BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Wijnand op 21 januari 2012, 22:35:35

Titel: 2e multimaus als booster
Bericht door: Wijnand op 21 januari 2012, 22:35:35
Dag allen,

Ik heb dit topic (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,13491.45.html), opgestart door Karst Drenth, aangetroffen en doorgelezen. Graag zou ik hier, als leek, graag een korte toelichting op hebben. Ik werk zelf met een multimaus, S88XpressNetLI en koploper.

Het gaat dus om de inzet van een 2e booster op de treinbaan. Ik heb eerder eens gelezen dat, wanneer je van meer boosters gebruik maakt, je de baan in delen moet splitsen die dan op de verschillende boosters zijn aangesloten.

Uit bovenstaand topic krijg ik de indruk dat dat hier niet het geval is. Als ik naar het plaatje op blad 2 kijk lijkt het er op dat de handset/multimaus en de S88XpressNetLI zijn aangesloten op de onderste booster. Deze is doorgelust naar de bovenste via de booster out bus. De baan is dan uitsluitend aangesloten op de "track out" van de bovenste booster. Er is dan dus geen sprake van splitsing van de baan. Klopt dat allemaal of heb ik dit fout geïnterpreteerd?

Is het ook mogelijk om een 2e handset/multimaus op één van de aansluitingen "master" of "slave" van de bovenste booster aan te sluiten, dus om indien gewenst naast Koploper (of een ander programma) met 2 handsets tegelijk te werken? Of gaat het dan fout.

Ik hoor graag of iemand mij dit kan toelichten.

Groet Wijnand


Titel: Re:2e multimaus als booster
Bericht door: Reinier Z. op 21 januari 2012, 23:03:26
Als je met boosters werkt, moet elke booster zijn eigen stuk van de spoorbaan voeden. Je moet je baan dus wel (electrisch) in delen splitsen.

De multimaus kun je alleen maar op de 'hoofdbooster' aansluiten. (Roco noemt dat de versterker). Nooit op de andere boosters. De officiële booster van Roco (art 10765) heeft daarom ook niet eens een mausaansluiting. Karst gebruikt op de foto een extra 'versterker'(art 10764) in de functie van booster. Dat heeft Roco niet zo bedoeld, maar het kan wel. Voor de zekerheid zou je dan eigenlijk de muisaansluitingen moeten afplakken. Extra multimausen moeten allemaal op de slave-ingang van de versterker worden aangesloten met een splitter.
Titel: Re:2e multimaus als booster
Bericht door: Reinier Z. op 21 januari 2012, 23:10:58
Edit: Zie ook dit plaatje: https://images.beneluxspoor.net/bnls/roco_versterker4X.jpg

Afkomstig uit dit draadje: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,41235.0.html
Titel: Re:2e multimaus als booster
Bericht door: Wijnand op 22 januari 2012, 16:46:16
Hoi Reinier,

Dus wel secties. Ik denk dat ik het begrijp.
Dank voor je hulp.
Groet Wijnand