BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Dennis1984 op 27 januari 2022, 00:33:44

Titel: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 27 januari 2022, 00:33:44
Ik hoop jullie ook mee te mogen nemen op mijn eerste verkenning in de echte modelbouw. Na wat testbaantjes te hebben gebouwd durf ik wel te zeggen dat ik de elektronica en aansturing onder de knie heb en kan ik nu eens met echt modelbouwen beginnen.

Ik wil ergens in de toekomst een lange Zwitserse spoorbaan bouwen maar om te oefenen eerst maar iets kleins. Een baantje van 2 bij 1 meter in H0, tijdperk III DB. Cadeau voor mijn vader die in april 75 wordt om samen met mijn zoon te spelen (ook soort eigenbelang dus :angel:).

Allereerst het baanplan: dat is het betere jatwerk uit de 1x1 Anlagenbau 2/2014, maar dan geen C-Rails maar Piko A gleis. Omdat ik die al grotendeels heb liggen en omdat het goed betaalbaar is.

Zichtbaar gedeelte:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-zichtbaar-61f1d2847a66d.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-zichtbaar-61f1d2847a66d.png)

Schaduwstation en onzichtbaar:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-schaduwstation-61f1d273e83cf.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-schaduwstation-61f1d273e83cf.png)

Alle informatie op een rijtje:
Omgeving: (West-)Duitsland, nebenbahn met landelijk karakter
Tijdperk: III (eind jaren 60)
Rails: Piko A-gleis
Bovenleiding: Nee
Seinen: Formsignale (Weinert)
Techniek: BiDiB. Idee is het geheel kindvriendelijk in te richten (dus met knopjes/bedienpaneel waarna treinen automatisch gaan rijden)
Aansturing: Raspberry PI met iTrain of RocRail. Even de vraag welk systeem het beste geschikt is. Er komt geen monitor aan te hangen
Bebouwing: In eerste instantie bouwpakketjes maar wil ook kijken voor wat zelfbouw. Wil de gebouwtjes wel van een mooi verflaagje voorzien

De sfeer die ik wil creëren is hier wel enigszins te vinden (vooral qua stations):
https://bernardspoornulblog.blogspot.com/p/v100-20.html

Dit is ook wel een aardig filmpje qua sfeer, hoewel het DDR betreft:
https://www.youtube.com/watch?v=QNXbznC5Z2s

Qua treinen vind ik dit een mooie inspiratiebron:
https://www.youtube.com/watch?v=FzpHbPV0ma4&t=897s

Tot slot is mijn baanplan al vaker gebruikt, bijvoorbeeld in deze (naar mijn idee) uitstekend gelukte spoor N baan:
https://www.mm-xtra.de/p13-eussenheim/

Dat is het denk ik even voor nu. Het hout is vandaag besteld en komt volgende week binnen. Tevens alvast een Faller stationnetje en een Roco Railbus met bijwagen gekocht.

Vragen beantwoord ik natuurlijk graag! Goede tips zijn van harte welkom en als ik zelf concrete vragen heb stel ik die hier uiteraard ook.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: BeltHeim op 27 januari 2022, 09:11:39
Ziet er goed uit ga ik volgen
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Frank 123 op 27 januari 2022, 09:14:19
Hoi Dennis,

Leuk plan om als “oefen-project” te gebruiken. Als je niveau van de N baan wilt halen die jij bijvoegde dan kun je het geen oefen-project meer noemen. Succes en vooral veel plezier er mee... ben benieuwd naar de vorderingen.

En tip: bespaar niet op de onderbouw.. goed fundament heb je de hele bouw profijt van.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Alexxx op 27 januari 2022, 10:10:43
Ziet er veelbelovend uit!
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 27 januari 2022, 23:33:05
Dank voor jullie reacties. Frank, inderdaad zorg ik voor een degelijke onderbouw. Ik heb daarom hout besteld bij de houthandel en zij gaan ook het frame (grotendeels) in elkaar zetten. Al het spoor komt op 12mm multiplex te liggen.

Ik kom wel meteen op mijn eerste dilemma uit:

Omdat de baan ook gekanteld opgeborgen moet worden moet alles degelijk vastgezet worden. Echter, ik heb de voorkeur om de rails niet vast te schroeven op het hout. Daarom wil ik graag kurk gebruiken. Ik ga ook kurk gebruiken voor de bedding.

Ik heb me al een hoop ingelezen, maar hoe kun je nu het beste rails vastzetten op een kurkbed als je geen ballast gaat strooien? De kurk op de multiplex lijmen begrijp ik wel, maar moet ik de rails ook lijmen of kan ik hele korte schroefjes gebruiken die wel in het kurk gaan maar niet "doordringen" tot in het multiplex?

Voor de ballast en railbedding-kurk heb ik wat artikelen besteld bij Koemo.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Frank 123 op 28 januari 2022, 08:16:06
Hoi Dennis,

Schroeven in het kurk blijven niet zitten en als je schroeft (of spijkert) in hout ben je de dempende werking voor grootste deel kwijt. Beste is lijmen. Ik verlijm zelf al mijn rails op de kurkbedding met Pattex 100%. Maar Bison Polymax zou ook moeten werken. Om de pakweg 10 bielzen streepje lijm op de biels en blijft prima zitten.
Daar waar je gaat ballasten kun je er ook voor kiezen om details tijdelijk vast te schroeven en deze schroeven er na het ballasten uit te halen (en de gaten bij te werken met ballast).

Nog kleine kanttekening: je gaf aan je sporen op 12 mm multiplex te leggen. Stevig zat maar er zitten hellingen in je baanplan. 12 mm is al vrij star en lastig te buigen (met name de overgang horizontaal naar helling). Ik gebruik 9 mm populieren multiplex voor onder de sporen. Net wat buigzamer en sterk zat. Misschien kun je dit nog aanpassen.

Hoe ik het opgebouwd heb kun je zien aan het begin van mijn topic Bahnstrecke 5867.

Gr Frank


Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 januari 2022, 09:29:20
Dankjewel voor de tip Frank. Die neem ik ter harte. Ik heb gekozen voor 12mm omdat het station een grote plaat is die boven het schaduwstation geplaatst wordt en omdat ik er ook zijwaarts in wil kunnen schroeven. Met 9mm wordt dat al wat krap.

Ik denk dat ik nog een 6mm plaat bij bestel. Voordeel daarvan is 2x6 = 12mm zodat ik makkelijk de overgangen kan maken.

Jouw topic lees ik met regelmaat, dat is een grote inspiratie. Ik kijk wel even naar de Polymax want dat kan ik goed verwerken met mijn kitpistool.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 30 januari 2022, 23:09:50
In afwachting van het hout dit weekend alvast even langsgegaan bij de lokale treinenboer. Daar een ander station gevonden dan ik in eerste instantie op het oog had. Rib uit mijn lijf, maar wel veel bouwplezier zo op de zondagavond (vanwege jonge kinderen zijn de avonden het enige tijdvak waarin gewerkt kan worden).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220130-224516-61f70c13e2fca.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220130-224516-61f70c13e2fca.jpg)

Ik heb ook nog wat rollend materieel op de kop weten te tikken, maar die laat ik later wel even zien als de treinstammen compleet zijn.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 03 februari 2022, 01:26:00
Paar dagen verder en het station begint ook ergens op te lijken:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220203-010450-61fb201e57298.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220203-010450-61fb201e57298.jpg)

De Piko railbus zal straks als één van de reizigerstreinen op de baan te zien zijn.

Verder alle rails in huis gehaald, kurk is gearriveerd en ik ben begonnen om Rocrail aan te leren, wat overigens een beetje tegenvalt. In dat opzicht moet ik erkennen dat iTrain een fantastisch programma is qua leercurve. Dat ging me destijds een stuk makkelijker af. Oja, vanuit China is een hele scheepslading aan verlichte drukknopjes onderweg voor het bedieningspaneel.

Ondertussen wachten we nog steeds op het houten frame, dus de ruwbouwfans moeten nog even geduld hebben.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Sicco Jan op 03 februari 2022, 09:56:53
Dennis,

Ik herken het station niet meteen, maar past zo te zien prima in je Duitse thema. Je kan ook nog overwegen om alles wat je een rib uit het lijf kost alvast aan te laten sluiten op je toekomstplannen. Zwitsers dus.

Elke keer dat iemand roept "Zwitsers" denk ik weer aan mijn eigen subplannetje Villars (BVB Bex-Villars-Bretaye), maar ondertussen moet ik bekennen dat de plannen de komende 10 jaar de kast in gaan.

Succes!

Groet, Sicco Jan

ps. linkje naar BVB (https://www.villars-diablerets.ch/en/P11364/train-bex-villars-bretaye-bvb) erbij. Voor de Hollanders: wie (in de winter) de berg omhoog loopt kan gratis met de trein naar beneden. Alleen de reis omhoog kost geld. Wel logisch in een skigebied, maar ik ben gestopt met latten..
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 03 februari 2022, 10:10:49
Hallo Sicco Jan,

Het station betreft Klingenberg van Faller, artikelnummer 110096 (https://www.faller.de/gb/en/Products/Product-archive/Track-HO/Railway-stations-Railway-buildings/Railway-stations/Klingenberg-Station-sid3798.html).

Het perron heb ik bewust weggelaten, want ik wil een breder en langer perron die ik zelf maak en het leek me onhandig als die klinkers van het bouwpakket er dan al op liggen. Verder overweeg ik nog om het dak grijs te maken.

Op de foto's van Faller en ook op mijn eigen foto's lijkt het station trouwens roder dan het daadwerkelijk is. Als je er zelf naar kijkt is de toon veel subtieler, beetje tegen het roze aan.

Die BTB is wel een leuk spoorlijntje zeg. Smalspoor is sowieso geinig. Ik wil dit Duitse plannetje in twee maanden afronden (flink doorwerken dus) maar daarna beginnen aan Zwitsers. Er zit echter wel zoveel verschil tussen mijn plannen dat niet alles zonder meer herbruikbaar is. Voor de Zwitserse spoorlijn wil ik een stuk paradespoor gebaseerd op de Gotthard. Geen stations etc. Gewoon veel (mooi) landschap. Maar goed, eerst dit dus maar afronden.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Overet op 03 februari 2022, 10:30:07
Verder alle rails in huis gehaald, kurk is gearriveerd en ik ben begonnen om Rocrail aan te leren, wat overigens een beetje tegenvalt.

Heb je de prima Rocrail tutorials van forumgenoot Albert al ontdekt op Youtube?

Tom
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 03 februari 2022, 10:45:24
Dat is een goede tip Tom! Ik had daar nog niet naar gekeken maar ga dat vanavond eens doen. Er zitten zo enorm veel opties in, dat het handig is als je een beetje wegwijs gemaakt wordt in dingen die handig zijn.

Dank!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 03 februari 2022, 14:50:56
Geinig baantje, en Klingenberg* heb ik ook nog ergens in een doos liggen..  :D

Als je niet gaat ballasten, is het dan niet handiger om foam (voor onder vloeren) te gebruiken? Zeker dun kurk brokkelt snel; misschien wat minder als je het voor het leggen van de rails dik verft.   

)* = EDIT: had voor mijn side-project al besloten voor Radeburg van Auhagen, maar nu ik jouw station met die railbus ervoor zie... Nog een nachtje slapen!
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 03 februari 2022, 15:10:58
Dat is ook een leuk stationnetje inderdaad, hoewel hij voor mijn baanplan iets te groot oogt. Was ook wel zoeken naar iets moois. Als je toch tips nodig hebt voor deze set hoor ik het wel. Sowieso zijn de baksteenpatronen heel fragiel en op sommige plekken zijn dus al enkele bakstenen 'gesneuveld'.

Het komt hier nog wel voorbij maar ik ga met viessmann verdiepingsverlichting werken. Aan de buitenzijde ga ik een losse lamp met lampje bevestigen. Brawa heeft wel een mooi assortiment, bijvoorbeeld de 5358 (https://www.modellbahnshop-lippe.com/Accessories/Lamps/Brawa-5358/gb/modell_4654.html).

Overigens zijn tips voor een realistisch stationsinterieur ook welkom. Ook als het alleen foto's betreft. Ik vind die kartonnen plaatjes achter de ramen het eigenlijk net niet.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 03 februari 2022, 15:14:58
Verlichting en interieur...? "Idee is het geheel kindvriendelijk in te richten".. 
Maar waarom dan ook niet fatsoenlijk ballasten! ;D

Succes met bouw!  (y)

 
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 03 februari 2022, 15:18:43
Dan ben ik onduidelijk geweest over het ballasten denk ik. Ik ga wel degelijk ballasten, maar niet in het onzichtbare schaduwstation. Daar komen twee lagen van 5mm kurk op elkaar. Buiten het schaduwstation komt er één 'gewone' 5mm laag kurk (over de breedte van het multiplex) en daarna een railbedding van kurk van Koemo (ook 5mm). Die wordt ook geballast. Sterke nog: ik heb de zakjes met proefkleuren al in huis :).

Mijn kinderen mogen er straks alleen naar kijken en op de knopjes drukken. De baan zelf moeten ze afblijven.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 03 februari 2022, 17:25:51
Ik heb afgelopen zomer hetzelfde pakketje besteld om wat te oefenen met ballasten. Zie hier. (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=97840.msg3222242373#msg3222242373) Ik ben niet zo tevreden over de 5 mm kurkstrips van Koemo. Maar dat komt ook omdat ik de strips direct op een plaatje multiplex geplakt hebt en daarop direct het ballast op gelijmd heb. Voor geluidsreductie is deze werkwijze niet optimaal om het zo maar eens uit te drukken ;D

Ik ga het in de toekomst wat anders aanpakken met twee lagen demping i.p.v. een laag.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 03 februari 2022, 20:09:54
Jouw topic had ik gelezen, juist daarom kies ik nu dus voor deze aanpak :laugh:. Je hebt het me dus in dat opzicht makkelijk gemaakt.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 03 februari 2022, 20:48:54
Graag gedaan ;D
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 05 februari 2022, 15:55:07
Vandaag een paar kleine tegenvallers. Zo was o.a. het houten frame dat geleverd werd niet naar mijn zin. De tussenlatten zijn te kort gezaagd, waardoor er teveel speling in zit. Nu vind ik 1 of 2mm geen probleem, maar het was 8mm. Van een houthandel/bewerker mag je beter verwachten.

Maar goed, het plaatmateriaal was er ook en na het netjes op maat zagen van de eerste 12mm multiplex was het tijd om het baantje uit te leggen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220205-152238-61fe8f0e4751f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220205-152238-61fe8f0e4751f.jpg)

Dat past allemaal zoals bedoeld! :).

Nu de rails van het schaduwstation vastplakken met tape, daarna het zichtbare gedeelte weer verwijderen en dan de gedeeltes aftekenen die moeten blijven. De rest zaag ik dan uit met de decoupeerzaag.

Hopelijk snel weer een update, fijn weekend allemaal.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 06 februari 2022, 16:12:33
Vandaag meteen maar verder met de onderste plaat op maat krijgen. Dat wil zeggen: de juiste stukken eruit zagen. Hierdoor moet het én lichter worden, én ik kan beter bij de onderzijde van wat straks het station is.

Netjes aftekenen van de uitsparingen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-124937-61ffe445ef842.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-124937-61ffe445ef842.jpg)

Eerste uitsparingen verwijderd:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-125818-61ffe445bc1f8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-125818-61ffe445bc1f8.jpg)

Alle stukken eruit gehaald. Wat ik overhoud zaag ik op maat en worden de pijlers van de klimstukken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-131950-61ffe4489bc22.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-131950-61ffe4489bc22.jpg)

Tot slot nog even alle uitsparingen netjes geschuurd met de rotex :).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-132349-61ffe448664ed.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-132349-61ffe448664ed.jpg)

Ben ondertussen al bezig met het verlijmen van de kurk. Dat lijkt te lukken, maar ik ben nog niet helemaal content met de kleefkracht van de boekbinderslijm. Eerst maar even laten drogen en dan kijken we wel hoe erg het is.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 07 februari 2022, 13:25:37
Naast de fysieke bouwwerkzaamheden moet ook de technische aansturing in orde worden gemaakt. Daartoe maar even een blokverdeling gemaakt. In principe zijn alle tweerichtingsblokken uitgerust met drie melders. De blokken die eindigen bestaan uit twee melders. Enkele kleine stukjes tussen de wissels krijgen een eigen blok maar vooralsnog doe ik daar niets mee.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-schaduwstation-blokken-62010ef7ab782.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-schaduwstation-blokken-62010ef7ab782.png)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-zichtbaar-blokken-62010ef7ab914.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-zichtbaar-blokken-62010ef7ab914.png)

Het lange blok van de rechterzijde schaduwstation naar de linkerzijde station krijgt vier melders, omdat bij één melder de spoorwegovergang geactiveerd moet worden.

Het goede nieuws is dat ik op deze manier precies op 32 melders uit kom, zodat ik niet nog een derde bezetmelder-module hoef te kopen. Dat scheelt weer in de kosten ;D.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 07 februari 2022, 15:08:30
ben nog niet helemaal content met de kleefkracht van de boekbinderslijm. Eerst maar even laten drogen en dan kijken we wel hoe erg het is.
In elk geval 24uur laten drogen,het liefst op "kamer" temperatuur,dan plakt dat spul prima  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 08 februari 2022, 00:01:11
Dank voor de tip Floris, die kreeg ik van iemand anders ook al inderdaad. Ik was denk ik iets te ongeduldig. Ook heb ik een nieuwe methode gevonden om het aan te brengen en daarmee blijft het wel goed plakken.

Hier de eerste kurkavonturen van mij. Wat je ziet is eerst mijn 4 meter 5mm rol. Deze heb ik door de helft gedaan. In het schaduwstation komen twee lagen op elkaar van 5mm. Op de rest van de trajecten komt één integrale laag van 5mm en nog de railbedding van 5mm. Die foto's komen later. Op de tweede foto is de eerste laag verlijmd. Op de derde foto heb ik vanaf de achterzijde de gedeeltes uitgesneden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-135825-6201a4089f266.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-135825-6201a4089f266.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-154621-6201a40895d30.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-154621-6201a40895d30.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-200715-6201a409df6dd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220206-200715-6201a409df6dd.jpg)

We gaan snel weer verder :D.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 08 februari 2022, 08:06:04
Aangezien de plaat stijf is, kan je het wellicht beter omdraaien; kurk op vloer, flessen op plaat. Kan je er ook nog een balkje overheen leggen, onder de flessen, om het gewicht nog beter te spreiden. Of lekt het dan op de vloer..?

Over die lijm; ben benieuwd naar het resultaat. Enig idee hoeveel ml je per oppervlak gebruikt? Zoek ook nog een lijm, voor foam in mijn geval.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 08 februari 2022, 09:13:34
Dat zou inderdaad kunnen, maar ik had de eerste paar keer dat er ook wat lijm door het kurk heen lekte. Op deze manier kon ik het goed in de gaten houden. Dat doorlekken gebeurt nu niet meer trouwens.

Wat betreft die lijm... het zijn potjes van 250ml (https://pipoos.com/panduro-boekbindlijm-250-ml-85258) en die zijn best aan de prijs. Ik heb er tot nu toe twee gebruikt, maar het had misschien met iets minder toe gekund.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 08 februari 2022, 23:09:55
Van de houthandel heb ik nieuwe tussenlatten gekregen die dit keer wel de goede lengte hebben. Zelf maar even de oude eruit gehaald en de nieuwe er tussen gezet. De breedte was op het breedste punt 0,5mm te breed: dat ga je niet zien (y).

Meteen de plaat erop vastgeschroefd en de rails erop gelegd. Deze heb ik even vastgezet met ringetjes.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220207-220943-6202e861079b9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220207-220943-6202e861079b9.jpg)

Vrijdag bij de winkel even nog wat Piko raillassen halen en die op de goede plekken tussen de rails zetten. Daarna kan het vastgelijmd worden. Het solderen van de draden doe ik nadat ik heb geheel heb vastgelijmd. In ieder geval hier in het schaduwstation. In het zichtbare gedeelte draai ik die volgorde misschien om, daar moet ik nog even over nadenken.

Tot vrijdag vermaak ik me nog wel met wat railbedding-kurk vastlijmen. Vandaag wat lijmklemmen ontvangen maar dat laat ik jullie later zien.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 09 februari 2022, 09:35:40
Dat gaat rap!  (y) En wel heel stevig...! Woon je in Groningen..? ;D
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 09 februari 2022, 12:58:42
Nee, dat niet. De randstad. Hier zijn geen aardbevingen tot nu toe. Het hoge frame is ook omdat aan één zijde nog een hapje uit moet vanwege een rivier die onder dat niveau loopt.

Tempo ligt hoog want begin april wil ik zo ver mogelijk klaar zijn. Dat is nogal ambitieus volgens mij maar als je het niet probeert weet je het ook niet.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 10 februari 2022, 00:03:10
Tijd om de eerste kurk-railbedding te maken ;D.

Eerst teken ik de middellijn af op basis van hoe de rails moet komen te liggen, met groene viltstift. Gebruik geen potlood, want dat zie je niet meer na het insmeren met lijm.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220207-221052-6204478563a51.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220207-221052-6204478563a51.jpg)

Vervolgens de kurk aanbrengen. Deze kurk van koemo bestaat uit twee delen en die kun je dus precies tegen de groene lijn van hierboven uitlijnen. In bochten is het nodig de bedding te fixeren met lijmklemmen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220208-204134-620447851e674.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220208-204134-620447851e674.jpg)

En zo ziet het er uiteindelijk uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220208-214013-62044786b4f0e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220208-214013-62044786b4f0e.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 10 februari 2022, 12:50:04
Mooi dubbel geklemd (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 11 februari 2022, 23:41:07
Gisteren en vandaag even rust. Wel even bezoekje gebracht aan de winkels in Hilversum en Utrecht en er kwam ook nog het een en ander binnen qua pakketjes :D.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220211-233350-6206e490daccd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220211-233350-6206e490daccd.jpg)

Kabels. 0,75mm2 voor naar de elektronica en 0,25mm2 voor naar de rails etc. Bruin/rood is voor het DCC signaal en de rails die worden aangesloten. Geel/zwart is voor de verlichting en de modules die de verlichting aansturen. En naar de bezetmelders ga ik met grijs/blauwe voeding 0,75mm2. De blauwe 0,25mm2 is voor de knopjes op het bedieningspaneel. Zo zou het toch allemaal redelijk geordend eruit moeten zien :).

De verdeling doe ik met ptfix blokjes (die ik ook in de tuin gebruik overigens, maar dat terzijde) en op de modules wil ik alles netjes afwerken met adereindehulzen.

Voor morgen staat op de planning een railpasser maken zodat ik netjes de hellingbanen kan uittekenen (en daarna uitzagen) en een paar blokjes om die hellingbanen te ondersteunen. En ook voor dit weekend: alle rails voorzien van de juiste raillassen, geïsoleerd of niet. Zodat de rails in het schaduwstation in principe kan worden vastgelijmd.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 12 februari 2022, 08:01:55
Leuk project Dennis!

Het ziet er naar uit dat je alles goed gepland en voorbereid hebt.
Wat ben je van plan voor wat betreft besturing?
Kan je iets zeggen over je keuze voor Rocrail vs. iTrain?

groet

Hendrikjan
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 12 februari 2022, 08:47:32
Hallo Hendrikjan,

Dank! Inderdaad heb ik wel een en ander voorbereid. Omdat de baan ook getransporteerd moet kunnen worden en hij regelmatig opgeborgen gaat worden moet alles solide gebouwd zijn. Dus vandaar :).

Betreft Rocrail vs iTrain had ik eigenlijk wel iTrain willen gebruiken, maar is het probleem dat ik dan een beeldscherm moet koppelen. Ik wil juist het geheel aan kunnen zetten zonder dat je nog op een toets moet drukken of een knopje aan moet klikken. Met Rocrail kan dat omdat het programma een scheiding kent tussen het gedeelte dat daadwerkelijk de baan aanstuurt en het gedeelte waar je hem mee bedient. Ik ga alleen deze laatste gebruiken en dat komt op een klein computertje (Raspberry Pi) te draaien. Qua gebruiksvriendelijkheid scoort iTrain wat mij betreft veel hoger, maar het is dan ook bedoeld voor een ander publiek.

Qua functionaliteiten en aansturing (automatisch rijden etc.) denk ik dat ik met iTrain wel uit de voeten had gekund, maar verwacht ik dat er met Rocrail nét iets meer mogelijk is. Dan moet je echter wel met complexe XML macro's aan de slag. Nu heb ik een IT-achtergrond dus daar kom ik wel uit, maar dat is niet al te gemakkelijk als je er niet in thuis bent.

