BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: martijnhaman op 12 oktober 2008, 16:38:20

Titel: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 12 oktober 2008, 16:38:20
Het idee achter dit ontwerp is een modelbaan op modulebakken te bouwen die niet al te groot is, maar wel zelfstandig gebruikt kan worden. Verder wil ik mijn modeltreinen (hoofdzakelijk rijtuigen) kunnen gebruiken op de baan. Het onderwerp van de baan is een werkplaats met een opstelterrein. Door een doorgaand hoofdspoor is het mogelijk de baan later eventueel uit te breiden. De baan is voorzien op 3 modules van 120x60cm elk.

Inspiratie voor het baanontwerp is onder andere afkomstig van de modelbaan 'Brockley Green' die tijdens Rail 2008 te zien was. Meer over deze modelbaan is hier  (http://www.thewheel.karoo.net/index.html) te vinden en het sporenplan staat hier (http://www.thewheel.karoo.net/images/Brochure%20Plan%20small.jpg). Verder is het sporenplan van de metrowerkplaats van het GVB in Diemen gebruikt. Voor een luchtfoto van deze werkplaats klik hier (http://maps.google.nl/maps?hl=nl&ie=UTF8&ll=52.329943,4.967676&spn=0.003036,0.010943&t=h&z=17).

(http://www.home.zonnet.nl/m.haman/baanplan_werkplaats.bmp)

Een toelichting op het baanontwerp. De linker module bestaat grotendeels uit een traverse die onzichtbaar is vanaf de voorkant. De bruine lijn in het baanplan geeft de plaats van de achtergrond aan. Een weg op een viaduct zorgt dat het gat in de achtergrond niet zichtbaar is.
Op de rechter module staat het gebouw van de werkplaats. Het gebouw bij spoor D zou bijvoorbeeld een kuilwielenbank kunnen zijn.
De middelste module bevat de wisselstraten om het opstelterrein en de werkplaats met elkaar te verbinden. Op deze module is ook een wasstraat te vinden.

Spoor A is een doorgaand spoor dat geëlektrificeerd is. Via wissels 13 en 12 kan een trein het terrein van de werkplaats bereiken. Deze sporen B en C zijn ook geëlektrificeerd, zodat het ook bereikbaar is voor elektrische locs die materieel komen aan- of afvoeren. Alle overige sporen zijn niet geëlektrificeerd. Met diesellocomotieven vindt het overige bewegingen op het terrein plaats.

Op de linker module is een traverse voorzien waardoor treinstammen kunnen verdwijnen en van spoor wisselen. Deze traverse is daarmee het opstelterrein waarvan slechts een deel zichtbaar is voor het publiek.

Graag hoor ik jullie suggesties voor verbeteringen.

Martijn
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: mmhajvth op 12 oktober 2008, 17:12:11
Beste Matijn,

Wellicht kan je de URL van je plaatje aanpassen zodat we het plaatje kunnen vergroten. Want nu is het wat moeilijk te zien (met name de letters)

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: mmhajvth op 12 oktober 2008, 17:20:38
Om verder inhoudelijk in te gaan op je naar mijn inziens mooie plan.
Waarom zou je je opstel terrein willen verstoppen? Rond werkplaatsen hoort toch juist een opstelterrein? En waarom zou je dan je materieel achter de schermen verstoppen als je het ook in een mooi stukje scenerey, zei het een opsterlterrein, kunt laten pronken!?  ;)
Oke nu heb je met dit achter de schermen gedeelte wellicht enkele sporen extra... maar daar zijn ook wel oplossingen voor. Ik zou daar nog eens over denken.  :)
als 2e wellicht voor een nieuwe module... een tankplaat? Je hebt het immers over dieselmaterieel... niks mis mee, maar die moeten wel tanken zo nu en dan.  :)

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: martijnhaman op 12 oktober 2008, 17:22:53
Mark,

Als ik het plaatje met mijn muis naar de adresbalk sleep is hij gewoon in groter formaat (963 x 164 pixels) te zien. De site verkleind het plaatje automatisch, daar kan ik niets aan doen.

Het idee achter de traverse is dat materieel zonder enorme (ruimteverslindende) wisselstraten op een ander spoor weer terug kan komen.

En die tankplaats is wel een goed idee!

Martijn
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: mmhajvth op 12 oktober 2008, 17:30:22
(http://www.home.zonnet.nl/m.haman/baanplan_werkplaats.bmp) (http://www.home.zonnet.nl/m.haman/baanplan_werkplaats.bmp)

Ik bedoelde eerlijk gezegd zoiets als dit. dan hoef je er maar op te kliken.

Nu ik 'm toch groot gekregen heb zie ik ook je weg... Weet je zeker dat die breed genoeg is? (2.6m per rijbaan in werkelijkheid) Overigens hoe breder hoe minder je er onder door kan kijken dus een voet/fietspad er bij kan vast geen kwaad.  ;)

En nu ik toch weer aan het ratelen ben... op spoor B moeten geleverde goederen gelost worden toch? Waar worden die dan precies gelost?  ;D op het hoofdspoor toch niet zeker  ;D
Dus een plekkie om te lossen met een verbindingsweg/pad naar de loodsen is misschien ook nog niet zo'n gek idee.

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: martijnhaman op 12 oktober 2008, 18:06:20
Mark,

De weg is maar even als suggestie aangegeven. Vast niet breedt genoeg, maar inderdaad met het idee om daarmee doorgang naar de tarverse te verbergen. Ten noorden van wissel 5 wil ik een brede pijler plaatsen. Dat dekt dan ook een deel ook het zicht op de doorgang af.

Spoor B had ik meer als uithaalspoor in gedachten. Een (elektrische)lok met aanhang komt dan binnen op dit spoor, waarna een diesellok achteraan kan koppelen en de de rijtuigen weg kan rangeren. Een diesellok kan ook binnenkomen over de wissels 12 en 13 en direct naar het opstelterrein rijden.

Ik zit me nu wel te bedanken of het misschien handiger is om aan de rechterzijde nog wissels neer te leggen. Anders staat de lok die materieel komt brengen som wat opgesloten.

(http://www.home.zonnet.nl/m.haman/baanplan_werkplaats_2.bmp) (http://www.home.zonnet.nl/m.haman/baanplan_werkplaats_2.bmp)

Een optie is ook om de achterwand wat naar voren te halen en daar een lang spoor neer te leggen. Hier kan dan een trein geplaats worden die op de traverse in de weg staat.

Heb je nog een suggestie voor een plek op de tankplaats neer te zetten?

Martijn
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: sander1985 op 12 oktober 2008, 18:15:34

Leuk baanplan, zoiets zie je niet zo vaak. De tankplaat zou natuurlijk aan het einde van spoor b kunnen komen, dus voorbij je nu net ingetekende wisselverbinding.

Sander
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: Chiel op 12 oktober 2008, 18:24:22
Mooi baanplan hoor!  :o
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: martijnhaman op 12 oktober 2008, 18:25:44
@sander1985:

Goed idee. Ik zat namelijk nog een beetje met de linkerkant van de baan. Daar gebeurd niet veel. Maar met een tankplaats is dat opgelost. Om hiervoor wat ruimte te creëren zal de achterwand of de sporen wel iets moeten opschuiven.

Martjn
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: mmhajvth op 12 oktober 2008, 18:26:49
Wellicht kan je dat hoofdspoor nog iets verder naar voor toe halen waardoor er ruimte ontstaat tussen spoor B en C en het hoofdspoor.
Dan zou je van wissel 5 een engelse wissel kunnen maken en daar je tankplaat kunnen plaatsen? zo hou je tussen spoor c en het hoofdspoor ook iets meer ruimte waar je b.v. draaistellen kwijt kan of andere grote onderdelen.

Wat sander aangeeft kan opzich ook, hoewel je dan mogelijk een geelectrificeerde tankplaat hebt vanwege E-loc's die daar wellicht moeten kunnen komen. En anders heb je sowiso met rangeer bewegingen te maken op je tankplaat...
Dat laatste gebeurt in werkelijkheid ook, zoals bij Shunter werkplaats Waalhaven, waar je met je loc niet eens van het terrein af kan zonder de tankplaat te passeren.

m.v.g.

mark
Titel: Re: Baanplan werkplaats
Bericht door: sander1985 op 12 oktober 2008, 18:30:11
Je kan de bovenleiding naturulijk bij het wissel naar het hoofdspoor ook naar het hoofdspoor lijden en daar afspannen aan een mast. Dan is zit je tankplaat niet onder de draad.

Sander
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: robbraak op 16 oktober 2008, 10:32:48
hallo heb je misschien wel eens de rangeerplaats gezien vab het GVB op ASA emplacement Amstelstation misschien is dat wat

Rob
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Herwim Frank op 16 oktober 2008, 13:38:19
Hallo Martijn

Je Thema is een leuk geheel wat je tegenwoordig veel ziet op grote stations. en ook leuk iemand te vinden die op z'n baan op moduuls bouwt van punt A naar B. en dus niet een rondje of een 8lus
Ik ga je niet vermoeien met allerlei verbeteringen etc. ik zie en lees dat daar al genoeg bekwame hobbyisten jou hun goede raad geven,

Maar misschien een aandachtspunt.
Heb je ook al nagedacht hoe je technisch je electrische verbindingen gaat doen van moduul tot moduul en naar je bedienings tableau.
Denk daar bij ook aan je bediening van wissels, ontkoppelrails, seinen, verlichting en andere bedieningen.
Ik vraag dit omdat ikzelf ook al een paar jaar bezig ben met een moduulbaan voorstellend een haven, staalfabriek en hoogoven met aanverwante zaken.
Hierbij ben ik al enige malen tegen problemen aan gelopen die dan weer aanpassingen noodzakelijk maakte. aldoende leert men.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0073_3.jpg)
Electrisch schuifpaneel per moduul, op het neer geklapte scherm staat op
de andere kant het rijpaneel van desbetreffende moduul met schakelaars.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0075_4.jpg)
Hier zie je wat verdere invulling van een electrisch paneel met 2 pendel printplaten
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0074.jpg)
Dit is het algemene tableau die ik naar voren kan rijden op wieltjes en die wordt dus alleen gebruikt als detectie tableau met ledjes, hier staat het gehele rijplan op tenminste dat is nu het geval nog niet op de foto.
Aan de onderkant van dit tableau heb ik een la met alle algemene trafo's en andere sterkstroom zaken. deze kan ik uitschuiven.
Zo heb ik ontdekt dat een bedienings tableau'tje per moduul wel handig is voor de bediening van wissels etc terwijl de algemene zaken en eventuele detectie met leds op een totaal tableau zichtbaar is.
Dit scheelt je heel veel draden.

Mocht je meer willen zien of horen geef dat even aan misschien kan ik je aan wat tips helpen, maar misschien heb jezelf al een uitgedacht proces dan hoor ik dat ook graag, kan mensen helpen die ook een moduul traject willen bouwen.
Wat ook leuk is om een deel van je sporen apart te laten bedienen door een pendel moduul zodat naast het rangeren wat je handmatig doet er ook steeds beweging is op een ander deel van je baan.
He succes met alles.
We volgen graag je verdere verhaal.
groetjes,
Herwim Frank
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 oktober 2008, 18:25:38
N.a.v. de reactie van Herwim ies mee over de techniek waar ik aan zit te denken.

Voor het bewegen van de traverse wil ik geleiders gebruiken die ook voor laden worden gebruikt.

Howel het geen enorm baanplan is lijkt een centraal bedieningstableau me toch het meest handige. Voor het onderling doorverbinden van de bekabeling zit ik aan de vertrouwde audio-stekkers (http://www.luconda.com/artikeldetails/19/03/05/bilder/0137050C-2-VIVANCO-8-07-AUDIO-STECKER-BL4281.jpg) te denken. Omdat de meeste wissels op de middelste modulebak liggen valt het aantal onderlinge verbindingen waarschijnlijk best mee. Mocht het veel gaan worden dank kan ik altijd nog dit soort stekker  (http://img.tomshardware.com/de/2006/04/06/lautlos_passive_netzteile_ohne_lueftergebruell/etasis_atx_adaptor.jpg) gaan gebruiken.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: fridzie op 22 oktober 2008, 19:06:35
ga je ook een bouw verslag bijhouden? lijkt me leuk om dit project te volgen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 05 november 2020, 22:18:51
Inmiddels twaalf (!) jaar verder en er is nog steeds geen modelbaan ... Maar binnenkort start de verbouwing van de zolder en komt er een kamer waarin ik dan eindelijk wil gaan beginnen met de modelbaan.

Omdat de plaatje van het allereerste baanplan inmiddels verdwenen is, eerst maar eens het sporenplan laten zien waar dit draadje in 2008 mee begon:
(https://live.staticflickr.com/65535/50522550498_abea963f2f_b.jpg)

Besloten om te kijken of dit baanplan omgezet kan worden naar drie modulebakken volgens het concept van de forumbaan met bijbehorende eisen. Belangrijke wijziging daarbij is de toevoeging van een tweede doorgaande spoor. Verder is het railplan opnieuw getekend, nu met Peco code 100 railmateriaal. Dat leverde nog wel wat gepuzzel op om te voorkomen dat de wisselverbindingen niet op een overgang van twee modules liggen.
Tenslotte zijn de tips en opmerkingen op het oude baanplan nog eens doorgenomen en (grotendeels) verwerkt.

Dat levert dan dit plaatje op:
(https://live.staticflickr.com/65535/50522550543_05bd5c291e_4k.jpg)

Tot het moment dat de bouw kan starten wil ik eens goed gaan bekijken hoe de diverse onderdelen van het baanplan er uit zouden kunnen zien. Daarbij is het oorspronkelijke idee nog steeds om een kleine onderhoudswerkplaats met wasstraat, opstelsporen en een tankplaats uit te werken.

Op de linker module een viaduct dat het einde van de opstelsporen wat verbergt. Daardoor lijkt het (hopelijk) alsof het terrein veel groter is. Daarvoor de kleine tankplaats. op de rechter module het gebouw van de werkplaats en in het midden de wasstraat. Op die manier is er overal iets te zien wat verder uitgewerkt kan worden.

De onderhoudswerkplaats

Voor het gebouw van de onderhoudswerkplaats heb ik wat beelden van hallen en werkplaats achtige gebouwen uit de jaren '70 voor ogen. Om een beter beeld te krijgen hoe dat gebouw er uit zou kunnen zien heb ik een tekening in SketchUp gemaakt. De onderzijde van het gebouw is metselwerk, dan een strook stalen kozijnen en daarboven platen met een damwandprofiel. Op de tekening zijn horizontale platen te zien, maar dat is me te modern. Dat moeten platen met een verticaal damwandprofiel worden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50551670391_f54f7bd6ab_c.jpg)

Voor de roldeuren zit ik nog te bedenken hoe ik die functioneel kan maken. Simpelweg twee keer de roldeur van Viessmann (nummer 5172) aanschaffen zou kunnen, maar wellicht is het ook eenvoudig(?) zelf te bouwen.
Bijvoorbeeld door aan weerszijde van de deur een U-profiel te plaatsen dat als geleider dient voor een die met een motortje naar boven wordt getrokken.
Maar wat is dan het handigste? De hal is niet hoog genoeg om de hele deur zonder probleem helemaal naar boven te trekken. De deur moet dan opgerold worden of onder een hoek schuin naar boven getrokken worden.
Als iemand een tip heeft, dan hoor ik die graag.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Freek Jonkers op 05 november 2020, 23:36:04
Neem als voorbeeld eens Wpl Asd Zs. , eind 70'r jaren gerenoveerd met roldeuren en verticale beplating. Overigens doet je ontwerp mij aan de oude Zaanstraat denken, dus voor dat de sporen uitbreiding Sp 16 - Sp 30.

Freek
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Kronefan op 06 november 2020, 01:09:33
Heb je 12 jaar kunnen denken (y) Interessant onderwerp. Ik ben zelf actief in een werkplaats en ga daarom dit draadje wel volgen. ;D
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 november 2020, 09:06:06
@Freek Jonkers: Ik snap de link met Zaanstraat, maar dat gebouw ziet er toch wel anders uit. Daar bestaat de wand met de roldeuren uit plaatmateriaal en de zijwanden uit baksteen met verticale raampartijen. Maar ik begrijp je associatie wel, want ik heb ook naar dat gebouw zitten kijken bij het uitdenken van de plannen. Vergelijk deze foto's maar eens met mij tekening:

(https://live.staticflickr.com/65535/50571422503_7e4f230ba4_c.jpg)
Foto uit eigen verzameling

En voor de uitbreiding was het een gebouw met veel baksteen en vouwdeuren:
(https://live.staticflickr.com/65535/50571433533_d7a7063bc7_c.jpg)
Foto uit eigen verzameling

Overigens wil ik op de zijwand van de werkplaats een bord aanbrengen met de bedrijfsnaam. Dit is het geworden, met een knipoog naar NedTrain (kleuren) en Werkspoor  :)

(https://live.staticflickr.com/65535/50570070403_5ae1bc7a95_m.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Dik Trom op 06 november 2020, 13:38:49
Martijn,

Een rolbrug voor de OH-werkplaats is dat misschien een ideetje?
Spaart wissels en lengte.
Ik men, dat de werkplaats Haarlem deze ook had.


Gr,

Dirk
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 06 november 2020, 14:21:14
...
Voor de roldeuren zit ik nog te bedenken hoe ik die functioneel kan maken. Simpelweg twee keer de roldeur van Viessmann (nummer 5172) aanschaffen zou kunnen, maar wellicht is het ook eenvoudig(?) zelf te bouwen.
Bijvoorbeeld door aan weerszijde van de deur een U-profiel te plaatsen dat als geleider dient voor een die met een motortje naar boven wordt getrokken.
Maar wat is dan het handigste? De hal is niet hoog genoeg om de hele deur zonder probleem helemaal naar boven te trekken. De deur moet dan opgerold worden of onder een hoek schuin naar boven getrokken worden.

Nog niet uitgewerkt idee dat ik al voor een clublid heb bedacht.

De deuren opbouwen uit lamellen styreen en aan de achterzijde aan de zijkanten een zijden lintje of dergelijke kleven. Het onderste paneeltje maak je uit lood of ander relatief zwaar materiaal.
Je zet de poort in U-vormige geleiders met voldoende speling sodat je een vlotte beweging kan krijgen.
Zorg dat je de U-profieltjes kan plooien over een ruime straal, je paneeltjesmoeten er door kunnen zonder te haperen.
Achteraan in de loods zet je tegen het plafond een (stappen)motortje met de juiste regeling. Op het asjemaak je een spoeltje waar je een dradje opdraaid dat verbonden is aan het zijden lintje.
Motortje laten draaien en je trekt de poort open. Andersom draaien en door het gewicht aan de onderkant zakt je poort terug.

Een andere olossing zou zijn om een "eindeloos" touwtje rond te laten lopen op het asje in de motor, maar dan moet je onder de vloerplaat naar achter in je loods en daar terug omhoog. Het touwtje zit dan vast aan het zijden lintje en de onderste strip vanje poort. Dit lijkt me wel betrouwbaarder om terug te sluiten.

Zoals gezegd, dit is het resultaat vaneen brainstorming sie ik met een clublid had over zijn baantje.
Het is nog niet gemaakt, maar mijn gevoel zegt dat het moet lukken.

Het zijden lintje (eventueel katoen kan ook) om een soepele verbinding te hebben tussen de verschillende lamellen van je poort.

Succes.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Joop_L op 06 november 2020, 14:36:45
Martijn,

Een rolbrug voor de OH-werkplaats is dat misschien een ideetje?
Spaart wissels en lengte.
Ik men, dat de werkplaats Haarlem deze ook had.


Gr,

Dirk
In Amersfoort ligt de rolbrug er nog. De loods/werkplaats is ook een interessant object om na te bouwen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Jeronimos op 06 november 2020, 15:05:16
De Shunterwerkplaats aan de Albert Plesmanweg in Rotterdam is ook een interessante.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Kronefan op 06 november 2020, 15:24:59
In Amersfoort ligt de rolbrug er nog. De loods/werkplaats is ook een interessant object om na te bouwen.

En bij LWR natuurlijk ook, maar dat is een nieuwe.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 november 2020, 15:31:50
Het nadeel van de rolbruggen is dat die -voor zover ik weet- te kort zijn om voor 1:87 rijtuigen te gebruiken. Ik wil de werkplaats vooral voor onderhoud aan rijtuigen gebruiken. Bovendien gaat het om een gebouw met twee sporen. Dan is een rolbrug een beetje overdone.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 06 november 2020, 15:34:57
Wpl Feyenoord is ook wel een idee .
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 november 2020, 15:36:00
@Frans Peeters:

De eerste optie is vergelijkbaar met het principe dat Viessman hebruikt bij hun roldeur (zie het plaatje hieronder). Daar zitten de lamellen met een folie aan de achterzijde aan elkaar. Verder wordt een metalen blokje als gewicht op de onderste lamel gebruikt. Hier is alleen een motortje boven de deur geplaats die voor het oprollen zorgt. Dat is op zich een optie die goed past in mijn ontwerp.

(https://live.staticflickr.com/65535/50572812221_17faf71f2f_c.jpg)

De omlijsting van de deur is bij Viessmann wel erg breed. Volgens mij zou de omlijsting tot de eerste groef verwijderd moeten kunnen worden. Het resterende deel zou dan in een eigen gebouwd gebouw kan worden overgezet.
Vermoedelijk kunnen de lamellen met ramen vervangen worden door dichte exemplaren. Uit de handleiding haal ik namelijk dat er extra onderdelen in de set zitten: With a little effort you can extend the frame as well as the guide bars with the additional elements. The maximum length is 75 mm.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 06 november 2020, 15:43:11
misschien is dit een optie
https://proses.com/prestashop/laser-cut-kits/273-oscalemodernenginehouse.html
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 november 2020, 10:51:48
Op dit moment ben ik op zoek naar plastic plaatmateriaal dat ik kan gebruiken voor de zijwand van de werkplaats. Het type profiel dat ik voor ogen heb is op onderstaande foto te zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/50575418621_16070d2497_c.jpg)

Nu heb ik al diverse merken en webshops bekeken, maar nog niets kunnen vinden dat hier op lijkt. Vaak gaat het om platen met met een V-groef of een ronder profiel. Dit is wat ik wel gevonden heb, maar helaas de verkeerde schaal: klik (https://www.farmmodels.nl/JTT-97406-2x-Damwandplaat-modern-motief,-grove-groef-Plastic-white-19x30,5-cm-)

Iemand een idee of dit profiel bestaat in schaal H0?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: spoorzeven op 07 november 2020, 11:05:02
Martijn, kun je hier niet iets mee? Evergreen 040" (1.0MM) OPAQUE WHITE POLYSTRYENE STANDING SEAM ROOF
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 november 2020, 12:56:48
Dag Frank,

Volgens mij is bij dit profiel de afstand C in het onderstaande plaatje 4,8 mm.

(https://www.passion132.com/45204-large_default/evergreen-eg4521-sheet-metal-roofing-spacing-48mm-thick-1mm.jpg) (https://cdn.shopify.com/s/files/1/1811/0745/products/STANDING_SEAM_ROOFING_227884c7-ecf7-45a3-99c9-6c0094d1bfdb.png?v=1496420959)

Ik kan niet vinden hoe breed het lage deel en het hoge deel zijn. Heb het het idee dat het diepliggende deel veel breder is dan het hoger deel. Daarmee geeft het aan ander beeld dan ik wil bereiken.
Als het diepliggende deel en het hoger deel ongeveer gelijk zijn, dan is het inderdaad een optie.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: spoorzeven op 07 november 2020, 13:14:08
Er zijn verschillende opties, maar helemaal begrijpen doe ik dat ook niet.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 07 november 2020, 18:58:48
Zoek ook eens naar Plastruct PS-11 Corrugated Siding Martijn.

Wat de deuren betreft, rol- en overhead deuren worden nogal eens verward.

Overheaddeuren hebben meestal een paneelhoogte van 500mm, bij roldeuren is dit veel kleiner.
Zo te zien heeft Viesmann een soort hybride gemaakt, de paneelhoogte van een overhead-, met het systeem van een roldeur.

Een overhead deur zou je zoals al eerder gezegd, kunnen maken van stroken styreen op een buigzame folie.
Persoonlijk zou ik dan aan de onderzijde van elk paneel over de hele breedte aan de achterzijde een rond staafje (messing, nieuwzilver) lijmen wat uiteindelijk door het U-profiel loopt.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 07 november 2020, 19:35:10
Hoi,

Citaat
Ik kan niet vinden hoe breed het lage deel en het hoge deel zijn. Heb het het idee dat het diepliggende deel veel breder is dan het hoger deel. Daarmee geeft het aan ander beeld dan ik wil bereiken.

Of anders googlen op het gebruikte materiaal damwand platen.

Verders mooi plan.

Gr Koen.

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 08 november 2020, 01:49:05
Het is toch de V-groove van Evergreen die je moet gebruiken als je die trapeziumplaat wil namaken.

Dan krijg je dit als reultaat

(https://live.staticflickr.com/7873/47033178012_bb02b62324_3k.jpg) (https://flic.kr/p/2eEakdh)20160815_141801 (https://flic.kr/p/2eEakdh) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/7821/47033178752_ba9add24e8_3k.jpg) (https://flic.kr/p/2eEakr3)20160814_135640 (https://flic.kr/p/2eEakr3) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 november 2020, 08:31:50
Frans, met deze foto's heb je me overtuigd. Dit is het beeld dat ik wil bereiken.
Welk artikelnummer van Evergreen heb je gebruikt?

Mooi pand overigens  (y)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 08 november 2020, 14:06:47
Foutje van mij.
Het is de EVERGREEN 4529 Metal Siding 2,5mm spacing - d=1,00mm die ik gebruikt heb voor die loods.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 november 2020, 15:38:19
Dank voor het doorgeven van het artikelnummer.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 november 2020, 22:45:38
Het Viaduct

Aan de linkerkant van de baan is een viaduct voorzien. Dit is bedoeld om het gat in de zijwand van de doorgaande de sporen te verbergen. Ook moet het ervoor zorgen dat het einde van de opstelsporen wat uit zicht is, wat de illusie moet geven dat deze sporen veel verder door lopen.

Op internet gezocht naar een bruikbaar plaatje van een viaduct dat me wat model aansprak. Daarbij kwam ik terecht bij het viaduct in de N206 over de Herenweg in Noordwijkerhout. Dat model heb ik dat vervolgens in SketchUp getekend om een gevoel te krijgen van verhoudingen en opdelen in eenvoudige vormen. Ik heb slechts een klein deel getekend, maar het kan eenvoudig uitgebreid worden.
Anders dan bij het echte viaduct is aan de orderzijde van de pilaren een betonblok toegevoegd. Dat moet de constructie beschermen bij een eventueel aanrijding door ontsporing van spoorwegmaterieel.

(https://live.staticflickr.com/65535/50580313163_d923e10286_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50581042841_56c822c320_c.jpg)

In model zijn de pilaren van dit viaduct volgens mij eenvoudig te maken van blokjes hout met daartussen rondhout. Het brugdek bestaat dan uit een plaatje hout waar met inkrassen de verschillende elementen zichtbaar worden. Kleine plaatjes styreen tussen de pilaren en het brugdek vormen de oplegging. Een latje tegen de zijkant van het brugdek vormt de afwerking. Op het viaduct een stevig hekje van metaal.

Als iemand opmerkingen of tips heeft dan hoor ik die graag.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 18 november 2020, 19:02:06
Tankplaats

Een volgend onderdeel van de baan dat ik aan het uitwerken ben is de tankplaats. Op het forum zijn diverse voorbeelden te vinden van 1:1 tankplaatsen, waaronder deze plaatjes in een bericht van gebruiker lok1614 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=82193.msg3221907446#msg3221907446). Het beeld voor het hokje dat ik nastreef is dat van de Waalhaven uit 2007.

Gelukkig zijn er ook diverse voorbeelden te vinden van forumleden die tankplaatsen hebben gebouwd. De technieken die  Ben (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=50376.msg3221897675#msg3221897675) en  Ronald Koerts (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=22356.msg3222167349#msg3222167349) hebben gebruikt spreken me erg aan. Het idee dat ik heb uitgewerkt is dan ook een combinatie van deze twee voorbeelden: de onderbouw lijkt erg op die van Ronald en voor het rooster heb ik het exemplaar van Maquett op het oog dat Ben gebruikt. Dat ziet er in SketchUp dan zo uit zonder en met rooster:

(https://live.staticflickr.com/65535/50617792577_11af651396_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50617792557_5762b2e40c_c.jpg)

De bak bestaat uit een plaat van 2 mm styreen die mooi weggewerkt kan worden in de 2mm laag ondervloer/kurk die ik onder het spoor wil leggen. Daarop komen styreen strips van 2,0 x 1,5 mm op de buitenrand. Dat vormt de bak voor gemorste brandstof. In de bak strips van 1,0 x 1,0 styreen die als drager voor het rooster fungeren. Naast deze bak een uitstulping van de betonplaat waarop het huisje met de pompvoorziening komt te staan.

Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat huisje wil maken. Het origineel heeft vrij platte wanden wat ik graag wil laten terugkomen. Op dit moment denk ik dat het eenvoudigste kan worden bereikt door een hokje te bouwen van transparant styreen. Daarvan dan de onderste helft wit te spuiten, vervolgens de ramen en witte vlakken afplakken en verder dan spuiten in een kleur die het de look geeft van gegalvaniseerd staal. De vraag is wel hoe ik de zwarte rubbers rond de ramen en witte panelen kan namaken. Als iemand een goed idee heeft, dan hoor ik het graag.

Van wat reststukjes styreen vervolgens eens een proefstukje van de tankplaat gebouwd, bedoeld om te kijken of het ook werkt. Daar bleek al gauw dat de maten waar ik van uit dacht te gaan niet klopten. Om de betonrand om de bak op hoogte bovenzijde spoorstaven te brengen is een strip van 4 mm nodig. De strips waar het rooster op rust zijn dan 3mm hoog.

Op onderstaande foto zijn wat foto’s van het proefstukje te zien. Van boven naar onderen: het principe van de bak met een hoger rand en daarbinnen strips om het rooster te ondersteunen, de (te lage) rand van 2 mm en een versie waar strips tot 4 mm zijn opgestapeld.

(https://live.staticflickr.com/65535/50617787767_d71eb7ffa0_c.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronaldk op 18 november 2020, 19:14:40
Hoi,

Ben benieuwd hoe deze tankplaat gaat worden  (y) Altijd leuk om te lezen dat je een beetje inspiratie bent voor een andere modelbouwer  :) Ik zit ook nog te kijken naar wat andere platen. Mogelijk pas ik die nog een keertje aan. Maar voor nu is het goed zo.

Succes met bouwen!  (y) Ik ga dit wel volgen  :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 november 2020, 08:34:50
@Ronald: kun je aangeven wat de dikte is van de twee lagen styreen die je gebruikt hebt voor het hokje van jouw tankplaats? Ik schat in dat het twee lagen van 0,5 mm zijn (totaal dus 1 mm), maar ik kan het mis hebben.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronaldk op 19 november 2020, 20:02:50
Dat heb je goed gezien  :) Het is inderdaad 2 x 0,5mm. Dan heb je totaal 1mm dikte.

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 november 2020, 10:08:52
Dank Ronald. Dan ga ik ook uit van een dikte van 1 mm. Dat is een mooi alternatief dat voldoende stevigheid geeft, maar niet te dik is.

Inmiddels zijn de strips van de juiste afmetingen en het rooster in huis en ben ik begonnen met de bouw van de basis. Links op de foto nog het oude proefstukje.

(https://live.staticflickr.com/65535/50623909902_a74fe769f9_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50623831706_02a8280789_c.jpg)

Te zien is dat de merkloze strips afgerond zijn op de randen. Volgende keer toch maar weer Evergreen bestellen...

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronaldk op 20 november 2020, 13:55:41
Hoi,

Inderdaad stevigheid is het belangrijkste. Ik had als voordeel dat ik het uit een plaat gesneden heb. Dan blijft het stevig. Met losse strips durf ik het zo niet te zeggen. Wilde eerste met profielen werken om de ramen in te zetten.

Te zien is dat de merkloze strips afgerond zijn op de randen. Volgende keer toch maar weer Evergreen bestellen...

Leverancier is niet bekend? Het probleem met alternatieven is meestal: plakt het wel lekker. Afronden is op zich niet echt erg. Beton was meestal ook niet heel scherp aan de rand. Meestal iets afgerond.

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 november 2020, 14:37:32
@Ronald; De strips heb ik samen met het rooster van Maquett besteld bij een bedrijf dat zowel het rooster als de strips in het assortiment had. Dat scheelde verzendkosten. De strips zijn op prima te lijmen, maar dat dat de hoeken licht afgerond zijn had ik graag gelezen in de omschrijving.

Voor het huisje van de tankplaats ga ik het doorzichtige plastic van een CD-hoesje gebruiken. Dat is stevig en 1 mm dik materiaal. De test om te zien of dit materiaal met plasticlijm aan elkaar te plakken is heeft het al succesvol doorlopen.

Een eerste versie van het hokje provisorisch in elkaar gezet. Ik vond het wat klein ogen en daarom maar eens een Preiser-mannetje ernaast gezet. Veel te klein dus. Daar gaat een grotere versie van in elkaar gezet worden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50628767106_628822f3aa_c.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 21 november 2020, 16:32:09
dat ziet er netje uit Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 november 2020, 16:50:19
De nieuwe versie van het hokje zier er al beter uit wat afmetingen betreft.

(https://live.staticflickr.com/65535/50629271622_5c778feb64_c.jpg)

Al wat aan het nadenken over de manier waarop ik de apparatuur in het hokje wil gaan vormgeven. Daarbij is het voorbeeld van de tankplaats in de Waalhaven weer de inspiratiebron.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abri-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abri-1.jpg)
Waalhaven 2007 bedienzijde

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/abri.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/abri.jpg)
Waalhaven 2007 andere zijde

Op de voorgrond van mijn eigen foto zijn al probeersels van de haspels te zien waarop de slagen zijn opgerold. Deze zijn gemaakt door met een perforator rondjes uit een dun plaatje styreen te ponsen. Daartussen is een klein stukje rond profiel geplakt.

