BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Private SNAFU op 26 February 2008, 12:00:54
-
Momenteel ben ik bezig om mijn baan te gaan voorzien van een ringleiding.
Nu wordt elke module gekoppeld met behulp van 25-polige sub-d connectoren. Geadviseerd wordt om voor de ringleiding kabel te gebruiken van 1,5mm2 nu zijn deze niet aan de connectoren te bevestigen.
Een beetje surfen over internet bracht mij op de pagina vaan Huib Maaskant (http://www.floodland.nl/aim/info_module_connector_1.htm). Hij gebruikt per draad van de ringleiding 2 polen. Maar naar wat ik kan zien zijn dat ook geen dikke draden.
Mijn vraag aan de elektronica specialisten, is het ook mogelijk om 2 standaard draden van bv. viessmann (0,22mm2)te gebruiken als een ader van de ringleiding zonder in de problemen te komen?
Groeten,
Bart
-
Het hangt er maar helemaal van af met hoeveel treinen je gaat rijden, dus hoeveel stroom er zal gaan lopen, en van de lengte van de ringleiding. Het draait bij een ringleiding vooral om spanningsverlies, dat is eigenlijk de enige reden waarom die draden tamelijk dik gekozen worden.
Huib Maaskant gebruikt inderdaad 2 parallelle draden, maar dat doet hij alleen voor de centrale nul. Persoonlijk vind ik dat nog een beetje mager, aangezien 1 pool van een sub-D connector geschikt is voor 1A, en de meeste boosters leveren 3A.
Hij gebruikt ook standaard koppelkabels die je kant en klaar kunt kopen. De draadjes daarin zijn ook vrij dun.
Als je zelf draden aan sub-D connectors gaat solderen dan kun je daar 0,5mm2 aan kwijt, met een beetje geluk lukt het nog met 0,75mm2, maar dan houdt het toch wel op. Dan nog zou ik zelf minstens 3 pennen/draden parallel nemen.
-
Klaas,
3x 0,5mm2 zou dus per ader voldoende moeten zijn? Geldt dit dan zowel voor de + als de - draad?
De lengte van de ringleiding wordt +/- 10 meter, waarschijnlijk nog in tweeën gedeeld omdat elk deel door de booster gevoed gaat worden, gemiddelde zullen er 3 treinen rijden.
Gr,
Bart
-
Hallo bart,
Ik begrijp dat je nu voor de verbinding van de modules al een 25-polige sub-d gebruikt.
Ik zou willen voorstellen om voor de ringleiding een extra connector te beruiken die geschikt is voor min 0,75 mm2 draden, bv de kompact-stekers van Conrad. Je kunt dan gewoon 3x0,75 mm2 (of dikker) uit de bouwmarkt gebruiken. Als je ergens wilt aftakken zet je er een kroonsteen tussen (of gebruik een aftak-snijklem).
Waarom die extra steker? Als je een standaard in de handel verkrijgbare 25-polige sub-D verbindingskabel koopt, dan is de ader veelal niet groter dan 0,1 mm2. Absoluut ongeschikt voor een ringleiding waar nog enig vermogen door moet, zeker als je er ook nog eens een flinke afstand mee wilt overbruggen.
Gebruik dit soort kabels alleen voor signalering of enkele weinig vermogen vragende artikelen. Anders verlies je onderweg veel te veel spanning.
Hennie
-
Als je dan toch een ringleiding aan het aanleggen bent probeer dan soepel draad te nemen in plaats van massief.
Het is wat lastiger op z'n plek te houden, dat wel omdat het niet stug is, maar in de regel zal soepel draad met meerdere koperkernen minder snel warm worden.....
Kernverzadiging is het verschijnsel wat in een draad optreed als je er spanning of een signaal op zet, wat leidt tot verliezen.
Speakerdraad is uitermate goed geschikt voor een ringleiding maar hou hierbij wel de minimale benodigde dikte in de gaten.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
....bv de kompact-stekers van Conrad.
Heb je daar een nummertje van?
-
...maar in de regel zal soepel draad met meerdere koperkernen minder snel warm worden.....
ah, Peter, weer zo'n ludieke theorie. ;)
Kun je dit uitleggen, want ik heb de neiging om het niet met je eens te zijn.
