BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Bert2011 op 30 december 2011, 12:42:09

Titel: Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Bert2011 op 30 december 2011, 12:42:09
Beste Forum leden,

Na een aantal forum berichten gelezen te hebben over het aansluiten van de Roco versterker en het koppelen daarvan zit ik toch nog met een vraag ?
B.v als je 4 Roco versterkers met elkaar verbind en vervolgens je spoorbaan opdeelt in 4 secties; hoe stel je dan in dat je trein van de ene naar de andere sectie rijd ? of gaat dit van zelf ?
Of heb je per sectie ook de rode Multimaus nodig.
Misschien een domme vraag; maar ze zeggen altijd dat die er niet zijn !

M.v.g

Bert Ruedisueli
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Jan-Peter op 30 december 2011, 13:07:49
Hoi Bert,

Alle versterkers sturen hetzelfde signaal uit, dat oorspronkelijk uit je Multimouse(MM)\centrale komt.
Zolang de versterkers met de MM verbonden zijn via de bandkabel stuurt de versterker de eventuele wijzigingen in snelheid of functie door naar elke sectie.
Mocht de verbinding verbreken, dan rijdt normaal gesproken, de lok door met de laatst ontvangen  informatie.

Dus:
Nee geen Multimaus per sectie nodig,
En inderdaad die vragen bestaan niet.

Jan-Peter
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Bert2011 op 30 december 2011, 13:16:33
Ok dat is duidelijk  (y) hartelijk dank en een prettige jaarwisseling (ook voor alle andere forum leden)
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: henk op 30 december 2011, 13:34:01
Ter verduidelijking, je mag helemaal geen MM op meer dan één doorgekoppelde versterker aansluiten. Dat geeft problemen. Een eventuele tweede muis bij wijze van extra handregelaar kun je op de slave uitgang van dezelfde versterker aansluiten waarop ook de master is ingeplugd. Sommige mensen plakken de master en slave aansluitingen van de overige versterkers af om vergissingen te voorkomen.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Spoorrelais op 30 december 2011, 13:36:11
Omdat een plaatje meer zegt dan 1000 woorden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/multimouse.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/multimouse.jpg)

Het plaatje komt uit de Nederlandse handleiding van de Multimouse. Heb je die niet moet je me maar via pb je mailadres sturen. Dan mail ik hem je wel.

Toevoeging!

Volgens mij kan je geen twee 10764 versterkers koppelen. Wel meerdere 10765 aan de 10764. Heb ik het mis dan wordt ik wel gecorrigeerd.

Andre
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Reinier Z. op 30 december 2011, 13:46:47
Officieel kun je inderdaad maar 1 10764 (versterker) gebruiken. De rest zijn boosters (10765).

In de praktijk blijkt een versterker echter ook als booster gebruikt te kunnen worden, en dat is financieel interessant omdat een versterker goedkoper is. Die tref je namelijk in elke startset aan en worden voor weinig verkocht.

Ik dacht alleen dat er wel wat haken en ogen zitten aan het gebruik van een versterker als booster. Ik meen dat de kortsluitbeveiliging bijvoorbeeld niet werkt. De experts kunnen daar meer over zeggen, denk ik zo.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Hans sprinter op 30 december 2011, 14:08:11
Kortsluitbeveiliging werkt gewoon, geen probleem,
je mag alleen niet meer dan 4 boosters(versterkers) gebruiken
in verband met de fan out van het gebruikte IC.
Gewoon gaan met de banaan.  ;D
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: ruudns op 30 december 2011, 14:12:36
Bij meerdere secties krijgt elke sectie een eigen booster of versterker (max 4!). Op de eerste versterker wordt de master multimuis ingeprikt. De eerstvolgende multimuis die in deze versterker in de slave wordt geprikt wordt daarmee automatisch de "slave". Heb je nog meer muizen, dan mag je die dmv een verdeelblokje (een op een) parallel op de eerste versterker aan de "slave" hangen. Zo kun je met één master en twee slaves dus 3 adressen tegelijk besturen.
Verder is er de mogelijkheid om de gegevens van de master naar de slaves te kopiëren dmv de menu's in de master en slave.
Bij het kopiëren wordt de master op "zenden" en de slave(s) op "ontvangen" gezet.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Spoorrelais op 30 december 2011, 14:19:47
In de praktijk blijkt een versterker echter ook als booster gebruikt te kunnen worden

Hoe koppel je de twee versterkers dan? M.a.w. Waar gaat het kabeltje van de eerste versterker in de tweede versterker?


