BeneluxSpoor.net forum

Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Herman05 op 01 oktober 2006, 14:59:26

Titel: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Herman05 op 01 oktober 2006, 14:59:26
Beste BNLXspoorders,

Korte vraag. Weet iemand toevallig hoevaak er per week een trein over het spoor op industrieterrein Lage Weide rijdt? Er staan op dit moment paar wagens van Strukton. Verder lijkt het als ik het spoor bekijk, alsof het toch nog in dienst is en redelijk actief wordt gebruikt. Aangezien de railkop niet volledig is verroest, maar lichtverroest is met een klein beetje glans  ;)
Wie weet meer? Zou dit graag willen weten voor een schoolproject.

Groeten en alvast bedankt!

Herman
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Michael op 01 oktober 2006, 15:25:44
De 57224 en en 58325 komen daar. De eerste is een volle afvaltrein en de tweede een lege (vol is vertrek, leeg is aankomst). Rijdt op werkdagen. Volgens mij zitten er soms ook nog schuifwanders in die trein.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Herman05 op 01 oktober 2006, 18:40:26
Hoi Michiel,

Bedoel je echt het industrieterrein op. Of net daarvoor op een laat-los plaats wat stopt met een stopblok? Op het industrieterrein liggen namelijk wel 4 sporen, maar zie niet echt waar ze naar toe gaan. Behalve de HEMA aansluiting kan ik vinden.
Op google Earth (en nu ook) staat er materieel van Strukton.

Nogmaals bedankt!.
Groeten,
Herman
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Nulspul op 01 oktober 2006, 18:54:06
Hallo,

Er gaan ook regelmatig goederenwagons naar Heezik.
En er staan momenteel veel wagons die bezig zijn aan de nieuwe spoorlijn.

Bertus
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: GerritM op 01 oktober 2006, 20:55:47
De sporen op Lageweide worden hoogst zelden gebruikt.
Ik ga (ging) nogal eens kijken bij de spoorverdubbeling en rijdt er dan altijd even langs.
De laatste jaren alleen maar materieel met materiaal voor de spoorverdubbeling gezien. In de nabije toekomst zal het roestpercentage dus wel weer drastisch toenemen.
Alleen het genoemde los- en laadspoor voor vuilafvoer wordt dagelijks gebruikt, maar dat ligt eigenlijk een beeje buiten het industrieterrein direct aan de spoorlijn.
Daar worden s'ochtends lege vuilcontainers gebracht en aan het eind van de middag de volle weer opgehaald. Hiervan heb ik een paar jaar geleden nog een video gemaakt, voordat dat hier de zaak vernieuwd werd en dus ook meer hekken werden neergezet.

Groet Gerrit
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Herman05 op 01 oktober 2006, 21:54:53
Iedereen vreselijk bedankt voor het meedenken  :).  Voor alle nieuwsgierigen. Het schoolproject heeft met het herstructureren van Lage Weide te maken. Daarbij hoort ook het bekijken of er na de herstructurering nog behoefte is aan het spoor. Helaas ben ik bang dat het antwoord nee is  >:( Weg spoorlijn dus,.. maar ik zal m'n best doen het om de spoorlijn in het schoolproject te houden  ;D (Ik zou het niet op m'n geweten willen hebben die spoorlijn daar weg te donderen ;) )

Groeten,
Herman
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: chefdegare op 03 oktober 2006, 01:16:25
Afgezien het verhaal van de vuilnistreinen...

In de tijd dat ik in het Utrechtse woonde (1971-1995) werden de sporen in de Lage Weide oa. gebruikt voor auto-aanvoer van Nefkens (importeur Peugeot). Deze treinen werden vaak aangebracht door een eloc serie 1000.
Maar ook het Spoorwegbouwbedrijf in Maarssen gebruikte de sporen als 'parkeerplaats'.
Ook stonden er regelmatig wagons van Demel (militaire wagons bv. wagons om tanks te vervoeren). Deze werden meestal gebruikt om bovenleidingsmastvoeten te transporteren. Soms stonden er wagons gedurende zeer lange tijd (meer dan een jaar) met van die mastvoeten.

Chef de Gare, da's Frans
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: 5166 op 03 oktober 2006, 15:41:07
Zoals gezegd wordt van Heezik nog met enige regelmaat bedient. De frequentie weet ik niet precies, maar wellicht dat je op het forum van www.rolandrail.net hier meer over te weten kan komen.

Misschien kan van Heezik je meer vertellen over hun spoorvervoer, want zolang zij (regelmatig) spoorvervoer hebben zullen de sporen in de Lage Weide wel blijven liggen.

Groeten
Edwin
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Nulspul op 03 oktober 2006, 16:41:04
Zoals gezegd wordt van Heesink nog met enige regelmaat bedient. De frequentie weet ik niet precies, maar wellicht dat je op het forum van www.rolandrail.net hier meer over te weten kan komen.

Misschien kan van Heesink je meer vertellen over hun spoorvervoer, want zolang zij (regelmatig) spoorvervoer hebben zullen de sporen in de Lage Weide wel blijven liggen.

Groeten
Edwin

Beste Edwin,

Het transportbedrijf heet van Heezik,en daar komen inderdaad regelmatig van die mooie schuifwand wagons wat erin zit dat weet ik niet.

Groet van Bertus
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: 5166 op 03 oktober 2006, 19:38:00
Inderdaad, 't bedrijf heet van Heezik.
Ze voeren met de schuifwandwagens karton aan uit Zweden.

Groeten
Edwin
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: -Anton- op 10 oktober 2006, 17:26:27
ik weet dat van heezik een indoor spoor aansluiting heefd
zitten its verder als de hema geloof ik
ben er wel eens geweest ivm storing aan de karton snij machine
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 05 maart 2019, 16:51:28
Dit is wel een heel oud topic, maar het leek me wat overdreven om een heel nieuw aan te maken.
Vandaag heb ik voor het eerst in heel lange tijd weer eens wat spoorse activiteit op Lage Weide gezien. Niet heel grootschalig, maar misschien hoopgevend.

Ik werk vlakbij het emplacement langs de Atoomweg en zie dat er de laatste jaren niet veel meer gebeurde op Lage Weide, tenminste niet op spoorgebied. Toen ik hier kwam werken, in 2011, waren er nog bijna dagelijks treinen te zien die de fa. Van Heezik aan de Atoomweg bedienden, eerst van Captrain, later van DBS. Transportbedrijf Van Heezik had (en heeft nog steeds) een eigen aftakking op het bedrijfsterrein liggen, parallel aan de loskade waar plaats is voor binnenvaartschepen. Aan het eind loopt het spoor de loods in zodat overdekt kan worden geladen en gelost. Ook kwamen er in die tijd op Lage Weide wel eens treinen voor een groothandel in bouwmaterialen die er volgens mij niet meer zit. Sinds 2013 echter is het stil geworden en de rails liggen er nu scheef en roestig bij. In het voorjaar van 2015 zijn er nog een paar papiertreinen bij Van Heezik geweest, maar dat vervoer is, nadat de opleving aanvankelijk door Van Heezik met veel tamtam was aangekondigd, al na een paar weken weer gestopt. Ik heb geen idee wat daarvan de reden was, maar vind het nog steeds jammer. Rond dezelfde tijd zijn de sporen voorbij van Heezik, die oorspronkelijk helemaal doorliepen tot op het terrein van de grote elektriciteitscentrale, opgebroken. Het spoor stopt nu ter hoogte van de Kernhaven, zo'n 150m voorbij de aansluiting van Van Heezik.

Tot de zomer van 2017 stond er altijd nog een verblijfswagen van Strukton op het emplacement, die was ineens weg. Ook heb ik in de zomer van 2017 tot mijn verrassing nog een behoorlijk lange trein met gebruikte spoorballast zien staan, die daar waarschijnlijk was neergezet totdat er bij Bonder/Durail, aan de andere kant van de hoofdlijn, weer loscapaciteit was. Die trein heeft er een paar dagen gestaan. Daarna heb ik nooit meer een trein gezien op Lage Weide.

Een maand of wat geleden is het aansluitwissel naar het terrein van Van Heezik vernieuwd, en vandaag heb ik ineens allerlei werklieden van Volkerrail met een krol en grote zakken nieuwe ballast in de weer gezien. Hier en daar is ballast vervangen. Zouden deze werkzaamheden heel misschien een voorbode kunnen zijn van een hervatting van spoorverkeer op Lage Weide? Je zou toch zeggen dat ze er niet in investeren als niet te verwachten valt dat er ooit nog treinen gaan rijden. Ik zou het erg leuk vinden als het waar was, ik hou wel van de romantiek van die kleinschalige industriespoortjes.

Heeft iemand er misschien iets van gehoord? Zou de trein hier ooit weer terugkomen?

Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Reinier Z. op 05 maart 2019, 17:16:18
Gezien de spoorse traditie is de kans groot dat al deze activiteiten er op duiden dat de hele boel over een half jaar wordt opgeheven  8)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: zuylen op 05 maart 2019, 17:20:57
Platte houten (rongen)wagons met die oude mastvoeten heb ik in het verleden ook veelvuldig gezien! Het waren oude mastvoeten die gerecycled werden. Beton werd er afgehaald waardoor het ijzer naar de schoothandel ging. De wagens kwamen als het nog donker was.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Totty op 05 maart 2019, 17:22:53
Vroeger veel gereden met lok 2400 en zelfs met de BBC- Henchel 2500, treinen met auto's van Peugeot, Nefkens was toen de grootste klant. Met het slagen voor de Electrische tractie ben ik er niet meer geweest. Er was vuilafvooer en een enkele goederen wagen. De spoorbouwers aan de andere kant zouden het spoor als opslag kunnen gebruiken.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Floris Dilz op 05 maart 2019, 17:27:44

Tot de zomer van 2017 stond er altijd nog een verblijfswagen van Strukton op het emplacement, die was ineens weg.
toevallig dat ding dat nu op westplein staat?
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 05 maart 2019, 20:23:32
Gezien de spoorse traditie is de kans groot dat al deze activiteiten er op duiden dat de hele boel over een half jaar wordt opgeheven  8)

 ;)
Hmm, dat zou jammer zijn, maar ook niet de eerste keer.

Platte houten (rongen)wagons met die oude mastvoeten heb ik in het verleden ook veelvuldig gezien! Het waren oude mastvoeten die gerecycled werden. Beton werd er afgehaald waardoor het ijzer naar de schoothandel ging. De wagens kwamen als het nog donker was.

Die heb ik inderdaad ook nog wel zien staan. Ook van die draadhaspelwagens voor bovenleidingen hebben er nog lange tijd gestaan. Tot op een gegeven moment die verblijfswagen als enige over was.

Vroeger veel gereden met lok 2400 en zelfs met de BBC- Henchel 2500, treinen met auto's van Peugeot, Nefkens was toen de grootste klant. Met het slagen voor de Electrische tractie ben ik er niet meer geweest. Er was vuilafvooer en een enkele goederen wagen. De spoorbouwers aan de andere kant zouden het spoor als opslag kunnen gebruiken.

Da's bijzonder, die BBC Henschel loc! Dat zal wel een van de grootste locs zijn geweest die ooit het raccordement bezochten! De 2400 is natuurlijk ook een prachtloc. De gebouwen van Nefkens-Peugeot zijn vorig jaar tegen de vlakte gegaan na lange tijd leeggestaan te hebben.

toevallig dat ding dat nu op westplein staat?

Nou, dat lijkt er inderdaad wel op...! Wist ik niet, ik vroeg me al af waar hij gebleven was  :)
Hier staat-ie nog op Lage Weide:

https://goo.gl/images/UjcTCq

En hier op het Westplein:

https://binged.it/2HfRHgQ

Tussendoor heeft de wagen in Austerlitz in de tuin van een particulier gestaan, maar mocht daar van de gemeente niet blijven.

https://www.ad.nl/utrecht/gewraakte-treinwagon-uit-austerlitz-krijgt-nieuw-leven-op-westplein-utrecht~ae4e0e9c/

Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Kronefan op 05 maart 2019, 21:44:59
Gezien de spoorse traditie is de kans groot dat al deze activiteiten er op duiden dat de hele boel over een half jaar wordt opgeheven  8)

Is de schilder al geweest?  ;D
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: 5166 op 05 maart 2019, 22:31:50
Heeft iemand er misschien iets van gehoord? Zou de trein hier ooit weer terugkomen?
Vernieuwing is misschien teveel van het goede  ;); wat onderhoud en overwegen herzien, want formeel is het nog gewoon openbare en toegankelijke infra.
Wellicht dat hier nog eens oude ballasttreinen voor Theo Pauw gaan komen, nu Durail aan de andere kant van het spoor de deuren binnenkort sluit....

Groeten,
Edwin
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: zuylen op 05 maart 2019, 22:37:35
Zat er niet een spooraansluiting voor die containeroverslag? Of is dat verleden tijd? Of nooit geweest?
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 05 maart 2019, 23:11:02
(...) nu Durail aan de andere kant van het spoor de deuren binnenkort sluit....

Hee, dat wist ik niet. Jammer. Enig idee van de achtergrond daarvan?

Het viel me wel op dat het er de laatste maanden erg stil was, eigenlijk zie ik er pas sinds een paar weken weer regelmatig treinen. Er ligt best veel spoor op dat terrein en dat is nog helemaal niet zo oud.

Theo Pauw heeft aan de Atoomweg/Uraniumweg wel een kleine losplaats, maar ik zie daar niet gauw ballasttreinen gelost en geladen worden op de schaal zoals dat nu bij Bonder/Durail gebeurt.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 05 maart 2019, 23:21:57
Zat er niet een spooraansluiting voor die containeroverslag? Of is dat verleden tijd? Of nooit geweest?

Ja, dat klopt, die overslagplaats zat dichtbij de hoofdlijn, bij de Isotopenweg (prachtige straatnamen daar op Lage Weide, het vooruitgangsgeloof van de wederopbouwtijd spat er vanaf). Hier werden containers overgeslagen volgens het ACTS systeem. Deze losweg bestaat ook nog en er worden spoormaterialen opgeslagen, maar deze worden vooral met vrachtwagens aan- en afgevoerd.

Zie ook hier: http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2138.html
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 06 maart 2019, 10:56:51
Dat ia de al eerder benoemde laad en losplaats van de voormalige vuilafvoertreinen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 08 maart 2019, 11:11:40
(...) nu Durail aan de andere kant van het spoor de deuren binnenkort sluit (...)

Nog even over 'de overkant': ik heb geen idee wat de achtergrond van een eventuele sluiting van het bedrijf is, ik kan er ook niets over vinden, maar vanmorgen viel me wel op dat de lange trein van 30 Fccpps wagens, die meer dan een jaar op het terrein van Bonder/Durail gestaan heeft, ineens vertrokken was.

Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Jamie op 08 maart 2019, 17:22:19
Firma Captrain kwam Begin 2011 tot Begin 2013 regelmatig papiertreinen uitwisselen op Lage Weide.
Trekkrachten waren de G1206 en de V100 omdat deze loks geschikt waren voor de krappe boogstraal om op het terrein van C van Heezik te komen.
In de periode van ongeveer 2 jaar hebben we op de Isotopenweg veel door rood rijdende,ongeduldige en scheldende automobilisten gehad.
Helaas ook 2 aanrijdingen met een voertuig.
Na een bepaalde periode hield het papiervervoer op bij C van Heezik en kwam Captrain daar niet meer.