Met stukjes styreen wil ik de grijze kast en de  kast met branddeken(?) namaken. Het geheel wordt om een stellage geplakt die uit metaaldraad wordt gefabriceerd. Dat moet er dan ongeveer zo uit gaan zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/50629224156_61d6c55503_c.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 november 2020, 14:15:24
Het hokje is in elkaar gelijmd en de onderzijde is wit geschilderd. In een schoenendoos vond ik nog diverse potjes verf van Humbrol en Revell (wie wat bewaard ...). Dus de verf niet gespoten, maar gewoon met de kwast aangebracht.

(https://live.staticflickr.com/65535/50633014201_b55217ccc8_c.jpg)

Een van de potjes bevatte metallic verf in de kleur aluminium (Humbrol 55). Om te kijken of dat het goede effect geeft voor het frame van gegalvaniseerd metaal een deel van het oude hokje geschilderd. Nu maar eens zien hoe dat opdroogt.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronaldk op 22 november 2020, 14:23:21
Hoi,

Aardig aan de hobby zo  :) Ben benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn  (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 27 november 2020, 17:37:54
De afgelopen week bezig geweest met het schilderen van de delen van het hokje die een metaalkleur moeten krijgen. Eerst geprobeerd alle ramen in een keer af te plakken, maar dat lukte niet goed door het kleine formaat van het huisje. Bovendien veroorzaakt het wegsnijden van de maskeertape een kras in het plastic.
Een tweede mogelijkheid die ik getest heb is het aanbrengen van de metaalkleur met een verfstift (Stabilo pen metallic 68). Als dat lukt dan zijn de dunne lijntje eenvoudig aan te brengen. De uitkomst was niet helemaal een verrassing: het aanbrengen van de metallic kleur gaat best aardig, maar het is later eenvoudig weg te vegen. Dit houdt dus niet goed op het gladde plastic materiaal.
Uiteindelijk in verschillende stappen steeds een paar lijnen afgeplakt en geschilderd met de eerdergenoemde Humbroll verf.
(https://live.staticflickr.com/65535/50651483148_039a1aae2e_c.jpg)

Ook bij de grondplaat van de tankplaats is wat voortgang bereikt. Het plaatje waarop het hokje komt te staan was te klein. Dat is inmiddels vergroot, op de juiste hoogte gebracht en van een opstaande rand voorzien.
(https://live.staticflickr.com/65535/50652230911_196420cbcc_c.jpg)

samengevoegd is dit dan de stand van zaken:
(https://live.staticflickr.com/65535/50652230871_1b397219e8_c.jpg)

Resteert nog het rooster op maat knippen voor plaatsing langs de rails, de apparatuur in het hokje maken en het nodige schilderwerk.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 27 november 2020, 18:08:03
Dat ziet er mooi uit Martijn (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 november 2020, 14:08:43
Even een tussendoorvraag over de railsymmetrie van Peco code 100 rails.

Wellicht ga ik na het gereedkomen van de tankplaats beginnen aan de bouw van de werkplaats. Daarvoor is het om te weten wat de standaard afstand is tussen twee sporen in het railsysteem van Peco. Met wat zoeken op internet kom ik daar niet achter.

Als ik twee wissels (SL-E91) tegen elkaar leg om te zien wat dat voor afstand oplevert, dan lijkt dan uit te komen op 52 mm. Iemand een idee of dat ook de standaardafstand uit het railsysteem is?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 november 2020, 16:51:11
Verder gegaan met de apparatuur in het hokje. Een eerste poging om het frame van metaal te maken gestopt en verder gegaan met styreen strips. Op het frame de beide slanghaspels gemonteerd en een stukje styreen wat een grijze kast moet gaan voorstellen. De kast met de branddeken is komen te vervallen. Als ik die toevoeg dan wordt het naar mijn idee te vol.

(https://live.staticflickr.com/65535/50660182763_53aa78e9b3_c.jpg)

Na het schilderen van het frame bleek het (oude) blikje rode verf uitgedroogd. Het schilderen van de haspels moet dus even wachten op een nieuw blikje.
Voor de brandstofslang wil ik een dun elektriciteitsdraadje gebruiken. De dunste exemplaren die ik in de eigen rommel doos kon vinden hebben een diameter van 1 mm (een een kern van 0,5 mm2). Helaas heb ik dit type draad alleen in geel, blauw en rood. Nog eens zoeken hoe ik aan een zwart exemplaar kom.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 29 november 2020, 17:12:37
Ik ben even voor je in de papieren Peco catalogus gedoken voor je Martijn, maar daar staat het ook niet expliciet genoemd.
Wel lees ik op het web vaak 2" als maat, dus die 52mm klopt wel aardig.
Aan de andere kant, wie doet je wat als je een andere, meer op het grootbedrijf geënte afstand kiest?
Standaard railstukjes zijn in mijn ogen slechts een verdienmodel, zelf knippen, zagen of slijpen uit een langer stuk is voordeliger en je bepaalt zelf de geometrie :)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronaldk op 29 november 2020, 17:54:14
Voor de brandstofslang wil ik een dun elektriciteitsdraadje gebruiken. De dunste exemplaren die ik in de eigen rommel doos kon vinden hebben een diameter van 1 mm (een een kern van 0,5 mm2). Helaas heb ik dit type draad alleen in geel, blauw en rood. Nog eens zoeken hoe ik aan een zwart exemplaar kom.

Ik heb hier zwart 0,05mm2 liggen. Decoderdraad. Dat is minder dan een 1mm2 dik. Mocht je stukje willen. Stuur mij een PB  :)

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 november 2020, 20:01:04
@Eric B: dank voor het nakijken. Kon zelf alleen de afstand tussen de sporen vinden bij de verschillende boogstralen van het Peco railsysteem. Daar is sprak van een radius van 37,1 cm, 43,8 cm en 50,4 cm. Daarbij is de onderlinge afstand dan 6,6/6,7 cm. Maar dat is in een boog en dus wat groter dan bij recht spoor zo blijkt.
Overigens komt 52 mm komt aardig overeen met een afstand van 4,5 meter. Bij ouder spoor is een afstand van 4 meter dan ongeveer 4,6 cm.
Bron: https://matenkaartje.railcenter.nl/algemeen/spoor-en-dwarsliggerafstanden/

@Ronald: u heeft een PB

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 30 november 2020, 18:29:02
Ik heb hier zwart 0,05mm2 liggen. Decoderdraad. Dat is minder dan een 1mm2 dik. Mocht je stukje willen. Stuur mij een PB  :)
Is dat draad waar je b.v. planten mee kan samenbinden (komt op een rol en is groen) niet nog wat dunner ?
Anders een vuilniszak bindertje kaal maken,da's heel dun  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronaldk op 30 november 2020, 21:57:30
@Floris / Tijgernootje: Kijk even in mijn bouwdraadje ...  Dit bericht bijvoorbeeld (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=22356.msg3222162515#msg3222162515). Dan weet je welk draad het is  ;)

@Martijn: Het komt jouw kant op.

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 02 december 2020, 22:05:49
(https://live.staticflickr.com/65535/50673274361_8d9cc3e649_c.jpg)

In afwachting van de post en bestellingen een sfeerplaatje van een dieselloc op de tankplaats. Alles ligt en staat nog los en delen moeten nog geverfd worden.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Rondje_HO op 02 december 2020, 22:17:40
Goed gelukt, dat prefab huisje  (y)  Je herkent het gelijk als NS.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 03 december 2020, 13:09:40
Netjes Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 december 2020, 16:04:16
De decoderdraad voor de brandstofslangen is binnen (dank Ronald!) en ook de primer voor de betonnen plaat en de roosters is in huis. Binnenkort dus weer verder met de tankplaats.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronaldk op 03 december 2020, 19:35:24
Graag gedaan.  (y) Ik hoop dat een beetje past  :)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 december 2020, 12:27:02
De bodemplaat en rooster in de grondverf gezet en de roosters aluminiumkleur gespoten. Een eerste poging om de roosters met een kwast te verven was geen succes. Het fijne gaas ging dichtzitten met verf. Dus dan maar met de spuitbus.

(https://live.staticflickr.com/65535/50678785106_bf513545dd_c.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50678034523_2448a83bfc_h.jpg)

Mijn 'spuitcabine' is een verhuisdoos met een draaiplateau dat is vastgezet met tape. Maskertje op en spuiten in de garage waar het goed kan ventileren.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 december 2020, 10:28:24
Weer een stapje verder met de apparatuur in het hokje. Het frame, de haspels en de kast zijn geschilderd. De haspels in de verf gezet met een heel dun kwastje want ze zijn maar een paar millimeter groot. Een van de haspels is overigens vervangen door een nieuw exemplaar. De eerste versie niet mooi recht en daarmee niet naar mijn zin.

(https://live.staticflickr.com/65535/50684981823_6f0bbad809_h.jpg)

Rechts op de foto is het vervangen exemplaar van de haspel te zien. Die gebruik ik nu om na te gaan hoe ik de decoderdraad het beste kan bevestigen voor het juiste effect.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 december 2020, 18:14:26
De afgelopen dagen steeds een klein stapje verder gegaan met de apparatuur in het hokje. Op de foto hieronder is te zien hoe het er nu uitziet.

(https://live.staticflickr.com/65535/50694150422_316a0b0f9c_h.jpg)

Met het decordraad is een prima imitatie van slangen te maken. Met lijm is de draad goed vast te zetten op de haspels.

Voor de apparaatkast het ik eerst gezocht naar geschikte decal om knoppen of meters te imiteren. Daar kon ik weinig geschikts voor vinden en bovendien is het dan de vraag of een decal wel goed past. Het oppervlak van de kast is met 4x10 mm namelijk erg klein. Uiteindelijk gekozen om met zwarte verf de suggestie van knoppen aan te brengen.

Het is nu wachten op de bestelde materialen, waaronder de verf om de betonnen plaat de definitieve kleur te geven. Daarna kan dan het huisje, de apparatuur en de roosters vastgezet worden en is dit eerste bouwwerk gereed.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ronaldk op 08 december 2020, 18:18:35
Dat ziet er netjes uit zo.  (y)

Het is nu wachten op de bestelde materialen, waaronder de verf om de betonnen plaat de definitieve kleur te geven.

Grijze Primer van de Action in de combinatie met primer wit is ook niet slecht als betonkleur  ;) Even spuiten in een glazen pot en je kan het met de kwast opbrengen.

Groet Ronald.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 18 december 2020, 12:23:11
Het duurde een paar weken voordat de eerste bestelling bezorgd werd. Mooi op tijd om in de kerstvakantie verder te gaan :)  Diegenen die mijn draadje volgen, zien wellicht dat het onderdelen zijn voor de bouw van het werkplaatsgebouw en verf voor de tankplaat.

(https://live.staticflickr.com/65535/50730094902_cf90a8ed37_h.jpg)

Voor het werkplaatsgebouw in de afgelopen dagen een simpel model in elkaar gezet van papier. Daarmee wil ik nagaan of de afmetingen van het gebouw en de deuren voldoen aan wat ik voor ogen heb. Het gebouw is nu ongeveer 55 x 20 centimeter groot en 10,5 centimeter hoog. Dat is wat groter geworden dan ik eerder in gedachten had. De twee sporen binnen het gebouw hebben een lengte van 47 centimeter, wat lang genoeg is voor een 1:87 rijtuig of twee locomotieven.

(https://live.staticflickr.com/65535/50732735087_4a2d7805e5_h.jpg)

De tankplaat is inmiddels betongrijs geschilderd. Zodra de bestelde Peco flexrail binnen is kan de bouw worden afgerond. De flexrail gaat de oude Fleischmann railsectie vervangen die ik tot op heden heb gebruikt bij de bouw.

(https://live.staticflickr.com/65535/50732739907_2af2ade20a_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 19 december 2020, 13:06:07
Hoi,

Benieuwd hoe het verder wordt. (y)

In ieder geval al een mooi werkje die Dieselpomp.

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Ruben90 op 19 december 2020, 13:43:08
Dat beloofd een mooi gebouw te worden! (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 december 2020, 14:24:38
De basisvorm van de werkplaats is uit styreen gesneden en met tape aan elkaar vastgemaakt. Dit is 1 mm styreen dat de basis gaat vormen voor de bekleding van de buitenwanden. Op dit moment zijn alleen de contouren van de beide roldeuren uitgesneden. Aan de achterzijde van de loods is een lage aanbouw voorzien. Hier komen zaken als toiletten, douches, archief en kantoor.
De bodemplaat ontbreekt nog, want de bestelde groot formaat 2 mm sytreenplaat is nog niet binnen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50736160636_1aba87a1e7_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50736160616_ade92aa471_h.jpg)

Nu de basis staat de roldeur (Viessmann 5172) provisorisch in de opening geplakt om een filmpje te kunnen maken van het openen en sluiten van de deur (foto aanklikken).

(https://live.staticflickr.com/31337/50736325392_924342a38c_h.jpg) (https://flic.kr/p/2kioVUU) (https://flic.kr/p/2kioVUU)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 19 december 2020, 14:37:32
dat ziet er netjes uit Martijn (y)
Misschien is dit nog een optie voor je
https://www.kunststofshop.nl/polystyreen-plaat/melkwit-wit-en-zwart/platen-1000-x-600-mm/polystyreen-plaat-wit-mat-1000x600x1mm/a-3356-20000027

zelf heb ik hier regelmatig besteld en heb nu een leuke voortraad styreen

edwin
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 december 2020, 14:44:08
Dag Edwin. Dat is een goede tip als adresje voor grote styreenplaten. Ook de prijs is mooi. Die site zet ik gelijk in mijn favorieten.
De platen waar ik nu op wacht heb ik besteld bij www.dekwast.nl

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 december 2020, 15:54:39
Bij het bekijken van de roldeur van Viessmann was mij niet helemaal duidelijk wat er precies aan onderdelen bij dit artikel waren inbegrepen. Als je op internet zoekt kom je steeds dezelfde plaatjes tegen, ook op de website van Viessmann, waarbij het erop lijkt dat er ook een wit frame wordt geleverd. De omschrijving op de Viessmann-website stelt dat de inhoud is: een rolluik met rail, 1 blauw en 1 rood frame.

Voor die forumgebruikers die ook benieuwd zijn wat er nu precies is inbegrepen, hieronder een foto van hetgeen ik in set 5172 heb aangetroffen:
(https://live.staticflickr.com/65535/50735579918_10c62244c4_h.jpg)

Verder zit er een handleiding bij en een papieren mal met de afmetingen van het (grote) frame. De roldeur is in het rode frame gemonteerd, maar kan eenvoudig worden overgezet naar het blauwe frame.
De drie blauwe onderdelen in het midden vormen een smal frame waarmee de roldeur in een zelfgebouwd bouwwerk kan worden geplaatst. Dan is alleen een rand met een dikte van ongeveer 1,5 mm zichtbaar in de buitenwand. Bij deze optie dien je wel een paar gaatjes te boren om het oprolmechaniek vast te zetten. Die gaatjes zitten standaard al in het grote rode en blauwe frame.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 december 2020, 15:27:06
De bestelde flexrails is binnen en daarmee kan de tankpaat afgemaakt worden. Een laatste plaatje van dit bouwwerk.
(https://live.staticflickr.com/65535/50742967098_8c84863eb8_h.jpg)

Voor de werkplaats de voorgevel in elkaar aan het plakken. De basis is 1 mm dik styreenplaat waarop met strips, baksteenplaat en plaat met damwandprofiel de gevel wordt opgebouwd. De gaatjes in de styreenplaat zijn nodig voor de montage van het mechanisme van de roldeur.

(https://live.staticflickr.com/65535/50742968238_95f990603d_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50743812422_93c0f4d7cb_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50743812377_46ee045047_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50743812322_99e3421e6e_h.jpg)

Aan de beide zijkanten steekt de gevelbekleding nog uit. Dit wordt ingekort als het gebouw in elkaar gezet wordt en een mooie aansluiting gemaakt kan worden op de zijwanden.

Ter vergelijk nog een plaatje van het gebouw dat ik in SketchUp had getekend. In het model lopen de ramen lopen niet zo ver door tot de roldeuren als in de tekening. Vanwege de breedte van de profielen waarin de roldeuren lopen is dat niet mogelijk. De deur rechts in de gevel gaat er ook nog komen, maar wordt later nog ingepast.

(https://live.staticflickr.com/65535/50744000232_d841c41ffc_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 26 december 2020, 11:38:16
De afgelopen periode verder gewerkt aan het bekleden van de gevels en het maken van de deuren en raamkozijnen. Dat laatste is nog best een ingewikkelde klus. Het gebouw heeft raamkozijnen die doorlopen om de hoek van het gebouw. Daardoor is gat waarin de strips voor het raamkozijn geplakt moeten gaan worden slechts aan drie zijden door een muur begrenst. Op de foto hieronder is dat goed te zien. Aan de linkerkant 'ontbreekt' een muur.

(https://live.staticflickr.com/65535/50761883741_1bde27aa6d_h.jpg)

Door deze constructie bewegen de muurdelen boven en onder het kozijn iets van elkaar. Dat maakt het extra lastig om de verticale kozijndelen te plaatsen. Ik heb geprobeerd bewegingen zo veel mogelijk te voorkomen door het geheel met tape vast te zetten en eerste de strips aan de open zijde te plaatsen.
Mocht ik een soortgelijke constructie nog eens moeten maken, dan denk ik er aan om tijdelijk styreenplaats aan de open zijde te laten zitten. Dan de kozijnen maken en vervolgens de vierde wand weg te snijden.

Een tweede probleem was het plaatsen van een deur in de wand. De deur zelf is gesneden uit een plaatje 0,5 mm styreen. Als ik de deur op de styreenplaat plak die de basis vormt voor het gebouw, dan komt deze wat te ver naar voren ten opzichte van de kozijnen. Ik dacht dit op te lossen door de styreenplaat weg te snijden en de deur dan verdiept in de gevel te plakken. Een leuk idee, maar dit gaat ten koste van de stevigheid van de toch al fragiele gevel.

(https://live.staticflickr.com/65535/50761996512_03d70b8a73_h.jpg)

Bij een tweede deur in een van de zijwanden dan toch gekozen om deze gewoon op de styreenplaat te plakken. Dat geeft eigenlijk best een acceptabel beeld. Deze oplossing ga ik ook maar toepassen op de eerste gevel ...

(https://live.staticflickr.com/65535/50761883721_42191c7f49_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 26 december 2020, 11:49:36
De raampartijen in de zijgevels zijn met een hoogte van 1,5 cm nog best aardig te bouwen. De afmetingen van de ramen in de gevel van de lage aanbouw zijn een stuk kleiner.
De kozijnen van de kleine ramen  zijn 6 mm hoog, waardoor de verticale delen van de kozijnen 4 mm meter.  Dat levert heel wat gepruts op met een pincet, maar het is gelukt.

(https://live.staticflickr.com/65535/50761210768_d37952d502_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50762050782_8daf7531fc_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50761210723_4caa2d2200_h.jpg)

De twee witte vlakken aan de linkerzijde van de muur zijn roosters voor apparatuur die binnen staat. De roosters zijn gemaakt van een stukje styreen met plankenmotief dat aan de binnenzijde van de muur is geplakt. Daarmee vallen ze een stuk terug en geeft het wat reliëf aan de in de gevel.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 december 2020, 11:31:44
De bestelde 2mm styreenplaat is nog steeds niet binnen ... Die plaat wil ik gebruiken als de bodemplaat en hulp om de wanden goed haaks aan elkaar te verbinden.

In afwachting daarvan begonnen met het schilderen van de roldeur. Het grijs moet plaats gaan maken voor geel en zwart. In eerste instantie de verschillende panelen afgeplakt om te verven. Toen bleek dat de panelen niet zijn geplakt maar geklemd op de verbindende plasticfolie. Dat maakt het verven een stuk eenvoudiger, zeker voor de panelen met ramen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50769534503_c77ff7a3ea_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50770398562_65dc75b9e7_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 28 december 2020, 11:35:55
Je gaat als een speer Martijn 
Ik geniet helemaal van dit draadje (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 december 2020, 13:03:52
@edwin1974: leuk om te horen dat je van mijn bouwwerkzaamheden geniet. Ik probeer iedere dag wat te doen, zodat het bouwen niet stilvalt. Daarmee kost het niet heel veel tijd en heeft de verf / lijm voldoende tijd om te drogen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 28 december 2020, 21:37:45
Die stabiliteit van de gevel heb ik indertijd opgelost door de stalen kolommen achter de wand er op te zetten Verder heb ik ook gewerkt op een onderlaag van karton om het geheel stevigheid te geven.

(https://live.staticflickr.com/7845/47085251701_ba2fae96b6_z.jpg)

Hier op Flickr (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/albums/72157706642119445) kan je het hele bouwproces volgen.

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 december 2020, 22:15:43
@Frans: ik heb de foto's van de bouw van je hal goed bekeken, daar is heel wat inspiratie uit te halen. Ik heb dan ook al H-profielen liggen die ik aan de binnenzijde van de muren ga aanbrengen. Dat moet gaan zorgen voor extra stevigheid van het gebouw. Daarnaast is het ook de bedoeling dat je deze kolommen door de ramen ziet staan. Dat moet het idee geven dat de muur wat diepte krijgt. Hieronder twee foto's die laten zien wat ik probeer te bereiken.

(https://live.staticflickr.com/65535/50771696918_2948a34ca8_h.jpg)

Waar ik ook aan zit te denken is om op de verticale profielen liggende balken te plaatsen. Die kunnen dan ook mooi als (extra) drager voor het dak gaan dienen. Vanwege de oppervlakte van het gebouw (55 x 20 cm) lijkt me dat wel verstandig.
Een ander plan zijn twee lichtstraten die ik in de lengterichting in het dak wil gaan maken. Op een paar punten zal je door de lichtstraat de liggende balk zien, wat hopelijk ook weer het effect geeft dat er een echt gebouw staat.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 december 2020, 09:38:10
(https://live.staticflickr.com/65535/50774326421_31e407d3cf_h.jpg)

Vandaag de roldeur weer in elkaar gezet en in de gevel gelegd om te zien hoe dat er uitziet. Staat een stuk beter dan de grijze deur.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 29 december 2020, 12:11:23
Alles is al mooi doorgedacht Martijn, dan komt het wel goed met dit gebouw.

Als je spreekt over een breedte van 20cm (+/_17,50m in 1/1) dan wordt voor het dak meestal een vakwerkligger gebruikt en geen vollewandligger (I-profiel). Als het zichtbaar is door de daklichten, zou dit nog een uitdaging kunnen zijn. Voor een dergelijke overspanning wordt die vakwerkligger toch snel 2 tot 2,5 cm hoog.
Bij een vollewandligger zou je kunnen opteren voor een betonnen balk ipv een stalen balk.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 december 2020, 13:00:55
De breedte van de loods is inderdaad te groot om met een simpel profiel te overspannen. Om die reden wil ik in het midden een extra staander plaatsen. Ik heb op de foto de H-profielen op de kopgevel neergelegd om te laten zien hoe ik het wil uitvoeren. Dit herhaald zich dan een paar keer in de lengterichting van de loods. Deze m-vormige constructies worden in de lengterichting van de loods met H-profielen verbonden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50774062418_b26c8ec60d_h.jpg)

De inspiratie voor deze staalconstructie is een half afgebroken loods die ik tegenkwam in Culemborg (https://goo.gl/maps/GGAWwHFohyMgDztg7).

(https://live.staticflickr.com/65535/50774937512_83b2ee4aec_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 31 december 2020, 10:37:39
Alle wanden zijn de afgelopen dagen aan elkaar gelijmd. De lange zijwanden hangen behoorlijk door als de loods op een zijwand ligt. Twee doosjes dienen ter ondersteuning om dit te voorkomen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50781762443_e73f58f58d_h.jpg)

Om te zorgen dat de hoeken goed aan elkaar zijn verbinden heb ik driehoekige stukken styreen geplaatst. Dit is zo gedaan dat ze niet zichtbaar zijn als het gebouw gereed is.

(https://live.staticflickr.com/65535/50782629862_27e84961e0_h.jpg)

In de zijwand is een roldeur geplaatst die afkomstig is uit een setje van dergelijke deuren van Auhagen (80 252).

(https://live.staticflickr.com/65535/50782525051_a3d8e52aea_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 01 januari 2021, 13:48:05
Ook in het nieuwe jaar rustige doorgegaan met werkzaamheden aan de werkplaats. De lage aanbouw is voorzien van een dak van styreenplaat. Daarop is dakbedekking van schilderstape aangebracht. De tape is in de lengte doormidden gesneden en vervolgens in stukken van ongeveer 7,5 cm lengte. Die stroken zijn deels overlappend op het dak geplakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/50786025683_97521972f3_h.jpg)

De bovenzijde van de muren is afgewerkt met U-strips en op het dak is nog een pijpje aangebracht. Dat pijpje bestaat uit een stukje buisprofiel van Evergreen waarop een dakje is geplakt. Het dakje is gemaakt met een perforator uit een dunne styreenplaat.

(https://live.staticflickr.com/65535/50786025638_d941d61ce6_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Freek Jonkers op 01 januari 2021, 15:04:34
Dat ziet er goed uit Martijn!!!

Freek J.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 01 januari 2021, 16:13:19
@Freek: dank voor het compliment. Ik was nog niet tevreden over de aansluiting van de beide U-profielen op de hoek, dus die zijn nog wat bijgewerkt. Maar op dit soort close-up foto's zie je alle onnauwkeurigheden veel beter dan met het blote oog.

De tweede roldeur is inmiddels ook geschilderd en weer in elkaar gezet. Dat in elkaar zetten is wel een @%$# klusje. Onder een verlichte loep met twee puntige stukjes styreen proberen de folie over de ronde uitsteeksels heen te leggen. Door styreen te gebruiken probeer te scheuren in de plastic folie te voorkomen. Maar het is gelukt en nu maar hopen dat het allemaal blijft zitten.

(https://live.staticflickr.com/65535/50787302047_87500402b5_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50787301997_f3052b81ab_h.jpg)'

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 01 januari 2021, 19:43:27
Mooie prestatie zo op de eerste dag van het jaar Martijn. (y)

Een klein punt van mijn kant. De aansluiting van het dak aan de opgaande gevel is niet helemaal correct. Normaal heb je daar nog een opstaand muurtje waartegen de waterdichting wordt opgetrokken. De onderkant van de profielplaat heeft een druiplijst als afwerking.
Ik weet niet of je het ziet, laat in het midden of je het wil aanpassen, ik geef het je alleen maar mee vanuit mijn sterke neiging naar bouwkundige correctheid van onze modelbouw  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 02 januari 2021, 15:35:42
@Frans: daar heb je wel een punt. De gevelbekleding kwam te laag uit waardoor ik er geen strip meer onder kon lijmen. Heb er nu maar een dun stripje strip opgeplakt, waardoor toch het idee van een druiplijst geeft.

(https://live.staticflickr.com/65535/50791253741_53490f89e7_h.jpg)

Een punt waar ik mijn plan heb gewijzigd is de constructie binnen het gebouw. Aan de bovenzijde van de wanden heb ik een balkje gelijmd. Dat gaat de ondersteuning vormen voor het te plaatsen dak. Daarnaast zorgt de balk voor meer stevigheid in de lange muren. Die waren namelijk nog best bewegelijk.

De plaatsing van deze balkjes zorgt ervoor dat het oorspronkelijk plan met de H-profielen niet helemaal meer kan worden uitgevoerd. De H-profielen worden nog wel geplaatst, maar vooral op de plaatsen waar ze zichtbaar zijn door de ramen, daklichten en roldeuren.

(https://live.staticflickr.com/65535/50791366457_a514b88aee_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 januari 2021, 13:32:59
Op het dak van de werkplaats wil ik lichtstraten aanbrengen. Na een zoektocht op internet een model gevonden dat ik wil gaan nabouwen. In afwijking van dit exemplaar in melkwit wil ik een doorzichtige versie bouwen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50793805323_08079cf31e_h.jpg)

Eerst maar een gezocht naar een rond voorwerp dat ik kan gaan gebruiken om een doorzichtige styreenplaat te buigen. In de gereedschapskist vond ik een stukje afvoerpijp met een buitendiameter van 32 mm. Dat lijkt een aardige ronding op te leveren en voor een goede breedte.

(https://live.staticflickr.com/65535/50794553006_433f337f8f_h.jpg)

Op het forum diverse beschrijvingen van het buigen van styreen gevonden. Begrijp dat dit het makkelijkste gaat door het in warm water te leggen. Ben benieuwd of de plaat daarbij transparant blijft. We gaan het zien.

Een proefstukje van de transparante styreenplaat om de buis gebogen en een half uur in een emmer met heet water gelegd. Na het verwijderen van de tape heeft het styreen een lichte bolling, maar niet zo sterk gebogen als ik wilde.
Nog maar eens een keer een half uur in heet water gelegd om te zien of de kromming daarna beter is. Er zit een minimale verbetering te zien, maar het lijkt nog lang niet op de gewenste kromming.

(https://live.staticflickr.com/65535/50794399738_d31ae3e91c_h.jpg)

Ik heb bij mijn poging een heldere 0,4 mm plaat van Evergreen gebruikt. Wellicht dat dit te dun is om de kromming goed in het materiaal te krijgen. De voorbeelden van het buigen van styreen die ik gevonden heb waren ook van dikker plaatmateriaal.
Iemand een idee hoe ik dit voor elkaar kan krijgen?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Rob Ellerman op 03 januari 2021, 13:48:54
Je zou het ook met een warme föhn kunnen proberen....

Rob
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Modellbahnwagen op 03 januari 2021, 16:40:54
Wordt met heet water, water uit de warme kraan bedoeld of water dat op het kookpunt is? Dat kan nog verschil uitmaken voor het styreen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 januari 2021, 17:08:02
@Rob: verwarmen met een föhn is inderdaad nog een optie. Ik heb daar in eerste instantie van afgezien omdat dat dat in een ander draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=6350.0) een gebobbeld resultaat opleverde.

@Modellbahnwagen: ik heb het in heet kraanwater gelegd. Ik zal het nog eens gaan proberen met water op het kookpunt.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 januari 2021, 17:38:35
Gelijk maar de methode met kokend water uitgeprobeerd en dat levert een veel beter resultaat op. Dank voor de tip.

(https://live.staticflickr.com/65535/50795308093_689ac7ce12_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 03 januari 2021, 17:51:27
dat ziet er mooi uit Martijn
Zit de beschermfolie er nog als je het buig met de methode met kokend water?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 januari 2021, 18:23:02
De Evergreen plaatjes hebben geen beschermfolie. Er zit alleen een dun soort vloeipapier tussen ter bescherming.
Ik heb het plaatje dan ook zonder bescherming met schilderstape strak om een pijpje gebogen. Na afloop zie je wel iets van de tape op het plastic zitten. Waarschijnlijk veroorzaakt door de lijmlaag van de tape.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 januari 2021, 18:32:08
(https://live.staticflickr.com/65535/50796268221_a5a46f1884_h.jpg)

Zo ziet het gebogen plaatje er uit, met zichtbaar de plaats waar de schilderstape heeft gezeten. Zal eens kijken of dit eenvoudig te verwijderen is.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 januari 2021, 20:01:21
Het heeft even geduurd, maar de grote styreenplaten (60x100 cm) zijn binnen. Uit een 2 mm plaat het dak voor het werkplaatsgebouw gesneden. Vervolgens een klein beetje bijwerken, maar dan past het dak mooi en ligt het op de eerder aangebrachte balkjes op de wanden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50811235011_cd24176d12_h.jpg)

Gezien de lengte van het gebouw gaat de staalconstructie bestaan uit 5 dwarsprofielen. Tussen de staalconstructie komen dan vier lichtstraten. Op de afbeelding hieronder is dat simpel geschetst. Dit overigens de theorie, want ik ga niet alle delen ook echt aanbrengen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50811258731_fbbcc38fe8_h.jpg)

Voordat ik in het dak ga zagen eerst maar eens een lichtstraat op proef bouwen. Met de eerder gebogen doorzichtige plaat en een reststuk styreen begonnen een lichtstraat in elkaar te zetten. het is best lastig om de kopzijde van een mooie passende ronding te voorzien. Nu heb ik de ronding afgetekend en met een mes en vijl het geheel de juiste vorm gegeven. Verder zijn langs de lange zijde strips geplaatst en vervolgens het doorzichtige deel gelijmd. Daar overheen vervolgens een dunne styreenstrip. Bij de definitieve versie komen er meerder dunnen strips die de lichtstraat opdelen.

Het ziet er wel aardig uit, maar de ronde kopse kant is lastig netjes passend te krijgen. In de uiteindelijke versie moet ik er daar 8 van maken. Dan wil je dat die een beetje op elkaar lijken. Ik ga eens kijken of dit ronde deel eenvoudiger te maken is met een gatenzaag. Eerst maar in de gereedschapskist kijken of ik de benodigde kleine diameter heb liggen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50810492128_99780e238d_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 januari 2021, 09:13:46
Een gatenzaag met de juiste diameter was gelukkig in huis. Een eerste proef levert inderdaad een mooier afgerond stukje styreen op. Vervolgens een voorraadje schijfjes gemaakt die goed zijn voor 10 zijkanten. Dan kan er nog eens een sneuvelen bij het plaatsen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50812363603_5a52c8a515_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50813218097_30d913e0b9_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 10 januari 2021, 17:27:15
Voordat het dak op de loods geplaatst wordt wilde ik nog testen of de roldeuren soepel konden bewegen. Dat bleek tegen te vallen. De ruimte van de gleuf waarin de roldeur loopt is blijkbaar net te smal. Daardoor is er te veel weerstand en zal de deur niet goed open en dicht gaan.
Bij de voorgemonteerde deurprofielen uit de set loopt de deur wel soepel. Daarom maar de geplaatste deuromlijsting verwijderd en de voorgemonteerde deurprofielen uit de set geschikt gemaakt om in de opening te plaatsen.

