BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: ArtMan op 01 March 2008, 10:00:35
-
Hi allen,
Zojuist meb ik met grote voorzichtigheid m'n bovengenoemde decodertje ingebouwd in de minitrix 6400. Nu heb ik gisteravond de uitgebreide handleiding gelezen maar helaas heb ik toch een aantal vragen.
1. Op welk adres staat een zimo decoder standaard geprogrammeerd?
2. Op de mobile station moet ik en bepaalde instelling kiezen die voor de lok/decoder geschikt is. Uiteraard snap ik dat ik DCC moet kiezen maar de M.B. geeft me een aantal keuzes. DCC-K 14F voor decoders met een kort adres en 14 rijstappen, DCC-K 28F voor decoders met 28 stappen, DCC-K 126F voor decoders met 126 rijstappen. Daarnaast heb je nog de instellingen met een lang adres.
Waar staat de zimo standaard op geprogrammeerd? 14, 28 of 126 stappen?
3. Verder heb ik wel eens op dit forum gelezen dat je een bepaald adres op 0 moet stellen als je niet analoog rijdt voor nog betere rijeigenschappen. Welk adres is dit bij deze zimo decoder? Lijkt me gelijk een goede oefening voor m'n eerste programmeer-oefening.
alvast dank voor jllie reacties. :)
grt,
Arthur
-
Nogmaals de handleiding gelezen :P
Als default staat hij op 3 geprogrammeerd. In de f.a.q's zag ik dat de decoders van Zimo sowieso niet geprogrammeerd staan op 14 rijsteppen maar op 28/128. Maar ja, welke dan. Toch maar even de cv lijst doorspitten.
-
28/128 betekent dat de decoder zowel op 28 als 128 rijstappen naar behoren reageert. Je kunt dus naar believen 28 of 128 kiezen op je mobile.
-
Bedankt Henk. Ik zie trouwens in de handleiding staan:
# 29 = 2: normales Richtungsverhalten,
28 Fahrstufen, kein Analogbetrieb,
Kennlinie laut CV’s # 2,5,6, kurze Adresse.
Dat zou het antwoord kunnen zijn op m'n laatste vraag?
Wat bedoelen ze met de laatste zin: Kennlinie laut CV’s # 2,5,6, kurze Adresse?
-
Dat de snelheids tabel volgens deze CV ingesteld is bij het gebruik van ABC. Of de Zimo remprocedure. Hier doe je op dit momnet niets mee, dus voor dit moment gewoon vergeten.
Mvg
Wim.
-
Als je met de laatste vraag bedoelde dat analoogherkenning kan worden uitgezet, dan gaat kein analogbetrieb daar inderdaad over.
Ik let daar zelf eigenlijk niet op en heb nooit een relatie met de rijeigenschappen waargenomen.
In CV29 worden veel keuzes vastgelegd.
Kennlinie laut enz... gaat erover dat je de optrek- en afremkarakteristieken gewoon met CV 2, 5 en 6 regelt. Bij veel decoders kan je dat nog nauwkeuriger instellen. Je moet dan in CV29 vastleggen dat je dat wil en vervolgens ergens in veel hogere cv's per rijstap een snelheid instellen.
Kurze adresse betekent dat het decoderadres in CV1 wordt gebruikt. Je kunt ook van viercijferige adressen gebruik maken.
-
Als extra naast bovenstaande een semi-technische opmerking ter informatie:
het verhaal 28/128 rijstappen betekent in ieder geval voor Zimo (waarschijnlijk ook voor andere merken) dat ook als de centrale aanstuurt met 28 stappen de decoder zelf dit interpoleert naar 128 stappen.
In gewone taal: je stuurt met je regelaar de snelheid een paar stappen hoger (bijv. van 12 naar 15), de decoder doorloopt alle stappen van bijv. 105 (overeenkomend met stap 12) naar bijv. 143 (overeenkomend met stap 15). Daar hoef je dus zelf niets aan te doen.
Maarten van der Burgt
-
Bedankt voor jullie reactie's :)
Inmiddels ben ik door jullie hulp een stuk verder gekomen en zijn de eerste testen geslaagd. Na veel geƫxperimenteer ben ik er achter gekomen dat je de M.S. zowel in 28 stappen als 128 stappen de zimo kunt besturen. In 128 stappen kun je de loc geweldig secuur bedienen maar draai je je rot aan de snelheidsregelaar ;D
Nog een leuk probleem:
In eerste instantie had ik het probleem om de lok in beweging te krijgen... Uitlezen decoder ging wel maar wat ik ook deed om hem in beweging te krijgen... Het lukte maar niet. Decoder gereset aansluitingen gecheckt, enz.,enz.
Tot ik uiteindelijk de "stop" toets zag op de M.S. Na deze ingedrukt te hebben kreeg ik het lokje eindelijk in beweging... Pfff, dat heeft me wat zweetdruppeltjes gekost maar ik heb er weer een hoop van geleerd.
En nu op naar de volgende uitdaging... Cabineverlichting?
-
Omdat bij een van mijn locs dezelfde decoder ingebouwd is mag ik dan aannemen dat bij de analoogherkenning nog aanstaat als de loc gaat rijden bij het opendraaien van een gewone trafo?
Ik was binnenverlichting aan het inbouwen en dacht even niet na en zette het treinstel waar ik mee bezig was op mijn rollerbankje aangesloten op een geowne trafo.
Of is de decoder nu stuk??
Groeten,
Patrick
-
Bij Zimo staat analoog standaard vanaf fabriek uitgeschakeld.
Mvg, Johan
-
Volgens mij is je decoder niet stuk.
Eeehmm
Bij Zimo staat analoog standaard vanaf fabriek uitgeschakeld.
Is volgens mij niet waar. Als je op seite 11 kijkt van je handleiding bij je decoder. Ja, ik heb hem heemaal uitgeprint ! Zie je een korte uitleg van CV #29. Standaard staat 'ie geprogrammeerd op waarde 14. In de "Beispielwerte" kun je het volgende lezen:
"#29=14 wie oben, aber mit automatische Konventionell Umschaltung (Analogbetrieb), Railcom.
Die Railcom kan trouwens roet in het eten gooien en beter is deze uit te schakelen. Nu ben ik even kwijt op welke waarde mijn cv=29 geprogrammeerd staat maar dat kijk ik vanavond even na.
Grt,
Arthur
-
Ik heb hem even laten checken bij een dealer en alles werkt nog naar behoren.
Bedankt
Groeten,
Patrick