BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Materieel => Topic gestart door: Ivo tB op 17 januari 2009, 21:41:10

Titel: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 17 januari 2009, 21:41:10
Vorige week de GLG afgerond. Hoewel ik nog bezig ben met verschillende projecten zoals de NS 2530 en de Benelux Hondekop, is dat toch geen metalen modelbouw. Dus deze week maar eens door mijn niet onaanzienlijke hoeveelheid ongebouwde kits gekeken en deze eruit gehaald:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1110203_1.jpg)

Deze kit heb ik in 2007 besteld dankzij dit forum. Er was veel scepsis of ze wel ooit dit model zouden uitbrengen en je moest vooruitbetalen om een kit te kunnen krijgen, maar gelukkig is ons vertrouwen niet beschaamd. Ze maken voor de engelse markt kits van de EM1 en EM2 in 00 en 0 en inmiddels ook in N. De productie van de 0 modellen hebben ze afgestoten.
Ik sprak in Houten een keer met Maykel Kasteleijn hierover en hij heeft inmiddels de hele H0 productie van MSL overgenomen/opgekocht. Alleen de oorspronkelijke bestellers hebben een kit in H0 van MSL Hobbies. Maykel heeft wel het een en ander aan de kit verbeterd.

Voor de volledigheid: de LNER 6000 is door de NS tussen 1947 en 1952 gehuurd en wordt ook wel beschouwd als de eerste E-lok van de NS. Daarna kwam de BB-300 van de SNCF en vervolgens de eerste echte serie de NS1000.

Na het openen van de doos komt dit eruit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1080174_1.jpg)

Een summiere bouwbeschrijving, waar wel iets meer tekeningen behulpzaam zouden zijn, maar het is net genoeg. Een paar zakjes moois en 4 etsplaten in nieuwzilver ingepakt in papier.

Toen ik de kit voor het eerst uitpakte schrok ik wel van het dunne etswerk en dan vooral van de dunne geetste stroken met klinknagels, maar dat is een echte uitdaging.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1080183_1.jpg)

De etsplaat waar de draaistellen uit worden gemaakt

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1080181_1.jpg)

De etsplaat met de zijwanden, de roosters en de pantograven

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1080182_1.jpg)

De etsplaat met de daken. De set bevat eveneens daken gegoten uit witmetaal. Deze zijn iets grover, maar misschien wel makkelijker te verwerken. Aangezien het etswerk er veel gedetailleerder uitziet en ook beter aansluit op de wanden kies ik voor de moeilijke weg

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1080184_1.jpg)

De witmetalen draaistelzijkanten en de daken

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1090185.jpg)

Vele kleine witmetalen onderdelen voor het dak, maar ook de verschillende leidingen en zandkisten.

Dat is ook nog een aardige bijkomstigheid: in de periode tussen 1947 en 1952 zijn er minstens 2 keer zichtbare wijzigingen uitgevoerd aan de draaistellen: de vering van de draaistellen is omgedraaid en een deel van de zandstrooiers zijn verwijderd. Dat wordt zoeken naar foto's.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1090186.jpg)

En nog een zakje met fijn spul: lagers, tandwielen, wielen, motor, eventueel andere pantograven en prachtige uit messing gedraaide signaalhoorns.

En nu maar bouwen. De eerste tegenvaller is dat de gaten in de geetste draaistellen flink te klein zijn voor de meegeleverde lagers. Nu heb ik heel veel kleine ruimers van 0,4 tot 3mm, maar nu zou ik er echt een tot 4,5 moeten hebben. Dus dat wordt weer een bezoek aan de goede ijzerhandel. Boren is geen goed idee, vijlen kan misschien, maar met ruimers hou je exact de juiste positie van de gaten vast.

wordt vervolgd,

Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Pauldg op 17 januari 2009, 22:03:58
Poeh! Dat ziet er uit als een uitdagende kit! Heb je ervaringen met de beruchte engelse pasvorm? Wel weer heel bijzonder hoor.

Succes, Paul
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 18 januari 2009, 11:02:44
Beste Paul,

Je weet als je aan zoiets begint dat hier en daar improviseren erbij hoort. DJH/Grandspot/Modelloco is ook niet altijd perfect. Ik ben inmiddels aan deze begonnen en tot nu toe is de pasvorm juist bijzonder goed. Het opvouwen van etswerk, zodat er dozen ontstaan gaat nogal eens fout. Dwz er moet behoorlijk aan de zijkanten worden gevijld, voordat het mooi haaks wordt. Dat maak ik mee met accubakken onder Philotrain rijtuigen en ook sommige kits van MK vouwen niet mooi op. De doosvormen van verschillende onderdelen van de draaistellen van de Tommy waren echter perfect. Dus ik heb goede hoop voor de rest.

De draaistelophanging in het chassis is wel bijzonder. Ik heb er toch heel lang naar zitten kijken voor ik de bedoeling goed begreep. Inmiddels is het wel duidelijk en als je netjes bouwt komt het wel goed, maar je moet oppassen met het verwijderen van stukjes van de draaistelzijkanten, want dan komt het nooit meer goed. Ik zal een en ander wel laten zien binnenkort.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 19 januari 2009, 21:28:31
De eerste stap is de bouw van de draaistellen. Zoals ik al vertelde is de ophanging vrij bijzonder. Dat wil zeggen ik heb zo'n constructie nog nooit gezien.

Dit zijn de onderdelen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1100200.jpg)

Van links naar rechts een beugeltje voor het vastzetten van het draaistel met daarboven een afstandhouder die verticaal wordt gebruikt, de achterbalk van het draaistel, het frame van het draaistel zelf, de voorbalk, de bufferbalk en de verende buffers. Ik vind de bufferschalen wat klein qua diameter, maar misschien zou dit kunnen kloppen.
Boven en onder zie je nog de witmetalen draaistelzijkanten en de twee veren, die ik normaal monteer. Volgens mijn foto's heeft de Tommy in deze vorm tussen november 1948 en 1951 zo gereden op het NS net.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1090187.jpg)

Ten eerste vouwen we het frame op, versterken de hoeken met soldeer en plaatsen de lagers. Deze pasten niet erg. De gaten moesten flink worden geruimd en daarna erin gesoldeerd. Dit solderen doe je met de assen in de lagers, want anders is de kans dat je de lagers in een lijn soldeert vrij klein en krijg je het chassis nooit mooi aan het lopen. Gelukkig worden de wielen van Alan Gibson geleverd met 3 assen: een as met punten voor het uitrichten, een korte as voor dit draaistel en een lange als de wielen aan de buitenkant worden gelagerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1100193.jpg)

Hierboven dan het draaistel met wielen en de twee balken aan de buitenzijde opgevouwen, gesoldeerd en vastgeschroefd. Ernaats ligt de motor met de motorhouder, die met op de doorlopende as aan beide zijden van de motor met een worm wordt voorzien, die de wormwielen op de wielassen aandrijven.
De motor past niet goed in de motorhouder. De laatste past wel perfect in het draaistel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1100201.jpg)

De bufferbalk aan het draaistel met de verende buffers is wel een beetje voorzichtig te maken. Ten eerste soldeer je een messing stop aan de achterkant in de bufferhuls. Later steek je daar de buffer met veertje doorheen en buig je de doorstekende buffersteel lichtjes om. Als de buffer is elkaar zitten soldeer je eerst de bufferbalk op de dwarsbalk en daarna de buffers erin.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1100202.jpg)

Dit is dan het resultaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1120209.jpg)

De volgende stap is het solderen van de draaistelzijkanten aan de dwarsbalken. Hierboven de 2 samenstellende delen. Dit pastte allemaal niet bijzonder, maar uiteindelijk staat alles recht. Hierover meer een volgende keer.

Iemand een suggestie voor een digitale camera, waarmee je zelf kunt scherpstellen? Ik begin een grote hekel te krijgen aan camera's met auto focus: meer uit dan in focus)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: ronald56 op 19 januari 2009, 22:00:44
Heerlijk die bouwverslagen van jou Ivo , zoals jij ze schrijft , is het net alsof je zelf aan het bouwen bent .
Ik heb deze loc niet aangeschaft , maar ik begin hem toch wel leuk te vinden.

Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: janw op 19 januari 2009, 23:01:38
Spannend. Begrijp ik nu goed dat je in feite dezelfde kit aan het bouwen bent als MK levert?
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 19 januari 2009, 23:56:56
@Ronald,

Volgens mij heeft Maykel ze nog wel te koop (299 Euro). Dus grijp je kans. Het is bijzonder mooi en goed etswerk. Mijn bouwbeschrijving is heel summier, maar misschien heeft Maykel er wel iets heel moois bij gemaakt. Hij heeft ook andere pantograven etsen en alle opschriften. Het lastige wordt nog het bieswerk.

@Janw

Ja, dat wil zeggen de kit is eigenlijk gemaakt door MSL Hobbies en verbeterd door MK modelbouw, die de hele productie heeft overgenomen en er ook nog een en ander aan heeft toegevoegd. Zie de site van MSL-Hobbies en de link naar Tommy in H0.



mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Karst Drenth op 20 januari 2009, 00:00:03
Citaat
...Iemand een suggestie voor een digitale camera, waarmee je zelf kunt scherpstellen? Ik begin een grote hekel te krijgen aan camera's met auto focus: meer uit dan in focus)...

Op dit moment in de aanbieding bij Makro:

Canon 450D voor € 499 ex BTW inclusief 18-55 objectief en draagtas...  :P

Grtzz,

Karst

P.S. Begint wel een beetje te kriebelen, jou zo bezig ziend met al dat metaal  :-X
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: JAB van Ree op 20 januari 2009, 00:04:16
Canon 450D voor € 499 ex BTW inclusief 18-55 objectief en draagtas...  :P

En mocht dat te duur zijn, zn oudere broertje EOS400D is al voor circa 400 incl. te krijgen, ook met 18-55 kitlens.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: stig op 20 januari 2009, 00:10:14
Op dit moment in de aanbieding bij Makro:

Canon 450D voor € 499 ex BTW inclusief 18-55 objectief en draagtas...  :P

Ik zou nog ff verder zoeken, want in een van de folders die vanmiddag in de bus viel was die veel goedkoper. Sorry, minder duur.  ;)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Maurice K op 20 januari 2009, 09:28:22
Ik heb twee maanden terug een Sony a200 bij www.topdeals.nl gehaald. met lens voor €350
Bevalt goed, Het voordeel bij sony is dat de stabilisatie in het toestel zit en niet in de lens. Daardoor zijn extra lenzen bij een Sony goedkoper.

Het is wel belagrijk wan ik wil de bouw wel blijven volgen ;) ;D
Begin ziet er goed uit.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 20 januari 2009, 23:50:40
Als ik jullie goed begrijp kun je met digitale spiegelreflex altijd zelf scherp stellen of is dat alleen bij de duurdere types. Ik ben wel geinteresseerd in een Nikon D80 met echte lens (Nikkor VR). Sinds mijn eerste spiegelreflex midden jaren 80 ben ik redelijk verslaafd aan originele glazen lenzen. Ik gebruik normaal alleen nog analoge camera's. Alleen voor dir forum heb ik een kleine digitale compact van Olympus.

Vanavond nog bezig geweest met de draaistellen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1140214.jpg)

Latig probleem bleek te zijn de breedte van de bufferbalk en de dwarsbalk aan de andere kant van de draaistellen. Deze hebben een andere breedte zoals je kunt zien. Dat betekent dat als je het op achterste balk soldeert het dan aan de voorkant onder de bufferbalk moet worden gesoldeerd. Dan moet wel het soldeervlakje van de bufferbalk eruit en een stukje van de bovenkant van de witmetalen zijkant en het past weer mooi parallel. Dus eerst dit hoekje eruit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1140216.jpg)

En dan de rest solderen en dan is dit het resultaat, nu met wielen erin

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1140215.jpg)

Het loopchassis met de assen wordt door middel van de afstandhouders aan elkaar geschroefd. Deze afstandhouders zorgen vervolgens voor de positie van de draaistellen in de lengte richting van het chassis, waar keurig een ronde opening in is geetst in de juiste diameter.

Met 2 draaistellen ziet het er dan als volgt uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1140217.jpg)

De draaistellen worden in het chassis geborgd door bovenop de afstandhouders 2 kleine beugeltjes te schroeven, die ervoor zorgen dat de draaistellen niet meer onderuit het chassis kunnen vallen. Het geheel is vrij bijzonder. In het midden bovenaan de witmetalen draaistelzijkanten zit een ronde ophanging, die net als de afstandhouders voor de draaiing zorgen en de oplegging zijn van de bak op de draaistellen en bepalen dus de hoogte van de bak. De afstandhouders zorgen voor de juiste horizontale positie en de beugektjes bovenop borgen het draaistel.

Nog een paar plaatjes ter verduidelijking:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1140219.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1140218.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1140220.jpg)

Als bonus heb ik uit een nieuwzilveren etsdeel het hulpchassis gevouwen en gesoldeerd voor de bakopbouw. Hier komen de zijwanden aan, worden de daken aan vastgezet en voor en achter de cabine.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1140221.jpg)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Pauldg op 21 januari 2009, 09:50:28
Wat is dat gepriegel toch enorm leuk en inspirerend!

Ik denk er nu over na om de 'Beel' van Etchmodels te gaan kopen. Heb je die ook nog op je plankje staan?

groeten, Paul
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Spoors op 21 januari 2009, 11:36:46
Ivo,
Welk toestel gebruike je nu?

Groet,

Jeroen
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 21 januari 2009, 13:36:58
@Jeroen,

Volgens mij (uit mijn hoofd) een Olympus FE210, die dus geen handmatige focus heeft.

@Paul

Nee, ik heb wel een Beel (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=4625.msg98275#msg98275) van Kleinspoor, maar niet van Etchmodels. Ik heb wel een etsplaat van Etchmodels van de NS 6700, maar daar ben ik niet super enthousiast over, omdat er wat storende onnauwkeurigheden in de etsplaat zitten. Dus de Beel heb ik gelaten voor wat deze is, hoewel het me wel fascineert. Lastig is dat je je moet aanmelden op de site voordat je meer informatie krijgt. Ik hou niet zo van dit soort klantenbinding, ik hou meer van een open benadering.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: rckoenes op 21 januari 2009, 15:15:34
@Ivo

Heb zelf een canon 400D, de kit lens moet je zelf omschakkelen naar manuel focus.
Echter de L serie lenzen van Canon hoeft dit niet, die kun ja altijd handmatig bij stellen.