Verder de bodemplaat gesneden en daar twee banen uit gesneden voor de rails. Tussen de beide railstaven komt nog een strip te liggen. Daarmee komen de spoorstaven mooi in de vloer te liggen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50821436726_ca5ee2aba0_h.jpg)

Aan de onderzijde van de binnenwanden een dunne strip gelijmd. Deze strip zorgt er voor dat de H-profielen van de plaatsen staalconstructie iets los van de muur staan. De strips zorgen ook dat de kier tussen de zijwand en de bodemplaat niet zichtbaar is. Op de foto zie ik dat het gebouw aan de linkerkant niet goed op de bodemplaat is geduwd. Deze kier verdwijnt dan.
Van de binnenzijde van de werkplaats zal niet heel veel te zien zijn. Mogelijk dat wel de achterwand door de roldeuren te zien is. Reden om de nu nog kale achterwand wat te detailleren door het plaatsen van een paar deuren.

(https://live.staticflickr.com/65535/50820691803_2834212e06_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 10 januari 2021, 22:00:59
In het dak zijn vier gaten voor de lichtstraten gesneden. Ik twijfel of er nog een vijfde lichtstraat bij moet komen in het achterste deel van het gebouw.
(https://live.staticflickr.com/65535/50822441516_a109da1b95_h.jpg)

Het dak er op gelegd en eens gekeken hoe donker het gebouw er uitziet met vier lichtstraten:
(https://live.staticflickr.com/65535/50822537007_8a98db2aa2_h.jpg)

Vervolgens het dak omgedraaid, waardoor het effect van een vijfde lichtstraat zichtbaar is:
(https://live.staticflickr.com/65535/50822441471_79b5524a61_h.jpg)

Ik denk dat een vijfde lichtstraat beter is om te voorkomen dat het achterste deel van het gebouw te donker wordt. Ben wel benieuwd hoe anderen daar over denken.

Martijn

NB. Op de foto's de de loc is pas goed te zien hoe groot het gebouw is
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Jeronimos op 10 januari 2021, 22:48:43
Heb je via google maps al eens gekeken naar bijv de onderhoudswerkplaats Onnen? Daar is ook niet overal zo'n lichtstraat. Dus kijk via Google maps om voorbeelden te zien. Als het te donker is dan verhelpen lampen dat.

https://goo.gl/maps/VJcAtwoEo2PuHY217 (https://goo.gl/maps/VJcAtwoEo2PuHY217)


https://goo.gl/maps/EMpcfvtuHbTJ7hoz8
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Freek Jonkers op 10 januari 2021, 22:56:22
Ik denk dat een 5de lichtstraat realistisch is.

Freek J.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 januari 2021, 17:19:27
@Jeroen en Freek: Dank voor jullie reactie. Nog eens goed nagedacht en uiteindelijk besloten vier lichtstraten aan te brengen. Daarmee komt het gebouw naar mijn gevoel wat minder gelijkmatig en daarmee wat spannender over dan bij vijf lichtstraten.

Vooruitlopend op de verdere bouw van de werkplaats ben ik al aan het nadenken over verlichting. Nu ben ik best een leek op het gebied van elektronica, dus de afgelopen tijd maar eens op internet gezocht hoe e.e.a. geïnstalleerd moet worden. Hieronder een plaatje met daarop aangegeven hoe ik denk dat het zou moeten. Graag hoor ik of dit klopt of dat ik ergens iets verkeerd doe.

(https://live.staticflickr.com/65535/50831902721_0557465012_h.jpg)

In geel zijn de SMD led strips aangegeven die ik wil aanbrengen. Voor zover ik het begrepen heb bevatten deze strips al weerstanden, waardoor het niet nodig is om een (extra) weerstand te monteren. De vraag is dan of ik de strips volgens onderstaand schema kan installeren.
Kan het aansluiten met flexibel decoderdraad of is het verstandig dikker draad te gebruiken.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Freek Jonkers op 14 januari 2021, 23:21:02
Het hangt er een beetje vanaf. Over het algemeen is er per 3 leds een voorschakelweerstand.
Als het goed is staan de knippunten er op. Zoniet dan zul je de loep moeten gebruiken om het smd weerstandje te vinden om te kijken waar je moet knippen.

Wat draad betreft, dat kan met decoderdraad. De LEDS vragen zo weinig stroom dat dat geen probleem is.

Freek J.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 15 januari 2021, 08:37:41
De ledstrip die ik op het oog heb bevat om de 5 centimeter een knippunt en per 3 leds een weerstand. Dan moet het goed gaan zoals ik het bedacht heb. Dank voor je reactie.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 januari 2021, 19:31:54
Sinds het laatste bericht diverse (kleine) werkzaamheden uitgevoerd.

Zo heb ik een proefstukje gemaakt om het invoegen met zilverpoets eens uit te proberen. Een stukje baksteenplaat eerst steenrood geschilderd en vervolgens ingevoegd met zilverpoets. Ik merk dat je de overbodige zilverpoets erg voorzichtig moet wegvegen. De zilverpoets uit de ondiepe voegen wordt anders snel weggeveegd. Het resultaat levert een voeg op die zeer licht van kleur is. Ik ga nog eens een poging wagen met zilverpoets die verf wat donkerder is gemaakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/50832034967_34d7b956d2_h.jpg)

Op het proefstukje voor de lichtstraat had ik een strip van 0,5 x 0,5 mm gebruikt om het doorzichtige deel op te delen. Die strip was in verhouding tot de overige onderdelen wat klein. Daarom een 1,0 x 0,5 mm strip gebruikt om eens te kijken hoe dit staat. Wat mij betreft veel beter. Deze strips zijn wat dikker en daarmee moeilijker in een kromming op het doorzichtige styreen te lijmen. Misschien de strips voorbuigen met de heet water methode om te zorgen dat er geen grote spanning op staat.

(https://live.staticflickr.com/65535/50845477842_a9d4e129a1_h.jpg)

Het grote dak is voorzien van dakleer bestaande uit smalle stroken schilderstape. Daarna is de dakrand afgewerkt met een U-profiel en zijn de damwandplaten op de hoeken van het gebouw met L-profiel afgewerkt. Nu het gebouw een stuk steviger is, zijn ook de laatste stijlen van de kozijnen op de hoek van het gebouwd geplaatst.
Om eens te zien hoe het staat de de bedrijfsnaam uitgeprint en op de zijwand aangebracht.

(https://live.staticflickr.com/65535/50845421486_2ab6323ef3_h.jpg)

De bestelling van de onderdelen van de verlichting van het gebouwd is gedaan en de kleuren die ik ga gebruiken voor het gebouw bepaald:
- roldeuren spoor: Humbrol 24 en 33 (Trainer geel en zwart)
- roldeur zijwand: Humbrol 56 (aluminium)
- stenen muur: Humbrol 70 (baksteenrood)
- damwandbekleding muren: Humbrol 64 (lichtgrijs)
- kozijnen en omlijsting roldeur spoor: Humbrol 88 (dekgroen)
- deuren:  Humbrol 34 (wit)
- dakleer: Humbrol 32 (donkergrijs)

(https://live.staticflickr.com/65535/50845499666_0afde6dbec_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 18 januari 2021, 21:34:55
Vandaag de strips voor de lichtstraat voorgebogen in kokend water. Bij deze dunne strips gaat dat erg goed. Minder makkelijk is het buigen van de doorzichtige styreenplaat. Dit heeft vast een andere samenstelling. Het materiaal buigt minder makkelijk en het resultaat ziet er ook minder strak uit. De gebogen stukken zijn wat te groot, zodat de golvende randen nog weggesneden gaan worden. Daarmee zou het eindresultaat er wat strakker uit moeten gaan zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/50850272741_155ddd8c8f_h.jpg)

De lichtstraten zullen pas na het schilderen van het gebouw geplaatst gaan worden. Eerst maar eens kijken wanneer het een droge dag is zonder al te lage temperaturen. Ik wil het gebouw namelijk buiten met een spuitbus in de primer spuiten. Het bouwwerk is te groot om in mijn spuitcabine (aka verhuisdoos) te spuiten.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: spoorzeven op 19 januari 2021, 09:57:44
In alle opzichten een indrukwekkend gebouw geworden, Martijn (y)
En dan is het nog niet eens af.....
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 januari 2021, 11:08:34
Het is inderdaad een behoorlijk groot gebouw geworden. Volgens mij is de tip altijd om met iets kleins te beginnen. Weet niet of ik die raad goed heb opgevolgd. Misschien kan ik de tankplaat als kleine beginoefening opvoeren  8)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 20 januari 2021, 15:39:24
Het is een mooi gebeuw(tje) geworden Martijn.

Benieuwd hoe het er gaat uitzien als het helemaal gekwast is, met de nodige gebruikssporen natuurlijk ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 januari 2021, 08:12:55
De druk wordt goed opgevoerd. Was al blij dat ik zo ver was met het bouwen, maar nu gaat het al over verweren ...  :P

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 januari 2021, 12:35:21
De H-profielen die de draagconstructie in het gebouw gaan verbeelden zijn groen geverfd. Deze worden pas geplaatst nadat de binnenzijde van het gebouw geverfd is. Deze manier van werken maakt het wat makkelijker om alles goed en netjes te verven.

(https://live.staticflickr.com/65535/50862798517_dad207468f_h.jpg)

Vandaag droog en zonnig weer en dus de mogelijkheid om buiten het werkplaats gebouw in de grijze grondverf te spuiten. In de eerste ronde zijn de binnenzijde en zijwanden behandeld en staat het te drogen in de garage. Bij de tweede spuitbeurt komen de daken aan de beurt.

(https://live.staticflickr.com/65535/50862697011_7047f9de55_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 22 januari 2021, 13:19:06
Hoi,

Dat wordt een flink pand.

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 januari 2021, 14:56:24
Wanneer ik de afmetingen van het gebouw naar 1:1 omreken kom je ongeveer uit op een omvang van 47 x 17 meter en een hoogte van 9 meter. Dat is dus inderdaad een fors gebouw. Maar het wordt dan ook het hoofdthema van de modelbaan ;)

Vanwege het mooie weer vandaag en de voorspellingen voor morgen de tweede spuitbeurt voor de bovenzijde van het gebouw ook maar uitgevoerd. Het geheel staat nu uit te dampen in de garage.

(https://live.staticflickr.com/65535/50863132047_75d561cef2_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 januari 2021, 09:48:22
Verven, verven en ...

(https://live.staticflickr.com/65535/50869387131_acc43dc207_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50869483347_214a2fabd3_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50869387061_389199fc6f_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 24 januari 2021, 12:01:27
Ben je aan 't verven  Martijn ??
Volgens mij gaat het hem eerder om schilderen  ;) ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 januari 2021, 14:11:17
Verven, want het gaat nu nog om het op kleur brengen van de grote vlakken. Daarna het schilderen van de details ;)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 januari 2021, 18:18:34
De afgelopen dag steeds een deel van het gebouw geschilderd. De grote vlakken had ik precies tot de uiteindelijke rand van een kleur geschilderd. Het idee was om met de aanliggende kleur daar dan netjes langs te schilderen. In de praktijk blijkt hierdoor toch vaak een klein streepje grijze primer zichtbaar.
Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het handiger is om een kleur iets verder door te schilderen. Na het schilderen van de aanliggende kleur is er dan geen primer meer zichtbaar.

(https://live.staticflickr.com/65535/50891311582_aaf6e7bf1c_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/50891311517_2516467112_h.jpg)

Het einde van de schilderwerkzaamheden lijkt langzamerhand in zicht.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 31 januari 2021, 15:14:43
Ik had eerder het voegen van een baksteenmuur met zilverpoets uitgeprobeerd. Dat leverde mooie voegen op, maar veel lichter van kleur dan ik voor ogen heb. Vandaar wWat verschillende mogelijkheden uitgeprobeerd om de voegen van de baksteenmuren op de gewenste kleur te krijgen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50893853291_4efbe526a9_h.jpg)

De basis is steeds een Slaters baksteenplaat die steenrood (Humbrol 70) is geschilderd (nummer 1). Vervolgens zijn de volgende verschillende proefstukjes gemaakt:
- Ingevoegd met zilverpoets (nummer 2)
- Ingevoegd met zilverpoets, donkerder gemaakt met een paar druppels Humbrol 32 donkergrijs (nummer 3)
- Ingevoegd met met onverdunde Tamiya XF-1 mat zwart (nummer 5). Gek genoeg droogt de Tamiya glimmend op.

De poging met de onverdunde Tamiya XF-1 gaat de goede kant op, maar mag nog wel een een stuk minder zwart zijn. Nog maar eens bedenken wat er mogelijk is met de spullen die ik hier heb staan.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 01 februari 2021, 15:59:19
Op de enkele muur in plasticard die ik gemaakt heb, gebruik ik meestal een wash van beige met grijs.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 01 februari 2021, 16:14:16
Als je de voegen als 1ste doet en daarna je muur "op kleur" brengt dan "verschieten" je lichte voegen wellicht ook nog wel wat de "goede" kant op.
Anderzijds wat zwart aan je zilverpoets toevoegen en mengen helpt je ook van die hele lichte voeg kleur af  ;)
(zilverpoets droogt veel lichter op dan wat je ziet als je het opbrengt,zelf ook vaak een drupje zwart toegevoegd ,als t dan droog is ziet het er veel minder licht uit  8) )
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 februari 2021, 22:15:48
@Frans en Floris: dank voor jullie reacties.

Ik werk tot op heden met Humbrol Enamel verf. Wanneer ik de zilverpoets met Humbrol verf donkerder maak, dan blijft er na het wegvegen een behoorlijke waas op de stenen achter. Wellicht dat dit niet het geval is bij gebruik van verf op waterbasis. Maar verf op waterbasis heb ik hier niet in de kast staan, dus dat kan ik niet uitproberen.

Verder heb ik het idee dat de Slaters plaat fijner is dan baksteenplaat van andere merken. Hieronder in close-up een stukje van Slaters (boven) en Auhagen (onder). Daardoor veeg je eenvoudiger een verfwash weer uit de voegen.

(https://live.staticflickr.com/65535/50911327693_d9fdbd44ea_h.jpg)

Na diverse opties te hebben uitgeprobeerd uiteindelijk gekozen om de stenen met water verdunde zilverpoets te gaan invoegen. Dat levert een dunnere voeg op waardoor ze minder prominent overkomen. Op onderstaande foto is dat de middelste variant. Ter vergelijking is recht de optie met onverdunde zilverpoets te zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/50920085267_3ba2c5dd9d_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 februari 2021, 16:52:06
Het was een tijdje stil met vorderingen aan het werkplaatsgebouw. Dat had een reden want door een verbouwing van de zolder en drukte op het werk stond modelbouw even op een laag pitje. Maar inmiddels de verbouwing afgerond en heb ik een kamer waar de modelbaan gebouwd gaat worden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50988347602_e6d1c90409_h.jpg)

Tegen de linker muur gaat de modelbaan een plekje krijgen. Het hout voor de eerste modulebak is inmiddels besteld via https://www.houtopmaatgezaagd.nl/

Vanwege het mooie weer buiten de bodemplaat van de werkplaats grijs gespoten. Ook de strips die tussen de rails komt te liggen is van een kleurtje voorzien. Verder zijn de baksteenwanden van het werkplaatsgebouw voorzien van een sterk verdunde wash met zilverpoets.

(https://live.staticflickr.com/65535/50988757677_05f897db48_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 maart 2021, 15:37:09
Het bestellen van het hout via http://www.houtopmaatgezaagd.nl is me goed bevallen. Donderdagavond besteld en de woensdag daarna het bericht dat de zaagopdracht gereed was. Op de grotere platen na waren de onderdelen in plastic geseald en dus makkelijk mee te nemen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51008351901_97872a81ae_h.jpg)

Het zaagwerk ziet er netje uit en er zitten geen kromme platen of balkjes bij. Bij een controle van alle onderdelen heb ik één misser kunnen ontdekken: de twee leenblokjes van 90x25 mm zijn als 900x25 mm gezaagd. Dat is eenvoudig te herstellen en dus geen probleem.
Met deze ervaring ga ik ook het hout voor de twee resterende mudulebakken bij deze zagerij bestellen.

Inmiddels begonnen met het in elkaar zetten van de eerste module. Met de tekeningen van het forum is dat prima te doen. De achterwand en de modulebak zijn al gereed. Zodra alle onderdelen in elkaar gezet zijn, nog de schroefgaten die in het zicht zitten nog dicht te smeren.

(https://live.staticflickr.com/65535/51008452287_fa3952db07_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 maart 2021, 19:51:47
Bij het in elkaar zetten van de modulebak kwam ik twee punten tegen waar de informatie op het forum niet klopt. Allereerst blijkt op de stukslijst de maat van twee onderdelen van de hemel/fries/dak niet juist opgenomen. Op de tekeningen van de hemel/fries zelf is wel de juiste maat vermeld. Zie hieronder rood omkaderd de foute maat en groen omkaderd de juiste maat.

(https://live.staticflickr.com/65535/51016887871_b98368aaaa_h.jpg)

Daarnaast staat op de tekening van de voorwand van de BB niet aangegeven op welke hoogte de montagebalk moet worden geplaatst. Dat is 150 mm vanaf de onderzijde.

(https://live.staticflickr.com/65535/51016155588_c5cdc68003_h.jpg)

Goed om te weten voor forumgenoten die ook hout gaan bestellen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 maart 2021, 13:36:53
De afgelopen dagen de meeste tijd besteed aan het in elkaar zetten van de eerste module. De voorzijde van de modulebak, fries en voorwand zijn vanochtend in zijdeglans zwart (RAL 721) geschilderd. Die staan nu te drogen in de garage.

Ondertussen voor de werkplaats het spoorwerk logo in diverse formaten op dik papier geprint. Dit gaat in ieder geval gebruikt worden op de zijwand van het gebouw en mogelijk ook als bord op een hek of zo.

(https://live.staticflickr.com/65535/51032078586_7d710b084b_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 maart 2021, 18:49:57
Nog een plaatje van de schilderswerkplaats  :)

(https://live.staticflickr.com/65535/51032941711_539b8f881c_h.jpg)

In de zijwanden heb ik de openingen voor de sporen nog niet gezaagd. Eerst wil ik zeker zijn dat het hele baanplan past wanneer ik voor de ligging van de twee doorgaande sporen de regels van de BNLX-modulebaan volg. Het gaat dan vooral om de vraag of alles past in de dan beschikbare diepte van de modulebak.

Een optie is om de doorgaande sporen iets meer naar voren te leggen. Zodra de ligging van deze sporen duidelijk is, worden de gaten in de zijwanden gezaagd.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 14 maart 2021, 10:14:06
Vanochtend de modulebak maar eens in elkaar gezet. Daarbij kwam ik er achter dat ik bij de modulebak de zijkant net niet ver genoeg heb geschilderd. Er is daardoor nog een randje blank hout te zien. Dat corrigeer ik wel bij het verven van de volgende twee bakken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51034388408_aed3412672_h.jpg)

Om een gevoel van de grootte van de bak te krijgen heb ik het werkplaatsgebouw en de tankplaat er even ingezet.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Edsko Hekman op 14 maart 2021, 12:57:37
En? Hoe is de indruk? Kun je er in kwijt wat je bedacht hebt?

Gr.

Edsko
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 14 maart 2021, 14:11:29
Uitgaande van het sporenplan dat ik heb laten zien in een eerdere post (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=14100.msg3222165163#msg3222165163) is het werkplaatsgebouw een stuk langer geworden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50522550543_05bd5c291e_4k.jpg)

Het gebouw was daar ingetekend op minder dan de helft van de modulebak. In werkelijkheid is het met 58 cm een stuk langer geworden. Wanneer het op enige afstand van de zijwand staat neemt het iets meer dan de helft van de lengte van de modulebak in beslag. Dat gaat wel goed komen schat ik in. De extra lengte van het gebouw kan ik compenseren door de spoorlengte voor de loods te verkorten ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp.
Het spoor waar de kuilwielenbank ingetekend was laat ik weg. Daarmee komt er iets meer ruimte rondom het het gebouw en zal het minder vol ogen.

Het aantal sporen naast elkaar zal ook nog best lastig te plaatsen zijn, gezien de diepte van de modulebak. Zeker als ik uitga van de ligging van de doorgaande sporen volgende normen van de BNLX-modulebaan. Het hart van het voorstel spoor ligt dan op 17,5 cm van de rand en het tweede spoor op 23,3 cm. In de ongeveer 30 cm die dan nog overblijft tot de achterwand moeten links dan nog 5 sporen naast elkaar neergelegd worden.

Als de twee andere bakken gereed zijn, dan ga ik het sporenplan uitleggen en besluit dan hoe e.e.a. er precies uit gaat zien. Wellicht dat ik dan toch besluit om de doorgaande sporen op een minder grote afstand van de voorzijde van de modulebak te leggen. Een andere mogelijkheid is om links een kopspoor te laten vervallen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 maart 2021, 17:39:50
De zaagopdracht voor het hout van de twee extra modules is gereed, dus binnenkort ophalen en starten met de bouw. Daarmee ben ik ook na gaan denken hoe ik ervoor zorg dat de hemel/fries van drie drie modulebakken niet gaat doorhangen. Het probleem van doorhangen is eerder op het forum (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=68837.msg3221653328#msg3221653328) aan de orde gekomen. De daar besproken oplossingen voor twee bakken lijken me niet toepasbaar voor mijn situatie met drie bakken.

Nu zat ik aan de volgende oplossing te denken: een metalen hoekprofiel over het grootste (hele?) lengte van de drie modulebakken achter de fries plaatsen. Dat profiel kan dan vastgezet worden aan de hemel en is onzichtbaar voor het publiek. Ik heb het geschetst op onderstaande afbeelding.

(https://live.staticflickr.com/65535/51046616051_73376f681d_h.jpg)

Zijn er forumleden die ervaring met een dergelijk constructie hebben en weten of het ook goed werkt? Alternatieve oplossingen zijn natuurlijk ook welkom.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 maart 2021, 15:06:49
Gisteren het hout voor de twee extra modules opgehaald en gestart met het in elkaar zetten van de diverse onderdelen. Met de ervaring van de eerste modulebak op zak gaat het in elkaar zetten van deze onderdelen een stuk sneller :laugh:

(https://live.staticflickr.com/65535/51055361991_9eff84bf9f_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 maart 2021, 14:54:51
Het in elkaar zetten van module bak 2 en 3 gaat gestaag verder.

(https://live.staticflickr.com/65535/51058960196_5c5313073f_h.jpg)

Hoewel alles standaardafmetingen heeft, merk ik dat er toch wat afwijkingen in het onderstel optreden. Dat komt door de kruislatten en de manier waarop deze op de poten bevestigd zijn. Daar zitten tussen de bakken onderling kleine afwijkingen in, waardoor het handig is om markeringen aan te brengen. Op die manier weet ik zeker op welke manier alles goed past.
Bij de eerste module (nog) niet gedaan, maar deze twee nieuwe modules direct van een markering voorzien. Deze code staat zowel op de modulebak, staander als kruislat.

(https://live.staticflickr.com/65535/51058238753_dc91adb6be_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 22 maart 2021, 15:54:21
Hallo,

Wellicht heb je iets aan de werkwijze die ik heb gebruikt voor het opsluiten van de poten voor je bakken
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=94249.75 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=94249.75)
Zo rond pagina 6 zie je hoe ik dat heb aangepakt,het lijkt heel sterk op wat jij nu aan het doen bent  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 23 maart 2021, 13:58:39
@Tijgernootje: het opsluiten van de poten is niet zozeer het probleem. Het punt was dat een gemonteerd onderstel niet altijd goed past onder een andere bak. Door de onderdelen van het onderstel te coderen zitten ze altijd op dezelfde manier onder onder dezelfde bak en is het 'probleem' opgelost.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 23 maart 2021, 16:15:01
Ah op die fiets,duidelijk.
Dat heb ik idd ook gedaan om eventuele verschillen niet te hoeven oplossen.
Poten labelen heeft in die zin wel degelijk zin  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 maart 2021, 21:25:19
Sinds vorig bericht zijn de drie modulebakken naast elkaar in de garage geplaatst. Op dit moment zijn de bakken, achterwanden en zijwanden aan elkaar gekoppeld. Van de hemels zijn de buitenste twee aan de zij- en achterwand bevestigd.

(https://live.staticflickr.com/65535/51069289416_566f25ef3b_h.jpg)

Op dit moment worden de hemels in het midden nog ondersteund door dozen en bakken. Als de middelste hemel vastgezet is maar eens kijken hoeveel het geheel doorbuigt zonder verdere ondersteuning.

Ik heb nog een hoekprofiel van twee meter lengte liggen. Daarmee kan ik de middelste hemel en delen van de naastgelegen hemels aan elkaar koppelen volgens het hiervoor beschreven idee. Hopelijk voorkomt dat het doorbuigen. En anders moet ik op zoek naar een alternatieve oplossing 8)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 24 maart 2021, 23:29:55
Over dat doorbuigen zou ik me niet te veel zorgen maken.

Op onze clubbaan (Vaerwegh Dok) werd voor de achtergrond een plaat van 12mm multiplex gebruikt. Die is 80cm hoog en daar hangt een luifel aan van 80cm. Zo staan er 7 bakken van 1,30m naast elkaar. En die buigen door, maar het blijft zeker beperkt tot een paar cm, echt niet storend.

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 27 maart 2021, 08:54:32
Alle onderdelen zitten aan elkaar en achter de fries is het metalen L-profiel geplaatst. Tijd om na te meten wat de afstand is tussen de bovenzijde van de bak en de onderzijde van de fries.

(https://live.staticflickr.com/65535/51006162230_b59c8883d8_h.jpg)

A = 34,8 cm
B = 34,4 cm
C = 34,4 cm
D = 34,4 cm

@Frans: het doorbuigen waar ik bang voor was blijkt zoals je al aangaf enorm mee te vallen. Het goed aantrekken van de moeren waarmee de middelste fries aan de achterwand is bevestigd help bij het bereiken van dit resultaat.

Nu dit is afgerond ga ik nog in de linkerbak een gat zagen voor de Roconet hub (ik laat deze vervallen in de middelste module). Daarna kan alles uit elkaar gehaald worden en vervolgens geschuurd en geverfd worden. Ik heb nog een pot witte verf staan, dus daar kan ik mooi de hemel mee verven.

De achter- en zijwanden wil ik in een lichte kleur egaal blauw verven. Heeft iemand een tip voor een bepaalde verf die hier goed voor te gebruiken is? Al zoekende op internet kwam ik al wel deze kleur lucht blauw (https://www.karwei.nl/assortiment/karwei-binnenlak-mat-750-ml-lucht-blauw/p/B103185) tegen. Heeft iemand daar wellicht ervaring mee?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Anton Maris op 27 maart 2021, 15:53:14
Hoi Martijn, mijn achtergronden heb ik geschilderd met goedkope acryl verf van Action. Een tube blauw en wit mengen in de goede verhoudingen en met blokkwast in horizontale banen aanbrengen volgens methode die ik op YouTube heb gezien. Kosten nihil en resultaat prima. Bij mij wat te donder blauw uitgevallen.
https://www.youtube.com/watch?v=tN1J47FcNH8
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 maart 2021, 13:08:59
@Anton: verf van de action is een goede tip. Zie wel dat je voor Click & Collect een minimaal bedrag van 15 euro geldt. Het oppervlak wat blauw gaat worden is ongeveer 2,5 m2. Heel veel verf heb ik dan niet nodig en met de prijzen van de Action wordt het moeilijk om dat bedrag te halen.

Ondertussen gaat het verven van de bakken gewoon verder. Delen van de tweede en derde bak donkergrijs geverfd en twee hemels van een laag wit voorzien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51078469287_5664398c2c_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: RikM op 28 maart 2021, 15:16:59
Voor de ac tion kun je naast click and collect ook winkelen op afspraak. Wel zo makkelijk en vooral verleidelijk.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 28 maart 2021, 15:34:36
Dat scheelt je de verplichting om aan 15 euro te komen.
en in 20 minuten moet je die verf toch makkelijk gevonden hebben  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 28 maart 2021, 17:43:00
Hoi,

Is het ook de bedoeling dat je mee gaat doen aan de Bnls modulebaan?

Ik zie er momenteel even tegenop de hele entourage eromheen op te bouwen, Maw de BB's hemel en Fries.
Ik hoef er maar 1 te bouwen voorlopig.
Bij het zien van deze activiteit kriebelt het wel weer een beetje.  ;D

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eegtrain op 28 maart 2021, 20:35:39
Gewoon meedoen! (y) Het is zeer verleidelijk en erg leuk om zo met meerdere mensen bakken aan elkaar te koppelen en een grote baan te vormen. De BNLS modules "Het Spoormuseum", waaraan ik werk, zijn een uit de hand gelopen optie, die ook als geheel past op de andere BNLS modulebakken, net als de "Tauernbahn modules"  Ik blijf dit draadje ook graag volgen!
Groeten Eeg
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 maart 2021, 21:54:10
@Koen en Eeg: tot op heden heb ik de modules volgens de BNLX-normen gebouwd zodat de optie bestaat om met de modulebaan mee te kunnen doen.
Als de verf van de derde bak droog is, dan ga ik het sporenplan uitleggen en moet duidelijk worden of het allemaal past. Zoals eerder gezegd kan de ligging van de de beide doorgaande sporen wel een reden zijn om van de normen af te gaan wijken. Wanneer het hart van het eerste spoor op 17,5 cm van de voorzijde modulebak ligt, dan blijft er betrekkelijk weinig ruimte over voor de rest van het baanplan. En optie is om de doorgaande sporen op een minder grote afstand van de voorzijde van de modulebak te leggen. Een andere mogelijkheid is om links een kopspoor te laten vervallen.
Wanneer het de eerste optie word, dan kan het wel eens lastig worden om nog mee te doen met de BNLX-modulebaan. Mogelijk is dan het verschil in spoorligging te groot om in de BB op te lossen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 maart 2021, 17:42:55
Vandaag de sporen op de modules neergelegd volgens twee principes.
1. doorgaande sporen volgens de normen van BNLX-modulebaan: hart eerste spoor op 17,5 cm voorzijde bak
2. doorgaande sporen dichter op voorzijde modulebak: hart eerste spoor op 7,5 cm voorzijde bak

Omdat beelden meer zeggen dan tekst diverse foto's van beide situaties

Principe 1 (BNLX-norm):
(https://live.staticflickr.com/65535/51081757191_801e9f901c_h.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/51081764241_ee53c9ef11_h.jpg)

Principe 2:
(https://live.staticflickr.com/65535/51081850762_2f2e64e1a7_h.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/51081061178_b80f83ee09_h.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/51081792026_6b55fbdf63_h.jpg)

Met het aanhouden van de BNLX-norm past het baanplan alleen wanneer een spoor in de breedte verdwijnt. Daarmee vervalt bijvoorbeeld het spoor achter de werkplaats wat in mijn ogen ten koste gaat van een gevoel van dieptewerking. Ook het terugbrengen van het aantal opstelsporen links van 4 tot 3 geeft minder gevoel van groot terrein.
Met de sporen volgens de BNLX-norm is er meer ruimte voor de sporen om de doorgangen in de zijwanden te camoufleren. Dat zal met name aan de rechterzijde spelen. Links zorgt een viaduct (Roco dozen) al voor een afscherming.
Duidelijk is wel dat een overgang van 7,5 cm naar 17,5 cm niet op te lossen is met een bocht op de BB.
Ik ga er eens een nachtje over slapen ..

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 29 maart 2021, 19:03:43
Hoi,.

Martijn,  doordat je 3 bakken hebt heb je juist de mogelijkheid om af te wijken.
(in jou concept loopt alles langs de voorkant in 1 rechte lijn)
In die zin dat je het Bnls hoofdspoor(zo moet je hem maar beschouwen) dan op bak 1 en 3 een flauwe boog naar buiten of juist naar achteren kan maken.
Het beperkt plannen enigszins maar die kun je dan ook aanpassen nu je de bakken zo goed als klaar hebt.

De BB kun je ook nog laten meetellen in je afwijking van het hoofdspoor, wel gerekend 30 cm aan beide zijden.

Het is een gepuzzel, maar het kan.
Een van de reden dat ik het gebouw Werkspoor gehalveerd heb.

- bij Grasland van Edsko goed te zien.
- Ronald Halma is onlangs begonnen aan een USA module met een stoomdepot op 1 module.

 ;)

Linkjes moet ik me ff verontschuldigen want ik update in de Corona tijd vanaf mijn telefoon waar het wat omslachtige mee is maar zet de namen in de zoekbalk en je vind het wel)

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 maart 2021, 22:05:58
De baan van Ronald [Union Pacific's Power Shop", een nieuwe baan in H0 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=92163.msg3222093212#msg3222093212)] is voor zover ik weet niet gebaseerd op de BNLX-modulebak. De ligging van de sporen ten opzichte van de voorzijde wijkt dan ook van deze normen af.

De twee modules van BNLS-module: "Grasland" (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=60837.msg3221495587#msg3221495587) hebben inderdaad een gebogen dubbelspoor waarbij het spoor in het midden dichter bij de rand van de modulebakken ligt. Dat kan op deze modules omdat er op een enkel gebouw na alleen landschap aanwezig is.

Wanneer je dit principe van gebogen sporen op mijn ontwerp zou toepassen, dan zou dat aan de linkerzijde nog wel passen. Daar is reletief veel ruimte voor een boog door het korte spoor bij de tankplaats. Aan de rechterzijde zou een boog kunnen beginnen achter de wisselstraat. Op die manier komt het spoor niet te dicht tegen het werkplaatsgebouw te liggen. Dan is het nog best een verschil dat over een lengte van circa 40 cm moet worden gecorrigeerd.

Wat railsecties neergelegd om er een beter beeld bij te krijgen.
(https://live.staticflickr.com/65535/51081591438_04927cd98d_h.jpg)

Ik ben er nog niet uit.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 29 maart 2021, 22:10:49
Hoi,

Nog ff ingelogd.

Die module van Ronald bedoelde ik om aan te geven dat je op weinig ruimte de juiste indruk kan realiseren.
In dit geval had een mockup vooraf kunnen helpen voor inzichten.

Je zou het gebouw wat verder naar links kunnen doen, nog net op de module, weet niet hoever die er al op stond.
Of je gebouw op een onderplaat zetten zodat je de module grenzen kan overlappen.

