BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: bask185 op 24 december 2022, 23:46:38

Titel: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 24 december 2022, 23:46:38
In dit draadje wil ik een paar van mijn ideetjes delen. Of het een zegen of een vloek is, weet ik nog niet, maar ik krijg nu eenmaal erg veel ideeën. Slechts een klein deel daarvan vind ik daadwerkelijk een goed idee (naar mijn bescheiden mening  ::) )

Sommige ideeën blijven bij een idee, sommige werk ik gedeeltelijk uit tot een levensvatbaar concept en anderen halen het tot een prototype.

Het idee van vandaag, is een geassembleerde printplaat met een 3D geprinte beugel speciaal voor wissels met puntstukken. Mijn plan was een zo goedkoop als mogelijke wisselaandrijving die ook daadwerkelijk praktisch was. Ik moest dus perse puntstuk polarisatie hebben. Na zelf veel ellende gehad te hebben met relais (lag voornamelijk aan mijn DIY bende) ben ik heilig gaan geloven dat het polariseren mechanisch moet geschieden via schakelaars. Dat werkt namelijk altijd en is goedkoper

Nu had ik eerder al een beugeltje gemaakt voor een servo en 2 schakelaars. Werkt opzich goed, maar je moet er draden aan solderen en precies dat, wilde ik eigenlijk niet.
(https://i.imgur.com/yVrzhGU.jpg)

(https://i.imgur.com/Xivog2j.jpg)
Die schakelaars zijn niet helemaal mijn idee geweest. Die kwam ik op YT (https://www.youtube.com/shorts/N7GnE7TsAeM) tegen.

Een ander idee wat ik had was om de servo direct op een printplaat te monteren. Ik heb dat uitgewerkt, maar ik kwam nooit tot een levensvatbare oplossing.

Toen dacht ik: "ik moet het combineren!" The best of both worlds

En zo bedacht ik een print, waar de schakelaars op zitten, die je makkelijk kan aansluiten en die werkt met DCC en die je met een 3D geprinte beugel makkelijk kan inbouwen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme4-63a778adae9c8.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme4-63a778adae9c8.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme3-63a778adcd11e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme3-63a778adcd11e.png)
(in dat groene blokje kan je een kroonsteen steken met draden).

En dan de beugel  ;D Dat vond ik het leukste te bedenken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme1-63a778ad0333a.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme1-63a778ad0333a.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme-63a778ad235d3.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme-63a778ad235d3.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme2-63a778ad72ded.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme2-63a778ad72ded.png)

De plaatjes lijken mij vrij duidelijk. De print met schakelaars en aansturing kan je in de beugel schuiven die licht klemt. Je kan hem een beetje afstellen door de print heen en weer te bewegen. De kabel kan je direct op de 3 polige header klikken, maar die header moet wel gesoldeerd worden. Je kan dus ook de kabel afknippen en direct door de pads steken en solderen.

De chip die alles mogelijk maakt, is de attiny85. Ik had er nog 18 van liggen en ik had er niks voor te doen. Helaas is door de componenten crisis dit een duur dingetje geworden. Ik heb vanavond een batch van 20 printjes besteld compleet met SMD assemblage. Daar moet ik zelf de attiny op solderen. Het is een sop-8 behuizing, die zijn tamelijk simpel. Behalve de attiny moet ik ook de schakelaars en het groene blokje met de hand solderen.

Ik had ook nog bedacht dat ik deze print analoog kan aansturen door middel van DC, maar dit werkt weer niet met de punstukken. Het idee is dat je net als bij die conrad motoren de voedingsspanning moet ompolen. De print kan namelijk aan de hand van het reeds aanwezige DCC circuit bepalen wat de polariteit is.

Enfin, dat was mijn idee van de week  :police:. Graag hoor ik natuurlijk jullie gedachtes er over  :angel:

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Reinout van Rees op 28 december 2022, 22:29:33
Het idee om de polarisatie mechanisch/analoog te doen lijkt me een leuke. Je koppelt de mogelijke problemen los.

Aandachtspunt: er is nu wel een mechanische koppeling die moet kloppen, namelijk die tussen de uitslag van de servo en wordt-de-schakelaar-wel-ingeduwd.

Reinout
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 28 december 2022, 22:37:35
Dat klopt. De stang zal altijd net ietsje verder willen duwen dan de wisseltongen kunnen. De servo wordt in software afgeschakeld na het behalen van de eind stand. Als je dan een stang van ijzerdraad of verenstaal heb, zal die nog net tegen de tongen aanblijven duwen met veerkracht.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Klaas Zondervan op 28 december 2022, 22:40:40
Ben het eens met dit idee. Ik vind ook dat de polarisatie van een puntstuk moet worden afgeleid van de werkelijke stand van het wissel, en niet van een  stuurmodule die denkt dat het wissel in stand A staat, terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn.
Voordeel van deze methode is dat tijdens het omlopen van de servo beide microswitches uit staan, en het puntstuk even "dood" is.

De mechanische slag wordt nu inderdaad gedicteerd door de microswitches, zodat je weinig meer kunt doen met de servo-instellingen. Dat hoeft naar mijn mening geen probleem te zijn. Alle wissels hebben toch een gelijke slag. Het enige waar je nog aan zou kunnen denken is om de bevestiging zo in te richten dat het geheel in alle richtingen te verschuiven is.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 28 december 2022, 23:44:39
Citaat
De mechanische slag wordt nu inderdaad gedicteerd door de microswitches
Niet helemaal, er zitten lange armen op. En die hebben veel speling. Als de schakelaar geactiveerd is, kan je nog even verder draaien. De beugel kan je ook nog een beetje bewegen door de print, dus het precies schakelpunt van de schakelaars is zo tot bepaalde mate instelbaar.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Duikeend op 29 december 2022, 00:59:26
ok, vooruit.. dit is 1 van je goede ideeën ;)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 29 december 2022, 09:38:48
Leuk ontwerp.
Ik neem aan dat je JLCPCB gebruikt voor assemblage? Of heb je een ander bedrijf gevonden?
Ook zie ik (dacht ik) een Buck-down converter. Gebruik ik ook, vanwege de best wel hoge stromen.

Wat me niet helemaal duidelijk is waar je het stukje “verendraad” laat scharnieren. Heb je daarvoor een klein gaatje in de PCB? (Ik zou een doorgemetaliseerde Via nemen, dan heeft die nog iets meer stevigheid  :))

Waaraan ik zelf nog aandacht zou besteden, is eenvoudige montage op exact de juiste plaats onder de wissel. Dus zoals Weinert doet, met een malletje op de wissel zodat de gaten en servomotor precies op de juiste plaats zitten.
Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 30 december 2022, 23:47:28
Citaat
Ik neem aan dat je JLCPCB gebruikt voor assemblage?
(y)
Citaat
Ook zie ik (dacht ik) een BuckStep-down (of buck, buck-down is gewoon raar  :P) converter.
Correct. Een van de dingen die ik wilde testen was een zelf ontworpen buck converter. Als die werkt neem ik die mee naar toekomstige ontwerpen. Ik kocht altijd die breakout boardjes van alie. Die kan je plat met 4 pads tegen je print aan solderen. prijs-technisch wel handig, maar niet zo netjes natuurlijk.

Deze chip heeft geen grote Elco's nodig. JLCPCB heeft geen elco's in het basic assortiment. Van dit ontwerp zijn de attiny, spoel en de buck converter chip extend parts, maar de attiny soldeer ik zelf omdat.. geld redenen  ::)

Zo'n buckconverter is nog best tricky. Je moet er echt op letten dat sommige spoortjes erg dicht lopen. Er moet niks onder de spoel door en sommige condensatoren moeten erg dicht op de pinnen staan. Ik wat tips n pointer van het kicad forum  :angel:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme-63af69a2655ad.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme-63af69a2655ad.png)
Die R4 en R7 die parallel staan zijn beide basic parts, de weerstand met vervangingsweerstandswaarde was dat niet. Zo zijn 2 weerstanden goedkoper dan 1  :police:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme1-63af69a2a34c4.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme1-63af69a2a34c4.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme2-63af69a2b11d2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/deleteme2-63af69a2b11d2.png)
(don't mind the 3D spoel, ik vond geen betere in kicad)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 02 januari 2023, 14:55:25
Idee #2  General purpose IO print

Wat is het?

In 1 zin, alles wat je onder je baan nodig heb.

Wat heeft deze print?

Hoe ontstond het?
Het begon bij mijn eerste PWM regelaar die ik onder mijn rangeerbaan Rosedale abbey bouwde. Het was 1 kleine print met niks meer dan een XpressNet aansluiting en aansluitingen voor een losse relais kaart en een losse servo print. Er zat een losse H brug op en een losse Buck converter voor de servo's. Alles was... los.

Toen bedacht ik me om een nieuwe print te maken waar alles op zit. Dus: buck converter, H brug, relais, Xnet interface en servo's. Ik had ook de wens om een schakelpaneel voor mezelf te maken. En zo ontstond prototype 1. Ik moet hem zelf nog inbouwen, maar de eerste tests zijn veel belovend.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme3-63b2c9e9e5b95.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme3-63b2c9e9e5b95.png)

Omdat ik ook digitale treinen heb naast mijn analoge treinen en omdat digitale treinen geen PWM regelaren snappen, kwam ik ook met het plan om DCC toe te voegen. Als je immers al een H-brug heb... DCC zette me aan het denken en dat leidde uiteindelijk naar dit all-in-one project.

Omdat ik meer kabels moest trekken dan me lief was en ik wat problemen had met ruis op 2 te lange servo kabels, kwam ik tot de conclusie dat 8 relais en 8 servo's misschien een beetje.. te veel is van het goede. Daarom ben ik terug gegaan naar 4 om 4.

Omdat ik natuurlijk ook voor mezelf een mooi PCB schakelpaneel wilde maken, had ik de noodzaak om die ook ergens op aan kunnen sluiten en riep ik de 16 kanaals GPIO connector in het leven.

Omdat ik later bedacht dat ik ook een 2-kanaals H-brug had, kwam ik ook op de gedachte om ten minste 2 analoge ingangen voor potmeters toe te voegen. Zo zou je een rijregelaar (of 4  :P) in een zelfbouw schakelpaneel kunnen bouwen. Deze ingangen zit niet op mijn huidige prototype.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-63b2c9e96f105.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-63b2c9e96f105.png)

(Ik wil overigens wel de Xnet aansluiting blijven behouden. Het is toch wel fijn om een multimaus in te kunnen prikken  :angel:.)

Nu gebruik ik mijn prototypes als stand-alone gebruiken, maar de prototypes kan ik ook aan elkaar hangen met Xnet.

Xnet is echter nooit bedoeld voor schakelapparatuur dus bedacht ik me dat de print beter af zou zijn met Loconet-B of BiDib

Buiten het gebruik voor een klein analoog baantje, had ik met loconet-B (of BiDib, moet nog de keuze maken  :P) per toeval  ::) de infrastructuur om de H-bruggen ook nog als booster in te zetten. De print kan dus naast servo's schakelen en ook relais schakelen, maar de 'schakeldecoder' kan tevens ook als 2 kanaals DCC booster fungeren. Elk kaneel krijgt dan zijn eigen kortsluitbeveiliging die ook automatisch herstelt. En natuurlijk hoeft het niet alleen een booster te zijn, hij kan immers ook zelf DCC opwekken.

Wat je met H-bruggen en kortsluitdetectie ook nog kan doen, is als keerlusmodule fungeren. Ik kan je vertellen hij zal niet zo snel schakelen als die van Lenz, maar wel snel genoeg voor dit doel.

Die 16 kanaals GPIO connector is zoals eerder vermeld handig voor meer dan 1 ding. Ik heb eerder al een mosfetkaart ontwikkeld voor 8 spoel wissels. Die kan je er zo inprikken. En zo heb je een 8 voudige solenoide schakeldecoder met loconet/BiDib
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-63b2c9e96c657.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-63b2c9e96c657.png)

Behalve de mosfet print, heb ik ook een stroomdetectieprint (in de planning) en dan wordt je servodecoder/relaisdecoder/booster/centrale ook nog een terugmelder. Dit gaat welliswaar ten koste van de mosfets, maar ik kan ook maar zoveel bedenken  :P.

En als je nog meer relais behoeft, om weet ik veel wat voor reden:
Je kan 2 van die puppies er aan knopen.
(https://www.tinytronics.nl/shop/image/cache/data/product-162/8-channel%20relay%20low%20active-2296x1696.JPG)

Of 1 grotere pup
(https://5.imimg.com/data5/TJ/RJ/MY-9380557/16-channel-relay-board-12v-500x500.jpg)

En natuurlijk als je het lief vraagt  :P, kan je ook zoiets krijgen  :angel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-63b2d279629d8.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-63b2d279629d8.png)

De printen kan je eventueel ook doorsteken, maar ik ben er eerlijk gezegd nog niet van overtuigd of dat nu daadwerkelijk zo veel toevoegt. Zo'n zes polig loconet kabeltje zijn de kosten ook weer niet..  :-X
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-63b2c9e96f105.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-63b2c9e96f105.png)

Dus of je nu een modulebak maakt voor de forumbaan, een microlayout of een grote digitale of analoge treinbaan maakt. Of je nu wissels met spoelen of servo's schakelt. Of je een draaischijf of keerlus heb.. Er zal vast wel iets inzitten, wat je kan gebruiken  :police:

Het ontwerp is nog verre van af, laat staan de productie. Dit idee.. is nog slechts een idee.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Reinout van Rees op 02 januari 2023, 16:04:17
Wat een frankenstein-ding! Ik bedoel, je kan met zo'n relais vast ook een broodrooster aansturen terwijl ondertussen een lokje over het aanrecht heen en weer pendelt :) Geinig. Leuk project. Een eierlegende Wollmilchsau zoals de Duitsers zo mooi kunnen zeggen?

Wat ben je qua software van plan? Is dit de hardwarebasis om zelf van alles in te kunnen programmeren of is het je bedoeling dat er ook een algemeen stukje aanstuursoftware op komt?

Benieuwd. Leuke mix van mogelijkheden in ieder geval!

Reinout
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 02 januari 2023, 17:09:45
Citaat
Wat ben je qua software van plan?

Hoofdzakelijk heb ik nu twee dingen in mijn hoofd. Voor gebruik bij zowel DCC als analoog zou een standaard programma afdoende zijn. Dan moet ik alleen iets van een configuratie methode verzinnen. Dat kan een GUI zijn op de PC die via USB werkt, of het kan zo simpel zijn als een handregelaar gebruiken icm een config knopje.
- Je moet de servo's en relais een adres geven,
- servo standen moeten geconfigureerd kunnen worden.
- een van de H-brug kanalen wil je misschien als keerlusmodule inzetten.
- of je gebruikt de H-bruggen voor analoog bedrijf.
- De GPIO moeten als wissels of als terugmelders geconfigureerd worden, of de GPIO moeten geschikt zijn voor schakelpaneelwerk.
Daarbij wil ik dan natuurlijk wel wisselstraten kunnen gebruiken.  :police:

De prototypes die ik heb, gaan beiden met het Nx systeem werken, maar die hebben tot op heden elk custom programming in de vorm van een tabel.
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=96230.msg3222361468#msg3222361468 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=96230.msg3222361468#msg3222361468)
Als ik die tabel ook naar een GUI verhuis dan kan je makkelijk zelf je eigen methode en combinaties invoeren. De printen hebben ook elk een 32kb EEPROM voor extra geheugen.

Idealiter wil ik dat mooi grafisch, waar je dan je sporenplan kan tekenen, wat nummertjes van wissels en knopjes invult en dat die GUI voor jou, al je combinaties maakt en naar de print schiet.

Voor analoog bedrijf wilde ik een aanvankelijk een aangepaste versie maken van FunctionBlox (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=104404.msg3222341283#msg3222341283). Ik heb in FunctionBlox ook blokjes gemaakt voor seriele communicatie. Dat wil ik dan vervangen door blokjes voor loconet berichtjes. Je kan dan printen in ieder geval met elkaar laten werken. Dan maak ik een soort standaard template, of een paar templates die je zo kan gebruiken of aanpassen. Dan ben je wat vrijer om alle IO te benutten. Je kan dan een potmeter koppelen aan een PWM regelaar, je kan je schakelaars voor je servo's en relais gebruiken.

Mvg,

Bas


Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Hans van de Burgt op 02 januari 2023, 21:24:04
... Ik wil overigens wel de Xnet aansluiting blijven behouden. Het is toch wel fijn om een multimaus in te kunnen prikken.
Nu gebruik ik mijn prototypes als stand-alone gebruiken, maar de prototypes kan ik ook aan elkaar hangen met Xnet.
Xnet is echter nooit bedoeld voor schakelapparatuur dus bedacht ik me dat de print beter af zou zijn met Loconet-B of BiDib ...

Ha Bas,

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/IMG-4982-63b33c2c60368.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/IMG-4982-63b33c2c60368.png)

"Al mijn goede ideeën?" ... Niet allemaal. ;)

Blijkbaar heb je dat uitgangspunt bij het ontwikkelen van de elektronica componenten voor mijn Corfe Castle project toch niet gehanteerd.
Afgelopen zaterdag kreeg ik het nodige thuisgestuurd om onder mijn modulebak te schroeven, gebaseerd op het XpressNet protocol. Zelfs met een drietal custom made schakelpanelen. Maare die "losse" dingen kunnen precies hetgeen Bas in dit verhaal beschrijft: Gekoppeld aan een DR5000 Servo's bedienen, puntstukken schakelen, seinen hoog en laag zetten, relaiskaarten schakelen, LEDjes, rookgenerator en geluid aan/uit zetten. En dat alles via de schakelpanelen, een PC programma (Digikeijs, RocRail, Traincontroller e.d.), smartphone met Z21 App of de Roco Multimaus. Tamelijk allround, of zoals Reinout dat noemt Frankenstein-dingen.  :)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 02 januari 2023, 22:52:28
Corfe Castle was wel een leuke uitdaging. Het aantal benodige IO was tamelijk groot, er moesten servo's komen die ver van elkaar zaten (servo's houden van korte kabels) en ik moest iets verzinnen zodat zijn DR5000 en de BMB z21 niet in rook op zou gaan. Er was veel custom interlocking nodig. Ook moest worden voorkomen dat wissels open gereden werden.

Ook met de standaard 'Karst Kastjes' (Yarmorc) kan je niet zonder tussenkomst van een computer dat soort interlocking en logica maken en zelfs met een computer vroeg ik me al af of dat mogelijk was. Het moest hoe dan ook custom gecodeerd worden, wat voor kastje het zou zijn.

Daarom had ik een simpele RS485 bus opgezet die elektrisch wel gelijk is met XpressNet maar zonder dat ik dat protocol gebruikt. XpressNet was al geen optie omdat het beperkt is. Je kan niet even de informatie van alle servostanden opsturen. Met Loconet zou het misschien kunnen, maar daar had ik nog geen ervaring mee. Ik moet mijn eerste loconet printjes nog steeds testen.

Dus ik maakte een zo kort en simpel als mogelijk protocol waarbij de slaves een universeel programma kregen voor servo + puntstuk aansturen, wisselspoelen aansturen, relais aansturen en inputs terug sturen. Dat was relatief weinig werk. Ook voor de printjes was het weinig werk. De contoller is 1 arduino setje connectoren, 2 Max485 Ic's en verder wat connectoren. Die slaves waren nog minder. De IO shields? inkoop! De arduino's? inkoop!

Zo bleef ook alles erg goedkoop. De printjes moest ik zelf solderen dus geen dure smd assemblage. En als ik zelf een print maakt met een buck converter, met een usb interface met een atmega chip, dan was ik gewoon veel duurder uit.

Voor de GPIO print die ik ontwikkel wil ik een atmega2560 gebruiken, maar die alleen al zijn al €10,- p/s... die componenten crisis is echt FUBAR  :-X
Ik had eerst een atmega328 in de planning omdat die 3x goedkoper en een basic part was. Voor extra IO wilde ik een losse IO extender... die was bijna nog duurder dan die 2560  :'(

Mvg,

Bas



Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: reinderlf op 06 januari 2023, 00:45:29
Hi Bas,

Lees je topic met ideeën net ff door (moet ff wachten op een Traintastic rebuild :P), zitten leuke ideeën tussen :)

Wat betreft LocoNet, daar ben ik redelijk in thuis inmiddels qua bericht formaten, mocht je daar wat over willen weten let me know.

Reinder
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 11 januari 2023, 13:26:10
Vandaag iets simpelers in aard.

De marklinrijders onder ons zullen waarschijnlijk bekend zijn met de remmodule. Een alternatief voor een computerprogramma om een bloksysteem mee te maken zonder een computer.

(https://static.maerklin.de/damcontent/b3/0b/b30bb656ad285d11459941cab14192cf1434539078.jpg)

Er zit een bistabiel relais in die je kan schakelen net als een wissel. Toen ik een jaar of 14 was, gebruikt ik deze dingen voor sporen aan de voorkant van mijn baan. Achter de seinen had ik reed contacten en schakelrails zitten waarmee een trein een sein op rood kon zetten als hij passeerde. De volgende ronde zou de trein dan stoppen voor dat sein. Met een knopje af ander schakelelement kon ik de trein weer laten vertrekken.

Op zich een mooi systeem, het ABC maar dan voor marklin (en iets andere werking  :P). Zelf had ik al bedacht dat je ze ook met contact rails kon schakelen. Zo zou je zelf een mooi bloksysteem kunnen.

Marklin's idee was echter anders. Marklin wilt dat je deze remmodules aansluit op M83 schakeldecoders en dan terugmelders gebruikt icm marklin S88 terugmeld modules. In de central station moest je dan een koppeling maken tussen terugmeld contact en remmodule. Dus behalve de remmodules, moet je perse een Central station, s88 modules en m83 decoders gebruiken. Dit is een erg prijzige oplossing. Dit is wat ik noem: "een ontwerp fout". De remmodules zelf waren toen al €65,- per stuk en inmiddels al €89,99  :o :o :o. Ik snap wel dat het een en ander duurder is geworden, maar in dit kastje zit niet meer dan ~3€ aan elektronica  :'(. Zelfs voor grijze kastjes met rode letters is dit m.i. buiten proportioneel extreem duur.

Zelf bedacht ik me om meer dan 1 reden om het meer als het grootspoor te laten werken. Ik heb een kopie gemaakt van deze remmodule maar dan met een mono stabiel relais.

Het doel:
Als er tenminste 1 geleidende as ergens in het volgende blok staat, staat de remmodule op onveilig. Binnenkomende treinen worden stop gezet en het sein staat op rood.

Het idee uitgewerkt:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-63bea871d8bf5.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-63bea871d8bf5.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-63bea8720bd40.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-63bea8720bd40.png)

Een aansluit schema: Dit werkt in een richting (hier van rechts naar links). Door de printen doe je de gele, de bruine en de rode ringleiding doorvoeren. Je kan een 2 kleuren sein aansluiten, een bezetmelder (complete rail van het volgende blok)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-63bea871db28d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-63bea871db28d.png)

elk printje is 41x41mm.

Ik denk echter niet dat er super veel vraag naar zou zijn en ik stop zelf met 3-rail dus ik betwijfel of er ooit een prototype komt. Maar ik vond het een leuk idee om te delen. Misschien dat ik hem als through-hole print maak en als DIY bouwpakket op internet zet.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 19 januari 2023, 10:39:55
Hans die had mij gevraagd over zijn schakelpaneel van corfe caste of daar niet direct een Rj12 connector op kon tbv XpressNet. Inhoudelijk betekent dat het paneel zelf een microprocessor zou moeten hebben met ondersteunend circuit. Als ik later panelen aan de man wilt brengen wil ik niet keer op keer hetzelfde circuit maken. Dat is gewoon teveel arbeid. Dus ik antwoordde met: "nee".

Ik ging wel denken over een mogelijke oplossing om het paneel zo makkelijk als mogelijk te bekabelen aan mens DCC centrale (of mijn eigen te maken IO print). Toen kwam ik op het idee om zelf een soort arduino board te maken met de benodige componenten. In geval van XpressNet heb je een max485 IC nodig en de schakelpanelen zelf hebben ook een externe EEPROM nodig voor meer geheugen.

Nu heb ik al veel shields gemaakt waarop je een arduino nano kan pluggen, maar ik werd gek van die 4 x 15 solderingen van headers die ik telkens moest doen. En een nadeel is dat die header door de printen heen steken. In geval van een schakelpaneel is dat onwenselijk.