Heb zelf een aantal sigma lenzen, de xt serie als ik me niet vergis, en deze kun ja ook naar het automatisch scherp stellen met de had bij focussen.

Dit is bij ale DSLR van canon het zelfde, het licht dus aan de lens of je met de hand kan bij stellen of niet.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: stig op 21 januari 2009, 15:46:07
Lijkt me een prima digitaaltje (die olympus) voor de voortgangskiekjes. Gewoon de camera op macro instellen, voldoende licht op je voorwerp, stilhouden en afdrukken. Evt in zo'n ministatiefje zetten. De camera zou vlg specs een macro moeten hebben met 5cm als minimale afstand tot voorwerp.

Vooral voldoende licht is met die compactjes belangrijk.  ;)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: ikkuhh op 21 januari 2009, 15:56:19
fijne camera voor lage prijs is canon ixus 75:niet te groot, geen lompe lenzen,en als laatste voordeel...ACCUPACK
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: stig op 21 januari 2009, 20:10:05
Die heb ik dus en ik vind het een pl***is ding... :'( Dan liever een sony met een infolithium zodat je precies kunt zien hoeveel prik je nog hebt. De Canon is gewoon "ineens" leeg... Hiervoor Had ik een Sony T9, maar die faalde al na een jaar, wel een fijne camera. Betere ook tov. de ixus. Vind ik. ;)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Pauldg op 21 januari 2009, 20:16:12
Nee, ik heb wel een Beel (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=4625.msg98275#msg98275) van Kleinspoor, maar niet van Etchmodels. Ik heb wel een etsplaat van Etchmodels van de NS 6700, maar daar ben ik niet super enthousiast over, omdat er wat storende onnauwkeurigheden in de etsplaat zitten. Dus de Beel heb ik gelaten voor wat deze is, hoewel het me wel fascineert. Lastig is dat je je moet aanmelden op de site voordat je meer informatie krijgt. Ik hou niet zo van dit soort klantenbinding, ik hou meer van een open benadering.

Mijn idee, maar dat is natuurlijk het punt met kleine eenmansateliertjes: je krijgt alle nukken en eigenaardigheden van de eigenaar er gratis bij. Dat is ook wel weer een beetje de charme. Hij gaat goed trouwens, je zet er flink de vaart in!

mvg, Paul
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 22 januari 2009, 00:26:39
Bedankt voor alle adviezen over camera's. Het is een snelle manier om erachter te komen dat zelf scherpstellen bij digitale spiegelreflex camera's normaal is. Voorlopig volg ik Stig's advies: proberen meer licht op het onderwerp te krijgen.

Back on topic: vanavond was het de beurt aan de zijwanden, met volgens mij het moeilijkste onderdeel van deze kit: de klinknagelstrips.

Eerst de zijwanden naast het hulpchassis:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1120213.jpg)

Ze komen lekker bol uit de etsfret, maar dat is geen probleem.

In een zijwand komen ventilatorroosters. Deze zijn in de kit aanwezig als etsdeel, maar ook als witmetalen gietdeel. Ik heb voor de etsdelen gekozen. Dan kijk je er wel doorheen en je moet extra oppassen met schoonmaken voor het spuiten. Het zal makkelijk verbuigen, want het zijn strookjes nieuwzilver van minder dan 0,2mm.

De roosters solderen we aan de achterkant:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1110207.jpg)

Het is even nauwkeurig positioneren ten eerste om het rooster mooi recht achter de opening te solderen en ten tweede als je het in horizontale zin niet op de juiste plek soldeert de zijwand minder strak op het hulpchassis zal passen.

Daarna zijn de klinknagelstrips aan de beurt. De bouwomschrijving meldt dat je ze ook kunt weglaten, maar dan mis je toch wel een belangrijk stuk detail. Uiteindelijk valt dat misschien wel mee, omdat de strips straks als een zwarte bies op de bak zitten.

Helaas was in mijn etsplaat een van de klinknagelstrips enigzins verbogen. Erboven ligt nog een schuifraam dat in een van de wanden wordt gesoldeerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1150222.jpg)

Voorzichtig komen de strips in een geheel uit de fret en de verbogen delen worden zo goed en zo kwaad als het gaat recht gebogen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1150223.jpg)

Het vastzetten is een apart en lastig klusje. Ik ben begonnen om het met soldeerverf en een brandertje te doen, hoewel ik niet zeker wist of de soldeerstrips dan enorm zouden vervormen. Dus eerst het geheel ingesmeerd met soldeerverf en voorzichtig in het midden het eerste stuk proberen vast te zetten. Dat was dus foute boel en inderdaad vervormdde de strip snel, zodat deze nooit recht op de zijwand zou komen. De zaak weer los en een andere methode. De soldeerverf erop laten zitten en de wand plat op de bouwplaat gedrukt met de klinknagelstrip erop. Vervolgens eerst een stuk in het midden goed in het vloeimiddel gezet, de strip met een metalen hoekprofiel stevig op de bak gedrukt en een bijna droge soldeerbout erlangs gehaald. Op sommige plekken zat het meteen vast, dus een tikkeltje meer soldeer, lang vasthouden, omdat je ook nog een stuk hoekprofiel verwarmt en het wonder geschiedt: het zit goed vast. Stukje bij beetje vanuit het midden in rechthoeken werkend is de hele strip vastgezet en dan is dit het resultaat na een schoonmaak beurt met het glasvezelpotlood:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1150224.jpg)

Wand 1 zonder ventilatieroosters, maar met 2 merkwaardige spleten, die op alle foto's ook zijn te zien. Iemand een idee waar die voor zijn? :o

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1150226.jpg)

Wand 2 met de ventilatieroosters.

En iets meer detail:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1150225.jpg)

De wanden zijn alleen aan de bovenkant vastgesoldeerd. De wanden lopen in het echt een beetje bol, aan het dak recht naar beneden en vervolgens naar binnen weggebogen, net zoals de meeste couperijtuigen uit die tijd. De vorm wil ik pas aanbrengen als de koppen erop zitten, want dan kun je het pas goed zien of alles in verhouding is. Het hulpchassis heeft een horizontale kniknaad ongeveer in het midden. Het hulpchassis heeft een duidelijk gevormde kop, maar in deze vorm past het chassis in het midden niet bij de schroefgaten van de bodemplaat. Daar zou het meer naar binnen moeten worden gebogen. Ik laat het even zo en verzin als het geheel wat verder is gevorderd wel een oplossing.

Dan is de volgende de stap het maken en aanbrengen van de koppen. Ook daar zijn weer een paar bijzondere constructiekenmerken, maar hierover later. Helaas zijn de daken van de koppen uitgevoerd in witmetalen gietstukken, die voor de juiste buiging heel mooi zijn, maar allebei in bovenaanzicht scheluw zijn. Dat is weer extra werk.

mvg,
Ivo

Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: stig op 22 januari 2009, 02:18:32
Wat een flimsy spul zeg dat etswerk. :o Nogal wiedus dat er een hulpframe nodig is dan.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 22 januari 2009, 13:33:46
Dat hulpframe is voor de klinknagelbanden niet nodig, want die zitten nu keurig vast op de buitenwand. Ik zie alleen nog wel een andere functie aankomen. De zijwand loopt licht gebogen naar binnen, maar als ik dat helemaal doe, krijg ik de indruk dat de draaimogelijkheden van de draaistellen wel erg worden beperkt. Dus daar is op deze manier nog wel wat aan af te stellen.

Ik heb nog wel een paar vragen over dit model, of eigenlijk over het prototype.

Ik gebruik als leidraad vooral een uitgebreid artikel van Railmagazine 103 uit 1993. Daarnaast zijn er enkele foto's in de boeken de Elektrische Lokomotieven in Nederland en de boeken van Hans Kaas.

De overblijvende vragen:

Onder de draaistellen zit een uitgebreid stangenstelsel voor het remwerk in het horizontale vlak. De NS 1500 (ook wel EM2 en jongere broertje) heeft dat ook, hoewel de draaistelopbouw verder heel anders is. De kit levert hiervoor niets erbij, maar de witmetalen draaistelzijkanten hebben daarvoor wel de ophangpunten meegegoten.

Is er iemand die meer info heeft van dit remwerk??

Een goede foto van het dak is afwezig. De oplegging van de pantograven is wel duidelijk, eveneens van de dakventilatoren, maar er lopen ook leidingen over het dak. Ook lijken er 2 strips met 3 isolatoren op het dak te zitten aan een kant als schakelaars? Iemand toevallig een foto of tekening van dit dak??

Een interieur zit er ook niet bij. Ook hiervoor de vraag of er misschien meer info over het interieur is??

Er zijn maar liefst 4 koplampen per kant. Reed deze lok in NL met 2 lichten onderin, of met een driepuntsverlichting? De 4e koplamp midden onder is volgens mij in NL nooit gebruikt.

Hopelijk heeft er iemand meer info over bovenstaande punten.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: janw op 22 januari 2009, 15:19:01
watertandend, Ivo.

De horizontale trekstangen in het remwerk zijn misschien iets beter te zien op de foto's hier:
http://www.lner.info/locos/Electric/em1.shtml

Het cabine-interieur van de vervolgserie (EM1) is hier te zien (lijkt er vast op):
http://en.wikipedia.org/wiki/British_Rail_Class_76

Als je hem nog kunt vinden: Model Rail van mei 2004 heeft een uitgebreid artikel over de EM1, EM2 en de Woodhead tunnel. Ook een foto van Tommy later bij BR in het groen. Van de grond af gezien zie ik geen verschillen tussen de dakopbouw van Tommy en die van de latere EM1s. Veel foto's zijn daar echter niet van.

Maar kijk wel even hier voor EM1s:
http://dave-higson.fotopic.net/c490857.html

Succes! Jan
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 22 januari 2009, 18:15:35
Jan,

Bedankt. De eerste site had ik ook al gevonden, maar met de foto's kom ik niet veel verder. De andere 2 zijn heel handige aanvullingen, vooral de hele rits foto's van de EM1 als serie 76 bij BR. Nog eens goed kijken maar ik mis nog wel dak. En een bijzondere: de dakventilatoren van de EM1 staan dwars en die van Tommy en EM2 in de lengterichting.

Het interieur in Wikipedia is leuk en ga ik zeker gebruiken als richtlijn, maar er zit wel bijna 10 jaar tussen de bouw van Tommy en de EM1 serie. Ook is de cabine vergroot. Dus ik weet niet of dat nog klopt. Technische ontwikkelingen gaan nu snel, maar in de jaren '40 ook. Maar in H0 zie je daar niet zo heel veel meer van. ;D

mvg,
Ivo

mvg,
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: janw op 22 januari 2009, 22:31:34
Hier een klein beetje, maar schiet niet echt op:
http://dave-higson.fotopic.net/p8137689.html
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 22 januari 2009, 23:18:57
Klopt, die had ik gezien. Maar daar zie ik niet hoe de 2 kabels lopen, welke ik op andere foto's al enigzins zie en ook de hoogspanningsschakelaars zijn niet te zien. Wel zie je hier de dakventilatoren dwars staan ipv in lengterichting.

We blijven zoeken.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: janw op 22 januari 2009, 23:59:16
Iets van het dak is te zien in het grote boek van Guus Veenendaal, Spoorwegen in Ned. 1834-nu, p. 488. Wel weer van een afstand, helaas.
En hier (laatste foto) ook nog zo wat:
http://www.therailwaycentre.com/Pages%20Loco/Recognition%20loco/Illus_76.html
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: marco op 23 januari 2009, 01:25:13
Hopelijk heeft er iemand meer info over bovenstaande punten.

mvg,
Ivo

Het Utrechtsarchief, foto's 151085-151089, 160930-160935

Groeten,
Marco-
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 23 januari 2009, 14:15:02
@Jan,

Laat dat boek van Guus Veenendaal nu net niet in mijn collectie zitten. :(

De website is interessant. Je kunt ook goed de belangrijke verschillen zien tussen de EM1 en Tommy. De cabines zijn groter en je kunt zien dat de draaistellen daarvoor zijn verlengd (net als de NS1100 botsneus), terwijl de radstand en het hele draaistel ongeveer zijn uitgevoerd zoals die van de Tommy toen deze uit NL weer terug ging naar de UK.

Opvallend detail aan de draaistellen van de EM1 is verder dat het horizontale stangenwerk onderaan het draaistel voor het remwerk bij de EM1 ontbreekt.

@Marco,
Daarvoor bedankt voor de verwijzingen naar het Utrechts archief. Dit remwerk zie je buitengewoon duidelijk zitten op foto 151088, maar ook op 160930 en 160935. Iets meer schuin van boven zou er meer zicht op geven, maar ik denk dat we dat wel kunnen vergeten. Ik ga wel een foto plaatsen van het remwerk van de NS1500. Dit is qua systeem volgens mij hetzelfde, behalve dan dat de NS1500 een CoCo lok is dus voor 3 assen per draaistel en de Tommy een BoBo met 2 assen per draaistel.

Wat op sommige foto's ook goed te zien zijn zijn de biezen en dan met name op foto 151088. Dit onderdeel zie ik het meeste tegen op. Er zitten naast de zwarte biezen, die goed zijn te maken, ook flinterdunne witte biezen op (bijvoorbeeld ronde de frontruiten) en elke zwarte bies heeft zo'n flinterdunne witte bies als randje. Die witte biezen zijn volgens mij niet goed na te maken en al heel snel veel te dik. Misschien dat transfers een oplossing zijn, maar de opgesoldeerde klinknagelstrips lijken me niet erg transfervriendelijk. de enige mogelijkheid lijkt me hele dunne witte lijnen op waterslide transfers, die je dan zo uitknipt dat er geen transfer meer aan een kant van de lijn zit en wel aan de andere kant, zodat je de witte lijn tegen de inmiddels zwart gespoten klinknagelstrips aanschuift. Maar ik hou me aanbevolen voor goede ideeen.

Een alternatief kan zijn uit de vliegtuigmodelbouw. Bij cockpits worden over het algemeen de ramen afgeplakt voor het spuiten. Als je dan eerst een witte laag spuit en later de uiteindelijke kleur, zonder dat je de tape tussentijds weghaalt, dan ontstaat er een dun wit lijntje ongeveer met de dikte van het tape. De kans dat dat ietsje rafelt is helaas weer groot

Dit is de poging van Maykel te vinden op de site van MK modelbouwstudio's:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/EM1_statiefoto.jpg)

Heel mooi gedaan, maar laat ook zien hoe moeilijk de biezen zullen zijn.