Hier 1 van de aanrijdingen https://www.youtube.com/watch?v=RzGL5I2i87E

Mvg Jamie

p.s hier wat plaatjes uitwisselen papiertreinen Captrain.
https://www.flickr.com/photos/spoorpunt/8125021570
http://www.sion-rail.nl/viewtopic.php?t=289
https://www.flickr.com/photos/koenbrouwer/13538613094/
https://www.flickr.com/photos/vincentprins/5396078220/
https://www.flickr.com/photos/gewoonsanderrr/5433744221/

Zo'n 2 jaar later op 28-04-2015 is C van Heezik weer gestart met papiervervoer en door DBS gereden.
Of dat vervoer nog steeds actief is is mij onbekend.
http://www.spoorpers.nl/van_heezik.php

Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: R v/d Hoven op 08 maart 2019, 19:28:27
In februari 1994 fotografeerde ik het ACTS-vervoer naar Lage Weide. De losweg, langs het spoor Amsterdam-Utrecht, moest nog worden aangelegd. De wagens werden tot die werkzaamheden gereed waren, behandeld op een spoor naast een stukje parallelweg langs de Atoomweg, ongeveer tegenover de insteekhaven die langs de Kernkade ligt. Dit is dus verder dan de Van Heezik-aansluiting. Om daar te komen moest de Atoomweg worden overgestoken. Hierbij de eerste van een serie opnames. Ik plaats niet alles tegelijk, ik heb ook andere dingen te doen...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-1-01-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-1-01-feb-94.jpg)
De trein in de boog richting het emplacement, net afbuigend van de lijn Amsterdam - Utrecht. Achter deze trein zou de losweg komen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-1-02-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-1-02-feb-94.jpg)
De trein arriveert op het emplacement. Waarom 2 locs? Geen idee. Heezik werd ook bediend, door een 3e loc. Die opnames volgen nog.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-1-03-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-1-03-feb-94.jpg)
Een deel van de trein werd op een spoor weggerangeerd. Er naast de bekende platte wagens met de bovenleidingsmastenvoeten.

Later meer.
Groet, Raymond v/d Hoven
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: R v/d Hoven op 10 maart 2019, 12:29:49
Vervolg fotoreportage februari 1994:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-5-01-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-5-01-feb-94.jpg)
Ondertussen is een derde loc met de wagens voor Heezik gearriveerd. Let op het stootblok bij de HEMA aan de overkant. 2 x een wagen daar zien staan, maar geen camera bij me. Met camera was het spoortje altijd leeg  :'(

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-3-01-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-3-01-feb-94.jpg)
De locs van de ACTS-trein lopen tegen de wagens aan die later geplaatst gaan worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-4-02-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-4-02-feb-94.jpg)
Er wordt op een rare manier gerangeerd. Nu zien we een loc tussen tussen de wagens in...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-4-03-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-4-03-feb-94.jpg)
.... waardoor er later opeens 3 locs aan de ACTS-wagens vastzitten!

Wordt vervolgd. Dan gaan we de wagens plaatsen.
Raymond v/d Hoven
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 11 maart 2019, 10:42:40
Dank Jamie voor de ervaringen uit de eerste hand! Erg leuk om dit te lezen. 
Goede kans dat ik je daar nog bezig heb gezien, ik ging in mijn pauzes vaak even kijken als er activiteit was op het emplacement.

Zo'n 2 jaar later op 28-04-2015 is C van Heezik weer gestart met papiervervoer en door DBS gereden.
Of dat vervoer nog steeds actief is is mij onbekend.
http://www.spoorpers.nl/van_heezik.php

De opleving in 2015 was helaas geen lang leven beschoren, het vervoer is al na een paar weken weer gestopt. Kennlijk is het Van Heezik niet goed bevallen. Jammer.

En ook R. v/d Hoven bedankt voor de prachtige plaatjes. Op de een of andere manier vind ik het emplacement Lage Weide en de sporen er naartoe altijd wel sfeervol, zeker met van dat mistige weer met zo'n bleek zonnetje, zoals op de foto's. De bomen aan weerszijden van het emplacement dragen daar natuurlijk ook aan bij. Ze zijn intussen alweer een stuk groter. Inderdaad, de HEMA had vroeger een eigen spooraansluiting, maar ik had daar nog nooit foto's van gezien. Het wissel naar de voormalige aftakking ligt er nog steeds. Gek om dat (zo te zien) nog gloednieuwe fietspad te zien liggen, ingeklemd tussen de Atoomweg en het spoor. Dat is al lang weer weg, het zal er niet lang gelegen hebben.

Het is anno 2019 moeilijk voor te stellen dat er destijds twee treinen tegelijk te zien waren.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: R v/d Hoven op 17 maart 2019, 17:29:25
Oeps... Wat vergeten, geloof ik. Geen nood, hier volgt het vervolg  :D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-3-03-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-3-03-feb-94.jpg)
Op de plek waar de wagens toen gelost werden, stond deze wagen, misschien om die kast achter het stootblok te beschermen? Let op de achtergrond, nog met de 'oude' centrale.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-4-01-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-4-01-feb-94.jpg)
De wagen ook met licht mee vastgelegd. In het bedrijf op de achtergrond nog eens uitzendwerk gedaan. Is daar ook al niet meer gevestigd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-3-02-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-3-02-feb-94.jpg)
De trein is inmiddels onderweg naar de overweg in de Atoomweg...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-2-01-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-2-01-feb-94.jpg)
....die hij hier oversteekt....

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-2-02-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-2-02-feb-94.jpg)
... om dan de wagens op het kopspoor te plaatsen....

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-2-03-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-2-03-feb-94.jpg)
...waarna de locs toch weer een wagen mee terug nemen om de inrit naar de Kernweg niet te blokkeren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/screenshot_516.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/screenshot_516.png)
De losweg was dus bij "Roka Snacks" voor de deur (screenshot van Google Streetview van boven). Het spoor lag in de groenstrook, rechts van die 2 witte vlekken (vrachtwagen-aanhangers?).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/screenshot_512.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/screenshot_512.png)
Screenshot van Streetview 'beneden' met duidelijk nog zichtbaar waar de oversteek over de Atoomweg was en waar het spoor naar de losweg nog gedeeltelijk aanwezig is in de oprijlaan naar het bedrijf.

Er volgt nog een deel met de foto's van de bediening van Heezik en de huidige, ongebruikte losweg, in aanleg. Indien gewenst kunnen er ook nog foto's geplaatst worden van deze trein met ACTS-wagens, maar dan te Maarssen, Abcoude, Naarden-Bussum, Baarn en Amersfoort aangezien ik de trein ook daar heb vastgelegd als onderdeel van het verhaal.Maar ze vallen dan een beetje buiten het topic over Lage Weide zelf.

Groet, Raymond v/d Hoven
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: MiHe op 17 maart 2019, 17:41:15
Dank je wel voor de foto's Raymond  (y)


Groet, Michel
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 18 maart 2019, 11:21:07
Dank je wel Raymond voor de mooie foto's! Erg leuk om te zien. Het meeste spoor dat op de foto's te zien is, is intussen opgebroken. Het houdt nu vlak voor de Kernkade op.

Sommige dingen zijn erg veranderd, andere dan weer nauwelijks. Bij de centrale is één van de schoorstenen al een tijdje weg, de andere (150m hoog!) blijft staan als industrieel monument. Hij heeft verder geen functie meer.

Het gebouw van Stedin, links op je laatste foto, is een paar maanden geleden tegen de vlakte gegaan. Geen idee wat ervoor in de plaats komt.

Donderdag en vrijdag is er volgens mij weer aan het spoor gewerkt, nu het eerste stuk vanaf de hoofdlijn tot aan de kruising met de Isotopenweg.
Er is hier en daar ballast vervangen/aangevuld. Vrijdagmorgen zag ik ook het spoorhek http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2123.html (http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2123.html) dat toegang geeft tot het raccordement openstaan.


Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 26 maart 2019, 18:42:49
Wellicht dat hier nog eens oude ballasttreinen voor Theo Pauw gaan komen (...)

Nou, dat zou best wel eens kunnen; er zijn de laatste dagen allerlei activiteiten gaande op de losplaats van Theo Pouw langs het grote emplacement aan de Uraniumweg. De losplaats is nu geheel bedekt met rijplaten en er staat sinds vandaag een forse graafmachine klaar. Er lijkt wel iets ophanden, ik hou het in de gaten en zal zeker verslag uitbrengen wanneer ik een ballasttrein trein het emplacement op zie komen (tenminste, als dat tijdens kantooruren is ;-)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Maarten.T op 26 maart 2019, 19:09:29
Indien gewenst kunnen er ook nog foto's geplaatst worden van deze trein met ACTS-wagens, maar dan te Maarssen, Abcoude, Naarden-Bussum, Baarn en Amersfoort aangezien ik de trein ook daar heb vastgelegd als onderdeel van het verhaal.Maar ze vallen dan een beetje buiten het topic over Lage Weide zelf.

Groet, Raymond v/d Hoven

Wellicht een idee om er een apart topic over te starten over ATCS wagens/vuilvervoer. Er is bij mij wel belangstelling voor.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: R v/d Hoven op 26 maart 2019, 19:49:35
We maken in ieder geval even de fotoserie over Lage Weide zelf even af:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-5-02-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-5-02-feb-94.jpg)
Als de losse locs terugkeren naar het emplacement, gaat juist de trein naar Heezik onderweg.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-5-03-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-5-03-feb-94.jpg)
Als de trein het terrein van Heezik ver genoeg is opgereden, kan deze opname gemaakt worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-6-01-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-6-01-feb-94.jpg)
De latere losweg, parallel aan de spoorlijn Utrecht-Amsterdam in aanleg. De hoofdbaan is ook nog 2-sporig.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-6-02-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-6-02-feb-94.jpg)
Met toestemming wat verder gelopen. Het aansluitwissel en een kort stukje spoor ligt er al want daar staat de sik op. Het spoor naar Lage Weide is nooit geëlektrificeerd. Wie weet nog waarom er dan toch 'bovenleiding' hing?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-6-03-feb-94.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-Weide-6-03-feb-94.jpg)
Op het toen nog tussen 2 sporen gelegen middenspoor wacht de 6468 met 2 ACTS-wagens het groene licht af om richting Abcoude en Amersfoort te mogen vertrekken. Het 4e zichtbare spoor is een kopspoor langs de losweg van Maarssen zelf.

Hier eindigt dit fotoverslag. Of we zien de ACTS-trein naar Amersfoort hier nog een paar keer, of in een ander topic. Over vuilvervoer is wel een fototopic aan te maken. Genoeg variatie tijdens en na het VAM-tijdperk.

Groet, Raymond v/d Hoven
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Landsee op 26 maart 2019, 20:47:23
Volgens mij hing de bovenleiding daar als oefenlocatie, toentertijd voor Electrorail.

Een paar jaar terug is er een bovenleiding geplaatst op het emplacement van Bonder, voor personeel van Strukton om te oefenen.

Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 28 maart 2019, 13:40:10
Dank voor de mooie foto's Raymond! Voor je gevoel lijken de jaren '90 nog maar zo kort geleden, maar wat is er intussen veel veranderd... Echt nostalgische plaatjes zijn het al.

@Landsee: "Volgens mij hing de bovenleiding daar als oefenlocatie, toentertijd voor Electrorail.

Een paar jaar terug is er een bovenleiding geplaatst op het emplacement van Bonder, voor personeel van Strukton om te oefenen"


Klopt. Ze zijn daar nog regelmatig aan het oefenen. De bovenleiding boven het eerste stukje van het raccordement Lage Weide, aan de overkant dus, is al heel lang weg.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 29 maart 2019, 15:02:12
Hier weer uw correspondent voor Utrecht Lage Weide en omstreken  :)

Er heeft voor het eerst in jaren weer een trein gereden op het raccordement Lage Weide. Helaas heb ik 'm niet gezien ;-)
Vanmorgen lag er een flinke berg gebruikte spoorballast op de losplaats van Theo Pouw aan de Uraniumweg (hier dus: https://goo.gl/maps/oXaYG3v59e92)

Deze berg is in de loop van de ochtend en middag met vrachtwagens van Pouw afgevoerd. De trein moet gisteravond of vannacht geweest zijn. Aan de sporen was duidelijk te zien (glanzend oppervlak, hier en daar geplette planten) dat er zeer recent een trein gereden heeft, niet alleen over het spoor in de losplaats, maar ook op het spoor daarnaast. De locomotief zal daarover zijn omgelopen.

Het mag misschien onbelangrijk lijken, maar ik vind het erg leuk dat er na zoveel tijd eindelijk weer eens een trein rijdt op dit nu bijna vergeten, maar vroeger veelgebruikte stukje spoor. Het gebeurt niet vaak dat een goederenspoor 'herleeft' na jarenlang niet te zijn gebruikt.

Hopelijk blijft het niet bij één keer. En het zou voor de liefhebbers leuk zijn als de trein de volgende keer overdag kwam... ;-)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Niekleair op 29 maart 2019, 16:12:36
Past er tegenwoordig overdag nog wel een goederentrein bij op de lijn Amsterdam - Utrecht? Volgens mij zit de dienstregeling daar inmiddels aardig vol.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Dave....... op 29 maart 2019, 17:40:47
Jahoor, zie regelmatig voorbij komen.
( of ik haal ze in  ;D )
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: tijgernootje op 29 maart 2019, 18:37:11
Bovendien is de vraag eigenlijk al overbodig als je het hebt over cargo op de uren dat de zon schijnt,want de aangehaalde trein zou er sávonds of s'nachts geweest zijn en dus ook op de hoofdsporen richting die plek  ;)
Zelf vind ik die ontwikkeling wel interessant,nou nog zien of dat het incidenteel vervoer is of structureel word   8)
Ik vermoed dat het het 1ste is wellicht ivm spoorwerkzaamheden ergens in de omgeving ?
(maar het betekent wel dat er dus onderhoud word/werd gepleegd aan dat stuk spoor,want anders mag er niks meer op rijden na zoveel jaren stilte,ivm veiligheid en slecht onderhouden spoor,en dus kans op ontsporingen ? )
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 29 maart 2019, 18:56:29
In een post hierboven wordt erop gehint dat Pouw (een deel van) de ballastverwerking overneemt van Durail (v/h Bonder) aan de overkant van de hoofdlijn Utrecht-Amsterdam. Qua spoorcapaciteit op de hoofdlijn zou het dus niet uitmaken.

Overigens, toen ik rond vijf uur huiswaarts toog lag er weer een nieuwe berg ballast klaar op de losplaats, dit keer nieuwe. Ik verwacht dus dat er vanavond of vannacht weer een trein komt. Dat gaat goed!  :) Erg leuk om hier weer wat activiteit te zien.

@tijgernootje: er zijn de laatste weken inderdaad onderhoudswerkzaamheden aan het spoor geweest, dat gaf me al de hoop dat er wat ophanden was.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Modellbahnwagen op 29 maart 2019, 19:26:08
Dat word dus wachten vanavond langs de losplaats ;D Leuk draadje dit (y)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Rolandrail op 30 maart 2019, 13:52:07
Vanochtend (zaterdag) rond 11u30 was de berg verse ballast op de Pouw-losweg in elk geval foetsie.
Op dat moment werd er wel verse ballast geladen bij Durail door DBC 6469+SALT Fccpps'n.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 30 maart 2019, 17:39:36
Vanochtend (zaterdag) rond 11u30 was de berg verse ballast op de Pouw-losweg in elk geval foetsie.
Op dat moment werd er wel verse ballast geladen bij Durail door DBC 6469+SALT Fccpps'n.

Ha kijk, dan is er dus nóg een trein op Utilw geweest.

Bij Durail/Bonder lijkt het intussen ook nog steeds ' business as usual' te zijn, deze laatste dagen. Ik heb er alleen nog nooit een DBC lok gezien, normaliter is het meestal een V100 van Volker of soms een 6400-achtige van Strukton. We houden het in de gaten 😊
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: 5166 op 30 maart 2019, 22:07:27
Er zijn deze week (en de komende 2 weken) werkzaamheden in Leiden, vanwaar deze activiteiten bij Durail en Lage Weide.Dit zullen vast de laatste treinen zijn, aangezien het meeste inmiddels naar Roosendaal wordt gereden.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Rolandrail op 31 maart 2019, 13:37:07
De opleving in 2015 was helaas geen lang leven beschoren, het vervoer is al na een paar weken weer gestopt. Kennelijk is het Van Heezik niet goed bevallen. Jammer.
Die proef in 2015 werd gehouden en erg verstoord door een staking bij DB Cargo in Duitsland. Die proef slaagde alleen daardoor niet, DBC verloor door die staking 10% van hun klanten.
Bij Durail lijkt het intussen ook nog steeds ' business as usual' te zijn, deze laatste dagen. Ik heb er alleen nog nooit een DBC lok gezien, normaliter is het meestal een V100 van Volker of soms een 6400-achtige van Strukton. We houden het in de gaten 😊
Bij grotere projecten wordt ook DBC ingehuurd, een 6400 is daardoor geen uitzondering bij Durail. Strukton = G1206.

