BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: wacco op 27 november 2022, 10:59:11

Titel: Kleuren bedrading
Bericht door: wacco op 27 november 2022, 10:59:11
Hallo,

Ik ben van plan om met deze fasinerende hobby een start te maken.
Voorlopig ben ik zoveel mogelijk info aan het verzamelen.
Zal naar alle waarschijnlijkheid N-spoor worden, met besturing middels Digikeijs modules in combinatie met Rocrail.
Maar waar ik maar geen goede info over kan vinden is de meest gebruikte kleuren van bedrading en hun dikte.
Wel wat gevonden in NEM605 https://morop.org/images/NEM_register/NEM_E/nem605_en_2022.pdf (https://morop.org/images/NEM_register/NEM_E/nem605_en_2022.pdf)
Maar hier wordt ik niet veel wijzer van.
Ik heb ook begrepen dat hier eigenlijk geen standaard voor is, en dat iedereen zijn eigen codering heeft.
Maar toch zullen er wel enkele basis kleuren zijn welke door iedereen worden toegepast,.....je kijkt toch vaak hoe een ander e.e.a. doet....toch  :)
Kan iemand mij de meest gebruikte kleuren bedrading aanrijken, zodat ik daarmee een opzet kan maken.
Alvast bedankt  (y)
Titel: Re: Kleuren
Bericht door: Forever Rocofan op 27 november 2022, 11:09:33
Goedemorgen Wacco,

Als je een briefje schrijft met de kleuren en dat steeds bij de hand houdt tijdens bouwen aan de baan maakt het niet zoveel uit welke kleuren je gebruikt.

Bijvoorbeeld linker spoorstaaf blauw en rechts geel. En dan goed opletten dat je de kleuren niet omwisselt.

Wissels zwart groen en rood.

Straatverlichting oranje en grijs.

Seinen is afhankelijk van het aantal lampen, dit kan variëren, omdat er seinen seinen met 2, 3, 4 of meer lampen.

Als je gewoon een standaard schema aanhoudt moet het goedkomen.

Succes met de bouw van jouw baan.

Vriendelijke groet Ruud B.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: wacco op 27 november 2022, 11:38:31
Godemorgen Ruud,

Hartelijk dank voor de snelle reactie.
En inderdaad het opschrijven en daarna je strikt aan deze opzet houden is het beste.
Maar ik ben wel benieuwd hoe anderen een opzet hebben gemaakt voor alle mogelijkheden welke op een baan kunnen ontstaan.
Jouw opzet komt aardig in de buurt, hoe het e.e.a. op te zetten, mis enkel nog bezet meldingen.....maar er zijn voldoende kleuren om hier iets aan te koppelen.
Maar ik blijf benieuwd hoe anderen dit hebben ingericht.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Hasenwald op 27 november 2022, 12:17:54
Hallo Wacco,

Onderstaand een document van mijn baan Hasenwald met uitleg over o.a. de gebruikte kleuren en draaddiktes.
- Stroomvoorziening baansecties
- Stroomvoorziening wissels en wisseldecoders
- Baan- en sceneryverlichting


https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Hasenwald-Stroomverzorging-2020-63834726992eb.pdf (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Hasenwald-Stroomverzorging-2020-63834726992eb.pdf)
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Klaas Zondervan op 27 november 2022, 12:47:55
Ik heb een andere aanpak. Alle draden zijn grijs, dan hoef ik maar 1 kleur op voorraad te houden. Elke draad krijgt een uniek nummer. Dat nummer schrijf ik bij elke klem waar de draad passeert, en dat nummer komt ook op de draad in de vorm van gekleurde strijkkralen. De kleuren werken hetzelfde als de kleurcode van weerstanden. In het voorbeeld hieronder is het nummer 25. Beginnen met tellen bij de adereindhuls.
Uiteraard heb ik ook tekeningen waarop de nummers terug te vinden zijn, met de functie van de draad erbij.
Ook belangrijk: eerst de zaak op tekening zetten en dan pas bouwen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/adercodering.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/adercodering.png)
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Hans van de Burgt op 27 november 2022, 13:32:18
Iedereen lijkt een eigen aanpak te hebben. Ik ben het net Klaas eens dat een tekening een must is. Ik ben er al een tijdje mee bezig voor mijn project Corfe Castle, en heb dit al verschillende keren bijgesteld.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/15839F7D-5E7C-4724-972A-70C222CF154D-638355d61ccbd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/15839F7D-5E7C-4724-972A-70C222CF154D-638355d61ccbd.jpg)