Daarnaast laten de foto's 160930 en 16934 zien dat aan beide kanten de hoogspanningsschakelaar (of iets anders) met de 3 isolatoren. maar dat alleen aan de wandventilator kant de dakleidingen lopen. Dat zijn er 2 naast elkaar, waarvan vervolgens niet duidelijk is of en hoe deze aan de pantograaf zitten, aan de hoogspanningsschakelaar of de bak in lopen.


Tot zover en bedankt voor jullie hulp,

Ivo

Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 23 januari 2009, 23:45:31
Gisteravong geen tijd gehad, maar vanavond moest er toch nog een kop worden gemaakt.

Het begint met het maken van een vouwmal voor de 2 delen van de cabine, die rond moeten worden gezet

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1170229.jpg)

Uit deze delen wordt de cabine gemaakt. Van onder naar boven een voetplaat, waarlangs je vasthoudend aan de handrail kunt staan om de ramen schoon te maken, het onderste deel van de cabine, het bovenste deel en de nieuwzilveren dekplaat voor het dak. Erboven komt nog een witmetalen gietdeel als dak, alleen is dit niet goed van vorm (en staat niet op de foto)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1170228.jpg)

Dus nu met de vouwmal eerst het onderste deel in de bankschroef geklemd, voorzichtig het etsdeel precies in het midden houdend, en omgezet. Hetzelfde voor het bovenste deel en nu maar hopen dat het past.

De ramen van de cabinedeuren zitten vast aan het bovenste deel en passen van binnenuit precies in de raamsponning van de deuren, die aan het onderste etsdeel vastzitten. Met 2 puntjes soldeer vastgezet komt het al overtuigend over:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1170230.jpg)

Voordat het zover is moeten op het onderste deel eerst nog 7 gaatjes worden geboord voor de stoomverwarming, de luchtleidingen en de bovenste handrail.

Passen op de bak:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1170231.jpg)

En met de voetplaat eromheen gesoldeerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1170232.jpg)

Het begint al aardig op een lokomotief te lijken.

mvg,
Ivo

Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: janw op 23 januari 2009, 23:51:20
Ha Ivo,

Die foto uit Guus Veenendaal die ik bedoelde is dezelfde als no. 151085 waar Marco naar verwijst. Op de wat grotere afdruk in het boek zijn aardig wat details van het dak te zien.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 24 januari 2009, 14:02:32
Jan,

Zal eens zoeken. Deze foto herken ik ook van een ander boek.

Bedankt,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 25 januari 2009, 15:07:04
Gisteravond even bezig geweest met de details van de cabine. Dat wordt nog een aardige klus. De luchtslangen en de meegeleverde stoomverwarmingsslang in witmetaal vind ik niet mooi genoeg. Dus dat wordt zelf iets maken. De handrailhouders vind ik ook te grof. Het zijn de uit messing gedraaide handrailhouders, die ook in DJH/Modelloco kits worden gebruikt. Ik vind de Philotrain mooier, maar de gaten in de cabine zijn daar al voor geetst en dus veel te groot voor de Philotrains. Daarom toch maar deze toegepast.

Vervolgens nagedacht over de montage van de koplampen. Dat is een dun geetst messing plaatje dat op de cabine moet worden gesoldeerd. Met een weerstandsoldeerapparaat waarschijnlijk geen probleem, maar met de bout toch een stuk lastiger.

Het is wel gelukt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1180236.jpg)

Hier zie je nog de koplampen in de ets en ook de hijsogen voor op het dak. De bovenste koplamp zit er hier al op gesoldeerd.

De truc is aan de voorkant met een stukje tape exact op de goede plek fixeren. Op de achterkant naast het gat (vooral niet erin) wat fosforzuur gelegd en met een droge bout weggebrand, zodanig dat er een beetje in de te maken las loopt. Dan een klein tipje soldeer aan de bout en voozichtig eerst op de bak en dan met het restje langs de rand in de opening. Een minieme hoeveelheid soldeer loopt dan keurig in de naad tussen koplamp en etsdeel van de cabine en het zit.

Iets minder spannend zijn de drempel onder de deur en de handgrepen, waarvan ik de handrailhouders dus eigenlijk te groot vind.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1180237.jpg)

Wel kwaliteit van het etswerk dat alles past. Het dak van de cabine helaas niet: dat is te groot, maar is wel op maat te vijlen.

Eerst maar eens verder met de details.

wordt vervolgd,

Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Huup op 25 januari 2009, 15:14:03
Mooi!
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: mpol op 25 januari 2009, 16:42:27
Erg mooi. Volg dit draadje met grote interesse want heb de kit van MSL hobbies zelf ook in huis, maar heb nog niet moed gehad om er aan te beginnen.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: janw op 25 januari 2009, 17:09:49
Citaat
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1170231.jpg)

En met de voetplaat eromheen gesoldeerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1170232.jpg)

Mooi mooi mooi...
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 26 januari 2009, 21:07:09
Marcel,

Misschien dat je over een paar weken, als ik iets verder ben, denkt om er ook aan te beginnen. Ik keek er eerst ook met vraagtekens naar, maar het geheel is als je het goed aanpakt minder fragiel dan het lijkt. Wel een soldeeruitdaging, tenminste als je het met de bout doet. En niet alles past, maar dat heb ik met een kit zelden meegemaakt.

En het levert een model op dat maar weinig mensen hebben (50 of 80 kits geloof ik, waarvan waarschijnlijk de meeste nog niet gebouwd ;))

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 27 januari 2009, 00:49:42
Nog even anderhalf uur details aanbrengen en dan is dit het tussenresultaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1200240.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1200241.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1200242.jpg)

De 3 onderste lampen zijn erop gesoldeerd. De horizontale handgreep, het seinijzer onder de middelste koplamp en ook het geetste dak pasgemaakt en erin gesoldeerd. Het geheel is nu redelijk vormvast. Aan de binnenkant moeten de onderste handgreephouders wel helemaal worden afgevijld, want anders past het niet meer op het onderstel.

Het witmetalen dak ligt er los op en past niet mooi. De suggestie is om dit van een dikke plaat styreen te maken en in vorm te vijlen, waarna je  nog de twee ronde goten van messing draad erop lijmt. Hoorn erop en klaar.

Nu nog de luchtslangen en de stoomverwarmingsleiding. De laatste komt in het bovenste gaatje en is een vrij dikke korte metalen bocht met vervolgens een slang eraan, die op de voetplaat vastzit. De luchtslangen zijn er 2, terwijl er 4 kranen in 2 paar naast elkaar zitten aan beide zijden van de middelste koplamp onderaan. Alleen aan de middelste 2 kranen zit een luchtleiding, eerst met een kromme pijp naar beneden en vastgezet onder de voetplaat en vervolgens een mooie slang tot onder de bufferbalk. Onderaan hangt het met een ketting aan de bufferbalk vast.

De middelste koplamp is later afgedekt met een deksel, dat ook bij de kit zit. Ik denk dat ik dat deksel erop soldeer. Misschien soldeer ik nog korte messing pijpjes aan de binnenkant achter de koplampen, dan kunnen daar de LED's of lampjes in.

mvg,
Ivo

Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Pauldg op 27 januari 2009, 11:02:08
Ivo, ik ben onder de indruk van de wijze waarop je deze klus klaart.

Alleen.... heb je gevoelsmatig geen bezwaar tegen het plaatsen van een dak van styreen? Een alternatief zou kunnen zijn om de dakplaat uit een masief stukje messing te vijlen. Volgens mij gaat dat heel goed. Enig bezwaar is de soldeerbaarheid van zo'n massief blok op de filigrane kop. Tweede alternatief: kloppen uit een stukje 0,3 messing op een houten mal. Honderden modelbouwers oude stempel gingen u al voor....

groet, Paul
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 27 januari 2009, 12:04:26
Paul,

Ja, wat denk je? Het toepassen van kunststof in een metalen model doet pijn :(. Maar zelf een witmetalen dak maken doe ik niet. Het vijlen uit messing zou kunnen, maar ik heb dan meer de neiging om dan eindelijk eens een goede freestafel te kopen en het uit messing te frezen.

Kloppen uit koper vind ik nog veel mooier, maar is een vak apart en heb ik nog nooit gedaan. Ik begrijp ook dat in 1:1 er ook geen vakmensen meer te vinden zijn die een koperen Belpaire vuurkist kunnen maken.

Dus dan is styreen misschien een snelle oplossing.

Maykel levert bij deze bouwset inmiddels ook resin daken, waar de pantograven op moeten. Ik ga toch proberen het geetste dak te maken.

Maar wat wel leuk is: de bouwsets van Maykel worden weer meer van messing ;D ;D: hij begon met de DE3 mat'34 met messing wanden en resin bodems, daken en koppen, waarbij nu bij zijn plan E het dak inmiddels ook van messing is en de aangekondigde omBC en mat'36 zijn vrijwel helemaal van messing.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Pauldg op 27 januari 2009, 12:49:24
Ivo, kijk eens in dit topic http://spoor0nl.xsbb.nl/viewtopic.php?f=3&t=554032 uit het spoor Nul forum. hier wordt FritsT zijn (verdienstelijke) poging omschreven om een dubbelgekromd dak te kloppen uit messing. Er zitten goede foto's bij!

ik heb zoiets ook nog nooit gedaan, maar wat heb je te verliezen? Een paar stukjes messing of koperplaat? En uiteindelijk valt de vorm qua moeilijkheid natuurlijk wel mee, het is geen mat46 neus.

succes, Paul
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 27 januari 2009, 13:42:39
Paul,

Bedankt, dat is een handige link. Die had ik vroeger wel eens gezien. Ik weet dat Frits geen enkele metaalbewerking schuwt. Het meest spannende is hoe hij nu de vorm in de hardhouten mal krijgt met een Black en Decker bovenfrees. Die van mij (van Festo) maakt keurig rechte sleuven, groeven en kanten, maar geen geleidelijk verlopende kap. Maar dat lukt me wel zonder. Dit lijkt me prima zelf te schaven, vijlen en schuren uit een stukje hout. Dus misschien dat ik dit in de komende weken maar eens ga proberen. Ik denk dat dit wel gaat lukken.

Het boek van Guus Veenendaal ligt overigens nu in herdruk met een aanvullende hoofdstuk over de verzelfstandiging en opsplitsing van de NS in de jaren '90 in de boekhandel voor 48 Euro!! Iets voor de mediatheek.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 29 januari 2009, 20:51:14
Paar kleine details aangepakt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1230247.jpg)

Deze witmetalen slangen zaten in mijn kit. Rechtsboven de stoomverwarmingsslang en voor de rest remslangen. De stoomverwarmingsslang is aan de dikke kant, maar in elk geval niet te buigen in de kromming die ik op de meeste foto's zie zonder te breken. De remslangen ontberen de handgreep en zijn ook niet in de juiste vorm te buigen en deels te dik. Op foto's kun je zien dat deze vanaf de middelste twee kranen in een metalen pijp eerst recht naar beneden lopen, dan boven de voetplaat bijna haaks naar de buitenkant en vervolgens weer haaks naar beneden en met een kleine klem vastgezet onder de voetplaat. Daaronder is dan de slang opgehangen met het uiteinde aan een ketting onder de bufferbalk. Of ik dit allemaal ga namaken weet ik niet, maar het begin is er:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1220243.jpg)

Hier zie je de stoomverwarmingsslang gebogen uit 0,8mm messing draad en met een kleine ring als flens tegen de kop. De ring vind ik nog te groot, maar de meegeetste fabrieksplaat erboven vind ik weer te klein. Dan eronder de eerste pogingen om de remslangen te buigen en ongeveer in positie te brengen. Dit zijn slangen in messing van Philotrain.

Rechtstaand wordt het ongeveer zo:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1220245.jpg)

De 4e remkraan rechts bleek in mijn Philotrain set geen handgreep te hebben, dus ik moet daarvoor nog op zoek naar een ander exemplaar.

Inmiddels de andere cabine in vorm gebogen en daarna komt het dak aan de beurt, dat uit deze etsplaat zal worden gemaakt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1220246.jpg)

wordt vervolgd,

Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 31 januari 2009, 22:45:19
Vanavond met het dak begonnen. Ik wil de etsdelen op de foto hierboven gebruiken voor het dak. In de kit zitten ook witmetalen daken, maar zoals al eerder vermeld, vind ik die te grof en bij nader beschouwing ook niet goed van vorm. Maykel vertelde mij dat hij voor het middendak nieuwe zijkanten heeft gemaakt, die helemaal rond lopen en niet met 2 boogstralen erin, zoals die in de kit zitten. Als je naar de foto's kijkt is te zien dat dat klopt. Dus Maykel heeft beloofd die op te sturen met nog andere onderdelen die hij wel bij de kit levert, maar MSL Hobbies niet. Ook heeft hij voor de 2 dakdelen waar de pantograven opzitten exemplaren van gegoten resin. Maar ik wil toch kijken of ik de etsdelen kan gebruiken.

Dus dat wordt buigen:

Eerst mijn rollenbank maar eens opgezocht, die ik al jaren geleden bij GM&S heb gekocht om uit plaatmateriaal ketels voor stoomloks te kunnen rollen. Maar voor het buigen van dit dak lijkt het me ook prima geschikt.

De rollenbank in de bankschroef met het middendak ertussen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1250248.jpg)

Het rollen gaat als volgt in zijn werk. Met 2 stelschroeven kun je de rollen steeds verder in elkaar drukken en dan met een handeltje (net als vroeger een waswringer) rol je de plaat ertussen. De schroeven verstel je stukje bij beetje net zo lang tot je de juiste kromming erin hebt. Met de aanwijzing van Maykel dat het middendak maar een boogstraal heeft is dat snel klaar. De daken voor de pantograven hebben daarentegen wel 2 boogstralen. De eerste flauwe boog heb ik gewoon met de rollenbank gemaakt.

Dit is het tussenresultaat met 3 daken:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1250249.jpg)

Dan moet de scherpere boog aan de randen van het dak er nog in worden gebogen. De rollenbank is daar minder voor geschikt, omdat de ronding juist aan de randen zit en daar kan zo'n bank niet zoveel mee.

Dus dit heb gedaan door de rand van het dak met en 9mm boor in de bankschroef te klemmen en met een stalen lineaal om te zetten.