De werktrein die vuile ballast aanvoerde naar de Pouw-losweg afgelopen donderdagavond was een duo RRF V100 + 10 MFS'n.

Een selectie van mijn foto's op de Lage Weide vind je hier: https://www.flickr.com/photos/44293295@N02/albums/72157624112855250 (https://www.flickr.com/photos/44293295@N02/albums/72157624112855250)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 01 april 2019, 14:41:32
Die proef in 2015 werd gehouden en erg verstoord door een staking bij DB Cargo in Duitsland. Die proef slaagde alleen daardoor niet, DBC verloor door die staking 10% van hun klanten

Dat wist ik niet, thnx! Die staking kwam dus wel bijzonder slecht uit in dit verband. Als ze bij Van Heezik, afgezien van die staking dan, verder niet ontevreden waren, dan geven ze het in de toekomst misschien nog eens een kans. Het lijkt me niet heel waarschijnlijk dat er gauw weer eens op die schaal gestaakt wordt. Het bedrijfsterrein van Van Heezik aan de Atoomweg is de laatste tijd één grote chaos met vrachtwagens, er is nauwelijks nog laad- en loscapaciteit over. Veel vrachtwagens moeten achterwaarts het terrein verlaten omdat er op het terrein geen plek meer is om te draaien. Aan de ene kant kan dat natuurlijk een goed argument zijn om de trein te gebruiken (de capaciteit van een trein is immers gelijk aan die van vele vrachtwagens), aan de andere kant wordt het er niet overzichtelijker op als er ook nog een goederentrein tussen de manoeuvrerende vrachtwagens door moet.

Een selectie van mijn foto's op de Lage Weide vind je hier: https://www.flickr.com/photos/44293295@N02/albums/72157624112855250 (https://www.flickr.com/photos/44293295@N02/albums/72157624112855250)

Zo, dat zijn er een heleboel! Er zijn erg mooie en interessante bij, erg leuk om te zien.
Bij goed weer en zeker als de bomen in het blad staan kan het best een sfeervol stukje spoor zijn, daar op Lage Weide.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Rondje_HO op 01 april 2019, 16:19:15
Inderdaad leuke foto's  (y)  Grappig ook om te zien dat er nog wel eens wat gerepareerd moet worden daar. Je zou niet verwachten dat ze onderdelen aan draaistellen en zo ook ter plekke zouden kunnen vervangen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Rolandrail op 11 april 2019, 10:49:24
Gisterenavond (woensdag) kwam RRF 24 + Res met 2 materiaalcontainers + kettinghormachine RM 95-700 + 10 MFS'n (allemaal van Duitse aannemer MGW) + RRF 18 rond 23u45 aan op de Lage Weide vanuit Leiden. Na omlopen van de RRF 24 werd de trein richting Heezik geduwd een stukje over overwegheen die daarvoor werd beveiligd door twee verkeersregelaars en werden de 10 MFS'n in een klein uur per twee leeggedraaid op de Pouw-losweg waar een kraantje de bergen oude ballast wat wegschepte zonodig. 2 uur na aankomst vertrok de hele trein weer naar Bentheim e.v.
Overigens was de nieuwe ballast van laatst ook oude ballast denk ik, een kettinghormachine graaft veel dieper de ballast weg dan bij spoorvernieuwing waarbij alleen de bovenlaag wordt afgeschept. De diepere ballast ziet er nog best schoon uit maar is te gruizig geworden door de jaren heen om nog een stabiel ballastbed te kunnen vormen. Wat gisterenavond uit de MFS'n kwam was nog behoorlijk grijs i.p.v. bruin & grijs.
Een aanwezige Prorail-werknemer vertelde dat lossen bij Pouw in de toekomst wel vaker kan gaan gebeuren door het sluiten van Durail. Wat mij betreft dan graag overdag, er is savonds erg weinig licht. Foto's van gisterenavond/afgelopen nacht komen eerdaags op m'n Flickr-pagina.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 12 april 2019, 21:45:46
Leuk om te lezen dat er weer een trein is geweest. Ik kijk uit naar de foto's.
Maar wat een tijd, je zult het wel koud hebben gehad  ;D

Overigens was de nieuwe ballast van laatst ook oude ballast denk ik, een kettinghormachine graaft veel dieper de ballast weg dan bij spoorvernieuwing waarbij alleen de bovenlaag wordt afgeschept. De diepere ballast ziet er nog best schoon uit maar is te gruizig geworden door de jaren heen om nog een stabiel ballastbed te kunnen vormen. Wat gisterenavond uit de MFS'n kwam was nog behoorlijk grijs i.p.v. bruin & grijs [...] Wat mij betreft dan graag overdag, er is savonds erg weinig licht.

Als die grijze ballast van laatst inderdaad oude ballast was (hij was wel lichtgrijs maar zag er inderdaad gruizig uit), dan was die overdag gelost, tussen 13 en 17 uur. Die trein heb ik helaas ook gemist, mijn kantoor kijkt niet direct uit op het emplacement en ik kijk ook wel eens op mijn beeldscherm  ;)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Rolandrail op 14 april 2019, 13:17:17
Het was erg koud inderdaad... Een serie van 9 foto's heb ik zojuist geupload incl. hopelijk lezenswaardige bijschriften. Ik zeg er alvast maar dat het nogal donker is op de spoorbundel op de Lage Weide snachts. https://www.flickr.com/photos/44293295@N02/ (https://www.flickr.com/photos/44293295@N02/)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 16 april 2019, 13:30:50
Dank voor de foto's! Ondanks de duisternis ter plekke zijn ze erg mooi en interessant geworden. Top dat je de moeite hebt genomen om daar op die tijd en met dat koude weer heen te gaan om alles vast te leggen. Ook de bijschriften zijn zeker lezenswaardig. Leuk dat er weer eens wat gebeurt op Utilw (nu alleen ook nog 'ns overdag!), maar aan de andere kant (letterlijk en figuurlijk) erg jammer dat Durail ermee ophoudt. Het laden en lossen van ballast daar is ook altijd een mooi schouwspel. Er liggen daar nu nog vier sporen van 600 meter elk op het terrein, jammer dat dat allemaal weg moet.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 20 mei 2019, 11:49:30
Vanaf mijn werkplek zie ik nu, as we speak, een Volkerrail V100 komen aanrijden op Lage Weide, ter hoogte van Van Heezik aan de Atoomweg. Door de bebouwing kan ik niet zien wat er achter hangt. Uitgerekend vandaag zit ik bijna de hele dag in meetings dus ik kan niet even gaan kijken en foto's maken :-\

Er is in ieder geval weer activiteit op Utilw en dat nog wel overdag!  :) Leuk!

Edit: dankzij een last-minute agendawijziging kon ik toch even gaan kijken en heb ik een paar kiekjes gemaakt. Met de smartphone, dus het gaat meer om de nieuwswaarde dan om de fotokwaliteit. De V100 (Volker 203-4 "Cris") heeft een flinke sleep Klmos'sen bij zich, die in twee stukken op het emplacement Atoomweg staat. Er wordt gebruikte ballast gelost bij de losweg van Theo Pouw.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0165_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0165_8.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0169-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0169-2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0172_9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0172_9.jpg)

Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 20 mei 2019, 13:54:12
Nog een paar plaatjes van vanmiddag:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0170_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0170_5.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0168.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0168.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0171_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0171_7.jpg)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: zuylen op 20 mei 2019, 14:36:48
Het is mijn tijdperk niet, maar het kan me voorstellen voor een aantal mensen om dit te verwezenlijken als modelbaan.( Ik heb helaas geen hedendaags materieel om dit te doen) Zou een leuk thema zijn. Alleen moet er dan wel overdag gerangeerd worden. Anders ziet het publiek niets. ;D En er moeten wat meer treinen komen dan normaal (in de werkelijkheid) het geval is. Eén keer per dag is wat weinig.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 20 mei 2019, 15:31:56
Zeker een heel mooi thema voor een modelbaan. Het spoor ligt er al vanaf de vroege jaren '50 (en was eerst zelfs nog veel uitgebreider, met aftakkingen naar o.a. de HEMA, de Mesonweg, richting de Otto Hahnweg, naar de grote elektriciteitscentrale achteraan, met ladingen kolen en waarschijnlijk grote transformatoren etc.) dus het past in verschillende tijdperken. Wat de frequentie betreft: er is jarenlang vrijwel geen enkele trein hier geweest, pas de laatste weken gebeurt er weer wat. De gemiddelde frequentie over 2015-2019 zal nu net iets boven de één trein per jaar liggen, dus wat dat betreft moet je de werkelijkheid wel wat geweld aandoen om het leuk te houden  :) Het is wel een sfeervol stukje spoor, vooral dankzij de bomen.

Vroeger kwamen er 2200'en, 2400'en, Sikken, 6400'en, waarschijnlijk ook Hippels (hoewel ik daar nooit foto's van gezien heb) en hierboven las ik dat zelfs de BBC-Henschel proeflok DE2500 er wel geweest is. Later vooral veel V100'en, G2000 en G1206. Ook qua goederenwagens was er altijd wel de nodige variëteit.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: zuylen op 20 mei 2019, 16:08:06
Die frequentie moet wel wat op te hogen zijn. Zeker als je die andere verladers weer een aansluiting geeft. Dan heb je als NS weer veel te doen!
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS1220 op 20 mei 2019, 16:26:47
Heel modelbaanwaardig inderdaad.
Die begroeing tussen het wissel is ook net echt  :)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 20 mei 2019, 20:27:33
Die frequentie moet wel wat op te hogen zijn. Zeker als je die andere verladers weer een aansluiting geeft. Dan heb je als NS weer veel te doen!
NS? Die vervoeren al een paar decennia geen goederentreinen meer...
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Kronefan op 20 mei 2019, 23:40:16
Als je de mogelijkheden maar wilt zien, moet er genoeg mogelijk zijn..

Kwam deze link nog tegen van een onderzoek door Logitech

http://portofutrecht.nl/wp-content/uploads/2015/11/007-beschrijving-spoorlocaties-v1_1.pdf
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Rolandrail op 20 mei 2019, 23:51:32
Ik ben vandaag de hele tijd bij het lossen geweest en toch geen andere fotograaf gezien, best knap ;-)
Maar dat terzijde, het lossen vandaag betrof een proef. Om te kunnen evenaren met Durail moet de trein nl. in 4 uur gelost worden gerekend vanaf aank. resp. vertrek Mas middenspoor. Dus in die tijd ook naar Durail of de Lage Weide, rangeren enzovoorts. In 2,5 uur was de trein van 26 beladen wagens gelost (10 waren al leeg bij aankomst), Volkerrail was in elk geval tevreden. Het autobedrijfje tegenover de Pouw-losweg was dat niet trouwens maar dat is geen verrassing, dat bedrijf diende toendestijds al bezwaar in tegen de vergunning maar dat bezwaar werd afgewezen. Dus dat de Pouw-losweg nu opeens gebruikt wordt was voor de eigenaar een onaangename verrassing.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 21 mei 2019, 17:53:59
Ik ben vandaag de hele tijd bij het lossen geweest en toch geen andere fotograaf gezien, best knap ;-)

Ik heb jou ook niet gezien, maar ik was er dan ook maar heel even. Ik ben even gauw om de trein heen gelopen, paar foto's gemaakt en toen moest ik gauw weer terug naar kantoor.

Goed dat de proef geslaagd lijkt, en dank voor de toelichting.
Dat autobedrijfje daar lijkt me een enorme achenebbisj toestand, ik snap niet dat de eigenaar zich zo druk maakt. Veel rommeliger dan nu kan het niet worden.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: thevandijks op 21 mei 2019, 22:27:18
(http://www.thevandijks.nl/foto/nvbsritkoningsdag2016x.jpg)

Je kan of en toe ook nog een NVBS excursietrein voorbij laten komen, niet vergeten om dan een bushalte erbij te maken!

Groet Hans
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: zuylen op 22 mei 2019, 09:21:33
Aj, das mooi! Misschien mede door Railclub Utreg tot stand gebracht? Want die zitten daar (heel erg) schuin aan de overkant aan de Atoomweg. Eh, ik bedoel de trein dan, de bushalte was er al! ;D
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: spoorzeven op 23 mei 2019, 19:14:42
Het raccordemant Lage Weide wordt in 2020 ingekort als men de overweg Neutronweg gaat verwijderen. Niet dat daar nog iets rijdt, maar wel weer stukje spoor weg.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 23 mei 2019, 23:07:09
Dat is wel een stukje van niks om op te breken, zo te zien een meter of 50 aan spoor en een overweg die redelijk incompleet te noemen is :p

(Geen andreaskruisen en schrikhekken maar aan één zijde :p)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 28 mei 2019, 09:45:00
In de Rail Magazine van mei staat een heel aardig artikel over de ontwikkelingen rond de aan- en afvoer van spoorballast bij Bonder/Durail en Pouw. Volgens mij van de hand van een forumgenoot  :). Mooie foto's ook erbij. Zeer de moeite waard.

Het raccordemant Lage Weide wordt in 2020 ingekort als men de overweg Neutronweg gaat verwijderen. Niet dat daar nog iets rijdt, maar wel weer stukje spoor weg.

Jammer, maar niet onbegrijpelijk. Dat laatste stukje voegt niets meer toe, het houdt vlak voorbij de overgang (die onlangs nog wel een beetje is opgeknapt) ineens op met een wissel, een stootblok én een paar kruiselings op het spoor gelegde bielzen. Schilderachtig is het op zijn manier wel, maar daar kopen we niks voor. In het rapport van Logitech waar Kronefan op de vorige pagina naar verwijst (http://portofutrecht.nl/wp-content/uploads/2015/11/007-beschrijving-spoorlocaties-v1_1.pdf) is er nog sprake van dat Van Heezik destijds overwoog om het stukje spoor naast hun terrein, in het verlengde van de stamlijn (dus niet het spoor óp hun terrein), wilde overnemen. Met het verdwijnen van het vervoer naar en van Van Heezik zullen die plannen wel in de ijskast zijn gezet, maar je weet nooit. Hoe dan ook, dat stuk blijft voorlopig nog liggen, neem ik aan.

We hadden het hierboven over Lage Weide als inspiratie voor een modelbaan:

Het is mijn tijdperk niet, maar het kan me voorstellen voor een aantal mensen om dit te verwezenlijken als modelbaan. Zou een leuk thema zijn (...)

Ik bedacht me later dat AGAM, de toenmalige importeur van Mercedes-Benz die decennialang aan de Reactorweg was gevestigd (het kantoorpand met de grote Mercedes-ster op dak was vanaf de A2 een bekend herkenningspunt), ook een eigen spooraansluiting had, die van de stamlijn aftakte ter hoogte van de enorme gashouder die tot 1975 aan de Atoomweg stond:

(https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/28c679bf-d90a-564b-8b7e-dd058fd46cf7/media/a0c57e8b-2a4e-184e-2d79-de36910663)

Ter hoogte van dat autootje zie je een Andreaskruis als markering van de plek waar het spoor richting AGAM de weg overstak. Hier werden per trein Mercedes personenauto's en bestelwagens afgeleverd. In het 2200/2400-boek van Sicco Dierdorp en Davy Beumer staat daarvan (als ik me niet vergis, want ik heb het nu niet bij de hand) een schitterende foto. Ook een erg leuk element voor de modelbaan natuurlijk, net als de Peugeots die iets verder terug langs de Uraniumweg bij Nefkens werden aangevoerd.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: spoorzeven op 28 mei 2019, 12:33:30
Als je op SporenplanOnline 'NS in 1965' kijkt, staat die aansluiting er ook duidelijk op.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 01 juni 2019, 22:33:59
Yes! Twee sporen zelfs. Leuk, dank je wel!