Ik hoop dat dit je een beetje helpt.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 12 februari 2022, 20:28:27
Duidelijk verhaal Dennis.
Een beeldscherm kan ook nadelen hebben idd.

Wat zijn die exotische functies dan waar je eventueel XML voor moet gaan programmeren?
Als ik naar je baanplan kijk wordt dat toch niet al te complex of zie ik dat verkeerd?
Je hebt wat pendelverkeer en rondgaandverkeer in 2 richtingen dat eventueel kruist in het station en/of het schaduwstation.
Ga je ook automatisch rangeren oid?


grt

Hendrikjan
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: bernhard67 op 13 februari 2022, 10:25:30
Hallo Dennis.

Leuk om te lezen dat jij mijn blog Als voorbeeld gegeven heb.

Ik ben benieuwd wat het eind resultaat gaat worden .  In spoor 1/87 het station gebouw vind ik wel goede keuze eerlijk gezegd daar past een railbus en V100 met twee silverlingen of met vier 3yge umbauwagens zeer goed bij.

Ik blijf je draadje volgen Als spoor nul liefhebber.

Gr bernhard
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 13 februari 2022, 13:18:40
Wat zijn die exotische functies dan waar je eventueel XML voor moet gaan programmeren?
Als ik naar je baanplan kijk wordt dat toch niet al te complex of zie ik dat verkeerd?
Je hebt wat pendelverkeer en rondgaandverkeer in 2 richtingen dat eventueel kruist in het station en/of het schaduwstation.
Ga je ook automatisch rangeren oid?

Ik weet inderdaad nog niet of ik het nodig ga hebben. Ik moet Rocrail nog goed leren kennen de komende tijd. Automatisch rangeren heb ik vooralsnog niet in gedachten want ik heb geen locomotief met automatische koppeling. Het meest complexe dat ik kan bedenken wat ik wil is een rijweg kiezen op basis van knopjes die je kan indrukken. En lampjes die in bepaalde if-then-else constructies moeten gaan branden. Maar volgens mij kan dat met iTrain in principe ook prima.

Hallo Dennis.

Leuk om te lezen dat jij mijn blog Als voorbeeld gegeven heb.

Ik ben benieuwd wat het eind resultaat gaat worden .  In spoor 1/87 het station gebouw vind ik wel goede keuze eerlijk gezegd daar past een railbus en V100 met twee silverlingen of met vier 3yge umbauwagens zeer goed bij.

Ik blijf je draadje volgen Als spoor nul liefhebber.

Hallo Bernhard,

Dank voor je reactie. Ja ik ben ook wel aardig content met het stationsgebouw. Ik was afgelopen donderdagavond hier in Hilversum in de lokale modelbouwwinkel en vond daar toevallig het bijpassende toiletgebouw. Mogelijk komt die dus ook op de baan. De railbus had ik inderdaad al laten zien en zo'n V100 is ook leuk. Ik heb echter al een stoomloc met umbauwagens en zou zo'n V100 daarom eerder met een goederentreintje laten rijden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220207-222618-6208f5c74a8d0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220207-222618-6208f5c74a8d0.jpg)

Het is de Fleischmann BR78, een Brawa umbauwagen-set en het Fleischmann 507801 stuurstandrijtuig. Die laatste schijnt moeilijk te vinden zijn maar kwam hem toevallig tegen op 2dehands.be en heb hem naar Nederland over laten vliegen ;D.

In de Fleischmann zit trouwens een ESU Loksound 3.5 met NEM651 stekker. Als ik daar nog iemand tegen een zacht prijsje blij mee kan maken hoor ik het graag, want ik wil er zelf een andere geluidsdecoder in zetten.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 13 februari 2022, 22:37:51
Leuk stammetje!
Veel langer moet het zeker niet worden op je baan?
Heb je een max treinlengte in gedachten?

grt

Hendrikjan
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 14 februari 2022, 00:16:16
Nee dit is inderdaad wel zo'n beetje het maximum. Ik hou ook van lange realistische treinen maar voor dit baantje heb ik dat maar even losgelaten :angel:. Denk dat de langste treinen een centimeter of 70-80 zijn, passagierstreinen zijn eigenlijk beperkt tot 60cm.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 16 februari 2022, 10:11:39
Eén van de dingen die me al lang bezig houdt is het stijgingsprofiel van de baan. Waar de klimspiraal onder het station doorgaat is een kritische hoogte, maar tegelijkertijd moet dat spoor iets verderop over zichzelf heen. In de N-baan is dit door de ruimere afmetingen geen probleem maar in de originele H0 baan uit de 1x1 Anlagenbau is dat opgelost door de weg over het spoor verhoogd te maken middels een brug.

Anyway... ik heb een mooie brug gekocht voor in de bocht, de Noch 67025.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220216-100448-620cbe4861416.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220216-100448-620cbe4861416.jpg)

Hier zie je hem, hoewel hij nog niet helemaal klaar is. Doordat het een stalen profielbrug is is hij relatief hoog en dat betekent toch weer 2cm extra op de klimspiraal. Op mijn baan kan dat het verschil maken tussen 7% en 5% stijging. Significant dus, hoewel met mijn korte treintjes het geen probleem hoeft te zijn.

Idee is nu om deze brug over het water te laten gaan. Ik was alleen nog op zoek naar een goede bijpassende brug voor over het spoor. Totdat ik deze brug (https://www.luetke-modellbahn.de/de/Spur-H0/Bruecken-117/Blechtraegerbruecke-lang-578-1647-1648-1897-1905.html) tegen kwam. Die is aan de onderzijde dezelfde hoogte als het spoortracé. Ideaal dus voor mij. Nu even bestellen en dan kijken of we beide bruggen een beetje in dezelfde kleur kunnen spuiten, zodat het toch op een of andere manier een eenheid vormt.

Ik ben ondertussen ook nog bezig met andere zaken: de kabelgoten komen vandaag binnen. Daarnaast heb ik de houten delen voor de klimspiraal afgetekend en uitgezaagd (had het eerst verkeerd gedaan (te smal), dus moest overnieuw). En ik heb blokjes gemaakt om het tracé te kunnen laten klimmen. Ook de grote plaat voor het station is gereed dus de komende avonden en dit weekend gaan we weer meters maken :laugh:.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 16 februari 2022, 10:43:45
Totdat ik deze brug (https://www.luetke-modellbahn.de/de/Spur-H0/Bruecken-117/Blechtraegerbruecke-lang-578-1647-1648-1897-1905.html) tegen kwam.

Prima lijkt me.
Een plaatliggerbrug is ook lekker industrieel.
Het feit dat ie gebogen is, zal de gemiddelde toeschouwer zich niet druk over maken.

succes
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 17 februari 2022, 00:21:04
Vanavond weer even verder gegaan. Baan (opnieuw) uitgelegd op mijn gisteren gezaagde hellingprofielen (nu met breedte van 7cm). Gelukkig paste alles nog :angel:. Daarna de eerder deze week gezaagde stationsplaat erop gelegd en daar station wederom op uitgelegd. Geeft nu wel een aardig beeld hoe het wordt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220216-220317-620d852b548ce.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220216-220317-620d852b548ce.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220216-220608-620d852b5516d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220216-220608-620d852b5516d.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220216-223515-620d852c69298.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220216-223515-620d852c69298.jpg)

Inmiddels ook eerste kurk op deze stationsplaat verlijmd. Ik las op internet dat rondom stations geen railbedding ligt in die zin dat ook tussen de sporen zelf ballast ligt tot dezelfde hoogte. Daarom komt er hier ook gewoon een volledige tweede laag kurk op. Maakt het ook weer makkelijker.

Ik heb vandaag ook nog wat spulletjes besteld voor de decoratie. Een Weinert sein, kleine brandweerkazerne, wat Preisertjes en een uitkijktoren. En nog wat leuke dingen. Kunnen we weer lekker verder gaan hobby'en.

Aankomend weekend de grote klus om alle hellingbanen te gaan maken. Ik heb de tussenstukjes opgemeten en deze moet ik op maat zagen. Daarna kan de hoogte van de onderdoorgangen worden bepaald en daarna kan alles definitief vastgezet worden. Denk dat ik daar wel twee dagen voor nodig heb :). We zullen zien!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 17 februari 2022, 02:55:09
Hoi Dennis. Zo te zien bouw je de baan in de keuken. Kom je nog wel aan eten toe?  ;D
Leuk ontwerp  (y) Doet me een beetje aan de kant en klaar banen van Noch denken.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: RdJ op 17 februari 2022, 23:40:07
Hoi Dennis,

Klein maar fijn  :)
Maar gaat het passen met de klimspiraal vooraan op de foto? Dit spoor moet op dezelfde hoogte blijven als het bovenste niveau totdat het over het "kronkelende" spoortje dat beneden loopt is, dan moet er op die plek minstens een stuk uit de bovenste plaat, denk dat de klimspiraal ook nog niet voldoende gezakt is op de plek waar nu het stationsgebouw staat?
Hopelijk zie ik het verkeerd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220216-223515-620d852c69298.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220216-223515-620d852c69298.jpg)

Groeten,
Ron
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 18 februari 2022, 00:46:23
Dank voor je bericht Ed. Ja, eten lukt nog wel hoor. En het is een beetje grijs gebied tussen keuken en woonkamer.

Hoi Dennis,

Klein maar fijn  :)
Maar gaat het passen met de klimspiraal vooraan op de foto? Dit spoor moet op dezelfde hoogte blijven als het bovenste niveau totdat het over het "kronkelende" spoortje dat beneden loopt is, dan moet er op die plek minstens een stuk uit de bovenste plaat, denk dat de klimspiraal ook nog niet voldoende gezakt is op de plek waar nu het stationsgebouw staat?
Hopelijk zie ik het verkeerd.

Groeten,
Ron

Hallo Ron,

Nou, het bezorgt mij ook al een beetje hoofdpijn de hele avond. Precies dit punt. Zag wel bij het nog beter lezen van het tijdschrift (ook ik zondig soms door alleen de plaatjes te kijken) dat de hoogte van het +1 niveau op 14cm ligt in de versie die in de Anlagenbau staat. Ik maak daar 15cm van in verband met de kurk. Met dat in het achterhoofd ga ik eens proberen hoe ver ik kom. Moet ook nog even nieuwe schroeven halen want de 12mm is te kort en de 40mm is te lang.

In het tijdschrift staat trouwens ook nog dit:

Citaat
Daher sind die Steigungen, obwohl ich jeden Millimeter ausgenützt habe, nicht gerade vorbildgerecht. Da auf der Anlage aufgrund ihres Themas zwangsläufig kurze Nebenbahngarnituren vorgesehen waren, konnte man die Steigungen akzeptieren und durchaus ein Auge zudrücken.

Ik red het in ieder geval niet met 5%. Maar zoals al eerder geschreven rijden er alleen maar treintjes van een centimetertje of 60-70, dus zal dat geen probleem opleveren.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 19 februari 2022, 12:52:18
Oeps, spannend!
Neem aan dat de lokdecoders de treinen ondanks de grote hellingen toch op snelheid houden.
Maar het moet wel passen natuurlijk.
Wellicht je stationplaat iets hoger monteren?

grt

HJ
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 19 februari 2022, 15:28:55
Dank voor je mooie bruggetje Hendrikjan, want ik ben inderdaad druk bezig met de volgende stap die dit weekend plaats moet vinden :P : de stationsplaat plaatsen en de hellingsbaan/klimspiraal maken. En ik moet zeggen dat het nog wel een beetje tegenviel. Het lukte me niet om die klimspiraal in een voor mij mooie hellingshoek te krijgen die dan ook nog goed verliep.

Uiteindelijk het boekje er nog eens bij gepakt en daar stond dat het station op 14cm hoogte ligt. Ik heb nog een centimeter kurk dus heb mijn stationsplaat dan maar op 15cm hoogte gemaakt.

Allereerst heb ik voor de klimspiraal/hellingsbaan een stuk uitgefreesd. Mijn constructie is 12mm multiplex en de klimgedeelten 6mm. Dus heb met de bovenfrees 6mm uitgefreesd zoals te zien is op onderstaande foto. Zo krijg je een mooie geleidelijke stijging. Overigens heb ik later nog een stuk extra aan de rechterzijde uitgefreesd omdat hij nog iets te stijl opliep. Later komt er uiteraard nog kurk op, dus zal het nog netter verlopen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220217-203644-6210fc5861bdb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220217-203644-6210fc5861bdb.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220217-203753-6210fc5867560.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220217-203753-6210fc5867560.jpg)

En daarna de beurt aan de stationsplaat. Eerst heb ik de plaatsen afgetekend waar ondersteuning moet komen. Er gaat later aan de achterzijde nog een stuk van de plaat af en aan de voorzijde komt nog een multiplex afdekplaat waar hij ook mee vast komt te zitten. Maar goed, omdat ik al kurk verlijmd heb moesten daar wat stukjes uitgehaald worden. Netjes met stanleymes uitgesneden en daarna eruit gehaald. Waar veel lijm zat heb ik mijn smalle houtbeitel gebruikt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220218-215650-6210fc5a44ced.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220218-215650-6210fc5a44ced.jpg)

In alle gaten heb ik vervolgens eerst gaatjes geboord. Zo zie ik aan de onderzijde waar geschroefd moet worden. Daarna de op maat gemaakte stukjes erin en vanaf onderen vastgeschroefd.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220218-221304-6210fc5a2c86f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220218-221304-6210fc5a2c86f.jpg)

En tot slot kan dan de stationsplaat erop.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220218-222636-6210fc5b62bad.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220218-222636-6210fc5b62bad.jpg)

Eigenlijk moet ik nu de hellingsbaan en klimspiraal helemaal af maken en vastzetten, maar ik had de stukken hout met koppelstukjes geschroefd en dat beviel me niet goed. Dus ben het nu alsnog aan het verlijmen maar dat zal ik later laten zien. Ik heb een soort houtlijm-kit en die moet 6 uur gefixeerd worden en 24 uur uitharden dus ben dit weekend nog wel even bezig met alle stukken netjes aan elkaar zetten.

Nu ter ontspanning maar even een toiletgebouwtje in elkaar zetten ::).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 19 februari 2022, 18:44:23
Misschien wel geluk dat je met korte treintjes rijdt, want da's een aardig hoogteverschil... Als ik je sporenplan bekijk; klim is nog geen 2.5m lang..? Op het oog is het 20cm hoogte? Lees net 15, maar 't lijkt hoger. En ook met 15 goeie steilrampe... Misschien een keer proberen met de langste trein :angel:
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Harm Boer op 19 februari 2022, 19:16:39
Moeten er zoveel centimeters tussen de 2 verdiepingen zitten? Ik zou die zo klein mogelijk houden om een al te grote steiging te vermijden.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: wob op 19 februari 2022, 19:25:20
Ik snap die 15 cm niet.
Op niveau 0 ligt toch ook kurk?
Dan blijft het hoogteverschil 14 cm.

Ik zou het hoogteverschil echt zoveel mogelijk beperken.
Een te steile helling is een ramp (Rampe ;))
Je wilt niet dat je treinen de helling niet kunnen nemen.
Testen dus (wat Vincent ook al zei)!

Succes.
Het is wel een heel mooi plan (y)

Groet, Bas
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 19 februari 2022, 22:28:34
Hallo Vincent, Harm en Bas,

Het is inderdaad een behoorlijke klim, maar het probleem is het stukje spoor dat eerst over zichzelf heen gaat en daarna onder niveau 1. Zie de rode pijlen op dit plaatje. Als je in plaats van 15 bijvoorbeeld 10 cm neemt dan wordt het een soort achtbaan met vrije val daar.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/baantje-probleem-62115fb6b3d73.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/baantje-probleem-62115fb6b3d73.jpg)

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me ook had verkeken op de uitdagingen die dit kleine baantje in zich heeft ::). Zo krijg je als je hierboven wilt realiseren (en dat probeer ik) ook een uitdaging met het water, want dat stroomt eigenlijk op niveau -1 omdat het onder het spoor door gaat wat in de v-vorm ligt. Hierboven is daar een soort onderdoorgang van beton gemaakt, maar ik wil een stenen brug en dan krijg je al wat meer hoogteverschil.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 19 februari 2022, 23:51:27
Hey Dennis,

Eigenlijk heb je dus 3 lagen nodig:
station op nivo 0
de brug bij de pijlen op -1
en het schaduwstation op -2

Als je een nivoverschil dan op bv 7cm houdt, heb je 14cm verschil tussen 0 en -2.
Wel moet je bij het verlaten van het station links direct de helling naar beneden beginnen.
Als je een kwart ronde wacht ben je te laat.

Op mijn nieuwe baan blijft gelukkig alles gelijkvloers ;)
Maar ik heb dan ook geen schaduwstation.

grt

HJ


Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 20 februari 2022, 08:48:55
Was mij eerder niet opgevallen, maar in een halve bocht onder jezelf doorrijden is krap.. Valt mij nu ook op dat het h0 ontwerp wat klein bemeten is; de n-baan waar je eerder naar linkte is 'al' 159 x 80 cm: https://www.mm-xtra.de/p13-eussenheim/ 
Met de verhoudingen van schaal n en h0 zou je horizontaal ook een verschaling van zeg 160 /87 ~ 1,8 verwachten.
Maar het was toch een bestaand h0-plan uit de Miba..? Dan zou het moeten werken.

Gewoon een soortgelijke helling met bocht (!) testen met de langste trein die je wilt laten rijden; antislipbandjes kunnen veel... ;D
Maar beter om er nu achter te komen dan als het helemaal in elkaar zit.

EDIT: of een beetje google'n...
https://www.stummiforum.de/t86917f64-H-Anlage-Eu-enheim-auf-x-cm.html
Bericht #12: "Alle Zuggarnituren laufen und schaffen auch die Steigungen problemlos."  (y)

Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 20 februari 2022, 08:56:58
Hallo Hendrikjan,

Ja, direct na het laatste wissel van het station begint de hellingbaan. Aan de linkerzijde is wel eerst nog (half op het wissel) een spoorwegovergang gepland.

Hallo Vincent,

Ja, het is krap maar de baan in de 1x1 Anlagenbau van het plaatje hierboven is 180 bij 80cm. Ik heb mijn van dus al iets langer maar dat was ook wel noodzakelijk vanwege de iets slankere wissels van Piko A gleis.

Ik maak me vooralsnog geen zorgen om de treintjes. De railbus en lokale trein die ik al eerder heb laten zien is ongeveer het langste dat hier komt te rijden. Er komt ook nog een goederentrein maar ook daar heb je het maar over 4 kleine wagons.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 20 februari 2022, 12:35:42
(https://myalbum.com/photo/CPXLsucAMhGc/1k0.jpg)
Je kan spoor ook nog verleggen zoals ik met de rode streep heb aangegeven.
Dan plant je het bos(gele cirkel) ervoor op de plek van die rare zwabber in het spoor en dus deels aan weerszijde van t viaduct,heb je nog een soort kort verdwijn puntje.
Dat geeft misschien meer ruimte om die hoogte aan te passen  ???
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 20 februari 2022, 19:41:42
Hallo Floris,

Alles kan, maar feit is dat ik de plaat al heb uitgezaagd op dit baanplan én kurk heb verlijmd én ik een treinbaan heb die over iets meer dan een maand grotendeels klaar moet zijn. Dus het is even zoals het is.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 21 februari 2022, 10:46:46
Ik heb nog twee vragen aan de meelezers hier:

1) Heeft iemand toevallig de MIBA Report Mechanische Stellwerke (deel 2!) (https://www.vgbahn.shop/mechanische-stellwerke-2)? En staan daar aanwijzingen/instructies in hoe ik precies voorbeeldgetrouw kabelgoten moet aanleggen?

2) Ik moet op de stationsplaat de weg gaan aftekenen. Bij het zoeken naar de juiste wegbreedte kwam ik al dit topic (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=42904.0) tegen. Voor mijn tijdperk en het feit dat het een rustig weggetje is leek me net onder de 7cm breedte prima. Dan kom ik ook uit met de spoorwegovergang (https://weinert-modellbau.de/shop/weinert-modellbau-h0/ausstattungszubehoer-h0/schranken-mit-offener-seilscheibe-und-laeutewerk-ohne-behang-7-m-vorbild-h0-detail) die ik heb gepland. Klopt dit of mis ik nog iets?

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Sicco Jan op 21 februari 2022, 10:52:53
In de suggestie van Floris mis je ook weer een railstuk daling. toch 4mm oid. Al vind ik de suggestie niet slecht en ligt de baan al klaar.

Mooi hè, dat een simpel plan grote uitdagingen in zich heeft? Daar zei Goethe iets over.

Groet, Sicco Jan
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 21 februari 2022, 11:17:30
1) Heeft iemand toevallig de MIBA Report Mechanische Stellwerke (deel 2!) (https://www.vgbahn.shop/mechanische-stellwerke-2)? En staan daar aanwijzingen/instructies in hoe ik precies voorbeeldgetrouw kabelgoten moet aanleggen?

Lees dit draadje anders door: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=101858.msg3222290240#msg3222290240
Zelfde vraag  :)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 21 februari 2022, 11:34:01
Lees dit draadje anders door: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=101858.msg3222290240#msg3222290240
Zelfde vraag  :)
Ah top Vincent, dank! Die had ik helemaal over het hoofd gezien!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 21 februari 2022, 11:53:35
Uit draadje:
Er zijn genoeg bronnen te vinden en een beknopte:
https://weinert-modellbau.de/wm_pdf/stellwerk.pdf

Weinert maakt hier overigens ook kant en klaar spul voor, zoals Spannwerke, Kabelafdekkingen, rollen, etc.

Di's wel een handig pamflet over hoe het eruit ziet. En goedkoper alternatief voor Weinert: Auhagen of Noch levert ook dergelijk spul.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 21 februari 2022, 14:17:19
Uit draadje:
Di's wel een handig pamflet over hoe het eruit ziet. En goedkoper alternatief voor Weinert: Auhagen of Noch levert ook dergelijk spul.

Ja inderdaad goed stuk. Heb nog wel dit tijdschrift (https://www.vgbahn.shop/rund-um-den-bahnhof) besteld: hoop daar ook wat tips in te vinden. Overigens vind ik die kabelkanalen van Auhagen redelijk modern ogen.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 21 februari 2022, 15:26:48
Hey Dennis,(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2022-02-21-15-17-09-6213a0bf0e237.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2022-02-21-15-17-09-6213a0bf0e237.jpg)


Staat idd veel in over dit onderwerp.
Volgens mij begint het altijd bij het seinhuis.  ;D
Is er iets dat je speciaal wil weten?

grt

HJ


Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 21 februari 2022, 15:33:04
Haha!

Nou, allereerst heb ik geen seinhuis (alleen een spoorwegovergang-bedieningspost). Denkbeeldig zit mijn 'seinhuis' in het stationsgebouw (al is daar geen aparte ruimte voor). Maar ik denk dat dat het meest logisch is.

Wat ik eigenlijk wil weten is welke (Weinert) onderdelen ik waar moet plaatsen. Het artikel hierboven gaf daar al een beetje inzicht in, maar waar moet ik nu mijn Signalspannwerk en Weichenspannwerk plaatsen? Wanneer waren de kabels boven en wanneer onder de grond?

Dit is wat ik zo snel even kan bedenken :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 21 februari 2022, 15:49:36
Wil je armsignalen? Of maw: rijdt het harder dan 60 km/uur? Da's eigenlijk de (vega*-)hamvraag..

)* = Vegetarier  :)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 21 februari 2022, 15:56:25
Ja, armsignalen.

In een notendop: één uitrijsein voor beide sporen en per stationsspoor een rangeersein.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 21 februari 2022, 16:11:37
Ah, een zogeheten Gruppenausfahrtsignal.. Maar wordt eigenlijk niet gedaan op doorgaande sporen. Maar voor alles is uiteraard een uitzondering... Regels laten het wellicht toe als alle treinen stoppen op het station.

Ff graven waarom dit niet gedaan wordt.. Kom ik op terug. Of wellicht weet iemand het antwoord?

EDIT1: eerste gedachte: als alle treinen in het station stoppen, is het een relatief kostbaar om het uitrijden met dekkingseinen te regelen. Dat zou dan net zo makkelijk met mondelinge opdracht van Fahrdienstleiter kunnen.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 21 februari 2022, 16:28:19
De trekdraden liepen zoveel mogelijk recht langs het spoor, buiten het profiel van vrije ruimte (tbv onderhoud), zo veel mogelijk gebundeld met zo min mogelijk haakse afbuigingen.
De gebruikelijke spoorafstand in stations van 4,5m is te weinig voor de opstelling van trekdraden, daar moest gelopen kunnen worden.