Een schakelpaneel waarvan je er toch maar 1 wilt, is eigenlijk te duur om te laten bestucken. Bovendien moet ik dan alsnog zelf de leds doen. Ofwel, de panelen zelf blijft handwerk.

Sommige printplaten die hebben zogenaamde castellated holes. Dat zijn eigenlijk through-hole pads waarvan de helft wordt weggefreesd.
(https://cdn.sparkfun.com/assets/learn_tutorials/3/6/2/How_to_solder_castallated_via_tutorial-02.jpg)


Nu kan ik aan een schalelpaneel een header zetten zodat je hem makkelijk kan bekabelen aan een een 'inkoop kastje', een S88, een digikeijs, een yamorc etc. Het nadeel is dat je dan geen mooie ledjes kan gebruiken. En wat is nou een mooi schakelpaneel zonder ledjes? Bovendien, kan ik niks veranderen aan die kastjes. Als je net NS264 met NX wilt werken, dan heb je iets nodig van een computer of een app wat met je besturing samen werkt.

Mijn idee was om tegen de achterkant van een paneel mijn eigen bestuckte controller rugzakje te solderen. Dat soldeert snel en makkelijk en heeft wat ik nodig heb. De controller is dan al gesoldeerd in de fabriek.

Dat ding ziet er zo uit. Hij is slechts 22.8mm bij 35.6mm groot. Ik kan hem dus helemaal plat tegen de achterkant van een paneel solderen als een soort rugzakje. De panelen zelf blijven daar relatief simpel en is de assemblage weinig arbeid voor mij.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-63c90dae6e0de.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-63c90dae6e0de.png)

Dit was mijn eerste mislukte versie van mijn paneel van Rosedale Abbey. Voor de maat heb ik een controller er bij gezet. Hij kan natuurlijk ook op z'n kant.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-63c90dae6bc80.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-63c90dae6bc80.png)

De controller zelf heeft geen RJ12 connector omdat die doorsteken. Deze connector zou dan op het schakelpaneel zelf komen.

TL:DR versie:
Idee = customized printplaat schakelpaneel met XpressNet aansluiting, leds en besturingsmethode (wisselstraten, losse wissels, NX) naar keuze.

Mvg,

Bas

Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: zuylen op 19 januari 2023, 11:02:29
1
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 13 maart 2023, 13:13:22
Train Stopper

Wat is het?
Het is niet veel meer dan een programma wiens doel het is om alle rijdende treinen geleidelijk tot stilstand te brengen.

Hoe werkt het?
Een arduino met Xnet interface luistert mee met de XpressNet bus en houdt de adressen bij van alle treinen die rijden tot maximaal 25 (hoewel meer zou kunnen). Als er een schakelaar wordt omgezet, krijgen alle treinen 1 voor 1 een instructie om te stoppen. Het unieke is, dat dit geen noodstop is. Een noodstop is makkelijk met XpressNet, dat was het probleem niet. Richard zei ook: "kortsluiting maken, kan ik ook dan stopt ook alles". Trainstopper kan dus alle treinen stoppen zonder een trap te geven tegen alle tandwieltjes en zonder alle lichtjes uit te zetten.

Waarom bestaat dit?
Dit is natuurlijk een erg specifiek iets, wat voor weinigen totaal niet bruikbaar is. Dus waarom bestaat Trainstopper dan? Onze Nighttrain die had een wens. Hij heeft voor de BNLS forumbaan een mooie brug gemaakt. En die brug kan open. Nu kan het voorkomen dat iemand die rijdt, niet oplet en zijn trein richting afgrond stuurt. Dit is naar het schijnt al meer dan 1x voorgekomen met schade tot gevolg.

Om precies dat te voorkomen kan Richard met een schakelaar op de TrainStopper via XpressNet al het verkeer op de gehele baan rustig plat leggen zodat hij zijn brug open kan zonder vallende treinen en kop-staart botsingen. Ook als je een trein probeert te overrulen zal je niet veel verder komen dan een paar centimeter.

Waar een wens is, is een weg.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 27 maart 2023, 16:21:35
Brainfart van vandaag De automizer

De automizer is een benaming voor een idee wat ik ooit in een handregelaar wilde verwerken. Het is een functionaliteit die jou kan 'assisteren' bij het bedienen van je treinen en met name de functies.

Tegenwoordig hebben sommige treinen tot wel 31 functies. Verlichting, hoorn hoog, hoorn laag, bel, compressor, kolen scheppen, piepen van remmen, cabine verlichting, interieur verlichting, 2 stationszinnetjes, digitale koppeling en dan nog 20 ofzo.

Ik weet van de praktijk, je gebruikt ze lang niet allemaal. Tijdens het rijden hoeveel gebruik je er daadwerkelijk? 8 misschien?

Die automizer bevat profielen van loks en in een zo'n profiel ligt informatie vast waarmee de automizer sommige functies voor jou kan bedienen. Waar moet je dan aan denken:

- Als een trein wegrijdt Én de lampen staan aan, doet de trein 'automatisch' toeteren.
- Als een bepaalde bezetmelder getript wordt en je trein rijdt boven een bepaalde snelheid -> toeteren! (alleen kan het dan dus gebeuren dat er meer dan 1 trein toetert)
- Die bezetmelder kan ook een fysieke schakelaar zijn ergens langs je baan. Leuk voor kinderen ofzo...
- In combinatie met een railcom melder kan je wel voorkomen dat iedereen tegelijk toetert. Dan kan je combinaties maken tussen terugmelders en bepaalde adressen.
- Als je een functie voor een digitale koppeling activeert, kan de automizer je trein automatisch naar achteren en naar voren laten rijden (precies zoals een roco sik) dat doet.
- Als de trein stilstaat, kan de automizer om de zoveel tijd bepaalde sound functies bedienen (alhoewel meeste decoders precies dit zelf ook kunnen)
- Het rijgeluid van hornby TTS decoder past zijn toerental (motor geluid) niet automatisch aan de snelheid, die moet je apart 'up notchen' en 'down notchen'. De automizer zou dat voor je kunnen doen.
- Hornby heeft een 'soundvan' gemaakt. Een goederenwagon met alleen maar geluidsfuncties. Je hebt bijvoorbeeld een geluid van een trein die over een brug dendert, een spoorweg overgang. Combineer dat met een bezetmelder hier en een knopje daar en dan regelt de automizer de geluidjes voor je.

Uiteraard kan iTrain het merendeel hiervan ook, maar wilt er nu met de computer rijden als je op de hand kan rijden  ;)

Hoe je een zo'n profiel zou moeten invoeren, heb ik nooit helemaal uitgedacht. (had deels ook te maken dat mijn handregelaar geen geheugen meer had voor meer leuks) Ik dacht zelf aan een text bestandje wat je op de computer kan vullen en dan met een SD kaartje de profielen in de automizer kan zetten. De automizer zelf zou niet veel meer zijn dan een kleine stick die je in de loconet of XpressNet bus prikt.

Mvg,

Bas

Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 09 april 2023, 22:46:15
Jullie hebben vast wel eens de fancy cobalt hendels gezien. Errug mooie dingen. Het logische gevolg is dat ze dan ook duur zijn. Aan de ene kant, het zijn wel echt erg mooie dingen en in dat opzicht de 15 ponden wel waard, maar aan de andere kant... het is een schakelaar... Die aandrijvingen zijn al duur genoeg zonder dat we er een 15 pond hendel aan vast knopen  ;)
(https://www.dccconcepts.com/wp-content/uploads/2016/02/dcp-cbs-content-w.jpg)

Mij leek het leuk om een betaalbaardere variant te maken. Op mechanisch vlak kan ik natuurlijk niet zo iets moois maken, de riemen waarmee ik nu eenmaal moet roeien zijn gewoon korter.

Per toeval had ik voor mijn handregelaar een paar toggle switches gekocht met een extra lange arm. Die vond ik wel mooi. Zodoende kwam ik op het idee om met dat ding icm een 3d-printsel en een printje ook een soort simpelere 'cobalt' te maken.

Het printje bestaat nog niet, maar de eerste 3d-printsel zit er wel geinig uit  (y).
(https://i.imgur.com/T8u6aVw.jpg)

(https://i.imgur.com/lmZufZI.jpg)

Het is dan de bedoeling dat die toggle switch en het kroonsteentje op de nog te maken print gesoldeerd worden en dat de 3d geprinte kast mooi over de print valt en een of twee schroefgaten delen voor een makkelijke montage

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-643321a615e82.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-643321a615e82.png)

Met drie draden zou je hem direct op een wisselaandrijving kunnen aansluiten of op een DIY PanelX (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=106496.msg3222378634#msg3222378634) controller.

In other news.
Ik had natuurlijk nog wat servo printjes liggen van een paar posts gelee en ik dacht dat ik er nu echt eentje moest afmaken. Ik heb daarom de overige dingetjes gesoldeerd en de spanning gemeten. Ik was een beetje nieuwsgierig of de schakelende voeding zou werken, maar ik meette keurig 5V op de uitgang. Must have done something right  ;)

(https://i.imgur.com/9A0uDur.jpg)

Ik heb alleen nog ruzie met mijn 3D printertje. Die kast om die schakelaar lukte ook pas na 5 pogingen. Ik probeer voor een betere adhesie een 3mm glasplaat toe te voegen, maar dat ding klaagt telkens dat de home sensors te vroeg gemaakt worden  :-X. Het is wel een oplosbaar iets, dus die servo beugel, die komt nog  ;). Kan ik in de tussentijd een programmaatje samenstellen om de DCC bus en de servomotor te testen.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 12 april 2023, 13:39:54
RETB token dispatch centrale.

RETB staat voor Radio Electronic Token Block. Het is een elektronische methode om een trein een elektronische token te geven waarmee de trein toegang krijgt tot een bepaald baanvlak. Hierbij kan de centrale onmogelijk 2 treinen gelijktijdig een token uitdelen voor hetzelfde baanvlak. Ook een machinist wordt stil gezet als hij een stopbord voorbij rijdt op een token exchange block (passeerstuk waar treinen tokens kunnen ontvangen/terugsturen)

Ik heb eerder en daar zal ik vanavond een filmpje van maken, een paar draadloze kastje gemaakt met 5 knopjes en 5 duo ledjes. Als je bij zo'n kastje een knopje indrukt, dan wordt het corresponderende ledje op jouw token kastje geel, wat aangeeft dat jij dat token bezit en bij de andere kastjes wordt datzelfde ledje rood om aan te geven dat iemand anders dat token heeft. Een token die beschikbaar is, is groen. Filmpje zal het allemaal uitleggen  :angel:.

Van de week ben ik druk bezig geweest met de dispatch optie in mijn handregelaar. Dat is optie waarbij een centrale een adres kan dispatchen aan een handregelaar. De handregelaar kan en mag dan alleen dat adres aansturen. Ik kon dit goed testen met mijn DR5000  (y).

En nu heb ik het idee om zelf ook een DCC centrale te maken. Nu zijn er best al veel centrales in omloop, de ene heeft een touchscreen, de andere fysieke knopjes en dan heb je ze ook nog zonder knopjes waarin je je handregelaar kan prikken. Dus ik dacht aan een DCC centrale die tenminste iets nieuws moet kunnen. En zo ontstond het idee van de RETB Token Dispatch Centrale

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-643691eb09497.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-643691eb09497.png)

Aanvullend moet er ook een handregelaar komen die een token kan tonen op een schermpje. Ik dacht eerste aan een bekabeld ding, maar RETB werkt draadloos, dan kan ik toch net zo goed een draadloze regelaar maken  ::)?

Het idee is dus dan een centrale operator behalve een adres ook een token kan dispatchen. Een token kan een stukje spoor zijn tussen passeerstukken zoals tussen #1 en #2. Maar tokens voor langere secties zijn ook mogelijk. Je zou hier direct van station #1 naar #3 kunnen rijden.

Een token kan worden uitgewisseld als zowel centrale als 'machinist' gelijktijdig op de send en receive knoppen drukken. Als de centrale operator op 'send' drukt en een machinist drukt op 'receive' dan wordt een token uitgedeeld aan de machinist. Als de machinist op 'Send' drukt en de centrale operator op 'Receive' dan wordt het token weer teruggeven aan de centrale. Netzoals in het echie kan een centrale operator nooit en tenimmer tokens uitdelen aan machinisten voor hetzelfde stuk spoor.

De centrale operator kan op een vrij gemakkelijke (nog te bedenken) manier een adres en/of een token klaarzetten om uit te delen.
(https://i.imgur.com/dFhlzD0.jpg)

Om op een beetje makkelijke wijze de stationsnamen toe te voegen aan de centrale, kan je gebruik maken van of een USB verbinding of een SD kaart (ben ik nog niet uit)  ;).

Buiten de draadloze handregelaren om leek me het ook leuk om ook bestaande handregelaren te kunnen gebruiken zoals de multimaus of mijn eigen bekabelde regelaren te kunnen gebruiken. Uiteraard kan je dan misschien niet een tokennaam aflezen van de te kleine displays, maar je kan wel een multimausje tenminste begrenzen tot een bepaald adres. En wie weet, bedenk ik een of andere hack met een lok functie om ook een token van de centrale te pakken.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 12 april 2023, 22:02:06
Mijn eerste RETB prototypes. Die verbinding in het begin gaat meestal goed. Je kan tot erg veel apparaten toevoegen aan het netwerk. Ze vormen samen met hun allen een zgn. mesh netwerk. Hierbij is er geen router of accespoint alleen maar gelijkwaardige nodes. Nodes kunnen ook berichten van de een naar een ander doorsluizen als er een paar te ver van elkaar zijn. Het is opzich een leuk principe (mits die opstart verbinding 100% van de tijd zou werken ::))
https://www.youtube.com/v/g50Lv26YeEU

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 06 juni 2023, 17:21:23
Layout Manager X

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/layoutMan1-647f404560856.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/layoutMan1-647f404560856.png)

Wat moet het doen?
De layout manager is de nieuwe benaming voor dat wat ik ooit de multimaus enhancer noemde. Het doel van dit apparaat is om bepaalde acties rondom je digitale modeltreinbaan te automatiseren. Zo kan je dingen als een simpele pendelautomaat maken, je kan een trein automatisch laten omlopen, af en toe een trein een loc functie laten laten bedienen etc. Het leuke is dat je ook schakelaars kan gebruiken om dingen in beweging te zetten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/layoutMan2-647f404c48da0.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/layoutMan2-647f404c48da0.png)

Hoe werkt het?
De printplaat zelf is een through hole DIY projectje geworden. De print dient tussen een arduino UNO en een LCD keypayd shield geprikt te worden.
Er zitten aansluitingen op voor...

Via het LCD scherm en de knopjes kan je het de layout manager aansturen. Het idee is dat je verscheidene programma's (minstens 8 ) kan opnemen (1 tegelijk) en die programma's kan je dan afspelen (dit kan gelijktijdig).

Als je gaat opnemen, kan/moet je DCC baantje aansturen met je handregelaar. Het ding werkt op XpressNet dus je kan elke multimaus of lenz handregelaar gebruiken. De layout manager neemt alles op wat je doet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/layoutMan4-647f463c6b93b.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/layoutMan4-647f463c6b93b.png)

Om het geheel interactief te houden, kan je tot vier schakelaars gebruiken om een soort pauzes te creëren. Als je tijdens het opnemen de schakelaars indrukt, dan zal de layout manager   tijdens het afspelen wachten op deze schakelaars. Zo kan je bijvoorbeeld publiek je beursbaantje laten bedienen zonder dat ze brokken kunnen maken.

Behalve vier schakelaars, zijn er ook vier bezetmelders. Je kan dan bezetmeldinformatie via lichtsluizen of stroomdetectie gebruiken. Wat heb je hier aan? Als je tijdens het opnemen een trein in een lichtsluis laat rijden en hem dan stil zet dan zal dit ook gebeuren tijdens het afspelen. Tijdens `automatisch` bedrijf, zal de trein net zo lang door rijden totdat hij in in lichtsluis rijdt. Zo kan je treinen netjes positioneren. Je personentrein zal keurig langs het perron staan en je kan je sik precies laten stoppen met de koppeling boven boven de ontkoppelaar.

Deze terugmelders en de schakelaars werken verder hetzelfde. Het programma wacht op deze dingen. De rest gebeurt allemaal op tijd. Als jij loc functie 1 bedient en 4.3s later loc functie 5 dan zal de layout manager dit keurig nadoen.

Dit is het LCD keypad shield. Zowel deze als de arduino UNO kan je gewoon kant en klaar bestellen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/layoutMan3-647f4059ddf3a.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/layoutMan3-647f4059ddf3a.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/layoutMan5-647f405eda878.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/layoutMan5-647f405eda878.png)

(https://www.elecrow.com/wiki/images/4/40/LCD_Keypad.jpg)

Een paar voorbeelden van de mogelijkheden
Je kan met een layout manager geen automatisch bloksysteem maken, maar wat voor dingen kan je wel allemaal doen?

Eigenlijk alles wat jij kan doen met je handregelaar dus:

Extra functionaliteit
Met de multimaus enhancer had ik het voor elkaar wisselstraten te kunnen schakelen met de multimaus. Precies dit wil ik er ook inbouwen. Waarom zou je immers 6 wissels individueel willen zetten als dat tegelijk kan? Een apparaat wat 'layout manager' heet moet toch tenminste dit kunnen?

Eerst maar even een printje bestellen en een testbaantje versieren  ;).

Mvg,

Bas


Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Reinout van Rees op 08 juni 2023, 21:05:36
Pffff, in de tijd dat het mij kost om m'n soldeerbout te vinden heb jij een compleet printje ontworpen geloof ik :)
Lekker bezig.

Reinout
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 12 juni 2023, 13:22:15
Deze ging idd wel snel. Wat bij deze makkelijk is, is dat het een arduino shield is. Het circuit rondom de atmega chip, USB, spanningsregulator etc hoefde ik allemaal niet te designen.

Wat ook meehelpt is dat ik recentelijk veel gebruik ben gaan maken van zgn. schematic sheets.

Dat zijn die paarse blokjes. Zo'n blokje heeft dan een eigen schema en soms delen ze hetzelfde schema.

Een schematic sheet heeft zo 2 voordelen. Je kan heel makkelijk een sheet van een ander project gebruiken. Zo heb ik een soort template schema gemaakt met allerlei sheets die ik zo kan gebruiken in andere projecten. Denk aan een Xnet interface, Lnet-B, H brug, DCC, atmega + kristal, USB chip met connector etc. In die sheets staan ook al bestelnummers en footprints waardoor ik geen extra tijd kwijt ben aan het zoeken van onderdelen en footprints.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6486f7b238ac2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6486f7b238ac2.png)

Een ander voordeel is dat je gebruik kan maken van hiërarchische labels. Dat zijn de aansluitingen die je ziet in een zo'n paars blokje. Die kunnen iets van leesbaarheid toevoegen. Het is wel wat abstract, maar je kan er wel duidelijkere schema's mee fabrieken als je netjes werkt. Hiervoor gebruikte ik gewoon losse sheets. Dan heb je een front schema van een paar blokken zonder lijntjes er tussen. Verbindingen leg je dan door globale labels te gebruiken binnen in de sheets.

Door hiërarchische labels toe te passen, kan je met 1 schema meerdere 'objecten' aanmaken. Zo heb  ik hier bijvoorbeeld vier blokjes voor sensoren. Die delen allemaal hetzelfde schema en dat is deze.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-6486f7ce27d6d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-6486f7ce27d6d.png)

Als ik dus geen hiërarchische structuur zou gebruiken, moet ik ook fysiek dit schema kopieren en plakken. Dat is allemaal extra werk.

Software is hetzelfde verhaal. Ik heb zo'n beetje alles wat hier inkomt al een keer eerder 'uitgevonden' en tot makkelijk-te-gebruiken libraries verwerkt. Voor dit project kon ik al 3 kwart van het multimaus enchancer project recyclen  :police:

Ik denk dat zowel print als programma me nog geen hele dag gekost heb (tot nu toe). De print zit volgens de printenboer al op de bus en zal ik ergens tussen 1 en 2 weken. Nu hopen dat het software testen een beetje gunstig uitpakt. Ik denk dat ik het merendeel nu wel goed heb, maar ervaring heeft me geleerd dat in 1 keer een dergelijk groot project samenstellen zelden absoluut nooit in 1x werkt :police:

Mvg,

Bas

Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 19 juni 2023, 21:13:52
Ik weet niet wie de eerste was die er mee kwam, ik meen Marklin. Maar op een dag bestond er opeens een H0 trein met een bewegende pantograaf. En nu zijn er veel meer.

Ik had een tijdje geleden al microsteppers  (https://nl.aliexpress.com/item/1005001840788639.html?spm=a2g0o.productlist.main.13.25bf4d17JbfSyT&algo_pvid=e77c721c-510f-4803-a23c-cbc8e97960e9&algo_exp_id=e77c721c-510f-4803-a23c-cbc8e97960e9-6&pdp_npi=3%40dis%21EUR%212.03%211.93%21%21%21%21%21%402102188b16872010038138836d073f%2112000017813714394%21sea%21NL%21175003200&curPageLogUid=K9b1weiaRvCG)gekocht, een bak vol. Dat zijn zo'n beetje de kleinste motortjes met een lineaire beweging die je kan vinden (die ik heb gevonden). En ze kosten rond de €0.50 en komen in verscheidene varianten. Ik wilde er aanvankelijk een wissel mee stellen, maar deze dingetjes die hebben niet erg veel koppel.

En toen kwam ik met het plan om een pantoprintje te maken die je kan aansluiten op een AUX draadje van een gemiddelde decoder. En zo ontstond prototype X
(https://i.imgur.com/GzO1RNW.jpg)

Aan die motor zit een klein flex printje waarop je iets kan aansluiten. Beetje onhandig, ik had liever een JST stekker gehad, maar ok. Ik had bedacht om die aansluit print direct op de pantoprint te solderen.
(https://i.imgur.com/iffWXLm.jpg)

Zoals je kan zien op de foto ging dat niet helemaal goed. Ik had zelfs een pad er af geschroeid. Ik moet daar nog een beetje mee oefenen. Ik denk dat de soldeer flux ook niet meehielp. Ik heb nog 4 printjes om het op te proberen. Dus voordat ik bestuckte printen bestel, wat altijd wel een duitje kost, zal ik deze pads iets groter maken en er een via of 2 doorheen jassen. Dat moet ze iets steviger maken.

Die motor zelf is een bipolaire stappenmotor. Je kan hem direct aan de pinnen van een uController hangen. De spoelweerstand is slechts 14 Ohm dus je kan niet te lang een pin hoog laten.

De print kan je met drie draadjes aansluiten op een decoder. Je hebt de blauwe + draad nodig, de decoder massa en een AUX draadje, versterkt of onversterkt. De print stuur je aan door een puls van bepaalde duur op de AUX te zetten. De stappenmotor beweegt dan omhoog totdat de puls uit is, of totdat er vijf seconde zijn verstreken. Net wat er eerst is.

Bij een 2e puls zal de de stappenmotor helemaal naar beneden lopen, ongeacht hoe lang die puls is. Hij houdt namelijk bij hoelang hij omhoog heeft bewogen en zal diezelfde tijd omlaag bewegen + een beetje. Door middel van CV programmering kan je dan zelf de hoogte van je pantograaf regelen door de pulselengte aan te passen.

Het is dan de bedoeling dat je dit zelf aan een pantograaf koppelt met zo'n fijn doorzichtig modelbouwdraadje. Soort vislijn maar dan fijner, ik weet niet hoe dat spul heet.

Anyways met deze pantoprint kan je dan zelf een bestaande loc voorzien van... een of twee bewegende pantografen. Filmpjes volgen nog  ;)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 20 juni 2023, 23:42:42
Een van de moeilijkste dingen die er te maken valt in modeltreinland, zijn onze lok pilots. En met name de sound versies, dus daar gaan we het even niet over hebben  :-X.

Zo'n lok pilot groeit ook niet aan bomen. Die LoPi's met 8 polige nem stekker zijn met ~€25,- zijn nog wel te behappen, maar meeste andere decoders die zijn toch wel aan de prijs.

Nou is het zo, dat ik thuis lekker analoog rijd, alleen al mijn Engelse treintjes kunnen in deze 'analoge toestand' niet meerijden met de digitale BMB. Dat is lichtelijk hinderlijk om het zo maar eens te noemen.