Jammer dat ik de tijd niet meer heb meegemaakt (ik ben van 1970) dat in Nederland zo'n beetje elk bedrijf van enige betekenis een spooraansluiting had en het heel normaal was dat goederen per trein werden aan- en afgevoerd. Als je op de grote weg nu die eindeloze en eindeloze rijen vrachtwagens ziet, dan is het er toch niet in alle opzichten op vooruit gegaan... Gelukkig hebben we de foto's nog... Fascinerend, die kleinschalige bedieningen van toen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 01 juni 2019, 23:20:31
In de '80 waren er al een hoop verdwenen.

Op sommige plekken misschien lastig of fotograveren niet mogelijk.

Maar met een hoop fantasie kun je een aardig baantje bouwen met industrieel Nederlands thema.

19-toen is ook zo'n mooi terugblik draadje.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: martijnhaman op 04 juni 2019, 08:19:12
Vanochtend stond er (weer) een kraan op de losplaats van Pauw op Lage Weide. Wellicht de voorbode van een nieuw transport?

Martijn
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 04 juni 2019, 11:55:04
Dat zou je wel verwachten, als er een kraan klaarstaat. Leuk te horen in ieder geval. De plotselinge opleving van Lage Weide lijkt dan intussen wel door te zetten, dat is mooi. Helaas ben ik vandaag niet in de buurt, anders zou ik zeker een oogje in het zeil houden.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: martijnhaman op 04 juni 2019, 12:35:26
Hoorde wat lawaai en op dit moment (12.15)  is er een VolkerRail V100 met lage bakwagens aanwezig die gelost worden.
Zal later op de dag nog wel een foto posten.

Martijn
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: martijnhaman op 04 juni 2019, 12:56:40
(https://live.staticflickr.com/65535/47999558232_9df8452897_b.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/47999558182_2d4f3c68d2_b.jpg)

Martijn
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: d.vanaalst op 04 juni 2019, 13:24:45
Was inderdaad weer eens gaaf om te zien! Was jij dit man met die camera aan de overkant van het spoor? Ik heb zelf ook wat foto’s geschoten vanuit de auto.

Groet Dennis
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: martijnhaman op 04 juni 2019, 13:25:45
Ik was inderdaad de man met de camera. Dan was jij de man in de Citroen ;-)

Martijn
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: d.vanaalst op 04 juni 2019, 22:30:25
Dat was ik idd;)

Ik raakte geïnspireerd door jullie posts hier en ben ook maar eens een kijkje gaan nemen. En ik werd niet teleurgesteld.

Groet,

Dennis
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Floris op 05 juni 2019, 00:20:43
ik was er vanmorgen toen de trein aankwam ook  ;D
(https://live.staticflickr.com/65535/48001235028_c722b085e2_z.jpg) (https://flic.kr/p/2g8GSQu)
203-5_Lage Weide_040610 (https://flic.kr/p/2g8GSQu) by florisdeleeuw (https://www.flickr.com/photos/florisleeuw/), on Flickr
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: LMX op 05 juni 2019, 04:26:50
Dus ProRail wilde dit emplacement al opbreken?
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 05 juni 2019, 20:22:19
Nee, waar baseer je dat op?
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 06 juni 2019, 10:12:13
Mooie foto's, Martijn en Floris!

Nee, waar baseer je dat op?

Ik denk dat LMX doelt op de opmerking van Floris onder zijn foto op Flickr, waar Floris in zijn post naar verwijst.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 06 juni 2019, 10:22:34
De oostkant van het industrieterrein Lage Weide wordt nog steeds gedomineerd door de grote elektriciteitscentrale, die in 1959 door de N.V. Provinciaal en Gemeentelijk Utrechts Stroomleveringsbedrijf (PEGUS) in gebruik is genomen.

(https://erfgoedstem.nl/wp-content/uploads/2018/12/181-600x359.jpg)

(http://www.aorta.nu/wp-content/uploads/2017/06/renzo-gerritsen-3.jpg)

Hoewel een deel van de centrale eind jaren '90 helaas is afgebroken, is het nog steeds een bijzonder imposant gebouw, echt een monument van de wederopbouwjaren. Vanaf het spoor Utrecht-Amsterdam en Utrecht-Den Haag/R'dam, en ook vanaf de snelweg A2 is het complex goed te zien, het torent overal bovenuit. De bouwstijl, met de forse uitkragende betonnen dakranden, rechthoekige koperen regenpijpen, stalen kozijnen met kleine ruitjes en hier en daar ronde ramen, is typisch voor de jaren '50 en daarmee voor de tijd waarin Lage Weide ontstond. Eén van de schoorstenen, 148 meter hoog, staat er nog als industrieel monument maar is niet meer in gebruik. Het is nog steeds het hoogste punt van Utrecht.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Centrale_lage_weide_-_4.jpg/640px-Centrale_lage_weide_-_4.jpg)

Aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal, zo'n beetje tegen het voormalige Werkspoor-terrein, staat overigens ook nog een centrale, die nog een stuk ouder is. De twee centrales zijn (intrigerend genoeg) onderling verbonden door een smalle tunnel onder het kanaal door.

De centrale Lage Weide had tot in de jaren '90 nog een eigen spooraansluiting. Op Topotijdreis.nl zijn de sporen goed te zien (zoek op Atoomweg 9, Utrecht). Eén spoor liep tot aan de Energiehaven, waar o.a. kolen voor de elektriciteitsproductie werden gelost. Als je goed kijkt is dat spoor hier links te ontwaren (1959): 

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/LageWeide4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/LageWeide4.jpg)

Foto: M.A.J. van Bommel via Het Utrechts Archief

Een ander spoor liep langs het nog bestaande hoogspanningsschakelstation (als ik het zo goed omschrijf) naar de achterkant van het complex. Het terrein van de centrale is natuurlijk niet vrij toegankelijk, maar er is van de sporen zelf van een afstandje niets meer terug te vinden. Ter plekke is best lastig in te schatten hoe de spoorsituatie nu precies was.

Lopend langs de centrale viel me wel op dat er hier en daar nog laadbordessen te zien zijn op plaatsen waar het spoor vroeger pal langs de westgevel van het gebouw liep:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/LageWeide1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/LageWeide1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/LageWeide2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/LageWeide2.jpg)

De fotokwaliteit is niet top, ik heb deze vanaf de Atoomweg, door het hek heen, met de smartphone gemaakt. Maar het gaat om het idee, ter inspiratie. Deze bordessen moeten wel voor laden en lossen van treinen zijn gemaakt, voor vrachtwagens is er geen ruimte om haaks op het gebouw aan te dokken en te draaien. Op de onderstaande foto uit 1960 is deze plek op de achtergrond ook te zien. De inmiddels best forse bomen waren toen nog klein. Prachtig plaatje trouwens (draait die opzichter daar nu net een sjekkie?):

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/LageWeide3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/LageWeide3.jpg)

Foto: L. Hessels (NS) via Het Utrechts Archief

Ook in de jaren 60 en 70 zullen deze laadbordessen niet dagelijks zijn gebruikt; ze lijken aangelegd om grote, zware apparatuur direct vanuit of vanaf een goederenwagen zo naar binnen te schuiven. De hele centrale is natuurlijk veel te omvangrijk om in 1:87 of zelfs 1:43,5 na te bouwen, maar dit soort details lijken me erg mooi om op een modelbaan te gebruiken, als deel van een kleinschaliger industrieel gebouw.Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 06 juni 2019, 15:46:26
Mooie reportage :)

De laad en los deuren zullen bedoeld zijn om trafo's het gebouw binnen te brengen, ik meen ook wat hoogspannings waarschuwingen op de deuren te zien :)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: martijnhaman op 06 juni 2019, 16:03:00
Trafo's zat ik ook gelijk aan te denken. Indien vervanging noodzakelijk is, kan dan de muur binnen de natuurstenen omlijsting verwijderd worden. Vermoed dat ook dat bij de bouw de wand pas is dichtgezet na plaatsing van de trafo's.

Martijn
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 06 juni 2019, 16:12:05
Aan de stenen te zien wel een keer de trafo vervangen dus ;)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 06 juni 2019, 16:57:40
Ja inderdaad, op twee plekken dus. Ik had wel gezien dat de steenkleur afweek, maar had hier nog niet bij stilgestaan. Klinkt logisch, leuk! Weer een puzzelstukje ;-)

Er staan inderdaad hoogspanningswaarschuwingen op die deuren.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 06 juni 2019, 22:30:57
Hoogstwaarschijnlijk kwamen die van Smit Transformatoren uit Nijmegen toen die nog aangesloten waren.

Kan wel eens leuk uitpakken dit draadje als de spooraansluiting en opgediept worden wat Lage Weide betreft..
Leuke linkjes daarvoor: Industrie spoor of ArchiefEdwardBerry, als die site er nog is.

Zal ook eens zoeken.

(tot 21e in Utrecht gewoond, geboren en getogen.)

Volgens mij liep alle goederensporen vanaf de Demkafabriek Daalse dijk.
Of van de hoofdlijnen.
Sowieso de havens hadden sporen geloof ik.

Alleen al deze centrale zou in halfrelief al ee mooie module kunnen worden.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: d.vanaalst op 06 juni 2019, 22:45:50
Hallo mannen,

Naar aanleiding van jullie foto's ben ik eens gaan bladeren in het gloednieuwe boek "Utrecht bouwt" van Arjan den Boer waarin de geschiedenis van de opbouw van de stad Utrecht in de periode 1945 -1975 wordt beschreven. Hierin is ook een hoofdstuk gewijd aan Lage weide en dan vooral de Pegus elektriciteitscentrale.

Op de foto uit 1980 en de maquette van het terrein uit 1959 is te zien dat er twee sporen inderdaad in een boog richting de energiehaven (vandaar de naam waarschijnlijk ;)) liepen.
Maar er is naast deze 2 sporen nog een 3e spoor ook die kant op boog en direct de centrale in liep. Hier zou een grote deur geweest moeten zijn waarin lading direct de centrale ingereden kon worden. Ik denk niet dat treinen gelost konden worden bij de bordessen hierboven omdat het op deze plaatjes erop lijkt alsof het spoor niet direct langs de 2 laadbordessen van de foto hierboven heeft gelopen. Misschien dat daar vrachtwagenladingen gelost werden?
Als ik een beetje zit te puzzelen is dat het deel wat inmiddels gesloopt is.


Ik kan gemakkelijk een foto van het boek maken, maar ivm copyright durf ik dat niet aan.

Groet,

Dennis
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 06 juni 2019, 22:49:31
Dat zou ik zeker niet doen.
Ook al is dat jammer van de info maar misschien nog op een andere manier.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 07 juni 2019, 00:12:55
Misschien dat de foto's hier ook boven water komen.

Hier ben ik al menig zoektochtje gestart nu met links: ArchiefEdwardBary (http://www.archiefedwardbary.nl/)
Ook leuk om op Facebook te volgen als je up to date wilt blijven op infra en spoorgebeuren (y).

En deze dan, ook een schat aan info: Industriespoor.nl (http://industriespoor.nl/)
Lijstje met:

Citaat
UTRECHT CS

Algemene Brandstoffenhandel “Utrecht”,  N.V. Utrecht.
A.G.A.M. N.V. (Mercedes Benz), Utrecht.
Baltussen, F.J.A., Utrechtse Detailhandel in Brandstoffen, Utrecht.
Boerefijn en Zoon, J. Brandstoffenhandel, Utrecht.
Dekker, P.W., Brandstoffenhandel, Utrecht.
Ferro-Legering, N.V., Utrecht.
Gasbedrijf Centraal Nederland, Utrecht.
Gemeente Gasfabriek, Utrecht.
Gend & Loos, Van, Utrecht.
Hoogenboom en Zoon, fa. H.G., Utrecht.
Jongeneel v/h P.M. Houthandel, Utrecht.
Industrieterreinen, Gemeente Utrecht.
Koninklijke Demka Staalfabrieken, N.V., Utrecht.
Ned. Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, Amsterdam.
Nederlandse Staalfabrieken v/h J.M. de Muinck Keizer, Utrecht.
Os, fa. Gebr. van, Benschop.
P.E.G.U.S., Utrecht.
Provinciale Utrechtsche Electriciteitsmaatschappij, Utrecht.
Spoorwegbouwbedrijf Het, N.V., Utrecht.
Staatsbedrijven der P.T.T., Den Haag.
Stockschen’s Kolenhandel, Utrecht.
Tielen's  Kolenhandel, Utrecht.
Veemarkt-, Groenten- en Vruchtenveiling, Gemeente Utrecht.
Verenigde Utrechtse IJzerhandel, N.V., Utrecht.
Verma Emballagefabriek, N.V., Utrecht.
Voorthuizen. Fa.  A. van, Utrecht
 
UTRECHT MALIEBAAN
Beisterveld en Zoon, fa., Joh., Utrecht.
Benzine  en Petroleum Handel My N.V., Amsterdam.
Bildt v.d. en Zonen, Fa. G.J., Utrecht.
Bos Brandstoffenhandel, fa., Utrecht.
Graaf, A. de, Utrecht.
Jong, fa. A. de, Brandstoffenhandel, Utrecht
Takken's Brandstoffenhandel, N.V., Utrecht

Nog even aanvullend research gedaan:Railtrash (http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/index.html).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ut.gif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ut.gif)

Tot slot: Sporenplan Online (http://www.sporenplan.nl/).

Heel wat aansluitingen... :P

Industrieel erfgoed is ook in deze een interessante link:  USINE  (http://www.usine-utrecht.nl/industrieel-erfgoed/)

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 07 juni 2019, 14:43:36
Naar aanleiding van jullie foto's ben ik eens gaan bladeren in het gloednieuwe boek "Utrecht bouwt" van Arjan den Boer waarin de geschiedenis van de opbouw van de stad Utrecht in de periode 1945 -1975 wordt beschreven. Hierin is ook een hoofdstuk gewijd aan Lage weide en dan vooral de Pegus elektriciteitscentrale.

Op de foto uit 1980 en de maquette van het terrein uit 1959 is te zien dat er twee sporen inderdaad in een boog richting de energiehaven (vandaar de naam waarschijnlijk ;)) liepen.
Maar er is naast deze 2 sporen nog een 3e spoor ook die kant op boog en direct de centrale in liep. Hier zou een grote deur geweest moeten zijn waarin lading direct de centrale ingereden kon worden. Ik denk niet dat treinen gelost konden worden bij de bordessen hierboven omdat het op deze plaatjes erop lijkt alsof het spoor niet direct langs de 2 laadbordessen van de foto hierboven heeft gelopen. Misschien dat daar vrachtwagenladingen gelost werden?
Als ik een beetje zit te puzzelen is dat het deel wat inmiddels gesloopt is.

Dank voor de tip, klinkt als een mooi boek. Ik zal er naar uitkijken!

Op Topotijdreis lijkt het spoor direct langs de westgevel van het gebouw te lopen, bovendien is er door die bomen nauwelijks ruimte voor vrachtwagens. Vandaar dat ik dacht dat de bordessen voor het laden en lossen van treinen zouden dienen, ze lijken nl. alleen ruimte  te bieden voor zijwaarts laden en lossen.

Dat spoor dat direct de centrale in liep, daar had ik nog niet eerder iets van gehoord, interessant! Jammer toch dat het allemaal opgebroken is (en dat er een stuk van de centrale af is). Het moet een prachtig gezicht zijn geweest, een Sik of een 2400 die daar op het terrein met goederenwagens in de weer was.

Misschien dat de foto's hier ook boven water komen.