-
Naar dat nummertje ben ik ook benieuwd.
Is het een optie om aan het uiteinde van de 1,5mm2 kabel 3 dunnere draadjes te solderen en die aan de sub-d connector aan te sluiten of geeft dat geen meerwaarde?
Gr,
Bart
-
sub d connectoren zijn nooit bedoeld om vermogen door te leveren. zijn speciaal gemaakt om signaal veranderingen op een goede manier door te geven.
een ringleiding is in de eerste plaats bedoeld om vermogens verlies tegen te gaan, vandaar 2,5mm of (schakeldraad) 1,5 mm gebruiken.
Koppeling van modules kun je simpel met 2 polig connector ( Praxis/gamma/autoonderdlen winkel ) verbinden.
Ringleiding apart houden van je overige signaal leiding geeft altijd beter resultaat.
-
ah, Peter, weer zo'n ludieke theorie. ;)
Kun je dit uitleggen, want ik heb de neiging om het niet met je eens te zijn.
En om er dan nog maar over te zwijgen dat bij een diepte van 6 a 7 mm de stroom bij 50 hz wisselspanning nog maar de helft is. Voor de zwaardere ringleidingen. ;)
Tjibbe
-
Zou de Conrad kroonsteen-connector 610836 - 89 niet beter zijn voor een ringleiding ?
(http://i266.photobucket.com/albums/ii275/santerdam/benelux/01/610836_BB_00_FB_EPS.jpg)
-
Nee want je hebt dan altijd kans op een open spanning .eentje uit de 846406 serie is prima
-
En om er dan nog maar over te zwijgen dat bij een diepte van 6 a 7 mm de stroom bij 50 hz wisselspanning nog maar de helft is. Voor de zwaardere ringleidingen. ;)
Tjibbe
??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???
-
Hallo
Wat is kans op open spanning? Jay Jay
-
@swissfan Natuurlijk is dit onbegrijpelijk. als ik me goed herinner zit het zo.
Van een massieve koperleiding verwacht je dat de stroom daar soepel en overal gelijk doorloopt. niets is minder waar . Als je de leiding doorsnijdt terwijl er stroomdoorgang is zul je constateren dat de stroom aan de buitenkant van de leiding hoger is dan in het midden van de leiding . dit heeft te maken met de moleculaire structuur. Vooral bij hoogspanningsleidingn en zware vermogens moet je hier rekening mee houden. Voor ons simpele treinenboeren speelt het natuurlijk niet , want ten eerste kunnen we dat niet meten en ten tweede verbruiken we niet van die grote vermogens.
Simpel aanhouden: ringleiding maken? 2,5 of 1,5 mm2installatiedraad gebruiken. Wil je makkelijk kunnen aftakken dan is een massieve het handigste , wil je soepel met je baan meebewegen dan neem je een soepele draad. Die van de gamma/praxs zijn prima . De soepele haal je bij Conrad.
-
open spanning?
kijk es naar het kroonsteentje , daar zitten pennetjes aan. Ale je spanning op je ringleiding zet staat er ook spanning op de pennetjes :-[
-
Maar je moet jezelf afvragen of je volle spanning op de ringleiding zet als je bezig bent de modules te demonteren .......
-
Simpel aanhouden: ringleiding maken? 2,5 of 1,5 mm2installatiedraad gebruiken. Wil je makkelijk kunnen aftakken dan is een massieve het handigste , wil je soepel met je baan meebewegen dan neem je een soepele draad. Die van de gamma/praxs zijn prima . De soepele haal je bij Conrad.
Dat is ook mijn idee, we praten hier niet over Essent energiecentrales. 8)
Hou het een beetje simpel, dan blijft de materie voor iedereen begrijpelijk.
(Ik denk dat Johan de Reuver zometeen een fotootje van zijn ringleiding gaat plaatsen. ;D
peter
-
Is het een optie om aan het uiteinde van de 1,5mm2 kabel 3 dunnere draadjes te solderen en die aan de sub-d connector aan te sluiten of geeft dat geen meerwaarde?
Ongeacht of een sub-d nu wel of niet geschikt is. Bied dit bovenstaande een oplossing?
Gr,
Bart
-
@ Han.