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 29 maart 2021, 23:30:42
Ik neem aan dat aan de linkerkant het nodige bochtenwerk wel kan plaatsen om volgens de BNLX-norm te werken.

Aan de rechterkant kan je hetzelfde ook bereiken maar dan moet je de linker rechtse wissel vervangen door een linkse wissel. De rechter rechtse wissel sluit je met het afbuigende spoor aan op het doorgaande spoor van de linker wissel.
Voor en achter een beetje aanpassen met wat bochtenwerk en je ben tin die hoek ook klaar.
In extremis duw je die magnifieke loods een beetje meer naar links.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 maart 2021, 21:44:43
De oplossing die Frans aangaf eens uitgelegd door het betreffende wissel om te draaien en de werkplaats iets naar links te schuiven. Ik denk dat dit wel te doen is zonder dat de doorgaande sporen te dicht langs het gebouw lopen. Ook is er geen gekke S-bocht nodig om een goede overgang op het einde van de BB te krijgen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51084506141_2429978c20_h.jpg)

Ik was bang dat door het werkplaatsgebouw naar links te schuiven, de wisselstraat links van het gebouw niet meer goed zou uitkomen ten opzichte van de overgang van de twee modulebakken. Dat lijkt goed te komen. Ook een zorg is de afstand van werkplaatsgebouw tot het spoor dat achter het gebouw komt te liggen. Dat zou wel eens kritisch kunnen worden met (lange) rijtuigen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51015337015_ba167f08d9_h.jpg)

Ik ga nu eerst het baanplan met potlood uitzetten op alle drie de modulebakken om te zien of het ook echt past. Dat geeft meer zekerheid dan het zo neerleggen van losse stukken rails.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eegtrain op 30 maart 2021, 21:52:28
Bij onze "Tauernbahn, "Jachthaven" en "Spoormuseum" modules handteren we een hart-op-hart bij een doorgaand spoor van 46mm. Het hart van heet voorste spoor ligt dan op 181mm vanaf de rand. In een Blackbox kunnen we dan weer naar 58mm/175mm. Alle bakken kunnen dan ook koud op elkaar, er hoeft niet perse overal een blackbox tussen. Een extra overgangsbak voor aansluiting met jouw oplossing zou eventueel ook kunnen?
We hebben hier twee gelaserde mallen, voorzien van hardmetalen boorgaten, om exact rails ten opzichte van de voorkant van de bak en de boorgaten strak en exact hetzelfde te kunnen maken.
Je bouwt erg overzichtelijk en netjes  (y) Ik blijf het graag volgen.
Groeten Eeg
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 31 maart 2021, 21:07:03
Begonnen met het uittekenen van het baanplan op de modules.

Linkermodule: het voorgaande doorgaande spoor op 7,5 cm van de voorzijde van de bak en 5,2 cm afstand tot het hart van het tweede spoor. Beide sporen buigen af op ongeveer 30 cm van het einde van de module. Het achterste opstelspoor ligt op 9 cm van de achterzijde van de modulebak. De volgende sporen liggen vervolgens op 5,2 / 6,2 / 5,2 / 9,0 cm afstand. De 6,2 cm is bedoeld om een rij lantaarnpalen (de moeren) tussen te kunnen plaatsen, de 90 mm om voldoende ruimte voor de tankplaat te hebben. De afstand tussen het spoor met de tankplaat en het dichtstbijzijnde doorgaande spoor is dan 8,7 cm.
Om een idee te geven van de lengte van de opstelsporen een aantal 1:87 rijtuigen neergezet op het een na kortste spoor.

(https://live.staticflickr.com/65535/51001387044_aad64be21b_h.jpg)

Middelste module: de wisselstraat past precies op de modulebak. De wissels op de diagonaal van linksachter naar rechtsvoor zijn daarbij de bepalende factor.

(https://live.staticflickr.com/65535/51082858643_49ce7d6ff0_h.jpg)

Rechter module: de doorgaande sporen zijn neergelegd volgens de door Frans aangegeven oplossing. Het werkplaatsgebouw is wat naar links geschoven om voldoende afstand tot de doorgaande sporen te krijgen.
Het punt waar het nu mis gaat is het spoor dat diagonaal voor de loods loopt met een wissel op de hoek van het gebouw. De afstand tussen het wissel en de hoek van het gebouw. Wanneer het werkplaatsgebouw naar rechts geschoven worden om dit punt op te lossen, dan ontstaat vervolgens een probleem in de afstand tot het doorgaande spoor.

(https://live.staticflickr.com/65535/51086406932_a0be59dd72_h.jpg)

Als mogelijke oplossing gekeken wat er gebeurd als ik twee wissels omdraai op de middelste bak. Dan schuift het probleemspoor verder weg van het werkplaatsgebouw. De aftakking van het hoofdspoor schuif daarentegen iets naar het werkplaatsgebouw toe.
Dit lijkt het probleem op te lossen, maar ik moet zeggen dat ik de meer symmetrische ligging van de sporen voor de loods minder mooi vind staan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51017277470_e2761ca515_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51001517299_ce2be1faae_h.jpg)

Morgen deze laatste oplossing maar eens uittekenen op de module om zeker te zijn dat alles past.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 31 maart 2021, 21:14:35
Voor de lantaarnpalen bij de opstelsporen heb ik dit model van Evemodel op AliExpress op het oog:
(https://live.staticflickr.com/65535/51086575857_8b77c9edd5_w.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 01 april 2021, 19:50:24
Het baanplan verder uitgetekend op de rechtermodulebak en gekeken hoe dat past.

Door het omdraaien van de twee wissels (zie post 157 hierboven) schuif er een andere wissel precies op de overgang van twee modulebakken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51088166316_7b31fc4e07_h.jpg)

Dat probleem opgelost door het wissel te verplaatsen. Deze oplossing veroorzaakt echter een bocht betrekkelijk dicht, waardoor ik problemen verwacht bij lange rijtuigen die door de deur naar binnen rijden. Bovendien vindt ik het er wat gekunsteld uit zien als het spoor zo snel buiten de loods al in een boog ligt. Daarnaast zorgt de wisselverbinding ervoor dat er eigenlijk geen mogelijkheid meer is om op beide sporen voor de werkplaats materieel op te stellen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51088255052_4dd60e26e6_h.jpg)

Overigens was er nog een onverwacht effect van het omdraaien van de beide wissels. Hierdoor schuift de aansluiting op de doorgaande sporen een stuk naar rechts op. Dat heeft weer effect op de beide wissels in de doorgaande sporen. een daarvan ligt daardoor op de overgang van de modulebak en de BB.

(https://live.staticflickr.com/65535/51088977675_35f5803580_h.jpg)

Het blijft dus een lastig punt waar iedere oplossing voor een probleem weer een nieuw probleem genereerd. Door alle suggesties kreeg ik het idee dat het mogelijk was om het sporenplan zo aan te passen dat aan de BNLX-normen voldeed. Maar nu heb ik er een hard hoofd in of dat wel lukt zonder een werkelijkheidsgetrouw ogend sporenverloop geweld aan te doen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 01 april 2021, 19:55:34
Hoi
Citaat
. Maar nu heb ik er een hard hoofd in of dat wel lukt zonder een werkelijkheidsgetrouw ogend sporenverloop geweld aan te doen.

Vind het wel meevallen.
Enige wat je kan doen voor meer ruimtelijk gevoel is een spoor minderen.

100% natuurgetrouw wordt het toch nooit want dan stond je met 1 thema in beurshal A en B.

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 02 april 2021, 13:36:29
Vanochtend het oorspronkelijke baanplan weer uitgelegd zonder afbuigende doorgaande sporen om aan de BNLX-norm te voldoen. Toen ik dat baanplan weer zag de knoop doorgehakt: dit wordt het baan plan dat ik ga bouwen.

De eerder bestelde lantaarnpalen zijn gisteren binnen recordtijd (10 dagen!) bezorgd. Netjes in een plastic zakje in een doosje verpakt. De lantaarnpalen zien er goed uit en zijn groot genoeg om bij de opstelsporen ruim boven het materieel uit te steken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51089518722_999ec39df0_h.jpg)

De achterwanden van de modulebakken hebben een eerste laag verf gekregen en de bestelling 2 mm kurk is binnen. De aanleg van de baan kan wat mij betreft dus echt beginnen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 april 2021, 11:41:29
De geschilderde zij en achterwanden zijn droog, dus die zijn gelijk maar gemonteerd. De keuze voor de kleur blauw is uiteindelijk gevallen op Frosted Sky van Flexa.
De eerste stroken kurk gesneden en de delen voor de doorgaande sporen ook al op de modulebak geplakt. De strook is 0,5 cm breder dan de flexrail. Voor de opstelsporen op de achtergrond houd ik een kurkstrook per twee sporen aan. Waar de sporen verder uit elkaar liggen is een deel zonder kurk. Hier komen uiteindelijk de lantaarnpalen te staan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51091473637_e6041a3c28_h.jpg)

Ik had nog een paar lengtes flexrail van Peco in voorraad, dus die ben ik ook alvast met schroeven en ringetjes vast aan het leggen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: edwin1974 op 03 april 2021, 12:04:58
je gaat lekker Martijn

heb je een nummer van die evemodel lampen?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 april 2021, 13:08:43
@Edwin: de lampen zijn van het merk Evemodel en ik heb ze hier (https://nl.aliexpress.com/item/4000478751623.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7a5d4c4dA0K3FI) besteld op AliExpress.
Er zijn diverse uitvoeringen met verschillend aantal lampen per mast, dus met wat zoeken is er een type dat voor elke situatie passend is.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 04 april 2021, 10:28:33
Daar staan inderdaad enkele leuke masten bij, gelijk een paar besteld  ;)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 10 april 2021, 18:48:35
Vanochtend werd het bestelde Peco railmateriaal bezorgd: een stapel flexrail, raillasjes en enkele wissels. Mooi zo aan het begin van het weekend. Vandaag dan ook begonnen met het leggen van de rails. Daarbij begonnen met het spoor waar het rijtuig op staat en dan vanuit de wisselstraat de overige opstelsporen aan het uitleggen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51108156960_f752161399_h.jpg)

Mijn ervaringen tot nu toe: de Peco flexrail is prettig om mee te werken, maar het plaatsen van de raillasjes kost behoorlijk wat kracht. Tot op heden slechts een raillas dusdanig verbogen is dat deze niet meer bruikbaar is.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 12 april 2021, 21:05:41
Met het leggen van de sporen merk ik dat de linker modulebak wel erg vol met rails komt te liggen. Bovendien is de plek van de tankplaat niet optimaal. Een weg naar de tankplaat voor bevoorrading is lastig te realiseren zonder deze dicht langs de sporen te leggen. Vandaar een kleine wijziging in de plannen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51111874729_42ad233679_h.jpg)

De tankplaat verhuisd naar de middelste module en komt op de plek te staan waar aanvankelijk een wasstraat bedacht was. Hier is meer ruimte waardoor een bevoorradingsweg aangelegd kan worden. Bovendien is er ruimte voor een bovengrondse tank met de dieselvoorraad.
Het oorspronkelijke spoor van de tankplaat kan dan iets naar achteren opschuiven, en komt dichter tegen de opstelsporen aan te liggen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte tussen de doorgaande sporen en het opstelterrein. Dit gebied kan een groene invulling krijgen waardoor ik hier hopelijk meer een gevoel van diepte kan creëren.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 april 2021, 15:17:49
Door het verplaatsen van de tankplaat moet een deel van de al aangebrachte kurkstrook weer verwijderd worden. De tankplaat is namelijk op een plaatje van 2 mm styreen gebouwd. Wanneer de kurkstrook verwijderd is, dan vult dat styreenplaatje precies de hoogte van het kurk op op en ligt de rails vlak. Met een hamer en beitel heb ik de kurklaag eenvoudig kunnen verwijderen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51120389102_5d17baf95e_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51120705369_4d32ae7107_h.jpg)

Verder gestaag doorgegaan met het leggen van de rails. Ik was in mijn enthousiasme vergeten isolatielasjes aan te brengen in de wisselstraat. Dus een deel van de wisselstraat weer losgemaakt en na het aanbrengen van de isolatielasjes weer teruggelegd. De stand van zaken is nu dat twee van de drie bakken van rails zijn voorzien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51120869203_5fc6212f33_h.jpg)

Bij de overgang van de middelste bak naar de rechterbak loop ik tegen het punt aan de dat er bij drie sporen een kleine ruimte resteert tussen twee wissels en het einde van de modulebak. Ik zit nu te bedenken hoe ik hier het beste de rails kan leggen. Iemand een goed idee hoe ik dit het beste kan oplossen?

(https://live.staticflickr.com/65535/51120869173_38ee823c85_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 17 april 2021, 20:53:14
stukjes spoor met raillasjes monteren aan je wissels en dan solderen. Na het leggen kan je de sporen dan door slijpen en als je wil de voeg kleiner maken.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Hennik op 17 april 2021, 22:14:34
Als je het heel robuust wilt hebben, zou je de BNLS overgangsbiels kunnen overwegen. Zie https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=89892.0
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 18 april 2021, 08:49:08
@Frans: begrijp ik het goed dat in je voorgestelde oplossing de rails dan vooral door de raillasje op hun plaats worden gehouden? Zeker bij het tweede spoor van rechts gaat het om een klein stukje en is er namelijk maar ruimte voor een biels. Daar hebben de spoorstaven dan nauwelijks houvast aan zo vrees ik. De lengte van de spoorstaven varieert van 4-14 mm. Anderzijds bij zo'n klein stukje misschien weinig kans op zijdelingse beweging doordat de rail vrijwel geheel in de raillas zit.

@Hennink: dat is inderdaad wel een robuuste oplossing. Ik ben mezelf momenteel aan het leren netjes te solderen. Dit is bedoeld ter voorbereiding van het solderen van draden aan alle railsecties, maar dat is ook een mooie voorbereiding voor gebruik van de BNLS overgangsbiels.

Ik ga eerst de optie van Frans eens uitproberen op het spoor met de kleinste lengte (tweede van rechts). Mocht me dat niet bevallen, dan word het denk ik de BNLS overgangsbiels. Dank voor jullie reacties.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: AB 7216 op 18 april 2021, 10:27:18
Ik zou op de overgang een messing platkopschroef in het hout draaien. precies onder de spoorstaven.
Dan rails leggen, spoorstaaf vast solderen op de messing schroef, en dan de sporen doorslijpen.
Door de schroef blijft het kleine stukje spoor goed liggen, ook als je de bakken los neemt.

Groeten Arjen
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 18 april 2021, 13:14:46
Als je de boel van ballast hebt voorzien ligt het ook helemaal vast.

En zoals je ondertussen ook al kan lezen, leiden er meer wegen naar Rome.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 april 2021, 17:38:33
Misschien nog wel aardig om te vermelden dat ik 3 vellen kurk van 60x90 cm had besteld. Met het leggen van vrijwel alle sporen heb ik nog een vel over. Ik heb het kurk nu alleen onder de sporen gebruikt.
Voor anderen wellicht een goede indicatie hoeveel kurk je nodig hebt voor een baan.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 april 2021, 19:55:40
Diverse YouTube-filmpjes over solderen bekeken en geoefend om draden aan oude stukjes rail te solderen. Toen maar begonnen met solderen van draden aan de diverse spoorsecties. Gestart met het solderen van de draden op de zijkant van de spoorstaaf op een plek die later voor een groot deel uit het zicht verdwijnt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51131981653_f74d4e2470_h.jpg)

Dat vond ik toch niet mooi (ook door mijn beperkte soldeerkunsten) en daarom overgeschakeld naar het solderen van de draden op de onderzijde van de rails of raillas.

(https://live.staticflickr.com/65535/51132849035_2318fa3b66_h.jpg)

Het begint onder de baan al snel een aardige verzameling draden te worden :)

(https://live.staticflickr.com/65535/51131949718_4892e3ebcb_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Dave....... op 23 april 2021, 01:54:48
Hoi Martijn

Als ik zo het soldeerwerk zie, lijkt het of het soldeer niet mooi is uitgevloeid.
Zelf vertin ik de draden eerst voor ( dus bout tegen de draad, dan soldeer erbij zodat je draad mooi vertind is)
Hetzelfde bij de rail.
Dan draad bij rail en hoppa, zit het mooi vast.

Hopelijk kan je hier wat mee.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 23 april 2021, 12:26:23
@Dave: De eerste soldeeracties waren inderdaad nog niet heel erg goed. Ik heb het idee dat ik het solderen wel steeds beter onder de knie heb. Nu vertin ik de draad, zorg voor een 'druppel' soldeertin op de onderzijde van de rails en dan is het eenvoudig aan elkaar te solderen door de bout er tegenaan te houden.

Alle aansluitingen voor de twee doorgaande sporen zijn gereed. De draden van de verschillende modulebakken aan elkaar geknoopt om een filmpje te kunnen maken van een trein die over de drie modulebakken rijd (foto aanklikken).

(https://live.staticflickr.com/31337/51134136110_e49e6e152a_k.jpg) (https://flic.kr/p/2kUxPbo)modulebaan01 (https://flic.kr/p/2kUxPbo)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: spoorzeven op 23 april 2021, 12:41:19
Leuk Martijn! Het ene rijtuig lijkt mij een BAOR rijtuig en het andere van de Amerikanen?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 23 april 2021, 12:58:03
Goed gezien! Zijn deel van mijn miniverzameling geallieerde rijtuigen (BAOR, USATC en TMFB).

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 23 april 2021, 15:04:21
Kleine zijstap naar aanleiding van de vorige post. Overzichtje van mijn miniverzameling geallieerde rijtuigen. Van links naar rechts: Roco minitanks 829, 823, 859, 838 en Tillig 74920.

(https://live.staticflickr.com/65535/51133419453_f6ba2819e6_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 april 2021, 15:20:25
Als het goed is dan zijn alle afzonderlijk railsecties voorzien van bedrading. Hoewel het geen heel ingewikkeld baanplan is gaat het in totaal om 54 draden :o Dat het zoveel draden zijn komt door het bouwen in modules en vooral door de isolatielassen die bij de wissels zijn geplaatst.

(https://live.staticflickr.com/65535/51134460952_44b7b4b328_h.jpg)

Tussentijds per modulebak al getest of overal spanning op staat. Nu is het tijd om een hoofdleiding aan te brengen en alle draden daar aan te koppelen. Daarna de finale test: met een oude Roco locomotor kijken of alle sporen en rijmogelijkheden zonder problemen bereden kunnen worden.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 26 april 2021, 19:04:34
In afwachting van wat spullen voor het aansluiten van de electriek begonnen met de bouw van het viaduct. Het aanvankelijke idee van een weg op een talud waarbij de sporen worden gekruist met betonnen brugelementen op  kolommen is lastig in te passen in de beschikbare ruimte. De hellingen van het landhoofd richting de sporen zorgen voor een te groot ruimtebeslag.

(https://live.staticflickr.com/65535/50580313163_d923e10286_c.jpg)

Daarom overgestapt naar een viaduct dat zowel de doorgaande sporen als de opstelsporen met kolommen overspant. Eerst maar eens uit een stuk rondhout van Ø 9mm en een schaaflat van 12x12mm een proefmodel gemaakt van de kolommen waarop het viaduct komt te rusten. Met een plankje (en een pot houtlijm om de boel in evenwicht te houden ;)) eens gekeken of de gedachte hoogte van 8 cm realistisch lijkt. Prima wat mij betreft en voldoet ook aan het naar 1:87 ongerekende minimale profiel van vrije ruimte.

(https://live.staticflickr.com/65535/51140153311_606361f2bd_h.jpg)

Probleem bij een viaduct dat alle sporen overspant is het vinden van de juiste positie en onderlinge afstand van de kolommen. De afstand moet realistisch zijn en over de gehele overspanning doorgezet kunnen worden. Ook dienen de kolommen niet te dicht op het spoor te staan.

Eerst gedacht aan een versie met drie kolommen. Dan staan de kolommen op een onderlinge afstand van 25 cm (=21,8 meter). Daarmee is de overspanning tussen twee kolommen dan wel heel erg groot.

(https://live.staticflickr.com/65535/51140366873_924ac208f8_h.jpg)

Vervolgens een variant met 4 kolommen neergezet. Bij deze optie wordt een kolom tussen de sporen van het opstelterrein geplaatst. Dat kan op de plek waar de sporen verder uit elkaar liggen, namelijk een hartafstand van 62 mm in plaats van 52 mm. Dan staan de kolommen niet op gelijke afstanden van elkaar, maar van voor naar achteren op 20, 17 en 15 cm (respectievelijk 17,4 , 14,8 en 13,1 meter) uit elkaar.

(https://live.staticflickr.com/65535/51140332126_b22e9d6aed_h.jpg)

Hoewel de afstanden tussen de kolommen verschilt, komt dat helemaal niet zo over. Misschien dat het zelfs een soort van diepte-effect geeft? Maar dit lijkt me wel een aardig oplossing.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 27 april 2021, 14:51:28
Martijn,
De overspanning van (bijna) 22m is echt geen probleem voor een brug.

Je moet even bekijken welk type brug je wil maken: een plaat op balken brug of een zuivere plaatbrug.
Het verschil in overspanning ga je terug vinden in de hoogte van de ondersteunende balken.

Heb je 2 redelijk verschillende overspanningen dan ga je dat ook zien in de hoogte van de ondersteunende balken.
Terwijl dat bij een plaatbrug minder zichtbaar is, is het daar evenzeer zo dat de plaat dikker is.

Ik zou persoonlijk gaan voor de verschillende overspanningen met een balken brug. Lekeer veel mogleijkheid om te detaileren.

Voorbeeldjes van de grote brug op Vaerwegh Dok :) (op de bakscheiding)

(https://live.staticflickr.com/7444/26687001473_25aa460d49_c.jpg) (https://flic.kr/p/GEeRM4)20140306_212725 (https://flic.kr/p/GEeRM4) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr

En een zichtje  van de onderkant

(https://live.staticflickr.com/7396/27196193382_c599314be4_c.jpg) (https://flic.kr/p/HreAMU)DSCN2931 (https://flic.kr/p/HreAMU) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr

En dan kan je ook nog eens gaan voor een stalen brug of een tuibrug of ... mogelijkheden zat dus.

Voor de afwerking van het talud kanje misschien kijken naar een combinatie van talud en keerwand. Het landhoofd staat sowieso gefundeerd op palen in de grond bij het gebruik van een talud.
Je kan dan de voet van het talud achter eenstuk keerwand steken die je dan ook weer op verschillende manieren kan uitvoeren:
- een betonnen keermuur
- een stalen damplanken wand
- een wand opgebouwd met "gewapende grond" (Terre Armée)
en in extremis zelfs met een houten keerwand of een trapsgewijze opgebouwd talud at steiler kan uitgevoerd worden dan een aarden talud.
Weer een boel mogelijkheden om mooi te detaileren.

Succes.


Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: MOVisser op 27 april 2021, 16:01:40
Terre Armée...

Ben ik op af gestudeerd in 1978. Hele stukken tekst uit het Frans vertaald.
Principe was toen nog zeer nieuw in Nederland.

Maar is zeker te gebruiken op de spoorbaan. Ook al vanwege het profiel/de vorm van de betonnen platen.

Ronald Visser

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/images-60881911750ec.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/images-60881911750ec.jpg)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 28 april 2021, 16:37:18
Dat soort dingen zie je veel op de 2e maasvlakte,al dan niet in gebruik voor weg verkeer.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 april 2021, 19:52:47
De afgelopen dagen bezig geweest met het aansluiten van alle sporen op een hoofdleiding. Vervolgens bleek er geen trein te rijden als er spanning op de rails gezet werd ???.  Behoorlijk moeten zoeken naar de oorzaak van dit probleem. Alle draden meerdere keren gecontroleerd op juiste aansluiting, maar niets geks kunnen vinden. Tenslotte maar alle verbindingen losgekoppeld en de boel weer draad voor draad gekoppeld om te zien waar het probleem zou optreden. Na het koppelen van elke individuele draad getest of er een trein kon rijden.
Uiteindelijk het probleem gevonden: een Roco ICK-rijtuig dat ik als proefrijtuig gebruik maakt blijkbaar sluiting tussen beide spoorstaven. Zodra het rijtuig van het spoor werd gehaald reed alles probleemloos.

Vervolgens verder gegaan met het viaduct. @Frans: die brug op Vaerwegh Dok ziet er mooi uit, maar is voor mijn baan veel te zwaar gedimensioneerd. De foto die de opbouw laat zien is wel erg handig  (y)

Van een plaat resthout een brugdek gezaagd en voor het beeld even op de brugpijlers gelegd.

(https://live.staticflickr.com/65535/51148953738_c719f3de14_h.jpg)

Het idee is om de bovenste balk (net als bij Vaerwegh Dok) de onderzijde af te schuinen. Tegen de zijkant komt dan een opstaand stukje styreen. De liggers van het viaduct komen op kleine plaatjes styreen te liggen. Aan de onderzijde van het viaduct geven ingekerfde groeven de suggestie van diverse balken weer. Op de randen van het viaduct komt een houten balkje te liggen en daarop een opstaande rand die door inkerven in platen is verdeeld.
Simpel ingetekend op een foto ziet het er dan zo uit.

(https://live.staticflickr.com/65535/51149509649_9908069808_h.jpg)

En dit is ongeveer het beeld wat er dan zou moeten ontstaan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51148060802_ebd3cc9a73_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 mei 2021, 19:44:06
Ondertussen rustig verder gegaan met het viaduct. Aan de onderzijde zijn groeven in het hout gekrast. Daarmee worden de verschillende liggers nagebootst.

(https://live.staticflickr.com/65535/51152837486_afab669a2f_h.jpg)

Op de staanders word per balk een oplegpunt (stukje styreen) geplakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51153624039_fde784ce5e_h.jpg)

Vervolgens worden de staanders grijs geverfd (betonwerf van Heki).

(https://live.staticflickr.com/65535/51153678943_18116236dd_h.jpg)

Ook het brugdek is grotendeels van betonverf voorzien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51156410619_283312ba88_h.jpg)

Het asfalt wegdek wil ik uit korrel 180 schuurpapier maken. En strook schuurpapier heb ik bespoten met grijze primer om te zien of dat een acceptabel kleur oplevert. Het idee is om stukken schuurpapier tegen elkaar te plakken waardoor bij elke staander een voeg in het asfalt ontstaat.

Het plan is verder om op de rand van het brugdek een hek aan te brengen (Faller 180403 met aangepaste beëindiging) en vangrails (Noch 60511). Maar als ik de foto's zo zie, dan moet het houtwerf eerst nog een keer geschuurd worden en voorzien van een nieuwe laag betonverf.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 mei 2021, 17:43:52
Op zoek naar een modern Nederlands stootjuk geen geschikt exemplaar kunnen vinden. Via een platform als shapeways worden wel de (gele) Fixstop OK of RAWIE aangeboden, maar die vindt ik niet geschikt door de voorziening voor de opvang van de automatische koppeling. Op mijn baan is eigenlijk alleen materiaal met buffers te vinden en is de rijsnelheid laag.

Via Model Rail Parts enkele exemplaren van de Fixstop (de voorloper van de Fixstop OK) kunnen bestellen. Deze krijgen een rode kleur en ik ga ook proberen met decals de tekst FIXSTOP aan te brengen. De kleine frutseltjes zijn de bevestigingsplaten waarmee het stootblok op de rails wordt bevestigd.

(https://live.staticflickr.com/65535/51158717280_7114dfbe10_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 mei 2021, 12:04:23
De eerder met grijze primer gespoten strook schuurpapier vond ik toch te egaal van kleur en bovendien veel te grijs van kleur (rechtsboven op de foto). Daarom nieuwe proefstukjes gemaakt waarbij ik het zwarte schuurpapier heb gespoten met een andere grijze primer (linksboven op de foto). Deze kleur bleek nog lichter van kleur uit te vallen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51163087726_4addd3510a_h.jpg)

Vervolgens een stuk zwart schuurpapier een lichte waas van de eerste grijze primer gegeven (midden onder op de foto). Dat lijkt er meer op, zeker wanneer je het vergelijkt met de kleur van het asfalt op onderstaand plaatje van Google Maps.

(https://live.staticflickr.com/65535/51163874489_34d2b2a3b7_h.jpg)

De volgende stap is een proef om te kijken of ik de belijning op de weg netjes kan aanbrengen. Dat wil ik gaan doen door witte acrylverf te deppen, waarbij ik de strepen ga afplakken met een goedkope versie van Scotch Tape.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 mei 2021, 20:01:35
De poging om belijning aan te brengen met de goedkope versie van Scotch tape blijkt te rafelige randen op te leveren. Dat komt doordat de tape niet flexibel genoeg is. Het sluit niet goed aan op het onregelmatige oppervlak van het schuurpapier. Het resultaat is dat de verf wat onder de tape kruipt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51164571709_300109fdc9_h.jpg)

Daarom een tweede test met Tamiya maskeer tape. Dat levert de onderste lijnen op en dat ziet er een stuk beter uit.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 16 mei 2021, 18:14:02
Al even geen bericht geplaatst, maar dat betekent niet dat er geen voortgang te melden is. Ik heb besloten om eerst de linker module met het viaduct verder af te bouwen. Voor dat deel van de baan zijn dan ook de meeste werkzaamheden uitgevoerd.

Viaduct
Op het viaduct is het schuurpapier aangebracht dat met een waas grijze verf is bewerkt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51166239277_6380c64136_h.jpg)

Daarna is met Tamiya-tape de belijning afgeplakt. De breedte van de lijnen niet afgemeten, maar op het oog op eenzelfde afstand geplakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51181681842_aef3e27dbd_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51182370336_5cc812ad08_h.jpg)

Vervolgens met witte acrylverf van de Action voorzichtig met tamponneren aangebracht. Na het verwijderen van de tape is dit het resultaat.

(https://live.staticflickr.com/65535/51182370386_803ac96a19_h.jpg)

Nu alleen nog op de overgangen tussen de verschillende delen asfalt met zwarte matte verf nabootsen. Deze valt samen met de plaats van de staanders van het viaduct en de plekken waarde verschillende stukken schuurpapier tegen elkaar zijn geplakt. Dan kunnen ook de hekwerken op het viaduct geplaatst gaan worden.

Stootjukken
Naast de eerder genoemde 3D-print van de Fixstop stootjukken ook een stootjuk van Fleischmann (6117) vernederlandst. Daarbij de methode afgekeken van Huib Maaskant (klik (https://www.floodland.nl/aim/info_ns_stootjukken_1.htm)). Een afbeelding van het afsluitbord van internet geplukt, op dik papier geprint en met een druppel Kristal Clear bevestigd.

(https://live.staticflickr.com/65535/51177733275_2aaf69a7ef_h.jpg)

Voor de 3D-geprinte stootjukken de opschriften via decalwinkel.nl laten maken. Het op de stootjukken aanbrengen van de decals is nog een heel gepriegel. Niet alleen zijn de decals zelf erg klein, ook het oppervlak waarop de decal moet komen is miniem.

(https://live.staticflickr.com/65535/51180238506_67bc423bb6_h.jpg)

De drie verschillende stootjukken die ik nu heb. Van rechts naar links: het omgebouwde Fleischmann model, een 3D-geprint Fixstop OK en een 3D-geprint Fixstop juk. Het rode juk heeft niet de extra balken in het frame die het gele exemplaar wel heeft. Dat zorgt ervoor dat de rode versie veel kwetsbaarder is dan het gele exemplaar.

(https://live.staticflickr.com/65535/51182513706_563fcd2a2e_h.jpg)

Van alle spoorstaven van de linker module zijn de zijkanten met Revell 84 (lederbruin) geschilderd. Na het schilderen de bovenzijde van de spoorstaven met een doekje en terpentine schoon gemaakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51183826740_a9df9a0f14_h.jpg)

Landschap
De linker modulebak van een bruine laag verf voorzien. Mocht er na het aanbrengen van het landschap nog iets doorschemeren, dan is het hout niet meer te zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51167682514_b72750c3f2_h.jpg)

Met een restant piepschuim uit de rommelbak op een aantal plaatsen een talud gemaakt. Het piepschuim met houtplamuur afgestreken en bruin geschilderd. Deze taluds gaan voorzien worden van struikgewas en ander groen waardoor er doorkijkjes ontstaan die voor dieptewerking gaan zorgen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51183600214_e75cf69714_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51182130802_bae998027a_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Anton Maris op 16 mei 2021, 23:21:45
Die wegbelijning ziet er goed uit Martijn. Het vernederlandsen van de stootblokken van Fleischmann is een goed idee. Ik moet er ook nog vier plaatsen.
Groet, Anton
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 mei 2021, 16:16:40
De overgangsvoegen in het asfalt zijn aangebracht. Dit is op dezelfde manier gedaan als het aanbrengen van de wegbelijning: afplakken met Tamiya-tape en vervolgens matte zwarte verf aanbrengen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51192660272_d0116ab000_h.jpg)

Het herkwerk voor het viaduct is binnen, dus daar kan ook een vervolg aan gegeven worden. Op onderstaande foto's is te zien hoe ik het hekwerk (Faller 180403) en de geleiderails (Noch 60511) wil gaan plaatsen. Voor het hekwerk ga ik kleine gaatjes boren waar vervolgens het  hekwerk in geplaats kan worden. Daardoor wordt het hek minder hoog dan op de foto en kan het dan goed in bevestigd worden. Van de vangrails wordt het onderste deel van het pootje afgesneden waarna ze tegen de opstaande rand van het viaduct worden geplakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51192660307_f33234cfb3_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51194429830_33c31622a1_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 23 mei 2021, 13:20:50
De geleiderails bestaat uit segmenten van ongeveer 10 centimeter uit een flexibele plastic soort. De segmenten staan wat bol, waardoor het er niet heel heel strak uitziet. Door de geleiderails tegen de opstaande rand van het viaduct te lijmen verwacht ik er een iets meer rechte lijn van te kunnen maken. Voordat ze geplaatst worden op het viaduct zijn ze in aluminium metallic kleur geschilderd (Humbrol 56).

