BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Joran op 18 January 2021, 20:50:18
-
Voor mijn baan ben ik bezig met het aansluiten van de wissels. Een vriend van met helpt me daarbij, maar we zitten even met het aansluiten van de wissels op de bezetmelding. Wanneer je geen puntstukpolarisatie toepast is het vrij eenvoudig. De draad van de linkerspoorstaaf, -, naar de de ene kant van de voeding (deze laat ik voor alle spoorstaven samen komen op een stuk experimenteerprint) en die van de rechterspoorstaaf, +, naar de bezetmelder. Ik weet niet of mijn terminologie helemaal juist is, maar dat moeten jullie me maar vergeven :)
Nu wil ik het puntstuk polariseren middels de DR4021 print van Digikeijs welke is aangesloten op de servodecoder (DR4024) van hetzelfde merk. In de handleiding van Digikeijs staat dit eenvoudig weergegeven. Maar niet voor wanneer je een bezetmelder wil gebruiken. We hadden eerst bedacht dat we de bezetmelder (+) en experimenteer print (-) aan de zijde van de DR4021 moesten aansluiten waar ook het puntstuk wordt aangesloten. Klopt deze gedachtengang, of moet het anders? Hieronder een eenvoudige tekening van wat we bedacht hebben:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Aansluiting_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Aansluiting_3.jpg)
-
Je gedachtengang is goed.
Je schrijft rechts het woord Trafo, maar dat is feitelijk de centrale of de booster. De rode draad loopt via de bezetmelder en de bruine draad naar de onderste spoorstaaf. De zwarte draad gaat naar de bovenste spoorstaaf.
Het puntstuk zit bij rechtdoorrijden aan de bovenste spoorstaaf, bij afbuigen aan de onderste.
Je zou dus het verbindingspunt tussen de twee bruine draden aan de railstaaf kunnen maken, maar dat zit nu op de linkerklem van de 4102. Dat is elektrisch hetzelfde, maar dit zal voor de montage makkelijker zijn.
Hetzelfde geldt voor de zwarte draad. Of je de twee zwarte draden bij de railstaaf koppelt of op de rechterklem van de 4102, dat maakt elektrisch niet uit.
-
Om het te illustreren heb ik twee varianten van het knooppunt getekend.
Bij de eerste variant ligt het knooppunt aan de spoorstaaf, maar dat is onpraktisch want dan moet je twee draden aan de spoorstaaf maken.
Bij de tweede variant ligt het knooppunt ergens halverwege. Ook onpraktisch want je moet een extra verbinding maken.
Dus jouw oplossing is wel zo handig omdat die klem er toch al zit.
Elektrisch maakt het allemaal niks uit, bruin zit aan bruin en zwart zit aan zwart, en waar ze aan elkaar zitten maakt geen verschil.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/aansluiting_3a.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/aansluiting_3a.png)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/aansluiting_3b.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/aansluiting_3b.png)
-
Dank voor je heldere uitleg Klaas!
De wissels zitten al op hun plek gelijmd, dus gaan we voor optie 1. Dat is voor nu makkelijker. Wat jij laat zien (op de railstaaf) is (voor mij) een duidelijkere manier om te bedraden, maar zoals gezegd. Het wissel zit al op zijn plek doen we optie 1. We kunnen verder (y)