BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Interessegroepen (IG's) => Topic gestart door: Jaap Smith op 02 juli 2011, 19:45:11

Titel: Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 02 juli 2011, 19:45:11
Hallo mede modelspoorders.

Daar ik hier zag dat vele een brug aan het bouwen zijn, dacht ik kom laat ik er ook eens een bouwen. Normaal zet ik zoiets niet op een forum, maar na lang aandringen van Jeroen Water (die niet mijn zwager is) heb ik dus besloten de bouw van deze brug op het forum te plaatsen.
Verwacht niet iedere dag een update, want bij mij gaat het allemaal niet zo snel. Het is de bedoeling om in grote lijnen de spoorbruggen bij Geldermalsen over de Linge te bouwen. Ik zeg met nadruk dat het niet exact deze brug zal zijn, daar de mijne al korter gebouwd moest worden in verband met de ruimte. Hij wordt gebouwd van styreen profielen zoals H, T en L profiele van uiteen lopende dikte.
Dit is voor mij de eerste maal dat ik zoiets bouw, heb wel ervaring in het bouwen van modelboten, maar nog niet van modelspoor. Maar aldoende leert men. Ik heb ook altijd in hout gebouwd en niet in kunstof dus dat is ook weer iets geheel nieuws. Lijmen doe ik het met secondelijm van Olba, werkt lekker snel en zit goed vast.
Hier onder een tweetal foto's van wat ik tot nu toe heb gebouwd en het gereedschap wat ik hierbij gebruik, zo als je ziet niets bijzonders. Om de staanders allen gelijk te krijgen heb ik in de verstekbak(je) een aanslag gemaakt zodat alle staanders gelijke lengte hadden. Ik ben helaas vergeten een foto te maken van de afgekorte stukjes profiel, maar ik denk dat dit voor zichzelf spreekt.Tot zover het relaas. de volgende updat volgt.

Groeten Jaap

De brug zijkanten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_1.jpg)

Het greedschap
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_2.jpg)
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: MathynK op 02 juli 2011, 19:49:56
Na dat brug-geweld van Jeroen, komen we hier weer bij een nieuw "bruggetje". Nou ik ben benieuwd! En ik blijf het zeker volgen.

Gr,
Mathyn
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 03 juli 2011, 14:38:41
Vandaag weer verder gegaan aan het bruggetje.

Na driftig snijden en zagen de 10 stukjes gemaakt voor de schuine verstevigingen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_03.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_03.jpg)

En de eerste twee er in gelijmd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_04.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_04.jpg)

En allemaal er in gelijmd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_05.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_05.jpg)

En ook bij de tweede alle er in gelijmd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_06_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_06_1.jpg)

Tot zover deze update, van de week weer verder met de andere twee. Heb nu andere verplichtingen.

Groeten Jaap


Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Feiko op 03 juli 2011, 14:48:53
Ziet er netjes uit hoor!
Heb je ook een plaatje van wat jou voorbeeld is?
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: ex-DR V100 op 03 juli 2011, 15:08:37
Leuk initiatief Jaap, weer een nieuwe brug ...
en elke dag updaten hoeft niet, je moet er wel plezier aan blijven houden.

Gr, Marc

@ Feiko daar hebben we Google voor ...
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Romar op 03 juli 2011, 15:31:07
Ziet er tot nu toe strak uit Jaap, leuk al die bruggen bouw topic's, blijft een mooi gezicht dergelijke bruggen in 1:87.

@ Feiko:

LMGTFY: klik (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Brug_over_de_Linge.jpg)

Mvg,

Romar
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Bart Zegers op 04 juli 2011, 07:45:56
@ de foto in Romar zijn link: dat brommertje ook, leuk!

@ Jaap: Succes met de bouw van de brug. Het begin er van ziet er goed uit.

Groeten,
Bart
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 10 juli 2011, 20:58:42
Gisteren en vandaag weer aan de brug gebouwd. Ben dus nu begonnen met het brugdek de foto's zullen e.e.a. wel verduidelijken.