(https://live.staticflickr.com/65535/51195626459_078167b6ad_h.jpg)

De hekjes zijn van een strak vormgeven model en hebben aan de uiteinden een ronde beëindiging van de leuning. De ronde delen snij ik weg.

(https://live.staticflickr.com/65535/51195917975_578810fc2f_h.jpg)

Voor elk tweede paaltje van het hekwerk boor ik een gaatje in het viaduct. Dat scheelt een groot aantal gaatjes en gaat niet ten kosten van de stevigheid. Dan gaat het nog om ongeveer 20 gaatjes aan elke zijde. Door het hekwerk neer te leggen en bij elk tweede paaltje naast de lineaal te boren weet ik zeker dat de gaten in een lijn staan en alles precies past.

(https://live.staticflickr.com/65535/51195066283_3708e26658_h.jpg)

Eerste proefpassing van het hekje om te zien hoe het er uit ziet.

(https://live.staticflickr.com/65535/51195917970_ac3e0d9a94_h.jpg)

De geleiderails en hekwerken zijn geplaatst. Op de foto's is te zien dat het rechter hekwerk nog wat strakker en minder golvend geplaats kan worden. Moet Nog eens kijken of daar wat aan kan doen. Voor de rest is het viaduct dan gereed.

(https://live.staticflickr.com/65535/51197185591_888920a792_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51197185576_c31b1be8b8_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Jeronimos op 23 mei 2021, 19:19:26
Hoi Martijn,


Waarom zitten er zoveel overgangsvoegen in het asfalt? Op de een of andere manier lijkt mij dit nu op een betonwegdek.


Volgens mij is asfalt bedoelt om een vlak mogelijk wegdek te verkrijgen. Met af en toe misschien zo'n voeg.


Of heb je een specifiek voorbeeld?


Just my 2 cts.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 23 mei 2021, 22:22:22
Vanwege de grootte van het vel schuurpapier waren er minimaal drie stukken nodig om het viaduct te bedekken. Om de kier tussen de tegen elkaar gelakte stukken te verbergen heb ik de overgangsvoeg geïntroduceerd. Die bevinden zich boven de staanders, waar sprake is van overgang van de leggers van het viaduct. Of het echt klopt weet ik niet, maar het was voor mij wel een manier om de kieren tussen de stukken schuurpapier te maskeren.
Met een beetje creativiteit zijn ze te beschouwen als Bitumenvoeg (SN Schijnvoeg) (https://www.smitsneuchatel.nl/nl/productensystemen/voegovergangen/bitumenvoeg-sn-schijnvoeg).

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 23 mei 2021, 22:35:03
(https://live.staticflickr.com/65535/51197577582_d39022d383_h.jpg)

Gewoon omdat het kan een foto van het viaduct, de verlichting van de opstelsporen en een van de Fixstop stootjukken. De lantaarnpalen staan nog los en zijn niet aangesloten. Deze krijgen voordat ze definitief geplaats worden nog een andere kleur.

(https://live.staticflickr.com/65535/51172161192_7d2b031002_h.jpg)

De eerstvolgende klus is het ballasten van de sporen. Bij de opstelsporen wil ik -net als op de foto te zien is- looppaden van fijner materieel tussen de sporen aanbrengen. De materialen die ik hiervoor wil gebruiken zijn Woodland scenics B1394 Gray Blend Medium voor de ballast en B1375 Gray Fine Ballast voor de looppaden.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 mei 2021, 17:19:48
In afwachting van de levering van de ballast eens begonnen met de detaillering van de opstelsporen. Op basis van wat foto's van de Watergraafsmeer. Bij de servicesporen zijn steeds twee grote en een klein putdeksels te zien die witgeschilderd zijn. Op het kleine putdeksel is de vulslang is aangesloten.
De puntdeksels heb ik nu van een stukje styreen gemaakt en de slang is een stukje elektriciteitsdraad met een massieve kern. Het draadje is daardoor goed in vorm te buigen. Ik zit nog te twijfelen of om de  putdeksels van Bentink (https://www.bentinkmodelspoor.nl/straten-en-wegen/48478-inspectieputten-putdeksels-8st-7438222356354.html) te gebruiken. Ik heb niet alle putselksels nodig uit deze set. Een putseksel zou ik dan kunnen verkleinen en gebruiken voor de put van de slangaansluiting.

(https://live.staticflickr.com/65535/51200042816_57d1b0fae7_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51200237673_11aec31889_h.jpg)

Verder ook een eerste poging gewaagd tot het maken van een struik. Daarbij de methode van van de website Spoor in model (http://www.spoorinmodel.nl/zelf_struiken_maken.php) gevolgd. Het sisaltouw wel vervangen door electriciteitsdraad omdat ik het sisaltouw niet goed in model kreeg. Het sprong steeds terug naar de oude vorm.
Het materiaal wat ik gebruikt heb is een Tamiya-spuitbus TS-69 Linoleum deck browwn, wat grasvezels van 5 mm en Noch Struktur-Flock 07343.

(https://live.staticflickr.com/65535/51199315637_3b7dc13ebb_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 25 mei 2021, 17:31:05
Op de foto's van de Watergraafsmeer zijn ook paaltjes te zien waarvan de functie mij niet helemaal duidelijk is. Er lijkt een electrische aansluiting op te zitten, dus wellicht is het een voorziening om apparatuur voor de verzorging van het materieel op aan te sluiten.
Ook dit paaltje komt bij de opstelsporen op de modulebaan te staan. Uit een stukje Evergreen kokerprofiel is een luciferhoutje gestoken. En daarop is dan weer een stukje styreen geplakt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51202420896_bad7360420_h.jpg)

Het luciferhoutje ga ik nog vervangen door een styreen strip van 1.5x1.5 mm. Dan ziet het er nog net iets strakker uit.

Martijn

NB. Als iemand de functie van het paaltje kan verduidelijken dan hoor ik het graag.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Roy Hendriks op 25 mei 2021, 18:02:58
Hallo Martijn,

Dit zijn de paaltjes voor de depot voeding. Als een trein niet tegen de 'draad' staat, lopen de accus langzaam leeg. In dat geval  kan men dan de trein toch van spanning voorzien.

In de praktijk gebeurt dit slechts weinig. Puur om reden dat het veel werk is. Bij een VIRM-6 moet men bijvoorbeeld al zes kabels insteken om het goed te doen.

Gr. Roy

Verstuurd vanaf mijn SM-G970F met Tapatalk

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 25 mei 2021, 21:50:33
@Roy: dank voor het antwoord. Bij het doorzoeken van mijn foto's kon ik afbeelding vinden waarop deze palen gebruikt werden. Maar je uitleg dat het weinig gebruikt verklaard ook het ontbreken van een dergelijke foto  (y)
 
Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 26 mei 2021, 18:13:51
Diverse proeven met balast gedaan. Op de foto van links naar rechts:
- balast Noch 09367 Rotbraun
- loopad deels van Noch 09365 (Basalt) en Woodland scenics B1375 Fine gray
- ballast met een mix van Noch 09367 Rotbraun en Noch 09365 Basalt
- ballast Woodland scenics B1394 Gray Blend Medium
- loopad Woodland scenics B1375 Gray Fine
- ballast Woodland scenics B1395 Gray Blend Coarse

(https://live.staticflickr.com/65535/51203928522_9c59cc3689_h.jpg)

De keuze voor de opstelsporen is gemaakt voor de optie in het rode vak: ballast van Woodland scenics B1394 Gray Blend Medium en het loopad van Woodland scenics B1375 Gray Fine.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 mei 2021, 15:02:40
Om te beginnen eens een blik op de modulebaan vanuit een andere hoek. Nu de zij- en achterwand zijn verwijderd is het mogelijk de module in de lengte te fotograferen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51209478000_9e760a931c_h.jpg)

Inmiddels begonnen met het ballasten van de sporen van het opstelterrein. Allereerst is de kurklaag grijs geschilderd om te voorkomen dat er een bruine kleur door het grind te zien is. Vervolgens is het loopad tussen de beide voorzien van fijn ballast. Nadat dit is vastgelijmt verder gegaan met het ballasten van het achterste spoor.

(https://live.staticflickr.com/65535/51207687797_495f9ccac0_h.jpg)

Aan de zijde van het spoor zonder looppad is de ballast betrekkelijk eenvoudig aan te brengen. Wanneer de ballast van de bielzen wordt weggeveegd ontstaat vanzelf een heuveltje parallel aan het spoor wat het gewenste beeld geeft. Het goed aanbrengen van de ballast tussen de sporen, en zeker het deel aan de zijde van het looppad kost veel meer tijd. Hier is het niet mogelijk overtollige steentes eenvoudig naar de zijkant te vegen.
Het 'gereedschap' dat ik hierbij gebruik is: een plastic bekertje, een theelepeltje, een spatel en een kwastje.

(https://live.staticflickr.com/65535/51209165199_35094e7e09_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 31 mei 2021, 13:09:26
Mooi brugdek geworden Martijn en de voegen zitten inderdaad daar waar ze moeten zitten, boven de ondersteuningen.
Ik zou in de brugvoegen boven de kolommen nog een paar zilveren lijntjes trekken met een fijne stift die de staalprofielen moeten voorstellen die de voegrubbers vasthouden om het geheel af te maken.

En zo'n zicht in de langsrichting van een baan os altijd mooi.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 02 juni 2021, 19:39:25
@Frans: die tip voor de staalprofielen houd ik in gedacht. Daar kan ik later nog iets mee gaan doen.


Ondertussen rustig bezig delen van de opstelsporen te ballasten. Langzamerhand is dan het looppad tussen de sporen aan de beurt waarop de lantaarnpalen komen te staan. Het is mijn bedoeling deze lantaarnpalen aan te sluiten voordat het fijne grijze grint wordt aangebracht.

De lantaarnpalen zijn te gebruiken op 12V bij gebruik van de bijgeleverde weerstanden van 1000 ohm. Voor het aansluiten ga ik gebruik maken van een Meanwell voeding van 12V / 4.2A. Bij het aansluiten van de lantaarnpalen loop ik tegen een probleem. Nu ben ik niet echt onderlegd in elektronica, dus de vraag is waar het fout gaat.

(https://ae01.alicdn.com/kf/H9514a124658a4679a38f4de1c4dd02abd.jpg)

De weerstand heb ik aangesloten op de beide anodes (rode lakdraden). Vervolgens sluit ik de beide blauwe lakdraden (kathode) aan op de - van de voeding en de weerstand op de + van de voeding. Vervolgens gaan de beide SMD leds niet branden.
Vermoedelijk heb ik dan of de zaak verkeerd aangesloten of ik heb de lakdraden niet goed vertint waardoor er geen stroom gaat lopen. Over dat laatste heb ik al veel gelezen in mijn zoektocht op internet, dus maar dat kan zo maar fout zijn. Hier een foto van hoe een en ander is aangesloten en een detail van de vertinde blauwe lakdraden.

(https://live.staticflickr.com/65535/51221528670_311a9c4cdd_4k.jpg)

Iemand een idee hoe ik er achter kan komen waar het probleem zit?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 02 juni 2021, 19:53:17
Al overwogen om de draden gewoon even om te draaien. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Chinezen de katode en anode verwisselen.
Je kan dat ook testen met je multimeter, dan blijven de leds zeker heel.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: damngrazy op 02 juni 2021, 21:30:45
Mijn ervaring is inderdaad dat die chinezen de plus en min draden graag omdraaien. Heb ik al vaak last van gehad met klieren aan ledstrips. Ik test altijd met behulp van een oude Fleischmann trafo of ze werken en zo ja meet dan waar de plus op moet komen. Voordeel van een trafo t.o.v. een voeding is dat je niet gelijk het volle voltage erop zet.

Zal vast wel goed komen.
Groetjes, Tim/damngrazy
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 juni 2021, 10:25:00
@tim: Dat is inderdaad ook wel een handige manier om te testen. Ik heb hier ook nog een oude Fleschmann MSF trafo liggen. Ik neem aan dat je de draden aansluit op de uitgang voor de rails en dan de regelknop een klein beetje opendraaid (in de optie zonder weerstand)?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Dave....... op 03 juni 2021, 11:05:18
Ik vind dat viaduct echt goed gelukt!  (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: damngrazy op 03 juni 2021, 11:10:25
@ martijn, helemaal goed. Draden in de gele klemmen en voorzichtig kijken wat er gebeurt als je de knop draait. Meestal gaan de ledjes al branden als je hem een kwart open heb staan. Zo'n trafo levert trouwens ongeveer 16 V, dus met 12 v ledjes niet helemaal open trekken!
Ik test op deze manier ook normale ledjes (1,5V - 3V), maar ik moet zeggen dat me dat al menig ledje heeft gekost ::) ;D

Groetjes, Tim/damngrazy
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: gruspoor op 03 juni 2021, 11:42:59


Ik neem aan dat je de draden aansluit op de uitgang voor de rails en dan de regelknop een klein beetje opendraaid (in de optie zonder weerstand)?

Martijn

Nooit zonder weerstand testen, de kans dat de spanning te hoog wordt is dan veel te groot en meteen einde LED.
Groetjes Gert

Soest in H0

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 juni 2021, 13:02:28
Ik vind dat viaduct echt goed gelukt!  (y)

Dank, ben er zelf ook blij mee  :)

@Tim/damngrazy & gruspoor: dank voor de uitleg en waarschuwingen. Moet gaat gaan denk ik zo.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 juni 2021, 14:56:09
Met dank aan de diverse tips bij drie lantaarnpalen de leds aan het branden gekregen  :laugh:. Dat is ook het aantal lantaarnpalen dat ik op deze module ga plaatsen, dus dat klusje is afgerond. Ik moet wel zeggen dat met deze ervaring niet echt een fan van die lakdraden ben. Wat een gepruts door de kleine afmetingen ...  Ik verwacht dan ook nog wel wat gedoe bij de soldeerwerkzaamheden onder de modelbaan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51224521568_56d8e8bf97_h.jpg)

De nieuwe paaltjes voor de depot voeding zijn gereed, dus die kunnen ook geplaatst worden.
Op foto's zag ik dat rondom het putdeksl waarop de waterslang is aangesloten nog tegels liggen. Waarschijnlijk is het ingegraven prefab betonelement net zo groot als bij de grote putdeksels.
Daarom de kleine put opnieuw gemaakt uit twee delen en nu met een echt klepje. De putdeksls zijn voorzien van een ingesneden raster en de tegelrand is op vergelijkbare manier aangegeven. Op de foto links de aangepaste putdeksels en rechts nog een onaangepast exemplaar en de oude putten voor de waterslang.

(https://live.staticflickr.com/65535/51225074359_1f0cca3c6e_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: gruspoor op 04 juni 2021, 16:32:51


Ik verwacht dan ook nog wel wat gedoe bij de soldeerwerkzaamheden onder de modelbaan.

Verleng de lakdraad voor het plaatsen (gewoon aan je werktafel) dan heb je onder de baan geen last meer van die lakdraden. (Moeten er natuurlijk wel twee draden door het bevestigingsgat kunnen)
Groetjes Gert

Soest in H0

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 juni 2021, 16:37:51
Het zijn er zelfs 4 per lantaarnpaal ...  Maar als ik ze per stuk door het gat trek dan is dat probleem ook opgelost.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: gruspoor op 04 juni 2021, 16:49:31
Als je de lampjes apart wil schakelen is 3 voldoende, 1 kant kun je sowieso samenvoegen, schakel je ze gelijktijdig dan kun je met 2 af.
Groetjes Gert

Soest in H0
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 juni 2021, 17:32:16
Alle smd leds (6 stuks) van deze drie lantaarnpalen wil ik gelijktijdig aan/uit schakelen. Ik heb dan inderdaan maar twee draden nodig. Gaat alles goed als ik volgens onderstaande tekening alle '+'-en en '-'-en met elkaar verbind en in de kring slechts een 1000 ohm weerstand opneem?

(https://live.staticflickr.com/65535/51225345979_94d78ade67_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: gruspoor op 04 juni 2021, 18:03:24
Als alle leds de zelfde specs hebben, zal het wel goed gaan, het kan zijn dat de weerstand een te hoge (zwak licht) of te lage (fel licht) waarde heeft.
Wil je dit per led inregelen zul je elke led een eigen weerstand moeten geven.
Daarom is mijn advies, eerst testen op de werkbank, dan heb je straks geen "had ik maar" gevoel.
Groetjes Gert

Soest in H0

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 11 juni 2021, 11:57:26
@gert: het gaat inderdaad om identieke leds. Wanneer ik per lantaarnpaal een weerstand van 1000 ohm gebruik, dan is het licht feller dan in de situatie met een weerstand van 1000 ohm voor twee lantaarnpalen.

Moet nog wel een keuze maken welke lichtsterkte mijn voorkeur heeft. In de tussentijd alvast een sfeerplaatje van twee lantaarnpalen die nog wel los staan. Dit is de variant waarbij een weerstand per lantaarnpaal is gebruikt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51240806170_ed9e735788_h.jpg)

Op de foto is te zien dat het spoor voor het rijtuig nog van ballast voorzien moet worden. Dat is het laatste spoor op deze modulebak. Als dat klaar is, dan is bijna 8 meter spoor geballast. Vervolgens moeten dan nog alle schroefgaten van ballaast voorzien en kan er een volgende klus opgepakt worden.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: gruspoor op 11 juni 2021, 12:04:55


@gert: het gaat inderdaad om identieke leds. Wanneer ik per lantaarnpaal een weerstand van 1000 ohm gebruik, dan is het licht feller dan in de situatie met een weerstand van 1000 ohm voor twee lantaarnpalen.

Dit klopt helemaal. De stroom door de weerstand blijft gelijk (U=I×R: R en U blijven gelijk, dus I ook) maar deze stoom splitst zich over 2 LEDs, dus elk maar de helft van de stroom.
Groetjes Gert

Soest in H0

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 juni 2021, 13:38:28
De laatste schroefgaten zijn voorzien van ballast en het geheel is nu aan het drogen. Daarna nog is her en der ballast van dwarsliggers wegkrabben en is het ballasten van de eerste bak gereed. De schroefgaten heb ik opgevult met een klein stukje kurk. Bij de eerste gaten verdween het aangebracht ballast via het schroefgat op de vloer... Op zich logisch, maar daar had ik vooraf niet aan gedacht.

(https://live.staticflickr.com/65535/51244095778_1a26ebf28f_h.jpg)

Nu deze eerste bak met veel sporen gereed is, was ik wel benieuwd hoeveel ballast daar nu voor gebruikt is. Dat blijkt ongeveer een halve bus medium ballast voor de sporen en ongeveer een vijfde bus van de fijne variant voor de loopaden te zijn. Dat viel mij erg mee, had vooraf ingeschat dat ik meer nodig zou hebben.

(https://live.staticflickr.com/65535/51244095798_0a2e4169d5_c.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 juni 2021, 15:20:17
Nog een nachtfoto van een paar dagen geleden. Gewoon omdat het kan :)

(https://live.staticflickr.com/65535/51244775930_8f80ba82d8_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 15 juni 2021, 19:06:16
De afgelopen periode al zand en aarde verzameld, gedroogd en gezeefd om te gebruiken op de modulebaan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51249127751_336b5fa227_h.jpg)

De zwarte grond wil ik gebruiken langs het ballastbed in de overgang naar het gras wat ik later ga aanbrengen. Het zand is bedoeld om te gebruiken onder het viaduct. Daarbij wil ik het beeld nabootsen zoals dat op onderstaande foto te zien is. Daarmij gaat het gras via grond over in zand. Nu is het viaduct op mijn baan veel smaller, dus de hoeveelheid zand zal ook veel minder zijn.

(https://live.staticflickr.com/65535/51180108051_dbba6de433_h.jpg)

Met een theelepeltje is de aarde en het zand verdeeld langs het spoor. Daarna nat maken met een klein sproeiflesje en verdunde houtlijm gedruppelt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51249881614_3474f0fb77_h.jpg)

Zowel het zand als de aarde gaan bij het druppelen van de verdunde houtlijm 'drijven'. Volgens mij heb ik alles wel goed natgemaakt en zit er steeds afwasmiddel in het water en de verdunde houtlijm.
Iemand een idee wat hier aan de hand kan zijn?

(https://live.staticflickr.com/65535/51249127781_816c619898_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 16 juni 2021, 19:08:23
1st nat maken/sproeien met gewoon kraan water,even laten intrekken en dan nog is met verdunde houtlijm proberen ?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 16 juni 2021, 20:55:50
@Floris: of meer water echt help weet ik niet. Vandaag de restende delen van de modulebak van aarde en zand voorzien en ingedruppeld met verdunde houtlijm. Daarbij alles goed natgemaakt en ook tussentijds nog te behandelen delen met water steeds opnieuw natgemaakt. Ook na het indruppelen met lijm delen nog eens met water besproeid. Het 'wegdrijf' effect blijft echter terugkomen.
Nu is alles goed aan het drogen. Slechte plekken kan ik altijd nog van wat extra zand of aarde voorzien of verbergen met een graspol.

De volgende stap is het aanbrengen van gras. Al een tijd geleden heb ik via aliexpress een simpele begrasser aangeschaft. Ik wist na het lezen van diverse ervaringen dat het resultaat niet perfect is, maar de hoeveelheid gras op mijn baan is beperkt en dan is dit een goedkoop alternatief voor de 'echte' begrassers.

(https://live.staticflickr.com/65535/51252055144_344acef4eb_c.jpg)

Bij de begrasser zat ook een zakje glimmende gele grasvezels, dus dat is mooi materiaal om eens uit te proberen hoe het werkt. Ik heb namelijk niet eerder een dergelijk apparaat gebruikt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51252347965_2b2240615d_h.jpg)

Te zien is het eerste resultaat op een plankje met een stuk afgesmeerd pipeschuim waar houtlijm op is gesmeerd. Op het zakje stond de lengte van de vezels niet vermeld, maar ik denk dat ze 8 mm lang zijn.
Inmiddels al vezels van Noch aangeschaft in diverse lengtes (2,5 / 4 / 8 mm) waar ik de baan mee ga begrassen. Dat gaat een klusje worden waaraan ik na het weekend ga beginnen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Niks op 17 juni 2021, 19:32:41
@Floris: of meer water echt help weet ik niet.

Ipv met water vooraf met IPA alcohol inspuiten, dan gaat het beter.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 juni 2021, 20:47:53
Dank voor de tip. Dat ga ik de volgende keer eens proberen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Aford op 17 juni 2021, 21:17:40
Ik had ook dat het ging drijven,toen goed gesproeid met pure glassex en daarna verdunde houtlijm.....werkt perfect
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 juni 2021, 08:46:44
Op de delen van de module waar groen gaat komen eerst een basislaag van 2,5mm grasvezels (Noch 50190 Streugras "Sommerwiese") aangebracht. Dit zorgt al voor een heel ander beeld en geeft mij beter zicht waar ik het groen verder wil gaan detailleren.

(https://live.staticflickr.com/65535/51254028002_686bf39dbf_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51255504959_11aea83719_h.jpg)

Vervolgens op verschillende plekken een tweede laag van 4mm vezels (Noch 08361 Streugras "Wiese") aangebracht. Daarmee staan de grasvezels al wat meer rechtop, al blijven het betrekkelijk korte vezels.

(https://live.staticflickr.com/65535/51263140500_8f2d327de8_h.jpg)

Bij de pijlers van het viaduct wil ik langer gras in een andere kleur groen aanbrengen. Hier heb ik als proef wat 6mm vezels (Noch 07106 Wildgrass dunkelgrün) aangebracht. Op dee plekken bij de pijlers wil ik ook nog een klimplant aanbrengen die tegen het beton aan groeit.

(https://live.staticflickr.com/65535/51261369067_e5c3d0f7b8_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 23 juni 2021, 22:29:21
Het achterste lage talud waarop de tweede laag met 4mm vezels is aangebracht. Deels bestaat dit uit de eerder genoemde Noch 08361 Streugras "Wiese". Andere delen zijn ook begrast met een mix van Noch 08361 Streugras Wiese, 08363 Streugras hellgrün en 08362 Streugras beige.

(https://live.staticflickr.com/65535/51266511996_2a593425cb_h.jpg)

Tegen de pijlers is her en der wat begroeing geplaatst waarbij ik zowel Noch Struktur-Flock als Laub gebruikt heb. Zelf vind ik voor deze toepassing het Struktur-Flock beter ogen dan het Laub, maar voor de variatie is verder prima.

(https://live.staticflickr.com/65535/51267246839_2d2f7a72d1_h.jpg)

Het eerste stootjuk is op de rails geplaatst. De exemplaren op de achtergrond zijn los neergezet voor het beeld. Met het plaatsen van dit soort details begint het langzamerhand meer te leven.

(https://live.staticflickr.com/65535/51266511961_56e8b84e49_h.jpg)

Een volgende stap is het plaatsen van diverse struiken die ik voor een deel al gemaakt heb (zie reactie #198 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=14100.msg3222226557#msg3222226557)). Verder wil ik nog wat bomen tegen de achterwand plaatsen. De beschikbare ruimte is beperkt, maar het past wanneer de bomen een halve kroon hebben en dicht tegen de achterwand staan.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 26 juni 2021, 12:05:38
Een tussendoor klusje: mijn oude Roco 2200 was voorzien van de standaard beugelkoppeling zonder NEN schacht. Omdat al mijn rijtuigen voorzien wordt van kortkoppelingen is een aanpassing noodzakelijk. Twee koppelingen met NEN-schacht (Roco 100829) besteld en gemonteerd. Daarmee kan de loc weer ingezet worden met het overige materieel.

(https://live.staticflickr.com/65535/51272576280_ddb79427c1_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51271725483_a630c24212_h.jpg)

In de toekomst nog een nog eens een setje nummer- en fabrieksplaten van Phildie bestellen om de loc verder te verfraaien.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 27 juni 2021, 17:38:00
Op de linker modulebak zullen nog bovenleidingportalen en gazen ramen (Markenburg) (https://www.markenburg.nl/nl/webwinkel/aankleding/rond-het-spoor/223-brede-gazen-ramen.html) op het viaduct ter afscherming van de bovenleiding komen. De bovenleidingportalen wil ik pas later gaan plaatsen, zodat ik in de tussentijd overal nog goed bij kan komen.

Hoewel de linker modulebak dus nog niet gereed is, ben ik al wel aan het nadenken welke zaken ik op de middelste modulebak wil plaatsen. Een aantal zaken ligt voor de hand:
- de vierde lantaarnpaal tussen de opstelsporen
- vrijbalken en wisselmotoren
- een bovengrondse dielseltank bij tankplaat
- bovenleidingportalen bij de doorgaande sporen en het voorste opstelspoor
- twee lichtseinen langs de doorgaande sporen ter beveiliging van het blok met de wisselstraat op de rechtermodule

Tegen een deel van de achtergrond wil ik de gevel van een loods in halfreliëf plaatsen. De ruimte is wel beperkt, maar een gevel zonder deuren zou goed moeten gaan. Onderstaande afbeeldingen van GoogleMaps laten twee heel verschillende opties zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51274143031_eada97c913_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51274363633_17897e157d_h.jpg)

Maar voor het overige zit ik nog vooral na te denken hoe ik het middelste en voorste deel van deze modulebak interessant kan maken. Een invulling met groen of toch iets anders? Heeft iemand een suggestie voor de verdere invulling van de middelste modulebak?

Voor het overzicht hieronder nog een wat oudere tekening met het totale sporenplan en een foto van de middelste module. Op die laatste foto zijn de hierboven genoemde elementen al 'geplakt'.

(https://live.staticflickr.com/65535/51111874729_42ad233679_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51275170975_1a15f20f2e_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: damngrazy op 28 juni 2021, 18:05:30
Ik weet niet precies hoeveel ruimte je hebt tussen de sporen, maar misschien zou een (oud en vervallen) seinhuis een optie kunnen zijn?

Groetjes, Tim/Damngrazy
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 28 juni 2021, 21:46:40
@Tim: de spoorse bouwwerken die ik tot nu toe heb (tankplaat, werkplaats) hebben een betrekkelijk moderne vormgeving. Ik weet niet of een seinhuis er dan qua periode bij past. Maar ik houd het idee op de shortlist. Had zelf niet aan een seinhuis gedacht.

Bij het doorzoeken van de schoenendozen met oude onderdelen kwam ik twee bouwdozen tegen die ik in een ver verleden eens had aangeschaft.

(https://live.staticflickr.com/65535/51274974123_5c9600e6a6_h.jpg)

Allereerst een locomotiefloods van Pola (artikelnummer 1020) die een prima basis is voor de gevel van een fabriek in halfreliëf. Het is dan een minder modern gebouw dan ik op het oog had, maar dat is op zicht geen probleem. Twee zijwanden en een achterwand zijn samen ongeveer 76 cm lang. De voorzijde van de lokloods met de twee deuren kan dan gebruikt worden als basis voor de korte zijwanden. Verder zal ik er zelf een alternatief (plat) dak op moeten maken.

Verder vond ik een electriciteitshuisje van Artitec (artikelnummer 10.186) in halfgebouwde staat. Daar is vast wel ergens op een van de modules een plekje voor te vinden.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Robkop op 29 juni 2021, 19:20:14
Martijn,
Vanmiddag zag ik dit draadje langskomen, en ‘s helemaal terug gelezen.
2 zaken springen er voor mij uit:
De bouw van de modulebak waarbij je alles bij een online houtbedrijf hebt besteld ( wat kost dat voor 1 module ?)
En de geballaste opstelsporen, dat kan ik zelf straks ook in gaan passen , evt met een viaduct er over voor het zicht.
Vraag, heb je voor het bestellen van het hout voor de module een lijst uitgedraaid van de wiki of is dat anders gegaan ?
Ik wil zelf ook modules gaan toepassen om de boel verhuisbaar te maken, maar zonder ombouw.
Graag advies.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 juni 2021, 21:04:00
Dag Rob,

Voor een complete modulebak volgens de lijst van beneluxspoor.net was ik ongeveer 150 euro kwijt voor het hout. Daar komen nog de kosten voor het ijzerwerk bij, maar dat heb ik elders gekocht.
Tip: je betaald bij http://www.houtopmaatgezaagd.nl voor elk stuk hout minimaal 1,99 euro. Met slim kiezen kan je best wat geld besparen. Wanneer je het hout voor de module laat zagen, dan heb je voor elke bak 8 blokjes van 50 x 50 mm nodig. Dat kost bijna 16 euro. Als je een plaat van 50 x 400 mm laat zagen kost het maar 1,99 euro. Je kunt het dan zelf in stukken van 50 mm inkorten. Die blokjes zijn niet zo kritisch wat afmetingen betreft.
Op die manier heb ik voor het hout van de twee later bestelde modulebakken 28 euro bespaard.

Wanneer je alleen de tafel en het onderstel besteld, dan zal je aanzienlijk goedkoper uit zijn voor het hout. Ik schat in dat je dan ongeveer 50 euro per bak kwijt bent.

Zoals gezegd heb ik de lijst van beleuxspoor.net (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=77619.msg3221815590#msg3221815590)  gebruikt als basis. Daar bleken wel twee foutjes in te zitten. Zie deze post (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=14100.msg3222203465#msg3222203465) waar ik uitleg om welke fout het gaat en wat de juiste maten zijn.

Mocht je meer vragen hebben dan hoor ik het wel.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Robkop op 29 juni 2021, 22:06:38
Martijn, bedankt voor je uiteenzetting.
Ik ga ‘s kijken wat ik ga toepassen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 juni 2021, 21:41:19
Een tussendoor plaatje van een Lima-rijtuig dat niet past binnen mijn collectie en volstrekt niet meer voldoet aan de eisen van tegenwoordig. Maar het is al zo lang in mijn bezit, dat ik het ook niet weg doe :)

(https://live.staticflickr.com/65535/51282485160_7ac9890e8c_h.jpg)

Als ik het me goed herinner is het begin jaren '80 met tankzegels bij de BP aangeschaft. In mijn herinnering waren daar verschillende Lima modellen te krijgen. Zeker weten doe ik het niet, maar waarschijnlijk is ook mijn stammetje Lima plan E-rijtuigen met deze spaarzegels verkegen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Casmir op 30 juni 2021, 22:00:33
Mooi rijtuig,niks mis mee
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Modellbahnwagen op 30 juni 2021, 22:44:30
Leuk zo'n oude Lima productie  (y) Uit de tijd dat de grote fabrikanten nog niet hun eigen hobby-lijn hadden.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 01 juli 2021, 21:55:04
De locomotiefloods veranderd langzaam in een fabrieksgebouw. De bodemplaat is een plaatje van 2 mm styreen waarop een styreen strip is gelijmd om deze te verdikken. Vervolgens is er een styreen balkje achter geplakt om de wanden goed te kunnen bevestigen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51282813672_ff6da9676e_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51282813722_a2d3438929_h.jpg)

De zijwanden zijn ingekort en aan elkaar gelijmd zodat er een pand ontstaat met een laag deel van 6 ramen breed en een deel met een puntgevel van 2 ramen breed. De samengestelde zijwand is op een aantal plaatsen met stukken styreen versterkt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51284286994_a0b065ae99_h.jpg)

In het gebouw zijn tussenmuurtjes geplaatst. Dat zorgt voor een stevige constructie, maar maakt het ook mogelijk om delen van het gebouw te verlichten. Mij idee is om op de achterwand plaatjes van een fabrieksinterieur te plakken, een deel van de ramen 'wit te kalken' en dan de verschillende ruimten apart te gaan verlichten met een smd led.
Ik moet nog eens op internet zoeken naar geschikte afbeeldingen die ik voor dit idee kan gebruiken. Als iemand suggesties heeft, dan hoor ik het graag.

(https://live.staticflickr.com/65535/51283734848_f3f35a5ea7_h.jpg)

Het dak van de locomotiefloods wordt gebruikt voor de fabriek. Het lijkt op een soort van grove rollen dakleer. Omdat het gebouw tegen de achtergrond staat en er slechts een klein stukje te zien is het wat mij betreft goed genoeg om te gebruiken.

Een ander punt waar ik nog een besluit over moet nemen is de afwerking van de dakrand. Heb op internet gezocht naar een dakrand die bij dit type gebouw past. Waar ik nu aan denk is een L-profiel (links) of een dikkere platte strip. Wat vinden jullie het beste passen bij dit gebouw?