Alle trekdraden hadden spaninrichtingen. Het had de voorkeur deze direct onder de hebelbank te plaatsen. Als de bediening vanuit het station gedaan werd, kon dat niet en dan werden aparte spanwerken in de openlucht geplaatst (jouw situatie). Wel liefst zo dicht mogelijk bij de stelinrichting. Als het voor seinen was echter zo dicht mogelijk bij deze seinen.

Voorkeur hadden bovengrondse trekdraden alleen daar waar het voor de veiligheid nodig was ging men ondergronds. Dan werden meestal blikken kanaaldeksels gebruikt en soms ook betonnen.

Over de Weinert onderdelen kan ik je niks vertellen.

grt

HJ

 
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 21 februari 2022, 16:42:47
De gebruikelijke spoorafstand in stations van 4,5m is te weinig voor de opstelling van trekdraden, daar moest gelopen kunnen worden.

Volgens mij zijn er genoeg voorbeelden dat dit met een deksel prima gaat..? Zie hieronder Bernkastel-Kues. Uiteraard heeft buitenom zonder deksels voorkeur wegens (veilige) bereikbaarheid, minder risico op struikelgevaar, schade bij ontsporingen, kosten, etc

Als het voor seinen was echter zo dicht mogelijk bij deze seinen.

Die regel kom ik vaker tegen, maar in praktijk zie je dat weinig.. En zie ook je eerste regel: bij spannwerke staan ze onderin seinhuis, dan kraait daar ook geen haan naar..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BK-6213b36815557.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/BK-6213b36815557.jpg)
https://www.fotocommunity.de/photo/bahnhof-bernkastel-kues-1980-christiane-b-3/4238915
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 21 februari 2022, 17:44:57
Ah, een zogeheten Gruppenausfahrtsignal.. Maar wordt eigenlijk niet gedaan op doorgaande sporen.

Volgens mij is de crux dat dekkingssignalen (zoals rangeerseinen) corresponderen met lage snelheden, aangezien hiervoor geldt 'rijden op zicht'; voor dekkingsseinen past men ook geen flankbeveiliging toe. Als je op een doorgaand spoor het verkeer zou regelen met een dekkingssein , houdt dit volgens de voorschriften in dat je een snelheidsbeperking zou moeten opleggen. Maar als je een snelheidsbeperking op het doorgaande spoor oplegt (<60 km/uur), hoef je geen armseinen meer te plaatsen. Beetje kip en ei...  :angel: Als je inderdaad voorschrijft dat alle treinen stoppen op het station, zijn dekkingsseinen weer kapitaalvernietiging aangezien je ze alleen gebruikt voor vertrek en dat kan ook mondeling. Overigens rangeersein an sich is geen opdracht tot rijden; dan moet je nog klein wit ruitje op mast plaatsen. Maar 'k geef toe, het is nog niet helemaal sluitend; ik zoek nog ff verder...

EDIT: ik geef het antwoord net zelf: Sperrsignal is geen opdracht tot rijden, dat moet altijd nog gegeven worden. Dan kan je het sperrsignal dus net zo goed weglaten en vervangen door een Halte-tafel. Het genoemde ruitje geldt namelijk volgens mij alleen voor rangierfahrten, niet treinbewegingen.

EDIT2: Herstel.. ! 't Is niet gebruikelijk, maar 't gebeurd wel: zie bijv Schongau. Vermoedelijk wel met voorschrift dat alle treinen stoppen in dit station!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/35-Schongau-6213cc78e2add.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/35-Schongau-6213cc78e2add.jpg)
https://doku-des-alltags.de/BDMuenchen/Pfaffenwinkel%20Fuchstal/Schongau%201.html


Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 21 februari 2022, 20:32:24
Dank Vincent en Hendrikjan voor jullie mooie discussie, voorbeelden en informatie! (y)

Ter informatie, dit is wat ik oorspronkelijk in gedachten had:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-zichtbaar-seinen-6213e7edbee06.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Baanplan-zichtbaar-seinen-6213e7edbee06.png)

Waarbij: rood-groen = hauptsignal, zwart = sperrsignal, oranje = wartesignal.

Als dat niet voorbeeldgetrouw is voor de nevenlijntjes dan moet ik maar de sperrsignale schrappen en overstappen op hauptsignale in het station.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 21 februari 2022, 20:46:48
Als je al snelheidsbeperking hebt op station en alles stopt, is wellicht sperrsignale en groepsuitrijsignaal voor 2 passeersporen wat veel van het goeie .. Alhoewel; 4 volledige ausfahrtsignale gaat de Bundesbahn ook niet in de koude kleren zitten...  ;D
Wartesignaal is iig niet nodig; dat gebruik je eigenlijk alleen als een spoor snel weer vrij moet zijn. Je kan (lees: moet) in plaats daarvan wel een gleissperre plaatsen, in kopspoortje links. Rechts heb je al flankdekking door wissel naar loods. Beide posities zal je wel moeten beveiligen/vergrendelen met sleutels, eventueel een zogeheten riegel (afstandbediende wisselvergrendeling). Laatste is wel overdreven op een dergelijk klein stationnetje; maar ik zeg niets.. Kibronn heeft ook een gekoppelde riegel ;D

Om iets meer lengte te krijgen zou ik de uitrijseinen verder naar buiten schuiven, dan heb je wat meer lengte; maakt niet uit dat een trein op een wissel staat. Plus de seinen staan dan iets minder in elkaars verlengde (achter elkaar); dit kan voor verwarring zorgen op het buitenste spoor.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 21 februari 2022, 22:53:28
Ja, de treintjes moeten op dit baantje sowieso niet te hard rijden want dan zijn ze helemaal binnen 4 seconden weer terug in het schaduwstation ;D. Ook is het plan om alles altijd te laten stoppen, zelfs de goederentrein.

Maar begrijp ik nou goed dat jouw advies toch is om 4 'reguliere' ausfahrsignale te plaatsen? Of bedoel je handhaven van wat ik nu heb ingetekend (met uitzondering van de wartesignale) en alleen de sperrsignale verder naar voren zetten?

Treinen die op de wissels staan vind ik wel leuk idee, maar las eerder juist (ergens anders) dat dat helemaal niet mag ???. Ik heb nu overigens geen detectie ingepland op de wissels dus het is moeilijk de computer de trein op dat punt te laten stoppen.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 21 februari 2022, 22:59:13
Beste Vincent,
Ik was inderdaad in mijn verhaal 2 essentiële dingen vergeten:
1) voor alle regels is een reden (minstens 1, zie Carstens)
2) op alle regels/situaties zijn uitzonderingen

oftwel: anything goes
Maar het is wel leuk als je het voorbeeld een beetje herkent in wat je ziet als toeschouwer. Althans dat vind ik.

Hallo Dennis,
Ik zou in zo'n klein stationnetje (2 sporen) helemaal geen sperrsignalen plaatsen. Alle rangeeropdrachten konden makkelijk mondeling worden gegeven. Dat hoefde helemaal niet perse met een sein.
Maar als je het leuk vindt, zou ik het gewoon doen. Het kan wel natuurlijk.
Waarschijnlijk heb je wel een Gleissperre nodig voor de spooraansluiting.

Bewegende armseintjes zijn leuk! Net als overwegbomen, al stoor ik me vaak aan die houterige beweging in model, zelfs in de grotere schalen.

groet en succes

Hendrikjan

PS ik wil ooit ook nog eens zo'n bescheiden H0 baantje bouwen incl automatisering  ;D
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 21 februari 2022, 23:04:48

Treinen die op de wissels staan vind ik wel leuk idee, maar las eerder juist (ergens anders) dat dat helemaal niet mag ???. Ik heb nu overigens geen detectie ingepland op de wissels dus het is moeilijk de computer de trein op dat punt te laten stoppen.

Met vriendelijke groet,
Dennis

Ja hoor, een trein mag best op een wissel staan. Dat je blokindeling dan in de war komt, snap ik wel. Volgens mij is het ook niet nodig want je moet vanwege de bogen, hellingen en korte rijtijden toch met korte treintjes rijden.
grt
HJ
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 22 februari 2022, 08:28:26
Maar het is wel leuk als je het voorbeeld een beetje herkent in wat je ziet als toeschouwer. Althans dat vind ik.

Helemaal mee eens, maar naar mijn mening zijn kabelafdekkingen tussen sporen en alle spanngewichten aan 'hebelbank-zijde' niet zo exotisch als jij suggereert :angel:

Alle rangeeropdrachten konden makkelijk mondeling worden gegeven. Dat hoefde helemaal niet perse met een sein.

Het gaat hier niet alleen om rangeerbewegingen, maar met name om treinbewegingen. Lees aub terug: plan is gruppenausfahrsignal met dekkingsseinen.

Je opmerkingen (HJ) sluiten wel aan bij mijn punt met de seinen; voor een station van deze maat is mechanische beveiliging al luxe, en om er dan ook nog een exotische variant van te maken...  Alles kan, maar het is niet heel waarschijnlijk. Het genoemde Schongau is vermoedelijk zeer rustig, maar relatief groot; daar zijn de sperrsignale gebruikt omdat mondelinge opdrachten lastig worden. Vermoedelijk is gekozen voor sperrsignale omdat er relatief weinig treinbewegigingen zijn, dus Fdl kan overzicht houden en dan is dit goedkoper dan ieder spoor een uitrijsein. Bij twee passeersporen met weinig verkeer en lage snelheden, zijn mondelinge opdrachten voldoende. Maar armseinen zijn inderdaad wel leuk! Zelf zou ik het dan denk ik als volgt (geloofwaardig?) oplossen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechbev-62148f7f896f2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechbev-62148f7f896f2.jpg)

Per richting 1 uitrijsein, en H-borden waar de trein dient te stoppen. Op spoor 1 (?) zo opstellen dat het overpad naar spoor 2 vrij blijft. Kopspoortjes met sloten en de flankdekking (links gleissperre, rechts wissel naar loods) afhankelijk. Dit laatste is conform werkelijkheid, maar kan je er in model alleen maar bij denken..  :) al zijn er ook mensen die sleutelbeveiliging nabouwen in hun bediening.
 
Laatste punt: die H-tafeln kan alleen als je langste (goederen)treinen niet langer zijn dan je perrons. Of je moet meerdere borden plaatsen en per bord treinlengtes weergeven; voor alles een oplossing... (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 22 februari 2022, 09:52:56
Hallo Dennis,
Ik zou in zo'n klein stationnetje (2 sporen) helemaal geen sperrsignalen plaatsen. Alle rangeeropdrachten konden makkelijk mondeling worden gegeven. Dat hoefde helemaal niet perse met een sein.
Maar als je het leuk vindt, zou ik het gewoon doen. Het kan wel natuurlijk.
Waarschijnlijk heb je wel een Gleissperre nodig voor de spooraansluiting.

Bewegende armseintjes zijn leuk! Net als overwegbomen, al stoor ik me vaak aan die houterige beweging in model, zelfs in de grotere schalen.

Duidelijk verhaal. Ik vind het wel leuk maar moet ook een beetje aan het budget denken ;). Dus als het niet nodig is doen we het denk ik niet. Verder met je eens dat van die houterige overwegbomen vreselijk is. Ik wil Weinert schranken gebruiken en daar zit een Fulgurex motor bij dus geen servo: dat zou vloeiender moeten gaan.

Citaat
PS ik wil ooit ook nog eens zo'n bescheiden H0 baantje bouwen incl automatisering  ;D

Je bent van harte welkom hier langs te komen als je te zijner tijd wil kijken! (y)

Zelf zou ik het dan denk ik als volgt (geloofwaardig?) oplossen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechbev-62148f7f896f2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechbev-62148f7f896f2.jpg)

Per richting 1 uitrijsein, en H-borden waar de trein dient te stoppen. Op spoor 1 (?) zo opstellen dat het overpad naar spoor 2 vrij blijft. Kopspoortjes met sloten en de flankdekking (links gleissperre, rechts wissel naar loods) afhankelijk. Dit laatste is conform werkelijkheid, maar kan je er in model alleen maar bij denken..  :) al zijn er ook mensen die sleutelbeveiliging nabouwen in hun bediening.
 
Laatste punt: die H-tafeln kan alleen als je langste (goederen)treinen niet langer zijn dan je perrons. Of je moet meerdere borden plaatsen en per bord treinlengtes weergeven; voor alles een oplossing... (y)

Duidelijk verhaal. Moet dan dus nog wel uitrijseinen plaatsen aan beide zijdes. Ik heb nu één 'gewoon' sein besteld maar op zich is dat prima want dan kan ik daarmee mooi oefenen om te zien of ik zo'n Weinert ding een beetje in elkaar kan lijmen enzo. En heb ik ook meteen de maten van zo'n ding.

Geen sperrsignale en dus ook geen wartesignale. Op zich jammer want vind een paar seintjes wel leuk op de baan (hoewel nu misschien wat budgetruimte overblijft voor hier en daar een voorsein langs de vrije baan). Zo'n gleissperre is van Weinert verkrijgbaar (ook voor code 100 rails) had ik al gezien dus dat is op zich ook wel weer leuk.

Ik denk dat de goederentreinen wel klein blijven. Voorlopig is het één goederentrein met 4 kleine wagonnetjes en een V36 met twee kleine wagonnetjes voor rangeren bij het station. Ik kan dan dus volstaan met H-borden.

Dank voor jullie hulp zo ver, fijn dat ik zulke goede antwoorden op mijn vragen krijg :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 22 februari 2022, 10:09:29
Waarom gelijk voor Weinert gegaan en niet bijv Viessmann seinen..? Weinert is prachtig, maar duur en zeker als bouwpakket verre van kant-en-klare oplossing. En met alle respect; die mate van realisme heb je toch niet nodig.. ? Uiteraard: als je het mooier vind, doe je ding  (y)

Wat bedoel je trouwens met 'gewoon' sein? 1 arm? Dat gebruiken ze in Schongau blijkbaar ook als Gruppenausfahrt, zie foto; kan hier rechts ook wel mijns inziens, ook al is bocht zelfde radius als wissel. Ik neem aan dat het buitenliggende spoor het 'doorgaande' spoor is? Naar links vertrek je van beide sporen over een afbuigend wissel, dus zou 2-armen (gekoppeld) vanzelfsprekender zijn:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechbev1-6214a82364a81.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechbev1-6214a82364a81.jpg)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 22 februari 2022, 11:04:27
Waarom gelijk voor Weinert gegaan en niet bijv Viessmann seinen..? Weinert is prachtig, maar duur en zeker als bouwpakket verre van kant-en-klare oplossing. En met alle respect; die mate van realisme heb je toch niet nodig.. ? Uiteraard: als je het mooier vind, doe je ding  (y)

Zo duur is het niet hoor van Weinert, veel werk wel inderdaad. Ik worstel een beetje met kwaliteit, want ik lees op internet heel veel slechte ervaringen met de Viessmann aandrijvingen van de formsignale. Er wordt dan geadviseerd om er zelf servo's onder te zetten, alleen kan ik dan naar mijn idee net zo goed meteen een goedkopere Weinert nemen (met servo). Märklin zou ook nog een optie zijn, maar die voet van hun seinen is wel gigantisch!

Citaat
Wat bedoel je trouwens met 'gewoon' sein? 1 arm? Dat gebruiken ze in Schongau blijkbaar ook als Gruppenausfahrt, zie foto; kan hier rechts ook wel mijns inziens, ook al is bocht zelfde radius als wissel. Ik neem aan dat het buitenliggende spoor het 'doorgaande' spoor is? Naar links vertrek je van beide sporen over een afbuigend wissel, dus zou 2-armen (gekoppeld) vanzelfsprekender zijn:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechbev1-6214a82364a81.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechbev1-6214a82364a81.jpg)

Ik bedoel inderdaad één arm. Ik weet niet of er een 'doorgaand' spoor is, voor mij zijn de twee sporen een beetje identiek :P. Wel bedankt voor je plaatje trouwens! Zo moeten we het dan maar gaan maken :).
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 22 februari 2022, 11:05:28
Oh en laatste kleine vraag. Rangeren op de vrije baan een stukje, kan dat nu ook of moet er dan wél nog iets extra's komen?

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 22 februari 2022, 11:08:39
Ja, mag; met toestemming, tot het Ra10 bord. Inrijseinen en Ra10 heb ik niet weergegeven.

http://www.tf-ausbildung.de/SignalbuchOnline/ra10.htm
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 22 februari 2022, 11:12:04
Super!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 22 februari 2022, 11:13:36
Inrijseinen en Ra10 zou je nog net kunnen opstellen; remweg en zichtlijnen zoals in werkelijkheid negerend..  ;D
Geeft je wel weer meer seinen, als je dat leuk vindt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ra10-6214b74946d19.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ra10-6214b74946d19.jpg)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 22 februari 2022, 21:04:22
Hallo Dennis,

Even nog ter aanvulling.
Het doel van ieder sein is om bepaalde concrete gevaarlijke situaties te voorkomen. Als die situaties sowieso niet kunnen optreden dan is een sein niet nodig en ook niet realistisch.

Voorbeeld: als iedere trein stopt in jouw station en je baanvaksnelheid is laag dan hoef je zeker geen 2 vleugelige uitrijseinen te plaatsen. De kans dat een vertrekkende trein op de wisselstraat al harder dan 40 rijdt is zeer klein.
Gewoon enkelvleugelig dus.

Stel je baan is onderdeel van een enkelsporige pendelbaan dan heb je helemaal geen hoofdseinen nodig. Dan kan je met een trajectsleutel toe die de machinisten bij zich dragen en overdragen op passeerplaatsen aan de tegemoetkomende trein.

Voor de show is het wel leuk om aan iedere kant van het station 2 uitrijseinen te plaatsen. De toeschouwer ziet dan een sein bewegen en denkt hé, er gaat wat gebeuren: kijk papa die trein gaat rijden!
Maja dat is wel 4 stuks. Terwijl 2 groepsuitrijseinen in principe voldoende kan zijn.

Omdat jij met blokken werkt is het wellicht ook leuk om inrijseinen te plaatsen. Een trein die voor het station moet wachten voordat hij binnen mag lopen, staat dan met een zichtbare reden stil op de baan. Seinarmpje omhoog en karren maar. Dat is het leuke van automatisering.

Fazit: nul seinen is mogelijk of helemaal dichtgeplakt, wat je wilt  ;)

Ik heb met een tentoonstellingsbaan rondgereisd ruim voorzien van werkende seinen en ik kreeg op dat onderdeel eigenlijk maar weinig reacties van het publiek. Maar wee de bediener die een trein per ongeluk door een rood sein laat rijden, dan breekt de pleuris uit en verlies je in de ogen van veel mensen direct je geloofwaardigheid.
Niemand weet hoe het moet maar als ze iets zien dat niet klopt ben je de sjaak.  ;D

Bedankt voor je uitnodiging! Lijkt met leuk tzt!

groet
Hendrikjan
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 22 februari 2022, 21:36:08
De kans dat een vertrekkende trein op de wisselstraat al harder dan 40 rijdt is zeer klein.

Ook tot 60km/uur met vereenvoudigde expoitatie is vertrek over aftakkende eind van wissel in genoeg gevallen met 2-armig; en het is geen kans, die snelheid wordt juist voorgeschreven door dat sein. Alleen dat verdomde Schongau is dus een geval apart; had ik nooit moeten noemen! ;D Alternatief: geen seinen en een permanente snelheidsbeperking voor het station of hele traject.

Stel je baan is onderdeel van een enkelsporige pendelbaan dan heb je helemaal geen hoofdseinen nodig. Dan kan je met een trajectsleutel toe die de machinisten bij zich dragen en overdragen op passeerplaatsen aan de tegemoetkomende trein.

Voor de show is het wel leuk ...

Maar hij wil seinen.. En (Gruppen)ausfahrsignale is niks te show: genoeg voorbeelden in de praktijk...

Neem Daaden; eindstationnetje.. Alle twee de vertreksporen een sein! In tijdperk IV..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/daaden-621548858cff7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/daaden-621548858cff7.jpg)

Gruppenausfahrsignal in Peissenberg: 2-armen, over een Y-wissel..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/22-Peissenberg-62154913e3c84.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/22-Peissenberg-62154913e3c84.jpg)
https://doku-des-alltags.de/BDMuenchen/Pfaffenwinkel%20Fuchstal/Peissenberg%201.html

Ook een leuke uit "Expoitatie & Seinen" van Schuyt&Co: Kirchheim/Teck-ötlingen, <60kmu en zelfs permanente snelheidsbeperking voor bocht, met vormsignalen... Het H-bord voorbij N2 is een beetje dubieus ???

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220222-215144-62154db3cffd7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220222-215144-62154db3cffd7.jpg)

Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 23 februari 2022, 00:03:30
Hallo Hendrikjan,

Dank voor je lange betoog! Ik hou het denk ik toch maar even bij de 2 seinen voorlopig. Dit baantje is al een veel te duur grapje geworden. Al die gebouwen, bruggen, seinen dus, verf, installatiematerialen en vooral niet te vergeten de preisertjes maken het iets duurder dan ik vooraf had ingeschat :P. De bedoeling is trouwens rustig treinverkeer met korte treintjes en ik wil ook juist leuk andere dingen op de baan plaatsen die het interessant maken om naar te kijken.

En Vincent bedankt voor de interessante foto's en tekeningen weer.

Afgelopen weekend heb ik de hellingbanen helemaal af gemaakt. Voor aankomend weekend staat wissels testen met servo (nog nooit eerder gedaan) en alle elektronica plaatsen op de baan op het programma. En misschien als er nog tijd over is de rails aansluiten (solderen van kabels en aansluiten op bezetmelders).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 23 februari 2022, 07:46:13
En terwijl wij over seinen bakkeleien, bouw jij in rap tempo gestaag door...  ;D (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 23 februari 2022, 09:53:26
In dat kader misschien goed om weer eens iets te laten zien qua voortgang. Ik schreef hier eerder al dat ik klaar was met het maken van de hellingbanen. Met een zelfgemaakte passer van een houten latje heb ik de bogen afgetekend. Eerst had ik een breedte van 5cm, maar dat was te weinig. Ik heb nu 7cm en moest op één plek een stukje inkorten met de decoupeerzaag.

Waar de bogen aan elkaar komen werk ik met koppelingsstukjes van eveneens 6mm waarbij ik voornemens was om die vast te schroeven, maar ik kreeg de schroeven er niet goed in en/of ze staken aan de onderkant uit. Uiteindelijk besloten om het maar te gaan verlijmen, maar wat voor (sterke) lijm gebruik je dan? Immers: er komt toch een beetje spanning op te staan als gevolg van dat je een helling hebt.

Na wat zoeken kwam ik uit op Woodmax. Ik heb een elektrische kitspuit dus heb die gebruikt, hoewel dat bij dit spul niet nodig is. Het verwerkt op zich vrij makkelijk maar is wel behoorlijk vloeibaar en vloeit nog lang na.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220219-150507-6215f10790154.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220219-150507-6215f10790154.jpg)

Na verwerking moet het 6 uur worden geklemd en na 24 uur is het uitgehard. Omdat het iets weg heeft van silicone is het in zekere zin elastisch. Het is in ieder geval reuze sterk en zelfs bij wat extreme tests die ik heb gedaan blijft het keurig vastzitten (heb eerder het gevoel dat het hout breekt, dan dat de verbinding loslaat).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220219-150433-6215f107762b5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220219-150433-6215f107762b5.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220219-221146-6215f108c1884.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220219-221146-6215f108c1884.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 23 februari 2022, 10:04:21
Je ging toch maar met korte treintjes rijden..? En gewicht van treinen schaal ook, hè..  ;D
Mosterd na de maaltijd, maar voor je kosten: als je toch kan klemmen en het is vlak, kom je met witte houtlijm een heel eind.

En respect voor je voor je voortgang; ik ben bijna klaar met de ruwbouw van de modules van Kibronn..  :angel:
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 23 februari 2022, 15:14:19
Je ging toch maar met korte treintjes rijden..? En gewicht van treinen schaal ook, hè..  ;D
Mosterd na de maaltijd, maar voor je kosten: als je toch kan klemmen en het is vlak, kom je met witte houtlijm een heel eind.

En respect voor je voor je voortgang; ik ben bijna klaar met de ruwbouw van de modules van Kibronn..  :angel:

Ik heb dan ook maar een klein baantje hè? ;). En wat betreft houtlijm... mijn flacon gewone houtlijm was uitgedroogd en niet meer bruikbaar. En ik heb een trauma met dat spul dat het nooit zo lijmt als ik wil. Dus dacht ik: dan maar iets beters.