Op deze afbeelding zie je acht van mijn stoomloks   :angel: die drie dingen gemeen hebben. Ze zijn allemaal analoog, ze hebben allemaal geen verlichting en ze behoeven allemaal een decoder.
(https://i.imgur.com/AId4gDH.jpg)

Voor de helft van deze locs is een micro decoder toch wel een must have. Nu heb ik nog 1 hornby 4-pins liggen. Die is bestemd voor de blauwe Peckett. Die kost ook ongeveer rond de ~€20,-.

(https://i.imgur.com/aFWM1yf.jpg)
(een Hornby 4 pins)

Je kan duidelijk zien dat deze decoder aan beide zijdes helemaal is volgeplemd met elektronica.
(https://i.imgur.com/9srF36M.jpg)

De ESU micro versie, is natuurlijk wat beter (en nog kleiner!!) en heeft ook verlichting maar die kost ook meteen ~€35,-. Als je ineens 8 van die dingen wilt hebben... dan kan het hard gaan met je zuur verdiende centen  :-X.

Toen dacht ik, laat ik het nou eens proberen om zelf zo'n ding te ontwerpen en te bestellen.

Een moeilijk aspect van die decoders bouwen, is om die dingen klein te houden. Je hebt kleinere chips nodig die je niet meer makkelijk met de hand kan solderen. En elk onderdeel is eigenlijk een onderdeel te veel. Vooral als je een echt kleine wilt maken. Maar ook je printjes worden moeilijker te routen en al bij al, kan het tricky worden. Het aan 2 kanten bestucken van een print is ook significant duurder, dat wil ik daarom eigenlijk niet.

Het lastigste is om de back-EMF terug in te meten. Simpel gezegd, kan een decoder de spanning meten over zijn motor polen. Dit heeft hij nodig om te bepalen hoe snel (relatief gezien) de trein rijdt. Deze spanning is evenredig met de omwentelingssnelheid van de motor. Het is alleen geen absolute factor. Die spanning die wordt gemeten, die is afhankelijk van meerdere factoren waaronder de baanspanning en de motor eigenschappen. En dan heb je nog een tandwielvertraging. Dus die spanning 1 op 1 met een keiharde snelheid te laten overeenkomen, is bijna niet mogelijk. Daarom ijken we ook treinen in computerprogramma's

Die back-EMF meting zorgt er dus ook voor dat een goede decoder altijd rijdt met een constante snelheid en beginnen ze al te kruipen bij stapje 1. Zo'n oude marklin delta decoder die begon soms pas beweging te tonen bij stapje 7/14... Het circuit om het meten heeft ook een significant aantal onderdelen nodig.

Omdat ik zelf met de hand rijdt en erg lage eisen heb (I just want to make my trains go), wilde ik me nog niet bezig houden met deze back-EMF.

Daarom heb ik de LoPiTS-XS  (Lok Pilot, Train-Science, Xtra small) ontworpen.
Deze decoder kan (hopelijk  ;) ) met DCC een trein laten rijden.
In plaats van een motor moet ik er ook 2 functies mee kunnen schakelen, dus je kan hem als functie decoder inzetten.
Met CV programmering kan je dan vertellen wat hij moet doen, maar dat moet ik nog uitpluizen.
Ik wil ook een CV gebruiken voor een minimale snelheidsstap. Omdat ik geen back-EMF heb, wil ik niet dat je die knop naar 25% moet zetten voordat je trein eens gaat rijden. Zo kan je decoder iets meer  'gas' laten geven bij lagere stapjes.

Inmiddels is de LoPiTS in bestelling met SMT service  (y)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64921b2daba96.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64921b2daba96.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-64921b2dacb4a.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-64921b2dacb4a.png)

Hij is 10x15mm. Iets kleiner dan een hornby, groter dan een esu. Ik had hem eerst 9x15mm groot, maar JLCPCB wilt niet kleiner dan 10x10mm fabrieken. Of je moet er zelf een rand om heen maken die je kan afbreken.

Dit project is tevens open-source. Ik heb alle bestanden online staan.
En ik wil gewoon graag een minimalistische decoder aanbieden die rond de ~€7,- ish kost.

Als ik er eentje werkend heb, over een maand ofzo dan volgen er bewegende beelden  :police:

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Hans van de Burgt op 21 juni 2023, 08:31:21
@Bas,

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/2A49E895-1F55-4C4D-BCB5-FA790CD4BF29-649298a57115a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/2A49E895-1F55-4C4D-BCB5-FA790CD4BF29-649298a57115a.jpg)

Je bent steeds meer een “Willy Wortel”. 👍👍👍

Gr, Hans
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Matthijs van Heijningen op 21 juni 2023, 08:44:15
Daarom heb ik de LoPiTS-XS  (Lok Pilot, Train-Science, Xtra small) ontworpen.

Ik zou deze decoder eerder DCCBasIc Decoder XS noemen, zit er zelfs je eigen naam in verwerkt  ;D

mvg,

Matthijs
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 21 juni 2023, 08:52:03
Hallo Bas

Leuke projecten die je hier presenteert.
Ik zie dat je bij dezelfde printboer je printjes laat assembleren als ik. Maar met welke software ontwerp je het geheel? Ik lees namelijk dat je schematic sheets gebruikt, maar mijn vroegere pogingen met EasyEda waren op dat gebied minder gelukkig. Hebben ze dat tegenwoordig verbeterd, of gebruik je andere software, zoals bv KiCad?

Ik lees ook dat je je mini Stepper direct aanstuurt vanuit de microcontroller. Als je toch printjes bij JLCPCB laat assembleren, waarom zet je dan niet een Stepper driver IC ertussen? De A4988 kost daar drie kwartjes, en ook TMC chips zijn op voorraad en betaalbaar.

Ga zo door; ik blijf dit volgen 😀
Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 21 juni 2023, 10:00:38
Bedankt voor jullie input.

Citaat
waarom zet je dan niet een Stepper driver IC ertussen
Goede vraag. Tot op heden heb ik het niet nodig gehad. Het is klein motortjes die weinig vergt. Maar het is wel leuk om een keer te bekijken wat het doet met het koppel. Op een print zo klein, wil ik zo min mogelijk spul hebben. Die A4988 is toch al weer 5x5mm en die TMC2300 die iets kleiner zijn, die zijn weer aan de prijs  :-X.

Ik denk met een kleinere attiny dat een A4988 opzich wel kan passen (y). Ik gebruik ook een soic spanningsregelaar omdat die iets meer sap aan kan.  Ik weet ook niet of dat nodig is. Misschien dat ik daar ook een sot89 ofzo kan gebruiken. Het ding wordt uiteindelijk met ~17 ~18V gevoed en dan zal hij warm worden tijdens het bewegen. Maar ik moet eerst uitzoeken of dit wel nodig heb.  Ik heb ook nog ergens een a4988 liggen.

Citaat
Maar met welke software ontwerp je het geheel
Kicad Versie 7 inmiddels. Ik vind Kicad niet erg lastig om eerlijk te zijn. Ik weet nog dat ik er mee begon dat ik het vrij snel onder de knie had. Ik had al wel ervaring met Eagle. Op youtube moet je eens zoeken naar 'John's basement' die heeft hele duidelijke, lange en vele kicad tutorials. Ik zou wel de afspeelsnelheid op 1.25x zetten  ;D.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 21 juni 2023, 11:33:06
Hi Bas

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen met de stepper motoren. Zelf heb ik er ook een aantal gekocht, die ik voor de aansturing van Viessmann armseinen wil gaan gebruiken. Bij deze toepassing is de afmeting van de PCB geen probleem (in tegenstelling tot het aansturen van een pantograaf). Vandaar dat ik met stepper drivers wil werken. Maar misschien dat ze bij deze mini-steppers niet eens nodig zijn.

Waarschijnlijk ken je de MobaLedLib ook wel? Daar gebruiken ze deze steppers overigens wel voor de aandrijving van (Märklin) wissels. Afgelopen weekend was in Houten ook een demo van de MobaLedLib en deze steppers. Daar werd me verteld dat ze wel behoorlijk warm werden, maar de stepper was daar ook de hele dag heen en weer aan het gaan.

KiCad ken ik ook. Vroeger maakte ik al mijn ontwerpen in Eagle, maar ben daarna overgestapt op Kicad. Daarna ben ik weer overgestapt op EasyEda, vooral vanwege de goede koppeling met JLCPCB. Vanuit EasyEda zie ik meteen welke onderdelen er voor assemblage beschikbaar zijn, inclusief voorraad en prijs.

Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 03 juli 2023, 21:45:59
Citaat
Daar werd me verteld dat ze wel behoorlijk warm werden, maar de stepper was daar ook de hele dag heen en weer aan het gaan.
Dan denk ik dat ze op tamelijke hoge spanning hebben gewerkt. Op 5V vind ik het koppel tegen vallen, maar het alternatief is meteen weer 18V en dat vind ik dan weer een beetje excessief. Wel leuk om een keer te testen, hoe dat gaat.

Citaat
Daarna ben ik weer overgestapt op EasyEda, vooral vanwege de goede koppeling met JLCPCB
Met die Kicad plugin voor BOM en CPL doet Kicad het ook goed met JLCPCB. De gerbers waren al goed.

Anyways. Ik heb vorige week alweer de eerste layout manager in elkaar gesoldeerd.
(https://i.imgur.com/84S871B.jpg)

Under the hood
(https://i.imgur.com/ak9KYNo.jpg)

Mijn lichtsluis ontwerpje
(https://i.imgur.com/kCAEGvM.jpg)

(https://i.imgur.com/F1n48kh.jpg).
Het merendeel lijkt te werken tot zover, maar ik moet hem nog aan Xpressnet hangen. Wat me er aan herinnert wat nieuwe chips te bestellen.

Ik had nog een klein miniscuul foutje ontdekt. Een van de sensor pinnen die eh... gebruikt dezelfde pin als de backlight pin van het LCD. Die kan ik wel zo los knippen en om solderen  ::). Ik kwam er achter toen ik mijn hand in de lichtsluis deed. Hand in sluis -> licht ging uit...

Ik had ook nog een leuk 10 minuten projectje  ;D. Ik heb ooit voor iemand een nieuwe soldeer biels gemaakt. Maar toen dacht ik, ik moet zelf die dingen ook hebben. Alleen ik had een iets andere eis zoals 2 bielzen en 7mm biels afstand. Ik vond het ook altijd wel vervelend om een gaatje te boren in zo'n midibiels. Dat spul is knijterhard en je boor loopt alle kanten op. Dus daarom heb ik deze gemaakt met  4 x 1.6mm montagegaten. En ik heb via's geplaatst. Dat schijnt de stevigheid van het kopervlak te versterken. Die zitten straks onder de rails (ongeveer  ???) en dan zie je ze niet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64a32441b0701.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64a32441b0701.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-64a32459bf679.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-64a32459bf679.png)

EDIT:
Gerber files (https://github.com/bask185/Train-Science-DIY/blob/master/PCB/bullhead_sleeper/jlcpcb/production_files/GERBER-bullhead_sleeper.zip) om ze te bestellen staan inmiddels online, klaar om te downloaden. Ik zou wel even wachten voordat ik die van mij geïnspecteerd heb  :police:.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: JoopSpoort op 04 juli 2023, 11:55:17
. Als je dan een stang van ijzerdraad of verenstaal heb, zal die nog net tegen de tongen aanblijven duwen met veerkracht.

Bas, als ik iets niet snap probeer ik het altijd letterlijk voor me te zien (maar dat is misschien ook wel mijn handicap  ??? ). Bedoel je dat het verenstaal letterlijk tegen de wisseltong drukt, of bedoel je dat het verenstaal door het "latje" steekt dat de twee wisseltongen draagt en vasthoudt? In het eerste geval zou de servo een aardige slag moeten maken om het wissel in een andere stand te krijgen.
Hartelijke groet,
Joop
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 04 juli 2023, 12:54:01
Citaat
bedoel je dat het verenstaal door het "latje" steekt dat de twee wisseltongen draagt en vasthoudt?
Ja, dit ja  ;)

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 07 juli 2023, 20:58:45
Een paar weken later....

(https://i.imgur.com/K0EBcZW.jpg)

(https://i.imgur.com/sFbh8xt.jpg)

(https://i.imgur.com/tNHIQUt.jpg)

Er zit nog wel wat werk in. Ik was eerst bang dat ik nieuwe pogo pin ding moest maken. Maar mijn huidige past er op. Aan de andere kant van de kabel hangt een arduino en die fungeert als 'the programmer'.
(https://i.imgur.com/eOkgLYN.jpg)

Ik denk dat het nog wel eventjes zal duren. Ik moet alle code nog maken en ik weinig geheugen om mee te spelen. Ik kan niet even zomaar de NMRA dcc library includen.

Het gaat zoals het gaat  ;).

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 08 juli 2023, 10:46:02
Hallo Bas

Ziet er mooi uit. Die pogo pin connectoren kende ik nog niet. Ik was bang dat ik zelf met een wasknijper  ::)(of beter: 3D printer) zoiets zelf moest maken. Ik zie echter dat dat ding op jouw foto zo bij Ali te koop is. Mooi. Weer wat geleerd.

Je zegt dat je de NMRA-Lib niet kan gebruiken, vanwege geheugen. Maar welke chip gebruik je? Mijn vermoeden is de ATTINY 1616, die met 16KB toch een heel eind komt?

Anyway, voor mijn decoders wilde ik de NMRA-Lib ook niet gebruiken en heb dus zelf iets gemaakt. Ik ben ooit uitgegaan van OpenDCC maar in de loop der tijd heb ik veel aangepast. De source code heb ik in ieder geval modulair opgebouwd en (volgens mij) beter gedocumenteerd dan de NMRA-Lib. Ook loopt mijn Lib op de nieuwe ATMega processoren veel beter omdat het gebruik maakt van allerlei hardware features in die nieuwe processoren. Misschien dat je er wat aan hebt: https://github.com/aikopras/AP_DCC_library


Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 08 juli 2023, 11:52:58
Ja het is inderdaad een 1616. Ik zat niet op te letten. Ik dacht dat ik zo'n ding met 1kB had. Die 1616 is redelijk te betalen nog.

Die chipprijzen is net als benzineprijzen... als nu de benzine op 1,80 staat dan noemen we het goedkoop, maar voor Corona en voor Oekraine was dat wel even anders. Die atmega's waar ik nu €2.50 voor lap waren volgens mij ooit €0.40  :-X

Die library zit er wel goed geklopt uit  (y). Die is idd goed gedocumenteerd.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 08 juli 2023, 21:42:46
De 1616 hoort bij een nieuwere generatie processoren die (twee) Timer B’s en ook Event hardware ondersteuning bieden. Ik heb zelf geen ervaring met de 1616, maar wel met de wat grotere 480x en de AVR Dx serie. Voor mij is deze nieuwe generatie processoren veel interessanter dan de traditionele 328s.

Helaas maakt de NMRA-DCC lib geen gebruik van deze nieuwe hardware voorzieningen, en is op deze nieuwe processoren (in verband met andere interrupt afhandeling) duidelijk minder efficiënt dan op de 328. Voordeel van de NMRA Library is wel weer dat het ook op heel andere processoren kan lopen, die veel sneller zijn. Maar daar heb je voor jouw print niet zoveel aan.

Een ander verschil tussen de NMRA Library en die van mij is dat de decodering bij mijn Library veel preciezer is (omdat het gebruik maakt van mogelijkheden die Timer B biedt). Als het elektrisch contact met de decoder niet altijd goed is, bijvoorbeeld omdat de decoder in een lok of rijtuig zit, zou die betere decodering betere resultaten moeten geven.

Als je vragen hebt, aarzel dan niet om die te stellen. Zoals gezegd, ik heb zelf nog niet met de 1616 gespeeld, maar (op misschien een paar defines na) zou het in principe moeten werken.

Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 08 juli 2023, 22:13:26
Ik was eerlijk gezegd nog niet eens zeker of ik wel een interrupt wilde gebruiken. Die decoder heeft toch niet zo veel te doen.

Ik dacht eigenlijk om gewoon de pin vaak in te lezen en als hij verandert met micros() bekijken of het in de buurt van een '1' (58us) of een '0' (100us) komt +- 20us. Maar als je library al werkt, hoef ik me er niet eens druk om te maken  ;)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 08 juli 2023, 22:30:42
Alhoewel je natuurlijk altijd actief het signaal kunt pollen, zou ik dat niet doen als je toch interrupt ondersteuning op je processor hebt. Ook de NMRA Library maakt gebruik van interrupts. Misschien dat je nu denkt dat de processor toch niets te doen heeft, maar later heb je een nieuw idee en dan werkt het niet meer.

Naast het inlezen van bits moet je natuurlijk uit die bits ook nog het DCC pakket construeren. Dat kan (heb ik ook gedaan, alhoewel ik ben uitgegaan van de OpenDCC software), maar daar ben je wel een aantal “weekendjes” me bezig 😉. Dan is het gebruik van een bestaande Lib toch wel eenvoudiger.

Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 08 juli 2023, 22:42:51
I know. Ik heb ooit vanuit scratch een DCC centrale geprogrammeerd, vele manen geleden. Was best leuk, deed het ook nog op het einde  ;D

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88482.0 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88482.0)

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 24 juli 2023, 11:59:33
1). De bielzen zien er uit als een succes  (y). moet ze nog wel gebruiken. Alleen dat order nummer op de bovenkant.... dit is dus wat je krijgt als je vergeet het boxje 'remove order number' aan te vinken  :-X. Had me slechts €1,35 meer gekost... voor 100 bielzen  :-X

(https://i.imgur.com/NDoExdt.jpeg)

2).
Ik weet niet hoe ik er op kwam. Maar ik kwam op het idee om ledstrips te fabrieken met SMD leds aan de bovenzijde te monteren en dan onderste boven. Het is wel een bestaand iets. En je hebt er zelfs speciale leds voor.

Een normale SMD led die zijn meestal allemaal transparant en niet diffuus. Ze hebben ook vaak een erg kleine stralingshoek. Ik dacht als ik ze nou onderste boven monteer en door een gat laat schijnen en evt. een drupje micro kristal klear aanbrengt dat er dan.. mooier licht vanaf komt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64be46606c370.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64be46606c370.png)

Deze kerstbomen maken er ook gebruik van.
https://www.youtube.com/watch?v=wkFOF71a2bk (https://www.youtube.com/watch?v=wkFOF71a2bk)

Het leuk me leuk om een hot plate te kopen en dan om zelf led strips en andere kleine printjes thuis te solderen.
Filmpje van hot plate solderen (https://youtu.be/QarizoUnRfk?t=70)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: hgr op 26 juli 2023, 14:23:30
Die bielzen zien er wel handig uit.
Ik heb PECO streamline code 100, gaat dat passen?
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 26 juli 2023, 14:42:09
Ja dat moet geen probleem zijn. Spoorstaaf hoogte/breedte maakt niet uit. Die bielzen zijn 1.6mm dik dat is net iets te dun, maar goed daarvoor we styreen in onze levens.

Als je je adres PB't wil ik er wel een paar opsturen.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: hgr op 26 juli 2023, 16:01:27
--- gegevens verwijderd--
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Jeronimos op 26 juli 2023, 16:14:42
Je kunt beter geen adresgegevens in een topic zetten. Dat kan via persoonlijk bericht.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: hgr op 26 juli 2023, 16:17:54
Je kunt beter geen adresgegevens in een topic zetten. Dat kan via persoonlijk bericht.

Bedankt, ik dacht dat ik een PB aan het versturen was 
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 26 juli 2023, 21:08:24
Flop ligt klaar  (y)

Iemand op RMweb vroeg om foto's. Ik heb ze zelf nog niet gebruikt, dus maakte even dit
(https://i.imgur.com/QjgX7mM.jpg)

(https://i.imgur.com/gyjcoWA.jpg)

(https://i.imgur.com/SvhjwiL.jpg)

Een paar schroeven er in rausen en je rails komt nooit meer los.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Edsko Hekman op 26 juli 2023, 21:38:48
Ze liggen ook gewoon zeer vast in je ballastbed. Die gaatjes hadden niet gehoeven mijns inziens.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 25 augustus 2023, 14:17:34
Totdat ze uit het ballast springen. Ik heb het meegemaakt  ::)

Het idee van de dag:

The Singles

Een viertal DCC decoders die bedoeld zijn voor 1 artikel. Van links naar rechts zien we een servo decoder met punstukrelais(optioneel) voor wissels, een solenoid decoder voor magneet wissels met puntstukrelais (optioneel) en CDU(optioneel), een lichtseindecoder voor.. lichtseinen  ::) uiteraard en een servo decoder voor armseinen.

Die punstukken relais en CDU zijn THT omdat ze zo optioneel zijn. Als jij simpelweg wissels wilt schakelen zonder punstukstuk polarisatie, dan kan je de relais achterwege laten.

Die laatste 2 decoders voor seinen heb ik zo small als mogelijk gehouden. Ze zijn net iets breder dan 1cm. Het idee is dat je ze in een ronde buis kan steken waaraan je seinpaal bevestigd is. De buis en seinpaal kan je dan van boven af in je modelbaan steken. Je kan dan ze dan aansluiten met een JST stekkertje.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64e8999f86634.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64e8999f86634.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-64e899a2009ae.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-64e899a2009ae.png)

Ik heb inmiddels voor mezelf een nieuwe programmer besteld om de LoPiTS mee te programmeren. Als die eindelijk eens werkt  :o, wil ik de productie van deze decodertjes beginnen. Die gebruiken namelijk dezelfde chip en hetzelfde DCC circuit.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Montanbahn op 25 augustus 2023, 14:36:43
Aan welke prijsstelling denk je voor zo's Solenoid decodertje met puntstuk polarisatie? Zo'n enkel decodertje lijkt me op veel plaatsen veel handiger dan een 4- of 8- voudige.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 25 augustus 2023, 22:07:57
Als het zover is, laat ik je het weten  ;).
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Biessendorf op 26 augustus 2023, 19:27:43
Neem je het mee naar Ermelo?
Ik ben erg nieuwsgierig om een demo-tje te zien.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 26 augustus 2023, 21:27:50
Deze niet die zijn dan misschien pas net aan besteld en dan moet ik nog een week of drie wachten. Ik zal dan wel iets anders leuks meenemen  ;)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 28 augustus 2023, 13:43:44
Nog even een Single toegevoegd met DPDT relais. Dit relais is wel SMD, het zou een beetje puntloos zijn om een relais decoder uit te voeren met een optioneel relais  ::)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64ec871ecd9e7.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64ec871ecd9e7.png)

Nog een sneak preview van mijn testplankje in wording.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64ec883336d40.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64ec883336d40.jpg)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 29 augustus 2023, 14:25:33
Ik had post vandaag. Dat ga ik nog veel krijgen komende maand.

Vandaag een tamelijk simpel apparatus binnen gekregen. Ik noem het de "Led Indicator".
Hij kan 1 ding en dat is Leds aansturen. Hij monitort de loconet bus en luistert naar bezetmelders en/of wisselinstructies. En doet aan de hand daarvan ledjes aan en uit zetten.

De led indicator heeft 16 dubbele uitgangen waarop je 2 leds kan aansluiten. Hij heeft al onboard weerstandjes dus de leds kunnen er direct op.
Standaard staat hij op adres 1 en luistert hij naar wissel instructies. Adressen zijn opvolgend, maar optioneel kan je ook individuele adressen per uitgang configureren.

Je kan het hele ding ook op bezetmelder mode zetten en optioneel kan je er ook voor kiezen om per uitgang te kiezen of die een wissel of bezetmelder moet kunnen volgen. Het kan dus heel makkelijk zijn, het kan ook ietsjes ingewikkelder..

Erg handig dus als je een schakelpaneel wilt maken en je wilt interactieve terugmelding. Ook handig als je bezetmelding van je schaduwstation wilt kunnen zien.
(https://i.imgur.com/3PpBWaL.jpg)

Er zit 1 configuratie knopje op en een ledje. Globaal moet je dan eerste het knopje indrukken en dan een met je handregelaar of centrale een wissel aansturen. Hetzelfde als bij zo'n DR4018 kastje.

Met een kort drukje kan je adressen aanpassen, met een lang drukje kan je kiezen of je wissels of terugmelders wilt volgen. Adres 1 is dan wissel, adres 2 is dan bezetmelder.

Indien je kiest voor unieke adressen/type per uitgang, moet je voordat je een adres koppelt/type kiest eerst een index kiezen tussen 1 en 16. En ook dit doe je dus gewoon met je handregelaar.

