BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: R v/d Hoven op 12 May 2020, 00:06:31
-
Tsja, als het makkelijk was, dan had ik het niet gevraagd. En de vraag komt eigenlijk van een andere forum, over industrietractie in Engeland. Maar men is het daar niet zeker van dat de foto in Engeland is gemaakt. Dus hoop ik ze te helpen en post hem hier. NS had ook van die dingen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IRS-035702-Middel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IRS-035702-Middel.jpg)
(groot formaat = 1 Mb op verzoek ook leverbaar). Mogelijk de "hutten" boven op de berg of die stoffen doek als 'cabine-afsluiting" of die rare combi van buffers of iets anders waardoor iemand roept: "Hé, het is te....".
Nummer rechts onder
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IRS-035702-detail.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IRS-035702-detail.jpg)
lijkt op PN 15122 maar Googlen daarop leverde niets op.
Groet, Raymond van den Hoven
-
Helemaal rechts onderin vind je een aanwijzing in de vorm van rail inklemming. Ik ben alleen geen expert op dat gebied om daar uitspraken over te doen.
-
Het lijkt op bullhead rail, volgens wiki:
"Bullhead rail was the standard for the British railway system from the mid-19th until the mid-20th century".
Ik weet in die zin niets van railprofielen maar herinnerde mij dit profiel op mijn zoektocht naar rails. Dus pin me er niet op vast.
Met vriendelijke groet,
Klaas Johannes
-
lijkt op PN 15122 maar Googlen daarop leverde niets op.
Hallo
Volgens mij staat er PR
Als ik naar de koppeling kijk geloof ik niet dat dit nederlands is.
De kenners hebben misschien iets aan de wissel?hendel, voor, onder de lok? Staat de lok op een wissel, of is het een seinhendel? Ik meen een wisseltong te zien ter hoogte van de baanruimer.
Bart
-
Is dit een uitsnede van een foto of de gehele foto?
-
Lijkt mij ergens in de UK, een Austerity 0-6-0ST (ook maar gegoogled, ik ben geen kenner ;) )
Deze foto (https://www.rail-online.co.uk/p898165768/h1CCE3C6D#h1cce3c6d)komt wel aardig in de buurt...
Suc6 met verder zoeken (y)
Daan
-
Het spoor is duidelijk bullhead rail, dus het moet wel in Groot-Brittannië zijn.
-
Railbevestiging lijkt inderdaad bullhead te zijn en dat is typisch Engels. Maar geen idee of dat stiekem ergens in Nederland ook is toegepast.
Koppeling op de loc is een schalmkoppeling, geen schroefkoppeling dus. Oók typisch Engels voor zover ik weet.
Verder ontbreken remleidingen op de bufferbalk. De loc ademt dus indusriespoor en Engeland, maar nog geen keihard bewijs welke loc en waar.
-
Ligt het aan mij, of hebben de bufferschijven verschillende groottes?
-
Geen schroefkoppeling maar de engelse three link. Ik houd het op een lok aan de overkant van de haringvijver (Noordzee).
-
Je de buffers zijn verschillend. Bovendien zijn ze rond, terwijl in de fotoreeks waar Daan naar linkt bijna alle locs ovale buffers hebben.
-
Ligt het aan mij, of hebben de bufferschijven verschillende groottes?
Dat werd al genoemd.
-
Zomaar een linkje : https://sites.google.com/site/railwayselsewhere/england-and-wales/-in-south-wales-coalfields
soortgelijke setting...
-
In Frankrijk lag ook veel bullhead rail en daar zijn de hunslets ook naar toe verkocht. Maar de 3 link koppeling is weer meer UK
-
wat zijn de aanwijzingen dat t niet UK is?
-
Wat zijn dan de aanwijzingen dat het wel UK is? Loc en rails kwamen elders ook voor, dus kun je beide daarop niet uitsluiten
-
nou, ik zie geen enkele aanwijzing voor niet-UK, maar op facebook vinden ze blijkbaar dat die aanwijzingen er wel zijn, anders was er geen vermoeden dat t elders zou zijn, dus dan ben ik benieuwd of men daar iets heeft gezien dat mij niet is opgevallen. Lijkt me logisch toch?
-
De vraag komt niet van Facebook.... Ik ga de links en de antwoorden hier bundelen en sturen naar de andere mailinglijst (! waarop wel foto's zijn toegestaan). Het is een Engelse mailinglijst bovendien en met mensen die echt wel kennis van zaken hebben. De zoektocht loopt ook al een tijdje en dat is echt niet alleen maar met een beetje googlen gedaan...
En ja, het is de hele foto. Waarom zou ik een deel plaatsen als ik een plek zoek? Toch niet handig??
Groet, Raymond van den Hoven
-
Raymond, even voor je nagevraagd,
Het is een zusterloc van de NS-8811, zelfde subserie. Herkenbaar aan de fabrieksplaat. Waarschijnlijk gefotografeerd in 1943 als Engelse mijnloc.
met de groeten uit Zoetermeer.
