BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Benelux795 op 22 januari 2022, 15:37:38

Titel: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 22 januari 2022, 15:37:38
Le roi est mort, vive le roi! Ik heb mijn vorige draadje Quiberon beëindigd, voor het eigenlijk begonnen was… Hier nogmaals de reden: het was bedacht als een leuk excuus om op beperkte ruimte geloofwaardig te spelen met door grote lijndiesels getrokken treinen. Bij nader inzien is het als ‘side-project’ te groot maar bovendien te eenzijdig: ik was huiverig dat omlopen met die dagelijkse slaaptrein in bijna dezelfde samenstelling zou gaan vervelen.. En rangeren met die paar wagons die sporadisch arriveren; met slechts 1 van beide kanten te bereiken losspoor is Quiberon daarvoor niet heel spannend. Quiberon is mijns inziens ook te herkenbaar; dat maakt inzet van ander materieel minder geloofwaardig.

Bovendien; het plan Quiberon is geboren toen ik met mijn ‘vaste’ Arlberg-baan een beetje vast zat.. En dan zoek je ander vermaak. Na een paar ingrijpende aanpassingen aan de laatste, merk ik dat ik het (door)rijden met lange en ook verschillende treinen gewoon het leukst vindt. Ook merk ik bij mijn vaste baan weer dat bouwen niet altijd snel gaat; dus je kan het aantal verschillende projecten maar beter beperken.. En Franse treinen zijn prachtig, maar ik dwaal in gedachten toch vaak af naar zo’n typisch Drehscheibe-Online-niet-geëlektrificeerde-nebenbahn-Epoche-IV-Bundesbahn sfeertje… Dus... Er blijft dus een side project! Dit dus... Overigens heb ik ook een plan voor een niet-geëlektrificeerde- Epoche-IV Bundesbahn thema op mijn vaste baan, daarover wellicht ooit meer.

Maar dus toch gezwicht voor de nebenbahn-idylle: echter, het moet niet te tuttig worden… En het wordt sowieso epoche IV. Als ik kijk naar wat ik altijd geweldig gave banen/diarama’s heb gevonden, denk ik aan de Staudenbahn van Dieter Rothenfusser en Vierheim, die laatste is hier ook een draadje. Dus het wordt Duits-ig, eventueel Oostenrijks; met de voorlopige werktitel “Bf Kibronn”. Ja, een vrijvertaald Germanisme van het oude plan :) Het wordt een tegenhanger van mijn vaste baan: daar denderen lange zware treinen voorbij, dit wordt meer een ‘speelbaantje’. Overigens gaat het hier zoals bij zoveel gevallen ook om kwaliteit; het moet wel realistisch blijven.. Het wordt een typisch kopstation aan het einde van een relatief drukke zijlijn. Een thema zoals al door zoveel mensen gebouwd, zeker in Duitsland. Maar ja, is ook leuk..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Glp-bf-Kibruenn-61ec155d809e1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Glp-bf-Kibruenn-61ec155d809e1.jpg)

Zie hierboven het sporenplan. Het spoor komt van links, onderdoor een een klein viaduct, voor licht wegverkeer; treinen komen binnen op spoor 1 of 2, dit zijn ook de perronsporen. Ik wilde graag nog wat vrije baan tussen het eerste wissel en het verdwijnpunt, zodat loks of treinen bij omlopen/rangeren iig gedeeltelijk zichtbaar blijven. De sporen zijn daarom relatief kort; omlopen kan op deze sporen tot bijna 2m; lijkt veel, maar in werkelijkheid 175m oftewel max 6 UIC 26,4m rijtuigen.  Getrokken reizigersmaterieel komt normaliter binnen op spoor 1, indien langer dan 120m (meer dan 4x UIC + lok), wordt spoor 2 gebruikt. Het tussenperron is bereikbaar met overpaden; het voorste pad is zo neergelegd dat een binnenkomende trein van 120m nog net hierachter op spoor 1 langs het perron kan stoppen. Als de lok is rondgelopen, moet deze de trein iets terugduwen om het overpad vrij te houden; maar voor instappen is bereikbaarheid van de laatste deur minder bezwaarlijk, dit is immers bereikbaar door het rijtuig.

Een veelheid aan aansluitingen maakt het goederenbedrijf en treinbewegingen op het station relatief divers; een goederenloods, een los/laadspoor, een loskade, een agrarische groothandel en Freiladestrasse. Ergens wil ik nog een kolen/oliehandel neerzetten, om ook met ketelwagens te rijden; vermoedelijk aan het spoor bij de groothandel. Het oogt wat druk, maar ik denk dat dit in werkelijkheid wel mee zal vallen; gebouwen zijn in het echt slanker dan het getekende kader en bedenk ook dat dit nog altijd meer dan 3,5m is.. Het rangeren gebeurd met de treinlok; een köf hier stationeren loont niet. Voor verdere afwisseling is er eventueel links buiten beeld nog een aansluiting naar een fabriek, zagerij of steengroeve, wie weet.

Het speelt zich ergens af midden ’70 tot zeg ’95. Dus de laatste Dampf tot Orientrot; niet door elkaar uiteraard. Het getrokken personenverkeer wordt afgehandeld met br50/23/86, later de bekende diesels 211/212 en 215/216/218, samen met de bekende Umbauwagen, Silberlinge, Mitteleinstiegwagen, etc. Ook worden er uiteraard Triebwagen ingezet: Schienenbus, 515. Misschien sporadisch een 624? Misschien na die Wende ook nog wat ex-DR? Of dus Oostenrijks.. Kortom: wat ik in mijn bezit heb, waar ik zin in heb en wat leuk en geloofwaardig smoelt.
De lokloods is niet meer in gebruik; het is een relatief korte zijlijn, dus sinds de stoomloks efficiënter zijn geworden is de noodzaak voor volledige ‘fourage’ er niet meer. Ook is sinds de jaren ’70 is steeds meer tractiematerieel voorzien van Frostschutz en kan dus overnachten in de buitenlucht. Aangezien de loods weinig gebruikt werd is de DKW midden ’60 verwijderd; het wissel voor de loods en de loksporen liggen er nog. De loods is nu in gebruik als bedrijfsopslag. Het ‘Schlackengleis’ is nog wel voorhanden; hier kan ik eventueel nog een tankstelle maken. Lees tussen de regels door: Tillig Elite heeft geen 9° kruiswissel, dus met deze smoes heb ik die ook niet nodig… (ja, ik weet het: Weinert heeft een DKW 8.6°, a 250,- per stuk) Zelf maken ga ik niet aan beginnen... Voor de beveiliging is er een enkel uitrijsein, en onzichtbaar buiten beeld, een inrijsein; uiteraard geen uitrijvoorsein. De seinen worden mechnisch bediend vanaf een Bahnhofsstellwerk in de EG. Opdracht tot rijden of toestemming om te rangeren komt van de Fahrdienstleiter.

Aangezien ik niet gebonden ben aan het ‘concept’ van mijn vaste baan, heb ik besloten om met kortere modules te werken; dit geeft wat meer overgangen, maar dit stationnetje wil ik wellicht wat vaker versjouwen tussen baanzolder en eigen huis, of andere locatie. De bijna 2,5m modules van mijn vaste baan is beslist minder praktisch… Over lengte gesproken: een realistische baan bereik je makkelijker met relatief slanke wissels, maar de benodigde lengte daarvoor is altijd weer indrukwekkend. Ik heb besloten voor een middenweg: Tillig EW3 wissels en een EW5 inrijwissel; dit spul heb ik ook grotendeels al liggen. Het spoor is standaard Tillig Elite; de bij Quiberon besproken 'travelage' is voor Duitse zijlijnen minder specifiek, eventueel gebruik ik nog stukjes met stalen biels. De wissels wil ik mechanisch aandrijven; al eerder gebruik gemaakt van een spaak, kroonsteentje en een schakelaar voor de polarisatie en dat beviel wel.

Hieronder alvast 2 fototjes van het uitleggen van wat rails om te kijken hoe het smoelt:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220121-210956-61ec159410f60.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220121-210956-61ec159410f60.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220121-211006-61ec1598501d1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220121-211006-61ec1598501d1.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Paulus op 22 januari 2022, 20:35:40
Ik zit er klaar voor.... ;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 22 januari 2022, 23:01:18
Ik zal m'n best doen jullie niet nóg 'n keer teleur te stellen.... (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Jelmer op 23 januari 2022, 10:23:42
Vincent,

Je hebt een heel mooi ontwerp gemaakt. Een heel mooi vloeiend sporenplan, alles zit er in.

Mag ik vragen met welk programma je dit hebt gemaakt?

Enige opmerking zou zijn dat het allemaal wat evenwijdig aan de module rand loopt, maar gegeven de module breedtes kan dat ook niet anders.

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Frank 123 op 23 januari 2022, 10:39:02
Mooi plan... idee om tussen het bouwen van je vaste baan een kleiner, verplaatsbaar project te gaan maken heb ik ook geregeld gehad. Ben zelf alleen nog niet zover.....  ben benieuwd naar het vervolg van dit project.

Groeten, Frank
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 23 januari 2022, 12:03:42
Mag ik vragen met welk programma je dit hebt gemaakt?

Autocad. En over het parallel aan randen leggen; is ook kwestie smaak, ik heb er geen moeite me en bij dergelijk ondiepe modules wordt het inderdaad al snel krap tussen spoor en rand. Ergens stukje rails op mm's van modulerand vind ik zelf weer snel storend...
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Jelmer op 23 januari 2022, 12:23:31
Heb zelf ook niet schuin… wilde ook maximaal gebruik maken van de ruimte.

Ladegleis loopt wel (ingebed in stelconplaten) direct bij de rand.

En nu maar bouwen Vincent

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 23 januari 2022, 12:47:57
Die stelcom platen wil ik oa neerleggen bij de loods; tzt ff bij jouw draadje spieken... volgens mij had jij daar een goeie truc voor?
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 januari 2022, 09:48:18
Nog ff gepuzzeld op de beveiliging: zie hieronder een schematische weergave zoals deze in het Stellwerk aan de muur zou hangen.

 
Treinbewegingen zijn beveiligd door slechts twee armseinen: een inrijsein en een uitrijsein. Dit is overigens overdreven: in de meeste gevallen zou een station van dergelijke omvang vermoedelijk alleen beveiligd zijn met vaste indicaties. Echter, gezien het dubbele perron en de veelheid aan rangeersporen heeft de toenmalig Reichsbahndirektion besloten het station uit te rusten met een eenvoudig mechanisch Stellwerk.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-61ee874e7e162.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-61ee874e7e162.jpg)

Het inrijsein voorzien van een Snelheidsaanduiding Zs 3; treinen komen het station met max 30 kmh binnen; in model net geen 10 cm/s. Het inrijwissel is op afstand te bedienen, de overige wissels zijn zoals dat heet ‘Ortsgestelld’. Gezien de lage snelheid is een vergendeling (‘riegel’) van het inrijwissel niet nodig. Beide rangeerwissels aan inrijzijde welke met tongen in inrijrichting kunnen alleen omgelegd worden met een rangeersleutel. Dit is om per abuis binnenkomen op de Ladestrasse te voorkomen; gezien de lage snelheid is flankbescherming niet nodig. Verder zijn er nog de nodige hulpseinen: Ne5 Haltesein waar de treinen normaliter stoppen, aanduidingen voor einde spoor en evenals het inrijsein buitenbeeld, een Ra10 „Halt für Rangierfahrten“.

Ik ben niet van plan om de beveiliging in model na te bouwen, maar wel leuk om op te puzzelen...  :angel:
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: mass am see op 24 januari 2022, 10:20:44
Hoi Vincent,

Lijkt mij een leuk project , en het tijdperk spreekt mij ook enorm aan .

je hebt er een volger bij.


Mvgr Evert en Bas
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 januari 2022, 10:22:10
 (y)

En een kijkersvraag; wie weet dit? Als ik foto’s van (Duitse) stations bekijk, valt op dat de sporen relatief diep liggen; de bovenzijde biels liggen vaak gelijk met de omliggende grond. Ik kan mij voorstellen dat er voor de aanleg van een station een stuk grond werd geëgaliseerd, eventueel werd voorzien van een zandbed en hier bovenop dan een ballastbed met sporen. Bij zijlijnen kan ik mij voorstellen dat de biels direct op het zandbed werden gelegd en er alleen omheen werd geballast om het spoor op z’n plek te houden. Maar werd de grond tussen de sporen dan opgevuld? Ingraven lijkt mij relatief kapitaal en arbeidsintensief, verzakken lijkt mij ook onwaarschijnlijk..?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ballastbed-61ee6fb3e144c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ballastbed-61ee6fb3e144c.jpg)

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 24 januari 2022, 14:14:29
Ik denk dat je vooral moet kijken naar waterafvoer. Het emplacement als geheel moet water kunnen afvoeren als het lekker regent. Als er tussen de sporen (klein) grind ligt dan kan het water wel richting de sloot (of de putten in het emplacement, als het groot genoeg is). Dus: niet van zand "dijkjes" aan gaan leggen tussen de sporen. :) Tenminste, dat is de richting waar ik op zou kijken.

Tweede punt is dat er vaak tussen de sporen gelopen gaat worden door personeel: dus een beetje plat is handig. Meestal is het wat kleiner grind zodat je makkelijker kan lopen.

Qua beveiliging ook twee punten. De H-tafel aan het eind van het perron, die was ik ook van plan, maar ik kreeg toendertijd op m'n tijdelijke cocktailprikker-bordjes wat commentaar: "dat hoort toch niet aan het eind van het perron op een kopstation?". Ik heb toendertijd gekeken en vond het op sommige stations wèl en andere niet. Dus: het mag gewoon, maar het hoeft niet. Voor het geval iemand er bij jou commentaar op heeft :)

Als tweede de signalen bij de stootblokken. In jouw laatste foto zit er een "Sh0" wit bordje met zwarte balk op het stootblok. Prima, dat is een zijspoortje. Bij stootblokken die een spoor afsluiten dat door treinbewegingen gebruikt wordt (Ia en IIa bij jou) is het vaak een Sh2, zo'n rode rechthoek. (zie wikipedia (https://de.wikipedia.org/wiki/Schutzsignal)). Je hebt in je beveiligingstekening twee Sh0 bordjes èn een Sh2. Daar misschien nog even naar kijken.

Waarschijnlijk is dit wel zo'n puntje dat nogal eens anders werd gedaan, want de definitie lijkt samen te hangen met "Fahrstrasse", dus of de ingestelde rijweg doorloopt tot aan het stootblok. Als de trein altijd ruim ervoor moet stoppen.... Dan mag het een Sh0 zijn. Indien de trein bij het binnenrijden voorbij/op de omloopwissel terecht mag komen, dan zou het Sh2 moeten worden. Maar.... dan zijn de omloopwissels deel van de rijweg en moeten die dus ook vastgelegd zijn voordat de rijweg ingesteld mag worden en moeten die "dus" ook een slotje hebben. Waarschijnlijk :)

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Jelmer op 24 januari 2022, 15:09:38
Die stelcom platen wil ik oa neerleggen bij de loods; tzt ff bij jouw draadje spieken... volgens mij had jij daar een goeie truc voor?

Vincent, ik rij met 3-rail systeem en daar moest ik creatief omgaan met de noodzakelijkheid van puntcontacten.

Ronald Koerts heeft daarom voor mij een versie op maat gemaakt met extra gaatjes waar ik een hoop piko railspijkers doorheen heb gehamerd. Onder de stelcon platen heb ik een koperplaat verwerkt die is aangesloten op de ene pool van de baanspanning (rail is de ander pool). Spijker maakt contact met de koperplaat en dus heb ik punt contacten voor de sleper.

Heb jij allemaal geen last van. Wil je gebruik maken van Ronald zijn product, kun je hem rustig via dit forum een PB sturen als je een speciale maat wilt.
Standaard overweg maten zijn te vinden bij Bentink (https://bentinkmodelspoor.nl/zoeken?controller=search&s=stelcon)

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 januari 2022, 15:11:28
Jelmer, ik vergis mij; ik dacht dat jij een realistische versie van foam had verzonnen..

Reinout, dank voor de uitgebreide reactie! En interessante punten  (y)

De Ne5 tafeln kom je vaak tegen op eindstations, zeker als het perron niet doorloopt tot het prellbock; neem hieronder bijv Cronenberg. Dus dat iemand daarover valt verbaasd mij...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Z-EB-X-Gleisplan-Bf-Cronenb-Signalplan-MP-898-485-61eeb19e5236a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Z-EB-X-Gleisplan-Bf-Cronenb-Signalplan-MP-898-485-61eeb19e5236a.jpg)
http://www.bahnen-wuppertal.de/html/bahnhof-cronenberg.html

Over de Sh0 of Sh2; naar mijn beleving is er altijd één spoor het officiele 'einde traject'. Meerdere in een dergelijk geval is nieuw voor mij.. Ellende is dat hulpseinen vaak niet worden aangegeven op een sporenplan, maar ik zal nog eens zoeken naar de regel of voorbeelden. En over het wel of niet vergrendelden van de omloopwissels: ik heb mijn plan gebaseerd op een voorbeeld in Cartens MibaReport 10 over mechanische beveiliging. Ik kan mij voorstellen dat bij de genoemde lage snelheiden flankbeveiliging niet aan orde is; de kans dan de trein doorschiet is klein, en de kans dat er toevallig dan ook nog iets op het wissel staat is ook klein, samen verwaarloosbaar. Dus kan mij voorstellen dat het dan niet uit maakt in welke stand het wissel staat.. (lees; kan besparen op vergrendeling)

Ik vergat trouwens dat ik eerder nog de mogelijkheid van een Gleisanschluss of Gleisanschlussstelle buiten beeld noemde! En dat maakt de variatie in wagons weer wat groter... Suikerfabriek, zwaarladingwagons, kalkwerk, Holzverladerampe (ook gebruikt voor modderige suikerbietenoverslag!)... En ook wel aantrekkelijk omdat treinen daarvoor doorrijden naar het eindstation om de sleutel te halen ivm de blokbeveiliging, en/of om te lopen.  Dus bij dezen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-61eeb2b883c1b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-61eeb2b883c1b.jpg)

En over de hoogten op het emplacement; ik denk bij nader inzien dat het na het leggen van de ballast opgevuld wordt, met zoals jij zegt kleiner grind. Denk ook dat het 'vlakke' ten dele optisch is. Aan de randen van het emplacement zie je het zeer flauwe talud naar de hoogte van de biels niet en tussen de sporen is er sowieso nauwelijks talud omdat het grind de 'goot' tussen beide ballastbedden uitvult. Zoiets als dit dus:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/vlak-61eeb8f937e11.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/vlak-61eeb8f937e11.jpg)

EDIT: over SH2.. De eerste voorschriften die ik tegenkom zeggen dit:
Es wird als Abschlusssignal von Stumpfgleisen verwendet. Bei Hauptgleisen können sie Ziel einer Fahrstraße sein, wenn diese sich bis zum Prellbock erstrecken soll. https://de.wikipedia.org/wiki/Schutzsignal
- Diese Tafel gebietet Halt und ersetzt ein haltzeigendes Hauptsignal. http://www.stellwerke.de/signal/deutsch/sh.html

Dat zou zou suggereren dat indien het perron (en dus Fahstrasse) niet bij het prellblock einidigt, het Sh2 bord helemaal niet gebruikt hoeft te worden.. Alleen de vraag waarom een Ne5 daar dan niet volstaat? Ik kan mij voorstellen dat het niet-bestaande vervolg traject van een eindstation theoretisch als permanent geblokkeerd traject wordt gezien; dan zou een enkel bord volstaan, als 'vaste' vervanging van groepsuitrijsein hp0.

 
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Jelmer op 24 januari 2022, 15:50:11
Vincent,

Geeft niet, vergissen is menselijk is de uitdrukking.
Er zijn meerdere wegen naar Rome, zo kun je hier een stelcon omzetting met foam nalezen (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=100454.msg3222265421#msg3222265421).

Groeten,
Jelmer
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 januari 2022, 15:55:44
Dank! Die bedoelde ik..  :angel:

En over de Sh2: ff gespiekt bij Doku-des-Alltags... Schliersee niets, Oberammergau alle sporen; tot zover Deutsche Grundlichkeit ;D Ik doe het voorlopig met een enkele.
 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sh2a-61eebf40b1748.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/sh2a-61eebf40b1748.jpg)(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sh2b-61eebf43b6945.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/sh2b-61eebf43b6945.jpg)

EDIT: deze voorbeelden zouden trouwens overeen komen met de regel dat Sh2 geplaatst wordt als het stootblok naast het perron ligt. Volgens mij gaat die regel aardig op: bijv Gräfenberg (uittrekspoor voorbij perron -> Sh0) of Traben-Tarbach (stootblok naast perron -> Sh2)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Jeronimos op 24 januari 2022, 20:11:04
Citaat van: Benelux795

En een kijkersvraag; wie weet dit? Als ik foto’s van (Duitse) stations bekijk, valt op dat de sporen relatief diep liggen; de bovenzijde biels liggen vaak gelijk met de omliggende grond. Ik kan mij voorstellen dat er voor de aanleg van een station een stuk grond werd geëgaliseerd, eventueel werd voorzien van een zandbed en hier bovenop dan een ballastbed met sporen. Bij zijlijnen kan ik mij voorstellen dat de biels direct op het zandbed werden gelegd en er alleen omheen werd geballast om het spoor op z’n plek te houden. Maar werd de grond tussen de sporen dan opgevuld? Ingraven lijkt mij relatief kapitaal en arbeidsintensief, verzakken lijkt mij ook onwaarschijnlijk..?

Misschien kun je via PB dit vragen aan Bernd (Fissy)?
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 januari 2022, 20:27:08
Volgens mij ben ik er met Reinout al uit..  :angel: maar dank voor de tip!
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Falkenberg op 24 januari 2022, 20:55:32
De spoorwegen zijn meesters in het plannen van de afwatering. De grond wordt niet zomaar met kiezel/grind geëgaliseerd. Eerst wordt de ondergrond geëgaliseerd en waar nodig een zandcunet aangelegd, waarbij de afwatering wordt ingepland. Ook wordt dit zo gelegd dat het water naar de zijkanten afvloeit. Het heeft dan veelal een zeer geringe helling naar de zijkanten.  Dan volgt een deklaag van fijn ballast wat het water naar de zijkant moet laten stromen. Dan volgt pas de rails en ballast. Dat rails op dezelfde hoogte ligt als het omliggende landschap betekent niet dat de rails zonder voorbereiding is neergelegd. Er is minstens 50cm graaf- en starters aan vooraf gegaan om de drainage te reguleren. Uiteraard hebben tijdperk en maatschappij invloed op de daadwerkelijke methode, maar deze basis is altijd gelijk.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 januari 2022, 21:12:27
Dat de rails zonder voorbereiding is neergelegd, lijkt mij ook niet aannemelijk..  :angel: In hoeverre verdichten toen al was ontdekt weet ik niet, maar er zal sowieso wordt geegaliseerd; inderdaad waar nodig een bed worden neergelegd. Maar mij ging het erop of er werd gegraven in de geprepareerde grond voor het leggen ballastbad, of dat de paden en omgeving naast het spoor later werden opgehoogd; dat laatste dus.

En in verband met mijn projectje gind het mij erom hoe waarschijnlijk het was dat ik nog ergens een laag punt had (lees: lager dan onderzijde biels) en dus met stroken onder het spoor moet werken of dat ik ermee weg kom om de rails op een grote vlakte van dempingsplaat te leggen. Aangezien ik enkel een station met directe omgeving maak, is het hoogteverschil minimaal. Dus volgens mij kan dat laatste wel.. Alleen tussen het Raiffeisen spoor en de vrije baan zou de rand van het ballastbed vermoedelijk zichtbaar zijn, maar aangezien hier ook het talud naar het viaduct begint, is het te verklaren als je die niet ziet. En ik doel dus op het hoogteverschil wat zou onstaan door de onderbouw, zoals hieronder:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/69080-61ef093a83f1b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/69080-61ef093a83f1b.jpg)
https://www.landesarchiv-bw.de/de/recherche/rechercheratgeber/58429

EDIT: Zie ook onderstaande; er werd blijkbaar wel degelijk ook iets ingegraven, echter komt directe omgeving spoor niet lager dan onderzijde biels.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/images-61ef0d2802383.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/images-61ef0d2802383.jpg)
Müller W. (1943) Eisenbahnwesen. In: Schleicher F. (eds) Taschenbuch für Bauingenieure. Springer, Berlin, Heidelberg.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 24 januari 2022, 22:10:43
Ik klets nog even door, als je het niet erg vindt :)

Citaat
Bei Hauptgleisen können sie Ziel einer Fahrstraße sein, wenn diese sich bis zum Prellbock erstrecken soll.

Bij jouw Oberammergau-foto zie je dat de treinen tot het eind van het perron kunnen/moeten rijden. Ik heb het hier over treinbewegingen, niet rangeerbewegingen. De treinbewegingen, dat wordt volgens mij bedoeld met dat "Ziel einer Fahrstraße". Dus Sh2
Schliersee: daar moeten de treinen kennelijk altijd vóór die omloopwissels stoppen. Dus wat ze daarachter doen is een rangeerbeweging, dus is een Sh0 afdoende.

Je schreef in je eerste bericht:

Citaat
Getrokken reizigersmaterieel komt normaliter binnen op spoor 1, indien langer dan 120m (meer dan 4x UIC + lok), wordt spoor 2 gebruikt.

Als voor zo'n lange trein spoor 2 gebruikt wordt lijkt het me dat de lok pas op het kopspoortje IIa tot stilstand komt? Daarom zou ik juist bij IIa ook een Sh2 verwachten.
Ia zou je Schliersee-achtig kunnen zien, dus Sh0, maar ik vind Sh2 wel netjes daar, zeker omdat het het stootblok is waar je tegen terecht komt als alle wissels op rechtdoor staan. En in het geval van je Markt Wald voorbeeld was het vroeger het verder doorlopende hoofdspoor.

Maar zoals in dit soort discussies op Duitse fora vaak (terecht) wordt gezegd: overal zijn wel uitzonderingen op. Het is een kopstation en alles moet er stoppen, dus de Sh0 bij IIa: heeft ook wel wat. Juist met Markt Wald i/h achterhoofd is het hebben van één Sh2 wel een mooie.

Maaruh... de combi van zowel Sh0 als Sh2 zoals op jouw tekening? Ach, je kan natuurlijk aanvoeren dat ze een stootblok hebben hergebruikt waar het Sh0 bordje nog op zat. Om dat er nou af te gaan halen... :D Zet er eens twee Preisertjes naast die erover discussiëren :)

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 januari 2022, 22:50:48
Ik klets nog even door, als je het niet erg vindt :)
...
Als voor zo'n lange trein spoor 2 gebruikt wordt lijkt het me dat de lok pas op het kopspoortje IIa tot stilstand komt? Daarom zou ik juist bij IIa ook een Sh2 verwachten.

Ga je gang  :angel: maar zie het sporenplan; er staat langs spoor 2 een Ne5 thv het verbindingswissel. Dus de fahrstrasse eindigt daar al; als flankbeveiliging niet nodig is, zou de voorkeurspositie van dit wissel overigens naar spoor 1 zijn. Dat de lok na loskoppelen direct om kan lopen, ipv dat hij de trein eerst terug moet duwen om voor de tongen uit te komen. Al typende.. En Ne5 naast een niet vergrendeld wissel is wellicht niet logisch   ??? Maar als ik 'm ervoor zet, kan ik nog maar 5 UIC's kwijt...  :-\ Of inderdaad: verbindingswissel vergrendelen naar 2a bij binnenkomst, eventueel ne5 om stoppositie aan te duiden en iig Sh2 aan einde 2a? Interessante beveiliging :) Ik ben voor, want dat voegt nog een riegel toe aan het Stellwerk :) om 'm ook 'fernbedient' te maken lijkt mij overdreven. En Sh2 kan dan vervallen aan einde spoor 1a. Dank, leuk!
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 25 januari 2022, 00:29:54
:)
Riegel op een handbediende wissel, kan dat ook? Ik zou een Hebelbankschloss verwachxxxxx ho, rust, ja, Riegel is goed :)
Laatst een drietal video's gezien over de Nederlandse beveiliging, die werden hier op het forum ergens genoemd. M'n mond viel erbij open, hoeveel creatieve oplossingen ze daar wel niet hadden. Alles wat je mechanisch op een rare manier aan elkaar kan bouwen dat werd gebruikt voor m'n gevoel. Custom plaatselijke zaken. Het Duitse systeem is daarbij vergeleken enorm geordend, in al z'n diversiteit.

Beetje schandalig, dat ik het DE systeem veel beter ken dan het mechanische NL systeem. Ooit over twintig jaar moet ik eens een NL station bouwen met complete mechanische beveiliging, als boetedoening.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 25 januari 2022, 08:02:25
Beetje schandalig, dat ik het DE systeem veel beter ken dan het mechanische NL systeem.

Veel weten van Duitse mechanische beveiliging is geen schande, toch..? Schandalig is dat ik soms beter op de hoogte ben van Amerikaanse politiek dan van Nederlandse..  ;D Ik vind deze 'discussie' eigenlijk heel leuk, want het is vaak toch best puzzelen op details..

