BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: iljitsch op 30 april 2023, 17:25:50

Titel: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: iljitsch op 30 april 2023, 17:25:50
Ik wil binnenkort beginnen met het bouwen van een baan op 120x90 schaal N. Ik zit nu nog diep in de oriëntatiefase, maar ben wel 90% zeker dat ik een witte z21 wil als DCC-centrale.

Ok, begrijp ik het goed:

- Je kan wissels en veel andere dingen, zoals seinen en ontkoppelaars, aansturen met iedere module die DCC ondersteunt via iedere DCC-centrale.

- Terugmelders die aangeven waar treinen zich bevinden gebruiken werken niet met "gewoon" DCC maar met een apart protocol, waar je dus de benodigde hardware voor moet hebben. In het geval van de witte z21 dus R-bus waardoor je vast zit (?) aan de minder goedkope Roco Z21 Detector X16 of Z21 Detector RailCom.

Met de baan die ik in gedachten heb en het programma iTrain zou ik goed uit de voeten kunnen met een Z21 Detector X16 waarmee ik de aanwezigheid van treinen op 16 aparte stukken spoor kan detecteren door de hoeveelheid stroom die afgenomen wordt van de sporen.

S88 van Märklin is een stuk goedkoper maar geen redelijke manier om dat te koppelen.

De grote vraag is echter: wat doe ik voor het aansturen van wissels en seinen? De ultieme versie van mijn baanplan heeft 19 wissels en (minstens) 10 seinen. Zelfs als je dan alleen het rode en het groene lampje van een sein aanstuurt heb je dus al 4 stuks van bijvoorbeeld een Z21 Switch Decoder nodig!

ESU heeft een aantal opties die aanzienlijk goedkoper zijn en ook met de (witte) z21 zouden moeten werken. Met name de SwitchPilot 3 (plus) serie. Maar het vreemde is dat ze aan de ene kant de SwitchPilot 3 / 3 Plus hebben die programmeerbaar is via een klein OLED-schermpje, en aan de andere kant de SwitchPilot Signal die veel beter is voor het aansturen van seinen maar alleen via de Lokprogrammer software en de Lokprogrammer hardware-module te programmeren is. Dus ofwel teveel programmeeropties, ofwel te weinig.

Mijn vraag: zijn er andere goede opties voor het aansturen van wissels maar met name seinen met drie lampjes (rood/groen/geel) over standaard DCC. De poorten op de meeste aanstuurmodules hebben twee aparte lijnen. Met een extra schakeling zou je zelfs drie lichten met twee lijnen kunnen aansturen, maar in praktijk kom je al snel uit dat je 2 poorten = 4 lijnen nodig hebt voor een rood/groen/geel sein. Dat schiet heel slecht op.
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: bask185 op 30 april 2023, 19:38:24
Citaat
- Je kan wissels en veel andere dingen, zoals seinen en ontkoppelaars, aansturen met iedere module die DCC ondersteunt via iedere DCC-centrale.
Dat klopt,

Er zijn twee dingen die ik moet vermelden.
#1 Digitaal rijden en computer rijden zijn twee verschillende dingen. Je kan digitaal rijden zonder computer en je kan analoog rijden met een computer.
#2 Dat je treinen digitaal rijden, wilt niet zeggen dat je je wissels en seinen ook digitaal moet aansturen. Je mag die ook gewoon ouderwets aansturen op de oude analoge manier.

Aangezien je behalve digitaal ook met de computer wilt rijden, dan moet je juist wel je wissels/seinen digitaal schakelen met dcc decoders.

Waar je over kan nadenken, is hoe je je baan wilt aansturen. Een computer is.... ik zelf vind het saai. Je kan naast je computer nog steeds met de hand rijden en zelf je wissels zetten. Met een handregelaar zoals een multuimaus wissels stellen, is over het algemeen niet zo veel soeps. Sommigen zijn er beter in dan anderen. Een mobile station hierin is terror, de multimaus kan het makkelijker. Ik ben zelf fan van schakelpaneeltjes met knopjes ed. Voor o.a. de z21 heb ik een leuk DIY projectje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=106496.0) waarbij je zelf schakelaars kan koppelen aan de z21.

