BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Robby op 12 February 2008, 21:39:02
-
Ik heb nu bij 2 loks een heel flauw schijnsel van de rode verlichting als de verlichting uit staat. Je ziet het amper zo weinig maar volgens mij is dat niet de bedoeling.
ik heb het bij de classe 66 van Mehano en de 1300 van electrotren.
beiden hebben een esu decoder.
heeft het met een instelling te maken?
wie weet hier raad?
gr
Rob Ermens
-
Hoi Rob,
Je zou eens moeten kijken in het boekje. Dan zal je bij CV 113 en 114 zien dat het om licht voor en licht achter gaat. Stel die CV's eens in op 15. Is de verlichting nu merkbaar lichter?
Paul.
-
Rob,
Je bedoeld dat het lampje daadwerkelijk brandt? niet dat het nog een beetje verlicht wordt door het andere lampje.
Als dit zo is duidt het op een lekstroompje. De lampjes liggen aan massa neem ik aan. Is de zwarte draad van de dekoder goed aan massa verbonden?
Zijn het leds of lampjes?
Het kan altijd de dekoder zelf zijn hoewel Esu's niet vlug kapot gaan.
daarvoor zal je dekoder los moeten testen.
Overigens met CV 113 en 114 bepaal je de lichtsterkte (range 1-15) als hij aan staat. Heeft mijn inziens niks te maken met je probleem.
-
Paul, ik denk eerlijk gezegd dat dat geen oplossing is. In elke decoder is het licht af fabriek op max gezet, en kan vervolgens gedimd worden door de gebruiker.
Bij de 1300 is het een bekend verschijnsel, dat leds die niet zouden moeten branden, wat onregelmatig flauw oplichten. Zowel rood als wit.
Bij mijn 1300 heb ik in de witte ledlijn een 3k9 weerstand gesoldeerd, waarmee de led een stuk minder licht geeft; bovendien heb ik die leds met transparant gele lak bewerkt. Ze "jitteren" daarbij nog steeds als ze uitgeschakeld zouden moeten zijn, maar onder normale omstandigheden zie je dat niet. En de 1300 doet dat ook met een Lenz Silver of een Kühn T125. Bij de Mehano Cl66 is het me eerlijk gezegd nog nooit opgevallen.
PS Peter: we praten in beide gevallen over Leds. Een lampje zou dit verschijnsel waarschijnlijk niet laten zien vanwege z'n traagheid. Bij de Electrotren vermoed ik een structureel probleem in de lokprints.
-
Bij de Class 66 is het een bekend verschijnsel dat de gele en de rode leds licht naar elkaar lekken. Het is dus geen elektrisch lek, dus ook niet op te lossen door aan decoderinstellingen te sleutelen.
Het probleem, met de oplossing, is in dit draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=1989.msg26704#msg26704) behandeld.
-
Het gaat niet om lichtlekkage Klaas, maar om ledjes die flauw licht verspreiden terwijl de verlichting helemaal is uitgeschakeld. Idee hoe dat kan?
-
Henk, is dat ook het geval bij die Cl66? Zelf nog nooit gezien, wel bij de 1300. Verder heb ik hier een Liliputter met Leds, ook nog niet gezien, de BR218 van Roco's startset met SMD's (nog niet gezien) en op m'n Flm 65 heb ik recent een "amerikaans zoeklicht" (Conrad Golden White) gezet die ook echt uit is als ie uit staat.
Aangezien het bij de 1300 met diverse decoders gebeurt vermoed ik daar lekstromen via de lokprints. De Cl66 gaat binnenkort weer open voor onderhoud, dan zal ik er 's nachts ook eens naar kijken.
Overigens zou de 1300 het dan niet moeten laten zien bij analoog gebruik.
-
Ik ken het zelf ook alleen maar van de Electrotren 1300, maar ik neem onmiddelijk aan dat het verschijnsel zich bij andere locs ook kan voordoen. De 1300 heeft een complexe print met een hoop componenten. Het lijkt waarschijnlijk dat daar het probleem ontstaat, maar een schema van de print heb ik niet en mijn electronicakennis schiet tekort om in één opslag te zien wat eraan zou kunnen schorten.
-
Het gaat niet om lichtlekkage Klaas, maar om ledjes die flauw licht verspreiden terwijl de verlichting helemaal is uitgeschakeld. Idee hoe dat kan?
Sorry, dan heb ik het verkeerd begrepen.
Maar dan ga ik verwijzen naar dit draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=7437.150)
Daar wordt een probleem behandeld over stroomlek tussen de soldeereilandjes van ESU decoders.
Begin te lezen bij de berichten van Karst Drenth.