Je hebt deels gelijk. Dit effect is heel goed te zien bij heel hoge frequenties.(Ghz en hoger)
Het signaal zal daar langs de buitenkant van de kabel lopen, vandaar dat voor radarinstallaties een buis gebruikt wordt de zogenaamde golfpijp.
Er is geen massieve draad nodig.
De frequenties waar wij gebruik van maken 0 voor dc tot een paar khz
voor digitaal zijn zo laag dat dat geen invloed heeft.
Als er hier iemand radarspecialist is kan die het beter uitleggen, voor mij is het al twitig jaar geleden dat ik daarmee gewerkt heb.
Bij hoogspanning geldt dit niet Tennet gebruikt gewoon massieve draad.
Weliswaar vaak opgesplitst in 3 of 4 draden maar dat is meer voor de koeling.Voor de rest heb je gelijk gebruik gewoon installatie draad of luidsprekerdraad uit de bouwmarkt.
-
Ongeacht of een sub-d nu wel of niet geschikt is. Bied dit bovenstaande een oplossing?
Gr,
Bart
Natuurlijk kan je een sub -d connector gebruiken; als je 2 pennetjes tegelijk gebruikt kun je een dikkere draad solderen zonder gebruikmaking van een dunner draadje.(geeft alleen maar meer kans op storing)
Vergt wel wat van je soldeervaardigheid maar moet kunnen.
succes, Peter
-
Ongeacht of een sub-d nu wel of niet geschikt is. .(...).
Wat is de reden dat je zo graag wilt vasthouden aan sub-d ?
Dit type connectoren is bepaald niet gemaakt voor grote stromen. Met een kunstgreep (meerdere punten tegelijk gebruiken) kun je wel iets bereiken, maar dat maakt de sub-d connector nog steeds niet echt geschikt.
-
Op (Huib) zijn site lees ik nergens dat hij de sub-d connectoren als verbinding tbv van een ringleiding toepast.... :-|
Zie ook foto site Huib:
http://www.floodland.nl/aim/plaatjes/info_module_connector_1_4.jpg
Ik ga de bewuste connectoren zelf gebruiken om elektrische verbindingen te realiseren over korte afstanden tussen modules voor bijv. de aansturing van wissels, seinen etc. Niet om als verbinding in een (centrale) ringleiding te gebruiken. Daar zijn denk ik andere en betere oplossingen voor. Ik gebruik bijv een variant van deze stekker: Conrad Bestnr.: 739561 - 89. Zo zij er nog vele andere mogelijkheden.
Gr. Paul
-
Laat ik duidelijk vooropstellen dat ik niet van draadjes hou en dat er hier op het Nulpunt twee kabelspecialisten van KPN rondlopen.
Voor zowel Keuvelaarkade als de Nulpuntbaan is er voor oplossingen gekozen die simpel waren .
Nergens nooit never geen problemen gehad met spanningsverlies terwijl we toch met locs rijden die regelmatig grote stromen vragen. Draadjes warm worden...alles zit nog steeds en nergens schroeiplekken.
Dus als de connectoren simpel wilt houden, mijn suggestie op de foto.
(http://farm3.static.flickr.com/2111/2294176319_464603c8d8.jpg)
De onderkant van Keuvelaarkade in 0 (nog in aanbouw)
Een in tweeén geknipte computerkabel met aan de draadjes een stukje koperdraad gesoldeerd. Dat weer in een kroonsteen geklemd.
voor de rest van de leiding zo dik mogelijk hard of flexibel draad.
Door de gekleurde draadjes kan je eigenlijk ook nooit fout bij het doorverbinden tijdens de bouw.
Is het wat of niet?
-
Op (Huib) zijn site lees ik nergens dat hij de sub-d connectoren als verbinding tbv van een ringleiding toepast.... :-|
Zie ook foto site Huib:
http://www.floodland.nl/aim/plaatjes/info_module_connector_1_4.jpg
Beste Paul,
Inderdaad, dat gaat prima.
Ik werk trouwens niet met een ringleiding. De modules van mijn nieuwe baan (Buitenlust, http://www.floodland.nl/aim/blust_sporenplan_1.htm) zijn geclusterd in groepjes van vier. Elke groep heeft een centrale module waar bijvoorbeeld de wisseldecoders en terugmelddecoders onder hangen. De centrale module is met een printer/seriële kabel verbonden met de centrale en de andere modules zijn met zo'n kabel op de centrale module aangesloten. In feite is het een 'sternetwerk'. Ik gebruik dus niet de sub-d connectoren om eindeloos door te lussen.