Citaat
In het geval van de witte z21 dus R-bus waardoor je vast zit (?) aan de minder goedkope Roco Z21 Detector X16 of Z21 Detector RailCom.
Die laatste is niet compatibel met de witte z21. Ik zou ook niet mijn geld verkwanselen aan Railcom melders. Dat heb je echt niet nodig.

Je kan kijken naar een digikeijs DR4088 CS R-bus, wel snel kopen, die zijn de fles op. Daarop kan je ook S88 melders aansluiten. Ik raad S88 niet aan omdat het kwalitatief gewoon minder is, maar het is idd goedkoop.

Citaat
De grote vraag is echter: wat doe ik voor het aansturen van wissels en seinen?
Over het algemeen is nu de ESU switch pilot 3 the way to go.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: JoopSpoort op 30 april 2023, 20:01:13
Dag Iljitsch,
Ik zou een andere centrale overwegen. Bij de witte Z21 zit je volgens mij vast aan de dure modules van Roco. Ik zou de centrale van Yamorc overwegen. Dan ben je een stuk flexibeler in het kiezen van schakelmodules en zo. De aanschafprijzen komen bij elkaar in de buurt.

En als je verschillende treinen wilt laten rijden zou ik kiezen voor een programma als iTrain of RocRail. Drie treinen gelijktijdig laten rijden met handbediening wordt (voor mij althans) wel erg druk. Dat moet je weer allerlei schakelingen maken om aanrijdingen te voorkomen. Dat kan een softwareprogramma mooi opvangen.

Over het algemeen: Bij instapmodellen loop je vroeg of laat tegen beperkingen aan of heel dure bijkomende oplossingen. Dat merk ik zelfs met de IB Basic.

Hartelijke groet,
Joop

Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: iljitsch op 01 mei 2023, 10:38:52
bask185 en JoopSpoort: bedankt voor de reacties.

Bij het bedenken van een baanplan is mijn uitgangspunt dat ik aan de ene kant wat interessante bewegingen wil hebben, dus een kopstation en een rangeer/opstelterreintje. En dan daar omheen een lus waar je treinen rondjes kan laten rijden.

De sporen op het kopstation krijgen ABC-schakelingen voor automatisch remmen, dus daar kan je dan treinen naartoe sturen zonder en dan aan de slag met een andere trein.

De reden waarom ik de z21 helemaal zie zitten is omdat je dan met je telefoon of tablet de wissels kan aansturen. Inderdaad met een multimaus of soortgelijk wissels aansturen lijkt me snel problematisch. Zeker omdat ik veel boogwissels gebruik en die hebben een gepolariseerd puntstuk. Die kan je dus niet open rijden want dan krijg je kortsluiting. Dat maakt precieze aansturing van die wissels wel belangrijk.

Ik zou dit alles dan verder op kunnen tuigen met SwitchPilot (https://www.esu.eu/en/products/switchpilot/)-uitbreidingen in de vorm van relais en ABC-schakelingen om treinen automatisch te laten remmen bij een rood sein, aan te sturen vanuit die z21-app. Als je dan het sein op groen zet wordt de ABC uitgeschakeld en gaat de trein vanzelf weer rijden.

De andere optie is computerbesturing. Dan heb je dus terugmelders nodig, maar dan zijn die ABC-schakelingen overbodig. Wat ik dan zou kunnen doen is twee treinen vanuit het kopstation een rondje door de hoofdlus laten rijden en weer terug, maar dan in tegengestelde richtingen zodat ze elkaar lekker in de weg zitten en op een passeerspoor moeten wachten.  8)

En dan handmatig (nouja, zal wel via de computer moeten denk ik) met een derde trein weer andere dingen doen daar tussendoor. Lijkt me erg leuk.
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Joz op 01 mei 2023, 11:29:35
De reden waarom ik de z21 helemaal zie zitten is omdat je dan met je telefoon of tablet de wissels kan aansturen.

