BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Remunj op 27 February 2008, 12:54:50
-
Hallo,
Ik heb een vraag over onderstaande foto.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/original_version_IMG_6911.jpg)
Vanaf de handraad lopen er twee extra stroom toevoer draden naar de rijdraad. Je ziet het op plaatsen waar locs en treinstellen optrekken.
De functie lijkt me dan ook duidelijk n.l. extra mogelijkheid voor stroomtoevoer om het doorbranden van de rijddraad bij aanzetten te voorkomen.
Mijn vraag is nu: waarom zitter er van die grote lussen in.
Door de ophangdraden kan de afstand tussen de hangdraad en rijdraad niet veel veranderen en zou een kleine lus om rek op te vangen voldoende zijn maar dit is toch wat overdreven.
Zit hier een diepere gedachte in.
Eric
-
Ik denk dat de grootte van de lus mede bepaald wordt door de stijfheid van de gebruikte kabel, wil je de lus kleiner maken moet je het draad dus geforceerd buigen waardoor de lus dus niet meer zo flexibel is, maar dit weet ik dus niet zeker.
Gr. Stephan.
-
Hallo Eric,
De afstand tussen de rijdraad en de hangdraad kan wel degelijk verschillen.
Denk maar eens aan zomer en winter. De hangdraadjes hangen zomers schuin doordat alle draden (rijdraad en hangdraad uit zetten. Dit moet soepel opgevangen kunnen worden. Dus zoals Stephan zegt een grotere lus is soepeler. Ook de druk van de Stra zal er een rol inspelen.
Deze draden die verzorgen de toevoer tussen de rijdraad en ophangdraad en versterkings draad (kabel is beter).
Deze verbinding, is n elk veld d.w.z tussen twee masten in. De verbinding is dan enkel uitgevoerd.
Wanneer deze versterkingsdraden een veld over slaan, dan is de verbinding dubbel uitgevoerd, zoals op de foto.
In het verleden waren de hangdraadjes die deze functie vervulden.
Door de starre verbinding kwam het doorbranden van de hangdraadjes regelmatig voor.
Later is men de ophang gaan veranderen en zagje bij elke boven en onder klem een lusje, die voor een betere verbinding zorg(d)en.
Nu de stromen door de bovenleiding door het intensieve gebruik groter worden was dit niet meer afdoende.
Vanaf een bepaald moment werden deze draden geplaatst, en de hangdraadjes geisoleerd zodat doorbranden niet meer mogelijk is.
Op vernieuwde trajecten zie je dus geen lusjes meer.
Maar op weer andere trajecten weer wel. (bezuinigingen??)
Er zijn ook trajecten met oude bovenleiding (b.v. Alkmaar - Zaandam de oudelijn ) De constructie is dan duidelijk anders.
Mvg Ab Boezerooij
-
Ab,
Bedankt voor je antwoord. De uitzetting in de zomer en krimp in de winter daar had ik nog niet aan gedacht.
Zal straks nog eens uitgebreider naar de constructie kijken als ik sta te wachten in Eindhoven. Er zijn voldoende opstel/passeersporen aanwezig.
Die kleine lusjes (of het ontbreken ervan) in de hangdraden waren me ook al eerder opgevallen. Weer wat bijgeleerd.
Eric
-
Aanvullend:
De toevoerdraad is relatief dik, indien je die zonder lus aansluit creeer je een "vast punt" in de rijdraad. Dat wil je op die plek niet. Door de lus blijft de rijdraad ten alle tijden aan de hangdraden hangen ipv onder sommige omstandigheden aan de voedingsdraad.
-
Het gaat bij deze constructie niet om het uitzetten of krimpen door temperatuurveranderingen. Alles in nl. van koper, dus zal alles gelijkmatig groter of kleiner worden.
De functie van de lus is het voorkomen van een hard punt als er een stroomafnemer onderdoor glijdt. De stroomafnemer tilt de rijdraad een stukje op. De dunne hangdraden gaan vanzelf slap hangen op dat moment. Maar de dikke versterkingsleiding zou de draagkabel mee omhoog tillen, waardoor er ineens een veel grotere druk op de stroomafnemer ontstaat. En om dat te voorkomen zit er een lus in de draad.