Hier voor het omzetten in de bankschroef:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1250250.jpg)

En op het model gelegd met losse pantograven erop ziet het er ineens als een echte lok uit. Dit zijn overigens niet helemaal de goede pantograven. Die zitten bij de kit als geetst nieuwzilveren delen en moet je zelf in elkaar zetten:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1250252.jpg)

Ook op het dak komen nog 6 geetste klinknagelstrips net als op de wanden. Maar dat zijn rechte stukken die je over het dak heen spant en dat lijkt me inmiddels een stuk makkelijker dan de strips op de wanden.

Iets meer van voren zie je de dakkromming beter:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1250253.jpg)

En zo ziet het er van bovenaf uit. Op de cabines ligt nu het witmetalen gietstuk dat te klein is. Komende weken de uitdaging om dit uit messing plaat te kloppen of uit messing te frezen of uit styreen te vijlen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1250255.jpg)

Wat nu rest is vooral heel veel detailleringswerk om de bak af te maken. Er zijn nog wel wat extra's die ik hier kan laten zien, maar ik moet wel zeggen dat ik tijdens de bouw steeds enthousiaster wordt over het model. Op een groot aantal punten is de kit te verbeteren, soms qua passing en soms qua afwerking, maar regelmatig kom je hele mooie constructies tegen en vaak passen de geetste delen perfect.

mvg,
Ivo

Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 12 februari 2009, 20:55:26
Na 2 weken weinig tijd en gebrek aan de juiste onderdelen vond ik vandaag een mooi postpakket van Maykel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1280256.jpg)

Dit zijn de onderdelen die wel bij de kit van Maykel zitten en niet bij die van MSL-Hobbies:


De laatste zijn een extra bestelling, want dit is niet standaard. Met 2 aangedreven assen moet het natuurlijk ook kunnen.
Maar voor 35 Euro is zo mijn originele MSL-Hobbies bouwkit een echte MK modelbouwstudios geworden.

Dus nu weer aan de slag ;)

Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 16 februari 2009, 23:00:48
De eerste vervolgstap van het dak is alweer gezet. De ronde kopschotten zijn in het middelste dak gesoldeerd en passen perfect.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1290262.jpg)

Nu nog de daken waar de pantograven op zitten iets platter buigen en op deze kopschotten solderen en het dak is bijna compleet. Ja, ik heb besloten de nieuwzilveren daken te gebruiken. Volgens Maykel zijn deze te klein, maar bij mij passen ze wel, dacht ik. In elk geval is het relief zo perfect gelijk over het hele dak en de bak en bovendien moeten er nog die mooie klinknagelstrips op worden gesoldeerd.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Dennis op 19 februari 2009, 18:48:22
Ivo,

Geweldig mooi om te zien!!!
Begin nu zeker te twijfelen of ik hem ook niet zal bestellen ;D

Grts
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: mpol op 19 februari 2009, 19:11:33
Na 2 weken weinig tijd en gebrek aan de juiste onderdelen vond ik vandaag een mooi postpakket van Maykel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1280256.jpg)

Dit zijn de onderdelen die wel bij de kit van Maykel zitten en niet bij die van MSL-Hobbies:

  • Een extra etsplaat met nieuwe dakrondingen, pantograven en trappen
  • 2 resin daken voor de pantograven (ik zal eens kijken of ik ze beter vind passen dan de nieuwzilveren
  • Mooie transfers voor de biezen en de LNER 6000 opschriften op de zijkanten en de bufferbalken
  • Stalen wormen en kunststof wormwielen, waardoor met een extra Mashima beide draaistellen zijn aangedreven

De laatste zijn een extra bestelling, want dit is niet standaard. Met 2 aangedreven assen moet het natuurlijk ook kunnen.
Maar voor 35 Euro is zo mijn originele MSL-Hobbies bouwkit een echte MK modelbouwstudios geworden.

Dus nu weer aan de slag ;)

Ivo

Is dit setje standaard te koop?
Ben zelf ook in het bezit van de MSL versie en dit lijkt mij een handige uitbreiding.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 19 februari 2009, 19:48:08
Ivo,

Geweldig mooi om te zien!!!
Begin nu zeker te twijfelen of ik hem ook niet zal bestellen ;D

Grts

Als ik komende weken echt aan het dak toe kom met met de zelf te bouwen pantograven wordt het nog veel gaver. Isolatoren uit nieuwzilver en meer moois. Ik ben nogal veel weg door de week, dus van bouwen komt niet veel.

Is dit setje standaard te koop?
Ben zelf ook in het bezit van de MSL versie en dit lijkt mij een handige uitbreiding.


Is op zich geen standaard set. Maar als je het Maykel aardig vraagt wil hij je dit vast wel leveren. De transfers en de etsplaat zijn een enorme hulp en eigenlijk bijzonder aan te raden om te bestellen. Inclusief de MK handleiding, die op punten uitgebreider is dan die van MSL-Hobbies.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: mpol op 19 februari 2009, 19:52:30
bedankt voor info, zal Maykel een mailtje sturen.

succes met het vervolg!!
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 20 februari 2009, 14:22:26
Iets van het dak is te zien in het grote boek van Guus Veenendaal, Spoorwegen in Ned. 1834-nu, p. 488. Wel weer van een afstand, helaas.
En hier (laatste foto) ook nog zo wat:
http://www.therailwaycentre.com/Pages%20Loco/Recognition%20loco/Illus_76.html

Inmiddels de 2e editie van dit boek gekocht. Ik dacht dat de eerste al veel ouder was, maar die is van 2004 en deze van 2008. Maar nu met Randstadrail en OV chipcard ;D ;D

En op pagina 489 nu een foto, waar het dak enigzins op te zien is.

Overigens een tip voor degenen die dit boek nog willen kopen:

Tot 28 februari krijg je 5 euro korting op de winkelprijs van 49,50. Dat is toch weer 10%:

Op de website van de Uitgever (te vinden door in Google Guus Veenendaal in te voeren) staat een aktie waarbij je met een uitgeprintte pagina in de boekhandel 5 Euro korting krijgt. Men keek er wat vreemd van op, maar een telefoontje naar de uitgever bevestigde de aktie: dus nu nog maar een week.

(Kopie hiervan in de mediatheek rubriek?)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 21 februari 2009, 00:21:46
Vanavond verder met het dak.

Ik dacht het dak als eerste aan het chassis vast te solderen, maar als ik dat zou doen zou ik een aantal onderdelen niet meer van binnen kunnen solderen.

Dus ben ik begonnen met deze hijsogen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1310264.jpg)

Er zit een miniscuul gaatje in, welke lang niet in alle is doorgeetst. Dus dat wordt de oogjes open maken.

Hier zitten er al 3 op het dak gesoldeerd, met een ruimertje erdoorheen ter controle of ze in lijn staan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1310267.jpg)

Daarna moet de klinknagelstrip over het midden

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1310268.jpg)

En volgens dezelfde methode als bij de wanden wordt deze vastgesoldeerd. Wel begin ik bij deze kit voor het eerst het gevoel te krijgen dat een WSA wel eens handig zou kunnen zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1310269.jpg)

Dit is voor het schoonmaken met het glasvezelpotlood. Daarna is het weer perfect.

Dan wordt het tijd voor de 2 hoogspanningsleidingen die over het middelste dak liggen. Bestudering van foto's laat zien dat er een extra beugel op het dak zit naast de 4 al voorgeetste gaatjes. Dus er weer een bij geboord:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1310270.jpg)

Uit elektriciteitsdraad knip ik losse adertjes, die ik gebruik voor het vastzetten van de leidingen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1310271.jpg)

Hier steken er 5 lussen door het dak. 2 messing draden erdoorheen steken, aantrekken, aan de binnenkant vastsolderen en bijna alle details zitten vast:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1310272.jpg)

De 3 witmetalen afdekplaten voor de ventilatieopeningen heb ik er nu los opzitten. Eerst moeten de 2 andere daken aan dit middendak worden gesoldeerd en het geheel op het frame, voordat ik de witmetalen onderdelen vastzet. Deze hebben de nare neiging te smelten als je nog gewoon messing op messing soldeert ;)
De dakleidingen hebben nu een lange vrije overstek. Die worden vanzelf korter als de rest van de dakopbouw duidelijk wordt.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 03 maart 2009, 00:51:03
Vanavond de hele avond met iets kleins bezig geweest:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1310265.jpg)

Wat moet dit nu weer worden ???

In de kit zitten voor veel onderdelen alternatieven. Voor het dak heb ik nu het nieuwzilveren, witmetaal en resin alternatief voor die dakdelen waar de pantograven op komen.

Zo is vervolgens op de foto op de site van Maykel de oplossing te zien met de steunen voor de pantograven in gegoten witmetaal. Dan staan de pantograven wel erg hoog op de poten. Overigens heeft de kit van Maykel een aantal andere onderdelen dan op die foto zijn gebruikt.
Alle foto's van de LNER 6000 laten juist een lage positie zien en ook zijn de 4 isolatoren uiterst dun. Daarvoor biedt de kit dus de witmetalen oplossing, de oplossing met isolatoren van Sommerfeldt en de oplossing in geetst nieuwzilver

Met die laatste oplossing eens aan de slag. Het totaal wordt dan een combinatie van de MSL kit en oplossingen van Maykel.

Het is nu een nieuwzilveren dak met nieuwzilveren U profielen erop, daarop nieuwzilveren isolatoren en dan de messing pantograaf steunen van Maykel.

Maar eerst de isolator:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2050277.jpg)

Ik dacht eerst die 4 schijven op een messing draad te solderen en dan tussen het U profiel en de pantograafsteun. De volgorde is van onderen: kleine schijf, grote, kleine en grote. De grote zijn deels ingeetst, zodat er een heel dunne schijf ontstaat van volgens mij 0,1 a 0,2mm.
Maar ik bedacht een betere oplossing:

Dit zijn alle onderdelen voor de klus:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2050279.jpg)

Links de etsplaat uit de kit en boven de nieuwe etsplaat van Maykel. Rechts het dak, waar de hijsogen en de klinknagelbanden al op zijn gesoldeerd en het dak heeft de juiste vorm. Dan onder en in het midden 2 plaatjes nieuwzilver waaruit de U-profielen worden gebogen, welke met de open kant van de U naar beneden op het dak komen. Foto's van het origineel laten zien dat de U's inderdaad voor en achter open zijn. In het midden 4 nieuwe pantograaf steunen van Maykel, welke op de isolatoren komen en waarin de assen worden gelagerd van de onderste pantograafarmen.

Na het zetten van de U balken blijkt dat deze zijn voorgevormd voor een schuin dak. Ze zijn alleen veel te schuin, dus eerst moet er nog een stuk van de langste kant worden afgevijld. Ook zijn de U balken iets te lang, maar ook dat is met een vijltje zo verbeterd. Vervolgens bedacht ik dat het handiger zou zijn 4 draden van onderen aan het dak vast te solderen en daar vervolgens alles op te zetten en af te sluiten met de pantograafsteunen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2050280.jpg)

Je ziet nu dat de U balken zijn gezet en erboven ligt ook nog een witmetalen alternatief.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2050281.jpg)

Hier liggen de U balken over het opstaande draad en aan de voorkant zijn de 4 schijfjes als isolator al erover heen geschoven. Het aardige is dat je het braampje van de etsfret ook nog even van deze schijfjes mag afvijlen ;D

Vervolgens volgen de 2 andere isolatoren (dus 16 ringen gevijld en geplaatst) en dan de pantograafsteunen erover heen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2050282.jpg)

Om ervoor te zorgen dat de pantograaf straks goed omhoog en omlaag kan pas je nu voor het solderen de onderste pantograafarmen ertussen. Met een stuk draad blijft dat wel even zitten:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2050283.jpg)

En nu, terwijl je het geheel goed plat op het dak aandrukt leg je een kleine druppel fosforzuur langs de omhoogstaande draad op het messing van de pantograafsteun en je neemt een heel klein beetje soldeer aan de tip van je bout en laat het lekker erin vloeien. En het geheel zit na 4 puntjes zo aanstippen muurvast, terwijl de pantograafarmen vrij omhoog kunnen bewegen.

Voor het uiterlijk nog 2 foto's waarop is te zien dat op deze manier hele fijne isolatoren zijn ontstaan, die heel goed lijken op het origineel.

Hulde voor deze op een aantal punten bijzonder fijn gedetailleerde kit!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2050284.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2050285.jpg)

Nu nog het gaatje voor de schroef van een Sommerfeldt pantograaf in het midden dichtsolderen.

One down, one to go!

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: fissy op 03 maart 2009, 07:14:55
Hoi Ivo,

echt mooi werk! Is altijd leuk deze bouwsels van jouw! :)

Ik heb zelf minder ervaring een werken met messing en witmetalen kits is nog een uitdaging...

Als ik jouw werkwijze kijk zijn er echt mooie idee bij: bijvoorbeeld elektriciteitsdraad

...
Nu nog het gaatje voor de schroef van een Sommerfeldt pantograaf in het midden dichtsolderen.

kan je witmetal gewoon soldeern of is dit een andere methode?

Groet

Bernd


Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 03 maart 2009, 08:42:42
Beste Bernd,

Aan alles is te solderen, maar het vraagt soms om een speciale aanpak. Op de laatste foto is een combinatie te zien van nieuwzilver, messing en witmetaal. Nieuwzilver (of nikkel zilver) is net als messing te etsen en normaal te solderen. Op de foto zie je op het dak van de cabine vervolgens nog een gegoten dakje liggen van witmetaal. Al het andere lichte metaal wat je op de foto ziet is nieuwzilver en geen witmetaal. Het gat van de pantograafschroef zit in een nieuwzilveren dak, dus dat is gewoon aan de binnenkant de bout met soldeer ertegen aan en dicht zit het.
In een kit zijn de verschillende metalen makkelijk te herkennen: witmetaal is gegoten en nieuwzilver geetst.

Het witmetaal soldeer je met zogenaamd low melt soldeer, want witmetaal smelt met een soldeerbout op normale temperatuur. Dit low melt houdt slecht op messing en nieuwzilver, maar wel op soldeer. Dus messing en nieuwzilver eerst vertinnen en daarop soldeer je dan het witmetalen onderdeel.

Er is nogal een groot verschil in kwaliteit van zowel witmetaal als geetst messing en nieuwzilver in de verschillende kits van de verschillende fabrikanten.

Bij gietstukken zitten de mallen niet altijd goed op elkaar en het oppervlak van gietstukken is niet altijd mooi glad. Het mooiste gietwerk dat ik ken is van Weinert. Hun kits hebben vaak een gegoten witmetalen opbouw en die is vrijwel foutloos.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Huup op 03 maart 2009, 19:35:58
Mij is even niet duidelijk waarom je voor een Sommerfeld-pant kiest ipv de kennelijk meegeleverde. Fijnheid?