De Z21 app op je smartphone kan je ook verbinden met een Digikeijs DR5000 en een Yamorc YD7100. Met deze laatste kan je ook zelfs kiezen voor WiThrottle

Groeten, Jos
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: bask185 op 01 mei 2023, 13:48:20
ABC vind ik zelf beter en betrouwbaarder dan een computer. Ik vind het ook een leukere manier van werken omdat je deels automatisch en handmatig dingen kan doen. Je kan met een bi-stabiel relais en bijvoorbeeld reed contacten een trein zelf een sein op rood laten zetten die je vervolgens zelf met een schakelaar weer op groen moet zetten. Da's toch leuk  ;D

Alleen een computer kan misschien wel iets meer  ::)

Met dat DIY projectje van mijn vorige post, kan je ook met drukknopjes hele wisselstraten in 1 keer stellen. Dat vind ik zelf een makkelijke methode om niet te vergeten je wissels te stellen. Het is ook mogelijk om met start stop knopjes te werken (Nx) dan moet je gelijktijdig twee knopjes indrukken van waar je vandaan komt en waar je naar toe wilt rijden. Afhankelijk van hoe het uiteindelijke sporenplan er uit komt te zien, kan de ene methode handiger zijn dan de ander.

Bas
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: borotof op 01 mei 2023, 15:25:33
"Alleen een computer kan misschien wel iets meer"

understatement van de maand...
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: iljitsch op 01 mei 2023, 17:55:30
ABC vind ik zelf beter en betrouwbaarder dan een computer. Ik vind het ook een leukere manier van werken omdat je deels automatisch en handmatig dingen kan doen.
Dat is een goed punt. Het is een wankel evenwicht tussen teveel oninteressante dingen met de hand te moeten doen versus in het keurslijf van de automatisering te zitten en zelf niks meer te kunnen doen.

Citaat
Je kan met een bi-stabiel relais en bijvoorbeeld reed contacten een trein zelf een sein op rood laten zetten die je vervolgens zelf met een schakelaar weer op groen moet zetten. Da's toch leuk  ;D
Ja?

Ik denk dat je ruwweg de volgende keuzen hebt:


De grote vraag is dus of je blokbescherming nodig hebt. Met 3, heel misschien 4, treinen op een relatief kleine baan die volledig in het zicht ligt denk ik dat blokbescherming niet echt nodig is.

Wat je dan vooral wilt hebben is een makkelijke manier om routes in te stellen. De z21 app kan dat heel goed, maar is weer minder goed in het automatisch aansturen van seinen. Die (en ABC) zou je dus misschien aan wissels willen koppelen.

Dit alles wordt aanzienlijk anders als je een "schaduwstation" gebruikt dat buiten zicht ligt waar je je treinen wilt kunnen parkeren.

In mijn situatie denk ik dat ABC een aardig goede oplossing kan zijn waarbij je inderdaad nog een hoop dingen met de hand kan doen, maar je niet blokbescherming nodig hebt.

ABC is goedkoop als je zelf de diodes aan elkaar soldeert. Het wordt natuurlijk ingewikkelder als je dit aan een wissel/sein-stand wilt koppelen.

Mijn insteek is om vooral alles in kleine stappen ingewikkelder/duurder te maken. Voor hetzelfde geld is de lol er al af bij één treintje. Of krijg ik de smaak te pakken en geef ik aanzienlijke bedragen uit aan rollend materieel, seinen, wissels, automatisering en meer.
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: iljitsch op 01 mei 2023, 18:07:47
Dit is het baanplan wat ik in de z21-app gedefinieerd heb:

(https://www.iljitsch.com/2023/baanplan-z21.jpg)

Hiermee kan je aan de linker kant sporen 1 - 4 selecteren en dan onderaan in of uit om zo van de kopstationsporen van/naar de hoofdlus te komen. Er is voor sporen 1 en 2 ook een optie om treinen binnen te laten komen zonder conflict met uitgaande treinen op sporen 3 en 4.

Je ziet vrij gemakkelijk welke rijbanen ingesteld zijn met het groen voor de betreffende buttons. Jammer alleen dat je in de definitie van de rijbanen niet de status van seinen mee kan nemen...

Update: dat laatste klopt dus niet. Je kan gewoon de stand van een sein meenemen in het instellen van een rijweg.
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Overet op 01 mei 2023, 20:12:57
Voor het schakelen van wissels en seinen zou je de multi inzetbare DCC Next decoders van Arcomora/Nico Teering kunnen gebruiken. Voor een paar tientjes en een avondje solderen ben je klaar. Ik zie niet in waarom je meer moet uitgeven.

