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg4_NEW.jpg)
Stationsplein

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg5_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg5_NEW.jpg)
Restaurant

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg6_NEW.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2014_10_13_Holzburg6_NEW.jpg)
Depot (ingezoomd)

Zo, een update van scenery. Nu weer een paar updates met techniek. Nadat de raildraden aangesloten zijn alles aan de onderkant aansluiten.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 14 oktober 2014, 21:38:07
En dankzij een ruilactie met een forumlid:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0044_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG0044_3.jpg)

De bouwvakkers gaan aan de slag in Holzburg en komen wat leven in de brouwerij brengen.
De stelletjes krijgen rolletjes in de diverse nog te verschijnen verhalen.
In ieder geval mogen de bankzitters onder de boom een avontuur beleven.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 16 oktober 2014, 08:34:49
Biergarten "Am See" heeft een klein buiten terras onder een pergola. In de doos is een buitenterras meegeleverd met tafels en stoelen voor wel zes busladingen. Zo'n groot terras wil ik niet hebben, maar een paar extra stoelen en tafels toch wel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TerrasUitbreidingAmSeeHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TerrasUitbreidingAmSeeHolzburg.jpg)
Een beetje kitbassing tussendoor. Van diverse resten van bouwpakketten iets van een terras aan het maken.
De poort is nog een restje van de oude stadsmuur. Ik twijfel een beetje. Het is een directe toegang tot het terras. Zou daar iets van een hekje in moeten?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Johnnytrein op 16 oktober 2014, 10:19:15
Ik heb nog nooit een buiten terras gezien met een poortje.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 16 oktober 2014, 11:04:20
Maar die zijn er beslist wel.
Zeker in Zuid Duitsland, en bv. in de Elzas.

@Ger:
In de poort zou een smeedijzeren hek kunnen zitten.
Of een beetje aankleden met wat planten (druivenrank, of geraniums).


Zomaar een locatie die me te binnen schiet:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/poort_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/poort_1.jpg)
bron: http://www.gite-en-alsace.net/alsace/eguisheim.html
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 16 oktober 2014, 17:32:25
Zelf ook al meermaals in Duitsland genoten van een biertje waarbij de toegang tot zo'n terras werd verschaft door een soort poortje.
Gezien in wel 15 verschillende locaties in en buiten de Harz,kan als men t wil wel is een keer fotos opzoeken ervan,t is een typisch duits iets.
Al was dan vaak wel een hekje afwezig,kan natuurlijk zijn dat ik de hengels gemist heb en dat men bij sluitings tijd dat ding er alsnog in hing en sloot  ;)
Leuk gefreubelt,straks nog een beetje verweren en klaar  (y)
Ben benieuwd naar die verhaaltjes,daar lijken steeds meer mensen "mee besmet te raken",dat verhalen maken  ;D
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 17 oktober 2014, 08:06:31
..., 't is een typisch duits iets...

Klopt.
De Elzas is in de geschiedenis meermalen door Duitsers bezet geweest, en heeft vooral in de oudere dorpen en steden een typisch Duits karakter.
(Maar in plaats van een biertje geef ik dan toch echt de voorkeur aan een Elzasser wijn... ;) )

Al die vakwerkhuisjes passen dus ook prima in zowel Duitsland als Frankrijk.
In de toeristische gebieden struikel je over de restaurants, leuke binnenplaatsjes, oude poorten, etc.
Voor een dito modelbaan een heel dankbaar onderwerp om te na te bouwen....
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Luit op 17 oktober 2014, 08:41:32
Uit het verleden ben ik met de club ook in Nl wel eens bij een terrasje geweest waar je dus vanaf de straat naar het terras kon lopen ipv dwars door de zaak.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 17 oktober 2014, 09:11:20
Poortjes om op het terras op te komen komen vaker voor. Ik heb dit zelf ook meegemaakt, zowel in Nederland als andere landen. Het is wel afhankelijk van het land of er een hek voor zit of niet (In zuid Europa veelal wel een hek). Gisterenavond geprobeerd een klein hekje te maken. Mislukt. Het wordt een poort zonder hekje. Veel groen komt er nog op en bloembakken. Eens kijken of ik voorbij mijn eigen grenzen kan komen met het aanbrengen van "begroening".