(https://live.staticflickr.com/65535/51282814487_857a1257e8_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Chrissie op 01 juli 2021, 22:26:52
Hoi Martijn,

Kwam dit draadje tegen, en heb het even doorgekeken :D
Ziet er goed uit (y)
Ik zou denk ik gaan voor het L profiel, ziet er net wat strakker uit.

Mvg, Chrissie

P.S Misschien handig om dit draadje te verplaatsen naar Banen of diorama's zodat het wat meer onder de aandacht komt?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 02 juli 2021, 09:41:57
Ik was zelf ook geneigd om te kiezen voor het L-profiel. Het alternatief met de strip heb ik meegenomen omdat het gebouw daarbij hoger lijkt dan met het L-profiel.

(https://live.staticflickr.com/65535/51284500866_774d944e55_h.jpg)

Maar als ik ze zo naast elkaar zie, dan ziet het L-profiel er inderdaad fraaier uit.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 02 juli 2021, 12:10:22
Ik zou gaan voor een iets meer arbeidintensief gebeuren en er betonnen dekstenen op leggen.
Vraagt iets meer werk omdat je de overlappingen moet maken, maar geeft een logischer 'einde' aan de muur met een achterliggend plat dak. Is ook meer gebruikelijk om de bekleding van een plat dak af te werken.

btw: dat dak is eigenlijk een dak met zinken bekleding en niet met dakleer (of roofing).daarvoor zijn de opstanden te groot en ook de tussenafstand tussen de richels.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 02 juli 2021, 13:36:33
Dag Frans. Heb je een voorbeeld (afbeelding?) van de dakstenen waar je op doelt. Dekstenen snap ik, maar doordat je begint over een overlapping begin ik te twijfelen of ik voor ogen heb wat je bedoeld.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Huup op 02 juli 2021, 13:58:13
En ik zou gaan voor het profiel op foto twee. Ziet er nl afgewerkt uit. Deksteen is een goede tweede. L profiel vind ik persoonlijk ge iel, en wat doe je dan aan de dakkant?
Algemeen, well done!
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Frans Peeters op 03 juli 2021, 00:12:53
Hallo Martijn, ik zou niet reageren mocht ik geen voorbeeld uit eigen hand hebben  ;) ;)

Het productieproces uit een repel 3mm dik gepeld architectenkarton (of andere dunne schuimplaat)

(https://live.staticflickr.com/8396/29080754834_c6aa22d778_c.jpg) (https://flic.kr/p/LiLtfJ)20160915_233841 (https://flic.kr/p/LiLtfJ) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr

Het afgewerkt product als muurkap

(https://live.staticflickr.com/8177/29684268192_ab2dab5ccf_c.jpg) (https://flic.kr/p/Me6CKs)20160919_212512 (https://flic.kr/p/Me6CKs) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/8267/29169448314_6c34289dbd_c.jpg) (https://flic.kr/p/LrB3JE)20160919_205658 (https://flic.kr/p/LrB3JE) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/8449/29817844181_fe88885217_c.jpg) (https://flic.kr/p/MqUfeK)20160924_194624 (https://flic.kr/p/MqUfeK) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr

PS: als je inspiratie wil opdoen, duikel je maar in  mijn Flickr!! kanaal.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 03 juli 2021, 10:41:57
Hoi,

Wat sein post betreft, het Utrechtse sein huis aan de baan Utrecht-Amsterdam een betonnen exemplaar is er in model, waar precies moet ik ff zoeken.


Deze dus:  v Ravestijn  (https://3dscaleworks.nl/product/utrecht-seinhuis-ravenstijn/).

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 juli 2021, 17:30:44
@Frans: Die foto's maken het voor mij duidelijk wat je bedoeld. Dank.
Het dakmateriaal van het Pola gebouw is wat merkwaardig. Het lijkt op zinken bekleding door de opstaande rand. Maar in de lengte richting zijn de platen niet recht beëindigd. Het einde lijkt een beetje op een afgescheurd stuk schilderstape. (Heb zo geen foto bij de hand op het te laten zien). Wat de makers nu precies bedoeld hebben om te imiteren is dus een beetje een ?.
Moet zeggen dat zo'n zinken dakrand wel mooi is, maar niet goed vind passen bij de stijl van het gebouw. Ga nog een goed nadenken wat het uiteindelijk gaat worden

@Koen: Dat seinhuis van Van Ravestein is inderdaad een mooi gebouw. Wat bouwstijl is het alleen veel ouder dan de andere spoorse bouwwerken op de modules. Dan is het verhaal waarom dat zo is lastig te maken.
Zat zelf te denken aan een seinhuis als in Hilversum, maar dan met materialen zoals gebruikt bij de CVL post in Arnhem of Utrecht of de seinpost nabij de heuvel in Amersfoort.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS264 op 03 juli 2021, 17:52:12
Hoi,

In ieder geval zal je in het Utrechtse archief een willekeurig seinpost terug kunnen vinden en kun je miss van een oude foto nabouwen.

Miss een oud Kibri of ander merk te grazen nemen. Kibri past vaak bij de NS-baan qua stijl.

Gr Koen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 11 juli 2021, 13:21:37
Heb nog eens nagedacht over de manier waarop ik de dakrand wil vormgeven. Daarbij ook nog gekeken naar een ingekerfde strip die een rij dekstenen moet voorstellen. Hieronder een foto met voorbeelden van dergelijke stenen en een plaatje waarop te zien is hoe dat er dan in model uit zou kunnen zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51303283622_acb9914a3a_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51304750389_6a422693ec_h.jpg)

De ingekerfde strip ziet er beter uit dat de de versie zonder inkervingen, maar met de L-strip kan ik e.e.a. beter op elkaar laten aansluiten. Uiteindelijk dan ook besloten om het L-profiel te gaan gebruiken. Dat het bouwtechnisch wellicht niet helemaal klopt neem ik dan maar op de koop toe.

Naar aanleiding van de toelichting van Wim Vink (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=74394.msg3222233943#msg3222233943) over de materialen die hij gebruikt, eens Heki Flor gekocht om uit te proberen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51304750354_2fdd00fdc1_h.jpg)

Verder wat Evergreen profielen aangeschaft om een schutting mee te maken. Die wil ik gebruiken tegen een deel van de achtergrond. Wellicht aansluitend op het fabrieksgebouw. Hoe precies moet ik nog eens bedenken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51305044105_4d124cdae7_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 juli 2021, 10:59:40
Inmiddels is de binnenzijde van het gebouw is mat zwart gespoten met een spuitbus van de Action.

(https://live.staticflickr.com/65535/51317379964_51ff2c7bbb_h.jpg)

Twee ramen zijn gedeeltelijk wit geverft en een ruitje is bekrast om breuk te imiteren.

(https://live.staticflickr.com/65535/51317661085_26ac858574_h.jpg)

Na het plaatsen van enkele ramen ziet dat er nu zo uit.

(https://live.staticflickr.com/65535/51317661095_3caeab680b_h.jpg)

Het gebouw is door de dwarsschotten in vier compartimenten ingedeeld. Per compartiment is een led geplaatst voor de verlichting. De led heb ik met secondelijm eerst op een stukje styreen geplakt om de plaatsing in het gebouw te vereenvoudigen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51317661105_05e4a89a4d_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 18 juli 2021, 13:00:10
In de zoektocht naar foto's die gebruikt kunnen worden voor de binnenzijde van het gebouw een paar bruikbare exemplaren gevonden. Het is vooral lastig om foto's te vinden met het juiste perspectief die dan ook nog eens een ruimte met vergelijkbare hoogte laten zien als het modelgebouw.
Uiteindelijk voor het linkerdeel met het schuine dak een foto van een timmerfabriek gevonden: klik (https://hetutrechtsarchief.nl/beeld/191EA75B13705F5688DCDBD8FEF710F5). Dat wordt dan ook de functie van het gebouw.

Door de ramen zie je niet heel precies wat er op de foto te zien is. Het 'glas' in de ramen is namelijk een beetje hobbelig. Maar de suggestie is voldoende.

(https://live.staticflickr.com/65535/51319904090_84f0566f4c_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 18 juli 2021, 21:41:29
Nog een aardige foto die goed het verschil laat zien tussen verlichting met en zonder interieurfoto. Achter de linker vier ramen is nog geen foto geplaatst. Achter de overige 12 ramen (3 ruimten) is dat wel het geval. De ruimte zonder foto is aanzienlijk donkerder dan de ruimten met foto.

(https://live.staticflickr.com/65535/51319781414_d7d2144ed4_h.jpg)

Ik was na het plaatsen van de warmwitte 0805 SMD leds wat teleurgesteld in de lichtopbrengst. Dat bleek dus vooral te komen door de zwarte binnenzijde die het licht vrijwel niet weerkaatst. Met het plaatsen van de foto's is dat probleem opgelost.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Maarten65 op 19 juli 2021, 06:11:20
Als je over de zwarte wanden nu een velletje alu folie plakt is de lichtopbrengst veel hoger.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 juli 2021, 13:44:32
Zilverfolie is inderdaad een goede suggestie om de lichtopbrengst te verhogen. Ook kan ik me voorstellen dat zilverfolie schittert, wat wel eens onnatuurlijk kan overkomen. Door geprinte foto's te gebruiken wordt de lichtopbrengst verhoogd en de sugestie gewekt dat er iets gebeurd in het gebouw.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Huup op 20 juli 2021, 22:41:28
Potdikke, dat doet me ergens aan denken......

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190804-200531-60f734d90ad4d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20190804-200531-60f734d90ad4d.jpg)

😉
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 juli 2021, 08:29:58
Leuk Huup, inderdaad dezelfde Pola-bouwdoos.  (y)
Het is een eenvoudige bouwpakket, maar goed te gebruiken als basis voor een aanpassing.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Huup op 21 juli 2021, 08:47:42
Nou nee, niet helemaal. De loods is zelfbouw naar originele tekening, maar dr zitten geen liggies in, nog 😋
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 juli 2021, 08:47:57
aha, en ik maar denken dat het om het gebouw zelf ging  :P

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 juli 2021, 14:36:25
Het dak uit de Pola-bouwdoos is versneden zodat het voor de fabriek gebruikt kan worden. De nok van het schuine dak is afgedekt met een strip styreen. Vanwege de flauwe hoek is een L-profiel niet bruikbaar. In plaats daarvan is een dunne strip iets ingesneden en gebogen. Dat sluit dan mooi aan op de dakhoek. Tussen het schuine en het platte dakdeel is een U-profiel geplaatst dat een regengoot moet voorstellen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51332722250_d29ae36376_h.jpg)

De dakrand is uiteindelijk gemaakt van een combinatie van twee L-profielen. Eerst is aan de binnenzijde een L-profiel van 2 mm geplakt en daarna een L-profiel van 4 mm aan de binnenzijde. Op deze manier is de totale breedte van de muurplaten afgedekt en is de overgang naar de dakbedekking aan de binnenzijde afgewerkt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51331724736_c9e6a19248_h.jpg)

In de tussentijd ook gezocht naar een seinhuis dat bruikbaar is op een plek tussen de doorgaande sporen en de sporen van de werkplaats. Dat lijkt me een logische plek omdat vanaf daar zicht is op de de verschillende wisselstraten. Eerder had ik al aangegeven dat het geen klassiek seinhuis maar een modernere variant zou gaan worden.

Op zoek naar informatie op internet kwam ik er achter dat CVL vanaf eind jaren '50 is ingevoerd. Vanaf dat moment zijn er grote posten gebouwd van waaruit een groot gebied bediend werd. Omdat ik naar een klein seinhuis op zoek ben, zal het dus in de periode daarvoor moeten zijn gebouwd. Dan kom ik uit op een seinhuis van het type dat bijvoorbeeld in Alkmaar staat: klik (https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Seinhuis_Alkmaar.jpg). Dit type heeft op diverse plaatsen in het land gestaan. In Utrecht heeft een versie van dit type met bruine bakstenen gestaan

(https://live.staticflickr.com/65535/51331023467_f69084b970_c.jpg)

Op basis van een grove inschattig van de afmetingen een kartinnen model gemaakt om te zien hoe dit op de modulebaan staat. Van dit type seinhuis heb ik nog geen tekening gevonden. Mocht iemand een tekening of informatie  over de afmetingen hebben, dan houd ik mee aanbevolen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51332722265_35267ba783_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 25 juli 2021, 10:31:37
heb je hier wat aan ?

https://klassiekebeveiliging.com/main.htm (https://klassiekebeveiliging.com/main.htm)

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=59558.msg3221553227#msg3221553227 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=59558.msg3221553227#msg3221553227)

https://www.modelbouwtekeningen.nl/search/seinhuis/ (https://www.modelbouwtekeningen.nl/search/seinhuis/)

https://www.nicospilt.com/index_seinhuizen.htm (https://www.nicospilt.com/index_seinhuizen.htm)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 25 juli 2021, 11:32:37
Succes Martijn (https://img.hetutrechtsarchief.nl/mi-39/hua/_Projecten2015/BatchNS3_T959_Objecten/A189691/NL-UtHUA_A189691_000001.jpg?h=Zm4ybWF0PWRvd25sb2FkJmtleT02QTgxRTQwREkwMEUwNzRGOEM5RU90MTU1QkMwQ0ZFNCZmaWxlbmFtZT1fUHJvamVjdGVuMjAxNSUyRkJhdGNoTlMzX1Q5NTlfT2JqZWN0ZWDlMkZBMTg5NjkxJTJGTkwtVXRIVUFfQT9DOTY5MV8wMEAwME9uanBnJm1pYWR0PTM5Jm1pYWhkPTY0NTAzNjk5MSZtaXZhc3Q4MzkmcmR0PTIwMTUwOEI5JnNlc3Npb25faWQ4c3QwYn9ydnY5YjhmZ3V0YXVyOGpnNWpxa2k)  :)

Het Utrechts Archief. Archiefstuk:  NL-UtHUA_A189691_000001.jpg
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 25 juli 2021, 11:33:33
Dag Floris,

Dank voor de linkjes. Die had ik in mijn zoektocht al voorbij zien komen, maar geen tekening gevonden van het type waar ik naar op zoek ben.

De bijvangst van die zoektocht is wellicht wel interessant voor anderen. Wie een wat klassieker seinhuis wil bouwen, een moderne variant zoals het seinhuis van Van Ravesteyn in Utrecht of een post met paddenstoel op het dak à la Nijmegen, kan veel informatie en tekeningen vinden op de site van Het Utrechts Archief: klik (https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/?q=seinhuis&mode=gallery&view=horizontal) en klik (https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/directzoeken-bouwdossiers?mivast=39&mizig=17&miadt=39&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt&mizk_alle=seinhuis).

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 25 juli 2021, 11:37:58
ik kom net ook deze reactie tegen op het eigen BNLX-forum: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=53769.msg3221368312#msg3221368312
Dit draadje start ook met een vraag naar tekeningen van het moderne seinhuis type Utrecht. In de reactie zijn globele tekeningen van de versie in Heerlen te vinden.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 25 juli 2021, 11:53:13
Dag Eric, dank voor de tekening. Dit is toch net weer een ander type dan de versie in Utrecht.
Foto van deze versie op Rotterdam Noord is hier te vinden: https://www.klassiekebeveiliging.com/Foto/images/kRtng_Ta.jpg

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 25 juli 2021, 13:08:20
Graag gedaan Martijn.
Mocht je detailfoto's willen van het Alkmaarse exemplaar, dan geef je maar een gil, staat op een kwartiertje fietsen van mijn huis af. En is nog steeds redelijke goed te zien en te fotograferen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 27 juli 2021, 13:19:49
Om te zien welk model seinhuis past binnen de bestaande ruimte heb ik van een aantal typen een simpel model gemaakt en dat tussen de sporen geplaatst.
Als eerste een restant van een oud Pola seinhuis (bouwdoos 560). De onderbouw heeft de afmetingen 2,8 x 4,9 cm wat gelijk staat met circa 245 x 430 cm in werkelijkheid. Dit gebouw past goed in de beschikbare ruimte.

(https://live.staticflickr.com/65535/51339188475_e6146218eb_h.jpg)

De tweede is een kartonnen vorm gebaseerd op een grove inschatting van de afmetingen van de onderbouw van het seinhuis in Utrecht. Ik ben uitgegaan van 355 x 600 cm in werkelijkheid, wat 4,1 x 6,9 cm in schaal 1:87 is. Duidelijk is te zien dat het gebouw goed past binnen de beschikbare ruimte.

(https://live.staticflickr.com/65535/51338919159_eac867f9db_h.jpg)

Van het sein-/relaishuis uit Bussum heb ik een tekening ontvangen met enkele maten. De onderbouw heeft als afmetingen 507 x 733 cm. De zijwanden heb ik op schaal 1:87 geprint en aan elkaar geplakt. De afmetingen zijn dan 5,8 x 8,4 cm. Het gebouw past niet goed past binnen de beschikbare ruimte, wat vooral komt de langste zijde van het gebouw dwars op het spoor staat.

(https://live.staticflickr.com/65535/51338919234_132ffafc9d_h.jpg)

De tekening van het seinhuis uit Heerlen bevat geen maatvoering. Door het tellen van de bakstenen van het seinhuis in Alkmaar ben ik tot de afmetingen 440 x 630 cm gekomen. Op schaal 1:87 is dat dan 5,1 x 7,3 cm. De tekening met deze afmetingen geprint en in elkaar gezet. Dit model past goed tussen de sporen, zeker wanneer bedacht wordt dat het nog iets verder van het hoofdspoor kan worden geplaatst.

(https://live.staticflickr.com/65535/51338919274_2c9f26632e_h.jpg)

Op basis van deze modellen lijkt een seinhuis van het type dat in Utrecht of Alkmaar heeft gestaan goed te passen. Daarbij heb ik wel een aanname gedaan voor de afmetingen van de onderbouw door bakstenen en voegen te tellen. De afmetingen van een baksteen zijn bepaald op basis van de deur in de zijwand in combinatie met het aantal bakstenen.

Om zeker te weten dat mijn aannames correct zijn is het nog wel handig om de precieze afmetingen van het seinhuis in Alkmaar te weten. Op basis daarvan kan ik dan defintief bepelen of het gebouw tussen de sporen past.
@Eric B: als je de afmetingen van de gebruikte baksteen, de voeg of de afmetingen van de onderbouw kunt nameten, dan zou dat erg handig zijn.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 27 juli 2021, 17:00:42
Fotograferen had ik het over Martijn  ;)
Fysiek opmeten is even andere koek aangezien het seinhuis achter een hek op Prorail terrein staat vlak naast de overweg in de Helderseweg. (Zie Google maps) maar ik zal zien wat ik voor je kan doen als het weer het even toelaat.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: VAM65 op 27 juli 2021, 17:18:07
Hebben bakstenen en voegen niet (ongeveer) standaard afmetingen? Dan kun je toch die van je eigen woning opmeten. Foto van het seinhuis maken, en tellen maar.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 27 juli 2021, 19:12:02
@Eric B: Ik had niet door dat het seinhuis alleen via Prorail-terrein bereikbaar was. Wil je niet aanzetten tot illegaal gedrag.
Duidelijke foto's van alle zijden zijn er voldoende te vinden op internet en ook Google StreetView geeft goede beelden. Daarmee kan ik vanaf grote afstand wel mee verder.
Op StreetView zie ik dat langs de Helderseweg een troittoir ligt met betontegels. Ook het Spoorpad lijkt van deze tegels voorzien. Wellicht kun je de maat van de korte en lange zijwand aan de hand van deze tegels bepalen? Dat zou mij al erg helpen.

@VAM65: Bakstenen willen nog wel eens verschillende afmetingen hebben. Daardoor is het bepalen van een maat alleen op het aantal bakstenen onbetrouwbaar.

Over het het seinhuis in Alkmaar ben ik al te weten gekomen dat het in 1958 is gebouwd en een gemeentelijk monument is.
Via deze site https://datalab.alkmaar.nl/atlas/Monumenten het oppervlak van het ingetekende bebouwde oppervlak gemeten. Dan kom ik uit op 27,4 m2. Met mijn bakstenen-tel-actie kom ik uit op 27,7 m2. Dat lijkt dus best nauwkeurig te zijn :-)
Via de website van de gemeente Alkmaar is het mogelijk bouwtekeningen uit het bouwarchief op te vragen. Dat zou ook nog een optie kunnen zijn om een goede tekening te verkrijgen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 27 juli 2021, 19:18:03
Dat is een optie Martijn, zelf zat ik te denken aan de rechte lijn van de gevel van buiten het hek optisch doorzetten naar het hek en dan daar opmeten.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 juli 2021, 08:39:10
Een klusje wat nog niet was afgerond is het vastzetten van de stootjukken en het plaatsen afsluitborden. Op de rode Fix stop jukken is het afsluitbord op de horizontale balk geplakt met een drupje secondelijm. De achterzijde van het (papieren) bord is daarvoor eerst grijs geschilderd en de printzijde is met blanke lak gespoten.

Bij het gele Fixstop ok stootjuk is een dergelijke plaatsing niet mogelijk vanwege de opvangblok voor de koppeling. Hier zijn twee afsluitborden op een ijzerdraadje geplakt dat in het ballastbed geplaatst is. Eigenlijk zou deze paal aan de achterzijde van de horizontale balk bevestigd moeten worden, maar dat is me iets te kwetsbaar.

(https://live.staticflickr.com/65535/51345249489_6f4120d496_h.jpg)

Tot op heden was de baan aangesloten op een Fleischmann MSF-trafo. Via marktplaats een multimaus set met een digitale versterker aangeschaft. Verder twee analoge locs die al digitaal voorbereid waren van een decoder voorzien. Na wat zoeken op internet besloten hier een LokPilot 5 in te zetten. Alle details van de werking van de multimaus moet ik nog ontdekken, maar het is al leuk om te zien dat de beide locs tegelijkertijd op de baan kunnen rijden.

(https://live.staticflickr.com/65535/51344733958_299e6b4449_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eegtrain op 30 juli 2021, 16:54:38
Hey wat een leuk project! Nog niet eerder ontdekt!  (y)
Groeten, Eeg
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 01 augustus 2021, 18:26:54
In de tussentijd het bouwarchief in Alkmaar benaderd om na te gaan of er een tekening beschikbaar is van het seinhuis. Als dat het geval is, dan zijn de afmetingen en onderlinge verhoudingen eenvoudig na te gaan.

Vooruitlopend daarop eerst een een studie gemaakt hoe dit gebouw het beste kan worden gebouwd. Vooralsnog denk ik aan een bodemplaat van 2 mm styreen met daarop vier wanden van 1 mm styreen die tot het glas boven de omloop doorlopen. De omloop wordt dan als een ring om de 'koker' heen geplaatst. De vloer van de seinruimte wordt in de koker gelijmt. De onderzijde van het gebouw kan tenlotte voorzien worden van van muurplaten, kozijnen en deuren.

(https://live.staticflickr.com/65535/51350351568_8f299e9164_h.jpg)

Het dak is een plaat styreen en het ronde dakdeel een deel van een styreen of PVC buis (te lijmen met PVC lijm?). Als ik de afmetingen van het seinhuis weet maar eens kijken wat het beste past. Het schoorsteentje is een blokje styreen dat voorzien wordt van muurplaten.

Het lastigste om te maken zijn dan de geknikte ramen van de seinruimte. Bij het goed bekijken van foto's en GoogleMaps is te zien dat er in de seinruimte diverse palen staan. Die dragen het dak waardoor het gewicht van het dak niet op de kozijnen rust. Door dat ook in model toe te passen wordt het gebouw een stuk steviger.

(https://live.staticflickr.com/65535/51350924104_2ce8bf2959_h.jpg)

De ramen kunnen dan gemaakt worden van doorzichtige plasticplaat. Door dit in te kerven en te buigen kan de karakteristiek vorm verkregen worden. De kozijnen kan ik dan namaken door strips op te plakken of de raamstijlen op het styreen te schilderen. Deze laatste methode heb ik eerder toegepast bij de
tankplaat (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=14100.msg3222171061#msg3222171061).
Een trap heb ik vast nog wel ergems in de rommeldoos liggen. Vanwege de stevigheid kunnen de trapleuning en het hek van de omloop het beste draad gesoldeerd worden (dat wordt nog een uitdaging voor me).

Ik laat het idee nu even rusten in afwachting van meer informatie over de afmetingen van het seinhuis. Mocht iemand nog een goed idee hebben hoe seinhuis te bouwen, dan hoor ik het graag.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 augustus 2021, 11:15:10
Het bouwarchief in Alkmaar blijkt geen tekening te hebben van het seinhuis. Wel geven ze als tip dat er mogelijk dat er iets te vinden is in het regionaal archief. Dat is dus nog een optie om achteraan te gaan.

Op het technische vlak ook een keuze gemaakt voor de manier waarop ik de wissels wil aansturen. Het omleggen van de Peco wissels gaat met servo's gebeuren die ik een tijdje geleden heb aangeschaft. Die servo's wil ik niet via de multimaus aansturen, maar met tuimelschakelaars op een bedieningspaneel.

(https://live.staticflickr.com/65535/51354422063_9ca7e420ae_h.jpg)

Hiervoor bij Domburg Train Support daarom een Analoge Servo besturing aangeschaft. Om te zien hoe het programmeren van de servo's werkt de diverse onderdelen aan elkaar gekoppeld. Daarna simpel de handleiding gevolgd en het blijkt zeer eenvoudig om via deze ASB de servo' s in te stellen (y). De volgende stap is koppelen van een servo aan een van de wissels.
Het is de eerste keer dat ik met servo's werk en het valt me alleszins mee.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 augustus 2021, 19:58:16
Het regionaal archief in Alkmaar blijkt ook geen tekening van het seinhuis te hebben. Overigens fijn om te zien hoe snel beide organisaties reageren op mijn mailverzoek. Uit de reactie is duidelijk dat ze zelf ook gezocht hebben en bij gebrek aan een tekening ook suggesties doen voor de verdere zoektocht (y)

Voordat ik het Utrechts Archief benader nog eens een nieuwe poging gedaan met een zoektocht naar een tekening van het seinhuis. Dit keer via het archief van tekeningen infrastructuur en tekeningen objecten. Daar kom ik heel wat andere tekeningen tegen dan via de zoekactie via afbeeldingen en bouwdossiers.
Tekeningen van seinhuizen die er erg op lijken zijn post T te Enschede (https://hetutrechtsarchief.nl/components/com_maisinternet/maisi_ajax_proxy.php?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=185&micode=959&minr=36745086&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&mizk_alle=seinhuis&miview=viewer2), Rotterdam Noord (https://hetutrechtsarchief.nl/components/com_maisinternet/maisi_ajax_proxy.php?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=185&micode=959&minr=36746626&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&mizk_alle=seinhuis%20rotterdam&miview=viewer2) en Winterswijk (https://hetutrechtsarchief.nl/components/com_maisinternet/maisi_ajax_proxy.php?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=185&micode=959&minr=36747747&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&mizk_alle=seinhuis%20winterswijk&miview=viewer2). Maar uiteindelijk lijkt de tekening van Assen (https://hetutrechtsarchief.nl/components/com_maisinternet/maisi_ajax_proxy.php?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=185&micode=959&minr=36747856&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&mizk_alle=seinhuis%20assen&miview=viewer2) het meeste op het gezochte model. Het is iets langer en breder dan de versie in Alkmaar, maar de afmetingen en verhoudingen van het deel boven de omloop staan goed op tekening.

Ondertussen ook de eerste servo onder de baan geplaatst en met een stuk verenstaal gekoppeld aan het wissel. Bij het omzetten van het wissel gaat dit nog steeds met een klap.

(https://live.staticflickr.com/65535/51359315330_e5bfbf8c84_h.jpg) (https://flic.kr/p/2mfahBL)
20210803_213059 (https://flic.kr/p/2mfahBL) by Martijn__ (https://www.flickr.com/photos/68760822@N06/), on Flickr

Het blijkt dat Peco wissels een veertje bevatten dat verwijderd moet worden als je een langzame omzetting van de wisseltongen wilt bereiken. Wederom op internet gezicht naar een uitleg hoe dat veertje kan worden verwijderd. Veel van de gevonden filmpjes en foto's zijn van andere typen wissels dan ik zelf heb. Uiteindelijk dit filmpje gevonden waar het verwijderen van het veertje bij een wissel dat lijkt op het type SL-88/89 duidelijk wordt uitgelegd:
https://www.youtube.com/watch?v=bj4mdDi1zJE
En hier wordt het terugplaatsen van een veertje bij een wissel van het type SL-E91/92 uitgelegd (verwijderen wordt dan ook wel duidelijk):
https://www.youtube.com/watch?v=k1DM1-Yzt5o

Het veertje verwijderd en de het wissel legt om zonder klap. Nu alleen de snelheid van de servo nog iets lager instellen. Het verwijderen van het veertje vond ik nog best een lastig klusje. Veen een van de wissels heb ik zelf een losse wisseltong in handen gehad :(  Maar eind goed, al goed zullen we maar zeggen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51359315330_e5bfbf8c84_h.jpg) (https://flic.kr/p/2mffUgP)
20210804_191155 (https://flic.kr/p/2mffUgP) by Martijn__ (https://www.flickr.com/photos/68760822@N06/), on Flickr

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Hans van de Burgt op 04 augustus 2021, 20:03:23
@Martijn,

Je foto’s tonen helaas enkel een zwart vlak.

Gr, Hans
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 augustus 2021, 20:34:32
Het zijn filmpjes op Flickr. Als je op het vlak klikt opent het filmpje in een ander tabblad.
Geen idee waarom je nu alleen een zwart vlak ziet. Bij een vorig filmpje was dat niet het geval.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Hans van de Burgt op 04 augustus 2021, 20:49:50
@Martijn,

Misschien is het goed om de tekst van de link eronder te zetten. Ik zelf heb er niet veel aan, want geen Flickr account.

Gr, Hans
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 augustus 2021, 21:28:07
Goed idee. Done.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 04 augustus 2021, 21:29:20
Martijn, ik ben je niet vergeten, maar werk (drukte met vakantiebezetting) en wat lichamelijke problemen zorgen voor wat vertraging.
Ik hoop komend weekend even naar de Helderseweg te pedaleren.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 augustus 2021, 22:34:02
Het seinhuis van Assen op schaal uitgeprint en met wat tape in elkaar gezet om een goed beeld van de omvang te krijgen. Dit past wat schaal betreft prima tussen de sporen. Ook de trap zit op een goede plek.

(https://live.staticflickr.com/65535/51357694398_3bf5790c25_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51358201029_2ad892794c_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51356722412_a6db25ecd1_h.jpg)

Wellicht dat ik toch nog ga voor het seinhuis in de versie van Enschede. Dat is een vergelijkbaar model als Assen, maar dan zonder knik in de ramen van de seinruimte. Het gebouw zelf is iets korter (ca 75 cm) en smaller (ca 30 cm) dan het seinhuis van Assen. Dat past dus zeker en door de rechte ramen heb ik er iets meer vertrouwen in dat het bouwen daarvan gaat lukken.

@Eric B: Met de gevonden tekeningen zijn de afmetingen van het seinhuis in Alkmaar minder van belang geworden. Nog wel benieuwd naar de afmetingen van Alkmaar, maar doe rustig aan. Het heeft geen haast.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 augustus 2021, 14:43:17
Van de linkerbak is de bedrading op lengte gebracht en vastgezet. Voor de kabelgoten gebruik ik de bekende methode van bindruggen die ik met een lijmpistool vastplak. Een goedkope en eenvoudige manier om dit te organiseren. Gekozen om per bak een 12V voeding te plaatsen, waardoor het aantal draden tussen de verschillende bakken minimaal is. Op dit moment is bij deze bak alleen de verlichting aangesloten.

(https://live.staticflickr.com/65535/51365379089_7cf3506373_h.jpg)

In het voorschot van de bak is een rond gat gezaagd waarachter een wit gespoten plaatje styreen is geplaatst. Hierin is de schakelaar geplaatst waarmee de verlichting van het opstelterrein kan worden aan-/uitgeschakeld.

(https://live.staticflickr.com/65535/51365249034_dc2dc75d96_h.jpg)

Op de midden- en rechterbak zijn meer schakelbare zaken zoals verlichting. Daarvoor wil ik een vergelijkbaar 'paneel' maken als op de rechterbak dat er dan uit zou moeten zien als op het plaatje hieronder.

(https://live.staticflickr.com/65535/51365682115_6f04d3524d_h.jpg)

Ook voor de wisselbediening is het idee om een vergelijkbaar paneel te maken. Daarop komt dan een schematisch sporenplan, de schakelaars voor de wissels en diodes voor de terugmelding van de wisselstand. Hoe groot dat paneel wordt (en of het dan past in het voorschot, moet ik de komende tijd maar eens uitzoeken.
(https://live.staticflickr.com/65535/51364755342_ae04d2b92f_h.jpg)
In vier gevallen wil ik twee wissels aan elkaar koppelen zodat ze gelijktijdig bediend kunnen worden met een schakelaar. Dat zijn de met een rode lijn met elkaar verbonden wissels. De stand van deze wissels is van elkaar afhankelijk en op deze manier scheelt dat een aantal schakelhandelingen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Bert van Gelder op 10 augustus 2021, 15:14:44
Hoi,

De vraag kwam naar voren of dit draadje niet beter naar ‘Banen en Diorama’s’ verplaatst kan worden. Volgens ons wel…

Wat vind jij Martijn?

Gr, Bert
Team moderatoren.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Huup op 10 augustus 2021, 17:11:30
Hans, ik heb ook geen flickr-account, maar kan gewoon de filmpjes bekijken.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 10 augustus 2021, 17:22:53
Hoi,

De vraag kwam naar voren of dit draadje niet beter naar ‘Banen en Diorama’s’ verplaatst kan worden. Volgens ons wel…

Wat vind jij Martijn?

Gr, Bert
Team moderatoren.

Dag Bert,

Als het draadje beter in 'Banen en Diorama's' past, dan vind ik het prima om het te verplaatsen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Matthijs van Heijningen op 11 augustus 2021, 09:00:43
Fysiek opmeten is even andere koek aangezien het seinhuis achter een hek op Prorail terrein staat vlak naast de overweg in de Helderseweg.

