BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Peter Kleton op 10 August 2021, 11:11:26
-
Hallo.
In het boek Äanslag Op Het Spoor staat op bldz 57 een foto (Geen tekening,heeft echt bestaan ) van een modern seinhuis van beton ergens op het emplacement IJsselmonde.
Ik ken Rtdzg uit de jaren 60 heel goed ,Post T, en de posten 1 ,2 en 3. alle 3 van de jaren 50 met nog de oude mechanische beveiliging met blokvensters enz en postje K.,vlak bij de werkplaats.
De beveiliging op Post T was met een elektrisch stelknoppen toestel uit va 1925 -'30.
Dat stond bij de Varkenoordse brug., waar lijn 2 overheen reed.
Op de website van De Feyenoordse Machinisten is hier ook wel over gepraat ,maar niets uit gekomen.
Heeft iemand die ter plaatse bekend is/was een idee waar het stond ?
Peter , Oud Monteur SW Rtd.
-
Helpt de website Klassieke Beveiliging hierin misschien?
https://klassiekebeveiliging.com/seinhuizenRtzg.htm (https://klassiekebeveiliging.com/seinhuizenRtzg.htm)
-
Heb je misschien een foto van het betreffende seinhuis ik heb daar vroeger gewoond kan je misschien verder helpen mvg Henk
-
Volgens mij stond er oa. ook een seinhuis bij het Smeetslandtunneltje (fietstunneltje onder de spoorlijn door).
Aan de oostzijde van de spoorlijn, net waar de Olympiaweg een bocht maakt.
Ook dit seinhuis is er niet meer.
-
Peter,
In een onlangs verschenen luchtfotoboek over regio Rotterdam zie ik een op foto uit 1968 een seinhuis vlak voor station Lombardijen, dwz tussen L. en Stadion aan de oostzijde van de spoorlijn, nabij spoorwegovergang. Dus wat Marc schrijft, maar dan in zuidelijke richting.
Groetjes
Ronald
-
Stond er ook een aan de westzijde bij het stadion voor het heuvelen west varkenoordse weg
-
Het seinhuis is te zien op een luchtfoto in de beeldbank van het geheugen van Nederland, en heeft gestaan aan de zijde van de West Varkenoordseweg ongeveer ter hoogte waar later de Breebrug en Post III is gekomen.
Hier de linken naar de bedoelde foto's
https://geheugen.delpher.nl/en/geheugen/view/rangeerterrein-luchtfoto?coll=ngvn&maxperpage=36&page=2&query=IJsselmonde&identifier=SPOOR01%3AKB-TOTAAL-7652
https://geheugen.delpher.nl/en/geheugen/view/seinhuis-ijsselmonde-ravesteynvan?coll=ngvn&maxperpage=36&page=1&query=IJsselmonde&identifier=NAI01%3AN361
-
Je zou ook eens kunnen kijken in het boek: Locomotiefloodsen en tractieterreinen in Nederland 1839-1958 ISBN 90-6097-323-2, zal vast wel in de bieb te lenen zijn.
gr Hans
-
Hier de linken naar de bedoelde foto's
https://geheugen.delpher.nl/en/geheugen/view/rangeerterrein-luchtfoto?coll=ngvn&maxperpage=36&page=2&query=IJsselmonde&identifier=SPOOR01%3AKB-TOTAAL-7652
Dat jaartal is onjuist: in 1938 stond De Kuip er al een paar jaar. Zal dus wel 1928 moeten zijn.
-
Oh leuk, een speurtocht (y)
Als het inderdaad het seinhuis is op onderstaand fragment van de foto uit de eerste link van Frans:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ijsselmonde-61129b38237dc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ijsselmonde-61129b38237dc.jpg)
(c) Spoorwegen in Beeld, Spoorwegmuseum
... dan zou het ongeveer hebben gestaan op de plek waar later het Stadionviaduct is gebouwd. Ongeveer op diezelfde hoogte is later (volgens mij) Post 3 gebouwd. (Misschien in de plaats van het oude seinhuis?) Volgens de tweede link zou het een Van Ravesteyn zijn.
Edit: wat Frans dus zelf ook al had achterhaald :-[ Sorry, ik was wat te enthousiast ;D
Op een latere foto zie ik volgens mij dat het seinhuis er nog staat als de Kuip er ook al staat. Foto via https://hetutrechtsarchief.nl/ en dan zoeken op "163151 Gezicht op het emplacement IJsselmonde te Rotterdam".
-
Ronald en de anderen.:
Die post was Post 2 denk ik na de modernisatie van het emplacement zijn de seinhuizen nog een poosje blijven staan. Maar toen de HSL werd aangelegd zullen ze wel zijn gesloopt.
