BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Maartenw op 29 July 2020, 21:29:34
-
Trein in Arizona ontspoort en vat vlam, spoorbrug stort in :o
Heftig!
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200729_96297338 (https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200729_96297338)
-
Voor wat beeld en geluid.
https://youtu.be/AX0Q-TQur6g (https://youtu.be/AX0Q-TQur6g)
-
'T gaat om deze brug (https://goo.gl/maps/UthrA9J41xhnYATY8) in Phoenix.
Het deel dat over de weg gaat is kennelijk ingesort; van de houten trestle die er op aansluit zal ook wel niet zoveel over zijn.
De NOS (https://nos.nl/artikel/2342219-goederentrein-in-arizona-vat-vlam-na-ontsporing-spoorbrug-stort-in.html) heeft iets meer informatie dan het Nieuwsblad.
Gelukkig is het personeel er ongeschonden vanaf gekomen. Wel iemand moest iemand met rookinhalatie naar het ziekenhuis.
-
Zo te zien ligt er een nieuwe tweesporige brug naast, die nog niet in gebruik is.
-
Lijkt mij eerder een viaduct voor een tram, gezien het verdere verloop van het spoor. In het juli nummer van Op de Rails 2017 wordt ook gesproken over verlengingen van in totaal 42 kilometer, waarmee dit net groeit tot een lengte van 106 kilometer. Mogelijk is dit een van de verlengingen.
-
De Televaag heeft ook beeld en geluid: KLIKKERDIEKLAK (https://www.telegraaf.nl/video/2124128920/vlammenzee-op-brug-door-ontspoorde-trein)
Geeft een duidelijk beeld. De brug ernaast ademt tram/light rail.
-
Wat een stuk antiek die aanbrug :o.
Kan het niet dat die ingestort is wat de ontsporing en brand veroorzaakt heeft?
-
Wanneer er wel een nieuwe tweesporige brug klaarlag dan was dit wellicht een slinkse poging om onder de sloopplicht van de oude brug uit te komen of denk ik nu weer te lelijk over mijn medemensen? :)
-
Trein en tram zijn niet met elkaar verbonden, kijk zelf maar (https://www.google.nl/maps/place/Phoenix,+Arizona,+Verenigde+Staten/@33.4318958,-111.9441929,233m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x872b12ed50a179cb:0x8c69c7f8354a1bac!8m2!3d33.4483771!4d-112.0740373).
-
de helft van de houten trestle staat nog overeind, dus das niet eens zo beroerd. Wel fascinerend te zien dat dat soort spul nog gewoon in gebruik is anno 2020.
-
Nou als je foto's van Amerikaanse treinen ziet en dan kijkt hoe het spoor er soms bij ligt, heeft spoorinfrastructuur in de VS niet altijd dezelfde prioriteit als hier...
-
Dat zal er niet veel beter op worden. Belasting betalen is in Amerika altijd omstreden geweest, zeker voor infrastructurele voorzieningen. Nu het land langzamerhand in verval raakt zullen er vele miljarden extra nodig zijn voor onderhoud en vernieuwing.
-
hoe minder belasting, hoe meer geld de particulieren maatschappijen overhouden om hun spoor te fixen, toch? die paar stukkies amtrak daargelaten... (althans, bij mijn weten ist daar allemaal particulier eigendom)
-
Zo'n tien jaar geleden of zo, reden wij met de auto natuurlijk, cross country van de Oost kust naar het Westen, en zagen wij ongelofelijk veel treinen. Allemaal vol met vracht containers of vrachtwagens. Ik had geen idee dat er in de VS zoveel via spoor vervoerd wordt. Kilometers lange treinen, soms met vier locomotieven. Er ging een voorbij, dan een paar minuten later een pickup truck op de rails, dan weer een kilometer lange trein, en dan weer een pickup truck. Ik neem aan dat ze wisten hoe belabberd het spoor netwerk is, en dat ze het na elke trein even moesten nakijken.
Ik ben vrij zeker dat alle rails in de VS particulier zijn, en daardoor zo goedkoop mogelijk onderhouden zijn.
Amtrak bezit geen rails.
Daan
-
Houten "Trestle" bruggen zijn in Amerika nog volop in gebruikt.
Herbouw is ook snel mogelijk, kijk hier een video uit 2016: https://youtu.be/XhdVW6lp7yQ (https://youtu.be/XhdVW6lp7yQ)
Wij hebben in ons land absoluut niet te klagen over de staat van de infrastructuur.
Dat is daar echt wel anders.