Beste Martijn,

Heb je wat aan onderstaande informatie? Heb even wat maten genomen in AutoCAD vanuit de BBK tekening van station Alkmaar:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/seinhuis-Alkmaar-6113750fcf98c.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/seinhuis-Alkmaar-6113750fcf98c.png)

mvg,

Matthijs
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 11 augustus 2021, 09:15:37
Dag Matthijs

Hier heb ik zeker wat aan. Dank voor het nakijken (y)
Ik neem aan dat het kleine rode rechthoek de omvang van de onderbouw op maaiveld is en de grote rode rechthoek de omvang van het dak?

Martijn   
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Matthijs van Heijningen op 11 augustus 2021, 09:20:55
Beste Martijn,

Dat durf ik niet te zeggen, kans is groot dat dit gekarteerd is vanuit luchtfoto's
https://twiav.nl/nl/luchtfoto_prorail.php#17/52.63848/4.74547 (https://twiav.nl/nl/luchtfoto_prorail.php#17/52.63848/4.74547)

mvg,

Matthijs
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 11 augustus 2021, 09:52:17
Ik heb de tekening en de luchtfoto even over elkaar gelegd. Dan blijkt dat de beide vlakken overeen komen met de afmetingen van het dak en de omvang van het gebolde dak. Het lijkt dan niet om de afmetingen op maaiveld te gaan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51371027466_7288bba36b_h.jpg)

Anderzijds staat de trap op de tekening wel precies in het verlengde van een van de zijden van het kleine rode vlak. En in werkelijkheid staat de zijkant van de trap op dezelfde lijn als de zijmuur. Het gebolde dak steekt bij dit type meestal uit buiten de zijmuren van de onderbouw. Wellicht dat de afmetingen van het gebolde dak in Alkmaar overeenkomen met de afmetingen van de onderbouw.

Maar uiteindelijk gaat het bij het te bouwen model om een interpretatie van de werkelijkheid. Daarbij hoeven de maten niet exact overeen te komen met de werkelijkheid. Als de verhoudingen maar zodanig zijn dat je het idee hebt dat het overeen komt met de werkelijkheid. De doorgegeven afmetingen helpen daar weldegelijk bij.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 11 augustus 2021, 22:39:40
In de tussentijd rustig verder gegaan met de elektrische installatie van de middelste bak. In het voorschot twee gaten gezaagd en met de decoupeerzaag het gedeelte daartussen verwijderd. De beide gaten hebben met 45 mm hetzelfde diameter als het gat van de de enkele schakelaar op de linkerbak en de gaten voor de aansluiting van de multimaus.

(https://live.staticflickr.com/65535/51372435114_f9aa9cbd20_h.jpg)

De onderste zaagsnede met de decoupeerzaag ging niet helemaal goed. Ondanks voorzichtige en rustig zagen boog de zaagsnede halverwege toch wat af. Met wat navijlen en schuren niet op te lossen. Je blijft het zien, maar het is niet anders.
Overigens gelijk maar een extra schakelaar aangebracht, zodat er in de toekomst nog een uitbreiding mogelijk is. Nu is dat eenvoudig te realiseren. Later toevoegen is een stuk lastiger.

(https://live.staticflickr.com/65535/51372709805_1dc480ae6f_h.jpg)

In Exel een schematisch sporenplan gemaakt voor het paneel om de wissels op de middelste module te bedienen. De afmetingen moeten niet al te groot zijn om het paneel in het voorschot te kunnen plaatsen. De print is 8 x 21,5 cm groot. Hierop een schakelaar en een ledje geplaatst om na te gaan of dit een werkbaar formaat is.

(https://live.staticflickr.com/65535/51371705491_6a1581a2b3_h.jpg)

Uit deze test blijkt dat de parallele sporen wat dichter op elkaar geprint kunnen worden. Drie wissels moeten wat verschoven worden om te voorkomen dat de schakelaars te dicht bij elkaar zitten.

Dat levert dan onderstaand schema op. Met een zwarte stip is de plek van de tuimelschakelaars aangegeven en de gele cirkels geven de plek van de ledjes voor de terugmelding van de wisselstand aan. Op de plek van de cirkels met ruitpatroon komt geen tuimelschakelaar. Dit zijn wissels die gelijktijdig bediend worden door de tuimelschakelaar van de gekoppelde wissel.

(https://live.staticflickr.com/65535/51372166566_4e33e56184_h.jpg)

De afmetingen van het schema zijn nu 7,4 x 21,5 cm. Ik zou het gat in het voorschot van ronde zijkanten kunnen voorzien door gebruik van de 74 mm gatenzaag. Een andere optie is een rechthoekig gat. Ik ga beide opties eens op het voorschot plakken om te zien wat het mooiste staat.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 12 augustus 2021, 19:23:20
Beide opties op het voorschot geplakt om te zien hoe dat oogt. De versie met de afgeronde hoeken vind ik het mooiste combineren met de vorm va het schakelpaneel met de tuimelschakelaars. De bovenzijde van het paneel komt  daarbij op dezelfde hoogte als het schakelpaneel.

(https://live.staticflickr.com/65535/51373797706_4c5df40a21_h.jpg)

De ronding is eenvoudig te realiseren met de 74 mm gatenzaag die ik in de gereedschapskist heb liggen. De zaagsnedes met de decoupeerzaag wil ik wel wat netter uitvoeren dan de vorige keer :-X 

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: AB 7216 op 13 augustus 2021, 07:25:38
Als je het nieuwe paneeltje nu op de plaats maakt van het minder goed gezaagde gat, heb je nog een kans om het weg te werken.
Voor de schakelaars boor je dan een nieuw gat.

Groeten Arjen
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 augustus 2021, 09:20:15
Slim idee. Zit me wel af te vragen hoe ik dan zorg dat de nieuwe ronding mooi aansluit op het bestaande gat. Er is immers een deel van het voorschrot weg, waardoor de boor van de gatenzaag niet meer in hout boort. Denk dat de kans groot is dat de nieuwe afronding er niet mooi meer uit ziet  ???

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Jos_1972 op 13 augustus 2021, 12:05:56
Hallo Martijn, je kunt misschien een houten plaatje aan de binnenkant vast schroeven waar dan de boor gebruik van maakt. Later haal je dat plaatje dan weer weg..
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Jozz op 13 augustus 2021, 12:10:09
Je kan ook het grote paneel in een vierkant met afgeronde hoeken maken, met dezelfde diameter als het kleine paneel.
Die kan dan ook op de plek van het kleine paneel, ik vermoed dat de kleinere gatenzaag nog net in het hout grijpt voor de onderste ronding.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 13 augustus 2021, 17:16:05
Paneel achter de kleine openingen weghalen.
Stukje hout van de zelfde dikte achter de zijwand houden en de contouren van de opening overnemen.
Dit uitzagen en in het gat plaatsen met behulp van een wat groter stukje hout aan de binnenzijde van de bak.
Daarna het nieuwe gat aftekenen en boren en zagen maar.

(1 a 2 mm binnen de lijnen zagen, dan kan je het gat vervolgens met houtrasp en vijl strak op de juiste maat brengen)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 augustus 2021, 16:38:54
Een besluit over de aanpak van het gezaagde gat voor het paneeltje nog even vooruit geschoven.

In de tussentijd het paneel voor de wisselbedining gemaakt. Dat bestaat uit een plaat wit gespoten 2 mm styreen. Het sporenplan is hier met een zwarte watervaste stift op getekend. Dat ging eenvoudig door de papieren versie van het sporenplan samen met het styreenplaatje op een lichtbak te leggen. Daarna is het geheel met transparante verf gespoten.

(https://live.staticflickr.com/65535/51383469477_4fa2c288f9_h.jpg)

De ledjes zitten overigens in led-fittingen (https://www.conrad.nl/p/led-fitting-kunststof-geschikt-voor-led-3-mm-snapin-kingbright-rtc-32-185057) die ik bij Conrad heb besteld. Door het zwarte randje is het gat gelijk mooi afgewerkt.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 augustus 2021, 19:39:09
Drie ledjes aangesloten om te zien of het lukt om het omschakelen van twee wissels ook goed op het paneel weer te geven. Met uitproberen nagegaan welke uitgangen van het wisselcontact van de ASB controller moet worden gebruikt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51385312389_b0cdb4c325_h.jpg) (https://flic.kr/p/2mhK2NH)

De ledjes zitten nog los in het paneel en de schakelaar op het paneel is niet aangesloten, maar het werkt (y)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 augustus 2021, 11:45:29
Ook op de modules van spoor werk zijn twee ongevallenwagens verschenen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51387213382_8bf0ef4c75_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 26 augustus 2021, 22:00:19
Al even niets gepost, maar de afgelopen periode vooral tijd aan de electrische aansluiting van de rechter modulebak tijd besteed. Niet echt iets dat er heel spannend uit ziet, maar mij als niet technisch toch af en toe wat hoofdbrekens heeft gekost. Maar nu zijn op de rechtermodule dan 4 wissels via het paneel bedienbaar met servo's en is er een terugmelding van de wisselstand met ledjes.

(https://live.staticflickr.com/65535/51403669182_ecce4e87d6_h.jpg)

Door het beperkte licht niet zo'n beste foto, maar dit is een deel van de onderzijde van de rechtermodule. De voeding van de rails is een apart systeem naast de voeding van de servo's en de daaraan gekoppelde schakelaars en ledjes.

(https://live.staticflickr.com/65535/51405176304_2f2deb5654_h.jpg)

Heb het voor het moment wel even gehad met de electra, dus de volgende klus gaat de bouw van het seinhuis worden.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 augustus 2021, 22:46:07
Als tussendoor klusje het reclamebord op het dak van de timmerfabriek in elkaar gezet. Met 1,5x1.5 mm strips een stellage in elkaar gezet. Daaronder vierkante stukjes styreen gelijmt die tegels moeten voorstellen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51414359789_737df5bd9b_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51414359809_a937b081fb_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51413875303_b7d542b30c_h.jpg)

Voor het seinhuis de bodemplaat gesneden en een zijwand uitgetekend. Om te zien hoe het oogt beide plaatjes styreen met een stukje tape aan elkaar gezet. De bovenzijde van de zijwand komt overeen met de onderzijde van het platte dak. voor de maatvoering is het eerder genoemde seinhuis van Winterwijk aangehouden. Dat is iets lager dan de pepieren versie van het seinhuis uit Assen. Dat kopt ook wel want volgens de tekeningen is de onderzijde van het dak van het seinhuis van Winterwijk 45 cm lager dan dat van Assen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51414601745_99e5b0943b_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51414601765_d4bf872430_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 september 2021, 19:30:31
(https://live.staticflickr.com/65535/51429604372_cf4885c6b8_h.jpg)

De basis voor het seinhuis is uit syreenplaat gesneden. Alles zit nog los, maar de omloop vormt een kraag die alles bij elkaar houd. Het seinhuis staat overigens 180 graden gedraaid ten opzichte van de uiteindelijke positie. De lange zijde met de meeste ramen op de verdieping komt daarbij richtig het emplacement te staan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51429614792_9e9fdf2d21_h.jpg)

Ter plaatse van de trap en de dubbel toegangsdeur tot de seinruimte is het bordes plaatselijk verbreed. In een lange zijwand komen vier ramen en de tegenovergestelde zijwand drie ramen en een rooster voor de ruimte met de CV-ketel.
De eerste zijwand ga ik nog opnieuw maken. Daar had ik met een boor een gat gemaakt en de ramen vervolgens op maat gevijlt. Dat wordt toch minder mooi dan de ramen uit te snijden, een methode die ik bij de tweede zijwand heb gebruikt.

Zie overigens dat ik de tweede buitenmuur voor het toilet vergeten ben. Dat toilet zit links naast de trap op de verdieping. Dat muurdeel is nog eenvoudig toe te voegen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 09 september 2021, 22:12:44
(https://live.staticflickr.com/65535/51439708607_3e9e8d2168_h.jpg)

Alle defintieve wanden zijn uitgesneden en samen met de vloer van de seinruimte in elkaar gezet. Op de plek van het toilet is een gat in de vloer geboord waar de draden van de verlichting vanuit de onderbouw naar boven doorgevoerd kunnen worden. De binnenwanden van het toilet kunnen nu ook uitgesneden en geplaatst worden.

De basis voor de schoorsteen is gemaakt van een 4,8x4,8 mm staaf die is opgedikt met strips styreen. De schoorsteen wordt, net als de buitenwanden onder het bordes, nog voorzien van slaters muurplaat. De defintieve plek van de schoorsteen is net naast het toilet waar een koker vanuit de CV ruimte op de beganegrond via de seinruimte naar de schoorsteen loopt.
Een deel van een PVC buis gaat gebruikt worden als basis voor het ronde deel van het dak. Een proef leert dat dit materiaal met PVC lijm aan het styreen te lijmen is.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Modellbahnwagen op 09 september 2021, 22:22:55
Mooi gebouwd en goed doordacht (y) de uiteindelijke vorm van het seinhuis is nog niet te zien in deze bouwfase maar ik denk dat dat wel goed komt!
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 september 2021, 14:31:28
@Modellbahnwagen: Dank voor het compliment, dat geeft weer moed :) 

Na gestart te zijn om een deel van een PVC buis op maat te maken voor de ronding van het dak. De PVC buis blijkt wel heel erg grof materiaal te zijn, vergeleken met de styreen plaatjes waarmee het seinhuis is opgebouwd. Daarom geprobeerd een plaatje van 1 mm styreen met heet water te buigen tussen twee delen van de PVC buis. Dat levert niet het gewenste resultaat op: het styreen is niet mooi gebogen en de delen PVC buis vervormen behoorlijk.

(https://live.staticflickr.com/65535/51463058578_2891ce11c2_h.jpg)

Daarom toch maar weer terug naar het oorspronkelijke idee om een deel van de PVC buis voor het gebogen dak te gebruiken.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: nederbelg op 13 september 2021, 15:40:02
Kan je niet eerst halve maantjes rechtop plakken op het dak?
En daarna het dak erop plakken?

Zoiets als dit:
https://sleutelspoor.nl/projecten/plan-u-9/

Grt Dave
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: gdh op 13 september 2021, 21:19:10
zou je ook meerdere dunne plaatjes op elkaar kunnen plakken in gebogen vorm?
halve maantjes als spantjes zou ik ook proberen
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 13 september 2021, 21:33:15
Stukje messing plaat, in vorm te rollen met PVC buis :)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 14 september 2021, 08:54:18
Dank voor de tips om het dak te maken. De methode die nederbelg aandroeg ben ik gaan toepassen. Eerst vier losse ribben uit 1 mm styreen gesneden. Een verfblik bleek de juiste ronding te hebben en kon als mal gebruikt worden. De ribben zijn vervolgens op het dak gelijmd, waarbij een balkje voor een betere hechting en stevigheid zorgt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51468834955_edf469b46c_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51468141278_1049bc7e66_h.jpg)

Een plaatje 0,5 mm styreen (dunner had ik niet liggen) in de lengte ingesneden met een mesje. Alleen al door het insnijden gaat het plaatje al een beetje bol staan. Vervolgens met de hand wat extra gebogen en met lijm op het dak geplakt. Dat gaat zonder het dak in model te duwen. Alleen aanduwen voor het lijmen volstaat.

(https://live.staticflickr.com/65535/51472347490_6fdef1968f_h.jpg)

En zo ziet het er nu uit. Het ronde dak sluit niet strak aan op het platte dak, maar dat zie je als alles goed gaat later niet meer. De aan te brengen dakbedekking verbergt de kier dan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51467125117_bfd8231871_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51467889766_359300b29b_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 15 september 2021, 21:24:11
Twee van de wanden van de onderbouw zijn inmiddels voorzien van baksteenplaat. Een plaatje met handgreep vormt de deur die voor de foto los is geplaatst.

(https://live.staticflickr.com/65535/51476775802_2f7ed34c46_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51480121409_6cec97c089_h.jpg)

Nadat ik de deur had gemaakt realiseerde ik me dat de deuren in de onderbouw naar buiten opendraaien. De deur die ik nu heb gemaakt draait naar binnen open. Daarom een nieuwe deur gemaakt die in het kozijn valt. Gelijk de deurknop aan je de juiste kant geplaatst, zodat ook dat overeenkomt met de tekening. De nu zichtbare schanieren zijn stukjes rond 0,5 mm styreen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51479479036_9f12e42d92_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Chrissie op 16 september 2021, 16:53:31
Ziet er strak uit Martijn (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 16 september 2021, 19:20:56
Dank je wel Chrissie voor het compliment. Ik probeer elke dag een zijwand met baksteen te bekleden. Het is heel wat uitmeten en vervolgens uitsnijden. Na verloop van tijd merk ik dat het wat onnauwkeuriger wordt. Inmiddels is wel de derde wand gereed.

(https://live.staticflickr.com/65535/51484490705_02841c6ede_h.jpg)

Als afwisseling van de muren alvast een proefprintje gemaakt van wat zaken die ik op en in het seinhuis wil gaan aanbrengen. Naast post T-bordjes komen er op twee zijden van de dakrand een bordje 'aanraken draden levensgevaarlijk'. In het seinhuis komt een NX-tableau en een klok aan de muur.
Dit zijn nog printje met een inkjet printer om te zien of de grootte goed past. Uiteindelijk worden deze zaken met een laserprinter op dikker papier geprint. Het proefprintje van het NX-tablaeu maakte duidelijk dat deze een stuk groter geprint kan worden.

(https://live.staticflickr.com/65535/51484287449_fa73b5cdea_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: basjuh1981 op 16 september 2021, 20:24:01
Je schiet lekker op. Ga je het nog vervuilen als de post klaar is?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 18 september 2021, 09:24:39
@basjuh1981: De bedoeling is dat alles nog geschilderd wordt, waarbij ik denk aan de kleuren van het seinhuis in Alkmaar (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Seinhuis_Alkmaar.jpg). Of ik het gebouw ga vervuilen weet ik nog niet.

Ook de vierde wand is met bakstenen bekleed. In deze wand zit de deur naar diverse ruimten voor o.a de lampenist en het stallen van fietsen. Deze deur ga ik half open zetten en voor de vorm heb ik de deur er alvast ingeklemt. Uiteindelijk wel leuk om een fiets tegen de muur te zetten om te suggereren dat er iemand binnen aan het werk is.
Zoals altijd is de foto genadeloos wat betreft details. De kier boven de rij stenen boven de deur valt in werkelijkheid niet op, maar ziet er hier enorm groot uit.

(https://live.staticflickr.com/65535/51487618242_771da40bd4_h.jpg)

In de onderbouw zitten diverse ramen. Om te voorkomen dat je dwars door het gebouw heen kunt kijken een paar stukjes styreen geplaatst. Voor de plaatsing de indeling van de bouwtekening aangehouden.

(https://live.staticflickr.com/65535/51489337425_80b5b6bf49_h.jpg)

Ondertussen ook de transformator en digitale versterker onder de baan bevestigd. De transformator is eenvoudig met vier schroeven vast te zetten. De versterker heeft geen schroefgaten en moet dus anders bevestigd worden. Gelukkig weegt deze niet veel en gekozen om deze met klittenband vast te zetten.

(https://live.staticflickr.com/65535/51467130932_c9f837a12e_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 september 2021, 21:27:14
Op de hoeken van de bovenverdieping zijn L-profielen van 2,0x2,0 mm geplaatst. De strips daartussen zijn 0,25x1,5 mm groot. Deze verticale profielen zijn aan de buitenzijde van de opstaande rand geplakt. Dat zorgt voor voldoende overlap voor een goede lijmverbinding en zorgt er ook voor dat de zijwand enig reliëf krijgt. Het idee is om het 'glas' zoveel mogelijk in grote stukken achter de opstaande profielen en op de onderwand te plakken. Op die manier hoop ik een enigzins stevige contructie te krijgen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51490445035_b344630a8a_h.jpg)

De schoorsteen is afgemaakt door steenplaat aan de vier zijden aan te brengen. Bovenop is een stukje 1 mm dik styreen aangebracht met daarop een pijpje. Dat pijpje bestaat uit een buisprofiel van 3,2 mm diameter dat iets is uitgeboord. De wand van het profiel is daardoor minder dik wat natuurgetrouwer oogt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51489513411_92e90115e7_h.jpg)

Nadat alle profielen op de bovenste verdieping zijn geplaatst bleef allen de korte zijde over waar een dubbele deur aanwezig is.
Op onderstaande foto is te zien hoe de deur er bij het seinhuis in Alkmaar uit ziet. Het dichte deel van de deur is betrekkelijk laag. Omdat de kozijnen erg smal zijn is de klink op een verbreed deel van de middenpost bevestigd.
Nu ziet de deur van het seinhuis van Witerswijk er volgens de tekening iets anders uit, maar ik wil een vergelijkbare constructie bouwen. Op die manier is de deur duidelijk herkenbaar in de zijwand en ik hoop dat een dergelijke constructie het seinhuis net wat spannender om te zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51492826459_0389fb90c7_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51492930525_801c49273e_h.jpg)

Eerst geprobeert om het hele bovenste deel van de deur uit een stuk te snijden. Dat levert dan een m-vormig stuk styreen op dat op de onderwand gelijmt moet worden. Bij het proefpassen zag dat er niet mooi uit, wat reden was om iets anders te bedenken.

Uiteindelijk gekozen om een dunnere stip (0,5x1,0 mm) als middenstijl te gebruiken en op de achterzijde een klein plaatje aan te brengen. Dat plaatje is dan de verbrede middenpost waarop vervolgens de deurkrukken geplaatst kunnen worden. Tenslotte aan de bovenzijde een strip geplakt als bovenzijde van het deurframe.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 september 2021, 14:19:17
De verdieping is in ruwbouw klaar. Alle profielen voor de raamkozijnen zijn geplaatst en op het dak is de schoorsteen aangebracht.

(https://live.staticflickr.com/65535/51502592696_593a70b29c_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51503311939_bee9b449ff_h.jpg)

Op de onderzijde van het dak zijn strips aangebracht die het doorschijnen van de verlichting moeten voorkomen. Ik verwacht dat de bovenzijde van de raamkozijnen en het dak niet naadloos op elkaar aansluiten. Door het aanbrengen van een strip hoop ik te voorkomen dat het licht via een kier te zien is.

(https://live.staticflickr.com/65535/51501854777_c6b842709e_h.jpg)

Intussen ook al naar de goede kleur verf voor de bakstenen onderbouw aan het zoeken. Diverse kleuren verf op een proefstukje aangebracht om deze goed te kunnen vergelijken met foto's van het seinhuis in Almaar. Vanwege de beschrijving over de kleur geel op de eerder genoemde sein/relais huis op sleutelspoor (https://sleutelspoor.nl/projecten/seinrelaishuis-delft/) eerst wat pogingen gedaan met een mix van geel, wit en rood. Die resultaten leveren een naar mijn mening een veel te gele of te donkere kleur op.

(https://live.staticflickr.com/65535/51502592786_4784408563_h.jpg)

Daarom wat nieuwe kleuren geprobeerd, maar dan meer in de zandtinten. Dat lijkt er meer op en de beige tint (Revell aqua 314) lijkt de beste kans te maken.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 27 september 2021, 19:57:42
Voor de trap naar de eerste verdieping begonnen met Evergreen profielen volgens de manier die HOllandsBouwwerk (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=53992.msg3221374345#msg3221374345) eerder beschreven heeft op het forum. De zijkanten van de trap bestaat daarbij uit een U-profiel van 2 mm en de ondersteuning van de treden uit een stukje 0,75x0,75 mm profiel.

Nadat de beide zijkanten klaar waren kwam ik de trap tegen die hoort bij de restanten van een oud Pola seinhuis (bouwdoos 560). Die is wellicht wat grover, maar wel goed van formaat en de treden zitten er (begrijpelijk) regelmatig is. Verder is het een veel steviger geheel dan de zelfbouw trap zal gaan worden. Daarom besloten om de Pola-trap te gaan gebruiken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51525173450_371f0e2526_h.jpg)

Het dak van het seinhuis is ook al van een laag schilders tape als dakbedekking voorzien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51524971724_142040987b_h.jpg)

De messing staaf voor het fabriceren van de leuning van de trap en het bordes rondom de seinzaal is besteld. Daar hoop ik binnenkort mee te kunnen starten.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 03 oktober 2021, 22:08:19
De onderbouw, bovenbouw en dak van het seinhuis zijn geverfd. De Revell aqua 05 heet wit, maar blijkt RAL 9001 (crème wit) te zijn. Dat betekent dat de bovenbouw van het seinhuis nog een laag "echte" witte verf gaat krijgen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51531649257_2d6ce96417_h.jpg)

Gelijk ook het interieur van het seinhuis in de verf gezet. Van wat stukje styreen een NX-tableau gemaakt met een print van het sporenplan. Bij plaatsing in het seinhuis bleek dat toch wel wat groot. Reden om een iets kleinere versie te maken die beter past. Dan is ook de verhouding met de stoel en tafel uit Preiser set 17218 beter.
Ook het electriciteitshuisje van Artitec dat lang geleden in de grondverf was gespoten heeft een kleur gekregen. De electriciteitskast die in deze set zit krijgt ter zijner tijd een plekje tegen de muur van het seinhuis.

(https://live.staticflickr.com/65535/51532446911_76dce94700_h.jpg)

Een inkijkje in het seinhuis met de kleinere versie van het NX-tableau en klok aan de wand.

(https://live.staticflickr.com/65535/51547483964_26166baadc_h.jpg)

De bovenverdieping gaat verlicht worden door twee SMD ledjes. Om de felheid te testen de twee leds provisorisch tussen de bovenbouw en het dak geklemt. De hoeveelheid licht flink moeten terugschroeven door steeds een 1,5 kΩ weerstand toe te voegen. Na drie van dergelijke weerstanden in serie geplaats te hebben is de hoeveelheid licht naar mijn zin.

(https://live.staticflickr.com/65535/51547000918_55c0021bbb_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: damngrazy op 03 oktober 2021, 23:39:46
Dat ziet er echt geweldig uit (y)
Weer iets wat op de lijst van "dat wil ik ook nog eens doen" kan ;D

Groetjes, Tim/damngrazy
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 oktober 2021, 10:47:17
Als tussendoortje een schutting gemaakt die op de achtergrond naast het fabrieksgebouw komt te staan. Dit is een schutting van betonnen elementen die zijn opgesloten tussen staande H-profielen. De buitenste profielen staanders zijn H-profielen van 1,5 mm en voor de liggende delen zijn strips van 1,0x2,5 mm gebruikt.
Voor de stevigheid zijn zijn in het midden va de schutting geen H-profielen gebruikt. Dit zijn langere delen van de strips, waar aan weerszijden een strip van 0,25x1,5 mm is geplakt. Daarmee wordt de aanwezigheid van een H-profiel gesuggereerd.
Als laatste een dunnen strip aan de onderzijde geplakt. Daarmee wordt voorkomen dat de schutting krom gaat staan. Deze stip zal na het plaatsen vrijwel onzichtbaar zijn door het aan te brengen gras, zand etc.

(https://live.staticflickr.com/65535/51563406867_2de1040464_h.jpg)

Links is te zien dat ik begonnen ben met 1,0x2,5 mm strips. Daar bleek ik onvoldoende voorraad van te hebben. Vandaar dat ik vervolgens doorgegaan ben met strips van 0,5x2,5 mm. De schutting komt tegen de achtergrond te staan waardoor het verschil niet zal opvallen. Maar strips van 1,0 mm dik werken beter omdat ze beter met de dikte in werkelijkheid overeen komen en goed in de gebruikte H-profielen passen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 12 oktober 2021, 21:23:54
Langzaamaan ben ik na aan het denken over de juiste plaatsing van seinen op de baan. Het idee is dat er twee seinen langs op de hoofdbaan komen te staan. Daarmee wordt het blok met de overloopwissels voor treinen van links beveiligd. De seinen rechts van de overloopwissels staan rechts buiten de modulebak ;)
Voor het verkeer dat vanaf het emplacement de hoofdbaan op wil rijden is een dwergsein bedacht dat rechts van het aansluitspoor komt te staan. Dat ziet er dan (schematisch) uit zoals op onderstaande afbeelding.

(https://live.staticflickr.com/65535/51582597385_94e2aceb26_h.jpg)

Klinkt dit logisch of maak ik ergens een fout?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Servé op 12 oktober 2021, 22:38:58
Klinkt goed en logisch. Wel zou ik tussen het dwergsein en het wissel in de hoofdbaan een ontspoortong of stop/ontspoorblok plaatsen. Met zo'n groot emplacement is enige vorm van (flank)beveiliging geen overbodige luxe :)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Chris Westerduin op 13 oktober 2021, 01:20:15
Plaatsing prima. Wat Servé aangeeft ook een mooie toevoeging zo'n stop/ontspoorblok. Dan zou er nog wel ruimte voor moeten zijn naast het dwergsein.
Ik zou toch ook twee seinen plaatsen aan de rechterkant van de hoofdbaan om het mooi af te maken.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 oktober 2021, 08:46:36
Een stop/ontspoorblok is wel een goede toevoeging. De ruimte daarvoor zou geen probleem moeten zijn.
Het plaatsen van seinen rechts van de overloopwissels is niet mogelijk. Op het schematische sporenplan is het niet goed te zien, maar er is geen ruimte rechts van de wissels. Op onderstaande foto is dat beter te zien.

(https://live.staticflickr.com/65535/51580142562_0f0798b8a3_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Chris Westerduin op 13 oktober 2021, 10:49:46
De foto geeft wel duidelijkheid!  (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 17 oktober 2021, 19:51:31
Met de opmerkingen over het stopontspoorblok dit weekend met wat reststukjes styreen een elektrische variant in elkaar gezet. Het bouwsel bestaat uiteindelijk uit 7 stukjes styreen en is verder niet functioneel. Als voorbeeld heb ik diverse foto's van internet gebruikt, waaronder deze foto (https://www.klassiekebeveiliging.com/Foto/buiten/kkimg_1660.jpg) van de website www.klassiekebeveiliging.com.

(https://live.staticflickr.com/65535/51600235714_90db8f42e6_h.jpg)

Aan de binnenzijde van het spoor komt een zwart L-profiel waarvan de kopse kanten zijn afgeschuint. Aan de buitenzijde van het spoor zorgt een dun bruingeverft stripje dat alle onderdelen netjes op een lijn staan. Na het ballasten zal dat stripje niet meer zichtbaar zijn. Twee blokjes styreen moeten de apparatuur voorstellen. Het stopontspoorblok zelf bestaat uit twee L-profielen en een blokje. Uiteindelijk wil ik nog wat kabels aanbrengen tussen de beide apparatuurkastjes.

(https://live.staticflickr.com/65535/51598754787_7ce9574f10_h.jpg)

Alle onderdelen voor een proefpassing op de uiteindelijke plek geplaatst. De ruimte tussen de spoorstaaf en het zwarte L-profiel is ruim genoeg om al het materieel zonder problemen het stopoptspoorblok te passeren (al was dat nu volgens mij nu juist niet niet de bedoeling :-X)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: JasperV op 19 oktober 2021, 13:51:51
Hallo Martijn,

Gezien de plaatsing van het dwergsein in de wisselstraat lijkt het erop dat je opstelterrein als NCBG (niet centraal beveiligd gebied) is uitgevoerd. In dat geval zou je ter hoogte van het dwergsein, maar voor de tegenovergestelde richting, nog een S-bord kunnen plaatsen met "bel trdl NCBG" (of iets van soortgelijke strekking) op het onderbord.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: AB 7216 op 19 oktober 2021, 15:48:08
Of in de oude stijl, "oprijden na opdracht opzichter" Soms zelfs voorzien van telefoonnummers.

Groeten Arjen
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: spoorzeven op 19 oktober 2021, 16:07:52
Hallo Martijn,
Gezien de plaatsing van het dwergsein in de wisselstraat lijkt het erop dat je opstelterrein als NCBG (niet centraal beveiligd gebied) is uitgevoerd. In dat geval zou je ter hoogte van het dwergsein, maar voor de tegenovergestelde richting, nog een S-bord kunnen plaatsen met "bel trdl NCBG" (of iets van soortgelijke strekking) op het onderbord.
Is dat seinhuis niet in tegenspraak met NCBG?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 19 oktober 2021, 17:23:19
Gezien de plaatsing van het dwergsein in de wisselstraat lijkt het erop dat je opstelterrein als NCBG (niet centraal beveiligd gebied) is uitgevoerd. In dat geval zou je ter hoogte van het dwergsein, maar voor de tegenovergestelde richting, nog een S-bord kunnen plaatsen met "bel trdl NCBG" (of iets van soortgelijke strekking) op het onderbord.
Is dat seinhuis niet in tegenspraak met NCBG?

Ik ben geen deskundige op het geied van het seinwezen, maar het idee is dat de baan in het heden is gesitueerd. Het seinhuis is niet meer functioneel, maar bewaard gebleven. Dan lijkt het een S-bord met een moderne tekst het meest logische. Maar ik laat me graag corrigeren.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: JasperV op 19 oktober 2021, 21:10:50
Ook tegenwoordig is er nog een "treindienstleider NCBG". Alhoewel het gebied niet beveiligd is, is er wel een functionaris verantwoordelijk voor het treinverkeer aldaar en moeten treinbewegingen worden aangevraagd via de verantwoordelijk treindienstleider. Vroeger werden spoorbezettingen zelfs bijgehouden op papier; tegenwoordig hebben ze er een database-achtige tool voor geloof ik (idee is dat de machinist de rangeerbeweging afmeldt en daarbij vertelt waar hij het materieel heeft achtergelaten).

Dus zelfs op een NCBG zou het seinhuis nog een functie kunnen hebben; net wat Martijn wil!
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 oktober 2021, 09:54:19
Kijk dat past dan mooi bij elkaar. Ik heb op mijn verder nog lege A4-pagina met te plaatsen borden alvast een S-bord met onderbord geplaatst. Die kan ik op een later moment dan printen op dik papier.