Hier ben ik al menig zoektochtje gestart nu met links: ArchiefEdwardBary (http://www.archiefedwardbary.nl/)
Ook leuk om op Facebook te volgen als je up to date wilt blijven op infra en spoorgebeuren (y).

En deze dan, ook een schat aan info: Industriespoor.nl (http://industriespoor.nl/)

Nog even aanvullend research gedaan:Railtrash (http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/index.html).

Tot slot: Sporenplan Online (http://www.sporenplan.nl/).

Heel wat aansluitingen... :P

Industrieel erfgoed is ook in deze een interessante link:  USINE  (http://www.usine-utrecht.nl/industrieel-erfgoed/)

Gr Koen.

Dank voor de links! Een flinke lijst met aansluitingen inderdaad! Ik ga eens goed rondkijken op die sites. De reportage van Railtrash is ook interessant en inspirerend, jammer alleen dat de schrijver/fotograaf het destijds niet trof met het weer; het ziet er daar allemaal nogal mistroostig uit. Met een zonnetje is het een heel ander gezicht hier op Lage Weide  :)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 07 juni 2019, 15:21:07
https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/76240118-11b8-589f-b87a-20d6940cb5c3/media/7737a666-9b75-f412-b0f4-abc70479dc56?mode=detail&view=horizontal&q=pegus&rows=1&page=113

Daar is een mooi spoortje te zien wat de centrale in loopt :)

Evenals hier:
https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/ca8bc709-0f1e-57a3-89ae-6dc218ba55a8/media/cc054129-5519-15ec-d2df-47d5b14ffa47?mode=detail&view=horizontal&q=pegus&rows=1&page=145

Waar ook gelijk mooi te zien is dat bij de graafmachine de muur uitgebroken is naar de vermoedelijke trafo ruimte :)

Hier zie je ook duidelijk spoor op de kade liggen:
https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/630eaf2c-c60b-6b2d-e053-4701000ae1e2/media/210c993e-6b19-88c1-1616-b3b4dddf4158?mode=detail&view=horizontal&q=pegus&rows=1&page=229
en
https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/96dbac80-4a02-5bf0-8b1a-69b16d025cdf/media/d95381c5-fd7d-1d6a-bf09-c26d7a894ad4?mode=detail&view=horizontal&q=pegus&rows=1&page=234

Waar ook duidelijk te zien is dat de sporen al niet meer allemaal in gebruik zijn op de laatste foto en er wat stukken missen :p
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 09 juni 2019, 11:50:14
Mooie plaatjes. Op de laatste foto is duidelijk te zien dat er op twee plekken een trein het gebouw binnen kon rijden, ook aan de achterzijde dus. Die grote poort daar is er volgens mij nog, ik zal de komende week eens kijken. En inderdaad, op de foto's loopt er geen spoor (meer?) direct langs de genoemde laadbordessen. Dat blijft dan nog even een raadsel.

Opvallend is ook dat de spoorsituatie aan de achterkant van het complex best wel afwijkt van de situatie zoals die op de kaarten op topotijdreis is ingetekend, daar maakt dat spoor nog een hele slinger (en lijkt in zijn geheel ook iets noordelijker te liggen) Aan de hand van de foto's is lastig voor te stellen hoe dat dan gelopen heeft.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Sicco Dierdorp op 09 juni 2019, 12:46:27
Ligt het aan mij of zie ik minstens de helft van de dingen die genoemd worden niet op de gelinkte foto's?
Ik zie geen spoor op foto 1 en 2, geen graafmachinegat en überhaupt bijna niets van de cetralke op de laatste foto.

Heb ik een bril nodig?

Op deze foto uit 1984 zie je de sporensituatie goed:
https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/97a13edd-0552-5a55-bbf4-29a6d4f649ca/media/7506fbca-c378-7e60-d27a-605bf6c274ef?mode=detail&view=horizontal&q=pegus&rows=1&page=133
Sporen lijken hier in onbruik en die naar het haventje zelfs opgebroken (op een foto uit 1981 liggen ze er nog). In 1990 was de aansluiting sowieso weg.

Toen ik zelf in 1986 in Maarssen kwam te wonen lagen er nog sporen door de poort, maar ongebruikt. Niet veel later is het opgebroken
Ik heb wel eens een foto gezien van ene trein met E-tjes op het terrein
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 09 juni 2019, 13:05:59
Hoi,

Ik lees mijn eigen links terug en besef weer hoeveel industrie er is geweest rondom Utrecht en waardoor ikzelf weer inspiratie krijg voor verdere bouw van mijn rangeerbaantje.

In module vorm kun je alles combineren of juist dat specifieke zoals de Pegus heel mooi tot een thema verwerken.

Zit zelf al tijden met ijzergieterijen in gedachten en nu lees ik dat de DEMKA (in Zuilen is er zelfs een museum ter herinnering aan de arbeiders)een eigen smelterij had, dat ga ik dus even op me in laten werken, dat was natuurlijk zware industrie voor die tijd maar nog niet zo groot als die Duitse of Belgische ijzerkokerijen.
Maar een fragment ervan kan altijd natuurlijk ;D

Citaat
Iets als een scheepswerf spreekt ook tot de verbeelding of een een of andere handel met aansluiting.

Ik kan gemakkelijk een foto van het boek maken, maar ivm copyright durf ik dat niet aan.

Groet,

Dennis
Ik wou dus het ISBN nr vragen van dat boek van jou, Dennis!

Het blijft inspiratie bieden, thanks (y).

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: R v/d Hoven op 09 juni 2019, 14:45:00
Ligt het aan mij of zie ik minstens de helft van de dingen die genoemd worden niet op de gelinkte foto's?
Ik zie geen spoor op foto 1 en 2, geen graafmachinegat en überhaupt bijna niets van de cetralke op de laatste foto.

Heb ik een bril nodig?
Nee, je hebt geen bril nodig. De links verwijzen vandaag (09-06) "opeens" naar andere foto's. De links waren goed en lieten wel degelijk de situatie toen zien, met een graafmachine. Op naar de site van het Utrechts Archief dus maar en "Lage Weide" of "Pegus" als zoekterm opgeven.

Groet, Raymond v/d Hoven (heeft al vele beelden van het Archief opgeslagen, maar er zijn er ook die niet te downloaden zijn)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 09 juni 2019, 15:26:59
Gek dat die links ineens naar andere foto's leiden.
Die laatste foto was deze: https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/96dbac80-4a02-5bf0-8b1a-69b16d025cdf/media/d95381c5-fd7d-1d6a-bf09-c26d7a894ad4?mode=detail&view=horizontal&q=pegus%20delta-phot&rows=1&page=5

En voordat die link weer raar gaat doen, je ziet als het goed is dan deze foto:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/X3618a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/X3618a.jpg)

Foto Delta-Phot Luchtfotografie, collectie Het Utrechts Archief

Op de site van Het Utrechts Archief zie je hem in veel hogere resolutie (ik heb 'm moeten comprimeren), je kunt hem daar ook flink uitvergroten dus ik hoop dat de link lijft werken. Dat stukje groen met waterpartij en fontein voor de deur van de hoofdingang is ook een mooi detail. Is ook al lang weg.

Die foto waar Sicco naar linkt is bij nader inzien mooier, met o.a. de Domtoren en het emplacement Cartesiusweg op de achtergrond, maar je ziet daar alleen niet de beide plekken tegelijk waar de trein het gebouw kon binnenrijden. Wel zie je goed hoe het spoor het terrein opkomt. De situatie van de sporen aan de overkant van de Atoomweg is ook goed te zien en heel interessant.

Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: d.vanaalst op 09 juni 2019, 16:25:25
Hallo Koen,

Het boek waar ik het over heb is hier te bekijken:
https://www.matrijs.com/Utrecht-bouwt-1945-1975.html

Let wel op, het gaat eigenlijk over de naoorlogse opbouw van de stad, alleen dit hoofdstuk/onderdeel heeft met spoor te maken. De foto’s die d’r in staan lijken erg veel op foto’s die hier gepost zijn. (Ben nu niet thuis, dus kan het even niet nakijken)

Groet, Dennis
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 09 juni 2019, 17:20:56
Hoi,

Dank voor de link, Dennis.
Interessant boek voor de ex-Utrechters.(ISBN-nr staat erbij vermeld).

Ik vind dat gebouw aan de overkant van het kanaal op de laatste luchtfoto al even interessant dat zal de Demka wel zijn.
En die gebouwen met ronde daken...?

Eigenlijk zouden we een schematisch tekeningetje kunnen maken met wat je allemaal ziet.

Lage Weide was ook een lus wat je kon rondrijden, je kon er dus ook vanaf Maarssen in.

Gr koen.

Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Sicco Dierdorp op 09 juni 2019, 18:04:53
Je bent in de war met de SLI in Zuilen, Lage Weide kon alléén vanaf Mas bereikt worden, niet van de Utrechtse kant.
Dat gebouw is niet de Demka (maar de oudere centrale), de Demka lag aan de Zuilense kant van de brug over het Merwedekanaal (Amsterdam Rijnkanaal) in de spoorlijn Ut-Asd
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: d.vanaalst op 11 juni 2019, 08:39:49
Hoi Koen,

Als je het over de loodsen met die ronde daken rechtbovenin de foto hebt, dat is de RET Houthandel. Zit daar meen ik sinds halverwege de jaren 30 van de vorige eeuw, maar heeft (bij mijn weten) geen spooraansluiting gehad.

Groet,

Dennis
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Sicco Dierdorp op 11 juni 2019, 09:03:25
Er heeft tot in de jaren negentig een spoor richting de loodsen gelegen langs de kade. Aansluiting via de SLI-boog vanaf de kant van de ongevallenbestrijding. De kruising met de Cartesiusweg heb ik nooit bewust gezien, dus die was al eerder weg. Het spoor was voor de weg al afgekapt toen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Martin Hornis op 11 juni 2019, 13:07:44
Lage Weide was ook een lus wat je kon rondrijden, je kon er dus ook vanaf Maarssen in.
Je bent in de war met de SLI in Zuilen, Lage Weide kon alléén vanaf Mas bereikt worden, niet van de Utrechtse kant.
Het hoofdspoor bij de aftakkende sporen naar de SLI was de lus. Zie SporenplanOnline.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 11 juni 2019, 18:29:26
Hoi,

Nu wordt het duidelijk.

Jammer dat er niet overal foto's van zijn.

Een schematische tekening zou een soort moodboard kunnen worden met de structuren en bouwstijl erbij vermeld dan krijg je wat beeld van dit industriespoor voor omzet naar modules.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 12 juni 2019, 00:48:48
Ligt het aan mij of zie ik minstens de helft van de dingen die genoemd worden niet op de gelinkte foto's?
Ik zie geen spoor op foto 1 en 2, geen graafmachinegat en überhaupt bijna niets van de cetralke op de laatste foto.

Heb ik een bril nodig?

Op deze foto uit 1984 zie je de sporensituatie goed:
https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/97a13edd-0552-5a55-bbf4-29a6d4f649ca/media/7506fbca-c378-7e60-d27a-605bf6c274ef?mode=detail&view=horizontal&q=pegus&rows=1&page=133
Sporen lijken hier in onbruik en die naar het haventje zelfs opgebroken (op een foto uit 1981 liggen ze er nog). In 1990 was de aansluiting sowieso weg.

Toen ik zelf in 1986 in Maarssen kwam te wonen lagen er nog sporen door de poort, maar ongebruikt. Niet veel later is het opgebroken
Ik heb wel eens een foto gezien van ene trein met E-tjes op het terrein
Oh, dat is vaag inderdaad, ik heb de links gekopieerd uit de geopende vensters, en ook jouw gelinkte foto leid nu naar wat anders  ???

Gek genoeg hebben de getoonde foto's wel nog steeds een link met mijn zoekterm 'Pegus', kennelijk word de zoekopdracht opnieuw uitgevoerd, zijn er nieuwe foto's toegevoegd en toont ie het bv 15e resultaat...

Even terug gekeken, en je vind waarschijnlijk nooit meer dezelfde foto's als toen, en nu even de link gekopieerd via de 'deel' knop op de website van het HUA, hopelijk dat dat helpt;
https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/13786eb8-7cbc-59a5-aae7-93e2c00e4615/media/0cbf5b90-0c4a-c225-b7fb-1f6f222053f3
In 1959 werd de centrale Pegus gebouwd en aan de sporen hier is ookwel te zien dat nog lang niet alles gereed en berijdbaar is.
https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/585ad2f0-c8a8-5ff6-acb8-9ef795f2d543/media/e34d8b5e-bf72-8df0-9459-6422ce74d80e
Dat zelfde geldt bij het zicht op de kadesporen.

https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/585c9884-6fc7-535f-86a6-a6a528957728/media/238aec16-37dd-7b28-8e1d-c858aee61eba
Op deze foto uit 1979 lijkt het sporenplan nog volledig in tact, een spoor aan de linkerzijde naar binnen, aan de rechterzijde en twee kadesporen.
https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/8017e715-1a7a-592c-ab40-233f9d6a4dcb/media/7b56584d-1172-be57-eda7-e8286e3cfc2f
De sporen op de kade eindigde samen in een wissel waardoor om te lopen zou zijn over het naastgelegen spoor.

Hoewel het sporenplan nog redelijk compleet lijkt te zijn, lijkt het er toch een beetje op dat het spoor wat aftakt van het spoor dat toe leidt naar de linkerkant van de centrale en dus aftakt naar de rechterzijde van de centrale en het linker kadespoor toch al opgebroken is.
Vlak voor de spoor entree van het terrein van de Pegus zie je nog dat de stamlijn daarvoor ook rechtdoor gelopen heeft de bosstrook in en dat lijkt de aansluiting geweest te zijn van het rechter kadespoor.
Eveneens is trouwens op de hoek van de foto zichtbaar dat aan de overkant van de weg ook nog wat (soms al opgebroken) sporen aanwezig zijn.

https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/54cb1953-c18b-5af8-9547-2f3387be9414/media/352329c8-e641-0937-b334-d8fa3186b601
Duidelijk twee sporen de kade op die al niet meer aangesloten zijn omdat de kruisingen met wegverkeer opgebroken zijn en het spoor wat aan de rechterkant het gebouw in lijkt te gaan lijkt links op de foto in de bosschages ook al onderbroken te zijn door een hek (1984)

https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/97a13edd-0552-5a55-bbf4-29a6d4f649ca/media/7506fbca-c378-7e60-d27a-605bf6c274ef
Een andere foto uit 1984, duidelijk te zien dat het spoor links de loods in nog berijdbaar zou zijn toen.
https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/ca8bc709-0f1e-57a3-89ae-6dc218ba55a8/media/cc054129-5519-15ec-d2df-47d5b14ffa47
In 1990 is de eerder door mij genoemde graafmachine al te zien met de uitgebroken toegangsmuur de centrale in, van de voormalige kadesporen is al niet veel meer te zien.

Dat klopt allemaal aardig met;
http://sporenplan.nl/figuren/tekeningen/ns_65/ac.gif
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Floris op 12 juni 2019, 10:33:52
Dus ProRail wilde dit emplacement al opbreken?

de volgende wissels worden gesaneerd:

Utrecht Lage Weide Wl 806
Utrecht Lage Weide Wl 809 GW 1:7
Utrecht Lage Weide Wl 809 GW 1:9
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 12 juni 2019, 11:45:35
Helaas staat Lage Weide nou net niet op de uitgebreide kaart van Sporenplan, welke wissels zijn dat precies?
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 12 juni 2019, 16:06:30
Ben ook heel benieuwd.
Het weer nodigt er vandaag bepaald niet toe uit om ter plaatse even een kijkje te nemen, maar het ligt wat mij betreft voor de hand dat het om deze twee gaat:

http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2291.html

(het nog steeds bestaande wissel naar het al jaren geleden opgebroken spoortje richting HEMA, v/h De Bijenkorf)

en:

http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2792.html
http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2790.html

Dit is het wissel dat vroeger de keus bood tussen rechtdoor richting de PEGUS centrale of rechtsaf naar de overkant van de Atoomweg, met vroeger aansluitingen van het Gasbedrijf, AGAM/Mercedes-Benz en nog een aantal kleinere bedrijven. Zoals op de foto te zien is met dit wissel het huidige eindpunt van het raccordement Lage Weide bereikt.