Hier zijn de tussenliggers gefixeerd met spelden om te zorgen dat het geheel recht blijft.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_07.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_07.jpg)

De langsliggers zijn op hun plaats gelijmd, hier komt later de rails tussen te liggen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_08.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_08.jpg)

Om te zorgen dat het geheel recht blijft tijdens het aanbrengen van de verstevigingen heb ik het ondersteboven tussen twee latjes geklemd, zodat het niet kan verschuiven tot de lijm droog is.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_09.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_09.jpg)

De verstevigingen zijn nu aangebracht. Ik denk dat ik nu eerst een aanvang moet gaan maken met schilderen anders kom ik er misschien niet meer bij.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_10.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_10.jpg)

Heeft er iemand nog ideeën wat betreft de kleur, de brug wordt gebruikt op een baan die in de jaren 60 is gesitueerd.

Groeten Jaap
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 11 juli 2011, 20:19:21
Niemand die mij kan helpen aan de goede kleur voor deze brug ? Heb zelf al gezocht en kom tot de kleur grijs, maar ik heb ook een donker groene kleur gezien, nu weet ik dus niet welke kleur ik moet gebruiken in de jaren 60.

Groeten Jaap
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: jakop op 11 juli 2011, 20:34:49
Ik heb Humbrol 78 hiervoor gebruikt. Iets donkerder is nog Humbrol 86

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/05_6.jpg)

Groet,

Jakop
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 17 juli 2011, 18:53:41
Aller eerst Jakop bedankt voor deze info.

Vandaag weer eens verder gegaan aan mijn bruggetje, ik was gebleven bij het brugdek. Die heb ik dus voorzien van nog meer verstevigingen. Onderstaande foto zegt meer als woorden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_11.jpg)

Ook heb ik een begin gemaakt met de verbindingsplaten, ik weet eigenlijk de naam niet van deze platen, in de scheepsbouw waar ik mijn loopbaan ben begonnen noemde men zulke verbindingsplaten schertsplaten maar of dat bij bruggen ook het geval is weet ik dus niet. Het ergste is nog dat deze moeite als de brug klaar is bijna niet te zien is, daar het moeilijk wordt onder de brug te kijken, maar ik wilde het er nu eenmaal op hebben.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_12.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_12.jpg)

Hier zijn alle platen aangebracht, later wil ik er misschien nog klinknagels op aanbrengen zoals beschreven in een ander draadje waar gebruik wordt gemaakt van papier.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_13.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_13.jpg)

Hier een paar foto's zoals het eruit ziet wanneer ik het in elkaar zet. Foto's spreken voor zich dacht ik zo.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_14.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_15.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_15.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_16.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_16.jpg)
Kon het niet laten er een stuk spoor in te leggen en er een loc op te zetten, om te zien hoe het staat. Volgens mij mag ik niet klagen.
 
Groeten Jaap
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: JaJo op 17 juli 2011, 19:30:51
Citaat
Volgens mij mag ik niet klagen.

Nee zeker niet! (y)

Groet andere Jaap
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Romar op 17 juli 2011, 19:35:00
Qua uiterlijk een simpelbruggetje, maar daarom qua bouw niet minder mooi.
Je mag zeker niet klagen, ziet er goed uit!

Mvg,

Romar
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 20 juli 2011, 14:58:09
Hoi Jaap,

Dat wordt een gaaf bruggetje man!!! Dit zijn prachtige bruggetjes om leuke kleine riviertjes of kanaaltjes over te steken en dit is veel leuker dan de standaard bouwpakketten kopen! ga zo door, ik ben heel beneiuwd!

Over de kleur, vroeger had men het niet over RAL kleuren, NS had haar eigen kleurenstaal. NS 116 werd vaak gebruikt voor dat grijs/groen van bruggen, zoals Jakop ook laat zien. Toch lijkt grijs mij ook niet veerkeerd, je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor de kleur die op op mijn brug gesmeerd heb. dat is een spuitbus van Tamiya en wel German Grey.

Veel succes en plezier verder, blijf je volgen!