Denk alleen maar aan het transport van de SGB 2000 vanuit de USA
De enorme dieplader in de USA was noodzakelijk i.v.m. de staat van de viaducten daar. (bron artikel RailMagazine)
Foto's doorgelinkt uit topic "Een NS 2000 voor de SGB! "
(http://www.prolux.nl/Forums/IMG_1502.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sgb_goud.jpg)
Over de staat van sommige spoorlijnen zijn ook wel filmpjes te vinden:
https://youtu.be/9X2A2f6E5DI (https://youtu.be/9X2A2f6E5DI) en https://youtu.be/GkfIuEPZzPU (https://youtu.be/GkfIuEPZzPU)
-
Ik ben vrij zeker dat alle rails in de VS particulier zijn, en daardoor zo goedkoop mogelijk onderhouden zijn.
jup, minder winstgevende lijnen rij je gewoon op tot t spoor te gaar is...
Amtrak bezit geen rails.
stond me bij dat ze wel degelijk een paar stukken eigen spoor hebben, al was t maar omdat de oude eigenaar failliet was of er geen onderhoud meer aan wilde plegen en amtrak daardoor hun routes niet meer zou kunnen rijden
Amtrak serves more than 500 destinations in 46 states and three Canadian provinces, operating more than 300 trains daily over 21,400 miles (34,000 km) of track. Amtrak owns approximately 623 miles of this track and operates an additional 132 miles of track. (https://en.wikipedia.org/wiki/Amtrak)
-
De grote transcontinentale lijnen van de grote maatschappijen (UP, BNSF, CSX etc) zijn prima onderhouden en er rijden dagelijks hele grote en lange treinen.
De video's van het slechte spoor zijn van 'short lines', dat zijn meestal maatschappijen die van weinig moeten rondkomen. In Nederland kennen we dat verschil niet en kennen we dus alleen maar goed onderhouden spoor.
Groeten,
Lolke (woonachtig in de VS)
-
Ook in Nederland ligt het spoornet niet overal even goed. Hier in Zeeuws Vlaanderen mag max 30 gereden worden. Reden zie hier onder denk ik.
(https://live.staticflickr.com/65535/49937740438_9f0e89fbca_h.jpg" width="1600" height="899" alt="Een stukje spoor in Zeeuws Vlaanderen"></a><script async src="//embedr.flickr.com/assets/client-code.js" charset="utf-8"></script>)
Foto is van een maand of zo geleden......
-
Amtrak kan eigenlijk alleen rendabel rijden aan de oostkust, maar met kleine marges omdat het geld ontbreekt voor een echte hogesnelheidslijn die duur in aanleg is door de hoge bevolkingsdichtheid... die juist een HSL aantrekkelijk maakt. De uitzondering is Californië, waar wel de financiering van een snelle trein rond is tussen San Francisco en Los Angeles. Daartussen is vrijwel alles in handen van private goederenvervoerders die liever geen personenvervoer op hun lijnen zien. Zolang de overheid niet wil bijdragen zal dit probleem blijven bestaan, maar daarbij komt dat steden in de VS zo uitgestrekt zijn dat ov per spoor vaak niet rendeert door het lage aantal inwoners per km2.
Deze railcam in Fort Madison laat het typische Amerika zien: eindeloze goederentreinen die heel traag een bijna 100 jaar oude brug over de Mississippi passeren. Zo'n brug was hier al lang vervangen. https://www.youtube.com/watch?v=B9Zz9z92TKQ
Uit de commentaren maak ik op dat een groep liefhebbers bezig is in heel de US railcams te installeren die op het spoor gericht zijn.
-
Hier in Zeeuws Vlaanderen mag max 30 gereden worden. Reden zie hier onder denk ik.
Heeft niks met de toestand van het spoor te maken. Dat is altijd al de max geweest in Zeeuws Vlaanderen.
Zelfde op de lijn naar Sloe, dat is een vrij nieuwe lijn die er beter bij ligt dan jouw foto laat zien, maar ook daar max 30.
Wat de bruggen in de VS betreft, die verkeren al jaren in een belabberde toestand. Las laatst dat er in de VS ongeveer 10.000 bruggen zijn (spoorbruggen en verkeersbruggen) die in zo'n slechte staat zijn dat ze eigenlijk niet meer gebruikt mogen worden. Het opknappen of vervangen van die bruggen zou een mooi project zijn om de werkgelegenheid op te peppen.