Ik gebruik de volgende kleuren:
- rood/zwart: DCC
- blauw/groen: 12V DC+ en 12V DC-
- donkergroen/bruin: 5V DC+ en 5V DC-
- oranje: com/schakeldraad via relaiskaarten
- paars: Drie-aderige Dupont verbindingen voor servo’s

Die strijkkralen methode van Klaas spreekt me wel aan. En het gebruik van adereindhulzen natuurlijk ook. Niet voor niets ben ik blij met mijn net aangeschafte tang. 😀

Gr, Hans
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Klaas Zondervan op 27 november 2022, 13:44:24
Die strijkkralen is de allergoedkoopste methode om aders te coderen. Ik heb een pot bij de HEMA gekocht met 4000 kralen in 10 kleuren. Kostte minder dan 10 euro. De kleuren komen overeen met de weerstandskleurcode. Behalve grijs, die zit er niet bij. Maar daarvoor zit er een onbestemde kleur vaalroze in die ik tot grijs heb benoemd.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Martin Domburg op 27 november 2022, 14:08:53
Je moet de kleuren kiezen zoals je zelf wilt. Spanning is kleurenblind, alleen jij niet.

Bedrading is te verkrijgen in 11 verschillende kleuren en daaruit kies je voor elk aspect een kleur die jou affiniteit biedt met het doel van de draad.

Consequent blijven hierin is essentieel. Er is geen norm, die hanteren de fabrikanten al niet eens, hoe moeten wij dat dan doen?

Ik codeert nooit een draadje, maak ook nooit schema's omdat ik dit niet nodig heb. RocRail is straks jouw revisietekening, en een multimeter met piepstand is het enige wat je nodig hebt. Ook bij storingszoeken mis ik de codering niet of een schema niet. Reproduceren is niet heel moeilijk met een beetje logica.

Maar dat is hoe het voor mij werkt, omdat het mijn vakgebied is en ik dit vaak doe. Ik denk minder na over de volgorde van bedrading en herken deze ook heel snel.

Zoals je hierboven leest zijn vele fan van coderen, labelen en schema's maken. Voor een beginner kan ik dat absoluut adviseren, al is het alleen al om het overzicht voor jezelf te bewaren en de logica van bedrading te doorgronden. Maar hou je aan de KISS methode (Keep it Simple and Stupid). Mijn gevoel is dat men vaak te moeilijk denkt en hierdoor worden snel denkfouten gemaakt.

Succes met dit leuke avontuur.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Klaas Zondervan op 27 november 2022, 14:28:19
Ik codeert nooit een draadje, maak ook nooit schema's omdat ik dit niet nodig heb. RocRail is straks jouw revisietekening,
Ik maak altijd vooraf een schema, omdat ik dat wel nodig heb. Komt ook omdat ik bij een bedrijf heb gewerkt waar je zonder tekening niks mocht bouwen.
Ik ken RocRail alleen maar van een afstandje, maar staat daarin dan elk draadje geregistreerd?
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Ferdinand Bogman op 27 november 2022, 14:34:30
Als ik een spoorbaan zou bouwen die van uitgebreide bedrading moet worden voorzien, zou ik wel kiezen voor verschillende kleuren draad. Dat maakt je bedrading sneller “leesbaar”: dit is een voeding voor de rails, dat is een wisselaansluiting, die is voor een sein etc. De kleurkralen van Klaas alleen maken dat wat lastiger.

Een uniek nummer voor elke kabel geeft ook niet direct inzicht. Bij gebruik van maar één kleur draad zou ik op zijn minst de nummering op een systeem baseren. Dan begin bijvoorbeeld elke voedingsdraad met een 1, die wisselaansluiting met een 2 etc. (Maar misschien doet Klaas dat ook wel.) Dan kun je aan de eerste kraal zien wat de functie is van een draad.