Jeroen
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 07 augustus 2011, 12:44:20
Vandaag weer eens een update. Heb de laaste tijd heel erg weinig tijd gehad om aan mijn brug te bouwen, andere zaken vroegen nu eenmaal om mijn aandacht.
Heb er ook niet zo heel veel aangedaan, alleen de schertsplaten aan de onderkant van de balken aangebracht en een begin gemaakt met het voetpad wat aan één kant naast de brug loopt. En dan zal je altijd zien dat je materiaal moet hebben om verder te kunnen en daar kom je dan op zondagochtend achter als alle winkels dicht zijn aaaaaaarrggggggggg. Dus kun je nog niet veel doen.

Hier een plaatje van wat ik tot dusver heb gemaakt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_17.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_17.jpg)

Nu heb ik ook nog een vraag: ik ben op zoek naar styreen plaat met een ruitmotief dit moet op de brug komen liggen. Ik heb al bij verschillende zaken gekeken, maar alles wat ik gevonden heb is volgens mij te grof. Misschien dat één van jullie mij hiermee kan helpen.

Groeten Jaap
Titel: Re:IG Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: jakop op 08 augustus 2011, 10:35:04
Hoi Jaap,

Ik heb daarvoor van die verpakkingsstrip gebruik die vaak gebruikt wordt om dozen te sluiten.
Kunststof banden om een doos die dan aan elkaar gesmolten worden, zal wel een apparaatje voor zijn.
Vaak hebben die strippen zo'n ruitjesmotief.

groet,

Jakop
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: sander1985 op 08 augustus 2011, 11:00:37

Kibri heeft ook een setje (gehad) met een drietal soorten plaat: ribbel-, traan- en ruitplaat. Ik zal eens kijken of ik het artikelnummer terug kan vinden.

Sander
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 08 augustus 2011, 20:12:05
Hoi Jaap,

Ik heb daarvoor van die verpakkingsstrip gebruik die vaak gebruikt wordt om dozen te sluiten.
Kunststof banden om een doos die dan aan elkaar gesmolten worden, zal wel een apparaatje voor zijn.
Vaak hebben die strippen zo'n ruitjesmotief.

groet,

Jakop

Jakop bedankt voor het mee denken, maar ik denk dat het te grof is. Maar om dat zeker te weten zal ik proberen een stuk te scoren.

Groeten Jaap
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 09 augustus 2011, 08:10:05
Hij gaat weer lekker Jaap! Wat een schatje wordt dit bruggetje man!  (y)

Conrad heeft ook traanplaat. Weliswaar van aluminium, maar wellicht bruikbaar. Ik heb alleen geen idee wat de schaal hiervan is. Kijk op www.conrad.nl en zet in zoeken: 297712 - 89.

Hier kun je ook nog naar kijken, Traanplaat in kunststof van Bemo Models:
http://www.bemomodels.com/nl/parts-1-50/menu/evergreen-kunstof-280/article/13125/traanplaat-kunstof-30cm-x-18cm.htm

Als dit niet helpt, zoek dan even op google naar traanplaat 1:87. Je komt dan op diverse fora waar men traanplaat gebruikt.

Jeroen
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 14 augustus 2011, 13:16:54
Vandaag weer een nieuwe update. Ben dus begonnen aan de pijlers van de brug, gemaakt van kunststof en triplex.
Op de foto is de uitgezaagde boven- en onderkant te zien en tevens het vulstuk om het geheel op de juiste hoogte te brengen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_18_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_18_3.jpg)

Na het in elkaar gelijmd te hebben, ben ik het gaan bekleden met balsahout strookjes om een beter ondergrond te hebben voor de kunststof steenjesplaat.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_19_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_19_2.jpg)

Hier zijn beide pijlers bekleed met balsahout.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_20_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_20_2.jpg)

Na het bekleeden met balsahout de bovenkant en het gedeelte waar de brug in komt te liggen met 0.5 mm styreenplaat beplakt, dit om het schilderen makkelijker te maken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_21_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_21_2.jpg)

En als laatste de buitenkant bekleed met steentjes kunststofplaat, dit alles onder het toeziend oog van Gerard.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_22_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_22_2.jpg)

Groeten Jaap
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 14 augustus 2011, 13:20:12
Helaas zijn de plaatjes niet aanklikbaar, want op de één of andere manier werkte de link deze keer niet.  Waarom weet ik niet, zag wel dat de link deze keer tweemaal zolang was. Misschien dat er naar gekeken moet worden.