-
Een best wel interessante en kritische reportage over de patstelling waarin de spoorwegen in de VS verkeren - opvallend genoeg door de Canadese CNBC gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=Qaf6baEu0_w
Net zoals de Chinese overheid verstikkend werkt door de totale controle maar wel in 10 jaar tijd een hogesnelheidsnetwerk opbouwt, is de totale privatisering in de VS verstikkend omdat multinationals uit eigenbelang niet bereid zijn een beter ov mee te financieren.
-
[..] dat een groep liefhebbers bezig is in heel de US railcams te installeren die op het spoor gericht zijn.
Klopt, dat is Virtual Railcam, die hebben al vele cams online, en er komen regelmatig nieuwe bij. Helaas verdwijnen ze soms ook zomaar weer... In Groot-Brittannië doet Railcam hetzelfde, maar op kleinere schaal. Op deze site (https://www.nsesoftware.nl/webcams/) wordt het zo goed als mogelijk bijgehouden.
-
Ik weet niet of het nog steeds geldt, maar in het verleden was het bij wet verboden voor de Amerikaanse overheden om spoorwegen te bezitten. De enige uitzondering in die tijd werd gemaakt voor de Alaska Railroad.
-
De grote transcontinentale lijnen van de grote maatschappijen (UP, BNSF, CSX etc) zijn prima onderhouden en er rijden dagelijks hele grote en lange treinen.
Klopt Lolke. Toch heb ik mij wel verbaasd op mijn USA vakanties over het feit dat bij die lijnen toch ook wel te zien was dat ze zwaar belast werden. Op het stuk tussen LA en Flagstaff:
(https://live.staticflickr.com/65535/50171566328_fcf6d1d7f6_c.jpg) (https://flic.kr/p/2jruoHE)IMG_2778 (https://flic.kr/p/2jruoHE) by Ronald Halma (https://www.flickr.com/photos/52307730@N06/), on Flickr
Ligt het spoor er zichtbaar prima bij maar als je dan ernaast staat te fotograferen zie je dit:
(https://live.staticflickr.com/65535/50171561348_63900c297b_c.jpg) (https://flic.kr/p/2jruneN)IMG_2786 (https://flic.kr/p/2jruneN) by Ronald Halma (https://www.flickr.com/photos/52307730@N06/), on Flickr
Door het geweld van die lange en zware treinen worden de spijkers er door de rails uit gedrukt..... als ze langs kwamen zag je ook het hele ballastbed bewegen. Wel een mooi gezicht :)
-
Amtrak kan eigenlijk alleen rendabel rijden aan de oostkust, maar met kleine marges omdat het geld ontbreekt voor een echte hogesnelheidslijn die duur in aanleg is door de hoge bevolkingsdichtheid... die juist een HSL aantrekkelijk maakt. De uitzondering is Californië, waar wel de financiering van een snelle trein rond is tussen San Francisco en Los Angeles.
De Trump Administration heeft anders $929 miljoen subsidie ingetrokken bron (https://www.constructiondive.com/news/trump-administration-moves-to-terminate-929m-grant-for-california-bullet-t/548746/) Ondanks alle ophef rondom die HSL lijn, die inmiddels op $85 miljard geraamd is, wordt ook niet volledig aangelegd.
Texas is ook voornemens een HSL aan te gaan leggen bron (https://www.ovmagazine.nl/2019/03/bouw-texaanse-hsl-ondanks-ophef-in-de-maak-1619/) Maar ook dit stuit of veel weerstand. ??? ::)
-
Door het geweld van die lange en zware treinen worden de spijkers er door de rails uit gedrukt..... als ze langs kwamen zag je ook het hele ballastbed bewegen. Wel een mooi gezicht :)
Je bedoeld zoiets (opname gemaakt te Flagstaff). Zie link naar filmpje hieronder
https://flic.kr/p/2jrAh98 (https://flic.kr/p/2jrAh98)
-
Je kan je afvragen waarom ze daar eigenlijk nog spijkers gebruiken om het spoor vast te zetten. Die zijn duidelijk niet opgewassen tegen hun taak.
-
Concurrentie tussen spoorwegen onderling en de vrachtauto in het algemeen is denk ik de grootste drijfveer om zo goedkoop mogelijk te opereren. Dus kun je een hoop besparen door zeer weinig mogelijk onderhoud te plegen aan spoor, balast bed, etc. Type onderhoud "Run to Fail". En staatsteun is wettelijk uit den boze in de States en nu al helemaal met meneer Trump.
-
Trouwens was het niet de Merwede brug die een aantal jaren geleden maanden dicht was voor vracht verkeer omdat de staat van onderhoud te wensen over liet.
Staat in geen enkele verhouding tot de erbarmelijke staat van onderhoud der publieke werken in de VS.
