BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: martijnhaman op 12 oktober 2008, 16:38:20

Titel: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 12 oktober 2008, 16:38:20
Het idee achter dit ontwerp is een modelbaan op modulebakken te bouwen die niet al te groot is, maar wel zelfstandig gebruikt kan worden. Verder wil ik mijn modeltreinen (hoofdzakelijk rijtuigen) kunnen gebruiken op de baan. Het onderwerp van de baan is een werkplaats met een opstelterrein. Door een doorgaand hoofdspoor is het mogelijk de baan later eventueel uit te breiden. De baan is voorzien op 3 modules van 120x60cm elk.

Inspiratie voor het baanontwerp is onder andere afkomstig van de modelbaan 'Brockley Green' die tijdens Rail 2008 te zien was. Meer over deze modelbaan is hier  (http://www.thewheel.karoo.net/index.html) te vinden en het sporenplan staat hier (http://www.thewheel.karoo.net/images/Brochure%20Plan%20small.jpg). Verder is het sporenplan van de metrowerkplaats van het GVB in Diemen gebruikt. Voor een luchtfoto van deze werkplaats klik hier (http://maps.google.nl/maps?hl=nl&ie=UTF8&ll=52.329943,4.967676&spn=0.003036,0.010943&t=h&z=17).

(http://www.home.zonnet.nl/m.haman/baanplan_werkplaats.bmp)

Een toelichting op het baanontwerp. De linker module bestaat grotendeels uit een traverse die onzichtbaar is vanaf de voorkant. De bruine lijn in het baanplan geeft de plaats van de achtergrond aan. Een weg op een viaduct zorgt dat het gat in de achtergrond niet zichtbaar is.
Op de rechter module staat het gebouw van de werkplaats. Het gebouw bij spoor D zou bijvoorbeeld een kuilwielenbank kunnen zijn.
De middelste module bevat de wisselstraten om het opstelterrein en de werkplaats met elkaar te verbinden. Op deze module is ook een wasstraat te vinden.

Spoor A is een doorgaand spoor dat geëlektrificeerd is. Via wissels 13 en 12 kan een trein het terrein van de werkplaats bereiken. Deze sporen B en C zijn ook geëlektrificeerd, zodat het ook bereikbaar is voor elektrische locs die materieel komen aan- of afvoeren. Alle overige sporen zijn niet geëlektrificeerd. Met diesellocomotieven vindt het overige bewegingen op het terrein plaats.

Op de linker module is een traverse voorzien waardoor treinstammen kunnen verdwijnen en van spoor wisselen. Deze traverse is daarmee het opstelterrein waarvan slechts een deel zichtbaar is voor het publiek.

Graag hoor ik jullie suggesties voor verbeteringen.

Martijn
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: mmhajvth op 12 oktober 2008, 17:12:11
Beste Matijn,

Wellicht kan je de URL van je plaatje aanpassen zodat we het plaatje kunnen vergroten. Want nu is het wat moeilijk te zien (met name de letters)

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: mmhajvth op 12 oktober 2008, 17:20:38
Om verder inhoudelijk in te gaan op je naar mijn inziens mooie plan.
Waarom zou je je opstel terrein willen verstoppen? Rond werkplaatsen hoort toch juist een opstelterrein? En waarom zou je dan je materieel achter de schermen verstoppen als je het ook in een mooi stukje scenerey, zei het een opsterlterrein, kunt laten pronken!?  ;)
Oke nu heb je met dit achter de schermen gedeelte wellicht enkele sporen extra... maar daar zijn ook wel oplossingen voor. Ik zou daar nog eens over denken.  :)
als 2e wellicht voor een nieuwe module... een tankplaat? Je hebt het immers over dieselmaterieel... niks mis mee, maar die moeten wel tanken zo nu en dan.  :)

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: martijnhaman op 12 oktober 2008, 17:22:53
Mark,

Als ik het plaatje met mijn muis naar de adresbalk sleep is hij gewoon in groter formaat (963 x 164 pixels) te zien. De site verkleind het plaatje automatisch, daar kan ik niets aan doen.

Het idee achter de traverse is dat materieel zonder enorme (ruimteverslindende) wisselstraten op een ander spoor weer terug kan komen.

En die tankplaats is wel een goed idee!

Martijn
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: mmhajvth op 12 oktober 2008, 17:30:22
(http://www.home.zonnet.nl/m.haman/baanplan_werkplaats.bmp) (http://www.home.zonnet.nl/m.haman/baanplan_werkplaats.bmp)

Ik bedoelde eerlijk gezegd zoiets als dit. dan hoef je er maar op te kliken.

Nu ik 'm toch groot gekregen heb zie ik ook je weg... Weet je zeker dat die breed genoeg is? (2.6m per rijbaan in werkelijkheid) Overigens hoe breder hoe minder je er onder door kan kijken dus een voet/fietspad er bij kan vast geen kwaad.  ;)

En nu ik toch weer aan het ratelen ben... op spoor B moeten geleverde goederen gelost worden toch? Waar worden die dan precies gelost?  ;D op het hoofdspoor toch niet zeker  ;D
Dus een plekkie om te lossen met een verbindingsweg/pad naar de loodsen is misschien ook nog niet zo'n gek idee.

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: martijnhaman op 12 oktober 2008, 18:06:20
Mark,

De weg is maar even als suggestie aangegeven. Vast niet breedt genoeg, maar inderdaad met het idee om daarmee doorgang naar de tarverse te verbergen. Ten noorden van wissel 5 wil ik een brede pijler plaatsen. Dat dekt dan ook een deel ook het zicht op de doorgang af.

Spoor B had ik meer als uithaalspoor in gedachten. Een (elektrische)lok met aanhang komt dan binnen op dit spoor, waarna een diesellok achteraan kan koppelen en de de rijtuigen weg kan rangeren. Een diesellok kan ook binnenkomen over de wissels 12 en 13 en direct naar het opstelterrein rijden.

Ik zit me nu wel te bedanken of het misschien handiger is om aan de rechterzijde nog wissels neer te leggen. Anders staat de lok die materieel komt brengen som wat opgesloten.

(http://www.home.zonnet.nl/m.haman/baanplan_werkplaats_2.bmp) (http://www.home.zonnet.nl/m.haman/baanplan_werkplaats_2.bmp)

Een optie is ook om de achterwand wat naar voren te halen en daar een lang spoor neer te leggen. Hier kan dan een trein geplaats worden die op de traverse in de weg staat.

Heb je nog een suggestie voor een plek op de tankplaats neer te zetten?

Martijn
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: sander1985 op 12 oktober 2008, 18:15:34

Leuk baanplan, zoiets zie je niet zo vaak. De tankplaat zou natuurlijk aan het einde van spoor b kunnen komen, dus voorbij je nu net ingetekende wisselverbinding.

Sander
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: Chiel op 12 oktober 2008, 18:24:22
Mooi baanplan hoor!  :o
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: martijnhaman op 12 oktober 2008, 18:25:44
@sander1985:

Goed idee. Ik zat namelijk nog een beetje met de linkerkant van de baan. Daar gebeurd niet veel. Maar met een tankplaats is dat opgelost. Om hiervoor wat ruimte te creëren zal de achterwand of de sporen wel iets moeten opschuiven.

Martjn
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: mmhajvth op 12 oktober 2008, 18:26:49
Wellicht kan je dat hoofdspoor nog iets verder naar voor toe halen waardoor er ruimte ontstaat tussen spoor B en C en het hoofdspoor.
Dan zou je van wissel 5 een engelse wissel kunnen maken en daar je tankplaat kunnen plaatsen? zo hou je tussen spoor c en het hoofdspoor ook iets meer ruimte waar je b.v. draaistellen kwijt kan of andere grote onderdelen.

Wat sander aangeeft kan opzich ook, hoewel je dan mogelijk een geelectrificeerde tankplaat hebt vanwege E-loc's die daar wellicht moeten kunnen komen. En anders heb je sowiso met rangeer bewegingen te maken op je tankplaat...
Dat laatste gebeurt in werkelijkheid ook, zoals bij Shunter werkplaats Waalhaven, waar je met je loc niet eens van het terrein af kan zonder de tankplaat te passeren.

m.v.g.

mark
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: sander1985 op 12 oktober 2008, 18:30:11
Je kan de bovenleiding naturulijk bij het wissel naar het hoofdspoor ook naar het hoofdspoor lijden en daar afspannen aan een mast. Dan is zit je tankplaat niet onder de draad.

Sander
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: robbraak op 16 oktober 2008, 10:32:48
hallo heb je misschien wel eens de rangeerplaats gezien vab het GVB op ASA emplacement Amstelstation misschien is dat wat

Rob
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Herwim Frank op 16 oktober 2008, 13:38:19
Hallo Martijn

Je Thema is een leuk geheel wat je tegenwoordig veel ziet op grote stations. en ook leuk iemand te vinden die op z'n baan op moduuls bouwt van punt A naar B. en dus niet een rondje of een 8lus
Ik ga je niet vermoeien met allerlei verbeteringen etc. ik zie en lees dat daar al genoeg bekwame hobbyisten jou hun goede raad geven,

Maar misschien een aandachtspunt.
Heb je ook al nagedacht hoe je technisch je electrische verbindingen gaat doen van moduul tot moduul en naar je bedienings tableau.
Denk daar bij ook aan je bediening van wissels, ontkoppelrails, seinen, verlichting en andere bedieningen.
Ik vraag dit omdat ikzelf ook al een paar jaar bezig ben met een moduulbaan voorstellend een haven, staalfabriek en hoogoven met aanverwante zaken.
Hierbij ben ik al enige malen tegen problemen aan gelopen die dan weer aanpassingen noodzakelijk maakte. aldoende leert men.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0073_3.jpg)
Electrisch schuifpaneel per moduul, op het neer geklapte scherm staat op
de andere kant het rijpaneel van desbetreffende moduul met schakelaars.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0075_4.jpg)
Hier zie je wat verdere invulling van een electrisch paneel met 2 pendel printplaten
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0074.jpg)
Dit is het algemene tableau die ik naar voren kan rijden op wieltjes en die wordt dus alleen gebruikt als detectie tableau met ledjes, hier staat het gehele rijplan op tenminste dat is nu het geval nog niet op de foto.
Aan de onderkant van dit tableau heb ik een la met alle algemene trafo's en andere sterkstroom zaken. deze kan ik uitschuiven.
Zo heb ik ontdekt dat een bedienings tableau'tje per moduul wel handig is voor de bediening van wissels etc terwijl de algemene zaken en eventuele detectie met leds op een totaal tableau zichtbaar is.
Dit scheelt je heel veel draden.

Mocht je meer willen zien of horen geef dat even aan misschien kan ik je aan wat tips helpen, maar misschien heb jezelf al een uitgedacht proces dan hoor ik dat ook graag, kan mensen helpen die ook een moduul traject willen bouwen.
Wat ook leuk is om een deel van je sporen apart te laten bedienen door een pendel moduul zodat naast het rangeren wat je handmatig doet er ook steeds beweging is op een ander deel van je baan.
He succes met alles.
We volgen graag je verdere verhaal.
groetjes,
Herwim Frank
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 oktober 2008, 18:25:38
N.a.v. de reactie van Herwim ies mee over de techniek waar ik aan zit te denken.

Voor het bewegen van de traverse wil ik geleiders gebruiken die ook voor laden worden gebruikt.

Howel het geen enorm baanplan is lijkt een centraal bedieningstableau me toch het meest handige. Voor het onderling doorverbinden van de bekabeling zit ik aan de vertrouwde audio-stekkers (http://www.luconda.com/artikeldetails/19/03/05/bilder/0137050C-2-VIVANCO-8-07-AUDIO-STECKER-BL4281.jpg) te denken. Omdat de meeste wissels op de middelste modulebak liggen valt het aantal onderlinge verbindingen waarschijnlijk best mee. Mocht het veel gaan worden dank kan ik altijd nog dit soort stekker  (http://img.tomshardware.com/de/2006/04/06/lautlos_passive_netzteile_ohne_lueftergebruell/etasis_atx_adaptor.jpg) gaan gebruiken.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: fridzie op 22 oktober 2008, 19:06:35
ga je ook een bouw verslag bijhouden? lijkt me leuk om dit project te volgen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 05 november 2020, 22:18:51
Inmiddels twaalf (!) jaar verder en er is nog steeds geen modelbaan ... Maar binnenkort start de verbouwing van de zolder en komt er een kamer waarin ik dan eindelijk wil gaan beginnen met de modelbaan.

Omdat de plaatje van het allereerste baanplan inmiddels verdwenen is, eerst maar eens het sporenplan laten zien waar dit draadje in 2008 mee begon:
(https://live.staticflickr.com/65535/50522550498_abea963f2f_b.jpg)

Besloten om te kijken of dit baanplan omgezet kan worden naar drie modulebakken volgens het concept van de forumbaan met bijbehorende eisen. Belangrijke wijziging daarbij is de toevoeging van een tweede doorgaande spoor. Verder is het railplan opnieuw getekend, nu met Peco code 100 railmateriaal. Dat leverde nog wel wat gepuzzel op om te voorkomen dat de wisselverbindingen niet op een overgang van twee modules liggen.
Tenslotte zijn de tips en opmerkingen op het oude baanplan nog eens doorgenomen en (grotendeels) verwerkt.

Dat levert dan dit plaatje op:
(https://live.staticflickr.com/65535/50522550543_05bd5c291e_4k.jpg)

Tot het moment dat de bouw kan starten wil ik eens goed gaan bekijken hoe de diverse onderdelen van het baanplan er uit zouden kunnen zien. Daarbij is het oorspronkelijke idee nog steeds om een kleine onderhoudswerkplaats met wasstraat, opstelsporen en een tankplaats uit te werken.

Op de linker module een viaduct dat het einde van de opstelsporen wat verbergt. Daardoor lijkt het (hopelijk) alsof het terrein veel groter is. Daarvoor de kleine tankplaats. op de rechter module het gebouw van de werkplaats en in het midden de wasstraat. Op die manier is er overal iets te zien wat verder uitgewerkt kan worden.