Arcomora biedt ook bezetmelders aan, waarvoor hetzelfde geldt. Je hebt voor die laatste wel LocoNet nodig.

Tom
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: iljitsch op 02 mei 2023, 10:31:31
Oh ja dat is heel betaalbaar. Daar durf ik mijn beperkte soldeervaardigheden wel op uit te proberen.  ;D

Ik geloof dat je nog wel weer wat extra electronica nodig hebt om wisselmotoren aan te sluiten, en ik neem aan nog steeds een extra weerstandje voor LEDs?

Wel jammer dat terugmelders weer via Loconet gaan. Dan moet je weer iets hebben dat dat snapt. Gewoon serieel in iets wat iTrain & co snappen zou handiger zijn. Of idealiter over Wi-Fi/Ethernet.
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: bask185 op 02 mei 2023, 11:20:39
Citaat
Wel jammer dat terugmelders weer via Loconet gaan. Dan moet je weer iets hebben dat dat snapt. Gewoon serieel in iets wat iTrain & co snappen zou handiger zijn. Of idealiter over Wi-Fi/Ethernet
Er bestaan ook usb naar loconet interfaces. Dan kan je in iTrain via zo'n interface je melders inlezen.

Nee, het is jammer dat de z21 geen loconet heeft en dat de Z21 goddeloos duur is. Als het een optie is, zou ik wachten tot je de nieuwe yarmorc centrale kan kopen in augustus/september. Die kost rond de €170,- en dan heb je waar voor je geld.

WiFi is niet helemaal betrouwbaar, en ethernet voor decoders/terugmelders is bekabelingstechnisch niet echt handig omdat je alles op 1 switch moet bekabelen. Een loconet kabel kan je gewoon doortrekken van module naar module en vertakken waar nodig.

Gezien je huidige baanplan in de app, zou ik zelf ABC verkiezen boven iTrain dat is hier best makkelijk toepasbaar. Een bloksysteem heb je hier niet nodig.

Als je trouwens goedkoop af wilt zijn, zou ik al helemaal niet omkijken naar iTrain (bovendien, rocrail is gratis). Als je daar aan begint, moet je ook een terugmelder hebben en misschien net aan een 2e. En zoals je gemerkt die dingen groeien niet aan bomen...

Die mardecs daar moet je best veel poespas om heen doen om er servo's op aan te sluiten. Je kan ze er niet even inprikken. Zelf raad ik om die reden dit ding aan in combinatie met een arduino nano. Ik heb DCC shields liggen die je tussen Nano en dit shield prikt zodat je zowel DCC als een schakelende voeding heb voor je servo's. Dat shield soldeer je zelf in ~5 minuutjes in elkaar en de rest prik je gewoon in elkaar. En je kan zo je servo's (en relais kaarten) er op prikken.
(https://www.tinyosshop.com/image/cache/data/ARDUINO/Shield/NANO%20shield-1-800x800.jpg)

Dat is relatief gezien minder arbeid en prijs technisch ongeveer even duur. Dan ben je voor ~10€ per print wel klaar. Je kan dan alsnog arcomora software gebruiken, maar ik doe met liefde wat 'simpelers' in elkaar flansen.

Citaat
en ik neem aan nog steeds een extra weerstandje voor LEDs?
Dat klopt. Meestal aim ik voor de 1mA