Andre
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Reinier Z. op 30 december 2011, 14:27:32
De 'Booster out' aansluiting van beide versterkers met elkaar verbinden.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Bierwagen op 30 december 2011, 17:22:30
Hallo deelnemers aan dit topic:
Al ruim twee jaar rijd ik digitaal met twee complete Roco (multimuis ) uitrustingen op een vrij grote baan, welke ik met isolatie-railverbindingen in twee kringen heb opgedeeld. Van de ene kring naar de andere durfde ik nooit. Op de door jullie geschetste manier kan het dus gewoon wel!!! Hardstikke bedankt voor de uitleg!
groet,
Bierwagen
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: ruudns op 30 december 2011, 18:07:44
 (y) Ik wist dat ik nog ergens een plaatje van het net af had geplukt voor de aansluiting van 4 versterkers. Sorry, ik weet niet meer waar ik het vandaan heb geplukt  :-\

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/roco_versterker4X.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/roco_versterker4X.jpg)

Als je geen pc interface gebruikt, kun je de 3 "slaves" gewoon doorverbinden.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Spoorrelais op 30 december 2011, 19:58:56
Kijk, dit plaatje kon ik nog niet. Heel duidelijk. Ook hoe de koppel kabel gemaakt moet worden.

Dank je, en een goed spoors 2012.


Andre
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: frederik19630 op 30 december 2011, 21:03:37
weet iemand of het met de multizentrale pro (de draadloze variant) precies zo gaat.
Dus met een omkeerkabel de 10764 als booster bij de multizentrale pro te gebruiken?

fred
 
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: ruudns op 30 december 2011, 22:28:46
 ??? de centrale als booster gebruiken? Hier is de Multimuis Pro de centrale. Ik denk dat je bedoeld dat je de "oude versterker" als booster wilt gebruiken niet? Dat weet ik niet zeker, maar ik neem aan dat dit ook gewoon kan. En dat je ook de oude Multimuis gewoon als slave kunt gebruiken.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Spoorrelais op 31 december 2011, 09:23:48
Ruud,

Weet jij of alle kabels tussen de versterkers kruiskabels moeten zijn of alleen de kabel tussen de eerste en de tweede versterker.

Andre
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: henk op 31 december 2011, 09:26:14
Alle kabeltjes moeten hetzelfde zijn. 1 op 1 dacht ik, juist niet gekruist, maar ik haal dat gemakkelijk door elkaar. De boel wordt gewoon doorgelust, de booster-aansluitingen staat parallel geschakeld.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Bert2011 op 31 december 2011, 09:32:24
Ik heb gisteren twee 10764 versterkers aan elkaar gekoppeld als volgt; bij de ene zit de multimaus op ingang master, dan 230volt voeding, en track out naar een stukje rails en bij booster out een 1 op 1 kabeltje naar de volgende versterker en op deze versterker geen multimaus wel track out ook naar een stukje rails en ook deze versterker voorzien van 230 volt.
Maar helaas op de eerste versterker wel stroom op de rails bij de tweede niks op de rails !!!

M.v.g

Bert Ruedisueli
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: henk op 31 december 2011, 09:43:36
Met dat 230 volt bedoel je dat iedere versterker zijn eigen trafo heeft?
Als ik goed begrijp wat je verder schrijft, dan heb je het goed aangesloten. Maar kennelijk toch niet, want het moet werken. Er zit ergens een fout of de tweede versterker is kaduuk.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Spoorrelais op 31 december 2011, 09:48:07
een 1 op 1 kabeltje naar de volgende versterker

Volgens de tekening moet het een kruiskabel zijn. Is dat missschien de oorzaak?

Andre
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Bert2011 op 31 december 2011, 09:53:19
Met dat 230 volt bedoel je dat iedere versterker zijn eigen trafo heeft?
Als ik goed begrijp wat je verder schrijft, dan heb je het goed aangesloten. Maar kennelijk toch niet, want het moet werken. Er zit ergens een fout of de tweede versterker is kaduuk.

Ja elke versterker heeft zijn eigen trafo.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Bert2011 op 31 december 2011, 09:55:29
Volgens de tekening moet het een kruiskabel zijn. Is dat missschien de oorzaak?

Andre

Ik dacht 1 op 1 verbinding dus zit zwart links bij versterker 1 dan ook bij versterker 2 ect
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Reinier Z. op 31 december 2011, 09:59:56
Volgens de tekening moet het een kruiskabel zijn. Is dat missschien de oorzaak?

Volgens de tekening is het juist geen kruiskabel. Het zit 1-op-1 aangesloten.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Spoorrelais op 31 december 2011, 10:05:41
Neem mij niet kwalijk. Heb even niet goed opgelet. Het is inderdaad een rechte kabel. :-[

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/roco_versterker4Xaangepast.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/roco_versterker4Xaangepast.jpg)

Hierbij een uitsnede uit het plaatje waarbij duidelijk te zien is dat het op een rechte kabel gaat.