De onderhoudswerkplaats

Voor het gebouw van de onderhoudswerkplaats heb ik wat beelden van hallen en werkplaats achtige gebouwen uit de jaren '70 voor ogen. Om een beter beeld te krijgen hoe dat gebouw er uit zou kunnen zien heb ik een tekening in SketchUp gemaakt. De onderzijde van het gebouw is metselwerk, dan een strook stalen kozijnen en daarboven platen met een damwandprofiel. Op de tekening zijn horizontale platen te zien, maar dat is me te modern. Dat moeten platen met een verticaal damwandprofiel worden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50551670391_f54f7bd6ab_c.jpg)

Voor de roldeuren zit ik nog te bedenken hoe ik die functioneel kan maken. Simpelweg twee keer de roldeur van Viessmann (nummer 5172) aanschaffen zou kunnen, maar wellicht is het ook eenvoudig(?) zelf te bouwen.
Bijvoorbeeld door aan weerszijde van de deur een U-profiel te plaatsen dat als geleider dient voor een die met een motortje naar boven wordt getrokken.
Maar wat is dan het handigste? De hal is niet hoog genoeg om de hele deur zonder probleem helemaal naar boven te trekken. De deur moet dan opgerold worden of onder een hoek schuin naar boven getrokken worden.
Als iemand een tip heeft, dan hoor ik die graag.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Freek Jonkers op 05 november 2020, 23:36:04
Neem als voorbeeld eens Wpl Asd Zs. , eind 70'r jaren gerenoveerd met roldeuren en verticale beplating. Overigens doet je ontwerp mij aan de oude Zaanstraat denken, dus voor dat de sporen uitbreiding Sp 16 - Sp 30.

Freek
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Kronefan op 06 november 2020, 01:09:33
Heb je 12 jaar kunnen denken (y) Interessant onderwerp. Ik ben zelf actief in een werkplaats en ga daarom dit draadje wel volgen. ;D
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 november 2020, 09:06:06
@Freek Jonkers: Ik snap de link met Zaanstraat, maar dat gebouw ziet er toch wel anders uit. Daar bestaat de wand met de roldeuren uit plaatmateriaal en de zijwanden uit baksteen met verticale raampartijen. Maar ik begrijp je associatie wel, want ik heb ook naar dat gebouw zitten kijken bij het uitdenken van de plannen. Vergelijk deze foto's maar eens met mij tekening:

(https://live.staticflickr.com/65535/50571422503_7e4f230ba4_c.jpg)
Foto uit eigen verzameling

En voor de uitbreiding was het een gebouw met veel baksteen en vouwdeuren:
(https://live.staticflickr.com/65535/50571433533_d7a7063bc7_c.jpg)
Foto uit eigen verzameling

Overigens wil ik op de zijwand van de werkplaats een bord aanbrengen met de bedrijfsnaam. Dit is het geworden, met een knipoog naar NedTrain (kleuren) en Werkspoor  :)

(https://live.staticflickr.com/65535/50570070403_5ae1bc7a95_m.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Locofiel op 06 november 2020, 13:38:49
Martijn,

Een rolbrug voor de OH-werkplaats is dat misschien een ideetje?
Spaart wissels en lengte.
Ik men, dat de werkplaats Haarlem deze ook had.


Gr,

Dirk
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 06 november 2020, 14:21:14
...
Voor de roldeuren zit ik nog te bedenken hoe ik die functioneel kan maken. Simpelweg twee keer de roldeur van Viessmann (nummer 5172) aanschaffen zou kunnen, maar wellicht is het ook eenvoudig(?) zelf te bouwen.
Bijvoorbeeld door aan weerszijde van de deur een U-profiel te plaatsen dat als geleider dient voor een die met een motortje naar boven wordt getrokken.
Maar wat is dan het handigste? De hal is niet hoog genoeg om de hele deur zonder probleem helemaal naar boven te trekken. De deur moet dan opgerold worden of onder een hoek schuin naar boven getrokken worden.

Nog niet uitgewerkt idee dat ik al voor een clublid heb bedacht.

De deuren opbouwen uit lamellen styreen en aan de achterzijde aan de zijkanten een zijden lintje of dergelijke kleven. Het onderste paneeltje maak je uit lood of ander relatief zwaar materiaal.
Je zet de poort in U-vormige geleiders met voldoende speling sodat je een vlotte beweging kan krijgen.
Zorg dat je de U-profieltjes kan plooien over een ruime straal, je paneeltjesmoeten er door kunnen zonder te haperen.
Achteraan in de loods zet je tegen het plafond een (stappen)motortje met de juiste regeling. Op het asjemaak je een spoeltje waar je een dradje opdraaid dat verbonden is aan het zijden lintje.
Motortje laten draaien en je trekt de poort open. Andersom draaien en door het gewicht aan de onderkant zakt je poort terug.

Een andere olossing zou zijn om een "eindeloos" touwtje rond te laten lopen op het asje in de motor, maar dan moet je onder de vloerplaat naar achter in je loods en daar terug omhoog. Het touwtje zit dan vast aan het zijden lintje en de onderste strip vanje poort. Dit lijkt me wel betrouwbaarder om terug te sluiten.

Zoals gezegd, dit is het resultaat vaneen brainstorming sie ik met een clublid had over zijn baantje.
Het is nog niet gemaakt, maar mijn gevoel zegt dat het moet lukken.

Het zijden lintje (eventueel katoen kan ook) om een soepele verbinding te hebben tussen de verschillende lamellen van je poort.

Succes.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Joop_L op 06 november 2020, 14:36:45
Martijn,

Een rolbrug voor de OH-werkplaats is dat misschien een ideetje?
Spaart wissels en lengte.
Ik men, dat de werkplaats Haarlem deze ook had.


Gr,

Dirk
In Amersfoort ligt de rolbrug er nog. De loods/werkplaats is ook een interessant object om na te bouwen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Jeronimos op 06 november 2020, 15:05:16
De Shunterwerkplaats aan de Albert Plesmanweg in Rotterdam is ook een interessante.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Kronefan op 06 november 2020, 15:24:59
In Amersfoort ligt de rolbrug er nog. De loods/werkplaats is ook een interessant object om na te bouwen.

En bij LWR natuurlijk ook, maar dat is een nieuwe.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 november 2020, 15:31:50
Het nadeel van de rolbruggen is dat die -voor zover ik weet- te kort zijn om voor 1:87 rijtuigen te gebruiken. Ik wil de werkplaats vooral voor onderhoud aan rijtuigen gebruiken. Bovendien gaat het om een gebouw met twee sporen. Dan is een rolbrug een beetje overdone.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 06 november 2020, 15:34:57
Wpl Feyenoord is ook wel een idee .
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 november 2020, 15:36:00
@Frans Peeters:

De eerste optie is vergelijkbaar met het principe dat Viessman hebruikt bij hun roldeur (zie het plaatje hieronder). Daar zitten de lamellen met een folie aan de achterzijde aan elkaar. Verder wordt een metalen blokje als gewicht op de onderste lamel gebruikt. Hier is alleen een motortje boven de deur geplaats die voor het oprollen zorgt. Dat is op zich een optie die goed past in mijn ontwerp.

(https://live.staticflickr.com/65535/50572812221_17faf71f2f_c.jpg)

De omlijsting van de deur is bij Viessmann wel erg breed. Volgens mij zou de omlijsting tot de eerste groef verwijderd moeten kunnen worden. Het resterende deel zou dan in een eigen gebouwd gebouw kan worden overgezet.
Vermoedelijk kunnen de lamellen met ramen vervangen worden door dichte exemplaren. Uit de handleiding haal ik namelijk dat er extra onderdelen in de set zitten: With a little effort you can extend the frame as well as the guide bars with the additional elements. The maximum length is 75 mm.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 06 november 2020, 15:43:11
misschien is dit een optie
https://proses.com/prestashop/laser-cut-kits/273-oscalemodernenginehouse.html
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 november 2020, 10:51:48
Op dit moment ben ik op zoek naar plastic plaatmateriaal dat ik kan gebruiken voor de zijwand van de werkplaats. Het type profiel dat ik voor ogen heb is op onderstaande foto te zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/50575418621_16070d2497_c.jpg)

Nu heb ik al diverse merken en webshops bekeken, maar nog niets kunnen vinden dat hier op lijkt. Vaak gaat het om platen met met een V-groef of een ronder profiel. Dit is wat ik wel gevonden heb, maar helaas de verkeerde schaal: klik (https://www.farmmodels.nl/JTT-97406-2x-Damwandplaat-modern-motief,-grove-groef-Plastic-white-19x30,5-cm-)

Iemand een idee of dit profiel bestaat in schaal H0?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: spoorzeven op 07 november 2020, 11:05:02
Martijn, kun je hier niet iets mee? Evergreen 040" (1.0MM) OPAQUE WHITE POLYSTRYENE STANDING SEAM ROOF
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 november 2020, 12:56:48
Dag Frank,

Volgens mij is bij dit profiel de afstand C in het onderstaande plaatje 4,8 mm.

(https://www.passion132.com/45204-large_default/evergreen-eg4521-sheet-metal-roofing-spacing-48mm-thick-1mm.jpg) (https://cdn.shopify.com/s/files/1/1811/0745/products/STANDING_SEAM_ROOFING_227884c7-ecf7-45a3-99c9-6c0094d1bfdb.png?v=1496420959)

Ik kan niet vinden hoe breed het lage deel en het hoge deel zijn. Heb het het idee dat het diepliggende deel veel breder is dan het hoger deel. Daarmee geeft het aan ander beeld dan ik wil bereiken.
Als het diepliggende deel en het hoger deel ongeveer gelijk zijn, dan is het inderdaad een optie.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: spoorzeven op 07 november 2020, 13:14:08
Er zijn verschillende opties, maar helemaal begrijpen doe ik dat ook niet.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 07 november 2020, 18:58:48
Zoek ook eens naar Plastruct PS-11 Corrugated Siding Martijn.

Wat de deuren betreft, rol- en overhead deuren worden nogal eens verward.

Overheaddeuren hebben meestal een paneelhoogte van 500mm, bij roldeuren is dit veel kleiner.
Zo te zien heeft Viesmann een soort hybride gemaakt, de paneelhoogte van een overhead-, met het systeem van een roldeur.

Een overhead deur zou je zoals al eerder gezegd, kunnen maken van stroken styreen op een buigzame folie.
Persoonlijk zou ik dan aan de onderzijde van elk paneel over de hele breedte aan de achterzijde een rond staafje (messing, nieuwzilver) lijmen wat uiteindelijk door het U-profiel loopt.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 07 november 2020, 19:35:10
Hoi,

Citaat
Ik kan niet vinden hoe breed het lage deel en het hoge deel zijn. Heb het het idee dat het diepliggende deel veel breder is dan het hoger deel. Daarmee geeft het aan ander beeld dan ik wil bereiken.

Of anders googlen op het gebruikte materiaal damwand platen.

Verders mooi plan.

Gr Koen.

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 08 november 2020, 01:49:05
Het is toch de V-groove van Evergreen die je moet gebruiken als je die trapeziumplaat wil namaken.

Dan krijg je dit als reultaat

(https://live.staticflickr.com/7873/47033178012_bb02b62324_3k.jpg) (https://flic.kr/p/2eEakdh)20160815_141801 (https://flic.kr/p/2eEakdh) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/7821/47033178752_ba9add24e8_3k.jpg) (https://flic.kr/p/2eEakr3)20160814_135640 (https://flic.kr/p/2eEakr3) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 november 2020, 08:31:50
Frans, met deze foto's heb je me overtuigd. Dit is het beeld dat ik wil bereiken.
Welk artikelnummer van Evergreen heb je gebruikt?

Mooi pand overigens  (y)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 08 november 2020, 14:06:47
Foutje van mij.
Het is de EVERGREEN 4529 Metal Siding 2,5mm spacing - d=1,00mm die ik gebruikt heb voor die loods.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 november 2020, 15:38:19
Dank voor het doorgeven van het artikelnummer.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 november 2020, 22:45:38
Het Viaduct

Aan de linkerkant van de baan is een viaduct voorzien. Dit is bedoeld om het gat in de zijwand van de doorgaande de sporen te verbergen. Ook moet het ervoor zorgen dat het einde van de opstelsporen wat uit zicht is, wat de illusie moet geven dat deze sporen veel verder door lopen.

Op internet gezocht naar een bruikbaar plaatje van een viaduct dat me wat model aansprak. Daarbij kwam ik terecht bij het viaduct in de N206 over de Herenweg in Noordwijkerhout. Dat model heb ik dat vervolgens in SketchUp getekend om een gevoel te krijgen van verhoudingen en opdelen in eenvoudige vormen. Ik heb slechts een klein deel getekend, maar het kan eenvoudig uitgebreid worden.
Anders dan bij het echte viaduct is aan de orderzijde van de pilaren een betonblok toegevoegd. Dat moet de constructie beschermen bij een eventueel aanrijding door ontsporing van spoorwegmaterieel.

(https://live.staticflickr.com/65535/50580313163_d923e10286_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50581042841_56c822c320_c.jpg)

In model zijn de pilaren van dit viaduct volgens mij eenvoudig te maken van blokjes hout met daartussen rondhout. Het brugdek bestaat dan uit een plaatje hout waar met inkrassen de verschillende elementen zichtbaar worden. Kleine plaatjes styreen tussen de pilaren en het brugdek vormen de oplegging. Een latje tegen de zijkant van het brugdek vormt de afwerking. Op het viaduct een stevig hekje van metaal.

Als iemand opmerkingen of tips heeft dan hoor ik die graag.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 18 november 2020, 19:02:06
Tankplaats

Een volgend onderdeel van de baan dat ik aan het uitwerken ben is de tankplaats. Op het forum zijn diverse voorbeelden te vinden van 1:1 tankplaatsen, waaronder deze plaatjes in een bericht van gebruiker lok1614 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=82193.msg3221907446#msg3221907446). Het beeld voor het hokje dat ik nastreef is dat van de Waalhaven uit 2007.

Gelukkig zijn er ook diverse voorbeelden te vinden van forumleden die tankplaatsen hebben gebouwd. De technieken die  Ben (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=50376.msg3221897675#msg3221897675) en  Ronald Koerts (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=22356.msg3222167349#msg3222167349) hebben gebruikt spreken me erg aan. Het idee dat ik heb uitgewerkt is dan ook een combinatie van deze twee voorbeelden: de onderbouw lijkt erg op die van Ronald en voor het rooster heb ik het exemplaar van Maquett op het oog dat Ben gebruikt. Dat ziet er in SketchUp dan zo uit zonder en met rooster:

(https://live.staticflickr.com/65535/50617792577_11af651396_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50617792557_5762b2e40c_c.jpg)

De bak bestaat uit een plaat van 2 mm styreen die mooi weggewerkt kan worden in de 2mm laag ondervloer/kurk die ik onder het spoor wil leggen. Daarop komen styreen strips van 2,0 x 1,5 mm op de buitenrand. Dat vormt de bak voor gemorste brandstof. In de bak strips van 1,0 x 1,0 styreen die als drager voor het rooster fungeren. Naast deze bak een uitstulping van de betonplaat waarop het huisje met de pompvoorziening komt te staan.

Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat huisje wil maken. Het origineel heeft vrij platte wanden wat ik graag wil laten terugkomen. Op dit moment denk ik dat het eenvoudigste kan worden bereikt door een hokje te bouwen van transparant styreen. Daarvan dan de onderste helft wit te spuiten, vervolgens de ramen en witte vlakken afplakken en verder dan spuiten in een kleur die het de look geeft van gegalvaniseerd staal. De vraag is wel hoe ik de zwarte rubbers rond de ramen en witte panelen kan namaken. Als iemand een goed idee heeft, dan hoor ik het graag.

Van wat reststukjes styreen vervolgens eens een proefstukje van de tankplaat gebouwd, bedoeld om te kijken of het ook werkt. Daar bleek al gauw dat de maten waar ik van uit dacht te gaan niet klopten. Om de betonrand om de bak op hoogte bovenzijde spoorstaven te brengen is een strip van 4 mm nodig. De strips waar het rooster op rust zijn dan 3mm hoog.

Op onderstaande foto zijn wat foto’s van het proefstukje te zien. Van boven naar onderen: het principe van de bak met een hoger rand en daarbinnen strips om het rooster te ondersteunen, de (te lage) rand van 2 mm en een versie waar strips tot 4 mm zijn opgestapeld.

(https://live.staticflickr.com/65535/50617787767_d71eb7ffa0_c.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronald Koerts op 18 november 2020, 19:14:40
Hoi,

Ben benieuwd hoe deze tankplaat gaat worden  (y) Altijd leuk om te lezen dat je een beetje inspiratie bent voor een andere modelbouwer  :) Ik zit ook nog te kijken naar wat andere platen. Mogelijk pas ik die nog een keertje aan. Maar voor nu is het goed zo.

Succes met bouwen!  (y) Ik ga dit wel volgen  :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 november 2020, 08:34:50
@Ronald: kun je aangeven wat de dikte is van de twee lagen styreen die je gebruikt hebt voor het hokje van jouw tankplaats? Ik schat in dat het twee lagen van 0,5 mm zijn (totaal dus 1 mm), maar ik kan het mis hebben.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronald Koerts op 19 november 2020, 20:02:50
Dat heb je goed gezien  :) Het is inderdaad 2 x 0,5mm. Dan heb je totaal 1mm dikte.

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 november 2020, 10:08:52
Dank Ronald. Dan ga ik ook uit van een dikte van 1 mm. Dat is een mooi alternatief dat voldoende stevigheid geeft, maar niet te dik is.

Inmiddels zijn de strips van de juiste afmetingen en het rooster in huis en ben ik begonnen met de bouw van de basis. Links op de foto nog het oude proefstukje.

(https://live.staticflickr.com/65535/50623909902_a74fe769f9_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50623831706_02a8280789_c.jpg)

Te zien is dat de merkloze strips afgerond zijn op de randen. Volgende keer toch maar weer Evergreen bestellen...

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronald Koerts op 20 november 2020, 13:55:41
Hoi,

Inderdaad stevigheid is het belangrijkste. Ik had als voordeel dat ik het uit een plaat gesneden heb. Dan blijft het stevig. Met losse strips durf ik het zo niet te zeggen. Wilde eerste met profielen werken om de ramen in te zetten.

Te zien is dat de merkloze strips afgerond zijn op de randen. Volgende keer toch maar weer Evergreen bestellen...

Leverancier is niet bekend? Het probleem met alternatieven is meestal: plakt het wel lekker. Afronden is op zich niet echt erg. Beton was meestal ook niet heel scherp aan de rand. Meestal iets afgerond.

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 november 2020, 14:37:32
@Ronald; De strips heb ik samen met het rooster van Maquett besteld bij een bedrijf dat zowel het rooster als de strips in het assortiment had. Dat scheelde verzendkosten. De strips zijn op prima te lijmen, maar dat dat de hoeken licht afgerond zijn had ik graag gelezen in de omschrijving.

Voor het huisje van de tankplaats ga ik het doorzichtige plastic van een CD-hoesje gebruiken. Dat is stevig en 1 mm dik materiaal. De test om te zien of dit materiaal met plasticlijm aan elkaar te plakken is heeft het al succesvol doorlopen.

Een eerste versie van het hokje provisorisch in elkaar gezet. Ik vond het wat klein ogen en daarom maar eens een Preiser-mannetje ernaast gezet. Veel te klein dus. Daar gaat een grotere versie van in elkaar gezet worden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50628767106_628822f3aa_c.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 21 november 2020, 16:32:09
dat ziet er netje uit Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 november 2020, 16:50:19
De nieuwe versie van het hokje zier er al beter uit wat afmetingen betreft.

(https://live.staticflickr.com/65535/50629271622_5c778feb64_c.jpg)

Al wat aan het nadenken over de manier waarop ik de apparatuur in het hokje wil gaan vormgeven. Daarbij is het voorbeeld van de tankplaats in de Waalhaven weer de inspiratiebron.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abri-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abri-1.jpg)
Waalhaven 2007 bedienzijde

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abri.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abri.jpg)
Waalhaven 2007 andere zijde

Op de voorgrond van mijn eigen foto zijn al probeersels van de haspels te zien waarop de slagen zijn opgerold. Deze zijn gemaakt door met een perforator rondjes uit een dun plaatje styreen te ponsen. Daartussen is een klein stukje rond profiel geplakt.

Met stukjes styreen wil ik de grijze kast en de  kast met branddeken(?) namaken. Het geheel wordt om een stellage geplakt die uit metaaldraad wordt gefabriceerd. Dat moet er dan ongeveer zo uit gaan zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/50629224156_61d6c55503_c.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 november 2020, 14:15:24
Het hokje is in elkaar gelijmd en de onderzijde is wit geschilderd. In een schoenendoos vond ik nog diverse potjes verf van Humbrol en Revell (wie wat bewaard ...). Dus de verf niet gespoten, maar gewoon met de kwast aangebracht.

(https://live.staticflickr.com/65535/50633014201_b55217ccc8_c.jpg)

Een van de potjes bevatte metallic verf in de kleur aluminium (Humbrol 55). Om te kijken of dat het goede effect geeft voor het frame van gegalvaniseerd metaal een deel van het oude hokje geschilderd. Nu maar eens zien hoe dat opdroogt.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronald Koerts op 22 november 2020, 14:23:21
Hoi,

Aardig aan de hobby zo  :) Ben benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn  (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 27 november 2020, 17:37:54
De afgelopen week bezig geweest met het schilderen van de delen van het hokje die een metaalkleur moeten krijgen. Eerst geprobeerd alle ramen in een keer af te plakken, maar dat lukte niet goed door het kleine formaat van het huisje. Bovendien veroorzaakt het wegsnijden van de maskeertape een kras in het plastic.
Een tweede mogelijkheid die ik getest heb is het aanbrengen van de metaalkleur met een verfstift (Stabilo pen metallic 68). Als dat lukt dan zijn de dunne lijntje eenvoudig aan te brengen. De uitkomst was niet helemaal een verrassing: het aanbrengen van de metallic kleur gaat best aardig, maar het is later eenvoudig weg te vegen. Dit houdt dus niet goed op het gladde plastic materiaal.
Uiteindelijk in verschillende stappen steeds een paar lijnen afgeplakt en geschilderd met de eerdergenoemde Humbroll verf.
(https://live.staticflickr.com/65535/50651483148_039a1aae2e_c.jpg)

Ook bij de grondplaat van de tankplaats is wat voortgang bereikt. Het plaatje waarop het hokje komt te staan was te klein. Dat is inmiddels vergroot, op de juiste hoogte gebracht en van een opstaande rand voorzien.
(https://live.staticflickr.com/65535/50652230911_196420cbcc_c.jpg)

samengevoegd is dit dan de stand van zaken:
(https://live.staticflickr.com/65535/50652230871_1b397219e8_c.jpg)

Resteert nog het rooster op maat knippen voor plaatsing langs de rails, de apparatuur in het hokje maken en het nodige schilderwerk.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 27 november 2020, 18:08:03
Dat ziet er mooi uit Martijn (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 november 2020, 14:08:43
Even een tussendoorvraag over de railsymmetrie van Peco code 100 rails.

Wellicht ga ik na het gereedkomen van de tankplaats beginnen aan de bouw van de werkplaats. Daarvoor is het om te weten wat de standaard afstand is tussen twee sporen in het railsysteem van Peco. Met wat zoeken op internet kom ik daar niet achter.

Als ik twee wissels (SL-E91) tegen elkaar leg om te zien wat dat voor afstand oplevert, dan lijkt dan uit te komen op 52 mm. Iemand een idee of dat ook de standaardafstand uit het railsysteem is?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 november 2020, 16:51:11
Verder gegaan met de apparatuur in het hokje. Een eerste poging om het frame van metaal te maken gestopt en verder gegaan met styreen strips. Op het frame de beide slanghaspels gemonteerd en een stukje styreen wat een grijze kast moet gaan voorstellen. De kast met de branddeken is komen te vervallen. Als ik die toevoeg dan wordt het naar mijn idee te vol.

(https://live.staticflickr.com/65535/50660182763_53aa78e9b3_c.jpg)

Na het schilderen van het frame bleek het (oude) blikje rode verf uitgedroogd. Het schilderen van de haspels moet dus even wachten op een nieuw blikje.
Voor de brandstofslang wil ik een dun elektriciteitsdraadje gebruiken. De dunste exemplaren die ik in de eigen rommel doos kon vinden hebben een diameter van 1 mm (een een kern van 0,5 mm2). Helaas heb ik dit type draad alleen in geel, blauw en rood. Nog eens zoeken hoe ik aan een zwart exemplaar kom.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 29 november 2020, 17:12:37
Ik ben even voor je in de papieren Peco catalogus gedoken voor je Martijn, maar daar staat het ook niet expliciet genoemd.
Wel lees ik op het web vaak 2" als maat, dus die 52mm klopt wel aardig.
Aan de andere kant, wie doet je wat als je een andere, meer op het grootbedrijf geënte afstand kiest?
Standaard railstukjes zijn in mijn ogen slechts een verdienmodel, zelf knippen, zagen of slijpen uit een langer stuk is voordeliger en je bepaalt zelf de geometrie :)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronald Koerts op 29 november 2020, 17:54:14
Voor de brandstofslang wil ik een dun elektriciteitsdraadje gebruiken. De dunste exemplaren die ik in de eigen rommel doos kon vinden hebben een diameter van 1 mm (een een kern van 0,5 mm2). Helaas heb ik dit type draad alleen in geel, blauw en rood. Nog eens zoeken hoe ik aan een zwart exemplaar kom.

Ik heb hier zwart 0,05mm2 liggen. Decoderdraad. Dat is minder dan een 1mm2 dik. Mocht je stukje willen. Stuur mij een PB  :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 november 2020, 20:01:04
@Eric B: dank voor het nakijken. Kon zelf alleen de afstand tussen de sporen vinden bij de verschillende boogstralen van het Peco railsysteem. Daar is sprak van een radius van 37,1 cm, 43,8 cm en 50,4 cm. Daarbij is de onderlinge afstand dan 6,6/6,7 cm. Maar dat is in een boog en dus wat groter dan bij recht spoor zo blijkt.
Overigens komt 52 mm komt aardig overeen met een afstand van 4,5 meter. Bij ouder spoor is een afstand van 4 meter dan ongeveer 4,6 cm.
Bron: https://matenkaartje.railcenter.nl/algemeen/spoor-en-dwarsliggerafstanden/

@Ronald: u heeft een PB

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 30 november 2020, 18:29:02
Ik heb hier zwart 0,05mm2 liggen. Decoderdraad. Dat is minder dan een 1mm2 dik. Mocht je stukje willen. Stuur mij een PB  :)
Is dat draad waar je b.v. planten mee kan samenbinden (komt op een rol en is groen) niet nog wat dunner ?
Anders een vuilniszak bindertje kaal maken,da's heel dun  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronald Koerts op 30 november 2020, 21:57:30
@Floris / Tijgernootje: Kijk even in mijn bouwdraadje ...  Dit bericht bijvoorbeeld (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=22356.msg3222162515#msg3222162515). Dan weet je welk draad het is  ;)

@Martijn: Het komt jouw kant op.

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 02 december 2020, 22:05:49
(https://live.staticflickr.com/65535/50673274361_8d9cc3e649_c.jpg)

In afwachting van de post en bestellingen een sfeerplaatje van een dieselloc op de tankplaats. Alles ligt en staat nog los en delen moeten nog geverfd worden.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Rondje_HO op 02 december 2020, 22:17:40
Goed gelukt, dat prefab huisje  (y)  Je herkent het gelijk als NS.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 03 december 2020, 13:09:40
Netjes Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 december 2020, 16:04:16
De decoderdraad voor de brandstofslangen is binnen (dank Ronald!) en ook de primer voor de betonnen plaat en de roosters is in huis. Binnenkort dus weer verder met de tankplaats.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronald Koerts op 03 december 2020, 19:35:24
Graag gedaan.  (y) Ik hoop dat een beetje past  :)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 december 2020, 12:27:02
De bodemplaat en rooster in de grondverf gezet en de roosters aluminiumkleur gespoten. Een eerste poging om de roosters met een kwast te verven was geen succes. Het fijne gaas ging dichtzitten met verf. Dus dan maar met de spuitbus.

(https://live.staticflickr.com/65535/50678785106_bf513545dd_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50678034523_2448a83bfc_h.jpg)

Mijn 'spuitcabine' is een verhuisdoos met een draaiplateau dat is vastgezet met tape. Maskertje op en spuiten in de garage waar het goed kan ventileren.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 december 2020, 10:28:24
Weer een stapje verder met de apparatuur in het hokje. Het frame, de haspels en de kast zijn geschilderd. De haspels in de verf gezet met een heel dun kwastje want ze zijn maar een paar millimeter groot. Een van de haspels is overigens vervangen door een nieuw exemplaar. De eerste versie niet mooi recht en daarmee niet naar mijn zin.

(https://live.staticflickr.com/65535/50684981823_6f0bbad809_h.jpg)

Rechts op de foto is het vervangen exemplaar van de haspel te zien. Die gebruik ik nu om na te gaan hoe ik de decoderdraad het beste kan bevestigen voor het juiste effect.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 december 2020, 18:14:26
De afgelopen dagen steeds een klein stapje verder gegaan met de apparatuur in het hokje. Op de foto hieronder is te zien hoe het er nu uitziet.