Alvast bedankt
-
Maar dit is dus niet het seinhuis wat je zoekt? Kun je anders een foto van die bladzijde per PB sturen? Aan mij en de andere reageerders? Dan kunnen we misschien verder zoeken? :)
-
Hier dus de bedoelde foto
Komt uit het boek " Aanslag op het Spoor , ",pag 59 .
Waarom zou het zo kort bestaan hebben ?
van Jan Willem van Borselen, foto uit collectie Nederlands Architectinstituut .
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hoog-betonnen-seinhuis-Rtzg-6112adfe3fcad.bmp)
[/img] (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hoog-betonnen-seinhuis-Rtzg-6112adfe3fcad.bmp)
-
Ah, zo ziet het eruit :o Nooit gezien maar op onderstaande foto lijkt het seinhuis waar we het hiervoor al over hadden, ook wel een soort L-vorm te hebben. Maar dat is wel heel slecht te zien moet ik eerlijk bekennen. Misschien wil ik het graag zien.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ijsselmonde-4-6112b474b4c48.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ijsselmonde-4-6112b474b4c48.jpg)
Edit: rest van de foto: https://hetutrechtsarchief.nl/ en dan zoeken op "163151 Gezicht op het emplacement IJsselmonde te Rotterdam"
-
@ Martijn, je hebt het bij het goede eind, alleen is de foto die jij aandraagt vanaf de andere kant gemaakt. Geheel rechts zie je het woningenblok aan de Breeweg en daarachter nog flauw de contouren van de toren van de onderwijsinstelling aan de Kastanjedaal. Met de foto van aanslag op het spoor ga je snel de boot in, maar het woningenblok aan de Donkerslootstraat was nog niet gebouwd, waardoor je op die foto in feite tegen de achterkant kijkt van de woningen aan de Immobiliastraat. Het is dus wel degelijk het zelfde seinhuis dat we zien. De hoogte zal daarbij te maken hebben gehad met het heuvelen dat daar plaatshad, en een goed zicht gaf op de sporen. Het is daarbij niet ondenkbaar dat het zicht later werd belemmerd door de bouw van de Breebrug en later daar Post III is gekomen, wat een stuk lager was, maar is zo maar een gedachte mijnerzijds.
Mvg,
Frans
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hoog-betonnen-seinhuis-Rtzg-6112adfe3fcad-6112c37f94f5c.bmp) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hoog-betonnen-seinhuis-Rtzg-6112adfe3fcad-6112c37f94f5c.bmp)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Zichtlijn-6112c38da9293.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Zichtlijn-6112c38da9293.jpg)
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hoogte-verschil-6112e0bf68600.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Hoogte-verschil-6112e0bf68600.jpg)
-
@ Martijn, je hebt het bij het goede eind, alleen is de foto die jij aandraagt vanaf de andere kant gemaakt.
....
Klopt, op de rest van onderstaande foto (zie https://hetutrechtsarchief.nl/ en dan zoeken op "163151 Gezicht op het emplacement IJsselmonde te Rotterdam" ) zie je aan de linkerkant ook het hoofdgebouw van IJsselmonde, ook wel AGB of 'A-gebouw' genoemd volgens http://www.feijenoordsemeesters.nl/
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ijsselmonde-4-6112b474b4c48.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ijsselmonde-4-6112b474b4c48.jpg)
Dat is het gebouw dat op onderstaande foto rechts tussen de sporen staat.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ijsselmonde-61129b38237dc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ijsselmonde-61129b38237dc.jpg)
(c) Spoorwegen in Beeld, Spoorwegmuseum
-
Grappig detail zijn die handgrepen bij de raampartij van het seinhuis. Zou dat voor de Glazenwasser geweest zijn? Ik vraag me ook af of er ergens nog tekeningen van dat seinhuis bewaard gebleven zijn, want alhoewel vroege periode, wel een leuk ding om in model te maken.
-
De onderste foto van post 15 is niet het moderne seinhuis uit de jaren twintig. Toch?
Wie was de architect van het bedoelde bouwsel?, Saybold van Ravensteyn?
Het bevond zich recht tegenover de keerlus van de RET.
Het seinhuis stond er nog ruimschoots na de opening van de Kuip.
Ik zal morgen foto plaatsen van het emplacement met seinhuis, veel Stadiontrams en ruim voor de bouw van het Stadionviaduct.
Ronald
-
Graag, ben ook zeer benieuwd! (y)
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210810-232223-min-61136f2a5f167.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210810-232223-min-61136f2a5f167.jpg)
KLM foto 1937. Uit: Architectuur Rotterdam 1890-1945.
Ik vroeg me gister af of Saybold van Ravensteyn de architect zou zijn.
Hij was vanaf 1921 architect van de NS.
