BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Spoors op 13 March 2008, 16:51:31
-
Hoi,
Ik kwam deze tekening tegen op een Spaans forum. Weet iemand toevallig wat de afmetingen van dergelijke stoomtrams waren?
(http://www.trensim.com/foro/files/plano_3_-tvbl_locomotora_backer___rueb_195.jpg)
Groet,
Jeroen
-
Hoi,
Ongeveer dezelfde tekening staat in The Locomotives built by 'Machinefabriek "Breda" van A.D. De Pater.
Tussen pagina 24 en 25 in (de tekeningen zijn uitklappagina's buiten de paginanummering om). Ze worden beschreven op blz. 17 en 18 Het zijn locomotieven die in 1888 (vijf exemplaren) en 1890 (drie exemplaren) aan de Tranvias de Vapor de barcelona y el Litoral zijn geleverd. Mr Albert van Capellen was daar directeur. Ik kan helaas de getallen op tekeningen niet ontcijferen, zo sterk zijn ze verkleind. Maar als je de spoorwijdte van de stoomtrammaatschappij weet te achterhalen, dan moet het toch te berekenen zijn.
Groet,
Marco
-
(http://farm3.static.flickr.com/2253/2331663344_9cbac6101e.jpg)
De Stoomlocomotieven der Nederlandse Tramwegen.
H.Waldorp.
blz 28
lengte totaal: 3000
spoorbreedte: 1 meter
Dit is een kleine.
Ze kunnen ook nog best een maatje groter.
-
Voor de beeldvorming: http://etarchief.fotopic.net/c890178.html
Errug mooi! :)
Gerrit F
-
Nog meer beeldvorming Hollands locaalspoor (http://members.lycos.nl/FransDoolaar/)
Groeten
Hans
-
Bewegende beeldvorming (al staat hij nu stil in mijn kast).
http://nl.youtube.com/watch?v=oJsrq09GdqY
en het filmpje heb ik geeneens zelf gemaakt.
Toevallig gevonden op Y.T.
Met dank aan JP, de filmer.
-
De Stoomlocomotieven der Nederlandse Tramwegen.
H.Waldorp.
blz 28
lengte totaal: 3000
spoorbreedte: 1 meter
Het boek is geschreven door ir. S. Overbosch. De locomotief is niet gebouwd Backer en Rueb, maar door Hohenzollern in 1882. Hij lijkt wel veel op de locomotieven die B&R later gebouwd heeft. Een van de verschillen die mij gelijk opvalt is dat het drijfwiel groter is dan het loopwiel. Ik kan geen enkele tekening van vinden een B&R loc. waar dat ook het geval is.
Groeten,
Marco
-
Backer en Rueb nam de hohenzollern-stijl over inderdaad, het eerstgenoemde backertje hier heeft dus als belangrijk verschil dat ie 2 aangedreven assen heeft, de hogenzollern maar 1, wat eigenlijk alleen in het begin van het stoomtramgebeuren vaker voorkwam. Verder kwam in nederland zo'n kast als van t backertje met 1 grote voor-opening alleen bij de HTM voor als k me niet vergis, de andere backertjes met vierkante kast hadden de bekende backer-voorkant (2 flinke ovalen ruiten en een vierkante opening in t midden). Verder waren er ook nog backertjes met een ronde voorkant, onder andere bij de OSM.
-
Mooi topic voor wat plaatjes:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Backer87.jpg)
SMWF loc, zelfde als eerder besproken, maar wel uit 1970 en 100% eigenbouw.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Backer32.jpg)
Een ruwe versie 1:32 op 0-rails, smalspoor dus met een Lego onderstel
en de leukste:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Backer16.jpg)
Een werkend stoommodel 1:12 voor 3,5 inch spoorbreedte.
Onnodig te zeggen dat alle drie modellen al 20 jaar in revisie zijn!