R.S.M. (ex) projectleider restauratie 8811
FritsT.
-
Waarbij R.S.M. natuurlijk staat voor Remmo Statius Muller, en dat is iemand met behoorlijke kennis van zaken (y)
-
yep.
-
Ik waardeer alle zoektochten naar het type, maar dat is aan de andere kant van de Noordzee wel bekend. Het gaat specifiek om de plaats waar de foto genomen is. En aangezien er geen eigenaar op staat, zou men dat ook graag willen weten.
Wat zijn die dingen op/achter de heuvel (is het wel een heuvel? of toch een aarden wal ?) nu eigenlijk? Bovenste delen van huizen? Tenten? Typische daken van opslagplaatsen voor munitie (om maar eens een zijsprong te nemen)?
De foto is gisteren pas gepost op die andere lijst (na een uitgebreide zoektocht van de eigenaar) en zelfs de Engelse lezers daar (die de foto toen ook pas voor het eerst zagen) zijn er nog niet over uit. Omdat de locs inderdaad ook in Nederland dienst hebben gedaan, probeer ik ze te helpen door de foto hier ook te posten. Voorlopig heb ik daar maar gemeld dat de foto niet in Nederland is genomen (denken we ??? )
Groet, Raymond van den Hoven
-
Waarbij R.S.M. natuurlijk staat voor Remmo Statius Muller, en dat is iemand met behoorlijke kennis van zaken (y)
Als er iemand in Nederland is die alles van deze loc weet .... (y)
-
Ik vond dit https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_preserved_Hunslet_Austerity_0-6-0ST_locomotives (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_preserved_Hunslet_Austerity_0-6-0ST_locomotives)
-
Je kijkt wel naar een loc die op een raccordement van een mijn ofzo reed en niet zo zeer op een normale spoorlijn. Omdat de buffers verschillend in grootte zijn. Dit om te zorgen dat ze niet overbufferen bij nauwe (krappe) wisselstraten.
-
Wat zijn die dingen op/achter de heuvel ?
Romneyloodsen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Romneyloods) ?
-
vind t helemaal niet op romneyloodsen lijken. te smal en te bol. Lijken me tunnelkasjes, niet zo vreemd op zo'n vaag overgebleven landje naast t spoor. Maar ja, daar schiet je geen barst mee op natuurlijk, die dingen kunnen overal staan... enige om echt op af te gaan is dat vage nummer. Is er ergens een lijst met austerity fabrieksnummers?
-
Geen kenner, maar mij lijken het vaten (tun)voor bijv whisky
-
volgens mij zie jij gewoon wat je wilt zien, jij mag pas weer inschenken als je je snijbonen op hebt. :angel:
Nog es goed naar de kleur te kijken. Zie misschien een donkere bies ergens achter de deuropening, maar verder lijkt t me nogal hierop, lichte (maar vieze) wielbanden en iets minder lichte koppelstangen. https://locoyard.files.wordpress.com/2012/08/047-isle-of-wight-steam-railway-havenstreet-wd198-royal-engineer.jpg
-
Dat vage nummer is NIET het fabrieksnummer. Dat staat waarschijnlijk op de fabrieksplaat. Die nauwelijks leesbaar is (en ook dat is door de eigenaar van de foto al geprobeerd te achterhalen). En alle lijsten over dit type locs zijn echt al wel nagekeken. Maar daarin staan gegevens over de loc. Niet over de plaats van de foto.... Een lijst van gemaakte foto's van de fotograaf, dát zou pas helpen. Naam fotograaf? Inderdaad: onbekend :'(
Dat van die whiskey-vaten, dat zou nog wel eens wat kunnen zijn. (ik ben op dat gebied helemaal geen kenner). Aangezien de locs in Engeland (als de foto daar gemaakt is) ook bij mijnen reden, zou het ook iets met mijnen te maken kunnen hebben. Ik kan er in ieder geval niets van maken.
Groet, Raymond van den Hoven
-
vaten zijn rond, zeker die rechter is dat duidelijk niet. Zo'n soort gebouw, bij een mijn, zegt me ook niks (en ik kijk best weleens naar ouwe industrie) dus ik hou t nog steeds op tunnelkasjes.
-
Als het bij een mijn is, zou dat niet de ontluchting van een tunnelbuis kunnen zijn of de bovenkant van een lift?