Groet,

Huibert, volgt dit met bewondering en plezier :)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 03 maart 2009, 23:05:25
Huibert ?

Ik heb juist niet de Sommerfeldt pantograaf voorbereid. Ik gebruik de nieuwzilveren basis van de MSL kit met de nieuwzilveren isolatoren en daarop bouw ik vervolgens de pantograaf in messing van Maykel.

De Sommerfeldt is veel breder dan die van Maykel en ook het schuitje is nogal anders (komt later nog wel in foto's, zover ben ik nog niet). Het enige wat ik ga gebruiken is de veer van de Sommerfeldt pantograaf. ;)

Leuk dat je dit draadje met plezier leest.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Huup op 04 maart 2009, 16:52:26
Zie je nou wel, volledig gemist... ;)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 08 maart 2009, 10:14:40
Nu wilde ik wel eens zien hoe de pantograaf eruit komt te zien.

Dit zijn de onderdelen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2070295.jpg)

Onder liggen al 2 onderste pantograafarmen haaks omgezet en in de hoeken versterkt met soldeer. Ernaast ligt de buigmal, die in de etsfret van Maykel zit en waarmee je uit draad een Z-stuk kunt buigen voor de 3 bovenste pijpen van de pantograaf. Helemaal rechts liggen de 2 sleepstukken. Dit zijn de hoge, die LNER 6000 in Nederland had in de 2e helft van de periode in NL. In de etsfret erboven zitten ook de lage sleepstukken.

Na een avondje gaatjes ruimen, draadbuigen, onderdelen solderen zit de pantograaf er provisorisch op:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2070296.jpg)

En hij beweegt van beneden naar boven. Nog een beetje wankel, want de corresponderende draadjes aan de onderkant om ervoor te zorgen dat het geheel parallel beweegt moet ik nog maken en ook het veertje zit er nog niet tussen.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: fissy op 10 maart 2009, 07:32:27
Dank je Ivo, voor de uitleg over solderen! Ik denk ik moet ook eens een zo'n kitje bouwen, maar dan voor de beginner...

Wacht met spanning op het volgende update...

Groet

Bernd
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 10 maart 2009, 16:32:19
Beste Bernd,

Ook eens een kitje proberen moet je zeker doen.

Gisteravond even snel de koppeldraadjes aan de onderkant en een veertje gemonteerd en tot mijn niet geringe verbazing beweegt de pantograaf nu vrijwel perfect horizontaal en houdt ook het schuitje mooi recht.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 15 maart 2009, 09:45:57
Next step: tweede pantograaf maken en de eerste nog een beetje afstellen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2100305.jpg)

Het model is voor de foto een beetje opgemaakt door de hoogspanningsschakelaars, de ventilatieafdichtingen op het dak en de dakjes op de cabines er los op te leggen. Deze worden pas vastgezet als het normale soldeerwerk aan de bak klaar is.

Hoe zit de pantograaf nu in elkaar?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2100297.jpg)

Dit zijn alle onderdelen. Middenboven ligt het schuitje dat is gemaakt uit een stukje messing etswerk, dat nog in de juiste vorm moet worden gebogen en op elkaar gesoldeerd. Dat is hier al gebeurd.
Eronder liggen de 2 onderste pantograafarmen, die uit etswerk zijn gebogen en waarin alle gaatjes zijn geboord en geruimd. Ernaast liggen de 2 in Z-vorm gebogen bovenste draagarmen en linksonder de buigmal daarvoor. Vervolgens liggen er nog 4 losse draadjes: 2 om de onderste armen in de pantograafsteunen te lageren en 2 om de pantograafarmen aan de onderkant te verbinden, zodat de pantograaf parallel omhoog kan. Kijk maar naar een willekeurige Sommerfeldt pantograaf en daar zit dat ook.
Verder liggen er nog 2 veertjes.

Maykel gaf aan dat het wat gepuzzel was, maar ik vond het monteren eigenlijk redelijk rechttoe rechtaan, tenminste als je eerst het geheel zo in elkaar steekt dat alle scherpe knikken van de Z-vormen zijn gevuld:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2100298.jpg)

Het schuitje leg je in het midden en dan haak je de rest eraan.
Daarna zet je het geheel in elkaar:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2100299.jpg)

Deze moet nog overnieuw want pas na de eindmontage zag ik dat de schuine arm van de Z in deze pantograaf verkeerd om zit. Mijn eerste was wel goed.

En dan ziet het er zo uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2100302.jpg)

En dat is toch een verschil met de Sommerfeldt oplossing:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1250252_1.jpg)

Je ziet dan ook het effect van de veel schaalgetrouwere oplegging van de pantograven.

Op naar de volgende uitdaging: de cabines passen weliswaar strak op het hulpchassis van de bak, maar daar biedt de kit geen natuurgetrouwe oplossing voor het hulpchassis en de zijwand:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2100300.jpg)

Het is misschien ook lastig te maken, omdat er een kromming in 2 richtingen nodig is. De bakzijkanten zijn namelijk op het prototype rond omgezet, waarna vervolgens de cabine aansluit. In de kit is het hulpchassis haaks en de wandzijkant eindigt stomp ipv met een overstek, die je om het hulpchassis kunt meebuigen. Dat geldt overigens wel voor de klinknagelstrips, die zijn lang genoeg om eromheen te buigen.

Hierboven zie je een poging van mij om dit met soldeer te vullen en dan vervolgens rond te vijlen, maar daar ben ik nog niet tevreden over. Misschien is de beste oplossing vullen met plamuur en vervolgens vijlen.
Onder het opstapje van de cabine in dezelfde aansluiting zit gewoon een gat en dat moet ook nog dicht. Dit geldt ook voor een klein hoekje van het dak waar de pantograaf op staat. Daar levert de kit ook niets voor, dus ook daarvoor moet ik zelf een stukje maken.

Een iets betere blik op het gat onderaan biedt dit plaatje:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2100301.jpg)

Hoewel ;) In elk geval kun je zien dat de onderste balk zo moet doorlopen.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: ronald56 op 15 maart 2009, 12:15:13
Mooi Ivo,

Weer een hele heldere uitleg van je laatste vooruitgang .
Hier wordt toch heel duidelijk dat dit niet echt een kit van Maykel zelf is .
Maar het gaat er steeds mooier uitzien .
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 23 maart 2009, 23:58:36
Er zijn weer een paar kleine stappen gedaan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2150327.jpg)

Hier zie je wat onderdelen van de ets van Maykel. Dit wordt een trapje onder de cabinedeur, welke in prototype natuurlijk aan de bak vastzit, maar in model ervoor zou zorgen dat het definitief een vitrine model geworden is. Daarom worden deze trapjes op de draaistellen gemonteerd. Ook moet het nog een stukje doorlopen op de bak, maar ik zal uiteindelijk eens kijken of dat uitvoerbaar is met kleine stripjes nieuwzilver. In de MSL kit zitten ook trapjes, maar de strips zitten dan met de platte kant in het zicht, terwijl ze juist met de platte kant haaks op de bak moeten staan. Althans dat is goed te zien.

De trede bleek toch te breed, dus dat werd flink vijlen voordat het tot een mooi haaks trapje paste. Daarna werd de trap aan een kant schuin verbreed, zodat je uiteindelijk twee rechtse en twee linkse trapjes krijgt.

Dit is dan het resultaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2170329.jpg)

Links heb ik de 2 uit messing gedraaide typhoons op de nieuwzilveren steun gesoldeerd, die uiteindelijk op het cabine dak komt. Boven de 3 witmetalen ventilator afdek openingen (?? :D), die nog behoorlijk moesten worden bijgewerkt van 3 plekken waar deze aan een gietboom hebben gezeten.

Met de typhoon even provisorisch op het dak:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2170330.jpg)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 03 april 2009, 22:03:26
Een kleine update:

Heel weinig tijd gehad, druk op het werk en verschillende belastingaangiftes doen, maar in een stil uurtje de eerste trappen op het draaistel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2180331.jpg)

Het is nu een kwestie van de daken afmaken, de remslangen en de stoomverwarmingskoppeling op de fronten en de zaak kan in de primer.
Nu nog op zoek naar een potje LNER Doncaster green. Al gevonden op verschillende websites in de UK, maar bestellen lukt om duistere redenen nog niet.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Dennis op 03 april 2009, 22:26:53
Ivo,

Geweldig om te zien dit.

Heb het de laatste weken helaas ook erg druk en ben weer in het buitenland wezen buurten ;D
Maar als ik dit zo zie hoop ik dat er zondag weinig voor me ingeplant wordt, kan ik lekker de bout weer eens oppakken ;D

Ga zo door.

Grts
Dennis
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: manuelspot op 03 april 2009, 22:45:22
Dat ziet er geweldig uit  (y)
Ik zelf ben nog nooit echt begonnen aan een messing model. Heb nog wel een DJH DH1 liggen maar weet nog niet echt wat ik er mee aan moet.
Ben benieuwd hoe het gaat worden. Die engelse machines hebben altijd van die historische aanblikken. Daar bedoel ik mee echt van die evolutie modellen uit de jaren 40 50 zeg maar. Ik zeg niet dat ze van die tijd zijn maar ze hebben gewoon wat industrieels. Vind het gewoon hele mooie machines.

Manuel
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 09 april 2009, 21:12:06
Als je die DJH DH1 kwijt wilt, dan mag je me een PM sturen ;).

Gisteren verder gegaan met de bak en de daken van de cabines. Deze zijn van witmetaal, met dus een laag smeltpunt ten opzichte van de rest van de bak, die in nieuwzilver is uitgevoerd.

Ik heb vandaag nog maar eens nieuwzilver opgezocht. Het is een legering van nikkel, koper en zink en er zit dus geen zilver in. Deze legering is harder dan messing (legering van koper en zink), waardoor de etsplaat dunner kan zijn en toch stevig. De buigeigenschappen zijn minder, in die zin dat je een plaat maar een keer haaks kunt omzetten. Bij terugbuigen is deze geheid gebroken. Bij messing gaat dat iets vaker, maar messing is weer makkelijker te vervormen, bij gelijke dikte van de plaat.

Maar goed, nieuwzilver laat zich net zo makkelijk, of misschien zelfs makkelijker solderen als messing, maar dus wel met een te hoge temperatuur voor witmetaal. Daarom heb ik eerst de bak afgespeurd naar punten waar nog normaal gesoldeerd moet worden.

Deze naad beviel me nog niet:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2230334.jpg)

Het dak zit wel vast aan het frame gesoldeerd, maar er blijft een kleine spleet. Dus deze laten we vollopen met soldeer en met het glasvezelpotlood wordt het teveel weer weggehaald:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2230335.jpg)

Daarna is het de beurt aan de daken. Ze passen niet precies en zijn iets te hoog om goed aan te sluiten op het nikkelzilveren dakdeel waar de pantograaf op is gemonteerd. Dus op een stuk vlakliggend schuurpapier heb ik eerst de juiste hoogte gemaakt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2230336.jpg)

Links het dak van de cabine met 2 gaten waardoor je van binnenuit het witmetalen dak kunt solderen op de nieuwzilveren cabine. Dit solderen gaat als volgt:

Ten eerste warm je de soldeerbout voor witmetaal op. Dit doe je met een normale bout aan een dimmer. De temperatuur stel je in op de dimmer door vanaf 0 net zo lang te draaien tot het soldeer voor witmetaal smelt. Dat is je eerste merkpunt op de dimmer. Daarna draai je de dimmer verder omhoog totdat je een stukje restafval van witmetaal smelt. Dat is je tweede merkpunt. Met de stand van de dimmer daar precies tussenin kun je uitstekend witmetaal solderen (dus alle DJH kits).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2230337.jpg)

Nu vertin je met normaal soldeertin eerst het nieuwzilveren dak met de normale bout. Dit moet je doen, omdat soldeer voor witmetaal niet goed houdt op messing of nieuwzilver, maar wel op normaal soldeer.

Als je het dak vertint hebt, maak je het eerst weer glad met het glasvezelpotlood, waarbij je een heel dun laagje soldeer laat zitten. Dit moet sowieso, want je kunt nooit een gladde laag soldeer leggen. Waar je je soldeerbout van het werkstuk haalt, blijft altijd een bultje soldeer staan.

Na de glasvezelpotlood behandeling ziet het er zo uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2230338.jpg)

En dan aan de slag met het witmetaal soldeer:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2230339.jpg)

Linksboven het normale soldeer. In het midden onder een klein staafje witmetaal soldeer, dat volgens Piet Peetoom ruim voldoende moet zijn voor één DJH stoomlok (en hij heeft gelijk). Rechts mijn simpele Weller bout. Altijd voor het solderen de punt blank schuren, want met een zwarte geoxideerde bout doe je niets


Dan leg je het witmetalen dak erbovenop en fixeer je dat met een stukje tape. Omdraaien en van binnenuit in de gaten laat je fosforzuur als vloeimiddel lopen. Je pikt een stukje soldeer aan de bout en je houdt het soldeer in de gaten en het zit vast:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2230340.jpg)

Links is al klaar, rechts moet nog gebeuren.

Het dakje is helaas niet helemaal goed van vorm. Het is te klein en het sluit in de hoeken niet goed aan. Ook Maykel geeft in zijn bouwbeschrijving aan dat ook de regengoten niet goed zijn.

Maar eerst de randen en de hoeken:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2230341.jpg)

Hier is de hoek aan de voorkant opgevuld

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2230342.jpg)

En hier de zijkant. De regengoten zitten er nog op. Het opvullen doe je gewoon met witmetaalsoldeer, stukje bij beetje. Dus vloeimiddel op de plek waar je soldeer wilt hebben. Je pikt een beetje soldeer aan de bout en brengt het met de bout aan waar je het wilt hebben. Dit doe je in kleine beetjes en een beetje vlug, zodat je een mooi geheel krijgt. Het klinkt moeilijker dan het is. Ik vul op dezelfde manier ook altijd de naden op bij DJH kits.

Daarna aan de slag met de vijl en de vorm komt er perfect in en de regengoten zijn verdwenen, maar die maken we later weer van een stuk messing draad en dat solderen we met gewoon witmetaal soldeer erop. Dit keer zonder voorbehandeling van het messing, want dit hoeft toch geen kracht te weerstaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2230343.jpg)

Door de schittering lijkt het niet goed, maar ik kan jullie verzekeren dat het er goed uitziet. Als het eenmaal in de primer zit kun je het pas echt goed zien.

