BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Esperopt op 08 March 2008, 22:37:33
-
Wil de kap van m'n 2252 op het onderstel zetten van de onlangs verschenen oerversie van de 2200. Omdat deze al is voorzien van een decoder stekker leek me dit handig.
Nu krijg ik de kap er gewoon niet op. Heeft iemand dit al eens geprobeerd?
Voor de duidelijkheid hierbij de foto's. Vooral die van de binnenkant is belangrijk. Er lijkt ruimte genoeg te zijn en toch wil het niet.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/22001.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/22001.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/22002.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/22002.jpg)
De bovenste is dus van de 2252. Het enige wat ik nog kan bedenken is dat er een stuk van de lichtgeleider in de weg zit. Zijn die makkelijk verwijderbaar/uitwisselbaar?
-
plus misschien nog de 2 nokjes aan de binnenzijde van de cabine.
op de foto bovenzijde vd 2252 kap.
tinus.
-
Zouden die lichtgeleiders uitwisselbaar zijn? De handleiding van de 2252 ben ik kwijt. Is er niemand hier die dit al eens gedaan heeft?
De oerversie werd nl gedumpt, dus voor een zacht prijsje heb je een mooi digitaal onderstel voor je oudere 2200.
-
je zou ze eruit moeten kunnen drukken.
of ze te wisselen zijn weet ik niet.
hangt af van de plaats van de lampjes op de printjes
en of de loks dezelfde seinbeelden hebben.
tinus
-
Hoe bedoel je, gedumpt ??
Waar dan en welk lok nummer??
groeten Frederico
IK SPOOR (NOG) STEEDS NIET
-
De oerversie, 99 euro is die bijna overal. Nummer heb ik zo niet.
Willem
-
Ik dacht dat ie overal E 99.00 was, daarom vroeg ik me af of ze nu goedkoper zijn en waar dan?
groeten Frederico
IK SPOOR (NOG) STEEDS NIET
-
Nee, nergens goedkoper dat ik weet. Maar ik vind 99 een dumpprijs voor zo'n loc hoor..
Willem
-
Is wel te krijgen met korting hoor. Via pasje of gewoon vragen.
Maar terug naar mijn probleem. Je ziet dat de oerversie wel een lichtgeleider heeft voor driepunt, maar aan de buitenkant twee punts verlichting.
Nu weet ik niet of je de licht geleiders er zomaar uit kunt trekken. Ik bedoel, zitten ze 'klikvast'?
Dan kan ik nl een stukje van de leider van de 2252 afhalen conform die van de oerversie. Zou dan toch gewoon moeten werken? Allen heb ik nog nooit lichtgeleiders uit een loc getrokken. Als ze nl met lijm vastzitten ofzo begin ik er maar niet aan.
-
weet zo niet of ze gelijmd zijn.
maar als je even voorzichtig probeert om met een
sate-prikker vanaf de buitenzijde de geleiders naar
binnen te drukken. zie je het vanzelf.
niet te hard drukken en afwisselend van de ene lamp naar
de andere.
bij de meeste roco loks zitten de geleiders gewoon geklemd
in de kap.
tinus.
-
De onderste twee seinen laten zich inderdaad indrukken met een sateprikker. Derde sein zit geen beweging in. Heb ook één onder de aansluiting tegen het dak aan gedrukt en geprobeerd als hefboom te gebruiken.
Er klinkt dan een hoop gekraak maar echt beweging zit er niet in. Wil geen grof geweld gebruiken want aan een kapotte kap heb ik natuurlijk niets.
Iemand hier ervaring mee. Gaat dus vooral om de bevestiging tegen het dak. Dat is ook net het stukje wat een decoder in de weg zit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/22003.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/22003.jpg)
-
Heb je enig idee of de hele dikte van de geleider in de weg zit, of slechts een dunne strook ?
Handige manier om te kijken waar je precies raakt : De lichtgeleider met een schooolbordkrijtje wit maken, monteren en weer loshalen. Op de raakpunten zie je dan het krijt op het andere deel zitten.
-
Vanaf de bevestiging aan het dak tot ongeveer de positie van het derde sein. De kap van de oer 2200 heeft licht geleiders tot die positie. Dus ik dacht, als ik dat stuk nu kan verwijderen heb ik nog wel verlichting en past kap op het onderstel.
Weer geprobeerd met voorzichtig wrikken. Wil niet. Heb het maar aan de kant gelegd tot morgen voordat ik er nog een schroeverdraaier ofzo onder knal.