Ronald
-
Ronald, Van Ravesteyn is ook de architect geweest. het is ook bij deze foto vermeld geworden. Als het genoemde jaartal c.a. 1927 klopt was het seinhuis geen lang leven beschoren, want voor de bouw van het stationsviaduct (Breebrug) was voltooid zien we Post III er al staan.
Mvg,
Frans
https://geheugen.delpher.nl/en/geheugen/view/seinhuis-ijsselmonde-ravesteynvan?coll=ngvn&maxperpage=36&page=1&query=IJsselmonde&identifier=NAI01%3AN361
-
:)
Zo komen we er wel!
groetjes
Ronald
-
Zo zijn we er zelfs al volgens mij! De vraag waar dit seinhuis stond lijkt me zo wel duidelijk beantwoord (y) Topfoto!
Het zou mooi zijn als er ook nog ergens bouwtekeningen op zouden duiken maar ik denk dat die niet online te vinden zijn. Niet dat ik het niet ga proberen, hoor ;D
Trouwens weer wat geleerd: bij het zoeken naar aanknopingspunten zag ik op de foto uit Frans z'n link, rechts op de achtergrond een bijzonder bouwwerk. Een zogenaamde schoorsteenwatertoren of schoorsteen met waterreservoir. Ook leuk misschien als je een Nederlandse fabriek gaat modelbouwen :)
Meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schoorsteen_met_waterreservoir of Google ;)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ijsselmonde-7-61138e3695005.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ijsselmonde-7-61138e3695005.jpg)
-
Die "Schoorsteen water toren " is van de gasfabriek. ;)
Ik vond in het NVBS boek uit ~1980-81 (Tram en Trein luchtig bekeken ) een foto op pag 62 de hier reeds getoonde foto van het emplacement met seinhuis,Het stadion is er dan nog niet in1929 .
Op de volgende pagina staat een foto vanaf het Breeviadukt genomen uit 1940 , daar is alles weg.
Dit had Frans8000 ook al gemeld. ;)
We zijn er dus nu wel uit.
Alle speurneuzen bedankt. (y)
Peter
-
Sorry Peter, de schoorsteen is van de scheepswerf Piet Smit.
Verderop STAAT de schoorsteen van de vm gasfabriek, tegenover het vm station Rottedam-zuid.
Die schoorsteen is aanmerkelijk kleiner.
Groetjes.
Ronald
-
Hoi Ronald,
OK ik geloof je meteen. :D
Piet Smit zijn scheepswerf was de buurman van de gasfabriek.
Ik heb vanuit Post T daar schepen zien bouwen in de jaren 60 .
Peter
-
Klopt ook weer ;D De schoorsteenwatertoren van de gasfabriek is inderdaad dunner/slanker. En staat er nog steeds voor een groot deel:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_(Rotterdam_Mallegat) Edit: de link werk niet helemaal, je moet er zelf nog een ")" achter typen.
Ik had bij het zoeken gezien dat er inderdaad een scheepswerf achter de kuip lag. Grappig om die grote schepen te zien op de achtergrond van de bouw. @Ronald: bedankt voor de naam want nu heb ik op onderstaand bericht ook de schoorsteen kunnen vinden :)
https://www.rijnmond.nl/nieuws/174253/Rotterdam-krijgt-stukje-scheepvaartgeschiedenis-terug-met-Piet-Smit-Jr-gevel
-
Dank ook aan jou Peter, voor het vraagstukje, Het is altijd leuk als we hetgeen we op een foto zien (in dit geval een seinhuis) in een groter verband kunnen plaatsen.
Ik denk dat we nu naast dat we weten waar het stond, ook met redelijke zekerheid weten dat de hoogte van het seinhuis ook te maken heeft gehad met het heuvelen omdat dit een goed zicht gaf op het proces, en dat het later is gesloopt en vervangen door Post III vanwege de bouw van de Breebrug zoals ik het maar even noem, en de daardoor verminderde zichtbaarheid uit het eerste seinhuis.
Ook grappig is , (en dat is nog niet genoemd), het afgekruiste armsein dat we zien op de foto, en nog niet in gebruik was. Daarbij is het zoals vaak het geval is, hoe langer je naar een foto kijkt hoe meer je ziet, en vragen het op kan roepen die we dan weer proberen te beantwoorden. Geeft leuke bezigheid :)
-
Het viadukt heet bij besluit B&W sinds 1958 Stadionviaduct, ervoor Viaduct Varkenoord.
Bij station Stadion Feijenoord stonden twee andere (uiteraard) aardige gebouwen van Saybold van Ravensteyn.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210811-122222-min-6113adc8e57f5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210811-122222-min-6113adc8e57f5.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210811-122231-min-6113add21a9a8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20210811-122231-min-6113add21a9a8.jpg)
Ronald
Plaatjes uit het boek "Rotterdam en hoe het bouwde". Eerste druk, 1940.