Maar riegel op handbediende wissel: de eerder genoemde Carsten laat ze relatief veel zien, en is ook logisch. Om naar ieder rangeerwissel in de fahrstrasse een volledige bediening te leggen is te kapitaal intensief en voor rangeren is ook niet handig als Fdl mee moet doen., maar je wilt ze wel meenemen in de beveiliging. Hebelbankschloss kan, maar is omslachtig aangezien er allemaal fysieke sleutels zwerven. Bijv in mijn geval omslachtig; trein komt binnen en machinist moet teruglopen naar Fdl om sleutel te halen. Of mocht er een trein binnenkomen tijdens afhandeling goederentrein, moet de sleutel snel terug naar Fdl. Dus fernbediente een riegel dus! Zie het sporenplan:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-61efa044e1321.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-61efa044e1321.jpg)

Wat ik overigens ook vergeten was en bijdraagt aan het realisme; dit wissel krijgt dus een voorkeursstand en dat herinnerde mij ook weer dat wisselhendels verschillende gekleurd zijn. Ook een leuk detail :) En nog leuker: foto van riegel op handbediende wissel! bf Havixbeck (ref DSO/Markus Schweiß):

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/800314-11s39ure-61ef9cabcb9f7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/800314-11s39ure-61ef9cabcb9f7.jpg)

Overigens dan gelijk de tweede vraag; de Ne5 op spoor 1 zit vrij dicht op de tongen? Die ook een riegel of een wissel zonder spitzenverschluss (dat tie m open kan rijden, en dus een mooie geel-rode hendel  :))

EDIT1: kan niet...
"In selteneren Ausnahmefällen kommt es vor, dass Weichen nicht mit einem Spitzenverschluss ausgerüstet sind. Die Hebelgewichte solcher Weichen sind mit einem roten Eckanstrich gekennzeichnet. Beim Befahren solcher Weichen gegen die Spitze muss das Hebel- bzw. Umstellgewicht kräftig niedergedrückt werden. Müssen mehrere solcher Weichen nacheinander befahren werden und steht nur ein Mitarbeiter zur Verfügung, muss dieser die erste zu befahrende Weiche auf diese Weise bedienen und gleichzeitig die übrigen Weichen beaufsichtigen."
om de Fdl nou vooruit te laten rennen om het hendel "kräftig nieder" te drukken... Rückfallweiche lijkt mij in dit geval ook link. Iets anders verzinnen; een slot bijvoorbeeld...  :angel:

EDIT2: lijkt bni vrij overdreven, die riegel.. In de twee andere vergrendelde wissels zit gewoon een slot; aan de andere kant, die liggen voor de deur van de Fdl en kan hij eventueel zelf makkelijk terugzetten.. Misschien toch die discussiërende Preisertjes :)

EDIT 3: Na enig nadenken.. Aangezien de wissels aan het eind van spoor 1 en 2 beide nog in of zeer dicht op het “Fahrstrasseziel”, zouden ze mijns inziens vergrendeld moeten worden; als ik het goed heb, kan je een normaal handbediend wissel mèt Verschluss stomp open rijden, maar is dit niet gebruikelijk ivm risico op schade. Na ongewild openrijden schijnt een wissel ook eerst gecontroleerd te moeten worden door de Fdl. Ik heb het hier dus niet over Rückfallweichen; die zijn wel ingericht op open rijden en vallen daarna terug in hun voorkeurs stand. Maar aangezien hier de kans bestaat dat de trein op het wissel tot stilstand komt, is dat niet wenselijk; mocht de trein bijvoorbeeld stukje terugrijden. En de wissel zonder Verschluss is ook niet handig, om eerder genoemde reden. Dus eigenlijk blijft alleen sleutel of fernbediente Riegel over; aangezien deze wissels zich relatief ver van de Fdl bevinden, is de logistiek met sleutels wellicht onhandig. Dat de loc kort stopt thv de Fdl en dat de sleutel wordt overhandigd, is denkbaar, maar verwarrend voor reizigers. Dus na het tot stilstand zetten van de trein langs het perron moet de machinist moet de sleutel bij de Fdl ophalen. Dan moet hij ook gelijk de sleutel voor het wissel op spoor 1 meenemen; geen punt, er kan toch geen trein binnenkomen zolang hij aan het omlopen is. Mocht de Fdl wel een tweede trein verwachten, moet machinst 1 gewoon wachten tot deze is binnengelopen, alvorens hij de sleutels meekrijgt. Nadat hij de lok weer voor de trein heeft gezet, kunnen de sleutels terug in het stellwerk. Bij nader inzien.. Eigenlijk best te doen :) Is er dan nog een reden om vanaf de Fdl toch een trekdraad naar een Riegel te leggen..? Omdat dit natuurlijk cosmetisch leuker is..
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 25 januari 2022, 18:06:27
Wordt steeds complexer in m’n hoofd.. De vergendeling van de omloopwissels is gekoppeld met het inrijwissel. Stel er is een goederentrein aangekomen en die is bezig met rangeren. Die heeft de sleutels gekregen voor omlopen en rangeren. Deze is waarschijnlijk wel zo gedisciplineerd om alle wissels na gebruik weer in Grundstellung te leggen. Maar als hij bezig is bij de goederenloods of de landhandel, en de tijd niet goed in de gaten houdt, dan krijgt de Fdl de sleutels wellicht niet terug voordat een tweede trein binnenkomt.. ? In dit verband: het wissel voor de goederenloods naar spoor 1 en de beide tegenwissels van de versleutelde wissels aan inrijzijde, zullen ivm flankenschutz ook vergrendeld moet worden aangezien er een trein op het wissel van spoor 1 of 2 kan staan. Maar over de wissels aan inrijzijde; deze vergrendeling geldt als voorwaarde voor zowel binnenkomen op spoor 1 als 2? Een per abuis vanaf de Freiladestrasse rollende wagon stopt immers niet na het passeren van het diagonaal wissel naar spoor 2… Leuk, zo’n krap station :)

Net nog even bij Traben-Trarbach gekeken; tot begin ’80 lagen daar nog Fernbediente Riegel op de oploopwissels die zelfs de Gleissperre voor het korte spoortje van de loskade meenam. Aangezien trekdraden een leuk detail zijn, en er voldoende ruimte tussen spoor 2 en 5 is, doe ik het als volgt…
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-61f02cf6d8110.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-61f02cf6d8110.jpg)

En volgens mij moet ik niet vergeten dat het verkeer op een dergelijk station zeker niet druk is geweest… Er is tijd genoeg om te rangeren of om te lopen. En er is discipline; ik denk niet dat het vaak voor kwam dat de Fdl alle sleutels moest ophalen, voordat hij een trein kan binnenlaten, omdat de rangeerlok gezellig koffie aan het drinken is bij de Landhandel..

Dus Reinout... Bitte schiessen  :angel:
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Marijn op 25 januari 2022, 19:37:35
Ha, daar is mijn lokalbahn kopstation niks bij, bediening zoals Gefrees destijds. Zo weinig reizigersverkeer dat er voldoende rangeertijd is bij de landhandel en Ls.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sporenplan-jaloba_1.png)

Ik volg jouw draadje met veel interesse  ;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 25 januari 2022, 19:53:09
Ah, Gefrees... Leuk! Ook een gevalletje less is more... Net als je sporenplan, maar zo weinig durfde ik niet aan :D

Alhoewel, best druk nog soms: https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?17,7778072
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 26 januari 2022, 19:54:47
Ziet er prima uit. "Geschmacksache", maar ik zou voor spoor V ook de sleuteltjes van stal halen. "Riegel ligt er toch al" kan uiteraard, maar voor een zijlijntje misschien wat overdreven. Maar goed, je loopt ook al te patsen met een heus uitrijsein, dus dan kan de Riegel er ook wel bij :D Een paar extra trekdraden is een leuk visueel effect. Mijn zegen heb je.

Ik ben soms verbaasd hoe uitgebreid sommige zijlijnstations waren uitgerust. Dan zit ik met mijn Zugleitbetrieb-lijntje in gedachten en en dan zie ik een station aan de Aartalbahn met volledige signalering en overwegbomen...

Qua rangeren met een goederentrein: iedereen was zich wel bewust tot hoe laat ze volgens dienstregeling de tijd hadden om te rangeren. Tegen die tijd zorgden ze er collectief wel voor om de sleuteltjes ingeleverd te hebben: je wil toch niet een vertraging van de personentrein op je geweten hebben? Dat hoor je 10 jaar later nog van je collega's...

Aandachtspunt is denk ik nog de eventuele Gleissperren. Volgens mij heb je er nu geen meer, omdat alles met Flankenschutz-wissels is geregeld? Op zich afdoende. Bijna uit gewoonte verwacht ik er eentje bij de losweg, maar ik weet niet op welke regel ik dat zou moeten baseren.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 26 januari 2022, 20:06:51
Dus Reinout... Bitte schiessen  :angel:

Ik heb geen geweer, maar ik heb in mijn Eifelburgenbahn-draadje even op dit draadje gewezen: ik hoop daarmee in ieder geval wat hongerige wolven (met vakkennis) op jouw sporenplan losgelaten te hebben :)

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 26 januari 2022, 20:24:57
Ik zag het! Zorgen dat ik snel ga bouwen; voordat de 1:1 Preiser's op stoom komen..  ;D

Maar kom maar door: sowieso leuke materie! Deze is in dat verband ook wel leuk om over na te denken: https://stw.lars-b.net/pages/das-stellwerk.php
"Doppelstellerhebel für das Einfahrsignal. Das hat zwei Gründe, für die Gerade Einfahrt nach Gleis 2 wird zusätzlich die Weiche 1 verriegelt, außerdem wird bei Einfahrt nach Gleis 1 zusätzlich Zs3 mit Kennziffer 2 am Signal gezeigt (Einfahrt nur mit 20km/h erlaubt*). "
Maar Zs3 is in zo'n geval toch vast opgesteld..?

En dan gelijk een kijkersvraag: ik zou de wissels ook afstandbediend kunnen maken (aangenomen dat deze scherp <40kmh bereden worden), ipv handbediend met riegel. Een afstandbediening heeft het voordeel dat Fdl 'm zelf goed kan zetten; anderzijds kan een rangeerdeel 'm niet zelf omzetten en moet de Fdl dan actief mee doen met rangeren. Wat heeft de voorkeur? Een voordeel wat ik zelf kan verzinnen is dat je de wissel dus nog handmatig kan omzetten, maar bovendien kan je met een enkele set riegelsteldraden meerdere wissels vergrendelen. Aantrekkelijk kostentechnisch..
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 26 januari 2022, 21:34:28
Ik heb daar wat gelezen. Leuk zelfgebouwd mechanisme! Maar dat met die doppelstellhebeldingus vind ik wat raar. Qua snelheid zou ik inderdaad gewoon een bordje ophangen en geen onderscheid maken tussen de twee sporen.
Nog raarder vind ik het dat 'ie maar in één geval de wissel 1 vergrendeld. Waarom niet ook bij het andere spoor?
En zo'n doppelsteller was er voor een hp0/hp1/hp2 signaal, niet om drie dingen tegelijkertijd te bedienen...

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 26 januari 2022, 22:54:07
Één antwoord kan ik wellicht geven: riegel heb je alleen nodig bij scherp berijden >40 kmh, max snelheid naar afbuigend spoor is volgens de tekst 20.

Maar het lijkt er echt op dat zs3 dan opklapbaar is... ???
EDIT: maar kijk... zelfs Weinert levert een opklapbare :)
 https://weinert-modellbau.de/images/stories/virtuemart/product/1902.jpg

Hij geeft overigens een verklaring voor de zeer lage snelheid op spoor 1; stoppunt trein (H-tafel) is net voor overpad naar middenperron.
En dat brengt mij bij de volgende kijkersvraag: normaliter zal er naar ik begrijp zoveel mogelijk vermeden worden om binnen te komen tussen stilstaande passagierstrein en stationsgebouw. Is het in mijn geval waarschijnlijk dat een op spoor 2 binnenkomende trein, voor vertrek weer naar spoor 1 wordt gerangeerd als er een 2de trein wordt verwacht?

En aanvullend: is de nummering van de sporen voorgeschreven? Spoor 1 altijd dichtst op EG... ? Ff voorbeelden zoeken..  :angel:
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 27 januari 2022, 11:19:51
Meestal is spoor 1 inderdaad bij het stationsgebouw. Dusdanig vaak dat ik bij mijn sporenplannen wel 5 keer een opmerking daarover heb gekregen, want bij mij is spoor 1 het doorgaande spoor en spoor 2 degene naast het stationsgebouw. Geheel zoals in de werkelijkheid bij m'n Eifelquerbahn, maar ik had wel een bewijsfoto daarvoor nodig voordat het rumoer verstomde :)

Dus: heel vaak spoor 1 = Hausbahnsteig.

Qua stoppen op spoor 1 als er op 2 een trein staat: het hoofdprobleem is het gelijkvloers oversteken van de passagiers. "Aargh, snel trein halen, snel oversteken", dat levert gevaar op. Maar ja, valt niet altijd te voorkomen. En om nou op spoor 1 te moeten wachten tot vertrek totdat al het grut op spoor 2 is uitgestapt... Enfin, allebei zal zijn voorgekomen.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 27 januari 2022, 11:29:55
Er wordt heel veel geroepen door zelfverklaard experts...  :-X Maar de eerste paar klikken op sporenplan.nl:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/447-bigge-61f2731f19359.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/447-bigge-61f2731f19359.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/285-Gevelsberg-Vogelsang-61f273267bf67.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/285-Gevelsberg-Vogelsang-61f273267bf67.jpg)

En de andere vraag was eigenlijk: wordt de trein teruggerangeerd naar het 'veilige' spoor, dat de 2de trein achter de voor vertrek wachtende trein binnenkomt..?

Verder, aanvullend: ik zat nog te tobben met de lokloods.. Ergens is het jammer om deze niet functioneel te maken; die plaatjes van de Staudenbahn, met een 212 half in die loods, zijn prachtig. Maar nu kan dat alleen met een DKW met krappere radius, die niet bestaat hetzij heel duur is. Dus was ik nog een beetje aan het schetsen: ik wil in de bocht aan inrijzijde kijken; radius is 3,5m, maar uitstekende wagons en dit zal in de meeste gevallen makkelijker aansluiten op een bocht naar een schaduwstation.

Dus.. ik kwam op de volgende variant met een ‘omgekeerd’ station; het EG, Gs en Raiffeissen liggen nu aan de voorzijde.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/omgekeerd-61f2741a867b1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/omgekeerd-61f2741a867b1.jpg)

Beperkte bereikbaarheid ben ik met 45cm diepte niet zo bang voor. Op deze manier moet je langs deze relatief grote gebouwen kijken om het station te zien; is een leuk effect, maar dan moet de straatzijde van de gebouwen ook strak worden afgebouwd. Aan de andere kant: in de huidige opzet zullen de gebouwen wellicht snel ‘gekke’ schaduwen werpen op de achtergrond. Omgekeerd kan je aan de overzijde van het station (‘achter’ de Freiladestrasse en lokloods) volstaan met een eenvoudige geschilderde of fotoachtergrond van ‘platteland’ of een bosrand. Maar in huidige opzet, 'breken' die gebouwen een verder vlakke achtergrond weer een beetje. En detail: je kijkt zo ook direct op de perrons, waar in feite niets gebeurd.

Alternatieven: Roco 10gr DKW inkorten en krappe radius voor lief nemen, of er is een nieuw wissel gelegd naar 1 van de loodssporen. Maar die laatste investering strookt niet met de lage noodzaak van de loods. Zie hieronder.

Ben al aan het zagen voor de module; eerst maar eens uitleggen…

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Glp-bf-Kibruenn-alt-61f2765751f04.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Glp-bf-Kibruenn-alt-61f2765751f04.jpg)

EDIT1: oh ja, er was een reden om geen roco 10gr te gebruiken... die schijnen te huppelen met hoge/lage flenzen. Weet nog niet of ik dat een probleem ga vinden..
EDIT2: in de bocht kijken is bni onzin en maakt dit geen fluit uit.. Het is de ruimste bocht van het emplacement en overhangen bij wissels heb je sowieso en als er een tegenbocht volgt naar een schaduwstation, kan besparen op de benodigde rechte lengte (om overhangende rijtuigen te voorkomen) dus heb je even veel ruimte nodig. Ook gespiekt bij jouw Kelberg: vertrekken in een buitenbocht is daar mi niet storend. Dus dan krijg je dit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/buitenbocht-61f27d9c2aa63.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/buitenbocht-61f27d9c2aa63.jpg)

En die is helemaal zo gek nog niet....

EDIT3: ik bedenk mij net dat mij grote lichtend voorbeeld Dieter Rotherfusser, de gebouwen ook aan de voorzijde had geplaatst en de bocht van de kijker af.. no worries dus ;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 27 januari 2022, 12:46:33
Aandachtspunt is denk ik nog de eventuele Gleissperren. Volgens mij heb je er nu geen meer, omdat alles met Flankenschutz-wissels is geregeld? Op zich afdoende. Bijna uit gewoonte verwacht ik er eentje bij de losweg, maar ik weet niet op welke regel ik dat zou moeten baseren.

'k Zag deze reactie nu pas.. Wellicht om reizigers voor de EG te beschermen tegen een per abuis tijdens beladen of lossen in beweging gebrachte wagon..? Gleissperre is inderdaad een leuk detail, maar zou inderdaad niet weten waar ik er veder 1 met goed fatsoen kan neerleggen.

En zei jij nou eerder dat je die Staudenbahn van Dieter Rothenfusser uitgave in bezit hebt..?   
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 27 januari 2022, 16:52:42
Ik heb deze twee:

- https://verlagshaus24.de/eisenbahn-journal-7/1993

- https://verlagshaus24.de/eisenbahn-journal-7/1991

Die laatste heb ik toen in 1991 op vakantie gekocht. De pagina's over die baan heb ik stukgelezen.
En volgens mij nog ergens iets een Hp1 blad, maar dan moet ik even zoeken.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 27 januari 2022, 18:15:01
Jaloers... To nu had ik die website, maar die is helaas uit de lucht :'( Stond ook sporenplan op. Ben wel benieuwd hoe diep de module van dhr Rothenfusser was?
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 27 januari 2022, 20:49:04
Jaloers? Hoezo? Nu kan je voor 2.99 Euro per stuk een PDF kopen zoals ik voor die van 1993 heb gedaan? Die van 1991 heeft me DM 12.50 gekost! :)

Werkt als een zonnetje, dat kopen van zo'n PDFje.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 27 januari 2022, 21:44:38
Ga ik misschien wel doen.. Al ben ik bang dat ik dan Markt Wald ga proberen na te bouwen!  ;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 28 januari 2022, 12:41:10
Om de lokloods geloofwaardig aan te sluiten, zonder gekke bochten en excuses, gaf wat hoofdbrekens... Om de Fenshui te beoordelen, heb ik 2 opties uitgelegd en digitaal aan elkaar geplakt; ik neig naar de onderste...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/fengshui-50-61f3d494d085e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/fengshui-50-61f3d494d085e.jpg)

De raiffeissen past nog net in die bocht, eventueel omwisselen met de goederenloods:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/buitenbocht2-61f3d5c328100.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/buitenbocht2-61f3d5c328100.jpg)

Nu een dagje laten sudderen en kijken of ik er morgen nog steeds blij mee ben... :)

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 28 januari 2022, 15:18:40
Heb je 2a echt nodig? Rare vraag misschien. Als je dat weghaalt geeft het wat lucht/speelsheid/plek-voor-struikgewas aan de rechterkant. Het lijkt nu massief vol met rails te liggen. Misschien een foto maken zonder dat spoortje+wissel?

Links is wat meer variatie, dat komt op mij vloeiender over.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 28 januari 2022, 16:18:52
In zoverre nodig.. De verbindingswissels zijn 12 graden, door ze tegenover elkaar te gebruiken valt deze grote hoek mijns inziens minder op. En ook voor 'beveiliging'; gezien de korte sporen, geeft die flankdekking als er op spoor 1 een langere goederentrein staat.

Het plaatje is zo gemaakt; oordeel zelf, ik vind de 3 eindsporen niet storend. Morgen misschien wel... ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Capture-61f4087cbe200.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Capture-61f4087cbe200.jpg)

Of zo:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Capture1-61f409dc5e648.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Capture1-61f409dc5e648.jpg)

EDIT: ja, hoor.. Ff gaan hardlopen en nou vind ik het ook beetje druk achterin.. Wat eerder scheelde wellicht; er zat een hele lichte slinger in 2a, spoor is nu rechtgetrokken. Slinger moest de suggestie wekken dat hier vroeger meer aan de hand was.. Doe ik wellicht weer, maar moet een goeie reden verzinnen; om 'm bijvoorbeeld naast de rampe te leggen. Alleen wil ik liever geen laadspoor als doorroetsjlengte, dus zou ex worden en afgesloten met paaltjes of hek. En de dat rampe nu is uitgbouwd langs spoor 5.

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 29 januari 2022, 13:14:32
Ben eruit; de slingerbocht komt in de Freiladestrasse, na het uitgebouwde wissel. Het is logisch dat de rampe iets verder van een naastgelegen spoor werd gelegd; mocht er bij laden/lossen iets van de rampe of een wagon viel, kwam dat niet direct op het spoor terrecht. En dit ‘breekt’ naar mijn smaak voldoende de parallele sporen-massa. Dat het spoor daar iets dichter op de rand ligt is ook geen probleem, aangezien de rampe er omheen zit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Srampe-61f52f850285d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Srampe-61f52f850285d.jpg)

Nog wel twee beveligingvragen, stel ik de variant zonder 2a met het enkele kopspoor 1a had gedaan. Aangezien het laatste wissel dan in beide Fahrstrassen ligt, hoe wordt dit dan beveiligd?
-   Met sleutel is onhandigd; of loopt de Fdl vooraf naar dit wissel om ‘m goed te zetten?
-   En hoe werkt dat dan als er als eerste een langere trein is binnenkomen, die op of voorbij dit wissel staat? Dan heeft de 2de trein geen uitroetsjtraject meer? Of wordt dit verhinderd door voorschriften en wordt deze situatie uitgesloten?
EDIT: in de meeste gevallen zijn stations lang genoeg, dat de fahrstrassen voor de wissel eindigen, bij ne5 bord. :police:

En ik kan mij herinneren dat er ook een bord is wat aangeeft dat je voorbij een bepaald punt op het spoor geen wagons mag opstellen? Om een stukje vrij te houden op spoor 5 voor de zaagbeweging uit de lokloods
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tijgernootje op 29 januari 2022, 14:18:22
Hoeft denk ik niet eens perse een bord te zijn:
https://de.wikipedia.org/wiki/Grenzzeichen (https://de.wikipedia.org/wiki/Grenzzeichen)

https://www.spurnull-magazin.de/bauen/basteleien/grenzzeichen/ (https://www.spurnull-magazin.de/bauen/basteleien/grenzzeichen/)
(pas op ,bevat "bouw beschrijving" voor spoor 0 )
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 29 januari 2022, 14:32:15
Een standaard grenzzeichen is niet wat ik bedoel. Dit geeft het punt aan waar het vrije profiel van rollend materieel bij een wissel elkaar 'raakt'. Dus geeft aan voorbij welk punt een wissel vrij is om in de andere richting te berijden. En die zie je ook al ingetekend in mijn sporenplan :angel:

En nu ik erover na denk: volgens mij is het dezelfde stomp, maar dan met een blauwe pijl erop?

EDIT: Da's blijkbaar een Isolierzeichen Ra13, maar wordt volgens mij anders gebruikt dan wat ik zoek... moet nog goeie beschrijving vinden.

EDIT1: Ra13 wordt blijkbaar gebruikt om aan te geven wanneer je vrij bent van 'bezet spoor' detectie; hier niet van toepassing. 
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 29 januari 2022, 16:47:54
Heb je 2a echt nodig?

Waar ik spoor 2a ook voor kan gebruiken.. Als er een lange vakantietrein binnenkomt op spoor 2 blokkeet deze de wissel naar de Ladestrasse en lokloods. Dus na omlopen, als deze trein niet direct vertrekt, drukt de lok de trein tot stootblok aan het einde van 2a; een goederentrein kan op deze manier binnenkomen op spoor 1 en rondmaken via 3, en indien nodig wagons voor de vakantietrein langs naar de lokloods duwen.

Een lange goederentrein (>120m) op spoor 1 kan op eenzelfde manier doorrijden tot het stootblok, zodat de overpaden vrij zijn voor passagiers; uiteraard dient de Fdl tijdens het binnenkomen van de eerste, reizigers die willen oversteken tegen te houden. Overigens zijn met name lange goederentreinen niet snel een probleem op dit station, en stel dat er plotseling grotere vraag naar hout is of dat de bouw van een een autobahn nabij tijdelijk een paar extra; dan zijn er al snel een aantal extra wagons. De langere trein rijdt door tot het stootblok, drukt na akkoord van de Fdl de achterste wagons terug te vrije baan op en koppelt ze af. De op het station resterende trein is kort genoeg om rond te maken, waarna de lok de op vrije baan opgestelde wagons weer het station in sleept en ook hier via het overgebleven passeerspoor kan rondmaken.

En over lange treinen en kleine kopstationnetjes gesproken.. Zie hieronder, uit EJ II/91“Eisenbahnen im Moseltal”. Ik denk dat er in mijn dorp binnenkort ook een paar kuuroorden worden geopend: Bad Kibronn :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220129-162405-61f5613534d69.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220129-162405-61f5613534d69.jpg)

PS en nog een leuk zelfgebouwde sleutelbeveiliging! Helaas geen activiteit meer na 2011..
http://www.lcu.de/person/epterode/sicherung2.html
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 30 januari 2022, 13:38:53
Volgens mij wordt dit 'm dan...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-61f6f3488954c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-61f6f3488954c.jpg)

Aangezien er aan inritzijde nooit een DKW is geweest, of een 'achtergebleven' riegel, is een dergelijke beveiliging op het verbindingswissel naar de Freiladestrasse/lokloods nu overdreven; dit zijn ook sleutels geworden. De afstand bediende Riegel op de omloopwissels tussen spoor 1 en 2 zijn wel gebleven; aangezien deze eventueel onderdeel zijn van de Fahrstrasse en voorbeelden als Traben-Trarbach of Bernkastel-Kues dit ook laten zien. En de trekdraden is een leuk detail.. Voor de volledigheid ook de wissels genummerd; het wissel in de Awanst. doet niet mee in de telling, de uitgebouwde wissels van de Freiladestrasse naar spoor 2 wel. Maar die laatste zijn er uiteraard niet meer, rest het gat in de telling.. De ronde indicatie bij de wissels is een geheugensteun waar de lantaarn komt, en de kleur van de hendel; met "+" is sleutel en wissel 2 krijgt alleen een lantaarn. En hoe graag ik ook ergens een Gleissperre wil; er is geen logische reden.. (lees dit laatste nog een keer; een heel erg 1st World Problem  ;D) 

EDIT: Inrijvoorsein Ne2 vergeten en wissel 8 was orgineel 3-wegwissel, dus nummering slaat daar ook één over.
Hieronder het plan op schaal.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/buitenbocht3-61f6f47aeca8b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/buitenbocht3-61f6f47aeca8b.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 30 januari 2022, 21:54:09
Waar maak je je sporenplannen eigenlijk mee? Dat laatste plaatje is echt enorm netjes.... Daar kom ik aan met m'n gefotografeerde whiteboard-schetsen... ;)

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 30 januari 2022, 21:59:06
Zie reactie #5.. Autocad. En dank  :angel:
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 30 januari 2022, 22:11:16
Autocad... Eerstejaars practicum bij civiele techniek in Delft in 1991 op Apollo werkstations, dat is mijn eerste gedachte :)
Perfect natuurlijk voor dit soort technische tekeningen.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Marijn op 30 januari 2022, 22:12:04
Ik zie een doordacht sporenplan, logisch en functioneel in elkaar gezet.  (y) Toch vraag ik mij af waarom de Lm niet aan het begin van 4 (LdStr) en de Wg aan het begin van 3a (ivm Getriede belading door de Landhandel) ligt, is dit volgens voorbeeld ?
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 30 januari 2022, 22:30:07
Ik heb mij vaak afgevraagd wat de redenen zijn voor de locatie van de laadmal/waag; ik neem aan op een centraal punt waar je makkelijk met een rangeerdeel komt, zonder dat je laden of lossen hindert? In een relatief kort kopspoor zoals 3a is dan minder voordehandliggend, aangezien je mogelijk in conflict komt de daar opgestelde wagons? Spoor 3 leek mij hier logisch omdat hier geen gebruik van wordt gemaakt om wagons weg te zetten.   

En geen concreet voorbeeld; je kan Kibronn niet vinden op een kaart...  :laugh:

EDIT: de landhandel zal aan 'wegzijde' gebruik maken van de weegbrug voor LKW's en 'spoorzijde' van de gleiswaage; die is nu goed bereikbaar, ook voor andere gebruikers. Of soms zijn silo's zelfs uitgerust met weegcel. Dus gleiswaage lijkt mij juist meer voor Ladestrasse klanten?
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Noordernet op 30 januari 2022, 23:04:57
Ik zou ladingmal en weegbrug in spoor 5 leggen.
Een Fleiladungsstraße interpreteer ik als openbare los- laadweg. Je hebt daar met allerlei soorten aanbieders te maken. Voordeel van deze locatie is dat je die tijdrovende manoevres zover mogelijk van het perron doet. En nog een voordeel is dat een locomotief rechtstreeks vanaf het Bw bij dit spoor 5 kan komen, zonder ander verkeer te hinderen.