-
Is het alleen dat dikke versterkingsrugje ? Dat deeltje is waarschijnlijk gelijmd. Kun je niet een stukje wegfrezen ?
De kans is groot dat het stukje alleen maar gemaakt is om montage in de fabriek te vereenvoudigen en functioneel geen betekenis heeft.
-
Goed, m'n geduld is weer terug. Mede dankzij enkele drankjes.
Het is dus waarschijnlijk vast gelijmd. Als ik er nu een schoeverdraaier tegenaan zet en een kort maar fel tikje geef?
Sorry, voor alle vragen, maar ik heb nog nooit iets aan een model gewijzigd, laat staan er met gedoseerd geweld uit moeten meppen. Voor mij is dit dus een hele verbouwing. Anderen zullen waarschijnlijk vinden dat het niet eens thuishoort bij ombouw vraagbaak.
Graag advies. Overigens ga ik dat meppen nu niet meer doen. Als het mis gaat slaap ik waarschijnlijk niet.
-
Kun je volstaan met het weghalen van het verstevigingsrugje ? (Geel aangegeven). Ik zou proberen het met een freesje weg te halen. Of met een scherp mesje los te snijden op de lijmnaad.
In ieder geval geen geweld gebruiken of een schroevendraaier er tussen te rammen !
(http://i266.photobucket.com/albums/ii275/santerdam/benelux/01/Esperopt-1.jpg)
-
Daar heb ik ook al aan gedacht. Heb wel geen vreesje maar met een scherp mes moet het lukken. Maar ook die doorzichtige stukjes op het dak moeten weg. Het scheelt echt maar 2 millimeter ofzo en het past.
Ga het korte tikje dan maar niet proberen. Gewoon voorzichtig schrapen. Alleen is de bewegingsruimte zo klein. Vooral tegen het dak.
Misschien moet ik toch maar eens zo'n dremel-achtig apparaat kopen. Wil nl nog meer 2200 locs op een nieuw onderstel zetten. Als je het verschil (vooral in techniek) tussen de oude en de nieuwe onderbouw van deze loc's ziet, loont het volgens mij echt de moeite.
Tot zover iedereen weer hartelijk bedankt voor alle suggesties!
-
Ik denk dat het stukje aan de binnenkant van het dak een soort voorbereiding is voor een toekomstige zwaailamp. Aan de binnenkant zit de lichtgeleider er al wel, maar aan de buitenkant zie je nog niets.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/22001.jpg)
Daarom denk ik dat het weinig consequentie's heeft dat deel weg te halen.
In het begin had ik ook geen Dremel. M'n vriendin had een electrisch nagelsetje met een schitterend roterend vijltje (verschillende schijfjes en freesjes) Werkte uitstekend ! Het nagelsetje heb ik nog steeds, die vriendin niet meer ......
-
Aha, zal eens op zoek gaan in de spullen van m'n vrouw ;D.
Heb je trouwens gezien dat de lichtgeleiders in de voorkant van de bovenbouw exact gelijk is? Alleen heeft de oerversie geen A sein. De lichtgeleiding aan de achterkant is dus wel aangepast ivm decoder inbouw.
-
De lichtgeleiders in de voorkant van de bovenbouw zijn symetrisch. Die kap is immers 'universeel'. Als een A-sein nodig is kunnen ze makkelijk voor die bewuste versie een sein zwart maken. In een andere variant hebben ze dan het lichtpunt gewoon beschikbaar.
Een extra sein 'zwart-maken' is veel eenvoudiger dan achteraf een extra sein toevoegen. En de kans is ook groot dat dezelfde lichtgeleider nog in veel meer modellen wordt toegepast. Standaardisatie van onderdelen zou je dat kunnen noemen.
-
Hallo Esperopt,
Is het uiteindelijk nog gelukt met het wisselen van de kappen? Ik ga binnenkort een soortgelijke onderneming doen met (hopelijk) de kap van een 2275 op het onderstel van een 2252 (kap is verpest). Was inderdaad het wegfrezen van een stukje lichtgeleider de oplossing voor het pasprobleem?
Groeten, Geoffrey
-
Nee, al heeft dit wel een andere oorzaak. Ik kreeg redelijk goedkoop een een werkende 2200 aangeboden. De oerversie mag nu dus z'n ingewanden behouden.
Mocht ik een goedkope oerversie tegenkomen dan gaat dit projektje alsnog door.
Gerard.