@MarcNL
Het is dat equisheim aan de verkeerde kant van de Rijn ligt, maar anders. Wat een voorbeelden van bebouwing zoals ik voor ogen heb en de sfeer in het stadscentrum (googlestreetview even losgelaten op het stadje). De fontein bij de kerk op het plein in het centrum is ook redelijk uniek, alhoewel ik ze vaker heb gezien.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jerrytrein op 17 oktober 2014, 14:59:49
vroeger waren de herbergen wat nu terras is een plek om paarden en handel te zetten
dit werd 's avonds afgesloten (tegen de robin hoods?)
vandaar een poort met hek
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 18 oktober 2014, 11:29:19
... De fontein bij de kerk op het plein in het centrum is ook redelijk uniek, ...

Tot en paar jaar geleden stond het daar vol met geparkeerde auto's.
Maar dat was geen gezicht, het stadje is nu deels autovrij.

Ligt er een beetje aan welk tijdperk je uitbeeldt:
Jaren '60-'70: huisjes nogal vervallen en grauw; weinig verschillende kleuren.
Vanaf jaren '80: mede door het toerisme en historisch besef werden de stadjes opgeknapt; gevels werden in de originele kleuren gesausd (van baby-roze tot baby-blauw, maar dat is wel authentiek); opknappen bestrating, straatverlichting, etc.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 18 oktober 2014, 14:53:35
Voor mij zijn de jaren 1957 tot 1975 de doeljaren. Toerisme nog niet uitgevonden. Stad een beetje vergeten en suffig.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 29 oktober 2014, 11:23:08
All,

Heerlijk, nou je heerlijk, draden solderen. Hangend bovenaan de trap en op ooghoogte solderend  ;D
Maar het einde is in zicht. Op Eurospoor nog wat kleinere verbouwing gedaan in de koffer voor de aansturing van de baan (wat extra isolatie) dus geen foto's.
Wel vorderingen met de bouw van het terras van "Am See".
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TerrasAmSeeHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TerrasAmSeeHolzburg.jpg)
Wat bloembakken aan het hek gehangen en tafels en stoelen geplaatst. Er kunnen nog een paar banken bij, net zoals een wijnrank naast de doorgang waar de muur breder is. Blijft over de naam op het dak van de bierstube. Hoe maak je bordjes met "Am See" in een gotische lettertype?
(Ondertussen keuren Curt en Helga het poortje.)

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tothebeach op 29 oktober 2014, 11:30:15
Misschien zit hier (http://www.dafont.com/theme.php?cat=401) nog een aardig lettertype tussen? Uitprinten met een kleurige achtergrond lijstje er om heen? Of op kalkpapier in spiegelbeeld, vervolgens afwrijven en overschilderen, of een decal ervan maken?
De fotograaf was erg geëmotioneerd bij het maken van het plaatje. Een weerzien sinds tijden van Curt en Helga??  ;)

Groet,
michel
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 29 oktober 2014, 13:10:49
Bedankt voor de lettertypes. Er zit een leuk type bij op het eerste gezicht. IK denk dat ik dus ook het pad van de decals op moet. Dat wordt zoeken naar een handleiding. Start wordt de encyclopedie.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tijgernootje op 29 oktober 2014, 18:49:54
Laat je bevindingen vooral effe weten,heb hier ook nog zo'n hekel wachtend klusje,wat moet gebeuren  :-\
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 05 november 2014, 09:21:00
@Floris,

Stay tuned. Het verhaal gaat hier komen.

In het kader van aanvullende capaciteit voor het laden van de stoomlocomotieven heb ik inmiddels een Fuchs gevonden en heb uit betrouwbare bron vernomen dat er een Fuchs binnen kort leverbaar is met een vakwerkarm.

Nu kwam ik op internet de volgende kraan (http://www.shapeways.com/model/472616/bekohlungskran-spur-n-1-160.html?materialId=61) tegen:
(http://images2.sw-cdn.net/model/picture/625x465_472616_160371_1338413389.jpg)
(Afbeelding Shapeways, 3D geprint).
Deze heeft geen wielen maar rupsbanden. Ik weet dat deze op de openbare weg nogal wat beschadigingen veroorzaakt, dus mijn vraag is nu of ze in depots wel eens met rupsbanden reden?
Wie o wie

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 05 november 2014, 11:02:57
Op een vlakke ondergrond kun je met zo'n kraan wel uit de voeten met luchtbanden, lijkt me.
En een depot heeft meestal wel iets van Stelcon platen of asfalt.