Nu nog een probleem van de kit oplossen. Er blijft namelijk een naad over van 1,5mm tussen het witmetalen cabinedak en de nieuwzilveren daken:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2240344.jpg)

Ik zal eens kijken of ik het van binnenuit kan opvullen, waarna ik het geheel dichtplamuur. Zo blijven we bezig, maar het is jammer dat de kit hier niet klopt.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: stig op 10 april 2009, 02:28:57
Was het niet mooier geweest een stukje hout te shapen en daar over een stuk messingblik te slaan? Zo'n niet kloppende bonk witmetaal, daar word een mens niet vrolijk van...
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 10 april 2009, 12:58:12
Ewout,

Dit advies staat eerder in dit draaje ook van Paul met verwijzing naar het spoornulforum, waar Frits Thies het voordoet.

Ik heb het alleen bewust niet gedaan en de naad van 1,5mm geaccepteerd als oplosbaar. Waarom?
Deze methode werkt veel sneller. In de andere methode moet ik eerst een houten mal maken die klopt. Dat is behoorlijk veel en subtiel werk, omdat het om een vrij plat dak gaat met lichte kromming in 2 richtingen. De mal is al gauw fout. Bovendien heb je een niet onaanzienlijke nabewerking van het stuk messing dat je dan over de mal vormt: de randen passen zeer waarschijnlijk niet mooi op het dak, waardoor je dat eerst netjes moet vlakken om de aansluiting te maken. Daarnaast weegt dit witmetalen dak meer en hoe zwaarder de lok wordt hoe beter het is. De randen kloppen niet helemaal van het witmetalen dakje, maar dit is uitstekend aan te passen op de door mij hierboven beschreven manier. De vorm van het dak is volgens mij nu net zo goed als dit geweest zou zijn met de mal-messing methode, alleen kost dit veel minder tijd.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 11 april 2009, 20:42:00
Nog een paar details op het dak:

De afdekplaten van de ventilatie openingen en de hoogspanningsschakelaars. Voor beide ontbreken aanwijzingen van positie, maar met behulp van foto's kom je een heel eind.

Voor de afdekplaten heb ik per plaat eerst 2 gaten in het dak geboord, om deze van binnenuit te kunnen solderen net zoals het cabinedak.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2240345_1.jpg)

Hier is de middelste al vastgezet en zie je de gaten voor de andere 2.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2240346_1.jpg)

En hier zitten ze dan alle 3 gebroederlijk naast elkaar. De EM2 die later als serie NS 1500 in Nederland heeft gereden heeft soortgelijke afdekplaten. Deze witmetalen gietstukken hadden wel aardig wat nabewerking nodig, maar met een goede scherpe vierkante vijl een mes en een vaste hand zijn we zel goed bruikbaar.

De hoogspanningsschakelaars vond ik lastiger. Ze zijn er als witmetalen gietstuk, terwijl er ook 2 geestste grondplaten bij de kit zitten. Alleen zijn er vervolgens onvoldoende ringen om de isolatoren mee op te bouwen. Dus ik heb de gietstukken gebruikt. Op foto's zijn deze isolatoren spitser/hoger dan in het model, dus ik ben nog aan het nadenken wat ik daaraan ga doen. Ook worden de 2 isolatoren, die het dichtst naar het midden van de bak zitten, op de top verbonden met een metalen strip. Die ga ik nog wel namaken. Het grootste mysterie blijft de loop van de dakleidingen hier naar toe en de leidingen van de pantograaf bij deze schakelaars hierheen. Maykel stelt een oplossing voor in zijn bouwbeschrijving, maar ik kan dit resultaat ondanks veel speuren en assistentie van een aantal mensen op dit forum niet vinden. Omdat het 2 schakelaars zijn en er ook 2 leidingen naast elkaar op het dak lopen, denk ik dat elke schakelaar met een leiding verbonden is. De 2 leidingen lopen bij de pantograaf aan de andere kant zichtbaar naar een aansluiting midden onder de pantograaf en naar de bovenkant van de dichtsbijzijnde isolator van de pantograaf. Dit is goed na te maken, maar nu de andere kant nog.

De stand van zaken tot nu toe, waarop ook de schakelaars zichtbaar zijn:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2240348_1.jpg)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: AB 7216 op 12 april 2009, 13:36:01
Hoi Ivo,

Ik las de vragen over de dakopbouw en de leidingloop op het dak.
Hierbij enkele foto's van het model van de EM2 en de laatste nog bestaande EM1 in het spoorwegmuseum te York. Dit zijn wel nakomelingen van de Tommy, maar de techniek bleef grotendeels gelijk.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF7631.jpg)

Dit is een model van een Em2
bij de verbouwing tot NS 1500 is de dakopbouw geheel gewijzigd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF7632.jpg)
Detail leidingloop

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF7633.jpg)
Detail leidingen en de dakschakelaars.

Ik kom weinig verschillen tegen met deze foto's en de foto's van de Tommy in het boek Woodhead, the electric railway.

Groeten Arjen
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 12 april 2009, 14:31:46
Arjen,

Bedankt voor deze foto's. Deels bevestigen ze mijn vermoedens, deels zetten ze weer een heel nieuw licht op de zaak.

Ik zie overigens inmiddels aardig wat verschillen tussen de Tommy en de EM1. Ook Maykel heeft me al eens foto's gestuurd. Een heel apart verschil is het remwerk in de draaistellen. Ik zie het stangenstelsel van Tommy wel terug op de EM2, maar de EM1 heeft hier toch echt iets anders zitten. Er zit wel een beugel onder de aspotten bij de EM1, maar bij Tommy loopt er een trekstang met stelmogelijkheid in het midden over de hele lengte van het draaistel.

Zo ook het dak. Tommy en de EM2 hebben de ventilatorafdekplaten in de lengterichting zitten, terwijl de EM1 die in de breedte richting heeft staan.

Maar terug op de loop van de dakleidingen. Ik zie dankzij jouw foto's nu ineens iets heel nieuws: in het midden zit een isolator op het dak waar alle leidingen heen lijken te lopen. In de laatste foto lijkt er ook een metalen strip tussen schakelaar en pantograaf te zitten. Ik dacht dat de Tommy hier een kabel heeft. Overigens wordt de vorm van de isolatoren en hun opbouw op de schakelaars door deze foto's sterk bevestigd, zoals ik dacht dat het eruit zag.

Ook zie ik nu een bevestiging van mijn vermoeden dat de U balken, waarop de pantografen op het dak staan geen U balken zijn over de hele lengte, maar alleen daar waar ze de isolator ondersteunen. Dus dat wordt vijlen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2050282_2.jpg)

Hier kun je zien wat ik bedoel: het gaat dus niet om het geetste messing bovendeel van Maykel, maar om de witmetalen balk van MSL. Deze dient dus behalve bij isolatoren open te zijn van boven en het is zelfs de vraag of de achterkant/binnenkant er dan wel stond.

Ook zie ik duidelijk dat de hoogspanningsschakelaars op een soort beugeltjes staan. Dat dacht ik ook gezien te hebben, maar het lukt me niet goed dat na te maken. Ik heb al een stuk weggevijld van het witmetaal, maar bij solderen loopt dat gedeeltelijk weer vol. Het is dat ik het schrijf, anders had misschien niemand het ooit gezien ;).

Kortom, bedankt voor heel veel extra info door deze foto's.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: AB 7216 op 12 april 2009, 14:43:39
Ivo,

Je hebt gelijk, ik bedoelde dat de leidingloop op de daken van de Tommy en de EM1 bijna gelijk zijn.
Verder zijn er veel verschillen tussen de beide types lokomotieven

Groeten Arjen
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 14 april 2009, 19:37:02
Op basis van de eerste foto van Arjen en een kort gesprek met Maykel in Houten heb ik mijn NS1500 van Philotrain er eens bijgehaald.

Ten eerste het dak, dat dus afwijkt van de EM2, omdat de NS er aardig wat aan heeft verbouwd. Maar toch leuk voor de vergelijking:

Jammer, een plaatje uploaden lukt niet. Het geeft Error 404 upload.php not found oid.

Ik probeer het later nog wel eens.

mvg,
Ivo

P.S. Ik zie in andere draadjes dat onze webmaster er al aan het werk is. Het wordt zo nog een zware klus, het forum onderhouden. Succes Peter

Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 16 april 2009, 17:38:39
Plaatjes lukken weer wel.

Hier het dak van een NS1500, ex-EM2

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2280353.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2280354.jpg)

Hier zijn ook weer zichtbaar de afdekplaten van de ventilatieopeningen op het dak en is er midden op het dak een soort kabelverbinder / doorvoer gemaakt en een vonkhoorn geplaatst. Deze zaten beide niet op de EM2 en is dus een NS ombouw.

Interessant is vervolgens de hoogte van Tommy in vergelijking tot de NS1500. Deze is iets hoger, wat nog geaccentueerd wordt door de veel grotere cabinedeuren. Toch lijkt het of de bak van de Tommy 0,5mm lager beter zou zijn.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2280351.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2280352.jpg)

Voor de aardigheid een blik in het interieur van de NS1500. Dat wordt nog puzzelen voor Tommy:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2280355.jpg)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 17 april 2009, 00:33:41
Vanavond met een aantal details bezig geweest met behulp van foto's die ik van Maykel, Arjen en van MSL Hobbies opgestuurd heb gekregen van het dak.

Ten eerste heb ik geprobeerd de open ruimte van 1,5mm tussen cabinedak en pantograafdak van binnenuit met nieuwzilver plaat op te vullen. Maar omdat je er slecht bij kan is dat na een uurtje prutsen niet gelukt. Daarom maar met de volgende klus begonnen: het open maken van de bevestigingsprofielen op het dak van de pantograven. Er is een dicht U profiel meegeleverd. Ik dacht het al te zien aan de oorspronkelijke foto's van Tommy in Nederland tussen 1947 en 1952 en dat wordt bevestigd door de recente foto's van de EM1, maar dat profiel is alleen bij de isolatoren gesloten. Verder staat het open. Dus deze opening moet erin worden gevijld. Ik heb er een klaar en er volgen er nog 3.

Nu lukt het uploaden van plaatjes weer niet ???


Om duistere redenen lukt deze wel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PICTURE_044__50.jpg)

Een foto van de hoogspanningsschakelaar van de EM1. Aardig is dat de isolatoren roodbruin of bruin porcelein zijn, waar die in NL vrijwel altijd wit zijn.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 20 april 2009, 23:03:56
Dankzij assistentie van Peter Wijshake en Arthur lukt het me weer plaatjes te uploaden. Ze moeten dus kleiner zijn dan 100kB als je ze aan de uploader aanbiedt. Vroeger werd dit door de host zelf verkleind, maar nu moeten we het eerst zelf doen.

In aanvulling op mijn bericht hierboven:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P3030361_Medium.jpg)

Hier is dus aan de voorkant een bij(open)gewerkt U profiel te zien en erachter zoals deze eerst was. Op alle foto's van Tommy is aan de zijkant te zien dat dit profiel niet doorloopt tussen de isolatoren. Nog een blik iets meer van boven:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P3030362_Medium.jpg)

Volgende stap is het detailleren van de hoogspanningsschakelaars. Er wordt een klein gaatje van 0,4mm geboord in alle 6 isolatoren op de 2 witmetalen onderdelen. Vervolgens buig je een 0,4mm messing draadje haaks om en knijp je een van de 2 uiteinden plat met een platte tang. Deze zet je kort haaks om. Tussen 2 van dergelijke onderdeeltjes soldeer je een op dezelfde manier plat geknepen stukje messing draad als verbindingsstrip. Voor alle afwerkingen ziet het er dan zo uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P3030363_Medium.jpg)

Ter vergelijking de echte op een EM1:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PICTURE_044__50.jpg)

Inmiddels is er al weer een van de drie in het tapijt verdwenen, maar deze onderdelen zijn snel gemaakt.

mvg,
Ivo

Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Peter Wijshake op 21 april 2009, 00:11:17

Inmiddels is er al weer een van de drie in het tapijt verdwenen...
Voor dit probleem zou ik je click-laminaat kunnen aanbevelen  ;)

Peter

PS Het wordt weer heel erg mooi deze Tommy van jou! Super...
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 21 april 2009, 00:17:07
Heb ik ook, maar onder de tafel ligt een kleed ;)

Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Dennis op 21 april 2009, 11:20:04
Ivo,

Geweldig mooi model, echt super.

De Philo 1500 is die gebouwd uit een kit?
Zo ja, dan ziet hij er ook super uit!

Grts,
Dennis
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Peter Wijshake op 21 april 2009, 11:26:04
De Philo 1500 is die gebouwd uit een kit?
Zo ja, dan ziet hij er ook super uit!


En zo nee... is 'ie dan een stuk minder...?  ;)
3 days to go  ;)

P
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 21 april 2009, 11:39:43
Ja, gebouwd uit kit. Inmiddels 12 jaar terug of zo. Eigenlijk moet die in de revisie: ik ben niet tevreden over de laatste laklaag, dus in de thinner ermee. En er moet eens een decoder in. Met een normale trafo rijdt deze veel te snel op de laagste stand.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Dennis op 21 april 2009, 14:58:15
Ik doelde meer op, dat het niet te zien is dat het een gebouwde kit is.
Een compliment dus (y)

Idd drie dagen nog, gelukkig kunnen ze me vanaf nu op het werk missen.

Grts,
Dennis
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 22 april 2009, 19:21:49
Dennis, nog 2 dagen voor jouw grote stap (wordt mijn oudste 7 en dan wil hij een spoorbaantje ;) heb ik even mazzel).

Voor de aardigheid nog een vergelijking tussen EM2 en Tommy

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/phpk2kUdDPM.jpg)

En een close up van het stangenstelsel voor het remwerk, dat er op de Tommy ook opzit, maar toch anders is

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/phpr18wbCPM.jpg)

En op deze foto zie je de reden waarom ik deze nog eens wil overspuiten

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/phpijk1XoPM.jpg)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 23 april 2009, 22:04:30
Een vraagje voor de decoder specialisten:

In de Tommy komt in elk draaistel een Mashima motor, dus 2 motoren in de lok. Kan dit zonder problemen parallel geschakeld aan een ESU lokpilot worden gehangen? De benodigde stroomsterkte zal wel meevallen denk ik, het is meer de vraag of 2 motoren aan de uitgang van een decoder zich wel netjes genoeg gedragen en of er geen rare EMK wordt opgewekt waardoor de Lokpilot in de war raakt qua aansturing. Ik ga ervanuit dat niet gegarandeerd is dat de motoren zich gelijk gedragen. Als je de motoren in serie schakelt lijkt me dat allemaal geen probleem, alleen zal dan de maximale snelheid van de lok te laag zijn vermoed ik.