-
Om maar even aan te geven hoe ze in Engeland zoeken (je vertaald het zelf maar, mogelijkheden zat)
====
Although this Austerity has unique features, so ought to be easy to identify, I don't where it is, but just to summarise, as it may help eliminate some red herrings:
1. It is one of the wartime build, and still has Furness lubricators beside the smokebox
2. The style of worksplate identifies it as a HE or HC build (HC Austerities had HE style plates - see https://thetransportlibrary.co.uk/index.php?route=product/product&product_id=150020&search=Hanger+Lane&category_id=65&page=1)
3. Although the works number on the plate is illegible there don't appear to be enough characters for the cylinder size to be included, which would rule out the HE 32xx batch, and possibly some of the later 31xx batch, although I don't know exactly when HE started putting cylinder sizes on their plates (Don Townsley might). Certainly the plates on the 28xx series did not have a cylinder size, nor does the plate from HE 3163 (although that may be a later replacement).
4. There were 377 wartime Austerities, but the three factors above reduce that to a maximum of 136 possible candidates. It is also reasonable to assume that those acquired by the LNER and Dutch railways can be excluded, because they went straight from WD to mainline numbers, so that removes another 49, leaving 87 candidates. That should help to rule out some of the more exotic possibilities, like Tunisia, because I don't believe any of that group went there.
5. Although not conclusive, the weighted points lever visible behind the front buffer beam suggests to me that this is more likely to be a UK location. The design looks remarkably similar to one made by the Isca Foundry, Newport. Those on the continent are usually rather different in style.
6. The loco only has two lamp irons, on either side of the bufferbeam, and the one on the right has some kind of circular holder attached. I don't know what that is for, but it seems unlikely to be a lamp, because if it were surely it would have been the same on both sides? The buffer below it is also larger, which makes me wonder if those two features are associated in some way, although I can't think of a reason. The large buffer might be because there is a sharp curve to the left which has to be negotiated, although the rear buffer doesn't appear to be similarly modified.
7. There have been major repairs to the smokebox. There is a patch on the left hand side, with what appears to be an area of bare metal below, but there also a number of bolts/rivets on the front and side of the smokebox which do not appear on a standard Austerity. The chimney is shorter than normal and there is a gap between it and the tank, which suggests it either hasn't been refitted properly or has come off a different loco. The wheel tyres seem rather shiny, which might be another indication of recent repairs, so a possible explanation of the numbers on the coupling rods, to facilitate correct reassembly. The PR number on the bunker might be a plant register number, or it might be a repair job number, in which case it would only have been carried for a short period.
====
Het is dus (!) geen Nederlander.
Groet, Raymond van den Hoven
-
Heerlijk! :)
Reinout
-
Die dingen boven de lok zijn dat geen restanten van bunkertjes zoals ook in Wormerveer hebben gestaan.http://www.stelling-amsterdam.nl/bunkers/index.php
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/9D3CB54319A94FF7BD1177BABA3DE3AE.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/9D3CB54319A94FF7BD1177BABA3DE3AE.png)
Ingezonden foto en opmerking :
Goedendag Chris,
Op BNLS (is dit nederland) vragen ze zich af wat voor bouwwerken er op een foto staan.
Waarschijnlijk zijn het gewoon “Pig arks” zoals wel vaker gebruikt aan de andere kant van het kanaal.
-
Kortom, als dit al in Nederland is, dan is het op een plek waar op bijna Britse wijze alle details van de na te bootsen scène kloppen ;D
Groet,
Tjalling
-
Het nummer is best bijzonder, zou dat een afgeleide van het WD nummer kunnen zijn?
15122->75122, wat in de door Raymond genoemde categorie valt. Dat is de Hunslet Austerity 3172 en deze loc is na de oorlog aan Ashington Colliery verkocht. Na oprichting van de NCB in 1946/47 heeft deze nummer 48 gekregen en een blauwe kleur. Helaas is verder weinig over deze loc te vinden.
De omgeving van Ashington past ook wel bij de foto (talud, spoorconstructie, wisselsteller, etc.), maar dat kwam op meer plekken voor en biedt geen aanknopingspunten.
Punt 7 van Raymond lijkt mij ook waarschijnlijk: dat de foto een aflevertoestand is bij de overname of na een reparatie.
Groet, Laurens
-
Deze foto van Williamthorpe Colliery heeft best wel wat van de omgeving, de lok is duidelijk een andere.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcTO1bd9pOztsVOeLBmoPCI85XHYS81foX7WdBnBFC6RYh8LW-Rh&usqp=CAU (https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcTO1bd9pOztsVOeLBmoPCI85XHYS81foX7WdBnBFC6RYh8LW-Rh&usqp=CAU)
-
Waarschijnlijk zijn het gewoon “Pig arks”...
Ik denk eerder aan een Nissenhut (https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nissenhut)/Romneyloods.
-
Ik zie dat mijn link niet aangeeft van wat ik bedoelde. Het zijn deze constructies.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/schuilkelders.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/schuilkelders.jpg)
Je kunt nog wat afbeeldingen vinden bij de "Stelling van Amsterdam" kopje 2e wereldoorlog
-
Een nissenhut heeft altijd een dak van gebogen golfplaten. En op de foto zie ik dat niet.