Mvrgr
Koopmans
-
gaaf! maak ze es af dan? ;D
-
Die Backertjes zijn mooi! Ik ben wel benieuwd naar dat Lego-onderstel dat blijkbaar rijden kan op spoor 0 rails. Weer een exotische techniek: Messing en Lego (M&L locs)
Ik heb net in De Pater (The Locomotives built by Machinefabriek Breda voorheen Backer en Rueb) de spoorwijdte gevonden van TVBL, de tekening waar dit topic mee geopend werd. Dat is meter spoor. De wielbasis van de loc is 1,50 meter of als je het in mm wil hebben: 1500
Groeten,
Marco
-
gaaf! maak ze es af dan? ;D
Tja, ik heb net even zitten inventariseren en kwam op 62 stuks nog te doen, de productiviteit van vroeger haal ik nooit meer!
Die Backertjes zijn mooi! Ik ben wel benieuwd naar dat Lego-onderstel dat blijkbaar rijden kan op spoor 0 rails. Weer een exotische techniek: Messing en Lego (M&L locs) ....,Marco
Zogauw Lego indertijd, rond 1988(?), een 12 Volt motorstel had voor de treinbaan heb ik er een gekocht en onderhanden genomen. Uit de zijkanten is plastic verwijderd want het Lego stel is breder dan de speermaat voor 45 mm 0-spoor. Op de Lego assen heb ik, nadat de stroomafname was gewijzigd op de wiel zijkanten, gedraaid stalen wielen gezet met isolatie busjes. Het heeft goed gereden. Die wielen zijn nu helaas zwaar verroest.
Ik betwijfel of het ooit nog af komt, ik heb geen ruimte meer voor een 1:32 smalspoorbaan.
Mvrgr
Koopmans
-
... Verder kwam in nederland zo'n kast als van t backertje met 1 grote voor-opening alleen bij de HTM voor als k me niet vergis, de andere backertjes met vierkante kast hadden de bekende backer-voorkant (2 flinke ovalen ruiten en een vierkante opening in t midden). Verder waren er ook nog backertjes met een ronde voorkant, onder andere bij de OSM.
Helaas Floris,
Je vergist je wel, de THNT 1-5 hadden oorspronkelijk ook 1 grote vooropening. Later hebben ze daar een raam met stijltjes ingezet (zie o.a. het De Blauwe Tram van Smits en ook hier (http://etarchief.fotopic.net/p26901719.html))
Dick
-
bedankt dick voor de link.
Ik heb nu eindelijk een tekening die wat duidelijker aangeeft waar wat komt te zitten aan handels, buizen en meters :)
Ik heb in ieder geval weer wat onderdelen kunnen plaatsen op mijn bakkert.
Nog maar 6 onderdelen uit te vogelen op de ketel :-|
-
Tja, een stoomtramencyclopedie ben k nou eenmaal niet ;) wat k wel weet is dat er ook een zwik backertjes op java hebben rondgecrosst, de Oost-Java-stoomtram (en misschien wel meer maatschappijen) had ze ook met 1 ovale frontopening. Verder waren ze er ook in open versie (dus beplating tot halve hoogte en dan t dak op dunne paaltjes, met nog wat smeedijzerversiering)
-
Marty,
Via de link die Gerrit F (zie boven) heeft gegeven, kun je nog meer tekeningen (en foto's) zien. Even op tekening/foto klikken voor grotere weergave ;)
Dick
-
Dat zag ik ook, maar ik had dit draadje van onder naar boven gelezen :)
Ondertussen zitten de onderdelen er ook op, maar heb mijn twijfels zo of het allemaal wel klopt, maar daarover later meer in mijn blog.
Hadden alle bakkers de instrumenten op dezelfde plaatsen, of deden ze maar wat en werd er gewoon een handel of meter geplaatst waar nog ruimte was ?
-
Ik weet niet beter of Backer en Rueb was een voorbeeld van standarisatie. Dat moesten ze ook wel om een redelijke prijs te krijgen want ze hadden een belastingtechnisch nadeel, onderdelen werden met invoerrechten belast maar complete locs niet. Dat hadden de maatschappijen toch maar mooi geregeld.
Als consequentie zat alles op een standaardplek, met standaard aansluitingen enz enz. De verschillen kwamen later bij het onderhoud door de bedrijven.
Mvrgr
Koopmans