In een ander draadje is die vraag ook al gesteld voor dubbeltractie, dus misschien is deze vraag wel overbodig en is het geen enkel probleem.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: NS 1607 op 23 april 2009, 22:12:10
Klopt, dat was mijn vraag.
Maar tot nu toe nog geen echt zinnig antwoord kunnen vinden.


Jos. ;)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: HaHoHo op 24 april 2009, 08:50:49
Hallo Ivo,

heb je het al bij Maykel Kastelijn geprobeerd? Ik vermoed dat hij best antwoord weet op je vraag.

Groetjes en 'keep up the good work'!

Hans.

Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: JAB van Ree op 24 april 2009, 11:51:32
Een vraagje voor de decoder specialisten:

In de Tommy komt in elk draaistel een Mashima motor, dus 2 motoren in de lok. Kan dit zonder problemen parallel geschakeld aan een ESU lokpilot worden gehangen? De benodigde stroomsterkte zal wel meevallen denk ik, het is meer de vraag of 2 motoren aan de uitgang van een decoder zich wel netjes genoeg gedragen en of er geen rare EMK wordt opgewekt waardoor de Lokpilot in de war raakt qua aansturing. Ik ga ervanuit dat niet gegarandeerd is dat de motoren zich gelijk gedragen. Als je de motoren in serie schakelt lijkt me dat allemaal geen probleem, alleen zal dan de maximale snelheid van de lok te laag zijn vermoed ik.

In een ander draadje is die vraag ook al gesteld voor dubbeltractie, dus misschien is deze vraag wel overbodig en is het geen enkel probleem.

Met Mashima's (18*33's?) moet dat geen probleem wezen.
http://www.zephyr.dti.ne.jp/~katumi60/p03.html voor de motor info... oftewel je blijft ruim binnen maximum decoder belasting. En Mashima motoren zijn over het algemeen dusdanig nauwkeurig gemaakt dat twee exemplaren zich exact gelijk gedragen.

Ik zou de motoren parallel zetten, mocht de lok te hard rijden is dit nog altijd in de decoder aan te passen.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 25 april 2009, 13:23:12
OK, dan zal ik het parallel wel proberen. De reden waarom ik het vraag is dat in de RC modelbouw met elektrovliegtuigen toch altijd minimaal een aparte eindtrap wordt gebruikt bij meermotorige modellen. Daar gaat het wel om veel hogere stromen, maar het principe is natuurlijk gelijk.

Gisteren ontving ik van Maykel nog 2 gietboompjes met de remslangen van Tommy.

Dus snel gemonteerd en kijken hoe het dan weer wordt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P3070366_Medium.jpg)

De slangen van de gietboom zijn de 2 lange slangen. De 2 losse remkranen ernaast zonder slang horen er ook bij. De verwarmingskoppeling met flens heb ik zelf gemaakt van messing draad en een ringetje.
De lamp midden onderaan heb ik afgedicht met een schijf die ook op de etsplaten zit en welke je vanaf 1949 op de Tommy in Nederland ziet.

De schroefkoppeling komt van een gietboompje met alle onderdelen los eraan gegoten. Ik heb er een met veel moeite in elkaar gezet, na het breken van een paar boortjes. Het ziet er wel mooi uit, maar de koppelingen van Weinert zijn toch makkelijker. Deze lijkt wel het meeste op de versie die op foto's op Tommy lijkt te zitten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P3070367_Medium.jpg)

Hier nog even van voren. Lastige van deze lange remslangen is dat het draaistel verder wordt beperkt in de beweging, omdat de buffers er dan tegenaan bewegen. Voor een echt rijdend model zijn ze dus beter in te korten.

Het beeld wordt steeds beter:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P3070368_Medium.jpg)

En zo zijn er nog wel een aantal details te doen.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 26 april 2009, 22:04:46
Nog een paar details aan de cabine aangebracht:

De hoorn is nu vastgesoldeerd en de dakgoten zijn weer op het dak gezet:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/phprnrWrbPM.jpg)

De juiste kromming is een beetje gokken. Dit is gemaakt van een stukje messing draad, welke vervolgens in de juiste kromming is gebogen. Daarna met witmetaal soldeer aan het dak gesoldeerd. Gewoon met de vinger aan een kant vasthouden, vloeimiddel ertegen aan en een druppel witmetaal soldeer aan de andere kant eronder laten vloeien. Daarna de andere kant vast tippen en met nog wat vloeimiddel en een vloeiende beweging langs de goot zet je deze helemaal vast. Voor eventuele oneffenheden nog even het glasvezelpotlood erlangs en klaar.

De goten die oorspronkelijk op het dak waren meegegoten vond ik niet erg zuiver en bovendien is nu eerst het dakje helemaal in de juiste vorm gevijld/geschuurd. Van de zijkant ziet het er goed uit. De kromming zou nog iets sterker kunnen zijn, maar daarvoor ontbreken foto's.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/phpAfCeOKPM.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/phpAfCeOKPM.jpg)

Aan een kant is de kop nu klaar. De dakleidingen, de hoogspanningsschakelaars en de luchtleidingen aan de andere kant moeten er nog op, nog 3 pantograafsteunen openvijlen en dan is de bak klaar voor het stralen, het sodabad en de primer.

mvg,
Ivo


Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: fissy op 06 mei 2009, 21:09:43
Ivo, weer heel mooi gewerkt! Ik ben wel benieuwd naar het gespoten eind resultaat!

Groet

Bernd
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: ronald1956 op 07 mei 2009, 07:33:36
Ik ben wel benieuwd naar het gespoten eind resultaat!
Ja , Ik ook - en vooral naar die moeilijke belijning .
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 08 mei 2009, 13:34:14
De belijning zal nog wel wat hoofdbrekens gaan kosten.

Misschien schaf ik de dunste trekpen aan bij GM&S. Maykel heeft ook waterslide transfers erbij gedaan voor alle lijnen, maar ik denk dat ik het liefste de zwarte biezen gewoon spuit en dan met een dunne trekpen de witte lijntjes ernaast. Beetje monnikenwerk, maar ja, dat is modelbouw al gauw. ;)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: TonM op 08 mei 2009, 13:59:03
Ivo,

Heb je al overwogen om Pressfix te gebruiken?
Sets voor belijning van LNER locomotieven kan je bij de Historical Model Railway Society (http://www.hmrs.org.uk/transfers/transferdetails.php?transferid=1008) bestellen.

Grtz,
Ton
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 08 mei 2009, 17:00:26
Beste Ton,

Dit is zeker een idee. Is pressfix nu een afwrijftransfer of waterslide? Ik heb aardig wat hoeken nodig. Elk raam heeft een zwarte rand met witte bies en ook de koplampen en de fabrieksplaar heeft er een. Die fabrieksplaat die op het model op de kop is meegeetst is volgens mij te klein en heeft geen letters. Via een foto in het boek van Albers denk ik nu te weten wat erop moet staan.

In ovaal bovenin : Londen & North Eastern

Daaronder recht 1941

In het midden Doncaster

Daar onder recht het fabrieksnummer no. xxxx

In ovaal onderin Railway

Misschien kan Erwin Werps me daarmee wel helpen, want hij heeft een vergelijkbare (en leesbare!!) plaat geetst voor zijn 5300 met Sharp Stewart als fabrikant.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: TonM op 08 mei 2009, 17:37:28
Is pressfix nu een afwrijftransfer of waterslide?

Ivo,

Het is geen van beide, maar een beetje er tussenin. Pressfix leg je, met het dragervel boven, op het model. Het "kleeft"dan vast, maar je kan het nog een aantal keren afhalen en corrigeren. Als het goed ligt, maak je het dragervel nat. Na ongeveer een minuut laat het dragervel los en kan je het wegvegen. De transfer zit dan vast op het model.

Die fabrieksplaat die op het model op de kop is meegeetst is volgens mij te klein en heeft geen letters.

Ik heb nog eens naar foto's (o.a. Elektrische Locomotieven in Nederland, blz. 14) gekeken en vergeleken met jouw foto's, maar ik weet niet of hij te klein is. De witte rand zit om de fabrieksplaat heen, niet erop. Daardoor lijkt hij op sommige foto's groter.

Grtz,
Ton
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: HaHoHo op 08 mei 2009, 18:43:42
Ivo,

pressfix is ook bij GM&S te koop. En op mijn site kun je een pagina erover terug vinden. Kies voor 'hoe-doet-ie-ut' en vervolgens voor de Pressfix-pagina in het hoofdstuk 'Transfers'.

Groetjes,

Hans.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: TonM op 08 mei 2009, 20:00:26
pressfix is ook bij GM&S te koop.

Klopt, maar volgens mij alleen de algemene belijningssets in één kleur per set.
Je kan het natuurlijk het beste even aan Piet vragen, maar de LNER loc-belijningsset waarnaar ik met de link verwijs is wel erg specifiek en in Nederland niet veel gevraagd.

Grtz,
Ton
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 08 mei 2009, 21:15:30
Beste Hans en Ton,

Je site heb ik nog eens nagelezen op het gebruik van pressfix. Bedankt voor de tip :). De transfers via de link van Ton zijn denk ik handiger dan die van GM&S, omdat ik ervanuit ga dat deze relatief dikke zwarte lijnen bevatten met aan beide zijden een dunne witte. Het lastige van Tommy met zijn los opgezette klinknagelstrips op de zijwanden is wel dat het relief vrij fors is. Dan weet ik weer niet, wat deze transfers dan doen bij aandrukken. Het zit dan mogelijk gauw scheef. Maar het is het proberen waard.

De waterslides van Maykel zullen met voldoende Micro Sol wel goed over de strips heen zakken. Ik heb nog een soortgelijk sterker product dan Micro Sol van Daco Products (http://ultra.glo.be/daco/).

Misschien wordt het wel een combinatie van methoden.

Het zal nog wel even duren, want ik heb nog steeds geen Doncaster green. Voor sommige dingen ben ik een beetje lui ;D

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: HaHoHo op 09 mei 2009, 08:24:21
Klopt, maar volgens mij alleen de algemene belijningssets in één kleur per set.

Hallo Ton,

klopt wat je zegt! Je link is er dan ook eentje om te onthouden want wellicht dat hier nog fraaie varianten te vinden zijn, ook voor andere loc's dan de Tommy :). Ik ga de site eens op mijn gemak verkennen. Bedankt voor de tip!

Groetjes,

Hans.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: ronald1956 op 04 november 2009, 23:18:54
Ter info :
Voor de mensen die ook wel wat in deze loc zien , de orginele oplage is reeds uitverkocht bij MK modelbouw.
Echter er komt nog een na productie van 5 stuks (waarvan er nu 4 besteld zijn ) vanmiddag gehoord tijdens mijn bestelling.
Dus er is er nog 1 te bestellen !!
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: mpol op 05 november 2009, 11:28:23
Heb MSL versie in mijn bezit, heb alleen nog niet het "lef" om er aan te beginnen :-\
Ik wacht hier dan ook met spanning op het eindresultaat.
Er wordt hier iig een prima handleiding geschreven (y)

grt,
Marcel
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 05 november 2009, 13:57:07
Marcel,

Er komt nog wel wat moois, hoop ik. Ik wacht eigenlijk op de ene niet bestaande foto of tekening van het dak van de Tommy. De loop van de leidingen op het dak tussen de 2 schakelaars is nog een beetje een raadsel. Ik denk dat ik uiteindelijk de loop van de EM1 en EM2 ga kopieren. Wel heb ik inmiddels gezien dat er luchtleidingen lopen naar de pantografen voor de bediening. Ook zal er tussen de 2 schakelaars nog iets zitten van een veiligheid of schoorsteen, want de Tommy had in tegenstelling tot de EM1 en EM2 een stoomketel aan boord voor de stoomverwarminge van de rijtuigen.

Als ik die duidelijkheid heb, of als het me lang genoeg geduurd heeft bouw ik hem af.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: sander1985 op 05 november 2009, 15:23:56

Ivo,

Ik heb thuis nog een tijdschrift/special liggen over engelse e-locs waarin ook deze is opgenomen, ik zal binnenkort is even kijken of daar misschien een verlossende foto in staat. Gaat het dan specifiek om een foto van de lner 6000 in NL, of mag het ook een foto in GB zijn? Ik weet namelijk niet of er nog aanpassingen aan het dak zijn gedaan voor de dienst in NL.

Sander
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 05 november 2009, 15:59:11
Sander,

Het mooiste is natuurlijk een foto in NL, want dat kan alle twijfel wegnemen. Maar het belangrijkste is dat het een foto van LNER 6000 is, dus het prototype en geen lok uit de EM 1 serie, want die is echt anders.

Volgens mij is wel een van de verbouwingen van deze lok toen die weer terug naar de UK ging, dat de stoomketel is uitgebouwd.

Er schijnt ook nog een nummer van Model Rail van mei 2004 te zijn, waar wat in staat, maar dat nummer heb ik niet kunnen vinden.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: janw op 05 november 2009, 16:10:53
Ik denk dat ik dat artikel heb, gaat over de EM1 en heeft ook een foto van Tommy. Maar geen dakfoto, voor zover ik me herinner. Ik zoek het vanavond op.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 05 november 2009, 16:19:19
 :) Van jouw post op de 1e of 2e pagina van dit draadje had ik ook het juiste tijdschriftnummer ;D

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 06 januari 2010, 12:04:56
Niet voor de liefhebbers in H0, maar MSL Hobbies biedt weer kits aan voor EM1 en EM2 in spoor 00 en spoor N. Met name een EM2 in spoor N is interessant, want dat is dus een NS 1500 in N spoor.

Dus wie het aandurft een N spoor NS 1500 zelf te maken is er nu een kans.

Zie op de MSL site (http://www.msl-hobbies.com/page22.html) meer informatie en foto's

Ik ga dit jaar nog wel verder met Tommy, maar puzzel nog een beetje op het dak en het goed rijbaar maken van Tommy.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 07 januari 2010, 15:51:31
In aanvulling op mijn bericht van gisteren:

Er komt ook een Tommy in N van MSL Hobbies.

Prototype staat op deze site (http://www.msl-hobbies.com/page21.html).