Vandaag een hele rits aan pakketjes ontvangen om dit weekend mee verder te werken en de rest volgt naar verwachting morgen. Wel weer vervelend dat de printplaat (BiDiB) een stekker heeft voor de bezetmelders, maar dat de contrastekker niet meegeleverd wordt >:(. Die moet ik nu waarschijnlijk weer los gaan bestellen bij Reichelt. Ik heb ook de drukknopjes uit China ontvangen, mooi op tijd. Die komen straks op het bedieningspaneel. Wel typisch Chinees natuurlijk weer dat er geen beschrijving of wat dan ook bij zit, dus lekker trial en error ontdekken hoe je wat moet aansluiten...

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Harm Boer op 23 februari 2022, 19:47:42
Ik vind dit toch wel een heel mooi project. Mooi bouwwerk en leerzaam! ben erg benieuwd naar de afwerking, succes !
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 24 februari 2022, 12:01:28
Dank Harm, hoop dat het inderdaad voor iedereen leerzaam is.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 24 februari 2022, 12:55:58
Werk zat zo te lezen met je aangekomen pakketjes.
Maar wat voor druk knopjes heb je uit china ?
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: aad52 op 24 februari 2022, 14:12:36
Hallo Dennis,

"Wel typisch Chinees natuurlijk weer dat er geen beschrijving of wat dan ook bij zit, dus lekker trial en error ontdekken hoe je wat moet aansluiten..."

Vaak is het zo bij Ali dat in de omschrijving van het product ook het aansluitschema wordt vermeld; wel dien je soms heel ver naar beneden te scrollen.... :-[

M.vr.groet,

Aad
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 februari 2022, 00:33:03
Hallo Floris en Aad,

Inderdaad kon ik bij de beschrijving van de knopjes (https://nl.aliexpress.com/item/4000478401118.html) vinden hoe het zit. Maar blijkbaar heb ik ook niet goed gekeken of gelezen, want de LED van het knopje is dus niet individueel aan te sturen. Dat is balen!

Wat ik wil is moeilijk te vinden in dit formaat. Als je zoekt naar 'arcade button' vind je genoeg, maar zijn vaak relatief grote knopjes. Ik ga nog even nadenken hoe ik het bedienpaneel het beste kan realiseren zodat het zo eenvoudig mogelijk is qua bediening. Eventuele 16mm knopjes heb ik hier (https://thepihut.com/collections/raspberry-pi-arcade-buttons-joysticks/products/16mm-illuminated-pushbutton-red-momentary) al gevonden.

Dit weekend heb ik de hellingbaan/klimspiraal vastgezet. Ik liep tegen een klein dingetje aan, want het uiteinde van de hellingbaan was wat te stijl dus heb hem aan die zijde wat verlengd. Dat zit nu in de lijmklem. Het stijgingspercentage komt nergens boven de 7% uit en loopt netjes terug voordat het mooi aansluit op de vlakke gedeelten. Deze stukken kan ik nu ook met kurk gaan bekleden.

Plaatsen van de printplaten en solderen van de rails is nog niet gelukt. Hopelijk volgt dat deze week :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: aad52 op 28 februari 2022, 15:55:44
Hallo Dennis,

Deze zijn 12 mm en de led is onafhankelijk van het schakelmoment:

klik! (https://nl.aliexpress.com/item/32801056057.html?_randl_currency=EUR&_randl_shipto=NL&src=google&memo1=freelisting&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&albagn=888888&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&albcp=12556492032&albag=121061693882&trgt=1284054470089&crea=nl32801056057&netw=u&device=c&albpg=1284054470089&albpd=nl32801056057&gclid=CjwKCAiAgvKQBhBbEiwAaPQw3Co5cOtitV2xBYa1qqELa92mWurjTVIzX61T3hhE9rcGRTsfhzHHoxoCumgQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&aff_fcid=a38a4d46fb594438be5ee7b39dad1725-1646059862057-06646-UneMJZVf&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=a38a4d46fb594438be5ee7b39dad1725-1646059862057-06646-UneMJZVf&terminal_id=4109f2771fbc476d846b5f1b287abd6c&afSmartRedirect=y)

M.vr.groet,

Aad

PS, ook hier, ver naar beneden scrollen, ook voor vragen en antwoorden.....
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: aad52 op 28 februari 2022, 16:06:22
Hallo Dennis, ik heb nog even gekeken naar het schema van de door jou bestelde knoppen, maar volgens mij is schema 2 wat jij wilt, of ik heb niet begrepen wat je wilt...
In ieder geval brandt hier de led continu, onafhankelijk van het schakelmoment, en kun je, als je dat zou willen de led onafhankelijk aan laten sturen.

M.vr.groet,

Aad
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 februari 2022, 23:46:56
Hallo Aad,

Dank voor het meedenken! Ik zal nog eens uitgebreid die tekst op de verkooppagina bestuderen. Zodra ik de basis-elektronica op de baan heb geplaatst kan ik ook de led-module aansluiten en gewoon experimenteren of ik het werkend krijg. Dus toch die trial en error ;D. Moet namelijk ook mogelijk anode en kathode goed instellen (ik meen dat die module die ik gebruik beide kan schakelen).

En anders is die 12mm variant een prima alternatief!

Ik doe weer even een kleine update van de status... een met boekbinderslijm ingesmeerde klimspiraal.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220228-210720-621d4f045cbe6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220228-210720-621d4f045cbe6.jpg)

En voorzien van kurk. De buitenrand is al grotendeels afgesneden in lijn met het multiplex.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220228-232429-621d4f0468c47.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220228-232429-621d4f0468c47.jpg)

De kurk ligt tot de plek waar de bruggen komen (zie foto). De klemmen die ik gebruik voor de fotografie-hobby kwamen hier nog eens goed van pas! In een gedeelte van de klimspiraal komt nog een tweede laag 'gewone' kurk; daar waar het zichtbaar is of een stukje de tunnel in gebruik ik de Koemo railbeddingen.

Ondertussen zijn de meeste spullen nu wel binnen, maar lijkt MBZ door drukte een langere verwerkingstijd te hebben. Dat is jammer, want ik heb daar een goederenloods besteld en bovendien ook een stukje interieur voor het stationsgebouw. Zonder binnenwanden is het lastig afwerken ::).

Ik heb ook de airbrush uit de mottenballen gehaald. Bij het verhuizen zijn wel de schoonmaakborsteltjes kwijtgeraakt, dus dat moet ik even regelen voordat ik hem weer in gebruik kan nemen.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 01 maart 2022, 16:51:35
Ik heb weer een vraag hier. Ik ben in bezit van de Faller set 190439 (https://www.faller.de/nl/nl/Producten/Productarchief/Spoor-H0/Landspecifieke-modellen/Duitsland/Zagerij-met-woonhuis-sid14192.html). Nu wil ik graag welk soort materiaal de gevel voor moet stellen van het woonhuis (klik op het linkje voor duidelijke plaatjes). Ik dacht zelf aan leistenen, maar twijfel ook weer omdat ik het wel raar vind dat het dak (wat hetzelfde materiaal lijkt) aan de onderzijde niet één rechte lijn is.

Hoop dat iemand een verhelderend inzicht heeft :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Tjalling op 01 maart 2022, 18:24:18
Ik denk dat de bedekking van hout is, zowel het dak als delen van de wand.

Groet,
Tjalling
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 01 maart 2022, 19:27:30
Google ff op "schindelfassade" :)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 01 maart 2022, 19:47:42
Bedankt heren! Had hier nog nooit van gehoord ;D. Nu kan ik even kijken hoe ik de zaagmolen realistisch kan inkleuren.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 01 maart 2022, 20:03:15
Bekend voorbeeld: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Stave_church :laugh:
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 01 maart 2022, 20:47:20
Vanavond even tijd gehad voor iets heel anders maar iets dat natuurlijk ook bij de modelspoorhobby hoort: de software-aansturing. Het origineel in de 1x1 Anlagenbau was simpel want daar kon je alleen handmatig rijden en daar was het enige digitale de 9 wissels. En met C-rails zijn wissels heel eenvoudig aan te sluiten. Zo makkelijk kom ik er niet vanaf, want ik heb 32 blokken ingetekend en mag allemaal servo's onder de baan bouwen.

En zoals ik al eerder schreef wordt het geheel straks aangestuurd door een Raspberry Pi 4 computer in combinatie met BiDiB elektronica. Omdat ik bijna de rails aan mag gaan sluiten werd het tijd dit gereed te maken:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220301-203038-621e75e0d38a1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220301-203038-621e75e0d38a1.jpg)

Ik draai vanaf een SSD (het blauwe kastje) omdat bij een SD kaartje teveel risico bestaat op het beschadigd raken van het kaartje zelf als de stroom plotseling wordt afgesloten. De GBMBoost wordt gelukkig standaard herkend dus eigenlijk was het een fluitje van een cent.

Dan moest het geheel nog automatisch opstarten. In Linux heb ik dat gedaan met deze truc (https://bigl.es/tooling-tuesday-auto-start-a-gui-application-in-raspbian/). Met wat kleine aanpassingen heb ik gezorgd dat iTrain automatisch wordt opgestart als de RPi wordt aangezet.

In iTrain zelf heb ik het een en ander zodanig geconfigureerd dat ook automatisch verbinding wordt gemaakt met mijn centrale. In iTrain 5 is de werkwijze iets veranderd: je moet een actie maken met de naam 'SYSTEM_START' en daarin kun je definiëren dat verbinding met de centrale wordt gemaakt, eventueel na een aantal seconden. Meer uitleg hier (https://berros.eu/itrain/forum/viewtopic.php?p=130061).

Nu weer even de baan tevoorschijn toveren (papa komt op dinsdag altijd langs, dus dan moet hij even verstopt worden in de garage) om nog wat kurk te mogen plakken :D.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 01 maart 2022, 21:33:14
Ik hou het bij analoge schakelaars, spaken en kroonsteentjes, maar... vette shizzle (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: jandcargo op 02 maart 2022, 17:43:10
Hallo Dennis,

Ik las in je draadje dat je blij vermeldt dat het stijgingspercentage niet boven de 7% uitkomt.
Toch wel een beetje veel, denk ik.
Normaal wordt 4% als maximaal gegeven.
Maar zien dan....... En anders opnieuw timmeren....
succes,

groeten jandcargo
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 02 maart 2022, 23:07:04
Hallo jandcargo,

Inderdaad, eerst maar even kijken hoe het loopt. Ik hoop snel te kunnen rijden, inmiddels zit overal een eerste laag kurk en denk morgen de stukjes tweede laag te doen. Dit weekend dan toch echt de rails aansluiten en elektronica plaatsen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220302-220701-621fe9ae328c0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220302-220701-621fe9ae328c0.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 03 maart 2022, 09:03:03
7% komt in werkelijkheid ook niet voor...  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/laubachgnkbh-622076002cca4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/laubachgnkbh-622076002cca4.jpg)
https://www.stummiforum.de/t169997f20-Mitmachthread-Ungew-hnliche-Gleisanschl-sse.html
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 05 maart 2022, 22:39:14
Hier de afgelopen dagen en ook vanavond nog even verder gegaan met kurk plakken. Het is bijna klaar, alleen nog een paar plekjes railbedding. Als je c-rails gebruikt en direct op het hout schroeft ben je toch wel een stuk sneller klaar, om over het ballasten nog maar te zwijgen (is ook één van de volgende klusjes trouwens).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220305-220125-6223d707e684e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220305-220125-6223d707e684e.jpg)

Ben ook druk met verzamelen van scenery, heb een eerste deel van de zagerij deze week geverfd (behoorlijk wat werk!) en nog wat bouwpakketjes in elkaar gezet die ik later nog wel even aan jullie zal laten zien. Ook gearriveerd is de eerste set gipsmallen en dat lijkt me een mooi klusje om morgen met de peuter samen te gaan uitproberen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220305-221645-6223d70792f0c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220305-221645-6223d70792f0c.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 06 maart 2022, 19:16:04
Het was aardig wat werk, maar de elektronica zit onder de baan. Kunnen we nu de rails aansluiten maar denk niet dat ik vanavond nog energie heb :P.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220306-162251-6224f9bfafd02.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220306-162251-6224f9bfafd02.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220306-173759-6224f9bf1b32c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220306-173759-6224f9bf1b32c.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 09 maart 2022, 09:05:04
Afgelopen maandag eerste servo geplaatst. Dat verenstaal buigen is ook niet mijn favoriete werk, maar het is gelukt. Ter ontspanning gisteren maar even met de nieuwe gipsmallen en keraflott aan de slag geweest :).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220309-074802-62285e499d334.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220309-074802-62285e499d334.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 10 maart 2022, 10:21:15
Ondanks dat er wat weinig reacties komen blijf ik gewoon stug doorposten :laugh:. Gisteren de eerste trits kabels getrokken en aan de zijde van de bezetmelders aangesloten. Volgens mij heb ik dat redelijk netjes gedaan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220309-232815-6229c20505440.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220309-232815-6229c20505440.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220309-232839-6229c2052d207.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220309-232839-6229c2052d207.jpg)

Aan de kant van de rails steken de draden nog uit, daar ga ik ze solderen op de rails. Alles is al juist uitgedacht en aangesloten dus het is solderen en klaar :).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220309-232853-6229c206ee1cc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220309-232853-6229c206ee1cc.jpg)

Ik heb ook weer even een vraag. Zoals ik al eerder schreef wil ik een perron waar gewoon 'grind' ligt. Nu heb ik gekeken wat ik hiervoor het beste kan gebruiken. Ik las een tip Ostseesand en dacht zelf aan Modellbau Quartzsand van Busch (artikelen 7521 t/m 7525). Het moet worden zoals hier:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/joseffffff-6229c2b278168.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/joseffffff-6229c2b278168.jpg)

Tips voor het beste materialengebruik zijn welkom (y).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Wim Vink op 10 maart 2022, 10:26:23
Het steeds mooier en mooier Dennis  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Henk Uijterwaal op 10 maart 2022, 10:26:43
Ondanks dat er wat weinig reacties komen blijf ik gewoon stug doorposten

Graag doorposten, heb ook zo'n projectje op de planning staan dus dit is heel nuttig om te lezen.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Rondje_HO op 10 maart 2022, 10:32:04
Ondanks dat er wat weinig reacties komen blijf ik gewoon stug doorposten :laugh:. ....


Ik heb niet zo veel te melden (en ook een beetje weinig tijd ;D ) maar kom regelmatig effe lezen, dus ga vooral door  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 10 maart 2022, 11:08:19
Ondanks dat er wat weinig reacties komen blijf ik gewoon stug doorposten :laugh:.

We zijn gewoon jaloers....
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 10 maart 2022, 11:43:24
je kan is kijken naar volière zand,wat je in een vogelkooi mikt op de bodem.
Zeven is wel handig  ;)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: wob op 10 maart 2022, 13:15:15
Ik kijk met genoegen hoor. Heel leuk project. En mooi uitgevoerd. (y)
Maar ja, ik reageer niet steeds....en daar moet je dus maar niet teveel conclusies aan verbinden.

Groet, Bas
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Harm Boer op 10 maart 2022, 14:46:32
Erg mooi en precies gebouwd. Ik zie alleen 1 ding, en dat heeft weer te maken met je stijgingspercentage.
Daar waar de bocht onder het eerste (bovenste ) niveau duikt zou je nog een uitsparing kunnen zagen in de bovenplaat daar waar de bocht eronder verdwijnt. Daar zou je nog nog wat kunnen winnen. Dat doet die van mm-xtra.de ook.
En volgens mij zie je dat ook gebeuren in die 1x1 Anlagebau die je hebt laten zien (die heb ik ook).
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: H0_trainiac op 10 maart 2022, 14:56:18
Hallo Dennis,

Ik heb laatst een test gedaan met zandbak speelzand van de bouwmarkt.
Even door de zeef halen en vervolgens in een ovenschaal een kwartiertje in de oven op 200 graden.
Dan heb je geen last van eventueel ongedierte zoals mollen enzo.
Dit kun je makkelijk lijmen, kleuren enzo.
En het heeft een mooie fijne structuur.

Blijf lekker doorgaan met ons lastigvallen ik kijk altijd even of je alweer verder bent.

Groeten Martin
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 10 maart 2022, 15:48:14
Hi Dennis,

Ook ik zit je project met grote interesse te volgen hoor.
Wat dat perron betreft zou ik geen zand nemen. Die korrels zijn veel te groot.
Ik zou eerder een papje maken met iets dat je kan smeren/modelleren en daarna uithardt.
Dat papje kan je op kleur brengen voor je het aanbrengt.
Wat ik zelf vaak doe is na uitharden weer insmeren met houtlijm en dan fijn grindstof strooien door een zeefje. Als dat droog is met borstel zachtjes afvegen. Dit om de juiste textuur te krijgen van het grondlichaam. Er hoeft maar weinig gruis achter te blijven om een fraai effect te krijgen. Iets dat je met een kwastje en losse korrels niet lukt.
Succes!

groet

Hendrikjan


Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 10 maart 2022, 16:56:45
Dank voor jullie leuke reacties en complimenten allemaal :D. Geen zorgen hoor, blijf hier alle updates plaatsen! De ruwbouw nadert gelukkig bijna z'n voltooiing dus dan komt de échte uitdaging voor mij.

Floris: ik ga eens bij de dierenwinkel hier navragen of ze dat volièrezand verkopen.

Harm: terecht punt hoor en dat komt ook nog! De planning is nu als volgt: laatste beetjes kurk plakken, daarna bruggen in de klimspiraal positioneren, daarna rails fixeren, dan daar eerste stukje proefballast plaatsen en dan kan ik ook bepalen waar het traject 'onzichtbaar' mag worden. Ik wil ook alle huisjes goed gepositioneerd hebben maar wacht al weken op een orderbevestiging van MBZ Modellbau waar ik een goederenloods heb besteld. Maar ik weet de afmeting dus op zich kan ik hem ook even intekenen.

Martin: ik heb hier nog een onaangebroken zak liggen (ik had al verteld dat ik een peuter heb en ik heb dus ook een zandbak in de tuin :P ) dus zal dat ook eens proberen.

Hendrikjan: dank voor je suggestie ook. Bedoel je met fijn grindstof gewoon zoiets (https://www.deminiaturenwinkel.nl/ballast-grind-bruin-h0-tt-noch-09372.html) of heb je het dan over een niet-modelbouw product? En wat voor borstel bedoel je?

Ik zit nog even te denken wat ik vanavond ga doen. Ik denk mijn bruggen afmaken voor zover dat kan en/of uitdenken hoe ik de brugpijlers ga maken :). En misschien nog een servo monteren.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: H0ppakee op 10 maart 2022, 19:45:51
Super leuk topic, complimenten!

Lekker door gaan met foto’s en tekst plaatsen  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 10 maart 2022, 20:16:07
Ondanks dat er wat weinig reacties komen blijf ik gewoon stug doorposten :laugh:. Gisteren de eerste trits kabels getrokken en aan de zijde van de bezetmelders aangesloten. Volgens mij heb ik dat redelijk netjes gedaan:
Dat heb je zeker netjes gedaan. Enne, lekker blijven doorposten (y)

Ik heb ook weer even een vraag. Zoals ik al eerder schreef wil ik een perron waar gewoon 'grind' ligt. Nu heb ik gekeken wat ik hiervoor het beste kan gebruiken. Ik las een tip Ostseesand en dacht zelf aan Modellbau Quartzsand van Busch (artikelen 7521 t/m 7525). Het moet worden zoals hier:

Tips voor het beste materialengebruik zijn welkom (y).
Je kan eens kijken bij Koemo (https://www.koemo.de/wegschotter.html).
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Leen Stolk op 10 maart 2022, 20:29:57
Ik volg elke nieuwe post in stilte, ik vindt je manier van werken super, electronica super netjes gedaan.
Ben ook erg benieuwd wat je uiteindelijk op deze oppervlakte weet te realiseren.
Succes verder en ik blijf het volgen.
Groet Leen.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Wim Vink op 10 maart 2022, 21:42:54
Ik volg je topic met veel belangstelling Dennis.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 10 maart 2022, 22:19:35
Zo! De eerste trein heeft gereden. Filmpje voor de liefhebbers:

https://www.youtube.com/watch?v=yf7d99JrJcI

Jullie zullen vast begrijpen dat ik vanavond een gelukkig man ben ;D.

Dank H0ppakee, Leen en Wim voor de complimenten! Bas, goeie tip van Koemo. Ik moet sowieso nog ballast bestellen (heb alleen proefpakketje) dus misschien dat ik wat van die wegschotter mee bestel (want daar doel je denk ik op).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 10 maart 2022, 22:39:44
Gefeliciteerd met de mijlpaal! (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Jelmer op 11 maart 2022, 08:33:17
Mooie Mijlpaal en leuk filmpje hoor! Mooie railbus combinatie.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 11 maart 2022, 11:56:48
Nou Dennis, dat is goed nieuws. Hopelijk gaan we het vervolg van de rit ook gauw beleven.  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 11 maart 2022, 15:00:48
Bas, goeie tip van Koemo. Ik moet sowieso nog ballast bestellen (heb alleen proefpakketje) dus misschien dat ik wat van die wegschotter mee bestel (want daar doel je denk ik op).
Klopt inderdaad.

Leuk om ook bewegend beeld te zien. Lekker bezig (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 12 maart 2022, 15:31:28

Hendrikjan: dank voor je suggestie ook. Bedoel je met fijn grindstof gewoon zoiets (https://www.deminiaturenwinkel.nl/ballast-grind-bruin-h0-tt-noch-09372.html) of heb je het dan over een niet-modelbouw product? En wat voor borstel bedoel je?


Hey Dennis,

Nee, ik bedoel het stof dat kwa korrelgrootte tussen de 0 en de 0,3mm zit. Oftewel de kleinste fractie die overblijft als je alle korrels uitgezeefd hebt voor N, HO en groter. Anita Decor had het en ook Koemo (Diabas Steinmehl). Ik smeer de perrons etc met latex in en dan dit stof voorzichtig in de natte verf door een zeef uitstrooien. Na droging met een varkensharen penseel het losse stof verwijderen (en herbruiken!).(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2022-03-12-15-24-55-622cadfe6fbe2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2022-03-12-15-24-55-622cadfe6fbe2.jpg)


Succes!
Leuk om de eerste trein te zien rijden!

groet

Hendrikjan
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 14 maart 2022, 07:59:24
 Hallo Vincent, Jelmer en Ed,

Dank voor jullie complimenten :).

Bas en Hendrikjan: jullie bedoelen dus hetzelfde. Handig. Ik ga deze week weer wat bestellen en dan bestel ik dit gelijk mee. Dank ook voor de uitgebreide 'handleiding' Hendrikjan ;D.

Dit weekend ben ik nog bezig geweest met wat laatste stukjes kurk in de klimspiraal. Ook heb ik alle bruggen afgebouwd. Ten aanzien van dit laatste: eerder meldde ik blij de brug van Luetke te hebben gevonden, maar na het in elkaar zetten is de conclusie dat deze niet mooi past bij de Noch lasercut brug die ik al had. De brug van Luetke is heel grof terwijl de Noch brug heel fijn is. Ik heb het even gemeten en ga tóch nog een tweede Noch brug in elkaar zetten. Dat moet net kunnen (de conclusie is dan dus ook dat ik de bovenverdieping 2cm lager had kunnen maken, maar goed dat is altijd achteraf).

Ook dit weekend de eerste rails verlijmd op het kurkbed. Op het YouTube kanaal van Alex Anlage is onlangs een leuke video verschenen (https://www.youtube.com/watch?v=dbEEJ80pZ7s) over hoe je realistisch je rails kunt ballasten. De rails heb ik daarom met secondelijm van de Toolstation vastgezet.

Voor deze week nog op de planning: pijlers bouwen voor de bruggen en mijn printplaat solderen waarmee de verlichting wordt aangestuurd. De printplaat biedt de keuze tussen de trafo-spanning (ongeveer 15 volt) of een 5V aansluiting. Ik ga voor de eerste, omdat veel van de verlichting op de markt daarvoor geschikt is. Omwille van de tijd is dat voor mij even de meest realistische optie nu :).

Genoeg te doen dus, zal snel weer wat foto's plaatsen!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 16 maart 2022, 23:57:17
Hey Dennis,

Ik heb even naar dat filmpje gekeken en dat ziet er idd netjes uit.

Handige tip ook om eerst het grind met isoproponol te besprenkelen om inslagkraters te voorkomen bij het indruppelen van de lijm.