(https://live.staticflickr.com/65535/50694150422_316a0b0f9c_h.jpg)

Met het decordraad is een prima imitatie van slangen te maken. Met lijm is de draad goed vast te zetten op de haspels.

Voor de apparaatkast het ik eerst gezocht naar geschikte decal om knoppen of meters te imiteren. Daar kon ik weinig geschikts voor vinden en bovendien is het dan de vraag of een decal wel goed past. Het oppervlak van de kast is met 4x10 mm namelijk erg klein. Uiteindelijk gekozen om met zwarte verf de suggestie van knoppen aan te brengen.

Het is nu wachten op de bestelde materialen, waaronder de verf om de betonnen plaat de definitieve kleur te geven. Daarna kan dan het huisje, de apparatuur en de roosters vastgezet worden en is dit eerste bouwwerk gereed.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronald Koerts op 08 december 2020, 18:18:35
Dat ziet er netjes uit zo.  (y)

Het is nu wachten op de bestelde materialen, waaronder de verf om de betonnen plaat de definitieve kleur te geven.

Grijze Primer van de Action in de combinatie met primer wit is ook niet slecht als betonkleur  ;) Even spuiten in een glazen pot en je kan het met de kwast opbrengen.

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 18 december 2020, 12:23:11
Het duurde een paar weken voordat de eerste bestelling bezorgd werd. Mooi op tijd om in de kerstvakantie verder te gaan :)  Diegenen die mijn draadje volgen, zien wellicht dat het onderdelen zijn voor de bouw van het werkplaatsgebouw en verf voor de tankplaat.

(https://live.staticflickr.com/65535/50730094902_cf90a8ed37_h.jpg)

Voor het werkplaatsgebouw in de afgelopen dagen een simpel model in elkaar gezet van papier. Daarmee wil ik nagaan of de afmetingen van het gebouw en de deuren voldoen aan wat ik voor ogen heb. Het gebouw is nu ongeveer 55 x 20 centimeter groot en 10,5 centimeter hoog. Dat is wat groter geworden dan ik eerder in gedachten had. De twee sporen binnen het gebouw hebben een lengte van 47 centimeter, wat lang genoeg is voor een 1:87 rijtuig of twee locomotieven.

(https://live.staticflickr.com/65535/50732735087_4a2d7805e5_h.jpg)

De tankplaat is inmiddels betongrijs geschilderd. Zodra de bestelde Peco flexrail binnen is kan de bouw worden afgerond. De flexrail gaat de oude Fleischmann railsectie vervangen die ik tot op heden heb gebruikt bij de bouw.

(https://live.staticflickr.com/65535/50732739907_2af2ade20a_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 19 december 2020, 13:06:07
Hoi,

Benieuwd hoe het verder wordt. (y)

In ieder geval al een mooi werkje die Dieselpomp.

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ruben90 op 19 december 2020, 13:43:08
Dat beloofd een mooi gebouw te worden! (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 december 2020, 14:24:38
De basisvorm van de werkplaats is uit styreen gesneden en met tape aan elkaar vastgemaakt. Dit is 1 mm styreen dat de basis gaat vormen voor de bekleding van de buitenwanden. Op dit moment zijn alleen de contouren van de beide roldeuren uitgesneden. Aan de achterzijde van de loods is een lage aanbouw voorzien. Hier komen zaken als toiletten, douches, archief en kantoor.
De bodemplaat ontbreekt nog, want de bestelde groot formaat 2 mm sytreenplaat is nog niet binnen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50736160636_1aba87a1e7_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50736160616_ade92aa471_h.jpg)

Nu de basis staat de roldeur (Viessmann 5172) provisorisch in de opening geplakt om een filmpje te kunnen maken van het openen en sluiten van de deur (foto aanklikken).

(https://live.staticflickr.com/31337/50736325392_924342a38c_h.jpg) (https://flic.kr/p/2kioVUU) (https://flic.kr/p/2kioVUU)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 19 december 2020, 14:37:32
dat ziet er netjes uit Martijn (y)
Misschien is dit nog een optie voor je
https://www.kunststofshop.nl/polystyreen-plaat/melkwit-wit-en-zwart/platen-1000-x-600-mm/polystyreen-plaat-wit-mat-1000x600x1mm/a-3356-20000027

zelf heb ik hier regelmatig besteld en heb nu een leuke voortraad styreen

edwin
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 december 2020, 14:44:08
Dag Edwin. Dat is een goede tip als adresje voor grote styreenplaten. Ook de prijs is mooi. Die site zet ik gelijk in mijn favorieten.
De platen waar ik nu op wacht heb ik besteld bij www.dekwast.nl

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 december 2020, 15:54:39
Bij het bekijken van de roldeur van Viessmann was mij niet helemaal duidelijk wat er precies aan onderdelen bij dit artikel waren inbegrepen. Als je op internet zoekt kom je steeds dezelfde plaatjes tegen, ook op de website van Viessmann, waarbij het erop lijkt dat er ook een wit frame wordt geleverd. De omschrijving op de Viessmann-website stelt dat de inhoud is: een rolluik met rail, 1 blauw en 1 rood frame.

Voor die forumgebruikers die ook benieuwd zijn wat er nu precies is inbegrepen, hieronder een foto van hetgeen ik in set 5172 heb aangetroffen:
(https://live.staticflickr.com/65535/50735579918_10c62244c4_h.jpg)

Verder zit er een handleiding bij en een papieren mal met de afmetingen van het (grote) frame. De roldeur is in het rode frame gemonteerd, maar kan eenvoudig worden overgezet naar het blauwe frame.
De drie blauwe onderdelen in het midden vormen een smal frame waarmee de roldeur in een zelfgebouwd bouwwerk kan worden geplaatst. Dan is alleen een rand met een dikte van ongeveer 1,5 mm zichtbaar in de buitenwand. Bij deze optie dien je wel een paar gaatjes te boren om het oprolmechaniek vast te zetten. Die gaatjes zitten standaard al in het grote rode en blauwe frame.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 december 2020, 15:27:06
De bestelde flexrails is binnen en daarmee kan de tankpaat afgemaakt worden. Een laatste plaatje van dit bouwwerk.
(https://live.staticflickr.com/65535/50742967098_8c84863eb8_h.jpg)

Voor de werkplaats de voorgevel in elkaar aan het plakken. De basis is 1 mm dik styreenplaat waarop met strips, baksteenplaat en plaat met damwandprofiel de gevel wordt opgebouwd. De gaatjes in de styreenplaat zijn nodig voor de montage van het mechanisme van de roldeur.

(https://live.staticflickr.com/65535/50742968238_95f990603d_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50743812422_93c0f4d7cb_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50743812377_46ee045047_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50743812322_99e3421e6e_h.jpg)

Aan de beide zijkanten steekt de gevelbekleding nog uit. Dit wordt ingekort als het gebouw in elkaar gezet wordt en een mooie aansluiting gemaakt kan worden op de zijwanden.

Ter vergelijk nog een plaatje van het gebouw dat ik in SketchUp had getekend. In het model lopen de ramen lopen niet zo ver door tot de roldeuren als in de tekening. Vanwege de breedte van de profielen waarin de roldeuren lopen is dat niet mogelijk. De deur rechts in de gevel gaat er ook nog komen, maar wordt later nog ingepast.

(https://live.staticflickr.com/65535/50744000232_d841c41ffc_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 26 december 2020, 11:38:16
De afgelopen periode verder gewerkt aan het bekleden van de gevels en het maken van de deuren en raamkozijnen. Dat laatste is nog best een ingewikkelde klus. Het gebouw heeft raamkozijnen die doorlopen om de hoek van het gebouw. Daardoor is gat waarin de strips voor het raamkozijn geplakt moeten gaan worden slechts aan drie zijden door een muur begrenst. Op de foto hieronder is dat goed te zien. Aan de linkerkant 'ontbreekt' een muur.

(https://live.staticflickr.com/65535/50761883741_1bde27aa6d_h.jpg)

Door deze constructie bewegen de muurdelen boven en onder het kozijn iets van elkaar. Dat maakt het extra lastig om de verticale kozijndelen te plaatsen. Ik heb geprobeerd bewegingen zo veel mogelijk te voorkomen door het geheel met tape vast te zetten en eerste de strips aan de open zijde te plaatsen.
Mocht ik een soortgelijke constructie nog eens moeten maken, dan denk ik er aan om tijdelijk styreenplaats aan de open zijde te laten zitten. Dan de kozijnen maken en vervolgens de vierde wand weg te snijden.

Een tweede probleem was het plaatsen van een deur in de wand. De deur zelf is gesneden uit een plaatje 0,5 mm styreen. Als ik de deur op de styreenplaat plak die de basis vormt voor het gebouw, dan komt deze wat te ver naar voren ten opzichte van de kozijnen. Ik dacht dit op te lossen door de styreenplaat weg te snijden en de deur dan verdiept in de gevel te plakken. Een leuk idee, maar dit gaat ten koste van de stevigheid van de toch al fragiele gevel.

(https://live.staticflickr.com/65535/50761996512_03d70b8a73_h.jpg)

Bij een tweede deur in een van de zijwanden dan toch gekozen om deze gewoon op de styreenplaat te plakken. Dat geeft eigenlijk best een acceptabel beeld. Deze oplossing ga ik ook maar toepassen op de eerste gevel ...

(https://live.staticflickr.com/65535/50761883721_42191c7f49_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 26 december 2020, 11:49:36
De raampartijen in de zijgevels zijn met een hoogte van 1,5 cm nog best aardig te bouwen. De afmetingen van de ramen in de gevel van de lage aanbouw zijn een stuk kleiner.
De kozijnen van de kleine ramen  zijn 6 mm hoog, waardoor de verticale delen van de kozijnen 4 mm meter.  Dat levert heel wat gepruts op met een pincet, maar het is gelukt.

(https://live.staticflickr.com/65535/50761210768_d37952d502_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50762050782_8daf7531fc_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50761210723_4caa2d2200_h.jpg)

De twee witte vlakken aan de linkerzijde van de muur zijn roosters voor apparatuur die binnen staat. De roosters zijn gemaakt van een stukje styreen met plankenmotief dat aan de binnenzijde van de muur is geplakt. Daarmee vallen ze een stuk terug en geeft het wat reliëf aan de in de gevel.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 december 2020, 11:31:44
De bestelde 2mm styreenplaat is nog steeds niet binnen ... Die plaat wil ik gebruiken als de bodemplaat en hulp om de wanden goed haaks aan elkaar te verbinden.

In afwachting daarvan begonnen met het schilderen van de roldeur. Het grijs moet plaats gaan maken voor geel en zwart. In eerste instantie de verschillende panelen afgeplakt om te verven. Toen bleek dat de panelen niet zijn geplakt maar geklemd op de verbindende plasticfolie. Dat maakt het verven een stuk eenvoudiger, zeker voor de panelen met ramen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50769534503_c77ff7a3ea_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50770398562_65dc75b9e7_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 28 december 2020, 11:35:55
Je gaat als een speer Martijn 
Ik geniet helemaal van dit draadje (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 december 2020, 13:03:52
@edwin1974: leuk om te horen dat je van mijn bouwwerkzaamheden geniet. Ik probeer iedere dag wat te doen, zodat het bouwen niet stilvalt. Daarmee kost het niet heel veel tijd en heeft de verf / lijm voldoende tijd om te drogen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 28 december 2020, 21:37:45
Die stabiliteit van de gevel heb ik indertijd opgelost door de stalen kolommen achter de wand er op te zetten Verder heb ik ook gewerkt op een onderlaag van karton om het geheel stevigheid te geven.

(https://live.staticflickr.com/7845/47085251701_ba2fae96b6_z.jpg)

Hier op Flickr (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/albums/72157706642119445) kan je het hele bouwproces volgen.

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 december 2020, 22:15:43
@Frans: ik heb de foto's van de bouw van je hal goed bekeken, daar is heel wat inspiratie uit te halen. Ik heb dan ook al H-profielen liggen die ik aan de binnenzijde van de muren ga aanbrengen. Dat moet gaan zorgen voor extra stevigheid van het gebouw. Daarnaast is het ook de bedoeling dat je deze kolommen door de ramen ziet staan. Dat moet het idee geven dat de muur wat diepte krijgt. Hieronder twee foto's die laten zien wat ik probeer te bereiken.

(https://live.staticflickr.com/65535/50771696918_2948a34ca8_h.jpg)

Waar ik ook aan zit te denken is om op de verticale profielen liggende balken te plaatsen. Die kunnen dan ook mooi als (extra) drager voor het dak gaan dienen. Vanwege de oppervlakte van het gebouw (55 x 20 cm) lijkt me dat wel verstandig.
Een ander plan zijn twee lichtstraten die ik in de lengterichting in het dak wil gaan maken. Op een paar punten zal je door de lichtstraat de liggende balk zien, wat hopelijk ook weer het effect geeft dat er een echt gebouw staat.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 december 2020, 09:38:10
(https://live.staticflickr.com/65535/50774326421_31e407d3cf_h.jpg)

Vandaag de roldeur weer in elkaar gezet en in de gevel gelegd om te zien hoe dat er uitziet. Staat een stuk beter dan de grijze deur.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 29 december 2020, 12:11:23
Alles is al mooi doorgedacht Martijn, dan komt het wel goed met dit gebouw.

Als je spreekt over een breedte van 20cm (+/_17,50m in 1/1) dan wordt voor het dak meestal een vakwerkligger gebruikt en geen vollewandligger (I-profiel). Als het zichtbaar is door de daklichten, zou dit nog een uitdaging kunnen zijn. Voor een dergelijke overspanning wordt die vakwerkligger toch snel 2 tot 2,5 cm hoog.
Bij een vollewandligger zou je kunnen opteren voor een betonnen balk ipv een stalen balk.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 december 2020, 13:00:55
De breedte van de loods is inderdaad te groot om met een simpel profiel te overspannen. Om die reden wil ik in het midden een extra staander plaatsen. Ik heb op de foto de H-profielen op de kopgevel neergelegd om te laten zien hoe ik het wil uitvoeren. Dit herhaald zich dan een paar keer in de lengterichting van de loods. Deze m-vormige constructies worden in de lengterichting van de loods met H-profielen verbonden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50774062418_b26c8ec60d_h.jpg)

De inspiratie voor deze staalconstructie is een half afgebroken loods die ik tegenkwam in Culemborg (https://goo.gl/maps/GGAWwHFohyMgDztg7).