Als je bijvoorbeeld doet:
kort drukje   -> adres 5 -> adres 200.  Dan wordt de 5e uitgang gekoppeld aan wissel adres 500
Lang drukje -> adres 5 -> adres 2.      Dan wordt de 5e uitgang gekoppeld aan bezetmelder adres 500

Anyways ik moet er nog een handleiding voor kloppen met plaatjes. Dat wordt nog duidelijker.

Als ik de eerste heb geprogrammeerd komt er ook een filmpje met een iets duidelijker uitleg.

Hij is overigens uitbreidbaar met een printje die ik er tegen aan kan prikken. Die bestaat nog niet, maar het is een goedkope oplossing om meer leds te kunnen gebruiken.

Mooi stom simpel ding als je het aan mij vraagt  :P, love it.  :angel:

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Bert55 op 29 augustus 2023, 16:55:56
Interessant Bas! (y)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: reinderlf op 29 augustus 2023, 19:36:27
Mooi product weer Bas! (Ga je je eigen productijn beginnen?)

Is ondersteunen van LNCV voor de configuratie ook een optie?
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 29 augustus 2023, 23:42:48
Dat is zeker een optie. Maar daar komt software en computer bij kijken. Nu is een kwestie van de knopjes indrukken die je al hebt. Ik kan het altijd nog toevoegen. LNCV is wel erg handig. Vooral als je een leuke Wifi LNCV ding heb met een webbrowser ofzo  ::) Volgens mij maakt Yamorc ook zoiets in de toekomst.

Ik heb nog een ei, maar die zit in het broedproces. Ik denk dat ik nu een realistische oplossing heb voor het volgende idee.

Zie dit deel van een station. Je hebt links een inrijsein en rechts een drietal uitrijseinen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-64ee599d37864.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-64ee599d37864.png)

Ik zat al een lange tijd te denken over 'smart' seinen. Een sein zou dan zelfstandig kunnen werken (zonder een computerprogramma zoals iTrain  (https://www.berros.eu/nl/itrain/)of TrainTastic (https://traintastic.org/en-us)). Daarvoor zou een sein de layout moeten snappen en hij moet weten wat de stand is van wissels en bezetmelders. Dat laatste gaat niet met DCC. DCC kent geen bezetmeld informatie, immers wat moet een treindecoder of wisseldecoder daarmee?

Toen bedacht ik me, voor een sein zou je dan loconet moeten gebruiken. Dan krijg je namelijk wel bezetmelders binnen. Maar hoe vertel je nu een sein wat hij moet doen en wanneer? Hier liep ik een lange tijd op vast.

Ik heb nu bedacht om een loconet apparaatje te maken met een klein display en wat cijfer knopjes zodat je getalletjes kan invoeren. Dat gaan we nodig hebben.

Dit apparaatje moet voor ons, alles bijhouden. Hij moet weten van wissels wat hun standen zijn en hij moet dit ook van bezetmelders weten. Aan de hand van al deze informatie moet dit apparaatje voor ons de seinen gaan aansturen.

Hoe voer je nu informatie in? Elk sein heeft een adres en kent verscheidene aspecten. Het inrijsein heeft 3 aspectenm hij kent groen, groen/geel en rood.
Eerst voer je op ons sein apparaatje een adres in. Dan weet hij welk sein we gaan invoeren. Dan moet je aspectnummer invoeren die je wilt aanpassen, dat nummer moet je dan uit de handleiding van je seindecoder vissen. En dan...

Dan moet je de 'condities' opgeven die gelden voor dat sein aspect. En dat doe je simpelweg door handmatig de wissels te stellen en door treinen op en af bezetmelders te plaatsen en evt kan je misschien ook nog een schakelaar er bij combineren.

In dit emplacement is het inrijsein het lastigst, want je moet hier minstens drie condities invoeren. Die wissel kan in 3 standen staan en elk spoor kan bezet of niet bezet zijn.

Nu nemen we voor aspect #1 = groen, aspect #2 = groen/geel en aspect #3 = rood.
Het inrijsein moet aspect #1 tonen als beide wissels (3-weg wissel -> 2 wissel aandrijvingen) op rechtdoor staan en spoor 2 moet vrij zijn. Dan moet je met je multimaus of met je app of met je schakelpaneel die wissels stellen en je moet een lok plukken die je al op dat spoor heb staan. Zo snapt het apparaat dat het spoor niet bezet moet zijn.

Voor aspect #2 (groen/geel) moet je dit 2x doen. Je moet eerste de wissels naar spoor 1 zetten en dan een lok van spoor 1 aftillen en je moet hetzelfde doen voor spoor 3. Dus wissels naar spoor 3 zetten en de lok er af tillen.

Aspect 3 (rood) moet dan getoond worden als alle bovenstaande condities niet waar zijn. Dit is dan de else case. Dus feitelijk vertel je een sein wanneer hij op groen of groen/geel mag staan en als hij dat niet mag dan toont hij maar gewoon rood licht.

Nou kan ik me voorstellen dat je met sommige situaties alsnog in de knoop komt. Seinen kunnen gewoon erg complex zijn. Volgens mij moeten die uitrijseinen ook nog kijken naar wat links van blok 4 ligt. Echter denk ik wel dat je hiermee erg ver kan komen in veel situaties. Een normaal bloksein daarentegen hoef je alleen maar te vertellen wanneer hij op rood moet staan en dat is als 1 bepaalde melder bezet is. En anders.. groen.

En dan... dan heb je cosmetische goed werkende seinen  ::) Ik geloof dat het voordoen van handelingen intuitief is te doen. Misschien dat je wat moet oefenen, maar ik denk dat dit een vatbaar alternatief is voor een computerprogramma.

En zo draaien de raderen weer verder  :o

Mvg,

Bas






Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 08 september 2023, 09:41:58
Hi Bas

Ik kom nog even terug op de Micro steppers waarover we een paar weken geleden hebben gesproken. In die tijd stuurde je de steppers met 5V aan, direct vanuit de microcontroller. Je ervaring was dat ze in die setting niet krachtig genoeg waren om wissels om te zetten.

Ik heb gisteren wat met deze steppers gespeeld, maar heb er een A4988 stepper driver tussen gezet. Als V-motor heb ik 16 V genomen, dus zoiets als het DCC signaal na gelijkrichting. Ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben hoe krachtig die steppers zijn als je ze via een stepper driver aanstuurt. Als ze draaien, is het stroomverbruik ietsje onder de 50mA. Prima dus, en ik ga hier dus mee verder voor de bediening van mijn vleugelseinen.

Om heel eerlijk te zijn snap ik de berichten die ik hier en daar lees op Internet (en zelfs bij sommige verkopers op Ali) niet goed, die zeggen dat deze steppers met 5V aangestuurd moeten worden. Als je 5V spanningsturing gebruikt, zou er een stroom van 5V gedeeld door 14 Ohm (motor weerstand), dus iets als 350 mA doorheen gaan. Dat houden ze niet lang vol. En als je, zoals sommigen doen, ze rechtstreeks op een Arduino pin aansluiten, houdt de Arduino dat ook niet lang vol.
Veel beter is dus die dingen met stroom te sturen. Dan loopt er minder dan 50mA door. Dan verstoken ze zoiets als 35mW. Ik gebruik ook de Enable aansluiting van de A4988, zodat bij stilstand geen vermogen wordt gebruikt.

Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 08 september 2023, 22:56:02
Citaat
zou er een stroom van 5V gedeeld door 14 Ohm (motor weerstand), dus iets als 350 mA doorheen gaan. Dat houden ze niet lang vol. En als je, zoals sommigen doen, ze rechtstreeks op een Arduino pin aansluiten, houdt de Arduino dat ook niet lang vol.
Ja dat zou je denken, maar in de praktijk is de stroom veel lager. Het zijn spoelen en ik bekrachtig ze niet langer dan 2ms. Op het moment dat de puls de spoel bereikt, gaat hij een magnetisch veld opwekken. Tijdens dit proces zal de zelfinductie er toe leiden dat de spoel tijdelijk een iets hogere weerstand heeft. Waarom denk je dat je op 16V geen 1.1A trekt maar 50mA?

Ik ben het wel met je eens dat 5V geen succes gaat worden :-\. Om een of andere duistere reden zit de A4988 niet in Kicad alleen als breakout. Ik ben begonnen aan een symbol voor in Kicad.

Nou heb ik er eentje liggen en ik heb er naar gekeken. Er zitten nogal veel randelementen (weerstanden, condensators etc) op. Voor dit ding heb ik iets minder nodig. Maar ik zat er aan te denken om de zelfde H-brug chip te gebruiken die ik ook in Lopits heb zitten, maar dan in 2-voud. Die nemen samen niet veel meer ruimte in dan de A4988 en ze hebben minder randelementjes dus misschien bespaar ik er nog op ook.

Bijkomend voordeel dat de motor niet meer op 5V loopt, is dat ik een kleinere 5v spanningsregulator kan gebruiken en ik wil de attiny13 vervangen door die nieuwe at1616 aangezien die goedkoper en kleiner zijn.

In ieder geval bedankt voor het meedenken en delen van je resultaten  (y)

Mvg,

Bas

Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 09 september 2023, 10:25:57
Hi Bas

Ik begrijp dat motoren spoeltjes zijn, en dat er daarom bij pulsjes veel minder door gaat. Maar als door een slechte programmeur of door een dom foutje de puls niet tijdig wordt uitgezet, is er een probleem. Met een driver ertussen is er de zekerheid dat het altijd goed gaat.

Omdat je (net als ik) je printjes bij JLCPCB haalt, kan je daar natuurlijk ook gewoon de 4988 op de print integreren. Als je de potmeter dan ook vervangt, dan krijg je een veel kleiner printje. Ik ben in ieder geval van plan dat te doen.

Het blijft leuk, dit “gepruts” ;-)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Patrick Smout op 09 september 2023, 17:36:22
Op het moment dat de puls de spoel bereikt, gaat hij een magnetisch veld opwekken. Tijdens dit proces zal de zelfinductie er toe leiden dat de spoel tijdelijk een iets hogere weerstand heeft. Waarom denk je dat je op 16V geen 1.1A trekt maar 50mA?
In feite is dat de reden dat je de voedingsspanning voor een stappenmotordriver liefst zo hoog mogelijk neemt en tevens de wikkelingen aanstuurt via een constante stroombron of een stroomlimiterende schakeling (chopper). De hoge spanning zorgt ervoor dat de stroombron/chopper zijn ding kan blijven doen en de stroom zo snel mogelijk de gewenste waarde bereikt. Voldoende stroom betekent voldoende koppel. Bij de Allegro chip wordt de gewenste stroom ingesteld door sense weerstanden en een referentie spanning. Ik dacht gezien te hebben op de printjes dat de referentiespanning instelbaar was met een potmeter. Met de 50mA kan dus nog wat gespeeld worden.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 11 september 2023, 12:01:37
Dan loop ik misschien het risico dat ik zonder dedicated stepper drivers (dus met H bruggen) op 16V onnodig veel stroom door die dingen jas.. Ik denk dat ik thuis eerst een testje moet uitvoeren met een L298 en dan het stroomverbruik en warmteontwikkeling ga bestuderen.

Die A4988 breakout boards hebben idd een potmeter om de stroom in te stellen. Ik had er vroeger wel eens een onenigheid met die dingen toen mijn 3D printer gekke dingen deed. Ik heb adhv de datasheet uitgevogeld hoe die stroom bepaald wordt. Daarmee kan ik een geschikte weerstandsdeler maken. Maar nu nog de print klein houden  ::)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 11 september 2023, 13:56:23
Ik heb een nieuwe variant gemaakt met a4988. Althans ik heb alleen even de componenten er op gezet. Het lijkt prima te passen, volgens mij neemt het nog minder ruimte in dan de vorige.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64fefef0dec69.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-64fefef0dec69.png)

Versie 1 had ik laatst getest dmv een Lopi en dat werkte opzich wel goed. Door zelf op de MM de functie uit te schakelen kon ik redelijk nauwkeurig de stand van de panto stellen. Prima alternatief als je geen zin om hebt in CVs te programmeren (puls lengte bepaalt hoogte panto). De 16V tap ik van de Lopi af. Gezien de ruimte die ik nog tbs heb, kan ik eventueel hier ook een gelijkrichter op prakken en DCC toevoegen, dan kan je hem alsnog op een Lopi aansluiten of je sluit hem direct op DCC aan. Zoals hij nu is, zal die waarschijnlijk ook wissels kunnen stellen. Iets wat op 5V nooit zou lukken.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 11 september 2023, 23:28:40
Tijdje gelee had ik die 'point lever' geprint.
Het printje bestaat nog niet, maar de eerste 3d-printsel zit er wel geinig uit  (y).
(https://i.imgur.com/T8u6aVw.jpg)

Ik heb nog steeds issues met mn 3D printer en dat bedrijf 'monoprice'... laat ik geen woorden vuil maken aan de klantenservice (of afwezigheid daarvan  :-\)

Nou zat ik al een tijdje op dit ei te broeden. Ik wilde meerdere van die schakelaars in een groepje hebben. En dat is uiteindelijk dit ontwerp geworden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/WhatsApp-Image-2023-09-11-at-22-33-09-64ff844145d3c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/WhatsApp-Image-2023-09-11-at-22-33-09-64ff844145d3c.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/WhatsApp-Image-2023-09-11-at-22-27-30-64ff844152dc8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/WhatsApp-Image-2023-09-11-at-22-27-30-64ff844152dc8.jpg)

Je hebt er een beetje fantasie bij nodig. Ik hoop dat het idee een beetje duidelijk is. De print met hendels heeft verder geen elektronica. Alleen 2 rijen connectoren om op een andere print te kunnen prikken. Wat de te ontwerpen onderprint betreft... Ik wilde een twee- of drietal printjes ontwerpen om verschillende dingen te kunnen doen. Denk aan simpelweg een spoortje spanningsloos te zetten, daar houden d'n analoogrijders van   ;), een basis om magneet wissels mee te schakelen evt met CDU en een basis met een loconet aansluitinkje om... exact hetzelfde te doen maar dan op andere (digitale) wijze.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 13 september 2023, 20:40:27
Kort filmpje over de werking van de pantograaf print.

https://www.youtube.com/v/JLNjID4qR-E

Versie 2 zal veel meer koppel hebben en mogelijk een DCC interface
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Dave....... op 13 september 2023, 20:49:59
Hoi!

Dan heb ik meteen drie vragen  :D
- hoe “sluit” je de panto hier op aan?
- gebruik je een normale functieuitgang of de servofunctie?
- waarom zou je niet een lineaire servo gebruiken? Die lijken me nog kleiner.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 13 september 2023, 21:25:20
- hoe “sluit” je de panto hier op aan?
Dat is aan de gebruiker zelf. Deze print is om bestaande E-loks te retrofitten met beweegbare pantografen. Aangezien die allemaal een veer hebben, lijkt mij de makkelijkste methode om zo'n dun nylon draadje te pakken en de panto naar beneden te trekken. Ik meen dat je een soort visdraad achtig draad voor de modelbouw.

Citaat
- gebruik je een normale functieuitgang of de servofunctie?
Een normale (onversterkte) uitgang. De versterkte uitgang zou ook moeten werken. Verder heb je de blauwe decoder (de +) en de decoder massa nodig die je moet aansluiten. Het voordeel is dat je de print bijvoorbeeld ook kan bedienen met een schakelaar. Dus om een seinvleugel te laten bewegen met een schakelaartje.. het zou kunnen.

Citaat
- waarom zou je niet een lineaire servo gebruiken? Die lijken me nog kleiner.
Als je een linkje heb voor me.... Ik heb ze zelf nog niet zo klein gevonden.  Ik denk dat deze kwa grootte ongeveer hetzelfde zijn
https://nl.aliexpress.com/item/1005002099400253.html?gatewayAdapt=glo2nld (https://nl.aliexpress.com/item/1005002099400253.html?gatewayAdapt=glo2nld)

Servo's hebben wel als nadeel dat de 5V enigszins zwaar belast wordt. Servo's maken ook relatief veel herrie. Ik denk dat je die nog wel hoort. Ik zag laatst zo'n marklin trein en de muur waar de machinist tegen aan zat die kon draaien..met machinst. Als je dat deed, verscheen hij aan de andere kant. Dat vond ik erg gaaf, maar je kon dus wel erg duidelijk horen dat er een servo in zit. Deze stappers zijn geruisloos.

Mvg,

Bas


Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 13 september 2023, 21:45:47
Ik had (nu er nog geen soldeerflux op zit) eens gekeken of ik bij een 2e exemplaar wel die connector er 'normaal' op kon zetten. En dat ging zowaar. Fijn als het eens meezit  :P.

Ik heb hem tijdelijk vastgezet met een plakbandje. Dan maak ik een rondje van plakband met de plakzijde naar buiten, crude but effective  ;D
(https://i.imgur.com/LiDM9Vq.jpg)

(https://i.imgur.com/3g7LKSJ.jpg)

(https://i.imgur.com/1ypPXW1.jpg)

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Dave....... op 13 september 2023, 21:57:38
Ja die van Ali heb ik.

Als ik ze weer is gevonden heb zal ik is de naar bekijken.
Met de nieuwe foto’s lijkt me t niet veel kleiner nee.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Dave....... op 14 september 2023, 13:56:29


(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/B340D580-0AB8-416B-8B66-359DEB4D1A96-6502f4d08df80.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/B340D580-0AB8-416B-8B66-359DEB4D1A96-6502f4d08df80.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/D9E8C4E0-6622-4A24-BA6A-E5B9D1857456-6502f4d09bb5b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/D9E8C4E0-6622-4A24-BA6A-E5B9D1857456-6502f4d09bb5b.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/ED3832C9-C0DD-4337-A7DB-3F8CBBDF06EA-6502f4d2ba2f4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/ED3832C9-C0DD-4337-A7DB-3F8CBBDF06EA-6502f4d2ba2f4.jpg)
Dit is die lineair servo van Ali
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: MartinRT op 14 september 2023, 14:52:28
Dit is natuurlijk een gewone ronde servomotor die via een tandwiel een spindel aandrijft.  Maar wel heel erg klein.  (y)

Is er niet ooit eens sprake geweest, ik denk al lang geleden, van een keramische (of zoiets) lineaire motor, dus een mechanisme dat direct een beweging in lengterichting veroorzaakt ? Was dat misschien al in de begintijd, dat Märklin met de eerste bewegende pantografen op de markt kwam ?  Of hadden die dat al zo toegepast ?
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: MartinRT op 14 september 2023, 15:03:01
Gevonden.   Piëzo motor.  Als voorbeeld (heb niet verder naar kleinere gezocht):

https://www.pi-usa.us/en/products/precision-motorized-linear-stages/miniature-positioning-stages-motorized-precision/q-521-q-motion-miniature-linear-stage-103151 (https://www.pi-usa.us/en/products/precision-motorized-linear-stages/miniature-positioning-stages-motorized-precision/q-521-q-motion-miniature-linear-stage-103151)

Deze is 2 bij 2 bij 1 cm, maar er zullen vast wel kleinere te vinden zijn.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Montanbahn op 14 september 2023, 15:42:07
Dit is natuurlijk een gewone ronde servomotor die via een tandwiel een spindel aandrijft.  Maar wel heel erg klein.  (y)

Is er niet ooit eens sprake geweest, ik denk al lang geleden, van een keramische (of zoiets) lineaire motor, dus een mechanisme dat direct een beweging in lengterichting veroorzaakt ? Was dat misschien al in de begintijd, dat Märklin met de eerste bewegende pantografen op de markt kwam ?  Of hadden die dat al zo toegepast ?

Klopt, ik heb een Märklin E03/103 (25 jaar oud?) die deze piezo gestuurde pantografen heeft.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Quinzeedied op 14 september 2023, 16:17:08
Bij de later uitgebrachte turmtriebwagen met bewegend bordes en pantograaf zijn ook piezo-motoren toegepast, de pantograaf alleen wel "gewoon" met een roterend motortje met dunne draad die de pantograaf omlaag trekt. Hoe zat dat dan bij de eerste insider lok met bewegende pantografen?
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 15 september 2023, 11:25:28
Ik had nog een leuk ideetje, niet zo veel bijzonders. Maar kijk hier.. een simpele ledstrip  ;).

https://www.youtube.com/v/qLO6kO03HlU

Mvg,

Bas

Edit: (25cm lang)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Jelmer op 15 september 2023, 11:35:59
Is dimbaar nog een optie voor de LED strip?

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 15 september 2023, 17:11:52
Een stel potmeter past er nog wel op  (y). Zal het ontwerp aanpassen  ;)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 17 september 2023, 10:47:41
Leuk je printjes met de processor en A4988 (bijdrage 65 van 11 september).

Ik ben precies hetzelfde aan het doen. Ik wil echter niet meer dan 2 (DCC) draden voor voeding en aansturing; ik heb al meer dan genoeg draden aan de onderkant van de baan. Voor de aansluiting neem ik een stevige connector.
Ik heb een 3D houder geprint, waarop de Stepper gezet wordt en die onderaan de voet van de Viessmann vleugelseinen geklikt kan worden. De bedoeling is uiteindelijk zoiets te maken zoals de Fremo “Wattenscheidser Schacht”. Dan kan ik de armseinpalen er makkelijk in en uitzetten.

Een verschil is verder dat ik er meteen een DxCore (AVR128DB48) processor op zet. Bij JLCPCB heb ik daarvan een aantal besteld (van Digikeys). Ik weet dat deze processor een overkill is, maar de prijs maakt weinig uit en ik gebruik liever voor zoveel mogelijk projecten dezelfde processor.

Welke waarden van R-Sense en welke referentiespanning neem je?

Ik zal binnenkort wat foto’s posten.
Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 17 september 2023, 12:21:35
Moet je mijn bijdrage van post #50 van 25-08 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=105407.msg3222412593#msg3222412593) bekijken. Zelfde idee maar dan voor stationaire decoders en servo's. Voor armseinen hebben deze steppers ook mijn voorkeur. Het zou fijn zijn als de aandrijving in de wattenscheider schacht past. Ik had dus bedacht om een dunne print te maken die in een ronde buis past (rond gat maken, is immers makkelijk te maken in je baan) Met een servo moet je na het inschuiven van de sein ook de motor nog bevestigen. Ik dacht dan eigenlijk aan een soort beugel waar de motor dan evt makkelijk in kan schuiven ofzo.


Citaat
Ik weet dat deze processor een overkill is, maar de prijs maakt weinig uit
Ik zie bij JLC dat ze niet in stock zijn en ze zijn 70% duurder dan d'n attiny (van wat ik dan bij jlc zie). Ik betaal nu tussen de 80 en 60 cent (aantal afhankelijk) voor de attiny

Citaat
Welke waarden van R-Sense en welke referentiespanning neem je?
De referentiespanning moet ik nog kiezen. Voor R-Sense heb ik voorlopig 1R gekozen... als er immers toch maar 50mA door heen gaat, is 1R niet te hoog)

Dit is het voorlopig schema van de a4988. Ik moet de enable pull weerstand nog aanpassen naar 5V (work in progress  ;))

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6506d13b9d1b4.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6506d13b9d1b4.png)

En de verbinding met de attiny
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6506d13b9ca50.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6506d13b9ca50.png)
(ben me van de missende GND connectie bewust)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: peterha op 17 september 2023, 16:53:05
Mooi stom simpel ding als je het aan mij vraagt
Laat ik nou net behoefte hebben aan zo'n 'mooi stom simpel ding'  ;D
Ben voor terugmelding van bezetmelding en wisselstanden al begonnen met gebruikmaking van de originele hardware waarop een soortgelijke optie zit, maar daarmee moet ik oneindig veel en lange draden trekken, terwijl dit ding dichtbij het overzichtsbord geplaatst kan worden en ik alleen maar een lange loconetkabel nodig heb en korte leddraden.
Ben benieuwd....
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 17 september 2023, 22:45:09
De eerste proto's der led indicator daar zit wat vertraging in  :-X. Om mijzelf €10 te besparen wilde ik 2 chips en een paar transistortjes er zelf opzetten en nu krijg ik die loconet niet aan de praat. Ik vermoed dat een van de chips niet helemaal goed is. Maar daar kom ik nog wel uit  ;). it ain't rocket science afteral  ;D. In ieder geval inmense spijt, dat was me de 10€ niet waard...