Bij slappere ondergrond (klei, zand) of oneffen terrein zul je snel op rupsbanden over moeten gaan.
Op jouw baan (zuid Duitsland) kan oneffen terrein wel een issue zijn, dan zijn rupsbanden een goede keuze.
Maar op een depot met Stelconplaten dus luchtbanden...
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: dimo1_dimo1 op 05 november 2014, 19:45:07
in het leger gebruiken ze speciale rubberen delen op de rupsbanden om op asfalt te kunnen rijden, misschien doen ze dat ook wel met zo'n kraan
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: MarcNL op 06 november 2014, 08:59:40
Als een tank over de weg rijdt, is dat meestal gewoon "recht vooruit".
Dat houden die rubberdelen wel eventjes uit.
Wordt verder alleen in vredestijd gebruikt, en in het leger hebben ze de tijd om dat (het aanbrengen van de rubbers) netjes "volgens het boekje" toe doen.

In het bedrijfsleven is tijd geld, dus zit men niet op dergelijke oplossingen te wachten.
En een rupskraan die constant aan het manoevreren is met korte bochtjes etc., dan is dat rubber zo kapot.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 06 november 2014, 11:02:31
Bedankt voor de racties. Ik oefen nog wel even een paar maanden geduld en wacht op de Fuchs. Deze heeft banden en is iets kleiner. De site is overigens best interessant. Veel ontwerpen (ook 1:87) die iets met de modelspoor te maken heeft. Ziet er naar uit dat de verkoper van Conrad toch gelijk krijgt. Er zal volgens hem een bibliotheek gaan ontstaan van 3D ontwerpen. Het is dat ik geen tijd heb, maar anders zou het een leuke bezigheid zijn om een Fuchs te tekenen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Basilicum op 06 november 2014, 11:12:10
Volgens mij is de getoonde kraan in bericht #347 een Oost-Duits product en geen Fuchs. Bij de Harzer Schmallspurbahnen wordt ook zo'n machine gebruikt. Kijk maar eens in deze link (https://www.google.de/search?q=HSB+Bekohlung&biw=1404&bih=851&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=V0hbVNaHDsvgOJ2QgZgH&ved=0CCgQsAQ). Of die ook in West-Duitsland ingezet werden is mij niet bekend.

Groet,
Bas
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 07 november 2014, 10:17:47
Bas,

Bedankt. Het origineel van beide kranen bij Shapeways gevonden (zie onderstaande foto):
(http://static.panoramio.com/photos/large/54747037.jpg)
Duidelijk is te zien dat een van de twee op kolengruis rijdt en dat de andere met rupsbanden op stelcon platen rijdt.
Ik hou het gezien mijn periode (1957 - 1975) wel op West Duitsland. Tenslotte is rond die tijd ook de "Berlijnse muur" gebouwd en de koude oorlog begonnen. Dus deze kranen vallen af.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 25 november 2014, 22:00:27
Zo laatste draden van het depot zijn aangesloten. We kunnen nu aan de onderkant van de baan gaan werken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DradenHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DradenHolzburg.jpg)
De rails voorzien van circa 75 cm draad. Dit moet aan de onderkant voldoende vrijheid opleveren om de draden naar de terugmelders te brengen.
De kant van de terugmelders is geschroefd, maar aan de rail gesoldeerd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/LasHolzburg.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/LasHolzburg.jpg)
De sporen in de buurt van de draaischijf lieten weer los. Aangezien er veel met schroeven op de site gewerkt wordt, dit ook maar geprobeerd. Nu zitten de sporen goed vast. Straks bij het ballasten maar kijken hoe dat gaat.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 08 december 2014, 16:05:42
Wat later, maar toch. Er wordt in diverse draadjes/topic gesuggereerd dat hi niet bestaat, maar hoe komt dit doosje dan in mijn schoen?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgKanoVerhuur.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgKanoVerhuur.jpg)
Het begin van de kanoverhuur bij "Am See".
Twee kano's voor op het meer. Met bemanning.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 23 december 2014, 08:49:51
Zo aan de onderzijde de elektronica gepoogd te plaatsen. Van de betrekkelijke rust (zie onderstaande foto).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgKaalslag.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgKaalslag.jpg)
Ieder vak zijn eigen terugmelder en twee vakken een wisseldecoder.
Nu door de komst van het Bw komen hier 16 terugmelders (14 secties, lichtsluis en melding draaien van de draaischijf), 3 wissels (een wisseldecoder) en een draaischijf aansturing bij. Het is even schuiven om dat alles netjes onder de baan te krijgen, omdat het lijkt of alle nieuwe onderdelen in een vak willen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgOpstelling1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgOpstelling1.jpg)
en een alternatief
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgOpstelling2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgOpstelling2.jpg)
Om de draden nu ook maar een keer netjes te bundelen komt onder een vak een boekbinder zoals die hier op de site regelmatig als kabelgoot gebruikt wordt. Ik denk dat oplossing 1 (bovenste foto) de eindsituatie gaat worden, omdat er dan voor de servo's geen kabels verlegd hoeven worden. Ook de stappenmotor kan op enige afstand van de sturing geplaatst worden, doordat ook hier een 50 cm kabel aan zit.
Dan ook nog eens kijken hoe ik het beste de Sx-bus kan laten lopen voor de aansturing van al de electronica. Ik stap in iedergeval van een ringbus af en ga weer gewoon met een lineaire bus werken. Dat werkt bij foutopsporing het gemakkelijkst.

