BeneluxSpoor.net forum
Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: bask185 op 07 May 2020, 15:24:50
-
Ik vond een tijdje geleden alweer een wagon die 2 flesichman profi koppelingen had. Ik had ze nog nooit eerder gehad en wat doe je dan met nieuwe koppelingen? Je gaat ze testen. Nu koppelde een locomotief beter met deze koppelingen aan zijn stam dan met zijn originele M* kortkoppelingen.
Toen ging ik kijken hoe de koppelingen rangeerden. Als je bekend ben met de profi's dan weet je het antwoord al. Dramatisch. Om een losse wagon aan te koppelen, moest ik met de loc zo hard tegen de wagon botsen dat ik bang was dat ik iets zou slopen.
Ik vind het ook vervelende dat rollende wagons aanzienlijk sneller zijn uitgerold dan dat ze in het echt doen.
Nu denk ik, goh dat ligt eigenlijk niet eens zo zeer aan die koppelingen maar aan dat belachelijk lage gewicht van die lageboord wagon. Ik heb ondertussen wat lood verkegen en als ik er aan toe kom wil ik mijn wagons gaan verzwaren. Maar toen kwam de vraag 'hoe zwaar'?
Ik had deze issue wel eens met een plastic 1:16 RC tank. Die was ook zo licht dat zijn eigen ophanging nauwelijks meer werkte. Dus het zag er allemaal niet zo mooi uit wanneer het ding reed.
Ik ging rekenen en kwam al gauw tot de conclusie dat ik het gewicht moet pakken van het model en dat delen door de schaal door de 3e macht. Althans dat leek mij logisch omdat het model ook 'schaal' ^ 3 maal kleiner is. Bij een kubus klopt deze berekening immers.
Mijn 1:16 tank die in het echt iets van 50 ton woon, zou dan 50.000 / 16^3 = 12kg wegen.
Een Re460 weegt in het echt ~84 ton. In model zou dat zijn: 84000 / 87 ^ 3 = 127,5g. Ik heb dat ding van Marklin en ik zal hem thuis eens wegen, maar die 127 gram lijkt wel aardig te kloppen. Dit lijken mij realistische getallen.
Dus deze berekening klopt voor een kubus. Maar klopt deze ook voor schaalmodellen of is de waarheid iets genuanceerder?
Mvg,
Bas
-
Vergeet dan niet de motor. Kan die wel het 'schaalgewicht' van de trein trekken en dat dan op de absoluut niet schaalgetrouwe hellingen en bochten. ::)
-
Denk eerder dat de koppelingen uit de nemschachten schieten. Op laatste openclubdag liet er boven in onze klimspiraal een koppeling los van een class 66 waardoor een erg lange sleep onverzwaarde wacosa wagonnen vol gas richting grond gingen. ;D
-
Ik weet niet of dit overeenkomt met je berekeningen, maar de NMRA hebben in RP 20.1 een norm voor het minimum gewicht van wagons.
Als ik even snel wat bereken, dan is het minimum gewicht van een H0 wagon van 11cm lang 89-90g. Voor een H0 wagon van 25cm lang kom ik dan op een minimum gewicht uit van 167-170g. Als ik jouw berekening even los laat op een wagon van 10 ton (10000kg) dan kom ik uit dat hij in model 15g zou wegen, dat is veel te licht.
Veel kant en klaar spul zal redelijk in de buurt komen - ik heb net even een Roco plan D gewogen, die is 160g, terwijl hij volgens de NMRA norm rond de 178g zou moeten zijn. Maar ik kan me voorstellen dat 2assig goederen materiaal daar niet altijd aankomt.
Verder het rijgedrag in het echt wordt bepaald door de massa, die is in het model een macht3 kleiner, dus het gedrag zal nooit het zelfde zijn. Hier zijn grotere schalen 0, I in het voordeel.
Groet Meino
-
Een Re460 weegt in het echt ~84 ton. In model zou dat zijn: 84000 / 87 ^ 3 = 127,5g. Ik heb dat ding van Marklin en ik zal hem thuis eens wegen, maar die 127 gram lijkt wel aardig te kloppen. Dit lijken mij realistische getallen.
Ik denk dat die Märklin loc minstens 2 keer zo zwaar is als volgens jouw berekening.
Voor wagens staan er aanbevelingen in NEM302 (https://morop.org/downloads/nem/de/nem302_d.pdf)