(https://live.staticflickr.com/65535/50774937512_83b2ee4aec_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 31 december 2020, 10:37:39
Alle wanden zijn de afgelopen dagen aan elkaar gelijmd. De lange zijwanden hangen behoorlijk door als de loods op een zijwand ligt. Twee doosjes dienen ter ondersteuning om dit te voorkomen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50781762443_e73f58f58d_h.jpg)

Om te zorgen dat de hoeken goed aan elkaar zijn verbinden heb ik driehoekige stukken styreen geplaatst. Dit is zo gedaan dat ze niet zichtbaar zijn als het gebouw gereed is.

(https://live.staticflickr.com/65535/50782629862_27e84961e0_h.jpg)

In de zijwand is een roldeur geplaatst die afkomstig is uit een setje van dergelijke deuren van Auhagen (80 252).

(https://live.staticflickr.com/65535/50782525051_a3d8e52aea_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 01 januari 2021, 13:48:05
Ook in het nieuwe jaar rustige doorgegaan met werkzaamheden aan de werkplaats. De lage aanbouw is voorzien van een dak van styreenplaat. Daarop is dakbedekking van schilderstape aangebracht. De tape is in de lengte doormidden gesneden en vervolgens in stukken van ongeveer 7,5 cm lengte. Die stroken zijn deels overlappend op het dak geplakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/50786025683_97521972f3_h.jpg)

De bovenzijde van de muren is afgewerkt met U-strips en op het dak is nog een pijpje aangebracht. Dat pijpje bestaat uit een stukje buisprofiel van Evergreen waarop een dakje is geplakt. Het dakje is gemaakt met een perforator uit een dunne styreenplaat.

(https://live.staticflickr.com/65535/50786025638_d941d61ce6_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Freek Jonkers op 01 januari 2021, 15:04:34
Dat ziet er goed uit Martijn!!!

Freek J.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 01 januari 2021, 16:13:19
@Freek: dank voor het compliment. Ik was nog niet tevreden over de aansluiting van de beide U-profielen op de hoek, dus die zijn nog wat bijgewerkt. Maar op dit soort close-up foto's zie je alle onnauwkeurigheden veel beter dan met het blote oog.

De tweede roldeur is inmiddels ook geschilderd en weer in elkaar gezet. Dat in elkaar zetten is wel een @%$# klusje. Onder een verlichte loep met twee puntige stukjes styreen proberen de folie over de ronde uitsteeksels heen te leggen. Door styreen te gebruiken probeer te scheuren in de plastic folie te voorkomen. Maar het is gelukt en nu maar hopen dat het allemaal blijft zitten.

(https://live.staticflickr.com/65535/50787302047_87500402b5_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50787301997_f3052b81ab_h.jpg)'

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 01 januari 2021, 19:43:27
Mooie prestatie zo op de eerste dag van het jaar Martijn. (y)

Een klein punt van mijn kant. De aansluiting van het dak aan de opgaande gevel is niet helemaal correct. Normaal heb je daar nog een opstaand muurtje waartegen de waterdichting wordt opgetrokken. De onderkant van de profielplaat heeft een druiplijst als afwerking.
Ik weet niet of je het ziet, laat in het midden of je het wil aanpassen, ik geef het je alleen maar mee vanuit mijn sterke neiging naar bouwkundige correctheid van onze modelbouw  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 02 januari 2021, 15:35:42
@Frans: daar heb je wel een punt. De gevelbekleding kwam te laag uit waardoor ik er geen strip meer onder kon lijmen. Heb er nu maar een dun stripje strip opgeplakt, waardoor toch het idee van een druiplijst geeft.

(https://live.staticflickr.com/65535/50791253741_53490f89e7_h.jpg)

Een punt waar ik mijn plan heb gewijzigd is de constructie binnen het gebouw. Aan de bovenzijde van de wanden heb ik een balkje gelijmd. Dat gaat de ondersteuning vormen voor het te plaatsen dak. Daarnaast zorgt de balk voor meer stevigheid in de lange muren. Die waren namelijk nog best bewegelijk.

De plaatsing van deze balkjes zorgt ervoor dat het oorspronkelijk plan met de H-profielen niet helemaal meer kan worden uitgevoerd. De H-profielen worden nog wel geplaatst, maar vooral op de plaatsen waar ze zichtbaar zijn door de ramen, daklichten en roldeuren.

(https://live.staticflickr.com/65535/50791366457_a514b88aee_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 januari 2021, 13:32:59
Op het dak van de werkplaats wil ik lichtstraten aanbrengen. Na een zoektocht op internet een model gevonden dat ik wil gaan nabouwen. In afwijking van dit exemplaar in melkwit wil ik een doorzichtige versie bouwen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50793805323_08079cf31e_h.jpg)

Eerst maar een gezocht naar een rond voorwerp dat ik kan gaan gebruiken om een doorzichtige styreenplaat te buigen. In de gereedschapskist vond ik een stukje afvoerpijp met een buitendiameter van 32 mm. Dat lijkt een aardige ronding op te leveren en voor een goede breedte.

(https://live.staticflickr.com/65535/50794553006_433f337f8f_h.jpg)

Op het forum diverse beschrijvingen van het buigen van styreen gevonden. Begrijp dat dit het makkelijkste gaat door het in warm water te leggen. Ben benieuwd of de plaat daarbij transparant blijft. We gaan het zien.

Een proefstukje van de transparante styreenplaat om de buis gebogen en een half uur in een emmer met heet water gelegd. Na het verwijderen van de tape heeft het styreen een lichte bolling, maar niet zo sterk gebogen als ik wilde.
Nog maar eens een keer een half uur in heet water gelegd om te zien of de kromming daarna beter is. Er zit een minimale verbetering te zien, maar het lijkt nog lang niet op de gewenste kromming.

(https://live.staticflickr.com/65535/50794399738_d31ae3e91c_h.jpg)

Ik heb bij mijn poging een heldere 0,4 mm plaat van Evergreen gebruikt. Wellicht dat dit te dun is om de kromming goed in het materiaal te krijgen. De voorbeelden van het buigen van styreen die ik gevonden heb waren ook van dikker plaatmateriaal.
Iemand een idee hoe ik dit voor elkaar kan krijgen?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Rob Ellerman op 03 januari 2021, 13:48:54
Je zou het ook met een warme föhn kunnen proberen....

Rob
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Modellbahnwagen op 03 januari 2021, 16:40:54
Wordt met heet water, water uit de warme kraan bedoeld of water dat op het kookpunt is? Dat kan nog verschil uitmaken voor het styreen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 januari 2021, 17:08:02
@Rob: verwarmen met een föhn is inderdaad nog een optie. Ik heb daar in eerste instantie van afgezien omdat dat dat in een ander draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=6350.0) een gebobbeld resultaat opleverde.

@Modellbahnwagen: ik heb het in heet kraanwater gelegd. Ik zal het nog eens gaan proberen met water op het kookpunt.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 januari 2021, 17:38:35
Gelijk maar de methode met kokend water uitgeprobeerd en dat levert een veel beter resultaat op. Dank voor de tip.

(https://live.staticflickr.com/65535/50795308093_689ac7ce12_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 03 januari 2021, 17:51:27
dat ziet er mooi uit Martijn
Zit de beschermfolie er nog als je het buig met de methode met kokend water?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 januari 2021, 18:23:02
De Evergreen plaatjes hebben geen beschermfolie. Er zit alleen een dun soort vloeipapier tussen ter bescherming.
Ik heb het plaatje dan ook zonder bescherming met schilderstape strak om een pijpje gebogen. Na afloop zie je wel iets van de tape op het plastic zitten. Waarschijnlijk veroorzaakt door de lijmlaag van de tape.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 januari 2021, 18:32:08
(https://live.staticflickr.com/65535/50796268221_a5a46f1884_h.jpg)

Zo ziet het gebogen plaatje er uit, met zichtbaar de plaats waar de schilderstape heeft gezeten. Zal eens kijken of dit eenvoudig te verwijderen is.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 januari 2021, 20:01:21
Het heeft even geduurd, maar de grote styreenplaten (60x100 cm) zijn binnen. Uit een 2 mm plaat het dak voor het werkplaatsgebouw gesneden. Vervolgens een klein beetje bijwerken, maar dan past het dak mooi en ligt het op de eerder aangebrachte balkjes op de wanden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50811235011_cd24176d12_h.jpg)

Gezien de lengte van het gebouw gaat de staalconstructie bestaan uit 5 dwarsprofielen. Tussen de staalconstructie komen dan vier lichtstraten. Op de afbeelding hieronder is dat simpel geschetst. Dit overigens de theorie, want ik ga niet alle delen ook echt aanbrengen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50811258731_fbbcc38fe8_h.jpg)

Voordat ik in het dak ga zagen eerst maar eens een lichtstraat op proef bouwen. Met de eerder gebogen doorzichtige plaat en een reststuk styreen begonnen een lichtstraat in elkaar te zetten. het is best lastig om de kopzijde van een mooie passende ronding te voorzien. Nu heb ik de ronding afgetekend en met een mes en vijl het geheel de juiste vorm gegeven. Verder zijn langs de lange zijde strips geplaatst en vervolgens het doorzichtige deel gelijmd. Daar overheen vervolgens een dunne styreenstrip. Bij de definitieve versie komen er meerder dunnen strips die de lichtstraat opdelen.

Het ziet er wel aardig uit, maar de ronde kopse kant is lastig netjes passend te krijgen. In de uiteindelijke versie moet ik er daar 8 van maken. Dan wil je dat die een beetje op elkaar lijken. Ik ga eens kijken of dit ronde deel eenvoudiger te maken is met een gatenzaag. Eerst maar in de gereedschapskist kijken of ik de benodigde kleine diameter heb liggen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50810492128_99780e238d_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 januari 2021, 09:13:46
Een gatenzaag met de juiste diameter was gelukkig in huis. Een eerste proef levert inderdaad een mooier afgerond stukje styreen op. Vervolgens een voorraadje schijfjes gemaakt die goed zijn voor 10 zijkanten. Dan kan er nog eens een sneuvelen bij het plaatsen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50812363603_5a52c8a515_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50813218097_30d913e0b9_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 10 januari 2021, 17:27:15
Voordat het dak op de loods geplaatst wordt wilde ik nog testen of de roldeuren soepel konden bewegen. Dat bleek tegen te vallen. De ruimte van de gleuf waarin de roldeur loopt is blijkbaar net te smal. Daardoor is er te veel weerstand en zal de deur niet goed open en dicht gaan.
Bij de voorgemonteerde deurprofielen uit de set loopt de deur wel soepel. Daarom maar de geplaatste deuromlijsting verwijderd en de voorgemonteerde deurprofielen uit de set geschikt gemaakt om in de opening te plaatsen.

Verder de bodemplaat gesneden en daar twee banen uit gesneden voor de rails. Tussen de beide railstaven komt nog een strip te liggen. Daarmee komen de spoorstaven mooi in de vloer te liggen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50821436726_ca5ee2aba0_h.jpg)

Aan de onderzijde van de binnenwanden een dunne strip gelijmd. Deze strip zorgt er voor dat de H-profielen van de plaatsen staalconstructie iets los van de muur staan. De strips zorgen ook dat de kier tussen de zijwand en de bodemplaat niet zichtbaar is. Op de foto zie ik dat het gebouw aan de linkerkant niet goed op de bodemplaat is geduwd. Deze kier verdwijnt dan.
Van de binnenzijde van de werkplaats zal niet heel veel te zien zijn. Mogelijk dat wel de achterwand door de roldeuren te zien is. Reden om de nu nog kale achterwand wat te detailleren door het plaatsen van een paar deuren.

(https://live.staticflickr.com/65535/50820691803_2834212e06_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 10 januari 2021, 22:00:59
In het dak zijn vier gaten voor de lichtstraten gesneden. Ik twijfel of er nog een vijfde lichtstraat bij moet komen in het achterste deel van het gebouw.
(https://live.staticflickr.com/65535/50822441516_a109da1b95_h.jpg)

Het dak er op gelegd en eens gekeken hoe donker het gebouw er uitziet met vier lichtstraten:
(https://live.staticflickr.com/65535/50822537007_8a98db2aa2_h.jpg)

Vervolgens het dak omgedraaid, waardoor het effect van een vijfde lichtstraat zichtbaar is:
(https://live.staticflickr.com/65535/50822441471_79b5524a61_h.jpg)

Ik denk dat een vijfde lichtstraat beter is om te voorkomen dat het achterste deel van het gebouw te donker wordt. Ben wel benieuwd hoe anderen daar over denken.

Martijn

NB. Op de foto's de de loc is pas goed te zien hoe groot het gebouw is
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Jeronimos op 10 januari 2021, 22:48:43
Heb je via google maps al eens gekeken naar bijv de onderhoudswerkplaats Onnen? Daar is ook niet overal zo'n lichtstraat. Dus kijk via Google maps om voorbeelden te zien. Als het te donker is dan verhelpen lampen dat.

https://goo.gl/maps/VJcAtwoEo2PuHY217 (https://goo.gl/maps/VJcAtwoEo2PuHY217)


https://goo.gl/maps/EMpcfvtuHbTJ7hoz8
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Freek Jonkers op 10 januari 2021, 22:56:22
Ik denk dat een 5de lichtstraat realistisch is.

Freek J.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 januari 2021, 17:19:27
@Jeroen en Freek: Dank voor jullie reactie. Nog eens goed nagedacht en uiteindelijk besloten vier lichtstraten aan te brengen. Daarmee komt het gebouw naar mijn gevoel wat minder gelijkmatig en daarmee wat spannender over dan bij vijf lichtstraten.

Vooruitlopend op de verdere bouw van de werkplaats ben ik al aan het nadenken over verlichting. Nu ben ik best een leek op het gebied van elektronica, dus de afgelopen tijd maar eens op internet gezocht hoe e.e.a. geïnstalleerd moet worden. Hieronder een plaatje met daarop aangegeven hoe ik denk dat het zou moeten. Graag hoor ik of dit klopt of dat ik ergens iets verkeerd doe.

(https://live.staticflickr.com/65535/50831902721_0557465012_h.jpg)

In geel zijn de SMD led strips aangegeven die ik wil aanbrengen. Voor zover ik het begrepen heb bevatten deze strips al weerstanden, waardoor het niet nodig is om een (extra) weerstand te monteren. De vraag is dan of ik de strips volgens onderstaand schema kan installeren.
Kan het aansluiten met flexibel decoderdraad of is het verstandig dikker draad te gebruiken.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Freek Jonkers op 14 januari 2021, 23:21:02
Het hangt er een beetje vanaf. Over het algemeen is er per 3 leds een voorschakelweerstand.
Als het goed is staan de knippunten er op. Zoniet dan zul je de loep moeten gebruiken om het smd weerstandje te vinden om te kijken waar je moet knippen.