Houden we er nog één over. Ik hoop niet dat het de aansluiting van Van Heezik is (https://www.flickr.com/photos/44293295@N02/4628918369/in/album-72157624112855250/) die daarmee sneuvelt; ik hoop al jaren stilletjes dat die bediening ooit nog herleeft. Overigens is dat wissel een maand of wat geleden nog vernieuwd, maar dat zegt niets tegenwoordig...  :-\
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 12 juni 2019, 16:46:13
Ik zie wel dat Floris twee keer het zelfde wisselnummer noemt nu :p

Op Maps zie ik dat het wissel naar de Hema nieteens een wisselsteller meer heeft en dat geldt ook voor dat laatste wissel voor de Pegus :p
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Illya Vaes op 13 juni 2019, 09:31:58
http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2291.html
Op het BVS-blad staat dit wissel niet meer, met op zijn plaats een voetnoot "Oud wissel is geklemd in RL stand. Wisselbediening is verwijderd".
Qua plaats van links naar rechts zal het 806 zijn (geweest); de fotograaf staat op 807 en de wissels rechts zijn vanaf de fotograaf 805 en 804.

http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2792.html
http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2790.html
Dat is 809.

Het wissel naar Van Heezik is 808, de wissels aan de noordzijde zijn 800, 801 en 802 (die "matchen" met 804, 805 resp. 807).
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 13 juni 2019, 10:33:34
Ben begonnen Lage Weide in Scarm te zetten.
Over een paar avondjes meer :D.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 13 juni 2019, 11:26:14
Dank Illya. Klopt volgens mij inderdaad zo.

Gisteren zag ik vanuit de auto dat op het kastje van de omzetstoel bij Van Heezik met krijt zowel 808 als 809 staat gekalkt  ???
Toen ben ik even gaan terugtellen. Dit zijn in ieder geval de 800 en 801, en het volgende wissel rechts op de achtergrond, met de ouderwetse wisselsteller, moet dan wel de 802 zijn:

http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2228.html

(802 zie je hier beter: http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2256.html)

Wissel 803 bestaat niet meer, maar dat moet volgens mij de aansluiting naar de Protonweg (of is het de Mesonweg?) zijn geweest, waarvan overigens in het wegdek nog kleine restanten te vinden zijn:

http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2293.html

Vervolgens zien we hier van achter naar voor de wissels 804, 805 en links de 806 (naar het niet meer bestaande spoortje richting HEMA):

http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2291.html

De fotograaf staat op wissel 807, waarvan helemaal onderaan nog net het puntstuk is te zien.

Hier vanuit een andere hoek op een recente eigen foto, met 806 op de voorgrond en rechts wissel 807:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0168.jpg)
(ja, het onkruid groeit intussen gewoon door)

Het volgende wissel, dat naar Van Heezik, moet dan inderdaad wel 808 zijn:

http://railtrash.jalbum.net/Utrecht_Lage_Weide/slides/VIC_2295.html
https://www.flickr.com/photos/spoorpunt/7874810642/

Wissel 809 is dan inderdaad het laatste wissel dat het raccordement afsluit.
De wissels die volgens Floris worden gesaneerd zijn daarmee inderdaad die twee die niet meer worden gebruikt en nergens meer toe leiden. Geen groot verlies, en de aansluiting van Van Heezik blijft (voorlopig) dus nog. Ik denk niet dat de kans heel groot is dat de trein daar weer eens terugkomt, maar ik zou het wel erg leuk vinden.

Ben begonnen Lage Weide in Scarm te zetten.
Over een paar avondjes meer :D.

Gr Koen.

Leuk, ben benieuwd!
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 14 juni 2019, 01:57:35
Het inspiratieknobbeltje werkt weer optimaal bij mij, dan kan ik ook niet slapen!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/untitled_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/untitled_3.jpg)

Heb hem al expres gecomprimeerd want meestal is van Scarm, naar Bnls te groot bestand.
Dat viel me mee.

Ik heb een globaal kaartje gemaakt zonder details maar genoeg om te zien hoe het gesitueerd is.

Rechts richting CS.
Links Maarssen.
Onder Gouda/Vleuten  :).

Getekend vanaf de Cartesiusweg tot Plutoniumweg met wat er tussen ligt.
Wel de oude situatie zonder alle nieuwe wegen, vroeger kon je alleen via de Atoomweg op het industrieterrein komen onder de Vleutenseweg door.
Was tot de jaren '90 zo, denk ik ben eind van die jaren weg uit Utrecht.

Hoe alles verder precies gelopen heeft kunnen we dan uitvogelen das slechts een kwestie van aanpassingen.

Mocht iemand mee willen tekenen in Scarm stuur dan PB dan kan ik via E-mail het Scarm bestand delen.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 14 juni 2019, 09:22:52
En alweer aangepast, het spoor lag aan de andere kant (?).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/untitled-003.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/untitled-003.jpg)

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Floris op 14 juni 2019, 09:25:10
Ik zie wel dat Floris twee keer het zelfde wisselnummer noemt nu :p

Op Maps zie ik dat het wissel naar de Hema nieteens een wisselsteller meer heeft en dat geldt ook voor dat laatste wissel voor de Pegus :p

had gezien dat de nummers dubbel zijn, maar zo heeft de afdeling afbraak van Prorail het gecommuniceerd.....
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Floris op 14 juni 2019, 09:35:24
Houden we er nog één over. Ik hoop niet dat het de aansluiting van Van Heezik is (https://www.flickr.com/photos/44293295@N02/4628918369/in/album-72157624112855250/) die daarmee sneuvelt; ik hoop al jaren stilletjes dat die bediening ooit nog herleeft. Overigens is dat wissel een maand of wat geleden nog vernieuwd, maar dat zegt niets tegenwoordig...  :-\

meestal als dit soort wissels worden vernieuwd, worden ze een of twee jaar later gesaneerd..... zo smijt Prorail vaker met belastinggeld....

hierbij nog een plaatje van de bediening van Vsn Heezik in 2010 met een forumgenoot voorop!
(https://live.staticflickr.com/5165/5297503836_f2cea11177_z.jpg) (https://flic.kr/p/9586k3)
CT102-7_Heezik_271210 (https://flic.kr/p/9586k3) by florisdeleeuw (https://www.flickr.com/photos/florisleeuw/), on Flickr
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Jeronimos op 14 juni 2019, 09:36:39
@Koen,

Is topotijdreis.nl niet een goede bron om dit uit te tekenen?

bijv jaar 1995
(Sicco was er weer s als de kippen bij)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/topotijdreis-utrecht-2005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/topotijdreis-utrecht-2005.jpg)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Sicco Dierdorp op 14 juni 2019, 09:38:23
2005? er staat infra op die toen al 10, 15 of misschien wel meer jaar weg was  ;D
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 14 juni 2019, 09:43:36
Thanks, Jeronimos.

Op sporenplan is het eerlijk gezegd 0,0 te ontcijferen hoe het liep, moet echt een ouderwetse stadskaart lezen hiervoor.

Wat was CAB? de centrale?

Zal hem erbij gaan gebruiken (y)

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Sicco Dierdorp op 14 juni 2019, 09:58:14
Ik ken CAB als Centraal Autobus Bedrijf (aan de oostkant van de Cartesiusweg bij waar nu station Utrecht Zuilen is
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 14 juni 2019, 10:13:32
Die bouwden zelf autobussen en dat is een verhaal met een staartje heb ik ergens gelezen, zal USINE zijn of archief.

Op de plek van de Hema stond in de jaren '50 de gashouder.

De topotijdkaart van 1972 is een hele goede om te gebruiken.... :'( :'( :'(

Ik ga maar eens aan het werk.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Martin Hornis op 14 juni 2019, 12:22:25
Op de plek van de Hema stond in de jaren '50 de gashouder.
Sep. 1962: Via de wenteltrap om naar boven te gaan, ging net zo snel als met de lift zelf. Ik liep toen stage bij het GEVU. Elke maand moesten de liften gecontroleerd worden.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 14 juni 2019, 13:25:25

Op de plek van de Hema stond in de jaren '50 de gashouder.


Niet helemaal. Die stond ongeveer ter hoogte van de Kernhaven. Waar nu de HEMA zit was vroeger De Bijenkorf, dat complex was er in basis al toen de gashouder er nog stond.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Jeanne op 14 juni 2019, 14:29:18
Ik ken CAB als Centraal Autobus Bedrijf (aan de oostkant van de Cartesiusweg bij waar nu station Utrecht Zuilen is

Het CAB stond ook bekent als: Centraal Auto(bus)herstel Bedrijf.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 14 juni 2019, 16:18:20
Sep. 1962: Via de wenteltrap om naar boven te gaan, ging net zo snel als met de lift zelf. Ik liep toen stage bij het GEVU. Elke maand moesten de liften gecontroleerd worden.

Leuk, verslag uit de eerste hand uit de begintijd van Lage Weide! Voor mijzelf is dit ruim voor mijn tijd  ;D

Niet helemaal. Die stond ongeveer ter hoogte van de Kernhaven. Waar nu de HEMA zit was vroeger De Bijenkorf, dat complex was er in basis al toen de gashouder er nog stond.

Die gashouder kreeg trouwens de volle laag tijdens de munitieramp van 1967, toen in deze Kernhaven een schip met oude munitie ontplofte.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/Muntieramp_in_Utrecht.jpg/800px-Muntieramp_in_Utrecht.jpg)

Daar staat de gashouder op de achtergrond

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/X119037-128925.jpg)

Op de voorgrond de sporen langs de Atoomweg, daarachter de Philips Lasstavenfabriek aan de Kernkade. Er is geen ruit meer heel... (Foto L.H. Hofland, collectie Het Utrechts Archief)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/X155849-128944.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/X155849-128944.jpg)

Ook een tweetal goederenwagens moest het ontgelden (Foto L.H. Hofland, collectie Het Utrechts Archief)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/817.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/817.jpg)
Foto A.D. Kon, collectie Het Utrechts Archief.
Voor een groter formaat: https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/7e096c96-433c-5ce3-a527-b07fb87703e9/media/f2b61a3b-e7e1-ccbd-3d0d-5d192ab50c5c

Deze panoramafoto uit 1963 is gemaakt vanaf de gashouder en biedt een aardig beeld van de sporensituatie ter plaatse. De centrale staat er al en de  hallen van AGAM/Mercedes-Benz zijn in aanbouw. Er staat beneden wat spoormaterieel opgesteld. Links de Kernhaven, daarachter de oudere centrale aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Nog eentje dan:

https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/f024b6ac-935b-5f1a-872a-4e1e0f75be86/media/bd7740ed-0b81-e0d3-cb2d-92c2f78fdb4b

Ook weer vanaf de gashouder genomen, deze plaat geeft dus ook een idee van de plek waar dat ding precies stond. Hier zie je wissel 808 naar wat tegenwoordig de aansluiting van Van Heezik is, langs de Protonkade, in 1962. Het spoor was er dus eerder dan Van Heezik zelf. Gekke korte goederenwagen trouwens, nog niet eerder gezien.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: mDDM op 14 juni 2019, 21:42:42
meestal als dit soort wissels worden vernieuwd, worden ze een of twee jaar later gesaneerd..... zo smijt Prorail vaker met belastinggeld....

Inderdaad, ik zag het een paar jaar geleden weer in Geldermalsen. Eerst sporen vernieuwen en zelfs houten dwarsliggers vervangen door beton, en nu alles weer afbreken.... Het lijkt wel of de afdelingen onderhoud en infraprojecten niet met elkaar communiceren. Ook de bovenbouw van de lijn naar IJmuiden is nog zwaar onder handen genomen vlak voor het staken van de reizigersdienst.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 14 juni 2019, 22:48:37
Volgens mij waren de infrasporen in Geldermalsen opgeknapt om te gebruiken tijdens werkzaamheden op de lijn, en daarna buitendienst gegaan.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Floris op 15 juni 2019, 18:32:51
Inderdaad, ik zag het een paar jaar geleden weer in Geldermalsen. Eerst sporen vernieuwen en zelfs houten dwarsliggers vervangen door beton, en nu alles weer afbreken.... Het lijkt wel of de afdelingen onderhoud en infraprojecten niet met elkaar communiceren.

dat LIJKT niet alleen zo.......  ;)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 16 juni 2019, 14:46:19
De tekening begint al aardige proporties aan te nemen.

Nu even zonder details dat moet nog.

Ik heb als uitgangspunt topotijdreis 1972 alleen kan ik die er nu even niet snel bij uploaden op het forum.
Alles is hier goed te zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-weide-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-weide-1.jpg)

Nu van zuid naar noord bekeken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-weide-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lage-weide-2.jpg)

Het blijkt dat de kaart van sporenplan Lage weide niet laat zien dat is dus gokwerk hoe het er uitzag.
De sporen aan de stations kant waren de oudste industriesporen.

Hoort in wezen wel bij de Utrechtse industriegebieden maar niet bij Lage Weide.

Hier vind je Lage weide wel trug met de spooraansluitngen en op de topotijdreis vind je dat ook terug.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ut_1.gif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ut_1.gif)

Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Floris Dilz op 16 juni 2019, 15:24:56

Nog eentje dan:

https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/f024b6ac-935b-5f1a-872a-4e1e0f75be86/media/bd7740ed-0b81-e0d3-cb2d-92c2f78fdb4b

Ook weer vanaf de gashouder genomen, deze plaat geeft dus ook een idee van de plek waar dat ding precies stond. Hier zie je wissel 808 naar wat tegenwoordig de aansluiting van Van Heezik is, langs de Protonkade, in 1962. Het spoor was er dus eerder dan Van Heezik zelf. Gekke korte goederenwagen trouwens, nog niet eerder gezien.
Die goederenwagen lijkt me een oude goederentreinbagagewagen van het type dat in feite gewoon een standaard CHD-goederenwagen was, minimaal omgebouwd om er een niet al te veeleisende conducteur in te steken. De foto lijkt onderaan wat uitgerekt waardoor de wagen nog wat korter lijkt.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 17 juni 2019, 10:54:57
Het blijkt dat de kaart van sporenplan Lage weide niet laat zien dat is dus gokwerk hoe het er uitzag.
De sporen aan de stations kant waren de oudste industriesporen.

