BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Bart Zegers op 04 January 2020, 14:15:03
-
Naar aanleiding van onderstaande foto’s en de bijbehorende uitleg van Jeroen Water in dit draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=21747.msg592689#msg592689) kwam ik op het idee om zelf ook een draaistel- en een wielstellenwagen te maken voor mijn werkplaatstrein.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2246_met_Sternet_2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Draaistellenwagen_2.jpg)
Beide foto's door Jeroen Water gemaakt
In 1992 heb ik onderstaande foto gemaakt bij de Lijnwerkplaats in Leidschendam, de wagens op die foto heb ik als uitgangspunt genomen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_0.jpg)
De modellen zullen niet 100% kloppen met het origineel, maar dat maakt mij niet uit, als het er (in mijn ogen) maar overtuigend uit ziet . Er zijn veel verschillende uitvoeringen van de draaistel- en wielstellenwagens, dus misschien hebben mijn versies ook wel bestaan.
Via ebay heb ik twee Märklin zandwagentjes (nr. 4423) gekocht die als basis gaan dienen voor de verbouwing.
Ik ben begonnen met het demonteren van de Märklin wagentjes. Dit ging vrij eenvoudig, de bak zit met nokken aan het onderstel geklikt. Tussen bak en onderstel zit een metaalplaatje. Dit plaatje kon ik niet meer kwijt anders zou het geheel te hoog worden. Alleen de beide zwarte chassis zijn gebruikt voor deze ombouw.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_1.jpg)
Van dun styreenplaat heb ik voor beide wagens een nieuwe bodem gemaakt. Hierin heb ik de planknaden gekrast en ook iets van een houtnerf proberen te maken met (grof) schuurpapier.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_2.jpg)
De verstevigingsbalken aan de onderzijde heb ik met (samengestelde) L-balkjes van styreen wat meer conform het origineel op de foto gemaakt. Achteraf gezien had het misschien iets slanker gekund…
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_3.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_5.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_6.jpg)
Bij de Märklin wagens ontbraken een aantal opstaptreden die ik met styreen heb toegevoegd, op elke hoek zit er nu één. Tevens zit er op elke hoek een L-profiel waar een handgreep aan gemaakt wordt. Ook heb ik m.b.v. een stukje speelgoedklei als mal de veerboothaken nagegoten met twee-componentenlijm. Ze ogen echter een beetje grof. Mogelijk ga ik ze vervangen voor haken die van een Roco Fals (kalkwagen) afkomen (die horen er bij de NS versie toch niet op), die zijn wat kleiner.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_17.jpg)
De wielstellenwagen kreeg uit styreen een tweetal steunen met sparingen voor de assen waardoor deze tijdens het transport niet kunnen bewegen. De draaistelwagen heeft verder nog vier driehoekige plaatjes met een gaatje erin t.b.v. de spanbanden voor de bevestiging van het draaistel. Met een viertal stukjes N-rail op de vloeren zijn de wagentjes weer een stukje verder.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_9.jpg)
Op de computer heb ik een opschriftenbord gemaakt dat ik op de laserprinter heb uitgeprint, de eerste versie bleek een beetje te groot, een volgende versie was qua tekstgrootte wel goed, maar die kwam niet goed uit de printer. De uiteindelijke versie is een tussenweg geworden, waar ik wel mee kan leven.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_8.jpg)
Ik had ooit eens een aantal losse onderdelen van een Fleischmann Plan V treinstel gekocht. Daar zat ook een draaistel bij. Dit heb ik een beetje aangepast en op de draaistelwagen geplaatst. Uit dun draad heb ik een aantal oogjes gemaakt die zullen worden gebruikt om de spanbanden (gemaakt van papier) te bevestigen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_10.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_11.jpg)
Voor de wielstellen wilde ik natuurlijk minimaal RP25 profiel hebben (en geen pizzasnijders), maar omdat ik nog een aantal AC wielstellen in de onderdelen-/rommelbak had liggen heb ik die afgedraaid naar een lager profiel, scheelt weer een paar centen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_12.jpg)
Het (bijna) eindresultaat ziet er als volgt uit. Ik ben er best tevreden over. Sommige dingen hadden wat strakker gekund en er kan nog wat meer geweatherd worden. Ook moeten er nog kortkoppelmechaniekjes onder.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_13a.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_14a.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_15.jpg)
En mijn sternet trein kan er dan zo uit zien.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/D-W_16.jpg)
-
Originele trein zo, mooi gedaan.