-
Een interessante, Klaas. Toch denk ik niet dat dat hier de oorzaak is, ik heb al gemeld hetzelfde verschijnsel met mijn 1300 te hebben bij gebruik van zowel Lenz als Kühn decoders. Ik denk dat hier de ledvoeding simpelweg de 18V blokspanning via induktie oppikt en daarbij licht staat te jitteren. Je zou 'm kunnen ontkoppelen, alleen wat doet ie dan als je gaat dimmen (ofwel blokpulsen op de lichtlijn gaat zetten)?
-
Louis, wat bedoel je met ontkoppelen?
-
Met een C'tje. Als de 18V lijn induceert, wisselend 5 en 8,6 kHz is dat uit te rekenen.
Als ie induceert via de HF motorsturing is het anders. Ik ga dat binnenkort 's uitvogelen, of ie het met draaiende motor wel/niet doet, kan ik nu ff niet bekijken.
Een andere mogelijkheid is je draden te vervangen door afgeschermde exemplaren en die afscherming aan de lokmassa te leggen. M.i. behoorlijk ingrijpend, niet strikt noodzakelijk want het jitteren zie ik eigenlijk alleen maar bij een geopende lok.
En als het inderdaad induktie is (wat ik nog steeds de meest aannemelijke oorzaak vind) wijst het op een slecht print/bedradingsontwerp 8)
-
Met een C'tje.
Juist ja, met een c'tje. Tussen wat en wat?
Als de 18V lijn induceert, wisselend 5 en 8,6 kHz is dat uit te rekenen.
De frequentie doet er volgens mij niet zo veel toe. Het zijn de flanken die de inductie leveren (als het inductie is)
.....en die afscherming aan de lokmassa te leggen.
Hamvraag: wat beschouw je precies als locmassa, en waarom?
En als het inderdaad induktie is (wat ik nog steeds de meest aannemelijke oorzaak vind) wijst het op een slecht print/bedradingsontwerp 8)
Ik ben nog niet helemaal om. In elke digitale loc lopen de draden/printsporen dicht langs elkaar. Dan zou het probleem structureel bij vrijwel alle digitale locs optreden.
Allemaal tamelijk kritische opmerkingen misschien, maar ik probeer ook maar om het probleem helder te krijgen.
-
Juist ja, met een c'tje. Tussen wat en wat?
Tussen plus en min van de led. Die lijn voert gelijkspanning en een stoorpuls kun je dan elimineren m.b.v. een C, maar dat hoef ik jou niet uit te leggen.
Hamvraag: wat beschouw je precies als locmassa, en waarom?
Zat teveel aan een ouderwetse neutrale massa te denken. In wezen kan dat hier niet, want je lokmassa hangt ofwel "in de lucht" of hij hangt aan een voedingslijn en dus zal dat weinig werking geven.
Allemaal tamelijk kritische opmerkingen misschien, maar ik probeer ook maar om het probleem helder te krijgen.
Het probleem is dat het (nog) niet helder is. Waar komt het vandaan? Induktie of lekstromen? Zolang je dat niet zeker kunt stellen kun je je een ons aan oplossingen sufdenken maar blijft het gissen.
Het is dat die 1300 een hotemetoot is om weer open te maken, anders had ik dat allang gedaan om te kijken of dat "jitteren" optreedt bij stilstaan of pas bij rijden. Misschien heeft er iemand op dit moment een 1300 waarbij die dat kan constateren. Het zou iets helpen het probleem duidelijker te krijgen.
-
Zou het niet gewoon kunnen zijn dat de eindtor niet helemaal dicht gestuurd wordt? M.a.w een paar tiende mA lekt.?
Met lampjes en 'gewone'leds merk je dat niet. maar met de huidige low power leds wellicht wel.
Een weerstandje parallel aan de led zou dit kunnen verhelpen. (220 ohm o.i.d)
Een multimeter in serie met de led kan uitwijzen of er daadwerkelijk een stroompje gaat loopt.
Inductie lijkt me onwaarschijnlijk bij deze relatief lage frequenties.
Peter Kramer
Digitaalservice.nl
-
Peter, het zijn geen low power leds in die Electrotren. Het zijn marinezoeklichten. Ik heb destijds gemeten wat het frontlicht trok en dat was 25 mA. Na er een 3k9 mee in serie te hebben gezet werd dat 3 mA, het licht is nog steeds "veel" maar acceptabel en na een behandeling met gele lak was het ook niet echt meer een blauwwitte Mercedes koplamp.
De rode sluitlichten zitten ook op zo'n ding, maar die geeft rood licht af. Niet gemeten, maar dat kan ook goed 25 mA zijn.
-
Als een led bij 3 mA al ruim voldoende licht geeft, dan is het toch een low-power led.
Maar kennelijk behandelt Electrotren ze niet als zodanig.