Wolter
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Marijn op 31 januari 2022, 00:14:55
Ik heb mij vaak afgevraagd wat de redenen zijn voor de locatie van de laadmal/waag; ik neem aan op een centraal punt waar je makkelijk met een rangeerdeel komt, zonder dat je laden of lossen hindert? In een relatief kort kopspoor zoals 3a is dan minder voordehandliggend, aangezien je mogelijk in conflict komt de daar opgestelde wagons? Spoor 3 leek mij hier logisch omdat hier geen gebruik van wordt gemaakt om wagons weg te zetten.   

Ik zie dat jij met dezelfde vragen zit, in jouw redenering kan ik mij ook wel vinden.
Bij een Ladestrasse werden diverse wagens beladen, van gesloten- tot ketelwagen, bij deze wagens zijn de afmetingen van de lading beperkt tot de afmetingen van de gesloten ombouw, welke weer binnen het geldende omgrenzingsprofiel vallen
Open wagens waren natuurlijk een ander verhaal,  deze konden worden voorzien van ladingen die stiekem toch buiten het omgrenzingsprofiel konden komen.
Gezien dit uiteraard niet wenselijk is kan ik mij voorstellen dat men de Lm juist een het begin van een dergelijk spoor plaatste.
Vlak nadat deze wagens beladen waren kon men zien of de lading niet uitstak en zo voorkomen dat het op andere sporen of zelfs in een trein helemaal mis zou gaan.

Als voorbeeld vond ik op een ander forum dit plaatje van de situatie Te Höchstadt an der Aisch anno 1966  (bron afbeelding: dit forum (https://projekte.lokbahnhof.de/forum/index.php?thread/1193-eine-gleiswaage-f%C3%BCr-h%C3%B6chstadt-aisch/) )

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Gleiswaage-HoAi-Gleisplan-1966-61f719aae7924.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Gleiswaage-HoAi-Gleisplan-1966-61f719aae7924.jpg)

Hier is in spoor 11, welke langs een ladestrasse, ligt zowel een Gleiswaage als Lademass opgenomen. Vermoedelijk om te voorkomen dat de te grote/zware ladingen spoor 11 verlaten. (Hoewel de afgebeelde Gleissperre hier fysiek ook wel een stokje voor kan steken  ;D )
Maar er zullen ongetwijfeld weer uitzonderingen zijn waardoor ze ergens anders liggen   :)



Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 31 januari 2022, 08:21:54
@Wolter, Marijn; beide interessante afwegingen, dank! Mijn reden voor spoor 3 is dat dit niet gebruikt wordt als opstelspoor en dus altijd vrij is, ook voor een langer rangeerdeel.

@Wolter, dat was inderdaad de gedachte: Freiladestrasse is voor Liebe Kunden waar de DB verder geen verantwoordelijkheden heeft. De Rampe wordt met name gebruikt voor landbouwvoertuigen die via de Raiffeissen zijn besteld. Dus spoor 5 is inderdaad ook een goede kandidaat… Voor die en de huidge optie geldt wel dat een rangeerdeel moet oversteken om de laadmal/waag te bereiken. Volgens mij geen profiel als de rangeerder ook meekijkt voor uitstekende delen. Voordeel van de nabijheid van Lokstation zie ik overigens niet; hier kan een lok eventueel worden geparkeerd voor de nacht, maar het station is niet zo groot dat het problematisch is het andere uiteinde te bereiken. Je andere argument ga ik wel in mee; ze staan nu 'achter' perron 1. Maar op zich is het wegen of meten van wagons niet een erg overlastgevende activiteit lijkt mij? Als er onverhoopt een trein binnenkomt en het wordt kort druk, wachten ze ff. Laden en lossen is wat dat betreft vervelender; daarom staat de stoffige baywa ook 'ver' van EG/perrons. En de vieze loksloods ook  :angel:

@Marijn, ik denk zelf dat de soep met name voor de waagmal niet zo heet gegeten wordt. Die heeft volgens mij in de meeste gevallen niet zozeer een poortwachter-functie, maar een meer commercieel karakter (hoeveel er gelost is bij deelladingen?) of voor het vaststellen van het totale treingewicht. Niet of de wagon in jouw voorbeeld op spoor 11 door het spoor zakt.. In dat verband; een normale bovenbouw (spoor + ballastbed) is mijns inziens ook minder kwetsbaar voor korte overbelasting, het gewicht is eerder een probleem als remgewicht of bij bruggen. En bij die laatste zelfs eerder een vermoeiingskwestie. Zelfde geldt voor de laadmal; ook hier denk ik eerder aan bescherming van tunnels en viaducten langs de vrije baan, dan perronlantarens. 

Reden dat ik dit aanneem is ook omdat op grotere stations er meestal maar één waag en/of mal is opgesteld is en in veel gevallen liggen deze in een meer centraal opstelspoor. Neem bijv Station Heide hieronder:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Heide-61f78af4bc0f4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Heide-61f78af4bc0f4.jpg)
http://www.sporenplan.nl/html_nl/sporenplan/db/db_schaal_sh/heide.html

Dan is men blijkbaar tot de waag/mal coulanter. Voorwaarde is uiteraard wel dat het ritje van laad/loslocatie naar waag/mal niet te krap is! DB kennende zullen hier voorschriften voor zijn; al is het maar een instructie dat de rangeerder extra moet opletten.

Overigens staan ze ook lang niet altijd bij elkaar; voor de mal geldt dat deze vaak is opgesteld waar losstraten samenkomen, de waag ligt vaak in spoor naar loods. EDIT: in dit verband valt ook op dat in veel kleine stations een waag/mal ontbreekt. Hoe werd het hier dan gedaan? ??? Kan mij voorstellen dat uitstekende delen nog wel te met de hand te meten zijn (zoals bij een aanhanger of imperiaal ;D), maar wegen..? Of werden wagons dan later op knooppunten gewogen?

Maar dus..! Kandidaten zijn spoor spoor 3 en 5? Ff op kauwen of er eventueel één of beiden verhuist naar spoor 5..
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 31 januari 2022, 10:19:53
Hoewel de afgebeelde Gleissperre hier fysiek ook wel een stokje voor kan steken  ;D

Bni ook een interessante vraag: waaròm ligt er daar een gleissperre... ? Om het wissel vrij te houden? Aangezien er een perron verderop ligt kan een lok wellicht niet altijd omlopen om een wagon terug te duwen en het wissel vrij te maken? Die laatste is sowieso lastig vrij te houden omdat de goederenloods vrijwel direct naast het wissel ligt. Perron kan niet het risico zijn, want dan lag de Sperre wel direct voor perron, na de loods. Ik zoek nog goede excuses voor een gleissperre in spoor 3a, 3b en/of 4 :angel: Lijkt vooralsnog overdreven...

Overigens geweldige sfeerbeelden van Höchstadt a/d Aisch:
https://www.bahnbilder.de/1024/211-039-setzt-am-5994-493584.jpg
https://www.bahnbilder.de/1024/wenige-wochen-vor-einstellung-des-493585.jpg

Foto van Baywa kan vanaf mijn perron genomen zijn..  :D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Riest AG op 31 januari 2022, 10:59:45
Goedemorgen Vincent en Marijn,

Zonder op jullie specifieke situatie in te gaan, een paar “overzicht regels” van een ouwe goederen combimachinist.
Een Combi machinist heeft als taak om (alleen of met een rangeerder) een trein samen te stellen, wagens ophalen bij een klant, rangeren en als wagenmeester de wagens te controleren.

Vier “gebieden” spelen daarbij een rol, met allemaal een verantwoordingsgebied.

Klant gebied: fabrieksaansluiting (particulier) of een freiladestrasse.
Raccordementsporen: sporen van en naar de aansluitingen.
Emplacement: voor ontvangen, samenstellen en versturen van treinen.
Hoofd baan: ingericht om veilig treinen te vervoeren.

Om bij de laatste te beginnen, een trein moet veilig infra en andere treinen kunnen passeren. Dat houd in dat de gehele trein, en/of delen daarvan, binnen profiel en niet te zwaar mogen zijn.
Dus de taak van een combi mcn, rangeerder en een wagenmeester, is er op toe zien dat de wagens hieraan voldoen.

Wie verantwoordelijk is hangt af van de plaats en tijd waar de wagens op dat moment zijn.

Laten we als voorbeeld is een aantal wagens bij de altijd “lastige klanten” ophalen.
Lastig, omdat een klant vaak snel een wagen wil laden, snel zorgt voor slordige belading (uitstekende of te hoge lading of te zware belading)
Te zwaar omdat een klant zoveel mogelijk met één wagen wil vervoeren.

De combi en de rangeerder controleren samen de wagens op het oog.
Dat houdt in, als eerste langs de trein kijken, alles wat buiten het frame/opbouw van een wagen steekt laat een alarm belletje afgaan bij de mannen.
Voor het gewicht is controle van de blad/ of schroefveren van belang én het minimaal vrij zijn van de aspot tov het (draaistel) frame. Hier zijn voorgeschreven maten voor, die staan in het wagenmeester boekje.

Bij een goede klant wordt overlegt als de belading niet goed is, om te herladen.
Voldoet de wagen niet, dan wordt hij bij de klant, of laadweg (klant is al vertrokken) geweigerd en niet meegenomen.
Want als je hem meeneemt is een foute wagen niet meer de verantwoordelijkheid van de klant en ligt het probleem bij de vervoerder…..en geloof me daar zijn ze niet blij mee.

Na visuele controle kunnen we over de raccordementsporen naar het emplacement, waar uiteraard zo veilig mogelijk gewerkt wordt.
Maar waar gewerkt wordt…..dus er gebeurd wel eens wat, erg ja….maar geen erg hoge snelheden, loopt er weleens wat scheef, hersporingsploeg erbij en door….

Dan trein samenstellen en dan gaat de echte wagenmeester nog een keer om de trein.
Grote remproef en controle van lading en veilige loop (defecten aan wagens zelf)
Mocht er nu een wagen niet in orde zijn, dan moet hij eruit.
Is de trein in orde dan mag een trein pas de hoofdbaan op.

Dus wat zagen we op Vlaardingen en bv Pernis, een weegbrug en vroeger een lading mal.
Omdat een trein gecontroleerd de hoofdbaan op moest.
Emplacement is net als de rest bij de spoorwegen slim ingericht, dus geen weegbrug in doorgaande sporen, want snelheid op weegbrug is maar 5 km/u en spoor mensen willen ook vaak sneller dan dat.

Waar de echte spoorwegen meer ruimte en geld hebben dan wij modelspoorders, kunnen zij vaak slim inrichten dat iets niet in de weg ligt of staat. Maar ook het echte spoor kent zijn compromissen en uitzonderingen.

Dus met jullie plaatsbepalingen, houdt de verantwoordelijkheid gebieden gescheiden.
Laat gerust een te zware wagen staan op de freilade strasse, rood beplakken en niet meer aankomen. Hé wat jammer de wagens erachter kunnen niet mee (minder werk!!!  (y)
En wat wel gaaf is, ligt de weegbrug toch in het doorgaande spoor, steeds kruipend max 5 berijden.

Als laatste “regel” houdt goederen en reizigers zoveel mogelijk gescheiden, dus ja gleissperre gewoon lekker neerleggen  (y)
Moet je reizigersemplacementsporen bereiden , geen probleem NA controle lading door mcn/rangeerder.
Hoofdbaan > complete controle wagenmeester.

En wagens die door sporen zakken  ??? wat Marijn al zei, het wordt korte tijd (te) zwaar belast, maar alles heeft ook tolantie.
Zal verder niet uitwijden over voorbeelden.

Zo pffffff lang verhaal, hoop dat jullie er wat aan hebben.

Groetjes,
Ries.






Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 31 januari 2022, 11:17:17
Ries, geweldig verhaal! En uitgebreide, bruikbare toevoeging!

Dat je inderdaad vrij eenvoudig kan controlleren op mate van inveren van de (blad)veren had ik niet voor ogen.
Wel nog aanvullende vragen:

Neem aan dat voor de mal geldt: langs de mal bij twijfel of lading binnen profiel blijft.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Riest AG op 31 januari 2022, 11:39:13
Beetje lastig uitleggen…..

Ik kan me zo voorstellen dat tot epoche III alles wat los en vastzat werd gecontroleerd.
Je had te maken met veel losgestort goed en allerlei “uitzonderlijke” vervoeren…
Dus dat moest gewogen en gemeten worden en vooral geadministreerd!!!
Gebeurde uiterst nauwgezet.

Dus veel volk en bedrijvigheid. Met op iedere hoek een weegbrug of ladingmallen.

Vanaf de jaren 70 wordt natuurlijk veel gestandaardiseerd, containers / pallets die maat bepalend zijn.
Maar ook wordt bulk / bulk zakken bij de producent gewogen, immers wat je zelf meet kun je meer vertrouwen.
Ook internationaal werden meer standaardisatie afspraken gemaakt.
Vandaar dat ladingmallen begonnen te roesten en weegbruggen verdwenen.

Weegbruggen zijn duur, reparatie  na overschreden V max.
Jaarlijks ijken van de brug > goed excuus voor modelspoorder voor aanschaf drie assig ijkwagens  (y)

Wij moesten soms wagens wegen bij een andere klant.

Dus over een weegbrug gaan is vanaf jaren 70 steeds vaker voor de klant om te weten hoeveel lading hij verstuurd heeft.
Dus wat je met een lading mal / weegbrug doet en of je een  trein weegt is sterk tijdperk afhankelijk.

Te zwaar beladen wordt bepaald door vrij zijn van aspot /frame of in geval van schroefveren, ruimte tussen de veren.
Heb geen wagenmeesterboekje meer, heb al het goederenvervoer in mijn hoofd verdrongen  ;D
Om je een idee te geven, speling tussen bovenkant aspot <> frame is dacht ik 15 mm.
Ruimte tussen schroefveer 10 mm.
Laten een driekant of rangeersleutel nou precies die afmetingen hebben, dus past je sleutel ertussen, dan is de wagen okay. Meeste wagens zie je al met het blote oog.

Vrij zijn van profiel wordt door wagenmeester met meetlint opgemeten.

Nogmaals vroeger als je een ladingmal/weegbrug ter beschikking had, denk ik dat een wagen sneller daar naar toe gestuurd ter controle….

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Jeronimos op 31 januari 2022, 11:40:58
Interessante informatie.

Heb je hier (http://www.laenderbahn-forum.de/journal/bay-lademasse-und-gleiswaagen/lademasse-und-gleiswaagen.html) ook wat aan, Vincent?


Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 31 januari 2022, 12:18:24
Te zwaar beladen wordt bepaald door vrij zijn van aspot /frame of in geval van schroefveren, ruimte tussen de veren.

Maar voor de duidelijkheid; ik kan volgens mij nergens op een wagon het laadgewicht aflezen toch? Er stond geen indicatie op de asgeleiding "5t", "10t" ..? Kan mij voorstellen dat in de meeste gevallen werd vertrouwd op de laadbrief. En ervaring of op het oog inschatten. Dan nog wel benieuwd hoe een klant gewicht afrekende, of dat de staffel heel ruim was; bijv tarief per 500kg. Dat je in de meeste gevallen lading op oog/ervaring wel kon controlleren en dat het treingewicht niet heel nauwkeurig komt? En dat een wagon alleen langs een waag ging als aspotten opvallend ver inveerdeerden en de klant blijft volhouden dat het om een lading pingpongballen gaat..
Als de aspotten trouwens al garantie geven dat je max gewicht niet overschrijdt, kan ik mij ook heel goed voorstellen dat het steeksproefsgewijs ging; zodat voor een klant toch een zeker risico blijft om tegen de lamp te lopen met valse opgaves.

Heb je hier (http://www.laenderbahn-forum.de/journal/bay-lademasse-und-gleiswaagen/lademasse-und-gleiswaagen.html) ook wat aan,

had ik al eerder gevonden, maar is meer constructief/historisch en geeft weinig info over gang van zaken.

En nog steeds deze vraag...  ???

Bni ook een interessante vraag: waaròm ligt er daar een gleissperre... ?

Meer voorbeelden van overklaarbare gleissperren:
Wellicht ook ivm hellingen..? Uitveren buffers?

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Riest AG op 31 januari 2022, 13:51:19
Voor de duidelijkheid is het beste een wagenmeester opleiding te volgen  ;D
Ook het hier en daar te koop zijnde boekje:
“Voor elk vervoer een wagen” uitgave NS commerciële zaken. Is een aanrader om wat duidelijkheid te verkrijgen.

Ik ga weer even m’n best doen….

Spoorwegen gaan uit van vaste waarden te vinden in de voorschriften.
Klanten/ontvangers willen alleen hun lading vervoerd hebben en weten hoeveel het is.

Deze twee zaken moet je even gescheiden houden, dus….
Het zal de klant een zorg zijn of het technisch mogelijk is en of het uitsteekt of te zwaar is.
 Het zal de spoorwegen een zorg wezen of een klant sjoemelt met de hoeveelheid die verstuurd wordt, als de afmetingen en of het gewicht maar niet overschreden worden.

Wat betreft je gedachte over steekproeven, treingewicht niet heel nauwkeurig komt……  ook loslaten!!!

Bij het spoor is het ja of nee!

Het is veilig of niet, er bestaat geen beetje veilig.

Goed dit gezegd hebbende…..
Wat bepaald hoe zwaar een wagen mag zijn?
Dat is de aslast belasting van een te bereiden traject.
Deze kan zijn 15 ton per as (nebenbahnen)
Tegenwoordig heb je 20 ton of 22,5 ton per as.
Afhankelijk van hoe zwaar de spoorbaan gebouwd is en wat de wagen (as) kan hebben.

Gaan we even uit van 20 ton per as geeft,
Een twee Asser 40 ton totaal gewicht (gewicht wagen plus lading)
Een 4 Asser geeft 80 ton.

Op elk zichzelf respecterende goederenwagen staan beladingsgegevens, zelfs in verschillende categorieën.
Pak je loep erbij, er staan een heleboel kleine lettertjes en cijfertjes op je wagentje.
lengte van de wagen, de radstand, laad vloer oppervlakte / inhoud etc….

Op wagens staat dus ook:
Het eigen gewicht van de wagen.
Beladingsraster (wat geladen mag worden per categorie (as belasting traject))

Voor een vier Asser 20 t/as = 80 ton totaal gewicht.
Weegt zelf pak hem beet, 42 ton.
Blijft over om te beladen 38 ton.

Dus is het gewicht niet bekend bij de spoorwegen dan wordt afgerond naar het maximale gewicht zijnde 80 ton en dus naar de veilige kant.

Het controleren op speling veer pakket en schroefveren is gewoon een gegeven om de wagen te accepteren of te weigeren.
Het zal de wagenmeester echt een zorg zijn of er pingpong ballen, bakstenen of I phones verzonden worden.

Nogmaals dit is zoals het nu gaat.

Voor bijvoorbeeld te beladen kolentreinen, wordt per wagen beladen en tegelijkertijd gewogen, zodat het totale gewicht bekend is.
Container treinen > gewicht container bekend plus eigen gewicht wagen.

In het echt geeft dit soort beladingsvragen  meestal wel wat discussie tussen de klant en de spoorwegen.
Vandaar dat het meestal niet aanpikken en wegwezen is, De meeste treinbaan bedienaars zijn hier veels te vlug mee.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Marijn op 31 januari 2022, 14:11:42
Ik was niet duidelijk in mijn schrijven, dus bij deze wil ik even iets corrigeren.
Met "te zware" wagens die spoor 11 niet mochten verlaten bedoelde ik uiteraard niet wagens die de toegestane aslast overschreden, maar het "commerciële" gewicht zodat de verzender aan de ontvanger kon verrekenen wat er daadwerkelijk geladen was  ;)

Aangaande de ladingsmal, en specifiek de plaatsing daarvan, heb ik door onderzoek meer vragen gekregen dan antwoorden. Helaas kon ik niet meer meer info vinden dan wat op Wiki te vinden was dus moet ik het daar ook even mee doen.

De ladingsmal kwam schijnbaar voor bij alle plaatsen waar goederen verladen werden, goederenloodsen, laad- en loswegen etc etc. Zeker in Duitsland hadden de meeste stationnetjes wel goederen faciliteiten in de vorm van een Gs en Ls.
Zouden we dit strikt volgen dan zou dus ook elk spoor aan een dergelijke faciliteit voorzien zijn van een ladingsmal en dat was dus blijkbaar niet het geval, deze mallen konden dus ook elders op het emplacement liggen
Nu ontstaat er een paradoxale situatie, de ladingsmal bepaald of je met een lading over het spoor mag, maar je moet eerst over het spoor om bij de ladingsmal te komen.

Om deze paradox niet te laten zijn moet er een compromis zijn, ik heb daarvoor deze theorie bedacht:
Om bewegingen naar de ladingsmal toe te staan zou een visuele controle door personeel volstaan (zoals Ries(t) aangaf in zijn duidelijke verhaal hierboven), de ladingsmal geeft dan vervolgens uitsluitsel of de wagen met lading wel of niet het hoofdspoor op mag.
Deze vrijheid zou in mijn theorie dan moeten bestaan op het gehele emplacement en IVM uithalen misschien ook op het hoofdspoor tot signal Ra10

Als we deze theorie aan zouden houden zou de ladingsmal prima in spoor 3 toegepast kunnen worden.
Ook de weegbrug zou daar dan kunnen blijven, ook al kan de uitslag van de weging er voor zorgen dat de wagens weer terug naar het spoor van herkomst moeten worden gebracht.

Aangaande de gleissperre, dat ding heeft maar 1 doel, destructief voorkomen dat een railvoertuig voorbij dat ding komt. Een voorbeeld van  toepassing is tussen een gecontroleerd en ongecontroleerd gebied, een andere het voorkomen van onbedoeld oplopen tegen reizigerstreinen langs een perron. Op mijn project komen ze geheel niet voor, ik moet nog goed uitzoeken of er niet een regel is die bepaald dat ik ze wel moet toepassen.  8)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 31 januari 2022, 15:21:31
Ries, Marijn; dank voor de snelle terugkoppeling! En dank voor de moeite om jullie gedachten uitvoerig op 'papier' te zetten.

Aslast en dergelijke is mij bekend en dat de commerciele afhandeling de dienstdoende rangeerder een worst zal wezen, ook. En ik snap dat het uiteindelijk ja of nee is, maar blijkbaar alleen voor het overschrijden van maxima. Blijkbaar niet of een klant 500kg teveel mee geeft, als de totale lading onder de aslast blijft.. ? Dan rest bij mij alleen de vraag: wat rekent de klant dan af? En in hoeverre maakt het gewicht dan nog uit, gegeven dat het maximum niet wordt overschreden? “Voor elk vervoer een wagen” ken ik, leuke uitgave. Maar daar staan deze antwoorden volgens mij niet in...

En de genoemde steekproef geldt uiteraard niet om vast te stellen of wagons overbeladen zijn! Daarvoor noemde je zelf al dat iedere wagon wordt gecontrolleerd op voldoende speling boven aspot. Een steekproef lijkt mij commercieel zinnig; om niet iedere wagon over de waag te willen sturen, maar wel periodiek te controlleren of de vrachtbrieven een beetje kloppen. Maar dit alles in ogenschouw nemend: dan zal gewicht net zo gaan als vrij profiel. Dus na controle van de aspotten dat een wagon niet overbeladen is, zal een wagon alleen naar de waag worden gestuurd op het moment dat ze de afgegeven vrachtbrief niet vertrouwen omdat de lading er veel zwaarder uit ziet.

Dus! Ik denk dat de Gleiswage op spoor 3 kan blijven ivm stortgoed van Landhandel. De laadmal verhuist eventueel naar spoor 5; dan hoef je ook minder vaak met uitstekende lading langs perron. Wagons die een deellading hebben gelost op de Freiladestrasse moeten dan wel oversteken naar spoor 3, maar zo vaak komt dat niet voor. Uiteraard kan je dit ook anders oplossen: de vrachtwagen van de klant gaat eerst leeg en daarna vol langs de LKW laadbrug. 

Rest Gleissperren...
Een voorbeeld van  toepassing is tussen een gecontroleerd en ongecontroleerd gebied, een andere het oplopen tegen reizigerstreinen langs een perron.
Volgens mij is de belangrijkste taak flankbeveiliging. Oplopen heb je buffers voor en gecontrolleerd gebied ken ik eigenlijk niet..? In het geval van Höchstadt/Aisch is het mij ondertussen duidelijk: ik kan mij voorstellen dat bij een rampe, als een wagon per abuis niet op rem staat, deze onbedoeld kan gaan rollen door het laden of lossen van voertuigen. Zonder gleissperre rolt de de wagon bij dit station dan ongehinderd langs het perron de vrije baan op of dus in de flank van een binnenkomende trein... En ik denk dat de sperre niet tussen loods en perron ligt omdat wagons minder stoten krijgen bij het lossen van stukgoed en je gezien het destructieve karakter een Fahrstrasse liever niet laat eindigen dicht op een Gleissperre.. 

EDIT: googlen op "Güter bahn kundentarif"... hebbes! Inderdaad veelal op basis van vrachtbrief en tonkilometertarief, en vermoedelijk soort lading/type wagon. En inderdaad ook afronden op 500kg ;D
https://www.dbcargo.com/resource/blob/5742980/f1152ec5e0fc55d24df3ddc70f2d0ca3/DB-Cargo-Preisliste-2021-SuwB-data.pdf

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Marijn op 31 januari 2022, 16:01:44
Vinnie, de voorbeelden die ik noem zijn voorbeelden van situaties waar flankbeveiliging gewenst is, net als de voorbeelden die jij net noemt  ;) 
Overigens denk ik ook dat de plaatsing van Gw en Lm prima zijn in poor 3, waarom de Lm alleen op 5 als er op 4 ook uitstekende lading kan ontstaan door verkeerd beladen ?


Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Riest AG op 31 januari 2022, 16:38:31
Graag gedaan Vincent,

Blij dat je er iets mee kan, er zijn nog heel veel zaken die meespelen.
En je had het al begrepen, dat een machinist sleurt en over komma’s niet zeurt  ;D

Iemand van de binnendienst zou het verhaal met een iets andere invalshoek vertellen en iemand werkzaam in de jaren 50 / 60 van de Duitse spoorwegen komt natuurlijk nog weer met een ander verhaal.

Succes met de verdere planning  (y)

@ Marijn,
Nog lekker aan het sleutelen in de Waalhaven aan die 1:1 dingen???
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Marijn op 31 januari 2022, 16:56:59
Nou, kwamen wij die maar tegen Ries, dan zouden we gelijk alle antwoorden hebben  ;D
En Jazeker, nog steeds naar volle tevredenheid ! (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 31 januari 2022, 17:06:48
Vinnie, de voorbeelden die ik noem zijn voorbeelden van situaties waar flankbeveiliging gewenst is, net als de voorbeelden die jij net noemt  ;) 

Dan moet je dat niet zo kryptisch omschrijven  ;)

Overigens denk ik ook dat de plaatsing van Gw en Lm prima zijn in poor 3, waarom de Lm alleen op 5 als er op 4 ook uitstekende lading kan ontstaan door verkeerd beladen ?

Bij nader inzien is die zijde (van spoor 3) van het station logischer aangezien de bokkraan daar ook staat.. Spoor 5 is eerder bestemming zelflossers en platte wagons met relatief kleine voertuigen. Weet je wat; als de rails ligt, kijk ik wel wat beter smoelt..  (y) Eerst maar eens een paar modules in elkaar knutselen!

In ieder geval hartelijk dank beide voor de uitgebreide reacties! En weten jullie toevallig ook iets over Rautentafel in combinatie met een Blinklicht-Überwachungssignal ..?  ;D Binnenkort meer!
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Marijn op 31 januari 2022, 17:23:21
Ik ben nou eenmaal een kriptisch persoon   :angel:
Maar goed plan, ga eerst een lekker bouwen en plaats daar fotosch van, dan kan ik het fijn volgen  8) (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Jeronimos op 31 januari 2022, 20:14:22
Ik heb ook wat plannen bekeken van stations van de sebnitztalbahn (http://www.sebnitztalbahn.de (http://www.sebnitztalbahn.de)) en daar zie ik dat de lm en de gw a.h.w. In elkaars verlengde liggen, maar wel bij een kopspoor. Er zullen wel andere situaties zijn.


Voor mij zou dan de kraan ook in het verlengde liggen van de gw en lm. Want als je nu de goederen laadt via de kraan moet je eerst rangeren met die mogelijk te hoge, te brede lading mogelijk met alle gevolgen van dien.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 31 januari 2022, 21:00:18
Daar hebben we het al uitgebreid over gehad...  (y) Lees aub vorige reacties en zie #54; daar liggen ze ook niet in directe nabijheid loslocaties.