Groet en prettige feestdagen.

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 18 februari 2015, 12:51:18
Even een update. Ik ben nog steeds niet tevreden met het sporen verloop op Bw. Met name het buitenste/linkse spoor zit een bocht in die ik niet leuk vindt (zie bovenste foto bericht  ). Nu heb ik een medeforumlid bereid gevonden om een hartstuk te maken, waardoor de twee sporen in elkaar gelegd kunnen worden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijfpunt.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijfpunt.jpg)
In SCARM een ontwerpje gemaakt, dat hij na kan bouwen.
Voor de duidelijkheid zit links de draaischijf. De lijn is de putrand. Alles daar rechts van wordt gebouwd. Hierdoor zal de hoek van dit spoor over zo'n 10 graden kleiner worden. Volgende probleem wordt het vastzetten, want het is maar een puntstuk en wat rails.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 07 april 2015, 12:29:37
Zo ik zit na alle draden en andere technische zaken aan de onderzijde van de modelbaan een beetje vast. Ik heb een idee nodig om een steun te maken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgOphangingAs.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgOphangingAs.jpg)
Ik heb de stappenmotor voor de aandrijving van de draaischijf naast de draaischijf op een hoekprofiel vast gemaakt. Hierdoor steekt de as met een lengte van circa 20 cm. Halverwege zit een wormwiel, dat de draaischijf via een tandwiel aandrijft. Er onder zit de schijf voor de overbrenging van de stuursignalen. De as loopt nog door, totdat deze zich buiten de schijf bevind. Nu moet daar een steun komen. Hoe maak je zo'n steun?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Derailed op 07 april 2015, 15:28:03
Gerard als je nog een stuk hoeklijn over hebt waar je de stappenmotor op hebt gemonteerd dan boor je een gat met dezelfde diameter van de as op dezelfde hoogte center van de stappenmotor. Uitlijnen en vastschroeven, probeer de as zo kort mogelijk te houden om doorbuigen te voorkomen als de motor draait.

Henk.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tuurtje op 07 april 2015, 15:38:21
Gerard,

Als je het helemaal perfect wil maken kan je de as opvangen in een kogellagertje, of een Nylon busje.
Hoe dik is die as ?

Groetjes

Arhtur
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Simplex op 07 april 2015, 16:02:00
Zelfde vraag als Tuur, hoe dik is je as. Ik heb hier verschillende
lagers liggen vanaf asdikte 3mm. Zeg ut maar.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 08 april 2015, 09:32:23
@Derailed (Henk):
Hoeklijn die ik gebruikt heb voor de stappenmotor was een hoeksteun voor een servo. Hierin zit een zeer groot gat. De as verdwaalt hier in. Dus goed voorstel, maar alleen uitvoerbaar als ik even op de fiets naar de bouwmarkt ga.

@tuurtje en Stedahult:
De as is 3 mm in doorsnede (rond). Als ik een lager op de as maak, draait mijn as soepeler, maar hoe hang ik het lager dan weer op. Luchtankers en zelfdragende constructies zijn mij iets te ingewikkeld. Dus een lager is welkom, maar maakt de problemen niet kleiner.