Daarom lazeren er ook regelmatig bruggen in elkaar.
Geldt trouwens niet alleen voor spoorlijnen.
Ook de wegen ginder zijn niet allemaal even deftig.
Die in Los Angeles zijn zelfs zo slecht dat het de gemiddelde autobezitter $3000 per jaar kost.
https://losangeles.cbslocal.com/2018/08/15/bad-roads-cost-la-drivers-extra-3k-per-year-report/ (https://losangeles.cbslocal.com/2018/08/15/bad-roads-cost-la-drivers-extra-3k-per-year-report/)
Files en direkte autoschade.
groeten
Hendrik Jan
-
In de Canadese reportage worden de voortdurende en onverwachte kostenoverschrijdingen genoemd als reden waarom de HSL in Californië slechts deels gereed zal komen. Gebrek aan kennis en ervaring zal hier wel een rol spelen.
-
Je bedoeld zoiets (opname gemaakt te Flagstaff). Zie link naar filmpje hieronder
https://flic.kr/p/2jrAh98 (https://flic.kr/p/2jrAh98)
Ja dat :)
Die in Los Angeles zijn zelfs zo slecht dat het de gemiddelde autobezitter $3000 per jaar kost.
Ik geloof je direct! LA, California en Arizona hebben niet de allerbeste asfaltwegen. Anekdote; in 2011 hadden we onze camper opgehaald en na bevoorrading reden we de eerste dag naar Barstow. Ik weet nog dat ik opeens een gat in de highway zag, schrok, maar niet meer kon reageren. Met een grote knal sloeg een van de voorwielen in dat gat..... peentjes heb ik gezweet maar het ging goed en ik had er geen verdere schade door. Maar ik was er vanaf dat moment wel alerter op.
in '14 en '16 terug geweest en toen was het niet veel beter hoor, ook niet in andere staten.....
Over de spijkers; het kan ook beter hoor. Dit is in 2016 ter hoogte van Santa Fe street in Dagget CA:
(https://live.staticflickr.com/65535/50173442762_dfc7fd4eb2_c.jpg) (https://flic.kr/p/2jrE1vY)IMG_3354 (https://flic.kr/p/2jrE1vY) by Ronald Halma (https://www.flickr.com/photos/52307730@N06/), on Flickr
Het zijn de beide UP sporen die hier samenkomen met de BNSF lijn LA - Flagstaff. Beton met haken, veel netter dus :)
-
In de Canadese reportage worden de voortdurende en onverwachte kostenoverschrijdingen genoemd als reden waarom de HSL in Californië slechts deels gereed zal komen.
Een van de (vele) redenen waarom dat zo langzaam en duur gaat is omdat ze vrijwel voor elke kilometer rail naar de rechtbank moeten omdat iemand daar er niet happy mee is! Helaas niet meer beperkt tot Californie.
-
Ik was wat aan het kijken op bijv de Trainssite of ze al wat meer info hadden over bijv oorzaken.
https://trn.trains.com/news/news-wire/2020/07/30-no-estimate-for-repair-of-up-bridge-in-tempe-resumption-of-service-to-phoenix (https://trn.trains.com/news/news-wire/2020/07/30-no-estimate-for-repair-of-up-bridge-in-tempe-resumption-of-service-to-phoenix)
Daar las ik dat de brug is gebouwd in 1915, dus al meer dan 100 jaar oud.
Voor de belangstellenden kun je ook een pdf dwln van de Trains site (emailadres opgeven) over de Big Boy.
-
Op https://bridgehunter.com/az/maricopa/bh43031/ (https://bridgehunter.com/az/maricopa/bh43031/) kun je de brug van dichtbij zien.
-
https://trn.trains.com/news/news-wire/2020/07/30-no-estimate-for-repair-of-up-bridge-in-tempe-resumption-of-service-to-phoenix (https://trn.trains.com/news/news-wire/2020/07/30-no-estimate-for-repair-of-up-bridge-in-tempe-resumption-of-service-to-phoenix)
"Union Pacific's route to Phoenix will be cut off indefinitely following Wednesday’s derailment and fire which led to a partial collapse of the 108-year old Salt River bridge in Tempe, Ariz., but the railroad says a reroute plan is in place to continue to serve customers. Shipments are subject to delays of up to 72 hours because of the reroute."
Dat lijkt regelrecht uit "Atlas Shrugged" van Ayn Rand. Nog steeds actueel, dat boek.
Joost
-
Alle zijsporen over India en de NS/Prorail zijn even afgesloten, aangezien het off-topic is...
Gr, Bert
Team moderatoren