Citaat
Ik geloof dat je nog wel weer wat extra electronica nodig hebt om wisselmotoren aan te sluiten
Welke motoren bedoel je precies. Die conrad apparatussen? Daar heb je idd wat extra's voor nodig. Maar servo's vind ik zelf over het algemeen makkelijker en ze zijn goedkoper.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Remunj op 02 mei 2023, 13:04:56
Die mardecs daar moet je best veel poespas om heen doen om er servo's op aan te sluiten. Je kan ze er niet even inprikken. Zelf raad ik om die reden dit ding aan in combinatie met een arduino nano. Ik heb DCC shields liggen die je tussen Nano en dit shield prikt zodat je zowel DCC als een schakelende voeding heb voor je servo's. Dat shield soldeer je zelf in ~5 minuutjes in elkaar en de rest prik je gewoon in elkaar. En je kan zo je servo's (en relais kaarten) er op prikken.
Heb je überhaupt wel eens een mardec in handen gehad?
Want die poespas, zoals jij het beschrijft, stelt niet veel meer voor dan het stekertje van de servo op de header te prikken en een 5V voeding aan sluiten.
Enige wat je moet doen is van te voren even bedenken hoeveel sevo's je wilt gaan gebruiken. En wil je volledig flexibel zijn dan bestuck je de hele print gewoon met 3 polige headers net als op jouw voorbeeld print. Dan kan je alle kanten uit.
En dan even met de software de servo's instellen.
Veel simpeler kan het niet.
En dat allemaal zonder poespas  ;D
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: bask185 op 02 mei 2023, 16:25:59
Citaat
Heb je überhaupt wel eens een mardec in handen gehad?
Ik wel, jij overduidelijk niet  :P *

Ik heb ooit voor Nico aan een DCC library geleuteld zodat die niet langer meer gebruik maakte van een hardware timer omdat dat 2 van zijn PWM verrampineerde. Toen had ik een uno met dcc shield te leen.

Citaat
Want die poespas, zoals jij het beschrijft..

Mijn beschrijving:
Voor servo's kan ik niet een nog omslachtige manier bedenken dan een mardec. Niet dat het niet werkt, in tegendeel het werkt prima. Maar het is gewoon niet handig. Je moet eerst een print in elkaar solderen wat iets van idk ~20 minuten duurt? Dan heb je nog niet eens servo connectoren of schakelende voeding, dan moet je zelf een verdeelblokje in elkaar versieren om die servo stekkers in te steken en te voeden, aparte 5V voeding er bij nemen (hoewel je met die spanningsregulator ook wel weg komt als je servo's uit worden gezet) dan moet je een breiwerk maken met jumper kabels van mardec naar servo stekkertjes. En dan moet je ook nog een keer dat ding instellen, wat ik persoonlijk niet heel erg makkelijk vond (ik was wel te lui om de handleiding er bij te pakken  :-X). Dan monteer je dat ding onder je baan, ontdek je dat 2 van je servo's toch net niet helemaal goed staan ingesteld en dan mag je alles weer losschroeven onder je baan vandaan om de instellingen aan te passen in de hoop dat het dan wel goed is.

Ik zal vast wel ergens naast zitten, maar dit vind ik dus 'veel poespas'.

Daarom zeg ik, doe lekker makkelijk en goedkoop, neem zo'n shield (files moet ik nog online zetten), prik dit op dit dat IO ding uit mijn vorige reactie en dan prik je een arduino nano er op. En dan heb je een DCC decoder voor 12 servo motors met onboard 3A schakelende voeding en al. Kan je gewoon voeden vanuit je DCC bus.

Het assembleren?, snelle telling gaf 45 soldeerpunten. Dat is minder soldeer werk dan een dcc next.

En instellen? Dat doe je gewoon via je handregelaar en je multimaus. Kan je elke servo fine tunen met je rijregelknop terwijl je niet je decoder in je computer hoeft te pluggen. Geen CV programming, geen terminal programmering gewoon stom simpel voor doen met je regelaartje. Werkt zo'n beetje hetzelfde als bij een digikeijs servo decoder.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64511aad59a09.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64511aad59a09.png)

Wil je puntstuk relais er bij? Dat kan, je moet dan alsnog wat jumper kabels er in pluggen.
(https://tecvoordeel.nl/wp-content/uploads/2019/03/5vrelay.jpg)

