BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Materieel => Topic gestart door: willem22 op 28 januari 2007, 22:45:12

Titel: BNLS-Werkspoor - NS 6001 bouw kit
Bericht door: willem22 op 28 januari 2007, 22:45:12
Wie heeft de tenderlok 6001 ooit  gebouwd van witmetaal of is er mogelijk mee bezig.
Ik ben al een tijdje bezig met deze lok maar krijg hem niet goed lopend.
Het onderstel is van wit metaal en wijkt zeer af mbt maatgeving.
Ook geef de stroom afname problemen.
Wie kan mij iets meer vertellen over deze bouw kit.

willem.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - NS 6001 bouw kit
Bericht door: Floris Dilz op 28 januari 2007, 22:56:39
mijn ervaringen met model loco zijn niet zo best, onderstellen zijn niet altijd even maatvast (bij een 3700 was de koppelstang een millimeter te lang, lijkt weinig maar als de zaak via de koppelstangen aangedreven wordt is het heel veel omdat dat erg nauw luistert)
Om dan de zaak toch goed lopend te krijgen is wat ervaring met onderstellen bouwen vereist, zodat je weet waar het misgaat. Eventueel kun je de koppelstangen een beetje bol zetten, als ze dan te lang zijn hef je het daarmee op en zou ie wellicht wat soepeler gaan lopen. Verder kan er nog van alles mis zijn maar dan zou ik het spul in mn handen moeten hebben en er wat mee moeten testen om er meer over te zeggen.
grtz
Floris
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - NS 6001 bouw kit
Bericht door: stig op 28 januari 2007, 23:50:31
Wat een schattig kitje, is het onderstel echt van witmetaal? Ofwel poppestront? Geen messing of nieuwzilver?
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - NS 6001 bouw kit
Bericht door: arjen op 29 januari 2007, 06:59:46
Onderstel van witmetaal? Dat moet de 6000 zijn die de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers ooit in Engeland heeft laten maken. Ergens in de jaren 70 was dat, lang voordat DJH/Model Loco op de markt verscheen.
Zoals Floris al suggereerde: om hem goed lopend te krijgen moeten de koppelstangen precies passen. Over het algemeen bereik je dat door de aslagers een beetje te verschuiven in het chassis, maar dat is vrij lastig bij zo'n witmetalen blok. Duidelijk een klusje voor ervaren chassisbouwers.

Arjen.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - NS 6001 bouw kit
Bericht door: willem22 op 29 januari 2007, 10:35:16
Ja dit helemaal juist het is de 6000. Maar ik kan inderdaad een nieuw onderstel maken van koper of een andere legering.
Zou er geen andere lok zijn met de dezelfde asindeling die ik mischien zou kunnen gebruiken zou een stuk makelijker maken.
Ben geen ervaren shassisbouwer maar als er geen andere mogelijkheid is moet ik dit maar gaan ondernemen.

willem.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - NS 6001 bouw kit
Bericht door: Eric van Spelde op 29 januari 2007, 13:47:47
Je moet niet te ingewikkeld denken, denk ik. Als het slechte lopen komt doordat de koppelstangen niet passen, dan koop je bij Piet Peetoom van GM&S een setje 'universele' koppelstangen die je zelf op maat kunt maken.

Die maat bepaal je als volgt: pak een setje assen waarvan de maat overeenkomt met die van de loc. De uiteinden ervan draai je met een vijl op een boormachine of Dremel net zover af dat de ze in de gaten van de koppelstangen passen. Nu steek je ze in de asgaten van het frame en kan je precies bepalen hoe lang de koppelstangen moeten worden. Knip ze op maat, soldeer ze aan elkaar waarbij je de assen in het locframe als 'mal' gebruikt. Kan niet missen!

Ik heb op deze manier een 6000 van Philotrain leren lopen - nadat de overtollige speling uit de aslagering was gehaald (nieuwe lagers van GM&S met een compensatieboom tussen de tweede en de derde as) klemde het zaakje nog als een idioot omdat de achterste helft van de (gedeelde) koppelstangen ovale gaten hadden.  ::) Nieuwe koppelstangen gemaakt op de juiste maat - probleem opgelost. :)