Dat is een mooi sporenplan voor een op Lage Weide geïnspireerde baan!
Ik zie hier en daar wel wat afwijkingen ten opzichte van de werkelijkheid:

google maps link (https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m13!1m11!1m3!1d11924.615666885938!2d5.071773327361698!3d52.10970425177112!2m2!1f0!2f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!5e1!3m2!1snl!2snl!4v1560761990656!5m2!1snl!2snl)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Martin Hornis op 17 juni 2019, 12:20:47
Bedankt voor de onderste link (y)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 17 juni 2019, 15:00:45

Op Maps zie ik dat het wissel naar de Hema nieteens een wisselsteller meer heeft en dat geldt ook voor dat laatste wissel voor de Pegus :p

Die laatste heeft nog wel een wisselsteller, ik liep er net tijdens de lunchpauze langs. Hij is erg lastig te vinden (totaal overgroeid met struiken) maar als je héél goed kijkt zie je hem nog staan.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 17 juni 2019, 15:24:28
Een interessant hoekje is waar vroeger het voetveer was.
Volgens topotijdreis kun je wel op dat landhoofd komen maar of dat nog steeds kan.
Zal zien hoever ik kan aanpassen.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 17 juni 2019, 16:32:12
Ja, daar kun je nog steeds komen. Je volgt dan de Isotopenweg helemaal tot aan het eind. Eerst kom je langs het grote complex van Theo Pouw. Aan het eind is een soort gedenkbord en je kijkt zo de oude Werkspoorhaven aan de overkant in, die is afgesloten met een ophaalbrug. Daar kun je ook nog komen, maar dat is een enorm eind omrijden (het voetveer is er uiteraard niet meer). Aan de derde oever (het veer voer in een driehoek geloof ik) kun je ook nog steeds komen. Er is daar achter de PEGUS centrale een soort woonwijkje met iets van tien huizen. Heel verrassend, je verwacht totaal niet dat daar mensen wonen, maar het is eigenlijk best een mooi plekje met heel veel groen. Het ziet er allemaal keurig uit. Waarschijnlijk zijn dit oorspronkelijk dienstwoningen voor het personeel van de centrale. Deze plek kun je vanaf de Atoomweg bereiken als je de weg neemt tussen het hoogspanningsstation en de centrale zelf. Er staat wel een bord 'verboden voor onbevoegden, maar als je je een beetje gedraagt word je niet weggestuurd. Je auto (als je die bij je hebt) zou ik dan op de Atoomweg zelf achterlaten.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 18 juni 2019, 09:38:51
Citaat
Het emplacement is viersporig en ligt tussen de Atoomweg en de Uraniumweg in. Vlak voor Van Heezik komen de vier sporen weer bij elkaar

Dat het emplacement viersporig is  haast onhaalbaar in model als je het als thuisbaan rekent.
Dan heb je sowieso alleen al 2 modulebakken nodig voor de overloopwissels aan beide kanten en 1 bak voor de lengte van de sporen en dat is dan "slechts" een metertje aan spoor.
Omgerekend kun je op een meter spoor maar een beperkte lengte aan goederentrein kwijt, een gemiddelde buurtgoederentrein was al zo lang.

De lijn Ut CS - Maarssen is al een ruime 5 kilometer schat ik in.

De compromissen die je dan moet sluiten is je spooraansluitingen exact bepalen zodat je die natuurgetrouw kan nabouwen maar de omloopsporen beperken tot hooguit 2(te korte)en de rest denkbeeldig "buiten" het emplacement in een fidle-yard.

Wat ik nu getekend heb is in HO met Flsm Profigleis met voornamelijk flexrails.
Dat omloopje wat er nu ligt voor de Pegus is al 1 flexlengte.

Ik beperk me dan ook tot de juiste aansluitingen. :D

Het blijft hoe dan ook een interessant ontwerp en dan hebben we het nog niet eens over de andere interessante emplacementjes aan de andere kant van het kanaal.

Later wat aanpassingen.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 19 juni 2019, 01:34:20
(http://)
Die laatste heeft nog wel een wisselsteller, ik liep er net tijdens de lunchpauze langs. Hij is erg lastig te vinden (totaal overgroeid met struiken) maar als je héél goed kijkt zie je hem nog staan.
Aah, ja dat gaat op Maps niet lukken natuurlijk ::p
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 20 juni 2019, 10:05:17
Dat het emplacement viersporig is  haast onhaalbaar in model als je het als thuisbaan rekent.

Nee snap ik hoor, het blijft altijd een compromis natuurlijk. Zelfs een relatief kleinschalig raccordement als Utilw wordt in model nog best erg flink als je het één op één kopieert (of eigenlijk, één op zevenentachtig  ;)). Wel denk ik dat het introduceren van een omloopmogelijkheid vóór de verschillende aftakkingen beginnen de boel een stuk interessanter zou maken (maar dat hoeft natuurlijk niet viersporig te zijn omdat dat in werkelijkheid nu eenmaal ook zo is). Zo kan een trein zowel getrokken als geduwd het raccordement opkomen en kunnen de wagens, nadat de loc is omgelopen, altijd geduwd worden geplaatst. Niet alleen bij sporen die terugsteken, zoals die van de HEMA, maar overal. Bijvoorbeeld op het kadespoor van Van Heezik, dat lijkt me een heel mooi thema voor de modelbaan.

https://flic.kr/p/akMEdE

(https://live.staticflickr.com/6065/6131132942_5600faefb3_b.jpg)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 20 juni 2019, 19:14:10
En je kan meerdere lokjes op pad sturen om te rangeren.

Maar ik ga binnenkort nog verder puzzelen hoe de aansluitingen zitten.

Dan laat ik de omloopzone ff weg of alleen een ingekorte versie.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 20 juni 2019, 20:01:52
Nouja, meerdere lokjes zal niet vaak gebeurd zijn omdat een Mcn die daar bezig is met bedieningen gewoon een tijd-ruimte slot krijgt voor de sporen daar als hij bezig is.

Dwz, hij krijgt de toestemming dat hij vrij is om te rangeren maar dat word maar aan één trein verstrekt tegelijk uiteraard.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: prutser op 20 juni 2019, 21:52:15
Geen idee wat precies de bedoeling van dit draadje is maar ik heb ook nog twee foto's (waarschijnlijk mei 2010) in de aanbieding:

Volgens mij moet dit dan ook die Heezik zijn, met hun eigen rangeertrekker.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PICT2189_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PICT2189_1.jpg)

Deze ellende stond daar vlakbij:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PICT2190_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PICT2190_1.jpg)

Stephan.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: prutser op 20 juni 2019, 21:55:15
mag weg
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 20 juni 2019, 23:36:01
Ik denk dat we een beetje beeld proberen te vormen hoe het er uit heeft gezien toen de sporen nog gebruikt werden.

En wat de rangeerbewegingen waren.

@die rangeertractor, dat is interessant.

Staat ieder vrij om er een baanplan uit te halen.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: tothebeach op 21 juni 2019, 11:01:03
Erg leuk draadje dit. Heb al de nodige inspiratie uit opgehaald. Voor wat betreft die railtractor, daar zou je natuurlijk ook dit ding voor kunnen gebruiken:
(https://www.broadway-limited.com/images/products/display/tmcn.jpg)
bron:https://www.broadway-limited.com/trackmobileho.aspx

oh, ze hebben hem ook in een NS versie (https://www.broadway-limited.com/6016nstrackmobiledccversionho.aspx)  ;D ;D

Groet,
michel
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Mathijs Kok op 23 juni 2019, 12:48:26
Dat is een andere NS, haha!!!
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 23 juni 2019, 13:27:35
Kibri heeft trouwens exact zo'n tractor, samen met een railunimog kun je zo'n rangeertractor samenstellen.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: -Anton- op 23 juni 2019, 20:28:35

Volgens mij moet dit dan ook die Heezik zijn, met hun eigen rangeertrekker.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PICT2189_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PICT2189_1.jpg)

Stephan.

Deze stond idd vorig jaar bij hun in de loods aan het einde van het spoor te verstoffen.
Was daar binnen voor werk.  ;)

gr. Anton
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Jeronimos op 23 juni 2019, 20:30:44
https://docplayer.nl/13640275-Spoorvervoer-lage-weide.html (https://docplayer.nl/13640275-Spoorvervoer-lage-weide.html)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 24 juni 2019, 00:04:05
Dankjewel voor deze pdf.

Hier is alles duidelijk te volgen (y).

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 24 juni 2019, 01:21:18
Als je de mogelijkheden maar wilt zien, moet er genoeg mogelijk zijn..

Kwam deze link nog tegen van een onderzoek door Logitech

http://portofutrecht.nl/wp-content/uploads/2015/11/007-beschrijving-spoorlocaties-v1_1.pdf
Die link was toch een tijdje geleden al voorbij gekomen :p
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 02 juli 2019, 09:57:09
Op dit moment wordt er weer een trein met gebruikte ballast gelost op het emplacement Lage Weide. Hij bestaat uit Volker 203-5 (V100) met een flinke sleep Klmos wagens, die net als de vorige keer in twee stukken is gedeeld. Veel bekijks van voorbijgangers  :)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Machinist Johan op 02 juli 2019, 13:11:23
Die is om 13:00u vertrokken, maar de volgende trein stond alweer klaar op de hoofdbaan
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 02 juli 2019, 13:23:17
Hee, da's leuk om te horen! Twee treinen op één dag op Lage Weide, dat moet héél lang geleden zijn. Gaat lekker zo.

Tijdens de lunchpauze ben ik even gauw gaan kijken of de trein er nog was. Hij was er nog net  ;) De loc was net aan het omlopen toen ik aankwam:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0361_9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0361_9.jpg)

Intussen was bijna alle geloste ballast al door Pouw afgevoerd, dat loopt gesmeerd.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Machinist Johan op 02 juli 2019, 13:49:57
Oh, dan heb je mij nog net op de foto gezet. Leuk! (y)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 02 juli 2019, 14:01:33
Hee, was je dat zelf! Wat grappig  (y)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 02 juli 2019, 19:45:40
De tweede (!) trein van vandaag bestond uit de Volker V100 203-2 "Jerry", één Sgss vierassige wagen en een héleboel Klmos'en. Toen ik rond zes uur huiswaarts ging leek de trein zich op te maken voor vertrek (helaas geen tijd om het vertrek af te wachten en een plaatje te schieten, bijvoorbeeld in de S-bocht vlakbij de hoofdlijn, lijkt me ook wel eens leuk.... volgende keer beter)

Twee forse treinen op één dag op Utilw, wie had dat een half jaar geleden kunnen denken...
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 02 juli 2019, 19:50:42
Enige troost dat je de laatste in ieder geval gezien hebt.

Was vanwege de temperaturen nog niet aan tekenen toegekomen maar daar zal ik eerdaags wat aan gaan werken.

Dan zal ik zeker van de laatst genoemde pdf gebruik maken.


Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: martijnhaman op 03 juli 2019, 19:51:45
Paar plaatjes uit de oude doos die ik in 1989 op een zonnige winterdag maakte op Lage Weide. De locomotief van dienst is de NS 2432.

(https://live.staticflickr.com/65535/48190007991_30a061339b_b.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/48190061347_2cafa50346_b.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/48190008171_e37ca6bed0_b.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/48190007871_26ca6710d4_b.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/48190007511_cd17140f54_b.jpg)

NB. Zag vanmiddag rond kwart over 12 weer een VolkerRail V100 met lege bakwagens op het emplacement Atoomweg staan. Leek erop of de trein stond te wachten op vertrek richting de hoofdbaan.

Martijn
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 03 juli 2019, 21:30:06
Dat zijn prachtige plaatjes Martijn, dank voor het delen! Wat is 1989 dan intussen alweer lang geleden hè... Sommige dingen op de foto's zijn nauwelijks veranderd, maar andere, zoals die goeie ouwe 2400, lijken alweer uit een heel andere tijdzone te stammen. Of wat dacht je van die spoortuintjes op de laatste foto... Een heerlijk nostalgisch beeld, lang geleden alweer. Zo jammer dat die tuintjes overal stilletjes verdwenen zijn. Mijn vader had er ook één, ongeveer op de plek waar de oude IJmuidenlijn (zie mijn forumnaam  :)) van de lijn Haarlem-Beverwijk aftakte. Hele zomers heb ik daar doorgebracht. Die tuintjes vormen natuurlijk wel een prachtig sfeervol thema voor de modelbaan.

Leuk om te horen dat er vandaag alwéér een trein op Lage Weide was!
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: martijnhaman op 06 juli 2019, 08:54:41
Nog twee plaatjes van een aantal jaar geleden.

(https://live.staticflickr.com/65535/48210365786_84a8eb7aff_b.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/48210365676_0314afc926_b.jpg)

Martijn
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: spoorzeven op 06 juli 2019, 10:02:07
Van heel wat jaartjes terug:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Maarssen-2452-140380.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Maarssen-2452-140380.jpg)
Loc 2452 gaat Lage Weide bedienen op 140380. Eerder die dag was deze loc in Uithoorn, blijkbaar zaten de Haarlemmermeerlijn en Lage Weide / Maarssen in dezelfde omloop.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Maarssen-2481-110180-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Maarssen-2481-110180-2.jpg)
Loc 2481 heeft op 110180 net Structon en de losweg in Maarssen bediend en wacht op het middenspoor rustig de vertrektijd af. Alle tijd voor een plaatje dus.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 06 juli 2019, 15:45:39
Hoi,

ik vind de soort van loop/transportbrug rechts op de achtergrond(zuidelijk) interessant, van de Centrale?
Of een andere overslag.
Me zo voorstellende dat je dan links schuin het kanaal hebt en rechts de vijf havens(zuid-oostelijk.)
Waarna die de snelweg onderdoor gaat.

Als het in Uithoorn is de eerste plaat dan vervalt het geschrevene uiteraard.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Stedahult op 06 juli 2019, 22:22:53
Is een kraan Koen met een vaste opstelling.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/143BAFC7-92F4-4C4B-9A94-5CBD3CDC28A5.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/143BAFC7-92F4-4C4B-9A94-5CBD3CDC28A5.jpeg)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 06 juli 2019, 22:27:36
Ik zie het maar bedoelde de foto ervoor.(met de NS2452)
Daar zie ik duidelijk een soort transportbrug maar weet niet of deze foto nou bij Lage Weide hoort.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Sicco Dierdorp op 06 juli 2019, 22:28:54
Dat is de stamlijn langs de hoofdlijn nabij het vroegere SBB (kanaal ligt dus rechts, je kijkt richting Mas)

Zelfde plek: https://www.flickr.com/photos/siccodierdorp/6015108136/
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Stedahult op 06 juli 2019, 22:29:44
Zo diep had ik niet gekeken Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 06 juli 2019, 22:37:28
 ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Maarssen-2452-140380_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Maarssen-2452-140380_1.jpg)

Sorry voor het kladderen, Spoorzeven, maar hier kijk ik naar.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Sicco Dierdorp op 07 juli 2019, 08:12:23
Maar wat wil je nou precies weten eigenlijk?
Het was sowieso een loopbrug, vermoedelijk tussen de UTD rechts en de in de jaren zestig eerstgebouwde bedrijventerrein aan de Maarssenbroeksedijk
Dit was de plek:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipsel_163.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Knipsel_163.jpg)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: NS264 op 07 juli 2019, 11:01:23
Goedemorgen,

Wat een mooi detail.
Eerder kwam het voetveer ter sprake.
Hoe mooi dat bij dit toen moderne industrieterrein rekening gehouden werd met de mobiliteit van de mens toen.
Dat niet iedereen een auto had en vanuit de nabij gelegen stadsbuurten, Zuilen, Schepenbuurt etc makkelijk daar kon komen.

Gr Koen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 16 juli 2019, 13:37:13
Een paar dagen geleden was er op Radio Utrecht een interview te horen met een mevrouw van de Industrievereniging Lage Weide en een meneer van Strukton Rail over de toekomst van het spoorvervoer op Lage Weide. Er kwam niet heel veel concreets uit, maar beide partijen willen heel graag dat er weer meer treinen naar Lage Weide komen, gelet op het gigantisch toegenomen aantal vrachtwagens op de wegen. Binnen twee jaar zou de spooraansluiting weer een belangrijke rol moeten gaan spelen in de lokale logistieke keten. Zo proberen ze een aantal bedrijven op Lage Weide bijeen te krijgen en enthousiast te maken voor een proef met aanvoer van goederen per spoor, die dan op Lage Weide verwerkt en/of verder gedistribueerd worden. Hierbij wordt gedacht aan een nachtelijke containertrein.

https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/radiomutrecht/utrecht-is-wakker/20190710-0700/ 
(vanaf ongeveer 00h:39m)

Of er veel uitkomt is nog afwachten, maar het is leuk om te horen dat de wil er is om het spoorvervoer op Lage Weide weer een impuls te geven. Het zou een mooie aanvulling zijn op de ballasttreinen voor Pouw die hier sinds kort weer komen (overigens alweer even niet gezien).
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: dennie op 16 juli 2019, 14:08:32
Ze willen dus dat meer bedrijven een spoorsaanluiting gaan gebruiken maar laatst was toch sprake opbraak vanaf overweg weet de naam niet meer.
Dus weer opbreken en daarna weer terugleggen mits er een gegadigde komt.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 16 juli 2019, 14:27:11
Dat opbreken zou maar om een heel klein stukje gaan, hooguit een meter of twintig tussen de Neutronweg en de Kernkade: https://goo.gl/maps/gFQeBkdxZWSFAKLp8

Overigens bleek dat interview hier nog verder te gaan: https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/radiomutrecht/utrecht-is-wakker/20190710-0800/
(vanaf 00h:40m)

De mevrouw van Industrievereniging Lage Weide denkt aan een trein met +/- 20 containers die elke nacht zou komen. Er moet worden gewerkt aan overslagplekken, zodat de goederen die met de trein worden aangevoerd vanaf Lage Weide heel 'fijnmazig' verder kunnen worden gedistribueerd, bijvoorbeeld verder de stad in met milieuvriendelijke voertuigen. Er is onlangs een bedrijf, Cityhub, gevestigd dat zich juist hierin specialiseert. Dit gebouw zit helemaal aan het begin van de Atoomweg, vlakbij de elektriciteitscentrale. Het ironische is dat tot een jaar of vijf geleden het spoor daar nog tot bijna voor de deur kwam...