Mvg,

Bas

* grapje hoor  ;)
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: JoopSpoort op 02 mei 2023, 16:35:16
Hallo Iljitsch,
Met de omvang van de baan zoals je die getekend hebt zou ik kiezen voor ABC-tjes en de centrale van Yamorc.
Ik weet niet of de loconetmelder van Yamorc in staat is om aan de hand van bezet-zijn of vrijkomen van een blok schakelopdrachten kan geven aan een schakeldecoder, want dan zou je kunnen overwegen om dan het terugzetten van de wissels en seinen te laten afhandelen  door e bezetmelder en schakeldecoder en dat je dan zelf de wissels schakelt om een trein te laten beginnen met rijden. Dan heb je geen omkijken voor het nadien afhandelen.
Ik heb zelf in het begin met zelf geknutselde ABC-tjes gewerkt in samenhang met de loconetmelders en schakeldecoders de treinenloop een klein beetje geautomatiseerd om aanrijdingen te voorkomen.
Helaas wordt de IB Basic niet meer gemaakt en zijn grote broer is peperduur. Blijft Yamorc als een goed alternatief, zeker als het gaat om de flexibiliteit bij het uitbreiden. Misschien dat Karst kan vertellen of de bezetmelders schakelopdrachten kunnen doorgeven zonder tussenkomst van de piepjoeter.
Hartelijke groet,
Joop
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: bask185 op 02 mei 2023, 16:59:59
Citaat
Ik weet niet of de loconetmelder van Yamorc in staat is om aan de hand van bezet-zijn of vrijkomen van een blok schakelopdrachten kan geven aan een schakeldecoder,
Yes they can
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Servé op 02 mei 2023, 19:01:46
Ik zal vast wel ergens naast zitten, maar dit vind ik dus 'veel poespas'.

Jij hebt blijkbaar het "DCC/Power-shield" in je handen gehad. De nieuwe "DCCNext" is voor servo's veel handiger in gebruik :)
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: bask185 op 02 mei 2023, 19:08:58
Ah ik zie nu pas dat die 4 servo aansluitingen heeft, dan kan het wel  ;D
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Servé op 02 mei 2023, 19:10:05
Zelf meer dan 4 als je overal pinheaders op soldeert.
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Overet op 02 mei 2023, 19:11:37
Inderdaad, geen poespas nodig. Gratis software, een prima handleiding en waar nodig goede ondersteuning.

Koop een DCC Next voor een tientje en stoei er eens mee.

Tom (geen aandelen)
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: bask185 op 02 mei 2023, 19:14:23
Nog steeds veel soldeerwerk though  ::)
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Remunj op 02 mei 2023, 19:28:25
Ik wel, jij overduidelijk niet  :P *
Nou, toevallig vorige week er eentje in elkaar gezet. Fluitje van een cent. Duidelijke handleiding, geen poespas.
Ding heet trouwens gewoon DCCNext en kan de Mardec software bevatten maar ook wat anders.
Blijkt wel jouw onkunde hierover
Mijn beschrijving:
Voor servo's kan ik niet een nog omslachtige manier bedenken dan een mardec. Niet dat het niet werkt, in tegendeel het werkt prima. Maar het is gewoon niet handig. Je moet eerst een print in elkaar solderen wat iets van idk ~20 minuten duurt? Dan heb je nog niet eens servo connectoren of schakelende voeding, dan moet je zelf een verdeelblokje in elkaar versieren om die servo stekkers in te steken en te voeden, aparte 5V voeding er bij nemen (hoewel je met die spanningsregulator ook wel weg komt als je servo's uit worden gezet) dan moet je een breiwerk maken met jumper kabels van mardec naar servo stekkertjes. En dan moet je ook nog een keer dat ding instellen, wat ik persoonlijk niet heel erg makkelijk vond (ik was wel te lui om de handleiding er bij te pakken  :-X). Dan monteer je dat ding onder je baan, ontdek je dat 2 van je servo's toch net niet helemaal goed staan ingesteld en dan mag je alles weer losschroeven onder je baan vandaan om de instellingen aan te passen in de hoop dat het dan wel goed is.

Ik zal vast wel ergens naast zitten, maar dit vind ik dus 'veel poespas'.
Inderdaad je kan er niet verder naast zitten.
Als je de print in elkaar gezet hebt heb je dus al de servo connectoren. Hoef je helemaal niets meer extra's in elkaar te flansen.
Kwestie van de servo's op de headers prikken en een 5V volt aansluiten.
Klaar is Kees niets geen poespas met losse printjes, spanningsregelaars, draadjes, breiwerk etc wat jij er allemaal bijhaalt.
En dan inderdaad instellen. Maar heel verrassend, wat voor decoder je ook gebruikt je zal altijd iets in moeten stellen.
En dat afregelen kan gewoon als de print al onder de baan zit. Hoef je niets voor te verwijderen.