Andre
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: frederik19630 op 31 december 2011, 10:09:11
zo lees ik het plaatje niet: de kabel is plat, maar omdat de aansluitklemmen onder/boven zitten
ga je hem bij het aansluiten 180 graden draaien, en wordt het effektief een gekruisde kabel

of zie ik het fout?

fred
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Spoorrelais op 31 december 2011, 10:11:54
Hoi Fred,

Daardoor werd ik ook op het verkeerde been gezet. Als je de stekkertjes boven elkaar legt dan zul je zien dat de aders niet gekruist zijn t.o.v. elkaar.

Andre
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Reinier Z. op 31 december 2011, 10:12:29
Je ziet het fout.  ;)

Kijk maar: de ader die bij de linker stekker links zit (van bovenaf gezien), zit bij de rechter stekker rechts (van onderen gezien).

Rechts gezien van onderen is hetzelfde als links gezien van boven....
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Bert2011 op 31 december 2011, 10:16:12
Weet er iemand hoeveel spanning er uit de booster out komt ?
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Ronald Koerts op 31 december 2011, 10:22:05
Heren,

Er is een compleet draadje over geweest door Karst in 2009:  Koppelen 2 roco 10764 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,13491.0.html).

- Gebruik voor iedere versterker een aparte trafo.

- Op één van de versterkers koppel je een multimaus.

- Dan gebruik je een standaard kabel van Roco namelijk: Roco 10757 booster verbindingskabel (http://www.roco.cc/produkteshop/uebersicht/detail/cat/139/d/2/p/998%2C139/pr/booster-verbindungskabel.html). Dit kost je misschien een paar euro maar dan werkt het wel goed.  Kijk in het draadje van Karst voor het zelf maken van de juiste kabel.

- De kabel doe je in de Booster-out uit/ingang op de versterker met de multimaus aangesloten

- De andere kant van de kabel doe je op de booster-out in/uitgang van de versterker zonder multimaus.

Let op!: Op de tweede versterker mag je GEEN multimaus aansluiten! Dit kost je namelijk je versterker en misschien je multimaus! Een tweede multimaus mag je alleen op de eerste versterker aansluiten!

De rails ter plaatse van de overgang tussen de twee versterkers moet over twee spoorstaven gescheiden zijn! Dus er mag geen verbinding tussen de twee versterkers zijn.

Mocht je kortsluiting hebben tussen de twee gedeeltes dan moet je één van de aansluitingen naar de rails omdraaien op versterker.

Zelf heb ik het ook zo gedaan:  Bouw van mijn baan (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg399145.html#msg399145)

De spanning uit de versterker zal ongeveer 18 - 19 volt zijn afhankelijk van de trafo. Het aantal ampère uit de versterker is afhankelijk van je trafo. De oudere trafo's hadden een max van 3,2A de nieuwere iets van 2A als ik het zo uit mijn hoofd goed heb.


Succes!

Ronald.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Hans sprinter op 31 december 2011, 10:27:26
Dus, Ronald, het antwoord was:
Hier staat normaal het DCC signaal lekker te 'swingen'. En wel tussen 0 en ca. 10 Volt. (BOOSTER OUT)

Enne, dat kabeltje is zo te maken, alleen wel zorgen dat je 4 aders gebruikt, en niet 2 zoals de meeste telefoons!!
Telefoonaansluitingen, zoals WE oftewel RJ11 zijn niet altijd 4 draads of polige stekkers. Niet aan wagen dus.
Greetz, Hans,
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Ronald Koerts op 31 december 2011, 10:29:42
@Hans: Booster out... verkeerd gelezen... De 0 en 10 volt weet ik helaas niet, als jij dat zegt zal het wel zo zijn :)

Groet Ronald.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Hans sprinter op 31 december 2011, 10:32:46
Ronald, das het voordeel van een draadje lezen in plaats van citeren: Het staat er gewoon in.  ;D
Groetjes, Hans
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Ronald Koerts op 31 december 2011, 10:35:36
@Hans of met de gedachte even weg zijn, zoals bij mij :) In ieder geval geeft het draadje van Karst alle benodigde info.