Nog over die ledstrip. Dat ding is slechts 25cm lang. Ik denk dat die beter 28cm kan worden. Dan past hij volgens mij nog in de 1:100 rijtuigen van matrix en is hij misschien net tollerabel lang genoeg voor een 1:87 rijtuig.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Dave....... op 18 september 2023, 03:55:13
Het nadeel van te korte LED-strips is dat de balkons niet worden verlicht.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 18 september 2023, 10:53:12
Hi Bas

Ik zie bij JLC dat ze niet in stock zijn en ze zijn 70% duurder dan d'n attiny (van wat ik dan bij jlc zie). Ik betaal nu tussen de 80 en 60 cent (aantal afhankelijk) voor de attiny
Klopt. De DxCore processoren hebben ze nooit op stock. Ik heb ze via Global Sourcing Parts besteld. Voor mij is dat nieuw, maar ziet er veel belovend uit.

Ik weet dat de DxCore duurder is. Na wat rekenwerk was toch mijn conclusie dat bij JLCPCB  ik vooral aan set-up kosten en verzending mijn geld kwijtraak, de prijs voor componenten ligt bij mij ergens tussen de 10 en 25%. Als je heel veel identieke printen produceert, dan wordt deze verhouding natuurlijk anders.


De referentiespanning moet ik nog kiezen. Voor R-Sense heb ik voorlopig 1R gekozen... als er immers toch maar 50mA door heen gaat, is 1R niet te hoog)
Ja, die heb ik ook genomen. Ik zou het graag ietsje kleiner hebben gehad, maar 1 Ohm is de laagste waarde die ik nog als basic part heb gevonden. Mijn hoop was dat jij nog een lagere had gevonden  ;D

Dit is het voorlopig schema van de a4988. Ik moet de enable pull weerstand nog aanpassen naar 5V (work in progress  ;))
Waarom hang je die aan +5V? De meeste hangen hem aan GND. Doe je dat als bescherming voor de motoren? Misschien wel een goed idee.
En waarom zijn er voor Sleep en Reset twee afzonderlijke weerstanden?

In je schema zie ik nog geen (ontstoor)condensatoren. Op beide VBB pinnetjes 100nF en ergens nog een grote. Meestal zie je daarvoor Elco's van 100uF, maar voor deze kleine stromen lijkt me 10uF ook wel voldoende. JLC part C13585 is 10uF bij 50V, basic part, keramisch en C1206. Ik gebruik deze op wat andere printen, en voldoet hiervoor waarschijnlijk prima. Ik wil dat nog even nameten.

En de verbinding met de attiny
Als je genoeg pinnetjes hebt, kunnen ook MS1..3 en Reset op de processor  ;D

Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 18 september 2023, 13:06:12
Citaat
maar 1 Ohm is de laagste waarde die ik nog als basic part heb gevonden.
Ik vond deze: C25334 die is 0R1.

Zoals je ondertussen gemerkt heb is die zoekfunctie ruk. Met name die filters die sporen niet. Zo'n filter zegt dan dat een bepaalde waarde beschikbaar is, maar als je die aanvinkt -> geen resultaten..

Wat ik doe, ik tik in bij zoeken 'resistors' dan klik ik op chip resistor -SMD mount. En dan kan je evt de footprint grootte instellen, maar gebruik niet de filters voor waardes. Daarentegen kan je bij die onderste zoekbalk een waarde intikken. Zo had ik de 0R1 gevonden. Je moet vaak ook het Ohm symbool (waarvan ik nog steeds alt code heb) intikken. Er zit hier veel trial en error achter  :-[

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-65082a7a80bdc.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-65082a7a80bdc.png)

Die setup kosten zijn niet zo hoog, ik meen slechts 8$. Alleen die extended componenten fee's kunnen snel aantikken. Vooral bij lage oplages. Als je 50 prints besteld, zijn die weer verwaarloosbaar.

Citaat
En waarom zijn er voor Sleep en Reset twee afzonderlijke weerstanden?
No reason  ::) Noem het zekere voor het onzekere. Ik heb het overgenomen van dat schema van dat breakout boardje.

(http://Waarom hang je die aan +5V? De meeste hangen hem aan GND.)
Vanwege die dikke streep die boven enable hangt. Ik dacht als ik die aan de 5V hang dan blijft de motor onbekrachtigd bij inschakelen.

Citaat
Als je genoeg pinnetjes hebt, kunnen ook MS1..3 en Reset op de processor
Dat zou kunnen, maar je krijgt dan te maken met een bepaald probleem. Als je de microstepping aanzet en je zet de enable uit, dan schiet de motor naar de eerst fullstep positie. Dus je moet er of voor zorgen dat je hem altijd stil zet in een full-step positie of je nooit de enable uitzetten of je moet geen microstepping gebruiken. En gezien de wormwiel constructie vond ik het niet echt nodig.

Wat kost het eigenlijk als je zelf componenten aanlevert. Ik heb daar geen gebruik van gemaakt. Dat leek me zo'n gedoe.

Mvg.

Bas

Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Jelmer op 18 september 2023, 16:01:33


Nog over die ledstrip. Dat ding is slechts 25cm lang. Ik denk dat die beter 28cm kan worden. Dan past hij volgens mij nog in de 1:100 rijtuigen van matrix en is hij misschien net tollerabel lang genoeg voor een 1:87 rijtuig.

Mvg,

Bas

Hoi Bas,

Mijn 1:100 spul is bijna zonder uitzondering 26,4 of 27 cm over de buffers.
Daarom vond ik 25 cm ook een mooie maat...

De huidige generatie 1:93,5, is dan weer 28,2 cm over de buffers, dus ook daar wordt een 28 cm krap.

Ik wil je simpele oplossing niet teveel geweld aan doen, maar zou inkortbaar ook tot de mogelijkheden kunnen behoren?

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 18 september 2023, 16:27:25
Bedankt voor je input, Jelmer (y). Het gaf mij het volgende idee. Ik dacht er aan om aan beide uiteindes 2 soldeer pads maken waarop je een extra through-hole led kan solderen. Dan kan je aan beide eindes toch nog een extra led toevoegen op ~2 a ~2.5cm afstand om de balkonnetjes te verlichten. Het alternatief zou een afbreekbaar stukje print zijn aan een uiteinde.. maar zoals je kan raden.. dat kost meer €€€  :-X

En dit kost... ja een paar centjes extra  :police:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-65085e118f467.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-65085e118f467.png)

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Duikeend op 18 september 2023, 17:33:25
en je hebt natuurlijk dezelfde kleur led op voorraad als dat er op die strip zitten  ;)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 18 september 2023, 18:45:12
Ik vond deze: C25334 die is 0R1.
Dat is een 1206. Je kunt ook C22936 nemen; die is 0603.

Zoals je ondertussen gemerkt heb is die zoekfunctie ruk.
;D

Die setup kosten zijn niet zo hoog, ik meen slechts 8$.
Pas heb ik, inclusief BTW, 14,50 betaald voor Board (3,11 Ex BTW), Setup (7,44 Ex BTW) en Stencil (1,40 ex BTW).
Voor Shipping heb ik 18 Euro betaald.
De componentenkosten vallen daarbij, als je 5 a 10 printjes neemt, meestal in het niet.

Dat zou kunnen, maar je krijgt dan te maken met een bepaald probleem. Als je de microstepping aanzet en je zet de enable uit, dan schiet de motor naar de eerst fullstep positie.
Dat probleem is er. Daarom zou het beter zijn niet Enable (of Sleep), maar Reset te gebruiken. Zie: https://youtu.be/PMS5jY7RTjo?si=lLPi26xeKXux8pfW

Overigens: ik heb mijn "eerste seinpaal" 12 uur lang laten omzetten met deze steppers en dat gaat probleemloos. De meeste ontwikkel tijd zat in het ontwikkelen van een 3D houder. Microsteps gebruiken doe ik niet, met full steps heb ik ongeveer 500 steps om 3,5 mm te verplaatsen. Per step dus (in theorie) 7 micrometer (dat haalt het mechanisch echter niet). Microstepping voor deze steppers lijkt me dus niet nodig.

Wat kost het eigenlijk als je zelf componenten aanlevert. Ik heb daar geen gebruik van gemaakt. Dat leek me zo'n gedoe.
Het kost niets extras. Ik heb het pas voor het eerst geprobeerd, en het lijkt te werken. Enige eis is dat je ze allemaal voor SMD assemblage gebruikt. Een overschot opsturen doen ze niet.

Mvg.

Aiko

PS: Geinspireerd door een eerdere bijdrage van jou heb ik heb recentelijk ook een Pogoplug besteld   :)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Bert55 op 24 september 2023, 10:56:17
Bas, heb je wel eens aan een auto systeem gewerkt / nagedacht?
Wij willen zoveel mogelijk actie op de baan, beweging, geluid.

Een car systeem hoort daar ook bij, mooi wat er op de markt is maar veel € en zelf doen is leuker.
Dus we (met zoon Rutger) ga er zeker mee aan de slag.
Een arduino plus accu en motor moet prima in de H0 vrachtwagen passen. Arduino is remote aan te sturen. Dus te triggeren om te stoppen, snelheid aan te passen, wellicht zelfs adaptive cruise control.

Ik wil niet inbreken in jouw draadje, post het zodra er stappen zijn gemaakt wel in ons draadje maar ben even benieuwd
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 24 september 2023, 14:01:26
Citaat
Ik wil niet inbreken in jouw draadje,
Als jij niet de rapporteer knop gebruikt, doe ik het ook niet  ;).

Citaat
heb je wel eens aan een auto systeem gewerkt / nagedacht?
Nee niet echt, ik ben meer van nieuwe dingen bedenken om een modelspoorbaan aan te sturen waarbij makkelijkheid en geen computer voor op staan.

Citaat
Een arduino plus accu en motor moet prima in de H0 vrachtwagen passen
Wellicht. Een arduino nano /pro-mini zijn 18mm breed. De kleinste is volgens mij zo'n digispark ding met een attiny chip. Die is iets van 19mm x 20mm. Mijn eerste lok pilot ontwerp is 10mm breed.  Ik zou eerder kijken naar een esp dan kan je direct met Wifi werken. Een board met dit ding zou ook 20mm breed worden. De andere kant kan je het een op ander zetten zoals een driver voor een motor, misschien een servo aansluiting.

Wifi is ook wel leuk omdat je 2 kanten op kan praten. Een vrachtauto kan dan aangeven dat hij een magneet gepasseerd is ofzo..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6510230792f0d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6510230792f0d.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6510230790e66.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6510230790e66.png)

Je kan ook kijken naar zo'n setje. Kost geen drol en het is een leuk iets om uit te pluizen. Het is alleen 1 way communicatie.
https://hackerstore.nl/Artikel/99 (https://hackerstore.nl/Artikel/99)

Bluetooth zou ik skippen, want die dingen zijn soms al gauw €6. Ik ben verder ook niet echt thuis in welke alternatieve BT chips je nog hebt. Ik ben eigenlijk alleen bekend met HC05/HC06 modules.

De grootste uitdaging lijkt mij om mechanisch iets voor elkaar te krijgen om zo'n h0 vrachtauto aan te sturen. wbt een stuurinrichting.. kan ik weinig bedenken wat klein genoeg is.. Dat ligt net buiten mijn vakgebied  ::)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Bert55 op 24 september 2023, 17:14:12
Bedankt voor jouw reactie Bas! De suggesties ga ik nader bekijken.
2cm ruimte in de breedte moet goed te doen zijn lijkt me. En inderdaad, de grootste uitdaging is het mechaniek, gelukkig hebben we hier 3D printers, ook Resin.
Ga het de komende tijd zien.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 26 september 2023, 00:34:15
@ Bert, het is ook leuk om bij alie even te zoeken naar 'micro motors' en servo's n 'all. Als je dat nog niet gedaan heb that is  ;)
aliexpress (https://nl.aliexpress.com/item/1005002306916483.html)

Het laatste idee van de maand.... misschien  ;) Ik ben al tijden bezig met wat elektronica voor schakelpanelen en een Nx systeem. Veel ideeën uitgewerkt, designed, redesigned, re-redesigned, bedenkingen gehad. Je kent het wel. Maar nu heb ik iets bedacht waarvan ik denk dat hier nog wel eens veel mensen gelukkig van kunnen worden.

Het is een op zichzelf staand/standalone modulair systeem met zowel decoders als schakelpaneelapparaten en een minimalistische DCC centrale.

Het 'goede' van dit idee is dat ik een manier heb bedacht om niet met adressen bezig te hoeven zijn. En dat terwijl het een volledig digitaal systeem is. Daarbij is het makkelijk bekabelen en in gebruik nemen. Makkelijkheid voor alles!  :police:

Ik heb voor in de schakelpanelen een loconet controller waaraan ik IO printen kan prikken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-651200b5ef2c8.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-651200b5ef2c8.png)

Een zo'n IO print. Elke IO print heeft 8 aansluitingen voor satelliet printjes waar dan een knopje en wat ledjes op zitten. En je kan net zoveel IO printen toevoegen als je nodig heb.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-651200b5f0f3d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-651200b5f0f3d.png)

Een zo'n satelliet printje ziet er ongeveer zo uit. Hij is specifiek bedoeld om in een paneel (van hout ofzo) gebouwd te worden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme3-651201c318ac5.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme3-651201c318ac5.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-6511fd318c9d5.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-6511fd318c9d5.png)
Die oranje cirkel (16mm) is het zichtbare gedeelte. De rest van de print valt weg achter je paneel. Je kan zo'n printje vast zetten met een drietal schroefjes.

Hoe werkt het nou? Het is eigenlijk heel simpel. Als jij op zo'n knopje drukt dan wordt er een wissel aangestuurd en de LEDjes bewegen meteen mee. Dat paneel gebruikt onderhuids opvolgende adressen maar daar heb jij als eindgebruiker niet direct iets mee te maken. Deze schakelpaneel apparatuur is namelijk bedacht om gebruikt te worden samen met de single decoders van een paar posts geleden.

Als je namelijk een wissel wilt koppelen aan het paneel, dan moet je 1-malig bij de wisseldecoder op het adres knopje drukken en dan moet je het corresponderende knopje op het paneel indrukken. Et voila wissel is gekoppeld aan knopje.. En dat door maar 2 knopjes in te drukken. Makkelijker dan dit, minder arbeid dan dit.. simpeler dan dit, kon ik het bedenken.

Dat paneel deelt dus dus een arbitrair adres uit aan de wissel. Wij weten niet wat dat is (hoewel je dit kan bepalen), en dat hoeven we ook eigenlijk niet te weten.

Dit systeem heeft zodoende een paar significante voordelen:
- Doordat je achteraf wissels aan knopjes koppelt, maakt de volgorde van aansluiten niet uit. Je plugt de satelliet printjes in de makkelijkst te bereiken aansluiting en dan werkt het gewoon.
- Door het gebruik van JST stekkerverbindingen kan je de satelliet printjes niet verkeerd om aansluiten.
- Vanwege de werking hoef je je niet bezig te houden met adressering
- Elke decoder kan je aansluiten met slechts 2 draadjes.
- Het paneel kan je met een loconet kabeltje aansluiten op de centrale. Ofschoon, je kijkt hier naar het makkelijkst te bekabelen systeem.
- Je kan al je decoders voeden met de DCC spanning.
- Het is ook bruikbaar als je nog analoog rijdt.

Uiteraard heb je tussen panelen (die op loconet werken) en de decoders een centrale nodig. Nou denken jullie vast dat zo'n centrale met loconet duur is, maar dat valt reuze mee. Deze centrale is tamelijk minimalistisch. Er zit een DCC aansluiting op en 2 loconet-B poortjes. En dat was het eigenlijk. Deze centrale had ik aanvankelijk ontworpen voor alleen decoders, maar digitale treinen werken er straks ook op.

Dit is de topologie van het gehele systeem. Twee schakelpanelen, 1 centrale met 1 voeding en 1 DCC bus en een x aantal DCC decoders.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6511fd313950e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6511fd313950e.png)

Uiteraard heb ik ook nog oplossingen voor wisselstraten en rijwegen. En ook voor de analoogrijders heb ik natuurlijk oplossingen voor alles. Dat komt allemaal aan bod in de volgende post.

Mvg,

Bas






Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 26 september 2023, 10:26:32
Nog even wat betreft auto’s: onze oosterburen hebben https://www.opencarsystem.de/
Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Bert55 op 26 september 2023, 11:28:37
Dank je. Kijk er zo naar
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 04 oktober 2023, 23:34:50
Eerste satelliet printjes zijn binnen, ik mis voor deze nog de connector aan de onderzijde.

Het idee is dus dat je een rond gat in een paneel boort waardoor dit knopje en 2 ledjes passen. Je kan hem zelf in een hoek naar keuze monteren. Dit printje kan dan gebruikt worden als schakelaar voor een wissel, als een route knopje of als bezetmelder (het knopje heb je dan alleen nodig om te koppelen aan een bezetmelder). Voor route knopjes en bezetmelders wil ik een iets andere variant maken.
(https://i.imgur.com/dP9Org4.jpg)

Ik dacht er ook nog aan om dat rondje er bij te maken. Die kan je dan verzinken in je geboorde gat en dan ziet je voorkant er iets netter uit.
Met de 'silk' lagen kan ik aan een kant een rechter wissel maken en aan de andere kant een linker wissel.
(https://i.imgur.com/JxaZ1pU.png)

(https://i.imgur.com/e8YikSZ.png)

De rest van je paneel is wel zelfbouw. Ik denk dat een 3mm MDF plaatje dan wel makkelijk is. De satelliet printjes zouden ook wit uitgevoerd kunnen worden met zwarte silk  ;D. Dus wit met zwart of zwart met wit.

Mvg,

Bas



Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: schipcas op 05 oktober 2023, 11:04:20
Hallo Bas,

Leuk ding heb je weer geknutseld, heb jij ergens een overzicht van al je goede ideeën, of gewoon het hele draadje doorspitten?
Ga vooral door met je ideeën.

Groet,
Henk
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 05 oktober 2023, 21:35:52
Tot op heden is het draadje doorspitten  ;). Gelukkig is die nog 7 pagina's en geen 1200+ zoals iemands 'eerste h0 baan'  ::)

Ooit zal er een overzichtelijk lijstje komen op mijn website met zowel commericiele producten als DIY projectjes.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 08 oktober 2023, 23:29:42
Ik was gierig en had de IO extender zonder connectors besteld. Die heb ik los gekocht. Maar dan word je uiteindelijk geconfronteerd met 2 kleine feitjes.
A bij de printenboer zijn ze helemaal niet zo duurder
en B... je moet 40 x 6 extra dingen solderen.
(https://i.imgur.com/EBgziRu.jpg)

(https://i.imgur.com/dLlubkr.jpg)

(https://i.imgur.com/CyMfjog.jpg)

De IO extenders die zijn vrij simpel. Er zitten twee goedkope ICs op, een spanningsregulator en wat connectors. That's it. Simpel dat ze zijn, kunnen ze evt ook voor andere projecten gebruikt worden.

Ik wacht nu nog op de connectoren voor de satelliet printjes en bij behorende stekkertjes. De controller zelf is nog in productie, maar deze dingen krijg ik werkend met elke willekeurige arduino. Het eerste prototype schakelpaneel komt binnen handbereik.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 12 oktober 2023, 21:25:30
Tijdens de oneindige wacht op nieuwe printen en onderdelen. Heb ik nog een kleinigheidje wat zowel als DIY als wat professioneler uitgevoerd kan worden. Op de markt kun je menig PWM regelaar kopen voor je analoge trein. Die dingen kosten allemaal rond de ~€100,- en de een is iets beter dan de ander, maar vaak hebben ze toch wel een onhandig hoge frequentie en/of ze hebben geen leuke extra's ingebouwd.

Ik dacht dat kan beter, mooier en leuker. Dus ik begon met een DIY tutorial om zelf met een Arduino en wat onderdelen om zelf zo'n apparatus in elkaar te kunnen zetten. Daarbij hoef je niet eens iets te solderen of te programmeren.

https://train-science.com/diy-pwm-rijregelaar/ (https://train-science.com/diy-pwm-rijregelaar/)
(https://trainsciencecom.files.wordpress.com/2023/06/afbeelding-1.png)

Een van de dingen die ik moest hebben, was een mogelijkheid om zowel minimale als maximale snelheden in te kunnen stellen. Dat zat o.a. ook in de Roco ACS1000/2000. De reden waarom ik dat ook wilde, is omdat analoge treinen vaak een erg groot snelheidsverschil kunnen hebben tov elkaar. Sommige rijden al een mooie maximale snelheid bij 20% terwijl andere dan pas net aan weg kunnen rijden.

Met name dat blauwe ding waar ik een van heb, dat zijn kleine racemonsters.  8)
(https://trainsciencecom.files.wordpress.com/2023/07/afbeelding-4.png)

Dat kan soms wat lastig zijn omdat je dan niet altijd het volledige bereik van je regelknop kan benutten. Om er voor te zorgen dat je het volledige bereik van je regelknop kan gebruiken voor verschillende soorten loks, kan je zowel minimale als maximale snelheid aanpassen. Het idee is dat je dat ongeveer onthoudt van elke lok wat de standen zijn.

(https://trainsciencecom.files.wordpress.com/2023/07/afbeelding-5.png)

Nu zijn er ook veel mensen die ver weg blijven van dit soort DIY tutorials, hoe makkelijk ook  ::) Dus ik dacht die mensen hebben ook betere PWM regelaars nodig. + ik wilde ook weer iets moois schapen. Dat heb ik geprobeerd en ik heb dit gemaakt.

Deze PWM regelaar bestaat uit drie printen. Je heb de basis print, het front paneel en een print met alle zijkantjes. (het wordt straks een dicht doosje gemaakt van printplaat spul)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6528440786cbd.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6528440786cbd.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6528440780e1e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6528440780e1e.png)

Deze print heeft nog wat extra features. Behalve de rijregelaar, min en max snelheidsknopjes zitten er ook knopjes op voor optrek- en remvertraging en je kan een wachttijd instellen voor het automatisch pendelen (komt zo aan bod). En omdat analoog rijders met spanningsloze stukken spoor werken, heb ik 10 schakelaars aangebracht waarmee je 10 sporen spanningsloos kan zetten. Dat scheelt je weer een paar draadjes trekken.

De laatste feature die deze regelaar te bieden heeft, is een automatische pendelfunctie. Je kan zowel links als rechts iets van een terugmelder aansluiten. Dit komt wel in de vorm van een los printje (https://train-science.com/elektronische-schakelingen/#bezetmelding) voor bijvoorbeeld stroomdetectie of een lichtsluisje.
Als een sensor getript wordt, dan doet de PWM regelaar zelf de trein afremmen, pauzeert voor een instelbare tijd en laat hem dan weer optrekken in de andere richting. En dit blijft hij doen, totdat jij zelf weer met de knop gaat spelen.

Ik verwacht de printjes volgende week al. Dan moet ik even een kort testspoortje maken en dan kan ik weer eens wat filmpjes maken.

Als laatste van vanavond wilde ik graag mededelen dat ik eerdaags ga beginnen met nieuwsbrieven  (https://train-science.com/#nieuwsbrief)voor diegene die geïnteresseerd zijn. Ik hoop ze uiteindelijk te vullen met leuke DIY als professionele items voor de modelbaan  :D

Mvg,

Bas

Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Bahn-AG op 13 oktober 2023, 12:55:38

De laatste feature die deze regelaar te bieden heeft, is een automatische pendelfunctie.

Als een sensor getript wordt, dan doet de PWM regelaar zelf de trein afremmen, pauzeert voor een instelbare tijd en laat hem dan weer optrekken in de andere richting.

Je kunt ook iets maken dat een enkele trigger de trein laat stoppen, wachten en weer doorrijden.
Een dubbele trigger schakelt dan ook de rijrichting om. Leuk voor tussenliggende stations.
En een knopje op de regelaar dat je deze functie kan uitschakelen.

Bart
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Reinout van Rees op 13 oktober 2023, 19:20:21
Je noemt "een onhandig hoge frequentie". Wat is er onhandig aan een hoge frequentie?
Voor die gevoelige faulhabers moest je juist een hoge frequentie hebben omdat ze anders gingen brommen ofzo. De reguliere motors boeide het stukken minder. Daardoor krijg ik het idee "hoe hoger hoe beter".

Dus... het klinkt alsof ik iets bij kan leren :) Heb je een korte hint de goede richting in?