-
Ben ik met je eens Klaas, alleen zijn dit exemplaren die 5000, misschien wel 10000 mcd afgeven. En een behoorlijke dosis blauwcomponent. Het verwonderde me destijds ook dat ze met 3 mA steady aan en uit gingen. Laatst nog getest voor analoog gebruik incl. die 3k9 weerstand, bij 3.5-4 V begonnen ze al op te lichten. Dit omdat mijn club recent een blauwe 1300 heeft aangeschaft voor gebruik op een analoge baan en ik wilde weten of dat met een 3k9 nog goed gaat. Dat gaat het dus.
-
Louis, Klaas,
Maar dan kan mijn veronderstelling toch nog steeds juist zijn? Als leds bij een paar mA goed branden heb je kans dat ze op een paar tiende mA nog flauw branden.
De eindtrap schakelt meestal naar ground. De basis hoeft maar een beetje omhoog getrokken te worden en de tor lekt.
Maar ook hier geldt: meten is weten.
Peter Kramer
Digitaalservice.nl
-
Wil ik bij gelegenheid best doen Peter. Hij moet toch weer een keer open om die stroomafnemers weer schoon te maken (ook zo'n fijn probleem van die 1300's).
Dat er stroom loopt, kun je op je klompen aanvoelen, anders jitteren die leds niet bij licht uit. Je moet dus in de gele of witte lijn vanaf de decoder meten om te weten of het die tor is of lekstroom ergens anders vandaan.
Ik blijf overigens zeggen dat het een heleboel gedoe is om alleen te constateren wat het probleem is. Vervolgens zou je het nog moeten oplossen en in feite heb je van dat jitteren totaal geen last. Gisteravond het ding in total darkness laten rondrijden (met de kap erop) en je ziet eigenlijk niks (in elk geval bij mij, met dus al een 3k9 in serie).
-
Wil ik bij gelegenheid best doen Peter. Hij moet toch weer een keer open om die stroomafnemers weer schoon te maken (ook zo'n fijn probleem van die 1300's).
Oh, gelukkig niet de enige met die mening.
Maar als je de draaistellen openschroeft en de wielstellen uitneemt, kun je al de stroomafnemertjes schoonmaken Louis.
Verder heb ik de witte leds vervangen door warmwitte exemplaren en daarmee was het 'jitterprobleem' verholpen. Ik zie er in ieder geval niets meer van.
-
Ik heb even een klein proefje gedaan met een lowpower witte led.
Ik heb in serie met de led 100k gezet (en zo'n 6 volt)
Er ging een stroompje lopen van 36 uA (gemeten) en de led brandde nog heel duidelijk zichtbaar, gewoon in daglicht!
Zelfs bij een weerstand van 1 MOhm, 3,8 uA! is nog duidelijk te zien dat de led oplicht!!
De eindtor hoeft dus maar een beetje incontinent te zijn en het ledje licht op.
Vermoedelijk is de warmwitte led wat minder lowpower en is daardoor het (ver) schijnsel verdwenen bij Henk.
Ik weet niet of Rob het draadje nog kan volgen en hier iets aan heeft?
Peter Kramer
Digitaalservice.nl
-
Kortom, ongelukkige LED keuze?
-
Ongelukkige keus?
In dit geval wel.
Het is natuurlijk de combinatie dekoder en led die dit verschijnsel veroorzaakt.
Wellicht dat een andere dekoder minder lekt.
In de andere gevallen is het gebruik van 'gewone' leds aan te bevelen. Als het tenminste mogelijk is.
Peter Kramer
Digitaalservice.nl
-
Zelfs bij een weerstand van 1 mOhm, .....
Het verschil tussen m en M is een factor 1 miljard. ;D
-
Kortom, ongelukkige LED keuze?
Dat kun je zowiezo stellen. Welke idioot draait er nou Mercedes Xenon of Krypton lampen in een lok anno 1951? Voor hetzelfde geld hadden ze Golden of Sunny Whites kunnen monteren. Dan kun je nog discussieren of geel of wit beter was geweest, want wanneer de NS op geel licht is overgegaan is ook niet geheel bekend, dacht ik. Maar ze hadden absoluut geen 5000 mcd exemplaren voor wat loklicht nodig gehad.
-
Hallo allemaal,
Ja ik kan het allemaal nog wel een beetje volgen, ben geen super electronica man, maar kan het verhaal redelijk volgen.
Ik vind het vooral belangrijk om te weten hoe zoiets kan gebeuren, is het de decoder? de leds? de print? waar het mij om gaat is dat je bepaalde storingen of defecten uit kunt sluiten. Decoder stuk? problemen met de digitale baan.
Dus steek hier best een hoop van op, meer suggesties altijd welkom en bedankt zover allemaal.
Gr Rob