Edit: Heb het probleem gevonden, ik deed iets niet goed. Mijn excusses voor de overlast.

Groeten Jaap
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 14 augustus 2011, 15:03:33
Dat ziet er strak uit Jaap! Kun je ook nog eens een plaatje maken waar je bruggen op de pijlers liggen? Want ik ben namelijk wel zeer nieuwsgierig!  (y)

Nb. Doe Gerard de groeten van me!

Jeroen
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 14 augustus 2011, 20:39:59
Op verzoek, de beide bruggen op de pijlers. Zal deze week wel een betere foto maken. Omdat ik binnen moest fotograferen en ik geen flitser bezit, heb ik deze foto op 1600 iso gemaakt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_23.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_23.jpg)

Groeten Jaap
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jefftrack op 14 augustus 2011, 20:51:00
Ziet er goed uit.... bouw je dit aan de hand van een voorbeeld ??? bouwtekening o.i.d. ???

Jeffrey
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 15 augustus 2011, 08:43:29
Sodemejaapie! Dat wordt strak!  :o

Ik vind het een erg fraai gezicht twee enkelsporige bruggen naast elkaar.  (y)

Jeroen
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 15 augustus 2011, 12:32:38
@Jeroen, bedankt.
@Jeffrey, Ik maak hem van een voorbeeld en tevens tekeningen. Hij wordt niet exact nagemaakt omdat de orginele brug te lang is, hier door heb ik concessies moeten doen wat betreft de lengte.

Het zijn trouwens de bruggen over de Linge bij Geldermalsen welke vorig jaar zijn gesloopt.

Groeten Jaap
Titel: Re:Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Treinhobbijist op 15 augustus 2011, 12:39:56
......Over de kleur, vroeger had men het niet over RAL kleuren, NS had haar eigen kleurenstaal. NS 116 werd vaak gebruikt voor dat grijs/groen van bruggen......

Veel kleuren zijn inderdaad mogelijk, kijk maar eens naar de Moerdijkbrug, is al jaren "zilverkleurig". Al hoewel ik persoonlijk bruggengroen of grijs mooier vind staan, zeker op een modelbrug, anders knalt 'ie er zo uit.
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Hans van de Burgt op 15 augustus 2011, 12:42:21
@Jaap,

De situatie is precies gelijk aan de spoorbrug van Geldrop.

(http://encyclopedie.beneluxspoor.net/images/b/b0/Strabrecht_brug_geldrop-09.png)
©2006 - Hans van de Burgt - Spoorbrug(gen) over de Eindhovenseweg te Geldrop

Wel wil ik de bruggenhoofden uit papier laten printen via MCOR.
Komt een apart draadje van.

Grzz,

Hans
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: janw op 15 augustus 2011, 14:09:21
Erg mooi Jaap!

Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jefftrack op 15 augustus 2011, 14:49:07
@Jeffrey, Ik maak hem van een voorbeeld en tevens tekeningen. Hij wordt niet exact nagemaakt omdat de orginele brug te lang is, hier door heb ik concessies moeten doen wat betreft de lengte.

Ziet er goed uit..... de reden dat ik het vraag is dat dit exact een model is dat ik ook wil gaan bouwen voor mijn module baan en opoek ben naar een tekening............. ::)

Jeffrey
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: sander1985 op 15 augustus 2011, 18:19:07

Het is maar wat je precies gelijk noemt Hans, ik zie toch wel wat verschillen (maarja, dat heb je met mijn opleiding).