Groeten Ronald.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: henk op 31 december 2011, 10:36:36
Past RJ11 dan op booster out? Toen ik er een jaar of 5 geleden mee experimenteerde waren perse RJ10 plugjes nodig, dacht ik.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Hans sprinter op 31 december 2011, 10:42:39
Henk, zover ik weet:
RJ45 is 8 polig computer aansluiting
RJ12 is 6P6C oftwel 6 polig (Xpressnet)
RJ11 is volgens mij 4 polig (Booster out)
RJ10 is smalle 4 polige stekker voor telefoonhoorns zover ik weet
Maar, als gezegd, ik weet het niet 100%. Wellicht iemenad?
Hans
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: henk op 31 december 2011, 11:40:30
Nou ja, een jaar of vijf geleden is het voor mij allemaal begonnen op het forum van Modelspoormagazine. Hier zijn onder andere Klaas, Wim en ik ermee bezig en toen moesten het per se RJ10 busjes zijn. Of past een RJ11 stekker ook in een RJ10 busje?

http://www.modelspoormagazine.be/newforum/topic.asp?TOPIC_ID=3183&whichpage=1&SearchTerms=10764 (http://www.modelspoormagazine.be/newforum/topic.asp?TOPIC_ID=3183&whichpage=1&SearchTerms=10764)

ps Ik heet daar Brunel en Wim heet INFO.  ;D
Op pagina 2 het glorieuze moment dat ik er achter kom dat de 10764 helemaal niet open hoeft om hem als booster te gebruiken.  ;D ;D
Op pagina 3 krijgen we ruzie.  ;D ;D ;D
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: stig op 31 december 2011, 12:18:29
Op pagina 3 krijgen we ruzie.  ;D ;D ;D

Goh, hoe kan dat nou?

Humor.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: ruudns op 31 december 2011, 14:19:54
Boosteruitgang: RJ10 (geen telefoonhorn snoer nemen want die zit dacht ik wel gekruist) conrad 738573-89
Master/Slave:   RJ11 conrad 738585-89???
alle kabels 1 op 1 dus recht en NIET gekruist. Als je de kabel plat legt, moet één stekker met de lip naar boven en de andere met de lip naar beneden wijzen. Leg je de versterkers boven op elkaar, dan zitten de verbindingskabels netjes zonder gedraaide kabel lussen.
De tekening lijkt me verder toch redelijk duidelijk, ik kan me niet voorstellen dat daar ruzie van kan komen  ;D
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Bert2011 op 31 december 2011, 17:11:33
Nou na enkele uren prutsen is het dan toch gelukt; inderdaad 1 op 1 verbinden de booster uitgang.
Ik heb de verbindingen met een 4 aardige kabel gesoldeerd 1 op 1;want na het maken van enkele 4p4c kabeltjes die geen goed contact makten was ik het wel beu !
Ik heb nu 3 x 10764 verbonden en 1 x 10761 en hier zit dan de multimaus op de master en s88XPressNetLi op de slave; op de andere versterkers dus verder niks aansluiten !!!!!
Ik heb nu 4 sectie`s en de trein rijd probleemloos van de ene sectie naar de ander.

Ik wens iedereen een fijn en gezond Nieuwjaar.

M.v.g

Bert Ruedisueli
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: henk op 31 december 2011, 18:03:47
Boosteruitgang: RJ10 (geen telefoonhorn snoer nemen want die zit dacht ik wel gekruist) conrad 738573-89
Master/Slave:   RJ11 conrad 738585-89???

RJ10 klopt, maar de master/slave aansluiting is RJ12, immers Xpressnet.
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: ruudns op 31 december 2011, 18:17:33
 :-[ @Henk: je hebt gelijk, dat is R12  :-[ conrad  738597-89
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Bert2011 op 03 januari 2012, 14:07:31
Nog een oplossing gevonden en wel een heel gemakelijke en niet duur de  
ZB-Adapter V1.0  http://www.modellbahnotto.de/digital.html
 (y) (y)
Titel: Re:Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Bierwagen op 04 januari 2012, 17:23:06
Hoi allemaal:
De beste wensen voor 2012!!.
Ik heb zojuist mijn 2 ROCO versterkers gekoppeld. Er gaat een wereld voor mij open; gigantische uitbreiding van mijn spel mogelijkheden. Even in Breda bij Elektra ( die hebben zowat alles op electronica gebied ) 6 ( voor het geval er wat fout zou gaan ) J10 stekkertjes en een paar meter kabel gekocht en met behulp van een modulator tang e.e.a. aan elkaar geklonken. 5 minuten werk en kosten.........EUR 2,90. Dank aan jullie, dat je me op het spoor hebt gezet.
groet,
Bierwagen.
Titel: Re: Meerdere Roco versterkers (10764)
Bericht door: Johannesspoor op 26 augustus 2015, 08:13:28
Het werkt perfect zo, maar kan ik i.pl.v. een digitale versterker zo ook een z21 als eerste aansluiten? Het lijkt me het zelfde idee, maar ergens las ik dat Roco dat niet aanraad,

Hans