Via beetje rondklikken op de link wel weer een lesje geschiedenis gekregen: vroeg mij af wat de aanleiding was voor de tekst op deze Steiffrahmentender "Wir fordern Friedensvertrag".  https://www.sebnitztalbahn.de/pics/041d.jpg

Afijn, zijspoor..  :) Ben zojuist verder gekomen dan project Quiberon: eerste poging gedaan om een module te maken. Met zagen van de zijkanten was ik overigens ook al verder dan Quiberon..  Alleen heb ik gekozen voor lightweight 9mm multiplex voor de zijden en dat is wat minder vergevend als je niet precies in het midden van de plaat schroeft  >:( dus wil bni met klosjes werken, eerste zijn aan kopschot gelijmd.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 06 februari 2022, 12:11:24
Aangezien ik buiten wil zagen, gaat de ruwbouw door het weer afgelopen week niet heel vlot.. Alles 9mm multiplex; bovenplaat populieren, zijkanten watervast. Zoals eerder genoemd, is 9mm wat minder vergevend dan 12, en het was nog een beetje zoeken naar een goede volgorde hoe dit nauwkeurig in elkaar te zetten, maar: twee 'modules' zitten ondertussen naar tevredenheid in elkaar. En omdat ik ook nog een beetje stoeide met de 'fengshui', hierop alvast de inrijzijde uitgelegd:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220206-121651-61ffaf4f7b3ef.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220206-121651-61ffaf4f7b3ef.jpg)

De 'vlakte' links wordt denk ik minder prominent door het opgebroken spoor naast de loods, of begroeiing. Eventueel kan ik hier nog wat losse opslag kwijt. Verder twijfel ik nog of ik het inrijwissel symmetrisch zal maken; dan loopt het parallel aan de loods. Andersom, de loods parallel leggen, lukt niet door de geometrie. Lees; in mijn ogen niet fengshui  :angel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220206-122746-1-61ffb140d115f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220206-122746-1-61ffb140d115f.jpg)

Ik ben in ieder geval wel blij met het besluit de lokloods functioneel te maken!
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 06 februari 2022, 21:48:46
Weet iemand nog een alternatief voor 'Stahlschwellen' spoor? Tillig levert hiervoor relatief korte lengtes (ca 500mm) met bovendien een korte bielssjabloon; iedere 7 biels volgt er 1 zonder spoorbevestiging. Beetje zonde om die er allemaal uit te snijden.. Weinert heeft ook Stahlschwellengleis, volgens mij kan je daar code 83 in schuiven. Maar daar ontbreekt de boutimitatie aan binnenzijde, vermoedelijk om ruimte te laten voor NEM-flenzen.
Zie hieronder beide merken; ref plaatje Tillig staat op foto, plaatje Weinert van https://weinert-modellbau.de/.

Dus mocht iemand nog suggesties hebben..?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stahl1-62003411ecafb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stahl1-62003411ecafb.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stahl2-62003411e36cb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stahl2-62003411e36cb.jpg)



   
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Falkenberg op 06 februari 2022, 22:00:58
rst (http://www.rst-modellbau.de/rstshop/index.php/gleisbau/gleise-h0/stahlschwellenrost-ve-10-stk.htmlhttp://www.rst-modellbau.de/rstshop/index.php/gleisbau/gleise-h0/stahlschwellenrost-ve-10-stk.html) heeft het. Maar waarom is Weinert niet goed? Ga je RP25 rijden als je de bouten er wel op wilt hebben. Dan zit je met RST goed. Of NEM wielen of bouten is de vraag die je je moet stellen. Weinert gebruikt trouwens Peco code 75 rails.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 06 februari 2022, 22:02:41
Weinert gebruikt trouwens Peco code 75 rails.
Klopt, maar aangezien Weichen-Walter er ook een 83 doorheen weet te rijgen: https://www.weichen-walter.de/ww-onlineshop/product_info.php?products_id=159

Maar ik vind het ontbreken van de bout gewoon kaal; niet mooi. Dus vandaar. En dank voor de tip; ik zie alleen niet zo snel of dit geschikt is voor code 83 en hoe dit er dan in detail uit ziet..? Ff doorzoeken
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 07 februari 2022, 09:34:00
Kan je met code 83 wèl met NEM en de boutimitaties rijden?

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2022, 09:38:40
Hangt er vanaf wat je onder boutimitaties verstaat; dat tillig spoor heeft een railvoet met boutimitaties aan binnenzijde, maar die zijn relatief plat en lijken daarom eigenlijk niet op de werkelijke railvoet. Maar liever een slechtlijkende bout, dan geen bout. Ik realiseer mij dat dit een kwestie van smaak is :angel: overigens gaat het mij niet persee om NEM; maar tot nu rijdt alles op de Arlberg ook zonder problemen op Tillig Elite, het oogt geloofwaardig en is betaalbaar.

EDIT: als ik het zo snel zie kan je met RST alleen lage flenzen gebruiken. De boutimitatie is relalistisch en daarmee relatief hoog: https://kleinbahnwiki.de/images/d/db/RST-Stahlschwellenrost.jpg

Ben trouwens wel benieuwd of er veel stalen biels in de Eifel ligt? Ik ben het daar wel eens tegengekomen, maar enig idee..? Naar ik begrijp zijn stalen biels tot de 2e wereldoorlog veel toegepast, mede door het lage gewicht en prijs; daarna is het veel door beton vervangen omdat het mechanisch leggen van spoor een vlucht nam. Op stations had men vaak ook de voorkeur voor hout, aangezien dit wat vergevender is voor ontsporingsschade. Ook ooit gelezen dat bijv in steden en het Ruhrgebiet minder vaak staal gebruikten omdat dit eerder werd aangetast door de luchtververvuiling; vermoedelijk zwavel.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2022, 12:26:37
Keuze is gevallen: stalen biels wordt Tillig.

Maar over Tillig: ik kom er net achter dat het oude type EW3 wissels die ik heb liggen, geen gepolariseerd hartstuk heeft. Of beter gezegd, de hele samenstelling hartstuk met beide wisseltongen is elektrisch verbonden. En dat schijnt toch wel kortsluiting te kunnen geven.. De tongen zijn lastig toegankelijk dus kwam ik op het idee om deze met een (hand)figuurzaag dicht op hartstuk door te halen en zo te scheiden. Daarna eventueel een druppel houtlijm als isolatielas. Aangezien ik eigenlijk alleen over Roco zaagjes, dremels en knippers lees: heeft iemand ervaring hiermee en weet iemand dunne zaagjes?   

En heeft iemand voor de Feng-shui nog één stuks EW3 rechts van het oude type in de verkoop..?  :laugh:
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Falkenberg op 07 februari 2022, 12:32:36
Aangezien je toch flex rails legt: kort het hartstuk gewoon in en leg het begin van de volgende flex in de bielsmat van je wissel door. scheelt weer 1 railovergang
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2022, 13:23:41
Gaat om een deling hier, tussen puntstuk en tongen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/polariseer-62010f13215b1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/polariseer-62010f13215b1.jpg)

Wat ik eerder zei, klopt niet helemaal overigens; beide wisseltongen incl hun 'helft' in het puntstuk, zijn niet verbonden. Maar vermoedelijk zitten de rails bij de tongen of in het puntstuk te dicht op elkaar ligt zodat flenzen bij doorverbonden wielen in 1 wielstel, met beide rails contact maken.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Falkenberg op 07 februari 2022, 14:05:43
zaag gewoon door en plak een stukje styreen met 2 componenten lijm erin en daarna in de vorm snijden/vijlen
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: charp op 07 februari 2022, 14:12:38
Even een vraagje tussendoor, want het ziet er naar uit dat ik weer eens wat gemist heb. Wat is het verschil tussen EW3 nieuw en EW3 oud ?

Ik volg je trouwens met veel interesse.

Peter
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2022, 14:15:25
Dan moet ik dus de hele wissel doorzagen..? Lijkt mij geen plan.
Met een dremel gaan kl*ten lijkt mij ook niets. Dan krijg je op z'n best iets dergelijks:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/GS-Weiche-Schnitt-62011aaed1c85.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/GS-Weiche-Schnitt-62011aaed1c85.jpg)
https://www.der-moba.de/index.php/Datei:GS_Weiche_Schnitt.jpg

Daarom dacht ik dus aan figuurzagen; heb al zaagjes gevonden van 0.34mm dik  (y)

Wat is het verschil tussen EW3 nieuw en EW3 oud ?

Veel! Had ik mij ook niet gerealiseerd.. Maar met name dus de scheiding van het puntstuk en tongen. Lees anders dit draadje door:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=40450.0
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Falkenberg op 07 februari 2022, 14:27:33
Gewoon alleen die 2 rails in het midden met de Roco zaag, zo gebeurd. Voor de veiligheid plak je duct tape op de andere rails, maar het past, heb ik vaker gedaan. En als je met 2 componentenlijm opvult en bijvijlt is het gat later niet te zien.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2022, 14:47:40
Dan ben je handiger dan ik. Net geprobeerd op een stukje schroot; kokertje is om beperkte ruimte te 'simuleren'. Zaagsnede valt mij mee. Gat links is uiteraard niet de zaagdikte.. Maar werkt niet lekker, je ziet ook dat ik links uitschoot. Ik probeer eerst ook het figuurzagen...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220207-144344-620122bb6f408.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220207-144344-620122bb6f408.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 07 februari 2022, 16:48:53
Stalen dwarsliggers in de Eifel? Ligt er vol mee op de zijlijntjes. Eifelquerbahn 90% denk ik.
Het is dat ik voorkeur had voor Peco code 75, maar anders was ik misschien voor de tillig gegaan. Vond het ook wat duurder dan de peco.
Op het moment zou ik geen seconde meer nadenken en naar de Weinert grijpen. Qua prijs vergelijkbaar met de reguliere peco, toen ik de laatste keer keek. En mooooooi.... Wel de variant met platte plaatjes aan de binnenkant van de rails, uiteraard, omdat ik niet alles op RP25 om wil bouwen. Maar goed, het zwikkie ligt al dus ik laat het liggen.

Om het er tenminste een beetje als stalen dwarsliggers uit te laten zien klieder ik de dwarsliggers lekker dik met roestkleurige verf onder: wèg met die houtimitatie. Niet perfect, maar best redelijk. Tja :)

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2022, 17:16:16
Ik heb mij het hoge aandeel staalbiels in Duitsland pas recent gerealiseerd.

En Meingleis is inderdaad prachtig.. Al denk ik dat de motivatie voor dit 'projectje' (of eerder Quiberon) ook kwam omdat ik die Tillig wissels nog had liggen  :angel: En Tillig is prima; ik vind het ook geen schaamte om niet met RP25 te rijden. Misschien legt Meingleis voor mij de lat ook wel heel hoog; alles wat je zelf knutselt moet dan ook zeer gedetailleerd worden afgebouwd; nog maar zien of mij dat lukt.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 08 februari 2022, 12:17:50
... maar het past, heb ik vaker gedaan. En als je met 2 componentenlijm opvult en bijvijlt is het gat later niet te zien.

Heb je ergens een foto staan hoe dit geworden is? Ben wel benieuwd naar het resultaat. (EDIT: ondertussen allemaal doorgehaald, maar ben nog wel benieuwd naar de afwerking met 2-componenten)

Eerste poging met oude hobby-lux levert overigens prima snede op:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220208-125544-62025acac7587.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220208-125544-62025acac7587.jpg)


Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Frans Peeters op 08 februari 2022, 20:55:56
Jer hoeft er helemaal geen tukje tussen te steken. Gewoon de wisseltongen met een drupje secondelijm vast zetten over 2 of 3 dwarsliggers.

Even een vraagje tussendoor, want het ziet er naar uit dat ik weer eens wat gemist heb. Wat is het verschil tussen EW3 nieuw en EW3 oud ?

Bij de nieuwe is die bewuste zaagsnede in de tongen reeds fabrieksmatig gemaakt.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 08 februari 2022, 20:58:57
Misschien mooier als het dicht is..? Maar ik zou dus graag een foto zien hoe mooi (of lelijk) dit wordt..

En Reinout, dit weet jij wel.. :) Of iemand anders. In Frankrijk zie je nog wel dat met een enkel wisselhendel, lokaal of in een seinhuis, meerdere wissels worden omgelegd; bijvoorbeeld twee tegenoverliggende verbindingswissels in een dubbelsporig traject, of een aftakkend wissel met flankdekkingswissel erachter. Volgens mij gebeurd dit in Duitsland niet..? En dus iedere hendel z'n eigen wissel. Of weet jij voorbeelden..?
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Frans Peeters op 08 februari 2022, 21:07:35
Zo hard vallen die zaagsneden op ...

(https://live.staticflickr.com/1973/45178757982_1787b6a484_c.jpg) (https://flic.kr/p/2bQhWK9)20181010_114847 (https://flic.kr/p/2bQhWK9) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/1960/45197586541_33b50bca7f_c.jpg) (https://flic.kr/p/2bRXrPt)20181007_223504 (https://flic.kr/p/2bRXrPt) by Frans Peeters (https://www.flickr.com/photos/140394905@N08/), on Flickr
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 08 februari 2022, 21:20:25
Dat ziet er fraai uit.. ! Bijna chocolade  ;) In de onderste foto lijk je er een imitatie-railverbinding overheen te hebben bevestigd? Zit die trouwens niet in de weg voor de wielflens..? Vermoedelijk niet, anders zaten ze er niet op..  ;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 09 februari 2022, 10:30:45
Ik overweeg alle 3 de achtereenvolgende wissels aan inritzijde afstandbedienbaar te maken. Dit heeft een hele autistische reden; er ontbreekt nog 1 rechter wissels en ik kan overal alleen nog de nieuwe versie krijgen, die voorzien is van afwijkend hartstuk en 'uitgebreide' stelbalk.. Het buitenbochtwissel in spoor 2 was toevallig ook al van dit nieuwe type. Dan zijn alle fernbediente wissels van dit type; waar een mens zich druk om kan maken... Ook een geldige 'reden': ze konden 'vroeger' alle 3 worden gebruikt voor omlopen en aan inrit zijde heeft dat wellicht meer haast. Overdreven? Valt mee; je vind genoeg voorbeelden van kleine stationnetjes met vergaande mechanisatie.. Neem bijv Heimbach (Eifel), hieronder: beide inritwissels en de gleissperre in het opstelspoor zijn afstandbediend. Mocht iemand nog meer voorbeelden weten, altijd leuk! Of als iemand een goede reden weet waarom dit niet zou kunnen...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpkbwy62-1-62038836e4f02.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpkbwy62-1-62038836e4f02.jpg)
https://www.stummiforum.de/t200883f24-Bahnhof-Heimbach-in-der-Eifel.html   

Dan krijg je dus dit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-62038be5303c7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/beveiliging-62038be5303c7.jpg)

Of weet iemand hier nog een voorbeeld van?

In Frankrijk zie je nog wel dat met een enkel wisselhendel, lokaal of in een seinhuis, meerdere wissels worden omgelegd; bijvoorbeeld twee tegenoverliggende verbindingswissels in een dubbelsporig traject, of een aftakkend wissel met flankdekkingswissel erachter. Volgens mij gebeurd dit in Duitsland niet..? En dus iedere hendel z'n eigen wissel.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 10 februari 2022, 11:01:54
In Frankrijk zie je nog wel dat met een enkel wisselhendel, lokaal of in een seinhuis, meerdere wissels worden omgelegd; bijvoorbeeld twee tegenoverliggende verbindingswissels in een dubbelsporig traject, of een aftakkend wissel met flankdekkingswissel erachter. Volgens mij gebeurd dit in Duitsland niet..? En dus iedere hendel z'n eigen wissel. Of weet jij voorbeelden..?

Blijkbaar werd het vroeger-vroeger wel gedaan, uit 1888:
"Wenn zwei Weichen zu einander in solcher Beziehung stehen, dass die Stellung der einen durch die der anderen bedingt wird, d. h. dass ein für eine Richtung vorgesehenes Befahren der einen nur noch ein e Fahrtrichtung der anderen zuläfst, können dieselben durch eine n Stellhebel bewegt werden, vorausgesetzt, dass die örtliche Lage der Weichen zum Stellwerk eine Kuppelung gestattet."
https://www.ekeving.se/hi/Kolle_1888/VW-19.pdf

En de nadelen: fysiek zwaar en operationele risico.
"Mehr als zwei Zungenpaare an eine Drahtleitung zu hängen oder die Kupplung bei langen und mehrfach abgelenkten Leitungen anzuwenden, empfiehlt sich nicht, da sonst das Umstellen zu viel Kraft erfordert (bei Kraftstellwerken gilt diese Beschränkung nicht) Bei Abänderungen in der Weichenanlage und infolgedessen auch im Stellwerk können vorhandene Kupplungen sehr unbequem werden. Es empfiehlt sich ferner, von der Kupplung zweier Weichen dann abzusehen, wenn dadurch zwei sonst gleichzeitig mögliche Zugfahrten gegenseitig ausgeschlossen werden. Kupplungen zweier Weichen sind schließlich dann betriebsgefährlich, wenn es vorkommen kann, daß die eine durch eine Rangierfahrt aufgeschnitten wird, während die andre einer Zugfahrt dienen soll."
http://www.zeno.org/Lueger-1904/A/Stellwerke

Aangezien 4 en 8 zeer dicht bij het Fdl-Stellwerk liggen, gelijktijdige treinbewegingen zelden voorkomen en oversteken van de sporen meer risico voor de Fdl oplevert, kan ik die denk ik met een gerust hart koppelen  :angel: Of moet ik die laatste zin lezen als wanneer een enthousiaste lok vanaf de loods wissel 8 per abuis open rijdt, wissel 4 ook om wordt getrokken..?

EDIT: een tweede vraag, waar vind die koppeling plaats? In het Fdl-stellwerk? Dan 2 aparte leidingen. Maar de wissels doorverbinden lijkt mij het meest voor de hand liggend en zo leest de tweede referentie ook.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 10 februari 2022, 11:32:42
Ik heb het zelf in de Duitse praktijk nog nergens gezien, dat soort gekoppelde wissels. Technisch zal het allemaal wel kunnen, zoals je ook aangeeft, maar je sleurt je wel het apezuur aan zo'n hendel...

In jouw voorbeeld, als 4 en 8 aan elkaar gekoppeld zijn, dan zit er inderdaad wat risico aan. Typisch zoiets wat ze dan niet willen doen. Of waarvoor ze een Riegel op de hoofdwissel willen doen. Maar dan heb je weer een extra hendel.

Edoch, in Duitsland heb je vaak uitzonderingen en rare situaties, dus als je er lol in hebt... Ik hou je niet tegen.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: VvKan op 10 februari 2022, 11:33:50
En heeft iemand voor de Feng-shui nog één stuks EW3 rechts van het oude type in de verkoop..?  :laugh:
Je zou contact kunnen opnemen met de vroegere importeur voor Nederland, die heeft nog wat "oud" Tillig liggen weet ik.
Misschien ook nog wel flex met stalen bielsen, kun je naar vragen.  En als je hem lief aankijkt........  (doe ik meestal   ;)).
Contact (Maarten van der Burgt):  eurotrein@planet.nl
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 10 februari 2022, 12:11:57
...maar je sleurt je wel het apezuur aan zo'n hendel...

In jouw voorbeeld, als 4 en 8 aan elkaar gekoppeld zijn, dan zit er inderdaad wat risico aan.

Gelukkig hoeft tie niet vaak om :) maar welke risico's zie je naast openrijden? Al vraag ik mij wel af of dit inderdaad de gekoppelde wissel meetrekt.. ??? Maar mijns inziens leent een dergelijk verbinding zich juist voor koppelen; je zal nooit 1 van de twee apart om leggen. Maar inderdaad, je ziet het niet in Duitsland; dus wat zou de reden zijn...?

Of waarvoor ze een Riegel op de hoofdwissel willen doen. Maar dan heb je weer een extra hendel.

Da's voorgeschreven als >40 km/uur en vanaf Esig geldt hier een snelheidsbeperking van 30 km/uur. Of als als een lokaal bediende wissel in de Fahrstrasse ligt; voor afstandbediende wissels is dit tot die snelheid niet nodig. En beetje overdrijven mag wel.. Weet niet of je het stationnetje Rodach (b. Coburg) kent? https://doku-des-alltags.de/StreckenundBahnhoefe/Franken/910521%20Coburg%ADRodach/Rodach%201.html

@VvKan; dank voor het contact! Eens informeren, al ben ik nu al wel gecharmeerd van het afstandbediend maken en koppelen..
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 10 februari 2022, 17:01:59
Rodach: wel een keer gezien (of in ieder geval een ander kopstationnetje op diezelfde site), maar bij het opnieuw-zien vallen er ook nieuwe dingen op. Dat de omloopwissel op afstand bediend is, dat heb ik voor mezelf genoteerd als voorbeeld "kijk, dat deden ze in het echt ook". Ik heb diezelfde situatie ook, vandaar (met een andere reden, maar een goed plaatje kan nooit kwaad).

Vooral afbeelding 5, met dat sperrsignal... Geen uitrijsein, maar wel een sperrsignaal voor als de lok omrijdt. Grappig en onverwachts. Waar die luxe nou goed voor was? Enfin, leuk :)

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 10 februari 2022, 17:23:06
Ja, dat Sperrsignal is mij ook een raadsel. Ik heb ergens nog een bron die zegt dat oa de aansluiting voor de Feinsteingut-Fabrik Max Roesler tot '80 dagelijks bediend werd.. Ik denk zelf dat omlopende lok of rangeereenheid daarmee toestemming voor beweging of zelfs vertrekken (kleine witte ruit onderaan = opdracht tot rijden) kreeg, aangezien deze achter een binnengekomen passagierstrein slecht zicht had op de Fdl. En het blijkbaar soms wel 'druk' was...
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tijgernootje op 11 februari 2022, 15:04:19
Kupplungen zweier Weichen sind schließlich dann betriebsgefährlich, wenn es vorkommen kann, daß die eine durch eine Rangierfahrt aufgeschnitten wird, während die andre einer Zugfahrt dienen soll."[/i]

Aangezien 4 en 8 zeer dicht bij het Fdl-Stellwerk liggen, gelijktijdige treinbewegingen zelden voorkomen en oversteken van de sporen meer risico voor de Fdl oplevert, kan ik die denk ik met een gerust hart koppelen  :angel: Of moet ik die laatste zin lezen als wanneer een enthousiaste lok vanaf de loods wissel 8 per abuis open rijdt, wissel 4 ook om wordt getrokken..?

EDIT: een tweede vraag, waar vind die koppeling plaats? In het Fdl-stellwerk? Dan 2 aparte leidingen. Maar de wissels doorverbinden lijkt mij het meest voor de hand liggend en zo leest de tweede referentie ook.

Ik heb zelf ook al is wat lopen rond snuffelen voor zulke constructies,voor m'n toenmalige HO baan,en ik kwam als het gaat om je vragen tot de volgende conclusie's:
wanneer een enthousiaste lok vanaf de loods wissel 8 per abuis open rijdt, wissel 4 ook om wordt getrokken
JA dat klopt,ze zijn immers aan elkaar gekoppeld,dus wat de ene wissel doet,doet de ander ook,zelfs als dat niet wenselijk is  :angel:

waar vind die koppeling plaats?
De koppeling zou dan plaats vinden aan het "einde" van de verbinding van wissel 1,van daaruit word de "koppeling" verlengt naar de 2e wissel.
Als je dan wissel 1 omzet,dan gaat de 2e mee,wat logisch is,en ook het gewenste effect is.

Het enigste wat me niet duidelijk werd is of men daar altijd een soort trekstang voor gebruikte om de verbinding tussen beide wissels te maken.
Zeg maar dezelfde soort stang als je ziet bij een wissel handel die loopt van handel naar de wissel zelf,ofwel een stijve verbinding.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 11 februari 2022, 15:16:04
JA dat klopt,ze zijn immers aan elkaar gekoppeld,dus wat de ene wissel doet,doet de ander ook,zelfs als dat niet wenselijk is  :angel:

Is dat echt zo.. ? Als een wissel wordt opengereden gaat de hebel in het seinhuis ook niet mee; zit een beveiliging in. Zou ook link zijn als een wisselhendel plotseling klapt terwijl die arme seinwachter net met z'n verse koffie langs de hebelbank slentert. Kan mij voorstellen dat zoiets ook bestaat/bestond voor gekoppelde wissels..?

De koppeling zou dan plaats vinden aan het "einde" van de verbinding van wissel 1,van daaruit word de "koppeling" verlengt naar de 2e wissel.

Wellicht dat de hebel gekoppeld is aan twee schijven in de hebelbank? En dat vanaf iedere schijf een draad naar de andere wissel gaat. Dan is eerder genoemde beveilinging voor beide wissels ook aanwezig.

Stijve verbindingen ken ik alleen uit Frankrijk..? Heb je die ook in Duitsland? Langere verbinden tussen aparte wissels dus; korte tussen wisseltongen en/of DKW's, ja.

EDIT1: in Zwitserland kwam het koppelen blijkbaar ook voor, zie bijv: https://stellwerke.blogspot.com/2020/07/allein-am-stellwerk-in-heerbrugg-1991.html

EDIT2: op zich kan er weinig mis gaan.. De wissel wordt alleen opengereden als deze stomp bereden wordt, en dat kan nooit bij gelijktijdig verkeer over beide wissels. En het is dus ook niet mogelijk het wissel open te rijden op het moment dat er bijvoorbeeld op spoor 2 een trein op staat, aangezien het wissel dan niet afbuigend staat. En als 1 van de gekoppelde wissels wordt opgereden en de andere gaat mee, dan ziet de Fdl dit op dezelfde manier als bij een enkel wissel (uit 1912, maar volgens mij is een soortgelijke beveiliging bij mechanische beveiliging altijd aanwezig):

Beim Auffahren der Weiche (s.d.) wird die Bewegung der Weichenzungen durch den Weichenantrieb auf die Drahtleitung und von dieser auf die Seilscheibe des Weichenhebels übertragen. Da der Weichenhebel durch seine Handfallenstange im Weichenbock festgelegt ist, wird das keilförmige Kuppelstück (Taf. V, Abb. 12) durch die an ihm anliegende schräge Fläche der Seilscheibe unter Überwindung der Kraft der Feder aus seiner Rast herausgehoben. Die Seilscheibe löst sich, ohne daß eine Zerstörung einzelner Teile eintritt, vom Hebel. Dabei wird eine rote Scheibe sichtbar, die anzeigt, daß die Weiche aufgefahren ist.
http://www.zeno.org/Roell-1912/A/Stellwerke

Dit gaat helemaal goed komen  (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 11 februari 2022, 21:40:16
Nieuwe vraag over modules: alles lakken/verven? Gaat mij niet zo zeer cosmetische, maar als je ze onbehandeld laat of alleen binnenzijde kaal, kom ik verhalen tegen dat de bakken eventueel door vocht zouden gaan werken..  Iemand hier ervaring mee? ??? Er gaat sowieso een laag 'ondervloer' foam (uit mijn hoofd heb ik nog 3 of 5mm liggen) op de bovenzijde, dus die wordt al deels hermetisch 'afgedicht'. En dat schilder ik nog donker voordat ik rails leg.
Zijkanten bak wil ik voor de mooi ook schilderen, maar gaat mij om onder/binnenzijde; handiger om dat eventueel nu te doen.

Heb het zelf overigens nog niet meegemaakt; ruwbouw van Arlberg is nog blank, maar (op het oog iig) nog recht.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Frans Peeters op 11 februari 2022, 23:05:47
Je geeft het antwoord zelf al...

Kwalitatief hout is daar minder gevoelig aan. Waaibomenhout daarentegen...
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 12 februari 2022, 09:00:10
Dan zouden de zijkanten van watervastverlijmd 'm sowieso wel recht moeten houden, dus alleen cosmetisch.. Dank!
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tothebeach op 12 februari 2022, 11:12:00
even overgenomen uit een ander draadje:

;D

Het ontwerp van Kibron is strak en recht, de wisselstraten liggen aan het begin en aan het einde van het station. Het is allemaal functioneel en uitgedacht. Het is een perfect station voor de regionale treinen die er gaan komen en de lokale goederen. Daarnaast lijkt het alsof alles maar net op de modules past.
Dit in tegenstelling tot je Arlbergbahn, die ligt net wat vloeiender en mist 1 spoor, waardoor je net een wat meer ruimtelijk gevoel bij krijgt.

Zelfs het door jou aangehaald station Heimbach heeft een lichte curve, waardoor het geheel net wat meer schwung krijgt. En dat ontbreekt, volgens mij, in Kibron, waardoor het voor mijn gevoel recht en saai wordt. Het is een esthetisch iets, niet iets technisch.

En dat vind ik dus het gave van die bochtmodule (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=101851.msg3222289983#msg3222289983) die je ontworpen hebt. In het railplan zit al zoveel beweging, dat alleen dat al een genot is om naar te kijken. Soepele lijnen, tegenbogen op plekken die de soepelheid accentueren. Het is bijna kunstzinnig te noemen.
En dan denk ik, als je dit kunt ontwerpen, dan valt er van Kibron toch ook wel wat swingenders te maken?

Nou ja, het is niet persoonlijk, maar het valt mij gewoon zo op.

Groet,
michel

Heel veel kleine (Duitse) stations zijn kaarsrecht en het als inspiratie genoemde Staudenbahn/Markt Wald ook; recht is nou net de bedoeling  :angel:
Zie hieronder ook het eerder genoemde Greding, in het echt:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/greding-62077ad850fe6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/greding-62077ad850fe6.jpg)
https://www.stummiforum.de/t144865f170-Bahnhof-Greding-der-Endbahnhof-der-quot-Gredlbahn-quot.html

Maar ik kan mij goed voorstellen dat het een kwestie van smaak is. Overigens: mijn Alberg ontwerp mist naar mijn weten geen spoor..?

En volgens mij is de uitdaging van een goede baan, als je niet oneindig of uberhaupt veel scenery wilt maken, dat je juist zo min mogelijk maakt maar dit zo goed mogelijk probeert te camoufleren.

Mocht je hierover door willen praten, of suggesties hebben, doe aub op mijn draadjes; kan het hier over Groezel doorgaan.

Arlberg heeft ten opzichte van Kibron 1 spoor minder, dat bedoelde ik te zeggen.
Maar ik zie waar ons verschil van inzicht is:
Citaat
En volgens mij is de uitdaging van een goede baan, als je niet oneindig of uberhaupt veel scenery wilt maken, dat je juist zo min mogelijk maakt maar dit zo goed mogelijk probeert te camoufleren.