Maar er was ook al geen belangstelling voor een NS 1500 in N dus een Tommy zal wel helemaal niet :)

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 07 januari 2010, 16:02:39
Toevoeging: beide kits (voor de NS 1500 en de Tommy) kosten voor de bak slechts 32 Britse ponden. Met de huidige wisselkoersen is dat toch heel weinig.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Tommy op 29 december 2014, 11:33:39
Dankzij assistentie van Peter Wijshake en Arthur lukt het me weer plaatjes te uploaden. Ze moeten dus kleiner zijn dan 100kB als je ze aan de uploader aanbiedt. Vroeger werd dit door de host zelf verkleind, maar nu moeten we het eerst zelf doen.

In aanvulling op mijn bericht hierboven:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P3030361_Medium.jpg)

Hier is dus aan de voorkant een bij(open)gewerkt U profiel te zien en erachter zoals deze eerst was. Op alle foto's van Tommy is aan de zijkant te zien dat dit profiel niet doorloopt tussen de isolatoren. Nog een blik iets meer van boven:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P3030362_Medium.jpg)

Volgende stap is het detailleren van de hoogspanningsschakelaars. Er wordt een klein gaatje van 0,4mm geboord in alle 6 isolatoren op de 2 witmetalen onderdelen. Vervolgens buig je een 0,4mm messing draadje haaks om en knijp je een van de 2 uiteinden plat met een platte tang. Deze zet je kort haaks om. Tussen 2 van dergelijke onderdeeltjes soldeer je een op dezelfde manier plat geknepen stukje messing draad als verbindingsstrip. Voor alle afwerkingen ziet het er dan zo uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P3030363_Medium.jpg)

Ter vergelijking de echte op een EM1:

Inmiddels is er al weer een van de drie in het tapijt verdwenen, maar deze onderdelen zijn snel gemaakt.

mvg,
Ivo

I'm 5 years late, but these photos might help.

(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0005_zpshaerxpro.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0005_zpshaerxpro.jpg.html)

(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0006_zpstknvjdlt.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0006_zpstknvjdlt.jpg.html)

(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0007_zpsirebzezm.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0007_zpsirebzezm.jpg.html)

I have lots of photos of the real thing plus Metrovick documentation if you need it.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Tommy op 29 december 2014, 17:17:17
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0003_zpsaerxycio.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0003_zpsaerxycio.jpg.html)

(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0002_zpsqlbxderz.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0002_zpsqlbxderz.jpg.html)

(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0001_zpswyirxvdd.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0001_zpswyirxvdd.jpg.html)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Tommy op 29 december 2014, 17:19:52
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0018_zps148c6f07.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0018_zps148c6f07.jpg.html)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: AB 7216 op 30 december 2014, 09:04:36
Thanks for sharing this info  (y)

Nice build

Greetings Arjen
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 13 januari 2015, 12:03:48
I'm 5 years late, but these photos might help.

I have lots of photos of the real thing plus Metrovick documentation if you need it.
You're not too late at all. Thanks for the info.  (y) This was still a part that was missing. And my model isn't finished yet. The most important question is how the black and white lining can be made the best way.
Now that you mention there is another question. A steam kettle is installed too in this loco for heating of the train. Does this kettle have some type of exhaust somewhere?

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: ruudns op 13 januari 2015, 12:21:32
Lok zwart spuiten, afplakken met smalle tape, dan wit spuiten, weer afplakken, dan groen spuiten, dan alle tape verwijderen ;).
Je hoeft hem niet geheel zwart en wit te spuiten. Alleen de plaatjes waar de lijnen moeten komen dun nevelen is voldoende. Na het spuiten een laag blanke lak er op. Dat is de methode die ik vroeger gebruikte bij het custom (airbrush) spuiten van auto's en motoren. Ook daar werd het veel toegepast bij het maken van meer kleurige biezen.

Mijn eigen vw kever met vw variant platte 1600 motor met twee carburateurs, zelf verbouwd en gespoten in 1982  ;D.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/VW1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/VW1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/VW2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/VW2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/VW3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/VW3.jpg)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 13 januari 2015, 12:53:46
Leuke kever!

Zoiets had ik ook al bedacht, maar de valkuil wordt de 2e afplaksessie. Het zwart lukt, het zwart afplakken ook, maar het wit kun je niet meer zien als het afplakt. En aan beide kanten van het zwart moet er een soort pinstripe wit blijven staan, net naast de klinknagelstrips op de meeste plekken.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: ruudns op 13 januari 2015, 13:06:14
Ivo, als je dunne tape neemt, kun je de tweede laag erover heen plakken, je ziet dan waar de eerste laag zit zodat je goed kunt uitlijnen. De tape lang afrollen en in één handbeweging van het geplakte beginpunt laten zakken naar het eindpunt. Zit hij op de juiste plaats, dan pas aandrukken. Plakt je tape te sterk, dan eerst een keer bv op een deur of ruit, of op je spijkerbroek (voor erg sterk plakkende tape) voor plakken ;). Je kunt ook uitmeten hoeveel tape aan weerskanten van je zwart moet oversteken. Dan plak je daar eerst aan één kant een hulptape die dient als aanslag. Dan plak je de "witte" afplak tape tegen de hulp tape en verwijderd deze daarna. Truuk met het ei ;D.
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Kees de Rooij op 13 januari 2015, 14:26:58
Leuke vraag over die verwarmingsketel. Die Britten lieten toch ook een stoker meerijden ? Maar niet om te stoken: op deze website staat dat de ketels elektrisch waren: http://www.lner.info/locos/Electric/em1.shtml
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 13 januari 2015, 14:41:50
@Ruud,

Ik snap je manier van afplakken nu nog beter. Zou moeten kunnen werken.

@Kees,

Zeker elektrisch gestookt. Dat wist ik wel, hoewel het argument voor de stoker natuurlijk heel sterk is  ;D . Maar ook een elektrisch gestookte ketel zal toch stoom moeten afblazen. Ik heb ergens een foto met die suggestie. Zal ik eens opzoeken.

mvg,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Tommy op 04 februari 2015, 21:10:54
You're not too late at all. Thanks for the info.  (y) This was still a part that was missing. And my model isn't finished yet. The most important question is how the black and white lining can be made the best way.
Now that you mention there is another question. A steam kettle is installed too in this loco for heating of the train. Does this kettle have some type of exhaust somewhere?

mvg,
Ivo

Hi Ivo

The lining I did on mine with Humbrol enamels.  I used a Bob Moore lining pen which is really easy to use.  You also need to line the bogies out in red.  You'll see that on my picture.  My Tommy is a scratchbuild, not an MSL kit.  Although you can see I lined the middle riveted strip, this was a mistake.  It should be unlined between the LN & ER and 67 & 01

http://www.phoenix-paints.co.uk/cherry-paints/lining-and-masking/bob-moore-pens.html

The green I used is Precision Paints Doncaster green from the same website.

You will also need the LNER "eye" - see the doors on my model.  This can be found here:

http://fox-transfers.co.uk/pre-nationalisation-road-vehicle-sets-62847

All other decals are HMRS Pressfix.

One other thing to consider are the pantographs.  The MSL ones are awful - you've got yours on upside down by the way.  I used Judith Edge pantographs which are superb.  They are an etched kit.  Mike is a lovely bloke and will probably do you a set for HO if you ask nicely.  I can post his details if you wish.

(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0019_zps8b314de4.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0019_zps8b314de4.jpg.html)

As for the steam outlet - Tommy didn't have a boiler.  Only the last few production EM1s and the EM2 machines had boilers.  You can see the boiler removal panel on a boiler filled machine.

Hope this helps.  Anything else, please ask.  I'll check in occasionally.  Also, feel free to ask about the EM2.  Ariadne (1505) is just up the road from me in Manchester.  I'll happily take a trip to take specific photographs if anyone wants them for modelling.

Alastair
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Tommy op 04 februari 2015, 21:22:53
HMRS White lining decals here.  These might be an option?

http://www.petersspares.com/hmrs-103p-oo-scale-white-general-purpose-lining-pressfix-transfer-sheet.ir

Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 05 februari 2015, 00:21:36
Hello Alastair,

Thanks for all tips. I have a Bob Moore lining pen, but I expected the lining to be still too thick. Yours look fine to me. Beautiful model by the way, I didn't realise it was scratch built. The red lining on the bogies is new to me, but will be applied now that I know this. I already have the pressfix tranfers too and a tin of Doncaster green
I thought I had read in dutch literature about Tommy that it had a boiler installed, but apparently there wasn't any.

I only wonder what you mean with the pantographs being upside down. I don't use the MSL versions, although they can be seen on my pictures. I'm using etched pantographs made by MK modelbouw. In my opinion the wire that I have used for the upper parts need to be replaced by thinner wire. You can see the thick version in my pictures when they are still in unpainted brass. The Judith Edge pantographs look even more fine scale than mine, so I'll think about your suggestion for contacting Mike.

regards,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Tommy op 05 februari 2015, 22:39:16
Hi Ivo

I can only see pictures of a pantograph base on your photos.  That is upside down.  Compare to:
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/IMG_20150205_213002_zpsjaqoxrf1.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/IMG_20150205_213002_zpsjaqoxrf1.jpg.html)

The Judith Edge pans use 0.45mm nickel silver wire if that helps.  It would be good to see pictures of your MK ones.  The Judith Edge kits looks like:
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/IMG_20150205_213638_zpsqqmokzbp.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/IMG_20150205_213638_zpsqqmokzbp.jpg.html)

Alastair
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 05 februari 2015, 22:57:45
Hello Alastair,

I see what you mean with upside down. I guess I can change that easily. I hadn't noticed this before. You can see the MK pantographs being built up in pictures from this post http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,16839.msg273543.html#msg273543 on page 4 of this thread onward. You'll also see the etchings of msl, but they are in nickel silver but the MK ones are etched brass.

I can also see why it could be worth while to ask to make an H0 etch from the 00 example you showed. It looks really very detailed to me.

regards,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Tommy op 08 februari 2015, 19:30:43
Hi Ivo

Have you considered our discussion is a bit like Tommy himself, Anglo Dutch collaboration  :D

Your pantograph had some good points although brass is a bit soft.  I'd try changing the wire for the upper to thinner nickel silver which is much stronger.

The pantograph head on yours is correct as an original Metrovick head.  The Mike Edge head is a British Rail 1970 head. However, the pivot point underneath is far too bigon yours.  I'd try to make a smaller one like this:(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0039_zpscsa5fmvo.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0039_zpscsa5fmvo.jpg.html)

When folded the pantograph should be really flat:
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0040_zpsypswz70o.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0040_zpsypswz70o.jpg.html)

This can be seen here where the pantograph does not go above the top of the middle section:
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0038_zps5fr4fz9h.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0038_zps5fr4fz9h.jpg.html)

To assist in getting to this point I'd also make the pantograph mounts smaller like:
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0035_zpspinnianj.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0035_zpspinnianj.jpg.html)

I use Evergreen 263 2.5mm channel.

If we return to the real thing, you'll notice that the pantograph mounts are not a solid channel but 2 mounts joined by a bar.  I ignore this for the model but you might feel differently.
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/IMG_20150205_213002_zpsjaqoxrf1.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/IMG_20150205_213002_zpsjaqoxrf1.jpg.html)

Finally, I mentioned that the bogies were lined.  You can see this here.
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Mobile%20Uploads/DSC_0036_zpssqpfgykj.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Mobile%20Uploads/DSC_0036_zpssqpfgykj.jpg.html)

However on becoming 6000, the lining appears to have disappeared!
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Mobile%20Uploads/DSC_0037_zpsuan2st0p.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Mobile%20Uploads/DSC_0037_zpsuan2st0p.jpg.html)

So I reckon without lining is correct for Dutch operation.  It does look better lined though  8)

Hope you don't think I'm being too critical, but I reckon you're keen to get it right.

Alastair
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 08 februari 2015, 21:10:59
Hello Alastair,

Thanks for the additional pictures. They are also helpful in having a closer look at the brake gear, which runs on the outside under the bogie, like it does on the EM2.

I have 2 additional questions. I did find the picture with Tommy letting of steam. The picture is part of an article in a dutch magazine from 1993. It clearly shows. In the magazine there is a description of the boiler and the fact that there even was an additional water tank installed in the Netherlands. The pictures you posted of the roof and the insulators with the high voltage switches also shows something that could be a high pressure valve connected to the steam boiler. If you take a look at Tommy being operated it can be clearly seen that Tommy has never used an additional wagon with a steam boiler for the heating of the train, where all other electrical engines use these additional wagons during winter time. Now I'm not sure if these pictures of yours are from an EM1 or from Tommy. I can try to make a scan from the picture in the article, but I'm afraid nothing will show.

There's another question. On the front there are oval factory plates, I suppose in brass or bronze. It is a flat plate wit engraved letter. In the middle it clearly says Doncaster and along the upper oval edge it says London North Eastern and along the lower oval edge is says railway (I think without an s). Above and below Doncaster there seem to be numbers, which I can't decipher. The lower one can be 1941 (year of construction) and the upper shall be a factory number.

Would you by any chance have more information on this plate. I plan to have it etched, I just need to be sure what's on it. The letter will be extremely small, but there is a producer who can really reproduce this.


regards,
Ivo
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Tommy op 08 februari 2015, 21:21:51
Hi Ivo

Hmm on the boiler.  I'll do more digging....

On the plate.  If you got some made, I'll have some 4mm ones too please. :D

Alastair

(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0042_zpsfjvgnzqm.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0042_zpsfjvgnzqm.jpg.html)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Tommy op 08 februari 2015, 21:28:15
You're right.  The grey hose on the buffer is the steam hose and the panel on the side to the right of the number is the steam boiler access hatch.

Dig more I will
(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/DSC_0043_zps65bo9bwo.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/DSC_0043_zps65bo9bwo.jpg.html)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Tommy op 15 februari 2015, 10:28:45
Going one better.  This was sitting right in front of my nose!

(http://i61.photobucket.com/albums/h75/Alastair_elmarie/Woodhead%20Models/IMG_20150215_092609_zpswlax6ypc.jpg) (http://s61.photobucket.com/user/Alastair_elmarie/media/Woodhead%20Models/IMG_20150215_092609_zpswlax6ypc.jpg.html)
Titel: Re: BNLS-Werkspoor - LNER 6000 Tommy van MSL Hobbies en MK modelbouw
Bericht door: Ivo tB op 15 februari 2015, 11:55:27
I liked the first one, but I this one is even better. I'll see what I can do to get a 4mm set. It may take some time.

regards,
Ivo