Een combinatie lijkt me daarom ideaal: verschillende kleuren draad voor verschillende functies én een unieke aanduiding (met kleurkralen of labels) voor elke draad binnen een categorie.

Als je ergens op wilt aansluiten, is mijn eerste gedachte elektra in huis: rood en zwart voor + en - bij gelijkspanning, bruin en blauw bij wisselspanning.

Uit Martins advies lijkt me dit ook verstandig: wees consequent maar maak het niet te ingewikkeld. Wat je zelf bouwt, ken je vrij goed. Uitgebreide documentatie is pas nodig als iemand anders moet snappen hoe het in elkaar zit, zoals in een professionele omgeving. Maar dit is hobby; ga gewoon aan de slag!
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Martin Domburg op 27 november 2022, 14:51:59
Ik maak altijd vooraf een schema, omdat ik dat wel nodig heb. Komt ook omdat ik bij een bedrijf heb gewerkt waar je zonder tekening niks mocht bouwen.
Ik ken RocRail alleen maar van een afstandje, maar staat daarin dan elk draadje geregistreerd?

Yep ik ken dat. Hele dikke mappen met regelschema's die je na oplevering van een installatie zo de prullenbak in kan gooien omdat ergens het traject van revisie stuk is gelopen. Het maken met een schema is handig, storingszoeken niet want je kunt er niet blind op vertrouwen. Schrijffouten, leesfouten, denkfouten zijn allemaal aspecten die je uren zoet kunnen houden met een storing die er helemaal niet is.

En ergens is het ook totaal zinloos als je er goed over nadenkt. Omdat een bedrijf zegt dat jij dat moet doen, wil het niet zeggen dat het de waarheid is. het is een werkwijze die zij wensen.
Even een simpel voorbeeld:

Stel ik moet 16 bezetmeldsecties maken. Voor de software is de volgorde van adressering onbelangrijk dus kan ik gewoon een bundel van 16 draden pakken en die naar een 16-kabnaals module brengen. Ik sluit de draden willekeurig aan en open vervolgens de software. In die software heb je een terugmeldmonitor, handig want als je nu een locje op de sectie zet gaat er een adres oplichten. Je weet nu 100% zeker dat die sectie dat specifieke adres heeft, ook al staat er op je tekening een heel ander nummer. Dit geld ook voor wissels en seinen, blokken en dergelijken.

Reproduceer dan eens een storing, de melder heeft een adres, daaruit kan je herleiden welke uitgang van welke module het is. Het heeft gewerkt en draadjes gaan niet uit zichzelf op andere poortjes zitten. Dan kan je nog checken of de module zijn adres niet is verloren. Zo niet, dan kan de multimeter in piepstand jou precies vertellen of er een verbinding is tussen de spoorstaaf en de uitgang van de module. Is die er ook niet, dan heb je een draadbreuk of een losse soldering.

Blind ervanuit gaan dat hetgeen je tekent is een verkeerd uitgangspunt, want je gaat daarna altijd testen. Een ander praktijkvoorbeeld die we echt heel vaak krijgen:

Een man heeft problemen met het polariseren van zijn wissels. Op zich niet heel moeilijk, het zijn 3 draadjes die je op een wisselcontact aansluit. Voor de technici onder ons een no-brainer. Maar voor de beginner kan dit lastig zijn dus hebben we een schema gemaakt. De man sluit met dit schema de wissels aan maar vervolgens werkt het niet. Het eerste wat men roept: "ik heb exact het schema gevolgd"
Ok goed, dan pak ik een multimeter en zet die op piepstand. Pootje 1 op de wissel, pootje 2 op het relais van die wissel. Geen pieptoon te horen, maar wel als ik de pen op een ander relais plaats. De man heeft dus twee draden verwisselt met elkaar. Het hartstuk van wissel 1 zat op relais 2 en andersom.....

Maar ik snap dat hij dit ook niet was gelukt zonder schema.

Kortom, software hou je niet voor de gek, en de multimeter liegt niet. In mijn tijd als monteur, technicus en als storingsmonteur heb ik al wel geleerd dat schema's leuke kleurplaten zijn en dat je ogen en brein je voor de gek kunnen houden.