Reinout
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 13 oktober 2023, 20:07:17
Je vraag heeft 2 antwoorden.

#1). Meeste DC motoren maken een oorverdovend payne-in-the-*** geluid tussen 100Hz en 20kHz. Dus je wilt graag of daar boven zitten of daar onder zitten maar niet er tussen in.

Als je met een arduino analogWrite() gebruikt, dan zit je daar dus precies in met 490Hz. Dat is in dit filmpje van wim K goed te horen.
https://www.youtube.com/v/d19KkST8VP4

#2) Meeste als niet alle DC motoren vertonen slecht tot matig gedrag op 20kHz of hoger.

Ik had dat getest toen ik met mijn class 156 ging pendelen analoog. Op de hoge frequentie (32kHz) reed dat ding pas weg vanaf een dutycycle van ~50%. De lage snelheden regelen dat was niet echt te doen... hij was echter wel heel erg stil.
Op een frequentie van 50Hz reed hij al weg met een dutycycle van ~8% ish. Het rijgedrag was wel gelikt  (y). Alleen hij maakte een zacht hoorbaar brommend geluid. Maar het was niet storend verder.

Decoders gebruiken wel een hoge frequentie, dat is wat ze zo stil maakt. Om toch goed rijgedrag te krijgen met dergelijke frequenties kan je de motorspanning inmeten. Dan doe je kortstondig de spanning afschakelen, dan ontstaat er een korte piek die je moet negeren en na die piek kan je een bepaalde spanning meten die evenredig is met de rotatie snelheid van de motor. Zo'n decoder die doet dat.. ik denk minstens 20x en misschien wel 50x per second meten en kan aan de hand daarvan de dutycycle bijregelen om zo toch een lage kruipsnelheid te realiseren bij een hoge frequentie.

Ik weet trouwens niet meer welke het was, maar ik heb ooit gelezen van een PWM regelaar dat die ook terugkoppeling heeft. Ik weet alleen niet hoe goed dat ding werkt bij een halve grote analoge banen en lange draden ed. Moet dat maar eens een keertje opzoeken.

Ik gebruik voor mijn PWM regelaar de Weistra methode waarbij je naast dutycyle ook de frequentie regelt. Hoe lager de dutycycle hoe lager de frequentie tot een bepaald limiet. De theorie luidt dat je daardoor langere aanloopstroompje hebt wat bij zeer lage snelheden goed werkt. Ik heb er op Rosedale Abbey ook mee gewerkt en dat beviel me erg goed. Wel heb ik de ondergrens van 20Hz naar 50Hz verhoogd. De originele Weistra werkt tussen 20Hz en 100Hz maar op 20Hz wordt elke trein een knipperende kerstboom. Die 20Hz flikkeringen zijn echt heel opvallend en storend. Dat is in theorie oplosbaar in de lok zelf, maar in code een '20' aan te passen naar een '50' vond ik zelf ietsjes makkelijker uitvoerbaar.

Ik weet niet heel veel van die faulhabers af. Maar ik dacht mij te herinneren dat die al helemaal niet tegen zulke hoge frequenties kunnen omdat ze dan loeiheet worden. Ik meen dat Klaas Z hier er iets van 20kHz door heen jaagt met zijn permaloog en hij moest smoorspoelen in serie zetten met de faulhabers om te voorkomen dat ze te heet werden.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 13 oktober 2023, 20:25:29
Ik had trouwens nog post vandaag, maar mijn telefoon met camera was tijdelijk misplaatst  :o

(https://i.imgur.com/0gFeoHQ.jpg)

(https://i.imgur.com/LowFU97.jpg)

(https://i.imgur.com/OegyCWq.jpg)

Ziet er goed uit. Moet alleen nog veel dingen bestellen. Doordat ik niet wist hoe die kroonstenen die ik toen nog niet had gingen uitvallen, kon ik de zijkanten nog niet maken. Daar zitten gleuven die wel de goede afstand moeten hebben. Ik vind ze er zelf wel gaaf uitzien  (y). Nu nog een dicht doosjes van fabrieken met onderdelen  ::)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 15 oktober 2023, 00:26:00
Vandaag goede post en slechte post.

Eerst het leuke. De schakelpaneel controller is binnen met bijpassend 'jasje'. Vandaag in de kleur geel (had ik nog nooit geprobeerd)
(https://i.imgur.com/3BjiJaj.jpg)

En mijn eerste DCC centrale  :angel:. Het zal nog wel minstens een maand of drie duren voordat ik die goed werkend heb. Ik heb nog veel code uit te pluizen.
(https://i.imgur.com/ZFRFP9b.jpg)

En wat minder leuke post.. Ik had niet goed opgelet wat ik kocht. De helft van de kabels was prima.
(https://i.imgur.com/H0BmURM.jpg)

Alleen toen bleek dat het een verloopkabel naar een andere steek
(https://i.imgur.com/Z0kZXHq.jpg)

Zakje direct in de prullenbak gemieterd, verlies genomen en nooit meer terugkijken  :-[


Dusss ja een nieuwe DCC centrale.. erg leuk natuurlijk. Het is wel een meest simplistische uitvoering. Je kan er twee dingen op aansluiten, dat is 1 DCC bus en je kan er 2 loconet kabels inprikken voor loconet-B. Deze centrale was aanvankelijk bedoeld voor alleen DCC accessoire decoders. Zo zou men een betaalbare brug krijgen tussen mijn "superieure"  :P schakelpaneel spul en wisseldecoders om zo hun stand-alone loconet <> DCC systeem te maken zoals uitgelegd in post #94 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=105407.msg3222418808#msg3222418808)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6511fd313950e.png)

En aangezien ik ook een Loconet handregelaar bouw, leek het mij fitting om ook een betaalbaar startsetje aan de man te helpen.

Het is leuk om een centrale te hebben, want dan kan je al je ideeën er in verwerken. En features inbouwen die geen een ander ding op de markt heeft. Zo wilde ik aanvankelijk ook PWM modus inbouwen voor het spoor, maar dat zou ten kosten gaan van de accessoire bediening met DCC. Dus ging ik verder nadenken over hoe ik analoog rijden moest inbouwen.

Ik bedacht mij om de loconet-B bus te re-purpose'n voor dit doel. Normaal stuurt een Lnet-B centrale het DCC signaal over de loconet kabels voor gebruik bij boosters. Dat doet die van mij ook, maar optioneel wil ik een kloklijn voeren en die kloklijn wordt dan benut voor aparte PWM regelaren. Het gehele systeem kan dan meer dan PWM regelaar hebben.

Daarnaast komen er dan speciale throttles (die je ook aan dezelfde loconet bus hangt) die elke PWM regelaar afzonderlijk of gelijktijdig kan aansturen. Als we dit combineren met de schakelpaneel apparaten:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-652b122e688da.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-652b122e688da.png)
Ik hoop dat het plaatje duidelijker is dan dat ik ben  :P

Het leuke en vrij unieke (hoewel niet ongekend, dit is ook wel bekend als cab control (https://dccwiki.com/Cab_Control)) van dit systeem is dat elke throttle elk deel kan en mag aansturen. Wat je wel of niet wilt aansturen kan je selecteren met de schakelaars onder de throttles. Zo kan je dus met 1 throttle een analoge trein blijven aansturen over een grote baan waarbij die over meerdere apart aangestuurde secties rijdt.

Doordat je meer dan 1 regelaar tegelijk mag en kan aansturen, kan je zonder probleem overrijden van de ene sectie naar de andere. Als jij 2 secties tegelijk bedien, lopen ze 100% synchroon. Het is dan net alsof een trein zonder problemen een booster scheiding passeert.

Digitaal... speciaal voor analoog  ;D

Mvg,

Bas

Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 31 oktober 2023, 21:51:24
Ik weet niet hoe ik er op kwam, maar ik had de ingeving om zelf ook eens zo'n S88n terugmelder apparatus te maken. Hoewel het simpele dingen zijn, is het wel grappig te zien hoeveel verschillende schema's er wel niet voor te vinden zijn. Ik heb uiteindelijk eentje nagemaakt die gebruik maakt van SR latches. Volgens mij hebben die het voordeel dat de ingangen beter ontdenderd zijn en minder grillig gedrag vertonen.

Een beetje een bulky ding van 83x87mm. Er zitten ook 3A diodes op. Die overlijden dan niet meteen bij de eerste beste kortsluiting  :police:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme4-6541643024652.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme4-6541643024652.png)

Root schema
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6541642fbfc0d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6541642fbfc0d.png)

Rj45 connectors
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6541642fbf98e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-6541642fbf98e.png)

Schuifregisters
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-65416644bde40.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-65416644bde40.png)

SR latches
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-6541642fda1ed.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-6541642fda1ed.png)

Stroomdetectie. Nu is deze S88 voor current sense maar met een andere BOM (componenten lijst) heb je zo een OPTO variant.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme3-654164300e7b4.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme3-654164300e7b4.png)

Ik heb nog niet eens beslist of ik deze ook ga fabriceren  ::). Ik ben eigenlijk meer loconet gericht en geloof niet echt dat er nog meer S88 bij moet komen  ;D Ik ga ze sws nooit zelf gebruiken en een protoype batch van 5 van deze dingen, gaat al gauw richting de €80,-

Mocht iemand interesse hebben in de Kicad of productie bestanden.
Klik dan op deze download link (https://minhaskamal.github.io/DownGit/#/home?url=https://github.com/bask185/Train-Science-DIY/tree/master/OS-S88n)

Mvg,

Bas

Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Biessendorf op 01 november 2023, 13:21:17
5 stuks voor € 80,= is natuurlijk een koopje.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Dave....... op 13 november 2023, 11:58:30
Ik had (nu er nog geen soldeerflux op zit) eens gekeken of ik bij een 2e exemplaar wel die connector er 'normaal' op kon zetten. En dat ging zowaar. Fijn als het eens meezit  :P.

Ik heb hem tijdelijk vastgezet met een plakbandje. Dan maak ik een rondje van plakband met de plakzijde naar buiten, crude but effective  ;D
(https://i.imgur.com/LiDM9Vq.jpg)

(https://i.imgur.com/3g7LKSJ.jpg)

(https://i.imgur.com/1ypPXW1.jpg)

Bas

Hoi!

ik ben benieuwd hoe het met dit project staat.
Geen haast, gewoon nieuwsgierig  ;D
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 13 november 2023, 13:54:05
Ik had per toeval voor dat DCC EX motor shield een hotplate besteld die ik nu heb. Ik moet eerst wanhopig hard mijn kamer opruimen omdat ik m'n kont niet meer kan keren.

Met deze hotplate kan ik de printjes die ik al heb, veel makkelijker en sneller in elkaar zetten. Dat motiveert me ook om er een paar meer te assembleren. Ik kwak een beetje pasta op zo'n printje, dan druk ik alle componenten in de pasta en zet ik dit ding aan. Dan wacht ik een paar seconde en dan zit alles vast gesoldeerd.
(https://i.imgur.com/IPEFS9b.jpg)

De nieuwe print met stepper driver heb ik nog niet afgemaakt.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Eric v C op 13 november 2023, 14:54:09
Dave, Bas,

Ja de soldeer-strips aan deze stepper zijn fragiel en best klein om te solderen, zo heb ik al ondervonden.
ook moet er zeker niet te veel / te lang spanning op zetten met die 14 ohm weerstand van de motor.
Ik zoek naar een connector voor de 4vlaks soldeerstrip om dat solderen te vermijden.
Goede idëeën?

Eric
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 13 november 2023, 16:29:45
Dat is een briljant idee, Eric. Ik ga ook zoeken  :police:
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Dave....... op 13 november 2023, 16:34:29
Dat opruimgedeelte ken ik   ;D
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 13 november 2023, 17:55:31
Op zo'n Märklin traxx uit de 36xxx range zitten ook dat soort connectoren. Daar steken ze die verlichtingsflexprinten in. Ik heb er nog 1 over, zal eens kijken of toeval wilt dat die stappenmotor er in past.  Fingers crossed.

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Eric v C op 13 november 2023, 21:39:41
Ben benieuwd, ik heb gisteren op de gok ook zo'n soort connector besteld bij ALI
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 13 november 2023, 22:29:10
Ik had net met mijn webcam een slechte foto gemaakt, want ik was mn phone weer eens kwijt. Ik frees dat die nog bij m'n kid ligt. Het hol van de leeuw  :P.  Toen had ik de trein weer opgeruimd en kwam ik tot de ontdekking dat ik vergeten was de foto op te slaan. Naja, volgende keer beter.

Anyways. De marklin flex PCB die ook 4 polig is, is smaller. Verder is het idee wel exact hetzelfde. Ik heb zodoende gegoogled en heb ontdekt dat dit heet:
FPC Connectors or flexible printed circuit connectors. Je leert ook maar zo veel op elektronica school  ::) Ik heb ze alleen moeite te vinden in de juiste pitch..

We kunnen ook zelf flex print bestellen bij JLC, Eric  ;D Sommige van die stappenmotors komen zonder flex.

EDIT:
1.5mm komt niet voor. Ik denk echter dat een 12 polige variant in 0.5mm pitch kan werken. Dan kan je 3 polen samen groeperen. Ik moet er alleen nog een footprint voor vinden of ontwerpen.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Eric v C op 14 november 2023, 13:04:07
Bas,

Dank voor je zoekwerk.
ik heb bij ALI deze gevonden en reeds in bestelling.
5 Pcs Fpc Connector Socket Ffc 0.5 Mm Clamshell Bodem Contact Type 4P 6P 8P 10P 12P 14P 18P 20P 22P 24P 30P 32P 36P 40P 50P 60P
Die moet ik dus omzetten naar een 12p variant, als ik je goed begrijp.

Duimen dat ze passen.

Eric
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Joz op 14 november 2023, 13:22:45
Nu het toch over connectoren gaat...

Wat komt bij Ali eigenlijk overeen met de MTC en de PluX connectoren?
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Klaas Zondervan op 14 november 2023, 13:41:51
Zoek dan naar pinheaders en busheaders met een rastermaat van 1,27 mm.
De specifieke uitvoering zoals die voor PluX en 21MTC wordt gebruikt heb ik nog niet gevonden.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 14 november 2023, 15:36:25
1.27mm pitch inderdaad. Je hebt ze zowel in SMD als THT uitvoering. Ik heb voor een trein een adapterprint gemaakt met 21MTC. Daarbij heb ik de 22e pin afgeknipt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-65538218ca319.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-65538218ca319.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-65538218ca7f2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-65538218ca7f2.png)

Bij de PluX22 zijn de vrouwtjes en mannetjes zijn verwisseld. Decoder is dan man en adapterprint vrouw. De MTC21 op een decoder is behalve vrouw ook een zgn. bottom entry connector. Die soldeer je aan de bovenkant, maar de pinnen komen van onderen. Een MTC21 zit dan ook dichter op de treinprint dan de PluX22 (hoewel de treinprint ook een bottom entry  zou kunnen hebben). De pinout verschilt verder ook iets dacht ik.

https://dccwiki.com/21MTC_Connector (https://dccwiki.com/21MTC_Connector)

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Joz op 14 november 2023, 18:18:17
Oké, dus MTC en PluX zijn dus feitelijk dezelfde connectoren, behoudens dan m/f andersom en andere pinbezetting?

Op Ali zoeken levert dan dit op voor MTC, right? https://nl.aliexpress.com/item/1005005394070363.html?spm=a2g0o.detail.0.0.fd2e1fnz1fnzZZ

(niet dat ik er wat mee wil, maar dit hield me gewoon al een tijd wakker) ;)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 14 november 2023, 20:15:18
Ja dat klopt wel aardig.

@Eric,
Kicad heeft footprints!

Links zijn de vier pads zoals ik ze nu heb, rechts is die 12 pin connector in 0.5mm pitch. Ziet er veel belovend uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6553c61ccc430.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6553c61ccc430.png)

JLC heeft ze ook in stock (https://jlcpcb.com/partdetail/Xunpu-FPC_05F12PH20/C2856799). Die zijn wel iets kleiner (minder lang) als ik op het plaatje kijkt dus een kleine aanpassing is wel nodig. Maar ik denk heel eerlijk dat die stappenmotor dingen hier goed in moeten passen.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Eric v C op 14 november 2023, 22:01:48
Bas, ik ben benieuwd, laat aub weten zodra je ze geprobeerd hebt. Eric
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 15 november 2023, 10:13:09
Ik heb het ontwerp aangepast.

DCC en nieuwe FFC connector toegevoegd. DCC interface bestaat hier slechts uit een weerstand deling. Geen noodzaak voor een optocoupler.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-6554895eb0c98.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme2-6554895eb0c98.png)

Ik heb ook uit noodzaak voor het eerst een vier lagen print ontwerpen. Dat was eigenlijk best makkelijk. De middelste 2 lagen gebruik ik voor ground en de voedingsspanningen. Voor de voedingsspanningen heb ik 2 koper zones gemaakt voor 5V en VCC (=gelijkrichte DCC spanning). En dan heb je 2 lagen waar je gewoon de printsporen kan krabbelen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6554892457ea7.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6554892457ea7.png)

Door de connector is de print iets groter geworden, maar beter dat dan die verrekte flexprint solderen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-655489246164d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-655489246164d.png).
Het is ook belangrijk dat je de print afplakt, voordat je de motor er op schroeft. De motor is van metaal en je kan de soldermask (top laag op printjes) niet vertrouwen voor isolatie.

Ik moet op dit punt nog een paar kleine ontwerpfoutjes er uit halen, de design rule checker is niet tevreden atm.  :police: en even kijken wat het kost om deze te bestellen.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 15 november 2023, 15:43:39
Hi Bas

Leuk. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen met de mini-plate. Ze zijn met ongeveer 125 Euro net iets te duur om als spielerei te kopen. Maar als het goed werkt, dan is het zeker een prima koop. Graag feedback als je er wat ervaring mee hebt opgedaan.

Klopt het dat je de flexibele print van de stepper motor in een connector wilt stoppen, in plaats van te solderen? Je hebt, zo te zien, voor een 12 polige connector gekozen (in plaats van 4 polen). Heeft dat een reden? Ik ben heel benieuwd of dat goed past.

4 laags printjes heb ik al bij JLCPCB laten maken. Kwaliteit is prima, en het ontwerp van de print wordt ineens veel eenvoudiger. Voor kleine printjes zoals deze echt een aanrader dus.

Toen ik je schema bekeek, vond ik het wat kaal rond de A4988. Ik heb die van mij ernaast gelegd (zie onder), en daar zie ik toch veel meer weerstandjes en dergelijke. Ik zie in jouw schema bijvoorbeeld geen sense weerstanden, en ook weerstandjes bij sleep en reset ontbreken. Klopt je schema daarom ook wel? Als ik de 3D weergave van de print zie, lijkt er veel meer op te zitten.
Groet
Aiko

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/A4988-6554d8bb95f5b.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/A4988-6554d8bb95f5b.png)

Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 15 november 2023, 15:52:36
Dat schema is slechts mijn root-sheet  ::). Ik plaats muv connectoren geen componenten in het root-sheet alleen sub-sheets. Zo zie je in een oogopslag wel alle componenten maar de details liggen verstopt in de sub-sheets. De sheet van de a4988 ziet er zo uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6554d9da153ff.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-6554d9da153ff.png)
Het is een beetje een stijl dingetje wat mijn voorkeur heeft. Het is wel belangrijk voor hergebruik. Als deze print af is, bewaar ik het schema van de a4988 in een bepaalde repository. Dan kan ik hem heel makkelijk her gebruiken.

Citaat
e hebt, zo te zien, voor een 12 polige connector gekozen (in plaats van 4 polen). Heeft dat een reden?
Ja dat heeft een erg goede reden. Die stappenmotor flexprintjes hebben een pitch van 1.5mm. Daar kon ik geen connectors voor vinden. Daarom koos ik een pitch van 0.5mm en dan 12 polig. Die moet ongeveer even breed zijn en zal waarschijnlijk prima werken.

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Dave....... op 17 november 2023, 18:57:02
Dus even een soort van reactie op de pantoprintjes.



(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/IMG-6962-6557a8b49d132.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/IMG-6962-6557a8b49d132.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/IMG-6963-6557a8b4b9ccc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/IMG-6963-6557a8b4b9ccc.jpg)
Dit is een printje die je tussen de servo en de decoder moet zetten.
Best groot, dik voornamelijk

Dus de pantoprint is dus veel praktischer
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 17 december 2023, 22:24:14
Ik had ooit deze servo driver bedacht voor een losse servo met een mechanische schakeling voor puntstukken.
(https://i.imgur.com/9A0uDur.jpg)

Het grootste nadeel is dat ik iets moet 3D printen en dat gaat komende tijd nog een beetje een obstakel zijn. Ik denk dat ik iemand voor me een vijftal beugels laat printen om minstens de 5 reeds bestaande proto's af te kunnen maken en de onkosten terug te winnen  ::).

Ik heb een nieuw en verbeterd ontwerp bedacht met hetzelfde idee.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-657f63877c5a4.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-657f63877c5a4.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-657f6387854e9.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-657f6387854e9.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme3-657f6388ddad1.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme3-657f6388ddad1.png)

Dit ontwerp heeft een paar significante verbeteringen tov het oude ontwerp.
- de micro switches doen niet alleen meer het puntstuk voeden, ze worden nu ook teruggekoppeld naar de besturing.
- De servo is verstelbaar. De slag bepaal je nu door de motor te verschuiven in de print
- geen 3D geprinte beugel meer nodig. Daarentegen komen er kleine hoekprofielen bij voor verticale montage onder de baan.
- mogelijkheid van externe schakelaars voor aansturing. De eerste versie was DCC only. Deze kan je nu ook voor analoge banen gebruiken.
- Diode matrix om schakelaars te koppelen aan wisselstraten is mogelijk.

Dit circuit toont de schakelaars. Met optocouplers worden de standen door gegeven aan de besturing.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme4-657f638928cdf.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme4-657f638928cdf.png)
 
Deze eindschakelaars werken hier alleen als er rijspanning staat. Als een schakelaar dan gemaakt wordt, valt een van de optocouplers af. Bij DCC werkt dit prima, bij analoog betekent dat een probleem. Als de servo halverwege is, branden beide opto's.

Als er geen rijspanning is, worden de schakelaars niet meer doorgegeven aan de besturing, want de opto's doen het niet. Om dit probleem te tackelen zal de servo driver zich in moeten leren. Hij wacht tot er rijspanning is (je zet de trafo open) dan zet je de wissel om en dan onthoudt de driver bij welke hoeken de schakelaars bediend worden.

Als er dan geen rijspanning is (je schakelt wissels terwijl de treinen stil staan), draaien de servo's naar de ingeleerde posities. et voila.

Het enige nadeel, is dat het wat meer moeite kost om die schakelaars er op te zetten. Ik moet per schakelaar 2x boutje moertje indraaien en met stukjes ijzerdraad de contacten aan de print solderen. Ik voel dus 2 varianten aankomen waarvan 1 een bouwpakketje zal zijn  ::)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 28 december 2023, 13:29:09
Some time ago..
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme4-6541643024652.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme4-6541643024652.png)

Some time later... had ik een werkende S88n GND versie in huis. Het leuke van deze is dat ik er niet zelf voor hoef te solderen. Ik liet de kroonstenen en Rj45 connectoren er door de printenboer op zetten  (y)
(https://i.imgur.com/qWA4zma.jpg)

Hij werkt ook nog  ;D. Ik had trouwens eerst massale ongekende paniek... want hij deed het eerst niet  :-[ :-X >:(. Wat bleek... ik had de kabel ff gepakt die tussen mijn z21 en router zit, maar die was maar 4 polig uitgevoerd. Toen pakte ik zsm een andere kabel en toen was ik weer opgelucht
(https://i.imgur.com/iUcbBav.jpg)

Past in mijn standaard doosjes.
(https://i.imgur.com/9wurlp4.jpg)

Er zit alleen een kleine miniscule fuckup in. De nummering op de print klopt niet met de realiteit..
16 -> 1
9   -> 8
8   -> 9
1  -> 16

Gelukkig niet het einde van de wereld. Daarom bestellen we dus altijd eerst prototypes  ;)

Mvg,

Bas


Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: ramdani op 28 december 2023, 17:06:58
leuk  (y)

welke printenboer is dat? (en moet je dat ergens aanduiden?)

mvg,
Michel
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 28 december 2023, 19:48:51
Citaat
welke printenboer is dat?
https://jlcpcb.com/ (https://jlcpcb.com/)

Citaat
(en moet je dat ergens aanduiden?)
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt?