Echter ik vind deze ballast erg hoofdlijn-achtig. Als je een iets landelijker uitstraling wilt, zou ik een fractie N ballast door je H0 korrels mengen. Of kan ook na het strooien van de H0 korrels toegevoegd worden (uiteraard voor het indruppelen).

Voor een nog iets rustieker resultaat, strooi ik er (na droging) ook een beetje as/gemalen sintels tussen de sporen en die worden dan vastgelijmd met de airbrush gevuld met een mengsel van diepgrond/isopropanol. Direct na het airbrushen wel de railstaven even afnemen met een doekje. Stinkt als een dolle maar alles komt wel muurvast te zitten.

Trouwens ik gebruik voor het fixeren van strooimaterialen altijd diepgrond. Maja ik heb vaak grote hoeveelheden nodig en dan is een kant-en-klaar mengsel wel handig.

groet

Hendrikjan
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 24 maart 2022, 23:07:36
Even een weekje wat rustiger aan gedaan. Moet ook zeggen dat ik er een beetje de balen over in had dat mijn rails zo dicht op elkaar ligt dat je de tunnelportalen niet netjes kunt plaatsen omdat de zijmuren dan in de grote stenen eindigen. Misschien een beetje vaag verhaal, zal later nog wel met een foto laten zien wat ik bedoel. Op één plek ga ik het in ieder geval oplossen met een stukje arcade. Verder moet ik het maar accepteren: het hangt samen met een compact baantje.

Wat wel leuk was dat ik nog wat mooie pakketjes heb ontvangen aus Deutschland en ik wat huisjes heb kunnen afmaken nadat ik de verlichting had ingebouwd. Ik kan soms een pietje precies zijn dus dat soort dingen moeten naar mijn mening ook precies goed zijn.

Bij de pakketjes zat ook verlichting van Faller, Brawa en Viessmann. Nu hebben de lampjes van al deze merken gele en bruine aansluitdraden. Alleen bij Viessmann is de bruine draad de plus en bij Faller en Brawa is de gele draad de plus. Altijd fijn dat soort dingen >:(.

Dit weekend naar Houten om nog een paar kleine dingetjes te halen. Hopelijk kan ik binnenkort de gebouwtjes laten zien die ik voor de baan heb. Mijn brandweerkazerne mist helaas een onderdeel in de doos en heb nog geen inhoudelijke reactie van Busch gehad :'(.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: H0ppakee op 24 maart 2022, 23:30:07
Zet hem op  (y)

Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 25 maart 2022, 06:53:09
Misschien een beetje vaag verhaal, zal later nog wel met een foto laten zien wat ik bedoel.

Ben nu benieuwd naar het verhaal... :D en dat pietje precies vs reality: herkenbaar.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: VvKan op 25 maart 2022, 12:27:11
Alleen bij Viessmann is de bruine draad de plus en bij Faller en Brawa is de gele draad de plus.
Als de aansluiting + en - verschil maakt, zijn het geen lampjes maar LEDjes.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 25 maart 2022, 12:29:45
En een (gloei)lamp is eigenlijk een lichtgevende verwarming ... :laugh:
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 25 maart 2022, 12:35:49
Als de aansluiting + en - verschil maakt, zijn het geen lampjes maar LEDjes.

Dat zijn het inderdaad ook Veroniek :). Behalve de Viessmann 6065 want die is alleen nog in gloeilamp-uitvoering verkrijgbaar. Ik gebruik vrijwel alleen leds verder, omdat de huisjes daarmee ook van boven kunnen worden verlicht (ja, lampje ook, maar dan heb je bij een dichtgelijmd huis wel een probleem als je lampje stuk gaat...).

Goed nieuws trouwens dat Busch het missende onderdeel heeft verstuurd en MBZ verstuurt mijn bestelling op 2 april (ze hebben een wachttijd van 12 werkdagen na betaling ::) ). Balen dat dat zo enorm lang duurt en het zijn bouwpakketten die niet zijn geverfd, dus het is ook niet zo dat je dat in een avond even in elkaar zet.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 maart 2022, 00:08:07
Ik neem jullie bij de start van de nieuwe week even mee naar de gebouwtjes die allemaal op de baan komen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220327-232441-6240de18ec731.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220327-232441-6240de18ec731.jpg)

Van links naar rechts:

Het baanwachtershuis voor bij de spoorwegovergang, de kerk - die overigens links achter in de hoek komt -, het toiletgebouw horend bij het station, het stationsgebouw zelf, de brandweerkazerne, metalen schuurtje (achter de boom), de bokkraan, de jagershut en het melkhuis.

Alles wat hier te zien is, uitgezonderd het stationsgebouw, is helemaal af en ook voorzien van verlichting.

Wat nog mist: de kolenopslag, de goederenloods (beide verwacht ik ergens na deze week) en de zaagmolen. Die ben ik nog aan het schilderen want het is eigenlijk zo'n beetje het enige niet-lasercut gebouw op de baan straks :P.

Afgelopen zaterdag was ik in Houten. Daar (o.a.) wat boompjes gekocht en kwam deze Roco V60 tegen voor 5 tientjes (wilde eigenlijk op de Brawa wachten maar dit is beter voor het budget). De reden dat die zo goedkoop is is omdat hij niet is voorbereid voor digitaal dus dat wordt een beetje frezen en solderen. Maar maakt de hobby weer leuk :D.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 28 maart 2022, 08:17:59
Mooi klassiek baantje :) Wat was nou het probleem met die tunnelportalen? Of ben je daar al uit? Of overheen...?
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 maart 2022, 09:34:03
Zie hier:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220328-091142-624164a50d43d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220328-091142-624164a50d43d.jpg)

De boog is eigenlijk te breed en daardoor kan de aansluitende muur niet mooi geplaatst worden. Normaal kun je nog wel iets schuiven, maar het zit zo krap op elkaar dat dat heel lastig wordt. Op één punt denk ik dat ik een arcade ga maken.

Tips zijn zeker welkom!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 28 maart 2022, 09:39:28
Dit is volgens mij de boog achter waar bij jou de kerk staat?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/baantje-probleem-62115fb6b3d73-6241672c4b4a7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/baantje-probleem-62115fb6b3d73-6241672c4b4a7.jpg)

Da's wel krap, ja; temeer omdat het hoge trace bijna overhangt boven de steunmuur.
Maar als je tunnelportaal 10cm naar achter zet? Begin steunmuur ter hoogte van houten staander. Eventueel hap uit de staander nemen. En moch je voor dat laatste geen precisietools hebben; als je met een boor een countour van gaatjes maakt, kan je makkelijk een stuk uit halen/breken.

EDIT: bedacht mij ook dat je wellicht de steunmuur kan delen (gips?) en met een knik plaatsen, zodat tie meer het spoor volgt. Steekt het vrij uiteinde minder diep in de 'berg'.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 maart 2022, 09:49:37
Klopt inderdaad!

Ja dat hoge tracé is het probleem, daardoor krijg je het er niet mooi tussen. Bij de baan in het tijdschrift is dat beter bedacht. Sowieso is daar heel goed gerekend met alle ruimte. Lesje voor mij voor een volgende keer dus dat je daar goed aan moet denken omdat je anders dit soort problemen krijgt.

Ik heb wel een dremel en ook een goede zaag om het gips op maat te zagen maar het is niet op die manier op te lossen. Op de foto is het nog niet eens goed te zien, maar de gips muur staat eigenlijk al onder het hoge tracé.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 28 maart 2022, 10:25:10
Naar voren verplaatsen? Ben je wat vrije baan kwijt, maar je hebt daar al 3 sporen liggen..  ;D Kan je eventueel nog een leuk gebouw kwijt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/baantje-probleem-62115fb6b3d73-624170d7cd86a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/baantje-probleem-62115fb6b3d73-624170d7cd86a.jpg)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 maart 2022, 10:26:02
Op die plek wordt het inderdaad waarschijnlijk zoiets ja :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 maart 2022, 20:35:56
Vandaag eens even geoefend met de Noch spuitbussen...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220328-180449-6241ffce4c79a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220328-180449-6241ffce4c79a.jpg)

Gelukkig is er vandaag 25kg keraflott bezorgd dus ik kan (bijna) oneindig nieuwe afgietsels maken ;D.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Harm Boer op 28 maart 2022, 21:33:54
Altijd weer leuk een update! Als je rails volledig is aangesloten ben ik wel benieuwd naar een filmpje!
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 29 maart 2022, 15:20:12
Maak je maar geen zorgen Harm, dat gaat zeker gebeuren!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 30 maart 2022, 08:55:15
Gisteren voor het eerst in zeker vijf jaar weer eens de airbrush gebruikt. Hij doet het nog en ik kan het ook nog. Ik heb de Kibri 39702 (https://viessmann-modell.com/en/product-range/gauge-h0/buildings/bridges/853/h0-framework-steel-bridge-single-track) groen gemaakt (achterste brug):

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220330-084821-6243fe09daac5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220330-084821-6243fe09daac5.jpg)

Ben er zelf content mee, maar op de voorgrond zie je de Noch lasercut bruggen die ik heb en ik zou de Kibri brug ook graag iets subtieler qua kleur maken. Wat is denken jullie een handige vervolgstap? Met nog een lichtere kleur subtiel bijspuiten of gebruik maken van pigmentpoeder? Of iets anders?

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 30 maart 2022, 12:34:53
Je zou met washjes en poeders aan de slag kunnen gaan als je content bent met de kleur. Anders zou je de brug opnieuw kunnen spuiten met de gewenste kleur en daarna met washjes en poeders er overheen.

Mij storen de kleuren van beide brugdelen niet. Ik ga er van uit dat ze niet bij elkaar komen.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 30 maart 2022, 12:36:15
Netjes gedaan hoor Dennis  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 30 maart 2022, 15:18:09
Dank Ed!

Bas, ik ben zeker content met de kleur. In het echt is hij iets minder blauw dan op de foto lijkt. Ik vind echter wel dat hij iets meer verweerd mag worden. Ik ga vanavond de bokkraan spuiten en dan eens kijken hoe pigmentpoeders werken. Dat heb ik nog nooit gebruikt, maar roestkleur pigmentpoeders heb ik wel in huis. Zand en stof (lichte kleuren) heb ik niet in huis.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 30 maart 2022, 17:04:13
Hey Dennis,

Ik heb ook 2 van die bruggen gebouwd. Maar dan in 1:45.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-09-23-18-34-21-62446fe7af330.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2021-09-23-18-34-21-62446fe7af330.jpg)

Zoals je ziet wachten ze ook nog op definitieve inbouw en verdere afwerking.
Mijn voornemen is om er inderdaad een wat blekere kleur vanuit de zon-richting op te spuiten en dan een grondige wash (sterk verdunde zwarte verf) er overheen te smeren. Tot slot ga ik dan met zeer donker bruin hier en daar randjes bewerken voor een roest-impressie. Dat doe ik dan met een grove varkensharen penseel van de Action.
Dan moet het goed komen volgens mij.
Pigmentpoeders heb ik het niet zo op. Te kwetsbaar bij gebruik en niet bestand tegen verdere behandelingen.

groet en succes!

Hendrikjan

PS
ik ga voor de optiek ook nog wat randjes in andere kleuren spuiten (suggestie van flenzen) en de klinknagelplaten met highlights bewerken.

Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 31 maart 2022, 18:23:28
Pigmentpoeders heb ik het niet zo op. Te kwetsbaar bij gebruik en niet bestand tegen verdere behandelingen.
Het kan wel maar dan moet je de poeders fixeren met (matte) blanke lak. Dan kun je daarna weer een laag doen met bijvoorbeeld poeders. Nadeel of voordeel van fixeren is dat het de felheid van kleur wat dempt.

Ik wil poeders ook wel eens mixen met blanke lak. Voor stof en vuiligheid gebruik ik matte blanke lak. Wil je vetsporen kun je hoogglans blanke lak gebruiken.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 01 april 2022, 15:51:24
Dank Hendrikjan en Bas voor jullie tips. Ik heb de bokkraan met verf, washes en poeders een roestig uiterlijk gegeven maar vind die poeders toch niet zo ideaal om te verwerken. Denk dat als ik de brug iets lichter wil hebben ik toch een voorzichtige airbrush behandeling geef met wat zandgeel.

Ondertussen beziggeweest met een deel van de plaat wegzagen zodat het landschap straks vorm kan krijgen en de bruggen geplaatst kunnen worden. Gelukkig past alles prima qua hoogtes:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220401-122521-624702482ba48.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220401-122521-624702482ba48.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220401-122427-624702483af3f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220401-122427-624702483af3f.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220401-122603-6247024ad92d1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220401-122603-6247024ad92d1.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220401-143340-6247024ac45b2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220401-143340-6247024ac45b2.jpg)

De middenpijler van de lasercut-bruggen ga ik nog opnieuw maken. Mijn plan was eerst aan twee zijdes gietmuur plakken en de korte stukken met gips opvullen en uitkrassen, maar dat wordt niet mooi. Ik heb gisteren getest om de gietmuren onder verstek te zagen met mijn afkortzaag en dat werkt wonderbaarlijk genoeg. Dan zou het er mooi uit moeten komen te zien.

Vanavond het eerste stuk rails dat ik al had vastgelijmd op kleur brengen. De hulpmiddelen voor het ballasten heb ik ook binnen, evenals alle ballast zelf. Ik heb nog een week de tijd dus een beetje opschieten :P.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 01 april 2022, 16:25:58
Ziet er goed uit (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 03 april 2022, 00:34:54
Gisteren en vandaag mooie meters kunnen maken (y).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220402-161114-6248cd294e601.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220402-161114-6248cd294e601.jpg)

Allereerst een blik op de "werkstatt" en wie goed kijkt valt iets op... inderdaad, ik heb vrijdag het eerste stuk spoor voorzien van ballast.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220402-093545-6248cd2796b87.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220402-093545-6248cd2796b87.jpg)

Moet zeggen dat ik voor een allereerste keer wel tevreden ben. Ik heb eerst de rails met de airbrush gespoten in lederbraun (Vallejo 71249). Vervolgens met donkere roest wash de spoorstaven aan beide zijdes bijgewerkt (met penseel). Dat is Vallejo 76507. Daarna de ballast. Ik gebruik dus de schotterhilfe van digitalzentrale. Voor het lijmen heb ik verneveld met water met afwasmiddel erin. Aandachtspunt was de volgende keer nóg meer vernevelen. Die ballast moet echt doordrenkt zijn. Daarna de Koemo flexkleber. Tot slot heb ik daarna nog een keer de wash herhaald zodat de ballast ook een beetje (extra) roest krijgt.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220402-235710-6248cd295e75b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220402-235710-6248cd295e75b.jpg)

Gisteren (zaterdag) de middenpijler voor de lasercut bruggen in elkaar gezet. Deze bestaat uit een houten lat met aan vier zijdes gegoten muurdelen die in verstek in elkaar vallen. Dat was behoorlijk wat werk, want het is heel moeilijk recht in verstek te zagen met de afkortzaag waarbij je je vingers ook moet behouden én het luistert allemaal heel nauw. Maar het is gelukt. En hoewel het landschap pas gespoten wordt als alle gips etc. klaar is, heb ik deze pijler vast gedaan omdat je er anders vrijwel niet meer mooi bij kunt komen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220402-235728-6248cd27a7243.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220402-235728-6248cd27a7243.jpg)

En tot slot ook nog de eerste tunnelportalen met binnenmuren geplaatst. De binnenmuren zijn om dezelfde reden ook al gespoten (alles met de Noch spuitbussen).

Er was ook nog een kleine deceptie, want de monitorkabel is stuk dus ik kon niet de verplichte proefrit maken voordat ik het volgende stuk spoor ga vastzetten (het stuk over de lasercut-bruggen). In de loop van vandaag dus even een nieuwe halen en dan mogen we weer een stukje ballasten. Ook het stuk van het schaduwstation naar de plastic brug ga ik deze week nog voorzien van ballast. Dan kunnen namelijk alle tunnelingangen geplaatst worden en is die mijlpaal in ieder geval voor D-day bereikt ;D.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: g-j op 03 april 2022, 08:51:51
Ik volg al vanaf bladzijde 1 maar wil je nu toch een compliment maken! Wat een leuk project om te volgen, je werkt erg netjes en hebt de vaart er behoorlijk in. Prachtig, ik krijg gewoon zin om iets vergelijkbaar te bouwen.

Groet, Gert-Jan
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 03 april 2022, 15:13:25
Hallo Gert-Jan,

Dank voor je leuke compliment :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: H0ppakee op 03 april 2022, 17:15:03
Ja inderdaad. Erg leuk om te volgen. Ik lees het met veel plezier  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: wob op 03 april 2022, 19:25:31
Vind ik ook (y)

Groet, Bas
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 04 april 2022, 11:25:22
Gaat goed Dennis!
Mooie kleur ballast ook.
Succes

Hendrikjan
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 04 april 2022, 11:42:45
Dank H0ppakee, Bas en Hendrikjan!

Hier nog een kort bouwverslagje van het ballasten (gisteren tweede stuk gedaan, waar het spoor achter de bruggen in de tunnel verdwijnt onder het station):

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220403-141249-624aba01c2a62.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220403-141249-624aba01c2a62.jpg)

Van karton aan het eind een hulpstukje gemaakt zodat de brug niet onder de ballast komt te zitten. Hier is het ballast al gestort met behulp van de digitalzentrale schotterhilfe.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220403-142004-624aba01d3354.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220403-142004-624aba01d3354.jpg)

De tweede stap is met de speciale borsteltool de bielzen vrij vegen en er komt ook een soort profiel in het ballast. Dit tooltje had ik nog niet gebruikt bij het eerste stuk ballast trouwens.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220403-142516-624aba03c8631.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220403-142516-624aba03c8631.jpg)

En na het verwijderen van de laatste steentjes van de bielzen en het vernevelen kan alles verlijmd worden. Dat is hier gebeurd :).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220403-212428-624aba038c488.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220403-212428-624aba038c488.jpg)

Gisteravond ook nog in de weer geweest met de laatste werkzaamheden voor het schaduwstation. Ik heb drie servo's voorbereid met verenstaal en ik heb het driewegwissel gesloopt zodat de gaatjes vrij komen om het staal doorheen te halen (de veertjes moet je daarvoor ook weghalen). De metalen plaatjes heb ik verlijmd aan het palletje omdat het anders wel heel fragiel is en ik vrees dat bij transport het geheel te makkelijk los schiet.

Tot slot nog wat aansluitdraden gesoldeerd. Dat ging toch wel een stuk makkelijker nadat ik was overgestapt op tin met lood :P. Helaas werkt één bezetmeldsectie niet goed. Vanavond ga ik de baan weer gekanteld op tafel zetten en dan kan ik dat gelijk fixen. De bedoeling is dan ook om de servo's te plaatsen :).

Voor de liefhebbers heb ik hier nog een actueel filmpje met de Fleischmann BR78 met geluid (https://www.youtube.com/watch?v=hQ2jqcpPL_k). Veel kijkplezier.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 05 april 2022, 12:16:22
De woonkamer is deze dagen weer even veranderd in een werkplaats nu het ook tijd wordt de laatste grote houten platen te zagen. Het betreft de beplating aan de zijkanten van de modelbaan én de contouren voor het 'landschap'. Dat is dan het 'grote water' onder de stalen brug, de rivier en het aanpalende stuk waar de zaagmolen komt.

En wat is een berichtje zonder plaatjes ;D.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220404-213150-624c162993b25.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220404-213150-624c162993b25.jpg)

Het houten frame wat later als frieslijst gaat dienen is nu in gebruik als zaagtafel :P.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220404-221815-624c1629f05ad.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220404-221815-624c1629f05ad.jpg)

Alles netjes aftekenen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220405-005823-624c162b91c79.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220405-005823-624c162b91c79.jpg)

De zijpanelen aan de korte zijde zijn gemonteerd. Er is een 'kijkvenster' die precies een hoogte heeft dat de trein er ook niet uit kan vallen.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 05 april 2022, 12:50:50
Ik neem aan dat je er rekening mee houdt dat je overal nog bij kunt komen..?
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 05 april 2022, 13:46:59
Hallo Vincent,

Jazeker hoor! Het ene plekje natuurlijk makkelijker dan het andere, maar je kunt in principe straks nog overal bij komen.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 06 april 2022, 10:20:00
Ook de contouren van het landschap worden steeds zichtbaarder. Gisteren het hout gemaakt waar de zaagmolen en de rivier komen. Ook de plaat aan deze zijkant is gereed. De plaat aan de andere zijde monteer ik pas later als het schaduwstation volledig klaar is (moet nu nog drie servo's plaatsen).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220406-092651-624d4c5129e42.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220406-092651-624d4c5129e42.jpg)

Oja trouwens, ik heb de stalen brug van grote afstand gespoten met een lichte kleur, waardoor hij een iets verweerde look heeft gekregen. Ik ga hierna nog een bruine wash aanbrengen, maar de juiste kleuren heb ik nog niet in huis dus dat komt later.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 06 april 2022, 14:07:48
De ballast ziet er goed uit. Het wordt gelijk realistischer (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: jandcargo op 06 april 2022, 17:31:56
hallo,

mooie zaagmachine van festtool.
daar kun je mooi mee werken.

succes jandcargo
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Marijn op 06 april 2022, 19:48:46
Oei, een tracksaw in de woonkamer ?? Dat mag ik niet hoor  ;D gelukkig heb ik de luxe van een garage. Ik heb een Makita met o.a een  1900mm geleiderail, ideaal voor modulebouw en meer  :)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 07 april 2022, 09:21:59
Hallo Bas,

Dankjewel. Ben er zelf ook wel blij mee. Morgen nog in ieder geval één nieuw stukje, misschien ook nog een tweede stukje.

Hallo jandcargo en Marijn,

Ja, goed gereedschap is het halve werk. En met deze geleiderail van 2800mm kan ik mooi recht het hout zagen. Ik heb ook een draadloze decoupeerzaag (had vroeger met draad, maar draadloos is zoveel fijner) en ik heb een afkortzaag. Met die drie machines kun je elke klus klaren.

Wat betreft de woonkamer: normaal is dat hier ook niet de bedoeling maar de plaat was met 122x244 iets te groot voor de garage (liggen nog teveel andere spullen voor de treinbaan). Normaal zaag ik alles wel in de garage (of buiten, maar dat was nu met regen geen optie).

Gisteren de drie laatste servo's van het schaduwstation aangesloten en geconfigureerd. Was even uitzoeken hoe dat precies werkt met het driewegwissel maar dat is gelukt. Met mijn BiDiB-aansturing moet je precieze macro's configureren wat er moet worden uitgevoerd. Ik gebruik echter geen hartstukpolarisatie dus dat maakt het weer iets makkelijker.

Vanavond de laatste paar draadjes solderen in het schaduwstation en dan flink proefrijden voordat ik alle rails daar vast ga lijmen.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: PeMBW op 07 april 2022, 11:59:31
Hopelijk in de woonkamer gezaagd met de stofzuiger aangesloten! Anders 5 min zagen en halve dag stofvegen.
Heb dezelfde Festo en een Dewalt verstekzaag maar gezaagd word buiten! Kom in de garage na maanden nog steeds zaag stof tegen, omdat het maar was om 2 latjes op lengte te zagen! >:(
Hopelijk ga je het testrijden op film vastleggen en ons laten meegenieten.
Blijf je volgen!! (y)
Spoorse groet,
peter
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 09 april 2022, 13:33:33
Hallo Peter,

Leuk dat je hebt gereageerd! Zoals ik al schreef komen er zeker nog meer filmpjes van het testrijden.

Het zagen deed ik zonder stofzuiger aangesloten dus inderdaad flink wat stof. Maar om die reden verzamel ik zoveel mogelijk zaagwerk zodat alles in één keer achter elkaar kan. Het meeste kan wel in de garage, alleen de grote platen pasten net niet. Het liefst doe ik dat dan buiten maar afgelopen week was het slecht weer en was dat dus geen optie.

Ik heb gisteren nog een stuk spoor van ballast voorzien en de plaat aan de voorzijde gemonteerd. Ook heb ik het plateau voor de kerk geconstrueerd. Ik zal later even een foto plaatsen van hoe het een en ander er nu uitziet. Mijn vader is vandaag jarig en komt zo hierheen. Ben benieuwd wat hij ervan vindt.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 11 april 2022, 11:56:22
Nou, cadeau zaterdag was geslaagd. Opa had altijd al zo'n mooie treinbaan willen hebben. Vooral het feit dat het op verschillende niveaus was deed hem goed :D. Is het in ieder geval niet voor niets geweest!