Wat draad betreft, dat kan met decoderdraad. De LEDS vragen zo weinig stroom dat dat geen probleem is.

Freek J.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 15 januari 2021, 08:37:41
De ledstrip die ik op het oog heb bevat om de 5 centimeter een knippunt en per 3 leds een weerstand. Dan moet het goed gaan zoals ik het bedacht heb. Dank voor je reactie.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 januari 2021, 19:31:54
Sinds het laatste bericht diverse (kleine) werkzaamheden uitgevoerd.

Zo heb ik een proefstukje gemaakt om het invoegen met zilverpoets eens uit te proberen. Een stukje baksteenplaat eerst steenrood geschilderd en vervolgens ingevoegd met zilverpoets. Ik merk dat je de overbodige zilverpoets erg voorzichtig moet wegvegen. De zilverpoets uit de ondiepe voegen wordt anders snel weggeveegd. Het resultaat levert een voeg op die zeer licht van kleur is. Ik ga nog eens een poging wagen met zilverpoets die verf wat donkerder is gemaakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/50832034967_34d7b956d2_h.jpg)

Op het proefstukje voor de lichtstraat had ik een strip van 0,5 x 0,5 mm gebruikt om het doorzichtige deel op te delen. Die strip was in verhouding tot de overige onderdelen wat klein. Daarom een 1,0 x 0,5 mm strip gebruikt om eens te kijken hoe dit staat. Wat mij betreft veel beter. Deze strips zijn wat dikker en daarmee moeilijker in een kromming op het doorzichtige styreen te lijmen. Misschien de strips voorbuigen met de heet water methode om te zorgen dat er geen grote spanning op staat.

(https://live.staticflickr.com/65535/50845477842_a9d4e129a1_h.jpg)

Het grote dak is voorzien van dakleer bestaande uit smalle stroken schilderstape. Daarna is de dakrand afgewerkt met een U-profiel en zijn de damwandplaten op de hoeken van het gebouw met L-profiel afgewerkt. Nu het gebouw een stuk steviger is, zijn ook de laatste stijlen van de kozijnen op de hoek van het gebouwd geplaatst.
Om eens te zien hoe het staat de de bedrijfsnaam uitgeprint en op de zijwand aangebracht.

(https://live.staticflickr.com/65535/50845421486_2ab6323ef3_h.jpg)

De bestelling van de onderdelen van de verlichting van het gebouwd is gedaan en de kleuren die ik ga gebruiken voor het gebouw bepaald:
- roldeuren spoor: Humbrol 24 en 33 (Trainer geel en zwart)
- roldeur zijwand: Humbrol 56 (aluminium)
- stenen muur: Humbrol 70 (baksteenrood)
- damwandbekleding muren: Humbrol 64 (lichtgrijs)
- kozijnen en omlijsting roldeur spoor: Humbrol 88 (dekgroen)
- deuren:  Humbrol 34 (wit)
- dakleer: Humbrol 32 (donkergrijs)

(https://live.staticflickr.com/65535/50845499666_0afde6dbec_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 18 januari 2021, 21:34:55
Vandaag de strips voor de lichtstraat voorgebogen in kokend water. Bij deze dunne strips gaat dat erg goed. Minder makkelijk is het buigen van de doorzichtige styreenplaat. Dit heeft vast een andere samenstelling. Het materiaal buigt minder makkelijk en het resultaat ziet er ook minder strak uit. De gebogen stukken zijn wat te groot, zodat de golvende randen nog weggesneden gaan worden. Daarmee zou het eindresultaat er wat strakker uit moeten gaan zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/50850272741_155ddd8c8f_h.jpg)

De lichtstraten zullen pas na het schilderen van het gebouw geplaatst gaan worden. Eerst maar eens kijken wanneer het een droge dag is zonder al te lage temperaturen. Ik wil het gebouw namelijk buiten met een spuitbus in de primer spuiten. Het bouwwerk is te groot om in mijn spuitcabine (aka verhuisdoos) te spuiten.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: spoorzeven op 19 januari 2021, 09:57:44
In alle opzichten een indrukwekkend gebouw geworden, Martijn (y)
En dan is het nog niet eens af.....
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 januari 2021, 11:08:34
Het is inderdaad een behoorlijk groot gebouw geworden. Volgens mij is de tip altijd om met iets kleins te beginnen. Weet niet of ik die raad goed heb opgevolgd. Misschien kan ik de tankplaat als kleine beginoefening opvoeren  8)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 20 januari 2021, 15:39:24
Het is een mooi gebeuw(tje) geworden Martijn.

Benieuwd hoe het er gaat uitzien als het helemaal gekwast is, met de nodige gebruikssporen natuurlijk ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 januari 2021, 08:12:55
De druk wordt goed opgevoerd. Was al blij dat ik zo ver was met het bouwen, maar nu gaat het al over verweren ...  :P

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 januari 2021, 12:35:21
De H-profielen die de draagconstructie in het gebouw gaan verbeelden zijn groen geverfd. Deze worden pas geplaatst nadat de binnenzijde van het gebouw geverfd is. Deze manier van werken maakt het wat makkelijker om alles goed en netjes te verven.

(https://live.staticflickr.com/65535/50862798517_dad207468f_h.jpg)

Vandaag droog en zonnig weer en dus de mogelijkheid om buiten het werkplaats gebouw in de grijze grondverf te spuiten. In de eerste ronde zijn de binnenzijde en zijwanden behandeld en staat het te drogen in de garage. Bij de tweede spuitbeurt komen de daken aan de beurt.

(https://live.staticflickr.com/65535/50862697011_7047f9de55_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 22 januari 2021, 13:19:06
Hoi,

Dat wordt een flink pand.

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 januari 2021, 14:56:24
Wanneer ik de afmetingen van het gebouw naar 1:1 omreken kom je ongeveer uit op een omvang van 47 x 17 meter en een hoogte van 9 meter. Dat is dus inderdaad een fors gebouw. Maar het wordt dan ook het hoofdthema van de modelbaan ;)

Vanwege het mooie weer vandaag en de voorspellingen voor morgen de tweede spuitbeurt voor de bovenzijde van het gebouw ook maar uitgevoerd. Het geheel staat nu uit te dampen in de garage.

(https://live.staticflickr.com/65535/50863132047_75d561cef2_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 januari 2021, 09:48:22
Verven, verven en ...

(https://live.staticflickr.com/65535/50869387131_acc43dc207_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50869483347_214a2fabd3_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50869387061_389199fc6f_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 24 januari 2021, 12:01:27
Ben je aan 't verven  Martijn ??
Volgens mij gaat het hem eerder om schilderen  ;) ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 januari 2021, 14:11:17
Verven, want het gaat nu nog om het op kleur brengen van de grote vlakken. Daarna het schilderen van de details ;)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 januari 2021, 18:18:34
De afgelopen dag steeds een deel van het gebouw geschilderd. De grote vlakken had ik precies tot de uiteindelijke rand van een kleur geschilderd. Het idee was om met de aanliggende kleur daar dan netjes langs te schilderen. In de praktijk blijkt hierdoor toch vaak een klein streepje grijze primer zichtbaar.
Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het handiger is om een kleur iets verder door te schilderen. Na het schilderen van de aanliggende kleur is er dan geen primer meer zichtbaar.

(https://live.staticflickr.com/65535/50891311582_aaf6e7bf1c_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50891311517_2516467112_h.jpg)

Het einde van de schilderwerkzaamheden lijkt langzamerhand in zicht.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 31 januari 2021, 15:14:43
Ik had eerder het voegen van een baksteenmuur met zilverpoets uitgeprobeerd. Dat leverde mooie voegen op, maar veel lichter van kleur dan ik voor ogen heb. Vandaar wWat verschillende mogelijkheden uitgeprobeerd om de voegen van de baksteenmuren op de gewenste kleur te krijgen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50893853291_4efbe526a9_h.jpg)

De basis is steeds een Slaters baksteenplaat die steenrood (Humbrol 70) is geschilderd (nummer 1). Vervolgens zijn de volgende verschillende proefstukjes gemaakt:
- Ingevoegd met zilverpoets (nummer 2)
- Ingevoegd met zilverpoets, donkerder gemaakt met een paar druppels Humbrol 32 donkergrijs (nummer 3)
- Ingevoegd met met onverdunde Tamiya XF-1 mat zwart (nummer 5). Gek genoeg droogt de Tamiya glimmend op.

De poging met de onverdunde Tamiya XF-1 gaat de goede kant op, maar mag nog wel een een stuk minder zwart zijn. Nog maar eens bedenken wat er mogelijk is met de spullen die ik hier heb staan.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 01 februari 2021, 15:59:19
Op de enkele muur in plasticard die ik gemaakt heb, gebruik ik meestal een wash van beige met grijs.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 01 februari 2021, 16:14:16
Als je de voegen als 1ste doet en daarna je muur "op kleur" brengt dan "verschieten" je lichte voegen wellicht ook nog wel wat de "goede" kant op.
Anderzijds wat zwart aan je zilverpoets toevoegen en mengen helpt je ook van die hele lichte voeg kleur af  ;)
(zilverpoets droogt veel lichter op dan wat je ziet als je het opbrengt,zelf ook vaak een drupje zwart toegevoegd ,als t dan droog is ziet het er veel minder licht uit  8) )
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 februari 2021, 22:15:48
@Frans en Floris: dank voor jullie reacties.

Ik werk tot op heden met Humbrol Enamel verf. Wanneer ik de zilverpoets met Humbrol verf donkerder maak, dan blijft er na het wegvegen een behoorlijke waas op de stenen achter. Wellicht dat dit niet het geval is bij gebruik van verf op waterbasis. Maar verf op waterbasis heb ik hier niet in de kast staan, dus dat kan ik niet uitproberen.

Verder heb ik het idee dat de Slaters plaat fijner is dan baksteenplaat van andere merken. Hieronder in close-up een stukje van Slaters (boven) en Auhagen (onder). Daardoor veeg je eenvoudiger een verfwash weer uit de voegen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50911327693_d9fdbd44ea_h.jpg)

Na diverse opties te hebben uitgeprobeerd uiteindelijk gekozen om de stenen met water verdunde zilverpoets te gaan invoegen. Dat levert een dunnere voeg op waardoor ze minder prominent overkomen. Op onderstaande foto is dat de middelste variant. Ter vergelijking is recht de optie met onverdunde zilverpoets te zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/50920085267_3ba2c5dd9d_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 februari 2021, 16:52:06
Het was een tijdje stil met vorderingen aan het werkplaatsgebouw. Dat had een reden want door een verbouwing van de zolder en drukte op het werk stond modelbouw even op een laag pitje. Maar inmiddels de verbouwing afgerond en heb ik een kamer waar de modelbaan gebouwd gaat worden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50988347602_e6d1c90409_h.jpg)

Tegen de linker muur gaat de modelbaan een plekje krijgen. Het hout voor de eerste modulebak is inmiddels besteld via https://www.houtopmaatgezaagd.nl/

Vanwege het mooie weer buiten de bodemplaat van de werkplaats grijs gespoten. Ook de strips die tussen de rails komt te liggen is van een kleurtje voorzien. Verder zijn de baksteenwanden van het werkplaatsgebouw voorzien van een sterk verdunde wash met zilverpoets.

(https://live.staticflickr.com/65535/50988757677_05f897db48_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 maart 2021, 15:37:09
Het bestellen van het hout via http://www.houtopmaatgezaagd.nl is me goed bevallen. Donderdagavond besteld en de woensdag daarna het bericht dat de zaagopdracht gereed was. Op de grotere platen na waren de onderdelen in plastic geseald en dus makkelijk mee te nemen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51008351901_97872a81ae_h.jpg)

Het zaagwerk ziet er netje uit en er zitten geen kromme platen of balkjes bij. Bij een controle van alle onderdelen heb ik één misser kunnen ontdekken: de twee leenblokjes van 90x25 mm zijn als 900x25 mm gezaagd. Dat is eenvoudig te herstellen en dus geen probleem.
Met deze ervaring ga ik ook het hout voor de twee resterende mudulebakken bij deze zagerij bestellen.

Inmiddels begonnen met het in elkaar zetten van de eerste module. Met de tekeningen van het forum is dat prima te doen. De achterwand en de modulebak zijn al gereed. Zodra alle onderdelen in elkaar gezet zijn, nog de schroefgaten die in het zicht zitten nog dicht te smeren.

(https://live.staticflickr.com/65535/51008452287_fa3952db07_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 maart 2021, 19:51:47
Bij het in elkaar zetten van de modulebak kwam ik twee punten tegen waar de informatie op het forum niet klopt. Allereerst blijkt op de stukslijst de maat van twee onderdelen van de hemel/fries/dak niet juist opgenomen. Op de tekeningen van de hemel/fries zelf is wel de juiste maat vermeld. Zie hieronder rood omkaderd de foute maat en groen omkaderd de juiste maat.

(https://live.staticflickr.com/65535/51016887871_b98368aaaa_h.jpg)

Daarnaast staat op de tekening van de voorwand van de BB niet aangegeven op welke hoogte de montagebalk moet worden geplaatst. Dat is 150 mm vanaf de onderzijde.

(https://live.staticflickr.com/65535/51016155588_c5cdc68003_h.jpg)

Goed om te weten voor forumgenoten die ook hout gaan bestellen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 maart 2021, 13:36:53
De afgelopen dagen de meeste tijd besteed aan het in elkaar zetten van de eerste module. De voorzijde van de modulebak, fries en voorwand zijn vanochtend in zijdeglans zwart (RAL 721) geschilderd. Die staan nu te drogen in de garage.

Ondertussen voor de werkplaats het spoorwerk logo in diverse formaten op dik papier geprint. Dit gaat in ieder geval gebruikt worden op de zijwand van het gebouw en mogelijk ook als bord op een hek of zo.

(https://live.staticflickr.com/65535/51032078586_7d710b084b_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 maart 2021, 18:49:57
Nog een plaatje van de schilderswerkplaats  :)

(https://live.staticflickr.com/65535/51032941711_539b8f881c_h.jpg)

In de zijwanden heb ik de openingen voor de sporen nog niet gezaagd. Eerst wil ik zeker zijn dat het hele baanplan past wanneer ik voor de ligging van de twee doorgaande sporen de regels van de BNLX-modulebaan volg. Het gaat dan vooral om de vraag of alles past in de dan beschikbare diepte van de modulebak.