Ik begin na een nachtje dromen tot een volgende constructie te komen (uitgaande van een lager):
Een houtblokje dat ik vast kan schroeven aan de tafel. Hierin een gat ter grote van de lager buitendiameter. Dan de as door de lager heen. Zou zoiets kunnen?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Bert van Gelder op 08 april 2015, 10:04:56
Een houtblokje dat ik vast kan schroeven aan de tafel. Hierin een gat ter grote van de lager buitendiameter. Dan de as door de lager heen. Zou zoiets kunnen?

Sneller en handiger kan haast niet!   (y)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: tuurtje op 08 april 2015, 10:08:35
 (y)

Groetjes

Arthur
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 08 april 2015, 10:21:44
Staal op staal zit over het algemeen klemvast. Maar hout op staal zit echt niet vast. Kan hier wat lijm tussen of is dit vloeken in de kerk?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Bert van Gelder op 08 april 2015, 10:23:27
Dotje siliconenkit. Voordeel is dat je het later makkelijk kan verwijderen.
Of, misschien nog handiger: draai een schroef met platte "punt" vanaf de zijkant in het hout. Daarmee kun je het lager vastzetten. De afgeplatte punt voorkomt dat je door de buitenschaal van het lager heen zou gaan.

Gr, Bert
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Simplex op 08 april 2015, 17:30:26
Houtblokje is knoeiwerk! Doe het meteen goed.

Alu hoekprofiel, gat voor lager inboren (9mm). Twee deksels maken (kan kijken of
ik die meteen voor je kan draaien) en het geheel monteren met 3 boutjes. Deksels
zijn om het lager vast te zetten. Neem aan dat je geen Loctite voor metaal hebt
zodat je een lager kan lijmen. En een lagerpassing boren uit de hand is ook geen
geweldige optie. Ik hoor wel wat je wilt. Draaien is ook geen probleen.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 09 april 2015, 10:10:35
Je hebt al een PB, maar dit wordt in mijn ogen de super de luxe versie. Kan het niet met een deksel? Anders is de dikte van het ALU hoekprofiel ook nog van belang.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 14 april 2015, 09:59:16
Nu ook maar verder met het aansluiten van de hardware.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgBedrading.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgBedrading.jpg)
De interfaces geplaatst. Als extra voor een Bw: 16 terugmelders (2 interfaces), 3 wisselaansturingen (1 interface) en een draaischijfaansturing (1 interface). Hiermee gaat de totale symetrie aan de onderzijde verloren, maar dat zie je toch niet. Alles kan overnieuw gelegd, maar inmiddels zit de rechterrail doorverbonden. De linker rail is nog 5 draden en dan kan er weer onder hand besturing gereden worden. Maar eerst de SX-bus weer in gebruik nemen, voordat ik ook maar een cm ga rijden. Tenslotte wil ik ook wissels kunnen omzetten. DE SX-bus gaat van ring naar lineair. Ik zie niet meer hoe ik het geheel een twee gelijke stukken kan knippen. En de SX-bus mag ring- stervormig of lineair zijn.
De stappenmotor is weer losgenomen, want ik vond een hoekprofiel voor een servo wat slap. Hier komt een stevig aluminium hoekprofiel. Dit kan dan tegenwicht aan het lager bieden. Tevens ook een keer een boekbinder gebruikt om de kabels netjes neer te leggen. Ik ben voor mijn gevoel nu het overzicht kwijt. Dat komt wel weer terug denk ik.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Simplex op 20 april 2015, 17:02:23
Zaterdag neem ik het klusje mee. Lagerpassing gefreesd zodat er geen
deksel nodig is. Je ziet dat het eenvoudig te monteren is.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_2553.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_2553.jpg)
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 21 april 2015, 08:59:56
Dit ziet er super uit  (y)  (y)
Ik zie je zaterdag wel aan de BNLS tafel in het restaurant (rond 12.00 uur).
Bevestiging aan de tafel is inderdaad met twee schroeven zo te zien. En dat gele rondje in het lager zal de as wel zijn. Ziet er steviger uit als mijn motor steun, dat is gewoon een 30 mm aluminium hoekprofiel. Ik zal de hoeken daarvan ook maar rond vijlen, dat staat inderdaad netter.
Gisterenavond weer wat stekkers voor de SX-bus gesoldeerd. Geen foto, dat zou de vorige afbreuk doen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 06 april 2016, 11:29:40
Volgers,