Bij mij is de spoorlijn een onderdeel van het landschap. Het gaat bij mij om het landschap en ik vind het leuk om daar een trein doorheen te laten lopen. De trein moet bij mij dus wel de mogelijkheid hebben om te verdwijnen, om niet prominent aanwezig te zijn. Dus er mogen gebouwen (of struiken, bomen, heuvels, etc) in de weg staan, de lengte van de trein moet beperkt blijven, of hij moet zo klein zijn, dat ie niet opvalt (zoals bij mijn smalspoorbaantje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=87281.msg3222026910#msg3222026910)).

Daarnaast behoor ik ook tot het leger der impressionisten: het moet goed ogen, het hoeft niet correct te zijn :). Dus misschien dat ik daarom wat minder neig tot rechte ontwerpen. Zo oogt een rij rijtuigen voor mij langer als ze iets in een boog staan. In een boog kan er makkelijker een obstakel in het blikveld komen, waardoor je geprikkeld wordt om verder te gaan kijken. Of de trein lijkt langer doordat de voor- of achterkant wegvalt. De rijtuigen in een rechte lijn gaan gewoon naar het verdwijnpunt. Dat is voorspelbaar en daardoor voor mij minder aantrekkelijk om te kijken.

Je hebt gelijk dat er veel bestaande stations kaarsrecht zijn. Maar als je deze omzet naar model kan je er voor zorgen dat deze rechte lijn niet in zijn geheel opvalt. En dat kan dus met de scenery. Maar daarin zit dus ons verschil van smaak en inzicht.

Daarom ben ik zeker wel nieuwsgierig naar de vervolgen van deze baan. Ik ben benieuwd hoe jij jouw concept uitwerkt, want deze andere tak van sport, het andere inzicht, kan voor mij inspirerend zijn voor vervolg ontwerpen.

Groet,
michel

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tijgernootje op 12 februari 2022, 12:59:45
Is dat echt zo.. ? Als een wissel wordt opengereden gaat de hebel in het seinhuis ook niet mee; zit een beveiliging in. Zou ook link zijn als een wisselhendel plotseling klapt terwijl die arme seinwachter net met z'n verse koffie langs de hebelbank slentert. Kan mij voorstellen dat zoiets ook bestaat/bestond voor gekoppelde wissels..?

Stijve verbindingen ken ik alleen uit Frankrijk..? Heb je die ook in Duitsland? Langere verbinden tussen aparte wissels dus; korte tussen wisseltongen en/of DKW's, ja.

Dat hoeft niet perse,dat die hendel omklapt,je bedient alles met trekdraden ofwel die span je aan om een actie te verkrijgen bij bv een wissel,als de wisseltong de andere kant word opgedrukt,dan denk ik dat de aangesloten kabel kortstondig slap komt te hangen omdat door de druk van de wisseltong de spanning van de trekdraad gaat.

Ik heb er in het verleden wel wat over gelezen,maar een 1:1 voorbeeld(foto) heb ik er niet van gezien,dat kan mede verklaard worden omdat alles onder afdekplaten ligt zodat er niks bij kan komen of iemand z'n nek er over kan breken.

Qua verven,als je het wil doen,dan is dat het handigste om het te doen voor je er dingen opbouwt/vast maakt,dan kan je niks beschadigen ook.
Bovendien is zo'n module dan nog handelbaar.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 13 februari 2022, 22:10:42
Ik was een weekend weg en een uitgebreide reactie typt wat makkelijker op een toetsenbord, dan op een mobiel.. Vandaar de late reactie. Maar Michel: dank dat je je gedachten hebt willen delen. Sowieso is het leuk om andermans visie te lezen, zeker als hij zulke baantjes maakt!

Want wat een onwijs gaaf baantje! Als ik qua vormgeving van mijn vegetatie en realisme hier in de buurt kan komen, ben ik dik tevreden..

En ik denk dat wij niet heel erg verschillen van ideeen; alleen hebben we voorkeur voor andere thema’s en zie jij vooralsnog iets meer lol in landschapsbouw, en heb je daar ook meer ruimte voor gereserveerd. Ik denk ook dat ik mijn eerdere uitspraak over dat de uitdaging is zo min mogelijk scenery te gebruiken, moet nuanceren; ik heb zelf geen behoefte veel tijd kwijt te zijn aan m2’s scenery, maar het blijft zaak om scenery en baan zo goed mogelijk te laten aansluiten.

Wel een paar opmerkingen bij je eerdere gedachten..

Het is een perfect station voor de regionale treinen die er gaan komen en de lokale goederen.

Dat lijkt mij een waarheid als een koe; jouw veldbaan is toch ook het perfecte baantje voor de treinen die ik er zou verwachten..?  (y)

Zo oogt een rij rijtuigen voor mij langer als ze iets in een boog staan. In een boog kan er makkelijker een obstakel in het blikveld komen, waardoor je geprikkeld wordt om verder te gaan kijken. ... Je hebt gelijk dat er veel bestaande stations kaarsrecht zijn. Maar als je deze omzet naar model kan je er voor zorgen dat deze rechte lijn niet in zijn geheel opvalt. En dat kan dus met de scenery.

Zoals je zelf al aangeeft: dat is een optisch effect en prachtig als de vorm van je station je niet uitmaakt. Maar het gaat mij juist deels om dat rechte! Ik wil juist dat typische aspect en sfeer van een dergelijk stationnetje. Door het afbuigende vertrekspoor doorbreek je dit overigens ook weer, want ik geef toe: te recht is weer te saai. Maar je legt er gelijk ook de nadruk op en dat werk mijns inziens sfeerverhogend. Ook een soort impressionisme :) Ook kan je mijns inziens onmogelijk een impressie van een recht station maken, als je dit in een bocht gaat leggen. Andersom draagt de stationsvorm ook bij aan de geloofwaardigheid; in de Oostenrijkse bergen ligt een station eerder in een boog, dat draagt bij aan de geloofwaardigheid van Arlberg. Als ik dat recht had gemaakt, ondermijnt dat het realisme.

En Tijgernootje: waar denk je dat Spannwerke voor zijn.. :)

Dat hoeft niet perse,dat die hendel omklapt,je bedient alles met trekdraden ofwel die span je aan om een actie te verkrijgen bij bv een wissel,als de wisseltong de andere kant word opgedrukt,dan denk ik dat de aangesloten kabel kortstondig slap komt te hangen omdat door de druk van de wisseltong de spanning van de trekdraad gaat.

In de standaard opstelling is de trekdraad een lus en zit deze (met een draadbreukbeveiliging) vast aan de wisselhendel: bij de hendel loopt deze over een schijf en de draad wordt op spanning gehouden door spangewichten. Als er te hard getrokken wordt of moet worden aan de draad, laat een nok op de hendel de schijf los en klapt een storingsteken omhoog, omdat de schijf tov de handel verdraait. Lees anders Miba Report 10 "Mechanische Stellwerken".

Maar het dwong mij wel na te denken hoe een meerdere wissels aan een enkele handel verbonden zou zijn; morgen een schetsje..
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 14 februari 2022, 09:32:29
Zie hieronder schematisch een (Duitse) mechanische wisselaandrijving met trekdraden; wisselarm, paar rollen, spangewicht en hendel met borging voor openrijden. Draadbreukbeveliging, gelijkloop spangewicht en vergrendeling op hendel is niet getekend. Het wordt overigens weer direct duidelijk dat bediening met trekdraden alleen kan als beide draden ongeveer even lang zijn; bij grote verschillen zou je door uitzetting het wissel kunnen omzetten. Nee, daar doet het spangewicht volgens mij niets tegen..

Daaronder hoe je twee wissels zou kunnen aansluiten en bedienen. Voor de grotere weerstand van 2 wissels kan je de hendel eventueel uitvoeren met grote slag, dit wordt ook wel gedaan bij een grote afstand naar seinen. Weet niet of dit bij wissels werd gedaan. De ‘tussendraad’ kan problematisch worden als deze erg lang wordt; bij eventuele uitzetting door warmte gaat het volgende wissel om. In feite heb je dan asymmetrische trekdraad zoals hierboven. Dit zou je wellicht kunnen oplossen met een spangewicht op deze tussendraad? Dan neemt de voorspanning in de trekdraad wel toe, met alle gevolgen van dien.. (dikkere draad, zwaardere rollen etc). Maar bij een verbindingswissel, zoals ook bij Kibronn, liggen de wissel dicht op elkaar en verwacht ik dat dit wel goed gaat. Nog ff op kauwen of dit nou klopt …

@Tijgernootje; volgens mij gaat openrijden als volgt... Wanneer het wissel wordt opengereden, worden de draden 'bediend' door de tongen. Aangezien de hendel is vergrendeld, wordt de schijf onder de hendel uit een borging geforceerd en draait los rond. Op die manier komt een indicatie tevoorvoorschijn dat het wissel is opengereden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechdoppel-620a13361e6bb.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechdoppel-620a13361e6bb.jpg)

EDIT: De effecten van het lengteverschil in de tussendraad kan je ook minimaliseren door de trekdraden tussen de wissels aan sluiten en daarmee lengtes naar hendel zoveel mogelijk gelijk te houden, zie hieronder. In feite is dit natuurlijk niet heel anders dan een gekoppelde DKW..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechdoppel1-620a24ba34927.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/mechdoppel1-620a24ba34927.jpg)

Wederom: dit wordt 'm wel!  (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 19 februari 2022, 11:15:37
Maar het gaat mij juist deels om dat rechte! ... want ik geef toe: te recht is weer te saai.

Reactie #79387 van het Raadplaatje deed mij hieraan denken...  ;D
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=23571.79380;topicseen

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 23 februari 2022, 21:46:23
Waar literatuur al niet goed voor is... het op zijn plek houden van groene XPS plaat voor 3 modules :angel: Aangezien ik de verdunde houtlijm niet helemaal vertrouwde, heb ik een hybride aanpak gekozen: brede randen van de plaat met houtlijm, midden en dus onder de sporen met paar lijnen PU. Om te voorkomen dat het geheel los bruist, deze partij boeken erop. Als iemand overigens daar in geinteresseerd is, laat graag weten..  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220223-212437-62169b9ee7e65.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220223-212437-62169b9ee7e65.jpg)

Voor het koppelen van de bakken iets nieuws geprobeerd, wat ik toevallig tegenkwam bij de Hornb***; M5 draadbussen Ø6 x 25. 2 stuks per uiteinde, diameter is exact gelijk aan de boormaat dus zitten strakker dan bouten of draadeinden. Zijn alleen iets te lang voor de eindschotten van de modules (2x12mm), dus nog een klos aan beide zijden gezet, spreidt de krachten ook iets beter.   

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220223-212526-62169b9d76203.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220223-212526-62169b9d76203.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220223-212630-62169b9d4728d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220223-212630-62169b9d4728d.jpg)

Overigens zitten er nog 4x18mm 'paslatjes' aan de gekoppelde uiteinden; door alle spelingen van bouwmarkten, afkortzagen, schuren, etc opgeteld, bleef er tussen 2 modules toch een onaangename spleet over. Bovendien maken de latjes de moduleuiteinden iets minder kwetsbaar, dan wanneer het foam tot de rand doorloopt.


Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: HJ op 23 februari 2022, 23:20:02
Hey Vincent, hier zit jij dus. Mooi project!
Moest het nou in een maand of wat klaar? Of had ik dat nou ergens anders gelezen?  ;)

Ik denk wel dat je met een iets bescheidener railplan het realiteitsgehalte een stuk kunt verhogen.
In mijn ogen kan er best een stationsspoor af. Wordt het rangeren alleen maar leuker en ziet de baan er niet zo overladen uit.
Ik zou ook zorgen dat je uithaalsporen minstens de lengte hebben van je perronsporen zodat je een hele trein kan uithalen. Dat betekent wel dat je de perronsporen iets moet inkorten denk ik. In tp4 waren de garnituren toch kort dus dat hoeft geen probleem te zijn.

Je zou ook kunnen overwegen om bv het EG in halfreliëf uit te voeren. Komt de ruimtelijkheid enorm ten goede.

Ik ben het ook eens met 1 van de vorige schrijvers dat je de sporen beter niet parallel langs de rand kan leggen. Hierdoor wordt de aanwezigheid van de (onnatuurlijke) rand versterkt in het totaalbeeld. Magoed, soms kan het niet anders. Heb ik zelf ook ervaren.

Zo maar even wat ideeën.
Succes met de realisatie en ben benieuwd naar het eindresultaat.

groet
Hendrikjan


Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 februari 2022, 07:58:17
Ai, je hebt mij gevonden...  :angel: Welkom.

En dank voor je commentaar; maar ik doe er niets mee..  :laugh: Ik zie het andersom; ik heb gekozen voor minder ruimte om de scenery vorm te geven. En ik heb zelf niet zo'n moeite met een 'volle' plank, als het sporenplan realistisch is en de rails niet op de randen ligt. Bovendien heb ik al aangekondigd dat ik de Staudenbahn van Dieter Rothenfusser als voorbeeld zie en ik heb het al eerder toegelicht aan Michel, dus het is waarschijnlijk goed bedoeld, maar ook apart om wéér voor te stellen om het anders te doen..? Station als halfrelief wordt 'm niet aangezien ik de optie wil open laten om de modules vanaf die zijde te bekijken en bedienen.

Zie ook het 'gemiddelde' Fremo-station, ligt het allemaal parallel aan de rand..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/b26-heinsberg3-621728d179f2e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/b26-heinsberg3-621728d179f2e.jpg)
http://fam-pfeil.de/modellbahn/album/2003_08_30/bericht.html

Of Naumburg:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/naumburg-62172baa68267.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/naumburg-62172baa68267.jpg)
http://www.westportterminal.de/naumburg_e.html

Deze bergijp ik trouwens niet:
Ik zou ook zorgen dat je uithaalsporen minstens de lengte hebben van je perronsporen zodat je een hele trein kan uithalen. Dat betekent wel dat je de perronsporen iets moet inkorten denk ik. In tp4 waren de garnituren toch kort dus dat hoeft geen probleem te zijn.

Ik ken weinig stations met dergelijk lange kopsporen? In de regel zijn kopstationnetjes zo ingericht dat je uithaalt op de vrije baan.
Als het perron niet langs het uithaalspoor ligt, is het niet ongewoon dat dit niet veel groter bemeten is dat een lok, vaak nog geeneens incl wagon. Of lees ik 'm verkeerd? Zie als extreem geval ook het eerder genoemde Rodach, hieronder. In mijn ogen maakt een kort keerspoor de operatie ook interessanter.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/02-211-302-in-Rodach-62172c4edcf48.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/02-211-302-in-Rodach-62172c4edcf48.jpg)
https://doku-des-alltags.de/StreckenundBahnhoefe/Franken/910521%20Coburg%ADRodach/Rodach%201.html

Dat betekent wel dat je de perronsporen iets moet inkorten denk ik. In tp4 waren de garnituren toch kort dus dat hoeft geen probleem te zijn.

Deze zie ik ook anders; voor een 'realistische' baan zou ik niet de lengte van de sporen zo kiezen dat een normale trein er net op past. Ook in werkelijkheid is de "Nutzlaenge" van zelfs de kleinste stations nog minimaal een paar 100m. Tuurlijk lukt dat niet snel in model, maar juist door je sporen in te korten krijgt het mijns inziens eerder het gevreesde gedrongen karakter... Zie bijv deze schienenbus is de 'vast emptyness of' Wasserburg Stadt of het ook eerder genoemde Bernkastel-Kues:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ein-798-rangiert-februar-1986-761789-62173f064dd71.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ein-798-rangiert-februar-1986-761789-62173f064dd71.jpg)
https://www.bahnbilder.de/bild/deutschland~dieseltriebzuege~uerdinger-schienenbus-br-0795-0796-0798/761789/ein-798-rangiert-im-februar-1986.html

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/b3005-large-62173d394e6f0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/b3005-large-62173d394e6f0.jpg)
https://www.ms-bahnen.eu/ms-bahnen/content/de/photoarchive/bernkastel-kues3/b3005.html

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 februari 2022, 13:08:20
Gewoon een plaatje van een paar mooie Oekraïense locomotieven  :'(
Lees erin wat je wilt, ik hoef hier geen commentaar op...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ukrain-Railways-62177432427a0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ukrain-Railways-62177432427a0.jpg)
https://www.railfreight.com/wp-content/uploads/2017/10/Ukrain-Railways.jpg
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 04 maart 2022, 16:17:18
En na een laagje donkere verf ziet het er dan zo uit:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220304-155548-62222bd0024f7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220304-155548-62222bd0024f7.jpg)

Onbedoeld; op deze XPS plaat is een raster op gedruk is, dat helpt met het recht recht leggen (y) Hier is overigens ook duidelijk is ook duidelijk de overgang met 'paslatjes' te zien; de latjes zijn iets lager dan de XPS platen, maar dat is geen probleem aangezien de rails aan beide randen wordt bevestigd op messing schroeven, en hierna gaat er ballast overheen. De overgebleven zijranden hout kan ik eventueel ook voorzien van stroken XPS. Als ik daar lager uit kom, bijv. door het talud van het wegdek/losstraat, kan ik ook direct op hout werken.

Welnu; ik heb mijn Tillig Stahlschwellengleis en resterende wissel binnen, dus het leggen kan beginnen.. Maar! Naar aanleiding van mijn 'travelage'-studie voor Quiberon had ik eigenlijk verwacht dat in Duitsland anno ‘80~90 ook nog veel met korte spoorstaven, dubbele biels en geboute lassen gewerkt zou zijn. Voordat je zoiets doet let je daar ook niet echt op..  Maar als ik foto's van kleine stations anno toen bekijk, lijkt het allemaal gelast..? Zelfs loodssporen. En alleen bij de aansluiting op wissels liggen dubbele biels. Dat zou betekenen dat ik de sporen kan leggen, zonder rekening te hoeven houden met doppelschwellen om de zoveel lengte. Kan iemand dit bevestigen..?

EDIT: het lijkt erop dat de DRG er inderdaad al vroeg bij was... "Im Jahr 1928 führte die Deutsche Reichsbahn das Thermitschweißen als Regelschweißverfahren ein. Fast alle weiteren Eisenbahngesellschaften der Welt folgten bis in die Zeit nach dem Zweiten Weltkrieg."
https://de.wikipedia.org/wiki/Thermitreaktion

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 05 maart 2022, 22:29:10
Net alvast een en ander afgetekend: morgen een eerste stukje rails leggen..

Waar ik nog over aan het tobben was; eerst draadjes aan onderzijde solderen, uittekenen en gaatjes boren, en dan leggen..? Of rails leggen en dan draadjes solderen? Bij de vorige keren heb ik voor de eerste aanpak gekozen. Maar ik liep er (bij flexrails) vaak tegenaan dat wanneer je de draadjes vooraf soldeert, het vaak niet lukt om de draadjes op exact de goed positie te krijgen. Als je de rails vervolgens op zijn plek legt, en de biels weer uitlijnd, hou je ondanks 10x meten toch vaak ruimte over of kom je lengte te kort. Dan kan je met een beetje rekken en strekken de biels gelijkmatig verspreiden, en er eventueel een biel onder vandaan slopen, maar werkt niet prettig... Alleen: na het leggen solderen; dan moet je aan de zijkant solderen? En dan zie je weer ergens een draad liggen.. En tuurlijk "Na ballasten en weatheren zie je dat niet meer" Maar toch: je weet het...  :angel:

Net op een oud proefplankje geprobeerd of je toch op de onderzijde kan solderen. Punt met de Tillig Elite is; die is gebruineerd, dus om te solderen moet je een stukje kaal maken. En je kan natuurlijk ook een ruime lengte kaal maken, waar je ongeveer verwacht dat je wilt aansluiten, maar ik heb iets anders geprobeerd: op een proefplankje met rails een gat voor de draad net naast rails geboord, en daardoor heen kan je met de punt van een kleiner boortje prima de railvoet blank maken. Een draad aan de onderzijde solderen is daarna eenvoudig te doen vanaf de bovenzijde (y) Dus morgen maar eens op de module proberen.. Of nee, eerst rails leggen dus! ;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: MOVisser op 05 maart 2022, 22:33:00
 (y) (y) (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tijgernootje op 06 maart 2022, 13:33:36
Je kan ipv een klein boor gaatje ook een mini sleufje maken en dan toch de draad onderaan de rails vast maken.
Dat sleufje kan je naderhand wel afdekken en vervolgens ballast erop mikken,dan zie je t ook niet meer.
Met je xps vermoed ik,dat als je 1st rails legt op de xps en dan soldeert,dat je je xps gaat laten smelten vanwege de soldeerbout.
Ben benieuwd of je vandaag alle rail gelegd krijgt  :angel:
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: T.Spat op 06 maart 2022, 14:01:22
De draad onderaan de raillas solderen zou ook kunnen...

Vriendelijke groet, Tis
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Falkenberg op 06 maart 2022, 16:30:26
Flex rails solderen doe ik altijd door eerst een paar stukjes duct tape aan rails en bielsmat te plakken, zodat deze niet beweegt. Dan omdraaien en de draadjes op de gewenste plekken. Hierdoor schuift de rails nooit is mijn ervaring. Ook verzink ik de gaatjes voor de draden, zodat de draadjes nog wat speling hebben voordat ze naar onderen gaan.

Raillasjes zijn door de duivel uitgevonden ;)

dirkjan
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 maart 2022, 09:10:17
Heren, dank voor de tips en aanbevelingen; ik probeer het eerst zoals ik het zelf heb voorgesteld :angel:

En uiteraard neem je jezelf voor deze keer veeeel netter te werken... Dan moet je dus niet de sporen verkeerd aftekenen en voorboren %$#%$%#!!!  :P Afijn, nieuwe gaatjes en vanaf dan wordt het slordig: die overlapte natuurlijk net met het eerdere gat waardoor je dat nooit mooi kan boren, en ik had klein beetje PU lijm gebruikt om te fixeren en dat zit nu ook op meer plekken dan eerst. Maar...  zeik, zeik, zeik; het zit.
Er komt overigens nog een biel tussen de boutjes en de module rand.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220307-084508-6225bbf1b53b7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220307-084508-6225bbf1b53b7.jpg)

Ik twijfelde nog om eerst de messing schroeven aan de rails te solderen en dan te verlijmen in ruime gaten. Maar ik wilde niet grote gaten in de rand boren, en eerst schoefjes plaatsen en dan solderen maakt het iets makkelijker de rails direct goed uit te lijnen op de rand.
De kop van messing schroefjes had ik in eerste instantie 'afgedraaid'; schroefje inklemmen in accuboor en op tol rand afdraaien tot dikte steel. Dit leverde prima staafjes op, met nog een gleuf waarmee ik dacht ze wellicht nauwkeurig op hoogte te kunnen draaien in het voorgeboorde gaatje;

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220307-084827-6225bbf1d262d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220307-084827-6225bbf1d262d.jpg)

Maar.. dat werk niet, want kop die je over houdt is te fragiel. Of het gaatje te krap en daardoor te strak. Basta. Uiteindelijk gewoon afgeknipt en met tang erin gedraaid, met een klein drupje PU lijm in het gat. Ik had geen witte houtlijm meer, dus rails zit vast met wel voorhanden zijnde UHU alleskleber; volgens mij kan je daar ook prima op ballasten.

Toch weer leuk als er dan een en ander ligt...  :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220307-084455-6225bc8aed9d6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220307-084455-6225bc8aed9d6.jpg)

Je kan ipv een klein boor gaatje ook een mini sleufje maken ....
Met je xps vermoed ik,dat als je 1st rails legt op de xps en dan soldeert,dat je je xps gaat laten smelten vanwege de soldeerbout.

Voor de duidelijkheid; ik wil geen gaatje, maar alleen het oppervlak blank maken dat ik kan solderen. En het smelten ben ik niet zo bang voor; dat vul je wel weer op.


Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 20 maart 2022, 14:40:19
Zo.. Moeilijkste deel van rails op bakovergangen ligt :)

Bij de eerste overgang de wissel voor de EG gedeeld; anders lag deze direct gelijk met de wissel naar de Ladestrasse.. Was niet Fengshui :angel: Op een of andere manier vind ik een dergelijke 'symmetrie' funest voor de geloofwaardigheid... Op de bakranden zit alles vast aan messing schroeven, wissels zijn met lassen verbonden, rails ligt alleen gelijmd tov elkaar. Hierna nog de extra biels plaatsen bij bakranden en onder lassen, daarna elektrisch verbinden en dan maar eens een keer rondmaken met een leuke Nahverkehrszug (y)   

Zitten toch een groot aantal scheidingen in; mocht ik nog eens willen crossen met een leuk analoog treintje... Die lassen zijn wat dikker, maar hopelijk later goed te camoufleren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220320-143148-62372e4c96761.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220320-143148-62372e4c96761.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220320-143208-62372e4e16b4d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220320-143208-62372e4e16b4d.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220320-171323-62377163bf8be.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220320-171323-62377163bf8be.jpg)



Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 21 maart 2022, 09:28:27
Oef! Je lijkt best secuur te werken. Zo'n bakscheiding vlak bij het puntstuk van een wissel... Je durft :)

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 21 maart 2022, 10:07:58
Als ik het verzin, heb ik meestal een netter resultaat in gedachten; maar ik kan in dit geval leven met de harde werkelijkheid...  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220321-100038-62383fb7b1d4e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220321-100038-62383fb7b1d4e.jpg)

Het doorhalen van die wissel met de 2dehand hobby-lux was eigenlijk prima te doen. Solderen gaat soms wat lastig, maar lukt uiteindelijk ook wel. Ik zie eerder op tegen de afwerking: mooie scenery en weatheren.. Daar moet ik nog eens goed afkijken bij anderen! Ik weet overigens wel weer waarom ik voor Quiberon in eerste instantie slechts 2 lange bakken in gedachten had; bakovergangen kloppend krijgen is niet het leukste klusje...
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Ronald69 op 21 maart 2022, 12:13:03
Vincent,

Informeer eens bij de jongens van Modulebaan, zij hebben hier een oplossing voor:

https://modulebaan.nl/index.php?PHPSESSID=c79092bf1560105e83b6f80980885278&topic=52.msg555#msg555
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Spoor010 op 21 maart 2022, 12:23:10
Hoi Vincent,

"Als ik het verzin, heb ik meestal een netter resultaat in gedachten"

Het ziet er in mijn ogen prima uit.  (y)
Menig modelspoorder zou een wissel op een overgang niet eens aandurven .

Met de rest van de aankleding zal het denk ik ook wel goed komen.
Je kunt natuurlijk altijd een proefstukje maken voor dat je je baan "verpest"

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 21 maart 2022, 13:12:35
Informeer eens bij de jongens van Modulebaan, zij hebben hier een oplossing voor:

De alternatieve oplossingen zijn bekend, maar bieden mijns inziens niet genoeg voordelen. Overigens heb ik ook wel eens getest zonder 'verankering'; werkte ook prima.. Maar dat durf ik dan toch niet aan voor een dergelijk 'serieus' project... En da's gek, want als je rails ergens achter blijft haken tijdens sjouwen met die bakken, is soldeer vaak ook niet sterk genoeg. Ik zie soldeer overigens meer als een soort te corrigeren secondenlijm; uitlijning blijft goed en krijgt tie eens een tik is het makkelijk te corrigeren zonder geklieder met lijm(resten).

Je kunt natuurlijk altijd een proefstukje maken voor dat je je baan "verpest"

Goed verwoord..  ;D En ja, dat zal ik waarschijnlijk wel doen  (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 27 maart 2022, 13:01:18
Aangezien ik het aandeel Stahlschwellengleis iets had uitgebreid, kwam ik nog wat tekort; dus gisteren heeft het het eerder genoemde adres (dank!) nog wat extra laten bezorgen.. Zie hieronder een ‘artist impression’:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/artist-624042f5befff.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/artist-624042f5befff.jpg)

De loodssporen krijgen ook stalen biels. Ik realiseerde mij gisteren pas dat dit dan ook het moment is, dat ik inspectiegoten in de loods en de eventuele slakkengoot moet aanbrengen, dus een beetje voorbeelden aan het zoeken hoe dit het makkelijkste kan; zelf knutselen of een kant-en-klare. De slakkengoor twijfel ik nog over; het is een leuk detail, maar bij een ‘depot’ van dergelijke omgang is de hoeveelheid slakken natuurlijk 3x niets. Waarschijnlijker dat dit in werkelijkheid gewoon op het spoor werd gedumpt en daarna ernaast werd geschept. Aan de andere kant zijn er zat voorbeelden van een enkele loods met slakkengoot ervoor. Als ik het goed heb, waren er ook locaties waar een asbak in de inspectiegoot van de loods kon worden geplaatst; al is dit gezien de zooi niet heel wenselijk. Eerst maar een de inspectiegoten maken!