Als ik een spoorbaan zou bouwen die van uitgebreide bedrading moet worden voorzien, zou ik wel kiezen voor verschillende kleuren draad. Dat maakt je bedrading sneller “leesbaar”: dit is een voeding voor de rails, dat is een wisselaansluiting, die is voor een sein etc. De kleurkralen van Klaas alleen maken dat wat lastiger.

Een uniek nummer voor elke kabel geeft ook niet direct inzicht. Bij gebruik van maar één kleur draad zou ik op zijn minst de nummering op een systeem baseren. Dan begin bijvoorbeeld elke voedingsdraad met een 1, die wisselaansluiting met een 2 etc. (Maar misschien doet Klaas dat ook wel.) Dan kun je aan de eerste kraal zien wat de functie is van een draad.

Een combinatie lijkt me daarom ideaal: verschillende kleuren draad voor verschillende functies én een unieke aanduiding (met kleurkralen of labels) voor elke draad binnen een categorie.

Als je ergens op wilt aansluiten, is mijn eerste gedachte elektra in huis: rood en zwart voor + en - bij gelijkspanning, bruin en blauw bij wisselspanning.

Uit Martins advies lijkt me dit ook verstandig: wees consequent maar maak het niet te ingewikkeld. Wat je zelf bouwt, ken je vrij goed. Uitgebreide documentatie is pas nodig als iemand anders moet snappen hoe het in elkaar zit, zoals in een professionele omgeving. Maar dit is hobby; ga gewoon aan de slag!

mee eens. Mara et stomme is dat de fabrikanten dit ook niet doen. Rij je Marklin dat is blauw onderdeel van de wisselspoelen, bij Roco is dat rood/groen, Fleischmann bruin/bruin enzovoort.
Alleen als de railspanning is per Fabrikant verschillend. Ik snap de verwarring zeker wel!
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Klaas Zondervan op 27 november 2022, 15:03:11
De kleurkralen hebben bij mij alleen maar een functie als de draad los is geweest, zodat ik weet waar hij heeft gezeten.
Het unieke van de draadnummers is ook beperkt. De draden lopen over 25-polige sub-D connectors en het draadnummer is gelijk aan het pinnummer op de stekker. Feitelijk lopen de nummers dus van 1 tot 25. Een draad kan over meerdere modules doorlopen en houdt dan over het hele traject zijn nummer. Maar hij kan ook b.v. van links komen en ergens eindigen. Van rechts kan een draad komen die ook ergens zit aangesloten. Op een module kunnen dus twee draden binnenkomen met verschillende functies, maar wel hetzelfde nummer. En om te weten over welke het gaat heb ik dus de tekening nodig.

Ik houd wel een consequente volgorde aan. Zo is b.v. draad 1 altijd de groene lamp van een sein, 2 is geel, 3 is rood.
4 is spoorstaaf rechts, 5 spoorstaaf links, enz... Per spoor heb ik zo 9 draden nodig, draad 10 is reserve.  Voor het tweede spoor loopt de telling identiek van 11 tot 19 met 20 als reserve.  21 tot 25 zijn de voedingen.

Op mijn vorige spoorbaan had ik niet genoeg aan 25 draden, daar liepen meerdere bundels in verschillende honderdtallen. In de eerste bundel waren de draadnummers 101 tot 125, in de tweede bundel 201 tot 225, enz.
Lijkt misschien omslachtig, maar ik werk al jaren op deze manier en dat bevalt me goed. Is maar wat je gewend bent.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Klaas Zondervan op 27 november 2022, 15:11:29
Yep ik ken dat. Hele dikke mappen met regelschema's die je na oplevering van een installatie zo de prullenbak in kan gooien omdat ergens het traject van revisie stuk is gelopen.
Nou, bij ons werden die mappen niet weggegooid, want dan was je nergens meer. En het revisietraject liep ook niet stuk. Het was gewoon een kwestie van strak doorgevoerde discipline. Als er ergens iets veranderd moest worden, dan kon je dat pas doen als je een gereviseerde tekening had. Als het haast had dan werd er een tekenaar naast de monteur gezet die direct opkalkte wat er veranderd werd. De tekening werd dan achteraf bijgewerkt. We kwamen maar zelden situaties tegen waarbij de werkelijkheid en de tekening verschillend waren.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Martin Domburg op 27 november 2022, 15:15:09
Dat is echt tegenwoordig uniek te noemen. Eigenlijk heb ik dat enkel in het leger mee gemaakt, maar daar eisen ze zelfs dat de fase op een wcd aan de linkerzijde zit  ;D

Dat is in de installatietechniek tegenwoordig wel anders.... Discipline is ver te zoeken. Kost geld, tijd en als jaarlijks een andere partij het onderhoud gaat doen zoeken die het zelf maar uit....

Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: R.C.Grootveld op 27 november 2022, 15:26:29
Kortom, software hou je niet voor de gek
Met ruim 45 jaar ervaring in het ontwikkelen van software durf ik te reageren met  ;D ;D ;D ;D ;D
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: fozziebear op 27 november 2022, 19:18:37
Eigenlijk heb ik dat enkel in het leger mee gemaakt, maar daar eisen ze zelfs dat de fase op een wcd aan de linkerzijde zit

Ik heb in mijn jonge jaren nog heel even in de vonkentrekkelarij gezeten en daar is mij toen al verteld dat de fase in een wcd links hoort te zitten. Dus nee dit vind ik niet zo heel erg gek en vind het zelfs storend als ik een wcd tegenkom waarin dat niet zo is. Shokkerend vond ik het bij een vriend die een kelder had gegraven en zelf de elektriciteit daarvoor had aangelegd met.......de kleuren die net voorhanden waren. Ik geloof zelfs dat ie 7 of 8 draden in een 5/8 buis propte.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: R.C.Grootveld op 27 november 2022, 19:55:14
en daar is mij toen al verteld dat de fase in een wcd links hoort te zitten.
Volgens mij is dat zelfs in de NEN(?) vastgelegd en horen WCD's ook de overeenkomstige aanduidingen te hebben.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: R.C.Grootveld op 27 november 2022, 19:56:08
Ik verbaasde mij ook over de NEM dat ze Rood voor 2 toepassingen gebruiken.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: fozziebear op 27 november 2022, 21:13:29
Was dat niet NEN 1010? Niet helemaal zeker.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Klaas Zondervan op 27 november 2022, 21:40:10
In de NEN1010 is nergens vastgelegd dat de fase in een wandcontactdoos links of rechts moet zitten. Bovendien is de NEN1010 geen wet, dus je hoeft je er niet aan te houden.
Zelf zet ik de fase wel altijd links, maar dat is alleen maar omdat het voor mij logisch aanvoelt. Anderen vinden juist dat rechts logischer is.

In België kennen ze het AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties). Dat heeft wel kracht van wet.
Ze hebben daar ook geen randaardecontacten in een wcd, maar een aardpen. Die zorgt ervoor dat een stekker er maar op één manier in kan. Je zou denken dat ze dat doen om de fase altijd op dezelfde plek te hebben. Maar zelf daar is niet voorgeschreven waar de fase en de nul moeten zitten.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: R.C.Grootveld op 27 november 2022, 21:52:53
Wat dat betreft ben ik in havens blij met de blauwe CEE stekkers, daar zijn de aansluitingen nl wel vastgelegd (in de stekkers en contactdozen is duidelijk een L, N en Gnd aangegeven).
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Klaas Zondervan op 27 november 2022, 22:42:00
In industriële toepassingen is het vaak wel belangrijk dat je weet waar de fase zit. Maar in huishoudens maakt het niks uit. Een apparaat zal het worst wezen hoe het zit, als er maar spanning staat tussen de twee polen. Bovendien kun je de stekker er bijna altijd op twee manieren insteken, en daar moet een apparaat mee om kunnen gaan.