@jaap, dat wordt een mooi setje bruggen zo! (y)

Sander
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Hans van de Burgt op 15 augustus 2011, 18:45:17
@Sander,

Geen idee welke opleiding je ooit hebt gevolgd.  ;)

De vorm van de brug in Geldrop is natuurlijk anders,
Maar qua constructie is er toch veel overlap.
In beide gevallen gaat het om een dubbele enkelspoors spoorbrug rustend op brede stevige stenen bruggehoofden.

Alleen in Geldrop liggen beide brugdelen min of meer diagonaal over de weg.

Grzz,

Hans
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: sander1985 op 15 augustus 2011, 20:22:13

Civiele techniek Hans, dan wel niet met vervolgrichting bruggen, maar ik weet er toch nog wel iets van. Inderdaad het diagonale valt op. Verder zit er een aardig verschil in het landhoofd, de opleggingen liggen bij de brug van jaap "in" het bakstenen landhoofd terwijl ze bij de brug in Geldrop. Verder zitten er nog wel wat verschillen in de constructie.

Het is dus maar net waar je naar kijkt met dit soort dingen of bruggen (of andere zaken natuurlijk) op elkaar lijken of niet. :)

Sander
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 15 augustus 2011, 21:59:02
Allemaal bedankt voor de reacties en bijdrage, ben hier zeer content mee.

Groeten Jaap
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 26 augustus 2011, 16:10:51
Op dit moment kan ik even niet aan mijn brug bouwen daar ik erg veel last heb van mijn linkerhand. Er is iets niet goed met een spier in deze hand, daar gaan ze woensdag a.s. wat aan doen. Namelijk proberen met een naald de spier te activeren. Dus even geduld de updates komen zodra ik weer normaal gebruik kan maken van mijn linkerhand.

Groeten Jaap
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 26 augustus 2011, 16:44:38
Moet je daarvoor tot woensdag wachten? Kan je vrouw niet overweg met een naald?   :P

Zonder gekheid: da's knap vervelend Jaap! Hopelijk gaat het wel helpen na woensdag! Veel sterkte!!!!

Jeroen
Titel: Re:IG-Bruggen: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: CKLX op 03 september 2011, 18:30:57
Op verzoek, de beide bruggen op de pijlers. Zal deze week wel een betere foto maken. Omdat ik binnen moest fotograferen en ik geen flitser bezit, heb ik deze foto op 1600 iso gemaakt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_23.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_23.jpg)

Groeten Jaap

Jaap,

Mooie brug. Zo te zien heel wat werk geweest. Benieuwd naar het eindresultaat!

Groeten, Cock Koelewijn - CKLX
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 05 september 2011, 10:04:02
Bedankt Cock, is zeker aardig wat werk geweest. Met een beetje geluk kan ik binnenkort weer verder bouwen en komt er dus ook een update, nog even geduld.

Groeten Jaap
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 10 september 2011, 14:39:46
Hallo medespoorders,

Na een tijdje niets gepost te hebben in verband met een onwillige linkerhand, vond ik het tijd om maar een update te posten.
Had één brug gespoten, en als je dan aan de tweede bent begonnen kom je tot de conclusie dat er meer verf in gaat zitten dan je dacht. Met andere woorden, de verf was op voordat de tweede brug helemaal gespoten was. Maar dat heeft mij er niet van weerhouden om een foto van de gespoten brug op zijn pijlers te maken. Zoals je op de foto kan zien heb ik ook nog een stuk aan de pijlers gebouwd, vind het er zo een stuk beter uit zien. Gaarne jullie oordeel ::)

Op de foto de gespoten brug op zijn pijlers. Vogelhuisje moest daar even het veld voor ruimen :) 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_25.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_25.jpg)
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jefftrack op 10 september 2011, 15:44:38
Ziet er goed uit Jaap.  (y) Hoe lang is je brug geworden zonder de pijlers ???

Jeffrey
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 10 september 2011, 19:03:32
Ziet er goed uit Jaap.  (y) Hoe lang is je brug geworden zonder de pijlers ???
De brug zelf is 34 cm, dit omdat ik geen langere brug kwijt kon.