Volgende keer mischien even verdiepen voordat je wat neerpent wat de plank volledig misslaat.

Daarom zeg ik, doe lekker makkelijk en goedkoop, neem zo'n shield (files moet ik nog online zetten), prik dit op dit dat IO ding uit mijn vorige reactie en dan prik je een arduino nano er op. En dan heb je een DCC decoder voor 12 servo motors met onboard 3A schakelende voeding en al. Kan je gewoon voeden vanuit je DCC bus.
Daarom zeg ik, koop gewoon een DCCNext. Heb je alles al bij de hand hoef je niet met losse shields te werken.

En instellen? Dat doe je gewoon via je handregelaar en je multimaus. Kan je elke servo fine tunen met je rijregelknop terwijl je niet je decoder in je computer hoeft te pluggen. Geen CV programming, geen terminal programmering gewoon stom simpel voor doen met je regelaartje. Werkt zo'n beetje hetzelfde als bij een digikeijs servo decoder.

Wil je puntstuk relais er bij? Dat kan, je moet dan alsnog wat jumper kabels er in pluggen.
Instellen doe je gewoon met de software van Nico. Heel simpel. Kan je prima mee fintunen en testen.
En puntstuk. Ook mogelijk.
Allemaal standaard beschikbaar.
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Remunj op 02 mei 2023, 19:29:27
Ah ik zie nu pas dat die 4 servo aansluitingen heeft, dan kan het wel  ;D
16 als je wilt.
Nog steeds veel soldeerwerk though  ::)
Nou klein half uurtje werk. Poepoe.
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: bask185 op 02 mei 2023, 20:08:30
I stand corrected :police:, (had ook ietsjes minder aggressief gemogen naar mijn mening maar ik snap je punt). One musn't tell lies. Mijn gedachtes waren trouwens deels gebasseerd op de vele foto's die ik zag van DCC nexts met schroefterminals gesoldeerd.

Citaat
16 als je wilt.
Nee 12, de arduino servo library kan er niet meer tegelijk aansturen. Het zou eigenlijk wel kunnen als je telkens de pinnen detached en attached. Bij gebruik met wissels worden servo's na het bereiken van de stand toch afgeschakeld. Het is alleen puntloos om te doen, omdat 12 servo's al behoorlijk veel is.

Citaat
En dat afregelen kan gewoon als de print al onder de baan zit. Hoef je niets voor te verwijderen.
Als ik iets fouts zeg, dan lees ik altijd de handleiding. Zelfverbetering enzo. Ik heb dus net 35 pagina's van de handleiding door geskimd maar voor zover ik zie, kan je alleen maar instellingen veranderen door middel van een computer en usb verbinding. Dus als je geen laptop hebt of een lange usb kabel, moet je toch echt dat ding onder je baan verwijderen.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Remunj op 02 mei 2023, 22:00:51
Inderdaad 12 servo's tegelijk maar in de laatste versie kan je alle 16 uitgangen gebruiken om servo's aan te sturen. Dat was eerst niet zo.

En wat die schroefterminals betreft, je kan die 16 uitgangen samenstellen met schroefterminals of headers in zo'n beetje elke combi die je wilt omdat je echt elke uitgang kan programmeren zoals je wilt. The sky is the limit wat dat betreft.
En waarom zou je geen 12 servo's willen gebruiken. Als je de DCCNext gebruikt voor een uitgebreide wisselstraat is het ideaal om dat wel te doen.

Afstellen buiten de baan is zinloos. Dan zal je altijd een ongeveer instelling hebben. De echte afstelling kan je alleen maar maken in situ.
En met een beetje USB kabel kan je prima uit te voeten. Je kan ook van elk simpel iets een probleem maken  :o
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: bask185 op 02 mei 2023, 22:47:25
Citaat
En waarom zou je geen 12 servo's willen gebruiken.
Geringe kabellengtes. Ik heb zelf nog nooit behoefte gehad aan meer dan 4 servo's aan te sluiten op 1 arduino. Als je 12 piko wissels achter elkaar zet, dan kan je nooit op 1 servo decoder bekabelen zonder problemen. Met 2 verlengkabels beginnen de problemen al.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-645174e447215.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-645174e447215.png)

Citaat
Je kan ook van elk simpel iets een probleem maken
Dat klopt dat kan, ik heb zelf niet eens een laptop. Ik zou hier een USB kabel van vier meter moeten gebruiken, daarom schrijf ik nou een programma dat je ze makkelijker op locatie kan fine tunen met je multimausje. En een paar drukknopjes op een decoder opent ook deuren naar makkelijkheid.