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 21 januari 2024, 19:56:32
ca een jaar geleden alweer had ik het idee om een print te maken die alles kan. Die noemde ik de General Purpose IO print (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=105407.msg3222361570#msg3222361570). Het ding heeft tot op heden nog steeds het daglicht niet gezien. Maar het idee was altijd blijven hangen.

Ik heb nou een nieuwe gemaakt die wat simpeler in aard is. Ik dacht dat het wel eens leuk zou zijn om ooit eens een goed georganiseerde workshop programmeren te organiseren. En wellicht dan ook een online tutorial met filmpjes en allerlei opdrachtjes enzo. Uiteraard heb ik ook een lijstje met kant en klare demo programma's gemaakt die je kan gebruiken zonder te beschikken over programmeerskills.

Nu snap ik al te best dat menig mensen echt programmeren niet echt ligt. En ja dat is nou eenmaal normaal :P. Daarom had ik ooit FunctionBloX  (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=104404.0)gemaakt waarmee je een op grafische wijze een Arduino of soorgelijken iets kan laten doen. Ik herinner me van de middelbare school nog dat dit mij beter beviel dan programmeren wat toen 'technisch modelleren' werd genoemd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme2-65ad60f31291b.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme2-65ad60f31291b.png)

Het belangrijkste bij programmeren, is dat je A iets moet hebben om te programmeren en B je moet een doel hebben. Dus daarom heb ik dit 'iets' ontwikkeld en ik geef hem de toepasselijke naam Jack Of All Trades

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-65ad60f225f97.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-65ad60f225f97.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme1-65ad60f23cca3.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme1-65ad60f23cca3.png)

Hij kan iets minder dan het originele ontwerp van vorig jaar. En dat komt deels doordat ik het board compatibel wilt houden met mijn FunctionBloX applicatie. Om die reden heb ik bijvoorbeeld geen IO extenders oid.

Het board beschikt over:
- 4 relais met 2 contacten
- 4 servo uitgangen
- 3 PWM kanalen met onboard leds en versterkte uitgangen.
- DCC ingang
- 4 onboard schakelaars die evt uitbreidbaar zijn met stroomdetectie of externe schakelaars/sensoren.
- aansluiting voor een extra OLED display
- aansluiting voor externe I2C IO extenders.
- 2 analoge aansluitingen voor externe potmeters (waarvan 1 geschikt is om stroom mee te meten)
- extra I2C EEPROM.

Dit board is geschikt om:
- een PWM regelaar mee te maken
- als DCC decoder in te zetten. En hierbij kan je kiezen uit 4 losse servo's, 4 relais en 3 versterkte PWM kanalen (voor led strips oid) of je gebruikt de vier servo's te samen met de relais voor puntstuk polarisatie.
- Als AHOB te fungeren
- Als keerlus module te fungeren.
- te communiceren met een andere Jack Of All trades board.

Wat het board niet kan:
- meer dan 1 spoel wissel aansturen
- stappenmotors aansturen

Voor al deze toepassingen komen er standaard programma's. Sommige van die programma's zijn dan wel C code, anderen FunctionBloX programma's en voor sommige toepassingen maak ik in beide talen een programma.

Het eerste deel van de op te richten cursus zal dan ook bestaan uit hoe je zo'n standaard programma er in moet krijgen. Mocht je dan in geen van beide talen uitblinken, je zal niet met lege handen thuiskomen!!

Ik denk dat ik eerdaags een stuk of 10 van deze puppies ga bestellen en dan langzamerhand wat demo's en dingetjes ga uitwerken.

Mvg,

Bas

Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 07 februari 2024, 22:49:18
Paar weken later...

https://www.youtube.com/v/7T63zsboWKc

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 11 februari 2024, 13:20:38
We stomen hier rustig verder  ;).

Ik heb inmiddels mijn reeds bestaande AHOB programma aangepast voor dit board en de laatste features er in gezet.

https://www.youtube.com/v/CUI3jsjybko

Het enige wat nu ontbreekt, is het geluid. Ik wilde daarvoor zo'n geekcreit mini DFPlayer (https://wiki.dfrobot.com/DFPlayer_Mini_SKU_DFR0299). Mijn developer board heeft een seriële uitgang beschikbaar waarmee ik het bel geluid kan afspelen. Nu alleen nog een SD kaartje nodig en een MP3 bestand van een AHOB. Is vast niet moeilijk te vinden  ;).

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Klaas Zondervan op 11 februari 2024, 13:53:13
Ik maak het belgeluid met een hardwareschakeling. Vind je waarschijnlijk niet interessant  ;D maar indien toch, dan kan ik het schema hier laten zien.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Duikeend op 11 februari 2024, 16:52:38
Ik heb hier  (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88019)al eens een uitgebreide beschrijving van geluid met behulp van zo'n df player gemaakt. wellicht heb je er wat aan :)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Jeronimos op 11 februari 2024, 16:58:20
https://sounds-mp3.com/i-nl-railway-crossing-bell (https://sounds-mp3.com/i-nl-railway-crossing-bell)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 11 februari 2024, 21:39:07
Library van internet geplukt. Dit is immers al een wiel wat erg vaak is uitgevonden door mensen.
5 code regeltjes.. et voila.

https://www.youtube.com/v/PPwnoAOEkQA

Ik moet alleen nog de armen synchroniseren met het geluid. Als de bomen eenmaal beneden zijn dan gaat 1 van de 2 bellen uit.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 12 februari 2024, 21:03:42
Ik weet niet waarom maar dit filmpje moest perse als een short op youtube. I tried. Dus een kliklink dan maar.

Het AHOB programma is zo goed als af. Ik heb inmiddels ook DCC code er in gefiets. Wissel adres 500 heb ik gereserveerd voor de overgang. Wil je vanuit je computer programma de AHOB aan kunnen sturen? dan kan dat  ;D

https://www.youtube.com/shorts/7n7zShNc0qk (https://www.youtube.com/shorts/7n7zShNc0qk)

Nu tijd voor de '(DCC) servo decoder software'  :police:

Ik ben natuurlijk niet uit op de zoveelste standaard DCC servo decoder te maken. Hij moet natuurlijk meer kunnen. Een van de 'meer' dingen is een makkelijke koppelingen met.. meer developer boards. Ik ben al een tijdje bezig met een bussysteem om met slechts de Tx en Rx pinnen een ring te vormen waarbij 1 print de baas is.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-65ca75b2f33cf.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-65ca75b2f33cf.png)

Wat heb je hier nu precies aan? De master print kan je voorzien van een extra printje met een zgn. IO extender. Op deze IO extender kan je tot 16 schakelaars aansluiten en aan elke schakelaar kan je een rijweg inleren. Met alle onboard knopjes kan je dan heel makkelijk de wissels toevoegen. Dus met of zonder DCC kan je gebruiken voor wissels en relais en .....

Buiten de print koppeling, kan elk board ook gewoon als standalone board werken en krijg 11 DCC adressen. 4x Servo, 4x relais en 3x versterkte transistor uitgangen.

Dus op naar het volgende filmpje!

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 14 februari 2024, 21:40:54
Demonstratie tijd!
https://www.youtube.com/v/ZizhjkhbMp0

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 10 maart 2024, 13:01:20
Die puntstuk schakelaars, die ik 2x eerder bedacht heb.

(https://i.imgur.com/9A0uDur.jpg)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-657f63877c5a4.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme-657f63877c5a4.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-657f6387854e9.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme1-657f6387854e9.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme3-657f6388ddad1.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/deleteme3-657f6388ddad1.png)

Die heb ik nu voor een 3e keer uitgedacht, maar ook gemaakt.

Ik geloof natuurlijk ook sterk in flexibiliteit. Zodoende heb ik een print beugel gemaakt met A). kleinere microswitches en B). microswitches die ik wel makkelijk kan solderen. De kleinere microswitches komen ook in varianten waarbij de pinnen onder 90 graden zitten. Die zijn helemaal perfect hiervoor.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/WhatsApp-Image-2024-03-10-at-12-10-13-1-65ed9d0d0323f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/WhatsApp-Image-2024-03-10-at-12-10-13-1-65ed9d0d0323f.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/WhatsApp-Image-2024-03-10-at-12-10-13-65ed9d0d090c8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/WhatsApp-Image-2024-03-10-at-12-10-13-65ed9d0d090c8.jpg)

Doordat ik er voor heb gekozen om er toch geen servo aansturing op te zetten, kan de print aanzienlijk goedkoper worden gemaakt. En je bent nu ook vrij om een servo besturing naar keuze te gebruiken.

Op de print kan je 2x DCC aansluiten en 1x een puntstuk. Ik had er voor gekozen om DCC in 2 voud aan te brengen zodat je alle punstukken van een wisselstraat makkelijk kan doorvoervoeren van print naar print.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/WhatsApp-Image-2024-03-10-at-12-41-13-65ed9d0d425d3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/WhatsApp-Image-2024-03-10-at-12-41-13-65ed9d0d425d3.jpg)

Ik bedacht me een twee dingen.
- Als je een servo gebruikt voor wissels. Dan heb je sowieso een methode nodig om de servo makkelijk te monteren.
- Als je voor puntstukken een relais gebruikt, dan zit je half in de knoop met electrofrog wissels zoals die van Peco. Met 1 relais, kan het wel werken, maar dat is erg kritisch.

Dus dan mix je het beste van beide werelden. Om de print makkelijk te monteren, heb ik deze beugels besteld:
(https://ae01.alicdn.com/kf/S83c3257c967347939c07a12a5f0682c8t.jpg)

Ze zijn getapt dus je kan de beugels makkelijk op de printplaten zetten met een boutje. En dan kan je ze onder je baan monteren met een twee tal schroefjes. De motor kan je zelf stellen. Die schakelaars zijn ook flexibel, er zit wat speling in. Dus dat instellen is niet erg kritisch.

Ik denk dat 3x dan wel scheepsrecht is. Simpel, goedkoop en doeltreffend.  ;)

De volgende keer hoop ik alle spulletjes binnen te hebben en dat mijn testbakje af is. Dan kan ik een filmpje maken van dit mechaniek  ;D

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 25 maart 2024, 23:32:29
De servo beugel is in wording. De metalen beugels en connectoren, die zitten er al op. Ik wacht alleen nog op de micro switches.

In other news.

Wachten op dingen is inefficient. Ik heb een 'bare minimum booster' ontworpen en reeds besteld ook nog. Total KISS idee.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-6601f3e7aa1fd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-6601f3e7aa1fd.jpg)

Uitgangspunt #1 is: goedkoop! Er zit geen microprocessor op, slechte een handje vol discrete componenten.
Uitgangspunt #2 is: veelzijdigheid.

Het ding kan je aansturen met 2 TTL-niveau kanalen en je hebt kortsluiting terugmelding. Wat kan je daar nou allemaal mee?

Zoals jullie waarschijnlijk weten, wordt DCC 'stroom' wel eens duur genoemd. Om die reden, doen wij modelspoorders dingen als sein decoders en wissel decoders niet voeden met DCC. Zo'n verdraaide booster kost immers al gauw €100,- +. Ik dacht dus.. als die booster nu nog maar < €10 kost dan heb je gewoon een goedkope DCC bus er bij. Kan je makkelijk je schakeldecoders mee aansturen en voeden. En omdat schakeldecoders toch nooit kortsluiting maken (hoewel het iemand vast wel eens gelukt is  ::)), hoef je eigenlijk niks te doen met de kortsluit lijn. Dan kan je met een (nog te maken) adapter printje deze boosters aan een DCC bus hangen.

Uiteraard kan je de boosters ook gewoon voor trein gebruiken. Dan wordt kortsluiting wel een dingetje en daarom heb je een adapter print nodig met een CDE interface. Dat kost de wereld immers ook niet  ;)

Je kan de boosters ook zijdelings in mekaar steken om de signalen door te voeren. Als je dan meer sap nodig heb, dan prik je er een boostertje bij.

De reden waarom ik heb gekozen voor 3 IO lijntjes is omdat de booster dan ook geschikt is voor analoog gebruik. Je kan dit ding ook nog hangen aan een arduino.. of een bepaald developer board van een paar posts terug  ::)... Mij leek het wel leuk om te kijken of ik die DCC EX code kan laten draaien op een Arduino in combinatie met deze booster.

En mijn Jack of all Trades. Daar kon ik eigenlijk nog geen DCC mee doen.. dus straks dus wel  ::) Ik ben er zelfs al uit hoe ik nu de bediening wil uitvoeren  ;D

En natuurlijk voor de DIY'er die gewoon goedkoop met trein wilt crossen, zijnde analoog of digitaal, is het altijd handig om zo'n simpel boostertje tot je beschikking heb  ::)

De booster biedt ook wat toekomst mogelijkheid zoals gewoon.. erg goedkope centrales.

De uitgang is 100% galvanisch gescheiden, hij kan tot max 4A aansturen hoewel ik eigenlijk 3.5A aanraad en het enige wat je er niet mee kan, dat is CV uitlezen. CV uitlezen was niet helemaal 'compatibel' met beide de uitgangspunten  8)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 maart 2024, 17:01:32
Wil je daar ook een schema van laten zien?
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 26 maart 2024, 20:49:05
No problemo,

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-660325cc620dc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-660325cc620dc.jpg)

Die 15k weerstandjes zijn nodig omdat de Vgs van de gekozen Mosfets slechts 12V is. De maximale ingangsspanning is dan ook 18V.

Ik zie trouwens een klein foutje. De kortsluitlijn optocoupler werkt precies andersom. Dan kan ik ze niet daisychainen. Maar goed dat ik die connectors niet liet mee bestucken   :P Nog even iets van een transistor tussen knutselen.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 maart 2024, 21:08:12
Bedankt voor het schema.
ik neem aan dat je deze speciale opto's hebt gekozen vanwege de snelheid.
En de kortsluitmelding werkt op basis van het instorten van de spanning?
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 26 maart 2024, 21:29:57
Citaat
ik neem aan dat je deze speciale opto's hebt gekozen vanwege de snelheid.
Ja de 6n137 in SM DIP formaat. Dat is een 'preferred extended' part bij de print boer. Dat betekent dat ze iets goedkoper zijn te bestucken. Die is familie van verscheidene HCPL opto's die zijn kleiner maar ook duurder. Omdat ik nu toch voldoende ruimte had, kan ik wel leven met die grote dingen.

Citaat
En de kortsluitmelding werkt op basis van het instorten van de spanning?
Ja, kortsluiting sta ik meestal rond de 50ms toe alvorens ik afschakel. Voorheen deed ik dat door stroom te meten door een shunt weerstand. Die 50ms was er voor om niet af te schakelen bij elke poep en scheet van een optrekkende trein. Wellicht dat ik met deze vorm van kortsluitdetectie met kortere periodes kan werken. Voor stroombegrenzing vertrouw ik simpelweg op de voeding die ik daar op uitkies.

Ik heb inmiddels een transistor toegevoegd aan schema en board.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-66032fbd4fe8f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-66032fbd4fe8f.jpg)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Karst Drenth op 27 maart 2024, 11:16:53
Citaat
hij kan tot max 4A aansturen hoewel ik eigenlijk 3.5A aanraad

Vind ik gezien de gebruikte MOSFETs, de print-layout en de manier van aansturen behoorlijk "sportief" :o

Welke Fets gebruik je eigenlijk ?

Grtzz,
Karst
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 27 maart 2024, 20:47:23
De AO3400 en AO3401. Ik heb er PWM regelaars mee gemaakt en magneet wissels mee aangestuurd maar ik heb ze nog niet voor DCC gebruikt. Ik heb ook geen grote baan om het vermogen te testen. Ik heb wel een aantal van die grote metalen vermogensweerstanden, maar die moet ik er niet te lang aan hebben hangen  :o

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-660475885a82e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-660475885a82e.jpg)


(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-660476320a896.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-660476320a896.png)

Ik vond ze eigenlijk wel mooi staan in H brug formatie, maar bij het narekenen zouden de 0.7mm spoortjes wat warmpjes moeten worden met een graadje of 50  ::).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme1-660476320c38c.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme1-660476320c38c.png)

Ik heb ze nu wat praktischer geplaatst en koperzones gebruikt. De VCC lijn is nu 1mm dik.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Karst Drenth op 27 maart 2024, 22:02:03
Citaat
De AO3400 en AO3401. Ik heb er PWM regelaars mee gemaakt en magneet wissels mee aangestuurd maar ik heb ze nog niet voor DCC gebruikt. Ik heb ook geen grote baan om het vermogen te testen. Ik heb wel een aantal van die grote metalen vermogensweerstanden, maar die moet ik er niet te lang aan hebben hangen  :o

Dat zijn laagfrequente toepassingen, waarbij de FETs snel voll opengestuurd worden.
Maarrr... DCC is 8-16 Khz en bij een Source-Drain capaciteit van 650pF per FET en je gebruikte weerstanden van 10 resp 15kOhm zit je op een kantelfrequentie van 4 Khz...

Dat zou betekenen, dat je flanken niet snel genoeg zijn en daardoor er behoorlijk meer gedissipeerd wordt dan je zou willen.

Ik zou eens een scoop aan de gates en drains hangen...

Grtzz & suc6,
Karst
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Patrick Smout op 27 maart 2024, 22:21:51
Dag Karst,

Moet volgens mij beduidend hoger zijn dan 4kHz.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Karst Drenth op 27 maart 2024, 22:36:14
De Gates staan quasi parallel aan elkaar. Elke Gate heeft 650pf.

En de pull-ups zijn wel 10k, maar moeten de gates laden via de pull-downs. Dus heb ik ze in serie genomen.  :-\

Maar als je ze enkel neemt, zit je nog op 16 Khz. Dat zou een flank geven met de steilheid van 1/8 DCC bit… De FETs zijn dan maar 3/4 van de tijd vol open.

Alleen het openen vande bovenste en het sluiten van de onderste zal wat sneller gaan omdat ze door de open-collector van de OPTO naar GND getrokken worden.

Grtzz,

Karst, die de gevolgen van dit soort schakelingen helaas maar al te goed kent ;)
Done it, Seen it, Been there :-X
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Edsko Hekman op 27 maart 2024, 22:53:18
Hierboven zou net zo goed Chinees kunnen staan, kan ik ook niks mee. Petje af als je dit allemaal begrijpt.

Ik kan dan wel weer ijs maken. Maar ja, daar heb je hier niks aan.... ::)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: MartinRT op 27 maart 2024, 22:57:39
Het staat je vrij Chinees te leren  ;D

(PS  en van ijs houd ik niet, dus daar kan ik dan nog iets voor doen)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 28 maart 2024, 11:28:45
Citaat
Hierboven zou net zo goed Chinees kunnen staan, kan ik ook niks mee.
Let me human that for you.

Zoals ik het begrijp:

Zo'n mosfet kan je zien als een schakelaar. Je schakelt hem AAN door een spanning op zijn gate ingang te zetten. En dan gaat hij geleiden tussen de Drain pin en de Source pin.

Een mosfet heeft hierbij een bepaalde weerstand. Die duiden we aan als Rds ON. (Resistance tussen drain en source in ON state).

Die weerstand is afhankelijk van de aangeboden spanning op de gate. Maar ook van de temperatuur. Deze grafiek laat dat zien.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-660541d8d8db2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-660541d8d8db2.png)

Als ik dus een spanning van 2V op de gate zet dan is de weerstand meer dan 2x zo hoog als bij 10V. Dat betekent ook dat de warmte ontwikkeling 4x zo groot is en dat ik dus met een lagere gate spanning, minder stroom door de mosfet kan sturen.

Die Gate pin die heeft een bepaalde capaciteit en die is hier vervelend. Als ik de gate pin aan of uit schakel dan is de Gate spanning niet keihard 12V of 0V, maar hij loopt op en af tussen die waardes. Dat betekent dat tijdens het in of uit schakelen de warmte ontwikkeling kortstondig wat groter is.

Als je dat 100x per seconde doet (doe ik met PWM), dan maakt dat niet zo veel uit. Maar bij DCC doe je dat tussen de 8000 en 16000 keer per seconde en dan kan je hierdoor meer warmte ontwikkeling krijgen dan dat je lief is. En omdat de temperatuur ook nog eens gaat meespelen in een hogere Rds (positieve terugkoppeling) kan dat nog sneller gaan.

Anyways zo had ik het begrepen  ::)

Wat ik (nog) niet weet, is hoe je dat op voorhand kan berekenen hoeveel dat mee gaat spelen. De gebruikte weerstanden, frequenties, gate capaciteit en de stroom die je de mosfet plant te jassen, spelen allemaal mee.

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Karst Drenth op 28 maart 2024, 11:42:58
Citaat
dan kan je hierdoor meer warmte ontwikkeling krijgen dan dat je lief is. En omdat de temperatuur ook nog eens gaat meespelen in een hogere Rds (positieve terugkoppeling) kan dat nog sneller gaan.
Anyways zo had ik het begrepen  ::)

Correct, mijn ervaring is dat je dan een lawine-effect krijgt met een "geopende" FET als resultaat ;) En het is idd de warmte die het doet. Niet de maximale stroom.

Citaat
Wat ik (nog) niet weet, is hoe je dat op voorhand kan berekenen hoeveel dat mee gaat spelen. De gebruikte weerstanden, frequenties, gate capaciteit en de stroom die je de mosfet plant te jassen, spelen allemaal mee.

ik ook niet ;) zal vast te doen zijn, met moeilijke integralen... :P  En dat is o.a. de reden dat ik ( en met mij vele andere aanbieders ) kant en klare H-Bruggen gebruik.
Om "losse" FETs correct aan te sturen, heb je eigenlijk z.g. Gate-Drivers nodig. 1x voor Hi-Side en 1x voor Lo-Side. En dat dan twee keer.

Grtzz,
Karst

P.S. "geopende FET" als in de zin van FET met open ruggetje...
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Monobrachius op 28 maart 2024, 15:01:17
Wachten op dingen is inefficient. Ik heb een 'bare minimum booster' ontworpen en reeds besteld ook nog. Total KISS idee.
Uitgangspunt #1 is: goedkoop! Er zit geen microprocessor op, slechte een handje vol discrete componenten.
Uitgangspunt #2 is: veelzijdigheid.

Het ding kan je aansturen met 2 TTL-niveau kanalen en je hebt kortsluiting terugmelding. Wat kan je daar nou allemaal mee?

Zoals jullie waarschijnlijk weten, wordt DCC 'stroom' wel eens duur genoemd. Om die reden, doen wij modelspoorders dingen als sein decoders en wissel decoders niet voeden met DCC. Zo'n verdraaide booster kost immers al gauw €100,- +. Ik dacht dus.. als die booster nu nog maar < €10 kost dan heb je gewoon een goedkope DCC bus er bij. ...

Mijn grote vraag was vooral waarom je het zelf ontwikkeld als het al te koop is voor flink minder dan €10: https://www.aliexpress.com/item/32907248343.html
Gewoon een DRV8871 chip, kant en klaar op een boardje. Kan je nog steeds al je add-on boardjes voor maken.

Hiermee heb ik ook voor het eerst een digitale centrale gemaakt (met alle lof aan Philippe Gathow, want software eruit kloppen zou mij echt never nooit lukken).

Heb ik ooit eens één van de kleinste DCC centrales ter wereld van gemaakt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/HK-Z21-smallestDCC-2-62d71de6dd390.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/HK-Z21-smallestDCC-2-62d71de6dd390.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/HK-Z21-smallestDCC-4-62d71de6cd6c6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/HK-Z21-smallestDCC-4-62d71de6cd6c6.jpg)
En dan hier een filmpje: https://youtube.com/shorts/FrK3KqenJhs?si=u2m986CBT5ADCj8t

Groeten,

Henk
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 28 maart 2024, 15:23:03
Omdat die niet speciaal is toegespitst op wat ik er mee wil. En ik mis kortsluiting feedback? Ik wil bijvoorbeeld voor deze booster er ook een CDE adapter voor maken die je er dan zijdelings er in kan prikken. Een jaar of 4/5 terug had ik zo'n L298 gebruikt voor DCC, misschien wat bulky en veroudered inmiddels.. maar die werkte ook prima voor €3

Voor m'n centrale heb ik 2x DRV8870 gebruikt, 1x voor baanspanning en 1x voor loconet-B. Waarschijnlijk dat ik voor deze booster er alsnog ook zo'n chip op zet. Die kosten bij JLC ook maar 40ct  ::).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-66057973e725e.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-66057973e725e.png)
Die voor de baanspanning werkt nog niet helemaal. Zodra ik er ook maar 1 decoder aan hang, valt de spanning af. Ik denk dat er iets niet goed zit bij Vref weerstanden. Die van de loconet-B bus werkt wel prima. All in good time.