EDIT: ik twijfel trouwens ook nog over het net meer gebruikte spoor naast de loods. Het verhaal was dat de wissel naar de loods voorheen een driewegwissel was. De is in de jaren '30 vervangen door een eenvoudig enkel wissel. Het idee was om vanaf de wissel nog rails, biels of zelfs alleen maar ballastbed te leggen. Maar dit komt erg 'op de rand' te liggen en dat oogt wat krap.. Afijn, eerst maar eens die goten.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 28 maart 2022, 11:03:46
Bij de voorbeelden van putten buiten, voor de loods 'im Freien', noemt de Eisenbahn Journal Special "Lokstationen" deze consequent inspectieputten.. Ik dacht eerder dat inspectieputten bijna altijd binnen lagen, maar het is bij nader inzien logisch om deze buiten te leggen: de inspectie gebeurd voorafgaand aan het bevoorraden en de lok hoeft dan niet de loods in voor inspectie. 'k Vroeg mij ook af of voor een inspectieput inregenen dan geen probleem was; dat je tot je enkels in het water staat.. Maar zoals eerder ook al genoemd; goed afwateren zijn spoorwegen blijkbaar behendig in. Praktisch puntje; wellicht ook meer licht..? Inspectieput rechtvaardigt ook een langere put, omdat je de lok dan niet hoeft te verplaatsen als je alle assen wilt zien. Volgens mij had ik de volgorde in een BW lang geleden ook al eens uitgezocht, maar je vergeet wel eens wat  :D Voor 10 punten: waarom wordt het ontslakken vaak voor het bekolen gedaan?

Voor Kibronn zou dat betekenen: 1 lange inspectieput voor de loods, geen putten in loods. Inspectieput in het buitenste spoor? En slakken ook in die put.. ? Eventueel een bak, die konden er met de kolenkraan dan makkelijk uit worden gehesen; zie onder. Leuk detail, maar dat lijkt mij gezien de omvang toch nog erg veel luxe en 'Bequemlichkeit'.. Of juist put in binnenste spoor en slakken/bevoorraden op andere spoor; inspectie kon wel ff duren, op deze manier zitten beide activiteiten elkaar minder in de weg. Komt plots erg logisch over.. Nog ff over nadenken.  Overigens blijft het tp IV dus gemodelleerd als zijnde niet meer in gebruik (behalve inspectie!). Maar het moet wel kloppen! :angel:


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/405844-624176e141ece.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/405844-624176e141ece.jpg)
http://www.bahnbauten.de/schlackengrube.htm

EDIT: met de goot in het binnenste spoor en een Tankstelle voor de oude Kohlebansen wordt het dan als volgt..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BW-Kibronn-62418b708a9c5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/BW-Kibronn-62418b708a9c5.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: basjuh1981 op 28 maart 2022, 13:00:17
Voor 10 punten: waarom wordt het ontslakken vaak voor het bekolen gedaan?
Gokje: dan is de lok weer schoon zodat de nieuwe kolen beter kunnen branden.

That reminds me: ik moet mijn BBQ maar eens schoonmaken :angel:
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 28 maart 2022, 13:31:29
Ontslakken gebeurd in de vuurkist, bekolen in de tender.. Denk niet dat de kolen in de tender iets merken van een schone of vieze vuurkist  :D

Als ik het goed heb onthouden, zou het oa(!) vanwege de ruimte zijn; tijdens het ontslakken worden ook schrapers/borstels gebruikt om het rooster schoon te maken en deze hebben een lange steel. Met name bij tenderloks heb je bij een lege tender meer ruimte om dit gereedschap in de vuurkist, met de steel dus achter in de tender stekend, heen en weer te bewegen. Volgens mij waren er nog wat redenen; ik kan zo snel alleen bedenken dat bekolen stoffig is, als er na het laden wordt ontslakt, betekent dit dat je in een stoffige cabine met zwaar gereedschap in de weer moet. Mocht iemand nog meer weten, vul graag aan! (y) Overigens zijn er genoeg voorbeelden van depots die zijn ingericht op een andere volgorde.

Maar succes met de BBQ...!   
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Overet op 28 maart 2022, 14:12:02
Inspectieputten en slakkenkuilen zijn twee verschillende zaken. Een inspectieput is bedoeld om de onderzijde van een loc te controleren en eventueel eenvoudige werkzaamheden uit te voeren. Die kwamen ook wel buiten voor, maar vaker gewoon in de loods. In de slakkenkuil landen de resten van de verbrande kolen. Dat zijn gloeiend hete sintels, die met water werden geblust en die rommel wil je niet in de inspectieput hebben ;D Slakkenkuil en waterkolom horen in een depot dus in de regel bij elkaar.

Tom
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 28 maart 2022, 16:13:44
Tijdens het kolennemen ben je met kilo's en kilo's aan zwaar spul bezig die van bovenaf in de lok moet. Stortbunker, kraan met grijper, enz. In ieder geval was het daarom verboden om tijdens het kolen nemen andere werkzaamheden rondom de lok uit te voeren.

Het ontslakken, het smeren van de lok, waternemen: dat mocht allemaal wel tegelijkertijd, dus zie je dat wel vaak rond dezelfde plaats.

Maar ja, de volgorde ertussen? Wat ik gok: het is essentiëler voor de veiligheid om voldoende water te hebben dan om voldoende kolen te hebben. Dus: eerst water nemen. Gokje.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 28 maart 2022, 16:21:44
Inderdaad; de koppelig waterkolom met slakkenput was ik weer vergeten, maar is logisch. Al voldoet een eenvoudige waterslang ook voor het blussen van slakken.. Dat het 2 verschillende dingen zijn en dat slakken zooi geven, was overigens al duidelijk :angel: Overigens zijn ook hier weer voorbeelden te geven van uitzonderingen.

Bij de modelbaan speelt echter het 'esthetische' een grotere rol; het is een leuk detail...  :) Denk dat ik ga voor de buitenliggende op binnenste spoor en binnenliggende op buitenste spoor; beide inspectiekuilen. Slakken gooien ze maar op het spoor; goede reden voor stalen biels!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/BW-Kibronn1-6241c43f6c828.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/BW-Kibronn1-6241c43f6c828.jpg)




 
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Falkenberg op 28 maart 2022, 16:53:17
In theorie klopt bijna alles. Alleen geeft het DB Lehrbuch "Betriebsmaschinentechnische Anlagen für Dampflokomotiven" aan, dat bekolen voor uitslakken komt. Vergeet echter niet dat je in het kleine lokdepot na de bouw van de lijn nauwelijks zal zijn geïnvesteerd en dat er in de lokloods in die tijd al snel een Arbeitsgrube zat. De DRG en DB zullen geen geld hebben willen investeren in zo'n klein depot om ook buiten een Untersuchungsgrube aan te leggen, voor die paar locomotieven die per dag langs kwamen. Dat loonde alleen in de grotere Bw. Dus is het aannemelijker dat er geen Untersuchungsgrube buiten lag, de slakken gewoon naast het spoor werden gedumpt en water en kolen tegelijk werd genomen (voor die ene tenderlok per dag 1 x kolen per dag)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 28 maart 2022, 17:51:41
Ik meende mij te herinneren dat ik dat tijdens de eerdere zoektocht naar de volgorde in eerste instantie ook dacht, maar dat ik bewijs vond van het tegendeel; maar het DB Lehrbuch "Betriebsmaschinentechnische Anlagen für Dampflokomotiven" is natuurlijk overtuigend. Zegt het ook waarom? Ik kan zo snel ook geen voorbeelden vinden van een andere volgorde, maar wel apart dat (in tekst) bijna het hele internet het tegendeel beweert, bijv: http://www.bahnbauten.de/betriebsablauf.htm

Overigens zegt wiki ook eerst kolen, maar er is altijd wel iemand die roept dat wiki onbetrouwbaar is  ;)
Zou mij ook kunnen voorstellen dat dit in de loop der tijd veranderde omdat de inrchting en afmetingen van loks wijzigde. Kan mij ook voorstellen dat bereikbaarheid van kolen belangrijk was, zeker bij een Gross BW: een deel van de loks werd alleen bevoorraad. Waterkolommen had je vaak langs de doorgaande sporen, dus ging het alleen om kolen; als deze achter de slakkenput zat, werd het lastig bereikbaar. Wellicht dat mijn eerdere gereedschap argument alleen geldt voor tenderloks en dat naarmate loks losse en grotere tenders kregen, dit geen probleem meer was..

EDIT: interessant in dit verband, zie Altona 1910 en 1967. Volgorde is verwisseld.. Eerst lagen slakkenputten naast kolen, later ervoor. Eigenwijze Hamburgers... Blijkbaar naar Amerikaans voorbeeld: http://www.bahnbetriebswerke.de/html/hamburg_altona.html

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/altona-1967-6241f23a9669a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/altona-1967-6241f23a9669a.jpg)
https://www.bahnstatistik.de/Gleisplan/HbgAlt.gif
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Altona-1910-6241f23ab701a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Altona-1910-6241f23ab701a.jpg)
http://www.sporenplan.nl/html_de/sporenplan/db/db_schaal/hamburg-altona-67.html

Maar over mijn Klein-BW: ik kom inderdaad veel foto's van Untersuchungsgruben in de loods tegen, maar zeker ook buiten de loods. Bij kleine stations veelal een enkele (voorbeeld Röbel, Kolbe, Boppard of Königshofen hieronder). Of er dan ook nog een put in de loods is, wordt niet duidelijk. Lijkt mij voor de kosten overigens weinig uitmaken of je 'm binnen of buiten graaft. Maar lijkt mij wel dat binnen een stuk comfortabeler is... Maar zoals gezegd: het is cosmetisch leuker om de put buiten te plaatsen. Als dat niet heel ongeloofwaardig is.. Ik slaap er nog een nachtje over.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Konigshofen-6241d9379a19c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Konigshofen-6241d9379a19c.jpg)
http://p.calameoassets.com/170330191208-f71c6fe31c2ab0d3ac650d695ed96843/p76.jpg
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tijgernootje op 29 maart 2022, 15:17:43
Een put in de loods is voor inspectiewerk zoals al gezegd,alsook om evt dingen te herstellen.
Voordeel is dat je daar droog staat,gereedschap vaak dicht in de buurt is en de boel redelijk netjes blijft.
Een slakkenput binnen is vanwege rotzooi,stof en dergelijke altijd buiten,en vaak ook omdat men buiten er ergens een plek voor heeft gemaakt waar men de zooi bewaarde tot het afgevoerd kon worden.
Ontslakken was meestal iets wat men deed als een loc terug keerde op het "huis" Bw en de dienst erop zat,dan werd de boel leeg gehaald en aangevuld,zodat deze met een nachtvuurtje in de loods gestald kon worden tot de volgende dienst voor de loc aantrad.
Wat ook nog wel is gebeurde is als een vreemde loc op een Bw aankwam van een lange rit,dat men dat ontslakken meepakte na bijvullen van de voorraden,zodat die loc na bv een wacht tijd van bv een uurtje of 3 ivm trein voor terug rit was er nog niet ,men de loc goed kon verzorgen,zodat deze klaar was voor de terugreis.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 29 maart 2022, 21:10:59
Volgens mij is het merendeel nu al één of meerdere keren de revue gepasseerd...  :angel:

Een onbenoemd aspect voor kleinere BW's; een loods heeft een beperte lengte. Door de inspectieput voor de loods te leggen, kan je ook langere locomotieven, treinstellen of rijtuigen/wagons inspecteren. Al neig ik nu naar de 'standaard' 2 putten in de loods en ontslakken op het spoor. Ik heb het Auhagen setje 41612; eens kijken hoe dat smoelt. 
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 30 maart 2022, 18:32:55
Wat is een decoupeerzaag toch een lomp apparaat..  ;D Zie hier een probeersel: het worden sowieso 2 inspectieputten in de loods, maar ik overweeg... toch ook een korte inspectieput voor de loods in het binnenste spoor. Reden: met de komst van de br50 in de jaren '30 werd de loods en daarmee de bestaande put te kort. Geloofwaardig... ?
 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220330-180945-6244843fe825d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220330-180945-6244843fe825d.jpg)

De 'vloerplaat' van de loods wil ik aanpassen; hij komt ruim boven de rails uit.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220330-182734-6244857c33d82.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220330-182734-6244857c33d82.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 30 maart 2022, 20:11:27
En het tweede spoor :) Toch nog ff nadenken over de zin en onzin van die buitenput...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220330-200225-62449cccef238.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220330-200225-62449cccef238.jpg)

(Freie strecke zit een gekke knik in, maar die ligt nog los)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: basjuh1981 op 31 maart 2022, 18:16:24
Geloofwaardig... ?
Ja hoor.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 31 maart 2022, 19:37:26
Was zelf weer aan het twijfelen na deze foto...  :laugh: Is reichsbahn, maar wel leuk kleinschalig:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/37087-6245e9eda988c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/37087-6245e9eda988c.jpg)
https://eisenbahnstiftung.de/images/bildergalerie/37087.jpg

Kwam overigens in dezelfde Eisenbahn Journal Special "Lokstationen" die ik eerder noemde ook nog het volgende tegen:

"Nur selten, auch in oder vor kleinen, eingleisigen, einständigen Lokschuppen, fehlte jedoch eine gemauerte oder betonierte Untersuchungsgrube zur Nachschau der Triebwerke. War diese Grube stabil und möglichst aus feuerfestem Material gebaut, konnte sie auch zur Aufnahme von Feuerungsrückständen dienen und erhielt dazu eingehängte Blechwannen. So wird berichtet, dass in einigen Lokstationen im Lokschuppen sowohl Wasser genommen als auch ausgeschlackt werden konnte."

EDIT: Het trouwens wellicht logischer een schlackengrube te maken, waar je in kan staan om sporadisch te inspecteren, dan een inspectiegoot waar je geen slakken in kwijt kan...

Overigens heb je de variant hieronder ook nog: een ondiepe betonnen 'gootsteen'.. Ik ben 'm eerder wel eens eens in h0 tegengekomen bij een kleine leverancier, maar kan 'm niet meer terugvinden  ???

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Josef-Pitrof-6246a668269e9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Josef-Pitrof-6246a668269e9.jpg)
ref: Josef Pitrof 
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 01 april 2022, 10:09:32
Het wordt links; of rechts, hoe je kijkt.. ;D Zie onder.

Ondiepe schlackengrube, die zoals gezegd ook voor inspectie gebruikt kan worden. Daarnaast de resten van een eenvoudige kolenkraan en bunker. Aangezien er een dieseltankinstallatie (crysta clear = tank) komt, kan anno '90 thv de grube worden getankt. Daar zat sowieso al een afvoer in, die (vermoedelijk origineel ook?) wel langs een olieafscheider gaat; anders is die later wel geplaatst. Het derde vervallen spoor plaats ik denk ik toch; zonder spoorstaven en met wat ontbrekende/scheve biels is het leuke vulling op de voorgrond en oogt het minder als spoor ballancerend op de afgrond..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220401-094747A-6246b0997af50.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220401-094747A-6246b0997af50.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tijgernootje op 02 april 2022, 12:42:56
Het trouwens wellicht logischer een schlackengrube te maken, waar je in kan staan om sporadisch te inspecteren, dan een inspectiegoot waar je geen slakken in kwijt kan...
Dat klopt i.d.d.
Enkel gaat die vlieger nu eigenlijk al niet meer op.
Je hebt nu in je loods immers al 2 "putten" gemaakt/liggen,dus het nut van een en/en put buiten is nu feitelijk geheel vervallen.
Een pure slakkenput is dus wat er nog "overblijft" als optie voor buiten.  ;)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 02 april 2022, 14:02:06
Lees paar draadjes terug: een buitenput is handig voor lange loks of treinstellen, aangezien die in de loods door de muur moeten...  :angel: zie de foto met de br50; cilinderblok en voorloper kom je niet bij, en een draaischijf was ik niet van plan! En een slakkenzout is sowieso handig; voor slakken ;D

(Iedereen wel dank voor commentaar; blijft leuk, de zin en onzin van spoorinrichting. En in ergste geval leer ik er iets van ;))
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: charp op 02 april 2022, 14:26:54
Om je enigszins uit de put te helpen; op je foto's valt het mij weer op hoe mooi en slank die wissels van Tillig Elite zijn  (y).

Peter
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 02 april 2022, 15:01:06
Ja, hè! Zou bijna vergeten dat één van de redenen voor Quiberon/Kibronn was, dat ik 'stompe' 12° wissels niet voor vaste baan wilde gebruiken, maar het stoort hier helemaal niet....
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 05 april 2022, 13:00:11
Was nog ff aan het puzzelen met de slakkenput; kant en klaar zijn er 'maar' een paar leveranciers.. Artitec (mooie put, niet meer te vinden), Piko Peco (niet de juiste 'Rippenplatte'; lijkt meer op bullhead rails), Faller (rails heeft helemaal geen zichtbare bevestiging  ??? en duur!) en Auhagen. Maar die laatste heb ik al gebruikt... De Rippenplatten zitten bij deze put naar mijn smaak wat ver uit elkaar. In de loods is dit niet storend; buiten wel. En dan zou ik dus 3 keer dezelfde put hebben, terwijl de buitenput ook nog eens een andere functie heeft. Nog getwijfeld over zelf bouwen, maar dan loop je ook tegen die rippenplatten aan; bij de putten wordt vaak een compacte vorm gebruikt, met de bevestigingsbouten voor en achter de railbevestiging, niet ernaast zoals bij biels (zie hieronder). En kant en klaar is toch wel erg makkelijk... 1st world problems, i know; maar toch!

En dan is er nog een mooie put van Bochmann & Kochendörfer; op de Duitse Marktplaats gevonden..  (y) Dus daar is het nu op wachten. 
Overigens zit er bijna 80cm put in dat setje, dus als iemand nog een put nodig heeft..?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rippenplatte-624c22fec6cdf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rippenplatte-624c22fec6cdf.jpg)
https://www.joergnitzsche.de/de/bwwilhelmsburg.html
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: wob op 05 april 2022, 17:52:27
Wat dacht je van Peco LK 156 (https://www.modellbahnshop-lippe.com/Landschap+%26+Decoratie/Decoratiemateriaal/Peco-LK156/nl/modell_70909.html)?
Zie ook op Aachenau West (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=73152.225).

Groet, Bas
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 05 april 2022, 18:27:48
Ah.. ik schreef Piko, maar bedoelde Peco ;D dank! Maar da's die met de bullhead bevestiging.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tijgernootje op 06 april 2022, 10:09:44
Even voor de onwetende onderons,wat zijn rippenplatten ?
Voor mij klinkt het als de duitse versie van foute spare ribs  ;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 06 april 2022, 11:18:05
Platen onder rails:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rippenplatte1-624d5aacb514e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rippenplatte1-624d5aacb514e.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tijgernootje op 07 april 2022, 14:19:36
Aha,die dingen.
Merci voor de uitleg  (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 08 april 2022, 14:13:34
Bij dezen; een bescheiden slakkenkuiltje.. Heel lang leek mij overdreven, veel korter wordt de moeite niet; op deze manier kan je nog deel van br50 inspecteren waar je loods niet bij komt, zonder dat de lok de toegang blokkeert. Ben benieuwd of het in de praktijk voor kwam dat je een lok of treinstel 'over je heen' laat rijden... ??? Daar waren vermoedelijk regels voor  :police: Het zit overigens al vast; dus daarmee ook besloten om verweren in situ te doen; hopelijk gaat dat goed...

Zie ook het verschil met de Auhagen. En ik heb dus nog ca 70cm put, mocht iemand interesse hebben.. :laugh:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220408-115117-625026d975167.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220408-115117-625026d975167.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220408-115110-625026d955545.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220408-115110-625026d955545.jpg)




Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 08 april 2022, 18:40:16
Ik ga binnenkort de discussie hier nog eens rustig doornemen. Ik ga bij mij ook nog een kleine lokloods aanleggen, vandaar. Het gat voor de inspectieput (Auhagen) heb ik al uitgezaagd. Buiten dacht ik zelf aan "niks": tussen de rails laten vallen en daarna in de kruiwagen scheppen, dat gebeurde ook wel eens.

Maar zoals gezegd, ik ga hier nog effe lezen. Dat is het lekkere van zo'n forum als dit: je leest van meerdere kanten de input.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 08 april 2022, 20:46:20
En onthoudt; er zijn heel veel uitzonderingen..  :D

Hieronder: kleine loods van Bf Boppard met slakkenput, zelfs met hijsbakken, en ontslakken in een loods.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzo-625082dc55b44.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/uitzo-625082dc55b44.jpg)
Beide uit EJ, sonderausgabe 1/2011
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: basjuh1981 op 09 april 2022, 12:54:12
je leest van meerdere kanten de input.
Pun intended? :angel:
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 09 april 2022, 13:47:10
Ik moest even teruglezen: nee, put/pun not intended :)

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tijgernootje op 10 april 2022, 11:38:43
Niet vergelijkbaar met, in de put zitten  :angel:
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: basjuh1981 op 10 april 2022, 12:34:32
Ik moest even teruglezen: nee, put/pun not intended :)
;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 30 april 2022, 11:23:32
Vergezochte pun; I put all the rails in it's place....

Eindelijk, het ligt… Een ‘historisch verantwoord’ mengsel van stalen, brede en smalle houten biels.Ik heb de laadsporen overigens nog wat langer gelaten, aangezien ik nog niet weet hoe en wat met de scenery. Door de overgangen, butsen in schuim, etc ziet het er nu minder strak uit, hopelijk kan ik dat allemaal wegwerken. Het laatste stuk van de Ladestrassegleis is ook lichter van kleur; een restant wat ik nog had liggen.. Paar biels (onder lassen, bij overgang) liggen nog los, en dus blijkbaar scheef.. :D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220430-111417-626cff5df3ff3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220430-111417-626cff5df3ff3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220430-111535-626cff5e97eba.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220430-111535-626cff5e97eba.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220430-111658-626cff61a1354.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220430-111658-626cff61a1354.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220430-111612-626cff61dd549.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220430-111612-626cff61dd549.jpg)

Verder is het station onderverdeeld in een groot aantal geisoleerde secties (enkele las), mocht ik met 2 of meer loks analoog willen rijden. Meerdere loks is niet waarschijnlijk, maar 2 loks is niet ondenkbaar; een personentrein en een Üg, of er staat een lok bij de loods te pauzeren terwijl een trein binnenkomt.

Zo nu eerst een aansluiten; bedraden wordt zeer eenvoudig; ‘+’ 1 mm2 draad onder achterste rand van bak en vanaf die naar alle rails met 0.5 mm2. Vanaf de andere rails met 0.5 mm2 aan voorzijde naar schakelaar om te isoleren; schakelaars wil ik in een paneel groeperen, dus eventueel nog een veel aderige stekker ergens tussen. Eventueel laat ik de isolatie in eerste instantie achterwege, om maar eens een keer te kunnen rijden... :)

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Sikko op 30 april 2022, 12:09:48
Netjes, ben benieuwd naar het vervolg  (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 30 april 2022, 17:37:34
Hoop dat ik er een beetje voortgang in kan houden.. Gaat toch weer best veel werk in zitten :P Ergerde mij trouwens aan de biels in de verbindingswissel naar de voorste losstraat. Ook was ik daar blijkbaar een 'doppelschwelle' vergeten:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/biel1-626d574452165.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/biel1-626d574452165.jpg)

Dus een biel schuin doorgesneden; veel beter! (stalen biels erboven ligt nog los; nog ff rechtleggen voor het ballasten :))

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220430-173027-626d574642259.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20220430-173027-626d574642259.jpg)
 
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tijgernootje op 01 mei 2022, 12:48:04
Dat is een beste berg rails  8)
Het doorzagen ? ,is ook goed gelukt op de overgangen,je moet wel heel goed kijken om dat te zien  (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 01 mei 2022, 13:27:35
Dat is een beste berg rails  8)
Het doorzagen ? ,is ook goed gelukt op de overgangen,je moet wel heel goed kijken om dat te zien  (y)

Vooral een beste berg biels... 'k Snap niet waarom Tillig die Stahlschwelle alleen in stukje van 8 levert, met een biels zonder spoorstaafbevestiging ??? En niet zagen: knipper (y) Zeer aan te beveleven, werkt heel prettig!
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 11 november 2022, 13:03:19
Zo.. Ik probeer Kibronn ook weer op te pakken!

Heren, dank voor de tips en aanbevelingen; ik probeer het eerst zoals ik het zelf heb voorgesteld :angel:

Aldoende leert men.. Nee! Het gaat wel op die manier; maar het solderen werkt soms erg op je zenuwen omdat de onderzijde van de rail vermoedelijk door het boortje niet 'blank' genoeg is gemaakt voor het solderen. Dat kan je namelijk ook niet goed zien/controlleren... Groot deel van de sporen is nu voorzien van draadaansluiting, maar realiseerde mij toen ik 't weer eens onder ogen had, dat ik nog niets elektrisch met de wissels heb gedaan. En een mens heeft maar net genoeg geduld.. Dus om mijn solderen makkelijker te maken: Proxxon Dremel heeft van die leuke kleine bolfreesjes... En ook nog mat materiaal voor de spaak-wisselaandrijving :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20221111-125718-636e391f59760.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20221111-125718-636e391f59760.jpg)

En een sfeer plaatje... Het rijdt helaas nog niet:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20221111-125543-636e391fa9be9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20221111-125543-636e391fa9be9.jpg)

En Reinout's geknutsel met mechanische beveiligingen werkt motiverend; misschien toch sleutelbeveiliging en ik heb zelfs een idee voor Schlüsselabhängigkeit! Eerst maar eens verder met solderen...
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 11 november 2022, 21:48:58
Sleuteltjes zijn erg leuk... Lekker simpel speelgoed dat niet verveelt.

Ik heb rood en rood/zwarte loks. Des te meer geniet ik van blauw/witte op andermans baan. Blijft toch een mooie kleurstelling. Tenminste, op de 211/212 vind ik 'em gaaf . Op de 215/6/8 net iets minder.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: basjuh1981 op 11 november 2022, 22:56:05
Het beige is wat overdadig op een 215/6/8. Dat past beter op een E 10.12 ;)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 11 november 2022, 23:21:55
Had mij eerder nooit bewust gerealiseerd dat een 212 meer Ozeanblau is, en de 216/218 meer Beige; misschien omdat ik het voor beide een mooi jasje vindt.

Soms heb ik namelijk ook het idee dat hoe langer je er naar kijkt, hoe minder het stoort; het wordt dan toch meer een tijdsbeeld dan een enkele lok. Zelfs de 118 en 221 in Blau-Beige vind ik ondertussen steeds mooier..  ;)

Dremel bolfrees heeft nog weinig meerwaarde; solderen van de eerste wissel was nog steeds bron van enige frustratie...  :)

EDIT: iets netter werken helpt enorm  :angel: maar blijft dat het soms werkt met het gemak van secondelijm, en soms gewoon echt weigert te plakken...  >:(
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Falkenberg op 12 november 2022, 12:37:29
Als je wilt gaan sleutelen moet je eens hier (http://www.lcu.de/person/epterode/sicherung4.html) kijken
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 12 november 2022, 15:27:33
Die kende ik al :) Heel jammer dat de bouw van Epterode gestangneerd is...

Da's inderdaad ook een geslaagde opzet;  ik heb zelf een idee hoe ik de sleutels direct naast de wisselhendel kan maken.
Als ik er aan toe kom tzt, volgt er uiteraard een schetsje en/of foto's.

En over jasjes: deze is mijns inziens ook heel geslaagd!

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20221112-152550-636fad47529e8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20221112-152550-636fad47529e8.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 12 november 2022, 16:58:07
Ladies and gentleman, I give you: de spaak-kroonsteenwisselhendel! Of kroonsteen-spaakwisselhendel... ? :) (Hier overigens provisorisch voor de module gehouden om een idee te geven)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20221112-164222-636fc19dae835.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20221112-164222-636fc19dae835.jpg)

Dit is uiteraard niet nieuw; ik heb ze meer gezien, in andere vormen. Ik heb deze opzet uitgedacht voor een eerder project , nadat het mij tegen ging staan elektrische onder-tafel aandrijvingen vaak duur en vooral traag zijn. Werking lijkt mij duidelijk; met de spaak duw of trek je wissel in gewenste stand; de schakelaar is voor de polarisatie van het puntstuk en fungeert ook als 'arrestor' voor de spaakbeweging. Doordat de spaak en steldraad parallel door het blokje glijden, voorkom je dat die laatste kantelt.

Ik wil deze gebruiken voor alle 'handwissels'. Dit is overigens weer een eerste grove opzet; het werkt, maar er zit mijns inziens teveel speling in de gaten voor de spaak en draad naar de 'stelbiel'. Zoals in een eerdere bericht aangegeven, worden de inrit- en verbindingswissels afstandbediend; of ik die stiekem electrisch of daar ook iets mechanisch ga doen, weet ik nog niet..
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 12 november 2022, 21:48:49
Wel weer een leuke en nette variant van de standaardoplossing. Basisprincipe is vaak hetzelfde, maar iedereen klust lekker zelf een eigen versie. En terecht. Dit is lekker kluswerk.

Qua speling: een kroonsteentje van "drie breed" gebruiken? De extra breedte geeft alvast wat meer stabiliteit. Misschien scheelt dat al genoeg?
Voor het verenstaal is misschien ook een nauwsluitend plastic buisje een idee? Dat kan je makkelijk vastlijmen in het gat in het houten blokje. Daar wordt het wel weer wat complexer van.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 12 november 2022, 22:00:35
De speling wordt veroorzaakt door het ruime gat, niet de korte 'arm' tussen de twee gaten. Hij werkt op deze manier ook, maar voelt wat meer gammel.

Ik moet de steldraad overigens sowieso vervangen; ik had voor de vorm een stuk ijzerdraad gebruikt, maar dat is te dik voor het gat in de stelbiel. Om voldoende stijfheid te krijgen, gebruik ik een dun buisje en steek hier thv het wissel een dunnere draad in. Het buisje voor strakke geleiding van de steldraad twijfelde ik over; mocht ik er met boren niet uitkomen, doe ik die inderdaad.

Op de 215/6/8 net iets minder.

