BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: Jeroen_J op 13 February 2021, 16:23:38
-
(kon niet ontdekken of dit in een andere rubriek thuishoort)
Ha iedereen, ik ben zoals velen hier een herbeginner. Ik heb een appartement met echt veel ruimte voor een modelspoorbaan, maar die kan er niet permanent opgesteld staan. Tegelijkertijd wil ik mijn eerste baan graag simpel houden, anders wordt het nooit iets. Dus ik probeer iets te bedenken dat één stap verder gaat dan een tijdelijke baan op de vloer. Iets dat snel gebouwd kan worden, snel op te zetten is op een rijdag, maar ook snel afgebroken en opgeborgen kan worden in een kast.
De beschikbare ruimte is 7,5 meter bij 3 meter, maar dat is een woonkamer, dus daar kan niets permanent staan. Ik wil graag een beetje rangeren en voor de rest lange stukken kunnen rijden. Mijn idee is een simpel station (vier wissels hooguit) op twee langwerpige modules, daaraan gekoppeld twee ruime bogen (of misschien zelfs maar één) en een systeem met cassettes als 'schaduwstation'. Alleen de stationsmodule krijgt scenery. De baan zelf is enkelspoor.
Mijn idee is nu iets dat deels lijkt op T-Trak, dus eenvoudige modules die je snel aan elkaar klikt, maar dan smaller en met een grote boogstraal. Ook dit idee sprak me erg aan:
http://www.kazmedia.de/bahn/teppichbahn-gleisverlegung.html
Zo'n baan ligt dus op de vloer óf steunt op vrij lage pootjes, een centimeter of twintig boven de vloer, zodat je ernaast kunt zitten (zo ongeveer hoe Japanners in traditionele huizen ook nog op de vloer zitten).
Ik vind alleen op internet weinig praktische ervaringen met zulke simpele modulaire constructies. Heeft iemand zoiets al eens geprobeerd?
-
Jazeker:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC02870_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC02870_4.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC02874_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC02874_5.jpg)
Een opvouwbare digitale testbaan... :)
Gr, Bert
-
Ik heb een tijdje terug ook eens een opklapbaar baantje gehad zoals Bert laat zien. Het was bedoeld als 'uitlaatplek' voor mijn zelfgebouwde treintjes. Het was geen succes want ik kreeg de overgangen niet mooi op dezelfde hoogte, dus dat was met kartonnetjes en een slijpschijfje proberen het zaakje vlot te trekken. Geen succes, het baantje bestaat dus ook niet meer.
Dan heb ik nu dus een vraag aan Bert: Hoe heb jij dat gedaan? Op de foto zie ik plaats voor inzetstukjes? Daar zou ik graag meer van weten. En heb je wellicht zwaarder plaatmateriaal gebruikt om kromtrekken te voorkomen?
Albert
-
Jazeker:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC02870_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC02870_4.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC02874_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC02874_5.jpg)
Een opvouwbare digitale testbaan... :)
Gr, Bert
Bouwverslag!! :) ;)
-
Oei, meer dan 10 jaar geleden... Sterker nog: 13.
Vaste modelbaan in opbouw, een testbaan nodig voor wat decoders (LDT wisseldecoder, Huib Maaskant S88 melder, ECoS-1). Toen besloten maar deze te bouwen met Fleischmann profi-rails, en op de scheiding de uitschuifrail van Fleischmann.
Zelfs al vouw je hem dicht met de uitschuifrail nog niet in de goede positie: die rails sprong in stukken uiteen. Stukjes weer terugsteken, en de rails werkte weer als vanouds.
Baantje is toen een paar maanden bij Paul Haagsma geweest, heeft hem gebruikt om Koploper en ECoS-1 met elkaar te laten 'praten'..
Baantje bestaat nog steeds, maar wordt maar 1x per jaar gebruikt..
Gr, Bert
-
Ok! :) Ja, dat zijn perfecte baantjes om mee te experimenteren en van te leren. Als ik er naar kijk krijg ik weer allerlei ideen en plannen ;D ;)
-
Ah, tip van de dag: uitschuifrails!
Dank u.
Albert
-
Wat een mooie uitvoeringen zo met die inklapbare banen, had ik nog niet zelf gezien.
Geeft wel wat ideeën voor de toekomst bij mijn eigen module baan.
En dan bedoel ik de link die door Jeroen is geplaatst.
Zoiets geeft wel leuke alternatieven als je toch lange banen wilt en geen ruimte hebt.
-
Ik heb iets soortgelijks, alleen de 'vouwrichting' omgedraaid:
(https://www.lydo.nl/blog/wp-content/uploads/2020/02/Demobaan-uitklappen.png)
Deze demo baan ligt af en toe in de woonkamer op de grond, meestal om treinen in te regelen maar ook om dingen uit te proberen met software.
Ik heb een aparte aansluiting gemaakt waardoor programmeertrack, main track en S88 in een keer wordt aangesloten op een DR5000. Na afloop wordt deze weer opgeborgen naast de kast.