Bas
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Ben op 03 mei 2023, 07:29:53

Ik heb zelf nog nooit behoefte gehad aan meer dan 4 servo's aan te sluiten op 1 arduino. Als je 12 piko wissels achter elkaar zet, dan kan je nooit op 1 servo decoder bekabelen zonder problemen. Met 2 verlengkabels beginnen de problemen al.


Da's natuurlijk niet waar, dit schaduwstation heeft 24 servo's die allemaal vanuit 1 decoder worden gestuurd met draden tot wel 3 - 4 meter lang.

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q70/924/muD7Ii.jpg) (https://imageshack.com/i/pomuD7Iij)
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Remunj op 03 mei 2023, 08:28:02
@Ben (y) ;D

Geringe kabellengtes. Ik heb zelf nog nooit behoefte gehad aan meer dan 4 servo's aan te sluiten op 1 arduino. Als je 12 piko wissels achter elkaar zet, dan kan je nooit op 1 servo decoder bekabelen zonder problemen. Met 2 verlengkabels beginnen de problemen al.
Dat jij er geen behoefte aan hebt wil nog niet zeggen dat anderen dat niet hebben.
En jij maakt er gelijk maar van dat ze allemaal in serie liggen.
Wisselstraten kunnen ook complexer zijn en een stuk compacter.
Neem alleen al een kruiswissel als voorbeeld dan heb je al 4 wissels op korte afstand bij elkaar. Pak er nog een paar extra bij die er vlak bij liggen en je gaat al snel naar die 12 servo's.

En ja lange kabels kunnen een probleem zijn. Maar waar de een bij het minste of geringste een probleem heeft werkt het bij een ander vlekkeloos. En ook dan zijn er oplossingen te bedenken om het minder storingsgevoeilig te maken.
Ik heb zelf ook nog nooit problemen gehad bij gebruik van verlengkabels.

Dat klopt dat kan, ik heb zelf niet eens een laptop. Ik zou hier een USB kabel van vier meter moeten gebruiken, daarom schrijf ik nou een programma dat je ze makkelijker op locatie kan fine tunen met je multimausje. En een paar drukknopjes op een decoder opent ook deuren naar makkelijkheid.
Laat dat met de Mardec al allemaal ingebakken zitten. Super eenvoudige software om alles naar wens in te stellen.
En voor alleen het instellen geeft die 4m USB kabel echt geen probleem. En is in principe ook maar eenmalig.
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: Overet op 03 mei 2023, 13:20:59
Een simpele USB-kabel kost daarbij geen dr*l, dus wat semipermanente kabels van de DCC Next's naar de kant van de baan maakt het leven weer een stuk gemakkelijker.

Tom
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: meino op 03 mei 2023, 20:21:04
Ik gebruik voor de signaalkabel naar sommige servo's, waar ik wat storingen op had, het volgende: Afgeschermde kabel (https://www.conrad.nl/nl/p/lapp-4530102-draad-liycy-1-x-0-25-mm-transparant-per-meter-601524.html). De afscherming aan de massa, sindsdien werken ze vlekkeloos.

Groet Meino
Titel: Re: Wissels en seinen aansturen, terugmelders
Bericht door: NTeering op 25 mei 2023, 23:24:03
Bask85:
Citaat
Die mardecs daar moet je best veel poespas om heen doen om er servo's op aan te sluiten. Je kan ze er niet even inprikken.
Als je op een DCCNext Dupont pinnen soldeert kun je er direct servo's op inprikken.

Aanpassing:
Ik zie anderen dit ook al opgemerkt hebben.

En de DCCNext kan ook gebouwd worden besteld.

Mvg
Nico