Zag net pas dat ik in de gauwigheid de (in het echt) enige Blau-Beige 210 had gepakt..  :)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 15 november 2022, 09:33:48
Aangezien Reinoud ook over onderhoudskosten van mechnische beveiligingen begon...  ;)

Ik ben aan het twijfelen om iets minder sleutels (lees: beveiliging) te gebruiken in Kibronn... Bij het opnieuw doorbladeren van Karstens Signale I Mechanische Stellwerke, kwam een voorbeeld voorbij van het kleine eindstation hieronder, waarbij de (rangeer-/opstel-) sporen die aansluiten op de Fahrstrasseniet zijn beveiligd met flankdekking, bijv een Gleissperre.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20221115-090034-63734801ba2aa.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/20221115-090034-63734801ba2aa.jpg)
S. Carstens (1980) / MIBA REPORT 10 Mechanische Stellwerke/ Miba Verlag Nurnberg

Dit verbaasde mij 'n beetje en riep nieuwe vragen op.. Is bij lage snelheid in de Fahrstrasse, flankdekking niet noodzakelijk?Ik kan mij voorstellen dat door de lage snelheid, een trein op tijd kan stoppen mocht de machinist zien dat er een wagon over het wissel staat.  Er zijn overigens genoeg voorbeelden te vinden met flankdekking naar bijv inhaalsporen die met minder dan 40 of 60 km/uur worden bereden. En ik kan mij ook voorstellen dat remmen en een wagon terugduwen (of rangeren!), zeer vertragend werkt.. In dit verband, voor Gleissperre of Schutzweiche; moeten deze bij <40 km/uur ook versleuteld zijn, of is een instructie om ze altijd in Grundstelling terug te zetten voldoende? Let wel: een sleutel geeft geen flankdekking!

Een eenduidige regel kan ik niet ontdekken, of ben ik weer vergeten? Iemand?

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: basjuh1981 op 15 november 2022, 14:48:29
Even voor mij als leek; wat wordt er bedoelt met flankdekking?
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 15 november 2022, 15:19:54
Google Flankenschutz  :) dat een passerende of stilstaande trein op een wissel niet in de flank kan worden gereden door een andere trein of losse lok/wagon/rijtuig. Flankdekking bereik je met voldoende afstand tot wissel of specifieke instructies, of een fysieke beveiliging: een tegenovergesteld liggende Schutzweiche of een Gleissperre. Ik gooi ff de Duitse termen erin, aangezien ik niet altijd de Nederlandse weet...
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: basjuh1981 op 15 november 2022, 19:53:05
 (y) (y) Ik vermoedde al zoiets. Dank voor het antwoord :)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 15 november 2022, 21:20:55
Ik greep al naar de "Signale 1" die je noemde, maar 't was "Mechanische Stellwerke 1" (zoals ook in het onderschrift van je plaatje staat, maar dat zag ik later). Maar... grappig, hoe je door elk goed voorbeeld weer achter je oren gaat krabben:

- Eh, waarom een hp0/hp2 inrijsein? Het max-30-km/u bordje maakt een hp0/hp1 afdoende.

- En inderdaad: waar zijn de stopontspoorblokken???

Ik snap dat je dat laatste afvraagt. Ik heb daar geen antwoord op. Misschien ligt het station keurig vlak horizontaal zodat er weinig risico is op wegrollen van materieel? Misschien extra strenge regels voor het neerleggen van remschoenen?
In de tekst wordt trouwens wel genoemd dat wissels 2 en 3 een slot hebben waarvan de sleutel bij het instellen van een Fahrstrasse ingeklemd zit in een Hebelbankschloss.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 15 november 2022, 21:51:23
Oh, eh, ja! "Exploitatie en seinen". Die heb ik in de oorspronkelijke Duitse uitvoering in m'n boekenkast staan. Daarin zie ik net nog wat interessants over "Flankenschutz" dat ik zo bij Vincent in z'n Kibronn-draadje even ga melden...

Bij deze. Bij Flankenschutz wordt dit gezegd:

Citaat
Trotz aller Regeln muß aber noch dafür gesorgt werden, daß über die Fahrwege/Fahr-straßen auch dann ein sicherer Betrieb möglich ist, wenn Mensch oder Maschine versa-gen. Deshalb folgen nun einige Erläuterungen zur grundsätzlichen Sicherung der Fahrwege.
Diese Grundsätze gelten sowohl für Haupt-bahnen als auch für Nebenbahnen, auf denen Geschwindigkeiten von mehr als 60 km/h zulässig sind. Auf anderen Nebenbahnen gelten sie mit Einschränkungen bzw. Erleichterungen, die den einfacheren Betriebsverhältnissen Rechnung tragen.

Dus... kopstationnetje met max 30 km/u: dan mag je wat soepeler zijn, kennelijk.

Reinout

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 15 november 2022, 22:23:40
Tja.. Da's toch een wat mager antwoord. Eigen smaak en inzicht gaat mijns inziens toch slecht samen met Deutsche Gründlichkeit...

Ik vraag mij ook opnieuw af hoe geloofwaardig de afstandbedienbare riegel bij de verbindingswissels aan de kopsporen is. Da's toch ook een kostenpost! Stel dat ik deze wissels ook met sleutels beveilig... Het overgeven van een sleutel lijkt mij zelfs bij een langzaam rijdende trein een beetje link, dus een binnenkomende trein rijdt vermoedelijk altijd door tot einde Fahrweg. Iemand van het treinpersoneel moet dan teruglopen om de sleutel te halen. Stel dat het druk is en er volgt direct een tweede trein, kan de sleutel niet verwijderd worden. De loks van beide treinen kunnen vervolgens niet omlopen, immers zijn beide binnenkomende sporen dan bezet. Dus 1 van beide treinen moet worden weggezet om ruimte te maken voor omlopen van de eerste trein. Of de dienstregeling moet een Schienenbus of goederentrein voorschrijven, maar dat werkt erg beperkend. Het (snel) omlopen van de lok voor het binnenkomen van de tweede trein is dus eigenlijk best zinvol. Bovendien is de eerste trein dan direct weer gereed is voor vertrek.
Ik laat de afstandbedienbare Riegel voorlopig nog ff zitten ...  :angel: 

PS ook een leuk DB tp IV eindstation..  :) https://www.youtube.com/watch?v=riurkKHzH7E
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 16 november 2022, 09:25:04
Op zoek naar voorbeelden, kwam ik Markt Erlbach tegen; wellicht eerder besproken.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/markterlbach-63749d2bc6c6c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/markterlbach-63749d2bc6c6c.jpg)
https://www.stummiforum.de/t136017f35-Signale-im-Nebenbahn-Endbahnhof-Epoche.html

Wissels aan inritzijde zijn voorzien van sleutels, maar alleen een Gleissperre voorhanden vanaf het spoor in de binnenbocht. Vermoedelijk reden is dat de machinist van een binnenkomende trein slecht zicht heeft op dit spoor. Dan zou ik bij Kibronn er zelfs voor kunnen pleiten om alleen de wissel 3 en 4 (hieronder) van Schlüsselabhängigkeit te voorzien; aangezien de trein onder een viaduct binnenkomt, is zicht op het station en deze handwissels in de binnenbocht beperkt. De wissels aan het einde zou ik gezien de lage snelheid en zichtbaarheid zelfs allemaal zonder beveiliging kunnen laten. Bij Markt Erlberg is het slecht te zien, maar lijkt het of daar alleen een Grundstellung is aangegeven.
First world problems... ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/fdsfsf-63749d9af1004.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/fdsfsf-63749d9af1004.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Edgar op 16 november 2022, 14:03:02
De wissels aan het einde zou ik gezien de lage snelheid en zichtbaarheid zelfs allemaal zonder beveiliging kunnen laten.
In de Duitse logica is er een groot verschil tussen treinritten en rangeerbewegingen. Bij treinritten moet de rijweg technisch gegarandeerd zijn, bij rangeerbewegingen hoeft dat niet.

Voor een binnenkomende trein eindigt de treinrit bij het H bord. Daarna (na een stop!) gaat het verder als rangeerbeweging die dus geen vergrendeling van rijwegen/wissels nodig heeft. Dat zie je dus ook terug in de schets. Links bij de inrit is alles vergendelbaar. Rechts bij de uiteinden is alles vrij bedienbaar.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 16 november 2022, 14:50:11
Dat verschil is duidelijk. En nu je het zegt.. Het is moeilijk te zien, maar Markt Erlbach heeft inderdaad een H-bord; zie de bevestiging hieronder.
Ik zie trouwens nu pas dat het een eilandperron is, het eerste spoor was dus ook een perronspoor en de sleutel naar dit spoor lijkt mij dan recent.
H-bord voor dit spoor staat iets voor het overpad naar het perron. Dus bij nader inzien inderdaad een weinig uitzonderlijke opstelling...
 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Bahnhof-2-6374e92110e53.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Bahnhof-2-6374e92110e53.jpg)
http://www.lokschuppen-dominik.de/Vorbildfotos/Deutschland/Bahnhoefe/Markt%20Erlbach/Bahnhof%20(2).jpg
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 16 november 2022, 18:36:27
Die stummiforum-link kwam me al bekend voor.... Ik heb er ook nog wat in geschreven/gevraagd. Duitse beveiliging, dat betekent altijd een zoektocht naar wat er nou wel/niet mag danwel verplicht is danwel normaliter gebruikelijk danwel superknetterhard echt-altijd-verplicht is.

3 en 4: daar kan ik inkomen. Alleen zullen de andere wissels van die koppeltjes (6 en 8  respectievelijk) dan ook een sleutel hebben (sleutel van 6 die vrijkomt als je 3 omlegd, enz). Hoe uitgebreid je dat wil doen hangt af van je aansturing. Met één slot kan je desnoods van beide wissels de aandrijving/knop/weetikwattus blokkeren, da's wel zo makkelijk. De geest en de letter van de wet.

Wat Edgar zegt is duidelijk, maar zijn alle conclusies ook duidelijk? Er was dacht ik wat discussie aan het begin van het draadje. Als de rijweg op spoor I en II vóór de wissels a/h eind v/h perron eindigd, prima. Dan mogen die als pure rangeerwissel gewoon "los" zonder beveiliging. Maar dan mag theoretisch de lok ook niet bij het binnenrijden alvast een stukkie doorrijden tot op het wissel "omdat er toch plek is" en ik dacht dat je dat soms van plan was.
Idem de vierkante rode rechthoek (hoe heet dat ding ook al weer...) waar je Ia en IIa mee afsluit, daar zou ik nog even naar de exacte definitie kijken, want ik dacht dat dat een afsluiting van een rijweg was, niet een puur rangeergedeelte, wat die sporen met handbediening van hun wissel weer zou worden.

(De voorraad potten van Pandora wordt weer stevig aangesproken :) )

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 16 november 2022, 18:39:36
Zo'n sleutelkastje met verschuifbare balk (zoals je bovenaan laat zien) is wel superleuk trouwens.... Je ziet wat er gebeurd, en da's een meerwaarde als je een keer bezoekers hebt. Het staat super-profi.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 17 november 2022, 08:40:38
3 en 4: daar kan ik inkomen. Alleen zullen de andere wissels van die koppeltjes (6 en 8  respectievelijk) dan ook een sleutel hebben (sleutel van 6 die vrijkomt als je 3 omlegd, enz).

Die is duidelijk; ik heb het niet voor niets over Schlüsselabhängigkeit...  :angel: Overigens is 4/8 afstandbediend, uit vroeg tijden; zie paar berichten terug.

Wat Edgar zegt is duidelijk, maar zijn alle conclusies ook duidelijk?
....
Idem de vierkante rode rechthoek (hoe heet dat ding ook al weer...) waar je Ia en IIa mee afsluit, daar zou ik nog even naar de exacte definitie kijken, want ik dacht dat dat een afsluiting van een rijweg was, niet een puur rangeergedeelte, wat die sporen met handbediening van hun wissel weer zou worden.

Aangezien het station relatief kort is, had ik de fahrweg doorgetrokken tot het stootblok door middel van dat-ding-heet-Sh2: einde Fahrweg. Laatste moest ik ook weer opzoeken..  :D Gedachte was dat langere (goederen-)treinen naar de aansluiting dan kunnen doorrijden tot stootblok, zodat inrijwissel naar andere spoor vrij blijft. Maar ik realiseer mij wel dat omlopen dusdanig ingewikkeld wordt dat dit wellicht niet geloofwaardig is om het reguliere spoorbedrijf daarop in te richten.. Dus maar met kortere treintjes rijden :)  En de incidentele lange goederentrein naar de aansluiting wordt dan afgehandeld als uitzondering, met een dienstbefehl. Of alleen spoor 2 inrichten voor lange treinen; dan kan wissel 12 afstandbedienbaar worden. Enkele riegel of direct wissel aanturen is om het even; beide 1 hendel. Is ook wel leuk...  :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Kibronn1-6376398245118.jpg)[/url]

PS ik vind de opstelling zo wel leuk; net wat 'spannender' met afstandbediend wissel en die rode Sh2 is namelijk ook wel decoratief. Ik hou 'm zo!
Eigenlijk zou wissel 15 ook vergrendeld moeten zijn, maar aangezien wissel 12 omgelegd moet worden voor omlopen, is het zeer onwaarschijnlijk dat een lok vanaf spoor 1a het verbindingswissel oprijdt terwijl tegelijk een lange trein binnenkomt. Zoals ze in het Duits zeggen: da verzichte ich auf...

PS2 misschien toch Bad Kibronn van maken; ik zie lange Touropa- en Scharnow vakantietreinen..  :)

PS3 toch een beetje in m'n maag met die omlopende lok. Dat alvast oprijden naar wissel 12 zie ik nog wel gebeuren.. En een Riegel doorverbinden is niet zo spannend, aangezien die beide op 1 hendel kunnen. Dan kan ik het net zo goed laten zoals het was! Aantal (afhankelijke) sleutels verandert ook niet ::) Alleen aan het einde van spoor 1a wijzigt Sh2 naar Sh1...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Kibronn2-6376729561408.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2022/Kibronn2-6376729561408.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 25 februari 2023, 12:31:14
Testplankje Schlüsselabhängigkeit voor de 'eerste' wissel van een verbinding...  Jullie mogen zelf uitzoeken hoe het werkt :)

Rechter sleutel (gezien aan sleutelgatzijde) is 'eerste' sleutel, wissel kan worden bediend zodra rechter slot is vrijgemaakt. Zowel rechter als linker sleutel kan niet worden gedraaid of verwijderd als de andere sleutel is 'omgedraaid'. Ter verduidelijking: aangezien de spaak/stelstang verderop in via kroonsteen verbonden is met wisselarm en op die manier door parallele gaten gaat, kan deze niet draaien en blijft de dubbele hoek in deze stand staan t.o.v. schoot/grendel.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20230225-121743-63f9f0b027d42.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20230225-121743-63f9f0b027d42.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20230225-121803-63f9f0b0706a2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20230225-121803-63f9f0b0706a2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20230225-121931-63f9f0b27cf98.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20230225-121931-63f9f0b27cf98.jpg)

PS ik had mijzelf het inkepen van de grendel voor de 2e sleutel kunnen besparen door de sloten vertrapt (onder of boven elkaar) te plaatsen. Maar dan liggen de sleutels niet meer in lijn en dat kan mijn-autistische-ik niet aan...

Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 02 maart 2023, 20:14:49
Waarmee heb je zo'n nette sleuf in dat slot gekregen? Ik moet bij twee van mijn sloten idealiter een hoekje verwijderen en heb destijds wat met een ijzerzaagje geprobeerd, maar kreeg niet goed vat of het wilde niet of ik weet het niet meer, maar ik had in ieder geval het idee dat er grof geweld nodig zou zijn. Wat me niet bevorderlijk leek voor de soepele werking van het slot.

Enfin: hoe heb jij het zo netjes voor elkaar gekregen (en het slot heelgehouden)?

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 02 maart 2023, 20:53:34
Met stukje hout grendel geblokkeerd in de uitgeschoven stand, gaatje geboord en toen met Dremel 2 snedes gemaakt
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 02 maart 2023, 21:22:08
(y) boel met wat hout intern stabiliseren, klinkt als een goed idee! Dat ga ik binnenkort eens uittesten.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 04 maart 2023, 11:04:24
@Reinout: voordat je een berg sloten koopt en/of gaat boren... Ik kom er net achter dat van de 6 sloten die ik nodig had voor 2 'gesleutelde' verbindingen, de helft niet bruikbaar is; de schoot/blad/grendel wordt eenvoudig teruggeduwd door het tegenoverliggende slot. De sloten zijn voorzien van een vergrendeling die dit zou moeten voorkomen, maar gezien de lage kwaliteit van dit soort sloten, is dit zo crapy gemaakt dat dit bij de helft dus niet functioneert en ook niet makkelijk te corrigeren is.

Dus wie wil er nog 6 meubelsloten..? ;D Aangezien de kwaliteit van de sloten zo twijfelachtig is, twijfel ik of het inbouwen van de versleutelde verbinding mij plezier of ergenis gaat opleveren; aangezien het de laatste waren in het rek bij de Gamma, heeft ruilen of bestellen vermoedelijk ook weinig zin. Wellicht zie ik er vanaf aangezien ik toch geen volledige Hebelbank voor ogen had..   

Eerste wisselarmen zitten ondertussen op hun plek :) Steldraad 0.8 bleek uiteindelijk te zwak om vanaf de kroonsteen bij de schakelaar de kortere, en daardoor stijvere, wisseltongen van een 12 gradenwissel om te zetten. Dus daar is een kroonsteen aan toegevoegd die het bovendien makkelijker maakt de steldraad aan te passen/vervangen. De stelstang rechts wordt uiteraard verlengd tot buiten de bak.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20230304-105802-640317495a6d7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20230304-105802-640317495a6d7.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 04 maart 2023, 16:30:10
Ik heb al genoeg sloten :) Degene waar ik aan wil zagen zijn van de Karwei (toen die nog in N'gein centrum zat), de overige van de Hornbach. Ik zal eens kijken hoe stevig die zijn qua terugduwen. Die van de Hornbach leken nog best aardig.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 04 maart 2023, 16:44:19
Die van de Hornbach even gefotografeerd:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Screenshot-2023-03-04-at-16-33-30-640364ea7b489.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/Screenshot-2023-03-04-at-16-33-30-640364ea7b489.png)

Waar m'n cocktailprikker naartoe wijst, daar zit stuk verenstaal in de weg voor het nokje op het bewegende deel. Geen speling te ontdekken. Ik heb flink lopen drukken en 'ie bleef keurig op z'n plek. Merk weet ik niet meer, ik heb ze allemaal uit de verpakking gehaald. Iets van zes euro per stuk? Een geel/oranje/rood/groen logo geloof ik.

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 04 maart 2023, 16:58:22
Die van de Gamma hebben dezelfde nok, maar je drukt die gewoon langs/onder het nokje wat 'm zou moeten blokkeren... Kan het inbouwen van de stelstangen buiten de modulekast nog wel uitstellen; misschien toch ff langs de Hornbach dan ;)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 06 maart 2023, 12:26:09
Rechtse module met de kopsporen en verbindingswissels is bedraad...  :) Alles lekker bouwmarkt en analoog... Schoonheidsprijs wint het niet, maar het werkt. Deel zit overigens provisorisch aangesloten, aangezien ik nog niet weet welke sporen ik eventueel geschakeld wil maken. En de eerder besproken wisselsloten volgen wellicht dus ook nog...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/bedraad-6405cc2151da4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/bedraad-6405cc2151da4.jpg)

Kwam nog een paar kleine foutjes tegen; bijv dat spoor IIIa per abuis met een metalen verbindingsmof aan het hartstuk van de wissel was verbonden. Aangezien het een kopspoortje is, dacht ik in eerste instantie dat dit geen punt is. Echter, als je ook digitaal/geluid rijdt, verlies je stroom op dit spoor als de wissel omzet. Niet waarschijnlijk de er hier een lok staat, en dat een tweede moet omlopen via spoor III, maar ik kon er niet mee leven; spoor eraf getrokken en opnieuw gelegd.

Ook een denkfout gemaakt; spoor is 'slechts' enkel geisoleerd, maar dit is de verste zijde. Als ik schakelaars aan wat normaal de voorzijde is wil plaatsen, moet ik alle draden van achter naar voor trekken. Afijn.. Then again; als ik er ooit mee op een beurs ga staan, zit het wel goed. Wisselstangen zijn eenvoudig naar andere kant te leggen  :angel:

Nog 2 modules en 7 wissels te gaan..  (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 28 november 2023, 16:50:06
Kibronn stond een tijdje stil: ik kwam niet snel tot een bevredigende oplossing voor een klein mechanische Stellwerk en de kroonsteen handbediening zat mij niet lekker.. Sommige lopen zwaarder dan andere: dit komt omdat de gaten voor dubbele geleiding in de blokjes hout, niet overal parallel en/of net niet op goeie afstand onderling zitten. De dubbele gaten had ik verzonnen om de geleiding ‘rotatievast’ te maken; dan hoeft dit niet alleen te worden opgevangen door de stelbiels.

Het stukje verenstaal naar de wissel functioneerde prima, maar ik twijfelde of het boven het oog in de stelbiels uitstekende stukje verenstaal (1) storend zou zijn voor de verdere afwerking, en of de verbinding überhaupt zou blijven zitten als je die kort afknipt. Het uitstekende deel in situ haaks ombuigen (2) werd ‘m niet; vooraf aan het plaatsen ook niet, dan kreeg je ‘m niet meer er doorheen. Bovendien werd vervangen bij schade dan ook lastig. In eerste instantie wilde ik dit oplossen door een buisje als feitelijke hendel te gebruiken (3); de verbinding naar de wissel kan dan een kort stukje draad zijn die je in het buisje steekt. Maar de oplossing is veel simpeler: de ‘haak’ gewoon verder omzetten en vanaf boven in de stelbiels steken (4).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/dgdsfgsdg1-65660b193a306.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/dgdsfgsdg1-65660b193a306.jpg)

De geleiding gaat ook op de schop… Na het zien van het mechnisme op https://www.stahlbahn.de/cnt/post172.php wilde ik eigenlijk ook de messing kant op, maar na wat wikken en wegen (ook van de prijs :)) wil het volgende proberen; er gaat slechts 1 spaak door het blokje, dit loopt soepel en met een boorkolom is dit nagenoeg haaks. De rotatie wordt tegengegaan door dat het kroonsteentje over een vlak kunststof plaatje glijdt (1) of dat een extra kroonsteentje door een stukje profiel loopt (2).

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/affdgdfg2-65660cb241a5d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/affdgdfg2-65660cb241a5d.jpg)

En als laatste het mechanisch stellwerk; bij Reinout zag ik de gave hendels van http://www.rst-modellbau.de/rstshop/index.php/sicherungstechnik.html. Meer leveranciers hebben ondertussen iets dergelijks. Heel mooi, maar ook prijzig en ik heb er toch zo'n 6 nodig.. Verder gaat de hendelbeweging gaat over in een verticale beweging; als je ze mechanisch wilt gebruiken, dan moet je op een of andere manier weer de hoek om richting de baan. Wellicht kan je ze 90 graden gekanteld monteren? Maar het mechanisme zelf is zeker bruikbaar; een oog om een excentrische schijf, zie hieronder. Als ik kunststof schijfjes en ringetjes kan vinden, moet dit wellicht wel zelf te bouwen zijn..  :)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/saafas3-65660b19b22b4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/saafas3-65660b19b22b4.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 28 november 2023, 21:52:32
Het excentrische had ik bij m'n zelfbouwhendels voor elkaar gekregen (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=60917.msg3221652932#msg3221652932) door M6 en M8 onderlegschijfjes te gebruiken, die M8 met de grotere binnendiameter kon ik dan excentrisch aanbrengen:

(https://abload.de/img/screenshot2016-04-02am3j3d.png)

Jouw (fraaie!) bouwtekening heeft een mechanisme dat kan duwen en trekken, die van mij kan alleen duwen. Ook wel met een veer op te lossen. Maar goed, ik gooi het puur in de groep in de hoop dat er misschien een idee door boven komt borrelen :)

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 28 november 2023, 22:00:55
Geinig idee; ik wil alleen proberen om het op afstand bediende wissels daadwerkelijk mechanisch te maken, misschien lukt dat met 'remkabels'..? Eerst maar eens die handaandrijving van de lokaal bediende wissels verfraaien... :angel:

PS je zou natuurlijk met een veer kunnen werken.. Vraag is wel of dat makkelijker te maken is ??? heb je iig geen nauw sluitende ring meer nodig..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/affdgdfg2a-6566fd8dc1080.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/affdgdfg2a-6566fd8dc1080.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 29 november 2023, 14:22:19
En uiteindelijk wordt het toch altijd iets anders..  :D De stelarmen: het 180 ombuigen van het verenstaal werkt niet prettig, en het haaks omzetten van het buisje ook niet. Dus hybride: verenstaal 'haak', buisje en klein stukje verenstaal wissel. Eventueel met druppeltje houtlijm vast zetten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/affdgdfg2b-65673a8a945ed.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/affdgdfg2b-65673a8a945ed.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/affdgdfg2c-65673a8aa7c21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/affdgdfg2c-65673a8aa7c21.jpg)

Vroeg mij verder af of deze wellicht te verbouwen zijn naar een mechanische variant... (foto van internet; heb ze nog niet)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/affdgdfg2d-65673a8ae0580.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/affdgdfg2d-65673a8ae0580.jpg)
   
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: HuubvG op 29 november 2023, 19:21:38
Dat zijn leuke! Alleen jammer dat op de foto waar die open ligt, de hendel niet te zien is. Daar zou je goed een bowdenkabel aan kunnen knopen, met een beetje vernuft.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Ferdinand Bogman op 29 november 2023, 19:45:31
Oh ja, een bowdenkabel! Wat was dat ook alweer (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99080.msg3222236331#msg3222236331)? ;)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 29 november 2023, 19:58:39
Ah, dat noem ik altijd een remkabel ;D ik denk dat zoiets wel bruikbaar is voor het Stellwerk...
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 01 december 2023, 16:19:15
En ook het plaatje of profieltje tegen rotatie werd 'm niet!  :laugh: Dit zou een te kleine tolleranties vragen van de 'grofstoffelijkheid' van mijn hout-en-gebogen-spaken-mechanisme... Dus kwam er iets beters: 

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231201-155326-6569f651eb36e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231201-155326-6569f651eb36e.jpg)

Het lijkt op de foto wat krom en oogt wellicht niet heel anders, maar (deze) loopt in ieder geval al een stuk soepeler :) De rotatie wordt tegen gegaan door een extra arm; de bedienhendel kan aangrijpen op het haakse stukje. Deze arm kan overigens ook in de kroonsteen onder de schakelaar, maar op deze positie kwam ik dan de zwarte draad tegen. De geleiding is wat bewerkelijker, maar het mechanisme is veel makkelijker te positioneren/corrigeren. Ik overweeg eventueel grootspoor wisselhendels op de zijkant van de modulebak, maar dat is wellicht teveel gevraagd qua kracht.. :-\ Ik heb ook bedacht dat je wellicht met een hefboom de beweging kan 'omdraaien'; dan komt de positie en beweging van de bedienknop zoals in 1:1 overeen met de rijrichting, niet met de wisseltongen zoals nu. Ff op puzzelen..

Verder heeft Kibronn nieuw materieel: de vernieuwde Roco Köf III... Vond er ergens nog een rode, voor een leuk prijsje. Must have! (y)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231201-103215-6569f65212def.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2023/20231201-103215-6569f65212def.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Marijn op 01 december 2023, 21:21:06
Leutig lokje  ;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Overet op 02 december 2023, 20:49:12
Leuk, dat zijn Trix Express schakelaartjes.

Tom
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 02 december 2023, 22:34:32
Een verkoper op Marktplaats was zo vriendelijk een foto van het binnenwerk te sturen; de hendel zit met een spiraalveer gemonteerd aan de bodemplaat. Dus de slag die hij thv de opening aan de achterzijde maakt is relatief klein. Misschien ééntje op de kop tikken om mee te experimenteren...
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Mark Lin op 08 december 2023, 22:48:47
Erg leuk dat uitvogelen van de mechanische wisselbediening. (y)
Interessant om dit te volgen.

Groet, Mark
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 19 januari 2024, 17:07:18
Aangezien ik niet direct een leuke oplossing kon verzinnen voor het omkeren van de beweging, en ik ook niet kon besluiten om dan maar rechtstreeks met een hendel te bedienen, stond het ff stil... :-\ Afijn, ik puzzel door.

In de tussentijd wel nog een 2e aanwinst: de Piko 211... Hieronder met zijn Roco zusje 'gebroederlijk' naast elkaar, zoals geleverd uit de fabriek/verpakking; lijkt mij duidelijk welke welke is... Het Piko model is toch wel aanzienlijk gedetailleerder dan de roco versie, al houdt die laatste zich mijns inziends goed staande!  De staanders van de Roco kan je bijvoorbeeld nog kleuren, lampen aan binnenzijde wit, evenals dat 'ding' op de neus rood maken. Dat ding blijkt overigens een luchtfilter (lees vermoedelijk: de inlaat van het filter)*. Weer wat geleerd  :angel: https://spannwerk.spur-ii.de/viewtopic.php?t=2200&start=105
Met een beetje pimpen komen ze weer wat dichter bij elkaar, maar: petje af, Piko! (let wel: prijsverschil buiten beschouwing gelaten  ;))

)* Herstel: iemand anders zegt "der Auspuff des Hilfsdiesels"  ???
Lijkt erop dat t'ie gelijk heeft, zie: https://www.v100.de/index.php?nav=1000051&lang=de.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240119-120333-65aa9d0fa85db.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240119-120333-65aa9d0fa85db.jpg)


   
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 19 januari 2024, 19:09:08
Mooie vergelijkingsfoto. De algemene indruk van beide is opvallend gelijk: ergens ook weer niet raar omdat ze allebei keurig netjes op schaal zijn, dan zit het verschil 'em in de details. Bij de roco zijn de handgrepen aan de bovenkant van de huiven een solide strip plastic i.p.v. een gebogen stukje metaal. Persoonlijk lijkt me dat het grootste verschil, vooral omdat ik vaak een beetje van boven op de lok kijk. Het is in ieder geval een punt waarop ik me afvraag of daar met wat geknutsel nog wat aan te doen valt bij de roco :)

In de uitvergroting van de foto vallen mij de mooie dunne ruiten van de kabine van de piko op...

