BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Jean_Hoogstad op 29 augustus 2006, 12:56:47

Titel: Opwaarderen van een Hamo NS 1202
Bericht door: Jean_Hoogstad op 29 augustus 2006, 12:56:47
Methode ‘trial and error’

Lang geleden, op een niet meer bestaand forum, is een start gemaakt met de beschrijving van het wel en wee bij het opwaarderen van een Hamo NS 1202.

De geplande moderniseringen waren (en zijn):
-het plaatsen van profikoppelingen,
-het vervangen van de Hamo wielen door genormeerde exemplaren,
-het verbeteren van de stroomafname,
-het vervangen van de motor door een 5-polige HV motor en
-het plaatsen van een decoder.


Koppelingen
De nieuwe koppelingen zijn gefabriceerd en geplaatst.


Wielen
De vervangende wielen waren besteld en aangekomen. Na het plaatsen ervan, bleken ze te ratelen op de flexibele railstukken van Roco-line. Ook de ‘gewone’ rechte railstukken bleken niet helemaal ratelloos bereden te kunnen worden. Geen genormeerde wielen dus en enigszins teleurstellend.
Niet te vergeten: Bij de 10 graden kruisingen ‘knallen’ de wielen op het middelste geleidingsstuk.

Het teveel aan metaal is volgens de ‘boormachine met vijl methode’ afgedraaid. (Ik beschik niet over een draaibank). Het resultaat van het handmatig afdraaien heeft onvoldoende kwaliteit opgeleverd. Het levert te grote verschillen per wiel op. Niet mooi dus en ‘terug bij af’. Maar weer op zoek naar vervangende wielen.

Hobbyisten met gelijke NS 1202 plannen kunnen zich de aankoopsom van deze ‘genormeerde’ wielen besparen. Ze voldoen niet aan de NEM 311 norm (spoorkranshoogte max 1,2 mm). 
 

Extra stroomafname
De bestaande stroomafnameclip staat in contact met twee loopwielen (wiel 1 en wiel 3) van het motorloze draaistel. Door een stukje van deze clip los te knippen en tegen wiel 2 aan te buigen, gaat ook dit wiel een rol in de stroomafname spelen. Omdat de clip opzichtig is gemonteerd, (een beetje goedkoop van de producent), is die deels zwart gemaakt.
Met het extra punt in de stroomafname is er voldoende contact.


Motor
Op de planning lag ombouw naar 5-polig HV. De noodzakelijke onderdelen daarvoor zijn:   
-anker 5-polig    210888
-motorschild      214121
-veldmagneet    210882
-koolborstels     601460

Om de vervangende motoronderdelen te kunnen plaatsen, moet het motordraaistel uit het frame worden gehaald. Daarvoor dient het lamphoudertje verwijderd te worden. Het verwisselen van de motor onderdelen is eenvoudig en is in een handomdraai gebeurd. Eén van de twee schroeven waarmee het oude motorschild was verankerd, blijkt te kort voor het vastzetten van het nieuwe motorschild. 
Met één verankeringschroef wordt getest of de motor draait. Mooi is de constatering dat de motor het doet. In een modelbouwzaak in de buurt is een langere schroef gekocht.

Bij het proefrijden blijkt de ingebouwde motor mij veel te veel herrie te produceren. Net als de oude motor, om horendol van te worden.
Deze motor laat ik eerst maar zitten, maar ik heb al uitgekeken naar een Faulhaber. (Eerst maar eens geschikte wielen vinden.)  Bij het plaatsen van de Faulhaber vindt ook een ‘Getriebeänderung’ plaats. Hopelijk ben ik daarmee ook verlost van de herrie die de tandwielen maken.


Decoder en instellingen
De loc is met de HV motor gedigitaliseerd. De loc is helemaal gedemonteerd en de bestaande bedrading is verwijderd. Ook de hendel waarmee op de bovenleiding kan worden omgeschakeld, is verwijderd. Digitaal zal niet middels stroomvoorziening via de bovenleiding gereden worden.

De aansluiting van de snoeren is volgens de standaard uitgevoerd. De retourstroom voor de verlichting wordt middels het frame en de wielen ter linker zijde (cabine 1 vooruit) naar de spoorstaaf afgevoerd. Het blauwe decodersnoer wordt niet gebruikt. 
De CV’s voor de motortuning zijn gewijzigd en de topsnelheid is verlaagd. De loc wordt voortaan opgeroepen onder nummer 1202. 


(tussen) Resultaten
De veranderingen aan de loc hebben voornamelijk onderhuids plaatsgevonden. Aan de buitenzijde zijn slechts de nieuwe koppelingen te zien. Over de onderhuidse wijzigingen (wielen en motor) ben ik niet tevreden.
Zoals hiervoor al is aangegeven, maakt de motor mij veel te veel herrie. Wel gek, want een Trix 1144, die dezelfde motor heeft, maakt aanzienlijk minder herrie. Mogelijk zijn die tandwielen een stuk geciviliceerder.   

Tot slot wil ik nog wel kwijt dat deze ombouw tot nu toe nogal wat onverwacht werk heeft opgeleverd.
Tips over geschikte wielen zijn welkom, tips voor herrie vermindering ook. 
Wordt vervolgd.


Groet,
Jean