-
Wat een leuke oplossingen hier. (y)
-
Of modules maken met een lichtbak/stofkap. Deze kan je stapelen en de scenery (tot ca. 15 cm hoogte) kan op de baan blijven. Makkelijk aan elkaar te koppelen door flexibele klemmen. Op deze foto zijn de klemmen nog niet bevestigd.
https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1596_4.jpg
-
Mooie oplossingen allemaal hoor, zo heeft iedereen zijn eigen " kijk " op het maken van modules. (y)
-
Ah, tip van de dag: uitschuifrails!
Dank u.
Albert
Hoeft niet eens.... als je de scharnieren op de opgehoogde rand plaatst en de boel koud tegen elkaar legt kan er eigenlijk niks mis gaan.
-
Geweldige banen (van Bert en van Gertjan) (y)
-
Dan kan er dus geen scenerie worden geplaatst. Lijkt mij lastig om dat steeds weg te moeten halen bij invouwen van de treintafel. Het idee van zo'n vouwtafel is overigens wel handig voor klein behuisde. Beter inklappen dan geheel niets.
Groet vanuit Blokpost 21 Klein Bruntendijk Friesland, Kees.
-
Dan kan er dus geen scenerie worden geplaatst.
Even los van gewicht en constructie, als je de verhoging wat hoger maakt, kan je ook (hogere) scenery kwijt. Het gehele pakket wordt dan wel dikker en dat moet je dan wel kwijt kunnen. En dan kom je inderdaad al snel in de discussie of het niet handiger is om losse modules te maken die je evt op de vloer aan elkaar koppelt.
-
Hoeft niet eens.... als je de scharnieren op de opgehoogde rand plaatst en de boel koud tegen elkaar legt kan er eigenlijk niks mis gaan.
Daar ging het bij mij juist mis... ;) Ik heb wel eens module bakken willen maken. Kon ik ook niet. Krom en scheef. Ik vrees dat dit onderdeel van onze hobby mij niet zo ligt.
Albert
-
Ik had bij mijn opklapbaantje (Zie het draadje Frans loodsje etc.) dezelfde ervaring als Scratchbuilt/Albert. Ik maakte het ding uit twee ‘zaagmaatjes’ MDF. Scharnieren werden gemonteerd op twee stukken van dezelfde panlat en toch kreeg ik te maken met een fractie hoogteverschil >:(. En wat wellicht ook niet helpt is een ondergrond van enigszins flexibel materiaal.
Wolter
-
De scharnieren hebben normaal wel speling. Ik heb ze, met de planken echt goed tegen elkaar, vastgezet onder enig spanning zodat ze in die stand geen speling meer hebben en de planken niet kunnen verschuiven. Over het algemeen is dat goed genoeg, maar ik duw er aan de kop nog wel een harde koffiekop onderzetter onder om speling van de vloerbedekking op te vangen.
De rails zijn vastgesoldeerd aan spijkers, waar ze bij elkaar komen. Een railstaaf stond ietsjes hoger ten opzichte van de ander in het begin zodat ik die een beetje heb bijgevijld.
Daarna geen enkel probleem meer... :)
-
Gertjan,
Mooie oplossing. Heb je wat meer details over afmetingen, gebruikt materiaal etc.
Richard
-
Wow, dank voor de suggesties in dit draadje! :)
Waarschijnlijk moet ik gewoon eerst beginnen met de twee stationsmodules en daarna verder kijken.
-
Heb je wat meer details over afmetingen, gebruikt materiaal etc.
Resthout ;D!
(https://www.lydo.nl/blog/wp-content/uploads/2020/02/Opbouw-300x190.jpg)
Twee meubelplaten van 52 cm diep en 238 cm hoog en wat balkjes van een oud kinderbed. Het geheel, opgevouwen, is 8 cm dik.
Eerst de baan ongeveer neerleggen en zoveel mogelijk wegzagen zonder dat de meubelplaat zwakker wordt. Alleen maar om gewicht te verminderen.
Daarna is het kwestie van in elkaar zetten, als het moeilijk was was het mij niet gelukt :)
Ik heb nog wel twee kleine rolwieltjes aan de kopse (onder)kant gemaakt om gemakkelijk het geheel naast de kast te zetten of halen. Er ligt ook een plankje daar waar het geheel gemakkelijk op loopt. Twee kleine slotjes (zelfde die ik zag op de foto van Bert) om het een geheel te maken.
Ondanks de open ruimtes is het nog best een zwaar geheel. Oorspronkelijk bedoelt om op de keuken tafel te leggen, gewoon neerleggen in de woonkamer werkt een stuk gemakkelijker. Ik zou het ook niet aanraden om mijn vader ermee te laten sjouwen. Maar dat lijkt me redelijk gemakkelijk op te lossen door lichter materiaal te gebruiken en een betere afwerking.
-
Bedankt Gertjan,
Na enige tijd heb ik het plan om ook zoiets te gaan maken weer opgevat.
Richard