-
Vakmanschap (y) Mooi hoor.
Welk roestmiddel heb je gebruikt voor de wielstellen?
-
Bedankt voor de complimenten.
Als roestmiddel voor de wielstellen heb ik een roestige kleur verf (ik geloof van Vallejo) en wat poeders van Artitec gebruikt.
-
Schitterend, Bart! En leuk dat mijn (inmiddels verkochte) sternetje als inspiratie heeft gediend. (y) Dat vind ik nu het leuke aan zo'n forum als dit.
Jeroen
-
Dank je wel Jeroen, ook voor de inspiratie ;). Het E-tje dat je op de laatste foto kan zien is hetzelfde wagentje als op de eerste twee foto's. Van jou dus (y).
-
Weer eens wat anders. Echt super leuk en erg mooi gedaan.
Gr. Frits
-
Ziet er fraai uit Bart (y)
Op de computer heb ik een opschriftenbord gemaakt dat ik op de laserprinter heb uitgeprint, de eerste versie bleek een beetje te groot, een volgende versie was qua tekstgrootte wel goed, maar die kwam niet goed uit de printer. De uiteindelijke versie is een tussenweg geworden, waar ik wel mee kan leven.
Ik neem aan dat je dat met wit geprint hebt. Mag ik vragen welke printer je daarvoor gebruikt?
-
Bedankt heren.
@ Eric B: Ik heb het opschriftenbord op een laserprinter geprint op wit papier. In Autocad heb ik met witte letters op een zwarte achtergrond de opschriften gemaakt.
-
Dus al ik je goed begrijp is het wit dus blank papier en het zwart volledig geprint?
-
Super gedaan Bart (y), het zal wat tijd gekost hebben maar dan heb je ook iets speciaals voor niet teveel geld maar wel met grote waarde ;)
-
@ Eric B: Het is inderdaad precies gedaan zoals jij omschrijft.
@ Carl: Bedankt! Ik heb niet bijgehouden hoelang ik er mee bezig ben geweest, maar er is inderdaad wel de nodige tijd in gaan zitten ;D. Het project is ook over een lange tijd uitgesmeerd, omdat ik niet vaak langere tijd achter elkaar met de hobby bezig kan zijn vanwege andere verplichtingen. Daarom ben ik ook blij dat het nu (bijna) is afgerond.
-
Bedankt Bart, dit geeft weer stof tot nadenken en experimenteren :)
-
@ Bart Zegers
Dat ziet er heel mooi uit
alleen de nummers op de wagens is niet helemaal juist
de 40 84 953 2 845-7 is bij jouw een draaistelwagen,1:1 behoort dit nummer toe
aan een wielstelwagen die in 1987 is omgebouwd uit een onderstel vaneen Gbs wagen
De 40 84 953 2 851 is bij een wielstel wagen, 1;1 behoort het nummer toe aan een draaistelwagen
voor het vervoer van draaistellen 1600/1700
edwin
-
Bedankt Edwin! Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren waar ik de nummers precies vandaan heb (misschien wel van mijn eigen foto's, maar dat kan ik nu niet zien ;)). Dus ik zou ze minimaal moeten omwisselen? Dan klopt de draaistelwagen nog niet helemaal, maar dat vind ik voor mezelf wel acceptabel. Ik ga kijken of ik de borden er zonder veel schade vanaf kan halen.
-
Ik heb weer even wat tijd gevonden om de opschriftenborden van de wagens om te wisselen en de veerboothaken te vervangen voor exemplaren van de NS Fals kalkwagens. Ik vind het er toch beter uit zien zo.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC03400.jpg)
-
Heel mooi gemaakt zou het zo willen kopen