Het grote voordeel is dat je in één keer alle aansluitingen in één kabel hebt en door de steropstelling is het heel makkelijk om bij eventuele problemen een module of een groep modules te isoleren. Bovendien is dat mogelijke spanningsverlies geen issue meer. Je moet trouwens wel echt met flinke stroomvreters rijden om echt spanningsverlies in de kabels te krijgen.
De ervaring van Frits laat zien dat de kabels zelfs bij 0 prima voldoen. Ze moeten dus ook zondermeer geschikt zijn voor H0. Ook bij flinke kortsluitingen is er nooit iets gebeurt.
Als je echt een lange ringleiding wilt aanleggen en grote ambities hebt wat betreft stroomverbruik kun je beter speakersnoer en hele zware connectoren gebruiken, maar ik vraag me af of je de zaak dan niet nodeloos aan het overdimensioneren bent. We hebben het toch niet over de stroomvoorziening van de echte spoorwegen..?
Grtn,
Huib
-
Citaat: open spanning?
kijk es naar het kroonsteentje , daar zitten pennetjes aan. Als je spanning op je ringleiding zet staat er ook spanning op de pennetjes.
Naar mijn mening zijn de rails één en al open spanning.
Bovendien staat er op de kroonsteentjes hoe dan ook een ongevaarlijke lage spanning .
Dan moet de foto van Frits T. wel helemaal een gruwel zijn.
Jay Jay
-
Bijna leedvermaak, maar helaas.
Ik schreef: "in aanbouw"
Na alles gesoldeerd te hebben zijn de open einden natuurlijk WEL afgeplakt. Zo gek zijn we natuurlijk ook weer niet.
-
ah, Peter, weer zo'n ludieke theorie. ;)
Kun je dit uitleggen, want ik heb de neiging om het niet met je eens te zijn.
Klaas:
Dit alles heeft te maken met het feit dat er electrisch gezien, kernverzadiging optreed wat verliezen veroorzaakt, dat moet je toch onderhand weten Klaas ;)
Hoe meer kernen je gebruikt ( soepel draad dus) hoe meer je de verliezen enigzinds beperkt, even de verliezen welke door de soortelijke weerstand (van het materiaal waaruit de draad gemaakt is) worden veroorzaakt in het midden latende.
In de audiotechniek gebruiken ze niet voor niets soepel speakerdraad, anders hadden ze wel massief genomen.
Trouwens, mocht je desondanks toch nog een andere mening hebben dan ben ik daar zeer benieuwd naar (anderen misschien ook wel) ;)
Trouwens Klaas, als je het berichtje goed gelezen hebt dan heb je ook de uitleg waarom gelezen, ik heb het namelijk al in dat berichtje genoemd.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Tsjongejonge, wat wordt er weer ingewikkeld en quasi wetenschappelijk gedaan en worden er weer zaken bijgehaald die niets meer met het doodeenvoudig aansluiten van een ringleiding te maken hebben. Kom op zeg, het gaat hier niet over energiecentrales en energietransport van weet ik hoeveel gigaWatt. Daar heb ik meer dan veertig jaar ervaring mee maar goed beschouwd hebben we het hier over speelgoed. Hup, gewoon dikke draad onder de baan en om de meter met dunne draadjes naar de rails. Zo Klaas Zondervan al eerder of misschien wel in een ander draadje zeer terecht opmerkte gaat het bij de draaddoorsnede van een ringleiding niet zozeer om de grote stromen die er optreden maar om het spanningsverlies dat in de in de rails en raillassen onstaat te omzeilen, dus om op alle uithoeken van de baan een beetje constante spanning te hebben. Zo eenvoudig is het en het is volkomen overbodig om hierover ingewikkelde theoriën op te hangen.
Steen
-
Steen, je hebt helemaal gelijk. Er wordt vaak ingewikkelder gedaan dan nodig is. Ik heb zelf ook bijna 40 jaar als elektrotechnieker in de energiewereld gezeten. Maar er komen hier soms theorieën voorbij die zo bijzonder zijn dat ik het niet kan laten om er op te reageren. Als was het maar om te voorkomen dat leken zulke theorieën voor waarheid gaan aannemen. Dus als je het niet erg vindt ga ik Peter toch even antwoorden.