Maar we dwalen een beetje af van het onderwerp.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: fozziebear op 27 november 2022, 23:01:07
Je hebt voor 99,9% gelijk zij het dat mijn netfilter voor de audiovisuele apparatuur echt gaat mauwen als ik de stekker er niet op de juiste manier in de wcd stop. Maar dit zal dus wel een uitzondering zijn en vraag me niet naar het hoe of waarom. Laten we maar terugkeren naar het onderwerp want het wordt nu wel erg kleurloos.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Martin Domburg op 28 november 2022, 08:15:24
We zijn in een andere fase beland van het gesprek, met nul logica en het word tijd dat we weer landen op aarde  :police:
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: MOVisser op 28 november 2022, 09:48:31
Ik zelf zou rood en zwart wel als een vast gebruik hanteren (plus en aarde/massa).
Geel en groen zijn dan schakeldraden (geel voor wissels en groen voor seinen)
Blauw is dan de (+) voeding voor licht in de behuizingen.

Eigenlijk maakt het allemaal niets uit.

Of de geëigende kleuren volgens de fabrikanten aanhouden.

Het belangrijkste is dat je zelf weet en vastlegt hoe en wat je hebt gedaan.
En je er dan ook strikt aan houden.

Ik hou niet van kabelgoten.
Analyse over de loop van draden is dan heel moeilijk.
Open en bloot en geen onderlinge beïnvloeding door spanningsvelden.

Ronald Visser
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Hans van de Burgt op 28 november 2022, 10:52:01
Ik hou niet van kabelgoten.
Analyse over de loop van draden is dan heel moeilijk.
Open en bloot en geen onderlinge beïnvloeding door spanningsvelden.

@Ronald,

Hoewel ik het advies kreeg te gaan werken met kabelgoten, had ik ook zoiets van “kunnen zien hoe de draden lopen”. Om eea mogelijk te maken heb ik kabelklem-matjes gemaakt met de 3D printer. Hier passen zowel de 0,5mm2 draden in als de Dupont drie-aderige servo verbindingen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/D0E52D75-C995-48B1-8474-A3E0B460F10F-6384821b3943f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/D0E52D75-C995-48B1-8474-A3E0B460F10F-6384821b3943f.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/64E43F00-8055-417E-88D1-15C5F48A4B4D-638484573f003.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/64E43F00-8055-417E-88D1-15C5F48A4B4D-638484573f003.jpg)

Gr, Hans
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Klaas Zondervan op 28 november 2022, 11:00:02
Ik verbaasde mij ook over de NEM dat ze Rood voor 2 toepassingen gebruiken.
Volgens mij verwijs je hier naar NEM605, die gaat over de draadkleuren. De ene keer rood gaat over analoge spoorbanen, de andere over digitale. Dat bijt elkaar niet, en het gaat in beide gevallen om één van de spooraansluitingen.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Jeroen_J op 28 november 2022, 13:17:54
Die strijkkralen is de allergoedkoopste methode om aders te coderen. Ik heb een pot bij de HEMA gekocht met 4000 kralen in 10 kleuren. Kostte minder dan 10 euro. De kleuren komen overeen met de weerstandskleurcode. Behalve grijs, die zit er niet bij. Maar daarvoor zit er een onbestemde kleur vaalroze in die ik tot grijs heb benoemd.

Veel dank voor deze tip...! Heb ik nog nooit aan gedacht. Dat maakt het veel betaalbaarder dan het werken met talloze kleuren draad.

Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: MOVisser op 28 november 2022, 13:33:30
@Hans,  leuk idee. Voor velen toepasbaar.

@Jeroen Is het gebruik van het strijkijzer niet aan banden gelegd. Alleen voor kleding en niet voor kralen.... :angel:

Ronald Visser
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: seinhuiswachter op 28 november 2022, 15:50:45
Ik heb onder mijn baan diverse soorten spanningen lopen die elk hun eigen kleur hebben. Sommige kleuren zijn bekend van de bekende modelspoor aanbieders. De kleuren komen voornamelijk uit een door mij veel gebruikte 12 aderige kabel die ik tevens gebruik om de modules te kunnen koppelen.

Hoofdkleuren:
- Baanspanning (Digitaal) Geel of oranje en groen waarbij de groene draad de "massa" is De gele en oranje draden kunnen op bezetmelders uitkomen
- 14V Wit (L) en Zwart (N) Voeding voor de bezetmelders en wissels en armseinen. Tevens ook voor de verlichting op de baan maar daar is bruin dan de geschakelde L.
- 12V Roze (+) en paars (-) Voeding voor 12 volt zaken en de lichtseinen.
- 24V Rood (+) en blauw (-) Voeding 24V componenten zoals de PLC en de relais.

