BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: erik2 op 09 February 2008, 15:17:19
-
hoi allemaal,
Ik ben laatst begonnen met een nieuwe baan en daarmee wil ik de lat weer hoger leggen dan voorheen. Nu heb ik deze keer de Nem normen eens erbij gepakt en zie ik dat de hart op hart afstanden van de sporen (HO in dit geval) wel erg laag lijkt. Bij HO in rechte baan wordt een minimum voorgeschreven van 46 mm in een rechte baan. Volgens mij gaat dit in de praktijk nooit lukken.
Wat zijn jullie ervaringen hiermee en wat is een reeele hart op hart afstand?
gr.
erik
-
hoi erik
Wat voor rail merk en type gebruik je precies?
Als je namelijk standaart rails neemt van bv fleismann zal dat inderdaat niet erg makkelijk gaan
gr. Anton
-
ik gebruikte tot nu toe inderdaad FL rails, maar los van het merk denk ik dat je met flexibele rails toch nagenoeg alle samenstellingen kunt realiseren al moet je rondom wissels natuurlijk wel opletten.
Bij grote rechte stukken zou je dus de sporen wat dichter bij elkaar kunnen leggen wat wellicht beter oogt. De grootte h.o.h. afstand van de standaard boogstralen doorzetten in rechte stukken is niet echt nodig en oogt wat onnatuurlijk.
-
Om een echt mooi baanplan te maken is het wel het beste om flexrail te gebruiken, je bent dan vrij in hoe je je spoor legt en bovendien is het nog goedkoper ook. In krappere bogen wel opletten dat lange voertuigen elkaar kunnen passeren, gewoon veel testen voor de zaak definitief ligt en er kan weinig misgaan.
-
Bij modulebanen is 50 mm hoh vrij gangbaar. Met het oude Roco code 100 systeem lukte dat bij overloopwissels net (of eigenlijk net niet, ik dacht dat ik destijds een milimetertje moest smokkelen of zo).
Bij veel railsystemen zal het bij wisselverbindingen inderdaad niet lukken om zo dicht bij elkaar te komen, tenzij je gaat zagen natuurlijk. Dat overweeg ik te doen bij een volgende modulebaan, waar mogelijk Rocoline komt te liggen.
Overigens is 46 mm aardig op schaal, 4 meter is in NL een gangbare hoh afstand.
-
zagen is niet verboden hoor ;)
-
Weet ik, daarom overweeg ik het ook ;D Ik zet gerust een zaag in een wissel hoor, railmateriaal is gewoon bouwmateriaal.
Enige aandachtspunt is waar je zaagt. Bij veel modelwissels loopt de boog na het puntstuk nog verder door. Als je hier dan in gaat zagen, wijzigt de hoek van het afbuigende spoor. Dat kan dus een probleem opleveren bij de aansluiting met engelse wissels en kruisingen.
-
Jammer dat bij marklin die afstanden zo groot zijn
-
Ook bij Märklin is het niet verboden om er de zaag in te zetten. ;)
-
Niet verboden, maar het gaat erg veel problemen opleveren.
hans
-
Waar je zaagt kun je proefondervindelijk vaststellen. Let wel op het "gebogenstuk" van het wissel. Indien je twee wissels tegen elkaar aanlegt is het verstandig om te proberen geen vreemde s bochten in te bouwen. Zelf heb ik bij een setje ROCO code 100 het stukje rail vanaf het puntstuk verwijderd en hierop de gebogen rail van de andere wissel op aangesloten.
Zie getekende plaatje, let op de "rode" rail.
Succes
-
Aangezien bij veel modelwissels de boog na het puntstuk nog een stukje doorloopt, moet je juist van allebei de wissels even veel afzagen, anders is de hoek van het ene wissel anders dan van het andere. Dat past dan nooit meer helemaal goed.
Overigens: welk plaatje?
-
Eh.... deze.
http://msc-emmen.eu/xoops/uploads/newbb/2_47b437bcbf41b.jpg (http://msc-emmen.eu/xoops/uploads/newbb/2_47b437bcbf41b.jpg)
Was vergeten die er bij te plakken. ;D
Overigens kun je de in het plaatje rood getekende railen volgens bovenstaande opmerking afkorten en eventueel iets bijbuigen.
-
nu het toch over de NEM regels gaat, waar scoor ik deze? vroeger zag je ze nog wel eens in de railhobby oid staan, waarschijnlijk vooral door de wat lossere normalisering van de verschillende fabrikanten, maar tegenwoordig zie ik ze nergens meer... :-[
Timo
-
Kijk eens inde linkerkolom.
Groet Gerrit