Peter, het verschijnsel wat je noemt is mij bekend. Er zijn zelfs twee van die verschijnselen. Het eerste heet stroomverdringing. Dat wordt veroorzaakt doordat elektronen allemaal negatief geladen zijn en elkaar dus afstoten. Daardoor duwen ze elkaar naar de buitenkant van de draad zodat daar meer stroom gaat lopen dan in de kern. Bij hoogspanninglijnen maken ze daar handig gebruik van door in de kern een staalkabel op te nemen voor de treksterkte, daar loopt toch bijna geen stroom.
Het andere verschijnsel heet skin-effect. Dat speelt alleen bij wisselstroom. Vanwege de zelfinductie binnen de draad wordt de stroom naar de buitenkant gedreven, en wel sterker naarmate de frequentie hoger is.
Maar nu komt mijn bezwaar tegen je theorie: je veronderstelt dat deze effecten minder spelen bij meervoudige draad (soepel snoer) dan bij massieve kernen. Dat zou zo kunnen zijn als die draadjes in soepel snoer stuk voor stuk geisoleerd zijn van elkaar. Maar dat zijn ze niet, ze liggen binnen de ader gewoon bloot tegen elkaar. Daardoor stappen de elektronen net zo makkelijk over van het ene op het andere draadje, en het netto effect is dat een soepel snoer zich niet anders gedraagt dan een massieve kern.
En de reden waarom luidsprekersnoer altijd soepel is: dat is makkelijker leggen.
Als je theorie waar zou zijn, dan zou gewoon installatiedraad ook soepel moeten zijn, en dat is nou juist altijd massief. En daar is ook een reden voor, het is goedkoper, en het sluit makkelijker aan.
-
Wat ik hier vooral zie zijn beweringen op basis van verschilledne theorien waarvan de meesten wel waar zijn. Wat ik dan mis zijn de berekeningen of benaderingen. Als je maatregele wil nemen moet je ook weten wat en vooral in hoeveel de invloed daarvan is.
Ik lees wel eens van mensen die 2,5mm2 draad gebruiken voor een baan waarop 3 treinen gelijktijdig kunnen rijden. Daarbij krijg ik dan het gevoel dat die waarde gekozen is om maar aan de "veilige kant" te gaan zitten. Ze hebben het gezien bij iemand die 1,5mm2 gebruikte voor 4 treinen en om er zeker van te zijn dat het goed is ......... enz.
Ik die trend weet ik nog wel een oplossing.
leg onder de hele baan twee koperen buizen van 22mm aan. Dan heb je ook gelijk het skineffect de das omgedaan.
-
leg onder de hele baan twee koperen buizen van 22mm aan.
;D Goed plan René. Moet ik dan solderen of kan ik ook knelkoppelingen gebruiken ;D
Groet Jaap
-
Solderen , maar niet met S39 want da's verboden. snelkoppelingen geleiden slecht en er lekt vaak stroom uit ( of spanning )
-
Als we toch off-topic bezig zijn doe ik ook even mee. Neem voor alle zekerheid toch maar 28 mm. En niet solderen, maar met knelkoppelingen. Bij grote stroomsterktes kunnen de pijpen behoorlijk heet worden en dan smelten de solderingen weer los.
Han, als koperbuizen niet voor waterleiding gebruikt wordt mag je weer wel solderen met S39.
Steen.
-
En wat vindt Bart (de vraagsteller) er nu van?
-
Bijna leedvermaak, maar helaas.
Ik schreef: "in aanbouw"
Na alles gesoldeerd te hebben zijn de open einden natuurlijk WEL afgeplakt. Zo gek zijn we natuurlijk ook weer niet.
Sorry Frits, Ik heb me niet gerealiseerd dat mijn grapje als leedvermaak zou kunnen overkomen.
Sterker nog zoals jij kroonsteentjes gebruikt doe ik dit ook al minstens 20 jaar. Alleen knip ik het installatiedraad heel kort af zodat alleen de gesoldeerde eindjes eruit steken.
Wat ik n.m.l. niet begrijp is waarom men de open einden wil afdekken.