Secundaire kleuren:
- Bruin: geschakelde baanverlichting
- Rood met blauw accent: Schakeldraad en - van uitgang bezetmelders naar de herhaalrelais.
- Blank en wit accent: WIBO voeding tussen WIBO en stuurprint
- Grijs en grijs accent: Wisseldraden normaal en omgelegd

Onder elke module zit een stikker met een overzicht van de gebruikte kleuren en hun functies.

Ik heb bewust voor t bovenstaande gekozen omdat die draad het meest voorhanden was voor mij. Wel wil ik oranje en geel in de toekomst vervangen door alleen geel of dat een van de 2 kleuren de draad is die ook naar een bezetmelder gaan.
Belangrijkste is dat je er zelf goed uit komt en consequent toepast. Ik heb losse draden niet genummerd maar wel de verzamelklemmen/kroonsteentjes waar ze op uitkomen. Dit is ook gedocumenteerd.
230V zal je bij mij onder de baan niet vinden. Wel in de voedingskast en in de relaiskast van het VNX-Tableau maar is strikt gescheiden en volgens de NEN1010 aangelegd.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Klaas Zondervan op 28 november 2022, 16:44:16
230V zal je bij mij onder de baan niet vinden. Wel in de voedingskast en in de relaiskast van het VNX-Tableau maar is strikt gescheiden en volgens de NEN1010 aangelegd.
Zijn die relaiskast en voedingskast dan vast aangesloten?
Als ze via een stekker lopen dan maken ze geen deel uit van de vaste installatie en is de NEN1010 niet van toepassing.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: wacco op 28 november 2022, 17:26:19
Iedereen hartelijk bedankt, ben weer een heel stukje wijzer geworden.
Ga wel (als het zover is  ;)  ) mijn bekabeling coderen.

Ga daar waarschijnlijk dit voor gebruiken :

- De printer (https://www.amazon.nl/gp/product/B00FHHZ4QG/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=1634&creative=6738&creativeASIN=B00FHHZ4QG&linkCode=as2&tag=charliebish08-21&linkId=f2b6eacab19a54168d817c3a29925f2b)

- De labels (https://www.amazon.nl/NineLeaf-Krimpkous-HSe-231-Cassette-Compatibel/dp/B07TCT364W/ref=sr_1_5?__mk_nl_NL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=2FVD86VBXJ77R&keywords=brother%2Bpt-e300vp%2Btape&qid=1669651398&qu=eyJxc2MiOiIxLjYwIiwicXNhIjoiMC4wMCIsInFzcCI6IjAuMDAifQ%3D%3D&sprefix=brother%2Bpt-e300vp%2Btapes%2Caps%2C72&sr=8-5&th=1)

Is wel een duurdere oplossing dan met plakband of kaartjes, maar maakt het wel overzichtelijker.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: henk op 29 november 2022, 08:32:27
Best een dure manier om het ‘betaalbaar’ te houden.  :)
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: wacco op 29 november 2022, 19:47:12
@Henk,
Inderdaad niet het goedkoopste, maar maakt het wel overzichtelijk......en het is alleen nog maar een gedachte :)

Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: wacco op 29 november 2022, 19:55:37
Ik heb een kleine opzet gemaakt van bedrading en kleuren.
Is wederom niet het goedkoopste, maar het is alleen nog maar een opzetje.
Graag zou ik willen dat er eens kritisch naar wordt gekeken, door de specialisten.
Voor mij is dit gedeelte nieuw, en wil wel zo min mogelijk fouten maken....zeker met dit gedeelte


(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Opzet-bedrading-638654c647cb1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Opzet-bedrading-638654c647cb1.jpg)
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Ben op 30 november 2022, 08:31:34

Inderdaad niet het goedkoopste, maar maakt het wel overzichtelijk......en het is alleen nog maar een gedachte :)


Mijn mening: het is zinloos en totaal overbodig. Zet het uit je hoofd zou ik zeggen.
Maak een kleurenschema voor jezelf, wees consequent daar in en daarmee is het klaar. Eens aangesloten hoef je er nooit meer bij.

