BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Bouwe op 16 August 2006, 20:07:04
-
Hallo,
Voorheen liet ik m'n loc's altijd door een modelbouwwinkel ombouwen naar digitaal, maar vandaag heb ik de stoute schoenen aangetrokken en wilde beginnen met het zelf inbouwen van digitale decoders. Het inbouwen van de decoder in het motorgedeelte ging vrij simpel, decoder insteken en klaar.
Echter wil ik het stuurstandrijtuig voorzien van een functiedecoder zodat ook deze frontseinen en sluitseinen wisselen met de rijrichting. Hiervoor gebruik ik de LF100XF (art.nr. 10104) van Lenz. Het aansluiten van de rode/witte/gele/zwarte draad leverde geen probleem op. Echter zit ik met de vraag waar ik de blauwe draad moet bevestigen?
Heeft iemand ervaring met het inbouwen van een functiedecoder in een Minitrix koploper en die mij hiermee kan helpen?
Voor de volledigheid: ik rij DCC.
Groeten, Bouwe
-
Bouwe
Hier > http://www.lenz.com/manuals/decoders/lf100xf.pdf , in het midden staat een aansluitschematje, hoop dat je daar iets aan hebt
-
Hallo Bouwe,
De blauwe draad is de gemeenschappelijke retourleiding.
De front/sluitlichten worden tussen wit/blauw resp. geel/blauw aangesloten.
Met vriendelijke groet,
Hub
-
Hallo Hub en Biem,
Bedankt voor de reacties, ik was er ook al achtergekomen dat de blauwe draad de gemeenschappelijke retourdraad was. Alleen zit ik nu met de vraag waar ik deze draad precies moet vastsolderen. Heb boven de stoelen zo'n groene plaat met van die leidingen zitten, maar kan niet ontdekken waar de blauwe draad moet komen.
Groeten Bouwe
-
Als de verlichting nu rechtstreeks via het lokframe is aangesloten, wat ook zo is bij deze minitrix, dan wordt de draad nergens aan aangesloten. En blijft dus los.
Mvg
Wim.
-
Hallo Wim,
Bedankt voor de reactie. Deze draad is in m'n geval dus overbodig.
Groeten, Bouwe
-
Als de verlichting nu rechtstreeks via het lokframe is aangesloten, wat ook zo is bij deze minitrix, dan wordt de draad nergens aan aangesloten. En blijft dus los.
Mvg
Wim.
Wim,
dat was mijn eerste gedachte ook, maar in de handleiding (zie link hiervoor) staat dat uitgang A en B (wit en geel) via de blauwe draad moeten worden aangesloten.
Dat zal er toch wel niet voor iets zo expliciet staan :-|
Groet, Wim
-
@ Wim Donker,
Kan het zo zijn dat de blauwe draad aangesloten moet worden op het chassis waarin ook de lampjes zitten? (miss een domme vraag, maar ben nog niet zo bekend in de electrowereld)
Met vriendelijke groeten,
Bouwe
-
Nee, de blauwe draad mag niet op het chassis aangesloten worden, waarop nu ook de zwarte is aangesloten.
Je zult de lampen eerst van het chassis moeten scheiden, isoleren.
Probeer gewoon is of het nu ook al werkt, waarschijnlijk zal de verlichting dan iets knipperen.
Mvg
Wim.
-
Kan het zo zijn dat de blauwe draad aangesloten moet worden op het chassis waarin ook de lampjes zitten?
Bouwe,
als je met chassis niet het frame van de lok bedoelt maar een plaatje waarop de lampjes zitten, dan zou dat de juiste plek kunnen zijn.
Belangrijk is dat beide lampjes gezamelijk met een zijde aan de blauwe draad worden verbonden, maar er mag geen directe verbinding met de spoorstaven zijn (dus ook niet met de rode en zwarte draad).
Ik ken jouw lok niet dus welke plek dat precies is moet je uitzoeken, of misschien dat iemand anders hier de lok wel kent.
Groet, Wim
-
Uit de handleiding
Optional wiring techniques
Each individual function is connected using the same principle: connect the desired function output to one pole of the function, connect the other pole to the decoder’s blue wire. Functions C and D can alternatively be connected to one of the track connections (red/black). IF a function is polarity sensitive (such a LED), please make sure that the function output is connected to the negative pole and that the blue cable is connected to the positive pole.
Wat hier staat is dat je voor de uitgangen A en B de blauwe draad moet gebruiken.
Voor de functie-uitgangen C en D mag als retour de zwarte of rode draad gebruikt worden, tenzij je b.v. een LED gebruikt ook dan moet de blauwe draad gebruikt worden.
Zie ook de twee schema’s
Hub
-
@ Wim Donker,
Bij de Minitrix Koploper zitten de lampjes in het chassis, deze dient dan ook als retour. Volgens mij is het chassis geisoleerd van de railstaven. Maar dat weet ik niet zeker. Ben er zonet ook even bezig mee geweest (draadjes nog niet gesoldeerd, maar vastgeplakt met tape), maar de functiedecoder maakte zulke rare geluiden dat ik maar gelijk ben gestopt. Maar het lijkt mij beter om te wachten tot iemand (hopenlijk) reageert die al eens een Minitrix Koploper van een functiedecoder heeft voorzien.
Iedereen in ieder geval bedankt voor de reacties.
Met vriendelijke groeten,
Bouwe
-
Bouwe,
heb je een multimetertje bij de hand?
Meet dan eens door of de railstaven/wielen contact maken met het chassis.
Waarschijnlijk heb jij de blauwe draad helemaal niet nodig.