Ze vormen toch geen enkel gevaar. Of zie ik een andere reden over het hoofd?
Jay Jay
-
En wat vindt Bart (de vraagsteller) er nu van?
Die is allang afgehaakt en gebruikt gewoon lekker de 25 polige sub-d waarvan 2x2 draden voor de ringleiding gaan zorgen.
Gr,
Bart
-
Zijn er voor het aansluiten van de draden aan een sub-d (25pins) eigenlijk afspraken/logische opzet qua kleur gebruik?
Ik heb hier een kabel doorgeknikt, maar de paren die hierin zitten bevatten o.a. 4 kleuren blauw.... :(
Dat wordt weer een schematje maken......
-
Het maakt op zich niet uit welke kleuren je gebruikt maar zorg ervoor dat je voor jezelf een overzicht hebt welke kleur(en) je voor welke functie gebruikt. Dat voorkomt dat je je later een slag in de rondte zoekt als er iets niet werkt.
Het consequent gebruiken van een kleur voor een bepaalde functie heeft mijn voorkeur maar is geen wet van meden en perzen. Je kan ook kleuren door elkaar gebruiken. De stroom trekt zicht toch niets van de kleur aan. ;D
En als er meerdere dezelfde kleuren in de kabel gebruikt worden zou ik die samen houden met de andere draad. dan houdt je overzicht.
Gr.
Eric
-
Dat wordt weer een schematje maken......
Dat moet je sowieso doen. Altijd opschrijven wat je hebt gemaakt.
Ik zou me van de kleuren niks aantrekken, maar me richten op de nummers.
Ik neem aan dat je die kabel wil gebruiken voor de verbinding tussen twee modules. Op de module moet je dan toch een klemmenstrook of een soldeerstrook plaatsen waar je die draden opvangt. Die klemmen of soldeerpunten nummer je van 1 tot 25. Dan strip je een draadje aan en hangt dat aan een poot van je universeelmeter. Met de andere poot van de meter ga je dan op de connector zoeken welk nummer het is, en dan sluit je de draad aan op het overeenkomstige nummer op je klemmenstrook. Dat doe je 25 keer en dan heb je een 1-op-1 verbinding.
Het is even een gezoek, maar bij de volgende kabel wordt het al een stuk makkelijker, want dan weet je al naar welke kleur je moet zoeken.
-
Als je het helemaal makkelijk en overzichtelijk wil houden breng je bij de klemstrook een etiket aan met de omschrijvingen van de signalen. Doe hoef je misschien niet elke keer de tekening erbij te halen als je iets moet nakijken.
-
Ik neem aan dat je die kabel wil gebruiken voor de verbinding tussen twee modules. Op de module moet je dan toch een klemmenstrook of een soldeerstrook plaatsen waar je die draden opvangt. Die klemmen of soldeerpunten nummer je van 1 tot 25. Dan strip je een draadje aan en hangt dat aan een poot van je universeelmeter. Met de andere poot van de meter ga je dan op de connector zoeken welk nummer het is, en dan sluit je de draad aan op het overeenkomstige nummer op je klemmenstrook. Dat doe je 25 keer en dan heb je een 1-op-1 verbinding.
Goed idee, meten is weten !
het is inderdaad voor het verbinden van m'n modules.....
Zoek me echter weer wezenloos naar een goede klem of soldeerstrook.
Ik weet zeker dat ik ze al een keer voorbij heb zien komen, maar hebben jullie
wellicht het productnr-tje (bv conrad)?
-
Zoek me echter weer wezenloos naar een goede klem of soldeerstrook.
Zoek bij Conrad eens op soldeerplint. Ik weet het, een raar woord, maar zo vind je ze wel.
Een andere optie die ik wel eens gebruik is het spijkerbed. Een latje of een strook multiplex, en daarin sla je een rij messing spijkers met een tussenruimte van ongeveer een centimeter. Is de goedkoopste soldeerstrook die ik ken.
-
Nu, de eerste sub-D connector is bij mij i.i.g geplaatst. e.e.a. mooi in een hoekstrip gemonteerd o.b.v. input van deze site. Bedankt! (y)
Doorgemeten en al, zou het moeten werken. Wellicht dit weekend de grote test.