(https://live.staticflickr.com/65535/51608730732_9b55809d36_h.jpg)

Bij het maken van de borden gebruik ik de afbeeldingen die op de site van RailPro te vinden zijn. Het handige is dat daar ook de afmetingen van de borden staan vermeld. Hier is het S-bord (https://www.railpro.online/nl_NL/p/s-bord-720x650mm-rs301-us20-dor/1182/) te vinden. De eerder geplaatste afsluitborden (https://www.railpro.online/nl_NL/p/afsluitbord-stop-500x500-rs243-us20-dor/2023/) zijn ook afkomstig van deze website.

(https://live.staticflickr.com/65535/51345249489_6f4120d496_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 oktober 2021, 13:22:59
Na het advies van de diverse forumleden drie seinen van Digikeijs besteld. Vandaag kwamen de seinen binnen voor de modulebaan die binnenkort geplaatst kunnen gaan worden.

(https://live.staticflickr.com/65535/51610040146_d12d146cfb_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Wim Janse op 20 oktober 2021, 18:44:14
Martijn,  ga je het stopontspoorblok werkend maken? Daar ben ik wel benieuwd naar.
Ik wil zelf ook zoiets, maar weet nog niet hoe dat te realiseren.

Wim
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 oktober 2021, 19:56:17
Ik houd het bij een niet werkend stopontspoorblok dat in de 'open' stand staat. Bij het zoeken naar informatie kwam ik wel dit draadje tegen waar een werkend stopontspoorblok is gemaakt: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=21156.msg381749#msg381749
Wellicht dat je daar wat aan hebt.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 20 oktober 2021, 20:06:52
Ander makkelijk zelf te bouwen voorbeeld van een werkend exemplaar staat op pag. 97 in het nieuwe handboek van Gerard Tombroek.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 oktober 2021, 22:14:05
Kon het niet laten om alles toch eens op zijn plek te zetten om te zien hoe het staat. Twee gaatjes geboord en het Digikeijs dwergsein en het S-bord geplaatst. Het S-bord is nog niet op dik papier, maar op een gewoon A4-tje geprint. Alles staat nog los en niets is aangesloten, maar het geeft wel een goed beeld hoe het gaat worden.

(https://live.staticflickr.com/65535/51611789218_8bbff6a423_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51611789268_c03d267f94_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Machinist Johan op 21 oktober 2021, 08:24:57
Hi Martijn,

Mooi gemaakt dat S-bord, maar ik denk dat in jouw geval een facultatief S-bord een logischer optie is. Komende vanaf de hoofdbaan wil je afslaand verkeer er zo snel mogelijk van af, en voor een 'Hondenhok' moet altijd gestopt worden, ongeacht of je al toestemming heb voor het passeren van het bord. Bij een facultatief S-bord mag in een keer doorgereden worden als de opdracht op het onderbord al is uitgevoerd.

Voorbeeldje van een situatie die jij ongeveer uitbeeld is de aansluiting in Zwijndrecht naar het stamlijntje daar.

Groet,
Johan
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 oktober 2021, 10:24:21
Is een facultatief S-bord de versie met de rode strepen?
Deze bedoeld ik dan: https://www.railpro.online/nl_NL/p/stopbord-s-rs300-us20-dor-wt-zw-rd/5835/

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Chris Westerduin op 21 oktober 2021, 10:53:19
Dit S-bord is prima wat je hebt staan hoor.
Je gaat ook een 'Niet Centraal Bediend Gebied' in dus alle handwissels moet de machinist toch in de goede stand leggen. En wanneer krijgt machinist en trein toestemming om het terrein te betreden?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Machinist Johan op 21 oktober 2021, 14:40:49
Is een facultatief S-bord de versie met de rode strepen?
Deze bedoeld ik dan: https://www.railpro.online/nl_NL/p/stopbord-s-rs300-us20-dor-wt-zw-rd/5835/

Martijn

https://www.railpro.online/nl_NL/p/facultatief-stopbord-rs301b-e-f-us20-dor/2118/ (https://www.railpro.online/nl_NL/p/facultatief-stopbord-rs301b-e-f-us20-dor/2118/)

Deze
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Eric B op 21 oktober 2021, 18:33:40
Die borden worden met een kraan geplaatst?
Wegen tenslotte 1.300 kilo per stuk ;)

Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 22 oktober 2021, 18:05:05
Ik ben even de weg kwijt met alle adviezen over het S-bord. Welk bord past nu het beste bij mijn situatie ???

(https://live.staticflickr.com/65535/51618943249_b444a9b95f_h.jpg)

In Zwijndrecht staat bij de aansluiting inderdaad een facultatief S-bord net ten noorden van de perrons. Een trein die van de hoofdbaan komt de en voor dit bord zou moeten stoppen blokkeerd de hoofdbaan, wat verklaard waarom er een factultatief S-bord staat. Die situatie is vergelijkbaan met de situatie op mijn modulebaan.
Op de Watergraafsmeer (om maar eens een heel andere locatie te noemen) zie ik diverse 'gewone' S-borden staan. Daar is echter voldoende spoorlengte, waardoor een stoppende trein niet de hoofdbaan blokkeerd.

Maar op mijn modulebaan is kort na het bord al een wissel te vinden. Dat is wel een groot verschil met de situatie in Zwijndrecht. Is het facultatieve S-bord dan nog steeds logisch?

(https://live.staticflickr.com/65535/51619183615_867731b457_z.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Chris Westerduin op 22 oktober 2021, 22:10:39
Het verschil is dat je hier een raccordement van Zwijndrecht toont en jij een heel NCBG gebied hebt. In Zwijndrecht zal een Treindienstleider niet zo maar een tweede trein sturen als er al één daar actief is en op een emplacement kunnen natuurlijk meerdere bewegingen zijn.
Vandaar een echt S-bord voor jou emplacement beter is dan een facultatief exemplaar.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Chris Westerduin op 22 oktober 2021, 22:13:57
Maar je kan ook vreemde situaties tegenkomen. Kijk maar op Sporenplan op dezelfde kaart als waarvan je Zwijndrecht hebt gehaald. Ga iets naar rechts en kijk op Kijfhoek. En kijk naar de verschillen tussen sporen 256 en 270. Hiertussen zit de loccenlocatie. Aan de ene kant kom je binnen via een S-bord en aan de andere kant via een facultatief S-bord....
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 23 oktober 2021, 09:13:08
Dank voor de uitleg Chris. Dan ga ik het gewone S-bord op de baan plaatsen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 oktober 2021, 17:55:16
(https://live.staticflickr.com/65535/51624497097_0359bae99b_h.jpg)

Zomaar een plaatje omdat het kan :)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: basjuh1981 op 24 oktober 2021, 18:09:34
Niks mis mee ;D

Leuk sfeertje zo (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: AB 7216 op 24 oktober 2021, 19:21:34
Leuk sfeertje zo  (y) (y)

Groeten Arjen
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 oktober 2021, 17:47:21
Al even niets gepost, maar dat betekent niet dat er niets gebeurd. Een ahhrg-moment had ik toen ik er achter kwam dat bij twee wissels op de middelste modulebak geen gat had geboord voor de wisselaandrijving >:( Geen idee hoe ik dat gemist heb. Maar de rails van de wisselstraat dus wel los moeten halen om de ontbrekende gaten te kunnen boren. Daarna de rails weer aangebracht en gezorgd dat deze weer netjes ligt.

De wanden van de eerste verdieping en de kozijnen van het seinhuis zijn wit geschilderd. Eerder had ik hiervoor Revell aqua color 36105 wit gebruikt, maar dat nleek uiteindelijk een crème kleur te zijn. Dat had ik kunnen weten door de vermelde RAL-kleur 9001, maar had dat niet door omdat de andere kleuren wit van Revell (versies zijdemat en glanzend) wel echt wit zijn (RAL 9010). Binnenkort kan ik de deurkinken even aantippen en de omloop op de verdienping nog van een kleurtje voorzien. Dan nog het hekwerk van de omloop en de trap maken.
Het seinhuis is ook al voorzien van glas en de draden van de verlichting zijn verlijmt zodat ze niet zichtbaar zijn voor de kijker. Het dak blijft afneembaar, waardoor ik op een later moment nog het interieur kan plaatsen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51640677492_797a38d30f_h.jpg)

De strook voor de doorgaande sporen is met muurvuller van reliëf voorzien en vervolgens behandeld met de begrasser.

Binnenkort wil ik starten met het aanbrengen en aansluiten van de servo's op de middelste module. De veertjes van de Peco-wissels zijn daarvoor al verwijderd.
Op het emplacement gebruik ik wissels met een kleine radius (SLE-91/92). Ik moet zeggen dat het verwijderen van het veertje bij die wissels veel eenvoudiger gaat dan bij de exemplaren met grote radius in de dorgaande sporen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 11 november 2021, 14:50:12
Op de middenmodule de bedrading aan het aanbrengen. De plastic inbindringen die ik gebruik als kabelkoker vliegen er doorheen, dus een nieuwe doos besteld om het werk te kunnen voltooien.
Alle verlichting op de middenmodule nu ook netjes aangesloten op het paneel met tuimelschakelaars. Het gaat dan om een lantaarnpaal, verlichting zagerij, verlichting seinhuis en twee seinen langs de doorgaande sporen. De seinpalen zijn met een on-on-on tuimelschakelaar (wat hulp van het forum) te bedienen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51672582264_72f802076e_h.jpg)

De verlichting op de baan is aangesloten op een kroonsteen onder de baan. Vanaf daar gaat de bedrading dan naar de voeding en het schakelpaneel. Op die manier kunnen gebouwen eenvoudig losgekoppeld worden als ze (tijdelijk) verwijderd moeten worden.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 november 2021, 15:05:29
Op de middelste module is nu ongeveer twee derde van de bedrading op lengte gemaakt en in kabelgoten gelegd. Het rechterdeel van de modulebak (links op de foto) moet nog wel aangepakt worden, evenals de ledjes en bedrading voor de wisselterugmelding op het paneel.

(https://live.staticflickr.com/65535/51693211964_562241075b_h.jpg)

Vervolgens weer een test uitgevoerd of alle verlichting het na deze montagewerkzaamheden nog goed doet. Daar komt een vreemd fenomeen naar boven.
Voor het aansluiten van de beide Digikeijs hoofdseinen en een dwergsein heb ik een on-on-on tuimelschakelaar gebruikt (zie ook deze posting (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=100261.msg3222264361#msg3222264361)).
Na wat problemen fungeerde het schakelen van de lichten van deze seinen goed.

Maar na het fatsoeneren van de bedrading gaat het uu op een vreemde manier mis met de beide hoofdseinen. Op de foto is te zien dat bij het linker sein zowel de rode als oranje led tegelijkertijd brand.
Een dag later schakelt het linker sein zonder problemen, maar doet het rechter sein raar. Dat rechtersein schakelt nu rood, oranje, gedimd oranje. Met het dwergsein is niets vreemds aan de hand en die heb ik eenzelfde manier aangesloten ...

(https://live.staticflickr.com/65535/51691473602_b7074b26a5_h.jpg)

Ik kan me niet voorstellen dat de aan de schakelaar gesoldeerde draden onderling contact maken. Deze verbindingen zijn voorzien van een krimpkous en maken geen fysiek contact met elkaar.

(https://live.staticflickr.com/65535/51692269026_38cef55848_h.jpg)

De aansluiting van de seinen zelf is met een kroonsteen uitgevoerd, waardoor de draden elkaar zeker niet raken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51692269131_34395927a6_h.jpg)

Iemand een idee wat hier aan de hand zou kunnen zijn? Zou de schakelaar zelf het probleem kunnen zijn?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 november 2021, 15:21:35
Tussentijds ook wat aan de toekomstige scenery gedaan. Het idee is dat er werkzaamheden aan kabel plaatsvinden, waarvoor een sleuf gegraven is. Die sleuf heb ik in ruwe vorm al gemaakt, zodat de bedrading onder de module daar omheen aangelegd kan worden.

(https://live.staticflickr.com/65535/51692269181_6e9b8c0770_h.jpg)

Om te zien hoe het er uiteindelijk uit kan zien twee stukje elektriciteitsdraad met schilderstape onder de baan geplakt. Dat geeft al een leuk effect. De breedte van de defintieve sleuf wordt aangepast op de bak van de mini kraan die daar later wordt geplaatst.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 20 november 2021, 21:42:28
Net toch weer naar beide hoofdseinen gekeken. Nu gaat opeens alles goed en zijn ze met de tuimelschakelaar zonder problemen op rood, oranje en groen te zetten.  ???
Geen idee wat er aan de hand is. Ten opzichte van vanmiddag is er niets veranderd aan de installatie.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Peter J K op 20 november 2021, 21:51:54
Zou het (tijdelijk) vocht kunnen zijn?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 november 2021, 08:32:19
Vocht kan haast niet de oorzaak zijn. De ruimte is kurkdroog en ik heb de laatste tijd geen werkzaamheden uitgevoerd waar iets van water of een andere vloeistof bij aan te pas kwam.
Vanochtend gekeken hoe de seinen zich vandaag gedragen. Beide hoofdseinen schakelen goed naar alle drie de kleuren leds. Het probleem lijkt verdwenen. Op zich fijn, maar het blijft een raadsel wat de problemen veroorzaakte.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 november 2021, 15:56:17
(https://live.staticflickr.com/65535/51712209817_be9a418e72_h.jpg)

Vandaag een nieuwe aanwinst in ontvangst mogen nemen die een rol gaat spelen bij de graafwerkzaamheden: mini kraan 658 01 29 van Wiking. Een kabelhaspel en schaftwagen staan nog in bestellen. Zodra deze binnen zijn maar eens kijken of en hoe ik alles ga neerzetten. Het idee is dat de er aan de kabels gewerkt wordt die naar het elektriciteitshuisje van Artitec lopen. De met een stukje schilderstape vastgezette stukjes elektriciteitsdraad gaan nog wel vervangen worden door dunnere zwarte exemplaren.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 30 november 2021, 15:34:15
Ik weet niet vanaf wanneer en vanaf welke spanning,maar voor (hoog)spanning kabels gebruikt men in elke geval de afgelopen jaren ,sinds de jaren 90 in elk geval,rode dikke kabels,althans de mantel van die dingen is rood.
Geen idee of dat dit voor jouw periode al opgaat,maar ik dacht ik meld m wel even  ;)
(kun je wellicht nog optijd de rode verf erbij pakken  :angel: )
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: spoorzeven op 30 november 2021, 15:49:16
En die rode mantel heeft forse ribbels.... ;)

Edit: nee, fout van mij. Dat zijn de kabels van ProRail langs het spoor. Martijn gaat 'gewone' elektriciteitskabels leggen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: tijgernootje op 30 november 2021, 16:28:36
Buitenzijde glad,binnenzijde dat is een ander verhaal.
Al spreek ik dan over 15 en 25 Kv kabels die ik zelf in de hand heb gehad en gelegd ( met hulp) op de maasvlakte o.a.
Na het leggen,redelijk dikke rode kunstof afdekplaten erop leggen voor afdekken met zand en geen gaten er tussen,wand dan kon dr later wel is onverhoopt iets scherps juist die open plek vinden  ;D
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 november 2021, 16:33:44
Geen paniek ;)  Dit was ook maar een proefpassing met twee stukjes draad die ik voor handen had. Nu liggen er ook maar twee kabels en dat moeten er natuurlijk nog drie worden. Gezien de omvang van het elektriciteitshuisje ga ik denk ik maar uit van middenspanning kabels op 10 kV.
Voor zover ik weet worden die normaal gesproken niet in mantelbuizen gelegd. Alleen bij het kruisen van bijvoorbeeld een weg is daar sprake van. Wat betreft de kleur van de kabels: ik zie zowel rood als zwart voorbij komen. Dat zal wel te maken hebben met de producent.

Martijn
Die niet technisch onderlegd is, maar beroepshalve wel veel met hoogspanning te maken heeft.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 30 november 2021, 22:03:41
Vandaag lagen de stelconplaten van Markenburg in de brievenbus. Het zijn mooie platen en de kleur komt natuurlijk over. Alleen het karton is veel dunner dan ik had verwacht. Daardoor is het lastig de beide delen van de stelconplaat (plaat en rand) goed te monteren als de ondergrond niet vlak is. Bijvoorbeeld bij het plaatsen tussen de rails. Bovendien ligt de plaat dan onnatuurlijk laag tussen de spoorstaven.

(https://live.staticflickr.com/65535/51715896191_c80185ca20_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51716762995_f17a15e2ce_h.jpg)

Daarom een exemplaar op een stukje styreen van 1mm dik geplakt om te zien hoe dat overkomt. De randen van het stukje styreen heb ik in een roestkleur geschilderd. Deze proef wat mij betreft geslaagd, maar de volgende keer gebruik ik wat dunner styreen. Dan komt het geheel net wat fijner over.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 december 2021, 13:54:33
In een paar foto's een verslagje van het maken van de scene om de mini kraan.
Van een restant plamuur een berg aarde gemaakt die in de basiskleur bruin is geverfd. Onder de baan wordt een stukje hout geplaatst wat de bodem van het gegraven gat gaat vormt. Dat blokje is wat bewerkt zodat het niet te glad is. Vervolgens zijn er stukjes draad met wat houtlijm op gelijmd.

(https://live.staticflickr.com/65535/51724138189_11a78abf3c_h.jpg)

Met gezeefde aarde uit de tuin is de berg en het gegraven gat bestrooid. Dat gat is behoorlijk vol gegooid, maar op die manier blijft de aarde goed tegen de zijkanten plakken. De overtollige aarde wordt na het drogen weggezogen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51723733963_2370ed44c6_h.jpg)

Een proefpassing van het elektriciteitshuisje, de stoeptegels voor de deur en de mini kraan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51723733983_04ed6aa0b7_h.jpg)

Op de plek van het huisje heb ik een stukje styreen van dezelfde afmetingen met een dotje houtlijm geplakt. Omdat er geen huisje staat kan ik deze hoek eenvoudig begrassen. Na het begrassen het plaatje weer verwijderd. Op deze manier past het huisje precies in het vrij gebleven oppervlak en sluit het gras mooi aan op het huisje.

Tenslotte twee plaatjes die laten zien hoe het geworden is. Er gaat nog een Preisser toevoegen en langs het spoor komen hekken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51724362565_8b98fa06f4_h.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51724138314_84736bbd8c_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: DJV op 05 december 2021, 00:13:46
De werkers zitten in de keet denk ik..
Mooie scene (y)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 07 december 2021, 18:06:02
Het eerste hekwerk dat de fysieke afscherming vormt tussen de werklocatie en het spoor is gebouwd. Zo'n hekwerk bestaat uit houten palen waarop rode en witte planken zijn bevestigd. Gelukkig is op internet een tekening met afmetingen van dit type hek te vinden: https://www.railalert.nl/download/type/document/id/420

Styreenstrips zijn rood geverfd:
(https://live.staticflickr.com/65535/51731148799_7aaa8f6353_h.jpg)

Andere styreenstrips worden op stukjes messing draad gelijmd:
(https://live.staticflickr.com/65535/51729683082_f4b1ce1de1_h.jpg)

Het hekwerk wordt wit gespoten en de paaltjes bruin geschilderd:
(https://live.staticflickr.com/65535/51730745798_e5363d15e7_h.jpg)

Stukje van de rood geverfde strip worden op de witte strips geplakt:
(https://live.staticflickr.com/65535/51732001344_5dd12c84c6_h.jpg)

Het resultaat op de modulebaan:
(https://live.staticflickr.com/65535/51731597913_03d6ed4568_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: spoorzeven op 07 december 2021, 18:15:46
Fraai Martijn!
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 08 december 2021, 08:49:23
Dank  :)
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 12 december 2021, 19:33:43
Het Gebouwde hekwerk had tot nu toe aan een kant planken met een rode kleur gekregen. Zag pas dat deze hekken ook aan de spoorzijde dezelfde kleuren hebben. Op zich wel logisch, maar ik het het me niet gerealiseerd. Dat gaat dus aangepast worden bij de modelversie.

(https://live.staticflickr.com/65535/51742876905_ff7a779d60_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 21 december 2021, 21:45:56
Enige rijd geleden had ik een probleem met de hoofdseinen van Digikeijs. Bij het handmatig schakelen met een tuimelschakelaar kon ik niet alle kleuren leds schakelen en soms branden er twee leds tegelijkerijd. Een onverklaarbaar fenomeel dat opeens was verdwenen. Wat de oorzaak nu was is me nooit duidelijk geworden.

(https://live.staticflickr.com/65535/51691473602_a885230ab3_h.jpg)

Omdat de leds wel erg fel branden een extra weerstand toegevoegd. Na deze aanpassing waren de problemen met de leds plotsklaps weer terug. Bij toeval gevonden waardoor dit fenomeel veroorzaakt wordt.
De beide seinen staan nog los op de baan. Om te voorkomen dat ze omvallen hangt er onder de baan een kleine lijmklem aan de lakdraden. Hoewel de klem niet erg zwaar is, is het voldoende om te zorgen dat de seinen recht blijven staan.

(https://live.staticflickr.com/65535/51762598349_5f19c9c16b_h.jpg)

Blijkbaar zijn de lakdraden niet goed geïsoleerd en zorgt de lijmklem dat draden contact maken. Als ik de lijmklem vervang door een wasknijper die minder knijpkracht heeft, dan is het probleem verdwenen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: Huup op 21 december 2021, 22:33:46
Geweldig. Dat zijn van die oorzaken waar je je jaren op kunt stukbijten 🙃
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 04 januari 2022, 18:03:49
De afgelopen tijd niet veel gepost, maar dat komt omdat ik de laatste weken vooral gewerkt heb aan de bedrading, het programmeren van de servo's en het ballasten van de wisselstraat. Dat zijn niet echt werkzaamheden die aanleiding zijn voor een foto of een berichtje.

(https://live.staticflickr.com/65535/51799993430_ed92743431_h.jpg)
Een deel van de geballaste wisselstraat waar de boven de rails uitstekende pinnen van verenstaal zijn verdwenen.

Op het forum had ik al eens gelezen dat bij een digitaal aangestuurde baan ook heel wat draden getrokken moeten worden. Dat wetende had ik toch niet verwacht dat er zo'n grote hoeveelheid draad doorheen zou gaan. Op dit moment heb ik inmiddels zeker 100 meter draad geïnstalleerd voor het aansluiten van de rails, wissels, bedieningspanelen en verlichting. Mijn baan bestaat uit drie modules en bevat 14 wissels en -op dit moment- vijf verlichtingsgroepen en drie seinen.
Het werkplaatsgebouw op de rechter module moet nog aangesloten worden. Dit gebouw krijgt verlichting en de roldeuren worden bedienbaar. Nog heel wat meters draad te gaan dus.

Het is eigenlijk de eerste keer dat ik een modelbaan bouw. Mijn vorige poging was meer dan 30 jaar geleden en bestond uit een ovaal met station op een spaanplaat van 1 x 2,5 meter. Bij deze baan was de transformator simpelweg met een stekker aangesloten op de rails en werden de paar wissels handbediend. Dat telt dus niet echt ;-)

(https://live.staticflickr.com/65535/51799628119_fe20a22450_h.jpg)
Bedieningspaneel middelste module met aangesloten leds.

Maar met de ervaring tot nu toe heb ik toch al wat verbeteringen voor een volgende keer:
- Voor het ordenen van de bedrading zijn inbindringen van 12 mm gebruikt. Dat systeem werkt goed, maar volgende keer zou ik inbindringen met een grotere diameter gebruiken. De hoeveelheid draden zorgt dat ze snel vol zitten en er een tweede inbindring nodig is om alle draden te kunnen ordenen.
- In de dwarsschotten heb ik gaten van 10 mm geboord om de bedrading onder de module door te voeren. Deze gaten zou ik een volgende keer groter maken om te zorgen dat er wat meer ruimte is en ze minder snel vol zitten.

(https://live.staticflickr.com/65535/51799628154_88585ed77e_h.jpg)
Dradenspaghetti onder de middelste modulebak.

Ik moet er wel bij zeggen dat de drie modules zoveel mogelijk zelfstandig zijn opgezet. Zo heeft elke module een eigen 12V voeding, een eigen bedieningspaneel en schakelaars voor de verlichting op de betreffende module. De rails is aangesloten op een centrale kabel die per module kan worden losgekoppeld.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 januari 2022, 21:24:34
Het messing rooster tussen de rails bij de tankplaat bleek te breed te zijn. Het analoog proefrijden met een andere lokomotief leverde geen probleem op, maar de passage van de Piko TRAXX levert een kortsluiting met vonkenregen op. De via het rroster en de wielen maakten de beide railzen blijkbaar contact met elkaar. Het rooster verwijderd en iets versmalt. Bij het proefrijden gaat alles nu zonder problemen.

(https://live.staticflickr.com/65535/51804284985_a4780482fc_4k.jpg)

(https://live.staticflickr.com/65535/51804079304_ded89e46fa_h.jpg) (https://flic.kr/p/2mVJHXW)
modulebak178 (https://flic.kr/p/2mVJHXW)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 06 januari 2022, 21:57:14
Op elektrisch gebied loop ik tegen wat zaken op die nog niet zijn opgelost. Wellicht dat andere forumleden ideeën hebben wat de oorzaken zouden kunnen zijn en hoe dit opgelost kan worden.

Het eerste probleem waar ik tegenaan loop is dat locomotieven stilvallen op sommige wissels. Een tijd geleden tijdens het proefrijden ging alles goed en speelde dit niet. Vervolgens heb ik een tijd niet over de wissels gereden. In die tijd zijn de zijkanten roestbruin geverfd en tijdens het bij het monteren en inregelen van de servo's blokkeerde een stuk verenstaal het spoor. Nu de servo's zijn ingeregeld en het verenstaal ingekort kan de wisselstraat weer bereden worden. Alleen loop ik nu tegen dit probleem op.
Twee filmpjes om te laten zien wat er gebeurt. De Piko TRAXX rijd zonder problemen door de wisselstraat, maar de Roco 1600 valt stil. Ook de Roco 1700 heeft dit probleem.
Op mijn baan liggen Peco wissels met zowel een grote radius (hoofdspoor) als kleine radius (emplacement en werkplaats). Deels zijn dit wissels met en deels zonder geïsoleerd hartstuk. Het probleem lijkt zich niet voor te doen bij een specifiek type wissel.
Wat zou de oorzaak voor het stilvallen van de locs kunnen zijn? Kan het wellicht de afstand tussen de draaistellen die bij de 1600/1700 kleiner is dan bij de TRAXX?

(https://live.staticflickr.com/65535/51803726831_e7e4710c0c_h.jpg) (https://flic.kr/p/2mVLxyS)
filmpje (https://flic.kr/p/2mVLxyS)

Op andere wissels vallen zowel de TRAXX als de 1600/1700 stil. Ook dan is er geen eenduidige situatie te herleiden wanneer dit optreedt. Soms stopt een lok als alle assen op de wissel staan. Dus binnen de (isolatie)raillassen waarmee het wissel met de aanliggende rails verbonden is. In andere gevallen is dat het geval voordat alle assen op een wissel staan. Iemand een idee wat hier de oorzaak van het probleem zou kunnen zijn?

Een volgend probleem heb ik bij het programmeren van een specifieke servo voor een wissel. De servo wordt aangestuurd door een Analoge Servo Besturing van DTS. Het programmeren van de wisselstanden verloopt zonder problemen. Wanneer het wissel in afbuigende stand staat is er niets aan de hand. Als ik vervolgens het wissel schakel naar de rechtdoorgaande stand, dan begint de servo te flipperen. Op onderstaand filmpje is te zien wat ik bedoel.

(https://live.staticflickr.com/65535/51804054771_3c3f60f6f5_h.jpg) (https://flic.kr/p/2mVCzuU)
filmpje (https://flic.kr/p/2mVCzuU)

Het resetten van de ABS en vervolgens opnieuw programmeren verhelpt het probleem niet. Het treedt steeds bij deze servo op. Zou dit door een fout in de servo veroorzaakt kunnen worden?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 januari 2022, 19:41:18
Het probleem van de flipperende servo is opgelost. Het wissel waar dit bij speelde was tijdelijk op een vrije aansluiting van een Analoge Servo Besturingsmodule aangesloten met twee servo verlengkabels. Na het aansluiten van de servo op een andere (defintieve) ASB en gebruik van een andere verlengkabel was het probleem opgelost. Vermoedelijk dus een verlengkabel die de problemen veroorzaakte.

Als beloning voor het oplossen van het probleem een kleine line-up van wat oude analoge diesels georganiseerd  :)

(https://live.staticflickr.com/65535/51817565882_2f1ea550f6_h.jpg)

Het probleem van het stilvallen van locomotieven op wissels is nog niet opgelost. Eens kijken of ik komend weekend een oorzaak kan vinden. Mocht iemand tips hebben, dan houd ik me aanbevolen.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS1220 op 13 januari 2022, 20:32:30
Zijn dat oudere locs die haperen op wissels?
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 13 januari 2022, 21:36:01
Zowel de Roco 1600/ 1700 als Piko Traxx hebben er last van. Het lijkt wel alsof de Traxx er iets minder last van heeft.
Geen heel oude locs dus.

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: NS1220 op 13 januari 2022, 22:07:44
Dan vervalt mijn theorie over te grote flensen die op puntstukken wielen van de rails doen komen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 15 januari 2022, 14:44:21
De Piko Traxx in Fyra uitvoering heb ik van een decoder voorzien. Het verwijderen en terugplaatsen van de kap ging niet echt makkelijk, maar met de tips in een ander draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=57017.0) is dat uiteindelijk toch gelukt.

(https://live.staticflickr.com/65535/51821945048_099fe913cc_h.jpg)

Vervolgens met deze loc alle wissels in alle richtingen bereden om te zien waar de problemen met het stilvallen nu precies optreden. Op onderstaand plaatje is het resultaat weergegeven. Bij een groene pijl gaat de passage zonder prpoblemen en bij een rode pijl valt de loc stil. Verder heb ik het type wissel ook weergegeven om te zien of dat de oorzaak kan verklaren.

(https://live.staticflickr.com/65535/51822546620_2ebef58321_h.jpg)

Vooralsnog kan ik er geen combinatie uit halen die een oorzaak kan zijn voor het stilvallen ...

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: saskia op 15 januari 2022, 15:07:16
verf tussen aan de zijkanten van de rails, op de wisseltongen en ter hoogte van deze ?, waardoor géén stroomdoorvoer op deze plaatsen.
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 15 januari 2022, 17:42:25
Ik heb op mijn baan Peco wissels liggen. Voor zover ik weet krijgen de wisseltongen de spanning via een verbinding aan de onderzijde van het wissel. Het is volgens mij niet nodig dat ongeverfde wisseltongen tegen ongeverfde spoorstaven drukken om onder spanning te staan. Mocht ik hier een foute aanname doen, dan laat ik me graag corrigeren.
Nog niet alle wissels geverft. Op onderstaande afbeelding heb ik aangegeven of de wisseltongen zijn geverft.

(https://live.staticflickr.com/65535/51822062501_65be770380_h.jpg)

Het wissel linksboven op de tekening geeft geen problemen. En daarbij zijn de wissekltongen wel geverft. Voor de beeldvorming zien de wisseltongen er zo uit aan beide zijden.

(https://live.staticflickr.com/65535/51822240688_53f6815d42_h.jpg)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: AB 7216 op 15 januari 2022, 17:44:16
Deze wisseltongen krijgen de elektrische spanning uit het draaipunt aan het einde van de tong, en doordat de tong tegen de spoorstaaf aan drukt.
Als de tongen geschilderd zijn, dan ben je de tweede kwijt. En bij ons op de club zijn we er nu ook achter dat het draaipunt ook niet altijd goed spanning geleid.
Kun je de tongen eens meten of deze spanning voert?  Dan kunt je bepalen waar de storing zich bevind.

we hebben zelf uiteindelijk een draadje gesoldeerd langs het draaipunt van de tong, om dit probleem op te lossen.

Groeten Arjen
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 15 januari 2022, 19:15:38
Morgen ga ik eerst eens alle draaipunten nakijken en de spanning op de tongen meten. De oplossing van het gesoldeerde draadje houd ik nog even achter de hand. Alle wissels liggen al op de baan wat het solderen wat lastiger maakt.
Dank voor deze tips  (y)

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 29 januari 2022, 14:48:11
De tongen gemeten en daar staat inderdaad geen spanning op. Provisorisch met een klem spanning op een tong gezet en dan rijd een loc wel door. De door Arjen geschetste oplossing van het solderen van een draadje langs het draaipunt maar eens proberen uit te voeren.

(https://live.staticflickr.com/65535/51849749498_2a6a1f2430_h.jpg)

Ik neem aan dat het bedoeld is om het draadje aan de buitenzijde van de rails te solderen, zodat het geen probleem opkevert voor de wielen van het materieel. Dus een draadje op de in rood en geel aangegeven plaatsen (waarbij op de gele plek het draadje aan de andere zijde van de spoorstaaf zit)?

Martijn
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: AB 7216 op 29 januari 2022, 18:35:52
Hoi Martijn,

De locaties kloppen.
We hebben hiervoor flexibel draad gebruikt, waarvan alleen de einden vertind zijn.
Het midden blijft blank, en in een klein boogje leggen, waardoor het nog een beetje kan bewegen.

Groeten Arjen
Titel: Re: Werkplaats - (Baanplan H0)
Bericht door: martijnhaman op 24 maart 2022, 15:37:14
Al even niet gepost, want de afgelopen weken stond het modelbouwen op een laag pitje. Maar na wat spullen van mij zwager ontvangen te hebben weer begonnen. Twee 3D-geprinte mobiele toiletten en een haspelwagen afgewerkt en geverft. Twee eerder aangeschafte afvalcontainers (Faller 180908) ook geverft. De ontvangen burocontainer was al deels geverft, maar kan nog wel wat aandacht gebruiken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51958633830_af41ea5506_h.jpg)

Een schafwagen (Kibri 10278) is in de kleuren van de mini graafmachine geverft. Daar moeten nog de laatste details van het onderstel geverft worden, waarna de wagen definitef in elkaar gezet kan worden. Decals voor o.a. de verlichting en reflectoren heb ik al in huis om de wagen af te maken.

(https://live.staticflickr.com/65535/51958325096_92c15f6ae7_h.jpg)

Martijn