Ik ben ondertussen alweer bezig met het volgende klusje. Prioriteit 1 is de grote brug van mooie pijlers voorzien (ga de pijlers van de Noch lasercut bruggen hiervoor hergebruiken) en de brug zelf voorzien van een groene wash (die ik nog moet bestellen - ga de Vallejo 76.512 gebruiken). Als de brug is vastgelijmd kan het stuk spoor geballast worden en kan de tunnelingang gemaakt worden.

Verder ga ik me eens concentreren op het maken van de perrons. Deze ga ik ook van gips gieten.

En tot slot heb ik zaterdag mijn bestelling van MBZ ontvangen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220411-001658-6253f745c7821.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220411-001658-6253f745c7821.jpg)

Natuurlijk heb ik weer een grote broek aangetrokken want nu moet ik dit netjes gaan verven. Zelf gebruikt Thomas Oswald pigmentpoeders en sponsjes om alles een kleurtje te geven, maar ik wil het gewoon verven en spuiten. Ik dacht dat misschien met potloden nog een idee was maar kwam uiteindelijk in de Modellbahn Schule nr. 95 op pagina 32/33 nog wel wat goede tips tegen over hoe een baksteenpatroon mooi op een lasercut model kan worden gekleurd.

Kortom, genoeg te doen weer de komende tijd (y).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 12 april 2022, 21:05:46
Ik maak wat mooie meters. Bijna alle sporen aan de achterzijde zijn voorzien van ballast. Op deze foto hoe het er nu bij staat, inclusief de afwerking aan de voorzijde met twee kijkvensters. Ooit ga ik dat nog een keer voorzien van een mooi laagje verf.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220412-201118-6255ccb63750d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220412-201118-6255ccb63750d.jpg)

Gisteren heb ik ook de stalen brug van de juiste pijlers voorzien (van hardschuim) en de brug daarna vastgezet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220412-201154-6255ccb5e5ae6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220412-201154-6255ccb5e5ae6.jpg)

Hier nog een close-up foto van de ballast:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220412-201233-6255ccb84dea7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220412-201233-6255ccb84dea7.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Jelmer op 12 april 2022, 21:32:56
Dat ziet er mooi uit Dennis!

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 12 april 2022, 22:27:48
Ja, geinig baantje..  :) En met dit tempo: ik zou productielijn opzetten, met de Intertoys :)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 13 april 2022, 08:36:18
Hoi Jelmer,

Dank voor je compliment!

Hoi Vincent,

Haha, tempo zit er lekker in maar dit is misschien weer een stap te ver :P. Het moet wel leuk blijven.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 13 april 2022, 08:54:15
Zou ivm evt kromtrekken niet te lang wachten met verven van dat hout,zou zonde zijn als t daardoor word verkloot.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 13 april 2022, 13:42:12
Lekker bezig geweest Dennis. Ziet er goed uit (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Thai-Bundesbahn op 13 april 2022, 13:44:03
Netjes hoor Dennis. Klein maar fijn , zou ik zeggen.  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: 741230 op 13 april 2022, 14:21:10
Mooi baantje, ik ga bouwen op 320 bij 120 ongeveer ik ga de zijkant ook zo maken denk ik met een beetje glooiend hoogteverschil vanaf de helft van de breedte. (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 15 april 2022, 09:26:49
Hallo Floris,

Zo snel trekt het ook weer niet krom toch? Zeker niet in een verwarmde ruimte?

Hallo Bas en Ed,

Dank voor de complimenten.

Hallo Erik,

Dat is ook nog een prima formaat. Ook spoor H0? Ik moet me vooral even hierop focussen maar heb ook wel leuke ideetjes voor een volgend baantje. Maar nu nog niet aan de orde ;D.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 15 april 2022, 09:52:56
Volgens mij is het grootste deel multiplex? Dan zal het met kromtrekken niet zo'n vaart lopen, is mijn ervaring...

Edit: de ruwbouw is vol vuren, zie ik net? Daar kom je nu lastiger bij.. Maar je hebt aardig massief gewerkt; het moet een dikke plaat multiplex meetrekken als het krom gaat. Vooral onder zelfde omstandigheden bewaren; misschien dat tie een beetje zal werken, als het uit een koude en vochtige garage in een warme huiskamer wordt gezet. Zal denk ik niet snel een probleem worden bij een enkel baantje, je hoeft  geen segmenten te koppelen met rails overgangen, etc
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: 741230 op 15 april 2022, 14:05:55
Ja ik bouw ook H0 Dennis, ben volop in de voorbereiding vd onderbouw en ik heb net de kast af waar de baan in moet worden opgeborgen, zelf bedacht en gemaakt. Ik heb ook niet zoveel ruimte dus ik ga de baan met scharnieren aan de muur bevestigen en de plaat laat ik dan verticaal hangen. De voorpanelen van de kast zijn afneembaar en de bovenpanelen ook. Aan de binnenkant van de bovenpanelen maak ik mijn achtergrond, zodat ik die bovenpanelen van de kast gewoon rechtop kan zetten achter de onderbouw. Je hebt met een baan in een kast alleen niet zoveel ruimte om in de hoogte te bouwen, d.w.z. de binnenwerkse dieptemaat van de kast is ook de ruimte die je hebt om met je baan in de hoogte te gaan. De kast is 50cm diep dus ik heb ongeveer 45cm de ruimte voor opbouw, waarvan de onderbouw al een goede 10cm van gaat gebruiken.

De baan word een ovaal (van ong. 320x122cm) met 2 werkgaten erin van (uit mn hoofd) 60x45cm om overal goed bij te kunnen. Die werkgaten kunnen dan later worden opgevuld met losse segmenten die uitneembaar zijn. Gedeelte van een station aan de voorzijde met een luchtspoor op een 2e niveau. Schaduwstation aan de achterzijde + een klein rangeerterrein.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 18 april 2022, 21:39:42
Hoi Vincent,

Inderdaad multiplex. Het frame is vuren maar dat is dan ook het enige. Flinke planten en wat je zegt is het op vrijwel alle plekken verlijmd met multiplex.

Hoi Erik,

Slimme constructie. De oorspronkelijke baan waar ik aan refereer zoals die in de 1x1 stond is ook op een dergelijke manier als klaptafel geconstrueerd. Mijn hoogte is trouwens gemaximeerd op een deuropening. Bij voorkeur minder dan 70cm dus, zodat je door vrijwel iedere deur heen kunt. Mijn torenspits van de kerk blijft daarom ook afneembaar ;D.

Ik ben ondertussen ook weer verder gegaan deze week. Het project van de week was: de houtzagerij verder in elkaar zetten. Dat was flink wat werk met de airbrush en het in elkaar zetten zelf natuurlijk. Het dak zit er nog niet op, want ik ben niet tevreden over de kleur zoals die nu is én ik moet nog verlichting inbouwen. Vandaag verder gegaan met de rivier aftekenen: zie hieronder de foto's van het geheel.

Eerst heb ik een tweede multiplex plaat geplaatst boven het al eerder gezaagde middenplateau. De nieuwe plaat is 12mm hoog. Hier heb ik de zagerij en het woonhuis op geplaatst en de loop van de rivier afgetekend.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220418-132102-625dbc91d5162.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220418-132102-625dbc91d5162.jpg)

Vervolgens heb ik de rivier uitgezaagd zodat ik twee oevers heb. Uiteindelijk vul ik het geheel nog met vulmiddel om een mooie glooiende oever te krijgen. Maar dat komt pas (veel) later.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220418-133346-625dbc91c553a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220418-133346-625dbc91c553a.jpg)

Hier zie je de zaag. Ik weet niet of de gereedschappen destijds al blauwe metallic lak hadden, maar anders is dat de creatieve ruimte die ik mezelf toe dicht. De boomstam komt uit de tuin en is een takje van mijn Magnolia.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220418-134856-625dbc92f1f36.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220418-134856-625dbc92f1f36.jpg)

Zo ziet het eruit met de gebouwen geplaatst. Al denk ik dat ik het woonhuis nog iets draai:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220418-133553-625dbc9306fc2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220418-133553-625dbc9306fc2.jpg)

En tot slot nog een foto van de andere kant. Oorspronkelijk zit bij de kit een plastic "onderstel" die je op de voorgaande foto's ziet, maar die heb ik eraf gehaald en ga ik niet gebruiken. Het losse houten stukje krijgt nog een hekje die het rad denkbeeldig ondersteunt. Ook komt daar nog een looptrapje vanaf de deur naartoe. Ik ben er wel tevreden over, ook over de kleuren:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220418-135258-625dbc93df17a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220418-135258-625dbc93df17a.jpg)

Tot de volgende update!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 19 april 2022, 16:24:13
Een beetje dichterlijke vrijheid kan geen kwaad. Dat gun ik mijzelf namelijk ook :angel: (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: 741230 op 19 april 2022, 18:00:46
Mooi werk, niks mis met een beetje dichterlijke vrijheid. Ik weet nog wel dat in de oude werkplaats van mijn vader de machines allemaal een beetje een groen blauwe kleur hadden.

(https://www.dalfsennet.nl/static/img/2018/03/img_6110_1520679439.jpg)

Deze kleur maar ook lichter dan dit een beetje Fleischmann trafo groen en soms ook een beetje meer zeegroen.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 25 april 2022, 08:50:22
Hoi Erik,

Dank voor de foto. Die kleur kende ik inderdaad maar vond een metallic kleur ook leuk (en die is er niet in die kleur).

Afgelopen week wat kleine klusjes gedaan. Het nadeel van strakke deadlines is ook als ze wegvallen dat de druk soms zodanig afneemt dat je in een soort gat valt... :P. Anyway, twee klusjes waar ik een beetje tegenop keek: een tunnelingang voor de tunnel onder het station waar ook de weg overheen loopt. De afkortzaag en decoupeerzaag zijn toch iets te grof om gips te zagen omdat door de trillingen de tere plaatjes uit elkaar vallen. Dus ben ik aan de slag gegaan met de dremel en dat werkt wonderbaarlijk goed:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220423-221026-62664208cbb2a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220423-221026-62664208cbb2a.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220424-133949-626642089464c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220424-133949-626642089464c.jpg)

Een tweede klusje betreft de verlichting in de huisjes. Ik schreef al eerder dat ik bij sommige gebouwen de ruimtes (ramen) individueel wilde verlichten en dat is natuurlijk heel erg leuk en waarheidsgetrouw maar wel veel meer werk :P. Eerste slachtoffer betreft het woonhuis horende bij de zaagmolen. Deze krijgt in totaal vier eenheden. Hiervoor gebruik ik Viessmann 6005 (individuele ramen) en Viessmann 6045 (meerdere ramen/etages). Die eerste vind ik trouwens prima werken, over laatstgenoemde ben ik minder tevreden. Maar uiteindelijk werkt het wel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220424-223650-6266420a6132f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220424-223650-6266420a6132f.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220424-224433-6266420aa1f7e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220424-224433-6266420aa1f7e.jpg)

Volgende projecten zijn alle hulpmuurtjes op maat 'dremelen', de grote rivierbedding afmaken en dan mag ik weer servostaaldraad in vorm buigen. Ik moet nog wat kleine spulletjes bestellen, maar als die binnen zijn kan ik hopelijk ergens in de komende weken ook de bovenplaat vastmaken (na het plaatsen van de servo's) en dan... dan kunnen we hopelijk snel een rondje gaan rijden.

Oja, ik heb een spoorwegovergang gescoord ;D. Ik hou nog even als verrassing welke het is maar kan al verklappen dat het niet de Weinert is...

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 25 april 2022, 13:09:30
Eentje van Märklin ;D ;D ;D
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 25 april 2022, 13:50:42
Ja de 7192 ;D.

Nee, hij heeft wel hekjes én hij heeft een heel uniek soort aandrijving.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: wob op 25 april 2022, 17:47:47
Ik vind dit kleine baantje fantastisch.
Die boogstralen zijn natuurlijk idioot krap en de hellingen veel te steil. Maar juist omdat het zo'n klein baantje betreft vind ik dat wel weer kunnen.

Groet, Bas
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 26 april 2022, 00:03:20
Leuk om te horen Bas! Dank.

Tja ik probeer toch een balans te vinden tussen enerzijds zo realistisch mogelijk en hoop straks ook het landschap etc. mooi te detailleren. Anderzijds blijft een deel toch fantasie en ontkom je niet aan compromissen maken. Moet wel zeggen dat ik steeds meer respect krijg voor de modelbouwers die in een jaar tijd een hele baan van 10 meter in elkaar stampen. Merk nu pas goed hoeveel tijd erin gaat zitten - misschien heb ik het toch enigszins onderschat.

Anyway, vanavond weer vijf servo's voorbereid voor het zichtbare gedeelte én de brandweerauto voorzien van blauwe zwaailichten. Gaatje boren met de dremel en daarna de Viessmann 5271 erin gezet. Inmiddels is de Kristal Clear aan het drogen. Daarna de draadjes nog extra vastzetten met secondelijm en de Kristal Clear afdekken met zwarte verf omdat anders ook de hele bestuurderscabine blauw oplicht in plaats van alleen de zwaailampjes op het dak.

Wordt weer vervolgd!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: 741230 op 26 april 2022, 07:55:11
Je baan hoeft toch ook niet snel af te zijn? Modelbouw gaat tenslotte niet om het eindresultaat maar om de weg daarnaar toe. Enne toevallig heb ik ook een jonge zoon en dan blijft er inderdaad weing tijd over die vrij besteedbaar is. Maar dat is ook maar een fase. En fantastisch om je hobby straks met de kinderen te kunnen delen.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 26 april 2022, 09:27:33
Dat is waar Erik, maar aangezien ik beneden bouw neem ik wel de halve huiskamer in beslag (met ontheffing van de wederhelft :P ). En ik wil hem pas naar mijn vader verslepen als hij grotendeels klaar is. Dus daarom voel ik toch wat tijdsdruk.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 april 2022, 20:42:38
Nou hier dan de grote verrassing van de spoorwegovergang:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220428-155142-626adb3d7331d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220428-155142-626adb3d7331d.jpg)

Het is de Brawa 1194 (.1) die ik op eBay heb weten te bemachtigen. Volgens mij vrij zeldzame Brawa modelletjes die werken met geheugendraad. In de Encyclopedie staat daar ook een en ander over uitgelegd door Huib Maaskant. Helaas is de belangrijkste fabrikant op de fles dus zelf hiermee knutselen wordt vrij lastig.

Het eBay object werd als bastelware verkocht en 1 slagboom is inderdaad defect maar heb al gezien dat het slechts een stukje verenstaal vergt om te kunnen repareren. Dit is trouwens een gelimiteerde oplage van een K.Bay.Sts spoorwegovergang (destijds waren dat inderdaad blauwe slagbomen) maar dat is wel op te lossen met een airbrush :P.

In dat opzicht nog wel interessant... ik had bij planning de hele modelspoorbaan met gelijkspanning gepland maar dat plan werd vakkundig om zeep geholpen door de zaagmolen waar een Faller motortje in zit die alleen maar op wisselstroom werkt. Dus toch trafo'tje nodig. Maar nu heeft deze Brawa ook per se wisselstroom nodig.

De spoorwegovergang werkt eigenlijk alleen via (geïnverteerde) knopjes of reed contacten en omdat het wisselstroom betreft durf ik dat ook niet aan te sluiten op de uitgangen van mijn BiDiB decoders. Ben ik hier dan veroordeeld tot het gebruiken van een relais of zijn er nog andere slimme opties? Tips zijn welkom! Op het Stummiforum is er ook iets over te vinden (https://www.stummiforum.de/t130213f21-Steuerung-einer-Brawa-Schranke.html) en daar wordt ook gebruik gemaakt van een relais (de SRD-05VDC-SL-C).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 28 april 2022, 22:11:45
Volgens mij vrij zeldzame Brawa modelletjes die werken met geheugendraad. ... Helaas is de belangrijkste fabrikant op de fles dus zelf hiermee knutselen wordt vrij lastig.

Heb ik iets gemist... Brawa is toch niet failliet?? (leuke overwegbomen inderdaad  (y))
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 april 2022, 22:15:04
Hoi Vincent,

Nee, Brawa niet maar de fabrikant Pro-Rail wel die geheugendraad los verkocht voor hobbyisten. Brawa maakt deze spoorwegovergang niet meer. Onbegrijpelijk want qua beweging van openen en sluiten kan niets hieraan tippen vind ik.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 28 april 2022, 22:27:28
Misschien heb je iets aan post #16 in dit draadje: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=9872.15
Wel wat ouder, maar wie weet... GM&S bestaat nog.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 april 2022, 22:54:05
Dank voor de tip maar ik heb het niet nodig want ik heb nu immers deze spoorwegovergang :P.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 29 april 2022, 00:13:00
Het is de Brawa 1194 (.1) die ik op eBay heb weten te bemachtigen. Volgens mij vrij zeldzame Brawa modelletjes die werken met geheugendraad.

Dan is het mij niet duidelijk hoe ik bovenstaand moet lezen..? Voor de duidelijkheid: GM&S levert volgens het draadje geen overwegbomen, maar geheugendraad.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 29 april 2022, 07:59:30
Brawa levert een kant-en-klaar product met geheugendraad. Daarnaast was (is?) geheugendraad ook los verkrijgbaar zodat je zelf wissels, seinen etc. hiermee kon uitrusten.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 29 april 2022, 08:49:22
Ah.. Lees 'm nog een keer: beide geheugendraadje zijn nog aanwezig :angel: duidelijk.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 29 april 2022, 12:15:07
Ah.. Lees 'm nog een keer: beide geheugendraadje zijn nog aanwezig :angel: duidelijk.
Zo is het inderdaad! ;).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 04 mei 2022, 10:39:10
Afgelopen week wat druk gehad met verjaardagen (waaronder mijn eigen :laugh:) dus wat minder aan de baan gewerkt maar ben inmiddels druk bezig met wat laatste voorbereidingen om alle elektronica onder de bovenplaat te gaan monteren.

Vanuit Duitsland zijn wat dropveterkabels onderweg voor de BiDiB printplaat (LightControl) en bij TinyTronics had ik wat elektronica besteld om een printplaatje te maken voor de spoorwegovergang. Helaas waren de relais niet in een 2,54mm rastermaat dus vanuit Conrad is nu een extra pakketje onderweg. Ik hoop die dit weekend in elkaar te kunnen zetten en dan zal ik het hier laten zien. Doel is in ieder geval dat ik met de gelijkspanning (16V) vanuit de BiDiB-elektronica de maak/breek-contacten van de Brawa module kan aansturen. Ik maak er ook knopjes op zodat je hem ook handmatig kunt activeren (altijd goed voor testen).

Aan de onderkant heb ik ook een ledstrip voorzien, maar aangezien ik alleen 16V heb en ledstrips altijd op 12V (of 24V) werken even een buck converter ertussen gezet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220503-195726-62723a6468e30.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220503-195726-62723a6468e30.jpg)

Qua huisjes heb ik de zaagmolen en bijhorende woning bijna helemaal af (alleen schoorsteen nog op het woonhuis zetten) en ben ik nu de goederenloods in elkaar aan het zetten. Die heb ik al gespoten, maar moet ik nog lijmen (heb alleen geen hiervoor goed werkende lijm op voorraad). Ik heb ook nog een berghutje gekregen dus die zet ik ondertussen ook in elkaar.

Snel weer wat nieuws!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 07 mei 2022, 14:29:03
Gisteren na lang wachten eindelijk de IDC kabels ontvangen en 's avonds direct de BiDiB lightcontrol geprobeerd. Dat werkte gelukkig allemaal direct.

Ik heb zelf een printplaat gemaakt voor de spoorwegovergang waar ik met relais de Brawa module kan aansturen. Deze module werkt anders alleen met reedcontacten. Nu kan ik hem gewoon via iTrain aansturen.

De printplaat is hieronder te zien, bovenin:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220506-231823-627661fd4bf5a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220506-231823-627661fd4bf5a.jpg)

Ik heb bijna alle soorten elektronica aangesloten om te zien of het werkt en dat doet het. Dus dit is nu klaar om onder de baan te worden gemonteerd.

Met vriendelijke groet,
Dennis

Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 09 mei 2022, 01:18:05
Ik schreef ergens in het begin al dat ik de gebouwen van interieurs wil voorzien en hoewel ik inmiddels heb besloten dit alleen bij het station te doen moest ik daar maar eens aan beginnen. Dus voor het eerst van mijn leven styreen gesneden.

Deze muurtjes en het vloertje krijgen nog een kleurtje. Van MBZ komt de kaartverkoop-muur. Ook die moet ik nog in elkaar zetten en schilderen. Alle onderdelen voor het interieur zoals kasten, bureaus en banken heb ik al. Ik moet alleen nog op zoek naar jaren '60 reclames voor aan de muur. Suggesties zijn welkom.

De verdiepingen krijgen geen interieur. Wel plaats ik daar weer de Viessmann lampjes waardoor je individuele 'kamers' kunt verlichten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220508-220844-6278489c47698.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220508-220844-6278489c47698.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 09 mei 2022, 12:56:25
Ik denk dat je laatste zin en de daarin geschreven werkwijze,averechts gaat werken.
Juist als je verlichting gaat plaatsen en je naar binnen kan kijken,dan staat het mijn inziens gek als het lege ruimte's zijn.
Dan zou je dus enkel kunnen kiezen tussen,of geen verlichting,of wel een interieur,zeker als je de muren e.d. wel gaat bekleden wek je de suggestie dat de kamers in gebruik zijn,dan is interieur eigenlijk wel verplicht  :angel:
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 09 mei 2022, 12:57:56
Hoi Floris,

Daar komen de gordijntjes voor te hangen, dus je kunt niet naar binnen kijken. Maar ik kan dus wel individuele ruimtes belichten.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 11 mei 2022, 10:35:49
Hey Dennis, goed te lezen dat je progressie maakt.
Echt een leuk project dit. Ik snap niet alles wat je doet (op elektronisch gebied) maar dat komt nog wel eens als ik je ergens tegenkom.
Who knows ;)

Wat betreft die verlichting in gebouwen... het is altijd een populair onderwerp maar ik vraag me af of dit het realiteitsgehalte van de baan verhoogt. In werkelijkheid is binnenverlichting buitenaf bijna niet waarneembaar. Ik zie het ook vrijwel nooit op foto's. Dus ik zou zeggen bespaar je de moeite. Het risico is, dat als het te fel is, het zelfs knullig overkomt.

Succes!

HJ
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 11 mei 2022, 12:39:32
Hallo HJ,

Dank voor je compliment.

Ik weet niet of je doelt op de buck converter of op de relais voor de overwegen, maar de buck converter is een methode om de spanning omlaag te krijgen waarbij het verschil niet in warmte wordt omgezet (waar dat traditioneel wel gebeurde). Voordeel = lekker energiezuinig. Eigenlijk werkt het door heel snel de stroom in en uit te schakelen, zoals dat ook bij een LED lamp die gedimd wordt doorgaans gebeurt. Dit filmpje legt het wel leuk uit: https://www.youtube.com/watch?v=rfChSvb8FX0

Wat betreft de overweg. De module van Brawa werkt met wisselstroom. De printplaten (BiDiB) die ik gebruik werken met gelijkstroom. Dat betekent dat ik de overweg niet kan schakelen. Met een relais kan ik die twee verschillende circuits 'combineren'.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 22 mei 2022, 21:44:45
Even een paar dagen niets geplaatst, maar dat betekent niet dat er niets is gebeurd. Hoewel ik ook op wat spullen wachtte én we een lang weekendje weg waren.

Maar goed, bij mij werkt het zo dat ik altijd heel lang nadenk over hoe ik iets ga maken of technisch op ga lossen en pas als ik alle voors en tegens heb afgewogen én er daarna nog drie nachtjes over heb geslapen kan ik het maken zoals het bedoeld is. En zo was ik lang aan het peinzen over of ik niet één bezetmelder-module naar de bovenplaat verhuis, omdat dat enorm veel kabellengte scheelt én ik dan maar met een paar kabels de twee delen aan elkaar hoef te verbinden.

Afijn, zo geschiedde en dus vanavond maar even alle bedrading voor de rails getrokken op de bovenplaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220522-210604-628a8eb828382.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220522-210604-628a8eb828382.jpg)

Ben er erg tevreden over. Dekseltjes op de kabelgoot plaatsen en dan deze week maar eens besteden aan het solderen van alle draden aan de rails. Een nadeel van Piko rails is dat het heel erg lastig (ik zeg niet onmogelijk, maar het neigt er wel naar) is om kabels aan de onderzijde te solderen (omdat de spoorstaaf over de volledige lengte door plastic wordt ondersteund) dus ik kies er toch voor om het aan de zijkanten te solderen. Ik ga de draad zo kort mogelijk houden en na het solderen wordt het toch nog gespoten dus ik ga ervan uit dat het amper op zal vallen maar als je er op let zul je het vast zien.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220522-210650-628a8eb80aa21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220522-210650-628a8eb80aa21.jpg)

Hierboven nog een close up van hoe alles eruit ziet. Die plastic houdertjes heb ik al bijna een decennium in huis maar komen nu goed van pas. Ik gebruik ze alleen als de lengte van doorgang naar kabelgoot zodanig lang is dat het draad anders gaat hangen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220522-210655-628a8eb92631d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220522-210655-628a8eb92631d.jpg)

En tot slot de bezetmelder. Alleen 28 en 29 moeten nog. Dat is het uitloopspoortje aan de rechterzijde en zit vlak bij deze printplaat.