Jou retourleiding is het chassis.
Indien je dit niet wil dien je de lampjes te isoleren, dus los te maken van het chassis, bas dan heb jij de blauwe draad nodig als retourleiding.
mvg,
Sander
-
Hallo Sander,
Ik heb helaas geen multimeter, maar kan ik het ook proberen met een lampje?
Met vriendelijke groeten,
Bouwe
-
Bouwe,
ik vind dat altijd wat tricky. Ik zou je dan ook willen aanraden, voordat je nog meer gaat ombouwen, om een sipele multimeter aan te schaffen. Een dure is enrgens voor nodig, houd aldi en lidl in de gaten of de bouwmarkt, die verkopen er genoeg voor leuke prijzen.
Met de meters kan je rustig doormeten zonder spanning op iets te zetten wat nog maar half aangesloten is.
Meestal met half aangesloten dingen is de kans op een sluiting tussen draden of wat aan de grote kant. Althans, dat is mijn mening.
mvg,
Sander
-
De handleiding is inderdaad wel heel stellig over het gebruik van de blauwe draad bij de functies a en b. Als dat echt per se moet, dan vind ik het een rare functiedecoder. In heel wat locs is de verlichting via het chassis met de stroomafname verbonden en is dat maar lastig te veranderen, zeker bij spoor n modellen. Is ook nergens voor nodig bij DCC. Vreemde keuze van Lenz.
Zijn c en d misschien rijrichtingafhankelijk te maken? Ik zie het zo snel niet, maar het is ook weer een decoder met programmeermogelijkheden waar een aparte studie voor nodig is.
-
@Henk: zo te zien kunnen inderdaad alleen a en b richtingsafhankelijk worden gebruikt.
@Bouwe: ik zag pas nog bij de Gamma een multimeter liggen voor 5 euro. Die is voor modelbouwdoeleinden goed bruikbaar. Dat is een stuk betrouwbaarder dan een lampje o.i.d.
-
Hallo,
Heb vandaag een multimeter opgehaald, maar ben nog wat aan het proberen (onduidelijke handleiding). Mocht het niet lukken, dan ga ik vanmiddag naar diegenen waar ik de functiedecoder vandaan heb en misschien weet hij iets meer.
Groeten, Bouwe
-
Wat ik zou doen, is gewoon de lampen zo aangesloten laten op de massa (zwarte draad) en de functies A en B (F0) gebruiken. Ik zie niet in waarom dit problemen zou moeten geven.
Mvg
Wim.
-
Bouwe houd ons a.u.b. op de hoogte want ik heb ook 3 koplopers van minitrix die ik aan het digitaliseren ben.
Echter heb ik een andere decoder (ook minitrix) Maar wellicht kan ik hier veel van leren!
m.v.g.
Mark
-
Bouwe,
je maakt het voor jezelf ingewikkeld vind ik.
Er zijn 2 manieren om het te doen. Nu moet jij een keuze maken.
1.) Je gebruikt het chassis als retourleiding.
2.) Je gebruikt de blauwe draad als retourleiding en isoleert de lampjes van het frame
En dat kan je testen/meten met een multimeter.
Terug gaan met de decoder naar waar je hem gekocht heb is zinloos in dit geval denk ik.
Het ding is nog perfect, als je er niks raars mee gedaan hebt althans, en ik denk dat als jij 1 van de 2 opties kiest jij je koploper zeker gedigitaliseerd krijgt.
mvg,
Sander
-
Bouwe
Heb je niet toevallig een digitale camera, maak dan wat foto's en zet dat dan hier neer, misschien dat dan iemand het licht ziet ;D ;D
-
Dat hoeft niet hoor, ik heb hier een Minitrix koploper voor mij staan, en daarbij is het bijna onmogelijk om het chassis betrouwbaar potentiaal vrij te maken.
Mvg
Wim.
-
Als je in de Duitstalige handleiding van de LF100XF kijkt (klik hier (http://www.digital-plus.de/pdf/lf100xf.pdf)), dan zie op pagina 9 dat de lampjes ook gewoon tussen de gele/witte draad en de zwarte draad (of dus in dit geval het chassis) geschakeld kunnen worden. Je dient dan alleen een diode op te nemen in de gele en witte draden. Bij mij werden die diodes zelfs meegeleverd met de decoder.
Of zowel: de zwarte draad naar de wielen aan de kant die ook aan het chassis zit, de rode draad naar de wielen aan de andere kant en dan de witte en gele draden via een diode (met het streepje aan de kant van de decoder) naar de lampjes. Succes...
-
Daar zakt je broek toch echt vanaf.
Maar goed probleem opgelost
(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/lixf2.jpg)
Mvg
Wim.
-
Hallo,
Allen bedankt voor de reacties, de oplossing van Talent ga ik vanavond proberen.
Terug gaan met de decoder naar waar je hem gekocht heb is zinloos in dit geval denk ik.
Het ding is nog perfect, als je er niks raars mee gedaan hebt althans, en ik denk dat als jij 1 van de 2 opties kiest jij je koploper zeker gedigitaliseerd krijgt.
mvg,
Sander
@ Sander
Had hiermee de bedoeling om aan deze man (die al m'n eerdere treinen ook heeft gedigitaliseerd) advies te vragen. Hij digitaliseert nl veel meer treinen en bouwt ook functiedecoders in. Maar ik zie hem de eerst komende twee weken niet, daar hij op vakantie is ;)
Met vriendelijke groeten,
Bouwe
-
aah oke...tja, ik kon helaas niet zien wat er bedoelt werd, maar nu is het mij duidelijk ;)
mvg,
Sander