Even tijd voor een kort berichtje. Door gezinsomstandigheden is de tijd om aan de trein te knutselen wat kort. Maar ik ga gestaag verder met het trekken van draden, configureren van de hardware en het programmeren van iTrain.
Om beter te kunnen knutselen is er boven de tafel een RGB strip aangebracht. Deze moest tegen een schuin dak, dus zou alleen maar de ruimte in schijnen en niet de tafel verlichten. Een blokje hout is natuurlijk te doen, maar het dak is hardboord, met daar achter glaswol. Daar kan je niet zoveel op/aan bevestigen. Ik heb twee spanten opgezocht en daaraan de constructie vast gemaakt. Het geheel is enigszins instelbaar qua hoek, maar het werkt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Holzburg_RGBframe.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Holzburg_RGBframe.jpg)
Met elektriciteitsbuis een draaipunt gemaakt. De buis zit met twee bevestigingsvoetjes vast aan het dak, en met drie bevestigingsvoetjes aan de RGB-LED stripdrager.
Zo ontstaat de volgende constructie:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Holzburg_RGBfunctioneel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Holzburg_RGBfunctioneel.jpg)
Met de afstandsbediening zijn diverse kleuren naast wit in te stellen. Bij het knutselen helpt het enorm. Hieronder een impressie van de stad zoals die nu verlicht zou kunnen worden:
Dag:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgBijDag.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgBijDag.jpg)
Nacht:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgBijNacht.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HolzburgBijNacht.jpg)
Ik ga weer verder met draden trekken en andere zaken. Ik maak wel foto's, maar zal een beperkte zet als het klaar is hier posten.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: jandcargo op 06 april 2016, 12:22:57
hallo Gerard.

Inderdaad handig zo.
De muren/achterwand even een witte laag geven geeft reflectie van het licht waardoor het nog beter lijkt

succes jandcargo
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Rotterdam op 06 april 2016, 13:58:32
Volgens mij is de getoonde kraan in bericht #347 een Oost-Duits product en geen Fuchs.
klopt
is een Weimar Lader,in DDR in Weimar gebouwt,hadden ze met Grijper of met haak,en werden
met een stang meegenomen door een Kipper,meestal Tatra,of op een Dieplader.
deze kon je heel vaak tegenkomen in de Betriebswerke,met verhoogd Machinistenhuis en vaak Rupsvariant
ipv Banden.In de grote Bw werd met EDK Spoorwegkraan gewerkt in de bekoling die dan de Hochbunker
van kolen voorzag.

groetjes
willem
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 17 oktober 2017, 08:49:22
Zo lang niet gepost, maar wel door gewerkt. Details volgen over een paar maanden. Maar toch even deze video met de eerste draaiing van de draaischijf:
https://www.youtube.com/v/Y4rdZ8A84hI
Ik kon het niet nalaten.
De eertse beweging geeft meteen al een probleempje:
Hij draait te langzaam!!!
Dat is software en mag de Arduino pro mini opknappen.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: Afgelopen op 21 oktober 2017, 12:50:08
Doe je dan ook wat aan het geluid, dacht even dat de politie helicopter vertrok - daar wonen we vlakbij. Het draait inderdaad wel erg langzaam, succes met de verbeteringen.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: gvandersel op 21 augustus 2018, 21:18:06
ZO weer iets te melden. De electronica onder de baan is volledig vernieuwd, terwijl ik mijn kids opving, mijn huis verkocht en een nieuw kocht. Als het teveel werd even de soldeerbout of de PC opgestart en even wat voor mezelf gedaan.
Vorderingen met de draaischijf. de aansturing die met kale L298 is vervangen door een TMC2130. Luister zelf maar naar het verschil.
https://www.youtube.com/v/AfXFqkZGLUk
Nu de print en het definitieve programma tijdens de laatste verhuis loodjes en dan komen we weer "boven gronds".

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Experimenten met scenery
Bericht door: meino op 21 augustus 2018, 22:22:39
Gerard

dat is ook mijn ervaring. Die TMC.. is echt stil.

Groet Meino