Ik heb ook bedacht wat ik met de seinen ga doen, nadat ik eerder al goede adviezen van sommigen van jullie heb gekregen. Het wordt redelijk simpel. Aan beide zijdes van het station komt één uitrijsein met één arm die dus voor beide sporen is. Maar daarnaast komt ook nog aan beide zijdes een inrijsein. Aan de linkerzijde hp0-hp2, omdat de trein altijd over een afbuigend wissel zal rijden. Aan de rechterzijde hp0-1-2, omdat het daar mogelijk is 'rechtdoor' te rijden. Aan de andere zijde van de baan komen twee voorseinen, elk voor een van de inrijseinen. En ik ga toch voor Viessmann seinen. Dat messing bouwen ga ik een keer doen als ik daar de tijd voor heb, maar ik heb nu zin om het af te maken. De hoofdseinen worden de serie 4700 seinen, met ingebouwde digitale decoder. Dat is o.a. omdat ik niet genoeg uitgangen heb en anders weer een nieuwe losse printplaat moet kopen. En de lange onderkant van de andere seinen conflicteren met het tracé onder de hoofdplaat. Voor de voorseinen geldt dat niet en daar gebruik ik de 4500 serie.

Als ik een testrit heb gemaakt ga ik nog alle verlichting en accessoires afmonteren op de bovenplaat. Hiervoor ga ik nog wat printplaatjes laten maken in China, zodat ik e.e.a. netjes kan afmonteren. Dat zal ik later wel laten zien :).

Oh en tips voor reclameborden eind jaren zestig zijn nog welkom, zie mijn eerdere bericht.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 23 mei 2022, 15:45:48
Oh en tips voor reclameborden eind jaren zestig zijn nog welkom, zie mijn eerdere bericht.
Ik heb is een x aantal pagina's terug gegluurd,maar ik zie je vernoemde eerdere bericht hierover niet staan  ???
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 25 mei 2022, 12:09:26
Reactie 209 :).

Citaat
Ik moet alleen nog op zoek naar jaren '60 reclames voor aan de muur. Suggesties zijn welkom.

Eergisteren trouwens alle bedrading aan de rails gesoldeerd. Dat betekent dit weekend een rondje rijden! :D.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 25 mei 2022, 12:32:32
Voor die reclames kan je denk ik toch beter zelf googlen.. Gaat er ook om welk sfeertje je zelf wilt.
Probeer termen als: Werbung Empfangsgebäude Poster 1960..?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/werbung1-628e062ce7d16.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/werbung1-628e062ce7d16.jpg)

Dit is wat groot, maar sfeertje is wel leuk:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/werbung-628e0588520b4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/werbung-628e0588520b4.jpg)
https://www.hamburg.de/contentblob/10134524/c92642bc8940857fad993a9a3d54d765/data/denkmal-aktiv-hh-bahnhoefe.pdfTitel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 25 mei 2022, 12:36:52
Ha Vincent,

Ja inderdaad goeie tips, maar had meer gehoopt dat ergens mooie stickers of decals verkrijgbaar waren :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 25 mei 2022, 12:45:07
In google h0 erachter plakken...  ;D (en zie net: epoche III)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/werbungh0-628e08a973509.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/werbungh0-628e08a973509.jpg)

Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 25 mei 2022, 14:30:27
Dit is wat groot, maar sfeertje is wel leuk:
Ik dacht: Wat grappig dat Paul Verhoeven een film in het Duits heeft geregisseerd. Blijkt het om een andere Paul Verhoeven te gaan ;D ;D
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 25 mei 2022, 16:10:25
Haha ik dacht ook dat het om de 'onze' ging..
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 mei 2022, 15:14:41
Dank wederom voor de tips Bas en Vincent. Ja, misschien had ik dit zelf ook wel kunnen bedenken...

Vorige week schreef ik al dat ik de bekabeling op de bovenplaat had getrokken en later dat ik de draadjes aan de rails had gesoldeerd. Ik moest nog wat kleine aanpassingen aan het onderste gedeelte maken omdat ik één van de bezetmeldermodules verplaatst heb. Dat is inmiddels afgerond en ik kon dit weekend dan eindelijk treinen naar boven laten rijden! :D

Nadat dat was gelukt ook succesvol de configuratie van iTrain onder handen genomen. Dus het automatisch rijden is een feit. Ik ben wederom een gelukkig man!

https://www.youtube.com/v/EkgE0z2Crug

De volgende stap wordt de wissels aansluiten, de verlichting in orde maken en de perrons maken. Voor dat laatste heb ik nog wat gietmallen besteld. Daarna nog de overige seinen plaatsen.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 02 juni 2022, 11:40:15
Gaaf Dennis!
Proficiat met deze mijlpaal.
Ik vind ook dat je goeie keuzes hebt gemaakt aangaande de seinen.
De voorseinen vind ik een hele luxe maar het is als toeschouwer altijd leuk om wat actie te zien.

Trouwens ik ben net terug uit Zwitserland en heb in een smalspoortreintje (enkelspoor) gezeten op een baan van 7 km met twee eindstations en onderweg twee passeerstations waarbij steeds 3 treinen tegelijkertijd onderweg waren.
Op de hele baan niet 1 sein te bekennen....
Dit even terzijde  ;)

groet

HJ
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 02 juni 2022, 12:48:53
Onwijs geinig filmpje! En het rijdt mooooi! (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 02 juni 2022, 20:11:18
Hoi Hendrikjan,

Dank en dank! Enne weet je zeker dat ze geen ERTMS hadden daar? ;D.

Hoi Vincent,

Thanks, ben er ook blij mee. Dat Piko spul is kwalitatief echt goed en het rijdt heel fraai, ook op lagere snelheden zoals je in het filmpje kunt zien. Kijk, niets is perfect maar als je trekkracht (wat op mijn baantje wel van belang is), detaillering en prijs meeneemt zijn het prima modellen. Daarbij ben ik fan van het feit dat ze als één van de eerste merken vrij uitgebreide verlichting inbouwden. De Railbus is sowieso een technisch wondertje waar Piko het maximale uit de SUSI-bus heeft gehaald en waardoor dat model uitstekende stroomopname heeft (namelijk over alle assen, inclusief bijwagens).

De Fleischmann BR78 wordt binnenkort ook vervangen door het Piko model maar die heeft nog wat vertraging. Ook daar was verlichting mijn hoofdreden (FLM model heeft geen sluitlichten dus jammer voor mijn trek-/duwbedrijf). En de FLM heeft ook nog wat moeite met sommige stukjes hellingen, al is het probleem vooral als ik de baan net aan heb gezet (na een tijdje rijden gaat het beter).

Ik ben nu veel aan het proefrijden. Eén bochtwissel van Piko aan de rechterzijde schommelt helaas te veel bij het beweegbare deel waardoor vrijwel alle treinen daar ontsporen. Die moet dus vervangen worden en dat hoop ik zaterdag even te doen bij de treinenwinkel. Hopelijk is die daarna goed en kan ik ook de servo's maandag monteren. Helaas is de printplatenboer (Fichtelbahn) deze week gesloten en moet ik daarom even wachten op de laatste module om de servo's ook aan te sluiten. Maar heel lang zal dat ook weer niet duren. Daarna nog even mijn eigen printplaatjes fabriceren om de bekabeling netjes aan te brengen en dan kan alles gemonteerd worden. Zoals ik eerder zei zijn ook de gipsmallen voor de perrons onderweg en als ik die heb proefgelegd kan ik de rails op de bovenverdieping verlijmen en daar ook alles ballasten.

De komende weken dus zeker weer veel leuke updates!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 05 juni 2022, 23:24:32
Hier weer lekker verder geklust! Het wissel aan de rechterzijde waar alle treinen op ontspoorden is vervangen en ik kan nu naar beide sporen in het station rijden (wel nog even met de hand schakelen want de servo's zijn nog niet aangesloten).

Voor mijn verjaardag had ik eind april de Faller boshut 130570 gekregen. Leuk huisje op zich en waar de kerk links achteraan staat komt deze aan de rechterzijde achteraan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220530-211929-629d1c5d1d044.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220530-211929-629d1c5d1d044.jpg)

Eerst maar weer, na een paar bouwstappen, de verlichting ingebouwd. Ook hier kan ik straks vijf ramen individueel van verlichting voorzien. Dus eerst gaat het licht in de woonkamer aan en als het bedtijd is gaat het slaapkamerlichtje aan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220530-220924-629d1c5d02d5c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220530-220924-629d1c5d02d5c.jpg)

De maker van de bouwkit dacht dat het wel een goed idee was om ongeveer 50 stripjes van een halve mm breed individueel op het dak te laten plakken door de kopers ::).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220605-211710-629d1c6114a11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220605-211710-629d1c6114a11.jpg)

Maar uiteindelijk wel een leuk eindresultaat!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220603-172926-629d1c5f8f225.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220603-172926-629d1c5f8f225.jpg)

Ook nog binnengekomen afgelopen week: nieuwe gipsmallen van Klaus Spoerle. Voor de perrons en het goederenperron.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220604-094721-629d1c5fc80fd.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220604-094721-629d1c5fc80fd.jpg)

En dit geeft wel een beetje een indruk hoe het er straks uit moet komen te zien.

Morgen (2e pinksterdag) lekker klussen samen met de oude man (vrouw met kinderen het huis uit gestuurd, dus lekker rustig!). Genoeg dingen op de rol, dus moeten even kijken wat we precies gaan doen. Verder nog een hoop kleine dingetjes bestellen aankomende week zodat ik met een week of 2-3 alle elektronica kan aansluiten, de verlichting kan afronden, bovenplaat vastmaken en de rails daar kan gaan ballasten.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 06 juni 2022, 00:14:39
Je bent lekker bezig geweest (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 13 juni 2022, 10:21:45
Dankjewel Bas!

Het tempo ligt de laatste weken wel ietsje lager maar dat komt ook door het (bij tijd en wijlen) heerlijke weer. En ik heb ook wel wat veel kleine dingetjes die ik nog moet doen en dat is een klein valkuiltje.

Ondertussen wel wat leuke dingen gedaan, zoals de stationssporen voorzien van ballast (moet nog kantjes afsnijden) en oefenen met het spuiten van het perron en daarna voorzien van steentjes. Ik heb het nu ingesmeerd met boekbinderslijm en daarna voorzichtig overheen gestrooid. De voorkant van het perron moet nog bruin worden gespoten om hout te simuleren en ik ga nog even kijken of ik nu de ideale volgorde te pakken heb of niet.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220613-101316-62a6f27527b0f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220613-101316-62a6f27527b0f.jpg)

Een ander dingetje waren de voorseinen. Die moeten op dezelfde hoogte langs het tracé en daar heb ik de Noch accessoires voor gebruikt. Omdat dit betreffende voorsein 3 standen kent is de bodemplaat wat langer (immers twee servo's) en daardoor past hij niet. Dus ik heb er twee doorgesneden en aan elkaar gelijmd en daarna op de goede plek geplaatst.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220613-101331-62a6f22c17aad.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220613-101331-62a6f22c17aad.jpg)

En tot slot ben ik druk bezig met het stationsgebouw. De muur en wanden zijn inmiddels geschilderd (heb mijn vader de kleuren laten uitkiezen om de jaren zestig na te bootsen) en ik heb ook de reclameborden binnen. Eerst moet ik nog het stationsloket van MBZ spuiten maar ik denk deze week weer even met de airbrush aan de slag te gaan en dan neem ik dat gelijk mee.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220613-101353-62a6f22b8b688.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220613-101353-62a6f22b8b688.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 13 juni 2022, 14:35:41
Een ander dingetje waren de voorseinen.

Ik wist niet dat je uitrijvoorseinen ging plaatsen; da's wel heel luxe voor deze Nebenbahn... ;D

En volgens mij loopt je exploitatie dan ook spaak; zonder inrijseinen kan een trein binnenkomen, terwijl net lekker een wagonnetje over spoor 1 naar het losspoor rangeert... Je moet vanuit beveiliging altijd een de Fahrstrasse kunnen blokkeren en vrijgeven, en dat kan niet alleen met uitrijvoorseinen.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 13 juni 2022, 14:43:18
Het is een inrijvoorsein :P.

(al vermoed ik dat je bedoelt dat dit in de praktijk op deze manier niet voor kwam)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 13 juni 2022, 14:49:59
Maar dan komt er nog een inrijsein tussen..? Hoe je dan nog wel een beetje 'realistische' afstand tot je inrijwissel?

In de praktijk, of inrijvoorsein, dan inrijsein+uitrijvoorsein, dan eerste wissel, of vaste inrijvoorseinbord, dan inrijvoorsein, dan eerste wissel. Bij hele zijzijlijnen: alleen vast inrijsein (stoppen en toeteren)  :police:

En je hebt een gemeenschappelijk uitrijsein toch?
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 13 juni 2022, 15:23:24
Maar dan komt er nog een inrijsein tussen..? Hoe je dan nog wel een beetje 'realistische' afstand tot je inrijwissel?

In de praktijk, of inrijvoorsein, dan inrijsein+uitrijvoorsein, dan eerste wissel, of vaste inrijvoorseinbord, dan inrijvoorsein, dan eerste wissel. Bij hele zijzijlijnen: alleen vast inrijsein (stoppen en toeteren)  :police:

En je hebt een gemeenschappelijk uitrijsein toch?

Niet per se realistische afstand maar het inrijsein ligt in een bocht, daarom is op dit traject een inrijvoorsein aangelegd ;D. Bij het inrijsein komt geen uitrijvoorsein. En inderdaad gemeenschappelijk uitrijsein :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 13 juni 2022, 15:35:56
Zo lang er maar een inrijsein is...  (y)

Wel mooi seintje trouwens: Viessmann? En die oranje voorseinen zijn ook wel decoratief en typisch Duits... :)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 15 juni 2022, 23:08:54
Yep, inrijsein present ;D.

Zijn inderdaad de Viessmann seinen. Ik schreef eerder dat ik Weinert seinen wil maken maar ik wil ook de baan af maken en naar mijn vader verschepen volgende maand. Dus het is wat compromissen maken en ik heb niet de tools en de tijd een Weinert sein in elkaar te zetten. Dus doen we het even zo.

Omdat de plaatjesupload het niet doet even geen fotobewijs maar ik heb deze week de printplaatjes af kunnen maken en bestellen. Het zijn allemaal kleine printplaten die onder de baan komen en waar de draden netjes naartoe lopen. De lampen, seinen etc. komen met schroefterminals op diezelfde printplaten zodat een en ander makkelijk aan te sluiten en eventueel ook weer los te halen is. Ook mijn nieuwe BiDiB printplaten heb ik al in elkaar gesoldeerd dus hopelijk heb ik medio volgende week alles in huis om alle elektrische zaken af te ronden, inclusief aansturing van huisjes, geluid, verlichting, etc.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 26 juni 2022, 22:54:18
Hier ben ik begonnen aan het volledig bedraden van de bovenplaat. Laten we het erop houden dat mijn vrouw iets minder blij is met de tafel die ik in beslag heb genomen ;D.

Ik zal later deze week even een lange update plaatsen!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220626-212056-01-62b8c6dec9afa.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220626-212056-01-62b8c6dec9afa.jpg)

Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 27 juni 2022, 15:24:52
De reactie "Wanneer ruim je je zooi op?" al gehad? ;D ;D
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 29 juni 2022, 14:22:09
Meermaals Bas ;D. Maar meestal wordt het voor mij opgeruimd (en in de garage gestald).

Bedraden is trouwens aardig gelukt al. Morgen- en vrijdagavond nog een paar printplaatjes voor seinen en huizen en dan ga ik eerst even kijken of ik alles goed werkend krijg qua configuratie. O.a. alle vijf wissels op de bovenplaat, maar ook de geluidsmodules en de verlichting onder de baan.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 29 juni 2022, 16:29:30
lijkt me niet makkelijk eten met elkaar daar,tenzij je ze allemaal (draad) spaghetti voor wil schotelen,daarvan heb je nog zat op de klos zitten  ;D
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: BeltHeim op 30 juni 2022, 12:05:10
Wel easy en netjes kunnen werken zo..  (y)

Ga mijn baan ook opnieuw bedraden, tis een rommeltje
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: bask185 op 30 juni 2022, 13:01:05
Wat is die groene printplaat waar al die flatcables naar toe gaat?

Bas
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 30 juni 2022, 13:30:21
Hallo Floris,

Inderdaad genoeg draad. Zelfs in zo'n klein baantje gaan vaak honderden meters, daar verbaas je je wel eens over.

Hallo Bert,

Dank voor je compliment :) Vind het zelf ook wel fijn om netjes te werken.

Hallo Bas,

Het is de LightControl (https://www.fichtelbahn.de/lightcontrol.html). Die wordt aangestuurd door BiDiB (de netwerkstekker is nog niet aangesloten op mijn foto). Met de LightControl kan ik 32 leds, 16 andere schakeluitgangen en 4 servo's aansturen. Ik heb er twee op mijn modelspoorbaan.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 04 juli 2022, 12:29:02
Hallo iedereen,

Afgelopen week lekker bezig geweest met een heleboel restpuntjes. Hieronder wat foto's:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-105816-62c2be98408b6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-105816-62c2be98408b6.jpg)

Bij de laatste tunnel heb ik de tunnelwanden aangebracht. Hier loopt het spoor precies onder de bovenplaat door en moest er dus wat van de wanden worden afgezaagd en bovendien konden ze niet goed op de grond leunen, dus moest ik hulplatten bevestigen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-110025-62c2be98550e2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-110025-62c2be98550e2.jpg)

Bij de gaten rondom het schaduwstation heb ik met vliegtuigmultiplex (0,8mm) een valbeveiliging aangebracht. Ik vind het niet ideaal zoals het eruit ziet en het was een gedoe om aan te brengen, maar het werkt wel goed en is heel stevig.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-215523-62c2be99b0800.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-215523-62c2be99b0800.jpg)

Aan de voorzijde heb ik een uitsparing gemaakt waar de aansluitmogelijkheid komt voor de kabels naar het bedieningspaneel. Het betreft een netwerkkabel voor BiDiB en een stekker met 16V. Na het weer terugplaatsen van de bovenplaat kon ik mooi testen hoe de led-verlichting eruit ziet die ik onder de bovenplaat heb aangebracht.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-215731-62c2be9a138fa.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-215731-62c2be9a138fa.jpg)

De spoorwegovergang heb ik aangesloten en geconfigureerd. Nu nog even één blauwe boom maar twee rode bomen zijn onderweg en kunnen als die binnen zijn worden aangesloten. De geluidsmodule functioneert ook. Als je wilt weten hoe het eruit ziet heb ik hier een leuk filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=7q16zzjuzD8).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-215756-62c2be9b16d15.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-215756-62c2be9b16d15.jpg)

En tot slot heb ik van Gehlhaar Modelle de wissellantaarns ontvangen. Helaas is nog altijd alleen rechtsdraaiend leverbaar maar de linksdraaiende versie komt wel een keer. Ik kan nu in ieder geval alles afmeten en op de goede plaatsen alles voorbereiden. Van Weinert Modellbau heb ik de leidingen voor de mechanische stellwerke ontvangen. Dus ik kan nu mooi alles aanleggen en zien hoe het eruit komt te zien.

De komende week aandacht voor het uittekenen van alle laatste accessoires etc. op de bovenplaat, zodat ik nog één keer de plaat eraf kan halen voor de laatste kabels. Daarna gaat hij er weer op en is het definitief en kan hij dus ook vastgezet worden en dan kan ik aan de slag met het afwerken van de zijkanten etc.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 04 juli 2022, 13:17:58
Geinig! Die kloof is een leuk detail.

En dat lampje bij je schaduwstation is knus, en handig  :)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 04 juli 2022, 14:54:03
met vliegtuigmultiplex (0,8mm) een valbeveiliging aangebracht. Ik vind het niet ideaal zoals het eruit ziet en het was een gedoe om aan te brengen, maar het werkt wel goed en is heel stevig.
Probeer ergens van die grote verticale lammelen van zo'n lamellen gordijn te pakken te krijgen voor zoiets.
Makkelijk opmaat maken,buigt goed en is toch stevig  ;)
(tip meermaals hier en elders gezien en over gelezen)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 04 juli 2022, 16:25:16
Hoi Vincent,

Kloof?

Hoi Floris,

Ja, ik ben ermee bekend maar die dingen hebben net niet de juiste hoogte, ze zijn moeilijk te bevestigen (ik heb hier geen ruimte om te schroeven) of de radius is te krap. Ik heb het in huis en geprobeerd maar lukte niet.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 04 juli 2022, 16:34:52
Moest tussen aanhalingstekens: 'kloof'... :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-105816-62c2be98408b6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220703-105816-62c2be98408b6.jpg)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 04 juli 2022, 17:14:52
Moest tussen aanhalingstekens: 'kloof'... :)
Aha, zo.

Maar het zit hier achter dit portaal straks:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220424-133949-626642089464c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220424-133949-626642089464c.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 04 juli 2022, 17:17:10
Ah, het is de binnenzijde van de tunnel...  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Frank 123 op 04 juli 2022, 17:23:14
Hoi Dennis,

Ik gebruik witte kunststofstrippen van 30x2 mm als valbeveiliging. Je hebt ze overigens ook in het zwart  ;D.

Voor de scherpe bochten even de verf-föhn er op en je hebt mooie strakke bochten.
Hoog genoeg om te voorkomen dat er iets over de rand kukelt maar je kan er nog makkelijk met je handen over om ergens bij te komen.

Schroef ze vast met kleine schroeven.


Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 08 juli 2022, 22:46:43
Hoi Frank,

Ja die heb ik in huis maar probleem daarmee vond ik de beperkte hoogte. Ik heb nog 1cm kurk dus die dingen moeten 5,5cm zijn en dat zijn ze niet (althans niet hier bij de bouwmarkt).

Ondertussen lekker aan het knutselen met het inbouwen van alle wissellantaarns en ik heb rode slagbomen ontvangen (ga er maar 2 gebruiken) :P.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220708-113840-62c8974238a70.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220708-113840-62c8974238a70.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220708-113832-62c8974233ab3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220708-113832-62c8974233ab3.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 10 juli 2022, 19:40:33
Even aan het knutselen geweest met het aftekenen van de plek waar de ondergrondse trekdraden voor seinen en wissels komen :).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220710-144103-62cb0d419a7b2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220710-144103-62cb0d419a7b2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220710-150001-62cb0d41a78f2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220710-150001-62cb0d41a78f2.jpg)

Vincent en Hendrikjan, wat vinden jullie er van zo? De grote hoekstukken op de foto van de rechterzijde (onderste foto) kunnen nog door wat kleinere exemplaren worden vervangen. Voor de linkerzijde twijfel ik nog via welke route ik het sein (uitgesneden stuk kurk) van een leiding voorzie. Ik dacht eerst bovenlangs (wat nu afgekruist is) maar neig nu toch meteen onder het wissel door. Tips zijn welkom!

Ik word trouwens wel vrolijk als ik dit zo zie, geeft wel mooie dimensie aan het stationnetje. Nu snel naar beneden om de rails te spuiten zodat ik deze week de leidingen kan verleggen!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 10 juli 2022, 20:03:35
't Ziet er inderdaad altijd gelijk meer profi uit..  :)

Weet alleen niet of die hoekstukken achter elkaar geplaatst worden zoals jij ze nu hebt.. De driehoekige 'ablenkung' ligt in het verlengde van de draden in de goot. Als dat er dus meerdere naast elkaar zijn, zouden de hoekstukken getrapt moeten liggen. Overigens worden voor een beperkt aantal draden kleinere kasten met uit m'n hoofd gestapelde rollen gebruikt; aangezien de drader hier boven elkaar liggen, is er maar een enkele nodig en ligt deze in het verlengde van de goot. Volgens mij heb ik je in een van eerste reacties een link naar dat Weinert infoblatt gestuurd..?

Deze bedoelde ik... Wellicht niet naar jou gestuurd.

