BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Bjor op 01 March 2008, 21:03:34
-
In het schema heb ik aangegeven wat ik wil bouwen: een kruising van drie sporen, waarbij ik de Engelse wissel met een schakelaar in de stroomkring van spoor 5 of spoor 4 kan opnemen. Alle drie de sporen hebben een eigen trafo en zijn nu nog onderling van elkaar gescheiden. Kan ik zoals ik hier getekend heb de massa van van de drie trafo's onderling verbinden en alleen de stroomvoerende spoorstaaf van spoor 4 of spoor 5 doorverbinden, of geeft dat problemen? (Ik rijd met een 2 railsysteem, Arnold-N.)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kruising_spoor_3_4_en_5_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kruising_spoor_3_4_en_5_1.jpg)
Bjor
-
Hoi Bjor, ik kom er even nog niet helemaal uit wat je wilt.
Op spoor 3 en 4 rijden de treinen dezelfde kant uit volgens jouw tekening en niet tegengesteld.
De massa van verschillende trafo's niet door verbinden i.v.m. kortsluiting.
Groet Jaap
-
Ja, je kunt de massa van alle drie de trafo's zonder problemen aan elkaar knopen. Je kunt dan ook nog binnen de sectie van een trafo voor en achteruit rijden, alleen kun je niet over de scheiding heen, maar dat is niet meer dan logisch.
Mvg
Wim.
-
Jaap, bij spoor 3 staat een rode pijl naar het noorden, bij spoor 4 een rode pijl naar het zuiden. Het lijkt erop dat de bedoeling van Bjor is vanaf spoor 3 linksaf te gaan naar spoor 5 en daarna achteruit op spoor 4.
-
Dat zou ik dus maar niet doen............
Bij 4 moet je de + en - omdraaien, de trein rijdt namelijk de andere kant op.
Op spoor 5 wisselt de polariteit als de trein terugrijdt.
-
Alvast bedankt voor jullie reacties. Ter toelichting: Het is een bestaande baan. Alleen de aansluiting van spoor 5 op spoor 3 en 4 is nieuw. Spoor 3 en 4 vormen een dubbelsporige hoofdbaan. Spoor 5 is een zijspoor, dat eindigt in een keerlus. (N.B. de keerlus is ruim 3 m lang en heeft een eigen trafo. Als de trein in de keerlus rijdt is er dus ruim tijd om de polariteit van spoor 5 om te draaien.) Het is de bedoeling dat de trein van spoor 3 naar spoor 5 kan rijden. De regelaar van 5 moet dan uiteraard even ver open staan als die van 3.
Van spoor 5 moet de trein (komende uit de keerlus) naar spoor 4 rijden. Ook hierbij moeten de twee regelaars even ver open staan.
Wat Jaap zegt is juist, maar ik draai de regelaars van beide sporen ook in tegengestelde richting. Van belang is dat alle railstaven die de massa vormen op deze wijze op elkaar aansluiten. En dat is mijn vraag; kan dat? Volgens Wim kan dat en volgens Jaap niet, als ik jullie goed begrijp. Wat is nu het juiste antwoord?
Bjor
-
Bjor,
Wat je wil maken of toepassen staat bekend onder de noemer Z-Schakeling.
Hierbij worden meerdere trafo's aangesloten en hebben allemaal een gezamelijke aansluiting van de rijspanning. Hiermee maak je een zogenaamde nulleiding. Nu kan de rijspanning tenopzichte van deze nul negatief of positief zijn, hierdoor zal de trein voor en achteruit rijden. Kortsluiting is dus uitgesloten, tenzij je de trafo sectie uitrijd natuurlijk.
Een voorbeeld hiervan vanaf het web.
(http://www.eisenbahnverlag.de/ABC/Thema/Text/4t/Schaltplan.jpg)
http://www.eisenbahnverlag.de/ABC/Thema/Text/4t/Schaltplan.jpg
Mvg
Wim.
-
Wim,
Duidelijk. De treinen moeten wel van de ene naar de andere sectie kunnen rijden. De enige oplossing lijkt me dan een onderbreking van beide spoorstaven en een verdubbeling van de schakelaar. Als ik het dan goed begrijp moet het zoiets worden:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kruising_spoor_3_4_en_5_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kruising_spoor_3_4_en_5_2.jpg)
Bjor
-
De treinen moeten wel van de ene naar de andere sectie kunnen rijden.
Dat kan ook prima zoals Wim hierboven beschrijft.
Echter wanneer je op de ene trafo achterwaarts rijdt en op de andere trafo voorwaars moet je niet over de scheiding van beide stroomkringen komen met je loc.
mvg,
Sander
-
Sander en alle anderen,
Bedankt voor jullie vlotte reacties. Het is me nu duidelijk. Met een gemeenschappelijke massa is het dus goed te doen.
Bjor