BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: willem22 op 25 February 2008, 17:12:25
-
Even in een verloren weekend uurtje een torque motor in een Fleismann
Br41 gemonteerd.
Deze motor kwam ik tegen bij het slopen van een oude computer cd speler.
Voor deze lok kan je niet de Modeltorquekit van Fleischmann toepassen want die past niet in het frame.
De lok rijdt en kruipt voortreffelijk .
Voor meer info en foto's kijk moor op mijn site bij (ombouw en inbouw).
(http://i105.photobucket.com/albums/m218/willem22_2006/br4102.jpg)
wil.
-
Mooi werk Wil. ::)
Groet Jaap
-
Ik twijfelde zelf al eens of dit niet zo passen ;D Leuk dat het echt past! :D
-
Draait de motor 'gewoon' op 12 Volt?
-
ca 40% van de gevallen is het een 12V motor. Kun je zien door het typenummer op te zoeken in de Mabuchi-lijst (Googlen). 6V motoren kun je in digitale locs wel inbouwen, alleen moet je dan de decoder 'een beetje' instellen.
-
Hier nog een foto van de motor.
(http://i105.photobucket.com/albums/m218/willem22_2006/P1030821.jpg)
Hij draait gewoon op 12 volt maar wel wat snel en moet dan wel wat diode's antiparallel geschakeld worden toegepast een brugcel zoals bij modeltorquekit kan je ook gebruiken.
wil.
-
Het voltage van de Mabuchi motoren staat ook aangegeven op de sticker.
In het geval van Wil 13 V. Bij de Mabuchi RF-300C-11440 b.v 5,9 V.
Dolf.
-
Ik heb al diverse Lima loks met deze motoren omgebouwd, heb (wegens 6 volt) een 1600 met 2 motoren gemaakt en die trekt nu meer dan elk van mijn andere loks. Jammer van die tandwielen, die blijf je horen :(
-
@Besselspoor, om de tandwielen minder herrie te laten maken, moet je ze even met een druppeltje CIF laten draaien (niet te veel, en daarna goed schoonmaken!). Heb ik bij mijn 1300 gedaan; een wereld van verschil!
Maarten
-
Beste Maarten,
De afkorting CIF als eerder gezien maar helaas de ouwe man weet niet wat het is en is nooit te oud om iets te leren.
Dit wil ik ook uitvoeren bij de lima's.
wil.
-
CIF is de nieuwe naam voor een schuur-schoonmaak middel, vroeger was dat JIF. Het is een zeepachtig spul met schuurpoeder erin.
-
Hm...heee...
zou dat ook gaan in een trix lok met zo'n herrie motor? (standaard marklin geval)
Lok is een br221, ff geen artikel nr bij de hand hier.
-
Nee, daarvoor helpt slechts het inpoederen met een bus VIM. ;D Even zonder gekheid: ik vind dit een enge methode, overbrengingen zijn niet gemaakt voor een Cif behandeling. Blijft dit ook op de lange termijn goed werken?
-
Ha oh , bedoelde de cdspeler motor inbouwen.
Niet het geklieder met schoonmaakmiddelen.
-
Waarschijnlijk wel. Heb je een oude CD drive? Sloop daar het motortje even uit dan heb je alle hoofdmaten (6, 9 en 12v zitten in dezelfde behuizing). Daarna kan je gaan passen en meten voor de precieze inbouw.
-
Paul, dit was jarenlang de standaard aangeraden methode om de bluebox Athearns (amerikaanse zooi) stiller te krijgen. JIF/CIF of tandpasta in de cardanhelften en tandwielen, als het maar schuurt, een half uurtje laten lopen, reinigen en olien. Dan had je alle scherpe kantje van de tandwielen en hoef je niet te wachten op vele uren van normaal inlopen.
-
Kijk... zo leer je nog eens wat! :)
-
Paul, ik vond dit eerst ook een enge methode. Overigens heb ik vaker gehoord dat een Lima aandrijving na verloop van tijd alleen maar beter loopt, met minder herrie door de slijtage van de tandwielen. In feite versnel je het sijtageproces met de CIF-methode. Het is niet zo dat er niets meer van de tandwielen overblijft, deze zijn van een taaie plasticsoort. Uiteraard wel goed uitkijken dat er geen CIF op andere (draaiende) delen terecht komt.
Maarten
-
buiten dat... tandwielen slijten een beetje op elkaar in maar veel gebeurt er niet mee. wormoverbrengingen slijten veel harder, daar moet je geen cif in krijgen. Nou hebben ouwe lima-bakken geen wormoverbrengingen dus maakt het geen moer uit. Als je de zaak achteraf maar schoonmaakt kun je eigenlijk de hele loc vol cif raggen.
-
Ha Willem,
Ziet er goed uit, deze motorverbouwing. Ik wil het ook eens proberen; daarom heb ik een paar vragen. Weet je een Mabuchi type-nummer van een 12v-motor die geschikt is voor treintjes? En gebruik je een motor van de CD zelf of die van het laatje?
Jan
-
even teruglezen Jan; dit topic (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=5238.msg77763#msg77763). ik kan het wel weer overtikken, maar ja dubbelop enzo.
Soms staat er een aanduiding 12V DC op.
-
Hee, mijn topic. Daar dacht ik dus ook aan bij het zien van dit topic, maar je was me al voor :P
-
Aha, interessant. Wat een schat aan kennis is hier verzameld. Ook Gert weet er meer van (en Felix). Zouden jullie ook een (of meer) typenummers van 12v-exemplaren kunnen citeren? Dan kunnen we misschien wat gerichter zoeken op internet of bij electronicazaken. Gert: je hebt het over een treinstel. Is zo'n motor ook sterk genoeg voor een locomotief (die, zeg, 6 vierassers moet kunnen trekken)?
-
Janw;
je kunt errgu moeilijke vragen stellen. Ik ben maar een eenvoudige experimendinges!
Stel; je kraakt je CD laatje (moet toch es een keer gebeuren nietwaar?) en sloopt 'm er tegelijkertijd maar helemaal uit onder het motto; vervangen gaat sneller dan repareren. dan op zoek naar het motortje dat het laatje laat schuiven. Trek je eruit en noteert de code die erop staat. die code op deze pagina (http://www.mabuchi-motor.co.jp/en_US/product/p_0301.html) invoeren en hoppa! de specs!
Kan ook anders; als je op zoek bent naar een 12V motortje kijk je gewoon hier (http://www.mabuchi-motor.co.jp/en_US/product/p_0305.html) en zoekt onder 'automotive products'. Autoccu = 12 V meestal ja. Op naar de sloop voor spiegelverstellers enzo. De haardrogers enzo werken vaak op meer volten, de 'toys' (onderaan) op minder.