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Monobrachius op 28 maart 2024, 17:10:33
Omdat die niet speciaal is toegespitst op wat ik er mee wil. En ik mis kortsluiting feedback? Ik wil bijvoorbeeld voor deze booster er ook een CDE adapter voor maken die je er dan zijdelings er in kan prikken.
Maar pak eens een DRV8876/8874. Daar heb je een uitgang die de gebruikte stroom analoog eruit gooit of ook limiteert als je Vref goed kiest. Is prima bruikbaar als beginpunt voor je kortsluitmechanisme, the proven way.

Voor de DCC met de 8870, klinkt heel erg also Vref verkeerd is. Trace doorsnijden en dan 3V3 of 5V eraan hangen.
Of dat je Rsense erg hoog is. Ik heb er ook wel eens een 0R3 eraan gehangen, maar dan gebeurt er weinig meer als je gaat rijden. 0R1 werkt probleemloos.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 28 maart 2024, 23:12:12
Ik heb Vref ingesteld op 1.5V. Die heb ik nagemeten. Rshunt is 0.05R.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-6605e74f0139f.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-6605e74f0139f.png)

In de datasheet (https://www.ti.com/lit/ds/symlink/drv8870.pdf?ts=1711663014756&ref_url=https%253A%252F%252Fwww.ti.com%252Fproduct%252FDRV8870%252Fpart-details%252FDRV8870DDA%253Futm_source%253Dgoogle%2526utm_medium%253Dcpc%2526utm_campaign%253Docb-tistore-promo-asc_opn_en-cpc-storeic-google-wwe%2526utm_content%253DDevice%2526ds_k%253DDRV8870DDA%2526DCM%253Dyes%2526gad_source%253D1%2526gclid%253DCj0KCQjwqpSwBhClARIsADlZ_Tmk4eYkNA-wAMK1aRrR_iclsKkUIdEaiEwo06oqUBvohPF_i1OXGycaAsNXEALw_wcB%2526gclsrc%253Daw.ds) staat deze formule.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-6605e8c91a5fe.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-6605e8c91a5fe.png)
Als ik hier invul Itrip = 3A, Risen = 0.05R en dan kom ik op Vref = 1.5V uit. Ik vraag me ook af. Hoe die nou omgaat als piekstromen dit limiet overschrijden. Als dit problemen blijft geven dan haal ik gewoon een weerstandje weg. Ik heb nog een analoog lijntje naar de atmega dus stroom meten kan ik sws.

Ik wil eigenlijk alleen die stroombegrenzing om de spanning van de PSU in takt te houden wanneer een trein kortsluiting maakt. Ik had op een oude PWM regelaar print een multimaus aangesloten en je zag ook dat scherm inkakken wanneer een trein sluiting maakte. Desondanks dat die situatie maar 50ms duurde.

Ik moet van deze centrale eerst de loconet slot manager nog afmaken, die werkt al half  ::). Daarna wil ik naar de H brug gaan kijken.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: AP3737 op 31 maart 2024, 11:02:31
Hi Bas en anderen

Ik vind de discussie heel interessant en ben het met Bas eens dat je in een aantal gevallen het DCC-signaal ook wilt gebruiken voor de stroomvoorziening.

Via het OpenDCC forum praat ik wat over de bouw van Boosters. Wat ik uit die gesprekken begrijp, is dat de meeste motordriver ICs ontwikkeld zijn voor de aansturing van ...... motoren (wat een verrassing ;D). Motoren geven echter een (sterke) inductieve last, terwijl modelbanen vooral een resistieve en capacitieve last geven (denk aan de neiging om steeds grotere condensatoren te gebruiken, ook voor de LED-verlichting in rijtuigen). Het probleem door een dergelijke belasting is dat de H-Bridge timing niet meer optimaal is, en het DCC-signaal vervormd. Dat merk je misschien niet op een klein proefbaantje met een paar treintjes, maar wel op een grotere verenigingsbaan met vele treinen met daarin verschillende decoders. Het gevolg kan zijn dat sommige (kwalitatief mindere) decoders fouten maken met het decoderen van het DCC-signaal, en niet meer doen wat ze zouden doen.

Mijn voorstel zou dan ook zijn om zelfbouw boosters met wat weerstanden en condensatoren te belasten, en het signaal op een oscilloscoop te bekijken. Met een (LC) uitgangsfilter is het signaal vaak wel wat te verbeteren.

Groet, Aiko
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Patrick Smout op 31 maart 2024, 16:51:24
Dag Bas,

Als je in jouw schema de weerstanden met ongeveer een factor 10 verkleint (1K en 1K5) dan is het DCC signaal aardig opgepoetst maar voldoet nog niet aan de DCC afspraken. Met de waarden zoals je nu gebruikt komt DCC er helemaal niet door, zoals Karst terecht aangeeft. Er zit ook nog een ander probleem in, meer daarover verder meer.

Ik heb een alternatief schema, weliswaar een paar componenten meer maar dit schema zou dicht in de buurt moeten komen van wat je wil doen en met voldoende snelle schakelflanken.

Om deels een antwoord te geven op je vragen in vorige postings. De GS capaciteit speelt maar voor een deel mee in het schakelverhaal. Waar het echt om draait is de Total Gate Charge ( Qg) (lading) die je moet overbrengen van de gatedriver naar de gate (in een bepaalde tijdspanne) opdat de spanning hoog genoeg zou zijn om de Mosfets open te sturen. Voor de AO3400 is totale gate lading ~6nC. M.a.w., wil je de Mosfet volledig opensturen in 1us dan moet je gemiddelde stroom gedurende die ganse periode 6mA zijn (Q=I*t). Nu met 18V en 15K zit je piekstroom al behoorlijk beneden de 6mA, het gemiddelde nog een stuk lager (RC netwerk). De flanksteilheid zal dus onvoldoende zijn voor het DCC signaal, zoals Karst terecht aangeeft. In mijn schema wordt er (deels) gebruik gemaakt van een stroombron waardoor, zoals de schakeling nu ingesteld staat, de gemiddelde stroom ~15mA is. In mijn voorbeeld is Qg ~13nC. en schakelt de Mosfet dus ongeveer 2x trager dan het zal worden met jouw Mosfets (Vgs van de AO6407 is ook maar 8V dus de zenerspanning is in mijn voorbeeld voor deze Mosfets nog te hoog).
Om dezelfde reden als het verhaal hierboven stuur ik in de DCC switch de Mosfets ook aan via een transistor en niet rechtstreeks vanuit de FF (zie jouw ander draadje over de keerlusschakeling) echter daar hoeft het allemaal niet zo snel.

Q1 is te vervangen door de transistor van de 6N137. Beide Mosfets kan je vervangen door de types die jij voor ogen had.
De zeners voorkomen dat de Mosfets defect gaan door te hoge GS spanning. In jouw schema beschermt de weerstandsdeling slechts 1 van beide, de andere krijgt nog altijd de volle voeding als de optotransistor in geleiding is. De weerstanden zijn zo gekozen dat ze rekening houden met max. vermogen van de zeners en de weerstanden.

(https://live.staticflickr.com/65535/53622791416_b51ef3e37d_c.jpg)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Karst Drenth op 31 maart 2024, 16:54:06
 (y)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 31 maart 2024, 23:58:13
Citaat
de andere krijgt nog altijd de volle voeding als de optotransistor in geleiding is
Dit is wel dealbreakertje voor DCC idd. Ik zat niet op te letten en had niet door dat de drain en source omgedraaid zitten en dus Vgs buiten tolleranties komt. Dan zal ik deze boosters voor analoge trein reserveren. Daar heb ik er zat van.

Citaat
Q1 is te vervangen door de transistor van de 6N137.
Ik zat nog na te denken over die optocouplers. Je hebt geen galvanische scheiding nodig tussen boosters. Zolang je voedingen dubbelgeisoleerd zijn, moet het niet uitmaken dat de massa's van de voedingen aan elkaar hangen. Zonder die Opto's heb ik meteen ruimte voor de extra componenten  ::).

Nu zit ik te kijken en zo'n DRV8870 kost momenteel ook maar 40 cent  :-\ en dan heb je meteen overcurrent protectie, thermal protectie.. en dat in een sop8 pakketje..  Dan heb ik toch het gevoel ik dat ik nu een beetje moeilijk aan het doen ben ::)

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 16 april 2024, 22:18:00
De laatste keer dat ik zoooo lang moest wachten op een Alie pakketje, werd het nooit geleverd  ::) I got me switches  :police:
https://www.youtube.com/v/tpZgJBwgpws

V1 maar meteen geupgrade naar V2
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-661ed806d88f1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-661ed806d88f1.jpg)
(let niet op die naar boven wijzende pinnen van de rechter schakelaar  ;)).

Ik vind het een leuk ding  :). Frog Juicing at it's finest.

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 24 april 2024, 23:00:04
Een tijdje geleden, was ik begonnen aan een project voor iemand. Hij had een simpele wens...

Een enkelsporig baantje met 2 passeerstukken. De wens was dat 2 treinen gelijktijdig van een station konden vertrekken en automatisch moesten ze op het volgende station op elkaar wachten en weer vertrekken etc.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-662955dce7208.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-662955dce7208.png)

Analoog zou dit probleem niet al moeilijk zijn, daar maken we wel ff een print voor en doen we een beetje PWM enzo, maar dan.. digitaal, yuck.

Feitelijk zijn er 2 'normale' oplossingen waaruit je kan kiezen. Dat zijn ABC modules en anders computer + bezetmelders.
Computer + melders was ongewenst om meer dan 1 reden. ABC bleef over. Dus ik stuur een ABC dingetje op en verdorie de helft van z'n decoders snappen dat weer niet.

Wat dan? Terug naar analoog? toch wel computer? Beiden was geen optie dus Who you gonna call? ::)

De centrale in kwestie was een z21 en de enige manier is dan om via Xnet iets voor elkaar te krijgen. Dus zo bedacht ik een printje met 2 bezetmelders, 2 mosfetjes voor een wisseltje en een rood groen lichtseintje kwam er bij.

De bediening is een soort van simpel. Je moet de printen vertellen dat ze een trein hebben en welk adres die heeft. Nou dat kan je doen door op de 'ADD' schakelaar te drukken en een adres aan te sturen met je multimaus. Met de GO schakelaar kan je een trein laten vertrekken en met AUTO kan je ze op automatisch zetten. Met een potmeter kan je de afrem vertraging instellen.

Elke spoor heeft een print
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/bluckunit2-6629547b9f663.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/bluckunit2-6629547b9f663.jpg)

Maar daar waar de bediening simpel is, is de bedrading een ander verhaal. Hoewel ik creatieve dingen kan doen met XpressNet, moest ik hier IO lijntjes trekken tussen printen. Tussen 2 printen in een passeerstuk ligt een 'synch' lijn. Daarmee communiceren de printen dat ze op elkaar wachten. En er lopen lijntjes tussen de passeerstukken die lok adressen moet doorpasen. Zo weet een ontvangende module welk adres hij moet afremmen.

En al bij al ziet dat er zo uit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/blockUnit-6629541f261bc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/blockUnit-6629541f261bc.jpg)
En dan moet er nog meer worden aangesloten..

Conclusie. Het idee van printplaten om dit soort zaken aan te automatiseren (want..geen PC meer nodig): goed. Oplossing: ingewikkelder dan dat het briljant is (<- het werkt ook nog daadwerkelijk  :o).  Ook erg veel werk, veel support moeten leveren, achteraf software updaten enzo.. en dat no profit.

Anyways.

Ik geloof nog steeds niet in PC besturing, dus ik moet een simpelere oplossing hebben.

Een van de dingen waar ik van af moet, is dat de blokprint zelf wissels en seinen aanstuurt. Als iemand magneet wissels wilt, en een ander servo en dan met of zonder puntstuk polarisatie... en dito met bezetmelders. Ik kan wel leuk stroomdetectie inbouwen, maar wat nu als men massadetectie wilt of 'lichtsluisjes'.

Om dingen te vereenvoudigen, wil ik eigenlijk gebruik maken van standaard decoders en terugmelders.

De blokprint zelf, hoeft eigenlijk alleen maar een beetje logica af te handelen.
Hij moet weten:
- welke melders van zijn blok zijn.
- naar welk blok hij een trein stuurt en wanneer hij een trein moet verwachten.
- wat hij moet doen met accessoires bij het vertrekken. Sein moet op groen, uitrijwissels moeten goed gezet worden.

Vanwege de schakelaars die ik nodig heb om een trein te koppelen en te laten vertrekken enzo wilde ik weer 1 print per blok doen, maar dat hoeft niet.
Als ik namelijk de schakelaars aan een bezetmelder hang, kan ik die gebruiken. In het eerste plan met de vier printen, moet de 'auto' schakelaar naar alle vier printen bekabeld zijn. Maar koppel je die schakelaar aan een bezetmelder dan zijn die vier draadjes weg.

Dus wat blijft er dan nog over? Een soort black box die ik hier 'Track Manager' genoemd heb (omdat hij tracks doet managen  ::))
Het enige wat hij doet, is bezetmelders afwachten en trein doen afremmen en optrekken en wissels en seinen schakelen enzo.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-66296abddeab4.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-66296abddeab4.png)

Ik was wel al begonnen aan iets van een printje, maar ik heb eigenlijk al genoeg aan een soort blackbox met een loconet aansluiting. Het zou een klein dongeltje kunnen zijn.

Je moet alleen de black box informatie geven over wat hij moet doen. Dat kunnen we op 2 manieren doen. Ik wilde eerst iets doen met knopjes en een schermpje er op. Dat was plan A
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-6629714f8e5ea.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-6629714f8e5ea.png)

Plan B is om het inleren met USB te doen. Dan kan ik gewoon m'n USB <> Loconet interface gebruiken en een andere programma er in schieten. Dan hoef je op de PC alleen nog maar ff een setupje te door lopen en wat vraagjes te beantwoorden en voor je het weet, is je kleine modelspoorbaan zelf regulerend zonder PC  ::)

Ja dat gaat wat programmeer werk worden, vrees ik :police:

Mvg,

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: Dirk op 24 april 2024, 23:28:28
Bas, super wat je allemaal bedenkt,, maar heb je al tijd kunnen vinden in de opvolging van her schaduwstation probleem?
Mvg
Dirk
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 25 april 2024, 00:19:14
Ik heb de eerste 10 ABC modules in huis. Ik heb momenteel mijn programmer uitgeleend, die verwacht ik binnen een week terug en dan kan ik de ABCs van een programma voorzien.

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: MOVisser op 25 april 2024, 08:13:34
 (y) (y) (y)
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: henk op 25 april 2024, 08:38:22
Een tijdje geleden, was ik begonnen aan een project voor iemand. Hij had een simpele wens...

Een enkelsporig baantje met 2 passeerstukken. De wens was dat 2 treinen gelijktijdig van een station konden vertrekken en automatisch moesten ze op het volgende station op elkaar wachten en weer vertrekken etc.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-662955dce7208.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/deleteme-662955dce7208.png)

Analoog zou dit probleem niet al moeilijk zijn, daar maken we wel ff een print voor en doen we een beetje PWM enzo, maar dan.. digitaal, yuck.

Feitelijk zijn er 2 'normale' oplossingen waaruit je kan kiezen. Dat zijn ABC modules en anders computer + bezetmelders.

Bestaat de remgenerator eigenlijk nog?
Dat was ooit de manier om een bestaande analoge geautomatiseerde baan geschikt te maken voor digitale locs. Waar voorheen stukken spoor stroomloos konden worden gezet, werden die voor afremmen op de generator aangesloten. De decoders kregen dan een signaal waardoor ze remden. Zou wel met alle dcc-decoders moeten werken. Als de locs verder moesten sloot het systeem de centrale weer op het betreffende stuk spoor aan, zoals analoog de rijstroom weer werd aangesloten. De locs trokken dan op met de ingestelde vertraging.

En verder blij dat ik zoiets in een kwartiertje met de computer aan de gang zou hebben.  ;D
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 25 april 2024, 12:28:41
Volgens mij doet zo'n remgenerator/rembooster het DCC broadcast adres/adres 0 gebruiken en verstuurt maar 1 DCC pakket en dat is 'snelheid 0'. Elke DCC decoder moet luisteren naar het broadcast adres. De z21 kan dat bijvoorbeeld gebruiken om alle loks te noodstoppen.

Opzich is dat ook een mooie oplossing voor dingen. Want waar sommige decoders ABC niet snappen, wordt de rembooster wel altijd gesnapt.

Wat ik mij alleen afvraag. Hoe wordt voorkomen dat de boosters mekaar niet vernietigen op het moment dat een trein ze beiden aan elkaar verbindt met de wielen. Dan moet je volgens mij iets van een overgangssectie hebben of een bufferzone of iets in die richting. Ik vraag me ook af of veel mensen het gebruiken. Ik weet van het bestaan af maar ik kan me geen baan herinneren op BNLS die het toegepast heeft?

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: maartenvdb op 25 april 2024, 12:48:42
Want waar sommige decoders ABC niet snappen, wordt de rembooster wel altijd gesnapt.

Mijn mening:  decoders die ABC niet snappen zijn niet bij de tijd.  Een rembooster trouwens ook niet (welk merk heeft die nog ?)

Hoe wordt voorkomen dat de boosters mekaar niet vernietigen op het moment dat een trein ze beiden aan elkaar verbindt met de wielen.

Deze opmerking snap ik niet.
Centrale en boosters zijn gescheiden door dubbele isolatie van de rail (DCC). Daar is geen probleem mee.
Wat je mogelijk bedoelt is een overgang tussen een sectie verbonden met de rembooster en een sectie gevoed vanuit een andere booster (of centrale).
Maar de loc rijdt pas door als de sectie, waarin de trein is gestopt, weer doorverbonden is met de gewone booster/centrale.  Dus dan krijg je weer een gewone overgang van booster naar booster.

Fout gaat het als de loc doorschiet en een verbinding maakt tussen stopsectie en het daaropvolgende baanvak, gevoed vanuit de gewone booster.
Wat dit voor consequenties heeft weet ik niet, maar ik neem aan, dat daar toch een soort beveiliging (kortsluitbeveiliging ?) in zit, die voorkomt dat "de boosters mekaar ... vernietigen " .

PS PB gestuurd.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: henk op 25 april 2024, 12:51:06
Tja, dat probleem is niet anders dan bij het gebruik van meerdere gewone boosters. Kennelijk kan het.
De remgenerator van Roco was, afgezien van het signaal, bij mijn weten verder ook identiek aan de 10764 versterker en 10765 booster.

Een rembooster was ook primair bedoeld voor een gemakkelijke overstap van analoge naar digitale automatisering. Je kon bij wijze van spreken de oeroude relais gewoon laten zitten. Of veel mensen dat zo hebben gedaan, weet ik niet. Digitaal maakt nu net veel elegantere manieren van automatisering mogelijk.
De meeste remgenerators zijn ook uit de assortimenten verdwenen. Maar het idee van de stopopdracht is op de een of andere manier misschien nog bruikbaar.

De eenvoudige automatisering als hier beoogd is ook bij uitstek geschikt voor een centrale met was ingebouwde basale automatisering, zoals de Ecos. Praat je wel over een andere prijsklasse. En je moet van te voren nadenken wat je met een aan te schaffen centrale wil. Maar goed, de z21 was er in dit geval al.
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: RobGood op 25 april 2024, 13:24:22
Weer terug gaand naar de primaire vraag, dat ovaaltje met twee automatisch pendelende treinen. Is eenvoudig te realiseren met dit arduino,project.
https://sites.google.com/site/wisselmotor/arduino-projecten/pendeldcc
Rob
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: bask185 op 25 april 2024, 14:52:20
Had helaas niet gewerkt vanwege de 2e eis. Hij wilde graag ook nog met de maus kunnen rangeren.

Ik vind het verder wel een leuk concept. Het idee verschilt niet veel, uitwerking wel. Nu ben ik zelf gestopt met het maken van arduino shields, te veel soldeerwerk voor mijn smaak  :P, al die headers

Ik ben ook voorstander van loconet omdat dat mooi makkelijk is voor heel veel dingen. Je knoopt het aan een centrale, je knoopt aan een terugmelder(s), handregelaar d'r bij ook altijd leuk. Zo kan je het zo groot en klein maken als je wilt. Je kan ff een opcode toevoegen als je dat nodig heb.

En ik vind de flexibiliteit fijn. Bezetmelders, centrales, throttles, schakeldecoders alles kan je kopen. En als ik bijvoorbeeld een trein op een blok wil plaatsen dan druk ik op een knop (die aan een Lnet bezetmelder hangt) en dan bestuur ik de trein ff met de handregelaar en dan weet de 'black box' welk adres en welke richting.

Voor de PenDelDCC moet je, zoals ik het zie, zelf nog niets in elkaar flansen voor terugmelding.

@Henk
Citaat
Tja, dat probleem is niet anders dan bij het gebruik van meerdere gewone boosters
Bij gewone boosters is het signaal synchroon dan is er geen probleem. Maar als jij van een stuk normaal spoor naar een rembooster rijdt en die rembooster staat op remmen omdat het sein op rood staan, dan zijn de boosters niet synchroon. En als dan een trein oversteekt... dan moet je iets hebben waardoor de trein kan passeren zonder de boosters aan elkaar te hangen. Dat het kan weet ik weel, maar hoe ze dat doen? Staan er nog handleidingen van die dingen online?

Citaat
De eenvoudige automatisering als hier beoogd is ook bij uitstek geschikt voor een centrale met was ingebouwde basale automatisering
Ik denk dat het dit ovaal er wel mee kan werken.

Volgens mij kan je met die Ecos ook niet makkelijk een bloksysteem maken. Volgens mij moet je dan ook iets van remmodules zoals Lenz BM2 of BM3 gebruiken. Die moet je dan aansluiten op een DCC schakeldecoder. En dan kan je in die ecos een bezetmelder koppelen aan die ABC module. Ik weet althans dat marklin wilt dat je dit zo doet met hun CS2 / CS3. En dat wordt dan idd een erg dure hobby   :police:

Om dat bloksysteem goedkoop te maken, had ik eerder een ander idee voor marklin
(https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=105407.msg3222364140#msg3222364140)

En ik had vorige week ook mijn eigen ABC modules binnen (zelfde idee, maar dan 2 rail), die lijken kwa werking op zo'n BM2 maar dan iets eenvoudiger. Ik vind dit soort blokmodules wel altijd veiliger en simpeler dan zo'n computer programma. Ik durf op MSV geen artitec uit te zetten met iTrain actief. Hot potato..  ::). Dan weet ik zeker dat ik weer opzoek kan gaan naar mn buffers

Bas
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: maartenvdb op 25 april 2024, 17:18:56
Volgens mij kan je met die Ecos ook niet makkelijk een bloksysteem maken. Volgens mij moet je dan ook iets van remmodules zoals Lenz BM2 of BM3 gebruiken. Die moet je dan aansluiten op een DCC schakeldecoder.

Een BM3 is uit zichzelf al een deel van een bloksysteem, daar heb je geen schakeldecoder voor nodig.

Wil je de  BM2 schakelen, dan kan dat inderdaad met een schakeldecoder, maar als die het sein al bedient heb je er geen extra nodig.  Het sein bedient dan de BM2.

En dan kan je in die ecos een bezetmelder koppelen aan die ABC module.

Ja, maar niet zomaar.  Als je de bezetmeld-uitgang van de Ecos gebruikt om de BM te voeden (het woord voeden zegt het al), dan geeft de bezetmelding permanent bezet.  Je dient dus de uitgang van de BM te gebruiken (zit een opto-coupler in) en die met een gepaste weerstand aan te sluiten op de bezetmelder. Althans, zo doe ik het voor speciale gevallen.
De moeilijke weg kan ook, maar de BM heeft een uitgang bedoeld voor de Lenz terugmelder, dus RS-bus.  Hoe je die weer op een ander systeem aansluit ?
Titel: Re: Al mijn goede ideeën...
Bericht door: maartenvdb op 25 april 2024, 17:22:59
https://www.lenz-elektronik.de/src/pdf/b_22500.pdf

Handleiding Lenz Bremsgenerator