BeneluxSpoor.net forum

Algemeen => Op bezoek bij... => Topic gestart door: OpBezoekBij op 18 februari 2012, 13:13:10

Titel: 18 februari 2012 - Modelspoorwegclub Veenendaal
Bericht door: OpBezoekBij op 18 februari 2012, 13:13:10
In december heeft het OBB team een uitstapje gemaakt naar de Modelspoorwegclub Veenendaal in het kader van OBB Clubeditie. Het forum van Beneluxspoor is natuurlijk een autoriteit als het gaat om informatie over allerlei modelspoorzaken, maar voor degenen die wat visueler zijn ingesteld zijn de lokale modelspoorverenigingen minstens net zo belangrijk. Op een club kun je samen aan dingen bouwen en de kunst afkijken. Reden genoeg voor Beneluxspoor om eens een rondje langs een paar clubs te starten. Veenendaal bijt vandaag het spits af.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/op_bezoek_bij_MSCV.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/op_bezoek_bij_MSCV.jpg)

Modelspoorwegclub Veenendaal
Clubruimte:                         De Smalle Zijde 38 te Veenendaal
Contactpersoon BNLS Forum: Tomasso (http://forum.beneluxspoor.net/index.php?action=profile;u=5412)
Land:                                 Nederland
Schaal en systeem:              HO, teee-, en drierail, intellibox. / Digitaal en Analoog
Tijdperk:                             IV-V
Website:                             www.modelspoor.nl (http://www.modelspoor.nl)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal001.jpg)

De modelspoorwegclub met ongeveer 35 leden is sinds een jaar of 3 gehuisvest op een prachtige, ruime locatie op het industrieterrein van Veenendaal. Voordat men deze locatie betrok zat de MSC op een tochtige zolder in een oude boerderij in Ederveen. Naast kou en wind vormden ook de steile trappen een enorme uitdaging voor sommige leden van de vereniging. Met dank aan een goedgezinde ondernemer beschikt de modelspoorwegclub nu over een prima locatie die zelfs voorzien is van een lift.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal007.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal007.jpg)
MSC Veenendaal - Station Ede

Trots van de vereniging is de grote vaste baan met ruim 200 meter spoor. De baan is nu zo’n 10 jaar in aanbouw, waarvan nu zo’n 3 jaar in de huidige vorm, en heeft als voorbeeld het trajectdeel Ede-Wageningen naar Driebergen. Binnenkort wordt er een goederenstation toegevoegd, gebaseerd op Maarn-goederen. Tot een jaar of 20 geleden werd in dit gebied zand gewonnen en het zal zeker zorgen voor een afwisselend goederenverkeer. Ook wordt er gewerkt aan een tweetal imposante klimspiralen met elk zo’n 45 meter spoor.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal002.jpg)
MSC Veenendaal - Eén van de twee klimspiralen

De basis voor de baan is Märklin rails waarop de club twee en drierail materieel wilde rijden. Helaas bleek dat toch even iets te lastig en wordt er nu enkel met gelijkstroom gereden. Naast aansturing met de intellibox maakt de vereniging gebruik van loconet. De overige electronica goeddeels zelfbouw. Na flink wat kinderziektes loopt het nu steeds beter. Daarnaast is er wel flink wat vijlwerk aan te pas gekomen omdat de gelijkstroom loks regelmatig op de K-rails ontspoorden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal003.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal003.jpg)

De vereniging probeert alle gebouwen en het landschap zo natuurgetrouw mogelijk na te bouwen in styreen. Voor de gebouwen wordt vooral gewerkt op basis van fotomateriaal en de vereniging beschikt over een boekwerk vol. Opvallend voor de modelspoorwegclub Veenendaal is dat Veenendaal zelf niet in het verhaal voor komt. Reden hiervoor is dat Veenendaal zelf een toch wat te beperkt tussenstationnetje is.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal005.jpg)

Het baanvak wordt voorzien van bovenleiding met een dubbele rijdraad van 0,3 mm verenstaal waarbij handig gebruik wordt gemaakt van een hulpwagon.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal006.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal006.jpg)

Naast de hoofdbaan beschikt de vereniging over een flink aantal kleinere baantjes. Er is een speciale Märklin kinderbaan en een N-baan die wacht op nieuwe bouwers. Uit de nalatenschap van een lokale hobbyist heeft de vereniging ook de bechikking gekregen over een aantal bijzondere en interessante  diorama’s. Hoewel de techniek van de diorama’s hier en daar verouderd is, zijn er ontzettend veel bewegende delen. Daar waar de techniek niet meer werkt worden de diorama’s door de MSC gerestaureerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal004.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/obb_veenendaal004.jpg)
Diorama's MSC Veenendaal.

Tekst Johan Vermij, Foto's Rob Kramer
Titel: Re:18 februari 2012 - Modelspoorwegclub Veenendaal
Bericht door: Stedahult op 18 februari 2012, 16:32:49
Hmm....

- Maak dat BNLS logo wat kleiner. Het schreeuwt om aandacht.
- What happend to the detail pictures???
- Ofwel, je ziet nu eigenlijk nog geen zak van de baan..

En das jammer..

vrgr Steef
 
Titel: Re:18 februari 2012 - Modelspoorwegclub Veenendaal
Bericht door: Tomasso op 18 februari 2012, 16:34:33
Je kan altijd nog hier kijken: www.modelspoor.nl ;D
Titel: Re:18 februari 2012 - Modelspoorwegclub Veenendaal
Bericht door: Stedahult op 18 februari 2012, 16:37:36
Dat zou betekenen dat alleen een link volstaat Tomasso..

vrgr Steef