Groeten Jaap
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Romar op 10 september 2011, 19:17:04
Mooie lengte toch?
Hoef je er geen dressoir voor aan te schaffen. ;D
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jefftrack op 10 september 2011, 20:07:40
 ;D

ik dacht zelf om er een van 40 cm te bouwen..... vandaar. Ik vind je verhouding erg goed overkomen.

Jeffrey
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 10 september 2011, 20:39:28
@Jeffrey, bedankt.  Had hem zelf ook graag op 40 cm gebouwd, maar dat kon ik helaas niet kwijt. Had ik trouwens ook een dressoir moeten aanschaffen. ;D Maar gelukkig past deze met een beetje goede wil op de schoorsteen. ;D

Groeten Jaap
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: janw op 10 september 2011, 23:00:52
Mooi werk Jaap! Hopelijk niks blijvends met die hand...

Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: CKLX op 10 september 2011, 23:06:43
Jaap,

Zoals je op de foto kan zien heb ik ook nog een stuk aan de pijlers gebouwd, vind het er zo een stuk beter uit zien. Gaarne jullie oordeel ::)


Ziet er goed uit! Welke kleur is het? Hoe heb je die bepaald?


CKLX
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 11 september 2011, 10:55:53
Bedankt CKLX. Deze kleur heb ik op aan raden van Jeroen Water genomen, deze heeft zijn brug daar ook mee gespoten. Het is de Tamiya TS-4 German Grey. Vind het zelf wel een mooie kleur.
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 11 september 2011, 12:36:05
Mooi werk Jaap! Hopelijk niks blijvends met die hand...
Een beetje laat, maar beter laat dan nooit. Als het goed is niet Jan, heb goede hoop dat ze het kunnen verhelpen.

Groeten Jaap
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 12 september 2011, 21:41:05
Geweldig Jaap!!! Wat een prachtige brug wordt dit! Die extra rand aan de onderkant van je pijlers doet het ook erg goed. Zal fraai staat als het geheel klaar is.

Wat betreft de lengte van de brug: als je bovenleiding aanbrengt (wat Jaap Bin 1 spoor gaat doen), moet je zo'n brug niet veel langer dan 35 cm mAken. In model
 staan de bvl masten zo'n 40 cm uit elkaar en op dit soort bruggen zijn meestal geen masten aangebracht.

Jeroen
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 24 september 2011, 14:53:28
Na een lange tijd niets gepost te hebben, het wil nog steeds niet goed met mijn hand, toch maar een update.
Heb de brug oplegging gemaakt en de brug geheel gespoten zodat ik de looppaden er op kon lijmen welke van plaat met een ruitmotief zijn gemaakt.
Foto's zullen e.e.a. wel verduidelijken.

Hier een foto van de onderdelen van de brug oplegging, dit is 4.5 bij 4.5 mm en afgeschuind om het meer op de echte te laten lijken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_26.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_26.jpg)

Na er een stukje rond tussen gelijmd te hebben lijkt het al heel wat, alleen nog het uitstekende deel afsnijden en spuiten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_27.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_27.jpg)

Hier zijn de ruitplaten aangebracht en kunnen, na droging, in de juiste kleur worden gespoten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_28.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_28.jpg)

Ik ben nu bijna klaar als het geheel gespoten is lijm ik het in elkaar en op een paar kleine dingen na is de brug dan klaar. Rest mij alleen nog de pijlers te schilderen en dan is alles klaar.

Groeten Jaap
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 26 september 2011, 08:10:31
Vervelend dat het nog steeds niet goed gaat met je hand!  :( Hopelijk komt daar snel verandering in, want als deze fraaie brug straks klaar is willen we natuurlijk nog veel meer van die huzarenstukjes modelbouw van je zien! Prachtig werk hoor! Kun je nog een detailopname maken van het roosterplaat?

Veel sterkte verder met je hand en ook al gaat het nu misschien iets minder snel: ik kijk al weer uit naar je volgende update!