Ook wordt gedacht aan samenwerking met de verschillende distributiecentra die langs het emplacement Atoomweg liggen en die daar momenteel nog gebouwd worden.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 16 juli 2019, 23:30:58
Waarbij het dus duidelijk is dat dat stuk kort is en ook nergens naar toe loopt en daarmee geen enkele functie heeft ;p
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 23 juli 2019, 14:29:54
Voor het hek van Van Heezik staat ineens dit bord:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0448_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0448_2.jpg)

Ik ben niet zo goed met de signalering bij het spoor, iemand een idee wat dit betekent?
Vast niet veel goeds, vrees ik. Zou het aangeven dat de aansluiting van Van Heezik nu officieel gesloten is?

Overigens, nadat er een tijdje relatief veel treinen met gebruikte ballast op Lage Weide zijn geweest, is het hier intussen alweer een tijdje stil. Ik heb al weken geen trein meer gezien op Utilw.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Martin Hornis op 23 juli 2019, 21:55:38
Inderdaad niet veel goeds. Verder rijden met trein(delen) is verboden. Vaak omdat er geen onderhoud meer aan het verderop gelegen spoor gedaan is/wordt.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 23 juli 2019, 22:52:26
Beter gezegd, het spoor is vanaf dat punt buiten dienst om welke reden dan ook.

Dat kan betekenen dat men het spoor afgekeurd heeft, niet meer onderhoud maar kan evengoed betekenen dat er werkzaamheden zijn aan het spoor op het terrein waarmee het bord een veilige afbakening geeft.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: zuylen op 24 juli 2019, 09:54:24
Gezien de begroeiing (het opgeschoten onkruid) betekent dit waarschijnlijk een definitief einde van dit laadpunt? In ieder geval zou dat wel jammer zijn. Ik zie ook nog nauwelijks treinen verschijnen op dit fabrieksspoor.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 24 juli 2019, 10:39:41
In juni 2015 is er voor het laatst een trein geweest bij Van Heezik. Daarna is het onkruid af en toe wel min of meer in toom gehouden, maar in deze tijd van het jaar groeit het natuurlijk wel hard. Eerder dit jaar is wel het aansluitwissel naar dit spoor nog deels vervangen. Sinds 2015 zal er op het bedrijfsterrein zelf geen onderhoud meer zijn gepleegd aan het spoor, misschien dat daarom ook wel dat bord is geplaatst. Ik weet niet of zo'n rijverbod er vanzelf komt als er gedurende een bepaalde tijd geen onderhoud meer is gepleegd of pas als er werkelijk is geconstateerd dat het spoor gebrekkig is?

Het zou wel jammer zijn als deze bediening definitief niet meer terugkomt en het spoor wordt opgebroken. Het was altijd een mooi schouwspel als daar langs de kade wagens werden geplaatst of gehaald, en als je nu soms de chaos ziet met al die heen- en weer stekende vrachtwagens op dat niet al te grote terrein, dan zou aan- en afvoer per trein misschien nog helemaal niet zo gek zijn.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 19 augustus 2019, 17:05:28
Voor het hek van Van Heezik staat ineens dit bord:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0448_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0448_2.jpg)

En intussen is het bord weer verdwenen...  ???
Verder lijkt er, behalve dan dat het onkruid weer een stukje hoger is geworden, niets veranderd aan de spoorsituatie bij/op het terrein van Van Heezik.

Ook de ballasttreinen voor Pouw zijn al een tijd niet gezien. De rijplaten op de losplaats liggen er in elk geval nog, dus ik denk dat de treinen wel weer komen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: zuylen op 19 augustus 2019, 17:23:35
Ev. zou er ook reizigersverkeer kunnen plaatsvinden voor forenzen middels een soort tramverbinding. Er werken daar mensen die daar eventueel gebruik van willen maken.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 20 augustus 2019, 11:08:10
dat kan veel eenvoudiger en goedkoper af met de bussen die er reeds rijden...
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 21 augustus 2019, 09:03:52
Klopt. Het zou natuurlijk wel erg leuk zijn als er reizigerstreinen op Lage Weide zouden komen, maar kansrijk lijkt me dat niet. Er zijn inderdaad prima busverbindingen en sinds kort is het zuidoostelijke deel van Lage Weide ook bereikbaar vanaf station Leidsche Rijn dat aan de lijn Utrecht-Gouda ligt. Verder maakt het feit dat de stamlijn alleen vanuit de richting Maarssen (en niet vanuit Utrecht) 'aan te rijden is' de zaken er niet praktischer op: vanuit de richting Utrecht moet vanaf de toch al erg drukke hoofdlijn richting Amsterdam worden teruggestoken.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: thevandijks op 05 september 2019, 17:17:31
Vandaag weer een trein gespot op de sporen van Lage Weide!

Groet Hans
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 05 september 2019, 19:59:28
Misschien dan ook interessant om daar wat meer over te roepen, wat voor trein en wat je gezien hebt bijvoorbeeld :p
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: thevandijks op 05 september 2019, 20:36:04
O ik kwam langs tijdens mijn werk, geen tijd om een foto te maken, ik denk gewoon de bediening van Van Heezik. DB Schenker.

Groet Hans
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Sicco Dierdorp op 05 september 2019, 20:42:23
Ik weet niet hoeveel jaar geleden je deze reactie hebt getypt, maar Van Heezik wordt aardig wat jaar niet meer bediend, dus daar zou helemaal niks gewoons aan zijn. Ook DB Schenker is al aardig wat jaar geleden.

DB Cargo was vandaag te Lage Weide voor het lossen van oude ballast (loc 6425).
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 06 september 2019, 00:16:17
O ik kwam langs tijdens mijn werk, geen tijd om een foto te maken, ik denk gewoon de bediening van Van Heezik. DB Schenker.

Groet Hans
Juist dan zie je toch wel iets van een kleur en type van lokomotief of een soort goederenwagen voorbijschuiven :p?
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 06 september 2019, 09:22:38
Als het een bediening van Van Heezik was, dan was het inderdaad heel bijzonder, daar is al sinds 2015 geen trein geweest.
Ik heb er niet op gelet of bij Van Heezik de baan was vrijgemaakt van onkruid (want dat was wel nodig)

Ik zag vanmorgen wel een graafmachine staan op de losplaats van Pouw, mogelijk komt er vandaag dus nóg een ballasttrein.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Sicco Dierdorp op 06 september 2019, 09:24:16
Zoals ik al zei, het was geen Van Heezik, maar een oude ballasttrein  ;D
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 06 september 2019, 09:45:36
Ik dacht, misschien waren er wel twee treinen: de wens was weer eens de vader van de gedachte  ;)
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 06 september 2019, 13:25:47
Vandaag rond 11:45 is er inderdaad weer een lange trein met oude ballast aangekomen op Lage Weide. Hij staat er nu nog.
De loc heb ik helaas niet gezien.

Dus wie in de buurt is en een leuk plaatje wil schieten, grijp je kans ;D
Altijd een mooi tafereeltje, een trein op Lage Weide.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: martijnhaman op 06 september 2019, 13:27:06
(https://live.staticflickr.com/65535/48687914322_19f7a45c59_b.jpg)
Locomotief DBC 6439 met 35 wagens tijdens met gebruikt ballast wordt gelost op emplacement Atoomweg.

Martijn
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 13 september 2019, 15:03:05
Ha, mooie plaat. Dank!  (y)

Ik zag de trein pas tegen half vijf weer vertrekken, die is dus lang op Lage Weide geweest dit keer.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: zuylen op 13 september 2019, 18:32:54
Dus zo af en toe is er toch wel eens beweging op de sporen aldaar! Ik was al bang dat men alles op wou breken in de toekomst wegens te weinig activiteiten.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 18 september 2019, 16:54:42
Sterker nog, er is de afgelopen dagen weer aan de sporen geklust. Langs de drie meest oostelijk gelegen sporen van het emplacement Atoomweg is nieuwe ballast bijgestort.
Het lijkt er dus niet op dat de opleving die Lage Weide het afgelopen jaar heeft mogen doormaken spoedig weer ten einde zal zijn. Goed om te zien dat er weer in geïnvesteerd wordt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/LageWeide180919.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/LageWeide180919.jpg)

Voor maart dit jaar was er al jaren geen trein meer geweest, toen leek opbreken wel dichtbij. Nu ben ik daar voorlopig niet bang voor. Er komen de laatste maanden regelmatig ballasttreinen op Lage Weide.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 27 september 2019, 15:09:27
Vlak voordat de stamlijn Lage Weide zich langs de Atoomweg in vier sporen vertakt, net voorbij de grote kruising met de Isotopenweg, is plots deze interessante constructie verrezen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0845_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0845_2.jpg)

Iemand een idee waarvoor dit kan zijn? Ik zie zoiets wel eens vaker bij werkzaamheden, en dan dient het er volgens mij voor om de werklieden te scheiden van langsrazende treinen, maar op dit punt is van werkzaamheden niet veel te bespeuren (aan het spoor zelf is niets bijzonders te zien) en bovendien valt het hier met die langsrazende treinen wel mee  :) Als het er twee per week zijn is het veel, en sneller dan stapvoets gaat het op die plek sowieso niet.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: JKER op 27 september 2019, 15:31:31
Aan de Maaslijn is ook weinig sprake van werkzaamheden meer maar zit dat spul ook al maanden vast aan de baan.
Het veiligheidsprotocol is natuurlijk overal van toepassing, dus daar is op Lage Weide alvast aan voldaan.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Modellbahnwagen op 27 september 2019, 23:08:04
Misschien is het een proefopstelling voor instructie, bijvoorbeeld hoe het niet moet met de opbouw van het achterste hek en het voorste hek wel goed opgebouwd. De rode buizen lijken erg uitgebleekt terwijl dit soort hekken in de praktijk doorgaans goed in de verf zitten voor de zichtbaarheid.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: JKER op 28 september 2019, 08:27:39
of een proefopstelling voor ander materiaal: zijn het normaal gesproken niet een soort van latten ipv buizen?
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Spoorrelais op 28 september 2019, 09:10:48
Deze afscheidingen worden al jaren gebruikt, dus geen proefopstelling.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Modellbahnwagen op 28 september 2019, 10:21:04
of een proefopstelling voor ander materiaal: zijn het normaal gesproken niet een soort van latten ipv buizen?
Buishekken staan in ieder geval rond Driebergen langs het spoor maar dan fel-oranje.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Thom op 28 september 2019, 21:06:27
Aan de Maaslijn is ook weinig sprake van werkzaamheden meer maar zit dat spul ook al maanden vast aan de baan.
Het veiligheidsprotocol is natuurlijk overal van toepassing, dus daar is op Lage Weide alvast aan voldaan.
Ze worden vaak voor langere tijd geplaatst als er achtereen volgens verschillende werkzaamheden plaats vinden, het heeft niet zoveel zin om ze tussentijds weg te halen.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Erik van den Eijnden op 02 oktober 2019, 12:03:12
Voor de geïnteresseerden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/werkzaamheden.jpg)

https://spoorwerkinmijnbuurt.prorail.nl/viewer/Index.html?viewer=Omwonenden
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 04 oktober 2019, 06:40:32
Leuk om te weten, ik zal op die dag eens een kijkje gaan nemen. Kan geen kwaad dat ze dit doen, het spoor ligt hier en daar schots en scheef.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: martijnhaman op 08 oktober 2019, 16:06:42
Vlak voordat de stamlijn Lage Weide zich langs de Atoomweg in vier sporen vertakt, net voorbij de grote kruising met de Isotopenweg, is plots deze interessante constructie verrezen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0845_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0845_2.jpg)

Iemand een idee waarvoor dit kan zijn? Ik zie zoiets wel eens vaker bij werkzaamheden, en dan dient het er volgens mij voor om de werklieden te scheiden van langsrazende treinen, maar op dit punt is van werkzaamheden niet veel te bespeuren (aan het spoor zelf is niets bijzonders te zien) en bovendien valt het hier met die langsrazende treinen wel mee  :) Als het er twee per week zijn is het veel, en sneller dan stapvoets gaat het op die plek sowieso niet.

Zag vandaag een aannemer aan het werk op deze plek. Twee ontgravingen aan weerzijden van het spoor, wat denk ik wijst op een persing onder het spoor door. Daarmee is het hekwerk bedoeld om te voorkomen dat hij niet binnen profiel komt.

Martijn
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 15 oktober 2019, 12:59:25
Voor de geïnteresseerden:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/werkzaamheden.jpg)

https://spoorwerkinmijnbuurt.prorail.nl/viewer/Index.html?viewer=Omwonenden

Volgens plan wordt er vandaag inderdaad aan het spoor geklust:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0892_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0892_1.jpg)

De machine is ter hoogte van de aansluiting van Van Heezik begonnen en werkt nu terug richting de hoofdlijn.
Of de laatste ± 150m spoor voorbij deze aansluiting nog aan bod komen weet ik niet, maar het lijkt er niet op.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 15 oktober 2019, 14:57:54
De machine is om een uur of half drie weer vertrokken. Het vertrek leverde een fraai en (voor mij) onverwacht schouwspel op:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCPDC_0000_BURST20191015140847686.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCPDC_0000_BURST20191015140847686.jpg)

Midden op de kruising met de Isotopenweg stopte de machine en door middel van een grote stempel precies in het midden kwam hij op eigen kracht omhoog. Met mankracht kon hij nu een kwartslag gedraaid worden, zie foto. Nu kwamen vier andere stempels op de hoeken tevoorschijn en werd de centrale stempel weer ingetrokken. Zo bleef de machine een stuk boven de grond hangen en kon een al klaarstaande grote, platte oplegger er voorzichtig onder gemanoeuvreerd worden. Met een paar minuten was het bekeken. Mooi werk! Nog nooit gezien, zoiets.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Kronefan op 15 oktober 2019, 22:18:38
Ook wel een Beaver genoemd.

Een van de vele varianten stopmachines.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 01 november 2019, 15:15:50
Op dit moment staat er op de losweg van Pouw aan de Atoomweg weer een flinke graafmachine klaar. Nog zonder bemanning. Het lijkt er dus op dat we straks of vanavond weer een ballasttrein kunnen verwachten op Lage Weide.
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Machinist Johan op 01 november 2019, 17:08:09
Er gaan in iedergeval morgen en/of overmorgen meerdere OB trein gelost worden door VolkerRail
Titel: Re: Spoor op industrieterrein Lage Weide
Bericht door: Vislijn op 12 november 2019, 09:32:20
Gister werd er door Strukton met twee MB Sprinters op spoorwielen geklust aan het spoor bij de overweg bij de Isotopenweg/Rutherfordweg, in de bocht waar de treinen via het spoorhek het raccordement Lage Weide opkomen. Op dit moment is op de sporenbundel aan de Atoomweg een flinke stopmachine van Volker (Unimat 103, veel groter dan de Beaver van vorige keer dus) bezig. Ik had niet de kans een foto te maken. Veel personeel op de been. Het wordt nog wat met Lage Weide! :-)