Over je plaatje: je gebruikt "rood" voor verschillende spanningen, zou ik niet doen, maak onderscheid. En montagedraad kost 3x niks in relatie tot al die electronica.

Gr, Ben.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: henk op 30 november 2022, 08:55:34
Eens met Ben.

Je zocht naar een standaard, maar die is er niet echt.
Zou wel voor rood en zwart gaan voor de uitgangen van de centrale en de boosters. Dat mag wel gebruikelijk worden genoemd. Verder zelf kiezen.
Of je gebruik maakt van daadwerkelijk verschillende kleuren draad danwel labeltjes waar de kleuren opstaan, maakt financieel denk ik weinig uit.

Hier verschillende kleuren in gebruik, omdat ik dat leuk vind. Meer argumenten zijn dan overbodig.  :)
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: R.C.Grootveld op 30 november 2022, 11:39:07
Ik zie hier het mijn bezwaren tegen NEM 605 terugkomen: Dezelfde kleur gebruiken voor meerdere toepassingen en juist dát kan tzt tot verwarring leiden.
Zo zie ik Rood ook hier en net als in NEM 605 zowel voor de rijspanning als voor DC terugkomen.

Om die reden heb ik voor het rijspanning circuit gekozen voor wit (+) resp. zwart (-).

Voor DC heb ik gekozen voor de kleuren die ik 50 jaar geleden al in de E-Techniek zag: Rood voor +, Blauw voor -
Voor AC de gebruikelijke kleuren uit de modelspoorwereld: Geel (~) resp. Bruin (0)
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: Klaas Zondervan op 30 november 2022, 12:57:44
In de NEM 605 kan het niet tot verwarring leiden. Ik had het al eerder genoemd, de ene keer gaat het over analoge besturing en de andere keer over digitaal.
Maar als je naast de baanaansluiting ook nog een DC hulpvoeding hebt, dan zou ik voor één van de twee andere kleiuren kiezen. Of elke draad labelen.
De conclusie van het hele verhaal is volgens mij: kies een methode en houd daaraan vast.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: R.C.Grootveld op 30 november 2022, 14:16:19
Maar als je naast de baanaansluiting ook nog een DC hulpvoeding hebt, dan zou ik voor één van de twee andere kleiuren kiezen.
De conclusie van het hele verhaal is volgens mij: kies een methode en houd daaraan vast.
Daarom heb ik ook voor wit/zw gekozen (ik had graag twee-kleuren snoer willen gebruiken, maar dat is lastig te krijgen en vrij duur)
En die aparte DC voeding heb je al snel nodig als je bv met servo's aan de slag gaat.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: wacco op 30 november 2022, 18:34:56
@Ben,
Was maar een idee, om het overzichtelijk te houden.
Maar inderdaad,....eenmaal aangesloten en werkend zal je hier weinig meer mee doen.
Misschien handig tijdens eventueel storing zoeken
En ook weer waar, 2x de kleur rood gebruiken maakt het alleen maar ingewikkelder en zeker niet overzichtelijker  ;)

@Henk,
Ga jouw voorstel met betrekking tot de kleuren van de boosters overnemen.

Maar mijn vraag of dit op de juiste manier is aangesloten, niet kijkend naar de gebruikte kleuren,  is eigenlijk nog niet beantwoord.
Titel: Re: Kleuren bedrading
Bericht door: seinhuiswachter op 02 december 2022, 12:21:38
Zijn die relaiskast en voedingskast dan vast aangesloten?
Als ze via een stekker lopen dan maken ze geen deel uit van de vaste installatie en is de NEN1010 niet van toepassing.

Het VNX-Tableau is een verplaatsbare kast met alles via een stekker. De voedingen zitten vast opgesteld aan de muur. Middels stekkers is de baan daarop aangesloten. (DIN stekker 8 polig met de 4 voedingen maar ook middels bananenstekkers los te gebruiken voor testdoeleinden. Het VNX-tableau heeft een 230V stekker maar is voor het functioneren van de baan niet noodzakelijk om in te steken. Achter de 230V hangt nl een 2de 24V voeding voor de PLC parallel aan de 24V voeding van de voedingskast. Verder zit er nog een stopcontact onder het werkblad.