BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: De eerste Ivo op 11 April 2021, 16:20:38

Titel: Servofun: Fleischmann Profiwissel en ontkoppelaar aangestuurd met servo
Bericht door: De eerste Ivo op 11 April 2021, 16:20:38
Hoi allemaal,

Wie kent ze niet, de Fleischmann Profi wissels en ontkoppelaars. Met een elektromagnetische aandrijving kan de wissel van positie worden veranderd en de ontkoppelaar omhoog worden gebracht. Op zich werkt dat prima, maar helemaal natuurgetrouw is de snelheid en het geluid niet.
Tegenwoordig kan dat veel mooier met servo techniek. Het gebruiken daarvan lijkt moeilijk, maar is het niet. In dit verslag laat ik zien hoe je een Fleischmann Profi wissel en ontkoppelaar kunt aandrijven met een servo set van NSseinenenprinten en de DCCNext. (Uiteraard kun je de servo set en de DCCNext ook gebruiken voor de aansturing van andere railmerken, maar ik gebruik sinds jaar en dag Fleischmann Profi Rail. )

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Servoset-small-607303ba38702.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DCC-Next-Small-607303ba2267f.jpg)

Voorbereiding van de wissel en de ontkoppelaar.
Aan de ontkoppelaar hoeft niks te gebeuren. In de wissel zit een veertje, dat er voor zorgt dat de wissel weer in de oorspronkelijke stand komt, als de wissel wordt open gereden. Dat moet er uit om de servo goed te laten werken. Daarvoor moet je de afdekplaat van de wissel los halen. Buig alle lipjes met een schroevendraaier voorzichtig in de horizontale positie.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/FL-Wissel-607303ba2ab25.jpg)

Druk dit plaatje aan en draai het geheel voorzichtig om. Haal nu de afdekking er af en verwijder het veertje. Haal ook meteen het schakelhandeltje er even uit. Dit hebben we later nog nodig. De deksel kan er weer op. Goed aandrukken en het geheel weer omdraaien. Lipjes weer vastzetten. Snij nu het rechtopstaande pinnetje van het handeltje. Op de plek van het handeltje maak je een gat van 0.5 mm. Vervolgens kan het handeltje weer terug. De wissel is nu klaar.


Montage van de servo
Allereerst moet je de goede plek van de servo bepalen. Plaats daarvoor de wissel terug op de baan. Zet een potlood in het gaatje en beweeg de handel. Op je plank komt nu een boog. Trek tussen de 2 uiterste punten een lijn en zet een kruisje precies in het midden. Hier moet je een gat maken van 8 mm. Ga nu naar de onderkant van je baan. Plaats de geleide buis van de servo in het gat en teken nu de beide bogen af. Schroef nu de twee schoteltjes tegen de baan aan.
Nu kan de servo op zijn plaats gezet worden. Plaats de veergeleider in het gat, druk hem omhoog tot aan de plan en draai de servohouder een kwart slag. De servo zit nu vast.

Installatie van de servodecoder
Voor de aansturing van de servo’s heb je een speciale servo decoder nodig. Die zijn er van verschillende merken. De DCCNext is een voordelige decoder met veel mogelijkheden. Hij is Arduino gebaseerd. Het is even wennen om hem aan de praat te krijgen. Maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt, is het niet moeilijk.
Je kunt de DCCNext krijgen als bouwpakket of volledig gebouwd. Het in elkaar zetten vergt enige soldeervaardigheid en een uurtje werk. Nadat de print klaar is, moet je er 9-16 volt gelijk- of wisselstroom en het DCC signaal op aansluiten.
Voor de aansluiting van servo’s kun je zowel Dupont pinnen als schroefterminals gebruiken.
Bij gebruik van Dupont pinnen moet je ook een 5 volt voeding voor de servo’s aansluiten.
Nadat je de software van de website hebt gedownload, zet je deze op de decoder en geef je de decoder een module adres.  Om servo’s aan te sturen gebruiken we het programma Mardec. Daarmee kun je diverse accessoires bedienen. Als je de decoder volledig voor de aansturing van servo’s wil gebruiken, zitten er 16 poorten op, die je allemaal een willekeurig, niet gebruikt DCC-adres kunt geven. Hiervan kun je er maximaal 12 voor servo’s gebruiken. Hoe dat moet, staat stap voor stap beschreven in de manual die je kunt downloaden op www.arcomora.com.
Nadat je een poort hebt gekozen, kun je de configuratie parameters in detail instellen. Voor een servo zijn dat de beide uiterste hoeken, de draaisnelheid en het zgn “bouncen”. Bij dit laatste kun je de servo een paar keer laten stuiteren voordat hij terug keert in zijn uiterste positie.
Als je alle wijzigingen hebt aangebracht, ga je met het ‘E-commando’ terug naar de operation modus en kun je de servo aansturen vanuit je digitale centrale.

Het geheel op een proefplankje aan de onderkant van de baan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Onderkant-small-607352394e1c6.jpg)



Opm.
Bij de Fleischmann profi wissel, wordt het puntstuk hardwarematig gepolariseerd vanuit het wissel zelf. Mocht je een ander wissel merk/type hebben, dan kan het zijn dat je ook het puntstuk moet polariseren. In Mardec is dit een van de servo instellingen.

Het resultaat:
https://www.youtube.com/watch?v=Eq0JF4B9pCE (https://www.youtube.com/watch?v=Eq0JF4B9pCE)

https://www.youtube.com/watch?v=URP_SEIlL_g (https://www.youtube.com/watch?v=URP_SEIlL_g)
Titel: Re: Servofun: Fleischmann Profiwissel en ontkoppelaar aangestuurd met servo
Bericht door: Fritsprt op 11 April 2021, 16:45:55
Netjes.  (y)
Kleine tip: Volgende keer je telefoon 90 graden draaien als je een filmpje maakt.  ;D