Enfin, gefeliciteerd met de mooie aankoop!

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 19 januari 2024, 21:56:32
De 'dichte' handgrepen aan de huiven van de Roco vallen mijns inziens niet eens erg op; voor mij meest in het oog springend is zijn de open roosters op de lange huif van de Piko en de lampen van die laatste. Er zit overigens een echte fan onder het rooster, alleen begreep ik van youtube dat die op dit moment nog niet aangedreven wordt in de digitale modellen (mijne is analoog). Verder is de detaileering wel echt weer een stap fijner; met name op de draaistellen. Bufferbalk en rangeertredes is ook allemaal weer net wat strakker.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: becasse op 19 januari 2024, 23:08:35
Hmmm…geinig draadje.niet mijn schaal, wel mijn ouwe tijdperk en interesse. Ga dit volgen…succes!

Michiel
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Wies op 20 januari 2024, 10:32:59
Hallo Vincent.

Die twee V 100's zijn verschillende typen. Die van Roco is een V 100.20 (212), die van Piko een V 100.10 (211). De eerste is 20 cm langer (in 1:1) en de opbouw is in detail wat anders. Dus niet helemaal met elkaar te vergelijken. Hier nog een link over die twee uitvoeringen: https://de.wikipedia.org/wiki/DB-Baureihe_V_100

Succes met je experimenten.

Met vriendelijke groet,
Wies.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 20 januari 2024, 11:25:24
Verschil 211/212 is mij bekend, en er is ook nog een 213 :angel: had in de gauwigheid niet gezien dat ik een 212 op rails had gezet :P maar voor de verschillen tussen de modellen Roco/Piko maakt het weinig uit.

Voor de volledigheid: realiseer mij nu dat, aangezien de hulpmotor bij de 213 is verwijderd om plaats te maken voor een hydraudynamische rem en andere overbrengingskast, deze de genoemde Auspuff niet heeft.

PS en ik heb denk ik net verzonnen hoe ik de wissels ga bedienen; volgt!
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: becasse op 20 januari 2024, 12:35:41
Die roco 212  kan echt niet meekomen met die van Piko zo te zien. Veel scherpere gravures en ook de roosters zijn mooi.

Ik bedien mijn wissels met het outbus-systeem van M.Meiburg. Erg leuk, fraai en hendig. Ook met sperrsignale die je op slot kan doen etc.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 20 januari 2024, 12:58:30
Geinig, dat Outbus-systeem; schroefspindel had ik ook over nagedacht, wist niet dat het kant-en-klaar bestond.

PS de "geschweißter Blechsandkasten für Roco BR 50 in H0" kende ik dan weer wel, maar die heb ik ondertussen zelf een keer geknutseld voor een DÜkD ;D

Die roco 212  kan echt niet meekomen met die van Piko zo te zien. Veel scherpere gravures en ook de roosters zijn mooi.

Niet mee eens :angel: is mijns inziens een 'totaalplaatje'; voor 1/3 van de prijs van de piko krijg 2e hands je een heel fatsoenlijk model of voor een analoge Piko een Roco met sound :)  Maar uiteraard ieder zijn eigen voorkeur!
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: DJV op 20 januari 2024, 13:00:34
Verschil 211/212 is mij bekend, en er is ook nog een 213 :angel: had in de gauwigheid niet gezien dat ik een 212 op rails had gezet :P maar voor de verschillen tussen de modellen Roco/Piko maakt het weinig uit.

Voor de volledigheid: realiseer mij nu dat, aangezien de hulpmotor bij de 213 is verwijderd om plaats te maken voor een hydraudynamische rem en andere overbrengingskast, deze de genoemde Auspuff niet heeft.

PS en ik heb denk ik net verzonnen hoe ik de wissels ga bedienen; volgt!

Om over de gerenoveerde varianten maar niet te beginnen.

De Piko is heeeel mooi en heeft bepaalde digitale gimmicks waar de Roco eigenlijk vrij weinig heeft.
Maar in een floot van uitsluitend Roco's (waar mee gereden wordt bij mij.) zou de Piko een oogzeer zijn.
Dus hier blijft het voorlopig bij Roco's. ;D ;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 januari 2024, 22:32:31
Prototype #1...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240124-221844-65b17f268fef3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240124-221844-65b17f268fef3.jpg)

Beweging keert door arm om en stand bedienstang (door plankje rechts) komt nu overeen met stand wissel. Wissel wordt verbonden met stang aan bovenzijde.

- 'scharnier' is samengesteld uit onderdelen van een Duitstalige bouwmarkt;
- arm is houten profiel 12*18;
- door de verschillende afstanden tot scharnierpunt, is bedienkracht verhoudingsgewijs ook minder;
- bedienstang gaat door arm en neemt arm mee met haakje; op deze manier komt de stang meer in het midden van de hoogte van de modulezijkanten uit;
- aangezien de 'stang' in de arm alleen om een enkele as scharniert, zou ik mijn eerdere extra armpje op wisselmechanisme kunnen laten vervallen...
- op de bedienstang moet nog een knop komen;
- Eventueel kan ik als geleiding nog een paar oogscroefjes gebruiken;

Nu de vraag: ga ik 9 van (een nettere versie van) deze maken, of nog iets simpelers verzinnen? Voor de 'Fernbediente' wissels heb ik sowieso iets anders in gedachten :)

PS voor de duidelijkheid: 'n schetsje...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/lever-65b217c901d1e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/lever-65b217c901d1e.jpg)


Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 31 januari 2024, 22:15:46
Ik ben begonnen aan de lokloods.. En 'het begon al' met de grondplaat: had al eerder gezien dat de hoogte van de bodemplaat uitgelegd was op M-gleis, dus dat moest worden aangepast. En bedacht mij direct na dat ik met een nijptang de rand had afgeknabbeld: ik had ook gewoon het foamboard lokaal kunnen verwijderen...  ::) Afijn, dit werk ook. Bovendien dan was ‘tie weer te laag gekomen en had ik het moeten uitvullen; meerdere wegen naar... Kibronn ;D

Verder liep ik er ook gelijk tegen aan dat er 1001 manieren zijn om te voegen en te weatheren... Veel bomen en geen bos; uit pure balorigheid, ben ik daarom gewoon gaan bouwen. Dat voegen en vervuilen kan later ook nog; ik denk aan drybrushen en voegen met verdunde acryl. Tijdens het bouwen bedacht ik mij ook dat je vanaf modulerand op Preiser-hoogte een aardig eindje in de loods kijkt, dus de binnenzijde moest een stuk toonbaarder worden. Na wat gepuzzel over een geloofwaardige, logische constructie, eerst aan de binnenzijde de naden van de planken ingesneden en daarna met styreen kolommen en dakbalken gemaakt. 

En toen was het styreen op... Zie hieronder het resultaat tot dusver. Moet uiteraar allemaal nog houtkleurig worden :angel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240131-215606-65bab7acd81f9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240131-215606-65bab7acd81f9.jpg)   
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Marijn op 01 februari 2024, 00:04:41
Oei wat een Jetser van een stomer !!! maarum well done.. so far !  (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 01 februari 2024, 07:42:15
Ja, dat was een eerder knutselproject ;D Soms bedenkt een mens zich dat 'tie een DÜkD br50 'nodig' heeft...

https://bundesbahnzeit.de/seite.php?id=602
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 02 februari 2024, 22:45:10
Alle balken zitten erin; voor de zekerheid dak zelf ook nog van wat spanten/gordingen voorzien en planken ingesneden, al verwacht ik dat je die alleen met veel moeite ziet. Na het snijden vroeg ik mij ook pas af wat het meest logisch zou zijn: een gordingen- of spantendak...  haha. Afijn... Voor de zekerheid alles zwart geverfd voor ik het een houtkleurtje geef :angel: Wie nog wit ziet mag het zeggen! Intereur moet uiteraard nog verder afgewerkt worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240202-171425-65bd60fe2d4c7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240202-171425-65bd60fe2d4c7.jpg)

En een vraag: weet iemand een goeie techniek (of link naar) voor bitumen immitatie..? Het dak zit een belijning op, maar die staat haaks op de dakhelling; mij lijkt het waarschijnlijker dat de rollen parallel op het dak werden uitgerold. Dan kan je ze dakpansgewijs leggen en heb je minder naden langs de helling. Ik weet van schuurpapier, maar ben bang dat dit snel grof wordt :-\   

Oei wat een Jetser van een stomer !!!

PS Lees net dat de loods van Markt Wald twee afgedekte gaten in de deur had, zodat er nog net een br64 op het korte spoor paste. Wellicht geinig detail zodat ik nog een br50 in mijn loods kwijt kan :)
https://shop.vgbahn.info/media/pdf/Vorschau/Vorschau_519307.pdf
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Ferdinand Bogman op 02 februari 2024, 22:55:28
Forumgenoot Ronald69 gebruikt inderdaad schuurpapier voor zijn Bahnbetriebswerk "Altendorf" (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=105872.msg3222437756#msg3222437756), dat ziet er best goed uit. Of had je dat al gezien?
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Sikko op 02 februari 2024, 23:15:31
Dit is ook wel een fraaie methode: https://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,32102.msg503095.html#msg503095
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 02 februari 2024, 23:55:49
Altendorf ken ik, maar mijns inziens te grof, misschien met een iets fijner schuurpapier..?

Die terminus link is leuk :) overigens kende ik de tissues alleen als stoffen dak vor goederenwagons, van Sebb: https://youtu.be/K-0bOzdBWxY?si=_gZYTq6yVNfEC_Zz
Vraag mij af of het voor bitumen niet te vezelig is, maar resultaat bij terminus ziet er wel goed uit.

Zie trouwens net dat Sebb ook een filmpje heeft over bitumen daken; morgen kijken... (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 06 februari 2024, 11:11:34
Weet iemand wat dit zijn..? Heb tot nu maar 1 exact voorbeeld gevonden, op een lokloods: in Graal-Müritz, en iets soortgelijks in Herrenberg. Wat mij ook doet vermoeden dat het wellicht typisch (D)DR is. Maar vraag mij vooral af wat het moet voorstellen; vermoedelijk een kraag om trek te bevorderen..? Of zit er 1:1 een fan in?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/kraag-65c20500dda24.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/kraag-65c20500dda24.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: basjuh1981 op 06 februari 2024, 13:20:20
Als het goed is zit het ook op jouw dak als uiteinde van de CV-ketel. Zit dat er niet op dan gaat je CV-ketel uit bij het opwarmen van water, door gebrek van zuurstof en overvloed aan CO en Co2.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 06 februari 2024, 17:02:08
 ??? Een rookgasafvoer van een CV is gecombineerd met de aanvoer voor verbrandingslucht en is daarom uitgevoerd als dubbelwandige pijp (en verhoogt het rendement dus ook door de aanvoer op te warmen met de warmte van de passerende afvoer).

Waarom zou dat nodig zijn voor een schoorsteen op een lokloods..? of bedoel je iets anders..?

PS zou een fan kunnen zijn; want realiseerde mij later dat als een (stoom)lok met de uitlaat ver van de afvoer staat gepositineerd, die als losse opening met natuurlijke trek weinig doet.. Uche, uche :-X.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: basjuh1981 op 06 februari 2024, 17:21:44
Ik doe slechts een schot voor de boeg.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 06 februari 2024, 17:42:43
En ik geef alleen aan waarom ik denk dat dat onwaarschijnlijk is  :angel:

En over mijn suggestie dat het een fan kan zijn; dan zou ik verwachten hier wel meer voorbeelden van te kunnen vinden...  :-\

PS trouwens een nog 'n voorbeeld gevonden: Radebeul Ost. Duidelijke foto's maar durf nog niet te zeggen waar ik naar kijk... Gezien het conus vormige dakje zit er vermoedelijk een fan onder.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2024, 11:34:08
Het uiteindelijke oordeel na de schoorsteen anatomie is dat dit tè typisch is voor Oost-Duitsland en in de BRD niet/weinig werd gebruikt, en daarmee niet bruikbaar. En het lost zichzelf op; ben het spruitstuk met die kapjes kwijt, dus er moet toch iets anders komen… :D

Edit en over de anatomie: gezien bijna alle loodsen andere schoorstenen hebben op andere posities, maakt het volgens mij weinig uit wat je erop zet. Ik kan mij bijv ook niet voorstellen dat kleine loodsen met een schoorsteen aan één uiteinde, rookvangkappen en kanalen hebben aan beide uiteinden, terwijl loks met schoorsteen voor of achterin kunnen staan. Ik denk dat de voornaamste taak is het afvoeren van de hitte en dat als het dak maar hoog genoeg is, de rook wel volgt.

Hieronder de loods tot dusver… op een paar klungeligheden na, niet geheel ontevreden :) En je ziet van de balken helemaal niets haha (voor de liefhebber: zie onderaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240207-102602-65c35c57876d3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240207-102602-65c35c57876d3.jpg)

Voor het dak kwam ik uiteindelijk terecht op Duitse fora; daar werd nog crêpepapier en Malerband, in goed Nederlands afplaktape, genoemd. Nadat ik de eerste had gekocht toch besloten voor de laatste; een beetje standaard bitumen rol is blijkbaar 1x6m, in model wordt dit ca 12*70mm, en dat is heel veel crêpepapier nauwkeurig knippen.. Bovendien afplaktape is 12mm breed te krijgen! Voor duur, dus het werd 24mm die ik op een glasplaatje heb ‘gehalveerd’.

Voor dit project ook maar eens acrylverf gebruikt in plaats van die enamel potjes; werkt veel prettiger! Paar tube’s van Talens Amsterdam. De houtwand heb ik na eindelijkloze youtube filmpjes met acrylverf gedrybrusht. Het metselwerk eerst apart gekleurd en daarna ‘gevoegd’ met een wash; bij het afvegen is helaas volgens mij wel een boel van de eerdere kleuren meegenomen ??? Na 2 dagen drogen? Kan dit een te groot drupje afwasmiddel in de wash zijn geweest?

Voor het dak las ik nog ergens een tip om dit in te smeren met secondenlijm; iemand ervaring mee? Bij mij is schilderstape hoe langer het zit, hoe moeilijker te verwijderen; dus dat moet goedkomen :) Hierna nog dak grijs, bitumenrand schilderen, meer weatheren, interieur, mat spuiten, ramen, rails, etc. etc.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240207-113714-65c35dc1b85a9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240207-113714-65c35dc1b85a9.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Sikko op 07 februari 2024, 12:00:23
Als ik ga voegen, of iets anders waarbij ik ga vegen, is het met acrylverf is het altijd wel fijn om de onderliggende kleuren eerst te sealen met een laagje matte vernis. Gebruik zelf meestal een spuitbusje van Tamiya. Die spuit hele fijne nevel en het droogt lekker snel en hard op. Dan kan je naar hartelust boenen zonder de verf eronder weg te vegen  :)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2024, 17:37:17
Twijfelde ik over; heb een bus Vallejo matte vernis, maar die laat in de meeste gevallen witte waas achter.. Welke Tamiya is dat?
Uiteindelijk de rand trouwens wel voorzien van een laagje secondenlijm; wellicht houdt dat beter? En daarna dak kleurtje gegeven, maar mij nog iets te licht... En er moeten uiteraard nog wat accenten op.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240207-160242-65c3b17ff3a89.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240207-160242-65c3b17ff3a89.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Sikko op 07 februari 2024, 17:41:25
TS-79 TS-80  :angel:

Witte waas is me niet opgevallen. Aan de andere kant vaak hebben kleuren in model teveel saturatie, dus ik vind het zelf eigenlijk juist altijd wel prettig als het allemaal wat vlakker en bleker wordt.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2024, 17:53:39
Met Vallejo is het niet meer vlak en bleek.. ;D als ik google mag geloven heet het 'frosting' en is het een onvoorspelbaar fenomeen, ongeacht of je koud/warm/vochtig/droog spuit... Of ik ben onkundig in mat spuiten, ook heel goed mogelijk :angel: Zie hieronder ook de witte vlekken, bijna schubben, op mijn 110 300-1 Versuchlok.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/frosting-65c3b53739712.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/frosting-65c3b53739712.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Sikko op 07 februari 2024, 18:37:11
 :o

Jemig. Nee, Tamiya geeft wel echt een véél strakker resultaat.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2024, 18:41:55
Zie wel dat de TS-79 een semi-gloss is; waarmee maak je het dan weer mat..?
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Sikko op 07 februari 2024, 18:48:46
Zei ik 79, ik bedoelde natuurlijk 80  :angel:
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2024, 19:19:40
Misschien dan ff busje halen om resultaat tot dusver te sealen (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Reinout van Rees op 07 februari 2024, 21:00:35
Dat gedrag had ik ook met vallejo toen ik m'n railbus ermee bewerkte. Ik had ook een ander merk gebruikt, daar had ik hetzelfde mee. Mijn aanname was dat ik zelf de fout was: te dik of te dun of te dichtbij of te veraf spuiten ofzo.
Het was voor mij een reden om op een gegeven moment hier op het forum een tweedehands verfspuit over te nemen om dáármee te gaan spuiten. Dat werkte wel, de ene keer dat ik het tot nu toe heb gedaan.

Qua schoorsteenplaatsing: ik heb het gevoel dat ze wel echt de schoorsteen van de lok onder de dakschoorsteen wilden hebben. Ik zou het bij zijlijntjes met lokloodsen met "enkelzijdige" schoorsteen eerder zoeken in het feit dat op doodlopende zijlijntjes de loks nogal eens met de schoorsteen een vaste kant op stonden. Bij "mijn" eifelquerbahn ging het bergop, bergaf, daar maakte het niet uit. Maar tussen Koblenz en Mayen reden de stoomloks volgens voorschrift altijd met de schoorsteen vooruit. Dat wil zeggen heuvelop, zodat het waterniveau boven de vuurkist het hoogst bleef.
Zijlijntjes lopen nogal eens geleidelijk vanuit een dal omhoog de heuvels in, vandaar dat het niet raar zou zijn dat er nogal eens lokloodsjes met een schoorsteen aan één kant zijn.

Geen 100% zekerheid, maar hou het in het achterhoofd. Mooi loodsje trouwens!

Reinout
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2024, 21:57:35
Ik zou het bij zijlijntjes met lokloodsen met "enkelzijdige" schoorsteen eerder zoeken in het feit dat op doodlopende zijlijntjes de loks nogal eens met de schoorsteen een vaste kant op stonden.

Die had ook overwogen, maar leek mij toch dat de logistiek erg lastig zou worden; stel dat de lok na een revisie verkeerd om is teruggestuurd, zijn de rapen gaar.. Of hij moet ergens een draaischijf opzoeken. Die bergop is nog wel een factor van betekenis, al lijkt mij dat het ketelontwerp rekening houdt met een helling  ;) Ik dacht de hellinghypothese te toetsen door te kijken naar Boppard; géén schoorsteen... haha.
Maar inderdaad niet ondenkbaar dat er een voorkeursopstelling van de lok was.
En dank :)

PS Gelukkig staat mijn loods dan goed voor einde hellingtraject (y)
PS2 denk dat je gelijk hebt, ook los van hellingsituatie; dat loodsen inderdaad op een vaste richting van lok werden gebouwd. Die logistiek viel in een tijd met draaischijven in de alle knooppunten wel mee en het is niet zo dat die lok snel van 'oriëntatie-richting' veranderd... Dan zou ik ook nog paar trechters kunnen ophangen 😀
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Klaas Zondervan op 07 februari 2024, 22:01:41
....stel dat de lok na een revisie verkeerd om is teruggestuurd, zijn de rapen gaar..
Is een kwestie van goed afspreken met het revisiebedrijf dat ze hem net zo terugsturen als hij is gekomen.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 07 februari 2024, 23:12:36
Afspraken werken niet altijd... https://www.simscale.com/blog/nasa-mars-climate-orbiter-metric/

Maar zoals gezegd; in dat geval wel een draaischijf voorhanden bij een nabijgelegen knooppunt. En had mij eerder dus niet gerealiseerd dat loodsen* in sommige gevallen ingericht waren op vaste orientatie lok.

PS )* = loodsen zonder draaischijf
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 14 februari 2024, 12:36:48
Het loodsje vordert aardig :) of gezien de staat, gaat juist achteruit..? ;D Best wel tijdrovend, maar als het lukt ook best wel leuk..! Niet alles tevreden over, maar genoeg; de schorsteen staat overigens los en is een probeersel verzinkte-buis-met-roest...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240214-101013-65ccb53decd25.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240214-101013-65ccb53decd25.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: aad52 op 21 februari 2024, 10:51:03
Verzinkt roest niet..... ;D

M.vr.groet,

Aad
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 21 februari 2024, 11:26:43
Zeg dat maar tegen mijn auto ;D
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Mark Lin op 23 februari 2024, 20:06:02
Het is een leuk loodsje geworden.
Vooral de deuren (inclusief scharnieren) zijn mooi verweerd. (y)

Groet, Mark
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 februari 2024, 13:47:21
Dank! Het verbaasde mij beetje dat je vrij makkelijk resultaat krijgt door 'gewoon' de technieken op youtube te volgen. En vooral goed kijken naar voorbeelden. Ik had altijd gedacht dat verweren met kwast veel lastiger was; dat je echt airbrush moet handeren voor dergelijke resulaten, of andere lastige technieken met dure spullen. In dat verband, is mijn eureka moment trouwens wel acrylverf. En dit is natuurlijk allemaal beetje borstklopperij... Er zijn mensen die dit nog veel mooier kunnen! Aan ieder een oordeel over het resultaat. 

Ben bezig met paar schoorstenen, tussen de andere projectjes door.. :) Gaat iets minder snel dan bij jou!

 
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 24 februari 2024, 21:24:46
"Ja, hallo? Heinrich? Wo sind denn ja die Schornsteine fürs Lokschupp'n?!"

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240224-211033-65da502b97e97.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240224-211033-65da502b97e97.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 26 februari 2024, 13:09:20
Beetje priegelen, maar best geinig geworden; al zeg ik het zelf...  :angel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240226-125731-65dc7f4e0b8ab.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240226-125731-65dc7f4e0b8ab.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Sikko op 26 februari 2024, 13:22:02
Kunstig!  (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: tothebeach op 26 februari 2024, 13:27:01
Dank! Het verbaasde mij beetje dat je vrij makkelijk resultaat krijgt door 'gewoon' de technieken op youtube te volgen. En vooral goed kijken naar voorbeelden. Ik had altijd gedacht dat verweren met kwast veel lastiger was; dat je echt airbrush moet handeren voor dergelijke resulaten, of andere lastige technieken met dure spullen. In dat verband, is mijn eureka moment trouwens wel acrylverf. En dit is natuurlijk allemaal beetje borstklopperij... Er zijn mensen die dit nog veel mooier kunnen! Aan ieder een oordeel over het resultaat. 
Je moet het ook gewoon doen, en dan lukt het meestal wel :)
Mooi resultaat die pijpen!

Groet,
michel
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: spoorijzer op 26 februari 2024, 14:47:33
Ik vermoed dat beide buizen zijn voor de afvoer van de rookgassen van de stoomloc. Aanvoer van verse lucht zal niet via deze buizen gaan, maar via de reguliere verversing (de ramen of de kieren in de deuren  ;)). Ik vermoed dat er vaak een draaischijf in de buurt was (zodat er maar 1 rij schoorstenen nodig was) of dat de locloods aan beide zijdes van schoorstenen werd voorzien. Maar daarvoor ken ik de voorbeelden helaas niet in detail.

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 26 februari 2024, 15:14:38
 ??? Heb ik een vraag gemist? Of vanwaar de uitleg..?  :angel:

PS en dank trouwens  :)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: HuubvG op 26 februari 2024, 16:21:26
Ik weet het...

Weet iemand wat dit zijn..? Heb tot nu maar 1 exact voorbeeld gevonden, op een lokloods: in Graal-Müritz, en iets soortgelijks in Herrenberg. Wat mij ook doet vermoeden dat het wellicht typisch (D)DR is. Maar vraag mij vooral af wat het moet voorstellen; vermoedelijk een kraag om trek te bevorderen..? Of zit er 1:1 een fan in?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/kraag-65c20500dda24.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/kraag-65c20500dda24.jpg)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: wob op 26 februari 2024, 17:19:28
Beetje priegelen, maar best geinig geworden; al zeg ik het zelf...  :angel:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240226-125731-65dc7f4e0b8ab.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/20240226-125731-65dc7f4e0b8ab.jpg)
Mooi gedaan (y)

Groet, Bas
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 26 februari 2024, 20:18:29
Ik weet het...

Vertel, vertel!
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: HuubvG op 26 februari 2024, 21:06:58
Heb ik net gedaan, nogmaals:

Vincent vraagt:

Citaat
Weet iemand wat dit zijn..?

Vincent antwoordt:

Citaat
vermoedelijk een kraag om trek te bevorderen..?

En 'Rogier antwoordt ook, even later:

Ik vermoed dat beide buizen zijn voor de afvoer van de rookgassen van de stoomloc. Aanvoer van verse lucht zal niet via deze buizen gaan, maar via de reguliere verversing (de ramen of de kieren in de deuren  ;)). Ik vermoed dat er vaak een draaischijf in de buurt was (zodat er maar 1 rij schoorstenen nodig was) of dat de locloods aan beide zijdes van schoorstenen werd voorzien. Maar daarvoor ken ik de voorbeelden helaas niet in detail.


En dan jij weer:

??? Heb ik een vraag gemist? Of vanwaar de uitleg..?  :angel:
en

Vertel, vertel!

Tja, waar ging het ook weer over? Ik dacht dat het plaatje in de vorige post er mee te maken had, maar ik ben nu ook de weg kwijt, sorry voor de bemoeienis.
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 26 februari 2024, 21:21:41
Maar wat is dan " beide buizen"..?
Wat Rogier beschrijft doet iedere schoorsteen. Aanvoer van verse lucht is eerder door Bas geopperd, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk.
Op foto's zie ik een verdikking, maar wat daar in zit? Ik zou zelf niet weten hoe een kort stukje dubbelwandige buis de trek bevorderd?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/kamin-65dcf2a16f33f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/kamin-65dcf2a16f33f.jpg)
En "het plaatje in de vorige post": de schoorscheen zoals die origineel bij het bouwpakket zit, met de verdikking, of de foto van mijn creatie...? 
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: HuubvG op 27 februari 2024, 08:05:49
Ik dacht dat Rogier ook daar op doelde, op beide bredere, korte buizen op de eerdere foto van het echte voorbeeld. Maar nee, na herlezen blijkt dat hij uitlegt wat 'jouw' zelfgemaakte buizen doen. Inderdaad een beetje vreemd en nu snap ik ook je vraag: "vanwaar de uitleg?". Ik dacht dat ik het snapte, maar nee, ik had het mis.

Terug naar je zelfbouwbuizen, ik had nog niet gezegd dat ik ze ontzettend goed gelukt vind, evenals het dak en de bevestiging van de buizen, inclusief goed gelukte verwering.  (y)
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: spoorijzer op 27 februari 2024, 09:08:27
Uh sorry, blijkbaar heb ik meer verwarring veroorzaakt dan wat kunnen uitleggen  ::).

Ik was het topic (was voor mij nieuw) aan het doorspitten toen ik de vraag over de functie van de buizen las. Ik dacht te zien dat het nog over de buizen ging en dacht dat mijn reactie wat zou toevoegen. Maar dat deed het dus niet echt  ;D. Mijn uitleg ging niet echt over de verdikking, dat lijkt mij meer een methode om inregenen te voorkomen. Hoe dat precies intern zit, dat weet ik niet.

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 27 februari 2024, 09:28:33
@Huub: dank! :)

@Rogier: mocht je nog een ingeving hebben, laat maar weten! (y) Ik denk zelf dus dat er ergens een Emotor met fan zit, en dat het mechanische afzuiging is. Maar hoe die motor dan in de buis zit..? Alles wat ik kan verzinnen is beetje omslachtig...
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: spoorijzer op 27 februari 2024, 10:46:44
Zou de ventilater helemaal bovenin zitten, horizontaal? Onderin lijkt mij praktischer ivm electra, onderhoud etc. Het enige wat ik kan bedenken is dat de rookgassen te warm zijn, waardoor een horizontale ventilator bovenin beter zou zijn. Maar scheelt die pak m beet ene meter afstand veel in de warmte?

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Bf Kibronn
Bericht door: Benelux795 op 27 februari 2024, 12:32:55
Wellicht bingo; een hedendaagse variant...

https://www.poujoulat.nl/onze-oplossingen/eengezinswoning/de-prestaties-van-uw-toestel-verbeteren/static/

PS gewoon een variant van een trekkap dus...
PS Zo'n ding heet daar blijkbaar een Kaminhut: https://www.youtube.com/watch?v=lI-640-PGQ4