Een optie is om de doorgaande sporen iets meer naar voren te leggen. Zodra de ligging van deze sporen duidelijk is, worden de gaten in de zijwanden gezaagd.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 14 maart 2021, 10:14:06
Vanochtend de modulebak maar eens in elkaar gezet. Daarbij kwam ik er achter dat ik bij de modulebak de zijkant net niet ver genoeg heb geschilderd. Er is daardoor nog een randje blank hout te zien. Dat corrigeer ik wel bij het verven van de volgende twee bakken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51034388408_aed3412672_h.jpg)

Om een gevoel van de grootte van de bak te krijgen heb ik het werkplaatsgebouw en de tankplaat er even ingezet.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Edsko Hekman op 14 maart 2021, 12:57:37
En? Hoe is de indruk? Kun je er in kwijt wat je bedacht hebt?

Gr.

Edsko
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 14 maart 2021, 14:11:29
Uitgaande van het sporenplan dat ik heb laten zien in een eerdere post (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=14100.msg3222165163#msg3222165163) is het werkplaatsgebouw een stuk langer geworden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50522550543_05bd5c291e_4k.jpg)

Het gebouw was daar ingetekend op minder dan de helft van de modulebak. In werkelijkheid is het met 58 cm een stuk langer geworden. Wanneer het op enige afstand van de zijwand staat neemt het iets meer dan de helft van de lengte van de modulebak in beslag. Dat gaat wel goed komen schat ik in. De extra lengte van het gebouw kan ik compenseren door de spoorlengte voor de loods te verkorten ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp.
Het spoor waar de kuilwielenbank ingetekend was laat ik weg. Daarmee komt er iets meer ruimte rondom het het gebouw en zal het minder vol ogen.

Het aantal sporen naast elkaar zal ook nog best lastig te plaatsen zijn, gezien de diepte van de modulebak. Zeker als ik uitga van de ligging van de doorgaande sporen volgende normen van de BNLX-modulebaan. Het hart van het voorstel spoor ligt dan op 17,5 cm van de rand en het tweede spoor op 23,3 cm. In de ongeveer 30 cm die dan nog overblijft tot de achterwand moeten links dan nog 5 sporen naast elkaar neergelegd worden.

Als de twee andere bakken gereed zijn, dan ga ik het sporenplan uitleggen en besluit dan hoe e.e.a. er precies uit gaat zien. Wellicht dat ik dan toch besluit om de doorgaande sporen op een minder grote afstand van de voorzijde van de modulebak te leggen. Een andere mogelijkheid is om links een kopspoor te laten vervallen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 maart 2021, 17:39:50
De zaagopdracht voor het hout van de twee extra modules is gereed, dus binnenkort ophalen en starten met de bouw. Daarmee ben ik ook na gaan denken hoe ik ervoor zorg dat de hemel/fries van drie drie modulebakken niet gaat doorhangen. Het probleem van doorhangen is eerder op het forum (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=68837.msg3221653328#msg3221653328) aan de orde gekomen. De daar besproken oplossingen voor twee bakken lijken me niet toepasbaar voor mijn situatie met drie bakken.

Nu zat ik aan de volgende oplossing te denken: een metalen hoekprofiel over het grootste (hele?) lengte van de drie modulebakken achter de fries plaatsen. Dat profiel kan dan vastgezet worden aan de hemel en is onzichtbaar voor het publiek. Ik heb het geschetst op onderstaande afbeelding.

(https://live.staticflickr.com/65535/51046616051_73376f681d_h.jpg)

Zijn er forumleden die ervaring met een dergelijk constructie hebben en weten of het ook goed werkt? Alternatieve oplossingen zijn natuurlijk ook welkom.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 maart 2021, 15:06:49
Gisteren het hout voor de twee extra modules opgehaald en gestart met het in elkaar zetten van de diverse onderdelen. Met de ervaring van de eerste modulebak op zak gaat het in elkaar zetten van deze onderdelen een stuk sneller :laugh:

(https://live.staticflickr.com/65535/51055361991_9eff84bf9f_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 maart 2021, 14:54:51
Het in elkaar zetten van module bak 2 en 3 gaat gestaag verder.

(https://live.staticflickr.com/65535/51058960196_5c5313073f_h.jpg)

Hoewel alles standaardafmetingen heeft, merk ik dat er toch wat afwijkingen in het onderstel optreden. Dat komt door de kruislatten en de manier waarop deze op de poten bevestigd zijn. Daar zitten tussen de bakken onderling kleine afwijkingen in, waardoor het handig is om markeringen aan te brengen. Op die manier weet ik zeker op welke manier alles goed past.
Bij de eerste module (nog) niet gedaan, maar deze twee nieuwe modules direct van een markering voorzien. Deze code staat zowel op de modulebak, staander als kruislat.

(https://live.staticflickr.com/65535/51058238753_dc91adb6be_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 22 maart 2021, 15:54:21
Hallo,

Wellicht heb je iets aan de werkwijze die ik heb gebruikt voor het opsluiten van de poten voor je bakken
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=94249.75 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=94249.75)
Zo rond pagina 6 zie je hoe ik dat heb aangepakt,het lijkt heel sterk op wat jij nu aan het doen bent  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 23 maart 2021, 13:58:39
@Tijgernootje: het opsluiten van de poten is niet zozeer het probleem. Het punt was dat een gemonteerd onderstel niet altijd goed past onder een andere bak. Door de onderdelen van het onderstel te coderen zitten ze altijd op dezelfde manier onder onder dezelfde bak en is het 'probleem' opgelost.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 23 maart 2021, 16:15:01
Ah op die fiets,duidelijk.
Dat heb ik idd ook gedaan om eventuele verschillen niet te hoeven oplossen.
Poten labelen heeft in die zin wel degelijk zin  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 maart 2021, 21:25:19
Sinds vorig bericht zijn de drie modulebakken naast elkaar in de garage geplaatst. Op dit moment zijn de bakken, achterwanden en zijwanden aan elkaar gekoppeld. Van de hemels zijn de buitenste twee aan de zij- en achterwand bevestigd.

(https://live.staticflickr.com/65535/51069289416_566f25ef3b_h.jpg)

Op dit moment worden de hemels in het midden nog ondersteund door dozen en bakken. Als de middelste hemel vastgezet is maar eens kijken hoeveel het geheel doorbuigt zonder verdere ondersteuning.

Ik heb nog een hoekprofiel van twee meter lengte liggen. Daarmee kan ik de middelste hemel en delen van de naastgelegen hemels aan elkaar koppelen volgens het hiervoor beschreven idee. Hopelijk voorkomt dat het doorbuigen. En anders moet ik op zoek naar een alternatieve oplossing 8)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 24 maart 2021, 23:29:55
Over dat doorbuigen zou ik me niet te veel zorgen maken.

Op onze clubbaan (Vaerwegh Dok) werd voor de achtergrond een plaat van 12mm multiplex gebruikt. Die is 80cm hoog en daar hangt een luifel aan van 80cm. Zo staan er 7 bakken van 1,30m naast elkaar. En die buigen door, maar het blijft zeker beperkt tot een paar cm, echt niet storend.

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 27 maart 2021, 08:54:32
Alle onderdelen zitten aan elkaar en achter de fries is het metalen L-profiel geplaatst. Tijd om na te meten wat de afstand is tussen de bovenzijde van de bak en de onderzijde van de fries.

(https://live.staticflickr.com/65535/51006162230_b59c8883d8_h.jpg)

A = 34,8 cm
B = 34,4 cm
C = 34,4 cm
D = 34,4 cm

@Frans: het doorbuigen waar ik bang voor was blijkt zoals je al aangaf enorm mee te vallen. Het goed aantrekken van de moeren waarmee de middelste fries aan de achterwand is bevestigd help bij het bereiken van dit resultaat.

Nu dit is afgerond ga ik nog in de linkerbak een gat zagen voor de Roconet hub (ik laat deze vervallen in de middelste module). Daarna kan alles uit elkaar gehaald worden en vervolgens geschuurd en geverfd worden. Ik heb nog een pot witte verf staan, dus daar kan ik mooi de hemel mee verven.

De achter- en zijwanden wil ik in een lichte kleur egaal blauw verven. Heeft iemand een tip voor een bepaalde verf die hier goed voor te gebruiken is? Al zoekende op internet kwam ik al wel deze kleur lucht blauw (https://www.karwei.nl/assortiment/karwei-binnenlak-mat-750-ml-lucht-blauw/p/B103185) tegen. Heeft iemand daar wellicht ervaring mee?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: AntonM op 27 maart 2021, 15:53:14
Hoi Martijn, mijn achtergronden heb ik geschilderd met goedkope acryl verf van Action. Een tube blauw en wit mengen in de goede verhoudingen en met blokkwast in horizontale banen aanbrengen volgens methode die ik op YouTube heb gezien. Kosten nihil en resultaat prima. Bij mij wat te donder blauw uitgevallen.
https://www.youtube.com/watch?v=tN1J47FcNH8
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 maart 2021, 13:08:59
@Anton: verf van de action is een goede tip. Zie wel dat je voor Click & Collect een minimaal bedrag van 15 euro geldt. Het oppervlak wat blauw gaat worden is ongeveer 2,5 m2. Heel veel verf heb ik dan niet nodig en met de prijzen van de Action wordt het moeilijk om dat bedrag te halen.

Ondertussen gaat het verven van de bakken gewoon verder. Delen van de tweede en derde bak donkergrijs geverfd en twee hemels van een laag wit voorzien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51078469287_5664398c2c_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: RikM op 28 maart 2021, 15:16:59
Voor de ac tion kun je naast click and collect ook winkelen op afspraak. Wel zo makkelijk en vooral verleidelijk.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 28 maart 2021, 15:34:36
Dat scheelt je de verplichting om aan 15 euro te komen.
en in 20 minuten moet je die verf toch makkelijk gevonden hebben  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 28 maart 2021, 17:43:00
Hoi,

Is het ook de bedoeling dat je mee gaat doen aan de Bnls modulebaan?

Ik zie er momenteel even tegenop de hele entourage eromheen op te bouwen, Maw de BB's hemel en Fries.
Ik hoef er maar 1 te bouwen voorlopig.
Bij het zien van deze activiteit kriebelt het wel weer een beetje.  ;D

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eegtrain op 28 maart 2021, 20:35:39
Gewoon meedoen! (y) Het is zeer verleidelijk en erg leuk om zo met meerdere mensen bakken aan elkaar te koppelen en een grote baan te vormen. De BNLS modules "Het Spoormuseum", waaraan ik werk, zijn een uit de hand gelopen optie, die ook als geheel past op de andere BNLS modulebakken, net als de "Tauernbahn modules"  Ik blijf dit draadje ook graag volgen!
Groeten Eeg
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 maart 2021, 21:54:10
@Koen en Eeg: tot op heden heb ik de modules volgens de BNLX-normen gebouwd zodat de optie bestaat om met de modulebaan mee te kunnen doen.
Als de verf van de derde bak droog is, dan ga ik het sporenplan uitleggen en moet duidelijk worden of het allemaal past. Zoals eerder gezegd kan de ligging van de de beide doorgaande sporen wel een reden zijn om van de normen af te gaan wijken. Wanneer het hart van het eerste spoor op 17,5 cm van de voorzijde modulebak ligt, dan blijft er betrekkelijk weinig ruimte over voor de rest van het baanplan. En optie is om de doorgaande sporen op een minder grote afstand van de voorzijde van de modulebak te leggen. Een andere mogelijkheid is om links een kopspoor te laten vervallen.
Wanneer het de eerste optie word, dan kan het wel eens lastig worden om nog mee te doen met de BNLX-modulebaan. Mogelijk is dan het verschil in spoorligging te groot om in de BB op te lossen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 maart 2021, 17:42:55
Vandaag de sporen op de modules neergelegd volgens twee principes.
1. doorgaande sporen volgens de normen van BNLX-modulebaan: hart eerste spoor op 17,5 cm voorzijde bak
2. doorgaande sporen dichter op voorzijde modulebak: hart eerste spoor op 7,5 cm voorzijde bak

Omdat beelden meer zeggen dan tekst diverse foto's van beide situaties

Principe 1 (BNLX-norm):
(https://live.staticflickr.com/65535/51081757191_801e9f901c_h.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/51081764241_ee53c9ef11_h.jpg)

Principe 2:
(https://live.staticflickr.com/65535/51081850762_2f2e64e1a7_h.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/51081061178_b80f83ee09_h.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/51081792026_6b55fbdf63_h.jpg)

Met het aanhouden van de BNLX-norm past het baanplan alleen wanneer een spoor in de breedte verdwijnt. Daarmee vervalt bijvoorbeeld het spoor achter de werkplaats wat in mijn ogen ten koste gaat van een gevoel van dieptewerking. Ook het terugbrengen van het aantal opstelsporen links van 4 tot 3 geeft minder gevoel van groot terrein.
Met de sporen volgens de BNLX-norm is er meer ruimte voor de sporen om de doorgangen in de zijwanden te camoufleren. Dat zal met name aan de rechterzijde spelen. Links zorgt een viaduct (Roco dozen) al voor een afscherming.
Duidelijk is wel dat een overgang van 7,5 cm naar 17,5 cm niet op te lossen is met een bocht op de BB.
Ik ga er eens een nachtje over slapen ..

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 29 maart 2021, 19:03:43
Hoi,.

Martijn,  doordat je 3 bakken hebt heb je juist de mogelijkheid om af te wijken.
(in jou concept loopt alles langs de voorkant in 1 rechte lijn)
In die zin dat je het Bnls hoofdspoor(zo moet je hem maar beschouwen) dan op bak 1 en 3 een flauwe boog naar buiten of juist naar achteren kan maken.
Het beperkt plannen enigszins maar die kun je dan ook aanpassen nu je de bakken zo goed als klaar hebt.

De BB kun je ook nog laten meetellen in je afwijking van het hoofdspoor, wel gerekend 30 cm aan beide zijden.

Het is een gepuzzel, maar het kan.
Een van de reden dat ik het gebouw Werkspoor gehalveerd heb.

- bij Grasland van Edsko goed te zien.
- Ronald Halma is onlangs begonnen aan een USA module met een stoomdepot op 1 module.