Denk dat het naief is om dit in 5 min uit te leggen, maar hoe goed is je Duits...? Er zijn genoeg bronnen te vinden en een beknopte:
https://weinert-modellbau.de/wm_pdf/stellwerk.pdf

EDIT: bedenk dus ook dat je met 2 driehoeken suggereert dat er minimaal 8 draadparen zijn.. En ik kom er zo snel op 4: inrijwissel + riegel (vergrendeling), inrijsein, inrijvoorsein?
 
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 10 juli 2022, 20:13:53
Dank, maar die heb ik inderdaad al tot mij genomen. Zie dat ik sowieso uit kan met één enkele onderdoorgang daar. Ook de Miba report 10 en de Mechanische Stellwerke 2 heb ik hier liggen dus je zou zeggen dat ik alle info moet hebben ;D.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 16 juli 2022, 23:22:40
Vanavond even geklust aan iets waar ik niet zoveel zin in had, namelijk de bekabeling voor wisselstroom toevoegen (en tweedehands wisselstroom trafotje die ik heb gekocht). En alvast wat voeding voor de Viessmann 5212 die onderweg is, omdat mijn Viessmann voorseinen blijkbaar een gemeenschappelijke min hebben en mijn BiDiB daar niet mee overweg kan (kan wel relais gebruiken, maar ik heb niet zo'n zin in te veel klikklakjes).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220716-221012-62d32b3c429c3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220716-221012-62d32b3c429c3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220716-220951-62d32b3c3c185.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220716-220951-62d32b3c3c185.jpg)

Meteen ook even een nieuwe aansluiting gemaakt waar de bedrading van de bovenplaat aangesloten wordt op de rest van de treinbaan. Zes kabeltjes aansluiten (en een UTP-kabel) en het werkt. Daar ben ik wel tevreden over in ieder geval :).

Hoop eind deze week de laatste dingen in huis te hebben (nieuwe SMD 1206 ledjes) om voor de laatste keer de bovenplaat eraf te halen. Dan de laatste bedrading in orde maken om vervolgens dat ding er weer op te leggen en alles af te monteren.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benrail op 17 juli 2022, 13:06:54
Dennis ik had al zo nu en dan eens op jouw draadje geklikt maar het nu even helemaal doorgelezen.
Heel mooi wat je hier neerzet op zo'n kleine ruimte. Geeft me de nodige inspiratie  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: HJ op 17 juli 2022, 23:02:57
Hey Dennis,

Het gaat de goeie kant op met je baantje!
Leuk om het project zo te zien groeien. In korte tijd heb je al veel bereikt.

Wat die kabelgoten betreft zou ik gewoon doen wat goed overkomt. Jij bent de enige die kan beoordelen of iets echt bijdraagt aan het geheel of juist afbreuk doet. Wij moeten ons behelpen met foto's en dat is toch wat anders.
Modelspoor is en blijft een selectieve verkleining van de werkelijkheid.

De bogen op jouw baan zijn voor spoorbegrippen eigenlijk veel te krap maar dat is niet erg want ze verbeelden eigenlijk gewoon doorgaand (recht) spoor. Als je die redenering verder volgt, zou je bv je overwegbomen ook in die straal moeten maken, net als kabelgoten etc. En wissels worden ineens meegebogen wissels. Je zou eigenlijk alles rondom het spoor moeten laten meebuigen met de as van het hoofdspoor. Zo'n vloeiend baanverloop versterkt de illusie van lengte en afstand volgens mij ondanks de beperkte afmetingen van je baan.

Tis maar een idee. Succes!

Hendrikjan

Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 18 juli 2022, 09:03:34
Hallo Ben,

Dank voor je compliment! Ik blijf mijn best doen :).

Hallo Hendrikjan,

Ben met je eens dat het een goed idee is de kabelgoten zoveel mogelijk de baan van het tracé te laten volgen (of het tracé van de baan? :P). Alleen de spoorwegovergang buigen ga ik niet doen, daar vind ik ze net te duur voor haha.

Daarover gesproken: gisteren even een printplaatje gemaakt met een relais om het motortje van de zaagmolen te kunnen schakelen. Daarna meteen de verlichting van de zaagmolen en het bijhorend woonhuis aangesloten. Ook de twee nieuwe rode slagbomen geprobeerd en ook dat werkt. Deze week verder met de verlichting/geluid van de kerk, de Viessmann unit voor de voorseinen en met de multiplex voor de weg aan de rechterzijde.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 23 juli 2022, 00:45:52
Lekker knutselen voor mijn nieuwe sein en voor de lampjes onder de wissellantaarns:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220722-211502-62db2785a68cb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220722-211502-62db2785a68cb.jpg)

Ik schreef al eens dat ik printplaten had laten maken voor de verlichting onder de baan. Hier zie je de printplaat voor het aansluiten van één huisje of lantaarnpaal. Vanaf de soldeerpad gaat de draad naar de LightControl (BiDiB aansturing). De schroefterminal gebruik ik om de verlichting op aan te sluiten. Ik kan een weerstand en/of diode op de printplaat solderen, maar ik kan ook de soldeerbrug gebruiken. Hiermee zorg ik dat alle bedrading netjes afgewerkt is.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220722-223648-62db27886f79f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220722-223648-62db27886f79f.jpg)

Ik heb hier een 1206 SMD led in een gat geplaatst precies onder de Gehlhaar wissellantaarn. Even een test met Kristal Klear om te zien of dat een succes is om het lampje vast te zetten :).

Verder mijn nieuwe voorsein geplaatst:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220722-211630-62db2785c833b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220722-211630-62db2785c833b.jpg)

Gaatje in het hout.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220722-211813-62db2787139d7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220722-211813-62db2787139d7.jpg)

Vierkant in de hardschuim.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220722-211920-62db27872e9fe.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220722-211920-62db27872e9fe.jpg)

Sein erin ;D.

Zondag weer met papa klussen, hopelijk lukt het de bovenplaat helemaal af te maken en vast te zetten.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 24 juli 2022, 23:42:26
Je hoopt altijd dat je heel veel doet op zo'n dag, maar in de praktijk is het altijd weer iets minder ;D. Maar toch vandaag leuk klusje gedaan, namelijk de kabelgoten aan de linkerzijde grotendeels in orde gemaakt. In ieder geval de belangrijkste stukjes zodat ik hier kan ballasten :).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220724-155216-62ddbc6ba6c2b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220724-155216-62ddbc6ba6c2b.jpg)

Hoop dat jullie het mooi vinden geworden. Ik ben er zelf wel tevreden over.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Frank 123 op 25 juli 2022, 06:56:08
Ziet er goed uit Dennis  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 25 juli 2022, 08:51:37
Leuk! Zoals gezegd; ziet er gelijk een stuk serieuzer uit..!  :)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: MOVisser op 25 juli 2022, 09:35:35
Met ballasten, ze maar niet ondersneeuwen.
Ziet er zeer goed uit. (y)

Ronald Visser
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Henk Veenstra op 25 juli 2022, 10:29:26
Je hoopt altijd dat je heel veel doet op zo'n dag, maar in de praktijk is het altijd weer iets minder ;D. Maar toch vandaag leuk klusje gedaan, namelijk de kabelgoten aan de linkerzijde grotendeels in orde gemaakt. In ieder geval de belangrijkste stukjes zodat ik hier kan ballasten :).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220724-155216-62ddbc6ba6c2b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220724-155216-62ddbc6ba6c2b.jpg)

Hoop dat jullie het mooi vinden geworden. Ik ben er zelf wel tevreden over.

Met vriendelijke groet,
Dennis

Zie ik het goed, spuit je de rails eerst in met een soort van licht grijs?

mvg Henk
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Ronald Halma op 25 juli 2022, 10:41:19
Mooie bouwdraad, Dennis. Zie het nu pas, schande  ::) ;D Ik volg dan ook met grote interesse (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 25 juli 2022, 11:04:53
Hoi Frank, Vincent en Ronald Halma,

Dank voor de complimenten weer :).

Hoi Ronald Visser,

Inderdaad een aandachtspuntje, zeker bij de stukken waar het tussen de rails ligt. Bij het strooien van de ballast en het met de kwast in model brengen ervan ga ik daar wel extra op letten: zou immers zonde zijn als al dit werk voor niets is geweest.

Hoi Henk,

Nee, niet lichtgrijs. Ik gebruik Vallejo lederbraun. Zie ook reactie #159 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=101604.msg3222302102#msg3222302102) waar ik eerder heb opgeschreven hoe ik de rails op kleur breng :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Ronaldp op 25 juli 2022, 13:12:02
Kwam vandaag voor het eerst je baantje tegen.
Ga hem volgen.

mvg ronald
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 25 juli 2022, 13:30:46
Je hoopt altijd dat je heel veel doet op zo'n dag, maar in de praktijk is het altijd weer iets minder ;D.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220724-155216-62ddbc6ba6c2b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220724-155216-62ddbc6ba6c2b.jpg)
Hoop dat jullie het mooi vinden geworden. Ik ben er zelf wel tevreden over.
Dat is een algemeen bekend euvel,je hebt een waslijst met dingen liggen om aan te gaan pakken,en je mag aan het eind v/d dag blij zijn als je 2 dingen af hebt  ;D  ::)
Mooi word het zeker,maar het belangrijkste is dat je het zelf mooi vind,wat een ander vind is bijvangst  8)

Nu iets wat ik me afvraag kijkend naar dat plaatje.
Waarom zo'n omweg met je kabelgoten om bij dat sein te komen ?
Had het niet handiger geweest om net na je wissel over te steken richting sein ?
Dat deed men vroeger zoveel mogelijk,de kortste weg kiezen,dat scheelt in materieel en aanleg kosten.
En niet te vergeten,des te korter de afstand van de trekdraden,des te "makkelijker" is het sein te bedienen,afstand is weerstand op de stellhebel die je moet bewegen  ;)
Af en toe kijk ik hier wel is mee,dit heb ik gemist,anders had ik er wel eerder over begonnen,of is er een reden voor deze kabelgoot constructie die nu nog niet zichtbaar is ?
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 25 juli 2022, 15:04:51
Hoi Ronald, leuk!

Hoi Floris,

Ik denk dat ik wat verwarring heb gecreëerd. De kabelgoten "komen" vanaf het stationsgebouw en dat is buiten beeld op de foto rechts. Ik heb hier een foto die ik al even had gemaakt voordat ik de kabelgoten ging schilderen waar je een paar aansluitende kabelgoten hebt richting station. De reden dat ik deze nog niet heb gemaakt/vastgelijmd is dat ik nog twijfel of ik hier nog ondergrondse goten maak of dat ik hier al bovengrondse trekdraden maak. Dus dat heb ik voor mezelf nog even open gelaten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220724-131532-62de9413a86ba.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220724-131532-62de9413a86ba.jpg)

Verder heb ik voor deze twee "losse routes" gekozen omdat bij het sein nog ruimte moet zijn voor een spannwerk. Die komt op de plek van de rode pijl :).

Hopelijk verklaart dit een en ander.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 25 juli 2022, 15:20:20
Prachtig verwoord  :) Voor de volledigheid: de reden dat je met de kabels eerst 'oversteekt' vanaf het stationsgebouw naar de buitenzijde van station, is omdat als direct naar sein gaat, er of kabels dicht langs het perron lopen (onveilig) en/of in het perron ingegraven moeten worden (duur en onhandig bij onderhoud/breuk). Aan de buitenzijde van het station heeft alleen een enkele spoorwegmedewerker er last van, maar die weet dat.. :angel:
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: 741230 op 25 juli 2022, 15:38:41
Oh komt het station dan waar die tube ligt zo'n beetje?
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 25 juli 2022, 15:56:27
Hoi Erik,

Zie deze foto's:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220327-232441-6240de18ec731.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG-20220604-094721-629d1c5fc80fd.jpg)

Op de voorgrond vóór (vanaf deze kant gezien) het voorste spoor komen de trekdraden. Ter hoogte van de rechterdeur van het stationsgebouw zullen de draden denkbeeldig onder het spoor en de perrons door naar het stationsgebouw lopen. In het perron maak ik daar denk ik een soort rooster, zoals dat waarschijnlijk ook in het echt zou zijn gebeurd.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: 741230 op 25 juli 2022, 16:07:44
Erg leuk.  (y) Waar staat deze baan precies als je er niet aan werkt? Zet je het dan op zijn kant ergens ofzo?
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 25 juli 2022, 16:18:06
Erg leuk.  (y) Waar staat deze baan precies als je er niet aan werkt? Zet je het dan op zijn kant ergens ofzo?

Haha, goede vraag. Toen ik eraan begon, pak 'm beet tot en met eind april, zette ik hem op zijn kant in de garage. Inmiddels kan dat niet meer omdat er teveel losse dingen op staan/liggen én hij is ook zo zwaar dat je hem met minimaal twee personen moet tillen. Dus hij staat al een paar maanden in onze woonkeuken (en daar vindt mijn vrouw wel wat van inmiddels :P).

Dat gezegd hebbende heb ik sinds kort een datum dat de baan naar mijn vader gaat en dat is volgende maand op 20 augustus. Voor die tijd wil ik nog wat dingen af maken maar daarna zal het tempo dus een stuk lager komen te liggen omdat ik niet elke week daar ben (woont ruim 40km verderop). De to-do tot die tijd is:

En ik denk dat dit wel gaat lukken!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 25 juli 2022, 16:43:40
In het perron maak ik daar denk ik een soort rooster, zoals dat waarschijnlijk ook in het echt zou zijn gebeurd.

Ik het echie zijn het dichte platen, soms gewoon planken... Zie hieronder; rechts ook golfplaat op de Rollenkastengrube (?) aan buitenzijde.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/26-Kempten-Ost-62deab425d52b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/26-Kempten-Ost-62deab425d52b.jpg)
https://doku-des-alltags.de/BDMuenchen/Allgaeubahn/Buchloe-Lindau/6%20Kempten%202.html
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 25 juli 2022, 17:31:13
Ah top Vincent, fijn plaatje.

Soms denk ik wel eens dat jij een wandelende plaatjesbibliotheek bent want voor elk probleem dat ik heb kom jij met een foto met oplossing ;D.

Voorlopig ben ik nog lang niet zover trouwens, maar hou deze wel in mijn achterhoofd!

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 25 juli 2022, 17:35:07
Dank!  :angel: En ben ook benieuwd naar de verdere afwerking...
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 27 juli 2022, 08:34:35
Nu met wat ballast ;D. Kabelgoten nog zichtbaar.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220726-230546-62e0dc323bc2b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220726-230546-62e0dc323bc2b.jpg)

Toch elke keer een hoop werk met het penseeltje alle bielzen schoonvegen. In dit geval ook nog checken of het wissel blijft werken. Later deze week het bovenste spoor :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: H0_trainiac op 27 juli 2022, 09:26:16
Dennis,

Dat doe je netjes! Ziet er goed uit.
Hou je ook rekening bredere goten omdat er meer kabels door moeten?

Groeten Martin
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: NS264 op 27 juli 2022, 09:37:27
Hoi,

Geen idee of ie al op volgen stond, soms mis je stomweg iets interessants.

Mooi om te zien wat er met die printplaatjes allemaal kan, ben er zelf ook mee bezig op te bouwen in samenwerking met Bas(k).
Betrekkelijk eenvoudig te behappen allemaal.

Je scenery wordt ook wel wat.
Check wel je tunnels met langere rijtuigen.
Zonde als er een tegen de wand aan loopt.

Gr Koen.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 27 juli 2022, 09:39:36
Hoi Martin,

Dank!

Wat betreft jouw vraag: ja zeker. Kijk maar naar deze afbeelding die ik hierboven al plaatste:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220724-131532-62de9413a86ba.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220724-131532-62de9413a86ba.jpg)

De kabelgoten die rechtsonderin liggen (en die ik nu nog niet vastgelijmd heb) zijn van maat II, de andere kabelgoten zijn van maat I omdat daar maximaal 4 trekdraden doorheen lopen. Ik heb maat I, II en III in huis maar gebruik bijna alleen maar I en II op deze baan.

Hoi Koen,

Dank voor je bericht. Tunnels is een aandachtspunt, denk niet dat ik hier met een 30cm rijtuig moet gaan rijden: dat gaat inderdaad fout. Maar daar is dit baantje ook nooit voor bedoeld geweest :).

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Harm Boer op 27 juli 2022, 17:51:22
Waar dienen die trekdraden eigenlijk voor?
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 27 juli 2022, 18:04:25
Daarmee worden seinen en wissels en soms ook spoorwegovergangen bediend.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Harm Boer op 28 juli 2022, 20:59:27
Vanaf een centraal punt of doet men dat met die hefbomen die langs het spoor staan zoal op die foto?
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Eric v C op 28 juli 2022, 21:38:46
De kabelgoten die rechtsonderin liggen (en die ik nu nog niet vastgelijmd heb) zijn van maat II, de andere kabelgoten zijn van maat I omdat daar maximaal 4 trekdraden doorheen lopen. Ik heb maat I, II en III in huis maar gebruik bijna alleen maar I en II op deze baan.

Dennis, heb jij een bron gevonden waar de spelregels voor de aanleg van dergelijke kabelgoten uit periode III te vinden zijn.
Ik ben daar nog naar op zoek. Eric

Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 29 juli 2022, 15:52:24
Hallo Harm,

Vanaf een centraal punt. Die dingen langs het spoor die jij bedoelt zijn denk ik de spannwerke? Die zorgen dat een trekdraad altijd netjes gespannen is en bijvoorbeeld uitzetten en krimpen compenseert.

Hallo Eric,

Er zijn hier al meerdere dingen langsgekomen.

Deze (gratis) uitleg van Weinert over hoe je dingen moet aanleggen: https://weinert-modellbau.de/wm_pdf/stellwerk.pdf

Verder kun je deze mooie uitgave bestellen: https://www.vgbahn.shop/mechanische-stellwerke-2

Of de MIBA Report 10: https://www.johanvoermans.nl/miba-modelbouw-report-10.html

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: tijgernootje op 31 juli 2022, 12:28:44
En niet te vergeten Miba Report Signale 1 t/m 4  ;D
Deel 1-3 voor uitleg,ontstaan van elke vorm van seinen,signalen en borden,en deel 4 over de modelbouw zijde,hoe na te maken/uit te voeren.
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 31 juli 2022, 14:21:16
Ik ben al een hele week bezig om mijn Viessmann formsignale, en dan specifiek de voorseinen, werkend te krijgen. Alle Viessmann seinen gebruiken positieve pulsen, terwijl vrijwel alle decoders negatieve pulsen genereren. Dat is meestal geen probleem, omdat de magneetspoelen ook op negatief reageren.

Alleen één kleine maar: de seinen met twee spoelen, zoals seinen die drie beelden kunnen weergeven (HP0/HP1/HP2) hebben een speciale module ingebouwd die die negatieve pulsen dus tegenhoudt. Duurde even voor ik daar achter ben gekomen, maar de oplossing is gelukkig relatief eenvoudig: omdraaien van de vier dioden die op die module zitten of dat hele ding ertussenuit slopen.

Hier nog wat uitleg voor mensen die hier wellicht ook ooit tegenaan lopen: https://www.firma-staerz.de/downloads/WDMiba/Anschluss_Viessmannsignal_an_WDMiba_15_Aug_04.pdf

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 19 augustus 2022, 15:49:28
Al even niets geplaatst maar terwijl de temperatuur hoger lag, lag mijn motivatie lager.

Morgen gaat de baan op transport naar mijn vader. Daarna zal het tempo vast iets lager komen te liggen maar wel leuk om af en toe daar een avondje te knutselen. In de aanloop daarnaartoe nog een paar laatste dingetjes aan het doen (niet alles lukt meer helaas). Nu nog bezig met alle verlichting op de bovenplaat, zodat die daarna vastgemaakt kan worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220819-153217-62ff9400aee40.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220819-153217-62ff9400aee40.jpg)

Voor wie het nog niet ergens anders gelezen had: in totaal komen er zo'n 40 lichtgroepen op dit kleine baantje, van lantaarnpaaltjes, wisselverlichting en individueel verlichte huizen tot brandweerauto met zwaailicht en een lichtgevend kolenmandje. Dus daar moeten wel wat draadjes voor worden getrokken maar ook nu weer probeer ik dat zo netjes mogelijk te doen. Ik trek eerst alle draden aan de onderkant van decoder naar de plek waar de verlichting zit. Daar komen de hulpprintjes waar ik al eerder over schreef. Als de plaat dan helemaal bedraad is kan hij op z'n plek en hoef ik alleen nog maar de draadjes vast te schroeven op de schroefterminals.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 19 augustus 2022, 16:15:10
jouw afwerking is wel echt heel netjes.. Helpt ook als je er minder frequent aan kan werken  (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Eegtrain op 19 augustus 2022, 22:33:41
Ziet er heel goed uit Dennis! (y) Ik volg je al sinds 2009.
Mooi om te zien dat je nu weer zo goed bezig bent.
Groetjes Eeg
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 19 augustus 2022, 23:05:13
Ha Vincent,

Thanks!

Ha Eeg (/Jake?),

Leuk je hier weer tegen te komen ;D.

Overigens betaalde nette werken zich vanavond uit. Alles werkte in één keer. Altijd fijn na twee avonden doorploeteren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220819-223601-62fffac523219.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220819-223601-62fffac523219.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 20 augustus 2022, 23:46:23
Nou, dat was het dan (een beetje). De ontheffing voor bouwen in de woonkamer is ingetrokken en de treinbaan mocht vandaag op transport. Allereerst de bovenplaat helemaal vastgemaakt en ook wat huisjes (deels provisorisch) vastgezet. Op de foto hieronder het laatste stukje hellingbaan dat wordt vastgezet aan de bovenplaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220820-140944-630154aa615f1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220820-140944-630154aa615f1.jpg)

Daarna mocht de baan in de veel te grote gehuurde vrachtwagen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220820-152713-630154aa86a8f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220820-152713-630154aa86a8f.jpg)

In de lift was nog 2cm marge.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220820-170336-630154abce692.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220820-170336-630154abce692.jpg)

En tot slot de baan op haar nieuwe plekje, bij mijn vader thuis.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220820-185717-630154ac19241.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220820-185717-630154ac19241.jpg)

Het is trouwens lang geleden dat de baan zo opgeruimd was als nu, laat wel weer zien hoe leuk het er dan uit kan zien. Ook alle nieuwe lampjes geven wel een leuk sfeerbeeld. De lampen in die vierkante gaten zijn trouwens voor de wissellantaarns.

Tempo zal nu wat lager komen te liggen maar bij het volgende bezoek gaan we eerst de kurkbedding voor de laatste rails plaatsen en die rails daarna ook vastlijmen en verven. Daarna de grote ballastklus afronden. En de kerk en berghuis achterin op de baan moeten nog elektrisch worden aangesloten. Voor hier thuis zijn de eerstvolgende klussen perrons afwerken en het station voorzien van interieur en verlichting. Die heb ik hier bij mij thuis gehouden dus dat kan op korte termijn.

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 21 augustus 2022, 08:24:14
Die verlichting is inderdaad goed gelukt, en het geheel is een heel leuk baantje! En handzaam formaat :laugh:
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 28 augustus 2022, 20:53:53
Ik zei al dat het tempo iets lager zou liggen maar ben deze week nog druk geweest met het station (en de verfspuit) en vandaag eens met de slagbomen voor de spoorwegovergang.

Ik had oorspronkelijk bedacht een Weinert spoorwegovergang te plaatsen, maar dat werd uiteindelijk de Brawa. Maar ook die heeft 'behang' zoals dat zo mooi heet. Van de Weinert is op internet te lezen dat het aan te bevelen is je gezin uit huis te zetten, deurbel uit te zetten en dan na afloop een week kluspauze te nemen als je het hekwerk wil monteren maar kan inmiddels bevestigen dat dit ook bij de Brawa aan te bevelen is. Al denk ik dat hij iets simpeler is door de andere vorm van de ophangbeugels.

Anyway, eindresultaat ziet er toch wel leuk uit (al is de Weinert voor de puristen natuurlijk mooier).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220828-160535-630bb89ce8f23.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/IMG-20220828-160535-630bb89ce8f23.jpg)

Met vriendelijke groet,
Dennis
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Benelux795 op 28 augustus 2022, 21:03:46
Niks mis mee (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Ronald Halma op 28 augustus 2022, 21:06:57
 (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: basjuh1981 op 28 augustus 2022, 21:09:17
Lekker bezig geweest (y)
Titel: Re: Kleine H0-modelbaan, DB tijdperk III
Bericht door: Dennis1984 op 29 augustus 2022, 20:55:30
Dank jullie heren :).

Met vriendelijke groet,
Dennis