Jeroen
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 18 oktober 2011, 21:11:52
Lange tijd geen update geweest, omdat ik nog steeds met mijn linkerhand loop te tobben. Het heeft tot nu toe niet veel geholpen wat er gedaan is, maar goed hier een kleine update van wat ik nog voor elkaar heb gekregen met de onwillige hand.

Heb dus de pijlers geschilderd, zie hieronder het resultaat. In de loop van deze week of anders in het weekend de laatste update want dan zal het geheel met een beetje geluk klaar zijn. En kan hij op Eurospoor worden aanschouwd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_29.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_29.jpg)

Groeten Jaap
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: sander1985 op 18 oktober 2011, 21:46:04

Dat wordt een fraai geheel Jaap, die pijlers (al zou ik dit meer omschrijven als een landhoofd) en de brug.

Sander
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 19 oktober 2011, 12:31:33
Zééér fraai Jaap! Je hebt mooie kleuren gebruikt voor het beton en de bakstenen!  (y) (y)

Jammer dat je hand nog niet mee wil werken, maar des te knapper dat je dit voor elkaar weet te krijgen  :o

Jeroen
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 23 oktober 2011, 15:48:38
Hallo allemaal,
Het is dan toch eindelijk gelukt, ondanks alle problemen met mijn hand, de bruggen zijn KLAAR. Wie hem live wil aanschouwen, zou ik zeggen kom naar Eurospoor want daar zal hij te zien zijn.

Hier een tweetal foto's van de bruggen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_30.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_30.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_32.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_32.jpg)

Ik hoop dat ik iets heb kunnen bijdragen met de bouw van mijn bruggen.

Groeten Jaap
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Romar op 23 oktober 2011, 17:03:16
Ziet er goed uit Jaap. (y)
Kom tijdens Eurospoor zeker even kijken naar alle bruggen. :)

Mvg,

Romar
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 24 oktober 2011, 08:38:57
Erg fraai Jaap! Je bruggen zien er heel erg overtuigend uit!!!!  (y) (y)

Krijg je het nog voor elkaar om eens een plaatje te schieten van de brugoplegging?

Jeroen
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jefftrack op 24 oktober 2011, 14:48:28
Ziet er zeker goed..... ik neem mijn foto camera mee naar Eurospoor en deze brug is zeker een doelwit....  (y)

Jeffrey
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jaap Smith op 24 oktober 2011, 18:10:20
Op speciaal verzoek :) een tweetal foto's van de brug oplegging.

Hier de vaste oplegging
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_33.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_33.jpg)

En hier de beweegbare oplegging
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_34.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_Spoorbrug_Geldermalsen_34.jpg)

Groeten Jaap
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 25 oktober 2011, 10:53:12
Fraai hoor! Slim gedaan om de oplegging vasty te zetten aan je landhoofden!

Ook van deze brug gaan we genieten op Eurospoor!

Jeroen
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Jeroen Water op 30 maart 2012, 10:35:26
En eerdaags nu ook in de Railmagazine te bewonderen!

Lekker bezig Jaap!

Jeroen
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Chris op 30 maart 2012, 10:57:41
Al gezien  ;D
Titel: Re:Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: janw op 08 april 2012, 22:22:11
Mooi artikel in de Railmagazine Jaap! Gefeliciteerd! Eer van je werk, en terecht. Leuk aandenken ook aan Eurospoor (alweer een half jaar geleden...)
Titel: Re: Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: nederbelg op 06 oktober 2017, 16:41:06
Hoi,

Welke nr railmagazine is dit in gepubliceerd?

even off topic.
Kan iemand mij dit artikel inscannen en doormailen?

Dave
Titel: Re: Bruggen-IG: Nog maar een bruggetje.
Bericht door: Bart Zegers op 06 oktober 2017, 17:36:40
Hoi Dave,

Het artikel over de bruggen van Jaap is in Railmagazine 293 gepubliceerd, pagina 82 t/m 85.

Ik heb je een pb gestuurd.

Groeten,

Bart