Vooralsnog heb ik de draden niet aan een soldeerprint vastgezet, maar in kroonsteentjes bevestigd.
Ik wil de draadjes nog aan elkaar solderen en lichtjes vastzetten in de kroonsteentjes.
Ik heb besloten de ringleiding niet over een sub-d te laten lopen. Tijdelijk maar met een kroonsteentje aan elkaar gezet,
maar ben nog op zoek naar een makkelijkere stekker verbinding. (telefoonstekkers zijn m.i. te groot / te duur)
wordt vervolgd.....
-
maar ben nog op zoek naar een makkelijkere stekker verbinding. (telefoonstekkers zijn m.i. te groot / te duur)
Tipje: koop een lengte installatiedraad (van dat massieve spul, knip dat ik stukjes van zo'n 2,5 / 3 cm en zet dat vast in je kroonsteentjes. Een tweede strip kroonsteentjes zet je aan de andere kant en die schroef je er ook op vast. Da's makkelijk EN demontabel... (EN goedkoop ;-)
Gerard
-
ik gebruik tussen de modules gewoon een stekker en contactdoos van de aanhangers, lekker 13 polig en goedkoop.
stekker kost 4,95 euro en contactdoos ook 4,95, en daar kan heel wat power door de pennen. daarbij is het ook afgeschermd, stekker er uit, klepje dicht.
-
10,50 euro voor een paartje vind ik nou niet echt goedkoop en wel erg groot. Er zijn ook koppelkroonstenen die je als steker en contrasteker in elkaar kunt drukken. Die zijn te gebruiken als 1 t/m 12 polige steker en dat voor minder dan 10 euro per paar en net zo makkelijk te monteren als een kroonsteenstrip.
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.onderdelenhuis.nl/artikelAfb/297-410x400.jpg&imgrefurl=http://www.onderdelenhuis.nl/producten/84-elektra/87-kroonsteen/297-koppel-kroonstrip.html&usg=__p3vk2rypMNv18vLRm9j9-jDlIxE=&h=400&w=410&sz=8&hl=nl&start=93&sig2=Ywp4v-3hmgIBM5gju9dSPQ&um=1&tbnid=VA99dZiujFA8hM:&tbnh=122&tbnw=125&prev=/images%3Fq%3Dkroonsteen%26ndsp%3D21%26hl%3Dnl%26safe%3Doff%26client%3Dsafari%26rls%3Den%26sa%3DN%26start%3D84%26um%3D1&ei=DfgHS-H6MMed-Abl3_DFDQ
-
Ik heb besloten de ringleiding niet over een sub-d te laten lopen.
Waarom eigenlijk niet? De ervaring bij ons op de club heeft geleerd dat je de hoofdvoedingen rustig over sub-D kan laten lopen. Desnoods zet je 2 of 3 stekkerpennen parallel.
....(telefoonstekkers zijn m.i. te groot / te duur)
Maar wel uitermate geschikt voor het doel. Ze zijn er niet voor gemaakt, maar je kan rustig 5 ampere over zo'n stekker laten lopen.
Mijn mening is dus dat je 2 heel bruikbare oplossingen te makkelijk van de hand wijst
-
Nou, naar aanleiding van de discussie op een ander draadje over het wel of niet aansluiten van je ringleiding op een sub-D heb ik het tot op heden niet gedaan.
Ook wel met de gedachte dat het altijd nog zou kunnen. Eigenlijk had ik de keuze dus voor me uit geschoven......
Maar goed, ik hoor dat het in de praktijk dus geen problemen opleverd, maar als dat zo is, dan wordt ik toch voorstander van 1 stekkerverbinding per overgang. wel zo handig.
-
Hierbij ter info mijn eerste gemonteerde sub-d
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMGP5350.jpg)
Adviesen?
-
Enkele adviezen:
Werk meteen alle aansluitingen van de connector af op kroonstenen, en zet nummers bij de kroonstenen. Makkelijk om later iets terug te vinden.
Persoonlijk zou ik dikker draad gebruiken. Minstens 0,5mm2 montagesnoer. Dat werkt veel lekkerder dan dat dunne apenhaar.
-
Ik zou alleen 2 hoekjes ter hoogte van de montagegaten van de connector gebruiken. Scheelt een hoop vijlwerk.
mvg, Peter