 ;)

Linkjes moet ik me ff verontschuldigen want ik update in de Corona tijd vanaf mijn telefoon waar het wat omslachtige mee is maar zet de namen in de zoekbalk en je vind het wel)

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 maart 2021, 22:05:58
De baan van Ronald [Union Pacific's Power Shop", een nieuwe baan in H0 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=92163.msg3222093212#msg3222093212)] is voor zover ik weet niet gebaseerd op de BNLX-modulebak. De ligging van de sporen ten opzichte van de voorzijde wijkt dan ook van deze normen af.

De twee modules van BNLS-module: "Grasland" (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=60837.msg3221495587#msg3221495587) hebben inderdaad een gebogen dubbelspoor waarbij het spoor in het midden dichter bij de rand van de modulebakken ligt. Dat kan op deze modules omdat er op een enkel gebouw na alleen landschap aanwezig is.

Wanneer je dit principe van gebogen sporen op mijn ontwerp zou toepassen, dan zou dat aan de linkerzijde nog wel passen. Daar is reletief veel ruimte voor een boog door het korte spoor bij de tankplaats. Aan de rechterzijde zou een boog kunnen beginnen achter de wisselstraat. Op die manier komt het spoor niet te dicht tegen het werkplaatsgebouw te liggen. Dan is het nog best een verschil dat over een lengte van circa 40 cm moet worden gecorrigeerd.

Wat railsecties neergelegd om er een beter beeld bij te krijgen.
(https://live.staticflickr.com/65535/51081591438_04927cd98d_h.jpg)

Ik ben er nog niet uit.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 29 maart 2021, 22:10:49
Hoi,

Nog ff ingelogd.

Die module van Ronald bedoelde ik om aan te geven dat je op weinig ruimte de juiste indruk kan realiseren.
In dit geval had een mockup vooraf kunnen helpen voor inzichten.

Je zou het gebouw wat verder naar links kunnen doen, nog net op de module, weet niet hoever die er al op stond.
Of je gebouw op een onderplaat zetten zodat je de module grenzen kan overlappen.

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 29 maart 2021, 23:30:42
Ik neem aan dat aan de linkerkant het nodige bochtenwerk wel kan plaatsen om volgens de BNLX-norm te werken.

Aan de rechterkant kan je hetzelfde ook bereiken maar dan moet je de linker rechtse wissel vervangen door een linkse wissel. De rechter rechtse wissel sluit je met het afbuigende spoor aan op het doorgaande spoor van de linker wissel.
Voor en achter een beetje aanpassen met wat bochtenwerk en je ben tin die hoek ook klaar.
In extremis duw je die magnifieke loods een beetje meer naar links.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 maart 2021, 21:44:43
De oplossing die Frans aangaf eens uitgelegd door het betreffende wissel om te draaien en de werkplaats iets naar links te schuiven. Ik denk dat dit wel te doen is zonder dat de doorgaande sporen te dicht langs het gebouw lopen. Ook is er geen gekke S-bocht nodig om een goede overgang op het einde van de BB te krijgen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51084506141_2429978c20_h.jpg)

Ik was bang dat door het werkplaatsgebouw naar links te schuiven, de wisselstraat links van het gebouw niet meer goed zou uitkomen ten opzichte van de overgang van de twee modulebakken. Dat lijkt goed te komen. Ook een zorg is de afstand van werkplaatsgebouw tot het spoor dat achter het gebouw komt te liggen. Dat zou wel eens kritisch kunnen worden met (lange) rijtuigen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51015337015_ba167f08d9_h.jpg)

Ik ga nu eerst het baanplan met potlood uitzetten op alle drie de modulebakken om te zien of het ook echt past. Dat geeft meer zekerheid dan het zo neerleggen van losse stukken rails.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eegtrain op 30 maart 2021, 21:52:28
Bij onze "Tauernbahn, "Jachthaven" en "Spoormuseum" modules handteren we een hart-op-hart bij een doorgaand spoor van 46mm. Het hart van heet voorste spoor ligt dan op 181mm vanaf de rand. In een Blackbox kunnen we dan weer naar 58mm/175mm. Alle bakken kunnen dan ook koud op elkaar, er hoeft niet perse overal een blackbox tussen. Een extra overgangsbak voor aansluiting met jouw oplossing zou eventueel ook kunnen?
We hebben hier twee gelaserde mallen, voorzien van hardmetalen boorgaten, om exact rails ten opzichte van de voorkant van de bak en de boorgaten strak en exact hetzelfde te kunnen maken.
Je bouwt erg overzichtelijk en netjes  (y) Ik blijf het graag volgen.
Groeten Eeg
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 31 maart 2021, 21:07:03
Begonnen met het uittekenen van het baanplan op de modules.

Linkermodule: het voorgaande doorgaande spoor op 7,5 cm van de voorzijde van de bak en 5,2 cm afstand tot het hart van het tweede spoor. Beide sporen buigen af op ongeveer 30 cm van het einde van de module. Het achterste opstelspoor ligt op 9 cm van de achterzijde van de modulebak. De volgende sporen liggen vervolgens op 5,2 / 6,2 / 5,2 / 9,0 cm afstand. De 6,2 cm is bedoeld om een rij lantaarnpalen (de moeren) tussen te kunnen plaatsen, de 90 mm om voldoende ruimte voor de tankplaat te hebben. De afstand tussen het spoor met de tankplaat en het dichtstbijzijnde doorgaande spoor is dan 8,7 cm.
Om een idee te geven van de lengte van de opstelsporen een aantal 1:87 rijtuigen neergezet op het een na kortste spoor.

(https://live.staticflickr.com/65535/51001387044_aad64be21b_h.jpg)

Middelste module: de wisselstraat past precies op de modulebak. De wissels op de diagonaal van linksachter naar rechtsvoor zijn daarbij de bepalende factor.

(https://live.staticflickr.com/65535/51082858643_49ce7d6ff0_h.jpg)

Rechter module: de doorgaande sporen zijn neergelegd volgens de door Frans aangegeven oplossing. Het werkplaatsgebouw is wat naar links geschoven om voldoende afstand tot de doorgaande sporen te krijgen.
Het punt waar het nu mis gaat is het spoor dat diagonaal voor de loods loopt met een wissel op de hoek van het gebouw. De afstand tussen het wissel en de hoek van het gebouw. Wanneer het werkplaatsgebouw naar rechts geschoven worden om dit punt op te lossen, dan ontstaat vervolgens een probleem in de afstand tot het doorgaande spoor.

(https://live.staticflickr.com/65535/51086406932_a0be59dd72_h.jpg)

Als mogelijke oplossing gekeken wat er gebeurd als ik twee wissels omdraai op de middelste bak. Dan schuift het probleemspoor verder weg van het werkplaatsgebouw. De aftakking van het hoofdspoor schuif daarentegen iets naar het werkplaatsgebouw toe.
Dit lijkt het probleem op te lossen, maar ik moet zeggen dat ik de meer symmetrische ligging van de sporen voor de loods minder mooi vind staan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51017277470_e2761ca515_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51001517299_ce2be1faae_h.jpg)

Morgen deze laatste oplossing maar eens uittekenen op de module om zeker te zijn dat alles past.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 31 maart 2021, 21:14:35
Voor de lantaarnpalen bij de opstelsporen heb ik dit model van Evemodel op AliExpress op het oog:
(https://live.staticflickr.com/65535/51086575857_8b77c9edd5_w.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 01 april 2021, 19:50:24
Het baanplan verder uitgetekend op de rechtermodulebak en gekeken hoe dat past.

Door het omdraaien van de twee wissels (zie post 157 hierboven) schuif er een andere wissel precies op de overgang van twee modulebakken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51088166316_7b31fc4e07_h.jpg)

Dat probleem opgelost door het wissel te verplaatsen. Deze oplossing veroorzaakt echter een bocht betrekkelijk dicht, waardoor ik problemen verwacht bij lange rijtuigen die door de deur naar binnen rijden. Bovendien vindt ik het er wat gekunsteld uit zien als het spoor zo snel buiten de loods al in een boog ligt. Daarnaast zorgt de wisselverbinding ervoor dat er eigenlijk geen mogelijkheid meer is om op beide sporen voor de werkplaats materieel op te stellen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51088255052_4dd60e26e6_h.jpg)

Overigens was er nog een onverwacht effect van het omdraaien van de beide wissels. Hierdoor schuift de aansluiting op de doorgaande sporen een stuk naar rechts op. Dat heeft weer effect op de beide wissels in de doorgaande sporen. een daarvan ligt daardoor op de overgang van de modulebak en de BB.

(https://live.staticflickr.com/65535/51088977675_35f5803580_h.jpg)

Het blijft dus een lastig punt waar iedere oplossing voor een probleem weer een nieuw probleem genereerd. Door alle suggesties kreeg ik het idee dat het mogelijk was om het sporenplan zo aan te passen dat aan de BNLX-normen voldeed. Maar nu heb ik er een hard hoofd in of dat wel lukt zonder een werkelijkheidsgetrouw ogend sporenverloop geweld aan te doen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 01 april 2021, 19:55:34
Hoi
Citaat
. Maar nu heb ik er een hard hoofd in of dat wel lukt zonder een werkelijkheidsgetrouw ogend sporenverloop geweld aan te doen.

Vind het wel meevallen.
Enige wat je kan doen voor meer ruimtelijk gevoel is een spoor minderen.

100% natuurgetrouw wordt het toch nooit want dan stond je met 1 thema in beurshal A en B.

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 02 april 2021, 13:36:29
Vanochtend het oorspronkelijke baanplan weer uitgelegd zonder afbuigende doorgaande sporen om aan de BNLX-norm te voldoen. Toen ik dat baanplan weer zag de knoop doorgehakt: dit wordt het baan plan dat ik ga bouwen.

De eerder bestelde lantaarnpalen zijn gisteren binnen recordtijd (10 dagen!) bezorgd. Netjes in een plastic zakje in een doosje verpakt. De lantaarnpalen zien er goed uit en zijn groot genoeg om bij de opstelsporen ruim boven het materieel uit te steken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51089518722_999ec39df0_h.jpg)

De achterwanden van de modulebakken hebben een eerste laag verf gekregen en de bestelling 2 mm kurk is binnen. De aanleg van de baan kan wat mij betreft dus echt beginnen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 april 2021, 11:41:29
De geschilderde zij en achterwanden zijn droog, dus die zijn gelijk maar gemonteerd. De keuze voor de kleur blauw is uiteindelijk gevallen op Frosted Sky van Flexa.
De eerste stroken kurk gesneden en de delen voor de doorgaande sporen ook al op de modulebak geplakt. De strook is 0,5 cm breder dan de flexrail. Voor de opstelsporen op de achtergrond houd ik een kurkstrook per twee sporen aan. Waar de sporen verder uit elkaar liggen is een deel zonder kurk. Hier komen uiteindelijk de lantaarnpalen te staan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51091473637_e6041a3c28_h.jpg)

Ik had nog een paar lengtes flexrail van Peco in voorraad, dus die ben ik ook alvast met schroeven en ringetjes vast aan het leggen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 03 april 2021, 12:04:58
je gaat lekker Martijn

heb je een nummer van die evemodel lampen?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 april 2021, 13:08:43
@Edwin: de lampen zijn van het merk Evemodel en ik heb ze hier (https://nl.aliexpress.com/item/4000478751623.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7a5d4c4dA0K3FI) besteld op AliExpress.
Er zijn diverse uitvoeringen met verschillend aantal lampen per mast, dus met wat zoeken is er een type dat voor elke situatie passend is.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 04 april 2021, 10:28:33
Daar staan inderdaad enkele leuke masten bij, gelijk een paar besteld  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 10 april 2021, 18:48:35
Vanochtend werd het bestelde Peco railmateriaal bezorgd: een stapel flexrail, raillasjes en enkele wissels. Mooi zo aan het begin van het weekend. Vandaag dan ook begonnen met het leggen van de rails. Daarbij begonnen met het spoor waar het rijtuig op staat en dan vanuit de wisselstraat de overige opstelsporen aan het uitleggen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51108156960_f752161399_h.jpg)

Mijn ervaringen tot nu toe: de Peco flexrail is prettig om mee te werken, maar het plaatsen van de raillasjes kost behoorlijk wat kracht. Tot op heden slechts een raillas dusdanig verbogen is dat deze niet meer bruikbaar is.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 12 april 2021, 21:05:41
Met het leggen van de sporen merk ik dat de linker modulebak wel erg vol met rails komt te liggen. Bovendien is de plek van de tankplaat niet optimaal. Een weg naar de tankplaat voor bevoorrading is lastig te realiseren zonder deze dicht langs de sporen te leggen. Vandaar een kleine wijziging in de plannen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51111874729_42ad233679_h.jpg)

De tankplaat verhuisd naar de middelste module en komt op de plek te staan waar aanvankelijk een wasstraat bedacht was. Hier is meer ruimte waardoor een bevoorradingsweg aangelegd kan worden. Bovendien is er ruimte voor een bovengrondse tank met de dieselvoorraad.
Het oorspronkelijke spoor van de tankplaat kan dan iets naar achteren opschuiven, en komt dichter tegen de opstelsporen aan te liggen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte tussen de doorgaande sporen en het opstelterrein. Dit gebied kan een groene invulling krijgen waardoor ik hier hopelijk meer een gevoel van diepte kan creëren.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 april 2021, 15:17:49
Door het verplaatsen van de tankplaat moet een deel van de al aangebrachte kurkstrook weer verwijderd worden. De tankplaat is namelijk op een plaatje van 2 mm styreen gebouwd. Wanneer de kurkstrook verwijderd is, dan vult dat styreenplaatje precies de hoogte van het kurk op op en ligt de rails vlak. Met een hamer en beitel heb ik de kurklaag eenvoudig kunnen verwijderen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51120389102_5d17baf95e_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51120705369_4d32ae7107_h.jpg)

Verder gestaag doorgegaan met het leggen van de rails. Ik was in mijn enthousiasme vergeten isolatielasjes aan te brengen in de wisselstraat. Dus een deel van de wisselstraat weer losgemaakt en na het aanbrengen van de isolatielasjes weer teruggelegd. De stand van zaken is nu dat twee van de drie bakken van rails zijn voorzien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51120869203_5fc6212f33_h.jpg)

Bij de overgang van de middelste bak naar de rechterbak loop ik tegen het punt aan de dat er bij drie sporen een kleine ruimte resteert tussen het wissel en het einde van de modulebak. Ik zit nu te bedenken hoe ik hier het beste de rails kan leggen. Iemand een goed idee hoe ik dit het beste kan oplossen?

(https://live.staticflickr.com/65535/51120869173_38ee823c85_h.jpg)

Martijn