BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Fedor op 23 December 2019, 07:11:46
-
Een tijdje geleden, nee wat zeg ik, jaren geleden heb ik hier mijn ervaringen gedeeld met de bouw van een EAR Class 59 Garratt in H0m.
Door mijn werk aan TRAX ging het de afgelopen jaren niet zo snel met het bouwen, ik liep ook tegen flink wat tegenslagen aan met de werking van het aandrijfsysteem. Maar de afgelopen maanden heb ik flink wat vorderingen gemaakt met het chassis en de locomotief begint nu aardig rijklaar te raken. Ik heb een filmpje gemaakt van een kort testritje:
https://www.youtube.com/v/BJo2pG0Lom0
En ja, de achterkap zit nog niet goed vast, het motortje daaronder ook niet. En het middenstuk hangt nog niet stabiel. Maar ik ben zelf heel blij dat ie eindelijk rijdt. Ik ben nog niet helemaal tevreden met de rij-eigenschappen, de loc stottert nog wat en langzaam rijden is niet helemaal betrouwbaar.
Over de Loc:
De Class 59 van de East African Railways was de zwaarste en krachtigste stoomlocomotief die ooit op meterspoor heeft gereden. De firma Beyer, Peacock & Co produceerde 34 van deze 4-8-2-2-8-4 Garratts in 1955. De machines werden allemaal vernoemd naar bergen in Oostelijk Afrika. Pas in 1980 werd de laatste uit dienst genomen. Er zijn nu nog twee werkende exemplaren in het Nairobi Spoorwegmuseum.
Over het model
Het model is uitgevoerd in schaal 1:87 en rijdt op meterspoor - H0m dus. Het chassis en het Wallschaertsdrijfwerk heb ik ontworpen in InkScape en laten etsen door PPD ltd in Engeland. Wat je in de video zag rijden was alweer versie 5 van mijn ontwerp. Ik had nog nooit eerder zoiets ontworpen en zelfs nog nooit een zelfbouwkit in elkaar gezet, dus ik heb heel wat moeten leren over zowel de verhoudingen van het aandrijfsysteem als handigheidjes om de constructie de nodige stevigheid te geven. Dat het motortje achter nog wat heen en weer wipt, is een van de laatste constructieprobleempjes.
De kappen en de voorkant met de cylinders zijn ontworpen met Sketchup en heb ik laten printen bij ShapeWays in - wat ze tegenwoordig noemen - Versatile Plastic. Dit is het stevigste materiaal en kan wat schokken hebben. Dit is nodig omdat er met name op de cylinders wel wat druk staat. Ik heb voor de cylinders ook 'gedetailleerd plastic' geprobeerd, maar dat breekt te snel.
De vele details die er nog op moeten worden geplakt, zijn geprint in 'Gedetailleerd Plastic', omdat je met dit materiaal de kleinste details kunt weergeven.
De locomotief maakt onderdeel uit van een grotere ambitie, ik wil ooit een baan naar Oost Afrikaans thema maken. Ik werk ondertussen ook aan seinen, Afrikaanse miniatuurfiguurtjes, personenwagons en andere elementen. Voorlopig heb ik nog geen ruimte, maar dat weerhoudt me er niet van alvast te plannen en te dromen.